Голям празник е! Имен ден празнуват...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/goliam-praznik-e-imen-den-praznuvat-6081812

И още един любопитен факт за 2 май: Днес е празник на градовете Копривщица, Харманли и Чипровци

Британски изтребители в мисиите на НАТО в Черно море

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xD66gaFXlEw/

Британски изтребители “Тайфун” (Typhoon), базирани в Румъния, получиха разрешение да се присъединят към мисиите на НАТО за патрулиране във въздушното пространство над Черно море. Това става ясно от съобщение на сайта на Кралските военновъздушни сили на Великобритания.

Акредитацията за участие в мисиите британските изтребители получиха на церемония на авиобазата “Михаил Когълничану” в окръг Констанца в южната част на Румъния, информира БГНЕС.

 Посланикът на Обединеното кралство в Румъния Пол Брамел отбеляза, че подобни мисии гарантират, че НАТО “ще може бързо и ефективно да се противопостави на потенциална агресия или заплаха срещу алианса или негови членки”, цитира Кросс.

Почитаме св. цар Борис, Покръстител на българите

https://offnews.bg//obshtestvo/pochitame-sv-tcar-boris-pokrastitel-na-balgarite-679695.html

Църквата прославя днес Св. Цар Борис-Михаил - Покръстител на българския народ. Имен ден празнуват Борис, Боряна, Борислав и Борил. 

Св. Борис-Михаил е български владетел от XI век, покръстител на българския народ, забележителен държавник. По време на своето продължително царуване /852-889/ Цар Борис извършил значителни промени в политическия и духовния живот на страната с трайни културно-исторически последствия. Цар Борис приел Христовата вяра и се кръстил с цялото си семейство, като при кръщението приел името на Византийския император - Михаил. Кръстили се болярите и целият народ в 865 година.

Цар Борис въвел християнството като официална религия в Българската държава. Построил много храмове и манастири и радеел за изграждането на независима Българска църква. Плод на неговата културна политика е въвеждането на старобългарския език и писменост в богослужението и в държавния живот и създаването на първите български книжовни и просветни средища. Той посрещнал радушно в Плиска Кирило-Методиевите ученици Климент, Наум и Ангеларий и им създал благоприятни условия за книжовен труд на старобългарски език и за подготовка на кадри за нуждите на църквата. В 889 г. доброволно напуснал престола и станал монах в манастира край Голямата базилика в Плиска. На два пъти временно напускал обителта - веднъж за да усмири разбунтувалите се привърженици на езичеството, предвождани от сина му Владимир, и втори път, за да поведе войските срещу нахлулите в българските земи маджари.

Днес християните почитат и Св. Атанасий Велики. Той се родил през 295 г. в столицата на Египет Александрия и получил добро образование. Бил много усърден, особено в изучаването на Светото писание. Един ден Александрийският архиепископ св. Александър наблюдавал през прозореца играта на няколко момчета. Те избрали Атанасий за епископ и му водели свои връстници-езичници, които да бъдат кръстени. Удивен от гледката, Александър повикал децата при себе си и ги помолил да му разкажат подробно за играта си. Разбрал, че извършеното от момчетата кръщение отговаря на Църковния указ и го признал за валидно. После той посъветвал родителите на Атанасий да готвят сина си за църковно служение. Момчето завършило образованието си и после станало дякон и секретар на Александрийския архиепископ. По това време в Египет се появила ереста на свещеника Арий. Учението се разпространявало много бързо. Александър с помощта на Атанасий се опитал да върне Арий към православната вяра, но безуспешно. Благодарение на тях еретикът бил осъден от Никейския събор през 325 г.

Една година по-късно Атанасий бил избран за Александрийски архиепископ. Скоро обаче враговете му успели да го обвинят в користолюбие и насилие над клириците-ариани. На свикания в Трир събор той бил осъден. Решен да се защити, мъжът се обърнал направо към император Константин Велики. След като чул неговият разказ, владетелят свикал отново събора и делото било преразгледано. Но противниците му измислили нови обвинения. Императорът разбрал, че няма да се справи с тях и за да избегне бунт, изпратил Атанасий на заточние в Галия, където останал 2 години. След смъртта на Константин епископът бил върнат на длъжността му. Неговите врагове успели да го обвинят успешно редица пъти. Така от 47 години като епископ Атанасий прекарал 15 в изгнание.

Атанасий починал в Александрия на 76-годишна възраст.

„Делото Дъдли” сменя „делото Скрипал”

http://pogled.info/svetoven/deloto-dadli-smenya-deloto-skripal.94214

/Поглед.инфо/ "Делото Дъдли" сменя "случая Скрипал". Нов "случай на отравяне", нова пропагандна вълна на Запад. Руските специални служби се опитвали да отровят бившия шеф на петролната компания TНK-BP Робърт Дъдли.

Любим виц на Албена Михова във фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6841632

Любим виц на Албена Михова във фейсбук Мъж се оплаква: “Яко загазих. Приятелката ми някак е разбрала за любовницата ми. Сега двете заедно пътуват към нас, за да кажат на жена

Дългокос мъж опита да отвлече две деца в центъра на Бургас, баща им се намеси!

https://petel.bg/Dalgokos-mazh-opita-da-otvleche-dve-detsa-v-tsentara-na-Burgas--bashha-im-se-namesi-__262656

ул. "Александровска", снимка "Флагман" Дългокос мъж опита да отвлече две деца в центъра на Бургас. Случката се разиграла снощи на ул. „Але...

Годжи проговори за първи път за инцидента, при който потроши крака си

https://petel.bg/Godzhi-progovori-za-parvi-pat-za-intsidenta--pri-koyto-potroshi-kraka-si-__262657

Басистът на „Ку-Ку Бенд” Георги Милчев-Годжи за първи път проговори за инцидента, заради който се наложи да няколко месеца да пази леглот...

Сензационно: Жена се върна от 3800-та година и показа снимка направена в бъдещето

https://petel.bg/Senzatsionno--ZHena-se-varna-ot-3800-ta-godina-i-pokaza-snimka-napravena-v-badeshheto__262658

Жена на име Бела заяви във видеоклип, публикуван в YouTube, че е пътувала във времето и е успяла да достигне до бъдещето. Между другото, има мно...

CNN: Ким Чен-ун се е съгласил да се срещне с Тръмп в демилитаризираната зона

//dariknews.bg/novini/sviat/cnn-kim-chen-un-se-e-syglasil-da-se-sreshtne-s-trymp-v-demilitariziranata-zona-2094409

Южнокорейският президент Мун Дже-ин е убедил севернокорейския лидер Ким Чен-ун да се съгласи предстоящата му среща с президента на САЩ Доналд Тръмп да се състои в демилитаризираната зона между двете Кореи, съобщи Си Ен Ен (CNN), като се позова на анонимен осведомен източник.

Стрелба в Лондон взе жертва. Мъж е тежко ранен

//dariknews.bg/novini/sviat/strelba-v-london-vze-zhertva.-myzh-e-tezhko-ranen-2094416

Мъж загина, друг е в болница в критично състояние след стрелба в северозападната част на Лондон, съобщи полицията в столицата на Великобритания, цитирана от РИА-новости и БГНЕС.

<

Споделянето в интернет за почивката предразполага към забравянето й

//dariknews.bg/novini/liubopitno/spodelianeto-v-internet-za-pochivkata-predrazpolaga-kym-zabravianeto-j-2094396

Постоянното споделяне на моменти от живота в интернет може да наруши способността ни да запомним именно събитията, които искаме да запазим, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американски учени.
 
"За нас не беше изненадващо, че използването на меди

Здравните власти проверяват дейността на медиума Кармен Лазарова

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zdravnite-vlasti-proveriavat-dejnostta-na-mediuma-karmen-lazarova-2094422

Здравните власти започват проверка на дейността на Кармен Лазарова. Тя се определя като водач и медиум.

В ДЛС „Балчик” съставиха акт за замърсяване в гората

http://varnautre.bg/2018/05/02/80602/%d0%b2-%d0%b4%d0%bb%d1%81-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d1%87%d0%b8%d0%ba-%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bc%d1%8a%d1%80

Акт за замърсяване в горите съставиха служители на ДЛС „Балчик”. При обход на стопанството те установили нарушител, който изхвърлял отпадъци в държавна гора. Законът за горите предвижда глоба от 200 до 2000 лв. за изхвърляне на отпадъци и строителни материали, замърсяващи горските територии, напомнят от Североизточно държавно предприятие, част от което е и ДЛС „Балчик”. […]

Откраднаха палми за 1 500 лв. от туристически комплекс на къмпинг „Европа“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WepPd8P3CIM/

На 01.05.т.г. около 10.00 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за кражба на десет саксии с конопени палми на стойност 1 500 лв., разположени на територията на нефункциониращ туристически комплекс, намиращ се на територията на бившия къмпинг „Европа“, съобщават от полицията. Кражбата е извършена от фоайето на комплекса, чрез натиск в областта на заключващото устройство на входната алуминиева врата. Работата по случая  продължава от служители на Районно управление – Поморие.

На 4 места в столицата без вода

https://offnews.bg//obshtestvo/na-4-mesta-v-stolitcata-bez-voda-679682.html

"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Монтаж на спирателни кранове и пожарни хидранти на ул. „Стефан Стамболов“, ул. „Просвета“, ул. „Проф. Трайко Запрянов“, ул. „Върла поляна“ в с. Бистрица налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа в района на ул. „Стефан Стамболов“ между ул. „Ведрина“, и ул. „Цветна градина“, ул. „Ведрина“ и ул. „Цветна градина“.
ул. „Просвета“, ул. „Морените“, ул. „Борова гора“, ул. „Еделвайс“, ул. „Минзухар“ и ул. „Витоша“, ул. „Проф. Трайко Запрянов“, ул. „Алеко“ между ул. „Върла поляна“ и ул. „8-ми март“.

Инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Полк. Стойно Бачийски“ в местност „Карпузица“ в кв. „Княжево“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа по ул. „Княжевска“ от ул. „Стефан Пешев“ до ул. „Кореняците“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Александър Стамболийски“ в жк. „Разсадника - Коньовица“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа по бул. „Александър Стамболийски “ от ул. „Алеко Туранджа“ до бул. „Константин Величков“. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Пчелина“ кв. „Бусманци“ налага спиране на водоподаването от 09:00 до 17:00 часа на ул. „Пчелина“, ул. „Чукура“, ул. „Троянски път“, махала „Нова Враждебна“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .


“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Набират доброволци за организацията на Маратон Варна 2018

http://varnautre.bg/2018/05/02/80600/%d0%bd%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-2

Спортното събитие ще събере професионални спортисти от над петнадесет държави, както и атлети от най-силните нации в маратонското бягане

CNN: От „жесток диктатор“ Ким се превърна в миротворец и това е в полза на целия свят

http://pogled.info/svetoven/CNN-ot-zhestok-diktator-kim-se-prevarna-v-mirotvorets-i-tova-e-v-polza-na-tseliya-svyat.94212

/Поглед.инфо/ Превръщането на Ким Чен-ун от „жесток диктатор“ в миротворец се случва по редица причини, заяви в ефира на CNN политическият коментатор Бен Фъргюсън. Според експерта, роля в стоплянето на Корейския полуостров, която ще донесе ползи на целия свят, изиграват както и осъществяването на диалога на високо равнище между страните, така и категоричната позиция на администрацията на Доналд Тръмп.

"Русия бе разбита“: Тя унищожи най-ценното, което Западът имаше

http://pogled.info/svetoven/rusiya-be-razbita-tya-unishtozhi-nai-tsennoto-koeto-zapadat-imashe.94213

/Поглед.инфо/ Най-интересното в проведения десант на свидетели от сирийският град Дума в Хага бе реакцията на политиците и медиите по света.

Въпреки облаците! Слънцето ще топли и днес

https://petel.bg/-Vapreki-oblatsite--Slantseto-shhe-topli-i-dnes__262650

Днес отново ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на много места в източните райони ще има мъгла или ниска облачност. След обяд, г...

Везни: Днешният ден няма да е лек, и не трябва да разчитате на...

https://petel.bg/Vezni---Dneshniyat-den-nyama-da-e-lek--i-ne-tryabva-da-razchitate-na---__262652

lamqta.com Овен  Днес на Вашия любим човек ще бъде доста трудно да разбере причините, които са Ви подтикнали към това или онова действие. Същ...

Здравните власти проверяват дейността на медиума Кармен Лазарова

https://petel.bg/Zdravnite-vlasti-proveryavat-deynostta-na-mediuma-Karmen-Lazarova__262649

Здравните власти започват проверка на дейността на Кармен Лазарова. Тя се определя като водач и медиум. През последните дни името й нашу...

Внимание, шофьори! Веднага проверете дали имате неплатена глоба, иначе ще ви вземат книжката

https://petel.bg/Vnimanie--shofori--Vednaga-proverete-dali-imate-neplatena-globa--inache-shhe-vi-vzemat-knizhkata__262651

Кадър: Нова тв От понеделник до 6-ти май се провежда специализирана акция на КАТ. На пътя ще се спират водачи и, ако се установи, че имат не...

Гласуване на оставка: БСП поиска отстраняването на Емил Христов

https://petel.bg/Glasuvane-na-ostavka--BSP-poiska-otstranyavaneto-na-Emil-Hristov__262653

Кадър: Нова тв През тази парламентарна седмица Народното събрание ще гласува оставката на заместник-председателя на парламента Емил Хр...

Хиляди без вода днес във Варна

https://petel.bg/Hilyadi-bez-voda-dnes-vav-Varna__262654

  Хиляди абонати ще останат без вода днес във Варна, а причината е авария, съобщиха от ВиК-дружеството. Потърпевши от повредата ще са в ч...

Венета Райкова на 44: От Попово до "Папараци"

https://petel.bg/Veneta-Raykova-na-44--Ot-Popovo-do-Paparatsi__262655

Снимка: Булфото На днешния 2 май рожден ден празнува телевизионната водеща и писателка Венета Райкова. Родена е през 1974 година в Попово, ...

Каракачанов към Нинова, ден втори: Кажете вие какво направихте с Орешарски

http://clubz.bg/67337-karakachanov_kym_ninova_den_vtori_kajete_vie_kakvo_napravihte_s_oresharski

И днес вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов продължи задочната престрелка с лидера на БСП Корнелия Нинова, започнала на 1 май. Каракачанов се почувства длъжен да защити правителството и да обясни какво е сторил кабинетът "Борисов" 3 за тази близо една година откакто е на власт. Неформалният повод стана вчерашната реч на Нинова към симпатизантите на БСП, събрали се пред Министерския съвет - крайната точка на първомайското шествие "срещу мизерията, бедността и корупцията".

"На опозицията това й е работата - по всеки повод и във всеки възможен ден да атакува. Да кажеш "тези сега за една година са лоши, а ние като управлявахме една година с Орешарски направихме това и това". Когато не си направил нищо и всяко тявое управление завършва с провал и сваляне от улицата, нещата ми изглеждат малко политически. Аз разбирам да кажат, "когато ние управлявахме по време на Тройната коалиция или с Орешарски - доходите бяха по-високи отколкото сега... ", заяви Каракачанов в сутрешния блок на Нова тв.

- Вие говорите за едната година на Пламен Орешарски, те за осемте години на Борисов. - контрира водещата.

- Аз говоря за едната година откакто аз съм в управлението - уточни министърът. И изброи:

За това време били увеличени доходите на полицаите, дадени още пари за сектор "Сигурност", в армията са се увеличили заплатите с 11%, кактро и минималната пенсия.

"Когато аз предложих през 2016 г в бюджета за 2017-а да се увеличи минималната пенсия на 300 лева, БСП ги нямаше в зала. Аз ги разбирам тези политически игрички", ядоса се Каракачанов.

"Рушиш институциите по груб партизански начин. Тоя не върши работа, ония не върши работа - ми кажи как ти ще го направиш по-добре!", допълни.

След напомняне, че критиките на левицата са и за съмненията за корупция, в т.ч. при големите строителни проекти, вицепремиерът пак се засегна:

"Хубаво ли е да се правят пътища, да се завърши "Струма", тунелът под Шипка, "Хемус" - хубаво е. Прави ли се, прави се. Ако някой твърди, че там има корупция, да се помисли как може да се разреши проблемът! Затова се пошегувах вчера, че каня г-жа Нинова да пием по бира, ако не е седнала вече да яде агнешко. Защото ние трябваше да работим вчера по това време."

Каракачанов пак обясни, че скоро проектът за модернизация на армията ще влезе за разглеждане в кабинета и парламента. Идеята е с 1,5 милиарда лева да се сдобием с минимум 8 изтребителя. Или "за по-малко пари, да придобием повече самолети". "Имаме повече участници в конкурса. Бих работил за това българската авиация да придобие нови изтребилети и по възможност подръждата им да бъде евтина. Това са нашите усилия, а не да отидем на тезгяха и да купим нещо по политически причини", посочи военният министър.

"Затова се подразних, когато някой ми говори за корупция. Ние хващаме по-тежкия път... По-лесния вариант е да извадиш едни пари и да отидеш в Германия, Щатите, Финландия и да купиш", сложи точката той.

На припомнянето, че десните партии го атакуват заради "руския му избор" за ремонт и поддръжка на авиацията, Каракачанов отсече:

"Кои десни ме атакуват, извинявайте - няколко бивши паркетни генерали завършили академии в Съветския съюз."

По темата с двойния стандарт на храните, Каракачанов застъпи тезата да се поддържа българското производство. И попита колко български сирена или вина се продават във Франция, визирайки, че протекционизъм все пак има. 

"Нито съм си сменил пола, нито съм си сменил футболната принадлежност", заяви Каракачанов и по казуса с празнуването на 70-годишния юбилей на ЦСКА на 5 май, в който се очаква ВВС да вземе участие, а от "Левски" запротестираха. 

На датата ЦСКА-София приема "Лудогорец" на стадион "Васил Левски", а покрай мача и ще празнува.

"Един хеликоптер, който ще участва на парада, ще направи демонстрация на стадиона и ще скочат няколко парашутисти от националния отбор по парашутизъм. В края на краищата има тържество. Защо да не уважим тези отбори, които пълнят сърцата на милиони българи", заяви Каракачанов, който е левскар.

Как да не чупим кости на старини

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6837112

Как да не чупим кости на стариниГимнастика, безопасен дом, контрол на лекарствата, пълноценно хранене и здрави очи спасяват от кошмарен край Падането и чупенето на кости е един от кошмарите на старостта. Хората стават неподвижни, не могат да се обслужват сами, попадат в болница, оказват се приковани на легло у дома или в хоспис. С възрастта възстановяването от подобни травми е

Ким Чен-ун и Тръмп се срещат в демилитаризираната зона

http://clubz.bg/67336-kim_chen_un_i_trymp_se_sreshtat_v_demilitariziranata_zona

Южнокорейският президент Мун Дже-ин е убедил севернокорейския лидер Ким Чен-ун да се съгласи предстоящата му среща с президента на САЩ Доналд Тръмп да се състои в демилитаризираната зона между двете Кореи, съобщи Си Ен Ен, като се позова на анонимен осведомен източник, предава БТА.

Мун и Ким се срещнаха в Панминчжон в ДМЗ в петък. Според източника на Си Ен Ен има "голяма вероятност" срещата с Тръмп да се състои на същото място, като е възможно някои от събитията да бъдат на северната страна на демаркационната линия. 

Мястото било най-подходящо от логистична гледна точка за Ким, понеже медийното оборудване вече е налице, което би позволило срещата да се състои "в края на май", твърди източникът. Според него пътуването до северната част на демилитаризираната зона би дало на Тръмп шанс да влезе в историята. Южнокорейският президент също щял да участва в срещата по някакъв начин.

Според висш служител от администрацията идеята за среща в ДМЗ не била изненада за сътрудниците на Тръмп, тъй като президентът говорил за нея през целия уикенд и я споменал в разговора си в неделя с президента Мун Дже-ин, огбелязва Си Ен Ен. 

Тръмп се изказал ентусиазирано за идеята пред журналисти в Белия дом в понеделник. "В това има нещо, което ми харесва, защото когато сте там и нещата се получат, ще има голям празник на място, а не в трета страна", пояснил той.

Телевизионните камери следяха всяка стъпка от срещата между лидерите на двете Кореи в петък. Тръмп също искал да бъде заснет в подобни сцени, когато стане първият действащ президент на САЩ, който се среща със севернокорейски лидер. Той силно желае да бъде част от "ръкостискане през границата", но също така иска снимките да документират момента, ако реши да стане и да си тръгне от преговорите, добавя анонимният източник, цитиран от Си Ен Ен. 

Среднощен ужас в Петрич: Охранител откри огън срещу деца! Стреля по живите мишени с…

https://petel.bg/Srednoshhen-uzhas-v-Petrich---Ohranitel-otkri-ogan-sreshhu-detsa--Strelya-po-zhivite-misheni-s----__262647

Снимката е илюстративна Пиян охранител на магазин в центъра на Петрич паникьоса жителите на града, които живеят в района. Тази вечер око...

САЩ купуват стари руски вертолети, за да се учат как да ги свалят

https://petel.bg/SASHH-kupuvat-stari-ruski-vertoleti--za-da-se-uchat-kak-da-gi-svalyat__262644

Илюстрация Уикипедия САЩ се готвят да закупят стари руски вертолети, за да се учат да ги свалят, предава “Правда.ru „.„Командването по п...

Един убит и един тежко ранен при стрелба в Лондон

https://petel.bg/Edin-ubit-i-edin-tezhko-ranen-pri-strelba-v-London__262648

Мъж загина, друг е в болница в критично състояние след стрелба в северозападната част на Лондон, съобщи полицията в столицата на Великобр...

Почитаме паметта на св. цар Борис I, ето кой празнува…

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b2-%d1%86%d0%b0%d1%80-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81-i-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba/

Днес (2 май) Българската православна църква отбелязва Борисовден. Денят е посветен на паметта на св. цар Борис I – покръстител на българите. Празнуват всички с царското име Борис.
Празникът е започнал да се празнува в Средновековието, но няма писмени доказателства за точното начало.
Датата 2-и май не е случайна, на този ден през 907-ма година умира цар Борис Покръстител, един от най-великите български царе, пише нюз бг. Той е наречен равноапостолен светец.
Цар Борис I приема и учениците на Кирил и Методий през 885-а година и има важен принос за въвеждането и разпространението на българската писменост.

Материалът Почитаме паметта на св. цар Борис I, ето кой празнува… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Парламентът гласува оставката на Емил Христов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/parlamentyt-glasuva-ostavkata-na-emil-hristov-2094383

Пленарното заседание на депутатите тази седмица ще започне с гласуване да бъде ли освободен предсрочно зам.-председателят Емил Христов.
 

До дни ясно къде и кога ще се срещнат Ким Чен-ун и Тръмп

//dariknews.bg/novini/sviat/do-dni-iasno-kyde-i-koga-shte-se-sreshtnat-kim-chen-un-i-trymp-2094407

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че датата и мястото на предстоящата му среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун може да бъде обявена скоро, предаде Асошиейтед прес.

Земетресение е усетено в гръцката столица

//dariknews.bg/novini/sviat/zemetresenie-e-useteno-v-gryckata-stolica-2094406

Земетресение разтърси Гърция снощи и беше усетено в Атина, но няма съобщения за пострадали или сериозни щети според гръцките власти, предаде Ройтерс.
 
Земетресението с магнитуд 4,1 е било регистрирано в 20,50 ч. по Гринуич на 29 км североизточно от Атина

Как ЕС може да се справи с проблемите пред политиката за потребителите?

//dariknews.bg/novini/biznes/kak-es-mozhe-da-se-spravi-s-problemite-pred-politikata-za-potrebitelite-2094374

Зам. генералният директор на Генерална дирекция "Правосъдие и потребители" Франсиско Фонсека Морийо ще има среща с представители на потребителските организации, бизнеса и националните органи, отговарящи за защита на потребителите. Тя ще се състои в Дома на Европа,

Случаят с превишена власт от кмета на Червен бряг е изпратен на Специализираната прокуратура (видео)

https://zaistinata.com/%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%8f%d1%82-%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%87/

В нарушение на действащите разпоредби Данаил Вълов е разрешил отпускането на общински средства за купуването на лек автомобил от задлъжнялата градска болница Кметът на Червен бряг Данаил Вълов е превишил властта си в качеството на длъжностно лице като в нарушение на действащите разпоредби еднолично е разрешил на болницата в града да купи на лизинг нов […]

Мъж е стрелял с пистолет по велостанция в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/55nvD82Uk_c/

Мъж е стрелял по общински апарат за таксуване на велосипеди под наем в к-с “Славейков” в град Бургас. Сигналът е подаден в полицията. Община Бургас е свалила записите от камерите и призовава гражданите, ако разпознаят извършителя, да уведомят полицията или да позвънят на дежурния й номер 056 907 218.

Ето какво време ни очаква над Пиринско…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be/

Прогноза  за 02.05.2018
Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на много места в източните райони видимостта ще е намалена. След обяд, главно над планинските райони от Западна България ще се развива купеста облачност и на отделни места отново ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Топло време с максимални температури между 24° и 29°, по-ниски по Черноморието, в София около 25°.

В планините ще бъде предимно слънчево, след обяд с купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Рило-Родопската област ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра – около 13°.

Материалът Ето какво време ни очаква над Пиринско… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Глобалните военни разходи - 1,73 трилиона долара

http://clubz.bg/67335-globalnite_voenni_razhodi_173_triliona_dolara

СВЯТ САЩ оръжияcr

Глобалните военни разходи са се повишили през 2017 г. до най-високото си равнище след Студената война, като САЩ, Китай и Саудитска Арабия са начело в списъка, сочи годишният доклад на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ), публикуван днес, съобщава БТА.

Военните разходи в света са се увеличили с 1,1 процента спрямо 2016 г. и са достигнали общо 1,73 трилиона долара, предаде ДПА. 

Разходите за военни нужди са съставили 2,2 процента от глобалния БВП или по 330 долара на всеки земен жител, отбелязва ТАСС.

САЩ остават лидер с 610 милиарда долара, без изменение спрямо предишната година. На тях се пада над една трета от глобалните военни разходи в света, отбелязва ДПА. Втори е Китай, който е изразходвал 228 милиарда долара, увеличение с 5,6 процента спрямо 2016 г., като според СИПРИ е отбелязал най-голямото увеличение в абсолютна стойност - 12 милиарда долара. Делът на страната в глобалния обем е нараснал от 5,8 процента през 2008 г. до 13 процента през 2017 г. 

Саудитска Арабия е изместила Русия от третото място, изразходвайки 69,4 милиарда долара, увеличавайки разходите си с 9,2 процента. След нея в региона на Близкия изток се нареждат Иран (+9 процента) и Ирак (+22 процента). В тази част от света делът от БВП, използван за военни цели, е най-висок - 5,2 процента. Нито един друг регион не е изхарчил за военни нужди повече от 1,8 процента от БВП, отбелязва ТАСС. 

Военните разходи на Русия са спаднали през 2017 г. за първи път от 19 години (от 1998 г.) - с 20 процента в сравнение с 2016 г. - до 66,3 милиарда долара. Орязването на военния бюджет на Руската федерация с 13,9 милиарда долара е било най-голямото в света за изминалата година. СИПРИ посочва като основен фактор падането на цените на петрола. В резултат делът на военните разходи е спаднал от 5,5% до 4,3% от БВП на страната. Въпреки това руският показател продължава да е най-високият в Източна Европа.

Частично "заради усещането за заплаха, произлизаща от Русия", страните от Западна и Централна Европа са увеличили миналата година военните си разходи съответно с 12% и 1,7%. Съвкупните разходи на 29-те страни от НАТО са били 900 милиарда долара или 52% от глобалните военни разходи, отбелязва ТАСС. 

Индия е изтикала Франция на пето място, изразходвайки почти 64 милиарда долара за военни цели (увеличение с 5,5 процента спрямо предишната година). 

Данните на СИПРИ включват заплати, разходи за операции

Шoтлaндия въвeдe минимaлнa цeнa нa aлĸoxoлa

https://petel.bg/SHotlandiya-vavede-minimalna-tsena-na-al--oxola__262645

Снимка: iStock/Guliver Шoтлaндия въвeдe минимaлнa цeнa нa aлĸoxoлa днec в oпит дa нaмaли cмъpтнитe cлyчaи зapaди вce пo-пpeдпoчитaнитe oт млaдитe xopa и тeзи, ĸoитo пия...

4,1 по Рихтер разтърси Гърция

https://petel.bg/4-1-po-Rihter-raztarsi-Gartsiya__262646

Земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер усетиха в Гърция. Епицентърът му е  на дълбочина 9,4 км, като трусът е регистриран на 29 км с...

Борисовден е! Почитаме покръстителя на българите - св. цар Борис I

https://petel.bg/Borisovden-e--Pochitame--pokrastitelya-na-balgarite---sv--tsar-Boris-I__262643

Днес (2 май) Българската православна църква отбелязва Борисовден. Денят е посветен на паметта на св. цар Борис I - покръстител на българите. ...

Hannoversche Allgemeine: Съпартийците на Меркел бяха смъмрени за „детски капризи“

http://pogled.info/svetoven/evropa/Hannoversche-Allgemeine-sapartiitsite-na-merkel-byaha-smamreni-za-detski-kaprizi.94209

/Поглед.инфо/ Членовете на блока на канцлера на Германия Ангела Меркел „забавят“ прилагането на коалиционния договор по много точки, заяви по време на интервю пред Hannoversche Allgemeine генералният секретар на Германската социалдемократическа партия. В обсъждането на редица въпроси представителите на ХДС и ХСС „се държат като капризни деца“, констатира Ларс Клингбайл.

Fox News: „Отличниците“ в САЩ са все повече, а грамотните все по-малко

http://pogled.info/svetoven/amerika/Fox-News-otlichnitsite-v-sasht-sa-vse-poveche-a-gramotnite-vse-po-malko.94210

/Поглед.инфо/ Американските колежи постоянно завишават оценките на студентите и цените за обучението, но грамотността сред възрастното население вече четвърт век неуклонно пада, съобщава водещият от Fox News Тъкър Карлсън. Според изследванията, притежателите на дипломи за висше образование в САЩ са значително по-невежи от своите събратя от другите развити страни и чето са неспособни да изпълняват най-простите задачи с текстове и числа.

Contra Magazin: Германските военни летци се уволняват от Бундесвера заради нежеланието си да воюват с Русия

http://pogled.info/svetoven/evropa/Contra-Magazin-germanskite-voenni-lettsi-se-uvolnyavat-ot-bundesvera-zaradi-nezhelanieto-si-da-voyuvat-s-rusiya.94211

/Поглед.инфо/ За последния период седем пилоти на изтребители Eurofighter са подали оставка от Бундесвера, съобщава Contra Magazin. Причините за уволняванията са неизвестни, но, според изданието, германските пилоти просто „повече не искат да воюват“ и да участват в подготовката на военната кампания на НАТО срещу Русия“.

Хороскопът за днес: Телци имате нужда от партньор, Лъвове бъдете практични, Скорпиони съчуствайте, бъдете хора

http://regiona.bg/%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d1%83%d0%b6%d0%b4%d0%b0-%d0%be/

Хороскоп за 02 май 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Ден, който ви носи енергия за трансформация, интензифицира чувствата и желанията. Избягвайте да манипулирате емоциите на другите, за да постигнете някаква несъществена изгода. Правете нещата така, че да спечелят всички страни, търсете общия път.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Ще имате нужда от партньор – някой, с когото да правите нещата заедно, да споделяте, да обсъждате. Важно е преди да започнете да направите анализ на ситуацията, да имате ясна представа за правата и задълженията. Избягвайте да обещавате неща, които не са по силите ви. Правете нещата според предварителните уговорки, без да се измъквате и увъртате.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Работа и полезност са ключовите думи днес. След толкова почивни дни, след деня на труда, днес ще имате енергия поне за трима. Ще се наложи сами да запретнете ръкави и да отхвърлите някои задачи. Важно е да имате ред в работата и да го следвате. Не се разсейвате с дреболии.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Темата за изявата днес ще е особено важна за вас. Позволявате ли си да показвате какво наистина можете, давате ли израз на творческите си пориви? Важно е да анализирате себе си и да коригирате нещата, които ви пречат или спъват щастието ви. Днес може да откриете нещо очевидно и толкова просто, което през цялото време ви е било пред очите. Просто погледнете се с непредубеден поглед.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Днес ще трябва да сте практични и отговорни. Естествено, че ще ви дразнят всякакви неуредици и ще провокират силни чувства. Вместо това просто намерете източника на спокойстивие вътре във вас и продължете с нови сили и с ново вдъхновение. Важното е да не бездействайте, правете нещата, не се страхувайте от грешки.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Реалистично и практично ще подхождате към всички неща, но не се занимавайте прекалено с дреболии, не се вторачвайте в детайлите. Правете каквото трябва, тък да става каквото ще. И не позволявайте на хората около вас да ви въвличат в празни разговори и злословия. И мислете, накарайте чувствата си да станат разумни.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Правете нещата бавно и спокойно, рядко нещо е на живот и смърт, така че оставете нетърпеливците, а вие следвайте собственото си темпо. Бъдете активни и практични. Може да спечелите много, важното е да слушате и да наблюдавате внимателно. Оставете другите да се перчат и да се показват, вие дръжте основната цел в ума, в съзнанието.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Конкуренцията днес ще е движеща сила за вас. Действително понякога едно състезание може да е много стимулиращо, само не позволявайте на тревожността и злобата да изместят конкурентния дух. Бъдете преди всичко хора, съчувствайте, но не вършете работата на другите.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Не се чудете какво да направите, просто го направете. Опитайте се да овладеете разсеяността и хаотичните мисли. Време е да дадете форма на нещата, време е за постижения. Вслушвайте се внимателно в усещанията си, те действително ви показват правилния път. Просто се доверете на себе си.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Навън е толкова прекрасно и е толкова хубаво да си свободен, за да имаш възможността да си ходиш където си искаш и да правиш каквото си искаш. Принципно не е невъзможно да го осъществите, макар и за един-единствен ден. Бъдете изобретателни, делегирайте права, направете нещата различно, позволете си да вдишате свободата, допуснете я в живота си.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Отделете 10 минути, за да планирате времето си и няма да съжалявате. Един план е като архитектурния проект на сграда, после само трябва да викнете майсторите и да действате. Важно е да знаете какво правите, това е половината от задачата. И разбира се – да не се разсейвате с неща извън конкретния план. Ако сте добри планьори, после ще ви остане и време за забавления.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Денят сам по себе си не е нито добър, нито лош, зависи единствено вие какъв ще го направите. Той носи енергията на организацията, подреждането, изчистването и анализа. Избягвайте критикарството и заядливостта. Заложете на личната си енергия, извикайте оптимизма си и правете нещата така, както само вие умеете.

Материалът Хороскопът за днес: Телци имате нужда от партньор, Лъвове бъдете практични, Скорпиони съчуствайте, бъдете хора е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Правителството решава ще купува ли нови изтребители

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pravitelstvoto-reshava-shte-kupuva-li-novi-iztrebiteli-2094362

Проектите за закупуване на нови изтребители и на бронирана машина за българската армия влизат за разглеждане на заседанието на правителството другата сряда. Това стана ясно от изявление на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов.
 
Той при

Бактериите общуват помежду си, за да избягват антибиотиците

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/bakteriite-obshtuvat-pomezhdu-si-za-da-izbiagvat-antibioticite-2094393

Малко е известно за това как някои патогенни бактерии като Pseudomonas aeruginosa взаимодействат в група в присъствието на антибиотици. Изследователи от САЩ са установили, че причинителите на пневмония, сепсис и други инфекции общуват помежду си, за да избягват антибактериалните агенти, съобщи "Сай

Три четвърти от видовете в езерото Виктория са застрашени от изчезване

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/tri-chetvyrti-ot-vidovete-v-ezeroto-viktoriia-sa-zastrasheni-ot-izchezvane-2094381

Три четвърти от растенията и животните, обитаващи езерото Виктория в Източна Африка, са застрашени от изчезване, предаде ДПА, позовавайки се на изследване на Международния съюз за дивата природа.
 

Осъдиха бивш депутат за смърт на дете

//dariknews.bg/novini/bylgariia/osydiha-bivsh-deputat-za-smyrt-na-dete-2094403

14-годишният Алекс почина след операция в клиника на д-р Валентин Павлов

За археолози от БАН магистрала „Струма“ се оказа по-важна от древните паметници по трасето й (видео)

https://zaistinata.com/%d0%b7%d0%b0-%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b5%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b7%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%b0%d0%bd-%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b0/

Хераклея Синтика е античен град в днешна Югозападна България, руините на който са разположени в землището на с. Рупите, община Петрич, върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, а площта му е около 10 квадратни километра. Археологическите разкопки на Хераклея Синтика, […]

Ние и те: две информационни вселени

http://pogled.info/svetoven/nie-i-te-dve-informatsionni-vseleni.94204

/Поглед.инфо/ Как става обособяването на народите в епохата на глобализацията. Защо в света има толкова различно възприемане на историята и днешния ден. Как западният свят повтаря пътя на късния СССР. (видео)

Да се воюва с Русия е скъпо и опасно: агресията на НАТО отива в пясъка

http://pogled.info/svetoven/da-se-voyuva-s-rusiya-e-skapo-i-opasno-agresiyata-na-nato-otiva-v-pyasaka.94205

/Поглед.инфо/ Европейските средства за масова информация и специализираните институции продължават да публикуват материали, призвани да охладят горещите глави на натовските стратези. За всички мислещи хора отдавна е ясно, че войната на НАТО с Русия ще се превърне в разгром на североатлантическия алианс. Но мислещите хора сред западните генерали и политици са малцинство, затова разяснителната информационна кампания продължава.

Това е бунт. Германия отказа да плаща на САЩ ежегодния си данък от 73 млрд. долара

http://pogled.info/svetoven/tova-e-bunt-germaniya-otkaza-da-plashta-na-sasht-ezhegodniya-si-danak-ot-73-mlrd-dolara.94206

/Поглед.инфо/ Американската външнополитическа традиция леко напомня на външнополитическата традиция на Високата порта по време на разцвета ѝ. В смисъл, че всяко посещение на лидер на васална държава се възприема като нищо повече от повод за публична демонстрация на готовността му да служи на великия султан или в съвременните условия, да изпълнява исканията на президента на САЩ.

Кой ще остане в новото руско правителство

http://pogled.info/svetoven/russia/koi-shte-ostane-v-novoto-rusko-pravitelstvo.94207

/Поглед.инфо/ Икономистът Михаил Делягин назова имената на членовете на правителството, които с голяма вероятност ще запазят длъжностите си след встъпването в длъжност на президента на Русия Владимир Путин и тези, които, напротив, ще бъдат принудени да си ходят.

Американският изход

http://pogled.info/svetoven/amerika/amerikanskiyat-izhod.94208

/Поглед.инфо/ В съвременния свят, в големия поток от информация, става все по-трудно да се следят тези тектонични изменения, които се случват в световния ред. Няма време за размисъл, една световна информационна вълна следва друга. Но дайте да се опитаме да излезем от информационния поток и да наблюдаваме променящата се ситуация с конкретен пример.

Тръмп сам си съчинил медицинско свидетелство

http://clubz.bg/67334-trymp_sam_si_sychinil_medicinsko_svidetelstvo

Доналд Тръмп си съчинил сам медицинското свидетлство по време на предизборната кампания през 2016 година, разкри тогавашният лекар на милиардера Харол Бърнстейн, цитиран от Си Ен Ен.

Документът е бил насила подписан от доктора, а в него се изтъквало, че при прегледа на Тръмп не са открити никакви значими здравни проблеми.

"Той напълно ми продиктува медицинското. И аз го подписах", разказва Бърнстейн. "Здравното удостоверение е абсолютно измислено", добавя лекарят.

Документът е публикуван през декември 2015 година. В него е записано, че Тръмп има "отлично кръвно налягане" и "няма никакви проблеми със здравето". Освен това се изтъква, че Доналд притежава "голяма сила и издръжливост". Написано е, че той не злоупотребява с цигари и алкохол, както и че никога не е бил диагностициран за ракови заболявания. Отбелязано е също, че не са му правени сериозни операции освен премахването на апендисита на 10-годишна възраст и е направено заключението, че ако Тръмп стане президент то "той ще е най-здравият човек, който някога е заемал този пост".

Бърнстейн разказва пред тв NBC, че през февруари 2017 година в кабинета му влезли съветник и телохранител на Тръмп, придружен от още двама мъже. Те взели всички записи на лекаря, засягащи здравето на Тръмп. Тогава били прекъснати всички връзки с лечителя.

Това станало след като Харолд разгласил пред журналисти, че е изписвал на Тръмп лекарства за растеж на косата, за здрава кожа и за намаляване на холестерола.

В началото на тази година официално бе публикувано комюнике от военната болница в Бетезда за здравето на президента, в което се казва, че той е в отлична форма и напълно годен да изпълнява задълженията си - физически и ментално.

Западните политици устроиха политически пътуващ цирк

http://pogled.info/svetoven/zapadnite-polititsi-ustroiha-politicheski-patuvasht-tsirk.94202

/Поглед.инфо/ Понякога се създава такова впечатление, че западните политици са дотолкова неадекватни, че е време да ги затворят в лудницата. Е, добре, поне да се придържаха към една политическа линия. Но те устройват цирк на геополитическата арена. Отначало говорят едно, после кардинално променят решението си. При това мислят, че лъжата им е успяла.

Макрон навлиза в Сирия. Човекоядските планове на френския президент

http://pogled.info/svetoven/makron-navliza-v-siriya-chovekoyadskite-planove-na-frenskiya-prezident.94203

/Поглед.инфо/ Президентът на Франция Емануел Макрон заяви за намерението си да увеличи присъствието на своите войски в Сирия. Той свърза това с необходимостта да бъде продължена борбата с тероризма в рамките на операцията на международната коалиция начело със САЩ. В действителност зад действията на Париж стои съглашение, което е сключено с властите на Великобритания за създаване на независим Кюрдистан на територията на Сирия.

Участници в игра търсят ключове към съкровищата на Асеневци на хълма Царевец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836811

Участници в игра търсят ключове към съкровищата на Асеневци 
на хълма ЦаревецПриключенци от цял свят превръщат разходката си зад крепостните стени на Царевец във Велико Търново в истинско разплитане на средновековни криминални загадки. Запалените по детективските сюжети и откривателството следват тайнствени напътствия на великия примикюр на двореца, за да открият 9-те ключа към царските подземия,

Спецпрокурорът Мълър заплашил Тръмп с призовка

http://clubz.bg/67333-specprokuroryt_mylyr_zaplashil_trymp_s_prizovka

Специалният прокурор Робърт Мълър е заплашвал да прати призовка на президента Доналд Тръмп да се яви пред органите, разследващи намесата на Русия в изборите в САЩ, за да бъде разпитан, разкри бившият авдокат на държавния глава Джон Дауд, пише Ройтерс.

За първи път Мълър споменава възможността за призовка в началото на март. Предупреждението на спецпрокурора е разкрито от "Вашингтон пост". Изданието цитира четирима източника, запознати със срещата.

Мълър е заплашил с призовката, след като адвокатите на Тръмп заявили, че президентът няма задължение да говори с федералните следователи, участващи в разследването.

След тази ключова среща през март екипът на прокурора се съгласил да предостави на адвокатите на президента по-конкретна информация за темите, които следователите искат да обсъдят с държавния глава и неговите хора, съобщава "Вашингтон пост".

Вчера "Ню Йорк таймс" разкри, че американският специалнен прокурор Робърт Мълър е предал списък от близо 50 въпроса на адвокатите на Доналд Тръмп, свързани с разследването за евентуална руска намеса в изборите в САЩ от 2016 г., евентуалното съглашателство на предизборния екип на Тръмп с Русия и възможността Тръмп да е възпрепятствал правосъдието.

Според американския ежедневник повечето въпроси са главно около възможно възпрепятстване на правосъдието. Ако се докаже подобно нещо, то това е и юридическа причина за искане на импийчмънт на президента.

Списъкът включва въпроси за решенията на Тръмп да уволни бившия директор на ФБР Джеймс Коми и бившия си съветник за националната сигурност Майкъл Флин, отношението му към министъра на правосъдието Джеф Сешънс и среща в Тръмп Тауър между хора от предизборния екип на Тръмп и рускиня, която твърдеше, че предлага компромати срещу Хилъри Клинтън.

Два от въпросите гласят "Какво знаехте за телефонните разговори между Флин и руския посланик Сергей Кисляк в края на декември 2016 г.?" и "Какви усилия са били направени за свързване с Флин за обсъждане на имунитет или евентуално помилване?"

Въпросите на Мълър касаят и възможността за помилване на бивши сътрудници. През декември Флин се призна за виновен, че е лъгал ФБР за контактите си с Русия и се съгласи да съдейства на разследването на действията на вътрешния кръг на Тръмп преди встъпването му в длъжност.

Други въпроси засягат бизнес дейността на Тръмп и възможни негови разговори с личния му адвокат Майкъл Коен за имотна сделка в Москва.

Въпросите сочат и че Мълър проявява интерес към твърденията, че Тръмп е искал да го уволни миналата година, но впоследствие се е отказал.

Президентът на САЩ осъди снощи публичното разпространение на въпросите, предаде Асошиейтед прес.

"Толкова е позорно, че въпросите за руския лов на вещици са "изтекли" в медиите. Няма въпроси за таен сговор (между моя щаб и Русия)", написа в Туитър Тръмп, отбелязва БТА. 

Президентът на САЩ подчертава, че срещу него са били отправени фалшиви обвинения за извършено престъпление.

"Таен сговор, какъвто никога не е съществувал, и разследване, започнало с незаконно изтекла поверителна информация. Чудесно!", коментира Тръмп.

Земетресение разлюля Гърция

https://petel.bg/Zemetresenie-razlyulya-Gartsiya---__262638

Земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер е било усетено снощи в Гърция, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Епицентърът му е бил на д...

Среднощен ужас и паника в Петрич! Пиян охранител на магазин стреля по играещи деца в центъра, над 5 патрона изстреляни по живите мишени

http://www.struma.com/krimi/srednoshten-ujas-i-panika-v-petrich-piyan-ohranitel-na-magazin_133753/

Пиян охранител на магазин в центъра на Петрич паникьоса жителите на града, които живеят в района. Тази вечер около 23 часа съседски деца, приятели, били в парка срещу магазина.

Охранителят се появил мъртво пиян и започнал да се заяжда с тях. Малчуганите 2 момичета и 3 момчета се смеели на вида му, което вбесило гарда. Мъжът извадил газов пистолет и започнал да стреля напосоки, преследвайки децата. Те се разбягали с писъци.

Свидетели сигнализирали на телефон 112, дошли полицаи...

Продължава

Британски изтребители ще патрулират над Черно море

https://petel.bg/Britanski-iztrebiteli-shhe-patrulirat-nad-CHerno-more__262636

Британски изтребители Typhoon, базирани в Румъния, се присъединиха към мисиите на НАТО за патрулиране на въздушното пространство над Черно м...

Никол от "Гласът на България", наричана българската Адел, мислела, че пее фалшиво

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6837750

Никол от "Гласът на България", наричана българската Адел, мислела, че пее фалшиво“Това момиче не само има красив глас, тя знае да пее”, каза Иван Лечев след първото изпълнение на Никол Тодорова в кастингите на тъмно в “Гласът на България”. Тя е на 19 години и вече зрителите я наричат българската Адел. И има защо - тембърът ѝ е запомнящ се, пее въздействащо и стои на сцената уверено,

'Блудници" тази вечер по Epic Drama

https://offnews.bg//obshtestvo/bludnitci-tazi-vecher-po-epic-drama-679781.html

Нов епизод от интригуващия сериал "Блудници" можете да видите по драматичния тв канал Epic Drama тази вечер, от 22 ч.

Завладяваща драматична поредица, чието действие се развива в динамичния и космополитен Лондон в края на 18-ти век, "Блудници" предлага смел поглед към най-скъпоценната търговска дейност в града: секса.

Първи епизод на "Блудници" можете да гледате онлайн тук: www.epicdrama.bg/watch-now.

Интервю от снимачната площадка в Лондон, на която Стаснислава Айви разговаря със самата Лив Тайлър

Epic Drama стартира в Европа на 14 декември 2017 г. Новият канал от семейството на Viasat History и TV1000, само за драматични продукции, е достъпен в южна България чрез ТЕЛЕКАБЕЛ ТВ - на HD позиция 228, SD канал 185, и TV SAT COM - 23/24, в северна България – чрез NetWorx – на позиция 230, а в София – чрез NET1 на 82 канал. Сред премиерите в стартовата схема бяха създаденият от изцяло дамски творчески екип „Блудници“ и минисериалът в шест части „Клондайк“ с Тим Рот и Ричард Мадън (GOT), а в януари към тях се присъединиха разкошният „Версай“ и най-скъпият проект на шведската SVT „Ресторантът“. В средата на март дебютира испанският трилър хит „Чумата“, а на Цветница - „Миниатюристът“! Можете да гледате първите епизоди на няколко от сериалите по Epic Drama онлайн свободно на: https://www.epicdrama.bg/watch-now/.

Eднa oт cтpaнитe c нaй-cтpoги зaĸoни зa yпoтpeбa нa нapĸoтици cъздaвa cинтeтичeн ĸaнaбиc

https://petel.bg/Edna-ot-ctpanite-c-nay-ctpogi-za--oni-za-ypotpeba-na-nap--otitsi-cazdava-cintetichen---anabic__262634

Сингапур, за който се смята, че е една от страните с най-строги закони за употреба на наркотици, е напът да създаде синтетична марихуана. Ст...

Гореща сряда ни очаква

https://petel.bg/Goreshha-sryada-ni-ochakva__262635

В сряда ни очаква предимно слънчево и топло време. Ще е почти тихо.  В сутрешните часове се очаква мъгла и ниска облачност.  След обяд ...

Apple надмина очакванията за тримесечието и увеличи дивидента си

https://www.investor.bg/novini/261/a/apple-nadmina-ochakvaniiata-za-trimesechieto-i-uvelichi-dividenta-si-260336/

Производителят на iPhone се ангажира да похарчи допълнителни 100 млрд. долара за обратно изкупуване на акции

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване