Депутатите единодушно подкрепиха българските превозвачи

https://dnes.dir.bg/ikonomika/deputatite-edinodushno-podkrepiha-balgarskite-prevozvachi

Парламентът възложи на Министерския съвет да обсъди законодателния пакет за мобилност на Европейската комисия

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374036

Няколко района във Варна ще са без вода днес поради аварии, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net. - районът на фабрика "Христо Ботев", кв."Погребите" и ул. "Батак" до около 16.00 часа.

Евакуираха централен район на Хонконг заради бомба от Втората световна война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857581

Евакуираха централен район на Хонконг заради бомба от Втората световна войнаПолицията в Хонконг отцепи редица улици и евакуира хората от централния район Ван Чай. Причината - операция по обезвреждането на авиобомба от времето на Втората световна война /1939-1945 г./ Тя бе открита при строителството на метрото, съобщава местна медия, цитирана от ТАСС и БГНЕС. От опасната зона са евакуирани строителите и хората от редица

МВР иска камери от местната власт, за да спира побоища между роми в карловско село

https://www.actualno.com/crime/mvr-iska-kameri-ot-mestnata-vlast-za-da-spira-poboishta-mejdu-romi-v-karlovsko-selo-news_674068.html

МВР се появява на финала – има местна власт, нека тя положи усилия. Нека сложи камери, като едно бургаско село, да не му казвам името, с четири букви е, че много ги хваля. Сложиха камери преди 3 години и сега престъпност – нула. Да го направят и в Розино, да заснемат нарушителите на закона и МВР ще се намеси. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от "Обединени патриоти" Александър Сиди

Удължиха срока за подаване на декларация за имущество и конфликт на интереси

https://www.actualno.com/politics/udyljiha-sroka-za-podavane-na-deklaracija-za-imushtestvo-i-konflikt-na-interesi-news_674067.html

Заемащите позиции по високите етажи на властта трябва да подадат декларация за имущество и интереси за 2017 година до 8 юни. Това решиха депутатите с допълнение в Антикорупционния закон. Попълването на декларацията е утвърдено от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на 8 май, със срок до 15 май. Предложението срокът да се удължи до 8 юни е на депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС. Мотивът им е, че първона

Кой допусна през аптеки-фантоми да се точат държавни пари?

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/koy-dopusna-prez-apteki-fantomi-da-se-tochat-darzhavni-pari

Обвиняемите длъжностни лица са се възползвали от несъвършенства в софтуера, заяви окръжният прокурор на Пловдив

Катастрофа с две коли в София, има пострадали (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-s-dve-koli-v-sofiia-ima-postradali-snimki-2096312

Тежка катастрофа между два леки автомобила е станала в района Околовръстен път и бул. „Цар Борис III“ в столицата. Има пострадали.

Управляващата в Турция ще обяви на 25 май кандидатите си за парламентарните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857574

Управляващата в Турция ще обяви на 25 май кандидатите си за парламентарните избориУправляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще обяви на 25 май кандидатите си за предстоящите парламентарни избори, съобщи говорителят на ПСР Махир Юнал, цитиран от Анадолската агенция. На 25 май ще представим нашите кандидати и концепцията ни за предизборната кампания, каза Юнал, като добави,

Къде са отишли евросредствата?

http://clubz.bg/67723-kyde_sa_otishli_evrosredstvata

Реално изплатените европейски средства в България вече са 18,7 млрд. лв. или 2648 лв. на човек от средногодишното население, се посочва в изследване на Института за пазарна икономика.

Това е сумата на всички изплатени суми по проекти, финансирани от структурните и кохезионните фондове на ЕС от началото на 2007 г., откакто България стана член на ЕС и получи достъп до тези средства. В тази сума влиза и съфинансирането от националния бюджет, платено по такива проекти (без съфинансирането сумата, получена само от фондовете на ЕС, е 15,6 млрд. лева). Средно на година платените средства по европейски проекти са били около 1,244 млрд. лева. Спрямо БВП на страната в текущи цени за периода 2007-2017 г., това е около 2% от БВП на година.

Общата сума, изплатена по европейски проекти към областите на България  (т.е. без тези към централната администрация), е 10,7 млрд. лв. или 1525 лв. на човек.

Най-голям е относителният обем на изплатените пари в областите Габрово и София-град – около 2700 лв. на човек, а следващите области в класация са изхарчили значително по-малко средства – около 1700 лв. на човек във Враца и София.

С най-малко изплатени европейски средства е област Сливен – 702 лв. на човек, предшествана от областите Кюстендил, Перник, Пазарджик, Търговище и Добрич – всички с под хиляда лева на човек от населението.

През новия програмен период 2014-2020 г. изплатените суми по всички най-големи областни проекти са към държавни или общински структури и предприятия. Най-голям е обемът на средствата, изплатени в София-град на Метрополитен ЕАД за разширението на столичното метро – 321 млн. лв. (от общо 936 млн. лв.). Следващата най-голяма изплатена сума е в област Благоевград – 190 млн. лв. (от общо 739 млн. лв.) за два лота от АМ „Струма” и тунел Железница.

В другите области най-големите проекти от новия програмен период включват:

Проекти за пътища – в областите Ловеч, Монтана, София и Силистра, където по текущи проекти са изплатени по около 5 млн. лв. и в област Разград, където са изплатени над 10 млн. лв. Почти всички проекти са на обща стойност около 15 млн. лева.

Проекти за водни цикли – в областите Враца (19 млн. лв. от общо 115 млн. лв. по проекта), Добрич (15 млн. лв. от общо 115 млн. лв. по проекта), Плевен (26 млн. лв. от общо 117 млн. лв. по проекта), Шумен (6 млн. лв. от общо 13 млн. лв. по проекта) и Ямбол (9 млн. лв. от общо 44 млн. лв. по проекта), както и проекти за изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води в областите Видин (2 млн. лв. от общо 20 млн. лв. по проекта) и Пловдив (община Асеновград - 60 млн. лв. от общо 106 млн. лв. по проекта).

Проекти за подобряване на градската среда – в областите Бургас (22 млн. лв. от общо 30 млн. лв. по проекта), Варна (11 млн. лв. от общо 34 млн. лв. по проекта), Велико Търново (7 млн. лв. от общо 11 млн. лв. по проекта), Габрово (7 млн. лв. от общо 11 млн. лв. по проекта), Кюстендил (3 млн. лв. от общо 5 млн. лв. по проекта), Перник (2 млн. лв. от общо 4 млн. лв. по проекта) и Стара Загора (8 млн. лв. от общо 16 млн. лв. по проекта).  

Проекти за градски транспорт – в областите Русе (8 млн. лв. от общо 24 млн. лв. по проекта) и Сливен (5 млн. лв. от общо 17 млн. лв. по проекта).

Проекти за образователната инфраструктура – в областите Пазарджик (4 млн. лв. от общо 8 млн. лв. по проекта), Смолян (2 млн. лв. от общо 7 млн. лв. по проекта), Търговище (5 млн. лв. от общо 10 млн. лв. по проекта) и Хасково (14 млн. лв. от общо 20 млн. лв. по проекта).

Проект за социална помощ – в област Кърджали най-голяма сума е изплатена по проект за осигуряване на топъл обяд на нуждаещите се в община Кирково (1 млн. лв. от общо 3 млн. лв. по проекта)

Институт за пазарна икономика

Варненка: Внимавайте, точат масово парите ни по банкоматите

http://budnavarna.bg/34074-varnenka-vnimavajte-tochat-masovo-parite-ni-po-bankomatite/

Варненка сподели за ужаса, който е преживяла, след като разбрала, че системно от картата и се точат пари.

„Разбрах за кражбата, когато отидох да проверя каква сума имам в картата си на банкомата  на банка ДСК в Гранд мол Варна. Оказа се, че картата ми е блокирана, след като с нея са направени три опита за плащане от някакъв испански сайт.  Когато поисках разпечатка от банката разбрах, че от декември 2017 г. от картата ми са източвани периодично суми от по 200-300 лв. Така установих, че са изтеглени близо над 800 лв. До момента не се бях усъмнявала, защото не са източили всичките ми пари, а са дърпани по-малки суми. След това научих, че много хора са пострадали по същия начин. Подадох жалба във Второ РПУ, от банката обещаха да разследват случая, но до момента нямам отговор как се е стигнало то това парите ми да не бъдат защитени по никакъв начин.

Разбрах, че на много места в града по банкоматите са поставени сканиращи устройства. Те са като прозрачно фолио и човек не може да забележи, че има нещо нередно. Така са копирали ПИН кода ми от банкомата в Гранд мол Варна, подобен проблем е имало и с банкомата на банка ДСК на Чаталджа, споделиха полицаите, когато пусках жалбата.

След като споделих с познати разбрах, че на моя позната са и източили около 20 000 лв. Явно не подбират жертвите си, защото и съседка-пенсионерка разказа, че са и изтеглени малки суми пари след получаване на пенсията.

Когато се заинтересувах научих още, че мошениците имат техника, с която могат да сканират картите ни дори докато са прибрани в чантите ни.

Затова препоръчвам на всички да закриват ПИН кода си докато теглят пари, да залепят фолио на номера отзад на картата и да проверяват редовно сметките си, за да видят дали не се точат пари от нея.

Направете си онлайн банкиране и си застраховайте парите в банката, най-добре явно остава обаче добре познатият стар „буркан банк“, допълни потърпевшата дама.

Тя пожела хора, които са пострадали по подобен начин да се свържат с нея, за да обединят усилията си в борбата за опазване на личните им финанси.

Могат да го направят на фейсбук профила й – https://www.facebook.com/tania.ivanovastoyanova

източник: Варна24

Материалът Варненка: Внимавайте, точат масово парите ни по банкоматите е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Контрабандни цигари в тайник на автомобил са задържани на "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857573

Контрабандни цигари в тайник на автомобил са задържани на "Капитан Андреево"Опит за пренасяне на контрабандни цигари в тайник на лек автомобил от Турция у нас предотвратиха митническите служители и граничните полицаи на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Митници". Те са били открити в лек автомобил, в който е пътувал сам шофьорът, български гражданин. Той заявил,

Турция ограничава изучаването на френски език и култура в университетите си

http://www.moreto.net/novini.php?n=374019

Турция преустанови отварянето на департаменти за френски изследвания в университетите си. Това обяви високопоставен представител на турската образователна система в разгара на разрастващ се скандал с Франция заради призив на известни френски личности да бъдат премахнати някои пасажи от Корана, съобщава "Ройтерс".

Депутатите удължиха срока за подаване на декларации за конфликт на интереси

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/11/3177271_uduljiha_sroka_za_podavane_na_deklaracii_za_konflikt/?ref=rss


Срокът за подаване на декларация за имущество и конфликт на интереси на заемащите публични длъжности за 2017 г. беше удължен до 8 юни. Това решиха депутатите със скоростни промени в Антикорупционния закон. Предложението беше обсъдено вчера на извънредно заседание на правна комисия и прието днес.<br /><br />Причината е, че формата на декларацията беше утвърдена от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на 8 май, а срокът...

Заради Русия: Поне два проблема за Борисов

https://www.actualno.com/viewpoint/zaradi-rusija-pone-dva-problema-za-borisov-news_674065.html

Българският премиер Бойко Борисов обича да балансира и досега това винаги му помагаше. Но покрай засилването на антизападната пропаганда той с голяма вероятност ще се сблъска с поне два проблема. Коментар от Иван Бедров: В центъра на София се веят руски знамена и георгиевски лентички. Безсмъртни полкове, портрети на Сталин, нощни вълци, сърпове и чукове демонстрират по улиците, официално подпомагани от Кремъл. Заместник-председатели на Народното събрание “грейват” на снимки

На първа инстанция: Прокуратурата плаща хиляди на оправдан за източване на еврофондовете

https://www.actualno.com/crime/na-pyrva-instancija-prokuraturata-plashta-hiljadi-na-opravdan-za-iztochvane-na-evrofondovete-news_674064.html

След 5-годишна съдебна сага Кемал Бошнаков от доспатското село Бръщен осъди прокуратурата да му плати над 26 000 лева за имуществени и неимуществени вреди, съдебни разноски и адвокат, заради неправомерно обвинение в съучастие при източване на евросредства. Решението обаче е на първа инстанция и може да се обжалва. 52-годишният мъж е първият, който осъди прокуратурата да му плати заради неправомерно обвинение от общо четиримата оправдани по делото за източване на еврофондовете с проект на община

Спорт по тв днес: футбол от България, Китай, Англия и Франция, Формула 1, тенис от Мадрид, 1/2-финален плейоф при баскетболистите, колоездачна обиколка на Италия, тото, голф и световен шампионат за туристически автомобили

https://www.24chasa.bg/sport/article/6856857

Спорт по тв днес: футбол от България, Китай, Англия и Франция, Формула 1, тенис от Мадрид, 1/2-финален плейоф при баскетболистите, колоездачна обиколка на Италия, тото, голф и световен шампионат  за туристически автомобили                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

НСИ: Средната продължителност на живота е 74,8 години

http://econ.bg/Новини/НСИ-Средната-продължителност-на-живота-е-74-8-години_l.a_i.761513_at.1.html

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2015 - 2017 г., е 74.8 години, като...

ЧЕЗ Разпределение не предвижда дивидент за 2017 г.

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/chez-razpredelenie-ne-predvijda-divident-za-2017-g-260890/

Засега се отлагат надеждите на някои спекуланти за висок дивидент преди продажбата

Министър Радев: Регистрирани са 60 нови вида психоактивни вещества през 2016 г. у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857555

Министър Радев: Регистрирани са 60 нови вида психоактивни вещества през 2016 г.  у нас“Регистрирани са 60 нови видове психоактивни вещества през 2016 г. у нас.” Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол относно мерките на министерството за противодействие на разпространението на наркотици и наркотичния пазар у нас.

"Хилядолетният сокол" кацна в Холивуд за премиерата на филма за Хан Соло (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6857557

"Хилядолетният сокол" кацна в Холивуд за премиерата на филма за Хан Соло (Снимка)Малцина щастливци имаха възможност да гледат премиерата на "Соло: История от Междузвездни войни", за която "Дисни" построи гиганско копие на "Хилядолетния сокол" на бул. "Холивуд", съобщи Асошиейтед прес. Това е вторият самостоятелен антологичен филм извън поредицата "Междузвездни войни". Той е за ранните години на Хан Соло - героя,

Бетоновоз и „Мерцедес“ се блъснаха край „Почивка“

http://budnavarna.bg/34071-betonovoz-i-mertsedes-se-blasnaha-kraj-pochivka/

Бетоновоз и лек автомобил „Мерцедес“ са се сблъскали на кръговото край „Почивка“, сподели очевидци.

Сигнал за пътния инцидент е подаден в 11.15 часа. Няма пострадали при катастрофата, нанесени са само материални щети по двете возила, уточниха от пресцентъра на полицията.

източник: Варна24

Материалът Бетоновоз и „Мерцедес“ се блъснаха край „Почивка“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Посланикът на Китай в София дава пресконференция за издирването на Боян Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857556

Посланикът на Китай в София дава пресконференция за издирването на Боян Петров Посланикът на Китай в България Джан Хайджоу ще даде пресконференция за издирването на алпиниста Боян Петров, съобщиха от посолството. Пресконференцията ще се състои в 15.00 часа в сградата на посолството- на бул. "Джеймс Баучер" 58. Очаквайте

Трагичен инцидент! Мъж падна от ремарке и загина на място

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba/

48-годишен мъж е загинал при трудова злополука в село Поручик Кърджиево. Инцидентът е станал вчера сутринта в стопански двор в крушарското село.

Установено е, че при извършване на товаро-разтоварни дейности 48-годишен мъж от с. Северняк, пада от тракторно ремарке и почива на място, съобщава добруджабг.ком.

За инцидента е уведомена прокуратурата и Инспекцията по труда. Образувано е досъдебно производство.

Материалът Трагичен инцидент! Мъж падна от ремарке и загина на място е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Елитни атлети пристигат за Маратон Варна 2018, новото трасе минава край самия бряг

https://petel.bg/Elitni-atleti-pristigat-za-Maraton-Varna-2018---novoto-trase-minava-kray-samiya-bryag__264062

Близо 50 са елитните атлети с резултати от световна класа, които ще участват в Маратон Варна 2018. Стартът е тази неделя, 13 май, точно в 9.30 ч. пр...

Страхотна изненада за феновете на Лудогорец, канят всички в неделя

https://petel.bg/Strahotna-iznenada-za-fenovete-na-Ludogorets--kanyat-vsichki-v-nedelya__264061

Страхотна изненада за верните си фенове готви Лудогорец. Привържениците на тима ще имат възможност да се докоснат до купата за седмата по...

Ограничават достъпа до Морската градина в неделя. Вижте причината

https://petel.bg/Ogranichavat-dostapa-do-Morskata-gradina-v-nedelya--Vizhte-prichinata__264060

Във връзка с провеждането на Международния лекоатлетически Маратон Варна и Международен ден на предизвикателството, на 13 май в часовете ...

Писъци огласиха бургаския квартал „Славейков”! 17-годишен ученик е... (снимки)

https://petel.bg/Pisatsi-oglasiha-burgaskiya-kvartal----Slaveykov-----17-godishen-uchenik-e-----snimki---__264070

Снимки: Флагман Непълнолетно момче е откарано преди минути с линейка от паркинга пред бл. 44 в жк „Славейков”, който е само на метри от СУ...

Бащата на блъсната от колоездач Теа с първа реакция след ареста на виновника

https://petel.bg/Bashhata-na-blasnata-ot-koloezdach-Tea-s-parva-reaktsiya-sled-aresta-na-vinovnika__264069

Бащата на блъснатото от велосипедист дете в Южния парк благодари на всички за оказаната помощ за издирването на колоездача, който избяга ...

Пребитият зам.-кмет на Ловеч проговори (снимка)

https://petel.bg/Prebitiyat-zam--kmet-na-Lovech-progovori--snimka-__264068

Снимка: Нова Тв Вчера маскиран нападна заместник-кмета на Ловеч пред дома му. Цветан Георгиев бе пребит жестоко сутринта пред блока, в ...

Продължават проблемите за ранената полицайка на ЦСКА - Левски

https://petel.bg/Prodalzhavat-problemite-za-ranenata-politsayka-na-TSSKA---Levski__264067

Снимка: Главна дирекция "Полиция" Ранената в окото по време на дербито между ЦСКА и Левски полицайка Гергана Зашева все още има проблеми ...

Руснаци, сърби и украинци напират за работа у нас

https://petel.bg/Rusnatsi--sarbi-i-ukraintsi-napirat-za-rabota-u-nas__264066

Руснаци, сърби и украинци кандидатстват за работа у нас. Гражданите от тези страни са сред най-често търсещите достъп до пазара на труда ...

Илиан Илиев: Не мислим за Лига Европа, а за реванша със Септември

https://petel.bg/Ilian-Iliev--Ne-mislim-za-Liga-Evropa--a-za-revansha-sas-Septemvri__264065

Треньорът на Черно море Илиан Илиев бе категоричен, че има с какво да изненада Септември София в днешния полуфинал реванш от плейофите за ...

Само в „Петел“: Турски хор от Истанбул огласи центъра на Варна с красиво „Алилуя!“ (видео)

https://petel.bg/Samo-v----Petel-----Turski-hor-ot-Istanbul-oglasi-tsentara-na-Varna-s-krasivo----Aliluya------video-__264063

Красиви гласове накараха минувачите около ФКЦ във Варна да спрат и да се заслушат днес. Оказа се, че пеенето идва от хор, решил да направи р...

Горещо разкритие за грандиозната сватба на Плевнелиев и Банова

https://petel.bg/Goreshho-razkritie-za-grandioznata-svatba-na-Plevneliev-i-Banova__264064

Както бе оповестено, бившият президент Росен Плевнелиев и половинката му Деси Банова очакват първото им общо дете да се появи на бял свят...

Автобус в Пловдив стана „Титаник“ (снимки/видео)

https://petel.bg/Avtobus-v-Plovdiv-stana----Titanik-----snimki-video--__264073

Автобус от градския транспорт на Пловдив заприлича на „Титаник“ и аха да потъне по време на вчерашния порой. Появи се шокиращ видеоклип,...

Земетресение с магнитуд 3,2 по Рихтер край Провадия

https://petel.bg/Zemetresenie-s-magnitud-3-2-po-Rihter-kray-Provadiya__264072

Земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България близо до Провадия, предаде БГНЕС. Земният тр...

Десетокласник, който нанесе 15 удара с нож на охранител, поиска съдът във Варна да го пусне

https://petel.bg/Desetoklasnik--koyto-nanese-15-udara-s-nozh-na-ohranitel--poiska-sadat-vav-Varna-da-go-pusne__264071

снимка Булфото, архив Варненският окръжен съд потвърди постоянната мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на десетокласника Кр...

САЩ увеличават натиска срещу Иран с нови финансови санкции

https://www.investor.bg/drugi/338/a/sasht-uvelichavat-natiska-sreshtu-iran-s-novi-finansovi-sankcii-260908/

Обвиненията са срещу ирански компании и държавни представители, които са управлявали незаконна мрежа за снабдяване с американски долари

Църквата „Сан Клементе“ в Рим пази образа на Свети Кирил

http://www.eurochicago.com/2018/05/11-may/

Възможно ли е това да е образът на Св. Кирил? Аргументите за това са, че образът съответства на писмените свидетелства за изобразяване на лика на Св. Кирил над гроба му, намира се отдясно на олтара и под него се забелязват следи от закрепването на мраморен саркофази. Другият гроб, където до днес се почита Св. Кирил, е тухлен, намира се отляво на олтара и много вероятно в него да са се покояли мощите на Св. Климент – Сан Клементе. Въпросът е какво са разбирали по онова време хронистите и съвременниците за израза “отдясно на олтара”. Би трябвало да се приеме, че човек трябва да застане с лице към олтара, а не с гръб.

Откриха пластика „Звездоброецът“ до Обсерваторията

http://varnautre.bg/2018/05/11/81187/%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b5%d1%86%d1%8a%d1%82-%d0%b4

Нека както „Рибарят и златната рибка“ носят усмивки на хората, така и „Звездоброецът“ да ни радва и да ни кара по-често да се взираме в нощното небе и да мечтаем, заяви кметът на Варна

Туризмът е виновен за близо една десета от парниковите емисии

https://dnes.dir.bg/novini/turizmat-e-vinoven-za-blizo-edna-deseta-ot-parnikovite-emisii

Група учени от Китай, Австралия и Индонезия изследваха приноса на туризма в парниковите газове. Оказва се, че този дял на световната икономика е отговорен за над 8 на сто от парниковите агенти.

Китайски тв канал получи забрана за излъчване на „Евровизия 2018“

http://clubz.bg/67722-kitajski_tv_kanal_poluchi_zabrana_za_izlychvane_na_%E2%80%9Eevroviziq_2018%E2%80%9C

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) забрани на един от най-популярните китайски телевизионни канали да излъчва музикалния конкурс „Евровизия“, заради цензуриране на ЛГБТ елементи от състезанието, съобщава Би Би Си.

„Манго тв“ е била критикувана в социалните мрежи заради замазване на флагове с дъгата и скриване на татуировки по време на първия полуфинал във вторник. Освен това телевизията е взела решение да не излъчи изпълненията на представителите на Израел и Албания.

От EBU обявиха, че цензурата не е сред европейските ценности на разнообразието.

„Съжаляваме, но се налага незабавно да прекратим нашето партньорство с този разпространител и той няма да получи право да излъчи втория полуфинал и големия финал на Евровизия“, бе обявено в специално извяление на организацията.

Все пак в китайските социални мрежи доста хора споделиха изображения от цензурираните изпълнения. Един потребител нарече решението на разпространителя да цензурира всичко свързано с хомосексуалността „голяма стъпка назад“.

В китайската мрежа Weibo се появиха призиви към „бойкот срещу Манго ТВ“, а един потребител обяви, че „няма да гледа „Манго тв“ следващия един месец“.

Представителят на Ирландия в конкурса, Райън O’Шонеси, каза пред Би Би Си, че приветства решението на EBU.

„От самото начало казахме, че любовта е любов – независимо дали е между две момчета, две момичета или момче и момиче -, затова мисля, че това е наистина важно решение“, каза той.

O’Шонеси ще участва на финала в Лисабон в събота с песен за края на една връзка. Двама танцьори му партнират на сцената, а изпълнението им бе един цензурираните моменти от „Манго тв“.

Видео от неговото изпълнение от първия полуфинал в Лисабон:

"Площад Славейков"

Отмениха бедственото положение в Тутраканска община, обявено заради подпочвени води

https://www.24chasa.bg/region/article/6857538

Отмениха бедственото положение в Тутраканска община, обявено заради подпочвени водиОтменено е бедственото положение, въведено в Тутраканската община през миналия месец заради залети с подпочвени води земеделски земи край Дунав. Това съобщи кметът на общината д-р Димитър Стефанов, предаде БТА. Възстановен е аварирал електропровод, работят и помпените станции в района. Но проблемът не е решен напълно, смята кметът.

Макрон към Борисов: Европа е отворена. Но нейният избор не е на най-малките стъпки в последната минута

https://offnews.bg//politika/makron-kam-borisov-evropa-e-otvorena-no-nejniat-izbor-ne-e-na-naj-ma-680378.html

Френският президент Емануел Макрон на два пъти се обърна поименно към българския премиер в своя реч пред елита на ЕС в Германия. Вчера той бе удостоен с годишната награда Карл Велики за своята визия за нова Европа, а гост на церемонията бе и Бойко Борисов.

"Трябва да направим ясен избор, не само да се движим към Европа, a може би за известно време, може би с един по-интегриран кръг, който винаги е напредвал по-добре, но е и отворена врата. И Бойко Борисов, както и Петро Порошенко, го знаят: аз не вярвам в заключена Европа, която е клуб на няколко държави. Но вече не вярвам в Европа, която може постоянно да чака 28-те днес, от утре 27-те да се споразумеят за абсолютно всичко", каза Еманюел Макрон.

И добави:

"Трябва да кажем - защото винаги е така, откакто сме се появили - че някои хора имат силата на душата, характера, волята да се движат напред, ако правилата са ясни. Вратите са отворени, така че всеки, в деня, в който го иска и може, може да се присъедини към тях. Но не можем да смятаме, че изборът на Европа винаги ще бъде изборът на единствения общ знаменател, изборът на най-малкия риск, изборът на най-малката стъпка в последната минута, не!"

Повод за думите му е визията за т.нар. Европа на две скорости и стратегията в следващия финансов период ЕС да обвърже фондовете си с реалното му изпълнение и върховенството на закона в държавите членки.

Очаквайте подробности.

Левски кани световни звезди за 75 години Гунди

https://offnews.bg//futbol/levski-kani-svetovni-zvezdi-za-75-godini-gundi-680384.html

Световни футболни легенди ще бъдат специални гости на грандиозния спектакъл „75 години Георги Аспарухов“, който ще се проведе на 19 август на стадион „Васил Левски“.

Едни от най- големите звезди от близкото минало – съперници на незабравимата синя деветка, са получили официална покана да изгледат от трибуните историческата футболна среща в София, посветена на юбилея от рождението на легендарния нападател на Левски и българския национален отбор Гунди.

Това лято родната публика ще има уникалната възможност да посрещне за първи път у нас великия световен гранд Бока Хуниорс. Отборът, който преди два дни за пореден път стана шампион на Аржентина, ще излезе на зеления терен в мач срещу Левски. „75 години Георги Аспарухов“ ще бъде не само приятелска среща, а знаменателно събитие за цяла България. Изключителен спектакъл, който ще остане в историята като един от най-запомнящите се футболни сблъсъци – достойна почит за великия Гунди.

Събитието „75 години Георги Аспарухов“ е на 19 август 2018 г. на Национален стадион „Васил Левски“. Начало 19:43 часа. Билети за звездния футболен мач между „Левски“ и „Бока Хуниорс“ търсете в мрежата на Eventim в цялата страна и online. Цена на билетите: от 9,57 до 194, 30 лева.

Цена на семеен пакет: 19,14 лв., който включва един билет за възрастен на цена от 9,57 лв. и един билет за дете до 16 години на цена от 9,57 лв. Семейният пакет важи единствено за Сектор Г, като включените в него два билета не се продават по отделно.

/ Видео/ ОбС Благоевград се превърна в пазар…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%be%d0%b1%d1%81-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf/

След близо три часа умуване общинските съветници в Благоевград не приеха нито провеждането за референдум за разкопките край Покровник нито общо събрание.Изказванията се проточиха дълго и това изнерви голяма част от съветниците, гражданите и представителите на медиите.Съветниците от ГЕРБ пък първоначално прегърнаха идеята за провеждането на референдум,в последствие се отказаха. Вносителите му от своя страна обявиха този избор за направен под натиск.

Дълго време съветниците спориха за законността на искания референдум и предложението той да бъде заменен с общо събрание.В началото на извънредното заседание Димитър Урдев взе думата и обясни,че обектите трябва да бъдат запазени на същото си място.Според твърденията му магистралата няма да закъснее с 4 години, а от 6 месеца до една година и става въпрос за техническо изпълнение на магистралата.

Албина Анева алармира,че и двете предложения,за референдум и общо събрание,не отговарят на изискванията на закона.Тя ходи лично на разкопките и се включи активно в протестите,но в последствие си промени мнението.
„Камъкът си тежи на мястото,ние ще си плюем на сурата,ако ги изместим“,каза Калоян Ханджийски и допълни,че много съветници са си изменили мнението, а в крайна сметка никой не противопоставя изграждането на магистралата на разкопките.

Кметът Камбитов обясни,че находките са публична държавна собственост и има сериозен риск от пренасочване на средствата към други инфраструктурни проекти и даде пример,че ОВОСА може да се обжалва,има срок за нова оценка за съответствие,както и за нови парцеларни планове,над 6 месеца ще се забавят и изплащанията на терените.
Калоян Ханджийски го контрира и обясни,че подобен случай е имало с къща в Симитли и забавянето е било само 6 месеца.

По време на заседанието избухна съветникът Андон Тодоров и обвини председателя на ОбС,че дава думата на който си иска,а има много съветници,които са заявили желание да се изкажат.„Тук сме се събрали да решим да има ли референдум или не.Говорилнята стана доста голяма“,коментира той.

Илко Стоянов взе думата и обясни,че подкрепя предложението на Урдев, но то не може да се разглежда, тъй като не било внесено като точка.Той обясни още,че когато има открита археологическа находка тя веднага става паметник на културата.

„ За разкопките се знае от 72 година.Вместо да се мине по правия път,той се измества заради стадиона и някаква концесия.Знам кой е лобирал,за да не мине магистралата направо.Аз съм „за“ да има референдум“,посочи съветникът Георги Васев.

Дебатите около референдума продължиха два часа и половина и в крайна сметка и двете предложения не се приеха.

Материалът / Видео/ ОбС Благоевград се превърна в пазар… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Олег Дерипаска връща частните си самолети, заради американските санкции

http://www.mediapool.bg/oleg-deripaska-vrashta-chastnite-si-samoleti-zaradi-amerikanskite-sanktsii-news278967.html

Руският милиардер Олег Дерипаска върна частните си реактивни самолети заради американските санкции, съобщава Нова телевизия.  Олег Дерипаска изплащал три самолета "Гълфстрийм 550", боядисани по един и същи начин, за да се познава, че са негови. Включването му в списъка със санкционирани от Съединените щати не позволява на компанията-собственик да му продаде машините. Трите бизнес джета вече са пуснати в повторна продажба, като за два от тях е обявена цена по 30 милиона долара всеки. Като нов, подобен самолет струва 50 милиона долара. Дерипаска и бизнесът му са едни от най-засегнатите от американските санкции. Акциите на алуминиевия гигант, който милиардера притежава, се обезцениха значително, откакто името му беше включено в "черния списък" преди месец, добавя Нова телевизия.  Дерипаска е сред 38-те души, които засягат ограниченията, наложени от САЩ към руски олигарси и компании. Вашингтон наложи санкциите с аргумента, че физическите лица и компаниите под техен контрол извличат ползи от руската държава, която е въвлечена в "злонамерени дейности" по света. 

Мария Гроздева спечели златен медал в САЩ

https://frognews.bg/novini/mariia-grozdeva-specheli-zlaten-medal-sasht.html

Мария Гроздева спечели златен медал в дисциплината 25 метра спортен пистолет на Световната купа по спортна стрелба във Форт Бенинг, САЩ.

Колоездачът, блъснал дете в парк, се е предал снощи

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/11/3177252_koloezdachut_blusnal_dete_v_park_se_e_predal_snoshti/?ref=rss


Колоездачът, който блъсна едногодишно дете в "Южния парк" в София вчера, а след това избяга от мястото на инцидента, се е явил доборволно в полицията по-късно вечерта, съобщи МВР.<br /><br />24-годишният Б. М. е дошъл в Четвърто РПУ и е задържан с полицейска мярка за 24 часа.<br /><br />Майката е подала сигнала в 18.30 ч. Пред телевизиите тя разказа, че детето играело на поляна в парка с други деца, но в един момент притичало на алеята, където било блъснато от...

Протест в София заради строеж до детска градина

https://www.vesti.bg/bulgaria/protest-v-sofiia-zaradi-stroezh-do-detska-gradina-6082189

Недоволството е предизвикано от плановете на общината да отдаде терен до детска градина за строеж на жилищна сграда

Криси Патрашкова: Гичка е солта и пипера на Hell’s Kitchen

https://www.vesti.bg/krisi-patrashkova-gichka-e-solta-i-pipera-na-hells-kitchen-6082185

Защо "Адската кухня" е специално място и кой трябва да спечели шоуто - вижте отговорите в интервюто с Кристина Патрашкова за Vesti.bg

Чакаме над 60 000 туристи от Норвегия тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=374006

210 млн. крони ще бъде макрорамката на Норвежката програма за България през 2014-2021 г. За сравнение, за предходния период сумата е била 126 млн. крони, като страната Ви е четвъртият беницифиент на норвежките финансови механизми.

Дадоха спешно мандат на правителството да отстоява исканията на превозвачите пред ЕК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857539

Дадоха спешно мандат на правителството да отстоява исканията на превозвачите пред ЕКПарламентът възложи спешно мандат на Министерски съвет да отстоява пред ЕК исканията на транспортния бранш при гласуванията на двата пакета за транспортна мобилност, когато бъдат вкарани в Европейския парламент. Това решиха напълно единодушно депутати днес с 140 гласа "за". Вносителите на проекта са Цветан Цветанов от ГЕРБ, Корнелия Нинова от БСП,

879,67 лева е средният осигурителен доход за март

https://frognews.bg/biznes-turisam/879-67-leva-sredniiat-osiguritelen-dohod-mart.html

Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за страната за март 2018 г. е 879,67 лв. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ.

Продадоха на търг картина на Писаро за 3,012 млн. щатски долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6857515

Продадоха на търг картина на Писаро за 3,012 млн. щатски долараКартина на френския импресионист Камий Писаро /1830-1903/ бе продадена най-скъпо на третата сесия от търга за колекцията на семейство Рокфелер, съобщава ТАСС. Творбата "Четящият Феликс Писаро" намери купувач за 3,012 милиона щатски долара на аукциона, организиран от "Кристис" в Ню Йорк. Първоначалната оценка на платното беше между 900 хиляди и 1,

Опасен инцидент в Петрич! Ток удари работник на фирма за интернет, той падна от стълба върху колегата си, двамата са ранени

http://www.struma.com/obshtestvo/opasen-incident-v-petrich-tok-udari-rabotnik-na-firma-za_134129/

Тази сутрин двама служители на фирма интернет доставчик в Петрич пострадаха при инцидент по време на работа.

Инцидентът станал около 9:45 на входно изходната артерия на Петрич в посока Кулата, когато 37 г. петричанин се качил на стълба, за да монтира кабели. По време на работа го ударил ток и той паднал от стълбата върху колегата си 27-годишен мъж от града. Веднага на място е пристигнал екип на спешна помощ.

Мъжете са приети в болницата в Петрич без опасност за живота с леки...

Продължава

Овцевъди настояват да се засили контролът върху млечните продукти

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/11/3177245_ovcevudi_nastoiavat_da_se_zasili_kontrolut_vurhu/?ref=rss


Цените на суровото мляко непрекъснато спадат, а тези на крайния продукт в магазините растат. Това обяви Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, пред "24 часа". Той обяснява, че причина за това е нерегламентираното влагане на палмово масло в продуктите.<br /><br />По думите му дори във висококатегорийни хотели на закуска се предлагало сирене с палмово масло, а вносът на този продукт в България годишно бил 60 хил. тона.<br...

Най-активният вулкан в Индонезия изригва (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857529

Най-активният вулкан в Индонезия изригва (Снимки) Най-активният вулкан в Индонезия връх Мерапи изригна, създавайки стълб от пепел с височина до 5500 м, предаде Асошиейтед прес, като се позова на съобщение на Агенцията за борба с природните бедствия. Изригването, придружено от мощен тътен, е било ненадейно. Засега няма данни за жертви или щети. Местните власти поискаха от живеещите на по-малко от

Decapitated и Hatesphere с концерт в София на 13 ноември

https://offnews.bg//kultura/decapitated-i-hatesphere-s-kontcert-v-sofia-na-13-noemvri-680382.html

Полските дет метъли Decapitated ще имат концерт в София на 13 ноември.

Събитието ще бъде в столичната зала Mixtape 5 с начален час 19 часа.

Гости на Decapitated ще бъдат датските им колеги Hatesphere и поляците Thy Disease.

Билетите са в продажба онлайн и в мрежата на Евентим.

Първите 30 билета са на цена от 30 лева. След тяхното изчерпване и до деня на концерта цената ще е 35 лева. В случай на останали в деня на събитието и на място в клуба цената на входа ще е 45 лева.

Рекорд: вълна колкото 8-етажна сграда се вдигна край Нова Зеландия

https://offnews.bg//nauka/rekord-valna-kolkoto-8-etazhna-sgrada-se-vdigna-kraj-nova-zelandia-680379.html

Учени от Нова Зеландия документираха нов рекорд: най-високата вълна, измерена някога в южното полукълбо.

Вълната, висока 23.8 метра, се вдигнала по време на свирепа буря във вторник край новозеландския остров Кембъл в Южния океан, на около 700 км южно от Нова Зеландия, съобщи метеорологичната служба на страната.

Така се подобрява предишният рекорд - 22.03-метрова вълна, измерена южно от австралийския остров Тасмания през 2012 година, отбелязва Би Би Си.

Зоната край Кембъл е известна със сериозните си бури, но досега беше трудно да се измерят вълните. Метеорологичната служба на Нова Зеландия поставила захранван от слънцето буй през март и така успяла да отчете новия рекорд.

Височината на вълната е приблизително равна на тази на 8-етажна сграда.

Сърфистите в Калифорния могат да очакват енергията от тази буря да пристигне по техните брегове след около седмица.

Най-високата вълна, регистрирана някога, е предизвикано от земетресение цунами в Литуя, Аляска - 30 метра и половина.

Пребиха журналист, свързан с разследвания срещу политици

https://www.actualno.com/crime/prebiha-jurnalist-svyrzan-s-razsledvanija-sreshtu-politici-news_674058.html

Журналистът Христо Гешов е бил нападнат снощи пред дома си в Червен Бряг.  Гешов е бил нападнат късно снощи, когато се е прибирал в дома си. Докато отключвал входната врата в гръб му е бил нанесен удар, с който е бил повален на земята. След това били нанесени още няколко. Нападателят е бил един, но е имал и съучастник, който го е чакал в паркиран наблизо автомобил. "Това нападение, свързвам на 100% с редицата мои разследвания и подадени сигнали до компетентните органи срещу местн

Откриха пластика „Звездоброецът“ до Обсерваторията

http://budnavarna.bg/34068-otkriha-plastika-zvezdobroetsat-do-observatoriyata/

Пластика „Звездоброецът“ бе открита днес от кмета на Варна Иван Портних и от автора проф. Венелин Божидаров. „Това е символ на вечния човешкия стремеж съм звездите и тъй като сме на територията на Обсерваторията, нека посветим тази скулптора на 50-та годишнина на НАОП „Николай Коперник“! Благодаря на проф. Венелин Божидаров, благодаря на колегите от дирекция „Култура и духовно развитие“ за добрата работа! Нека както „Рибарят и златната рибка“ носят усмивки на хората, така и „Звездоброецът“ да ни радва и да ни кара по-често да се взираме в нощното небе и да мечтаем. Нека го пазим!“, заяви при откриването кметът.

„Една скулптора се защитава в ателието, излезе ли навън, даваш й думата на нея, нека тя говори на хората“, каза проф. Венелин Божидаров, който е автор и на пластиката Рибаря и златната рибка.

„Когато Венелин Божидаров моделирал своя звездоброец, той самият не е знаел за къде точно го прави. Преди няколко години  го видял в мислите си, усетил непреодолимо желание да го създаде и го създал такъв, какъвто го виждате – отправил бронзовите си очи към звездното небе. По-късно проектът премина успешно през Експертния съвет по естетизация на градската среда към Дирекция „Култура и духовно развитие“ и със средства от Община Варна бе реализиран“, сподели Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“. Благодарност за подаръка и за доброто сътрудничество с Община Варна отправи Свежина Димитрова, директор на НАОП „Николай Коперник“. Сред гостите на събитието бе ректорът на Техническия университет проф. Росен Василев, културни дейци, астрономи от обсерваторията.

Материалът Откриха пластика „Звездоброецът“ до Обсерваторията е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Около 73 милиарда държат гражданите и фирмите в банките у нас

https://frognews.bg/novini/okolo-73-miliarda-imat-grajdanite-firmite-bankite-nas.html

Хората държат в банките в България в момента 48 милиарда, а фирмите - 20 милиарда. Общо към 72-73 милиарда имат гражданите и фирмите в банките. Ръстът на спестяванията е обичайният за последните години - около 6-7 процента годишно. Това каза по БНТ председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов.

Mazda има нов шеф

https://news.bg/companies/mazda-ima-nov-shef.html

Компанията записва шеста поредна година на ръст на продажбите

/Видео/ Вносителят на проект за решение на референдум Илко Стоянов: Дебатите са смешни, размятат се едни закони, едни нарушения, в крайна сметка има областен управител, има съд, който да реши..

http://www.struma.com/obshtestvo/video-vnositelyat-na-proekt-za-reshenie-na-referendum-ilko-stoyanov_134128/

Вносителят на проекта за решение за референдум съветникът Илко Стоянов взе думата на финала на дебатите около провеждането на референдум за разкопките и бе категоричен, че дискусията и изказванията на колегите му са пресилени и са превърнали сесията в говорилня.

Размятат се едни закони, едни точки, всеки се изказва около законността, а в в края на краищата има областен управител, има съд, който да прецени законосъобразно ли е провеждането на референдум.

Стоянов мотивира...

Продължава

Катастрофа с две коли в София, има пострадали

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-s-dve-koli-v-sofiia-ima-postradali-2096312

Катастрофа между два леки автомобила е станала в района Околовръстен път и бул. „Цар Борис III“ в столицата.
 
Мла

Странното ръкостискане на Камила с чаровна гъркиня озадачи социалните мрежи (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/strannoto-rykostiskane-na-kamila-s-charovna-gyrkinia-ozadachi-socialnite-mrezhi-snimki-2096303

Принц Чарлз и съпругата му Камила бяха на посещение в Гърция, където имаха богата програма. И докато принцът се отдаде на дипломатически разговори, неговата половинка се срещна с чаровната приятелка на гръцкия премиер Перистера Базиана. img wide]32915311[/img]

Куриозен обир в Монтана

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kuriozen-obir-v-montana-2096305

Куриозен обир за близо половин милион лева е извършен в Монтана. Фалшив инкасо служител отнесе оборота на хипермаркет в областния център, съобщава

Ал Бано и Ромина Пауър станаха дядо и баба за пръв път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6857518

Ал Бано и Ромина Пауър станаха дядо и баба за пръв пътАлбано Каризи и Ромина Пауър станаха дядо и баба на внуче. Дъщеря им Кристел роди момче от съпруга си Давор Луксич, богат бизнесмен от хърватско-чилийски произход. Кристел се запознава с него преди 6 г. в Ню Йорк, а през септември 2016 г. двамата се ожениха. Ал Бано съобщи новината за внучето си в края на музикалното предаване „Гласът” по

Ангел Папалезов: България е сред страните, които демонстрират постоянство в защитата на културното наследство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6856734

Ангел Папалезов: България е сред страните, които демонстрират постоянство в защитата на културното наследствоНа година имаме по около 50-60 присъди, които се дават на иманяри и дилъри, това играе ролята и на сериозна превенция на този тип посегателства, казва главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор „Културно-исторически ценности“ към Главна дирекция „Национална полиция“ - Господин Папалезов, София бе домакин на тематична конференция от

В СДС е нужен дебат за визионерска политика

http://www.barometar.net/90945/

Единственото, което трябва да се направи в СДС, е дебатът да бъде за визионерската политика нa СДС- как да се развива държавата. Това заяви в ефира на Българското национално радио председателят на СДС-Варна, д-р Янко Станев. Според него драматизъм вкарват медиите с оценката си за заседанието на Националния съвет от 17 април. „Какво бурно заседание, […]

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ едва ли ще бъде финансирана

https://frognews.bg/novini/delian-dobrev-sdelkata-chez-edva-shte-bade-finansirana.html

Няма осигурено финансиране за сделката с ЧЕЗ. Банките не са поемали ангажимент да финансират сделката. Това коментира председателят на енергийната комисия Делян Добрев по БНТ.

Очаква се засилен интерес за наемане на работници от трети страни

http://www.moreto.net/novini.php?n=373998

Очаква се засилен интерес за наемане на работници от трети страни извън Европейския съюз за туристическия сезон. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Миналата година техният брой е бил около 3400, а тази се очаква да достигне 5400, по данни на работодатели.

Как религията отравя всичко – разсъжденията на големия Кристофър Хичънс в книга

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6857499

Как религията отравя всичко – разсъжденията на големия Кристофър Хичънс в книгаЗа заблудите и ограниченията, в които живеят вярващите, и защо религията вреди на съвременния човек разяснява известният британско-американски политически журналист, писател и критик Кристофър Хичънс в книгата си „Бог не е велик. Как религията отравя всичко” (ИК „Сиела”). В епохалния си труд видният интелектуалец обяснява защо разумът трябва да е

Ангел Папалезов: България е сред страните, които демонстрират постоянство в защитата на културното наследство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6857206

Ангел Папалезов: България е сред страните, които демонстрират постоянство в защитата на културното наследствоИнтервю с началника на сектор „Културно-исторически ценности“ към Главна дирекция „Национална полиция“ гл. инспектор Ангел Папалезов На година имаме по около 50-60 присъди, които се дават на иманяри и дилъри, това играе ролята и на сериозна превенция на този тип посегателства - Господин Папалезов, София бе домакин на тематична конференция от

Сладките 16

https://offnews.bg//mama-nindzha/sladkite-16-680381.html

Тази история ми прати моя приятелка, която помоли да остане анонимна. Ще видите защо. 16!? Моето първо бебе, моето красиво момиченце става на 16. Тя вече е голяма, знае всичко. А ние сме либерални - още преди години баща й обеща да й даде първата цигара, първата чаша с алкохол и първата татуировка. Кога?, пита. Когато станеш на 16, кълнем се от сърце. Защото нейните 16 ни изглеждаха толкова далече, че дори не си струваше да го мислим. Тогава. Е, доживяхме! Тя е най-малката в класа си. Съответно всичките й съученици още преди година отпразнуваха техните 16. Предимно с шумни…

Путин защити ветеран от охраната на парада за 9 май

http://www.cross.bg/pytin-veteran-vstrani-1574506.html

/КРОСС/Руският президент Владимир Путин с бърза реакция не позволи на охраната си да избута встрани от пътя му ветеран от Втората световна война по време на тържествата след парада в Деня на победата на Червения площад в Москва. Докато държавният глава вървеше сред множеството на площада заедно с президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Израел Бенямин Нетаняху, възрастен ветеран от войната се опита да се приближи до него но охранителите от Федералната служба за охрана се опитаха да  го избутат встрани, но президентът с бърза реакция ги забеляза и спря охранителите. Путин отиде до ветерана, стисна му ръката и го покани да се присъедини към него и официалните лица. Ветеранът участва заедно с високопоставените гости и в церемонията по полагане на венци и цветя на Вечния огън в Александровската градина и на алеята на градовете-герои. Вижте и видео от интересната случка : video: https://www.youtube.com/watch?v=NC-XcmefN4U&feature=youtu.be  

Фернандо Каранга вече тренира в Бразилия

https://offnews.bg//futbol/fernando-karanga-veche-trenira-v-brazilia-680368.html

Звездата на ЦСКА Фернандо Каранга съвсем скоро ще хвърли шината на коляното.

В понеделник той ще пътува за Щутгарт, където ще премине вторият етап от възстановяването му. Голаджията ще остане в Германия за две седмици, като там ще бъде подложен на специални процедури, след като получи частично разкъсване на кръстна връзка на коляното.

Каранга си пусна снимки от Бразилия, на които се вижда как протича първата част от терапията му. Нападателят следва индивидуална програма с упражнения.

Каранга ще поднови пълноценни тренировки след месец, като ще пропусне само първия летен лагер на ЦСКА в България. Той ще е на линия за подготовката в Австрия и ще се включи в първите официални мачове на армейците - на 12 юли в Лига Европа и няколко дни по-късно за първенството.

Междувременно стана ясно, че полузащитникът Тиаго Родригес е станал баща на момче. Неговата съпруга София го дари със син, който двамата избраха да нарекат Сантяго. Бебето е с идеални размери - 3,420 кг и 50,5 см.

Един човек е починал, а още 11 души са се заразили с ебола в Конго

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857506

Един човек е починал, а още 11 души са се заразили с ебола в КонгоЕдин човек е починал от ебола в Демократична република Конго и още 11 души са се заразили със смъртоносния вирус, съобщи вчера министърът на здравеопазването на африканската страна, цитиран от Асошиейтед прес. Оли Илунга каза, че седем души с хеморагична треска са приети в болница в град Бикоро. Четири нови случая на заразяване и един смъртен

България излиза под номер 18 на финала на "Евровизия" (Видео)

https://www.actualno.com/showbusiness/bylgarija-izliza-pod-nomer-18-na-finala-na-evrovizija-video-news_674056.html

Организаторите на международния песенен конкурс "Евровизия" обявиха през нощта срещу петък реда на изпълнителите във финала. България е 18-а. Първи на сцената на арена "Алтис" (Altice) в Лисабон на 12 май ще излезе украинският певец Melovin. "Редът осигурява възможност на всеки участник да бъде забелязан. Продуцентите вземат под внимание жанра на музиката, изпълнява ли се солово или от група, използването на реквизит, музикалното темпо и други аспекти", се казва в

Удължиха срока за подаване на имуществени декларации за 2017 г. от висши държавни служители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857498

Удължиха срока за подаване на имуществени декларации за 2017 г. от висши държавни служителиДепутатите удължиха срока до 8 юни т.г. за подаване на имуществени декларации за 2017 г.от висши държавни служители. Това стана с гласуване в един ден на две четения промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Вносители са народни представители от различни парламентарни групи.

Заседанието по делото КТБ не тръгна, обвиняем получи алергичен шок, влезе в болница

https://frognews.bg/novini/zasedanieto-deloto-ktb-tragna-obviniaem-poluchi-alergichen-shok-vleze-bolnitsa.html

Обвиняемият по делото КТБ Георги Христов е получил алергичен шок минути преди да влезе в спецсъда за третото тази седмица съдебно заседание

Мария Гроздева спечели злато в САЩ

http://www.cross.bg/tochki-shampionka-grozdeva-1574505.html

/КРОСС/ Мария Гроздева спечели златен медал в дисциплината 25 метра спортен пистолет на Световната купа по спортна стрелба във Форт Бенинг, САЩ.  Двукратната олимпийска шампионка показа, че все още има сили да се състезава на най-високо ниво, като влезе с трети резултат във финала - 583 точки, а в решителните изстрели за медалите бе най-точна с 35 точки и зае първото място. Втора остана Зорана Арунович от Сърбия с финал 32 точки, а трета е олимпийската шампионка от Рио 2016 Анна Коракаки от Гърция с 29 точки.

Ниски нива на канцерогени при нагряване на тютюна

https://dnes.dir.bg/ikonomika/niski-niva-na-kantserogeni-pri-nagryavane-na-tyutyuna

Германският федерален институт за оценка на риска (BfR), публикува официалния доклад с резултатите от канцероген в изгорелия тютюн

"Вашингтон пост": Китай се опитва да върне Северна Корея под свой контрол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857496

"Вашингтон пост": Китай се опитва да върне Северна Корея под свой контролПекин си е поставил амбициозна задача - опитва се да подчини Северна Корея в подкрепа на главната си цел - да си върне ролята на велика сила в Азия, пише журналистът Джон Помфри във в. "Вашингтон пост". В края на втората си среща само за 40 дни със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, лидерът на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин му даде

Във Варна откриха пластика „Звездоброецът“

http://www.barometar.net/90943/

Пластика „Звездоброецът“ бе открита днес от кмета на Варна Иван Портних и от автора проф. Венелин Божидаров. „Това е символ на вечния човешкия стремеж съм звездите и тъй като сме на територията на Обсерваторията, нека посветим тази скулптора на 50-та годишнина на НАОП „Николай Коперник“! Благодаря на проф. Венелин Божидаров, благодаря на колегите от дирекция […]

Най-старият ресторант в света - вижте го (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/naj-stariiat-restorant-v-sveta-vizhte-go-video-6082183

Знаете ли къде се намира най-старият ресторант в света? Основан е в Мадрид през далечната 1725 година - и съществува до днес

Петролът отпуска леко напрежението в края на седмицата*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-otpuska-leko-naprejenieto-v-kraia-na-sedmicata-260906/

Кувейт, Ирак и САЩ вероятно ще запълнят дупката на пазара при прекъсване на доставките от страна на Иран

София ще е домакин на конференция за електронните доказателства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857497

София ще е домакин на конференция за електронните доказателства София ще е домакин на конференция за електронните доказателства на 14 и 15 май, информира Министерство на правосъдието. Участниците в нея ще дискутират бъдещето на електронното правосъдие в Европа, трябва ли да се инвестира в свързването на множеството бази-данни в Европа. Освен експерти от всички държави членки на ЕС,

Среща в Босилеград с представители на частния бизнес в Кюстендил

http://www.eurochicago.com/2018/05/bos-kus/

В КИЦ „Босилеград“ се проведе среща на граждани на Босилеград с представители на частния бизнес в Кюстендил. Срещата бе организирана по инициатива на КИЦ „Босилеград“ и подкрепена от Генералното консулство на Р. България в Ниш. На срещата дойдоха представители на Кюстендилската Търговско-промишлена палата, на хотелите „Памира“ и „Парк хотел – Кюстендил“, фирмите „АБ Терм“ – за производство на неутрално оборудване от неръждаема стомана, „Торготерм“ - за производство на професионално кухненско оборудване, шивашките фабрики „ЕТ Валентин Златков - Валена" и „ВИТАЛ ЕООД“. На срещата дойде и опълномощеният министър при Генералното консулство в Ниш г-н Николай Колев, който подчерта, че за разлика от Босилеград, десетки царибродски граждани всекидневно сутрин отиват на работа в Драгоман, Костинброд и София, и вечерно време се завръщат в къщи.

Китайският посланик дава пресконференция за спасителната акция за Боян Петров

http://clubz.bg/67721-kitajskiqt_poslanik_dava_preskonferenciq_za_spasitelnata_akciq_za_boqn_petrov

Трите спасителни хеликоптера, включени в спасителната операция на българския алпинист Боян Петров, не могат да продължат издирването над 5000 метра на върха Шиша Пангма в Хималаите заради бурен вятър. Реалната им цел е височина около и над 7000 метра, където са лагер 2 и лагер 3, все още недостигнати от екипите, които действат по земя.

Очакванията са по-късно днес вятърът да утихне и хеликоптерите да продължат търсенето. Според прогнозите спасителите имат два дни - днес и утре, за да намерят Петров, тъй като времето ще се влоши и ще има опасност за самите тях. 

В екипите са едни от най-опитните шерпи, които са правили спасителни операции и на Хималаите. Външно министерство направиха чудеса, за да се случи тази спасителна операция, заяви по-рано днес жената до Боян Петров - Радослава Ненова, пред bTV. Трябва да го търсят не само в палатките, но и във всички възможни заслони, в които е могъл да се спаси на завет от лошото време. Обещали сме на спасителите доста голяма сума, ако го намерят и смъкнат жив. Не жаля средства, за много хора може да е безсмислена битка, но за мен не е така.

Възхищавам се на Радослава за психическата издръжливост, бих предпочел той да бъде тук на това място в студиото, коментира проф. Петър Берон, приятел и колега на Боян Петров в Природонаучния музей.

В Природонаучния музей ние отказваме да говорим в минало време за него. Защото той е от хората върхове, локомотиви за едно общество. Той беше изключително любознателен и целеустремен, когато го назначих в музея през 1998 г. Боян прочу името на България като алпинист. Правилно Дойчин Боянов каза, че хора, които не са ходили на Витоша, разни дървени философи, коментират какви грешки е направил Боян. Едно хлъзване в една цепнатина, едно счупване на крак е фатално в такава ситуация, заяви ученият.

Ние имаме много знаменити алпинисти, но никой не е написал както Боян такава книга с толкова прецизен текст, каза още Берон. Дано сухоземната група стигне лагер 2, а може и лагер 3, за да огледат навсякъде, защото хеликоптерите могат да летят само до 6100 метра, припомни той. Експонатите, които Боян е събрал за колекцията на музея, са много важни, той не ходи по върховете само да ги покорява, но и с научна цел, каза още Петър Берон за алпиниста.

Късно снощи Човека-паяк, както е известен Иван Кристоф, написа в профила си във фейсбук, че дарява 100 000 лева за акцията по издирването и спасяването на Боян Петров.

"Ето банкова сметка с депозирани 100,077,43 лева, от която, щом отвори офисът на Банка Алианц, може да се изтеглят парите $50 000, за да се платят за хеликоптерната застраховка за издирването и спасяването в Хималаите на човека, когото не познавам, но разбрах, че е имал мечти и дете. Не вярвам в нашите политици на нищо, което казват. Познавам ги много добре!!! Също така не смятам, че е редно държавата да плаща от данъците ни, затова, като любител на Extreme/Екстрийм спортове, смятам, че е редно ние сами да се подържаме", написа още той.

Сателитната снимка на в. Шиша Пангма (8013 м) от вчера е изцяло с облаци, никакви обекти на земята не могат да бъдат видени, обяви по БНТ Деян Петков, който е част от екипа на Боян Петров.

Амбицията на Боян Петров е да покори всичките 14 осемхилядници в Хималаите, от които 10 вече е изкачил. Шиша Пангма е най-ниският от тях, известен е като Джуджето. Той е започнал да изкачва Шиша Пангма на 29 април, на 3 май е видян за последно. Тибетските власти съобщиха за изчезването му на 6 май.

Президентът Румен Радев се е срещнал днес с посланика на Китай Джан Хайджоу във връзка с операцията по издирването на прочутия ни алпинист, съобщиха от "Дондуков" 2. В 15 часа посланик Хайджоу ще даде пресконференция в посолството относно спасителната акция, в която китайската страна участва с 80 души спасители и хеликоптери.

Очаквайте подробности.

Китайският посланик за спасителната акция за Боян Петров (ВИДЕО)

http://clubz.bg/67721-kitajskiqt_poslanik_za_spasitelnata_akciq_za_boqn_petrov_video

Трите спасителни хеликоптера, включени в спасителната операция на българския алпинист Боян Петров, не могат да продължат издирването над 5000 метра на върха Шиша Пангма в Хималаите заради бурен вятър. Реалната им цел е височина около и над 7000 метра, където са лагер 2 и лагер 3, все още недостигнати от екипите, които действат по земя.

Очакванията са по-късно днес вятърът да утихне и хеликоптерите да продължат търсенето. Според прогнозите спасителите имат два дни - днес и утре, за да намерят Петров, тъй като времето ще се влоши и ще има опасност за самите тях. 

В екипите са едни от най-опитните шерпи, които са правили спасителни операции и на Хималаите. Външно министерство направиха чудеса, за да се случи тази спасителна операция, заяви по-рано днес жената до Боян Петров - Радослава Ненова, пред bTV. Трябва да го търсят не само в палатките, но и във всички възможни заслони, в които е могъл да се спаси на завет от лошото време. Обещали сме на спасителите доста голяма сума, ако го намерят и смъкнат жив. Не жаля средства, за много хора може да е безсмислена битка, но за мен не е така.

Възхищавам се на Радослава за психическата издръжливост, бих предпочел той да бъде тук, на това място, в студиото, коментира проф. Петър Берон, приятел и колега на Боян Петров в Природонаучния музей.

В Природонаучния музей ние отказваме да говорим в минало време за него. Защото той е от хората върхове, локомотиви за едно общество. Той беше изключително любознателен и целеустремен, когато го назначих в музея през 1998 г. Боян прочу името на България като алпинист. Правилно Дойчин Боянов каза, че хора, които не са ходили на Витоша, разни дървени философи, коментират какви грешки е направил Боян. Едно хлъзване в една цепнатина, едно счупване на крак е фатално в такава ситуация, заяви ученият.

Ние имаме много знаменити алпинисти, но никой не е написал като Боян такава книга с толкова прецизен текст, каза още Берон. Дано сухоземната група стигне лагер 2, а може и лагер 3, за да огледат навсякъде, защото хеликоптерите могат да летят само до 6100 метра, припомни той. Експонатите, които Боян е събрал за колекцията на музея, са много важни, той не ходи по върховете само да ги покорява, но и с научна цел, каза още Петър Берон за алпиниста.

Късно снощи Човека паяк, както е известен Иван Кристоф, написа в профила си във фейсбук, че дарява 100 000 лева за акцията по издирването и спасяването на Боян Петров.

"Ето банкова сметка с депозирани 100,077,43 лева, от която, щом отвори офисът на Банка Алианц, може да се изтеглят парите $50 000, за да се платят за хеликоптерната застраховка за издирването и спасяването в Хималаите на човека, когото не познавам, но разбрах, че е имал мечти и дете. Не вярвам в нашите политици на нищо, което казват. Познавам ги много добре!!! Също така не смятам, че е редно държавата да плаща от данъците ни, затова, като любител на Extreme/Екстрийм спортове, смятам, че е редно ние сами да се подържаме", написа още той.

Сателитната снимка на в. Шиша Пангма (8013 м) от вчера е изцяло с облаци, никакви обекти на земята не могат да бъдат видени, обяви по БНТ Деян Петков, който е част от екипа на Боян Петров.

Амбицията на Боян Петров е да покори всичките 14 осемхилядници в Хималаите, от които 10 вече е изкачил. Шиша Пангма е най-ниският от тях, известен е като Джуджето. Той е започнал да изкачва Шиша Пангма на 29 април, на 3 май е видян за последно. Тибетските власти съобщиха за изчезването му на 6 май.

Президентът Румен Радев се е срещнал днес с посланика на Китай Джан Хайджоу във връзка с операцията по издирването на прочутия ни алпинист, съобщиха от "Дондуков" 2. В 15 часа посланик Хайджоу ще даде пресконференция в посолството относно спасителната акция, в която китайската страна участва с 80 души спасители и хеликоптери.

 

 

Поне 100 спасители търсят Боян Петров (ВИДЕО)

http://clubz.bg/67721-pone_100_spasiteli_tyrsqt_boqn_petrov_video

Боян Петров. Снимка Личен архив

Към 100 души ще се включат в спасителната акция по издирването на Боян Петров, който изчезна на 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите, съобщи на брифинг посланикът на Китай в България Н. Пр. Джан Хайджоу.

„В базовия лагер китайската страна вече е събрала около 100 души, заяви Хайджоу. Около 25 от тях са спасители. Останалите са  медицински и логистични екипи. Спасителите са разделени на три групи, ръководи ги известен китайки алпинист“.

А и днес не започна спасителната акция с хеликоптерите - отново заради силните ветрове. Те излетяха от Непал до базовия лагер, но си останаха там, така и не осъществиха планирания полет до 7000 метра.

Очакванията са на 13 май, неделя, времето да е по-благоприятно и тогава да се разгърне акцията. Проблемът е, че шансовете на Боян намаляват все повече, както обясниха алпинисти, които се намират под върха. На 13-и изтичат и разрешителните за хеликоптерите. Друг проблем - след неделя-понеделник се очаква ново влошаване на атмосферните условия.

Посланикът обясни, че в състава на спасителния екип са включени изключително подготвени алпинисти с много изкачвания на високи върхове, включително и на Шиша Пангма. От информацията, дадена от посланика на Китай става ясно, че спасителният екип се дели на 3 групи. Първата група, в чийто състав влизат 12 души, вече е тръгнала от Базовия лагер (5800 м) към Лагер 1 (6400 м). Боян не е там, това бе установено още преди дни.

Утре е предвидено 7 от тези 12 души да тръгнат към Лагер 2 (6800 м) - има надежда, че Петров се намира в него. А след това се планира групата да се отправи и към Лагер 3 (7300 м). В момента спасителите не могат да провеждат операция на височина над 7300 м, а причината за това е лошото време.

Джан Хайджоу подчерта, че климатичните условия в района са неблагоприятни вече от дни. Времето е облачно, духа северозападен вятър, чиято скорост достига 16 м/с., а температурата варира от минус 12 до минус 26 градуса. Според прогнозата на 12 и 13 май метеорологичните условия ще бъдат неблагоприятни.

Времето е много лошо, но спасителите са на път за лагер 3. И планират на 13 май, когато времето е малко по-добро, да започнат спасителна операция и издирване от лагер 3 (7300 м) до връх Шиша Пангма. Два хеликоптера от Непал вече са пристигнали и изчакват на около 25 км от върха, добави Джан Хайджоу.

Трите спасителни хеликоптера излетяха рано тази сутрин, но не успяха да продължат издирването над 5000 метра. Реалната им цел беше височина около и над 7000 метра, където са Лагер 2 и Лагер 3, все още недостигнати от екипите, които действат по земя.

В екипите са едни от най-опитните шерпи, които са правили спасителни операции и на Хималаите. Външно министерство направиха чудеса, за да се случи тази спасителна операция, заяви по-рано днес жената до Боян Петров - Радослава Ненова, пред bTV. Трябва да го търсят не само в палатките, но и във всички възможни заслони, в които е могъл да се спаси на завет от лошото време. Обещали сме на спасителите доста голяма сума, ако го намерят и смъкнат жив. Не жаля средства, за много хора може да е безсмислена битка, но за мен не е така.

Възхищавам се на Радослава за психическата издръжливост, бих предпочел той да бъде тук, на това място, в студиото, коментира проф. Петър Берон, приятел и колега на Боян Петров в Природонаучния музей.

В Природонаучния музей ние отказваме да говорим в минало време за него. Защото той е от хората върхове, локомотиви за едно общество. Той беше изключително любознателен и целеустремен, когато го назначих в музея през 1998 г. Боян прочу името на България като алпинист. Правилно Дойчин Боянов каза, че хора, които не са ходили на Витоша, разни дървени философи, коментират какви грешки е направил Боян. Едно хлъзване в една цепнатина, едно счупване на крак е фатално в такава ситуация, заяви ученият.

Ние имаме много знаменити алпинисти, но никой не е написал като Боян такава книга с толкова прецизен текст, каза още Берон. Дано сухоземната група стигне лагер 2, а може и лагер 3, за да огледат навсякъде, защото хеликоптерите могат да летят само до 6100 метра, припомни той. Експонатите, които Боян е събрал за колекцията на музея, са много важни, той не ходи по върховете само да ги покорява, но и с научна цел, каза още Петър Берон за алпиниста.

Късно снощи Човека паяк, както е известен Иван Кристоф, написа в профила си във фейсбук, че дарява 100 000 лева за акцията по издирването и спасяването на Боян Петров.

"Ето банкова сметка с депозирани 100,077,43 лева, от която, щом отвори офисът на Банка Алианц, може да се изтеглят парите $50 000, за да се платят за хеликоптерната застраховка за издирването и спасяването в Хималаите на човека, когото не познавам, но разбрах, че е имал мечти и дете. Не вярвам в нашите политици на нищо, което казват. Познавам ги много добре!!! Също така не смятам, че е редно държавата да плаща от данъците ни, затова, като любител на Extreme/Екстрийм спортове, смятам, че е редно ние сами да се подържаме", написа още той.

Сателитната снимка на в. Шиша Пангма (8013 м) от вчера е изцяло с облаци, никакви обекти на земята не могат да бъдат видени, обяви по БНТ Деян Петков, който е част от екипа на Боян Петров в България.

Амбицията на Боян Петров е да покори всичките 14 осемхилядници в Хималаите, от които 10 вече е изкачил. Шиша Пангма е най-ниският от тях, известен е като Джуджето. Той е започнал да изкачва Шиша Пангма на 29 април, на 3 май е видян за последно. Тибетските власти съобщиха за изчезването му на 6 май.

Президентът Румен Радев се е срещнал днес с посланика на Китай Джан Хайджоу във връзка с операцията по издирването на прочутия ни алпинист, съобщиха от "Дондуков" 2.

ЛЮБОВЕН хороскоп за този уикенд

https://www.actualno.com/curious/luboven-horoskop-za-tozi-uikend-news_674054.html

Овен Напрегнати сте и това рефлектира върху любовните ви отношения, така че се опитайте да запазите самообладание и да не се поддавате на провокации. Телец Твърде фокусирани и амбицирани сте във връзката си. Опитвате се всичко да е перфектно, но е време да оставите любовта да ви води, а не вие нея. Близнаци Ще бъдете изправени пред сериозни предизвикателства, от които ще зависи развитието на отношенията ви. Рак Ако направите няколко компромиса, които ще имат огромно значение за половинкат

Рецидивист нападна мъж в "Златни пясъци" и му открадна златно бижу

http://www.moreto.net/novini.php?n=374001

Образувано е досъдебно производство за грабеж на златен синджир, извършен около 22:00 часа близо до хотел в к.к. Златни пясъци. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Неизвестно лице е нанесло удар на 58-годишен мъж и му е отнело златния накит.

Мъж и жена от Хасково дадоха на ало измамници общо над 10 000 лв.

http://www.cross.bg/haskovo-leva-zhena-1574504.html

/КРОСС/ Възрастни мъж и жена от Хасково са станали жертва на телефонни измами, съобщи ОД на МВР - Хасково. И при двата случая 72-годишният жител на областния център и 71-годишната му съгражданка са били въведени в заблуждение по схемата "съдействие на полицията". Вчера в 11 часа на телефона на хасковлията непознат глас се представил за полицай. Той успял да го убеди, че помага на органите на реда за залавянето на алоизмамник и го уговорил да хвърли през терасата на жилището си в жилищния квартал "Орфей" събраните налични средства от 3600 лева. Следобеда по същия начин е била измамена и жената. Тя се "разделила" с 6700 лева, които оставила в храсти близо до стадион на булевард "България".

Турските власти издадоха заповеди за арести на 300 военни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857494

Турските власти издадоха заповеди 
за арести на 300 военниТурските власти издадоха заповеди за арести на 300 военни в рамките на разследването срещу Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), предадоха Ройтерс и турската телевизия НТВ, цитирани от БТА.  Заповедите за арестите на 300 военни, 211 от които в момента служат в армията, са били издадени от Истанбулската главна прокуратура.

Полицията залови пиян шофьор в село Градинарово

http://www.barometar.net/90941/

На 10.05. т.г., около 20:15 часа, в село Градинарово, при извършване на полицейска проверка на Л.А. «Сузуки» с водач А.А. (56 г.), местен жител, е установено, че същият управлява МПС след употреба на алкохол с концентрация от 2,24 промила в издишания въздух. По случая е образувано бързо полицейско производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура […]

Молдовският премиер изключва обединение с Румъния

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/11/3177243_moldovskiiat_premier_izkljuchva_obedinenie_s_rumuniia/?ref=rss


Правителството на Молдова изключи вариант за обединение с Румъния въпреки вълната от призиви това да се случи, предаде "Гардиън".<br /><br />Премиерът Павел Филип каза, че мястото на Молдова е като суверенна държава, независима от Румъния. "Твърде много се каза за обединението, идентичността, езика и искам да разгледаме конкретното развитие на страната", заяви той пред "Гардиън". По думите му "всички тези проблеми, които са свързани със...

Делян Добрев: ЧЕЗ може да започне процедура за нов купувач

https://www.investor.bg/energetika/472/a/delian-dobrev-chez-moje-da-zapochne-procedura-za-nov-kupuvach-260903/

Сделката много трудно ще бъде финансирана, защото банките нямат ангажимент, посочи депутатът

Състоянието на зам.-кмета на Ловеч е тежко

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/systoianieto-na-zam.-kmeta-na-lovech-e-tezhko-6082186

Кметът заяви, че са подавани сигнали от общината в прокуратурата за дърводобивни фирми

НФСБ внесе промените в три закона, искани от Валери Симеонов

http://www.transmedia.bg/2018/05/11/%d0%bd%d1%84%d1%81%d0%b1-%d0%b2%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0/

Промени в три закона внесоха депутатите от НФСБ. Те бяха поискани от вицепремиера Валери Симеонов, който проведе заради тях поредица от срещи в Народното събрание. Това са промени в Закона за хазарта, Закона за здравето и Закона за устройство на територията, за които в последните дни търсеше подкрепа вицепремиерът Валери Симеонов.

„Оттук нататък ще очакваме големи промени в социалната сфера“, заяви зам.-председателят на групата на „Обединени патриоти“ в парламента Валентин Касабов. Той определи промените като изключително важни.

С промените в Закона за хазарта се забранява и непряката реклама. Сега тя се прави чрез обявяването на печелившите лица и на размера на техните печалби.

Част от текстовете са свързани и с продажбата на лотарийни билети в нелицензирани обекти.

 

На 114 години почина най-възрастната американка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857481

На 114 години почина най-възрастната американкаДелфин Гибсън - най-възрастната американка, почина на 114 години, съобщи Асошиейтед прес. Гибсън, която живееше в дом за възрастни хора в щата Пенсилвания от 2004 г., отдаваше дълголетието си на добрата храна и вярата в Бог. Макар и към края на живота си да беше сляпа и глуха, тя обичаше да пее госпели.

В Турция издадоха заповеди за арести на 300 военни за предполагаеми връзки с Гюлен

http://www.cross.bg/gyulen-predpolagaemi-vruzki-1574503.html

/КРОСС/ Турски прокурори разпоредиха арестуването на 300 души от редиците на военните, заподозрени във връзки с мрежата на базирания в САЩ Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара като организатор на опита за държавен преврат от лятото на 2016 г., предава Ройтерс, цитиран от Фокус. Уточнява се, че 211 от изправените пред задържане, са военен персонал. Подобни операции, насочени срещу предполагаеми привърженици на Гюлен, се извършват редовно след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г.

ДБГ: Управлението води към разпад на държавността

https://dnes.dir.bg/politika/dbg-upravlenieto-vodi-kam-razpad-na-darzhavnostta

Първата година от третото управление Борисов напълно повтаря първия му мандат

Туризмът генерира 8% от вредните емисии по света

https://www.vesti.bg/tehnologii/turizmyt-generira-8-ot-vrednite-emisii-po-sveta-6082143

Влиянието на пътуванията за удоволствие се оказва три пъти по-голямо от очакваното

Медиците от Ловешката болница излизат на пореден протест заради неизплатени заплати

https://www.actualno.com/healthy/medicite-ot-loveshkata-bolnica-izlizat-na-poreden-protest-zaradi-neizplateni-zaplati-news_674052.html

Медиците от Ловешката болница излизат на пореден протест заради неизплатени заплати. На днешния празник на града те организират голямо протестно шествие заради неясното бъдеще на лечебното заведение. Трета поредна седмица те настояват държавата и останалите акционери на лечебното заведение да предприемат спешни мерки за спасяването му от закриване заради тежкото финансово състояние. В Деня на Светите братя Кирил и Методий, който е и празник на Ловеч, в катедралата, посветена на двамата

От ЧЕЗ информират за прекъсване на тока в софийско

https://frognews.bg/novini/chez-informirat-prekasvane-toka-sofiisko.html

От ЧЕЗ дават подробна справка за местата, където ще спира тока за профилактика в софийско. От дружеството информират:

САЩ затягат санкциите срещу Иран

https://offnews.bg//sviat/sasht-zatiagat-sanktciite-sreshtu-iran-680376.html

САЩ наложиха санкции на шестима иранци и три компании с връзки с военния елит на Иран - Ислямският революционен гвардейски корпус (ИРГК).

Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че санкциите са насочени към онези, които са вложили милиони долари в Революционната гвардия на Иран, финансирайки нейната "пагубна дейност".

Централната банка на Иран помага на ИРГК да получи достъп до американски долари чрез "широкообхватна валутна мрежа", каза той.

На американците ще бъде забранено да праят бизнес с шестимата иранци, на които ще бъдат наложени санкции с помощта на ОАЕ.

"Режимът в Иран и централната банка на страната са злоупотребили с достъпа до юридически лица в ОАЕ, за да придобият щатски долари, за да финансират пагубната дейност на ИРГК и да въоръжават регионалните му групи", каза Мнучин в изявление.

Имаме намерение да спрем приходите на гвардията, независимо от източника и предназначението им, допълни той.

Революционната гвардия на Иран

Иран стана ислямска република през 1979 г., когато монархията беше свалена и духовниците поеха политическия контрол под ръководството на върховния лидер аятолах Хомейни. Само за няколко месеца той създаде Ислямският революционен гвардейски корпус, на кратко „Пасдаран“ или Революционна гвардия,, за да пази държавата и принципите на неговата революция.

Оттогава Гвардията израстна като основна военна, политическа и икономическа сила в страната. С хилядите си войници и съвременно военно оборудване, Гвардията стои зад много от ключовите военни операции на Иран.

Гвардията е включена от САЩ в списъка на организациите, подкрепящи тероризма.

Предистория

След като във вторник американският президент Доналд Тръм обяви, че изтегля САЩ от ядрената програма на Иран и връща санкциите, дойде и острата реакция от Европа (Франция и Германия), а напрежението между Иран и Израел ескалира. Иран обстрелва през Сирия израелски позиции в окупираните Голански възвишения, а Израел отговори с въздушни удари по ирански военни позиции в Сирия.

/Видео/ Бурни дебати около референдума! От залата на ОБС - Благоевград на живо

http://www.struma.com/obshtestvo/video-burni-debati-okolo-referenduma-ot-zalata-na-obs_134127/

Започнаха дебатите в залата на ОБС -Благоевград около предложението за референдум. Според съветника Кр. Роячки на местно ниво провеждането на референдум по такъв казус е незаконно, след него се включи Димитър Урдев и още. Гледайте във видеата част от дебатите по темата на извънредната сесия на ОБС

Роси Митева