Лиляна Павлова не знае, дали ще е министър след председателството

https://frognews.bg/novini/liliana-pavlova-znae-dali-shte-ministar-sled-predsedatelstvoto.html

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова не отговори на въпрос, дали ще е министър след края на европредседателството. Но за сметка на това надълго и нашироко се хвали, колко е успешно то за България.

Всеки вид национализъм води до война, заяви Юнкер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/09/3175622_vseki_vid_nacionalizum_vodi_do_voina_zaiavi_junker/?ref=rss


Трябва да направим всичко, за да се преборим с национализма и крайната десница. Национализмът се превърна в голяма политическа сила. Всяка форма на национализъм води до война. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред парламента на белгийската област Валония, предаде БТА.<br /><br />Той говори по теми от европейския дневен ред, сред които са бюджетът на ЕС, политиката по въпросите на отбраната и миграцията. Юнкер отбеляза, че все още държавите в ЕС не са...

Едва тази сутрин е поискан хеликоптер за Боян Петров

http://clubz.bg/67609-edva_tazi_sutrin_e_poiskan_helikopter_za_boqn_petrov

България е поискала хеликоптер от Китай за спасителната акция в търсене на изчезналия алпинист Боян Петров "преди 15 минути", заяви външният министър Екатерина Захариева преди заседанието на Министерския съвет тази сутрин.

В медиите се появиха информации, че това искане е било отправено още вчера, но дипломат № 1 опроверга това.

"След множество разговори от наша страна едва преди 15 минути е поискан хеликоптер, заяви Захариева, цитирана от "Фокус". - Имаме пълно съдействие от китайска страна. Горе има 5 спасители, които седят там и са в готовност да тръгнат, когато времето позволява."

"В пълна комуникация сме с институциите. Каквото имаме като връзки, всичко сме заложили и дано да го намерим жив и здрав. С нашите двама консули непрекъснато натискаме и Пекин, но това е една изключително тежка планина", добави премиерът Бойко Борисов. 

По-рано днес жената до Боян Петров - Радослава Ненова, заяви в bTV, че е в постоянна връзка с Борисов и Захариева. Според нея хеликоптерът е зареден и чака в Непал разрешение за излитане от Китай. Тя призова да се действа по-бързо, тъй като мъжът й може да има "часове, а не дни".

Лошото време обаче може да затрудни включването на хеликоптера в мисията, както и високата надморска височина.

Боян Петров, който е част от експедиция за покоряването на връх Шиша Пангма в Хималаите, е в неизвестност от 29 април - оттогава никой не го е виждал.

Вчера тръгна първият спасителен екип с трима шерпи. Те не откриха алпиниста в лагер № 1 и днес трябва да стигнат до лагер № 2.

А Радослава Ненова не губи надежда. Тя публикува следното във фейсбук:

"Да си жената на Боян Петров винаги е било чест и наказание едновременно. Последните дни прекарах в безсъние и не защото тихо се надявам, а защото не спирам да действам. Задействани са всички институции. Външно министерство са денонощно на разположение, непрекъснато обменяме информация с министър Захариева и зам. министър Георгиев които съдействат за вдигане на хеликоптер от непалска страна към Тибет. Подкрепата на премиера Б.Борисов. От тибетска страна момчетата от експедицията вече са по склоновете на Шиша Пангма...днес са се включили спасители от Китай. Ще насочим сателит за сателитна снимка на склона...имам цялата подкрепа на света. Алпийската застрахователна компания в Австрия където е застрахован Боян, също следи нещата. 

В един свят пълен с възможности, не ми казвайте, че нещо е невъзможно!"

Един е загинал при катастрофи през денонощието в страната, 11 са ранени

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6853194

Един е загинал при катастрофи през денонощието в страната, 11 са ранениПрез изминалото денонощие в страната са станали 11 тежки катастрофи, при които е загинал един човек и са ранени 11 души, съобщиха от МВР. В София са регистрирани 38 леки и едно тежко пътни произшествия, няма пострадали и

Разрив в кабинета на Мей заради Brexit

https://www.actualno.com/europe/razriv-v-kabineta-na-mej-zaradi-brexit-news_673611.html

Идеята на британския премиер Тереза Мей все пак да има митническо партньорство с ЕС и след завършването на Brexit беше посрещната „на нож” от британския външен министър Борис Джонсън. Според The Times Джонсън буквално е предизвикал Мей да го освободи от поста. Бившият кмет на Лондон е категоричен, че митническо партньорство с ЕС ще създаде „изцяло нова мрежа от бюрокрация” и ще попоречи на Великобритания да сключва търговски споразумения след окончателнот

Варна отбелязва Деня на Европа и Деня на победата над хитлерофашизма (програма)

http://www.moreto.net/novini.php?n=373898

Програмата на община Варна за 9 май – Ден на Европа и Ден на победата над хитлерофашизма е вече готова, научи Moreto.net. От 11.00 часа, утре, 9 май, е предвидено поклонение, полагане на венци с военен ритуал по случай 73 години от победата над хитлерофашизма - паметник на Осми Приморски полк От 11.

Фандъкова: Големият проблем в "Младост" беше забавянето на преписки не само в строителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6853193

Фандъкова: Големият проблем в "Младост" беше забавянето на преписки не само в строителството Големият проблем в район "Младост" беше забавянето на преписки не само в строителството, каза по Нова тв кметът на София Йорданка Фандъкова по повод новото искане на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева за отпуск, подадено от ареста . Тя даде пример с разрешително за 2 улици, което се бавило повече от година. За 2 г.

В РКИЦ се състоя предпремиера на филма „Собибор” (видео)

http://www.cross.bg/film-bulgariya-filma-1574342.html

/КРОСС/ На 08 май в 17:00 ч в препълнената зала на Руския културно–информационнен  център (РКИЦ) се състоя предпремиерата на филма  „Собибор”. Сред официалните лица бяха Посланикът на Русия в България Негово превъзходителство Анатолий Макаров, Лидерът на БСП-София Калоян Паргов. "Благодаря, че сте тук в тази зала, за да изгледаме този филм! – започна директорът на РКИЦ Павел Журавльов. В България филмът ще се излъчва в кино „Люмиер” – допълни той. „Ще говоря на руски, за да не Ви смущава моят български”  - започна представителят на Россотрудничество  в България Владимир Истреба. „Това е първият филм в история на руския кинематография, на който премиерата  върви  из целия свят.  Това е едно уникално събитие за нас. След филма „Звезда” през 2000 година, започна възстановяването на т.нар. "патриотически филми", свързани с героизма на нашия народ. Благодарение  на такива филми, трябва да се помни онази трагедия, която претърпя не само съветският народ, но и цяла Европа.   С днешния филм, трябва да осъзнаем трагедия не само на еврейския народ, но и на всички хора, които бяха засегнати от Втората световна война. Филмът вече е гледан и в САЩ, Франция, Германия, Чехия

В РКИЦ се състоя предпремиера на филма „Собибор” (видео)

http://www.cross.bg/filma-film-bulgariya-1574342.html

/КРОСС/ Вчера вечерта в препълнената  зала на Руския културно  – информационнен  център ( РКИЦ ) се състоя предпремиера на филма  „Собибор”. Сред официалните лица бяха Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, Лидерът на БСП-София Калоян Паргов.                         Благодаря, че сте тук в тази зала за да изгледаме този филм,– започна Директор на РКИЦ Павел Журавлев. В България филма ще бъде предаван в кино „Люмиер” – допълни Журавлев. „Ще говоря на руски, да не Ви смущава моя български”  - започна представител на Россотрудничество  в България Владимир Истреба. „Това е първи филм в история на руския кинематограф, на който премиерата  върви  из целия свят.  Това е едно уникално събитие за нас. След филма „Звезда” през 2000 година, започна възстановяването на така наречени патриотически филми, свързани с героизма на нашия народ”. Благодарение  на такива филми, трябва  да се помни онази трагедия която претърпя  не само „Съветския народ”, но и цяла Европа

Днес отбелязваме Деня на Европа

http://www.cross.bg/evropa-denya-otbelyazvame-1574341.html

/КРОСС/ Днес отбелязваме Деня на Европа. Знамето на Европейския съюз ще бъде издигнато на церемония пред сградата на Президентската институция . На церемонията ще присъстват президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, депутати и представители на изпълнителната власт. Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. В България той се чества от 2005 г. У нас днес празникът ще бъде отбелязан с 3D мапинг шоу в София. Спектакълът разказва за европейското културно наследство от гледна точка на днешния ден и ще бъде прожектиран от 21:30 ч. върху фасадата на Министерския съвет в София.

Онкоболната Теодора Маджарова се прибра в България

http://www.cross.bg/bulgariya-braziliya-madzharova-1574340.html

/КРОСС/ Българката Теодора Маджарова, която бе прибрана от Бразилия след алтернативно лечение, вече е в България – настанена е в болница „Токуда”. Това съобщи във „Фейсбук” съпругът ѝ Александър Русинов. Това потвърди пред bTV и генералният ни консул в Истанбул Ангел Ангелов. Вчера вечерта Теодора пристигна в Истанбул с полет от Бразилия. Със специално оборудвана линейка тя отпътува за София. Беше създаден санитарен коридор, за да може линейката бързо да се придвижи до България. Тя е пристигнала към 5 ч. сутринта в болница „Токуда” в стабилно състояние.

Барак Обама нарече изтеглянето от ядрената сделка с Иран "сериозна грешка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6853184

Барак Обама нарече изтеглянето от ядрената сделка с Иран "сериозна грешка"Бившият американски президент Барак Обама нарече решението на президента Доналд Тръмп за изтегляне на САЩ от иранската ядрена сделка "сериозна грешка", която ще подкопае глобалното доверие към Америка, предаде Асошиейтед прес. Правителството на Обама договори сделката, прлипомня агенцията. В разпространено снощи изявление Обама каза,

Черногорска журналистка беше простреляна от неизвестни нападатели

http://nakratko.bg/category/25/159174/


Нападатели простреляха и раниха независима черногорска журналистка, писала за престъпността и корупцията в малката балканска държава, предаде "Асошиейтед прес".

Банките в България масово увеличават таксите

https://www.actualno.com/business/bankite-v-bylgarija-masovo-uvelichavat-taksite-news_673597.html

На фона на падащите лихви през миналата година банките масово са вдигнали таксите. Това стана ясно, след като БНБ публикува списък на средния размер на таксите по разплащателните сметки. Поевтиняване има само при две-три платежни операции. Така например през 2017 г. банките са намалили таксата за откриване на разплащателна сметка, но пък са вдигнали тази за обслужването й. Откриването на сметка е струвало на клиентите средно 1.79 лв. при 2.16 лв. през 2016 г. А когато към сметката има и дебитна

Продължава делото за фалита на КТБ

http://www.cross.bg/deloto-hilyadi-dyma-1574339.html

/КРОСС/ Днес продължава делото за фалита на КТБ.  Специализираният наказателен съд ще трябва да започне заседанието си с изслушване на обвинителният акт. Според измененията в законодателството ни прокуратурата е длъжна да прочете дума по дума диспозитива на обвинителния акт, който е дълъг  5 хиляди страници. По изчисления на специалисти средната скорост на четене на възрастен човек е 300 думи в минута, а една страница формат А4 е със 1800 символа – това означава, че обвинението ще се чете 30 хиляди минути или 500 часа, което прави 62 работни дни и половина. Припомням, че по делото за източването на близо 3 млрд. лв. от КТБ е подсъдим бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев и още 17 души.

Трима шерпи и трима китайци търсят Боян Петров, очаква се хеликоптер от Непал

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/09/3175620_izdirvaneto_na_boian_petrov_produljava_helikopterut_e/?ref=rss


Издирването на Боян Петров продължава и днес. Трима шерпи от експедицията, с която е бил, и трима китайци, които са професионални спасители, ще се отправят към лагер 2. Те напредват бавно заради лошото време. Това разказа пред Би Ти Ви жената на алпиниста Радослава Ненова.<br /><br />Тя обясни, че вчера спасителите и шерпите са се върнали да пренощуват в базовия лагер, след като достигнали лагер 1, където не открили Петров. Днес те ще се насочат към лагер 2.<br /><br...

Предприемач съветва младежите да започнат бизнес в родните си места

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/predpriemach-syvetva-mladejite-da-zapochnat-biznes-v-rodnite-si-mesta-260742/

Така се развива икономиката и на малките населени места, заяви авторът на проекта Happy Snails Мартин Василев

В Априлци почитат паметта на новоселските мъченици, избити от турската войска през 1876 г.

http://nakratko.bg/category/58/159173/


В град Априлци със света литургия, молебен и литийно шествие ще бъде почетена паметта на новоселските мъченици, избити в манастира "Света Троица" при потушаването на Новоселското въстание през 1876 г. През 2011 г.

България се класира за финала на Евровизия

http://www.moreto.net/novini.php?n=373899

България се класира за финала на песенния конкурс "Евровизия" на 12 май в Лисабон на състоялия се тази нощ първи полуфинал, съобщи сайтът eurovisionworld.com. България се представя с песента "Bones", изпълнена от група "Equinox", съставена от Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл.

България отива на финала на Евровизия

http://www.cross.bg/finala-beshe-evroviziya-1574338.html

/КРОСС/ България отива на финала на Евровизия на 12 май. Страната ни беше представена от специално формираната група „Екуинокс“ с песента „Кости“ в първия полуфинал на конкурса. Гласовете на зрителите спечелиха Жана Бергендорф, Владимир Михайлов от „Сленг“, който беше бек вокалист на Кристиян Костов миналата година, вокалният педагог Георги Симеонов, и американците Трей Кембъл и Джони Мануел, подкрепени от бек вокалистката Миа Ди. 10 от 19-те кандидати тази вечер песни отиват на финала. Освен България, се класират още Австрия, Естония, Кипър, Литва, Израел, Чехия, Албания, Финландия и Ирландия.

Чужденец за България: Демокрация плюс безнаказаност е възможно най-лошата форма

http://www.eurochicago.com/2018/05/slatinski-bg/

При тоталитаризма, ако един ръководител на институция е с тоталитарно мислене, то като част от тоталитарната система от структури - политически, обществени и силови, този ръководител е ограничен в действията си. При демокрацията, ако един ръководител на институция е с демократично мислене, то като част от мрежа от демократични структури, норми и ценности, той е ограничен в действията си. Но ако при демокрацията един ръководител има тоталитарно мислене, той фактически в своята институция разполага с безпределна власт, нищо не може да го спре и озапти. Ваш много сериозен проблем е, че масово като ръководители в демократични институции са се настанили ХОРА С ТОТАЛИТАРНО МИСЛЕНЕ - по манталитет сталинисти, дучета, фюрерчета, диктаторчета. За тях демокрацията е идеалната форма на виреене - хем законно назначени, хем напълно безконтролни.

Жената до Боян Петров: Ако той е някъде и чака - има часове, а не дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6853185

Жената до Боян Петров: Ако той е някъде и чака - има часове, а не дни„Поддържам връзка с министъра на външните работи Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов. Трябва да се действа много бързо и нямаме време за бюрокрация. Трябва натиск, за да се задействат наистина бързо нещата. Ако Боян Петров е някъде и чака, той има часове, а не дни”, каза жената до алпиниста Радослава Ненова пред Би Ти Ви.

Да си спомним за Луи дьо Фюнес – актьорът с лице, създадено да усмихва (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/da-si-spomnim-za-lui-dio-fiunes-aktioryt-s-lice-syzdadeno-da-usmihva-snimki-2095754

Кралят на комедията. По този начин френският актьор Луи дьо Фюнес е записал името си със златни букви в историята на киното. Той остава любимец на милиони хора по света, които се превиват от смях при спомена за емблематичната му роля на полицая Крюшо

Продължава делото за фалита на КТБ

http://nakratko.bg/category/60/159172/


Днес продължава делото за фалита на КТБ.  Специализираният наказателен съд ще трябва да започне заседанието си с изслушване на обвинителният акт.

Панама отзова посланика си от Венецуела

https://www.actualno.com/america/panama-otzova-poslanika-si-ot-venecuela-news_673610.html

Посланикът на Панама във Венецуела Мигел Мехиа ще се върне в Каракас на 9 май, предаде агенция ЕФЕ като се позова на източник в панамското външно министерство. Мехиа бе отзован от Венецуела в началото на април, след като правителството на Венецуела реши да спре за 90 дни икономическите и финансови отношения с десетки панамски юридически и физически лица. Властите във Венецуела също бяха извикали посланика си от Панама, предаде БГНЕС. Освен това Каракас реши да да спре полетите на панамската ав

Грандиозен парад на Червения площад за Деня на победата

https://dnes.dir.bg/svyat/grandiozen-parad-na-cherveniya-ploshtad-za-denya-na-pobedata

Днес се навършват 73 години от окончателната капитулация на хитлеристка Германия

Хашим Тачи ще се срещне днес с Ангела Меркел да обсъдят отношенията с Прищина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6853179

Хашим Тачи ще се срещне днес с Ангела Меркел да обсъдят отношенията с ПрищинаКосовският президент Хашим Тачи ще се срещне днес с германския канцлер Ангела Меркел, с която ще разговаря за продължаването на диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, предаде Танюг. Срещата ще се състои в момент, когато Германия очаква Белград и Прищина да подпишат правнообвързващо споразумение за нормализиране на

Емил Димитров-Ревизоро: Премиерът каза, че се чувства уморен и много хора започнаха да тренират

https://dnes.dir.bg/politika/emil-dimitrov-revizoro-premierat-kaza-che-se-chuvstva-umoren-i-mnogo-hora-zapochnaha-da-trenirat

Когато има опасност от война, цените на горивата растат. Финансовите министри се радват, защото хазната се пълни от ДДС, анализира шефът на парламентарната комисия за борба със сивата икономика

Русия отбелязва Деня на победата с парад

http://www.cross.bg/moskva-pobedata-nebeto-1574336.html

/КРОСС/На 9 май се отбелязва годишнината от края на Втората световна война. Денят на победата е официален празник в Русия и в бившите съветски републики. Днес, когато се навършват 73 години от окончателната капитулация на хитлеристка Германия, за тържествения парад в Москва са предвидени над 8 милиона евро, включително и за разчистване на облаците в небето. У нас за трета поредна година ще марширува „Безсмъртният полк", в който ветерани от войните, близки и роднини на загиналите в антифашистката борба напомнят за тях, носейки техни снимки. През май 1945 година с подписване на капитулацията на нацистка Германия, завършва Втората световна война. В нея участват над 50 държави, а военните действия се водят на териториите на 40 държави на различни континенти. Загиват приблизително 57 милиона души. България също дава десетки хиляди жертви. В Русия 73-та годишнина от края на Втората световна война ще бъде отбелязана в 27 града. Гвоздеят в празненствата ще бъде парадът на Червения площад в Москва. 13 хиляди души, 159 единици техника и 75 самолети и вертолети ще вземат участие в парада в Москва по повод 9 май - деня на победата. Според руските медии очакването е това да бъде най-мащабният парад, правен в Москва. От руското министерство на отбраната съобщават, че са се погрижили да разчистят небето от облаци, така че метеорологичните условия да не пречат за провеждането на парада. Очаква се той да започне в 10

Онкоболната Теодора Маджарова се прибра в България

http://nakratko.bg/category/58/159171/


Българката Теодора Маджарова, която бе прибрана от Бразилия след алтернативно лечение, вече е в България – настанена е в болница „Токуда”. Това съобщи във „Фейсбук” съпругът й Александър Русинов.

Радослава Ненова: Нямаме време за бюрокрация, Боян е някъде и чака

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/radoslava-nenova-niamame-vreme-biurokratsiia-boian-niakade-chaka.html

„Поддържам връзка с министъра на външните работи Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов. Трябва да се действа много бързо и нямаме време за бюрокрация. Трябва натиск, за да се задействат наистина бързо нещата. Ако Боян Петров е някъде и чака, той има часове, а не дни”, каза жената до алпиниста Радослава Ненова.

Радослава Ненова: Нямаме време за бюрокрация, Боян е някъде и чака

https://frognews.bg/novini/radoslava-nenova-niamame-vreme-biurokratsiia-boian-niakade-chaka.html

„Поддържам връзка с министъра на външните работи Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов. Трябва да се действа много бързо и нямаме време за бюрокрация. Трябва натиск, за да се задействат наистина бързо нещата. Ако Боян Петров е някъде и чака, той има часове, а не дни”, каза жената до алпиниста Радослава Ненова.

Днес отбелязваме Деня на Европа

http://nakratko.bg/category/25/159170/


Днес отбелязваме Деня на Европа. Знамето на Европейския съюз ще бъде издигнато на церемония пред сградата на Президентската институция .

Откраднаха детската количка на близнаци във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6853178

Откраднаха детската количка на близнаци във ВарнаНеизвестен мъж открадна детска количка за близнаци от вход на жилищна кооперация в центъра на Варна, разказва БНТ. Крадецът е заснет от камерата на магазин за очила.  "Количката се заключваше с катинар, с дебела верига във входа на блока. Там количката стоеше година и 10 месеца, никой не я беше пипал. Вратата на входа се заключва и с ключ, и с чип.

Крупна кражба! Бързи пръсти отмъкнаха 4300 лева от мъж в заведение

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%80%d1%83%d0%bf%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b1%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%b7%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%bc%d1%8a%d0%ba%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-43/

Бързо полицейско производство е започнато вчера в РУ Кюстендил срещу 34-годишен мъж, който е откраднал якето на собственика на заведение в кв. „Изток“ в града.

В якето е бил портфейл с 4280 лв. /по данни на заявителя/. Извършителят е установен при незабавни издирвателни действия, предприети от полицаите веднага след подаването на сигнала.

За случая е уведомен дежурен прокурор. Сн. илюстративна

Материалът Крупна кражба! Бързи пръсти отмъкнаха 4300 лева от мъж в заведение е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Алпинисти, оцелели в невъзможни условия

https://www.actualno.com/society/alpinisti-oceleli-v-nevyzmojni-uslovija-news_673608.html

Не са малко случаите, в които катерачи оцеляват в невъзможна обстановка. Някои от най-забележителните истории. Шансовете на Боян Петров да е добре след опита му да изкачи връх Шиша Пангма съвсем не са малки. За това говорят следните случаи: През юни 1970 г. – Легендата Райнхолд Меснер изчезва под Нанга Парбат. В неизвестност е точно шест дни, но оцелява. Въпреки лошото време, успява да стигне един от лагерите. Май 1984 г. – Точно преди 34 години Методи Савов и Иван Вълчев и

Борис Петров: България е готова да бъде приета в ЕRМ II

https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/boris-petrov-bylgariia-e-gotova-da-byde-prieta-v-erm-ii-260559/

Волята на повечето българските граждани е да видим категорични политически стъпки за влизане в еврозоната, посочва финансистът

Русия: Разочаровани сме от решението на САЩ да напуснат иранската ядрена сделка

http://www.cross.bg/iran-mezhdynarodnoto-reshenieto-1574334.html

/КРОСС/ Русия е дълбоко разочарована от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение, заяви руското външно министерство, според което това решение е грубо погазване на международното право, предаде Франс прес. "Дълбоко сме разочаровани от решението на американския президент за едностранно оттегляне от споразумението и възстановяване на американските санкции срещу Иран. Изключително сме обезпокоени, че САЩ за пореден път действат против становището на повечето държави и грубо погазват нормите на международното право", се казва в изявлението. Според Москва това решение на Тръмп "е поредното доказателство, че Вашингтон е неспособен да води преговори, а американските критики към законната ядрена дейност на Иран служат само за уреждане на политически сметки" с Техеран. "Няма и не може да има никаква причина да се подкопае споразумението, което е доказало ефикасността си. Иран стриктно спазва задълженията си и това редовно се потвърждава от Международната агенция за атомна енергия, а САЩ уронват международното доверие в тази организация", заявява руското дипломатическо ведомство, цитирано от Ройтерс. Министерството добавя, че Русия има готовност за по-нататъшно взаимодействие с другите страни по иранското ядрено споразумение (Китай, Франция, Великобритания и Германия) и че ще продължи активно да развива двустранното сътрудничество и политическия диалог с Иран, отбелязва ТАСС.

Надежда за Боян: Алпинисти, оцелели в невъзможни условия

https://petel.bg/Nadezhda-za-Boyan--Alpinisti--otseleli-v-nevazmozhni-usloviya-__263686

  Не са малко случаите, в които катерачи оцеляват в невъзможна обстановка. Някои от най-забележителните истории. Шансовете на Боян Петро...

Жесток спор в ефира: Гала показа учебника, в който „Св.Георги” е представен като ромски светец и...

https://petel.bg/ZHestok-spor-v-efira--Gala-pokaza-uchebnika--v-koyto----Sv-Georgi----e-predstaven-kato-romski-svetets-i---__263687

Току що в предаването на Гала „На Кафе” по Нова Тв водещите и гостенката й Кали коментираха разпалено реакцията на майка, която изразява ...

Бойко Борисов: Дай Боже, да намерим Боян Петров жив и здрав!

https://petel.bg/Boyko-Borisov--Day-Bozhe--da-namerim-Boyan-Petrov-zhiv-i-zdrav-__263688

Полагаме всички възможни усилия, за да намерим нашия алпинист Боян Петров. Това заяви в началото на заседанието на Министерски съвет пре...

"България спортува 2018" и във Варна

https://petel.bg/Balgariya-sportuva-2018-i-vav-Varna__263689

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ СПОРТ ЗА ВСИЧКИ организира за 26-ти пореден път Световен ден на предизвикателството - "България спортува ‘2018", с финан...

Ето при кои професии ще има ръст на доходи след 20 г.

https://petel.bg/Eto-pri-koi-profesii-shhe-ima-rast-na-dohodi-sled-20-g-__263690

Снимка: Булфото, архив Най-важни ще са езиковите и математически умения, смята Красимир Вълчев Няма как да знаем от какви специалисти щ...

Нагъл крадец задигна детска количка за близнаци

https://petel.bg/-Nagal-kradets-zadigna-detska-kolichka-za-bliznatsi__263691

Неизвестен мъж открадна детска количка за близнаци от вход на жилищна кооперация в центъра на Варна. Крадецът е заснет от камерата на маг...

Дрогиран 25-годишен мъж се качи на „Ягуар“ в Бургас, но се оказа с номер на...

https://petel.bg/Drogiran-25-godishen-mazh-se-kachi-na----YAguar----v-Burgas--no-se-okaza-s-nomer-na-----__263692

Снимка: Булфото В района на надлеза на ул. „Иван Вазов“ в посока ул. „Индустриална“, служители от първо Районно управление – Бургас сп...

Лекар обясни какво може да се случи с Боян заради диабета му и колко е подготвен алпинистът

https://petel.bg/Lekar-obyasni-kakvo-mozhe-da-se-sluchi-s-Boyan-zaradi-diabeta-mu-i-kolko-e-podgotven-alpinistat-__263693

Снимка: фейсбук Продължава издирването на алпиниста Боян Петров около връх Шиша Пангма, част от Хималаите. Вече трима шерпи и трима кит...

Журналисти напуснаха пресконференция в Германия, отказаха им отговор на въпроси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6853169

Журналисти напуснаха пресконференция в Германия, отказаха им отговор на въпросиЖурналисти напуснаха пресконференция в Германия, след като националистическата партия "Алтернатива за Германия" реши да откаже въпроси на репортер, предаде Асошиейтед прес. Депутати от подразделението на партията в провинция Бранденбург казаха в началото на пресконференцията, че няма да приемат въпроси от репортер на вестник "Билд".

Мартин Скорсезе и Кейт Бланшет откриха фестивала в Кан

http://www.mediapool.bg/martin-skorseze-i-keit-blanshet-otkriha-festivala-v-kan-news278867.html

Американският кинорежисьор Мартин Скорсезе и австралийската актриса Кейт Бланшет, която е тазгодишният председател на журито, обявиха 71-ия кинофестивал в Кан за открит, съобщи Франс прес. Това е първото издание на форума след избухването на скандала с американския продуцент Харви Уайнстийн.   "Споделяме страст към киното, всички сме тук, за да честваме седмото изкуство", обяви режисьорът на "Шофьор на такси", който заедно с Кейт Бланшет откри снощи официално 12-дневния фестивал на киното.   Скорсезе ще получи наградата "Златна карета" за цялостно творчество. Тази награда се връчва в началото на паралелната секция на фестивала "Петнайсетдневка на режисьорите".   Сред другите членове на журито са френската актриса Леа Сейду, американската актриса Кристен Стюарт, американската режисьорка Ава Дюверне, френският режисьор Робер Гедигян, канадският режисьор Дени Вилньов и руският режисьор Андрей Звягинцев.   "Златната палма" на Фестивала в Кан ще бъде връчена на 19 май. За нея се състезават 21 филма. Извън конкурсната програма е предвидена премиерата на "Соло: История от Междузвездни войни".   Тази година организаторите са предвидили пускането на специална телефонна линия, на която жертвите на сексуално насилие да споделят какво им се е случило. Тазгодишната селекция се е постарала да включи във феста повече жени режисьори.   Освен това сто жени ще дефилират по червения килим на кинофестивал в Кан в знак на солидарност с жертвите на сексуално насилие в Холивуд.   Дамската акция е предвидена за събота.  

Дете пострада при катастрофа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373873

На кръстовището на бул. «Цар Освободител» и бул. «Хр. Смирненски», е възникнало ПТП. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Водачка на 37 г. при маневра за завой наляво от лента, обособена за движение направо, не пропуска и блъска мотоциклет, който се движи в права посока на зелен сигнал на светофарната уредба.

Започва поетапното спиране на движението по АМ ”Тракия”

https://frognews.bg/novini/zapochva-poetapnoto-spirane-dvijenieto-trakiia.html

Започва поетапното спиране на движението по магистрала ”Тракия”, в отсечката между Пловдив и Стара Загора, посока Бургас. Леките автомобили и автобусите ще се пренасочват в платното в посока София, където движението ще е двупосочно.

Класация на Форбс: Китайският президент най-влиятелен в света, Путин е след него

https://offnews.bg//sviat/klasatcia-na-forbs-kitajskiat-prezident-naj-vliatelen-v-sveta-putin-680202.html

Президентите на Китай, Русия и САЩ са най-влиятелните хора в света. Това показва новата класация на списание "Форбс" за 2018 г.

Списанието отбелязва, че в списъка са включени 75 души, които "определят хода на събитията в света".

На челна позиция е китайският лидер Си Дзинпин, следван от Владимир Путин, който в продължение на четири години беше на първо място. Трети е Доналд Тръмп.

За първи път в списъка влизат влиятелни личности като престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който е на осма позиция; Джеръми Пауъл, председател на Федералния резерв (единадесета позиция); френския президент Еманюел Макрон (дванадесета позиция); председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (33-то място) и други.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел (четвърто място) остава най-влиятелната жена в света.

В десетката влизат Джеф Безос, папа Франциск, Бил Гейтс, Мохамед бин Салман, Нарендра Моди и Лари Пейдж.

Клип, в който рапър убива наред, завладя Америка (ВИДЕО)

http://clubz.bg/67607-klip_v_kojto_rapyr_ubiva_nared_zavladq_amerika_video

Американският рапър Доналд Глоувър, познат в музикалните среди като Чайлдиш Гамбино (Childish Gambino), главоломно се изкачва в YouTube с новата си песен This is America („Това е Америка“). Преди година Глоувър бе отличен с награда „Грами“ за арендби изпълнение, а сега е на върха с парче, в чието видео се размахват оръжия, намеци за дискриминация и убийства – и не е съвсем от обичайните рап клипове от гетото.

„Гардиън“ нарече песента „сатиричен шедьовър“, цяла Америка я обикна на мига, а клипът събра 10 млн. гледания за по-малко от 24 часа. Какво се крие обаче зад видеото на Доналд Глоувър? Някои твърдят, че това е „театрална постановка с брилянтна хореография“ – действието се развива в огромен склад, където Глоувър танцува около назряващ бунт и завършва видеото с комплексна дисекция на насилието с оръжие и американския расизъм. Различни тълкувания на клипа вече започнаха да циркулират в мрежата.

В сцената в началото, преди да застреля музикант с покрита с чувал глава, Глоувър се усмихва гротескно и заема пози, които накараха някои фенове в туитър да направят паралел между изпълнението на рапъра и карикатурата на тъмнокожия герой Джим Кроу, родил се по времето на сегрегацията. Други предполагат, че целият клип е упрек към чернокожите изпълнители, в това число и към самия Глоувър, че все още влизат в стереотипни роли, за да привличат приходи с изпълненията си.

По-нататък видеото продължава с разстрела на цял госпъл хор. Един от стиховете, който пее хорът, гласи: „Баба ми казваше: изкарвай си парите, черни човече!“, но след края на думите усмивката на лицето на персонажа на Глоувър се заменя с апатия – той взема автомат и разстрелва госпъл певците, докато на заден фон върви рефренът „Това е Америка“. Според анализатори сцената е поместена в клипа, за да демонстрира умората на рапъра от опитите му да натрупа богатство, да използва черната култура като извор на пари и да остане духовно извисен в ера на насилие и стрелба.

Докато Гловър и група танцьори в ученически униформи продължават „сатиричния шедьовър“ с пародия на известни танцови движения, наложени от безсмислени, но пък популярни клипове, зад тях се развива бунт. Полиция разгонва протестиращите и безмилостно се опитва да въдвори ред.

Хореографката на видеото Шери Силвър сподели коментар на потребител в туитър, вероятно в израз на съгласие с неговото мнение.

„Танцовите движения на Чайлдиш Гамбино разсеяха всички нас от лудостта, която се случваше на фона на видеото, и точно това е тезата, която той опитва да прокара“, коментира видеото фенът.

В клипа се преплитат десетки препратки към събития от американския обществен и политически живот, случили се наскоро. Един от тях напомня за смъртта на Стивън Кларк, застрелян неотдавна от полицията в Сакраменто. Тогава полицаите се оправдаха, че са стреляли при самозащита, защото сметнали, че телефонът в ръката на задържания е оръжие.

След броени дни ще видим Доналд Глоувър в „Соло: История от „Междузвездни войни“ в образа на Ландо.

 

 

"Площад Славейков"

САЩ с първи конкретни мерки срещу Иран - в областта на авиацията

https://www.actualno.com/america/sasht-s-pyrvi-konkretni-merki-sreshtu-iran-v-oblastta-na-aviacijata-news_673606.html

Министерството на финансите на САЩ потвърди, че отменя т.нар. експортни лицензи за доставка на самолети в Иран. Това стана веднага след като Доналд Тръмп обяви, че САЩ излиза от ядреното споразумение с Иран. Издадените лицензи на Boeing и Airbus ще бъдат оттеглени, заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин. Авиокомпанията IranAir беше поръчала 200 пътнически самолета на стойност 38,3 милиарда долара, включително 100 самолета от Airbus, 80 от Boeing и още 20 от ATR. Всички те зависят о

Дванайсет града в страната посрещат Нощта на литературата

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/05/09/3175508_dvanaiset_grada_v_stranata_posreshtat_noshtta_na/?ref=rss


Дванайсет български града ще се включат в европейската инициатива "Нощ на литературата" днес. Щафетни четения на съвременна европейска преводна литература ще има между 18 и 22 ч. в Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.<br /><br />За пръв път тази година празникът се обръща и към българската литература в превод. Български автори ще звучат на различни европейски езици, а записите ще могат да бъдат...

Френски вестник: Тръмп взе поредното си ирационално решение, засягащо целия свят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6853173

Френски вестник: Тръмп взе поредното си ирационално решение, засягащо целия святИзявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че страната му се изтегля от ядреното споразумение, е поредното ирационално решение, засягащо интересите на Америка и на света, пише френският в. "Либерасион". Нито целувките на френския президент Еманюел Макрон, нито по-хладните доводи на германската канцлерка Ангела Меркел,

Европа ще се опита да спаси сделката с Иран след излизането на САЩ

http://www.mediapool.bg/evropa-shte-se-opita-da-spasi-sdelkata-s-iran-sled-izlizaneto-na-sasht-news278866.html

Разочарованите европейски партньори на американския президент Доналд Тръмп ще се опитат да спасят ядрената сделка с Иран, след като той изтегли САЩ от нея.    "Споразумението не е мъртво", заяви френският външен министър  Жан-Ив Льо Дриан и съобщи, че  първите дипломати на  Франция, Германия и Великобритания ще се срещнат на 14 май с представители на Техеран, за да обсъдят как да се запази споразумението.     Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви от своя страна, че Иран няма да остане в споразумението без "солидни гаранции" от страна на Европа, след като американският президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от него.   По-рано президентът Хасан Рохани каза, че иска да обсъди въпроса с европейците, китайците и руснаците, за да реши дали страната му има интерес да остане в споразумението.    В същото време той заплаши, че ако тези преговори не дадат резултат, страната му е готова да възобнови неограниченото промишлено обогатяване на уран.   Решението на Тръмп очаквано обтегна отношенията му с европейските партньори, а Москва го обвини, че не е способен да води преговори. Турция, която е ключов играч в Близкия изток, от своя страна предупреди, че то може да провокира нови конфликти.   Европа е решена да запази сделката   Лидерите на Франция, Великобритания и Германия излязоха с обща позиция, в която посочиха, че са решени да продължат да прилагат сегашното и да работят за по-обхватно споразумение, съобщи Франс прес.   "Ще останем страни по споразумението. Правителствата ни остават решени да гарантират прилагането на споразумението и ще работят за това с останалите ангажирани с него страни. Приканваме САЩ да се съхранят структурите на споразумението и да се избегне всякаква мярка, която би попречила на пълното му прилагане от другите страни", се казва в съвместно изявление на Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел.   Тримата лидери  изразяват съжаление и безпокойство след решението на Тръмп да се изтегли от иранското ядрено споразумение, което по думите им "е от особено значение за споделената ни сигурност", и напомнят, че Международната агенция за атомна енергия смята, че Иран продължава да спазва ангажимента си да не разработва ядрено оръжие. Последното се оспорва от САЩ и Израел.   Тримата европейски лидери призовават Иран да прояви сдържаност в отговора си на американското решение и да продължи да спазва задълженията си по споразумението. В замяна Техеран ще продължи да се възползва от отмяната на икономическите санкции от другите страни по документа, обещават те.   ЕС е решен да съхрани иранското ядрено споразумение и съжалява за решението на президента Тръмп да изтегли САЩ от него, заяви шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.   Иранското споразумение "изпълнява целта си да гарантира, че Иран няма да разработва ядрени оръжия и ЕС е решен да го съхрани", каза Могерини.   Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят излизането на САЩ от ядрената сделка и агресивната търговска политика на Вашингтон и по време на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София на 17 май, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър.   "Реалната политика на Доналд Тръмп, иранската сделка и търговията ще се сблъскат с единен подход на Европа. Лидерите на ЕС ще обсъдят и двата въпроса на срещата на високо равнище в София идната седмица", заяви Туск.   Техеран може да засили ядрената си програма   Аятолах Али Хаменей нарече "глупаво и повърхностно" изказването на Тръмп и го обвини, че лъже.   "Снощи чухте, че президентът на Америка направи някои глупави и повърхностни коментари. Той изрече може би над 10 лъжи в изказването си. Заплаши режима и народа, заявявайки, че ще направи едно или друго. Г-н Тръмп, от името на иранския народ ви казвам: сбъркахте", посочи на сайта си Хаменей.   Аятолахът, най-висшата ръководна инстанция в Иран, неохотно подкрепи иранската ядрена сделка и многократно е критикувал публично САЩ, че не изпълняват ангажиментите си по договора, отбелязва Ройтерс.   В същото време президентът Рохани коментира, че "от този момент споразумението е между Иран и пет страни", имайки предвид Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия.   Той добави, че Иран е страна, която спазва задълженията си, а САЩ са страна, която никога не ги спазва.   Ръководителят на иранската парламентарна комисия за национална сигурност и външна политика Алаедин Боруджерди съобщи от своя страна, че парламентът се готви да увеличи разходите за балистичната програма на страната.   Съгласно сключеното през 2015 г. ядрено споразумение Иран се ангажира в продължение на 15 години да не обогатява уран до повече от 3,67 процента за гориво за ядрени централи и да не притежава повече от 300 кг уран. При по-висока степен на обогатяване и при достатъчни количества уранът може да се използва за изработване на ядрена бомба, отбелязва АФП.   Москва: Вашингтон е неспособен да води преговори    От руското външно министерство посочиха, че Москва е дълбоко разочарована от решението на Тръмп,  което е "грубо погазване на международното право".   Според Москва това решение на Тръмп "е поредното доказателство, че Вашингтон е неспособен да води преговори, а американските критики към законната ядрена дейност на Иран служат само за уреждане на политически сметки" с Техеран.   "Няма и не може да има никаква причина да се подкопае споразумението, което е доказало ефикасността си. Иран стриктно спазва задълженията си и това редовно се потвърждава от Международната агенция за атомна енергия, а САЩ уронват международното доверие в тази организация", заявява руското дипломатическо ведомство, цитирано от Ройтерс.   Министерството добавя, че Русия има готовност за по-нататъшно взаимодействие с другите страни по иранското ядрено споразумение (Китай, Франция, Великобритания и Германия) и че ще продължи активно да развива двустранното сътрудничество и политическия диалог с Иран, отбелязва ТАСС.   Турция предупреди за възможни конфликти   Анкара от своя страна предупреди за възможни нови конфликти след решението на Тръмп.   "Едностранното изтегляне на САЩ от ядреното споразумение е решение, което ще предизвика нестабилност и нови конфликти", написа в Туитър говорителят на турското президентство Ибрахим Калин.   Той добави, че Турция ще продължи решително да се противопоставя на всякакви видове ядрено оръжие.   Турция ще продължи да търгува с Иран и не възнамерява да се отчита за това пред когото и да било, заяви турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи малко след обявеното от Тръмп предстоящо възобновяване на американските икономически санкции срещу Техеран, предаде ТАСС.   Във вторник вечерта американският президент Доналд Тръмп обяви, че оттегля САЩ от ядрената сделка с Иран въпреки предупрежденията на западните си партньори и Москва да не прави това.    Той каза, че Вашингтон ще възобнови санкциите срещу Техеран, които бяха в сила преди администрацията на предшественика му Барак Обама да сключи сделката с Иран през 2015 година.   Малко по-късно иранският президент Хасан Рохани каза, че Иран ще остане в ядреното споразумение без САЩ. Той добави, че Техеран е изпълнявал всичките си задължения и предстои да обсъди ситуацията с европейските страни, Русия и Китай.   В същото време Рохани заплаши, че ако тези преговори не дадат резултат, Техеран е готов да възобнови неограничено промишлено обогатяване на уран.

Лидерите на ЕС ще обсъдят в София излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран

http://www.mediapool.bg/liderite-na-es-shte-obsadyat-v-sofiya-izlizaneto-na-sasht-ot-yadrenata-sdelka-s-iran-news278866.html

Лидерите на ЕС ще обсъдят излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран и агресивната търговска политика на Вашингтон на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София на 17 май, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър.   "Реалната политика на Доналд Тръмп, иранската сделка и търговията ще се сблъскат с единен подход на Европа. Лидерите на ЕС ще обсъдят и двата въпроса на срещата на високо равнище в София идната седмица", заяви Туск.   Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че ще работи за по-широко споразумение за иранската ядрена дейност, балистична програма и регионална политика след оповестеното изтегляне на САЩ от сключеното през 2015 г. споразумение. Макрон написа в Туитър, че Франция, Германия и Великобритания съжаляват за американското решение и "ще работят заедно" за "по-широко" споразумение, предаде Франс прес.   Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини призова международната общност да се придържа към ядреното споразумение, въпреки изтеглянето на САЩ от него.    Могерини каза, че е обезпокоена особено от обявяването на нови санкции тази вечер. ЕС е "решен да запази" ядреното споразумение, увери Могерини.   Британската министър-председателка Тереза Мей също каза, че съжалява за решението на президента Тръмп.   Във вторник вечерта американският президент Доналд Тръмп обяви, че оттегля САЩ от ядрената сделка с Иран въпреки предупрежденията на западните си партньори и Москва да не прави това.  Той каза, че Вашингтон ще възобнови санкциите срещу Техеран, които бяха в сила преди администрацията на предшественика му Барак Обама да сключи сделката с Иран през 2015 година.   Малко по-късно иранският президент Хасан Рохани каза, че Иран ще остане в ядреното споразумение без САЩ. Той добави, че Техеран е изпълнявал всичките си задължения и предстои да обсъди ситуацията с европейските страни, Русия и Китай.   В същото време Рохани заплаши, че ако тези преговори не дадат резултат, Техеран е готов да възобнови неограничено промишлено обогатяване на уран.  

Онкоболната Теодора Маджарова се прибра в България

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/09/3175619_onkobolnata_teodora_madjarova_se_pribra_v_bulgariia/?ref=rss


Онкоболната българка Теодора Маджарова е пристигнала рано тази сутрин в София. Това заяви за Нова телевизия българският консул в Турция Ангел Ангелов. Маджарова излетя вчера от Сао Пауло към Истанбул. От най-големия турски град пък беше транспортирана с линейка.<br /><br />"Състоянието на Теодора беше стабилно в Истанбул и вече е в България. Тук получихме пълно съдействие от турските власти", обясни Ангелов.<br /><br />Здравословното състояние на Маджарова се...

Проф. Стоев: Днес може да се случи чудо, макар че още няма следа от Боян Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6853170

Проф. Стоев: Днес може да се случи чудо, макар че още няма следа от Боян ПетровТова е най-лошата ситуация, която мога да си представя. Боян Петров определено бедства, въпросът е къде. Днес е един прекрасен ден да се случи чудо, каза пред Нова тв проф. Павел Стоев. По повод проекта "Българин на 14 осемхилядника" той каза, че това е била една от най-големите му цели, но никога не се е възприемал като герой.

Мъничкият "Лес Ербиер" не стори чудо, но вдигна купата

https://dnes.dir.bg/futbol/manichkiyat-les-erbier-ne-stori-chudo-no-vdigna-kupata

ПСЖ сравнително лесно спечели финала срещу тима от трета лига и направи требъл

Спортът по телевизията днес

https://dnes.dir.bg/drugi/sportat-po-televiziyata-dnes-19

Финал за Купата на България - това е основното събитие в менюто

Простреляна е черногорска журналистка

http://www.mediapool.bg/prostrelyana-e-chernogorska-zhurnalistka-news278865.html

Нападатели простреляха и раниха независима черногорска журналистка, писала за престъпността и корупцията в малката балканска държава, съобщи "Асошиейтед прес".   49-годишната Оливера Лакич, журналист от вестника "Черногорски вести", е била ранена в крака пред дома си в столицата Подгорица.    Лакич е откарана в болница и няма опасност за живота й. Нападателят се издирва, заяви Веско Дамянович, директор на черногорската полиция.   "Веднага щом получихме информацията, отцепихме района на стрелбата. Започнахме разследване. Блокирахме всички изходи и входове към града."   Преди шест години Лакич бе пребита, след като публикува поредица статии за предполагаеми тъмни сделки около фабрика за тютюн.

Издирването на Боян Петров продължава и днес

http://nakratko.bg/category/58/159168/


Издирването на Боян Петров в Хималаите ще продължи и днес. Все още няма следа от нашия алпинист, който е в неизвестност от 3 май.  Шестима спасители достигнаха до лагер 1 вчера под връх Шиша Пангма.

Американският държавен секретар пристигна в Пхенян

http://www.mediapool.bg/amerikanskiyat-darzhaven-sekretar-pristigna-v-phenyan-news278864.html

Американският държавен секретар Майк Помпейо пристигна в Северна Корея, предадоха световните агенции.   Той ще проведе срещи, свързани с подготовката на срещата на върха между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп.   Помпейо се срещна с Ким в Пхенян миналия месец, докато все още беше директор на ЦРУ. Очаква се Помпейо да настоява за освобождаването на трима задържани американски граждани в Северна Корея.

Канят на вечеря в бяло във Варна

http://varnautre.bg/2018/05/09/81055/%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5%d1%80%d1%8f-%d0%b2-%d0%b1%d1%8f%d0%bb%d0%be-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0

Традицията се заражда преди 30 години в Париж, когато приятели решават да се насладят на вечерен пикник под звездите, облечени изцяло в бяло

След Тръмп, ще поскъпнат ли горивата в България

https://www.vesti.bg/sled-trymp-shte-poskypnat-li-gorivata-v-bylgariia-6082081

След решението на американския президент, САЩ да излязат от сделката с Иран, цените на петрола рязко се покачиха

Подновиха издирването на Боян Петров, шестима души го търсят

https://www.actualno.com/society/podnoviha-izdirvaneto-na-bojan-petrov-shestima-dushi-go-tyrsjat-news_673614.html

Трима шерпи, заедно с още трима тибетски катерачи са тръгнали да търсят Боян Петров на Шиша Пангма през днешния 9 май. Това каза режисьoрката Поли Ганчева пред Нова телевизия. Спасителите е трябвало снощи да пренощуват в лагер 1, но лошото време ги е принудило да слязат надолу. Припомняме, че късно снощи експедиция Kalifa, към която Боян Петров се присъедини, за да изкачи най-малкия осемхилядник в света Шиша Пангма, съобщи, че вятърът в региона е много силен – 80 км/ч. Днес, 9 май, щ

Преглед на печата

http://www.cross.bg/godina-tempove-rastezh-1574333.html

/КРОСС/ "На фона на падащите лихви през миналата година банките масово са вдигнали таксите", пише вестник "Сега".  Това е станало ясно от публикуван списък от БНБ на средния размер на таксите по разплащателните сметки. Изданието допълва, че нетният доход от тези приходи през миналата година е стигнал рекордните почти 1 млрд. лв. Поевтиняване има само при две-три платежни операции. Така например през 2017 г. банките са намалили таксата за откриване на разплащателна сметка, но пък са вдигнали тази за обслужването й, посочва вестник "Сега". "Откакто получават държавни субсидии, партиите глътнаха близо половин милиард лева", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд", като се позовава на справка на Министерството на финансите от 2002 година досега.  "Ляв мигач скара патриотите" - с това водещо заглавие излиза днешният брой на вестник "Стандарт". Изданието обяснява, че до напрежението се е стигнало след като лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов се е срещнал с председателя на социалистите Корнелия Нинова в парламента, за да обсъдят законопроекта за вероизповданията и бюджета за армията. Разговор с шефа на БСП се очаква да има утре и лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов

Илиана Иванова: Мит е, че ще се увеличат цените, след като влезем в еврозоната

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6852695

Илиана Иванова: Мит е, че ще се увеличат цените, след като влезем в еврозонатаОще акценти от интервюто: ЕС трудно може да влияе на производителите къде какви да са храните Българското председателство е първото, което отвори вратите на Съвета на ЕС за Европейската сметна палата България отчита изключително висок процент на усвояемост на финансовите инструменти Тази година България е с нула грешки при усвояването

„Софиямед“ посреща 6-тата си годишнина с нова апаратура за образна диагностика

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6847259

„Софиямед“ посреща 6-тата си годишнина с нова апаратура за образна диагностикаМедицинският комплекс стартира дейноста си на 9 май 2012 година Качествено медицинско здравеопазване, водещи специалисти, съвременни оперативни методи, модерна апаратура и професионална диагностика предлага вече 6 години за своите пациенти УМБАЛ и ДКЦ „Софиямед“. В навечерието на годишнината от основаването си здравното заведение закупи последно

БНТ уволни главния си продуцент, държавната инспекция влиза на проверка

http://clubz.bg/67606-bnt_uvolni_glavniq_si_producent_dyrjavnata_inspekciq_vliza_na_proverka

Дългогодишният главен продуцент на БНТ Роберт Ковачев е бил освободен. Решението е било взето от Управителния съвет на телевизията, а мотивът е оптимизация на работата, съобщава Mediapool. Новината е потвърдена от генералния директор Константин Каменаров.

Освен Ковачев, който е продуцент на "Вътрешна телевизионна продукция", уволнен е и ръководителят на производствен център "Реализация-Информация" Васил Николов.

"Връчиха ми заповед за съкращаване без мотиви", бе лаконичен Ковачев. - "Аз съм главен продуцент на вътрешните продукции на БНТ и като такъв съзнавам много добре, че може да не се нравя на въководството, а то е в правото си да подбере екип."

Решението за освобождаването на Ковачев влиза в сила от днес, разказаха за Клуб Z от обществената телевизия.

Нищо лично

"В никакъв случай това действие не е продиктувано от лично отношение. Девет месеца от встъпването в длъжност на новото ръководство, то има право да прави промени в ръководните постове. Още с встъпването в длъжност Константин Каменаров призова всички да си подадат оставките, за да може той сам да избере екипа, с който да работи. Единствено Севда Шишманова (програмен директор) напусна доброволно", коментираха източниците ни.

Засега в телевизията не планират да назначават нови лица за овакантените позиции. Имало достатъчно редактори на щат, които могат да поемат работата. 

Мотивите

Неофициално, Управителният съвет на БНТ има няколко мотива за освобождаването на Роберт Ковачев. Първият е в недобрите резултати на голяма част от предаванията.

"Още по времето на Вяра Анкова като генерален директор е изградена система за атестация на програмите. По нея излиза, че над 70% от предаванията трябва да бъдат спрени", коментираха от БНТ.

Ковачев получавал и нещо като две заплати. Едната - по щат, а другата - по 300 лева за всяко седмично издание на публицистичното предаване във вторник вечер "Референдум", на което е съавтор. 

"Предаването отдавна заживя собствен живот, а самият Ковачев не взема активно участие в подготовката му - нито по време на планирането на темите и гостите, нито при самото заснемане", посочиха източниците ни.

Засега не е ясна съдбата на "Референдум", тъй като предаването е регистрирано от Ковачев във "Филмаутор" - дружеството за колективно управление на права аудио-визуални произведения. "Референдум" ще си продължи. Тепърва ще разглеждаме казуса, но Роберт Ковачев не е единствен автор. Най-много да смени името на предаването", казаха още от БНТ. 

В телевизията обаче се носела мълва и за финансови нарушения чрез фиктивни членове на екипи и др. Оттам обаче не смятат да подават сигнали до прокуратурата, а са поискали с писмо Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да извърши проверка. От нея щяло да стане ясно и бил ли е Ковачев част от предполагаемите схеми за лично облагодетелстване.

Не на последно място от ръководството на БНТ твърдят, че Ковачев е бил и в дъното на поощряването на скандала с "Денят започва с култура". Както Клуб Z писа, единственото нишово предаване в българския ефир, бе подложено на критики от новия програмен директор Емил Кошлуков, според когото то трябвало да стане по-рейтингово и с повече лайфстайл елементи. Кошлуков не бе доволен и че гостите, които се канят в студиото, не се представят и в другото им амплоа. Като учителят по история Емил Джасим например, който е и активист на "Да, България". По трасето Кошлуков на практика уволни продуцента на предаването Весела Петрова. С негова заповед тя бе извадена от списъка с хората, които работят по "Денят започва с култура".

От ръководството на БНТ имат и собствена гледна точка по въпроса с участието на Роберт Ковачев в тези събития. Разказват, че Ковачев е "подкокоросвал" екипа да протестира. Твърдят и че е упражнявал натиск върху колеги, ако не подкрепят протеста, да получат по-ниска атестация, каквато журналистите в обществената телевизия получават.

Всяка рокада в БНТ и всяко действие на новото му ръководство се гледат под лупа и предизвикват широк обществен отклик. Телевизията-майка бе подложена на критики от природозащитници за начина, по който отразява протестите срещу промяната в плана за управление на Национален парк "Пирин". По повода пък Кошлуков показа среден пръст в ефир, за което БНТ бе глобена с 3000 лева. Броженията около "Денят започва с култура" изкараха журналисти и техни съмишленици на протест. Въпросителни предизвикаха и плановете на новото ръководство за промени в БНТ2, които планове фигурират в управленската концепция на Каменаров. Адмирации поне предизвика спирането на "Шоуто на Канала", въпреки че се водеше рейтингово предаване, както и тръгването на култовото състезание "Стани богат" всяка делнична вечер. Бе спряно и обзорното предаване "Плюс това". На последно място изникна и казусът може ли Каменаров да продължи да заема поста в БНТ, ако се потвърди присъдата му по случай от 2016 г., когато е било установено, че е седнал пил зад волана.

Сталин и червени знамена със сърп и чук пред Съветската армия (СНИМКИ)

http://clubz.bg/67605-stalin_i_cherveni_znamena_sys_syrp_i_chuk_pred_syvetskata_armiq_snimki

За пореден път днес бе демонстриран двойният стандарт, който се прилага в България по отношение на тоталитарните режими. От БСП винаги протестират шумно срещу публично демонстриране на най-малка, дори шеговита съпричастност към фашизма. Активът на партията начело с лидера Корнелия Нинова обаче не вижда никакъв проблем в това да присъства на публични мероприятия, на които се издигат портрети на Сталин и се веят червени знамена със сърп и чук.

Така бе и днес по време на т.нар. Марш на Безсмъртния полк, който се проведе по улиците на София и още няколко десетки града в България. Официалната идеята на събитието е да се почетат загиналите в борбата срещу фашизма.

На практика обаче този марш не е нищо повече от поредната изява на руската пропаганда в България, която продължава и до днес. Независимо че страната ни е член на ЕС и НАТО.

Организатори на събитието са фондация "Безсмъртният полк", Координационен съвет на руските съотечественици в България, федерация "Съюз на съотечествениците", Българският антифашистки съюз, Съюзът на ветераните от войните на България, Национално движение "Русофили", Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, фондация "Устойчиво развитие за България", сдружение "Александър Невски", Съюз на българските журналисти, Форум "България - Русия", Национално сдружение "Заедно с Русия", движение "Че Гевара" - България.

В събитието бяха включени и невръстни деца.

За пореден път бе развято и руското знаме.

На събитието присъства и посланикът на Русия Анатолий Макаров. 

С цел засилване на пропагандния ефект можеха да се забележат и български трикольори. 

Руските знамена обаче имаха решително надмощие пред Паметника на Съветската армия. Тази армия е окупирала България през 1944 г., за да установи тоталитарен режим в продължение на 45 години, през които страната ни бе откъсната от естественото си европейско развитие, а хиляди българи бяха убити или пострадаха от развихрилия се политически терор. Въпреки това и до днес този паметник стои в центъра на София и е сборно място за пропагандиране на руските интереси у нас.

 

Санкциите на САЩ срещу Иран влизат в сила незабавно за нови договори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6853166

Санкциите на САЩ срещу Иран влизат в сила незабавно за нови договориВъзстановяването на санкциите на САЩ срещу Иран, свързани с ядрената програма на Техеран, влизат в сила незабавно за нови договори, докато вече работещите с Иран фирми ще имат няколко месеца да прекратят търговските си отношения с него, заяви съветникът на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Франс прес и БТА.

Известен синоптик: В НИМХ има само 7 синоптици, така не става

https://www.actualno.com/society/izvesten-sinoptik-v-nimh-ima-samo-7-sinoptici-taka-ne-stava-news_673612.html

Това е проблем, който е натрупван с години. Ние сме част от науката – прогнозата за времето е крайният резултат от работата на много хора. Това заяви синоптикът Анастасия Стойчева в коментар за тежкото положение на НИМХ към БАН и протестите на работещите там. По думите на Стойчева вчера, 8 май, работещите в НИМХ са имали тричасова среща с ръководителя на БАН академик Юлиан Ревалски. Ревалски е обещал "до 1-2 седмици" да свика съвет, за да се обсъди ситуацията с парите. Не са

Затварят бул.„Осми Приморски полк“ заради отбелязването на Деня на Европа

http://varnautre.bg/2018/05/09/81049/%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d1%83%d0%bb-%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%ba-%d0%b7

Във връзка със събитията за отбелязването на 9-и май – Ден на Европа и Ден на победата над хитлерофашизма, от 10,45ч. до приключване на мероприятието (около 12,00 часа) ще бъде преустановено движението на автомобили на бул.„Осми Приморски полк“ (пътното платно, посока сп.„Явор“) в частта от кръстовището с бул.„Чаталджа“ до кръстовището с ул.„Царевец“. От 11,45ч. до […]

Родени на 9 май

http://www.cross.bg/nachalnik-bivsh-biznesmen-1574332.html

/КРОСС/ Мария Дивизиева, началник на евроофиса на лидера на ПЕС Сергей Станишев Йордан Младенов, депутат от БСП в 44-ото НС Константин Гребенаров, бивш областен управител на Бургас Михаил Делев, журналист, главен секретар на Българската асоциация на спортните журналисти Петър Мичев - Педро, художник Пламен Юруков, бизнесмен и политик Румен Биков, бизнесмен, бивш министър на промишлеността Проф. д-р Стоимен Иванов, началник на клиника "Майчин риск" - УАГБ "Майчин дом" Божана Апостолова, поетеса, собственик на ИК "Жанет 45" Иван Антикаджиев, стоматолог, член на лигата "Лекарите, на които вярваме"  

Франция, Великобритания и Германия остават страни по иранското споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6853165

Франция, Великобритания и Германия остават страни по иранското споразумениеФранция, Великобритания и Германия са решени да продължат да прилагат иранското ядрено споразумение и същевременно да работят по договаряне на ново и по-обхватно, предаде Франс прес. "Ще останем страни по споразумението. Правителствата ни остават решени да гарантират прилагането на споразумението и ще работят за това с останалите ангажирани с него

9 май - Ден на Европа и Ден на победата над хитлерофашизма

http://www.moreto.net/novini.php?n=373897

Днес празнуваме Деня на Европа, както и победата над Хитлеристка Германия и край на Втората световна война. В деня, в който е подписана капитулацията на Германия през 1945 година, но пет години по-късно - през 1950-а, френският външен министър Робер Шуман прочита прочутата си декларация, с която призовава Франция и Германия да създадат обща организация, контролираща производството на въглища и стомана, смятани по онова време за ключови за военната индустрия.

Търсенето на Боян Петров временно е прекратено

http://www.mediapool.bg/tarseneto-na-boyan-petrov-vremenno-e-prekrateno-news278863.html

Лошото време под хималайския връх Шиша Пангма е прекратило акцията в сряда по издирването на изчезналия преди шест дни български алпинист Боян Петров, съобщиха от екипа му на място. Тя ще бъде подновена на следващия ден, когато се очаква метеорологичните условия да са по-добри и към спасителния екип от шестима души да се присъедини хеликоптер, който да огледа местността от високо. Все още обаче няма разрешение от страна на Пекин за навлизане на непалската машина във въздушното пространство на Китай. София по дипломатически път се опитва да окаже натиск за включването на вертолета в издирвателната акция. Един от най-добрите катерачи в света - Мингма Шерпа, е готов да се качи на борда му и да се включи в търсенето Очакват се и сателитни снимки, които евентуално да открият следа от българина. да се присъедини към Това е третият безуспешен ден от търсенето на Боян Петров, който последно е бил видян от други алпинисти на 3 май да атакува Шиша Пангма. След това неговата палатка и спалният му чувал бяха открити в лагер 3 по маршрута към върха. Предположенията бяха, че може да се е приютил от лошото време в лагер 1 или 2, които са на по-ниска височина. Във вторник обаче шерпи не го откриха в лагер 1. В сряда шестчленен екип от шерпи и спасители също тръгна да търси Петров с идеята да стигне до лагер 2, но заради влошилото се време се е върнал в базовия лагер, без дори да стигне до лагер 1, обясни Деян Петков от екипа на алпиниста в София, цитиран от изданието "Дневник". Два хеликоптера са в готовност в Китай В четвъртък обаче в района се очаква добро време и планът е възможно най-много хора от намиращите се в базовия лагер да тръгнат да търсят българина. По думите на Петков има поне 2 хеликоптера на Непал, които при добро време и разрешение от страна на Китай са готови да излетят на спасителна мисия. "Най-големият проблем, към момента, остава времето. Утре то се очаква да бъде добро", каза съпруга на алпиниста Радослава Ненова пред БНР. "Вярвам, че Боян е направил всички възможно, за да се скрие някъде, така че да може да преживее тези няколко дни в лошо време", посочи тя. "Няма как да знаем какво се е случило. В планината всичко може да се обърка. В най-добрия случай той просто е стигнал донякъде и е бил притиснат от лошото време и си е знаел точно как да оцелее. Той няма да се откаже, но няма и да предприеме по-рискови неща. Наясно е, че ще го търсят, защото така правят винаги по експедициите, когато някой има проблем. Най-вероятно той самият очаква да бъде намерен", допълни Ненова. Чака се сателитна снимка на района Тя очаква до края на деня в сряда да е готова сателитна снимка на района на върха, в който се търсят следи от Боян Петров. по думите й се уговаря хеликоптерът да се пилотира от "доста опитен пилот, който е специалист точно в такива операции". Катерачът Мингма Шерпа, който управлява непалска компания за трекинг, каза пред "Дарик радио", че е изпратил паспорта си до китайските власти, за да бъде включен с акцията с вертолета. Междувременно, на третия ден от издирването на алпиниста, българското правителство реши да демонстрира, че "полага всички усилия" за спасяването му. Това стана малко след телевизионно интервю на съпругата на Петров. Пред бТВ Ненова обясни, че е в постоянна връзка с българското външно министерство и премиера Бойко Борисов, но призова дипломатите за натиск, за да бъде осигурено разрешение от Китай в спасителната акция да се включи хеликоптер от Непал. Това е необходимо, защото Китай не разполага с машина, която може да лети на височина над 5 хил м, докато съседната страна Непал има такава техника. "Поддържам връзка с министъра на външните работи Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов. Трябва да се действа много бързо и нямаме време за бюрокрация. Трябва натиск, за да се задействат наистина бързо нещата. Ако Боян Петров е някъде и чака, той има часове, а не дни", каза Ненова пред бТВ. Тя каза още, че е осигурен хеликоптер, който само чака разрешението, за да тръгне към района на върха Шиша Пангма, където изчезна Петров. "Опитваме се да вдигнем и хеликоптер, но е голям проблем разрешението от Китай този хеликоптер да дойде от Непал. Най-важното е външно министерство да задейства това разрешение и този хеликоптер да тръгне", поясни Ненова. "Един живот зависи от бързината, с която ще се реагира", коментира още тя и обясни, че Петров не би поел излишен риск, "не би си играл на безсмъртие". По-късно Ненова обяви чрез профила си във Фейсбук, че събира средства за спасителната операция. Натиск над Пекин Интервюто ѝ явно е провокирало премиера да покаже и пред медиите, че се работи по въпроса и се оказва натиск на Китай. Борисов коментира темата преди заседанието на правителството в сряда. "Каквото имаме като възможност, като контакти и връзки, всичко сме заложили. Дай, Боже, да го намерим жив и здрав", заяви премиерът. Според него се държи връзка с всички консули и посланици. "Непрекъснато натискаме, това е една изключително тежка планина", каза той. В Министерския съвет беше извикан и китайският посланик, който после даде изявление пред медиите съвместно с министъра на външните работи Екатерина Захариева. Пред журналистите Захариева обясни, че още при съобщението за изчезването на Петров българските власти правят всичко възможно да организират спасителна операция. Вчера се получила информация, че китайските и тибетските власти разполагат с техника, която може да достигне само 5000 метра височина. Продължило издирването на хеликоптер, който може да достигне до по-високи точки на планината, включително през непалските и индийските власти. От думите ѝ се разбра, че е намерена фирма, която да предостави машина, която може да лети до 6100 метра - на такава височина е и първият лагер по пътя към върха, до който вчера достигна спасителният екип от шерпи и алпинисти. Захариева каза, че след много разговори около 10 часа наше време в сряда е получено разрешение от Китай за излитането на машината, когато времето позволи това. Според външния министър продължавало търсенето на хеликоптер, който да лети на по-голяма височина. "Още от първия момент, когато получихме молбата за подкрепа, ние изпратихме наш екип. Веднага щом получих обаждане от вашия външен министър, се свързах с Пекин, задействахме властите. Китай отделя изключително внимание на този случай и още вчера проведохме разговори за хеликоптерите и техника, която да удовлетвори нуждите при подобно време. На практика обаче, капацитетът на хеликоптерите е максимум 6100 м височина", обясни и извиканият в Министерския съвет посланик на Китай Джан Хайджоу. Цялата подкрепа на света След изявленията на премиера, външния министър и китайския посланик, Радослава Ненова публикува статус във Фейсбук, в който казва, че има "цялата подкрепа на света". "Да си жената на Боян Петров винаги е било чест и наказание едновременно. Последните дни прекарах в безсъние и не защото тихо се надявам, а защото не спирам да действам. Задействани са всички институции. Външно министерство са денонощно на разположение, непрекъснато обменяме информация с министър Захариева и зам.-министър Георгиев, които съдействат за вдигане на хеликоптер от непалска страна към Тибет. Подкрепата на премиера Б. Борисов", написа Ненова. Тя съобщи още, че "тибетска страна момчетата от експедицията вече са по склоновете на Шиша Пангма...днес са се включили спасители от Китай". Ако времето позволи, към района ще бъде насочен сателит, който да направи снимка в опит да се намерят следи от Петров. "В един свят пълен с възможности, не ми казвайте, че нещо е невъзможно!", пише още Ненова. По-късно през деня тя обяви, че е открила сметка за събиране на средства за спасителната акция. "Не знам до колко е подходящо, но ето че го направих. Сметка за спасителната акция на Боян. След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, но след време не ми върши работа, аз имам само СЕГА", написа тя във Фейсбук и публикува данните за сметката: Радослава Георгиева Ненова BG32 UNCR 7000 1523 2695 49 UniCredit Bulbank UNCRBGSF

Издирването на алпиниста Боян Петров продължава

http://www.mediapool.bg/izdirvaneto-na-alpinista-boyan-petrov-prodalzhava-news278863.html

На третия ден след официалното съобщение за изчезването на алпиниста Боян Петров в Хималаите българското правителство реши да демонстрира, че "полага всички усилия" за спасяването му. Това стана малко след телевизионно интервю на жената до Петров - Радослава Ненова. В него тя обясни, че е в постоянна връзка с българското външно министерство и премиера Бойко Борисов, но призова дипломатите за натиск, за да бъде осигурено разрешение от Китай в спасителната акция да се включи хеликоптер от Непал. До момента издирването на Петров се извършва от шестима души, без да се използва летателна техника. Проблемът според Ненова и спасителния екип е, че Китай не разполага с машина, която може да лети на голяма височина, докато съседната страна Непал има такава техника. За включването ѝ в спасителната операция на китайска територия обаче се иска разрешение от властите. "Поддържам връзка с министъра на външните работи Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов. Трябва да се действа много бързо и нямаме време за бюрокрация. Трябва натиск, за да се задействат наистина бързо нещата. Ако Боян Петров е някъде и чака, той има часове, а не дни", каза Ненова пред бТВ. Тя каза още, че е осигурен хеликоптер, който само чака разрешението, за да тръгне към района на върха Шиша Пангма, където изчезна Петров. "Опитваме се да вдигнем и хеликоптер, но е голям проблем разрешението от Китай този хеликоптер да дойде от Непал. Най-важното е външно министерство да задейства това разрешение и този хеликоптер да тръгне", поясни Ненова. "Един живот зависи от бързината, с която ще се реагира", коментира още тя и обясни, че Петров не би поел излишен риск, "не би си играл на безсмъртие". По-късно Ненова обяви чрез профила си във Фейсбук, че събира средства за спасителната операция. Натиск над Китай Интервюто ѝ явно е провокирало премиера да покаже и пред медиите, че се работи по въпроса и се оказва натиск на Китай. Борисов коментира темата преди заседанието на правителството в сряда. "Каквото имаме като възможност, като контакти и връзки, всичко сме заложили. Дай, Боже, да го намерим жив и здрав", заяви премиерът. Според него се държи връзка с всички консули и посланици. "Непрекъснато натискаме, това е една изключително тежка планина", каза той. В Министерския съвет беше извикан и китайският посланик, който после даде изявление пред медиите съвместно с министъра на външните работи Екатерина Захариева. Пред журналистите Захариева обясни, че още при съобщението за изчезването на Петров българските власти правят всичко възможно да организират спасителна операция. Вчера се получила информация, че китайските и тибетските власти разполагат с техника, която може да достигне само 5000 метра височина. Продължило издирването на хеликоптер, който може да достигне до по-високи точки на планината, включително през непалските и индийските власти. От думите ѝ се разбра, че е намерена фирма, която да предостави машина, която може да лети до 6100 метра - на такава височина е и първият лагер по пътя към върха, до който вчера достигна спасителният екип от шерпи и алпинисти. Захариева каза, че след много разговори около 10 часа наше време в сряда е получено разрешение от Китай за излитането на машината, когато времето позволи това. Според външния министър продължавало търсенето на хеликоптер, който да лети на по-голяма височина. "Още от първия момент, когато получихме молбата за подкрепа, ние изпратихме наш екип. Веднага щом получих обаждане от вашия външен министър, се свързах с Пекин, задействахме властите. Китай отделя изключително внимание на този случай и още вчера проведохме разговори за хеликоптерите и техника, която да удовлетвори нуждите при подобно време. На практика обаче, капацитетът на хеликоптерите е максимум 6100 м височина", обясни и извиканият в Министерския съвет посланик на Китай Джан Хайджоу. Цялата подкрепа на света След изявленията на премиера, външния министър и китайския посланик, Радослава Ненова публикува статус във Фейсбук, в който казва, че има "цялата подкрепа на света". "Да си жената на Боян Петров винаги е било чест и наказание едновременно. Последните дни прекарах в безсъние и не защото тихо се надявам, а защото не спирам да действам. Задействани са всички институции. Външно министерство са денонощно на разположение, непрекъснато обменяме информация с министър Захариева и зам.-министър Георгиев, които съдействат за вдигане на хеликоптер от непалска страна към Тибет. Подкрепата на премиера Б. Борисов", написа Ненова. Тя съобщи още, че "тибетска страна момчетата от експедицията вече са по склоновете на Шиша Пангма...днес са се включили спасители от Китай". Ако времето позволи, към района ще бъде насочен сателит, който да направи снимка в опит да се намерят следи от Петров. "В един свят пълен с възможности, не ми казвайте, че нещо е невъзможно!", пише още Ненова. Спасителната акция продължава Издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите, беше подновено в сряда.   Трима шерпи с трима китайски спасители са продължили издирвателните дейности, каза пред БНТ Деян Петков, който е част от екипа на Боян Петров в България.   Във вторник спасителите стигнаха до лагер 1, но не откриха алпиниста там. Планът за сряда е да се насочат към лагер 2, където имало всичко необходимо за оцеляване. Надеждите са, че българският алпинист може да е там. По-късно през деня Радослава Ненова обяви, че е открила сметка за събиране на средства за спасителната акция. "Не знам до колко е подходящо, но ето че го направих. Сметка за спасителната акция на Боян. След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, но след време не ми върши работа, аз имам само СЕГА", написа тя във Фейсбук и публикува данните за сметката: Радослава Георгиева Ненова BG32 UNCR 7000 1523 2695 49 UniCredit Bulbank UNCRBGSF

Подновено е издирването на Боян Петров

http://www.mediapool.bg/podnoveno-e-izdirvaneto-na-boyan-petrov-news278863.html

Издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите, е подновено, но все още няма новини.   Трима шерпи с трима китайски спасители са продължили издирвателните дейности в сряда сутринта, каза пред БНТ Деян Петков, който е част от екипа на Боян Петров в България.    По думите му времето на място е лошо, но не е невъзможно за вървене. Планът е около обяд да продължат към втория лагер под върха. Надеждите са, че там може да бъде намерен Петров, след като във вторник не бе открит в първия лагер.   Петков каза още, че получават съдействие от страна на МВнР, към момента се търси разрешение от китайска страна за това непалски хеликоптер да облети района на Шиша Пангма при подходящи метеорологични условия.   Ако метеорологичните условия днес позволяват, в издирването на алпиниста Боян Петров  ще се включи и екипът от шестима професионални планински спасители, който от вчера се движи по трасето към връх Шиша Пангма.    В момента екипът се намира на около 6000 м. надморска височина, където изчаква подобряване на времето. Той бе сформиран със съдействието на китайските и на тибетските власти по настояване на външното ни министерство.   От непалската страна са съобщили, че имат готовност за предоставяне на хеликоптер, който да лети на височина над 5000 м. Външното ведомство е поискало разрешение от китайските власти за включването му в издирването на Боян Петров.

Цените на петрола тръгнаха нагоре след решението на Тръмп за Иран

http://clubz.bg/67604-cenite_na_petrola_trygnaha_nagore_sled_reshenieto_na_trymp_za_iran

Цените на петрола силно се повишиха в азиатската търговия след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да оттегли Вашингтон от иранското ядрено споразумение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през юни повиши цената си с 1,56 долара до 70,62 долара за барел

Пазарите се опасяват от свиване на предлагането, изтъкват анализатори. Иран е петият най-голям производител на петрол в света.

Наблюдателите правят сравнение с Венецуела, където след санкциите нивата на производство намаляха и предлагането се понижи.

Лондонският сорт Брент от Северно море с доставка през юли поскъпна с 1,81 долара до 76,66 долара за барел

Вчера при закриването на търговията в Ню Йорк американският лек суров петрол поевтиня с 1,67 долара до 69,06 долара за барел, а лондонският Брент - с 1,32 долара до 74,85 долара за барел.

Производството на петрол в Иран скочи с близо еедин милион барела на ден след като санкциите върху страната бяха вдигнати като част от ядрената сделка през 2016 г. Поне част от това количество отново ще бъде отеглено от световния пазар. Това се случва на фонан на вече растящите цени заради нестабилността във Венецуела и други страни от ОПЕК.

Прокуратурата ще проверява съдии, свързани с КТБ

http://clubz.bg/67603-prokuraturata_shte_proverqva_sydii_svyrzani_s_ktb

Има обвинение срещу един от адвокатите на Цветан Василев, че е опитвал да "профилактира" с пари свидетел срещу него. Това каза днес на излизане от делото КТБ, шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Прокурорът отправи още и недвусмислен намек, че ще се проверяват всички съдии, които гледат частните дела, свързани с фалита на банката - те текат независимо в Софийския градски съд.

Има преписка за вандалски действия по отношение на друг свидетел, която е в 6-то районно управление, стана ясно от думите му.

В момента е депозирана молба до съда от друг свидетел в процеса, че срещу него се образуват дела от други свидетели - от кръга на Цветан Василев. Образували се търговски дела, наказателни от частен характер и др. Съдът е приел молбата за сведение. Копие от нея има до Инспектората на ВСС и спецпрокуратурата. Според свидетеля му било намекнато, че ако си промени показанията по делото за фалита на КТБ, съдебният тормоз спрямо него щял да спре.

По този сигнал, който е от вчера прокуратурата ще провери дали има извършени престъпления от магистрати. Ще се направи проверка по образуваните дела. Гешев уточни, че не е казвал, че магистрати ще бъдат проверявани за това, че са образували дела. Проверката ще е за извършени престъпления, но какво точно ще се проверява ще реши наблюдаващият прокурор.

Макар че нямало да казва имена, стана ясно че Гешев има предвид с "профилактирането" адвокат Лазар Карадалиев. Самият той отказа да коментира, а колегата му Константин Симеонов заяви, че прокуратурата "има някакви неща".

"Това са някакви приказки на мегдана – не мога да коментирам прозиводтство, което не познавам, заяви Симеонов.

Той обаче разкри какво се цели според него: има тактика на прокуратурата ключови свидетели като Бисер Лазов и Албена Андреева да бъдат изкарани застрашени, "за да може ние да не им видим очите в залата". Т.е. - да бъдат защитени.

"Бисер Лазов има 30 и кусур разпита в досъдебното производство и на нито един от тях не са му зададени ключови въпроси - ще бъде интересно. Ще чуете интересни неща, особено когато излязат санкциите по закона "Магнитски", обяви Симеонов.

Иначе днес съдия Виржиния Петрова накара адвокатите и 17-те присъстващи подсъдими да станат прави и да изслушат днес обвинителния акт по КТБ, който бил "една от най-тържествените части" в наказателния процес.

На всеки от 18-те подсъдими, включително и на отсъстващия Цветан Василев, освен че има минимум по един адвокат, му е назначен нарочно и по един служебен защитник.

"Четем обвинителен акт - това е една от най-тържествените части в един съдебен процес, ако обичате прави" - каза съдийката, която е бивш прокурор.

После допусна с усмивка - освен ако прокуратурата не иска да седне, тогава и те могат. На това Иван Гешев отговори, че няма проблем - те могат да четат прави.

Днес делото тръгна по същество, което означава, че трябва да се прочете заключителната част на обвинителния акт, т.нар. диспозитив - кой в какво е обвинен. Проблемът е, че само той е 5000 страници, в целия си обем обвинителният акт е от 11 000 страници (самото дело е 1360 тома). Според медийни изчисления изчитането на обвинителния акт би отнело 62 работни дни и половина.

Прокурорите са 4-ма, водени от шефа на спецобвинението Иван Гешев, който обаче по едно време напусна залата.

Преди това взе думата:

"Прокуратурата не се притеснява да прочете диспозитива на обвинителния акт. Цялата прокуратура ще участва, направена е организация за това нещо. Обвиняемите лица са запознати в продължение на 2 години с тази част - каза още прокурорът, като подчерта, че те били същите като на сайта на прокуратурата. - В повечето части на България дават съгласие и подсъдимите и защитниците да не се чете... Прокуратурата няма интерес да се прави от процеса..." (Нататък не се разбра, б.р.) 

"Моля ви да не допускате по процеса в залата изказвания, които не са насочени към делото, а са насочени към журналистите в залата", каза Ина Лулчева, която защитава Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, одитори от KPMG.

Другите подсъдими и адвокати започнаха да ѝ ръкопляскат, което изключително ядоса съдийката.

По-рано Лулчева поиска специално да се запише в протокола становището й:

"С оглед липсата на такова изрично изискване в закона решението (за стоенето прави, б.р.) следва да бъде преоценено, като се има предвид именно изключителният обем на диспозитива, който предполага стоене с часове, липсата на такава законова регламентация и не на последно място - обстоятелството, че стоенето в рамките на 8 часа на лица, които са и на възраст, представлява едно недопустимо третиране, с което считам, че не би следвало да започва този наказателен процес, - каза Лулчева. - Ние никога не сме поставяли изискване прокурорът да стои прав. Аз заявявам, че не съм в състояние да стоя права 8 часа."

Само Цветан Василев е обвинен в 146 деяния - най-вече свързани с подбудителство за отпускане на кредити. На всяко едно от тях се четат номерата на IBAN на банкови сметки, корекции на закони от еди-кой си брой на "Държавен вестник", номерата на регистрации и пр. Повтаря се, че са отпуснати с цел да бъдат присвоени кредити на фирми без бизнес план, отчет за парични потоци, анализ на финансовото състояние на кредитополучателя, експертна оценка.

Да не говорим за другите 17 обвиняеми...

Константин Симеонов - адвокат на Василев, каза, че това не е шиканиране на процеса, а спазване на закона - затова прокуратурата да не съкращава и да чете диспозитивите мотамо.

Краткостта може да бда сестра на таланта но не и в този случай - заяви той. - Заключителната – диспозитивната част е тази, в която се повтарят безсмислено длъжностни характеристики и т.н., а това трябвада е в обстоятелствената част.

По думите на Иван Гешев - това да се чете обвинителен акт на глас не можело да стане в нито една страна в ЕС. След уточнение, че там не пишат обвинения в хиляди страници, Гешев заяви, че там не липсвали 4 млрд лв от една банка.

В крайна сметка съдия Петрова се съгласи с Лулчева и разпореди да седнат и прокуратурата, и другите страни.

Съдия Виржиния Петрова получи делото на 21 юли 2017 г., "след като бил отстранен проблем със сървъра във Висшия съдебен съвет". Тя е бивш прокурор и съдия от СРС.

КТБ: станете прави и изслушайте обвинителния акт от 11 000 страници

http://clubz.bg/67603-ktb_stanete_pravi_i_izslushajte_obvinitelniq_akt_ot_11_000_stranici

Съдия Виржиния Петрова накара адвокатите и 17-те присъстващи подсъдими да станат прави и да изслушат днес обвинителния акт по КТБ, който бил "една от най-тържествените части" в наказателния процес.

Всеки от 18-те подсъдими, включително и отсъстващият Цветан Василев, освен че има минимум по един адвокат, му е назначен нарочно и по един служебен защитник.

"Четем обвинителен акт - това е една от най-тържествените части в един съдебен процес, ако обичате прави" - каза съдиййката, която е бивш прокурор.

После допусна с усмивка - освен ако прокуратурата не иска да седне, тогава и те могат. На това Иван Гешев отговори, че няма проблем - те могат да четат прави.

Днес делото тръгна по същество, което означава, че трябва да се прочете заключителната част на обвинителния акт, т. нар. диспозитив - кой в какво е обвинен. Проблемът е, че в целия си обем обвинителният акт е 11 000 страници (самото дело е 1360 тома). Според медийни изчисления изчитането на обвинителния акт би отнело 62 работни дни и половина.

Прокурорите са 4-ма, водени от шефа на спецобвинението Иван Гешев, който обаче по едно време напусна залата.

Преди това взе думата:

"Прокуратурата не се притеснява да прочете диспозитива на обвинителния акт. Цялата прокуратура ще участва, направена е организация за това нещо. Обвиняемите лица са запознати в продължение на 2 години с тази част - каза още прокурорът, като подчерта, че те били същите като на сайта на прокуратурата. - В повечето части на България дават съгласие и подсъдимите и защитниците да не се чете... Прокуратурата няма интерес да се прави от процеса..." (Нататък не се разбра, б.р.) 

"Моля ви да не допускате по процеса в залата изказвания, които не са насочени към делото, а са насочени към журналистите в залата", каза Ина Лулчева, която защитава Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, одитори от KPMG.

Другите подсъдими и адвокати започнаха да й ръкопляскат, което изключително ядоса съдийката.

По-рано Лулчева поиска специално да се запише в протокола становището й:

"С оглед липсата на такова изрично изискване в закона решението (за стоенето прави, б.р.) следва да бъде преоценено, като се има предвид именно изключителният обем на диспозитива, който предполага стоене с часове, липсата на такава законова регламентация и не на последно място - обстоятелството, че стоенето в рамките на 8 часа на лица, които са и на възраст, представлява едно недопустимо третиране, с което считам, че не би следвало да започва този наказателен процес", каза Лулчева.

Ние никога не сме поставяли изискване прокурорът да стои прав. Аз заявявам, че не съм в състояние да стоя права 8 часа."

Само Цветан Василев е обвинен в 146 деяния - най-вече свързани с подбудителство за отпускане на кредити. На всяко едно от тях се четат номерата на IBAN на банкови сметки, корекции на закони от еди-кой си брой на "Държавен вестник", номерата на регистрации и пр. Повтаря се, че са отпуснати с цел да бъдат присвоени кредити на фирми без бизнес план, отчет за парични потоци, анализ на финансовото състояние на кредитополучателя, експертна оценка.

Да не говорим за другите 17 обвиняеми...

Константин Симеонов - адвокат на Василев, каза, че това не е шиканиране на процеса, а спазване на закона - затова прокуратурата да не съкращава и да чете диспозитивите мотамо.

В крайна сметка съдия Петрова се съгласи с Лулчева и разпореди да седнат и прокуратурата, и другите страни.

Съдия Виржиния Петрова получи делото на 21 юли 2017 г., "след като бил отстранен проблем със сървъра във Висшия съдебен съвет". Тя е бивш прокурор и съдия от СРС.

Чуждестранни вина дефилират в "Интер експо център"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/09/3175474_chujdestranni_vina_defilirat_v_inter_ekspo_centur/?ref=rss


Виното и винената култура бележат възход по целия свят, а разнообразието от типове, сортове и стилове вино надминава човешкото въображение. В България се намират интересни и качествени вина от почти всички кътчета на широкия винен свят. Те ще бъдат представени на 11 и 12 май, петък и събота, в "Интер експо център"по време на Discover.Vino World 2018.<br /><br />Това е второто издание на изложението за чуждестранни вина, представени в България – околосветско пътешествие с...

Путин си поговори с Вучич в неформална обстановка

https://www.actualno.com/europe/putin-si-pogovori-s-vuchich-v-neformalna-obstanovka-news_673605.html

Президентът на Русия Владимир Путин предложи на сръбския си колега Александър Вучич да обсъдят въпросите на двустранното взаимодействие в неформална обстановка. Вчера вечерта (8 май) Путин прие Вучич в Кремъл. Това е първата среща на Путин с чуждестранен лидер след началото на поредния му президентски мандат, отбелязва ТАСС, цитирана от БГНЕС. Путин отбелязва, че миналата година стокооборотът между Сърбия и Русия се е увеличил с 23%. "Много ми е приятно, че има възможност днес вечерта, в

Времето днес - топло и с възможност за дъжд

https://offnews.bg//obshtestvo/vremeto-dnes-toplo-i-s-vazmozhnost-za-dazhd-680201.html

Днес, след временното спиране на валежите, около и след обяд в източните райони, както и в Рило-Родопската област ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места там ще има краткотрайни, но често интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия за градушки. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

В централните и северозападни райони през деня ще се задържи почти без валежи и с повече слънчеви часове. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, който привечер ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще са между 20° и 25°. Атмосферното налягане остава малко по-ниско от средното за май и няма да се промени съществено.

Над Черноморието ще е предимно облачно, с временни намаления на облачността в сутрешните часове. Около и след обяд на много места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, ще се усилва и променя посоката си по време на гръмотевична дейност. Максималните температури на въздуха ще са 17-20°. Температурата на морската вода е 17-19°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В планините, главно над масивите от Югозападна България, Странджа и Източна Стара планина ще се развива купесто-дъждовна облачност. Там, след обяд ще има краткотрайни, но на места интензивни валежи придружени с гръмотевици. Ще духа слаб север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 – около 10°.

ГЕРБ чества Европа, БСП - Деня на победата, ДПС - и двете

http://clubz.bg/67602-gerb_chestva_evropa_bsp_denq_na_pobedata_dps_i_dvete

Традиционно - датата 9 май раздели парламента на две кое е по-важно - Денят на Европа или Денят на победата. А една парламентарна група се "въздържа" от декларация - "Обединени патриоти".

Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ даде тон за последвалите политически изказвания, честитейки Деня на Европа. Последва декларацията на ГЕРБ, прочетена от водещата външната комисия Джема Грозданова. След кратък разказ на историята за поставянето на началото на Обединена Европа от Робер Шуман през 1950 г., благодарности, почит и признание "към всички работили за постигането на мечтата на редица поколения българи, да видят и България наредена като равноправен член сред семейството на свободните европейските народи", Грозданова припомни датата, на които страната ни първо става пълноправен член на Съвета на Европа и получава покана за асоцииране към Европейските общности – днес носещи името  ЕС. Последва и припомняне на усилията на нацията да стане член на ЕС, което се случва през 2007 г., за да се стигне до декларацията, че ГЕРБ "винаги е отстоявала и ще продължи да следва  евроатлантическите ценности и ще бъде гарант за членството ни в Европейския съюз и НАТО". Неизбежно се стигна до постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС и постигнатото за 11 години в ЕС. 

Втори думата взе Драгомир Стойнев от БСП. Декларацията му започна с думите:

"Днес е важен ден. Ден, в който прекланяме глави пред несломимата воля и военен подвиг на онези, които сложиха край на най-голямата и най-унищожителната война в историята на човечеството, които спасиха милиони човешки животи.

Днес е ден, в който българите по традиция почитат Съветската армия и хилядите загинали в антифашистката съпротива."

Социалистите обявиха, че без Ден на победата, който се чества днес в Москва заради капитулацията на Германия преди 73 години, нямало да има Ден на Европа. 

"Двете измерения на тази дата, всъщност, изразяват победата на съзиданието над разрушението", обяви Стойнев. По думите му обаче днес изградените след Втората световна война колективни системи за сигурност в света са в сериозно изпитание, а "омиротворяването и войната звучат като синоними". Социалистическата партия пък работи България да е държава, "осъзнаваща заплахите, но и достатъчно разумна и балансирана, за да не отрича миналото и връзката си с руската страна".

Българските социалисти пазим европейската перспектива на България, но вярваме, че нагнетяването на омраза, подозрения, негативизъм към руската страна е вредно и опасно. Включително и за самата Европа, и света. Защото Русия цивилизационно, духовно, икономически и политически е част от Европа, обяви Стойнев като накрая завърши речта си с цитат от декларацията на Шуман от 1950 г. -  „Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят.“

Йордан Цонев от ДПС се появи сред това и обобщи, че на 9 май трябва да се чества и Ден на Европа, и Ден на победата.

"Нека се върнем назад в историята и да видим какво представлява мечтата за обединена Европа. Тя е мечта за мирна Европа. Европа, в която няма световни войни и Европа без национализъм", обяви Цонев. И припомни как войните в Европа са се случвали заради различни форми на национализъм. После добави:

„Европа е изправена на кръстопът отново. Кръстопът, защото обединението не е факт. Мирът не е трайно постигната цел. Просперитетът е за едни, а за други – не толкова.

"ДПС, от деня на своето създаване, твърдо стои на проевропейския път на България”

„Днес ДПС казва така: „Нека вървим по пътя на мечтата на европейските народи, но да не забравяме никога кое противопостави народите и доведе до тези катастрофи, защото днес тази опасност е по-жива от всякога”.

Последни по темата 9 май от парламентарната трибуна се произнесоха от "Воля", следвайки новия си политически път, прокламиран от няколко дни - този с поглед към Русия. От формацията "преброиха" жертвите на Втората световна война, особено тези от страна на Русия. Декларацията им беше под надслов "Благодаря".

Изненадващо - този път "Обединетите патриоти" замълчаха. Обикновено назад в годините лидерът на "Атака", а сега председател на парламентарната група на по-малкия коалиционен партньор в управлението Волен Сидеров държи реч по случай Деня на победата. Този път това не се случи. 

Ръководителят на Световната програма на ООН по прехраната е на посещение в КДНР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6853160

Ръководителят на Световната програма на ООН по прехраната е на посещение в КДНРИзпълнителният директор на Световната програма на ООН по прехраната Дейвид Бийзли заминава на официално посещение в Северна Корея, предаде ТАСС. Посещението, по време на което са планирани срещи с високопоставени представители на КНДР, ще продължи до 11 май. Организацията припомня, че повече от две десетилетия работи в Северна Корея и помага за

България се класира за финала на "Евровизия 2018"

http://www.mediapool.bg/bulgaria-se-klasira-za-finala-na-evroviziya-2018-news278862.html

България се класира за големия финал на "Евровизия 2018". Той ще е на 12 май в събота от 22.00 часа в Лисабон, Португалия.   България се представя с песента "Bones", изпълнена от група "Equinox", съставена от Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл.    Другите девет страни, които преминаха първия полуфинал в португалската столица, са Австрия, Албания, Естония, Израел, Ирландия, Кипър, Литва, Финландия и Чехия.   Към момента букмейкърите отреждат на българския състав седмо място във финалното класиране, което е комбинация от вота на зрителите и оценките на професионални журита от всички държави.  Вторият полуфинал е на 10 май, а финалът ще се излъчва на 12 май от 22 ч. пряко по БНТ.   Публиката аплодира силно представителите на България. Те пяха под номер 10 в първия полуфинал на "Евровизия" 2018.   Песента ”Bones“ е най-успешната българска премиера на песен за ”Евровизия“ - досега има над 4 000 000 гледания в официалния канал на песенния конкурс в YouTube, отбелязва БНТ

Патриотите без декларация за 9 май

http://www.transmedia.bg/2018/05/09/%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b4%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-9-%d0%bc%d0%b0%d0%b9/

Единствено парламентарната група на Обединените патриоти не излезе с декларация по повод празника 9 май. Останалите групи по традиция отбелязаха деня с изявления. Според депутати мълчанието на патриотите в този ден се дължи на разнобоя между тях в последните дни.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви в словото си, че младежите и децата ни са гарант за европейското бъдеще на България. От името на ГЕРБ декларация прочете Джема Грозданова. В текста се посочва, че ГЕРБ е гарант за членството ни в ЕС и НАТО.

Драгомир Стойнев от БСП припомни жертвите на антифашистката борба и призова да няма идеологически залитания.

Йордан Цонев от ДПС пък изтъкна, че без Деня на победата над фашизма нямало да има Ден на Европа.

„Нищо не е смислено, ако не съществува мир“, посочи Слави Нецов от „Воля“.

Депутатите продължават работата си с Кодекса за социално осигуряване и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Очевидец на катастрофата в Златна панега: Майка ми, леля ми и баба ми оцеляха по чудо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6853162

Очевидец на катастрофата в Златна панега: Майка ми, леля ми и баба ми оцеляха по чудо

Майка ми, леля ми и баба ми оцеляха по чудо, сподели пред Нова тв очевидец на катастрофата в Златна панега, при която бяха разрушени две къщи. Радослав измазвал стара къща, преди са се случи инцидентът. Кметът Калин Георгиев каза, че неведнъж са сигнализирали за опасния път, където всяка година се случват инциденти, но резултат няма.

Пет характерни черти на българите (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-harakterni-cherti-na-bylgarite-video-2095738

Националният характер на българският народ се е формирал с течение на неговата история. Вижте характерните черти, които оформят неповторимият образ на българина:

1. Българския мъж и леглото

Болшинството от българските мъже

Теодора пътува от Истанбул за София в специална линейка

https://frognews.bg/novini/balgarkata-teodora-madjarova-patuva-istanbul-sofiia-spetsialna-lineika.html

Българката Теодора Маджарова, която се намира в тежко здравословно състояние, отпътува тази вечер от Истанбул за София в специално оборудвана за целта линейка, съобщи пресцентърът на министерството на външните работи.

За трети път - покушение срещу известна журналистка в Черна гора

https://www.actualno.com/balkani/za-treti-pyt-pokushenie-sreshtu-izvestna-jurnalistka-v-cherna-gora-news_673604.html

Разследваща журналистка беше простреляна в крака в Черна гора. Това е трето покушение срещу нея, предаде БГНЕС. За щастие Оливера Лакич е без опасност за живота. Журналистката разказала на Михайло Йовович, главния редактор на вестника, за който работи - "Виести", че мъж я приближил и стрелял в крака, докато двама други бягали. Това е втората атака срещу Лакич през последния месец. Преди шест години същата журналистка беше ударена по главата от непознати пред дома си. Миналия месец и

Девети май – Ден на Победата

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-vtorata-1574329.html

/КРОСС/ На тази дата – 9 май 1945 година, се слага края на най-голямата трагедия в историята на нашата планета и човечеството – Втората световна война. Човечеството с облекчение си отдъхва от ужасите на кървавата шестгодишна месомелачка, задвижена от нацистите и техните фашистки съюзници. С облекчение си отдъхва от агресията, от терора, от зловещия призрак на бесилките и крематориумите на Освиенцим, Дахау, Бухенвалд и Матхаузен. Заслугата за победата е на световната демокрация, на антифашизма и антихитлеризма. Над всички обаче се извисява руския народ с неговите въоръжени сили, който като един се вдига, за да защити Русия, своето велико Отечество. Подготовката и разпалването на Втората световна война от най-реакционните и агресивни кръгове на хитлерофашизма е най-тежкото престъпление срещу човечеството, защото са най-опустошителни. Последователно в орбитата на войната са въвлечени 61 държави с повече от 1,7 милиарда население, съставляващо 80 процента от хората на земята. Военните действия се водят в Европа, Азия, Африка и акваторията на Световния океан. Всичко това е резултат от кроежите на хитлеровата върхушка „за нов световен ред…“ и „…за жизнено пространство и място под слънцето за Германия…“. На Девети май 1945 година е поставен край на човешкото унищожение, започнало на 1 септември 1939 година

Предстоящи събития в страната за 9 май

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1574331.html

/КРОСС/ София. От 9.30 часа пред сградата на Президентската институция на тържествена церемония ще бъде издигнато знамето на Европейския съюз. Церемонията ще се състои в присъствието на президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, парламентаристи и представители на изпълнителната власт. *** София. В 11.00 часа държавният глава Румен Раден ще посети Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928", където ще участва в отбелязването на 90-ата годишнина от неговото създаване. *** София. От 9.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. *** София. От 10.00 часа Министерският съвет ще проведе заседание. *** София. От 9.00 часа в Конгресен център „Глобус", зала „Европа", пл. „Македония" 1, ще се състои международна конференция „Гласът за интеграция на Западните Балкани". В откриването на конференцията ще участва вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа". *** София. От 11.30 часа в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе публичен дебат с комисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и с депутата от Европейския парламент Искра Михайлова

Преглед на печата - 9 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=373896

24 часа: Употребявани Ф-16 от Израел - фаворит за новия български изтребител Изтребители Ф-16, които са ползвани от Израел, но са модернизирани, са фаворит за нов многоцелеви боен самолет на българските Военновъздушни сили. Предимство за израелските машини било, че така България ще може да закупи повече от 8 бойни самолета с отделените за целта 1,5 млрд.

Доналд Тръмп изтегли САЩ от международното ядрено споразумение с Иран

http://www.cross.bg/trump-iran-sporazymenie-1574335.html

/КРОСС/ САЩ ще излязат от международното споразумение за ограничение на ядрената програма на Иран и ще възстановят санкциите си върху ислямската република. Това обяви американският президент Доналд Тръмп в специално обръщение преди да подпише меморандум по въпроса.  Днес обявявам, че САЩ ще се изтеглят от иранската ядрена сделка. Още днес ще подпиша президентски меморандум за възстановяване на американските ядрени санкции срещу иранския режим. Америка няма да позволи да бъде заложник на ядрено изнудване. Няма да позволим американските градове да бъдат застрашени от унищожение. Няма да позволим на режим, който обявява „Смърт на Америка“ да има достъп до най-смъртоносното оръжие в света. - заяви Тръмп.  Според Тръмп, страната му разполага с неопровержими доказателства, че Иран лъже и продължава разработките си с обогатен уран, а съвместния план за действие е бил поначало погрешен: Миналата седмица Израел публикува дълго прикривани от Иран разузнавателни документи. Те категорично показват стремежа на иранския режим да разработи ядрени оръжия. Това беше ужасно, едностранно споразумение, което никога не трябваше да бъде сключвано. То не донесе спокойствие и мир, и никога няма да го стори. Тръмп повтори и аргументите си, че Иран използва икономическия си растеж след споразумението, за да дестабилизира Близкия изток, както и че Техеран не спира тестовете на балистични ракети

Раонич изхвърли Григор Димитров от турнира в Мадрид

http://www.mediapool.bg/raonich-izhvarli-grigor-dimitrov-ot-turnira-v-madrid-news278861.html

Канадският тенисист Милош Раонич победи Григор Димитров с 5:7, 6:3, 3:6 в мач от втория кръг на турнира от категорията "Мастърс" в Мадрид.   Taка най-добрият български тенисист напуска турнира още след първото препятствие.   Срещата продължи 2 часа и се игра на втория по големина корт в комплекса "Каха Магика" в испанската столица - "Аранча Санчес".    Поставеният под №3 Димитров се радваше на силна подкрепа от страна на български фенове по трибуните, но не успя да се наложи над бившия №3 в света Раонич, който в момента е под №24 в ранглистата на ATP.   Българинът така и не можа да намери отговор на мощните сервиси на Раонич и за пореден път тази година отпада в начална фаза на турнир.   Първият сет вървеше равностойно до 5:5, но в Григор не успя да вземе последното си подаване.   През втората част българинът игра по-силно и взе пробив в четвъртия гейм, който успя и да затвърди.   В решаващия сет обаче канадецът показа, че е по-устойчив в момента и успя да се наложи с 6:3.   Това бе първият им сблъсък на клей, като Димитров вече има две поражения от пет мача срещу този съперник.

Продължава издирването на Боян Петров под Шиша Пангма

https://dnes.dir.bg/intsidenti/boyan-petrov

Шестима спасители отново потеглиха към Лагер 1 и ще се опитат да се качат на Лагер 2.

МС ще обсъди 2 проекта за модернизация на армията

https://frognews.bg/novini/shte-obsadi-2-proekta-modernizatsiia-armiiata.html

Двата проекта на Министерството на отбраната за нова бронирана машина и нови изтребители да бъдат обсъдени на заседанието на министрите.

Все още няма следа от Боян Петров, търсенето продължава и днес

https://offnews.bg//obshtestvo/vse-oshte-niama-sleda-ot-boian-petrov-tarseneto-prodalzhava-i-dnes-680200.html

Днес ше продължи издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите. Ако метеорологичните условия днес позволяват, в издирването на алпиниста Боян Петров ще се включи и екипът от шестима професионални планински спасители, който от вчера се движи по трасето към връх Шиша Пангма, пише БНР.

В момента екипът се намира на около 6000 м. надморска височина, където изчаква подобряване на времето. Той бе сформиран със съдействието на китайските и на тибетските власти по настояване на външното ни министерство.

От непалската страна са съобщили, че имат готовност за предоставяне на хеликоптер, който да лети на височина над 5000 м. Външното ведомство е поискало разрешение от китайските власти за включването му в издирването на Боян Петров, съобщи министър Екатерина Захариева, която коментира закъснението, с което българските власти научават за изчезването на Боян.

„В постоянна връзка сме и със семейството му, с нашите посланици в Пекин и Делхи, защото се опитваме по всякакъв начин да получим съдействие. Получаваме официална информация от Тибетските алпийски власти в нашето посолство в Пекин. На трети се установява неговото отсъствие, не знам защо тибетските власти информират за това чак на шести. Полагаме всички усилия, но това е голяма височина, и се надявам времето да е с нас.“

Вече ще можем да говорим с Google по телефона

https://www.vesti.bg/tehnologii/veche-shte-mozhem-da-govorim-s-google-po-telefona-6082080

Нова услуга ще използва изкуствен интелект за "изпълнението на задачи в реалния свят"

Британската камара на лордовете отхвърли ключови точки в плана на Мей за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6853156

Британската камара на лордовете отхвърли ключови точки в плана на Мей за БрекзитГорната камара на британския парламент нанесе пореден удар на правителството на министър-председателката Тереза Мей като отхвърли предложението й Обединеното кралство да напусне агенциите на Европейския съюз, след като излезе от общността, предаде Ройтерс. Камарата на лордовете подкрепи с 298 на 227 гласа поправка на нейния план за Брекзит,

Издирването на алпиниста Боян Петров продължава до втори базов лагер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6853161

Издирването на алпиниста Боян Петров продължава до втори базов лагерДнес операцията по издирването на алпиниста  Боян Петров продължава към втория базов лагер. Мобилизирани сме, за да спасим Боян, каза пред Би Ти Ви жена му Радослава Ненова. Тя посочи, че Боян не й е давал указания, но тя знае как да действа в такива случаи. Направена е сателитна снимка на района, за да знаят спасителите къде да търсят.

Най-шокиращите тоалети на модните "Оскар"-и 2018

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/naj-shokirashtite-toaleti-na-modnite-oskar-i-2018-6082062

Освен че звездите плащат такса за участието си в шоуто, те трябва да подготвят и специална визия, която всяка година отговаря на определена тема

Собственик на „Мерцедес“ в шок! Откри колата си опожарена

http://regiona.bg/%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d1%86%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d1%81-%d0%b2-%d1%88%d0%be%d0%ba-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8-%d0%ba/

Мистериозен палеж в Симитли.Днес сутринта, около 02:30 часа е получен сигнал за пожар в лек автомобил „Мерцедес“ в Симитли.

Погасен от екип на РСПБЗН-Благоевград. Причината за пожара и стойността на нанесената щета са в процес на установяване.

Не минава и седмица на територията на РСПБЗН- Благоевград без палежи на автомобили. Повечето са по техническа неизправност, но има и процент на умишлени палежи. Сн. илюстративна

Материалът Собственик на „Мерцедес“ в шок! Откри колата си опожарена е публикуван за пръв път на Региона Бг.

ЕС реагира негативно към САЩ заради споразумението с Иран, ООН призова то да се спазва

https://www.actualno.com/asia/es-reagira-negativno-kym-sasht-zaradi-sporazumenieto-s-iran-oon-prizova-to-da-se-spazva-news_673603.html

Европейският съюз е разтревожен от излизането на САЩ от "ядрената сделка" с Иран, съобщи комисарят по външните отношения на ЕС Федерика Могерини. Предстоят консултации със съюзниците за оценка на влиянието на оттеглянето на САЩ от споразумението. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък заяви, че темата за ядреното споразумение ще бъде част от дневния ред на срещата на върха на ЕС в София в периода 16-17 май. Френският президент Еманюел Макрон вече обяви, че Франция, Германи

Болната Теодора се прибра у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6853155

Болната Теодора се прибра у нас

Болната Теодора се прибра от Бразилия, от Истанбул незабавно бе транспортирана с линейка, след като полетът от Бразилия мина добре, каза пред Нова тв Ангел Ангелов, генерален консул на България в Истанбул. Той благодари за съдействието на турските власти. Очаквайте

Подновени са действията по издирването на Боян Петров

https://frognews.bg/novini/podnoveni-deistviiata-izdirvaneto-boian-petrov.html

В 6:30 ч. тази сутрин местно време трима шерпи с трима китайски спасители са продължили издирвателните дейности. Това каза Деян Петков, част от екипа на Боян Петров в България.

Очаква се процесът за фалита на КТБ да започне по същество

https://frognews.bg/novini/ochakva-protsesat-falita-ktb-zapochne-sashtestvo.html

Процесът КТБ, по който подсъдими са Цветан Василев и още 17 души, ще започне по същество днес.

Теми и гости в ефира днес

http://www.cross.bg/tema-zhivo-boyan-1574330.html

/КРОСС/БНТ, „Денят започва"Тема: Защо актьорите от Младежкия театър в София решиха да продават билетите си на половин цена срещу карта за градския транспорт? Тема: На живо. Приятелите на Боян Петров с последна информация за издирването на алпиниста Тема: Ще вали ли през май? Прогнозата на синоптиците от БАН Тема: ВМРО - между срещите с опозицията и диалога в коалицията. Депутатът Искрен Веселинов Тема: "Скърца" ли нещо в парламента - анализ на Антоанета Христова и Росен Карадимов Тема: Преди срещата с Европейския съюз. Къде е Македония по пътя на евроинтеграцията? Тема: На живо от Лисабон. Как се представи България на полуфинала на Евровизия? Тема: Да се страхуваме ли от изкуствения интелект? Или какво ще видим на Софийския фестивал на науката? БТВ, "Тази сутрин" Тема: Пореден ден без следа от Боян Петров. Докъде стигна спасителната акция в Хималаите? Разговор с жената на алпиниста Радослава Ненова Тема: Тир помете две къщи в Златна Панега. На живо - каква е причината за инцидента? Тема: Изтребител, свален през Втората световна война, беше намерен край самоковско село. На живо: как е открит самолетът и кой е воювал с него? Тема: Зрителски сигнали срещу джигитите на пътя! Какво да направим, ако снимаме действията на нагли шофьори? Тема: Смъртен случай след ухапване от кърлеж в Бургас. Как да се предпазим от опасните паразити - в студиото, проф

Синоптик: Времето за май ще е динамично, няма да е толкова топло, колкото през април

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6853141

Синоптик: Времето за май ще е динамично, няма да е толкова топло, колкото през априлМайското време ще е типично за месеца, температурите се нормализираха и няма да са така високи, както бяха през април. Това нормализиране е съпроводено с валежи в някои райони, каза дежурният синоптик от БАН Анастасия Стойчева в сутрешния блок на БНТ. В преобладаващата чат на дните повече валежи ще има в Западна България.

Иран ще продължи да спазва споразумението

http://clubz.bg/67601-iran_shte_prodylji_da_spazva_sporazumenieto

СВЯТ Иран Хасан Рохани

Иран ще продължи да изпълнява международното ядрено споразумение след решението на американския президент Доналд Тръмп за излизане на Съединените щати от него, предаде Ройтерс.

Това заяви в телевизионно обръщение лидерът на Ислямската република Хасан Рохани.

„Ако постигнем целите на споразумението в сътрудничество с останалите му страни, то ще остане в сила. С излизането си от споразумението Америка официално подкопа ангажимента си към един международен договор”, заяви той.

Рохани допълни, че Иран е готов да поднови дейността си в ядрената сфера след консултации с другите пет световни сили, които са част от споразумението.

Доста по-груб от президента бе председателят на иранския парламент Али Лариджани.

„Тръмп няма умствената способност да се справя с проблемите”, заяви той тази сутрин пред депутатите. Думите му бяха излъчени на живо по телевизията.

Депутатите пък изгориха в залата американското знаме и копие от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), каквото е пълното официално название на постигнатото през 2018 г. споразумение с Техеран.

„Излизането на Тръмп от ядреното споразумение бе дипломатическо шоу. При сегашните обстоятелства Иран не е длъжен да го спазва. Очевидно е, че Тръмп разбира само езика на силата”, каза още Лариджани.

„Споразумението не е мъртво. Има американско оттегляне от споразумението, но споразумението все още го има”, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан пред радио Ер Те Ел.

Той допълни, че президентът Еманюел Макрон ще разговаря по-късно днес с Рохани.

Точно Макрон бе човекът, който до последно се опитваше да убеди Тръмп да не се оттегля от сделката.

Най-важното от Варна във вчерашния 8 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=373895

Отвориха бул. „Приморски“ за двупосочно движение Бул. „Приморски“ вече е отворен за двупосочно движение. Ограничават колите по Крайбрежната алея във Варна след 15-ти май Движението на моторни превозни средства по Крайбрежната алея във Варна ще бъде ограничено от 15 май до 15 септември в участъка от кръговото на „Рибарски плаж“ до Плувен комплекс „Приморски“.

Путин посочи пътя пред Русия

https://www.actualno.com/europe/putin-posochi-pytja-pred-rusija-news_673583.html

На новото руско правителство и Държавната дума им предстои да приемат много важни и сериозни за страната решения, заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на заседание на долната камара на парламента, предава РИА Новости. Във вторник Държавната дума утвърди Дмитрий Медведев на поста министър-председател, а след това президентът подписа съответстващия указ. Държавният глава благодари на депутатите за това, че те са подкрепили предложението му и са гласували за кандидатурата на премиер

"Манчестър сити" може да счупи днес големите рекорди във Висшата лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/09/3175364_manchestur_siti_moje_da_schupi_dnes_golemite_rekordi/?ref=rss


"Манчестър сити" си осигури титлата в Англия още на 14 април а през уикенда получи шампионския трофей. Тимът на Пеп Гуардиола обаче има още за какво да играе, защото е на прага на най-великия сезон в историята на Висшата лига.<br /><br />Тази вечер в 22.00 ч. шампионите посрещат новака "Брайтън", който през уикенда си гарантира оцеляването в елита на английския футбол. "Гражданите" се нуждаят от победа и два гола, за да разбият всички значими рекорди...

На места днес ще има валежи с гръмотевици, очакват се и градушки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6853145

На места днес ще има валежи с гръмотевици, очакват се и градушкиОколо и след обяд в източните райони, както и в Рило-Родопската област ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места там ще има краткотрайни, но често интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Такава е прогнозата на НИМХ към БАН, предаде БТА. Има условия за градушки. В централните и северозападните райони през деня ще се

МВР: Не шофирайте в сряда из центъра на София

http://www.transmedia.bg/2018/05/09/%d0%bc%d0%b2%d1%80-%d0%bd%d0%b5-%d1%88%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d1%81%d1%80%d1%8f%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d0%b7-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0/

МВР призова  жителите и гостите на София да избягват шофирането в централната градска част и да използват алтернативни маршрути.

Причината за това е очакваният натоварен трафик на 9 май, когато на различни места в столицата през целия ден ще има събития на открито.

Денят на Европа ще бъде отбелязан с вдигане на българския и европейския флаг пред президентството с участието на председателя на Народното събрание. Денят на победата над фашизма ще се чества пред паментика на Съветската армия и там по правило се събират руски граждани, дипломати и ветерани от войните.

В следобедните часове ще има мероприятия под егидата на Европейския парламент и Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС, в които ще участват деца.

В края на натоварения ден сряда ще  се играе и футболната среща – финал за Купата на България.

Късно вечерта – от 21.30 до 22. 30 часа на бул. „Княз Дондуков“ и пл. „Независимост“ ще има звуково-светлинен спектакъл за Деня на Европа с прожектиране върху фасадата на Министерски съвет, организирано от Европейски парламент.

Забраната за движение на превозни средства можете да видите ТУК

Кохезионната политика е в риск, но има ли кой да я защити

https://www.dnevnik.bg/evropa/regioni/2018/05/09/3175180_kohezionnata_politika_e_v_risk_no_ima_li_koi_da_ia/?ref=rss


Еврофондовете за развитие на по-бедните региони са в риск, но за повечето държави - членки на Европейския съюз, бюджетът за кохезионна политика не е приоритет номер едно. Това става ясно от думите на председателя на Комитета на регионите Карл-Хайнц Ламберц.<br /><br />"Винаги е проблем да се намери държава начело на битка, в която регионите са най-важните актьори", коментира в интервю за EUobserver Ламберц.<br /><br />Интервюто е взето на 4 май – два дена след...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване