Пипи Дългото Чорапче дефилира на празник в 7 СОУ в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%b8%d0%bf%d0%b8-%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%87%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bf%d1%87%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7/

Любимата на малки и големи героиня на Астрид Линдгрен Пипи Дългото чорапче се появи на централна благоевградска улица. Червенокоската веднага събра погледите на любопитните зяпачи, които коментираха „Наистина е „Пипи Дългото чорапче“.

Какво всъщност се оказа!? Очарователната Иви Цветков се дегизирала в този специален костюм за празник на приказните герои в 7-мо СОУ „Кузман Шапкарев“. Момиченцето е ученичка във втори клас и е наполовина холандка.

Тя сами избрала да се облече като любимата си героиня. За прическата се погрижила майка й и леля й. Иви и е с естествен червен цвят на косата и с малко спрей станала точно като Пипи. Момиченцето беше облякло ретро жълта карирана рокля. Естествено беше с един чорап. Част от стайлинга бяха и красивите лунички по нослето на Иви- Пипи.

 

Материалът Пипи Дългото Чорапче дефилира на празник в 7 СОУ в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

LUMIX FT7: изключително здрав фотоапарат за снимане на открито

http://www.cross.bg/snimane-priklyucheniya-izklyuchitelno-1574529.html

/КРОСС/ Снимайте вълнуващите си приключения с функциите за 4K видео и 4K фотографии, дори при екстремни условия сред дивата природа Днес Panasonic представи нов високоустойчив портативен фотоапарат, специално разработен за снимане на открито. LUMIX FT7 е водоустойчив (до 31 метра) и удароустойчив (до 2 метра). С новия си Live View визьор, 20.4-мегапикселов сензор и 28 mm широкоъгълен обектив с 4.6x оптично варио, FT7 е идеалният спътник при екстремни преживявания във въздуха, на земята или във водата. Здравата и същевременно компактна конструкция, устойчива на замръзване (до -10 °C) и натиск (до 100 килограма), обединява множество високотехнологични фотографски функции, благодарение на които няма да пропуснете нито един важен момент от вашето вълнуващо гмуркане, главозамайващ 360-градусов ски скок или изумително яхване на вълната на хавайския бряг - и всичко това може да бъде записано в 4K или Full HD формат. Новият 0.2-инчов Live View визьор с 1170K еквивалентни точки позволява заснемане на незабравими моменти, дори при силна слънчева светлина или контражур. 3.0-инчовият заден монитор е с най-високата в своя клас резолюция от 1040K точки

Силни ветрове спряха акцията по издирването на Боян Петров

http://nakratko.bg/category/25/159300/


Отново лоши новини долетяха от Шиша Пангма. Хеликоптерите, които трябваше да помогнат за откриването на Боян Петров, не могат да продължат да кръжат над района заради изключително силните ветрове, които са се появили в местността.

Диамантената лига от Шанхай с участието на Мирела Демирева пряко в ефира на Mtel Sport 2 през уикенда

https://offnews.bg//drugi/diamantenata-liga-ot-shanhaj-s-uchastieto-na-mirela-demireva-priako-v-680409.html

Сребърната медалистка от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. в скока на височина Мирела Демирева започва участието си в Диамантената лига през този уикенд.

Българската звезда в леката атлетика ще се включи на турнира в Шанхай, който ще се излъчи пряко по Mtel Sport 2 в събота от 13:15 часа. Състезанията от Диамантената лига стартираха преди седмица с надпреварата в Доха, където участие взе представителят ни в скока на височина при мъжете – Тихомир Иванов.

Другият основен акцент в програмата на спортните канали на Мтел през уикенда ще е решителната фаза ATP Masters 1000 турнира в Мадрид. Основният въпрос за тенис феновете е дали Рафаел Надал ще продължи феноменалното си представяне или някой измежду останалите в турнира тенисисти ще успее да го спре по пътя към поредния трофей на клей.

Полуфиналите в испанската столица са в събота от 17:00 часа и ще се излъчват пряко по Mtel Sport 1. Решителният двубой за титлата е в неделя от 19:30 часа и ще може да се наблюдава отново по Mtel Sport 1 и на ppv.mtel.bg.

Рано сутринта в неделя – от 05:00 часа, по Mtel Sport 2 и на ppv.mtel.bg, ще се излъчи поредната галавечер от UFC.

След като направи успешни защити на титлата си в категория петел срещу Валентина Шевченко и Ронда Раузи, шампионката Аманда Нунеш ще се изправи срещу своята добра приятелка Ракел Пенингтън.

Двубоят между двете е основно събитие на UFC 224 от Рио де Жанейро, Бразилия, където ще видим още атрактивни сблъсъци, сред които Жакаре Соуза срещу Келвин Гастелум и Витор Белфорд срещу Лиото Мачида.

Служителите на спрения шуменски екарисаж излязоха на протест

http://www.cross.bg/poiskaha-namerili-drygo-1574528.html

/КРОСС/ Служителите от шуменския екарисаж излязоха на протест пред местната дирекция по безопасност на храните. Причината – спряната дейност на дружеството, което отговаря за обезвреждането на животинските тела и хранителните отпадъци за територията на 18 области от страната, информира bTV. Протестиращите поискаха от държавата да разплати дължимите към тях суми. От екарисажа обжалват заповедите за спиране на работата им, но заявиха, че протестите им ще продължат и поискаха оставката на директора на шуменската дирекция по безопасност на храните. „От около два месеца тя действа срещу екарисажа с бухалка, в кавички, на два пъти ни затваря предприятието с неоснователни доводи и причини – защото в едно помещение са намерили инспекторите три паяжини, а в друго са намерили олющена мазилка”, заяви управителят д-р Мирослав Александров. Директорът на ОДБХ-Шумен д-р Катя Райкинска обаче е на друго мнение: „Нарушенията са от ветеринарна гледна точка и аз като ветеринарен лекар, който е положил Хипократова клетва още в първи курс са изключително груби и изключително опасни за здравето на животните и хората”.

Графа прави филм с концерта си на Античния театър в Пловдив

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6858014

Графа прави филм с концерта си на Античния театър в ПловдивВладимир Ампов - Графа и екипът му подготвят запомнящо се шоу, което ще се състои на 31 май в Античния театър в Пловдив. С него открива националното си турне, което ще премине през Бургас на 4 юни, Варна на 5 юни и ще завърши с два концерта в НДК на 27 и 28 ноември. На 31 май пловдивската публика ще гледа премиерата.

Служителите на спрения шуменски екарисаж излязоха на протест

http://nakratko.bg/category/58/159299/


Служителите от шуменския екарисаж излязоха на протест пред местната дирекция по безопасност на храните.

Кой чупи буквите VARNA в Морската градина?

http://budnavarna.bg/34090-koj-chupi-bukvite-varna-v-morskata-gradina/

Алармират че надписът VARNA 2017 (в чест на домакинството на Варна за Европейска младежка столица) в Морската градина е със счупени букви. Често сме се чудили каква причината за това, подозирайки основно човешка намеса и/или метеорологичните условия.

И днес стана ясен един от възможните варианти: репортер на Медийна група „Черно море“ засече тийнейджърки да се катерят по надписа и снимат за селфи. Двечките пробваха различни ракурси за снимане – прави и седнали.

Със сигурност и други техни връстници са имали поле за изява, а това слага и край на мистерията.

източник: Черно море

Материалът Кой чупи буквите VARNA в Морската градина? е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ученикът, обвинен в опит за убийство на гард пред дискотека във Варна, остава в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857992

Ученикът, обвинен в опит за убийство на гард пред дискотека във Варна, остава в ареста17-годишният Кристиян Тодоров, обвинен в опит за убийство на един от гардовете на варненската дискотека "Гетсби", поиска по-лека мярка за неотклонение, след като вече трети месец е в ареста. Състав на Варненския окръжен съд не уважи доводите на адвоката му и потвърди за ученика най-тежката мярка за процесуална принуда - задържане под стража.

Мъж загина при трудова злополука в стопанство край Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6858009

Мъж загина при трудова злополука в стопанство край Добрич
Мъж загина при товаро-разтоварни дейности в стопанство край Добрич, съобщиха за инцидента от областната дирекция на МВР. Трудовата злополука е възникнала в стопански двор в село Поручик Кърджиево, където 48-годишният мъж е паднал от ремаркето на трактор и е починал на място. За инцидента е уведомена окръжната прокуратура и областната инспукция по

Без референдум за разкопките в Благоевград

https://frognews.bg/novini/bez-referendum-razkopkite-blagoevgrad.html

Без референдум по въпроса за археологическите разкопки в Благоевград. Общинските съветници не приеха предложението, а вносителите му от своя страна обявиха този избор за направен под натиск.

Намалиха заплатите на полските депутати

http://www.moreto.net/novini.php?n=374035

С 20% ще се намалят заплатите на полските депутати. Това стана ясно, след като парламентът одобри предложения законопроект на управляващата партия „Право и справедливост" на Ярослав Качински. Решението бе взето с с одобрението на 240 депутати от консервативното мнозинство.

Разследване отлага годишния отчет на Symantec?

https://www.investor.bg/novini/261/a/razsledvane-otlaga-godishniia-otchet-na-symantec-260909/

Проверката е свързана с опасения, повдигнати от бивш служител на софтуерната компания

Щатите не подкрепят разделянето на Босна и Херцеговина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6858005

Щатите не подкрепят разделянето на Босна и ХерцеговинаСъединените щати не подкрепят абсолютно никакво по-нататъшно териториално разделяне на Босна и Херцеговина, заяви посланичката на САЩ в Сараево Морийн Кормак в интервю за босненския вестник "Дневни аваз", цитиран от БТА.  "САЩ са много ясни във връзка със суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина.

Обирът на годината: Мним охранител задигна половин милион от Кауфланд в Монтана

https://offnews.bg//112/obirat-na-godinata-mnim-ohranitel-zadigna-polovin-milion-ot-kaufland-680405.html

Обир като на кино! Находчив престъпник успя да задигне почти половин милион лева от оборота на хипермаркет "Кауфланд" в Монтана, съобщиха от местното РПУ.

Случката се разиграла вчера сутринта.

Между 9 и 10 ч. мъж, преоблечен в униформа на инкасо фирмата, която обичайно обслужва търговския обект, влязъл и поискал седмичния оборот. Служителите му предали без да заподозрат нищо чувалчетата с парите.

Чак след като по-късно истинските охранители пристигнали за същото, станало ясно, че магазинът е обран.

МВР проверява записите на охранителните камери в магазина и около него. Подозренията са, че гениалната кражба вероятно е осъществена внимателно и че в нея има съучастници.

1 300 деца извиха дълги хора

http://budnavarna.bg/34087-1-300-detsa-izviha-dalgi-hora/

1 300 деца извиха дълги хора в ДГ „Христо Ботев“ и основно училище „Добри Чинтулов“ на 11 май във Варна. Танците бяха в рамките на инициативата на Министерството на образованието и науката „Розите на България“.

 

Над 300 деца се хванаха на право хоро в ДГ „Христо Ботев“. След тях имаше и 1 клас ученици от училище „Елин Пелин“.

 

В ОУ „Добри Чинтулов“ участниците в инициативата на МОН бяха над 1 000. Ръководството на училището смята да превърне хорото в традиция и то да се организира всяка година.

 

 

 

 

 

 

 

снимки: Пламен Гутинов

източник: Черно море

Материалът 1 300 деца извиха дълги хора е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пролетен оперетен бал на Музикалния театър в зала 1 на НДК

https://www.actualno.com/scene/proleten-opereten-bal-na-muzikalnija-teatyr-v-zala-1-na-ndk-news_674106.html

След изключителния успех на двата Новогодишни оперетни бала в НДК Музикалния театър подготвя за любителите на оперетата и мюзикъла и свое пролетно издание. Първият Пролетен оперетен бал ще се състои на 20-ти май от 19 часа в зала 1 на НДК. Това ще е един нетрадиционен бал, в който наред с вечните оперетни шедьоври и виенския валс, ще прозвучат ритмите на испанското фламенко, гръцкото сиртаки, руският казачок и екзотичните персийски ритми. Публиката ще присъства на една пъстра пролетна

Медиците от Ловешката болница са оградили с жива верига хотел "Ловеч"

http://nakratko.bg/category/58/159298/


Протестиращите медици от ловешката болница са на улицата. Те са оградили с жива верига хотел "Ловеч", където трябва да започне официалният коктейл по повод празника на града.

"Реал сосиедад" ще смени емблемата си с лика на напускащия капитан

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/11/3177382_real_sosiedad_shte_smeni_emblemata_si_s_lika_na/?ref=rss


Легендите в спорта са, за да се уважават. "Реал сосиедад" знае това и прибегна до необичаен ход, за да отдаде заслужена почит към дългогодишния си капитан Чаби Прието.<br /><br />Клубът от Сан Себастиан обяви, че ще смени емблемата на гърдите си и вместо нея ще постави лика на 34-годишния полузащитник. Жестът ще бъде само за предстоящия домакински мач с "Леганес" в събота.<br /><br />Прието прекара цялата си кариера в отбора и в края на сезона ще се...

Пловдив, Бургас и Варна са с най-много жилищни сгради, въведени в експлоатация

https://www.actualno.com/society/plovdiv-burgas-i-varna-sa-s-naj-mnogo-jilishtni-sgradi-vyvedeni-v-eksploatacija-news_674104.html

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през първото тримесечие на 2018 г. е 565, а новопостроените жилища в тях са 1 530. Спрямо първото тримесечие на 2017 г. сградите са със 103 повече, или с 22.3%, докато жилищата в тях намаляват с 221, или с 12.6%, съобщиха от НСИ. От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие на 2018 г. със стоманобетонна конструкция са 76.6%, с тухлена - 19.1%

Земетресение край Провадия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6858001

Земетресение край ПровадияЗеметресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България близо до Провадия, информира Европейският сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 10,26 ч. с епицентър на 3 км югоизточно от Провадия и на 38 км западно от Варна, с дълбочина 3 км. Огнището е на дълбочина 3 км, предава Нова телевизия.

Надал подобри брадат рекорд на Макенроу

https://offnews.bg//tenis/nadal-podobri-bradat-rekord-na-makenrou-680406.html

Водещият испански тенисист Рафаел Надал се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Мадрид. Испанецът се наложи над Диего Шварцман с 6:3, 6:4 за час и 44 минути игра.

Така Краля на клея подобри рекорда на Джон Макенроу от 49 поредни спечелени сета на една настилка, който датираше от 1984 година. С успеха си над аржентинеца Матадора вече има 50 поредни на червени кортове.

Това е и новото най-добро постижение в историята. На четвъртфиналите Надал ще се изправи срещу Доминик Тийм в повторение на финала от преди година.

"На четвъртфинал в Мадрид съм и само това има значение в момента. Радвам се, че стигнах до тази фаза. По време на мачовете не мисля за нещо друго, освен за съперника ми и за това как се развива играта.

Това е всичко. Да спечелиш 50 сета поред е трудно, но го направих. Вече всичко свърши и се надявам да не говорим повече по тази тема", каза Рафаел Надал.

С пет филма в събота в България започва кампания за опознаване на ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/11/3177367_s_pet_filma_v_subota_v_bulgariia_zapochva_kampaniia_za/?ref=rss


На 12 май (събота) от 10:00 ч. до 17:00 ч. на Голямата поляна в Южния парк в София ще бъде открита европейска кампания с послание към младите хора, предаде пресслужбата на представителството на Европейската комисия в България.<br /><br />За пръв път в страната ще бъдат излъчени пет късометражни филма на известни европейски режисьори, които илюстрират ползите от ЕС за европейските граждани. Целта на филмите е да се започне диалог с младежите за ролята на ЕС в тяхното всекидневие....

ДСБ: Подкрепяме настояването на македонските българи за общо служение на честванията

https://www.actualno.com/politics/dsb-podkrepjame-nastojavaneto-na-makedonskite-bylgari-za-obshto-slujenie-na-chestvanijata-news_674102.html

Демократи за силна България (ДСБ) подкрепят призива на БККС (Български културен клуб Скопие - бел. ред.) за включването на гражданите от двете страни на границата в общо честване на църковните празници: 2 май - 1000 години от създаването на Охридската архиепископия; 11 май - денят в който почитаме църковно Св. Св. Кирил и Методий славяно - бъларски просветители; 27юли - денят на Св.Седмочисленици и Успение на св. Климент Охридски, за което Македонската църква покани официално БПЦ на Св. Климент

Решението на Тръмп за Иран поставя иракските лидери пред изпитание

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6857972

Решението на Тръмп за Иран поставя иракските лидери пред изпитаниеРешението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли страната от ядреното споразумение с Иран хвърли сянка над и без това напрегнатите избори в Ирак, където Техеран и Вашингтон се съревновават за влияние от свалянето на Саддам Хюсеин при водената от САЩ инвазия през 2003 година. Премахването на сунитската диктатура в Ирак разчисти пътя пред

Кмет, мажоретки и ученици манифестираха в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6857991

Кмет, мажоретки и ученици манифестираха в ПловдивМажоретки поведоха шествието по главната улица на Пловдив по случай 11 май. С него средното училище "Св.св. Кирил и Методий" в район "Западен" отбеляза деня на светите братя по стар стил. В манифестацията се включиха районният кмет Димитър Колев и заместничката му Нонка Симеонова. Най-отпред ученици носеха иконата на славянските първоучители.

Повдигнаха обвинение на квесторите на КТБ за безстопанственост в особено големи размери

http://www.cross.bg/osobeno-opredelena-elena-1574525.html

/КРОСС/ Софийската градска прокуратура привлече към наказателна отговорност двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Станислав Лютов и Елена Костадинчева са обвинени, затова, че в периода 20.08.2014г. до 06.11.2014г в София не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество, и от това последвали значителни щети в размер на 1 070 383,83 лв. за Фонд за гарантиране на влоговете в банките. Двамата обвиняеми умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Спрямо двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка". Ако бъдат признати за виновни, Станислав и Елена могат да получат наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заемат определена обществена или държавна длъжност и право да упражняват определена професия или дейност.  

Меркел: Решението на САЩ да напуснат ядрената сделка не е правилно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857961

Меркел: Решението на САЩ да напуснат ядрената сделка не е правилноГерманският канцлер Ангела Меркел определи като „неправилно“ решението на САЩ да излязат от договора за иранската ядрена програма. „Това подкопава доверието към международния ред“, заяви тя в град Мюнстер на католическа конференция, която се излъчва по германските телевизии. „Смятам, че е неправилно едностранно да се разваля споразумение,

14 азиатски страни ще представят културата си на шествие в Борисовата градина

https://offnews.bg//kultura/14-aziatski-strani-shte-predstaviat-kulturata-si-na-shestvie-v-borisov-680403.html

Представително шествие на страните участници в азиатския фестивал „Цветовете на традициите“ ще се проведе броени часове преди да бъде поставено официалното му начало.

На 11-ти май (петък) в 18 ч. Борисовата градина, ще се събере колорита на 14 азиатски страни в своеобразен парад, стартиращ от “Лятната естрада” и приключващ на езерото “Ариана”.

Шествието ще сложи началото на активностите по азиатския фестивал „Цветовете на традициите“, който ще започне в 10 часа и ще бъде официално открит на 12-ти май в 11:00 часа с танц „Цветовете на Азия”.

През целия фестивален ден гостите ще станат свидетели на над 50 различни музикални, театрални, кулинарни и танцови изпълнения, идващи от далечна Азия. По обед богато кулинарно шоу и дегустация очаква посетителите на фестивала, стартиращо  с традиционни индонезийски ястия, следвано от демонстрации от Корея, Виетнам, Индия, Китай и Иран.

Изложбените щандове на всяко посолство ще предлагат уникални произведения на изкуството, традиционни сувенири, бижута, ръчни изделия и кулинарни изкушения, всички част от културното наследство на съответната страна. Най-младите и всеки друг желаещ посетител на фестивала може да се докосне до изкуството на калиграфията с майстори от Иран, изрезковото и древно умение за създаване на фигури от хартия, с приятелите от клуб по японска култура Накама, да участва в  корейски игри и да рисува традиционни индонезийски мотиви с восък върху текстил.

Както в предишното издание на фестивала, така и тази година, той е посветен на благородна кауза – приемните деца и семейства, които фондация „За Нашите Деца“ подкрепя. В рамките на фестивалния ден ще се проведе томбола с награди, любезно предоставени от спонсорите на форума. Два самолетни билета до дестинация в Азия по избор, уикенд за двама на българското Черноморие, разходка с лодка с приятели  са само част от възможните награди.

Събраните средства от томболата ще бъдат дарени в полза на  деца, лишени от родителска грижа да получат безгрижно, цветно и изпълнено с любов детство, в приемни семейства. Ще бъдат организирани спортни и летни лагери, зелено училище, арт-ателиета, посещение на театрални постановки и други дейности, които да насърчат развитието на 17 приемни деца, разгръщайки техния потенциал.

Повече информация ще откриете в страницата на събитието във Фейсбук.

Млада шофьорка се удари в дърво и загина

https://frognews.bg/kriminalno/mlada-shofjorka-udari-darvo-zagina.html

23-годишна жена загина при катастрофа на пътя Пловдив - Пазарджик.

СГП обвини квесторите на КТБ в умишлена безстопанственост

https://www.actualno.com/society/sgp-obvini-kvestorite-na-ktb-v-umishlena-bezstopanstvenost-news_674100.html

На 10 май 2018 г. Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Станислав Л. и Елена К. са обвинени, затова, че в периода 20.08.2014г. до 06.11.2014г в гр.София, действайки в качеството на длъжностни лица по смисъла на чл. 93, т. 1, б. Б от НК – квестори при „Корпоративна търговска банка“ АД, в съучастие, умишлено, при

Дъщерите на починала пациентка заради доплащане ще съдят НЗОК

http://www.cross.bg/nzok-izdelie-meditzinsko-1574524.html

/КРОСС/ Дъщерите на пациентка, починала докато чака одобрение от НЗОК за медицинско изделие за аортна стеноза завеждат дело срещу Здравната каса за изнасяне на невярна информация по случая. Това обяви Пенка Георгиева от Пациентски организации „Заедно с теб". За новия случай с възрастната жена от София се разбра вчера. Тя трябвало да доплати 10 000 лева за поставянето на клапата. От Здравната каса в свое становище обясниха, че изборът да се чака за операция е на дъщерята на починалата жена. Ето и цялото обяснение по случая на пациентските организации: Във връзка със смъртта на г-жа Теохарова, загинала докато чака одобрение от НЗОК за медицинско изделие за аортна стеноза, съм упълномощена от дъщерите ѝ да ви съобщя, че завеждат дело срещу НЗОК за изнасяне на невярна информация в медиите от пресцентъра на НЗОК. Дъщерите са подписали нужните документи за искане за въпросното медицинско изделие за транскатетърно протезиране в края на януари и по никакъв начин не са се отказвали от искането си за тази медицинска дейност и това медицинско изделие. Дъщерите през тези над 3 месеца, в които все още нямат отговор от НЗОК за одобрение, са се свързвали постоянно с лекуващия лекар и са чакали отговор. Никой от НЗОК не се е свързал с тях все още

Симеонов се оплака от медийно затъмнение и тормоз заради Закона за хазарта

https://offnews.bg//politika/simeonov-se-oplaka-ot-medijno-zatamnenie-i-tormoz-zaradi-zakona-za-haz-680404.html

Вицепремиерът Валери Симеонов се оплака във Фейсбук от медийно затъмнение и медиен тормоз върху него относно промените в закона за хазарта, които парламентарната група на "Обединени патриоти" предлага.

Днес в парламента депутати от НФСБ внесоха законопроектите на вицепремиера и лидер на партията Валери Симеонов. Сред идеите му са отмяна на забраната за пушенето в заведенията и ограничаване на продажбата и рекламите на лотарийни билети.

"Атаката не закъсня!

24 часа след като предложенията ми за промените в закона за хазарта получиха политическа подкрепа от най-големите парламентарни партии, водещи медии активираха пропагандата срещу мен", написа във Фейсбук Симеонов.

Той се оплаква още от поръчкова статия във вестник "24 часа", както и от липсата на темата за закона в ефира на bTV и Нова телевзия.

Симеонов е недоволен и от факта, че около неговите имоти и тези на СКАТ има журналистически екипи, които "душат".

Целия коментар на Симеонов:

Атаката не закъсня!

24 часа след като предложенията ми за промените в закона за хазарта получиха политическа подкрепа от най-големите парламентарни партии, водещи медии активираха пропагандата срещу мен.

В сутрешните блокове на bTV и Нова нямаше нито дума, нито коментар в студията темата за внесените законопроекти (в т.ч. за хазарта!).

В днешния брой на „24 часа“ има поръчкова статия, опитваща се да ме изкара като най-големия душманин на българския туризъм. От 10 вестникарски твърдения - 10 лъжи. Нескопосано и жалко. Дори не ме потърсиха за моята гледна точка като вносител на законите. А в. „24 часа“ е подписал Етичния кодекс на българските медии, където се говори за точност, обективност, проверена информация и представяне на всички гледни точки. За съжаление, днешната публикация го приравнява с „Работническо дело“, където по нареждане се „екзекутираше“ партийния враг. Ще видим дали ще ми дадат право на отговор.

bTV пратили хайка журналисти да „душат“ около комплекса на СКАТ в Златоград. Вече 1 година мои „почитатели“ поръчват журналистически разследвания за този обект, както и за мотел „Козия рог“ в Малко Търново, но явно им е трудно да преглътнат, че всичко е законно. Останаха непроверени само кофите за боклук. Дори в момента (12:20 ч.) телевизионен екип обикаля около хотел „Панорама“ в Златоград. Пак в духа на моралната журналистика никой не ме търси за информация или мнение. И те са разписали етичния кодекс!?

От сайта „Актуално“ вчера научих, че съм имал интерес в областта на хазарта и офшорни фирми за онлайн залагания. Разбира се, материалът е анонимен. Да, телевизия СКАТ се развива в телекомуникационния сектор, но нерде телевизия и комуникации, нерде хазарт. Тях вече ги съдя за по-стара публикация, явно ще се наредят до осъдените до момента TV7, Уикенд, и други средства за масова манипулация.

Ясно е, че хазартното лоби няма да се даде лесно. Става въпрос за 3 милиарда лева годишно. В този ред на мисли, благодаря на ГЕРБ и БСП за категоричната подкрепа в посока ограничаване на вредното влияние на хазарта върху българското общество, особено децата и социално слабите. Радвам се, че влиянието на хазартните босове не е стигнало до председателите на най-големите парламентарни групи и се надявам те да удържат на натиска.

Печелим битките засега, но войната предстои!

Пластиката „Звездоброец“ вече краси градинката до Обсерваторията във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=374049

Новата градска пластика „Звездоброец“ вече краси градинката до Националната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ в Морската градина. Произведението на изкуството откри тържествено кметът на града Иван Портних, предаде репортер на Moreto.

Американският бранд Terani Couture избра да отвори втория си магазин във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374011

Зашеметяващи, ослепителни, истинско звездно излъчване – това е Terani Couture. За първи път във Варна брандът, синоним на блясък и стил, представя своя фирмен бутик, в който изключително и само ще се предлагат вечерните рокли на Terani Couture.

Външните министри от централноевропейски и балкански държави на среща в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857955

Външните министри от централноевропейски
и балкански държави на среща в АтинаВъншните министри на осем централноевропейски и балкански държави от ЕС провеждат разговори в Гърция, на които присъстват и кандидатки за членство от Балканите, предаде Асошиейтед прес. Днешните срещи в курорт на юг от Атина се състоят с участието на министри от т.нар. Вишеградска група - Полша, Чешката република, Словакия и Унгария - и от Гърция,

Районен кмет прикова със сложна лекция професори и студенти в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6857953

Районен кмет прикова със сложна лекция професори и студенти в ПловдивМного сложна и задълбочена философско-социологическа лекция изнесе пред преподаватели и студенти в Пловдивския университет кметът на район "Северен" Ральо Ралев. По професия той е инженер, завършил е Химико-технологичния университет в Бургас. Това обаче не му попречи да се впусне и да говори нашироко за "Социо-културни аспекти на публичните

След визитата на Нетаняху Русия отказа да достави ракетни комплекси С-300 на Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857948

След визитата на Нетаняху Русия отказа да достави ракетни комплекси С-300 на СирияРусия не преговаря със сирийското правителство за доставка на модерни ракети "земя-въздух" С-300 и не смята, че Дамаск се нуждае от такива, съобщи висш помощник на руския президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс. Помощникът на Путин по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин направи този коментар пред в.

БГ РАДИО обяви номинациите за Годишни Музикални Награди 2018

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6857960

БГ РАДИО обяви номинациите за Годишни Музикални Награди 2018Медията връчва статуетка БГ Вдъхновител на група АХАТ и Град Посланик на Благоевград БГ РАДИО – медията, която вече седемнайсет години традиционно подкрепя и популяризира родната поп и рок музика, представи номинациите на слушателите си за Годишни Музикални Награди 2018 и обяви старта на гласуването за тазгодишните победители на звездно парти в

Хапче за изтрезняване помогна на пияни мишки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6857952

Хапче за изтрезняване помогна на пияни мишки
Американски учени разработиха хапче за изтрезняване, което в опити с мишки намалява нивото на алкохола в кръвта, съобщи "Сайънс алърт", цитиран от БТА.  Антидотът на алкохола се състои от естествени ензими, характерни за клетките на черния дроб, които преработват алкохола в безвредни молекули. "Вдъхновихме се от човешкото тяло и подхода му за

Земетресение бе регистрирано край Провадия

https://www.actualno.com/varna/zemetresenie-be-registrirano-kraj-provadija-news_674098.html

Земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България близо до Провадия, предаде БГНЕС. Земният трус е усетен в 10,26 ч. с епицентър на 3 км югоизточно от Провадия и на 38 км западно от Варна, с дълбочина 3 км. По данни на Геофизичния институт на БАН земетресението е с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер и с епицентър югоизточно от Провадия, между Храброво, Тръстиково и Житница, с дълбочина 2 км. Няма данни за материални щети.

До 2025 г. за половината работни места ще изискват висше образование

http://econ.bg/Новини/До-2025-г-за-половината-работни-места-ще-изискват-висше-образование_l.a_i.761516_at.1.html

До 2025 г. половина от всички работни места ще изискват висше образование. Европа се нуждае от висококвалифицирани кадри, които могат да развият...

Вижте номинациите за Годишните Музикални Награди 2018 на БГ Радио

https://www.actualno.com/music/vijte-nominaciite-za-godishnite-muzikalni-nagradi-2018-na-bg-radio-news_674099.html

БГ Радио представи номинациите на слушателите си за Годишни Музикални Награди 2018 и обяви старта на гласуването за тазгодишните победители. Специален гост DJ на партито беше DJ Деси от Future Shock и Sentimental Swingers. Два месеца повече от 16 000 слушателя на най-българското радио в ефира номинираха любимите си изпълнители на www.bgradio.bg за единствените музикални награди в България, чиито победители се решават само от публиката. Най-големият български музикален празник тази година ще се

България, Латвия и Литва с най-ниска средна продължителност на живота в ЕС

https://www.actualno.com/society/bylgarija-latvija-i-litva-s-naj-niska-sredna-prodyljitelnost-na-jivota-v-es-news_674097.html

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2015 - 2017 г., е 74.8 години, като спрямо предходния период (2014 - 2016 г.) тя се увеличава с 0.1 години. България заедно с Латвия и Литва (74.9 години) е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз, а с най-висока са Испания (83.5) и Италия (83.4 години), съобщиха от НСИ. Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред н

Учителите ще получат допълнително възнаграждение за 24 май

https://www.actualno.com/education/uchitelite-shte-poluchat-dopylnitelno-vyznagrajdenie-za-24-maj-news_674095.html

Учителите ще получат допълнителни пари по случай 24-ти май. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на 21-та церемония по връчването на наградите „Учител на годината“ в София, предаде БГНЕС. „В наредбата за нормирани заплащания на труда е регламентирано допълнително възнаграждение на учителите три пъти годишно и по Колективния трудов договор. Това е традиционното, което е било и през предходни години за 24 май, за 15 септември и за

Русия се отказа да достави ракетни комплекси С-300 на Сирия

http://www.mediapool.bg/rusiya-se-otkaza-da-dostavi-raketni-kompleksi-s-300-na-siriya-news278980.html

Русия не преговаря със сирийското правителство за доставка на модерни ракети "земя-въздух" С-300 и не смята, че Дамаск се нуждае от такива, съобщи висш помощник на руския президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.    Помощникът на Путин по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин направи този коментар пред в. "Известия" след посещение тази седмица в Москва на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който ожесточено лобира пред руския президент да не се извършват такива доставки.   Миналия месец Русия намекна, че може да достави оръжията на сирийския президент Башар Асад - въпреки възраженията на Израел - след западните военни удари в Сирия.    Руският външен министър Сергей Лавров тогава каза, че ударите са освободили Русия от каквото и да било морално задължение да задържи доставките, а руският в. "Комерсант" цитира неназовани военни източници, според които било възможно доставките да започнат в най-близко бъдеще.   Изказването на Кожин, толкова скоро след разговорите на Нетаняху с Путин в Москва, подсказва, че лобирането на израелския премиер е дало резултат, поне засега, отбелязва Ройтерс.   За момента не водим преговори за никакви доставки на съвременни нови системи, каза Кожин за в. "Известия", запитан за възможността за предаване на системи С-300 на Сирия. Сирийските въоръжени сили имат "всичко необходимо", добави той. 

Преброяване на врабчетата е тази събота

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/11/3177370_prebroiavane_na_vrabchetata_e_tazi_subota/?ref=rss


Днес и утре сутрин желаещите да се включат във второто по ред броене на врабчета в страната може да се регистрира на сайта vrabcheta.bg.<br /><br />Кампанията"Ние броим врабчетата 2" ще помогне за спасяването на трите вида врабчета у нас, които за съжаление намаляват, обясняват организаторите от Българско дружество за защита на птиците.<br /><br />Броенето ще се проведе на 12 май (събота) между 9 и 12 часа. Всеки участник в кампанията трябва да отдели само 10...

Двама квестори на КТБ са обвинени за умишлена безстопанственост

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/11/3177363_dvama_kvestori_na_ktb_sa_obvineni_za_umishlena/?ref=rss


Двама от квесторите на КТБ са обвинени от прокуратурата за умишлена безстопанственост в особено големи размери, информира пресцентърът на държавното обвинение. Двамата са с мярка за неотклонение "подписка".<br /><br />Елена Костадинчев и Станислав Лютов са обвинени, затова, че като длъжности лица в периода 20 август - 6 ноември 2014 г. умишлено и в съучастие не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество, и от това последвали...

Мрежата се моли и плаче за Боян Петров: Не заспивай, приятелю, пей! Нека бялата смърт си замине!

https://petel.bg/Mrezhata-se-moli-i-plache-za-Boyan-Petrov--Ne-zaspivay--priyatelyu--pey--Neka-byalata-smart-si-zamine-__264087

Цяла България се моли алпинистът Боян Петров да се прибере жив и здрав у дома. Вече 8-ми ден няма следа от българина, който е в неизвестност ...

Полицията тараши изоставени къщи в Лом за бежанци

https://petel.bg/Politsiyata-tarashi-izostaveni-kashhi-v-Lom-za-bezhantsi__264084

Между 9 и 12 часа вчера в Лом е проведена специализирана полицейска операция по противодействие на незаконната миграция и трафик на хора. И...

Закопчаха 58-годишен мъж за убийство

https://petel.bg/Zakopchaha-58-godishen-mazh-za-ubiystvo__264086

Снимка Булфото 58-годишен мъж от Ловеч е задържан по подозрение, че е причинил смъртта на 62-годишнен мъж. Това съобщиха от МВР. Жертва...

Влади Горанов поискал БНТ да не излъчва разследване на Валя Ахчиева за горива в жп цистерни

https://petel.bg/Vladi-Goranov-poiskal-BNT-da-ne-izlachva-razsledvane-na-Valya-Ahchieva-za-goriva-v-zhp-tsisterni__264090

Финансовият министър Владислав Горанов бил притискал неколкократно през последните две седмици Генералния директор на БНТ Константин К...

Хората в България живеят най-кратко

https://petel.bg/Horata-v-Balgariya-zhiveyat-nay-kratko__264089

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2015 - 2017 г., е 74.8 години, като ...

Mъж е с опасност за живота, след като изпи един литър антифриз

https://petel.bg/Mazh-e-s-opasnost-za-zhivota--sled-kato-izpi-edin-litar-antifriz__264088

Снимка Булфото 51-годишен мъж е на хемодиализа, след като е погълнал антифриз. Мъжът е с опасност на живота. Той е от Нова Загора и е прие...

Потресаващо! Токов удар уби 8-годишно момченце

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%be-%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80-%d1%83%d0%b1%d0%b8-8-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be/

Токов удар е причинил смъртта на 8-годишно момченце от с. Български извор. Сигнал за инцидента в РУ- Тетевен е постъпил около 21.45 часа вчера, когато детето по данни на неговите родители е влязло да се мие в банята.

По първоначална информация, хващайки дръжките на смесителя, монтиран върху бойлера, е било поразено от електрически ток. Бойлерът е бил комбиниран на твърдо гориво и електрическо захранване. По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава, съобщава вестник „24 часа“

Назначени са технически експертизи.

Материалът Потресаващо! Токов удар уби 8-годишно момченце е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Дончев: Темповете на работа по оперативните програми за този период ще се ускоряват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857913

Дончев: Темповете на работа по оперативните програми за този период ще се ускоряватВицепремиерът Томислав Дончев заяви по време на парламентарния контрол, че темповете на работа по оперативните програми за този период занапред ще се ускоряват. Тази и следващите две години, наред с добрите темпове на плащане, трябва да се цели договаряне на адекватен финансов пакет след 2020 г., изтъкна сред предстоящите задачи пред страната

Битият зам.-кмет на Ловеч: Бях заплашван индиректно

https://frognews.bg/novini/bitiiat-zam-kmet-lovech-biah-zaplashvan-indirektno.html

Все още няма задържан за нападението над заместник-кмета на Ловеч Цветан Георгиев.

Иванчева поискала ескорт от ареста, за да иде на дело за референдума за Младост

https://offnews.bg//temida/ivancheva-poiskala-eskort-ot-aresta-za-da-ide-na-delo-za-referenduma-680402.html

Кметът на Младост Десислава Иванчева, която е в ареста за подкуп, е поискала да бъде ескортирана и да присъства на делото за референдума срещу застрояването на Младост. Молбата й не е уважена, съобщиха от инициативния комитет За Зелен Младост. 

За днес в Административен съд – София е насрочено четвъртото дело за непризнатия референдум, иницииран от За Зелен Младост, чийто председател е Иванчева.  

ГРАО призна 8 822 от събраните 14 000 подписа, което не позволи референдума да се проведе, припомнят от комитета. 

Административният съд разпореди изготвяне на експертиза от двама специалисти - един в областта на информационните технологии и втори в областта на статистиката. Днес се очаква техните становища да бъдат разгледани от съда, допълват от За Зелен Младост. 

Третокласници сложиха полицейски жилетки и каски в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6857916

Третокласници сложиха полицейски жилетки и каски в БургасТретокласници от бургаското ОУ "П.Яворов" гостуваха на полицаите от Пето районно управлене, което проведе Ден на отворените врати. Децата, водени от инспектора към Детска Педагогическа стая Сабина Петрова, бяха посрещнати от началника на управлението гл.инспектор Георги Илиев. Третокласниците се запознаха отблизо с дейността на полицейските

Украйна открива финала на Евровизия в събота, българската песен е 18-а (видео)

https://offnews.bg//kultura/ukrajna-otkriva-finala-na-evrovizia-v-sabota-balgarskata-pesen-e-18-a-680399.html

Украинската песен Under the ladder на Melovin ще открие финала на Евровизия в събота, 12 май. Това става ясно от списъка с реда, в който ще излизат изпълнителите на утрешния финал. Организаторите определиха България да е във втората половина на 26-те изпълнения и да излезе на сцената в португалската столица Лисабон под №18.

Финалът започва в 22 ч. българско време, ще се излъчва на живо от БНТ.

България представляват EQUINOX - Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-Джей Джей, Джони Манюел и Трей Кембъл - с песента Bones.

Освен тях, зрителите ще видят и популярната певица Йоанна Драгнева. Тя е водещата, която ще обяви вота на професионалното жури от България.

Може да чуете българската песен тук:

Ето и списъка за реда, по който ще излизат финалистите утре, обявен снощи:

1. Украйна

2. Испания

3. Словения

4. Литва

5. Австрия

6. Естония

7. Норвегия

8. Португалия

9. Великобритания

10. Сърбия

11. Германия

12. Албания

13. Франция

14. Чехия

15. Дания

16. Австралия

17. Финландия

18. БЪЛГАРИЯ

19. Молдова

20. Швеция

21. Унгария

22. Израел

23. Холандия

24. Ирландия

25. Кипър

26. Италия

Откъси от песните на участниците в 63-ото издание на песенния конкурс според подредбата им за финала вижте тук: 

Тежка катастрофа в София с ранени

https://www.actualno.com/crime/tejka-katastrofa-v-sofija-s-raneni-news_674094.html

Тежка катастрофа е станала в София. Около 12.15 часа е подаден сигнал за тежко пътнотранспортно произшествие между два леки автомобила в района Околовръстен път и бул. „Цар Борис III“. По първоначална информация има пострадали. На място има полицейски служители, които са отцепили движението, съобщиха от МВР. Насочени са и екипи на Спешна помощ.

Тежка катастрофа в София с ранени (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/crime/tejka-katastrofa-v-sofija-s-raneni-snimki-news_674094.html

Тежък пътен инцидент стана в столицата. Около 12.15 часа е подаден сигнал за тежко пътнотранспортно произшествие между два леки автомобила в района Околовръстен път и ул. „Пушкин”, предаде репортер на БГНЕС. По първоначална информация има пострадали. Ударили са се Ауди А3 и Дачия Дъстър. На място има полицейски служители, които са отцепили движението. В района на инцидента има задръстване. Вижте снимки от инцидента в галерията ТУК

80 спасители от Китай търсят изчезналия Боян Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857934

80 спасители от Китай търсят изчезналия Боян ПетровПрезидентът Румен Радев се срещна на "Дондуков" 2 с посланика на Китайската народна република у нас Джан Хайджоу. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Посланик Хайджоу е запознал държавния глава с хода на спасителната операция за откриване на изчезналия български алпинист Боян Петров.

Лекарският съюз е против намаляването на болничните легла

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/05/11/3177372_lekarskiiat_sujuz_e_protiv_namaliavaneto_na/?ref=rss


Българският лекарски съюз (БЛС) изрази несъгласието си с проекта за нова Национална здравна карта (НЗК). Той беше представен вчера на заседание на ресорната парламентарна комисия, като в дебата участваха съсловни организации, пациенти и депутати.<br /><br />От лекарския съюз уточняват, че несъгласието им идва от предложението за около 6 хил. по-малко болнични легла. Според тях това ще създаде сериозни национални и регионални диспропорции. Освен това от организацията подчертават, че...

Пецка: Подобряваме сигурността на електрозахранването в източните райони на столицата

http://www.cross.bg/elektrozahranvaneto-raiioni-rekonstryktziyata-1574522.html

/КРОСС/ Томаш Пецка, главен директор „Управление на активите" в ЧЕЗ Разпеделение  България - Г-н Пецка, ЧЕЗ Разпределение обяви стартирането на голям инвестиционен проект в София. Кажете ни повече за него. - През изминалата седмица стартирахме най-мащабния инвестиционен обект на ЧЕЗ Разпределение за 2018 г.  - реконструкцията на подстанция „Фестивална". Проектът е сложен, изисква голям финансов и човешки ресурс и проведохме значителна подготовка преди неговото стартиране, така че да гарантираме успешното му изпълнение. Стойността на проекта е 4, 5 млн. лв. В неговите рамки, въз основа на одобрен инвестиционен проект и вече полученото разрешение за строеж, в подстанцията ще бъдат реконструирани разпределителни уредби средно напрежение, ще бъдат извършени демонтаж на съществуващи, доставка и монтаж на нови съоръжения и оборудване. Очакваме проектът да бъде финализиран през 2019 г. С неговото изпълнение ще бъде подобрена сигурността на електрозахранването голяма част от столицата. - Кои райони касае реконструкцията? - Подстанция „Фестивална" осигурява електрозахранването на 40 000 домакинства и бизнес клиенти кварталите Младост 1 и 2, Дружба 1 и 2, Гара Искър, Горубляне, Полигона, както и потребителите в района на 7-ми километър

Осеметажна вълна постави рекорд в Южното полукълбо

http://www.moreto.net/novini.php?n=374029

Учени измериха възможно най-високата регистрирана досега вълна в Южното полукълбо. Водното чудовище е 23,8 метра или колкото осеметажна сграда. Вълната е измерена във вторник в Южния океан, известен със силата на бурите си, близо до островите Кембъл.

Катаджии правят проверки с изтекли служебни карти. Законно ли е? (видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/katadzhii-praviat-proverki-s-iztekli-sluzhebni-karti-zakonno-li-e-v-680392.html

Униформените пътни полицаи в страната правят проверки с изтекли служебни карти. Това става ясно от сигнал на Михаил Душев, който в профила си във Фейсбук публикува видео. От кадрите става ясно, че полицаите, които го спират за проверка на пътя, удостоверяват самоличността си със служебни карти, изтекли през 2016 година.

Душев е записал проверката с мобилния си телефон. Мъжът чете текст от Закона за движение по пътищата, според който пътният полицай е длъжен да се легитимира. В чл. 170 ал. 5 от ЗзДП е посочено, че "служителят, осъществяващ контрол, представя на спрения за проверка участник в пътното движение полицейски знак или служебна карта. Когато е необходимо, той може да покани спрения водач да излезе от превозното средство".

Оказва се, че удостоверенията, които и двамата полицаи показват на спрения за проверка шофьор, са изтекли през 2016 година. Михаил Душев пита униформените защо се легитимират с невалидни документи, на което не получава отговор. Вместо това униформените му предлагат да го заведат до районното управление, където да получи отговор от прекия им началник.  

„Аз не съм длъжен да ви обясня защо съм с такъв стикер. Може да се обърнете към Дирекцията, не към нас. Има началник на районното управление, на когото можете да зададете въпросите си”, заявява единият от униформените полицаи.

В същото време полицаите държат да проверят водача, който обаче показва документите си за самоличност през стъклото на автомобила.

Видео завършва с това, че Душев се обажда на 112. Предложението е прието "радушно" и от двамата полицаи. От кадрите не става ясно как приключва случаят. OFFNews опита да се свърже с автора на видеото, но към момента на публикуване на материала той не върна отговор.

В същото време от МВР поясниха, че са запознати с проблема с изтеклите служебни карти. От пресцентъра на ведомството заявиха за OFFNews, че тези удостоверения са с удължен срок на действие по силата на подзаконов нормативен акт - инструкция на министъра на вътрешните работи от март тази година.

"Съгласно „Инструкция № 8121з-282 от 15 март 2018 Г. за определяне вида, условията и реда на издаване и ползване на служебните карти в Министерството на вътрешните работи”, параграф 2 „Поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 30.06.2018 година”, посочиха от МВР.

Според бившият вътрешен министър Емануил Йорданов изтеклите карти не правят полицаите нелегитимни:

Въпреки, че холограмата на служебните карти е от 2016 година, полицаите са напълно легитимни, тъй като те стават служители на МВР след наредена заповед за назначаване. Тази карта е с цел идентифициране пред гражданите. Въпросът е защо е създаден този нормативен акт, вместо да бъдат подменени стикерите и кой го е написал, тъй като той води до объркване на гражданите и нарушаване на комуникацията между органите на реда и обществото, заяви за OFFNews той. 

Как да очакваме гражданите да спазват закона когато органите на властта не го спазват?!, коментира от своя страна Атанас Атанасов от Демократична България коментира в профила си във Фейсбук. 

Полицията издирва родителите на децата със свастики на Левски – Славия

https://offnews.bg//obshtestvo/politciata-izdirva-roditelite-na-detcata-sas-svastiki-na-levski-sl-680401.html

Полицията издирва родителите на двете малки деца, които имаха нарисувани свастики по телата и правеха нацистики поздрави на мача Левски – Славия. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти в парламента. 

До това се стигна, след като в социалните мрежи беше разпространен кадър с две деца на видима възраст под 10 години, голи до кръста, които стоят на пистата на стадион "Васил Левски". Надписите по телата им гласят "Levski hooligan", ACAB (абревиатура на All Cops Are Bastards - всички ченгета са гадняри) и SW 1999 (Sofia West - на най-влиятелната фракция в агитката на "Левски" - "София Запад").

"Лошото е, че са малки деца. От някой друг им е внушено да го правят това", подчерта Радев.

Още вчера от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обявиха, че ще извърши проверка на случая. ДАЗД ще провери как са допуснати момчетата в този вид на пистата по време на футболен мач и дали са придружавани от родители, съобщават от агенцията.

Нинова: България можеше да е различна, ако бяха приети 31 законопроекта на БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857918

Нинова: България можеше да е различна, ако бяха приети 31 законопроекта на БСПОт „БСП за България“ даваме избор на народа си, защото съвсем скоро ще му се наложи да направи такъв Мина една година от правителството на Борисов и миналата седмица дадохме оценка за работата му. Мисля, че днес няма нужда отново да се спирам на нея, тъй като хората могат сами да преценят как живеят, а и констатациите не са достатъчни.

Земетресение разлюля Варненско! Епицентърът на 45 км от Варна

http://budnavarna.bg/34084-zemetresenie-razlyulya-varnensko-epitsentarat-na-45-km-ot-varna/

Земетресение от 3,3 степен по Рихтер е станало на 45 км от Варна, съобщава Европейският сеизмологичен център. Трусът е регистриран в 10,26 ч. българско време с епицентър на 18 км от Долни чифлик.

Към момента няма данни за пострадали постройки и хора.

Материалът Земетресение разлюля Варненско! Епицентърът на 45 км от Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пребитият зам.-кмет: Допълзях до входа със счупен крак и припаднах (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857909

Пребитият зам.-кмет: Допълзях до входа със счупен крак и припаднах (Видео)Полицията търси човека, който преби с метален прът общинския служител пред дома му. Пострадалият е в болница с тежки наранявания, включително счупен крак. Пребитият Цветан Георгиев сподели пред Нова телевизия, че според него нападението е свързано с работата му и той е бил заплашван индиректно. „Ключалката на автомобила беше пълна със силикон.

Приходите от нощувки се увеличават с 12.9 на сто през март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857914

Приходите от нощувки се увеличават с 12.9 на сто през мартПриходите от нощувки през март 2018 г. достигат 44.9 млн. лв., или с 12.9 на сто повече в сравнение с март 2017 година. Регистрирано е увеличение на приходите както от български граждани - с 13.2 на сто, така и от чужденци - с 12.5 на сто, съобщи Националният статистически институт. През март 2018 г.

С децата в почивните дни (12 и 13 май)

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/05/11/3175234_s_decata_v_pochivnite_dni_12_i_13_mai/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории....

Лекарите не приемат параметрите в проекта на Националната здравна карта

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/lekarite-ne-priemat-parametrite-v-proekta-na-nacionalnata-zdravna-karta-260927/

Българският лекарски съюз смята, че предложението е административен инструмент за лимитиране дейността на лечебните заведения, пише в становище на организацията

Благоустрояват пространството около храм „Св. Николай“

http://budnavarna.bg/34081-blagoustroyavat-prostranstvoto-okolo-hram-sv-nikolaj/

Да бъде благоустроено пространството около храма „Св. Николай“ във Варна планира Общината. Това става ясно от инвестиционното й предложение, представено пред Регионалната инспекция по околната среда и водите, научи BudnaVarna.bg.

Какво точно включва проектът за облагородяване на зоната не става ясно.

Припомняме, че при разкриването на част от северната крепостна стена на античния Одесос, покрай ремонта на пешеходната зона през 2015 година, археолозите пожелаха да бъде експонирана кулата на стената. Знае се, че тя се намира до фонтана с делфините пред храма.

Материалът Благоустрояват пространството около храм „Св. Николай“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Министър Радев: Притеснява ни избягалите от Софийския затвор да не направят нещо лошо

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ministyr-radev-pritesniava-ni-izbiagalite-ot-sofijskiia-zatvor-da-ne-napraviat-neshto-losho-2096372

Вътрешният министър Валентин Радев обясни в кулоарите на Народното събрание докъде е стигнало издирването на рецидивистите от Софийския затвор, които избягаха преди повече от месец.
 
„Търсим ги, напредък има, всеки понеделник професионалното ръководс

Без референдум за разкопките по магистрала "Струма"

https://www.24chasa.bg/region/article/6857919

Без референдум за разкопките по магистрала "Струма"
Няма да има референдум за бъдещето на откритото римско селище по трасето на магистрала "Струма" край с. Покровник. Това решиха общинските съветници в Благоевград на извънредна сесия днес. Обявилите се против бяха 20, а "за" референдума - 16. Местните парламентаристи не приеха и предложение да се проведе Общо събрание на жителите,

Вдъхновение, идеи и контакти за развитие на бизнеса предложиха Техномебел и Светът на мебелите

https://www.actualno.com/business/vdyhnovenie-idei-i-kontakti-za-razvitie-na-biznesa-predlojiha-tehnomebel-i-svetyt-na-mebelite-news_674092.html

В разгара на пролетта, от 24 до 28 април, над 10 500 души посетиха изложбените зали на Интер Експо Център. Причината за това бяха машините и материалите за мебелната индустрия, актуалните тенденции в интериорния дизайн и обзавеждането, които през тези пет дни бяха представени на изложенията Техномебел и Светът на мебелите. Организирани от Интер Експо Център и Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП), те събраха под един покрив повече от 190 фирми изложите

Без референдум за разкопките по магистрала "Струма"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857919

Без референдум за разкопките по магистрала "Струма"Няма да има референдум за бъдещето на откритото римско селище по трасето на магистрала "Струма" край с. Покровник. Това решиха общинските съветници в Благоевград на извънредна сесия днес. Обявилите се против бяха 20, а "за" референдума - 16. Местните парламентаристи не приеха и предложение да се проведе Общо събрание на жителите,

То е като на футболен мач – не е важно губим ли, важното е да се стараем, а виждам, че се стараем

https://www.actualno.com/cite/to-e-kato-na-futbolen-mach-ne-e-vajno-gubim-li-vajnoto-e-da-se-staraem-a-vijdam-che-se-staraem-news_674091.html

Така вътрешният министър Валентин Радев коментира докъде стигна издирването на избягалите от Софийския затвор преди над месец рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев, както и докъде стигна разследването за убийството на Петър Христов. Радев добави и, че щяло да е много лошо, ако Пелов и Колев още са в България и "извършат нещо".

Протест в софийския кв. "Дианабад" срещу ново застрояване

http://www.mediapool.bg/protest-v-sofiyskiya-kv-dianabad-sreshtu-novo-zastroyavane-news278979.html

Намеренията за застрояване на междублоково пространство предизвикаха пореден граждански протест в София. Този път става въпрос за проект в кв. "Дианабад". Става въпрос за парцел, който общината на практика замени с имот, притежават от сина на главния редактор на вестник "Труд" Петьо Блъсков. С решение на общинския съвет от миналата година парцелът от 993 кв. метра на Петьо Петьов Блъсков в кв. "Изток" беше дарен на общината. Срещу това той получи насрещно дарение от местната власт - терен от 2049 кв. метра в "Дианабад". Заради разликата в оценките на двата имота Блъсков трябваше да дари и 1.137 млн. лева без ДДС. Схемата с насрещните дарения се прави, за да се избегне законовата забрана за заменки на общински имоти. Теренът в "Дианабад" е близо до детска градина. Недоволството на хората е предизвикано от начина, по който теренът е станал частен, но и от това, че там ще се строи нова жилищна сграда. В същото време общината можела да използва имота за разширяване на съседната детска градина при положение, че районът е гъсто населен, а местата в детските заведения не достигат. Кметът на район "Изгрев" инж. Цветомир Жеков обясни пред БНР, че още с плана от 1989 година, когато е застрояван ж.к. "Дианабад", тази площ е предвидена за жилищно строителство. Същото било предвидено и в подробния устройствен план, приет през 2015 г.. тогава възражения срещу отреждането нямало.

В Аден цяло едно поколение от младежи е "сдъвкано и изплюто" от войната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857900

В Аден цяло едно поколение от младежи е "сдъвкано и изплюто" от войнатаДвамата младежи са първи приятели, израснали заедно. Когато бунтовниците нападат, те отиват да воюват рамо до рамо. Само на 18 години и без нито ден военно обучение, грабват автоматите "Калашников" и отиват на фронтовата линия да защитават южния йеменски град Аден. Това било ритуално изпитание за възмъжаване за Осама Ахмед и Ахмед Салех,

Първите три месеца на 2018 г.: повече сгради, но с по-малко жилища

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/pyrvite-tri-meseca-na-2018-g-poveche-sgradi-no-s-po-malko-jilishta--260922/

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи, а средната площ на новите жилища става все по-голяма

Сблъсъкът между Иран и Израел в Сирия няма да доведе до война - засега

http://www.mediapool.bg/sblasakat-mezhdu-iran-i-izrael-v-siriya-nyama-da-dovede-do-voina---zasega-news278978.html

Иран и Израел нямат причини да се стремят към война и е малко вероятно последните нападения да доведат до мащабен конфликт, но погрешна преценка може да доведе до подпалването му, пише британският в. "Гардиън".   С нарастването на броя на израелските удари в Сирия през последните четири години се засилват и страховете, че следващият удар може да стане повратен момент. Тези опасения достигнаха връхната си точка вчера, когато Израел съобщи, че е нанесъл удари по сили на Иран в Сирия, в отговор на иранско нападение.   Този случай подкрепи мнението, че двете страни са на път към конфликт, но не отбеляза нов етап в опасното противопоставяне, пише британското издание.   Засега Техеран смята, че трябва да понесе щетите, причинявани от израелските самолети. Иранските лидери инвестираха големи суми и живота на много хора, за да консолидират присъствието си в руините на Сирия. Евентуален мащабен ответен удар би поставил под заплаха постиженията им, които скоро може да променят баланса на силите в региона. В момента иранските сили присъстват в цяла Сирия и имат безпрецедентна възможност да установят физическо присъствие в съседство с Израел.   Иранската военна мощ беше събрана търпеливо чрез редовен въздушен мост от Техеран и сухопътен коридор през Западен Ирак и Източна Сирия. В продължение на дълги години иранският военен елит се придържаше към максимата да използва съюзниците си, за да води войни от разстояние.   Но изкушението да постави Израел в обхвата на ракетите си с малък обсег промени уравнението. Някои от най-влиятелните ирански военни лидери желаят директен сблъсък с Еврейската държава - включително генерал-майор Касем Солеймани, чиито сили според израелски представители са изстреляли 20 ракети към Голанските възвишения, вероятно за отмъщение за израелски въздушен удар миналия месец.   Голанските възвишения отдавна са в центъра на конфликта между Сирия и Израел, които официално все още са в състояние на война, поради стратегическата си позиция в конфликтния регион, отбелязва френският в. "Монд", припомняйки, че платото граничи със Сирия, Израел, Ливан и Йордания.   От окупацията си през 1967 г. районът е сцена на сирийско-израелски сблъсъци - а индиректно и на сблъсъци между Еврейската държава и Иран, който е съюзник на Дамаск.   Досега Иран не беше отговарял на израелските удари в Сирия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", посочвайки, че според някои наблюдатели Техеран се чувства свободен да го направи след изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение. Но въпреки че нападение срещу Израел вече не може да застраши участието на Вашингтон в споразумението, Техеран има много за губене при евентуално разрастване на конфликта. Иранските лидери все още изглеждат решени да запазят ядреното споразумение, в което участват, освен САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Германия, Франция и ЕС.   Великобритания, Германия, Франция и Русия побързаха да призоват към спокойствие, показвайки притесненията на международната общност от евентуална ескалация, отбелязва американското издание. Белият Дом осъди ракетния удар по Израел и заяви, че подкрепя правото на Израел на самоотбрана.   Иран се възползва от хаоса в Сирия, за да изгради значителна военна инфраструктура, обучавайки големи паравоенни организации с хиляди бойци и изпращайки военни съветници в сирийски бази. Тази седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Техеран е изпратил в Сирия усъвършенствани оръжия. Израелското ръководство вече е предупреждавало Иран, че ще отговори на всички нападения и предупреди Дамаск, че иранските сили на сирийска територия излагат на риск правителството на Башар ал Асад.   "Израел не иска нова Хизбула в Сирия, не иска още един Ливан", заявява Андрю Тейблър, експерт по сирийските въпроси във Вашингтонския институт за близкоизточна политика. Израелците смятат, че могат да нанасят хирургически удари, без да провокират по-широк конфликт. Според тях Асад, работейки съвместно с руснаците, няма да посмее да отговори", твърди той.

Трябва някой да мисли за инвестициите по региони, обяви Томислав Дончев

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/11/3177344_triabva_niakoi_da_misli_za_investiciite_po_regioni/?ref=rss


Най-тежката задача пред управляващите при усвояването на еврофондовете е създаването на структура, която да планира и управлява инвестициите по региони. Това обяви по време на парламентарния контрол Томислав Дончев на въпрос на няколко депутати.<br /><br />Той обясни, че инвестициите на централно и на местно ниво се управляват, но е проблем, че никоя съществуваща администрация няма ангажимент и не гледа разпределението по региони.<br /><br />Дончев подчерта, че темпът на...

Президентът и посланика на КНР разговаряха за операцията по издирване на Боян Петров

http://www.cross.bg/haiidzhoy-boyan-petrov-1574520.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков" 2 с посланика на Китайската народна република у нас Джан Хайджоу. Посланик Хайджоу запозна държавния глава с хода на спасителната операция за откриване на изчезналия български алпинист Боян Петров. В нея от китайска страна участват 80 спасители, както и хеликоптери.  

Млада жена е поредната жертва на катастрофа

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/mlada-zhena-e-porednata-zhertva-na-katastrofa-6082198

23-годишното момиче е изгубило контрол над автомобила си и се ударило в крайпътно дърво

Мария Гроздева взе златен медал в САЩ

https://www.24chasa.bg/sport/article/6857903

Мария Гроздева взе златен медал в САЩМария Гроздева спечели златен медал в дисциплината 25 метра спортен пистолет на Световната купа по спортна стрелба във Форт Бенинг, САЩ. Двукратната олимпийска шампионка показа, че все още има сили да се състезава на най-високо ниво, като влезе с трети резултат във финала - 583 точки, а в решителните изстрели за медалите бе най-точна с 35 точки и

Президентът и посланикът на КНР разговаряха за операцията по издирване на Боян Петров

http://www.cross.bg/boyan-petrov-prezidentut-1574520.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков" 2 с посланика на Китайската народна република у нас Джан Хайджоу. Посланик Хайджоу запозна държавния глава с хода на спасителната операция за откриване на изчезналия български алпинист Боян Петров. В нея от китайска страна участват 80 спасители, както и хеликоптери.  

Хеликоптерите са спрели издирването на Боян Петров засега

https://www.actualno.com/society/helikopterite-sa-spreli-izdirvaneto-na-bojan-petrov-zasega-news_674088.html

Трите спасителни хеликоптера, включени в спасителната операция за българския алпинист Боян Петров, не могат да продължат издирването над 5000 метра заради бурен вятър. Реалната им цел е височина около и над 7000 метра, където са лагер 2 и лагер 3, все още недостигнати от екипите, които действат по земя, съобщава "Фокус". Очакванията са по-късно днес вятърът да утихне и хеликоптерите да продължат търсенето. Според прогнозите спасителите имат два дни - днес и утре, за да намерят Пет

МВР министърът за знакови престъпления: Не е важно губим ли, важното е да се стараем

https://www.actualno.com/crime/mvr-ministyryt-za-znakovi-prestyplenija-ne-e-vajno-gubim-li-vajnoto-e-da-se-staraem-news_674087.html

Търсим ги – така вътрешният министър Валентин Радев отговори на въпрос какво се случва с избягалите преди над един месец от Софийския централен затвор двама рецидивисти Владимир Колев и Радослав Пелов, с убийството на бизнесмена Петър Христов. То е като на футболен мач – не е важно губим ли, важното е да се стараем, а виждам, че се стараем, посочи МВР министърът, който добави и, че щяло да е много лошо, ако Пелов и Колев още са в България и "извършат нещо". Припомн

Осъдиха варненец за данъчни измами

http://www.moreto.net/novini.php?n=374008

54-годишният Цветан Цв., който е бил предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за укрити и неплатени данъчни задължения в особено големи размери – продължавано престъпление по Наказателния кодекс, получи осъдителна присъда от състав на Варненския окръжен съд, научи Moreto.

Депутатите на Валери Симеонов внесоха законопроектите му

https://offnews.bg//politika/deputatite-na-valeri-simeonov-vnesoha-zakonoproektite-mu-680395.html

Народните представители от НФСБ внесоха в парламента законопроектите на вицепремиера и лидер на партията Валери Симеонов. Сред идеите му са отмяна на забраната за пушенето в заведенията и ограничаване на продажбата и рекламите на лотарийни билети.

Текстовете бяха внесени от депутати от НФСБ, но са подписани и от народни представители от другите две партии в "Обединени патриоти" и имат тяхната подкрепа. 

Става дума за промените в Закона за хазарта, Закона за здравето и Закона за устройство на територията, заради които вчера вицепремиерът дойде да търси подкрепа и от ГЕРБ, и от опозиционната БСП. Симеонов получи сигурна подкрепа от двете партии само за промените в Закона за хазарта и ограничаването на рекламата на лотарийни билети. Вицепремиерът отказа да се среща с ДПС, но вчера лидерът на опозиционната БСП Корнелия Нинова пое ангажимента да запознае партията на Карадайъ с предложенията на Симеонов. 

"Това са законите на Валери Симеонов и НФСБ и са изключително важни. Оттук нататък ще очакваме големи промени в социалната сфера", коментира зам.-председателят НФСБ и депутат от "Обединените патриоти" Валентин Касабов след внасянето на законопроектите в деловодството на Народното събрание.

Проектът за промени в Закона за хазарта предвижда ограничаване на пряката и непряка реклама на хазартни игри. Симеонов иска да бъде забранено обявяването на печелившите лица и на размера на техните печалби. Предложението предвижда още лотарийни билети да не могат да се продават навсякъде, а само в лицензирани пунктове, казина и игрални зали.

Сред внесените промени е и идеята за отпадане на забраната за пушене в заведенията. От ГЕРБ обаче са категорични, че няма да подкрепят подобни промени в Закона за здравето. БСП пък щели да гласуват по съвест.

С промените в Закон за устройство на територията (ЗУТ) лидерът на НФСБ въвежда ограничения за това какви обекти се водят преместваеми. Идеята е всички преместваеми обекти да се поставят след одобряване от главния архитект архитект наобщината, както и да се премахванат на преместваемите обекти, които са поставени върху държавни обекти. "Ако промените в ЗУТ се приемат, българското Черноморие ще се освободи от всички капанчета, огромни ресторанти и дискотеки. Ще има повече природа, а не тарикати. Слагаме началото на удар към мафията по Южното Черноморие", коментира Касабов днес.

Другата седмица Валери Симеонов отново ще иде в Народното събрание, за да търси подкрепа за идеите си. Този път той ще се срещне с лидера на "Воля" Веселин Марешки.

Министър Вълчев: Средната заплата в системата на образованието е около 1080 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857893

Министър Вълчев: Средната заплата в системата на образованието е около 1080 леваСредната брутна заплата сега за педагогическия персонал е около 1080 лева в системата на образованието, а средната основна заплата е по-ниска - тя е малко над 800 лева, върху която има допълнителни възнаграждения - най-много за прослужено време, зависещо от трудовия стаж. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир

Нинова: България можеше да е различна, ако бяха приети 31 законопроекта на БСП

http://www.cross.bg/shteshe-politika-godina-1574519.html

/КРОСС/ От „БСП за България" даваме избор на народа си, защото съвсем скоро ще му се наложи да направи такъв Мина една година от правителството на Борисов и миналата седмица дадохме оценка за работата му. Мисля, че днес няма нужда отново да се спирам на нея, тъй като хората могат сами да преценят как живеят, а и констатациите не са достатъчни. Днес бих искала да предложа един различен поглед към тази една година - можеше ли да бъде различно? Можеше ли България да се развива по друг път и народът да живее малко по-добре? Можеше! Можеше, ако бяха приети онези 31 законопроекта на „БСП за България" през тази една година, които олицетворяваха различна политика. Политика с грижа за здравеопазването. Можехме да спасим държавните и общински болници от затваряне или фалити и това щеше да струва на България 500 млн. лв. Това е друга политика в здравеопазването. Можехме да провеждаме различна политика по отношение на децата и младите семейства, заради страшната демографска криза, в която се намираме, ако управляващите бяха приели да се приспаднат до 50 лв. на дете месечно от дължимия Данък общ доход на работещите родители. Щяхме да помогнем на 1 млн. деца и щеше да струва на държавата 300 млн. лв. Можехме да помогнем на 38 200 деца, ако бяхме увеличили месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години до размера на минималната работна заплата - 510 лв. Това щеше да струва на държавата 78 млн. лв

Турция ще продължи търговията с Иран без да нарушава изискванията на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857895

Турция ще продължи търговията с Иран 
без да нарушава изискванията на ООНТурция ще продължи търговията с Иран без да нарушава изискванията на ООН, заяви днес турският министър на икономиката Нихат Зейбекджи, цитиран от ТАСС и БТА.  Решението на САЩ за санкции спрямо Иран представлява възможност за Турция. Ще продължим търговията с Иран, като спазваме условията на резолюциите на ООН,

Община Смолян дава 2000 лв. за подпалена възрожденска къща

https://www.actualno.com/smolyan/obshtina-smoljan-dava-2000-lv-za-podpalena-vyzrojdenska-kyshta-news_674089.html

По 1000 лева на две семейства от подпалената Папратилова къща дават община Смолян и местният парламент. Пожарът в реставрираната възрожденска къща, в която е живял поетът Тома Папратилов – Садукей, избухна на 13 април тази година. През нощта се запалил коминът на семейство Диневи. Пристигналата на място пожарна овладяла огъня, но на сутринта пламъците се възобновили със страшна сила. Покривът бе унищожен напълно, стените - частично, а цялото имущество на двете семейства –

Министър Радев за блъсналия с колело дете: Тепърва ще се уточнява защо е избягал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857884

Министър Радев за блъсналия с колело дете: Тепърва ще се уточнява защо е избягалТой се е предал. Видяхте го. Тепърва ще се уточнява защо е избягал.” Това заяви вътрешният министър Валентин Радев пред журналисти в парламента за мъжа, който прегази с колелото си момиченце на годинка, а в последствие избяга. Шефът на МВР коментира и появилата се в интернет снимка на две малки деца с нарисувани нацистски свастики върху гърдите,

БДЖ-Кончар поиска фалит, зам.-министър Велик Занчев ще трябва да си ходи

https://offnews.bg//ikonomika/bdzh-konchar-poiska-falit-zam-ministar-velik-zanchev-shte-triabva-da-680380.html

Българо-хърватското дружеството за ремонт на локомотиви "БДЖ-Кончар", в което половината от собствеността е на БДЖ, е внесло молба за обявяване в несъстоятелност в Софийски градски съд, научи OFFNews.

Ако дружеството бъде обявено във фалит, то зам.-министърът на транспорта Велик Занчев ще трябва да напусне поста си на член и председател на Надзорния съвет на "Холдинг БДЖ".

Причината затова са разпоредбите на Търговския закон. Според чл. 234 от него членове на управителни и надзорни съвети не могат да бъдат лица, които са били членове на управителен или контролен орган на дружество, прекратено поради несъстоятелност през последните две години, предхождащи датата на решението за обявяване на несъстоятелността.

Шефът на надзора на БДЖ Занчев е бил зам.-председател на Надзорния съвет на "БДЖ-Кончар" до октомври 2016 г. и при обявяване на фирмата в несъстоятелност, попада в хипотезата на чл. 234 от Търговския закон - няма право да управлява БДЖ.

По поисканата несъстоятелност вече са назначени експертизи и е определена дата на заседание - 12 юни.

Молбата e депозирана от изпълнителния директор на "БДЖ-Кончар" Гинчо Павлов. В нея той пише, че трайното влошаване на финансовите резултати на предприятието след 2015 г. се дължи на неизпълнението на договорните задължения от страна на БДЖ.

Това е моментът, към който шефът на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" Веселин Василев издава лиценз на новопоявилата се компания "ЖП Тракция", която е собственост на бивш негов колега по времето когато са работили заедно в жп компания на известния бизнесмен Васил Божков. Веднага след това договори за ремонти за милиони левове на БДЖ-Пътнически превози и БДЖ-Товарни превози са насочени към точно тази компания. 

По тази тема OFFNews публикува серия от разследвания - "Системата БДЖ - едни ще унищожим, други ще позлатим" и "БДЖ готвят нов подарък от 4 милиона за наши хора"

"Акционерът "Холдинг БДЖ" е този, който спира плащанията по международен договор за модернизация, което блокира основната производствена програма на дружеството", пише Павлов в молбата за обявяване на "БДЖ-Кончар" в несъстоятелност, която е подадена на 20 април т. г.

Той твърди и че БДЖ отказва да плати на дъщерното си дружество фактури за ремонти на негови локомотиви. Описано е и че държавната жп компания е затворила достъпа до БДЖ-Кончар за три месеца и е лишила предприятието от възможност да работи.

Тежка катастрофа на софийското околовръстно, има ранени

http://www.cross.bg/tezhka-katastrofa-na-sofiiiskoto-okolovrustno-ima-raneni-1574518.html

/КРОСС/ Около 12.15 часа е подаден сигнал за тежко пътнотранспортно произшествие между два леки автомобила в района Околовръстен път и бул. „Цар Борис III" в София, информират от МВР. По първоначална информация има пострадали. На място има полицейски служители, които са отцепили движението. Насочени са и екипи на Спешна помощ.  

Съпругата на Харви Уайнстийн: Поболях се заради него, свалих 4,5 кг за 5 дни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6857881

Съпругата на Харви Уайнстийн: Поболях се заради него, свалих 4,5 кг за 5 дниСъпругата на холивудския продуцент Харви Уайнстийн - дизайнерката Джорджина Чапман, която го напусна още след първите обвинения в сексуален тормоз, разказа, че се е поболяла заради него, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. "Свалих 4,5 кг за пет дни. Не можех да приемам храна", сподели тя пред сп. "Вог".

Тежка катастрофа в София, има пострадали

https://offnews.bg//112/tezhka-katastrofa-v-sofia-ima-postradali-680400.html

Тежка катастрофа е станала в София, има пострадали, съобщи МВР. 

Около 12.15 часа е подаден сигнал за тежко пътнотранспортно произшествие между два леки автомобила в района Околовръстен път и бул. „Цар Борис III“.

По първоначална информация има пострадали. На място има полицейски служители, които са отцепили движението.

Насочени са и екипи на Спешна помощ. 

Очаквайте подробности!

От юни азерският газ потича към Европа

http://clubz.bg/67729-ot_yuni_azerskiqt_gaz_poticha_kym_evropa

Трансанадолският газопровод TANAP влиза в експлоатация на 12 юни 2018 г. Новината съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Берат Албайрак, цитиран от държавната Анадолска агенция. По него до Турция ще идват 6 млрд. куб. м природен газ от Азербайджан годишно. В началото на 2020 г. към TANAP ще се присъедини ТАР (Трансадриатическият газопровод) и така общо 16 млрд. куб. м азерски природен газ ще потекат към Европа. 

Акционери в TANAP са азербайджанската компания SOCAR с 58%, турската BOTAŞ с 30% и британската ВР с 12%.

С пускането на тръбата Турция увеличава своята тежест в енергийната политика, тъй като нараства нейната значимост като транзитна страна. Предстои и пускането на "Турски поток" в края на 2019 г., по който ще тече руски природен газ.

Първата копка на дългия 1850 км TANAP беше направена през 2015 г. от държавните глави на Турция, Азербайджан и Грузия. Тогава беше заявено, че до 2025 г. капацитетът на тръбата трябва да достигне 31 милиарда кубически метра годишно.

Заявените преди 3 години амбиции от турския президент Реджеп Тайип Ердоган бяха: "Искаме да превърнем Турция в регионален разпределителен енергиен център". Намеренията са в бъдеще TANAP да бъде разширен и до други газови полета в Азербайджан, Иран, Туркменистан, автономната провинция Кюрдистан в Ирак, както и в Източното Средиземноморие.

Въпреки конкуренцията на азерския газ на европейския газов пазар, трудно е да се пребори доминацията на Русия, тъй като транспортните разходи по преноса на газ при нея са сравнително по-ниски поради географския фактор. Освен това Русия притежава 17% от световните газови резерви. Но наличието на азерски газ ще диверсифицира източниците, заедно с вноса на втечнен газ от други страни на европейския пазар. След изграждането на интерконекторните връзки с Гърция и Турция, България също ще може да получава азерско синьо гориво.

Депутатите удължиха срока за подаване на имуществени декларации

http://www.mediapool.bg/deputatite-udalzhiha-sroka-za-podavane-na-imushtestveni-deklaratsii-news278977.html

Народното събрание удължи в петък срока за подаване на имуществени декларации от висши държавни служители за 2017 г. до 8 юни.   Това стана с гласуване в един ден на две четения промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Вносители са народни представители от различни парламентарни групи.   В момента според разпоредбите всяка година висшите длъжности и чиновници трябва да декларират имуществото си и интереси за предходната година до 15 май.   Вносителите на поправките посочват, че големият брой обстоятелства, които трябва да се декларират и краткото време от утвърждаване на образеца от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, изискват по-дълъг времеви период, за да се събере информацията, която задължените лица трябва да декларират.   В същото време кръгът им беше разширен, а по този начин и задължените лица ще имат достатъчно време да изпълнят изискванията на закона, аргументират се авторите на текстовете.   Предложението даде повод на левицата за пореден път да повтори тезата си за лошото качество на законите, които този парламент приема и дори да поискат заради това оставката на председателя на правната комисия Данаил Кирилов /ГЕРБ/.   Антикорупционният закон дава постоянна грешка, това са вече вторите промени в него и се дължат на нескопосания закон, който беше приет, заяви Тодор Байчев /БСП/. Не сме се сетили сами за себе си, за декларациите, които попълваме, кое гарантира тогава на обществото, че сме в състояние да се погрижим за децата, възрастните, коментира той.   В отговор председателят на правната комисия предположи, че този закон плаши БСП и затова те говорят за лошо законодателство. Трябва да има светлина да показваме обективни истини, подчерта той.   Кирилов разясни, че промените не са измислица на вносителите, а за тях е имало обективна необходимост. Това се е видяло при избора на председател и после при избор за заместник-председател и членове на комисията за противодействие на корупцията, като двете процедури са отнели много време.   Като призна обективната необходимост за отлагане на срока, Йордан Цонев от ДПС припомни тезата на неговата партия, че не е имало никаква нужда от създаване изобщо на такъв антикорупционен орган. Години у нас кръгове се опитват да налагат злощастния румънски модел, завърши той.

Във Варна обсъждат подготовката на туристическия сезон

http://varnautre.bg/2018/05/11/81211/%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%8a%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%83

Вицепремиерът Валери Симеонов и министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова ще посетят Варна на 14 май във връзка с подготовката за туристическия сезон и опазването на чистотата на плажовете. От 11 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна вицепремиерът и министрите ще участват в среща с кметове […]

Мним инкасо служител задигна почти половин милион лева в Монтана

http://www.cross.bg/mnim-inkaso-slyzhitel-zadigna-pochti-polovin-milion-leva-v-montana-1574517.html

/КРОСС/ Около 450 000 лв. от хипермаркет в Монтана бяха задигнати тази сутрин, съобщава ОДМВР в северозападния град. Мъж преоблечен като охранител поискал седмичния оборот. Касиерката му го дала, без да се усъмни, че става дума за обир. Малко по-късно разбрала истината. Районът е отцепен, а МВР проверява записите на охранителните камери в магазина и около него.  

Две коли катастрофираха на Околовръстния път в София, има пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857885

Две коли катастрофираха на Околовръстния път в София, има пострадалиОколо 12.15 часа е подаден сигнал за тежко пътнотранспортно произшествие между два леки автомобила в района Околовръстен път и бул. „Цар Борис III“, съобщиха от пресцентъра на МВР. По първоначална информация има пострадали. На място има полицейски служители, които са отцепили движението. Насочени са и екипи на Спешна помощ. Очаквайте подробности!

Вижте луксозното имение с частен зоопарк на арестувания шеф от здравната каса (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857867

Вижте луксозното имение с частен зоопарк на арестувания шеф от здравната каса (Снимки)С луксозно имение се е сдобил шефът на дирекция "Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, денталната помощ и аптеки" в РЗОК-Пловдив Иван Деспотов, който е в ареста след разкриване на афера за източване на 1 100 000 лева от здравната каса. Въпросният имот се намира в с. Тюркмен, община Брезово. "Преди 2 г. Деспотов купи тук стара къща.

И НС подкрепи превозвачите срещу решението на ЕК

https://frognews.bg/novini/podkrepi-prevozvachite-sreshtu-reshenieto.html

Със 140 гласа „за” парламентът единодушно поиска да се приеме позиция в подкрепа на исканията на българските превозвачи и в защита на техните права и интереси.

Нинова: С 31 наши закона и наличните 1.9 млрд. лв. България щеше да е друга

https://dnes.dir.bg/politika/ninova-s-31-nashi-zakona-i-nalichnite-1-9-mlrd-lv-balgariya-shteshe-da-e-druga

Можеше ли България да се развива по друг път и народът да живее малко по-добре, попита лидерът на БСП

Поканиха патриарх Неофит за 1000-годишнината на Охридската архиепископия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857849

Поканиха патриарх Неофит за 1000-годишнината на Охридската архиепископия (Видео)Охридската архиепископия има значение за всички православни народи. На честванията по случай нейната 1000 годишнина сме поканили ръководителите на Българската православна църква и държава. Надяваме се да празнуваме заедно. Това заяви за БГНЕС архиепископ Стефан, духовен водач на Македонската православна църква-Охридска архиепископия.

Арестуваха 7 миньори в Сърбия за кражба на злато

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857869

Арестуваха 7 миньори в Сърбия за кражба на златоСедем работници от мини Бор в Сърбия бяха арестувани по подозрение, че в продължителен период са изнасяли златен прах от цеховете на златодобивния комбинат, съобщиха белградските медии. През изминалата нощ полицията претърси адресите на седмината работници и залови около 200 000 евро и почти килограм злато, предава БТА.

Деница Николова ще участва в церемонията за официалното откриване на Спортен комплекс „Арена Бургас ОЗК“

http://www.cross.bg/kompleks-ychastva-denitza-1574516.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще участва в официалното откриване на Спортен комплекс „Арена Бургас ОЗК", което ще се състои днес - 11-ти май, от 16.00 ч. Събитието ще съвпадне с началото на Европейското първенство по водна топка за юноши, родени през 1999 г., което ще се проведе на басейна в спортния комплекс.

Как да спортуваме без риск за здравето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6856227

Как да спортуваме без риск за здраветоНай-после хубаво време и възможност да се насладим на любимите си спортове на открито. Вадим колелото, втурваме се към басейните, обуваме маратонките и хукваме в преследване на заветната цел: да вкараме „зимното” си тяло в мечтания бански за плажа... Как обаче да се погрижим за себе си, за да не приключат спортните ни забавления в спешна помощ?

Китай се опитва да върне Северна Корея под свой контрол

http://www.mediapool.bg/kitai-se-opitva-da-varne-severna-koreya-pod-svoi-kontrol-news278976.html

Пекин си е поставил амбициозна задача - опитва се да подчини Северна Корея в подкрепа на главната си цел - да си върне ролята на велика сила в Азия, пише журналистът Джон Помфри във в. "Вашингтон пост".   В края на втората си среща само за 40 дни със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, лидерът на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин му даде благословията си да следва новото си увлечение - икономическото развитие.   Втората среща на президента Си със севернокорейския лидер за по-малко от два месеца изненада западните медии, които бяха писали, че Китай е останал на заден план в дипломатическата активност, започнала след като Ким изпрати делегация на Зимните олимпийски игри в Южна Корея през февруари. Пекин обаче си върна инициативата още следващия месец, като покани Ким да напусне страната си за първи път от години за среща на върха в Пекин. Дипломатическата треска продължи миналия месец със среща на върха с южнокорейския президент Мун Дже-ин.   При срещата си с Ким тази седмица китайският лидер подчерта подкрепата на Китайската комунистическа партия за Корейската трудова партия и многократно напомни за топлите отношения между двете управляващи партии. Той звучеше като комбинация от марксистки революционер и китайски мандарин, наричайки Ким "другарю председател" и подчертавайки, че и двете страни са социалистически, а отразяването на визитата в Далян от агенция Синхуа създаваше усещането за васална държава, поднасяща почитанията си на Средното царство.   Имперски Китай в продължение на столетия се е отнасял към Корея като към продължение на империята си и тази среща не беше изключение, продължава авторът.   Си Цзинпин разбира, че с дипломатическата си инициатива Ким се опитва да отслаби китайския контрол над страната си. Над 80 на сто от севернокорейската търговия е с Китай, който осигурява и по-голямата част от електроенергията на КНДР. Китайски компании от десетилетия предотвратяват срив на икономиката на съседната страна. През последните месеци Пекин използва това влияние, за да накара КНДР да обуздае ядрените си амбиции.   Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп успя да принуди Китай да вземе мерки срещу компании, които нарушават санкциите срещу Северна Корея. Тежките санкции изиграха важна роля за това да се стигне до масата за преговори. Сега обаче Китай изглежда отново прави завой, този път към Пхенян - по простата причина, че запазването на КНДР като съюзническа социалистическа държава е от голямо стратегическо значение за Китайската комунистическа партия в нейния стремеж за господство в Азия, пише коментаторът.   Всеизвестно е, че Пекин се страхува от обединен Корейски полуостров - това означава полуостров най-вероятно под контрола на демократично правителство, което може дори да се окаже притегателно за 2,3 милиона корейци, живеещи в Китай близо до границата. Но китайските лидери се опасяват и от перспективата за Северна Корея с добри отношения с Южна Корея и може би дори със САЩ.   Си има нужда от Северна Корея в своя лагер и срещата в Далян само послужи като доказателство за безпокойството на Китай от авансите на Ким към Сеул и Вашингттон, заключава авторът.   По БТА

Радев връчи на посланика на Република Корея орден "Стара планина" - първа степен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857873

Радев връчи на посланика на Република Корея орден "Стара планина" - първа степенУбеден съм, че във ваше лице България има още един приятел, каза президентът Румен Радев, който удостои посланика на Република Корея в България Шин Бунам с орден "Стара планина" - първа степен. Високото държавно отличие беше връчено за изключително големите заслуги на дипломата за развитието на двустранните отношения.

Промени в аеродинамиката ще направят Формула 1 по-бавна от догодина

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/11/3177301_promeni_v_aerodinamikata_shte_napraviat_formula_1/?ref=rss


Промените по аеродинамиката на болидите от Формула 1, които ще позволят по-лесни изпреварвания между пилотите, могат да направят надпреварата по-бавна. Това смята техническият директор на Международната автомобилна федерация (ФИА) Николас Томбазис.<br /><br />"Очакваме промените да намалят представянето и да губим около секунда и половина (на обиколка). Трудно е да се предскаже до каква степен това ще повлияе на развитието на отборите", каза бившият главен дизайнер по...

Как да развием по-добро чувство за ориентация

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-da-razviem-po-dobro-chuvstvo-za-orientaciia-6082169

Ако скоро ви предстои пътешествие или излет, а картата не е най-добрият ви приятел, може би трябва да погледнете това

Цветни кодове „осветяват” колко полезни са продуктите

http://www.moreto.net/novini.php?n=374033

Светофарна система в етикетите за храните и напитките предлагат големи мултинационални компании. Цветните кодове със знак за внимание се очаква да влязат експериментално в няколко европейски държави, включително и в България. В тази система е заложено означаването на количеството хранително вещество спрямо порцията.

Румен Радев благодари на адвоката на Сергей Антонов

https://dnes.dir.bg/politika/radev-blagodari-na-advokata-na-sergey-antonov

Проф. Джузепе Консоло прояви гражданска смелост да защити честта на българския народ

Нападнаха журналист от Червен бряг пред дома му

https://offnews.bg//medii/napadnaha-zhurnalist-ot-cherven-briag-pred-doma-mu-680398.html

Журналистът Христо Гешов е бил нападнат снощи пред дома си в Червен Бряг. За това съобщи той в личния си Фейсбук профил. Гешов е подложен на системен тормоз заради работата си, като разработките му често са срещу местната власт.

"Тази вечер, прибирайки се късно в семейната ни къща в Червен бряг, бях нападнат от неизвестен мъж, които ми нанесе няколко удара с крак в областта на корема и гърба", написа във Фейсбук журналистът.

От април 2017-та той е част от екипа на сайта „За истината“ и автор на онлайн предаването „На прицел“.

„Това нападение, свързвам на 100% с редицата мои разследвания и подадени сигнали до компетентните органи срещу местната власт в Червен бряг“, написа Гешов в профила си във Фейсбук.

Освен физическото нападене, тормозът над Гешов е и психически. Срещу него има подадени над 100 жалби в полицията. Журналистът твърди, че са уволнявани и общински служители, които са споделяли негови публикации в социалната мрежа, пише "Mediapool". В отворено писмо той разказва още, че са принуждавали майка му да напусне детската ясла, в която работи като "помощник – кухня" и да си затваря устата за нередности в детското заведение.

Христо Гешов е внесъл жалба за нападението в прокуратурата и в полицията, като сега тепърва предстои проверка за това кои са извършителите.

Американското посолство в Ерусалим - не е нито първото, нито ще е последното

http://www.mediapool.bg/amerikanskoto-posolstvo-v-erusalim---ne-e-nito-parvoto-nito-shte-e-poslednoto-news278975.html

Следващата седмица погледите ще бъдат насочени към откриването на американското посолство в Ерусалим, но това не е първата, а вероятно няма да е и последната дипломатическа мисия, която се установява в Стария град, пише агенция Франс прес.   За момента обаче преместването, огласено на 6 декември миналата година от президента Доналд Тръмп (за съжаление на международната общност и палестинците), далеч не предизвиква лавинообразния ефект, какъвто Израел прогнозира, с някои изключения.   В миналото в Ерусалим се намираха посолствата на няколко страни, главно африкански и южноамерикански, и се очакваше някои от тях да се върнат там.   След войната през октомври 1973 г. Кот д'Ивоар, Заир (днешна Демократична република Конго) и Кения скъсаха дипломатическите си връзки с Израел и закриха посолствата си в Ерусалим.   Когато отношенията бяха възстановени, дипломатическите им мисии се установиха в Тел Авив.   През 1980 г. Израел гласува закон, провъзгласяващ Ерусалим за негова "единна и неделима" столица. Тя включваше и завзетите през 1967 г. от еврейската държава палестински квартали в източната част на града, която палестинците искат да превърнат в столица на своята мечтана бъдеща държава.   ООН обяви това решение за незаконно и призова държавите с дипломатически мисии в Ерусалим да ги изтеглят оттам.   Боливия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Гватемала, Хаити, Панама, Салвадор, Уругвай, Венецуела и Холандия изпълниха искането. През 1984 г. Коста Рика и Салвадор се върнаха в Ерусалим, но през 2006 г. отново го напуснаха.   Вследствие на решението на президента Тръмп някои страни също изразиха желание да преместят посолството си, а Израел се опитва да убеди и други да последват този пример.   Президентът на Гватемала Джими Моралес обяви, че страната му ще открие посолството си в Ерусалим на 16 май, а израелското външно министерство твърди, че Парагвай ще направи същото до края на месеца.   Румънското правителство, подкрепяно от председателя на парламента, одобри предложение за преместване на посолството на страната в Ерусалим, но президентът Клаус Йоханис се противопостави на това решение при липсата на мирно споразумение между Израел и палестинците и призова министър-председателката Виорика Дънчила да подаде оставка.   При посещение в Ерусалим през април Дънчила заяви, че на този етап не се ползва с желаната подкрепа на всички партии за преместване на посолството.   Румъния би била първата страна от Европейския съюз, която подражава на САЩ и влиза в разрез със съобразената с резолюциите на ООН европейската позиция - че окончателният статут на Ерусалим трябва да бъде договорен от израелците и палестинците.   Чешкият президент Милош Земан подкрепи преместването на посолството на страната в Ерусалим, но засега правителството му е обявило само, че ще възстанови почетното си консулство и ще открие чешки културен център в града.   Според палестински медии при официалното си посещение наскоро японският премиер Шиндзо Абе е уверил палестинския президент Махмуд Абас, че страната му ще остави посолството си в Тел Авив.

България сред страните в ЕС с най-кратка продължителност на живота - 74.8 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857830

България сред страните в ЕС с най-кратка продължителност на живота - 74.8 годиниОчакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2015 - 2017 г., е 74.8 години , сочат данни на Националния статистически институт. Средната продължителност на живота при мъжете е 71.3 години, докато при жените е със 7.1 години по-висока - 78.4 години.

Д-р Людмила Емилова отпразува 25 години от създаването на Медицинския си център за гладолечение

https://offnews.bg//zdrave-i-krasota/d-r-liudmila-emilova-otprazuva-25-godini-ot-sazdavaneto-na-meditcinski-680397.html

С пищна церемония беше отбелязан 25-ият рожден ден на Медицинския център за диагностика и профилактика на българската диетоложка д-р Людмила Емилова. 

Гостите се насладиха на кратко видео, в което близки до Емилова известни личности разказаха за преживяването си в центъра. Сред тях бяха Глория, Тони Димитрова, Марта Вачкова, Весела Лечева, Мая Нешкова и др.

Диетоложката благодари на всички свои пациенти, които до днешна дата наброяват около 5000 души и заедно с екипа си прие поздравленията за дългогодишния си успех.

За да поздрави д-р Емилова, Валя Балканска изпя "Излел е Делю Хайдутин", а гостите на празника и самата д-р Емилова поведоха хоро. Глория също се включи в песните с  "Облаче ле бяло".

След края на музикалната програма следваше коктейл, на който гостите отбелязаха празника със здравословна храна.

Клиниката на д-р Емилова отваря врати през 1993 година и осъществява диагностична дейност, профилактика на рисковите състояния и лечение на голям брой заболявания чрез природни методи и основно плодово-чаен разтоварителен режим.

„Свалячи“ в Поморие на 6 юни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Dxbw8LbiyYU/

10-10Театър „Иван Димов“-Хасково представя комедията „Свалячи“ от Елин Рахнев на 6 юни от 19.00 ч. в читалище „Просвета 1888“-Поморие.

Участват: Малин Кръстев, Герасим Георгиев – Геро и Мариела Топалова

Спектакълът разказва  историята на двама странични съдии от Б футболна група, които освен че не успяват в съдийството, не успяват и в отношенията си със жените. Те през цялото време си говорят за жени и  разменят рецепти за успешно общуване с тях.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване