БСП - София организира безплатна юридическа приемна за граждани

https://frognews.bg/novini/bsp-sofiia-organizira-bezplatna-iuridicheska-priemna-grajdani.html

На 3 май в постоянната приемна на БСП – София (ул. ”Леге” № 10, ет. 1) гражданите ще получат безплатни юридически консултации. Юристите ще бъдат на разположение на софиянци от 15,00 до 18,00 часа.

Еврокомисията ще предложи отделен бюджет за еврозоната и кандидатите за въвеждане на евро

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/02/3172339_evrokomisiiata_shte_predloji_otdelen_bjudjet_za/?ref=rss


Европейската комисия ще предложи по-късно днес в следващия 7-годишен бюджет на Европейския съюз да има отделни средства за подкрепа на инвестициите в еврозоната във времена на икономически сътресения, за подпомагане на структурните реформи и за помощ на желаещите да приемат единната валута.<br /><br />Това съобщи "Ройтерс" като се позовава на работен документ, отговарящ на призивите на френския президент Еманюел Макрон от миналата година да има отделен бюджет за еврозоната...

Кметът на Панагюрище:Вълнуваме се от пошли политически зрелища, а сме безразлични към страданието на ближния

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/kmetat-panagiurishte-valnuvame-poshli-politicheski-zrelishta-sme-bezrazlichni-kam-stradanieto-blijniia.html

Честванията на 142 години Априлска епопея продължават, а в Панагюрище кметът Никола Белишки снощи, 1 май, за пореден път впечатли българите с речта си. Той докосна хиляди с искреност и родолюбие. Ето текста на неговото обръщение с почит и уважение, публикувано на страницата на общината.

Възможност за обезвреждане на боеприпаси край Варна притесни съветници

http://budnavarna.bg/33594-vazmozhnost-za-obezvrezhdane-na-boepripasi-kraj-varna-pritesni-savetnitsi/

снимка: Будна Варна

Възможност за изготвяне на специализиран ПУП-ПРЗ за имот до село Константиново е поискало предприятието „Терем-КРЗ Флотски арсенал“ от Община Варна. Целта е част от всичките 28 дка на дружеството в района на Белославското езеро да бъдат превърнати в площадка за обезвреждане на отпадъци. Комисията по архитектура към местния парламент отложи разглеждането на въпроса заради неяснота около това какво и как ще бъде унищожавано, както и какви рискове крие за населението в района.

От инвестиционното предложение, представено пред РИОСВ още преди месеци, става ясно че се касае за утилизация на морски боеприпаси. Става въпрос за оръжия, които са на въоръжение във Военноморските сили и са включени в списъка на излишните за Българската армия. Процесите следва да се извършват на територията на обособен специализиран „Минно-торпеден“ участък за ремонт на морски боеприпаси в местността „Лъджата“.В случая не се предвижда изграждане на нова или промяна на съществуващата техническа инфраструктура. Достъпът до посочения участък е осигурен посредством съществуващите вътрешнозаводски пътища. Не се предвиждат и изкопни дейности, както и такива, при които се използва взрив. Процесите по утилизация не са свързани с емисии на вредни вещества в атмосферния въздух, става ясно от инвестиционното предложение. Очаква се образуване на незначително количество отпадъчни води, които след първично пречистване (утаяване) в 3 вани с преливници ще се транспортират до действаща пречиствателна станция на територията на завода, става ясно още от документите до РИОСВ.

На заседанието на комисията обаче подобна информация не бе представена. Главният архитект на Община Варна обясни, че знае единствено, че се касае за депо за неопасни отпадъци без да е уточнен видът им. Председателят на комисията Димитър Карбов обаче посочи, че най-вероятно става въпрос за утилизация на боеприпаси, което би могло да крие и съответните рискове за живущите в близост. По думите му е редно да се яви представител на предприятието или Министерството на отбраната, който да даде подробности за проекта. Неяснотата около въпроса накара съветниците да отложат разглеждането на проблема за следващо заседание, когато да получат правно становище и да поканят представителите на заинтерисованите страни.

Арх. Бузев добави, че и в момента на територията на предприятието има депа, където се съхраняват продукти, изискващи специална охрана.

източник: Морето.нет

Материалът Възможност за обезвреждане на боеприпаси край Варна притесни съветници е публикуван за пръв път на Будна Варна.

В Свети Влас очакват добър сезон и първите туристи до няколко дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842665

В Свети Влас очакват добър сезон и първите туристи до няколко дниНаправено е всичко необходимо за осигуряване на успешно и динамично лято. Очакванията ни са за добър сезон, а първите туристи тук трябва да дойдат до няколко дни, каза кметът на курортния град Иван Николов. Днес Свети Влас чества своя празник, с който се дава и началото на новия туристически сезон. Свети Влас от години е разпознаваема дестинация

Восъчна фигура на премиера се появи в ретромузей във Варна

http://www.mediapool.bg/vosachna-figura-na-premiera-se-poyavi-v-retromuzei-vav-varna-news278593.html

Бойко Борисов стои рамо до рамо със световни лидери в музей. Восъчна фигура на премиера се появи в ретромузея във Варна, съобщи бТВ.   "Отдавна спрях да избирам кого да правим. Хората много питаха за г-н Борисов”, каза собственикът на музея Цветан Атанасов.   Така се появява фигурата на премиера. Изработването ѝ отнема около 6 месеца, за да бъде изпипана до последния детайл.   Фигурата на Борисов е поставена в музея до тези на световните лидери Доналд Тръмп и Владимир Путин, като е изработена с ръката в джоба – една обичайна негова поза.   "Днес една жена ми каза, че не го харесва като политик, но го харесва като мъж. Така че той има тази харизма – мъжкар, мачо, ако щете”, каза още собственикът на музея. Фигурата на премиера обаче е от периода му на главен секретар на МВР, когато беше доста по-втален.Това тяло може да влезе в неговата генералска униформа. Ако ни я даде, можем да го преоблечем и да бъде с тази униформа”, отбеляза Цветан Атанасов.   Фигурата на Борисов е втората на български политик, която се появява в музея след тази на Тодор Живков.

Атентатори самоубийци нападнаха либийската ЦИК, 7 души загинаха

http://clubz.bg/67370-atentatori_samoubijci_napadnaha_libijskata_cik_7_dushi_zaginaha

Най-малко седем души бяха убити днес при нападение срещу централата на либийската избирателна комисия в Триполи, предадоха световните агенции.

Говорителят на комисията Халед Омар каза, че сред жертвите са трима нейни служители и четирима членове на силите за сигурност.

По думите на друг представител на комисията - Абдел-Хаким Балхейр, при атаката са загинали двама атентатори самоубийци и още петима човека, включително служители на комисията и охранители.

"Въоръжени мъже нападнаха сградата на комисията, после двама от нападателите се взривиха", каза Балхейр.

Според либийски медии други 10 човека са били ранени при нападението, което носи почерка на групировката "Ислямска държава". Засега никой не е поел отговорност за атаката.

"Видях двама атентатори самоубийци . . . те крещяха Аллаху акбар (Бог е най-велик)", заяви Омар. 

"Атентатор самоубиец се взриви в комисията, а другите подпалиха част от сградата", каза той.

По думите му персоналът е напуснал сградата, докато силите за сигурност се справят с нападението.

В социалните медии бяха публикувани снимки, показващи гъст черен дим, издигащ се над сградата.

Комисията регистрира избиратели преди нови избори в Либия, които ООН се надява, че могат да бъдат произведени до края на годината.

ЕК предлага глоба от 4% от оборота на търговеца при нарушение на потребителските права

https://www.actualno.com/business/ek-predlaga-globa-ot-4-ot-oborota-na-tyrgoveca-pri-narushenie-na-potrebitelskite-prava-news_672592.html

В Новия механизъм за потребителите на ЕК се предлага възприемането на принципен подход за санкциите. И преди сме говорили, че може би е най-справедливият - санкциите да представляват проценти от реализирания оборот от съответните търговци за даден период от време. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов след среща с представители на потребителските организации, бизнеса и националните органи, отговарящи за защита на потребителите в Предст

Дадоха зелена светлина за ПУП-ПРЗ на „Боровец-север“ край Варна

http://budnavarna.bg/33591-dadoha-zelena-svetlina-za-pup-prz-na-borovets-sever-kraj-varna/

Комисията по архитектура към Общински съвет даде зелена светлина за изработването на Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване на селищно образувание „Боровец – север“. В бюджета за 2018 година има заложени средства за тази цел.

Според главния архитект на Варна Виктор Бузев „Боровец – север“ може да стане привлекателен квартал, сравним със софийския „Бояна“. Територията има всички дадености, за да се развие и да бъде притегателно място за живот и инвестиции, коментира той.

“Eдинственият шанс за развитие на града е в южна посока. Потенциалът на южните територии тепърва може да се разработва. „Боровец-север“ е едно място, което наистина може да стане привлекателен квартал. Това на практика е същият квартал като в „Бояна“, който гледа цяла София.“, заяви главният архитект на Община Варна Виктор Бузев. Той допълни, че възлагането на изработването на плана ще се случи в спешен порядък, след като получи нужното одобрение на сесия на Общински съвет.

По задание срокът за изготвяне на плана е 90 дни. След това следват много и дълги процедури. Ако няма обжалвания, планът би могъл да бъде факт в рамките на около 3 години.

източник: Морето.нет

Материалът Дадоха зелена светлина за ПУП-ПРЗ на „Боровец-север“ край Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Създават база данни за деца, жертви и извършители на насилие

https://www.actualno.com/society/syzdavat-baza-danni-za-deca-jertvi-i-izvyrshiteli-na-nasilie-news_672583.html

Поддържане на интегрирана база данни за случаи на деца, жертви и извършители на насилие, преглед на наличните системи за поддържане на база данни за деца, жертви на насилие и деца, извършители на насилие. Това са основните задачи, набелязани от работната група "Превенция на насилието и злоупотребата с деца" към Националния съвет на закрила на детето. В базата данни ще има събиране и анализиране на информация относно случаите на суицид сред децата и изследване на причините за тях,

Пощенска банка отново е най-добра в предоставянето на попечителски услуги

http://econ.bg/Новини/Пощенска-банка-отново-е-най-добра-в-предоставянето-на-попечителски-услуги_l.a_i.761203_at.1.html

За седма поредна година Пощенска банка е определена за топ попечител в България от сп. Global Custodian (www.globalcustodian.com). Изданието посочва:...

Мъж получи тежки обгаряния при ремонт в трафопост в Добричко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842664

Мъж получи тежки обгаряния при ремонт в трафопост в ДобричкоМъж на 53 години е получил тежки обгаряния при ремонтни работи в трафопост, съобщи пресцентърът на областната дирекция на МВР Добрич. От Инспекцията по труда допълват, че инцидентът, станал в обект на територията на добричкото село Свобода, е трудова злополука и причините се изясняват. Пострадалият е получил обгаряния в областта на главата.

Правителството отпусна още 14 млн. лв. за антикорупционната комисия

https://offnews.bg//politika/pravitelstvoto-otpusna-oshte-14-mln-lv-za-antikoruptcionnata-komisia-679822.html

Правителството одобри и допълнителни разходи от 14 млн. лв. за работата на новосформираното антикорупционно звено - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Средствата ще се използват за финансиране на дейностите на КПКОНПИ и ще допринесат за осъществяване на основните правомощия на Комисията. Те се осигуряват за сметка на предвидените в централния бюджет и на преструктуриране на разходите на ведомствата, чиито звена се вливат в КПКОНПИ, уточняват от правителствената пресслужба.

Правителството определи антикорупционната комисия за правоприемник на активите, пасивите, архива, информационния ресурс, правата и задълженията на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, съответното звено от Сметната палата и дирекцията в Държавната агенция „Национална сигурност“, изпълнявали функции по отменения антикорупционен закон.

С постановление, прието днес, кабинетът уреди отношенията по предаване на активите и уреждане на трудовите и служебните правоотношения на служителите във връзка с новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. 

За нарушения срещу потребители санкция до 4% от оборота

https://dnes.dir.bg/ikonomika/za-narusheniya-sreshtu-potrebiteli-sanktsiya-do-4-ot-oborota

При въвеждането в националните законодателства ще стане ясно точно какъв ще бъде размерът

"Дръзки" се присъедини към кораби на НАТО в Черно море

http://clubz.bg/67369-dryzki_se_prisyedini_kym_korabi_na_nato_v_cherno_more

Кораби от Втората постоянна военно-морска група на НАТО влязоха във водите на Черно море, съобщи морското командване на Алианса, цитирано от Нюз.ру.

Плавателните съдове са предвождани от британския ракетен миноносец HMS Duncan. В групата влизат фрегатите от Испания SPS Victoria, ВМС на Турция TCG Gemlik, ВМС на Германия FGS Bayern, както и три гръцки кораба.

Към групата на корабите в Черно море са се пресъединили и българската фрегата "Дръзки" и румънският кораб ROS Regele Ferdinand.

Фрегатата "Дръзки" и румънският кораб.

Британски изтребители патрулират в небето и пазят бойните кораби.

Плавателните съдове на Алианса ще се отправят по-късно към Егейско море за учения.

През февруари т.г. имаше учение на кораби от НАТО с артилерийски стрелби. Тогава руските стражеви боини единици "Адмирал Есен" и "Питливий" наблюдаваха маневрите. 

Осъдил "Топлофикация": Който не ползва парно, може да иска наем за тръбите в дома му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842630

Осъдил "Топлофикация": Който не ползва парно, може да иска наем за тръбите в дома муСобственик, през чийто имот преминават тръби за отопление, а самият той не използва парно, може да поиска наем от топлофикационното дружество. Това заяви Чавдар Янев пред БТА. Той показа заповед от 2015 г., в която Районният съд в София отсъжда в негова полза за това, че тръбите на "Топлофикация-София" преминават през дома му,

Поскъпват 'баровските' номера на колите

https://offnews.bg//obshtestvo/poskapvat-barovskite-nomera-na-kolite-679820.html

Кабинетът реши да увеличи таксата за избор на регистрационен номер на автомобил, защото търсенето било силно, а специалните номера - ограничен брой. 

Четири еднакви цифри в номера вече ще струват 1500 вместо 1000 лева. За табели с комбинация от цифри „аа-вв“, „ав-ва“ и „ав-ав“, където „а“ и „в“ са различни числа от 0 до 9, както и за регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание ще се плаща по 300 лв. вместо досегашните 30 лв. и 50 лв.

Правителството направи промени в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси.

Част от промените произтичат от измененията в Закона за чужденците в Република България, приети в края на миналата година. Те са свързани с определянето на такси за получаване на право на продължително пребиваване със срок до 4 години от притежателите на „синя карта на ЕС“ и членовете на семействата им, за пребиваване на член на семейството на гражданин на Съюза, за продължително или постоянно пребиваване на член на семейството на български гражданин, който не е гражданин на ЕС.

Променят се и такси, събирани по Закона за движението по пътищата.

Определят се единни такси за първоначална регистрация на пътни превозни средства (ППС), за промяна в регистрацията на ППС със смяна на табели при регистрационен номер и за възстановяване на регистрацията на ППС с прекратена регистрация. Във всички тези случаи таксата е 35 лева.

Утвърдена е и единна такса за промяна на регистрацията на ППС без смяна на табели с регистрационен номер - 20 лева. Според сега действащия ред се заплащат отделни такси за заявление за регистрация, за идентификация и проверка на техническата изправност, за издаване на свидетелство за регистрация, монтаж на табели и т.н. Въвеждането на единна такса за различните видове услуги по регистрация на ППС ще облекчи гражданите и ще стимулира заплащането на услугите чрез ПОС-терминални устройства, с които са оборудвани всички пунктове за регистрация в звената „Пътна полиция“ при СДВР и областните дирекции на МВР в страната.


За 70% от работещите у нас средната заплата е мираж

http://www.moreto.net/novini.php?n=373489

Като изключим София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора заплатите в останалите области на страната са в пъти по-ниски. А повечето от заетите във всички сектори на икономиката са съсредоточени в големите градове на страната и основно в столицата.

Средства за грубия строеж на стадион „Варна“ има, не е ясно кога ще бъде завършен

http://budnavarna.bg/33588-sredstva-za-grubiya-stroezh-na-stadion-varna-ima-ne-e-yasno-koga-shte-bade-zavarshen/

Изграждането на стадион „Варна“ върви с бавни темпове, каквито обществеността не очаква. Това заяви пред медии Димитър Карбов. Той е е представител на местната управа на общи събрания на акционерите в „Спортен комплекс Варна“, в което Община Варна притежава 35%, а останалите са на „Химимпорт“ АД.

Карбов посочи, че не знае защо дейностите се бавят. Обясни обаче, че средства за изпълнението на целия груб строеж има.

В края на миналата година общинският съветник заяви, че стадион ще има до края на 2018-та година. Сега не е оптимист, че това ще се случи и не се наема да посочва срокове.

източник: Морето.нет

Материалът Средства за грубия строеж на стадион „Варна“ има, не е ясно кога ще бъде завършен е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Абитуриентски бал 2018 г.: Между 3 и 5 000 лева

https://dnes.dir.bg/portfeyl/abiturientski-bal-2018-g-mezhdu-3-i-5-000-leva

Сумата може и да набъбне чувствително при съответните финансови възможности на родителите

Спецпрокурор заплаши Тръмп с призовка при отказ да свидетелства за руската намеса в изборите

https://offnews.bg//sviat/spetcprokuror-zaplashi-tramp-s-prizovka-pri-otkaz-da-svidetelstva-za-r-679817.html

Американският президент Доналд Тръмп може да получи призовка, за да се яви пред главното жури (разширен състав съдебни заседатели, които решават дали да се предяви обвинение) и да свидетелства във връзка с евентуалната руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Това е предупредил специалният прокурор по разследването Робърт Мълър на среща с адвокати на Тръмп, проведена в началото на месец март, пише в. Washington Post.

След като адвокатите на Тръмп настояли, че президентът не е длъжен да отговаря на въпросите, Мълър заявил, че при отказ има и друг начин: призовка.

Предупреждението му е първият път, в който се повдига въпросът за принудително отвеждане на Тръмп пред съда, на което тогавашният президентски адвокат Джон Дауд отвърнал остро, че "това не е някаква игра". "Вие се бъркате в работите на президента на Съединените щати!".

Дауд е потвърдил пред "Ройтерс", че Мюлер е споменал на срещата възможността да принуди Тръмп да отговаря на въпроси. Дауд подаде оставка около седмица и половина след въпросната среща.

Детето-чудо Лиляна Георгиева е с отнети състезателни права

https://offnews.bg//leka-atletika/deteto-chudo-liliana-georgieva-e-s-otneti-sastezatelni-prava-679821.html

Лиляна Георгиева, една от най-талантливите млади спортистки на Пловдив и България, е с отнети състезателни права повече от 2 месеца, пише пловдивското издание "Марица".

До санкцията се е стигнало по молба на СКЛАТ "Тракия", който Лили представляваше от първия си ден на пистата. От клуба настояли за ограничителната мярка, след като бегачката на средни разстояния отказала да тренира повече при Радмила Станкович.

Вече трети месец Лиляна Георгиева се готви на доброволни начала при Недялко Боруков от клуб "Актив 2003". Като причина за развода със Станкович младата състезателка посочила застой в постиженията, липсата на перспектива и напрежение между двете.

Последвали няколко срещи на Лили с представители на клуба, федерацията по лека атлетика и дори с министъра на спорта Красен Кралев.

Всички опитали да я убедят да продължи да се състезава за СКЛАТ "Тракия", като от федерацията предложили да започне подготовка при специалиста във високото спортно майсторство Димитър Василев.

Той бе треньор на Даниела Йорданова - последната ни състезателка на световно ниво в средните бягания. Лиляна Георгиева обаче не се съгласила, защото искала да продължи да живее в Пловдив, а Димитър Василев не работи под тепетата.

Днес тя очаква да научи съдбата си след изслушването в Българската федерация по лека атлетика.

Книгите, писани от жени, почти двойно по-евтини

http://clubz.bg/67368-knigite_pisani_ot_jeni_pochti_dvojno_po_evtini

Проучване на повече от 2 млн. книги, публикувани в 10-годишен период, показва, че произведенията на жени се оценяват почти два пъти по-евтино от книгите, написани от мъже, съобщава „Гардиън“.

Анализът е направен от социолога Дана Вайнберг и математика Адам Капълнър – двамата са изследвали заглавия, публикувани в Северна Америка от 2002-а до 2012 г., като сравняват книгите по пол на автора, цена и жанр.

Оказва се, че повечето издателски къщи оценяват средно с 45% по-ниско книгите с жени авторки в сравнение с творбите на мъже. Очаквано, в жанра романтика преобладават авторките, там е нормално книгите да са на по-ниска цена, отколкото в научната сфера, примерно. Но дори когато тези разлики бъдат пренебрегнати за целта на изследването, изследователие откриват, че книгите с женски имена на кориците се продават с 9% по-евтино от другите произведения.

Вайнберг и Капълнър твърдят, че никак не са изненадани от сегрегацията в определени жанрове, но споделят учудването си колко ярка е тази разлика.

„Очаквахме, че като се вземат предвид първите два дискриминационни модела (пол и жанр), ще се елиминират оставащите разлики в цените в рамките на даден жанр – казва Вайнберг. – Но сгрешихме. Вътрежанровата ценова разлика (9% за традиционни заглавия) беше изключително голяма в различните анализи. Връщайки се назад, може би трябваше да сме изненадани от този факт, тъй като моделът отразява също и различните надници в професиите, което виждаме и в икономиката.“

Проучването се занимава също и със самиздат книгите от същия времеви период и открива, че там се наблюдава известна равнопоставеност, въпреки че все още има ценова разлика от 7%.

„Нямах представа за резултатите от изследването, но колко изморително, обезсилващо и изцяло предвидимо е то! Това са просто стари новини в нова рамка – жени, на които се плаща по-малко за същата работа“, коментира резултатите писателката Франческа Сегал, носител на британската литературна награда „Коста“.

Площад Славейков 

Приет е план с мерки за намаляване преждевременно напусналите образователната система

https://www.actualno.com/education/priet-e-plan-s-merki-za-namaljavane-prejdevremenno-napusnalite-obrazovatelnata-sistema-news_672591.html

Правителството прие план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система. Той обхваща периода 2018-2020 година и съдържа политики и мерки за превенция на отпадането от училище и за компенсиране на пропуснатите знания и умения за отпадналите преждевременно от системата. Предвидени са интегрирани мерки по модела на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици, създаден през 2

22 000 деца се върнаха в училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842612

22 000 деца се върнаха в училищеНад 22 хиляди деца са се върнали отново в клас след като екипи от Министерството на образованието започнаха да обхождат адресите и издирват напусналите образователната система. В едно от училищата бройката деца вече е с половин клас повече. От началото на учебната година, само в 4-то ОУ "Георги Сава Раковски" в Берковица са върнати близо 10

Защо мъжете изчезват след секс? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zashto-myzhete-izchezvat-sled-seks-video-2094543

Някои жени са имали следната ситуация: Среща с красив и очарователен мъж, невероятен секс и след това мълчание. На какво се дължи това и защо мъжете изчезват след секс? Отговор на тези въпроси дава сексологът Наталия Кобилкина:

Мъжете са ловци и обичат да пок

Сечеш дърво в парка - 6 години в затвора

https://petel.bg/Sechesh-darvo-v-parka---6-godini-v-zatvora__262721

Парламентът прие промени в Наказателния кодекс, целящи по-строги мерки срещу незаконната сеч. Поправките минаха на първо четене, предаде ...

Политолози отчитат, че само Радев респектира ГЕРБ

https://petel.bg/Politolozi-otchitat--che-samo-Radev-respektira-GERB__262722

Снимка Булфото "Като че ли в момента най-силната опозиция на ГЕРБ и това, което най-много респектира ГЕРБ като опозиция, не е БСП, а тов...

Елитни бегачи пристигат за Маратон Варна 2018

https://petel.bg/Elitni-begachi-pristigat-za-Maraton-Varna-2018__262723

Близо 20 са елитните бегачи с резултати от световна класа, които ще участват в Маратон Варна 2018.  Стартът е на 13 май в 9.30 часа пред сградата ...

Предупреждение от АПИ: Тази нощ карайте много внималелно през тунел Витиня

https://petel.bg/Preduprezhdenie-ot-API--Tazi-noshh-karayte-mnogo-vnimalelno-prez-tunel-Vitinya__262724

Днес от 21 ч. до 5 ч. на 3 май ще се ограничи движението в активната и изпреварващата лента в тръбата за Варна на тунел „Витиня“ на автомагис...

Разширяват индустриалната зона в Пловдив

https://petel.bg/Razshiryavat-industrialnata-zona-v-Plovdiv__262725

Имот в Пловдив ще бъде апортиран в капитала на "Национална компания индустриални зони". Правителството даде съгласието си незастроен тер...

Едно събитие. Една Европа. Едно лично изживяване. 

http://clubz.bg/67367-edno_sybitie_edna_evropa_edno_lichno_izjivqvane%C2%A0

Преди седмица в София се проведе едно уникално по рода си събитие. Събитие, в което взеха участие над 100 младежи, главно от страни-членки на ЕС и Западните Балкани. 

И не, не говорим за скандално посрещнатите делегати, дошли в България за един определен младежки форум, чиито организатори демонстрираха показно как не трябва да се посрещат гости. Става дума за европейската законодателна симулация Model European Union Sofia и организационният ѝ екип, който въпреки пречките, породени от неадекватността на българската администрация, създаде едно повече от отлично събитие. 

Що е то - Model European Union?

Конференцията се проведе между 18-ти и 22-ри април, в сградите на Европейската Комисия в България и Националната художествена академия, където се помещаваше своеобразния „парламент“. Европейската инициатива води началото си от 2007 г. насам, когато за първи път се организира главната симулация в сградата на Европарламента в Страсбург. Панелите се състоят ежегодно в най-различни точки на Европа като Виена, Талин, Киев, Варшава, Загреб и други. 

Екипът на MEU Sofia2018 е част от „Bringing Europeans Together Association” - една от най-големите паневропейски неправителствени организации, която организира горепосочените събития из цяла Европа. Първото издание на софийската версия беше през 2014 г., последвано от още две след това – през миналата и тази година.

Главната идея се състои в запознаването на младите хора в България и Европа със законодателните процедури и процеса на взимане на решения в Европейския съюз, като им се даде възможността да влязат в ролята на членове на Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейския съвет. Но възможностите, които подобно събитие предлага, отиват много по-далеч от това.

Работата на един (симулиран) евродепутат

Аз самият бях участник в симулацията и съм изключително удивен от всичко, което се случи през тези пет дни. Влизайки в ролята на евродепутат от групата на S&D (Прогресивен алианс на социалистите и демократите), излъчен от Кипър, наистина си дадох сметка за нещо, което така или иначе подозирах. Това никак не е лесна работа, а напротив - изтощаваща е, дори и само симулирайки я. Разбира се, в голяма част от случаите критикуваме властимащите оправдано, но ако един депутат реално върши работата си съвестно, то със сигурност би имал много тежки и времепоглъщащи отговорности. 

Първата тема, по която работихме в Парламента, касаеше създадения от ЕС през 2017г.  Европейски фонд за устойчиво развитие (EFSD), а втората бе особено актуална - за Западните Балкани. 

Фондът е комплексна структура, чиято регулация се стремяхме да изменим с оглед постигането на парламентарен консенсус, точно както в реалността. От S&D, заедно в коалиция със Зелените, предложихме и прокарахме поправка, целяща част от средствата да бъдат инвестирани в образователните системи на африканските страни. Както всеки парламент, и симулативният си има стриктни процесуални правила, които бяха нарушени още през първият ден, допринасяйки за реалистичността на изживяването. 

Двама от депутатите нарушиха правилото за спазването на реда и тишината в залата по време на изказвания от техни колеги, с което показаха неуважение към парламентарният председател. Той на три пъти упражни правото си да изгони от пленарното заседание съответните депутати, след като ги беше предупредил няколкократно. 

"Интриги" в парламента

През следобеда в нашата партия имаше неочакван обрат и един от членовете ни повдигна искане за смяна на политическата си фракция, застъпвайки в редиците на ЕНП (Европейска народна партия). Последваха остри реакции и разделение в S&D, които бяха овладени, но явно само частично. 

Разбира се, това не бе единствената изненада, след като по-рано през деня бе създадена нова партия, обединяваща популистките крайно-десни фракции, Европа на свободата и пряката демокрация (EFDD) и Европа на нациите и свободата (ENF). Депутатите в новосформираният алианс играха ролята си повече от добре, допринасяйки за доближаване на симулацията до реалността със своите остри и популистични изказвания и държание.

Неформалните обсъждания в почивките са не по-малко важни от самите сесии.

През последната кафе пауза, предшестваща пресконференцията на министрите от Съвета, излязох, за да изпия поредното си кафе, придружаван от един от вице-президентите на парламента - хърватин по народност. Натъкнах се на колежка от партията ми, идваща от Черна Гора, съпроводена от друга такава от Македония. 

Започнахме да обсъждаме всичко случило се през деня, давайки първи впечатления, въодушевено, макар и изтощени. В един момент разговорът се преобрази коренно. Всеки от нас започна да говори на родния си език, захвърляйки английския настрана и един друг се разбирахме повече от добре. Е, може би имах малко трудности с хърватина, но бяха преодолими. Къде другаде освен да подобно събитие, човек може да стане свидетел на нещо подобно? Не е ли точно това най-чистата илюстрация на лика и ценностите на Съюза? Млади хора, идващи от различни държави, обременени от историко-националните проблеми на държавите си, споделящи обща просперитетна визия за единство и мирно съжителство в рамките на ЕС. 

Точно това струва много повече от всичко. Това се нарича цивилизация - европейската цивилизация -  и организирането на тези конференции е едно от нещата, които я поддържат жива. Вечерта имахме своята „балканска вечер”, която протече под съпровода на български фолклорни песни и незабравимата гледка, отразяваща как французин, украинец, македонци, черногорци, великобританци и много други народности се вият на право хоро. 

Междубалканско напрежение

Поправките, свързани с регулацията на Фонда, бяха гласувани на следващия ден, а след обяд парламентът се насочи към темата за Западните Балкани, която породи разгорещени дебати, а Съветът започна дискутирането на Фонда. 

Разбира се, трусовете в групата на социалистите и демократите ескалираха и в крайна сметка още един от членовете ни ни напусна, обявявайки се за независим. Започнахме да губим така или иначе крехкото си мнозинство и беше време за действия. Опитвайки се да подпомогна партийният ни лидер, използвах всяка възможност по време на кафе паузите и неформалните дебати, за да обсъждам с някои от делегатите от по-малките партии в парламента евентуални общи действия. 

Една от почивките обаче не протече никак по план, след като дочух в съседният разговор развихрящ се спор между българин и македонка. Най-любезно се опитах да изложа някои факти, но ми бе отговорено, че междусъюзническа война никога не се е състояла, последвано от въпроса - „Каква история учите вие?”. Знаех, че вербуването на гласове ще трябва да почака. Разбира се, всичко остана в рамките на цивилизованият разговор и граничеше достатъчно с шегата. Единствено съм благодарен, че сръбкинята, оглавяваща коалиционната ни партия на „Зелените”, не ме чу да говоря за сръбската пропаганда, защото чарът нямаше да помогне особено и това щеше да е тоталният крах на S&D.

Дебатите и предложенията за поправки на подготвяната резолюция за Западните Балкани продължиха и на третия ден и по вече установена традиция още един от нашите депутати се обяви за независим, нанасяйки летален удар по влиянието на партията. Бяхме изправени пред дисциплинираните редици на Европейската народна партия, в която имаше много опитни и добри оратори. След изтощителен и напрегнат ден дойде време да гласуваме резолюцията, която парламентът прие с абсолютно мнозинство, постигайки исторически компромис в рамките на симулацията. 

Последвалия вот обаче, касаещ поправките, направени от Съвета върху регулацията на Фонда, не бе така сигурен. Много от делегатите видяха работата на Съвета като „петно върху усилията ни”. Аз самият също бях против и заедно с групата на Европейските реформатори и реформисти (ECR) опитахме да обединим усилия с идеята да осуетим опита на Съвета да наложи волята си над най-легитимната институция в ЕС. В крайна сметка решението на Съвета бе прокарано на косъм и действителната част на симулацията приключи успешно с два приети документа.

Политика, смях, емоции...

Очакваше ни „интернационална вечер”, като част от добре подготвената социална програма, съпътстваща събитието, за чието осъществяване организаторите бяха вложили феноменално много труд. Политика, смях и над стотина души, събрани на терасата на Младежкият студентски дом под открито небе и гледка към Народното събрание, а и цяла София. Колко по-добър завършек на дълъг съботен ден от това? 

Партньори на събитието бяха Представителството на Европейската комисия в Република България във връзка с Българското председателство на Съвета на европейския съюз – 2018 и Национално представителство на студентските съвети. И като главен партньор в сградата на Комисията се проведоха както откриващата, така и закриващата церемония на събитието. 

Неделята бе изпълнена с емоции и сбогувания и много хора си тръгнаха от София обогатени, ентусиазирани и придружени от спомена за новите приятелства. Мога единствено да кажа, че това бе моето първо участие в подобна симулация, но със сигурност няма да бъде последното, защото отвъд разиграващия се законодателен процес, се крие един цял нов свят, който чака да бъде открит.

Горещо насърчавам всеки, който някога се е чудил дали да кандидатства или който за първи път чува за конференцията, да го направи, особено ако се интересува от политика и развиване на ораторските си умения. Това е идеалната възможност за натрупването на безценен опит и завързването на безброй контакти, но най-важното е идеалната възможност човек да се потопи изцяло в европейската идея. 

MEU 2018 не се описва с думи. То трябва да се изживее. И съм безкрайно щастлив, че, макар и в рамките на симулация, повече от 100 души се докоснаха до работата на европейските институции по един невероятен начин.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

19-годишен от Якоруда подкара колата си надрусан, с 2,62 промила в кръвта петричанин се осмели и..

http://www.struma.com/krimi/19-godishen-ot-yakoruda-podkara-kolata-si-nadrusan-s-2-62-promila_133785/

В хода на извършена, около 21:45 часа на 30.04.2018г. на ул.“Митрополит Борис“ в гр.Благоевград, проверка на лек автомобил „Пежо“, управляван от Е.З./19г./ от гр.Якоруда, от полицейски служители на 01 РУ-Благоевград е установено, че същият е шофирал след употреба на наркотични вещества. Срещу лицето е образувано бързо производство.

Бързи производства за извършено престъпление по чл.343В, ал.2 от НК са образувани срещу следните водачи на МПС:

На...

Продължава

Оркестри и полицаи

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/05/02/3172250_orkestri_i_policai/?ref=rss


Преди няколко месеца полицаите стачкуваха заради ниските си заплати и премиерът лично са ангажира да увеличи парите им за възнаграждение със скромната сума от 100 млн. Преди няколко дена музикантите от БНР стачкуваха заради далеч по-ниските си заплати (минималната заплата за един оркестрант с висше образование в Радиото е 570 лв). Сумата, изчислена като увеличение от синдикатите и поискана с протести под прозорците на Министерски съвет, беше около 1 млн. лева. Отговорът на правителството беше,...

Допълнителни 10 млн. лв. е отпуснало правителството на МВР за издаване на лични документи

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/02/3172329_dopulnitelni_10_mln_lv_e_otpusnalo_pravitelstvoto_na/?ref=rss


Допълнителни 10 млн. лв. е отпуснало правителството на МВР за финансиране на дейности по издаването на български лични докуенти за тази година. Това се разбира от постановление, публикувано на сайта за правна информация на Министерския съвет. Допълнителните средства са били одобрени на 26 април.<br /><br />Парите ще са за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2018 г. Със сумата ще се увеличат разходите по "Политика в областта на управлението и развитието на...

Задържаха охранител, стрелял срещу деца в Петрич

https://frognews.bg/kriminalno/zadarjaha-ohranitel-strelial-sreshtu-detsa-petrich.html

Мъж стреля срещу деца в Петрич късно снощи. Мъжът работи като охранител, а преди инцидента е имал пререкания с младежите в парк в града.

Първият бюджет на ЕС след Brexit: €1.279 трилиона, повече за иновации и сигурност

http://clubz.bg/67366-pyrviqt_byudjet_na_es_sled_brexit_%E2%82%AC1279_triliona_poveche_za_inovacii_i_sigurnost

Бюджетът на Европейския съюз - първият след излизането на Великобритания, планирано догодина, ще е 1.279 трилиона евро, което е 1.1% от бюджета на Общността, съобщи днес председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер при представянето на многогодишната финансова рамка.

В нея са предвидени повече пари за инвестиции в области като научните изследвания и иновациите, цифровата икономика, управлението на границите, сигурността и отбраната. Предвижда се например удвояване на бюджета за програма "Еразъм+" и за Европейския корпус за солидарност, които "допринасят за постигането на просперитет, устойчивост и сигурност в бъдеще".

За сметка на това финансирането на общата селскостопанска политика и на политиката на сближаване (кохезионните фондове) ще се намали умерено - и за двете политики с около 5%, за да отразява новата реалност на Съюз с 27 държави. Има опасения обаче, че орязването може да достигне и 10%. България настоява от началото на европредседателството си да се запази обхвата и размера на кохезионната политика на Брюксел и в новата финансова рамка.

Броят на програмите да бъде намален с над една трета - от настоящите 58 на 37 в бъдеще, предлага Еврокоисията, например чрез "обединяване на разпръснати източници на финансиране в нови интегрирани програми и чрез радикално рационализиране на използването на финансовите инструменти".

Лидерите на групите в Европарламента смятат, че представеният бюджет е стъпка в правилна посока и изразяват по-скоро оптимизъм.

Председателят на групата на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстат заяви, че европейската демокрация е единствената демокрация в света, в която Европарламентът няма думата за сметката и е "време това да се промени". 

Обръщайки се към Европейския парламент, Юнкер заяви, че с напускането на Великобритания в бюджета на ЕС се отваря черна дупка от около 15 милиарда евро годишно. Това е повече от съобщените по-рано от еврокомисаря Гюнтер Йотингер 10-12 милиарда евро, коментират наблюдатели. Междувременно Йотингер обяви, че очакват приносът на страните - годишните вноски в бюджета на ЕС, да се увеличат на 1.114% от БВП. 

За да запълни дефицита, Брюксел планира да увеличи с 22 милиарда евро годишно приходите от продажба на вредни емисии и от нова такса върху нерециклираните пластмасови отпадъци от опаковки.

В момента изискването е държавите-членки да внасят 1% от брутния си вътрешен продукт, като по-рано се смяташе, че увеличението да е до 1.1% или повече.

Открийте разликите!

"С днешното предложение представяме прагматичен план за това как да постигнем повече резултати с по-малко ресурси. Икономическият подем ни дава глътка въздух, но не ни предпазва от необходимостта да направим икономии в определени области", каза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. "Ще обезпечим доброто финансово управление чрез първия по рода си механизъм за принципите на правовата държава. Това е начинът да действаме отговорно с парите на нашите данъкоплатци."

Освен това Европейският съюз би могъл да намали финансирането за държави, които не зачитат върховенството на закона. Предложението бе направено от Европейската комисия при представянето на плана за финансовата рамка.

"Новите предложени инструменти ще позволят на ЕС да спре, да намали или да ограничи достъпа до финансиране от ЕС по начин, пропорционален на естеството, тежестта и обхвата на недостатъците на правовия ред".

В бюджета на ЕС се включва вече и Европейския фонд за развитие - основният инструмент на ЕС за финансиране на сътрудничеството за развитие с държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, който до този момент представлява междуправителствено споразумение.

Сумата, предвидена за плащания, покрива правните задължения, поети от ЕС през същата година и/или през предишни години. За 2021-2027 г. сумата е 1.105 милиарда евро.

Основните принципи, на базата на които е изготвена финансовата рамка за 2021-2027 г.  са модерност, опростеност и гъвкавост, обясняват от ЕК.

Административната тежест за бенефициентите и управляващите органи ще бъде намалена чрез промяна на правилата така, че да бъдат по-съгласувани - въз основа на единен правилник. Това означава също, че ще бъдат набелязани по-ясни цели и че вниманието ще бъде съсредоточено в по-голяма степен върху изпълнението. Това ще улесни текущия контрол и измерването на резултатите, както и внасянето на промени, когато са необходими.

Структурата на бюджета ще бъде по-ясна и по-тясно обвързана с приоритетите на Съюза. Понастоящем средствата са разпръснати по прекалено много програми и инструменти - както в рамките на бюджета, така и извън него. 

Предложението на Комисията предвижда по-голяма гъвкавост във и между програмите, увеличаване на средствата за инструментите за управление на кризи и създаването на нов Резерв на Съюза, предназначен за справяне с непредвидени събития и за реагиране на извънредни ситуации в области като сигурността и миграцията.

ЕК придвижда два нови инструмента, които да подкрепят постигането на стабилна еврозона и доближаване към еврозоната: Програма за подкрепа на реформите и Европейска функция за стабилизиране на инвестициите.

Програма за подкрепа на реформите, която - с общ бюджет от 25 милиарда евро - ще оказва финансова и техническа подкрепа на всички държави членки за провеждането на приоритетни реформи, особено в контекста на европейския семестър. В допълнение към това Механизъм за сближаване ще предоставя специализирана подкрепа за държавите членки извън еврозоната, които се подготвят да се присъединят към общата валута (България например е една от тях - бел.р.).

Европейска функция за стабилизиране на инвестициите пък ще подпомогне запазването на равнищата на инвестициите в случай на големи сътресения. Тя ще започне да функционира под формата на заеми "бек-ту-бек" от бюджета на ЕС на стойност до 30 милиарда евро, съчетани с финансова помощ за държавите членки, предназначена за покриване на разходите за лихви. Заемите ще осигурят допълнителна финансова подкрепа в момент, в който публичните финанси бъдат поставени под натиск, а приоритетните инвестиции трябва да се запазят.

В следващите седмици Еврокомисията ще представи подробни предложения за бъдещите секторни финансови програми. След това бюджетната рамка трябва да бъде приета с единодушие от Съвета на ЕС и да бъде одобрена от ЕП.

Протести отново парализираха арменската столица

http://www.mediapool.bg/protesti-otnovo-paraliziraha-armenskata-stolitsa-news278592.html

Арменската столица Ереван е парализирана от десетки хиляди привърженици на арменския опозиционен лидер Никол Пашинян, които протестират срещу отказа на парламента вчера да го избере за премиер, съобщи Франс прес.   Почти всички улици, включително водещата към летището, са блокирани, а много магазини са затворени, следвайки отправения снощи от Пашинян призив за гражданско неподчинение в цялата страна.   Пашинян заяви днес на митинг на привържениците си, че е парализирана работата на метрото и железниците, блокиран е пътят към летището, а към протестиращите са се присъединили и обявили стачка множество училища и университети.   По данни на местните медии, цитирани от ТАСС, в Ереван практически няма улици или булеварди, по които движението да не е затруднено. Демонстрантите блокират пътищата с кофи за боклук и автомобили.   Неколкостотин студенти сутринта блокираха централните улици. "На призива ни откликнаха всички ВУЗ-ове в столицата. Настояваме /управляващата/ Републиканска партия да напусне властта и да гласува за народния кандидат за премиер Никол Пашинян", заяви пред агенцията лидерът на студентското движение Давид Петросян.   Група привърженици на опозицията нахлуха в сградите на кметствата в градовете Гюмри и Маралик. Протестиращите настояват местните власти да се присъединят към опозиционното движение. На извънредната си сесия вчера парламентът отхвърли кандидатурата на Пашинян за премиерския пост. В подкрепа на Пашинян, който беше единствения кандидат, гласуваха 45 депутати при 53 необходими да получи мнозинство в 105-местното Национално събрание. Минути преди това управляващата Републиканска партия на Армения обяви, че ще гласува против него.   Снощи прессекретарят на партия "Граждански договор" Тигран Авинян заяви, че Пашинян отново ще бъде издигнат от фракцията "Елк" за поста министър-председател на следващото заседание на парламента на 8 май.   Пашинян поведе масови протести през последните две седмици в столицата Ереван, довели до оставката на тогавашния премиер Серж Саркисян, който преди това ръководи страната в продължение на десетилетие като президент.

Удостоверения по БУЛСТАТ ще се издават и по електронен път

https://www.actualno.com/society/udostoverenija-po-bulstat-shte-se-izdavat-i-po-elektronen-pyt-news_672588.html

Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за регистър БУЛСТАТ и предлага на Народното събрание да го приеме. С него се създава възможност за издаване на удостоверение за субектите, вписани в регистъра, въз основа на електронно заявяване, както и за предаването му на заявителя по електронен път. Това ще улесни гражданите, защото няма да им се налага да чакат на гише за издаване на удостоверенията, каквато е практиката сега. Създават се и необходимите норматив

БУЛСТАТ ще се издава по електронен път

https://dnes.dir.bg/ikonomika/bulstat-shte-se-izdava-po-elektronen-pat

Така се избягват опашките пред гишетата на Агенцията по вписванията

Увеличават се таксите за регистрационни табели с номера по избор

http://budnavarna.bg/33585-uvelichavat-se-taksite-za-registratsionni-tabeli-s-nomera-po-izbor/

Правителството направи промени в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Част от промените произтичат от измененията в Закона за чужденците в Република България, приети в края на миналата година. Те са свързани с определянето на такси за получаване на право на продължително пребиваване със срок до 4 години от притежателите на „синя карта на ЕС“ и членовете на семействата им, за пребиваване на член на семейството на гражданин на Съюза, за продължително или постоянно пребиваване на член на семейството на български гражданин, който не е гражданин на ЕС.

Променят се и такси, събирани по Закона за движението по пътищата. Определят се единни такси за първоначална регистрация на пътни превозни средства (ППС), за промяна в регистрацията на ППС със смяна на табели при регистрационен номер и за възстановяване на регистрацията на ППС с прекратена регистрация. Утвърдена е и единна такса за промяна на регистрацията на ППС без смяна на табели с регистрационен номер. Според сега действащия ред се заплащат отделни такси за заявление за регистрация, за идентификация и проверка на техническата изправност, за издаване на свидетелство за регистрация, монтаж на табели и т.н. Въвеждането на единна такса за различните видове услуги по регистрация на ППС ще облекчи гражданите и ще стимулира заплащането на услугите чрез ПОС-терминални устройства, с които са оборудвани всички пунктове за регистрация в звената „Пътна полиция“ при СДВР и областните дирекции на МВР в страната.

Увеличават се таксите за право на ползване на табели с регистрационен номер по избор. Предлаганата услуга е специална и за нея не се прилага изискването за разходоориентиран размер на таксата. Причина за увеличаването на таксата са засиленото търсене на такива номера и техният ограничен брой, което би довело до невъзможност за изпълнение на тази услуга. Таксата за ползване на табели с регистрационен номер с четири еднакви цифри се увеличава от 1000 лв. на 1500 лв. За регистрационни номера с комбинация от цифри „аа-вв“, „ав-ва“ и „ав-ав“, където „а“ и „в“ са различни числа от 0 до 9, както и за регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание ще се плаща по 300 лв., вместо досегашните 30 лв. и 50 лв.

В Тарифа №4 се създава и изрична разпоредба, с която се регламентират такси за съгласуване на проекти за сигнално-охранителни и известителни системи.

Материалът Увеличават се таксите за регистрационни табели с номера по избор е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Спряха за проверка благоевградчанин и спипаха приятеля му с марихуана..

http://www.struma.com/krimi/spryaha-za-proverka-blagoevgradchanin-i-spipaha-priyatelya-mu-s-marihuana_133784/

На 30.04.2018г. около 11:00 часа на бул.“Св. Св. Кирил и Методий“ в гр.Благоевград, от полицейски служители на 01 РУ-Благоевград, е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген Голф“ с 25-годишен водач от гр.Благоевград.

В хода на проверката, у пътуващият в автомобила Н.Б./21г./ от гр.Благоевград е намерена и иззета марихуана, чието количество е в процес на установяване. По случая е образувано досъдебно производство

Р. Андонов

Президентът на УЕФА ще участва в Съвета на спортните министрите от ЕС по покана на Кралев

https://www.24chasa.bg/sport/article/6842590

Президентът на УЕФА ще участва в Съвета на спортните министрите от ЕС по покана на Кралев
Срещата ще се състои в Брюксел на 23 май като част от събитията, организирани от ММС в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС Президентът на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) Александър Чеферин прие поканата на министъра на младежта и спорта Красен Кралев за участие в Съвета на министрите от Европейския съюз,

Шефът на БНТ обжалва присъда за шофиране с алкохол в кръвта

https://offnews.bg//temida/shefat-na-bnt-obzhalva-prisada-za-shofirane-s-alkohol-v-kravta-679819.html

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров обжалва условната си присъда за шофиране след употреба на алкохол. Това се вижда от програмата на Софийския градски съд, който на 11 май ще заседава по делото като втора инстанция, съобщава в. Сега.

На 2 ноември 2017 г. съдия Марина Манолова от Софийския районен съд признава Каменаров за виновен, че на 23 юни 2016 г. около 03.50 часа е управлявал колата си с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда, а именно 1.6 на хиляда. Това е установено с кръвна проба. Съдия Манолова определя на Каменаров наказание от 1 година и 3 месеца условно, както и глоба от 600 лв. Освен това лишава Каменаров от шофьорска книжка за година и половина.

В мотивите на районния съд се разказва, че по време на делото Каменаров е дал подробни обяснения. Разказал, че във въпросната вечер се прибрал в дома си около 23 ч, като за да се отпусне изпил едно питие – уиски. Посочва, че с цел стимулиране на метаболизма и загуба на телесно тегло приемал разтвор от билка „златен корен“, която разтварял в чист етилов алкохол /медицински спирт/ и в тази вечер изпил двойна доза от разтвора. Затова и алкохолната проба е била такава. Подсъдимият посочва, че след 02.00 ч получил обаждане от съпругата си, която по това време била поканена на парти и му заявила, че не се чувства добре, като го помолила да я прибере от тържеството. Той бил спрян за проверка, след като взел съпругата си. Каменаров пледира, че е невинен и иска да бъде оправдан.

Четвърти опит - гласят жена за премиер на Каталуня

http://clubz.bg/67365-chetvyrti_opit_glasqt_jena_za_premier_na_katalunq

Жена е най-вероятният кандидат за премиер на Каталуня, съобщиха испанските медии.

Става дума за Елза Артади - говорителката на сепаратистката коалиция "Заедно за Каталуня" - главната сепаратистка политическа сила в регионалния парламент в Барселона. Тя ще бъде четвъртият кандидат за премиер след регионалните избори на 21 декември 2017 г.

Въпросът ще бъде обсъждан на 5 май. При това не само в Каталуня, но и в Германия, пише в. "Ел Паис". Каталунският експремиер Карлес Пучдемон, който в момента се намира в Берлин, е привикал там депутатите от своята Демократическа европейска каталунска партия (ДЕКП), която е част от "Заедно за Каталуня".

Пучдемон е пуснат на свобода под гаранция, докато германски съд решава дали да го екстрадира в родината му.Кандидатурата на Елза Артади, изглежда, устройва и Републиканската левица на Каталуня (РЛК) - втората сепаратистка сила в областта.

За нея се застъпил намиращият се в момента в испански арест Жорди Санчес, председател на парламентарната група на "Заедно за Каталуня".

Срещу Артади досега не се е изказала и централната власт в Мадрид.

Сепаратистите в Каталуня бързат да изберат премиер, тъй като трябва да направят това най-късно на 22 май. В противен случай регионалният парламент ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени нови избори. И е много вероятно сепаратистите, които с трите си партии сега имат абсолютно мнозинство, да го загубят.

Какво се случи досега

Парламентът в Барселона обяви едностранно независимост на Каталуня на 27 октомври 2017 г. В резултат испанският премиер Мариано Рахой отне временно автономията на областта, разпусна парламента, уволни правителството и насрочи извънреден вот.

Премиерът сепаратист Пучдемон и няколко от министрите му избягаха в Белгия. Други сепаратистки активисти бяха арестувани в Испания и обвинени в бунт срещу държавата.

Първият номиниран на премиерския пост бе отново Карлес Пучдемон. Но испанските власти заявиха, че той трябва да присъства лично на избирането му. Той се отказа и сепаратистите предложиха Жорди Санчес. Той обаче също не присъства, понеже е в затвора.

На 22 март парламентът обсъди кандидатурата на сепаратиста Жорди Турул. Депутатите не успяха да го изберат за премиер на първото гласуване, тъй като най-малката сепаратистка партия се разбунтува. Веднага след това той бе арестуван по обвинения в отцепническа дейност.

Но в същия ден започна отброяването на двумесечния срок, в който трябва да бъде избран човек на поста.

Изглежда, на този етап Елза Артади устройства всички сепаратистки сили в Каталуня. Освен това срещу нея до този момент няма предявени никакви обвинения от страна на централните испански власти. И затова привържениците на независимостта ще се обединят около нея, смята в. „Ел Мундо“.

Удостоверения по БУЛСТАТ ще се издават онлайн

https://offnews.bg//ikonomika/udostoverenia-po-bulstat-shte-se-izdavat-onlajn-679818.html

Удостоверенията за БУЛСТАТ на фирми да се издават и получават само по електронен път, предлага правителството.

За целта правителството внася за гласуване в парламента проект на закон за изменение и допълнение на Закона за регистър БУЛСТАТ. С него се създава възможност за издаване на удостоверение за субектите, вписани в регистъра, въз основа на електронно заявяване, както и за предаването му на заявителя по електронен път. Това ще улесни гражданите, защото няма да им се налага да чакат на гише за издаване на удостоверенията, каквато е практиката сега, посочват от правителствената пресслужба.

Ще бъде премахната и необходимостта на хартия да се представя удостоверението за вписани в регистър БУЛСТАТ обстоятелства. Документът ще се изисква служебно по електронен път.

С предлаганите промени в Закона се осигурява и възможност за регистрация в Централния регистър на особените залози на чуждестранните физически и юридически лица, които са залогодатели по смисъла на Закона за особените залози.

Страните без върховенство на закона ще остават без европейски фондове

http://www.transmedia.bg/2018/05/02/%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%85%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d1%89/

Eвропейската комисия официално предлага предлага процедура за спиране на европейското финансиране за държавите членки, в които има „всеобщи слабости в прилагането на принципите на правовата държава“. Предложените нови инструменти ще позволят на Съюза да спре, намали или ограничи достъпа до финансиране от ЕС по начин, който е пропорционален на естеството, тежестта и обхвата на слабостите в прилагането на принципите на правовата държава.

Решение за спиране на средствата ще се предлага от Комисията и ще се приема от Съвета на ЕС чрез гласуване с квалифицирано мнозинство.

„Ще обезпечим доброто финансово управление чрез първия по рода си механизъм за принципите на правовата държава. Това е начинът да действаме отговорно с парите на нашите данъкоплатци. Сега са наред да действат Парламентът и Съветът. Убеден съм, че трябва да се стремим да постигнем споразумение преди изборите за Европейски парламент следващата година“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в разпространеното официално съобщение.

В съобщението от ЕК, цитирано от „Дневник“ се обяснява, че предложените нови правила и регулации имат за цел защита на бюджета не само от установени слабости на върховенството на закона, но и от заплаха за появата на такива. Те ще бъдат задействани в случаите, когато има заплаха за:

– правилното функциониране на органите, прилагащи бюджета на ЕС

– правилно функциониране на разследването и публичното преследване на измами или корупция, свързани с бюджета

– ефективна оценка на правораздаването от независими съдилища

– предотвратяване и санкциониране на измами, корупция или други нарушения на законите на ЕС, свързани с бюджета

– ефективно и навременно сътрудничество със Службата за измами с еврофондове (OLAF) и със Службата на европейския прокурор.

Кои фондове ще бъдат засегнати

– всички фондове на Европейския съюз, които са обект на съвместно управление

– фондове с пряко или косвено управление, където финансов бенефициент е правителствен орган (национално правителство, регионална или местна власт, обществена институция или частна организация, на която е възложено изпълнението на обществени услуги)

 

„ЕС е общност, основана на върховенството на закона. На независимите съдилища на национално и на съюзно ниво е поверено да следят за спазване на съвместно договорените правила и регулации, както и как се прилагат те от всички страни членки“, се казва в обяснението за предложената днес мярка. „И в момента от страните членки се изисква да покажат, че правилата и процедурите им за финансово управление на парите от ЕС са стабилни и достатъчно финансирани, за да бъдат защитени те от злоупотреби или измами. Но няма механизъм за защита на парите на европейските данъкоплатци в случаи на дефицит на върховенство на закона в определена страна член. Само независимо правораздаване, спазващо върховенството на закона и сигурност на правната среда във всички страни членки може в крайна сметка да гарантира, че парите от бюджета на ЕС ще бъдат достатъчно защитени.“

Фактът, че за одобряване на своеобразните санкции срещу страни нарушители ще е нужно квалифицирано мнозинство, означава, че ако техен обект са критикувани страни като Унгария, Полша или България, техните правителства няма да могат да блокират вота, дори ако съберат подкрепата на няколко съмишленици.

 

 

Лютви Местан с максимална глоба за агитация на турски език във варненско село

http://www.moreto.net/novini.php?n=373497

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан ще плати максимална глоба в размер на 2000 лева за агитация на турски език във варненско село. Случаят е от предизборната кампания миналата пролет, а санкцията вече е влязла в сила, след като беше потвърдена на всички съдебни инстанции, показа проверка на Дарик.

Муравей Радев: България трябва да се бори за кохезионните фондове

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/muravei-radev-bylgariia-triabva-da-se-bori-za-kohezionnite-fondove-260377/

Започва битката "за кокала" и тук е моментът държавните ни мъже да се преборят, каза бившият финансов министър

Режат фондовете за земеделие и структурно слаби региони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842613

Режат фондовете за земеделие и структурно слаби региониГермания ще трябва да плаща между 11 и 12 милиарда евро годишно повече в европейския бюджет, за да компенсира излизането на Великобритания от ЕС и да финансира новите задачи пред общността. Това съобщи еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер преди представянето на проектобюджета за следващия седемгодишен период днес.

Дете на 1 година и 10 месеца се удави в Сливенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842614

Дете на 1 година и 10 месеца се удави в СливенскоДете е починало след удавяне в Сливенско. Това съобщиха от МБАЛ "Д-р Иван Селимински", където е било заведено, но само е била установена смъртта. Инцидентът е станал в село Крушаре, съобщиха от полицията. Удавилото се дете е на възраст 1 година и 10 месеца. То е паднало в шахта, която се намирала в двора на къща.

HUAWEI продаде рекорден брой флагмани от новата серия P20 в Централна, Източна Европа и Скандинавския регион

http://www.cross.bg/huawei-seriyata-huawei-1573854.html

/КРОСС/ Продажбите на водещия модел P20 Pro нараснаха 17 пъти спрямо предшественика му P10 Plus. HUAWEI Consumer Business Group обяви, че само за 30 дни след световната премиера на P20 и P20 Pro на 27 март в Париж, продадените бройки от серията P20  в  Централна и Източна Европа, и Скандинавските страни, са надскочили 100 000. Част от този регион е и българският пазар, където продажбите на Huawei P20 стартираха на 10 април, а на P20 Pro - на 23 април. Това е голям търговски успех и за бранда Huawei и превръща серията P20 в най-успешната P серия в историята на компанията.  HUAWEI P20 Pro и P20 бяха обявени заедно в Париж, като P20 Pro е първият смартфон с тройна Leica камера. В момента устройствата от тази серия оглавяват класацията на престижната бенчмарк лаборатория DxOMark, като първите мобилни устройства, постигнали трицифрен резултат за качество на камерата. За период от само 4 седмици на търговска дистрибуция, флагманът P20 Pro е надскочил 17 пъти продажбите на предишния флагман на P серията - P10 Plus. Най-голям обем продажби са реализирани в Полша, Норвегия, Швеция и Австрия. Тези данни потвърждават нарастващото търсене на смартфони HUAWEI от премиум сегмента

Производствената активност на САЩ се забавя през април

http://econ.bg/Новини/Производствената-активност-на-САЩ-се-забавя-през-април_l.a_i.761202_at.1.html

Производствената активност на САЩ се забавя за втори пореден месец през април, засегната от недостига на квалифицирани работници и увеличаващите се...

Дай пет!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6842607

Дай пет!Тези сини ръкавици с крушки на върха на "пръстите" са последната лампа, сътворена от германския продуктов дизайнер Инго Маурер (85 г.). Творението му Luzy Take Five бе показано на Salone del Mobile миналия месец в Милано и все още е прототип, който предстои да бъде пуснат в продажба. Използваните материали са метал и пластмаса.

Регистрационните номера по избор - вече по-скъпи

https://www.actualno.com/society/registracionnite-nomera-po-izbor-veche-po-skypi-news_672587.html

На днешното си заседание, Министерският съвет прие промени по някои такси, които се събират съгласно Тарифа №4 по Закона за държавните такси. В това число влизат промени в такси за регистрация на автомобили и други пътни превозни средства. Съгласно промените, вече ще има единни такси за първоначална регистрация на пътни превозни средства (ППС), за промяна в регистрацията на ППС със смяна на табели при регистрационен номер и за възстановяване на регистрацията на ППС с прекратена регистрац

Три улици в пловдивския район "Тракия" станаха чисто нови

https://www.24chasa.bg/region/article/6842605

Три улици в пловдивския район "Тракия" станаха чисто новиНапълно обновени са три улици пред блок 71, 72 и училище "Димитър Матевски" в район "Тракия", съобщи кметът Костадин Димитров. Понижени са бордюрите и са оформени допълнителни места за паркиране. Капиталовата програма в район "Тракия" продължава с изграждане на нови тротоари в зона А-8, като се залага предимно на бетонови съоръжения.

БСП - София организира безплатна юридическа приемна за граждани

http://www.cross.bg/bsp--sofiya-organizira-bezplatna-yuridicheska-priemna-za-grazhdani-1573853.html

/КРОСС/ На 3 май в постоянната приемна на БСП – София (ул. "Леге" № 10, ет. 1) гражданите ще получат безплатни юридически консултации. Юристите ще бъдат на разположение на софиянци от 15,00 до 18,00 часа. Желаещите може предварително да се запишат на телефон 02/987 20 86.

Задържаха мъжа, стрелял по автомат за наемане на велосипеди в Бургас

http://nakratko.bg/category/60/158812/


Полицията в Бургас задържа тази сутрин мъжа, който стреля по автомат за наемане на велосипеди в морския град. Мъжът е разпознат от видеозаписите от полицай. 22-годишният Николай няма криминални прояви.

Повече от два милиона лева отпуска правителството за частните училища

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/05/02/3172317_poveche_ot_dva_miliona_leva_otpuska_pravitelstvoto_za/?ref=rss


За издръжка на децата в частните детски градини и училища и за стипендии на учениците в частните училища правителството одобри на заседанието си днес допълнителни трансфери към общини в размер на 2 140 039 лева. Средствата са предвидени в централния бюджет, се уточнява в съобщението от пресцентъра на кабинета.<br /><br />Частните детски градини и училища бяха включени в системата на държавно финансиране със Закона за предучилищното и училищното образование.<br /><br...

От какво си отиде Авичи

https://www.vesti.bg/sviat/ot-kakvo-si-otide-avichi-6081863

Музикантът си е нанесъл смъртоносни рани с парчета стъкло и е починал от загуба на кръв

Медия разкри причината за смъртта на Авичи

https://www.vesti.bg/sviat/mediia-razkri-prichinata-za-smyrtta-na-avichi-6081863

Музикантът си е нанесъл смъртоносни рани с парчета стъкло и е починал от загуба на кръв

Турският вицепрезидент: Предизборната коалиция трябва да се нарича коалиция срещу Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842552

Турският вицепрезидент: Предизборната коалиция трябва да се нарича коалиция срещу ЕрдоганТурският вицепремиер и говорител на правителството Бекир Боздаг заяви по повод решението на четири опозиционни партии - Народнорепубликанската партия /НРП/, "Добра партия", Партията на щастието и Демократична партия, да създадат предизборна коалиция за изборите на 24 юни, че това е "една коалиция на различни",

Диджей Авичи се е самоубил с парчета стъкло

https://www.vesti.bg/sviat/didzhej-avichi-se-e-samoubil-s-parcheta-styklo-6081863

Досега полицията не е разпространила официално съобщение за причината за смъртта му

Легендарният производител на китари Gibson фалира

http://clubz.bg/67364-legendarniqt_proizvoditel_na_kitari_gibson_falira

Производителят на китари "Гибсън" (Gibson), който не слизаше от сцената през десетилетията на американската рокендрол, подаде молба за съдебна защита от кредитори, което според американските закони е равносилно на обявяване на фалит, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Китарите "Гибсън" са ценени от поколения легендарни изпълнители. Когато почина Чък Бери, любимата му черешово-червена китара "Гибсън" бе закрепена на вътрешната страна на капака на ковчега. Би Би Кинг също бе изпратен с неговата "Люсил" от същия бранд

Дейвид Боуи предпочете "Гибсън Ел 4" от 1989 година, когато стана фронт мен на групата "Тин машин".

Легенди като Слаш, Джими Пейдж или Ангъс Йънг са абсолютно неотклонни от своите китари от марката.

Планът за предварително договореното преструктуриране, представен днес, ще позволи на Гибсън брандс (Gibson Brands Inc.) да продължи да работи със 135 млн. долара финансиране от кредитори.
Гибсън е основана през 1894 г. и се намира в Нешвил, щата Тенеси. Компанията притежава марки като "Епифон" - любими примерно на Пол Макартни, прави пиана и мн. др.

Според американски медии фирмата е имала дълг от 375 млн. долара за м.г. Преструктурирането идва четири години, след като компанията изхарчи 135 млн. долара, за да се сдобие с холандската марка „Филипс”.

10 знаменитости, за които най-вероятно не знаете, че са свързани

https://www.actualno.com/curious/10-znamenitosti-za-koito-naj-verojatno-ne-znaete-che-sa-svyrzani-news_672586.html

Учените са съгласни, че всички ние имаме общи предци. Това е доказано от хората на снимките, които ще видиш. Тези известни личности неочаквано се оказаха някак свързани. Можете ли да познаете кой известен политик всъщност е сестра на Мадона? Ето списък с известни хора, които никога не бихте очаквали да са свързани. Според генетиците, вашите близки също са сред тях. 1. Мерил Стрийп и Брук Шийлдс Актрисите Мерил Стрийп и Брук Шийлдс са съответно първи братовчедки и племенници. Бащата на Мерил С

Ким Чен-ун се е съгласил на среща с Тръмп в зоната между двете Кореи, съобщи Си Ен Ен

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/02/3172304_kim_chen-un_se_e_suglasil_na_sreshta_s_trump_v_zonata/?ref=rss


Южнокорейският президент Мун Дже-ин е убедил севернокорейския лидер Ким Чен-ун да се съгласи предстоящата му среща с президента на САЩ Доналд Тръмп да се състои в демилитаризираната зона между двете Кореи, съобщи Си Ен Ен, като се позова на анонимен осведомен източник. <br /><br />Мун и Ким се срещнаха в Панмунджом в ДМЗ в петък. Според източника на Си Ен Ен има "голяма вероятност" срещата с Тръмп да се състои на същото място, като е възможно някои от събитията да бъдат на...

Мръсният въздух убива 7 милиона души годишно по света

http://www.cross.bg/vuzdyh-dyshi-organizatziya-1573848.html

/КРОСС/ Мръсният въздух убива 7 милиона души годишно по света. Тревожните данни оповести Световната здравна организация. 9 от всеки 10 души на планетата ни дишат замърсен въздух, като проблемът засяга главно страните от третия свят, сочат данните. Според здравната организация една четвърт от смъртните случаи, причинени от инфаркти, удар или рак на белите дробове, може да са следствие от мръсния въздух. Значително се е влошило качеството на въздуха в помещенията, тъй като множество домакинства готвят и се отопляват с твърди горива или керосин, вместо с чиста енергия, като електричество или газ. Особено застрашени са жените и децата, предупреждават експертите.

Варна домакинства на европейски форум за морски транспорт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842565

Варна домакинства на европейски форум за морски транспортЗаместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев ще открие утре във Варна Европейския форум за морски транспорт. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се провежда в периода 3-5 май 2018 г. в морската столица.

Петрович съветва ЦСКА, сърбин и Младенов фаворити за треньор

https://dnes.dir.bg/futbol/petrovich-savetva-tsska-sarbin-i-mladenov-favoriti-za-trenyor

Христо Янев ще води отбора до края на сезона, но неговото време за постоянен наставник изглежда още не е дошло

БСП: Емил Христов постъпи като Пилат Понтийски

https://frognews.bg/novini/bsp-emil-hristov-postapi-kato-pilat-pontiiski.html

Парламентът има три основни функции – законодателна, контрол върху изпълнителната власт и комуникационен форум. Чрез последната функция пряко се въздейства върху формирането на общественето мнение и върху авторитета на всеки един народен представител.

Представят новия бюджет на Евросъюза

http://www.moreto.net/novini.php?n=373488

Новият бюджет на Евросъюза ще бъде представен днес от Европейската комисия. Очаква се големите губещи да са селското стопанство и регионите. Повече финансиране е предвидено за отбрана и околна среда. Страните членки и европарламентът трябва да приключат преговорите преди европейските избори през май 2019 г.

Над 2 млн. лв. се отпускат за 15 частни училища и детски градини

https://www.actualno.com/education/nad-2-mln-lv-se-otpuskat-za-15-chastni-uchilishta-i-detski-gradini-news_672582.html

Правителството одобри допълнителни трансфери към общини в размер на 2 140 039 лева. Средствата са предвидени в централния бюджет и се отпускат за издръжка на дейностите по възпитание и обучение на децата и учениците в частните детски градини и училища и за изплащане на стипендии на учениците в частните училища. Със Закона за предучилищното и училищното образование е дадена възможност за включване на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране. Включването се и

Ще си сътрудничим с Армения, Кипър и Гърция за включване на територии за обслужване от спътниковите ни мрежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842553

Ще си сътрудничим с Армения, Кипър и Гърция за включване на територии за обслужване от спътниковите ни мрежиПравителството одобри проектите на международни споразумения, които Комисията за регулиране на съобщенията да подпише с министерствата на транспорта и телекомуникациите на Армения, Кипър и Гърция, съобщи пресслужбата на кабинета. Чрез споразуменията ще бъдат включени територии в зоните на обслужване на спътниковите мрежи,

Европарламентът ще поиска правила за собствеността на медиите в ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/02/3172307_evroparlamentut_shte_poiska_pravila_za_sobstvenostta/?ref=rss


Европейският парламент ще обсъди утре доклад за свободата на медиите в Европейския съюз, в който се предлага да се забрани или поне да стане напълно прозрачно участието в обществени поръчки на дружества, чийто краен собственик притежава медийно дружество, предаде БТА.<br /><br />Предлага се също държавите в ЕС да се задължат да съобщават за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните дружества, както и да се извършва постоянно наблюдение на всяко бюджетно финансиране,...

Тръмп сам преценил, че е в прекрасно здраве

http://www.mediapool.bg/tramp-sam-pretsenil-che-e-v-prekrasno-zdrave-news278591.html

Писмото на нюйоркския личен лекар на Доналд Тръмп от времето на предизборната му кампания през 2015 г., в което се твърди, че Тръмп ще е най-здравият човек, избиран някога за президент, било съставено от самия Тръмп, съобщи вчера лекарят Харолд Борнстийн.   "Той ми продиктува цялото писмо. Не го писах аз", заяви пред телевизия Си Ен Ен д-р Борнстийн, който казва, че бил личен лекар на на Тръмп от 1980 г.   Лекарят не беше открит за коментар, но по-късно в интервю за телевизия Ен Би Си той потвърди думите си, посочва Ройтерс.   "Г-н Тръмп беше подложен наскоро на пълен медицински преглед, който показа само положителни резултати", гласеше писмото, подписано от Борнстийн.   "Кръвното му налягане е 110 на 65, а лабораторните резултати са удивително добри. Физическата му сила и издръжливост са забележителни. Мога да заявя недвусмислено, че ако бъде избран, г-н Тръмп ще е най-здравият човек, заемал някога президентския пост", се казваше в медицинската бележка.   Пред Енн Би Си Борнстеийн определи характеристиката "най-здрав" като "черен хумор". Тръмп прочел на глас текста, докато Борнстийн и жена му пътували с кола през Сентръл парк, каза за Си Ен Ен лекарят.    Кампанията на Тръмп публикува писмото през декември 2015 г.   Тръмп диктуваше писмото, а аз трябваше да му кажа, какво да не пише в него, заяви докторът. Тези твърдения противоречат на изказването му от август 2016 г., че "нахвърлил бележката за пет минути, докато шофьорът го чакал".   По-рано вчера Борнстийн каза, че през февруари 2017 г. дългогодишният бодигард на Тръмп Кийт Шилър и още двама души нахлули в офиса му и иззели медицинската документация на Тръмп. Това станало два дни, след като лекарят казал за един вестник, че от години предписва на Тръмп лекарство за растеж на косата, пише британският в. "Гардиън".   Вчера говорителката на Белия дом Сара Сандърс съобщи на редовен брифинг, че документацията била иззета съгласно "стандартна оперативна процедура" при встъпване в длъжност на нов президент, отбелязва Ройтерс.

Hoв peмoнт нa HK – зa ĸoнфиcĸaциитe, „ĸpaжбитe“ нa ĸoли и пpaвoтo нa зaщитa

https://frognews.bg/novini/hov-pemont--onficatsiite-pajbite-oli-ppavoto-zashtita.html

Hoв пaĸeт oт пpoмeни в Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc, a чpeз тяx и в HΠK, Зaĸoнa зa изпълнeниe нa нaĸaзaниятa и дp. пpeдлaгa Mиниcтepcтвoтo нa пpaвocъдиeтo. Te ca cвъpзaни c eфeĸтивнoтo изпълнeниe нa пpиcъди зa ĸoнфиcĸaция нa имyщecтвo, ĸaĸтo и c пpoтивoзaĸoннoтo oтнeмaнe нa мoтopни пpeвoзни cpeдcтвa (MΠC).

МВФ: Икономическият растеж в Близкия изток ще се възстанови, но има още рискове

https://www.investor.bg/aziia/336/a/mvf-ikonomicheskiiat-rastej-v-blizkiia-iztok-shte-se-vyzstanovi-no-ima-oshte-riskove-260355/

Според фонда вносителите и износителите на петрол тряба да продължат икономическите реформи и свиването на държавните субсидии

7 класически принципа на възпитанието, за които ще е по-добре да забравим

https://www.actualno.com/curious/7-klasicheski-principa-na-vyzpitanieto-za-koito-shte-e-po-dobre-da-zabravim-news_672584.html

Колко често мислите дали някои начини за отглеждане на деца са полезни или не? Колко често ги актуализирате според реалността на съвременния живот? Почти всички се придържат към правилата, които родителите им ги учат като: "учи добре", "бъди отговорен" и "ще станеш шеф, ако работиш упорито". В този ред на мисли, ето няколко принципа на възпитанието, които вече е редно да останат в миналото. 7. Трябва да спестяваш пари Основните съвети от нашите родители и баби и

Каракачанов: Защо да не уважим юбилея на отбор, който 50 години е бил на армията

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/02/3172301_karakachanov_niama_da_ima_nikakva_aviaciia_i_slojni/?ref=rss


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма да има мащабни авиоизпълнения по случай 70-ата годишнина от създаването на ЦСКА, а само малка демонстрация. Според него няма нищо нередно отбор, който "50 от своите 70 години е бил на армията", да бъде уважен от военновъздушните сили.<br /><br />По думите му недоволството от феновете на "Левски" е неоснователно. Той обеща, че ако догодина, когато сините отбелязват 105-ата си годишнина, заема същите...

Наказанието за незаконна сеч ще е до 6 години затвор и глоба до 20 хил. лв.

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/02/3172310_nakazanieto_za_nezakonna_sech_shte_e_do_6_godini/?ref=rss


Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се предвиждат ефективни наказания при установяването на незаконна сеч в горите. Внесените от "Обединени патриоти" предложения бяха подкрепени от 97 депутати, като само 9 бяха против.<br /><br />Законопроектът предвижда до 6 години затвор и глоба от 1000 до 20 хил. лв. за всеки, който противозаконно сече, събира, добива, взема или извозва каквито и да било дървета или части от тях, включително отсечени...

Правителството отпуска над 2 млн. лв. за децата в частните училища и градини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842521

Правителството отпуска над 2 млн. лв. за децата в частните училища и градиниПравителството одобри допълнителни трансфери към общини в размер на 2 140 039 лева. Средствата са предвидени в централния бюджет и се отпускат за издръжка на дейностите по възпитание и обучение на децата и учениците в частните детски градини и училища и за изплащане на стипендии на учениците в частните училища.

Оцелял от бялата смърт в Алпите със страна версия за случилото се! Загиналата българка Калина и мъжът й са...

https://petel.bg/Otselyal-ot-byalata-smart-v-Alpite-sas-strana-versiya-za-sluchiloto-se--Zaginalata-balgarka-Kalina-i-mazhat-y-sa---__262714

За трагедията в Алпите в неделя срещу понеделник и смъртта на шестима души са виновни организаторите на прехода за ски-алпинисти от френ...

Страшна снимка от столицата изкара акъла на всички

https://petel.bg/Strashna-snimka-ot-stolitsata-izkara-akala-na-vsichki__262715

Снимка Булфото Смешна и същевременно плашеща снимка изкара акъла на софиянци. Във фейсбук групата "Забелязано в София" се появи кадър, з...

Военни кораби на НАТО влязоха в Черно море

https://petel.bg/Voenni-korabi-na-NATO-vlyazoha-v-CHerno-more__262716

Снимка Булфото В Черно море са влезли група военни кораби на НАТО. Флагман е британският ракетен есминец HMS Duncan, в състава на групата е ис...

Ново земетресение в съседство от България. Люшна Кушадасъ

https://petel.bg/Novo-zemetresenie-v-sasedstvo-ot-Balgariya--Lyushna-Kushadasa__262717

В ранните часове на днешния ден се разбра, че земетресение е люшнало Гърция. По-късно през деня трус раздруса и Тайван. Последва трус и в Ир...

65 кг хероин, скрит в дини: Турската полиция откри дрога за 1,7 млн. долара (Снимки)

https://petel.bg/65-kg-heroin--skrit-v-dini--Turskata-politsiya-otkri-droga-za-1-7-mln--dolara--Snimki-__262719

Снимка: http://www.van.pol.tr Турската полиция залови 65 килограма хероин, скрит във вътрешността на дини, и задържа двама души в източния окръг Ва...

Полиция обсади сграда в Бургас - откриха труп

https://petel.bg/Politsiya-obsadi-sgrada-v-Burgas---otkriha-trup__262720

Снимка Флагман.бг Полиция обсади сграда на бул. „Сан Стефано“  и шашна бургазлии, след като във вътрешността на зданието бе открит труп...

Удостоверения по БУЛСТАТ ще се издават и по електронен път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842542

Удостоверения по БУЛСТАТ ще се издават и по електронен пътМинистерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за регистър БУЛСТАТ и предлага на Народното събрание да го приеме. С него се създава възможност за издаване на удостоверение за субектите, вписани в регистъра, въз основа на електронно заявяване, както и за предаването му на заявителя по електронен път.

Благоевградчанката Лили Стефанова на косъм да изхвърчи от Шоуто на Слави

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%84%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bd/

Вокалистките на „Ку-ку бенд“ Невена Цонева и благоевградчанката Лилия Стефанова не могат да се дишат.Двете певици никога не са се харесвали, а когато Лилия разбрала, че ще й се наложи да работи с Невена, била на косъм да напуснеЦонева също не изгаряла от желание да си партнира със Стефанова, но била поблазнена от възнаграждението.

Двете постоянно били във вражда и се топили една друга пред шефа си Слави Трифонов.„Вдигнал е ръце от тях. Нищо чудно скоро да се раздели с едната си вокалистка“, коментират от екипа на шоуто и допълват, че в това отношение Цветелина Грахич им липсва много.

„Лили и Цвети се разбираха прекрасно и цареше хармония. Добре се стиковаха и с бенда“,разказват служители на Дългия. Именно от солидарност и лоялност към Грахич, Лилия се държала зле с Невена, пише „Галерия“.

Цонева пък смятала, че колежката й доста фалшиви и изобщо не й е на нивото. Като победител в първия сезон на „Мюзик Айдъл“ и собственик на музикална компания, Невена имала самочувствието на световна звезда и това дразнело Лили.

От екипа на Слави обаче са категорични, че Цонева му е любимка и ако двете вокалистки не си оправят отношенията, Лили ще изхвърчи.

 

Материалът Благоевградчанката Лили Стефанова на косъм да изхвърчи от Шоуто на Слави е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Паметникът на Джон Атанасов може да остане в центъра на София

http://www.mediapool.bg/pametnikat-na-dzhon-atanasov-mozhe-da-ostane-v-tsentara-na-sofiya-news278590.html

Паметникът на Джон Атанасов, който се намира в момента пред Телефонната палата в София, може да бъде преместен на друго място в центъра - при служебния вход на т. нар. Български Лувър. Проект за това място трябва да бъде представен от собствениците на Телефонната палата - фирмата "НГ пропърти", в чиито управление е Васил Божков. Първоначалната идея беше скулптурата да бъде преместена в двора на Техническия университет в кв. "Дървеница". На последното заседание на експертно-художествения съвет към Столичната община е възложено да се представи проект за поставянето на скулптурата при служебния вход на галерията "Квадрат 500". Той се намира откъм бул. "Васил Левски". Мотивът е, че това е старата сграда на Техническия университет. Собственикът на Телефонната палата иска да премести паметника на Атанасов, тъй като смята да превърне сградата в частен музей. Авторът на скулптурата, която е собственост на Столичната община, Вълко Ценов преди време се обяви срещу преместването ѝ. Мотивът му беше, че е правена специално за сградата на Телефонната палата, защото тя е свързана с технологиите и комуникациите, а Джон Атанасов е създателят на прототипа на съвременния компютър.

Увеличават се таксите за регистрационни табели с номера по избор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842523

Увеличават се таксите за регистрационни табели с номера по изборПравителството направи промени в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси. Част от промените произтичат от измененията в Закона за чужденците в Република България, приети в края на миналата година. Те са свързани с определянето на такси за получаване на право на продължително пребиваване със срок до 4

БСП: ДПС е партньор под прикритие на управляващите

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-dps-e-partnior-pod-prikritie-na-upravliavashtite-6081862

„В България се харчат огромни средства и за пътища, и за здравеопазване, а нещата стават все по-зле“, заяви депутатът от БСП Стоян Мирчев

Ас на "Барса" се изгаври с "Реал"

https://dnes.dir.bg/futbol/as-na-barsa-se-izgavri-s-real

Жерар Пике хвърли поредния си майтап по посока Мадрид

Mнoзинcтвoтo в пapлaмeнтa oтxвъpли зaĸoнoпpoeĸт в пoдĸpeпa нa възpacтнитe xopa

https://frognews.bg/novini/mnozinctvoto-paplamenta-otxvapli-zaonoppoet-podpepa-vazpactnite-xopa.html

Mнoзинcтвoтo в Hapoднoтo cъбpaниe oтxвъpли пpeдлoжeниeтo нa БCΠ дa бъдe пpиeт Зaĸoн зa възpacтнитe xopa. Coциaлиcтитe пpeдлaгaxa дa ce cъздaдe нaциoнaлнa cтpaтeгия зa вcичĸи нaд 60 гoдини, cпeциaлeн фoнд „Πoдĸpeпa“ ĸъм coциaлния миниcтъp, ĸoйтo дa ce пoпълвa cъc cpeдcтвa oт бюджeтa и нoвa ycлyгa „Πpиeмнa гpижa“ зa тeзи, ĸoитo нямaт близĸи или тe нe мoгaт дa ce гpижaт зa тяx.

Високопоставени лидери откриват конференция на ЕК за технологии и новаторство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842547

Високопоставени лидери откриват конференция на ЕК за технологии и новаторствоКонференцията "Интелигентно специализиране и трансфер на технологии като двигатели на новаторството за регионален растеж" ще се състои утре и в петък в Националния дворец на културата в София. Това съобщиха от отдел "Преса и медии" на Представителството на ЕК в България. Форумът се организира от Съвместния изследователски център на Европейската

Властта обобщи резултатите от интегрирането на ромите

https://www.actualno.com/society/vlastta-obobshti-rezultatite-ot-integriraneto-na-romite-news_672580.html

Министерският съвет прие административен мониторингов доклад за 2017 г. за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020. Той отчита напредъка по изпълнението на стратегията, както и на общинските планове за действие за миналата година. От информацията, предоставена от отговорните институции, се открояват направените важни стъпки по отношение на задържането и връщането на учениците в училище и съответно – увеличаването на дела на ромск

Facebook променя коренно Messenger

https://news.bg/internet-it/facebook-promenya-korenno-messenger.html

Социалната мрежа въвежда и две нови функции: изчистване на историята и нов метод за запознанства

Правят план за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842534

Правят план за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната системаПравителството прие план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система. Той обхваща периода 2018-2020 година и съдържа политики и мерки за превенция на отпадането от училище и за компенсиране на пропуснатите знания и умения за отпадналите преждевременно от системата.

Парите за земеделие ще намалеят с 50-100 млн. евро годишно

http://econ.bg/Новини/Парите-за-земеделие-ще-намалеят-с-50-100-млн-евро-годишно_l.a_i.761201_at.1.html

Парите за финансово подпомагане на българските фермери ще намалеят с 50-100 млн. евро годишно след 2020 г., стана ясно на семинар на Българската...

Правят „Градска къпалня“ край морето

http://budnavarna.bg/33582-pravyat-gradska-kapalnya-kraj-moreto/

Градска къпалня“ може да бъде направена край морето във Варна, научи BudnaVarna.bg.

За това говори представено пред Регионалната инспекция по околната среда и водите уведомление за инвестиционно предложение. В него инвеститорът „Холдинг Варна“ АД е заявил намерение да изгради водовземно съоръжение за добив на термоминерални води с цел водоснабдяване на комплекс „Градска къпалня“ в поземлен имот с площ от над 6 дка.

Според документа теренът е „с начин на трайно ползване- за друг обществен обект, комплекс“ и е разположен в местност „Буните“.

Главният архитект на Община Варна Виктор Бузев коментира за Moreto.net, че до администрацията е входирано и е разгледано единствено предложение за водовземното съоръжение. Водопроводът ще е от каптажа на Шокаровия канал и ще осигурява захранване на крайбрежната алея с минерална вода. Тя ще се използва евентуално за душовете на плажоветe, както и за предстоящите обекти, когато и да се строят те, коментира арх. Бузев. По думите му инвестиционно предложение за „Градска къпалня“ на този етап не е представяно пред Община Варна. Чул обаче за въпросния проект.

„Говорил съм с проектант, че ще има шест басейна, 800 шезлонга. Доста амбициозна програма. Надявам се наистина да се случи такова нещо. Варна има нужда както от басейни, така и от място, което да е като алтернатива на плажа. Нямам представа за колко голяма сграда става въпрос, защото не съм виждал проект. Предполагам, че ще е някъде в участъка, където се извърши брегоукрепителното съоръжение на ската.“, каза още главният архитект.

От РИОСВ посочват, че е нужно да бъде внесена допълнителна информация за дълбочината на планирания сондаж на базата на хидрогеоложко проучване. Освен това се изисква писмено искане за преценяване необходимостта от ОВОС.

Инспекцията иска подробности относно планираните дейности. Настоява да се уточнят всички отпадъци, които се очаква да се образуват в периода на строителство и експлоатация. Иска се да се разгледат потоците отпадъчни води, които ще се формират от дейността на обекта, и начина на третирането им.

РИОСВ иска да знае по какъв начин ще се осъществява предварителното пречистване на отпадъчните води, изпускани от басейните и душовете, предвид това, че ще се заустват в Черно море. Трябва да стане ясно предвижда ли се изграждане на локална пречиствателна станция за отпадъчни води.

Инвестиционно намерение за имота от 6 дка същото дружество е представило още преди години. От документи на Министерството на околната среда и водите, както и на администрацията на Министерски съвет от 2012 година, става ясно, че тогавашното инвестиционно предложение е било за изграждане на дискотека, обществен басейн, администрация, офис, регистратура и закрит паркинг за 29 коли.

Материалът Правят „Градска къпалня“ край морето е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Община Банско въвежда нов европейски модел за качество в публичния сектор

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtina-bansko-vuvejda-nov-evropeiski-model-za-kachestvo-v-publichniya_133783/

Община Банско, въвежда нов европейски модел за качество в публичния сектор. Проектът с наименование „Въвеждане на Общата рамка за оценка (CAF) в администрациите“, е с бенефициент Института по публична администрация. Т.нар. модел CAF (Common Assessment Framework) или Обща рамка за оценка, се прилага в публичните организации в цяла Европа, за да се отговори на очакванията на обществото да подобряват своята дейност. Това е инструмент за цялостно управление на качеството с цел...

Продължава

Заловиха мъжа стрелял по велостоянка в Бургас

http://www.cross.bg/velostoyanka-byrgas-strelyal-1573852.html

/КРОСС/ Задържан е 22-годишен мъж заради стрелба по велостоянка в Бургас, съобщиха от полицията. Той е обвинен за това, че е стрелял с въздушен или газов пистолет по велостоянка, която се намира до бл. 36 и спортния комплекс в ж.к. „Славейков“. Нанесените материални щети са на стойност 2 300 лв. На тъчскрийна на велостоянката са направени два отвора. Причините за стрелбата са в в процес на изясняване.  

43 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842524

43 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии43 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 108,88 лв. месечно, реши правителството. Те нямат право на пенсия по общия ред на Кодекса за социално осигуряване, тъй като по отношение на тях не са налице някои от изискванията му, съобщиха от пресцентъра на Правителството.

Варна посреща престижна конференция за пристанищно корабоплаване

http://www.moreto.net/novini.php?n=373495

Седма международна конференция-изложение „Пристанища и корабоплаване по Черно море 2018" ще се проведе във Варна от 21 до 23 май, научи Moreto.net. Събитието се организира под егидата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура".

Създадена от българи умна маска за въздух вече е достъпна

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/02/3172266_suzdadena_ot_bulgari_umna_maska_za_vuzduh_veche_e/?ref=rss

Разработен от българи иновативен модел маски срещу мръсния въздух, вече е достъпен на пазара. Маската на Airlief е свързана с мобилно приложение и помага на хора с респираторни проблеми, като пречиства въздуха, но също така им дава и прагматични съвети.<br /><br />Създателите й уверяват, че маската успява да филтрира опасните за човешкото здраве фини прахови частици (ФПЧ 2.5) почти 100%. Наричат я умна, защото в нея има вградено smart устройство и приложение за смартфон, така че да...

В американска пещера ще бъде проведена нудистка спелеоложка експедиция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6842489

В американска пещера ще бъде проведена нудистка спелеоложка експедицияВ пещерите Хау в щата Ню Йорк по случай Международния ден на нудистите ще бъде проведена спелеоложка експедиция по адамово /евино/ облекло, съобщава сайтът NYup.com, цитиран от БТА. Мероприятието ще се състои в природната забележителност, която е една от главните туристически атракции на щата. Организаторите обещават за 14 юли "разтоварваща

Столична община с достъпна визия на графиците за разделно събиране на отпадъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842510

Столична община с достъпна визия на графиците за разделно събиране на отпадъциСтолична община визуализира графиците за сметосъбиране и сметоизвозване на различните видове отпадъци за всеки един от районите си. Достъпните визии събират и обобщават информацията за всички потоци отпадъци по лесен и удобен начин. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Акцент е поставен върху графиците за извозване на едрогабаритни

Признаха още 2 сдружения за национално представителни организации на хора с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842509

Признаха още 2 сдружения за национално представителни организации на хора с уврежданияПравителството прие решения за признаване на сдруженията „Българска асоциация Диабет“ и „Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите“ за представителни организации на национално равнище в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Лидерите на Южна Корея, Япония и Китай ще се срещнат на 9 май

https://frognews.bg/novini/liderite-iujna-koreia-iaponiia-kitai-shte-sreshtnat-9-mai.html

Лидерите на Южна Корея, Япония и Китай ще се съберат на среща на върха следващата седмица, на която ще обсъдят ядрената програма на Северна Корея и други регионални въпроси, предаде Асошиейтед прес.

Антикорупционната комисия става правоприемник на държавните структури за борба с корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842503

Антикорупционната комисия става правоприемник на държавните структури за борба с корупциятаПравителството определи Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за правоприемник на активите, пасивите, архива, информационния ресурс, правата и задълженията на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и

Вълна от мениджърски оставки в Xerox

https://dnes.dir.bg/pazari/valna-ot-menidzharski-ostavki-v-xerox

Главният изпълнителен директор и шестима членове на Борда на директорите на Xerox се оттеглят от постовете си

Вижте решенията на Министерския съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842475

Вижте решенията на Министерския съвет днесПравителството прие доклад за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите Министерският съвет прие административен мониторингов доклад за 2017 г. за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020. Той отчита напредъка по изпълнението на стратегията,

Преизбраха Александър Миланов за председател на Асоциацията на автомобилните производители

https://www.24chasa.bg/avto/article/6842495

Преизбраха Александър Миланов за председател на Асоциацията на автомобилните производителиНа общо събрание на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) бе отчетена дейността на Управителния съвет през изтеклия двугодишен мандатен период. Събранието даде положителна оценка на работата УС и прие програма за дейността през следващите две години.

Турската опозиция готви общ алианс срещу Ердоган

https://www.investor.bg/evropa/334/a/turskata-opoziciia-gotvi-obsht-alians-sreshtu-erdogan-260369/

Четири опозиционни партии ще се обединят за предстоящите парламентарни избори следващия месец

Българи държали плантации с марихуана в САЩ, наемали сърби за 6000 долара на месец

https://offnews.bg//sviat/balgari-darzhali-plantatcii-s-marihuana-v-sasht-naemali-sarbi-za-6000-679815.html

Млади сърби заминават за Съединените щати, за да изживеят „американската мечта”, като започват добре платена работа в легални плантации за марихуана, държани от българи, твърди белградският вестник „Блиц", цитиран от бТВ.

Според публикацията по-късно българите склонявали сърбите да работят като разпространители на наркотика.

„В тези плантации работят и сърби, черногорци и македонци, които често печелят по 5-6000 хил. долара. Освен легалната работа обаче, често се случва българите да предложат на работниците си и незаконни дейности за четири пъти по-високо заплащане”, пише изданието.

Според източника на „Блиц” служителите в плантациите били карани да транспортират марихуана в други щати, където тя не е легализирана, като често се налагало да превозват и кокаин.

Изданието пояснява, че тези плантации работят като затворени комуни, където на работниците е забранено да излизат.

ЕП предлага собствениците на медии да не участват в обществени поръчки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842476

ЕП предлага собствениците на медии да не участват в обществени поръчкиЕвропейският парламент ще обсъди утре доклад за свободата на медиите в ЕС, в който се предлага да се забрани или поне да стане напълно прозрачно участието в обществени поръчки на дружества, чийто краен собственик притежава медийно дружество, предаде БТА. Предлага се също държавите в ЕС да се задължат да съобщават за бюджетното финансиране,

Първа СНИМКА на дългокосия мъж, който опита да отвлече две малки деца в центъра на Бургас!

http://www.struma.com/sinya-lampa/purva-snimka-na-dulgokosiya-muj-koito-opita-da-otvleche-dve_133782/

Преди това направил друг зулум

 Мъжът, който снощи опита да отвлече две малки деца в центъра на Бургас, се оказа същият, който сътвори истински цирк по време на първомайския празничен концерт на БСП. Непознатият, определил се като „Гласът на народа”, танцувайки на една от любимите песни „Една българска роза”, явно има психически проблеми.

Децата на едно бургаско семейство си играели около Компаса на ул. „Александровска”, когато странният индивид отишъл при малчуганите,...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване