Проф. Ал. Маринов: БСП иска да се прикачи към президента по паразитен начин

https://frognews.bg/novini/prof-marinov-bsp-iska-prikachi-kam-prezidenta-paraziten-nachin.html

БСП се опитва да се прикачи към президента. Но се опитва да се прикачи по един елементарен, хайде да не се изразявам грубо, но паразитен начин.

Финалът за Купата на България пряко по NOVA SPORT

https://www.vesti.bg/lyubopitno/finalyt-za-kupata-na-bylgariia-priako-po-nova-sport-6081925

Двата най-стари столични тима в оспорвана битка за трофея в турнира пред пълен стадион на 9 май от 19.30 ч.

Европейският бюджет - възможност за развитие или летаргия и корупция

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/05/03/3173136_evropeiskiiat_bjudjet_-_vuzmojnost_za_razvitie_ili/?ref=rss


Няколко думи за европейския бюджет:<br /><br />1. Преди всичко това е предложение на Европейската комисия за многогодишна рамка, която предстои да се обсъжда и вероятно да бъде приета след около година. Има време за въздействие. Няколко държави вече се опънаха срещу предложението. Ако искаме те да смекчат позицията си, трябва да се откажем от въпроса "Кой ще ни даде пари".<br /><br />2. Трябва да си забраним думата "усвоявам", когато говорим за бюджет...

14 ранени при челен сблъсък на влакове в Чехия

http://clubz.bg/67424-14_raneni_pri_chelen_sblysyk_na_vlakove_v_chehiq

ИКОНОМИКА влак реновиран

Четиринадесет души бяха ранени при челен сблъсък между два влака в Чехия днес, предаде ДПА, като се позова на местни медии.

Катастрофата е станала в участък с една железопътна линия между южните градове Ческе Будейовице и Черни Кържиж, съобщиха чешки телевизионни репортери, цитирайки службите за спешна помощ.

Сред ранените са три деца, част от голяма група ученици. Четирима от пострадалите са с тежки наранявания.

В двата влака е имало общо 50 души, повечето от които туристи, обикалящи Южна Чехия.

От декември тази железопътна линия е стопанисвана от частна компания. 

Засега причината за катастрофата не е известна. Свикана е специална комисия за разследване на случая, а движението в участъка на инцидента временно е преустановено. 

БТА

На мода са китайските електромобили

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/na-moda-sa-kitajskite-elektromobili-6081929

Електрическият Singulato iS6 предлага срещуположно отварящи се врати, 2 електромотора и 16,4-инчов Head-up дисплей.

Експерти от Министерството на туризма ще правят проверки по хотелите

http://nakratko.bg/category/58/158893/


През това лято експерти от Министерството на туризма ще правят самостоятелни проверки на хотели и ресторанти, каза днес във Варна министър Николина Ангелкова, която проведе работна среща за подготовката за сезона.

Президентът: Трябва да бъдем лоялен член на НАТО не само на думи, а с реални действия по укрепване на отбранителните способности на Българската армия

http://www.cross.bg/otbranitelnite-ykrepvane-deiistviya-1573950.html

/КРОСС/ „НАТО е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем лоялни членове, но аз винаги ще продължа да повтарям:  не само на думи, а с реални действия по укрепване на отбранителните способности на Българската армия. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти, помолен да коментира предложението на партия "Воля" за свикване на референдум за излизане на страната ни от НАТО.  „Мисля, че това са шеги. Няма как да коментираме сериозно тази тема. България е част от НАТО“, подчерта държавният глава.

Индъстри Уоч: Въпреки че инвестициите в България нарастват, след 2009 г. инвестиционната активност е слаба

http://nakratko.bg/category/26/158892/


Инфлацията, измерена през индекса на потребителските цени, се ускорява до над 2% средногодишно в България през 2017 г., след като беше отрицателна в периода 2014-2016 г. Потребителската инфлация достига 2.2% средно за последните 12 месеца до март 2018 г.

Консервативния Алианс в Европа приема две български партии

http://nakratko.bg/category/59/158891/


Решен е въпросът кой е консерватор в България и кой представлява консервативните ценности от името на българските партии и избиратели в Европа.

Четирима души загинаха при катастрофа в турския курорт Кемер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845270

Четирима души загинаха при катастрофа в турския курорт КемерЧетирима души загинаха при катастрофа в турския курорт Кемер, на 30 километра западно от Анталия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  Според турската агенция Доган автомобил и микробус са се сблъскали на автомагистрала Кемер-Кумлуджа. От удара микробусът се е преобърнал, а предната част на автомобила е сплескана.

Взриви се склад с боеприпаси в Украйна

https://frognews.bg/novini/vzrivi-sklad-boepripasi-ukraina.html

Взрив разтърси град Балаклея в източната украинска Харковска област, предаде ТАСС.

20 млн. укрити приходи от пунктовете за технически прегледи

http://nakratko.bg/category/26/158890/


НАП започва масови данъчни проверки в пунктовете за годишни технически прегледи (ГТП). Освен за издаването на касови бележки и отчитането на оборота, инспекторите ще следят и за спазването на осигурителното законодателство.

С четири медала се завръщат младите химици от международната олимпиада

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/05/03/3173143_s_chetiri_medala_se_zavrushtat_mladite_himici_ot/?ref=rss


С четири медала се завръща българският отбор по химия от Международната менделеевска олимпиада, която се проведе в беларуската столица Минск между 22 и 29 април, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).<br /><br />Тази година всеки от българските представители има свое отличие. В състезанието участваха рекорден брой държави – 22. Общо 130 ученици взеха участие в международната олимпиада. Българите се отличиха с три сребърни и един бронзов медал....

Цветанов: НАТО е част от националната сигурност

http://www.moreto.net/novini.php?n=373595

България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО, Алиансът е част от националната сигурност. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с искането на лидера на „Воля“ за референдум за излизане от НАТО.

Пускат гореща линия срещу сексуални насилници на фестивала в Кан

https://offnews.bg//kultura/puskat-goreshta-linia-sreshtu-seksualni-nasilnitci-na-festivala-v-kan-679910.html

По време на филмовия фестивал в Кан ще бъде създадена гореща телефонна линия за борба срещу сексуалния тормоз, пише "Площад "Славейков". Поводът е обвинението срещу холивудския продуцент Харви Уайнстийн от четири актриси по време на миналогодишното издание.

Гостите и участниците ще бъдат предупредени още при пристигането си на фестивала на френската Ривиера, обяви френският министър на половата равнопоставеност Марлен Шиапа и обясни, че едно от изнасилванията е станало именно в Кан.

Мярката се взима не само за да бъдат защитени актрисите, а и всички жени, работещи във филмовата индустрия.

Въпреки че тази година начело на журито, което ще определи носителя на „Златната палма“, е австралийската актриса Кейт Бланшет, Кан е изправен пред критики заради отношението си към жените досега, например заради изискването да в обувки с високи токчета.

В същото време късно във вторник компанията "Уайнстийн" обяви продажбата си на "Лантърн кепитъл". Новият собственик на обявената в несъстоятелност продуцентска къща я придобива срещу 310 млн. долара плюс 115 млн. долара пасиви. Отхвърлена бе офертата на бродуейския продуцент Хауърд Кейгън за 315 млн. долара.

Сделката обаче не задоволи кредиторите и те подадоха молба в нюйоркския съд за преразглеждането ѝ. Опасяват се, че предложената сума няма да покрие задълженията на компанията към тях.

Неясно е дали новият собственик е предвидил фонд за обезщетения на жените, станали жертва на насилие от страна на Уайнстийн. В офертата на Кейгън имаше такъв - 30 млн. долара.

Сред актьорите, които чакат хонорари от "Уайнстийн" са Дженифър Лорънс, Мерил Стрийп и Брад Пит.

От Борда на директорите на продуцентската къща отговарят, че предложението на Кейгън няма как да бъде разгледано. Офертата била внесена след изтичането на крайния срок. В нея липсвали някои ключови изисквания за продажба.

Лодка с 53 иракчани и сирийци заседна на плаж в Североизточна Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845257

Лодка с 53 иракчани и сирийци заседна на плаж в Североизточна ГърцияГръцките власти съобщиха днес, че са открили 53 души от Сирия и Ирак, след като лодката, с която се опитвали да влязат нелегално в Гърция, заседнала на плаж в Североизточна Гърция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Лодката, 12-метрова яхта, плаваща под турски флаг, заседнала на плажа Моливоти в регион Родопи, далеч от всички маршрути,

Няма да се спестяват пари от спешната помощ, уверява министър Кирил Ананиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845262

Няма да се спестяват пари от спешната помощ, уверява министър Кирил АнаниевНяма да се спестяват пари от спешната помощ, каза каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Сумата за спешната помощ през тази година за областните болници няма да бъде по-малка отколкото през миналата година, увери той. Министър Ананиев допълни,

Шефът на полицията в Раковски остава в ареста окончателно

http://www.cross.bg/iliev-okonchatelno-aresta-1573946.html

/КРОСС/ Шефът на полицията в Раковски остава в ареста окончателно, реши Апелативният съд в Пловдив. Според магистратите има достатъчно доказателства, че Георги Илиев, в съучастие с трима колеги, е поискал и получил 20 хиляди лева подкуп от контрабандист на цигари,съобщава bTV. Илиев и трима негови подчинени бяха задържани на 19 април при спецакция в районното управление.

ИПИ: Позитивите от присъединяването към еврозоната ще се усетят още при влизането в "чакалнята“ й

http://www.mediapool.bg/ipi-pozitivite-ot-prisaedinyavaneto-kam-evrozonata-shte-se-usetyat-oshte-pri-vlizaneto-v-chakalnyata-y-news278654.html

Позитивите за икономиката на България от присъединяване към еврозоната са както краткосрочни, така и дългосрочни. Те ще започнат да се усещат още в момента, в който официално започне процеса на присъединяване и страната влезе в чакалнята на еврозоната (ERM II).   Това е основният извод в приключения в края на април доклад на Институтът за пазарна икономика за ефектите за българската икономика от присъединяване къв ERM II (механизма, известен като „чакалнята“ на еврозоната – бел. ред.) и еврозоната. В четвъртък институтът разпространи резюме от доклада, който е достъпен в пълния си вид на сайта на ИПИ.   Дългосрочни позитиви от приемане на еврото за България   Покачването на кредитния рейтинг в повечето страни се наблюдава първо още при влизането в чакалнята на еврозоната, ERM II, а допълнително повишение обичайно има и при приемането на еврото. Вдигането на рейтинга води до по-ниски лихви за държавата, бизнеса и гражданите и осигурява по-лесен достъп до финансиране и повече инвестиции в икономиката, се посочва в доклада.   По-важното следствие е, че подготовката на България за влизане в ERM II и еврозоната ще даде тласък за реформи. Влизането в ERM II ще е свързано с поемане на ангажименти за структурни промени, които да гарантират „висока степен на устойчива конвергенция“, както изисква чл. 140 от Договора за функционирането на ЕС. Очакваният положителен ефект може да се сравни с подготовката за членство в ЕС – десетилетието от 1997 г. до 2007 г. беше най-доброто за растежа на България.   За местните банки приемането на еврото ще означава и автоматично включване в Европейския банков съюз, който се изгражда от 2014 г. насам в рамките на еврозоната. Присъединяването към единния надзор над банките в еврозоната ще засили доверието в банковия сектор и ще намали риска от лоши практики.   Влизането в еврозоната и достъпът до общите ѝ фондове пък е застраховка срещи бъдещи кризи (например, 700-милиардния Европейски механизъм за стабилност, единния механизъм за преструктуриране на проблемни банки и достъпа до ликвидност и рефинансиране от ЕЦБ). Това ограничава силно рисковете за банковата система, а за фиска осигурява по-лесно преминаване през периоди на кризи.   Влизането в еврозоната намалява и транзакционните разходи по обмен на валута и таксите по банкови преводи. По изчисления на ИПИ, само спестените разходи по обмяна на валута за целите на външната търговия надхвърля 450 млн. евро на година. Това е близо 1% от БВП и е равносилно на намаление на данъка върху печалбата на фирмите наполовина. Спестените по този начин близо 1 млрд. лева ще останат в българските фирми.   Отделно, присъединяването към еврозоната ще доведе до намаление на таксите по банкови преводи към еврозоната. Това ще спести разходи за българския бизнес и граждани от порядъка на 5-6 млн. евро всяка година.   Митовете около членството в еврозона: силно преувеличени или несъстоятелни   „Инфлацията ще скочи” - опасенията от висока инфлация са силно преувеличени. Според анализите на ЕЦБ, ОИСР и други институции, проинфлационният ефект, ако въобще го има, не надхвърля 0,3 пр. пункта в отделните страни, което е много под 1%;   „Растежът на българската икономика ще се забави” - сравнение между страните от ЦИЕ в еврозоната и тези извън нея не показва какъвто и да е негативен ефект върху ръста на икономиката от влизането в еврозоната;   „България ще се превърне във втора Гърция” – двете страни имат фундаментална разлика и в добрите, и в лошите времена; всяка година България има по-висок икономически растеж от Гърция, а българският държавен дълг е седем пъти по-нисък от гръцкия.   Защо процесът по приемане на еврото трябва да започне сега?   Според доклада на ИПИ страната ще пропусне много, ако отложи кандидатстването или се забави. В настоящите добри времена за европейската и българската икономика вероятността за положително решение при кандидатстване в ERM II е по-голяма. ERM II или т.нар. „чакалня на еврозоната” не е приемала страни повече от десетилетие именно заради кризата и затова сегашният благоприятен момент трябва да се използва. България също е в по-добра позиция – страната вече излезе от групата на страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, наскоро беше повишен кредитният ѝ рейтинг, а през януари 2018 г. пое и председателството на ЕС.   Междувременно еврозоната непрекъснато се променя. Еврозоната се интегрира по-бързо от останалата част на ЕС и се създава реален риск от Европа на две скорости. Този разлом се подклажда и от излизането на Великобритания, което променя съотношението на силите между страните във и извън еврозоната. Все по-вероятно е важните решения да се вземат от страните в еврозоната, а страните извън нея да са с ограничено влияние.   Изпусне ли се възможността сега, България може да чака дълго за следващ благоприятен момент. През 2019 г. предстоят избори за Европейски парламент, ще се сменят съставът на Европейската комисия и ръководството на Европейската централна банка. Никой не знае какво ще се случи след 2019 г., затова не бива да се изпуска възможността да се кандидатства веднага.

Атанас Добрев: Ангажирани сме за проблема със засегнатите горски площи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845233

Атанас Добрев: Ангажирани сме за проблема със засегнатите горски площиЦелият държавен ресурс е ангажиран за проблема с почистване на горските площи, засегнати от ветровал и от "чумата на 21-и век"- короядния бръмбар, посочи пред журналисти в Смолян заместник-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев. Той участва в Смолян в заседание на кризисния щаб, който координира мерките в засегнатите от корояд гори.

Полицията потуши бунт в център за бежанци в Германия

http://www.cross.bg/tzentur-politziyata-bezzakonie-1573945.html

/КРОСС/ Германската полиция проведе мащабна акция, за да възстанови реда в бежански център. Напрежението възникна, когато мигранти отказаха да предадат бежанец, за да бъде депортиран, съобщава телевизия NTV Гeрмания. В неделя вечерта няколко полицаи с два автомобила се опитали да изведат нелегалния мигрант от Того. Около 200 чернокожи обитатели на центъра обаче се разбунтували и осуетили ареста. Според полицията тяхното поведение било агресивно и заплашително. Днес мигрантът беше арестуван повторно, както и още 16 други бежанци. „Получихме ясни послания от организираните структури в бежанския център за осуетяване на действията на правозащитните органи. Това създава предпоставки за беззаконие. Ние не искаме и няма да допуснем беззаконие и ще действаме решително”, каза Бернард Вебер, заместник-началник на полицията в гр. Аален.

Положиха основите на „Бронзовата къща“ на мястото на бившия мавзолей (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/polozhiha-osnovite-na-bronzovata-kyshta-na-miastoto-na-bivshiia-mavzolej-snimki-2094867

Вече са положени основите на „Бронзовата къща“, намираща се на мястото на бившия мавзолей.
 
До края на месеца трябва да бъде издигната къщата с височина 11 метра - приблизително толкова е височината на 3тия етаж на Българската народна банка в съседство. img wide]32906767[/img]

След проверка: Незаконна е дейността на определящата се като медиум Кармен Лазарова

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sled-proverka-nezakonna-e-dejnostta-na-opredeliashtata-se-kato-medium-karmen-lazarova-2094870

Незаконна се оказа дейността на определящата се като медиум Кармен Лазарова, която организирала пътуване на онкоболна жена за лечение при бразилски маг. Това показа проверка на здравните власти, от която става ясно, че Лазарова не е вписана в регистъра на хората, имащи право да упражняват неконвенц

Шведските кюфтенца били османски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845247

Шведските кюфтенца били османскиНай-популярното шведско ястие – кюфтенцата със сос „Кьотбулар“, които се продават и във всеки ресторант на „Икеа“ в Европа, всъщност не били шведски, а османски. Това съобщи официалният сайт Sweden.se в туит днес. „Шведските кюфтенца се правят по рецепта, която крал Карл XII е донесъл от Турция в началото на 18-ти век.

Европарламентът настоя деца да не бъдат задържани само защото са мигранти

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/03/3173124_evroparlamentut_nastoia_deca_da_ne_budat_zadurjani/?ref=rss


Всички деца мигранти и семейства с деца мигранти трябва да бъдат настанявани в несвързани с лишаване от свобода жилища, докато се разглежда имиграционният им статут, настояха евродепутатите в четвъртък.<br /><br />&quot;Децата не могат да бъдат задържани поради свързани с имиграцията съображения&quot; и Европейската комисия трябва да предприеме действия срещу държавите - членки на ЕС, &quot;в случаи на продължително и систематично имиграционно задържане на деца и техните...

Кралица Елизабет ще подари на Хари и Меган за сватбата им вила

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6845241

Кралица Елизабет ще подари на Хари и Меган за сватбата им вилаБританският принц Хари и американската му годеница Меган Маркъл призоваха за благотворителни дарения, вместо подаръци за предстоящата им сватба на 19 май. Въпреки това се очаква младоженците да получат внушителен сватбен дар от кралица Елизабет Втора, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Предвид практиката й да раздава имоти,

Министерството на туризма ще наложи неустойка за използване на тежка техника на плаж Каварна

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/03/3173109_ministerstvoto_na_turizma_shte_naloji_neustoika_za/?ref=rss


Министерството на туризма ще наложи неустойка на наемателя на плаж Каварна за използване на тежка техника при изграждане на поставяемо съоръжение. Това заяви министър Николина Ангелкова по време на посещение във Варна.<br /><br />Наметел на плажа е Валентин Николов-Цуцко, който е и собственик на хотела и ресторанта на плажа. Той е местен бизнесмен, приближен на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов от скандала &quot;Суджукгейт&quot;.<br /><br />&quot;Това е...

Мъгла и слънце над Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=373569

По Черноморието до обяд ще е с ниска облачност или мъгла, след което, ще се установи предимно слънчево време. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 17°-22°. Температурата на морската вода е 16°-19°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

18 г. затвор за Мехмед, заклал мъжа на бившата си, докато спи (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845133

18 г. затвор за Мехмед, заклал мъжа на бившата си, докато спи (Снимки)Съдът постанови 410 хил.лв. кръвнина за жестокото убийство в реунското село Снягово 18 г. затвор получи  Мехмед Юсеин за кървавото убийство в руенското село Снягово на 25 май, м.г. 44-годишният мъж се призна за виновен пред Бургаския окръжен съд и делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие. Той ще трябва да плати по 150 000 лв.

ЕК изпраща младежите на безплатна обиколка на Европа

https://frognews.bg/novini/izprashta-mladejite-bezplatna-obikolka-evropa.html

Европейската комисия съобщи, че това лято 15 000 младежи ще пътуват безплатно в ЕС. За разноските им са предвидени 12 милиона евро.

Бронз за Иван Благоев от с. Полена на Европейското по сумо

http://www.struma.com/sport/bronz-za-ivan-blagoev-ot-s-polena-na-evropeiskoto-po_133838/

Иван Благоев от Полена спечели бронз от Европейското първенство по сумо. То се проведе от 27-ми до 29-ти април в Пловдив. Иван се качи на третото стъпало на стълбичката на победителите в категория до 100 килограма. След спорно решение на съдиите в полза на азербейджанеца, с който Иван Благоев играеше и спореше за място.

В първата си среща, младата надежда на българското сумо надви състезател от Полша, който няколко години подред става вицесветовен шампион в Монголия и в...

Продължава

Президентът на "Рома": Трябва да се въведе видео асистент рефер в ШЛ

https://www.24chasa.bg/sport/article/6845101

Президентът на "Рома": Трябва да се въведе видео асистент рефер в ШЛПрезидентът на "Рома"  Джеймс Палота сподели, че би било "абсолютна шега", ако lидео асистент рефер (ВАР) не бъде въведен в Шампионска лига. Италианците загубиха полуфинала с общ резултат 7:6 в полза на "Ливърпул", но имаше няколко отсъждания, с които Палота не бе съгласен. Едно от тях е играта с ръка в наказателното поле от страна на Трент

Държавният глава Румен Радев: Без реална икономическа и социална конвергенция рискуваме да се задълбочи разделението в Европа

http://www.cross.bg/bulgariya-aleksandur-radev-1573944.html

/КРОСС/ Австрийският президент Александър Ван дер Белен потвърди подкрепата си за присъединяването на България към Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. България и Австрия споделят общи приоритети в дневния ред на Европейския съюз, които ще бъдат отстоявани в последователните председателства на двете държави на Съвета на ЕС. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Александър Ван дер Белен, които проведоха среща днес в София. По покана на българския държавен глава, президентът Александър Ван дер Белен е на официално посещение в страната ни. Това е третата среща между държавните глави на България и Австрия за последните седем месеца. Двамата откроиха европейската перспектива на Западните Балкани, миграционната политика и сътрудничеството в Дунавския регион, като теми от ключово значение за укрепване на стабилността и насърчаване на икономическия ръст в Централна и Източна Европа. Австрия цени високо постигнатото от България за охраната на външните европейски граници и подкрепя присъединяването на страната ни към Шенген, потвърди Александър Ван дер Белен. Двамата президенти бяха единодушни, че е необходима промяна в европейската миграционна политика, която да създаде повече възможности за икономическо развитие и социална интеграция в страните на произход на мигрантите и да ограничи миграционния натиск към Европа

ЕК: Българската икономика ще расте по-бързо от европейската

https://petel.bg/EK--Balgarskata-ikonomika-shhe-raste-po-barzo-ot-evropeyskata__262912

Българската икономика през 2018 г. ще расте с по-бързи темпове от общата на целия Евросъюз. А още по-добър ще е нашият показател по отношение ...

Здравното министерство санкционира Кармен Лазарова

https://petel.bg/Zdravnoto-ministerstvo-sanktsionira-Karmen-Lazarova__262913

Здравното министерство санкционира Кармен Лазарова, която заведе тежко болната Теодора Маджарова при медиум в Бразилия, съобщава bTV. ...

Мария Габриел: Потребителят в Европа трябва да знае кой използва данните му

https://petel.bg/Mariya-Gabriel--Potrebitelyat-v-Evropa-tryabva-da-znae-koy-izpolzva-dannite-mu__262914

В студиото на „Още от деня“ българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел заяви, че трябва да се запази способ...

Караконджули и змей вилнеят из София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844599

Караконджули и змей вилнеят из София Премиерата на продължението на фентъзи романа на Мартин Колев е на 8 май Змей и караконджули вилнеят из столицата в “Софийски магьосници 2”. (ИК "Сиела"). Магична София се пробужда с продължението на един от най-успешните дебютни романи за 2017 г. Краят е само началото на следваща история. А столицата отново е застрашена!

Ужасяваща прашна буря уби над 90 души в Индия

https://www.vesti.bg/sviat/azia/uzhasiavashta-prashna-buria-ubi-nad-90-dushi-v-indiia-6081927

Много от загиналите са спели, когато къщите им се сринали, ударени от силни светкавици

Европейският парламент призова за отлагане на изборите във Венецуела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845229

Европейският парламент призова за отлагане на изборите във Венецуела Европейският парламент(ЕП) призовава планираните във Венецуела избори да бъдат отложени, докато не се дадат ясни гаранции за демократичното им провеждане, предаде Асошиейтед прес. ЕП гласува с квалифицирано мнозинство от 492 срещу 87 гласа и 77 въздържали се призив за незабавно спиране на подготовката на насрочените за 20 май избори,

Какви ползи ще има България, ако (когато) влезе в еврозоната

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/03/3173107_kakvi_polzi_shte_ima_bulgariia_ako_kogato_vleze_v/?ref=rss


Седмица след като управляващите обявиха, че очакват пътна карта за присъединяване към еврозоната и банковия съюз, Институтът за пазарна икономика представя анализ за очакваните ефекти при влизане на България в общия валутен съюз.<br /><br />Позитивите за икономиката на България от присъединяване към еврозоната са както краткосрочни, така и дългосрочни. Те ще започнат да се усещат още в момента, в който официално започне процесът на присъединяване и страната влезе в чакалнята на...

Областен информационен център – Велико Търново се включва в кампанията „Европа в моя регион“ 2018 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6845148

Областен информационен център – Велико Търново се включва в кампанията „Европа в моя регион“ 2018 г.С голям концерт и исторически фест  Областен информационен център  – Велико Търново се включва в кампания „Европа в моя регион“ 2018 г.. Инициативата за кампанията е на Генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика“ на Европейската комисия, като целта е да насърчат европейските граждани да се заинтересуват и запознаят с проекти в своя

Липсващ адвокат отложи началото на делото срещу ексшефа на АПИ

http://www.mediapool.bg/lipsvasht-advokat-otlozhi-nachaloto-na-deloto-sreshtu-eksshefa-na-api-news278653.html

Спецсъдът не успя да даде ход на делото срещу бившия шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров, тъй като се оказа, че адвокатът му е в планирано пътуване в чужбина до 9 май. Подсъдимият бе изправен пред съда за безстопанственост, свързана със строежа на участък от магистрала "Марица". Според обвинителния акт, изготвен от спецзвеното "Антикорупция" в Софийската градска прокуратура Лазаров е ощетил бюджета с над 41 млн. лева. Става въпрос за лот 1 от магистрала "Марица" между Оризово и Димитровград, който е бил включен в договора за строеж, подписан на 1 август 2011 г. с изпълнителя на целия проект – италианското кооперативно дружество "Чи ем Чи ди Равена". Изграждането на въпросния участък се забави, а италианците се оправдаха с "форсмажорни обстоятелства" – падналият сняг през зимата на 2013 и пролетта на 2014 г., който "преовлажнил" твърде много почвата. Затова АПИ обявява обществена поръчка за допълнителните дейности по "стабилизацията" на изграждащия се път между Оризово и Димитровград. Конкурсът бе спечелен от фирма "Пътища Пловдив" АД, с която агенцията подписва договор на 30 юни 2015 г. "Лазаров не възложил да се извърши проверка дали предвидените строително-монтажни работи за подобект 1 "Стабилизиране на теренната основа под насипите и изграждане на пластове от зона "Б" не са били вече включени в предмета на договора от 2011 г., сключен между АПИ и "Чи ем Чи ди Равена" – Италия за строителството на лот 1 на АМ "Марица". Освен това не е поискал от специализирана дирекция в АПИ обосновка на реалната необходимост от различните видове строително-монтажни работи, предмет на обществената поръчка, и разчети как е формирана прогнозната й стойност от 42 987 400 лева без ДДС", твърди прокуратурата. Според обвинението предметът на поръчката, спечелена от "Пътища Пловдив", действително е бил включен в договора с италианското дружество и така АПИ, на практика, е платила два пъти за една и съща дейност. По делото срещу Лазаров има трима прокурори, двама от тях са командировани от градската прокуратура. Следващата дата, за която е насрочено разпоредителното заседание е 22 май.

Иран: Ако САЩ се оттеглят от ядрената сделка, ще ги последваме

https://frognews.bg/svqt/iran-ako-sasht-ottegliat-iadrenata-sdelka-shte-posledvame.html

Иран няма да остане в ядрената сделка със световните сили, ако САЩ се изтеглят от споразумението, постигнато през 2015 г. Това заяви старши съветник на духовния лидер на Иран – аятолах Али Хаменей.

Близо 60% от инвестициите са във високотехнологични производства и услуги

http://econ.bg/Новини/Близо-60-от-инвестициите-са-във-високотехнологични-производства-и-услуги_l.a_i.761268_at.1.html

Устойчиво расте делът на инвестициите в България в сектори с висока добавена стойност. Това се потвърждава и от данните на Българската агенция за...

20 млн. лв. укрити приходи от пунктове за технически прегледи

http://www.moreto.net/novini.php?n=373590

НАП започва масови данъчни проверки в пунктовете за годишни технически прегледи (ГТП), съобщиха от пресцентъра на Агенцията. Освен за издаването на касови бележки и отчитането на оборота, инспекторите ще следят и за спазването на осигурителното законодателство.

Топло до края на седмицата, от понеделник слабо захлаждане

http://nakratko.bg/category/58/158889/


До края на седмицата времето ще бъде предимно топло, но ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури на повече места.

Министър Радев открива санираната сграда на пожарната и полицията в Сандански

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845196

Министър Радев открива санираната сграда на пожарната и полицията в СанданскиВ петък ще се състои официално откриване на санираните административни сгради на полиция и пожарна в град Сандански. След прилагане на всички мерки за енергийна ефективност на сградите по проект "Повишаване на енергийната ефективност на сградата на РУП и РСПБЗН – гр. Сандански", те бяха модернизирани и добиха нов, съвременен облик.

Строителен предприемач от Благоевград подкрепи звучно любимия Ливърпул по пътя към Киев

http://www.struma.com/obshtestvo/stroitelen-predpriemach-ot-blagoevgrad-podkrepi-zvuchno-lyubimiya-livurpul-po-putya_133837/

Един от най-отявлените фенове на Ливърпул в Благоевград Калоян Ерделски бе сред зрителите на Стадио Олимпико в Рим, по време на мача реванш от полуфиналите на турнира на Шампионската лига Рома- Ливърпул. Ерделски се появи на митичния стадион в италианската столица с фланелка любимия Пирин, но през цялото време подкрепяше звучно тима от града на Бийтълс.

Благоевградчанинът бе едни от 70 000 хиляди зрители, които имаха удоволствието да наблюдават истински голов трилъра, в мач който...

Продължава

Вижте тренировката за парада за Гергьовден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6845146

Вижте тренировката за парада за ГергьовденДнес започнаха планирани полети на вертолети и самолети на българските ВВС, с прелитане на малка височина над град София, площад “Княз Александър I”, във връзка с подготовката и провеждането на военния парад в Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Тренировъчни полети над София ще бъдат изпълнявани в следните времеви интервали: от

Теодора постъпи по-умно от Стив Джобс

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6843756

Теодора постъпи по-умно от Стив ДжобсКогато медицината вдигне ръце, защо да не потърсиш надежда в Бразилия? Изобщо не вярвам на екстрасенси, но според мен онкоболната Теодора Маджарова е постъпила много по-интелигентно от Стив Джобс, гениалния създател на “Епъл”. Жената първо изчерпва всички възможности на сериозната медицина и чак тогава потърсва бразилския шаман.

В Благоевград! Затворникът-рецидивист Емил Емилов от Сандански поиска милост от съда

http://www.struma.com/krimi/v-blagoevgrad-zatvornikut-recidivist-emil-emilov-ot-sandanski-poiska-milost-ot_133836/

Той преби жестоко бизнесмена от курортния град Красимир Колев-Решо

В Окръжен-съд Благоевград днес влезе рецидивистът Емил Емилов, който преби собственика на пицария „Версус” в Сандански, Красимир Колев-Решо.

Окован в белезници Емилов влезе в съдебната зала в 14:30 часа с молба да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, назначен му беше служебен адвокат.

Пред съдия Росица Бункова бившият затворник сподели, че свидетелите, които са давали показания искат той да остане да в ареста, за да живеят в къщата му и, че не само той...

Продължава

Майдел ще се включи в предстоящи форуми в Горна Оряховица и Лясковец

https://www.24chasa.bg/region/article/6845118

Майдел ще се включи в предстоящи форуми в Горна Оряховица и ЛясковецЕвродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) ще се включи в Дискусионен форум под надслов „Предизвикателствата на българското председателство на Съвета на ЕС“ в Горна Оряховица на 7 май, съобщиха от нейния информационен офис във Велико Търново. Форумът ще даде началото на серия от прояви, които ще се проведат в рамките на тематична седмица от 7 до 11 май

Дадоха условна присъда на турчин в Гърция, казал, че влязъл в страната случайно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845168

Дадоха условна присъда на турчин в Гърция, казал, че влязъл в страната случайноГръцки съд е наложил условна присъда от пет месеца затвор на турски гражданин, който казва, че по грешка е навлязъл на гръцка територия, докато е работел в близост до границата, предадоха Асошейтед прес и ДПА. Съдът в Ксанти е осъдил 38-годишния турски гражданин заради това, че нелегално е влязъл в Гърция вчера.

Ефекти и дефекти от приемане на България в еврозоната

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/efekti-i-defekti-ot-priemane-na-bylgariia-v-evrozonata-260473/

Трябва да има реална конвергенция – приближаване на средните доходи в страната поне до 70% от тези в ЕС, препоръча финансистът Димитър Чобанов

Макрон пристигна в Нова Каледония 6 месеца преди референдума за независимост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845137

Макрон пристигна в Нова Каледония 6 месеца преди референдума за независимостФренският президент Еманюел Макрон пристигна днес на посещение в Нова Каледония, 30 години след кървавите събития на този френски архипелаг в Тихия океан и шест месеца преди референдума за неговата независимост, предаде Франс прес. Макрон, който тъкмо приключи тридневна визита в Австралия, чиято цел бе засилване на стратегическите връзки с тази

Кой е най-скъпият шоколад в света (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/koj-e-naj-skypiiat-shokolad-v-sveta-video-6081922

50 грама от този шоколад струват над 300 евро, защото се прави от много рядък сорт какаови зърна, който е на цели 5300 години

Защо гърците кремират близките си в България?

https://offnews.bg//obshtestvo/zashto-gartcite-kremirat-blizkite-si-v-balgaria-679906.html

Кремирането на покойници става все по-популярно в Гърция - въпреки съпротивата на православната църква, се казва в репортажа на Родотея Сералиду за „Дойчландфунк”.

Според информации от Съюза на погребалните агенции, през последните пет години броят кремиранията е нараснал с 40%. В самата Гърция няма крематориуми, така че кремиранията се извършват в чужбина. В Германия цената, заедно с транспортните разходи и самолетните билети, достига до 7-8 хиляди евро. Много по-изгодни условия предлага съседна България, където през миналата година са били кремирани 4000 гръцки граждани.

През февруари тази година тленните останки на известния гръцки композитор Лукианос Килайдонис бяха кремирани именно в България, а неговата вдовица Анна Вагиена, която е депутатка от управляващата партия „Сириза”, внесе проблема с крематориумите в парламента. В отговор на нейното запитване вътрешният министър Панос Скурлетис обеща законодателни промени, с които ще се разреши на частни предприемачи да строят крематориуми в Гърция.

Антонис Алакиотис е сред активистите, които вече от години се застъпват за възможностите за кремиране в Гърция.

В момента едно кремиране в България, заедно с транспортните разходи, излиза около 2000 евро, което все пак е по-евтино от обикновеното погребение, обяснява той.

Защото погребението е свързано с най-различни допълнителни, а и с дълготрайни разходи по поддържането на гроба. Притиснати от финансовата криза, мнозина гърци днес трудно намират пари, за да погребат свой близък човек.

Досега в страната няма нито един крематориум, най-вече поради съпротивата на православната църква, казва Алакиотис пред „Дойчландфунк”. Той обяснява, че по закон крематориуми имат право да изграждат само градските и общинските власти, които обаче гледат да не си навличат гнева на влиятелните местни владици.

Алакиотис дава пример със случилото се преди пет години в Градския съвет на Маркопуло, малък град на 40 километра от Атина. Съветът взел единодушно решение за изграждане на крематориум, после обаче църквата събрала подписи против крематориума и предизвикала второ заседание по въпроса, където решението било отменено. Алакиотис твърди, че бил шокиран от настроението в залата:

Позицията на църквата

„Местният митрополит Николаос насъскваше вярващите и превърна заседанието в сцена за изява на фанатиците: 400 или 500 души кълняха кмета и неговите деца и заплашваха, че живи ще ги изгорят. Такова поведение няма нищо общо с ценностите, които защитава християнството.”

Всъщност не само католиците и протестантите, а и повечето православни църкви приемат кремирането на вярващи християни. Приема го дори Гръцката православна църква извън страната. В самата Гърция обаче църквата е категорично против. Митрополит Игнатиос, говорител на църквата, обяснява:

„Нашата църковна традиция е свещена. Според нея, покойниците се погребват в земята, а не се кремират. Хората имат тяло и душа, а според християнската вяра, един ден те ще възкръснат, макар и не в това, а в друго тяло. Ето защо християнската църква приема единствено погребването в земята. Ако някой иска да го кремират, църквата просто не участва, нито пък има църковен погребален ритуал.”

За привържениците на кремирането в Гърция все пак има известна надежда. Редица чуждестранни фирми вече се интересуват от изграждане на крематориуми в страната. А появят ли се първите крематориуми, и православната църква ще трябва да преосмисли позицията си, казва Алакиотис:

„Църквите могат да са много реакционно настроени, но с течение на времето винаги се нагаждат към реалността. Така, както другите християнски църкви са се нагодили към кремирането и са го приели, така някой ден ще го приеме и Гръцката православна църква”, казва той пред „Дойчландфунк”.

Б. ред. - Статията е от Дойче веле.

Кейт Бланшет се надява Уайнстийн да влезе в затвора

http://clubz.bg/67423-kejt_blanshet_se_nadqva_uajnstijn_da_vleze_v_zatvora

Кейт Бланшет е поредната холивудска звезда, признала за „неуместно“ поведение от страна на Харви Уайнстийн. В интервю пред „Варайъти“ австралийската актриса разкри, че още в началото на тяхното запознанство „имала лошо усещане за него“. 

Актрисата има роли във филмите „Авиаторът“, „Каръл“, „Местни новини“, продуцирани от компанията „Уайнстийн“. На въпроса дали продуцентът я е тормозил сексуално, или се е държал неуместно спрямо нея по време на заснемането на някоя от тези продукции, Бланшет отговаря положително.

„Имах лошо усещане за него. Той често ми казваше „Ние не сме приятели“, каза Бланшет.

Зад „не сме приятели“ стои отказът на Бланшет „да правя каквото той искаше от мен“.

Една от изявените поддръжници на движението Time’s Up, актрисата за първи път разказва за преживяванията си с продуцента.

„Уайнстийн се показва като пример, защото той е типичен представител на някои мъже. Искам тези хора да бъдат съдени, трябва да се постави правен прецедент – добавя Бланшет. – Когато се постави правен прецедент с обвиняеми, които реално са осъдени, тогава хората могат да се възползват от това, защото има поставен прецедент.“

На въпрос дали Уайнстийн ще попадне в затвора, ако бъде осъден по повдигнатите му обвинения, актрисата отговори:

„Надявам се“.

Уайнстийн е обвинен в сексуален тормоз от повече от 70 жени, а в момента е обект на разследване в САЩ и Великобритания. Негов говорител твърди, че продуцентът отрича някога да е насилвал сексуалните си партньори.

Кейт Бланшет наскоро коментира и случая с Уди Алън, поддържайки тезата, че ако Дилън Фароу твърди, че е била обект на сексуално насилие, то това трябва да бъде разгледано в съда. Дилън Фароу предизвика думите на актрисата, обвинявайки я, че е останала безпристрастна по темата, докато снимала „Син жасмин“ на режисьора през 2013 г.

„Очевидно Дилън Фароу е живяла в свят на болка и ако случаят не е бил правилно разгледан от съда, тогава трябва да бъде отворен наново и да се върне в съдебната зала, защото това е мястото, където се решават тези неща“, отговаря Бланшет.

Площад Славейков

Съд оправда бивша Мис Турция, обвинена, че е обидила жертвите на преврата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845147

Съд оправда бивша Мис Турция, обвинена, че е обидила жертвите на превратаТурски съд оправда бивша Мис Турция, която бе обвинена, че е обидила жертвите на опита за преврат в страната през 2016 г. в свой коментар в Туитър, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Ътър Есен бе лишена от короната, присъдена й за 2017 г., след като туитът излезе наяве и предизвика гневни реакции в социалните медии.

По време на учения военните често оставали без храна

https://offnews.bg//politika/po-vreme-na-uchenia-voennite-chesto-ostavali-bez-hrana-679909.html

От края на 2016 година законови промени са довели до трудности с доставянето на храна за кадровите военнослужещи по време на учения. Това става ясно от поредните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които са внесени от правителството в навечерието на 6 май.

Промените идват на фона на големия недостиг на кадрови военнослужещи и опитите на Министерството на отбраната да направи службата по-привлекателна.

Оказва се, че действащи текстове от закона за отбраната "всички военнослужещи от въоръжените сили и техните командири" се сблъскват с проблема - не получават полагащата им се безплатна храна в натура по време на учения.

От предварителната оценка на въздействието на промените става ясно, че действащите текстове д не позволяват на военните да се изплаща левовата равностойност на храната, която те трябва да получат "когато тя, поради обективни причини, не може да им се осигури в натура", а това можело да доведе до непреодолими затруднения при провеждането на учебни тренировки, учения или занятия.

В мотивите към промените се посочва, че практически доставката на храна по време на учения, тренировки, лагери и занятия извън поделенията "е невъзможно да се реализира". Причината е в обществените поръчки и предвидените механизми за техния съдебен контрол. Това препятствало сключването на договор за доставка на хранителни продукти на време.

Като решение на проблема правителството предлага да изплаща на военните средствата за полагащата им се храна, което щяло да засегне 78% от личния състав. Това обаче ще става само в случаи, когато има невъзможност те да получат храна. С промените се решава и друг проблем, става ясно от мотивите към промените:

...ще се избегне ситуацията те да изпаднат в дискриминационно положение спрямо другите военнослужещи, които носят напр. дежурства, тъй като в тези случаи при обективна невъзможност да им се осигури безплатна храна, може да им се даде левовата й равностойност.

С други промени в закона се регламентира извънредния труд на цивилните в системата на отбраната. Тъй като са наети по Кодекса на труда, но често на някои от тях им се налага да работят с военни и да полагат извънреден труд, новите промени позволяват работната им смяна да надвишава 12 часа, но тя не може да надвиши 24 часа.

Предлага се и специален текст, с който се цели подпомагане на военните участвали във военната мисия в Камбоджа. Става въпрос за 1446 души, които са участвали в мисията на българската армия в Камбоджа под егидата на ООН през 1992-1993 г. и към днешна дата имат нерешени социални проблеми.

"Положението на значителна част от участниците в единствената мисия на Българската армия под егидата на ООН-,в Камбоджа – 1992-1993 г. е тежко. Безспорно обаче в трудни за тях моменти днес същите би следвало да бъдат подкрепени от държавата с оглед несъмнения им принос за издигане боеспособността и авторитета на въоръжените сили на Република България. В този смисъл и с цел подобряване статуса на тези лица, се предлага създаване на възможност същите да ползват социалните кухни към Министерството на отбраната и да бъдат подпомагани с парични средства, в случай че изпаднат в тежко материално положение, при условия и по ред, определени с наредба на министъра на отбраната", е предложението на правителството. 

Двойно повече пари за цифровизацията на Европа след 2020 г.

http://www.mediapool.bg/dvoino-poveche-pari-za-tsifrovizatsiyata-na-evropa-sled-2020-g-news278652.html

Двойно повече средства за цифровизацията на Европа са заложени в новата многогодишна финансова рамка 2021-2027 г. спрямо настоящия планов период. Според представения от председателя на ЕК проектобюджет парите нарастват от 14.3 млрд. евро на над 28 млрд. евро. Това съобщи еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел в София. За първи път в историята на Европейския съюз ще има нова цифрова програма с бюджет от 9 млрд. евро. Той ще се използва за инвестиции в киберсигурност, суперкомпютри, изкуствен интелект, цифрови умения за напреднали, публична администрация и е-здравеопазване. Програмата ще се управлява от Брюксел. "С тази нова програма Европа изпраща силен сигнал, че за нас цифровизацията е дългосрочен приоритет, в основата на който стоят интересите на гражданите и предприятията. С нея казваме, че искаме Европа да се върне като лидер на световната сцена. Искаме цифровата трансформация да е процес, който не изключва никого", заяви Мария Габриел. Приоритетите на новата програма Единият от приоритетите на новата програма е свързан с киберсигурността. Акцентът ще бъде опазването на критичната инфраструктура и центровете за компетентност в областта на киберсигурността, като е ключово да се засили доверието на хората, каза Габриел. Другият приоритет е свързан с инвестициите в суперкомпютри. През 2012 г. четири от десетте суперкомпютъра в света са били в Европа. Днес няма нито един. Целта е Европа да си върне лидерството, каза Габриел. За целта вече допълнително бяха отпуснати 1 милиард евро до края на този програмен период. Амбицията е до 2023 г. европейският суперкомпютър да стане факт, а България е регионален лидер по темата, заяви Габриел. Третият приоритет са инвестициите в изкуствен интелект. Тази свръхтехнология има потенциал да доведе до близо 30% добавена стойност в европейската икономика, каза еврокомисарят. Четвъртият акцент са цифровите умения за напреднали. Днес Европа изпитва недостиг на около 350 000 цифрови специалисти, а прогнозите са техният брой да нарасне до половин милион след 2020 г. Трябва да направим всичко възможно да подкрепим цифровите умения  на гражданите и да ги задържим да работят в ЕС, каза Габриел. Петият приоритет е свързан с инвестиции в цифровизацията на публичната администрация и електронното здравеопазване. Повече пари по "Свързана Европа" за цифровизация По механизма "Свързана Европа" е заложено увеличаване на средствата за цифровия сектор от 1 млрд. евро сега на 3 млрд. евро. "Това означава повече средства за цифрова инфраструктура, което ще спомогне за намаляване на съществуващите различия между градските и селските райони", каза българският еврокомисар. В момента в градовете бърза мобилна връзка има 76% от населението, докато в селата този процент е под 40, посочи Габриел. Средствата по програма "Медия" се увеличават с една трета Средствата за програма "Медия" е увеличават с 30%, за да достигнат до 1.2 милиарда евро за периода 2021-2027 г. Повече пари са предвидени и за студентите за обмяна на практика по програма "Еразъм+". От юни 2018 г. около 6000 младежи могат да се възползват от стажове за по 4-5 месеца в други страни от ЕС в областта на блокчейна, квантовата технология и уебдизайна, каза Мария Габриел. Увеличават се и парите за безплатно пътуване с влак в ЕС за навършващите 18 години на 750 млн. евро, отбеляза Габриел. "Ако трябва да направя обща сметка на бюджета, свързан с цифровизацията, – от научните изследвания, през новата програма "Цифрова Европа" до програма "Медия" и заедно с увеличените средства за Европейската агенция за киберсигурност и Агенцията на европейските регулатори, стигаме до 96% увеличение на бюджета за цифровизация за програмния период 2012-2027", каза българският еврокомисар. По думите й това се случва за първи път в историята на ЕС.

Победата на кумира. Как улицата стана за Пашинян път към премиерския пост?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845122

Победата на кумира. Как улицата стана за Пашинян път към премиерския пост?В сряда Армения навлезе в решаваща фаза на революцията. Протестите придобиха невиждан дотогава размах: хората едновременно блокираха движението в цялата република. Настоящата власт вече не управлява нито страната, нито ситуацията. Впрочем, нейните опоненти, още не са дошли на власт и контролират само улицата.

България очаква 6 млн. чуждестранни туристи това лято

http://www.moreto.net/novini.php?n=373597

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква много добър летен туристически сезон. Ранните записвания показват, че очакваният ръст спрямо 2017-та е около 5%. Прогнозите са броят на чуждестранните туристи, които ще посетят страната ни през топлите месеци, да стигне 6 млн.

Приемането на еврото в България: митове и факти

https://news.bg/economics/priemaneto-na-evroto-v-balgariya-mitove-i-fakti.html

Обширен доклад на Института за пазарна икономика дава отговор на най-популярните въпроси

Тутраканско все още в бедственото положение

https://www.24chasa.bg/region/article/6845112

Тутраканско все още в бедственото положениеНе е отменено бедственото положение, обявено през миналия месец в Тутраканската община заради залети с подпочвени води земеделски земи край Дунав, съобщи кметът на общината д-р Димитър Стефанов. Мярката остава до 10 май. С подпочвени води са залети земи и в община Сливо поле. Днес за втори път засегнати от бедствието земеделски производители от

Испанският премиер смята, че разпускането на ЕТА е пропаганда

https://petel.bg/Ispanskiyat-premier-smyata--che-razpuskaneto-na-ETA-e-propaganda__262909

Испанският премиер Мариано Рахой нарече съобщението на ЕТА, че се саморазпуска, "шумотевица и пропаганда", и се зарече да продължи преслед...

Димитър Главчев: Нямаше основания да се иска отстраняването на Емил Христов

https://petel.bg/Dimitar-Glavchev--Nyamashe-osnovaniya-da-se-iska-otstranyavaneto-na-Emil-Hristov__262910

Нямаше абсолютно никакви основания да се иска отстраняването на Емил Христов като зам.-председател на парламента. Това каза в предаванет...

Емилия Русинова кандидат за шеф на Апелативната специализирана прокуратура

https://petel.bg/Emiliya-Rusinova-kandidat-za-shef-na-Apelativnata-spetsializirana-prokuratura__262911

Градският прокурор на София Емилия Русинова се кандидатира за шеф на Апелативната специализирана прокуратура, става ясно от сайта на Вис...

Софийската ул. "Граф Игнатиев" ще е с пазар по-малко след ремонта

http://www.mediapool.bg/sofiyskata-ul-graf-ignatiev-shte-e-s-pazar-po-malko-sled-remonta-news278651.html

Пазарът за плодове и зеленчуци на софийската ул. "Граф Игнатиев" ще спре въобще да съществува със започването на ремонта на тази част от центъра. Първоначалната идея беше сергиите да се върнат в района на църквата "Св. Седмочисленици", но от страната на сградите. Последно обаче от общината са решили тържището да спре да съществува, а мотивът са оплаквания на граждани. Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова, която в четвъртък представи детайли за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Тя потвърди, че пазарът за книги на пл. "Славейков", за който също имаше идеи да бъде премахнат, все пак ще бъде върнат на мястото си след реконструкцията. В момента търговците са преместени в градината пред хотел "Рила". Не е ясно обаче дали същите тези хора ще могат да се върнат да продават на "Славейков" след ремонта. Според проектите за реконструкцията павилионите там ще са по-малко и по-модерни. От думите на Фандъкова се разбра, че дружеството "Пазари Запад", което стопанисва книжния пазар, ще може да определи условия какво точно да се продава там. То ще реши и дали да вдигне наемите. Ремонт до средата на октомври Иначе ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" и на прилежащата ѝ ул. "Солунска" започва на 7 май, а не на 8 май, както беше обявено първоначално. Според Фандъкова работата трябва да приключи до средата на октомври. През следващата година ще се прави реконструкцията на улиците "Шишман" и "Шести септември". Работата по ул. "Граф Игнатиев" започва първо в отсечката от ул. "Алабин" до пл. "Гарибалди", който също ще бъде ремонтиран. Следващите два етапа включват реконструкция на "Граф Игнатиев" до бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" и ремонт освен на пл. "Славейков" и на градината около храма "Св. Седмочисленици". Промени в движението Заради реконструкцията трамваите по "Граф Игнатиев" ще спрат. Трамвай 18 въобще няма да се движи. Трамваите 10 и 12 се обединяват в една линия под номер 10, чиито маршрут ще покрива територии, обслужвани от самостоятелните линии. Тя ще се движи от жк. "Западен парк" по маршрута на трамвай 10 до бул. "Витоша", ще завива към Централни хали и ще продължава по маршрута на трамвай 12 към кв. "Илиянци". Ще бъде пуснат временен автобус ТМ10. Той ще се движи от Зоопарка в кв. "Хладилника", през "Лозенец" до Националния стадион, по ул. "Гурко" и "Алабин" до бул. "Христо Ботев". От там ще завива по бул. "Ал. Стамболийски" и през бул. "Цар Освободител" ще стига до Орлов мост, откъдето ще тръгва отново към "Лозенец" и "Хладилника". Заради пускането на автобуса се очакват задръствания по тясната ул. "Гурко". Фандъкова призова шофьорите да я избягват, ако могат. Изпълнителят Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите улици и площади се прави от фирмата "Джи Пи Груп", а стойността на проекта е над 24 млн. лева. Кметът обясни, че за забавяне в изпълнението се предвиждат санкции от по 240 000 лева на ден. За некачествена работа глобите са до 5% от стойността на договора. Всички дефекти, появили се в гаранционния срок от 8 години, трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя. Същата компания прави и ремонта пред НДК, където няколко месеца след приключването на работата се появиха дефекти - част от плочките са надигнаха. Фандъкова коментира в четвъртък, че при толкова голям обем работа за строителните фирми в София всички изпълнители имат пропуски. За това контролът на общината бил строг, налагали се глоби и не се плащало за некачествена работа.

Анджей Дуда иска референдум за промяна на конституцията в Полша през ноември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845117

Анджей Дуда иска референдум за промяна на конституцията в Полша през ноемвриПолският президент Анджей Дуда заяви днес, по време на честванията на Деня на конституцията, че иска през ноември да бъде проведен референдум за промяна на основния закон на страната, предаде Асошиейтед прес. Дуда каза, че ще поиска от Сената да насрочи референдума за 10 и 11 ноември, когато Полша празнува 100-годишнината от независимостта си,

Двойно по-голям гаранционен срок за магистралите

http://www.mediapool.bg/dvoino-po-golyam-garantsionen-srok-za-magistralite-news278650.html

Кабинетът обмисля увеличаване на гаранционния срок за строителство на магистрали и пътища, което най-вероятно няма да се хареса на бизнеса. Гаранцията за магистралите трябва да е 10 години, а за тунели и мостове поне 13 години. Това обяви в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие Николай Нанков, след като запозна депутатите с напредъка на пътни проекти. Сега гаранционният срок за магистрали е 5 години, за мостове и тунели – 10 години, а за рехабилитация на пътища - 2 години. Максималната гаранция за строителство на магистрали в света е 7 години, коментираха пътни експерти пред Mediapool. Според тях бизнесът най-вероятно няма да се съгласи с по-дълъг срок от световната практика. Причината е, че огромни банкови гаранции ще стоят блокирани с години и няма да могат да се ползват. Регионалният министър все пак уточни, че подготвеният нормативен акт за срока на гаранцията трябва да мине през обществено обсъждане от всички браншови организации -  камарите на строителите, проектанти, инженери. "Моята лична, може би експертна представа, е да имаме нормативно завишени изискуеми по-големи гаранционни срокове и те да залягат в бъдещи договори, съответно с избраните изпълнители", каза Нанков. Регионалният министър беше извикан в парламента от ГЕРБ, за да развенчае мита, че у нас се строи некачествено и скъпо и да представи пред депутатите напредъка по приоритетните пътни проекти. Магистрален сблъсък между ГЕРБ и БСП Напук на всеобщото мнение за калпавите български пътища ГЕРБ се похвалиха, че у нас се строят най-евтините и най-качествени магистрали в цяла Европа. Корупция при възлагането на строителството на магистрали няма, нищо че изпълнителите са едни и същи, а победителите са предварително ясни не само в бранша, но за част от търговете дори и на Европейската комисия. БСП опонира, че пътищата ни са дупка до дупка, а магистралите се строят само за да се усвоят европари и след това да бъдат ремонтирани. Важно е да се спре със спекулацията, че в България се строят най-скъпите магистрали, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. България строи най-евтините магистрали в цяла Европа, каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той цитира данни, според които средната цена на линеен километър след 2000 г. досега е 3.1 млн. евро у нас, докато в Сърбия и Македония цената е 5.5 млн. евро, в Румъния - 6.43 млн. евро, в Гърция - 10.28 млн. евро, а в Словакия - 13.7 млн. лв. Най-скъпата българска магистрала е "Люлин", възложена през 2006 г. (по времето на управлението на тройната коалиция – бел.ред.) и все още оправяме свлачища, които не бяха укрепени и предвидени за укрепване на тази цена тогава, каза Нанков. Той обеща за "осветли" договора за строителството на магистрала "Люлин" не само пред президента, но и всеки който има интерес. В Европейския парламент се обсъжда доклад за успешни проекти и единственият позитивен пример като конкретен обект от всички страни, които са се възползвали от кохезионната политика, е автомагистрала "Тракия", посочи регионалният министър. В България магистралите се строят не за да има по-безопасно движение, а за да се усвояват милиарди и впоследствие тези магистрали да бъдат ремонтирани, опонира му Таско Ерменков от БСП. Днешното изслушване беше еманация на една перфектно подготвена кризисна пиар акция, но уви без съдържание, допълни той. Политиката на държавата трябва да е създаване на устойчив механизъм, за да не си говорим за дупки, каза Николай Нанков. По думите му, след две-три години, след въвеждане на тол системата, вече няма да се говори за дупки по пътищата, защото с парите от таксите за платеното преминаване те ще бъдат запълнени. Пътни проекти за 1.4 млрд. лв. За периода от 5 май миналата година досега Агенцията "Пътна инфраструктура", респективно правителството, е дала старт на пътни проекти за близо 1.4 млрд. лева и е сключила договори за строително-монтажни дейности за почти 500 млн. лева, отчете регионалният министър. Той посочи, че България прилича на открита строителна площадка, на която се изграждат магистрали, ремонтират се първокласни, второкласни, третокласни и общински пътища, мостови съоръжения и тунели. Всички обществени поръчки, които провеждаме в Министерството на регионалното развитие и в пътната агенция, са публични, прозрачни и в пълно съответствие с нормативната уредба и добрите практики, гарантиращи конкурентните начала на пазара,  заяви Нанков. Като доказателство той отбеляза големия брой участници в процедурите. Даде пример с обществената поръчка за тунела "Железница" на магистрала "Струма", за която са подадени 28 оферти. "Големият брой кандидати е доказателство, че се работи на светло, под прожекторите, както, разбира се, и критериите за подбор на участниците не са дискриминационни и ограничителни", коментира Нанков. Причината за големия брой оферти е, че поръчката за тунел "Железница" е разделена на три обособени позиции, което прави средно по 9 оферти, предимно на всички големи български компании, които са обединени в консорциуми. Близо половин година поръчката за тунел "Железница" не стига до отваряне на ценовите предложения на участници по неясни причини. Съоръжението се намира по средата на строящия се участък между Благоевград и Крупник. Така има риск надземната част на магистралата да е построена, но да не може да се ползва, защото за тунела все още няма избран изпълнител. Пътната част на участъка от Благоевград до Крупник трябва да е готова през 2021 г. Нанков отбеляза също, че броят на обжалванията е изключително нисък в последната година, година и половина. Това, според представители на БСП, може да се тълкува и като сигнал за разбирателство между фирмите в бранша коя компания кой обект взима. Магистрала "Хемус" готова до 2024 г. Магистрала "Хемус" между София и Варна е основен приоритет на правителството, каза Нанков. По думите му с много добра организация е напълно реалистично тя да бъде завършена в края на 2024 г. Той посочи, че до края на годината в строеж ще са 77 км от магистралата, за други 85 км предстои обявяването на тръжни процедури. Така остават само около 90 км от Велико Търново до пътен възел "Буховци", Търговище, които през 2019 г. ще търгуваме и започнем тяхното изграждане, обеща Нанков. Той припомни, че наскоро е направена първата копка на отсечката от Ябланица до пътен възел "Боаза", разклона за Тетевен. До два месеца ще стартират и реалните строителни работи на още 16.5 км от пътен възел "Белокопитово" до пътен възел "Буховци". Тоест реално 25 км ще са вече в процес на строителство в рамките на два месеца, а за година и половина ще приключим с изграждането на тези отсечки, обеща Нанков. Други 52 км от разклона за Тетевен до разклона между Ловеч/Плевен в рамките на тази година ще бъдат търгувани и ще бъде избран и изпълнител, каза Нанков. Той припомни, че тези 52 км са препроектирани, за да бъде намалена цената на магистралата с 350 млн. лв. Препроектирането на магистрала "Хемус" стана след като премиерът Бойко Борисов прекрати търга, спечелен от фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Борисов направи изненадващото съобщение в Брюксел след среща с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Премиерът обясни тогава (февруари 2016 г.) действията си с витаещите съмнения, че зад едната фирма стои Златев, а зад другата Пеевски.  http://www.mediapool.bg/targat-za-magistrala-hemus-prekraten-po-narezhdane-na-ek-news249011.html През тази година предстоят ремонти на тръбите на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" на магистрала "Хемус" в посока София, след като през миналата година бяха ремонтирани в посока Варна, каза още Нанков. Пускат предсрочно участък от магистрала "Струма" С почти 8 месеца предсрочно тази година ще завърши строителството на 24 км от магистрала "Струма" от Кресна до Сандански, похвали се Нанков. Той отчете, че изключително добре вървят строителните дейности от Благоевград до Железница, които са прекъснати само в частта на римския град Скаптопара край Благоевград. Жителите на града искат провеждането на референдум за запазването на излезлия от римско време град. Нанков обяви, че за него ще се изчака мнението на експертите и регионалното министерство ще се съобрази с него. Археолозите от БАН са на мнение, че останките са нетрайни и консервирането им на място е скъпо, но част от най-ценните находки като гробница и раннохристиянска църква могат да бъдат преместени пред Регионалния исторически музей в Благоевград или на друго подходящо място. Стойността на най-скъпата отсечка от магистрала "Струма" – Кресненското дефиле ще е около 800 млн. лева. Намеренията на правителството са изграждането й да започне  през май 2019 г., каза Нанков. Към момента обществената поръчка все още не е обявена, а от опита с търга за тунел "Железница" не е ясно как за по-малко от година ще бъдат избрани изпълнители. Нанков каза още, че през май пътната агенция започва предпроектните проучвания за изграждането на тунела под Петрохан. Не просто строим магистрали, рехабилитираме пътища, пълним дупки по неремонтирани 30-40 години пътища, вършим работа и поправяме грешки на политици, които сега претендират да са управляващи, обобщи Николай Нанков.

Отнеха имуществото на осъден за имотни измами

https://dnes.dir.bg/krimi/otneha-imuushtestvoto-na-osaden-za-imotni-izmami

Имуществото е за 306 536 лв. и на Валери Господинов, който продал един и същи апартамент на няколко варненци

Какво ще се случи с икономиката ни, ако приемем еврото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845111

Какво ще се случи с икономиката ни, ако приемем евротоПозитивите за икономиката на България от присъединяване към еврозоната са както краткосрочни, така и дългосрочни, пише в анализ на Института за пазарна икономика. Ползите ще започнат да се усещат още в момента, в който официално започне процеса на присъединяване и страната влезе в "чакалнята" на еврозоната (ERM II), посочват експертите.

Какво ще се случи с икономиката на България при влизане в еврозоната? Анализ на ИПИ

https://offnews.bg//analizi/kakvo-shte-se-sluchi-s-ikonomikata-na-balgaria-pri-vlizane-v-evrozonat-679908.html

Институтът за пазарна икономика публикува доклад, анализиращ ефектите за икономиката на България от присъединяване към ERM II и еврозоната.

Той е изготвен с финансовата подкрепа на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП г- жа Ева Майдел.

Публикуваме резюмето с незначителни съкращения.

Заглавието е на редакцията.

Страхът от инфлация след приемане на еврото е широкоразпространен, но не и основателен. Различни изследвания на ЕЦБ, ЕК и др. показват, че в част от присъединилите се страни не се отчита увеличена инфлация от приемането на еврото. В страните, където може да се говори за инфлационен ефект, той е минимален и не надхвърля 0,3 процентни пункта. Т.е. дори и в най-лошия случай инфлацията вследствие на прехода към евро е много под един процент.

Притесненията за забавяне на растежа или за разхлабване на фискалната дисциплина също не са оправдани. Сравнението между страните от Централна и Източна Европа, които са влезли в еврозоната, и тези, които не са показва, че няма негативен ефект върху ръста на икономиката от влизането в еврозоната. Например през 2017 г. петте страни от региона, влезли в еврозоната, ускоряват растежа си и достигат среден темп от близо 5%, докато Полша, Чехия и Унгария растат с около 4%. Показателен е примерът на Словакия, която е в еврозоната, и съседна Чехия, която не е. Словакия превъзхожда Чехия по темп на икономически растеж през периода на членство в ERM II и през периода на членство в еврозоната.

Що се отнася до бюджетната дисциплина, често се дава за пример Гърция като страна, която е влязла в еврозоната в добро състояние, а после се е влошила. Всъщност икономическата история на Гърция показва, че страната никога не е била в добро фискално състояние, а винаги е била сред „лидерите“ по най-висок дълг и дефицит – и преди, и след членството. България, за разлика от Гърция, в последните две десетилетия винаги е имала дисциплинирана фискална политика. Всъщност страната ни е номер едно в целия ЕС от гледна точка на общ спад на държавния дълг между 1997 г. и 2016 г. Икономиката на България може само да спечели от присъединяване към еврозоната, като позитивите са както краткосрочни, така и дългосрочни. Положителните ефекти за икономиката ще започнат да се усещат още в момента, в който официално започне процеса на присъединяване към зоната на общата валута.

Например покачването на суверенния кредитен рейтинг в повечето страни се наблюдава още с приемането на страната в чакалнята на еврозоната, ERM II. Ново покачване на рейтинга обикновено следва и при официалното приемане на еврото.

За България S&P’s неотдавна обяви изрично, че влизането в ERM II ще бъде фактор за повишаване на рейтинга на страната. Вдигането му ще доведе и до по-ниски лихви, по-лесен достъп до финансиране и повече инвестиции.

Подготовката на България за влизане в ERM II и еврозоната ще и даде тласък за реформи. Самото влизане в ERM II най-вероятно ще е свързано с поемане на ангажименти за структурни промени, които да гарантират „висока степен на устойчива конвергенция“, както изисква чл. 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Очакваният положителен ефект може да се сравни с подготовката за членство в ЕС – десетилетието от 1997 до 2007 г. беше най-доброто от гледна точка на икономически растеж в цялата история на страната именно заради бързите и мащабни реформи и напредването на преговорите. Близо 95% от преките чуждестранни инвестиции влязоха в България, след като страната получи покана за започване на преговори през 1999 г. Подобен положителен ефект можем да очакваме и от процеса на подготовка за членство в ERM II и еврозоната.

Продължава на стр. 2


Продължава от стр. 1

От гледна точка на неотдавнашните събития в българската банкова система, присъединяването към единния надзор над банките в еврозоната би било сред сериозните позитиви за икономиката.

Безспорно, най-големият плюс на Единния надзорен механизъм ще бъде по-високото доверие в надзора над местните банки. Надзорът ще се извършва по единна европейска методика и с участието на външна институция с висока репутация.

Влизането в еврозоната означава и достъп до общите фондове на еврозоната – 700- милиардния Европейски механизъм за стабилност, единния механизъм за преструктуриране на проблемни банки, евентуално и единния фонд за гарантиране на влоговете, както и достъп до ликвидност и рефинансиране от ЕЦБ.

Това намалява драматично рисковете както за банковата система, така и за фиска, и е своеобразна застраховка в случай на кризи.

По-лесното преминаване през кризи за страните от еврозоната се вижда ясно от скорошния опит на България и страните от еврозоната. От една страна, икономическата и финансова криза доведе до по-слабо увеличение на лихвите по кредитите в страните от еврозоната в сравнение с България. При последвалото възстановяване се наблюдава същото – лихвите по кредитите в еврозоната намаляха значително по-бързо в сравнение с тези в България. Това показва, че бидейки извън еврозоната България понася кризите по-тежко, а възстановяванията са значително по-бавни. С други думи, присъединяването към единната валута би спомогнало за намаляването на силата на външните икономически шокове за страната, както и за по-бързо възстановяване от тях.

Влизането в еврозоната намалява и транзакционните разходи по обмен на валута и таксите по банкови преводи.

Само спестените разходи по обмяна на валута за целите на външната търговия надхвърля 450 млн. евро на година, което е почти 1% от БВП. Това е три пъти повече от размера на данък дивидент и е равносилно на намаление на данъка върху печалбата наполовина.

Присъединяването към еврозоната се очаква да доведе и до намаление на таксите по банкови преводи към страни от еврозоната. В момента средната банкова такса за такива трансфери е около 20 евро, а в еврозоната тези такси в повечето случаи са нулеви или близки до нулата.

Това означава спестени разходи за българския бизнес и граждани от порядъка на 5-6 млн. евро всяка година.

Разбира се, членството в еврозоната означава и участие на страната в спасителните механизми на еврозоната, както и заплащане на такса за надзор от българските банки. Що се отнася до вноската на България в Европейския механизъм за стабилност, по наши изчисления тя би била около 1% или 2% от БВП в зависимост от степента на икономическо развитие на страната към момента на влизане в еврозоната. Тази сума е напълно поносима цена за „застраховката”, която ЕМС дава на всяка страна членка и е сходна с излишъците по бюджета на страната последните 2 години, т.е. би била лесно платима от бюджетна гледна точка.

От България ще се очаква също да поеме гаранция за допълнителна вноска от порядъка на 15% от БВП, но тази гаранция ще се задейства само при нова тежка фискална или банкова криза в еврозоната.

Влизането в еврозоната ще наложи плащането на надзорни такси от банките към ЕЦБ, които за повечето български банки биха били символични - няколко хиляди евро на година. Но това е много вероятно да се случи и без влизане в еврозоната, тъй като тази практика за финансиране на надзорни и регулаторни органи чрез такси се разпространява и извън еврозоната.

ERM II не се е разширявал от повече от десетилетие именно заради кризата и затова сегашният благоприятен момент трябва да се използва. България тъкмо излезе от групата на страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, съвсем наскоро беше повишен кредитният ѝ рейтинг, а през януари 2018 г. пое и председателството на ЕС. Всичко това е индикация за много по-благоприятен международен имидж.

Еврозоната непрекъснато се променя, като този процес се ускори след кризата. И в момента има редица предложения за промени - например за създаване на отделен бюджет на еврозоната и на отделен парламент. Ако те бъдат приети, ще изключат страните извън еврозоната от вземането на решения и от достъп до средства.

Дори по-ограниченото предложение за създаване на отделно перо за еврозоната в общия европейски бюджет ще е за сметка на структурните и кохезионните фондове и целта е средствата да се използват за страните от еврозоната.

Т.нар. Еврогрупа – финансовите министри на страните от еврозоната и нейният председател – става все по-влиятелна и много решения се вземат там без участие на останалите финансови министри от ЕС. На практика еврозоната се интегрира по-бързо от останалата част на ЕС и се създава реален риск от Европа на две скорости, като на втора скорост ще бъдат тези извън еврозоната. Този разлом се подклажда и от излизането на Великобритания, което променя съотношението на силите между страните във и извън еврозоната.

Изпусне ли се моментът, може да се наложи да се чака дълго за следващ благоприятен случай.

Целия доклад вижте ТУК.

ЕЦБ създаде тест за кибератаки на финансовия пазар

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-създаде-тест-за-кибератаки-на-финансовия-пазар_l.a_i.761267_at.1.html

Европейската централна банка разработи нов тест - TIBER-EU, който симулира кибератаки срещу банки, фондови борси и други финансови организации....

26-годишен преби до смърт съседа си ...

http://www.struma.com/sinya-lampa/26-godishen-prebi-do-smurt-suseda-si_133835/

54-годишен мъж от село Любичево е починал след сбиване с негов съселянин, съобщиха от МВР-Търговище.

В сряда около 20.56 часа на улица в село Любичево е започнал скандал между двама мъже от същото село – на 26 и на 54 години.

Разправията прераснала във физическа саморазправа между тях. По-младият мъж нанесъл удари с юмруци и с твърд предмет в главата на съселянина си. Вследствие на което 54-годишният мъж починал. /trafficnews.bg/

И. Анастасова за Фрог: България е представена като колония в новите учебници по литература

https://frognews.bg/novini/irena-anastasova-frog-balgariia-predstavena-kato-koloniia-novite-uchebnitsi-literatura.html

Изцяло е нов подходът при изучаването на литературата в XI и XII клас. Произведенията се групират по така наречените тематични цикли, като никой никъде не е обосновал необходимостта от промяна на подхода. Това заяви пред Фрог нюз народният представител от БСП Ирена Анастасова по повод промените в учебното съдържание по литература.

Сауната намалява риска от инсулт и инфаркт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6845107

Сауната намалява риска от инсулт и инфарктРедовното разпускане в сауна понижава риска от инсулт и инфаркт, съобщават Франс прес и в. "Дейли експрес", позовавайки се на изследвания, публикувани в сп. "Neurology". Проучване, обхванало над 1600 финландци на възраст между 53 и 74 години, наблюдавани през 15-годишен период, разкрива ползите от сауната за предпазване от инсулт, предаде БТА.

Фото наблюдател: Ужасна смрад в района на градската градина, фекалии текат в дерето до парка

http://www.struma.com/obshtestvo/foto-nablyudatel-ujasna-smrad-v-raiona-na-gradskata-gradina-fekalii_133834/

Мирис на фекалии се носи в района на градската градина зад НТС в Благоевград. В дерето до парка текат фекалии, неясно от къде. Мръсните води и отвратителната смрад прави впечатление на минувачите и живущите в съседство с парка. Кой е виновен за това бедствие все още не е ясно, но миризмата е непоносима.

Марти Иванов

Румъния е първа в света по процентно увеличение на военните разходи

http://www.moreto.net/novini.php?n=373588

Военните разходи на Румъния нарастват с 50% до 4 млрд. долара през 2017 г., което е най-голямото увеличение в света, съобщава "Бизнес ревю". Румъния изпълнява своя план за модернизация и разширяване 2017-2026 г., според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Не било робство, а свинско присъствие…

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/bilo-robstvo-svinsko-prisastvie.html

„Нашият издател“ дал интервю в „нашия вестник“. „Нашият вестник“ е „Телеграф“. Че кой друг. Ако имаше световна награда за наглост – пеевски щеше да я грабне за особени заслуги. Комплексен шампион. За групово изпълнение с приза щяха да се окичат „Три танкиста, три веселых друга“… Единият сухопътен офицер - да се отбележи в протокола.

ВМРО и "Презареди България" вече официално са европейски консерватори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845102

ВМРО и "Презареди България" вече официално са европейски консерваториРешен е въпросът кой е консерватор в България и кой представлява консервативните ценности от името на българските партии и избиратели в Европа. ПП “Презареди България”, наследник на ББЦ, и ВМРО са единствените две български партии, които ще могат да използват правото да се наричат консервативни, съобщиха от пресцентъра на "Презареди България".

Иван Портних: От началото на годината има 27% ръст на чуждите туристи във Варна

http://www.barometar.net/90895/

От началото на годината до края на месец април броят на туристите във Варна бележи ръст от 4% спрямо м.г., като от тях броят на чуждите туристи се е увеличил с 27%. Причината е навлизането на нискотарифните авиокомпании в морската столица, като при дестинациите, с които вече имаме директна авиовръзка, увеличението на туристите е двойно. […]

Археолози - Община - Държава - "За" запазване на разкопките край Покровник! Протест ли?! Не, шествие в подкрепа на политиката на община Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/arheolozi-obshtina-durjava-za-zapazvane-na-razkopkite_133833/

Прави се всичко възможно за намиране на решение, което ще съхрани ценния археологически обект, който може да се окаже Древна Скаптопара

Шествие на благоевградчани за запазване и съхранение на археологическите разкопки край село Покровник се организира утре

Инициативен комитет, начело с Лазар Андреев, вече внесе и уведомление в Общината. Шествието ще тръгне в 18 часа. Място на срещата е на паркинга на ЮЗУ "Неофит Рилски", това съобщи за Struma.com, един от организаторите на шествието, съветникът Сашо Милчев. Дни наред, хора с политически и други цели разпалват никому ненужно напрежение около разкопките,...

Продължава

Депутат на Армения: На 8 май страната ще има избран нов премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845095

Депутат на Армения: На 8 май страната ще има избран нов премиерНа 8 май Армения ще има избран нов премиер, каза днес председателят на парламентарната група на управляващата Републиканска партия Вахрам Багдасарян, цитиран от Ройтерс и БТА. След среща с опозиционния лидер Никол Пашинян, който от седмици оглавява антиправителствени протести в страната, Багдасарян декларира пред агенцията,

"Тесла" започва производството на кросоувъра си през 2020 г.

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/05/03/3173083_tesla_zapochva_proizvodstvoto_na_krosouvura_si_prez/?ref=rss


В началото на 2020 г. ще започне производството на новия модел автомобили на "Тесла" Model Y. Това ще бъде първият кросоувър на компанията, като се очаква да бъде и най-достъпният електромобил на фирмата.<br /><br />Собственикът на "Тесла" Илън Мъск успокои, че лошото финансово състояние на компанията в последните месеци няма да попречи на производството на Model Y. Засега все още не се знае къде ще се сглобява моделът, но се очаква да предизвика "революция...

На 8 май Армения ще има избран премиер, заяви депутат на управляващите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/03/3173080_na_8_mai_armeniia_shte_ima_izbran_premier_zaiavi/?ref=rss


На 8 май Армения ще има избран нов премиер, каза днес председателят на парламентарната група на управляващата Републиканска партия Вахрам Багдасарян, цитиран от &quot;Ройтерс&quot;.<br /><br />След среща с опозиционния лидер Никол Пашинян, който от седмици оглавява антиправителствени протести в страната, Багдасарян декларира пред агенцията, че неговата партия няма да издига свой кандидат за премиер. &quot;Ние ще подкрепим кандидата, издигнат от една трета от депутатите в...

Годишен доклад на ГРЕКО предупреждава за риск от отстъпление в борбата с корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845087

Годишен доклад на ГРЕКО предупреждава за риск от отстъпление в борбата с корупциятаГрупата на държавите, борещи се срещу корупцията към Съвета на Европа (ГРЕКО) - антикорупционният орган на Съвета на Европа - публикува днес годишния си доклад за изминалата 2017 г. В него се отбелязва, че нови законодателни инициативи в някои европейски страни през изминалата година са преобърнали реформите,

Червенят проект: Световният ред от Ялта до речта в Мюнхен

http://pogled.info/svetoven/chervenyat-proekt-svetovniyat-red-ot-yalta-do-rechta-v-myunhen.94242

/Поглед.инфо/ Червенят проект: Световният ред от Ялта до речта в Мюнхен. /ВИДЕО/ /Рус.ез./

Борисов и Александър ван дер Белен обсъдиха обстановката на Балканите

https://dnes.dir.bg/politika/borisov

Българският премиер и президента на Австрия коментираха транспортна и дигитална свързаност и икономически растеж

Зеленчуковият пазар на ул. "Граф Игнатиев" в София няма да остане след ремонта

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/03/3173021_knijniiat_pazar_na_ul_graf_ignatiev_se_zapazva_sled/?ref=rss


След ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" зеленчуковият пазар няма да се остане, а книжният ще се върне с нова визия. Фонтанът ще бъде възстановен. Това обяви на пресконференция днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Така ще се запази духът на София, защото при реконструкцията и се предвиждат драстични промени, отбеляза тя.<br /><br />Ремонтът започва в началото на другата седмица и ще приключи до средата на октомври. "Беше сключен договор с изпълнител, който...

Президентът Радев: България е и ще бъде все по-атрактивна бизнес дестинация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845092

Президентът Радев: България е и ще бъде все по-атрактивна бизнес дестинация България е и ще бъде все по-атрактивна бизнес дестинация. Това заяви президентът Румен Радев на конференция за транспортна инфраструктура, в която участва и австрийският президент Александър Ван дер Белен. Нашите предимства са много - геостратегическото положение, най-ниската данъчна ставка в Европа - 10%, висок кредитен рейтинг,

Мари и Максимилиан – най-предпочитаните имена в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845089

Мари и Максимилиан – най-предпочитаните имена в ГерманияМари за момичета и Максимилиан за момчета – това са най-популярните имена в Германия за 2017 година. За първи път „Общество за немски език“ направи класация на най-предпочитаните имена не според тенденцията, а на базата на реално записаните бебета през миналата година. Първите 10 по популярност имена за момичета са били Мари, Софи, Мария, София,

Хулиганът, хвърлил бомбичка на ЦСКА-Левски, остава в ареста

http://www.struma.com/sinya-lampa/huliganut-hvurlil-bombichka-na-cska-levski-ostava-v-aresta_133832/

25-годишният Йордан Исаев рани двама полицаи на футболното дерби

Софийският апелативен съд остави в ареста 25-годишния Йордан Исаев.

Младежът е обвинен, че на 18 април по време на мача ЦСКА-Левски е ранил двама полицаи с бомбичка. При инцидента тежко пострада жандармериската Гергана Зашева.

Стъкло влезе в окото ѝ и имаше риск 24-годишната униформена да го загуби. Колегата ѝ Петър Иванов се размина с по-леки травми.

"Искам да се извиня на Гергана и колегата ѝ, искам лично да ѝ се извиня", каза пред...

Продължава

Демокрация в Украйна - сега или никога. Или Западът пропуска шанса

http://clubz.bg/67422-demokraciq_v_ukrajna_sega_ili_nikoga_ili_zapadyt_propuska_shansa

Руският президент Владимир Путин води световна идеологическа война срещу западните либерални и демократични ценности. Тя се води от много години и се простира от неговите непосредствени граници до Западна Европа и, разбира се САЩ, където той се намеси в президентските избори през 2016 г.

Фронтовата линия на тази идеологическа война между путинизма и демокрацията обаче остава Украйна.

След като прекарах миналата седмица в Киев, видях защо днешна Украйна е ужасена от Путин. Този славянски народ с поделено историческо и културно наследство с Русия изгражда демокрация. По време на обеда един ден слушах депутати яростно да спорят за плюсовете и минусите на един проектозакон. Това вече не се случва в Русия.

На другата сутрин се срещнах с дузина неправителствени лидери, борещи се против корупцията и дезинформацията. Украинското гражданско общество остава силно, независимо и продължава да бъде сила, способна да подчини държавата и да оформи резултатите от обществената политика. И от това почти нищо не е останало в Русия.

Друга вечер чух няколко украински политици да се оплакват от олигархичната собственост на телевизионните канали. Но един олигарх или държавата не контролират всички медии. Този вид медийна конкуренция и плурализъм вече не съществуват в Русия.

В разговор с украински правителствени представители, бизнес лидери и журналисти също видях различни оценки на темпото на икономическите и политическите реформи при президента Петро Порошенко и неговото правителство. Някои приветстваха новите мерки за децентрализация, други омаловажиха тяхното значение. Някои изтъкнаха реалните нови усилия в борбата с корупцията, други недоволстваха от бавния напредък. Някои похвалиха условията на Международния валутен фонд (МВФ) като положителна сила за реформи, други обвиниха неолибералната му ортодоксалност, че е спирачка пред икономическия растеж. Но най-впечатляващото от всичко бе самият дебат. Различни групи с противни възгледи бяха ангажирани в енергични дебати за главните въпроси на обществената политика. Това също вече не се случва особено често в Русия.

Тези конкуриращи се лидери, фракции и партии вече бързат да представят аргументите си пред избирателите, тъй като президентските избори са насрочени за догодина, а месеци по-късно ще бъдат последвани от парламентарен вот. Ето още нещо интересно. Никой не знае кой ще спечели. Точно така се смята, че трябва да работят демокрациите. И точно това не се случи на президентските избори в Русия тази година. Отдавна, още преди години, всички знаеха, че победител ще бъде Путин.

Цялата тази демократична дейност точно до границите на Русия заплашва Путин и системата му за управление. Ако украинците могат да направят така, че демокрацията да работи, те могат да вдъхновят руснаците да поискат същото. Така и Путин остава дълбоко ангажиран с подкопаването на все още крехкия украинки демократичен проект. От 4 години войските на Путин са окупирали част от Украйна и продължават да водят война срещу Киев в източната част на страната. Русия продължава да упражнява силен икономически натиск върху Украйна. И усилията на кремълската пропаганда да покажат Украйна като провалена, корумпирана държава продължават да бъдат необезпокоявани както в Украйна, така и на Запад. Дезинформационната кампания на Кремъл създава сериозни затруднения пред украинските граждански обществени организации. Те искат да продължават да разкриват корупцията и провалите на правителството, но като го правят, помагат и на руската пропаганда.

Следващата голяма битка в тази международна война на идеи ще се води по време на президентските избори в Украйна догодина. В много по-голяма степен от тази на руската намеса в нашите президентски избори през 2016 г. Кремъл и наместниците му ще подкрепят кандидати, ще сеят разделение в украинското общество и ще подхранват съмненията в свободното и честно провеждане на изборите. Колебанията за легитимността на изборния процес може да подмами някои да оспорят резултатите, като потенциално предизвикат улични демонстрации, поляризиране и може би дори насилствени сблъсъци. Много украинци през тази седмица ми казаха, че тези избори са най-важните и най-опасните в постсъветската история на Украйна.

Путин иска да използва тези избори, за да разпали хаос, безредици и съмнение в демокрацията. САЩ и нашите демократични съюзници трябва да търсим обратното - мирни, законни, свободни и честни избори. Ние не можем да останем встрани и само да се надяваме на такъв резултат. Путин следва своята антидемократична програма. Ние трябва да задълбочим нашия ангажимент сега, а не само седмици преди изборите, за да дадем тласък на каузата на демокрацията. Това означава:

♦ Първо, сериозно да финансираме антидезинформационни проекти, да насърчаваме прозрачни инициативи и програми за наблюдение на изборите в Украйна, както и да положим масирани усилия за наблюдение на вота при наближаването му.

♦ Второ, Г-7, част от която не е Русия, трябва да се ангажира публично и предварително с използването на санкции и други средства, за да накаже руската намеса в украинските избори.

♦ Трето, западните лидери трябва безусловно да заявят, че не подкрепят нито един кандидат в тези избори, а само процеса. (Чух много теории на конспирацията тази седмица как Белият дом или Брюксел ще изберат следващия президент на Украйна. Тези слухове подкопават законността на изборите.)

♦ Четвърто, западните демократични лидери трябва сега да започнат да съставят нов пакет от икономическа, военна и политическа помощ, който да бъде предоставен веднага след изборите, като така бъде подкрепен следващият демократично избран президент. Периодът веднага след вота е най-подходящият момент за извършване на най-болезнените, но необходими икономически реформи.

♦ Накрая, всички тези мерки трябда да бъдат повторени при еднакво важните парламентарни избори няколко месеца по-късно.

Свободни и честни президентски избори ще бъдат голям крайъгълен камък в демократичното консолидиране в Украйна. Затова Путин се страхува от него. И затова ние в демократичния Запад трябва да го подкрепим.

-------

* Авторът е бил посланик на САЩ в Русия от 2012 до 2014 г. В момента е директор на Института за международни проучвания "Фрийман Споли" и коментатор във в. "Вашингтон пост", където е публикувана тази статия.

Варна ще е домакин на международен турнир по плажен футбол

http://www.moreto.net/novini.php?n=373556

Варна ще бъде домакин на супер силен международен турнир по плажен футбол, научи Moreto.net. Varna International Beach Soccer Cup 2018 събира изключително класни тимове. За надпреварата у нас пристигат шампионите на Англия и Румъния - Силесия и Уест Дева, както и първенецът на Москва и участник в най-силното първенство на света, това в Русия - Новатор.

Делото срещу бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров не тръгна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845032

Делото срещу бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров не тръгнаДелото в Специализирания съд срещу бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров не тръгна заради отсъствието на адвоката на подсъдимия. Специализирано звено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура обвини през юни миналата година бившия шеф на агенцията в безстопанственост. От нея били последвали щети за АПИ в размер на 41 630 050 лв.

Отложиха делото срещу 84 миньори от Бобов дол, изправени на съд заради протест

https://www.24chasa.bg/region/article/6845069

Отложиха делото срещу 84 миньори от Бобов дол, изправени на съд заради протестПрез юли ще продължи делото срещу 84 миньори от "Въгледобив" Бобов дол - в несъстоятелност, заради участието им в протест, състоял се на 11 май 2017 година. Безпрецедентното дело е по искова молба на работодателя - "Въгледобив" Бобов дол, срещу миньорите от мините, излезли на протест, заради забавени заплати, предаде БТА.

Няма да има прекъсване в имунизациите на децата, увери здравният министър

https://petel.bg/Nyama-da-ima-prekasvane-v-imunizatsiite-na-detsata--uveri-zdravniyat-ministar__262906

Няма да има прекъсване във ваксинирането на децата според задължителния Имунизационен календар, каза пред журналисти министърът на здра...

Oправдаха бивша Мис Турция, обвинена, че е обидила жертвите на опита за преврат

https://petel.bg/Opravdaha-bivsha-Mis-Turtsiya--obvinena--che-e-obidila-zhertvite-na-opita-za-prevrat__262907

Турски съд оправда бивша Мис Турция, която бе обвинена, че е обидила жертвите на опита за преврат в страната през 2016 г. в свой коментар в "Ту...

Младежи от ЕС ще могат да кандидатстват за безплатно 30-дневно пътуване в Европа

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/03/3173069_mladeji_ot_es_shte_mogat_da_kandidatstvat_za_bezplatno/?ref=rss


Това лято 15 000 млади европейци ще имат възможността да пътуват из Европа, за да опознаят богатото културно наследство на континента, предаде пресслужбата на Европейската комисия.<br /><br />Това ще се случи благодарение на нова инициатива на Европейския съюз, наречена &quot;Открий ЕС&quot; (DiscoverEU). Пътуванията са платени с 12 милиона евро от бюджета на ЕС.<br /><br />Участниците могат да пътуват в рамките на 30 дена и да посетят между една и четири...

Куче чака стопанина си на гарата като Хачико (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6845063

Куче чака стопанина си на гарата като Хачико (Видео)Кучето Сюнсюн завладя сърцята на китайците, след като в интернет беше разпространен видеозапис как всеки ден търпеливо чака собственика си на гарата да се прибере от работа, съобщи Би Би Си. Видеоклипът с кучето вече е гледан 10 мииона пъти от края на април. Той е заснет в гр. Чунцин. Кучето не носи нашийник, нито е завързано.

500 лева еднократно ще получат джипитата, които работят в труднодостъпните райони

https://offnews.bg//zdrave/500-leva-ednokratno-shte-poluchat-dzhipitata-koito-rabotiat-v-trudnod-679907.html

Надзорният съвет на НЗОК прие методиката за месечно заплащане на работата в населени места с неблагоприятни условия - отдалечени и труднодостъпни райони, като тя предвижда еднократна помощ в размер на 500 лв. при заемане на мястото от общопрактикуващ лекар. Това обясни пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева след края на заседанието на надзорниците, съобщава БТА.

Всеки месец лекарите ще получават и допълнителни средства, които са договорени в Националния рамков договор, припомни Начева. Един лекар може да обслужва пациенти от няколко населени места.

Надзорниците са приели и разпределението на направленията в първичната и специализираната извънболнична помощ по районни каси за второто тримесечие, като Начева припомни, че районните каси имат право да разпределят до 10 на сто по-голям брой направления в зависимост от потребностите на населението.

На следващото заседание ще бъде обсъдена възможността за разсроченото плащане на задължението на НЗОК към германските здравноосигурителни фондове - средства, които НЗОК дължи за лечение на български граждани в Германия.

Във връзка с откритите нарушения в столичната болница "Св. Екатерина" Начева изрази съжаление, че темата с медицинските изделия "така ескалира в медиите" и по думите й няма никакъв проблем. След приключване на 7-дневния срок, в който болницата може да обжалва констатираните при проверката нарушения, ще бъдат наложени санкции, допълни тя.

Район „Младост“ пак е с нов кмет

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/rajon-mladost-pak-e-s-nov-kmet-6081923

След оставката на Владимир Клисуров на горещия стол сяда другият зам.-кмет на района арх. Румен Русев

Казусът кой да управлява софийския "Младост" съвсем се заплете

http://www.mediapool.bg/kazusat-koi-da-upravlyava-sofiyskiya-mladost-savsem-se-zaplete-news278649.html

Казусът с това кой да управлява софийския район "Младост" съвсем се заплете. Администрацията остана без ръководител, след като кметът Десислава Иванчева беше арестувана по подозрение за изнудване и получаване на подкуп. Назначеният за временно изпълняващ длъжността Владимир Клисуров обаче търси всякакви варианти да се отърве от поста, тъй като не иска да си "цапа ръцете" с разрешаването на строежи, които няма как да спре по законен начин. В същото време Столичната община и Столичният общински съвет обясняват как нямат механизъм да изпълнят желанието на Клисуров да прехвърли временното управление на администрацията на колегата си Румен Русев. Русев беше посочен от Иванчева като организатор на заговор срещу нея с цел да заеме поста ѝ. Сигурно е, че желанието на Клисуров общината да се управлява не от него, а от Русев ще бъде факт в четирите работни дни на следващата седмица. За този период Клисуров излиза в отпуск. Уведомлението за това е изпратено до кмета на София Йорданка Фандъкова, какъвто е редът. Клисуров е издал заповед функциите му да се поемат от арх. Румен Русев - единственият възможен вариант в момента, тъй като другият зам.-кмет Биляна Петрова също е в ареста. Не е ясно обаче как оставката на Клисуров като зам.-кмет ще бъде приета. Причината е, че по закон той може да бъде освободен само от назначилата го Иванчева. Цялата каша не само поставя под риск работата на администрацията на района, в който живеят 120 000 души, но и дава аргументи на противниците на "гражданското управление", тъй като оставя впечатление за тотален хаос в общината. Мотивите Както и във вторник, така и в четвъртък, Клисуров обясни, че е избран за временен кмет против волята си. Ден преди да бъде посочен от общинския съвет за ръководител на района, той и колегата му Русев изпратиха съвместна декларация, в която казват, че настояват за и.д. кмет да бъде избран Русев, въпреки че Иванчева беше посочила Клисуров като свой заместник. Общинските съветници предпочетоха да се съобразят с волята на арестуваната кметица с мотива, че тя все още е законният кмет на "Младост". Клисуров нямаше как да не спази решението на общинския съвет, но дни по-късно депозира оставката си. Аргументите му са, че се чувства безсилен да спре новите строежи в "Младост", които засягат зелени площи и съществуващи паркинги. Като член на инициативата "Зелен Младост" той бил против тези проекти, но в същото време няма законово основание да ги спре. В същото време се страхувал от дела, глоби, съд за неспазването на законовите процедури. Според него проблемът бил в текстовете в Закона за устройство на територията, според които живеещите около подготвяните за строителство имоти дори не се водят заинтересовани страни. "Трябва да напускам сума ти строежи", коментира Клисуров и отново заяви, че не иска "да си цапа ръцете". Той представи и евентуалните проекти за високи сгради, които ще изникнат в "Младост" след придвижването на забавените от кмета Иванчева строителни преписки. Временният кмет каза още, че за няколкото дни начело на общината подписва документи, които не са свързани със строителни проекти. Освен това е поискал от Столичния общински съвет да разгледа предложение за местен референдум за мораториум върху строителството в "Младост" за две години, докато се променят устройствените планове така, че да се защитят зелените площи. Казусът Проблемът в оттеглянето на Клисуров е, че оставката му трябва да бъде приета от Десислава Иванчева. Тя е в отпуск до 8 май. Не се знае какво ще прави след това, но при положение, че беше оставена за постоянно в ареста, вероятно ще си пусне още дни отпуск. Би трябвало с уведомлението да издаде и заповед кой да я замества. При положение, че това ще се случи в период, в който Клисуров също ще е в почивка, единствената алтернатива остава Русев. Не е ясно обаче дали Иванчева може да издава каквито и да е заповеди от ареста. Освен това Клисуров е назначен "до връщането на титуляра". Другата надежда на Клисуров е все пак Столичният общински съвет да прегласува решението си за назначаване на временен кмет и да избере Русев. Той не знае какво ще прави, ако когато се върне на работа на 14 май, все още ръководи района. Затова търси правни съвети как да напусне. Това обаче не било предателство към Иванчева, с която Клисуров се запознал покрай протестите срещу застрояване на зелена площ в квартала. Заместникът Другият зам.-кмет на района Румен Русев обясни, че ако и когато поеме временното управление на "Младост", ще пусне всички законосъобразни забавени преписки. Преди седмица той каза, че става въпрос за 200 - 300 такива, които са стояли в кабинета на Иванчева. Сега стана ясно, че те все още са там, запечатани от антикорупционната комисия. Заместниците на кметицата, както и архитектът на района дори не са ги виждали. Преписката на "Ваклин груп", заради която беше задържана Иванчева, вече била пусната. "Аз ще си изцапам ръцете, да. Не искам да изместя Иванчева. Искам да се спазва законността. Законността цапа ли ръцете", заяви Русев. Той добави, че всеки случай ще бъде внимателно проверен, за да е сигурно, че отговаря на законовите разпоредби. Ако процедурата го позволява, ще се правят и възражения срещу вече одобрените от администрацията на Столичната община проекти. Въпреки декларацията за придвижване на преписките, архитектът на района Стефан Стефанов обясни, че няма как забавената работа да бъде свършена в законовите срокове. Причината е, че всички тези преписки трябвало да минат през неговия отдел, в който работели 6 души. Дори и с обещание за наемане на 2-3 служители допълнително, според него забавяния в работата ще има поне до края на лятото. Затова той призова инвеститорите за разбиране. Арх. Стефанов също обясни, че не знае точно за какви преписки става въпрос, тъй като не ги е виждал. каза още, че заради забавянето им има заведени дела от страна на засегнатите, но също няма информация колко са те. От думите му стана ясно, че кметът Иванчева е искала сама да движи строителната документация. Според Стефанов това можело да се дължи на факта, че той и Русев били най-скоро назначени в общината и нямали време да спечелят пълното ѝ доверие.

Борисов: Да запазим добрия диалог с Турция заради споразумението за мигрантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845059

Борисов: Да запазим добрия диалог с Турция заради споразумението за мигрантитеПремиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Австрия Александър ван дер Белен, който е на официално посещение в България. Двамата обсъдиха обстановката на Балканите и перспективата пред страните от региона за постигане на стабилност, транспортна и дигитална свързаност и икономически растеж. Темата е приоритет за Българското председателство на

Обмислят да въведат тест, който определя готово ли е детето за първи клас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obmisliat-da-vyvedat-test-kojto-opredelia-gotovo-li-e-deteto-za-pyrvi-klas-2094858

Да се въведе тест, който определя готовността на детето за постъпване в първи клас, обмислят от Министерството на образованието и науката. Той няма да се провежда с цел оценяване и няма да влияе върху приема в първи клас, категорични са от ведомств

Папата срещу популистите

http://www.mediapool.bg/papata-sreshtu-populistite-news278648.html

Твърди се, че когато обсъждали съдбата на Полша в края на Втората световна война, Уинстън Чърчил предупредил Сталин да не подценява мнението на Ватикана. В отговор съветският лидер прекъснал Чърчил с въпроса: "Колко дивизии има римският папа?“. Три десетилетия по-късно предупреждението на Чърчил доказа своята далновидност: изборът на полския кардинал Карол Войтила за папа Йоан Павел ІІ през 1978 г. се превърна в първата крачка, довела до разпадането на съветския комунизъм.   В контекста на днешната разгорещена риторика около бежанската криза в Европа, популистките лидери в Централна Европа сякаш перифразират Сталин: „Колко избори може да спечели папата?“. Въпросът не е лишен от основание. В деня преди папа Франциск да издаде апостолическото насърчение[1], в което отправи посланието, че грижата за мигрантите трябва да бъде за католиците също толкова важна, колкото и съпротивата им срещу абортите, самообявилият се за защитник на християнството министър-председател на Унгария Виктор Орбан спечели убедителна изборна победа с посланието, че гостоприемството към мигрантите е по-лошо от абортите.   Защо гражданите на посткомунистическите държави с католически мнозинства останаха безразлични към посланието на папа Франциск? Защо възходът на десни партии като "Право и справедливост“ в Полша и "Фидес“ в Унгария, представящи се за носители на католическата идентичност и привличащи подкрепата на много вярващи, доведе до открит конфликт с Ватикана? Дали възходът на популизма в Централна Европа е знак за завръщането на религията или за задълбочаване на секуларизацията в обществото?   Миналата година институтът Пю публикува социологическо изследване, посветено на ролята на религията в посткомунистическите държави, което дава някои от възможните отговори. Изследването стига до извода, че възраждането на религията след края на комунизма намира различен израз в преобладаващо православните страни от Източна Европа и в католическите държави в Централна Европа. В православните страни като Русия, България и Румъния се наблюдава възход на религиозната идентичност, докато равнищата на религиозна практика остават сравнително ниски. Хората се определят като православни християни, макар рядко да ходят на църква или да четат Библията. За тях православната идентичност е свързана с националната идентичност, с чувството за гордост и културно превъзходство. Социолозите наричат този феномен „да принадлежиш, без да вярваш“.   За разлика от това, в католически страни като Полша, Унгария, Литва и Чехия процентът на зрелите хора, които се определят като католици, е намалял след края на комунизма. Нивата на посещение на църквите и другите индикатори за религиозно посвещение са като цяло по-високи, отколкото в техните православни съседки, в страните с преобладаващо католическо население обаче също се наблюдава нарастваща тенденция Църквата да се възприема като национална, а не като духовна институция.   В този контекст напрежението между Ватикана и католическите общности в Централна Европа не е изненадващо. То е свързано с новото положение на Европа в католическия свят. Свикнали сме да възприемаме католицизма като европейска религия, от известно време обаче това не е така. И докато 70% от православните християни живеят на стария континент, мнозинството католици днес са извън Европа – в Латинска Америка и все повече в Азия и Африка.   Както посочва колумнистът на Ню Йорк Таймс Рос Даутат, макар голяма част от света да е влюбена в папа Франциск, мнозина вярващи и духовници изпитват недоверие към него и се опасяват, че понтификатът му може да се окаже бедствие. Недоверието към този неевропейски папа е особено силно в Централна Европа. Много католици в Полша и Унгария гледат на папа Франциск по начина, по който твърдоглавите комунисти и партийни апаратчици гледаха на съветския лидер Михаил Горбачов по време на „горбиманията“ в края на 80-те години – като на опасен ревизионист, корумпиран от медийното внимание и заплашващ целостта и силата на тяхната вяра. Когато говорят за папата, хората в Полша обикновено имат предвид Йоан Павел II.   Все пак трудно бихме определили популистката десница и Католическата църква в Централна Европа като идеална двойка. За популистите християнството е не толкова връзка между човека и Бога, колкото връзка на една общност с друга общност. Възходът на популизма се дължи повече на страховете от разпространението на исляма, отколкото на близост с религиозните доктрини на католицизма.   Както от добрия християнин, така и от популисткия избирател се очаква да живеят в постоянен страх. Но докато християните се страхуват да не направят нещо лошо, популистките избиратели са постоянно обзети от страха, че някой друг иска да им стори нещо лошо. С други думи, страхът, проповядван от амвона, е тъкмо обратен на политиката на страх, проповядвана от популистите.   Социолозите доказват, че практикуващите католици в Полша и Унгария са по-склонни да гласуват за десните популистки партии. В същото време правителствата в Унгария и Полша не пропускат възможността да докажат привързаността си към Църквата, както на риторично, така и на политическо равнище, с мерки като строгата забрана на абортите например. Епископите от Централна Европа приветстват този подход. Възможно е обаче те да поискат да преосмислят тази политика. Романтичната връзка между Църквата и популистката десница лесно може да се превърне в духовна криза.   Католическата църква в Централна Европа е изправена пред дилемата дали може да позволи на популистките лидери да говорят не само от името на хората, но и от името на Бога. И дали това не би предизвикало антипопулистка реакция, която да се обърне и срещу Църквата? Градските либерали в страни като Полша, макар и да симпатизират на посланията на папа Франциск по въпроси като климатичните промени или моралната криза в съвременното общество, все по-често възприемат Католическата църква като противник, докато консервативните вярващи гледат на популистките политици като на свои духовни водачи. В крайна сметка възходът на популизма може да постигне това, което комунизмът не успя: развод между Църквата и обществото в Централна Европа.   [1] Апостолическо насърчение Gaudete et Exultate ("Радвайте се и се веселете“).     *Публикуваме коментара от Портал Култура.

Папата срещу популистите

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/05/03/3173041_papata_sreshtu_populistite/?ref=rss


Твърди се, че когато обсъждали съдбата на Полша в края на Втората световна война, Уинстън Чърчил предупредил Сталин да не подценява мнението на Ватикана. В отговор съветският лидер прекъснал Чърчил с въпроса: "Колко дивизии има римският папа?" Три десетилетия по-късно предупреждението на Чърчил доказа своята далновидност: изборът на полския кардинал Карол Войтила за папа Йоан Павел ІІ през 1978 г. се превърна в първата крачка, довела до разпадането на съветския комунизъм.<br...

Отнеха имущество за 306 536 лв. на мъж, продавал един апартамент на различни хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845060

Отнеха имущество за 306 536 лв. на мъж, продавал един апартамент на различни хора
С определение на Върховния касационен съд Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) конфискува собственост на стойност 306 536 лева от Валери Господинов и Красимира Господинова. Отнетото имущество се състои от недвижим имот в село Лазарци, община Елена, суми по банкови сметки,

Токът у нас е сред най-скъпите в Европа

https://frognews.bg/novini/tokat-nas-sred-nai-skapite-evropa.html

Токът в България е сред най-скъпите в Европа. Това сочи статистиката на Генерална дирекция „Енергетика“ към Европейската комисия.

Полиция предотвратила въоръжен бунт на бежанци в Баден-Вюртемберг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845061

Полиция предотвратила въоръжен бунт на бежанци в Баден-ВюртембергДо сериозни конфликти между полицията и обитателите на бежански дом в германския град Ерланген се стигна през изминалите дни. В понеделник между 150 и 200 бежанци от Африка възпрепятстваха депортацията на 23-годишен мъж от Того, като заобиколиха униформените, дошли да го отведат от дома и ги принудиха да го освободят.

До 10 г. хората могат да победят рака, стареенето, радиацията и студа

http://www.moreto.net/novini.php?n=373585

След 10 години ще е възможно създаването на клетки, имунизирани срещу вируси, рак, стареене, радиация и студ. Това обявиха водещи генетици от Genome Project. Учените подкрепят твърденията си с експеримент върху клетката на бактерията ешерихия коли (E.

Бойко Борисов се срещна с президента на Австрия Александър ван дер Белен

http://nakratko.bg/category/59/158888/


Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Австрия Александър ван дер Белен, който е на официално посещение в България.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване