Управляващата партия в Унгария забранява заселването на мигранти

http://nakratko.bg/category/25/158914/


Управляващата в Унгария партия "Фидес" иска да промени конституцията на страната, за да гарантира, че Европейският съюз няма да може да принуди страната да презаселва мигранти.

Протести на остров Лесбос срещу миграционната политика на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845700

Протести на остров Лесбос срещу миграционната политика на ЕСОколо 500 души протестират на гръцкия остров Лесбос срещу миграционната политика на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес. Много от тях носят черни знамена. Чуват се възгласи "Солидарност с бежанците". Полицията постави заграждения около главното пристанище и препречва с автобуси на силите за борба с безредиците приближаването на

Спорът за газово находище между Израел и Кипър отива на международен арбитраж

https://www.actualno.com/asia/sporyt-za-gazovo-nahodishte-mejdu-izrael-i-kipyr-otiva-na-mejdunaroden-arbitraj-news_672887.html

Израел и Кипър отиват на международен арбитраж, за да решат спор за разпределянето на природен газ в съвместно офшорно находище, според информацията, разпространена от медиите, пише базираният в САЩ гръцки новинарски портал The Greek Reporter, цитиран от "Фокус". Израелският сайт за бизнес новини "Глоубс" заяви, че двете страни не могат да се разберат как да продължат с разработването на газовото находище "Афродита", разположено на границата на съответните им иконо

“Борусия” (Дортмунд) иска вратаря на Груев

https://www.24chasa.bg/sport/article/6845671

“Борусия” (Дортмунд) иска вратаря на Груев Трансфер в Бундеслигата може да направи футболист от отбора на българския старши треньор Илия Груев “Дуисбург”. Според свикналия винаги да научава всичко първи вестник “Билд” титулярният вратар на втородивизионния отбор Марк Флекен може да премине в един от водещите германски клубове - “Борусия” (Дортмунд).

Oправдаха бивша Мис Турция, обвинена, че е обидила жертвите на опита за преврат

http://www.cross.bg/esen-obvinena-obidila-1573949.html

Турски съд оправда бивша Мис Турция, която бе обвинена, че е обидила жертвите на опита за преврат в страната през 2016 г. в свой коментар в "Туитър", предаде Ройтерс. Ътър Есен бе лишена от короната, присъдена ѝ за 2017 г., след като туитът излезе наяве и предизвика гневни реакции в социалните медии. Тя бе обвинена в "публично оскърбяване на част от обществото" със забележката, публикувана по време на честванията на годишнината от преврата. В туита, който по-късно бе изтрит, пишеше: "Тази сутрин на Деня на мъчениците, 15 юли, ми дойде цикълът. Отбелязвам деня, като кървя, символизирайки кръвта на мъчениците". Есен отрича да е имала намерение да нанесе обида. Съдът я оправда днес, позовавайки се на липса на достатъчно елементи за престъпление. Короната в крайна сметка бе дадена на подгласничката на Есен.

Джакпотът оцеля

https://www.24chasa.bg/sport/article/6845679

Джакпотът оцеляСлед тегленето на печелившите числа в 35-ия тираж на числовите игри на Български спортен тотализатор, джакпотите в тях продължават да нарастват. За следващия тираж в неделя печалбите ще достигнат общо 7 600 000 лева. Джакпотът в играта 6/49 ще бъде 3 700 000 лева. За играта 6/42 джакпотът ще е 660 000 лева, а в 5/50 сумата е до 3 000 000 лева.

Задържаха трима варненци за притежание на наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=373620

На ул. «Д-р Пискюлиев» във Варна, при извършване на полицейска проверка на мъж на 32 г. от Варна, известен на МВР и осъждан, е установено, че същият държи в себе си пакетче, съдържащо кристално вещество, и кутийка със суха тревиста маса.

Над 116 жертви заради пясъчна буря в Индия

https://frognews.bg/svqt/nad-116-jertvi-zaradi-piasachna-buria-indiia.html

Мощна пясъчна буря и проливни дъждове връхлетяха части от Индия. Стихиите отнеха живота на 116 души и причиниха значителни материални щети, предаде Франс прес.

Финансовият срив на "Тесла" продължава

http://www.mediapool.bg/finansoviyat-sriv-na-tesla-prodalzhava-news278677.html

Поредно тримесечие на загуба – този път от близо 710 млн. долара, записа производителят на електрически автомобили "Тесла". Изпълнителният му директор и технологичен предприемач Илон Мъск каза на инвеститорите да не купуват акции от компанията му, ако стомасите им не са издръжливи и те го послушаха. В резултат дяловете записаха спад от 8.6 на сто в търговията на "Уолстрийт", предаде Блумбърг. Коментарът на Мъск бе част от ексцентрична пресконференцията, на която той отказа да отговаря на "скучни" въпроси на журналисти за финансовото състояние на компанията си и допринесе допълнително за спада на акциите й след обявените вече влошаващи се резултати. Това повлече надолу котировките на "Уолстрийт" и засили притесненията на инвеститорите в способността на "Тесла" да изкарва пари в бъдеще, посочи Ройтерс. Производителят на електромобили публикува отчета си за първото тримесечие на 2018 г., според който чистата загуба за периода е 709.551 млн. долара. Това е ръст спрямо постигнатата загуба от 675.350 млн. долара през последното тримесечие на 2017 г., докато в края на март миналата година отрицателният финансов резултат е бил 330.277 млн. долара. .  Загубите на акция възлизат на 4.19 долара, което е двойно повече спрямо постигнатия негативен ефект от 2.19 долара година по-рано. "Тесла" реално търпи пето поредно тримесечие на загуба, но все пак обявените загуби са под очакваните от анализаторите.. В същото време обаче приходите на компанията от продажби на автомобили и на батерии за съхранение на енергия са се увеличили с 26 на сто – до 3.408 млрд. долара. Като свой успех компанията отчита съществения напредък в производството на по-бюджетния си електромобил Модел 3 – ръст от 40 на сто. По 2  хиляди коли седмично са били произвеждани, като дори в края на отчитания период са постигнати 2270 бройки за седмица. Това обаче е под обявените в края на 2017 г. намерения за пускане на 3 хиляди автомобила от Модел 3 седмично. Плановете на Мъск са да предприеме реформи, за да започне да работи на печалба през втората половина на годината. След тях са спирането на завода във Фремонт, Калифорния, за 10 дни през второто тримесечие, след което "Тесла" покрие поставената си цел да произвежда по 5 хил. коли Model 3 седмично към края на юни. 46-годишният предприемач продължава да настоява, че компанията му не се нуждае от привличането на допълнителен капитал и наличните 2.7 млрд. долара в края на март 2018 г. са достатъчни за оперативната й дейност. Това обаче е с 1.2 млрд долара по-малко кеш в сравнение с преди година.

Глас от Синеморец: Дойдохте от на майната си и построихте грамадните хотели, а за нас не може!

http://nakratko.bg/category/58/158912/


Високо напрежение между местните и хора от вътрешността на страната тлее в царевското село Сименорец. Ядосана и измамена заради новия Общ устройствен план на морската община се чувства 72-годишната Станка Бърканичкова. Пред Gramofona.

Предлагат на търг светлинен меч от "Междузвездни войни"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6845655

Предлагат на търг светлинен меч от "Междузвездни войни"Над 2000 лота, свързани с филмови продукции, сред които светлинният меч от "Междузвездни войни" и колесницата от лентата "Бен Хур", ще бъдат предложени на търг, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Наддаванията се организират от тръжната къща "Профайлс ин хистъри" под надслов "Икони и легенди на Холивуд".

Албанският премиер е сред 10-те лидери използващи най-много Facebook

https://www.actualno.com/curious/albanskijat-premier-e-sred-10-te-lideri-izpolzvashti-naj-mnogo-facebook-news_672885.html

Албанският премиер Еди Рама е сред десетте световни лидери, които най-много използват Facebook. Twiplomacy.com е порталът, който следи и класира потребителите на социалните мрежи и е направил списък на световните лидери, които "прекарват" най-много време в интернет. На десето място е класиран албанският премиер Еди Рама. На първо място в списъка е американският президент Доналд Тръмп. Facebook е най-голямото интернет пространство в света. Месечно социалната мрежа се използва от два

До 10 хил. лева глоба за медиума, изпратила онкоболна жена в Бразилия

https://frognews.bg/novini/10-hil-leva-globa-mediuma-izpratila-onkobolna-jena-braziliia.html

Медиумът Кармен Лазарова, която изпрати онкоболна жена при лечител в Бразилия, ще бъде глобена. Санкцията може да е до 10 хиляди лева, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Словакия тръгва по пътя на Орбан

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/03/3172798_slovakiia_trugva_po_putia_na_orban/?ref=rss


Арпад Шолтес е един от най-известните словашки журналисти. Той е част от групата разследващи журналисти, сформирана след убийството на Ян Куцяк. &quot;Покрай записките на Ян открихме много нови следи&quot;, казва той пред &quot;Дойче веле&quot;.<br /><br />- Господин Шолтес, преди два месеца бяха убити разследващият журналист Ян Куцяк и неговата годеница Мартина Кушнирова. Това убийство дълбоко разтърси Словакия. Какво изпитахте, когато научихте за жестокото...

По-малко от ден арест за 22-годишен мъж, пребил медицинска сестра в Своге

https://offnews.bg//112/po-malko-ot-den-arest-za-22-godishen-mazh-prebil-meditcinska-sestra-v-679920.html

22-годишен мъж преби медицинска сестра в Своге.

Около 16.20 ч. на 2 май в полицията е постъпил сигнал за нанесен побой на дежурна медицинска сестра в болницата в града, съобщават от пресцентъра на МВР.

Мъжът е освободен по-малко от 24 часа след нападението.

22-годишният Алекс Николаев е потърсил помощ в болницата след употреба на алкохол и лекарства. В лечебното заведение пристигнал пиян и с порязан крак. Подминал спешното отделение и тръгнал да търси познати доктори във вътрешното отделение.

Въпросната сестра му е направила забележка, че няма място там и да напусне - може би това е предизвикало агресията му, заяви пред Нова телевизия Аспарух Иванов, изпълняващ длъжността началник на полицията в Своге.

Самият Николаев признава, че е удрял жената „в главата, с ритници, с плесници”. Твърди още, че пие лекарства, за да си контролира нервите.

Вежди Рашидов внесе проект за промени в Закона за радиото и телевизията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845654

Вежди Рашидов внесе проект за промени в
Закона за радиото и телевизията
Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, заедно с група депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и от БСП, внесе проект за промени в Закона за радиото и телевизията, предава БНР.  Предлага се да отпадне разпоредбата, съгласно която решението на Народното събрание и указът на президента за определяне на членовете

Българин е осъден на 17 години затвор в Гърция за трафик на мигранти

http://nakratko.bg/category/58/158911/


Българин е осъден на 17 години затвор в Гърция за трафик на мигранти. Случаят е идентичен с този на семейството от Габрово, за който ви разказахме преди дни. След продажба бусът му попада в ръцете на каналджии, които не са го пререгистрирали.

Млад мъж зверски преби медицинска сестра в Своге

https://frognews.bg/novini/mlad-maj-zverski-prebi-meditsinska-sestra-svoge.html

Жесток побой над медицинска сестра в Своге от 22-годишен мъж, който потърсил помощ в лечебното заведение, след употреба на алкохол и лекарства. По-малко от 24 часа след инцидента нападателят вече е на свобода.

Българин е осъден на 17 години затвор в Гърция за трафик на мигранти

https://dnes.dir.bg/temida/balgarin-e-osaden-na-17-godini-zatvor-v-gartsiya-za-trafik-na-migranti

Делото е от частен характер и семейството трябва да се оправя само, отговарят държавните институции, към които то се обърнало за помощ

Най-малко 97 души станаха жертвите на силни пясъчни бури в Индия

http://www.cross.bg/radzhastan-ytar-pradesh-1573958.html

/КРОСС/ Най-малко 97 души загинаха и стотици бяха ранени при силни пясъчни бури в Северна Индия, съобщи ''Times of India''. Силните ветрове със скорост над 130 км/ч в нощта срещу четвъртък прекъснаха електричеството, изкорениха дървета и разрушиха къщи в щатите Раджастан и Утар Прадеш. Много от жертвите са спели в домовете си, които се срутили. В Утар Прадеш са потвърдени 65 смъртни случая, а в намиращият западно от него пустинен щат Раджастан – 33. Окръг Агра в Утар Прадеш е сред най-силно засегнатите, като там има най-малко 35 загинали. Прочутият мавзолей Тадж Махал в град Агра обаче не е пострадал. Бурите убиха в този щат най-малко 157 животни. Град Бхаратпур в щата Раджастан остана без ток, след като стихията повали над 1000 електрически стълба, като властите обявиха, че ще им трябват два дни, за да възстановят електроснабдяването.

Иран също напуска ядрената сделка, ако САЩ я изоставят

http://www.moreto.net/novini.php?n=373626

Иран предупреди, че ще излезе от историческата ядрена сделка със световните сили, ако американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението, съобщава "Франс прес". "Ако САЩ се оттеглят от ядреното споразумение, тогава ние няма да стоим в него", подчерта Али Акбар Велаяти, който е външнополитически съветник на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменеи.

Президентът Радев за идеята на Марешки за НАТО: Това са шеги

https://frognews.bg/novini/prezidentat-radev-ideiata-mareshki-nato-tova-shegi.html

Мисля, че това са шеги. Няма как да коментираме сериозно такава тема, каза пред журналисти президентът Румен Радев, попитан за коментара му като върховен главнокомандващ на идеята на лидера на партията ”Воля” Веселин Марешки за референдум за излизане на България от НАТО.

Главчев: Нямаше причина да се иска оставката на Емил Христов

https://www.actualno.com/politics/glavchev-njamashe-prichina-da-se-iska-ostavkata-na-emil-hristov-news_672884.html

Нямаше абсолютно никакви основания да се иска отстраняването на Емил Христов като зам.-председател на парламента. Това каза в ефира на bTV депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. Вчера депутатите отхвърлиха искането на БСП за освобождаването на Христов заради недопускането в сградата на парламента на хора с увреждания. Спазен е редът, по който има достъп в Народното събрание, оттам нататък мотивите бяха измислени, коментира Главчев. Според него в случая става дума за нелепо стечение на обстоятелст

БЕХ тегли нов заем за 1 млрд. лева

https://frognews.bg/novini/beh-tegli-nov-zaem-1-mlrd-leva.html

Най-голямото държавно енергийно дружество - Български енергиен холдинг (БЕХ) ще пласира нова емисия облигации за набиране на 1 млрд. лева или 500 млн. евро. Това съобщиха от дружеството, което днес е избрало инвестиционен консултант по бъдещата сделка.

Осъдиха българин на 17 години затвор в Гърция за трафик на мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845628

Осъдиха българин на 17 години затвор в Гърция за трафик на мигрантиБългарин е осъден на 17 години затвор в Гърция за трафик на мигранти. След продажба бусът му попада в ръцете на каналджии, които не са го пререгистрирали, информира Би Ти Ви.  Преди 6 години Николай Иванов от Враца, който се занимава с ремонт на автомобили, обявява за продажба в интернет свой бус. Купуват го румънци.

Нанков: Километър магистрала у нас е 3, 1 млн. евро

https://frognews.bg/novini/nankov-kilometar-magistrala-nas-3-1-mln-evro.html

Напълно реалистично е в края на 2024 година автомагистрала ”Хемус” да бъде изцяло завършена. Това стана ясно от днешното изслушване в парламента на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Герджиков отговори на обвиненията на НС: Сиромахомилство! Поискахме 16 800 лв. за 20 видни юристи

https://dnes.dir.bg/politika/gerdzhikov-otgovori-na-obvineniyata-na-ns-siromahomilstvo-poiskahme-16-800-lv-za-20-vidni-yuristi

Има народни представители, които не правят нищо друго освен да натискат копчета, но за тях не се казва, че взимат много пари, заяви той

В 60 страни, сред които България, ще се разкрият секции за турските избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845613

В 60 страни, сред които България, ще се разкрият секции за турските избориВ 60 страни, сред които България, ще бъдат разкрити секции, в които ще подават вота си турските граждани, живеещи зад граница, за президентските и парламентарни избори на 24 юни. Висшата избирателна комисия (ВИК) обяви, че общо 123 секции ще бъдат разкрити за живеещите в чужбина избиратели. Гласуването ще става в дипломатическите представителства

Чилич отпадна още на старта в Истанбул и върна Григор Димитров в топ 4

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/03/3173259_chilich_otpadna_oshte_na_starta_v_istanbul_i_otstupi/?ref=rss


Финалистът от Australian Open Марин Чилич сдаде титлата в Истанбул още след първия си мач, а това му костваше и четвъртото място в световната ранглиста. От понеделник не него ще бъде Григор Димитров, който ще напредне с една позиция.<br /><br />Чилич допусна тежка загуба с 4:6, 2:6 от Малек Джазири в двубой от втория кръг на турнира на червени кортове в Истанбул, който е от категория "АТП 250". Шампионът от 2017 г. беше категорично надигран от намиращия се във възход...

Мая Манолова внася законодателни промени за защита правата на децата с един родител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845622

Мая Манолова внася законодателни промени за защита правата на децата с един родителОмбудсманът Мая Манолова и майката на три деца Златина Хаджипанайотова, организатор на първомайския протест „Код: черно“, ще внесат утре, 4 май 2018 г., в 10.30 часа в Народното събрание законодателни промени, които се отнасят към условията за получаване на наследствена и персонална пенсия от деца, останали без един или двамата си родители,

ВВС на САЩ провеждат тестове на гравитационна атомна бомба

http://www.cross.bg/sili-militarycom-bomba-1573956.html

/КРОСС/ Военновъздушните сили на САЩ са провели тестове на гравитационна атомна бомба B61-12, съобщава Military.com. Според генерал Джек Уайнстейн, заместник-началник на щаба по стратегическото сдържане и интеграцията на ядрените въоръжени сили, са проведени 26 теста. Модернизираните бомби са пет пъти по-точни от предшествениците си - B61-3, B61-4, B61-7 и B61-10. Не се уточнява какви самолети са използвани за изпитанията. Според Military.com новото оръжие трябва да бъде съвместимо с платформата на многофункционалния изтребител от пето поколение F-35 Lightning II и ще постъпи на въоръжение през 2020 година. Планира се новите бомби да бъдат доставени във военните бази на САЩ в Европа – Германия, Италия, Турция, Белгия и Холандия. Програмата за модернизация на ядрените сили на САЩ, разчетена за периода 2017-2046 година, ще струва 25 милиарда долара, допълва Military.com.

Нови контактни лещи помагат на далтонистите

http://www.cross.bg/leshti-kontaktni-taka-1573960.html

/КРОСС/ Учени от Бирмингамския университет са разработили контактни лещи, с чиято помощ се коригира зрението на хора с далтонизъм, съобащава www.birmingham.ac.uk. Далтонизмът е болест на очите, вследствие на която човекът не различава някои цветове. Към този момент болестта е нелечима. Досега са правени експерименти за механично преодоляване на този проблем, но съществуващите устройства са много големи и скъпи. Новата разработка използва обикновени контактни лещи, върху които се нанася производно на родамина вещество, което подобрява значително цветовите възприятия. Веществото усилва контраста между зеления и червения цвят и така окото ги възприема по добре. Според учените методът може да бъде използван както при котнактни лещи, така и при очила, а цените са ниски. Предстоят още изследвания, за да може новите лещи да влязат в масово производство.

Варна ще е домакин на международен турнир по плуване

http://www.moreto.net/novini.php?n=373564

Международен турнир по плуване - Black Sea Cup ще се състои във Варна, научи Moreto.net. Състезанието ще се проведе от 1 до 3 юни на 50-метров открит басейн в комплекс ”Приморски”. Турниръj е по всички правила на ФИНА и ще бъде под ръководството на сертифициран международен съдийски състав.

Убийство от ревност в Хасковско

https://www.actualno.com/crime/ubijstvo-ot-revnost-v-haskovsko-news_672883.html

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем и задържа 33-годишен мъж за убийство, извършено с особена жестокост, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив. Окръжната прокуратура привлече като обвиняем Живко З., на 33 г., за това, че вчера, 2 май, в землището на с. Браница, обл. Хасково, умишлено умъртвил 27-годишната Б. И., като деянието е извършено с особена жестокост. След възникнал битов скандал, провокиран от ревност, Живко З. нанесъл многобройни удари с нож по тялото

Проф. Станилов: Аз никога не плача

https://dnes.dir.bg/politika/prof-stanilov-az-nikoga-ne-placha

Точно на Корнелия Нинова няма да се разплача. увери професорът, депутат от "Атака" и ОП

Юнкер призова Белгия да даде гражданство на британските служители на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845604

Юнкер призова Белгия да даде гражданство на британските служители на ЕСБелгия трябва да прояви великодушие спрямо членовете на персонала на ЕС, които са британски граждани и кандидатстват за белгийско гражданство заради Брекзита, каза днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ДПА. Агенцията отбелязва, че сега, когато до британското напускане на ЕС остава по-малко от 1 години,

Кейт Уинслет: Изпитвам неудобство от жени, облечени така, че останалите да ги зяпат

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6845587

Кейт Уинслет: Изпитвам неудобство от жени, облечени така, че останалите да ги зяпатБританската актриса и носителка на "Оскар" Кейт Уинслет, известна със своята елегантност на червения килим, е отправила призив към дамите да не разголват твърде щедро плътта си, когато попадат във фокуса на вниманието, пише в. "Дейли мейл". 42-годишната звезда смята, че известните представителките на нежния пол показват изобилие от плът,

Мария Габриел: Потребителят в Европа трябва да знае кой използва данните му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845585

Мария Габриел: Потребителят в Европа трябва да знае кой използва данните муБългарският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел заяви пред  БНТ, че трябва да се запази способността на платформите и социалните мрежи да са иноватори и мотор за растеж, но не трябва да се оставят и да диктуват закон на джунглата. Тя подчерта важността на това личните данни на европейските потребители да са защитени,

Мъжът, осъден за тормоз на Сандра Бълок, се самоуби

https://www.actualno.com/showbusiness/myjyt-osyden-za-tormoz-na-sandra-bylok-se-samoubi-news_672882.html

Мъжът, осъден за тормоз на Сандра Бълок през 2014 г., се самоуби, след като се затвори вкъщи в продължение на няколко часа. В продължение на часове полицията се опитваше да го вразуми. Напразно. В сряда 42-годишният Джошуа Корбет се самоуби в дома си в Ла Кресента, в Калифорния. През 2014 г. той бе осъден за заплахи и тормоз на американската актриса Сандра Бълок. По онова време той бил влязъл в дома й, докато звездата е била с четиригодишния си син. Актрисата паникьосана бързо е извикала помощ.

Глоба до 10 000 лева за медиума, който изпрати болната Теди в Бразилия

https://offnews.bg//obshtestvo/globa-do-10-000-leva-za-mediuma-kojto-izprati-bolnata-tedi-v-brazilia-679919.html

Определящата се като медиум Кармен Лазарова, която заведе болната от рак българка Теодора Маджарова на лечение при мистериозен маг в Бразилия, ще бъде глобена. 

Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след участието си в парламентарния блицконтрол.

Проверката по случая с Кармен Лазарова е извършена. Установено е, че лицето не е вписано в регистъра на Столичната регионална здравна инспекция на имащите право да упражняват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве, съгласно Закона за здравето, обяви Кирил Ананиев.

Констатираното нарушение е, че Кармен Лазарова дава здравни съвети на сайта си без да има необходимата квалификация - тя няма медицинско образование. Вече има издаден акт за нарушение.

Глобата е до 10 хил. лв., но точният ѝ размер ще стане ясен след издаване на наказателното постановление, стана ясно от думите на здравния министър.

Проблемът е по-сериозен от този единичен случай на нерегламентирани медицински консултации, което ни дава основание да работим по промени в Закона за здравето. Необходимо е много по-ясно да се регламентира дейността, която е призната и законна и категорично да бъде определена тази дейност, която е непозволена, коментира още министър Ананиев.

Министерство на здравеопазването напомня, че всяка регионална здравна инспекция на сайта си води публично достъпен регистър на обектите, в които законно се практикуват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве.

В проекта за Областна здравна карта на Бургас са пропуснати пет лечебни заведения

https://zaistinata.com/%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0/

Съкращаване на болнични легла, неправилна методика за определяне на необходимите специалисти и предполагаема техническа грешка, която изважда от здравната карта 5 лечебни заведения в областта. Това са изводите, до които са стигнали здравните екперти и власти в Бургаско след прегледа на проекта за нова здравна карта за областта. Против заложените параметри в проекта за нова […]

Европа затяга финансирането на европейските партии

http://www.mediapool.bg/evropa-zatyaga-finansiraneto-na-evropeiskite-partii-news278676.html

Политическите партии в страните членки на ЕС ще могат да получават средства, само ако покажат на своите уебсайтове логото и програмата на европейското семейство, към което принадлежат. Tова предвиждат измененията на регламента, отнасящ се до статута и финансирането на европейските политически партии и европейските политически фондации, подписани в четвъртък от Лиляна Павлова и шефът на ЕП Антонио Таяни.  Друг ключов елемент на промените е финансирането на партиите да бъде пропорционално на подкрепата, която получават на изборите. Регламентът определя и по-строги изисквания за формиране на политическа партия и вече физически лица няма да имат право да създават такава. Приемането на досието беше включено като приоритет в програмата на българското председателство, предвид предстоящите през 2019 година избори за Европейски парламент и предвид факта, че новите правила трябва да влязат в сила преди 30 юни 2018 – датата, от която европейските политически партии могат да кандидатстват за финансиране за следващата финансова година. Финансирането за текущата 2018 година няма да бъде засегнато от новите правила. За да получат средства от ЕС за 2019 г. обаче, страните, партиите и фондациите ще трябва да се съобразят с промените в Регламента. Законодателният акт ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му в официалния вестник на ЕС.

Второ място за КПС "Астери" - Варна на международен турнир

http://www.moreto.net/novini.php?n=373586

Състезателите на КПС "Астери" заеха 2-ро място в класацията по медали на международния турнир "Талент къп", който се проведе от 27 до 29 април в плувен комплекс "Дианабад" София, научи Moreto.net. Само с 15 деца на възраст от 9 до 14 години "Астери" успя да се класира на престижното второ място изпреварвайки клубове с по 38 участника.

Дилемата: Живот под наем или кредит до гроб!

https://petel.bg/Dilemata--ZHivot-pod-naem-ili-kredit-do-grob-__262931

Състоянието на пазара с имоти у нас коментират в "Околосветско" Жилищният пазар в момента е такъв - предлагане почти няма, а цените раста...

Френски изтребители започнаха да охраняват балтийските страни

https://petel.bg/Frenski-iztrebiteli-zapochnaha-da-ohranyavat-baltiyskite-strani__262932

Илюстрация Уикипедия Четири френски изтребителя "Мираж 2000-5" започнаха днес мисия по охраняване на въздушното пространство на трите бал...

Бългapитe зaбoгaтяxa c 6,1 милиapдa лeвa зa гoдинa

https://petel.bg/Balgapite-zabogatyaxa-c-6-1-miliapda-leva-za-godina__262933

2017 гoдинa e билa нaй-дoбpaтa зa финaнcoвoтo бoгaтcтвo нa дoмaĸинcтвaтa в Бългapия зa пocлeднoтo дeceтилeтиe, пoĸaзвaт дaнни нa Іnduѕtrу Wаtсh. Πpeз пpeдxoднaтa гoдинa тo c...

Цял ден Светлана Йорданова от кримиотдела приема поздрави

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6845570

Цял ден Светлана Йорданова от кримиотдела
приема поздравиРедакторът в криминалния отдел на “24 часа” Светлана Йорданова празнува  рожден ден. С еднаква лекота тя умее да редактира текстове и да пише увлекателни истории, свързани с подземния свят. Пожелаваме ѝ много пътешествия и много щастливи мигове с любимите хора. Честито и наздраве,

Експерт: Пътищата не са некачествени, ремонтите са закъснели

https://www.vesti.bg/bulgaria/ekspert-pytishtata-ne-sa-nekachestveni-remontite-sa-zakysneli-6081934

„Когато един път не се поддържа с необходимите средства, той се разрушава все по-бързо и по-бързо. Хората са абсолютно прави да протестират”, заяви председателят на УС на Научно-техническия съюз по транспорт инж. Ясен Ишев

Глоба до 10 000 лв. за Кармен Лазарова, давала здравни съвети без образование

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845554

Глоба до 10 000 лв. за Кармен Лазарова, давала здравни съвети без образованиеЖената, завела тежко болната Теодора в Бразилия, е нарушила закона, като е давала здравни съвети през интернет страницата си, без да има медицинско образование Здравното министерство санкционира Кармен Лазарова, която заведе тежко болната Теодора Маджарова при медиум в Бразилия. Случаят скандализира институциите, след като стана ясно,

Компанията на Илън Мъск губи около 6500 долара на минута

https://www.actualno.com/america/kompanijata-na-ilyn-mysk-gubi-okolo-6500-dolara-na-minuta-news_672881.html

Американската компания „Тесла“ на Илън Мъск губи по около 6500 долара ежеминутно, изчисли „Блумбърг“. Ако компанията в близко бъдеще не привлече допълнително финансиране, то в края на 2018 г. тя няма да има налични средства. Вече пет тримесечия поред „Тесла“ е на червено. В края на 2017 г. компанията разполагаше с 3,4 милиарда долара налични средства, при това дългът й беше почти три пъти по-голям – 9,4 милиарда долара, преда

Отблясъци и дамски стил в 75 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6845376

Отблясъци и дамски стил в 75 кв. мТова стилно съвременно жилище се намира в Москва и интериорът му е дело на София Халеева. Апартаментът е собственост на активна млада жена, която много пътува по света и има разностранни интереси, включително в областта на изкуството. Именно динамичният й начин на живот е диктувал условностите в дома, а именно желанието за максимален комфорт,

Принц Хари и Меган Маркъл ще получат внушителен сватбен подарък от кралица Елизабет Втора

http://www.cross.bg/kralitza-elizabet-vtora-1573948.html

/КРОСС/ Британският принц Хари и американската му годеница Меган Маркъл призоваха за благотворителни дарения, вместо подаръци за предстоящата им сватба на 19 май. Въпреки това се очаква младоженците да получат внушителен сватбен дар от кралица Елизабет Втора, пише в. "Дейли експрес". Предвид практиката й да раздава имоти, се очаква Нейно Величество да подари на принц Хари и Меган Маркъл вила "Йорк котидж", която се намира в провинциалното й имение Сандрингам в Норфолк. Кралица Елизабет Втора подари на по-големия си внук принц Уилям за сватбата му с Кейт Мидълтън през 2011 г. 10-стайната къща Анмър Хол в Сандрингам. Коментирайки очаквания внушителен подарък, кралският биограф Дънкан Ларкъм казва: "Кралицата има навика да раздава имоти, така че шансът принц Хари и Меган Маркъл да се окажат горди собственици на резиденция извън Лондон е голям. Макар да не е потвърдено, вероятно това ще бъде "Йорк котидж" в Сандрингам". Вилата се намира в разрастващото се имение на Нейно Величество в Норфолк на около 180 километра от двореца Кенсингтън в Лондон, където понастоящем живее двойката. Преди Йорк котидж са обитавали бабата и дядото на кралица Елизабет Втора – крал Джордж Пети и кралица Мери. Нейно Величество наследява имението от баща си Джордж Шести след смъртта му през 1952 г., припомня изданието. *Снимка: Уикипедия

"Демократична България" приветства европравилото "пари срещу законност"

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/03/3173248_demokratichna_bulgariia_privetstva_evropraviloto_pari/?ref=rss


Липсата на върховенство на правото ограничава растежа и е основната причина България да не се е възползвала напълно от плюсовете на членството й в ЕС. Това заяви на пресконференция икономистът от Центъра за либерални стратегии и финансови анализатор на "Демократична България" Георги Ганев.<br /><br />"Докато този проблем не бъде решен, никакъв напредък няма да има. А в настоящата управляваща политическа конфигурация няма каквото и да било желание той да бъде...

Здравното министерство санкционира Кармен Лазарова

http://nakratko.bg/category/58/158909/


Здравното министерство санкционира Кармен Лазарова, която заведе тежко болната Теодора Маджарова при медиум в Бразилия.

Мъж уби жена си от ревност

https://dnes.dir.bg/krimi/ubiystvo

Убийството е извършено по особено жесток начин

Контрабандно внесени в САЩ шумерски клинописни таблици се оказват от загадъчния град Ирисагриг

http://nakratko.bg/category/29/158908/


През миналата година американската компания Hobby Lobby беше обвинена в незаконно придобиване на контрабандни стоки – хиляди древни клинописни таблици от Ирак, закупени за новия Библейски музей на компанията, изграден във Вашингтон.

Световна верига хотели с интерес към Черноморието ни

http://www.moreto.net/novini.php?n=373598

Световната верига хотели „Мариот“ проявява интерес към обекти по Черноморието ни. Единият се намира във Варненско. Това каза във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Moreto.net. Тя допълни, че веригата вече запонала със свой хотел в страната.

Президентът Радев нарече "шега" изказването на Марешки за НАТО

http://nakratko.bg/category/59/158907/


Президентът Румен Радев нарече "шега" изказването на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки, който предлага референдум за излизане на България от НАТО.  "Мисля, че това е шега.

Откакто съществува празникът Първи май, се прави всичко, за да бъде подменен смисълът му

http://pogled.info/svetoven/otkakto-sashtestvuva-praznikat-parvi-mai-se-pravi-vsichko-za-da-bade-podmenen-smisalat-mu.94247

/Поглед.инфо/ Откакто съществува празникът Първи май, се прави всичко, за да бъде подменен смисълът му. През 1919 г. полицията е биела, а през 1939 е бил официално честван, като във вестниците на режима Борис-3 е бил обявяван за "пръв работник на нацията".

Ердоган е готов да жертва демократични права, заради визията си за Турция

http://pogled.info/svetoven/erdogan-e-gotov-da-zhertva-demokratichni-prava-zaradi-viziyata-si-za-turtsiya.94248

/Поглед.инфо/ Ердоган не просто иска властта, но има и визия какво да прави с нея. Той иска да направи Турция не само регионална сила, но и световна сила със силна икономика, със силна армия, която може да налага воля за различни свои политики, с благоденстващо население. За постигане на тази цел е готов да жертва някои от демократичните правила и права и свободи на своите граждани. Това каза в интервю за предаването „12+3“ дипломатът Петър Воденски.

Няма да се спестяват пари от спешната помощ, уверява министър Кирил Ананиев

http://nakratko.bg/category/59/158906/


Няма да се спестяват пари от спешната помощ, каза каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

"Спотифай" увеличи платените си клиенти и сви загубата си

http://www.mediapool.bg/spotifai-uvelichi-platenite-si-klienti-i-svi-zagubata-si-news278675.html

Шведската компания за музикални стрийминг услуги "Спотифай" (Spotify) обяви намаление на загубата си през първото тримесечие на 2018 г. и ръст както на платените потребители, така и на ползвателите на безплатните услуги, Инвеститорите обаче са разочаровани, тъй като прогнозите за годишните резултати на компанията остават без промяна. Загубата е спаднала до 41 милиона евро (49 милиона долара) през първите три месеца на годината спрямо 139 милиона евро за същия период преди година и 87 милиона евро през четвъртото тримесечие на миналата година. Компанията очакваше загубата за разглеждания период да бъде 50-80 милиона евро. Приходите са достигнали 1.13 милиарда евро за тримесечието или с 26 процента повече на годишна основа, но са спаднали с 1 процент спрямо предходното тримесечие. "Спотифай" продължава да прогнозира загуба от 230 до 330 милиона евро за годината, макар да е увеличила с 4 млн. до 75 млн. своите платени потребители, а ръстът при тези, които ползват безплатни услуги, е с 9 млн. до 99 млн. души. След стабилен дебют на пазара миналия месец акциите на "Спотифай" се сринаха след приключването на официалната търговия в сряда вечерта. Главният изпълнителен директор и съосновател на компанията Даниъл Ек каза по телефона пред репортери и анализатори, че "Спотифай" очаква продължаващ растеж на стрийминг услугите и че не се притеснява от конкуренцията на "Епъл" (Apple), предаде Франс прес, цитирана от БТА. На фона на най-новите данни "Спотифай" остава доста напред пред "Епъл мюзик" (Apple Music). Американският технологичен гигант съобщи през март, че има 38 милиона абонати на тази услуга, която пусна през 2015 година и няма безплатен вариант. "Спотифай" отчита особено силен растеж на безплатната си услуга в страните с нововъзникваща пазарна икономика като Виетнам и Тайланд - два пазара, на които компанията влезе наскоро. Тя отчита и набиране на инерция в Япония - втория по големина музикален пазар в света, където компактдисковете все още доминират.  

Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден 2018“ на 4 май в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0OM1pw-yLyw/

15-то издание на Националния тракийски фолклорен събор „Гергьовден 2018“ започва на 4 май  2018 г. /петък/, от 08.00 ч. на откритата сцена на НЧ „Светлина 1939“ в Поморие. Традиционно той ще събере представители от различни краища на страната, които ще представят на жители  и гости на Поморие индивидуални и групови фолклорни изпълнения.

Официалното му откриване е предвидено за 10,30 ч.

Русия показва супер ракетата "Кинжал" на парада за 9-ти май

http://www.cross.bg/kinzhal-rysiya-nyama-1573964.html

/КРОСС/ В парада на победата на 9 май в Москва ще участват изтребители МиГ-31К, въоръжени с най-новия ракетен комплекс "Кинжал". Това съобщи министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, предава РИА "Новости". В празника, освен съвременните самолети Су-57, Су-З0СМ и МиГ-29СМТ, ще вземат участие и модернизирани МиГ-31К, оборудвани с най-новите хиперзвукови ракетни комплекси "Кинжал", каза Шойгу. Той добави, че на военния парад ще бъдат представени и други перспективни образци на оръжие и военна техника. Преди време, когато Путин се похвали с въпросните ракети,  ген. Джон Хайтън, шеф на стратегическото командване на САЩ, каза, че няма доказателства Русия да има на въоръжение "непобедимо" хиперзвуково оръжие. На сайта на руското министерство на отбраната в публикация от днес се твърди, че "Кинжал" няма аналог в света. Благодарение на високите летателно технически характеристики на самолета МиГ-31 и хиперзвуковата аеробалистична ракета, трудно забележима от радарите и високоманеврена, комплексът "Кинжал" няма аналози в света, твърди сайтът.

България залага на шоу, невиждано досега в тв излъчването на Евровизия

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bylgariia-zalaga-na-shou-nevizhdano-dosega-v-tv-izlychvaneto-na-evroviziia-2094877

Българските представители в Евровизия стъпиха за втори и последен път на сцената в Лисабон преди генералната репетиция за първия полуфинал. "Икуинокс" (Equinox) предизвиква огромен интерес сред феновете на конкурса по света, като букмейкърите поставят страната ни сред фаворитите за

Градският прокурор на София се гласи за шеф на Апелативната спецпрокуратура

https://frognews.bg/novini/gradskiiat-prokuror-sofiia-glasi-shef-apelativnata-spetsprokuratura.html

Градският прокурор на София Емилия Русинова се кандидатира за шеф на Апелативната специализирана прокуратура. Това стана ясно от публикация на онлайн страницата на ВСС.

Бизнесът ще спести милиарди левове при влизане на България в еврозоната

https://www.actualno.com/business/biznesyt-shte-spesti-miliardi-levove-pri-vlizane-na-bylgarija-v-evrozonata-news_672869.html

Влизането на България в еврозоната ще има и краткосрочни, и дългосрочни позитиви. Само спестените от обмяна на валута пари за българските фирми ще бъдат 1 млрд. лева годишно. Това показва анализ на Института за пазарна икономика за ефектите за българската икономика от присъединяване към ERM II (чакалнята на еврозоната) и самата еврозоната.  Присъединяването към валутния блок ще доведе до намаление на таксите по банкови преводи към страните от него. Това ще спести разходи за българ

Схемите с чудодейно лечение– ненаказани у нас

https://frognews.bg/novini/shemite-chudodeino-lechenie-nenakazani-nas.html

Измамите с чудодейното лечение на болни у нас са практически безнаказани. Твърдят го близките на Ева Иванова от София, която почина в Тайланд през 2014 г.

Зам.-министър Ангел Попов: Подкрепата от европейските фондове е важна за развитието на транспортната мрежа

http://www.cross.bg/angel-popov-sofiya-1573973.html

/КРОСС/ За нас е важно Кохезионният фонд и Европейският фонд за регионално развитие да продължат да предоставят нужната подкрепа за реализацията на Трансевропейската транспортна мрежа в периода до 2030 г. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на австрийския форум „Транспортната инфраструктура“, който се проведе в София. По думите му, финансовата подкрепа от европейските фондове е от голямо значение за по-слабо развитите региони, където все още са нужни огромни усилия, за да се създадат липсващите връзки и да се отстранят тесните места в транспортните мрежи. Заместник-министър Ангел Попов изтъкна, че и след 2020 г., българската страна ще продължи да работи по изграждането на железопътната инфраструктура по направлението „север-юг“ от Видин до Кулата, както и връзките към западните ни съседки Сърбия и Македония. Необходимите средства за проектите по тези направления са малко над 4 млрд. евро, каза още той. Ангел Попов подчерта, че от голямо значение е и подобряването на железопътните връзки в Северна България, като в зависимост от средствата, които ще бъдат осигурени през следващия програмен период, ще се търсят възможности за подготовка и модернизация на жп линиите Русе – Варна, София – Варна и Русе – Димитровград. „Приоритетните пътни проекти, предвидени за реализация след 2020 г

Президентът за предложения от Марешки референдум за НАТО: Шега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845533

Президентът за предложения от Марешки референдум за НАТО: ШегаПрезидентът Румен Радев нарече "шега" изказването на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки, който предлага референдум за излизане на България от НАТО, предаде БНР.  "Мисля, че това е шега. Няма как да коментираме сериозно такава тема. Няма как. България е част от НАТО. Това е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем

Румен Драганов: Очакваме интензивни пътувания за майските празници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845522

Румен Драганов: Очакваме интензивни пътувания за майските празнициОчакваме интензивни пътувания за майските празници. Това каза пред БНР  Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. През първите 7 дни на месец май се очакват около 540 хиляди пътувания в страната. От тях 70 хиляди са за чужбина. Най-голяма част отиват към съседна Гърция, но също така и към Македония, Сърбия,

Вдигат екотаксите за старите автомобили

http://nakratko.bg/category/59/158905/


Министърът на околната среда Нено Димов съобщи, че ще бъдат променени екотаксите за автомобилите.

Рахой: Разпускането на ЕТА е шумотевица и пропаганда

https://dnes.dir.bg/svyat/rahoy-razpuskaneto-na-eta-e-shumotevitsa-i-propaganda

Каквото и да прави ЕТА, тя е виновна за смъртта на 853 души и няма да остане ненаказана

От последните минути! Тежка катастрофа на Е-79 преди Монтана, пътят към Дунав мост 2 е затворен /снимки/

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Tezhka-katastrofa-na-E-79-predi-Montana--patyat-kam-Dunav-most-2-e-zatvoren--snimki-__262925

Тежка катастрофа е станала на международния път Е-79 на влизане от Враца в Монтана, видя само репортер на агенция BulNews.bg. ТИР с видинска реги...

Преизчисляват лихви по заеми: От 1 юли БНБ спира смятането на индекса СОФИБОР

https://petel.bg/Preizchislyavat-lihvi-po-zaemi--Ot-1-yuli-BNB-spira-smyataneto-na-indeksa-SOFIBOR__262926

Лихвите по много от банковите заеми в лева може да се изчисляват по нов начин от 1 юли. Причината е, че БНБ спира да поддържа индекса СОФИБО...

За пръв път от 5 г.: България не е сред държавите „пирати”

https://petel.bg/Za-prav-pat-ot-5-g---Balgariya-ne-e-sred-darzhavite----pirati---__262927

За първи път от пет години България не е сред държавите „пирати”, ограбващи интелектуална собственост. Според посланика на Съединените ...

След два дни НАСА ще изстреля към Марс робот-геолог

https://petel.bg/Sled-dva-dni-NASA-shhe-izstrelya-kam-Mars-robot-geolog__262928

След два дни НАСА ще изстреля към Марс робот-геолог. Той ще изследва вътрешния строеж на Червената планета и доколко структурата ѝ прилич...

Откриха коя е най-смъртоносната кръвна група

https://petel.bg/Otkriha-koya-e-nay-smartonosnata-kravna-grupa-__262929

Японски учени стигнаха до извода, че нулевата кръвна група е свързана с три пъти повишен риск от смъртност при тежки травми, в сравнение о...

22-годишен пациент преби медицинска сестра с ритници (Видео)

https://petel.bg/22-godishen-patsient-prebi-meditsinska-sestra-s-ritnitsi--Video-__262930

22-годишен младеж нанесе побой над медицинска сестра в Своге. Той потърсил помощ в лечебното заведение след употреба на алкохол и лекарств...

След сън: "Дете индиго" води болната Теодора в Бразилия!?

https://petel.bg/-Sled-san--Dete-indigo-vodi-bolnata-Teodora-v-Braziliya--__262923

Кармен Лазарова, която заведе Теодора в Южна Америка, твърди, че болната жена е поела осъзнат риск с предприемането на това пътуване. По ду...

Предлагат на търг светлинен меч от "Междузвездни войни"

https://petel.bg/Predlagat-na-targ-svetlinen-mech-ot-Mezhduzvezdni-voyni__262921

Над 2000 лота, свързани с филмови продукции, сред които светлинният меч от "Междузвездни войни" и колесницата от лентата "Бен Хур", ще бъдат п...

Заместник-министър Николова: 42 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ са инвестирани в подкрепа на висши учебни заведения

http://www.cross.bg/nikolova-ychebni-zavedeniya-1573972.html

/КРОСС/ „За първи път с европейско финансиране и с европейската солидарност имаме възможност да подкрепим един знаков обект, свързан с това да развиваме  спортния потенциал на страната ни“. Проектът за  модернизиранe сградата на НСА „Васил Левски“ е първият, фокусиран за подкрепа на висше училище със спортна насоченост. С изпълнението му ще създадем предпоставки за развитие на спортен дух и постигане на по-високи спортни цели. Това коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова пред журналисти  при откриването на ремонтните дейности на сградата на спортната академия, намираща се на ул. „Гургулят“ 1. С над 42 млн. лв. инвестиции във висши учебни заведения Оперативна програма „Региони в растеж“ допринася за по-качествено образование. В допълнение, ще се създаде и възможност с над 93 млн. лв. да бъдат подкрепяни проекти, свързани с изграждането на спортна инфраструктура,  които ще трябва да генерират приходи и да изплащат нисколихвено кредитиране,  предоставено с възможността на оперативната програма и на държавата, стана ясна още от думите на заместник регионалния министър. В настоящия програмен период над 619 млн. лв

Близо 57 хил. фермери получиха 441 млн. лв. за зелени практики

https://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2018/05/03/3173243_blizo_57_hil_fermeri_poluchiha_441_mln_lv_za_zeleni/?ref=rss


Държавен фонд "Земеделие" изплати над 441.2 млн. лева за 2017 г. по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания (ЗДП), съобщи пресслужбата на фонда.<br />Подпомагане по схемата получават 56 972 земеделски стопани, които спазват селскостопански практики благоприятни за климата и околната среда на цялата площ, която стопанисват. .<br />Площите, заети с трайни насаждения, нямат приложими зелени...

Няма да се спестяват пари от спешната помощ, уверява министър Кирил Ананиев

http://www.moreto.net/novini.php?n=373617

Няма да се спестяват пари от спешната помощ, каза каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Сумата за спешната помощ през тази година за областните болници няма да бъде по-малка отколкото през миналата година, увери той.

Забраняват паркирането в част от центъра на Варна на 8-ми и 9-ти май

http://nakratko.bg/category/58/158904/


Във връзка с въвеждането на синя зона в град Варна в дните 8-ми и 9-ти май ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Бдин“, „Драган Цанков“, „Фр.

Нено Димов: Ще бъдат променени екотаксите за автомобилите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845517

Нено Димов: Ще бъдат променени екотаксите за автомобилитеМинистърът на околната среда Нено Димов съобщи, че ще бъдат променени екотаксите за автомобилите, предаде БНР.  Подготвят се нормативни промени, които ще бъдат обявени за обществено обсъждане: "Ще намалим таксите за нови коли, ще запазим тези до пет години, и ще увеличим таксите на по-старите коли, като за електромобилите ще бъдат нула таксите",

Здравка Евтимова редом до Исмаил Кадаре и Иво Андрич в програмата на американски колеж

https://offnews.bg//kultura/zdravka-evtimova-redom-do-ismail-kadare-i-ivo-andrich-v-programata-na-679915.html

Разкази от Здравка Евтимова от сборника „Стари коли и други разкази” са включени в курса от лекции „Балкански гласове”, воден от професор Елизабет Франк в колежа „Бард”, щата Ню Йорк, САЩ.

Елизабет Франк е професор по съвременни езици и литератури в колежа „Бард” и е носителка на наградата „Пулицър” (1986 г.) за биографията на американската поетеса Луиз Боугън.

В курса лекции „Балкански гласове” са включени авторите: Исмаил Кадаре (Албания), Иво Андрич, Миленко Жеркович (Босна и Херцеговина), Иван Вазов, Здравка Евтимова (България), Дубравка Угрешич, Мирослав Кърлежа (Хърватска), Константин Кавафис (Гърция), Таско Георгиевски (Македония), Грегор фон Рецори (Румъния), Вук Караджич, Данило Киш (Сърбия).

В специализираните онлайн часове, посветени на българската литература, е отделено особено внимание на разказите „Шибил” и „Индже” на Йордан Йовков, както и на стихотворенията „Хаджи Димитър” и „Обесването на Васил Левски” на Христо Ботев.

На 2 май 2018 г. имаше Skype сесия, по време на която бе воден разговор между студентите от колежа „Бард” и Здравка Евтимова.

Студентите ѝ задваха въпроси дали има специални поводи за написване на разказите „Стари коли”, „Глоговият храст”, „Госпожица Даниела”, „Кръв от къртица”, „Тясната улица”; има ли причина, поради която разказите на писателката са съсредоточени в региона Перник - Радомир, какво е вълнуващото и особеното в това място; кое кара авторката да обръща такова внимание на природата; как се раждат разказите й; как изгражда героите си; има ли предварителен план за написване на разказа; какви трудности среща при превода на разказите си на английски език; каква е ролята на музиката в разказите й.

Сборникът „Стари коли и други разкази” (Carts and Other Stories) излезе в САЩ през 2012 г.

Разказите с българска тематика от сборника „Стари коли и други разкази” - „Кръв от къртица”, „Сребро”, „Знам какво” „Чудотворецът”, „Като захар в чай” - са публикувани в OFFNews.bg през последните четири години.

Стивън Хокинг предсмъртно: Броят на вселените не е безкраен

http://nakratko.bg/category/29/158903/


Процесът на раждане на вселени не е безкраен и количеството на възможните нови светове е ограничено. Това пише в статия на Стивън Хокинг, писана малко преди смъртта му в съавторство с Томас Хертог и публикувана в Journal of High Energy Physics.

В Италия и Гърция токът на едро е най-скъп в Евросъюза

http://econ.bg/Новини/В-Италия-и-Гърция-токът-на-едро-е-най-скъп-в-Евросъюза_l.a_i.761283_at.1.html

Гръцкият пазар на електроенергия на едро е вторият по скъпотия в Европа, съобщават местни медии. Те се позовават на доклад от Генералната...

Фандъкова се надява "Бронзовата къща" да е готова до две-три седмици

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/03/3173239_fandukova_se_nadiava_bronzovata_kushta_da_e_gotova_do/?ref=rss


Още две-три седмици. Такъв срок даде столичният кмет Йорданка Фандъкова, за да бъде издигната "Бронзовата къща" на мястото на бившия мавзолей в София. Фандъкова изрази надежда арт-инсталацията, която трябваше да бъде издигната в още в началото на годината, все пак да е готова най-късно след три седмици. На въпрос към автора Пламен Деянов кога ще е готова окончателно творбата му и дали ще се вмести в надеждите на столичния кмет той каза: "Зависи, зависи, не мога да кажа с...

Ще въвеждаме нова технология за диагностика на дарената кръв

https://www.actualno.com/healthy/shte-vyvejdame-nova-tehnologija-za-diagnostika-na-darenata-kryv-news_672879.html

Министерството на здравеопазването подготвя проект за пилотно въвеждане на NAT технология в Националния център по трансфузионна хематология и в държавното дружество „Бул Био“. Проектът ще е част от националните програми, подпомагащи развитието на научните изследвания към Министерството на образованието и науката, а индикативната му стойност е 2 млн. лв., съобщиха от МЗ. Предвидено е да бъдат закупени апарати от висок клас за извършване на NAT диагностика на дарената кръв, с

Пет града в България се включват в световното бягане в помощ на хората с гръбначни увреждания

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/03/3173240_pet_grada_v_bulgariia_shte_se_vkljuchvat_v_svetovnoto/?ref=rss


За втора поредна година България ще се включи в световното бягане в подкрепа на хората с гръбначни увреждания и намирането на лек за тях. Организаторът на кампанията Wings for lifе очаква тазгодишната инициатива да събере повече от 500 хиляди участници по света.<br /><br />Началото на събитието е в неделя (6 май) от 14.00 часа, като ще има организирани бягания в пет български града - София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Всеки желаещ може да се включи чрез мобилното...

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне със заместник генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер

http://www.cross.bg/sekretar-generalniya-nato-1573962.html

/КРОСС/ На 4 май 2018 г. от 15.00 часа на „Дондуков 2” вицепрезидентът Илияна Йотова ще проведе среща със заместник генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер, съобщават от президенството.  

Стивън Хокинг предсмъртно: Броят на вселените не е безкраен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845515

Стивън Хокинг предсмъртно: Броят на вселените не е безкраенПроцесът на раждане на вселени не е безкраен и количеството на възможните нови светове е ограничено. Това пише в статия на Стивън Хокинг, писана малко преди смъртта му в съавторство с Томас Хертог и публикувана в Journal of High Energy Physics, предаде БНР. Според инфлационната теория в даден момент по случайно стечение на определени фактори

Радев: Не е сериозно да коментираме шегите на Марешки

https://frognews.bg/politika/radev-seriozno-komentirame-shegite-mareshki.html

НАТО е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем лоялни членове, но аз винаги ще продължа да повтарям: не само на думи, а с реални действия по укрепване на отбранителните способности на Българската армия. Това каза президентът Румен Радев по повод идеите на Веселин Марешки за провеждането на референдум ”за” или ”против” членството ни във военния алианс.

Радев: Не е сериозно да коментираме шегите на Марешки

https://frognews.bg/novini/radev-seriozno-komentirame-shegite-mareshki.html

НАТО е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем лоялни членове, но аз винаги ще продължа да повтарям: не само на думи, а с реални действия по укрепване на отбранителните способности на Българската армия. Това каза президентът Румен Радев по повод идеите на Веселин Марешки за провеждането на референдум ”за” или ”против” членството ни във военния алианс.

Модни гиганти се отказват от мохера

http://www.mediapool.bg/modni-giganti-se-otkazvat-ot-mohera-news278674.html

Международните гиганти в облеклото, сред които Геп (Gap), Зара (на испански Сара - Zara), Ейч енд Ем (H&M) и Топшоп (Topshop), обявиха, че се отказват да зареждат с мохерна вълна, предаде Франс прес, цитирана от БТА в четвъртък. Това стана след като организацията за защита на животните Пета (Peta) разпространи видео, на което се виждат малтретирани кози, заснето, според нея в Южна Африка. Пета твърди, че това видео е "заснето от свидетел" и "съдържа изображения, които са снимани през януари и февруари тази година в 12 различни ферми" в Южна Африка. Това е страната, от която идва повече от половината мохер, продаван в света. Организацията поиска местните власти да започнат разследване. Във видеото се вижда как ангорските кози, чиято вълна се използва за пуловери, шалове и одеяла, са влачени за рогата и краката, вдигани за опашките и хвърляни на земята от стригачите. Това видео "подтикна много международни модни компании, сред които Ейч енд Ем, Геп инк. (Gap Inc.), Индитекс (Inditex) и Аркадия (Arcadia), да наложат забрана върху продажбата на мохерна вълна", обяви Пета в комюнике. Говорителите на тези четири компании потвърдиха пред Франс прес, че те се ангажират да премахнат до 2020 година това влакно, оценявано заради своята мекота и лекота. Въпреки това шведската компания Ейч енд Ем уточни, че използва и съвсем малко мохер в своите колекции (0,044 процента от използваните влакна), а за испанския им конкурент Индитекс (Зара, Пул енд Беър (Pull&Bear), Масимо Дути (Massimo Dutti), Бершка (Bershka), Страдивариус (Stradivarius), Ойшо (Oysho), Зара Хоум (Zara Home), Утерке (Uterque)) тази материя се съдържа "в минимален брой продукти".

Заради случая с пътуването до Бразилия на онкоболна законът ще бъде променен

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/03/3173233_zaradi_sluchaia_s_putuvaneto_do_braziliia_na_onkobolna/?ref=rss


След пътуването на онкоболната Теодора Маджарова до Бразилия с лечебна цел, където състоянието й се влоши, Законът за здравето ще бъде променен. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти в парламента, цитиран от "Фокус".<br /><br />Организаторът на пътуването Кармен Лазарова не фигурира в регистъра на Районната здравна инспекция и може да бъде глобена с до 10 хил. лв., а сайтът й да бъде закрит, добави министърът. На сайта й се предлага лечение със...

Вижте състоянието на пътищата в страната към 17:30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6845508

Вижте състоянието на пътищата в страната към 17:30 часаИнформация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища за 04.05.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: На 04.05.2018 г. сутринта в източните райони и Горнотракийската низина отново ще се образува мъгла или ниска облачност. Минималните температури ще са между 10° и 15°. Утре ще бъде предимно слънчево.

ЕС е готов да се противопостави на китайското търговско надмощие

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-e-gotov-da-se-protivopostavi-na-kitaiskoto-tyrgovsko-nadmoshtie-260462/

Европейски проектозакон обмисля въвеждането на механизъм за наблюдение на инвестициите от страни извън блока

Пирински: Без социални инвестиции европейският проект е под въпрос

https://frognews.bg/novini/pirinski-bez-sotsialni-investitsii-evropeiskiiat-proekt-pod-vapros.html

Днес след представянето на Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г., в Европейския парламент бе обсъден Доклад за дейността на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за 2016 г.

Конкурс за плакат на кинофестивала "Любовта е лудост" започва от днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=373591

Пети младежки конкурс за плакат на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ - Варна, 2018, обявява Фестивалният и конгресен център - Варна, научи Moreto.net. В конкурса имат право да участват студенти и ученици до 35 години.

Ангелкова: Ще следим стриктно концесионерите на плажове

https://www.actualno.com/business/angelkova-shte-sledim-striktno-koncesionerite-na-plajove-news_672878.html

Министерството на туризма ще продължи интензивните проверки по плажовете това лято и ще следи стриктно да се спазват отговорностите за стопанисване на ивиците и на местата за настаняване и хранене. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща в курорта Златни пясъци с хотелиери и други представители на бранша, съобщиха от МТ. В нея се включиха също областният управител на Варна Стоян Пасев и кметът на община Варна Иван Портних. Сутринта имахме много ползотворна дискусия с предс

ГРЕКО: Има връщане назад на процеса в борбата с корупцията в много страни членки на ЕС

http://www.cross.bg/koryptziyata-beshe-greko-1573955.html

/КРОСС/ Групата на държавите, борещи се с корупцията, известна със съкращението ГРЕКО към ​Съветът на Европа предупреждава, че ​има връщане назад на процеса в борбата с корупцията​ в много страни членки,съобщава БНР.​ „2017 година беше мрачна за борбата с корупцията, защото имаме 3 елемента, които не ни удовлетворяват. Един от тях е в прилагането на изключителните препоръки, дадени към държави членки на групата за борба с корупцията, и затова искаме тези страни да ускорят борбата“. България е изпълнила 12 от 19 препоръки, обясни Мчела: „България беше получила 19 препоръки и е изпълнила 12 от тях, което е добре, но седем от тях все още не са изпълнени. Има няколко препоръки по отношение на борбата с корупцията сред депутатите, защото Законът за превенция на корупцията е все още само проект и ние искаме да видим дали той ще бъде приет от парламента". Законът беше приет и засяга депутати и министри, но докладът на ГРЕКО е приключен преди да бъде приет той: „Същото се отнася и до съдебната система - там има 2 теми, по които все още имаме безпокойства. Конституционните промени изпълняват в голяма степен препоръките. ВСС беше модифициран, но все още очакваме броят на представителите, избрани от Народното събрание, за членове и на двете колегии на съдийската и на прокурорската, да бъде намален, така че повече от половината гласове за избор на прокурор да идват от съдиите

Станислав Станилов: Точно на Корнелия Нинова няма да се разплача

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845502

Станислав Станилов: Точно на Корнелия Нинова няма да се разплачаАз никога не плача. Това е лъжа, измислиха го медиите, аз никога не съм бил просълзен, от 30 г. не мога да плача, загубил съм си сълзите. Това каза в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви депутатът от „Атака” проф. Станислав Станилов в коментар на емоционалната си реакция в парламента вчера. Точно на Корнелия Нинова няма да се разплача,

България е лидер по задържани деца мигранти в ЕС

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-lider-po-zadarzhani-detsa-migranti-v-es-news278673.html

Европейският парламент призова страните членки да не задържат децата мигранти без придружител и да им осигурят настойник при пристигането си. ЕП иска още Еврокомисията да предприеме мерки срещу държавите, в които има случаи на продължително и систематично имиграционно задържане на деца и техните семейства. Освен това ЕП призова за засилено сътрудничество между европейските страни с цел намиране на изчезналите деца и идентифициране на жертвите на трафик и злоупотреби с тях. Европарламентът иска още и пълен достъп до образование на децата мигранти при същите условия като децата в приемащата ги страна. Това се казва в приетата незаконодателна резолюция от Европарламента, с която се призовават страните членки и Европейската комисия да вземат тези мерки. България е страната с най-голям брой задържани деца мигранти, сочат последните данни от Агенцията на Европейския съюз за основните права от септември 2016 г.  Броят на задържаните деца в Гърция, Унгария, Полша и Словакия също е голям, се казва още в съобщението на ЕП. Не са били задържани деца в дните на извършване на проверки на място в Кипър, Дания, Естония, Германия, Ирландия, Италия, Малта, Испания и Великобритания, е посочено още в съобщението на ЕП. По данни на УНИЦЕФ най-много деца мигранти през първата половина на 2017 г. са пристигнали в Гърция, Италия, Испания и България - 16 524 деца. От тях 11 918 (72%) са били без придружител или разделени от родителите си. За България данните са за 270 заловени деца през първата половина на 2017 г., от които 101 са били без придружител. Това е намаление с осем пъти спрямо първата половина на 2016 г. Повечето пристигнали деца у нас са били от Афганистан и Сирия, момчета на възраст между 17 и 18 години. В резолюцията на ЕП се отбелязва, че в Европа живеят приблизително 5.4 милиона деца мигранти, т.е. 1 на всеки 6 от децата мигранти по света (данни на УНИЦЕФ). Почти половината от децата, които са пристигнали през последните години, са непридружени или отделени от своите семейства. Евродепутатите подчертават, че липсата на надеждна информация и дългите процедури по събиране на семейството и назначаване на настойник, съчетани със страх от задържане, обратно изпращане или прехвърляне, карат децата да се укриват, което ги излага на опасност от трафик, насилие и експлоатация. ЕП призовава националните органи да ускорят процедурите по назначаване на настойник на непридружените деца. Те трябва да се настаняват отделно от възрастните, за да се избегне всякакъв риск от насилие и сексуални злоупотреби, се казва още в резолюцията. Евродепутатите призовават да се даде приоритет на преместването на останалите непридружени деца от Гърция и Италия и да се продължи работата по всички открити процедури за събиране на разделените семейства без по-нататъшно забавяне. В резолюцията е посочено, че е важно да се изгради стабилна система за идентификация и регистрация, за да се гарантира включването и оставането на децата в националните системи за закрила. Евродепутатите също така призовават за засилване на сътрудничеството между правоприлагащите органи и органите за закрила на детето за намирането на изчезнали деца и закрилата им. ЕП изразяват особена загриженост във връзка с експлоатацията на момичета с цел проституция. Евродепутатите призоват държавите членки да увеличат усилията и трансграничното сътрудничество с оглед на идентифицирането на децата – жертви на трафик, злоупотреби и всякакви форми на експлоатация. Що се отнася до процедурите за установяване на възрастта на детето, в резолюцията се подчертава, че медицинските прегледи на деца трябва да стават по начин, който зачита достойнството им.

При Плевен: Видение - /9 глава/

http://pogled.info/bulgarski/pri-pleven-videnie-9-glava.94246

/Поглед.инфо/ Продължаваме с публикуването на девета глава от книгата на Здравко Петров "При Плевен"

България от грешната страна в реформирането на ЕС

http://www.mediapool.bg/bulgaria-ot-greshnata-strana-v-reformiraneto-na-es-news278672.html

Ние даже не се опитваме да ги лъжем. Те дори не се преструват, че ни вярват. Така могат да се опишат накратко отношенията между България и партньорите от ЕС на 11-а година от нашето членство в Съюза. Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер представиха вчера пред Европейския парламент многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. Дословно, ЕК казва така: "Важна новост в предложения бюджет е засилената връзка между финансирането от ЕС и спазването на принципите на правовата държава. Поради това Комисията предлага нов механизъм за защита на бюджета на ЕС от финансови рискове, свързани с всеобщи слабости в прилагането на принципите на правовата държава в държавите членки. Предложените нови инструменти ще позволят на Съюза да спре, намали или ограничи достъпа до финансиране от ЕС по начин, който е пропорционален на естеството, тежестта и обхвата на слабостите в прилагането на принципите на правовата държава”. След дългогодишни опити да ни помогне да станем държава с действаща съдебна система, която правораздава според закона, а не според джоба или интереса на този или онзи, ЕК най-накрая разбра, че с добро няма да стане, и извади най-силния си коз – предложи спиране на еврофондовете за всяка държава, която не уважава върховенството на закона и демократичните ценности. България пък, след като години наред имитираше реформи, от които положението само се влошаваше, а не се подобряваше, категорично се обяви срещу подобен „субективен критерий, който ще бъде инструмент за политическо вмешателство“. Формално погледнато, в момента най-силно застрашени от прилагането на новия подход са Полша и Унгария, чийто политически лидери откровено се подиграват на ЕС, приемайки закони, които са в разрез с принципите на Съюза, и отказвайки да изпълняват общите решения. Обективно погледнато, България и Румъния са също сред най-силните кандидати за налагане на подобни санкции, тъй като са единствените, които се намират под мониторинг точно заради пороците при прилагането на закона. И фактът, че управляващите у нас и в северната ни съседка се снишават и не се опълчват открито на ЕС по ключови въпроси, няма да им помогне особено и за дълго. Хубавата новина е, че маските паднаха, картите са на масата и времето за надлъгване свърши. Ако иска успешно да се справи с кризите с бежанците, очаквания Брекзит, обтегнатите отношения с Русия, надигащото се недоволство в голяма част от страните, довело до възход на крайнодесни партии, ЕС трябва да се промени – радикално и спешно. Предлаганата бюджетна рамка и критерият „върховенство на закона“ са само първата стъпка. Следващата най-вероятно ще е обвързването на парите от еврофондовете с тяхното ефективно харчене. Защото на западноевропейците им омръзна парите им да потъват в корупционни схеми, от които се облагодетелстват политически кръгове. Честно казано – на нас, българите, също. Лошата новина е, че България отново е от грешната страна на битката за реформирането на ЕС. Тя е в отбора на онези, които не желаят върховенство на закона, защото си дава ясна сметка, че не може да издържи теста. Това би означавало да разбие всички олигархично-роднинско-корупционни обръчи, които задушават съдебната система и осигуряват просперитета на #КОЙ и СВОЙ. Да започне да прилага, а не да извращава законите. И да залага на бързо и ефективно, а не на субективно и ефектно „правосъдие“. В тази битка ние, гражданите, не сме в отбора на нашите политици, колкото и да се опитват да ни убедят, че евентуално спиране на еврофондовете, ще удари обикновения българин. Истината е, че най-силно ще пострадат онези, които години наред крадат и разхищават нашите пари. Защото с много по-малко пари могат да се направят много повече и по-качествени неща. Просто средствата трябва да се управляват и разпределят кадърно. В обществена, а не в лична или партийна полза.   * Коментарът е публикуван във Фейсбук страницата на Гроздан Караджов. Заглавието на е на Meidpaool.bg.

Измамата с надежда: Схемите за чудодейно лечение остават безнаказани у нас

http://nakratko.bg/category/58/158901/


У нас измамните схеми, в които на тежко болни се предлага чудодейно изцеление, на практика са безнаказани. Твърдят го близките на Ева Иванова от София, която почина в Тайланд през 2014 г.

Актьорът Христо Гърбов предизвикал "земетресение" заради ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/aktiorat-hristo-garbov-predizvikal-zemetresenie-zaradi-tcska-679918.html

Големият български актьор Христо Гърбов, който яростен привърженик на ЦСКА, призова червената общост да дойде на Националния стадион навръх юбилея на 5 май и всички заедно да подкрепят любимия отбор в тези трудни времена на разделение и насаждани отвън съмнения.

"Аз съм един от най-големите фенове на ЦСКА, може би за себе си съм най-големият фен. Това е изключителен отбор, фен съм му още откакто телевизорите бяха черно-бели и до ден днешен съм му фен. В нашето семейство всички сме от ЦСКА.

При гола на Десподов срещу Лудогорец за Купата така съм скочил, че жена ми дойде да ме попита дали ми е лошо, дали има земетресение. Не мога си сдържам емоциите, свързани с ЦСКА. Обръщам се към всички фенове - да напълним Националния стадион и да бъдем с отбора, да му пожелаем да излезе от тая криза и да ни радва само с успехи", сподели Христо Гърбов.

Със специално видеопослание към червените фенове се обърна и легендата Стойчо Младенов, който в момента е треньор в Казахстан.

"На 5 май се роди най-голямата марка на българския спорт. 70 години ЦСКА е бил люлка на шампиони и така ще бъде завинаги, защото вие сте били винаги заедно с нас. Бъдете здрави и винаги обединени и единни в любовта си към ЦСКА. ЦСКА е религия и аз съм горд, че имах честта да бъда част от тази червена магия. Знайте, че оставам завинаги един от вас", сподели Младенов.

Васил Гюров глобен с 300 лв. за каравана на "Корал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845497

Васил Гюров глобен с 300 лв. за каравана на "Корал"Районният съд в Царево потвърди глобата от 300 лв. на столичния рокмузикант от група "Ревю" Васил Гюров, която му бе наложена миналото лято от общината зарад това, че бе разположил каравана на плажа "Корал". Актът бе съставен след проверка на 18 август от служители на кметството и полицията, които "хванали" намясто баскитариста в съоръжението,

НАП ще проверява пунктовете за технически прегледи

http://econ.bg/Новини/НАП-ще-проверява-пунктовете-за-технически-прегледи_l.a_i.761282_at.1.html

Националната агенция за приходите започва масови данъчни проверки в пунктовете за годишни технически прегледи. Освен за издаването на касови бележки...

Върховенството на правото, глупако!

http://www.mediapool.bg/varhovenstvoto-na-pravoto-glupako-news278671.html

Върховенството на правото, глупако! Това трябва да се напише на стената на премиерския кабинет. То е ключът към Шенген, Евро-зоната, Банковия съюз, Еврофондовете, а скоро и общата политика по сигурност и следващия етап на интеграция на ЕС изобщо. Преди 10 години ни пуснаха в ЕС с компромис в тази област и сега, заради наглия отказ от съдебна реформа, точно тя се изправя като нова граница между българите и тяхната по право Европа. Върховенството на правото е линията, която ще разграничи онези, които ще “вървят напред”, от онези, които ще “останат в периферията”, както изрично каза и Макрон преди дни. Ние не просто не можем да сме лидери на Балканите в техния стремеж към ЕС, ние сме основен аргумент срещу приемането им. Аз, обаче, съм прекарал достатъчно време в този кабинет, да опитвам да обясня всичко това на този премиер, пък и на Горанов, Цачева и кой ли още не. Помня как Цацаров крещеше и заплашваше при всяка идея за реформа на прокуратурата. Помня как Борисов веднъж ми каза “Ицо, стига с тая конституционна реформа! Дай да строим съдебни палати! ‘Найш ли колко е хубаво...”. Проблемът не е, че Борисов е глупав или не знае. Проблемът е, че е вграден в корупционния модел като мома в основите на мост. Разрушаването на модела значи край и на самия Борисов (заедно с Пеевски, Доган, Цацаров, кандидат-цацаровчетата, Корнелия и цялата висша държавна, партийна и “бизнес” номенклатура). Съответно, оцеляването на корупционния модел е основна кауза на Борисов и тази номенклатура. Но корупцията вече не е само кражба на пари. Тя е ограбване на бъдещето ни. Ако оставим тези хора да продължават така, те не само ще ни изтласкат от ЕС, но и ще ни превърнат в заден двор на Путин и Ердоган и бунище на историята. Това управление е основен източник на нестабилност, корупция и геополитическа несигурност за страната. Демонстрира го ежедневно. Време е да си ходи! България може и заслужава много повече от тази унизителна агония... В името на европейското си бъдеще, имаме нужда от управление, което може и знае как да направи решителна реформа на правосъдието. Единствено Демократична България може да го осигури. *Коментарът е публикуван във Фейсбук профила на Христо Иванов. Заглавието е на Mediapool.bg

Пирински: Без социални инвестиции европейският проект е под въпрос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845488

Пирински: Без социални инвестиции европейският проект е под въпрос

Днес след представянето на Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г., в Европейския парламент бе обсъден Доклад за дейността на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за 2016 г. От името на Групата на социалистите и демократите евродепутатът Георги Пирински подчерта, че в светлината на съкратените разходи за кохезия по проекта

Главчев: Трябва да се помага на хората с увреждания, а не да ги развяват като знаме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845477

Главчев: Трябва да се помага на хората с увреждания, а не да ги развяват като знамеОпитаха се да направят сравнение със случая с Валери Жаблянов, но това е различно. Няма основания за искането на оставката на Емил Христов, заяви в студиото на "Лице в лице" по Би Ти Ви бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев.  За скандала, свързан с хората с увреждания пред НС той каза,

НСА започна ремонт за 3.75 млн. лв. на стария си ректорат в центъра на София

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/03/3173101_nsa_zapochna_remont_na_stariia_si_rektorat_v_centura/?ref=rss


След дълго забавяне и промяна на избрания изпълнител днес започна ремонт на една от емблематичните сгради на Националната спортна академия (НСА) - бившия ректорат на ул. "Гургулят" 1 в центъра на София.<br /><br />Проектът, който включва цялостен ремонт на сградата в близост до Френската гимназия и нова спортна зала в двора й, е за 3.75 милиона лева. Финансирането е основно по програма "Региони в растеж" - 3.5 млн. лева, с 255 хил. лева съфинансиране от НСА....

Мъж ограби същата банка, ден след като излезе от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845493

Мъж ограби същата банка, ден след като излезе от затвораМъж ограби отново същия банков клон в Кливланд, ден след излизането си от затвора, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Федералната прокуратура е повдигнала обвинение на 40-годишния Маркико Сони Луис за това, че е откраднал 1000 долара от клон на кливландската "Кий банк" на 12 април. Луис бе осъден на 30 месеца затвор в окръг Каяхога в щата

Dow Jones губи позиции за пета поредна сесия*

https://www.investor.bg/sasht/337/a/dow-jones-gubi-pozicii-za-peta-poredna-sesiia-260508/

Според анализатор шансът за голяма сделка след разговорите между САЩ и Китай в Пекин е почти нулев

Харалан Александров за ареста на Иванчева: Ако беше грозна мутра, реакцията щеше да е друга

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6845485

Харалан Александров за ареста на Иванчева: Ако беше грозна мутра, реакцията щеше да е другаДоц. Александров, защо станахме свидетели на такава реакция след ареста на кмета на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й? Знак за какво е фактът, че немалка част от обществото смята, че цялата държавна репресивна машина се е активизирала, за да подхвърли 70 хил. евро в колата на задържаната?

Асансьор се запали във Варна, двама души пострадаха

http://www.moreto.net/novini.php?n=373622

Един е регистрираният пожар с преки материални щети във Вярна през последното денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Около 2:20 часа вчера, е постъпил сигнал за пожар в асансьора на жилищен блок, намиращ се в ж.

"Виваком" остава лидер по приходи сред българските телекоми

http://www.mediapool.bg/vivakom-ostava-lider-po-prihodi-sred-balgarskite-telekomi-news278670.html

"Виваком" запазва и през 2018 г. лидерската си позиция по приходи сред българските телекоми, отчитайки постъпления от 223 млн. лв. през първото тримесечие на годината, съобщи дружеството в четвъртък. Финансовите резултати обаче се пресметнати по нов стандарт, който е в сила от началото на 2018 г., уточнява то. Така компанията приключва първите три месеца с ръст на приходите от 5.6 на сто спрямо същия период на предходната година. При оперативната печалба увеличението е 11.6 на сто до 86.194 млн. лв.      Повишен е и пазарният дял в приходите от мобилни услуги до 29.8% , но абонатите са намалели с 1.3 на сто до 3.048 млн., от които 89% са на абонаментен договор, сочат още резултатите. Телекомът отчита и ръст в дела на приходите от мобилен интернет в общите приходи от мобилни услуги. През първото тримесечие на 2018 г. той достига 41% спрямо 34% за същия период на 2017 г. Принос за положителната тенденция има разширяването на покритието на 4G мрежата на телекома до 99% от населението, измерено от Global Wireless Solutions (GWS) по тяхна методология в периода 05.02 – 08.03.2018 г. Телекомът допълва, че е номер 1 и в предоставянето на интерактивна телевизия (IPTV). 47% от общо 451 000 клиенти с абонамент за платена телевизия към края на първо тримесечие на 2018 г. са избрали интерактивната телевизия, което представлява ръст от 4 процентни пункта спрямо същия период на предходната година.

Във войната за медицинските изделия жертва отново е пациентът

http://www.mediapool.bg/vav-voinata-za-meditsinskite-izdeliya-zhertva-otnovo-e-patsientat-news278669.html

В последните седмици проблемът с медицинските изделия, за които от години пациентите са принудени да доплащат огромни суми, отново е във фокуса на вниманието след разразил се скандал около решението на здравната каса да намали цените, на които плаща скъпите консумативи на болниците през тази година. На война като на война - за пореден път станахме свидетели на това, че непозволени средства няма и пациенти и човешки животи могат да бъдат употребени в битката на интереси. Всичко започна в началото на април, когато Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) публикува списък с нови, по-ниски цени, на които ще плаща медицинските изделия на болниците през тази година. Това предизвика моментална реакция от страна на болнични директори. Най-остро реагира директорът на болница "Света Екатерина" и национален консултант по кардиохирургия проф. Генчо Начев, тъй като именно цените на някои консумативи в кардиологията са най-съществено орязани. Законът на джунглата Процедурата в момента е такава, че всяка болница прави търгове за необходимите й медицински изделия, фирмите се явяват на тях с различни оферти, поради което различните лечебни заведения си набавят едни и същи изделия на доста различни цени. Здравната каса от своя страна приема списък с пределни цени, на които възстановява след това разходите на болниците. Здравната каса определя стойността, до която ще заплаща дадено медицинско изделие на база най-ниската оферта, която е предложена от фирмите, т.е. все пак взима предвид реално предложени продажни цени на фирмите. Тази година обаче допълнително е редуцирала цените въз основа на анализи на чужди пазари и постигнати по-ниски цени при търговете в някои наши болници. По принцип колкото по-близка е плащаната от НЗОК сума до договорената при търговете на болниците, толкова по-малко пациентът в крайна сметка доплаща. Въпреки че агенция "Медицински одит" е засякла и случаи, при които изделие да бъде продадено на пациента от болничната аптека на десетократно по-висока от доставната цена. Тъй като пазарът на медицински изделия като клапи, стентове, стави, пирони и др. у нас е слабо регулиран (за разлика от фармацевтичния), болниците купуват, а пациентите доплащат тези консумативи в условия на абсолютно непрозрачни цени с калкулирани солидни комисионни. Изолираните плахи опити на държавата да наложи някакъв ред и прозрачност на този пазар, естествено, срещат сериозна съпротива. Върховен израз на безсилието на държавата да се справи с интересите в този сенчест бизнес е признанието на бившия зам.-здравен министър Ваньо Шарков пред БНТ от 2016 година, когато на въпрос защо не се приложат механизмите на ценообразуване при лекарствата и за медицинските изделия, той отговаря: “Ами честно казано, защото искаме да останем живи малко по-дълго време“, след което се оправдава, че се шегува, но уточнява, че все пак става въпрос "за много пари". И понеже на всеки му се живее “малко по-дълго време“, битката за живот се води главно от всеки отделен пациент поединично и както може – събира пари от близки и познати, когато му се наложи да доплати за скъпо изделие, разпродава имущество, тегли кредит, а някои просто се отказват да водят тази битка. Пациентът финансира от джоба си над 50% от пазар за 400 млн. лева Пазарът на медицински изделия се оценява неофициално на около 400 млн. лева годишно, от които повече от половината идват директно от джоба на пациента. Бюджетът на НЗОК за изделия през тази година е 98 млн. лева и още 46 млн. лева са предвидени в бюджета на социалното министерство за изделия като слухови апарати, инвалидни колички и др. Отделно Фондът за лечение на деца плаща по 4 млн. лева годишно за поставянето на медицински изделия у нас. Като цяло най-скъпи и съответно свързани с най-голямо доплащане от страна на пациентите са изделията в кардиологията, неврохирургията и ортопедията. Същевременно от години институциите и експерти коментират, че цените на някои изделия у нас са в пъти по-високи отколкото в други европейски държави, като една от причините са калкулираните в крайните цени солидни комисионни за лекари. Това беше потвърдено и от Националната агенция по приходите, която преди няколко години разкри 15 млн. лева укрит оборот за пет години в софийска фирма за медицински изделия в областта на неврохирургията и ортопедията. Данъчните откриха, че на 136 лекари е била платени общо близо 8 млн. лева, като някои са си докарали по 600-400 хил лева, а други по-скромни суми от порядъка на 8-10 хил. лева. Поради липса на държава, НЗОК взе инициативата Въпреки тези констатации в последните години държавата не е предприела никакви реални стъпки за изсветляване на бизнеса с медицински изделия и в крайна сметка – за това да намали доплащането от страна на пациентите. Иначе смислени идеи като въвеждането на централизиран електронен търг за тях, оценка на здравните технологии за плащаните с публичен ресурс изделия, публичен регистър на цените и др., си стоят само на хартия. А и като се има предвид съпротивата срещу електронния търг за лекарствата, който е блокиран втора година заради постоянни обжалвания от страна на индустрията, то битката за медицинските изделия се очертава тежка и продължителна. На този фон здравната каса реши да вземе нещата в свои ръце и еднолично да намали цените на някои изделия след направени проучвания на цените, по които различните болници у нас ги купуват, както и на цените в други европейски страни. Така например експертите на НЗОК са анализирали фактурите на болниците у нас и са установили, че за някои стентове в кардиологията болниците купуват изделията на по-ниски цени отколкото са пределните цени в списъка на НЗОК. Засечени са разлики в диапазон от 51 лева до 900 лева. Така за едно и също изделие пациенти в една болница може да доплащат, а а в друга - не, в зависимост от това на каква цена болницата го е купила. Освен това е направен анализ на медицинските изделия и практиките в здравноосигурителните фондове във Франция, Полша, Словакия, Австрия, Испания, Словения, Люксембург, Хърватия, Естония, Румъния и Германия. В някои държави като Германия, Франция и Словакия са били засечени по-ниски цени на изделия. НЗОК смята, че действията й са в интерес на пациентите, защото благодарение на по-ниските цени през тази година е договорила да плаща 828 нови медицински изделия от общо над 3 100 изделия в болничната помощ. Бизнесът и болниците оспорват еднолично спуснатите цени Проблемът с еднолично намалените цени е, че фирмите не са се съгласявали на тях и в крайна сметка не е сигурно, че ще продават на болниците именно по такива цени. Болниците от своя страна се оплакват, че новите цени са спуснати изненадващо в последния момент и така касата ще им възстановява по-ниски суми за изделия, които вече са закупени на старите, по-високи цени, а от това болниците ще трупат загуби. От болница "Света Екатерина" например пресметнаха, че в складовете й има медицински изделия, от които ще бъде на минус със 186 000 лева при новите реимбурсни цени на касата. Отделно от това, ако занапред фирмите откажат да работят на по-ниски цени, това ще увеличи доплащането за пациентите. "Ние считаме, че е напълно реалистично производителите или вносителите на този вид медицински изделия да намалят цените и разчетите са направени така, че да може това намаление на цените да не е за сметка на пациентите, а за сметка на фирмите, които доставят съответните медицински изделия", заяви председателят на Надзорния съвет на касата Жени Начева. Бизнесът обаче не е на същото мнение. От Българската асоциация на търговците на медицински изделия заявиха, че новите цени не са били договаряни с тях: "Цените на кардиологичните импланти, стентове, клапи, протези в новия реимбурсен списък са намалени с 15 до 70% еднолично от здравната каса“. Доплащането за пациентите може да достигне 30 000 лева Според фирмите при тази ситуация доплащането за някои видове медицински изделия, които досега са били безплатни, ще е от порядъка на 200 лв., но за други и над 10 000 лв., като за определени може да достигне до 30 000 лв. Бизнесът е на мнение, че приетите от касата цени не отразяват спецификата на българския пазар и за фирмите няма да е възможно да доставят голяма част от медицинските изделия без да ги превишават. Според търговците проучването на касата за цените в другите държави е подвеждащо, защото става въпрос за различни системи на финансиране на медицинската дейност. Освен това с новите цени на касата в една категория се поставяли изделия на водещи световни производители и такива, чиито качества се оспорват от медицинското съсловие, твърдят търговците, които настояват НЗОК да ревизира списъка си в договорка с фирмите. Според директора на "Света Екатерина" проф. Генчо Начев, който принципно подкрепя опитите за намаляване на публичните разходи, касата е направила това по непрофесионален начин, защото няма договорка с нито една фирма, че ще продава на тези цени. По думите му трябва да се гарантира, че поне по едно изделие от вид ще е напълно покрито за пациентите, защото има хора, които действително нямат възможност да доплащат. Силно преувеличени слухове В създалата се ситуация не закъсняха и спекулациите, които приписаха на новите, по-ниски цени, смъртта на пациентка в болница "Света Екатерина" и на следващия ден моментално плъзнаха слухове за втори смъртен случай. Това бързо беше опровергано както от самата болница, така и от последвалата проверка по случая, която обаче откри други нарушения в казуса с починалата пациентка. След първоначалните фойерверки обаче, у хората остана само лошото чувство, че могат да се окажат следващата жертва на поредната недомислица. Засега въпросът остава висящ, като се очаква да стане ясно точно на какви цени възнамеряват да предлагат фирмите медицинските изделия. Дори да бъдат направени някакви взаимни отстъпки обаче, решаването на проблема "на парче" по никакъв начин не е в интерес нито на пациентите, нито на публичните разходи за изделия и затова са необходими целенасочени и комплексни мерки, които вече са прекалено закъснели. Какви да са те? Е-търг и регистър и оценка на здравните технологии за изделията В началото на тази година Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) излезе с доклад с препоръки за ограничаването на корупционните рискове в системата на медицинските изделия. Част от тези предложения отдавна се обсъждат и от здравните власти, но към реализацията им така и не се е пристъпило сериозно. Докладът на БОРКОР например препоръчва изборът на най- подходящото за даден диагностично-лечебен процес медицинско изделие да става след оценка на здравните технологии (ОЗТ), каквато в момента у нас се прилага единствено за навлизащите иновативни лекарства, плащани от НЗОК. При оценката на здравните технологии се правят икономически и медицински анализи и въз основа на тях се преценява какво да се плаща с обществени средства. Обзорът на добрите практики по света показа, че в страните, където функционират агенции за оценка на здравните технологии, част от които са медицинските изделия, разходите за тях са най - ниски. Анализът на БОРКОР критикува и непрозрачните цени на изделията у нас. В регистрите на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) не е предвидено да се обявяват цените, включително и продажните, с мотив търговска тайна. Търговците са задължени да обявяват единствено продажните цени на медицинските изделия, включени в списъка на изделията, които се заплащат с публични средства. Публичността на информацията обаче се ограничава само до плащащите институции и е недостъпна за гражданите. Според БОРКОР това води до възможност за злоупотреби и съзнателно завишаване на продажните цени, включително и на цените на изделията, които се заплащат от НЗОК. "По този начин се ощетяват както държавата, така и гражданите", се казва в анализа. Друга основна препоръка на БОРКОР е покупката на медицинските изделия да става с централизиран електронен търг, както това е предвидено за лекарствата, но процедурата е блокирана заради обжалвания. Как да се поделят разходите? Дискусионен е въпросът как да бъде уреден цялостно въпросът с финансирането на медицинските изделия и каква част от тях да се покриват от НЗОК и каква примерно с допълнителна здравна осигуровка в частен фонд, което според някои експерти също би регулирало в някаква степен цените. Сега например застрахователните дружества също се оплакват от различните цени, на които се принудени да плащат едно и също медицинско изделие в зависимост от болницата, в която се е лекувал пациентът. Според други експерти е спорно доколко по-рентабилно би излязло на пациента всеки месец да се отчислява от заплатата му за втора осигуровка вместо да си плати кеш единично, когато му се наложи.  

Председателството свършва, а символът му още го няма

https://frognews.bg/novini/predsedatelstvoto-svarshva-simvolat-oshte-niama.html

Българското председателство на Европейския съвет е към края си. Отличи се с няколко дребни и по-големи скандала, но не това е целта на този текст.

БЕХ тегли нов заем за 1 млрд. лева

https://www.actualno.com/business/beh-tegli-nov-zaem-za-1-mlrd-leva-news_672871.html

Най-голямото държавно енергийно дружество - Български енергиен холдинг (БЕХ), ще пласира нова емисия облигации за набиране на 1 млрд. лева или 500 млн. евро. Това съобщиха от дружеството, което днес е избрало инвестиционен консултант по бъдещата сделка. Новият заем ще бъде осигурен с емитирането на облигации чрез двойно листване на Ирландската фондова борса и на Българската фондова борса, предаде БНТ. Целта е компанията да набере средства за рефинансиране на стар заем от 2013 и 2016 г. Падежъ

#Отело за тийнейджъри

https://www.vesti.bg/lyubopitno/otelo-za-tijnejdzhyri-6081933

Диригент е Максим Ешкенази, а заедно с него и Софийска филхармония на сцената ще се качат Михаела Филева, Деян Донков, Весела Бабинова и Валери Турманов

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване