Кметът на Лондон иска забрана на рекламата на вредна храна в транспорта

https://www.actualno.com/europe/kmetyt-na-london-iska-zabrana-na-reklamata-na-vredna-hrana-v-transporta-news_674051.html

Лондонският кмет Садик Хан планира да забрани рекламата на вредна храна в обществения транспорт, съобщи BBC. „Възнамерявам да направя всичко, което мога, за да се боря с този проблем с всички сили, които разполагам и да помогна на лондончани да избират здравословна храна за себе си и своите семейства“, каза той. Садик Хан подчерта, че проблемът с детското затлъстяване в Лондон е „бомба със закъснител“. Забраната ще засегне храната с високо съдържания на

Бомбастичен удар! Измамник се представи за инкасо служител и задигна 500 000 лева от хипермаркет

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%be%d0%bc%d0%b1%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80-%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0/

Грандиозна измама е извършена в Монтана вчера, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР. Неизвестен мошеник се представил за инкасо служител и прибрал оборота на хипермаркет в града.

Ударът на годината е извършен към 9 часа вчера. От полицията не съобщават кой е магазинът, но по неофициална информация става въпрос за „Кауфланд“. Мъж се пременил в униформа на охранител и отишъл в местния клон на голямата верига. Той се представил за служител на фирмата, отговаряща за приемането на събрания седмичен оборот на обекта. Непознатият успял да преметне наивна 37-годишна работничка в магазина и тя му предала чувалчетата с пари. Точни цифри не се посочват, от полицията съобщават за „крупна сума“, но вече е ясно, че става въпрос за близо 500 000 лева, пише Булнюз.бг.

Малко по-късно дошли истинските инкасо служители и измамата лъснала. От ръководството на магазина подали сигнал в полицията и на местопроизшествието е извършен оглед.

Ченгетата издирват находчивия мошеник. По случая е образувано досъдебно производство.

Материалът Бомбастичен удар! Измамник се представи за инкасо служител и задигна 500 000 лева от хипермаркет е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Планирани прекъсвания в захранването на територията на ЧЕЗ за периода 14-18 май

http://www.cross.bg/mahala-mestnost-hristo-1574501.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 14 - 18 май 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности. ОБЛАСТ Дата/период    Времетраене   Населено място Засегнат район /улици, квартал, УПИ, ПИ/ В този текст са посочени датата, периода, времетраенето, населеното място и засегнатия район – улици, квартал, УПИ, ПИ. Подробна информация за засегнатите райони, включително адресен номер, вход или друго уточнение, както и причините за прекъсването можете да намерите на сайта на ЧЕЗ Разпределение в секция „Графици“, „График на планирани ремонти“ на адрес http://www. cez-rp

Да не се бавим с магистрала "Струма" - Сърбия довършва паралелния коридор №10

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6856803

Да не се бавим с магистрала "Струма" -  Сърбия довършва  паралелния коридор №10Сърбия, която още не е член на ЕС, успешно довършва един от най-важните паневропейски транспортни сухопътни коридори - №10, минаващ през нейната територия. Така тя модернизира и уеднаквява своята транспортна система със стандартите на ЕС. В момента в Сърбия се изпълняват пътни и жп проекти за 16 млрд. евро. Европейски средства няма.

Закриват седмица на красотата с вино VERANO AZUR

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6856653

Закриват седмица на красотата с вино VERANO AZURХитовата винена марка VERANO AZUR на New Bloom Winery ще се включи в специалната Седмица на красотата (Beauty week) от 7-ми до 13-ти май в Serdica Center в столицата. За ключовите събития през уикенда виненият бранд е подготвил по чаша вино - бяло или розе за всички дами, които участват в грим сесиите и демонстрациите.

Сигурна работа в Германия - Promedica24 гостува и във Вашия град!

https://www.24chasa.bg/region/article/6846677

Сигурна работа в Германия - Promedica24 гостува и във Вашия град!Търсите легална и доходоносна работа в Германия, но в градовете където живеете няма сигурни и надеждни фирми, на които да се доверите? Ако отговорът е ДА, то тогава започвайте да се оглеждате за буса на Promedica24! За трета поредна година най-голямата фирма за подбор на болногледачи за Германия, Promedica24,

Днес е световен ден на молитвата

http://www.moreto.net/novini.php?n=374027

11 май е обявен за Световен ден на молитвата. В този ден милиони християни по света се обръщат с обща молитва за мир, любов, благоденствие и добруване. Според Тълковния речник молитвата е обредно обръщение в канонизиран или свободен текст към Бог.

Лекари над три часа извършват две тежки паралелни операции на зам.-кмета на Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857473

Лекари над три часа извършват две тежки  паралелни операции на зам.-кмета на ЛовечДве тежки паралелни операции е претърпял вчера в плевенската болница зам.-кметът на Ловеч Цветан Георгиев. Той беше нападнат пред дома си с брадва от неизвестен мъж. Наложило се е в продължение на 3 часа да се правят интервенции едновременно на глава и крайник заради изключително сериозните наранявания,

Раздават безплатните фиданки в Асеновград, следващата седмица

https://www.actualno.com/asenovgrad/razdavat-bezplatnite-fidanki-v-asenovgrad-sledvashtata-sedmica-news_674046.html

Раздаването на фиданки за залесяване на обществени места в община Асеновград стартира през следващата седмица, съобщиха за Actualno.com от пресцентъра на управата в града. Вече има сключен договор с фирма, която трябва да достави дръвчетата. От отдел „Екология“ към Общината не уточниха какъв е общият брой на фиданките, които следва да бъдат доставени и съответно – раздадени на гражданите. Не става ясна и сумата, похарчена за закупуването на растителността. От отдел

Прокуратурата реши да обвини квесторите на КТБ

http://www.transmedia.bg/2018/05/11/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b8-%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80/

На квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъде повдигнато обвинение. Това съобщи ръководителят на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова. „Това процесуално-следствено действие е резултат от едно продължително и интензивно разследване, в хода на което са събрани огромен брой документи, проведени са разпити на свидетели, назначени и изготвени са комплексни експертизи“, заяви Русинова в интервю за в. „Труд“. В него тя не разкрива повече подробности.

Преди три години прокуратурата съобщи, че двамата ще бъдат разследвани за особено тежък случай на безстопанственост в особено големи размери, за което Наказателният кодекс предвижда затвор от една до десет години, припомня “Медиапул“.

Според твърденията на прокуратурата тогава Костадинчева и Лютов „умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка с възложената им работа – запазване на повереното им имущество на КТБ“ в периода ноември 2014 – март 2015 г. Идеята бе да се проверят договорите за депозити, сключени при преференциални лихви и изплатените суми по тях.

Интересното е, че повдигането на обвинения към квесторите на КТБ съвпада с тръгването на процеса за източване на КТБ. По него обвиняеми са общо 18 човека сред които мажоритарният собственик на банката Цветан Василев, част от бившите изпълнителни директори, кредитни инспоктори, други адмистратори в банката, двама подуправители на БНБ, одитори и др.

Работата на квесторите беше коментирана още през 2015 г. от премиера Бойко Борисов, който каза, че те са отписвали обезпечения по кредити към банката. За пример той даде компаниите „Петрол“, „Рубин“, „Дунарит“, „Авионамс“, контролирани по онова време от бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Премиерът каза, че тези и куп други компании „са си направили цесии и квесторите са освободили имуществото им“. „Само една от сделките е за 90 млн. лв.“, обяви тогава Борисов.

 

Не сме креслива опозиция vs Меркел го посрещна със "Скъпи Бойко"

http://clubz.bg/67720-ne_sme_kresliva_opoziciq_vs_merkel_go_posreshtna_sys_skypi_bojko

Управляващи и опозиция за пореден път се възползваха от прякото предаване на БНТ на парламентарния контрол, за да разменят декларации. Тон даде лидерът на БСП Корнелия Нинова. В своята декларация тя очерта алтернативата, която БСП предлага на настоящото управление.

"Можеше ли България да се развива по друг път и народът да живее малко по-добре? Можеше! Можеше, ако бяха приети онези 31 законопроекта на "БСП за България" през тази една година, които олицетворяваха различна политика", заяви Нинова.

Според нея ако това се е било случило, са щели да бъдат спасени държавни и общински болници от затваряне или фалити, и това е щяло да струва 500 млн. лв. Различно щяло да бъде и ако управляващите се бяха съгласили да приспаднат до 50 лв. на дете месечно от данък общ доход на работещите родители, което щяло да струва 300 млн. лв. Нинова припомни, че от БСП са предлагали увеличение на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години до размера на минималната работна заплата – 510 лв. и това е щяло да струва на държавата 78 млн. лв. А увеличаването на помощта за ученици от семейства с ниски доходи във 2-ри, 3-ти и 4-ти клас е щяло да коства на бюджета 30 млн. лв.

Нинова каза още, че ако бил приет законопроектът на БСП за разширяване на обхвата на енергийните помощи, са щели да бъдат необходими 90 млн. лв. А намаляването на разликите между старите и новите пенсии е щяло да излезе 810 млн. лв. Лидерът на БСП припомни, че от партията са предлагали увеличаване на бюджета за висше образование и наука с 85 млн. лв. А за т. нар. чек за културно мероприятие за младежи са били необходими 8 млн. лв.

"Ако бяха приели алтернативата за тази една година, щяхме да имаме основни държавни образователни стандарти. Щеше да е отпаднало финансирането от държавата на частните училища, щеше да бъде въведено правилото – един учебник в един клас за един предмет и щяхме да сме възстановили техникумите, от които имаме нужда заради професионалното образование. Студентите и докторантите по-лесно щяха да получават кредити за обучение. Щеше да има държавна регулация по отношение на качеството и произхода на храните и в търговските вериги щеше да се продава българска храна. България щеше да има ефективен орган за борба с корупцията, а не този, чиято цел сега е да прикрива корупцията, и не с този закон, който за един месец се променя два пъти. Текстовете за маловажност на престъпление щяха да са отпаднали и хората по селата вероятно по-малко щяха да страдат от битовата престъпност. Лечебните заведения, търговски дружества с над 50% държавно или общинско участие в капитала, щяха да бъдат включени в обектите, забранени за приватизация, а не да са в списъка на управляващите, подготвен за приватизация. Порочната практика на фирми със задължения, предимно към НАП и заплати на работници, да се прехвърлят на малоимотни и социално слаби граждани, щеше да е прекратена. Щеше да бъде решен проблемът с белите и черни петна в ползването на земеделските земи.  31 законопроекта, които изразяват различна политика, и тази година можеше да е различна", каза още Нинова.

Тя отрече, че БСП е "креслива опозиция:, която не предлага алтернативи. И изтъкна, че в края на управлението на тройната коалиция дългът е бил 9 млрд. лв., докато сега е 25 млрд. лв.

"През 2017 г. не по този начин - чрез политики, не по законния начин - през бюджета, с над 120 бр. постановления на Министерски съвет, по 10 пъти на месец, Борисов раздаде 1,7 млрд. лв. Някой може ли да ми каже за какво, на колко българи помогнаха с тези пари", попита Нинова.

И допълни, че БСП е провеждала подобни политики, когато партията е била на власт. Речта на Нинова беше оформена като презентация. Зад нея на огромен екран вървяха слайдове, илюстирращи нейните думи.

Депутатът Георги Марков (ГЕРБ) излезе на трибуната, за да отговори на лидерката на соцпартията. Той обаче реши да заложи на външнополитическите успехи на правителството.

"Може интеграцията на Западните Балкани да не стане бързо, но нали трябва да започне. Откъде започва - от София, под чие домакинство - на Бойко Борисов.  Канцлерът Ангела Меркел каза на премиера: "Ти успя, на 17 май ще има балканска среща, тя е историческа". Историята я пишат ГЕРБ и Бойко Борисов, защото ние ги докарахме тук, и декларация ще се подпише. Казвате ГЕРБ ни заробил - защо не ни освободи президентът, нали е главнокомандващ", каза Марков.

И продължи:

"30 години демокрация - кой е българският министър-председател, който на 30-ия ден е приет в рамките на 48 часа от канцлера на Германия и президента на Франция, които управляват Европа. Когато слизаше по стълбите в Германия г-жа Меркел го посрещна с думите: "Скъпи Бойко". Не казва така на всеки премиер. Кога френският президент е приел български премиер и след 1 месец е бил в България и да му казва: "Тук съм и защото сме приятели". Борисов успя да проведе среща Ердоган- ЕС".

Марков призова БСП да поддържа политическата стабилност, защото именно тя отличавала България от съседните ни балкански държави

Мъж и жена от Хасково дадоха на ало измамници общо над 10 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857467

Мъж и жена от Хасково дадоха на ало измамници общо над 10 000 лв.Възрастни мъж и жена от Хасково са станали жертва на телефонни измами, съобщи ОД на МВР - Хасково. И при двата случая 72-годишният жител на областния център и 71-годишната му съгражданка са били въведени в заблуждение по схемата "съдействие на полицията". Вчера в 11 часа на телефона на хасковлията непознат глас се представил за полицай.

Вандали вилняха над стадиона в Благоевград! Срязаха гумите на няколко автомобила, сред които на сестрата на ОБС председателя Р. Тасков, на строителна фирма и още....

http://www.struma.com/krimi/vandali-vilnyaha-nad-stadiona-v-blagoevgrad-sryazaha-gumite-na-nyakolko_134126/

Вандали вилняха тази нощ в Благоевград. На улица в района над стадиона неизвестни срязаха гумите на няколко автомобила, сред пострадалите е и лекия автомобил "Киа" на сестрата на ОБС председателя Р. Тасков, Даниела Чимева, на една от работещите на територията на Благоевград строителна фирма и още един автомобил "Шкода".

На място бяха извикани полицаи, които започнаха разследване на вандалския акт. Има ли умисъл в увреждането на точно тези коли, или те са попаднали...

Продължава

Първи директен сблъсък между Израел и Иран

https://www.actualno.com/features/pyrvi-direkten-sblysyk-mejdu-izrael-i-iran-news_674045.html

Израел предприе масирано нападение срещу цели в Сирия в отговор на иранския обстрел в окупираните Голански възвишения. Напрежението ескалира само два дни след като САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран. Срещу израелски позиции на Голанските възвишения в нощта срещу четвъртък от Сирия са били изстреляни над 20 ракети. Някои от тях са били прихванати, съобщи говорителят на израелската армия ген. Джонатан Конрикъс. Той определи иранската атака като много сериозна. Обстре

Прокуратурата: През последните години не е имало контрол над аптеките в Пловдив

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd/

През последните 2-3 години не е проверена нито една аптека, работеща със Здравната каса не само в Пловдив, но и в областта. Това е обявил окръжният прокурор Румен Попов по време на пресконференция, на която са били изнесени данни за корупционната схема за източване на Регионалната здравно-осигурителна каса (РЗОК). В Пловдивско има 237 такива регистрирани […]

Регистрираха най-високата вълна в Южното полукълбо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857465

Регистрираха най-високата вълна в Южното полукълбоУчени измериха най-високата вълна, регистрирана досега в Южното полукълбо - едно чудовище с размер на 8-етажна сграда, съобщава Франс прес. Вълната с височина 23,8 метра е наблюдавана в Южния океан, известен със свирепите си бури, в близост до остров Кембъл, на около 700 километра южно от Нова Зеландия.

Спасителните екипи излязоха в търсене на Боян Петров, вертолетите чакат добро време

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/11/3177229_spasitelnite_ekipi_izliazoha_v_tursene_na_boian_petrov/?ref=rss


Спасителните екипи днес успяха да напуснат базовия лагер и да се отправят нагоре в планината в търсене на Боян Петров, съобщи за "Дневник" Деян Петков от екипа на алпиниста в София. Тръгнали са всички, намиращи се в лагера, което по предварителна информация означава тримата шерпи и шестимата китайски спасители, които излизаха предните дни, както и 5-6 алпинисти.<br /><br />Те вървят по различни маршрути, които са били уточнени на събрание в базовия лагер снощи, и напредват...

Поредна болница във Враца заплашена да спре работа завинаги

http://www.cross.bg/vratza-viva-medika-1574500.html

/КРОСС/ След като Специализираната болница за инвазивна кардиология „Медика Кор“ напусна Враца,  МБАЛ „Христо Ботев“ от месеци се „гърчи“ заради липса на пари и напускащи специалисти, сега поредно здравно заведение е заплашено да затвори врати завинаги – МБАЛ „Вива Медика“, съобщава Дарик Радио Враца. Болницата изпадна в затруднено положение и практически спря да приема пациенти след като лабораторията, която трябваше да заработи на нейна територия, получи отказ за регистрация от РЗИ Враца. От „Вива Медика“ обаче смятат, че има нарушение на правилата и затова са изпратили писма за съдействие до президента, министър председателя, председателя на комисията по здравеопазване към НС и още 27 отговорни лица и институции. Болницата изпадна в затруднено положение и практически спря да приема пациенти след като лабораторията, която трябваше да заработи на нейна територия, получи отказ за регистрация от РЗИ Враца. От „Вива Медика“ обаче смятат, че има нарушение на правилата и затова са изпратили писма за съдействие до президента, министър председателя, председателя на комисията по здравеопазване към НС и още 27 отговорни лица и институции

/Видео/ Важно! Извънредната сесия на ОБС Благоевград започна! Съветниците решават: "За" или "против" референдума за разкопките

http://www.struma.com/obshtestvo/video-vajno-izvunrednata-sesiya-na-obs-blagoevgrad-zapochna-suvetnicite-reshavat_134125/

Преди минути започна извънредната сесия на ОБС Благоевград, на която трябва да се гласува да има ли референдум за разкопките в Покровник.

В препълнената зала на общинския съвет има представители на инициативния комитет на протестиращите за запазване на разкопките на място и промяна на трасето на АМ "Струма", граждани и журналисти.

Очакваният и пропагандиран протест в 9.15 пред залата не се състоя, никой не дойде в уречения час на площада, но председателят на...

Продължава

Родолюбци на мотопоход към Батак в неделя

https://offnews.bg//obshtestvo/rodoliubtci-na-motopohod-kam-batak-v-nedelia-680377.html

Родолюбци от цялата страна яхват моторите си, за да се присъединят към авто-мото похода до Батак, който събира българи от цялата страна на 13 май. На тази дата ще бъдат почетени жертвите от клането в града - 142 години след трагичните събития.

Сред организаторите са Български Мотористи "Кан Аспарух", които подготвят зрелищна програма с тръгване от София в 8:00 ч. пред паметника на Васил Левски.

До 9:00 часа е организирана програма, а в 9.10 часа ще бъде направена традиционната обиколка на София с полицейска отцепка. Първата спирка на авто-мото похода е след караулката на Цариградско шосе - около 9.30 ч. с цел да се събере цялата колона и да се синхронизира по магистралата със скорост около 100 км/ч. Втората спирка е на караулката след Септември около 10.30 часа, където към групата ще се присъединят още мотори от цялата страна.

Сдружение за опазване на културно-историческото ни наследство ВЕЛИКА БОЛГАРИА и изследователският ЕКИП 2 Руните ГОВОРЯТ подкрепят инициативата.

КФН отне лиценза на кипърската застрахователна компания

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kfn-otne-licenza-na-kipyrskata-zastrahovatelna-kompaniia-260900/

На дружеството е забранено сключването на нови застрахователни или презастрахователни договори и свободното разпореждане с активи

Ретро рали класик „Златни пясъци” 2018 започва тази вечер от едноименния курорт

http://www.moreto.net/novini.php?n=374025

13-то класик рали „Златни пясъци” 2018 започва тази вечер от едноименния курорт край Варна. Надпреварата ще се проведе в периода 11-13 май 2018 г. и е I-ви кръг от националният ретро рали шампионат с коефициент 5. Ето и пълната програма на състезанието: 11 май 2018 – петък 18:00 ч.

Турският парламент прие закон, който позволява на кабинета да издава укази

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857460

Турският парламент прие закон, който позволява на кабинета да издава указиТурският парламент прие закон, позволяващ на кабинета да издава укази и да променя законодателството съобразно с конституционните реформи, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.  Законът бе одобрен снощи. На референдум през април 2017 г. турските гласоподаватели гласуваха за въвеждане на президентска система на управление.

"Новости": Сърбия е ключова страна за Русия в тази част на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857459

"Новости": Сърбия е ключова страна за Русия в тази част на ЕвропаРуският президент Владимир Путин казал на сръбския си колега Александър Вучич по време на срещата им тези дни в Москва, че мнозина са казвали, че Вучич тайно въвежда Сърбия в НАТО, а същите тези политици след това са направили страните си членки на алианса и само сръбският президент е удържал на думата си и не го е направил,

Под 1% става лихвата по жилищните кредити в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857454

Под 1% става лихвата по жилищните кредити в ТурцияЛихва под един процент за жилищните кредити предлагат няколко банки в Турция, съобщава днес турският печат. Държавната банка Зираат понижи на 0,98 процента лихвата си по жилищните кредити с падеж до 10 години и в максимален размер от 500 хиляди турски лири (117 хиляди долара), съобщава в. "Хюриет". Мярката влиза в сила от днес,

Населението на България е с най-ниска продължителност на живота в ЕС

http://www.transmedia.bg/2018/05/11/%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%bd%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf/

 

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на България, изчислена за периода 2015 – 2017 г., е 74.8 години, като спрямо предходния период (2014 – 2016 г.) тя се увеличава с 0.1 години, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Заедно с Латвия и Литва (74.9 години) ние сме сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз. С най-висока са Испания (83.5) и Италия (83.4 години).

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Средната продължителност на живота при мъжете е 71.3 години, докато при жените е със 7.1 години по-висока – 78.4 години. За периода между 2007 и 2017 г. увеличението при мъжете е с 2.0 години, а при жените – с 2.1 години.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2.8 години по-висока (75.6 години) отколкото на населението в селата (72.8 години). Спрямо 2007 г. за населението в градовете увеличението е с 2.6 години, а за населението в селата е с 1.3 години.

За лицата, достигнали възраст 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 16.1 години, като за мъжете и жените тя е съответно 14.1 и 17.7 години. За периодa 2007 – 2017 г. очакваната продължителност на живота на лицата, навършили 65 години, се е увеличила с 1.3 години (1.0 за мъжете и 1.5 за жените).

Очакваната продължителност на живота варира от 72.9 години в областите Враца и Монтана до 76.4 години в областите София (столица) и Кърджали, като общо в осем области тя е над средната за страната.

Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Кюстендил (8.0 години), а най-малка – в област Шумен (5.9 години).

 

 

Обсъждат законодателния пакет за мобилност на Европейската комисия днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857452

Обсъждат законодателния пакет за мобилност на Европейската комисия днесПарламентът ще обсъди проект на решение по повод законодателния пакет за мобилност на Европейската комисия /ЕК/, предава БТА.  Преди това депутатите ще обсъдят промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. В парламентарния контрол от 11.00 часа ще участват вицепремиерът Томислав Дончев и

И днес се очакват гръмотевични бури

http://nakratko.bg/category/58/159294/


Днес облачността често ще е значителна, в отделни райони с превалявания от дъжд.  Около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.

След скандал с бонуси заплатите на полските депутати бяха намалени с 20%

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/11/3177232_sled_skandal_s_bonusi_zaplatite_na_polskite_deputati/?ref=rss


Полският парламент гласува вчера намаляване с 20 процента на заплатите на депутатите, за да потуши скандал, породен от щедри бонуси, които консервативното правителство си отпусна, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Законопроектът, който засяга както 460-те членове на долната камара (Сейм), така и сенаторите, бе одобрен от 240 депутати от консервативното мнозинство. Двама гласуваха против и петима се въздържаха, а депутатите от опозицията бойкотираха вота и...

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ много трудно ще бъде финансирана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857451

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ много трудно ще бъде финансиранаНяма осигурено финансиране за сделката с ЧЕЗ. Банките не са поемали ангажимент да финансират сделката. Това коментира председателят на енергийната комисия Делян Добрев пред БНТ.  Според Добрев сделката много трудно ще бъде финансирана и прогнозира, че ще изтекат деветте месеца и купувачът няма да може да осигури финансиране.

Надал: Вероятно след края на кариерата ми ще дойде време да мисля за рекордите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/11/3177227_nadal_veroiatno_sled_kraia_na_karierata_mi_shte_doide/?ref=rss


Водачът в световната ранглиста по тенис Рафаел Надал се старае да остане съсредоточен в мачовете си и да не мисли за странични теми. В това число и за забележителния му рекорд от 50 поредни спечелени сета на една настилка.<br /><br />Испанецът записа постижението след победа с 6:3, 6:4 срещу аржентинеца Диего Шварцман в Мадрид. Той подобри рекорда на Джон Макенроу от 49 поредни сета на килим от 1984 г.<br /><br />"Наистина не мисля много за това. Вероятно след като...

Ученици представиха красотата на българските танци в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Wp_awjgA7zE/

На централната улица в Поморие днес се извиха  кръшни  български хора, по повод кампанията „Розите на България“ на  Министерството на образованието и науката и българските училища в чужбина. Инициативата е посветена на Деня на Св. Св.  Кирил и Методий и на първото председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.  Красотата на българските танци и богатството на народните носии представиха ученици от  трите Основни училища от гр. Ахелой, гр. Поморие и с. Бата, носещи името на Христо Ботев

Зам.-кмет на Ловеч посреща празника на града в болница след нападение с брадва

http://www.struma.com/bulgariya/zam-kmet-na-lovech-posreshta-praznika-na-grada-v-bolnica-sled_134123/

Ръководството на общината смята, че Цветан Георгиев се е превърнал в мишена на горската мафия

Две тежки паралелни операции е претърпял вчера в плевенската болница зам.-кметът на Ловеч Цветан Георгиев. Той беше нападнат пред дома си с брадва от неизвестен мъж.

Наложило се е в продължение на 3 часа да се правят интервенции едновременно на глава и крайник заради изключително сериозните наранявания, обясни пред камерата на bTV кметът на града Корнелия Маринова. Тя е говорила с него късно снощи.

„Съмненията ни навеждат към горския сектор и дейностите и нередностите,...

Продължава

С над 20 млн. лв. стимулират научния потенциал

http://www.moreto.net/novini.php?n=373999

С 18 млн. лв. осигуряват финансирането на национални научни програми, обвързани с решаването на важни обществени задачи. По този начин от Министерство на образованието и науката се надяват да развият научния потенциал в съответствие с конкретни тематични области - като например електронното здравеопазване, информационните и комуникационни технологии и др.

МВР: Новата тарифа за регистрация може да създаде затруднения

http://www.struma.com/bulgariya/mvr-novata-tarifa-za-registraciya-moje-da-suzdade-zatrudneniya_134122/

Четири еднакви цифри вече ще струват 1500 лв.

нес са възможни затруднения при регистрацията на пътни превозни средства, предупреждават от МВР.

Причината е влизането в сила на промените в Тарифа 4 за таксите, които се събират.

Въвежда се единна такса за регистрация, промяна и възстановяване на регистрацията в зависимост от вида на превозното средство.

Съгласно нормативната база се плащат такси по Тарифа №4 за различните услуги, плюс стойността на табелите, когато услугата е свързана с издаване на нови...

Продължава

Медсестрите на протест: Ако нас ни няма, няма и здравеопазване

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/medsestrite-na-protest-ako-nas-ni-nyama-nyama-i-zdraveopazvane

Средната им възраст се приближава до пенсионната, стартовата заплата у нас е 10 пъти по-ниска от тази в Германия

Защо Министерството на отбраната отдаде чест на "Безсмъртния полк"?

http://clubz.bg/67718-zashto_ministerstvoto_na_otbranata_otdade_chest_na_bezsmyrtniq_polk

Атлантическият съвет в България протестира срещу рекламата, която информационният център на Министерство на отбраната (МО) направи на т. нар. марш на Безсмърния полк. Той се проведе за пореден път в София на 9 май.

В декларацията се изтъква, че това мероприятие е част от хибридната война на Русия срещу държавата и обществото ни. И е недопустимо държавна институция, още по-малко Министерството на отбраната на евроатлантическа България, да популяризира подобно събитие.

Ето какво се казва в декларацията:

След гафа със салютите, сега МО отдаде чест и на "Безсмъртния полк"

"На 9 май, Денят на Обединена Европа, на сайта на Информационния център на МО се появи материал за честването на т.нар. „Безсмъртен полк“. Въпросната инициатива е хибридна операция на Кремъл, насочена срещу България и съюзниците ни в НАТО. В редица държави от бившия СССР властите не позволяват провеждането на тази провокативна акция, а носенето на т.н. „георгиевски ленти“ е забранено като символ на войнствената, завоевателна  имперска политика на Москва.

Материалът на Информационния център на Министерството на отбраната е илюстриран със снимка от проявата в София, на която най-отгоре стои руския национален флаг.

Недопустимо е българска държавна институция, още по-малко Министерството на отбраната на евроатлантическа България, да популяризира на своя страница в Интернет подобно събитие, което е част от хибридната война на Руската федерация срещу държавата и обществото ни.

Припомняме, че това не е първата неуместна проява на Министерството на отбраната, която най-малкото предизвиква недоумение у нас и сред съюзниците ни.

Още е пресен споменът за салютите пред паметника на съветската армия-окупатор на България  от месец февруари т.г. Тогава по време на провокативното, организирано от руското посолство у нас, честване на руския празник Ден на защитника на отечеството и 100 години от създаването на Червената армия, точно пред паметника на съветската армия, по някакво странно съвпадение, бяха дадени военни салюти.  Официално те бяха  представени, като част от президентския официален протокол в чест на сръбския президент, който тогава беше на посещение у нас. Странно съвпадение, за което впоследствие си чуха неловки оправдания и обяснения от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Във връзка  с въпросната публикация на сайта на Информационния център на Министерството на отбраната е наложително  министърът на отбраната да се разграничи от действията на подчинените му служители  по връзките с обществеността и да вземе неотложни мерки да не се извършват повече подобни прояви, които могат да се характеризират и като провокации.

Ако не направи това министър Каракачанов, то тогава следва министър-председателят Бойко Борисов да даде оценка на случващото се в Министерството на отбраната и да отговори на въпроса как тази провокация  се вписва в мястото и ролята на България като съюзник в НАТО и ЕС, особено в светлината на сегашното председателство на Съвета на Европейския съюз и в навечерието на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София на 16-17 май 2018 г. "

Пресцентър на
Атлантическия съвет на България

Рок катунът на Цонко Цонев стартира през май

http://clubz.bg/67719-rok_katunyt_na_conko_conev_startira_prez_maj

"Имам удоволствието да ви кажа, че първият фестивал, на който ще свирим това лято, ще се състои до Варна, България."

Това казва Ралф от Primal Fear в свое видеообръщение. Събитието е "Хепи ленд мюзик фест", датите са 25 и 26 май, а съорганизатор е Цонко Цонев.

Мелодичните германски пауър метъли записаха видеопоздрав.

"Ще свирим в събота около 9 вечерта - най-добрия час за хеви метъл", казва Ралф Шийпърс.

Primal Fear са стари приятели на Цонко и публиката от каварненските фестивали, които засега остават в миналото.

Самият Хеви Кметъл написа на фейсбук страницата си по-рано:

"Фестивалният сезон ще бъде открит на 25 май с Happy Land Music Fest с Mirror, Saints n Sinners и БТР.

А на 26 май забиват Alogia, Forgot the ten и Primal Fear."

Мястото на фестивала е едноименният парк "Хепи ленд" на 23 км от Варна в непосредствена близост до комплекс Камчия и Шкорпиловци, граничещ с републиканския път за Бургас. 

Клуб Z научи още, че проектът всъщност е много по-мащабен и включва цяло лято рок и поп купон.

Там ще има палатков лагер безплатно, места за мотори, кемпери под наем, 20 тоалетни с душове и постоянна сцена 12 на 8 м. Входът за деца до 12 г. също е безплатен.

Предвиждат се поп уикенди в петък и събота, с които ще се занимават Румънеца и Енчев.

Петър Андронов: Растежът се усеща по повишеното теглене на фирмени заеми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857446

Петър Андронов: Растежът се усеща по повишеното теглене на фирмени заеми
Ниските лихви продължително време и спокойната икономическа среда, увеличената заетост и увеличените доходи провокират нарастване на инвестициите. Така например цените на недвижимите имоти особено в няколко големи града растат повече от предишните години. Това коментира пред БНТ  председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов.

Двата законопроекта за вероизповеданията може да се слеят в един

http://www.struma.com/bulgariya/dvata-zakonoproekta-za-veroizpovedaniyata-moje-da-se-sleyat-v-edin_134121/

Целта - пресичане на радикализацията и политизирането на вярата

Пресичане на всякакви възможности за радикализация и политизация на религията – това е декларираната основна цел на двата законопроекта, по които паралелно работят от една страна ГЕРБ, БСП и ДПС и „Обединени патриоти” – от друга.

„Ние искаме да се разглеждат двата законопроекта едновременно – има интересни неща в закона на ВМРО, които могат да намерят място в бъдещите промени”, каза в студиото на „Тази сутрин” социалистът Стоян...

Продължава

/ Видео/ Само 16 съветници гласуваха за референдум

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-16-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b5/

С 16 гласа „за“ 1 „против“ и 20 „въздържали се“ местните парламентаристи в Благоевград не приеха предложението за референдум за разкопките край Покровник.От гласуването се въздържаха цялата група на ГЕРБ,групата на Радослав Тасков,Албина Анева,Рашко Динков.Любопитно бе, че Румен Калайджиев излезе по време на спорното гласуване.Единственият съветник, който открито гласува против инициирането на референдум беше Васил Миладинов.

След три часа умуване и бурни дебати общинските съветници не приеха и предложението за свикване на общо събрание на благоевградската общественост с цел да се изслушат различни позиции на хората.Това стана факт след повторно гласуване,тъй като първото бе оспорено от съветничката Злата Ризова.Крайният резултат бе 17 гласа“за“ 1 „против“ и 16 “въздържал се“. Очаквано „за“ провеждането на общо събрание гласуваха групата на ГЕРБ и групата на Радослав Тасков.Единственият,който гласува против бе съветникът Калоян Ханджийски.

Материалът / Видео/ Само 16 съветници гласуваха за референдум е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Стоян Мирчев: ГЕРБ пренебрегват коалиционните си партньори от Обединени патриоти

http://www.cross.bg/veroizpovedaniyata-gerb-predstavitel-1574499.html

/КРОСС/ „Какво се случва в управляващата коалиция? Защо ГЕРБ са пренебрегнали Обединени патриоти по отношение Закона за вероизповеданията?” Това попита народният представител от „БСП за България” и член на Комисията по вероизповеданията и правата на човека в НС Стоян Мирчев пред БТВ. По думите му законопроектът за вероизповеданията може би е един от първите, който показва единство в НС. „На КСНС при президента се взе решение за защита на националната сигурност в това направление”, припомни народният представител от левицата. „Не можем да говорим, че става въпрос за законопроект на ГЕРБ, ДПС или на който и да е било. Говорим за текстове, които се приемат от всички- че са безспорни и съотносими към националната сигурност на държавата”, каза Мирчев и обясни, че става дума за въпроси, свързани с финансирането от чужди страни на вероизповеданието в държавата ни, избягване на финансиране от радикални елементи. Народният представител каза също, че в Комисия по вероизповеданията се чакат официалните становища на вероизповеданията в България.

Огнян Златев: Често младежите не си дават сметка, че много от възможностите им днес са извоювани от Обединена Европа

https://offnews.bg//interviu/ognian-zlatev-chesto-mladezhite-ne-si-davat-smetka-che-mnogo-ot-vazm-680358.html

С ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев разговаряме в навечерието на старта на европейската кампания #EUandME, която ще разкаже с филми на младите хора как ЕС влияе на техния живот и всекидневно им предоставя много възможности.

- Г-н Златев, на 12 май Европейската комисия открива в България старта на кампанията #EUandME (Eвропейският съюз и аз). Какво представлява тя и защо са важни посланията ѝ?

Наистина тази събота призовавам всички млади хора, които могат, да дойдат на Голямата поляна в Южния парк в София, където ще дадем начало на изключително интересна кампания. Тя започва почти едновременно във всички столици на Европейския съюз и борави с изразните средства на изкуството.

За първи път у нас ще бъдат излъчени пет късометражни филма на известни европейски режисьори. Зрителите ще бъдат изненадани и надявам се очаровани от емоциите, които предизвикват тези великолепни видеа, издържани в духа на модерното европейско кино. За да не разваля изненадата, няма да преразказвам историите, които се разказват, но мога да ви уверя, че те ще докоснат сърцето на всеки. Когато гледах героите и местата, където се развива действието, си дадох сметка колко близки житейски случки и проблеми имат хората в Европа макар и на хиляди километри разстояние едни от други. И въпреки дистанцията, те са много сходни с чувствата и преживяванията на българите. Именно това е целта на тази кампания – да достигнем до сърцата и умовете на младите граждани, да покажем, как съществуването на ЕС влияе положително върху тяхното всекидневие – в ситуации на тийнейджърски терзания, любов, самота, търсене на свобода, търсене на работа и какво ли още не.

Често пъти виждаме как нашите синове и дъщери приемат много от нещата в живота за даденост, те не си дават сметка, че много от възможностите, които имат днес, са извоювани с много усилия и са благодарение на Обединена Европа. Надявам се филмите и историите, които майсторски разказват петимата режисьори, да помогнат на младите да направят връзката между ЕС и себе си.

Съюзът понякога събужда грешната представа у младите за някаква сива административна сграда, пълна със скучни чиновници. Наш дълг е да разбием тази представа и да покажем, че ЕС означава обща принадлежност към ценности, независимо какъв паспорт имаме, какъв е цветът на кожата ни, каква е религията ни или колко пари имаме в джоба. На първо място ние сме европейци, част от едно голямо семейство, където можем да общуваме, да работим и учим заедно, без граници. Затова ще се радваме на реакции и коментари в социалните мрежи в интернет на българските млади хора, след като гледат филмите през следващите месеци.

Но кампанията не е просто пасивна и едностранна – тя е приобщаваща. Ще проведем конкурс за млади режисьори. Участниците ще бъдат изправени пред предизвикателството да разкажат история за приноса на ЕС в живота на хората и как европейските инициативи им дават възможност да правят това, което обичат. Ще бъдат селектирани десет финалисти от жури, съставено от режисьори, а петимата победители ще бъдат избрани чрез обществено гласуване. Отличените ще получат субсидия, за да реализират филма си.

- Ако трябва накратко да обясните на младите хора у нас защо ЕС е важен за тях, какво бихте им казал?

Бих им казал: поставете се на мястото на милиони ваши връстници по света, които нямат това, което вие имате. Стотици хиляди младежи по света нямат покрив над главата си, нямат сигурност, защото в държавите и регионите им се водят войни, нямат достъп до училище, до книги, до университет, нямат работа, нито доходи, нямат смартфон, нито таблет. За съжаление на много места в този широк свят младежите нямат и надежда за добро бъдеще. Представете си за момент, че нашата родина, територията на която се намираме в Европа, можеше да е също едно място на страх и несигурност и място без бъдеще. Вместо това днес сме част от най-проспериращото място на планетата. Този просперитет започна благодарение на трайния мир и изграждането на европейското обединение чрез ЕС. Тези възможности за пътуване, приключения, образование и работа се създадоха за всеки един млад европеец благодарение на евроинтеграцията.

- Възползват ли се достатъчно българските младежи от възможностите, които членството им предоставя?

Мисля, че да, но може и още. Ето защо ние даваме ход на допълнителни инициативи като #DiscoverEU или "Опознай ЕС" за безплатен билет за трансгранично пътуване с влак. Така стотици млади българи, навършващи 18-годишна възраст, ще могат да изживеят своето европейско приключение, да се запознаят с нови хора, да открият европейското културно наследство и да споделят опита си. Едно е да четеш в интернет за другите европейски държави, съвсем друго е реално да ги посетиш и да влезеш в контакт с хората там.

Освен това ми се иска да видя повече българи в Европейския корпус за солидарност - мощен инструмент за обединяване на младите хора, както и за поощряването им да изразяват мнението си, да насърчават взаимното разбирателство и да споделят общите европейски ценности. Те могат да се запишат като доброволци, да работят по проекти в своята страна или в чужбина, като принасят полза за общностите и хората в Европа. Например да участват във възстановяването на училище или общностен център, разрушени след земетресение, да почистват растителност в гори, за да се предотвратят горски пожари, да работят с хора с увреждания в социални центрове център, да помагат за интеграцията на бежанци и много други. Да не забравяме и множеството възможности за борба с младежката безработица, които бюджетът на ЕС дава чрез обучение, преквафиликация или инвестиции по Плана "Юнкер" за малки стартиращи фирми, създадени от млади хора със свежи, иновативни идеи.

- В новия период, след Брекзит, предстои нова финансова рамка на ЕС, която вероятно ще включва удвояване на средствата по „Еразъм“. Колко български студенти се обучават сега по програмата?

- Програмата за обмен дава възможност не само на студенти, но и на доброволци, преподаватели и научни работници да се развиват в други образователни или научни институции в Европа. Не съм сигурен, че разполагам с най-новата статистика, но като цяло в Европа по тази програма пътуват около 2 милиона студенти, за целия финансов период ще достигнем до 3,3 милиона млади хора. 725 000 европейци пътуваха през 2017 г. , стотици от тях са били българи. Еразъм+ наистина е успешна и именно затова предлагаме след 2020 г. средствата за нея да са повече, защото това е инвестиция в бъдещото поколение с висока добавена стойност.

- Какво друго предстои в този период по отношение на младежите?

Преди дни Европейската комисия предложи проект на новия Дългосрочният бюджет на ЕС, наричан още многогодишна финансова рамка. В него не просто се разпределят общите пари на Съюза по направления, а се залагат конкретни политики и приоритети – един от основните е ЕС да предоставя възможности на гражданите, особено на младите хора. Предлагаме почти девет пъти по-високи инвестиции в цифровата трансформация и цифровите мрежи, за да достигнат 12 милиарда евро (допълнени от инвестициите, подкрепени от фонда InvestEU под формата на заеми, гаранции и други финансови инструменти). Именно обучението на млади специалисти във високите технологии и подпомагането на младите предприемачи в сектора на иновациите са част от ключа към икономически просперитет в цяла Европа.

Както вече стана дума, за периода 2020-2027 г. предлагаме повече от два пъти увеличение в програмите, насочени към младите хора, като например програмата „Еразъм +“ с 30 милиарда евро и Европейския корпус за солидарност с 1,3 милиарда евро, в т.ч. 700 милиона евро в подкрепа на Interrail карти пътуване с влак за младите хора. Повишаваме инвестициите и в научни изследвания и иновации с 50 % посредством заделени 100 милиарда евро за водещите програми „Хоризонт Европа" и Евратом, от които да се възползват и българските млади учени.

Но това е само част от всеобхватния начин, по който европейският бюджет помага. С предложенията Европейският социален фонд се превръща в Европейски социален фонд+ с общ бюджет в размер на 101,2 милиарда евро. Там се дава възможност за програми за придобиване на така ценните умения в 21 век за конкурентоспособност на трудовия пазар. Там се включва и нова Програмата за подкрепа на реформите. Тя ще предоставя финансови стимули за осъществяването на важни реформи, които са набелязани в рамките на европейския семестър, включително в областта на образованието, обучението и политиките за пазара на труда, и помагат за създаване на работни места, борба с бедността и насърчаване на социалното приобщаване. Дори финансирането по линия на селскостопанската политика се преориентира, подпомагайки малките и семейни ферми, така че младите хора да останат в селските райони и да се чувстват горди от това ,че се занимават с модерно и екологично земеделие.

- Ако сега завършвахте училище или университет, накъде бихте поели?

Вярвам, че личният избор принадлежи на всеки един млад човек, който е на кръстопът. И ако той е наясно какво иска и е силно решен до постигне определена своя цел, нищо на света не може да го спре. Не е нужно да връщам времето назад в моя частен случай, за да постигна нещо друго, защото съм точно там, където съм искал да бъда. Но безспорно, ако сега завършвах, пред мен щеше да има море от възможности за по-бързо развитие и постигане на професионална кариера, отколкото в миналото. Благодарение на интернет и цифровите технологии, на множеството варианти за стипендии и обучение в чужбина, младите днес са с няколко крачки пред младите вчера. От тях се иска само да повярват в себе си и да повярват в силата на ЕС, който е с тях, до тях и винаги ще бъде.

Нападнаха журналист от Червен бряг заради разследванията му

http://clubz.bg/67717-napadnaha_jurnalist_ot_cherven_brqg_zaradi_razsledvaniqta_mu

Журналистът Христо Гешов е бил нападнат снощи пред дома си в Червен бряг,  съобщи самият той във фейсбук. От април т. г. той е част от екипа на „За истината“ и автор на предаването „На прицел“, което се разпространява онлайн.

Гешов е бил нападнат късно снощи, когато се е прибирал в дома си. Докато отключвал входната врата в гръб му е бил нанесен удар, с който е бил повален на земята. След това били нанесени още няколко. Нападателят е бил един, но е имал и съучастник, който го е чакал в паркиран наблизо автомобил.

„Това нападение, свързвам на 100% с редицата мои разследвания и подадени сигнали до компетентните органи срещу местната власт в Червен бряг“, написа Гешов в профила си във фейсбук.

Журналистът е подал сигнал до Областната дирекция на полицията и прокуратурата.

10 000 "неродени" български деца източват социалната система на Германия

https://www.actualno.com/europe/10-000-nerodeni-bylgarski-deca-iztochvat-socialnata-sistema-na-germanija-news_674010.html

Около 10 000 несъществуващи деца, които са основно вписани в ромски семейства у нас, източват социалната система на Германия и получават месечно между 400 и 600 лева. Това показва проверка на „Монитор“ в справка, изпратена към българската служба ГРАО за установяване на лица според посочените за тях данни. Според цифрите немската държава изплаща помощи на 78 000 деца от България. Голяма част от тях обаче са с истински документи, а родителите им плащат данъци и осигуровки в Ге

Медсестрите на протест: Ако нас ни няма, няма и здравеопазване

http://www.struma.com/bulgariya/medsestrite-na-protest-ako-nas-ni-nyama-nyama-i-zdraveopazvane_134120/

Средната им възраст се приближава до пенсионната, стартовата заплата у нас е 10 пъти по-ниска от тази в Германия

Ниското заплащане и ниската оценка за тежкия положен труд стават причина цели випуски медицински сестри да напускат България. В резултат у нас професията се практикува от все по-малко хора, които са и във все по-напреднала възраст. Затова медицинските сестри у нас излизат на протест на професионалния си празник.

„Ние излизаме на протест, защото искаме да кажем на всички, че повече така не можем да работим. Искаме политическо съгласие за това да се остойностят нашите дейности,...

Продължава

Млада жена загина при катастрофа в Пловдив

https://www.actualno.com/crime/mlada-jena-zagina-pri-katastrofa-v-plovdiv-news_674036.html

23-годишна жена загина при катастрофа на бул. „Пазарджишко шосе“ в Пловдив, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал около 07:00 ч. тази сутрин на 8-ия км на бул. „Пазарджишко шосе“. Автомобилът, управляван от жената, се е блъснал в дърво, а тя е загинала на място. Снимка: Архив

Севернокорейските медии мълчат за срещата на Ким Чен Ун и Тръмп в Сингапур

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857441

Севернокорейските медии мълчат за срещата на Ким Чен Ун и Тръмп в СингапурСевернокорейските държавни медии днес запазват мълчание за датата и мястото на историческата среща между лидера Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп въпреки вдигналия се шум извън страната, предаде южнокорейската осведомителна агенция Йонхап. Тръмп съобщи новината, че дългоочакваните му разговори с Ким ще се състоят на 12 юни в

Проф. Маркова: Стартовата заплата на медицинска сестра е с 15 лева повече от на санитарката

https://frognews.bg/novini/prof-markova-startovata-zaplata-meditsinska-sestra-15-leva-poveche-sanitarkata.html

Празникът на медицинската сестра се чества всяка година на 12 май, но тази година той ще бъде отбелязан с протести. Хиляди специалисти по здравни грижи излизат на протест в София, заради липсата на визия за развитие и финансиране на системата.

САЩ наложиха първите си санкции на Иран

http://www.cross.bg/litza-mrezha-iran-1574498.html

/КРОСС/ Съединените щати и Обединените арабски емирства обявиха, че налагат санкции на лица и организации, които са част от мрежа за финансиране на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция - елитната армия на иранския режим, предадоха световните агенции. Това са първите санкции, наложени на Иран, откакто във вторник Доналд Тръмп обяви, че страната му се оттегля от иранската ядрена сделка от 2015 г. Санкциите са наложени на шест физически и на три юридически лица. Те са обвинени, че са част от голяма мрежа за обмен на валута между Обединените арабски емирства и Иран. Мрежата е доставила и прехвърлила милиони долари на елитните части "Кудс" на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Американското министерство на финансите и ОАЕ, където са базирани използваните за целта фиктивни компании, са сложили край на операциите на голямата мрежа. "Иранският режим и централната му банка са злоупотребили с достъпа си до юридически лица в ОАЕ, за да се сдобият с американски долари, с които да финансират вредните дейности на гвардейския корпус, в това число да финансират и въоръжават марионетните му групировки в региона, прикривайки целта, с която са били придобити американските долари". Това каза в комюнике финансовият министър на САЩ Стив Мнучин. ОАЕ обявиха по-късно, че са поставили същите девет ирански физически лица и фирми в списъка си с терористи и терористични организации.    

Сърбия иска да вдигне скоростта по магистралите

http://www.struma.com/bulgariya/surbiya-iska-da-vdigne-skorostta-po-magistralite_134119/

Промяната обаче ще засегне само модернизираните участъци

По магистралите на Сърбия вече ще може да се кара по-бързо. Правителството взе решение да повиши максималната скорост от 120 на 130 километра в час.

Решението е взето заради необходимостта да се хармонизират максималната скорост по аутобаните в Европейския съюз.

Движението със 130 километра в час обаче ще може да се извършва само в новите модернизирани участъци, каквато е например отсечката от границата до Ниш.

За да влязат в сила, новите правила трябва да бъдат...

Продължава

Върхове

http://www.barometar.net/90937/

на Христо Проданов При алпинистите върхът не е далеч те тръгват и изкачват Еверест или умират а ние, земните се борим за пари, за власт и кариера За алпинистите това са дребни суети те тръгват и изкачват Еверест или умират а ние, земните ги носим на ръце, ако върха са покорили или наричаме безумци щом […]

Заплатите на полските депутати бяха намалени с 20%

http://www.struma.com/bulgariya/zaplatite-na-polskite-deputati-byaha-namaleni-s-20_134118/

Депутатите от опозицията бойкотираха вота и скандираха "крадци"

Полският парламент гласува вчера намаляване с 20% на заплатите на депутатите, за да потуши скандал, породен от щедри бонуси, които консервативното правителство си отпусна, съобщи Франс прес.

Законопроектът, който засяга както 460-те членове на долната камара (Сейм), така и сенаторите, бе одобрен от 240 депутати от консервативното мнозинство. Двама гласуваха против и петима се въздържаха, а депутатите от опозицията бойкотираха вота и скандираха "крадци".

Мерките бяха...

Продължава

Варненски графити артист с първа самостоятелна изложба в Нощта на музеите и галериите

http://www.moreto.net/novini.php?n=374007

Изложбата на Николай Чакъров, „SHADOWS”, ще се проведе в галерия Актив Арт, а откриването ѝ ще бъде в рамките на Нощта, на 18 май, от 19:00 часа. Николай Чакъров е само на 22 и се занимава активно с рисуване на стрийт арт и графити.

Световни медии: Вчерашният сблъсък Иран-Израел в Сирия няма да доведе до война засега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857433

Световни медии: Вчерашният сблъсък Иран-Израел в Сирия няма да доведе до война засегаИран и Израел нямат причини да се стремят към война и е малко вероятно последните нападения да доведат до мащабен конфликт, но погрешна преценка може да доведе до подпалването му, пише британският в. "Гардиън". С нарастването на броя на израелските удари в Сирия през последните четири години се засилват и страховете,

23-годишна шофьорка загина след удар в дърво

http://www.cross.bg/durvo-politziya-myasto-1574497.html

/КРОСС/ 23-годишна водачка на "Форд" е издъхнала на място, след като се е ударила в дърво, съобщиха от пловдивската полиция. Трагедията е станала в района на 8ми км на Пазарджишко шосе. Сигналът е подаден на тел. 112 след 7:10 ч. Все още не е ясно каква е причината за инцидента.  На място са полиция и спешна помощ. 

Симеон Славчев: С местен референдум да се избере технологията за завод за отпадъците в София

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/simeon-slavchev-s-mesten-referendum-da-se-izbere-tehnologiyata-za-zavod-za-otpadatsite-v-sofiya

Навсякъде в Европа и света отпадъците са ресурс, който се използва ефективно и като екологичен и алтернативен източник на енергия

Карлес Пучдемон отказа да бъде лидер на каталунското правителство

http://www.struma.com/bulgariya/karles-puchdemon-otkaza-da-bude-lider-na-katalunskoto-pravitelstvo_134117/

Той препоръча поста да заеме негов съпартиец

Карлес Пучдемон се отказа да бъде лидер на каталунското правителство. Във видеообръщение от Германия той препоръча на поста да бъде издигнат неговият съпартиец Ким Тора.

55-годишният Жоаким Тора и Пла, известен като Ким Тора, е депутат от националистическата коалиция "Заедно за Каталуния". Неговата кандидатура трябва да бъде официално гласувана в местния парламент.

Ако до 22 май Каталуния не избере нов ръководител на регионалното правителство, трябва да се проведат...

Продължава

Димитър Петров: Нарушена е процедурата при договаряне на медицинските изделия

https://frognews.bg/novini/dimitar-petrov-narushena-protsedurata-pri-dogovariane-meditsinskite-izdeliia.html

Преди време почина възрастна жена, която чакаше поставянето на аортна клапа. Заради промените в плащаните от НЗОК медицински изделия, семейството ѝ е трябвало да доплати 10 хиляди лева за интервенцията, но заради липсата на финансова възможност, това не става и жената умира. След това лекари обявиха, че пациентката е починала от заболяванията си, а не заради забавяне на поставянето на клапата.

Полша реже с 20% депутатските заплати

http://clubz.bg/67716-polsha_reje_s_20_deputatskite_zaplati

Парламентът в Полша одобри законопроект за намаляването с 20 на сто на депутатските заплати, предаде Ройтерс.

Причина за решението на доминирания от националистическата и евроскептична партия „Право и справедливост“ (ПиС) Сейм бяха критиките заради финансовите  бонуси за министрите.

Законопроектът бе одобрен с 240 гласа „за“. Главните опозиционни сили се въздържаха.

Предвижда се възнагражденията на депутатите да бъдат смъкнати от настоящите 10 000 злоти (2 802 долоро) месечно. Миналата година тогавашната премиерка Беата Шидло реши да изплати на себе си и на министрите си бонуси на стойност над 10 средни месечни заплати. В резултат на това, както и поради други действия на управляващата партия, подкрепата за нея спадна.

Лидерът на ПиС Ярослав Качински призова преди месец министрите да дадат бонусите си за благотворителност и обяви намаляване на заплатите на съпартийците си депутати.

Колоездачът, блъснал дете в столичен парк, се предал сам, ето кой е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857430

Колоездачът, блъснал дете в столичен парк, се предал сам, ето кой еМъжът, който блъсна с колелото си дете в столичния Южен парк и избяга, се е предал късно снощи в полицията, научи "Хоризонт". Той е отишъл с адвокат в столичното 4 РПУ, предаде БНР. Младият мъж се казва Борислав Миланов и е на 24 години. Той е обяснил е, че не е останал на място след инцидента с детето, защото се е притеснил за сигурността си.

Без медицински сестри няма здравеопазване

https://www.actualno.com/healthy/bez-medicinski-sestri-njama-zdraveopazvane-news_674029.html

"Излизаме на протест, защото искаме да кажем на всички, че повече така не можем да работим. Искаме политическо съгласие за това да се остойностят нашите дейности, нашият труд да бъде достойно оценен, защото е високо квалифициран, труден, рисков, ако нас ни няма, няма да има и здравеопазване." Това каза Петя Недкова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в интервю за bTV. По думите ѝ ниското заплащане и ниската оценка за тежкия положен труд стават причина цели в

Приземен: Олигархът на Путин Дерипаска остана без самолети

https://offnews.bg//sviat/prizemen-oligarhat-na-putin-deripaska-ostana-bez-samoleti-680372.html

Олигархът Олег Дерипаска, който е близък с руския президент Владимир Путин, се сбогува с личните си реактивни самолети.

Той е върнал и трите си джета "Гълфстрийм 550", взети на лизинг в резултат на американските санкции срещу Кремъл.

Включването на Дерипаска в списъка със санкционирани от Съединените щати не позволява на компанията-собственик да му продаде машините.

Трите частни самолета дори вече са пуснати в повторна продажба. За два от тях е обявена цена по 30 милиона долара, докато като нови струват 50 милиона долара.

Дерипаска вече пострада много сериозно от американските санкции. Акциите на алуминиевия гигант "Русал", който е негов, се сринаха, след като и той попадна в "черния списък" на САЩ.

Руски ученик застреля друг младеж в клас и се самоуби

http://www.struma.com/bulgariya/ruski-uchenik-zastrelya-drug-mladej-v-klas-i-se-samoubi_134116/

Това е пети подобен инцидент от началото на годината

Първокурсник от транспортния колеж в руския град Новосибирск застреля младеж от своя курс, след което се самоуби.

Това петият подобен случай на насилие в руско учебно заведение от началото на годината.

Нападателят е 16-годишен. Той влязъл в сградата с пушка, открил е стрелба, а след това е сложил край на живота си.

Простреляни са още трима души.

източник: btvnovinite.bg

Dropbox надмина очакванията на Wall Street

https://www.investor.bg/softuer/458/a/dropbox-nadmina-ochakvaniiata-na-wall-street-260899/

Компанията е привлякла нови около половин милион плащащи клиенти през първото тримесечие

Гватемала гони посланиците на Швеция и Венецуела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857424

Гватемала гони посланиците на Швеция и Венецуела
Гватемала поиска от Швеция и Венецуела да изтеглят посланиците си, като обвини дипломатите в намеса във вътрешните й работи, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.  В съобщение за медиите вчера правителството заяви, че иска посланикът на Швеция Андерш Компас и венецуелската дипломатка Елена Алисия Салседо да напуснат страната.

Повече слънце през почивните дни

https://dnes.dir.bg/novini/poveche-slantse-prez-pochivnite-dni

Днес често облаците ще бъдат повече, но през уикенда на повече места ще бъде слънчево.

Испанските депутати се съгласиха да обсъдят разрешаване на евтаназията

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/11/3177219_ispanskite_deputati_se_suglasiha_da_obsudiat/?ref=rss


Испанският парламент се съгласи да разгледа проектозакон за разрешаване на евтаназията, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />За пръв път такъв проектозакон преминава първото препятствие на парламентарната процедура. Всички предишни бяха отхвърлени.<br /><br />Проектозаконът е изготвен в регионалния парламент на Каталуня. За разглеждането му в националния парламент гласуваха 173 депутати, предимно от леви партии, а 135, главно от десни партии, бяха...

Май ни носи типично пролетно време в следващите дни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/maj-ni-nosi-tipichno-proletno-vreme-v-sledvashtite-dni-2096290

В следващите дни ни очаква типично пролетно време, сочи средносрочната прогноза за времето, базирана на компютърни модели и представена в Дарик кафе.
 

Пътна обстановка

https://dnes.dir.bg/patna-obstanovka/patna-obstanovka-5

Информация за състоянието на републиканските пътища за 11.05.2018 г.

Простреляната черногорска журналистка е на домашно лечение

https://www.actualno.com/balkani/prostreljanata-chernogorska-jurnalistka-e-na-domashno-lechenie-news_674025.html

Черногорската разследваща журналистка Оливера Лакич, която бе простреляна преди три дни, вече е на домашно лечение, предаде БГНЕС. Лакич бе простреляна в крака от непознат. Това бе трето покушение срещу нея. Журналистката разказа, че мъж я приближил и стрелял в крака, докато двама други бягали. На 10 май над сто души, предимно журналисти, се събраха на протест пред сградата на правителството в центъра на черногорската столица Подгорица. Те протестираха срещу насилието и терора срещу журналисти

Велосипедистът, блъснал дете и избягал, се е предал в полицията

http://www.mediapool.bg/velosipedistat-blasnal-dete-i-izbyagal-se-e-predal-v-politsiyata-news278966.html

Велосипедистът, който преди денблъсна и рани малко дете в столичния Южен парк, се е предал в полицията, съобщава в петък бТВ. Снощи мъжът е отишъл с адвоката си в столичното 4-то Районно управление и е признал за постъпката си. Той е на 24 години. Обяснил, че е избягал след инцидента, защото се е притеснил. Момиченцето, което е на година и половина, остава в Пирогов. Детето е с множество счупвания на единия крак и охлузвания по цялото тяло. Мирослав Джоканов, бащата на момиченцето, разказа, че при инцидента вчера тя е направила само крачка в страни на алеята, когато е била пометена. “Предната гума минава през тялото й, влачи я два метра по асфалта”, каза бащата. Поведението на колоездача е било неадекватно - вдигнал си е колелото, изчакал е малко и без да каже нищо си е тръгнал. “Паркът е място за всички - за деца, за кучета и за велосипедисти. Това не е вендета срещу велосипедистите”, заяви бащата и допълни, че и не бива родителите да треперят ежедневно. Той призова за изграждане на обособени алеи, където колелата да се движат по-свободно. Мария Васева, представител на Столичната община, посочи, че правила за колоездачите в парка няма и добави, че е редно скоростта да се съобрази. Предстои в Южния парк също да се обособят трасета. “Съобразителността е качество на отделните хора. Не подкрепяме подобно отношение, разбира се, трябва да има рестрикции”, коментира Иво Делин от организация “Велоеволюция”.

Щурмовата група по овладяването на „Дунарит“ търпи поражения

http://www.transmedia.bg/2018/05/11/%d1%89%d1%83%d1%80%d0%bc%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d1%83%d0%bf%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%be%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4/

Щурмовата група по овладяването на русенския военен завод „Дунарит“ търпи поражения в съда на няколко фронта. Това показва общата картина на военните действия, които се водят от свързана с ДПС депутата Делян Пеевски офшорка, министърът на икономиката Емил Караниколов и Агенцията по вписванията от една страна и придобилият контрол над завода „ЕМКО“ на Емилиян Гебрев от друга.

Най-прекият видим резултат от съдебната битка е, че в „Дунарит“ има нов Съвет на директорите. В него влизат Петър Петров, Димитрина Маркова и  Сава Светославов. Съставът е вписан в Търговския регистър (ТР) на 10 май след като първоначалният отказ на Агенцията по вписванията (АВ) е отменен с решение на Русенския окръжен съд. Забележителното е, че решението на съда в Русе е било оспорвано от АВ пред Апелативния съд във Велико Търново, но той е отхвърлил случая. Това е изключение от практиката на АВ, която обикновено не е активна страна в съдебните спорове по вписвания в ТР. Оспорване на съдебно решение е по-скоро много рядко изключение, отколкото обичайна практика. В случая на „Дунарит“ обаче АВ е оспорвала няколко съдебни решения, с които са отменени откази на длъжностно лице за вписвания по партидата на военния завод.

Всичко това показва необичайно големия интерес, който държавна агенция има към казуса „Дунарит“ и най-вече опитите да се спъне управлението на предприятието от новия акционер „ЕМКО“.

Това в значителна степен кореспондира с опитите на държавата да превземе военния завод на абордаж почти веднага след избирането на правителството Борисов 3. Под ръководството на близкия до ДПС депутата Делян Пеевски министър на икономиката Емил Караниколов държавата се опита да влезе в „Дунарит“ чрез сложна схема от цесии с дълг на военния завод.

По инициатива на Караниколов Държавната консолидационна компания плати близо 50 млн. лв. във въртележка от цесии. Тя започва от контролираната от Пеевски компания „Виафот Инвестмънт България“, преминава през номиналният й собственик – офшорката “Виафот лимитед” от Британските Вирджински острови и неизвестната до скоро българска фирма „Дипи“, свързвана с друг оръжеен търговец  Петър Манджуков (станала собственик на „Телевизия Европа“) и през Корпоративна търговска банка.

В крайна сметка схемата не успя, но показа решителността на част от формалното управление на страната и част или цялата неформална власт в държавата да изземе собствеността в „Дунарит“.

Решението за нов Съвет на директорите, което се вписва сега, беше взето от собственика „ЕМКО“ след като бившите директори на военния завод се оказа с повдигнати обвинения от прокуратурата. Това в един момент заплаши да торпилира дейността на завода тъй като по закон неговите представители губят лиценза си, когато имат повдигнати обвинения.

„Дунарит“ успява да спечели съдебната битка в Русенския окръжен съд освен с държавата и по делото си контролираното от Пеевски „Виафот Инвестмънт България“. Регистрираната в България компания с офшорен собственик претендираше съдът да се обяви за недействителна Декларация-съгласие за заличаване на залог на търговско предприятие, подписана от представител на „Едоардо Мироли“ ЕАД. Това дружество и в момента е заложен кредит на „Дунарит“ тъй като е цедента по договор за продажба към военния завод на вземания от КТБ.

Тук историята е по-проста. Затварянето на КТБ заварва „Дунарит“ с кредити към банката, а фирми на италианеца с български паспорт Едоардо Миролио с пари по сметки в банката. През есента на 2014 г. страната се договарят „Дунарит“ да купи вземанията на Миролио от КТБ и с тях по-късно погасява задълженията си към банката. Миролио пък получава първи по ред залог върху „Дунарит“.

Впоследствие Миролио направи пакетна сделка с Пеевски изкупувайки дела му „Техномаркет“, „Булартабак“ и вземането от „Дунарит“.

Измама за милиони в Германия с деца-фантоми от България и Румъния

http://www.moreto.net/novini.php?n=374024

Това е нов вид престъпност: организирани банди от Източна Европа мамят германската държава с детски надбавки, изплащани за деца-фантоми от България и Румъния. Щетите възлизат на десетки, може би дори стотици милиони, съобщава Дойче веле.

Елитни атлети пристигат за Маратон Варна 2018, новото лицензирано трасе минава край самия бряг

https://offnews.bg//leka-atletika/elitni-atleti-pristigat-za-maraton-varna-2018-novoto-litcenzirano-tr-680373.html

Близо 50 са елитните атлети с резултати от световна класа, които ще участват в Маратон Варна 2018. Стартът е тази неделя, 13 май, точно в 9.30 ч. пред сградата на Операта на площад „Независимост“. Според предварителните заявки можем и тази година да очакваме отлични резултати и нови рекорди по трасето на Маратона в морската столица. От сега е ясно, че шампионката от миналата година, както и първите трима от състоялия се преди месец Маратон Стара Загора ще застанат на старт и във Варна. Атлети от 22 държави са се записали за участие тази неделя в морската столица, сред които Израел, Германия, Гърция, Румъния, Италия, Англия, Финландия, Мароко, Кения и др.

Дебютният победител отново е на линия
Сред тези, които ще спорят за лавровия венец е добре познатият Ахмет Насеф. Той е от марокански произход, но се състезава за Италия. Миналата години Насеф стана шампион на Италия, личното му постижение е 2.12:22 ч. от Мюнстер 2012 г., а преди две години записа името си като първият победител в историята на варненския маратон с 2.19:51 ч. Почти не пропуска състезание от веригата в България, тази година започна с победа на Маратона в Стара Загора, което означава, че е отново е сред главните „заподозряни“ за спечелването на супер джакпота от 20 000 лв. за цялостно най-добро представяне във всички български стартове.

Мароканската армада включва още поне 5 класни бегачи, които ще се впуснат в битката за златото на 42.195 км. Самир Аид Бучмане пристига с личен резултат 2.16 ч. от Барселона, във визитката си има 1.04 ч. на полумаратон от Грановерс (Хол). Мохамед Хаджу е бягал маратон за 2.14 ч. на старта в Реджо Емилия (Ит), има и 1.02 ч. на 21 км от Дорден (Хол). Тарик Бамааруф е с личен рекорд 2.17:07 от Фирензе 2016 г. И двамата участваха преди месец в Стара Загора, като Бамарууф грабна бронза, а Хаджу остана извън челната тройка. Мароканските заявки при мъжете се допълват с Джауад Умелал и Суфиане Харбучи.

Кения ще бъде представена от Абел Кибет Рот, който спечели сребро на Маратона в Стара Загора през април. Тогава Рот не издържа на финалния спринт на Насеф и финишира на 47 секунди след шампиона.


Миналогодишната шампионка ще защитава титлата си
При жените във Варна също ще видим шампионката и вицешампионката от Стара Загора. Победителката в града под липите Рут Матебо от Кения и втората Вира Овчарук от Украйна продължават битката за големия джакпот и край морето. Рут е с личен рекорд 2.37:21 ч. от Хонконг 2014 г. и вече има един краен триумф в българската верига, след като миналата година грабна 20-хилядния бонус за най-добре представила се в трите маратона – Стара Загора, Варна и София. Тя защитава титлата си от Варна миналата пролет, когато подобри рекорда на трасето с 2.44:57 ч. Сега обаче Рут ще срещне сериозна съпротива в лицето на своята сънародничка Хелен Кимутай, която идва с личен рекорд 2.35:35 ч. от Братислава. На старт ще застане и Патриция Влодаржщик от Полша, бягала в Катовице маратон за 2.45 ч. До няколко дни ще станат ясни и имената на българските атлети, които ще застанат на старт.

Много силно се очертава и кенийското присъствие в полумаратона: Даниел Чеболей, Марк Ротич и Симон Кириу при мъжете и Юнес Онанча при жените. На 21 км при жените ще видим шампионката в тази дистанция от Софийския маратон миналата година Оливера Йевтич, сръбкинята е световна вицешампионка от 2006 г. в Гьотеборг.

Новото лицензирано трасе вече важи за ранглистите
От тази година Варненският маратон е с лицензирано трасе и с официална дистанция 21 км. Сертификатът бе получен преди два дни от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) след инспекцията преди два месеца и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. За получаване на лиценза маршрутът бе леко променен, което го направи още по-привлекателен за участниците. Старт/финалът отново е на площад „Независимост“ пред Операта, но след преминаването по централната пешеходна зона, трасето навлиза в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така бегачите отново ще бягат сред зеленината на парка, но този път пред очите им ще бъде и морският хоризонт.

Промените са в две от дистанциите, като сега участниците имат следния избор:
- 2 км градски крос (без възрастови ограничения) – със стартови номера с черни цифри
- 10.5 км една обиколка (без възрастови ограничения) – номера със зелени цифри
- 21 км полумаратон две обиколки (без възрастови ограничения) – номера със сини цифри
- 42.195 км маратон четири обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието) – номера с червени цифри.

Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени на всеки 5 км и на старт/финала според изисквания на Международната федерация (ИААФ). Условията за участие могат да се видят в интернет страницата на маратона: http://marathonvarna42km.com/.


Впечатляващ награден фонд плюс много бонуси и награди
Атрактивният общ награден фонд отново е 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди, съобщават организаторите от Община Варна. За победителите в класическия маратон са предвидени по 8000 лв. при мъжете и при жените, което пак привлича елитни маратонци от водещи световни школи и е предпоставка за нови рекорди и върхови постижения. Парични премии има и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче са подготвени много награди: спортни сакове, анцузи, шапки и др.


Засилен интерес към масовия градски крос по време на Маратон Варна
Засилен интерес към масовия градски крос на 2 км отбелязват организаторите на Маратон Варна. В традиционното бягане на късата дистанция са поканени всички учащи в града, а училището с най–масово участие ще получи оборудване за бадминтон (мобилни колове и мрежа), предоставено от партньорите от Русе–Спорт. Участие в Градският крос са заявили и състезатели с нарушено зрение от СК „Успех“, СК „Вихър“ и СОУ „Проф. Иван Шишман“, както и състезатели с инвалидни колички от СК „Икар“.Спортен комплекс AquaLife (Кранево), който ще награди българката и българина с най-предно класиране в дистанцията 42.195 км с ваучери за уикенд в комплекса. Според предварителните заявки в масовия крос ще участват над 600 деца.

Спортен празник в центъра на града
По традиция около старт-финалната зона ще бъде организиран спортен празник по повод Световния ден на предизвикателството – България спортува 2018, където всеки ще може да се включи в различни активности и ще участва в томбола с много награди (колела, раници, топки, спортна екипировка и др.). Световният ден на предизвикателството е проява от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА и се провежда ежегодно от 1983 г. през месец май в над 120 страни на всички континенти. В България събитието е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР” на Българска асоциация спорт за всички и е посветено на 17 май - Ден на българския спорт.
Партньор при организацията на спортният празник са варненските спортни клубове: Обединен Спортен клуб "Млади стрелци", Спортен клуб по тенис на маса "ВАРНА-2015", СК „Ракетлон“, детската школа по футбол към ФК „Черно море“, СК „Хуни“, каратеките от СК „Ичи Геки“, както и младежи от клуб „Управление в спорта“ към ВТГ „Г. С. Раковски.

Нови възпоменателни медали за участниците
Много стилни са новите възпоменателни медали, които ще бъдат връчени на финиширалите във всички дистанции без масовия градски крос на 2 км. Отличията са произведени в Сърбия и ще бъдат уникален спомен за участието в Маратон Варна.

Маратон Варна отново е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 1 април в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 14 октомври. Тази година нов регламент улеснява печеленето на 20-хилядния джакпот, подробности и таблицата с разпределението на точките можете да видите в сайта на варненския маратон, където са публикувани подробности за събитието и промените по трасето: http://marathonvarna42km.com/

--------------------------
Ето кои триумфираха с лавровите венци в досегашните две издания на Маратон Варна:
2016 г.
МЪЖЕ Ахмет Насеф(Ит) 2.19:51 ч.
ЖЕНИ Еверлин Косгей(Кен) 3.06:18 ч.

2017 г.
МЪЖЕ: Абделади Тиар(Мар) 2.20:32 ч.
ЖЕНИ: Рут Матебо(Кен) 2.44:57 ч.

Владимир Путин вкара пет гола в хокеен мач (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/11/3177201_vladimir_putin_vkara_pet_gola_v_hokeen_mach/?ref=rss


Президентът на Русия Владимир Путин вкара пет гола в демонстративен хокеен мач с бивши звезди от Националната хокейна лига. Той беше част от отбора на легендите и имаше ключов принос за победата с 12:7.<br /><br />В неговия отбор бяха още известни бивши състезатели като Павел Буре и Вячеслав Фетисов, а също и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Срещу тях застанаха хокеисти любители, сред които губернатор и милиардер, предава ТАСС.<br /><br />Мачът е традиционен и се...

Схемата за точене на НЗОК в Пловдив - няма как да е без вътрешен човек, твърди специалист

https://www.actualno.com/crime/shemata-za-tochene-na-nzok-v-plovdiv-njama-kak-da-e-bez-vytreshen-chovek-tvyrdi-specialist-news_674026.html

Как така се дублират имена – няма как външен човек да знае, че има такъв пробив в софтуера на НЗОК. Схемата подсказва участие на вътрешен човек, на централно ниво. Това заяви Николай Костов, който е собственик на веригата аптеки "Ремедиум". Костов коментира случая с арестуваните в Пловдив служители на НЗОК. Припомняме, че според прокуратурата, чрез дублиране на рецепти на реални пациенти за скъпо безинтерфероново лечение на хепатит C през аптеки фантоми арестуваните са източ

"Да мечтаеш отвъд" с Александър Ненов

https://offnews.bg//mama-nindzha/quot-da-mechtaesh-otvad-quot-s-aleksandar-nenov-680374.html

Сборникът с разкази „Да мечтаеш отвъд“ на Александър Ненов ще ви провокира да надскочите границите на възможното в съзнанието ви. Авторът използва кратката форма, за да разкаже 19 истории, всяка от които пренася читателя през различни измерения – на времето и пространството, на голямата любов, на метафизичното. Героите са обикновени хора, които живеят на Земята. Това обаче не им пречи да живеят необикновен живот, дори само в собственото си необятно въображение. Невъзможно е само това, което не е оживяло в съзнанието ни. МЪГЛАТА – Трябва да ти кажа нещо много важно, Андрю! – сепна се старецът изведнъж. Допреди минути бе…

Съветничка на Тръмп: Маккейн умира така или иначе

http://clubz.bg/67715-syvetnichka_na_trymp_makkejn_umira_taka_ili_inache

Няма значение какво мисли сенаторът Джон Маккейн за кандидатурата на Джина Хаспъл за шеф на ЦРУ, защото "умира така или иначе".

Това е казала на заседание съветничката по комуникациите в Белия дом Кели Садлър, твърди Си Ен Ен. Телевизията се позовава на друг служител в президентската администрация, пожелал анонимност.

В официалното си изявление Белият дом не отрече думите на съветничката.

Сенаторът републиканец Маккейн, който е бил изтезаван като военнопленник в Северен Виетнам, призова да бъде отхвърлена кандидатурата на Хаспъл заради ролята ѝ в програмите за изтезания. Той вероятно няма да е в състояние да участва в гласуването в Сената за кандидатурата на Хаспъл заради здравословното си състояние.

Той страда от агресивен рак на мозъка, наскоро беше опериран и от чревно възпаление.

"Ролята на г-жа Хаспъл в контрола над използването на изтезания е смущаваща. Тя отказа да признае неморалния характер на изтезанията и това я дисквалифицира. Мисля, че Сенатът трябва да отхвърли тази кандидатура", написа Маккейн в комюнике.

Съветничката по комуникациите в Белия дом Кели Садлър се е шегувала, твърдят нейни колеги.

Вчера стана ясно, че Джина Хаспъл е била пратена под прикритие в СССР, където изкарва 15 години от работата си.

По-късно тя е оглавявала и отделението на ЦРУ в Тайланд, където е използвала т.нар. усилено разпитване. Този термин не означава нищо друго освен мъчения по време на разпит. При разследвания в миналото тя е била оправдана, че не е проявявала лична инициатива в изтезаване на разпитвани, а само е изпълнявала заповеди на началници.

Именно заради участието на Хаспъл в мъчения тя бе подложена на силен обществен натиск и дори обяви, че може да оттегли кандидатурата си. Но президентът Донлад Тръмп твърдо застана зад нея и сега най-вероятно тя ще бъде избрана на поста.

Депутати: Двата законопропекта за вероизповеданията могат да бъдат обединени

http://www.mediapool.bg/deputati-dvata-zakonopropekta-za-veroizpovedaniyata-mogat-da-badat-obedineni-news278965.html

Пресичане на всякакви възможности за радикализация и политизация на религията – това е декларираната основна цел на двата законопроекта, по които паралелно работят от една страна ГЕРБ, БСП и ДПС и "Обединени патриоти" – от друга. "Ние искаме да се разглеждат двата законопроекта едновременно – има интересни неща в закона на ВМРО, които могат да намерят място в бъдещите промени", каза в студиото на бТВ депутатът от БСП Стоян Мирчев. Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" отбеляза, че от миналата есен лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е провеждал консултации със службите и ангажираните институции по отношение на текстовете и едва при разговорите с финансовото министерство станало ясно, че има и друг проект – на ДПС, който сега се внася от ГЕРБ. "Този законопроект решава някои проблеми на мюсюлманското вероизповедание – издръжката, най-вече. Той не решава проблемите на вероизповеданията, свързани с радикализацията и политизацията", категоричен беше той. Веселинов все пак призна, че в голямата си част двата законопроекта казват едно и също, но посочи, че, например, финансирането на вероизповеданията в проекта на ДПС не повтаря точно съотношението от последното преброяване заради поставен лимит. Има и разминаване по линия на даренията за религиозните структури. Според Мирчев проектът на националистите е просто по-разширен и в хода на дебатите и след становищата на вероизповеданията ще се търси възможност за комбиниране на текстове.  

Законът, който ще ограничи хазарта (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/67714-zakonyt_kojto_shte_ogranichi_hazarta_pylen_tekst

"Обединени патриоти" внесоха в деловодството на Народното събрание анонсираните от Валери Симеонов промени в Закона хазарта. С тях се ограничава възможността за реклама на лотарийни игри и се ограничават местата за продаване на талони. Вчера и ГЕРБ, и БСП подкрепиха тези промени.

Ето какво гласят те:

1. В чл. 9, ал 2 се изменя както следва:

(2) Забранява се организирането на хазартни игри, включително разпространението на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци, както и плащането на печалби за хазартни игри, от лица или обекти без съотвения лиценз, издаден от Държавната комисия за хазарта, както и фактическото осъществяване на дейността по издадения лиценз, без да е получено удостоверението по чл. 34, издадено от председатела на Държавната комисия по хазарта.

2. В чл. 10 от Закона за хазарта се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "пряката" се добавят думите "и непряката", а думите "включително рекламата на такива игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица" се заличават;

2.  В ал 2 т. 3 се отменя

3. Ал 6 се отменя

3. В параграф 1 от Допълнителните разпоредби се създава точка 23а със следното съдържание:

"точка 23а: Непряка реклама на хазартни игри е всяка форма на търговско послание, съобщение или препоръка, която включва и наименование на хазартна игра или на търговската марка на организатор на хазартна игра и/или дейност, върху продукти и стоки, които не са свързани с хазарта."

Какво означава всъщност това:

Публикуваме текста на сегашния Чл. 10, за да илюстрираме същността на промените - в черно са думите, които ще отпаднат, ако депутатите приемат проекта:

Чл. 10. (1) Забранява се пряката и непряката реклама на хазартни игри, включително рекламата на такива игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни съобщения на неограничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартна игра - ОТМЕНЯТ СЕ думите в черно.

2) Допуска се обявяване на:

...3. резултатите от игрите и спечелените печалби - ОТМЕНЯ СЕ цялата точка.

...(6) Като част от Националните етични правила за реклама и търговска комуникация се разработват специални правила относно рекламата на хазартни игри. Юридическите лица и едноличните търговци, които публикуват, излъчват или разпространяват рекламата, са длъжни да публикуват на сайта си Националните етични правила за реклама и търговска комуникация, включително за рекламата на хазартни игри. Юридическите лица и едноличните търговци, които публикуват, излъчват или разпространяват рекламата, са длъжни да спазват правилата по предходното изречение - ОТМЕНЯ СЕ цялата алинея.

И медийния закон:

В проекта на "Обединени патриоти" има Заключителна разпоредба, с която се прави промяна и в Закона за радиото и телевизията:

В чл. 2, в ал. 5 т. 5 се отменя.

Ето го сегашния текст в Закона за радиото и телевизията:

...(5) Разпоредбите на този закон не се прилагат за:

...5. игрите на късмета, в които се залагат пари, включително лотария, наддаване и други форми на хазарт, както и онлайн игри и програми за търсене, но не и предавания, изцяло посветени на хазартни игри или игри на късмета - ОТМЕНЯ СЕ

Велосипедистът, който блъсна и рани момиченце, отишъл сам в полицията още снощи

https://frognews.bg/novini/velosipedistat-koito-blasna-rani-momichentse-otishal-sam-politsiiata-oshte-snoshti.html

Велосипедистът, който блъсна и рани момиченце в столичен парк, се предаде в полицията. Младият мъж помел детето, след което избягал. Това е Борислав Миланов, на 24 години.

Значително повече нелегалните мигранти влизат в Словения тази година заради нов маршрут

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857407

Значително повече нелегалните мигранти влизат в Словения тази година заради нов маршрутБроят на нелегалните мигранти, влизащи в Словения, тази година е значително по-висок заради новия маршрут през Босна и Херцеговина, но ситуацията е под контрол, заяви Мелита Мочник от полицейското управление в словенския град Ново место, цитирана от агенция Хина. Словенската полиция изтъква доброто си сътрудничество с хърватските колеги и

Китай се опитва да си върне влиянието върху Северна Корея

http://clubz.bg/67713-kitaj_se_opitva_da_si_vyrne_vliqnieto_vyrhu_severna_koreq

Китай си е поставил амбициозна задача - опитва се да подчини Северна Корея в подкрепа на главната си цел - да си върне ролята на велика сила в Азия. Това пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

В края на втората си среща само за 40 дни със севернокорейския лидер Ким Чен Ун китайският лидер Си Цзинпин му даде благословията си да следва новото си увлечение - икономическото развитие. Тази среща изненада западните медии, които бяха писали, че Пекин е останал на заден план в дипломатическата активност, започнала след като Ким изпрати делегация на зимната олимпиада в Южна Корея през февруари.

Китай обаче си върна инициативата още следващия месец, като покани Ким да напусне страната си за първи път от години за среща на върха в Пекин.

А при срещата си с Ким тази седмица Си подчерта подкрепата на Китайската комунистическа партия (ККП) за Корейската трудова партия (КТП) и напомни за топлите отношения между двете управляващи партии. Той звучеше като комбинация от марксистки революционер и китайски мандарин, като наричаше Ким "другарю председател" и подчертавае, че и двете страни са социалистически. Отразяването на визитата от агенция Синхуа създаваше усещането за васална държава, поднасяща почитанията си на Средното царство, отбелязва „Вашингтон пост“. Имперски Китай в продължение на столетия се е отнасял към Корея като към продължение на империята си и тази среща не беше изключение.

Си Цзинпин разбира, че с дипломатическата си инициатива Ким Чен Ун се опитва да отслаби китайския контрол над страната си. Над 80 на сто от севернокорейската търговия е с Китай, който осигурява и по-голямата част от електроенергията на КНДР. Китайски компании от десетилетия предотвратяват срив на икономиката на съседната страна.

През последните месеци Пекин използва това влияние, за да накара Пхенян да обуздае ядрените си амбиции. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп успя да принуди Китай да вземе мерки срещу компании, които нарушават санкциите срещу Северна Корея. Тежките санкции изиграха важна роля да се стигне до масата за преговори.

Сега обаче Китай изглежда отново прави завой, този път към Пхенян, смята „Вашингтон пост“. Това става по простата причина, че запазването на КНДР като съюзническа социалистическа държава е от голямо стратегическо значение за китайската компартия в нейния стремеж за господство в Азия.

Всеизвестно е, че Пекин се страхува от обединен Корейски полуостров. Това ще оначава полуостров най-вероятно под контрола на демократично правителство, което може дори да се окаже притегателно за 2,3 милиона корейци, живеещи в Китай близо до границата.

Но китайските лидери се опасяват и от перспективата за Северна Корея с добри отношения с Южна Корея и може би дори със САЩ. Си Цзинпин има нужда от Северна Корея в своя лагер и последната му среща с Ким Чен Ун само послужи като доказателство за безпокойството на Пекин.

Делян Добрев скептичен, че "Инерком" ще осигури пари за сделката с ЧЕЗ

https://www.actualno.com/business/deljan-dobrev-skeptichen-che-inerkom-shte-osiguri-pari-za-sdelkata-s-chez-news_674027.html

Моето лично усещане, е че тази сделка много трудно ще бъде финансирана. Това заяви в ефира на БНТ председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев относно осигуряването на финансиране от "Инерком" за придобиването на българските активи на ЧЕЗ Груп. От думите на Добрев стана ясно, че нито една от тези трите банки, които по-рано изпратиха писма, не е поела ангажимент да финансира сделката. Най-малко ясно е дали има осигурено финансиране - няма такова финансиране.

Когато има икономически подем, се раждат и повече деца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6856707

Когато има икономически подем, се раждат и повече деца Българчетата от 5 до 9 г. са с 80 000 повече, отколкото тези от 1 до 4 г. В последните данни на Евростат, че застаряването на населението на Европа достига рекордни в последните 20 г. нива, няма изненада. Включително и за данните, които се отнасят за България - че на трима души в активна възраст до 64 г. се пада по един пенсионер.

Обзавеждане, подови настилки и интериорен текстил с намаления до 50% за рождения ден на Търговски център КАМКО във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374023

Намаления до 50% на мебели, матраци, килими, мокети, тапети, пердета и обзавеждане за баня ще получат посетителите на Търговски център КАМКО от 11 до 15 май. По повод десетия рожден ден на търговския център, клиентите ще се възползват от 10% намаление на абсолютно всички килими, пътеки и мокети и до 50% на избрани артикули.

Руски ученик застреля друг младеж в клас и се самоуби

http://nakratko.bg/category/25/159293/


Първокурсник от транспортния колеж в руския град Новосибирск застреля младеж от своя курс, след което се самоуби. Това петият подобен случай на насилие в руско учебно заведение от началото на годината. Нападателят е 16-годишен.

Снимка на деца със свастики шокира интернет

https://www.vesti.bg/bulgaria/snimka-na-deca-sys-svastiki-shokira-internet-6082182

Двете малки момчета са заснети по време на финала за Купата на България между „Левски” и „Славия”.

"Евровизия" и Световното пречат на Каменаров да се яви в съда

http://clubz.bg/67712-evroviziq_i_svetovnoto_prechat_na_kamenarov_da_se_qvi_v_syda

Процесът срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров не можа да стартира днес в СГС заради изричното желание на подсъдимия да присъства.

Както Клуб Z писа, той е осъден на една година и 3 месеца условно с изпитателен срок от 3 г. от районния съд заради каране с алкохол 1,6 промила през лятото на 2016 г. Директорът на БНТ ще трябва да плати и глоба 600 лв., плюс това остава за година и половина без книжка, гласи първоинстанционната присъда.

Относително "лекият" член от НК може би ще изиграе лошата шега на Каменаров да се окаже несъвместим за поста си (ако присъдата влезе окончателно в сила), той обаче допуска подсъдимият да не присъства лично на делото.

От прочетеното днес заявление на Каменаров стана ясно, че държи да участва в съдебните заседания в СГС, но пък едновременно е в командировка в Португалия за "Евровизия".

Дори прокуратурата при това положение предложи ход на делото да не се дава.

Каменаров обаче заявява до съда и че служебната ангажираност - сключване на рекламни договори на БНТ във връзка с предстоящото световно първенство по футбол, му пречи въобще да се яви скоро и моли това да стане след... 20 юли (после пък има съдебна ваканция, б.р.).

Затова съдия Атанас Атанасов, който е председател на Съюза на съдиите в България, опита първо да отложи делото за юни, но все пак го насрочи за 4 юли заради адвоката. Като не се съгласи, че твърдените служебни ангажименти на подсъдимия могат да представляват ултиматум за съда, той изрично издиктува за протокола:

"... За което подсъдимият следва да бъде уведомен с указания, че явяването му в съдебна зала има приоритет пред служебните му ангажименти и че участието му в дело от общ характер е основание за освобождаване от служебни ангажименти, а не обратното."

 

Хванаха велосипедиста, помел дете в Южния парк

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/hvanaha-velosipedista-pomel-dete-v-iuzhniia-park-6082181

Майката на пострадалото момиченце попита: „Законно ли тези колоездачи карат в парка?“

Велосипедистът, помел дете в Южния парк, се предаде

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/velosipedistyt-pomel-dete-v-iuzhniia-park-se-predade-6082181

Майката на пострадалото момиченце попита: „Законно ли тези колоездачи карат в парка?“

3 пъти е осъждан колоездачът , помел дете в Южния парк

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/3-pyti-e-osyzhdan-koloezdachyt-pomel-dete-v-iuzhniia-park-6082181

Майката на пострадалото момиченце попита: „Законно ли тези колоездачи карат в парка?“

Задържаха велосипедиста, който тежко рани бебе в Южния парк

https://offnews.bg//obshtestvo/zadarzhaha-velosipedista-kojto-tezhko-rani-bebe-v-iuzhnia-park-680371.html

Задържаха велосипедиста, който блъсна и рани момиченце в Южния парк в София.

Младият мъж помел детето, след което избягал.

"Видях сблъсъка и как влачи детето, докато опитва да спре. Влачи го 2 метра", разказа майката на раненото 1-годишно дете Боряна Джоканова в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Главата й е ударена, тялото е премазано. Счупени са костите на едното краче. Лекарите я прегледаха от горе до долу", поясни тя.

По думите й след сблъсъка колоездачът е спрял за момент:

"Ослуша се и когато разбра, че ситуацията е по-тежка, избяга".

В момента, в който Боряна вижда, че той тръгва да бяга, вади телефона и го снима.

Задържаха велосипедиста, който рани тежко бебе в Южния парк

https://offnews.bg//obshtestvo/zadarzhaha-velosipedista-kojto-rani-tezhko-bebe-v-iuzhnia-park-680371.html

Задържаха велосипедиста, който блъсна и рани момиченце в Южния парк в София.

Младият мъж помел детето, след което избягал.

"Видях сблъсъка и как влачи детето, докато опитва да спре. Влачи го 2 метра", разказа майката на раненото 1-годишно дете Боряна Джоканова в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Главата й е ударена, тялото е премазано. Счупени са костите на едното краче. Лекарите я прегледаха от горе до долу", поясни тя.

По думите й след сблъсъка колоездачът е спрял за момент:

"Ослуша се и когато разбра, че ситуацията е по-тежка, избяга".

В момента, в който Боряна вижда, че той тръгва да бяга, вади телефона и го снима.

Снощи мъжът, блъснал детето, е отишъл с адвоката си в столичното Четвърто районно управление и е признал за постъпката си.

Той е на 24 години. Обяснил, че е избягал след инцидента, защото се е притеснил.

Момиченцето остава в Пирогов.

Бразилската полиция е убила над 5000 души миналата година

https://frognews.bg/svqt/brazilskata-politsiia-ubila-nad-5000-dushi-minalata-godina.html

Бразилската полиция е убила 5012 души миналата година, с 19 процента повече от 2016 г., съобщи местен информационен сайт, цитиран от ДПА.

Хиляди младежи в Испания протестираха срещу леките присъди на петима насилници

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/11/3177197_hiliadi_mladeji_v_ispaniia_protestiraha_sreshtu_lekite/?ref=rss


Хиляди ученици и студенти протестираха вчера в Мадрид и други испански градове срещу леките присъди, получили неотдавна петима изнасилвачи, насилили групово 18-годишно момиче в Памплона през 2016 г., предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Петимата насилници бяха осъдени за престъпление от сексуално естество и получиха по девет години затвор. Те не бяха осъдени за групово изнасилване, а в съда тяхната жертва трябваше да се оправдава защо не е оказала...

Журналистът Христо Гешов е бил нападнат снощи пред дома си в Червен бряг

https://pressbulgaria.com/m/J82L9N57.html

Журналистът Христо Гешов е бил нападнат снощи пред дома си в Червен Бряг. От април т.г. той е част от екипа на „За истината“ и автор на предаването „На прицел“, което разпространяваме онлайн. Гешов е бил нападнат късно снощи, когато се е прибирал в дома си. Докато отключвал входната врата в гръб му е бил нанесен удар, с който е бил повален на земята. След това били нанесени още няколко. Нападателят е бил един, но е имал и съучастник, който го е чакал в паркиран наблизо автомобил. „Това нападение, свързвам на 100% с редицата мои разследвания и подадени сигнали до компетентните органи срещу местната власт в Червен бряг“, написа Гешов в профила си във Фейсбук. Журналистът е подал сигнал до Областната дирекция на полицията и прокуратурата.

ЦРУ: Албанският бизнес живее в бедност

https://www.actualno.com/balkani/cru-albanskijat-biznes-jivee-v-bednost-news_674020.html

Албанският бизнес живее в бедност. Това е заключението на Годишния доклад за развитието на Албания на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ. "Над 40 сто от работещите в земеделския сектор живеят на границата на бедността", пише в документа, цитиран от БГНЕС. В Годишния доклад на ЦРУ се подчертава, че от 2013-та година насам непрекъснато се увеличава и публичният дълг на Албания. През 2013 г. той е бил 60%, а през 2016 вече е над 60% от БВП на страната.

Интересът към моделите на "Вартбруг" и "Трабант" изстреля цените им нагоре

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/05/11/3177195_interesut_kum_modelite_na_vartbrug_i_trabant_izstrelia/?ref=rss


Няколко десетилетия след падането на Берлинската стена любителите на автомобили не гледат вече на колите от Източна Германия с пренебрежение. Някога шофьорите от бившата комунистическа страна имаха огромно желание да сменят старите си автомобили с по-модерни западногермански и други европейски возила. Много източноевропейски коли бяха предадени за скрап или оставени да изгният.<br /><br />Боботещият "Трабант" (Trabant) обаче, който оттогава се превърна в един от...

Задържаха колоездача, блъснал дете в парк. Майката: Влачеше я два метра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857373

Задържаха колоездача, блъснал дете в парк. Майката: Влачеше я два метраЗадържаха велосипедиста, който блъсна и рани момиченце в столичен парк. Младият мъж помел детето, след което избягал.  "Докато се разхождахме, коментирахме с другите майки, че по алеята е като магистрала, беше пълно с хора с всякакви превози средства. Отивахме към полянката дъщеря ми да играе с другите деца,

Петте най-опасни места по света за жените (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/pette-naj-opasni-mesta-po-sveta-za-zhenite-video-2096256

Има места по cвeтa, където имa cepиoзни пpoблeми cъc cигypнocттa. Рeдицa гoлeми гpaдoвe и държави ca cтaнaли ocoбeнo oпacни cпeциaлнo зa дaмитe. Вижте петте най-опасни места по света за жените:

Бахамите

На Бахамите има шанс да бъдете и

Марион Котияр наруши строгите правила на червения килим в Кан (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/marion-kotiiar-narushi-strogite-pravila-na-cherveniia-kilim-v-kan-snimki-2096275

Френската актриса Марион Котияр си позволи да наруши „правилото за високите токчета“ на червения килим на филмовия фестивал в Кан.

Българска песен влезе в класация за големите провали на Евровизия през годините (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bylgarska-pesen-vleze-v-klasaciia-za-golemite-provali-na-evroviziia-prez-godinite-video-2096284

Българска песен влезе в класация на „Евронюз“ за най-големите провали на конкурса Евровизия през годините.

Става дума за песента „Illusion” на Краси Аврамов, който представи страната ни през 2009 г. В класацията влизат участници от Швейцария, Норвеги

Скандален съветник на Корнелия Нинова разпали война на "Позитано"-20

http://pogled.info/bulgarski/skandalen-savetnik-na-korneliya-ninova-razpali-voina-na-pozitano-20.94430

/Поглед.инфо/ Йордан Татарски - назначен на поста съветник в политическия кабинет на Корнелия Нинова, е бил тясно свързан със застрахователния бизнес на някогашната групировка ВИС.

Жители на ”Дианабад” протестират срещу ново строителство

https://frognews.bg/novini/jiteli-dianabad-protestirat-sreshtu-novo-stroitelstvo.html

Жители на софийския квартал ”Дианабад” протестират срещу строителството в района. Повод за напрежението е план за нова жилищна сграда до детска градина ”Радост”.

Само 40 пациенти били нужни за източването на 1,1 млн. лв. от Здравната каса в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857354

Само 40 пациенти били нужни за източването на 1,1 млн. лв. от Здравната каса в ПловдивМежду 40 и 50 са били пациентите, закупили лекарства, които са били дублирани при схемата, с която в Пловдив собственикът на аптеки Николай Александров и служителите на регионалната здравна каса Иван Деспотов и Влади Манев са я източвали. Това каза главният прокурор на Пловдив Румен Попов в ефира на "Здравей, България" по Нова ТВ.

Зам.-кметът на Ловеч нападнат заради разкрити нередности в горския сектор

http://nakratko.bg/category/58/159292/


Две тежки паралелни операции е претърпял вчера в плевенската болница зам.-кметът на Ловеч Цветан Георгиев. Той беше нападнат пред дома си с брадва от неизвестен мъж.

Как религията отравя всичко

https://www.actualno.com/books/kak-religijata-otravja-vsichko-news_674007.html

За заблудите и ограниченията, в които живеят вярващите, и защо религията вреди на съвременния човек разяснява известният британско-американски политически журналист, писател и критик Кристофър Хичънс в книгата си „Бог не е велик. Как религията отравя всичко” (ИК „Сиела”). В епохалния си труд видният интелектуалец обяснява защо разумът трябва да е над всичко и посочва кои, според него, са четирите непреодолими възражения срещу религиозната вяра. Книгата ще

Предлагат с местен референдум да се избере технологията за завода за отпадъци в София

https://www.actualno.com/sofia/predlagat-s-mesten-referendum-da-se-izbere-tehnologijata-za-zavoda-za-otpadyci-v-sofija-news_674030.html

Местен референдум да определи технологията, по която ще работи заводът за отпадъци в столицата. Това предлага общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5” инж. Симеон Славчев. Освен това съветниците от групата внасят доклад в Столичния общински съвет (СОС) с искане за отмяна на взетото през юли 2017 г. решение за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци, като предлага да се разгледат всички алтернативни технологични варианти, каза още инж. Славчев. На сле

Петър Касабов води 8 състезателки на лагер в Япония

https://offnews.bg//drugi/petar-kasabov-vodi-8-sastezatelki-na-lager-v-iaponia-680366.html

Петър Касабов, старши треньор на националния ни отбор за жени, ще заведе 8 състезателки на лагер в Япония от 13 до 27 май.

В тима ще пътува и помощникът му Стоян Петков.

В състава са и европейските шампионки Биляна Дудова и Тайбе Юсеин, сребърната медалистка Мими Христова, призьорката от големи първенства Евелина Николова:

Следва пълният отбор:

50 кг Фатме Мандева – "Левски"
53 кг Кремена Петрова – "Юнак-Локомотив", Русе
55 кг Евелина Николова – "НСА-Академик", София
57 кг Биляна Дудова – "Юнак-Локомотив"
59 кг Мими Христова – "Левски"
62 кг Тайбе Юсеин – "Левски"
65 кг Виктория Бобева – "Юнак-Локомотив", Русе
68 кг София Георгиева – "Левски"

23-годишна шофьорка се заби в дърво, загина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857397

23-годишна шофьорка се заби в дърво, загина23-годишна водачка на "Форд" е издъхнала на място, след като се е ударила в дърво, съобщиха от пловдивската полиция. Трагедията е станала в района на 8ми км на Пазарджишко шосе. Сигналът е подаден на тел. 112 след 7:10 ч. Все още не е ясно каква е причината за инцидента.  На място са полиция и спешна помощ.

Как руската пропаганда е повлияла на изборите в САЩ?

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/kak-ruskata-propaganda-e-povliiala-na-izborite-v-sasht-260895/

Подкрепяните от Русия страници първоначално са използвали относително прости техники, но след това са усложнили значително тактиката си

Хеликоптери се включват в днешната операция по издирване на Боян Петров

http://www.moreto.net/novini.php?n=374022

Масирана операция за издирване на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност под хималайския връх Шиша Пангма, е планирана за днес, предаде БНТ. В нея ще се включат два непалски хеликоптера. Очаква се в издирването да участват шестима професионални спасители от Китай и трима шерпи.

Старите източногермански коли се радват на все по-голяма популярност и по-високи цени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857392

Старите източногермански коли се радват на все по-голяма популярност и по-високи цениНяколко десетилетия след падането на Берлинската стена любителите на автомобили не гледат вече на колите от Източна Германия с пренебрежение. Някога шофьорите от бившата комунистическа страна имаха огромно желание да сменят старите си автомобили с по-модерни западногермански и други европейски возила.

Църквата почита Светите братя Кирил и Методий

http://nakratko.bg/category/58/159290/


На 11 май църквата почита паметта на Светите братя Кирил и Методий. Имен ден празнуват всички, които носят имената Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.  Светският празник за Св. Св.

Сърбия иска да вдигне скоростта по магистралите

http://www.cross.bg/surbiya-skorost-kilometra-1574490.html

/КРОСС/ По магистралите на Сърбия вече ще може да се кара по-бързо. Правителството взе решение да повиши максималната скорост от 120 на 130 километра в час. Решението е взето заради необходимостта да се хармонизират максималната скорост по аутобаните в Европейския съюз. Движението със 130 километра в час обаче ще може да се извършва само в новите модернизирани участъци, каквато е например отсечката от границата до Ниш. За да влязат в сила, новите правила трябва да бъдат одобрени и от парламента.

Три хеликоптера са излетели да търсят Боян Петров на Шиша Пангма

https://offnews.bg//obshtestvo/tri-helikoptera-sa-izleteli-da-tarsiat-boian-petrov-na-shisha-pangma-680369.html

Посолството на Република България в Пекин е информирано в телефонен разговор с управителя на Simrik Air Pvt. Ltd., че съгласно плана, общо три хеликоптера (пълно оборудвани за спасителни акции) са излетели от летище Катманду в 8.30 ч. местно време (Непал), съобщиха от Министерството на външните работи.

Те ще издирват алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от седмица.

Единият хеликоптер ще остане на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на другите две машини, които ще извършват спасителната операция.

Посолството ни в Делхи е получило допълнителна информация, че хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват намаляване на силата на вятъра, за да направят облитане на съответната височина.

В екипите са включени опитни пилоти и опитни алпинисти, включително хора, запознати с терена на вр. Шиша Пангма от техни предишни изкачвания на върха.

Ердоган и Путин: САЩ сбъркаха с решението си за иранската ядрена сделка

http://www.cross.bg/tass-sdelka-erdogan-1574496.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин са провели вчера телефонен разговор, в който са били единодушни, че САЩ грешат с оттеглянето от ядрената сделка с Иран. Това съобщи турски президентски източник, цитиран от ТАСС. Те са обсъдили и ескалацията на напрежението в Сирия, предаде ТАСС Във вторник Тръмп изтегли САЩ от шестстранното споразумение с Техеран, което ограничава ядрената дейност на Иран в замяна на облекчаване на икономически санкции.

САЩ наложиха първите си санкции на Иран

https://dnes.dir.bg/svyat/sasht-nalozhiha-parvite-si-sanktsii-na-iran

САЩ и ОАЕ разбиха мрежа за финансиране на иранските елитни военни части

Олег Дерипаска остана без самолети заради санкциите на САЩ

http://www.transmedia.bg/2018/05/11/%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b3-%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0/

 

Руският олигарх милиардер Олег Дерипаска върна частните си реактивни самолети заради американските санкции. Той изплащал три самолета „Гълфстрийм 550“, боядисани по един и същи начин, за да се познава, че са негови.

Включването му в списъка със санкционирани от Съединените щати не позволява на компанията-собственик да му продаде машините.

Трите бизнес джета вече са пуснати в повторна продажба, като за два от тях е обявена цена по 30 милиона долара всеки. Нов самолет от този тип струва 50 милиона долара.

Дерипаска и бизнесът му са едни от най-засегнатите от американските санкции. Акциите на алуминиевия гигант, който милиардерът притежава, се обезцениха значително, откакто името му беше включено в „черния списък“ преди месец.

Хърватия ще налага контрол на морските граници с безпилотен самолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857388

Хърватия ще налага контрол на морските граници с безпилотен самолетХърватия ще се снабди с безпилотен самолет за контрол на морските граници и за защита от пожари, съобщиха местните медии. Цената му е около пет милиона евро. Тази доставка е най-голямата ставка в планираната модернизация на системата и засилването на капацитетите за надзор и контрол до 2020 г., каза държавният секретар в министерството на

Първият купон – правила за безопасност

https://offnews.bg//mama-nindzha/parviat-kupon-pravila-za-bezopasnost-680370.html

Денят настъпи. Тийнейджърът ни отправя гореща молба да бъде пуснат на първия си самостоятелен купон до късно. Съгласяваме се. Знаем, че рано или късно ще чуем подобна молба. После изтръпваме от мисълта, колко глупости може да направи наследникът ни в компанията на себеподобни, без никакъв родителски надзор. Може и нищо особено да не се случи. Но все едно, на нас ни предстои една твърде напрегната нощ. Да се застраховаме, доколкото е възможно. Какво да обсъдим и за какво да се договорим преди да настъпи този момент. Първи купон – условията и правилата Фактът, че сме съгласни да пуснем детето си на…

Лихвата за жилищни кредити в Турция вече е под 1%

http://clubz.bg/67711-lihvata_za_jilishtni_krediti_v_turciq_veche_e_pod_1

Лихва под един процент за жилищните кредити предлагат няколко банки в Турция, съобщава днес турският печат. 

Държавната банка Зираат понижи на 0,98 процента лихвата си по жилищните кредити с падеж до 10 години и в максимален размер от 500 хиляди турски лири (117 хиляди долара), съобщава в. "Хюриет". Мярката влиза в сила от днес, съобщи вчера финансовата институция.

Решението идва след препоръка, отправена от президента Реджеп Тайип Ердоган и неговия икономически екип за облекчаване на условията по кредитите за недвижимо имущество. Ердоган обсъди със свои сътрудници мерки в икономиката на среща в президентския дворец в Анкара на 9 май.

Според информация на сайта на банка Зираат месечната лихва в момента по тези кредити е от 1,23 процента, отбелязва "Хюриет". 

Представители на сектора посочват, че размера на лихвите по жилищните кредити е нараснал в последно време до най-високото си ниво за последните осем и половина години.
"Лихвата падна под един процент, "оживление" на пазара на имоти", пише икономическият в. "Дюня" тази сутрин. 

Темата отразява и "Миллиет", който пише, че още три турски банки са последвали примера на Зираат. Това са Халкбанк, Вакъфбанк и Шекербанк, които също понижиха лихвите по жилищните кредити на 0,98 процента.

Средната сума, която теглят за жилище турците, е в размер на 300 хиляди турски лири (около 59 340 евро). При лихва от 1,23 на сто те връщат на банките 575 хиляди лири (около 113 700 евро). С понижаването на лихвите върнатата сума ще намалее на 511 хиляди турски лири (около 101 хиляди евро). Това означава, че гражданите ще спестят 64 хиляди турски лири (около 12 600 евро), изчислява "Миллиет".

Според "Дюня" мярката е била предприета, след като от началото на годината в продажбите на недвижими имоти в Турция е било регистрирано забавяне. Вестникът уточнява, че според условията на Шекербанк жилищният кредит е с лихва от 0,98 процента при падеж до 60 месеца, а не както при останалите банки - 120 месеца.

Очаква се стъпката на банките да съдейства за съживяване в сектора на недвижимостите, отбелязва "Дюня".

Вдигат скоростта по магистралите в Сърбия

https://www.actualno.com/balkani/vdigat-skorostta-po-magistralite-v-syrbija-news_674021.html

По магистралите на Сърбия вече ще може да се кара по-бързо. Правителството взе решение да повиши максималната скорост от 120 на 130 километра в час. Решението е взето заради необходимостта да се хармонизират максималната скорост по аутобаните в Европейския съюз, съобщи bTV. Движението със 130 километра в час обаче ще може да се извършва само в новите модернизирани участъци, каквато е например отсечката от границата до Ниш. За да влязат в сила, новите правила трябва да бъдат одобрени и от парл

Петър Берон: Боян Петров е от хората върхове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857387

Петър Берон: Боян Петров е от хората върховеТри хеликоптера са излетели от Китай да търсят Боян Петров, в екипите са едни от най-опитните шерпи, които са правили спасителни операции и на Хималаите. Външно министерство направиха чудеса, за да се случи тази спасителна операция. Това каза съпругата на Боян Петров Радослава Ненова за Би Ти Ви. Трябва да го търсят не само в палатките,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване