Volvo излиза на борсата

https://news.bg/auto/volvo-izliza-na-borsata.html

Шведската компания може да бъде оценена на до $30 милиарда

ЮЗУ преподаватели проведоха дебат на тема „Здравната култура на младите хора“

http://regiona.bg/%d1%8e%d0%b7%d1%83-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%be%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%b0%d1%82-%d0%bd%d0%b0/

В Дома на Европа в София,вчера се проведе кръгла маса на тема „Здравната култура на младите хора в политиките за устойчиво развитие”, организирана от Югозападния университет „Неофит Рилски” съвместно с Академия за лидери към Националното младежко сдружение за здравна политика и мениджмънт. Специално участие в научния форум взеха представители на офиса на Световната здравна организация в България.

Събитието откри ректорът на Югозападния университет проф. д-р Борислав Юруков. По време на форума доклади изнесоха д-р Скендер Сила и доц. Михаил Околийски от офиса на СЗО, проф. Пламен Димитров от Националния център по обществено здраве и анализи, доц. д-р Стоян Везенков – декан на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и доц. д-р Александър Жеков – председател на Академия за лидери.

Форумът завърши с тържествена церемония, на която доц. Жеков връчи наградата за лидерство на заместник-министъра на образованието и науката проф. Иван Димов.

Материалът ЮЗУ преподаватели проведоха дебат на тема „Здравната култура на младите хора“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Заедно сме... в името на децата, които се борят с рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6857795

Заедно сме... в името на децата, 
които се борят с ракОт 2017 година децата, които преминават през едно от най-тежките препятствия в човешкия живот - борбата с рака, са лишени от възможност за образование по време на лечението си. Обикновено те прекарват с месеци по болници, като по този начин пропускат учебни занятия и цели учебни години. До 2017-а в някои от здравните заведения е съществувала

Половината от общините обменят електронно документи

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/11/3177341_polovinata_ot_obshtinite_obmeniat_elektronno_dokumenti/?ref=rss


В момента около 47% от общините и 75% от областните администрация обменят помежду си електронно документи, вместо потребителите на техните услуги сами да ги разнасят между отделните ведомства.<br /><br />Това се разбра от думите на вицепремиера Томислав Дончев в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол. Той обясни, че от около месец и половина всички министерства вече използват изградената система за електронен обмен на документация.<br /><br />В момента са...

Нападнаха журналист от Червен бряг пред дома му

https://frognews.bg/novini/napadnaha-jurnalist-cherven-briag-pred-doma.html

Журналистът Христо Гешoв от регионалния сайт „За истината” е бил нападнат снощи пред дома си в Червен бряг, съобщи самият той във „Фейсбук”.

Само за месец в Мексико са били убити 15 политици

http://www.mediapool.bg/samo-za-mesets-v-meksiko-sa-bili-ubiti-15-polititsi-news278974.html

В резултат на ширещото се насилие в Мексико само миналия месец в различни райони на страната са били убити 15 политици, съобщава електронната версия на в. "Економиста", като цитира компанията за анализ на рисковете "Етелект".   По данни на компанията от началото на септември 2017 г. в страната са били убити 93-ма политици, включително 29, които смятали да се кандидатират за изборна длъжност, и деветима регистрирани кандидати.   Убийството с най-много жертви - 21 - е извършено в югозападния щат Гереро. В щата Оахака жертва на престъпници са станали 16 души, в Пуебла - 10, във Веракрус - 8, в щата Мексико - 7, а в щата Чиуауа - петима.   Според анализаторите вероятността общински ръководител в Мексико да умре от насилствена смърт е средно 12 пъти по-голяма, отколкото при редовите граждани.   В средата на март генералният секретар на Организацията на американските държави Луис Алмагро заяви, че насилието над политици в Мексико е абсолютно недопустимо.   На 1 юли мексиканците ще избират президент, 128 сенатори и 500 депутати в долната камара на парламента, а също губернатори и общински ръководители.

Българският лекарски съюз не приема параметрите в проекта на Националната здравна карта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857833

Българският лекарски съюз не приема параметрите в проекта на Националната здравна карта
Българският лекарски съюз /БЛС/ не приема параметрите в проекта на Националната здравна карта /НЗК/. Това съобщиха от съсловната организация. В парламентарната комисия по здравеопазване вчера депутатите изслушаха и обсъждаха документа. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Не е страшно ако си говорите сами

https://www.actualno.com/interest/ne-e-strashno-ako-si-govorite-sami-news_674085.html

Хората, които мислят на глас допускат със 78% по-малко грешки. Това показва проучване на учени от Nottingham Trent University. В експеримента им взели участие 35 души, които участвали в сложна игра, пише The Daily Mail. Когато участниците играели мълчаливо, направили 45 грешки. Докато размишлявали на глас доброволците допуснали сами 10 грешки. Според учените озвучаването на собствените мисли помага на човек да се концентрира. Най-много този метод помага при решаване на задачи, изискващи когнити

Разследващ журналист е пребит пред дома си в Червен бряг

http://www.mediapool.bg/razsledvasht-zhurnalist-e-prebit-pred-doma-si-v-cherven-bryag-news278973.html

Разследващият журналист от Червен бряг Христо Гешов е бил пребит пред дома си в Червен бряг в четвъртък вечерта. Това става след серия негови разкрития за обръчите от фирми, свързани с общинарите в града. За инцидента съобщи журналистът в профила си във Фейсбук. Гешов благодари на полицейския екип за бързата реакция и на центъра за спешна помощ в града. От Районното управление на МВР в Червен бряг потвърдиха за случая, но отказаха подробности, защото нямали право да дават информация. Mediapool не успя да се свърже с говорителя на Областната дирекция на МВР в Плевен Мариана Цветкова. Случаят не фигурира в информационния бюлетин на МВР и не е ясно дали полицията не го прикрива. Христо Гешов е внесъл жалба за нападението в прокуратурата и в полицията. Физическата саморазправа с журналиста идва след упражнен над него психически тормоз. Последно Христо Гешов представи разследването за храната за бедни с европейски пари. Тези обществени поръчки винаги се печелят от две фирми, едната от които, е свързана индиректно с кмета на Червен бряг Данаил Вълов, а другата - с общинския съветник от неговата група Явор Бакърджиев. "Подозренията ми са, че физическата саморазправа с мен е поръчана от страна на общинарите", коментира Гешов пред Mediapool. Само преди ден в Народното събрание управляващите от ГЕРБ твърдяха, че проблем със свободата на словото у нас няма, а класацията на авторитетната неправителствена организация "Репортери без граници" е "манипулативна". Според Тома Биков проблемът с медиите в България се свежда до корпоративни интереси. Той даде пример, че насилие над репортери и у нас няма, а в Малта например преди месеци имаше показно убийство на журналист. Очаквайте подробности.

Севернокорейските медии мълчат за юнската среща на Ким и Тръмп в Сингапур

http://www.mediapool.bg/severnokoreiskite-medii-malchat-za-yunskata-sreshta-na-kim-i-tramp-v-singapur-news278972.html

Севернокорейските държавни медии днес запазват мълчание за датата и мястото на историческата среща между лидера Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп въпреки вдигналия се шум извън страната, предаде южнокорейската осведомителна агенция Йонхап.   Тръмп съобщи новината, че дългоочакваните му разговори с Ким ще се състоят на 12 юни в Сингапур вчера в Туитър. "И двамата ще се опитаме да направим това много специален момент за Световния Мир!", написа той.   Посланието беше разпространено незабавно от медиите по света. Северна Корея обаче не съобщи вестта, отклонявайки се от дипломатическата практика за обявяване на предстоящи двустранни срещи едновременно от участващите страни.   За Севера е типично да огласява важна информация за "върховния си вожд".   Йонхап отбелязва, че Сеул е знаел кога и къде ще се състои историческата среща поне седмица по-рано. Агенцията научила това от служител в канцеларията на южнокорейския президент. Според него първи узнал мястото и датата на срещата висшият съветник на южнокорейския президент Мун Дже-ин по сигурността - директорът на Службата за национална сигурност Чун Ею-йон.   "Казали на Чун, че срещата ще бъде в Сингапур около 12-13 юни, когато преди седмица той беше в САЩ за разговори с американския си колега Джон Болтън", посочи служителят, пожелал анонимност.

Путин отново хокеист - с пет гола за победата

http://clubz.bg/67728-putin_otnovo_hokeist_s_pet_gola_za_pobedata

 Руският президент Владимир Путин реши отново да покаже демонстративно, че е голям спортист. Освен че плува в ледени води, язди кон и т. н., Путин никога не пропуска да поиграе хокей. Винаги в печелившия отбор. Този път той вкара пет гола в демонстративен мач с бивши звезди от Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). Путин се включи в отбора на легендите, в който попаднаха големи имена като Павел Буре и Слава Фетисов, а срещу тях застанаха аматьори, сред които губернатор и милиардер. Путин и компания ги победиха с 12:7.

Петте гола са значителен спад във формата на руския президент, отбелязват международните медии, защото неговите стандарти са много по-високи. Той вкара осем шайби в същия мач през 2015-а година и седем през 2017-а.

Играчите от аматьорските лиги са "прекрасен пример" за обикновените руски граждани, избирайки "здравословен начин на живот", каза Путин след двубоя.

Небостъргач, вдъхновен от яхта и с руска инвестиция

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6857829

Небостъргач, вдъхновен от яхта
и с руска инвестиция
В центъра на Маями в района Брикел започна строителството на 47-етажния небостъргач Una Residences, чиито дизайн на фасадата е вдъхновен от този на яхтата Riva. Проектът на екстериора и интериора е на бюрото Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, което е проектирало и строящата се в момента Jeddah Tower в Саудитска Арабия.

Кратки новини: МВР ще брои администрацията си до средата на годината

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/11/3177333_kratki_novini_mvr_shte_broi_administraciiata_si_do/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />МВР ще брои администрацията си до средата на годината<br /><br />До средата на годината МВР ще знае точния брой на работещите в администрацията на ведомството. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев по време на днешния парламентарен контрол. Той уточни, че в момента работна група се занимава с...

Риана по бельо и много секси

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/riana-po-belio-i-mnogo-seksi-6082192

30-годишната изпълнителка представи новата си линия бельо Savage X Fenty в Ню Йорк

В парламента БСП презентира "алтернативи" за народа, ГЕРБ - международните успехи на Борисов

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/11/3177276_v_parlamenta_bsp_prezentira_alternativi_za_naroda_gerb/?ref=rss


Основните политически опоненти ГЕРБ и БСП представиха политики и идеи в традиционните петъчни декларации в парламента днес. Първа думата взе лидерът на социалистите Корнелия Нинова, която направи презентация на екрана в пленарна зала как по-добре щял да живее народът, ако мнозинството в Народното събрание е подкрепило 31 законопроекта за "различна политика", внесени от левицата.<br /><br />На екрана се въртяха числа и картини с информация как с 500 млн. лв. можело да бъдат...

Предимно немци, французи и италианци идват на почивка във Варна с нискотарифните полети

http://www.moreto.net/novini.php?n=374030

Предимно туристи от немския, френския и италианския пазар идват във Варна с полети на нискотарифните авиокомпании. Това съобщи ръководителят на Туристическия информационен център Тихомир Патарински. По негова информация броят на възползвалите се от евтини полети чужденци във са се е увеличил с 8 %.

НСИ: През периода януари - февруари 2018 г. износът на България за ЕС се увеличава с 16.5%

http://www.cross.bg/fevryari-bulgariya-sushtiya-1574514.html

/КРОСС/ През периода януари - февруари 2018 г. износът на България за ЕС се увеличава с 16.5% спрямо същия период на 2017 г. и е в размер на 5 780.2 млн. лева (табл. 1 и 2 от приложението). Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68.3% от износа за държавите - членки на ЕС (табл. 3 от приложението). През февруари 2018 г. износът за ЕС нараства с 6.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 685.9 млн. лева.                      При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - февруари 2018 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (61.8%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" (48.9%) (табл. 4 от приложението). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти" (22.7%). Вносът на България от ЕС през периода януари - февруари 2018 г. се увеличава с 12.3% спрямо същия период на 2017 г. и е на стойност 6 145.1 млн. лв. по цени CIF (табл. 1 и 2 от приложението). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция (табл. 3 от приложението)

В Русия събраха доказателства, че не са подменяли допинг проби

https://offnews.bg//drugi/v-rusia-sabraha-dokazatelstva-che-ne-sa-podmeniali-doping-probi-680396.html

Следственият комитет на Русия изпрати до Международната антидопингова агенция (WADA) материали, опровергаващи изявленията на бившия ръководител на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков.

Той твърдеше, че минимум 15 руски спортисти, спечелили медали на Зимната олимпиада в Сочи, са били част от "допингова програма" на Русия, създадена, за да доминира страната на домашните Игри през 2014 г. По-късно WADA започна собствено разследване на база изявленията на Родченков.

То бе водено от независимата комисия към Световната антидопингова агенция под ръководството на Ричард Макларън.

Представителката на Следствения комитет Светлана Петренко сега заяви, че са събрани обективни доказателства, които по категоричен начин опровергават лъжливите показания на Родченков за подмяна на допинг проби в антидопинговата лаборатория в Сочи.

До WADA са изпратени копия на официални документи, от които става ясно, че допинг пробите са постъпвали в лабораторията в Сочи дневно време, били са регистрирани и в период от 30 минути до два часа са били предавани за изследване.

Светлана Петренко е категорична, че думите на Родченков за подмяна на пробите през нощта с чисти са напълно измислени. Разпитаните служители, работили в лабораторията в Сочи през 2014 г., са дали свидетелски показания, че не е имало никакви действия по подмяна на пробите.

Комисия на Международния олимпийски комитет под ръководството на Денис Осуалд по-рано нарочи за виновни в нарушения на антидопинговите правила 43-ма руски спортисти, участвали на Олимпиадата в Сочи и ги отстрани пожизнено от участия в Игри.

Спортният арбитражен съд в Лозана напълно удовлетвори жалбите на 28 от тях и частично на 11 спортисти. Решенията на МОК останаха в сила, с изключение на това, че пожизненото отстраняване от Олимпиади бе заменено с отстраняване от Игрите в ПьонгЧанг. 

Калин Христов: Само България от страните извън еврозоната има желание за присъединяване

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kalin-hristov-samo-bylgariia-ot-stranite-izvyn-evrozonata-ima-jelanie-za-prisyediniavane-260911/

Страната ни трябва да се определи в коя група попада, за да се избере стратегията за влизане в ERM II, посочи подуправителят на БНБ

И бре, войводо! Премениха кмета на Симитли Ап. Апостолов в народна носия за рождения му ден

http://www.struma.com/obshtestvo/i-bre-voivodo-premeniha-kmeta-na-simitli-ap-apostolov-v_134137/

С бъклица червено вино той поведе хорото, администрацията му се весели с часове

Общинският кмет Апостол Апостолов празнува 58-ми рожден ден вчера. Той навършва 58 години, не ги крие, но винаги обича да се шегува и казва- „Дойде моментът да учредя Клуб 18, другите цифри ги забравяме“. Така направи и днес, като пречупи петицата на тортата и я направи единица. А торта във форма на елегантен костюм с папийонка, отива точно като за абитуриент на 18, както се чувстваше днес и празнуващият кмет.

На купона, организиран от Поли по повод неговия рожден ден, не...

Продължава

Румен Радев благодари на проф. Джузепе Консоло за неговата гражданска смелост да защити честта на българския народ

http://www.cross.bg/konsolo-dzhyzepe-narod-1574513.html

/КРОСС/ България цени високо Вашата гражданска смелост и проявеното мъжество в онези дни на Студената война, когато опровергаването на т.нар. „българска следа“ в атентата срещу папа Йоан Павел II беше идеологически забранено. Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна днес на „Дондуков“ 2 с проф. Джузепе Консоло, адвокат на Сергей Антонов по време на съдебния процес срещу българските граждани, обвинени за съучастничество в подготовката на атентата срещу папа  Йоан Павел II.  Джузепе Консоло е професор по конституционно право в Университета „Гуидо Карли“ в Рим и е на посещение в България за премиерата на книгата си „Атентатът срещу папата. Истинската история“. „Благодаря Ви от името на целия български народ. Времето отминава, но този случай винаги ще се помни в България. Не става въпрос само за противопоставянето от времето на Студената война, но тогава беше заплашена честта на един малък, но достоен народ,“ подчерта държавният глава. „Приемам тази среща с българския президент като знак за решимостта на българския народ да заличи онова, което макар и малцина вече, наричат „българска следа“ в атентата срещу папата“, заяви Джузепе Консоло. Книгата на Джузепе Консоло ще бъде представена днес в София, а след това и в Пловдив и Стара Загора.  

Хеликоптерите спряха да издирват Боян Петров

http://regiona.bg/%d1%85%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d1%80%d1%8f%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%be%d1%8f/

Времето осуети издирването по въздух на изчезналия алпинист Боян Петров. Трите спасителни хеликоптера, които излетяха тази сутрин от Катманду, са стигнали височина 5000 метра, каквото е нивото на базовия лагер.

Бурният вятър попречил на спасителната операция. Реалната цел на машините е височина около и над 7000 метра, припомни Фокус. На това ниво се намират лагер 2 и лагер 3, които все още не са достигнати от екипите, които вървят по маршрута, съобщава новини.бг.

Очакванията са по-късно днес вятърът да утихне и чак тогава хеликоптерите да опитат да продължат издирването. Спасителите имат около два дни да намерят Боян Петров. След това прогнозите са времето да се влоши и операцията да не може да продължи.

Материалът Хеликоптерите спряха да издирват Боян Петров е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Румен Радев благодари на проф. Джузепе Консоло за смелостта да защити народа ни (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857790

Румен Радев благодари на проф. Джузепе Консоло за  смелостта да защити народа ни (Видео, снимки)България цени високо Вашата гражданска смелост и проявеното мъжество в онези дни на Студената война, когато опровергаването на т.нар. „българска следа“ в атентата срещу папа Йоан Павел II беше идеологически забранено. Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна днес на „Дондуков“ 2 с проф.

Откъс от "Китай – събуждането на един гигант" на Хенри Полсън

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/05/11/3173480_otkus_ot_kitai_subujdaneto_na_edin_gigant_na_henri/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Китай – събуждането на един гигант", с автор Хенри Полсън, предоставен от Издателство "Сиела".<br /><br />"Китай – събуждането на един гигант" от Хенри Полсън – бившият финансов министър на САЩ за новата суперсила! Как се прави бизнес в Китай днес – в новата книга от поредицата "Власт и отговорност".<br /><br />В момента в Китай има 174 града с население над 1...

Грандиозно шоу и футболни величия за ”75 години Георги Аспарухов”

https://frognews.bg/novini/grandiozno-shou-futbolni-velichiia-75-godini-georgi-asparuhov.html

Световни футболни легенди ще бъдат специални гости на грандиозния спектакъл ”75 години Георги Аспарухов”, който ще се проведе на 19 август на стадион ”Васил Левски”.

Министри ще обсъждат във Варна началото на сезона

http://budnavarna.bg/34078-ministri-shte-obsazhdat-vav-varna-nachaloto-na-sezona/

Вицепремиерът Валери Симеонов и министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова ще посетят Варна на 14 май във връзка с подготовката за туристическия сезон и опазването на чистотата на плажовете, научи BudnaVarna.bg.
Във Фестивалния и конгресен център във Варна вицепремиерът и министрите ще участват в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за оползотворяване на отпадъците и контролни органи.

Поканен е и областният управител Стоян Пасев.

На срещата ще бъдат дискутирани подготовката за летния сезон, засилването на контрола и мерки за ограничаване на замърсяването и оползотворяване на отпадъците от пластмаса по плажовете.

Целта е държавата и бизнесът заедно да работят за ограничаване на замърсяванията.

Вицепремиерът Симеонов и министрите Ангелкова и Димов ще присъстват на откриването на кампанията на Фестивален и конгресен център – Варна и НДК – София „re: ФКЦ – Рециклирай! Културно е”.

В рамките на кампанията в централното фоайе на ФКЦ ще бъдат представени три инсталации, изработени от пластмасови отпадъци, произведени на територията на комплекса.

Материалът Министри ще обсъждат във Варна началото на сезона е публикуван за пръв път на Будна Варна.

И най-скъпият футболен шампион в Европа е....

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/i-nai-skypiiat-futbolen-shampion-v-evropa-e-260920/

В Топ 10 има пет клуба от английската Висша лига - най-могъщото в икономически аспект първенство

Местната власт сложи край на оживени дебати! Съветниците решиха: Няма референдум, няма и общо събрание за разкопките

http://www.struma.com/obshtestvo/mestnata-vlast-sloji-krai-na-ojiveni-debati-suvetnicite-reshiha-nyama_134136/

Предложенията за референдум, или провеждане на общо събрание на населението, за изразяване на мнение около поставени въпроси за разкопките и АМ "Струма" не минаха на днешната сесия на ОБС-Благоевград. За провеждане на референдум гласуваха 16, 1 против и 20 въздържали се. За общото събрание гласуваха 17 "за" 1 против и 16 се въздържаха.

До този очакван резултат се стигна след бурни дебати в залата, в която присъстваха и представители на протестиращите, начело с...

Продължава

Експлозив от ПКК рани турски полицай в Югоизточна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857789

Експлозив от ПКК рани турски полицай в Югоизточна ТурцияТурски служител на силите за сигурност днес бе тежко ранен при експлозия на самоделно взривно устройство, поставено на път от бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) в окръг Тунджели, Югоизточна Турция, съобщи електронното издание на в. "Миллиет". Пострадалият войник е бил транспортиран с линейка в държавната болница в Тунджели.

България е сред страните в ЕС с най-кратка продължителност на живота

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/11/3177338_bulgariia_e_sred_stranite_v_es_s_nai-kratka/?ref=rss


Очакваната средна продължителност на предстоящия живот за населението на страната за периода 2015 - 2017 г., е 74.8 години, сочат данни на НСИ. В сравнение с предходния период - 2014 - 2016 г., тя се увеличава с 0.1 години.<br /><br />България заедно с Латвия и Литва е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз. В прибалтийската страна тя е 74.9. Най-дълго живеят хората в Испания и Италия - съответно 83.5 и Италия с 83.4...

Белият дом дискретно прекъсна програма на НАСА за парниковите газове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857783

Белият дом дискретно прекъсна програма на НАСА за парниковите газовеПрезидентската администрация в Белия дом "дискретно уби" програма на НАСА за 10 милиона долара годишно, предназначена за наблюдение на емисиите въглероден двуокис и метан, предизвикващи климатичните промени на планетата, съобщава Франс прес. Агенцията цитира публикация в научното списание "Сайънс". Програмата CMS /Carbon Monitoring System -

Млада шофьорка в болница заради висока скорост във Варненско

https://www.24chasa.bg/region/article/6857782

Млада шофьорка в болница заради висока скорост във Варненско

21-годишна варненка е в болница, след като самокатастрофира по пътя от Долни Чифлик към Старо Оряхово. Младата дама карала прекалено бързо, изтървала контрола над ситроена си и блъснала последователно в две отводнителни шахти. Тя е откарана в болница с контузия на гръден кош със съмнение за фрактура на кост и комоцио,

Експерти пак алармираха - бедността и неправилната икономическа визия са най-големият проблем

https://www.actualno.com/business/eksperti-pak-alarmiraha-bednostta-i-nepravilnata-ikonomicheska-vizija-sa-naj-golemijat-problem-news_674080.html

Държавата да покаже отношение, да стимулира тези, които преработват суровини. Обидно е да сме в XXI век и да изнасяме всичко, икономиката да ни е такава. Това заяви собственикът на "Свилоза" Красимир Дачев, по време на събитие на Сдружение "Инициатива Единение", чието най-известно лице и лидер е академик Стефан Воденичаров, бивш председател на БАН. Учени, индустриалци и общественици, които са част от инициативата, са категорични – проблемът с бедността в България е

КАТ предупреждава за възможни затруднения при регистрация на коли - колко се чака?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kat-preduprezhdava-za-vyzmozhni-zatrudneniia-pri-registraciia-na-koli-kolko-se-chaka-2096330

Около 4 часа на опашка, за да регистрираш автомобила си в „Пътна полиция” в София. Според повечето хора това е малко време в сравнение с часовете, които са прекарвали преди пред гишетата. Някои от чакащите дори са взели отпуска, за

БЛС не приема параметрите на новата здравна карта

http://econ.bg/Новини/БЛС-не-приема-параметрите-на-новата-здравна-карта_l.a_i.761515_at.1.html

  На 10 май /четвъртък/, в Народно събрание се проведе заседание на Комисията по здравеопазване, чиято цел бе обсъждане на новата национална...

Филипе Коутиньо и Дейвид Бекъм ще са лица на новото издание на футболния симулатор Pro Evolution Soccer

https://www.avtora.com/filipe-koutinio-i-deivid-bekam-shte-sa-lica-na-novoto-izdani/

В официално изявление от издателството на видеоигри KONAMI обявиха точната премиерна дата за новата серия от популярната гейм поредица Pro Evolution Soccer PES. Издание 2019 на футболния симулатор ще приветства феновете на виртуалните си стадиони на 30 август, а платформите, за които ще бъде налична играта, са PlayStation 4, Xbox One и персонални компютри. Както съобщават от официалния дистрибутор на KONAMI за България ndash; Pulsar ndash; PES 2019 ще има две физически издания. Новото лице на играта ndash; звездата на Барселона Филипе Коутиньо ndash; ще бъде върху обложката на стандартното, а Дейвид Бекъм ще приветства запалянковците от обложката на

Атлантици: Военното министерство даде гласност на хибридна операция на Кремъл

https://offnews.bg//obshtestvo/atlantitci-voennoto-ministerstvo-dade-glasnost-na-hibridna-operatcia-680393.html

Българското министерство на отбраната е участвало в популяризирането на хибридна операция на Кремъл. Това се посочва в позиция на Атлантическия съвет на България

От там посочват, че на 9 май на сайта на Информационния център на МО се е появил материал за честването на т.нар. „Безсмъртен полк“.

"Въпросната инициатива е хибридна операция на Кремъл, насочена срещу България и съюзниците ни в НАТО. В редица държави от бившия СССР властите не позволяват провеждането на тази провокативна акция, а носенето на т.н. „георгиевски ленти“ е забранено като символ на войнствената, завоевателна имперска политика на Москва", се посочва в съобщението на Атлантическия съвет.

От там поясняват, че материалът на Информационния център на Министерството на отбраната е илюстриран със снимка от проявата в София, на която най-отгоре стои руския национален флаг.

Недопустимо е българска държавна институция, още по-малко Министерството на отбраната на евроатлантическа България, да популяризира на своя страница в Интернет подобно събитие, което е част от хибридната война на Руската федерация срещу държавата и обществото ни.

Припомняме, че това не е първата неуместна проява на Министерството на отбраната, която най-малкото предизвиква недоумение у нас и сред съюзниците ни.

Атлантиците припомнят случая със салюти пред паметника на съветската армия в София, което определят като провокативно мероприятие, "организирано от руското посолство у нас" по повод руския празник Ден на защитника на отечеството и 100 години от създаването на Червената армия. "Официално те бяха представени, като част от президентския официален протокол в чест на сръбския президент, който тогава беше на посещение у нас. Странно съвпадение, за което впоследствие си чуха неловки оправдания и обяснения от пресцентъра на Министерството на отбраната", посочват от съвета.

Атлантиците настояват министърът на отбраната Красимир Каракачанов да се разграничи от действията на подчинените му служители по връзките с обществеността и да вземе неотложни мерки да не се извършват повече подобни прояви, които могат да се характеризират и като провокации.

Ако не направи това министър Каракачанов, то тогава следва министър-председателят Бойко Борисов да даде оценка на случващото се в Министерството на отбраната и да отговори на въпроса как тази провокация се вписва в мястото и ролята на България като съюзник в НАТО и ЕС, особено в светлината на сегашното председателство на Съвета на Европейския съюз и в навечерието на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София на 16-17 май 2018 г., се казва още в позицията.

Пучдемон вече не иска да е лидер на Каталуния

http://www.moreto.net/novini.php?n=374028

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си за ръководния пост в Каталуния. Той направи видеообръщение, в което обяви желанието си да слезе от сцената и предложи за кандидат за регионален лидер Ким Тора. Петдесет и пет годишният Тора е депутат от парламентарната група на "Заедно за Каталуния".

Задигнаха 450 000 лв. от хипермаркет в Монтана

https://frognews.bg/novini/zadignaha-450-000-hipermarket-montana.html

Около 450 000 лв. от хипермаркет в Монтана бяха задигнати тази сутрин, съобщава ОДМВР в северозападния град.

Съдът пита: депутатът Симов е ли депутатът Симов

http://clubz.bg/67727-sydyt_pita_deputatyt_simov_e_li_deputatyt_simov

Пред интересен казус се изправи вчера Софийският районен съд (СРС) по делото на члена на СЕМ и бивш говорител на Външно министерство Бетина Жотева срещу депутата от БСП Александър Симов за отправени обиди по неин адрес. Магистратите ще трябва да установят дали Сашо Симов е... Сашо Симов. И по-точно той ли е писал обидни според Жотева материали по неин адрес не само в редица онлайн издания, но и в собствения му фейсбук профил. Адвокатите на народния избраник твърдят, че материалите във фейсбук са писани от лице, представящо се за Симов.

Предисторията

Поводът за заведното дело датира от лятото на 2017 г., когато Жотева влезе в пререкание с журналиста Къдринка Къдринова. Тогава се решаваше съдбата на "Радио България". По време на заседание на комисията по медии и култура в парламента, в което Жотева участваше в качеството й на член на медийния регулатор, двете размениха реплики, провокирани от въпроса на Къдринова провеждала ли е тя от името на външния министър Екатерина Захариева разговори с посланици в полза на решението за закриване чуждоезичната програма на радиото."Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига. Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става", реагира Жотева. Малко по-късно тя се извини за реакцията си като я определи като груба, несправедлива и прекалена. Но междувременно срещу нея вече се бе отприщила вълна от недоволство, като един от най-шумните по темата бе Симов, който също е журналист.

Комендантът

Вследствие Жотева е предявила иск за претърпени неимуществени вреди на обща стойност 23 000 лева. В исковата молба се изброяват случаи, в които Симов е отправял квалификации по неин адрес, в т.ч. от парламентарната трибуна, където Жотева е била наречена "комендант в концлагер". Това изказване е било излъчено в редица телевизии. Изброяват се статии в множество сайтове, отразили изказването на Симов, сред които и Клуб Z. 

"От личния си профил в социалната мрежа фейсбук ответникът е публикувал публично, сред неограничен кръг лица, редица обидни думи и изрази", твърдят адвокатите на Жотева. И се изброяв какви: 

"Охооо, човек може откровено да заподозре, че Жотева търси начин да тъпче с токчета интернета", "Съскащата се опитва да предизвика съчувствие. Чак да му се догади на човек", "Тази жена е бедствие. Колкото по-бързо хвърли оставка, толкова по-добре за всички в тази държава", "Бетина Жотева, съскащият фюрер на компанията", "Жотева да хленчи за агресията е все едно член на Ислямска държава да чете лекции за човешките права".

Цитирани са и посочени като авторски от народния избраник материали като тези в "Ретро" и "Поглед инфо" например: 

"Госпожа Медийната регулаторка се раздаде докрай и демонстрира мелодраматичните дълбини на собсттвената си истерия от екрана на почти всяка телевизия", "... госпожа Бетина започва да се поти като банков обирджия, спипан от охраната", "...продължава да се държи като Годзила, която е атакувала модерен мегаполис с небостъргачи", "Класически случай не само на опит за цензура, но и на властови натиск върху медиите. Все едно виждаме Валери Симеонов в пола".

Изброените цитати са множество и включват и материали в блога на Симов. В заключение адвокатите на Жотева посочват, че "трудно е да се опише с думи колко обидена и огорчена се е почувствала г-жа Бетина Жотева". Засегнати са били личният и професионалният й авторитет, доброто име, достойството й.

Обществото припознало

Според адвокатите на народния избраник искът е недопустим, защото не може да се докаже, че автор на гореизброените материали е именно лицето Александър Симов. Те признават авторство върху изказването му от парламентарната трибуна и собствения му блог, а препубликуването е решение на издателите, както и съдържанието. 

"В случая се търси вина за публикувани от някого статии без съгласието на техния предполагаем автор. Няма доказателства, че процесните статии изхождат от посочения автор, поради което издателите носят отговорност за верността на написаното", посочват юристите. - "Статиите, продукт на изказването от парламентарната трибуна и на личния блог на Сашо Симов са отговорност на редакторите. Това, че изказванията му, които изразявали неговата и обществената позиция по въпроса, са намерили отзвук, се дължи на припознаването на чадст от обществеността на това мнение". 

"Работата на журналиста и народния представител е да подлага на съмнение всичко и всички", посочват още адвокатите.

Няма доказателства

А по отношение на материалите във фейсбук казват:

"Твърдим, че няма доказателства, че същите изхождат от него. Не са приложени доказателства, че въпросната фейсбук страница действително е на ответника, нито, че е поддържана от него, нито, че той е автор на посочените цитати. Ноторно известно е, че социалната мрежа фейсбук е пълна с фалшиви профили и степента на защита на съществуващите профили е ниска. Фейсбук не е достоверен източник на информация. Приложеният констативен протокол към исковата молба потвърждава само, че някой си е направил профил с името Александър Симов и на страницата на този профил е направил цитираните изказвания".

По отношение на авторските материали, адвокатите оборват и едно по едно всяко обидно, според Жотева твърдение, за да стигнат до извода, че "авторът на тези статии не е изразил отрицателна оценка или мнение, унижаващо чувството за лично достойнство на ищцата. Това, че ищцата така е възприела употребените в публикациите изрази и оценки, не ги квалифицира като такива. Чувствата са нейно субективно преживяване, отражение на личния мироглед и ценностната система на ищцата и съществуват само в нейното съзнание".  

На база на така изложените обстоятелства, съдът се е заинтригувал подал ли е Сашо Симов сигнал до ГДБОП за откраднатия му фейсбук профил и за това, че от негово име излизат мнения и коментари. И ГДБОП ще бъде питана. В действителност към днешна дата Симов има два профила в социалната мрежа. Запитвания ще бъдат изпратени и до главните редактори на медиите, отразили или препечатали негови изказвания и коментари, или публикували авторски такива.

Banca Monte dei Paschi изненадващо излезе на печалба

https://news.bg/business/banca-monte-dei-paschi-iznenadvashto-izleze-na-pechalba.html

През миналата година финансовата институция получи спасителен заем от държавата

Облачността намалява, максималните температури достигат 24 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6857745

Облачността намалява, максималните температури достигат 24 градусаАтмосферното налягане е и ще се задържи по-ниско от средното за май. През нощта над Източна България облачността ще се разкъса и намалее, докато над останалата част от страната ще е предимно значителна, но само на отделни места в планинските райони ще превали дъжд. Минимални температури ще са между 8 и 13 градуса, предаде БТА.

Apple и Goldman Sachs обединяват услия за нов тип цифрово плащане

https://www.investor.bg/style/345/a/apple-i-goldman-sachs-obediniavat-usliia-za-nov-tip-cifrovo-plashtane-260910/

Новата кредита карта ще се впише в пакета от потребителски продукти, които Goldman наскоро започна да предлага

Патриотите внесоха проектите за пушенето, хазарта и преместваемите обекти

https://dnes.dir.bg/politika/patriotite-vnesoha-proektite-za-pusheneto-hazarta-i-premestvaemite-obekti

Обединените патриоти искат да ударят "тарикатите от хазартния бизнес" и "преместваемите" дискотеки по морето

НФСБ внесоха законите за забрана на реклама на хазарт и връщане на пушенето

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/11/3177335_nfsb_vnesoha_zakonite_za_zabrana_na_reklama_na_hazart/?ref=rss


Депутатите от НФСБ ("Обединени патриоти") внесоха в парламента промени в Закона за хазарта, Закона за здравето и Закона за устройство на територията, за които в последните дни търсеше подкрепа вицепремиерът Валери Симеонов. "Това са законите на Валери Симеонов и НФСБ и са изключително важни. Оттук нататък ще очакваме големи промени в социалната сфера", каза зам.-председателят на групата на "Обединени патриоти" в парламента Валентин Касабов.<br /><br...

Пиян шофьор, проститутка и двама наркомани осъмнаха в ареста във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857711

Пиян шофьор, проститутка и двама наркомани осъмнаха в ареста във ВарнаПиян шофьор, крайпътна проститутка и двама наркозависими мъже изкараха едно денонощие в ареста и ще бъдат съдени по бързата процедура. 56-годишен мъж от варненскот осело Градинарово бил спрян за рутинна проверка със сузукито си. Тъй като бил видимо неадекватен и лъхал на алкохол, бил тестван. Дрегерът спрял на 2.24 промила в издишания въздух. А.А.

Ужасяваща смърт застигна 23-годишно момиче край Пловдив

http://www.struma.com/sinya-lampa/ujasyavashta-smurt-zastigna-23-godishno-momiche-krai-plovdiv_134135/

Поредна кървава трагедия се разигра тази сутрин в Пловдивско. Малко след 7.10 часа в района на 8 км. на Пазарджишко шосе лек автомобил „Форд“ се е блъснал в крайпътно дърво. На място загинала шофьорката 23 години. По информация на БЛИЦ момичето е шофирало с превишена скорост. Все още няма яснота дали е имало употреба на алкохол или наркотици.

По непотвърдена информация девойката е пътувала сама в посока Пазарджик. Движението в района не е затруднено, мелето е станало...

Продължава

Ранената по време на футболен мач полицайка все още има проблем с окото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857728

Ранената по време на футболен мач полицайка все още има проблем с окотоРанената полицайка на футболен мач все още има проблем с окото, каза вътрешният министър Валентин Радев по време на парламентарния контрол, предаде БТА. Няма как МВР да помогне в проблема с футболните хулигани, след като обществото и всички институции не са превъзпитали футболните фенове, каза Радев.

Македонската църква е поканила патриарх Неофит за 1000-годишнината на Охридската архиепископия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/11/3177287_makedonskata_curkva_e_pokanila_patriarh_neofit_za/?ref=rss


Главата на неканоничната Македонска православна църква архиепископ Стефан Охридски и Македонски обяви, че е изпратил покана до българския патриарх Неофит и до български политически ръководители за 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия.<br /><br />Това казва в архиепископ Стефан в интервю за агенция БГНЕС. За българската агенция Стефан казва, че Охридската архиепископия е важна за "всички православни народи". Затова поканата не се ограничава само до...

Животът на българина сред най-кратките в Европа: 74.8 г. е новата очаквана продължителност

https://offnews.bg//obshtestvo/zhivotat-na-balgarina-sred-naj-kratkite-v-evropa-74-8-g-e-novata-och-680388.html

Националният статистически институт обяви актуализираната си прогноза за очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2015-2017 г.

Тя е 74.8 години и спрямо предходния период (2014 - 2016 г.) се увеличава с 0.1 години.

Показателят за очакваната продължителност на живота показва средната продължителност на предстоящия живот на новородените при хипотеза за неизменност в интензивността на наблюдаваната през дадена година повъзрастова смъртност.

България, Латвия и Литва (74.9 години) са сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз, а с най-висока са Испания (83.5) и Италия (83.4 години).

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Средната продължителност на живота при мъжете у нас е 71.3 г., докато при жените е със 7.1 години по-висока - 78.4 г.

За периода между 2007 и 2017 г. увеличението при мъжете е с 2 години, а при жените -  с 2.1 години.

Средната продължителност на живота в градовете е с 2.8 години по-висока (75.6 години) отколкото в селата (72.8 години).

Спрямо 2007 г. за населението в градовете увеличението е с 2.6 години, а за населението в селата е с 1.3 години.

По области

Очакваната продължителност на живота варира от 72.9 години в областите Враца и Монтана до 76.4 години в областите София (столица) и Кърджали, като общо в осем области тя е над средната за страната.

Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Кюстендил (8.0 години), а най-малка - в област Шумен (5.9 години).

Трета възраст

За хората, навършили 65 г. очакваната продължителност на живота е 16.1 години. За мъжете - 14.1, за жените -  17.7 години.

За периодa 2007 - 2017 г. очакваната продължителност на живота на навършилите 65 г. се е увеличила с 1.3 г. (1 за мъжете и 1.5 за жените).

Данните за държавите от Европейския съюз се отнасят за 2016 година.

Читател пред „Петел“: Трупове на животни, изхвърлени от морето на плаж във Варна, още си стоят!

https://petel.bg/CHitatel-pred----Petel-----Trupove-na-zhivotni--izhvarleni-ot-moreto-na-plazh-vav-Varna--oshhe-si-stoyat-__264077

Ще премести ли някой труповете на кози, за които граждани на Варна алармираха преди седмица? Въпросът май е риторичен, защото вече седмица...

Служителите на спрения шуменски екарисаж излязоха на протест

https://petel.bg/Sluzhitelite-na-spreniya-shumenski-ekarisazh-izlyazoha-na-protest__264075

Снимки: bTV Служителите от шуменския екарисаж излязоха на протест пред местната дирекция по безопасност на храните. Причината – спрянат...

Дупница потъна в скръб! Почина Сергей Устинов

https://petel.bg/Dupnitsa-potana-v-skrab--Pochina-Sergey-Ustinov__264074

След тежко боледуване почина уредникът в Историческия музей в Дупница Сергей Устинов. Той е архиелог по професия и дълги години отговаря...

Тежка катастрофа на софийското околовръстно, има ранени

https://petel.bg/Tezhka-katastrofa-na-sofiyskoto-okolovrastno--ima-raneni__264085

Около 12.15 часа е подаден сигнал за тежко пътнотранспортно произшествие между два леки автомобила в района Околовръстен път и бул. „Цар Бо...

Кошмар край Тетевен! Оседмгодишно влезе в банята да си мие ръцете и се случи най-лошото

https://petel.bg/Koshmar-kray-Teteven--Osedmgodishno-vleze-v-banyata-da-si-mie-ratsete-i-se-sluchi-nay-loshoto__264081

Снимка Булфото Токов удар е причинил смъртта на 8-годишно момченце от с. Български извор. Сигнал за инцидента в РУ- Тетевен е постъпил око...

Бербатов отличи най-добрите ученици в изкуствата, науката и спорта. Варненка взе Голямата награда

https://petel.bg/Berbatov-otlichi-nay-dobrite-uchenitsi-v-izkustvata--naukata-i-sporta--Varnenka-vze-Golyamata-nagrada__264080

Снимка: Булфото За десета поредна година Димитър Бербатов награди най-добрите в изкуствата, науката и спорта ученици с успехи през 2017 г....

Увеличение на учителските заплати с 18% от октомври, иска Янка Такева

https://petel.bg/Uvelichenie-na-uchitelskite-zaplati-s-18--ot-oktomvri--iska-YAnka-Takeva__264079

Средната брутна заплата сега за педагогическия персонал е около 1080 лева в системата на образованието, а средната основна заплата е по-нис...

Човека Паяк с последна информация за издирването на Боян Петров

https://petel.bg/CHoveka-Payak-s-posledna-informatsiya-za-izdirvaneto-na-Boyan-Petrov__264078

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН ПЕТРОВ „В момента съм в комуникации със съпругата на Боян. Уведоме...

Oсновите на кулинарната фотография с HUAWEI P20 Pro

http://www.cross.bg/hrana-dobre-snimate-1574512.html

/КРОСС/ Вие сте запален кулинарен блогър, току що е влязъл в хубав ресторант със своята половинка. Настанявате се, внимателно преглеждате менюто, чудейки се какво вие или по–скоро вашите последователи в социалните медии - биха предпочели за вечеря. Храната пристига, взимате телефона и се хващате на работа. Десет кадъра, но нито един не изглежда достатъчно добре. Половинката ви започва да губи търпение ... Huawei ви предлага спасение за следващия път, с няколко съвети за кулинарна фотография с новите си флагмани P20 Pro и P20 Pro. Да бъде светлина! Когато нещо не е наред, първото нещо, което трябва да направите, е да обърнете внимание на осветлението. Светлината е ваш приятел - затова се убедете, че снимате във възможно най-добрите условия. Кадрите на храна са най–добри на мека, дифузна естествена светлина. Това гарантира, че всички малки детайли са добре осветени за обектива.                     Снимките по-горе са заснети с HUAWEI P20 Pro с активиран изкуствен интелект (Master AI). Авторът е имал късмет с леко облачното време, което омекотява иначе ярката обедна светлина, а резултатът се вижда на снимката отляво. Като бонус, естествените сенки подчертават детайлите на салатата, като й придават по-реалистичен, обемен вид.   Красотата е в обикновените неща Не всеки кадър трябва да бъде изключителен; не се страхувайте да от семплите и простички неща

Износът на България за ЕС се е увеличил с 16.5% в началото на годината спрямо 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857712

Износът на България за ЕС се е увеличил с 16.5% в началото на годината спрямо 2017 г.През периода януари - февруари 2018 г. износът на България за ЕС се увеличава с 16.5 на сто спрямо същия период на 2017 г. и е в размер на 5 780.2 млн. лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт. През февруари 2018 г. износът за ЕС нараства с 6.4 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 685.

Депутатите подкрепиха превозвачите срещу ЕК

https://offnews.bg//politika/deputatite-podkrepiha-prevozvachite-sreshtu-ek-680390.html

Единодушно депутатите подкрепиха превозвачите и се обявиха против законодателния пакет за мобилност на Европейската комисия (ЕК), което предвижда шофьорите да се завръщат "у дома" на всеки три седмици.

Те приеха решение, внесено от председателите на всички парламентарни групи. С него Народното събрание възложи на Министерски съвет да обсъди законодателния пакет за мобилност на Европейската комисия и да приеме позиция в подкрепа на исканията на българките превозвачи и в защита на техните права и интереси.

В документа пише, че "Доброто функциониране на европейския пазар не следва да е обвързано с рестриктивни правила, които не отчитат спецификите на транспортния сектор и ограничават свободното движение на стоки и хора", пише в приетия документ.

В решението на депутатите е записано още, че пакетът от промени е "пряка заплаха за фалит на стотици български превозвачи". Според депутатите тези идеи на ЕК дори нарушават основните принципи на ЕС за свободно движение на хора, стоки и услуги.

Обезобразиха малко момиченце в шуменско училище!

http://www.struma.com/sinya-lampa/obezobraziha-malko-momichence-v-shumensko-uchilishte_134134/

Брутално кървави снимки на обезобразено момиченце обикалят социалната мрежа фейсбук. Постът е на майката на детето. От статуса й става ясно, че дъщеричката й е в това тежко състояние след агресия, която я е споходила в шуменско училище.

Какво точно се е случило и кое е въпросното школо, където така зверски са обезобразили детето, така и не става ясно. Жената, споделя снимки на детето си, които са направени в МБАЛ Шумен АД./blitz.bg

ЧРД на Огнян Стефанов, който не се отказва от битката с обществената кома

https://frognews.bg/novini/ognian-stefanov-neumorniiat-borets-sreshtu-obshtestvenata-koma.html

Днес създателят на „Фрог нюз“ Огнян Стефанов, който всички приятели и колеги наричаме просто Оги, има рожден ден. На знаковата дата, когато честваме и Светите братя Кирил и Методий.

Младеж избяга от полицаи, арестуваха го след час

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857704

Младеж избяга от полицаи, арестуваха го след час19-годишен младеж от варненското село Синдел успя да избяга от полицейска проверка с колата си, но беше разкрит и заловен час по-късно. Екшънът се разиграл в родното му село. Около 18 часа полицейски патрул опитал да спре лека кола за рутинна проверка, но вместо да отбие, младият шофьор стъпил на газта и избягал.

Митьо Очите изби рибата в спецсъда: Обяви има ли проблеми в леглото и шашардиса с признанието си кой пол харесва повече!

http://www.struma.com/sinya-lampa/mitio-ochite-izbi-ribata-v-specsuda-obyavi-ima-li-problemi_134133/

"С влака сме”, така реагира Димитър Желязков-Митьо Очите, след като съдията обясни на свидетелите на делото срещу групата на Божо Кравата, че може да им бъдат възстановени средствата за транспорт, пише Блиц.

Очите и още трима се явиха да дадат показания в четвъртък. Божидар Кузманов-Божо Кравата и хората му са подсъдими като организирана престъпна група по повод стрелбата в ресторанта „4 You” в Слънчев бряг през 2016 г. Тогава Митьо Очите бе тежко прострелян, а...

Продължава

Гарван открадна кредитна карта, за да си купи билет за влак

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6857701

Гарван открадна кредитна карта, за да си купи билет за влакГарван открадна кредитна карта до автоматите за билети за влаковете на гара в Токио, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА.  Свидетел на кражбата засне птицата как разглежда автомат за билети на гара Киншичо, преди да подскочи до жената на съседната машина и да открадне картата й, когато тя излиза от отвора.

Крадци отмъкнаха електрически стълб в Чепеларе

https://www.24chasa.bg/region/article/6857699

Крадци отмъкнаха електрически стълб в ЧепелареЕлектрически стълб и проводници на електропровод са откраднати в района на Чепеларе, информират от ОД на МВР- Смолян. Липсата е установена от работници на "ЕР ЮГ", КЕЦ- Чепеларе при обход и оглед на електропровод "Мандрата". Крадците са изтръгнали жиците и метален стълб, който е част от електропровода.

Изнесени офиси на ЕНЕРГО-ПРО отварят врати в областите Разград, Търговище и Русе

http://www.cross.bg/energo-pro-klienti-kompaniyata-1574511.html

/КРОСС/ На 14 май стартира вторият етап от инициативата „Изнесени офиси“ 2018 на ЕНЕРГО-ПРО в 20 малки населени места в областите Разград, Търговище и Русе. Първият етап тази година се проведе успешно през месец април в други 20 населени места в областите Велико Търново и Габрово, където бяха обслужени стотици клиенти на компанията. Изнесените офиси се организират ежегодно от обучени специалисти на енергийното дружество с цел достъпност на информация и улесняване на клиентите в общините на територията, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО, в които няма обособен Център за обслужване на клиенти. Най-търсените услуги в тези мобилни приемни по традиция са смяна на титуляр на партида, както и актуализация на клиентски данни за по-добра комуникация с компанията. На разположение на посетителите на изнесените офиси са специалисти по обслужване на клиенти, които консултират и съдействат при заявяването на всички услуги на ЕНЕРГО-ПРО, които не изискват плащане в брой. Необходимо е клиентът да представи документ за самоличност и документ, удостоверяващ собствеността върху имота, за който се отнася съответната услуга. Изнесените приемни ще се проведат в периода от 14 май до 1 юни по следния график, публикуван на интернет страницата на компанията на адрес https://www.energo-pro.bg/bg/Kampanii:                      

Георги Марков: Меркел нарича Борисов "скъпи", Макрон - "мон шери", той е любимец на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857703

Георги Марков: Меркел нарича Борисов "скъпи", Макрон - "мон шери", той е любимец на ЕвропаИсторията я пише ГЕРБ и Бойко Борисов. Това заяви депутатът Георги Марков в декларация от парламентарната трибуна. Той говори в отговор на декларация на соцлидерката Корнелия Нинова, защото чул много неистини. Лидерката на БСП извади със слайдове примери за това колко лошо управлява ГЕРБ. С уважение към вас - право на опозицията е да дава своите

Най-тежките престъпници в България минаха в пълна изолация, сложиха им заглушители

http://www.struma.com/sinya-lampa/nai-tejkite-prestupnici-v-bulgariya-minaha-v-pulna-izolaciya-slojiha-im_134132/

Най-тежките престъпници в България, повечето от които излежават доживотни присъди, са минали в пълна изолация. От един месец в затвора в Белене има навсякъде монтирани заглушители за мобилни телефони, научи БЛИЦ. Наредено е извършването на проверки на случаен принцип по килиите за намирането на мобилни телефони.

Строгите мерки са взети заради няколко разкрити случая на опити за измама и търговия с наркотици в затвора. Това не е първият път, в който в затвора се случват подобни...

Продължава

Осъдиха двама варненци за опит за манипулиране на електромер

http://www.moreto.net/novini.php?n=374004

38-годишният електромонтьор в „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД Йордан Терзийски и колегата му 46-годишният Тодор Керанов получиха наказания по 7 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, след като са признали вината си по обвинението на Районната прокуратура във Варна - опит да манипулират електромер, който да не отчита реално потребената електрическа енергия, което е престъпление, извършено в съучастие, научи Moreto.

Месецът на суетата

https://www.actualno.com/actualno/mesecyt-na-suetata-news_674077.html

Преди дни в медийното пространство се завъртяха първите сметки за тазгодишния сезон на абитуриентските балове, които са, меко казано, стряскащи. По изчисления балът на един зрелостник тази година ще струва средно между 3000 и 5000 лв. Средно! В държава, в която според официалната статистика на финансовия министър над половината от населението има месечен доход до 600 лв., това е абсурдно. И напук на всякаква логика, скъпият цирк на пайетите и броката се повтаря всяка година. Затънали в непроб

Невъоръжен апаш отмъкна 450 000 лева в торби, дадени му доброволно от персонал на хипермаркет в Монтана

http://www.struma.com/sinya-lampa/nevuorujen-apash-otmukna-450-000-leva-v-torbi-dadeni-mu_134131/

Неизвестен престъпник е отмъкнал не с оръжие, а с измама огромна парична сума от хипермаркет в Монтана, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Преоблечен като охранител, бандитът влязъл в магазина и прибрал доброволно дадените му от персонала около 450 000 лева, казаха осведомени източници.

Жестокото ужилване е станало между 8.50 часа и 9.50 часа сутринта в четвъртък в магазин на голяма международна верига в покрайнините на областния град. В хипермаркета влязъл мъж с...

Продължава

Журналистът Христо Гешов е бил нападнат снощи пред дома си в Червен бряг

http://nakratko.bg/category/60/159297/


Журналистът Христо Гешов е бил нападнат снощи пред дома си в Червен Бряг. От април т.г. той е част от екипа на „За истината“ и автор на предаването „На прицел“, което медията разпространява онлайн.

За 26 години в Омск построиха една станция на метрото - и го спряха

http://clubz.bg/67726-za_26_godini_v_omsk_postroiha_edna_stanciq_na_metroto_i_go_sprqha

Правителството на руския регион Омск реши да замрази строителството на метрото, стартирало в далечната 1992 г., съобщи онлайн изданието Meduza. В продължение на 26 години в Омск е изградена една единствена метростанция - "Пушкинская". 

"Решението не е лесно, изстрадано е. Но ние трябва да го приемем. Работите на обекта са спрени и е необходимо да се консервира, за да няма проблеми", заяви ръководителят на регионалното министерство на промишлеността Игор Лукянов.

Вместо леки релсови превозни средства, жителите на Омск може да ползват лодки за подземно придвижване.

В рамките на проекта за опазване на метрото се планира изграждането на друга гара - Заречная. Изграждането на третата станция "Кристал" ще бъде преустановено.

За подготовката на консервационния проект ще отидат 80 милиона рубли (около 1.08 милиона евро). Същинската работа по консервацията се оценява на други 400 милиона рубли (близо 5.4 милиона евро).

Първият вицепремиер на правителството на Омска област Валерий Бойко казва, че консервацията не бива да се смята за край на метрото и че правителството разглеждало варианти за използване на прокопаните подземни тунели за леки релсови превозни средства.

По план първата линия на омския метрополитен била планирана за откриване през 2008 г. Впоследствие сроковете три пъти се променяли. През 2012 г. премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев наредил да бъдат отделени още средства за строителството, за да бъде открито метрото през 2016 г., когато Омск чествал своята 300-годишнина.

В тунелите може да се снима някой нов "Сталкер"...

В същата тази 2016 г., когато са се навършвали 300 години Омск, населението се оказва с прираст от едва 300 души годишно, а демографският прираст е отрицателен - намаляло е с 5800 човека, като основна причина за това се сочи миграцията. Данните са на омската статистика към 1 януари 2017 г.

Населението на Омск е 1.178 милиона души. При извършеното през 2010 г. преброяване на населението в Русия Омск е бил на 7-о място сред руските градове по численост с население от  1 154 116 души.

И парламентът подкрепи превозвачите срещу ЕК

http://nakratko.bg/category/59/159296/


ъс 140 гласа „за” парламентът единодушно гласува решение, с което възложи на Министерски съвет да обсъди законодателния пакет за мобилност на Европейската комисия и да приеме позиция в подкрепа на исканията на българките превозвачи и в защита на техните права и интереси, предаде „Фокус”.

За десета поредна година Д. Бербатов награди най-добрите в изкуствата, науката и спорта ученици с успехи през 2017 г.

http://www.struma.com/obshtestvo/za-deseta-poredna-godina-d-berbatov-nagradi-nai-dobrite-v-izkustvata_134130/

Юбилейната церемония се проведе в Народния театър „Иван Вазов” на 9 май

Тържественото събитие събра деца от Клуб 2017 от цялата страна и техните родители. Те присъстваха на награждаването на най-добрите 27 от Клуба, 9 от които получиха статуетката на победителя. Носители на Голямата награда на фондацията за 2017 година станаха: Ивайло Василев от София (пиано), Веселина Илиева от Варна (балет), Емона Георгиева от София (танцово изкуство), Мина Недева от София (математика), Мартин Копчев от Габрово (математика и информатика), Радослав Димитров от Пловдив...

Продължава

Повдигнаха обвинения на двама квестори на КТБ

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/povdignaha-obvineniia-na-dvama-kvestori-na-ktb-6082191

О действията им последвали значителни щети в размер на 1 070 383,83 лв. за Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ)

Фалшиво инкасо събра оборота на хипермаркет в Монтана

http://nakratko.bg/category/60/159295/


Около 450 000 лв. от оборота на хипермаркет в Монтана бяха задигнати от нагъл престъпник тази сутрин, съобщава онлайн изданието на в.”Труд”, като се позовава на ОДМВР в северозападния град.

Полицаите са повече бити от граждани, отколкото обратното, показва проучване

https://offnews.bg//obshtestvo/politcaite-sa-poveche-biti-ot-grazhdani-otkolkoto-obratnoto-pokazva-680391.html

В рамките на 7 години повече полицаи са пострадали от граждани, отколкото обратното. Това показва статистика, предоставена от Фондация "Общество и сигурност". 

За периода 1.01.2011 г. – 19.04.2018 г. са пострадали 1 925 служители в МВР, докато пострадалите от полицейско насилие граждани са със 139 по-малко - 1786  души.

Нараняванията, причинени в резултат на неправомерни действия от гражданите са 41% от общия брой или 794 случая, като през 2015 г. почти 50% от всички наранявания на служителите са от граждани (126 от общо 255 пострадали служители), се посочва в справката.

9 служители в последните седем години са с тежки телесни повреди, а 33 са загиналите служители в МВР за същия период. 1134 служители в последните седем години са с леки телесни повреди.

В същото време много малък процент от подадените сигнали за упражнено полицейско насилие представляват реални случаи. 

За периода 2011 – 2017 г.  са подадени общо 24 827 сигнала от граждани срещу служители в МВР за превишаване на служебни правомощия, злоупотреба със служебното положение или упражнено насилие. От тях като основателни са определени 1309 от тях, а като частично основателни 477 или общо 1786 сигнала – 7% от общия брой.

Тук искаме да подчертаем, че в тези 1 786 основателни сигнала има случаи, в които има превишаване на правомощия и не са само за „полицейско насилие“, но за целите на настоящата публикация ще вземем общия брой, уточняват от фондацията и напомнят, че полицаите имат право да упражняват сила, ако не бъде изпълнено тяхно разпореждане, а съпротивата е наказуема.

Близо 2000 служители на МВР са пострадали за седем години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857656

Близо 2000 служители на МВР са пострадали за седем години

Близо 2000 служители на МВР са пострадали за седем години, сочат данни, предоставени от Фондация "Общество и сигурност". Подадените сигнали срещу служители на силовото ведомство са 24 827, а от тях 1 786 са определени като основателни или частично основателни, предава БТА. 1134 униформени са били с лека телесна повреда - шамари и ритници.

Всяко осмо престъпление, свързано с наркотици, се извършва от непълнолетен

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/11/3177303_vsiako_osmo_prestuplenie_svurzano_s_narkotici_se/?ref=rss


Продажбата и обемът на наркотици в България намаляват, но за сметка на това тенденцията за разпространение на дизайнерска дрога се увеличава. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на днешния парламентарен контрол.<br /><br />Той обясни, че през 2017 г. 13% от всички престъпления, свързани с наркотици, се извършват от деца на възраст между 14 и 17 години. Основните извършители на подобни престъпления са хора на възраст между 18 и 20 години.<br...

Българският отбор за кулинарното състезание „Bocuse d’Or“ ще се бори за класиране в Топ 10 на еврофинала в Торино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857470

Българският отбор за кулинарното състезание „Bocuse d’Or“ ще се бори за класиране в Топ 10 на еврофинала в ТориноЕкип от трима български готвачи се изправя пред предизвикателството да покори кулинарния Олимп, наречен Bocuse d’Or – най-престижното състезание за шеф готвачи в света, което се провежда на всеки две години в град Лион, родното място на неговия създател, легендарният френски готвач Пол Бокюз. Това са победителите в българския финал на състезанието

Малтийски политици са под натиск заради 1.6 млн. долара, платени на офшорни фирми

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/11/3177285_maltiiski_politici_sa_pod_natisk_zaradi_16_mln_dolara/?ref=rss


Активисти от групата Rezistenza Malta закачиха през нощта плакати на вратата на Министерството на туризма в Малта в знак на протест срещу ресорния министър Конрад Мици. Причината са разкрития, направени в рамките на "Проекта Дафне", в който журналисти от цял свят продължават разследванията на убитата малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция.<br /><br />Кондард Мици и шефът на кабинета на премиера Кийт Шембри са изправени пред засилващ се натиск заради разкритията, че...

Путин вкара пет пъти в хокеен мач (ВИДЕО)

http://www.cross.bg/pytin-vkara-prezident-1574508.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин вкара пет гола в демонстративен мач с бивши звезди от Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). Той игра за отбора на легендите, в който попаднаха големи имена като Павел Буре и Слава Фетисов, а срещу тях застанаха аматьори, сред които губернатор и милиардер. Путин и компания ги победиха с 12:7. Петте гола са значителен спад във формата на руския президент, отбелязват международните медии, защото неговите стандарти са значително по-високи. Той вкара осем шайби в същия мач през 2015-а година и седем през изминалата 2017-а. Играчите от аматьорските лиги са "прекрасен пример" за обикновените руски граждани, избирайки "здравословен начин на живот", каза Путин след двубоя. video:https://www.youtube.com/watch?v=NRgFEYhOqIk

Маскиран като гард задигна близо половин милион лева от хипермаркет в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857628

Маскиран като гард задигна близо половин милион лева от хипермаркет в МонтанаГолям обир на близо 500 000 лева извършил изпечен мошеник в Монтана, съобщиха от ОД на МВР. На 10- ти май между 8,50 и 9,05 часа в хипермаркета бандитът се представил за служител на охранителна фирма, отговаряща за приемането на събрания седмичен оборот на магазина и заблудил 37-годишна служителка на магазина М.

Обвиниха двама квестори на КТБ за нанесени щети за над 1 млн. лв.

https://offnews.bg//temida/obviniha-dvama-kvestori-na-ktb-za-naneseni-shteti-za-nad-1-mln-lv-680389.html

Софийска градска прокуратура (СГП) е привлякла към наказателна отговорност двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери.

Станислав Л. и Елена К. са обвинени затова, че в периода 20.08.2014г. до 06.11.2014г в гр. София, действайки в качеството на длъжностни лица по смисъла на чл. 93, т. 1, б. Б от НК – квестори при „Корпоративна търговска банка“ АД, в съучастие, умишлено, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество, и от това последвали значителни щети в размер на 1 070 383,83 лв. за Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), съобщават от държавното обвинение.

Според прокуратурата двамата умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Тези им действия са в нарушение на чл. 5, ал. 1 от Закон за гарантиране на влоговете в банките, според който „Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на: 1. Лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители“.

Спрямо двата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъдат признати за виновни Станислав Л. и Елена К. могат да получат наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заемат определена обществена или държавна длъжност и право да упражняват определена професия или дейност.

11 май- Ден на библиотекарите

http://www.moreto.net/novini.php?n=374026

От 2006 година, с решение на Министерския съвет, 11 май официално се чества у нас като Ден на библиотекаря. Датата първоначално е отредена от Българската православна църква за честване на славянските първоучители - светите братя Кирил и Методий.

Къщите доминират сред новите жилища през първото тримесечие

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/11/3177286_kushtite_dominirat_sred_novite_jilishta_prez_purvoto/?ref=rss


По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през първото тримесечие на 2018 г. е 565, а новопостроените жилища в тях са 1 530. Спрямо първото тримесечие на 2017 г. сградите са със 103 повече, или с 22.3%, докато жилищата в тях намаляват с 221, или с 12.6%<br /><br />Със стоманобетонна конструкция са 76.6%, с тухлена - 19.1%, с друга - 3.4%, и с панелна - 0.9%. Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи...

Разкриха домашна лаборатория за производство на метамфетамин в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857616

Разкриха домашна лаборатория за производство на метамфетамин в СофияЗадържан е обитателят на къщата, на когото са повдигнати обвинения за производство и разпространение на наркотици и незаконно притежание на оръжие, съобщиха от пресцентъра на МВР. След проведено разследване, криминалисти на столичното Трето РУ планирали и предприели на 30 април провеждането на специализирана полицейска операция по противодействие

Удължиха срока за подаване на декларации за конфликт на интереси

https://offnews.bg//politika/udalzhiha-sroka-za-podavane-na-deklaratcii-za-konflikt-na-interesi-680385.html

Депутатите удължиха срокът за подаване на декларация за имущество и конфликт на интереси на заемащите публични длъжности за 2017 г. до 8 юни. Преди промяната срокът беше 15 май.

Народните представители приеха удължаването на срока с бързи промени в Антикорупцуонния закон, след като предложението беше прието вчера на извънредно заседание на правна комисия. Текстът беше предложен от депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС.

Според тях първоначално утвърденият срок е прекалено кратък, за да се съберат и декларират толкова много обстоятелства.  с оглед на големия брой обстоятелства, които трябва да се декларират. Времето обаче беше недостатъчно, защото формата на декларацията беше утвърдена от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) седмица преди изтичането на първоначалния краен срок за подаването й.

Тези скоростни промени в новоприетия закон станаха повод БСП да поискат оставката на председателя на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Според социалистът Красимир Янков тази поредна промяна показва некомпетентност, а за нея трябва да се носи отговорност. Той каза още, че калпавото законодателство отблъсква чуждестранните инвеститори.

Самият  Кирилов обаче заподозря, че социалистите се плашат от антикорупционния закон и затова реагират така.

Днешната промяна в антикорупционния закон е втората след приемането му. Пърите промени бяха гласувани месец след влизането в сила на закона. Тогава беше даден гратисен срок на общинските съветници. Те трябва да декларират несъвместимост до 2019 година.

Повдигнаха обвинение на квесторите на КТБ за безстопанственост в особено големи размери

https://frognews.bg/novini/povdignaha-obvinenie-kvestorite-ktb-bezstopanstvenost-osobeno-golemi-razmeri.html

Софийската градска прокуратура привлече към наказателна отговорност двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Търговията с трети страни намалява през първото тримесечие

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/11/3177292_turgoviiata_s_treti_strani_namaliava_prez_purvoto/?ref=rss


През периода януари - март 2018 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 12.464.7 млрд. лв. и в сравнение със същия период на 2017 г. износът се увеличава с 2.4%, съобщи Националният статистически институт. Вносът нараства с 5.7%, а стойността му е 14.756 млн. лв.<br /><br />Само през март общият износ нараства с 1.6% до 4.443 млрд. лв., а вносът намалява с 3.4% до 5.128 млрд. лв.<br /><br />Статистиците отчитат спад на търговията с трети страни през първото...

Български обреди и традиции в център „Магура“

http://www.eurochicago.com/2018/05/obredi/

Салон за българска култура и духовност представя БЪЛГАРСКИ ОБРЕДИ И ТРАДИЦИИ Облекла и накити Обредни хлябове Заповядайте на 27 май 2018 г., неделя, от 14:00 часа в голямата зала на център „Магура“, да поговорим за българските обреди и обичаи, техния смисъл и корени. Водещ: Дарина Проданова Вход: Свободен

Радев за клип на шофьор с полицаи: Струва ми се нагласен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-za-klip-na-shofior-s-policai-struva-mi-se-naglasen-2096333

Не е важно дали губим, важното е да работим сърцато. Това коментира в кулоарите на парламента вътрешният министър Валентин Радев по повод издирването на бегълците от затворите. Министърът допълни, че велосипедистът, който блъсна и рани дете в парка, се е предал.
 
По отношение

Няма да има референдум за археологическите разкопки край Благоевград

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/niama-da-ima-referendum-za-arheologicheskite-razkopki-kraj-blagoevgrad-2096331

Няма да има местен референдум за археологическите находки край село Благоевград. На извънредната сесия днес местният парламент отхвърли и второто предложение – за свикване на Общо събрание, на което да се чуе мнението на гражданите. Така на практика въпросът ще бъде решен на национ

Евакуираха централен район на Хонконг заради бомба от Втората Световна

http://www.cross.bg/honkong-raiion-reditza-1574510.html

/КРОСС/ Полицията в Хонконг отцепи редица улици и евакуира хората от централния район Ван Чай. Причината - операция по обезвреждането на авиобомба от времето на Втората световна война /1939-1945 г./ Тя бе открита при строителството на метрото, съобщава местна медия, цитирана от ТАСС и БГНЕС. От опасната зона са евакуирани строителите и хората от редица жилищни сгради, хотели и офиси, включително руското консулство.                               Това е третата бомба, която се открива през тази година в този район на Хонконг. В началото на годината сапьорите успешно обезвредиха две аналогични американски бомби. Те са били хвърлени в периода на японската окупация на Хонконг, която е започнала почти едновременно с бомбардировката на Пърл Харбър през декември 1941 г. и е продължила до 1945 г. 

Средният осигурителен доход за март е 879,67 лева

http://econ.bg/Новини/Средният-осигурителен-доход-за-март-е-879-67-лева_l.a_i.761514_at.1.html

Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.04.2017 г. до 31.03.2018 г. е 838,24 лв. Националният осигурителен институт...

Жителите на Дианабад се вдигнаха на протест заради застрояване на градинка

https://offnews.bg//obshtestvo/zhitelite-na-dianabad-se-vdignaha-na-protest-zaradi-zastroiavane-na-gr-680386.html

Жители на столичния ж.к. „Дианабад” протестират днес заради дадено разрешение за застрояване на парцел до детска градина. Става въпрос за парцел до градина "Радост", който е заменен с парцел на издателя Петьо Блъсков в съседния ж.к. "Изток".

Протестиращите, сред които има родители на деца от детската градина, искат преразглеждане на приетия през 2015 г. Подробен устройствен план. Те подозират, че той е приет неправомерно. Тече и подписка срещу планираното застрояване. Протестиращите планират да затворят за движение улиците до детската градина, предаде БНР.

Организаторът на протеста е арх. Захари Димитров. Общината не чува желанието ни да се потърси друг начин за обезщетяване на собственика на имота в "Изток", обясни архитектът защо жителите излизат на протест.

"Те даряват този двойно по-голям имот, за да може една зелена площ в „Изток“ да бъде направена. Нас ни притеснява, че е предвидено да се издигне тук жилищно строителство, което е точно до детска градина в общински имот, който реално може да се използва за едно бъдещо разширение на детската градина. Такива имоти има много малко и, според нас, предвиденото строителство не е в интерес на квартала и е единствено в интерес на инвеститорите", каза той пред националното радио.

"За мен проблемът има два основни аспекта. Първият е начинът, по който е придобита собствеността. Става дума за насрещни дарения между общината и г-н Петьо Блъсков, които са доста различни като обем. Общината получава 1 дка площ в кв. „Изток“, а г-н Блъсков – 2 дка. Освен това се и доплаща, а доколкото ми е известно общинска собственост се продава само на търг, така че за мен тази сделка очевидно е корупционна. Другият аспект е стремителното застрояване на квартала. В последните години тук „изникнаха“ изключително много сгради, а не се мисли за инфраструктурата“, каза участничка в протеста, родител на дете от градина "Радост".

Кметът на район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков обясни, че още с плана от 1989 година, когато е застрояван ж.к. „Дианабад“, тази площ е предвидена за жилищно строителство.

Той потвърди, че е имало три обществени дискусии за Подробния устройствен план, приет пред 2015 година, но възражения в Общината не са постъпвали: „Вчера разгледахме всички документи и не е постъпило възражение от гражданите. Имаме протоколи. Имаме законни процедури“.

Инж. Жеков заяви, че ще се вземат предвид исканията на жителите на квартал „Дианабад“.

Участници в протеста обясниха, че кметът на района е можело да даде други площи за застрояване: „Избрано е точно това място, защото е атрактивно и привлекателно и дебат за него никога не е имало“.

„Хилядолетният сокол” кацна на премиерата на филма "Соло: История от Междузвездни войни"

http://www.cross.bg/filma-solo-premierata-1574509.html

/КРОСС/ „Хилядолетният сокол” кацна на премиерата на филма "Соло: История от Междузвездни войни" в Лос Анджелис. Десетки почитатели на сагата прекараха цяла нощ на булевард "Холивуд", нетърпеливи да видят премиерата на филма, посветен на ранните години от живота на Хан Соло. В нея става ясно как Хан се запознава със своя бъдещ помощник и втори пилот Чубака и се сблъсква с прословутия комарджия Ландо, години преди да се включи в бунта срещу империята. Във филма участват Пол Бетани, Танди Нютън, Доналд Глоувър и Уди Харелсън. Режисьор е Рон Хауърд.   

Пучдемон отказа да оглави каталунското правителство

https://frognews.bg/svqt/puchdemon-otkaza-oglavi-katalunskoto-pravitelstvo.html

Карлес Пучдемон се отказа да бъде лидер на каталунското правителство. Във видеообръщение от Германия той препоръча на поста да бъде издигнат неговият съпартиец Ким Тора.

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на двама квестори на КТБ

https://dnes.dir.bg/temida/sofiyska-gradska-prokuratura-povdigna-obvinenie-na-kvestorite-na-ktb

Станислав Л. и Елена К. нанесли щети в размер на 1 070 383,83 лв. за Фонд за гарантиране на влоговете в банките

Прокуратурата обвини двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857605

Прокуратурата обвини двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост 
Софийската градска прокуратура обвини двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Това съобщиха от прокуратурата. Елена Костадинчев и Станислав Лютов са обвинени за това, че от 20 август 2014 година до 6 ноември същата година умишлено не са положили достатъчно грижи за

Турция арестува 300 военни, подозира връзки с Гюлен

https://www.vesti.bg/sviat/turciia-arestuva-300-voenni-podozira-vryzki-s-giulen-6082190

Властите ги подозират във връзки с терористичната организация на Фетхуллах Гюлен

И парламентът подкрепи превозвачите срещу ЕК

http://www.cross.bg/mobilnost-prevozvachi-iskaniyata-1574507.html

/КРОСС/ Със 140 гласа „за” парламентът единодушно гласува решение, с което възложи на Министерски съвет да обсъди законодателния пакет за мобилност на Европейската комисия и да приеме позиция в подкрепа на исканията на българките превозвачи и в защита на техните права и интереси, предаде „Фокус”. В мотивите на решението, под което стоят подписите на народни представители от всички парламентарни групи, се посочва, че законодателният пакет за мобилност на ЕК представлява „пряка заплаха за фалит на стотици български превозвачи”. Депутатите се обединиха около идеята, че задължението за ползване на редовната седмична почивка извън борда на превозното средство, заложено в пакета за мобилност, ще принуждава шофьорите да оставят товара си, за който са лично отговорни, а това ще им струва допълнителни разходи за застраховка и престой в хотел.   По време на дискусиите стана ясно, че изискването за завръщане „у дома” на всеки три седмици също поставя превозвачите пред сериозно предизвикателство, защото предприятията ще правят допълнителни разходи за транспорт на служителите, за да се върнат в страната. „Приветствам това завидно единство в българския парламент, който застава зад интересите на българските превозвачи”, заяви Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”

Тръмп: Заловихме петимата най-издирвани лидери на "Ислямска държава"

https://www.actualno.com/america/trymp-zalovihme-petimata-naj-izdirvani-lideri-na-isljamska-dyrjava-news_674070.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се похвали в Twitter, че са заловили петимата най-издирвани лидери на "Ислямска държава", след като са били примамени от Сирия в Ирак с фалшиви съобщения, през приложението за обмяна на съобщения Телеграм, пише Daily Mail. Иракските власти са използвали телефона на вече заловения лейтенант Исмаил ал-Ейтауи, за да изпратят съобщение на останалите лидери с инструкции да дойдат в Ирак, където те са били заловени. Криптираното приложение Телеграм, беше обя

Кметът Апостолов облече носия и поведе хорото навръх рождения си ден

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4/

Общинският кмет Апостол Апостолов празнува 58-ми рожден ден. Той навършва 58 години, не ги крие, но винаги обича да се шегува и казва- „Дойде моментът да учредя Клуб 18, другите цифри ги забравяме“. Така направи и днес, като пречупи петицата на тортата и я направи единица. А торта във форма на елегантен костюм с папийонка, отива точно като за абитуриент на 18, както се чувстваше днес и празнуващият кмет. На купона, организиран от Поли по повод неговия рожден ден, не спираха да пристигат подаръци и пожелания, а телефонът му не спира да звъни с честитки от приятели, близки и познати. Цялата общинска администрация, общински съветници и близки поднесоха своето „Честит рожден ден, кмете”.

Подаръците наистина бяха много, а един от тях с широка усмивка, кметът облече като истински войвода. Прекрасна национална носия му подариха кметовете от всички села в общината, а той с радост я облече пред своите гости и поведе хорото. Врати за футбол в собствения му двор също бе голям подарък от съветници и администрация. Огромна икона на Св.Мина, закрилникът на Апостолов беше подарък от кметовете също. Кметът беше изключително щастлив и сподели, че ще дари иконата на църквата.

Снимки за спомен и наздравици кметът направи с всички празнуващи. Първото хоро бе поведено от рожденика, който винаги е знаел как да се забавлява и да кара всички около него да се чувстват добре.

Материалът Кметът Апостолов облече носия и поведе хорото навръх рождения си ден е публикуван за пръв път на Региона Бг.

За пример! Полският парламент гласува 20% намаляване на заплатите си

https://frognews.bg/novini/primer-polskiiat-parlament-glasuva-20procenta-namaliavane-zaplatite.html

Полският парламент гласува вчера намаляване с 20% на заплатите на депутатите, за да потуши скандал, породен от щедри бонуси, които консервативното правителство си отпусна, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Изложба – основоположници на българската фотография гостува във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374010

Изложба – „Карастояновите – основоположници на българската фотография“, гостува от тази вечер в Градската художествена галерия, научи Moreto.net. От 60-те години на ХІХ век до днес в българската история има няколко възрожденски фамилии, които дават на отечеството си поколения ярки личности, които се посвещават на фотографията и така се превръщат в едни от първите майстори на това изкуство у нас.

Повече българи са отсядали в хотелите през март отпреди година

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/11/3177275_poveche_bulgari_sa_otsiadali_v_hotelite_prez_mart/?ref=rss


Броят на нощувките през март в българските хотели и други места за настаняване са с 6.4% повече от същия месец на предходната година, показват данните на Националния статистически институт. Общо през месеца са осъществени 832.9 хил. нощувки. Най-голямо увеличение - 9.9%, има в базите с 3 звезди.<br /><br />В сравнение с март 2017 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 3.1%, а на леглата в тях - с 2.8%.<br /><br />В хотелите с...

Шарапова не помни коя книга чете

https://offnews.bg//tenis/sharapova-ne-pomni-koia-kniga-chete-680387.html

Бившата номер 1 в женския тенис Мария Шарапова даде любопитно интервю след отпадането си от турнира в Мадрид.
Тя напусна надпреварата в 1/4-финалите след загуба с 6:4, 2:6, 3:6 срещу Кики Бертенс.

Журналистът задава на Шарапова въпроса как успява да се концентрира на един толкова оживен турнир, в който едновременно играят мъже и жени и пълно с медии и фенове.

"Старая се да се изключа от обкръжаващата среда. Не се сърдя на журналистите, защото те си вършат работата. Аз си нося книга и успявам да се уединя и да почета", споделя Шарапова. Следва въпрос коя книга чете в момента, а Шарапова се затруднява да отговори.

"Всъщност чета две едновременно. Едната е на Алън Уотс, но името ми изскочи от паметта...Ужас, Александър ще ме убие (б.р. Маша говори за новото си гадже Александър Гилкс). Чета и една книга на Тревър Ной. Журналистът й припомня, че заглавието e "The Wisdom of Insecurity" и тя му обещава бонбони от собствената си марка.

Шарапова споделя и задоволството си, че ще попадне в основната схема на "Ролан Гарос" и си пожелава да е здрава и във форма за надпреварата в Париж.

Европа не бива да плаща цената за санкциите на САЩ срещу Иран, обяви Франция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/11/3177256_evropa_ne_biva_da_plashta_cenata_za_sankciite_na_sasht/?ref=rss


Европейските компании не трябва да плащат цената за решението на Съединените щати да въведат повторно санкции срещу Иран, каза френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Би Би Си. Според него е нужно да се измисли механизъм за защита на интересите на европейския бизнес и да започнат "преговори с Вашингтон" по въпроса.<br /><br />Два дни след като американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката за иранската ядрена програма, администрацията му обяви,...

Американското посолство в Йерусалим не е нито първото, нито ще е последното

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857587

Американското посолство в Йерусалим не е нито първото, нито ще е последното
Следващата седмица погледите ще бъдат насочени към откриването на американското посолство в Йерусалим, но това не е първата, а вероятно няма да е и последната дипломатическа мисия, която се установява в Стария град. За момента обаче преместването, огласено на 6 декември миналата година от президента Доналд Тръмп (за съжаление на международната

36-годишен загина при пожар в плевенското село Пелишат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857585

36-годишен загина при пожар в плевенското село ПелишатПри пожар в дома си е загинал 36-годишен мъж в плевенското село Пелишат, съобщиха от ОД на МВР в Плевен. Сигнал за пожара е получен тази нощ в 02:29 часа в Оперативния център при Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Плевен. Пламъците са погасени от екип пожарникари от Плевен с един автомобил.

Емигранти - изгубените мечти

https://dnes.dir.bg/nostalgiya/emigranti-izgubenite-mechti

"Човек умира и в гроба отива, а ликът му остава за спомен..."

Мъж, отправил закана на горски, мина с условна присъда след споразумение с Районна прокуратура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857593

Мъж, отправил закана на горски, мина с условна присъда след споразумение с Районна прокуратураСлед одобрено от съда споразумение, постигнато с Районна прокуратура - Бяла, 30-годишен мъж бе осъден за закана на горски надзирател, но мина само с условна присъда. Ивайло А. се призна за виновен за това, че на 31.03.2016 г., в землището на с. Дряновец, обл. Русе, се заканил на длъжностно лице - горския надзирател в Държавно горско стопанство

Парламент и правителство в един глас зад превозвачите

http://clubz.bg/67725-parlament_i_pravitelstvo_v_edin_glas_zad_prevozvachite

ИКОНОМИКА кулата тирове

Парламентът възложи спешно мандат на правителството да отстоява пред Европейската комисия (ЕК) исканията на транспортния бранш при гласуванията на двата пакета за транспортна мобилност, когато бъдат вкарани в Европейския парламент. Това решиха депутати днес със 140 гласа "за", а вносителите на проекта са от всички парламентарно представени политически сили: Цветан Цветанов (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП), Мустафа Карадайъ (ДПС), Валентин Касабов ("Обединени патриоти") и Гергана Стефанова ("Воля").

За да бъдат внесени промените, на спешно заседание се събра парламентарната транспортна комисия, за да може Министерският съвет да гласува позиция преди срещата на върха в София на 16-17 май. За тогава са насрочени и протестите на превозвачите - с коли и камиони пред НДК и пред резиденция "Бояна". 

Транспортната комисия, която единодушно прие проекта, се обедини и около мнението, че пакетите за мобилност 1 и 2 не отчитат спецификите на транспортния сектор и ограничават свободното движение на хора, стоки и услуги. Пакетите за мобилност, зад които застават големите европейски държави като Франция, Германия, Австрия и Италия, предвиждат шофьорите на ТИР-ове от източноевропейските страни да получават командировъчни като тези в западноевропейските, а задължителната 45-часова почивка на седмица да изкарват в хотел.

За превозвачите от Източна Европа това означава сериозно увеличение на разходите и намаляване на тяхната конкурентоспособност на пазара на транспортни услуги, което би довело до загуба на работни места. В България браншът дава работа на близо 190 000 души.  

Народните представители се обединиха около мнението, че задължението за ползване на редовната седмична почивка извън превозното средство ще принуди шофьорите да оставят товара си, за който са лично отговорни, а това ще им струва допълнителни разходи за застраховка и престой в хотел. Не са съгласни и с изискването за завръщане "у дома" на всеки три седмици, което също ще бъде допълнителен разход за транспорт на служителите, за да се върнат в страната.

Преди дни правителството заяви, че застава зад исканията на превозвачите. Засега не е известно дали и други страни от Източна Европа се обявяват срещу пакетите за мобилност. На форума в Аахен снощи в двустранни разговори с президента на Франция Емануел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел Борисов е изтъкнал, че от промените в транспортния бранш ще бъдат засегнати над 100 000 български семейства, а голяма част от малкия и среден бизнес в сектора ще фалира. Германската канцлерка е посочила, че ще се търси приемливо за всички решение, гласи прессъобщението на МС.

Само за месец в Мексико са убити 15 политици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857595

Само за месец в Мексико са убити 15 политициВ резултат на ширещото се насилие в Мексико само миналия месец в различни райони на страната са били убити 15 политици, съобщава електронната версия на в. "Економиста", като цитира компанията за анализ на рисковете "Етелект". По данни на компанията от началото на септември 2017 г. в страната са били убити 93-ма политици, включително 29,

В Турция арестуваха още 300 военни заради връзки с Гюлен

https://frognews.bg/novini/turtsiia-arestuvaha-oshte-300-voenni-zaradi-vrazki-giulen.html

Главната прокуратура на Истанбул издаде заповед за задържането на 300 военнослужещи в рамките на продължаващото се дело за опита за държавен преврат и дейността на Терористичната фетхуалистка организация /ФЕТО/, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Путин заби 5 шайби в Сочи (видео)

https://dnes.dir.bg/spektar/putin-zabi-5-shaybi-v-sochi

Руският президент Путин взе участие в хокеен мач от Нощната лига в Сочи

Иран: Сирия има пълното право да се защитава срещу Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857592

Иран: Сирия има пълното право да се защитава срещу ИзраелИран днес подкрепи правото на Сирия да се защитава срещу агресия от страна на Израел, като обвини останалите страни, че не осъждат атаките срещу регионалния му съюзник, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  "Иран твърдо осъжда атаките срещу Сирия. Мълчанието на международната общност поощрява израелската агресия.

Забраниха на популярна китайска тв да излъчва Евровизия заради цензура

https://offnews.bg//medii/zabraniha-na-populiarna-kitajska-tv-da-izlachva-evrovizia-zaradi-tcenz-680383.html

Европейският съюз за радио и телевизия забрани на един от най-популярните телевизионни канали в Китай да излъчва втория полуфинал на конкурса, защото цензурирал ЛГБТ елементи, попаднали в кадър по време на първия полуфинал, предаде Би Би Си.

Mango TV бе критикувана в социалните медии, защото замъглила типичния за ЛГБТ флаг, развяван от зрител в залата в Лисабон, където се провежда песенния конкурс тази година, на първия полуфинал, в който участва и България. От китайската тв цензурирали и татуировки.

Европейският съюз за радио и телевизия обясни, че цензурирането не е в съответствие с ценностите му за толерантност към разнообразието.

"За съжаление, по тази причина незабавно ще прекратим партньорството си с телевизията и на нея няма да бъде разрешено да излъчва втория полуфинал и финалът", се казва в изявление.

Организации на хора с хомосексуална ориентация също осъдиха скриването на символите им от кадрите. 

Финалът, с участието и на България, е в събота в Лисабон, Португалия.

Прощалното турне на Jethro Tull включва НДК

http://clubz.bg/67724-proshtalnoto_turne_na_jethro_tull_vklyuchva_ndk

Легендарната британска група Jethro Tull ще посети България през октомври 2018, като част от световното турне по повод 50-годишния си юбилей.

С повече от 60 милиона продадени албума в цял свят Jethro Tull е една от най-успешните прогресив рок групи на всички времена. Говорим за банда, която е била звездна през 1970 г. в BBC top of the pops:

 

Музиката им е изключително характерна и включва в себе си уникалната водеща флейта на фронтмена Йън Андерсън, както и фолк, блус, класически и хард рок мотиви, подкрепени от цели албуми в невероятната им дискография от 21 дългосвирещи "тави".

Знаете ли, че последният от 2003-а е коледният - The Jethro Tull Christmas Album:

 

Специалните юбилейни концерти на бандата ще включват най-доброто от забележителната им кариера, обещават промоутърите.

А пък Й. С. Бах бил приятел, който си пие питието с Мартин Бар.

 

Макар че през 2012 г.- Андерсън и Мартин Бар обявиха края на групата, сега Jethro Tull поемат на последна световна обиколка, за да отпразнуват 50-тата годишнина от създаването й.

Освен световното турне, през 2018 Jethrо Tull ще издадат специална компилация от три диска, наречена 50 of 50, която ще е налична на 25 май. В юбилейните дискове ще бъдат включени 50 от най-великите парчета на групата, които лично Ian Anderson избира от всички 21 студийни албуми на бандата. Заедно с компилацията 50 of 50, на пазара ще излезе и съкратена колекция от 15 песни, с името 50th Anniversary Hits, която ще е налична на CD диск и плоча.

Любопитен момент: логото се променя заедно с количеството коса на Йън Андерсън.

А това музиканстко, композиторско и аранжорско гурме е създадено през не съвсем близката 1971 г.:

Юбилейното последно турне на Jethro Tull стартира през март и ще бъде едно от най-мащабните досега. Световната обиколка ще премине през САЩ, Канада и цяла Европа и ще продължи до края на 2018 година. За наша радост, България е една от спирките на турнето, и почитателите на групата ще могат да се насладят на уникалния им концерт на 17 октомври 2018 година, в зала 1 на НДК.

Интересна подробност е, че от 2015 г. неуморният експериментатор Андерсън се пробва за пръв път с ковокалистка жена - исландката Unnur Birna Vilhjálmsdóttir. Която освен цигуларка, актриса и адвокат е и... Мис Свят 2005. Резултатът - макар и сниман любителски - е този:

Уннур, за съжаление, едва ли ще дойде в София. В момента легендарната банда е в следния състав: Йън Андерсън, Джон О'Хара - клавишни, акордион, вокал, Дейвид Гудиър - бас, Флориан Опале - китари, Скот Хамънд - барабани.

Билетите за концерта на Jethro Tull ще бъдат на цени от 70 до 130 лева могат да бъдат закупени в мрежите на Тикетпро и Ивентим, както и онлайн на ticketpro.bg и eventim.bg след 10:00 ч на 14 май.

Македонският външен министър се срещна с бившия гръцки премиер Папандреу

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857582

Македонският външен министър се срещна с бившия гръцки премиер ПапандреуМакедонският външен министър Никола Димитров се срещна снощи на нос Сунион в Гърция с бившия гръцки премиер, сега лидер на ПАСОК Георгиос Папандреу, предаде агенция МИА. "Вдъхновяваща среща с Папандреу за бъдещето на нашите две страни, които имат историческа възможност в близко бъдеще да станат съюзници.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване