Предлагат нови правила за предписване на лекарства за онкоболни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6872123

Предлагат нови правила за предписване на лекарства за онкоболниНови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага здравното министерство. Предвижда се протоколите от решенията на комисиите, които предписват терапиите, да се подават електронно. Целта е да се осигури възможност за по-голям контрол на здравната каса, върху разходите за онколекарства, предаде БНТ.

От Княжево до Копитото – поход в памет на Боян Петров

http://www.struma.com/bulgariya/ot-knyajevo-do-kopitoto-pohod-v-pamet-na-boyan_134507/

Освен близки и приятели в него се включиха и много хора, които не са познавали алпиниста (Снимка: Ладислав Цветков)

Близки и приятели на алпиниста Боян Петров организират днес поход от Княжево до Копитото. В него се включиха и много хора, които не са познавали Боян, но са вдъхновени от неговия пример.

Маршрутът, който е избран, не е случаен – това е пътеката, по която Боян се готви, преди да изкачи всеки връх. По пътеката има специален дневник, в който хората пишат впечатленията си от природата и емоцията, която преживяват, когато минават по този път. Самият Боян също пише в този...

Продължава

Кметът на Солун е нападнат и бит от екстремисти националисти

https://www.actualno.com/balkani/kmetyt-na-solun-e-napadnat-i-bit-ot-ekstremisti-nacionalisti-news_675489.html

Кметът на Солун Янис Бутарис е бил настанен в болницата с рана в главата и крака, след като е бил нападнат и бит от екстремисти националисти, предава Ekathimerini. Председателят на градския съвет на Солун Калипсо Гула съобщи, че кметът е участвал в церемония за свалянето на знамената в памет на геноцида на етническите гърци в Османската империя през Първата световна война и в последвалата я Гръцко-турска война. Гула съобщи, че около 10 души са приближили 75-годишния Бутарис и са му казали да н

Пореден протест на медиците от Ловешката болница

http://nakratko.bg/category/58/159795/


Трета поредна неделя медици от Ловешката болница и жители на града ще блокират за час, от 17 до 18 часа, движението по главния път София - Варна в района на пътен възел Абланица заради продължаващото тежко финансово състояние на областната болница и неясното й бъдеще, съобщава БНР.

Русия представи първата плаваща атомна централа в света

http://www.struma.com/bulgariya/rusiya-predstavi-purvata-plavashta-atomna-centrala-v-sveta_134506/

Плаващите АЕЦ ще дадат възможност да се осигури електричество и отопление в най-отдалечените райони

Русия представи днес първата плаваща атомна електроцентрала в света на церемония по акостирането й в северното пристанище Мурманск. Централата ще захранва с електроенергия отдалечените райони, но тревожи природозащитните организации, предаде Франс прес.

АЕЦ "Академик Ломоносов", построена в Санкт Петербург, акостира в пристанището на град Мурманск и беше представена пред журналисти. След като бъде заредена с ядрено гориво, централата ще се отправи към крайната си дестинация...

Продължава

Зоран Заев: Илинденска Македония е името, за което е възможен компромис с Гърция

http://nakratko.bg/category/25/159794/


„Република Илинденска Македония” е името, за което е възможен компромис с Гърция, обяви македонският премиер Зоран Заев след среща с македонския президент Георге Иванов.

Елена Йончева осъди Борисов и ГЕРБ за 5000 лева

http://www.mediapool.bg/elena-yoncheva-osadi-borisov-i-gerb-za-5000-leva-news279324.html

Премиерът Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ да платят 5000 лева на депутата от БСП и журналист Елена Йончева. Това е решил съдия Иво Вътев от Софийския районен съд (СРС) по делото за непозволено увреждане, което Йончева заведе срещу Борисов и управляваната от него партия, съобщава news.lex.bg. Според информацията в системата на съда решението е взето на 17 май. То може да се обжалва. Йончева заведе дело срещу Борисов заради негово изказване по време на предизборната кампания, в което той заяви, че държавата е плащала милиони левове за репортажите на журналистката зад граница по времето, когато премиер е бил Сергей Станишев. Йончева и Станишев имаха връзка. Настоящият депутат от БСП отрече това твърдение и призова Борисов, ако стане известно в съда, че е излъгал, да напусне политиката. Искът на Йончева е по чл. 45 и 49 от ЗЗД и е за 20 000 лева. Той е заведен и срещу ГЕРБ, защото това е партията, възложила на Бойко Борисов да оповестява нейните позиции. Съдът е решил, че Борисов трябва да плати обезщетение за "претърпени неимуществени вреди от накърнен духовен интегритет, чест, достойнство и добро име, причинени от противоправно поведение". Не е уважил иска на Йончева за 20 000 лева и присъжда по-малка сума – 5000 лева. Те трябва да се платят солидарно от Борисов и ГЕРб, които трябва да покрият и 825 лева разноски по делото. Премиерът и управляващата от него партия също имат право на разноски. Те бяха представлявани от адвокатите Марин Марковски и Божидар Терзийски, но по делото не са били представени доказателства за сключен договор, както и за извършено плащане на хонорар, заради което не им е присъдено нищо. В решението си съдът подчертава, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации. "Изречените от първия ответник думи в своята цялост не представляват оценъчни съждения, а твърдения за осъществили се факти – че държавата е заплащала на ищцата милиони за взето от последната интервю, както и съждение, че поведението на ищцата е в конфликт на интереси, изводимо от съжителството на ищцата с действащ преди 2009 г. министър – председател на Република България. Твърденията са конкретни – заплащане на парична сума, надхвърляща един милион за интервю, взето от ищцата, в качеството ѝ на журналист", се казва в решението на СРС. Съдът приема още, че виновното поведение на Бойко Борисов е при изпълнение на работата му, а тя е възложена от партията ГЕРБ, която той управлява. Борисов и ГЕРБ са получили съдебни удостоверения, за да могат да искат от Министерството на финансите и Държавна агенция "Разузнаване" документи, с които да докажат платените пари на Йончева, но такива доказателства така и не били получени. Само от БНТ изпратили договорите с Йончева, но и от тях не се доказва, че държавата е плащала подобни суми на журналистката за взето интервю.

Спират временно водата утре в столичния квартал "Димитър Миленков"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6872113

Спират временно водата утре в столичния квартал "Димитър Миленков""Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в столичния квартал "Димитър Миленков" утре, 21 май, от 9.00 до 16.00 ч., съобщиха от дружеството. Това се налага заради диагностика на уличен водопровод. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа "Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска.

Официални данни: Загиналите в самолетната катастрофа в Куба на 110

http://www.struma.com/bulgariya/oficialni-danni-zaginalite-v-samoletnata-katastrofa-v-kuba-na-110_134505/

Трима оцелели се борят за живота си

110 души са загиналите в катастрофата вчера с пътническия самолет на излитане от Хавана, съобщи кубинска държавна медия, като се позова на министъра на транспорта, предадоха Асошиейтед прес, Ройтерс и ТАСС.

В първо официално потвърждение за броя на загиналите министърът Адел Искиердо Родригес каза, че сред 110-те загинали има пет деца.

По думите му единствените трима оцелели се борят за живота си в болница. Родригес добави, че бордовото записващо устройство е...

Продължава

Бивша общинска съветничка на шопинг в Англия

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%88%d0%be%d0%bf%d0%b8%d0%bd%d0%b3-%d0%b2/

Бившата общинска съветничка от ПП „Партия на Зелените“ Елена Атанасова се отдаде на шопинг в Англия. С голямо любопитство тя разгледа Ковън Гардън – един от колоритните квартали в Лондон. Сърцето на едноименния квартал е площадът като голяма част от него е заета от пазар, на който могат да бъдат открити всякакви сувенири, антики, местни специалитети, деликатеси.

Елена Атанасова прекара незабравими моменти с племенника си Слав Атанасов от Езиковата гимназия в Благоевград, който показа перфектен английски език. Двамата разгледаха и Бъкингамския дворец,който е официалната резиденция на кралицата в Лондон.

Елена Атанасова е бивша общинска съветничка от ПП „Партия на Зелените“, тя е собственичка на „АКВА ЛАЙН“ – проектиране, изграждане и оборудване на плувни басейни и хидромасажни съоръжения, сауни и парни бани.

Амбициозната дама е майка на Цветозар Балабанов, който е общински съветник в ОбС Благоевград.

 

Материалът Бивша общинска съветничка на шопинг в Англия е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Официално: Няма българи сред жертвите на авиокатастрофата в Куба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872110

Официално: Няма българи сред жертвите на авиокатастрофата в КубаПосолството на Република България в Хавана е получило официална информация от кубинските власти, с която се потвърждава, че сред жертвите на самолетната катастрофа няма български граждани, съобщи пресслужбата на министерството на външните работи. На 18 май самолет на мексиканската авиокомпания "Дамох аеролинеас" се разби малко след излитането си

Заев потвърди за "Илинденска Македония", Гърция отхвърли името

https://www.actualno.com/balkani/zaev-potvyrdi-za-ilindenska-makedonija-gyrcija-othvyrli-imeto-news_675488.html

„Република Илинденска Македония” е името, за което е възможен компромис с Гърция, обяви македонският премиер Зоран Заев след среща с македонския президент Георге Иванов. Заев се е срещнал с него и с лидерите на партиите, за да ги информира за подробностите от разговорите си с гръцкия премиер Алексис Ципрас и за възможностите за пробив в спора за името на Македония. Република Илинденска Македония е име, с което укрепваме основите на нашата република, а Илинден означава истор

Достойно преставяне за Ивана Симеонова на откритото по голф на Словения

https://www.24chasa.bg/sport/article/6872109

Достойно преставяне за Ивана Симеонова на откритото по голф на СловенияКъсно снощи приключи откритото първенство на Словения по голф. Финалният ден се състоеше от два кръга по 18 дупки или продължителност от над 12 часа. Времето беше променливо, със силен вятър и периодични превалявания което определи и не добрите средни резултати от 7 - 8 удара над пара. Състезателката на "Про Голф спортен клуб" и националния отбор

Зоран Заев: Илинденска Македония е името, за което е възможен компромис с Гърция

http://www.struma.com/bulgariya/zoran-zaev-ilindenska-makedoniya-e-imeto-za-koeto-e-vuzmojen_134504/

Македонският премиер се срещна с президента на страната и с лидерите на партиите, за да ги информира за подробностите от разговорите си с гръцкия премиер Алексис Ципрас

„Република Илинденска Македония” е името, за което е възможен компромис с Гърция, обяви македонският премиер Зоран Заев след среща с македонския президент Георге Иванов.

Заев се е срещнал с него и с лидерите на партиите, за да ги информира за подробностите от разговорите си с гръцкия премиер Алексис Ципрас и за възможностите за пробив в спора за името на Македония.

Република Илинденска Македония е име, с което укрепваме основите на нашата република, а Илинден...

Продължава

Неизвестна актриса обвини известния режисьор Люк Бесон в секс тормоз

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/neizvestna-aktrisa-obvini-izvestniia-rejisjor-liuk-beson-seks-tormoz.html

Френският режисьор Люк Бесон също не бе подминат от вълната оплаквания на актриси срещу мъже кинематографисти и продуценти за сексуален тормоз.

Стрелецът от Тексас се държал едновременно емоционално и безразлично в ареста

http://www.struma.com/bulgariya/strelecut-ot-teksas-se-durjal-ednovremenno-emocionalno-i-bezrazlichno-v_134503/

Родителите на младежа обявиха, че сътрудничат на властите за разследването

17-годишният ученик, който в петък уби 10 и рани 13 души, след като откри стрелба в училище в района на Хюстън, е изглеждал "извънредно неемоционален" на сутринта след нападението. Това съобщи снощи за Ройтерс един от адвокатите на младежа, идентифициран от властите като Димитриос Пагурцис.

Той е обвинен в убийство по параграф, за който в Тексас се предвижда смъртна присъда.

Никълъс Пьол, един от двамата адвокати, наети от родителите на стрелеца, каза, че е прекарал...

Продължава

Китай се ангажира да купува повече американски стоки

https://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-se-angajira-da-kupuva-poveche-amerikanski-stoki-261428/

Вашингтон и Пекин с мерки за намаляване на дефицита на САЩ в двустранната търговия

Официално: Няма българи сред жертвите на самолетната катастрофа в Хавана

https://www.actualno.com/society/oficialno-njama-bylgari-sred-jertvite-na-samoletnata-katastrofa-v-havana-news_675487.html

Посолството на Република България в Хавана е получило официална информация от кубинските власти, с която се потвърждава, че сред жертвите на самолетната катастрофа няма български граждани. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. На 18 май т.г. самолет на мексиканската авиокомпания „Дамох аеролинеас“ се разби малко след излитането си от летище „Хосе Марти“ в Хавана. На борда са се намирали 113 души, от които трима са оцелели.

Шампионът Св. Дяков с половинката си под Айфеловата кула

http://www.struma.com/hailaif/shampionut-sv-dyakov-s-polovinkata-si-pod-aifelovata-kula_134502/

Седемкратният шампион по футбол с отбора на Лудогорец Светослав Дяков заведе половинката си Марияна на екскурзия в Париж.

Благоевградчанинът не за първи път отдава заслужено внимание на семейството си. Съни и Марияна често се впускат в пътувания към екзотични дестинации.

Двойката отбеляза последното си пътуване до столицата на Франция със снимка пред Айфеловата кула. Съни не за първи път е в Париж.

Предишният му престой във френската столица бе свързана с гостуването...

Продължава

От Княжево до Копитото – поход в памет на Боян Петров (СНИМКИ)

http://nakratko.bg/category/58/159793/


Близки и приятели на алпиниста Боян Петров организират днес поход от Княжево до Копитото. В него се включиха и много хора, които не са познавали Боян, но са вдъхновени от неговия пример, съобщава бТВ.

Хората в Близкия изток са яздели магарета много преди конете

http://www.cross.bg/predi-magareta-yazdeli-1575128.html

/КРОСС/ Хората в Близкия изток са яздели магарета през Бронзовата епоха, много преди опитомяването на конете там, съобщи в. "Индипендънт". Израелски учени откриха доказателства, че хората са яздели магарета в района още през третото хилядолетие преди новата ера. Те установиха това по износването на зъбите на древно домашно магаре, намерено на археологическия обект Тел ес-Сафи, в централната част на страната. То показва, че животното е контролирано с юзда. Емайлът на долните кътници на животното е износен, там където би трябвало да е незасегнат. Според радиовъглеродното датиране, магарето е погребано около 2700 г. пр. н. е,  около 700 години преди появата на коне в района.

Педофилът Асенов карал хляб в още 15 училища, призинал за гнусната гавра с убийствено хладнокръвие

http://www.struma.com/sinya-lampa/pedofilut-asenov-karal-hlyab-v-oshte-15-uchilishta-prizinal-za_134501/

С 33-годишният Валентин Асенов, който беше задържан за блудство с две първокласнички в тоалетната на 17-о СОУ „Дамян Груев“, е доставял хляб и закуски в още поне 15 столични училища. Той работел на договор за един от най-големите хлебозаводи в София и имал достъп до задния вход на школото, в което учили момичетата на 7 години, съобщава „Телеграф“. Той извършил гаврата в четвъртък около 12.50 ч.

Камери заснели как прави няколко крачки по коридора и се насочва...

Продължава

Намериха едната черна кутия на разбилия се край Хавана самолет

https://petel.bg/Nameriha-ednata-cherna-kutiya-na-razbiliya-se-kray-Havana-samolet__265386

Министерството на транспорта на Мексико ще проведе извънредна проверка на компанията собственик на самолета Боинг 737, който в петък се р...

Репортаж на „Петел“: Храна с уникален вкус и вид събра тълпа на „Улицата на готвачите“ във Варна (снимки)

https://petel.bg/Reportazh-na----Petel-----Hrana-s-unikalen-vkus-i-vid-sabra-talpa-na----Ulitsata-na-gotvachite----vav-Varna--snimki-__265387

Глъчка, различни примамливи аромати и много вкусни кулинарни изкушения – това е атмосферата на импровизираната улица на готвачите, изни...

Напусна ни цигуларката Катя Попов

https://petel.bg/Napusna-ni-tsigularkata-Katya-Popov-__265389

Една от най-талантливите ни цигуларки, която прослави България в целия свят е починала. Даровитата музикантка Катя Попов не успя да пребо...

Абитуриенти шият дрехи за бала за свои връстници в нужда

https://petel.bg/Abiturienti-shiyat-drehi-za-bala-za-svoi-vrastnitsi-v-nuzhda-__265390

Абитуриенти, завършващи „Моден дизайн”, създават колекция от дрехи за техни връстници, които нямат финансовата възможност да си купят р...

Новата седмица отново започва с дъжд и гръмотевици

https://petel.bg/Novata-sedmitsa-otnovo-zapochva-s-dazhd-i-gramotevitsi__265391

По-интензивни ще са явленията в Западна България, където има условия за градушки До полунощ явления ще затихнат и през втората половина ...

Стрелецът от училище край Хюстън с обвинение, за което се предвижда смъртна присъда

https://petel.bg/Streletsat-ot-uchilishhe-kray-Hyustan-s-obvinenie--za-koeto-se-predvizhda-smartna-prisada__265392

17-годишният Димитриос Пагурцис уби 10 и рани 13 души при нападението в петък 17-годишният ученик, който уби 10 и рани 13 души в училище край Хю...

Караме ли се пред децата?

https://offnews.bg//mama-nindzha/karame-li-se-pred-detcata-681000.html

Според повечето психолози да се караме пред децата е травмиращо и следователно недопустимо. Препоръчва се да сдържаме гнева си до момента, когато децата няма да са наоколо. Но дали наистина е така? Дали трябва да прикриваме и "отлагаме" негативните си чувства, за да не стресираме децата? В пубертета Алиша Санторо става свидетел на няколко сериозни скандала на родителите си. Сблъсъците са словесни, а гневът се изразява в тряскането на врати и откровено я плаши. Сигурно затова експертите по въпросите на възпитанието толкова настойчиво ни съветват да спестяваме подобни сцени на децата си. Санторо обаче обяснява, че точно от тези моменти е научила…

Пореден протест на медиците от Ловешката болница

http://www.cross.bg/bolnitza-sustoyanie-kude-1575133.html

/КРОСС/ Трета поредна неделя медици от Ловешката болница и жители на града ще блокират за час, от 17 до 18 часа, движението по главния път София - Варна в района на пътен възел Абланица заради продължаващото тежко финансово състояние на областната болница и неясното ѝ бъдеще.  След като и тази седмица не получиха заплати, ловешките медици продължават да настояват държавата да предприеме спешни мерки за излизане на болницата от тежкото й финансово състояние: "Възмутени сме от наглото поведение на министър Ананиев да задава един и същи въпрос – "Къде сме били досега?“. Ние сме си били на работните места. Трябва да отговори на нашия въпрос – "Къде беше държавата?“. Във всеки борд е имало представител от министерството. Те си назначаваха директорите, а накрая ние излязохме виновни. Искаме документ, подписан, за вдигане на запорите". "Ще протестираме, докато видим реални действия, не само някакви планове на хартия" - казаха протестиращи.

Инвестицията в имот е добра, но трябва да е умна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6870108

Инвестицията в имот е добра, но трябва да е умнаИнвестицията в имот е добра - надали има икономист, който да ви каже обратното. Дори цените да варират и да не се получи желаната печалба от препродажба, то може да има доход от даването под наем. А в момента в България това е една от малкото инвестиции, които носят 5-6% годишна доходност. Но инвестицията в имот трябва да е умна.

Бурни аплодисменти на финала на VI издание на „Тара-ра-бумбия”, зам.-кметът Хр. Шопова връчи Почетни грамоти на Александър Морфов и Македонски народен театър

http://www.struma.com/obshtestvo/burni-aplodismenti-na-finala-na-vi-izdanie-na-tara-ra-bumbiya-zam-kmetut_134500/

Бурни аплодисменти за актьорския екип на спектакъла на Александър Морфов „Ничия земя” в последната вечер от магията на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия”. Пълна зала и емоции дадоха ясна заявка, че с всяка година територията за млад театър се разраства. Благодарност към публиката, актьорите, екипа и участници в VI издание на „Тара-ра-бумбия” отправи заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград Христина...

Продължава

От Княжево до Копитото – поход в памет на Боян Петров

http://www.cross.bg/boyan-petrov-horata-1575131.html

/КРОСС/Близки и приятели на алпиниста Боян Петров организират днес поход от Княжево до Копитото. В него се включиха и много хора, които не са познавали Боян, но са вдъхновени от неговия пример.  Маршрутът, който е избран, не е случаен – това е пътеката, по която Боян се готви, преди да изкачи всеки връх. По пътеката има специален дневник, в който хората пишат впечатленията си от природата и емоцията, която преживяват, когато минават по този път. Самият Боян също пише в този дневник. „Боян беше герой на нашето съвремие и хората са тук да го подкрепят. Дано някой продължи неговия път”, каза сестрата на Боян Петров – Александра. Тя повтори неговите думи: Продължавайте да изкачвате своите върхове и винаги напред. По думите ѝ трябва да помним Боян с неговата устременост и борбеност. Той завинаги ще си остане нашият герой, ще остане пример за всички, допълни сестрата на алпиниста. „Боян успя да събуди доста заспали хора и всички искат да се заредят от неговата енергия”, каза жената до алпиниста – Радослава Ненова. Тя смята да остави по пътя още няколко тефтера, в което хората могат да запишат нещо, което винаги са искали да кажат на Боян, но не са могли. „Тези дни получавах много хубави писма и мисля, че това ми помогна много и ми даде много сила”, отбеляза тя

От Княжево до Копитото – поход в памет на Боян Петров (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872091

От Княжево до Копитото – поход в памет на Боян Петров (На живо)Близки и приятели на алпиниста Боян Петров организират днес поход от Княжево до Копитото. В него се включиха и много хора, които не са познавали Боян, но са вдъхновени от неговия пример, предаде Би Ти Ви. Маршрутът, който е избран, не е случаен – това е пътеката, по която Боян се готви, преди да изкачи всеки връх.

Спортика напълни кошницата на Пълдин

http://www.struma.com/sport/sportika-napulni-koshnicata-na-puldin_134499/

Футболният отбор на Спортика Благоевград разгроми с 8:2 гостуващия тим на Пълдин Пловдив. На терена в село Рилци момичетата на Радослав Креснички не оставиха шанс на пловдивчанки и дори пропуснаха още дузина положения за гол.

По две попадения вкараха Антонина Шопска, която даде началото на головия трилър, Здравка Парапунова, Яна Йорданова и Веселина Махлелиева.

Капитанката наскоро се дипломира в ЮЗУ Неофит Рилски и двата гола бяха повече от добър подарък за самата нея. Кръг...

Продължава

Партито на Цървена звезда се превърна в спасяване от горящ бус

http://www.cross.bg/avtobys-praznyvat-titla-1575132.html

/КРОСС/ Празненството на Цървена звезда по случай спечелената шампионска титла на Сърбия шокиращо се превърна в спасяване от горящ автобус. Играчите на тима тръгнаха от стадиона "Райко Митич" в посока храм "Свети Сава" в Белград, където трябваше да бъде голямото празненство с феновете. Футболистите бяха на открит туристически автобус, от който да празнуват заедно с огромната тълпа от фенове покрай пътя. Нещата обаче излязоха извън контрол. В множеството от хора имаше огромен брой факли и други видове пиротехника, а самите футболисти също държаха факли. Всичко това доведе до ужасен край на купона. Отвореният автобус се запали, явно от някоя от факлите, и се наложи някои играчи дори да скачат от него, за да се спасят от пламъците. Три пожарникарски камиона и над час работа бяха необходими, за да бъде пожарът овладян. Планът на отбора пък се промени и играчи, и треньори се завърнаха към стадиона вместо да празнуват спечелената титла.  

Как продължава да се краде от ДФЗ

https://bivol.bg/dfz-report-3.html

Преди две години Биволъ публикува експертен доклад, описващ механизмите на злоупотреби с европейски пари. Докладът се вписа в серия разследвания за кражби от пътища, къщи за гости и други схеми, с които се източват парите на европейските данъкоплатци по т. нар. „Селска програма“ (ПРСР). Тези публикации отекнаха и в Брюксел, откъдето поискаха промени в Закона […]

Учени идентифицираха най-издръжливите към студ хора

http://www.cross.bg/evropa-zhitelite-hora-1575127.html

/КРОСС/ Учени от Лондонския университетски колеж изясниха, че жителите на Северна Европа притежават специфичен ген, който защитава организма от хипотермия и им позволява да понасят по-леко студените зими, съобщи списание "Лайф". Установено е, че генът наречен TRPM8 се появил у хората преди около 25 000 години, когато климатът в Европа бил по-студен. Въпросният ген играе също роля на обезболяващо, като повишава прага на болката и дава възможност на притежателите му да се справят по-лесно със сериозни заболявания. Учените отбелязват, че именно благодарение на този ген жителите на северните райони в Европа се чувстват по-добре и по-рядко боледуват в студовете в сравнение с другите хора.

В края на 2018 г. над 90% от районите ще имат кадастрална карта

https://www.actualno.com/society/v-kraja-na-2018-g-nad-90-ot-rajonite-shte-imat-kadastralna-karta-news_675485.html

До края на настоящата година покритието на териториите с одобрена кадастрална карта трябва да достигне над 90%. Това съобщава регионалният министър Николай Нанков в отговор на депутатски въпрос за административното обслужване от Агенция по геодезия, картография и кадастър. До края на 2016 г. систематичното създаване на кадастралната карта покриваше 22% от територията на страната. Значителното забавяне на процеса по създаване на кадастър и имотен регистър доведе до разработване и приемане през 2

Двама севернокорейци избягаха в Република Корея с лодка

http://www.moreto.net/novini.php?n=374518

Един военнослужещ и един цивилен от Северна Корея успяха да избягат в Република Корея с малка лодка, достигайки до остров Пенендо, съобщават местни медии. Двамата бегълци са забелязани от бреговата охрана на Република Корея, която ги задържала за разпит и след това ги освободила.

Хари подари на Меган пръстен на покойната си майка - принцеса Даяна. Двамата вече са херцог и херцогиня на Съсекс

https://offnews.bg//zvezdi/hari-podari-na-megan-prasten-na-pokojnata-si-majka-printcesa-daiana-680998.html

Сватбеният подарък на принц Хари към съпругата Меган Маркъл му е пръстен с аквамарин, принадлежал на майка му - покойната принцеса на Уелс Даяна, съобщи Би Би Си.

Младоженците, които вече са херцог и херцогиня на Съсекс, се венчаха в събота, 19 май. Те размениха сватбените си клетви и пръстени пред кралицата и 600 гости в дворцовия параклис "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор.

Хиляди се стекоха по улиците, за да видят двойката в сватбения ѝ ден, милиарди гледаха церемонията по телевизията или онлайн, а днес британското кралско семейство благодари на тези, които пътуваха до Уиндзор за сватбата.

Празненствата завършиха с вечеря и фойерверки във Фрогмор хаус, близо до замъка Уиндзор. 200 от най-близките приятели на Меган и Хари и семействата им се включиха в събитието на домакина - бащата на младоженеца и престолонаследникът принц Чарлз.

Младоженците нощуваха в замъка Уиндзор. Очаква се, че те няма да заминат веднага на меден месец, а ще останат във Великобритания известно време.

Във вторник Меган ще присъства на първото си кралско градинско парти в Бъкингамския дворец. Тогава двойката ще уважи 70-ия рожден ден на престолонаследника и принц на Уелс - Чарлз.

Ръстът в еврозоната се забавя, но България засега се представя добре

https://www.investor.bg/analizi/85/a/rystyt-v-evrozonata-se-zabavia-no-bylgariia-zasega-se-predstavia-dobre-261425/

Очакванията са за засилване на инфлацията покрай цените на петрола, което ще изяде част от реалните доходи и може да потисне потреблението, пише Десислава Николова

Във Венецуела се провеждат избори за държавен глава

http://www.cross.bg/madyro-venetzyela-nikolas-1575130.html

/КРОСС/ Във Венецуела днес се провеждат избори за държавен глава. Като почти сигурен победител се сочи президентът Николас Мадуро. Изборите трябваше да се проведат в края на годината, но бяха насрочени за по-рано. По-голямата част от опозицията бойкотира гласуването, а редица държави призоваха изборите да бъдат отменени. "Те заявяват, че във Венецуела трябва да бъдат отменени президентските избори. Казват: "Мадуро, трябва да ги отмениш“, но тук няма дума американският империализъм. Да гори в ада! Във Венесуела командва народът" - думи на Николас Мадуро. 55-годишният президент Николас Мадуро има само един сериозен съперник. Това е бившият губернатор на щата Лара - Хенри Фалкон. Опозицията се отрече от него след решението му да не спази бойкота, но той заяви, че вярва в решението си да се изправи срещу Мадуро: "Няма да седим със скръстени ръце. Трябва да излезем и да защитим Венецуела. Казвам на Николас Мадуро: "Върви си! Хората вече не те искат, защото си нанесъл много вреди на Венецуела". Някогашен привърженик на правителството, превърнал се в дисидент, Фалкон обещава да освободи политическите затворници, да възстанови връзките със заклетия враг на Мадуро – Съединените щати. Има подозрения, че ролята му е само да легитимира оставането на власт на Мадуро, който от 2013 година управлява в условия на непрекъсната криза.

Частични местни избори се провеждат в няколко населени места в страната

http://www.cross.bg/kmet-godini-izbori-1575129.html

/КРОСС/ Трима са кандидатите за кмет на врачанското село Галиче, станало популярно с криминални инциденти на предишния кмет Ценко Чоков, арестуван преди 2 години.  Днес в Галиче могат да гласуват над 1500 избиратели в четири секции. Една от тях е подвижна и за използването ѝ са подадени 15 изявления. Към избирателния списък са добавени 10 души за гласуване по настоящ адрес. Тримата са кандидатите за кмет. Това са: Страхил Стоянов от ГЕРБ, Веселин Тушинов от БСП и Николай Банков от ВМРО. До частични местни избори в Галиче се стигна, след като преди две години беше арестуван дългогодишният кмет Ценко Чоков. Наскоро той получи на първа инстанция присъда от четири години и половина лишаване от свобода за отвличане, побой и палеж на кола. За двайсетте години начело на Галиче срещу него от съселяни се сипеха обвинения за методите му на управление и различни престъпления, а други твърдяха, че е набеждаван. Друга популярна от близкото минало фигура, Димитър Джамов, участвал, през 90-те години на миналия век в застрахователния бизнес, се кандидатира за кмет на пазарджишкото село Семчиново, като представител на ДПС. Джамов вече беше кмет на родното си село, но от друга несъществуваща сега партия. Частичните избори за кмет там са заради предсрочно прекратените правомощия на досегашния кмет, Пламен Темелков, обвинен за трафик на хора и прекарал няколко месеца в испански следствен арест. Темелков отново е кандидат, издигнат е от инициативен комитет

Проверяват компанията собственик на разбилия се самолет в Куба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872088

Проверяват компанията собственик на разбилия се самолет в Куба
Министерството на транспорта на Мексико ще проведе извънредна проверка на компанията собственик на самолета Боинг 737, който в петък се разби в Куба, информира ТАСС. Мексиканското Главно управление за гражданска авиация ще направи нов оперативен одит на компанията "Авиолинии Дамох" като част от извънредна проверка (...

Нанобатерия ще зарежда смартфона само за 5 секунди

http://www.cross.bg/sekyndi-nanobateriya-bateriya-1575126.html

/КРОСС/ Американски учени от Корнелския университет са разработили иновационна нанобатерия, която ще зарежда смартфона ни само за 5 секунди, съобщи в."Дейли мейл". Учените са конструирали по различен начин стандартната батерия, която обикновено има анод и катод, разположени от двете страни на непроводим материал. При иновационната нанобатерия, анодите и катодите са разместени в спирална конструкция, като малките въглеродни пластинки, които съдържат хиляди пори и изграждат анода, са с дебелина едва 40 нанометра. Благодарение на това тази нова батерия ще може да бъде зареждана за броени секунди.

Късното лягане води до депресии

https://www.actualno.com/health/kysnoto-ljagane-vodi-do-depresii-news_675484.html

Шотландски учени установиха как навикът за късно лягане може да повлияе негативно на здравето на човек. Изследването бе публикувано в научното списание The Lancet. Специалистите са анализирали медицинските данни на повече от 90 000 британци на възраст между 37 и 73 години. Било е установено, че дори и незначителни нарушения на циркадните ритми – нашия вътрешен часовник, предизвикани от повишена активност през нощта в сравнение с деня, могат да доведат до сериозни психически раз

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в кв. „Димитър Миленков“

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-dimitar-milenkov.html

На 21 май 2018 г. (понеделник), във връзка с диагностика на уличен водопровод в кв. „Димитър Миленков“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: кв. „Димитър Миленков“

Русия ще изстреля безпилотен "Союз МС" през август 2019 година

http://www.cross.bg/soyuz-godina-bezpilotniya-1575125.html

/КРОСС/ Русия за пръв път ще изстреля безпилотна версия на кораба "Союз МС" до Международната космическа станция през месец август 2019 година, съобщи ТАСС. Агенцията цитира съобщение на корпорацията "Енергия", която разработва тези космически апарати. Досега всички полети до МКС на корабите "Союз МС" бяха пилотирани. Стартът на безпилотния кораб е предвиден с ракетата-носител "Союз-2.1а". При безпилотния модел ще може да  бъде повишен полезният товар, тъй като на борда няма да има екипаж.

Русия ще изстреля безпилотен "Союз МС" през август 2018 година

http://www.cross.bg/soyuz-bezpilotniya-godina-1575125.html

/КРОСС/ Русия за пръв път ще изстреля безпилотна версия на кораба "Союз МС" до Международната космическа станция през месец август 2019 година, съобщи ТАСС. Агенцията цитира съобщение на корпорацията "Енергия", която разработва тези космически апарати. Досега всички полети до МКС на корабите "Союз МС" бяха пилотирани. Стартът на безпилотния кораб е предвиден с ракетата-носител "Союз-2.1а". При безпилотния модел ще може да  бъде повишен полезният товар, тъй като на борда няма да има екипаж.

Вашингтон и Пекин се споразумяха за мерки за намаляване на дефицита на САЩ в двустранната търговия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872082

Вашингтон и Пекин се споразумяха за мерки за намаляване на дефицита на САЩ в двустранната търговия 
САЩ и Китай се споразумяха да предприемат мерки за намаляване на дефицита на САЩ в търговията с Китай, предаде Ройтерс. Според разпространено днес изявление на двете страни Пекин се е ангажирал да купува повече американски стоки, в частност земеделски и енергийни продукти. "Има консенсус по вземането на ефективни мерки за значителното намаляване

Германски съд дава зелена светлина за забрани на по-стари дизелови коли в градовете

http://www.cross.bg/po-stari-dizelovi-grad-1575124.html

/КРОСС/ Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици, макар забраните за по-големи градски зони да са по-трудни. Това пише в публикуваното решение на Федералния административен съд на Германия. Северният град Хамбург може да стане първият голям град, който ще се възползва от решението, като затвори за по-стари дизелови коли силно натоварени улици. Федералното правителство все още обсъжда как да избегне широкомащабни забрани предвид опасенията от недоволство на собствениците на автомобили и опасенията от евентуални искове за обезщетение.

Заев: Скопие и Атина се споразумяха за ново компромисно име - Илинденска Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872080

Заев: Скопие и Атина се споразумяха за ново компромисно име - Илинденска МакедонияПремиерът на Република Македония Зоран Заев каза днес, че неговото правителство и правителството на Гърция са се договорили за ново име на държавата, с което да се реши десетилетният спор между Скопие и Атина, предаде АП, цитирана от БТА. По думите на Заев името "Република Илинденска Македония" е компромисно и се приема от двете страни.

Моуриньо: "Челси" се защитаваше с девет души и не заслужава купата

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/20/3181859_mourinyo_chelsi_se_zashtitavashe_s_devet_dushi_i_ne/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо намери оправдание за загубения финал във ФА къп. "Червените дяволи" отстъпиха с 0:1 пред "Челси" и останаха без трофей във втория сезон на португалеца на "Олд Трафорд". Според Моуриньо загубата се дължи на защитната игра на "Челси".<br /><br />"Поздравих ги, защото аз съм мениджър на "Манчестър юнайтед" и трябва да показвам уважение. Не мисля обаче, че "Челси"...

Двама убити при нападение срещу църква в Грозни

http://www.cross.bg/dvama-napadenieto-grozni-1575123.html

/КРОСС/ При нападението срещу православната черква в Грозни са убити двама полицаи от охраната на храма и двама са ранени, убит е и един цивилен гражданин, съобщиха правоохранителните органи на Чеченската република, цитирани от ТАСС. Установена е личността на четиримата нападатели, ликвидирани при спецоперацията, обяви чеченският лидер Рамзан Кадиров. По думите му трима от тях са местни жители - двама от село Гелдаган и един от село Аргунское в околностите на Грозни, а водачът на групата е от "съседен регион" на Руската федерация. Мюфтията на Чечения Салах Межиев нарече нападението "чудовищно престъпление", поръчано от чужбина. "Най-страшното е, че престъплението е извършено през благословения месец Рамазан, когато са забранени всички разпри, войни и убийства. По кощунствен начин западните поръчители са решили да дестабилизират обстановката в Чеченската република, да предизвикат страх у жителите и гостите и да създадат изкуствена нестабилност в региона", смята чеченският мюфтия. ръководителят на Синодалния отдел за връзки с обществеността и медиите на Руската православна църква Владимир Легойда нападението е "пореден опит на псевдоислямски екстремисти да сблъскат православните християни и мюсюлманите".

Кампания "Бира за смет" ще се проведе днес на плаж край Шкорпиловци

http://www.moreto.net/novini.php?n=374528

Кампания по почистването на плажната ивица "Камчийски пясъци" - северно от Шкорпиловци с атрактивното име "Бира за смет" ще се проведе днес. За всеки събран чувал боклук организаторите от Ротаракт Варна обещават студена бира или лимонада.

Прокурор, станал адвокат, насъска обвинители срещу главния архитект на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872025

Прокурор, станал адвокат, насъска обвинители срещу главния архитект на СофияОчевидно съм тежък рецидивист, каза за наказателното дело Здравко Здравков Наказателно дело срещу главния архитект на София Здравко Здравков е образувала Софийската апелативна прокуратура на 9 май. Причината е отказът на Здравков да се съобрази със съдебно решение и да разреши строеж на 44-етажна сграда в кв. “Стрелбище”.

Гърция е против името ”Република Илинденска Македония”

https://frognews.bg/novini/gartsiia-protiv-imeto-republika-ilindenska-makedoniia.html

По индиректен начин - чрез позицията, че в съответствие с предложенията на посредника в спора Матю Нимиц трябва да се намери име, което да има географско или времево определение, от кабинета на гръцкия премиер Алексис Ципрас отхвърлят предложеното от македонска страна ново име на БЮРМ - ”Република Илинденска Македония” , предава македонската редакция на Радио ”Свободна Европа”.

Ердоган ще съживява и имотния пазар в Турция

http://econ.bg/Новини/Ердоган-ще-съживява-и-имотния-пазар-в-Турция_l.a_i.761773_at.1.html

Водещи строителни фирми и компании за недвижими имоти се обединиха в едномесечна кампания, в която ще продават жилища с отстъпка. Целта е да се...

Берлускони получи 3 млн. евро наследство от бивша секретарка

https://www.actualno.com/europe/berluskoni-poluchi-3-mln-evro-nasledstvo-ot-bivsha-sekretarka-news_675479.html

Силвио Берлускони е получил наследство от 3 млн. евро от починала бивша служителка на главния секретариат на резиденцията на италианския премиер, съобщава вестник „Стампа“. Според изданието 88-годишната Анна Ч. е починала преди 20 дни. Тя е нямала деца или съпруг и затова, малко преди да почине, се обърнала към адвокатите си с молба да съставят завещание в полза на Берлускони, с когото работела по-рано, предаде БГНЕС. Жената е притежавала голяма недвижима собственост

110 са загиналите в самолетната катастрофа в Куба, трима оцелели се борят за живота си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872078

110 са загиналите в самолетната катастрофа в Куба, трима оцелели се борят за живота сиСто и десетима са загиналите в катастрофата вчера с пътническия самолет на излитане от Хавана, съобщи днес кубинска държавна медиа, като се позова на министъра на транспорта, предадоха Асошеиейтед прес, Ройтерс и ТАСС. В първо официално потвърждение за броя на загиналите министърът Адел Искиердо Родригес каза, че сред 110-те загинали има пет деца,

Мелания Тръмп е изписана от болницата

http://nakratko.bg/category/25/159792/


Първата дама на САЩ Мелания Тръмп се върна в Белия дом днес, след като бе оперирана от доброкачествено образувание в бъбреците по-рано тази седмица, предадоха световните агенции, цитирани от бТВ.

Фенове се млатиха на бойно шоу в Пловдив

http://www.cross.bg/bombichki-boiino-hvurlyane-1575122.html

/КРОСС/ 8 души са арестувани в Пловдив след ексцесии на бойно шоу, в което мериха сили кикбоксьори и боксьори. По време на срещата в зала „Колодрума” е възникнало напрежение между фенове на ЦСКА и „Локомотив Пловдив” и е започнало хвърляне на бомбички и бутилки. Наложило се е полицаи да се намесят. Няма пострадали зрители, но заради масовото хвърляне на бомбички има служители на реда с леки наранявания.  

Президентът Мадуро е напът да спечели нов мандат на днешните избори във Венецуела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872071

Президентът Мадуро е напът да спечели нов мандат на днешните избори във ВенецуелаПрезидентски и регионални избори ще се състоят днес във Венецуела по време на сериозна социална и икономическа криза и при бойкот на опозицията. Съперници на действащия президент социалист Николас Мадуро са кандидатът на движението "Надежда за промяна Хавиер Бертучи, Рейналдо Кихада от "Платформата за политическо единство" и представителят на

За избора на свободния дух

http://www.eurochicago.com/2018/05/boyan-2/

За избора на свободния дух не се говори, пред него можем само да мълчим! Кому е нужно с някого да спорим и излишни думи да редим?

Зоран Заев: Илинденска Македония е името, за което е възможен компромис с Гърция

http://www.cross.bg/nashata-premier-imeto-1575121.html

/КРОСС/ „Република Илинденска Македония” е името, за което е възможен компромис с Гърция, обяви македонският премиер Зоран Заев след среща с македонския президент Георге Иванов. Заев се е срещнал с него и с лидерите на партиите, за да ги информира за подробностите от разговорите си с гръцкия премиер Алексис Ципрас и за възможностите за пробив в спора за името на Македония. Република Илинденска Македония е име, с което укрепваме основите на нашата република, а Илинден означава исторически континуитет на нашите стремежи, нашата държавност и нашата гордост, посочи Заев. Чрез това възможно решение запазваме нашето достойнство и утвърждаваме нашата македонска идентичност, заяви още македонският премиер.                              

Въвеждат нови правила за контрол на лекарствата за онкоболните

https://frognews.bg/novini/vavejdat-novi-pravila-kontrol-lekarstvata-onkobolnite.html

Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага здравното министерство. Предвижда се протоколите от решенията на комисиите, които предписват терапиите, да се подават електронно. Целта е да се осигури възможност за по-голям контрол на здравната каса, върху разходите за онколекарства, съобщи БНТ.

Частични избори за кметове в 10 населени места

https://www.actualno.com/politics/chastichni-izbori-za-kmetove-v-10-naseleni-mesta-news_675478.html

Днес ще се проведат частични избори за кметове в някои райони на страната. Изборите ще бъдат за кмет на кметство Криво поле, община Хасково, област Хасково; кмет на кметство Лясково, община Добричка, област Добрич; кмет на кметство Мост, община Кърджали, област Кърджали; кмет на община Макреш, област Видин; кмет на кметство Семчиново, община Септември, област Пазарджик; кмет на кметство Галиче, община Бяла Слатина, област Враца; кмет на кметство Маломир, община Върбица, област Шумен; кмет

"Световно българско хоро" днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374527

Голямо българско хоро ще се завихри от 10.30 ч. днес на входа на Морската градина във Варна. Танцови и музикални ансамбли от цяла България, както и много граждани, се очаква да се включат в хорото. Инициативата е кръстена "Световно Българско хоро" и ще премине под мотото „Семейство, Род, Народ“.

Официални данни: Загиналите в самолетната катастрофа в Куба на 110

http://nakratko.bg/category/25/159791/


110 души са загиналите в катастрофата вчера с пътническия самолет на излитане от Хавана, съобщи кубинска държавна медия, като се позова на министъра на транспорта, предадоха Асошиейтед прес, Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА и бТВ.

„На теб, учителю, поклон!” и изложба в СУ”Любен Каравелов” – Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/arbWq85lYNA/

24-05В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост второкласници и четвъртокласници от СУ”Любен Каравелов” – Несебър развълнуваха любимите си учители със стихове и песни, посветени на празника и с думи на благодарност за всеотдайния им труд.

Директорът на учебното заведение Тодорка Станелова поздрави педагозите с предстоящия празник, пожелавайки им крепко здраве и творчески успехи в нелеките учителски делници. Нужното внимание бе отделено на Ванина Тулева, Теофана Дечева, Румяна Жекова и Янчо Симов, които през тази учебна година навършиха очарователните  2 х 25 години. Специални благопожелания по случай  пенсионирането си получиха дългогодишните преподаватели Андиопа Цветкова, Божана Тошева и Димитър Тълпигов.

В централното фоайе на училището бе експонирана пъстра изложба от рисунки на букви и празнични картички, посветена на деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

                                                          Мара МОМЧИЛОВА                                               

 

Публикуваха мотивите на германския съд за забраната на дизелите в градовете

http://econ.bg/Новини/Публикуваха-мотивите-на-германския-съд-за-забраната-на-дизелите-в-градовете_l.a_i.761770_at.1.html

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици, макар забраните за по-големи градски...

Раздават бира за чувал с боклук на плажа

//dariknews.bg/regioni/varna/razdavat-bira-za-chuval-s-bokluk-na-plazha-2097895

Бира за смет е кръстена инициатива за почистване на плажа в село Шкорпиловци. Уборката ще се проведе в неделя и започва в 10.00 ч.

Ще бъдат осигурени найлонови чували и ръкавици. А за всеки събран чувал с боклук ще има награда - студена бира или лимо

Стрелецът от Тексас се държал едновременно емоционално и безразлично в ареста

http://nakratko.bg/category/25/159790/


17-годишният ученик, който в петък уби 10 и рани 13 души, след като откри стрелба в училище в района на Хюстън, е изглеждал "извънредно неемоционален" на сутринта след нападението.

Мария Габриел празнува рождения си ден и у нас, и навън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6871508

Мария Габриел празнува рождения си ден и у нас, и навънНай-младият член на Еврокомисията - Мария Габриел, има рожден ден днес. Часове след като двамата с премиера Борисов се пребориха за в пъти по-ниски цени на роуминга за държавите от Балканите, които са извън ЕС, българският еврокомисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество ще се отдаде на ден заслужена почивка.

"Република Илинден Македония" - компромис в спора с Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=374526

Премиерът на Македония Зоран Заев съобщи, че неговата администрация е постигнала споразумение с гръцките лидери за ново име за страната си, което вероятно ще доведе до края на десетилетен спор между балканските съседи, предаде АФП.

Европа, Китай и Русия обсъждат нова сделка с Иран, твърди немски вестник

https://www.investor.bg/sasht/337/a/evropa-kitai-i-rusiia-obsyjdat-nova-sdelka-s-iran-tvyrdi-nemski-vestnik-261426/

Новото споразумение предвижда финансова помощ за Иран, като в замяна Техеран ограничи разработките си за балистични ракети

Гърция и ЕС са се споразумели за нови реформи и финансова помощ

http://econ.bg/Новини/Гърция-и-ЕС-са-се-споразумели-за-нови-реформи-и-финансова-помощ_l.a_i.761769_at.1.html

Европейските институции и Гърция постигнаха техническо споразумение за реформите, които трябва да се проведат, за да се затвори последната част от...

Съобщения за готвено покушение срещу Ердоган

https://www.actualno.com/asia/syobshtenija-za-gotveno-pokushenie-sreshtu-erdogan-news_675477.html

Разузнавателните служби на Турция и балканските страни работят в координация за разследване на твърдения да готвено покушение срещу президента на Турция Реджеп Ердоган. Това съобщи тв каналът TRT, позовавайки се на информации от службите за сигурност. Според тях покушението било готвено от група лица от турски произход на Балканите. Информацията се появи преди еднодневно работно посещение на Ердоган в Босна и Херцеговина, планирана за неделя. Отбелязва се, че тази информация дошла от жив

ЕС слага 25% мито на вноса на уиски, дънки, фастъчено масло

https://frognews.bg/novini/slaga-25procenta-mito-vnosa-uiski-danki-fastacheno-maslo.html

Европейският съюз официално състави списък с американски стоки, които могат да бъдат обложени с вносни мита в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий, предаде ДПА, цитирана от БНР.

Йотова: Обмисля се създаването на Институт за български език по модела на "Сервантес"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872047

Йотова: Обмисля се създаването на Институт за български език по модела на "Сервантес"

Институциите у нас имат амбиция да бъде създаден Институт за български език по подобие на Института "Сервантес" например, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща снощи с представители на българската общност в Братислава. Столицата на Словакия е част от обиколката й по стъпките на светите братя Кирил и Методий в навечерието на 24 май,

Каракачанов: На Балканите има много двойни стандарти

http://clubz.bg/68073-karakachanov_na_balkanite_ima_mnogo_dvojni_standarti

"Проблемът е, че на Балканите има много двойни стандарти от страна на западноевропейските държави, които видяхме включително и на последната среща. Именно тези двойни стандарти са причината за това недоверие между отделните балкански държави, защото те бяха използвани блоково за интересите на една или друга, претендираща за влияние на Балканите, Велика сила".

Думите са на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за БНР.

„От тази гледна точка, политиката на българското правителство да даде перспектива на Западните Балкани за членство в НАТО и ЕС е правилна политика, защото когато всички западнобалкански държави са в един и същи блок, те ще могат по-свободно да решават взаимоотнoшенията помежду си, без да бъдат разменна монета“, добави вицепремиерът.

Каракачанов коментира и спора за името на Македония:

„България няма проблем с името на Македония, защото България е първата страна, която призна Република Македония. Ние нямаме комплекси за малоценност към името Македония, защото чисто в исторически план българите смятат това за част от нашата история. Този спор е доста измислен и се дължи не толкова на нещо друго, колкото на страховете, които все още съществуват в Атина, от това, че признаването на държава като Македония може да доведе до някакви претенции спрямо нея“.

„В Гърция е редно най-накрая да се поставят няколко въпроса и то основните са кои са проблемите на Балканите, кои са заплахите на Балканите и да не мерим със старите аршини в 21 век“, каза още той.

Каракачанов подчерта, че е в интерес на България Македония да бъде член на НАТО и ЕС. Вицепремиерът даде и своята оценка на Софийската среща на върха:

„В цялата нова история на България няма подобен форум, на който България да е била домакин, т.е. такъв фактор, въпреки опитите и много други времена, когато България е била и във военно, и в икономическо отношение много по-сериозен фактор. Тук не е въпросът само до Европредседателството. Истината е, че това е външнополитически успех за България. Факт е обаче, че месеци преди това, именно инициативите на българското правителството, обиколките на българския премиер по балканските държави, в София един до друг спорещи страни като Ципрас и Заев, Тачи и Вучич. Това показва, че България се ползва с определен авторитет и тя трябва да развива точно тази посока“.

На управляващите им отне 3 години да отделят пари за свлачище при къщата на Захари Стоянов

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/05/20/3181327_na_upravliavashtite_triabvaha_3_godini_da_otdeliat/?ref=rss


На управляващите са им трябвали 3 години, за да отделят пари за укрепване на свлачище, което затруднява достъпа до къщата-музей на Захари Стоянов в котленското село Медвен. Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев, предоставен тази седмица на парламента. Искането за финансова помощ кметът на Котел е отправил още през 2015 година. В периода досега се смениха няколко правителства, но предложенията за отпускане на финанси от държавния бюджет се правят от...

Кои са най-издръжливите към студ хора

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Zziea6EmSaw/

Учени от Лондонския университетски колеж изясниха, че жителите на Северна Европа притежават специфичен ген, който защитава организма от хипотермия и им позволява да понасят по-леко студените зими, съобщи списание “Лайф”.

Установено е, че генът наречен TRPM8 се появил у хората преди около 25 000 години, когато климатът в Европа бил по-студен. Въпросният ген играе също роля на обезболяващо, като повишава прага на болката и дава възможност на притежателите му да се справят по-лесно със сериозни заболявания.

Учените отбелязват, че именно благодарение на този ген жителите на северните райони в Европа се чувстват по-добре и по-рядко боледуват в студовете в сравнение с другите хора.

Екатерина Захариева води делегацията на ЕС на срещата на Г-20

http://econ.bg/Новини/Екатерина-Захариева-води-делегацията-на-ЕС-на-срещата-на-Г-20_l.a_i.761768_at.1.html

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще бъде днес и утре в Аржентина за участие в срещата на външните министри на страните...

Напрежение на бойно шоу в Пловдив: Стигна се до хвърляне на бомбички и бутилки

http://nakratko.bg/category/58/159789/


8 души са арестувани в Пловдив след ексцесии на бойно шоу, в което мериха сили кикбоксьори и боксьори, съощава бТВ.

Кан 2018: Триумф на силното социално и политическо кино

https://offnews.bg//kultura/kan-2018-triumf-na-silnoto-sotcialno-i-politichesko-kino-680997.html

Семеен портрет в интериор на едно измислено, но и истинско семейство от маргинали, запазили въпреки всичко човешкото в себе си и способността да обичат.

ГОЛЯМАТА НАГРАДА е за „Черния Ку-клукс-клановец" на американеца Спайк Лий. С шапка, на която пише „Black” и силно развълнуван, той каза, че взема наградата от името на хората от Бруклин. Полицейски трилър и остра сатира на Ку-клукс-клан, расисткия екстремизъм и днешната американски реалности.

НАГРАДАТА НА ЖУРИТО отиде при ливанския филм “Capharnaum” на Надин Лабаки – виртуозна работа с деца и сюжет, отразяващ фундаментално важни истини за съвременния свят. Борбено и ангажирано кино. В емоционална реч режисьорката, придружена от малкия си актьор, сирийското момче, каза: „Ние всички тук можем да променим нещо!“. Същевременно сподели, че въпреки усилията си не е могла да спаси една от героините си от работа на улицата. „Посвещавам филма на своятна страна“ – завърши Лабаки.

НАГРАДАТА ЗА МЪЖКА РОЛЯ отиде при МАРЧЕЛО ФОНТЕ от италианския филм „Гледачът на кучета“ на Матео Гароне. Дребничкият грозноват непрофесионален актьор сподели с особената си, леко смешна дикция, че като малък, когато слушал дъжда му се счували аплодисменти. „Моето семейство е киното, това сте вие!“ – сърдечно изповяда той.

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА получи полският режисьор Павел Павликовски за черно-белия си филм „СТУДЕНА ВОЙНА“.

НАГРАДАТА ЗА СЦЕНАРИЙ беше поделена между Аличе Рорвахер от Италия за „ЩАСТЛИВ КАТО ЛАЗАРО“ и Надер Саеивар за „ТРИ ЛИЦА“ на Джафар Панахи, който не бе допуснат от иранските власти да представи филма си в Кан. Наградата получи неговата дъщеря.

НАГРАДАТА ЗА ЖЕНСКА РОЛЯ бе присъдена на Самал Йеслямова за мощното ѝ автентично присъствие в „Айка“ на Сергей Дворцевой. Разплакана, тя успя само да благодари на режисьора си.

И накрая журито с величествената президентка Кейт Бланшет (в черна рокля с червени елементи, стоящи като ангелски крила) направи един изключителен и рядко срещан жест. С разрешението на президента на фестивала и артистичния директор то присъди СПЕЦИАЛНА „ЗЛАТНА ПАЛМА“ на „Книга с образи“ на легендата на френското и световно кино Жан-Люк Годар за това, че той „отмества границите на киното“. Продуцентите, които получиха наградата казаха, че те ще му занесат „Палмата“ като тримата влъхви...

НАГРАДАТА НА „ОСОБЕН ПОГЛЕД“ отиде при уникалния „Граница“ на Али Абаси.

НАГРАДАТА „ЗЛАТНА КАМЕРА“ за най-добър първи филм беше присъдена на белгийския филм „Момиче“ на Лукас Донт.

ЖУРИТО НА ФИПРЕССИ (Международната федерация на кинематографичната преса) с президент един от най-известните френски критици Мишел Симан присъди три награди: на южнокорейския «Изгаряне» на Лий Чанг-Донг от конкурса, на «Момиче» на Лукас Донт от «Особен поглед» и на «Един ден» на Зофия Силаги представен в «Седмица на критиката».

Порошенко изтегли Украйна от ОНД

https://frognews.bg/novini/poroshenko-iztegli-ukraina-ond.html

Украинският президент Петро Порошенко е подписал указ, с който отзовава представителите на Украйна от органите на Общността на независимите държави (ОНД), предаде БНР като цитира ТАСС.

И в неделния ден слънце само до обяд

https://www.actualno.com/society/i-v-nedelnija-den-slynce-samo-do-objad-news_675475.html

Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. След обяд отново ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури между 21° и 26°. Атмосферното налягане е близко до средното за май, през деня слабо ще се повиши. Това съобщи дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Над Черноморието ще е предимно

Какво показва и какво не показва новият доклад за администрацията

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/05/20/3181255_kakvo_pokazva_i_kakvo_ne_pokazva_noviiat_doklad_za/?ref=rss


През 2017 г. тригодишната тенденция за намаляването на числеността на администрацията (дори и с малко) се прекъсва. Докладът за състоянието на администрацията за 2017 г. показва увеличение на щатната численост в администрацията с над 5%, като отчита повече държавни служители и в централната, и в териториалните администрации.<br /><br />През 2017 г. в 580 изследвани административни структури, прилагащи Закона за администрацията, щатната численост е 139 665 щ. бр., от които 92,3%...

Весела Лечева превръща рождения си ден в родова среща

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6871511

Весела Лечева превръща рождения си ден в родова срещаЗам.-шефката на групата на БСП в парламента Весела Лечева ще превърне рождения си ден днес в своеобразна родова среща във Велико Търново. Като депутатка от региона тя пътува всеки уикенд до родния си град, но обикновено има много срещи и приемни и не ѝ остава време за многобройната рода. Затова е решила да събере всички на празника си.

Вижте стрелеца от Тексас - 17-годишния Димитриос Пагуртис, който уби 10-ма (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872024

Вижте стрелеца от Тексас - 17-годишния Димитриос Пагуртис, който уби 10-ма (Снимка)Седемнайсетгодишният ученик, който в петък уби 10 и рани 13 души, след като откри огън в училище в района на Хюстън, е изглеждал "извънредно неемоционален" на сутринта след нападението. Това съобщи снощи за Ройтерс един от адвокатите на младежа, идентифициран от властите като Димитриос Пагуртис. Той е обвинен в убийство по параграф,

Люк Бесон обвинен в изнасилване

https://offnews.bg//kultura/liuk-beson-obvinen-v-iznasilvane-680996.html

Полицията в Париж разследва обвинение в изнасилване, отправено срещу Люк Бесон – един от най-популярните френски режисьори.

Жалбата е подадена в парижкото полицейско управление от актриса в петък, предаде Би Би Си.

„Люк Бесон категорично отхвърля тези изфабрикувани обвинения“, съобщи адвокатът на режисьора Тиери Маремберт пред AFP.

Жалбоподателката и Бесон се познават, той никога не се е отнасял неподходящо към нея, категоричен е адвокатът.

59-годишният Бесон е най-известен като режисьор на „Безкрайна синева“ (1988 г.), както и на „Леон“, „Метро“, „Петият елемент“, „Никита“.

Хамбург става първият голям град без дизел

https://www.actualno.com/cars/hamburg-stava-pyrvijat-goljam-grad-bez-dizel-news_675474.html

Германският Хамбург ще стане първият голям град в света, който въвежда жестоки ограничения на автомобилите с дизелови двигатели. Това става възможно, след като Федералният административен съд на Германия призна за законни забраните, готвени от местните власти за експлоатацията на дизелови коли на територията на градовете. Сега всеки голям град в Германия има право да въвежда ограничения. Властите в Хамбург вече са закупили 100 нови пътни знака, които ще бъдат разположени по улиците на града пре

Взривове по време на бойно шоу в Пловдив раниха полицаи

https://frognews.bg/kriminalno/vzrivove-vreme-boino-shou-plovdiv-raniha-politsai.html

8 души са арестувани в Пловдив след ексцесии на бойно шоу, в което мериха сили кикбоксьори и боксьори, съобщи бтв.

Делото Йончева vs. Борисов: Премиерът е лъжец

http://www.transmedia.bg/2018/05/20/%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b9%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-vs-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%b5-%d0%bb/

Премиерът Бойко Борисов и партия ГЕРБ са осъдени да платят 5000 лева на депутата от БСП Елена Йончева. Това става ясно от решение на съдия Иво Вътев от Софийския районен съд (СРС) по делото за непозволено увреждане, което Йончева заведе срещу Борисов и управляваната от него партия, цитирано от специализирания сайт „Лекс“.

Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят солидарно на Йончева обезщетението от 5000 лева, както и разноски за 825 лева. Нейният иск беше за 20 000 лева, но не е бил уважен в цялост. Затова Борисов и ГЕРБ също имат право на разноски. По делото не са били представени доказателства за сключен договор, както и за извършено плащане на хонорар, заради което не им е присъдено нищо.

Делото е заради две изказвания на Борисов в последната парламентарна предизборна кампания. Н 10 март в Бургас и на 12 март във Варна Борисов казва, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервюта на Йончева. Съдът е приел за доказано, че Йончева е претърпяла вреди от първото изказване на Борисов по време на събитие в Бургас, в което той казва: „Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“.

Друга негова реплика от събитието, с която съдът приема, че е увредил Йончева, е „бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава“, в която е визирана и връзката в миналото на журналистката с бившия премиер Сергей Станишев.

Пред съда Йончева твърди, че правителството никога не ѝ е плащало пари за интервюта или за правенето на документални филми и репортажи, а тези твърдения на Борисов са накърнили честта, достойнството, авторитета, доброто име и репутацията ѝ на общественик. Искът срещу ГЕРБ е заради това, че Борисов говори от името на партията.

Борисов и защитата му оспориха правото на Йончева да иска обезщетение за непозволено увреждане, като пред съда казаха, че в речта си в предизборната кампания той говорел общо за плащани пари, а не конкретно за нея. Според тях, дори и съдът да приеме, че е налице увреждане, то искът е прекомерно висок, защото върху Йончева от години тегнели съмнения, че в кариерата си е била облагодетелствана от връзката си със Станишев. Освен това, като публична личност, трябвало да има и по-висока търпимост към критика и да не се засяга от нея.

В решението си съдът подчертава, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.

„Изречените от първия ответник думи в своята цялост не представляват оценъчни съждения, а твърдения за осъществили се факти – че държавата е заплащала на ищцата милиони за взето от последната интервю, както и съждение, че поведението на ищцата е в конфликт на интереси, изводимо от съжителството на ищцата с действащ преди 2009 г. министър – председател на Република България. Твърденията са конкретни – заплащане на парична сума, надхвърляща един милион за интервю, взето от ищцата, в качеството ѝ на журналист“, се казва в решението на СРС.

Борисов и ГЕРБ са получили съдебни удостоверения, за да могат да искат от Министерството на финансите и Държавна агенция „Разузнаване“ документи, с които да докажат платените пари на Йончева, но такива доказателства така и не били получени.

Само от БНТ изпратили договорите с Йончева, но и от тях не се доказва, че държавата е плащала подобни суми на журналистката за взето интервю.

 

Съдът приема още, че виновното поведение на Бойко Борисов е при изпълнение на работата му, а тя е възложена от партията ГЕРБ, която той пък управлява. Решението на съдия Иво Вътев може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.

Тръгва походът в памет на Боян Петров от Княжево до Копитото

https://frognews.bg/novini/tragva-pohodat-pamet-boian-petrov-kniajevo-kopitoto.html

В 9 ч. днес от столичния квартал Княжево тръгва поход до Копитото в памет на алпиниста Боян Петров.

Щастието е като...

http://www.cross.bg/shtastieto-e-kato-1575114.html

/КРОСС/ „Щастието е като пеперуда. Колкото повече го гоните, толкова повече ви се изплъзва. Но ако насочите вниманието си към други неща, то идва и каца тихо на рамото ви.“ Хенри Дейвид Торо  

Кампания "Бира за смет" на плаж край Шкорпиловци

https://petel.bg/Kampaniya-Bira-za-smet-na-plazh-kray-SHkorpilovtsi__265375

Кампания по почистването на плажната ивица "Камчийски пясъци" - северно от Шкорпиловци с атрактивното име "Бира за смет" ще се проведе днес...

Гърция отхвърли името Република Илинденска Македония

https://petel.bg/Gartsiya-othvarli-imeto-Republika-Ilindenska-Makedoniya__265376

Кабинетът на Ципрас иска име, съдържащо географско определение Гърция отхвърли варианта името на западната ни съседка да бъде променен...

Официално: Няма българи ред жертвите на самолетната катастрофа в Куба

https://petel.bg/Ofitsialno--Nyama-balgari-red-zhertvite-na-samoletnata-katastrofa-v-Kuba__265377

Това потвърдиха кубинските власти в писмо до посолството ни в Хавана Посолството на Република България в Хавана е получило официална и...

Пожарникари качиха на ръце жена до 11-ия етаж

https://petel.bg/Pozharnikari-kachiha-na-ratse-zhena-do-11-iya-etazh__265378

Възрастна жена попадна в асансьорен капан и се наложи огнеборците от пловдивската Пожарна да я качват на ръце по стълбите до жилището на 1...

Алпинистът Дойчин Василев: Шиша Пангма е много коварен във върховата си част

https://petel.bg/Alpinistat-Doychin-Vasilev--SHisha-Pangma-e-mnogo-kovaren-vav-varhovata-si-chast__265379

Лошото на Шиша Пангма е, че е много коварен във върховата част. Това каза в предаването „Тази неделя” по bTV алпинистът Дойчин Василев. Опа...

Има ли връзка между изчезналите българки в Крит

https://petel.bg/Ima-li-vrazka-mezhdu-izcheznalite-balgarki-v-Krit__265380

Само от началото на годината шест българки изчезнаха или загинаха на гръцкия остров Крит. Половината от случаите са регистрирани през то...

Нов компютърен вирус само за три дни зарази 500 хиляди компютри

https://petel.bg/Nov-kompyutaren-virus-samo-za-tri-dni-zarazi-500-hilyadi-kompyutri__265381

Усъвършенстван вариант на коварен компютърен вирус обедини половин милион компютри и ги накара да извършват добив на криптовалутата Monero...

Tова лято започва разделно събиране на боклука по плажовете

https://petel.bg/Tova-lyato-zapochva-razdelno-sabirane-na-bokluka-po-plazhovete__265383

През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да поставят началото на разделно събиране на отпадъците. Това съобщи ...

Съдът решава дали да остави в ареста обвинения за блудство в столично училище

https://petel.bg/Sadat-reshava-dali-da-ostavi-v-aresta-obvineniya-za-bludstvo-v-stolichno-uchilishhe__265384

Снимка: btvnovinite.bg Софийският градски съд решава дали да остави зад решетките мъжа, обвинен, че е блудствал с две деца в столично училище. П...

Яхт Клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна” днес е отворил врати за любопитни ентусиасти на ветроходството

https://petel.bg/YAht-Klub----Kap--Georgi-Georgiev-----Port-Varna----dnes-e-otvoril-vrati-za-lyubopitni-entusiasti-na-vetrohodstvoto-__265385

Европейският ден на Морето, 20 май, е постановен официално през 2008 година от Европейската Комисия. Идеята зад обявяването му е да се подчер...

20 май - Европейски ден на Морето

http://www.moreto.net/novini.php?n=374519

Европейският ден на морето, 20 май, е постановен официално през 2008 година от Европейската Комисия. Идеята зад обявяването му е да се подчертае и чества значението на морето за Европейския континент, историческото и днешното му място в европейските индустрии и идентичност.

Кратка история на кинофестивала в Кан

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6872022

Кратка история на кинофестивала в КанКинофестивалът в Кан и наградата "Златната палма" за най-добър филм са отваряли пътя към световната филмова сцена на неизвестни режисьори, придавали са допълнителен тласък в кариерата на утвърдени кинематографисти и превръщали някои филми в класика, предаде БТА. Първата "Златна палма" е спечелена през 1955 г.

Преглед на печата - 20 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374525

Постижение. "Сега": Слави Несторов изкачи Еверест Алпинистът Слави Несторов се изкачи на най-високия връх в света - Еверест (8848 м). Той започна експедицията си в началото на месеца, като целта беше не просто да се изкачи на най-високата точка, а и да го направи за специална кауза.

Николас Мадуро е на път да спечели нов президентски мандат във Венецуела

https://dnes.dir.bg/svyat/nikolas-maduro-e-na-pat-da-specheli-nov-prezidentski-mandat-vav-venetsuela

Изборите не са признати от повечето страни. Мадуро е фаворит, макар 3/4 от съгражданите му да не го одобряват

Сблъсък между фенове на ЦСКА и Локо (Пд): хвърляли бомбички и ранили полицаи (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872018

Сблъсък между фенове на ЦСКА и Локо (Пд): хвърляли бомбички и ранили полицаи (Видео)8 души са арестувани в Пловдив след ексцесии на бойно шоу, в което мериха сили кикбоксьори и боксьори, предаде Би Ти Ви. По време на срещата в зала „Колодрума” е възникнало напрежение между фенове на ЦСКА и „Локомотив Пловдив” и е започнало хвърляне на бомбички и бутилки. Наложило се е полицаи да се намесят.

Svenska Dagbladet: Русия, Швейцария и Нова Зеландия най-непревземаеми

https://frognews.bg/novini/svenska-dagbladet-rusiia-shveitsariia-nova-zelandiia-nai-neprevzemaemi.html

Военни операции срещу Русия, Швейцария и Нова Зеландия са обречени на неуспех или на огромни трудности и загуби. Особено Русия е кошмар за всеки, който реши да води военни действия на нейна територия.

Бившият бопаджия Петър Кънев отново влезе в съда, ето защо…

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%ba%d1%8a%d0%bd%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b2/

Бившият благоевградски бопаджия Петър Кънев, който бе уволнен след обвинение за чадър над сводника Марто Дебелия, оспорва сметка за ток в съда. Той претендира от ЧЕЗ да му възстановят сумата от 533,15 лв.,която платил, след като било установено, че електромерът му е манипулиран.

Преди това била извършена проверка в негово присъствие на електромера в апартамента му, който отчитал 79,12% по-малко от действително консумираната еленергия. Проверяващите установили, че липсва пломбата на щита на елтаблото, както и че имало нарушения на фирмените пломби и
пломбата на капачката на клемния блок. Електромерът бил демонтиран и заменен с нов, а Петър Кънев, който по това време е зам. шеф на РЗБОП,подписал констативния протокол от проверката без възражение. Стариятелектромер бил поставен в чувал и изпратен за метрологична експертиза в
Български институт по метрология. Впоследствие бопаджията получилфактура, в която му била начислена сума от 533,15 лв. за консумирана, но незаплатена еленергия. Той я изплатил под угрозата да не му бъде спрян токът, но след това решил да си търси обратно парите по съдебен ред, тъй
като счита, че липсват доказателства за неправомерно въздействие от негова страна върху електромера, както и на яснота как е преизчислена сумата за еленергията и за кой период от време, пише струмабг.

Делото е разгледано от районния съдия Емилия Дончева, която назначила съдебно-техническа експертиза. Заключението на вещото лице е, че при метрологичната експертиза е устновена манипулация в защитената повърхност на електромера, който измерва само малка част – 20% от преминаващата към абоната еленергия. Според експерта промяната на електрическата схема за измерване не е производствен дефект на електромера, а е резултат от външно целенасочено въздействие върху
защитената с метрологични знаци вътрешност на електромера. Периодът на неточно измерване по предложението за корекция на сметка е определен правилно, както и преизчисляването на консумираната еленергия. В случаите, когато при метрологична проверка се установи погрешно измерена
електрическата енергия, операторът на съответната мрежа изчислява нейното количество за период от датата на констатиране на неправилното измерване до датата на монтажа на нов електромер, но не по-дълъг от 90 дни, спазвайки регламентирана методика.

На база на експертизата и събраните доказателства съдия Емилия Дончева отхвърля иска на бившия бопаджия и го осъжда да заплати направените съдебни разноски в размер на 300 лв. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Благоевград.

Материалът Бившият бопаджия Петър Кънев отново влезе в съда, ето защо… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Вижте как зрелищно преместват вила в Швейцария (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/tehnologii/vizhte-kak-zrelishtno-premestvat-vila-v-shvejcariia-videosnimki-2098126

В швейцарския град Санкт Гален преместват сграда с тегло 3600 тона без никакви щети. Така със скорост 1 мм/сек вилата Якоб, собственост на благотворителното дружество на града, „сменя” адреса си.
 

Автобусът на Цървена звезда се запали и помрачи празненствата в Белград (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/avtobusyt-na-cyrvena-zvezda-se-zapali-i-pomrachi-praznenstvata-v-belgrad-video-2098158

Празненството на Цървена звезда по случай спечелената шампионска титла на Сърбия шокиращо се превърна в спасяване от горящ автобус.
 

Гърция отхвърли името за Македония, Скопие отговори

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/gyrciia-othvyrli-imeto-za-makedoniia-skopie-otgovori-6082519

Само няколко часа по-рано Ципрас информира парламентарните лидери и гръцкия президент за предложението, направено в София

Гърция отхвърли името за Македония, търсят друго

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/gyrciia-othvyrli-imeto-za-makedoniia-tyrsiat-drugo-6082519

Само няколко часа по-рано Ципрас информира парламентарните лидери и гръцкия президент за предложението, направено в София

Почина председателят на LG

https://offnews.bg//sviat/pochina-predsedateliat-na-lg-680995.html

Почина председателят на LG – четвъртият по големина конгломерат в Южна Корея – Ку Бон-му.

73-годишният Ку Бон-му е починал вследствие на заболяване, от което е страдал около година, се казва в изявление на LG Group, цитирано от „Ройтерс“. Заболяването не се посочва, уточнява се само, че в този период той е претърпял операция.

Му става третият ръководител на LG на 50-годишна възраст през 1995 г. и установява три ключови бизнеса: в електрониката, химикалите и телекомуникациите. Той допринася за конкурентоспособността на индустриалния сектор и икономическото развитие на страната.

Наскоро дългогодишният председател на LG е обявил, че планира да номинира за поста си в Борда на директорите племенника си Ку Куанг-му, който Му осинови през 2014 г. Той притежава 6% от LG Group и работи като високопоставен служител в LG Electronics

Погребението на Ку Бон-му ще бъде в тесен кръг по искане на семейството му.

Стотици на поход към Копитото: "Бояне, ти си с нас!" (СНИМКИ)

http://clubz.bg/68072-stotici_na_pohod_kym_kopitoto_boqne_ti_si_s_nas_snimki

"Ние сме група приятели, които имаха честта да се докоснат до величието и енергията на Боян Петров, докато работехме с него през последните две години".

С тези няколко думи във Фейсбук започна организацията на похода "От Княжево до Копитото - в памет на Боян Петров".

"В неделя организираме поход в негова памет по маршрута, за който той постоянно ни разказваше - от Княжево до Копитото. Маршрут, който така и не успяхме да извървим заедно с него. По този маршрут той тренираше преди всеки връх, а ние само слушахме с вдъхновение", написаха организаторите.

Тази сутрин стотици се отзоваха на призива и тръгнаха заедно. Сред участниците бе и жената на Боян - Радослава Ненова.

Сборният пункт бе в 9 часа при бар Шишарката.. Маршрутът е дълъг около два километра и половина, като денивелацията е около 650-700 м. 

Боян Петров изчезна в подножието на върха Шиша Пангма в Хималаите. Безпрецедентна по мащабите си спасителна операция не успя да го открие.

 

Преглед на печата

http://www.cross.bg/iiotova-hari-otkri-1575118.html

/КРОСС/Вестниците, които излизат днес, разказват за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл, двамата вече херцог и херцогиня, и предлагат много снимки от събитието, наблюдавано от почти целия свят. "24 часа" акцентира на вълнението на Хари по време на церемонията със заглавието "Мъжки сълзи пред олтара".  "Младоженците счупиха всички традиции", подчертава"Стандарт". "Кралска сватба-светска булка", пише "Труд". "24 часа" разказва за обиколката на вицепрезидента Илияна Йотова по стъпките на светите братя Кирил и Методий в Чехия, Словакия и Сърбия. В чешкия град Микулчице, където традиционно се празнува Денят на славянската писменост, Йотова откри събора, на който са присъствали българи, живеещи в Централна Европа. "Български астроном откри уникална планета", съобщава "Труд". 35-годишният Николай Николов от Велико Търново работи в университета в Ексетър, Великобритания. Той е открил гореща екзопланета, в чиято атмосфера няма облаци."Спешно пишат Закон за розата", информира "Стандарт". Земеделският министър обеща вчера помощи на розопроизводители, претърпели загуби заради ниски изкупни цени. Ще се направят проверки и в дестилериите дали българското розово масло се смесва с некачествено с цел по-голяма печалба.

Протестиращите розопроизводители идват в София да преговарят с управляващите

https://frognews.bg/novini/protestirashtite-rozoproizvoditeli-idvat-sofiia-pregovariat-vlastta.html

Производители, прекупвачи и представители на дестилерии ще преговарят за изкупната цена на розовия цвят на среща в министерството на земеделието в София. В два поредни дни ниската изкупна цена на розовия цвят от 1.60 лв./кг се превърна в повод десетки производители на рози в Пловдивско.

Пенс и Ципрас обсъдиха по телефона преговорите за името на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872015

Пенс и Ципрас обсъдиха по телефона преговорите за името на МакедонияВицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс и премиерът на Гърция Алексис Ципрас са обсъдили вчера по телефона преговорите по преименуването на Бившата югославска република Македония. Това съобщи пресслужбата на Белия дом, цитирана от ТАСС. Според съобщението Пенс е благодарил на Ципрас за проявеното от него и македонския премиер Зоран Заев "лидерство" в

„ЧЕЗ Електро България“ АД с приз за Зелена кампания

http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d0%b7-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b0%d0%b4-%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b5/

„ЧЕЗ Електро България“ АД спечели трето място в категория „Енергетика, воден сектор” в конкурса „Най-зелените компании в България“ 2018. Националният конкурс се организира за осма, поредна година от b2b Media под патронажа на Министерството на околната среда и водите. Инициативата отличава представители на българския бизнес, реализирали най-успешните и устойчиви екологични практики.

На официална церемония, проведена на 11 май 2018 г. в гр. София, 33 призьори с най-добрите идеи, проекти и постижения в общо 14 категории получиха своите отличия. Кристиян Атанасов – ръководител Направление „Ключови клиенти“ в Дирекция „Корпоративни продажби“ получи наградата на „ЧЕЗ Електро България“ АД от Иван Иванов – председател на Българската асоциация по водите, член на Управителния съвет на Европейската федерация на националните асоциации по В и К услуги (EUREAU) и Фондация „Европейска бенчмаркинг корпорация“ (EBC Foundation).
„ЧЕЗ Електро България“ АД прилага дългосрочна стратегия за корпоративна социална отговорност, в която основни приоритети са опазването и грижата за околната среда и енергийната ефективност. Дружеството е силно ангажирано с популяризиране на идеите на енергийната ефективност сред клиентите като начин да се управлява и ограничава ръста в потреблението на енергия. Това е най-устойчивият икономически и природосъобразен начин за намаляване на разходите за електроенергия. Инициативите на дружеството в тази насока са предназначени не само да допринесат за устойчивото развитие и опазването на околната среда, но и да формират изцяло ново отношение към потреблението на електроенергия в полза на околната среда.
Предоставяната от „ЧЕЗ Електро България“ АД възможност за получаване на електронна фактура позволява на клиентите да намалят използването на хартия с 8 880 000 листа годишно. Над 370 000 клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД вече са оценили удобството, сигурността и екологичните ползи на електронната фактура. От въвеждането на услугата през 2011 г. до момента, абониралите се за по-модерния и екологичен електронен вариант на фактура, дадоха своя принос в опазване на околната среда, като с избора си спасиха от изсичане над 3 550 дървета, спестиха над 32 милиона листа хартия, или приблизително 273 тона хартия и 682 мегаватчаса електроенергия, необходима за производството им.

Материалът „ЧЕЗ Електро България“ АД с приз за Зелена кампания е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване