Мъж стреля срещу деца в Петрич

http://www.cross.bg/detza-petrich-strelya-1573838.html

/КРОСС/ Мъж стреля срещу деца в Петрич тази нощ след пререкания с младежите в парк в южния град, съобщи БНТ. 45-годишният мъж който е охранител в магазин е произвел изстрели във въздуха. От полицията в Благоевград потвърдиха, че е стрелял със законно притежавано оръжие.  Не се знае дали мъжът е употребил алкохол. Той е задържан за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Ким Чен-ун се е съгласил да се срещне с Доналд Тръмп в демилитаризираната зона

http://www.struma.com/bulgariya/kim-chen-un-se-e-suglasil-da-se-sreshtne-s-donald_133757/

Според висш служител от Белия дом предложението не било изненада за сътрудниците на американския президент, който бил ентусиазиран от идеята

Южнокорейският президент Мун Дже-ин е убедил севернокорейския лидер Ким Чен-ун да се съгласи срещата му с американския президент Доналд Тръмп да се състои на същото място, на което се срещнаха лидерите на двете Кореи миналия петък. Това съобщи Си Ен Ен, като се позова на анонимен осведомен източник.

Мун и Ким се срещнаха в демилитаризираната зона на границата между Северна и Южна Корея.

Мястото било най-подходящо от логистична гледна точка за Ким, тъй като медийното...

Продължава

Едуард Кукан: Не можем да говорим за обединена Европа без Западните Балкани

http://nakratko.bg/category/59/158803/


Европейският съвет през юни да потвърди започването на преговори с Македония и с Албания за присъединяване към Европейския съюз.

Мръсният въздух убива 7 милиона души годишно

http://clubz.bg/67350-mrysniqt_vyzduh_ubiva_7_miliona_dushi_godishno

Седем милиона души умират всяка година от болести, свързани с излагането на замърсен въздух, съобщават ДПА и ТАСС, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО). 

Външното замърсяване на въздуха е отговорно за 4,2 милиона смъртни случая годишно, а домашното - за 3,8 милиона случая. 

Според СЗО нивата на замърсяване на въздуха остават опасно високи в много части от света. От организацията отчитат, че девет от десет души дишат силно замърсен въздух. 

От СЗО отбелязват също, че замърсяването на въздуха е съществен рисков фактор за незаразни заболявания и причина за 24 процента от смъртните случаи от сърдечносъдови болести, 25 процента - от инсулт, 43 процента - от хронична обструктивна белодробна болест и 29 процента - от белодробен рак. 

Над 90 процента от смъртните случаи в резултат на излагането на замърсен въздух се регистрират в страни с ниски и средни доходи, основно в Азия и Африка, следвани от Източно-Средиземноморския регион, Европа и Америка. 

"Замърсяването на въздуха е заплаха за всички нас, но най-тежко бреме носят най-бедните хора. Неприемливо е, че над 3 милиарда души, повечето от които жени и деца, дишат замърсен въздух заради липсата на екологични технологии за приготвяне на храна у дома. Ако не предприемем спешни действия за разрешаване на проблема със замърсяването на въздуха, няма да се доближим до постигането на целите за устойчиво развитие", казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. 

Трус удари гръцката столица Атина

http://www.struma.com/bulgariya/trus-udari-gruckata-stolica-atina_133756/

Няма данни за пострадали или за сериозни материални щети

Земетресение беше усетено снощи в гръцката столица Атина.

Няма данни за пострадали или за сериозни материални щети.

Трусът е бил с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер и е регистриран на около 29 км североизточно от града на дълбочина 9 км.

Било е усетено в централната част и в предградията на гръцката столица.

източник: btvnovinite.bg

Матис поздрави Македония за отпора срещу злонамереното руско влияние на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842224

Матис поздрави Македония за  отпора срещу злонамереното руско влияние на БалканитеАмериканският министър на отбраната Джеймс Матис поздрави Македония за отпора й срещу "злонамереното руско влияние на Балканите", пишат македонските вестници. Вестник "Вечер" посочва, че според съобщение на американското посолство на официалния му профил в Туитър Матис е казал това по време на среща с македонския министър на отбраната Радмила

Плевенчанка остава на улицата, след като общинското й жилище започва "да расте"

http://nakratko.bg/category/58/158802/


Плевенчанка остава на улицата след спор с общината. Жената обитава общинско жилище от 25 години. Оказва се обаче, че жилището може да расте, поне по документи – в един момент апартаментът станал толкова голям, че жената трябвало да го освободи.

Шотландия първа в света въведе минимална цена на алкохола

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/02/3172162_shotlandiia_purva_v_sveta_vuvede_minimalna_cena_na/?ref=rss


Шотландия стана вчера първата страна в света, въвела минимална цена на алкохола - инициатива, станала факт след години на юридически битки, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />"Шотландия е първата в света, достатъчно смела и решителна, за да въведе единна минимална цена", заяви пред "Франс прес" Никола Стърджън, регионален премиер на Шотландия. "Мисля, че страни в Европа и другаде по света ще се опитат да въведат това, което тук...

Разкайва се! Охранителят Стоян Дачев, събудил нощен Петрич със стрелба по деца, ще влезе в съда за хулиганство

http://www.struma.com/obshtestvo/razkaiva-se-ohranitelyat-stoyan-dachev-subudil-noshten-petrich-sus-strelba_133755/

Стоян Дачев е охранителят, стрелял снощи по деца в Петрич и паникьосал хората, живеещи в района на магазин "Кооп" в южния град. Инцидентът, за който struma.com съобщи тази нощ, станал малко след 23 часа.

Група непълнолетни и малолетни момичета и момчета седели по пейките в парка, в близост до магазина. Охранителят Стоян, бил видимо пиян и започнал да се заяжда с тях. На неговите думи, децата реагирали с насмешка и започнали да му се подиграват, че е пиян. Това вбесило...

Продължава

Кой спечели наградата “Зелена личност” 2018?

http://www.cross.bg/biznes-godina-nagrada-1573837.html

/КРОСС/ Призът "Зелена личност" 2018 тази година отива при Деница Петрова, вдъхновител на инициативата "Подари въздух".  Тя ще получи своето отличие на 11 май 2018 г, когато е официалната церемония по награждаване на финалистите в Националния конкурс "Най-зелените компании в България", организиран за 8-ма година от b2b Media. Инициативата е под патронажа на Министерството на околната среда и водите. Специалната наградата "Зелена личност" е предназначена за хора, които са допринесли за популяризирането и налагането на зелената идея в обществото.                                               Наградата беше присъдена за първи път през 2012 година и е единствената в рамките на конкурса, която се връчва след гласуване изцяло онлайн. Деница Петрова е графичен дизайнер, който работи като специалист по дигитален макретинг в агенция knowbox. Тя е основен вдъхновител на кампанията "Подари въздух". Статистиката сочи, че мръсният въздух е сериозна заплаха за здравето и води до преждевременната смърт на 6.5 млн. души годишно в световен мащаб. Това го прави по-смъртоносен от заболяванията малария и СПИН взети заедно

Втори храмов празник отбелязва варненският храм „Св. Атанасий" на Гергьовден

http://www.moreto.net/novini.php?n=373474

Втори храмов празник ще отбележи варненският храм „Св. Атанасий" на Гергьовден. Южният престол в олтара е посветен на Свети великомъченик Георги Победоносец, съобщиха за Moreto.net от Варненска и Великопреславска митрополия. Той е пренесен от едноименната църква, намирала се в пределите на днешните Римски терми и разрушена през 1948 г.

Ципрас отива на остров Лесбос заради проблема с мигрантите

http://econ.bg/Новини/Ципрас-отива-на-остров-Лесбос-заради-проблема-с-мигрантите_l.a_i.761187_at.1.html

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и няколко членове на кабинета му ще посетят през следващите два дни източния егейски остров Лесбос,...

Мисиджан осъден на 4 месеца затвор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6842232

Мисиджан осъден на 4 месеца затворКрилото на "Лудогорец" Върджил Мисиджан е осъден на 4 месеца затвор ефективно. Още два месеца са прибавени към присъдата, но условно, твърдят медиите в Холандия. Наказанието е заради побой, който той нанесе на 68-годишен мъж в Розендал на 5 януари при спор за паркиране. Жертвата е с двойна фрактура на глезена и извадено рамо.

Издирват мъж, прострелял общински апарат за наем на велосипеди (видео)

http://www.cross.bg/velosipedi-naem-strelya-1573835.html

/КРОСС/ Стрелба посред бял ден в Бургас. Мъж стреля с пистолет по автомат за общински велосипеди. Това е станало в неделя, но общината разпространи кадри от престъплението във вторник. Във видеото се вижда как мъж с качулка вади пистолет и стреля по устройството за колела под наем. Това е второ подобно нападение само за два дни. Предполага се, че извършителят е един и същ. Кой е стрелецът? Все още няма информация дали оръжието е боен пистолет или газов, но е факт, че върху автомата има следи от куршуми. Охранителна камера заснема мъжът, който минал в светлата част на денонощието в неделя малко след 19 часа в район, който е изключително предпочитан от майки с малки деца. „Съобщиха ми, че има проблем с велостанцията. Имаме денонощен колцентър с видеонаблюдение. Веднага беше прегледан записа. На кадрите се вижда как едно лице стреля по автомата. Нямаме информация дали пистолетът е боен, но по пораженията, които е нанесъл става въпрос за оръжие, което би могло да нарани и човек. При изстрелите са нанесени щети и по управляващия панел”, заяви за „Здравей, България” Андрей Рунчев, представител на общинската фирма, която се занимава с поддръжката на системата за велосипеди под наем.  По думите му, ако извършителят бъде намерен, от фирмата за поддръжка на системата за велосипеди под наем ще искат възстановяване на щетите, нанесени по апарата.   video:https://www.youtube

Акция: КАТ взима книжки за неплатени глоби

http://www.cross.bg/vodachi-ponedelnik-neplateni-1573836.html

/КРОСС/ От понеделник КАТ провежда акция на пътя - ако не си платил глобите си, оставаш без книжка. Екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени по пътищата в цялата страна и най-вече по шосетата, водещи към граничните контролно-пропускателни пунктове. В акцията участва и АПИ, които ще следят дали всички водачи са закупили и залепили винетните стикери на предното стъкло на автомобила. „От понеделник до неделя, 6-и май ще се проведе тази акция. Когато чрез нашите технически средства установим, че водачът има неплатени задължения, се прилага принудителната административна мярка и временно му се отнема свидетелството за управление на МПС”, обясни за „Здравей, България” инспектор Петър Соколов от отдел „Пътна полиция”, ГДНП. По думите му, от май 2017 г. до сега КАТ е връчил 55 000 фиша на водачи и на пътници в автомобилите. 

Европейски форум за морски транспорт ще се проведе във Варна

http://varnautre.bg/2018/05/02/80634/%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%84%d0%be%d1%80%d1%83%d0%bc-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82-2

Кметът на Варна Иван Портних ще присъства на Европейския форум за морски транспорт, който ще се проведе във Варна в периода от 3-ти до 5-ти май. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В международната конференция ще се включат представители на европейската морска индустрия, страните от Черноморския регион, европейските […]

Драма или инцидент? Бившата медицинска сестра Катя с фатален полет от 8-ия етаж (Снимка)

https://petel.bg/Drama-ili-intsident--Bivshata-meditsinska-sestra-Katya-s-fatalen-polet-ot-8-iya-etazh--Snimka-__262684

62-годишната Катя Митова, бивша медсестра в детска градина в Благоевград загина, след като полетя от последния етаж на жилищен блок в кв. „...

Четете в „Петел“: Мистерия около имот край Варненското езеро, подозират, че там ще се унищожават боеприпаси

https://petel.bg/CHetete-v----Petel-----Misteriya-okolo-imot-kray-Varnenskoto-ezero--podozirat--che-tam-shhe-se-unishhozhavat-boepripasi__262687

Комисията по архитектура и устройство на територията към Общински съвет – Варна отказа да даде съгласие за изготвянето на подробен устр...

Вижте мъжа, който опита да отвлече две деца в центъра на Бургас (Видео)

https://petel.bg/-Vizhte-mazha--koyto-opita-da-otvleche-dve-detsa-v-tsentara-na-Burgas--Video-__262686

Мъжът, който снощи опита да отвлече две малки деца в центъра на Бургас,  се оказа същият, който сътвори истински цирк по време на първомайс...

Изкуство или вандализъм: Възстановиха лика на Живков на Бузлуджа

https://petel.bg/Izkustvo-ili-vandalizam--Vazstanoviha-lika-na-ZHivkov-na-Buzludzha__262688

Кадри: Нова тв Ликът на бившия Първи Тодор Живков беше възстановен в комунистическия монумент на Бузлуджа. Неизвестен уличен артист е н...

Осъдиха Мисиджан на 4 месеца затвор

https://petel.bg/Osadiha-Misidzhan-na-4-mesetsa-zatvor__262690

Снимка: Lap.bg Футболистът на "Лудогорец" Върджил Мисиджан е осъден на четири месеца затвор за побой над възрастен мъж. Холандските медии съ...

Балонът на Мъск май се пука! "Тесла" на ръба на фалита. Всяка минута губи по 6500 долара

https://petel.bg/Balonat-na-Mask-may-se-puka--Tesla-na-raba-na-falita--Vsyaka-minuta-gubi-po-6500-dolara__262691

Американският производител на електрически автомобили Tesla харчи толкова пари, че ще се нуждае от допълнително финансиране, за да изкара г...

Да избереш родопското село Хвойна пред Милано

https://petel.bg/Da-izberesh-rodopskoto-selo-Hvoyna-pred-Milano__262692

24-годишната Кристияна Брънзалова следва архитектура в Миланския политехнически университет. Корените и вдъхновението й обаче я връщат к...

Мъж стреля срещу деца в Петрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842230

Мъж стреля срещу деца в ПетричМъж стреля срещу деца в Петрич тази нощ след пререкания с младежите в парк в южния град, съобщи БНТ. 45-годишният мъж е произвел изстрели във въздуха. От полицията в Благоевград потвърдиха, че е стрелял със законно притежавано оръжие.  Не се знае дали мъжът е употребил алкохол. Той е задържан за 24 часа.

S&P изненадващо понижи още повече рейтинга на Турция

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/sp-iznenadvashto-poniji-oshte-poveche-reitinga-na-turciia-260342/

Агенцията се позовава на дефицита в текущата сметка и бюджетния дефицит, както и на високата инфлация в страната

Здравната инспекция проверява жената, завела Теодора при лечител в Бразилия

http://nakratko.bg/category/58/158801/


Столичната здравна инспекция е започнала проверка на Кармен Лазарова, организатор на групата до Бразилия, с която е пътувала и болната от рак Теодора Маджарова. Това заяви заместник-здравният министър Бойко Пенков в студиото на bTV.

Как Свен стана най-тъжният човек на света

https://dnes.dir.bg/futbol/kak-sven-stana-nay-tazhniyat-chovek-na-sveta

Драмата на вратаря на "Байерн", който направи страхотен сезон до вторник

Хайнкес: "Байерн" беше по-добрият отбор в двата мача

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/02/3172158_hainkes_baiern_beshe_po-dobriiat_otbor_v_dvata_macha/?ref=rss


Старши треньорът на "Байерн" Юп Хайнкес заяви, че отборът му е надиграл "Реал" (Мадрид) и в двете срещи от полуфиналите в Шампионската лига. Баварците бяха близо до класиране за финала, но отпаднаха след 2:2 в реванша на "Сантяго Бернабеу" и 3:4 общ резултат.<br /><br />Според Хайнкес играта на "Байерн" във втория мач е била изключителна, но отборът е подарил прекалено лесни голове на съперника и в двете срещи. 72-годишният специалист обърна...

Нови протести в Армения

http://nakratko.bg/category/25/158800/


Започнаха акциите на гражданско неподчинение в Армения след призива на опозиционния лидер Никол Пашинян. Вчера той не беше утвърден от  парламент на премиерския пост, въпреки че нямаше друга кандидатура.

Ема Хопкинс в Министерския съвет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842231

Ема Хопкинс в Министерския съветПосланичката на Великобритания Ема Хопкинс влезе в Министерския съвет, видя репортер на "24 часа". Оказа се, че тя отива на среща с министър-председателя Бойко Борисов, установи проверката ни. Темата на разговора им още не е

"Вашингтон пост": Тръмп може да получи призовка, ако не разговаря с разследващите руската намеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842221

"Вашингтон пост": Тръмп може да получи призовка, ако не разговаря с разследващите руската намесаНа среща с юридическия екип на Доналд Тръмп през март специалният прокурор Робърт Мълър казал, че е възможно да изпрати призовка на президента, ако той откаже да разговаря с разследващите предполагаема руска намеса в президентската кампания в САЩ през 2016 г., съобщи в. "Вашингтон пост", като се позова на адвокат на Тръмп.

ЕК реже пари за земеделие и бедни райони, дава за отбрана

https://dnes.dir.bg/ikonomika/ek-rezhe-pari-za-zemedelie-i-bedni-rayoni-dava-za-otbrana

Европейската комисия ще настоява за орязвания "под 10 процента" на средствата за Общата селскостопанска политика (ОСП)

ЕП предлага собствениците на медии да не участват в обществени поръчки

http://clubz.bg/67349-ep_predlaga_sobstvenicite_na_medii_da_ne_uchastvat_v_obshtestveni_porychki

Снимка Клуб Z

Европейският парламент ще обсъди утре доклад за свободата на медиите в ЕС, в който се предлага да се забрани или поне да стане напълно прозрачно участието в обществени поръчки на дружества, чийто краен собственик притежава медийно дружество.

Предлага се също държавите в ЕС да се задължат да съобщават за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните дружества, както и да се извършва постоянно наблюдение на всяко бюджетно финансиране, отпускано на собственици на медии. Осъдените или признатите за виновни в извършване на каквото и да било престъпление не следва да бъдат собственици на медии, се допълва в доклада.

ЕП призовава държавите да приемат и приложат правила за собствеността на медиите, така че да се избегне съсредоточаване на собственост, непряката собственост и собствеността, обхващаща различни медии, както и да се осигурят прозрачността, оповестяването и лесният достъп за гражданите до информация за собствеността на медиите, източниците на финансиране и управлението им. Подчертава се необходимостта от ограничения за обществените служители да бъдат собственици на медии.

В доклада се отчита, че правото да информираш и да бъдеш информиран е част от основните демократични ценности на ЕС.

Свободата, разнообразието и независимостта на медиите са в основата на правото на свобода на изразяване на мнение. Медиите изпълняват съществена роля в демократичното общество чрез дейността си на обществен пазител, като помагат за информирането и овластяването на гражданите, като разширяват тяхното разбиране за политическата и обществената среда.

Разпространението на фалшиви новини в социалните медии и търсачките накърни значително доверието в традиционните медии, се отчита в документа.

ЕП отбелязва, че обществените власти имат задължението да се въздържат от прилагане на ограничения върху свободата на изразяване на мнение и да приемат закони за развитието на свободни, независими и разнообразни медии. Те имат също задължението да защитават независимостта и безпристрастността на обществените медии, които работят в служба на демократичните общества, а не като обслужват интересите на действащите правителства.

Журналистите се сблъскват с насилие, заплахи, тормоз или обществено порицание, главно заради своите разследвания в защита на обществения интерес срещу злоупотребата с власт, корупцията, нарушенията на правата на човека или незаконните действия. Според Съвета на Европа над половината от случаите на тормоз срещу работещите в медиите са дело на представители на държавата, пише в доклада.

Отправен е призив Европейската комисия да възприема опитите на правителствата за нарушаване на свободата на медиите като сериозна и трайна злоупотреба с власт, и като действия срещу основни ценности на ЕС. Държавите в ЕС са призовани да вземат мерки, включително като предоставят подходящо бюджетно финансиране, за осигуряване и насърчаване на разнообразна, независима и свободна медийна среда, в служба на демократичното общество, включително независимост и устойчивост на обществените медии. Осъждат се опитите на правителствата да заглушат критичните медии и да унищожат свободата и разнообразието на медиите, включително чрез по-изтънчени похвати, като изкупуване от представители на правителства и техни приближени на търговски медии и принуждаване на обществените медии да обслужват интересите на малки групи.

Отбелязва се, че при изготвянето на доклада са взети предвид резултатите от класацията "Световен показател за свобода на печата" на организацията "Репортери без граници". Допълва се, че днес Гугъл и Фейсбук държат 85 на сто от целия ръст на пазара на цифрова реклама, "което застрашава бъдещето на традиционните, финансирани от реклами, медийни дружества, например търговските телевизии, вестници и списания". Отправен е призив държавите в ЕС да включат медийната и информационната грамотност в националните образователни програми, пише БТА. 

Здравните власти ще проверят организатора на лечението в Бразилия на Теодора Маджарова

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/02/3172160_zdravnite_vlasti_shte_proveriat_organizatora_na/?ref=rss


Столичната здравна инспекция е започнала проверка на Кармен Лазарова, организатор на групата до Бразилия, с която е пътувала и болната от рак Теодора Маджарова. Това заяви заместник-здравният министър Бойко Пенков пред Би Ти Ви.<br /><br />"Много хора се доверяват на алтернативни шарлатани, които спекулират с болката и мъката на хората с цел финансово облагодетелстване", каза Пенков.<br /><br />Той добави, че регистър на организаторите на пътувания за...

Община Добрич се включва към Европейската инициатива "Нощ на литературата“

http://www.cross.bg/dobrich-initziativa-kyltyren-1573834.html

/КРОСС/ Община Добрич е поредната българска община, която се включва към Европейската инициатива „Нощ на литературата“, организирана в партньорството с Чешкия културен център. По този повод почитателите на поезията в Добрич днес ще могат да слушат стихотворения на чешки автори, рецитирани от автомат.  В Нощта на литературата, която ще се състои на 9-и май, ще бъдат представени произведения на съвременни европейски автори, четени от знакови личности от Добрич. Като съпътстващо събитие в града от днес до края на месец май май ще гостува поезиомат за слушане на поезия, който ще бъде монтиран в началото на Градския парк „Свети Георги“.  Поезиоматът съдържа 20 стихотворения, представени на оригиналния език и в превод на български. Добрич е вторият български град, в който поезиоматът ще бъде монтиран през тази година по предложение на Чешкия културен център и инициатива на Община Добрич. 

Депутат от "Атака" към БСП: А Решетников? Повдига ми се от вас

http://clubz.bg/67348-deputat_ot_ataka_kym_bsp_a_reshetnikov_povdiga_mi_se_ot_vas

В емоционално изказване депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов упрекна БСП, че не се отнася с уважение към Леонид Решетников. Това стана по време на дебата за исканата от социалистите оставка на зам.-шефа на парламента Емил Христов.

Станилов заяви, че е обиден на лидера на БСП Корнелия Нинова, която го е нарекла "псевдопатриот". И допълни, че му се "повдига" от БСП заради думите на Нинова, че Решетников е корумпиран.

"Какво да я правя? Да я съдя ли? А Решетников? Повдига ми се от вас", заяви Станилов.

Решетников е бивш руски разузнавач. Името му стана популярно след като се разбра, че малко преди последните президентски избори той е имал среща с Корнелия Нинова. Около Решетников има сериозни съмнения, че той прокарва руските интереси у нас.

По повод исканата оставка на Христов Станилов заяви, че работата на депутатите е да правят закони и да работят за хората.

Оставката на Христов бе поискана заради недопускане на майки на деца с уврежадния в парламента.

Скандалът с допуска на хората с увреждания в парламента цели да дискредитира Емил Христов, правителството и управляващите. Това каза Светлана Найденова (ГЕРБ). Тя отрече твърденията, че правителството не прави нищо за хората с увреждания и заяви, че БСП спекулират по въпроса.

"Играете, както обичайно, присъщо за вас, по тънката струна на популизма, вкарвайки скандали и провокации", каза Найденова.

Тя припомни, че Христов се е извинил за случилото се в парламента.

Според Антон Кутев (БСП) обаче Христо е направил груба грешка, като не е допуснал хората с увреждания в парламента и това е поредната илюстрация за бездушието на властта.

"Не става дума нито за отвличане на вниманието, нито за принизяване на дебата.  Недопускането на тези хора в залата показа това, в което цялата държава обвинява нас.. Господа от управлението, това са ваши проблеми", заяви Кутев.

Според него парламентът трябва да покаже, че когато е направил грешка може да я разбере.

От ДПС заявиха, че няма да участват в гласуването. Халил Летифов обясни, че движението осъжда поведението на Христов, но отказа да коментира поведението на БСП.

"Ние настояваме за такива дебати и намиране на трайно решение за заздравяване на демокрацията и придържане към европейските ценности. Предупреждаваме, че това ще е поредният опит за отвличане на вниманието от днешните проблеми", каза Летифов.

Как се съди "не-ГЕРБ" министър. В детайли

http://clubz.bg/67347-kak_se_sydi_ne_gerb_ministyr_v_detajli

Делото срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин продължи днес с разпит на свидетели, от които станаха ясни интересни подробности за претендираните от прокуратурата престъпления на двамата.

Те са на съд за това, че нямайки "собствена" фирма за покупка на самолетни билети, избрана по Закона за обществените поръчки, с две споразумения за по 3 месеца през 2016 г. "използват" дружеството "Юнайтед Травъл", избрано по процедурата по ЗОП от Министерството на земеделието и храните. Освен това двамата станаха обвиняеми - по едно съвпадение по време на "клатещия" се кабинет "Борисов 2" - съответно за престъпление по служба и безстопанственост за 494 458 лв. нанесени вреди на МВнР вследствие на неизползвани отстъпки в цените на билетите.

Каква е фактологията

На 31 декември 2015 г. изтича 4-годишният договор на Външно с досегашната му фирма "Аргус" (има няколко фирми и консорциум с това име с общ център, б.р. ). Министерството явно е било крайно недоволно: първо компанията вече нямала лиценз за продажба на преференциални билети на "България ер" - а те са основен контрагент, защото летят пряко до всички важни дестинации - като Брюксел и повечето столици от ЕС.

Дори се установило, че фирмата продавала години наред на ведомството билети на цени, по-високи от тези на свободния пазар, ако идеш на гишето и си ги купиш. Това стана ясно днес от показанията на Мария Стоева - юрисконсулт на МВнР.

"Това беше един голям проблем – как ще продължат ръководството и министърът, и служителите да пътуват - каза днес юрисконсултката. - Пътуванията са свързани с функционалните задължения на министъра, служители, на дипломати.

Опитахме се да открием обществена поръчка публична – фирмите обжалваха. Това доведе до необходимостта да търсим друго решение на въроса. И смятам, че с едно споразумение, което сключихме с МЗХ, го решихме."

Всъщност още след повдигането на обвненията им и Митов и Ангеличин твърдят точно това: че са спазили дългогодишната практика в администрацията, свързана с "вечните" обжалвания и че именно ако бяха посочили фирма с пряко договаряне, биха нарушили закона. МЗХ имало законно споразумение с "Юнайтед Травъл" от 2015 г., а МвНР само се "прикачва" към договора между двата субекта с две споразумения между Външно и МЗХ.

Стоева днес нарече ситуацията към онзи момент "пикова".

А по отношение на "Аргус":

"С тази фирма министерството е имало доста проблеми в течение на целия период, в който се е изпълнявала поръчката и са доставяни билети. Зная, защото съм се занимавала пряко с това нещо. След сключване на договора, на "Аргус" са отнети лицензионните права спрямо "България ер".

Колеги са казвали по този договор, че билети са купувани на много по-висока цена, отколкото на свободния пазар", каза свидетелката.

Кой обаче е насреща?

Освен, че МВнР видимо е било недоволно от "Аргус", причини има и за обратното: освен неподновяване на договора след края му министерството в знак на неудовлетвореност прибягва до една опция - прибира т. нар. гаранция за добро изпълнение.

Това били около 80 000 лв. оставени като гаранция от фирмата за накрая на договора, които държавата си взела заради лошото, според нея, изпълнение. Тогава според Стоева дружеството започва да участва във всяко едно обжалване на множеството обществени поръчки, пускани от МВнР.

Всъщност нека споменем, че по това време "Аргус" има офис вътре в МВнР. Какъвто междувпрочем има и във военното министерство - и по медийни публикации е "туристическа агенция на кадри на ДС и Мултигруп", защото е от кръга "семейни фирми на секретарката на небезизвестния проф. Димитър Иванов - Гестапото", виден преподавател от УНИБИТ с достатъчно осветявана биография. (между 2013 и 2017 г.- дружеството има спечелени 19 обществени поръчки за около 15 млн. лв., б.р.).

Както и да е....

След този разрив обаче "Аргус" получава неочакван съюзник, стана ясно днес. И това е ДАНС. Именно по техен сигнал стартира проверката през 2016 г. на Агенция "Държавна финансова инспекция" във Външно. Това пък стана ясно от показанията на двама проверители от АДФИ Людмила Нейкова и Виктор Георгиев.

В резултат те откриват цитираната по-горе вреда от 494 458 лв., прокуратурата обвинява Митов и Ангеличин, а медиите се строяват пред следствието в жк "Овча купел", за да ги поснимат на воля.

Накрая в доклада от АДФИ и дума не става за нередности при обществената поръчка - централната тема, заради която прокуратурата през януари 2017 г. осветляваше медиите. А за едни ненаправени от фирмата търговски отстъпки.

След задълбочена проверка - включително насрещна в превозвачите - държавната финансова инспекция установява, че не са изпълнени обещани в договора между МЗХ и "Юнайтед Травъл" отстъпки (затова и днес адвокатите на няколко пъти попитаха - кой точно е трябвало да контролира от МВнР това, след като Външно дори не е страна).

Офертата на "Юнайтед" е, че при самостоятелни пътувания фирмата дължи 53 % отстъпка от цената на един билет, а при превоз на трима (и повече) служители поема разхода за билета на всеки трети в едната посока.

Тези бонуси не били спазени в пълна степен, засекли проверителите от АДФИ и оттам калкулирали "вредата" от 495 000 лв. "Юнайтед" дори били стресирани, защото обемът на работа с МЗХ им бил доста по-малък, стана ясно още на делото.

За финал: към края на одита на финансовата инспекция били внесени 148 000 лв., още преди да е входиран докладът в МВнР. А между входирането и 14-дневния срок за изготвяне на заключение били внесени и останалите 346 хил лв. и била погасена 100 % откритата "дупка", стана ясно от думите на Людмила Нейкова.

"Така фактически не останаха невъзстановени суми", вдигна днес рамене инспекторката.

На въпрос - кой ги възстанови, тя каза, че самата фирма си ги е възстановила. Казано просто - съгласила се е, че не е направила обещаните отстъпки, и ги е осребрила.

И най-интересното:

Адвокаткатката на Даниел Митов - Ина Лулчева попита инспекторката правила ли е същата проверка и в МЗХ, титуляр на договора с "Юнайтед Травъл Ейндъжнси". Тя отговори утвърдително.

А имало ли е там същите нередности: непресметнати търговски отстъпки. Да, положението било същото - само сумите са различни. И там фирмата си ги изплатила добросъвестно. Но там подсъдими няма.

И съвсем накрая:

Инкриминираните два договора на Митов и Ангеличин касаят, грубо казано, първото шестмесечие на 2016 г. За второто шестмесечие - търсейки изход от все още нерешената ситуация - те сключили абсолютно идентични споразумения с МРРБ, което имало избрана по ЗОП фирма за самолетни билети. Не "Юнайтед Травъл" - съвсем друга. (Отделно, че в друг период от време ведомството тогава на Лиляна Павлова също се е "возило" с билети на "Юнайтед Травъл", б.р.).

От началото на 2017 г. пък Външно сключило абсолютно същия договор с Министерството на образованието и науката - да се използва избрана от МОН фирма. Той си действал до март 2017 г., когато двамата вече не били в кабинетите на ул. "Ал. Жендов" № 2

Нито един представител на всички тези ведомства обаче днес не беше на подсъдимата скамейка.

На журналистичеки въпрос - има ли данни за други дела, щом договорите са абсолютно идентични, прокурорът каза, че няма такава информация.

Следващото заседание е на 4 юни.

Загиналата в Алпите българка била опитен водач

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/zaginalata-v-alpite-bylgarka-bila-opiten-vodach-6081854

Били са много добре екипирани и много добре подготвени. Бурята обаче се разразила изведнъж и била толкова силна, че се образувала нещо като снежна мъгла

Мъжете са най-стилни на 30 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6842216

Мъжете са най-стилни на 30 годиниМъжете достигат върха на своите стил и елегантност, когато навършат 30 години, установи британско проучване, публикувано във в. "Метро". На тази възраст представителите на силния пол са най-уверени в своята външност и вече са утвърдили своите най-важни модни предпочитания. Изследването е поръчано от фирма за електрически самобръсначки.

Цитат на деня: Разбирам политическия театър, в този цирк съм доста отдавна

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/02/3172146_citat_na_denia_razbiram_politicheskiia_teatur_v_tozi/?ref=rss


"Разбирам политическия театър, в този цирк съм доста отдавна".<br /><br />Това каза вицепремиерът Красимир Каракачановпред Нова телевизия в коментар на инициативата на БСП за осветляване на паралелната държава при управлението на ГЕРБ. <br /><br />"Когато не си направил нищо и всяко твое управление завършва с провал и предсрочно сваляне от улицата, ми изглежда чисто политически (тази инициатива)", допълни той.<br />

По Гергьовден: В Гърция се очаква повече дъжд, отколкото у нас

http://nakratko.bg/category/58/158799/


По Гергьовден в Гърция се очакват по-съществени валежи, отколкото у нас. В празничните дни около 6 май дъжд ще вали предимно в Западна България, в източната част от страната ще остане сухо.

Каракачанов: Нинова да каже какво направиха с Орешарски

https://dnes.dir.bg/politika/karakachanov-ninova-da-kazhe-kakvo-napraviha-s-oresharski

Когато критикуваш институциите по груб партизански начин, не ги ли рушиш, попита вицепремиерът

Паметникът на Бузлуджа вече е под денонощна охрана

http://www.moreto.net/novini.php?n=373473

Под денонощна полицейска охрана е Домът паметник на БКП на връх Бузлуджа от 30 април. Това съобщиха от областната управа в Стара Загора, цитирани от "24 Часа". Договорът с полицията е сключен по-рано, но трябваше да бъде доставена и монтирана кабината, в която ще дежурят охранителите, което вече е факт.

Плащанията на Великобритания към ЕС може да продължат до 2064 г.

http://econ.bg/Новини/Плащанията-на-Великобритания-към-ЕС-може-да-продължат-до-2064-г-_l.a_i.761186_at.1.html

Дейвид Дейвис - министърът, отговарящ за Brexit в британското правителство признава, че не знае точно колко години Великобритания ще продължи да...

Арестуван при „ювелирната“ акция „Октопод“ осъди КОНПИ и прокуратурата

http://www.transmedia.bg/2018/05/02/%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d1%8e%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%80%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d0%ba/

Арестуваният, а след топва и обвинен като участник в престъпната група „Октопод“ Момчил Кръстев е осъдил Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и прокуратурата за 116 хиляди лева, съобщи news.lex.bg. Кръстев не беше признат за виновен по повдигнатите му обвинения за участник в ОПГ. След произнасяне на оправдателната просъда той и семейството му са завели искове за над 230 хиляди лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Софийският градски съд (СГС) му е присъдил близо половината.

Акцията „Октопод“ само срещу Момчил Кръстев ще струва на КОНПИ над 80 000 лева, а прокуратурата е осъдена да плати общо 36 000 лева. Решението не е окончателно и може да бъде атакувано пред Апелативния съд.

 

На 10 февруари 2010 г. Момчил Кръстев ее един от арестуваните от МВР, заедно с Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов, братята Пламен и Йордан Стоянови, както и Николай Велков, припомня „Дневник“. Прокуратурата го обвини, че от 1997 г. е участвал във въоръжена организирана престъпна група, образувана и ръководена от Алексей Петров, която се занимавала с пране на пари, данъчни престъпления, изнудване и сводничество. Кръстев остана в ареста само седмица и беше освободен срещу най-леката мярка за неотклонение „подписка“, след като срещу него нямаше събрани никакви доказателства за участие в престъпна група. Разследването срещу него беше прекратено година след арестите.

 

През 2010 година КОНПИ, която сега е част от новата антикорупционна комисия, е поискала, а съдът е допуснал възбрана и запори на имуществото на Кръстев за над 250 хиляди лева. Едва четири години по-късно – през 2014 г. обезпечението било отменено, а исковете, за които било допуснато, не били заведени от комисията за конфискация на имуществото.

Заради обезпеченията в исковата си молба, Кръстев, съпругата му и синът му твърдят, че не са могли да водят нормален живот и общо са предявили искове за около 90 хиляди лева.

Освен това запорите са довели и до имуществени вреди от над 30 000 лева от лихви по неплатени данъци заради невъзможност да се разпореждат с имуществото си, както и над 500 лева от платена наказателна лихва по кредит.

Пред съда Кръстев посочва още, че общественият отзвук от задържането му и обвиненията за участие в „Октопод“ бил огромен и продължителен. Новината за арестите била разпространена с клипове в сайта на МВР, били правени коментари от премиера Бойко Борисов и тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, че това е най-големият удар срещу организираната престъпност след 1989 г. Всичко това се отразило изключително негативно върху психиката на Кръстев, като той е преустановил участие в няколко дружества, затворил се в себе си, съпругата му се разболяла заради случилото се с него, а той нямал възможност да ѝ помогне финансово за лечението.

 

По това време синът на Кръстеви завършвал училище и не можел да учи, където иска, защото семейството му не можело да го издържа.

Искът на Кръстев срещу прокуратурата е за 70 000 лева обезщетение за неимуществени вреди от повдигнатото обвинение и 42 000 лева за имуществени вреди от пропуснати ползи в четирите години, в които е бил обвиняем, както и за платените през това време адвокатски хонорари.

 

Според съдия Невена Чеуз, Кръстев е търпял, както неимуществени, така и имуществени вреди от действията на прокуратурата. Тя приема за справедливо да уважи иска му до 30 000 лева за преживяния „душевен дискомфорт“ и присъжда 6000 лева имуществените вреди за хонорари на адвокати.

 

Съдът приема, че искът срещу КОНПИ е основателен, въпреки че пред съда от комисията възразяват, че са действали в условията на обвързана компетентност, заради подаденото от прокуратурата уведомление. Според СГС обаче тази обвързаност се изчерпва със започване на проверката и след това всички действия на комисията са самостоятелни.

 

В решението съдия Чеуз отбелязва, че липсата на доказателства за незаконно придобито имущество или депозирането на иск за обезпечение, без да са налице достатъчно предпоставки, както и за това, че комисията сама не е поискала през тези 4 години отмяна на допуснатото обезпечение, се явява основание за иск срещу нея.

„При тези съображения настоящият съдебен състав намира, че по отношение на ищците е настъпила значителна отрицателна промяна както в семейния и трудовия им начин на живот, така и в техния бит, възможности и потенциал за развитие. Предвид което и втората предпоставка на фактическия състав на разпоредбата е установен по делото“, пише в решението на СГС. Според съда обаче искът на Кръстев е основателен до 20 000 лева, а на сина му – до 10 00 лева. Изцяло уважен е бил само този на съпругата му за 20 000 лева.

Основателни, според СГС, са всички искове на семейството срещу КОНПИ за имуществени вреди от неплатени данъци и наказателна лихва за общо около 31 000 лева.

Полша е против обвързването на еврофондовете с върховенството на закона

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/02/3172155_polsha_e_protiv_obvurzvaneto_na_evrofondovete_s/?ref=rss


Полша ще се противопостави на предложението на Европейската комисия да бъде намалено финансирането от еврофондове за страни, в които се смята, че върховенството на закона в тях е под заплаха. Това заявява в интервю за "Асошиейтед прес" полският външен министър Яцек Чапутович, предаде БТА.<br /><br />По-късно днес предстои еврокомисията да внесе предложението си, което да залегне в бюджетната рамка на ЕС за периода 2012-2017 г. Миналата седмица еврокомисарят по правосъдие...

Facebook открива услуга за запознанства

http://www.cross.bg/zapoznanstva-facebook-yslyga-1573833.html

/КРОСС/ Facebook пуска услуга за запознанства. Това съобщи основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг. Той обясни, че 200 милиона души, които имат профили, нямат партньор. И затова Facebook иска да им помогне да създадат дълготрайни връзки. Не ставало въпрос за еднократни срещи. Веднага след тази новина, акциите на най-големия сайт за запознанства паднаха с 23%.

Евгени Крусев за предстоящите ремонти в София

http://www.cross.bg/krysev-graf-ignatiev-1573830.html

/КРОСС/ Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" ще е може би най-тежкият през 2018 г. Стартираме в понеделник, 7 май, в отсечката от ул. "Алабин" до площад "Гарибалди". Паралелно ще се работи на няколко фронта. Направили сме стиковка, в която всички да работят на обекта, за да стане максимално бързо и качествено. Това коментира в "Денят започва" заместник-кметът на София Евгени Крусев. Ремонтът на пл. "Славейков" трябва да приключи в средата на лятото, като ще бъде възстановен и фонтанът, който е там. Трамваите по "Граф Игнатиев" ще бъдат спрени, линиите ще бъдат изградени наново в участъка от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" до ул. "Алабин", ще бъде осигурен заместващ автобус, който ще тръгва от "Хладилника" и ще се движи по участъка, който ще е ремонтиран. Пазарът на "Св. Седмочисленици" ще бъде премахнат в сегашният си вид, каза Крусев. Бул. "Васил Левски" ще бъде преасфалтиран в отсечката от Софийския университет до ул. "Граф Игнатиев". Хората свикват с нощния транспорт, затова го пуснахме и за по-дълго време, данните показват, че най-силно е търсенето в петък и събота, има тенденция за нарастване за използването на услугата. Крусев призова хората да използват нощния транспорт, за да оправдаят неговото пускане.  

Британски депутат вини милиардер във връзки с Русия

http://clubz.bg/67346-britanski_deputat_vini_miliarder_vyv_vryzki_s_rusiq

Британски депутат обвини милиардера с малтийски паспорт Кристофър Чандлър във връзки с руското разузнаване, предаде Би Би Си.

Обвиненията били отправени от консерватора Боб Сили, пише в. "Файненшъл таймс". Той се възползвал от правилото, че думи, произнесени на територията на Камарата на общините, не могат да бъдат считани за клевета.

Кристофър Чандлър е роден и израснал в Нова Зеландия. Той е основател на инвестиционната компания "Легатум груп", която на свой ред е създател на изследователския институт "Легатум".

През 90-те г. на ХХ век Кристофър Чандлър купувал и продавал акции на руски компании. След референдума през юни 2016 г. за излизането на Великобритания от ЕС той привлякъл вниманието към себе си, след като специалисти от института "Легатум" се изказвали в полза на най-твърдата форма на "Брекзит". Те се срещала и с министри от Обединеното кралство.

Боб Сили заявил в парламента, че е виждал досието на Чандлър, съставено през 2005 г. от френското контраразузнаване, което някога се казвало DST. Депутатът твърди, че френските служби се интересували от дейността на милиардера от 2002 г. и го подозирали, че работи за Москва.

От "Легатум груп" заявиха, че Чандлър никога не е имал преки или косвени връзки с руското разузнаване или руската държава. Нито той, нито който и да било от компанията знаели нещо за разследване срещу него във Франция.

Сили обаче твърди, че досието било маркирано с S, което означава "високо ниво на заплаха за Франция".

Депутатът консерватор е сред най-яростните защитници на идеята британското правителство да откава визи и влизане в страната на лица, обвинени в груби нарушения на човешките права и корупция.

Привържениците на арменския опозиционер блокират пътища в Ереван

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842217

Привържениците на арменския опозиционер блокират пътища в ЕреванВ Армения се възобновиха протестните акции, след като парламентът вчера не избра опозиционния лидер Никол Пашинян за премиер, съобщи ТАСС. Демонстранти започнаха да блокират пътищата в столицата Ереван, включително шосетата към летищата. Блокирани са също автомагистралите Юг-Север и Арарат-Ереван. Неколкостотин студенти сутринта блокираха

Нови протести в Армения

http://www.cross.bg/pashinyan-nikol-beshe-1573831.html

/КРОСС/ Започнаха акциите на гражданско неподчинение в Армения след призива на опозиционния лидер Никол Пашинян. Вчера той не беше утвърден от  парламент на премиерския пост, въпреки че нямаше друга кандидатура. Информационните агенции съобщават, че недоволни граждани вече са блокирали пътя към летището на Ереван.  "Ще се борим до самия край! Ще се борим, докато Никол Пашинян стане министър-председател!", заяви един от симпатизантите на Пашинян пред Ройтерс, събрали се в центъра на арменската столица Ереван. "Народът е разстроен, но това не е краят, а само началото! Хората ще се обединят, а и още ще се присъединят", добави един от привържениците му. Междувременно беше съобщено, че Никол Пашинян отново ще бъде издигнат от фракцията "Елк" за поста министър-председател на следващото заседание на парламента на 8 май. Това съобщи официалният му представител – говорителят на партията "Граждански договор" Тигран Авинян.  Лидерът на опозицията Никол Пашинян, получи 45 гласа от необходими 53 в 105-местното Народно събрание на страната. Против Пашинян гласуваха представителите на управляващата Републиканска партия. Вотът се проведе по време на извънредна сесия на парламента, която беше наблюдавана от над 20 000, събрали се в центъра на Ереван пред огромен екран, на който се излъчваха дебатите

Здравните власти проверяват дейността на медиума Кармен Лазарова

http://www.cross.bg/teodora-bulgariya-nyakakvi-1573832.html

/КРОСС/ През последните дни името й нашумя заради случая на българката Теодора, болна от рак, която заминала за Бразилия. Търсила духовно и физическо лечение. Състоянието й обаче се влошило и не можела да се прибере в България. След въпроси на Нова, отправени към здравните власти, те започват проверка. Засега е ясно, че Кармен Лазарова не фигурира в официалните регистри на регионалната здравна инспекция. За да може да се върне болната жена в България, са събрани около 130 000 лева. Очаква се тя и съпругът й да кацнат в Истанбул на 4 май. "Теодора е чула от общи приятели за този медиум, в интернет има информация за него - все положителни неща, някакви чудеса как е направил. Тя се надяваше на такова чудо, най-малкото да подобри значително състоянието ѝ", каза наскоро по bTV братът на Теодора Цветан Маджаров. Той допълни, че онкоболната жена е минала през някакви процедури при въпросния лечител, но не знае какви точно са били те.

На 7 май започва ремонтът на ”Граф Игнатиев”

https://frognews.bg/novini/7-mai-zapochva-remontat-graf-ignatiev.html

Ремонтът на ул. ”Граф Игнатиев” ще е може би най-тежкият през 2018 г. Стартираме в понеделник, 7 май, в отсечката от ул. ”Алабин” до площад ”Гарибалди”. Това заяви в "Денят започва" заместник-кметът на София Евгени Крусев.

Шведският диджей Авичи се е самоубил

http://www.barometar.net/90879/

Световноизвестният шведски диджей Авичи, който беше намерен мъртъв на 20 април в столица на Оман, Маскат, се е самоубил, съобщи сайтът ТMZ, цитиран от световните агенции. Музикантът, който страдал от силна депресия, си е нанесъл смъртоносни рани с парчета стъкло и е починал от загуба на кръв. От своя страна интернет порталът Бизнес инсайдър отбелязва, […]

Новият ОУП на Царево дава право на Йордан Цонев да строи на брега

https://bivol.bg/firstline.html

Сградата на старата застава в Резово на брега срещу Турция все още се води държавна собственост. Земята под нея по съмнителен начин е станала собственост на политика от ДПС Йордан Цонев и съпругата му Пролетина. Ако новият общ устройствен план на община Царево бъде приет, Цонев ще може да строи на първа линия до брега. […]

Захлаждане и гръмотевични бури за Гергьовден

https://dnes.dir.bg/novini/zahlazhdane-i-gramotevichni-buri-za-gergyovden

Температурите в края на седмицата ще се понижат и ще бъдат близки до нормалните.

Кой ще остане да работи в България?

http://clubz.bg/67345-koj_shte_ostane_da_raboti_v_bylgariq

Производителността на труда в българската икономика нараства два пъти по-бързо в сравнение с темпото, с което намалява населението на страната. Въпреки това експертите на Световната банка допускат, че след 2050 година българската икономика може би няма да бъде в състояние да осигурява дори изплащането на минимални пенсии. Днес в България живеят около 160 хиляди души под 35-годишна възраст, които нямат дори начално образование. Тези неквалифицирани хора трудно могат да си намерят работни места в една бързо развиваща се икономика през 21 век. В същото време два пъти повече техни връстници имат висше образование и могат да бъдат много полезни за икономиката. Пита се обаче: как тези хора да бъдат стимулирани, за да останат да работят и да създадат семейство в родината си?

Остър недостиг на кадри

Ново изследване на БАН за последствията от демографската криза показва, че образованите млади хора искат преди всичко да получават добри доходи и да имат висока покупателната способност. Освен това те обръщат голямо внимание на възможностите за кариерно развитие и за повишаване на квалификацията и професионалните компетенции. Младите професионалисти държат да се чува думата им. В сравнение с по-възрастните трудещи се за тях обратната връзка с преките началници и с ръководството на фирмата или институцията играе много по-важна роля. Младите търсят по-настойчиво и правата си при неспазване на трудовото и социално-осигурителното законодателство. Понастоящем близо половината от големите и средните предприятия в България предлагат на младите работници и служители курсове за повишаване на квалификацията. Средно за Европейския съюз обаче този дял е около три четвърти.

През последните три години все повече добре квалифицирани млади българи се завръщат в страната, но въпреки това проблемът с изтичането на мозъци в такива ключови сфери като здравеопазването и инженерните специалности си остава нерешен. В това отношение твърде показателен е провалът на опита няколко средни училища с разширено изучаване на западни езици да бъдат преобразувани в професионални колежи, които да подготвят дефицитни кадри за българските работодатели. Според шефа на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, бунтът на родителите е мотивиран от разпространените нагласи, че децата нямат бъдеще в родината си.

„Професионалното образование не върви, защото родителите искат децата им да учат в езикови гимназии и да намерят поприще зад граница. В Техническия университет например дори няма обучение по хидравлика и пневматика, които са ключови специалности за българското машиностроене. Как като работодатели да насърчим кадърните младежи със стипендии, за да дойдат при нас, след като няма нито един студент в тези специалности?“, реторично пита Велев.

Много тревожно изглеждат и прогнозите за така наречения „коефициент на възрастова зависимост", тоест - колко пенсионери, деца и служители в публичния сектор издържа един човек, работещ в икономиката. В края на 2017 година на 10 пенсионери и деца до 15-годишна възраст са се падали 18 души в активна възраст, но част от тях работят в икономически непроизводителния обществен сектор или пък са безработни. Тъжен факт е, че понастоящем 1,7 милиона заети в частния сектор осигуряват парите за пенсии на 2,2 милиона възрастни граждани, както и заплатите и социалните осигуровки на над половин милион заети в държавния и общинския сектор - управници, държавни и общински служители, учители, полицаи, военни и т.н.

През 2050: едва 50% от българите ще бъдат в трудоспособна възраст

Към средата на столетието, когато се очаква броят на българите в трудоспособна възраст да е намалял с 40%, това съотношение ще се влоши драматично, смятат експертите от Световната банка. До 2050 година се очаква една трета от населението на страната да бъде на възраст 65 и повече години, като едва 50% ще бъдат в трудоспособна възраст - в момента трудоспособни са 60% от българите. „Данъкът на застаряването“ ще отнема от икономическия растеж поне един процентен пункт годишно, сочи анализ на банката, разглеждащ икономическите последици от демографските тенденции в България.

Световната банка бие тревога и за още нещо: България е на първо място в Европа по дял на функционално неграмотните средношколци. В изследването „Пиза“ четирима от всеки десет български ученици на 15-годишна възраст са показали изключително ниски резултати в ключови области като четенето и елементарните аритметични операции. Подобен резултат означава, че завършващите гимназиално образование в България на практика са учили пет години по-малко от връстниците си в страни като Финландия и Естония, сочени като примери за качество на средното образование. А именно изследваните от „Пиза“ български поколения след броени години ще бъдат гръбнакът на работната сила, заета в националната икономика.

Дойче веле.

99% от легналите полицаи са опасни! Нужен е стандарт, смята Филип Bri4ka-та

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/99-ot-legnalite-politsai-sa-opasni-nuzhen-e-standart-smyata-filip-bri4ka-ta

Голяма част от пешеходните пътеки не са маркирани и осветени, а това създава предпоставка за ПТП, твърди влогърът

"Едноокият цар" поставя тази вечер Драматичен театър Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373418

От премиерата си през 2016 година, постановката "Едноокият цар" на Драматичен театър Варна се радва на несекващ интерес. Тази вечер варненци отново ще могат да я гледат на сцена "Филиал", от 19 часа, напомня Moreto.

Ердоган очаква двустранният стокообмен на Турция с Южна Корея да достигне 10-15 млрд. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842213

Ердоган очаква двустранният стокообмен на Турция с Южна Корея да достигне 10-15 млрд. долараТурският президент Реджеп Тайип Ердоган приветства южнокорейския си колега Мун Дже-ин за срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун и изрази пожелание тази решимост да продължи и в бъдеще, съобщава електронното издание на в. "Хюриет". Ердоган се срещна в Сеул с президента на Южна Корея, с когото проведе едночасов разговор в президентския

Пътна обстановка

https://dnes.dir.bg/patna-obstanovka/patna-obstanovka-3

Информация за състоянието на републиканските пътища

Тръмп запазва до 1 юни временното изключване на ЕС, Канада и Мексико от новите мита

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/02/3172154_trump_zapazva_do_1_juni_vremennoto_izkljuchvane_na_es/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да запази до 1 юни временното изключване на Европейския съюз от митата за внос на стомана и алуминий, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Белия дом.<br /><br />На 8 март Тръмп въведе мита от 25 процента върху вноса на стомана и 10 процента върху вноса на алуминий. Но в края на март той временно освободи от митата ЕС. Временното освобождаване трябваше да приключи в полунощ на 30 април срещу 1 май.<br /><br...

Осем са вече жертвите на бурята в Алпите

https://frognews.bg/novini/osem-veche-jertvite-buriata-alpite.html

Осем са вече жертвите на мощната буря в Алпите, при която загина една българка.

В Пирогов спасиха живота на 7-годишно дете след лошо падане от колело

https://offnews.bg//zdrave/v-pirogov-spasiha-zhivota-na-7-godishno-dete-sled-losho-padane-ot-kole-679791.html

Неврохирурзи от "Пирогов" спасиха живота на момче на 7 години. Операцията е направена в нощта срещу 1 май. 

Момчето от Монтана е докарано по спешност в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" след лошо падане от колело, при което пострадало тежко, съобщават от лечебното заведение.

Направените изследвания показали, че момчето има открита импресионна фрактура - тежко счупване на черепа с притискане на мозъка. Това наложило спешна операция, която е направена от д-р Петър Илков и екипът му, а анестезиолог е д-р Боряна Янева.

Операцията продължила цяа нощ. Д-р Илков извършва животоспасяващата операция, след което детето е настанено за лечение в детската реанимация, където е поставено под активни интензивни грижи и наблюдение.

В момента момчето се възстановява добре. То е в съзнание, контактно и адекватно.

Софиянец не спази дистанция и помете „Опел“, пострада 5-годишно дете край Бело поле!

http://regiona.bg/%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f%d0%bd%d0%b5%d1%86-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d0%b4%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b5/

5-годишно дете е с болки в главата след катастрофа край благоевградското село Бело поле.Инцидентът стана около 13:20 часа вчера на ПП1 Е-79 в района на КПП – Бело поле.

Лек автомобил „Тойота Ярис“, управляван от 31-годишен водач от София, движейки се в посока столицата и неспазвайки необходимата дистанция от намалящ скоростта си и движещ се пред него в колона от автомобили лек автомобил „Опел Астра“ го удря в задната му част, при което с болка в главата е пострадало 5-годишно дете, пътуващо в лекия автомобил „Опел Астра“.

Материалът Софиянец не спази дистанция и помете „Опел“, пострада 5-годишно дете край Бело поле! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

По-добра реколта от череши очакват в Кюстендилско

http://www.cross.bg/kyustendilsko-chereshi-ochakvat-1573829.html

/КРОСС/ По висока реколта от череши очакват стопаните в Кюстендилско, в сравнение с миналата година. Тогава обилните дъждове съсипаха 90% от продукцията,съобщава БНТ. Притесненията на производителите са, че в предстоящата черешова кампания изкупната цена на сладкия плод отново ще бъде ниска. В Кюстендилско се очаква в края на май да започне брането на първите череши.  

Георги Свиленски: Не си ли от ГЕРБ, не можеш да работиш в държавна или общинска администрация

http://www.cross.bg/svilenski-administratziya-georgi-1573828.html

/КРОСС/ Най-важно е протестиращите хора да бъдат чути, българинът вече надмогва страха да си казва проблемите. Това каза Георги Свиленски от БСП пред БНТ. “Не си ли от ГЕРБ, не можеш да работиш в държавна или общинска администрация, постоянно достигат сигнали до нас. Подготвят се по този начин уволнения в БДЖ, НКЖИ, секторите са различни”, каза още Свиленски. Ежедневно виждаме цензура, всеки ден има протести в София, но не виждам вечер отразяването във всички медии, каза Свиленски.

Каракачанов: Работата на опозицията е да критикува, но не популистки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842208

Каракачанов: Работата на опозицията е да критикува, но не популисткиРаботата на опозицията е да критикува, но БСП трябва да критикуват на принципа "аз като управлявах, направих това и това по-добре от вас". Иначе като критикуваш популистки, рушиш ли институциите. Това каза в "Здравей, България" по Нова Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната. Той припомни,

На първо четене: незаконната сеч става тежко криминално престъпление

http://clubz.bg/67344-na_pyrvo_chetene_nezakonnata_sech_stava_tejko_kriminalno_prestyplenie

ПОЛИТИКА незаконна сеч 1 Cropped

Незаконната сеч и добивът на дървесина на стойност над 1 минимална работна заплата и убийството на дивеч без разрешение да станат тежки престъпления - тоест да се наказват ефективно с присъди от над 6 години затвор.

Такива текстове в Наказателния кодекс приеха депутатите на първо четене. Вносители на проекта са избраници от "Обединените патриоти", а партньорите им от ГЕРБ ги подкрепиха. Социалистите се въздържаха при гласуването.

Санкциите ще важат и при добив на дървенина от вече отсечени или просто паднали дървета. Освен затвор до 6 години, на признаните за виновни по тези текстове от НК ще се налага и глоба в размер от 1000 до 20 000 лв. Когато престъплението е извършено от лице по поръчка на организирана престъпна група или е опасен рецидив, се дава възможност съдът да наложи и конфискация на една втора на имуществото. 

По-строги ще са санкциите за незаконна сеч дори ако щетите са под 1 минимална заплата - ако на извършителя в рамките на последните две години е наложено административно наказание по Закона за горите за същото деяние. В тези случаи при ново провинение отново се предвижда затвор - до 1 година, или пробация. 

За незаконно убийство на дивеч наказанието вече също ще е затвор до шест месеца или пробация до една година плюс глоба от 300 до 400 лв., ако промените в НК бъдат приети окончателно. 

Служителите от Изпълнителната агенция по горите и нейните структури, служители на държавните предприятия и на учебно-опитните станции да бъдат включени в кръга на длъжностните лица, посегателството срещу които представлява квалифициран състав на престъпление, разписа НС. Целта е да се повиши ефективността на наказателното производство при извършване на престъпления, засягащи горския фонд и тяхната превенция, е аргументът на вносителите.

Вероятно ще има ремонт на някои от текстовете преди гласуването им на второ четене.

Това е поредният ремонт на Наказателния кодекс, а "Обединените патриоти" имат и друг проект - за разширяване на понятието "неизбежна отбрана". Освен това отлежават и поправки, внесени от Министерския съвет, с които се предлага криминализиране на корупцията в частния сектор. Този проект обаче е твърде спорен, ГЕРБ сами отложиха разглеждането му от Народното събрание за неопределено време и все още нямат решение каква ще е съдбата му. 

Свищов на протест срещу дом за стари хора на мястото на детска градина

https://offnews.bg//obshtestvo/svishtov-na-protest-sreshtu-dom-za-stari-hora-na-miastoto-na-detska-gr-679789.html

Родители и съседи са против изграждането на дом за възрастни хора на мястото на изнесена детска градина в Свищов, съобщи бТВ.

В групата има 20 деца от квартала, като детската градина не се закрива, а се мести в сградата на градината-майка „Калина малина”.

По-голямата част от сградата е празна. Преди е имало и дневен център за деца, в същата сграда е бил и социалният патронаж, но двете институции са изнесени в други сгради.

„Не съм съгласна в този двор да бъде настанен какъвто и да било център за възрастни хора при положение, че извън града има такъв център. Притеснително е, че се полагат повече грижи за възрастните хора отколкото за децата”, смята Емилия Тодорова, чието дете е в изнесената група.

Съседи също са против. Според тях сградата е определена за ясла и детска градина, но не и за възрастни хора.

Кметът на общината Генчо Генчев е категоричен, че при изграждането на център за възрастни хора има определени изисквания, които трябва да бъдат покрити. Част от тях са сградата да бъде в комуникативен район близо до поща, читалище, учебно заведение, тъй като целта е възрастните хора да не бъдат изолирани от обществото, а да бъдат интегрирани.

От общината са категорични, че детската група само се премества, но не се закрива.

Южна Корея няма да изтегля войски на САЩ от страната след мирния договор със Севера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842197

Южна Корея няма да изтегля войски на САЩ от страната след мирния договор със СевераЮжнокорейският президент Мун Дже Ин категорично отхвърли идеята за изтегляне на американските войски от страната му след подписване на мирен договор със Севера, предаде агенция Йонхап. "Присъствието на американски войски в Южна Корея е въпрос, свързан със съюза между двете страни и няма никакво отношение към подписването на мирен договор" с Пхенян,

През 2017 г. са били заети само половината от болничните легла

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/02/3172151_prem_2017_g_sa_bili_zaeti_samo_polovinata_ot/?ref=rss


През миналата година са били напълно натоварени около половината от сега съществуващите болнични легла. Това се разбра от думите на зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, който пред Би Ти Ви коментира проекта за здравна карта, публикуван тези дни за обществен ообсъждане.<br /><br />"В миналото болничните легла са били 114 хил., сега са около 50 хил., а за 2017 г. при пълна натовареност са използвани 24 хил.", каза Пенков. "Сега на национално ниво казваме, че...

Британски изтребители се присъединяват към мисиите на НАТО в Черно море

http://www.cross.bg/nato-misiite-iztrebiteli-1573827.html

/КРОСС/ Британски изтребители "Тайфун" (Typhoon), базирани в Румъния, получиха разрешение да се присъединят към мисиите на НАТО за патрулиране във въздушното пространство над Черно море. Това става ясно от съобщение на сайта на Кралските военновъздушни сили на Великобритания. Акредитацията за участие в мисиите британските изтребители получиха на церемония на авиобазата "Михаил Когълничану" в окръг Констанца в южната част на Румъния, информира БГНЕС. Посланикът на Обединеното кралство в Румъния Пол Брамел отбеляза, че подобни мисии гарантират, че НАТО "ще може бързо и ефективно да се противопостави на потенциална агресия или заплаха срещу алианса или негови членки".

Защо еврото е добре за България

https://dnes.dir.bg/na-fokus/zashto-evroto-e-dobre-za-balgariya

Каквато и да е високата игра, най-добре да се възползваме от щастливия зар преди големите да са размислили, пише проф. Ивайло Дичев

Осъдиха бивш депутат за смърт на дете

http://www.moreto.net/novini.php?n=373472

Софийски градски съд даде 3 години условна присъда на бившия депутат и зъболекар д-р Валентин Павлов за смъртта на дете в клиниката му „ЕО Дент”. Бившият народен представител от Реформаторския блок няма право и да упражнява професията си 5 години.

Жена мами в Пловдив по схемата "Колежке, дай дребни пари"

http://www.cross.bg/izmamnitzata-banknoti-drebni-1573826.html

/КРОСС/Около 50-годишна жена, добре облечена и нахална обикаля малки магазинчета и заведения в Пловдив и мами касиерите им, стана ясно от репортаж в "Здравей, България" по Нова. Измамницата влиза в магазина с думите "Колежке, дай ми дребни банкноти". Тя взима парите и започва да разиграва човека зад касата с претенции за по-дребни или по-едри банкноти, накрая взима всичко и бяга без да оставя едрите. В полицията вече има постъпили оплаквания от потърпевши и е започнало издирване на измамницата. Предоставени са записи от камерата в едно от заведенията. В социалните мрежи хората дават всякакви съвети на колегите си и споделят детайли за измамницата.  

"Кливланд" навакса 14 точки и спечели първия мач с "Торонто" след продължение

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/02/3172145_klivland_navaksa_14_tochki_i_specheli_purviia_mach_s/?ref=rss


"Kливланд кавалиърс" навакса изоставане от 14 точки срещу "Торонто раптърс" като гост и спечели драматична победа със 113:112 след продължение. Двата отбора се срещнаха в първи мач от полуфиналите на плейофите в Източната конференция на НБА и дадоха заявка за много вълнуваща серия.<br /><br />"Кливланд" нито веднъж не беше начело в резултата в рамките на редовното време. "Кавалерите" започнаха лошо мача и загубиха първата четвърт с 19:33. След...

Глобалните военни разходи са достигнали 1,7 трлн. долара през 2017 г.

https://www.investor.bg/drugi/338/a/globalnite-voenni-razhodi-sa-dostignali-17-trln-dolara-prez-2017-g--260337/

Разходите за военни нужди са съставили 2,2% от глобалния БВП или по 330 долара на всеки земен жител, показва доклад

Един загинал и 20 ранени при катастрофи през денонощието в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6842195

Един загинал и 20 ранени при катастрофи през денонощието в странатаПрез денонощието в страната са станали 17 тежки катастрофи, при които един човек е загинал, а 20 души са ранени, съобщиха от МВР. В София са регистрирани 33 леки пътни произшествия и едно тежко, пострадал е един

По идея на БСП: Депутатите ще обсъждат Закона за възрастните

http://www.cross.bg/po-ideya-na-bsp-depytatite-shte-obsuzhdat-zakona-za-vuzrastnite-1573825.html

/КРОСС/ Депутатите ще дебатират по инициатива на социалистите. Законът за възрастните щял да помага на хората над 60 години да изживеят достойно старините си. Това според вносителите от БСП ще стане с национална стратегия за пълноценен и активен живот за възрастните хора. Към дългосрочния документ щяло да има мерки и начини, по които да се изпълняват. Социалистите смятат, че за това са необходими програми за социално и културно сближаване, здравеопазване, образование и грижа в приемно семейство. За неспазване на разпоредбите се предвиждат глоби. 

Николина Ангелкова: Утвърждаваме се като предпочитана зимна дестинация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842183

Николина Ангелкова: Утвърждаваме се като предпочитана зимна дестинацияРезултатът от зимния сезон е повече от добър и всъщност отбелязахме отново своеобразен рекорд от влизането ни е в ЕС - над 1 653 000 туристи посетиха страната ни от декември до януари т.г., което всъщност е 12% ръст на фона на миналата година. Ние продължаваме все по-устойчиво да се утвърждаваме като предпочитана зимна дестинация.

Каракачанов: Нито съм си сменил пола, нито футболната принадлежност

http://www.mediapool.bg/karakachanov-nito-sam-si-smenil-pola-nito-futbolnata-prinadlezhnost-news278586.html

"Какво се бунтуват от Левски. Аз съм от Левски, да ми се обадят.  Както ви е известно, аз съм човек, който не си сменя позициите. Нито съм си сменил пола, нито си сменям политическата принадлежност, нито си сменям футболната принадлежност. Аз от дете съм левскар", заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.    Така той обясни, че е нормално Военновъздушните сили да участват в отбелязването на празника на ЦСКА София тази събота и не става дума за негови лични пристрастия. 

Лютви Местан с максимална глоба за агитация на турски език

http://budnavarna.bg/33579-lyutvi-mestan-s-maksimalna-globa-za-agitatsiya-na-turski-ezik/

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан ще плати максимална глоба в размер на 2000 лева за агитация на турски език във варненско село. Случаят е от предизборната кампания миналата пролет, а санкцията вече е влязла в сила, след като беше потвърдена на всички съдебни инстанции, показа проверка на Дарик.

На 15 март 2017 година Местан е на предизборна среща във варненското село Медовец. На митинг пред сградата на кметството пред десетки симпатизанти той държи реч, по-голямата част от която е на турски език. За това свидетелстват петима полицейски служители, които са охранявали партийната проява. Районната избирателна комисия прави проверка на случая, а областният управител налага на Местан глоба за 2000 лева.

Решението е обжалвано първо пред Районния съд в Провадия, пред който Местан изтъква, че в словото си на турски език не е извършвал политическа агитация. Доводите му са отхвърлени и санкцията му е потвърдена. Същото прави и Административния съд и така решението става окончателно.

В село Медовец, където всяка година се организира митинг за Майските събития от 1989 г., ДОСТ записа един от най-добрите си резултати във Варненска област, като само няколко гласа не достигнаха на партията да изпревари основния си конкурент на миналогодишните парламентарни избори ДПС.

Седмица преди Местан да говори там на майчин език активисти на партията агитираха на турски чрез микробус с монтирани тонколони във варненския квартал „Аспарухово”. За това нарушение също беше наложена санкция в размер на 2000 лева, който обаче после беше отменена от съда.
Лютви Местан многократно е нарушавал забраната за агитация на друг език, различен от българския, не само като лидер на ДОСТ, но и на ДПС преди това. В повечето случаи санкциите са падали в съда.

източник: Дарик

Материалът Лютви Местан с максимална глоба за агитация на турски език е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Изграждат дом за възрастни хора в Свищов, съседи и родители не ги искат

http://www.cross.bg/hora-vuzrastni-tzentur-1573824.html

/КРОСС/ Родители и съседи са против изграждането на дом за възрастни хора на мястото на изнесена детска градина в Свищов,съобщава bTV. В групата има 20 деца от квартала, като детската градина не се закрива, а се мести в сградата на градината-майка „Калина малина”. По-голямата част от сградата е празна. Преди е имало и дневен център за деца, в същата сграда е бил и социалният патронаж, но двете институции са изнесени в други сгради. „Не съм съгласна в този двор да бъде настанен какъвто и да било център за възрастни хора при положение, че извън града има такъв център. Притеснително е, че се полагат повече грижи за възрастните хора отколкото за децата”, смята Емилия Тодорова, чието дете е в изнесената група. Съседи също са против. Според тях сградата е определена за ясла и детска градина, но не и за възрастни хора. Кметът на общината Генчо Генчев е категоричен, че при изграждането на център за възрастни хора има определени изисквания, които трябва да бъдат покрити. Част от тях са сградата да бъде в комуникативен район близо до поща, читалище, учебно заведение, тъй като целта е възрастните хора да не бъдат изолирани от обществото, а да бъдат интегрирани. От общината са категорични, че групата само се премества, но не се закрива.

Шефът на Walltopia се обяви срещу влизането ни в еврозоната

https://offnews.bg//ikonomika/shefat-na-walltopia-se-obiavi-sreshtu-vlizaneto-ni-v-evrozonata-679788.html

Екстравагантният бизнесмен и шеф на Walltopia Ивайло Пенчев се обяви срещу влизането на България в еврозоната и провокира любопитен дебат по темата на личната си фейсбук страница.

"Влизането в еврозоната е отказ от суверенитет.

Прехвърляне на отговорността за нашата парична политика на европейски банкери, с надеждата че те ще са по-добри или честни от нашите.

Въпиюща липса на национално самочувствие.

Наивна е тази вяра в добрите европейски бюрократи, които ще се грижат за нас и ще ни пазят от нашите си български тарикати и мошеници.

Колкото повече лична и национална отговорност прехвърляме на международни организации, толкова по-безгласни роби ставаме", написа Пенчев.

Мнението му събира много разнопосочни коментари, а в дискусията се включва и бившият служебен министър на икономиката Асен Василев.

"Грешка. Ние *вече* сме прехвърлили отговорност за паричната политика. От 1 юли 1997, когато влезе в сила закона за валутния борд. Първоначално тази отговорност беше прехвърлена към Бундесбанк, а след това към ЕЦБ. Приемайки еврото всъщност за първи път от 1997-ма ще имаме някаква (макар и частична) отговорност за паричната политика.

Заклинанията за национална отговорност са просто смешни. 1990-1997 видяхме национално отговорна монетарна и фискална политика. Сериозно ли искаш да се върнем обратно там. Или имаш илюзии, че БНБ ще бъде един независим и “национално отговорен” регулатор?", заявява Василев.

А според основателя на Walltopia решението е БНБ да стане независим и национално-отговорен регулатор.

"Що се отнася до независимост на институциите, за съжаление сме се променили в грешната посока. Силен банков регулатор е актив и генератор на кадри. Слаб банков регулатор е генератор на несигурност и корупция. Аз лично не вярвам, че без коренна промяна на политическата система България може да има силен банков регулатор", отговаря бившият икономически министър Василев.

Според него влизането в еврозоната си има своите проблеми - и преходни, и структурни. Но със сигурност е по-добро решение от настоящото положение.

Армията на САЩ с нов автомобил - брониран с картечница

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/armiiata-na-sasht-s-nov-avtomobil-broniran-s-kartechnica-6081844

Бойното кръщение на GMV ще се състои на учение през 2018-а, което е с 2 години по-рано от предвиденото.

Тежък инцидент! „Опел Комбо“ помете 48-годишна на пешеходна пътека в Благоевград, жената е с опасност за живота

http://regiona.bg/%d1%82%d0%b5%d0%b6%d1%8a%d0%ba-%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%bb-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b1%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b5-48/

48-годишна жена от Благоевград лежи в Пирогов с опасност за живота след като автомобил я замете на заден ход на пешеходна пътека в центъра на Благоевград.Завчера около 14:00 часа в района на кръстовище образувано от ул.“П.Д.Пеков“ и ул.“Арс. Костенцев“, лек автомобил „Опел Комбо“, управляван от И.Ц. /52г./ от Благоевград, при движение на заден ход е блъснал 48-годишна жена от Благоевград. Жената пресичала пътното платно на обозначено за целта място. Пострадалата е транспортирана за лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“ в гр.София с опасност за живота.

 

Материалът Тежък инцидент! „Опел Комбо“ помете 48-годишна на пешеходна пътека в Благоевград, жената е с опасност за живота е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Горското стопанство предаде три чувала с капачки в помощ на недоносени бебета

http://budnavarna.bg/33576-gorskoto-stopanstvo-predade-tri-chuvala-s-kapachki-v-pomosht-na-nedonoseni-bebeta/

Горско стопанство „Варна” събра три чувала с капачки, които вече са предоставени в подкрепа на благотворителната кампания „Аз вярвам и помагам – с пластмасови капачки в помощ на недоносените бебета”. Целта на инициативата е чрез събраните средства от предадени за рециклиране непотребни капачки да се закупува медицинска апаратура за отделенията по неонатология в МБАЛ „Св. Анна” и АГ-болницата във Варна.

Виктория Маринова и Атанас Атанасов от горското стопанство лично предадоха събраните заедно с колегите им капачки, като се ангажираха да продължат благородното начинание.

Материалът Горското стопанство предаде три чувала с капачки в помощ на недоносени бебета е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ким склонил на искане на Тръмп

https://www.vesti.bg/kim-sklonil-na-iskane-na-trymp-6081850

Лидерът на Северна Корея се е съгласил срещата да бъде в Панминджон, където се видя и с президента на Южна Корея

Банкери очакват ново разхлабване на капиталовите ограничения в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842189

Банкери очакват ново разхлабване на капиталовите ограничения в ГърцияНово разхлабване на капиталовите ограничения в Гърция в следващите седмици очакват банкери след успеха на нейните четири системни банки на стрес тестовете, предприети от Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщават гръцките електронни издания. Резултатите от тези тестове ще бъдат обявени на 5 май, предаде БТА.

Първан Симеонов: Борисов управлява ден за ден

https://frognews.bg/novini/parvan-simeonov-borisov-upravliava-den-den.html

Управлението на Борисов не е стратегическо, то е ден за ден. Това подтиква към озъртане за нови лица. Това заяви пред Bulgaria ON AIR социологът Първан Симеонов.

За кого са опасни социалните мрежи

http://budnavarna.bg/33574-za-kogo-sa-opasni-sotsialnite-mrezhi/

При използването на социалните мрежи много хора неволно сравняват своя живот с успехите на техните връстници.

Това може да предизвика тежка депресия.

Американски учени изясниха, че с това се сблъскват главно хора на възраст от 30 до 50 години, докато за младежта, израснала в ерата на интернет, социалните мрежи не представляват заплаха.

Изследователите оцениха психическото състояние на 750 доброволци. На тях са били задавани въпроси за преживените нервни сривове, колко време са прекарвали в социалните мрежи.

Изяснило се, че ползвателите на социалните мрежи на средна възраст са страдали от депресия много по-често от връстниците им, които са далеч от интернет. Оказало се също, че социалните мрежи не влияят върху психическото здраве на младите хора във възрастовата група от 18 до 29 години.

А изследване наскоро на британски учени показа, че увлечението от социалните мрежи в ранна подрастваща възраст (10 години) негативно влияе върху самочувствието на 15-годишна възраст. Но тази зависимост се наблюдава само у момичетата. Изследователи от Университета Есекс анализирали данни от допитване на 9859 подрастващи на възраст от 10 до 15 години. Те отговаряли на въпроси колко време са отделяли за общуване в социалните мрежи по време на редовен учебен ден. На 13-годишна възраст половината от момичетата и една трета от момчетата са били в мрежите най-малко един час.

На 15-годишна възраст вече 59% от момичетата и 46% от момчетата са прекарвали повече от час в социалните мрежи. Специалистите установиха, че равнището на щастие при момичетата е намаляло от 36,9 на 33,3 пункта. При момчетата този показател е падна с два процента. Авторите на изследването стигнали до извода, че влиянието на социалните мрежи върху момичетата е по-пагубно.

Материалът За кого са опасни социалните мрежи е публикуван за пръв път на Будна Варна.

9 от 10 души в света дишат мръсен въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842184

9 от 10 души в света дишат мръсен въздухСпоред изследване на Световната здравна организация 9 от 10 души в света дишат мръсен въздух, съобщиха по Нова тв. Това се случва предимно в по-бедните държави. Причината за мръсния въздух в тези страни е използването на печки на твърдо гориво, транспорта заради вредните газове и отделяните емисии при мръсни производства.

Забраната за строителство в курортите влиза в сила от 15-ти май

http://budnavarna.bg/33572-zabranata-za-stroitelstvo-v-kurortite-vliza-v-sila-ot-15-ti-maj/

снимка: Будна Варна

От 15-ти май до 1-ви октомври се забранява извършването на всички видове строителни и монтажни работи на територията на комплексите „Златни пясъци“, Св. Св. Константин и Елена“, КК „Чайка“, КЗ „Прибой“, курортна зона – местност „Манастирски рид“ със заповед на кмета на Община Варна, съобщиха от пресцентъра на общината за BudnaVarna.bg.

Спира се достъпът на тежка строителна механизация и на всякакви превозни средства, доставящи строителни материали в комплексите. Изключение се допуска за неотложно аварийно-ремонтни дейности, съгласно чл. 15 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие /ЗУЧК/.

В периода от 1-ви май до 14-ти май изнасянето на строителни отпадъци от строежите в комплексите ще се осъществява в часовете от 8,00 до 10,00ч. и от 16,00 до 18,00ч., като извозването се осъществява по разрешения маршрут, след издадено от Община Варна удостоверение за насочване на строителни отпадъци и изкопни земни маси от съответния обект.

В срок до 14-ти май възложителите и изпълнителите на незавършени строежи на територията на комплексите се задължават да предприемат необходимите мерки за ограждане и обезопасяване на строителните обекти, да демонтират временно поставените обслужващи обекти, които са извън границата на строителната площадка, както и да почистят и възстановят нарушените в резултат на строително-монтажните работи, тротоари и пътни настилки около строежите. Засегнатите от строителството зелени площи трябва да бъдат почистени от строителни отпадъци, обработени и засадени със съответния вид декоративна растителност. Дейността по изпълнението на настоящата заповед се осъществяват от „Общинска полиция“, съответното РПУ и районен кмет.

За нарушаване на заповедта и на основание на чл. 23 във връзка с чл. 15 от ЗУКЧ, физическите лица ще се наказват с глоби от 1000 до 10 000 лева, а на едноличните търговци и на юридическите лица ще се налага имуществена санкция в размер от 10 000 лева до 50 000 лева.

Материалът Забраната за строителство в курортите влиза в сила от 15-ти май е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Изтрещяхме: Мъж от Петрич стреля по деца с пистолет пред магазин КОП!

http://regiona.bg/%d0%b8%d0%b7%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%8f%d1%85%d0%bc%d0%b5-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%87-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb%d1%8f-%d0%bf%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d1%86/

45-годишен мъж от Петрич стреля по група деца в градинка пред магазин КОП в южния град.Мъжът е задържан за 24 часа, от полицейски служители на РУ-Петрич е задържан С.Д./45г./ от гр.Петрич. Около 22:30 часа на 01.05.2018г. в района на ул.“Кап. Н.Парапанов“ в гр.Петрич, след пререкания с група младежи, същият е стрелял във въздуха със законно притежаван газов пистолет. При инцидента няма пострадали лица. За случая е уведомена РП-Петрич. Работата продължава.

 

Материалът Изтрещяхме: Мъж от Петрич стреля по деца с пистолет пред магазин КОП! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

„Черно море“ се готви в пълен състав за „Септември“

http://budnavarna.bg/33570-cherno-more-se-gotvi-v-palen-sastav-za-septemvri/

снимка: Будна Варна

Отборът на Черно море продължава подготовката си за първия мач от плейофите за седмото място във втората осмица на Първа професионална лига срещу тима на Септември София, научи BudnaVarna.bg.

Днешното занимание на варненци бе на стадион “Младост”. В отбора няма контузени футболисти и всички играчи тренират на пълни обороти. Изключение прави Мариян Огнянов, който започна с бегови упражнения. Огнянов разкъса връзки на коляното на мача с Локо Пловдив от 26-ия кръг на шампионата и от днес започна втория етап от своето възстановяване.

Утре варненци тренират следобед от 16 часа, а в четвъртък ще проведат традиционното си възстановително за седмицата занимание. В петък наставникът Илиан Илиев ще определи групата за двубоя със столичани, след което тимът ще се качи на лагер в к.к. “Св. Св. Константин и Елена”.

Срещата със Септември е тази събота от 17 часа на стадион “Тича” във Варна. Реваншът е на 11 май от 17,30 часа на Националния стадион “Васил Левски”.

Ако продължат напред, “моряците” ще се изправят срещу победителя от срещата между Славия и Локо Пд. Първият мач е на 16 май от 19 часа, а реваншът – 19 май от 19,45 часа.

При загуба в общия резултат от мачовете със Септември, шампионатът за сезон 2017/2018 година за Черно море приключва.

Материалът „Черно море“ се готви в пълен състав за „Септември“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

И днес паркирането в част от центъра на Варна е забранено, поставят маркировка за синя зона

http://www.moreto.net/novini.php?n=373471

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна и днес 2-ри май ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Козлодуй“, „Кап. Петко Войвода“, „Околчица“, „Кавала“, „Солун“, „.Ал. Дякович“, „Девня“, „Калиакра“, „Шабла“, „Дунав“, „Крали Марко“, „Балик“, „Цариброд“ и „Карлово", съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“ за Moreto.

Честит имен ден на Борис, Борислава и Боряна! (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/chestit-imen-den-na-boris-borislava-i-boriana-video-2094443

На 2 май православната църква почита паметта на Свети цар Борис - Михаил Покръстител – Борисовден.

Борис I Михаил (IX век - 2 май 907) е български владетел, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България. Той управлява от 852 до 889 г. и за кр

Мъж се спречка с тийнейджъри, сплаши ги с газов пистолет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-se-sprechka-s-tijnejdzhyri-splashi-gi-s-gazov-pistolet-2094438

Полицията задържа 45-годишен мъж, стрелял по деца в Петрич. Няма пострадали. Стрелецът е арестуван за 24 часа.
 
45-годишният Стоян Дачев стреля срещу деца в Петрич, изплаши цял квартал и вдигна на крак полицията. Инцидентът е станал снощи към 22.30 часа пред жилищна кооперация в южни

Диджей Авичи се е самоубил с парчета стъкло?

//dariknews.bg/novini/sviat/didzhej-avichi-se-e-samoubil-s-parcheta-styklo-2094440

Световноизвестният шведски диджей Авичи, който беше намерен мъртъв на 20 април в столица на Оман, Маскат, се е самоубил, съобщи сайтът ТMZ, цитиран от световните агенции.

Оцелял от трагедията в Алпите: Загубихме се 4-5 пъти, беше верига от грешки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ocelial-ot-tragediiata-v-alpite-zagubihme-se-4-5-pyti-beshe-veriga-ot-greshki-2094470

„Това беше много трудна екскурзия и не трябваше да се прави за 1 ден, още повече, че в 10 часа сутринта времето щеше да се влоши. Дори наум не трябва да ти мине подобно нещо”, каза италианецът Томазо Пичоли за трагичната експедиция в Швейцарските Алпи.

Кармен Лазарова: Бях само водач на групата в Бразилия, не съм лечител

//dariknews.bg/novini/bylgariia/karmen-lazarova-biah-samo-vodach-na-grupata-v-braziliia-ne-sym-lechitel-2094463

„Аз съм само водач в Бразилия. Запознах се с Теодора в Бразилия. Тази група, която водих, е от девет човека. Попитах за състоянието на хората тяхната организаторката и водачът на групата – Валя Лунагорва, която ми каза, че всеки има някакви болежки, но най-вече отиват за духовно из

Евгени Крусев: Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" ще е най-тежкият през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842174

Евгени Крусев: Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" ще е най-тежкият през 2018 г.Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" ще е може би най-тежкият през 2018 г. Стартираме в понеделник, 7 май, в отсечката от ул. "Алабин" до площад "Гарибалди". Паралелно ще се работи на няколко фронта. Направили сме стиковка, в която всички да работят на обекта, за да стане максимално бързо и качествено. Това коментира в "Денят започва" заместник-кметът

14 филма, заснети из цял свят, представят в кино за пътешественици

http://varnautre.bg/2018/05/02/80622/14-%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%bc%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b8%d0%b7-%d1%86%d1%8f%d0%bb-%d1%81%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d1%82

От 4 май във Фестивален и конгресен център – Варна за първи път ще гостува панорамата „Кино за пътешественици”, по време на която ще бъдат показани 14 заглавия, заснети из различни краища на света. Зрителите ще пътешестват както из любими дестинации като Неапол, Истанбул, Делхи и Маракеш, така и из труднодостъпни места като джунглата на […]

Кание Уест: 400 години робство? Това прилича повече на избор

http://clubz.bg/67343-kanie_uest_400_godini_robstvo_tova_prilicha_poveche_na_izbor

Американският рапър Кание Уест предизвика скандал, като по време на интервю определи робството като "избор", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Говори се за робството, което е продължило 400 години. Четиристотин години? Това прилича повече на избор!", заяви музикантът от Чикаго пред сайта TMZ. Той даде интервю във връзка с излизането на новите му два албума.

Съпругът на Ким Кардашиян, който често се забърква в скандали, уточни:

"Ние живеем в затвор на духа. Харесвам думата "затвор", защото терминът "роби" е прекалено свързан с чернокожите!"

След предизвиканата полемика, Кание Уест продължи темата с коментар в Туитър: 

"Известно ми е, разбира се, че робите не са били оковавани и натъпквани в кораби по тяхно желание. Но ние не можем да стоим заключени в духовен затвор и през следващите 400 години!"

Пред сайта TMZ Кание Уест си призна, че се бил пристрастил към опиоидите, след като лекарите му ги били предписали след операция за липосукция през 2016 година.

Петзвезден лукс в света на питиетата! Врати отваря единствения във Варна магазин за висококласно уиски – 5 STARS

https://petel.bg/Petzvezden-luks-v-sveta-na-pitietata--Vrati-otvarya-edinstveniya-vav-Varna-magazin-za-visokoklasno-uiski-----5-STARS__262622

5 STARS е нов магазин, който предлага отбрани марки висококачествен алкохол. 5 STARS отвори врати в неделя и посрещна с богата програма първите ...

Разкрития за среднощния ужас в Петрич: Охранителят, стрелял по деца е...

https://petel.bg/Razkritiya-za-srednoshhniya-uzhas-v-Petrich--Ohranitelyat--strelyal-po-detsa-e----__262678

Източник: bTV  Стоян Дачев е охранителят, стрелял снощи по деца в Петрич и паникьосал хората, живеещи в района на магазин "Кооп" в южния гра...

Борисов похвали службите

https://petel.bg/Borisov-pohvali-sluzhbite-__262679

Нашите служби продължават работата си с Великобритания срещу контрабандата на цигари. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по...

Знаете ли, че въздухът в колата ви е до 10 пъти по-мръсен от този навън?

https://petel.bg/Znaete-li--che-vazduhat-v-kolata-vi-e-do-10-pati-po-mrasen-ot-tozi-navan-__262665

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ДОКАТО ШОФИРАТЕ ИЛИ СЕ ВОЗИТЕ В КОЛА, ВИЕ ДИШАТЕ ДО 10 ПЪТИ ПО-МРЪСЕН ВЪЗДУХ, ОТ КОЛКОТО, АКО СТЕ ПЕШЕХОДЕЦ НАВЪН? Средно ние п...

Анастасия Стойчева: Циклон ще ни донесе интензивни валежи за Гергьовден

https://petel.bg/Anastasiya-Stoycheva--TSiklon-shhe-ni-donese-intenzivni-valezhi-za-Gergovden__262681

Ще вали на 6,7 май и седмицата след това, но не край морето, прогнозира синоптикът Циклон ще ни донесе интензивни валежи за Гергьовден. Кра...

Ситуацията в Армения се влошава

https://petel.bg/Situatsiyata-v-Armeniya-se-vloshava-__262682

Отхвърленият от управляващите лидер на опозицията в Армения Пашинян призова привържениците си в сряда сутринта (2 май) да блокират всички...

Менда Стоянова: БСП преиграва и това се дирижира от лидера им Корнелия Нинова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842176

Менда Стоянова: БСП преиграва и това се дирижира от лидера им Корнелия НиноваНие бяхме на избори преди около година. Когато Радев спечели с БСП президентските избори, се усети една промяна на конфигурацията на властта. Това заяви пред БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по повод вчерашния протест, организиран от БСП. "Струва ми се, че БСП преиграва и това се дирижира от лидера им Корнелия Нинова.

Е-здравеопазването – ключът към рационална лекарствена политика

https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/e-zdraveopazvaneto--kliuchyt-kym-racionalna-lekarstvena-politika-259844/

Трябва да се работи активно върху корекция на правилата за ценообразуване и реимбурсиране на генеричните медикаменти у нас, смята Николай Хаджидончев

Един убит и един тежко ранен при стрелба в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842179

Един убит и един тежко ранен при стрелба в ЛондонМъж загина, друг е в болница в критично състояние след стрелба в северозападната част на Лондон, съобщи полицията в столицата на Великобритания, предаде БГНЕС. На мястото на инцидента са открити 30-годишен мъж със смъртоносна рана и втори - на около 20 години, който бил закаран в болница. Състоянието му е критично.

"Байерн" изпусна "Реал" на "Бернабеу", трети пореден финал за "белите"

http://www.cross.bg/real-baiiern-benzema-1573822.html

/КРОСС/ "Реал" Мадрид и "Байерн" Мюнхен завършиха наравно 2:2 в среща-реванш между двата тима от полуфиналите на Шампионска лига, играна на "Сантяго Бернабеу" в Мадрид. Гостите обаче има за какво да съжаляват. Баварците, както и в първия мач, създадоха повече голови възможности, но имаха проблеми със завършващия удар. Така с общ резултат 4:3 "Реал" Мадрид ще спори за трофея в трети пореден сезон. Тазвечершният мач започна отлично за баварците, които поведоха още в третата минута с гол на Джошуа Кимих. Младокът се възползва от грешка в отбраната на "Реал" и отблизо разстреля стража Кейлор Навас. "Кралксият клуб" изравни в 11-ата минута, когато Марсело проби по левия фланг и центрира великолепно, а Карим Бензема с глава прати топката в мрежата. До края на полувремето най-интересни бяха не голови възможности, а две ситуации, в които гостите имаха претенции за дузпа. При първата, в 16-ата минута Роберт Левандовски падна в наказателното поле, но главният съдия правилно не отсъди наказателен удар. В добавеното време на първата част обаче Марсело игра с ръка в наказателното поле след центриране на Джошуа Кимих. Тук реферът Джунейт Чакър сбърка, избирайки да не посочи бялата точка. Втората част започна кошмарно за "Байерн". Груба грешка на стража Свен Улрайх беше наказана от Карим Бензема - 2:1

Председателят на ОбС – Баните подаде оставка

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%81-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5/

Председателят на Общински съвет – Баните Беро Ириков (ДСБ) е подал оставка в петък. Ириков е вторият председател на общински съвет в областта, който в рамките на един месец подава оставка. Преди две седмици поста си напусна и Стойко Еленов (ГЕРБ) в Община Неделино. Пред регионалното издание „Отзвук“ бившият вече председател на ОбС – Баните мотивира […]

Каракачанов пуска армията да заработва на частни партита по стадионите

http://www.mediapool.bg/karakachanov-puska-armiyata-da-zarabotva-na-chastni-partita-po-stadionite-news278585.html

На фона на окаяното положение на българската армия вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов вече втори ден не може да излезе от абсурден скандал на футболна тематика. Той тръгна от решението на военното министерство да изпрати хеликоптер и военнослужещи да се включат в празника на ЦСКА - София, който тази събота ще отбележи 70-та годишнина от създаването армейския клуб.    От обясненията му стана ясно, че смята практиката военни да участват в частни празненства за нормална, което предизвика силно недоволство от страна на феновете на Левски, които иронично поискаха да наемат от военното министерство артилерия.    На този фона Каракачанов и колегата му в правителството Владислав Горанов се забъркаха и във фенските разправии дали клубът на бизнесмена Гриша Ганчев ЦСКА-София е автентичен наследник на фалиралото преди няколко години дружество ПФК ЦСКА АД.    От къде започна всичко?    Скандалът избухна, след като военното министерство обяви публично, че военната авиация ще се включи в празника на ЦСКА-София, който тази събота ще отбележи 70-та годишнина от създаването армейския клуб.    Това очаквано не се хареса на феновете на "Левски", които публично критикуваха правителството и обявиха включването на МО в инициативата на ЦСКА за "поредно безобразие в нашата държава".    След правителственото заседание във вторник  министрите на финансите и отбраната Владислав Горанов и Красимир Каракачанов обясниха, че ЦСКА-София ще заплати участието на военната авиация в шоуто за празника на клуба, но не спряха до тук.    Горанов влезе в ролята на фен и се намеси дори в споровете дали сегашният клуб ЦСКА – София на бизнесмена Гриша Ганчев е автентичен наследник на "армейците".    Той бе питан кой ще плати за участието на Военновъздушните сили и неговият отговор бе лаконичен: “Литекс”, съобщи sportal.bg.   В разговора се включи и военният министър Каракачанов, който сътвори и малък гаф:   “Цяла България знае, че аз съм левскар, но все пак ЦСКА е един от клубовете, които писаха историята на българския футбол. Поради тази причина аз съм се погрижил те да получат пълен комфорт при празнуването на 75-годишнината. 70 ли са? Е, аз ви казах, че съм от Левски”.   "ЦСКА-София" беше създаден след обединението на отборите "Литекс" и "Чавдар" (Етрополе), след като предишното дружество затъна в дългове и бизнесменът Гриша Ганчев се отказа да го оздравява.   Много от феновете на ЦСКА припознаха новия отбор като естествен продължител на старото дружество, но са обект на непрекъснати нападки от ”сините фенове”, че всъщност новият тим е ”пребоядисаният” отбор на Литекс.   В същото време бе създаден още един клуб ЦСКА 1948, който се състезава в по-долните дивизии.    Тази година клубът на Гриша Ганчев ще отбележи 70-та годишнина от създаването на ЦСКА.   Каракачанов: Аз съм от Левски и не съм си сменял пола    В сряда Каракачанов продължи коментарите по темата в не по-малко абсурдни измерения.    Пред Нова телевизия той каза, че не вижда проблем в участието на военни в празника на клуба. По думите му това е нещо нормално при положение, че доскоро това е бил клубът на армията.    "Няма да има никакви сложни изпълнения. Един хеликоптер ще направи демонстрация и ще скочат парашутисти от националния отбор по парашутизъм", разясни министърът.   Освен това изява ще има и пловдивският военен оркестър.     "Какво се бунтуват от Левски. Аз съм от Левски, да ми се обадят. Както ви е известно, аз съм човек, който не си сменя позициите. Нито съм си сменил пола, нито съм си сменял политическата принадлежност, нито си сменям футболната принадлежност. Аз от дете съм левскар", успокои Каракачанов.   По-късно пред журналисти той продължи:   “Въобще не ме интересуват споровете кое ЦСКА е ЦСКА. Виждате, че във Военния клуб ще се проведе алтернативно тържество. На другата група също съм им дал възможност да празнуват. Съжалявам, че приятелите ми от фенклуба на Левски са дребнави и се заяждат за глупости. Няма смисъл да издребняваме за хиляда или две хиляди лева. Участието на ВВС в празника на ЦСКА, ще ни струва най-много две хиляди лева. Другата година и Левски има юбилей. Ако съм жив и здрав, и още съм министър на отбраната, ще помоля колегите от МВР да направят жест към Левски”.     "Сините" фенове: Как да наемем артилерията?   Обясненията на Каракачанов и Горанов доведоха до нова реакция на феновете на Левски в сряда следобед.    "От ваше съвместно интервю с министър Горанов стана ясно, че частни дружества имат възможност да наемат въоръжените сили на Република България за участие в празненства, чествания на рождени дни, абитуриентски балове, сватби и др. Министър Горанов ясно заяви, че Литекс ще плати за прелитането на изтребители над стадиона на един несъществуващ от 2016 година футболен клуб", посочиха от Националния клуб на привържениците на Левски и Тръст "Синя България“.   Двете организации поискаха от премиера Бойко Борисов и военния министър Красимир Каракачанов да предоставят повече информация за "цените и условията за наемане на различни подразделения на БА, защото планираме множество тържества по случай 75 години от рождението на Георги Аспарухов"   "Специален интерес имаме и към зенитната артилерия, с която бихме желали да заместим пиротехниката по време на мачове, за да се избегнат инциденти", посочиха "сините фенове".    Картината се допълни от искането на "алтернативния" ЦСКА 1948 също да наеме военни хеликоптери и изтребители.    "Уважаеми господа (Каракачанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков - бел.ред.), от медиите научихме, че е възможно наемане на техниката на български военновъздушни сили за футболни събития. В тази връзка най-учтиво Ви питаме при какви условия може да наемем ваши самолети или хеликоптери във връзка с мача ЦСКА – Вихрен Сандански, който ще се играе на 2 юни (2018 година). Очаква се на него да празнуваме завръщането на армейския тим в професионалния футбол", посочват от другия клуб, претендиращ да бъде наследник на "армейците", след фалита на ПФК ЦСКА АД.   Иначе актуална новина около ЦСКА-София е, че уволни треньора си Стамен Белчев и ще доиграе сезона под ръководството на Христо Янев. ЦСКА имаше желание да вземе шампионската титла и купата на страната, но в последните месеци се срина и записа загуби от Лудогорец и Левски. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване