Жестоко убийство в село Браница! Ревнивец закла жена си на нивата

http://www.struma.com/sinya-lampa/jestoko-ubiistvo-v-selo-branica-revnivec-zakla-jena-si-na_133818/

Жестоко убийство е извършено вчера край харманлийското село Браница, съобщава Дарик. 33-годишен мъж заклал жена си на нива край селото към 11 часа. Според запознати жертвата и мъжът живеели на семейни начала. Вчера тя работела на нива край селото, когато Живко Костов решил да я посети. Скарали се и той я намушкал с нож.

По първоначална информация убийството е извършено от ревност. 33-годишният мъж до момента не е имал криминални прояви. Той се е укривал няколко часа в различни къщи...

Продължава

Пясъчни и гръмотевични бури отнеха живота на 77 души в Индия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/03/3172864_piasuchni_i_grumotevichni_buri_otneha_jivota_na_77/?ref=rss


Поне 77 души загинаха, а 143 са ранени в пясъчни бури, разразили се тази нощ в Северна Индия, съобщиха властите, цитирани от "Франс прес". Най-засегнати от стихията са щатите Утар Прадеш и Раджастан и там жертвите са съответно 46 и 31 според служители на органите за реакция при бедствия.<br /><br />Повечето загинали са станали жертва на паднали дървета и електрически стълбове или срутване на стени и покриви на сгради, които не са устояли на изключително силния вятър.<br...

Два автомобила горяха в Ловеч

https://www.24chasa.bg/region/article/6844567

Два автомобила горяха в ЛовечДве коли горяха на различни места в Ловеч тази нощ. Местното полицейско управление разследва причините за пожарите. За първия инцидент е получен сигнал 30 минути след полунощ и той гласял, че на паркинг на главната улица "Търговска" №105 в пламъци е "Фолксваген Голф". 15 минути по-късно бил получен друг сигнал този път за горящ автомобил "Рено

Обемът на незаконната сеч в България е "отчайващо голям", сравнен с другите държави в ЕС

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/03/3172863_obemut_na_nezakonna_sech_v_bulgariia_e_otchaivashto/?ref=rss


Обемът на незаконно отсечената дървесина средно годишно е около 15-18 хил. плътни кубически метра, т.е. това е около 30 хил. куб. метра дървесина. Това заяви Николай Пиронков – директор на дирекция "Опазване на горите" в Агенцията по горите, пред БНР.<br /><br />Пиронков поясни, че сама по себе си тази цифра не е толкова голяма на фона на близо 7 млн. куб. метра, които се добиват в нашата страна законно. Но сравнено с другите държави в Европейския съюз, тя е отчайващо...

Регионалният министър обяви, че страната прилича на строителна площадка и се работи на светло

https://offnews.bg//politika/regionalniat-ministar-obiavi-che-stranata-prilicha-na-stroitelna-plos-679872.html

Регионалният министър Николай Нанков обяви, че страната прилича на строителна площадка и се работи "на светло и под
прожекторите".

Това стана по време на днешното му изслушване пред депутатите за напредъка по приоритетните пътни проекти. Той подчерта, че 0т 5 май 2017 г. кабинетът е дал старт на пътни проекти за около 1 млрд. и 400 млн. лв.

Министърът обяви още, че България строи най-евтините магистрали в цяла Европа. 

"Средната цена в България е 3,1 млн. евро на линеен километър. „Сърбия – 5,5 млн. евро, Румъния – 6, 43 млн. евро, Гърция – 10, 28 млн. евро", каза Нанков. По думите му през последните седмици се спекулира, че у нас се сторят най-скъпите пътища. Министърът добави, че най-скъпата магистрала е възложена през 2006 г. - магистрала "Люлин".

От БСП обаче определиха изслушването на Нанков като "кризисна пиар акция без съдържание". Социалистите заявиха, че колкото и да е раздута администрацията, тя не стига, за да има по един чиновник на дупка.

"Не просто строим магистрали и рехабилитираме пътища, а пълним дупки по неремонтирани пътища по 30-40 години. Вършим работа и поправяме грешки на политици, които сега претендират да са управляващи. Това ще ни отнеме не само този, а и следващи мандати", коментира той.

По думите на Нанков това, че има много кандидати за обществените поръчки за пътните проекти показва, че има прозрачност. Според министъра критериите за участниците не са дискриминационни. "В този ракурс е и фактът, че броят на обжалванията е изключително нисък през последната година и половина, което отново доказва, че процедурата и работата на комисиите са без забележки", обясни той.

От БСП обаче не са съгласни с това. "През пролетта миналата година прокуратурата влезе в АПИ заедно с ОЛАФ и ДАНС и даде информация, че в агенцията се уговарят обществени поръчки. Поискахме тази комисия, за да видим кой носи политическата отговорност. Вие тогава се уплашихте, скрихте се, но проблемите лъснаха още повече", коментира депутатът от БСП Таско Ерменков.

Министърът каза още, че е напълно реалистично в края на 2024 г. магистрала "Хемус" да е изцяло завършена. Това обаче щяло да стане само с много добра организация. Той каза още, че от автомагистрала "Струма" през тази година предсрочно ще завършим 24-те км от Кресна до Сандански с почти 8 месеца, но не за сметка на качеството, заяви още той.

"Още един път доказвате, че живеете в един паралален свят, нямащ нищо общо с действителността. Днес не трябваше да се говори за успехите, а за проблемите", обърна се към министъра социалистът Таско Ерменков.

От коалиционният партньор на ГЕРБ във властта - "Обединените патриоти", определиха днешния дебат като важен, защото "действително гражданите трябва да знаят какво прави държавата за тяхното развитие".

"Имаше дългогодишен дефицит на мисъл в регионалното развитие, но в този мандат той се преодолява. Адмирираме промяната в политиката на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Същевременно има системни проблеми. Част от тях са свързани с недофинансирането на сектора, част от тях са свързани с политизирането на процеса, включително с постоянните и неоснователни жалби, които бавят магистралите. Това отново ощетява българските граждани", каза депутатът от "Обединените патриоти" Искрен Веселинов.

С почетно шествие благоевградската общественост ще отбележи 115 години от смъртта на Гоце Делчев

http://www.struma.com/obshtestvo/s-pochetno-shestvie-blagoevgradskata-obshtestvenost-shte-otbeleji-115-godini_133817/

С почетно шествие благоевградската общественост ще отбележи 115 години от смъртта на Гоце Делчев. То ще бъде разделено на два лъча, които ще преминат по централните улици на Благоевград и ще се слеят на площад „Македония“. Първият лъч ще тръгне от сградата на Община Благоевград в 20:15 часа, съпровождано от Биг Бенд Благоевград. В него ще се включат официални лица, възпитаници на Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“, представители на...

Продължава

Владимир Клисуров подаде оставка като кмет на „Младост“

https://frognews.bg/novini/vladimir-klisurov-podade-ostavka-kato-kmet-mladost.html

Временно изпълняващият длъжността кмет на „Младост“ Владимир Клисуров подаде оставка. Той обяви това на специална пресконференция, след като преди дни Столичния общински съвет го избра на мястото на Десислава Иванчева, която бе арестувана.

Арестуваният вчера турски гражданин днес се е явил пред гръцки прокурор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844562

Арестуваният вчера турски гражданин днес се е явил пред гръцки прокурорТурският гражданин, арестуван вчера в района на селището Кастаниес, Северна Гърция, днес се е явил пред прокурор от град Орестиада, като е заявил, че "не е разбрал кога е пресякъл граничната бразда", съобщава гръцкото издание Нюз.ин. 38-годишният турски гражданин е казал пред прокурора, че е бил изпратен от общината в Одрин,

Оставиха в ареста запалянкото, ранил с бомбичка полицайка

https://frognews.bg/kriminalno/ostaviha-aresta-zapaliankoto-ranil-bombichka-politsaika.html

Съдът остави в ареста 25-годишния Йордан Исаев, който рани с бомбичка двама полицаи по време на вечното дерби между ”Левски” и ЦСКА. Единият от тях бе ранен сериозно и имаше риск да загуби зрението си.

Профилактика на водата в Симитлийско

http://www.struma.com/obshtestvo/profilaktika-na-vodata-v-simitliisko_133816/

Днес на 3-ти май и 4-ти май (петък) предстои профилактика на водоснабдителната мрежа в Симитлийско. Плановите почистване и дезинфекция са по график по населени места, водоподаването ще бъде прекъсвано за ден, още един след това водата няма да бъде годна за пиене.

„ВиК“ЕООД - Благоевград уведомява всички свои потребители, че ще извърши Плановата профилактика включва почистване и дезинфекция на резервоарите и водопроводната мрежа

За селата Крупник, Полена и Черниче...

Продължава

Експерт: Безумни промени в правилата по пътищата

https://www.vesti.bg/bulgaria/ekspert-bezumni-promeni-v-pravilata-po-pytishtata-6081908

Богдан Милчев критикува планираните изменение в законните за движение по пътищата

Кметът на Горна Оряховица кани гражданите на "отворени срещи"

https://www.24chasa.bg/region/article/6844541

Кметът на Горна Оряховица кани  гражданите на "отворени срещи"Община Горна Оряховица започва инициатива – „Прозрачно управление“. На всеки три месеца кметът инж.Добромир Добрев, съвместно с общинската администрация, ще отговаря директно пред медиите и обществеността на питания на гражданите. Въпросите ще бъдат задавани на живо, по телефона и в интернет. Срещата ще бъде записвана и излъчвана по местни медии.

Адвокат на Тръмп е платил на порнозвезда да мълчи за афера с президента

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/03/3172856_advokat_na_trump_e_platil_na_pornozvezda_da_mulchi_za/?ref=rss


Новият адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп Рудолф Джулиани (бившият кмет на Ню Йорк) заяви, че президентът е възстановил на личния си адвокат Майкъл Коен 130 000 долара заради плащане към порнозвездата Сторми Даниълс. Това влиза в директно противоречие с предишно изказване на президента, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Тръмп беше заявил пред репортери, че не знае за плащането, както и че не му е известно откъде Коен е взел парите. Даниълс...

Поредна инициатива на младежи с подкрепата на община Сандански

http://www.struma.com/obshtestvo/poredna-iniciativa-na-mladeji-s-podkrepata-na-obshtina-sandanski_133815/

Община Сандански приветства и съдейства за изпълнението на всяка идея, свързана с развитието на града и региона.

Както предходните няколко инициативи, така и последната, подета от група младежи – а именно – реновиране на беседката над езерото в парк „Свети Врач“, бе подпомогната финансово от Общинска администрация – Сандански.

Адмирации за активните младежи – Юлиана Попдимитрова, Лиляна Дерибанова, Дани Мицева, Гергана Маринова, Ваня...

Продължава

МЕТРО търси за партньори малки локални мандри за да популяризира българските млечни храни, произведени по традиционен начин

http://www.moreto.net/novini.php?n=373554

До 20 май МЕТРО очаква заявки от български мандри и млекопреработватели, за да организира с тях съвместното им производство и реализация на местния пазар на прясно и кисело мляко, сирене, и кашкавал. Разработената програма „Бъдеще за автентичните млечни продукти“ ще цели да популяризира българските млечни храни, произведени по традиционен начин.

Разчистване на сметки: Цар Киро поръчал да отвлекат внучетата на мъжа, обвинен в грабежа на сестра му

http://www.struma.com/sinya-lampa/razchistvane-na-smetki-car-kiro-poruchal-da-otvlekat-vnuchetata-na_133814/

Тримата подсъдими поискаха отвод на прокурора Георги Пенев, оплакаха се от натиск и тормоз

Четиримата мъже, обвинени, че са нападнали и обрали сестрата на цар Киро – Марийка Илиева, застанаха пред пловдивският Окръжен съд. Те обаче категорично заявиха, че са били набедени, а причината – кланът Рашкови търсели отмъщение за неуредени сметки.

По време на заседанието адвокатите на обвиняемите Марин Петров, Йордан Станчев, Александър Данев и Александър Кочев, настояха за отвод на съдебния състав и наблюдаващия прокурор по делото Георги Пенев.

Като доводи...

Продължава

Лихвите по заемите ще се преизчисляват след 1 юли

http://econ.bg/Новини/Лихвите-по-заемите-ще-се-преизчисляват-след-1-юли_l.a_i.761250_at.1.html

След 1 юли ще се наложи преизчисляване на лихвите по заемите, отпуснати през последните години. Причината за това е, че от тази дата БНБ спира да...

Общините издават все повече разрешителни за строеж на жилищни сгради

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/03/3172853_obshtinite_izdavat_vse_poveche_razreshitelni_za_stroej/?ref=rss


Броят на издадените разрешителни за строителство на жилищни сгради продължава да расте, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). В периода януари-март разрешителните се увеличават с 6.3% в сравнение с година по-рано. Общо за трите месеца разрешение за изграждане са получили 1162 сгради. През миналата година те са били 1093, а през 2016 г. - 993.<br /><br />Жилищата в тях се увеличават с 33.1% през първото тримесечие на годината, а разгънатата им застроена площ е...

"Имаме новина!" ВМРО стана член на европейските консерватори... без да знае

http://clubz.bg/67413-imame_novina_vmro_stana_chlen_na_evropejskite_konservatori_bez_da_znae

От няколко седмици евродепутатът Николай Бареков "подгрява" публиката си във Фейсбук, че от Брюксел се чака "блага вест" и "голяма новина". И днес най-сетне "имаме новина!", както бившият тв водещ обичаше да казва преди да слезе от екран. Бареков анонсира, че не само неговата партия "Презареди България", но и ВМРО, част от управляващата коалиция "Обединени патриоти", стават част от семейството на европейските консерватори.

Официалното им приемане в Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ) щяло да стане на 8 юни в Баку, Азербайджан.

"Новината беше потвърдена пред нашата делегация от Ричърд Милсом - Главен изпълнителен директор на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа. Голям успех за България и за моя екип, поздравление за моя колега господин Джамбазки! За първи път България има своите консервативни партии, признати в Европа! Край на спекулациите на псевдо десните либерални и националистически формации, че имат нещо общо с консерватизма. Край на лъжите от жълтопаветниците соросоиди и платените им протестъри", пише още Бареков в незаменимия си стил (цялата "новина", виж долу).

Приложена е и снимка "веднага след обявяването на новината" - с "двамата големи мои и на България приятели, които работеха усилено за успеха ни - Ашли Фокс, лидер на британските консерватори в ЕП и Джефри ван Орден, заместник председател на парламентарната ни група".

Под "моя колега господин Джамбазки" трябва да се разбира Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО, също евродепутат. Двамата с Бареков влязоха в ЕП по времето, в което ББЦ и ВМРО бяха в коалиция. Определиха се като част от групата на Европейските консерватори и реформисти, но към днешна дата това е единственото, което свързва двамата български представители в Европарламента.

Имаме изненада!

Изпратихме запитване до АКРЕ да потвърди или отрече информацията, която освен в профила на Бареков в социалната мрежа, бе изпратена и по пощите на медиите от пресофиса на "Презареди България". Отговорът се очаква. 

Оказа се обаче, че от ВМРО са изненадани от анонса на Бареков и не могат като него да се похвалят с членство в АКРЕ, считано от 8 юни. 

"Воеводите" в действителност работят за приемане в европейското семейство на консерваторите, но сами не желаят да бързат с членството докато част от АКРЕ е Партията на справедливостта и развитието (АКР) - патрията на турския президент Реджеп Тийп Ердоган.

Зам.-министър Велик Занчев: Транспортът играе ключова роля за развитието на търговията и свързаните с нея индустрии

http://nakratko.bg/category/26/158868/


Глобализацията на световната икономика предопределя ключовата роля на транспорта за постигането на конкурентоспособност на търговията и свързаните с нея индустриални сектори.

Турция: Ердоган няма планове за предизборна кампания в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844557

Турция: Ердоган няма планове за предизборна кампания в ГерманияТурският президент Реджеп Тайип Ердоган няма никакви планове за извършване на предизборна кампания в Германия, съобщи източник от турското министерство на външните работи, цитиран от ДПА. Нито Ердоган, нито членове на кабинета имат планове за кампания в Германия преди предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция на 24 юни,

Нови 2337 жилища се се построят в София

https://dnes.dir.bg/imoti/novi-2337-zhilishta-se-se-postroyat-v-sofiya

София, Пловдив, Варна и Бургас са районите с най-много разрешения за нови сгради

Нанков: Реалистично е през 2024 г. да имаме завършена АМ „Хемус“

http://nakratko.bg/category/58/158866/


Напълно е реалистично в края на 2024 г. да имаме изцяло завършена АМ „Хемус“. Това може да стане с много добра организация. Това заяви в НС министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, предаде репортер на БГНЕС.

Слабо земетресение край Тополовград

http://nakratko.bg/category/58/158867/


Земетресение с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България близо о Тополовград, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Земният трус е регистриран в 9,40 ч.

77 загинаха, а над 140 са ранени при пясъчни и гръмотевични бури в Индия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844545

77 загинаха, а над 140 са ранени при пясъчни и гръмотевични бури в ИндияПоне 77 души загинаха, а 143 са ранени в пясъчни бури, разразили се тази нощ в Северна Индия, съобщиха властите, цитирани от Франс прес. Най-засегнати от стихията са щатите Утар Прадеш и Раджастан и там жертвите са съответно 46 и 31, според служители на органите за реакция при бедствия. Повечето загинали са станали жертва на паднали дървета и

Симеонов връща пушенето в заведенията

http://nakratko.bg/category/58/158865/


Разрешаваме тютюнопушенето само в ресторанти, барове, кафенета и дискотеки, заяви в ефира на Българската национална телевизия вицепремиерът по демографска политика Валери Симеонов.

Разкази от Здравка Евтимова разглеждани в колежа ”Бард” в САЩ

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/razkazi-zdravka-evtimova-razglejdani-koleja-bard-sasht.html

Разкази от Здравка Евтимова, включени в сборника „Стари коли и други разкази” (Carts and Other Stories), издателство Fomite Books, САЩ, 2012 г. са разглеждани от студентите в колежа „Бард”, щата Ню Йорк, САЩ, в курса от лекции, „Балкански гласове”, воден от професор Елизабет Франк.

Румен Радев: Последното нещо, което може да се намали, са средствата за кохезия

https://petel.bg/Rumen-Radev--Poslednoto-neshho--koeto-mozhe-da-se-namali--sa-sredstvata-za-koheziya--__262855

Снимка: Булфото Смятам, че европейската сигурност и отбрана са абсолютен приоритет, но без кохезия, без реална конвергенция рискуваме д...

Дипломати, журналисти и актьори се събират на нощно четене във Варна

https://petel.bg/Diplomati--zhurnalisti-i-aktori-se-sabirat-na-noshhno-chetene-vav-Varna__262857

Тазгодишното издание на Нощ на литературата във Варна съвпада с Деня на Европа, 9 май. На 11 места в града ще бъдат представени съвременни т...

Намериха биохакер мъртъв във флоатинг капсула

https://petel.bg/Nameriha-biohaker-martav-vav-floating-kapsula--__262856

Главният изпълнителен директор на биомедицинска стартъп компания, който предизвика спорове, когато се инжектира с нетествано лекарство ...

Ето защо не трябва да спите при излитане и кацане на самолета

https://petel.bg/Eto-zashho-ne-tryabva-da-spite-pri-izlitane-i-katsane-na-samoleta__262858

Снимка Булфото Почти на всеки се е случвало. След като сте се справили с трафика, стигате до летището, минавате безпрепятствено през про...

Джипитата получиха повече направления за раздаване

https://petel.bg/Dzhipitata-poluchiha-poveche-napravleniya-za-razdavane__262859

Снимка Булфото Личните лекари ще могат да раздават с до 10 на 100 повече направления за специалисти, съобщи БНР. Районните здравни каси ще ...

22 години от един от най-героичните и трагични моменти в историята на МВР

https://petel.bg/22-godini-ot-edin-ot-nay-geroichnite-i-tragichni-momenti-v-istoriyata-na-MVR-__262860

На снимката Иво Кашавелов, 24 часа На 3 май 1996 година, в бл. 329 на столичния кв. "Люлин", бяха убити 3-ма полицаи - Красимир Трошанов и Йордан Б...

Хвърлиха отрова в парк "Лаута"! Няколко кучета са натровени

https://petel.bg/Hvarliha-otrova-v-park-Lauta--Nyakolko-kucheta-sa-natroveni__262861

Има хвърлена отрова за животни в парк "Лаута" в Пловдив, сигнализираха читатели на TrafficNews.bg. Опасното вещество е разхвърлено около барбекю...

Горски си намерил БМВ и решил, че си е негово

https://petel.bg/Gorski-si-nameril-BMV-i-reshil--che-si-e-negovo__262862

Повече от куриозна кражба разплетоха служителите на реда в Пещера. Спряно край пътя към летовището Свети Константин БМВ първо се озовава ...

Учени откриха хелий в атмосферата на екзопланета (видео)

https://petel.bg/Ucheni-otkriha-heliy-v-atmosferata-na-ekzoplaneta--video-__262863

Учени откриха за пръв път хелий в атмосферата на планета извън Слънчевата система с помощта на телескопа "Хъбъл", съобщиха сайтът Phys.org и Т...

Последният научен труд на Стивън Хокинг: Живеем ли в мулти вселена?

https://petel.bg/Posledniyat-nauchen-trud-na-Stivan-Hoking--ZHiveem-li-v-multi-vselena-__262865

Последният труд на покойния астрофизик Стивън Хокинг беше публикуван тази седмица в Journal of High Energy Physics. В него Хокинг изследва възможностт...

Младежи ще могат пътуват безплатно за месец из ЕС

https://petel.bg/Mladezhi-shhe-mogat-patuvat-bezplatno-za-mesets-iz-ES__262866

Европейската комисия съобщи, че това лято 15 000 младежи, навършили пълнолетие, ще пътуват в ЕС, за да го опознаят. Пътуванията ще се платят ...

Треньорът на Григор: Който сравнява Димитров с Федерер, няма идея какво говори

https://offnews.bg//tenis/treniorat-na-grigor-kojto-sravniava-dimitrov-s-federer-niama-ideia-k-679878.html

Треньорът на суперзвездата ни в мъжкия тенис Григор Димитров - Дани Валверду, говори пред Punto de Break за сравненията между хасковлията и Роджър Федерер.

Специалистът не знае дали Григор е бил повлиян от Маестрото, но е напълно несъгласен със сравнението между двамата.

"Не съм бил там, когато той е направил прехода към професионалния тенис, но знам за големите и нерационални очаквания. Сравнявате го с най-добрия в историята на тениса.

Хората, които го правят, не знаят нищо за играта. Който сравнява Григор с Роджър Федерер, няма никаква идея какво говори, не разбира от тенис.

Да сравняваш 19-годишно момче с носител на 12-14 титли от Шлема. Тези хора въобще не са знаели какво говорят, въпреки че са го повтаряли многократно.

Става дума за двама напълно различни играчи, които имат малко сходна техника, но няма база за сравнение. Федерер е труден за побеждаване заради самия факт, че е велик. Говорим за човек, към когото всички имат респект", каза Валверду.

Cambridge Analytica фалира след скандала с Фейсбук

https://offnews.bg//sviat/cambridge-analytica-falira-sled-skandala-s-fejsbuk-679870.html

Компанията в центъра на скандала с манипулирането на милиони потребители на Фейсбук в полза на предизборната кампания на Доналд Тръмп - Cambridge Analytica, и фирмата майка - британската  SCL Elections Ltd, започват процедура за обявяване в несъстоятелност заради срива на бизнеса си, обяви компанията днес, цитирана от "Ройтерс".

Компанията ще започне процедура по несъстоятелност след загубата на клиенти и нарастващите съдебни разходи в резултат на скандала, избухнал сред разследване на вестниците "Ню Йорк таймс" и "Обзървър". То разкри, че данните на 50 млн. потребители на най-голямата в света социална мрежа са били събирани от 2014 г. и продадени на политическите консултанти за разработката на софтуер, позволяващ предсказването на гласуването на президентския вот в САЩ през 2016 г. Твърди се, че данните са били използвани и във връзка с гласуването за Брекзит във Великобритания.

Впоследствие стана ясно, че засегнатите са 87 млн. души в Северна Америка и Европа.

Създадената през 2013 г. компания отрича всички обвинения. Започнаха обаче разследвания на двата континента, а фирмата бе изправена пред тежки обвинения. Освен че загуби клиентите си, тя бе изправена и пред солидни съдебни разноски.

"Медийната "обсада" отне на практика всички клиенти и поддръжници на компанията, в резултат на което тя вече не е жизнеспособна", се казва в изявление на Cambridge Analytica. Оттам продължават категорично да твърдят, че обвиненията са "неоснователни" и "въпреки усилията на компанията да промени данните, тя беше охулена за дейността си, която е не само законна, а и широко разпространена като стандартен компонент за онлайн реклама - и политическа, и търговска".

Фирмата реално затвори в четвъртък. На служителите е било наредено да изключат компютрите си, пише "The Wall Street Journal".

Табелите на Cambridge Analytica вече са премахнати от лондонския ѝ офис.

След съобщението за процедурата по несъстоятелност британския регулатор обяви, че ще продължи гражданските и криминалните разследвания на фирмата и ще преследва замесени служители и директори без значение, че фирмата затваря.

Нанков се похвали с най-евтините магистрали в Европа и обеща "Хемус" да е готова до 2024 г.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/03/3172857_nankov_se_pohvali_s_nai-evtinite_magistrali_v_evropa_i/?ref=rss


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви по време на изслушването си в парламента за напредъка на приоритетните пътни проекти, че страната ни строи най-евтините магистрали в Европа. Той посочи, че средната цена в България е 3.1 млн. евро на километър, докато в Румъния е 6.43 млн. евро, а в Гърция – 10.28 млн.<br /><br />По думите му най-скъпата магистрала в страната е "Люлин". Той уточни, че строежът ѝ е започнал през 2016 г., но не...

НСИ:През първото тримесечие на 2018 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 162 жилищни сгради

http://www.cross.bg/sgradi-zhilishtni-drygi-1573923.html

/КРОСС/ През първото тримесечие на 2018 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 162 жилищни сгради с 6 247 жилища в тях и 815 987 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 26 административни сгради/офиси с 33 101 кв. м РЗП и на 1 026 други сгради с  638 272 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 10.3%, жилищата в тях - с 14.7%, а общата им застроена площ - с 9.8%. При броя на издадените разрешителни за строеж на административни сгради и на други сгради също се наблюдава спад съответно с 13.3 и 9.2%, като общата застроена площ на административните сгради нараства с 13.2%, докато РЗП на другите сгради е по-малко със 7.7%.                          В сравнение с първото тримесечие на 2017 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 6.3%, жилищата в тях - с 33.1%, а разгънатата им застроена площ е повече с 37.1%. Издадените разрешителни за строеж на административни и други видове сгради намаляват съответно с 10.3 и 10.1% (фиг.1), а и тяхната РЗП бележи спад респективно с 57.2 и 21.2% (фиг. 2)

Пътни проекти за 1,4 млрд. лв. са стартирани за една година

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pytni-proekti-za-14-mlrd-lv-sa-startirani-za-edna-godina-260448/

Реалистично е в края на 2024 г. да имаме изцяло завършена АМ "Хемус", каза регионалният министър

Парадоксът на слабото Слънце

https://dnes.dir.bg/novini/paradoksat-na-slaboto-slantse

В зората на детството на Земята, преди 4 милиарда години, Слънцето е било с 30 процента по-слабо

Арх. Бузев: Загубените места на „Спартак“ заради бул. „Левски“ могат да се компенсират

http://www.moreto.net/novini.php?n=373522

Засягането на стадион „Спартак“ от новото трасе на бул. „Левски“ не е никаква изненада и новост. Заложено е в документи 40 години назад. На всички планове, правени през годините, булевардът засяга стадиона. Това каза главният архитект Виктор Бузев пред медии, предаде репортер на Moreto.

Играй и спечели страхотни награди от Delimano

https://dnes.dir.bg/dom/igray-i-specheli-strahotni-nagradi-ot-delimano

Участвай в играта на Dir.bg и Delimano и спечели страхотни награди за своята кухня

Национален победител в 47-ия международен епистоларен конкурс на ВПС е Ивана Пожарска

http://www.cross.bg/varna-selo-etap-1573922.html

/КРОСС/ Приключи националният етап на 47-ия международен конкурс на ВПС(ВСЕМИРНИЯ ПОЩЕНСКИ СЪЮЗ)на тема: „Представете си, че сте писмо, пътуващо във времето. Какво послание искате да предадете на своите читатели?“. В  „Български пощи“ ЕАД се получиха 233 писма от всички краища на страната. Национален победител в епистоларния конкурс е Ивана Пожарска от София.. Нейното писмо ще бъде изпратено в Международното бюро на Всемирния пощенски съюз, за да се състезава с останалите национални победители. Второ място заема Марияна Маринова от Панагюрище, а на трето място се класира София Плачкова от Хасково. Поощрителни награди за добро представяне в националния етап на конкурса получават: Габриела Генова, Карлово Ивайла Караславова, село Орешак Александра Ставрева, Бургас Яница Михалева, Варна Айлин Халачева, Пловдив Тихомир Гевезовски, Троян Деница Василева, Перник Ния Станкова, Варна Анна Спасова, село Бистрица Иван Венков, Божурище Александър Станков, София Мария Илиева, Варна Петя Петкова, Тетевен Гергана Ганчева, Варна Лидия Мирчева, Стара Загора Ивелина Пейчева, село Бистрица Мария Георгиева, Троян Мария Табашка, село Врачеш Марсела Маринова, Ботевград Авторите на всички отличени в националния етап на конкурса писма ще получат награди и грамоти в навечерието на Световния ден на пощата – 9 октомври. Грамоти ще получат и всички участници в конкурса.

Банковата тайна на магистратите на път да се разкрива по-лесно

http://econ.bg/Новини/Банковата-тайна-на-магистратите-на-път-да-се-разкрива-по-лесно_l.a_i.761249_at.1.html

Без дебати депутатите приеха на първо четене измененията в Закона за съдебната власт, с които се дава право на Инспектората към Висшия съдебен съвет...

Ограничават движението през тунел "Витиня" тази нощ

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6844522

Ограничават движението през тунел "Витиня" тази нощДнес - 3 май, от 21 ч. до 5 ч. на 4 май ще се ограничи движението в активната и изпреварващата лента в тръбата за Варна на тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“ поради подмяна на ревизионни шахти. Трафикът ще се пренасочва в аварийната лента. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена

ЕС финансира изграждането на инсталации за втечнен газ на пристанищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844508

ЕС финансира изграждането на инсталации за втечнен газ на пристанищата"Екоаспектите в корабоплаването и намаляването на вредните емисии е един от най-важните проблемите, който ще бъде обсъден във Варна. Тъй като този отрасъл е най-слабо контролируем до момента, се разискват възможностите корабите на минат на алтернативно гориво - втечнен газ. За целта обаче са необходими огромни инвестиции,

По-малко разрешителни за строеж на сгради през първите 3 месеца на 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844521

По-малко разрешителни за строеж на сгради през първите 3 месеца на 2018 г.През първото тримесечие на 2018 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 162 жилищни сгради с 6 247 жилища в тях и 815 987 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 26 административни сгради/офиси с 33 101 кв. м РЗП и на 1 026 други сгради с 638 272 кв. м РЗП, съобщи Националният статистически институт.

ГЕРБ повика Нанков да освети пътищата

http://clubz.bg/67412-gerb_povika_nankov_da_osveti_pytishtata

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се яви днес в парламента, повикан от ГЕРБ за да хвърли светлина върху строителството в България и да каже, че властта строи най-евтините магистрали, в изслушване, определено от БСП като "кризисна пиар акция без съдържание". 

Публичното изслушване идва две седмици след като на лекция в УНСС президентът Румен Радев заяви, че: "В момента България прилича на строителна площадка. Някакви хора носят материали, други ги крадат, защото е тъмно. Едни хора строят магистрали, а след тях остават дупки, защото е тъмно. Крайно време е да включим прожекторите!“ Тогава Радев поиска и повече светлина за тези "едни и същи хора, които печелят обществените поръчки" неизменно.

Искането за появата му беше внесено от Александър Ненков (ГЕРБ), с мотива Нанков да осветли "приоритетни пътни проекти". И Николай Нанков отвърна на този повик с поменик от такива, без да засяга темата кой печели поръчките. Преамбюлът му беше, че от 5 май 2017 г. правителството е дало старт на пътни проекти за около 1.4 милиарда лева и е сключило договори за строително-монтажни работи за почти 500 милиона лева. 

"Вслушахме се в гласа на протестиращите и съобразихме всички обективни предпоставки за тунела под Петрохан (хората от Северозапада настояват за тунела от поне десетина години - б.р.). Още през май тази година Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) предвижда да стартира с предпроектните проучвания за изграждането на тунела", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Изброявайки заслугите на третия кабинет на ГЕРБ, Нанков каза, че са започнали "реални стъпки за изграждането на пътя Видин-Ботевград“. Министърът заяви, че е стартирала обществената поръчка в най-тежкия участък от пътя Видин-Ботевград - в участъка от Ботевград до Мездра от над 33 км, и очаква след подаване на офертите "бързо класиране и произнасяне на комисията и да преминем към реални дейности".

Какво обеща Николай Нанков

Реалистично е в края на 2024 г. магистрала "Хемус" да бъде завършена. До края на годината ще се строят 77 км, нови 85 км ще се дават на търг. Проектът за проблемния път в Гулянци, за който имаше протести, бил готов и за около месец пълната рехабилитация щяла да приключи. Недоволството на хората в плевенската община Гулянци е от десетина дни - заради ужасяващото състояние на 16 километра път от Гулянци до Никопол. Ако съм жител на Гулянци и аз ще протестирам, но от вчера ли са тези дупки, запита Нанков, който повтори, че решението на проблема с дупките по пътищата била тол системата. Властта разчита, че когато тя заработи догодина, със средства от нея ще бъдат оправени пътища. 

"Остават само около 90 км, които през 2019 г. от Велико Търново до пътен възел Буховци, област Търговище, отново ще търгуваме и 2019 г. ще започнем тяхното изграждане“, каза Нанков.

Нанков отчете активна работа по магистралата Русе-Велико Търново, стопирана заради жалба по ОВОС. След произнасяне на съда в полза на АПИ ще дадем сериозна скорост на изпълнение, зарече се той. Стартирана е тръжна процедура за Калотина-София (път, който чака още от първия кабинет на Бойко Борисов - б.р.), както и с Южната дъга.

"М.г. са завършени ремонтно-възстановителните дейности на тръбите в посока Варна на тунелите "Витиня" и "Ечемишка", а тази година ще стартират ремонтните дейности на тръбите в посока София. С почти 8 месеца предсрочно ще завърши строителството на 24 км от АМ "Струма" от Кресна до Сандански. Изключително добре вървят строителните дейности от Благоевград до Железница, които са прекъснати само в частта на римския град Скаптопара. Нанков поясни, че там ще изчакат и ще се съобразят с мнението на експертите.

Стойността на най-скъпата отсечка от наша магистрала, заради тежкия терен над Кресненския пролом, ще е около 800 млн. лева, каза министърът. През май 2019 г. ще стартира най-тежкия участък от "Струма"."

Какво възроптаха

Всичко, което се прави в регионалното развитие не е планирано, а хаотично, заяви депутатът Танер Али (ДПС).

"Уважаеми г-н министър, много е важно не само да се планират и републиканските пътни мрежи, важното е в синхрон, заедно с общинските кметове, чрез Националното сдружение на общините, да се рехабилитира и общинската пътна инфраструктура. Ако тя не е рехабилитирана, как ще имаме достъп до тези магистрали, които в момента ги изграждаме? По този начин икономиките на тези общини просто спират. Няма как без общинска, четвъртокласна пътна мрежа да има достъп до тези инфраструктурни големи проекти и тези общини да вървят напред?“, заяви Али.

На противоположното мнение са от Обединените патриоти, партньор на ГЕРБ в управлението. Според Искрен Веселинов в МРРБ е имало дългогодишен дефицит на мисъл, който в този мандат се преодолявал.

Явор Божанков (БСП) изрази притеснения относно магистрала Русе-Велико Търново, тъй като според местния бизнес се удължавал пътят до Русе с 30 км. Той се позова на изявление на местната индустрия, че няма да използва магистралата.

"Вторият голям проблем са връзките. Индустриалният център се свързва с магистралата през мост, строен 1800 година, с едно пътно платно. Държавата ще поеме ли ангажимент да направи скоростна връзка от индустриалния център?“, запита Божанков.

Според соцдепутати няма магистрала, която да не е открита и след няколко месеца да не е затворена за ремонт. Чухме за напредъка по настоящите проекти, сроковете за изпълнение и въобще, колко розово е положението. То, обаче не е такова. Ремонтите, свлачищата, проблемите по новите и вече довършените отсечки са ежедневни, заяви Любомир Бонев от парламентарната трибуна.

Той даде за пример магистрала "Люлин", открита през 2011 г., с обща дължина на трасето 20 км.

"В периода от 2012 г. до април 2017 г., са разплатени средства по договори за 8 млн. лева, при положение, че съоръжението е гаранционно. Дори в момента едното платно на пътя е затворено заради активизирали се свлачища, които са били вече обезопасявани и укрепвани. Кой контролираше фирмата изпълнител и защо не се търси отговорност от нея? Какви са гаранционните срокове на автомагистралите в България? Защо за ремонти се дават пари от държавния бюджет, въпреки че обектите са в гаранция?”, попита Бонев.

Заключение

Важно е да се спре със спекулациите на някои политици, че в България се строят най-скъпите магистрали, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след изслушването на Нанков.

С политиката на правителствата на Борисов - първото, второто и третото, направихме всичко възможно да използваме възможностите, които дава ЕС (в областта на пътищата - б.р.), каза Цветанов. Вършим работа и поправяме грешки на политици, които сега претендират да са управляващи, заключи Нанков.

Земетресение край Тополовград

https://frognews.bg/novini/zemetresenie-krai-topolovgrad.html

Земетресение от 2,2 по Рихтер е регистрирано близо до Тополовград.

Земетресение край Тополовград

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zemetresenie-kraj-topolovgrad-6081903

Земният трус е регистриран в четвъртък сутринта и е с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер

VIVACOM отново е телекомът с най-високи приходи у нас

https://offnews.bg//ikonomika/vivacom-otnovo-e-telekomat-s-naj-visoki-prihodi-u-nas-679874.html

VIVACOM запазва лидерска позиция на българския телеком пазар, отчитайки най-големи общи приходи за първото тримесечие на тази година - 223 млн. лв.

Компанията отбелязва 5.6% ръст спрямо същия период на 2017 г.

Въпреки силно конкурентната среда, VIVACOM реализира стабилен ръст и в коригираната EBITDA от 11.6% до 86 млн. лв.

Компанията увеличава приходите от мобилни услуги и в края на март 2018 г. постига близо 30% пазарен дял с общ брой клиенти на мобилни услуги над 3 048 000. От тях 89% са на абонаментен договор.

Делът на приходите от мобилен интернет в общите приходи от мобилни услуги продължава да се увеличава, като през първото тримесечие на 2018 година достига 41% спрямо 34% за същия период на 2017 г. Принос за положителната тенденция има разширяването на покритието на 4G мрежата на телекома до 99% от населението, измерено от GWS.

VIVACOM е оператор номер 1 в предоставянето на най-модерната телевизионна услуга – интерактивна телевизия (IPTV). 47% от общо 451 000 клиенти с абонамент за платена телевизия към края на първо тримесечие на 2018 г. са избрали интерактивната телевизия, което представлява ръст от 4 процентни пункта спрямо същия период на предходната година.

Зам.-министър Велик Занчев: Транспортът играе ключова роля за развитието на търговията и свързаните с нея индустрии

http://www.cross.bg/zanchev-transport-evropeiiskiya-1573921.html

/КРОСС/ Глобализацията на световната икономика предопределя ключовата роля на транспорта за постигането на конкурентоспособност на търговията и свързаните с нея индустриални сектори. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на официалното откриване на Европейския форум за морски транспорт във Варна. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се провежда в периода 3-5 май в морската столица. “Необходимо е формулирането на стратегия за морския транспорт, която да доведе до повишаване качеството на услугата при намаляване на разходите и времето за обслужване. Всичко това трябва да бъде базирано на максималната ефективност както на превозите на стоки и пътници, така и на пристанищната дейност”, допълни още Занчев. Заместник-министърът посочи, че тези цели могат да бъдат постигнати, чрез осигуряването на надеждна и модерна инфраструктура, съчетана с внедрени високи технологии. “По този начин ще се гарантира ефективност на процесите в пристанищата, интеграцията им с другите видове транспорт и ще се осигурят логистични вериги на принципа „от врата до врата“, отбеляза той

Настроенията на азиатските борси остават смесени

https://www.investor.bg/aziia/336/a/nastroeniiata-na-aziatskite-borsi-ostavat-smeseni-260453/

Във фокуса на пазарите е срещата между щатската делегация и китайските им колеги в четвъртък и петък в Пекин

Младежът, ранил 2-ма полицаи с бомбичка, остава в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844484

Младежът, ранил 2-ма полицаи с бомбичка, остава в арестаСофийският апелативен съд остави в ареста 25-годишния Йордан Исаев. Той е обвинен, че на 18 април по време на мача ЦСКА-"Левски" е ранил 2-ма полицаи с бомбичка. При инцидента тежко пострада жандармериската Гергана Зашева. Стъкло влезе в окото й и имаше риск 24-годишната униформена да го загуби. Колегата й Петър Иванов се размина с по-леки травми.

В София пораства нова къща - "Бронзова" (СНИМКИ)

http://clubz.bg/67410-v_sofiq_porastva_nova_kyshta_bronzova_snimki

Столицата днес се сдоби с нова постройка - Бронзовата къща, която ще стои на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров.

Днес всъщност бяха поставени основите на арт-инсталацията, която ще е висока близо 12 метра.

"Бронзовата къща" сграда-скулптура, едновременно произведение на изкуството и функционален обект. Тя е подарък от австрийското правителство във връзка с председателството на Съвета на ЕС, което споделяме тази година. 

Авторът е живеещия в Австрия български художник Пламен Деянофф. Тя е съставена от над 1000 масивни бронзови елемента, които според Деянофф препращат към силуети и орнаменти от българската архитектура. 

 

Семейството на Джорж Майкъл помоли феновете му да махнат цветята пред домовете му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844507

Семейството на Джорж Майкъл помоли феновете му да махнат цветята пред домовете муСемейството на покойния британски певец Джорж Майкъл помоли феновете му да развалят спонтанно издигнатия мемориал пред дома му в Лондон и в селището Горинг, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС. "Бяхме трогнати от почитта и уважението, които засвидетелствахте към Йог (така са наричали певеца неговите близки),

НЗОК отпуска по 500 лв. месечно за лекарите в практики с неблагоприятни условия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6844504

НЗОК отпуска по 500 лв. месечно за лекарите в практики с неблагоприятни условияНадзорният съвет на НЗОК прие методиката за месечно заплащане на работата в населени места с неблагоприятни условия - отдалечени и труднодостъпни райони, като тя предвижда еднократна помощ в размер на 500 лв. при заемане на мястото от общопрактикуващ лекар. Това обясни пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.

Депутатите одобриха банковите тайни на магистратите да се разкриват по-лесно

http://www.mediapool.bg/deputatite-odobriha-bankovite-taini-na-magistratite-da-se-razkrivat-po-lesno-news278632.html

Парламентът прие без особени дебати в четвъртък предложението за промяна на Закона за съдебната власт (ЗСВ), с която се дава право на Инспектората към ВСС да има достъп до банковите тайни на магистратите при изрично заявено от тях съгласие. Идеята на правосъдното министерство включва и хипотезата – при отказ инспекторите да сезират съответния районен съд и той да се произнася по искането. Предложението бе подкрепено на първо четене от 96-има депутати, едва двама гласуваха "против", а 41 се въздържаха. Тодор Байчев от БСП заяви преди вота, че левицата няма да подкрепи промяната в ЗСВ, въпреки че си давала сметка, че целта е да се оптимизира законовата уредба, след като са възникнали някои въпроси в практиката по приложението на закона. Той обаче постави въпроса дали с облекчаването на процедурата по разкриване на банковата тайна на магистратите не се изземвали функциите на районния съдия, който безпристрастно да реши. Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов декларира, че съпартийците му от ГЕРБ подкрепят законопроекта, изготвен от правосъдното министерство след продължителна и прецизна работа заедно с върховните съдилища, прокуратурата и ВСС. "Природата, произхода на предлаганите промени е от магистратурата и целта е да се отстранят спънки по прилагането на закона", обясни Кирилов, добавяйки, че с приемането на поправката щяла да се подобри дейността на съдебната власт. Той припомни, че възнамерява между двете четения на законопроекта да предложи и друга промяна в ЗСВ – председателят на Върховния административен съд да може да командирова и съдии от общите районни и окръжни съдилища. Инспекторатът към ВСС призова за приемане на по-лесен механизъм за разкриване на банковата тайна на магистратите още през септември м.г. Целта е инспекторите да получават от БНБ информация за паричните задължения на магистратите и техните близки, за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и данни за наетите сейфове в банки и техните пълномощници. Отделно от това, с промяната се въвежда двойно увеличение на срока за проверка на имуществените декларации – от три на шест месеца. Проверките включват разкриването на банкова и застрахователна тайна. Те се разпростират и към съпрузите (или хората във фактическо съжителство) и непълнолетните деца на магистратите.

Лихвите по заемите ще се преизчисляват след 1 юли

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/03/3172815_lihvite_po_zaemite_shte_se_preizchisliavat_sled_1_juli/?ref=rss


След 1 юли ще се наложи преизчисляване на лихвите по заемите, отпуснати през последните години. Причината за това е, че от тази дата БНБ спира да изчислява индекса СОФИБОР. Това е референтната стойност за по-голямата част от левовите ипотечни и потребителски кредити в България.<br /><br />БНБ обяви още преди година, че спира да изчислява индекса, като причина за това е нов еврорегламент, въведен след като се разбра, че преди кризата банки са манипулирали индексите. Според него...

Мистерия с мъртви овни, морето изхвърли два трупа в Бургас и Поморие

http://www.cross.bg/moreto-byrgas-pomorie-1573920.html

/КРОСС/ Мистерия с мъртви овни, които морето изхвърля на брега,  вълнува от няколко дни Бургас и Поморие. Късно следобед на 2 май на Северния плаж  в Бургас е забелязан труп на животно в морето. След като будни граждани сигнализирали на тел.112 е предприета акция да изваждане на животното,ъсобщава 24 часа.  Оказало се, че това е овен, който според специалисти е престоял във водата около седмица. Докато бургазлии коментираха разпалено странната находка на плажа, читател на "24 часа" сигнализира, че друг мъртъв овен лежи на пясъка край Поморие. Животното е открито на дивия плаж Пясъчна коса до Поморийското езеро. Двата трупа били без чип или някакво друга маркировка. Според директора на Агенцията по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев вероятно животните са били част от товар, предназначен за износ с кораб от съседна страна, но след като са починали по някаква причина са  били изхвърлени в морето. "Все сме виждали мъртви животни по плажа - делфини и птици през цялото лято, но такова  досега не беше изплувало", коментира възрастен помориец. 

Нанков: България строи най-евтините магистрали в Европа, но не за сметка на качеството

http://www.cross.bg/nankov-putishta-magistrali-1573919.html

/КРОСС/ България строи най-евтините магистрали в Европа, отбеляза регионалният министър За една година сме дали старт на пътни проекти за над 1,4 млрд. лв. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушване в Народното събрание за напредъка по приоритетните пътни проекти. Той отчете, че именно строителният сектор е един от моторите за ръст на Брутния вътрешен продукт, който през миналата година достига близо 100 млрд.лв. „Действително България прилича на открита строителна площадка, на която се строят магистрали, ремонтират се пътища, мостови съоръжения, тунели и др.“, каза министър Нанков. И подчерта, че всички обществени поръчки на АПИ са публични, прозрачни и съгласно нормативната  уредба, в синхрон с добрите практики, гарантиращи конкуренцията сред участниците. Според него по-добър регулатор  от бизнеса в това отношения няма и даде за пример новата обществена поръчка за избор на изпълнител за тунел „Железница“ на АМ „Струма“, за който са подадени 28 оферти. „Никой от бизнеса няма да си губи времето и силите да прави разходи за документация, ако смята, че търгът е предварително предрешен и той няма да спечели. Големият брой участници гарантира и показва, че се работи на „светло под прожекторите“ и критериите не са дискриминационни и ограничителни“, каза още Нанков

Нанков: България строи най-евтините магистрали в Европа, но не за сметка на качеството

http://www.cross.bg/evro-bulgariya-kilometur-1573919.html

/КРОСС/ Как се е движила цената на магистралите в България по данни на Евростат: България строи най-евтините магистрали в цяла Европа. Това каза регионалният министър Николай Нанков пред депутати в парламента. Цената на километър осреднено за всички магистрали в България, строени от 2000 г. до днес, (включвайки участъка от Ябланица до пътен възел Боаза), е 3,1 млн. евро , в Сърбия е 5,5 млн. евро, Румъния - 6,43 млн. евро , Гърция - 10,28 млн. евро, Словакия - 13,6 млн. евро на километър., в Македония е 5,5 млн. евро. "Не трябва да се сравняваме, че сме велики и строим евтино, това никога не трябва да е за сметка на качеството" Най-скъпата магистрала, възложена през 2006 г., е "Люлин" с цена 8,1 млн. евро на километър, каза Нанков.  В Европейския парламент днес се обсъжда доклад за успешни проекти и кохезионната политика и приносът й за транспортната инфраструктура, единственият пример и то добър била магистрала "Тракия".

“Крали Марко” на Иван Милев показва родното в европейското изкуство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6844509

“Крали Марко”  на Иван Милев показва родното в  европейското изкуствоИзложбата се откри в Софийската градска галерия Изложбата “Между традицията и модернизма. Образи на родното в българското изкуство от 20-те години на ХХ век” е опит да се представи един сегмент от художествения живот в България от първата половина на ХХ век. Строгото отграничаване на 20-те години на миналото столетие до известна степен е въведено

Министър: До края на 2014 г. АМ "Хемус" ще е напълно завършена

http://www.moreto.net/novini.php?n=373550

Напълно е реалистично в края на 2024 г. да имаме изцяло завършена АМ „Хемус“. Това може да стане с много добра организация. Това заяви в НС министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. До края на годината ще се строят 77 км, нови 85 км ще се търгуват.

Гутериш: Иранското ядрено споразумение трябва да бъде съхранено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844500

Гутериш: Иранското ядрено споразумение трябва да бъде съхраненоГенералният секретар на ООН Антониу Гутериш се изказа против отмяната на иранското ядрено споразумение освен ако не му бъде намерена алтернатива, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Американският президент Доналд Тръмп заплашва да изтегли страната си от споразумението, което би довело до дипломатическо напрежение с Иран и със съюзниците на САЩ,

Парламентът подхвана поправката "Бетина Жотева"

http://clubz.bg/67409-parlamentyt_podhvana_popravkata_betina_joteva

След няколко години в безтегловност и едно питане до Конституционния съд по-късно, парламентът най-сетне се захвана да ремонтира спорния текст в Закона за радиото и телевизията, станал известен като поправката "Бетина Жотева".

Става въпрос за онзи текст от закона, според който всички членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) встъпват в длъжност по едно и също време, макар съставът му да се определя от две институции - от Народното събрание и от президента по различно време. 

Подобен казус с член на СЕМ, който дълго време не можеше да влезе във функциите си, имаше през 2015 г. Тогава президентът Росен Плевнелиев посочи за член на медийния регулатор с указ бившият говорител на Министерство на външните работи  Бетина Жотева. Мандатът й обаче реално започна не тогава, а чак през април 2016 г., когато със сериозно закъснение пък парламентът благоволи да попълни своята квота.

Спорният чл. 24 от ЗРТ е следният:

(1) Съветът за електронни медии се състои от 5-има членове, от които 3-ма се избират от Народното събрание и 2-ма се назначават от президента на републиката.

(2) Решението на Народното събрание и указът на президента по ал. 1 влизат в сила едновременно.

Днес депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и БСП, начело с председателя на Комисията по култура и медии в НС - Вежди Рашидов, са внесли законови изменения, с поред които изискването за едновременното влизане в сила на решенията на НС и президентския указ отпада като текст. 

"Отпадането на ал. 2 от чл. 24 от ЗРТ ще премахне съществуващото противоречие между нормите и ще осигури възможност за встъпване на членовете на СЕМ от момента на влизане в сила на акта за техния избор или назначаване", посочват вносителите. 

Тази година през лятото изтича мандатът на Мария Стоянова от СЕМ - назначена през 2012 г. от Плевнелиев. Тоест наследникът му Румен Радев трябва да посочи нов човек на нейно място през юни. Година по-късно - през лятото на 2019 г., пък изтича мандатът на Иво Атанасов - избран от парламентарната квота в медийния регулатор.

Изпреварващо президентът Радев изпрати питане до Конституционния съд. Той стори това през март тази година.

"Президентът счита, че чл. 24, ал. 2 не съответства на общата идея, вложена в правилата за състава на Съвета за електронни медии, и води до неадекватно регулиране на обществените отношения. Според държавния глава тази разпоредба нарушава принципа за разделение на властите и мандатността като основно начало при конституирането и функционирането на органи на публичната власт", пише в съобщението от "Дондуков" 2 за основанията тексът от ЗРТ да бъде пратен в КС.

На 17 април КС обяви, че ще се произнесе по същество, но парламентът може да го изпревари, ако гласува бързо поправките на депутатите.

Земетресение край Тополовград

http://www.cross.bg/zemetresenie-kraii-topolovgrad-1573918.html

/КРОСС/ Земетресение от 2,2 по Рихтер е регистрирано близо до Тополовград. Трусът е регистриран в 9,40 ч. тази сутрин с епицентър на 13 км югоизточно от Тополовград, по данни на Европейския сеизмологичен център, предава Нова телевизия. Дълбочината на земетресението е 7 км. Според Геофизичния институт на БАН епицентърът на земетресението е южно от Тополовград, между селата Мрамор, Сакарци, Планиново и Костур, с дълбочина 4,8 км.

Емил Караниколов: Няма държава, която да е приела еврото и да се оплаква

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/emil-karanikolov-niama-dyrjava-koiato-da-e-priela-evroto-i-da-se-oplakva-260450/

Правителството прави всичко възможно да елиминира дисбаланса в доходите в отделните региони на страната, твърди икономическият министър

Тръгва акция "С колан в автобуса"

https://offnews.bg//ikonomika/tragva-aktcia-s-kolan-v-avtobusa-679871.html

Българска асоциация на пострадалите при катастрофи (www.bazk.org) стартира информационна кампания "С колан в автобуса".

Тя е провокирана от последните няколко трагични случая на загинали и ранени пътници в автобуси и цели да припомни на обществото безспорните ползи и защита, които ни дава предпазния колан в превозното средство.

Непосредствено преди обичайните пътувания по официалните майски празници от асоциацията организират информационна кампания, насочена към пътниците в автобуси от междуградските линии. Реализирането ѝ включва предоставянето на образователни печатни материали на пътуващите с автобуси от Централна автогара в София и уведомяването за задълженията им от контролните органи.

Утре от 11:00 ч. на Централна автогара в София доброволци на организацията заедно с полицейски служители от столичния КАТ ще уведомяват пътниците в автобусите да поставят предпазните колани. Ще бъдат раздавани и информационни листовки.

Силни бури вилняха в Хърватия и Босна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844470

Силни бури вилняха в Хърватия и БоснаСилна буря връхлетя вчера Сараево и северните части на Босна и Херцговина, а вечерта стигна и до Хърватия, съобщи хърватският портал Индекс. Поройни дъждове и светкавици имаше в Горски Котар и в крайните северозападни райони на Хърватия. Към 19 часа и над Загреб надвиснаха черни облаци, мълнии пронизваха небето, съпровождани от силен вятър и дъжд.

МРРБ търси най-красивите гледки по поречието на Дунав

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844485

МРРБ търси най-красивите гледки по поречието на ДунавФотоизложби в Русе и София ще представят райските кътчета в българския участък на реката Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обявява фотоконкурс на тема “Една река – десетки райски кътчета”, посветен на Международния ден на река Дунав - 29 юни. В надпреварата може да се включи всеки,

Копае се ГРОБ за "усвояването" на еврофондове

https://www.actualno.com/actualno/kopae-se-grob-za-usvojavaneto-na-evrofondove-news_672769.html

Дебатът предстои, рано е да се коментира къде ще е България в новата многогодишна финансова рамка (2021 – 2027) на ЕС. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, подкрепен от вицепремиера Томислав Дончев, след като ЕК представи предложението си пред Европейския парламент и в него включи като отделна мярка възможността да се спират еврофондове за държави, в които има беззаконие, както и за държави с лошо финансово управление. Коментар на редактора За управляващите, начело с ГЕ

Фейсбук като сватовник за 200 млн. души

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6843698

Фейсбук като сватовник за 200 млн. души“Фейса порозовя!” - това бяха едни от първите коментари на новината, че фейсбук ще пусне услуга за запознанства. Тепърва ще се види какви цели преследва шефът на социалната мрежа Марк Зукърбърг. Дали новата инициатива е продиктувана от някаква мега загриженост, защото според него “във “Фейсбук” има 200 млн.

Обявиха най-скъпата поръчка в България – 145 млн. евро за газова връзка Гърция-България

https://www.actualno.com/business/objaviha-naj-skypata-porychka-v-bylgarija-145-mln-evro-za-gazova-vryzka-gyrcija-bylgarija-news_672770.html

„Ай Си Джи Би“ (ICGB) АД обяви най-скъпата обществена поръчка от началото на тази година в България. Тя е на стойност 145 млн. евро и е за изграждане на газова връзка между България и Гърция. В проектната компания за интерконектора ICGB с равни дялове са „Български енергиен холдинг“ ЕАД и гръцко-италианската компания „ИГИ Посейдон СА“, съобщи репортер на Actualno.com. Предметът на обществената поръчка обхваща проектиране, доставки и с

Плановете за бюджета на ЕС имат цел, но им липсва амбиция, заяви европарламентът

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/03/3172813_planovete_za_bjudjeta_na_es_imat_cel_no_im_lipsva/?ref=rss


Повечето евродепутати приветстваха плана на Европейската комисия за увеличаване на националните вноски до 1.11% от брутния национален доход и за нови източници на приходи в дългосрочния бюджет на ЕС, предаде пресслужбата на Европейския парламент.<br />Председателят на европарламента Антонио Таяни заяви: "В презентацията на комисията се наблегна на важността на политически бюджет. Подчертава се принципът на добавената европейска стойност. Отделянето на повече средства за...

Нов компромис за митническите отношения с ЕС ще търси Тереза Мей

http://econ.bg/Новини/Нов-компромис-за-митническите-отношения-с-ЕС-ще-търси-Тереза-Мей_l.a_i.761248_at.1.html

Тереза Мей ще търси нов компромис за митническите отношения с Европейския съюз спед като предложеният от нея вариант за митническо партньорство с ЕС...

Свободата да кажеш „Да“ на всяко плащане

https://www.investor.bg/novini/261/a/svobodata-da-kajesh-da-na-vsiako-plashtane-260415/

Платежни решения като myPOS изцяло променят правилата на играта в полза на малките търговци

Къде е най-евтиният и най-скъпият ток в ЕС?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/kyde-e-nai-evtiniiat-i-nai-skypiiat-tok-v-es-260437/

Данните на Брюксел показват, че цената на електроенергията в България е достигнала почти 41 евро за мегаватчас в края на 2017 г.

Китай е разположил ракети по оспорваните острови в Южнокитайско море

https://www.actualno.com/asia/kitaj-e-razpolojil-raketi-po-osporvanite-ostrovi-v-ujnokitajsko-more-news_672767.html

Китай е разположил ракети по оспорваните острови в Южнокитайско море, съобщава швейцарският вестник Die Neue Zeurcher Zeitung, като отбелязва, че оръжията ще разширят значително обхвата на китайската армия. Съответната информация бе разпространена най-напред от американския телевизионен канал CNBC в четвъртък. Медията, която се позовава на информация на източник от разузнаването, твърди, че през последните 30 дни ракетните системи са били разположени по четири от изкуствено създадените рифове,

Повреда на военен самолет прекъсна полета на литовския министър на отбраната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844465

Повреда на военен самолет прекъсна полета на литовския министър на отбраната
Военнотранспортният самолет на литовските ВВС, с който летяла делегация на литовското министерство на отбраната начело с министъра на отбраната Раймундас Кароблис, е бил принуден да прекъсне полета си на междинно летище заради открита повреда, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на днешно съобщение на националното радио на Литва.

Антикорупционната комисия тълкува превратно закона, за да спаси Волен Сидеров

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/03/3172785_antikorupcionnata_komisiia_tulkuva_prevratno_zakona_za/?ref=rss


Новосъздадената антикорупционна комисия е прекратила преписката срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за недекларирани от него дялове във фирмата "Галерия Стил", стопанисваща едноименнатa галерия на ул. "Граф Игнатиев". Решението е от 12 април и е публикувано на сайта на комисията, като за него няма прессъобщение, съобщава сайтът на "Капитал".<br /><br />Пламен Георгиев беше избран да ръководи новосъздадената в началото на годината комисия в...

117 милиона евро за Иниеста в Китай

http://clubz.bg/67408-117_miliona_evro_za_iniesta_v_kitaj

Андрес Иниеста може да стане четвъртият най-скъпо платен футболист в света, съобщи в. "Ел Мундо".

Китайският клуб "Чонцин Дандай Лифан" приел през последните часове условията, които доскорошният капитан на "Барселона" поставил за преминаването си. Договорът е готов и чака само подписа на легендарната "осмица".

Иниеста ще играе в китайския клуб три години. През всяка една от тях той ще получава чисти 27 милиона евро. Това означава, че за целия период той ще прибере 81 милиона евро, които няма да бъдат обложени.

Отделно "Чонцин Дандай Лифан" се задължава да закупи 6 милиона бутилки вино от изба "Иниеста", принадлежаща на футболиста. Общата стойност на тази придобивка е 36 милиона евро.

Така Андрес Иниеста ще получи от новия си клуб общо 117 милиона евро.

И въпреки изключително изгодния договор футболистът все още не го е парафирал. Той все още се колебае дали да заиграе в китайското първенство, твърди "Ел Мундо".

Пет котки загинаха при пожар в апартамент във "Владиславово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=373520

3 са регистрираните пожари с преки материални щети през последните дни във Варна и региона. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Вчера е получен сигнал за пожар в газова бутилка, намираща се в частен дом на ул.

Къде са книгите (СНИМКИ)

http://clubz.bg/67407-kyde_sa_knigite_snimki

Столичната община започна ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и това наложи сергиите с книги от площад "Славейков" да бъдат отстранени. Реконструкцията ще продължи година. След това обаче намерението на общината е да върне по-малко на брой щандове.

В момента всички книжни търговци са намерили нов пристан - те са разположили книгите си в градинката пред хотел "Рила". Едни подкрепят това решение, а други го критикуват.

Преценете сами:

 

Не чакайте да убият журналист, за да протестирате

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/05/03/3172719_ne_chakaite_da_ubiiat_jurnalist_za_da_protestirate/?ref=rss


На 3 май за 25-и път светът почита журналистите, разкритията, репортажите и новинарските им организации, които с работата си променят живота на хората, предизвикват статуквото, държат отговорни управляващите и властимащите и подкрепят свободата и демокрацията. Тази година Световният ден за свобода на медиите е посветен от ЮНЕСКО на темата "Да държиш властта отговорна: Медиите, правосъдието и върховенството на закона".<br /><br />По този повод в сряда беше връчена и...

Учени създадоха синтетични ембриони

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6844455

Учени създадоха синтетични ембриониХоландски учени създадоха в лаборатория синтетични ембриони от миши стволови клетки, без да използват сперма и яйцеклетки и да прибягват до оплождане, съобщиха АФП и Би Би Си. Постижението, описано в сп. "Нейчър", не е предназначено за клониране на хора или животни, а цели да бъде намерен отговор на въпроса защо много бременности прекъсват в много

Към кого се прицелва Купидонът на Facebook?

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/kym-kogo-se-pricelva-kupidonyt-na-facebook-260406/

Индустрията за запознанствата е на стойност около 3 млрд. долара, а приходите се увеличават с около 5% годишно

Строим най-евтините магистрали в Европа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stroim-naj-evtinite-magistrali-v-evropa-2094748

България строи най-евтините магистрали в Европа, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушване в парламента. Нанков обаче уточни, че въпреки ниските цени, качеството на аутобаните ни е добро. 
 
Цените на ма

Казусът "Младост": Кой ще ръководи столичния район?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kazusyt-mladost-koj-shte-rykovodi-stolichniia-rajon-2094762

Временният кмет на столичния район "Младост" Владимир Клисуров е в отпуска до 12 май. Това стана ясно на пресконференция, на която самият Клисуров заяви, че дотогава другият зам.-кмет на района - арх. Румен Русев, ще изпълнява длъжността. След това Столичният общин

Мъж почина след побой

//dariknews.bg/regioni/shumen/myzh-pochina-sled-poboj-2094741

54-годишен мъж е починал след като му е бил нанесен побой. За това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Търговище.

Земетресение край Тополовград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844459

Земетресение край ТополовградЗеметресение от 2,2 по Рихтер е регистрирано близо до Тополовград. Трусът е регистриран в 9,40 ч. тази сутрин с епицентър на 13 км югоизточно от Тополовград, по данни на Европейския сеизмологичен център, предава Нова телевизия. Дълбочината на земетресението е 7 км. Според Геофизичния институт на БАН епицентърът на земетресението е южно от

Пясъчна буря и гръмотевици взеха десетки жертви в Индия

http://clubz.bg/67406-pqsychna_burq_i_grymotevici_vzeha_desetki_jertvi_v_indiq

Мощна пясъчна буря и дъжд преминаха тази нощ през части от Северна и Западна Индия и причиниха многобройни жертви и материални щети, съобщиха властите, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

Загинали са десетки хора, а 160 са ранени. Рухнали са много къщи и дървета.

Стихията беше особено разрушителна снощи в северния град Агра, където е белият мраморен мавзолей Тадж Махал. Паметникът не е пострадал.

Огромни светкавици раздираха небето над Индия.

В Агра са загинали 43 души, а вятърът е достигнал скорост от 130 км/ч., каза комисарят за справяне с бедствия Санджай Кумар. В Утар Прадеш са загинали най-малко 64 души, а 67 са ранени, добяви той. Изкоренени от вятъра дървета са смазали бедняшки кирпичени къщи.

В западния щат Раджастан са загинали 27 души, а 100 са ранени. Повечето жертви са ударени от гръм или върху тях са се срутили покриви, съобщи БТА.

Гръмотевичната буря изненадала хората, тъй като сезонът на мусоните обичайно започва чак след повече от месец и половина.

През ноември миналата година пясъчна буря отново вилня в Индия.

Ветераните Джон Хигинс и Марк Уилямс допълниха полуфиналистите на световното по снукър

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/03/3172804_veteranite_djon_higins_i_mark_uiliams_dopulniha/?ref=rss


Джон Хигинс срещу Кайрън Уилсън и Марк Уилямс срещу Бари Хоукинс са полуфиналите в тазгодишното световно първенство по снукър. След Хоукинс, който победи Дин Дзюнхуей с убедителното 13:5, неговият съперник Марк Уилямс също мина експресно през съперника си Али Картър с 13:8.<br /><br />Двукратният шампион в &quot;Крусибъл&quot; Уилямс (2000 и 2003 г.) стигна полуфиналите за пръв път от 2011 г., когато отстъпи с 14:17 пред Хигинс по пътя към последната му четвърта световна...

Конкурс за плакат на кинофестивала „ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ“ 2018

https://petel.bg/Konkurs-za-plakat-na-kinofestivala----LYUBOVTA-E-LUDOST----2018__262853

Пети младежки конкурс за плакат на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ обявява Фестивалният и конгресен център - Варна.  ...

Харвардски учени с уникално откритие

https://petel.bg/Harvardski-ucheni-s-unikalno-otkritie__262854

Или как да създадете и управлявате умствен импулс, който ще помогне на вас и бизнеса ви да успеете. Хората сме като някои животни, пише "Ме...

Четете в „Петел“: Три пожарни тръгнаха с вой на сирени към Златни пясъци, варненци разпитват какво става

https://petel.bg/CHetete-v----Petel-----Tri-pozharni-tragnaha-s-voy-na-sireni-kam-Zlatni-pyasatsi--varnentsi-razpitvat-kakvo-stava__262852

Три противопожарни автомобила с пуснати сирени смутиха варненци днес по обед. Със пусната светлинна и звукова сигнализация специализира...

С близо 1 милион евро Елена превръща изгоряло училище в художествена галерия

https://www.24chasa.bg/region/article/6844444

С близо 1 милион евро Елена превръща изгоряло училище в художествена галерияОбщина Елена спечели проект „Култура във вечността“ по Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния-България“ 2014-2020 г. Проектът е съвместен с румънската община Меджидия, окръг Констанца, одобрен е за финансиране и в края на месец май предстои подписването на съвместния договор в Елена, информираха от местната администрация.

Десетки загинаха при пясъчна буря в Индия

https://www.actualno.com/asia/desetki-zaginaha-pri-pjasychna-burja-v-indija-news_672768.html

77 души загинаха при пясъчна буря в Индия Пясъчна буря, която се разрази в северните части на Индия, уби 77 души и рани 143-ма, след като силни ветрове събориха дървета и стени, предаде БГНЕС. През нощта бурята се разразила в Утар Прадеш и Раджастан. Засега има потвърдени 46 смъртни случая в Утар Прадеш и 31 в Раджастан. Областта Агра, където се намира монументът Тадж Махал, е една от най-засегнатите. Повечето от пострадалите са били ударени от летящи дървета и отломки.

4 ХУДОЖНИЦИ, КОИТО ПРЕТЪРПЯВАТ ПСИХИЧЕСКО ЗАБОЛЯВАНЕ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285869_4+%D0%A5%D0%A3%D0%94%D0%9E%D0%96%D0%9D%D0%98%D0%A6%D0%98%2C+%D0%9A%D0%9E%D0%98%D0%A2%D0%9E+%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%A2%D0%AA%D0%A0%D0%9F%D0%AF%D0%92%D0%90%D0%A2+%D0%9F%D0%A1%D0%98%D0%A5%D0%98%D0%A7%D0%95%D0%A1%D0

 Художникът Винсент Ван Гог е известен със своите произведения на изкуството и с особен аспект от личния му живот: пост-импресионистът прекарва известно време в психиатрична клиника. Там той продуцира произведения на изкуството като „ Звездна нощ”и много от известните си автопортрети.

Освен че страда от тревожност и депресия, художникът също е изправен пред криза на епилепсията. Някои експерти смятат, че художникът страда от ксантофил – и този фактор влияе върху неговото изкуство, тъй като Ван Гог  е виждал по-жълтеникави цветове, той засилва жълто в картините си.

В допълнение към Ван Гог, много други художници имали подобни проблеми. Днес ще представим четирима художници, които страдат от психическо заболяване – и как се отразява това на тяхното изкуство.

1. ЛУИ УЕЙН (1860-1939 Г.)

Луи Уейн е английски илюстратор, роден през 1860 г. станал известен с илюстрациите си на човекоподобни котки.

Големите очи на котки, които обикновено са в социални ситуации, като игри или запознанства, първоначално не са създадени с цел печалба. Въпреки че Уайн е вече известен сред обществеността, той започва да рисува котки, за да забавлява съпругата си.

Пловдивски отбор за първи път на 1/2-финал в баскетбола

https://www.24chasa.bg/sport/article/6844419

Пловдивски отбор за първи път на 1/2-финал в баскетбола"Академик Бултекс 99" стана последният полуфиналист в Националната баскетболна лига. Пловдивският тим разби със 103:72 "Ямбол" в решителния трети мач и за първи път в историята си намери място в топ 4 на лигата. В следващата фаза негов съпернищ ще бъде "Балкан". Възпитаниците на Асен Николов демонстрираха невероятен мерник от линията за три точки.

Петър Москов – крив, прав и донякъде убедителен

http://www.transmedia.bg/2018/05/03/%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%bc%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2-%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d0%bd%d1%8f%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d1%83%d0%b1/

 

Да, парите от ТЕЛК (за тежко болни и хора с увреждания) трябва да отиват при тежко болните и хората с увреждания, а не при леко болните и при тия без увреждания, както се случва не понякога, а доста често.

Да, целта на занятието (в случая на парите от ТЕЛК ) е хората да си върнат трудоспособността, за да могат да изкарват пари, а не да се поддържа зорлем леката им болнавост,  или уврежданията им (ако ги имат).

Тук Москов е изцяло, напълно, неоспоримо прав.

И за други неща, чисто лекарски, лекарско-министерски, или свързани с промени в здравеопазването е прав, макар и може би не чак дотам изцяло, напълно и неоспоримо.

Само че защо отдава своята правота на десно-консервативните си виждания, а не на здравия разум, не е съвсем ясно. Може да се предполага обаче. И се предполага. Предполага се, че иска да се разграничи от хората (някои от които бивши негови приятели и съмишленици) на Демократична България – ДСБ плюс „Да, България“ плюс още нещо си там, като им вмени либерално – зеленикаво- левичарски уклони. Те може и наистина да си имат такива уклони, примерно либерални в лицето на Радан Кънев или пък зеленикаво-левичарски в лицето на Христо Иванов. Само че и двамата – и Радан, и Христо, никога  не са се изказвали в полза на някакво парично разпределение от ТЕЛК към леко болните или неувредените.

Обяснението на това противоречие у Москов е сравнително лесно. Призивът му е „аре у лево”. Демек десните – при мен, а левите (няма нищо лошо, че са леви, България има нужда от такива, хитра усмивка) – у „Демократична България“.

И да, напълно е прав уважаемият господин Петър Москов, че левите, или ония с левичарските уклони са му попречили да направи толкова нужните десни реформи в здравеопазването. Напълно убедителен е, когато казва „а”,  уважаемият господин Москов. Толкова убедителен, че въобще не се забелязва, дето забравя да каже и „бе”. „ Бе” като Бойко. Или като Борисов. Щото не Филанкешията му попречи да си довърши преобразуванията. Нито Радан, нито Кънев, нито Христо, нито Иванов. Бойко му. Борисов. Или поне той носи отговорността за прекъснатото му и недовършено министерстване. Следователно, значи Бойко Борисов е левеещият либерал, или либералстващият левичар. Или човекът, който не може да си постави ясни цели, що се отнася до реформите в здравеопазването и затова те все не се получават. Или който не е в състояние да намери подходящ здравен министър да му ги направи. (Навремето  беше намерил един министър /ка/ при едно кръстовище. Та сега, като си отиде Москов,  май ще трябва да търси министри на друго кръстовище).

Добре, да приемем, че говоренето срещу Бойко е непроизводително, та затова господин Москов си спестява „бе”-тата. Да приемем, че с такова говорене не се достигат политически цели. Да приемем, че водачите на „Демократична България“ олицетворяват това твърдение. Нужна е значи по-инаква политика. Политиката на Москов. Която означава да не се закача  Бойко, нито да се ръчка прекалено, ами де се използват властта и влиянието му за смислени промени там, където е възможно.

Хитро, рийшли иначе. Само че се оказа невъзможно. Борисов не е човек, който може да бъде използван. Той е човекът, който използва. Най-много да бутне някоя аванта с щедрото„аре влачи”, когато съответните преобразувания/реформи не засягат по някакъв начин положението му. Само че те няма как да не го засегнат по някакъв начин. И потвърждение за това е тъкмо политическо-административната съдба на Москов.

Чиито превратности могат все пак отново да го изтласкат нагоре благодарение на две-три нашенски си явления.

Първото явление е дълбоко, същностно, непризнато и печално. То се просмука бавно и неусетно, но в същото време някак неизбежно и дори мощно в демократичните български среди на България.

Нарича се примирение. Явление наистина печално, но пък в същото време някак отпускащо (няма смисъл да се пънем), животоспасяващо (няма смисъл да си бухаме главите в стената) и целесъобразно може би дори. Да се пънат и да си бухат главите в стените по-младите, свежите и твърдоглавите. Глишев, Генов и подобни им.

Защото.

Става все по-ясно, че Бойко Борисов не може да бъде катурнат. Нито с улични напъни, нито с политически, нито отвън, нито отвътре. И дори да бъдe катурнат, идват по-лошо –  путинистите и путиняците.

Все по-ясно става, че олигархията ще се задържи още дълго на власт. Може би повече от едно поколение.

Предвиждане, което би могло да бъде обозначено с една красива политкоректно – подмазваческа дума.

Стабилност. Добре звучи, нали?

Второто явление е свързано с първото. А също с разните му състояния, превъплъщения, ипостаси и метаморфози. На Петър Москов и на другите остатъчни десни и полудесни. Ако Москов и бившите му съмишленици не се сещат за какво става дума, нека си припомнят предизборните обещания на Реформаторския блок. Страшни условия за общо управление с Бойко Борисов. Ако не ги изпълни- извиване на ръце. Предсрочни избори, най-много до две години. Нова конституция. И въобще майтап. Като част от този горчив майтап е изненадващото обстоятелство, че в най-новите ни политически летописи никой не е лъгал предизборно така, както лъгаха и излъгаха реформаторските блокари. Може би с изключение на Сакскобургготски.

Всички тези ипостаси  (харесва ми думата, кво) на Москов и на реформаторските блокари търпят различни тълкувания и определения. Като например.

Нагаждачество. Здрав разум. Хитрост. Предателство. Исторически компромис.  Способност да откликваш на всенародните тежнения. А също и дрън-дрън ярина. Та ако десните хората  предпочетат „здрав разум”, вместо „предателство”, или пък „способност да откликваш на всенародните тежнения”, вместо нагаждачество, то Москов може да се върне в политиката с бяла престилка и нов стетоскоп.  Което, ако пренебрегнем ипостасите, предателствата, здравия разум, нагаждачеството, откликването на всенародните тежнения и въобще спорното място на нравствеността в политиката, никак няма да е лошо. В края на краищата. Защото по-добре Москов, отколкото Марешки. Или Слави Три. Или онова там, как му викаха… абе дето се лендзеше по телевизора, а после стана европейски депутат.

И при всички случаи по-добре консервативно-патриотски сговор Москов – Валери Симеонов, нежели сегашния патриотаро-руски Каракачанов – Сидеров.

Още повече, че Москов притежава едно предимство, което малцина български политици притежават. Може би само Бойко Борисов го има. Харизма. Тоест обаяние. Умение да убеждаваш. Което предимство Москов би могъл да използва за да убеди широките простонародни, че ипостасите му не са били предателство, а здрав разум, исторически компромис, или нещо подобно.

И още една привлекателна, че дори и трогателна донякъде политическа проява на Москов. Не се присламчи към други партии, както се предполагаше. Реши сам да си прави такава. Достойно.

И един съвет. Добър съвет. Пък и безплатен. Някой пиар би поискал за него три хиляди лева примерно.

Куртулисай се, уважеми Москов, от консервативно-либерално-зелено-червено-лево-десните определения. Имат наистина малко смисъл, но довреме.  Пък и нали в предишните си ипостаси твърдеше, че не иде реч толкова за борба между леви и десни, а за борба на свестни срещу несвестни, майтап.

Дребнаво е това. Непроизводително е. Кой щял да прилапа остатъчните парчета демократична пица. Да привлече, приласкае и спечели остатъчните парчета от 300 000 мислещи гласоподаватели.

Можеш повече, драги Москов. Отправяй си посланията към всичките съвкупни широки простонародни маси, както го прави Бойко Борисов. Това без насмешка. Той трябва да ти е летвата, ако искаш политическото ти завръщане наистина да има смисъл, пък и да стане с гръм.

И още един съвет…Ама всъщност…стига благотворителност. Само една молба накрая – без трикове, моля, ако може. И в общоприетия и в личностния ипостас на думата.

Аре.

Проучване: 38% от директори в 55 държави считат, че все още има корупция в бизнеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844442

Проучване: 38% от директори в 55 държави считат, че все още има корупция в бизнесаРумъния стои малко по-добре от миналата година в проучване на консултантската компания Ърнст енд Янг (Ernst&Young) за възприятията за корупция в бизнеса, съобщава румънският информационен сайт Зиаре. Според резултатите от проучване на консултантската компания 38 процента от изпълнителните директори в 55 държави заявяват,

10 с изгаряния при експлозия в Северен Лондон

https://offnews.bg//sviat/10-s-izgariania-pri-eksplozia-v-severen-london-679868.html

10 души са получили леки изгаряния при експлозия в Северен Лондон, предаде БТА, като цитира полицията.

Инцидентът станал на еврейски празник. Запалили огън на открито, но в един момент станал взрив.

"Десет лица са получили леки изгаряния след запалване на голям огън на открито като част от празненствата на местната еврейска общност на Ревънсдейл роуд, Стамфорд хил", съобщи полицията в Туитър.

Няма данни за престъпна дейност, нито за сериозно пострадали.

Експлозията може да е била предизвикана от хвърлен в огъня мобилен телефон, предполага лондонският в. "Дейли експрес".

Депутатите свалиха банковата тайна за имането на магистратите

https://frognews.bg/novini/deputatite-svaliha-bankovata-taina-imaneto-magistratite.html

ВСС ще може да иска падане на банковата тайна за магистрати, които крият имуществото си.

Все по-ясно е: Магистрала Струма се мести и ще се забави с години

https://offnews.bg//ikonomika/vse-po-iasno-e-magistrala-struma-se-mesti-i-shte-se-zabavi-s-godini-679867.html

Промяната на трасето на магистрала Струма е все по-вероятна, а това означава забавяне с години на пускането на и без друго забатачения аутобан от столицата към плажовете на Халкидики.

След едномесечно мълчание община Благоевград излезе с официална позиция в защита на древното селище, открито край града при изкопни работи за строителството на магистралата, а хората от югозападния областен център настояват за референдум по темата, съобщи бТВ.

Чисто новият асфалт на практика стигна до изключително богати археологически открития, сред които е и непокътната гробница от римско време.

Още преди месец стана ясно, че това са останките от Скаптопара – предшественикът на Благоевград. Първоначално бяха намерени останки от църква, баня и непокътната гробница. Местни хора организираха подписка в защита на находките, които попадат в трасето на бъдещата магистрала. Община Благоевград дълго пази мълчание. Хората поискаха референдум. И протестираха.

В навечерието на поредния протест кметът на Благоевград Атанас Камбитов излезе с официална позиция:

„Община Благоевград застава изцяло зад идеята за запазване на археологическите находки в автентичния им вид”.

Очаква се комисия от специалисти да посети обекта и да изрази становището си дали той ще бъде реставриран на място или най-ценните находки ще бъдат преместени, а останалото – покрито с асфалт.

На 11 май пък ще има извънредна сесия с искане за референдум, в който местните да изразят позицията си.

Работното време не бива да почва преди 10 часа

http://www.moreto.net/novini.php?n=373553

Работното време не трябва да започва преди 10 часа, защото е контрапродуктивно и служителите ще започват деня уморени, обясни ученият Пол Кели от Университета в Оксфорд. Според експертът биологичният ритъм на хората преди 55-годишна възраст е синхронизиран с работното време от 9 до 17 часа, което отговаря на човешката ефективност, настроение и психично здраве.

Млад шофьор без книжка се натресе в каменна ограда в Сухиндол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844393

Млад шофьор без книжка се натресе в каменна ограда в СухиндолНеправоспособен водач се е блъснал в каменна ограда на имот в Сухиндол и е нанесъл сериозни щети, съобщиха от полицията във Велико Търново. Пострадали няма. Произшествието е станало на 1 май тази година. По първоначална информация лек автомобил „Фиат Мареа“, управляван от неправоспособния Х. О. (22 г.

Успешни стратегии за онлайн търговия

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/uspeshni-strategii-za-onlain-tyrgoviia-260444/

Все още има глад за специалисти в IT бизнеса, смята Любомир Чолаков, управляващ директор на компанията Isobar Commerce Bulgaria

Тръмп почти е решил - вади САЩ от сделката с Иран

http://clubz.bg/67405-trymp_pochti_e_reshil_vadi_sasht_ot_sdelkata_s_iran

Американският президент Доналд Тръмп почти е решил да се оттегли от ядрената сделка с Иран, предаде Ройтерс.

Той трябва да обяви това на 12 май, но засега остава неясно по какъв начин ще го направи, твърдят двама представители на белия дом и източник, запознат с вътрешния дебат в администрацията.

Има шанс Тръмп за реши САЩ да останат част от споразумението от 2015 г., според което Иран се съгласи да свие ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите. Това се дължи донякъде на "запазването на съюза" с Франция и запазване на лицето пред нейния президент Еманюелр Макрон, който се срещна с Тръмп миналата седмиц;а и го призова да не се оттегля от сделката.

Едно решение на Тръмп да прекрати облекчаването на американските санкции почти ще унищожи споразумението и може да предимвика ответна реакция на Техеран. Ислямската република може да поднови програмата си за ядрени оръжия или да "накаже" американските съюзници в Сирия, Ирак, Йемен и Ливан, смятат дипломати.

Технически Тръмп трябва да реши до 12 май дали да поднови "облекчаването", отменящо някои американски санкции срещку Иран. Един от чиновниците от Белия дом, пожелал анонимност, заяви, че е възможно президентът в крайна сметка да вземе решение, което да не е за "пълно оттегляне". Източникът обаче не можа да обясни как ще изглежда това.

В понеделник израелският премиер Бенамин Нетаняху представи документирани според него доказателства за предишната иранска програма за ядрени оръжия. Това може да даде на Тръмп повод за оттегляне от споразумението, макар инспекторите от ООН да твърдят, че Техеран спазва условията на сделката.

Иран отрича изобщо да е искал да притежава ядрени оръжия и обвинява Израел, че насочва подозренията на света към него.

Пактът от 2015 г. между Иран и шест големи - Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и Съединените щати - е сред външно - политическите успехи на бившия американски президент Барак Обама, но е описан от Тръмп като "една от най-лошите сделки, на които съм бил свидетел".

Представителят на Белия дом заяви, че Тръмп е "извървял по-голямата част от пътя към оттеглянето от споразумението, но не е взел решението" и че "изглежда решен да го направи, но докато този президент не вземе някакво решение, но не е окончателно".

Висшите съветници на президента не се опитват да го убеждават с агресивен тон да не се оттегля, тъй като той изглежда решен да го направи, каза вторият чиновник от Белия дом.

Европейците губят надежда

Тръмп даде на Великобритания, Франция и Германия срок до 12 май да поправят това, което той смята за слаби места на споразумението. Става дума за неспоменаването на програмата на Иран за балистични ракети, условията, при които инспекторите посещават подозрителните обекти в Ислямската република, и т. нар. клаузи-залези, според които изтича срокът на действие на някои от условията. В противен случай президентът на САЩ плаши да върне санкциите.

Европейски представители смятат, че трудно биха постигнали успех.

Една от трудностите са "залезите", по които САЩ на практика искат след крайния им срок на действие да удължат някои ограничения върху иранската ядрена програма.

Източник, запознат с дебата, заяви, че американският екип за преговори среща спънки, тъй като не знае къде минава "червената линия" на Тръмп. Така те не могат да кажат на европейците какво ще гарантира благословията на американския президент.

Тръмп може да откаже да продължи срока на облекченията, но да даде на държавния секретар Майк Помпео време за повече преговори с европейците. За самите европейци след евентуално оттегляне на САЩ от споразумението въпросът ще бъде дали това означава значително по-твърда политика на Вашингтон към Техеран, включително път към военен сблъсък.

ЦСКА с първо ново попълнение

https://offnews.bg//futbol/tcska-s-parvo-novo-popalnenie-679869.html

Сезонът не е свършил, но в ЦСКА вече мислят за предстоящия. Клубът от Борисовата градина уреди първо ново попълнение от лятото и това е крилото на гръцкия Панионис Сърджан Спиридонович.

Австрийският национал от сръбски произход е едва 24-годишен и има сериозен опит в алпийската държава, Италия, както и на Балканите, информира "24 часа".

Фаворит за треньор на червените от новия сезон пък е наставникът на Цървена звезда Владан Милиовоевич, който се справя добре в гранда от Белград и без селекция, каквато безспорно ще му бъде осигурена на "Армията". Индикация, че той ще поеме ЦСКА е фактът, че е работил в Панионис, откъдето идва и Спиридонович.

Междувременно лично един от собствениците на ЦСКА Гриша Ганчев призова феновете да напълнят стадион "Васил Левски" за юбилея на 5 май, който съвпада с мач срещу хегемона Лудогорец.

"Уважаеми привърженици на славния армейски клуб ЦСКА,

на 5 май 2018 година (събота) хегемонът в българския спорт навършва 70 години.

70 дълги години на един феномен, на една религия, изкована с успехите на неговите спортисти и най-вече с фанатичната любов на неговите привърженици! За 70 години този световен колос роди уникални по рода си спортисти и шампиони. Техните имена прославиха нашата Родина по цялото земно кълбо! От мое име и от името на моите партньори Христо Стоичков и Юлиян Инджов ви каним да заповядате на Националния стадион, за да отдадем заслуженото уважение на нашите големи легенди.

Нека всички заедно дадем началото на нови 70 години слава, гордост и армейска чест!
Нека покажем безрезервната си подкрепа и любов към свещените 4 букви!
ЦСКА до гроб!

С уважение: Завинаги един от вас, Гриша Ганчев."

Цитат на деня: Страната прилича на строителна площадка, работи се на светло и под прожекторите

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/05/03/3172789_citat_na_denia_stranata_prilicha_na_stroitelna/?ref=rss


Страната прилича на строителна площадка, работи се на светло и под прожекторите. <br /><br />Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушването му в парламента за напредъка на приоритетните пътни проекти. Той обясни, че от 5 май 2017 г. правителството е дало старт на пътни проекти за около 1.4 млрд. лв. и именно заради това страната приличала на строителна площадка.<br /><br />Изказването му идва в отговор на думите...

Дядо обгоря при варене на ракия във Великотърновско

https://www.24chasa.bg/region/article/6844406

Дядо обгоря при варене на ракия във Великотърновско71-годишен мъж от Стара Загора е с изгаряния при инцидент в дома си в с. Горановци, докато варял ракия, съобщиха от ОД МВР Велико Търново. В сряда в 01,32 ч. в полицията в областния град е получен сигнал от болница "Пирогов" за приет за лечение 71-годишен мъж със 60 % изгаряния от втора степен, с временна опасност за живота.

Мъж загина в каруцата си при катастрофа в Койнаре

https://frognews.bg/kriminalno/maj-zagina-karutsata-pri-katastrofa-koinare.html

Мъж на 66-годишна възраст е починал в каруца, блъсната от лек автомобил в град Койнаре. Това съобщи ОД на МВР в Плевен. Нарушенията на забраната каруци да се движат в градски условия, взе жертва.

Японски учени произведоха алкохолна напитка от дърво

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6844416

Японски учени произведоха алкохолна напитка от дърво
Японски учени разработиха метод за производство на алкохолна напитка от дърво, съобщи сайтът Phys.org. Напитката всъщност се произвежда от дървесна кора. Нейните вкусови качества са като на алкохол, отлежавал в дървени бъчви. За получаването на алкохол, дървесината се пулверизира, добавят се дрожди и ензими. Така започва процесът на ферментация.

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373557

По информация от пресцентъра на ВиК - Варна, към този час днес без вода са следните райони на града: - районът на фабрика Христо Ботев и кв. "Погребите" до около 17.00 часа. - районът между ул. "Кестен", ул.

Мистерия с мъртви овни, морето изхвърли два трупа в Бургас и Поморие

https://www.24chasa.bg/region/article/6844311

Мистерия с мъртви овни, морето изхвърли два трупа в Бургас и ПомориеМистерия с мъртви овни, които морето изхвърля на брега,  вълнува от няколко дни Бургас и Поморие. Късно следобед на 2 май на Северния плаж  в Бургас е забелязан труп на животно в морето. След като будни граждани сигнализирали на тел.112 е предприета акция да изваждане на животното.  Оказало се, че това е овен,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване