Розопроизводителите прекратяват протестите

http://www.mediapool.bg/rozoproizvoditelite-prekratyavat-protestite-news279332.html

Розопроизводителите прекратяват протестите си. Две дестилерии в Казанлъшко са се съгласили да изкупят допълнителни количества розов цвят, за да не се стигне до унищожаването му. Това съобщи за БНР Зара Клисурова, председател на браншовия съюз на розопроизводителите. Розопроизводители протестират от няколко дни заради ниските изкупни цени на реколтата им – 1.60 лева на кг. Заради недоволството в неделя имаше среща по въпроса при министъра на земеделието Румен Порожанов.На нея двете дестилерии се съгласили да купят допълнителни количества розов цвят. Според протестиращите цените на розите тази година са три пъти по-ниски отколкото миналата година и това води до загуби за земеделците и изкореняване на розови насаждения. Има подозрения ,че дестилериите са договорили ниските цени помежду си, каза по-рано Зара Клисурова. Ниската цена на розовия цвят тази година се обяснява с увеличеното производство и богата реколта. За последните 2 години насажденията с рози били нараснали с 22%. В същото време дестилериите имали розово масло, което не са успели да продадат през миналата година. Това довело до понижаване на изкупните цени. Според министъра на земеделието някои от производителите на розово масло обаче са некоректни, тъй като работят с вносна суровина от Иран, Турция и Тунис. Смесват тези продукти с българското розово масло и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари, смята Порожанов. На днешната среща за пореден път тоя заяви, че ще бъде приет закон за розата, който да регулира този бизнес. Регистрираните розопроизводители ще получат и помощи „де минимис“.

Ердоган се срещна в Сараево с Изетбегович (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872456

Ердоган се срещна в Сараево с Изетбегович (Снимки)Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна днес в Сараево с Бакир Изетбегович, мюсюлманския член на босненското председателство (президентството), предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА. Ердоган пристигна днес на работно посещение в Босна и Херцеговина, където ще присъства на предизборен митинг за турската диаспора в Европа.

Мениджърът на Пулев предпочита срещата с Уайт да е в Лондон, а не в София

https://offnews.bg//bojni/menidzharat-na-pulev-predpochita-sreshtata-s-uajt-da-e-v-london-a-ne-681016.html

Мениджърът на Кубрат Пулев - Нисе Зауерланд, заяви, че предпочита боят с Дилиън Уайт да се проведе в Лондон, а не в София, пише "Тема спорт".

От агенцията на Кобрата все още водят преговори с промоутъра на Костотрошача - Еди Хърн, като се очаква двете страни да постигнат споразумение за бой на 28 юли.

Те на два пъти отлагаха търга за договаряне на сблъсъка, като първоначалната дата бе 10 май, след това тя бе преместена за 17-и. Сега пък окончателната такава е 24-и. По думите на Зауерланд обаче няма да се стигне до въпросното наддаване и очакванията са в началото на идващата седмица да има подписване на договор.

"Преговорите продължават, но съм сигурен, че това ще бъде страхотен бой. Уайт се справи прекрасно срещу Лукас Браун и макар Кубрат да не е бил активен от доста време, това прави срещата още пo-вълнуваща. Надявам се, че ще уточним детайлите и до няколко дни ще имаме договор.

Очаквам да се разберем за 28 юли, като това е датата, която коментираме и от двете страни. България е опция, но аз предпочитам Лондон и Кубрат би бил щастлив да се върне на Острова, ако има смисъл да го прави", каза npeg Скай Спортс Нисе Зауерланд.

Напрежението около провеждане на сблъсъка се покачва, като победата в него е от огромно значение за Кобрата. В момента той е основен претендент на световната титла на Антъни Джошуа за IBF, като успех ще му уреди възможност да атакува трофея в началото на следващата година.

Уайт пък има няколко пътеки, по които може да стигне до бой за световен пояс и дори да загуби, ще продължи да бъде напред в ранглистите на WBA и WBC.

Златева: Единственото бъдеще пред Западните Балкани е в ЕС

https://dnes.dir.bg/politika/zlateva-edinstvenoto-badeshte-pred-zapadnite-balkani-e-v-es

В сложната световна политическа сцена, България трябва да търси своя национален интерес

Обвиненият в блудство с първокласнички остава в ареста

http://www.cross.bg/valentin-pernik-asenov-1575159.html

/КРОСС/ Мъжът, обвинен в блудство с първокласнички в столично училище, остава за постоянно в ареста. Това реши Софийския градски съд в неделя. 33-годишният Валентин Асенов беше арестуван в петък, когато две деца съобщиха, че ги примамил в мъжката тоалетна на 17-о училище. Обвиняемият твърди, че не той е нападнал 7-годишните момичета, а те го провокирали, любопитствайки какво прави в тоалетната. Делото се гледа при закрити врата, за да се запази анонимността на лицата на възраст под 14 години, тъй като те се намират под закрилата на Закона за защита на детето. Съдът взе предвид и опазването в тайна на интимния живот на обвиняемия. На влизане в залата Валентин Асенов остана безмълвен и не отговори на журналистическите въпроси. В залата присъстваше сестрата на обвиняемия. Тя бе категорична, че обвиненията срещу брат й не са верни „Той просто е отишъл по малка нужда, а не при децата. Валентин е бит в полицията и е бил принуден да каже всичко това. Той организира спортни събития и всички в Перник го познават. Ако беше такъв, мислите ли, че нямаше да се разбере?“, коментира още тя. В съдебната зала стана ясно, че обвиняемият е роден през 1984 г. в София, но от години живее в Перник. Има висше образование - бакалавърска степен в НСА, като треньор по бокс. Има и незавършено образование по педагогика, защото голямата му мечта била да стане учител по физкултура

Укротиха протестиращите розопроизводители - ще им купят продукцията

https://frognews.bg/novini/ukrotiha-protestirashtite-rozoproizvoditeli-shte-kupiat-produktsiiata.html

Розопроизводителите прекратяват протестите си, съобщи за ”Хоризонт” Зара Клисурова - председател на браншовия съюз на розопроизводителите. След близо тричасови преговори при министъра на земеделието, представители на две дестилерии в Казанлъшко са поели ангажимент да изкупят допълнителни количества розов цвят, за да не се реши проблемът.

Ива Александридис - първата българка със своя марка в “Хародс”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6870096

Ива Александридис - първата българка със своя марка в “Хародс”Козметичните ѝ продукти се продават в над 60 държави по цял свят “Хародс” е един от най-големите и най-популярни магазини в света и е сред най-прочутите забележителности на Лондон, наред с Биг Бен и сградата на Парламента. Там се предлагат само изключително скъпи и популярни марки, а да се озове нова компания между тях, е почти невъзможно.

Защо получаваме източни заплати, а плащаме западни цени

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/zashto-poluchavame-iztochni-zaplati-a-plashtame-zapadni-ceni-6082525

Случаят „Шкода” е показателен и дава обяснение защо темата толкова силно занимава източноевропейските страни-членки на ЕС

Получаваме източни заплати, а плащаме западни цени

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/poluchavame-iztochni-zaplati-a-plashtame-zapadni-ceni-6082525

Случаят „Шкода” е показателен и дава обяснение защо темата толкова силно занимава източноевропейските страни-членки на ЕС

Областният управител: Общинските власти могат да решат проблема на живеещите във Владая, не аз

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/20/3181907_oblastniia_upravitel_obshtinskite_vlasti_mogat_da/?ref=rss


Областният управител на София Николай Пехливанов бил запознат с проблемите на жителите на Владая, подкрепял ги и ги разбирал, но щял да спазва закона. А според него само общинските власти могат да решат проблема с транспортната инфраструктура на живеещите в района. Това се казва в разпратено до медиите становище на Пехливанов във връзка с протестите на живеещите във Владая.<br /><br />"Запознат съм с исканията на гражданите на Владая за осигуряване на алтернативен на...

Принцеса Шарлот очарова британците на сватбата на чичо си (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6872410

Принцеса Шарлот очарова британците на сватбата на чичо си (Снимки)Принцеса Шарлот, която беше шаферка на сватбата на чичо си принц Хари, очарова британците с непринудеността си, съобщи в. "Дейли мейл". Тя очевидно се забавляваше, докато махаше на събралите се хора от стълбите пред дворцовия параклис "Сейнт Джордж". Преди да слезе от колата, обаче тригодишната Шарлот забрави какво са я учили и се оплези,

Жители на Владая на пореден протест, блокираха Е-79

https://offnews.bg//obshtestvo/zhiteli-na-vladaia-na-poreden-protest-blokiraha-e-79-681015.html

Жители на столичния квартал "Владая" протестираха за пореден път срещу лошото състояние на пътищата в района, съобщи БНР. За кратко те блокираха движението по главния път София - Кулата. Протестиращите нямаха разрешение от Столичната община за този протест, нито за блокирането на пътя, въпреки това след кратки словесни престрелки с полицията, те успяха да излязат на пътното платно и за кратко блокираха движението.

Вече 3 години жителите на Владая и околните села протестират срещу огромните тапи, които в час пик се оформят по пътя Перник - София и липсата на обществен транспорт. Исканията им обобщи един от протестиращите:

"Да правят временна организация на движението всяка сутрин в две ленти за движение, в посока към София, за да не се образува тази огромна тапа, която става тук всяка сутрин. Да може да се пътува по-нормално и по-бързо. Не може по 30-40 минути да седим на едно място и да нямаме нормално стигане до дадена точка".

Недоволните настояват за възстановяване на маршрутна линия 22, за която има решение на Столичния общински съвет, но няма разрешение от областната управа, обясни председателят на инициативния комитет.

"Преди имаше маршрутка, беше много удобно. Защо я махната, нямам идея", каза жена от протеста.

След два месеца изтича договорът и на други маршрутни линии, така че жителите на Владая ще се окажат без никаква транспорта връзка със София.

Решенията за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на територията на Столична община са ангажимент на общинските власти, се казва в позиция на общастния управител Николай Пехливанов, разпратена до медиите. В позицията си той призовава общинските съветници да разгледат отново проблема и да вземат решение в полза на гражданите.

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/20/3181903_destileriite_shte_izkupiat_maksimalno_vuzmojno/?ref=rss


Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана известно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, съобщиха от пресцентъра на министерството.<br /><br />В момента повечето дестилерии работят на максимални обороти, като изпълняват договорите си с регистрирани...

Новата седмица започва с дъжд и гръмотевици

//dariknews.bg/novini/bylgariia/novata-sedmica-zapochva-s-dyzhd-i-grymotevici-2098164

По-интензивни ще са явленията в Западна България, където има условия за градушки

Таксиджии се биха в центъра на Хасково

//dariknews.bg/regioni/haskovo/taksidzhii-se-biha-v-centyra-na-haskovo-2098181

Таксиметров шофьор и негов бивш колега се биха на бул. „Раковски” в Хасково на обяд, научи Дарик радио. Мелето е станало към 13.00 ч. пред погледа на много хора, на спирка на градския транспорт.

От полицията съобщиха, че двам

Рено се вряза в караулка на КАТ, има пострадали (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/reno-se-vriaza-v-karaulka-na-kat-ima-postradali-snimki-2098201

Автомобил "Рено" със софийска регистрация се вряза в нефункционираща от години караулка на КАТ на главен път Е-79 на изхода на Благоевград в посока Дупница, четирима са ранени, предаде БГНЕС. Няма опасност за живота на пострадалите.  

България «мъкне» Балканите в Европейския Съюз

http://pogled.info/svetoven/balkani/balgariya-makne-balkanite-v-evropeiskiya-sayuz.94645

/Поглед.инфо/ На 17 май в българската столица София, по инициатива на премиер министъра на България Бойко Борисов, се провежда среща на ЕС, на която ще се обсъжда въпроса за евроинтеграцията на балканските страни.

National Interest: На Запада ще му се наложи да си сътрудничи с Асад заради мира в Сирия

http://pogled.info/svetoven/National-Interest-na-zapada-shte-mu-se-nalozhi-da-si-satrudnichi-s-asad-zaradi-mira-v-siriya.94646

/Поглед.инфо/ В американското аналитично издание «The National Interest» се появи доста нестандартна за западните средства за масова информация стария с многообещаващото заглавие: „Цената на мира в Сирия е обединение с Асад“. В материала е представена напълно здрава гледна точка върху ставащото днес в Близкия изток, различаваща се от онази, която обикновено озвучава Вашингтон.

Медведев представи на Путин новия кабинет на министрите

http://pogled.info/svetoven/russia/medvedev-predstavi-na-putin-noviya-kabinet-na-ministrite.94647

/Поглед.инфо/ Ръководителят на правителството Дмитрий Медведев представи на президента Владимир Путин списъка с кандидатите за министри в новия кабинет. (видео)

Франция: Стабилността в еврозоната ще бъде застрашена, ако Рим не спазва ангажиментите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872406

Франция: Стабилността в еврозоната ще бъде застрашена, ако Рим не спазва ангажиментите сиСтабилността в еврозоната ще бъде застрашена, ако бъдещото правителство в Италия не спазва ангажиментите на страната по отношение на дълга и дефицита, предупреди днес френският министър на икономиката Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес и БТА. "Ако новото правителство поеме риска да не спазва ангажиментите си за дълга, дефицита,

Службите на Балканите разследват готвено покушение срещу Ердоган

http://www.moreto.net/novini.php?n=374535

Разузнавателните служби на Турция и балканските страни работят в координация за разследване на твърдения да готвено покушение срещу президента на Турция Реджеп Ердоган. Това съобщава тв каналът TRT, позовавайки се на информации от службите за сигурност.

Париж: Новото италианско правителство може да изложи еврозоната на риск

https://www.investor.bg/evropa/334/a/parij-novoto-italiansko-pravitelstvo-moje-da-izloji-evrozonata-na-risk-261436/

Стабилността ще бъде застрашена, ако Рим не спазва ангажиментите си, предупреди френският министър на икономиката

Подивели националисти пребиха кмета на Солун

https://frognews.bg/novini/podiveli-natsionalisti-prebiha-kmeta-solun.html

Кметът на втория най-голям град в Гърция – Солун, беше приет в болница с наранявания в областта на главата, гърба и краката, след като бил нападнат от крайни националисти, информира електронното издание на в. ”Катимерини”, цитиран от наши агенции.

6 месеца след трагедията с 16-годишния Костадин: Нито пасарелка, нито кръгово край Атия (Снимки)

https://petel.bg/6-mesetsa-sled-tragediyata-s-16-godishniya-Kostadin--Nito-pasarelka--nito-kragovo-kray-Atiya--Snimki-__265415

Снимки "Флагман" Съвсем скоро няма да има спомен и от шумящата маркировка, вече е изтрита на места Близки, роднини и приятели на Костади...

Лилия Маравиля разкри как се вкарва във форма

https://petel.bg/Liliya-Maravilya-razkri-kak-se-vkarva-vav-forma-__265416

Лилия Маравиля поддържа перфектна фигура като всяка сутрин пие топла вода с капка лимон и поне веднъж седмично отива на тренировка по бок...

Пълен обрат в отношенията на Рачков и Мария Игнатова (Снимка)

https://petel.bg/Palen-obrat-v-otnosheniyata-na-Rachkov-i-Mariya-Ignatova--Snimka--__265417

След близо година раздяла телевизионните водещи Димитър Рачков и Мария Игнатова се събраха, пише "Телеграф", цитиран от Блиц. Двойката от ...

Заплахи за атентат срещу Ердоган по време на визитата му в Босна

https://petel.bg/Zaplahi-za-atentat-sreshhu-Erdogan-po-vreme-na-vizitata-mu-v-Bosna__265418

Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг разкри, че има заплахи за атентат срещу президента Реджеп Ердоган по време на визитата му в Босна дн...

Венера влезе в рак! Вижте кои зодии ги очакват любовни успехи!

https://petel.bg/Venera-vleze-v-rak--Vizhte-koi-zodii-gi-ochakvat-lyubovni-uspehi-__265420

Венера, планетата на любовта, хармонията и партньорствата, влезе в знака Рак и ще остане там до 13 юни. Венера много добре разгръща потенц...

Това са много известен български политик и съпругата му, ще ги познаете ли?

https://petel.bg/Tova-sa-mnogo-izvesten-balgarski-politik-i-saprugata-mu--shhe-gi-poznaete-li--__265421

Вицепремиерът Томислав Дончев и съпругата му се появиха тежко въоръжени по време на карнавала на хумора в Габрово. Двойката се бе маскира...

„Сиренето“ с палмово масло ще се продава само предварително опаковано

https://petel.bg/---Sireneto-----s-palmovo-maslo-shhe-se-prodava-samo-predvaritelno-opakovano__265422

Забранява се използването на думата „млечен“ или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти, които съдържат в състава с...

Награда за "Сън" от "Вълшебната завеса" 2018

https://petel.bg/Nagrada-za-San-ot-Valshebnata-zavesa-2018__265423

Постановката на Варненския драматичен спектакъл "Сън" е отличена с наградата "Майсторско представяне на съвременна българска драматурги...

Стрелецът от училището край Хюстън може да получи смъртна присъда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872404

Стрелецът от училището край Хюстън може да получи смъртна присъда17-годишният ученик, който уби 10 и рани 13 души в училище край Хюстън в петък, е обвинен в убийство по параграф, за който в Тексас се предвижда смъртна присъда, предаде Нова тв. Ден, след като откри огън в учебното заведение, Димитриос Пагуртис изглеждал извънредно неемоционален, съобщи един от адвокатите му.

Службите на Балканите разследват готвено покушение срещу Ердоган

http://www.cross.bg/erdogan-tyrtziya-pokyshenie-1575157.html

/КРОСС/ Разузнавателните служби на Турция и балканските страни работят в координация за разследване на твърдения да готвено покушение срещу президента на Турция Реджеп Ердоган. Това съобщава тв каналът TRT, позовавайки се на информации от службите за сигурност. Покушението било готвено от група лица от турски произход на Балканите.Информацията се появява непосредствено преди еднодневно работно посещение на Ердоган в Босна и Херцеговина. Отбелязва се, че тази информация дошла от живеещи в Скопие турци, които са я предали на македонските разузнавателни служби, които пък са я предоставили на турското разузнаване. Не се посочват никакви подробности за евентуалното време или място на покушението. Информацията за евентуално покушение срещу Ердоган бе коментирана от вицепремиера на Турция Бекир Боздаг. „Знаем, че има кръгове, които са обезпокоени от това, че имаме такъв силен лидер и затова искат да го унищожат. Съобщения за готвени срещу него покушения се появяват постоянно, пише той в „Туитър“ и изтъква, че Ердоган не е човек, който се плаши от заплахи и когото те могат да отклонят от поетия път.

Възрастен мъж с мотопед се удари смъртоносно в кола

https://www.actualno.com/smolyan/vyzrasten-myj-s-motoped-se-udari-smyrtonosno-v-kola-news_675526.html

Възрастен мъж с мотопед се удари смъртоносно в лека кола днес преди обед. „75-годишният Зарко Корчев излизал с мотопеда си от бензиностанция между Девин и село Грохотно. Явно не е видял идващия автомобил „Рено“ и се блъска в него. От удара водачът на мотопеда е починал“, обясни шефът на полицията в Смолян старши комисар Николай Димов. Възрастният човек е баща на собственика на бензиностанцията, а водачът на реното е 42-годишен, уточни той. Хората от сел

Среща в Министерството на земеделието днес за проблемите на розопроизводителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872401

Среща в Министерството на земеделието днес за проблемите на розопроизводителитеЗемеделският министър е поканил днес на среща представители на дестилерии, които преработват розов цвят, асоциациите на розопроизводителите и кметовете на населените места в региона, предаде БНТ. Разговорите идват след серия от протести на розопроизводители от страната заради ниските изкупни цени на розовия цвят.

Снимки: Томислав Дончев като Морфей от 'Матрицата' за карнавала в Габрово

https://offnews.bg//offtopic/snimki-tomislav-donchev-kato-morfej-ot-matritcata-za-karnavala-v-ga-681014.html

Вицепремиерът Томислав Дончев и неговата съпруга Светлана се преобразиха в герои от култовия филм "Матрицата" за карнавала на хумора, който се проведе на 19 май в Габрово.

Дончев е в ролята на Морфей, а неговата съпруга в тази на Тринити. 

Вицепремиерът сподели и богата галерия от карнавала във Фейсбук. 

В социалната мрежа той написа: "Знаеш какво е само ако си бил там."



Протест на жители на Владая блокира движението по Е-79

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872393

Протест на жители на Владая блокира движението по Е-79Жителите на Владая излязоха на пореден протест. Те се обявяват срещу ремонта на главен път Е-79, който според тях се прави некачествено и увеличава трафика, предаде БНТ. В 12 ч. жители на Владая успяха за кратко да блокират движението по пътя Е-79, но по-късно бяха помолени от органите на реда да се отдръпнат от пътното платно.

Гърция отхвърли името Република Илинденска Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-repyblika-imeto-1575154.html

/КРОСС/ Гърция отхвърли варианта името на западната ни съседка да бъде променено на Република Илинденска Македония, съобщават местни медии, цитирани от Нова тв. Именно за това име се спряха премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев след разговор на четири очи по време на срещата на върха в София в четвъртък. Два дни по-късно Заев потвърди, че това е опцията, приемлива и за двете страни. „Македонските граждани също ще имат думата. Те ще могат да гласуват на референдум по въпроса”, каза Заев.След изявлението на македонския премиер обаче стана ясно, че опозиционните партии в гръцкия парламент са се обявили против идеята западната ни съседка да се нарече Република Илинденска Македония. От кабинета на Ципрас пък поискали името да съдържа географско определение.

Татуировка предупреждава за риск от рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6870141

Татуировка предупреждава за риск от ракНевидима е, но се появява, ако се повиши нивото на калций в кръвта Биомедицинска татуировка върху кожата предупреждава притежателя си, че е възможно да е болен от рак, в ранна фаза. Тя е изобретена от швейцарски учени и представлява подкожен имплант, който образува петна върху кожата, ако нивото на калций в кръвта се повиши.

"Топлофикация София" започва ремонтите

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/toplofikatsiya-sofiya-zapochva-remontite

Топлата вода ще бъде спирана по квартали за по-кратко, уверяват от дружеството

Фандъкова: Лъжа е, че водата в София е с нарушено качество

https://www.actualno.com/society/fandykova-lyja-e-che-vodata-v-sofija-e-s-narusheno-kachestvo-news_675524.html

"Показатели за качество на питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, са в норма, показват данните от лабораторните изследвания на “Софийска вода” АД. Не отговаря на истината разпространяваното анонимно съобщение в социалните мрежи, в което се твърди, че водата на София е с нарушено качество. Поискала съм от “Софийска вода” да публикуват данните от лабораторните изследвания, които се правят при денонощния мониторинг

Йотова: Крайно време е да имаме обща национална политика за българите зад граница (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872370

Йотова: Крайно време е да имаме обща национална политика за българите зад граница (Снимки)Крайно време е да имаме обща национална политика за българските общности зад граница, заяви вицепрезиденът Илияна Йотова, след като положи венец пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий в Нитра и се поклони пред мощите на Св. Кирил в катедралата в града. Тя разговаря и с епископа на Нитранската епархия, Негово високопреосвещенство Вилиям Юдак,

Оставиха в ареста обвинения в блудство с деца в столично училище мъж

https://offnews.bg//temida/ostaviha-v-aresta-obvinenia-v-bludstvo-s-detca-v-stolichno-uchilishte-681013.html

Софийският градски съд остави в ареста обвинения в блудство с деца в столичното 17-о училище мъж, съобщи bTV.

33-годишният Валентин Асенов отрича обвинението. Твърди, че е по-рано е признал вина под полицейски натиск.

На влизане в съдебната зала Асенов криеше лицето си и каза, че не е извършил блудството.

Заседанието беше закрито за медии.

Ако бъде осъден, мъжът може да лежи в затвора между 5 и 20 години. Асенов не е осъждан за такова престъпление досега. Има регистрация за кражба.

Той е имал законен достъп до училището като доставчик на закуски от голям хлебозавод.

Пенсионер загина при удар на мотопеда си в кола в Смолянско

http://www.cross.bg/katastrofata-motopeda-kola-1575153.html

/КРОСС/ 75-годишен мъж почина при катастрофа по пътя между село Грохотно и девинския кв. Настан. Инцидентът е станал малко преди обяд днес, когато възрастният мъж излизал с мотопеда си от района на бензиностанция и се удря в лека кола. Автомобилът управлявал 42-годишен мъж. Починалият Зарко Корчев е баща на собственика на бензиностанцията, съобщиха шокирани хора от квартала. Местните твърдят, че катастрофата е нелепа и трагична случайност, тъй като възрастния мъж е подкарал мотопеда от бензиностанцията без да забележи идващата кола в правия участък. Той е починал малко след сблъсъка с автомобила. Няма данни за други пострадали от катастрофата. „Образувано е досъдебно производство по случая, уведомена е прокуратурата", каза шефът на ОД МВР - Смолян старши комисар Николай Димов. Заради катастрофата пътят от Грохотно за Девин бе затворен в участъка.

Кунчев: Водата в София е добра, резултатите са готови и са в нормите

https://www.actualno.com/society/kunchev-vodata-v-sofija-e-dobra-rezultatite-sa-gotovi-i-sa-v-normite-news_675525.html

Водата в София отговаря напълно на изискванията за питейна вода. Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, във връзка с разпространилата се в социалните мрежи информация, че водата в столицата е опасна за употреба, тъй като в нея са били изсипани отровни химикали. Д-р Кунчев увери, че по данните, събрани до момента, подобни притеснения са абсолютно неоснователни. „Първо, от страна на оператора – "Софийска вода" са взети извънредни изследвания

Избори за кмет се провеждат днес в добричкото село Лясково

https://www.24chasa.bg/region/article/6872365

Избори за кмет се провеждат днес в добричкото село Лясково
Избирателната активност към 13.00 ч. в добричкото село Лясково, където днес се провеждат частични избори за кмет, е 46,55%. Своето право на глас са упражнили 135 души от oбщо 290 по списък, съобщиха от община Добричка. Кандидатите са Божко Божков от Земеделския народен съюз, Захари Асенов от ГЕРБ и Костадин Куртев от БСП.

Без валежи утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=374534

В понеделник преди обяд по Черноморието на места ще има ниска облачност или мъгла. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места е възможно слабо да превали. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 18°-21°.

Хоризонтът за членството на Западните Балкани в ЕС след срещата на върха в София

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/horizontyt-za-chlenstvoto-na-zapadnite-balkani-v-es-sled-sreshtata-na-vyrha-v-sofiia-261434/

Терминът разширяване на ЕС със Западните Балкани беше заменен с европейска перспектива, коментира директор на Института за икономика и международни отношения

Екатерина Захариева пристигна в Буенос Айрес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872362

Екатерина Захариева пристигна в Буенос АйресВицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище "Министро Пистарини" в Буенос Айрес, столицата на Република Аржентина, съобщиха от Министерството на външните работи. Тя ръководи делегацията на ЕС на срещата на външните министри на страните от Г-20. Аржентина е настоящият ротационен председател на организацията.

Китай на стъпка от една своя стара мечта

https://offnews.bg//dw/kitaj-na-stapka-ot-edna-svoia-stara-mechta-681012.html

Само два дни след като Тръмп обяви излизането на Америка от ядреното споразумение от севернокитайския град Баянур потегли огромна влакова композиция. Пратката за Техеран съдържаше 1150 тона слънчогледово семе. Това бе премиерата на новото железопътно трасе, по което товарните влакове ще изминават разстоянието от вътрешността на Монголия до Иран с 20 дни по-бързо, отколкото по море. Украсеният със знамена влак имаше и символична мисия. Посланието гласеше, че и в бъдеще Иран ще си остане надежден партньор за Китай.

Решението на Доналд Тръмп да се откаже от ядрената сделка с Иран и да наложи нови санкции срещу страната промени ситуацията. Русия, Германия, Великобритания, Франция и Китай обявиха, че продължават да държат на споразумението. Пекин дори възнамерява да разшири сътрудничеството си с Иран. Когато преди две години бяха отменени санкциите срещу Техеран, Китай и Ислямската република се договориха да увеличат десетократно двустранната си търговия през следващите десет години. Тези планове остават в сила и сега.

Пекин иска стабилност в Близкия изток и подписа ядреното споразумение, за да предотврати по-нататъшното ядрено въоръжаване в региона. Освен това без регионалната сила Иран, новият китайски „Път на коприната" не би могъл да функционира пълноценно. От 2006 година насам обемът на търговските сделки между двете страни се удвои. Китай е най-големият купувач на ирански петрол. Иран разполага с десет процента от всички открити в света петролни запаси. Миналата година Китай за първи път измести САЩ от мястото му на най-голям вносител на суров петрол. Това дава на китайското правителство по-изгодни позиции в преговорите за купуване на петрол.

Петро-юани

След като запълни оставения от САЩ вакуум в Иран, Пекин се приближи на още една крачка до мечтата си за "петро-юан". Международното надмощие на долара се базира и на системата "петро-долар" – т.е. на факта, че от 1970-те години насам петролът в света се плаща изключително и само в долари. Досега американците извличаха големи печалби от доминиращата роля на долара. Пекин иска целият внос на петрол в бъдеще да се осъществява в китайски юани.

Това би ограничило значително финансовите загуби на страната от обмяната на юани в долари, а и би подсилило позициите на китайската валута като международно платежно средство. Колкото повече страни осъществяват петролните си сделки в юани, толкова повече ще отслабва ролята на долара, а оттам и политическото влияние на САЩ. По този начин автоматично ще нараства и търсенето на китайски стоки и инвестиции. Иран, Венецуела и Русия вече осъществяват петролния си износ за Китай в юани. А покрай новите санкции, все повече страни ще избягват контактите си с американската финансова система и ще търсят сближаване с Китай.

Китайците са наясно, че санкциите не са ефикасно средство

Затова Пекин няма да подкрепи налагането на повече санкции срещу Иран. Китайското правителство е разбрало, че в условията на един многополюсен свят подобни мерки не могат да бъдат ефикасно средство за налагането на собствената външнополитическа воля. Барак Обама беше осъзнал този факт, докато Доналд Тръмп явно е убеден, че може да постигне повече в тази насока. Затова пък очевидно не му е ясно колко висока е цената, която ще трябва да плати.

Франк Зирен

След споровете около опазването на климата и разправиите около търговските мита на САЩ, европейците сега вече имат още една тема, по която биха могли да се сплотят по-тясно около Китай и Русия. Дали те ще постигнат нещо – остава да видим. Защото, разбира се, те не са в състояние да принудят САЩ към отстъпки. За Тръмп вътрешнополитическият успех е далеч по-важен, отколкото това, че създава външнополитическа бъркотия. И той може да постигне този успех, ако иранците отстъпят по която и да е точка. Трябва да признаем, че опитът му не е съвсем безнадежден.

Авангардна бутилка ще позволи на хората да пият бира и в космоса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6872357

Авангардна бутилка ще позволи на хората да пият бира и в космосаАвстралийска компания разработи бутилка, с която хората да могат да пият бира дори при нулева гравитация, съобщи Прес асосиейшън. Астронавтите надали имат право на алкохол, но космическият туризъм набира скорост. Вече две компании - "Върджин галактик" и "Блу ориджин" планират да изпращат туристи на орбита.

Идиотизъм или ужас! 46 000 бедни първолаци ще получат еднократно по 250 лв.

https://frognews.bg/biznes-turisam/45-000-parvolatsi-bedni-semeistva-shte-poluchat-ednokratno-250.html

Еднократната помощ за първокласници се запазва. За новата учебна година 2018/2019-а ще бъде 250 лева. Това става ясно от проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане.

45 000 първолаци от бедни семейства ще получат еднократно по 250 лв.

https://frognews.bg/novini/45-000-parvolatsi-bedni-semeistva-shte-poluchat-ednokratno-250.html

Размерът на еднократната помощ за първокласници се запазва и за новата учебна година 2018/2019-а и ще бъде 250 лева. Това става ясно от проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане.

Хиляди почетоха Боян Петров с поход по тренировъчния му маршрут до Копитото

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/20/3181886_hiliadi_pochetoha_boian_petrov_s_pohod_po/?ref=rss


Близки, приятели и съмишленици на Боян Петров почетоха алпиниста с поход по редовния му тренировъчен маршрут от Княжево до Копитото. Включиха се и много хора, които не са познавали Петров, но са заразени от примера му.<br /><br />В изкачването се включиха хиляди души, сред които беше жената до Петров Радослава Ненова и сестра му Александра.<br /><br />"Боян беше герой на нашето съвремие и хората са тук, за да го подкрепят. Дано някой продължи неговия път, но за...

Адвокат на Борисов заподозря съдията, осъдил Борисов, в политически симпатии

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/20/3181894_advokat_na_borisov_zapodozria_sudiiata_osudil_borisov/?ref=rss


Адвокатът на премиера Бойко Борисов - Марин Марковски обяви, че решението на Софийския районен съд, с което Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят 5000 лева на депутатката от БСП Елена Йончева като обезщетение за непозволено увреждане, ще бъде обжалвано.<br /><br />Марковски смята, че решението на съдия Иво Вътев е съдебна грешка и дори заподозря магистрата в политически симпатии.<br /><br />"Съдебното решение на Софийския районен съд е съдебна грешка, като пак се...

Задържаният за блудство в столично училище остава за постоянно в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872348

Задържаният за блудство в столично училище остава за постоянно в арестаМъжът, който в петък бе задържан по обвинение за блудство с две малолетни деца в столично училище, остава за постоянно в ареста, е решил Софийският градски съд на заседание днес при закрити врата. За мярката съобщи пред журналисти адвокатът на обвиняемия, цитиран от БТА. Обвинението срещу мъжа е за престъпление по чл. 149, ал.

Жестока катастрофа на Е-79 между Монтана и Видин

http://www.cross.bg/vidin-montana-registratziya-1575148.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа между ТИР и товарен микробус е станала около обед на международния път Е79 между Монтана и Видин край село Винище, съобщава Монтана 24. На прав участък микробус с полска регистрация, който идвал от Видин, изпреварвал колона от автомобили и се блъснал в дясната част на идващия насреща ТИР с пловдивска регистрация. След удара микробусът се завъртял и спрял в канавката. Цялата му предна част му е смачкана. Шофьорът, който е около 30-годишен, е закаран в монтанската болница в тежко състояние. Шофьорът на ТИР-а не е пострадал. Движението от и за Дунав мост 2 в района на катастрофата се осъществява в едната лента. На място има екипи на полицията, пожарната и Гражданска защита.

Тежка катастрофа край Благоевград! Автомобил изхвърча от пътя, четирима в болница

http://regiona.bg/%d1%82%d0%b5%d0%b6%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b0%d0%b2/

Преподаватели от Лесотехническия университет са пострадалите в тежката
катастрофа край Благоевград.Пътният инцидент стана малко преди 16.00 часа днес в района на Антените, информира струмабг. Лек автомобил изхвърчал от пътя и се е забил в кабинка на КАТ.

Вследствие на тежкия сблъсък са пострадали четирима. Те са откарани в благоевградската болница. В колата са пътували преподаватели от Лесотехническия университет. Те са се връщали от състезание.

 

Материалът Тежка катастрофа край Благоевград! Автомобил изхвърча от пътя, четирима в болница е публикуван за пръв път на Региона Бг.

ЕС може да компенсира компании, засегнати от американските санкции за Иран

http://www.mediapool.bg/es-mozhe-da-kompensira-kompanii-zasegnati-ot-amerikanskite-sanktsii-za-iran-news279331.html

Европейските компании, които биха били засегнати от американски санкции заради бизнеса им с Иран, може да бъдат компенсирани от ЕС. Това заяви френският финансов министър Брюно Льо Мер, цитиран от „Ройтерс“. Льо Мер се позова на европейски разпоредби от 1996 година, които според думите му могат да позволят на ЕС да се намеси по този начин в защита на европейските компании срещу евентуални санкции на САЩ. Франция иска ЕС да втвърди позицията си по този въпрос, допълни той. През 1996 година, когато САЩ се опитаха да накажат чуждестранни компании, търгуващи с Куба, ЕС принуди Вашингтон да отстъпи, заплашвайки с ответни санкции. Европейските компании, които правят бизнес с Иран, са застрашени от санкции от САЩ, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли страната от споразумението за иранската ядрена програма от 2015 година. "Ще позволим ли на САЩ да бъдат икономическия полицай на света? Отговорът е "не"", каза Льо Мер пред френски медии. Той посочи също така, че е важно Италия да се придържа към ангажиментите, поети пред ЕС по бюджетни въпроси, предвид плановете на новото коалиционно правителство в Рим да увеличи разходите.  

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

//dariknews.bg/novini/bylgariia/destileriite-shte-izkupiat-maksimalno-vyzmozhno-kolichestvo-rozov-cviat-2098193

Дестилериите, които преработват розов цвят ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана ясно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизв

"Софийска вода": Питейната вода в София е чиста, безопасна и с отлични качества

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sofijska-voda-pitejnata-voda-v-sofiia-e-chista-bezopasna-i-s-otlichni-kachestva-2098199

„Софийска вода“ уверява, че питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики.
 
Това се доказва и от многобройните лабораторни изследвания, направени пре

Продадоха за 495 000 долара електрическа китара, на която е свирил Боб Дилън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6872340

Продадоха за 495 000 долара електрическа китара, на която е свирил Боб ДилънЕлектрическа китара, на която е свирил Боб Дилън, беше продадена за 495 000 долара на търг на "Джулиънс окшънс" в Ню Йорк, съобщи АФП. Китарата "Фендър телекастър" от 1965 г., е принадлежала на Роби Робъртсън, китарист на Боб Дилън. Използвали са я както Боб Дилън, така и Ерик Клептън и Джордж Харисън.

В Слънчев бряг започнаха снимките на нов български сериал

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kDTGZxqSX6o/

На северния плаж в Слънчев бряг започнаха снимките на нов български сериал. В лентата участват известни и обичани наши актьори, както и популярни лица от малкия екран. Действието се развива основно на северната ивица в курорта и в луксозните хотели, намиращи се на първа линия до морето. Продуценти на новия сериал са Иван Христов и Андрей Арнаудов. От екипа им обаче пазят в дълбока тайна имената от актьорския състав, както и сценарияd. Част от сцените за първите епизоди вече са заснети, а снимките на северния плаж ще продължат още няколко дни. По предварителна програма, целият снимачен екип, който наброява близо 70 души ще се върне отново на снимачната площадка  в  Слънчев бряг в разгара на сезона.

Следващите сцени ще се снимат през юли, август и в края на месец септември. Филмовите сюжети отново ще се разиграват на територията на концесионера.  Те са информирали стопанина на северния плаж, че на територията му ще се снима филм.

Снимачната програма е доста напрегната, екипът работи по 12 часа на ден. Снимките започват в 8.00 часа сутринта и продължават до падането на нощта. Очаква се излъчването на сериала в телевизионния ефир да започне през пролетта на 2019 година. Очакванията са той да стане най-добрият български сериал, правен до момента.

Почина цигуларката Катя Попов

http://clubz.bg/68084-pochina_cigularkata_katq_popov

Отиде си Катя Попов, една от най-талантливите български цигуларки. Концертмайстор на Hollywood Bowl Orchestra, Попов трабваше да свири у нас на 30 май в концерта „Cinema Violino“, част от Европейския музикален фестивал.

Тъжната вест съобщи семейството ѝ на стената на музикантката във Фейсбук.

„След тригодишна болезнена и изтощителна битка с рака на яйчниците, Катя почина в петък през нощта – пишат близките ѝ. – Опустошени и смазани сме от загубата на нашата майка и съпруга. Нека нейната красива душа почива в мир. Ето пет постоянни линка със семейни снимки на семейство Попови, правени през последните 32 години. Насладете им се. С обич: Петър, Ирина и Александър.“

Катя се вълнуваше за първото си завръщане у нас за концерт след 28 години отсъствие от родната сцена, съобщиха преди време от „Класик ФМ“. В програмата бяха планирани теми от филмите „Списъкът на Шиндлер“, „Усещане за жена“, „Ново кино „Парадизо“ и редица още музикални пиеси, в които цигулката играе главна роля. На пулта трябваше да излезе американският диригент Скот Дън. Събитието е от цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и Фондация „Америка за България“.

„Никога няма да извадя от сърцето си България – сподели по повод концерта Попов. – Аз винаги ще бъда българка, независимо че по-дълго време съм живяла в САЩ. Тази страна е толкова красива, такова невероятно място и с такива ресурси! Това ми дава крила и ме кара да се гордея.“

Като водач на Hollywood Bowl Orchestra – един от най-реномираните американски оркестри за филмова музика, Катя Попов е свирила под диригентството на Джон Уилямс, Джон Маучери, Зубин Мета, Саймън Ратъл; партнирала си е на сцената с Пласидо Доминго, Джошуа Бел, Мерилин Хорн, Глория Естефан, попгрупите „Чикаго“, „Ърт, Уинд енд Файър“… Попов е участвала в записите на повече от 600 филмови партитури за Motion Pictures в Лос Анджелис и работи с най-търсените композитори в Холивуд.

Катя Попов е родена преди 53 години в София, учила е в столичното музикално училище, в Националната музикална академия, след което продължава обучението си в Парижката консерватория. По-късно се премества в САЩ, където работи в Камерния оркестър на Лос Анджелис и в оркестъра Long Beach Symphony.

Свиреше на цигулка „Пиетро Гуарнери – Екс Вилхелми“ от 1691 г.

Площад Славейков.

Таско Ерменков забърка скандал с питейната вода в София, ГЕРБ го дават на прокурор

https://frognews.bg/novini/deputatat-tasko-ermenkov-zabarka-skandal-piteinata-voda-sofiia.html

Депутатът от БСП Таско Ерменков забърка скандал със свой пост в социалната мрежа Фейсбук, в който твърди, че е получил сигнал да не пие вода от чешмата в София, защото била ”замърсена”. От Столична община го опровергават. А ГЕРБ свикаха нарочна пресконференция, за да обявят, че ще сезират ДАНС и прокуратурата за ”отровния” статус на социалиста.

Турските сили за сигурност иззеха над 1 тон хашиш при операция в Югоизточна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872333

Турските сили за сигурност иззеха над 1 тон хашиш при операция в Югоизточна ТурцияТурските сили за сигурност иззеха 1 тон и 261 килограма хашиш при операция в югоизточния окръг Диарбекир, съобщи електронното издание на турския в. "Миллиет". Акцията е била извършена в района на градовете Лидже, Хазро и Коджакьой, предаде БТА. При операцията са били открити и 50 килограма амониев нитрат, използван за производство на експлозиви.

Как се сродихме с Бъкингам

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6872344

Как се сродихме с БъкингамСлед Брекзит само наше момиче може да върне британците в Европа Оженихме ги, бе! Хари и Меган се врекоха във вечна вярност на пищната сватба в Уиндзор, която наблюдавахме волю или неволю по всички български телевизии. Според мен отразяването в българските телевизионни студиа бе далеч по-пищно и скандално, отколкото самата сватба.

Кметът на Солун беше пребит от крайни националисти

http://www.mediapool.bg/kmetat-na-solun-beshe-prebit-ot-kraini-natsionalisti-news279330.html

Кметът на Солун Янис Бутарис беше пребит на публично събитие от крайни националисти, съобщи гръцкият вестник "Катимерини". 75-годишният Бутарис е ритан в главата и удрян с бутилки. Той е с рана на главата и единия крак и е приет в болница. Нападението станало по време на участие на кмета в церемония в памет на геноцида на етническите гърци в Османската империя през Първата световна война и в последвалата я Гръцко-турска война. По време на събитието десетина души приближили Бутарис и му казали да напусне събитието. След това започнали да го замерят с бутилки. "Беше кошмар. Няколко души ме нападнаха. Удряха ме навсякъде", каза Бутарис. Сътрудници на кмета му помогнали да избяга от нападателите и го отвели в болница, където той е прекарал нощта. Кметът е известен с позициите си срещу национализма. От полицията твърдят, че са на път да идентифицират един от нападателите. Политиците в страната осъдиха нападението. Министър-председателят Алексис Ципрас нарече нападателите "крайнодесни насилници, които трябва да понесат последствията от действията си". Управляващата Сириза описа случилото се като "фашистки опит за сплашване" на кмета. Основната опозиционна партия - "Нова демокрация", също осъди нападението и призова извършителите му да бъдат арестувани незабавно.  

Има ли антибългарски внушения зад новото име Илинденска Македония

http://www.eurochicago.com/2018/05/macedonia/

Изгледайте цялата реч на Зоран Заев – премиер на нашата западна съседка. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = 'https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk')); Република Илинденска Македонија е решение за кое сум подготвен да водам напред, приклучете се! „Република Илинденска Македонија” е името за кое е можен компромис со Грција. На англиски “Republic of Ilinden Macedonia”, на албански “Republika Ilinditase e Maqedonisë”.Република Илинденска Македонија е име со кое го зајакнуваме темелот на нашата Република, a ...

Пенсионер загина при удар на мотопеда си в кола в Смолянско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872331

Пенсионер загина при удар на мотопеда си в кола в Смолянско75-годишен мъж почина при катастрофа по пътя между село Грохотно и девинския кв. Настан. Инцидентът е станал малко преди обяд днес, когато възрастният мъж излизал с мотопеда си от района на бензиностанция и се удря в лека кола „Рено 19". Автомобилът управлявал 42-годишен мъж. Починалият Зарко Корчев е баща на собственика на бензиностанцията,

Отровна ли е водата на София?

https://offnews.bg//obshtestvo/otrovna-li-e-vodata-na-sofia-681011.html

Отровна ли е водата на София? Този въпрос зададе вчера депутатът от "БСП за България" и зам.-председател на комисията по енергетика в Народното събрание Таско Ерменков.

Той публикува следното съобщение в официалния си профил:

"Днес ми се обадиха от институции, които уважавам и от приятели, на които вярвам. Допълнително на лични съобщения получих следното съобщение:

"Приятел ми изпрати съобщение: Не пий вода от чешмата. Не я използвай дори за готвене. Отровна е. Вчера научихме, че в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали и в момента водата в София е ОТРОВНА. От 5 различни, независими един от друг източника знаем инфото, но не можем да го пуснем публично, тъй като институциите мълчат (да не се изложат пред европейците).

Кажи на приятели и близки, поне 1 седмица да не употребяват чешмяна вода.

Източникът на идното е сериозен гражданин. Имаме информация, че е запознат и депутат".

Ерменков призова институциите, които разполагат с информация, или да опровергаят това като фалшива новина, или да предупредят гражданите на София.

В отговор "Софийска вода" публикува съобщение, според което "питейната вода в София е чиста, сигурна и с отлични качества".

"Питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики. Тя отговоря на абсолютно всички изисквания на Наредбата за качеството на водата и всичките ѝ физикохимични показатели са в норма. Питейната вода подлежи на постоянен денонощен мониторинг", уверяват от дружеството.

Те припомнят, че контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се правят над 140 000 анализа на 8000 проби. Качеството на водата се следи от Лабораторно-изследователския комплекс на „Софийска вода“ по целия ѝ път от язовирите „Искър“ и „Бели Искър“, през пречистването и доставянето до домовете на потребителите.

Преди два месеца комплексът обогати обхвата на акредитираните изследвания и вече може да прави не само задължителните по наредба изследвания, в това число и за живак, но и допълнителни микробиологични анализи на утайки и продукти, използвани в пречистването на води като белина и железен трихлорид, изследвания за наличие на уран, органични замърсители и елементи и др., пишат от "Софийска вода".

Питейната вода в столицата е с ниско съдържание на разтворени соли в нея и това я прави подходяща за всекидневна употреба и полезна за нормалното функциониране на клетките в организма, уверяват те и прилагат таблица с данните за живак, уран и олово във водата, получени при измерванията на водата на 19 май. Вижте ги ТУК.

Темата коментира и зам.-председателят на енергийната комисия в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев.

"Водата в София не е опасна и е качествена, и годна за пиене" се казва в изявлението му, направено след разговор със зам.-изпълнителния директор на "Софийска вода" Васил Тренев. Последният категорично е отрекъл слуховете за замърсяване на питейната вода в столицата.

Славчев е категоричен, че е недопустимо и неморално да се използва питейната вода в столицата за политически цели, защото водата е част от националната ни сигурност. "Спекулациите и заигравките с водата са опасни", предупреждава общинският съветник.

Вододайните зони се охраняват от охранителна фирма и от полицията. Детайлите по охраната им да се разгледа на сесия на СОС, препоръчва инж. Славчев.

Станишев: Конкретните ангажименти за допълнително финансиране са успех за Софийската среща

http://www.cross.bg/stanishev-zashtoto-politicheski-1575147.html

/КРОСС/ "Срещата на върха ЕС- Западни Балкани беше важна за България. В наш пряк интерес е бъдещето членство на страните от Западните Балкани в ЕС, стабилизацията на региона да се случват, защото не може ние да сме добре, ако съседите ни са зле". Това каза в интервю за специалното издание на предаването „Неделя 150“ председателят на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев. „Срещата е част от един процес, който не приключва с нея. Задача на България е да не приключи с една декларация, в която има немалко конкретика в икономически и инфраструктурен план, но не достатъчен политически ангажимент. Трябва да работим Съветът през юни да стартира преговорите с Република Албания – това е позиция на социалистите. Дай Боже, да се отворят нови глави, т.е. да има динамика, която да затвърди тази политическа декларация“, каза Станишев. Според лидера на ПЕС и Зоран Заев и Алексис Ципрас има желание за приключване на спора за името на западната ни съседка: „Това, което се случи в момента – двамата лидери на Гърция и на Република Македония поемат тежък политически риск, защото винаги ще има аргументи и хора, които ще кажат, че не трябва споразумение и този безкраен спор за името на Македония да продължи, но те искат да се променят нещата като отношение между страните и го правят“

Росен Плевнелиев и Деси Банова чакат момче

https://www.actualno.com/society/rosen-plevneliev-i-desi-banova-chakat-momche-news_675522.html

Президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017) пристигна в Благоевград за церемонията по дипломиране на завършващите студенти в Американския университет. Той обясни, че идва сам, защото Деси Банова била вече с коремче и предпочитала да си почива. "Средата на септември чакаме бебето. Сигурно е, че ще е момченце", каза щастлив бъдещият баща. Той обаче не пожела все още да каже какво ще е името на бебето, предаде Канал 3. Росен Плевнелиев е баща на три момченца - едно, от които загуби след

Народният представител от „БСП за България“ Стоян Мирчев и общинският съветник Альоша Даков ще проведат приемна за граждани в София

http://www.cross.bg/alyosha-dakov-obshtinskiyat-1575146.html

/КРОСС/ На 21 май, от 16.00 до 18.00 часа народният представител от „БСП за България“ Стоян Мирчев и общинският съветник в Столичния общински съвет Альоша Даков ще бъдат на разположение на гражданите в приемната на БСП в ж.к. “Дианабад” бл. 17 (срещу магазин „BMB“).

Над 10 000 посетители се потопиха в различни епохи в Нощта на музеите в старата столица

https://www.24chasa.bg/region/article/6872305

Над 10 000 посетители се потопиха в различни епохи в Нощта на музеите в старата столицаНад 10 000 посетители станаха част от събитията във Велико Търново и с. Арбанаси за Европейската нощ на музеите. Кулминацията бе в Парка с миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България”, който работи без вход от 18,00 до 21,00 ч. снощи. За безплатни посещения бяха отворени също уникалната със своите стенописи и архитектура църква

Съдът остави в ареста мъжа, обвинен в блудство с две първокласнички

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/20/3181889_sudut_ostavi_v_aresta_muja_obvinen_v_bludstvo_s_dve/?ref=rss


Софийският градски съд остави в ареста 33 годишния Валентин Асенов, който беше задържан по обвинение, че е блудствал с две първокласнички в столично училище, съобщи Би Ти Ви.<br /><br />Заседанието беше закрито за медиите. На влизане в съдебната зала, Асенов скри лицето си. Каза единствено, че не е извършил това, в което е обвинен. Вчера от прокуратурата заявиха, че той е признал за блудствените действия. Към момента, по информация на Би Ти Ви, той отрича да е извършвал...

Заместник-министър Валентин Йовев ще участва в Балкански Инженерен Форум в столицата

http://www.cross.bg/blagoystroiistvoto-razvitie-inzheneri-1575145.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев ще участва в Балкански Инженерен Форум на тема „Регионално сътрудничество за устойчива и консолидирана европейска перспектива на инженерните организации на Западните Балкани“. Той ще се проведе на 21 май 2018, в Националния дворец на културата в София. Организираното от Европейския Съвет на строителните инженери събитие е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и ще се проведе под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. То е в контекста на 2018-а, която е обявена за Европейска година на строителните инженери.

Гигантът в онлайн залаганията Bet365 се премести в Малта след Брекзит

http://clubz.bg/68083-gigantyt_v_onlajn_zalaganiqta_bet365_se_premesti_v_malta_sled_brekzit

Гигантът за онлайн залагания Bet365 е завършил плановете да пренасочи основните си дейности от Гибралтар в Малта, след като Великобритания напусне ЕС. Това съобщи днес в. "Таймс ъв Малта", цитиран от ДПА. 

Британските собственици на компанията ще преместят на средиземноморския остров и около 1000 служители, посочва изданието, позовавайки се на източници. 

Bet365 има годишни приходи от 1,5 млрд. бр. лири (1,8 млрд. долара), сочат най-новите данни. Според оценки компанията има 23 милиона клиенти по целия свят. 

Вестникът съобщи, че компанията е придобила голяма част от строителен проект в крайбрежния малтийски град Слима, който да служи като център на дейността й. 

Малта, най-малката членка на ЕС, стана привликателен център за компании за онлайн хазарт благодарение на данъчния си режим. Предстоящото излизане на Великобритания от Общността пък хвърли сянка над бъдещето на Гибралтар, тъй като Брекзит ще отдели анклава от останалата част от Европа.

Столична община: Водата в София е годна за пиене и не е опасна

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/20/3181887_stolichna_obshtina_vodata_v_sofiia_e_godna_za_piene_i/?ref=rss


Водата в София не е опасна и е качествена, и годна за пиене. Това съобщават от пресцентъра на Столична община като се позовават на зам.-председателя на ресорната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев.<br /><br />Повод за реакцията са информации, публикувани в различни сайтове, както и в социалните мрежи, според които<br />по погрешка в язовир Искър са били изляти химикали и водата на София е била отровена....

От ДАНС: Няма основание за тревога - софийската вода е чиста

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ot-dans-nyama-osnovanie-za-trevoga-sofiyskata-voda-e-chista

Фалшива новина за лошо качество на водата за пиене се разпространява в социалните мрежи

8-та поправка vs 12-ата седмица

http://clubz.bg/68082-8_ta_popravka_vs_12_ata_sedmica

На 25 май Ирландия ще взема важен избор - на референдум "за" или "против" абортите. Вотът за това дали да бъде премахната забраната от 1983 г. ще покаже доколко се е променила държавата, някога една от най-социално консервативните и силно католически страни в Европа. Крайният резултат не е предизвестен.

Социологическите проучвания показват, че лагерът за отмяната води, но с под 50 на сто, проценти много по-ниски отколкото в началото на годината.. Един на всеки пети все още не е решил как ще гласува и това вероятно ще се окаже решаващо за резултатите. Така че в оставащата по-малко от седмица особено важно ще е да се убедят тези около 20 на сто, които все още се колебаят каква позиция да заемат.

Немалка част от изибирателите смятат, че почти пълната забрана за аборти е прекалена, но и това, което предлага днес правителството като алтернатива, също не им допада, защото смятат, че се отива в другата крайност.

Ирландците бяха първите в света, които на общ вот гласуваха в подкрепа на легализирането на гей браковете - през 2015 г. с 62 на сто. След това се постигна политически консенсус да бъде отхвърлен още един бастион на католическата история на страната - конституционна поправка, която дава на майката и на нероденото ѝ дете равно право на живот. Но дълбоките резерви, които продължават да са устойчиви в ирландското общество, за това да се даде право на жените да решават да прекратяват бременността си, показва, че придвижването на Ирландия към мейнстрийма в Европа няма да е толкова лесно, пише "Политико".

"Ирландците са много консервативни по този въпрос", обяснява сенатор Катрин Нуун. Тя е член на управляващата партия на премиера Лио Варадкар и обяснява, че собствените ѝ възгледи са се променили след като е била начело на парламентарна комисия, която недвусмислено е препоръчала да се либерализират законите, свързани с абортите.

В момента жена в Ирландия може да прекрати бременността си само ако това ще я убие. Тя трябва да износи плода дори и в случаи на изнасилване или инцест, или когато е ясно, че плодът ще умре в утробата или малко след раждането.

Ако вотът беше да се разреши край на бременността само при тези случаи, дори яростни защитници на движението против абортите биха се замислили сериозно. Джон Макгърк, говорител на групата "Запазете осмата", признава, че това би било много трудно решение.

Но референдумът отива много по-далече. Гражданите на страната ще гласуват за предложение да се премахне 8-та поправка на конституцията и да бъде заменена с нов текст, който да позволи на парламента да изготви законодателство за абортите. Правителството, което подкрепя това, планира да предложи закони, които позволяват аборт през първия триместър, независимо от причините, и след този период в случаи на изнасилване, инцест и фатално увреждане на плода, или когато здравето на майката е застрашено.
 

Когато правителството по-рано тази година обяви, че ще предложи 12-ата седмица като краен срок за прекратяване на бременността без причина, то смяташе да убеди избирателите, че Ирландия няма да отиде твърде далече, твърде бързо. От страните, които позволяват абортите, само Португалия, Естония и Хърватия имат по-ранни ограничения - от 10-ата до 11-ата седмица на бременността

Оказа се обаче, че властите са надценили способността на ирландците да приемат промени по тази тема.

Като 74 на сто от хората в нейния квартал в Дъблин и 70-годишната Хелън е гласувала с "да" за гей браковете преди три години. Но сега казва, че е с много объркани и смесени чувства за вота за абортите.

"Разбирам, че осмата поправка е проблем, особено за лекарите, които така могат да бъдат спряни да направят най-доброто за пациентите си", обяснява жената пред "Политико", но добавя: "Но имам сериозен проблем с 12-ата седмица".

Около 10 жени всеки ден пътуват до Великобритания за аборт, а пет жени всеки ден гълтат вкъщи хапчета за предизвикване на аборт - незаконни, но лесни за набавяне.

Сенатор Лин Руан дава тези жени като пример защо 12-ата седмица не е стъпка, която отива твърде далече. Тя цитира жена, която пила чай в самолета до Лийдс и след това не можела да получи упойка. Но избрала да премине през аборта без упойка, защото не можела да си позволи да удължи престоя си във Великобритания. "Това е стъпка, която отива твърде далече", каза Руан по време на скорошен парламентарен дебат. "Чантите на жените са претърсвани на летището и техните окървавени дрехи и бельо се показват на летищния персонал. Ето това е стъпка, която отива твърде далече", добави тя.

Противниците на сегашната забрана водят, но преднината им се топи. Проучванията от януари и февруари сочеха, че 63 на сто смятат да гласуват "за" отмяната на текста, забраняващ абортите. Една трета смятаха да гласуват против. През април проучванията показаха, че въпреки че противниците на премахването на забраната остават около една трета, расте броят на колебаещите се, като са се стопили процентите на хората, които казват, че твърдо ще гласуват за отмяната на конституционния текст.

Една от опорните точки на активистите в кампанията против абортите е, че правителството с този референдум се опитва да въведе в Ирландия една от най-либералните системи с налагането на 12-ата седмица. Това не е съвсем така - дори в съвсем близката Великобритания край на бременността може да се сложи до 24-тата седмица. Но там трябва да има поне минимален риск за здравето, а в Ирландия такова изискване не се предвижда до 12-ата седмица.

Въпреки всички пътувания, както и хапчетата, според противниците на абортите откакто е въведена забраната, в Ирландия са предотвратени около 100 хил. прекъсвания на бременност - особено на деца, които са били диагностицирани със Синдрома на Даун.

Сенатор Нуун описва предожението на правителството като доста ограничаващо, сравнено със законодателството в други страни. Тя посочва, че жените ще трябва да изчакат три дни преди да се премине окончателно към аборта, както и че ще се предпочита употребата на хапчета за аборти, които могат да бъдат използвани до 10-ата седмица.

Почина цигуларката Катя Попов, прославила България по целия свят (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872324

Почина цигуларката Катя Попов, прославила България по целия свят (Видео)“След много години в очакване на срещата с един от високо ценените български музиканти - цигуларката Катя Попов, концертмайстор на Hollywood Bowl Orchestra, тя най-после трябваше да свири на родна сцена - датата на концерта беше определена, 30 май в зала "България", като част от цикъла на Оркестъра на Класик ФМ радио "Музиката на Америка.

Гърция против името "Илинденска Македония"

http://www.moreto.net/novini.php?n=374533

Гърция няма да подкрепи името на западната ни съседка да бъде Илинденска Македония, съобщи Нова, позовавайки се на гръцки медии. Според Атина в наименованието трябва да присъства географско или времево наименование. Кабинетът на Ципрас иска име, което по-конкретно да съдържа географско определение.

Институциите отрекоха водата в София да е замърсена

http://www.mediapool.bg/institutsiite-otrekoha-vodata-v-sofiya-da-e-zamarsena-news279329.html

Разпространявана във Фейсбук информация, че чешмяната вода в София е отровна, накара институциите и концесионера на мрежата "Софийска вода" да опровергават "предупреждението". В него се каза, че водата в язовир "Искър“ е замърсена и не трябва да се ползва течността от чешмите. Съобщението беше публикувано и в профила на депутата от БСП Таско Ерменков, който призова властите или да вземат мерки, или да опровергаят информацията. Тя беше отречена още в събота от "Софийска вода", които пуснаха на сайта си и данни от последните измервания за замърсители. Те са правени същия ден и не показват някакви проблеми. В неделя във Фейсбук кметът Йорданка Фандъкова също заяви, че показателите за качество на питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, са в норма. По-късно същото увериха и от столичната здравна инспекция, която отговаря за чистотата на водата. ОТ ГЕРБ пък обявиха, че ще сезират прокуратурата и ДАНС за статуса на Таско Ерменков, в който се разпространява фалшивата новина. От "Софийска вода" обясниха, че контролни проби за качеството на водата се взимат всеки ден в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се правят над 140 000 анализа на 8000 проби. Качеството на водата се следи от Лабораторно изследователския комплекс на компанията по целия ѝ път от язовирите "Искър" и "Бели Искър", през пречистването и доставянето до домовете на потребителите. "Не отговаря на истината разпространяваното анонимно съобщение в социалните мрежи, в което се твърди, че водата на София е с нарушено качество", заяви и кметът Фандъкова. Тя добави, че е възложила да бъдат взети допълнителни проби от различни точки от водопреносната мрежа и да се изследват по всички показатели за допълнително спокойствие на гражданите. Столична община сигнализира компетентните институции за установяване на източника на анонимното невярно твърдение. От ГЕРБ обявиха, че ще сезират ДАНС и прокуратурата заради статуса на Таско Ерменков. "Г-н Ерменков е народен представител и той знае всички механизми и способи, според които може да се сдобие с нужната му информация, дори да предизвика изслушване в зала, за да се сдобие с необходимата му информация, преди да пусне такъв статус във "Фейсбук". Защо го е направил той, не мога да кажа", заяви депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. "Къде са БСП, къде е г-жа Нинова, защо и дали те ще се намесят? Ако те не се намесят, защо няма да се намесят? Ако предишният път са се смели на г-н Ерменков, този път отново ли ще се смеят? Тук става въпрос за 2 млн. жители на столицата, които се чудят какво да правят", заяви още Иванов. Междувременно Ерменков написа във Фейсбук, че реагирал с пост в социалната мрежа, тъй като получавал много съобщения и обаждания, че има проблем с водата. През профила си той благодари на ДАНС за бързата реакция по случая и добави, че шефът на агенцията Димитър Георгиев в личен разговор го информирал, че тази фалшива информация се разпространява от седмица.

Общината отрече водата в София да е замърсена

http://www.mediapool.bg/obshtinata-otreche-vodata-v-sofiya-da-e-zamarsena-news279329.html

Разпространявана във Фейсбук информация, че чешмяната вода в София е отровна, накара общината и концесионерът на мрежата "Софийска вода" да опровергават "предупреждението". В него се каза, че водата в язовир „Искър“ е замърсена и не трябва да се ползва течността от чешмите. Съобщението беше публикувано и в профила на депутата от БСП Таско Ерменков, който призова властите или да вземат мерки, или да опровергаят информацията. Тя беше отречена още в събота от "Софийска вода", които пуснаха на сайта си и данни от последните измервания за замърсители. Те са правени същия ден и не показват някакви проблеми. В неделя във Фейсбук кметът Йорданка Фандъкова също заяви, че показателите за качество на питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, са в норма. От "Софийска вода" обясниха, че контролни проби за качеството на водата се взимат всеки ден в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се правят над 140 000 анализа на 8000 проби. Качеството на водата се следи от Лабораторно изследователския комплекс на компанията по целия ѝ път от язовирите "Искър" и "Бели Искър", през пречистването и доставянето до домовете на потребителите. "Не отговаря на истината разпространяваното анонимно съобщение в социалните мрежи, в което се твърди, че водата на София е с нарушено качество", заяви и кметът Фандъкова. Тя добави, че е възложила да бъдат взети допълнителни проби от различни точки от водопреносната мрежа и да се изследват по всички показатели за допълнително спокойствие на гражданите. Столична община сигнализира компетентните институции за установяване на източника на анонимното невярно твърдение.

Очаквайте: Плевнелиев като Анка картечарката на яз. „Копринка“

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/ochakvaite-plevneliev-kato-anka-kartecharkata-iaz-koprinka.html

Изглежда любовните занимания на Росен Плевнелиев не са достатъчни, защото непрекъснато търси начини да се изявява и в други области. Подобно на древнокитайски мъдрец, той се опитва да ни озари с поуките и изводите от налегналите го прозрения.

Очаквайте: Плевнелиев като Анка картечарката на яз. „Копринка“

https://frognews.bg/novini/ochakvaite-plevneliev-kato-anka-kartecharkata-iaz-koprinka.html

Изглежда любовните занимания на Росен Плевнелиев не са достатъчни, защото непрекъснато търси начини да се изявява и в други области. Подобно на древнокитайски мъдрец, той се опитва да ни озари с поуките и изводите от налегналите го прозрения.

Неделна история с Таско Ерменков, ДАНС, ГЕРБ и една фалшива новина

http://clubz.bg/68081-nedelna_istoriq_s_tasko_ermenkov_dans_gerb_i_edna_falshiva_novina

Тасков Ерменков Позитано 20

Ще сезираме ДАНС и прокуратурата за публикацията на Таско Ерменков за водата в София и питаме БСП и Корнелия Нинова как ще реагират.

Това обявиха на извънредна пресконференция двама народни представители от ГЕРБ – Станислав Иванов и Александър Иванов, заедно с общинската съветничка Лорита Радева.

Повод за реакцията им стана разпространено от Ерменков анонимно съобщение за предполагаемо отравяне на питейната вода в София – твърдението бе опровергано както от „Софийска вода“, така и от главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Г-н Ерменков е народен представител и той знае всички механизми и способи, според които може да се сдобие с нужната му информация, дори да предизвика изслушване в зала, за да се сдобие с необходимата му информация, преди да пусне такъв статус във Фейсбук. Защо го е направил той, не мога да кажа“, каза Станислав Иванов.

Депутатът от ГЕРБ попита „къде е г-жа Нинова, къде са БСП“.

По същото време Таско Ерменков публикува пореден статус във Фейсбук – председателят на ДАНС Димитър Георгиев му бил звъннал и го уверил, че няма причина за притеснение. Но знаел, че такава информация се разпространява. Ерменков написа това само с главни букви:

„СПОДЕЛЕНАТА ОТ МЕН ТУК ВЪВ ФЕЙСБУК ТРЕВОГА ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ВОДАТА В СОФИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С МНОГОБРОЙНИТЕ СИГНАЛИ ДО МЕН ПО ТЕЛЕФОНА И НА ЛИЧНИ СЪОБЩЕНИЯ ОТ ВЧЕРА НЕ Е ОСТАНАЛА БЕЗ ВНИМАНИЕ ОТ Г-Н ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ.

В ЛИЧЕН РАЗГОВОР МЕ ИНФОРМИРА, ЧЕ ПОДОБНА ИНФОРМАЦИЯ ВЕЧЕ ОТ СЕДМИЦА СЕ НОСИ ИЗ СОФИЯ. (разпространява се във Фейсбук, включително от г-н Ерменков - б.р.)

СЪОБЩИ МИ СЪЩО ТАКА, ЧЕ НЯМА ОСНОВАНИЯ ЗА ТРЕВОГА.

КОЛКОТО ДО ПРЕДИШНАТА МИ ПУБЛИКАЦИЯ, СМЯТАМ, ЧЕ Е МОЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА РЕАГИРАМ НА ТРЕВОГИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ И ДА СИГНАЛИЗИРАМ ЗА ТЯХ.

ВИЖДАТЕ, ЧЕ ИМА РЕЗУЛТАТ!“

Лорита Радева също увери, че по всички данни от лабораторни изследвания на „Софийска вода“ отсъстват каквито и да било основания да се твърди, че има промяна в качествата на водата.

Александър Иванов призова Таско Ерменков да разкрие кой му е хвърлил бомбата, че водата в столицата е замърсена.

Засрамете се. Трябва неделно да излизаме да успокояваме гражданите, да им казваме, че регулярно водата в столицата се следи за нейните качества...

Ще инициираме разследване със сигнал до прокуратурата защо някой цели да постави софиянци в ситуацията на страх и парализа“, заяви Иванов.

Младият депутат от ГЕРБ сравни ситуацията с аварията в Чернобил преди 32 години.

„Те тогава са яли, пили, внасяна храна и вода без да се притесняват за своето здраве, но не са се посвенили да излъжат гражданите на България за качествата на водата и на хранителните продукти, произтичащи от аварията в Чернобил“.

Представителите на ГЕРБ призоваха БСП да поеме отговорност за статусите на Таско Ерменков.

 

 

Вижте зарята, с която приключи сватбата на принц Хари и Меган Маркъл (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6872315

Вижте зарята, с която приключи сватбата на принц Хари и Меган Маркъл (Видео)Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл приключи с фойерверки след приема в тесен кръг, даден от принц Чарлз в близкото до Уиндзорския замък имение Фрогмор хаус, съобщи в. "Мейл он сънди". Младоженците се преоблякоха за приема. Принц Хари беше с костюм, а Меган Маркъл отново с бяла копринена рокля, но по-семпла, с голи рамене,

Японски режисьор грабна най -”Златната палма” в Кан

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/iaponski-rejisjor-grabna-nai-zlatnata-palma-kan.html

Японският режисьор Хироказу Коре-Еда спечели главната награда на 71-вия кинофестивал в Кан - ”Златната палма”, предадоха световните агенции. Той бе отличен за филма ”Семеен въпрос” (оригинално заглавие ”Магазинни крадци”, ”Manbiki kazoku”).

Обвиненият за блудство с ученички остава в ареста

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/obvineniiat-za-bludstvo-s-uchenichki-ostava-v-aresta-6082524

Заради допуснати грешки в писмените му обяснения, съдията се осъмни в дипломата на подсъдимия

Китара на Боб Дилън продадена за половин милион долара

https://offnews.bg//kultura/kitara-na-bob-dilan-prodadena-za-polovin-milion-dolara-681010.html

Китара на Боб Дилън беше продадена за половин милион долара на търг в събота в Ню Йорк.

Китарата - Fender Telecaster - от 1965 г. е принадлежала на Роби Робъртсън, китаристът на Дилън, и на нея са свирили Дилън, Ерик Клептън и Джордж Харисън.

Очакваната цена е била между 400 и 600 хил. долара, продадена е за 495 000 долара.

Китарата бележи пътя на певеца и носител на Нобелова награда за литература от фолк песни като "The Times They Are A-Changin'" (1964) до електронни рок хитове като "Like a Rolling Stone" (1965).

В събота бяха продадени и първата електрическа китара на Джордж Харисън, както и китара на Елвис Пресли от 1968 г. (за 115 000 долара). 

Коланът на Елвис, който той носи на концерт в Хаваи през 1972 г., бе продаден за $354,400.

Диаментен пръстен, който Краля на рока подарява на почитател на концерт през 1975 г., бе купен за 100 хил. долара.

Продажбата включваше костюми на Елтън Джон, Бритни Спиърс и Майкъл Джексън.

Франция: Новото италианско правителство излага на риск еврозоната

https://www.actualno.com/europe/francija-novoto-italiansko-pravitelstvo-izlaga-na-risk-evrozonata-news_675518.html

Стабилността в еврозоната ще бъде изложена на риск, ако новото популистко правителство в Италия се провали в спазването на финансовите задължения на страната. Затова предупреди френският финансов министър Бруно Льо Мер. „Ако новото правителство поеме риска да не уважи поетите ангажименти по заемите и дефицита на страната, то цялата финансова стабилност на еврозоната ще бъде под заплаха”, каза той по време на телевизионно интервю. „Всички в Италия трябва да

Росен Плевнелиев в Благоевград: С Деси чакаме момченце през септември

http://www.struma.com/obshtestvo/rosen-plevneliev-v-blagoevgrad-s-desi-chakame-momchence-prez-septemvri_134521/

Президентът Росен Плевнелиев пристигна в Благоевград за церемонията по дипломиране на завършващите студенти в Американския университет. Той обясни, че идва сам, защото Деси Банова била вече с коремче и предпочитала да си почива.

"Средата на септември чакаме бебето. Сигурно е, че ще е момченце", каза щастлив бъдещият баща. Той обаче не пожела все още да каже какво ще е името на бебето, съобщи "24 часа". Росен Плевнелиев е баща на три момченца - едно, от които...

Продължава

Турция: Заплахите срещу Ердоган не са нещо ново и няма да го откажат от неговата кауза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872313

Турция: Заплахите срещу Ердоган не са нещо ново и няма да го откажат от неговата каузаТурският вицепремиер Бекир Боздаг коментира разузнавателните сведения за готвен атентат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, като заяви, че заплахите не са нещо ново, но те няма да отклонят турския лидер от неговия път, предаде Анадолската агенция. В Туитър Боздаг написа: "Наясно сме, че има кръгове,

ДАЕШ напуска окончателно Дамаск

https://frognews.bg/svqt/daesh-napuska-okonchatelno-damask.html

Сирийският Център за наблюдение на човешките права съобщи днес, че група бойци на „Ислямска държава“ са били евакуирани от последния бунтовнически анклав край Дамаск, което ще възстанови контрола на правителството над района, предаде Ройтерс, цитирана от наши агенции.

Кръв оплиска пътя! Моторист загина след зверска катастрофа

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b2-%d0%be%d0%bf%d0%bb%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5/

На място е загинал моторист след тежка катастрофа на пътя Девин – Триград.
Причината за смърта на моториста е челен сблъсък с автомобил движещ се в насрещната лента, според разказа на очевидци. Размазаното тяло на моториста все още е на пътя.
Заради инцидента пътят е затворени в двете посоки вследствие, на което се е образувала голяма тапа и автомобилите в близост до ицидента са в капан, съобщи Марица.

 

Материалът Кръв оплиска пътя! Моторист загина след зверска катастрофа е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Тръмп коментира с президента на Южна Корея бъдещето на срещата САЩ - Пхенян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872306

Тръмп коментира с президента на Южна Корея бъдещето на срещата САЩ - ПхенянЮжнокорейският президент Мун Дже Ин и президентът на САЩ Доналд Тръмп днес обсъдиха по телефона бъдещето на планираната американско-севернокорейска среща на върха след заплахата на Пхенян да се откаже, предаде Ройтерс. В телефонния разговор, продължил около 20 минути, двамата лидери са обменили мнения за неотдавнашните реакции на Северна Корея,

Жестока катастрофа в Пловдивско! Моторист загина след удар в кола

http://www.struma.com/sinya-lampa/jestoka-katastrofa-v-plovdivsko-motorist-zagina-sled-udar-v-kola_134520/

Жестока катастрофа е станала на пътя Девин -Триград. Моторист е загинал след челен удар в автомобил. Това сигнализира читател на TrafficNews.bg

Тялото на починалия рокер е на пътното платно. Предното стъкло на колата е счупено. На място са екипи на полицията.

Все още не е ясно как се е стигнало до фаталния удар.

Заради тежкия инцидент пътят е затворен и в двете посоки. Много водачи са блокирани в тапата, пътуващи към Пловдив.

Владимир Кара-Мурза. Свободный человек

http://www.eurochicago.com/2018/05/kara-murza/

ПРЕДИСЛОВИЕ ПЕРЕД ВСТРЕЧЕЙ Автор: Сергей Элькин Друзья, нас ждет уникальное событие! Проездом, только на один день – 20 мая, в Чикаго приезжает российский журналист, писатель, политик, общественный деятель Владимир Кара-Мурза. Вечером 20 мая он будет гостем Русского литературного салона Аллы Дехтяр. Владимир Кара-Мурза – личность легендарная как в журналистике, так и в политике. Он блестяще образован. Учился в Кембриджском университете. Свободно владеет английским и французским языками. К своим тридцати шести годам успел поработать почти во всех демократических партиях и движениях России – от Демократического выбора России и Союза правых сил до Партии народной ...

Стотици почетоха Боян Петров в символичен поход

https://www.actualno.com/society/stotici-pochetoha-bojan-petrov-v-simvolichen-pohod-news_675516.html

Огромно множество от близки, приятели и познати на Боян Петров се отправиха към Копитото в знак на почит към алпиниста, който остана завинаги на Шиша Пангма. Техният пример беше последван и от много журналисти, алпинисти, деца, дори и от хора, които не познават лично Петров, както и от редица политици, сред които бившият председател на НС Димитър Главчев и бившият министър на околната среда и водите и депутат Ивелина Василева. Сборната точка беше кв. „Княжево“ откъде

Франция: ЕС би могъл да компенсира компании, засегнати от санкциите на САЩ срещу Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872287

Франция: ЕС би могъл да компенсира компании, засегнати от санкциите на САЩ срещу ИранФранция следи дали ЕС ще може да компенсира европейски компании, които биха могли да бъдат засегнати от американски санкции заради бизнеса си с Иран. Това заяви днес френският финансов министър Брюно Льо Мер, цитиран от Ройтерс. Льо Мер се позова на европейски разпоредби от 1996 година, които според думите му могат да позволят на ЕС да се намеси

Създават библиотека "Варненско слово" само с варненски автори

http://www.moreto.net/novini.php?n=374532

Сдружение на писателите - Варна стартира кампания за набиране на книжен фонд, с който да бъде създадена библиотека само с варненски автори. Нейното име е "Варненско слово", съобщи за Радио Варна Мариян Желев. Всеки може да занесе своята книга в Дома на писателите на ул.

Родителите на стрелеца от Тексас са потресени от нападението

//dariknews.bg/novini/sviat/roditelite-na-streleca-ot-teksas-sa-potreseni-ot-napadenieto-2098187

Седемнайсетгодишният ученик, който в петък уби 10 и рани 13 души, след като откри огън в училище в района на Хюстън, е изглеждал "извънредно неемоционален" на сутринта след нападението. Това съобщи снощи за Ройтерс един от адвокатите на младежа, идентифициран от вл

Разследват Люк Бесон за изнасилване, той отрича

//dariknews.bg/novini/sviat/razsledvat-liuk-beson-za-iznasilvane-toj-otricha-2098186

Френските власти разследват обвинение в изнасилване срещу режисьора Люк Бесон, който отрича да е виновен, съобщи Асошиейтед прес.

Британската преса за сватбата на принц Хари: Това беше триумф!

//dariknews.bg/novini/sviat/britanskata-presa-za-svatbata-na-princ-hari-tova-beshe-triumf-2098190

Британската преса посвети много страници на сватбата на принц Хари, като дитирамбите си съперничеха в коментарите на церемонията, предаде АФП.

Арестуваният за блудство в 17-о училище мечтаел да е учител по физическо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872288

Арестуваният за блудство в 17-о училище мечтаел да е учител по физическоАрестуваният за блудство с деца в столичното 17 СУ Валентин Асенов е искал да стане учител по физкултура, стана ясно на мярката за неотклонение в съда. Делото се разглежда при закрити врати заради интимните тайни на обвиняемия и анонимността на ученичките.  Ангелов е завършил НСА като треньор по бокс, но е записал магистратура по педагогика,

Водата в София не е опасна, твърдят от Общината

http://nakratko.bg/category/58/159803/


Столичната община опроверга категорично разпространявано анонимно съобщение в социалните мрежи, в което се твърди, че водата на София е опасна, след като в нея са изсипани отровни химикали.

Фандъкова: Водата на София е чиста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872285

Фандъкова: Водата на София е чиста"Показатели за качество на питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, са в норма, това показват данните от лабораторните изследвания на “Софийска вода” АД. Не отговаря на истината разпространяваното анонимно съобщение в социалните мрежи, в което се твърди, че водата на София е с нарушено качество.

Джокович гледа позитивно на загубата от Надал

https://offnews.bg//tenis/dzhokovich-gleda-pozitivno-na-zagubata-ot-nadal-681009.html

Въпреки, че бившият номер 1 в световната ранглиста Новак Джокович загуби от Рафаел Надал на 1/2-финалите в Рим, сърбинът извлече много позитиви от представянето си през седмицата.

30-годишният тенисист измина дълъг път от началото на сезона и малко по малко започва да намира онази форма, която го отведе до върха на кортовете.

"Мога да извлека само позитиви, наистина нищо не очаквах от турнира, когато става дума за резултати, защото нямах добри такива напоследък. Доволен съм от начина, по който играх през изминалите три дни.

Нямаше кой знае каква разлика между мен и Надал, което е добра новина. Рафа, разбира се, е най-добрият играч на клей в историята и е в невероятна форма. Трудно е да се играе срещу него на клей.

Никога преди не съм се изправял пред такава ситуация и си помислих, че няма да ми отнеме дълго време, преди отново да се върна на победния път. Научих си урока и приех обстоятелствата.

Хората са могъщи. Можем да променим нещата само за ден и истински вярвам в това. Изпитал съм го многократно през живота и кариерата ми.

Един мач, или един турнир, може да преобърне всичко по един или друг начин. Има значение как се справяш, как го приемаш, как извличаш позитиви или негативи в своя полза за бъдещето" каза Джокович.

Северна и Южна Корея в спор за 12 сервитьорки

https://offnews.bg//sviat/severna-i-iuzhna-koreia-v-spor-za-12-servitiorki-681007.html

Северна Корея настоя Южна Корея да върне обратно 12 сервитьорки, за които твърди, че са отвлечени, предава AFP.

Те са работели в държавен севернокорейски ресторант в Китай. Управителят на ресторанта казва, че ги излъгал и принудил да го  последват по нареждане на южнокорейските тайни служби.

„Южнокорейските власти трябва незабавно да върнат нашите гражданки обратно при семействата им и това ще покаже воля за подобряване на двустранните отношения“, заявяват от Пхенян.

Сеул настоява, че те са избягали в страната преди около две години и са останали в нея по собствено желание.

Каракачанов за срещата на върха в София: България се ползва с определен авторитет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872293

Каракачанов за срещата на върха в София: България се ползва с определен авторитет„Проблемът е, че на Балканите има много двойни стандарти от страна на западноевропейските държави, които видяхме включително и на последната среща. Именно тези двойни стандарти са причината за това недоверие между отделните балкански държави, защото те бяха използвани блоково за интересите на една или друга, претендираща за влияние на Балканите,

Бивш министър: Видеорегистрати ще ни спасят от агресията на пътя

http://www.struma.com/sinya-lampa/bivsh-ministur-videoregistrati-shte-ni-spasyat-ot-agresiyata-na-putya_134519/

Ако искаме да предотвратим агресията по пътищата, трябва да се въведат видеорегистратите в България. Освен това, е нужно да се спазва и Законът за движение по пътищата. Това заяви в ефира на Нова телевизия Антон Станков, бивш министър на правосъдието и съдия, по повод какви законови промени трябва да се предприемат, за да се предотврати агресията по пътищата.

По думите му Законът за движение по пътищата, трябва да се спазва. "Незнанието на закона не извинява никого и ние имаме...

Продължава

ДПС тръгна да защитава "демокрацията в България, на Балканите и Европа"

http://clubz.bg/68080-dps_trygna_da_zashtitava_demokraciqta_v_bylgariq_na_balkanite_i_evropa

Призвани сме да бъдем на висотатата на 89-та година, единни да защитим демокрацията в нашата Родина и да преодолеем всякаква опасност пред нея.

Това каза днес председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който участва във възпоменателния митинг-събор в местността Демир баба текке край Исперих. Тези дни се отбелязват 29 години от майските събития от 1989 г., когато турците организират бунтове срещу насилствената смяна на имената.

Карадайъ подчерта, че още през 1990 година почетният председател на партията Ахмед Доган е очертал пътя на демократичното развитие на страната, а именно членство в Европейския съюз, което минава първо през членството в НАТО.

"Горди сме от факта, че членството в НАТО през 2004 година се случи по времето, когато ДПС бе част от управлението на страната. През 2007 година, когато България бе приета в Европейския съюз, ДПС пак беше част от управлението на страната, което е още едно доказателство за огромния принос на Движението за права и свободи по евроатлантическия път на развитие на България", каза лидерът на партията.

Ние вървим по общия ни път, убедени в силата на нашата кауза, затова единни и мощно да защитим демокрацията в България, на Балканите и Европа, допълни Мустафа Карадайъ. Той бе категоричен, че всички тези, които сеят противопоставяне и разделяне, както и омраза, нямат място под знамето на демокрацията. 

Освен председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, гости на митинг-събора в местността Демир баба текке бяха заместник-председателите на партията, народни представители, областни и общински лидери на партията, имаше и гости от чужбина. За спомен от днешния ден председателят на ДПС получи подарък от общинското ръководство на движението в Исперих - композиция от свещи, копие на Демир баба. Честването продължи с изпълнения на фолклорни групи.

 

Станишев: В наш интерес е бъдещото членство на страните от Западните Балкани в ЕС

https://dnes.dir.bg/politika/stanishev-v-nash-interes-e-badeshtoto-chlenstvo-na-stranite-ot-zapadnite-balkani-v-es

Двамата лидери на Гърция и на Република Македония поемат тежък политически риск с решаването на спора за името на западната ни съседка, смята председателят на ПЕС

Съдът остави в ареста обвинения за блудство в столично училище

http://nakratko.bg/category/60/159802/


Софийският градски съд остави в ареста мъжа, обвинен, че е блудствал с две деца в столично училище, съобщи бТВ. Към момента Валентин Асенов отрича да е извършвал блудствени действия и казва, че е признал вина в началото под полицейски натиск.

Българин замесен в афера за милиони с хашиш в Испания

http://www.struma.com/sinya-lampa/bulgarin-zamesen-v-afera-za-milioni-s-hashish-v-ispaniya_134518/

Испанската национална полиция е прехванала рибарски кораб, превозващ приблизително 15 тона хашиш. Един от арестуваните трафиканти е българин, предава Xinhua.

Рибарският кораб, който незаконно е плавал под малтийски флаг, е забелязан от испански кораб на около 110 морски мили от източния испански бряг в ранните часове на петък, според прессъобщение на испанското МВР. Екипажът – трима холандци и един българин, са арестувани, а корабът е отведен в югоизточното пристанище...

Продължава

От последните минути! Жестока катастрофа на Е-79 между Монтана и Видин, линейка лети към болницата

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--ZHestoka-katastrofa-na-E-79-mezhdu-Montana-i-Vidin--lineyka-leti-kam-bolnitsata__265407

Снимки: монтана24  Тежка катастрофа между ТИР и товарен микробус е станала около обед на международния път Е79 между Монтана и Видин край ...

До края на 2018-та 3 зодии ще са с нова работа!

https://petel.bg/Do-kraya-na-2018-ta-3-zodii-shhe-sa-s-nova-rabota-__265409

Промените са част от живота на всеки, особено що се отнася до кариерата. Според звездите до края на година на представителите на тези 3 зод...

Вицепремиерът Екатерина Захариева пристигна в Буенос Айрес

https://petel.bg/Vitsepremierat-Ekaterina-Zaharieva-pristigna-v-Buenos-Ayres__265401

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище “Министро Пистарини” в Буенос Айрес, столицата на ...

Джейн Фонда направи покъртителни разкрития за живота си и призна защо на 80 се чувства наистина млада

https://petel.bg/Dzheyn-Fonda-napravi-pokartitelni-razkritiya-za-zhivota-si-i-prizna-zashho-na-80-se-chuvstva-naistina-mlada-__265411

Кой е казал, че и на 80 години жената не може да изглежда добре? Джейн Фонда – актриса, писателка, обществен деятел и просто ослепителна жен...

"Уикенд": Петя Дикова иска бебе, проверява дали може да зачене чрез...

https://petel.bg/Uikend--Petya-Dikova-iska-bebe--proveryava-dali-mozhe-da-zachene-chrez---__265412

Дъщерята на Аня Пенчева и Сашо Диков Петя скоро може да ги направи горди дядо и баба.  Водещата на развлекателното предаване „Cool…t” отда...

Пьотр Нестеров завърши втори в Марибор

https://petel.bg/Potr-Nesterov-zavarshi-vtori-v-Maribor__265413

Пьотр Нестеров ТК "Черно море Елит ", гр.Варна спечели второ място на турнира за юноши и девойки 16 год. от втора категория на Тенис Европа в ...

Черно море Тича спечели сребърните медали за Купата

https://petel.bg/CHerno-more-Ticha-specheli-srebarnite-medali-za-Kupata__265414

Юношите на „Черно море Тича“ завоюваха сребърните отличия в турнира за Купата на БФБ. На финала в зала „Христо Борисов“ „моряците“ заг...

Турция разследва сведения за готвен атентат срещу Ердоган по време на посещение на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872283

Турция разследва сведения за готвен атентат срещу Ердоган по време на посещение на БалканитеТурското разузнаване разполага със сведения за планиран атентат срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава Анадолската агенция. Според източници от разузнаването има информации, че група турски граждани планират опит за убийството на Ердоган, предаде БТА. Живеещи в Скопие турци са се свързали с турски разузнавателни части и са съобщили

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване