Торнадо, пороен дъжд и градушка удариха Кюстендилско (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879996

Торнадо, пороен дъжд и градушка удариха Кюстендилско (Снимки)Завихрило се торнадо изплаши жителите на Кюстендил и село Копиловци, след което последва пороен дъжд и градушка. Хората споделят, че началото на бурята е започнала със силно въздушно течение и гръмотевици от Конявска планина и продължила с часове, което силно притеснило всички, предава struma.com. Не всеки ден се вижда такава гледка,

Буквар на софийските проблеми разпространиха от "Спаси София"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/24/3184572_bukvar_na_sofiiskite_problemi_razprostraniha_ot_spasi/?ref=rss


На празника 24 май гражданската организация "Спаси София" представи Буквар на софийските проблеми. Буква по буква и в рима от сдружението публикуваха карикатури на различни проблеми от живота в града - дупките, бавната администрация, унищожаването на културното наследство, мръсния въздух.<br /><br />"Целта ни беше едновременно да почетем този така важен и български празник, но и по един забавен начин да покажем проблемите, които ни заобикалят. Считаме, че никой жител...

Варненци ще чистят доброволно канала под Аспарухов мост този уикенд

http://www.moreto.net/novini.php?n=374744

Кампания за почистване на езерния плаж и канала под Аспарухов мост организират доброволци на 26 май (събота) от 10.00 часа, научи Moreto.net. Организаторите апелират, който може да носи чували, ръкавици, шишове за набождане на боклука и лопати.

Гушкането на крави може да се превърне в следващата модна терапия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/gushkaneto-na-kravi-mozhe-da-se-prevyrne-v-sledvashtata-modna-terapiia-snimki-2099155

Планинска конна ферма в щата Ню Йорк предлага психотерапия, която включва гушкането на крави, и според някои експерти тя може да се превърне в поредния моден тренд, пише в. "Метро".

Здравните сеанси могат да бъдат особено пол

Младежите от БСП – София отбелязаха 24 май с акция „Ние пишем на кирилица“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879991

Младежите от БСП – София отбелязаха 24 май с акция „Ние пишем на кирилица“

В Деня на българската просвета и култура и славянската писменост младите социалисти от София поздравиха столичани по случай празника, като им подаряваха разделители за книги с надпис „Ние пишем на кирилица“ и свитъци с цитати от вечната българска класика. Това съобщиха от пресцентъра на БСП-София. Акцията е част от цялостната политика на

Мюсюлманин възкреси църква в родното си село

https://offnews.bg//obshtestvo/miusiulmanin-vazkresi-tcarkva-v-rodnoto-si-selo-681301.html

Религията няма значение, когато възпитава към добро и когато подтиква към добри дела. Това е и водещото мото на Турхут Исмаил, строителен предприемач, който вдигна втора църква в бургаска област. Днес, в обновения храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в карнобатското село Искра, родното на Турхут, днес отново заби камбанен звън.

Храмът в Искра беше в отчайващо състояние преди година, когато фирмата на Турхут Исмаил започва да го ремонтира. Дори и местните жители не помнят кога за последно е работил. Събина Атанасова е била секретар на кметството и днес носеше икона за храма. Пазила я е години наред, дарена от друга жена за времето, когато ще има църква в селото. Самата Събина от 40 години живее в Искра и не помни през този период рушащият се храм да се е използвал по предназначение.

Емил Найденов е майсторът, който възстановява иконостаса и когато вижда храма преди ремонта, се хваща за главата:

Руина. Нямаше нищо. Иконостасът беше на парчета и за поне го възстанових. Затова и няма много резба – както е бил, така съм го направил. Резбата е само по олтарните врати, които ги нямаше, аз по мой почерк си го направих“, казва Найденов.

Реставраторът на стенописите и зограф Красимир Русев, преподавател във ВТУ "Св. Св.Кирил и Методий", разказва, че храмът е дело на един от двамата гении в тази област – Уста Генчо, когото нарежда редом до Кольо Фичето:

Истинският блясък никой не може да каже какъв е бил. Тя е била стенописвана, имало е икони. Просто нищо не беше останало от тези неща. Аз само можех да гадая по какъв начин да подходя. Абсолютна привилегия е човек да попадне на такова нещо, това е първият храм, който работя, на Уста Генчо. Само като видите тези пропорции, начинът, по който е изграждал, видимо нещата са гениални“, споделя Русев.

А възкресеният храм е гордостта на Турхут Исмаил. Това е втората църква, която той гради, след тази в сунгурларското село Дъбовица, която построяват с негови съмишленици след дарения. Тази изгражда по Програмата за развитие на селските райони, а на въпросите защо мюсюлманин строи църкви, реагира с усмивка:

Църквата беше пред разпад. Беше обрасла с дървета, вътре – като погледнеш сводовете – небето се виждаше. Благодаря на куража на работниците, които тука работеха като миньори, беше ги страх, че тя ще рухне върху тях. Вървят един метър напред, укрепват, втори метър – укрепват…

… Родом съм от това село, пораснах в тютюна - там, горе. Но от 16 – годишен живея в Община Несебър. Но, каквото и да е, с тази вода съм закърмен, този въздух съм дишал.

…България винаги е била пример за етническа и религиозна толерантност. Ако има Господ – той е един за всички. Какво значи дали е църква, джамия, синагога…“, споделя Турхут Исмаил.

Храмът е строен през 1882 г., а през 1923 е съградена камбанарията. Пристройката и самата камбана са дарени „от дядо Йордан от рода на Пашите, за да събира християните за служба Богу“, пише на една табела. А до нея е техният наследник Събин Пашов, който днес отново е дарил – надписа на църквата и изображенията на Светите братя, изпълнени от мозайка. Горд е, че отново чува камбаната да звъни.

От църква не искам да печеля, казва пък Турхут Исмаил. Затова, с печалбата от проекта, започва да ремонтира и надгражда спортен комплекс под храма. Там ще има футболни и баскетболни игрища, тенис – корт, място за лекоатлетически упражнения. Кръщава го Хан Кардам, след съвет на Божидар Димитров.

А професорът днес донесе скъпи дарове – икона на Хан Тервел и парче от Светия кръст. Божидар Димитров, тогава като директор на Националния музей, съдейства процедурите да минат по-бързо, защото църквата е паметник на културата.

Той дари иконата и парчето от Светия кръст на Сливенския митрополит Иоаникий, който отслужи тържествената служба.

А от днес, в храма „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Искра отново ще се чува камбанен звън, в сградата ще се венчаят хора и ще се кръщават деца.

На български език Юнкер благодари на България, че е дала кирилицата на света

http://www.cross.bg/bulgariya-evropa-myasto-1575458.html

/КРОСС/ "Когато България зае полагащото ѝ се място в Европейския съюз, кирилицата също зае своето заслужено място в сърцето на Европа. Честит 24 май!" Това написа в социалните мрежи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по случай 24 май - Денят на българската просвета, култура и славянската писменост. Юнкер честити празника на български език. Той написа в "Twitter" следното: "Кирилицата е част от българската история и идентичност, но и част от културното наследство, което България оставя на Европа и света. Историята на светите братя Кирил и Методий показа колко дълбоко са вкоренини европейските ценности в българската идентичност. Това е история за единство и равноправие. Славянският език е бил езикът на народа. Ето защо Кирил и Методий са му вдъхнали живот, като са написали азбука, с която обикновените хора да разбират какво се проповядва в черквата всеки ден. С присъединяване на България към европейското семейство, кирилицата също зае заслуженото ѝ място в сърцето на Европа."  

Борисов отиде при папата „да го гали по главата“, носи му три подаръка

https://frognews.bg/novini/borisov-otide-pri-papata-gali-glavata-nosi-tri-podaraka.html

Премиерът Бойко Борисов реши за 24 май да отиде при папа Франциск. ”Три папи са ме галѝли по главата!”, похвали се с своя стил премиерът Бойко Борисов по време на посещението на британския му колега Дейвид Камерън в края на 2015 година.

Румънското правителство ще опита да увеличи заплатите и пенсиите още до 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879972

Румънското правителство ще опита да увеличи заплатите и пенсиите още до 2020 г.Румънското правителство ще запази политиката си на намаляване на данъците и увеличаване на минималната заплата и държавните пенсии до 2020 г. в опит да подобри стандарта на живот, заяви в интервю за Ройтерс лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. "Нуждата от фискално облекчаване както за частния сектор,

ЕК не глоби "Газпром" срещу сделка за равно третиране на Източна Европа

https://www.mediapool.bg/ek-ne-globi-gazprom-sreshtu-sdelka-za-ravno-tretirane-na-iztochna-evropa-news279475.html

Руският газов монополист "Газпром" постигна споразумение с Европейската комисия и избегна плащането на огромни глоби заради нарушения на европейското законодателство. Срещу това "Газпром" се задължи да продава газ на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа, както и да не претендира от България обезщетение за спирането на проекта "Южен поток".  На руския монополист са наложени нови правила, които според Еврокомисията значително ще променят начина, по който "Газпром" извършва дейност на пазарите в Централна и Източна Европа. Те предвиждат промяна в ценовата политика и допускане на конкуренти на тези пазари. През 2015 г. ЕК Брюксел констатира, че руският монополист нарушава правилата на ЕС, като разделя на пазарите на газ според националните граници в осем държави-членки (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на "Газпром" да налага по-високи цени на природния газ в пет от тези държави-членки – България, Полша, Литва, Латвия и Естония, припомня БНР. По новите правила държавите ще имат право да претендират, ако компанията им продава на по-високи от референтните цени. При несъгласие от "Газпром" ще има арбитраж. С днешното решение се слага край на старите практики на "Газпром", заяви комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. "Поетите задължения (от руската компания – бел.ред.) също така отразяват опасенията, че "Газпром" би могъл да използва пазарното си положение за доставки на газ в България, за да получи специално отношение за газовата инфраструктура. По-точно "Газпром" няма да може да търси обезщетения от българските си партньори за спирането на проекта "Южен поток", коментира Вестагер. "Газпром“ трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения за репродажбата на газ през граница. ЕК отчита и интереса на страни като България, които нямат интерконекторни връзки, за да си позволят диверсифициране на газовите доставки. "Газпром“ трябва да даде избор на клиентите си да променят дестинацията, до която искат да доставят газа. Клиенти, които по принцип купуват синьо гориво, за да го доставят, например, на Унгария, Полша или Словакия, да могат да го доставят вместо това на България или Балтийските страни. И "Газпром" трябва да предлага тези промени и в двете посоки на фиксирани и прозрачни цени", каза още Вестагер. От "Газпром" определиха решението на ЕК да закрие антимонополното дело срещу руската компания за "най-разумния изход" за газовия пазар, съобщава ТАСС. “Вярваме, че решенията взети днес са най-добрите за нормално функциониране на целия европейски газов пазар“, се казва в изявление на компанията. Вестагер обясни, че приетото от ЕК решение премахва създадените от "Газпром" пречки, възпрепятстващи свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. То задължава компанията да предприеме положителни стъпки за по-нататъшното интегриране на пазарите на газ в региона и да помогне за постигането на истински вътрешен енергиен пазар в Европа. Договорените задължения на "Газпром" ще са в сила осем години. Отпадат и претенциите на “Газпром“, които са следствие от господстващото положение на пазара. Става дума за инфраструктурни проекти като "Южен поток”, по отношение на който “Газпром” поема ангажимент да не иска обезщетения от българските си партньори след прекратяването на проекта. Ако "Газпром” не спази задълженията си по споразумението, ЕК може да глоби компанията с до 10% от световния оборот.

"Газпром" клекна пред Брюксел и се задължи да третира България справедливо

https://www.mediapool.bg/gazprom-klekna-pred-bryuksel-i-se-zadalzhi-da-tretira-bulgaria-spravedlivo-news279475.html

Руският газов монополист "Газпром" постигна споразумение с Европейската комисия и избегна плащането на огромни глоби заради нарушения на европейското законодателство. Срещу това "Газпром" се задължи да продава газ на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа, както и да не претендира от България обезщетение за спирането на проекта "Южен поток".  На руския монополист са наложени нови правила, които според Еврокомисията значително ще променят начина, по който "Газпром" извършва дейност на пазарите в Централна и Източна Европа. Те предвиждат промяна в ценовата политика и допускане на конкуренти на тези пазари. През 2015 г. ЕК Брюксел констатира, че руският монополист нарушава правилата на ЕС, като разделя на пазарите на газ според националните граници в осем държави-членки (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на "Газпром" да налага по-високи цени на природния газ в пет от тези държави-членки – България, Полша, Литва, Латвия и Естония, припомня БНР. По новите правила държавите ще имат право да претендират, ако компанията им продава на по-високи от референтните цени. При несъгласие от "Газпром" ще има арбитраж. С днешното решение се слага старите практики на "Газпром", заяви комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. "Поетите задължения (от руската компания – бел.ред.) също така отразяват опасенията, че "Газпром" би могъл да използва пазарното си положение за доставки на газ в България, за да получи специално отношение за газовата инфраструктура. По-точно "Газпром" няма да може да търси обезщетения от българските си партньори за спирането на проекта "Южен поток", коментира Вестагер. "Газпром“ трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения за репродажбата на газ през граница. ЕК отчита и интереса на страни като България, които нямат интерконекторни връзки, за да си позволят диверсифициране на газовите доставки. "Газпром“ трябва да даде избор на клиентите си да променят дестинацията, до която искат да доставят газа. Клиенти, които по принцип купуват синьо гориво, за да го доставят, например, на Унгария, Полша или Словакия, да могат да го доставят вместо това на България или Балтийските страни. И "Газпром" трябва да предлага тези промени и в двете посоки на фиксирани и прозрачни цени", каза още Вестагер. От "Газпром" определиха решението на ЕК да закрие антимонополното дело срещу руската компания за "най-разумния изход" за газовия пазар, съобщава ТАСС. “Вярваме, че решенията взети днес са най-добрите за нормално функциониране на целия европейски газов пазар“, се казва в изявление на компанията. Вестагер обясни, че приетото от ЕК решение премахва създадените от "Газпром" пречки, възпрепятстващи свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. То задължава компанията да предприеме положителни стъпки за по-нататъшното интегриране на пазарите на газ в региона и да помогне за постигането на истински вътрешен енергиен пазар в Европа. Договорените задължения на "Газпром" ще са в сила осем години. Отпадат и претенциите на “Газпром“, които са следствие от господстващото й положение на пазара. Става дума за инфраструктурни проекти като „Южен поток”, по отношение на който “Газпром” поема ангажимент да не иска обезщетения от българските си партньори след прекратяването на проекта. Ако "Газпром” не спази задълженията си по споразумението, ЕК може да глоби компанията с до 10% от световния оборот.

"Газпром" се споразумя с Брюксел и избегна глоби за милиарди

https://www.mediapool.bg/gazprom-se-sporazumya-s-bryuksel-i-izbegna-globi-za-miliardi-news279475.html

Руският газов монополист "Газпром" постигна споразумение с Европейската комисия и избегна плащането на огромни глоби заради нарушения на европейското законодателство. Срещу това руската компания се е задължила да промени поведението си в Централна и Източна Европа, гарантирайки свободния пренос на газ на конкурентни цени, съобщиха от представителството на Европейската комисия в България, цитирани от бТВ. Темата е особено важна за България, защото предварителното становище на ЕК от април 2015 г. беше, че “Газпром” е нарушил антитръстовите правила на ЕС с разделяне на пазарите на газ по отделни държави. Така компанията продава газ на по-висока цена в пет членки на съюза – Естония, Латвия, Литва, Полша и България. С решението на ЕК от четвъртък на тази практика на „Газпром” се слага край, съобщава представителството на Еврокомисията в София. Руската компания ще трябва да премахне ограниченията пред клиентите си по отношение на препродажбата на газ през граница, а клиентите ще имат право да поискат по-ниска цена при отклонение от референтната в Западна Европа. При несъгласие от “Газпром” ще следва арбитраж. Отпадат и претенциите на “Газпром“, които са следствие от господстващото й положение на пазара. Става дума за инфраструктурни проекти като „Южен поток”, по отношение на който “Газпром” поема ангажимент да не иска обезщетения от българските си партньори след прекратяването на проекта. Ако „Газпром” не спази задълженията си по споразумението, ЕК може да го глоби с до 10% от световния му оборот. “Вярваме, че решенията взети днес са най-добрите за нормално функциониране на целия европейски газов пазар“, се казва в изявление на компанията.

Федерален съдия: Тръмп няма право да блокира в "Туитър" потребители, които го критикуват

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/24/3184534_federalen_sudiia_trump_niama_pravo_da_blokira_v_tuitur/?ref=rss


Федерален съдия в Ню Йорк реши вчера, че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма право да блокира в акаунта си в социалната мрежа "Туитър" критични към него потребители, съобщиха БТА и световните агенции. <br /><br />Съдията Наоми Бъкуолд се произнесе по иск, внесен през юли миналата година от седем души, чийто достъп до страницата на Тръмп в социалната мрежа беше блокиран от президента. Сред ищците са нюйоркски актьор, преподавател по социология в Мериленд, тексаски полицай...

Италиански алпинисти: Срещнахме Боян Петров в лагер 1, не мислехме, че е за последно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879946

Италиански алпинисти: Срещнахме Боян Петров в лагер 1, не мислехме, че е за последноАлпинистите Адриано Бонмасар и Романо Себастиани се завърнаха в Италия, след като изпитаха силни емоции в Хималаите. Италианските алпинисти също бяха поели към връх Шиша Пангма, заедно с Боян Петров, но се отказали заради лошите метеорологични условия, разказва италианска медия. Дуото също е било в неизвестност за няколко дни поради разразилата се

„Газпром“ се разбра с ЕС – няма да плаща глоби

http://clubz.bg/68267-%E2%80%9Egazprom%E2%80%9C_se_razbra_s_es_%E2%80%93_nqma_da_plashta_globi

Поредният кръг на руско-украинските газови преговори завърши без споразумение. Снимка БГНЕС

Руската компания „Газпром” няма да плаща глоби заради нарушения на правилата на Европейския съюз, но ще бъде задължена да продава газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа, а това означава – и на България.

Това стана ясно днес, след като бе постигнато споразумение между Европейската комисия и руското газово дружество.

Преди три години Еврокомисията обвини „Газпром“, че нарушава атитръстовите правила на ЕС, следвайки стратегия за разделяне на пазарите на газ според националните граници в осем държави членки - България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Това е позволило на компанията да налага по-високи цени на газа в пет от страните – България, Естония, Латвия, Литва и Полша, се казва в съобщение на ЕК. Припомня се още, че „Газпром“ е най-големият доставчик на природен газ в редица държави от Централна и Източна Европа. 

С днешното решение на Еврокомисията се слага край на досегашната практика на „Газпром“, като на компанията се налагат правила, които значително ще променят начина, по който тя действа на тези пазари:

  • Край на договорните бариери пред свободния пренос на газ: „Газпром“ трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения по отношение на репродажбата на газ през граница;
  • Задължение за улесняване на потоците на газ към изолираните пазари и от тях: „Газпром“ ще позволи потоците на газ да текат към и от части на Централна и Източна Европа, които все още са изолирани от другите държави членки поради липса на междусистемни връзки, а именно балтийските държави и България;
  • Структуриран процес за осигуряване на конкурентни цени на газа: на съответните клиенти на „Газпром“ се предоставя ефективен инструмент, с който да се гарантира, че тяхната цена на газа отразява равнището на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, особено в разпределителните центрове за втечнен газ;
  • Без използване на господстващо положение при доставките на газ: „Газпром“ не може да се възползва от каквито и да е предимства, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като използва господстващата си пазарна позиция в доставките на газ.

Новите задължения на „Газпром“ ще са в сила в продължение на осем години.

Междувременно днес от газовия гитант приветстваха решението на Европейския съюз да се уреди седемгодишното разследване на  фирмата без глоби, предаде Ройтерс.

"Ние сме удовлетворени от обявеното решение за уреждане на антимонополното разследване, което днес обяви Еврокомисията. Винаги сме потвърждавали намерението за добросъвестно сътрудничество с цел да се търси конструктивно взаимноприемливо решение в рамките на установената процедура", заяви вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев, цитиран от БТА.

От утре в Европейския съюз влизат в сила новите правила за защита на личните данни

https://petel.bg/Ot-utre-v-Evropeyskiya-sayuz-vlizat-v-sila-novite-pravila-za-zashhita-na-lichnite-danni__266076

От утре във всички държави, членки на Европейския съюз, влизат в сила нови, по-строги правила за защита на личните данни. Новият регламент ...

Това трябва да направите при гръмотевична буря, за да спасите себе си и ел. уредите си!

https://petel.bg/Tova-tryabva-da-napravite-pri-gramotevichna-burya--za-da-spasite-sebe-si-i-el--uredite-si-__266077

Илюстрация Булфото EVN България продължава информационната си кампания със съвети за безопасността на клиентите и техните домове в случ...

Истанбул приема финала на Шампионската лига през 2020 г.

https://petel.bg/Istanbul-priema-finala-na-SHampionskata-liga-prez-2020-g-__266078

Финалът в Шампионската лига през 2020 година ще се проведе в Истанбул на олимпийския стадион "Ататюрк", потвърдиха от УЕФА. Решението беше ...

Седем общини ще си разделят 65 млн. лв за чист въздух

https://www.mediapool.bg/sedem-obshtini-shte-si-razdelyat-65-mln-lv-za-chist-vazduh-news279474.html

София, Монтана, Видин, Смолян, Димитровград,Бургас и Благоевград са първите общини, които ще ползват финансов ресурс от 65 млн.лв. от ЕС за подобряване на качеството на атмосферния въздух, предаде БНТ, цитирайки ресорният министър Нено Димов.  Общините ще може да закупят печки за отопление на пелети, които ще бъдат раздадени на гражданите безплатно, за да заменят твърдото гориво, което е сериозен източник на замърсяване. Пловдив не попадна сред първите общини, които ще получат пари за по-чист въздух, въпреки че въздухът в града през последната зима бе сред най-замърсените в страната. Пловдивските общински съветници са настояли кметът Иван Тотев да им обясни защо градът е изпуснал тези средства, при положение, че той редовно присъства в класациите за най-мръсен въздух. "По принцип на този етап не сме включени в първия етап, които са 65 милиона. Писали сме писмо и правим постъпление да бъдем включени, защото наистана има общини, които са със по-чист въздух, и не виждам защо са там, а нас ни няма", коментира ресорният заместник-кмет на Пловдив Розалин Петков. "Ако ние сме изпуснали първата бройка, а явно сме я изпуснали, то втората покана не трябва да я изпускаме, когато е есента, защото всички сме загрижени за нашия град и за здравето на нашите деца.", каза Камен Шишманов - общински съветник. Вторият етап на оперативната програма ще бъде отворен през есента. За мерки за пречистване на въздуха са предвидени 111 милиона лева са за 21 български града.

Дончев: Време е да мислим за обща европейска политика за администрацията

http://www.cross.bg/evro-politika-evropeiiskite-1575456.html

/КРОСС/ Кохезионната политика променя всички за добро. Тя не е само инвестиционен процес, но и училище за администрацията, защото управлението на европейските пари внася нов манталитет, разбиране, култура и навици в администрациите на всички държави-членки. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Брюксел на конференция за доброто управление на политиката по сближаване на ЕС. Дончев подчерта, че е време политиката по отношение на администрациите в ЕС да е обща европейска политика и да има минимален стандарт, на който да отговаря всяка една администрация в държавите-членки на ЕС. По време на конференцията комисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела обяви старта на инициативата на ЕК за ускоряване изграждането на административен капацитет за управление на европейските средства през следващия програмен период. Първата фаза на инициативата е на стойност 900 хил. евро. Общо пет Управляващи органа на оперативни програми от България, Гърция, Полша, Хърватска и Испания ще получат подкрепа от ЕК за допълнително укрепване на административния си капацитет чрез използване на експертизата на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). От българска страна за участие в инициативата е одобрена на ОП „Региони в растеж" 2014-2020. „Ние носим отговорността да гарантираме, че Кохезионната политика ще продължава да подобрява ежедневието на нашите граждани и ще има конкретни резултати в европейските региони

Интеграл на сонатите за пиано и цигулка на Бетовен ще бъде изпълнен по време на фестивал 'Варненско лято'

https://offnews.bg//kultura/integral-na-sonatite-za-piano-i-tcigulka-na-betoven-shte-bade-izpalnen-681299.html

Една от емблемите на българската култура - Международният музикален фестивал „Варненско лято“ - подготвя за своето ново издание забележителен проект. По идея на проф. Минчо Минчев в три фестивални вечери ще бъде изпълнен Интеграл на сонатите за пиано и цигулка на Бетовен. Проектът е в рамките на Международната лятна академия „Варненско лято“, на която проф. Минчев е артистичен директор.

Датите на концертите са 6,9 и 12 юли, а организаторите на фестивала са избрали най-подходящото за камерна музика от висок клас място във Варна - Градската художествена галерия. На сцената в галерията ще излязат един след друг 14 блестящи български музиканти – цигулари и пианисти със световна кариера.

Поредицата започва на 6 юли от 19 часа със сонати № 2, 5 и 9, които ще бъдат изпълнени от цигуларите Гергана Гергова, Мила Георгиева и Албена Данаилова, и пианистката Пламена Мангова, която е един от любимците на варненската публика. Всички изпълнителки са ученички на най-големите в музиката и развиват успешни кариери по световните сцени.
Името на Мила Георгиева става известно още от най-ранното й детство. Учи при проф. Минчо Минчев и при легендарния проф. Ифра Нийман. Триумфът й по световните сцени продължава до днес. Потомствен музикант, Албена Данаилова работи като концертмайстор на Лондонската филхармония и първа цигулка на Баварската държавна опера. През 2008 г. влиза в историята като първата жена концертмайстор на оркестъра на Виенската държавна опера и филхармония. Друга позната ученичка на проф. Минчо Минчев от Есен - Гергана Гергова, също ще участва в първата вечер на Интеграла. Концертмайстор на симфоничните оркестри на Люцерн и Мадрид, тя е гостувала с концерти в Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Австралия. Пианист в първата вечер ще е Пламена Мангова – музикант с международно признание, чийто път започва в Парижкия театър „Шатле”, минава през наградата от конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел и продължава по световните сцени.

На 9 юли в Интеграла се впускат едни от най-младите и бързо развиващи се инструменталисти у нас: 16-годишната Кристина Георгиева, младото дарование Лия Петрова, носител на първа награда от престижния конкурс "Карл Нилсен", Дания, и носителката на десет първи награди от наши и международни конкурси - пианистката Виктория Василенко. Атрактивен акцент в концерта ще са близначките Велислава и Христина Таневи, които градят успешна кариера в Германия със своя Ет Арсис пиано квартет. Във втората вечер своята класа ще покаже и Йоанна Каменарска, която е завършила Моцартеум в Залцбург и е учила при легендарния Руджеро Ричи. Тя е била солистка на Берлинския симфоничен оркестър, Нюрнбергските симфоници, Симфоничния държавен оркестър Хамбург, Щутгардския камерен оркестър, на Симфоничните оркестри в София, Русе и Варна. Ще прозвучат сонати за пиано и цигулка № 1, 4, 6, 7.

Връх в изпълнението на всички десет сонати за пиано и цигулка на Лудвиг ван Бетовен ще бъде вечерта на 12 юли. Тогава от 19 часа в Градската художествена галерия виртуозите с цигулки проф. Минчо Минчев, Николай Минчев и Светлин Русев и пианистът Евгени Божанов ще изпълнят сонати № 3, 8 и 10.

Проф. Минчо Минчев е от тоталните фаворити на публиката на „Варненско лято“ и знакова фигура в изграждането на фестивала. Дългогодишен артистичен директор и преподавател в Международната лятна академия, повече от 25 години е професор в Университета по изкуства Фолкванг в Есен, Германия. Сред неговите ученици, станали именити цигулари, е и неговият син Николай Минчев, който ще свири в концерта. На сцената в третата вечер ще се качи и друг фаворит на варненската фестивална публика – преподавателят от Парижката консерватория и цигуларят с блестяща кариера Светлин Русев, концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария, преподавател в Парижката консерватория и във Висшето училище за музика в Женева. На пианото ще бъде лауреатът от международни конкурси Евгени Божанов, шлифовал уменията си в Есен и Дюселдорф, чиято световна кариера също е във своя връх.

Интегралът на цигулковите сонати на Бетовен обещава да стане едно от най-значимите музикални събития, ангажиращи родни музиканти, в България тази година.

Билетите за концертите от Интеграла ще бъдат в продажба от 28 май. Цените са от 5 лв. и могат да се купят от касата и сайта на ФКЦ. За ученици, студенти и пенсионери – само от касата на ФКЦ - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2018: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на www.fccvarna.bg, за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.  

ММФ „Варненско лято“ 2018 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градска художествена галерия " и Италианския културен институт. Фестивалът се реализира с подкрепата на „Солвей Соди“, „Кока-Кола България“, „А1“ - „М Тел“, „Фрапорт“, хотелите „Капитол“, „Черно море“, „Модус“ и "Графит", клуб „Ментол“, пиво „Гларус“. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна и Moreto.net.

Още за програмата на фестивала: http://varnasummerfest.org/search_program_current_bg.php?page=event_search&esID=44

Руският посланик в ЕС: Интервюто на Юлия Скрипал повдига въпроса дали е била отровена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879964

Руският посланик в ЕС: Интервюто на Юлия Скрипал повдига въпроса дали е била отровенаИнтервюто на Юлия Скрипал дава възможност отново да се повдигне въпросът дали тя наистина е била отровена, и то с бойно отровно вещество, заяви руският постоянен представител в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ТАСС и БТА. "Тя изглежда чудесно, на външен вид не носи никакви следи от отравяне с това, което британските власти определиха като бойно

Какво не знаете за "Соло: История от междузвездни войни"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/05/24/3183353_kakvo_ne_znaete_za_solo_istoriia_ot_mejduzvezdni_voini/?ref=rss


В деня, в който и в България по кината тръгва "Соло: История от междузвездни войни", любопитните факти зад продукцията будят все по-голям интерес. Ето и някои от тях:<br /><br />Корелия е родната планета на Хан Соло<br /><br />При първоначалната идея планетата е главната в своя сектор и заета от имперските сили като демонстрация на сила за хората около тях. Тук тя е по-скоро на заден план, попаднала имперското управление, което заличава нейните природни...

Мигранти блокираха магистрала в Гърция заради лошите условия в лагерите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879959

Мигранти блокираха магистрала в Гърция заради лошите условия в лагеритеОколо 250 кандидати за убежище в Гърция блокираха днес оживена автомагистрала в северната част на страната на втория ден от протеста си срещу лошите условия и пренаселеността в близкия лагер, където са настанени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Мирният протест на кюрдски мигранти от приемния център Диавата край Солун продължи един час и

Европейски кралски особи са раздразнени, че не са били поканени на сватбата на Хари и Меган

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6879954

Европейски кралски особи са раздразнени, че не са били поканени на сватбата на Хари и МеганАристократичните семейства в Европа се раздразниха, когато осъзнаха, че не са поканени на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл, определяна като светското събитие на годината, съобщи в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Досега те бяха включвани в списъка с гостите на всички британски кралски сватби, включително и на принц Уилям и Кейт Мидълтън през

Народите имат различни празници. Празник на жаждата за знания има само България

https://offnews.bg//kultura/narodite-imat-razlichni-praznitci-praznik-na-zhazhdata-za-znania-ima-681297.html

Отбелязваме духовния празник на България - 24 май. Народите имат различни празници. Празник на жаждата за знания има само България. Това се казва в обръщението на министъра на образованието Красимир Вълчев по повод Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Днес нямаме колебания, че трябва да инвестираме в образование. Това подсказва и историята ни. Затова и българското правителство постави отново образованието като свой приоритет, подчертава Вълчев.

Той се обръща към учителите с думите:

"Няма по-значим фактор за развитието на обществото ни от образованието. А най-важният фактор в образованието са учителите. Вие сте тези, които гарантират успешното бъдеще на следващите поколения. Затова не само поднасяме своето уважение към Вас. Имаме ангажимента да продължаваме и увеличаваме инвестициите в сферата на образованието.

Днес все по-трудно прогнозираме бъдещето. Не знаем със сигурност какви специалисти ще ни бъдат нужни след години. Ясно е обаче: всеки ученик трябва да има езикови и математически умения и знания по природни науки, но и новите умения – предприемачески умения и креативност и може би най-важното умение - да учи. Това са предизвикателствата пред всички нас".

До учениците Вълчев пише:

"Бъдещето на знанието е гарантирано. Настоящето е вече доказателство за това. Новите технологии създават нови възможности. Позволете на Вашите учители и родители да Ви изведат по пътя на знанието към успеха. А ние ще продължаваме да работим, за да осигурим за вас нови обучителни и професионални възможности".

Посланието му към родителите е:

"Бъдете опора както за своите деца, така и за училището. Родителите са основният партньор за постигане на устойчивост и сигурност в образователната среда. Без сътрудничество и взаимно уважение няма как да постигнем напредък".

На учените, творците и изследователите той пише следното: "След времена на трудности и превратности Вашата мисия отново заема достойното си място. Убеден съм, че заедно ще допринесем за решаването на важните за обществото ни проблеми. Затова и увеличаваме подкрепата си за българската наука и за младите учени. Вярвам, че все по-силно се нуждаем и от дейността на съвременните творци и таланти. Дълг и приоритет е ги подкрепим. За това те да останат в България. За да остане България".

Директорът на ТАСС: Рано е да се отнасяме към Телеграм като към сериозна медия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879952

Директорът на ТАСС: Рано е да се отнасяме към Телеграм като към сериозна медияГенералният директор на ТАСС Сергей Михайлов заяви, че все още е рано онлайн месинджърът Телеграм да бъде приеман като сериозна медия, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Рано е да приемаме Телеграм като сериозна медия. Мисля, че дори след две-три години ще е още рано. Нужна е проверката на времето, на точността и задържане на определена аудитория",

Арести при операция на британската полиция срещу модерното робство

http://www.cross.bg/tryd-bili-zloypotrebi-1575454.html

/КРОСС/ Британската полиция съобщи, че в резултат на едноседмична операция срещу "робството" на работното място са били спасени десетки жертви на този вид експлоатация и са били извършени няколко ареста, предаде Ройтерс. В съвместно съобщение на Службата за контрол на сезонния труд и трудовите злоупотреби (GLAA) и на Националната агенция за борба с престъпността (NCA) се казва, че са били открити около 50 предполагаеми жертви, а 10 души са арестувани по подозрение в използване на робски труд. По правителствени оценки в Обединеното кралство най-малко 13 000 души са жертва на модерното робство - използвани за принудителен труд, сексуална експлоатация или като домашни слуги. Според полицията броят им вероятно е по-голям и възлиза на десетки хиляди. Националната агенция за борба с престъпността е получила през 2017 г. 5145 сигнали за предполагаеми жертви на робски труд, повече от 2016 г., когато сигналите са били 3804. Те са били свързани със злоупотреби в салони за красота, на строителни обекти, във фабрики, ферми и автомивки. Във Великобритания една трета от жертвите на модерното робство полагат принудителен труд. Това са предимно мъже от България, Чехия, Естония, Полша, Румъния и Словакия, каза Службата за контрол на сезонния труд и трудовите злоупотреби.  

Борисов и Заев поднесоха венци на паметника на Кирил и Методий в Рим (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879929

Борисов и Заев поднесоха венци на паметника на Кирил и Методий в Рим (Снимки)Министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев и водените от тях официални делегации почетоха съвместно делото на Светите братя Кирил и Методий в базиликата "Санта Мария Маджоре" в Рим. Тук през 867 г. папа Адриан II освещава славянската писменост и славянските книги, предава БТА. Бойко Борисов и Зоран Заев подчертаха значимостта на делото на

Северна Корея е разрушила ядрения си полигон

https://offnews.bg//sviat/severna-koreia-e-razrushila-iadrenia-si-poligon-681298.html

Северна Корея е разрушила днес ядрения си полигон в присъствието на чуждестранни журналисти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Полигонът "Пунгери", използван за извършването на шест ядрени опита от 2006 до 2017 г., се намира дълбоко под планина в рядко населената североизточна част на страната.

Решението на Пхенян да закрие този обект се смята за жест на добра воля от страна на севернокорейския лидер Ким Чен-ун преди планираната среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Първата експлозия, на която журналистите станаха свидетели, бе в около 11 часа местно време. Според севернокорейски официални лица с нея е бил срутен северният тунел. С още две експлозии, към 14.20 и 16 часа, са били разрушени западният и южният тунел. Източният тунел бе затворен още след първия ядрен опит през 2006 година.

Закриването на обекта включваше още разрушаване на наблюдателни пунктове и казарми, използвани от охранители и други работници.

Южнокорейското правителство приветства ликвидирането на ядрения обект.

"Надяваме се тази стъпка да бъде начало на пълната денуклеаризация на Северна Корея", каза говорител на външното министерство в Сеул.

Ходенето на работа пеша или с колело понижава риска от инфаркт

http://www.moreto.net/novini.php?n=374767

Ходенето на работа пеша, с колело или с обществен транспорт може да спасява човешки животи, понижавайки риска от фатални сърдечносъдови заболявания, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Над 3 милиона евро инвестират в ремонта на път край Козлодуй

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879947

Над 3 милиона евро инвестират в ремонта на път край КозлодуйОбщо 3,2 милиона евро ще бъдат вложени в основния ремонт на участък от 12 километра от второстепенния път II-11 край Козлодуй, съобщиха от областната администрация във Враца. Областният управител на Враца Малина Николова, изпълнителният директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" Дилян Петров и кметът на община Козлодуй Маринела

Москва отрече участието си в свалянето на полет MH17

//dariknews.bg/novini/sviat/moskva-otreche-uchastieto-si-v-svalianeto-na-polet-mh17-2099149

Нито един зенитно-ракетен комплекс на руските въоръжени сили не е преминавал руско-украинската граница, заяви руското министерство на отбраната в отговор на обявените днес изводи на международния екип, който разследва свалянето над Украйна през 2014 г. на самолета на малайз

Автомобил се обърна по таван на пътя Русе-Щръклево (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/avtomobil-se-obyrna-po-tavan-na-pytia-ruse-shtryklevo-snimki-2099150

Лек автомобил с русенска регистрация се обърна по таван, след като катастрофира на пътя Русе-Щръклево.

При инцидента леко са пострадали водачката и нейният спътник.
 
Инцидентът е станал около 14.30 ч.

Проговориха последните, общували с Боян Петров (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/progovoriha-poslednite-obshtuvali-s-boian-petrov-video-2099153

Италианските катерачи Адриано Бонмасар и Романо Себастиани са последните, които са общували с българския алпинист Боян Петров в подножието на Шиша Пангма в Хималаите. Подобно на него, те също се били устремили към върха, но се отказали заради тежките метеорологични

Майдел: Подкрепата за ЕС е най-висока за последните 35 години

https://petel.bg/Maydel--Podkrepata-za-ES-e-nay-visoka-za-poslednite-35-godini__266069

"Подкрепата за ЕС е най-висока от последните 35 години, но и анти-европейските настроения също. Не трябва да предаваме доверието на граждан...

Тръбите за канализацията вече ще са от рециклирани материали

https://petel.bg/Trabite-za-kanalizatsiyata-veche-shhe-sa-ot-retsiklirani-materiali__266070

Намаляване на обема на изкопните работи при изграждането на канализационни системи, повторно използване на изкопания материал и приорит...

Вижте в „Петел“: Това е една от най-страхотните яхти, идвали в българско пристанище (снимки)

https://petel.bg/Vizhte-v----Petel-----Tova-e-edna-ot-nay-strahotnite-yahti--idvali-v-balgarsko-pristanishhe--snimki-__266071

снимки "Петел" Моторната яхта OCEAN DREAM събра погледите на варненци и гостите на града, които днес се разходиха около Морска гара. Плавателн...

Юнкер на български: Кирилицата е в сърцето на Европа

https://petel.bg/YUnker-na-balgarski--Kirilitsata-e-v-sartseto-na-Evropa__266072

"Когато България зае полагащото ѝ се място в Европейския съюз, кирилицата също зае своето заслужено място в сърцето на Европа. Честит 24 ма...

Снимки в „Петел“: На варненския плаж вече има и спасители, лятото може да започва

https://petel.bg/Snimki-v----Petel-----Na-varnenskiya-plazh-veche-ima-i-spasiteli--lyatoto-mozhe-da-zapochva__266073

От седмици ентусиастите на слънчевите бани вече са на плажа във Варна. Те вече обаче могат спокойно и да се топнат в морето, защото първите...

90% от хората правят тези грешки и изкривяват резултата: Как да измерите кръвното налягане правилно?

https://petel.bg/90--ot-horata-pravyat-tezi-greshki-i-izkrivyavat-rezultata--Kak-da-izmerite-kravnoto-nalyagane-pravilno-__266074

90% от хората правят тези грешки и изкривяват резултата: Как да измерите кръвното налягане правилно? В днешното забързано време много хора...

Близките на Боян Петров разтърсващо: Той е заснел смъртта си!

https://petel.bg/Blizkite-na-Boyan-Petrov-raztarsvashho--Toy-e-zasnel-smartta-si--__266075

Загиналият при опит да изкачи 8-хилядния хималайски връх Шиша Пангма Боян Петров вероятно е заснел собствената си смърт. Това предполагат...

Юлия Скрипал може да е направила изявлението си под натиск, смята Кремъл

http://www.cross.bg/skripal-znaem-kremul-1575452.html

/КРОСС/ Кремъл заяви, че няма основания да вярва в достоверността на видеообръщението на Юлия Скрипал, която бе отровена с баща си през март в Англия, предаде Франс прес. "Нямаме никакво основание да вярваме на това. Все още не знаем в какво състояние е Юлия Скрипал, не знаем дали е направила тези изявления по своя собствена воля или под натиск", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Не знаем къде се намира, при какви условия, нито дали правата й са спазвани и дали е дееспособна", добави Песков. Той отново нарече аферата Скрипал "безпрецедентна международна провокация" на Великобритания срещу Русия. Трийсет и три годишната Скрипал се появи вчера във видео на агенция Ройтерс, в което казва, че иска да се върне в Русия след възстановяването си.  

За първи път български и македонски премиер заедно се поклониха на Св. Кирил (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879923

За първи път български и македонски премиер заедно се поклониха на Св. Кирил (Обзор)Да празнуваме заедно вместо да се караме, обърна се Бойко Борисов към Зоран Заев Гробът на създателя на азбуката бил друг, твърди българска екскурзоводка в Рим За първи път в историята български и македонски държавници заедно се поклониха пред гроба на Св. Константин-Кирил Философ в римската базилика „Сан Клементе“.

Иниеста преминава в японския "Висел Кобе"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6879729

Иниеста преминава в японския "Висел Кобе"Легендата на "Барселона" Андрес Иниеста ще продължи кариерата си в японския "Висел Кобе".  Той се появи в Токио преди днешната пресконференция заедно със собственика на клуба Хироши Микитани. "Радостен съм да ви споделя, че Иниеста ще подпише с нашия отбор след историческата кариера в "Барселона", сподели Микитани, който е директор на Rakuten,

Предимно облачно с краткотрайни валежи утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=374769

Утре по Черноморието ще е предимно облачно с краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха – между 22° и 25°. Температурата на морската вода е 20-23°.

Еврокомисията принуди "Газпром" да се откаже от господстващо положение в Източна Европа

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/24/3184553_evrokomisiiata_prinudi_gazprom_da_se_otkaje_ot/?ref=rss


Руският енергиен гигант "Газпром" сключи споразумение с Европейската комисия, съгласно което приема да реформира ценообразуването за клиентите си в Източна Европа и се отказва от доминиращото си положение в района. В замяна това Еврокомисията няма да налага глоби на "Газпром", които можеше да достигнат 10% от годишния оборот, т.е. милиарди евро. Това е и краят на продължило 7 години разследване на това как работи Русия на тази част от единния пазар и дали това е в нарушение...

ЕК налага задължения на "Газпром", за да позволи свободния пренос на газ на конкурентни цени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879921

ЕК налага задължения на "Газпром", за да позволи свободния пренос на газ на конкурентни цениЕвропейската комисия прие решение, с което налага на "Газпром" редица задължения, с които се отстраняват изразените от Комисията опасения по отношение на конкуренцията и се позволява свободният пренос на газ на конкурентни цени на пазарите на газ в Централна и Източна Европа в полза на европейските потребители и предприятия.

Управляващата партия в Турция: Искаме да преодолеем проблемите със САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879744

Управляващата партия в Турция: Искаме да преодолеем проблемите със САЩТурция иска да преодолее проблемите си със Съединените щати и смята, че запазването на близко сътрудничество между двете страни е много важно, посочва управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган в програмата си за предстоящите предсрочни избори следващия месец, предаде Ройтерс.

Казахстан прие закон, позволяващ на президента Назарбаев да управлява до края на живота си

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/24/3184491_kazahstan_prie_zakon_pozvoliavasht_na_prezidenta/?ref=rss


Парламентът на Казахстан вчера прие закон, позволяващ на президента Нурсултан Назарбаев да продължи да управлява страната дори след като напусне поста, съобщи БТА, като цитира "Франс прес".<br /><br />Законът беше приет единодушно от долната камара на парламента на централноазиатската страна, където 77-годишният Назарбаев е на власт от над 28 години.<br /><br />Текстът предоставя конституционен статут на Съвета за национална сигурност, чиито препоръки досега...

“Ние пишем на кирилица”

http://www.cross.bg/bulgarskata-kyltyra-kirilitza-1575451.html

/КРОСС/ Инициативата „Ние пишем на кирилица" обедини млади социалисти от цяла България по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост- 24 май. Идеята на проекта е младите хора да припомнят стихове на класици на българската литература на своите съграждани на един от най- светлите българските празници. Младежи от София, Благоевград, Пловдив и Варна се включиха в кампанията. Те организираха походи из централните части на градовете, в които подаряваха на съгражданите си книгоразделители с логото на кампанията „Ние пишем на кирилица" и свитъци със стиховете на Яворов, Дебелянов, Далчев и други български писатели. „Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е специална дата за всички нас. България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на целия свят. Ние притежаваме богата култура, която трябва да помним, пазим и съхраняваме, но не само на 24-ти май, а всеки ден.", каза Николай Бериевски, председател на МО в БСП. По случай 24-ти май младите социалисти заснеха и видео, в което те рецитират знаковата ода „Българският език" на Иван Вазов. Клипът е сниман на емблематични места, свързани с българската култура и история- Народната библиотека, Софийския университет, Народното събрание, Министерския съвет, Ларгото, Народен театър „Иван Вазов" и НДК.  

На много места утре следобед ще вали дъжд с гръмотевици

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6879733

На много места утре следобед ще вали дъжд с гръмотевициПрез нощта над по-голямата част от страната времето ще е предимно ясно. В сутрешните часове над крайните източни райони ще се образува ниска слоеста облачност. Утре ще преобладава слънчево време. Около обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевични бури.

За думите

https://offnews.bg//mama-nindzha/za-dumite-681300.html

Автор: Яна Пеева  24 май ми е любимият празник.  Дали защото, откакто се помня с мама и брат ми си купуваме книжки на него, всеки скрил се в любимия си кът на книжарницата, обещавали си да вземем само по една и после червящи се на касата, че за пореден път сме се увлякли. Да не се притесните, и на други дати си купуваме книги, това просто ни е денят за книжарница.  Или защото, откакто се помня, книги има навсякъде. В спалнята на мама, на купчинки около леглото. В хола, накацали по единствения шкаф. В кухнята, заобиколили подправките. В моята и…

Роман Абрамович ще става гражданин на Израел

https://dnes.dir.bg/svyat/roman-abramovich-shte-stava-grazhdanin-na-izrael

Милиардерът е взел това решение заради проблемите си с британската виза

Следователи: Руска ракета е свалила малайзийския самолет, ударен над Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879829

Следователи: Руска ракета е свалила малайзийския самолет, ударен над УкрайнаМеждународен екип от следователи заяви, че чрез внимателен анализ на видеозаписи е установено, че ракетата "Бук", която преди четири години е свалила самолета на малайзийските линии, изпълняващ полет MH17, е била докарана от базирана в Русия руска военна част, предаде Асошиейтед прес. Вилберт Паулисен от холандската национална полиция каза днес,

Огнян Минчев: Нашата надежда в най-тъмната нощ е в това, че вече сме дали Светлина на света

https://frognews.bg/novini/ognian-minchev-nashata-nadejda-nai-tamnata-nosht-tova-che-veche-sme-dali-svetlina-sveta.html

Честит празник на българската писменост, култура и духовност, които България сподели със света. Нашата надежда и в най-тъмната нощ е в това, че вече сме дали Светлина на света - щом си дал, не можеш да я изгубиш.

В града, който никога не спи, сиестата печели привърженици

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6879731

В града, който никога не спи, сиестата печели привърженициЗа да презаредят батериите си в "града, който никога не спи" нюйоркчани отдавна се наливат с еспресо или с "мъдри" коктейли от прясно изстискани зеленчуци. Днес те откриват и предимствата на сиестата. Вече има много студиа за йога и медитация. За да преодолеят умората, породена от свръхконкурентна бизнес среда и дългите пътувания от дома до

България отбеляза Деня на българската писменост, просвета и култура (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgariia-otbeliaza-denia-na-bylgarskata-pismenost-prosveta-i-kultura-snimki-2099147

България отбеляза Деня на българската писменост, просвета и култура. На 24 май отдаваме почит на Светите братя Кирил и Методий - създатели на първообраза на българската писменост - глаголицата.

Учени: Човешкият мозък е толкова голям заради все по-сложния социален живот на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879725

Учени: Човешкият мозък е толкова голям заради все по-сложния социален живот на хоратаБритански учени твърдят, че уголемяването на човешкия мозък е резултат от предизвикателствата на околната среда, с които предшествениците ни е трябвало да се справят, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес. В сравнение с хоминидите, мозъкът на Хомо сапиенс е над три пъти по-голям. Според една от най-разпространените теории,

Ракетата, свалила малайзийския самолет над Украйна, дошла от руска военна база в Курск

https://offnews.bg//sviat/raketata-svalila-malajzijskia-samolet-nad-ukrajna-doshla-ot-ruska-vo-681295.html

Международен екип от следователи заяви, че чрез внимателен анализ на видеозаписи е установено, че ракетата "Бук", която преди четири години е свалила самолета на малайзийските линии, изпълняващ полет MH17, е била докарана от базирана в Русия руска военна част, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ракетата е била на въоръжение на руската 53-а зенитна ракетна бригада, базирана край град Курск, съобщи Вилберт Паулисен от холандската национална полиция.

Следователите показаха и филм, проследяващ пътя на ракетата от Курск до Източна Украйна. 

Паулисен представи неокончателните резултати от разследването на свалянето на малайзийски самолет, изпълняващ полет МН17. Пътническият самолет, летящ от Амстердам за Куала Лумпур, бе ударен от ракета над Източна Украйна на 17 юли 2014 г. Загинаха всички на борда - 298 души пътници и екипаж.

Русия отрича да е замесена в свалянето на самолета.

Холандският прокурор Фред Вестербеке обясни, че има съществен напредък в разследването, но още не може да се каже кой и защо е свалил самолета.

Заподозрени във връзка с катастрофата са няколко десетки души, каза прокурорът.

Какво говори почерка ви за вас?

http://www.moreto.net/novini.php?n=374763

Начинът, по който изписваме буквите, отдавна се използва от психолози като път към тайните на характера. Почеркът е като лицето, което не можем да скрием и формите, чертите са източник на ценна информация, стига да можем да я разчетем.

„Мистерията на българските гласове“ и Лиса Джерард с нов албум

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6879735

„Мистерията на българските гласове“ и Лиса Джерард с нов албумЗа първи път от 20 години прочутият хор „Мистерията на българските гласове“ излиза с нов студиен албум на 25 май. В него прочутите в цял свят български певици работят заедно с австралийската звезда Лиса Джерард от „Dead Can Dance“. Албумът се казва „Буучиимиш“. „Ще чуем най-впечатляващите женски гласове от световната музикална сцена в едно,

Красен Кралев призова за всеобщи действия срещу спортното хулиганство

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/24/3184549_krasen_kralev_prizova_za_vseobshti_deistviia_sreshtu/?ref=rss


Министърът на спорта Красен Кралев определи зачестилите проблеми с хулигани на спортни събития като зараза. Той осъди действията на феновете на "Левски" във финала на баскетболното първенство между "Левски Лукойл" и "Балкан" (Ботевград).<br /><br />"Заразата плъзва навсякъде и вече не можем да говорим само за футболно хулиганство, а за спортно хулиганство. Затова е важно да направим новия закон много добър, но и всеки трябва да си поема...

ЕК налага на Газпром конкурентни цени в Централна и Източна Европа

http://www.cross.bg/gazprom-komisiyata-evropa-1575450.html

/КРОСС/ Европейската комисия налага на "Газпром" редица задължения, с които се отстраняват изразените от Комисията опасения по отношение на конкуренцията и се позволява свободният пренос на газ на конкурентни цени на пазарите на газ в Централна и Източна Европа в полза на европейските потребители и предприятия. "Газпром" е най-големият доставчик на природен газ в редица държави от Централна и Източна Европа. През април 2015 г. Комисията изпрати изложение на възраженията до "Газпром". В него се посочва предварителното становище на Комисията, че дружеството нарушава антитръстовите правила на ЕС, като следва обща стратегия за разделяне на пазарите на газ според националните граници в осем държави членки (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на "Газпром" да налага по-високи цени на газа в пет от тези държави членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша). С днешното решение на Комисията се слага край на тази практика на "Газпром". Освен това на "Газпром" се налага подробен набор от правила, които значително ще променят начина, по който дружеството извършва дейност на централно- и източноевропейските газови пазари: - Край на договорните бариери пред свободния пренос на газ: "Газпром" трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения по отношение на репродажбата на газ през граница

Томислав Дончев: Време е да мислим за обща европейска политика за администрацията

http://nakratko.bg/category/59/160015/


Кохезионната политика променя всички за добро. Тя не е само инвестиционен процес, но и училище за администрацията, защото управлението на европейските пари внася нов манталитет, разбиране, култура и  навици в администрациите на всички държави-членки.

"Манчестър Юнайтед" с интерес към защитника Тоби Алдервейрелд

https://www.24chasa.bg/sport/article/6879689

"Манчестър Юнайтед" с интерес към защитника Тоби Алдервейрелд"Манчестър Юнайтед" влезе в преговори със защитника на "Тотнъм" Тоби Алдервейрелд. Договорът на 29-годишния белгиец изтича в края на сезона и към момента не са постигнали уговорка за подновяване. Маурисио Почетино е готов да жертва защитника, за да подсили отбора в другите зони. От "Тотнъм" искат 50 милиона лири за правата на Алдервейрелд,

Суперяхтата на Саддам Хюсеин става хотел за мореплаватели

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/24/3184005_superiahtata_na_saddam_hjusein_stava_hotel_za/?ref=rss


Огромното легло в суперяхтата на Саддам Хюсеин е постлано, копринените пердета около него са дръпнати, а в съседство инкрустираната със злато баня и бръснарски стол чакат своя ползвател.<br /><br />Иракският диктатор обаче никога не се е качвал на 82-метровата яхта "Басра бриз", построена за него през 1981 г., и на нейните удобства сега ще се радват лоцманите, които направляват навигацията към и от пристанището на Басра, главния град в Южен Ирак.<br /><br...

Учени ще правят ДНК проби на езерото Лох Нес в търсене на прочутото чудовище

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/24/3184019_ucheni_shte_praviat_dnk_probi_na_ezeroto_loh_nes_v/?ref=rss


Мистерията с чудовището от езерото Лох Нес десетилетия наред разделя хората на такива, които вярват в него, и такива, които го определят като абсолютна измислица. За да решат един път завинаги загадката, група учени ще вземе ДНК проби от водата, за да разбере какви видове организми живеят в сладководното езеро, което се намира в Шотландия.<br /><br />Професор Нийл Гемъл от Нова Зеландия е сред участниците в експеримента. Той обясни, че заедно с екипа си ще вземе поне 300 проби от...

На 24 май в Елена отличиха директор и учител с новоучредена награда

https://www.24chasa.bg/region/article/6879654

На 24 май в Елена отличиха директор
и учител с новоучредена наградаТържественото честване на 24 май във възрожденска Елена започна с празнично шествие от емблематичната за града Даскалоливница – първото училище за учители в България. Шествието, водено от мажоретния състав на СУ „Иван Момчилов“, премина по централната улица с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на видни еленски възрожденци и просветители.

И в Девня отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=374766

Спретнати ученици, окичени с ленти „Отличник", знаменосци, цветя, празнични транспаранти, балони, усмивки и звуците на „Върви, народе възродени..." изпълниха Девня с особена тържественост, научи Moreto.net Множеството тръгна от филиала на СУ „Васил Левски" и стигна до площада пред читалище „Просвета", където ученици и деца от забавачките изнесоха тържествен концерт пред многолюдната публика.

"Рилски спортист": Вън мутрите от баскетбола!

https://www.24chasa.bg/sport/article/6879724

"Рилски спортист": Вън мутрите от баскетбола!Ръководството на бронзовия медалист в първенството по баскетбол "Рилски спортист" пусна специална декларация за случващото се в шампионата. Ето и целият текст:  ЗА МОДЕЛA НА БЪЛГАРСКИЯ БАСКЕТБОЛ /или близо ли сме до „ЗАКРИВАЙ!!!“/ „Позволяваме си“, едва след края на сезона за „Рилски спортист“, да публикуваме няколко реда за нашите принципи и

Крайпътна бомба уби двама селски пазачи в югоизточна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879719

Крайпътна бомба уби двама селски пазачи в 
югоизточна ТурцияДвама селски пазачи са били убити, а трима други ранени при взрив на поставена край пътя бомба, докато пътували с автомобил в район близо до границата със Сирия и Ирак, предаде Ройтерс. Турските сили за сигурност съобщиха, че армията, подкрепяна от военновъздушните сили, е предприела операция в югоизточния окръг Хаккяри,

Дончев: Време е за обща европейска политика за администрацията

https://offnews.bg//politika/donchev-vreme-e-za-obshta-evropejska-politika-za-administratciata-681296.html

Началото на инициатива на ЕК за ускоряване изграждането на административен капацитет за управление на европейските средства през следващия програмен период обяви комисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела по време на конференция за доброто управление на политиката по сближаване на ЕС, в която участва и вицепремиерът Томислав Дончев.

Първата фаза на инициативата е на стойност 900 хил. евро.

Пет управляващи органа на оперативни програми от България, Гърция, Полша, Хърватия и Испания ще получат подкрепа от Европейската комисия за допълнително укрепване на административния си капацитет чрез използване на експертизата на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). От българска страна за участие в инициативата е одобрена на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.

„Ние носим отговорността да гарантираме, че Кохезионната политика ще продължава да подобрява ежедневието на нашите граждани и ще има конкретни резултати в европейските региони“, заяви комисар Вела. По думите му едно инвестирано евро днес ще генерира близо три евро допълнителен БВП след 10 години.

През 2018 г. политиката на сближаване на ЕС отбелязва 30 години от създаването си. Тя е най-важният инвестиционен инструмент на ЕС, който подкрепя икономическия растеж, създаването на работни места, конкурентоспособността и намаляване на различията между страните-членки.

За настоящия програмен период до 2020 г. по линия на Кохезионната политика ще бъдат инвестирани 351,8 млрд. евро в европейските региони, от които 7,4 млрд. евро в България.

Кохезионната е само инвестиционен процес, но и училище за администрацията, защото управлението на европейските пари внася нов манталитет, разбиране, култура и навици в администрациите на всички държави-членки, каза вицепремиерът Дончев и подчерта, че е време политиката по отношение на администрациите в ЕС да е обща европейска политика и да има минимален стандарт, на който да отговаря всяка една администрация в държавите-членки на ЕС.

Заев: Потвърждаваме нашето искрено приятелство

http://www.cross.bg/zaev-tzeliya-svetite-1575449.html

/КРОСС/ Потвърждаваме нашето искрено приятелство. Това коментира македонският премиер Зоран Заев по време на съвместен брифинг с Бойко Борисов след посещението на църквата "Санта Мария Маджоре" в Рим. „Към целия свят изпращаме хуманитарната заръка на мисията на Кирил и Методий, а именно заръката за диалог и разбирателство", посочи Заев. По думите му мисията и подвигът на Светите братя са от значение за целия славянски народ. Според Заев тяхната просветителска дейност има важно място в историята на македонската държава, както и за другите народи на Балканите и за България. „Мисият на Светите братя е един от първите примери за свързване на различни култури и едновременно уважение към различните", коментира македонският премиер. Според Борисов Кирил и Методий са били дипломати. "С колегата Заев, с нашите и техните владици, с дипломатите ни, показахме, че тези празници са повод не да се караме. Колко по-добре е да си ги честваме заедно. Не бива да се натъжаваме в такива дни. Трябва да се радваме", допълни премиерът.  

Берлин не са постигна компромиси със САЩ за търговската война и Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879708

Берлин не са постигна компромиси със САЩ за търговската война и ИранПосещението на германския външен министър Хайко Маас в САЩ не успа да донесе желания пробив в спора между ЕС и Вашингтон за споразумението с Иран и за надвисналата опасност от търговска война. Маас можеше да си спести визитата в САЩ, коментираха германските медии ден след края на посещението на федералния външен министър във Вашингтон.

Влизат в сила крути мерки за защита на личните данни

https://frognews.bg/novini/vlizat-sila-kruti-merki-zashtita-lichnite-danni.html

От утре във всички държави-членки на Европейския съюз влизат в сила нови, по-строги правила за защита на личните данни. Новият регламент засяга администрацията, бизнеса и всички организации и сдружения, които събират, съхраняват, обработват или използват личните ни данни.

Президентът: Да сме непримирими към невежеството, борбата с него започва от правописа

https://offnews.bg//kultura/prezidentat-da-sme-neprimirimi-kam-nevezhestvoto-borbata-s-nego-zapo-681285.html

Да сме непримирими към невежеството, борбата с което започва от правописа, минава през богатството на речника ни, през натрупването на знание и води до свобода на духа. За това призова президентът ген. Румен Радев в словото си на официалната церемония по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София.

Държавният глава говори след прочитането на слово от името на патриарх Неофит пред събралите се близо 2 000 деца, учители, родители, политици и журналисти, застанал в подножието на паметника на Светите братя пред библиотеката.

Церемонията започна към 11 ч., след като шествието от деца, учители, родители стигна от Археологическия музей до района на библиотеката. За да стигнат до тревата, хората минаваха през метални детектори, разположени на тротоара на бул. "Цар Освободител", до Ректората на Софийския университет. Те се струпаха около метални ограждения и бяло-червени ленти, които ги спираха да се приближат до говорещите пред микрофоните. Полицаи също внимаваха никой да не преминава.

Оттам множеството чу изпълнението на "Многая лета" след словата, произнесени от името на патриарха, след което се насладиха и на "Върви, народе възродени" в изпълнение на младежката хорова капела към Националното музикално училище „Любомир Пипков” с диригент Татяна Христова.

"Събрали сме се да почетем празника на буквите и знанието, на просветата и културата - започна след тях президентът. Повече от век на тази дата споменаваме Светите братя Кирил и Методий, свети Климент Охридски, първите ни книжовници, които почитаме като светци. Цитираме Паисий, Вазов, Михайловски. Ще го направим и днес. Но ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежествотоА това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има своя смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни."

Следващата стъпка е речникът, посочи президентът и допълни, че "когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света".

"Днес оплакваме свободата на словото. Но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото", каза той.

Третата стъпка е знанието, а четвъртата и най-важната - свободата на духа, посочи Радев и подчерта, че тя не се дава даров, нито е завинаги.

"Тя се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска."

"По пътя на духа и знанието всички ние, българите, имаме една щастлива орис: нашият език. Тази реч „омайна и сладка“, на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме, защото днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината?", попита президентът и пожела на учениците и останалите българи да бъдат „сеятели на правдата“, грамотни, свободни и достойни.

Думата преди президента имаше домакинът - столичният кмет Йорданка Фандъкова, която честити празника на словото, книжовността и съзиданието с думите:

"27 години преди Освобождението на България нашите възрожденци започват да празнуват великото дело на светите братя Кирил и Методий и, както пише в своите спомени българският учител Йоаким Груев: "От година на година тържественото празнуване се обобщи из цяла България и от училищен празник, какъвто беше в началото, достигна до всеобщ народен Великден".

Тази великденска тържественост на деня, както по-късно ще я нарече Иван Вазов, се усеща и тук днес - посочи Фандъкова. - Това е нашият просветен Великден и всеки 24 май ние празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство, като общ словесен небосвод, който ни прави народ с бъдеще."

Фандъкова - бивш директор на столичното 73-о училище и министър на образованието - засегна и въпроса за реформата в образованието с думите, че всичко се свежда до една цел: "да възродим учителската професия като мисия, да върнем онзи заряд, който българските учители винаги са имали на лидери, които водят, които показват посоки, които откриват хоризонти пред нашите деца и пред нас, като нация".

Образованието е най-истинската кауза, а "голямата промяна започва в момента, в който вратата на класната стая се затвори и учителят застане срещу онези 30 изпитателни, любопитни или разсеяни детски погледи и те заедно се превърнат в един клас, в една общност", каза тя.

Столичният кмет се обърна към децата и учениците с призива: "Станете участници това откривателство, в което ще научите най-важното - какви искате да бъдете, знаещи, непримирими, добри хора, смелчаци, които държат на думата си, търсачи, които строят мечтите си".

"Запомнете, смартфоните не са по-умни от вас, нито могат повече от вас, не им давайте да управляват живота ви. Модерният виртуален хейт не ни прави нито знаещи, нито истински критични. Думите, които имат силата да променят, са в общуването, което създава общност на съзидание, на споделяне и на градеж."

Продължава на стр. 2


От стр. 1

Разказ за един от тези учители със заряд на лидери поднесе писателят Деян Енев:

Ще ви разкажа за един даскал. Преди повече от половин век той преподаваше български, руски и френски в училището на едно село в Лудогорието. По време на часовете му в класната стая цареше пълна тишина. Когато вървеше по улицата, хората се обръщаха към него с "Даскале!", а той се спираше и дълго си говореше с тях. Даскалът беше сладкодумен и понякога прибирането вкъщи можеше да отнеме часове.

Вкъщи жена му вече беше сготвила яденето. Сядаха на масата и обядваха. После даскалът малко подремваше. Когато станеше, избърсваше мушамата на масата още веднъж и слагаше отгоре писмените работи на учениците си. Вземаше червения молив, пъхаше го в накрайника с месингово дърво с пръстенче от едната страна и започваше да преглежда тетрадките. Подписът, който слагаше след оценката, беше забележителен - заемаше половин страница.

Всяка година на 24 май в селото имаше манифестация. Сваляха от стената на училището големия портрет на Кирил и Методий, украсяваха го с венец божури и го понасяха начело на шествието от ученици, учители и родители. Ликовете на двамата първоучители - Методий, с бялата брада, и чернобрадият Кирил - бяха по онова време без ореолите си на светии.

В центъра на селото, на площада даскалът държеше слово, за което се готвеше усърдно. Той пазеше като очите си тетрадката със старите слова, но всяка година се стараеше да прибави на словото си и нещо ново. Една година добави в словото си думите на Софроний Врачански: "И туч, и желязо, и камен стопят ся, само писаното слово останет вовеки веков", а следващата година - думите на Раковски: "Народ без повестност е мъртъв нравствено".

Във всяка къща в този ден бащите на децата правеха фенери, в които да може да се сложи и да се запали свещ. Вечерта, когато се стъмнеше, като последен акорд на тържеството, учениците се качваха по алеите на склона, който заграждаше площада от едната страна, запалваха свещите и изписваха с фенерите с огнени букви имената на Кирил и Методий.

После учителят се пенсионира. Още няколко години поработи като възпитател в дома за сираци в селото. Сетне се наложи да е преместят с жена му в София, защото жена му се разболя. Той почина 10-ина години след нея.

В стария куфар под леглото му домашните му намериха един стар швейцарски часовник - подарък от сина му, който замина от семейството си в Канада. Намериха и накрайника от черешово дърво - онези рицарски доспехи за червения молив, намериха и тетрадката със словата му за 24 май, както и избеляла пощенска картичка с ликовете на Кирил и Методий, каквито бяха и на онзи голям училищен портрет. Изтеклите години обаче на свой ред бяха рисували върху картичката. Брадата на Кирил като че ли също се беше прошарила и светите братя някак се бяха изравнили по възраст. А над главите им, ако се вгледаш настойчиво, можеха да се забележат по-светли от фона кръгове, които наистина приличат на ореоли. И досега пазя тази картичка, защото този възрастен учител беше моят дядо.

С рецитация на стихотворението "Аз съм българче" в изпълнение на първокласниците Борислава Петрова и Симеон Йорданов наближи и краят на церемонията. Той дойде с изпълнението на химна на Република България.

15 учени със страшно предупреждение: Апокалипсис! Ужасяваща катастрофа застига планетата

https://petel.bg/15-ucheni-sas-strashno-preduprezhdenie--Apokalipsis--Uzhasyavashha-katastrofa-zastiga-planetata-__266067

Хората трябва да сe уведомят, че постъпките им и начина, по  който живеят, оказват влияние на планетата. Това предупреждават учени от целия...

Москва отвърна на удара и отговори на обвиненията от Хага, че Полет MH17 над Донбас е свален с руска ракета

https://petel.bg/Moskva-otvarna-na-udara-i-otgovori-na-obvineniyata-ot-Haga--che-Polet-MH17-nad-Donbas-e-svalen-s-ruska-raketa__266068

Министерство на отбраната на Русия не закъсня с реакцията си на днешните изявления от страна на холански разследващи, че именно руски вое...

Най-добрият млад преводач Яница Стойнова получи награда "24 май" на Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6879570

Най-добрият млад преводач Яница Стойнова
получи награда "24 май" на Велико ТърновоНад 1000 деца и офицери и курсанти от 15 държави дефилираха по улиците на Старата столица За пръв път 70 офицери и курсанти от 15 европейски държави се смесиха с блоковете на търновските ученици и деца от градините в празничното шествие за 24 май в старопрестолния град. На церемония пред МДТ"Константин Кисимов" най-добрият млад преводач на

Вижте как започват ексцесиите на "Левски Лукойл" - "Балкан" (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6879643

Вижте как започват ексцесиите на "Левски Лукойл" - "Балкан" (видео)Вторият мач от финала в Националната баскетболна лига между „Левски Лукойл“ и „Балкан“ (Ботевград) бе прекратен 3 минути преди края заради грозни сцени по трибуните. Жандармерията се намеси, за да предотврати сериозни инциденти. Агитките започнаха да се замерят с предмети. Феновете на „Левски“ тръгнаха да атакуват и щаба на гостите, но бяха спрени.

Лиъм Галахър се срещна за първи път с дъщеря си Моли (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/liym-galahyr-se-sreshtna-za-pyrvi-pyt-s-dyshteria-si-moli-snimka-2099143

Лиъм Галахър се срещна за първи път с 21-годишната си дъщеря Моли Муриш, съобщи Би Би Си. Певецът съобщи новината, като публикува своя снимка с Моли, чиято майка е певицата Лиза Муриш. На снимката са и синовете му Ленън и Джийн от браковете

Учени установиха защо човешкият мозък е толкова голям

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ucheni-ustanoviha-zashto-choveshkiiat-mozyk-e-tolkova-goliam-2099142

Британски учени твърдят, че уголемяването на човешкия мозък е резултат от предизвикателствата на околната среда, с които предшествениците ни е трябвало да се справят, съобщиха АФП и АП.
 
В сравнение с хоминидите, мозъкът на Хомо сапиенс е над три път

Протест в Гърмен! Три години по-късно! Около 40 души протестираха срещу бездействието на институциите, обещали събаряне на незаконните ромски къщи

http://www.struma.com/obshtestvo/protest-v-gurmen-tri-godini-po-kusno-okolo-40-dushi-protestiraha_134686/

Жителите на община Гърмен направиха днес мирно шествие срещу незаконните постройки на ромите в кв. Кремиковци в село Марчево."

Три години чакаме институциите да си свършат работата, но до момента няма движение по случая, трябваше да разрушат 124 постройки, а са разрушени около 10 колиби, казват участниците в протеста днес. Около 40 души и няколко рокера минаха през площада на селото, за да припомнят на институциите за неизпълнения ангажимент.

Марти...

Продължава

Нинова: Просветата и вярата са пазители на националното ни достойнство

https://frognews.bg/novini/ninova-prosvetata-viarata-paziteli-natsionalnoto-dostoinstvo.html

Просветата и вярата са пазители на националното ни достойнство. Те са ценният дар на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Това е написала във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, която днес участва в празничното шествие в столицата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, съобщиха от пресцентъра на партията.

Какво казаха треньорите след скандално прекъснатия финал в баскетбола

https://www.24chasa.bg/sport/article/6879711

Какво казаха треньорите след скандално прекъснатия финал в баскетболаТити Папазов ("Левски-Лукойл): Носим вина за ексцесиите Треньорът на "Левски Лукойл" Константин Папазов коментира ексцесиите по време на втория мач от финалната серия на Националната баскетболна лига срешу отбора на "Балкан". Мачът бе прекратен заради хвърлени предмети по скамейката на гостите при резултат 66:59 в полза на "Левски" при оставащи

Певецът Лиъм Галахър се срещна за първи път с 21-годишната си дъщеря Моли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6879631

Певецът Лиъм Галахър се срещна за първи път с 21-годишната си дъщеря МолиЛиъм Галахър се срещна за първи път с 21-годишната си дъщеря Моли Муриш, съобщи Би Би Си. Певецът съобщи новината, като публикува своя снимка с Моли, чиято майка е певицата Лиза Муриш. На снимката са и синовете му Ленън и Джийн от браковете му с Патси Кенсит и Никол Апълтън. Миналата година Лиъм Галахър призна,

Обвиниха турския тираджия, ударил автобус на "Тракия", заспал зад волана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879707

Обвиниха турския тираджия, ударил автобус на "Тракия", заспал зад воланаШофьорът на тира, който удари автобус на градския транспорт на магистрала „Тракия” и рани 16 души, вече с обвинение, предаде NOVA Турският гражданин ще отговаря за средна телесна повреда, причинена на повече от едно лица. Камионът се е движил с несъобразена скорост. Пред разследващите мъжът вече е признал, че е заспал зад волана.

5 филма, които да гледате това лято (видео)

https://offnews.bg//kultura/5-filma-koito-da-gledate-tova-liato-video-681291.html

Лятото наближава, а с него и премиерите на едни от най-чаканите филми за годината.

Ако сте фен на седмото изкуство, тези 5 проекта определено трябва да бъдат в списъка ви със задачи за лято' 18. 

1. Дедпул 2

Райън Рейнолдс се връща като подривен супергерой със сурово чувство за хумор и този път събира свой собствен екип. Премиерата на филма беше на 18 май.

2. Соло: История от Междузвездни войни

Историята за младия Хан Соло е една от премиерите, върху които са се фокусирали всички филмови критици и фенове на киното. Дали филмът ще бъде добро допълнение към "Междузвездни войни" предстои да видим. Премиерата е утре.

3. Джурасик свят: Рухналото кралство

В петата част от фантастичната поредица "Джурасик парк" актьорът Крис Прат влиза в ролята на Оуен Брейди. Заедно с приятелката си Клеър Деарнг (Брайс Далас Хауърд) създават спасителна организация, с която да спасят динозаврите. Филмът ще "изреве" в кината на 22 юни.

4. Mamma Mia: Отново заедно

Кристина, Аманда Сайфрид и Джули Уолтърс се присъединяват към Шер и Мерил Стрийп в тази романтична музикална комедия, в която млада бременна жена разбира за бременността на майка й със самата нея. Продължението на филма от 2008 година ще бъде по кината на 20 юли.

5. Дрейф

Какво се случва, когато смесите един от най-ужасяващите урагани в света с любовна история? Ще разберете на 1 юни, когато този филм, създаден по истинска история, ще се появи по кината.

Самоубийствен атентат в Багдад, има ранени

http://www.cross.bg/samoybiiistven-raneni-atentat-1575448.html

/КРОСС/ Самоубийствен атентат в иракската столица Багдад. Най-малко 16 са ранени, а четирима души загубиха живота си. Нападението беше извършено в северозападната част на града, където живеят много шиити. Според властите атентаторът се взривил, след като бил обкръжен от силите на реда. До момента никой не е поел отговорност за атаката. Експертите обаче смятат, че най-вероятно зад нападението стои групировката „Ислямска държава".  

Роналдо: Искаше ми се "Реал" да се изправи срещу "Манчестър Юнайтед"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6879560

Роналдо: Искаше ми се "Реал" да се изправи срещу "Манчестър Юнайтед"Кристиано Роналдо се подготвя за финала на Шампионска лига срещу "Ливърпул", но се е надявал да се изправи срещу бившия си клуб "Манчестър Юнайтед". Португалската звезда помогна на "Реал" да достигне трети последователен финал от турнира. Роналдо остави запомнящо се представяне, като отново е водещ реализатор със своите 15 попадения.

Северна Корея унищожи ядрения си полигон

https://www.vesti.bg/sviat/azia/severna-koreia-unishtozhi-iadreniia-si-poligon-6082680

Пунгхери е мястото, където се провеждат шестте ядрени опита на Северна Корея

Северна Корея: Разрушихме ядрения си полигон

https://frognews.bg/novini/severna-koreia-razrushihme-iadreniia-poligon.html

Северна Корея каза, че е разрушила днес ядрения си полигон в присъствието на чуждестранни журналисти, предаде Асошиейтед прес.

Карадайъ: Нека никога не пресъхват любовта към знанието и поривът към напредък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879704

Карадайъ: Нека никога не пресъхват любовта към знанието и поривът към напредъкНека този празник ни вдъхновява за творчество и съзидание, нека никога не пресъхва любовта ни към знанието, както и поривът към напредък. Това се казва в поздравление от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, публикувано на официалната страница на партията.

Турция критикува решението на Гърция да даде убежище на един от избягалите турски военни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879653

Турция критикува решението на Гърция да даде убежище на един от избягалите турски военниТурското външно министерство осъди днес решение на висш съд в Гърция, който даде убежище на бивш турски военнослужещ, обвинен от Анкара, че е участвал в неуспешния опит за преврат през 2016 г., предаде Анадолската агенция. Министерството заяви в съобщение, че вчерашното решение на Държавния съвет, висшият административен съд на Гърция,

30 лв. на месец за уроци онлайн вместо частен учител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6876741

30 лв. на месец за уроци онлайн вместо частен учителНови учители тренират слуховата памет на проходили малчугани с повторения на стихчета “Давайте един гол мъж и да започваме... Хубавото на мъжката полова система е, че част от нея е на много видимо място. Тази част е пенисът и скротумът, в който се намират тестисите.” С тези думи глас зад кадър открива видеоурок за мъжката полова система по

Красимир Иванов: "Левски" се развива в правилната посока

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/24/3184522_krasimir_ivanov_levski_tursi_sporten_direktor_no_nasko/?ref=rss


Бъдещето на "Левски" е осигурено и клубът има лиценз за следващия сезон. Това каза изпълнителният директор на сините Красимир Иванов при поднасянето на венци и цвета на Могилката, послучай 104-ата годишнина на клуба.<br /><br />Иванов си пожела "Левски" да продължи пътя на възходящо развитие. "Резултатът от финала за Купата на България поохлади малко нашето настроение, но като цяло мисля, че "Левски" се развива в правилна посока", каза...

"Сони" обмисля да започне производство на автомобили

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/05/24/3183965_soni_obmislia_da_zapochne_proizvodstvo_na_avtomobili/?ref=rss


Японският технологичен гигант "Сони" обмисля да започне производство на движещи се устройства. Това обяви изпълнителният директор на компанията Кеничиро Йошида, който пое поста през април и си постави амбициозни цели в различни сектори.<br /><br />Той уточни, че все още не може да съобщи нищо конкретно, но вече имал някакви идеи. Сред тях е започването на производство на автомобили, които най-вероятно ще бъдат електрически.<br /><br />"Това е нещо, което...

Дончев: Време е да мислим за обща европейска политика за администрацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879658

Дончев: Време е да мислим за обща
европейска политика за администрациятаКохезионната политика променя всички за добро. Тя не е само инвестиционен процес, но и училище за администрацията, защото управлението на европейските пари внася нов манталитет, разбиране, култура и навици в администрациите на всички държави-членки. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Брюксел на конференция за доброто управление на

Начало на балната фиеста в Благоевград: Абитуриенти, МВР съветва…

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%84%d0%b8%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0/

Завършването на училище винаги е свързано с много вълнения и емоции. Най- радостни са преживяванията на абитуриентите, за които от родители, учители, близки и приятели се организират балове и различни атракции. Празнуват не само завършващите училище, но и цялото им обкръжение. Празничното настроение много често води до компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя. това може да доведе до неприятни ситуации и последици.
През 2017 г. по време на абитуриентските тържества са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства (ПС), превозващи абитуриенти, или на пътници в ПС. В над 90 от случаите участниците в движението по пътищата не са използвали обезопасителни колан, а в повече от 10 случая – предпазни каски. Установени са над 60 случая на неправилен превоз на пътници. В 10 случая водачите са били неправоспособни. Взети са повече от 440 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги шофьори, извършили нарушения на ЗДвП. Регистрирани са 6 ПТП с участието на ПС, превозващи абитуриенти, при 4 от тях водачите са били абитуриенти.

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция” съветва:

Спазвай Закона за движението по пътищата

Осведоми се за последните изменения в Закона за движението по пътищата

Мисли за собствената си безопасност

Празнувай, но се контролирай

Не прекалявай с алкохола

Намери си шофьор за бала и след него

Ако ще шофираш, не пий алкохол

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици Ако не си правоспособен водач, не шофирай При нужда позвъни на телефон 112

Спазвай Закона за движението по пътищата

Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движението по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и малко след бала.

Осведоми се за последните изменения в Закона за движението по пътищата

През 2018 г. има промени в Закона за движението по пътищата. Нарушенията на разпоредбите водят до много сериозни последици – спиране на превозното средство от движение, отнемане свидетелството за управление на МПС на водача, лишаване на водача от право да управлява МПС, отнемане на контролни точки, глоба и др. Много от измененията в закона от 2017 г. са свързани с ограничаване управлението на МПС от неправоспособни водачи и от водачи с концентрация на алкохол в кръвта или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили. Не шофирай МПС, ако не си платил глобите си за предишни нарушения на Закона за движението по пътищата. Ако пътниците не са поставили предпазен колан, наказанието е и за тях, и за техния шофьор.

Мисли за собствената си безопасност

Винаги поставяй собствената си сигурност на преден план Никога не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг инцидент. Най-рисковото поведение на по време на баловете е свързано с:

управление с несъобразена или превишена скорост;
неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите и не се държат за никаква опора;
извършване на опасни маневри с превозни средства, в които превозват пътници неправилно;
отнемане на предимство;
преминаване на червен сигнал на светофара;
управление от неправоспособни водачи;
управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози;
подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците;
возене на повече пътници от броя на местата за сядане.
Празнувай, но се контролирай

Празниците и доброто настроение не скриват опасностите и не може да бъдат оправдание или спасение при необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория води до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът и отговорното поведение не пречат на настроението, но оставят повече спомени.

Не прекалявай с алкохола

Алкохолът не е най-добрият начин да си повишиш настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Алкохолното опиянение може дори да развали празника на цялата компания. Може да попаднеш в рискови ситуации заради „смелите*1 решения, взети под влияние на изпития алкохол.

Намери си шофьор за бала и след него

Предварително си избери шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания – помоли и останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърси съдействие и от родителите или други близки.

Ако ще шофираш, не пий алкохол

Ако си правоспособен водач и ти ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели’’ решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен.

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици

Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя. Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си под влияние на наркотици.

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Ако все още не си достатъчно подготвен водач, но имаш правоспособност за управление на МПС, не демонстрирай уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика и емоционачни викове изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвъни на телефон 112

Помагай си сам! Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да потърсиш помощ. Подсигури се и с телефонните номера на най-близките ти хора, които ще ти помогнат по всяко време.

 

Материалът Начало на балната фиеста в Благоевград: Абитуриенти, МВР съветва… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Тръмп отмени срещата с Ким Чен Ун

https://petel.bg/Tramp-otmeni-sreshhata-s-Kim-CHen-Un__266065

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че се отменя срещата му със севернокорейския диктатор Ким Чен Ун, планирана за 12 юни в Сингапур. Н...

Личният пример на семейство Георгиеви от Варна

https://petel.bg/Lichniyat-primer-na-semeystvo-Georgievi-ot-Varna-__266066

Снимка: БНР  На всеки национален празник семейство Георгиеви от Варна облича национални носии. Убедени са, че именно семейството трябва...

Мигранти блокираха магистрала в Гърция заради лошите условия в лагерите

https://petel.bg/Migranti-blokiraha-magistrala-v-Gartsiya-zaradi-loshite-usloviya-v-lagerite__266057

Около 250 кандидати за убежище в Гърция блокираха днес оживена автомагистрала в северната част на страната на втория ден от протеста си ср...

Букурещ със своя програма за нови коли

http://nakratko.bg/category/25/160014/


Румънската столица Букурещ ще подкрепя с €1000 всеки, който иска да замени своята стара кола с нова. Това разкриват румънските медии. Проектът предвижда годишно да се предоставят 10 000 ваучера от по €1000 всеки.

Вицепрезидентът: Буквите и книжнината родиха България, създадоха българския народ

http://www.cross.bg/preslav-veliki-iiotova-1575447.html

/КРОСС/ Илияна Йотова поведе във Велики Преслав празничното шествие за 24 май и за 1125 години от обявяването на града за столица на Първата българска държава „Буквите и книжнината родиха България, създадоха българския народ". С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави жителите и гостите на град Велики Преслав по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Вицепрезидентът поведе през града празничното шествие, в което се включиха възпитаници на детски градини, ученици, учители, дейци от народни читалища от цялата община, граждани. „Днес в цяла България ще се чува името на Велики Преслав, защото оттук, от голямата и могъща Преславска книжовна школа започва духовното раждане на българския народ", заяви в приветственото си слово Илияна Йотова. Вицепрезидентът изказа думи на благодарност към жителите на Велики Преслав, към кмета Александър Горчев и Общинския съвет за усилията, с които съхраняват българщината и древната ни култура и прославят старините ни, „за да може всеки, който отиде в Дворцовия комплекс и се помоли в Кръглата църква, да се чувства благословен". „Преди повече от 11 века тук са ходили свети хора, които са превеждали книгите на славянски език, сътворили са кирилицата, написали са литература, отдавна прескочила границите на тогавашна и сегашна България", подчерта вицепрезидентът

КНДР раруши ядрения си полигон

https://dnes.dir.bg/svyat/kndr-rarushi-yadreniya-si-poligon

Полигонът "Пунгери" се намира дълбоко под планина в рядко населената североизточна част на страната

Съдът окончателно пусна АМ "Струма" през Кресненското дефиле

http://nakratko.bg/category/60/160013/


Върховният административен съд днес е отхвърлил жалбите срещу Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) за изграждането на източния обход на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, научи "Труд".

Зетят на Тръмп Джаред Къшнър отново има достъп до строго секретна информация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879583

Зетят на Тръмп Джаред Къшнър отново има достъп до строго секретна информацияДжаред Къшнър, зет и съветник на американския президент Доналд Тръмп, отново има достъп до най-деликатните от класифицираните документи на Белия дом, съобщи осведомен източник, цитиран от Франс прес. Достъпът до строго секретна информация на 37-годишния Къшнър, отговарящ за преговорите по израелско-палестинския мирен процес,

Червен депутат: Слави Трифонов и ГЕРБ са духовни близнаци, кръвни роднини по чалга

https://offnews.bg//politika/cherven-deputat-slavi-trifonov-i-gerb-sa-duhovni-bliznatci-kravni-ro-681293.html

Депутатът от БСП Александър Симов избухна във фейсбук срещу шоумена Слави Трифонов и сценаристите му по повод техни забележки по негов адрес и Столетницата.

В тв предаването снощи (можете да го видите ТУК) избраният от Кърджали народен представител попадна в подборка за най-големите издънки на парламентарната левица, основно с аргумента, че е автор на жълт сайт, с който кандидат-политикът от Учиндол е в отколешна вражда.

Според Симов проблемът на Трифонов не е той, а партията, която представлява - БСП.

"Слави Трифонов няма проблем с ГЕРБ, те са духовни близнаци, кръвни роднини по чалга, но БСП му е трън в очите, защото го е страх, че тя ще му отнеме историческата слава и правото да подмокря нацията и ще прекърши телевизионния кръстоносен поход на едно мегаломанско его", заявява депутатът.

Ето и цялата позиция на народния представител Александър Симов:

Събуждам се днес и какво да видя - из фейсбук са ме натагвали, за да ми съобщят, че ГМО-болонките на Слави Трифонов снощи са се опитвали да се правят на питбули с моята скромна личност. Пих едно кафе и реших да проверя с колко точно са качили кръвната захар бандата сценаристи. И тогава - изненадаааа! Всъщност мишената изобщо не съм аз. О, не! Ровили са ми като плъхове из статиите, занимавали са се моята журналистическа кариера, прочели са текста ми-анализ на последния хит на Слави и Криско (знаех, че ще го направят и дори ще си водят бележки още докато го пишех), но всъщност това, което предизвиква безсилна злоба у тях наистина не съм аз. А цялата БСП. 

Подобен тип телевизия вероятно беше модерна в началото на 90-те години. Задгробен глас зад кадър, сменящи се снимки и моралистично размахан пръст. От времената на пика на истерията на Евгений Михайлов-Танкиста такова нещо не беше произвеждано. Това не е телевизия, а мозъчна конвулсия. Използването на едно предаване като чук е патент на Слави Трифонов и компания. Те са големи майстори на прокурорската телевизия. То заради това от години дори не правя и опити да ги гледам. Откакто сценаристите на Слави започнаха да се явяват в ролята на някакви мрачни и черни пророци, на банда от оплаквачки и възпитатели на нацията, които превземат екрана и съскат, разбрах, че няма да се спогодим с техния начин за разбиране на света. Това не е шоу, а личната садо-мазо стая на Слави Трифонов в която той подобно на героя от "50 нюанса сиво" води заблудените зрители, за да им причини онова, което той причиняваше на главната героиня. И понеже избор винаги има, аз съм избрал телевизионната емиграция от тези мрачни селения.

Но тук си струва да се запитаме - а защо така го дразни БСП. И мисля, че имам своя отговор. България е страната на кандидат-спасителите. Преходът ни може да бъде разказан като едно безкрайно нашествие на чудотворци, които биха могли да кажат за себе си: "мойта роля беше да тъ направя мокра" (това е цитат от последната песен на Слави и Криско, така че забележките към тях, ако обичате). Сега Слави и сие се опитват да влязат в тази роля и вече дори помирисват как ще им се отвори парашута. Но между тях и мечтаното стои БСП. БСП - обичайната грешница на прехода, универсалния сапун за идиоти, които все се оправдават с нея, но партия с реализъм, дух и най-лошото - присъствие. Слави Трифонов няма проблем с ГЕРБ, те са духовни близнаци, кръвни роднини по чалга, но БСП му е трън в очите, защото го е страх, че тя ще му отнеме историческата слава и правото да подмокря нацията и ще прекърши телевизионният кръстоносен поход на едно мегаломанско его. Ето защо напук на злобния тон и размаханите пръсти аз се посмях на този сегмент. И се почувствах донякъде горд. Да, знам, виновен съм, ама това е по-силно от мен. Когато чалгата въстава срещу теб се чувстваш наистина достоен да честваш 24 май.

Честит празник!

Няма да има среща между Тръмп и Ким

http://clubz.bg/68266-nqma_da_ima_sreshta_mejdu_trymp_i_kim

Планираната за 12 юни среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун няма да се състои.

Решението е на Тръмп, обяви Белият дом.

"Очаквах с голямо нетърпение да се срещна с Вас, - пише Тръмп в писмото до Ким. - За жалост огромният гняв, показан във вашите последни изявления, и откритата враждебност ме карат да мисля, че за момента е неподходящо да осъществим тази дълго планирана среща..."

"Говорите за ядрените си мощности, но нашите са толкова огромни и силни, че се моля на Бог да не се налага да ги използваме никога."

По-рано днес Пхенян взриви полигон за ядрени опити, което бе определено като символ на отказа на страната от ядрената ѝ програма.

Очаквайте подробности.

Ракета, дошла от руска част, свалила малайзийския боинг в Украйна

http://nakratko.bg/category/25/160012/


Ракетата, с която малайзийски пътнически самолет беше свален над Източна Украйна през 2014 г., е изстреляна от установка на руската армия, обявиха днес за първи път разследващите инцидента, предаде агенция Франс прес.

България почете празника на буквите

http://nakratko.bg/category/58/160011/


Събрали сме да почетем празника на буквите и знанието, на просветата и културата. Повече от век на тази дата споменаваме Светите братя Кирил и Методий, Свети Климент Охридски, първите ни книжовници, които почитаме като светци.

Георги Икономов на 24 май: Гордея се с постиженията на нашите деца

http://www.struma.com/obshtestvo/georgi-ikonomov-na-24-mai-gordeya-se-s-postijeniyata-na_134685/

24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, бе честван тържествено в Банско с концерт на площад „Никола Вапцаров”. Пред погледите на цялата общественост в града, бяха отличени повече от петдесет развълнувани ученика, постигнали призови места на регионални, областни или национални конкурси, състезания и олимпиади в сферата на науката и образованието.

Девет учителя и културни дейци също получиха своето признание за дейността си през...

Продължава

Ходенето на работа пеша или с колело понижава риска от сърдечносъдови заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6879569

Ходенето на работа пеша или с колело понижава риска от сърдечносъдови заболяванияХоденето на работа пеша, с колело или с обществен транспорт може да спасява човешки животи, понижавайки риска от фатални сърдечносъдови заболявания, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване. За целите му специалисти от Кембриджския университет са анализирали данни за близо 360 000 души,

Бойко Борисов се поклони пред мощите на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ в Рим

http://nakratko.bg/category/58/160010/


Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него официална делегация участваха в поклонение на мощите на Св. Константин-Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“ в Рим. За първи път традиционното поклонение пред гроба на Св.

Нито децата, нито учителите са виновни!

http://www.moreto.net/novini.php?n=374762

Учителите са функция на Системата. Системата е функция на обществото и политиката. Обществото и политиката - това сме ние. Ако се примиряваме с тази политика, която изработва и налага тази Система, ние се примиряваме със собствените си недостатъци.

Северна Корея разруши полигона си за ядрени изпитания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879629

Северна Корея разруши полигона си за ядрени изпитанияСеверна Корея каза, че е разрушила днес ядрения си полигон в присъствието на чуждестранни журналисти, предаде Асошиейтед прес. Полигонът "Пунгери" се намира дълбоко под планина в рядко населената североизточна част на страната, предаде БТА. Решението на Севера да закрие този обект е смятано за жест на добра воля от страна на севернокорейския лидер

Музеят на помирението в София, където са екзекутирани 55 души

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/05/24/3183951_muzeiat_na_pomirenieto_v_sofiia_v_koito_sa/?ref=rss


Бивш учебен корпус за стрелба, мястото, на което са разстреляни 55 души, сред които ген. Владимир Вазов и поетът Никола Вапцаров, социалистически мемориален комплекс, а днес Музей на националното помирение.<br /><br />Съдбата на построената през 1932 г. малка жълта сграда в Южния парк, която е на метри от столичния булевард "България", е илюстрация на историята на страната от 30-те години на ХХ век до днес и показва отношението на всяка нова власт към предишната.<br...

Нинова: Просветата и вярата са пазители на националното ни достойнство

http://www.cross.bg/ninova-bulgariya-svetite-1575446.html

/КРОСС/ "Просветата и вярата са пазители на националното ни достойнство.Те са ценният дар на Светите равноапостоли Кирил и Методий." Това написа във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, която днес бе и на празничното шествие по случай 24 май с президента на България Румен Радев. "Тяхното дело е съдбовно за България и за целия славянски свят. То носи не само писменост, но и духовност, култура и прогрес. То ни обединява и съхранява. Поклон и признателност пред Светите братя! Да ги почетем, като опазим чистотата на езика си, силата на книгите си и свободата на духа си. Честит празник, българи!", казва още тя.  

Кремъл: Юлия Скрипал може да е направила вчерашното си изявление под натиск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879626

Кремъл: Юлия Скрипал може да е направила вчерашното си изявление под натискКремъл заяви днес, че няма основания да вярва в достоверността на видеообръщението на Юлия Скрипал, която бе отровена с баща си през март в Англия, предаде Франс прес. "Нямаме никакво основание да вярваме на това. Все още не знаем в какво състояние е Юлия Скрипал, не знаем дали е направила тези изявления по своя собствена воля или под натиск",

Борисов и Заев почетоха в Рим делото на Светите братя Кирил и Методий

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qZucSAF-r_A/

Министър-председателите на България и Македония и водените от тях официални делегации почетоха съвместно делото на Светите братя Кирил и Методий в базиликата „Санта Мария Маджоре“ в Рим. Тук през 867 г. папа Адриан II освещава славянската писменост и славянските книги.

Бойко Борисов и Зоран Заев подчертаха значимостта на делото на Св. Св. Кирил и Методий, което допринася за духовността, просветата и обединението на славянските народи.

Българският премиер отбеляза и ролята на Светите братя в областта на дипломацията в този исторически момент. „На паметната плоча на Св. Св. Кирил и Методий, където са осветени нашите букви, се върнахме към дипломацията. За мен двамата братя са били дипломати“, отбеляза министър-председателят Борисов. Той подчерта значимия принос към делото на Светите братя, като припомни аргументите, с които са убедили папа Адриан II в равенството на нашата писменост с тази на другите народи. По думите на премиера, България и Република Македония показват, че празниците трябва да се отбелязват заедно, а не да са повод за раздори.

Премиерът Зоран Заев заяви, че на днешния празник, който се отбелязва заедно от двете делегации, се потвърди истинското приятелство между България и Република Македония.

По думите му мисията и подвигът на Светите братя са от значение за целия славянски народ. Според Заев тяхната просветителска дейност има важно място в историята на македонската държава, както и за другите народи на Балканите и за България.„Мисият на Светите братя е един от първите примери за свързване на различни култури и едновременно уважение към различните”, коментира македонският премиер.

Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация поднесе цветя и на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим. Монументът беше открит през 2010 г. от премиера Бойко Борисов на площад „Торвалдсен“, в близост до парка „Вила Боргезе“ и Музея за модерно и съвременно изкуство.

Караянчева: Няма друга дата, която така да ни зарежда с позитивна енергия, като 24 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879621

Караянчева: Няма друга дата, която така да ни зарежда с позитивна енергия, като 24 майПредседателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Кърджали в тържественото честване по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май. То започна с празнично шествие от Дома на културата до паметника на Освободителите в града, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Мащабна манифестация в Пазарджик за 24 май

https://www.24chasa.bg/region/article/6879559

Мащабна манифестация в Пазарджик за 24 майХиляди жители на Пазарджик се включиха в честването на 24 май - Деня на бългаpcкaта пpecвета и кaлтypа и cлавянcкaта писменост. Те обградиха като шпалир централния булевард на града за подготвената мащабна манифестация. Под звуците на " Върви, народе възродени.." близо час дефилираха децата от всички училища и детски градини в града,

Йотова: Буквите и книжнината родиха България, създадоха българския народ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879596

Йотова: Буквите и книжнината родиха България, създадоха българския народИлияна Йотова поведе във Велики Преслав празничното шествие за 24 май и за 1125 години от обявяването на града за столица на Първата българска държава „Буквите и книжнината родиха България, създадоха българския народ”. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави жителите и гостите на град Велики Преслав по случай 24 май – Деня на

Еврокомисията уреди конкурентни цени на руски газ за България

https://petel.bg/Evrokomisiyata-uredi-konkurentni-tseni-na-ruski-gaz-za-Balgariya__266056

Снимка Булфото, архив Европейската комисия задължи "Газпром" да продава синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Изто...

Влак дерайлира в Италия, двама души загинаха (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/vlak-derajlira-v-italiia-dvama-dushi-zaginaha-video-2099028

Двама души загинаха и 18 бяха ранени тази нощ при дерайлиране на регионален влак в Северна Италия, недалеч от Торино, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване