Нана: Със сестра ми се шегуваме с диагнозите си рак

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6869957

Нана: Със сестра ми се шегуваме с диагнозите си ракСега чакат тв водещата в Израел, за да проследят състоянието ѝ Нана се изправя трудно, полага усилия да се движи. Това е така заради операцията, която претърпя в началото на седмицата по отстраняване на яйчниците ѝ. Въпреки това обаче усмивката ѝ не е слязла от лицето и стриктно следва графика си със задължения, който не търпи отлагане.

Немски вестник: Европа, Китай и Русия обсъждат нова сделка с Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872013

Немски вестник: Европа, Китай и Русия обсъждат нова сделка с ИранДипломати от Европа, Китай и Русия обсъждат ново споразумение с Иран в надежда да бъде спасена ядрената сделка, от която САЩ се отказаха. Новото споразумение предвижда на Иран да бъде оказана финансова помощ, като в замяна Техеран ограничи разработките си за балистични ракети и намесата си в страните от региона.

Преди обяд ще е слънчево, но следобед на места ще превали и прегърми

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6872007

Преди обяд ще е слънчево, но следобед на места ще превали и прегърми
Преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Следобед отново ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21 и 26 градуса. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за май - ще се повиши.

Предстоящи събития в страната за 20 май

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-sofiyaot-1575116.html

/КРОСС/София.От 8.30 часа архиерейска света Литургия в митрополитската катедрала "Св. Вмца Неделя" ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит. ***София.От 10.00 часа пред Народен театър „Иван Вазов" младежи-доброволци от БМЧК-София ще разпространят информационни брошури за ХИВ, а мобилен кабинет на „Каритас-София" ще предоставя анонимно и безплатно консултиране и изследване за заболяването. ***София.От 11.00 часа министърът на земеделието храните и горите Румен Порожанов ще проведе среща с дестилериите, които преработват розов цвят. Тя ще се проведе в сградата на МЗХГ и на нея са поканени и асоциациите на розопроизводителите и кметове на населените места в региона. ***София.От 11.30 часа жители на Владая ще блокират път Е79 с протест, свързан с реализирането на реверсивното движение на пътя София - Перник. ***София.От 14.00 часа в Информационно-обслужващия център на „Топлофикация София" ЕАД, който се намира в Централно управление, кв. „Борово", ул. „Ястребец" №23 - б, ще се състои пресконференция във връзка с графиците за спиране на топлоподаването в София през летните месеци. ***София.От 19.00 часа в зала 1 на НДК ще се състои Фееричният концерт - спектакъл „Пролетен оперетен бал". ***София

Китай за пръв път извърши учебни маневри с бомбардировачи на остров в Южнокитайско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872005

Китай за пръв път извърши учебни маневри 
с бомбардировачи на остров в Южнокитайско мореКитайски бомбардировач с голям обсег за пръв път е извършил учебни излитания и кацания от и на остров в Южнокитайско море, съобщи вчера вестник "Женмин жибао", цитиран от Асошиейтед прес. В разпространено късно в петък изявление на военното министерство в Пекин се казваше, че учението е извършено на островен риф, без да се уточнява къде и кога.

Румен Петков е новият лидер на АБВ

http://www.moreto.net/novini.php?n=374524

Румен Петков бе избран за лидер на политическата формация АБВ. Третият редовен конгрес на ПП АБВ избра Петков за председател на партията. Той получи гласовете на 579 души от общо 591 делегати на форума, които имат право да гласуват.

Св. мъченик Талалей лекар, Александър и Астерий Егейски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenik-talalej-lekar-aleksandyr-i-asterij-egejski-news_675451.html

Мъченик Талалей бил родом от Ливан. Той бил 18-годишен красив момък, по занятие лекар. След като смело изповядал своята вяра в Господа Иисуса Христа, съдията заповядал на двама палачи – Александър и Астерий със свредел да продупчат коленете му и като проврат въже вътре през продупчените кости, да го обесят на дърво. Невидима Божия сила побъркала ума на палачите и те вместо Талалей продупчили една дъска и я окачили на дървото. Когато мъчителят узнал това, помислил, че палачите умишлено

Недоволни от арогантността на властта блокират пътя София - Перник при Владая

https://frognews.bg/novini/nedovolni-arogantnostta-vlastta-blokirat-patia-sofiia-pernik-pri-vladaia.html

Жители на столичния квартал Владая ще блокират пътя София-Перник при караулката на квартала в 11.30. Причината е недоволството им от качеството на ремонта на едно от най-натоварените трасета в страната, както и от отношението областния управител Николай Пехливанов към проблемите им.

Официални данни: Загиналите в самолетната катастрофа в Куба на 110

http://www.cross.bg/zaginalite-sred-rodriges-1575120.html

/КРОСС/ 110 души са загиналите в катастрофата вчера с пътническия самолет на излитане от Хавана, съобщи кубинска държавна медия, като се позова на министъра на транспорта, предаде ТАСС. В първо официално потвърждение за броя на загиналите министърът Адел Искиердо Родригес каза, че сред 110-те загинали има пет деца. По думите му единствените трима оцелели се борят за живота си в болница. Родригес добави, че бордовото записващо устройство е открито. Министърът добави, че сред пътниците е имало петима чуждестранни граждани – по двама на Аржентина и Западна Сахара и една мексиканка.

20 май в историята

http://www.cross.bg/purvata-parizh-izlita-1575112.html

/КРОСС/ На днешната дата през 325 г. римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието „Веруюто". През 525 г. при земетресение в Близкия изток загиват около 300 хил. души.През 1191 г. войските на английския крал Ричард Лъвското Сърце превземат Кипър.През 1498 г. португалският мореплавател Вашку да Гама първи от европейските мореплаватели заобикаля Африка и пристига в Кожикод (преди известен като Каликут), Индия.През 1520 г. Ернан Кортес разбива испанските войски, след като се обявява за независим владетел на Мексико.През 1874 г. Леви Строс пуска за продажба първата партида сини памучни панталони с медни капси, станали известни по-късно като джинси.През 1875 г. представители на 17 държави подписват в Париж Метричната конвенция, с която се постига единство в използваните мерни единици.През 1875 г. Княз Александър Дондуков-Корсаков встъпва в длъжност като руски императорски комисар в България.През 1900 г. в Париж са открити вторите летни Олимпийски игри.През 1902 г. Куба става независима от САЩ република.През 1927 г. Саудитска Арабия получава независимост от Великобритания.През 1927 г. Чарлз Линдберг излита от Лонг Айлънд, Ню Йорк, за да извърши първия самостоятелен полет без кацане над Атлантическия океан, който завършва успешно на летище Бурже в Париж.През 1932 г. в СССР е въведен терминът "социалистически реализъм" като нов стил в литературата.През 1932 г

Колко кафенета ще има скоро Starbucks в Китай?

http://clubz.bg/68071-kolko_kafeneta_shte_ima_skoro_starbucks_v_kitaj

Американската верига Starbucks планира да засили присъствието си на динамично развиващия се китайски пазар и към 2022 г. да удвои броя на кафенетата си в страната до 6000. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на китайски медии. 

Компанията влезе на китайски пазар преди близо 20 години и контролира над 50 процента от пазарния сегмент. Към началото на 2018 г. тя имаше в Китай около 3300 обекта в над 140 града. 

Благодарение на бързото разширяване чрез създаване на 600 нови кафенета годишно се очаква за няколко години приходите на Starbucks в страната да се утроят, посочва веригата. 

Миналата седмица китайската верига кафенета Luckin Coffee обяви, че започва дело срещу Starbucks за нечестна конкуренция и монополизиране на кафейния сегмент от китайския пазар. Искът включва обвинения в примамване на доставчици чрез "ексклузивни" условия на договорите, което се отразява негативно върху доставките на специализирано оборудване, опаковъчни материали и суровини за приготвяне на напитки за отделните пазарни участници, посочва компанията. 

"Байерн" изпусна купата на Германия срещу бъдещия си треньор

http://clubz.bg/68070-bajern_izpusna_kupata_na_germaniq_sreshtu_bydeshtiq_si_trenor

"Айнтрахт" (Франкфурт) спечели купата на Германия след 3:1 срещу шампиона "Байерн" на финала на Олимпийския стадион в Берлин.

Освен големия залог мачът имаше и друга интрига. Треньор на "Айнтрахт" е Нико Ковач, който от новия сезон ще води баварците на мястото на Юп Хайнкес, завърнал се от "пенсия", за да довърши сезона с най-големия немски клуб.

И хърватинът огорчи мюнхенци, но същевременно показа защо са се спрели на него измежду поне половин дузина големи треньорски имена от цяла Европа.

Ковач ще встъпи официално в длъжност на 1 юли, а договорът му е за 3 години. Нико е бивш играч на "Байерн" - в началото на века.

Анте Ребич се възползва от грешка в защитата на баварците и откри още в 11-ата минута. Шампионите натиснаха, но не стигнаха до изравнителен гол до почивката. Все пак това стана в 53-тата, когато Роберт Левандовски най-сетне опъна мрежата на "Айнтрахт". Фаворитите удариха и две греди.

До края ролите не се промениха - "Байерн" атакуваше , а тимът от Франкфурт се бранеше и разчиташе на контри. При една от тях Ребич отново се възползва от бързаната си върна аванса на по-скромния отбор - 2:1 в 82-ата.

След попадението имаше разглеждане на головата акция чрез видеозапис от главния съдия (VAR). Причината е, че съотборник на Ребич игра с ръка. Реферът Феликс Цвайер обаче прецени, че няма основание да отмени попадението.

VAR влезе в употреба и малко след това - при съмнение за дузпа в наказателното поле на "Айнтрахт". И отново отсъждането не беше в полза на "Байерн". В добавеното време Мият Гачинович реализира за 3:1 на празна врата след корнер за баварците, при който и вратарят им се бе включил напред.

Това е пета купа на Германия за "Айнтрахт", който загуби финала срещу "Борусия" (Дортмунд) през миналата година.

Кърджалии нападнаха Арбанаси в Нощта на музеите

https://www.24chasa.bg/region/article/6871993

Кърджалии нападнаха Арбанаси в Нощта на музеитеС 300 години назад върнаха времето в Арбанаси в Нощта на музеите с възстановката  "Арбанаси 1798. Кърджалийски времена“.  Хаджиилиевата къща в архитектурния резерват и околните пространства станаха естествен декор на историческа реконструкция за нападението на кърджалиите над Арбанаси. Бе пресъздадена отбраната на местните жители в укрепена

Илюзии, които объркват сетивата

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/iliuzii-koito-obyrkvat-setivata-6082472

Артистичното дуо от Русия не просто прави портретни снимки, а превръща моделите си в предмети на изкуството, за да създаде поразителни оптични илюзии

Ердоган ще говори в Сараево пред хиляди турци от цяла Европа

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/20/3175261_erdogan_shte_govori_v_saraevo_pred_hiliadi_turci_ot/?ref=rss


Почти месец преди извънредните избори в страната турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристига за първия си голям митинг в чужбина - но не в западноевропейски град, а в Сараево.<br /><br />Новината беше съпътствана от много въпросителни, след като първо Германия, Австрия и Холандия забраниха агитация на своя територия преди вота в Турция (в тези страни живеят стотици хиляди с турско гражданство, подкрепящи управляващата в родината им Партия на справедливостта и развитието) и...

Предлагат нови правила за предписване на лекарства за онкоболни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/predlagat-novi-pravila-za-predpisvane-na-lekarstva-za-onkobolni-2098157

Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага здравното министерство. Предвижда се протоколите от решенията на комисиите, които предписват терапиите, да се подават електронно.
 
Целта е да се осигури възможност за по-голям кон

Галиче си избира кмет, полиция и жандармерия охраняват /обновена/

https://frognews.bg/politika/galiche-izbira-kmet-politsiia-jandarmeriia-ohraniavat.html

Днес жителите на врачанското село Галиче ще гласуват за кмет на населеното място. Частичните избори се наложиха след като предсрочно бяха прекратени правомощията на вече бившия кмет Ценко Чоков, предаде Дарик радио.

Галиче си избира кмет, полиция и жандармерия охраняват

https://frognews.bg/novini/galiche-izbira-kmet-politsiia-jandarmeriia-ohraniavat.html

Днес жителите на врачанското село Галиче ще гласуват за кмет на населеното място. Частичните избори се наложиха след като предсрочно бяха прекратени правомощията на вече бившия кмет Ценко Чоков, предаде Дарик радио.

Поли Генова и актьори от “Скъпи наследници” изненадаха абитуриенти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6871517

Поли Генова и актьори от “Скъпи наследници” изненадаха абитуриенти Поли Генова, Даяна Ханджиева и Юлиян Петров бяха специалната изненада за зрелостниците от Националното музикално училище “Любомир Пипков”. В края на тържеството за изпращане на абитуриентите от випуск 2018 Генова, която е възпитаничка на училището, ги поздрави с хита си “На инат” . Благодари на класната си ръководителка и ръководството на

Теми и гости в ефира днес

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-govori-1575115.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Агресията по пътищата. Жертви и потърпевши разказват историите си. За чувството за безнаказаност, за реакцията на институциите и липсата на справедливост. Тема: Колоритната звезда от „Hell's Kitchen България" - Гичка, гост в "Събуди се", заедно с дъщеря си Памела, която ще представи за първи път. Тема: Телевизионният продуцент Евтим Милошев, пред Мариян Станков - Мон Дьо. Тема: „Къси разкази"/ История за България в сърцето. Какво чувстват и мислят за страната си българчета, родени извън България? Какво им разказват техните родители и за какво мечтаят? Тема: Боев представя първата носителка на легендарната награда "Златен Орфей". БТВ, „Тази събота и неделя" Тема:   БНТ, „Денята започва с Георги Любенов" Тема: По стъпките на Боян. Говори Любомир Попйорданов. Тема: Тайните на Хитлер, събрани в нова книга. Тема: На живо: 130 години столичен Зоопарк. Тема: Лидерството на София - обещания и резултати. Говори Деница Златева от БСП. Тема: Георги Мамалев събира спомени в книга. Тема: Ексклузивно: Зад кулисите на Большой театър и за успех на българския балет на московска сцена. Тема: Мисия за буквите. Говори Божана Апостолова.    

Спорт по тв днес: решителни мачове за 3-ото място в България, още футбол от Италия, Испания и МЛС, тенис от Рим, тото, баскетбол, колоездене, мотоциклетизъм, голф, NHL, NBA и билярд

https://www.24chasa.bg/sport/article/6871705

Спорт по тв днес: решителни мачове за 3-ото място в България, още футбол от Италия, Испания и МЛС, тенис от Рим,  тото, баскетбол, колоездене, мотоциклетизъм, голф, NHL, NBA и билярд                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Седма неделя след Пасха – на св. Отци от Първия вселенски събор

http://www.cross.bg/tzurkvata-subor-ariii-1575113.html

/КРОСС/ В онова време Иисус дигна очи към небето и рече: Отче! дойде часът: прослави Сина Си, за да Те прослави и Син Ти, според както си Му дал власт над всяка плът, та чрез всичко, що си Му дал, да даде тям живот вечен. А вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога, и пратения от Тебе Иисуса Христа; Аз Те прославих на земята, свърших делото, що Ми бе дал да изпълня. И сега прослави Ме Ти, Отче, у Тебе Самия със славата, що имах у Тебе преди свят да бъде. Явих Твоето име на човеците, които си Ми дал от света; те бяха Твои, и Ти Ми ги даде, и спазиха Твоето слово. Сега разбраха, че всичко, що си Ми дал, е от Тебе; защото словата, що си Ми дал, предадох им ги, и те приеха и разбраха наистина, че съм от Тебе излязъл, и повярваха, че Ти си Ме пратил. Аз за тях се моля; не за цял свят се моля, а за тях, които си Ми дал, защото са Твои. И всичко Мое е Твое, и Твоето Мое, и се прославих в тях. Не съм вече в света, но те са в света, а Аз ида при Тебе, Отче Светий! опази ги в Твоето име, тях, които си Ми дал, за да бъдат едно, както сме и Ние. Когато бях с тях на света, Аз ги пазех в Твоето име; ония, които си Ми дал, опазих, и никой от тях не погина, освен погибелния син, за да се сбъдне Писанието. А сега ида при Тебе и казвам това в света, за да имат в себе си Моята радост пълна. От Иоана Свето Евангелие (17:1-13) Господ Иисус Христос остави на Църквата велик обет: "Ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят" (Мат. 16:18)

Седмият син на седмия син

https://bivol.bg/seventh-son-of-the-seventh-son.html

Оженихте ли децата на близо седемдесетгодишният престолонаследник на Грейт Бритиша? Оплакахте ли майката им, май Даяна се пише на български. Обсъдихте ли тоалетите на съпругите, коя била деТствена, на коя баща й не дошъл на брачната церемония, коя била разведена, черна, бяла, прекалено красива за единия, крайно грозна за другия? Който успял, успял, кака се […]

Играта за небостъргача в „Стрелбище“ загрубя

http://clubz.bg/68069-igrata_za_nebostyrgacha_v_%E2%80%9Estrelbishte%E2%80%9C_zagrubq

ПОЛИТИКА столична община арх Здравко Здравков

Прокурор от Софийската апелативна прокуратура е образувал наказателно дело срещу главния архитект на София Здравко Здравков заради упорития му отказ да изпълни съдебно решение, което дава зелена светлина за строеж на небостъргач в кв. “Стрелбище“, съобщи Mediapool.

Постановлението на прокурор Стойчо Ненков е било предоставено на редакцията от адвоката на строителната компания по този казус Иван Петров, който е бивш апелативен прокурор на София.

НИКМИ има намерение да построи 150-метрова сграда на кръстовището на бул. “България“ и “Петко Ю. Тодоров" срещу което се проведоха протести на живеещите в квартала. В момента имотът все още е зелена площ.

Теренът на НИКМИ е бил общински до 2006 г. Фирмата го придобива след замяна. По това време на него е позволено застрояване, но до 20 метра височина. В последствие имотът е отреден за озеленяване в Общия устройствен план от 2009 г. Така в него може да се построи само кафе, църква или тоалетна.

През 2014 г. с решение на общинския съвет е приет подробен устройствен план на кв. "Стрелбище". Имотът на НИКМИ обаче е изключен от неговия обхват, тъй като компанията е започнала процедура по изготвянето на самостоятелен план за терена. Вратички в закона позволяват в този план да се предвиди строителството на 150-метрова сграда. Бившият вече архитект на София Петър Диков отказва да задейства процедурата за самостоятелния план на терена. Компанията обжалва и печели делото, което задължава настоящия главен архитект да задейства плана. Здравко Здравков отказа и бе глобен с 1000 лева от съда заради отказа. Той пак отказа и бе глобен отново с 13 000 лева. Столичната община смята да атакува решението на Върховния административен съд като нищожно.

Задействането на прокуратурата срещу главния архитект обаче усложнява тази задача, защото лишава общината от време да води ново дело. През миналата година Районната и Градската прокуратура в София отказаха да образуват дело срещу арх. Здравков. Мотивът им бе, че той не може да бъде наказван два пъти за едно и също нещо.

Времето ще е слънчево, само на места ще вали

https://frognews.bg/novini/vremeto-shte-slanchevo-samo-mesta-shte-vali.html

Преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. След обяд отново ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми.

Църквата остана встрани от дебата преди референдума за абортите в Ирландия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/20/3176948_curkvata_ostana_vstrani_ot_debata_predi_referenduma_za/?ref=rss


Три десетилетия след като Ирландия въведе конституционна забрана за абортите, църквата, която имаше основна роля за това забраната да бъде приета, сега е второстепенен играч в битката за отмяната й, пише "Ройтерс".<br /><br />Вотът на 25 май за това дали да бъде премахната забраната от 1983 г. ще покаже доколко се е променила Ирландия, някога една от най-социално консервативните и силно католически страни в Европа.<br /><br />Проучванията показват, че лагерът...

Бурни аплодисменти за актьорския екип на спектакъла на Александър Морфов „Ничия земя”

http://regiona.bg/%d0%b1%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%b0%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d1%82%d1%8c%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%b5%d0%ba%d0%b8/

Бурни аплодисменти за актьорския екип на спектакъла на Александър Морфов „Ничия земя” в последната вечер от магията на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия”. Пълна зала и емоции дадоха ясна заявка, че с всяка година територията за млад театър се разраства.
Девет дни, Благоевград се превърна в театрална сцена. Зрителите, на шестото издание на Територия за млад театър, успяха да видят любимите актьори, постановки, да си спомнят, да мечтаят заедно с героите.

Породени бяха редица въпроси във всеки един спектакъл, а финалът даваше отговорите или поставяше нов казус за размисъл в публиката. За пореден път Благоевград предостави възможност за среща на поколенията на сцената на „Тара-ра-бумбия”. Млади, различни, алтернативни артисти и постановки бяха редом до утвърдени във времето заглавия и актьори, като едните допълваха другите.
Камен Донев, Александър Морфов, Ованес Оросян, Иво Димчев, Явор Гърдев, Театрална работилница „Сфумато“, Драматичен театър Пловдив, Театър „Българска армия“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, Столичен куклен театър, Сдружение „Нейно величество тенджерата под налягане“, Независима компания „Северно от Импакт“, Театър „Джинот“-Велес, Театър „Възраждане“, Младежки театър „Николай Бинев“, Театър „Реплика“, Театър „Азарян“, „36 маймуни“ бяха само част от съсвездието, което гостува в Благоевград.

Зрителите не останаха безучастни и бяха въвлечени в магията на театъра не само чрез наблюдение на спектаклите, но и чрез реално участие в тях. И тази година предизвикателството беше отправено към всеки вкус, всяка гледна точка, всеки аспект от живота. Възхищението протече взаимно-от публиката към актьорите и обратното. Енергията, която девет поредни дни „Тара-ра-бумбия“ завихри, постави още по- голямо предизвикателство пред следващото издание на Международния театрален фестивал- Територия за млад театър.

 

Материалът Бурни аплодисменти за актьорския екип на спектакъла на Александър Морфов „Ничия земя” е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Родени на 20 май

http://www.cross.bg/rodeni-na-maii-1575117.html

/КРОСС/Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество Весела Лечева, депутат, петкратна световна шампионка по спортна стрелба Тома Томов, журналист, депутат Александра Сърчаджиева, актриса Димитър Консулов, основател и собственик на фабрика за майонеза "Краси" и минерална вода "БК Хисар" Иван Матанов, журналист и поет Чл.-кор. Милена Цанева, литературовед Нигяр Джафер, депутат Стефан Вълдобрев, актьор и певец Таня Димитрова, посланик в Хърватия  

Жители на Владая блокират път Е79 заради некачествения, но скъп ремонт

https://offnews.bg//protesti/zhiteli-na-vladaia-blokirat-pat-e79-zaradi-nekachestvenia-no-skap-rem-680932.html

Жители на Владая планират да блокират днес път Е79 в 11.30 ч.

Излизаме на протест, за да покажем, че сме непримирими пред арогантността и безхаберието на институциите, пише инж. Васил Николов, председател на инициативния комитет, в писмо до медиите.

Той разяснява и причината за недоволството.

"Първото наше недоволство е свързано с безхаберието на АПИ (агенция "Пътна инфраструктура" - бел. ред.) относно реализирането на реверсивното движение на пътя София – Перник. Заниженият контрол на качеството на извършвания ремонт, който още преди да е приключил, започна да показва своите дефекти", пише инж. Николов и определя като "престъпно" некачественото изпълнение на "такъв скъп ремонт".

Вследствие на ремонта се наводняват къщи, падат подпорни стени, два месеца след него пропадат шахти и се появяват дупки, заявява той.

Протестиращите искат министърът на регионалното развитие Николай Нанков да се заеме със случая, "тъй като нашите разговори с пътната агенция и главния секретар на МРРБ останаха без резултат".

Те настояват още до реализирането на реверсивно движение да има временна организация на движението в посока София всяка сутрин между 6.30 и 10 часа, както и за сформирането на граждански обществен съвет, който да контролира ремонтните дейности.

"Втората институция, която показва изключително арогантно и високомерно отношение към проблемите на гражданите, е Областната управа в лицето на областния управител Николай Пехливанов. Имаме изпълнена местна гражданска инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление за възстановяване на маршрутна линия 22. Имаме решение на Столичен общински съвет в подкрепа на възстановяването на маршрутката, както и писмени становища в подкрепа на искането ни от Столична община. Единствено областният управител не се съобразява с проблема на гражданите и не дава разрешение на Столична община да възложи линията на фирма, която да извършва превоз на пътници."

Хората се оплакват също, че комуникацията с областния управител се осъществява много трудно, че той често отсъства в дните за прием.

Те настояват премиерът Бойко Борисов да се заеме със случая.

В отговор на обвиненията от АПИ съобщиха в петък, че актуализират проекта за реверсивно движение със светофарна уредба на път I-1 през Владая, при изхода на селото в посока София. Предстои среща с инициативния комитет, уверяват от агенцията.

"Търси се решение за повишаване на безопасността и организацията на движението в този участък, тъй като от София влизането във Владая е с ляв завой, а лентите за движение са само три", уточняват от АПИ.

До края на месеца предстои среща на представители на АПИ с инициативния комитет по повод движението по първокласния път в участъка от км 276+162 до км 278+566, допълват от агенцията. В нея ще участват експерти от АПИ и Областно пътно управление - София, служители от Столична община, на район "Витоша" и сектор „Пътна полиция“.

"Целта е на нея да бъде взето съвместно решение и да бъдат набелязани стъпки за повишаване безопасността и безконфиктно придвижване на превозните средства и пешеходците в участъка."

В момента на път I-1 в района на Владая ежедневно има две ленти за движение в посока София - Перник, а в края на празнични и повече от два почивни дни се осигуряват две ленти в посока Перник - София.

Най-важното от Варна във вчерашния - 19 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374523

Варненски токсиколог: Около 20% от пациентите, които консумират фалоидни гъби, загиват Около 20% от пациентите, които консумират фалоидни гъби, загиват, въпреки усилията на лекарите. Жълт код за Варна днес Жълт код за валежи е обявен за 16 области на страната за събота, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Има райони в София, които е по-добре да се съборят и изградят отново

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6870156

Има райони в София, които е по-добре да се съборят и изградят отновоЦените на имотите в България скоро няма да стигнат нивата от преди кризата, казва новият председател на Международната федерация за недвижими имоти (ФИАБЦИ) Асен Македонов - Г-н Македонов, как ви номинираха и избраха за председател на Международната федерация за недвижими имоти (ФИАБЦИ)? - ФИАБЦИ е създадена през 1951 г.

Стрелецът от Тексас се държал едновременно емоционално и безразлично в ареста

http://www.cross.bg/roiiters-izvunredno-razbira-1575119.html

/КРОСС/ 17-годишният ученик, който в петък уби 10 и рани 13 души, след като откри стрелба в училище в района на Хюстън, е изглеждал "извънредно неемоционален" на сутринта след нападението. Това съобщи снощи за Ройтерс един от адвокатите на младежа, идентифициран от властите като Димитриос Пагурцис. Той е обвинен в убийство по параграф, за който в Тексас се предвижда смъртна присъда. Никълъс Пьол, един от двамата адвокати, наети от родителите на стрелеца, каза, че е прекарал общо един час с Пагурцис в ареста през нощта срещу събота. "Той е много емоционален и извънредно неемоционален", бе отговорът на юриста на въпрос какво е душевното състояние на клиента му. "Има неща, които той разбира, и има неща, които не разбира", добави Пьол. Родителите на младежа разпространиха вчера изявление, че сътрудничат на властите за разследването. Те заявяват, че са "потресени" от случилото се и изразяват съболезнования към роднините на убитите и ранените, предаде Ройтерс.

Пътна обстановка в страната - 20 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374522

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: - Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.

Ди Каприо и Спилбърг правят филм за Юлисис Грант?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/di-kaprio-i-spilbyrg-praviat-film-za-iulisis-grant-2097977

Леонардо ди Каприо и Стивън Спилбърг водят преговори, за да работят заедно над биографичен филм за бившия американски президент Юлисис Грант, съобщи "Контактмюзик".

Още това лято започва разделно събиране на боклука по плажовете

//dariknews.bg/novini/biznes/oshte-tova-liato-zapochva-razdelno-sybirane-na-bokluka-po-plazhovete-2098125

През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да поставят началото на разделно събиране на отпадъците. Това съобщи през седмицата министърът на околната среда Нено Димов при посещение във Варна. Заедно с вицепремиера Валери Симеон

В края на 2018 г. над 90% от районите ще имат кадастрална карта

//dariknews.bg/novini/biznes/v-kraia-na-2018-g.-nad-90-ot-rajonite-shte-imat-kadastralna-karta-2098124

До края на настоящата година покритието на териториите с одобрена кадастрална карта трябва да достигне над 90%. Това съобщава регионалният министър Николай Нанков в отговор на депутатски въпрос за административното обслужване от Агенция по геодезия, картогр

Православен календар за 20 май

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6830090

Православен календар за 20 май7 Неделя след Пасха на св. Отци от Първия Вселенски Събор. Св. мчк Талалей. Св. Лидия Мчк Талалей се родил в Ливан. Бил лекар по професия. Смело изповядал християнската си вяра, заради което бил подложен на жестоки изтезания. Бог обаче пазел светия мъченик - невидима Божия сила променила умовете на палачите му Александър и Астерий и те също приели

Даниел Димов: Всичко зависи от нас на баража

https://petel.bg/Daniel-Dimov--Vsichko-zavisi-ot-nas-na-barazha__265372

Играчът на Черно море Даниел Димов вярва, че тимът му може да играе в Лига Европа. Халфът, който играе бранител, вкара решаващото попадение...

Поход в памет на Боян Петров

https://petel.bg/Pohod-v-pamet-na-Boyan-Petrov__265373

Приятели и почитатели на алпиниста се включиха в инициативата Близки, приятели и почитатели на Боян Петров се отправиха на поход от „Кн...

Люси Иларионов заснел с телефона си мъжа, който хвърлял бутилки по колата му

https://petel.bg/Lyusi-Ilarionov-zasnel-s-telefona-si-mazha--koyto-hvarlyal-butilki-po-kolata-mu-__265374

Случаите с агресия на пътя напоследък зачестяват. В жертва на нападателен шофьор преди дни се превърна и режисьорът Люси Иларионов. В ефи...

Идва ли краят на американския долар?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286088_%D0%98%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%3F

 Иде ли краят на световната финансова система?”. Разбира се, във връзка с този въпрос могат да се направят уточнения като „сегашната световна финансова система”, които да омекотят нещата.

Или поне да ги направят по-малко стресиращи като перспектива. Иначе в историята на световните финанси могат да се разграничат най-различни периоди. На мен лично ми харесват три. В античния период парите са изработвани от скъпоценни и/или редки метали и сплави (злато, сребро, калай, мед и желязо). Даже сплавта между злато и сребро е имала специално име и то е било „електрон”. Някъде в качеството на пари са използвали кръгли речни камъни, което по принцип е същото. Тогава монетите имали и собствена стойност, например златна монета от 10 грама е струвала поне толкова, колкото е била цената именно на 10 грама злато. Оттогава е и стремежът да се надхитри системата, като монетите се остъргват, а металните стърготини се използват за различни цели, включително за леене и сечене на фалшиви монети. Това е подривало самите основи на властта и затова наказанията са били не просто смърт, а някои нейни особено мъчителни разновидности. За значението, което се е придавало на финансовата система, говори например фактът, че Айзък Нютън (1642-1727), най-големият учен на всички времена, е бил дълго време и

 

началник на английския монетен двор,

 

в който са се секли английските пари. Днес населението не стърже монети, а билетчета. Все със същата прастара мисъл да забогатее по втория начин. Че и по третия.

Във втория период от историята на финансите се появяват книжните пари. Малцина знаят, но книжните пари са въведени за пръв път в Китай през 7-ми век по време на династията Тан. При книжните пари в даден момент има т.нар. златен стандарт, при което дадена парична единица съответства на някакво количество злато и, поне на теория, е могла да се размени за въпросното злато. И обратното. Създател на златния стандарт е отново великият Нютън, който прави това през 1717 година. Представа за златния еквивалент на американския долар дава фактът, че през 1900 година един долар е бил равен на грам и половина чисто злато. Днес това количество злато струва около 60 долара. Това отговаря на 6000% обезценка на долара за близо 120 години, което не е толкова много. През 1971 година САЩ окончателно отменят златната конвертируемост на американския долар и настъпва третият период в историята на парите. В резултат на това се започва отначало плахо, а впоследствие бясно печатане на пари под най-различна форма. Печатат се основно долари и свързаните с тях финансови боклуци, но вече активно се печатат евра, лири, юани и най-различни други финансови инструменти, които са не по-малки боклуци. На английски език e trash, за да не си помисли някой, че аз съм измислил този обиден, но доста точен термин. Разбира се, думата „печатам” е условна. Хартията вече се пести, а вместо нея се трупат единици и нули в паметите на банковите компютри. Което ме навежда на една друга мисъл, а именно, какво правим, когато някои ни пусне електромагнитна бомба и затрие въпросните памети? Темата е интересна и подходяща за сценарий на филм на ужасите. От онези, истинските.

 

Прясно напечатаните долари се реализират чрез емитиране

на американски дългови инструменти, примерно американски ценни книжа, по които се плащат годишни лихви. Така гордите собственици на такива книжа имат илюзията, че тези книжа са наистина ценни и не бързат да се освободят от тях. От друга страна американците нямат проблем (досега!), защото плащат лихвите по старите ценни книги с нови ценни книги. Този финансов „вечен” двигател е много удобен за тези, които го притежават. Грубо казано, едни хора печатат пари, а други хора се гърбят от работа. И не е само работата. С ценните книги се плащат и суровините, които са вложени в стоките, които заливат американския пазар. Недостатък на този финансов вечен двигател е, той не е толкова вечен и все някога ще спре. Това ще стане, когато доларът престане да е световна резервна валута и когато в частност въглеводородите (нефт и газ) започнат да се търгуват в други валути, примерно в китайски юани, европейски евра, ирански риали или даже в руски рубли. Или в кошница от такива валути. Когато това се случи, много хора и държави бързо ще загубят много пари. Китай, примерно, ще загуби 2 трилиона (т.е. две хиляди милиарда) долара. Някои казват, че китайските загуби ще бъдат не два, а цели пет трилиона, което е почти същото. Защо?

Защото големите числа имат някои странни свойства. Когато ги мерим в десетични логаритми, което е естествено, с тях се случват чудни неща. Така например всичките дългове на света (които са 1000 трилиона) отговарят на 15 единици в десетична логаритмичната скала, защото числото 1000 трилиона е 10 на 15-та степен. А един гугъл пък е 100 логаритмични единици. Два гугъла обаче не са 200 единици, както наивно биха си помислили някои хора, а са пак същите 100 единици плюс още нещо съвсем мъничко. И по-точно, два гугъла са 100 единици плюс 3 десети. Е, ако вече вземем 10 гугъла, тогава това прави 101 логаритмични единици. Числото гугъл наистина е голямо. То е около трилион трилион пъти по-голямо от броя на елементарните частици във Вселената. А пък дълговете на света могат да се илюстрират чрез дълга редица от самолетоносачи, всеки от които тежи по 100 хиляди тона. Как става това? Ако обърнем 1000 трилиона долара в 100-доларови банкноти от по 1 грам, това ще бъде маса с тегло, колкото 100 самолетоносача клас „Нимиц”. Толкова тежат дълговете на света в долари.

 

Не че някой ще ги плаща, разбира се

Досега опитите да бъде свален американският долар от пиедестала му на световна резервна валута бяха пресичани бързо и решително. Покрай което на доста хора им паднаха главите. Диктаторските глави на Саддам Хюсеин и на Муамар Кадафи са два от по-пресните примери. Това е разбираемо, защото ако светът откаже да купува американски ценни книги, стандартът на живот в САЩ ще падне драстично. Ще припомня, че всеки американец дължи по 50 хиляди долара на външните кредитори и още 150 хиляди на вътрешните. Естествено, такива суми, и даже една десета от тях, не могат да бъдат върнати при каквито и да са обстоятелства. Но пък изведнъж може да се окаже, чe

 

в американските магазини примерно няма обувки и дрехи

 

(тези стоки там са почти тотален внос). И други разни работи ще се окажат, а американците са сурови хора. Те имат официално 300 милиона огнестрелни цеви, а неофициално поне още толкова. И всичко това снабдено с полагаемите се муниции.

Че рано или късно финансите на света, и в частност системата, основана на долара, ще се сринат, е ясно на всеки, който не го мързи да мисли, или поне да събере две и две. Но кога именно това ще се случи, е въпросът на въпросите през последните 47 години, т.е. след излизането на САЩ от Бретънуудското споразумение през 1971 година. Мъжественото решение на президента Доналд Тръмп да излезе от ядрената сделка с Иран, влошаването на отношенията с Турция, надигащата се нова тежка интифада на палестинците и предстоящият сблъсък на САЩ и Китай в Китайско море, могат да се окажат компонентите на перфектната финансова буря, която ще помете долара и заедно с него и финансовата система на света. Забележете, че тук даже не споменавам Сирия и сблъсъка в Средиземно море за най-големия в света Левантийски басейн на газ. Заради който всъщност е и патакламата в Сирия.

 

Какво следва от тук насетне

Какво иде след това е трудно да се каже. Все пак, дори да се сринат финансите, материалните активи на света остават: който има къща и кола, пак ще има къща и кола, друг е въпросът с какво ще я кара. И даже който има 100 буркана зимнина в мазето, като баба Гинка от Гинци, пак ще има 100 буркана зимнина, макар и да не е ясно колко ще струват тези буркани в новия свят. Е, разбира се, ще е по-добре заедно с тях бабата да има и „Калашник” с 10 пълнителя. Защото, ако перифразираме думите на дребния гангстер Ал Капоне, буркани се пазят по-добре с калашник и катинар на вратата, отколкото само с катинар. Някои смятат, че Картаген трябва отново да бъде разрушен. Аз бих добавил, че вече може спокойно да си носим новите дрехи.

20 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=374504

Събития 325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието „Веруюто“. 525 г. – При земетресение в Близкия изток загиват около 300 хиляди души. 1202 г. – Земетресение с епицентър в Северозападна Сирия уби 30 хиляди до над един милион души в Близкия изток и Северна Африка.

Автомобил от 1931 г. на ретро парада в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286087_%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D0%BE%D1%82+1931+%D0%B3.+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Автомобил от 1931 г. е най-старият модел, който посетителите на ретро парада в София можеха да видят днес. Той заедно с още над 200 коли и мотоциклети се наредиха пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ и успяха да привлекат вниманието на много хора.

 
„По традиция вече за 29-и път празнуваме Деня на шофьора. Той е обявен миналия век. Спасовден е въведение Господне и се смята, че шофьорлъкът е тежка задача и затова господ трябва да пази шофьорите“, разказа председателят на Българския автомобилен клуб „Ретро“ Ваня Гюдерова.
 
Тя обясни, че за ретро автомобил се счита возило, което не се употребява всеки ден, да е технически изправно, което е възстановено максимално оригинално, представлява културна и техническа ценност и е на минимум 30 години, т.е. най-младата кола е от 1988 г.
 
Тя добави още, че в края на парада петчленно жури ще отличи най-елегантния автомобил по правилата на Международната федерация на историческите превозни средства, а всички останали участници получиха грамота за участието си, съобщи БГНЕС.

Електрическият Niro EV минава 450 км на ток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286086_%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+Niro+EV+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0+450+%D0%BA%D0%BC+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BA

 По време на изложението за електромобили в Джеджу, Южна Корея, домакините от KIA показаха нова изцяло електрическа версия на модела Niro. Електрическият кросоувър Niro EV се зарежда в контакта и се очаква да изминава до 450 км само на ток. Европейската премиера на модела ще се състои през октомври на автосалона в Париж, а до края на 2018 година електромобилът ще дебютира и у нас.

Електрическият кросоувър KIA Niro EV съчетава практичността на компактен SUV в комбинация от завладяващ екстериорен дизайн с аеродинамични форми и спортно излъчване, висока функционалност и истинско удоволствие от шофирането. Моделът е разработен в дизайнерските центрове на марката в Калифорния, САЩ и Намянг, Южна Корея.

 

Изцяло електрическият модел KIA Niro EV се отличава с ексклузивна радиаторна решетка, спортни въздухозаборници и наподобяващи връх на стрела LED дневни светлини. Моделът следва дизайнерската концепция „Чисти и високотехнологични” и прави впечатление със скосените задни стъкла, които подчертават елегантния профил на автомобила, като същевременно мускулестите арки над колелата демонстрират неговия спортен характер.

Новият модел се задвижва от следващо поколение електромотор на KIA, който използва нова производствена технология, специално разработена за електрическите модели на марката. Електромобилът Niro EV е оборудван с литиево-полимерна батерия с капацитет 64 кВтч и се очаква с едно зареждане при нулево ниво на вредни емисии да изминава 450 км след приключване процеса на хомологация. Електромобилът Niro EV ще влезе в продажби през втората половина на 2018 г.

Румен Петков е новият лидер на АБВ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286085_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%91%D0%92

 Pумен Петков е новият лидер на партия АБВ. Той беше избран на третия национален конгрес на формацията и смени на поста досегашния председател Константин Проданов.

 

За бившия вътрешен министър от кабинета "Станишев" гласуваха 579 от общо 591 делегати на форума, трима бяха "против", а девет се въздържаха.

Досегашният председател Константин Проданов обяви, че се оттегля от поста доброволно, но остава да работи за партията като експерт. 

По време на Конгреса основателят на АБВ Георги Първанов даде заявка за обединение със сродни партии. "Днес ние от АБВ подаваме своята ръка не от слабост, а за единна сила. Какъвто и да е отговорът на другите централи, ние ще бъдем активен фактор и катализатор на единението между партиите в левия център, и родолюбивото пространство", обяви Първанов пред делегатите на Конгреса.

"Трябва да покажем, че ще работим с всички, които имат готовността, волята, характера и капацитета да променяме България. Време е да проведем своята битка за България, за Отечеството, за всички българи, където и да са те", допълни Първанов.

Конгресът на АБВ излъчи нов състав на Националния съвет на партията от 99 души. Избрани бяха и 15 души от състава на Изпълнителното бюро, което ще бъде допълнено до 21 души.

Таско Ерменков: Внимавайте! Водата в Искъра може да е отровена!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286084_%D0%A2%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%95%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%92%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5%21+%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%98%D1%81%D0%BA

 "НЕДОПУСТИМО Е ПРИ ТАКИВА СЛУЧАИ ДЪРЖАВАТА (АКО Я ИМА) ДА МЪЛЧИ", написа на страницата си във фейсбук депутатът от БСП

Днес ми се обадиха от институции, които уважавам и от приятели, на които вярвам. Допълнително на лични съобщения получих следното съобщение:

"Приятел ми изпрати съобщение: Не пий вода от чешмата. Не я използвай дори за готвене. Отровна е. Вчера научихме, че в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали и в момента водата в софия е ОТРОВНА. От 5 различни, независими един от друг източника знаем инфото, но не можем да го пуснем публично, тъй като институциите мълчат (да не се изложат пред европейците).
Кажи на приятели и близки, поне 1 седмица да не употребяват чешмяна вода.
Източникът на идното е сериозен гражданин. Имаме информация, че е запознат и депутат."

Запознатият депутат съм аз.

ПРИЗОВАВАМ ИНТИТУЦИИТЕ, КОИТО РАЗПОЛАГАТ С ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЛУЧАЯ ОЩЕ ДНЕС, ВЕДНАГА, ПО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА КОМУНИКАЦИЯ ИЛИ ДА ОПРОВЕРГАЯТ ТОВА КАТО ФАЛШИВА НОВИНА ИЛИ ДА ПРЕДУПРЕДЯТ ГРАЖДАНИТЕ НА СОФИЯ.

НЕДОПУСТИМО Е ПРИ ТАКИВА СЛУЧАИ ДЪРЖАВАТА (АКО Я ИМА) ДА МЪЛЧИ.

Таско Ерменков, фейсбук

Путин: Руските войски - скоро с нови ядрени оръжия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286083_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+-+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD

 До няколко години руските въоръжени сили ще започнат да получават нови ядрени оръжия, съобщи в петък президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

 
През 2020 г. се очаква армията да бъде снабдена с руски стратегически ракетни комплекси от пето поколение, изстрелващи междуконтинентални балистични ракети "Сармат".
 
А още догодина ще започнат доставките на ракетни комплекси "Авангард" с хиперзвукови междуконтинентални ракети. Продължават изпитанията и на други перспективни комплекси за руските стратегически сили, посочи Путин на съвещание с ръководствата на министерството на отбраната и на предприятия от отбранително-промишления комплекс.
 
"Сармат" използва тежки междуконтинентални ракети с течно гориво, изстрелвани от шахти. А комплексите "Авангард" се очаква да бъдат приети на въоръжение в Русия вместо остаряващите мобилни ракетни комплекси "Топол-М", напомня "Комерсант".
 
Ракетите с твърдо гориво, изстрелвани от "Авангард", могат да доставят бойни глави на разстояние от 2000 до 6000 км. Това е един от поводите САЩ да обвиняват Русия, че нарушава договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г., предвиждащ всички ракети с обсег под 5000 км, способни да носят ядрен заряд, да бъдат унищожени. Кремъл обаче системно отрича да нарушава този договор, отбелязва изданието.
 

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_134470/

Полицай спира мутра и му казва:
- Дайте си трите имена,моля.
Мутрата вбесен:
- Ти луд ли си,бе, а аз после как ще се казвам?

На 20 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6871515

На 20 май рожден ден иматАлександра Сърчаджиева, актриса Димитър Консулов, основател и собственик на фабрика за майонеза “Краси” и минерална вода “БК Хисар” Иван Матанов, журналист и поет Чл.-кор. проф. Милена Цанева, литературовед Нигяр Джафер, депутат в 44-ото НС Стефан Вълдобрев, актьор и певец Тома Томов, журналист, депутат в 44-ото НС Таня Димитрова,

Ибиса - процъфтяващият морски курорт в Испания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286082_%D0%98%D0%B1%D0%B8%D1%81%D0%B0+-+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D1%8A%D1%84%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80%D1%82+%D0%B2+%D0%98%D1%

 В последните години испанският остров Ибиса се превърна от убежище на хипитата и предпочитано място за нощен живот в средиземноморски рай за луксозен живот през цялата година, пише Wall Street Journal.

Повишаването в последно време на цените на жилищата следва подобряването на луксозните удобства на острова – от разширено пристанище, което сега може да приюти по-големи яхти, до редица нови луксозни хотели и ресторанти.

Южно от града петгодишният ресторант Sublimotion, който се намира в хотел на крайбрежието и разполага с испански майстор-готвач, предлага вечеря на фиксирана ценаот 1 800 долара на човек. Във вътрешността на острова цените в хотел La Granja Ibiza, който е достъпен само за хора с членска карта и е свързан с ферма, надхвърлят 1 800 долара на вечер, като някои стаи предлагат гледки както към северното, така и към южното крайбрежие.

Пазарът на луксозни жилища в Ибиса далеч изпреварва останалата част от Испания. Четири от петте общини на острова са с най-скъпите имоти в страната начело с град Ибиса, единственият истински град в областта, сочат данни на испанския имотен портал Pisos.com.

Средната цена на жилищата в града надхвърля 6 210 долара на кв. м, с 25% повече спрямо цените в Ситжес, плажния курорт в района на Барселона, който сега е втората най-скъпа дестинация за закупуване на ваканционен имот в Испания, и с близо 40% повече спрямо луксозните квартали в Майорка.

 

За да предотврати възможността за свръхзастрояване, Ибиса стриктно ограничи строителството на нови жилища и хотели, което повиши още повече стойността на имотите. Миналата година цените на острова нараснаха със 17%, сочат данни на испанската консултантска компания Tinsa.

Най-скъпите жилища се намират в югозападната част на острова, като предлагат бързо придвижване до летището и достъп до град Ибиса и някои от най-красивите залези на острова.

Цената на най-евтините вили на острова започват от 3 млн. долара. Имотите по крайбрежието са значително по-скъпи. Нова съвременна къща в югозападната част с гледки към морето се предлага на цена от 6,9 млн. долара. Къщата с площ от 418 кв. м разполага с шест бани и шест спални.

Векове наред животът в Ибиса се върти около риболова, земеделието и добива на сол. Но през 60-те и 70-те години на миналия век американски хипита откриват далечния остров, който им напомня за крайбрежието на Калифорния. До 90-те години на миналия век те живеят по северозападното крайбрежие в Сант Антони де Портмани, втория по големина град на острова, като стимулират появата на нощни заведения, които все още придават особената жизненост на острова в разгара на сезона. Тогава улиците на град Ибиса са пълни с почитатели на нощния живот до 8 ч. сутринта.

Днес много собственици на жилища, които обикновено идват от Великобритания, Германия, Франция, Италия и континенталната част на Испания, използват дома си през цялата година, а не само за отсядане през летния сезон.
Австрийският предприемач и бивш пилот от Формула 1 Ники Лауда притежава имение от близо 60 декара над град Ибиса. Основната къща е с площ от 603 кв. м и разполага с три спални и четири бани, както и с нова къща за гости с площ от 490 кв. м с пет спални и пет бани.

Семейство Лауда и двете им деца разделят времето си между Ибиса и Виена. Строителството на жилището, което било завършено през 2016 г., им е струвало около 4,6 млн. долара.

В същото време родената в Ибиса Мария Родригес-Кареньо Вилангомес (48 г.), която е архитект по професия, и двамата й братя и овдовялата й майка продават семейното си жилище за 9 млн. долара. Имотът им с площ от 830 кв. м разполага със седем спални и изглед към морето. Родителите й, които работели като фармацевти в областта, купили жилището през 70-те години на миналия век. Сега майка й иска да живее в по-малка къща в центъра на град Ибиса.

Ролф Блекстад, второ поколение консултант по интериорен дизайн в Ибиса, казва, че купувачите на първо жилище предпочитат домове по крайбрежието, докато хората, които се местят в ново жилище, се насочват към вътрешността на острова. Най-новата тенденция в интериорния дизайн е връщане назад във времето – ремонтирани или новопростроени вили, напомнящи на варосани каменни къщи в чифлици, които са преобладавали някога на острова, а днес крият множество високотехнологични допълнения. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Преди обяд ще е слънчево, следобед ще превали и прегърми

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b4-%d1%89%d0%b5-%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d1%80/

Преди обяд в повечето райони ще бъде предимно слънчево, на места в равнините и низините ще е с ниска облачност или мъгла. След обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури между 21° и 26°, в София – около 22°.

Над планините преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен североизточен, по билата югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 15°, на 2000 метра – около 8°.

Над Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност, но само на отделни места, главно по северното крайбрежие ще превали краткотрайно. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 21°-23°. Температурата на морската вода е 17°-22°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

 

Материалът Преди обяд ще е слънчево, следобед ще превали и прегърми е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Надеждата на Иран за петролния му износ е в ръцете на Европейския съюз

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286081_%D0%9D%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D1%83+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%81+%D0%

 Иранският министър на петрола Биджан Зангане заяви, че решението на американския президент да се откаже от ядрената сделка няма да засегне износа на петрол на Техеран, ако Европейският съюз (ЕС) успее да спаси споразумението, предава Ройтерс.

“Всяко ново решение на ОПЕК се нуждае от единодушие… Смятам, че ако Европейският съюз ни помогне… нивото на петролния износ на Иран няма да се промени”, коментира още той пред репортери след срещата си с еврокомисаря по енергетиката Мигел Ариас Канете.

След решението на президента на САЩ от 8 май тази година Министерството на финансите заяви, че Вашингтон планира да възстанови голяма част от санкциите срещу Иран, включително такива насочени срещу петролния сектор и трансакциите на централната банка на страната.

ЕС обаче иска да запази ядрената сделка от 2015 г., която предложи на Иран известни облекчения на икономическите санкции в замяна на ограничаване на ядрената програма. Европа държи на споразумението, тъй като то е особено важно за международната сигурност.

 

По време на последния кръг от санкции иранските доставки на петрол се понижиха с около 1 млн. барела дневно, но страната отново се очерта като основен износител на петрол след вдигането на санкциите през 2016 г.

Въпреки това големи европейски компании, отчасти предпазливи заради останалите санкции на САЩ срещу Иран, не са склонни да правят бизнес с Техеран, който трябва да привлече над 100 млрд. долара чужестранни инвестиции, за да увеличи производството си на суров петрол.

“Няма съмнение, че извънтериториалните санкции на САЩ срещу Иран ще окажат въздействие върху (чуждестранните) инвестиции в Иран”, обясни министърът на петрола. “Това няма да ни спре, но ще намали темпа на растеж”.

По статията работи: Елена Кирилова

Меркел иска Китай за съюзник на свободната търговия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286080_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B

 Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще поднови усилията си да привлече Китай като съюзник на свободната търговия, когато се срещне с лидери, сред които и президентът Си Дзинпин в Пекин следващата седмица, пише Bloomberg.

 

Това ще бъде първото пътуване на Меркел до втората по големина икономика в света след началото на нейния четвърти мандат през март. Въпреки че Европа и Китай имат триене по редица въпроси - от инвестиционната реципрочност до човешките права, те имат обща причина да отхвърлят заплахите за митата на американския президент Доналд Тръмп срещу двете.

“Китай и Германия са ангажирани с правилата на Световната търговска организация, но също така ще обсъдим взаимния достъп до търговията и интелектуалната собственост”, коментира Меркел.

 

Тя планира да се срещне със Си и други китайски лидери на 24 май. Тя ще посети и Шънджън за обиколка на няколко места, включително на заводите на Siemens AG. Тя може има да по-резервиран тон от френския президент Еманюел Макрон, който посети Китай през януари.

Балансът на връзките с Китай винаги е бил важен за Меркел, още повече откакто страната изпревари САЩ като най-голям търговски партньор на Германия през 2016 г. Същевременно САЩ и Германия се нуждаят една от друга, за да задържат нарастващото политическо и икономическо влияние на азиатската страна.

По статията работи: Елена Кирилова

Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл струва 42,8 млн. долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286079_%D0%A1%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86+%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B8+%D0%9C%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%8A%D0%BB+%D1%81%D1%82%D1%

 Принц Хари и Меган Маркъл официално се врекоха във вярност и любов по-рано днес. Но пищната брачна церемония идва и със солидна сметка, възлизаща на близо 42,8 млн. долара, пише CNBC.

 

По-интересното - по-голямата част от средствата не са за украса от цветя, специални предястия или за развлечения. Тя е за охрана на младоженците и техните гости.

Според британския сватбен уебсайт Bridebook цената на охрана, включваща снайперисти, полиция под прикритие и други мерки, е около 40,1 млн. долара, или 94% от общия бюджет за церемонията. 

Ако оставим настрана разходите за охрана, това все пак остава доста скъпа церемония. Базираният в Англия организатор на сватби Ейми Дън коментира пред CNBC, че разходите за храната, напитките, роклята, цветята и още елементи от сватбата струват около 2,7 млн. долара. Това е 73 пъти повече от средната цена на сватба във Великобритания.

Въпросът е кой плаща цялата сметка. Кралското семейство обяви, че ще заплати за “основните неща на сватбата”, които включват “църковната служба, музиката, цветята, декорацията и приема след това”.

Огромните разходи за сигурност се очаква до голяма степен да бъдат платени от данъкоплатците.

В случая и булката се очаква да допринесе с нещо. Твърди се, че Маркъл ще плати сама шестцифрената сума за булчинската си рокля.

По статията работи: Елена Кирилова

Прогноза за времето - 20 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374502

Над Черноморието преди обяд ще има разкъсана облачност до незначителна. След обяд ще се развие купеста облачност, но само на отделни места, главно по северното крайбрежие ще превали краткотрайно. Ще духа до умерен вятър от север-североизток.

Седмицата: ХубаГи работи

http://varnautre.bg/2018/05/20/81758/%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%85%d1%83%d0%b1%d0%b0%d0%b3%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b8

Тази седмица в деня на Баташкото клане част от депутатите поискаха всички да станат прави за жертвите. Някои напуснаха залата. Всъщност и двете страни се опитаха да употребят жертвите. Докато част от нацията все още чете не само постове в социалните мрежи и инструкции за търкане на талончета, опитите няма да успяват… Два дни гледахме […]

Валежите спират, ще бъде предимно слънчево

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/N3P29WoQjvo/

Над Черноморието преди обяд ще има разкъсана облачност до незначителна. След обяд ще се развие купеста облачност, но само на отделни места, главно по северното крайбрежие ще превали краткотрайно. Ще духа до умерен вятър от север-североизток, сочи прогнозата на НИМХ към БАН. Максимални температури на въздуха: 21°-26°. Температурата на морската вода е 17°-22°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Музей на глупостта и любовта към парите на другите

http://clubz.bg/68068-muzej_na_glupostta_i_lyubovta_kym_parite_na_drugite

Преподавателят в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев коментира в профила си във фейсбук доклада на правителството с петте варианта за бъдещето на АЕЦ "Белене".

Публикуваме коментара на Красен Станчев без редакторска намеса:

...

Има и един алтернативен вариант, който не е разгледан в този доклад.

И той е: с поръчаното и платено оборудване за АЕЦ "Белене", на мястото, освободено от бившия мазолей на Георги Димитров, да се изгради храм паметник с музей.

НА ГЛУПОСТТА И ЛЮБОВТА КЪМ ПАРИТЕ НА ДРУГИТЕ.

В залите на музея, за интериора на които, предполагам, елементите на оборудването ще са доста подходящи, следва да бъдат изложени документи като този, предишните правителствени анализи, портрети на техните съставители, поддръжници на проекта и премиери, министри и политици, пробутвали през годините строителството на АЕЦ "Белене".

Отделна зала може да бъде посветена на техните избиратели.

Неизползваното оборудване трябва да бъде нарязано на различни по размер части и да се продава като сувенири или експонати за други музеи.

Ефекти, преки:

- изкупуване на разходите за храм паметника и уредбата на музея за пет години;

- възстановяване на разходите за "Белене" от продажба на билети, издателски права, сувенири, анализи и пр. за около 37 години и два месеца.

Ефекти, непреки:

- ръст на културния и конферентен туризъм в София и България - около 2.5 млн лв приходи средно на година;

- положителен непряк фискален ефект - 0.75 -- 0.8 млн лв приходи на година (с отчитане на сивата икономика);

- загуби от неосъществени дарения за домакински и партийни бюджети, приблизително 10 млн лв на година;

- повишен успех от предотвратяване на подобни и по-невидими глупости за в бъдеще, равен приблизително на 0.35% от БВП на година.

Допълнително благо е, че държавните водачи ще имат възможност от едно балконче на храма да приемат паради, а публиката да ги съзерцава.

Поход от Княжево до Копитото в памет на Боян Петров

https://offnews.bg//obshtestvo/pohod-ot-kniazhevo-do-kopitoto-v-pamet-na-boian-petrov-680983.html

Поход от Княжево до Копитото в памет на Боян Петров ще се проведе днес.

"Ние сме група приятели, които имаха честта да се докоснат до величието и енергията на Боян Петров, докато работехме с него през последните две години.

В неделя организираме поход в негова памет по маршрута, за който той постоянно ни разказваше - от Княжево до Копитото. Маршрут, който така и не успяхме да извървим заедно с него. По този маршрут той тренираше преди всеки връх, а ние само слушахме с вдъхновение", пишат инициаторите в създадената за целта страница във Фейсбук и канят всеки желаещ да се присъедини.

Групата се събира 9 часа при бар "Шишарката".

Българският алпинист изчезна на 3 май при опит за изкачване на връх Шиша Пангма. Спасителната операция не доведе до неговото откриване.

Уличен фест затваря част от Позитано

https://offnews.bg//obshtestvo/ulichen-fest-zatvaria-chast-ot-pozitano-680878.html

Столичната улица "Позитано" ще е затворена за пътни превозни средства днес между сградата на СДВР и ул. "Марко Балабанов" от 11 до 21 часа, съобщи Столична община. 

Център за градска мобилност ЕАД ще осигури специализиран автомобил за принудително преместване на паркирани в нарушение автомобили, само по нареждане на отдел „Пътна полиция” при СДВР, уточняват от ЦГМ. 

На мястото ще се проведе уличен фест. 

ЕС представи списък с американски стоки, за които планира по-високи мита

//dariknews.bg/novini/biznes/es-predstavi-spisyk-s-amerikanski-stoki-za-koito-planira-po-visoki-mita-2098127

Европейският съюз (ЕС) официално е съставил списък с американски стоки, които могат да бъдат обложени с вносни мита в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий, предаде ДПА.

Киев опитва да осребри домакинството си на финала на Шампионска лига

//dariknews.bg/novini/sviat/kiev-opitva-da-osrebri-domakinstvoto-si-na-finala-na-shampionska-liga-2098129

Голяма част от феновете на "Ливърпул" и "Реал" Мадрид се отказват да присъстват на финала на Шампионската лига заради високите цени на хотелите в Киев. Това съобщава местният вестник "Вести".

Финалът на най-престижния турнир в Европа ще се съ

Принцеса Шарлот открадна вниманието на кралската сватба (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/princesa-sharlot-otkradna-vnimanieto-na-kralskata-svatba-snimkivideo-2098142

Най-малките гости на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл - шаферите, вчера предизвикаха възхищение у гостите на церемонията в замъка Уиндзор.

Напрежение на бойно шоу в Пловдив: Стигна се до хвърляне на бомбички и бутилки

https://petel.bg/Naprezhenie-na-boyno-shou-v-Plovdiv--Stigna-se-do-hvarlyane-na-bombichki-i-butilki__265367

8 души са арестувани в Пловдив след ексцесии на бойно шоу, в което мериха сили кикбоксьори и боксьори, съобщава bTV. По време на срещата в...

Зоран Заев: Илинденска Македония е името, за което е възможен компромис с Гърция

https://petel.bg/Zoran-Zaev--Ilindenska-Makedoniya-e-imeto--za-koeto-e-vazmozhen-kompromis-s-Gartsiya__265368

„Република Илинденска Македония” е името, за което е възможен компромис с Гърция, обяви македонският премиер Зоран Заев след среща с мак...

След 20-годишното управление на Ценко Чоков днес Галиче избира нов кмет

https://petel.bg/Sled-20-godishnoto-upravlenie-na-TSenko-CHokov-dnes-Galiche-izbira-nov-kmet__265369

Врачанското село Галиче избира кмет на частичен местен вот в неделя. Населеното място няма управник от две години насам,съобщава "Нова те...

Балкански разузнавания докладват: Готви се покушение срещу Ердоган

https://petel.bg/Balkanski-razuznavaniya-dokladvat--Gotvi-se-pokushenie-sreshhu-Erdogan__265370

Разузнавателните служби на Турция и няколко балкански държави работят заедно по разследване на информацията за това, че група лица от ту...

Силно земетресение разтърси държава на Балканския полуостров

https://petel.bg/Silno-zemetresenie-raztarsi-darzhava-na-Balkanskiya-poluostrov__265371

Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер е регистрирано миналата вечер в югозападната част на Албания, показва справка на интернет...

Кметът на Солун пребит от националисти

http://clubz.bg/68067-kmetyt_na_solun_prebit_ot_nacionalisti

Кметът на Солун Янис Бутарис е бил настанен в болницата с рани на главата, гърба и крака, след нападение от екстремисти националисти.

Бутарис е участвал заедно с председателя на градския съвет на Солун Калипсо Гула в церемония по сваляне на знамената при отбелязване на т.нар. Понтийски геноцид - насилствената масова депортация и убийства на над 353 000 понтийски гърци от младотурските власти през периода от 1915 до 1917 година в Османската империя.

Гула разказва пред „Екатимерини“, че около 10 души са приближили 75-годишния Бутарис и са му казали да напусне събитието, а след това са започнали да го замерят с бутилки. Кметът е известен с позициите си срещу национализма.

Гула допълва, че Бутарис е бил повален и ритан в главата и краката. Тя казва още, че по време на църковната служба по-рано през деня в памет на жертвите, присъстващите политици са били освиркани.

Отворено писмо-отговор към един скъп „ляв“ приятел от един „атом от дясното“

http://pogled.info/bulgarski/otvoreno-pismo-otgovor-kam-edin-skap-lyav-priyatel-ot-edin-atom-ot-dyasnoto.94642

/Поглед.инфо/ Скъпи ми Бояне, С удоволствие прочетох поучителното ти писмо, което ми припомни необходимата, но за съжаление несъстояла се дискусия за „лявото“ и „дясното“ в нашия Клуб…

Константин Проданов слезе от сцената в АБВ, заменя го Румен Петков

http://pogled.info/bulgarski/konstantin-prodanov-sleze-ot-stsenata-v-abv-zamenya-go-rumen-petkov.94643

/Поглед.инфо/ Младият председател остана на поста около година и половина. АБВ след него потегля към „активни преговори със сродни партии“, обяви Георги Първанов

Звездите за днес: Стрелец – не се обвинявайте за грешките, Козирог – бъдете по-отстъпчиви

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d1%86-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d1%8f/

Хороскоп за 20 май 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Посветите този ден на семейството и дома си. Не забравяйте да отделите и малко време само за себе си. Отговорете си на някои простички въпроси – кой съм аз, къде отивам, защо съм тук. Ще видите, че отговорите на простите въпроси са най-трудни, но най-разширяващи.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

От съществено значение ще са срещите и разговорите с други хора. Организирайте нещата за следващата седмица от сега, но помнете какво сте обещали. И бъдете практични, не вършете неща, които другите могат сами да си свършат.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Ден да обмислите отношенията си с материалния свят. Днес ще Ви е лесно да откривате начините и пътищата за намиране на средства за едно или друго начинание. Позволете си също да почувствате красотата около себе си, насладете се на уханията навън, на приятното галене на вятъра, има толкова много неща, които могат да Ви покажат сетивата, усетете ги.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Радост, щастие и блясък или просто една спокойна майска неделя. Вие не обичате толкова шума около себе си, колкото спокойното и уютно усещане. Тази неделя ще Ви го донесе, насладете му се, дайте си радост.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Майските недели Ви вдъхновяват, омайват, отнасят през девет планини в десета. Днес ще сте способни да напишете цяла една приказка, цяла една необикновена история, не изпускайте момента.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Приятелски срещи навън, на зелено, на пролетно, в радостни спомени и искрящи надежди. Красив и вдъхновяващ ден, помислете какво искате да си пожелаете, скрийте го в сърцето си и почакайте Новолунието утре по обяд, за да го изречете.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Забравете грешките! Забравете за провалите! Забравете за всичко, освен за това което ще правите днес и го направете! Днес е вашият ден.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Откриване на едно безкрайно себе си, на собствените си безкрайни възможности. Вие можете да бъдете всичко това, само си повярвайте. Ден да повярвате в себе си и да размахате крила.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Не се обвинявайте за грешките, не търсете виновни. Приемете всичко като един урок, като една крачка по пътя към по-съвърешното и по-доброто Аз. Обичайте себе си, за да обичате и света.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Желанието ви да диктувате положението не винаги среща положителен отклик в лицето на човека срещу вас, опитайте да бъдете малко по-отстъпчиви и много по-състрадателни.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Ще сте особено придирчиви по отношение на чистотата. Не се учудвайте, ако околните се дразнят от желанието ви да въведете ред, прекалявате и с изискванията, и със заповедния тон. Може би е време да говорите малко по-тихо, за да позволите да се чуе гласът на сърцето.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Ден за любов и творчество. Ако можете, посветете се на тези две неща, ще се чувствате просто идеално. Не изпускайте шанса, увлечени в приказки и никому ненужни постижения. Докажете се чрез отношението си, чрез любовта, която давате.

 

Материалът Звездите за днес: Стрелец – не се обвинявайте за грешките, Козирог – бъдете по-отстъпчиви е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Черно море на бараж за Лига Европа!

http://budnavarna.bg/34466-cherno-more-na-barazh-za-liga-evropa/

Отборът на Черно море ще играе бараж за Лига Европа. Това стана факт, след като „моряците” завършиха 2:2 след продължения с Локомотив в Пловдив и спечелиха плейофа за седмото място с общ резултат 4:3.

Така на 24 май Черно море ще гостува в един мач, най-вероятно на Левски, в баража за последната квота за Лига Европа.
Домакините започнаха по-добре срещата и още в 4-тата минута създадоха първата опасност в мача. След центриране от корнер Филип Михалевич стреля с глава в рамките на вратата, но Макенджиев спаси. В 11-ата Стивън Езе изведе Михалевич зад защитата на Черно море, той стреля, но топката излезе в аут.

В 12-ата минута пловдивчани откриха резултата. Филип Михалевич прати топката в мрежата зад Макенджиев след центриране на Абдулахи. Даниел Димов можеше да изравни в 29-ата минута. Железният бранител засече с глава топката след центриране от корнер, но изстрелът му мина над гредата. Малко след това Хасани опита късмета си с изстрел от далечна дистанция, но топката премина встрани от вратата. В 42-рата минута Локомотив реализира втори гол. Михалевич покачи на 2:0 след подаване в наказателното поле от Елитон.

“Моряците” започнаха второто полувреме по-активно и стигнаха до гол в 69-ата минута. Аристот Н`Донгала стреля от дистанция, топката се отбива в лявата греда и попада в Марек Кузма, който реализира за 2:1. В 75-ата минута Георги Илиев извърши фаул пред дъгата на наказателното поле. Симеон Райков отправи топовен изстрел от пряксвободен удар, но не успя да намери очертанията на вратата.

В 83-ата минута Георги Илиев стреля от около 25 метра, но топката мина много близо до страничната греда. Малко след това Божилов опита да изненада стража на гостите и стреля от движение, но отново встрани от вратата.

В последните минути на редовното време Черно море изпусна две отлични ситуации. Първо Божилов изведе Марек Кузма сам срещу вратаря, но малко не достигна на нападателя да прати топка в мрежата за 2:0. Веднага след това Н`Донгала се озова очи в очи срещу стража на домакините и много елегантно се опита да го прехвърли, но точно преди топката да влезе в мрежата на Локомотив, бранител успя да я изчисти от голлинията.

По-добрата игра на Черно море даде резултат в края на първото продължение. В 103-тата минута Георги Божилов вдигна отляво и Даниел Димов вкара с глава за 2:2.
До края „моряците” удържаха удобния резултат с разумна и мъдра игра, и заслужено стигнаха до крайната победа.

Материалът Черно море на бараж за Лига Европа! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Жителите на Владая ще блокират Е-79

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/20/3181236_jitelite_na_vladaia_shte_blokirat_e-79/?ref=rss


Жителите на Владая ще блокират главен път Е-79 от 11.30 часа днес, съобщиха от инициативния комитет пред медиите. Те протестират срещу Агенция "Пътна инфраструктура" заради "безхаберието и за реализирането на реверсивното движение на пътя София – Перник".<br /><br />"Заниженият контрол на качеството на извършвания ремонт, който още преди да е приключил, започна да показва своите дефекти. Смятаме, че е престъпно при извършването на такъв скъп ремонт той да се...

Изобретателят Емил Берлинер е роден на този ден преди 167 години

https://offnews.bg//na-tozi-den/izobretateliat-emil-berliner-e-roden-na-tozi-den-predi-167-godini-680994.html

На днешния ден преди 167 години в Хановер, Германия се ражда Емил Берлинер.

Инженерът от еврейски произход има важен принос в развитието на телефонната технология и развива предшественика на грамофона - фонографа.

Берлинер имигрира в САЩ през 1870 г. През 1877 г., година след изобретяването на телефона от Александър Греъм Бел, той разработва предавател, използващ свободен метален контакт, и докато експериментира с него, прави важното откритие, че устройството може да работи като по-добър телефонен приемник. По-късно Берлинер добавя още изобретения за развитието на телефона. През 1887 г., насочвайки вниманието си към фонографа (грамофона), той прави друго значително откритие - плоският фонографски диск, на който игличката се движи хоризонтално, а не вертикално, което намалява изкривяванията, причинявани от гравитацията. Той изобретява и метод за производство на записи.

Берлинер е привлечен и от аеронавтиката. През 1908 г. той изобретява лек двигател с вътрешно горене, който се използва широко в самолетите.

Със съпругата си Кора Адлер имат 7 деца, а едно от тях - Хенри Берлинер, изобретява хеликоптер, който излита успешно в началото на 1919 г. Тогава Берлинер - младши работи под ръководството на баща си.

Емил Берлинер основава Берлинската грамофонна компания през 1895, Грамофонната компания в Лондон през 1897, Дойче грамофон в Хановер, Германия през 1898, и Берлинската Грам-о-фон компания в Монреал, Канада през 1899.

Умира на 3 август 1929 г. на 78 години във Вашингтон, САЩ.

20 май – Европейски ден на Морето

http://budnavarna.bg/34464-20-maj-evropejski-den-na-moreto/

снимка: Будна Варна

Европейският ден на морето, 20 май, е постановен официално през 2008 година от Европейската Комисия.

Идеята зад обявяването му е да се подчертае и чества значението на морето за Европейския континент, историческото и днешното му място в европейските индустрии и идентичност.

По този повод Яхт Клуб „Кап. Г- Георгив – Порт Варна” организира Ден на отворените врати на детското ветроходство.

Любознателните гости на клуба ще могат да разгледат базата, да зададат въпросите си за лодките, дейността на клуба и ветроходното дело, научи Moreto.net.

През тази година Яхт клуба работи по проект „Ветроходство на три морета” / “S3S – Sailing on Three Seas”, в който си партнира с ветроходни клубове от о-в Сирос и о-в Тенерифе, където също ще бъдат организирани такива дни на отворените врати, в рамките на провежданите по проекта ветроходни спортни лагери.

Материалът 20 май – Европейски ден на Морето е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Мъчител искал да пробие краката на св. Талалей със свредел, но ръцете му се схванали

https://offnews.bg//obshtestvo/machitel-iskal-da-probie-krakata-na-sv-talalej-sas-svredel-no-ratcet-680790.html

Църквата почита днес свети мъченик Талалей. 

Той бил лекар, родом от Ливан. След като смело изповядал своята вяра в Господа Иисуса Христа, съдията заповядал на двама палачи - Александър и Астерий със свредел да продупчат коленете му и като проврат въже вътре през продупчените кости, да го обесят на дърво.

Невидима Божия сила побъркала ума на палачите и те вместо Талалей продупчили една дъска и я окачили на дървото. Когато мъчителят узнал това, помислил, че палачите умишлено се подиграват с него, и веднага заповядал да ги подложат на изтезания.

Тогава Александър и Астерий сред мъченията извикали: Жив е християнският Господ! Отсега ние ставаме християни, вярваме в Христа и страдаме за Него!

Като чул това, мъчителят заповядал да ги посекат с меч, а сам взел свредела и се помъчил да продупчи коленете на Талалей. Но изведнъж ръцете му се схванали и той трябвало да моли Талалей да го спаси, което незлобивият мъченик Христов и направил с молитвата си. По-късно Талалей бил хвърлен в морето, но не се удавил.

Останал невредим, той бил хвърлен на зверовете в цирка, но те кротко ближели нозете му и се умилквали около него.

Най-после св. мъченик Талалей бил посечен с меч и се преселил във вечния живот в 284 година.

Столетница от Варна: Доживях тези години, защото гледах по-спокойно на живота

http://budnavarna.bg/34461-stoletnitsa-ot-varna-dozhivyah-tezi-godini-zashtoto-gledah-po-spokojno-na-zhivota/

Може би защото съм гледала по-спокойно на живота успях да доживея до 102 години.

Това коментира столетницата Боянка Коларова от Варна, която дълги години е работила като учител и журналист.

Възрастната жена, признава, че няма точна рецепта за дълголетие. Това, което й е помагало да продължи напред обаче винаги е бил духът.

„Имала съм някои и други болки, но винаги съм изплувала, защото винаги се поздравявам за това, което правя“, категорична е възрастната жена.

През живота си Боянка е работила две професии. Учителствала е 15 години и още толкова време е била журналист във вестник.

Преди да започне да преподава е завършила Земеделско-домакинския учителски институт в Пазарджик. Специалността й била свързана с това да преподава на хора в селата как да готвят, да се обличат и да живеят културно. Във вестника е минала през всички отдели. Пишела репортажи, защото това много й се отдавало. Първият репортаж, с който станала журналист бил за откриването на родилния дом в Търговище през далечната 1947 година.

102-годишната жена и до днес обича да чете вестници, но не й харесва когато журналистиката търси само лошото.

източник: Радио „Фокус“

Материалът Столетница от Варна: Доживях тези години, защото гледах по-спокойно на живота е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Румен Петков е новият лидер на АБВ

http://budnavarna.bg/34458-rumen-petkov-e-noviyat-lider-na-abv/

снимка: Будна Варна

Румен Петков бе избран за лидер на политическата формация АБВ. Третият редовен конгрес на ПП АБВ избра Петков за председател на партията.

Той получи гласовете на 579 души от общо 591 делегати на форума, които имат право да гласуват.

Конгресът на АБВ излъчи нов състав на Националния съвет на партията от 99 души. Избрани бяха и 15 души от състава на Изпълнително то бюро, което ще бъде допълнено до 21 души.

Припомняме, по-рано стана ясно, че Константин Проданов се оттегля от поста си на председател на партията.

Той изтъкна като причина факта, че всеки войник трябва да бъде използван там, където би бил най-полезен.

Материалът Румен Петков е новият лидер на АБВ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Трима оцелели в разбития самолет край Хавана

http://clubz.bg/68066-trima_oceleli_v_razbitiq_samolet_kraj_havana

Сто и десетима са загиналите в катастрофата вчера с пътническия самолет на излитане от Хавана, съобщи днес кубинска държавна медиа, като се позова на министъра на транспорта, предадоха Асошеиейтед прес, Ройтерс и ТАСС.

В първо официално потвърждение за броя на загиналите министърът Адел Искиердо Родригес каза, че сред 110-те загинали има пет деца. По думите му единствените трима оцелели се борят за живота си в болница. Родригес добави, че бордовото записващо устройство е открито. 

Министърът добави, че сред пътниците е имало петима чуждестранни граждани - по двама на Аржентина и Западна Сахара и една мексиканка.

Боинг 737 на кубинската компанията "Кубана де авиасион" се разби в петък малко след излитане от Хаван напът за град Олгин в източната част на Куба. Поради проблеми с авиофлота си кубинците са наели мексиканки "Боинг", който е бил близо 40-годишен. Построеният през 1979 г. самолет е бил взет на лизинг от малката мексиканска компания "Глоубъл Ер". 

Времето във Варна – 20 май 2018

http://budnavarna.bg/34456-vremeto-vav-varna-20-maj-2018/

снимка: Будна Варна

Над Черноморието преди обяд ще има разкъсана облачност до незначителна. След обяд ще се развие купеста облачност, но само на отделни места, главно по северното крайбрежие ще превали краткотрайно. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 21°-26°. Температурата на морската вода е 17°-22°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. След обяд отново ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури между 21° и 26°.

Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за май – ще се повиши.

Над планините преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и на места ще превали прегърми. Ще духа до умерен североизточен, по билата югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 15°, на 2000 метра – около 8°.

Материалът Времето във Варна – 20 май 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Съкрушена майка: Дъщеря ни умря 5 дни след раждането, а прост тест можеше да я спаси

https://petel.bg/Sakrushena-mayka--Dashherya-ni-umrya-5-dni-sled-razhdaneto--a-prost-test-mozheshe-da-ya-spasi__265362

Бебето Амбър почина само пет дни след като се роди. Сега родителите й Ричард и Габриел Люис от Уелс се опитват да разберат защо лекарите не...

Стрелецът от Тексас се държал едновременно емоционално и безразлично в ареста

https://petel.bg/Streletsat-ot-Teksas-se-darzhal-ednovremenno-emotsionalno-i-bezrazlichno-v-aresta__265363

17-годишният ученик, който в петък уби 10 и рани 13 души, след като откри стрелба в училище в района на Хюстън, е изглеждал "извънредно неемоци...

Имате планове за днес? Не бързайте, защото синоптиците ни попариха с ето тази прогноза

https://petel.bg/Imate-planove-za-dnes--Ne-barzayte--zashhoto-sinoptitsite-ni-popariha-s-eto-tazi-prognoza__265364

Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. След обяд отново ще се развие купеста облачност, но само на отд...

Официално обявиха: Загиналите в самолетната катастрофа в Куба са 110!

https://petel.bg/Ofitsialno-obyaviha--Zaginalite-v-samoletnata-katastrofa-v-Kuba-sa-110-__265365

110 души са загиналите в катастрофата вчера с пътническия самолет на излитане от Хавана, съобщи кубинска държавна медия, като се позова на ...

След няколко мозъчни операции почина босът на LG! Конгломератът отива в ръцете на…

https://petel.bg/Sled-nyakolko-mozachni-operatsii-pochina-bosat-na-LG--Konglomeratat-otiva-v-ratsete-na---__265366

Почина ръководителят LG Груп Ку Бон-му. Той ръководи четвъртия по големина конгломерат в Южна Корея в продължение на 23 години, съобщават юж...

Двама убити при атака над православна църква в Грозни, Русия

http://clubz.bg/68065-dvama_ubiti_pri_ataka_nad_pravoslavna_cyrkva_v_grozni_rusiq

При нападението срещу православната църква в Грозни са убити двама полицаи от охраната на храма и двама са ранени, убит е и един цивилен гражданин, съобщиха правоохранителните органи на Чеченската република, предаде ТАСС.

Установена е личността на четиримата нападатели, ликвидирани при спецоперацията, съобщи в канала си в Телеграм чеченският лидер Рамзан Кадиров. По думите му трима от тях са местни жители - двама от село Гелдаган и един от село Аргунское в околностите на Грозни, а водачът на групата е от "съседен регион" на Руската федерация. 

Мюфтията на Чечения Салах Межиев нарече нападението "чудовищно престъпление", поръчано от чужбина, предаде ТАСС. 

"Най-страшното е, че престъплението е извършено през благословения месец Рамазан, когато са забранени всички разпри, войни и убийства. По кощунствен начин западните поръчители са решили да дестабилизират обстановката в Чеченската република, да предизвикат страх у жителите и гостите и да създадат изкуствена нестабилност в региона", смята той.

Според представител на Руската православна църква нападението е "пореден опит на псевдоислямски екстремисти да сблъскат православните християни и мюсюлманите". Това написа в официалния си канал в месинджъра "Там-там" ръководителят на Синодалния отдел за връзки с обществеността и медиите Владимир Легойда.

В Галиче гласуват за кмет, частични избори има в още няколко села

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-galiche-glasuvat-za-kmet-chastichni-izbori-ima-v-oshte-niakolko-sela-2098137

Днес жителите на врачанското село Галиче ще гласуват за кмет на населеното място. Частичните избори станаха факт след като предсрочно бяха прекратени правомощията на вече бившия кмет Ценко Чоков.
 

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

//dariknews.bg/novini/sviat/zabraniavat-po-stari-dizelovi-koli-v-gradovete-v-germaniia-2098122

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това се посочва в решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано в петък.

Търговската война САЩ-Китай приключи преди да е започнала

http://clubz.bg/68064-tyrgovskata_vojna_sasht_kitaj_priklyuchi_predi_da_e_zapochnala

САЩ и Китай се споразумяха да предприемат мерки за намаляване на дефицита на САЩ в търговията с Китай, предаде Ройтерс.

Според разпространено днес изявление на двете страни Пекин се е ангажирал да купува повече американски стоки, в частност земеделски и енергийни продукти.

"Има консенсус по вземането на ефективни мерки за значителното намаляване на търговския дефицит на Съединените щати в стокооборота с Китай", се казва в изявлението.

В него се посочва, че китайската страна ще направи това с цел да удовлетвори "нарастващите потребителски нужди на китайския народ" и заради "висококачественото икономическо развитие". Освен това намаляването на дефицита на САЩ в търговията с Китай ще бъде в подкрепа на "растежа и заетостта в Съединените щати", са казва още в документа. 

Съвместното изявление беше предшествано от двустранни преговори, състояли се в четвъртък и петък, отбеляза Ройтерс.

Поредният етап на изостряне на търговските отношения между Вашингтон и Пекин започна на 3 април, когато администрацията на Тръмп публикува списък с продукти, внасяни от Китай, за които планира да въведе допълнителни мита от 25%. В отговор Пекин пък публикува списък с американски стоки, които планира да бъдат облагани с аналогични мита. Влизането в сила на ответните мерки зависи пряко от това дали САЩ ще изпълнят заканите си.

Македонците ще гласуват в референдум за "Илинденска Македония"

http://clubz.bg/68063-makedoncite_shte_glasuvat_v_referendum_za_ilindenska_makedoniq

Премиерът на Република Македония Зоран Заев каза, че неговото правителство и правителството на Гърция са се договорили за ново име на държавата, с което да се реши десетилетният спор между Скопие и Атина, предаде АП. 

По думите на Заев името "Република Илинденска Македония" е компромисно и се приема от двете страни. Македонските граждани ще имат думата в референдум за името на държавата, добави премиерът, цитиран от АП.

По-рано днес македонската агенция МИА съобщи, че Заев се е срещнал с президента на страната Георге Иванов и с лидерите на партиите, за да ги информира за подробностите от разговорите си в София с гръцкия премиер Алексис Ципрас и за възможностите за пробив в спора за името на Македония.

Председателят на най-голямата опозиционна партия в Гърция - консервативната Нова демокрация, Кириакос Мицотакис и бившият външен министър на страната Евангелос Вениземос отхвърлиха "Република Илинденска Македония" като възможно име за решаването на спора с Македония, пише Ekathimerini.

Мицотакис е бил информиран от премиера Ципрас, че името е обсъждано с македонския премиер по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Според лидера на Нова демокрация Илинден е исторически и пряко свързан с опитите да се създаде македонска нация, включваща Солун и Егейско море. На свой ред Венизелос заяви, че името е "въплъщение на иредентизма".

Почина президентът на южнокорейския конгломерат LG

http://clubz.bg/68062-pochina_prezidentyt_na_yujnokorejskiq_konglomerat_lg

Президентът на "Ел Джи груп" (LG Group) Ку Бон-му е починал днес след тежко заболяване, предаде агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс и ТАСС. 

От холдинговата компания с разнообразно производство от електроника до химикали съобщиха още в четвъртък, че 73-годишният Ку е в тежко състояние и възнамерява да номинира своя син за член на съвета на директорите като подготовка за смяна на лидерството. 

Ку Бон-му е начело на южнокорейския конгломерат от 23 години. През 1995 г. той поема президентския пост от баща си Ку Чжа-гьон. 

След заболяването си Ку Бон-му е предал ръководството на по-малкия си брат Ку Бон-чжун, понастоящем вицепрезидент на "Ел Джи груп". Според Йонхап в близко бъдеще президентският пост ще бъде зает от доведения син на покойника Ку Кван-мо.

Берлин за Северен поток-2: Ще отстояваме интересите си

http://pogled.info/svetoven/evropa/berlin-za-severen-potok-2-shte-otstoyavame-interesite-si.94638

/Поглед.инфо/ Хипотетичният отказ на Берлин от "Северен поток-2" не гарантира, че вносът на втечнен газ от САЩ ще нараства, заяви министърът на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер, цитиран от агенция РИА „Новости”.

Официално от Държавния департамент на САЩ: „Американските войни превръщат света в Ад, но виновни за това са Русия и Асад”

http://pogled.info/svetoven/ofitsialno-ot-darzhavniya-departament-na-sasht-amerikanskite-voini-prevrashtat-sveta-v-ad-no-vinovni-za-tova-sa-rusiya-i-asad.94639

/Поглед.инфо/ На 15 май 2018 г. Проучвателна мисия за установяване на фактите (FFM) на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) публикува доклада си относно предполагаемия инцидент на 4 февруари 2018 г. в селището Саракибе, Сирийска арабска република. Според FFM „хлорът, освободен от балони за механично въздействие, вероятно е бил използван като химическо оръжие на 4 февруари 2018 г. в Ал-Талил, в района на Саракибе.”

Тръмп заплаши лидера на КНДР с либийски сценарий

http://pogled.info/svetoven/tramp-zaplashi-lidera-na-kndr-s-libiiski-stsenarii.94627

/Поглед.инфо/ Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун трябва да избере южнокорейския път на развитие за да не повтори съдбата на бившия диктатор на Либия Муамар Кадафи.

САЩ срещу Китай – първата победа на Тръмп?

http://pogled.info/svetoven/sasht-sreshtu-kitai-parvata-pobeda-na-tramp.94628

/Поглед.инфо/ The New York Times: Представителите на властите на Китай предложиха на администрацията на Доналд Тръмп сделка за закупуване на американски стоки на сумата от 200 милиарда долара годишно, което ще позволи да се говори за победа на Тръмп в неговата кампания по съкращаването на търговския дефицит с Китай и пребалансирането на търговските отношения на Америка с най-големия ѝ икономически конкурент. Но специалистите отбелязват, че давайки съгласието си за тази сделка Тръмп може би преследва съвършено други цели.

Защо призивите за унищожаването на Кримския мост са опасни за целия свят

http://pogled.info/svetoven/zashto-prizivite-za-unishtozhavaneto-na-krimskiya-most-sa-opasni-za-tseliya-svyat.94629

/Поглед.инфо/ Лесно е обяснимо защо официален Киев с такова въодушевление възприе призива на американския журналист Том Рогън да се бомбардира Кримския мост. Но рязката реакция на руския Следствен комитет на мнозина се струва извънредна. Не е така. Рогън и съмишлениците му едва ли разбират към какво всъщност призовават.

Евросъюзът започна процедура по блокиране на санкциите на САЩ за Иран

http://pogled.info/svetoven/evrosayuzat-zapochna-protsedura-po-blokirane-na-sanktsiite-na-sasht-za-iran.94630

/Поглед.инфо/ Европейската комисия обнародва план за защитни мерки от възможните санкции на САЩ по Иран, целящи блокирането на последиците от новите ограничителни мерки за европейските компании.

Германските медии: Ние какво, пак ли възнамеряваме да воюваме с Русия?

http://pogled.info/svetoven/germanskite-medii-nie-kakvo-pak-li-vaznameryavame-da-voyuvame-s-rusiya.94631

/Поглед.инфо/ На фона на множеството войнствени заявления, че Западът ще „победи“ Русия и призивите Кримският мост да бъде взривен, в европейските медии се появяват адекватни коментари. Така журналистите от германското издание Junge Welt събраха две и две и разбраха накъде отиват нещата – отново се опитват да ги хвърлят в пожара на световна война.

Yomiuri Shimbun: Строителството на нови самолетоносачи в Китай ще изостри отношенията със САЩ

http://pogled.info/svetoven/Yomiuri-Shimbun-stroitelstvoto-na-novi-samoletonosachi-v-kitai-shte-izostri-otnosheniyata-sas-sasht.94632

/Поглед.инфо/ Пекин планира в обозримо бъдеще да има не по-малко от четири самолетоносача и да създаде собствени военни съединения, в чийто състав да влязат допълнително подводници и ескадрени миноносци. Такава стремителна подготовка на военноморската армада е „безпрецедентна“ пише японският вестник Yomiuri Shimbun. Необходимо е да се поиска от Китай да „разясни целта на нарастването на въоръжението си“, пише в статията.

Welt: Тръмп забива клин между САЩ и Европа – печели Путин

http://pogled.info/svetoven/Welt-tramp-zabiva-klin-mezhdu-sasht-i-evropa-pecheli-putin.94633

/Поглед.инфо/ Забивайки клин между САЩ и Европа, Доналд Тръмп прави Владимир Путин отново велик, предупреждава Welt. Меркел, Макрон и Абе отиват при президента на Русия. Както отбелязва кореспондентът на германския канал Кристоф Ванер днес ръководителят на Кремъл отново се радва на популярност и всички искат да го привлекат на своя страна.

Sky News съобщи за чудното изцеление и изписване на Скрипал

http://pogled.info/svetoven/evropa/Sky-News-saobshti-za-chudnoto-iztselenie-i-izpisvane-na-skripal.94634

/Поглед.инфо/ Бившият шпионин Сергей Скрипал е изписан от болницата, съобщава Sky News. За човек, който доскоро се е борил за живота си, това е голям прогрес, отбелязва британският телевизионен канал. И е „неочакваният обрат“ в цялата история с отравянето, подчертава кореспондентът Том Парментър. Впрочем, лечението на Скрипал не свършва с това – то ще продължи на неизвестно място.

Наглост! Посланикът на САЩ: Сръбските деца умират от рак, защото пушат, а не заради бомбите с уран на НАТО

http://pogled.info/svetoven/naglost-poslanikat-na-sasht-srabskite-detsa-umirat-ot-rak-zashtoto-pushat-a-ne-zaradi-bombite-s-uran-na-nato.94635

/Поглед.инфо/ В Сърбия се разрази скандал заради заявлението на дипломат. Местен вестник нарече американеца „скот“ заради циничното отричане, че тежките болести в страната се дължат на военното престъпление на НАТО – бомбардировките на страната с боеприпаси с обеднен уран.

Немците за Кримския мост: «Дайте ни назаем руските строители»

http://pogled.info/svetoven/evropa/nemtsite-za-krimskiya-most-daite-ni-nazaem-ruskite-stroiteli.94636

/Поглед.инфо/ Немците са впечатлени от мащабите и сроковете на реализацията на проекта „Кримски мост“. Затова биха искали назаем руските строители за изграждането на инфраструктурни проекти, с които властите в Германия не се справят: например, новата берлинска аерогара „Вили Бранд“ (BER) се строи вече дванадесет години, краят му не се вижда.

Русия предложи на Британия помощ за строителството на моста над Ла Манша

http://pogled.info/svetoven/rusiya-predlozhi-na-britaniya-pomosht-za-stroitelstvoto-na-mosta-nad-la-mansha.94637

/Поглед.инфо/ Руската страна е готова да сподели с Великобритания опита си от изграждането на Кримския мост, ако тя поиска да строи мост над Ла Манша, заяви посолството на Русия.

Полезни връзки за една от зодиите днес, необикновен ден за друга

https://petel.bg/Polezni-vrazki-za-edna-ot-zodiite-dnes--neobiknoven-den-za-druga__265356

Lamqta.com Овен  Старайте се малко повече да биете на очи: активно общувайте и проявявайте инициатива в запознанствата. Това е ден, в който м...

Вемето става все по-слънчево днес

https://petel.bg/Vemeto-stava-vse-po-slanchevo-dnes__265361

Над Черноморието преди обяд ще има разкъсана облачност до незначителна. След обяд ще се развие купеста облачност, но само на отделни мест...

Опозицията в Гърция отхвърля предложеното име Илинденска Македония

//dariknews.bg/novini/sviat/opoziciiata-v-gyrciia-othvyrlia-predlozhenoto-ime-ilindenska-makedoniia-2098117

Опозиционните партии в Гърция единодушно отхвърлиха предложението на Скопие да приеме името "Република Илинденска Македония" като компромисно решение на дългогодишния спор, информира Greek Reporter.

Докато пр

Бащата на Меган Маркъл й пожела любов и щастие

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bashtata-na-megan-markyl-j-pozhela-liubov-i-shtastie-2098114

"Момиченцето ми е много красиво и изглежда много щастливо", каза бащата на Меган Маркъл пред сайта Ти Ем Зи, предаде Ройтерс.

Първият ден на принц Хари и Меган като съпруг и съпруга (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pyrviiat-den-na-princ-hari-i-megan-kato-syprug-i-sypruga-snimki-2098095

Тази сутрин принц Хари и Меган Маркъл се събуждат като семейство. Вчера Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби ги обяви за съпруг и съпруга и благослови съюза им.
 
Церемонията внесе малко съвременен холивудски блясък в 1000-годишната монархия. Зв

Стилиян Иванов с лекция по себепознание

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6870325

Стилиян Иванов с лекция по себепознание"Астрология и вяра" е названието на уъркшопа, който режисьорът Стилиян Иванов ще направи в неделя, 20 май. Нарича го още практически урок по себепознание. Ще говори за Слънцето в хороскопа на участниците, като същевременно ще представи и филмите си за Петър Димков - Лечителя и за дъщеря му - художничката Лили Димкова.

Observer: От комунистическата реликва в София - всички срещу Тръмп

http://clubz.bg/68061-observer_ot_komunisticheskata_relikva_v_sofiq_vsichki_sreshtu_trymp

Европа се опитва да създаде обединен фронт срещу американския президент, пише британският вестник The Observer, цитиран от "Фокус". 

Беше малко тясно на срещата на върха на ЕС миналата седмица в Националния дворец на културата в София, внушителна комунистическа реликва. Шест министър-председатели от страните от Западните Балкани и техните обкръжения изпълниха огромните коридори и стълбища между деликатните срещи с лидерите на ЕС и дори още по-деликатните медийни изяви. Срещата на върха на Западните Балкани трябваше да бъде офанзива за очароване, предназначена да завладее сърцата на лидерите на Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Бивша югославска република Македония и Косово.

Но лидерите на ЕС бяха демонстративно разсеяни. От самото начало Доналд Тръмп беше превзел срещата.

Вечерята на лидерите с кюфтета и биволската пържола миналата сряда трябваше да бъде посветена на дискусии за летаргичното представяне на ЕС в областта на цифровите иновации. Но неотдавнашното решение на Тръмп да се откаже от ядрената сделка с Иран, известна като Съвместен всеобхватен план за действие, и да поведе трансатлантическа търговска война, като отказва да освободи вносителите от ЕС от наказателни тарифи за стомана и алуминий, доминираше над цялото мен.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет, сравни Тръмп с Китай и Русия като заплаха за европейските интереси и сигурност.

"Като погледнете последните решения на президента Тръмп, някои биха могли да мислят с такива приятели кой има нужда от врагове?", каза Туск.

Както Иран, така и тарифната война са предизвикателства пред суверенитета на ЕС, каза френският Еманюел Макрон пред колегите си, изискващи единен отговор.

"Едно нещо ми е много ясно", каза Гюнтер Йотингер, комисарят по бюджета на ЕС. - Тръмп презира слабите".

Всъщност ЕС не е единен за това как трябва да реагира на заплахата от търговска война и почти отчаян за съдбата на Иранската сделка, постигната през 2015 г., при която Техеран прие строги ограничения на своята ядрена програма в замяна на вдигане на санкциите, които задушаваха икономиката му повече от десетилетие.

Европейските компании се изтеглят от Иран всеки ден. Независимо от обещанието на ЕС да поддържа доверието в споразумението, все по-малко вероятно е Техеран да стигне до заключението, че икономическите ползи продължават да го налагат. По отношение на търговията обаче ЕС смята, че може да има сделка, която да бъде постигната.

Тръмп иска да принуди ЕС да започне по-широки разговори за това как блокът третира американските продукти в замяна на отпадането на тарифите от стомана и алуминий. По-специално, той обеща, че ако ЕС не отвори пазарите си, "ще обложим Мерцедес-Бенц и ще обложим BMW." През 2017 г. в САЩ са продадени 1.3 млн. немски автомобила - 10% от общото производство, като приходите възлизат на 29.4 млрд. Евро. Ангела Меркел, германският канцлер, иска и трябва да говори за търговия.

Мартин Зелмайер, дясната ръка на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, начерта линия за момента: няма да има разговори, освен ако няма постоянно освобождаване на европейските предприятия от наказателните тарифи. Ето го морковчето за Тръмп - ЕС предлага да увеличи вноса на природен газ от САЩ, да осигури реципрочен достъп за промишлени продукти и да обсъди реформата на Световната търговска организация.

"От гледна точка на Тръмп, това ще бъде победа за САЩ и бихте могли да кажете, че това ще бъде концесия от страна на ЕС", каза един от старшите дипломати от ЕС. "Холандия, Франция и Испания са против стратегията. За Берлин това е бърз изход от дилемата. За Париж това е: "Трябва да мислим дългосрочно за това, до къде искаме да стигнем с тази администрация и къде искаме да насочим енергията и ресурсите си" (Но) е важно да осъзнаем за всички нас в ЕС, че търговските преговори с тази администрация очевидно няма да бъдат лесни“. 

Българин на върха: Слави Несторов изкачи Еверест (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgarin-na-vyrha-slavi-nestorov-izkachi-everest-snimkivideo-2098107

Алпинистът Слави Несторов изкачи днес най-високия връх в света Еверест (8848 м). Той започна експедицията си в началото на месеца, като целта беше не просто да се изкачи на най-високата точка, а и да го направи за специална кауза.
 

Новата Niva и следващият Duster ще се на една платформа

https://petel.bg/Novata-Niva-i-sledvashhiyat-Duster-shhe-se-na-edna-platforma__265359

Алиансът Renault-Nissan започва разработката на шасито Следващото поколение на всъдехода Lada 4x4, известен още и като Niva, ще използва нова платфо...

Ардженто в Кан: Тук ме изнасили Харви, тук бе неговото ловно поле

http://clubz.bg/68060-ardjento_v_kan_tuk_me_iznasili_harvi_tuk_be_negovoto_lovno_pole

„Shoplifters“ (Семеен въпрос) на японския режисьор Хирокадзу Коре-еда спечели голямата награда „Златна палма“ на 71-ия филмов фестивал в Кан. Филмът рисува вълнуващ портрет на бедно семейство от дъното на японското общество, чиято тайна застрашава да раздели семейството. Наградите бяха обявени на церемония в „Гран пале Люмиер“ в събота вечерта, 19 май.

Хирокадзу Коре-еда.

Американският режисьор Спайк Лий спечели гран при със своята антирасистка сатира „Черният ку-клукс-клановец“ – един от двата американски филма в състезанието (другият е зле приетият „Under the Silver Lake“ на Дейвид Робърт Мичъл).

Приемайки приза „от името на Народната република на Бруклин, Ню Йорк“, Лий подхвърли, че „това е година, в която се живее опасно“, апроприирайки заглавието на филма на Питър Уиър от 1982-а, за да опише опасният момент в съвременната американска политика.

Ливанската режисьорка Надин Лабаки спечели наградата на журито с филма „Capernaum“ – неореалистичен портрет на дете, което съди родителите си, че са го създали.

Отличието за най-добър актьор отиде при Марчело Фонте за „Dogman”, където играе собственик на салон за къпане на кучета, тормозен от местна мутра. Главната изпълнителка в „Айка“ Самал Еслямова спечели наградата за най-добра актриса.

Кейт Бланшет обяви извънредна „Златна палма“ за Жан-Люк Годар, когото тя описа като „кинотворец, който продължава да се бори да редефинира възможностите на киното“. Тъй като режисьорът не присъстваше на фестивала, наградата бе приета от продуцентите на неговия филм „The Image Book“.

Приза за най-добър режисьор отиде при режисьора на „Ида“ Павел Павликовски за „Студената война“, черно-бяла драма за връзка, развиваща се на фона на Желязната завеса.

Наградата за най-добър сценарий бе споделена от италианския сценарист и режисьор Аличе Роруачер за филма „Happy as Lazzaro” и иранския тандем Джафар Панахи и Надер Саевар за „3 Faces“.

Голямата награда „Особен поглед“ бе дадена на Али Абаси за „Граница“. За най-добър режисьор бе определен Сергей Лозница за „Донбас“, за най-добро изпълнение – Виктор Полстер („Girl“), за сценарий – Мериен Бенм Барек („София“).

Преди да бъде обявена първият приз на вечерта, актрисата Азия Ардженто хвърли „бомба“, заявявайки пред над 3-хилядната публика в залата:

 „Имам да ви кажа няколко думи: през 1997-а бях изнасилена от Харви Уайнстийн тук, в Кан. Аз бях на 21. Този фестивал беше неговото ловно поле. И искам да ви кажа какво ще стане: Харви Уайнстийн никога няма да бъде добре дошъл тук отново. Той ще живее в позор, заклеймен от филмовата общност, която едно време го харесваше и прикриваше неговите престъпления.

Дори тази вечер сред вас стоят онези, на които трябва да им бъде потърсена отговорност за поведението, което вече не се приема в тази индустрия. Ви си знаете кои сте. И което е по-важно: ние знаем кои сте – и няма да ви позволим повече да се измъквате“.

Площад "Славейков".

Sunday Express: Опитват се да изкушат Ирландия да напусне ЕС

https://petel.bg/Sunday-Express--Opitvat-se-da-izkushat-Irlandiya-da-napusne-ES__265360

Привържениците на Брекзит ще се опитат се да изкушат Ирландия да напусне ЕС, пише британският вестник Sunday Express, цитирани от Блиц. Според п...

Хари плака пред олтара, влюбено държа ръката на Меган (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6871677

Хари плака пред олтара, влюбено държа ръката на Меган (Обзор)Чернокож епископ и госпъл хор направиха истинско шоу на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл в замъка Уиндзор.  Пред олтара принц Хари се разплака от вълнение. Лошото момче на кралското семейство не сдържа емоциите си, когато зърна за първи път невестата си в бяла рокля. “Изглеждаш невероятно - липсваше ми”, каза той,

Изтрити "троянци" се завръщат в Google Play

https://petel.bg/Iztriti-troyantsi-se-zavrashhat-v-Google-Play__265358

Вредоносни приложения, които безпощадно бяха изтрити от редакторите в каталога Google Play, започват да се появяват отново там, но с други „од...

Препоръчваме ви: 'Мария и Калас' в Дом на киното

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-maria-i-kalas-v-dom-na-kinoto-680973.html

Днес от 11,30 часа в Дома на киното ще бъде излъчен френският филм "Мария и Калас", режисиран от Том Волф.

Той е портрет на изпълнителката, която в търсене на съвършенството се превърна в световна икона, на една страстна жена с изключителна съдба.

Историята на един забележителен живот, разказан от първо лице.

Калас хвърля светлина върху Мария, разкривайки дивата колкото буйна, толкова и уязвима - момент на интимност с легендарна фигура, изпълнен с цялата емоция, изразена от нейния уникален глас.

Вижте и останалите ни предложения за интересни културни събития за днешния ден:

Театър

Спектакълът "Колко е важно да бъдеш сериозен /Години по-късно/" ще се постави от 19,30 часа в Народен театър "Иван Вазов".

В него авторът Том Томас се справя блестящо с предизвикателството да продължи историята на Уайлдовите герои, пренасяйки ги в 1933 година, когато Хитлер идва на власт в Германия, Голямата Депресия и Краха на Уолстрийт са в разгара си, а също и бомбардировките, тъгата по отминалите години и блестящата алегория на един изгубен щастлив живот с празните тенджери вместо каски на главите.

Повече информация за спектакъла ще откриете тук.

За пръв път гласуваме за Европейски парламент

https://www.actualno.com/chronicles/za-pryv-pyt-glasuvame-za-evropejski-parlament-news_675348.html

На днешната дата за пръв път в България се провеждат избори за Европейския парламент. Това се случва само няколко месеца, след като заедно с Румъния влизаме в Европейския съюз. Избори се провеждат и в Румъния. Вотът е частичен, тъй като се състои само у нас и в Румъния. След края на мандата на текущия парламент, който започва през 2004 и приключва през 2009 г., трябва да се проведат нови избори. За участие в изборите в България са регистрирани общо 14 партии и коалиции, както и два

Подновяват култов сериал

https://petel.bg/Podnovyavat-kultov-serial__265355

Телевизионният канал CBS ще направи нова версия на култовия сериал „Магнум“, съобщи Screen Rant. Оригиналният сериал се излъчваше през 80-те г...

Астрономи откриха най-ранния кислород във Вселената

https://petel.bg/Astronomi-otkriha-nay-ranniya-kislorod-vav-Vselenata__265357

След като откриха следи от кислород, астрономи определиха, че звездите в една от най-далечните наблюдавани досега галактики са се образув...

Слънце до обяд, температурите - до 26 градуса

https://offnews.bg//obshtestvo/slantce-do-obiad-temperaturite-do-26-gradusa-680978.html

Днешният ден ще започне в 6:00 с изгрева на слънцето. До обяд той ще е предимно слънчев в по-голямата част от страната. След обяд отново ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми, според прогнозата на НИМХ-БАН. Прогнозата е за дъжд в областите Варна, Монтана и Шумен.

Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток.

Максималните температури ще са между 21° и 26°.

Над планините преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен североизточен, по билата югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, а на 2000 метра – около 8°.

Над Черноморието преди обяд ще има разкъсана облачност до незначителна. След обяд ще се развие купеста облачност, но само на отделни места, главно по северното крайбрежие ще превали краткотрайно. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури на въздуха ще са между 21° и 26°. Температурата на морската вода е 17°-22°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Слънцето ще залезе в 20:47 ч. Денят ще продължи 14 часа и 47 минути.

20 май - първи избори за Европейски парламент в България

https://offnews.bg//na-tozi-den/20-maj-parvi-izbori-za-evropejski-parlament-v-balgaria-680840.html

На този ден през 2007 г. се провеждат първите избори за Европейски парламент в България след приемането на страната в Европейския съюз. 

Подобен вот се провежда същата година в Румъния (на 25 ноември), другият нов член на Европейският съюз. Това са частични избори за Европейския парламент, тъй като се провеждат само в двете нови членки. След края на мандата на текущия парламент през 2009 г. се провеждат нови избори.

В първите евроизбори на родна земя участват 14 партии и коалиции и двама независими кандидати. В предварителните избирателни списъци са включени около 6 741 000 души. За разлика от другите видове избори, при тези могат да гласуват само хора, които поне 60 дни от предходните 3 месеца имат постоянен и настоящ адрес в България. Заради това условие отпадат 232 800 избиратели, 185 000 от които са български изселници в Турция (български турци). Гласувалите през 2004 г. за евродепутати български граждани също са изключени от вота на 20 май 2007 г.

Чрез него евродепутати вкарват БСП (тогава коалиция ПЕС), ГЕРБ, НДСВ, Атака и ДПС.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване