20 години на сцената! „Ансамбъл „Веселие“ от Симитли получи златен медал от фондация

http://regiona.bg/20-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d1%8a%d0%bb-%d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8/

Ансамбъл „Веселие“ от Симитли с ръководители Любомир и Калина Марянски стана на 20 години.По този повод фондация „Васил Левски – Дякона“, с председател Бисер Боянов, награди ръководителите Любомир и Калина Марянски със „Златен медал“, а със „Сребърен плакет“ целия ансамбъл.
За краткото време, откогато съществува ансамбъл „ Веселие“ се превърна в своеобразна школа на духа, където танцьорите влизат в досег с богатия свят на фолклора и танцовото изкуство и допринасят за културното богатство на Община Симитли, целия регион и страната.

През годините са минали повече от 1000 деца през школата на ансамбъла. Амбициозните ръководители Любомир и Калина Марянска са си поставили за цел да възпитават децата на любов към българския фолклор, бит и култура, да съхранят традициите и идентичността на своите предци.

 

Материалът 20 години на сцената! „Ансамбъл „Веселие“ от Симитли получи златен медал от фондация е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Спорният закон за частните охранители ремонтиран тихомълком и набързо

https://offnews.bg//obshtestvo/sporniat-zakon-za-chastnite-ohraniteli-remontiran-tihomalkom-i-nabarzo-679797.html

Спорният Закон за частната охранителна дейност (ЗЧОД), който влезе в сила през март, вече е претърпял редакция. Това е станало с установената вече практика в преходните и заключителни разпоредби да се правят промени в поредица от закони.

Така е поправена една недомислица в ЗЧОД, с която се регламентира една година след влизането на закона в сила, отпадат валидните лицензите за инкасова дейност. Редакцията е направена през преходните и заключителни разпоредби на Закона за мерките срещу изпирането на пари, който е обнародван на 19 март. От редакцията на текстовете става ясно, че тя по никакъв начин не касае прането на пари и че е насочена единствено да се поправи едно недоглеждане при скоростното приемане на закона за частните охранители.

Спорният закон въведе нов лиценз за урбанизирани територии, който позволява на фирми да охраняват цели населени места. Тези текстове вече бяха пратени на Конституционния съд с две различни искания от главния прокурор и президента. В същото време от бранша на частните охранители се притесняват, че законът е прекалено рестриктивен и че създава реална заплаха от заличаване на някои от тях от картата на пазара на частните услуги за сигурност. 

По тази причина 7 браншови организации поискаха спешно спиране на закона, защото той не отговаря на националното и европейското законодателство, рестриктивен е и налага лобистки интереси, с което застрашава малкия бизнес. В становище, изпратено до президента, премиера, главния прокурор, председателя на Народното събрание, главния прокурор, вътрешния министър и комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, браншовите организации настояват, за отлагане на действието на закона с една година и изработването на нов закон. Според тях подготвяните подзаконови нормативни актове налагат съществени административни и финансови тежести. 

До момента обаче няма официален отговор от институциите.  

От бранша вече се оплакват от реални затруднения, вследствие на новото законодателство. Фирми не могат да поемат обекти, защото вече нямат право на подизпълнители. Трудности се срещат и при назначаването на хора, тъй като с новия закон е заложено изискването за професионална квалификация с 960-часово обучение, срещу 46 часа по досега действалите текстове.

В същото време правителството предлага промени в Тарифа 4, касаещи лицензионните такси. От нея става ясно, че те не са разходоориентирани, което означава, че таксите не отразяват ералните разходите на администрацията за издаване и поддържане на лиценз. С новата тарифа се въвеждат по-ниски такси за новия лиценз за урбанизирани територии и на звената за самоохрана. Последните на практика са бюджетни организации, като лечебни заведения, институции в системата на предучилищното и училищното образование, висши училища и стратегически обекти от значение за националната сигурност, като последните по Закона за МВР се охраняват от структури на вътрешното ведомство. 

Тадж Махал сменя цвета си, стресна се Върховният съд на Индия

https://offnews.bg//sviat/tadzh-mahal-smenia-tcveta-si-stresna-se-varhovniat-sad-na-india-679799.html

Индийският Върховен съд нареди на правителството да потърси чуждестранна помощ, за да се поправи това, което той нарича притеснителна промяна в цвета на една от най-красивите сгради в света - Тадж Махал.

"Дори и да имате експертиза, не я използвате. Или може би не ви интересува", упрекна съдия кабинета.

Съдът обяви още, че известният мавзолей в град Агра, построен през 17-и век по заповед на Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал от бял мрамор и други материали, е пожълтял, а цветът вече придобива кафяви и зелени оттенъци. Сред причините са замърсяването, строителството и отделяните от насекоми екскременти.

Съдиите Мадан Локур и Дийпак Гупта изследвали снимки от двореца заедно със специалисти по околната среда и на тази база издали заповедта към правителството.

109 са арестуваните след първомайските безредици в Париж

http://nakratko.bg/category/25/158808/


Френската полиция съобщи, че са задържани 109 души след първомайските безредици в Париж, коригирайки по-ранната бройка от 209 души, обявена от вътрешния министър Жерар Коломб, предаде АФП.

Визионер или злосторник? 200-годишнината на Карл Маркс е повод за дебати в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842354

Визионер или злосторник? 200-годишнината на Карл Маркс е повод за дебати в ГерманияДвеста години по-късно Карл Маркс си остава поляризираща личност в Германия. Карл Маркс никога не е бил обект на култ в родния си град Трир. 200-годишнината от рождението на германския философ, която ще бъде отбелязана на 5 май, обаче възобнови дебатите за идеите му и престъпленията, извършени в негово име.

Замърсяването на въздуха убива около 7 млн. души годишно в цял свят

https://www.investor.bg/drugi/338/a/zamyrsiavaneto-na-vyzduha-ubiva-okolo-7-mln-dushi-godishno-v-cial-sviat-260347/

Според нов доклад на Световната здравна оргнизация 9 от 10 души по света са изложени на опасно високи нива на замърсители на въздуха

Армията има готовност да прати 'Спартан' за тежкоболната Теодора в Турция

https://offnews.bg//obshtestvo/armiata-ima-gotovnost-da-prati-spartan-za-tezhkobolnata-teodora-v-tu-679803.html

Армията има готовност да прибере тежкоболната Теодора Маджарова със самолет „Спартан” от Истанбул, но за момента няма такова искане, обяви пред Нова телевизия вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Първоначално е постъпило запитване дали младата жена може да бъде прибрана с военен самолет от Бразилия, където е била на алтернативна терапия, а състоянието ѝ рязко се е влошило.

„Може да се осъществи, но нашите специалисти от ВМА изразиха становището, че този самолет трябва 4 пъти да каца, да зарежда и да излита. Това може да влоши състоянието на пациента. Прецени се, че това не е разумният вариант”, поясни Каракачанов.

Той обясни, че пациентката ще бъде транспортирана до Истанбул с частна медицинска фирма. Тя ще бъде наета от семейството, което за не повече от 2-3 дни успя да събере сумата за транспорта чрез дарителска сметка.

Следпървомайско: За 70% от работещите у нас средната заплата е мираж

https://offnews.bg//ikonomika/sledparvomajsko-za-70-ot-raboteshtite-u-nas-srednata-zaplata-e-miraz-679804.html

Като изключим София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора заплатите в останалите области на страната са в пъти по-ниски.

А повечето от заетите във всички сектори на икономиката са съсредоточени в големите градове на страната и основно в столицата.

София генерира над една четвърт от доходите на цялото население на България и близо 40% от БВП.

Трудовите доходи на близо 1 милион българи са близки до минималната работна заплата.

Около 70% от работещите в България вземат под средната работна заплата.

Повечето от заетите в държавното управление получават над средната работна заплата.

България обеднява и обезлюдява.

2/3 от територията ни е безлюдна, а всеки втори българин над 65 г. живее в риск от бедност.

Над 51% от мъжете над 65 г. и 62% от жените на тази възраст са в риск от бедност.

За сравнение в ЕС е под 25% и за двата пола.

В същото време пенсионираните у нас стават все повече, а младите работeщи българи все по-малко.

Освен това България е на първо място в ЕС по дял на сивата икономика и е на последно място в ЕС по качество на живот.

Oсновните последствия от сивата икономика са бедността и ниското качество на живот.

Ниските доходи си имат икономическа и социална цена, като доста от българските граждани са в риск от бедност или социално изключване.

Ниските доходи задълбочават и демографската криза.

От една страна ниските доходи повишават несигурността на домакинствата за това дали могат да отгледат децата си, а от друга са основна причина за емиграцията.

Базата, от която тръгва България е толкова ниска, че за да се почувства изравняване на доходите с тези в Западна Европа, заплатите в нашата страна ще трябва значително да се увеличат.

Светът харчи повече за оръжие, Русия не може

http://www.moreto.net/novini.php?n=373479

Русия е намалила военните разходи, САЩ остават лидер, светът харчи все повече за оръжие, сочи доклад за 2017 г. Военните разходи на Русия са спаднали през 2017 г., сочи доклад на Международния институт за изследване на мира (SIPRI), излязъл в сряда.

Установиха 31-годишен нашенец, издирван от австрийските власти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842329

Установиха 31-годишен нашенец, издирван от австрийските властиСлужители на РУ – Горна Оряховица установиха 31-годишен мъж от Шумен, обявен за издирване. В понеделник на пътя София – Варна е извършена проверка на лек автомобил «БМВ», управляван от 31-годишния М. С. от Шумен. В хода на извършената проверка е изяснено, че мъжът се издирва от Австрия, с мярка «установяване на адрес».

ЦСКА преговаря с източноевропейски специалист

https://offnews.bg//futbol/tcska-pregovaria-s-iztochnoevropejski-spetcialist-679805.html

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев преговаря с източноевропейски специалист, който да поеме отбора от лятото, пише "Тема спорт". Става въпрос за треньор, който през този сезон бележи голям възход в кариерата си.

Както е известно, армейците биха шута на Стамен Белчев и до края на сезона наставник на тима ще бъде Христо Янев-Джуджето.

Договорът на желания от ЦСКА треньор изтича в края на сезона, като дo този момент не е подновен. Към него обаче има предложения от настоящия му клуб и от други от Балканския регион, така че на този етап не е 100% сигурно, че ще поеме ЦСКА.

Дали преговорите ще завършат с успех ще стане известно около 20 май. Точно тогава червените ще изиграят и последния си мач в първенството - срещу Берое на "Армията".

Планира ли вече живота си?

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/30/3170276_planira_li_veche_jivota_si/?ref=rss


Яна Георгиева е на 15 години и учи в частното немско училище "Увекинд". Тя е автор на този текст - част от новата поредица на "Дневник" - "Тийнейджърът вкъщи" с подкрепата на BIODERMA. <br /><br />Защо тийнейджърите ходят на училище? За да успеят в живота, е честият отговор. Но училището не е достатъчно и те трябва да следват в университет. Там те трябва да започнат тяхното изкачване на пазара на труда. Това ми е казвано от малка. Когато станах на 15,...

МВР си вдига приходите - въвежда нови високи такси за превозните средства

http://clubz.bg/67357-mvr_si_vdiga_prihodite_vyvejda_novi_visoki_taksi_za_prevoznite_sredstva

Увеличават се едни такси и се обединяват няколко от събираните в системата на МВР по Закона за държавните такси. Това става ясно от приетите от правителството днес промени в Тарифа №4. Част от промените произтичат от измененията в Закона за чужденците в Република България, приети в края на 2017 г. Те са свързани с определянето на такси за получаване на право на продължително пребиваване със срок до 4 години от притежателите на "синя карта на ЕС" и членовете на семействата им, за пребиваване на член на семейството на гражданин на Съюза, за продължително или постоянно пребиваване на член на семейството на български гражданин, който не е гражданин на ЕС.

Приходите, както и досега, ще остават в бюджета на МВР, който е най-големият от всички ведомства - близо 1.3 милиарда лева за 2018 г. (1 296 400 000), от който по перо държавни такси се предвиждат около 88 милиона лева, които със сигурност ще бъдат надвишени.

Променят се и такси, събирани по Закона за движението по пътищата. Определят се единни такси за първоначална регистрация на пътни превозни средства (ППС), за промяна в регистрацията на ППС със смяна на табели при регистрационен номер и за възстановяване на регистрацията на ППС с прекратена регистрация.

Гражданите ще заплащат 35 лева при първоначална регистрация на леки автомобили, при промяна в регистрацията със смяна на табели с регистрационен номер и за възстановяване регистрацията, когато е прекратена от МВР. Сега за всяка от тези дейности се плаща, но сега се обединяват в една.

За ремаркета и полуремаркета таксата е 30 лева, а за мотопеди, мотоциклети, три и четири колесни МПС - 28 лева.

Утвърдена е и единна такса за промяна на регистрацията на ППС без смяна на табели с регистрационен номер. Според сега действащия ред се заплащат отделни такси за заявление за регистрация, за идентификация и проверка на техническата изправност, за издаване на свидетелство за регистрация, монтаж на табели и т.н.

Въвеждането на единна такса за различните видове услуги по регистрация на ППС ще облекчи гражданите и ще стимулира заплащането на услугите чрез ПОС-терминални устройства, с които са оборудвани всички пунктове за регистрация в звената "Пътна полиция" при СДВР и областните дирекции на МВР в страната, обясняват от пресслужбата на МС.

Въвежда се такса от 25 лева за издаване на транзитни или временни табели с регистрационен номер за леки коли, за ремаркета и полуремаркета е 20 лева, а за мотопеди, мотоциклети, три и четири колесни МПС - 15 лева.

По 20 лева ще се събира за промяна в регистрацията на ППС без смяна на табели с регистрационен номер. За издаване на разрешение за временно движение без смяна на табели с регистрационен номер се въвежда такса от 10 лева.

Увеличават се таксите за право на ползване на табели с регистрационен номер по избор. Предлаганата услуга е специална и за нея не се прилага изискването за разходоориентиран размер на таксата. Причина за увеличаването на таксата са засиленото търсене на такива номера и техният ограничен брой, което би довело до невъзможност за изпълнение на тази услуга.

Таксата за ползване на табели с регистрационен номер с четири еднакви цифри се увеличава от 1000 лв. на 1500 лв. За регистрационни номера с комбинация от цифри „аа-вв“, „ав-ва“ и „ав-ав“, където „а“ и "в" са различни числа от 0 до 9, както и за регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание ще се плаща по 300 лв., вместо досегашните 30 лв. и 50 лв.; за право на ползване на табели с регистрационен номер с комбинация от шест букви и/или цифри по желание - 7000 лева; за право на ползване на табели с регистрационен номер на ППС от лица извършващи търговска дейност с тях (временни табели с регистрационен номер) - 650 лв.

В Тарифа №4 се създава и разпоредба, с която се регламентират такси за съгласуване на проекти за сигнално-охранителни и известителни системи. 

Освен това за издаване на дубликат на свидетелство за регистрация на МПС ще се искат 12 лв.; за издаване на трета табела за багажници за превоз на товари, закриващи задната табела с регистрационен номер - такса 10 лева.

За спиране от движение на ППС по желание на собственика и за прекратяване регистрацията на ППС по желание на собственика - такса от 5 лева. Пет лева е таксата и за пускане в движение на временно спряно от движение ППС, без извършване на преглед за техническа изправност, ако има такъв преглед таксата се удвоява - 10 лева

По 9 лева ще се събират за извършване на идентификация на едно ППС по постоянния адрес на собственика - за физическите лица, или по адреса на регистрация - за стопанските субекти, извън пункта за регистрация на съответното звено "Пътна полиция".За извършване на идентификация на ППС на територия, обслужвана от съответното звено "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР, различна от постоянния адрес на собственика - за физическите лица, или от адреса на регистрация - за стопанските субекти, таксата ще е 40 лева за всяко превозно средство.

С екскурзии за двама и таблети ВУЗ-ове привличат студенти

https://frognews.bg/novini/ekskurzii-dvama-chujbina-tableti-universiteti-privlichat-studenti.html

И тази година университетите се опитват да привлекат студентите по всевъзможни начини.

Доналд Тръмп сам написал писмото за здравето си

http://nakratko.bg/category/25/158807/


Бившият лекар на Доналд Тръмп съобщи, че той не е написал писмо от 2015 г., в което пише, че кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия е в отлично здраве, съобщава БиБиСи, позовавайки се на американски медии.

Протест на опозицията спря трафика в Ереван и блокира пътя към летището

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/02/3172184_protest_na_opoziciiata_spria_trafika_v_erevan_i/?ref=rss


В Армения се възобновиха протестните акции, след като парламентът вчера не избра опозиционния лидер Никол Пашинян за премиер, съобщиха ТАСС, цитирана от БТА, и "Интерфакс". Демонстранти започнаха да блокират пътищата в столицата Ереван, включително шосетата към летищата. Блокирани са също автомагистралите Юг-Север и Арарат-Ереван.<br /><br />Стотици студенти сутринта блокираха централните улици. "На призива ни откликнаха всички висши учебни заведения в столицата....

В Пирогов спасиха 7-годишно момче със счупен череп след падане от колело

http://nakratko.bg/category/58/158806/


Момче на 7 години от Монтана е докарано по спешност в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” в нощта на 30 април срещу 1 май, след лошо падане от колело, при което пострадало тежко.

Пипнаха апаш, задигнал 400 лв. от дома на баба във великотърновско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842323

Пипнаха апаш, задигнал 400 лв. от дома на баба във великотърновско село41-годишен мъж от с. Пчелище е извършил кражба на 400 лв. от къща в селото, установиха служители на полицейското управление във Велико Търново. На 28 април в управлението съдействие е потърсила 86-годишна жена от с. Пчелище. Тя обяснила, че в периода 26-28 април неизвестен е проникнал през незаключена врата в жилището й и е отмъкнал сумата от 400

Флотски арсенал ще прави полигон за унищожаване на боеприпаси край Варна?

http://www.barometar.net/90883/

Флотски арсенал възнамерява да изгради полигон за утилизация на боеприпаси на територията на военния завод на границата на община Варна с Белослав. Това съобщи Димитър Карбов по време на заседанието на комисията по архитектура към общинския съвет, която той оглавява. По думите му инвестиционното намерение на завода е внесено в районната инспекция по опазване на […]

Подписка на Българска асоциация на пенсионерите

http://www.eurochicago.com/2018/05/podpiska/

От Асоциацията стартираме НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА, чрез която искаме прилагане КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, обявена за правова и социална държава. Припомняме, че върховният принцип на управление гарантира ПРАВАТА НА ЛИЧНОСТТА, ДОСТОЙНСТВО и СИГУРНОСТ! В подписката са поставени три изисквания, защитаващи интересите на сегашни и бъдещи пенсионери. 1. ЕЖЕГОДНО ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ; 2. МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ, РАВНА НА ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ; 3. ОТПАДАНЕ НА ОГРАНИЧИТЕЛНИЯ ПРАГ ЗА МАКСИМАЛНАТА ПЕНСИЯ.

Втален и с ръка в джоба: Борисов между Тръмп и Путин

http://clubz.bg/67356-vtalen_i_s_ryka_v_djoba_borisov_mejdu_trymp_i_putin

Втален и с ръка в джоба, между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин. Така е представен премиерът Бойко Борисов, във вид на восъчна фигура, в ретромузея във Варна, разказва бТВ.

"Отдавна спрях да избирам кого да правим. Хората много питаха за г-н Борисов", признава собственикът на музея Цветан Атанасов.

Така се появява фигурата на премиера. Изработването ѝ отнема около 6 месеца, за да бъде изпипана до последния детайл. Фигурата на Борисов е поставена в музея до тези на световните лидери Доналд Тръмп и Владимир Путин, като е изработена с ръката в джоба – една обичайна негова позиция.

"Днес една жена ми каза, че не го харесва като политик, но го харесва като мъж. Така че той има тази харизма – мъжкар, мачо, ако щете", каза още собственикът на музея.

Фигурата на премиера обаче е от периода му на главен секретар на МВР, когато беше доста по-втален.

"Това тяло може да влезе в неговата генералска униформа. Ако ни я даде, можем да го преоблечем и да бъде с тази униформа", отбеляза още Цветан Атанасов.

Фигурата на Борисов е втората на български политик, която се появява в музея след тази на Тодор Живков.

 

Ликът на Тато отново краси чинията на Бузлуджа

https://offnews.bg//politika/likat-na-tato-otnovo-krasi-chiniata-na-buzludzha-679802.html

Ликът на комунистическия водач Тодор Живков е възстановен от неизвестен "майстор" върху стенописите на монумента, известен като Летящата чиния на връх Бузлуджа.

Бившият държавник, чийто бодигард бе сегашният премиер Бойко Борисов, е изрисуван със спрей.

От понеделник паметникът вече има полицейска охрана не само срещу подобни акции, а и да спира стотиците желаещи да влязат вътре с цел да разгледат или да рушат. Причината е, че паметникът е опасен.

Някога ликът на Живков е бил от мозайка, но в първите дни на демокрацията бил разрушен. Заедно с образа на бившия комунистически лидер неизвестният художник е възстановил и образите на идеолозите на социализма Маркс и Енгелс, съобщава Нова телевизия.

 

Футболист на "Лудогорец" е осъден на четири месеца затвор за побой

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/02/3172183_futbolist_na_ludogorec_e_osuden_na_chetiri_meseca/?ref=rss


Футболистът на "Лудогорец" Върджил Мисиджан е осъден на четири месеца затвор за побой над възрастен мъж. Към ефективната му присъда са добавени и два месеца условно, съобщават медиите в Холандия.<br /><br />Инцидентът с Мисиджан се случи в началото на януари след скандал на паркинга на жилищна сграда в Розендал. 24-годишният футболист нападна 68-годишния Рон ван Акелиен, като побоят прати възрастният мъж в болница с двойна фрактура на глезена и травма в лакътя.<br...

Със специална изложба и вход свободен Военноморският музей отбелязва 6 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=373481

По повод Деня на храбростта и празника на Българската армия Военноморският музей във Варна ще представи изложбата „Българската морска униформа – отражение на своята епоха“, която ще бъде открита на 4 май (петък) 2018 г. от 13.00 ч.

Кралица Елизабет Втора посети новородения си правнук принц Луи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6842320

Кралица Елизабет Втора посети новородения си правнук принц ЛуиБританската кралица Елизабет Втора посети новородения си правнук принц Луи в двореца Кенсингтън - официалната резиденция на родителите му принц Уилям и херцогинята на Кембридж Катрин, съобщи в. "Телеграф". Нейно Величество е била докарана с хеликоптер от замъка Уиндзор, където пребива със съпруга си принц Филип след изписването му от болница през

Арестуваха апаш, оставил без интернет район в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842315

Арестуваха апаш, оставил без интернет район в Горна ОряховицаБързо производство за опит за кражба на интернет кабели е започнато в РУ – Горна Оряховица срещу 45-годишен мъж от с. Бело поле. На 1 май в 00,20 ч. в РУ – Г. Оряховица е получен сигнал за прекъснато интернет подаване на сигнал в района на ул. «Славянска» в железничарския град. Изпратеният на адреса полицейски екип е установил на мястото

Най-скандалните дрехи от модните "Оскари" (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/naj-skandalnite-drehi-ot-modnite-oskari-snimki-6081855

Престижното събитие Мет Гала се провежда в полза на Института за костюми към Музея на изкуствата "Метрополитън"

Препоръчваме ви: Трите най-големи фолклорни формации с грандиозения спектакъл "Нощ на ансамблите"

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-trite-naj-golemi-folklorni-formatcii-s-grandiozenia-679800.html

Днес ще бъдепредставен грандиозния спектакъл "Нощ на ансамблите" в зала 1 на НДК. Трите най-големи български ансамбъла – "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин", ще се впуснат в незабравимо фолклорно надиграване.

Трите емблематични състава отново ще излязат на една сцена, за да покажат заедно красотата на българския фолклор, като този път ще изненадат многобройните си почитатели с нови изпълнения и пролетно настроение.

По време на хитовия танцов и музикален спектакъл на 2 май в зала 1 на НДК ансамблите ще представят над 20 изпълнения, сред които: "Шопско хоро" ("Филип Кутев"), "Гергьовден" ("Тракия"), "Пролетни песни и игри" ("Пирин"), "Мълчаното" и "Арамии" ("Филип Кутев"), "Добруджанска танцова импресия" ("Тракия"), "Гайда" ("Пирин"), "Кожильо" ("Филип Кутев"), "Звонче дрънка" ("Пирин"), "Ой, море, кавали" ("Тракия") и много други.

Събитието е единствено по рода си и събира над 150 души – танцьори, певци и музиканти, които създават незабравимо почти тричасово шоу.

В традиционната вече "Нощ на ансамблите" участниците сменят различни костюми от всички фолклорни области на България и излизат на сцената в няколко поредни надигравания, за да изиграят общо хоро на финала. За първи път трите ансамбъла се събират на една сцена в рамките на "Салон на изкуствата" през май 2002 г. по идея на Христо Друмев, тогава директор на НДК.

"Нощ на ансамблите" се радва на изключителен интерес и препълнени зали след миналогодишното издание и турнето в София, Варна и Пловдив през ноември 2017 г. За безспорния успех на спектакъла говори фактът, че и тази година има дати в морската столица (Варна, 6 октомври, Зала Конгресна) и в града под тепетата (Пловдив, 7 октомври, спортна зала С.И.Л.А.).

Билети за спектакъла "Нощ на ансамблите" се продават на цени от 15 до 40 лева – в ticketportal.bg, в Билетния център на НДК, както и в мрежата на "Тикетпортал" в цялата страна.

Диетолог с обяснение за слабата форма на Джокович

https://dnes.dir.bg/tenis/dietolog-s-obyasnenie-za-slabata-forma-na-dzhokovich

Джокович взе радикално решение в хранителния си режим, но без да вземе предвид дългосрочните последствия.

Алпинист: При трагедията в Швейцария гидът не е взел правилното решение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842306

Алпинист: При трагедията в Швейцария гидът не е взел правилното решение„При трагедията със загиналата българка в швейцарските Алпи гидът не е взел правилното решение”, смята алпинистът и планински спасител Райчо Тодоров, който коментира злощастния инцидент пред Би Ти Ви. Сред загиналите в Алпите туристи е и българка. Групата от 14 скиори попаднала в много лоша планинска буря по време на ски преход от Шамони до Цермат.

Огнена дъга над Калифорния

https://dnes.dir.bg/novini/ognena-daga-nad-kaliforniya

Любопитно природно явление беше наблюдавано вчера над Калифорния

Кание Уест предизвика скандал, определи робството като избор

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6842302

Кание Уест предизвика скандал, определи робството като изборАмериканският рапър Кание Уест предизвика крупен скандал, като по време на интервю определи робството като "избор", предадоха световните агенции, цитирани от БТА. "Говори се за робството, което е продължило 400 години. Четиристотин години? Това прилича повече на избор!", заяви музикантът от Чикаго пред сайта TMZ.

Цените на петрола продължават да се понижават

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-продължават-да-се-понижават_l.a_i.761192_at.1.html

Стойността на двата основни сорта петрол на 2 май продължава да спада, става ясно от данните от търговията. Търговията на фючърса за юли  за...

Българин създаде оригинална игрова книга

http://www.barometar.net/90881/

Българският автор Никола Райков, станал популярен с новаторските си приказки-игри, създаде нов тип игрова книга без еквивалент на световния детски пазар. Проектът предизвика огромен интерес в интернет пространстовот и събра предварителни поръчки за над 500 бройки само в рамките на първите 48 часа. Неговата „Приказка от два свята“ идва в игрова кутия и използва елементи […]

Ангелкова отчете ръст на зимните туристи от страни - конкуренти

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/02/3172171_angelkova_otchete_rust_na_zimnite_turisti_ot_strani_-/?ref=rss


Зимният туристически сезон е успешен с 400 млн. евро приходи и увеличение на чуждестранните туристи с над 12% до рекордните 1.6 млн. души. Това съобщи пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя подчерта, че увеличението се дължи както на гости от съседните държави - Румъния, Гърция, Турция, така и на конкурентни на България пазари, каквито са Италия и Австрия.<br /><br />Тя съобщи, че през летния сезон се очаква ръст на туристите от 5% до 7% като броят им надхвърли 6 млн....

Плащайте веднага! КАТ взима книжки за неплатени глоби, пуснаха се в акция по пътищата

http://www.struma.com/obshtestvo/plashtaite-vednaga-kat-vzima-knijki-za-neplateni-globi-pusnaha-se_133771/

От понеделник КАТ провежда акция на пътя - ако не си платил глобите си, оставаш без книжка.

Екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени по пътищата в цялата страна и най-вече по шосетата, водещи към граничните контролно-пропускателни пунктове. В акцията участва и АПИ, които ще следят дали всички водачи са закупили и залепили винетните стикери на предното стъкло на автомобила.

„От понеделник до неделя, 6-и май ще се проведе тази акция. Когато чрез нашите технически...

Продължава

Започва предварителна продажба на ж.п. билети за почивните дни около Гергьовден

http://www.moreto.net/novini.php?n=373478

Започна предварителна продажба на билети за всички бързи влакове през периода на почивните дни по повод Деня на храбростта (Гергьовден), научи Moreto.net. С цел осигуряване на комфортно пътуване за пътниците през празничните дни, ще бъде въведена организация за повече влакове по основните направления в страната да се извършва задължително закупуване на запазено място.

Пролет, пейка в парка... Илийчо и Гергана – любов със 7 стотинки в джоба

https://petel.bg/Prolet--peyka-v-parka----Iliycho-i-Gergana-----lyubov-sas-7-stotinki-v-dzhoba__262693

Снимка: Монитор Семейство живее близо месец на една от пейките, намиращи се в района на гаровия площад в Кюстендил. Тежката съдба сполетя...

Жена “набра“ за 1 час 30 кърлежа в центъра на Асеновград! Хората са в паника (Снимка)

https://petel.bg/ZHena----nabra----za-1-chas-30-karlezha-v-tsentara-na-Asenovgrad--Horata-sa-v-panika--Snimka-__262694

Това е неделният ни едночасов улов на кърлежи по центъра на Асеновград. Обща бройка изкарани - 30 броя. Целият център гъмжи с тези гадини и к...

Варна се присъединява към глобалното движение Wings for Life World Run

https://petel.bg/Varna-se-prisaedinyava-kam-globalnoto-dvizhenie-Wings-for-Life-World-Run__262696

Можем да бягаме за тези, които не могат, в Морската градина Варна се включва в глобалното събитие в подкрепа на хората с гръбначни уврежд...

Дете на 2 две години се удави в шахта, а друго бе пометено от велосипед

https://petel.bg/Dete-na-2-dve-godini-se-udavi-v-shahta--a-drugo-be-pometeno-ot-velosiped__262695

Дете на 1 година и 10 месеца се удави в сливенското село Крушаре. Паднало е в шахта, която се е намирала на двор. Откарано е мъртво в МБАЛ "Д-...

Врачански бизнесмен спаси детенце от размазана кола след жестока катастрофа

https://petel.bg/Vrachanski-biznesmen-spasi-detentse-ot-razmazana-kola-sled-zhestoka-katastrofa-__262697

Снимки: Bulnews.bg Врачански бизнесмен се притече на помощ на пострадалите в тежка катастрофа, станала във Враца. Две коли са се размазали. ...

Втален и с ръка в джоба: Восъчна фигура на Бойко Борисов се появи в ретромузея във Варна

https://petel.bg/Vtalen-i-s-raka-v-dzhoba--Vosachna-figura-na-Boyko-Borisov-se-poyavi-v-retromuzeya-vav-Varna__262698

Снимка: btvnovinite.bg Бойко Борисов стои рамо до рамо със световни лидери в музей. Восъчна фигура на премиера се появи в ретромузея във Варна. ...

Регистрационните номера с еднакви цифри поскъпват сериозно

https://petel.bg/Registratsionnite-nomera-s-ednakvi-tsifri-poskapvat-seriozno__262700

Правителството увеличи сериозно таксите за регистрационни табели с номер по избор. Аргументът за това е засиленото търсене на такива н...

Борисов е категоричен за забраната за пушенето - няма заден ход

https://petel.bg/Borisov-e-kategorichen-za-zabranata-za-pusheneto---nyama-zaden-hod__262699

Във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви. Това каза министър-председателят Бойко Борисов...

Фалира производителят на китари "Гибсън"

https://dnes.dir.bg/ikonomika/falira-proizvoditelyat-na-kitari-gibsan

Управлението е поето от кредитори, дългът е около 500 милиона долара

Предизборни страсти в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842301

Предизборни страсти в ГърцияВ главната опозиционна партия в Гърция Нова демокрация са убедени, че управляващата коалиция ще обяви предсрочни избори, тъй като преценяват, че премиерът Алексис Ципрас няма да издържи да приключи своя четиригодишен мандат /който изтича през септември догодина/ и ще потърси удобен момент, за да прибегне до изборните урни,

Европейските синдикати - с отслабени позиции, но все още важни за работещите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/02/3172181_evropeiskite_sindikati_-_s_otslabeni_pozicii_no_vse/?ref=rss


Заради безработицата и индивидуализацията синдикатите в Европа губят тежест, но въпреки това остават главната ударна сила срещу неравенствата в заплащането. Когато те липсват, често работещите, изпаднали в несигурно положение, се организират, за да си отвоюват права.<br /><br />"Не е вярно, че синдикатите принадлежат на стария свят!" От офиса си в Брюксел Тиебол Вебер от Европейската конфедерация на профсъюзите (CES) твърди, че той е настроен "оптимистично"....

Американски професор гостува у нас с мастър клас "Изкуството на щастието в работата"

http://econ.bg/Новини/Американски-професор-гостува-у-нас-с-мастър-клас-Изкуството-на-щастието-в-работата-_l.a_i.761191_at.1.html

Повечето хора по света биха се съгласили, че „да си щастлив” е една от основните цели в живота. Вероятно бихте се съгласили и с твърдението, че...

Как да пречистим черния дроб и да изхвърлим жлъчните камъни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6840405

Как да пречистим черния дроб и да изхвърлим жлъчните камъниBiotica 1961 ви предлага ефективен метод за детокс на организма, освобождаване от отпадните вещества и борба с "портокаловата" кожа и излишните течности! Hepa Cleaner е изцяло естествен продукт, който работи на клетъчно ниво и подпомага поддържането на "чиста вътрешна среда" в тялото по естествен и природосъобразен начин,

Новия бюджет на ЕС - по-малко пари за селското стопанство и регионите

https://frognews.bg/novini/noviia-biudjet-malko-pari-selskoto-stopanstvo-regionite.html

Новият бюджет на Евросъюза ще бъде представен днес от Европейската комисия. Очаква се да са ощетени селското стопанство и регионите. Повече пари ще има за отбрана и околна среда.

Британският посланик при Борисов. За да му благодари

http://clubz.bg/67355-britanskiqt_poslanik_pri_borisov_za_da_mu_blagodari

Благодарна съм на колегите от българската администрация за близкото сътрудничество в областта на сигурността.

Това каза Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България, след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, цитирана от "Фокус".

"Току-що имах много интересна и много полезна среща с министър-председателя Бойко Борисов, която подчертава близкото сътрудничество с България в областта на сигурността. През последната година проведохме редица операции в различни области – в борбата срещу нелегалното производство на цигари, организираната имигрантска престъпност, включително трафик на хора и оръжия. Постигнахме много добри резултати. Затова съм изключително благодарна на всички колеги от българската администрация за тяхното тясно сътрудничество. Великобритания усеща, че това сътрудничество може да продължи, докато трае периодът на "Брекзит", каза още посланикът.

Нашите служби продължават работата си с Великобритания срещу контрабандата на цигари, посочи и Борисов преди старта на редовното заседание на Министерския съвет във връзка със срещата си с посланика на Великобритания.

"Нашите служби работят много добре с Великобритания и продължаваме работа. С тях правим операции за стотици милиони паунди, за което им благодарим. И посланик Хопкинс дойде днес публично да ми благодари. Колегите работят много добре по тази тема. Или когато отчитахме най-ниските нива на контрабанда в България и най-високите във Великобритания, се оказах прав", каза още премиерът.

Борисов и припомни, че през март беше разбита фабрика в Ирландия, която е произвеждала цигари за 200 млн. паунда и в която са участвали и българи.

"И колкото повече ги притискахме да изнасят оттук фабриките, толкова повече изнасяха и ноу-хауто, което имат работниците – тесните специалисти, и правят фабриките там. Но ние си продължаваме след тях, докато ги хванем във Великобритания", коментира министър-председателят.

Вижте къде в столицата няма да има вода утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6842299

Вижте къде в столицата няма да има вода утре"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата утре, съобщиха от дружеството. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл.110, в жк. "Люлин" 10, се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 17.00 ч. на живеещи в района на бл. 110, бл. 110П, бл. 169, бл. 108, бл. 109, бл. 151 до 157, бл. 153А.

Ето къде няма да има вода на 3 май!

http://www.dnes.bg/sofia/2018/05/02/eto-kyde-niama-da-ima-voda-na-3-mai.375266

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

Удостоверения по БУЛСТАТ ще се издават и по електронен път

http://clubz.bg/67354-udostovereniq_po_bulstat_shte_se_izdavat_i_po_elektronen_pyt

Скоро на гражданите няма да им се налага да чакат на гише, за да получат удостоверение по БУЛСТАТ. Стига парламентът да приеме достатъчно бързо одобрените от Министерския съвет днес промени в Закона за регистъра БУЛСТАТ.

Приетият законопроект създава възможност за издаване на удостоверение за субектите, вписани в регистъра, въз основа на електронно заявяване, както и за предаването му на заявителя по електронен път, става ясно от прессъобщението на МС.

Създават се и необходимите нормативни предпоставки за изпълнение на решението на правителството за премахване изискването за представяне на хартиен носител от гражданите и бизнеса на удостоверението за вписани в регистъра БУЛСТАТ обстоятелства. Документът ще се изисква служебно по електронен път.

С предлаганите промени в Закона се осигурява също така възможност за регистрация в Централния регистър на особените залози на чуждестранните физически и юридически лица, които са залогодатели по смисъла на Закона за особените залози.

Красиво и вдъхновяващо! Бербатов показа какво го прави щастлив

http://www.struma.com/lyubopitno/krasivo-i-vduhnovyavashto-berbatov-pokaza-kakvo-go-pravi-shtastliv_133770/

Постовете с дъщеря ти са най-готините в "Инстаграм", пишат му фенове

Бившата футболна звезда Димитър Бербатов показа какво го прави щастлив, след като едно от тези неща - практикуването на любимия спорт е все по-рядко.

Нападателят пусна снимка преди часове, на която е прегърнал дъщеря си, а фотосът набързо събра куп харесвания,пише блитз.бг

"Снимките с дъщеря ти са може би най-готините в "Инстаграм", пишат му фенове, а други ги определят като "красиви" и "вдъхновяващи" моменти.

М. Стоянова: Средната работна заплата продължава да расте

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/m-stoianova-srednata-rabotna-zaplata-prodyljava-da-raste-260345/

Към края на април има бюджетен излишък от 1,3 млрд. лева, който се дължи основно на повечето приходи в хазната, категорична е депутатът от ГЕРБ

Важно! Европа дава до 500 000 евро на собственици на горски територии

http://www.struma.com/obshtestvo/vajno-evropa-dava-do-500-000-evro-na-sobstvenici-na_133769/

Собственици на горски територии могат да кандидатстват за финансиране на проекти по подмярка 8.6 „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията с горски продукти“ на Програмата за развитие на селските райони, съобщават от Областен информационен център – Благоевград.

Общият бюджет на процедурата е 35 204 400 лв., а всеки отделен проект може да бъде на стойност от 9 779 лв. до 977 900 лв. За одобрени проектни предложения, които...

Продължава

Най-топло, най-студено

https://dnes.dir.bg/novini/nay-toplo-nay-studeno-1

120 градуса е разликата днес между най-топлото и най-студеното място на планетата ни в момента.

След кървавите първомайски протести в Париж 109 са в ареста

https://offnews.bg//sviat/sled-karvavite-parvomajski-protesti-v-parizh-109-sa-v-aresta-679796.html

109 души са в ареста след кървавите първомайски протести в Париж, обяви вътрешният министър на страната Жерар Колом.

Първоначално бе съобщено за над 200 задържани, но информацията бе коригирана от ведомството.

Около 20 хил. души излязоха на мирен протест в Париж на 1 май срещу социалните реформи на президента Еманюел Макрон, демонстрации имаше и в други големи градове на Франция. Те бяха провокирани от 1200 членове на крайнолевите анархистки групи, наричащи себе си Black Blocs. Облечените в тъмни дрехи, качулки и скрити зад маски лица хора трошиха витрини на магазини и автомобили, скандирайки антифашистки лозунги и развявайки съветски знамена. Някои замеряха с бомбички полицаи, които отвърнаха с водни оръдия и сълзотворен газ.

Четирима души, включително полицай, бяха леко ранени.

Стоян Мирчев: Искаме предсрочни избори. И Родителите обявиха война на държавата

http://www.cross.bg/mirchev-gerb-stoyan-1573839.html

/КРОСС/ Министрите на управляващите работят на по бира с агнешко, докато 1 600 000 българи живеят под прага на бедността. „Искаме предсрочни избори. Скандалите в държавата са ежедневни. Всяка седмица под прозорците на Министерския съвет има някакви протести. Вчера паралелно с митинга имаше и протест на родители, които обявиха война на държавата.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Стоян Мирчев пред Нова телевизия. Той обясни, че според доклад на Държавния департамент на САЩ- корупцията в страната е стигнала до високите етажи на властта, а властта е ГЕРБ и патриотите. „По- висок етаж от този, на Бойко Борисов, в България не познавам”, обясни Мирчев. Той даде примери за корупция- като оградата с Турция, строителството на пътища, здравеопазването. „На всички областни градове кметовете са от ГЕРБ. Не мога да разбера- защо само кметове, които не са на ГЕРБ биват разследвани и се хващат в корупционни схеми”, заяви Мирчев по повод задържаната кметица на Младост и посочи, че не може това да е единственият корумпиран човек в България.Той призова съответните органи да започнат да си вършат работата. Стоян Мирчев каза също, че вчера тримата министри от управляващите, които дадоха пресконференция, са заявили, че работят. По думите му те дори не са запознати с факта, че на 1 май всички държавни служители и работещи почиват

Кармен Лазарова: Аз бях само водач на групата на Теодора в Бразилия. Не съм лечител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842261

Кармен Лазарова: Аз бях само водач на групата на Теодора в Бразилия. Не съм лечителАз съм само водач в Бразилия. Запознах се с Теодора чак в Бразилия. Тази група, която водих, е от 9 човека. Аз опитах състоянието на хората в групата, организаторката Валя Лунагорва на групата ми каза, че всеки има някакви болежки, но най вече отиват за духовно извисяване. Това каза Кармен Лазарова пред Гала в предаването "На кафе" по повод

В Армения протестиращи блокират входовете на столицата Ереван

http://www.moreto.net/novini.php?n=373477

Протестиращи в Армения блокираха пътища в столицата Ереван и улица до летището, съобщава "Ройтерс". Действията им са в отговор на призива на лидера на протестното движение Никол Пашинян за начало на национална кампания за гражданско неподчинение.

"Отмъстителите: Война без край" е най-гледаният филм у нас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6842283

"Отмъстителите: Война без край" е най-гледаният филм у насТретият поред филм, обединяващ всички герои и злодеи от комиксите на "Марвел" - "Отмъстителите: Война без край", който е и 19-ти от началото на филмирането на комиксите на Джак Кърби и Джим Старлин, зае първа позиция сред най-гледаните филми у нас, сочат обобщените данни от киносалоните. За първите три дни по екраните у нас той е гледан от 49 161

Марсело призна, че е имало дузпа срещу "Реал"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/02/3172179_marselo_prizna_che_e_imalo_duzpa_sreshtu_real/?ref=rss


Защитникът на "Реал" (Мадрид) Марсело призна, че е играл с ръка в наказателното поле при най-дискусионния момент в двубоя с "Байерн". Сблъсъкът на "Сантяго Бернабеу" завърши 2:2 и осигури на домакините трети пореден финал в Шампионската лига.<br /><br />В края на първото полувреме, при резултат 1:1, Джошуа Кимих проби и центрира отдясно, а топката срещна ръката на Марсело. Главният съдия Джунейт Чакър обаче прецени, че няма основание да отсъди...

Голямата фиеста предстои! Б. Т. Р и Джон Лоутън гости за празника на Петрич

http://www.struma.com/obshtestvo/golyamata-fiesta-predstoi-b-t-r-i-djon-loutun-gosti_133768/

Спортни турнири за деца и възрастни, предшестват и тази година проявите в чест на празника на Петрич. Програмата продължава с откриването на Международния конкурс „Южни слънца”.

Началото ще се постави на 03.05.2018 г, четвъртък, от 18.30 ч на сцената на градския площад, когато ще бъде официалното откриване на конкурса под патронажа на кмета Димитър Бръчков.

На 04.05.2018 г, петък, през целия ден на градския площад ще се провежда състезателната част в отделните...

Продължава

Тръмп и Ким Чен Ун ще се срещнат в демилитаризираната зона

https://offnews.bg//sviat/tramp-i-kim-chen-un-shte-se-sreshtnat-v-demilitariziranata-zona-679798.html

Южнокорейският президент Мун Дже-ин е убедил севернокорейския лидер Ким Чен Ун да се съгласи предстоящата му среща с президента на САЩ Доналд Тръмп да се състои в демилитаризираната зона между двете Кореи, съобщи БТА, цитирайки Си Ен Ен.

Мун и Ким се срещнаха в Панминчжон в тази зона в петък. Според източника на Си Ен Ен има "голяма вероятност" срещата с Тръмп да се състои на същото място, като е възможно някои от събитията да бъдат на северната страна на демаркационната линия.

Мястото било най-подходящо от логистична гледна точка за Ким, понеже медийното оборудване вече е налице, което би позволило срещата да се състои "в края на май", твърди източникът. Според него пътуването до северната част на демилитаризираната зона би дало на Тръмп шанс да влезе в историята. Южнокорейският президент също щял да участва в срещата по някакъв начин.

Според висш служител от администрацията идеята за среща в ДМЗ не била изненада за сътрудниците на Тръмп, тъй като президентът говорил за нея през целия уикенд и я споменал в разговора си в неделя с президента Мун Дже-ин, отбелязва Си Ен Ен.

Тръмп се изказал ентусиазирано за идеята пред журналисти в Белия дом в понеделник. "В това има нещо, което ми харесва, защото, когато сте там и нещата се получат, ще има голям празник на място, а не в трета страна", пояснил той.

Телевизионните камери следяха всяка стъпка от срещата между лидерите на двете Кореи в петък. Тръмп също искал да бъде заснет в подобни сцени, когато стане първият действащ президент на САЩ, който се среща със севернокорейски лидер. Той силно желае да бъде част от "ръкостискане през границата", но също така иска снимките да документират момента, ако реши да стане и да си тръгне от преговорите, добавя анонимният източник, цитиран от Си Ен Ен.

Шофьор раздава правосъдие с юмруци на бургаско кръстовище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842254

Шофьор раздава  правосъдие с юмруци на бургаско кръстовище33-годишен бургазлия е задържан заради саморазправа на бургаско кръстовище на 1 май. Около 12,30 ч. на ул."Одрин" 39 мерцедес, шофиран от 32-годишния Д.Д. от Созопол засича "Фиат Фуарино", управляван от 32-годишния бургазлия Х.В. Между двамата водачи избухнал скандал, при който 32-годишния мъж от Созопол счупил с юмрук предното ляво стъкло на

В "Пирогов" спасиха 7-годишно момче със счупен череп след падане от колело

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842281

В "Пирогов" спасиха 7-годишно момче със счупен череп след падане от колелоМомче на 7 години от Монтана е докарано по спешност в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” в нощта на 30 април срещу 1 май, след лошо падане от колело, при което пострадало тежко. Направените високоспециализирани изследвания показват, че момчето има открита импресионна фрактура - т.е. има тежко счупване на черепа с притискане на мозъка.

Редизайнът на Snapchat натежа над резултатите на Snap

https://www.investor.bg/novini/261/a/redizainyt-na-snapchat-nateja-nad-rezultatite-na-snap-260343/

Акциите на компанията понижиха стойността си с 16,5 на сто в резултат на слабия отчет

Харалан Александров: Културата на средновековно суеверие настъпва в България

https://frognews.bg/novini/haralan-aleksandrov-kulturata-srednovekovno-sueverie-smelo-nastapva-balgariia.html

Според социалния антрополог Харалан Александров по отношение на суеверията медиите далеч не са невинни. „Няма телевизия, която да пуснеш и да не се появи астролог, или да ти предложат хороскоп, или пък шарлатанин да излезе и да започне да говори глупости. Явно това е добър медиен бизнес”, коментира антропологът по повод случая на болната Теодора, потърсила спасение при лечител в Бразилия.

Как правителството решава проблема с преждевременно напусналите училище

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/GG8rydA4LuI/

Правителството прие план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система. Той обхваща периода 2018-2020 година и съдържа политики и мерки за превенция на отпадането от училище и за компенсиране на пропуснатите знания и умения за отпадналите преждевременно от системата. Предвидени са интегрирани мерки по модела на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици, създаден през 2017 година. Целта е добрият опит от дейностите в изпълнение на Механизма да се превърне в устойчива политика за превенция на отпадането от училище.

Новите моменти в Плана са свързани с въвеждането на задължително предучилищно образование за децата от 4-годишна възраст. Предвидено е до края на 2020 година 90% от децата на тази възраст да са обхванати в системата на предучилищното образование с цел по-добра адаптация в процеса на обучение в начален етап. За осигуряване на равен достъп до образование на деца и ученици от семейства от социално слаби и уязвими групи в социалните мерки на Плана е предвидено за еднократна помощ за деца, записани в първи клас, да се предоставят по 11 500 000 лева всяка година. В мерките за приобщаващо образование на децата и учениците със специални образователни потребности до края на периода се предвижда да бъдат включени над 19 000 деца. За подобряване ефективността на взаимодействието с родителите с цел задържане на децата и учениците в училище и повишаване на образователните им резултати също са предвидени дейности, насърчаващи мотивацията у родителите за образование на децата им и повишаване и развитие на възпитателния потенциал на семействата. Включени са дейности за овладяване на българския книжовен език от децата и учениците, чиито майчин език не е българският. Заложени са и мерки за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда.

В резултат на изпълнение на дейностите, заложени в плана, се очаква да бъде постигната целта на Стратегията – делът на преждевременно напусналите образователната система до 2020 г. да спадне под 11% при 12,5% през 2012 г.

Красивата Мила е една от загиналите в автобуса-ковчег на "Тракия"! Това, което е споделила час преди смъртта си, е смразяващо

http://www.struma.com/sinya-lampa/krasivata-mila-e-edna-ot-zaginalite-v-avtobusa-kovcheg-na-trakiya_133766/

Отивала в София, за да гледа брат си Георги в представление "Погребение"

Абсолвенти от НАТФИЗ ще изнесат спектакъл, за да почетат загиналите при автобусната катастрофа на магистрала "Тракия".

Тази е последната снимка, която Мила Ножделова е качила на стената си във „Фейсбук” един час преди да загине в катастрофата на магистрала „Тракия” на път за София за представлението на брат си Георги, студент в НАТФИЗ. Това не е единственото трагично съвпадение в този ден. Диалогът, в който брат й Георги участва, и тя е искала да...

Продължава

Турски вестници: Четири опозиционни партии в коалиция за изборите на 24 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842268

Турски вестници: Четири опозиционни партии в коалиция за изборите на 24 юниЧетири опозиционни партии - Народнорепубликанската партия /НРП/, "Добра партия", Партията на щастието и Демократична партия са постигнали принципно споразумение за създаване на предизборна коалиция за президентските и парламентарни избори на 24 юни, съобщават на първа страница в."Хюриет", в."Джумхуриет" и в."Хабертюрк".

Преглед на икономическите теми в печата, 2 май

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-2-май_l.a_i.761189_at.1.html

"Бългapия oтивa нa peнтгeн и зa cвoбoдa нa cлoвoтo"  Eвpoпapлaмeнтът пpeдлaгa EK дa зaдължи дъpжaвитe дa дoĸлaдвaт peдoвнo зa пyбличнoтo...

Разкриха самоличността на българката, загинала в Алпите

http://www.struma.com/sinya-lampa/razkriha-samolichnostta-na-bulgarkata-zaginala-v-alpite_133765/

Съпругът на Калина също починал

Трагедия в швейцарските Алпи помрачи първомайското настроение на жителите на Апенините - край намиращия се недалеч от границата с Италия заслон „Кабан де Виньет“ загинаха шестима ски-алпинисти. Четирима от тях са италианци, сред които е и жененият за българка Марио Кастильони, както и самата му съпруга Калина Дамянова.

Според медиите в Рим и Милано участвалата също в ски-прехода наша сънародничка първоначално е била открита жива, но в много тежко състояние. Рано тази...

Продължава

Мисиджан от "Лудогорец" осъден на 4 месеца затвор в Холандия

http://clubz.bg/67352-misidjan_ot_ludogorec_osyden_na_4_meseca_zatvor_v_holandiq

Футболистът на "Лудогорец" Върджил Мисиджан е осъден ефективно на 4 месеца затвор в родината си Холандия, пишат медиите в "ниската земя". Прибавени са и два месеца условно.

Присъдата е за нанесена телесна повреда на паркинг пред къща в спор с 68-годишен мъж на 5 януари. Пострадалият Рон ван Акелен е с фрактура на глезена и извадено рамо. Той не е присъствал на произнасянето й заради трудно придвижване и влошено общо здравословно състояние.

Мисиджан пък бил представляван от своя адвокат Ноортие Лут, който заявил, че ще обжалва, тъй като наказанието за клиента му е "прекалено сурово". Според Лут нападателят е бил обиден на расистка основа и затова е посегнал.

Съдията обяснил, че Мисиджан е трябвало да си даде сметка за последствията за жертвата си. Освен това като футболист би трябвало да служи за добър пример.

Първоначалната теза на Лут беше, че играчът е действал при самозащита. Скандалът се разразил, тъй като Мисиджан паркирал така, че да препречи пътя на холандско семейство към дома, до който имали и мебелен магазин. Рон ван Акелен направил забележка на футболиста, но той отвърнал, че ще премести колата "след две минути". Отнело повече време, последвала нова реплика и проявата на Мисиджан. 

Съпругата Ени ван Акелен отрече пред медиите и в показания в съдебната зала тезата на адвоката на футболиста за расистка обида. Според нея Мисиджан нападнал нейния мъж след повторната забележка, оставил очилата си на приятел, ритнал и повалил възрастния човек, който страдал от болно сърце.

Върджил Мисиджан беше задържан и разпитан, а след това се върна в България.

Как се стигна до трагедията в Алпите, при която загина българка?

http://www.struma.com/bulgariya/kak-se-stigna-do-tragediyata-v-alpite-pri-koyato-zagina_133764/

Осем са вече жертвите на разразилата се буря

Осем са вече жертвите на жестоката буря в Алпите, при която загина една българка.

Броят на загиналите може да продължи да расте. Още двама души се борят за живота си в болница в Швейцария.

Българката Калина Дамянова и италианският й съпруг Марио Кастильони са били водачи на групата. Знае се, че са били много опитни водачи, имат фирма, която организира сложни преходи, съобщи Нова телевизия.

Групата е тръгнала преди около 4-5 дни. Били са много добре екипирани, много...

Продължава

Диджеят Авичи се е самоубил с парчета стъкло

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842267

Диджеят Авичи се е самоубил с парчета стъклоСветовноизвестният шведски диджей Авичи, който беше намерен мъртъв на 20 април в столица на Оман, Маскат, се е самоубил, съобщи сайтът ТMZ, цитиран от световните агенции. Музикантът, който страдал от силна депресия, си е нанесъл смъртоносни рани с парчета стъкло и е починал от загуба на кръв. От своя страна интернет порталът Бизнес инсайдър

Панорама "Кино за пътешественици" идва тази седмица във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373476

От 4 май във Фестивален и конгресен център – Варна за първи път ще станем част от панорамата „Кино за пътешественици”, научи Moreto.net. Премиерно, до 10 май, ще бъдат показани 14 заглавия, заснети из различни краища на света. Зрителите ще пътешестват както из любими дестинации като Неапол, Истанбул, Делхи и Маракеш, така и из труднодостъпни места като джунглата на Амазонка, смразяващите върхове на Тян Шан и безкрайната пустош на Австралийската пустиня.

Здравната инспекция проверява жената, завела Теодора при лечител в Бразилия

http://www.struma.com/bulgariya/zdravnata-inspekciya-proveryava-jenata-zavela-teodora-pri-lechitel-v-braziliya_133763/

Заместник-здравният министър добави, че много хора се доверяват на алтернативни шарлатани, които спекулират с болката и мъката на хората с цел финансово облагодетелстване

Столичната здравна инспекция е започнала проверка на Кармен Лазарова, организатор на групата до Бразилия, с която е пътувала и болната от рак Теодора Маджарова. Това заяви заместник-здравният министър Бойко Пенков в студиото на bTV.

За случая на Теодора ви разказахме в bTV Новините. Семейството на болната жена успя да събере парите, които бяха нужни за връщането ѝ в България с медицински самолет.

„Резултати от проверката ще има до края на деня”, категоричен...

Продължава

Вижте къде ще спира водата в София

https://frognews.bg/novini/vijte-kade-shte-spira-vodata-sofiia-2018-05-02.html

На 03 май 2018 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл.110 жк. „Люлин“ 10, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Завоюван успех! Абитуриент от Езиковата гимназия в Благоевград стана лауреат на олимпиадата по български език и литература

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%8e%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%85-%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0/

Дванадесетокласникът Кирил Иванов от Езикова гимназия “ Акад.Людмил Стоянов“ стана лауреат на XXXVII Национална олимпиада по български език и литература. Това постижение потвърждава традициите на е възпитаниците на училището в отличното представяне на тази олимпиада.

През последните три години един от лауреатите беше представител на Езиковата гимназия – Северина Станкева, Георги Георгиев и Кирил Иванов.

„ Този случай е безпрецедентен за олимпиадата по български език и литература, което трябва да бъде повод за гордост. Искрено се надяваме, че успехите ще продължат и през следващите години“,коментираха от ръководството на училището.

 

Материалът Завоюван успех! Абитуриент от Езиковата гимназия в Благоевград стана лауреат на олимпиадата по български език и литература е публикуван за пръв път на Региона Бг.

22-годишният Николай е младежът, стрелял по велостоянка в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842245

22-годишният Николай е младежът, стрелял по велостоянка в Бургас22-годишният Николай Т. е младежът, стрелял по общинска велостоянка в Бургас, той е задържан за денонощие, съобщиха от полицията. Момчето е стреляло с газов пистолет по тъчскрийна на велостанцията, по който са направени два отвора. Нанесените щети са за 2300 лв. 22-годишният Николай не е дал смислени обяснения за стрелбата по велостоянката до бл.

През есента започва изграждането на северния обход на Бургас

https://dnes.dir.bg/burgas/prez-esenta-zapochva-izgrazhdaneto-na-severniya-obhod-na-burgas

Ще реализираме идеята на на кмета Димитър Николов за скоростни пътища до общините в региона, заяви министър Нанков

Правителството с мерки срещу отпадането на деца от училище

http://www.struma.com/bulgariya/pravitelstvoto-s-merki-sreshtu-otpadaneto-na-deca-ot-uchilishte_133762/

Целта е делът на напусналите да спадне под 11% при 12,5% за 2012 г.

Правителството с мерки срещу преждевременното отпадане на деца от образователната ни система.

На редовното си заседание днес кабинетът ще обсъди План за изпълнение на Стратегията, която ще се изпълнява до 2020 г. Тя е разработена по препоръка на ЕС.

Целта е делът на напусналите да спадне под 11% при 12,5% за 2012 г.

Стратегията изисква прилагането на междусекторен подход на национално, общинско и училищно равнище.

източник:...

Продължава

БСП: ДПС не ни е партньор. Те са с ГЕРБ под прикритие

https://offnews.bg//politika/bsp-dps-ne-ni-e-partnior-te-sa-s-gerb-pod-prikritie-679795.html

„Ние твърдим, че имаме програма и принципи, които спазваме. И това го доказахме като не влязохме в съглашение с ГЕРБ. А ДПС не са ни естествен партньор. ДПС се е превърнала в естествен партньор под прикритие на управляващите”. Това заяви депутатът от „БСП за България” Стоян Мирчев пред Нова телевизия.

Изказването му бе в отговор на въпрос „Ако сега има предсрочни парламентарни избори, и БСП трябва да управлява с ДПС или Патриотичния фронт, кого би избрала?”

„Корупцията не е усещане. Корупцията е, когато харчиш обществени пари за нещо, което не съществува. В България се харчат огромни средства и за пътища, и за здравеопазване, а нещата стават все по-зле”, коментира още Мирчев.

На въпрос „Корумпиран ли е Бойко Борисов?”, депутатът Стоян Мирчев отговори:

„Щом се говори не само за корупция по високите етажи на властта, явно и при него стоят така нещата. Тези данни трябва да ги събере прокуратурата. За съжаление, не я виждаме да е така активна напоследък. Занимава се с пешеходните пътеки, но не и със сериозните неща. Ние виждаме каква е реалността и подаваме сигнали. Доказателствата трябва да ги събере прокуратурата. Време е тя да започне да си върши работата”.

Спецслужбите ни ще си сътрудничат с британските и след Брекзит

//dariknews.bg/novini/bylgariia/specsluzhbite-ni-shte-si-sytrudnichat-s-britanskite-i-sled-brekzit-2094488

Сътрудничеството между специалните служби на България и Великобритания ще продължи и след Брекзит. Това стана ясно след среща в Министерски съвет на посланика на Обединеното кралство у нас Ема Хопкинс и премиера Бойко Борисов.

Втори час парламентът обсъжда оставката на Емил Христов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vtori-chas-parlamentyt-obsyzhda-ostavkata-na-emil-hristov-2094502

Парламентът втори час обсъжда поисканата от БСП оставка на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов. Повод за искането на опозицията стана скандал отпреди дни, когато родители на деца с увреждания не бяха допуснати в сградата.
 
След протеста си преди дни родители на

Кармен Лазарова отрича да е лечител, но се рекламира като такъв

http://www.mediapool.bg/karmen-lazarova-otricha-da-e-lechitel-no-se-reklamira-kato-takav-news278588.html

Кармен Лазарова, която е посредничила за посещението на онкоболната Теодора Маджарова при бразилския лечител Жоао де Деус, отрече самата тя да е лечител и обясни, че е била само водач при пристигането на групата в Бразилия.   След като стана ясно, че тя ще бъде проверявана от Столичната регионална здравна инспекция за осъществяваната от нея дейност, тя се яви в сряда с адвокат в предаването “На кафе“ по Нова телевизия и обясни, че самата тя не е лечител, а само събира информация за лечители от цял свят. В сайта си karmen.bg обаче тя се рекламира именно като лечител, а в предишно издание на предаването “На кафе“ е гостувала като практикуваща лечебен масаж с ток.   <iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fscience.and.critical.thinking%2Fvideos%2F1700193160001975%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>   "Аз не съм лечител, ходя по цял свят да изучавам какви лечители има, кой с какво се занимава. Не лекувам, защото нямам такава способност. Това е дарба. Болестта, според мен, идва от погрешни модели на поведение, мислене, хранене", обясни Лазарова в сряда.   “Аз съм само водач в Бразилия. Запознах се с Теодора в Бразилия. Тази група, която водих, е от осем човека. Попитах за състоянието на хората тяхната организаторката и водачът на групата – Валя Лунагорва, която ми каза, че всеки има някакви болежки, но най вече отиват за духовно извисяване“, каза тя.   Съпругът на Теодора – Александър обаче съобщи, че е имал комуникация по имейл с Кармен Лазарова преди пътуването относно неговата организация и плащането.   Лазарова твърди, че е пратила имейл с искане за лична среща с всички пътуващи, включително Теодора, но съпругът й отрече да са получавали такъв имейл. В разговора се намеси и адвокатката на Лазарова, която поиска информация дали Теодора и съпругът й са я уведомили по писмен път за здравословното състояние на пациентката.   “Аз не съм уведомявал писмено Кармен, но мислех, че всичко е уточнено“, каза Александър и обясни, че Лазарова е цитирала в комуникацията си с тях случай, че лечителят Жоао е помогнал на друго жена с рак на гърдата.   Според адвокатката на Лазарова обаче това е съвпадение на фактите.   В понеделник от здравното министерство съобщиха, че Столичната здравна инспекция е започнала проверка на Кармен Лазарова, като в сряда зам.-здравният министър Бойко Пенков каза пред бТВ, че резултати от проверката ще има до края на деня.   Той добави, че за съжаление понякога конвенционалната медицина има определени граници в лечението на различни заболявания.   "Много хора се доверяват на алтернативни шарлатани, които спекулират с болката и мъката на хората с цел финансово облагодетелстване”, каза още Пенков.   Той поясни, че регистър на организаторите на пътувания за алтернативно лечение в България има, но в чужбина – не.   По думите му здравното министерство е разговаряло с външно, за да се създаде нужната организация по прибирането на Теодора. Когато жената достигне до Европа, от тук може да бъде изпратен спешен медицински екип, който да пътува с нея до София.     

Здравната инспекция проверява жената, завела онкоболна при лечител в Бразилия

http://www.mediapool.bg/zdravnata-inspektsiya-proveryava-zhenata-zavela-onkobolna-pri-lechitel-v-braziliya-news278588.html

Столичната здравна инспекция е започнала проверка на Кармен Лазарова, организатор на групата до Бразилия, с която е пътувала и болната от рак Теодора Маджарова. Това съобщи  зам.-здравният министър Бойко Пенков.   Семейството на болната жена успя да събере парите, които бяха нужни за връщането ѝ в България с медицински самолет.   "Резултати от проверката ще има до края на деня”, каза Пенков пред бТВ.   Той добави, че за съжаление понякога конвенционалната медицина има определени граници в лечението на различни заболявания.   "Много хора се доверяват на алтернативни шарлатани, които спекулират с болката и мъката на хората с цел финансово облагодетелстване”, каза още Пенков.   Той поясни, че регистър на организаторите на пътувания за алтернативно лечение в България има, но в чужбина – не.   По думите му здравното министерство е разговаряло с външно, за да се създаде нужната организация по прибирането на Теодора. Когато жената достигне до Европа, от тук може да бъде изпратен спешен медицински екип, който да пътува с нея до София.   Според заместник-здравния министър приоритет на правителството е изпълнение на проект за обновяване на автопарка на Спешна помощ с 400 нови линейки.   По думите му за измамите с лежащо болни министерството много разчита на електронното здравеопазване.   Пенков коментира още, че министерството предвижда раздаване на бонуси за добре свършена работа от медиците, като се надява това да стимулира младите хора да остават в България и да работят в нашата здравна система.    

10 години от изграждането и откриването на параклиса “Св. Георги Победоносец“ в ломския квартал Моминброд

https://www.24chasa.bg/region/article/6842255

10 години от изграждането и откриването на параклиса “Св. Георги Победоносец“ в ломския квартал Моминброд10 години от изграждането и откриването на параклиса “Св. Георги Победоносец“ и от създаването на пенсионерския клуб „Здраве“ в ломския квартал Моминброд събра десетки жители на квартала и гости на 1 май. Тържествен водосвет с молебен за здраве и благоденствие на моминбродчани и дарителите за строежа и изографисването на параклиса отслужи отец

Ужасяващо! Instagram звезда удуши децата си и ги изгори, а причината е абсурдна

http://www.struma.com/lyubopitno/ujasyavashto-instagram-zvezda-udushi-decata-si-i-gi-izgori-a_133761/

Елена Каримова е на 27 години и има повече от 21 000 почитателя в Instagram, които подкрепят нейния онлайн бизнес. В личен план разполага и с две деца, което трябва да я прави завършен човек, нали? Има само един проблем, не може да имате доверие на всички жени в Instagram.

Очевидно короната на Кардашиян е тежка и след първите бизнес трусове, Елена решила да убие децата си, защото „не можела повече да ги издържа“.

Каримова удушила Кадижа и Сюлейман в колата си, а...

Продължава

По Гергьовден: В Гърция се очаква повече дъжд, отколкото у нас

http://www.struma.com/bulgariya/po-gergiovden-v-gurciya-se-ochakva-poveche-dujd-otkolkoto-u_133760/

В България ще вали предимно в западната част на страната, на изток ще остане сухо

По Гергьовден в Гърция се очакват по-съществени валежи, отколкото у нас. В празничните дни около 6 май дъжд ще вали предимно в Западна България, в източната част от страната ще остане сухо.

За 5, 6 и 7 май по-съществени валежи се очакват в западната част на Балканите, включително и Гърция, особено на 6 май, а на 7 май и в Турция, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV синоптикът от НИМХ към БАН Анастасия Стойчева.

Температурите през май у нас ще са над нормите....

Продължава

Спорт по тв днес: "Рома" срещу "Ливърпул" в 1/2-финален реванш от Шампионската лига, баскетбол, тенис от Мюнхен, Ещорил и Истанбул, световно по снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6841501

Спорт по тв днес: "Рома" срещу "Ливърпул" в 1/2-финален реванш от Шампионската лига, баскетбол, тенис от Мюнхен, Ещорил и Истанбул, световно по снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Парите в обращение се увеличават с над 10% за година

http://econ.bg/Новини/Парите-в-обращение-се-увеличават-с-над-10-за-година_l.a_i.761188_at.1.html

В края на март парите в обращение достигнаха 15,247 млрд. лева, като за една година се увеличиха с 11,32% (1,550 млрд. лева), отчитат в Българската...

22-годишен без книжка се преобърна с крадена Тойота в Бургас

https://offnews.bg//112/22-godishen-bez-knizhka-se-preobarna-s-kradena-tojota-v-burgas-679790.html

22-годишен жител на Бургас се преобърна извън пътя с крадена "Тойота Ярис". Инцидентът е станал на 1 май в 6.00 часа сутринта.

Заради движение с несъобразена скорост, на около 500 м. преди местността „Капче“-то в Бургас и заради несъобразена скорост, шофьорът се преобръща с колата извън пътното платно. Шофьорът, който бил неправоспособен, е откаран за лечение в МБАЛ „Бургасмед“, прегледан е и след взета кръвна проба е освободен с диагноза „остра интоксикация“.

Полицията констатирала, че "Тойота"-та е с изцяло деформирано купе. Колата била собственост на 50-годишна бургазлийка от кв. „Горно Езерово“, която го паркирала на 30 април пред дома си, разположен на ул. „Росица“. Веднага, след като установила липсата на колата, тя се свързала с МВР.

Полицията веднага открила освободения от болницата шофьор и той бил задържан за 24 часа.

Работата по случая продължава от служители на Четвърто Районно управление – Бургас.

Макрон осъди участниците в безредиците на първомайската демонстрация в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842249

Макрон осъди участниците в безредиците 
на първомайската демонстрация в ПарижФренският президент Еманюел Макрон, който тези дни е на посещение в Австралия, осъди участниците в безредиците, помрачили първомайската демонстрация вчера в Париж, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  "Първи май е празник на трудещите се, а не на подбудителите на безредици", заяви Макрон на състоялата се днес в Сидни съвместна пресконференция с

11 милиарда евро полза за Русия от Мондиала изчисли McKinsey

http://clubz.bg/67351-11_miliarda_evro_polza_za_rusiq_ot_mondiala_izchisli_mckinsey

Подготовката и провеждането на световното първенство по футбол за периода 2013-2018 г. ще осигури на Русия допълнително 1% от БВП (около 820 млрд. рубли) - близо €11 милиарда, показват предварителните резултати от изследванията на консултантската компания McKinsey. Дейностите по изграждане на инфраструктурата за футболните срещи и увеличаването на туристическия поток ще допринесе с допълнителни 80-110 милиарда рубли за инвестиции и 120-180 милиарда рубли в БВП в следващите пет години.

Въпреки че британският премиер Тереза Мей заяви, че най-вероятно Обединеното кралство няма да изпрати официални лица - министри и др., в делегацията си за Световното заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, бойкот засега не се очаква. Полският президент Анджей Дуда беше първият световен лидер, който подкрепи Мей, заявявайки, че няма да посети церемонията по откриването на турнира в Москва на 14 юни.

Руските прогнози са, че Световното по футбол може да бъде посетено от над 2 милиона туристи, като най-много се очакват в столицата Москва - 700 000-800 000. 

По официални данни 1.2 трилиона рубли (около 91.3 милиарда евро) са изхарчени за подготовка на Световното по футбол, показват данните на McKinsey. Основно инвестициите са в изграждането на спортна и транспортна инфраструктура и подобрения. Като се отчита, че част от средствата са вложени без да се има предвид Мондиала през 2018 - например в строителството и реконструкцията на редица стадиони и летища, инвестициите, които са само заради Световното, са в размер на 630 милиарда рубли.

От 2018 г. развитието на туризма ще допринесе допълнително за ръста на брутния вътрешен продукт на Руската федерация. Тази година приходите от туризъм ще увеличат БВП с още 121 милиарда рубли, през следващите пет години - с 40-70 милиарда годишно, според анализа на McKinsey. Потокът на туристи от чужбина в регионите, домакини на Световната купа 2018, ще нарасне с 14-18%, а на руските туристи - с 10-26%.

През 2018 г. се очаква приходите от 4-5 звездни хотели да нараснат с до 40%, а на тризвездните - с до 15%, казва заместник-председателят на Федерацията на ресторантьорите и хотелиерите Вадим Присов.

Ginza Project (ресторантите "Джон Джоли», Mercedes bar, Sixty и др.) очаква нарастване на трафика и приходите в ресторантите си с 25-30%, казва генералния директор на компанията Алексей Волков. Представител на мрежата от кафенета "Шоколад" очаква растеж с 10-15%.

Освен това ефектите от шампионата може да се проявят и в следващите пет години, осигурявайки годишно 140 000-200 000 работни места, 60-90 милиарда рубли допълнителен доход за населението, 20-30 милиарда рубли данъчни приходи за бюджета и 100-150 милиарда рубли приходи за малки и средни предприятия, изчисляват от McKinsey.

Не винаги обаче големите спортни мероприятия осигуряват голям туристически поток. След световните купи в Германия, Бразилия и Южна Африка годишният приток на чуждестранни туристи през следващите пет години наистина се е увеличил, както и в Сочи след Олимпиадата през 2014 г. Но например в Торино след Олимпиадата през 2006 г. е имало по-малко чужденци. Същото важи и за вътрешния туризъм - в Сочи след Олимпиадата е нараснал, но в Южна Африка след Световната купа 2010 е намалял.

Най-силно подготовката за Световната купа през 2018 г. подкрепиха Мордовия и региона Калининград - поради развитието на инфраструктурата, брутният регионален продукт там през 2013-2018 г. ще се увеличи с повече от 15%. В Татарстан и Краснодарска област инфраструктурата вече е разработена след Универсиадата през 2013 г. и Олимпиадата през 2014 г. Тук туризмът трябва да има по-голямо влияние и брутният вътрешен продукт ще нарасне с 2%.

Главният икономист на Алфа Банк - Наталия Орлова, не споделя оптимизма на консултантите. 

"Предполага се, че ние изграждаме инфраструктура, което ще повиши туристическия поток, в навечерието на Олимпийските игри през 2014 г. бяха изказани същите съображения. Но съдейки по платежния баланс, износът на услуги през 2013 г. е бил за $70 милиарда, от тях транспортни услуги и пътувания, тоест туризъм, за $33 милиарда, а през 2017 г. са били съответно $58 милиарда и $29 милиарда. Това показва, че ако общата икономическа политика не е насочена към по-нататъшно отваряне на икономиката, не е възможно да се използва новата инфраструктура. Затова не толкова сигурно, че Мондиал 2018 ще има значителен мултиплициращ ефект", казва Орлова пред руското издание "Ведомости".

След подобни събития в някои държави темпът на растеж на икономиката намалява, отбелязва главният икономист на БКС Владимир Тихомиров, например, в Бразилия имаше рецесия, а в Южна Африка - значително забавяне на растежа.

Но при мащабите на руската икономика, няма да има провал на инвестициите, убеден е Тихомиров. Общият размер на инвестициите годишно варира около 14-15 трилиона рубли, а 600 милиарда за пет години е само около 1% от всички капиталови инвестиции.

След Олимпиадата в Сочи обаче много от построените там здания пустеят и не се използват.

Стоян Мирчев: ДПС е партньор под прикритие на управляващите

https://frognews.bg/novini/stoian-mirchev-dps-partnjor-pod-prikritie-upravliavashtite.html

”ДПС се е превърнала в естествен партньор под прикритие на управляващите”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Стоян Мирчев, депутат от „БСП за България”.

Най-малко 23-ма цивилни са загинали в Сирия при въздушни удари срещу ИД

http://www.struma.com/bulgariya/nai-malko-23-ma-civilni-sa-zaginali-v-siriya-pri-vuzdushni-udari_133759/

Засега не е известно дали ударите са нанесени "от ръководената от САЩ международна коалиция, или от иракските сили

Най-малко 23-ма цивилни, от които 10 деца, са загинали днес във въздушни удари в село, контролирано от джихадистката групировка "Ислямска държава" в североизточната част на Сирия, предаде Франс прес.

Нападението е било извършено в село Каср в провинция Хасака, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Засега не е известно дали ударите са нанесени "от ръководената от САЩ международна коалиция, или от иракските сили", допълни неправителствената...

Продължава

Депутатите разглеждат предложението за освобождаване на Емил Христов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842248

Депутатите разглеждат предложението за освобождаване на Емил ХристовДепутатите ще разгледат Проект на решение, внесено от БСП, за освобождаване на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов. Това предвижда програмата на Народното събрание за тази седмица. Първа точка за днес е по предложение на БСП - първо четене на на Законопроект за възрастните хора.

Правителството с мерки срещу отпадането на деца от училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=373475

Правителството с мерки срещу преждевременното отпадане на деца от образователната ни система. На редовното си заседание днес кабинетът ще обсъди План за изпълнение на Стратегията, която ще се изпълнява до 2020 г. Тя е разработена по препоръка на ЕС.

Facebook става и сайт запознанства

https://offnews.bg//tehnologii/facebook-stava-i-sajt-zapoznanstva-679793.html

Социалната мрежа Facebook ще се опита да открадне бизнеса на „Тиндър” с онлайн запознанствата, съобщават световните агенции.

За целта потребителите ще си правят специални профили за запознанства. Те ще са видими само за хората извън списъка с приятели – и то само тези, които също си търсят половинка.

Огромното количество лична информация обаче ще помогне на компанията на Марк Зукърбърг да свързва по-ефективно самотните сърца.

Ще има възможност за специални събития и групи именно с цел запознанства. Ако попаднете на някоя интересна за вас личност и чувствата са взаимни, комуникацията ще е в отделен канал – не сред личните съобщения във „Фейсбук” или чатовете в „Уатсап”. Ще можете да си пишете, но без да си пращате картинки или клипчета, уточнява бТВ.

Твърди се, че целта е изграждането на дългосрочни връзки, но анализатори посочват очевидните рискове пред глобалната платформа – онлайн запознанствата не са лесен пазар и грешките при реализацията на този тип функционалности могат да наранят сериозно реномето даже на онлайн гигант.

Така или иначе, акциите на конкурентните сайтове в тази сфера се сринаха след обявяването на новата функционалност.

САЩ дадоха още месец на Дерипаска да излезе от "Русал"

https://dnes.dir.bg/pazari/sasht-dadoha-oshte-mesets-na-deripaska-da-izleze-ot-rusal

Американското Министерство на финансите даде още месец, до 6 юни 2018 година, на Олег Дерипаска да продаде дяловете си в "Русал", En+ и ГАЗ

Опозицията ще блокира цяла Армения

http://www.struma.com/bulgariya/opoziciyata-shte-blokira-cyala-armeniya_133758/

Само Никол Пашинян искаше да е премиер, но депутатите отхвърлиха кандидатурата му

Армения e в политически хаос, след като парламентът отхвърли кандидатурата на опозиционния лидер Никол Пашинян за премиерския пост.

Пашинян, който беше и единствен кандидат за поста, прикани привържениците си да излязат на улицата и заплаши с политическо цунами.

Той призова за обща стачка утре, която да блокира пътища, железопътни линии и летища.

Опозиционният лидер поведе масовите протести през последните две седмици в Ереван.

Резултатът беше оставката на...

Продължава

Църквата почита паметта на българския владетел Борис I Михаил

http://nakratko.bg/category/58/158804/


Църквата ни почита днес паметта на българския владетел Борис I Михаил, който въвежда християнството и славянската писменост. Той си отива от този свят на 2 май.

Сръбски вестник: Сърби работят в български плантации за марихуана в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842241

Сръбски вестник: Сърби работят в български 
плантации за марихуана в САЩМлади сърби заминават за САЩ, за да изживеят "американската мечта", после започват добре платена работа в легални плантации за марихуана, но много скоро отиват крачка напред - в желанието за бърза печалба започват криминална кариера с разпространението на наркотика, пише белградският в. "Блиц", цитиран от БТА.

Гарвани убиха новоизлюпените патета в Борисовата градина

https://offnews.bg//obshtestvo/garvani-ubiha-novoizliupenite-pateta-v-borisovata-gradina-679794.html

Гарвани убиха новоизлюпените патенца в Патешкото езеро в Борисовата градина, сигнализираха читатели на OFFNews.

Шестте зенелоглави патета се излюпиха точно преди седмица и радваха малки и големи. Те са първото потомство от 7-те патици, които от година бяха заселени в езерото, възстановявайки някогашната традиция. Птиците дойдоха от Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Наша читателка разказа, че в неделя завела сина си да види патетата. Вместо 6, патетата вече били 4. Решили, че другите са се скрили някъде и докато се любували на останалите, гарван грабнал пред очите им едното пате и го убил. "Вероятно същото е сполетяло и останалите две липсващи патета", добавя тя.

В понеделник сутрин в езерото плуваше само едно патенце, показа наша проверка. Възможно е да има и други оцелели.

Междувременно общината постави мрежа над част от езерото в опит да спаси птиците.

Tурция и Южна Корея задълбочават икономическото сътрудничество

http://www.mediapool.bg/turtsiya-i-yuzhna-koreya-zadalbochavat-ikonomicheskoto-satrudnichestvo-news278587.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган приветства южнокорейския си колега Мун Дже-ин за срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун и изрази пожелание тази решимост да продължи и в бъдеще, съобщава електронното издание на в. "Хюриет".   Ердоган се срещна в Сеул с президента на Южна Корея, с когото проведе едночасов разговор в президентския дворец в Сеул. После двамата лидери участваха в среща на делегации на двете страни.   Турският държавен глава предаде на Мун Дже-ин личните си поздравление и поздравленията на целия турски народ за срещата между лидерите на двете Кореи, която по думите му има много сериозен принос за световния мир.   "Бихме желали тази решимост да продължи по същия начин и занапред", отбеляза Ердоган.   Президентът на Турция открои отличните отношения между Турция и Република Корея и изтъкна, че двустранният търговски стокообмен е на стойност 7,5 милиарда долара. По думите му обаче това не е достатъчно.   "Искаме да издигнем още повече това (равнище). Мисля, че като държави, които имат демографски потенциал и влизат в състава на Г-20, ние трябва да го увеличим", каза Ердоган.   "Защо да не достигнем 10-15 милиарда долара", запита турският лидер и открои потенциала в областта на иновативните технологии и отбранителната промишленост.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване