Македония не очаква териториални претенции от България, ако приеме името "Илинденска Македония"

http://nakratko.bg/category/25/159812/


Правителството на Македония не очаква териториални претенции от България, ако страната приеме името "Илинденска Македония", заяви вицепремиерът Радмила Шекеринска, цитирана от БНР.

Евро балканизация

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/evro-balkanizatcia-681020.html

Софийската среща на върха, която се проведе през седмицата у нас, може да бъде разглеждана като успех за всички. България успя да покаже, че е способна да вкара Западните Балкани в дневния ред на Брюксел, Брюксел показа, че му пука за държави, от които никога не се е интересувал особено, а политическите лидери на нашите съседи, демонстрираха пред своите избиратели, че смело вървят по пътя на модерните държави на Запад, в опит да се откъснат от руските влияния, китайските апетити и турските амбиции.

Най-голяма е ползата за България. Ще граничи с по-силни икономики с по-големи нужди. Ще се строят пътища, ще се търсят стоки, услуги, ще нарастват доходите. Описана по този начин, перспективата изглежда чудесна.

Но… Никой не може да каже колко ще е дълъг пътят, който ще трябва да извървят балканските страни към промяната, която ги очаква.

Няколко дни преди срещата в София например, в Подгорица имаше нападение срещу журналистката Оливера Лакич, често разкриваща корупцията сред управляващия елит на Черна Гора, където голяма част от медиите са проправителствени. И освен всичко друго атакуват всеки дръзнал да критикува властта като „изменник” и „предател”.

Като цяло, от няколко години целият регион е залят от нова агресивна стратегия за саморазправа с медиите, която включва най-различни инструменти. От толериране на политически таблоиди, които редуват четкане на имиджа на властта с криминални и жълти новини, до държавно дотиране на послушните и натиск върху все още свободните.

Освен в България, виждаме подобни проблеми в Унгария, Полша, Словакия, Малта. В Македония всеки, който има положително отношение към Европейския съюз печели етикета „соросоид”. Сходна е картината и в Сърбия.

И ако ЕС продължава да се прави, че проблем няма, скоро в неговия център, а и периферия ще се пръкнат разединени, зомбирани и разкъсани общества, които не само няма да се интересуват от европейски идеи и ценности, но и ще следват пряко модели на поведение, които са изгодни за хора, доста далеч от Европа.

Брюксел трябва да помисли върху този проблем днес и чак след това да планира своето „утре”.

Б. ред. - Коментар на водещия на предаването "120 минути" по бТВ Светослав Иванов.

Йотова в град Нитра: Делото на Кирил и Методий успя благодарение на българската държава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872733

Йотова в град Нитра: Делото на Кирил и Методий успя благодарение на българската държаваДелото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици успя благодарение на българската държава. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на поклонението пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици в словашкия град Нитра. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Audi ще залее пазарите с електромобили

https://www.investor.bg/novini/444/a/audi-shte-zalee-pazarite-s-elektromobili-261441/

Германската компания планира да пусне 20 нови модела на ток в идните 7 години

Българин и трима холандци задържани на рибарски кораб за трафик на 15 тона хашиш

http://www.moreto.net/novini.php?n=374540

Испанската полиция е прехванала рибарски кораб, превозващ приблизително 15 тона хашиш. Един от арестуваните трафиканти е българин, предава Xinhua. Рибарският кораб, който незаконно е плавал под малтийски флаг, е забелязан от испански кораб на около 110 морски мили от източния испански бряг в ранните часове на петък, според прессъобщение на испанското МВР.

Тита с две рокли на бала, близнаците на Милко Калайджиев - с различни костюми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6869966

Тита с две рокли на бала, близнаците на Милко Калайджиев - с различни костюмиАбитуриент е и внукът на Маргарита Хранова Само след броени дни Тита - изпълнителката на “Антилопа”, ще брои до 12 заедно със съучениците си от езиковата гимназия “Пейо Яворов” в Силистра. Христина Христова, която всички тийнейджъри знаят като Тита, е сред най-хитовите изпълнителки на българската поп сцена.

Свитолина отново триумфира в Рим

http://www.cross.bg/svitolina-halep-specheli-1575162.html

/КРОСС/ Украинката Елина Свитолина защити титлата на силния турнир по тенис на червени кортове в италианската столица Рим с награден фонд 2,7 милиона евро. Поставената под номер 4 Свитолина надделя за втора поредна година на финала над румънката Симона Халеп с 6:0, 6:4 за малко повече от час. Украинката взе безапелационно първия сет за само 19 минути, като водачката в световната ранглиста Халеп допусна цели 11 непредизвикани грешки в него срещу едва 4 на съперничката. Румънката очевидно имаше физически проблеми и често закъсняваше за ударите си. Тя допусна ранен пробив и във втората част, а при 2:3 гейма поиска медицински таймаут заради болки в гърба. Халеп се завърна на корта и успя да спечели две последователни подавания, но брейкът аванс на Свитолина се оказа достатъчен и тя спечели осми пореден финал, общо 12-а титла в кариерата си и втора за сезона след Дубай през февруари.

Турско село изнася 1200 тона охлюви за Европа годишно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872689

Турско село изнася 1200 тона охлюви за Европа годишноТурско село изнася 1200 тона охлюви годишно за европейските държави. Селото се казва Чайдеирмени, а основният поминък на населението е обработка и износ на охлюви за чужбина. През 1997 г. в селото, което се намира в околия Деврек в окръг Зонгулдак, Черноморска Турция, се построява първата фабрика в този район за преработка на охлюви.

Дъщерята на Боян Петров разкри заради кого смята, че баща й е жив!

https://petel.bg/Dashheryata-na-Boyan-Petrov-razkri-zaradi-kogo-smyata--che-bashha-y-e-zhiv--__265436

Дъщерята на Боян Петров - Теа, не успя да се присъедини към неделния поход в памет на баща й, но се обърна към хората, участвали в него. Тя сп...

Илиана Раева с горещ коментар за кралската сватба: Спрете да обсъждате шапките, а...

https://petel.bg/Iliana-Raeva-s-goreshh-komentar-za-kralskata-svatba--Sprete-da-obsazhdate-shapkite--a---__265437

Илиана Раева направи горещ коментар в социалната мрежа за вчерашната грандиозна сватба на принц Хари и актрисата Меган Маркъл. Светското...

Медици от болницата в Ловеч блокираха движението по пътя София - Варна

http://nakratko.bg/category/58/159811/


Медици от болницата в Ловеч блокираха движението по пътя София - Варна в района на пътен възел Абланица в знак на протест срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и неясното му бъдеще.

Таско Ерменков: Казаха ми, че от седмица из София се носи информация за замърсената вода

https://www.actualno.com/society/tasko-ermenkov-kazaha-mi-che-ot-sedmica-iz-sofija-se-nosi-informacija-za-zamyrsenata-voda-news_675549.html

Смятам, че е мое задължение да реагирам на тревогите на гражданите и да сигнализирам за тях. Това написа в профила си във „Фейсбук“ народният представител от БСП Таско Ерменков по повод предишно негово съобщение в социалната мрежа, в което заявява, че водата в столицата е опасна за употреба, тъй като в нея са били изсипани отровни химикали. „Искам да благодаря на ръководството на ДАНС за бързата реакция. Споделената от мен тук във Фейсбук тревога за състоянието на

Багери сриват магазини и къщи в пловдивския "Столипиново"

https://www.24chasa.bg/region/article/6872356

Багери сриват магазини и къщи в пловдивския "Столипиново"Поредна битка срещу незаконното строителство в "Столипиново" повежда кметът на пловдивския район "Източен" Николай Чунчуков. Във вторник той пуска багери в най-големия етнически квартал. Нацелени са две къщи Ц на ул. "Крайна" и "Сокол", както и 25 павилиона, които развиват търговска дейност. В една от къщите, която е 2-етажна, вече не живеел никой,

Приеха палестинския президент Махмуд Абас в болница

http://nakratko.bg/category/25/159810/


Палестинският президент Махмуд Абас е постъпил в болница с висока температура, предаде Асошиейтед прес, цитирайки негов помощник, пожелал анонимност в съответствие с протокола.

Британската преса за сватбата на принц Хари: Това беше триумф! (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/britanskata-presa-za-svatbata-na-princ-hari-tova-beshe-triumf-snimki-2098190

Британската преса посвети много страници на сватбата на принц Хари, като дитирамбите си съперничеха в коментарите на церемонията, предаде АФП.

Томислав Дончев и жена му като герои от „Матрицата” на карнавала в Габрово (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tomislav-donchev-i-zhena-mu-kato-geroi-ot-matricata-na-karnavala-v-gabrovo-snimki-2098221

Вицепремиерът Томислав Дончев и жена му Светлана се превъплътиха в образите на филмовите герой Морфей и Тринити от "Матрицата" в Габрово, съобщава

Анна Колева е новата носителка на приза Мис Перла 2018

http://budnavarna.bg/34470-anna-koleva-e-novata-nositelka-na-priza-mis-perla-2018/

Анна Колева е новата носителка на приза „Мис Перла“ 2018, за нейни подгласнички журито избра Катерина Стоилова, заела второто място и Ивета Иванова – на 3-то място! Имаше и много специални награди за претендентките в конкурса.

Поредното издание на конкурса за красота в „Мис Перла“ премина при още по- голям зрителски интерес. Присъстваха видни гости и много модни лица.

Материалът Анна Колева е новата носителка на приза Мис Перла 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Скопие: Илинденска Македония е приемливо име

http://nakratko.bg/category/25/159809/


Македонското правителство смята, че новото предложение за име, с което да се преименува Македония, отговаря на условието за съставно наименование с хронологическо определение и е реалистична възможност за постигане на решение, предаде МИА, цитирана от бТВ.

Тежка катастрофа между тир и микробус

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/tezhka-katastrofa-mezhdu-tir-i-mikrobus

Бусът с полска регистрация изпреварвал колона от коли и блъснал камиона

Какво си прошепнаха Меган и Хари на сватбата

https://www.vesti.bg/sviat/kakvo-si-proshepnaha-megan-i-hari-na-svatbata-6082527

По време на церемонията, продължила около час, двамата на няколко пъти си шепнеха пред десетките камери

Иран: Само обещание от ЕС за подкрепа на ядреното споразумение не е достатъчно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872678

Иран: Само обещание от ЕС за подкрепа на ядреното споразумение не е достатъчноЕвропейският съюз не прави достатъчно, за да запази ползите за Иран от международното ядрено споразумение от 2015 г. след изтеглянето на САЩ, каза днес иранският външен министър на гостуващия в Техеран енергиен комисар на ЕС Мигел Ариас Канете, предаде Ройтерс. "С оттеглянето на Америка иранските обществени очаквания към ЕС за запазване на ползите

Приеха палестинския президент Махмуд Абас в болница

http://www.cross.bg/abas-prezident-bolnitzata-1575167.html

/КРОСС/ Палестинският президент Махмуд Абас е постъпил в болница с висока температура, предаде Асошиейтед прес, цитирайки негов помощник, пожелал анонимност в съответствие с протокола. 83-годишният палестински лидер претърпя операция на ухото миналата седмица и е дошъл в болницата късно в събота за вторичен преглед. Според палестинската осведомителна агенция, която цитира директора на болницата, резултатите от направените му медицински анализи са добри. Той не даде повече подробности. Абас, който е страстен пушач, има дълга история със здравни проблеми – от сърдечни усложнения до рак на простатата преди 10 г. Абас не е посочил свой приемник, а палестинците не са провеждали избори за президент от 2005 г. поради разрива между „Фатах” – партията на Абас, и ислямисткото движение „Хамас”, което управлява ивицата Газа.

Палестинският президент е приет в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872631

Палестинският президент е приет в болницаПалестинският президент Махмуд Абас е постъпил днес в болница с висока температура, предаде Асошиейтед прес, цитирайки негов помощник, пожелал анонимност в съответствие с протокола. 83-годишният палестински лидер претърпя операция на ухото миналата седмица и е дошъл в болницата късно в събота за вторичен преглед.

Дневен хороскоп за 21 май

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-21-maj-news_675450.html

Овен Пожелайте си повече и непременно ще получите една доста задоволителна част от исканото. Най-хубаво ще ѝ се насладите ако споделите полученото. Телец Не си правете експерименти със здравето си. Тренировките са хубаво нещо, но трябва да сте наясно с вашите възможности. Хубавите неща стават бавно. Близнаци Това е ден за търсене на нова информация. Потърсете област, която ви е непозната, за да разширите кръгозора си. Рак Нечия досада може да ви натежи. Не сте длъжни да се съобразявате с

Митрополит Киприан: Няма опасност от схизма за БПЦ, защото тя не е нарушила канона

https://www.actualno.com/society/mitropolit-kiprian-njama-opasnost-ot-shizma-za-bpc-zashtoto-tja-ne-e-narushila-kanona-news_675546.html

Всякакви спекулации за налагане на схизма на БПЦ-БП не отговарят на действителността, защото комисията на Св.Синод на БПЦ-БП по т.н. Македонски въпрос не е извършила противоканонични действия, от които да произтича такова наказание. Българските Синодални митрополити имат право на свои лични мнения и становища, но по въпросите, свързани с диалога за установяването на каноническия статут на МПЦ и свързаните с това решения на комисията и Св.Синод на БПЦ-БП, изявления има право да дава само и

Френски министър се опасява, че Европа може да пострада от търговската сделка на САЩ и Китай

http://www.cross.bg/kitaii-evropa-mita-1575163.html

/КРОСС/ Европа може да пострада от новата сделка между Китай и САЩ, с която двете най-големи икономики в света са на път да избегнат търговска война помежду си, предупреди днес френският министър на икономиката Брюно льо Мер, предаде CNEWS. „САЩ и Китай рискуват да влязат в споразумение за сметка на Европа, ако Европа не успее да покаже, че е твърда“, заяви Льо Мер през телевизията CNEWS. „САЩ искат да накарат Европа и европейските страни да плащат за лошото поведение на Китай. Всичко това е напълно абсурдно и неразбираеми за съюзниците“, добави той. Коментарът му идва след съвместно комюнике във Вашингтон, в което се казва, че Пекин се съгласил да намали излишъка в двустранната търговия и „значително“ да увеличи покупките на американски стоки. Тръмп бе заплашил Китай с нови мита достигащи до $150 млрд. годишно, като в отговор Пекин предупреди, че ще въведе ответни за американския внос на селскостопански продукти, самолети и дори уиски. САЩ вече обявиха мита за около $50 млрд. годишно, които могат да влязат в сила най-рано идната седмица. А през март Тръмп наложи мита за внос на стомана и алуминий от Китай, въпреки че той изнася сравнително малко метали на пазарите в САЩ. Льо Мер каза, че френският президент Еманюел Макрон е бил „пределно ясен“, искайки „пълно и окончателно изключване (на ЕС) от американските мита“

ГЕРБ сигнализира прокуратурата и ДАНС за статуса на Таско Ерменков за „отровената” вода в София

http://nakratko.bg/category/59/159808/


Депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Александър Иванов ще сигнализират прокуратурата и ДАНС за фейсбук статус на народния представител от левицата Таско Ерменков, в който той споделя за сигнал за отравяне на водата на столицата, съобщи bTV.

Вицепрезидентът в словашкия град Нитра: Делото на Кирил и Методий успя благодарение на българската държава

http://www.cross.bg/bratya-kiril-metodiii-1575166.html

/КРОСС/ Делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици успя благодарение на българската държава. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на поклонението пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици в словашкия град Нитра. Вицепрезидентът посети катедралата и разговаря с епископа на Нитра монсеньор Вилиям Юдак – един от изследователите на славянската мисия на двамата братя. Илияна Йотова отдаде почит пред част от мощите на св. Кирил, които се съхраняват в катедралата, и поднесе венец пред паметника на двамата равноапостоли. Вицепрезидентът се срещна с кмета на Нитра Йозеф Двонч и неговия екип, които в неделния ден дойдоха специално в кметството, за да разговарят с Илияна Йотова. Визитата на вицепрезидента в Република Чехия, Република Словакия и Република Сърбия по стъпките на Кирил и Методий и техните ученици е посветена на 1155-ата годишнина от Великоморавската мисия и е в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС. В навечерието на най-светлия български празник 24 май българската делегация бе на местата, където започва духовната история на славяните. В Микулчице, Чехия, се събират българските общности от Централна Европа, за да почетат празника. Заедно с тях и с представителите на чешките и словашките власти вицепрезидентът представи богатото културно-историческо наследство на България

Приеха в болница президента на Палестина

https://frognews.bg/svqt/prieha-bolnitsa-prezidenta-palestina.html

Палестинският президент Махмуд Абас е постъпил в болница с висока температура, предаде Асошиейтед прес, цитирайки негов помощник, пожелал анонимност в съответствие с протокола.

Тръмп сбърка името на жена си

https://petel.bg/Tramp-sbarka-imeto-na-zhena-si__265435

Американският президент обърка името на своята собствена съпруга. Това се случи в съобщение в Twitter, в което той я приветства след изписван...

Заев предложи име Илинденска Македония, ВМРО-ДПМНЕ го отхвърли

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/20/3181924_zaev_predloji_ime_ilindenska_makedoniia_vmro-dpmne_go/?ref=rss


ВМРО-ДПМНЕ, основната опозиционна партия в Македония, отхвърли предложението на премиера Зоран Заев да се преговаря с Гърция за ново име на страната, което да е Илинденска Македония.<br /><br />"Република Илинденска Македония е името, по което е възможен компромис с Гърция. На английски то ще е Republic of Ilinden Macedonia, а на албански Republika Ilinditase e Maqedonisë", се казва в официалното съобщение на премиера. "Република Илинденска Македония е име, с което ще...

Шотландия ще обмисли втори вот за независимост

https://www.actualno.com/europe/shotlandija-shte-obmisli-vtori-vot-za-nezavisimost-news_675545.html

Шотландия ще обмисли възможността за друг вот за независимост, след като Уестминстър даде повече яснота относно Брекзит, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън. „Веднъж, след като получим яснота, което надявам се ще стане до есента на тази година, относно Брекзит и бъдещите взаимоотношения между Обединеното кралство и ЕС отново ще обмислим възможността за вот за независимост, както и да насрочим референдум за това”, каза тя. Стърджън обяви, че нейната па

Саймън Йейтс нанесе решителен удар в Джирото с трета етапна победа

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/20/3181926_saimun_ieits_nanese_reshitelen_udar_v_djiroto_s_treta/?ref=rss


Лидерът в "Джиро д’Италия" Саймън Йейтс направи огромна крачка към крайната победа в състезанието, след като взе трета етапна победа в 101-ото издание. Британецът от състава на "Мичълтън Скот", който в съботния кралски етап беше втори, сега размаза конкурентите си, спечелвайки време срещу всички останали.<br /><br />Той измина разстоянието от 176 км между Толмецо и Сапада за 4:37.56 часа. Решителната атака дойде в спускането преди предпоследната височина, 20 км...

Тръмп сбърка името на жена си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6872613

Тръмп сбърка името на жена сиАмериканският президент обърка името на своята собствена съпруга. Това се случи в съобщение в Туитър, в което той я приветства след изписването й от болницата. Вместо Melania той написа Melanie („Мелани”), съобщи Си Ен Ен. „Страхотно е нашата невероятна Първа дама да се завърне у дома в Белия дом. Мелани се чувства наистина добре.

Арестуваха българин за трафик на 15 тона наркотици

http://www.cross.bg/bulgarin-korab-ispanski-1575156.html

/КРОСС/ Испанската полиция е прехванала рибарски кораб, превозващ приблизително 15 тона хашиш. Един от арестуваните трафиканти е българин, предава Xinhua. Рибарският кораб, който незаконно е плавал под малтийски флаг, е забелязан от испански кораб на около 110 морски мили от източния испански бряг в ранните часове на петък, според прессъобщение на испанското МВР.  Екипажът – трима холандци и един българин, са арестувани, а корабът е отведен в югоизточното пристанище Алисанте.

Японски режисьор взе "Златната палма" в Кан

http://www.mediapool.bg/yaponski-rezhisyor-vze-zlatnata-palma-v-kan-news279335.html

Японски режисьор спечели "Златната палма" на 71-вия кинофестивал в Кан. Хирокадзу Каре-Еда беше отличен за филма "Семеен въпрос" (оригинално заглавие "Магазинни крадци", Manbiki kazoku). Председател на журито, което оценяваше номинираните ленти, беше холивудската актриса Кейт Бланшет. Филмът на японския режисьор разказва за фамилия, в която бащата е "учител" по джебчийство. Корееда е майстор на киното близко до документалността, а в този филм умението му да го прави "във формите на самия живот" е на високо равнище. Полският режисьор Павел Павликовски получи приза за най-добра режисура за мелодрамата "Студена война" (Zimna wojna). Павликовски е награден в Кан за първи път, но е носител на "Оскар" за най-добър чуждестранен филм през 2005 г. за черно-бялата драма „Ида” (Ida). Ливанката Надин Лабаки получи Наградата на журито за социалната драма "Капернаум". Тя разказва за съдбата на децата, жертви на насилие в раздирания от социални проблеми съвременен Бейрут. Наградата за най-добър сценарий беше присъдена на два филма – на италианката Аличе Рорвахер за филма "Щастливия Лазар" (Lazzaro felice) и на филма "Три лица" (Se rokh) на иранския режисьор Джафар Панахи, който е и сценарист на филма. Американецът Спайк Ли, който не е участвал в Кан от 27 години, бе удостоен с Голямата награда (Grand Prix) за BlacKkKlansman. Политическият филм, в който режисьорът от Бруклин заклеймява едновременно расизма, крайната десница и президента Доналд Тръмп, започва с историята на чернокожия полицай Рон Столуърт, внедрил се в Ку Клукс Клан през 1978 г., и завършва със събитията в Шарлотсвил, Вирджиния през август 2017 г. Филмът на белгийския режисьор Лукас Донт "Момиче" (Girl) бе награден със "Златна камера". Италианският актьор Марчело Фонте бе отличен с наградата за най-добра мъжка роля за криминалната драма "Кучкарят" (Dogman) на режисьора Матео Гароне. Казахстанската актриса Самал Еслямова беше удостоена с приза за най-добра женска роля за главната роля в руския филм "Айка" на режисьора Сергей Дворцевой, който също е роден в Казахстан. Творбата е социална драма, разказваща историята на млада нелегална имигрантка от Киргизстан – Айка, която е принудена да се откаже от новороденото си дете и се опитва да оцелее в жестоката реалност на съвременна Москва.

Родопско село се „възпламени“ на празника си

https://www.actualno.com/smolyan/rodopsko-selo-se-vyzplameni-na-praznika-si-news_675544.html

Голяма атракция във вчерашния празник на Момчиловци бе огненото шоу през нощта. След като представиха своята програма, артистите от клуб „Дивинитас“ изписаха с огън името на селото ни - Момчиловци, което се прие с изключителен възторг“, съобщи кметицата Сийка Суркова. Тя отбеляза, че вчерашният празник е най-важният от всички други, защото е свързан с храмовия празник на църквата "Св. Константин и Елена". „Това е и празник на духовността. На то

Jamba.bg на 27-годишната Ива свързва бизнеса и хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864403

Jamba.bg на 27-годишната Ива свързва  бизнеса и хората с  уврежданияl Младата жена е в списъка на списание “Форбс” 30 под 30 l Огранизацията е първата от България, поканена от Глобалната инициатива на  Клинтън Онлайн платформата Jamba.bg за обучение и намиране на работа на хора с различни възможности, както Ива и Йоана ги наричат, започва да работи през май 2017 г. Преди старта ѝ съобнователката Ива Цолова е

Милорад Додик: Ние, на територията на бившата СФРЮ, сме един неуспешен експеримент

https://frognews.bg/novini/milorad-dodik-nie-teritoriiata-bivshata-sfriu-sme-edin-neuspeshen-eksperiment.html

Животът днес не е място за идеални отношения. Дори за двама души, сключили брак, пък какво остава за цели народи. Ние трябва да се стремим към устойчивост, към мир, да не си пречим взаимно”, казва в интервю за бтв Милорад Додик, президентът на Република Сръбска. Ето част от него:

Коментар №1 на седмицата: Няма дъно. Простите хора направо избиха рибата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6872369

Коментар №1 на седмицата: Няма дъно. Простите хора направо избиха рибатаПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и събра 400 576 прочитания. Въобще не е някаква тайна колко много са простите, невъзпитани, необразовани и неинформирани хора, но тази седмица простотията направо ни удави. Ромчета люпят семки на пода в тролейбус. Абитуриент им прави забележка,

Роберт Ковачев: Да те уволнят от БНТ вече е комплимент

http://clubz.bg/68088-robert_kovachev_da_te_uvolnqt_ot_bnt_veche_e_kompliment

На 9 май БНТ освободи дългогодишния си главен продуцент Роберт Ковачев. Решението на новия Управителен съвет на телевизията, ръководена от Константин Каменаров, е било взето още на 24 април, но не е било сведено до знанието на Ковачев. След като заповедта стана факт, той коментира, че не е запознат с мотивите за освобождаването си. Неофициално от БНТ разказаха тогава, че част от причините са, че Ковачев бунел духовете в „Денят започва с култура“ – единственото тясно профилирано предаване за култура в българския ефир, чийто екип излезе на протест срещу новия програмен директор на телевизията Емил Кошлуков. Ковачев е автор на успешните формати "Референдум“ и „История БГ“. Седмици по-късно той разказва в интервю за Клуб Z защо, според него, е освободен от БНТ след дългогодишна работа.

- Г-н Ковачев, изминаха седмици откакто новото ръководство на БНТ ви освободи от работа, разбрахте ли с какви мотиви?

Не са длъжни да посочат мотиви, мога само да подозирам. Не ми беше оказана честта да ми бъде казано в очите. С Константин Каменаров се познаваме от над двадесет години и колкото и да е неудобно, смятам, че в един такъв момент е редно нещата да се кажат поне tet a tet.

- Единодушно ли е било взето това решение от членовете на Управителния съвет?

Не мога да знам и не съм задавал въпроси. Какво значение има, актът е извършен.

- И до днес никой не е разговарял с вас?

Не.

- Как си обяснявате вие освобождаването си?

С несходство във вижданията за начина, по който се случват нещата в телевизията. Когато Каменаров стана генерален директор на БНТ, бе посрещнат като човек от бранша, човек от „Голямата бяла къща“, който знае за какво става дума, познава процесите, макар и бегло през последните години. Беше посрещнат с надежда, не като чуждо тяло.

- Имахте ли генерални разминавания по някакви въпроси в процеса на работа?

Имали сме, естествено. Най-фрапиращият случай беше, когато сменихме една тема на предаването „Референдум“ - за втория лифт в ски зоната в Банско. Вече бяха поканени гостите. Предаването започва да се прави в четвъртък (излъчва се всеки вторник вечер, б.р.) като в понеделник се канят коментаторите. В последния момент бях извикан и ми беше обяснено, че такава тема няма. Разговорът беше проведен пред много свидетели, в т.ч. членове на Управителния съвет и шефа на Дирекция „Информация“ тогава. На моята реплика, че тази тема не се прави за първи път, знаем кои са подходящите гости за нея, знаем, че не се прави лесно и винаги има външен натиск, ми беше обяснено, че няма такава тема.

- Кога се случи това – преди или след като Емил Кошлуков показа среден пръст в ефир като демонстрация по повод протестите на природозащитниците срещу начина, по който БНТ отразява темата „Пирин“?

В края на октомври м.г., т.е. преди. Може би още тогава трябваше да напусна. Но си обясних случая с неопитността на Каменаров като генерален директор - да удържа на натиск в такива моменти. Казах му, че предшественичката му Вяра Анкова устоя преди две години на такъв натиск. Защото наистина генералният директор е подложен на голям натиск от всички страни, няма какво да си правим илюзии. Продължих да храня надежди, че това просто е случайно. Вече мисля, че не е.

- И никакви аргументи не реабилитираха темата с втория лифт?

На своя глава поръчах изследване на „Алфа рисърч“ (социологическата агенция, която мери обществените нагласи по темите на „Референдум“, б.р.). То показа, че около 70% от анкетираните подкрепят изграждането на втори кабинков лифт над Банско. Десетина дни по-късно, след като бе решено, че темата се сменя, тогавашният шеф на дирекция „Информация“ Константин Кисимов, от името на Каменаров поиска да пуснем същите данни, но за новините. Казах му, че това може да стане само с позволението на социологическата агенция и с посочване на датата, на която е направено проучването, защото обстоятелствата може да са се променили, съответно и нагласите на хората и едно изследване без вярната дата може да бъде счетено за манипулация. В крайна сметка го публикувахме в новините с изрично посочване на датата.

Но знаете ли кое е най-трудното нещо в една телевизия, когато ти свалят темата в последния момент?

- Да върнеш гостите.

Точно така. А аз трябваше да върна Боян Петров, светла му памет. Тогава той подходи с голямо благородство. Каза само: „Няма проблем, когато ни поканите – тогава“. Казват, че нямало незаменими хора. Има – Боян Петров.

След тази ситуация повече не сме говорили с Каменаров. Имаше още случаи на подобна намеса в работата, неприятни, но не и радикални.

В „Референдум“ сме имали проблеми, обсъждания, спорове, караници, смяна на теми, когато сметнеш, че нямаш подходящи събеседници и прочее, но всичко се обсъжда в процес на диалог. Никой не е отсичал „няма такава тема“.

- Опонентите ви в БНТ твърдят, че от времето на Вяра Анкова като генерален директор в телевизията има изградена вътрешна система за оценка на предаванията, според която 70 на сто от тях към днешна дата трябва да бъдат спрени. Което кореспондира с вашата успеваемост на поста.

Има метрична система за оценка, която е изработена от търговска дирекция, но няма такива фрапиращи заключения. Последното тестване на предаванията беше преди новата програмна схема. За две беше посочено, че трябва да отпаднат. Но това не са 70%. Всички документи се пазят, останалото са абсолютни импровизации.

- Има твърдения и че сте разбунвали духовете сред колегите си от „Денят започва с култура“, които излязоха на протест срещу Кошлуков заради оказван им натиск.

Единственото, с което съм ги разбунвал, е да правя добро предаване – да бъдат критични, да правят теми, по които има дебат.

По отношение на протеста – колегите ми се обадиха, когато вече бяха решили да изразят позицията си. Когато Кошлуков ги притискаше да изписват Емил Джасим не като учител по история, а като активист на „Да, България“. Емил Джасим бе поканен като историк по темата за изучаването на комунизма и никой в този момент не е мислел за него като за член на политическа партия. Каниш човек не за да го питаш какви са последните решения от конгреса на партията му, а по естеството на темите, с които се занимава.

Тогава от екипа на предаването казаха, че ще правят протест и аз ги подкрепих, защото решението им беше правилно. Сами си написаха и декларацията. За съжаление това беше последният акт на смелост от тяхна страна.

Властта трябва да има търпение и здрав стомах. Трябва постепенно да смели всички, които се опитват да протестират, да вдигнат глава, да нададат глас. Когато бавно ги мачкаш, в един момент хората спират да се бунтуват.

- Тоест, вашето уволнение трябваше да послужи за назидание?

Ще се види. Нормално е хората да се страхуват, да изпитват съмнения. Нормално е също така и някои хора да не ме харесват. Аз не съм революционер, също съм бил конформист. В определени моменти съм знаел докъде мога да стигна и какво да направя. Рано или късно, по един или друг начин, казвам какво е мнението ми.

- Вярно ли е, че Каменаров е призовал за оставки още с встъпването си в длъжност - ако някой прецени, че не може да работи с него.

И да е имало такъв призив, то е бил на ниво директори. Но всички, които ме познават, знаят, че не съм заковал и един пирон в моя кабинет. Картините ми бяха облегнати по стените. Да бъда на този пост не ми е било мечта, напротив – от много административна работа често не ми оставаше време да се занимавам с други идеи за проекти.

- Обиден ли сте?

Хем съм обиден, хем съм доволен. Започнах в телевизията през 1994 година, бил съм редактор на Каменаров, когато водеше новините в Ефир 2. С този човек имам някаква биография.

- Предусещахте ли, че това може да се случи.

Разбира се, особено след случая с Банско и след идването на Емил Кошлуков, което смятам за абсолютно демонстративно показно накъде ще се развива телевизията.

- Накъде?

Още преди Коледа м.г. Кошлуков се заяде с „Денят започва с култура“ - че сме направили обзорна тема за свободата на словото, взимайки повод от тогавашната класация на „Репортери без граници“, според която бяхме на 109-о място, сега 111-о. Започна да прави анализ на предаването. Втренчи се в него, защото има някаква доза свободомислие.

Нещата станаха съвсем видими, след като направихме темата за „Бялата книга“ за състоянието на българската журналистика, като отразихме всички коментари по въпроса, показахме и декларацията на в. „24 часа“, а аз казах на колегите да оставят темата отворена за следващи дебати. Тогава Кошлуков попита „а защо не направихте материал и за книжките на вестник „Телеграф“ за Иво Прокопиев“.

- Можете ли да кажете, че върху журналистите от БНТ се упражнява натиск?

Натискът не се изразява в пряко нареждане какво да се прави или не, а в това, че когато се направи една такава публична екзекуция, тя трябва да служи за назидание на всички.

Важните решения се спускат отгоре по вертикала, не се обсъждат с хората. От идването на Кошлуков насам няма продуцентски съвети, които се правеха всяка седмица и на тях се взимаха координационни решения за предаванията. Това са важни неща за редакционния живот и те вече изчезнаха. Той започна да вика продуцентите или водещите поотделно и така да оказва влияние. Има авторитаризъм в този подход. Действа се реваншистки спрямо останалите от предишното ръководство кадри. А хората искат да работят, да участват, да си кажат мнението. Ние сме хора с опит, не сме хванати от улицата.

- Говори се и за финансови злоупотреби на дребно в БНТ. Отделно АДФИ ще проверява цялата дейност на телевизията.

Нека. Аз поне имам чиста съвест. През годините съм управлявал чрез моите подписи милиони левове и знам, че не съм подписал нещо, за което ще взема пари под масата. Като главен продуцент се подписвам след като изпълнителният продуцент е сключил договор. След него се подписва делегираният продуцент и накрая съм аз. Подозирам, че е възможно някой някъде да е направил някаква кокошкарска история за 20 лева. Но при положение, че подписвам огромен обем от документи, човек не може да провери всяка буква. Всичко това обаче се проверява във финансова дирекция, като преди това е имало и подпис на юрист. Аз се подписвам чак накрая. И въпреки че тази процедура ме защитава по някакъв начин, знам, че и една стотинка не съм откраднал. Единствените пари, които съм искал да вземам, независимо от извънреден труд и работа по други предавания, са били само за „Референдум“.

- Прецедент ли е служители в телевизията на щат да взимат и хонорари?

Има заповед на генералния директор, с която се позволява щатни служители да получават и хонорари и аз не съм единственият, който попада в обхвата й. В моя случай хонорарът за „Референдум“ ми беше предложен преди 9 години, когато започна предаването. Не съм искал или настоявал. Създал съм и „История БГ“ и изобщо не ми е хрумвало да поставям въпроси за заплащане. Направил съм концепцията за „Зелената линейка“, участвал съм във „Великите българи“, „Големият избор“, „Кауза.bg”. Винаги съм искал само изработеното и нищо повече. Оттук нататък мога само да давам.

Когато искаш да кажеш нещо честно – пази се – срещу теб се изправя системата.

- Какво се случва с „Референдум“, марката за което сте регистрирал вие?

Парадоксалното е, че я регистрирах, за да предпазя предаването от другите телевизии, а не от моята собствена. В момента проучвам авторските си права. Казва ми се, че съм бил на щат, когато съм измислил това предаване. Ще обсъдя с адвокати какво да правя. Да съдя телевизията не ми е любимото занимание.

Иначе ми предложиха да остана в „Референдум“ на хонорар. Но им казах, че няма как да съм излишен за цялата телевизия, а да искат да остана само за това предаване. Предложих им да работя за „Референдум“ за без пари, срещу символичен хонорар от 1 лев. Човек трябва да има достойнство. За мен парите в случая не са важни, оценката за това, което си направил е важното.

- Обмисля ли се смяна на името на предаването, ако се наложи?

Защо? Защо ще съсипят едно предаване, което удържа в ефир вече близо 10 години? То успя да устои на фона на търговските медии, когато на гърба му вървят популярни риалити формати.

- Оттук нататък?

За мен това уволнение е комплимент. Те ми казват „ти си различен от нас и не искаме да работим с теб“. Благодаря ви, че ме признахте! Един приятел ми се обади и ми каза: „Виж какво, негативното признание в България е най-доброто признание“. Аз съм създал две предавания, които са в праймтайма на телевизията – „История БГ“ и „Референдум“. Като не искат да имат такъв човек до себе си – прав им път. Естествено, захващам се с нови проекти. Сега поне имам свободата и не съм затрупан с административна работа.

ЧСИ продаде сграда на община Смолян за половин милион

https://www.actualno.com/smolyan/chsi-prodade-sgrada-na-obshtina-smoljan-za-polovin-milion-news_675543.html

Частен съдебен изпълнител днес е продал сграда заради дълг на община Смолян за половин милион лева. Става въпрос за част от Младежкия дом, в която се помещава под наем Обединена българска банка (ОББ) на новия център. На 17-ти май се е състояла публичната продан на две емблематични за Смолян сгради – Журналиста и Младежкия дом. Сградата на клуб „Журналист“, където в миналото се е помещавал Градският съвет, е разделена на два обекта. Единият е за 238 320 лв., а друг

АЕЦ „Белене” - разминаване между политически и обществени интереси

https://www.investor.bg/energetika/472/a/aec-belene-razminavane-mejdu-politicheski-i-obshtestveni-interesi-261439/

Единственият аргумент в защита на ускореното темпо на свързаните с проекта действия е заявен инвеститорски интерес, който е слаб аргумент, пише Калоян Стайков

МФК Тича шампион по “Футбол” 7

http://varnautre.bg/2018/05/20/81771/%d0%bc%d1%84%d0%ba-%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b0-%d1%88%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d0%be%d0%bd-%d0%bf%d0%be-%d1%84%d1%83%d1%82%d0%b1%d0%be%d0%bb-7

Отборът на МФК Тича спечели шампионския трофей в елитната група на зона Варна за деца, родени 2007/2008 година, във формата “Футбол” 7. Момчетата, водени от Ивайло Станчев и Марти Иванов, триумфираха със златните медали в първенството, след като събраха 47 точки, с една повече от прекия им конкурент в тази възраст – отборът на Олимпик […]

Меган Маркъл спази стара традиция (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/megan-markyl-spazi-stara-tradiciia-snimki-2098218

Булчинският букет на Меган Маркъл бе положен на гроба на Незнайния воин в Уестминстърското абатство в Лондон, каквато е традицията, водеща началото си от майката на кралица Елизабет Втора, съобщи Би Би Си.

Столични квартали без топла вода през лятото заради профилактика

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6872615

Столични квартали без топла вода през лятото заради профилактика"Топлофикация София" ЕАД започва изпълнението на утвърдената от Столичен общински съвет ремонтна и инвестиционна програма за 2018 г., съобщиха от дружеството. В рамките на предстоящите летни месеци компанията ще обследва топлопреносната мрежа в столицата и ще извърши необходимите рехабилитационни и строително-монтажни дейности.

Обвиненият за блудство с ученички в София остава в ареста

http://www.mediapool.bg/obvineniyat-za-bludstvo-s-uchenichki-v-sofiya-ostava-v-aresta-news279334.html

Софийският градски съд остави в ареста 33-годишния Валентин Асенов, който беше задържан по обвинение, че е блудствал с две първокласнички в столично училище. Заседанието беше закрито за медиите. На влизане в съдебната зала, Асенов скри лицето си. Каза само, че не е извършил това, в което е обвинен. В петък от прокуратурата заявиха, че той е признал за блудствените действия. Валентин Асенов има криминална регистрация за кражба. Той е имал законен достъп до училището, тъй като е доставял закуски.

А. Агов: Демонстрацията на ”Моста на влюбените” бе предназначена за САЩ

https://frognews.bg/novini/agov-demonstratsiiata-mosta-vliubenite-prednaznachena-sasht.html

Демонстрацията на Меркел, Макрон и Мей на ”Моста на влюбените” в София беше предназначена за Вашингтон. Ако Тръмп смята да ни цака непрекъснато, няма как да не покажем единство. Ние европейците искаме да бъдем заедно и с Америка, но Америка трябва да се съобрази с нас. Това каза в предаването ”120 минути” журналистът и бивш депутат Асен Агов.

Какво може да сложи край на бума на имотния пазар в Хонконг?

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/kakvo-moje-da-sloji-krai-na-buma-na-imotniia-pazar-v-honkong-261046/

Имотните компании в града се готвят за повишение на основния лихвен процент за първи път от 2006 г.

Ерменков в скандал с водата в София, намеси ДАНС и ГЕРБ

https://www.vesti.bg/bulgaria/ermenkov-v-skandal-s-vodata-v-sofiia-namesi-dans-i-gerb-6082526

Днес самият Таско Ерменков опроверга информацията за замърсяване на водата в София

Започна първият жив концерт на „Гласът на България“! Всичко е в ръцете на зрителите!

https://petel.bg/Zapochna-parviyat-zhiv-kontsert-na----Glasat-na-Balgariya-----Vsichko-e-v-ratsete-na-zritelite-__265432

С общо изпълнение на парчето „You are the voice“ 16-имата финалисти в петия сезон на „Гласът на България“ дадоха началото на първата си сериозна...

Ердоган обеща Турция да инвестира в магистрала, свързваща Белград и Сараево

https://petel.bg/Erdogan-obeshha-Turtsiya-da-investira-v-magistrala--svarzvashha-Belgrad-i-Saraevo__265433

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес обеща Турция да инвестира няколко милиарда евро в изграждането на магистрала, свързваща Бе...

Скопие потвърди варианта Република Илинденска Македония

https://petel.bg/Skopie-potvardi-varianta-Republika-Ilindenska-Makedoniya__265434

Кадър: Нова тв Република Илинденска Македония е възможният избор за име в спора между Скопие и Атина. Това потвърди официално премиерът...

Китайските туристи обожават да харчат пари в САЩ

https://www.investor.bg/na-pyt/349/a/kitaiskite-turisti-obojavat-da-harchat-pari-v-sasht-261427/

Ако Тръмп иска да свие търговския дефицит с Китай, да привлича туристи оттам не е никак лоша идея

Георги Илиев с мач №500 в своята кариера

http://varnautre.bg/2018/05/20/81768/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d1%81-%d0%bc%d0%b0%d1%87-%e2%84%96500-%d0%b2-%d1%81%d0%b2%d0%be%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b5%d1%80%d0%b0

Капитанът на Черно море Георги Илиев записа нов юбилеен двубой в своята кариера. Срещу Локомотив Пловдив на стадион “Лаута” в събота (2:2) сърцатият футболист на “моряците” изигра своя мач №500 на клубно ниво. В тези срещи Илиев отбелязва общо 91 гола. Първият му професионален двубой е на 14 октомври 2000 г. срещу Ботев Пловдив на […]

Бронзов медалист от Европейско първенство подгря за шампионата на стария континент с екскурзия до Израел

http://www.struma.com/obshtestvo/bronzov-medalist-ot-evropeisko-purvenstvo-podgrya-za-shampionata-na-stariya_134524/

Състезателят на благоевградския клуб по канадска борба Спартак Любомир Миланов посети Израел, дни преди старта на 28- то Европейско първенство по канадска борба в София.

Бронзовият медалист от шампионата през 2017 в Катовице Полша на лява ръка в категория до 100 кг. реши да си направи екскурзия след тежките тренировки през последния един месец и преди шампионата в столицата.

Миланов си заслужи място в националния отбор, след като спечели златен медал на последното държавно...

Продължава

Ловешки лекари отново протестират на главен път София-Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872627

Ловешки лекари отново протестират на главен път София-ВарнаЗа пореден път персоналът на болницата в Ловеч блокира движението на пътя София-Варна в знак на протест. Около 200 души пропускат образувалата се колона до пътен възел Абланица през 10 минути, след което отново застават на платното за още 10 минути. В петък лекарите от МБАЛ "Проф. Параскев Стоянов" изпратиха писмо до здравния министър Кирил

Снимат нов български сериал в Слънчев бряг

https://www.actualno.com/cinema/snimat-nov-bylgarski-serial-v-slynchev-brjag-news_675538.html

На северния плаж в Слънчев бряг започнаха снимките на нов български сериал. В лентата участват известни и обичани наши актьори, както и популярни лица от малкия екран. Действието се развива основно на северната ивица в курорта и в луксозните хотели, намиращи се на първа линия до морето. Продуценти на новия сериал са Иван Христов и Андрей Арнаудов. От екипа им обаче пазят в дълбока тайна имената от актьорския състав, както и сценарият. Част от сцените за първите епизоди вече са заснети, а снимки

Известни бг актьори снимат нов сериал в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6872614

Известни бг актьори снимат нов сериал в Слънчев брягСнимки на нов български сериал започнаха на Северния плаж в Слънчев бряг, в лентата участват известни наши актьори и популярни лица от малкия екран. Действието се развива основно на северната ивица в курорта и в луксозните хотели на първа линия до морето. Продуценти на новия сериал са Иван Христов и Андрей Арнаудов.

"Нашият спасител Ердоган" поиска гласа на турците в Европа

http://clubz.bg/68086-nashiqt_spasitel_erdogan_poiska_glasa_na_turcite_v_evropa

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган произнесе предизборна реч пред хиляди турски граждани, живеещи в чужбина и пристигнали за целта от редица европейски страни в Сараево, търсейки подкрепа от тях в предстоящите на 24 юни президентски и парламентарни избори в Турция, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. 

Ердоган избра Сараево - столицата на приятелски настроената към него Босна и Херцеговина, тъй като европейските страни, в които живеят компактни маси турци, като Германия, Австрия и Холандия, му отказват да води предизборна агитация на тяхна територия, мотивирайки се със съображения за сигурност. А десният австрийски канцлер Себастиан Курц, който е противник на турското членство в ЕС, направо посочи миналия месец, че на Ердоган няма да му бъде позволено да използва за политическите си цели турските общности в Европа. 

Изборите на 24 юни имат особено значение за Турция, защото ще ознаменуват преминаването към мощна президентска система вместо досегашната парламентарна, и това ще даде на Ердоган като президент (ако, разбира се, бъде преизбран, в което малцина се съмняват) изключително широки пълномощия начело на изпълнителната власт. 

"Като европейски турци вие винаги сте ни давали широка подкрепа. Сега ние отново се нуждаем от нея на тези избори", каза турският лидер пред около 15 000 ентусиазирани свои съграждани, събрали се в най-голямата спортна зала в босненската столица. 

Ердоган даде израз на дълбоките си симпатии към босненските власти, като нарече страната им пример за демокрация за разлика от други големи европейски страни, които не му позволиха да води предизборна агитация там. Мюсюлманинът Бакир Изетбегович, който в момента оглавява на ротационен принцип тричленното босненско президентство, лично го посрещна на летището на Сараево и бе до него и на митинга в спортната зала. Турският президент няма намерение по време на визитата си да се срещне със сръбския и с хърватския членове на президентството. 

В речта си Ердоган обеща, че неговото правителство ще работи за откриване на възможности за работа на турските граждани, които се пенсионират в чужбина, както и за нови програми за децата и внуците им да учат турски език там, където живеят. Той призова поддръжниците си да участват активно в европейската политика по места като начин да се тушират антитурските настроения в съответните страни. 

Новата политическа система на страната бе одобрена с малко мнозинство на референдума през април м.г., но 59 на сто от живеещите в чужбина турци гласуваха за промяната. Над 3 млн. турци, които живеят в чужбина, имат право да гласуват в предстоящите турски избори, припомня АП. 

Ройтерс цитира един от участниците в митинга - македонски студент от турски произход, който каза:

"Ние дойдохме в Сараево само за един ден, за да подкрепим нашия спасител Ердоган". 

Вчера турската държавна Анадолска агенция, цитирана от Ройтерс, съобщи, че е имало сигнали са възможен опит за убийство на Ердоган по време на балканските му посещения. Запитан за тези съобщения, той отговори:

"Тази новина стигна и до мене и точно затова съм тук... Такива заплахи и операции не могат да ни отклонят от нашия път". 

Ердоган от Сараево: Никога няма да оставим Босна сама по пътя й към ЕС

http://clubz.bg/68086-erdogan_ot_saraevo_nikoga_nqma_da_ostavim_bosna_sama_po_pytq_j_kym_es

Реджеп Тайип Ердоган призова турската диаспора в Европа да играе активна роля в политическите партии в страните, в които пребивават, предава държавната Anadolu Agency, цитирана от „Фокус“.

Ердоган се обърна към турците, живеещи в Европа, на VI Конгрес на Съюза на европейските турски демократи (UETD) в Олимпийската зала „Зетра“ в босненската столица Сараево.

Аз ви моля да участвате активно в политическите партии в страните, в които живеете", заяви Ердоган пред повече от 20 хил. турци от европейски страни, които се събраха, за да изслушат речта му.

Според Ердоган, враждебността към Турция в европейските парламенти идва предимно от хора с турски произход.

На 24 юни ние не само ще изберем президент и законодатели, но и ще направим избор за следващия век на нашата страна", добави Ердоган с оглед на предстоящите избори в Турция.

Ердоган подчерта, че гостоприемството на Босна и Херцеговина е достойно за похвала. „Европейските страни, които се смятат за люлка на демокрацията, днес се провалиха на изпита. А Босна и Херцеговина доказа, че е демократична държава“.

Турция няма скрити намерения спрямо Босна и Херцеговина, с изключение на поддръжката и помощта за икономически просперитет, които Анкара оказва на Сараево, каза още турският президент. След среща с председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, Ердоган заяви, че Турция ще продължи да оказва помощ за балканската страна във всяка област и подчерта категорично, че страната му никога няма да остави Босна и Херцеговина сама по пътя й към Европейския съюз.

Имахме конструктивни разговори. Разговаряхме за политически, културни, туристически и транспортни въпроси, и как да подобрим отношенията“, поясни Ердоган, като благодари на Сараево за гостоприемството.

Турският президент изрази задоволство, че се намира в Сараево – три години след последното му посещение, и че е налице желание за подобряването на сътрудничеството във всички изброени по-горе области.

„Надявам се, че изборите, които предстоят, в Босна и Херцеговина и в Турция, ще бъдат възможност за укрепване на отношенията ни и че ще бъдат проведени по прозрачен начин“, подчерта Ердоган.

Томбола и 4 лв. билет очакват зрителите на мача Пирин-Витоша

http://www.struma.com/sport/tombola-i-4-lv-bilet-ochakvat-zritelite-na-macha-pirin-vitosha_134523/

Пирин в битка за място на бараж с Локомотив София

ОФК Пирин се впуска във втора тежка битка за място на баража, даващ право на участие в Първа лига за сезон 2018-19. Орлетата излизат на ст. Христо Ботев срещу Витоша Бистрица утре от 17:30, имайки крехка преднина с победата си с 0:1 от четвъртък в първия двубой.

Вече стана ясно и крайното класиране на Втора лига, като заелият второ място отбор, който ще се срещне с победителя от Пирин и Витоша, е столичният Локомотив.

Ръководството, футболистите и треньорите на Пирин още...

Продължава

Изборите в Лясково – с активност 56 процента към 17 ч.

https://www.24chasa.bg/region/article/6872623

Изборите в Лясково – с активност 56 процента към 17 ч.Изборният ден в добричкото село Лясково, където днес се провеждат частични избори за кмет, преминава спокойно, съобщиха от Общинската избирателна комисия в община Добричка. Към 13 часа правото си на вот са упражнили 46.5%, или 135 от гласоподавателите.Избирателната активност към 17.00 часа е 56,21% или хората, които са гласували, са 163-ма души.

"Сиренето" с палмово масло ще се продава само предварително опаковано

http://www.cross.bg/prodykti-mlechni-imitirashti-1575151.html

/КРОСС/ Забранява се използването на думата "млечен" или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти, които съдържат в състава си растителни мазнини. Продуктите с палмово масло ще се предлагат в търговската мрежа само предварително опаковани и на отделни щандове или на обособени места, на които има ясно обозначение с надпис "имитиращи". Това предвиждат промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, които са публикувани отново за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации на Министерския съвет. Такова обсъждане беше направено и през 2016 г., когато проектът за промяна на наредбата беше обявен за първи път и нотифициран от Европейската комисия. Проектът тогава обаче не стигна до приемане.Мнения и становища по предложенията ще се приемат до 14 юни т.г. Измененията ще бъдат приети с постановление на правителството.Нови изисквания и при етикетите  Промените предвиждат върху етикета в непосредствена близост до наименованието на продукта задължително да бъде написано "Имитиращ продукт" с ясно обозначение на компонента или съставката, които са използвани като частични или пълни заместители на млякото. Освен това думите "имитиращ продукт" трябва да са с големина на буквите поне 75% от тези, с които е изписано името на продукта

Бургас чака 500 лидери и експерти за Европейския морски ден

https://www.24chasa.bg/region/article/6872577

Бургас чака 500 лидери и експерти за Европейския морски денНад 500 евролидери, министри, депутати, учени и експерти ще се включат в Европейския морски ден, който ще се проведе в Бургас на 31 май. Българският град има честта да стане домакин след градове като Брюксел, Рим, Гьотеборг, Атина и Бремен. Форумът е официална част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Кметът на Солун е пребит от националисти (видео)

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/20/3181918_kmetut_na_solun_e_prebit_ot_nacionalisti_video/?ref=rss


<br /><br />Кметът на Солун бе пребит в събота от националисти, събрали се за отбелязване на деня в памет на етническите гърци, убити в Османската империя малко преди разпадането ѝ в края на Първата световна война. Янис Бутарис, който е на 75-годишна възраст, е известен с критиките си срещу крайните националисти в страната.<br /><br />Недоволни от появата му в шествието и церемонията за сваляне на знамената в памет на т.нар. Понтийски геноцид, започнаха да викат да се...

Рено се вряза в караулка на КАТ на Е-79 край Благоевград, има пострадали

http://www.struma.com/obshtestvo/reno-se-vryaza-v-karaulka-na-kat-na-e-79-krai_134522/

 Лек автомобил Рено със софийска регистрация самокатастрофира на ГП Е-79, врязвайки се в нефункциониращата от години караулка на КАТ на изхода на Благоевград в посока Дупница, четирима са ранени.

Пътният инцидент стана в 15.50 ч. в м. "Антените". По неизяснени засега причини, лекият автомобил „Рено Сценик”, управляван от 68-годишен мъж, движейки се от Благоевград към София, на прав участък се отклонява наляво, предаде Бгнес. Минава през насрещното и на...

Продължава

Руският Новатор спечели международния турнир по плажен футбол във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374539

Шампионът на Москва Новатор спечели силния международен турнир по плажен футбол Varna International Beach Soccer Cup 2018. Руснаците срещнаха днес румънския първенец Уест Дева в своеобразен финал, след като двата тима записаха по две победи досега, научи Moreto.

Илън Мъск разкри подробности за Tesla Model 3 с два двигателя

http://www.moreto.net/novini.php?n=374538

Изпълнителният директор на Tesla Inc. Илон Мъск разкри в "Туитър" характеристиките на автомобила Model 3 с два двигателя. В няколко съобщения в "Туитър" Мъск обяви, че автомобилът ще може да ускорява от 0 до 60 мили (96 километра) за 3,5 секунди с топ скорост от 155 мили (близо 250 километра) и пробег до 310 мили (500 километра).

ГЕРБ сезират ДАНС и прокуратурата за публикацията на Ерменков за водата в София

https://www.actualno.com/society/gerb-sezirat-dans-i-prokuraturata-za-publikacijata-na-ermenkov-za-vodata-v-sofija-news_675537.html

Ще сезираме ДАНС и прокуратурата за публикацията на Таско Ерменков за водата в София и питаме БСП и Корнелия Нинова как ще реагират. Това каза по време на брифинг народният представител от ПГ на ГЕРБ Станислав Иванов. „Г-н Ерменков е народен представител и той знае всички механизми и способи, според които може да се сдобие с нужната му информация, дори да предизвика изслушване в зала, за да се сдобие с необходимата му информация, преди да пусне такъв статус във „Фейсбук&

Вредното направление от дейността на г-жа Нинова е разделението между млади и стари

http://pogled.info/bulgarski/vrednoto-napravlenie-ot-deinostta-na-g-zha-ninova-e-razdelenieto-mezhdu-mladi-i-stari.94649

/Поглед.инфо/ Георги Пирински, евродепутат от ПЕС/БСП, в разговор с Илиана Беновска в предаването "Беновска пита" по Радио К2 и Канал 3 коментира актуалните политически теми.

Забраняват стари дизели в част от Хамбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872581

Забраняват стари дизели в част от ХамбургОще този месец в Хамбург ще бъдат въведени първите забрани за движение на стари дизелови автомобили, съобщиха властите в града. Като начало само някои улици няма да са достъпни за коли със замърсяващите с азотен окис двигатели. Още от вторник на съответните места са поставени табелки с указания. Става дума за два отрязъка от улици в Алтона-Норд.

Питейната вода в София е чиста, безопасна и с отлични качества

https://frognews.bg/novini/piteinata-voda-sofiia-chista-bezopasna-otlichni-kachestva.html

През последното денонощие в социалните мрежи се разпространяват фалшиви новини, свързани с качеството на водата. „Софийска вода“ Ви уверява, че питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики. Това твърди концесионерът.

Британската преса обяви сватбата на принц Хари за триумф на монархията (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6872580

Британската преса обяви сватбата на принц Хари за триумф на монархията (Галерия)Британската преса посвети много страници на сватбата на принц Хари, като дитирамбите си съперничеха в коментарите на церемонията, предаде АФП. "Под разкошното майско слънце, сватбата на новия херцог и херцогиня на Съсекс отразяваше най-характерното за тях - непринудена двойка, изпълнена с грация и блясък, направо прекрасна.

Мрачен понеделник! Седмицата стартира с бури и вятър, градушка ще удари...

https://petel.bg/Mrachen-ponedelnik--Sedmitsata-startira-s-buri-i-vyatar--gradushka-shhe-udari---__265430

До полунощ явленията ще затихнат и през втората половина на нощта облачността ще е разкъсана. На места сутринта в равнините и низините ще ...

Къде и кога няма да има топла вода в София (ПЪЛЕН ГРАФИК)

http://clubz.bg/68085-kyde_i_koga_nqma_da_ima_topla_voda_v_sofiq_pylen_grafik

"Топлофикация София" ЕАД публикува графика на планираните ремонти, които водят до спиране на топлата вода за абонатите. Публикуваме пълния график:

Tоплофикационен район “СОФИЯ ИЗТОК”

м. „Къро“ - от 5 юни – до 16 юни

кв. „Лозенец“, „Дианабад“, „Изток“, „Подуене-център“, „Редута“, „Яворов“, „Иван Асен II“ - от 19 юни – до 4 юли

*кв. „Младост“- 1А, 2, 3, 4 - *ще бъдат обявени допълнително

кв. „Слатина“ и част от кв. „Дружба“ 1 - от  30 юли – до 14 август

кв. „Младост“-1, „Дървеница“, „Студентски град“, „Витоша” - от 15 август – до 26 август

Tоплофикационен район “ЗЕМЛЯНЕ”

кв. „Лагера“, „Хиподрума“, „Крива река“, „Иван Вазов“, части от кв. „Буката“ - от 20 август – до 24 август

части от кв. „Лозенец“, ВВМА, МА и НДК - от 20 август – до 24 август     

кв. „Красна поляна“, „Гевгелийски“, „Западен парк“, „Илинден“ - от  27 август - 31 август 

​​кв. „Красно село“, „Бели брези“, „Стрелбище“, „Гоце Делчев“, части от кв. „Мотописта“ - от  03 септември - 07 септември

​ж.к. „Овча купел 1 ”- 6 част - от 18 май – до 19 май  

                                                                 ТЕЦ “СОФИЯ”                                                                  

​спиране на топлата вода за клиентите от Централна градска част, които живеят в карето между:                                

ул. „История Славянобългарска”, бул. „Данаил Николаев”, ул. „Проф. Милко Бичев”, 

бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Фритьоф Нансен”, бул. „Патриарх Евтимий”, 

бул. „Прага”, бул. „Пенчо Славейков”, бул. „Ген. Тотлебен”,

ул. „Йоаким Кърчовски”, ул. „Дамян Груев”, района на „Руски паметник”,

Зона Б - 5, Зона Б -17, Зона Б-18, Зона Б-19, ул. „Опълченска”,

бул. „Княгиня Мария Луиза”, района на Сточна гара, ж.к „Банишора”,

ж.к „Света Троица” и ж.к „Фондови жилища” - от 20 август - до 29 август

Tоплофикационен район „СОФИЯ“

Реконструкция на трасе по пл. “Гарибалди” /ремонт на бул. “Граф Игнатиев”/ - от 17 май – до 15 юни

Реконструкция на трасе по ул. “6-ти септември” - от 20 август – до 29 август

бул.”Княгиня Мария Луиза”№36 - №48 (четни) - от 31 май – до 16 юни

ул.”Поп Богомил”№ 41 - № 43 (нечетни) - от 31 май – до 16 юни

ул. “Св.Св.Кирил и Методий” № 88, №78, № 47, № 70, № 68, №64 - от 31 май – до 16 юни

ул.”Сердика” № 25А, № 25-1, № 27 - от  31 май – до 16 юни

ул. “Веслец”№ 35, № 31-1, № 31-2, № 40,№ 37, № 39-41, № 45, № 47, № 54, № 56 - от 31 май – до 16 юни 

ул. “Поп Богомил” № 26, № 30, № 39, № 40 - от 31 май – до 16 юни 

ул. “Будапеща” № 52 - от 31 май – до 16 юни

ул. “Г. Бенковски” № 37, № 34 - от 31 май – до 16 юни

ул. “Г. С. Раковски” № 54, № 56, № 58 - от 31 май – до 16 юни

ул. “Цар Симеон” № 40, № 42 - от 31 май – до 16 юни

Tоплофикационен район “ЛЮЛИН”

ж.к. “Люлин” 1 - от  5 юни – до 9 юни

ж.к. “Люлин” 2 - от 5 юни – до 8 юни

ж.к. “Люлин” 3 - от 5 юни – до 8 юни

ж.к. “Люлин” 4 - от 18 юни – до 22 юни

ж.к. “Люлин” 5 - от 18 юни – до 22 юни

ж.к. “Люлин” 6 - от 25 юни – до 29 юни

ж.к. “Люлин” 7 - от 25 юни – до 29 юни

ж.к. “Люлин” 8 - от 11 юни – до 15 юни

ж.к. “Люлин” 9 - от 11 юни – до 15 юни

ж.к. “Люлин” 10 - от 18 юни – до 22 юни

ж.к. “Надежда” 5 - от 25 юни – до 27 юни

ж.к. “Надежда” 6 - от 11 юни – до 14 юни

ж.к. ”Обеля“ 1 - от 5 юни – до 8 юни

ж.к. “Обеля“ 2 - от 25 юни – до 29 юни

кв. “Захарна фабрика” - от 12 юни – до 14 юни

ЕС опроверга информация на медии за нова ядрена сделка с финансова помощ за Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872573

ЕС опроверга информация на медии за нова ядрена сделка с финансова помощ за ИранТри източника от Европейския съюз отрекоха, че дипломати, които ще се срещнат във Виена в петък, за да спасяват застрашената иранска ядрена сделка след оттеглянето на Вашингтон, ще обсъждат вариант с предлагане на финансова помощ на Иран в замяна на отстъпки, предаде Ройтерс. Германски вестник съобщи по-рано днес, че дипломати от Великобритания,

Българите напускат дома на родителите си на 29 години

http://www.cross.bg/godini-godini-roditelite-1575149.html

/КРОСС/ Българите напускат дома на родителите си средно на 28.9 години, показват данни от проучване на "Евростат" за 2017 г. Средната възраст, на която хората в ЕС заживяват самостоятелно, е 26 години, но има сериозни различия между отделните страни членки. През 2017 г. в ЕС младите хора са напускали домовете на родителите си най-рано в три северни страни – Швеция (21 години), Дания (21.1 години) и Финландия (21.9 години), както и в Люксембруг (21.4). Те са следвани от Естония (23.1), Белгия (23.4), Холандия (23.6), Германия (23.7), Франция (24) и Великобритания (24.4 години). На другия край на скалата са Малта и Хърватия, които хората са оставали най-дълго в домовете на родителите си – съответно до 32.2 и 31.9 години. На по-късен етап самостоятелно са заживели също хората в Словакия (30.8 години), Италия (30.1), Гърция (29.4), Испания (29.3), Поругалия (29.2) и България (28.9 години). Обща за ЕС тенденция е младите жени да напускат родния дом по-рано от мъжете. Най-големите разлики между половете са регистрирани в Румъния (25.6 години за жените и 30.3 за мъжете), България (26.5 срещу 31.1), Хърватия (30.4 срещу 33.4), Словакия (29.4 срещу 32.2), Унгария (26 срещу 28.8), Гърция (28 срещу 30.7) и Чехия (25.1 срещу 27.7 години).

Коментар №2 на седмицата: Порязването на един изчезнал алпинист с личния негативизъм на един режисьор

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6872394

Коментар №2 на седмицата: Порязването на един изчезнал алпинист с личния негативизъм на един режисьорПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №2 и събра 96 280 прочитания. Историята на Боян Петров носи поуки за губещата ценностите си българска нация Думичка нямаше да напиша за изчезналия алпинист, ако не беше краткото експозе в един сайт на режисьора Христо Порязов, озаглавено “Писна ми да лягам и ставам с Боян

Гръцкото правителство и опозицията осъдиха нападението срещу кмета на Солун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872575

Гръцкото правителство и опозицията осъдиха нападението срещу кмета на СолунПредставители на гръцкото правителство и опозицията осъдиха като "фашистко" нападението срещу кмета на Солун Янис Бутарис, предаде РИА Новости. Буртарис бе приет в болница с наранявания в областта на главата, гърба и краката, след като вчера бе нападнат от крайни националисти по време на церемония в памет на т.нар.

ГЕРБ: Софийската вода е с добро качество. БСП се заиграват със страховете на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872570

ГЕРБ: Софийската вода е с добро качество. БСП се заиграват със страховете на хората“Софийската вода е с добро качество. БСП се заиграват със страховете на хората.” Това заяви депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов на извънреден брифинг в централата на партията днес. Поводът е съобщението, което депутатът от БСП Таско Ерменков публикува във фейсбук. В него той обяснява, че граждани изпратили сигнал до него за изсипани отровни

Таско Ерменков : Благодаря на ДАНС за бързата реакция по случая с водата в София

http://www.cross.bg/vodata-ermenkov-tasko-1575165.html

/КРОСС/ Депутатът от БСП Таско Ерменков благодари на шефа на ДАНС с нов пост в социалната мрежа. Причината за благодарността е неговия публикация от снощи,че e получил сигнали за замърсяване на водата в София,които не може да потвърди но иска обяснение от властите дали водата е годна. Ето какво написа днес г-н Ерменков:                        

Без ток във Варна утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=374537

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването утре - 21 май - понеделник, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

Нещо вкусно: Морковена салата с шамфъстък и сирене

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6872559

Нещо вкусно: Морковена салата с шамфъстък и сиренебогато на витамин Алесно6 порции20 мин за 1 порция73 ккалмазнини 5,4 гвъглехидрати 6,3 гфибри 1,4 гпротеини 0,8 г необходими продукти:1 ч.л. кимион на зърна2 с.л. лимонов сок2 с.л. зехтин1 ч.л. медщипка канелащипка лют червен пипер4 моркова на кръгчета2 с.л. кориандър на ситно2 с.л. шамфъстък на ситнонатрошено сирене и репички по желание начин на

Опозицията в Гърция възропта срещу Илинденска Македония и Ципрас

https://offnews.bg//sviat/opozitciata-v-gartcia-vazropta-sreshtu-ilindenska-makedonia-i-tcipras-681018.html

"Илинденска Македония" е недопустимо като вариант за опозицията на Алекс Ципрас в Гърция в спора за името на Македония. В консултациите с лидерите на опозиционните партии премиерът на южната ни съседка получи категоричен отказ за подкрепа.

Консерваторите от „Нова Демокрация“ категорично отказват дори обсъждане на „Илинденска Македония“. Според лидера на опозицията Мицотакис „преговори за това име са недопустими“, пишe БНР.

Националистите от „Независими гърци“, които са и коалиционен партньор на Сириза, също отказват преговори за каквото и да е име с думата „Македония“.

Всички партии предупредиха премиера, че първо трябва да се постигне промяна в конституцията на Скопие и след това да се преговаря за името.

Все повече се налага като евентуално решение името „Нова Македония“, коментират депутати пред гръцките медии.

Правителството на Алексис Ципрас трябва да получи подкрепа поне на две трети от гръцките депутати при гласуване в парламента. Вече е ясно, че националистите няма да приемат име с Македония и това налага пълна подкрепа от останалите опозиционни партии.

Джуканович се закле като президент на Черна гора, опозицията го бойкотира

https://www.actualno.com/balkani/djukanovich-se-zakle-kato-prezident-na-cherna-gora-opozicijata-go-bojkotira-news_675536.html

Мило Джуканович се закле като президент в Цетине и официално встъпи в длъжност. “Заклевам се в Конституцията на Черна гора, че ще изпълнявам задължението на президент на страната съвестно и отговорно в полза на всички граждани на нашата родина. Като президент на държавата ще се посветя на защитата на независимостта и суверенитета на Черна гора и нейното утвърждаване като гражданска, демократична, екологична и социално справедлива, основаваща се на върховенството на закона държав

Модерно село

http://www.eurochicago.com/2018/05/selo/

Каквото и да стане в наше село, по-бързо от телеграф се разчува. Кой набил жена си; кой болен, кой здрав – селският телеграф работи… Всичко се знае на минутката, каквото и да се случи. – Чухте ли? На Гергин и Трендафила син им си дошъл от чужбина, ама не сам, жена с дете си довел. И какво да видиш? Докато щъркелът кацнал на голямата върба до черквата, тракне два пъти с клюн, вече всичко се знае в селото. CNN – пасти да яде.

Бегачи от 13 държави взеха участие в Плевенския маратон

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/20/3181914_sustezateli_ot_13_durjavi_vzeha_uchastie_v_plevenskiia/?ref=rss


Над 500 състезатели от 13 държави взеха участие в петото издание на Плевенския маратон, известен като "Маратон на приятелството". Победител стана Димчо Мицов, който измина разстоянието от 42,2 км за 2:36:07. Той беше победител в маратона и през 2016 г., а в миналогодишното издание се класира втори.<br /><br />Негов подгласник тази година стана Мирослав Спасов (2:47:01), а трети се класира британецът Нейтън Флеър (2:58:29). При дамите първа в маратона финишира Радосвета...

Топлофикация пак ”попари” софиянци - поетапно без парно от 5 юни до есента

https://frognews.bg/novini/toplofikatsiia-pak-popari-sofiiantsi-poetapno-bez-parno-5-iuni-esenta.html

От 5 юни започват ремонтите по топлопреносната мрежа на столицата, съобщиха от ”Топлофикация” - София, цитирана от БНР. Очаква се те да приключат до края на септември. От 20-и до 29-и август ще бъде спряна изцяло работата на ТЕЦ ”София”.

Разузнавателна служба информирала Ердоган за подготвян атентат срещу него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872516

Разузнавателна служба информирала Ердоган за подготвян атентат срещу негоТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че турската разузнавателна служба МИТ го е информирала за получените сигнали, че срещу него се подготвя покушение, предаде Анадолската агенция. Националната разузнавателна служба на Турция ме информира за това. Никакви заплахи обаче няма да може да ни накарат да се откажем от пътя ни,

Лятото идва – "Топлофикация-София" пак спира топлата вода

http://www.mediapool.bg/lyatoto-idva-toplofikatsiya-sofiya-pak-spira-toplata-voda-news279333.html

Хиляди клиенти на "Топлофикация – София" отново ще останат без топла вода през лятото заради планирани ремонти. По традиция дружеството спира топлата вода, за да обследва или ремонтира участъци от мрежата, както и съоръжения в централите си. Това продължава от няколко дни до няколко седмици. Тази година изцяло ще бъде спрян ТЕЦ "София". Това ще стане от 20 до 29 август. В рамките на този период ще бъде извършен преглед на съоръженията, както и при необходимост ремонт на отделни модули. Без топла вода по това време ще останат клиентите в ценътра. Става въпрос за абонатите, които живеят в в карето между ул. "История Славянобългарска", бул. "Данаил Николаев", ул. "Проф. Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Фритьоф Нансен", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Прага", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Тотлебен", ул. "Йоаким Кърчовски", ул. "Дамян Груев", пл. "Руски паметник", "Зона Б - 5", "Зона Б -17", "Зона Б-18", "Зона Б-19", ул. "Опълченска", бул. "Княгиня Мария Луиза", района на Сточна гара, ж.к "Банишора", ж.к "Света Троица" и ж.к "Фондови жилища". Топлата вода в центъра ще се спира и заради подмяна на топлопроводи при ремонта на ул. "Граф Игнатиев". "Топлопроводите в София са изградени основно през 70-80 години на миналия век, така че е необходимо да бъде извършван регулярен мониторинг на съоръженията и рехабилитация на онези участъци от мрежата, при които се наблюдава повишена аварийност", обясняват от дружеството. Така щели да се намалят транспортните разходи при преноса на топлинна енергия. За да се извършва мониторинг и рехабилитация на съоръженията, водата ще се спира поетапно. Въпреки че през миналата година услугата за кв. "Младост" беше спирана на два пъти след сериозните аварии през зимата, това лято живеещите в района отново ще бъде засегнати. Топлата вода ще бъде спряна за десетина дни в местността "Къро" и всички части на "Младост". Графикът за "Младост" 1А, 2, 3 и 4 трябва да бъде обявен допълнително. В "Младост 1" топла вода няма да има от 15 до 26 август. Тогава само студена вода ще имат и абонатите в "Дървеница", "Студентски град" и "Витоша". За по 4 дни без топла вода ще останат и абонатите в кварталите "Люлин", "Обеля", "Захарна фабрика" и части от "Надежда". Спиране на топлата вода ще има още в "Красно село", "Стрелбище", "Гоце Делчев" и други. График Квартал Период Топлорайон "София изток"   м. "Къро" 5 - 16 юни "Лозенец", "Дианабад", "Изток", "Подуене-център", "Редута", "Яворов", "Иван Асен II" 19 юни - 4 юли "Младост" - 1А, 2, 3, 4 ще бъдат обявени допълнително "Слатина" и част от кв. "Дружба" 1 30 юли – 14 август  "Младост"-1, "Дървеница", "Студентски град", "Витоша" 15 - 26 август Топлорайон "Земляне"   "Лагера", "Хиподрума", "Крива река", "Иван Вазов", части от кв. "Буката" 20 – 24 август части от кв. "Лозенец", ВВМА, МА и НДК 20 - 24 август "Красна поляна", "Гевгелийски", "Западен парк", "Илинден" 27 - 31 август "Красно село", "Бели брези", "Стрелбище", "Гоце Делчев", части от кв. "Мотописта" 3 - 7 септември ТЕЦ "София"   Центъра 20 - 29 август Топлорайон "София"   Реконструкция на трасе по пл. "Гарибалди" (ремонт на ул. "Граф Игнатиев") 17 май – 15 юни Реконструкция на трасе по ул. "6-ти септември" 20 – 29 август Части от бул."Княгиня Мария Луиза", ул.”Поп Богомил”, ул. "Св.Св.Кирил и Методий", ул."Сердика", ул. "Веслец", ул. "Будапеща", ул. "Г. Бенковски", ул. "Г. С. Раковски", ул. "Цар Симеон" 31 май – до 16 юни Топлорайон "Люлин"   ж.к. "Люлин" 1 5 – 9 юни ж.к. “Люлин” 2 и 3 5 – 8 юни ж.к. "Люлин" 4 и 5 18 – 22 юни ж.к. "Люлин" 6 и 7 25 – 29 юни ж.к. “Люлин” 8 и 9 11 – 15 юни ж.к. "Люлин" 10 18 – 22 юни ж.к. "Надежда" 5 25 – 27 юни ж.к. "Обеля" 1 5 – 8 юни ж.к. "Обеля" 2 25 – 29 юни кв. "Захарна фабрика" 12 – 14 юни Източник: "Топлофикация - София"

Росен Плевнелиев: Срещата на върха ЕС-Западни Балкани е историческа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872535

Росен Плевнелиев: Срещата на върха ЕС-Западни Балкани е историческаПрезидентът Росен Плевнелиев /2012-2017/ определи срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София като историческа и "висш пилотаж в дипломацията". "Тя е от историческо значение, а приетият Софийски дневен ред и декларация задават посоките за развитие и стратегическите приоритети за десетки години напред.

Китай и САЩ: Няма да влизаме в търговска война

http://www.moreto.net/novini.php?n=374536

Вицепремиерът и специален съветник на президента на Китай Лю Хе заяви, че САЩ и страната му са постигнали разбирателство по търговски и икономически въпроси. Хе поясни, че двете държави са си обещали да не влизат в търговска война, информира "Синхуа".

Разследват сигнал за планиран атентат срещу Ердоган на Балканите

http://nakratko.bg/category/25/159807/


Разузнавателните служби на Турция и балканските страни работят в координация за разследване на твърдения да готвено покушение срещу президента на Турция Реджеп Ердоган, предаде БГНЕС.

Ударът в затвора в Пловдив е голям, ченгетата откриха...

https://petel.bg/Udarat-v-zatvora-v-Plovdiv-e-golyam--chengetata-otkriha---__265427

В склада на пловдивския затвор са намерени 128 мобилни телефона. Устройствата са чисто нови, съобщиха от разследването - при претърсването...

Хандбалният „Спартак” направи огромна крачка към бронза

https://petel.bg/Handbalniyat----Spartak----napravi-ogromna-krachka-kam-bronza__265428

Хандбалистите на „Спартак” направиха огромна крачка към бронзовите медали в „А” група. Преди минути варненци победиха „Чардафон” с 29:...

Помните ли Миро от "Биг Брадър"? Не е за вярване каква нова драма се случи в живота му

https://petel.bg/Pomnite-li-Miro-ot-Big-Bradar--Ne-e-za-vyarvane-kakva-nova-drama-se-sluchi-v-zhivota-mu__265429

Иронията сякаш се е превърнала в любима спътница в живота на брадъра Мирослав Георгиев. Миро, който преди години стана победител в „Биг б...

Българинът Слави Несторов изкачи успешно връх Еверест

http://nakratko.bg/category/58/159806/


Българинът Слави Несторов изкачи успешно връх Еверест. Той посвети изкачването си на битката с уринарните инфекции при мъжете, които дори водят до рак. Той вече се е завърнал в базовия лагер, съобщиха за БНР негови близки.  През 2017 г.

ГЕРБ дава Таско Ерменков на ДАНС и прокуратурата

https://dnes.dir.bg/politika/gerb-dava-tasko-ermenkov-na-dans-i-prokuraturata

Причината е, че Ерменков е разпространил фалшива новина - водата на София е отровена

Горна и Нова Македония отново са на масата на преговорите

https://www.actualno.com/balkani/gorna-i-nova-makedonija-otnovo-sa-na-masata-na-pregovorite-news_675534.html

Горна и Нова Македония отново се връщат на масата на преговорите като възможни варианти за решаване на спора за името. Това съобщават гръцките медии, след като Атина отхвърли предложението за Република Илинденска Македония и настоява за взаимно приемливо решение с географско или времево определение, както се предвижда в пакета с предложение на Матю Нимиц. Според информациите Гърция може да се върне към предложенията Горна Македония и Нова Македония без превод и за цялостна употреба. Няко

YouTube ще разпознава песните в клиповете

https://www.vesti.bg/tehnologii/youtube-shte-razpoznava-pesnite-v-klipovete-6082422

Функцията ще спести постоянните въпроси коя е песента в даден момент от видеото

ГЕРБ ще сезират ДАНС и прокуратурата заради статуса на Таско Ерменков за водата в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/20/3181910_gerb_shte_sezirat_dans_i_prokuraturata_zaradi_statusa/?ref=rss


ГЕРБ ще сезират ДАНС и прокуратурата заради споделената от депутата от БСП Таско Ерменков публикация във Фейсбук, в която съобщава, че водата в София е опасна за пиене.<br /><br />Това обяви на брифинг депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, цитиран от "Фокус". По-рано днес от Столична община опровергаха информацията за проблем с питейната вода в столицата. Източникът на тази информация, в която се твърди, че в язовир "Искър" са били изляти химикали, е неясен, но...

Приеха Петър Стойчев в Международната плувна зала на славата

http://www.cross.bg/stoiichev-slavata-priet-1575161.html

/КРОСС/ Петър Стойчев официално бе приет в Международната зала на славата по плуване. Световният шампион в открити води на 25 км от Шанхайн 2011 година ще бъде единственият плувец-маратонец, който бе приет в "клас 2018" на церемония във Форт Лодърдейл, Флорида. "Той е първият човек преплувал Ламанша под 7 часа. Постигнал е над 60 победи в международни състезания", се казва в подготвения клип при представянето на Стойчев по време на церемонията. Стойчев се нареди до имените плувци, които бяха приети в залата на славата като Натали Коулин (САЩ), Ребека Адлингтън (Великобритания) Либи Трикет (Австралия), Аманда Биърд (САЩ) и други. В своя кът в залата българинът остави четири плувни шапки, с които е постигнал някои от големите си успехи, както и официалната фланелка на българските олимпийци от Игрите в Пекин 2008.

Булчинският букет на Меган Маркъл ще бъде положен на гроба на Незнайния воин (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6872491

Булчинският букет на Меган Маркъл ще бъде положен на гроба на Незнайния воин (Снимки)Булчинският букет на Меган Маркъл ще бъде положен на гроба на Незнайния воин в Уестминстърското абатство в Лондон, каквато е традицията, водеща началото си от кралицата-майка, съобщи Би Би Си. Букетът обикновено се полага на гроба в деня след сватбата. Със своя букет Меган отдаде почит на майката на принц Хари - принцеса Даяна,

Кметът на Солун е в болница след побой от крайни националисти

http://nakratko.bg/category/25/159805/


Кметът на втория най-голям град в Гърция – Солун, беше приет в болница с наранявания в областта на главата, гърба и краката, след като бил нападнат от крайни националисти, информира електронното издание на в.

ГЕРБ пращат сигнал до ДАНС за поста на Таско Ерменков с 'отровената' вода

https://offnews.bg//politika/gerb-prashtat-signal-do-dans-za-posta-na-tasko-ermenkov-s-otrovenata-681017.html

ГЕРБ ще изпратят сигнал до прокуратурата и ДАНС за публикацията на депутата от БСП Таско Ерменков, че водата в София е отровена.

Станислав Иванов от ГЕРБ заяви по време на брифинг, че иска да научи и каква е реакцията на "Позитано" 20 и лидера на партията Корнелия Нинова.

„Г-н Ерменков е народен представител и той знае всички механизми и способи, според които може да се сдобие с нужната му информация, дори да предизвика изслушване в зала, за да се сдобие с необходимата му информация, преди да пусне такъв статус във „Фейсбук“. Защо го е направил той, не мога да кажа“, каза Иванов, цитиран от "Фокус". 

Той отбеляза, че това не е първият такъв статус на Ерменков.

„Предишният път той спомена, че САЩ и Европа могат да си гледат работата едва ли не и каза, че този статус го е написал по гащи. Ако това е така, къде са БСП, къде е г-жа Нинова, защо и дали те ще се намесят? Ако те не се намесят, защо няма да се намесят? Ако предишният път са се смяли на г-н Ерменков, този път отново ли ще се смеят? Тук става въпрос за 2 млн. жители на столицата, които се чудят какво да правят“, заяви Иванов.

Тежка катастрофа между ТИР и бус на пътя Видин - Монтана

https://frognews.bg/kriminalno/tejka-katastrofa-mejdu-tir-bus-patia-vidin-montana.html

Тежка катастрофа е станала към обяд на международния път Е-79 между Монтана и Видин край село Винище между ТИР и товарен микробус. На прав участък микробусът с полска регистрация, който идвал от Видин, изпреварвал колона от автомобили и се блъснал в дясната част на идващия насреща тежкотоварен автомобил, съобщава Нова телевизия.

Дестилериите ще изкупят максимално количество розов цвят

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/destileriite-shte-izkupiat-maksimalno-kolichestvo-rozov-cviat-261438/

Министърът на земеделието призова изкупната цена да покрива себестойността и не по-малко от минимална печалба за стопаните

Меркел реши да седне между два стола – като Янукович

http://pogled.info/svetoven/merkel-reshi-da-sedne-mezhdu-dva-stola-kato-yanukovich.94648

/Поглед.инфо/ Вчера в Сочи германският канцлер Ангела Меркел се срещна с руския президент Владимир Путин. Фрау Канцлерината, меко казано, изглеждаше пребледняла, въпреки букета, който й беше поднесен. Над страната й виси времето на промяната, когато утре няма да е като вчера, а да промени нещо – очевидно тя се страхува или не може.

ЕС представи списък с американски стоки, за които планира по-високи мита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872426

ЕС представи списък с американски стоки, 
за които планира по-високи митаЕвропейският съюз официално е съставил списък с американски стоки, които могат да бъдат обложени с вносни мита в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий, предаде ДПА. Списъкът е предаден на Световната търговска организация, която го публикува вчера. Ответните мита ще носят 1,6 млрд. д. годишно, посочва ЕС в документа.

Розопроизводителите прекратяват протестите си

http://nakratko.bg/category/58/159804/


Представители на розопроизводителите и на дестилериите, които изкупуват розов цвят, подкрепиха идеята за създаване на специален закон за розата, който да регламентира ясни правила по цялата верига на производство.

Националисти нападнаха и биха кмета на Солун

http://www.cross.bg/bytaris-vreme-zayaviha-1575158.html

/КРОСС/ Кметът на втория по големина град в Гърция Солун Янис Бутарис е приет в болницата днес сутринта след нападение по време на митинг, за което са заподозрени крайнодесни активисти, заявиха официалните власти. 75-годишният Янис Бутарис е докаран от събитие отбелязващо клането на черноморски гърци от турците по време на Първата световна война (1914-1918 г.). По време на събитието напрежението в тълпата рязко ескалира.„Беше кошмар… Те ме удряха навсякъде. Ритаха ме и ме удряха много”, казва Бутарис пред местната агенция АНА. „Беше жалка атака, но аз съм добре”, добави той. Снимки от мястото на събитието в събота привечер показват Бутарис, който в началото е бил прекъсван от викове на тълпата. След като е тръгнал да напуска, хората са започнали да хвърлят предмети по него и той пада на земята. Би Би Си посочва, че кметът е бил ритан в главата и краката и удрян с бутилки.Някой от нападателите се опитали да счупят прозорците на неговата кола, която се е опитвала да потегли.От офиса на министър-председателят Алексис Ципрас заявиха, че нападателите са „крайнодесни бандити”.Бутарис многократно е разгневявал политическите кръгове със своите противоречиви изявления за Македония, Турция и Израел.

Макрон с нов ”импулс” към Путин

https://frognews.bg/novini/makron-nov-impuls-kam-putin.html

По време на визитата си в Русия френският президент Еманюел Макрон смята да придаде нов импулс на отношенията между двете страни. Това заяви представител на Елисейския дворец пред седмичника „Журнал дьо диманш“, цитира Агенция Фокус.

Столичната топлофикация ще прави ремонти и това лято

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stolichnata-toplofikaciia-shte-pravi-remonti-i-tova-liato-2098206

Софийската „Топлофикация“ предлага цената на топлинната енергия да се повиши от 1 юли. Предложението на дружеството е повишаването да е малко под 4 процента. От дружеството се готвят да подменят 20 км топлопроводи през това лято, з

Плевнелиев и Деси Банова чакат момченце през септември

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/plevneliev-i-desi-banova-chakat-momchence-prez-septemvri-2098207

Президентът Росен Плевнелиев с мандат 2012 - 2017 бе в Благоевград за церемонията по дипломиране на завършващите студенти в Американския университет.  Той обясни, че е сам, защото Деси Банова била вече с коремче и предпочитала да си почива, съобщава "

Марк Маркес спечели трети пореден старт в MotoGP, Довициозо пак не завърши

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/20/3181909_mark_markes_specheli_treti_poreden_start_v_motogp/?ref=rss


Марк Маркес нанесе решителен удар на съперника си за титлата в MotoGP Андреа Довициозо, след като взе трета поредна победа. Шампионът в кралския клас беше над всички в Гран при на Франция на пистата "Льо Ман", докато италианският му съперник отново не завърши.<br /><br />Състезанието беше много драматично и изпълнено с интересни моменти. Втори след Маркес завърши Данило Петручи. Едва за втори път в кариерата си италианецът се качи на подиума. Трети пък беше легендата...

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872461

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвятДестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Борисов направи нещо любопитно във "Фейсбук"

https://petel.bg/-Borisov-napravi-neshho-lyubopitno-vav-Feysbuk__265426

Премиерът на България Бойко Борисов направи нещо много любопитно в социалната мрежа преди минути. Борисов рядко е активен в социалната м...

Пришълци решават изборите за кмет в Галиче?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872471

Пришълци решават изборите за кмет в Галиче?Пришълци, регистрирани на адреси на къщи, в които никой не живее, може би ще решат вота за кмет в Галиче. За това сигнализира от щаба на кандидата за кметското място от БСП Веселин Тушинов. От там съобщиха, че следобед с частни коли и микробуси започнали да пристигат хора от Кнежа, близкото с. Търнава, Бяла Слатина и други населени места в района.

ИПИ: Обжалванията на обществените поръчки не трябва да се ограничават

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ipi-objalvaniiata-na-obshtestvenite-porychki-ne-triabva-da-se-ogranichavat-261437/

По-логична би била стъпка към разширяване на кръга от лицата, които могат да обжалват, отвъд участващите в процедурата по конкретната процедура

"Топлофикация" оставя части от София без топла вода през лятото, иска 4% поскъпване на топлинната енергия

https://www.actualno.com/society/toplofikacija-ostavja-chasti-ot-sofija-bez-topla-voda-prez-ljatoto-iska-4-poskypvane-na-toplinnata-energija-news_675529.html

От 5 юни започва ремонтната програма по топлопреносната мрежа в София. Това каза на брифинг инж. Николай Колев, директор на Дирекция „Инвестиционна и ремонтна дейност“ в „Топлофикация София“ ЕАД. „В Централната градска част има 1000 км тръбопроводи, изградени в годините от 1957 до края на 80-те години. Те периодично се нуждаят от експлоатационна поддръжка“, обясни той. „Стремили се в максимално кратки срокове да бъде изпълняв

Коментар №3 на седмицата: Бойко влиза в историята - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6872399

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и събра 63 688 прочитания. Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" . Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури ТУК!

Ламбада ще звучи на тазгодишния Фестивал на цацата в Кранево

http://www.moreto.net/novini.php?n=374521

Кранево ще се правърне в арена за танци по време на тазгодишния Фестивал на цацата, научи Moreto.net. Затова в България пристига легендарната група Каома, които в края на 80-те години успяха да накарат целия свят да танцува Ламбада.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване