Лавров: Не трябва да спираме борбата с терористите

http://www.cross.bg/lavrov-rysiya-safadi-1573953.html

/КРОСС/ Русия и Йордания са съгласни, че усилията за започване на политически процес за кризата в Сирия трябва да се съпровождат от борба с останките от терористичните групировки. Това заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров след среща със своя йордански колега Айман ас Сафади, предаде ТАСС. На съвместна пресконференция след срещата в южния руски град Сочи Лавров каза, че Москва ще продължи да сътрудничи с Аман и Вашингтон за намаляването на напрежението в Сирия. Той добави, че е обсъдил със Сафади перспективите за двустранно сътрудничество в ядрената енергетика. Относно твърденията на Израел, че Иран само е замразил програмите си за създаване на ядрено оръжие, но може да ги поднови Лавров отбеляза, че израелските данни вероятно се отнасят за стар период. По думите на руския пръв дипломат, ако САЩ излязат от ядрената сделка с Иран, международната общност ще загуби "един от най-важните инструменти", гарантиращ неразпространението на оръжия за масово поразяване. Йордания се надява да разшири сътрудничеството си с Русия не само по сирийската криза, но за решаването на палестинския проблем, каза на пресконференцията йорданският външен министър. Той поздрави Владимир Путин за победата му на президентските избори и отправи приветствия към народа на Русия по повод наближаващия празник Ден на победата

Финансовото богатство на домакинствата расте с 6 млрд. лв. за година

http://econ.bg/Новини/Финансовото-богатство-на-домакинствата-расте-с-6-млрд-лв-за-година_l.a_i.761281_at.1.html

Финансовото богатство на домакинствата се увеличава с 6.1 млрд. лева през 2017 г. – най-много от 2007 г. година насам, като достига 77.2 млрд. лева в...

ЕК прогнозира 3.8% растеж у нас през 2018 г.

http://www.mediapool.bg/ek-prognozira-38-rastezh-u-nas-prez-2018-g-news278668.html

Икономическият растеж в България през 2018 г. ще се ускори до 3.8%, след като достигна 3.6% през 2017 г., сочи пролетната прогноза на Европейската комисия, публикувана в четвъртък. "Българската икономика ще продължи да расте стабилно", коментира комисията. Според доклада вътрешното търсене се очаква да бъде основният двигател на растежа, докато приносът на износа ще остане отрицателен. Инфлацията ще продължи да се увеличава тази година като резултат от силното частно потребление. Позитивните тенденции на пазара на труда ще продължат със стабилно увеличение на заплатите и увеличаваща се заетост, посочва още Европейската комисия. Тя очаква публичните финанси да останат стабилни, подкрепени от благоприятната макроикономическа среда и въпреки нарастването на публичните инвестиции и заплатите. Прогнозата е както ЕС, така и еврозоната да отбележат ръст от 2.3 % през настоящата година. Растежът и за двете се очаква да спадне до 2.0 % през 2019 г., когато пречките в някои държави и отрасли станат по-осезаеми, паричната политика бъде съобразена с реалната обстановка, а темповете на растеж в световната търговия се забавят, сочи пролетната прогноза. Документът отбелязва, че темпът на растеж в ЕС и еврозоната през 2017 г. е надминал очакванията, като е отбелязъл рекордната за последните 10 години стойност от 2.4%.

КЕВР проверява авариите във водопроводната мрежа в Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845369

КЕВР проверява авариите във водопроводната мрежа в ДобричКакви са причините за зачестилите аварии във водопроводната мрежа в Добрич. Такава информация в тридневен срок е поискал председателят на КЕВР Иван Иванов от "ВиК - Добрич", съобщиха от регулатора.   Съгласно Общите условия на дружеството, нарушеното водоподаване накърнява правата на потребителите за качество на предоставяните водни услуги и е

Д-р Петров за Фрог: Заради Жени Начева болните ще дават повече пари за медицински изделия

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/petrov-frog-zaradi-jeni-nacheva-bolnite-shte-davat-poveche-pari-meditsinski-izdeliia.html

В последния момент преди излизането на списъка за медицинските изделия цените за тях, които НЗОК заплаща, са намалени едностранно и еднолично. С това ще бъде ощетен пациентът, тъй като той ще доплаща по-голяма сума. Затова алармира пред Фрог нюз бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров.

Д-р Петров за Фрог: Заради Жени Начева болните ще дават повече пари за медицински изделия

https://frognews.bg/novini/petrov-frog-zaradi-jeni-nacheva-bolnite-shte-davat-poveche-pari-meditsinski-izdeliia.html

В последния момент преди излизането на списъка за медицинските изделия цените за тях, които НЗОК заплаща, са намалени едностранно и еднолично. С това ще бъде ощетен пациентът, тъй като той ще доплаща по-голяма сума. Затова алармира пред Фрог нюз бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров.

Депутат от управляващата партия обяви, че на 8 май Армения ще има избран премиер

http://www.mediapool.bg/deputat-ot-upravlyavashtata-partiya-obyavi-che-na-8-mai-armeniya-shte-ima-izbran-premier-news278667.html

На 8 май Армения ще има избран нов премиер, каза в четвъртък председателят на парламентарната група на управляващата Републиканска партия Вахрам Багдасарян, цитиран от Ройтерс.   След среща с опозиционния лидер Никол Пашинян, който от седмици оглавява антиправителствени протести в страната, Багдасарян декларира пред агенцията, че неговата партия няма да издига свой кандидат за премиер. "Ние ще подкрепим кандидата, издигнат от една трета от депутатите в парламента, бил той Пашинян или някой друг, и на 8 май парламентът планира да избере следващия премиер на Армения", каза той.   За 8 май е предвидено заседание на парламента в Ереван, на което ще бъде направен втори опит за избирането на министър-председател на мястото на подалия оставка заради масови улични протести Серж Саркисян. На първото гласуване на 1 май единственият кандидат Пашинян не можа да събере достатъчно гласове, за да бъде избран, припомня агенцията.   В подписката за издигането на Пашинян за премиер вече са събрани необходимите 35 подписа, което е една трета от членовете на 105-местния парламент, съобщи междувременно опозиционният депутат Арарат Мирзоян, цитиран от ТАСС.   Самият Пашинян заяви, че напрежението в страната няма да спадне, докато не бъдат произведени предсрочни парламентарни избори.

Военният министър: На първо място трябваше да е проектът за сухопътни войски

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/voenniiat-ministyr-na-pyrvo-miasto-triabvashe-da-e-proektyt-za-suhopytni-voiski-260506/

Проектите за модернизация на сухопътните войски и ВВС са на обща стойност 2,7 млрд. лева, съобщи Красимир Каракачанов

Движението по пътя София-Перник на входа на Владая е в една лента заради катастрофа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6845454

Движението по пътя София-Перник на входа на Владая е в една лента заради катастрофаДвижението по път I-1 София - Перник в района на входа на Владая се осъществява в една лента в посока Перник поради пътнотранспортно произшествие. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на служителите на "Пътна полиция".

22-годишен преби медицинска сестра в Своге

//dariknews.bg/novini/bylgariia/22-godishen-prebi-medicinska-sestra-v-svoge-2094876

22-годишен младеж нанесе побой над медицинска сестра в Своге. Той потърсил помощ в лечебното заведение след употреба на алкохол и лекарства. По-малко от 24 часа след инцидента нападателят вече е на свобода.

ФИДЕС пак иска да блокира разселването на мигранти

http://clubz.bg/67426-fides_pak_iska_da_blokira_razselvaneto_na_migranti

Управляващата в Унгария партия ФИДЕС иска да промени конституцията, за да гарантира, че Европейският съюз няма да може да принуди страната да приеме мигранти, предаде Ройтерс. 

Информацията бе разпространена от Унгарската телеграфна агенция (МТИ), която цитира председателя на парламентарната група на ФИДЕС Мате Кочиш.

Унгария и някои други бивши комунистически държави в Източна Европа се противопоставят категорично на усилията на ЕС да убеди страните членки да споделят тежестта на приемането на мигрантите, търсещи убежище в блока, повечето от които са мюсюлмани.

Премиерът Виктор Орбан внесе в парламента предложение за подобна конституционна промяна още през 2016 г., но тя не успя да получи необходимата подкрепа от две трети, след като опозиционната партия Йоббик я блокира. На изборите на 8 април обаче партията на Орбан спечели трети пореден мандат, с над две трети от гласовете, което й позволява да приеме промени в конституцията.

Мате Кочиш добави пред МТИ, че партията иска парламентът да обсъди закон "Спрете Сорос", който да затегне правилата за неправителствените организации, включително подкрепяните от родения в Унгария милиардер Джордж Сорос. Орбан обвинява Сорос, че иска да наводни Унгария с мюсюлмански мигранти - обвинение, което намиращият се в САЩ филантроп отрича, припомня Ройтерс.

БТА

ЕК повиши прогнозата си за растежа на българската икономика

https://dnes.dir.bg/ikonomika/ek-povishi-prognozata-si-za-rastezha-na-balgarskata-ikonomika

През 2018 година ръстът на реалния БВП ще достигне 3,8%, преди да се забави до 3,7% през 2019 г.

ЕК подобри прогнозите си за България

https://dnes.dir.bg/ikonomika/ek-podobri-prognozite-si-za-balgariya

През 2018 година ръстът на реалния БВП ще достигне 3,8%, преди да се забави до 3,7% през 2019 г.

Застраховаме части от себе си, с които работим

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6841363

Застраховаме части от себе си, с които работимПолицата покрива финансови щети, ако изгубим поминъка си Световноизвестен факт е, че ако по някаква причина Джулия Робъртс изгуби зъбите си, тя ще получи около 30 милиона долара, защото толкова е застраховката ѝ. Тина Търнър пък е застраховала венците си за 200 хиляди долара. Краката на Тейлър Суифт са оценени на 40 милиона долара по

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=373614

Няколко района във Варна и Аксаково ще са с прекъсване в електрозахранването утре - 4 май - петък, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

Демократична България” представи икономическия си екип

https://frognews.bg/novini/demokratichna-balgariia-predstavi-ikonomicheskiia-ekip.html

На официална среща на икономическия екип от Управленската алтернатива на „Демократична България“ с представители на медии, бяха представени основни акценти от виждането на обединението по основни теми в икономическия сектор.

Павлова и Таяни подписаха промените в Регламента за политическите партии на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845439

Павлова и Таяни подписаха промените в Регламента за политическите партии на ЕСЛиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС, и Антонио Таяни, председател на Европейския парламент, подписаха измененията на Регламента, отнасящ се до статута и финансирането на европейските политически партии и европейските политически фондации. Подписването на законодателния акт се състоя днес в Брюксел,

9 станаха жертвите на самолетната катастрофа в Джорджия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845447

9 станаха жертвите на самолетната катастрофа в Джорджия (Видео)Стар самолет С-130 Херкулес, с който са спасявани и снабдявани с провизии американски граждани по време на миналогодишните урагани, катастрофира вчера на магистрала в южния щат Джорджия при последния си полет. Загинали са всички девет души на борда, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на местните власти.

"Ти и Lidl за по-добър живот" стартира за втора година

https://www.actualno.com/society/ti-i-lidl-za-po-dobyr-jivot-startira-za-vtora-godina-news_672874.html

От днес до 20 юни граждански организации могат да кандидатстват със свои проекти във второто издание на "Ти и Lidl за по-добър живот", подавайки предложения на стойност до 10 000 лв. през сайта на инициативатa lidl.bg/ti. Целта на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България е да допринася за един по-пълноценен и по-качествен начин на живот на хората в различните региони в страната. Инициативата се реализира в партньорство с Фондация "Работилница за граждански ини

5 любопитни факта за новия български детски игрален филм „Случаят Кюри”

https://offnews.bg//mama-nindzha/5-liubopitni-fakta-za-novia-balgarski-detski-igralen-film-sluchaiat-679916.html

  4 специално обучени плъхчета албиносчета се снимат в новата продукция 1. Един от главните персонажи във филма - мишката Мария Кюри всъщност не е мишка, а бяло плъхче албинос и по-конкретно порода Спренг Доли. Бяло, с розовочервени очи. Има дълга и тясна глава, опашката по дължина е равна на дължината на тялото. Специално за снимките на филма бяха отгледани и дресирани общо 4 плъхчета от зоолога Стоян Лазаров и неговия син Петко. Продукцията разполагаше с три основни и идентични опашати дубльора, за да могат да се сменят и да не се претоварват по време на снимки. Беше осигурено и…

Радев помисли, че Марешки се шегува. Няма да има референдум за НАТО

https://offnews.bg//politika/radev-pomisli-che-mareshki-se-sheguva-niama-da-ima-referendum-za-nat-679912.html

"Мисля, че това са шеги. Няма как да коментираме сериозно тази тема. България е част от НАТО."

Така президентът Румен Радев коментира предложението на партия "Воля" за свикване на референдум за излизане на страната ни от НАТО.

НАТО е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем лоялни членове, но аз винаги ще продължа да повтарям: не само на думи, а с реални действия по укрепване на отбранителните способности на Българската армия, заяви Радев пред журналисти.

Променят Закона за здравето заради мнимите лечители

https://www.actualno.com/healthy/promenjat-zakona-za-zdraveto-zaradi-mnimite-lechiteli-news_672861.html

Случаят с Кармен Лазарова ни дава посоката за промени в Закона за здравето. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка със случая с медиума Кармен Лазарова, която организира група до Бразилия, с която е пътувала и болната от рак Теодора Маджарова. Той уточни, че Министерството работи по този закон от по-малко от месец. „Установи се, че Кармен не е в регистъра на Районната здравна инспекция за извършване на регламентирана дейност, така че по своята същност тя е и

45 дами от 15 научни области ще се борят за научните награди „За жените в науката“

http://econ.bg/Новини/45-дами-от-15-научни-области-ще-се-борят-за-научните-награди-За-жените-в-науката-_l.a_i.761280_at.1.html

45 българки учени с проекти от над 15 научни области ще се състезават за научните отличия „За жените в науката“. Срокът за кандидатстване за...

Куче нахлу в НБУ, вижте какво направи охраната с него (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/kuche-nahlu-v-nbu-vijte-kakvo-napravi-ohranata-s-nego-video-news_672873.html

На интересна случка е попаднал Facebook потребителят Горан От Гората, след което я публикувал в страницата Забелязано в София. Куче от породата Хъски незнайно как се озовава във фоайето на един от софийските университети - НБУ. Не се знае дали животното е на някой студент или е бездомно, но веднага след като влиза в сградата, най-вероятно за да се спаси от дъжда, който се изсипа в София по това време, то ляга на земята пред погледа на изненаданите студенти и охраната на университета. Мъжът хва

Президентът Радев: Ефектът на австрийските инвестиции не се мери само във финансово изражение, а и в налагането на прогресивен бизнес модел в България

http://www.cross.bg/bulgariya-biznes-radev-1573967.html

/КРОСС/ България не измерва присъствието на австрийския бизнес в България само със сухите цифри във финансово изражение. Това присъствие има много по-голям ефект, тъй като е дългосрочно и спомага за развитие на нова бизнес среда у нас. Това заяви държавният глава Румен Радев пред участниците в Българо-австрийски бизнес форум, който се състои днес в София. В проявата участва и президентът на Австрия Александър Ван дер Белен, който е у нас по покана на българския си колега. Милиард и двеста милиона евро е стокообменът между двете държави за изминалата година. По думите на президента по-ценно от статистиката обаче е фактът, че голяма част от австрийските предприемачи у нас инвестират в „създаването реални работни места, както и във въвеждането на дуалното обучение“. Присъствието им спомага за развитие на нова бизнес среда в България, за налагане на един прогресивен бизнес модел, нов модел на обществени отношения, на много по-голяма административна ефективност, с което помага и на българското правителство, заяви Румен Радев. Държавният глава подчерта, че България и Австрия поддържат интензивен диалог и двустранните отношения стават все по-координирани и по-успешни, особено в рамките на ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз

Дневен хороскоп за 4 май

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-4-maj-news_672846.html

Овен Това е ден за борба. Със самите вас. Сбогувайте се с онези неща, които ви дърпат назад и ви бавят по пътя напред. Телец Това е ден за красота. Успешни ще са всички покупки, които ще допринесат за подобряването на външния ви вид. Същото се отнася и за закупуването на аксесоари за домашния ви интериор. Близнаци Това е ден за споделяне. Бъдете открити с вашите близки и приятели. Взаимността ще ви даде вдъхновение за дейности, в които не сте се осмелявали да се проявите до момента. Рак Т

Кога да садим далиите и как да се грижим за тях

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6845441

Кога да садим далиите и как да се грижим за тяхДалиите /гергини/ се засаждат на открито през късна пролет. При правилно засаждане те рядко страдат от възвратните студове. Как точно да постъпим, за да се радваме на големи и пищни цветове през лятото. Кога да садим? Времето на засаждане варира в зависимост от климата. Най-общо казано клубените се садят на открито от средата на май до началото

Новото пътно законодателство не предлага решения, а неработещи текстове

http://www.mediapool.bg/novoto-patno-zakonodatelstvo-ne-predlaga-resheniya-a-neraboteshti-tekstove-news278666.html

Стремежът на управляващите да подобрят ефективността на борбата с т.нар. война по пътищата доведе до поредна нова стратегия – разделянето на досегашнната нормативна уредба по темата на три. Проектите за нови Закон за движение по пътищата, Закон за пътните превозни средства и Закон за водачи на моторни превозни средства бяха обявени за обществено обсъждане в изключително спешен порядък, което породи съмнения, че управляващите може и въобще да не вземат предвид многобройните критики към предлаганите текстове. Анализ на Института за пътна безопасност, разкрива рисковете и заплахите за сигурността, които са заложени в законопроекта за движение по пътищата. Mediapool го публикува без редакторска намеса. Не е изненада, че основата част от законопроекта (около 2/3, а може би и повече) са текстове от действащия закон. В това няма нищо лошо, защото материята, която е важна и трябва да влезе в законопроекта, е добре позната – това са текстовете за правилата, които касаят участниците в движението по пътищата и текстовете, с които се изгражда системата за управление на безопасността на движението по пътищата. Тази материя присъства в сега действащия закон и очакването беше в новия закон да не се включват грешните и неработещи текстове, а да се добавят нови текстове, за да се направят някои неща по-добре работещи. Какво намираме обаче в законопроекта? 1. Във връзка с основния проблем на пътната безопасност в страната – неработещата система за управление на безопасността на движението по пътищата, не е направена никаква промяна на сега действащия модел на системата, който се отличава със слаб и безидеен мениджмънт и некомпетентни политически намеси. Министерският съвет би трябвало да ръководи системата за безопасност на движението по пътищата чрез изготвени от Министъра на вътрешните работи доклади за състоянието на безопасността на движението в страната (виж.§1, ал 2, т.3 от ЗДП), но на практика такива доклади не са внасяни в дирекция „Правителствена канцелария” от 2010 г. От тук възниква и въпросът – как се управлява безопасността на движението в България. Отговорът е – чрез импровизация. 2. Констатираме, че няма желание и за промяна и в системата на образованието, за обучението на децата и учениците по безопасност на движението по пътищата. 3. В административно-наказателната отговорност се констатира механично прехвърляне на текстове от сега действащия закон. Не се отчита необходимостта от реформа в административно-наказателния процес, за неизбежност и бързина на административните санкции на нарушителите. Сега те са неефикасни и неефективни. 4. Във връзка с правилата – тук нямаше очакванията за големи, а по-скоро за козметични промени, подсказани от натрупания опит през годините на прилагането на закона. Това, което намираме в законопроекта обаче, като направени „нововъведения“ в правилата за движение, направо ни изненада, а характерът на някои от направените „нововъведения“ ни кара да поставим под сериозно съмнение компетентността на работната група, изготвила проектите. Примери: - предлага се въвеждането на правило, което забранява превключването на скоростите при преминаване през жп прелез (чл.62, т.3); това е едно старо, направо древно правило, от времето, когато произвежданите автомобили не са така надеждни; има го в Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата от 1973 година и е премахнато през 1999 година, като не е включено в текстовете на новия закон; - във връзка с практиката, която се появи в някои европейски страни за регламентиране на дистанцията между движещите се автомобили с цел недопускане на произшествия, в законопроекта са заложени два текста – чл.36, ал.2 и ал.3, които са категорично неработещи; дистанцията между автомобилите е функция на скоростта и е пълна глупост да се регламентира задължително минимално разстояние; практиката в тази насока е от водачите да се изисква да спазват „правилото за двете секунди“, каквато е и практиката в страните с малко произшествия; - изключителен бисер в законопроекта е предложението да не се спазва правилото за „предимството на десния“ на кръгово кръстовище; явно в работната група никой не е знаел, че нашата страна е ратифицирала Конвенцията за пътното движение, която е основополагащ документ на ООН в посока за уеднаквяване на правилата за движение в различните страни по света; приемането на това предложение е изключително опасно и може да донесе много неприятности за страната; не, че не може да се приеме, но преди това трябва да се направят съответните стъпки в ООН, с които да заявим, че България се оттегля от прилагането на правилото за „предимството на десния“ на кръгово кръстовище; - като бисери в правилата може да се посочат още: изискването за задължително оборудване на всички автомобили с вериги за сняг от 15 ноември до 1 март; задължението на водача на МПС да предоставя при необходимост валиден документ, доказващ плащането на съответните такси (касова бележка или фактура) в съответствие с тарифата и наредбата по чл. 10, ал. 6 от Закона за пътищата и т.н. Впечатление правят и многото проблеми в определенията на използваните в законопроекта термини (дефиниции), което веднага прави некачествени много от текстовете на законопроекта. Например: - изключително важното определение на „път отворен за обществено ползване“ не е коригирано и продължава да се дефинира чрез еднаквите условия за ползване на пътя, а не чрез еднаквите условия за достъп до пътя; - определението за „автомобил“ не е променено в съответствие с текстовете от европейските директиви и регламенти, които касаят настоящата материя; - няма съгласуваност в определенията за автомагистрала и скоростен път; - определението за пешеходната пътека също е направено без много да се мисли, защото там е казано че пешеходната пътека може и да не е маркирана; - дефинира се „охраняем железопътен прелез”, което понятие не се използва в закона; идеята за разделянето на прелезите на охранявани и неохранявани е изоставена още през 1996 година в правилника за прилагане на стария закон (от 1973 година); - никой от работната група явно не е знаел, че в документите на ООН е променена скоростта на бавнодвижещите се МПС от 30 на 40 км/час; - „впечатляващо“ са разписани и правомощията на контролните органи; без никакво основание, за МТИТС в законопроекта са разписани правомощия, за които няма никакво основание в този законопроект; написаното е просто преписано от Закона за автомобилните превози; подобна „хватка“ е направена по отношение на контрола на МВР по законопроекта за пътните превозни средства; - като цяло в законопроекта няма логика и последователност при излагането на материала; в глава първа попадат общи неща по правилата за движение, след което са двете глави за превозните средства и за водачите, след което се продължава с правилата за движение; - в Закона за нормативните актове (чл.9, ал.1) изрично е казано, че „разпоредбите на нормативните актове се формулират на общоупотребимия български език, кратко, точно и ясно“, а законопроектът е пълен с лошо структурирани и трудно разбираеми текстове; глава първа, „чл.7. (1) По пътищата, отворени за обществено ползване, се допуска движението само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани, не са спрени от движение или … “; защо трябва да се казва, че не се допуска да се движи този, който е спрян от движение? - същевременно в законопроекта липсват важни неща, например – правила във връзка с училищните автобуси; В заключение може да се каже, че са необходими незабавни действия от страна на Министерския съвет за коригиране на подхода за изготвяне на така важното законодателство, третиращо безопасността за движение по пътищата.

Издигнаха за втори път Пашинян за кандидат за премиер на Армения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845423

Издигнаха за втори път Пашинян за кандидат за премиер на АрменияОпозиционният лидер Никол Пашинян отново е издигнат като кандидат за премиер на Армения, съобщи днес пресслужбата на Национално събрание (парламента), цитирана от ТАСС и БТА. В комюникето се посочва, че кандидатурата на Пашинян е подкрепена с подписите на повече от една трета от депутатите, каквото е конституционното изискване.

С над 200 фирми-изложители, изложбените площи на Webit.Festival Европа са почти напълно разпродадени!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845424

С над 200 фирми-изложители, изложбените площи на Webit.Festival Европа са почти напълно разпродадени!Десетото издание на Webit фестивал Европа (25ти - 27ми Юни в София) се очертава да бъде най-влиятелното досега! Уникалният микс от повече от 6,000 технологични и дигитални експерти (67% ръководни лидерски позиции) с над 1,000 законотворци и регулатори от Европа и отвъд прави Webit предпочитана платформа за най-иновативните и влиятелни компании в

ЕТА: Разпускаме се! Рахой: Пропаганда!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845408

ЕТА: Разпускаме се! Рахой: Пропаганда!Премиерът на Испания Мариано Рахой нарече разпускането на баската терористична групировка ЕТА "шум и пропаганда", заричайки се да продължи преследването на екстремистите в баската сепаратистка организация, съобщава "Асошиейтед прес". Изказвайки се ден след публикуването на писмо от ЕТА, в което се посочва, че тя "напълно разпусна структурите си",

Започна изграждането на Бронзовата къща в София

http://nakratko.bg/category/76/158900/


Започна изграждането на Бронзовата къща на мястото на бившия мавзолей в София.

Хиляди млади европейци ще пътуват с пари на ЕС, за да го опознаят

http://www.mediapool.bg/hilyadi-mladi-evropeitsi-shte-patuvat-s-pari-na-es-za-da-go-opoznayat-news278665.html

Европейската комисия съобщи, че това лято 15 000 младежи, навършили пълнолетие, ще пътуват в ЕС, за да го опознаят. Пътуванията са платени с 12 милиона евро от бюджета на ЕС, предаде БТА от Брюксел.   Целта е младежите да се запознаят с богатото европейско културно наследство, с други европейци и с това, което обединява Европа. Предвижда се пътуванията да продължават до 30 дни и да включват посещения на най-много четири места.   Заявките за участие ще се приемат през юни на портала europa.eu/youth/EU_bg. Желаещите да участват трябва да имат навършени 18 години към 1 юли тази година. Участниците ще бъдат подбрани от жури. В зависимост от това колко средства останат след летните пътувания, до края на годината ще имат нова възможност за кандидатстване.   Повече подробности ще бъдат съобщени на посочения сайт в средата на този месец.

Иран: Ако САЩ се оттеглят от ядрената сделка и ние няма да останем

http://nakratko.bg/category/25/158899/


 Иран няма да остане в ядрената сделка със световните сили, ако САЩ вземат решение да се изтеглят от споразумението, постигнато през 2015 г.

Иран няма да предоговаря ядреното споразумение

http://www.mediapool.bg/iran-nyama-da-predogovarya-yadrenoto-sporazumenie-news278664.html

Иран няма да предоговаря ядреното споразумение с шестте световни сили. Това заяви в четвъртък иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.   "Иран няма да предоговаря това, по което бе постигнато споразумение преди години и което вече е приложено", каза Зариф на видеозапис, публикуван в "Ютюб". По думите му САЩ "постоянно нарушават ядрената сделка, като изнудват други" страни да не позволяват на свои компании да развиват бизнес в Иран.   Американският президент Доналд Тръмп даде срок до 12 май на европейските страни по споразумението да го "поправят" или в противен случай Съединените щати ще се оттеглят от него.   "Нека го кажем на езика на бизнеса с недвижимо имущество", заяви Зариф, обръщайки се явно към Тръмп. "Като купите къща и се преместите да живеете там със семейството си или я разрушите, за да издигнете небостъргач, не може да върнете времето с две години назад, за да предоговорите цената", каза той, цитиран от Асошиейтед прес.   Али Акбар Велаяти, външнополитически съветник на духовния лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей, заяви също в четвъртък, че ако САЩ се откажат от споразумението, то и Иран ще го направи.   Сделката за ограничаване на иранската ядрена програма в замяна на облекчаване на санкции бе сключена през юли 2015 г. във Виена между Техеран и групата 5+1 (САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Китай плюс Германия), преди Тръмп да стане президент.

Кармен Лазарова няма право на конвенционални методи на лечение

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/karmen-lazarova

Глобата е до 10 хил. лв., но точният ѝ размер ще стане ясен след издаване на наказателното постановление

Защо модни гиганти като H&M и Zara забраняват мохера в дрехите си

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/03/3173185_zashto_modni_giganti_kato_hm_i_zara_zabraniavat_mohera/?ref=rss


Международните големи брандове в облеклото &ndash; като &quot;Гап&quot; (Gap), &quot;Зара&quot; (Zara), Ейч енд Ем (H&amp;M) и &quot;Топшоп&quot; (Topshop) &ndash; обявиха, че се отказват да зареждат с мохерна вълна, предаде &quot;Франс прес&quot;, цитирана от БТА.<br /><br />Изявлението им е факт, след като организацията за защита на животните ПЕТА (PETA) разпространи видео, на което се виждат малтретирани кози. Според организацията...

Румен Радев иска да сме лоялен член на НАТО не само на думи

http://www.moreto.net/novini.php?n=373609

"НАТО е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем лоялни членове, но аз винаги ще продължа да повтарям: не само на думи, а с реални действия по укрепване на отбранителните способности на Българската армия.

Руснаци съдят Италия за кражба на треньор

https://dnes.dir.bg/futbol/rusnatsi-sadyat-italiya-za-krazhba-na-trenyor

"Зенит" се надява да получи компенсация в случай на напускане на Манчини

Присъедини се към „Безсмъртен полк България“ в София на 9 май

http://www.cross.bg/ychastie-initziativa-suvetskata-1573965.html

/КРОСС/ Каним всеки, на когото е скъп споменът за  участниците в антифашистката съпротива и фронтоваците–победители, да вземе участие в международната инициатива, посветена на паметта на героите–победили във Втората световна война. „Безсмъртен полк България” е неполитическа гражданска инициатива, продължение на „Бессмертный полк” – Русия. Да стане част от полка може всеки, независимо от вероизповедание, националност, политически и други пристрастия. За участие в шествието е желателно да се носи снимка или плакат– снимка на своя герой-ветеран, труженик на тила, партизанин, ятак, концлагерист, интербригадист, фронтовак. ПОСТРОЯВАНЕ НА ПОЛКА 9 май в 9:00 ч. Паметник на незнайния воин(до базиликата „Света София“, ул. „Париж“ 2)Полагане на цветя и венциТръгване на колонатав 9:20 към Паметника на съветската армияВ 10:00 ч. полагане на цветя пред  Паметника на съветската армия

Орбан иска промени в конституцията срещу приемането на мигранти

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/03/3173188_orban_iska_promeni_v_konstituciiata_sreshtu_priemaneto/?ref=rss


Управляващата в Унгария партия &quot;Фидес&quot; иска да внесе промени в конституцията, за да гарантира, че Европейският съюз не може да принуди страната да заселва мигранти, предаде &quot;Ройтерс&quot;, цитирайки парламентарния лидер на партията.<br /><br />Унгария и някои бивши комунистически страни от Източна Европа са силно против усилията на ЕС за споделяне на тежестта от приема на мигранти, предимно мюсюлмани, търсещи убежище в блока.<br /><br...

Два месеца след изборите в Италия предстои трети кръг консултации за правителство

http://www.mediapool.bg/dva-mesetsa-sled-izborite-v-italiya-predstoi-treti-krag-konsultatsii-za-pravitelstvo-news278663.html

Италианският президент Серджо Матарела ще проведе нов кръг консултации за съставяне на правителство на 7 май, предадоха световните агенции.   Държавният глава вече проведе два кръга преговори с партийните лидери, които приключиха неуспешно.   Решението за нови консултации идва, след като Матарела се отказа от идеята за евентуална управляваща коалиция между антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ) и левоцентристката Демократическа партия (ДП), отбелязва Франс прес.   "Два месеца (след парламентарните избори на 4 март) изходните позиции на партиите не са еволюирали и не се е появила никаква перспектива за управляващо мнозинство", констатира в четвъртък италианският президент.   "През последните дни възможността на споразумение между ДПЗ и ДП също угасна", допълни той.   Самата Демократическа партия все още не е обявила официално решението си по въпроса за евентуална коалиция с антисистемното движение, отбелязва Франс прес.   Парламентарните избори в Италия на 4 март не излъчиха ясен победител. Най-добри резултати постигнаха антиимигрантската партия "Лига" и ДПЗ, а ДП остана на трето място.   До момента не е постигнато съгласие за съставяне на коалиционно правителство и президентът може да се окаже принуден да насрочи нови избори.   Източник от италианското президентство разкри, че държавният глава не желае да прави това през юни преди лятната ваканция, а предпочита да назначи служебно правителство, което да изготви бюджета за 2019 г., предаде Ройтерс.   Ако лидерите на политическите сили не одобрят този вариант, избори ще има наесен - вероятно през октомври.

Глобяват наемателя на плажа в Каварна заради използването на тежка техника

http://www.cross.bg/kavarna-tyrizma-plazha-1573951.html

/КРОСС/ Наемателят на плажа в Каварна ще бъде глобен заради използването на тежка техника при изграждането на поставяемо съоръжение на пясъка, каза във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщава bTV. „Ще наложим неустойка на наемателя. Това е недопустимо. Вече бяхме на плажа в Каварна. Изпратихме екипи тази сутрин. Става дума за поставяне на преместваем обект с пластмасова конструкция 72 кв. м, колкото са одобрени в схемата за този обект”, поясни тя. При проверката се установи, че конструкцията не е бетонна, допълни Ангелкова. „Ще сезираме община Каварна и тя да се произнесе, тъй като предписанията как да се изпълняват монтажните дейности се извършват от главния архитект на общината. Той се произнася за начина на изпълнение и конструкцията. Министерството на туризма одобрява мястото и квадратурата”, обобщи министърът на туризма.  

Нов рекорден срив на турската валута до 4.21 лири за долар

http://econ.bg/Новини/Нов-рекорден-срив-на-турската-валута-до-4-21-лири-за-долар_l.a_i.761279_at.1.html

Турската лира се намира под силен натиск за пореден ден на търговията от началото на май, след като инфлацията в страната нарасна през април по-силно...

Французойка продаде девствеността си за 1,2 млн. евро

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/frantsuzoika-prodade-devstvenostta-1-2-mln-evro.html

Студентка от Париж на име Жасмин продаде девствеността си на банкер от Уолстрийт за сумата от 1 милион и 200 хил. евро, съобщава ”Дейли Мейл”. Както отбелязва изданието, младата 20-годишна парижанка реши да постави девствеността си на аукцион чрез сайт за ескортни услуги.

Румен Радев: Да сме излизали от НАТО, е някаква шега

https://www.actualno.com/politics/rumen-radev-da-sme-izlizali-ot-nato-e-njakakva-shega-news_672868.html

Трябва да бъдем лоялен член на НАТО не само на думи, а с реални действия по укрепване на отбранителните способности на Българската армия. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти, помолен да коментира предложението на партия "Воля" за свикване на референдум за излизане на страната ни от НАТО. „Мисля, че това са шеги. Няма как да коментираме сериозно тази тема. България е част от НАТО“, подчерта държавният глава. „НАТО е нашата колективна с

Съветът на Европа предупреждава за отстъпление в борбата срещу корупцията

https://www.investor.bg/evropa/334/a/syvetyt-na-evropa-preduprejdava-za-otstyplenie-v-borbata-sreshtu-korupciiata-260500/

Нови законодателни инициативи в някои страни направиха крачка в противоположна посока на реформите, предприети по-рано, се казва в нов анализ

Най-малко 116 жертви е взела пясъчната буря в Индия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845365

Най-малко 116 жертви е взела пясъчната буря в ИндияБроят на жертвите на пясъчната буря и дъжда в Индия достигна най-малко 116, предаде Франс прес, като се позова на властите. Пясъчната буря е една от най-смъртоносните в страната от няколко десетилетия. Силните ветрове изкорениха дървета, събориха електрически стълбове и стени на жилища. Ветровете в Северна Индия със скорост, достигаща до 130 км/ч,

НАП почва проверки в пунктовете за ГТП

https://dnes.dir.bg/ikonomika/nap-pochva-proverki-v-punktovete-za-gtp

При 326 пункта са установени значителни разлики между подадената информация за прегледаните автомобили

Лечителката Кармен ще бъде глобена, а Законът за здравето променен

http://www.mediapool.bg/lechitelkata-karmen-shte-bade-globena-a-zakonat-za-zdraveto-promenen-news278662.html

Лечителката Карем Лазарова, посредничила за посещението на онкоболната Теодора Маджарова при бразилския лечител Жоао де Деус, ще бъде глобена с до 10 000 лева, а Законът за здравето ще бъде променен, за да се разпишат много по-детайлно признатите и законни неконвенционални лечебни методи. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев в четвъртък след приключилата проверка на Столичната регионална здравна инспекция по случая. Проверката е установила, че Кармен Лазарова не е вписана в регистъра на Столичната регионална здравна инспекция на имащите право да упражняват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве, съгласно Закона за здравето. Констатираното нарушение е, че тя дава здравни съвети на сайта си без да има необходимата квалификация (няма медицинско образование). Вече има издаден акт за нарушение. Глобата е до 10 хил. лв., но точният ѝ размер ще стане ясен след издаване на наказателното постановление, стана ясно от думите на здравния министър. “Проблемът е по-сериозен от този единичен случай на нерегламентирани медицински консултации, което ни дава основание да работим по промени в Закона за здравето. Необходимо е много по-ясно да се регламентира дейността, която е призната и законна и категорично да бъде определена тази дейност, която е непозволена“, заяви Ананиев. Министерство на здравеопазването призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да търсят институционално удостоверена информация в случаите, когато решават да се обърнат към лица, практикуващи неконвенционални методи за лечение. МЗ напомня, че всяка регионална здравна инспекция на сайта си води публично достъпен регистър на обектите, в които законно се практикуват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве.   

14 ранени при влакова катастрофа в Чехия

http://www.mediapool.bg/14-raneni-pri-vlakova-katastrofa-v-chehiya-news278661.html

Четиринадесет души бяха ранени при челен сблъсък между два влака в Чехия днес, предаде ДПА, като се позова на местни медии   Катастрофата е станала в участък с една железопътна линия между южните градове Ческе Будейовице и Черни Кържиж, съобщиха чешки телевизионни репортери, цитирайки службите за спешна помощ.   Сред ранените са три деца. Четирима от пострадалите са с тежки наранявания.   В двата влака е имало общо 50 души, повечето от които туристи, обикалящи Южна Чехия.   От декември тази железопътна линия е стопанисвана от частна компания.   Засега причината за катастрофата не е известна. Свикана е специална комисия за разследване на случая, а движението в участъка на инцидента временно е преустановено.

Омбудсманът Мая Манолова внася законодателни промени за защита правата на децата с един родител

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-maya-manolova-vnasya-zakonodatelni-promeni-za-zashtita-pravata-na-detsata-s-edin-roditel.94243

/Поглед.инфо/ Омбудсманът Мая Манолова и майката на три деца Златина Хаджипанайотова, организатор на първомайския протест „Код: черно“, ще внесат утре, 4 май 2018 г., в 10.30 часа в Народното събрание законодателни промени, които се отнасят към условията за получаване на наследствена и персонална пенсия от деца, останали без един или двамата си родители.

Израел жадува за Трета световна война

http://pogled.info/svetoven/izrael-zhaduva-za-treta-svetovna.94244

/Поглед.инфо/ Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви в ТВ ефир за наличието на доказателства за разработка и изпитания от Иран на ядрени оръжия. Официалното обръщение към нацията се предаваше от телавивския комплекс на министерството на отбраната на Израел.

Повечето македонци са против промяната на името

https://www.actualno.com/balkani/povecheto-makedonci-sa-protiv-promjanata-na-imeto-news_672857.html

По-голямата част от гражданите на Македония са против каквато и да било промяна в името на страната им. Това показва проучване на Македонския център за международно сътрудничество и Института за демокрация, цитирано от скопския телевизионен канал „Телма“. Никаква промяна в името не биха искали 47,1% от македонците, докато 14,4% биха приели „двойна формула“. Договорено име за международни организации е приемливо за 13,6% от респондентите, докато 10,1% ще п

Пуснаха с мярка "подписка" стрелеца, целил велостоянка в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845364

Пуснаха с мярка "подписка" стрелеца, целил велостоянка в Бургас22-годишният Николай Т. е освободен от ареста, наложена му я мярка за неотклонение "подписка", съобщиха от прокуратурата.  Според разследващи момчето е стреляло с газов пистолет "Байкал" по тъчскрийна на велостанцията. Нанесените щети са за 2300 лв. 22-годишният Николай Т. не е криминално проявен, уточниха от пресцентъра на ОД МВР Бругас.

Британците да станат белгийци: Юнкер иска да защити служителите си след Брекзит

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/03/3173164_britancite_da_stanat_belgiici_junker_iska_da_zashtiti/?ref=rss


Британците, които работят в европейските институции в Брюксел, трябва да получат белгийски паспорти след Брекзит, ако поискат. Този призив председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи към белгийския премиер Шарл Мишел, предаде &quot;Ройтерс&quot;. Юнкер също така прикани Мишел да сложи край на политиката за отхвърляне на повечето молби.<br /><br />В комисията на Юнкер работят почти 1000 британци, които ще загубят европейското си гражданство, когато през март...

19-годишен запалил пожара, от който изгоря офисът на ДПС в Борино

https://www.actualno.com/crime/19-godishen-zapalil-pojara-ot-kojto-izgorja-ofisyt-na-dps-v-borino-news_672866.html

19-годишен е обвиняем за причиняване на пожара, при който изгоря и офисът на ДПС в Борино, предаде кореспондентът на Actualno.com. Окръжната прокуратура на Смолян привлече като обвиняем 19-годишния Алпер Д. за това, че запалил сгради и вещи със значителна стойност, като е имало опасност пожарът да се разпростре и върху други имоти. До момента е установено, че на 24 април 2018 г., около 01:30 часа, в село Борино, обл. Смолян, обвиняемият Алпер Д. е запалил стопанска постройка – плевня

Здравното министерство санкционира Кармен Лазарова - глобата не е малка

https://petel.bg/Zdravnoto-ministerstvo-sanktsionira-Karmen-Lazarova---globata-ne-e-malka__262913

Здравното министерство санкционира Кармен Лазарова, която заведе тежко болната Теодора Маджарова при медиум в Бразилия, съобщава bTV. ...

Не е за вярване в каква класация се наредиха Еди Рама и Доналд Тръмп

https://petel.bg/Ne-e-za-vyarvane-v-kakva-klasatsiya-se-narediha-Edi-Rama-i-Donald-Tramp-__262915

Албанският премиер Еди Рама е сред десетте световни лидери, които най-много използват Фейсбук. Twiplomacy.com е порталът, който следи и класира п...

По-строг контрол за алтернативните лечители – обмислят промени в закона

https://petel.bg/Po-strog-kontrol-za-alternativnite-lechiteli-----obmislyat-promeni-v-zakona__262916

Министерството на здравеопазването обмисля да промени текстове в закона и да направи по-строг контрола над неконвенционалните лечители....

Търсят 15 000 младежи за безплатно пътешествие из Европа

https://petel.bg/Tarsyat-15-000-mladezhi-za-bezplatno-pateshestvie-iz-Evropa__262917

Илюстрация Уикипедия Европейската комисия съобщи, че това лято 15 000 младежи, навършили пълнолетие, ще пътуват в ЕС, за да го опознаят. Път...

Осъдиха турчин, преминал с багера си гръцката граница

https://petel.bg/Osadiha-turchin--preminal-s-bagera-si-gratskata-granitsa__262918

Пореден повод за напрежение между Атина и Анкара. Турски гражданин беше осъден условно на 5 месеца лишаване от свобода и глоба от 1500 евро. ...

Черно море набира млади надежди, родени 2010-а и 2011 година

https://petel.bg/CHerno-more-nabira-mladi-nadezhdi--rodeni-2010-a-i-2011-godina__262919

Детско-юношеската школа на Черно море набира деца за подготвителните групи. Академията на “моряците” обявява кастинг за млади надежди, ...

Гори склад за боеприпаси - обмислят евакуация на цял град

https://petel.bg/Gori-sklad-za-boepripasi---obmislyat-evakuatsiya-na-tsyal-grad__262920

Снимка Twitter В района на Харков отново възникна пожар във военни складове, чуват се експлозии, съобщават 057.у.н. Няма информация за жертви. ...

БЕХ с нов заем от 1 млрд. лева

https://petel.bg/BEH-s-nov-zaem-ot-1-mlrd--leva__262922

БЕХ тегли нов заем за 1 млрд. лева. Днес, в резултат на проведена процедура за избор на инвестиционен консултант по сделка за емитиране на о...

Григор Димитров се завърна в топ 4 след загуба на Чилич

https://petel.bg/Grigor-Dimitrov-se-zavarna-v-top-4-sled-zaguba-na-CHilich__262924

Най-добрият българин в световния тур Григор Димитров се завърна на четвърто място в световната ранглиста по тенис, която ще бъде обновена...

29 защитени специалности предлага образователното министерство

http://www.mediapool.bg/29-zashtiteni-spetsialnosti-predlaga-obrazovatelnoto-ministerstvo-news278660.html

Пътен строител, десенатор на текстил, полиграфист, корабоводител, електротехник, машинен техник, каменоделец, спедитор, специалисти по поставяне на дограма, стъклопакети и изолации са част от професиите, определени като защитени от Министерството на образованието и науката. Пълният списък включва 29 специалности, които се изучават в средното образование. Той трябва да бъде приет от Министерския съвет. Според проекта на постановление за определяне на защитените професии по тях ще могат да се формират паралелки дори и приетите ученици да са под минимума от 18 деца. Паралелките по защитени професии ще могат да съществуват и с 9 ученици. Държавата ще плаща пълна издръжка за приетите гимназисти. Ще се дават обаче пари и за разликата между реалния брой ученици и минимума от 18. Издръжката за тези незаети места ще е 85% от стандарта за реален ученик по същото професионално направление. Сред защитените професии са още растениевъд, животновъд, моделиер-технолог на обувни и кожено-галантерийни изделия, оператор в хранително вкусовата промишленост. Целта е паралелките по определените като защитени професии да продължат да съществуват въпреки липсата на кандидати за тях. Паралелки с под 18 ученици може да съществуват и по професии, за които държавата заедно с бизнеса е решила, че има очакван недостиг на пазара на труда. За следващата учебна година се предлага тези професии да са 54. Сред тях са помощник-възпитател, организатор по експлоатация на пристанищата и флота, оператор в производството на облекло, стругар, заварчик, корабен монтьор, строител и др. По тези професии може да се формират паралелки с минимум 12 ученици и отново държавата ще плаща за разликата между реално записаните и минимума за съществуването на клас по други професии - 18. Издръжката за несъществуващите ученици ще е 50% от тази за съществуващите. За тези паралелки, дори и да не са маломерни, ще се дават допълнителни средства - плюс 15% от стандарта за издръжка на една паралелка и плюс 15% от този за ученик. Защитените специалности, както и тези с очакван недостиг на кадри ще се актуализират всяка година.

С над 200 фирми-изложители, изложбените площи на Webit.Festival Европа са почти напълно разпродадени

https://www.actualno.com/business/s-nad-200-firmi-izlojiteli-izlojbenite-ploshti-na-webitfestival-evropa-sa-pochti-napylno-razprodadeni-news_672864.html

Десетото издание на Webit фестивал Европа (25ти - 27ми Юни в София) се очертава да бъде най-влиятелното досега! Уникалният микс от повече от 6,000 технологични и дигитални експерти (67% ръководни лидерски позиции) с над 1,000 законотворци и регулатори от Европа и отвъд прави Webit предпочитана платформа за най-иновативните и влиятелни компании в света (с европейски фокус) да се присъединят и да бъдат сред изложителите.. Научете повече за възможностите да бъдете изложител ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ ИМАТ СВО

Бургаски ученици като огнеборци в атрактивна надпревара (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6845346

Бургаски ученици като огнеборци в атрактивна надпревара (Снимки)Традиционното състезание "Млад огнеборец", което организара Втора Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Бургас събра на 3 май деца от няколко училища. На стадиона в квартал Долно Езерово те мериха сили в две атрактивни дисциплини - "Бойно разгръщане на състезателна пътека" и "400 м. щафетно бягане с препятствия".

Баската сепаратистка оргатизация ЕТА обяви края си

https://offnews.bg//sviat/baskata-separatistka-orgatizatcia-eta-obiavi-kraia-si-679914.html

Баската сепаратистка организация ЕТА обяви разпускането си, отбелязвайки окончателния край на последното въоръжено въстание след повече от четири десетилетия насилие, предаде AFP.

Писмото от 16 април бе публикувано вчера от испанския в. "Ел Дарио". В него ЕТА признава, че не е успяла да реши политическия конфликт и че усилията за баска независимост ще продължат.

"Конфликтът не започна с ЕТА и не свършва с края на пътуването на ЕТА", пише "Ройтерс", като цитира текста на писмото.

Организацията отне живота на 853 души при въоръжената си борба за създаване на независима баска държава в Северна Испания и Южна Франция.

ЕТА е създадена през 1959 г. по време на режима на Франсиско Франко. Тя привлече вниманието с убийството на премиера Луис Кареро Бланко.

Баската кампания и сепаратиското движение постепенно отслабнаха, както заради отхвърлянето на насилствената тактика на ЕТА, така и заради липсата на подкрепа, след като баският регион получи по-голяма фискална автономия през 1981 г. Нелегалната организация се отказа през 2011 г. от въоръжената борба.

В спор за "Златната топка": Мохамед Салах срещу Кристиано Роналдо

https://www.24chasa.bg/sport/article/6845207

В спор за "Златната топка": Мохамед Салах срещу Кристиано РоналдоФиналът на Шампионска лига между "Ливърпул" и "Реал" (Мадрид) на 26 май е очакван с нетърпение поради много причини, една от които е изправянето на двама от играчите в топ форма в директен сблъсък. Мохамед Салах и Кристиано Роналдо оглавиха и поставиха нови стандарти през сезона и сега ще се срещнат във финала на Шампионска лига.

Засегнатите от корояд и ветровал гори в Смолян са фрапиращо много

https://www.actualno.com/smolyan/zasegnatite-ot-korojad-i-vetroval-gori-v-smoljan-sa-frapirashto-mnogo-news_672862.html

Засегнатите от корояда и януарския ветровал гори в Смолян са фрапиращо много и лошото е, че със затопляне на времето короядът ще продължи да действа. Това заяви днес зам.-министърът на земеделието, горите и храните Атанас Добрев, който участва в заседанието на кризисния щаб с областните управители на Смолян и Кърджали, с шефовете на ЮЦДП и останалите горски институции, предаде кореспондентът на Actualno.com. По думите на Добрев областите Смолян и Кърджали са най-заразените и най-пострадали от т

Из спомените на Царя: Костов искаше нов мандат, а Живков – среща!

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/spomenite-tsaria-kostov-iskashe-nov-mandat-jivkov--sreshta.html

След връщането си в България и когато става ясно, че ще атакува властта, Симеон Сакскобургготски се среща с Иван Костов, за да иска да се явят заедно на изборите. Костов обаче отказва, защото иска нов мандат.

Паркирането в част от центъра на Варна ще е е забранено заради поставяне на маркировка за синя зона

http://www.moreto.net/novini.php?n=373608

Във връзка с въвеждането на синя зона в град Варна в дните 8-ми и 9-ти май ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Бдин“, „Драган Цанков“, „Фр. Шопен“, „Драгоман“ и „Шейново“, съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“ за Moreto.

14 ранени при сблъсък на два влака в Чехия

http://www.cross.bg/vlaka-bili-dyshi-1573957.html

/КРОСС/ При сблъсък на два пътнически влака днес в Южна Чехия са били ранени 14 души, съобщава чешкото издание iDnes. Сред ранените има три деца, а четирима от пострадалите са с тежки наранявания, съобщи ТАСС, позовавайки се на представителката на спасителната служба на Южночешка област Петра Кафкова. В двата влака е имало общо 50 души, повечето от тях са били туристи, обикалящи южната част на страната. Засега причината за катастрофата не е известна. Свикана е специална комисия за разследване на случая, а движението в участъка на инцидента е временно преустановено. 

Първата електрическа китара на Джордж Харисън отива на търг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6845356

Първата електрическа китара на Джордж Харисън отива на търгАукционната къща "Джулиънс" предлага на търг китарата "Хофнер клъб 40", на която Джордж Харисън е свирил с "Бийтълс" в Ливърпул, когато бандата все още се е казвала "Куоримен", съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Харисън заменил своята куха китара с електрическия модел на музиканта Рей Енис,

Къде отидоха книгите?

https://dnes.dir.bg/bukvi/kade-otidoha-knigite

Книжарите от площад "Славейков" намериха нов дом пред хотел "Рила"

Голяма авария на магистралния водопровод остави Добрич без вода

http://www.cross.bg/dobrich-vodoprovod-voda-1573954.html

/КРОСС/ Жителите на Добрич отново са без вода заради голяма авария по магистралния водопровод. От дружеството съобщиха, че се е наложило водоподаването да бъде спряно тази сутрин преди 7 часа,съобщава БНР. По думите на главния инженер на ВиК Добрич Павел Павлов проблемите с водопреносната система и днес са много. Основният е аварията на улица „Димитър Ковачев“, където вчера при ремонтите от водния цикъл на града е свързан нов водопровод, което повишава налягането и това предизвиква големи пробиви в старата мрежа. "Когато се премине към новия водопровод, в неговия участък няма загуби, вдига се налягането и рефлектира върху стария, където, ако има слаби места, те избиват. По време на водния цикъл такива работи ще се случват. Няма начин". Многопрофилната болница в Добрич от вчера е без вода. Захранва се единствено Хирургичният корпус, но налягането достига само до четвъртия етаж, съобщи директорът д-р Трифон Йорданов. От ВиК очакват днес следобед водоподаването в града да бъде нормализирано. Комисията за енергийно и водно регулиране ще направи извънредна проверка на ВиК Добрич, съобщиха от регулатора. Повод за проверката са информациите за зачестили аварии по водопроводната инфраструктура, в резултат на които голям брой жители на града, обществени и здравни заведения периодично са с нарушено водоподаване. Комисията е поискала ВиК-дружеството в срок от три дни да й предостави информация за причините за авариите и предприетите мерки

Азиатските индекси приключиха сесията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-приключиха-сесията-разнопосочно_l.a_i.761270_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в четвъртък, съобщава CNBC. В Китай бенчмаркът Shanghai Composite записа ръст от 0,65% до 3 101,13...

Иранският външен министър: Няма да предоговаряме ядреното споразумение (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845341

Иранският външен министър: Няма да предоговаряме ядреното споразумение (Видео)Иран няма да предоговаря ядреното споразумение с шестте световни сили. Това заяви днес иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс. "Иран няма да предоговаря това, по което бе постигнато споразумение преди години и което вече е приложено", каза Зариф на видеозапис, публикуван в "Ютюб".

БЕХ планира двойно листване на новата си облигационна емисия

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/beh-planira-dvoino-listvane-na-novata-si-obligacionna-emisiia-260495/

Енергийният холдинг ще предложи облигации на БФБ - София и на Ирландската фондова борса в опит да набере 500 млн. евро

Филип в дуел срещу Нина – тази вечер в Hell’s Kitchen

https://www.vesti.bg/lyubopitno/filip-v-duel-sreshtu-nina-tazi-vecher-v-hells-kitchen-6081911

Алекс Сърчаджиева, Иван Ласкин, проф. Христо Пимпирев, Гери Малкоданска и Живко Константинов са част от специалните гости в ресторанта

19-годишен младеж е обвинен за извършен палеж в селото на Карадайъ

https://www.24chasa.bg/region/article/6845320

19-годишен младеж е обвинен за извършен палеж в селото на КарадайъОкръжна прокуратура-Смолян привлече като обвиняем Алпер Д., на 19 г., за това, че запалил сгради и вещи със значителна стойност, като е имало опасност пожарът да се разпростре и върху други имоти. До момента е установено, че на 24 април 2018 г., около 1,30 часа, в село Борино, обл. Смолян, обвиняемият Алпер Д.

27-годишен се обеси на орех, откриха труповете на двама пенсионери в кладенци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845329

27-годишен се обеси на орех, откриха труповете на двама пенсионери в кладенциПрокуратурата образува досъдебно производство за смъртта на 27-годишен асеновградчанин, който на 1 май е бил открит обесен на орех зад училище в града, научи "24 часа". При първоначалния оглед не са открити следи от насилие. Разследването ще установява дали някой не е склонил младия мъж към самоубийство.

Българският театър ''Зад Океана'' от Канада гостува в България

http://www.cross.bg/dvyboii-formatziya-tazi-1573959.html

/КРОСС/ Театралната формация "ЗАД ОКЕАНА" е с добре изграден театрален екип, с професионални методи на работа, който успешно привлича самородни таланти, в сферата на театралното изкуство. През 2016 год. театралната формация представи пред българската общност в Торонто своето първо представление "Женско царство" по Ст.Л.Костов с огромен успех. Представлението бе играно цели две години при нестихващ интерес освен в Торонто и в Отава и в Монт Реал и Китченер. През  април 2018 год., съставът реализира своята втора пиеса "Двубой" от Иван Вазов. "ЗАД ОКЕАНА" целенасочено избират  български класици, тъй като театралната формация е трайно ангажирана да разпространява българската култура зад граница. Трупата тази година е поканена да вземе участие във фестивала на самодейните състави "Велко Кънев" в Тополовград на 19 май. Наравно с това участие, театралната формация предприема турне из България и пиесата "Двубой" ще бъда представена  извън рамките на фестивала в следните градове: СЛИВЕН-16 Май; БУРГАС-17 Май; СОФИЯ-22 Май; КЮСТЕНДИЛ-23 Май 2018 В комедията си "Двубой" Вазов е безпощаден към една "тъмна" страна на българския характер. Лицемерието, фалша и мнимата интелигентност, той не приема равнодушно и ги разобличава със силното въздействие на иронята, сарказъма и подигавката

Българите се страхуват най-много от влизане с взлом и забравени включени електроуреди, когато са извън дома

https://offnews.bg//tehnologii/balgarite-se-strahuvat-naj-mnogo-ot-vlizane-s-vzlom-i-zabraveni-vkliuc-679913.html

Над 40% от българите се страхуват от влизане с взлом, когато са не са в дома си, а също толкова се притесняват дали са изключили всички електроуреди.

Мтел, част от A1 Group, проведе онлайн проучване за притесненията на българите, свързани със сигурността на техния дом. To показва, че 40% от всички анкетирани се притесняват да не бъдат ограбени, когато не са вкъщи. Другите основни страхове са, че са забравили отключена входната врата (48%) или включени осветление или електроуред (40%).

Данните от проучването показват, че подобни притеснения не са рядкост за българите. Над една трета (35%) от анкетираните се притесняват, че са забравили да изключат електрически уред поне веднъж в седмицата, а 10% - всеки ден. За 20% от всички анкетирани тези страхове са толкова силни, че ги карат да се върнат до вкъщи, за да проверят съмненията си, поне веднъж в седмицата. 4% се връщат всеки ден, а 8% - два-три пъти на седмица. След страха дали са заключили вратата (48%) най-честото притеснение за българите е дали са изключили осветлението (31%), телевизора (12%), компютъра (10%), ютията (9%) или котлона (6%). Търсейки решение на тези тревоги, 80% от анкетираните или 8 от 10 човека заявяват, че биха се доверили на интелигентна система с изкуствен интелект, с която да могат да контролират дистанционно уредите у дома си.

Проучването бе проведено във връзка със старта на Мтел Smart Home – решение, което позволява на потребителите да контролират, както осветлението и електроуредите си, така и сигурността на дома си, директно от едно смартфон приложение. Този продукт за управление на дома е първият у нас, който разполага с изкуствен интелект (AI) и изучава навиците за ползване, за да се пригоди към предпочитанията на всеки член на семейството. В зависимост от нуждите на дома, Smart Home се предлага в два пакета – Comfort и Security.

Пакет Comfort е именно за онези, които се притесняват за забравени включени електроуреди. С него потребителите могат да ги управляват дистанционно с едно натискане на бутона от своя смартфон. Comfort позволява и опцията осветлението вкъщи да се включва автоматично, когато се стъмни навън. За тревожещите се дали са оставили прозореца отворен и дали няма да бъдат ограбени е пакетът Security. Освен сензорът, който показва дали има отворена врата или прозорец след напускане на дома, допълнително спокойствие осигурява и осведомяването за присъствието на непознати в жилището. В такъв случай Smart Home изпраща и известие до телефона на потребителя. Smart Home Comfort и Security могат да се вземат на цени от 7 лв. на месец или 149,99 лв. в брой с пакет Smart Home Standard в магазинната мрежа на Мтел или на онлайн магазина на телекома на www.mtel.bg.

Градският прокурор на София се кандидатира за шеф на апелативната спецпрокуратура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845316

Градският прокурор на София се кандидатира за шеф на апелативната спецпрокуратураГрадският прокурор на София Емилия Русинова се кандидатира за шеф на Апелативната специализирана прокуратура, става ясно от сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС).  Участието на Русинова в надпреварата изглежда изненадващо, тъй като тя стана шеф на Софийската градска прокуратурата преди 1 г. Апелативната спецпрокуратура остана без ръководител се през

По-малко от 72 часа остават до петия Wings for Life World Run

https://www.actualno.com/moresport/po-malko-ot-72-chasa-ostavat-do-petija-wings-for-life-world-run-news_672858.html

Петото в света и второ поредно в България издание на Wings for Life World Run предстои на 6 май. Тази година бягането в подкрепа на медицински изследвания и клинични проучвания срещу гръбначните травми ще завладее стотици градове по света, сред които и София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, съобщиха организаторите. У нас отбелязваме своеобразен личен рекорд с цели пет организирани бягания в пет различни града. Всички те започват по едно и също време - 14:00 ч. и имат една цел: да окажа

Русия показва супер ракетата "Кинжал" на парада за 9-ти май (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845311

Русия показва супер ракетата "Кинжал" на парада за 9-ти май (Видео)В парада на победата на 9 май в Москва ще участват изтребители МиГ-31К, въоръжени с най-новия ракетен комплекс "Кинжал". Това съобщи министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, предава РИА "Новости". В празника, освен съвременните самолети Су-57, Су-З0СМ и МиГ-29СМТ, ще вземат участие и модернизирани МиГ-31К,

БЕХ пуска нови облигации на ирландската и българската борса

http://www.mediapool.bg/beh-puska-novi-obligatsii-na-irlandskata-i-balgarskata-borsa-news278659.html

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ смята да реализира двойно листване на свои облигации на Ирландската фондова борса и на Българската фондова борса, което ще бъде организирано от "Ситигруп Глобал Маркетс Лимитед" (Citigroup Global Markets Limited - CGML) и "Първа Финансова Брокерска Къща“ (ПФБК) като водещ мениджър и ко-мениджър. Договорът с инвестиционните консултанти е бил подписан в четвъртък, съобщиха от БЕХ. Те са били предпочетени сред общо седем кандидати. Какво ще е възнаграждението за консултанта и кои са били останалите претенденти холдингът не посочва. С тях се е преговаряло директно, а не в обявена процедура, уточниха от БЕХ.  Не се съобщава и размерът на търсената сума, която е предназначена за рефинансиране на падежиращата през ноември 2018 г. облигационна емисия на дружеството, която беше за 500 млн. евро. За необходимостта от тегленето на нов заем от страна на БЕХ за погасяването на първата й емисия стана ясно още през февруари, когато при новата си повишена оценка рейтинговата агенция "Фич" изрази такова очакване като начин за запазване ликвидността на държавната енергийна група. Пускането на нова емисия по-късно бе потвърдено от шефа на холдинга Петьо Иванов. Тогава той коментира, че зависимост от пазарните условия може да бъде решено да се набере и по-голяма сума. Иванов изрази увереност, че по новата облигация ще бъдат постигнати по-добри условия за БЕХ в качеството му на емитент в сравнение с тези от 2013 г. Тогавашната доходност за записалите облигации бе 4.25 на сто. Половината от тегления през 2013 г.  заем отидоха за уреждането на дълга на НЕК за предпроектното проучване за спрения строеж на АЕЦ "Белене". БЕХ има да погасява още една облигационна емисия, реализирана на борсата в Ирландия през 2016 г. Тя е за 550 млн. евро, с които холдингът отново погаси задължения на дъщерната си НЕК към двете т.нар. американски въглищни централи в комплекса "Марица Изток".  Годишните лихвени плащания по тази емисия са в размер на 4.875%“ В съобщението си от четвъртък БЕХ посочва още, че "с оглед оптимизиране на лихвените разходи за дружеството, консултантите ще организират провеждането на процедура за по-ранното обратно изкупуване (tender offer) на съществуващите облигации на БЕХ, пласирани през 2013 г. и 2016 г.".

Видео: Другите новини

https://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2018/05/03/3173177_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ. Ето съдържанието на емисията:<br /><br />Защото всичко започва с пресата.Дроновете със забрана до 7 май.<br />Нова функция изтрива историята на сърфиране във "Фейсбук".Открит е хелий в атмосферата на екзопланета.<br />Новият филм на Вим Вендерс "Потапяне" тръгва по кината.В очакване на Роджър Уотърс.<br />

Мариано Рахой: Няма да има прошка за ЕТА

http://www.moreto.net/novini.php?n=373601

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че няма да има безнаказаност за престъпленията на ЕТА, въпреки че баската сепаратистка група заяви, че ще се разпусне след повече от четири десетилетия насилие, предаде АФП. "ЕТА може и да обяви края си, но престъпленията й не изчезват, както и усилията на правителството да ги преследва и наказва", каза той в телевизионно изявление в северния град Логроно.

"Демократична България" приветства решението на ЕК за обвързване на еврофондовете с върховенството на закона

https://www.actualno.com/politics/demokratichna-bylgarija-privetstva-reshenieto-na-ek-za-obvyrzvane-na-evrofondovete-s-vyrhovenstvoto-na-zakona-news_672856.html

Днес, на официална среща на икономическия екип от Управленската алтернатива на „Демократична България“ с представители на медии, бяха представени основни акценти от виждането на обединението по основни теми в икономическия сектор. Атанас Атанасов, председател на Демократи за Силна България, откри събитието. „В медиите на практика имаше две теми – появата на восъчна фигура на Бойко Борисов в ретро музей във Варна между тези на Тръмп и Путин и предложението

Пунктовете за технически прегледи укрили приходи за около 20 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/punktovete-za-tehnicheski-pregledi-ukrili-prihodi-za-okolo-20-mln-lv-news278658.html

Националната агенция за приходите (НАП) започва масови данъчни проверки в пунктовете за годишни технически прегледи. Причината е съмнения за укрити приходи в размер на около 20 млн. лв. Освен за издаването на касови бележки и отчитането на оборота, инспекторите ще следят и за спазването на осигурителното законодателство, се казва в съобщението на НАП. Обобщените данни за извършените прегледи, които всички пунктове за годишни технически прегледи подават към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, са анализирани в приходната администрация, като са съпоставени с данните от фискалните им устройства. При 326 пункта са установени значителни разлики между подадената информация за прегледаните автомобили и отчетените приходи на касовите апарати. Първоначалните оценки сочат, че общата сума на укритите приходи е в размер на 19.4 млн. лв. Ако тези несъответствия се потвърдят, на фирмите, които стопанисват пунктовете, могат да бъдат възложени и ревизии, допълват от НАП. От приходната администрация напомнят на клиентите на пунктове за годишни технически прегледи, че за всяка заплатена от тях такса за преглед задължително трябва да получат и касова бележка. За нарушения на данъчните изисквания могат да се подават сигнали на телефона на НАП 0700 18 700.

15 години затвор за мъж, опитал да отвлече жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845324

15 години затвор за мъж, опитал да отвлече женаОкръжният съд в Плевен присъди 15 години затвор на мъж за опит за отвличане. Обвинението е повдигнато от Окръжната прокуратура, съобщиха от ведомството. Г.К. е осъден на 15 години лишаване от свобода при строг режим за опит за отвличане на съпругата си, при условията на опасен рецидив, както и за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие.

Президентът Радев смята идеята на Марешки за референдум за шега

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/03/3173171_prezidentut_radev_smiata_ideiata_na_mareshki_za/?ref=rss


Мисля, че това са шеги. Няма как да коментираме сериозно такава тема, каза пред журналисти президентът Румен Радев, помолен като върховен главнокомандващ да коментира идеята на лидера на партията "Воля" Веселин Марешки за референдум за излизане на България от НАТО.<br /><br />България е част от НАТО, това е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем лоялни членове на НАТО - но аз винаги ще продължа да повтарям - не само на думи, а с реални действия по...

Натали Трифонова — секси в Кан

https://dnes.dir.bg/zvezdi/natali-trifonova-seksi-v-kan

Водещата на "Времето" по bTV си почива на Френската Ривиера

Денят в снимки – 3 май

http://www.dnes.bg/photo/2018/05/03/deniat-v-snimki-3-mai.375446

От Пенсилвания, през Украйна, Бразилия, Палестина до Мексико

Tesla отново с рекордна загуба - $709 милиона

http://clubz.bg/67425-tesla_otnovo_s_rekordna_zaguba_709_miliona

Американската автомобилна компания Tesla отбеляза поредна рекордна загуба - 709 милиона долара за първата четвърт на 2018-та, съобщи Engadget.

Компанията е изхарчила и 745 милиона кеш в опита си да произвежда сериозни бройки от ключовата си кола - Model 3. 

Това е пореден период, в който фирмата на Илон Мъск отчита загуба, но размерите този път са впечатляващи и има притеснение дали ще могат да си платят разноските догодина, без да вземат заем или да разпродават акции.

Мъск не помогна на лошото впечатление, като игнорира въпроси на анализатори и заяви, че е "много вероятно" скоро да излязат на плюс.

"Време е да минем на печалба. Истината е, че не си истинска компания преди това. Това е фокусът ни сега", увери той.

 

Инвеститорите обаче не реагираха добре на думите му и Tesla загуби 7% от стойността на акциите си, или около 3,6 млрд. долара в пазарна капитализация.

"Тези въпроси са толкова скучни. Убиват ме", оцени Мъск.

Явно той не е обърнал особено внимание на недоволните в борда на директорите, които скоро се опитваха да го свалят от поста. 

 

Рекордният износ е свил търговския дефицит на САЩ до 49 млрд. долара 

https://www.investor.bg/novini/130/a/rekordniiat-iznos-e-svil-tyrgovskiia-deficit-na-sasht-do-49-mlrd-dolara-260499/

Тази седмица представители на администрацията на Тръмп са в Пекин за преговорили по търговската политика между двете страни

Австралийска топ банка затри лични данните на 20 млн. клиенти

http://econ.bg/Новини/Австралийска-топ-банка-затри-лични-данните-на-20-млн-клиенти_l.a_i.761269_at.1.html

Най-голямата банка на Австралия /Commonwealth Bank/ призна, че е изгубила финансовите данни на около 20 млн. от своите клиенти, но увери, че няма...

Астронавтът Джоузеф Акаба: Имам страх от високо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845292

Астронавтът Джоузеф Акаба: Имам страх от високоАстронавтът от НАСА Джоузеф Акаба призна в лекция в космическия център "Стенис", че когато е излизал в открития космос от Международната космическа станция, се е държал здраво за парапетите, защото го е страх от високо, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  "Отнема малко време, докато осъзнаеш в открит космос,

Евродепутатите искат световна забрана на тестването на козметика върху животни

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/03/3173140_evrodeputatite_iskat_svetovna_zabrana_na_testvaneto_na/?ref=rss


Европейският парламент настоя, че ЕС трябва да започне дипломатическа инициатива за световна забрана на тестването на козметични продукти върху животни преди 2023 г., предаде пресслужбата на институцията.<br /><br />В рамките на ЕС от 2013 г. е забранена продажбата на козметични продукти, които са били тествани върху животни. Евродепутати подчертават, че това не е попречило на козметичната индустрия в ЕС да се развие и да осигури около два милиона работни места.<br /><br...

Българинът се страхува да не бъде обран и от забравени включени уреди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845309

Българинът се страхува да не бъде обран и от забравени включени уредиНад 40% от българите се страхуват от влизане с взлом, когато са не са в дома си, а също толкова се притесняват дали са изключили всички електроуреди. Това показва проучване на "Мтел", част от A1 Group. Сред другите основни притеснения са да не е оставена отключена входната врата или включено осветление.

Народният театър не се ангажира с протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845308

Народният театър не се ангажира с протестиВъв връзка с публикации в медийното пространство по повод протеста на музикантите от БНР, Народен театър „Иван Вазов” заявява следното: Твърденията, ангажиращи институцията Народен театър „Иван Вазов” с каквато и да било позиция, или коментар по повод събитията, не отговарят на истината. Изпратеното до медиите отворено писмо в подкрепа на протеста

Шведският крал промени устава на академията за Нобеловите награди

http://nakratko.bg/category/25/158898/


Кралят на Швеция Карл XVI Густав е променил устава на Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда за литература, позволявайки на членовете ѝ да се оттеглят по собствено желание, съобщава БТА.

Местните избори в Англия - рядък шанс за гражданите на ЕС в Обединеното кралство

http://www.mediapool.bg/mestnite-izbori-v-angliya---ryadak-shans-za-grazhdanite-na-es-v-obedinenoto-kralstvo-news278657.html

В северозападния английски град Манчестър местните избори в Англия днес представляват рядък шанс за живеещите там граждани на ЕС да окажат влияние върху политиката на Обединеното кралство, по-малко година преди Брекзит. Понякога обаче е трудно да ги накараш да гласуват.   Проевропейските активисти призоваха живеещите в Обединеното кралство граждани на ЕС да упражнят правото си на глас, за да изразят недоволството си от възприетата от правителството на консерваторите линия по Брекзит, като обърнат в своя полза обичайно ниската активност на подобни местни избори.   Членът на групата "Трите милиона", която представлява интересите на около 3,7 милиона европейци в Обединеното кралство, Кристина Теголо фигурира в листата на проевропейската партия "Либерални демократи" в Северен Манчестър. Архитектката от Сицилия се опита да убеди европейските имигранти да гласуват, а привържениците на оставането на Обединеното кралство в ЕС да превърнат Брекзит в централен въпрос на тези местни избори.   "Това ме направи още по-заинтересувана отпреди да гласувам за "Либерални демократи", обясни пред АФП Шарлот Далгарно пред дома си в Престуич, където Кристина Теголо обикаляше къщите, за да се опита да повлияе на колебаещите се да гласуват, няколко часа преди отварянето на избирателните секции.   Четиредесетгодишната Далгарно, майка на три деца и омъжена за италианец, е подала молба за италиански паспорти за цялото си семейство. "Казахме си, /.../ какво ще стане след Брекзит, ако той се осъществи?"   Подалата документи за британско гражданство Кристина Теголо изрази надежда, че проевропейските активисти ще могат "наистина да окажат влияние", като подкрепят проевропейските партии, "които реално са либералните демократи и зелените".   Но от другата страна на улицата съседът на Далгарно разкрива един от проблемите, с които се сблъскват проевропейските активисти в опита си да координират своето послание.   "Аз съм за оставането /в ЕС/, но няма гласувам по Брекзита", каза от прага на къщата си пожелалият анонимност човек. За него основният въпрос са местните разходи.   Според Кристина Теголо трудността да се убедят избирателите да ''мислят в национални мащаби'' на тези местни избори е особено голяма сред британския електорат. "Британците понякога доста се срамуват от това, което се случи на референдума, но в действителност това не е главен въпрос за тях", отбелязва тя. "Някои хора казват: Защо искате да имате повече права от нас?"   Друга трудност е да бъдат мотивирани гражданите на ЕС да участват в местната демокрация - особено тези от значителната източноевропейска общност.   "Съдейки по моя опит, италианците, французите и испанците са доста информирани и желаят да знаят", обяснява кандидатката. "След като потропах на вратите на полските общности около Манчестър обаче /.../, малцина знаеха или разбираха проблемите, пред които могат да се изправят", добави тя, изтъквайки особено езиковата бариера.   Куба Яблоновски, полски студент и член на организацията "Трите милиона" счита за опростенческо твърдението, че гражданите на ЕС задължително ще отидат да гласуват днес. "Не мисля, че съществува едно-единствено послание и не мисля, че трябва да има такова", каза той. "Това не е единен и хомогенен електорат /.../ някои от нас са с леви убеждения, а други - с десни".   Той смята, че местните избори, които биха могли да бъдат последните, на които гласуват граждани на ЕС преди Брекзита, от друга страна са жизненоважни за една успешна интеграция.   "Въпросът за чувството за принадлежност е ключов, защото гласуването ви дава усещането, че принадлежите към своята местна общност. Затова масовото неупражняване на това право ще бъде проблематично".   По БТА

Командироват 120 полицаи във Варненско за летния сезон

http://www.moreto.net/novini.php?n=373596

Общо 120 полицаи ще бъдат командировани това лято на територията на област Варна. Ще има съвместни патрули с Румъния. Очаква се потвърждение и за съвместен патрул с Германия. Това каза във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Moreto.

ВОЛЯ поиска България да излезе от НАТО

//dariknews.bg/novini/bylgariia/volia-poiska-bylgariia-da-izleze-ot-nato-2094872

Веселин Марешки поиска България да излезе от НАТО. В интервю пред БНР лидерът на ВОЛЯ заяви, че партията му ще лансира идеята за провеждането на референдум по този въпрос.
 
Според Марешки членството в Алианса ограбва България и се харчат милиарди левове за военна техника, без да има

Българският енергиен холдинг тегли нов заем за 1 млрд. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845291

Българският енергиен холдинг тегли нов заем за 1 млрд. леваНай-голямото държавно енергийно дружество - Български енергиен холдинг (БЕХ) ще пласира нова емисия облигации за набиране на 1 млрд. лева или 500 млн. евро. Това съобщиха от дружеството, което днес е избрало инвестиционен консултант по бъдещата сделка. Новият заем ще бъде осигурен с емитирането на облигации чрез двойно листване на Ирландската

Ананиев не дава повече пари за спешна помощ

https://frognews.bg/novini/ananiev-dava-poveche-pari-speshna-pomosht.html

Няма да се спестяват пари от спешната помощ, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

Най-малко 97 души станаха жертвите на силни пясъчни бури в Индия

http://nakratko.bg/category/25/158897/


Най-малко 97 души загинаха и стотици бяха ранени при силни пясъчни бури в Северна Индия, съобщи агенция Франс прес.

Каракачанов се надява МФ да отпусне нужните пари за модернизация на флота и ВВС

https://dnes.dir.bg/politika/karakachanov-se-nadyava-mf-da-otpusne-nuzhnite-pari-za-modernizatsiya-na-flota-i-vvs

Той и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев поздравиха българските контингенти зад граница по случай 6 май - празникът на Българската армия

Европарламентът настоява за мониторинг на публичното финансиране на медии

http://www.mediapool.bg/evroparlamentat-nastoyava-za-monitoring-na-publichnoto-finansirane-na-medii-news278656.html

Държавите членки на Европейския съюз трябва "да създадат и поддържат по законодателен път и на практика безопасна и сигурна среда за журналистите", се посочва в приетата в четвъртък от Европейския парламент незаконодателна резолюция. За нея гласуваха 488 депутати, срещу 43-ма "против" и 114 въздържали се.   Парламентът призовава Европейската комисия да предостави постоянно и подходящо финансиране в рамките на бюджета на ЕС за подкрепа на мониторинга на медийния плурализъм на Центъра за плурализъм и свобода на медиите и да създаде независими механизми за наблюдение с цел оценка на състоянието на свободата и плурализма на медиите в ЕС.   Членовете на европарламента изискват от държавите членки да увеличат финансовата подкрепа за доставчиците на обществени услуги и разследващата журналистика, като същевременно се въздържат от участие в редакционните решения. В текста се добавя, че държавите в ЕС да бъдат задължени да съобщават за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните дружества, както и да се извършва постоянно наблюдение на всяко бюджетно финансиране, отпускано на собственици на медии.   Предлагасе да се забрани или поне да стане напълно прозрачно участието в обществени поръчки на дружества, чийто краен собственик притежава медийно дружество.   Осъдените или признатите за виновни в извършване на каквото и да било престъпление не следва да бъдат собственици на медии.   ЕП призовава държавите да приемат и приложат правила за собствеността на медиите, така че да се избегне съсредоточаване на собственост, непряката собственост и собствеността, обхващаща различни медии, както и да се осигурят прозрачността, оповестяването и лесният достъп за гражданите до информация за собствеността на медиите, източниците на финансиране и управлението им.   Подчертава се необходимостта от ограничения за служители на публични длъжности да бъдат собственици на медии.   За да бъдат защитени журналистите от насилие и заплахи, трябва да се създаде независим и безпристрастен регулаторен орган в сътрудничество с журналистическите организации, който да извършва мониторинг, да документира и докладва случаи на насилие. Евродепутатите изразяват загриженост от растящия брой случаи на кибертормоз, порнография с цел отмъщение и сексуална злоупотреба с деца и подчертават, че средствата за масово осведомяване трябва да зачитат изцяло интересите и правата на непълнолетните.   Те насърчават създаването на законодателство, включително разпоредби за откриването, съобщаването и премахването от социалните медии на съдържание, което накърнява човешкото достойнство. Текстът отбелязва, че "терминът "фалшиви новини" никога не трябва да се използва, за да се подкопае общественото доверие в медиите или да се дискредитират или инкриминират критичните гласове".   За да бъде подпомагана и защитавана обективната информация, членовете на ЕП насърчават дружествата в областта на социалните медии и онлайн платформите да разработят инструменти, които да позволяват на потребителите да уведомяват и сигнализират за евентуални фалшиви новини. Ервопарламентът иска ЕК да предложи директива, която да защити независимите медии в ЕС от неоснователни съдебни производства, целящи да ги накарат да замълчат или да ги сплашат.   Докладът подчертава необходимостта да се защитят лицата, сигнализиращи за нередности, и свързаните с криптиране права, призовава за признаване на охлаждащите ефекти на законите за клеветата, предупреждава срещу произволното налагане на извънредно положение и настоява за инвестиране в цифрова грамотност, за да се даде възможност на гражданите и онлайн потребителите.

Учение в Черно море: 21 кораба, 10 изтребителя и подводница в „Морски щит” 2018

http://www.cross.bg/podvodnitza-iztrebitelya-more-1573947.html

/КРОСС/ Междувременно в Черно море започва най-голямото за тази година военноморско учение. В „Морски щит 2018” участват 21 кораба и над 2300 военнослужещи от 7 държави. Учението е организирано от румънските Военноморски сили. В него ще се включат и 10 изтребителя и една подводница. България участва с корвета. Началото на маневрите ще бъде дадено официално утре в пристанището на Констанца. Поканени са наблюдатели от трети страни, включително и от Русия.

Полицията потуши бунт в център за бежанци в Германия

http://nakratko.bg/category/25/158896/


Германската полиция проведе мащабна акция, за да възстанови реда в бежански център. Напрежението възникна, когато мигранти отказаха да предадат бежанец, за да бъде депортиран.

Нанков: Отношенията ни с Австрия са градивни и резултатите от тях са видими

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845285

Нанков: Отношенията ни с Австрия са градивни и резултатите от тях са видимиБългаро-австрийските отношения са отлични, градивни, почиващи на взаимоизгодна плоскост, а резултатите от тях са видни. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на форум "Транспортна инфраструктура" в рамките на официалното посещение в България на президента на Австрия Александър ван дер Белен.

Шефът на полицията в Раковски остава в ареста окончателно

http://nakratko.bg/category/60/158895/


Шефът на полицията в Раковски остава в ареста окончателно, реши Апелативният съд в Пловдив.

Фотоконкурс търси най-красивите гледки по поречието на Дунав

http://www.mediapool.bg/fotokonkurs-tarsi-nai-krasivite-gledki-po-porechieto-na-dunav-news278655.html

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви фотоконкурс на тема "Една река – десетки райски кътчета", посветен на Международния ден на река Дунав, който се отбелязва на 29 юни. В надпреварата може да се включи всеки, който е запечатал красива гледка по поречието на реката или по нейното крайбрежие. Изискванията са снимките да са направени през последната година и половина и да представят река Дунав. Големината им трябва да е между 2 MB и 6 MB. Задължително е при изпращането да бъдат посочени име и адрес на автора, телефон, възраст, както и описание на мястото, където е направена снимката. Снимките трябва да се изпратят на електронна поща fotodanube@mrrb.governement.bg в периода от 3 май до 15 юни 2018 г. Жури ще избере най-добрите фотографии. Трите най-добри снимки ще бъдат отличени с награди. Ще има и поощрителни награди. Целта на конкурса е да открие най-красивите кътчета по река Дунав заснети в българския участък по протежение на 370 км между селата Връв и Айдемир. Те ще бъдат показани на изложба на 29 юни в Русе. Част от снимките ще бъдат показани и в специалната изложба на "Моста на влюбените" в София. Тя ще бъде представена през октомври, в рамките на Седмия годишен форум на Дунавската стратегия, който ще се проведе заедно с министерска среща за туризма. Очаква се в събитията да се включат трима еврокомисари и над 600 участници - министри, представители на различни институции, бизнеса и неправителствения сектор. С фотоконкурса ще се популяризира българското поречие на река Дунав като атрактивно място за туристически посещения, отдих и възможности за развитие. Темата му е пряко свързана с основния фокус на Българското председателство на Дунавската стратегия – регионалният туризъм като генератор на икономически растеж и ключов фактор за справяне с екологичните, социално-икономическите и демографските предизвикателства. Важна тема в дневния ни ред е и културното наследство в политиките на ЕС като ресурс за устойчиво развитие - в контекста и на това, че 2018 е Европейска година за културно наследство. България е председател на Дунавската стратегия за срок от една година – до октомври 2018 г. Успешно бяха проведени две от събитията в календара. На 25 май в София ще бъде следващата съвместна работна среща на Националните координатори и координатори на приоритетни области, която ще обсъжда оптималните възможности за успешно изпълнение на макрорегионалната стратегия за развитието на Дунав.

България вече си има своя Льо Пен – Веселин Марешки

https://dnes.dir.bg/na-fokus/balgariya-veche-si-ima-svoya-lyo-pen-veselin-mareshki

В края на краищата всичко си дойде на мястото: и в България, както в повечето страни в ЕС, се появи ясно изразена евроскептична популистка алтернатива - "Воля" на Веселин Марешки.

Проф. Ал. Маринов: БСП иска да се прикачи към президента по паразитен начин

https://frognews.bg/politika/prof-marinov-bsp-iska-prikachi-kam-prezidenta-paraziten-nachin.html

БСП се опитва да се прикачи към президента. Но се опитва да се прикачи по един елементарен, хайде да не се изразявам грубо, но паразитен начин.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване