Честит 24 май!

https://frognews.bg/novini/chestit-24-mai-2018-05-24.html

България празнува Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден се отдава почит на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската писменост.

Сигнал до институциите: Държавната АЕЦ „Козлодуй“ изразходва неправомерно големи средства за адвокати

http://www.eurochicago.com/2018/05/aetz/

Относно: 100%-държавната фирма “АЕЦ Козлодуй - нови мощности” ЕАД разходва неправомерно големи средства за наемане на адвокат, при наличието на дузина щатни юрисконсулти Уважаеми господин Цацаров, Уважаеми господин Гешев, Бихме искали да Ви уведомим за неправомерен договор на стойност 60 000 лв. между “АЕЦ Козлодуй - нови мощности” ЕАД и една адвокатска кантора, когато във Фирмата-майка “АЕЦ Козлодуй” ЕАД има назначени на щатна работа дузина юрисконсулти.

Между 5 нови и 7 изтребителя втора ръка за 1.8 млрд. лв. е изборът пред авиацията

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/24/3184167_vvs_shte_izbirat_mejdu_5_novi_i_7_iztrebiteli_vtora/?ref=rss


Министерството на отбраната ще поиска оферти за 5 нови изтребителя и 7 втора ръка, се разбира от проекта за инвестиционен разход, който бе приет от правителството миналата седмица. Преди да бъде избран бъдещият многоцелеви изтребител на Военновъздушните сили, проектът трябва да бъде одобрен от парламента.<br /><br />САЩ ще бъдат питани за цени и конкретно предложение за новопроизведени бойни самолети F-16 блок 60 (или 70) и F/A–18E/F Super Hornet, както и за употребявани F-16,...

Промени в движението за автомобили и автобуси във Варна за 24 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374741

Във връзка с провеждане на празнично шествие по случай 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, от 9:00ч. до приключване на мероприятието (около 14:00 ч.) ще бъде ограничено движението на автомобили в следните участъци: -бул.

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879108

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!България празнува днес Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 24 май е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г. За първи път празникът в памет на делото на Светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската писменост,

Рожденици на 24 май

http://www.cross.bg/yurist-ministur-pravosudieto-1575257.html

/КРОСС/ Антон Сираков, юрист Миглена Тачева, юрист, министър на правосъдието в правителството на Сергей Станишев Михаил Михайлов, PR експерт Руси Статков, член на НС на Агенцията за приватизация, бивш депутат Тома Здравков, певец Цецка Цачева, юрист, министър на правосъдието Ясен Вълчанов, балетист  

Миглена Тачева не прави купони за рождения си ден, а дарява средства

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6878570

Миглена Тачева не прави купони за рождения си ден, а дарява средстваОт години бившият правосъден министър Миглена Тачева празнува рождения си ден в много тесен кръг. Вместо големи купони тя предпочита да дари средствата, които би дала за организирането им. Миналата година купи свещници за Земенския манастир, а тази ще подпомогне юридическо издание. Веднага след това шефката на Националния институт на правосъдието

Орлетата стартират подготовката си за новия сезон във Втора лига на 21 юни

http://regiona.bg/%d0%be%d1%80%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%b7/

ОФК Пирин Благоевград ще стартира подготовката си за новия сезон във Втора лига на 21-ви юни. Предварително изготвената програма включва лагери в Благоевград и Банско, като за втория са фиксирани дати от 08 до 20-ти юли

Вчера футболистите и треньорите се събраха на стадион „Христо Ботев“ за уточнение на програмата, както и за да бъдат пуснати официално в отпуска, пише спортал бг. Договорите на болшинството състезатели изтичат, като със сигурност до 2019-та година контракти имат шестима играчи. Това са Красимир Костов, Александър Башлиев, Димитър Благов,Манол Чапов, Румен Сандев и идващият от наем в Созопол Кирил Грозданов.

За съжаление се наложи разтрогването на договора с Анти Рения, който е принуден заради двойното си гражданство да влезе в гръцката казарма за девет месеца. Все още няма яснота по селекцията и кои от състезателите с изтичащи договори ще останат, като повече информация ще има в началото на юни месец.

Вчера в клуба пристигна и лицензът за професионалния футбол, след като клубът отговори на минималните изисквания за Евротурнирите и Първа Лига, но за съжаление ще трябва да играе от лятото в по-ниското ниво на българския футбол.

Материалът Орлетата стартират подготовката си за новия сезон във Втора лига на 21 юни е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Властите ни работят по 4 случая на българи, обвинени без вина в Гърция за трафик на мигранти заради продажба на колите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878911

Властите ни работят по 4 случая на българи, обвинени без вина в Гърция за трафик на мигранти заради продажба на колите сиКак българската държава може да помогне на българи, които са продали колите си на недобросъвестни купувачи, а те не не са ги прехвърлили на свое име документите. После е била замесена в колата трафик на мигранти и продавачите получават обвинения за трафик. На този въпрос опита да отговори пред Би Ти Ви зам.

Честит празник! Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

http://www.moreto.net/novini.php?n=374742

24 май е един от най-светлите български национални празници. На тази дата честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история – 166 години! Денят на Светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската азбука бил отбелязван като църковен празник (на 11 май) още преди XII век, но за първи път е бил честван като национален Ден на просветата през 1851 година.

Борисов отива в Рим, ще се среща с папата

https://offnews.bg//politika/borisov-otiva-v-rim-shte-se-sreshta-s-papata-681253.html

Днес премиерът Бойко Борисов е на посещение в Рим, а утре ще има аудиенция при главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество папа Франциск.

Поводът за аудиенцията при папата е отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Българската делегация, ръководена от премиера, включва представители на вероизповеданията у нас, на академичната общност и дейци на културата.

На срещата с папа Франциск ще присъстват Западно и Средноевропейски митрополит на БПЦ Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев.

За първи път тази година традиционното поклонение пред гроба на Св. Кирил и посещението на базиликата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги, ще бъде осъществено съвместно с делегацията на Република Македония, водена от премиера Зоран Заев.

Двете делегации ще участват и в официалния прием, даван в българското посолство в Италия по случай празника на духовността. 

При посещението си в Рим българската делегация ще поднесе цветя на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов и ще присъства на молебен за здраве и успехи на българския народ, отслужен в храма „Св. Павел ала Регола“, в който черкуват членовете на Българската православна църковна община.

"Аудиенцията във Ватикана е огромен жест на папата към българския народ, към изключителното дело на светите братя Кирил и Методий, към това, че сме дали писменост", коментира премиерът Борисов при посещението си в Рим на 24 май 2015 г.

Любим виц на Камен Воденичаров

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6878527

Любим виц на Камен Воденичаров Новина: “Изстреляната в Космоса кола на Илън Мъск беше намерена в Перник с пренабити номера.”                                                                                                                                                                                                      

Най-важното от Варна във вчерашния 23 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374739

Промени в движението във Варна за 24 май Във връзка с провеждане на празнично шествие по случай 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, от 9:00ч. до приключване на мероприятието (около 14:00 ч.

Времето е ...

http://www.cross.bg/vremeto-e-1575259.html

/КРОСС/ Времето е наркотик. Твърде много от него убива. Тери Пратчет  

Макрон отива в Русия, за да търси общи мнения с Путин по деликатни теми

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/24/3184076_makron_otiva_v_rusiia_za_da_tursi_obshti_mneniia_s/?ref=rss


Еманюел Макрон ще направи днес и в петък първото си официално посещение в Русия, където се надява да намери "точки на съгласие" с руския президент Владимир Путин по деликатните въпроси за иранската ядрена програма и Сирия въпреки разногласията между двете страни.<br /><br />Срещата на Макрон с Путин е очаквана с голям интерес - една година след тази във Версайския дворец край Париж, която остави силен отпечатък и лансира новия френски президент на международната...

Ексклузивно: Екшън в казино, гръмнаха мъж в главата

http://regiona.bg/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%b5%d0%ba%d1%88%d1%8a%d0%bd-%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bd%d0%be-%d0%b3%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bc/

Кървав екшън се е разиграл навръх днешния 24-ти май в бургаския ж.к. „Зорница“. Мъж е бил прострелян в главата в игрална зала в блoк 57 в комплекса. Това предаде „Флагман“.

На мястото все още има следи от кръв. Според очевидци около 5 часа тази сутрин районът се напълнил с полиция.

Хората обаче не чули стрелба или скандал, единствено видели патрулките и линейката. Следите от кръв все още личат по плочките пред входа на казиното.

По първоначална информация простреляният мъж е жив. Той веднага е откаран в УМБАЛ-Бургас, която се намира само на метри от игралната зала. Предполага се, че причината за стрелбата е грабеж.

 

Материалът Ексклузивно: Екшън в казино, гръмнаха мъж в главата е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Георги Славчев: Българското образование е като морски фар и негов единствен самотен и последен пазач е българският учител

http://pogled.info/tv/kulturen-pogled/georgi-slavchev-balgarskoto-obrazovanie-e-kato-morski-far-i-negov-edinstven-samoten-i-posleden-pazach-e-balgarskiyat-uchitel.94744

/ПогледТВ/ В Деня на славянската писменост и култура ще поговорим за образованието, поезията, вдъхновението и езика като най-силното оръжие в душата на човека. Гост - Георги Славчев, с когото ще ви представим един културен поглед на антикултурната действителност! /ВИДЕО/

Георги Славчев: Вярата и знанието са двете страни на една и съща монета /2 част/

http://pogled.info/tv/kulturen-pogled/georgi-slavchev-vyarata-i-znanieto-sa-dvete-strani-na-edna-i-sashta-moneta-2-chast.94745

/ПогледТВ/ В Деня на славянската писменост и култура ще поговорим за образованието, поезията, вдъхновението и езика като най-силното оръжие в душата на човека. Гост - Георги Славчев, с когото ще ви представим един културен поглед на антикултурната действителност! /ВИДЕО/

"Петел" предава от центъра на Варна! Движението е спряно за празника, очакват се хиляди деца и граждани

https://petel.bg/Petel-predava-ot-tsentara-na-Varna--Dvizhenieto-e-spryano-za-praznika--ochakvat-se-hilyadi-detsa-i-grazhdani__266005

"Петел" предава от центъра на Варна, където движението вече е спряно за честването на 24 май. Очаква се хиляди ученици, учители и граждани да се включат в шествието с начален час 10:00.

Красимир Вълчев: Малко народи имат привилегията да имат празник като 24 май

https://petel.bg/Krasimir-Valchev--Malko-narodi-imat-privilegiyata-da-imat-praznik-kato-24-may__266002

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост гост в студиото на "Денят започва с култура" по БНТ беше министърът на ...

Меркел: Германия и Китай държат на ядреното споразумение с Иран

https://petel.bg/Merkel--Germaniya-i-Kitay-darzhat-na-yadrenoto-sporazumenie-s-Iran__266006

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че Пекин и Берлин държат на съществуващата ядрена сделка с Иран след като САЩ по-рано този м...

Кметът на София: Град, в който се строят училища, има бъдеще

https://petel.bg/Kmetat-na-Sofiya--Grad--v-koyto-se-stroyat-uchilishha--ima-badeshhe__266004

Снимка Булфото „Столичната община проектира четири нови училища. Град, в който се строят училища, има бъдеще”. Това коментира в предава...

Кървав екшън в бургаско казино: Гръмнаха мъж в главата

https://petel.bg/Karvav-ekshan-v-burgasko-kazino--Gramnaha-mazh-v-glavata__266007

Снимка Флагман.бг Кървав екшън се е разиграл навръх днешния 24-ти май в бургаския ж.к. "Зорница". Мъж е бил прострелян в главата в игрална з...

"Петел" предава от шествието във Варна: Първи кадри от морската столица за 24 май

https://petel.bg/Petel-predava-ot-shestvieto-vav-Varna--Parvi-kadri-ot-morskata-stolitsa-za-24-may__266008

Снимки "Петел" Холяди деца, учители, граждани и гости се стичат в момента към центъра на Варна, където ще се проведе красиво шествие по сл...

На 24 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6878575

На 24 май рожден ден иматЦецка Цачева, юрист, министър на правосъдието, председател на 41-ото и на 43-ото народно събрание Миглена Тачева, директор на Националния институт на правосъдието, бивш министър на правосъдието Антон Сираков, адвокат Кирил Вълчев, юрист, журналист Михаил Михайлов, ПР експерт, бивш говорител на премиера Иван Костов Руси Статков,

Китай призова за засилване на сътрудничеството с Европа по „Един пояс, един път"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878897

Китай призова за засилване на сътрудничеството с Европа по „Един пояс, един път"Вчера в Брюксел се проведе диалог между Китай и ЕС по инициативата „Един пояс, един път". Ръководителят на китайската дипломатическа делегация в ЕС Джан Мин заяви, че в момента „Един пояс, един път" и европейската стратегия за развитие се свързват безпроблемно. В бъдеще Китай и Европа трябва да се засилят сътрудничеството помежду в няколко аспекта,

На 24 май през

http://www.cross.bg/voiina-madrid-otkrit-1575261.html

/КРОСС/ 1798 г. - Започва ирландско въстание за независимост от Англия.1819 г. - Американският колесен параход „Савана" се отправя на път за Европа и става първият параход, пресякъл Атлантическия океан.1832 г. - Гърция е обявена за кралство.1844 г. - От Вашингтон до Балтимор е изпратено първото телеграфно съобщение при използване на морзовата азбука със съдържание „Какво е сътворил Господ?".1851 г. - В Пловдив за първи път се честват Св. св. Кирил и Методий; денят по-късно започва да празнува като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.1883 г. - В Ню Йорк е открит известният Бруклински мост, най-големият висящ мост към това време.1899 г. - В Бостън е открит първият многоетажен покрит паркинг в САЩ.1900 г. - Великобритания анексира Орания по време на Втората англо-бурска война.1900 г. - В Русия е пуснат на вода крайцерът Аврора, станал по-късно символ на Октомврийската революция.1914 г. - Официално е регистриран ПФК Левски (София).1915 г. - Първата световна война: Италия обявява война на Австро-Унгария.1924 г. - Създадена е Българската федерация по лека атлетика.1928 г. - Провежда се учредителна конференция на Работнически младежки съюз (РМС).1940 г. - Американският авиоконструктор от украински произход Игор Сикорски осъществява първия успешен полет на еднороторен хеликоптер.1943 г. - Втората световна война: Доктор Йозеф Менгеле заема поста лекар на концлагера Освиенцим.1949 г

Пътна обстановка в страната - 24 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374738

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: - Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.

Български книги в Конгреса на САЩ за 24 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878894


Български книги в Конгреса на САЩ за 24 майБългарски книги и автори ще бъдат представени в библиотеката на конгреса на САЩ във Вашингтон за 24 май, съобщи Би Ти Ви. Много сънародници ще се съберат на представянето на творбите на писатели от различни възраски, включени в алманаха, издаван със собствени средства вече осма година от българските имигранти в Чикаго.

Пекин: Очакваме срещата на върха между САЩ и Северна Корея да се проведе успешно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878895

Пекин: Очакваме срещата на върха между САЩ и Северна Корея да се проведе успешноКитай се надява САЩ и Северна Корея да се възползват от шанса, който им се предоставя да премахнат пречките помежду си и да проведат една успешна среща между лидерите, която да завърши с положителни резултати, заяви говорителят на Китайското външно министерство Лу Кан на пресконференция. „Много пъти сме подчертавали,

Как празнуваме Деня на просветата, културата и славянската писменост

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/24/3184191_kak_praznuvame_denia_na_prosvetata_kulturata_i/?ref=rss


Днес е 24 май - денят, в който честваме българската просвета, култура и славянската писменост на Кирил и Методий, известни още като Солунските братя. "Дневник" публикува информация какви тържества, концерти и събития ще има по повод големия български празник в столицата и страната.<br /><br />По случай празника – с благословението на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от 10:00 ч....

Борисов постла червен килим пред "Демократична България"

http://clubz.bg/68254-borisov_postla_cherven_kilim_pred_demokratichna_bylgariq

Дали Бойко Борисов ще успее да помогне на Западните Балкани да влязат в ЕС е въпрос твърде спорен. Сигурно обаче е, че през последните няколко седмици Борисов постла червения килим, по който автентичната десница/демократичната общност да се върне отново в голямата политика на бял кон.

С отказа си да изгони руски дипломати, с идеята си да поднови АЕЦ "Белене" и с влизането в надпревара с президента за това кой е най-близък до сърцето на Владимир Путин само за няколко дни Борисов срина граденото с години. Един от най-важните му политически козове досега бе, че той даваше вид на убеден и последователен евроатлантик. Това бе основната причина, поради която резултатът на ГЕРБ на последните парламентарни избори бе 1 147 000 гласа, с около 300 000 повече в сравнение с 840-те хил. гласа, получени на първия тур на президентските избори няколко месеца по-рано. Все още е пресен споменът за гръмкото изявления на Корнелия Нинова за това какво ни е отнела демокрацията и заявките ѝ, че ако стане премиер ще работи за отмяна на санкциите срещу Русия. С тези си изказвания, направени малко преди парламентарния вот тя - волно или неволно - помогна на ГЕРБ да прескочи границата от 1 млн. гласоподаватели, която изглеждаше непостижимо висока летва за партията.

Големият въпрос за автентичната десница/демократичната общност, чиито основен представител е коалицията "Демократична България" е дали ще успее да се възползва в максимална степен от услугата, която ѝ прави Борисов.

Няма никакво значение колко точно хора са се събрали на митинга срещу АЕЦ "Белене" или колко ще се съберат на друг подобни прояви занапред. Известно е, че в България има поне 500 000 избиратели, които биха подкрепили политическа формация, която твърдо отстоява европейското бъдеще на България. При това става дума за хора, които са политически активни. Тези хора, когато не ходят да гласуват, го правят само и единствено, защото са разочаровани от онези, които имат претенцията да ги представляват. А не поради мързел или нехайство за обществените дела.

Единственото, което се очаква от лидерите на "Демократична България" е да дадат ясни гаранции, че те повече в коалиция с Борисов няма да влизат при никакви обстоятелства. Това ще гарантира на формацията не просто влизане в следващия парламент, а и достатъчно солидно присъствие в него, за да може да влияе на бъдещи политически решения в една или друга посока. Автентичната десница/демократичната общност трябва да остави ГЕРБ да направи "правителство на националното съгласие" с БСП. Все по-ясно става, че по най-важния обществен въпрос - европейското бъдеще на България - тези две партии са със сходни позиции. И двете отказват да подкрепят истинска съдебна реформа, чрез която да се премахне унизителният мониторинг, заради който все още не сме пълноправни членове на ЕС. И двете са склонни да превърнат България в мост и канал за комуникация между ЕС и Русия, вместо да гарантират нейното съществуване като неизменна част от Европа.

В този си вид "Демократична България" няма как да очаква собствено управляващо мнозинство. За подобно мнозинство трябва стройна организация и силни структури в цялата страна, каквито тази формация все още няма. С действията си от последните дни обаче Борисов дава шанс на "Демократична България" да се превърне в основен политически играч.

Ще бъде огромна глупост, ако тя не се възползва от този шанс.

Обидени, социалистите в Монтана отново скочиха срещу Кирил Добрев

http://pogled.info/bulgarski/obideni-sotsialistite-v-montana-otnovo-skochiha-sreshtu-kiril-dobrev.94763

/Поглед.инфо/ Обидени от изказване на зам.-председателя на НС на БСП Кирил Добрев, , социалистите в Монтана отново скочиха срещу него с възмутително писмо до Корнелия Нинова.

Заслужено признание: III ОУ и ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ от Благоевград са „Училище на годината“ 2018

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-iii-%d0%be%d1%83-%d0%b8-%d0%bf%d0%bc%d0%b3-%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b4-%d1%81/

Снощи в зала „22-ри септември“ се състоя церемония по връчване на приза „Училище на годината“ 2018 година.В тазгодишното издание на конкурса за призьори в първа възрастова група 1-7 клас бяха определени две училища – III ОУ, VIII СУ. Във втора възрастова група отличието получи ПМГ „Акад. Сергей Корольов“.  В залата присъстваха много ученици,  учители, родители и много гости.
Официален гост на церемонията бе и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. По време на церемонията бяха отредени отличията за учител на годината в категория “Училища“ и “Детски градини”, директор на годината в категория “Училища” и “Детски градини”, категория “Детски ясли“ и категория “Културни дейци”.

 

Материалът Заслужено признание: III ОУ и ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ от Благоевград са „Училище на годината“ 2018 е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Красимир Вълчев: Грешка е, че подвеждаща задача е в банката с въпроси за зрелостния изпит

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6878649

Красимир Вълчев: Грешка е, че подвеждаща  задача е в банката с въпроси за зрелостния изпитПреди началото на следващата учебна година отново ще мобилизираме всички институции, за да върнем и обхванем в училище всички деца, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, днес е 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Какво ще кажете на учителите за празника?

Преп. Симеон Дивногорски

http://www.cross.bg/simeon-godini-podvig-1575263.html

/КРОСС/ Св. Симеон Стълпник, Дивногорец, е наречен така, понеже се подвизавал на стълп-кула и понеже този стълп бил построен на планината, наречена Дивна. Симеон се родил в Антиохия Сирийска в 522 година. Майка му Марта след смъртта на мъжа си, загинал под развалините на своята къща по време на земетресение, възпитавала сина си в гореща любов към Бога, от която било проникнато нейното собствено сърце. И небезплодно се оказала нейното възпитателно въздействие: възприето от младенеца, то го превърнало в избран съсъд на Божията благодат. Когато Симеон бил на пет години, майка му го поверила на светия старец Йоан Стълпник, който се подвизавал в пустинята. Подражавайки му, Симеон пожелал подобен подвиг и скоро надминал своя учител с истинско ангелско търпение. Опитният старец Йоан, боейки се, да не би нежният отрок да изнемогне от непосилния подвиг, съветвал го да не се предава на такъв преждевременен труд. На Симеон, подкрепян свише, продължавал своето молитвено стоене пред Бога. Но не се задоволил той с това състояние. Минали шест години и той поискал по-висок стълп, за да се отстрани повече от земята. Построили му друг стълп, висок 40 лакти. Като прекарал на него осем години, Симеон по божествено откровение отишъл в Дивна гора, в околностите на Антиохия, и там - на висок хълм - основал обител и стълп върху скала. При своя монашески подвиг св. Симеон така разпределял времето си: от сутрин до деветия час (IX час по библейското времеизчисление се равнява на 15 часа, т. е. 3 ч

24 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=374711

Събития: 1798 г. — Започва ирландско въстание за независимост от Англия. 1819 г. — Американският колесен параход „Савана“ се отправя на път за Европа и става първият параход, пресякъл Атлантическия океан. 1832 г. — Гърция е обявена за кралство.

Защо 24 май?

http://clubz.bg/68253-zashto_24_maj

Върви, народе възродени...

24 май в празник на българската култура и на славянската писменост.  В него обаче има и твърде много политика, която няма как да бъде пренебрегната.

24 май е единственият ни голям празник, който отбелязва събитие, станало по време на първата българска държава. Този ден е символ на цялата ни държавност, която е с повече от 1300 години история. А не само на нейното трето издание, което е едва на 140 години и към този момент е съществувало по-кратко от предишните две.

24 май няма как да е национален празник, това би принизило неговото значение. Когато Св. св. Кирил и Методий създават своята азбука и техните ученици я донасят в България, след което благодарение на цар Борис I по нашите  земи се дава началото на славянската култура и цивилизация, българска нация не е имало. Никакви нации не е имало, те са създадени много по-късно.

24 май е празникът с най-дълга история. Сведения за неговото празнуване има още от XII в. В съвременната българска история се приема, че той е отбелязан за пръв път през 1851 г. в Пловдив, макар да има сведения за това още през 1813 г. в Шумен.

24 май е единственият български празник, който обединява всички българи. В обществената ни ценностна система той стои много по-високо от 3 март, 6 септември, 22 септември и всичко останали големи празници, свързани с политическата история на третата българска държава. За всички тези дати има различни тълкувания дали и доколко са повод за празнуване, стигащи понякога до разгорещени спорове. За 24 май такива няма. Няма и да има.

24 май е символ на вечното ни историческо присъствие. България винаги е съществувала чрез славянската писменост и книжинна. Така, както Елада и Рим продължават да съществуват и до днес чрез своето духовно и интелектуално наследство.

24 май е комай единственият повод дори най-върлите русофили да се опълчат срещу Русия, ако тя се опитва да си го присвои или да подмени неговата история. Истината обаче е, че към тези напъни на трябва да се отнасяме с великодушие и добродушна насмешка. Така, както подобава на родоначалници на славянската цивилизация. С подобни опити великата държава Русия сама се принизява до скромната и все още търсеща своята идентичност чрез присвояване на българска история Македония.

24 май е денят, в който ние отбелязваме влизането си в европейската цивилизация, при това през парадния вход. Мнозина твърдят, че е щяло да бъде по-добре, ако цар Борис е приел християнството от Рим, с което да влезем в лоното на католицизма. Подобни приказки нямат нищо общо истинската история. Когато Борис е направил България част от православието, той е гарантирал нейното присъствие в най-изисканата европейска цивилизация за 5 века напред. По онова време Константинопол е бил царствения град, а Рим и днешните западноевропейски столици са скромни градчета от варварско-селски тип. В своята история България невинаги е била част от европейската цивилизация. Преди десетина години чрез членството си в ЕС обаче тя се върна там, където ѝ е мястото. От нас зависи дали ще сме толкова далновидни, колкото е бил цар Борис, за да гарантираме нейното европейско бъдеще. Или пак ще се върнем в Евразия, откъдето всъщност идваме след като пет века сме били османска провинция и още 50 години задунайска губерния/съветска република. Онези, които критикуват, че сме предали на Европа независимостта си са същите като онези късогледи невежи, които са се бунтували срещу цар Борис, защото според тях той ни е предал на Византия.

24 май е Денят!

Jaguar F-PACE SVR е всъдеход и спортист в едно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286136_Jaguar+F-PACE+SVR+%D0%B5+%D0%B2%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4+%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%B2+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE

За тези, които искат да притежават едновременно всъдеход и спортен автомобил, британците от Jaguar предлагат своя бестселър F-PACE SVR, задвижван с 5,0-литров бензинов двигател V8 с механичен компресор и чудовищна мощност от 550 к.с. Благодарение на огромния въртящ момент от 680 Нм, спортният SUV ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,3 секунди, а максималната му скорост е 283 км/ч.

Новият Jaguar F-PACE SVR е конструиран от подразделението Special Vehicle Operations (SVO) и се отличава със специално окачване, аеродинамични подобрения и нови олекотени 21- и 22-инчови алуминиеви джанти, които приютяват модерните спирачки. Активната изпускателна система с променлив ход на клапаните гарантира, че звукът от двигателя V8 с механичен компресор отговаря на динамичните му показатели. В интериора си Jaguar F-PACE SVR получава тънки спортни седалки с логото SVR, докато спортният селектор за смяна на предавките подчертава спортния характер на високопроходимия модел.

Освен най-мощната версия SVR, за следващата моделна година Jaguar F-PACE е получил серия интериорни подобрения, както и най-новите технологии за безопасност и допълнителни функции за удобство на потребителя. Към системите в помощ на водача се присъединява адаптивният автопилот с подпомагане на кормилното управление, който работи между 0 и 180 км/ч и използва съществуващия адаптивен автопилот с центриране в лентата, за да управлява разположението на автомобила в лентата, докато поддържа зададена дистанция спрямо автомобила отпред.

Резултат с изображение за Jaguar F-PACE SVR е всъдеход и спортист в едно

Други функции включват адаптивен автопилот с функция Stop&Go, който позволява на водача да следва автомобила отпред на удобна за спиране дистанция и да тръгва отново от спряло положение, когато водачът подскаже на системата чрез натискане на педала на газта. Базираната на радар аварийна спирачка при висока скорост позволява подобрено отчитане на вероятност от сблъсък отпред. Системата работи при скорост от 10 до 160 км/ч и е в състояние да отчете неизбежен сблъсък, като предупреждава водача и задейства спирачките, ако той не успее да реагира. Новото стандартно оборудване на Jaguar F-PACE включва още камера за обратно виждане, помощ при паркиране на преден и на заден ход, система за следене на състоянието на водача, аварийна спирачка и асистент за придържане в лентата.

В интериора на Jaguar F-PACE информационно-развлекателната система Touch Pro с 10-инчов сензорен екран е част от стандартното оборудване, като същевременно се предлагат нови опционални тънки спортни седалки с настройки в 14 степени, по-тънки облегалки и регулируеми възглавници. Вниманието към детайла продължава с вътрешното огледало без рамка, осветените метални пластини на праговете с надпис Jaguar, полираните метални педали, първокласните мокетни стелки, велурената облицовка на тавана, хромираните превключватели на 10-степенните регулируеми седалки и покритията на вратите от карбонови влакна. За допълнително удобство на клиента, бензиновите версии за F-PACE се възползват от по-голям 82-литров резервоар за гориво, вместо настоящия 63-литров. Всички бензинови двигатели вече са оборудвани с филтри за твърди частици, за да бъдат още по-екологични.


 

 

Фирми с бонуси срещу ЕГН-то

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286135_%D0%A4%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8+%D1%81+%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D1%83%D1%81%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%95%D0%93%D0%9D-%D1%82%D0%BE

 Фирми заливат електронните пощи на свои потенциални клиенти и контрагенти с мейли. Магазини за дрехи, техника, банки и туроператори са подели акция преди 25 май с предложения за участие в томболи и отстъпки само и само да се съгласим да получаваме оферти и след влизането на новия регламент за защита на личните данни (GDPR). В противен случай фирмите ще трябва да спрат да ползват данните ни, да ги заличат цялостно или частично, както и преноса им.

В момента тече кампания да се запазят данните на преминалите през физическите и онлайн каси на магазините.

В търговска верига ни предлагат да се включим в томбола за телевизор с 4К качество на картината, за да може да ни пращат рекламни съобщения. Търговските вериги с карти за лоялни клиенти искат да ги презаверим отново преди утре, за да продължим да пазаруваме захар и тоалетна хартия с отстъпки. Намаление от 5 на сто в голям магазин за техника може да ползваме при следваща покупка, ако кажем „да“ да ползват информацията, показа проверка на “Монитор“.

Най-често в условията на компаниите е посочено, че при наше съгласие, предоставяме за ползване следните лични данни – име, фамилия, адрес, мейл, телефон и ЕГН. Трябват им, за да ни агитират чрез различни канали, но не само търговците на стоки и услуги, но и техните партньори. Така веднъж дали разрешение дадена фирма да има достъп до изброената по-горе информация, ние се съгласяваме да ги ползват още банки, куриерски фирми и др.

Оказва се, че данните ни могат да бъдат изпращани и в други страни в рамките и извън ЕС за целите на обработката, за които сте предоставили съгласие. Изпълняващите обработката на данните в рамките на ЕС се задължават да спазват регламента за личните данни, както и тези извън съюза.

Колко дълго пазят данните ви, които съхраняват?

Съгласно родните закони фирмите са задължени да съхраняват вашите документи за период от 10 години. След този период личните ви данни трябва да бъдат „необратимо унищожени“. Но можете и по-рано да се откажете да бъдат ползвани за маркетинг, ако уведомите ползвателя им.

Какви са правата ви?

Ако смятате, че личните данни, които притежават за вас, са неточни или непълни, имате възможност да поискате да видите тази информация, да я поправите или да я изтриете. При по-големите компания това става с формуляр за заявка за достъп до данни на физически лица. Бланката ще получите на пощата си, рядко може да я намерите налична на сайтовете на търговците. В случай че искате да подадете оплакване от начина, по който са обработили личните данни, трябва да се свържете с т.нар. отговорници, които трябва да разгледат жалбата и да вземат конкретни мерки. Ако и след това смятате, че вашите лични данни не са били обработени по законосъобразен начин, можете да се свържете с Комисия за защита на личните данни (КЗЛД) и да подадете жалба до тях.

Новият регламент ще ограничи измамите с единния граждански номер в Имотния регистър, но и ограничават достъпа до публична информация, твърдят експерти пред „Монитор“. Измамите, при които престъпници с ЕГН-то ни стигат до имотната партида, вече ще бъдат трудно осъществими. Същевременно НПО-та критикуват новите правила, разписани в Закона за личните данни, които в момента са на обществено обсъждане. Изискванията ще доведат до затваряне на публични регистри. Тези публични бази данни са гаранция за сигурността на бизнеса, но и източник на информация (виж карето) Притесненията са заради написания чл. 25г от Проектозакона за изменение на Закона за личните данни. Той гласи буквално следното: "Публичен достъп до ЕГН се предоставя само ако закон изисква това. В тези случаи законът определя реда и условията с цел недопускането на неговата общодостъпност".

На Агенцията по вписванията, както и на други публични регистри са дадени организационно-технически препоръки в становище на Комисията за защита на личните данни, коментира членът на КЗЛД Цанко Цолов.

В новия Закон за защита на личните данни препоръките ще бъдат подробно разписани и задължителни. Системите ще трябва да имат допълнителни защити, което ще доведе до по-висока идентификация на лицата, които достъпват регистрите, твърди Цолов, което ще намали и злоупотребите. В частния сектор експерти мислят, че премахването на ЕГН-то за достъп до информация може да се случи много бързо и лесно. За да отговорят на изискванията на регулацията, администраторите може просто да премахват критерия ЕГН в търсенето и то да отпадне, твърди председателят на Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами в България Владимир Икономов.

 


Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_134482/

- Докторе, не знам какво да правя. Всяка нощ сънувам, че съм крава и паса трева.
- Не виждам причини за безпокойство. Това е само сън.
- Сън, сън, ама като се събудя и половината матрак го няма!

Външно министерство се е задействало по казуса с обвинените в трафик на хора в Гърция

https://petel.bg/Vanshno-ministerstvo-se-e-zadeystvalo-po-kazusa-s-obvinenite-v-trafik-na-hora-v-Gartsiya__265998

Официално в дипломатическите представителства на България има информация за четири случая на подсъдими в Гърция за трафик на мигранти, с...

Руската експанзия се засилва след оттеглянето на САЩ, смята анализатор

https://petel.bg/Ruskata-ekspanziya-se-zasilva-sled-otteglyaneto-na-SASHH--smyata-analizator__265999

Визитата на Румен Радев в Русия е част от една по-обща политика, която ще бъде демонстрирана и в по-далечно бъдеще след оттеглянето на САЩ ...

Нова сърф мания: Дъска, която се движи над водата (Видео)

https://petel.bg/Nova-sarf-maniya--Daska--koyato-se-dvizhi-nad-vodata--Video-__266000

Нов вид сърфове завладява бреговете на Калифорния, съобщи Нова тв. Благодарение на специална финка (стабилизатор) познатата дъска на ...

Европейско проучване повдигна завесата: Българите искат да ги управлява...

https://petel.bg/Evropeysko-prouchvane-povdigna-zavesata--Balgarite-iskat-da-gi-upravlyava---__266001

Снимка Булфото Очакването за влизането на нови играчи в политиката е силно в България, сочи проучване на Европейския парламент, направе...

Откриват църква, реставрирана от етнически турчин в село Искра

https://petel.bg/Otkrivat-tsarkva--restavrirana-ot-etnicheski-turchin-v-selo-Iskra__266003

Снимка Булфото Днес на 24 май в село Искра, Ямболско ще се открие реставрирана старинна църква. На събитието ще присъства бившият директо...

Всеобщият народен Великден (СНИМКИ+ВИДЕО)

http://clubz.bg/68252-vseobshtiqt_naroden_velikden_snimkivideo

Всеки 24 май празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство, като общ словесен небосвод, който ни прави народ с бъдеще. Това каза кметицата на София Йорданка Фандъкова в словото си послучай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Фандъкова припомни думите на пловдивския учител Йоаким Груев, че 24 май "от училищен празник, какъвто беше в началото, достигна до всеобщ народен Великден.".

"Това е нашият просветен Великден. Всеки 24 май празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство, като общ словесен небосвод,, който ни прави народ с бъдеще“", заяви Фандъкова.

Според нея целта на реформите в образованието е да се възроди учителската професия и да се върне зарядът, който българските учители винаги са имали -  "лидери, които водят, показват посоки, откриват хоризонти пред нашите деца и пред нас като нация".

"Тази реч омайна и сладка която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме, защото днес все по-често пишем нехайно. Говорим с шепот думи, а значението все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината".

Това каза в словото си президента Румен Радев. И допълни, че невежеството няма празник, но заема всеки сантиметър, опразнен от културата.

"В тази вечна битка на светлината с тъмата пожелавам на всички вас, скъпи ученици, скъпи българи, да бъдете както се пее в химна на Михайловски сеятели на правдата. Грамотни, свободни и достойни", добави президентът.

Според него правописът е първият урок по демокрация, защото "в него всяка буква, всеки символ имат свой смисъл и място, а голямата  буква е само първа сред равни".

"За да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото", каза още държавният глава.

И допълни, че и най-ученият трябва да е смирен, защото "всеки знае нещо, което другите не знаят".

"Няма по-значим фактор за развитието на обществото ни от образованието. А най-важният фактор в образованието са учителите - вие сте тези, които гарантират успешното бъдеще на следващите поколения", казва в приветствието си просветният Красимир Вълчев.

Според него днес е все по-трудно да прогнозираме бъдещето. Не знаем и какви специалисти ще са ни нужни след години, но е сигурно, че всеки ученик трябва да има езикови и математически умения, знания по природни науки, както и новите предприемачески способности и креативност. Най-важното умение обаче било – да учи.

"Народите имат различни празници. Празник на жаждата за знания има само България“, каза още Вълчев.

И посочи, че отбелязването на 24 май е връзката ни между миналото и бъдещето. Някога чрез българската държава делото на Светите братя се е разпространило сред славянските народи. А с присъединяването на България към Европейския съюз, кирилските букви са вече третата официална азбука в обединена Европа.

Във видеото по-долу можете да видите част от празничното шествие в София. То тръгна от Археологическия музей пред президентството, а крайната му „спирка“ бе паметникът на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

А ето и празника през обектива на фоторепортера на Клуб Z Веселин Боришев:

Честит празник!

Върви, народе възродени (НА ЖИВО)

http://clubz.bg/68252-vyrvi_narode_vyzrodeni_na_jivo

Снимки Веселин Боришев

Честит празник!

Започнаха официалните тържества по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Тук можете да проследите на живо празничното шествие в София, организирано от Министерството на образованието и Столичната община.

 

 

То тръгна от Археологическия музей пред президентството, а крайната му „спирка“ е паметникът на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

Прогноза за времето - 24 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374710

По Черноморието ще бъде предимно слънчево с по-значителни увеличения на облачността в южните райони. Валежи са малко вероятни. Ще духа умерен североизточен вятър, който вечерта ще отслабне. Максимални температури на въздуха – между 22° и 25°.

Младата учителка, която дава знания на деца от няколко села (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mladata-uchitelka-koiato-dava-znaniia-na-deca-ot-niakolko-sela-video-2099038

Тя е млада, успяла и с призвание да е учител. Росица Ненчева събира децата от няколко села, за да ги учи на букви и числа, отбелязва

Разкриха какво прави рижавите мъже шампиони в леглото

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-kakvo-pravi-rizhavite-myzhe-shampioni-v-legloto-2098926

Мъжете с "огнени" коси като британския принц Хари и сънародника му, певеца и автор на песни Ед Шийран, са по-добри любовници. Няколко проучвания потвърждават този факт, пише в. "Дейли стар".

Юлия Скрипал в първото си изявление след изписването от болницата: Опитът за убийство преобърна света ми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286134_%D0%AE%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%A1%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D0%BB+%D0%B2+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%8F%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B

 Юлия Скрипал, оцеляла след опита за убийство срещу нея и баща й – двойния агент Сергей Скрипал, излезе с първото си заявление след изписването си от болницата. Тя заяви, че би се върнала в Русия в „дългосрочен план“ въпреки опита за отравяне, предава Ройтерс, цитирана от Фокус.
"Фактът, че e използван невропаралитичен агент, е шокиращ“, заяви Скрипал. „Животът ми се обърна с главата надолу“, допълни тя. "Събудих се на новината, че и двамата сме били отровени“, заяви Юлия Скрипал в първата си медийна изява след отравянето. Тя направи обръщението си пред „Ройтерс“ от тайно място в Лондон, тъй като е под защитата на британската държава. 
На врата й се вижда сериозен белег от интервенция.
„Късметлии сме, че и двамата оцеляхме този опит за убийство. Нашето възстановяване беше бавно и изключително болезнено. Докато се опитвам да се справя с опустошителните промени, които ме натоварват физически и емоционално, искам да помогна на баща си до пълното му възстановяване. В дългосрочен план се надявам да се върна у дома в моята страна“, заяви Юлия Скрипал.
Според британското правителство Юлия и Сергей Скрипал са били отровени от руските тайни служби с невропаралитичния газ „Новичок“. По-рано руският посланик в Лондон Александър Яковенко заяви, че е искал да се види с възстановяващите си, но не е бил допуснат до тях.
„Благодарна съм за предложенията за помощ от руското посолство. Но в момента не искам да се възползвам от услугите му“, заяви Скрипал. „Не искам да описвам подробностите, но клиничното лечение е инвазивно, болезнено и депресиращо“, уточни тя
Бащата на Юлия бе изписан от болницата на 18 май. „Той вече не е в критично състояние“, съобщи болницата в град Солсбъри, където бе проведено лечението на бащата и дъщерята.

Православен календар за 24 май

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6830985

Православен календар за 24 майПреп. Симеон Дивногорски. Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост (Молебен)  Преп. Симеон бил ученик на св. Йоан Стълпник. Подвизавал се на висок стълб кула в планината Дивна. Високо над земята на своя стълб преп. Симеон се отдавал на молитва и изучаване на свещеното писание.

Президент, министър и кмет повеждат шествието за 24 май

https://offnews.bg//kultura/prezident-ministar-i-kmet-povezhdat-shestvieto-za-24-maj-681152.html

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде отбелязан с редица събития днес.

Празнично шествие, организирано от Министерството на образованието и Столична община, ще тръгне в 10:30 ч. от Археологическия музей. Крайната му точка е паметникът на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

В 11 ч. започва официалната церемония пред библиотеката. Неин водещ ще бъде актьорът и директор на Народния театър „Иван Вазов” Мариус Донкин.

Първо ще прозвучи стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов в изпълнение на първокласниците от Националния учебен комплекс по култура в Горна баня Симеон Йорданов и Борислава Петрова.

След това тържествено слово за празника ще произнесе писателят Деян Енев.

Поздравителни слова ще произнесат президентът Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова.

В церемонията ще участват ученици от I клас на 133. средно училище „А. С. Пушкин” и Младежката хорова капела към Националното музикално училище „Любомир Пипков” с диригент Татяна Христова.

В 11:30 ч. желаещите ще могат да разгледат изложбата "Българската ръкописна традиция през вековете" в Националната библиотека.

15 минути по-късно започва академичното тържество в аулата на Софийския университет. Слово ще произнесе ректорът проф. Анастас Герджиков. След него за Антарктида и "революцията на българското присъствие" на ледения континент ще говори проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт.

Ще бъдат наградени победителите в Дванадесетия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на Фондация “Св. Климент Охридски” за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина. Ще бъде връчена и стипендията на Фондация „Блага Димитрова“ за студент от Факултета по славянски филологии на Софийския университет. ФСлФ ще отличи и автора на най-добрата научна книга в областта на езикознанието.

От БНР пък ще връчат награда на студент в специалност „Журналистика“, профил „Радио“ - инициатива в памет на проф. д-р Веселин Димитров.

От 17 ч. ще има празник на буквите в парка зад НДК, организиран от Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС, Столична община, НДК и Българското национално радио, съвместно с Министерството на културата.

Сред изпълнителите ще бъдат вокална група "Радиодеца", Оркестърът за народна музика на БНР, Софийският духов оркестър и Биг Бенда на БНР. Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази ще изпълни на своята цигулка специално за празника химна „Върви, народе възродени".

Автор на визията на празника е българският художник проф. Божидар Йонов.

В Пловдив тържеството ще е на площад „11-ти май“. Официалното му откриване е в 10 ч. с химна на Република България, а преди него ще бъдат връчени награди и ще бъде отслужена литургия от пловдивския митрополит Николай.

След празничните слова ще започне концерт, около 11.40 ч.

ЕЦБ: Българското законодателство не гарантира пълна независимост на БНБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286133_%D0%95%D0%A6%D0%91%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%B3%D0%B0%D1%

 Българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на  централната банка, на забраната за парично финансиране, както и за правна интеграция в eвросистемата. За това предупреждава Европейската централна банка в своя доклад за конвергенция, който бе публикуван в сряда. 

През следващите години се очаква инфлацията постепенно да нараства, макар и с умерен темп, но в дългосрочен хоризонт съществуват сериозни опасения за устойчивостта на конвергенцията по отношение на инфлацията. Съгласно икономическата прогноза на ЕК от пролетта на 2018 г. средногодишният темп на инфлация ще нарасне до 1,8% през 2018 г. и през 2019 г. Рисковете за средносрочната прогноза за инфлацията са като цяло балансирани.

Рискове от подценяването ѝ са свързани с ускоряване инерцията на базисния икономически растеж и с несигурността относно прогнозните цени на петрола, а рискове от надценяване могат да възникнат при по-голяма несигурност относно развитието на световната икономика, което може да намали натиска по линия на международните цени.

В по-далечна перспектива съществуват сериозни опасения относно дългосрочната устойчивост на конвергенцията по отношение на инфлацията в България, като се имат предвид и неотдавнашните увеличения на разходите за труд на единица продукция.

Процесът на догонване е възможно да доведе до положителен диференциал на инфлацията спрямо тази в еврозоната с оглед на това, че БВП на човек от населението и ценовите равнища в България още са значително под тези в еврозоната. За да се избегне натрупването на прекомерен ценови натиск и на макроикономически дисбаланси, процесът на догонване трябва да бъде подкрепен с подходяща политика.

В частност, докато почасовите разходи за труд в България са все още най-ниските в ЕС, нарастването на заплатите трябва да съответства, наред с другото, и на растежа на производителността на труда, за да се запазят ценовата конкурентоспособност и привлекателността на България за чуждестранните инвеститори.

Заради режима на паричен съвет от ключово значение според ЕЦБ е да се сдържа инфлацията чрез подходяща политика, не на последно място чрез повишаване на производителността на труда в сектора на нетъргуемите стоки и услуги.

Структурните реформи за усъвършенстване на институционалната и бизнес среда са от решаващо значение за привличането на преки чуждестранни инвестиции и за повишаването на потенциалния растеж. Това включва значително намаляване на корупцията, осигуряване на независима и ефикасна съдебна система и подобряване на образователната система. По-нататъшно съкращаване на намаляващото, но все още тежко бреме на корпоративния дълг ще подпомага рентабилността, кредитния растеж и инвестициите на частния сектор.

От съществено значение е също да се укрепи националната политика, насочена към насърчаване на конкуренцията на стоковите пазари, и да се пристъпи към либерализация на регулираните сектори. Необходими са и допълнителни усилия, за да се гарантира, че България ще продължи да подобрява дейността си по усвояването на средства от европейските фондове. При дългосрочна безработица, съставляваща голям процент от общата безработица, са необходими допълнителни мерки за повишаване на пригодността за труд и равнището на уменията на работната сила и за насърчаване на икономическото приобщаване на най-уязвимите сегменти от населението.

Политиката в областта на финансовия сектор следва да се ръководи от запазването на финансовата стабилност и да дава гаранции, че финансовият сектор има значителен принос за устойчив икономически растеж. През 2016 г. Българската народна банка извърши преглед на качеството на активите и стрес тест. Резултатите показаха, че банковата система се е възстановила от труса в средата на 2014 г. Освен това проведеният от Българската народна банка преглед на качеството на активите и стрес тест установи адекватна капитализация и ликвидност на банковата система. Според ЕК Българската народна банка продължава процеса на усъвършенстване на надзорните си практики в съответствие с осъществявания от нея План за реформиране и развитие на банковия надзор.

Въпреки постигнатия напредък кредитният риск още представлява сериозна заплаха за финансовата стабилност при все още високото равнище на необслужваните кредити за нефинансови предприятия. Властите трябва да насърчат изчистването на балансите на банките чрез премахване на юридическите и съдебните пречки за преструктурирането на необслужваните кредити. И накрая, за да се засили доверието във финансовата система, е необходимо да се реализират всеобхватни планове за действие с цел допълнително усъвършенстване на надзора върху банковия и небанковия сектор.

Създаването на среда, благоприятстваща устойчивата конвергенция на България, изисква ориентирана към стабилност икономическа политика и широкообхватни структурни реформи. За устойчивостта на конвергенцията и икономическата стабилност ще спомогнат широкообхватни структурни реформи, имащи за цел подобряване на структурната устойчивост, бизнес средата, финансовата стабилност, качеството на работа на институциите и управлението.

За по-нататъшното засилване на доверието във финансовата система компетентните национални органи трябва да продължат да подобряват надзорните си практики съгласно приложимите препоръки на съответните международни и европейски органи и да работят в тясно сътрудничество с други национални надзорници от държави  членки на ЕС, в рамките на надзорните колегии.  

ЕЦБ признава, че през 2017 г. бюджетното салдо и дългът на сектор „държавно управление“ в България съответстваха на маастрихтските критерии. От  2012 г. насам България подлежи на мерките по предпазния лост, залегнали в Пакта за стабилност и растеж. Според икономическата прогноза на ЕК от пролетта на 2018 г. изискванията на Пакта са спазени. Освен това в средно- и дългосрочен хоризонт рисковете за финансовата стабилност в България са малки отчасти поради нейната благоприятна изходна бюджетна позиция.

Благоразумната фискална политика и по-нататъшните структурни бюджетни реформи остават от ключово значение, за да се запази в бъдеще стабилността на публичните финанси, поясняват от ЕЦБ.

Ройтерс: Според ЕК и ЕЦБ България не е изпълнила критериите за еврозоната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286132_%D0%A0%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%3A+%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%95%D0%9A+%D0%B8+%D0%95%D0%A6%D0%91+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF

 Негативни послания, които ще попарят надеждите на България за скорошно влизане в ERM II, ще публикуват по-късно днес Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Ройтерс, позовавайки са на собствени източници в комисията и ЕЦБ.

Днес предстои да бъдат представени конвергентните доклади на двете институции, които се публикуват веднъж на всеки две години. В черновите им обаче се съдържат особено негативни обвинения към управляващите в България, сред които липса на независимост на централната банка и притеснения, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия сектор.

"С оглед на оценката си относно правната съвместимост и изпълняването на критериите за конвергенция и взимайки предвид допълнителни релевантни фактори, Комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото", се казва в оценката на Комисията, с която Ройтерс разполага.

Споменаването на критерия за конвергенция означава, че според ЕК няма устойчиво нарастване на доходите. 

Припомня се също, че, за да се откаже тактично на българското правителство, отскоро като условие за ERM II бе поставено и членството в европейския банков съюз, което означава да се започне с така нареченото „тясно сътрудничество“ с еврозоната. 

България посочи, че съгласно законодателството на ЕС членството в банковия съюз не е критерий за членство в еврозоната, нито за влизане в ERM II. Но решението за приемане на дадена страна в ERM II е в ръцете на правителствата на страните от еврозоната и на Европейската централна банка.

Според Ройтерс представители на еврозоната, ЕК, ЕЦБ и други органи ще проведат разговори в София за членството на страната в ERM II в сряда.

В общи линии през последните години България покрива всички "числови критерии" за членство в самата еврозона (Маастрихтските критерии*), което е признато от Европейската комисия и Европейската централна банка в докладите им за конвергентните програми на държавите.  Няма краен срок за престоя в ERM ІІ, но датата, на която еврото ще смени българския лев, може да става все по-далечна, ако страната ни не отстрани макроикономическите дисбаланси или не отбележи напредък в конвергенцията. Освен това още през 2003 г. ЕЦБ излезе със становище, че няма пречка държави с валутен борд, вързан към еврото, да влязат в ERM II и да останат в борда до приемане на еврото. 

Сделката за банковия съюз

"Позицията на българското правителство и на централната банка е, че е неприемливо банковият съюз или Mеханизмът за тясно сътрудничество (close cooperation ) да бъде предусловие за членство в ERM II. Готови сме в деня след евентуално одобрение на присъединяването на лева към валутния механизъм да кандидатстваме и в Mеханизма за тясно сътрудничество", казва финансовият министър Владислав Горанов в интервю за „Капитал“ в началото на май. И точно тук е „препъни камъчето“, заради което толкова се забави кандидатстването за чакалнята. Въпреки че изпълняваме повечето условности и сме сравнително стабилни и предвидими, реалната конвергенция с европейската икономика винаги е била спъвана от опасенията за корупция, слаби институции и неефективна съдебна система. В очите на страните от еврозоната това изглежда като "нова Гърция“, която може да се наложи да бъде спасявана с пари от джоба на германците.

 
По статията работи: Бойчо Попов

България продължава да покрива числовите критерии за членство в еврозоната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286131_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D1%87%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%

 В Конвергентните доклади, които оценяват готовността на държавите за членство в еврозоната, България продължава устойчиво да покрива четирите числови критерия за членство, а именно тези за ценова стабилност (инфлация), стабилност на публичните финанси (бюджетно салдо и държавен дълг) и за дългосрочния лихвен процент. Това се посочва в периодичните Конвергентни доклади за 2018 г. на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Европейската комисия, разпространени от Министерството на финансите. Потвърдени са заключенията на предходните доклади от 2016 г., че страната ни покрива всички числови критерии на еврозоната.

България успешно изпълнява критерия за ценова стабилност, като с данни до март 2018 г. стойността на 12-месечната средна инфлация е 1,4 на сто при референтна стойност от 1,9 на сто. Бюджетното салдо през 2017 г. е положително в размер на 0,9 на сто от БВП, при дефинирано ограничение за дефицита на сектор "Държавно управление" до 3 на сто от БВП, а съотношението на брутния държавен дълг към БВП от 25,4 на сто е значително под референтната стойност от 60 на сто, като сме на трето място сред страните в ЕС с най-ниска държавна задлъжнялост. Средният дългосрочен лихвен процент на България за периода април 2017 - март 2018 г. е 1,4 на сто и също е под референтната стойност от 3,2 на сто. 

 

По отношение на критерия за динамиката на валутния курс, българският лев не участва в механизма на обменните курсове на Европейската парична система - Валутен механизъм II (ВМ II), но е фиксиран в рамките на действащия режим на паричен съвет при официален разменен курс от 1,95583 лева за едно евро, поради което за периода от 4 май 2016 г. до 3 май 2018 г. не показва отклонение. Страната ще покрие този критерий, когато българският лев се присъедини във ВМ II.

В контекста на пълноправното ни членство в еврозоната, препоръчва се България да продължи стъпките си към осигуряването на стабилна среда за устойчива конвергенция чрез структурни реформи и икономически политики, ориентирани към стабилност, пишат от финансовото ведомство.

В Конвергентните доклади има констатации по отношение на съответствието между българското законодателство, от една страна, и Договора и Устава на ЕСЦБ, от друга:

 - Националното законодателство предвижда допълнително основание за освобождаване на член на управителния съвет на БНБ, което не съществува в европейското право. Това е възможността, предвидена в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, член на управителния съвет на БНБ да бъде освободен от длъжност при наличие на установен конфликт на интереси;

- Националното законодателство не предвижда изрична възможност членовете на управителния съвет на БНБ да обжалват пред национален съд решения за тяхното освобождаване;

- Националното законодателство забранява на централната банка да финансира българското правителство и други органи и институции. Според ЕЦБ тази забрана трябва да бъде разширена, като изрично включи и забрана за финансирането на публични институции и органи на ЕС или други държави членки;

Същите констатации бяха включени и в предходните Конвергенти доклади, с препоръката че съответните части на българското законодателство следва да бъдат приведени в буквално съответствие с правото на ЕС.

Позицията на българската страна, с която ЕК и ЕЦБ са запознати по повод на този доклад и при предишните доклади, е следната:

- Посочените разпоредби в българското законодателство отразяват по-високата степен на консерватизъм и спецификата на националното право по отношение на основанията за освобождаване от длъжност на членове на Управителния съвет на БНБ;

 - Общите разпоредби на българското национално право дават възможност за обжалване на решенията за освобождаване на всички членове на Управителния съвет на БНБ, както ЕЦБ сама отбелязва в доклада си, макар да няма изрична разпоредба за това в Закона за БНБ или в други специални закони;

- Забраната за финансиране на други органи и институции включва и тези на ЕС или на други държави членки, макар това изрично да не е записано в Закона за БНБ;

- Изменения в българското законодателство, които да създадат допълнителна правна сигурност в съответствие с тълкуванията на ЕЦБ, биха могли да бъдат извършени в кратък срок в периода, предшестващ присъединяването на България към еврозоната.

 

По статията работи: Магдалена Иванова

Българската икономика остава сред най‐неконкурентоспособните

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286130_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0%D0%B9%E2%80%

 Българската икономика остава сред най‐неконкурентоспособните, расте, теглена от ЕС, продължава бавно да се възстановява, но без да блести. Това показва ежегодната оценка на конкурентоспособността на българската икономика на Центъра за изследване на демокрацията и на Института за развитие на управлението, Швейцария.

През 2018 г. България заема 48-мо място от 63 страни, което е подобрение със седем позиции спрямо 2015 г., но влошаване спрямо 2007 г. 

 

Дългосрочните фактори на конкурентоспособност на българската икономика остават устойчиво ниски, което прави вероятността за пробив в близките години много малка без съществена корекция в политиките на българските правителствени и бизнес лидери.

Основните предизвикателства пред икономиката на България са:

- Подобряване на ефективността на съдебната власт и публичната администрация;

- Пренасочване на повече квалифицирана работна ръка от публичния към частния сектор;

- Насочване на повече финансиране от ЕС към професионално образование;

- Приоритизиране на развитието на националната система за иновации в законов, както и в бюджетен аспект;

- Завишаване на прозрачността и европейската интеграция в българската енергийна система.

Бизнесът продължава да оценява като сериозен проблем “изтичането на мозъци”. За четвърта поредна година данните за общата и младежката безработица бележат понижение, като важна причина остава напускането на страната от много млади хора. Това, в комбинация с ниското равнище на заплащане в сравнение с Европа, в повечето сектори продължава да се създават предпоставки за изтичане на квалифицирани кадри зад граница и увеличение на дела на скритата икономика в България.

Тежестта от спазването на регулациите и липсата на одитна култура и добри счетоводни практики също са посочени от бизнеса като значителни пречки. Още веднъж се потвърждава нуждата от увеличаване на международния опит, адаптивността и гъвкавостта на българските фирми. Същевременно България се нарежда сред водещите места по инвестиции в телекомуникациите, комуникационни технологии и дигитални умения, което показва потенциала за развитие на таланти и високо обучени кадри, при наличие на необходимите политики, добро управление и инфраструктура.

Положително се оценяват размера на данък печалба, общият размер на корпоративните и лични данъци, размерът на правителствения дълг, възможността за бързо и безпроблемно регистриране на нови фирми и регулациите на пазара на труда.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Магдалена Иванова

Важно за града: Решават съдбата на председателя на ОбС-Благоевград

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4/

Общинските съветници от ПП „Партия на Зелените“ настояват изборът на председател на ОбС да става на ротационен принцип като ротацията да се извършва на всеки шест месеца.Предложението им ще се разгледа на предстоящата сесия на 25 май. Преди време парламентаристите внесоха предложение за изменение на правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.
Съветниците настояват за промяна на функционирането на общински съвет и конкретно на дейността на председателя. Председателският пост е важен за цялостната дейност на общинския съвет.Те искат да има демократичност и контрол на работата на председателя като на 6 месеца да се гласува вот на доверие на председател на ОбС.
„ С въвеждането на ротационния принцип ще се осигури по-голям контрол върху изпълнението на задълженията на председателя, което е гаранция за по-голяма и значима роля на ОбС в обществото и прозрачност на работата на общинския съвет“, изтъкнаха мотивите си за предложението общинските съветници Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Александър Стойков и Янка Шейтанска.
Според тях по този начин ще се постигне равнопоставеност на отделните политически сили в местния парламент, ще се избегне авторитарността и обсебването на тази толкова важна длъжност каквато е председател на ОбС.Освен това няма да са необходими допълнителни финансови средства с оглед приемането на измененията и допълненията на правилника.
Преди време съветниците поискаха оставката на председателя Радослав Тасков като доводите им бяха системно несправяне с работата на общинския съвет и нарушаване на наредбите.
Групата на ПП „Партия на Зелените“ имат внесени предложения,които не се разглеждат от отделните комисии и не се вкарват в залата за гласуване.
В знак на протест съветниците гласуват „против“ почти всички предложения за решения на сесиите, защото нещата в общински съвет не се случват по правила и като цяло се нарушава правилника за работа на местния парламент.
На предстоящата сесия ще стане ясна съдбата на Радослав Тасков дали той ще остане председател на местния парламент.

 

Материалът Важно за града: Решават съдбата на председателя на ОбС-Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Макрон: Гратисчийството не е редно, трябва да се мисли за общото благо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286129_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD%3A+%D0%93%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%87%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%2C+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1

 Френският президент Еманюел Макрон се срещна с ръководителите на около 60 технологични компании, сред които Facebook, Uber, IBM и Microsoft, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Основните теми на конференцията бяха защитата на личните данни, правата на работниците, данъчните регулации и как интернет гигантите могат да използват глобалното си влияние за общото благо.

 

Тази среща бе организирана в момент, когато Facebook, Google и други онлайн гиганти са възприемани все повече като хищници, които злоупотребяват с лични данни, избягват данъчно облагане и задушават конкуренцията, отбеляза Асошиейтед прес.

Френският президент направи кратко обръщение на английски пред гостите си, събрали се в градината на Елисейския дворец. Сред тях бяха главните изпълнителни директори на международни компании, включително Марк Зукърбърг (Facebook), Сатя Надела (Microsoft) и Дара Хосровшахи (Uber), както и шефове на френски компании. "Няма безплатен обяд", пошегува се Макрон и изрази очакване за "откровени и директни" разговори за решаване на колективни въпроси като климатичните промени и неравенствата.

Макрон, чиято страна се бори за по-голямо данъчно облагане на големите интернет компании, каза на гостите преди закрития за медии обяд, че "гратисчийството" не е редно и че трябва да се мисли за общото благо.
Той е един от най-отявлените критици в Европа на данъчните схеми, използвани от тези компании, които лишават ежегодно правителствата от милиарди евро от потенциални данъчни приходи. Макрон защити и агресивен нов европейски регламент за личните данни, който влиза в сила тази седмица и дава на европейците повече контрол какво компаниите могат да правят с данните от техните публикации, кликове и търсения.

По статията работи: Магдалена Иванова

Помпейо: САЩ няма да приемат "лоша сделка" с Пхенян

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286128_%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D0%BE%3A+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82+%22%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B0+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B

 Американският държавен секретар Майк Помпейо каза, че САЩ са готови да се откажат от преговори със Северна Корея, ако предстоящите разговори за програмата й за ядрени оръжия тръгнат в грешна посока, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"Лоша сделка не е вариант", каза Помпейо във встъпителните си думи на изслушване в комисията по външни работи в камарата на представителите на американския Конгрес. 

 

"Американският народ разчита на нас да свършим работата както трябва. Ако правилната сделка не е на масата, ние съответно ще си тръгнем".


Помпейо посочи, че американската кампания за оказване на натиск върху Пхенян заедно с партньори на САЩ дава резултат.


"Отношението ни няма да се промени докато не видим заслужаващи доверие стъпки към завършено, достъпно за проверка и необратимо освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие", каза държавният секретар.


В отговор на въпрос Помпейо увери, че САЩ нямат намерение да правят отстъпки на Пхенян на срещата на президента Доналд Тръмп с лидера на КНДР Ким Чен-ун, планирана за 12 юни в Сингапур.


По отношение на ядрената програма на Иран Помпейо каза, че правителството на президента Тръмп смята да работи с "колкото може повече партньори, приятели и съюзници", за да спре всички ядрени и неядрени заплахи, идващи от Техеран.


По отношение на Русия Помпейо изтъкна, че Вашингтон няма да търпи руска намеса в междинните избори за Конгрес тази година, предаде Асошиейтед прес.


Държавният секретар уточни, че правителството на президента Тръмп ще "предприеме всички подходящи контрамерки", за да се бори с "непреставащите усилия" на Русия да се намесва във вота през ноември.


Помпейо призна, че засега САЩ не са в състояние да приложат "ефикасно възпиране", което да спре тези руски усилия.


По статията работи: Магдалена Иванова

Търсенето на имоти от българи в Испания с най-голям ръст през първото тримесечие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286127_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%

 Търсенето на жилища в Испания от българи отбелязва най-голям растеж сред чуждестранните купувачи през първите три месеца на 2018 г., сочат данни на Испанския имотен регистър, цитирани от онлайн изданието propertywire.com. Запитванията са нараснали с 16% на годишна основа, става ясно от данните.

След българите се нареждат жителите на Мароко и Украйна. В същото време купувачите от Швейцария са намалели с 15%, а от Франция – с 10%. Британците имат най-голям дял от закупените жилища от чужденци с 14%, следвани от германците и французите с 8%, белгийците със 7%, шведите и италианците с 6%, китайците с 4% и руснаците с 3%.

Нарастващият брой на чуждестранните купувачи е подкрепил продажбите в Испания, които са достигнали най-високото си ниво от 2014 г. през първите три месеца на 2018 г.

Записаните продажби в имотния регистър са нараснали с 13,4% през първото тримесечие на тази година, което е най-високият ръст от третото тримесечие на 2008 г., показват последните данни на регистъра.

Според Марк Стъклин от компанията Spanish Property Insight намаляването на швейцарските купувачи не е голям проблем, тъй като те са закупили едва около 150 имота през първото тримесечие. „Малка промяна в броя на купувачите може да доведе до голяма процентна промяна, така че спадът за едно тримесечие не може да е сериозен показател. Но като цяло продажбите са с около 10% под нивото от 2016 г., когато швейцарският франк беше изключително силен спрямо еврото“, обяснява Стъклин.

Според него спадът от 10% на френските купувачи е по-значителен. „Франция по традиция беше вторият най-голям пазар и понижение от 10% е значимо. Смятам, че причината донякъде е свързана с конституционната криза в Каталуния - испанска област, която граничи с Франция и в която французите от дълго време са най-голямата група чуждестранни купувачи с дял от 43% от чуждестранния пазар за втори жилища според последните данни на Асоциацията на испанските нотариуси“, отбелязва Стъклин.

„Стремежът на каталунските сепаратисти за отделяне от Испания подкопа доверието на чужденците в региона и някои предприемачи в Барселона казват, че чуждестранните им купувачи са избягали след кризата, предизвикана от спорния референдум през октомври“, допълва експертът.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Бездарници и дилетанти против интелектуалници и кариеристи

http://pogled.info/svetoven/russia/bezdarnitsi-i-diletanti-protiv-intelektualnitsi-i-karieristi.94761

/Поглед.инфо/ За „антипутинската” и „антикириловската” опозиция. През последните години живеем в средата на бързите промени. Русия се променя, светът около нас се променя. Съотношението на политическите сили във вътрешната политика се променя; глобалното равновесие на силите на международната арена също се променя. Въздухът около нас е изпълнен с много очаквания, предчувствия, надежди и тревоги; въодушевление и подозрение; пророчества и разочарования...

Обратен ефект: Европа се отказа да изпълнява американския ултиматум

http://pogled.info/svetoven/evropa/obraten-efekt-evropa-se-otkaza-da-izpalnyava-amerikanskiya-ultimatum.94762

/Поглед.инфо/ В определен момент международната общественост би могла да си помисли, че газовите договори на Русия и европейските държави в най-близко време ще бъдат свити. Уж разяреният американски президент Доналд Тръмп ще постави ултиматум на ръководителите на ЕС и те безпрекословно ще го изпълняват. Но на практика се получи друго.

Честит 24 май, Народе възродени!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286126_%D0%A7%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82+24+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%2C+%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%21

 Празникът на буквите е специална дата за всички нас. И без значение къде се намира човек трябва да пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този светъл майски ден.


24 май е един от най-светлите български национални празници.
На тази дата честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Той е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история.
Денят на Светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската азбука бил отбелязван като църковен празник (на 11 май) още преди XII век, но за първи път е честван като национален Ден на просветата през 1851 година.
Празникът на буквите е специална дата за всички нас. И без значение къде се намира човек трябва да пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този светъл майски ден. 
 
Кирил и Методий 
Кирил и Методий са родени в Солун (днешна Гърция). Методий - през 810г., а брат му Кирил - през 827г. В наши дни са запазени сведения само за по-важни събития в живота им. Двамата братя произлизат от многочислено семейство. Баща им,който се казвал Лъв, бил високопоставен военен управител, а майка им се казвала Мария. 
Поради ранната кончина на Лъв, грижата за двамата братя поема чичо им Теоктисто – висш държавник на Византийската империя. С годините двамата братя се образовали и изградили авторитет на уважавани и начетени личности. Кирил станал преподавател в Магнаурската школа, а Методий бил назначен за игумен в манастира Полихрон.
 
Около 855 година Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. „Сказание за буквите“ на Черноризец Храбър свидетелства за това. С нея се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя се заемат да популяризират християнството на славянски език във Великоморавия. Те превеждат от гръцки на старобългарски език най-необходимите богослужебни книги и така полагат основите на старобългарския литературен език. 
 
Кирил починал в Италия на 14 февруари 896 година и е погребан в базиликата „Св.Климент” в Рим. След смъртта на брат си Методий продължил да разпространява славянската писменост до последния си дъх на 6 април 885 година. 
 
В края на IX век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. 
 
Учениците 
Делото на Кирил и Методий бива продължено от техните ученици Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава, които, идвайки в България, намират подкрепа за своето дело от българския цар Борис I. Така били създадени Охридската и Преславската книжовни школи. В резултат на просветната и книжовната дейност на учениците на Кирил и Методий, България станала основен център на славянската писменост. 
 
Глаголица и Кирилица 
Думата "азбука" произлиза от имената на първите две букви от глаголицата - азъ и боукы. Английската дума за азбука "alphabet" пък се получава от имената на първите две букви от гръцката азбука - алфа и бета. 
 
Глаголицата е азбуката, която била създадена от двамата братя. Техните ученици създали по-лесни за изписване букви и тази азбука била наречена кирилица в чест на Кирил. Около 10 % от държавите на планетата днес пишат на кирилица. Глаголицата представлява система от графики. Тя се е състояла от 38 букви, предназначени да отразяват съвсем точно звуковите особености на старобългарския език. 
 
Кирилицата била създадена към края на IX век вероятно в Преславската книжовна школа. Тази азбука включвала 24 букви от гръцката азбука. Към тях били добавени още няколко букви, които отразявали спецификите на старобългарската реч. Кирилицата и глаголицата се ползвали едновременно в продължение на няколко века. На глаголица били писани църковните книги, а на кирилица - светските. Постепенно обаче новата азбука изместила глаголицата. 
 
Върви, народе възродени! 
"Върви, народе възродени" е химнът на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 
Историята на създаването на химна е доста любопитна. Автор на текста е поетът Стоян Михайловски, който написал стихотворението през 1892г. Първоначалният текст бил озаглавен „Химн на Св.св. Кирилъ и Методи” и включва 14 куплета, от които ние днес изпълняваме най-често първите шест. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открил стихотворението в учебника на свой ученик. Изключително вдъхновен, той написал музиката към него само за около четвърт час. 
Стихотворението "Върви, народе възродени" е преведено на 21 езика. 
 
24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света - празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата.
 
Честит празник, Народе възродени!

По телевизиите на 24 май

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-ychilishte-1575409.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Празничнияг ден на 24 май започва в 7:55 часа със специалната програма „Азбука на надеждата". Mинистърът на образованието Красимир Вълчев, който ще отговоря на въпросите на ученици от цялата страна. За смисъла на думите ще говорят изтъкнати културолози, историци и преводачи. От изнесеното студио в Европейската столица на културата 2019 Александра Гюзелева и Михаил Заимов ще обсъдят приноса на Пловдив в културното развитие на страната. Техни гости са издатели, писатели, общественици и интелектуалци от града, който поставя началото на празненствата на 24 май през миналия век. Зрителите ще имат възможност да проследят на живо празничните шествия в София, Пловдив, Варна и Русе. Камерите на БНТ ще надникнат и в творителница „О писменехь" в Плевен и изоставеното училище в севлиевското село Стоките. Ще има преки включвания от Рим, където всяка година се прави официално поклонение на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе" и в Москва, с подробности за гастрола на Софийската опера и балет там. Празничната разходка включва кадри от богатия архив на националната телевизия, които ще припомнят как е бил празнуван Денят на българската просвета и култура в различни моменти от историята на България. Репортерите на БНТ ще разкажат както за по-малко известните възпитаници на Кирил, така и за днешните ученици със значими постижения в различни области на науката

България се превръща в пустиня на вкуса

http://clubz.bg/68251-bylgariq_se_prevryshta_v_pustinq_na_vkusa

Десетки български интелектуалци се обединиха на 24 май и обявиха началото на гражданско движение за реформи в културата. Стартът му започва от социалните мрежи, като така всеки гражданин ще може да изрази отношението си към инициативата.

На мушката на новото движение са недостатъчните пари за култура, пропиленият културен капитал – нарушени традиции, институции и културни мрежи, изграждани от десетилетия, липсата на условия и визия за културните инициативи и мн. други. Подчертава се, че липсват "промислени културни политики", които са подменени от техните "политически и медийни двойници", зад които се крият корупция и лобистки интереси. 

„В хазартната сфера у нас се въртят повече от 3 млрд. лева годишно; съществуват успешни международни модели, които показват как малки отчисления от този оборот и от чудовищните приходи на хазартни босове и олигарси биха могли да решат много проблеми – не само в областта на културата, но и в спорта, образованието и пр.“, се казва в обръщението на първите подписали обръщението за новото движение 46 интелектуалци.

Списъкът е отворен.

Движението алармира, че българската култура постепенно се превръща само в повод за печеливши „строителни инициативи“, които източват пари от ремонти и терени, от „реставрации“ и съмнителни археологически сензации. В същото време няма истинска културно-туристическа политика – страната вече е пълна с бутафорни крепости, докато колекции мухлясват в депата, разпадат се картини, скулптури, никой не записва и съхранява музикалното ни наследство и дори българските филмови ленти от близкото минало постепенно стават негодни.

„Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм. Лишен от истинска културна памет, той често поражда ксенофобия и антиевропейски настроения“, се казва още в обръщението.

От новото движение припомнят, че десетилетие след десетилеите се насаждат „чалга-манталитет, плоско и пасивно културно консуматорство, отказ от усилия, „риалити”- манталитет“.

„България се превръща в пустиня на вкуса“, пише в обръщението.

„Реформи в културата“ се вдъхновява от идеята, че културата е първостепенно благо, съществен елемент от качеството на живот.

Вижте пълния текст:

Движение „Реформи в културата”

Днес, на светлия български празник 24 май, даваме начало на гражданско движение за реформи в културата. То мобилизира съмишленици от културния сектор, за които е ясно, че такива реформи са наложителни.

Даваме старт на движението в социалните мрежи, така че ще радваме на вашето одобрение, а онези, които споделят настоящето на своите стени, смятаме за участници, подкрепящи движението.

За всички, които следят културните процеси, е ясно, че:

- Българската култура е недофинансирана, въпреки реалния принос на културните индустрии към БВП (според международни статистики през последните години – почти винаги около и над 4%; принос, запазен дори в годините на икономическа криза 2008-2012).

С това е нарушено конституционно право на българските граждани да се ползват от националните и общочовешките културни ценности и да развиват своята култура (Чл. 54. (1) от Конституцията на РБ).

- Недостатъчното финансиране се отнася както за мизерния процент от бюджета, предназначен за култура (под 0.5%, въпреки многократно повторените предизборни обещания на ГЕРБ за 1%), така и за недостатъчните държавни и общински фондове за културни проекти и програми. То се проявява и в почти отсъстващите улеснения и облекчения за бизнеса, които биха могли да стимулират частния сектор да подкрепи проекти в областта на културата.

- В хазартната сфера у нас се въртят повече от 3 млрд. лева годишно; съществуват успешни международни модели, които показват как малки отчисления от този оборот и от чудовищните приходи на хазартни босове и олигарси биха могли да решат много проблеми – не само в областта на културата, но и в спорта, образованието и пр.

- С псевдопазарни аргументи последователно се пропилява културен капитал, разрушават се традиции, институции и културни мрежи, изграждани от десетилетия – читалища, театрални състави, оркестри, трупи, хорове, фестивали. В отчаяно старомодно състояние е политиката към музеи, библиотеки и галерии, докато иновативни културни събития с международен престиж биват саботирани и на практика унищожавани от незаинтересовани администратори. Българската книга и книгоиздаване не се ползват от онези данъчни облекчения, които са практика в почти всички страни на ЕС; няма и стратегически политики за превод и промоция на българска литература в чужбина.

Критиката и критическата публичност деградират заради унизителното състояние на специализираните медии за литература и култура, които не срещат адекватна подкрепа от страна на държавните институции.

- Нарастват злоупотребите с българското културно наследство, движимо и недвижимо. То е далеч от добро консервиране, съхраняване и дигитализация. Самото словосъчетание „културно наследство“ все повече става синоним на корупционни схеми, на приватизирани национални ценности, на легализиране на нелегални колекции. Не се правят никакви опити за справяне с проблема за «дисонантното» културно наследство – онова, около което се спори, и за което се разгарят конфликти.

- Българската култура постепенно се превръща единствено в повод за печеливши „строителни“ инициативи, които източват пари от ремонти или от терени, от „реставрации“ и съмнителни археологически сензации. Всъщност не се наблюдава истинска културно-туристическа политика: страната е вече обсипана с бутафорни крепости, които почти никой не посещава и които след 10-20 години ще се превърнат в нови, абсурдни руини. Междувременно колекции мухлясват в депата, разпадат се картини и скулптури, гние текстил, фондовете на библиотеките не се обновяват, закриват се читалищни и училищни библиотеки, няма кой да записва и съхранява, да дигитализира и продава българското музикално наследство; дори българските филмови ленти от близкото минало постепенно стават негодни за употреба.

- Не са създадени истински условия за подкрепа на културните инициативи на самите български граждани (т.е. липсват политики, насочени към културната енергия, която идва отдолу - от независимата алтернативна сцена, от младежки групи, кръгове по интереси, творчески сдружения, студентски състави и международни културни мрежи, от самостоятелни организации и културни оператори, от идеи на самите граждани на квартално и общинско ниво). Националният фонд „Култура“ разполага със смехотворни средства, държавата няма визия за стратегическо подпомагане на гражданските културни инициативи. Бюрокрацията в областта на културата не си дава сметка за тяхната ключова важност; за това, че те са самата същност на прословутата „децентрализация“ и „включване“.

- Държавата и правителството успешно не забелязват болните проблеми, свързани с деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм. Лишен от истинска културна памет, той често поражда ксенофобия и антиевропейски настроения. Не съществуват културни политики към европейска солидарност, не съществува и стратегическа протекционистка държавна политика към традициите и наследството на националната ни култура.

- Не се полагат планомерни държавни усилия за връзка между културните и образователни политики, докато общото ниво на публиките спада, а културната консумация съзнателно се комерсиализира - и то чрез държавни медии и политически инструменти. Година след година, десетилетие след десетилетие, това постепенно насажда чалга-манталитет, плоско и пасивно културно консуматорство, отказ от усилия, „риалити”- манталитет. България се превръща в пустиня на вкуса. Откъснати от политиките за култура, образователните политики (сами по себе си недостатъчни и несъвършени) са насочени към елементарна и функционална грамотност. Те не преминават естествено в гъвкави политики за изграждане на по-високи културни компетентности, за създаване на безусловно необходима обща, човешка, художествена, морална и гражданска култура. Властва късогледство, липса на грижа за бъдещето, въпреки очевидната (а и доказана от изследвания) връзка между общото културно-образователно ниво на една нация, нейната гражданска демократична култура от друга, и креативността и способността за иновации в бизнеса и икономиката от трета. В документите на ЕС тази известна зависимост се нарича „културата като катализатор на творчеството и иновациите“ и се изтъква нейния принос за интелигентния и устойчив растеж и социалното приобщаване.

- Културната дипломация и външната културна политика са подменени от имитации и грандомания. Българската култура се представя по света и в Европа чрез епизодични и помпозни шоу-трикове, които справедливо получиха етикетите „лувъри“, „рози и сапунени Мехури“. Всъщност България се изолира културно от Европа и света, от процеси и тенденции в съвременното изкуство, а реалният български принос е невидим - интересни и приносни български културни събития не присъстват в глобалните културни календари, не сепоявяват на световни фестивали и биеналета.

В заключение можем да заявим, че у нас просто отсъстват промислени културни политики. Те са подменени със своите политически и медийни двойници, зад които се крият корупционни схеми и лобистки интереси. Отсъства научно събирана информация, културна статистика, експертен потенциал, дългосрочни културни изследвания, върху които едно добро управление на културата би могло да стъпи. От години напразно чакаме да се появи стратегия за развитие на националната култура. Поради всичко това всъщност няма и истинско управление на културата, а само имитационни жестове и ялова бюрокрация. В тази връзка е необходима ревизия на цялата нормативна база – и на начина, по който закони и подзаконови актове обикновено са били писани досега; не за да служат на магистралните цели на българската култура, а с временни и компромисни намерения, за да обслужат едни или други частни интереси (което, освен всичко друго, прави текстовете им вътрешно противоречиви и объркани, пълни с взаимоизключващи се кръпки и поправки).

НАШЕТО ПОСЛАНИЕ:

„Реформи в културата“ се вдъхновява от идеята, че културата е първостепенно благо, съществен елемент от качеството на живот. Смятаме за свой дълг да не допуснем упадък на това качество, с което да защитим и конституционното право на българските граждани.

Движението ще има две практически задачи:

1. В поредица от последователни публични форуми да направи критически мониторинг на направеното (а и на ненаправеното, на погрешно или имитативно направеното) в областта на секторните културни политики от правителството на ГЕРБ и от предходните правителства. Тези форуми ще формулират болни проблеми, провали, скандали и престъпления, ще създадат консенсус около наложителни реформи и очевидни приоритети. Очаквайте скоро съобщение за първото подобно събитие през юни в Пловдив.

2. Чрез дискусии между творци и експерти да разработи постепенно стратегическа визия за ролята на културата, връзката ѝ с образованието, ценността й за българското общество, както и да очертае спешни мерки, стъпки към законодателни инициативи и национална стратегия. Ще бъдат разработени и предложени планове за реформи там, където проблемите са болни и видими за всички.

Нека не чакаме някой друг да го направи вместо нас: ние знаем за какво става дума, какъв е залогът. Това е наша работа.

Честит 24 май!

Подкрепили движението досега (по азбучен ред на фамилните имена):

1- Рада Александрова, писател

2- Александър Андреев, писател

3- Николай Аретов, литератор и издател

4- Асен Асенов, културен мениджър

5- Петкана Бакалова, архитект, зам. председател на КАБ

6- Марин Бодаков, поет и журналист

7- Ясен Бояджиев, журналист

8- Венцислав Благоев, музикант

9- Проф. Маргарита Ваклинова, археолог

10- Мария Василева, изкуствовед

11- Гл. ас. Младен Влашки, литературовед

12- Рени Врангова, актриса

13- Маргарита Гигова, адвокат

14- Чавдар Гюзелев, художник

15- Ясен Гюзелев, художник

16- Проф. Виолета Дечева, театровед

17- Емилия Дворянова, писател

18- Виктория Драганова, куратор

19- Кирил Златков, художник

20- Веселин Калановски, актьор

21- Доц. Йорданка Кандулкова, архитект

22- Георги Колчаков, председател на Баховото общество в България

23- Златина Колчакова-Костова, културолог

24- Аглика Крушовенска, специалист по онлайн комуникации

25- Проф. Александър Кьосев, културолог

26- Eлиaна Лилова, културен мениджър

27- Александър Морфов, режисьор

28- Проф. Велислав Минеков, скулптор

29- Боряна Нейкова, журналист

30- Тони Николов, гл. редактор на портал „Култура“

31- Митко Новков, публицист, отговорен редактор на екип "Драматургични форми"

32- Гл.ас. Георги Няголов, литературовед

33- Проф. Нели Огнянова, юрист

34- Манол Пейков, издател

35- Владимир Пенев, актьор

36- Александрина Пендачанска, оперна певица

37- Гл.ас. Тодор Т. Петев, педагог, музеолог

38- Ния Пушкарова, художник и културен оператор

39- Ива Свещарова, съвременен танц и пърформанс

40- Александра Стеркова, юрист

41- Мартина Стефанова, културен мениджър

42- Дарина Такова, оперна певица

43- Зорница Христова, преводач и издател

44- Ивайло Цветков, културолог

45- Копринка Червенкова, главен редактор на в. „Култура“

46- Проф. Калин Янакиев, културолог

Крадла си тръгна с пръстен за 800 лева от златарски магазин

https://petel.bg/Kradla-si-tragna-s-prasten-za-800-leva-ot-zlatarski-magazin__265987

Крадла си тръгна с пръстен за 800 лева от златарски магазин. Собственикът на търговския обект обаче разпространил видеоклип в социалните м...

Ученик дари над 3000 книги на читалища и домове за възрастни

https://petel.bg/Uchenik-dari-nad-3000-knigi-na-chitalishha-i-domove-za-vazrastni__265988

Кадър: bTV Ученик от пазарджишко село събра и дари над 3 000 книги на читалища и домове за възрастни хора от цялата страна, съобщи bTV. Добр...

Иван Бакалов: Медиите мълчат за това, което направи Слави Трифонов, защото той е заплаха

https://petel.bg/Ivan-Bakalov--Mediite-malchat-za-tova--koeto-napravi-Slavi-Trifonov--zashhoto-toy-e-zaplaha__265989

Ето какво написа преди малко журналистът Иван Бакалов: На пресконференция в БТА Слави Трифонов обяви, че дарява парите от концерта в Лон...

Празнично шествие за 24 май по варненските улици (програма)

https://petel.bg/Praznichno-shestvie-za-24-may-po-varnenskite-ulitsi--programa-__265990

Снимка Булфото Мащабно празнично шествие ще превземе улиците на Варна за Деня на българската писменост и култура - 24 май, научи Moreto.net. ...

Промени в движението за автомобили и автобуси във Варна за 24 май

https://petel.bg/Promeni-v-dvizhenieto-za-avtomobili-i-avtobusi-vav-Varna-za-24-may__265991

Във връзка с провеждане на празнично шествие по случай 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, от 9:00ч. ...

Виктория Скрипал с първа реакция след обръщението на Юлия, страхува се, че й оказват натиск

https://petel.bg/Viktoriya-Skripal-s-parva-reaktsiya-sled-obrashhenieto-na-YUliya--strahuva-se--che-y-okazvat-natisk__265992

Виктория Скрипал, племенничката на бившия разузнавач Сергей Скрипал, коментира първото видеообръщение на Юлия Скрипал след инцидента в ...

Двама загинаха и 20 бяха ранени ранени при тежката жп катастрофа в Италия

https://petel.bg/Dvama-zaginaha-i-20-byaha-raneni-raneni-pri-tezhkata-zhp-katastrofa-v-Italiya__265993

Двама души загинаха, а близо 20 бяха ранени при тежка железопътна катастрофа, станала край Торино в нощта срещу четвъртък, съобщи Нова тв. Инцидентът станал, когато влак излязъл от релсите, след като се блъснал в спрял на железопътен прелез тир.

Напрежение в Егейско море

https://petel.bg/Naprezhenie-v-Egeysko-more__265995

Снимка Булфото Напрежението в Егейско море се повиши, съобщават гръцките медии. Атина обяви, че турски военни самолети са нарушили 28 път...

Видеото, което разплака целия свят

https://petel.bg/Videoto--koeto-razplaka-tseliya-svyat__265996

Мъж от Великобритания получи най-невероятния подарък за рождения си ден. Той се нуждае от спешна трансплантация, но родителите му се оказ...

Стрелецът от Свети Влас е оставен незаконосъбразно без мярка за неотклонение

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pcyEpD_bXa4/

Апелативен съд – Бургас, в закрито съдебно заседание, отмени определение, с което Окръжен съд – Бургас е оставил без уважение искането на прокуратурата за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Кирил А., обвинен в опит за убийство на жена. Втората инстанция връща делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на Окръжен съд – Бургас, който да се произнесе в публично заседание по искането на прокурора.

Пресофисът на АС – Бургас припомня, че Окръжна прокуратура Бургас  е протестирала определението  на Окръжен съд – Бургас, с което се прекратява съдебното производство срещу обвиняемия. Кирил А. е подведен под отговорност за това, че на 08.05.2018г. в гр. Свети Влас, обл. Бургас, в магазин за хранителни стоки, направил опит предумишлено да умъртви жена, чрез произвеждане на един изстрел с газ – сигнален пистолет  в областта на ухото, като деянието макар и да е довършено не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици – престъпление по чл.116, ал1, т.9, вр. чл.115,вр. чл.18, ал.1, пр.2 от НК.

След като се е запознал с протеста на прокуратурата и материалите по  първоинстанционното производство Апелативен съд – Бургас е намерил частният протест за основателен.

Съгласно разпоредбите на НПК внесеното искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража в досъдебното производство се разглежда от първоинстанционният съд еднолично и незабавно в открито съдебно заседание с участието на прокурора, обвиняемия и неговия защитник. Съдът трябва да се произнесе по искането на прокурора с определение, което се обявява на страните в съдебното заседание и се изпълнява незабавно. В текста е уредена възможност, когато е необходимо съдебното заседание или отделни съдебни действия да се провеждат извън помещението на съда, се посочва в определението на Апелативен съд- Бургас.

В конкретния случай прокурорът не е осигурил личното явяване на обвиняемия в съдебната зала по уважителни причини, изразили се във влошеното здравословно състояние на обвиняемия, заради което в деня на насроченото заседание – 14.05.2018г. същият се намирал на лечение в УМБАЛ – Бургас, отделение „Неврохирургия“. Според втората инстанция съдът е процедирал в нарушение на процесуалния закон, като не е обсъдил предоставената му възможност да прецени дали следва да проведе съдебното заседание и да разгледа внесеното от прокурора искане извън сградата на съда и в частност в помещение на УМБАЛ – Бургас. Вместо това е разгледал искането за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се е произнесъл по него в закрито заседание, при това без да обсъжда дали е налице обосновано предположение, че мъжът е извършил престъплението, за което е бил привлечен и което е наказуемо с лишаване от свобода, нито дали съществува реална опасност да се укрие или да извърши престъпление.

В случай, че към деня на насроченото съдебно заседание за разглеждане на искането има съмнения, че здравословното състояние на обвиняемия не позволява задържането му под стража, то съдът, по искане на прокурора или обвиняемия или по свой почин, следва да събере необходимите за това доказателства, което неминуемо налага отлагане разглеждането на делото и забавяне на произнасянето по внесеното искане. В случай, че междувременно изтече срокът от 72 часа, за който прокурорът има правомощието да задържи обвиняемия, последният следва да бъде освободен, като няма пречка в по-късен момент, когато са събрани нужните доказателства, установяващи добро здравословно състояние на обвиняемия, позволяващо неговото задържане, спрямо същия да се постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“, ако са изпълнени законовите изисквания за това, допълват апелативните съдии.

Като не е процедирал по указания начин, а е постановил проверяваното определение в закрито заседание и без събиране на необходимите доказателства относно здравословното състояние на обвиняемото лица, съдът е нарушил цитираните по-горе процесуални норми, е становището на въззивния състав.

Определението не подлежи на касационно обжалване и протестиране.

След превръщането на Южнокитайско море във вътрешно море, Китай ще изтласка САЩ от Тихия и от Индийския океан

http://pogled.info/svetoven/sled-prevrashtaneto-na-yuzhnokitaisko-more-vav-vatreshno-more-kitai-shte-iztlaska-sasht-ot-tihiya-i-ot-indiiskiya-okean.94757

/Поглед.инфо/ Китайският дракон влезе в морето и гледа към океаните. Укрепването на китайския флот предизвиква голяма загриженост у американските империалисти. Според някои оценки до 2030 г. китайският флот ще надмине американския флот или ще се изравни с възможностите му.

Речта на Помпео показва най-висока степен на неадекватност на режима за Тръмп

http://pogled.info/svetoven/rechta-na-pompeo-pokazva-nai-visoka-stepen-na-neadekvatnost-na-rezhima-za-tramp.94758

/Поглед.инфо/ Най-главното, което научих от речта на държавния секретар на САЩ Помпео е, че той е „подведомствен” на Heritage Foundation. Самият той говореше за това. Дори фактът, че се обявява "нова стратегия за Иран" в кулоарите на този изследователски център, символично показва, че мислите на Помпео в доклада съответстват на намеренията на спонсорите му.

Египет: Русия взема под контрол търговските пътища в Индийския океан

http://pogled.info/svetoven/egipet-rusiya-vzema-pod-kontrol-targovskite-patishta-v-indiiskiya-okean.94759

/Поглед.инфо/ „Пиндоколегите” имат теория: този, който владее океаните, владее света. На тази основа те градят глобалната си политика. Но... Забавно е да се наблюдава как месец след месец, година след година, другарите Си Дзин-пин и Владимир Путин открито, упорито и методично овладяват Индийския океан (ИO). Макар че към днешна дата съвкупният флот на Русия и Китай все още е наполовината по водоизместимост от този на „пиндосите”.

Въпреки Вашингтон: Европа дава зелена улица на Русия за газовите «потоци»

http://pogled.info/svetoven/vapreki-vashington-evropa-dava-zelena-ulitsa-na-rusiya-za-gazovite-pototsi.94760

/Поглед.инфо/ Президентът на България заяви необходимостта от съживяване на проекта "Южен поток". След Ангела Меркел, която фактически обяви икономическа война на САЩ, малките европейски страни и техните лидери развързаха ръцете и езиците си.

„Малко българско училище“ празнува 24 май

http://www.eurochicago.com/2018/05/mbu/

За поредна година химнът "Върви, народе възродени" призова стотици деца, учители и родители да почетат делото на светите братя Кирил и Методий. Станалата традиционна манифестация на Малко българско училище започна точно в 12:30 ч. и отбеляза края на учебната година и началото на тържествата, с които училището чества празника 24 май. Шествието премина тържествено, бавно, патриотично, шарено като българска черга, изтъкана от багрите на знамена, цветя и носии.

Съдът отстрани от длъжност кметa на „Младост“ Десислава Иванчева

http://www.transmedia.bg/2018/05/24/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%be%d1%82%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b4%d0%bb%d1%8a%d0%b6%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82a-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc/

 

Специализираният съд отстрани от длъжност досегашния кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и задържаната заедно с нея зам.-кмет Биляна Петрова.

Съдът уважи искането на прокуратурата като прие, че останат на постовете си, ще затруднят разследването. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване в срок от три дни, обяви съдията.

Биляна Петрова се разплака в съдебната зала и заяви, че арестът е бавна смърт и много по-лошо нещо от затвора. Вижте лицето на Иванчева, циреи съм й лекувала по цялото тяло от падаща мазилка в ареста, каза Петрова. Съдията обаче посочи, че тези изказвания нямат връзка с предмета на делото.

Повод за отстраняването на Иванчева бе издадена от килията й заповед за уволнението на зам.-кмета Румен Русев.

Лицето Иванчева се счита за действащ кмет и извършва действия като длъжностно лице, заяви прокурорът. Русев обаче е свидетел по делото за подкуп срещу Иванчева и Петрова и отстраняването му може да се приеме като натиск над свидетели. Така тя отправя и предупреждение към други свидетели, смята обвинението.

Съдията се съгласи и отстрани от длъжност и Биляна Петрова, която е подписвала от ареста само молба за отпуск.

Това е активно мероприятие да бъда свалена, оклеветена и унищожена психически и физически, заяви Десислава Иванчева в залата. Това е политическа атака срещу мен, държат ме изолирана, не мога да давам и получаван писма, не мога да се свържа с външния свят, за мен това е репресия, каза още тя.

Преди заседанието на Специализирания съд в сряда Десислава Иванчева отрече да е управлявала от ареста, предаде БГНЕС.

По-рано в сряда Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за отстраняване от длъжността кмет на община „Младост“ Иванчева. Кметът на района беше арестувана при спецакция на новосъздадената антикорупционна комисия и спецпрокуратурата и според обвинението е поискала подкуп от строителен предприемач колосална сума пари – 70 хил. евро.

В кабинета й пък разследващите са намерили стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и се ползват за изнудване. Делото ще започне в 16 часа, за да може всички страни да се запознаят с документацията. Преди заседанието Иванчева за пореден път потвърди, че парите са й подхвърлени и срещата й с Александър Ваклин е била инициирана, защото той искал да направи детска площадка.

Зам.-кметът на „Младост” Биляна Петрова изтъкна също, че не знае в какво е обвинена. Иванчева пък поиска майка й да й бъде защитник.

На мястото на Биляна Петрова ще бъде назначен досегашният пиар на район „Младост” Петър Кърджилов. Заповедта за назначаването му е от 14 май. Той съобщи, че е отстранен от длъжност от Румен Русев, временно изпълняващият кмет на район Младост, който беше посочен от избрания от Столичен общински съвет Владимир Клисуров.

Църквата почита Св. Симеон Дивногорец

https://offnews.bg//obshtestvo/tcarkvata-pochita-sv-simeon-divnogoretc-681231.html

Църквата почита днес Св. Симеон Стълпник, Дивногорец. Наречен е така, защото се подвизавал на стълп-кула, построен на планината Дивна. 

Симеон се родил в Антиохия Сирийска в 522 година. Майка му Марта след смъртта на мъжа си, загинал под развалините на своята къща по време на земетресение, възпитавала сина си в гореща любов към Бога. 

Когато Симеон бил на пет години, майка му го поверила на светия старец Йоан Стълпник, който се подвизавал в пустинята. Подражавайки му, Симеон пожелал подобен подвиг и скоро надминал своя учител с истинско ангелско търпение. 

Минали шест години и той поискал по-висок стълп, за да се отстрани повече от земята. Построили му друг стълп, висок 40 лакти. Като прекарал на него осем години, Симеон по божествено откровение отишъл в Дивна гора, в околностите на Антиохия, и там – на висок хълм – основал обител и стълп върху скала.

Младият подвижник получавал свише велики откровения. Той се изпълнил с мъдрост, а народът, който се събирал около стълпа, благоговейно слушал неговите поучения. Стълпникът се отегчавал от своята слава и от честите посещения на народа, затова и поискал да се пресели на Дивна гора като по-усамотено място; но и там народът идвал при него, а той никому не отказвал помощ – с добра дума, с изцеление или с предупреждение. С прозорливост той предсказвал бъдещи събития. Така той предсказал смъртта на антиохийския архиепископ и земетресението, което разрушило Антиохия.

Св. Симеон приел по откровение свише свещенически сан на 33 години от селевкийския епископ Дионисий, макар по-рано да отказвал тази чест. Светителят го завел в църква, там го посветил в свещенически чин и с пеене на псалми отново бил изведен на стълпа, на който преподобни Симеон в продължение на 70 години непрекъснато извършвал своя велик подвиг до блажената си смърт в 596 година.

Борисов и Заев ще се поклонят заедно на гроба на св. Кирил в Рим

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-i-zaev-shte-se-pokloniat-zaedno-na-groba-na-sv.-kiril-v-rim-2099032

На двудневно посещение в Рим заминава българският министър-председател Бойко Борисов. В делегацията, ръководена от премиера, са включени представители на вероизповеданията, а също на академичната общност и дейци на културата. Повод

Полезни ли са наистина натуралните сокове? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/polezni-li-sa-naistina-naturalnite-sokove-video-2098681

Вероятно сте чували, че най-полезният и здравословен старт за деня са плодовите сокове и фрешовете. Много хора смятат, че употребата им е част от здравословния начин на живот. Широко разпространено е мнението, че натуралният сок може да се консумира без ограничение и дори е неделима част от всяка д

За малки и големи: Ценните уроци от любимите детски приказки

//dariknews.bg/novini/liubopitno/za-malki-i-golemi-cennite-uroci-ot-liubimite-detski-prikazki-2098981

Всеки от нас пази мили спомени за детски приказки, разказани или прочетени от любимите ни хора. За малчуганите в най-ранна възраст тези истории обикновено звучат смешно или просто увлекателно.

Съдия забрани на Тръмп да блокира потребители на Twitter

https://petel.bg/Sadiya-zabrani-na-Tramp-da-blokira-potrebiteli-na-Twitter__265980

Доналд Тръмп вече няма право да блокира в акаунта си в Twitter критични към него потребители. Това постанови федерален съдия в Ню Йорк, съобщи...

Меркел: Германия и Китай държат на ядреното споразумение с Иран

https://petel.bg/Merkel--Germaniya-i-Kitay-darzhat-na-yadrenoto-sporazumenie-s-Iran__265981

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че Пекин и Берлин държат на съществуващата ядрена сделка с Иран след като САЩ по-рано този ...

Рожден ден празнува Цецка Цачева

https://petel.bg/Rozhden-den-praznuva-TSetska-TSacheva__265982

На този ден през 1958 г. е родена Цецка Цачева. Тя е първата жена председател на българския парламент. Тя е избрана за председател на 41-...

Страховито време в половин България - гръмотевични бури удрят... (Карта)

https://petel.bg/Strahovito-vreme-v-polovin-Balgariya---gramotevichni-buri-udryat-----Karta-__265983

Снимка Булфото Атмосферното налягане ще се понижи и след обяд ще е около средното за май. Днес облачността над Западна България ще е по-ч...

Борисов на двудневно посещение в Рим

https://petel.bg/Borisov-na-dvudnevno-poseshhenie-v-Rim__265984

Снимка Булфото На двудневно посещение в Рим заминава българският министър-председател Бойко Борисов. В делегацията, ръководена от пр...

Коалицията водена от САЩ удари сирийски военни бази

https://petel.bg/Koalitsiyata-vodena-ot-SASHH-udari-siriyski-voenni-bazi__265985

Снимка Булфото Военни самолети от водената от САЩ коалиция удари две позиции на сирийската армия в източната сирийска пустиня, заяви во...

Сензация: Разсекретиха документи за срещата на ударна група на ВМС на САЩ с НЛО в Калифорния (Видео)

https://petel.bg/Senzatsiya--Razsekretiha-dokumenti-za-sreshhata-na-udarna-grupa-na-VMS-na-SASHH-s-NLO-v-Kaliforniya--Video-__265986

Ударна група на военноморските сили на САЩ е имала директен сблъсък с НЛО над акваторията край полуостров Баха-Калифорния, съобщава Channel 8...

Шествието за 24 май променя движението в София

https://offnews.bg//obshtestvo/shestvieto-za-24-maj-promenia-dvizhenieto-v-sofia-681131.html

Тържественото шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост днес променя движението в София. 

Забранява се престоят и паркирането до приключване на мероприятието: на ул. „Оборище” между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски” от страната на Националната библиотека, с изключение на автомобилите на снимачния екип, на ул. „Шипка” между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски” от страната на Националната библиотека и на паркинга зад Националната библиотека. 

И още: На всички паркинги на пл. „Княз Александър І”; паркинга на пл. „Атанас Буров” и паркинга на ул. „Княз Александър І” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Московска”.

Празничното шествие ще се проведе от 10.00 часа от площада пред Археологическия музей по бул. “Цар Освободител”, бул. “Васил Левски” до паметника на „Св. Св. Кирил и Методий” пред Националната библиотека.

Забранява се влизането в двете посоки на пътни превозни средства от 08.00 до 11.00 часа по:

- бул. „Цар Освободител” между бул. „В. Левски” и пл. „Независимост”;

- ул. „Аксаков” между ул. „Г. Бенковски” и ул. „Дякон Игнатий”;

- ул. „Г. Бенковски” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;

- ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”;

- ул. „Дякон Игнатий” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;

- ул. „15 ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;

- ул. „Кн. Александър І” между ул. „Съборна” и пл. „Кн. Александър І”.

От 09.00 до 10.30 часа, с изключение на колите на масов градски транспорт, по:

- бул. „Васил Левски” между бул. „Цар Освободител” и бул. „Янко Сакъзов”.

- ул. „Оборище” между ул. „Кракра” и пл. „Св. Ал. Невски”;

- ул. „Шипка” между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”.

От 10.30 до 12.00 часа, включително и колите на масов градски транспорт, по:

- бул. „Васил Левски” между бул. „Цар Освободител” и бул. „Янко Сакъзов”.

- ул. „Оборище” между ул. „Кракра” и пл. „Св. Ал. Невски”, с изключение на тролейбусите;

- ул. „Шипка” между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”.

От 10.30 до 12.00 часа се променят частично маршрутите на автобусни линии №№ 9, 280 и 306 и на тролейбусни линии №№ 1, 2, 4 и 11. 

Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана и постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища, като съвместно с линейния контрол на „Център за градска мобилност” ЕАД ще спират и възстановяват поетапно движението на пътните превозни средства в зависимост от преминаването на участниците в шествието. 

Синя и зелена зона няма да работят, съобщи ЦГМ. 

Министърът на ВВС на САЩ: В случай на война с Русия, С-400 още от първия ден ще лишат Америка от контрол над небето

http://pogled.info/svetoven/ministarat-na-vvs-na-sasht-v-sluchai-na-voina-s-rusiya-s-400-oshte-ot-parviya-den-shte-lishat-amerika-ot-kontrol-nad-nebeto.94747

/Поглед.инфо/ В случай на военен конфликт между Москва и Вашингтон най-новите американски самолети за контрол и управление Northrop Grumman E-8 с радарна система JSTARS ще бъдат „свалени от първия ден“ от руските зенитно-ракетни комплекси С-400, които нямат аналог по света, заяви министърът на ВВС Хийтър Уилсън. За да се преодолее изоставането от Русия, на САЩ ще са им необходими 7 милиарда, отбеляза политикът.

Иран обеща да „даде един по зъбите“ на държавния секретар на САЩ Майк Помпео

http://pogled.info/svetoven/iran-obeshta-da-dade-edin-po-zabite-na-darzhavniya-sekretar-na-sasht-maik-pompeo.94748

/Поглед.инфо/ Заместник-командирът на Корпуса на стражите на Ислямската революция (елитните части на ВС на Иран) в Техеран Исмаил Кусери, коментирайки заплахите на САЩ за засилване на санкциите, заяви, че иранският народ ще даде в отговор „един по зъбите“ на държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Защо марксизмът е актуален и досега

http://pogled.info/svetoven/zashto-marksizmat-e-aktualen-i-dosega.94749

/Поглед.инфо/ Защо марксизмът е актуален и досега и като минимум четвърт от земното кълбо така или иначе живее съгласно с него и в една или друга степен се придържа към неговото учение?

Защо галантността на Путин се превърна в Германия в „оскърбление“

http://pogled.info/svetoven/evropa/zashto-galantnostta-na-putin-se-prevarna-v-germaniya-v-oskarblenie.94750

/Поглед.инфо/ Претенциите към подарения от Путин на Меркел букет с цветя, изказани от германската преса, изглеждат абсурдни единствено на руския читател. Значителна част от германския елит просто не може да си представи реалните причини за този жест на уважение и симпатии, направен от руския лидер по адрес на германския. Защо в Германия сметната невинния букет за оскърбление?

Един от кандидат-президентите на Турция заяви, че иска излизане от НАТО

http://pogled.info/svetoven/edin-ot-kandidat-prezidentite-na-turtsiya-zayavi-che-iska-izlizane-ot-nato.94751

/Поглед.инфо/ Между САЩ и Турция има много разногласия. В частност Щатите поддържат кюрдските формирования, които извършват терористични актове в Турция и са забранени в много страни по света. Вашингтон изобщо вижда в Анкара враг, въпреки че те са съюзници по НАТО. Именно затова Турция трябва да инициира излизане от състава на Северноатлантическия алианс и непременно да направи това. Това заявление бе направено от кандидата за президент на Турция от партия „Родина“ Догу Перинчек.

Москва-Взгляд: България се опитва да заслужи „газова прошка“ от Русия

http://pogled.info/svetoven/russia/moskva-vzglyad-balgariya-se-opitva-da-zasluzhi-gazova-proshka-ot-rusiya.94752

/Поглед.инфо/ Президентът на България Румен Радев заяви, че страната му се нуждае от преки доставки на руски газ и за това е нужен отделен газопровод. Иронията на съдбата е в това, че именно такъв газопровод Русия искаше да построи преди няколко години, но София предаде Москва и под натиска на САЩ забрани строежа. При какви условия Русия би простила на България и би дала разрешение за подобен газопровод?

The Times: Призоваха Великобритания да се готви за „космически атаки“

http://pogled.info/svetoven/The-Times-prizovaha-velikobritaniya-da-se-gotvi-za-kosmicheski-ataki.94753

/Поглед.инфо/ Командващият на Кралските ВВС Стивън Хилиър заяви, че Великобритания е застрашена от сериозна опасност в космическата сфера. Според него страната трябва да се погрижи за защитата на своите спътници, от които сериозно зависи нейното ежедневие, пише The Times.

Die Welt: САЩ искат от Иран отстъпки по 12 точки, иначе на ход са санкциите

http://pogled.info/svetoven/Die-Welt-sasht-iskat-ot-iran-otstapki-po-12-tochki-inache-na-hod-sa-sanktsiite.94754

/Поглед.инфо/ Ръководителят на външната политика на САЩ Майк Помпео издигна „списък с искания“ към Техеран с цел „пълна стратегическа преориентация на иранския режим“, съобщава Die Welt. В случай на неизпълнение на тези искания Вашингтон ще въведе против Иран „най-силните санкции в историята“, които ще засегнат в това число и неамериканските компании, сътрудничещи си с Иран, заплаши Помпео.

ABC News: През 2018 г. американските училища понесоха повече загуби от армията

http://pogled.info/svetoven/amerika/ABC-News-prez-2018-g-amerikanskite-uchilishta-ponesoha-poveche-zagubi-ot-armiyata.94755

/Поглед.инфо/ От началото на годината в САЩ са се случили девет трагични инцидента с използване на оръжие в училищата, съобщава ABC News. След последната стрелба в Санта Фе броят на убитите ученици и учители превиши бойните загуби на въоръжените сили. Според вицегубернатора на щата Тексас Дан Патрик, проблемът не е в количеството оръжие у гражданите, а в процъфтяващата в Америка култура на насилие.

24 май не е само празник, драги!... 24 май преди всичко е кауза!...

http://pogled.info/bulgarski/24-mai-ne-e-samo-praznik-dragi-24-mai-predi-vsichko-e-kauza.94756

/Поглед.инфо/ Хубаво е, че на 24 май всички българи са с приповдигнато настроение - съвсем искрено и неподправено, не така изкуствено като на 3 март или на 9 септември, или на 1, или на 9 май, или на всички други празници, за които се сещате!...

Какъв е "чичо Вова" в очите на руските дечица (РИСУНКИ)

http://clubz.bg/68250-kakyv_e_chicho_vova_v_ochite_na_ruskite_dechica_risunki

Владимир Владимирович е нещо средно между богатира Иля Муромец, Джеки Чан, Дядо Мраз и Д-р Дулитъл, при когото животните припкат самички. Това излиза от поредица детски рисунки на президента на Руската Федерация, публикувани от сайта Englishrussia.com

Ако използваме лексиката на един лидер от Банкя: Путин с едната ръка лови риба, докато с другата спасява девойката Русия, кърми малка животинка (предполагаемо лосче, теленце или друго някакво хайванче). Само с едно маваши разбива корупцията, инфлацията и наркоманията, а терорът е направо... абе, не е за завиждане.

Президентът, който току-що встъпи в нов четвърти мандат, е хладнокръвен снайперист, докато очите му те гледат ту топли-топли, ту "светнали" като на И-ти, все едно е взимал силни психоактивни вещества.

Преценете сами:

Тук дилемата е малко: извъземното на Стивън Спилбърг И-ти или пък заможен посетител на софийска чалготека в Студентски град, който може да си позволи 150-200 кинта за вечерта.

На живелите малко по-дълго горните два сюжета може би съвсеееем леко им напомнят за едни други времена. За които мислехме, че са отминали.

Черният пояс му е майката.

За терора помните ли какво казахме?

Следват няколко портрета, при които личността и трикольорът, т.е. - усещането "за Родину", са се слели финално в едно. То, с това конституционно мнозинство, което има Путин - най-вероятно: докато смъртта ги раздели.

Е, тук горе може би малко са го "кръстосали" с Барак Обама. 

А от горната е ясно кой - така да се каже - раздава подаръците в тази държава. Питайте виолончелиста Сергей Ролдугин, ако не вярвате...

Тук малко си прилича с типичен охранител от НСО.

Тук е малко като герой на Кафка, но рисунъкът е добър - не може да се отрече. Дано авторът не стане някой депресант, като порасне.

А този портрет е толкова политкоректен, че вероятно го е рисувала някоя пиарка в желание да се натегне в суматохата.

И ето, че следват мотивите, при които и самата природа се прекланя пред Вожда.

Да, той стреля, но някак... с любов!

По-точно: с любов и оптически мерник.

Че и характерният му юмрук - някак добряшки един такъв...

И на финала - точно както в стария виц за картината "Ленин в Полша": не е ясно какво прави долната рисунка в колекцията:

Това Песков ли е?

Ако оставим шегите настрана: сега си представете как бихте реагирали, ако български учителки карат вашите деца да рисуват до полуда Бойко Борисов или Румен Радев? Или - не дай, Боже - най-високопоставения човек в държавата Цвета Караянчева.

А ако те сами искат да ги рисуват?

Влак дерайлира в Италия, двама души загинаха

//dariknews.bg/novini/sviat/vlak-derajlira-v-italiia-dvama-dushi-zaginaha-2099028

Двама души загинаха и 18 бяха ранени тази нощ при дерайлиране на регионален влак в Северна Италия, недалеч от Торино, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

Новият италиански премиер с фалшиво CV?

http://clubz.bg/68223-noviqt_italianski_premier_s_falshivo_cv

Малко известният професор по право, който беше предложен за премиер на Италия в понеделник, веднага предизвика коментари и съмнения. Критиките към Джузепе Конте, избор на популстаката партия "5 звезди" и крайнодясната Лига, започнаха с липсата му на политически опит, той се появи сякаш от нищото. В богатото си CV Конте посочва голям академичен опит като там са споменати също Нюйоркския университет, Сорбоната и Йейл, пише "Политико".

Но "Ню Йорк таймс" вече постави под въпрос поне един момент в автобиографията на юриста. Конте твърди, че е "осъвременил и усъвършенствал познанията си" в Нюйоркския университет, но говорител на учебното заведение заяви, че "човек с такова име не се появява в никой от нашите регистри - нито като студент, нито като член на академичната общност". Говорителят все пак уточни, че е възможно Конте да е присъствал на някакви курсове в рамките на два-три дни.

В свое изявление от "5 звезди" отхвърлиха тези твърдения като настояха, че техният кандидат за премиер е учил в Ню Йорк.

Но дори и преди тази история да стане известна, италианските медии писаха за съмнения относно кандидатурата на Конте в администрацията на президента Серджио Матарела.

Критики имаше и за начина, по който беше обявено името му от лидерите на двете партии - Луиджи ди Майо и Матео Салвини. Според италианската конституция президентът назначава министър-председателя. А като обявиха името като свършен факт, двамата популистки лидери сякаш се опитаха да омаловажат ролята на държавния глава до просто подписване на назначението.

Италианският президент се приема за гарант на международните договори, в които участва страната. Ако неговият авторитет бъде подкопан, за него ще бъде доста по-трудно да налага уважение към спазването на европейските правила. Междувременно президентът одобри Конте за премиер.

„Завръщане в Рим” е само поводът Тодор Живков да свали Борис Велчев от власт

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6874183

„Завръщане в Рим” е само поводът Тодор Живков да свали Борис Велчев от властИля Велчев разказва от първо лице всички подробности около това как Борис Велчев е свален от власт, заради неговия филм „Завръщане от Рим”. Как са се развили събитията при излизането на филма и след това? Как и защо се променят становищата за него? Предлагаме ви откъс от книгата на Иля Велчев „Биографични снимки”,

Меркел от Пекин: Германия и Китай подкрепят Иран

http://clubz.bg/68249-merkel_ot_pekin_germaniq_i_kitaj_podkrepqt_iran

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че Пекин и Берлин държат на съществуващата ядрена сделка с Иран след като САЩ по-рано този месец излязоха от споразумението, сключено през 2015 г., съобщи Ройтерс. Меркел направи това изявление на съвместна пресконференция с китайския премиер Ли Къцян в Пекин, където пристигна на двудневно посещение.

Ли Къцян посочи от своя страна, че иранският проблем "се решава на базата на многостранно споразумение и успешното му уреждане зависи от това дали последователно и стриктно се изпълняват съответните договорености", предаде ТАСС.

Китайският премиер заяви също, че страната му винаги е подкрепяла единна и просперираща Европа и че Китай и Германия подкрепят свободната търговия, предаде Ройтерс.

По-късно днес Меркел, която е придружавана от малка бизнес делегация, ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин. 

А снощи иранският върховен водач аятолах Али Хаменей постави на европейските страни седем условия, ако искат Техеран да остане в ядреното споразумение след излизането на САЩ от него, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Хаменей оповести тези условия на среща с представители на трите клона на властта в страната.

"Европейските банки трябва да гарантират продължаването на търговията с Иран. Не искаме да започваме борба с тези три страни /Франция, Германия и Великобритания/, но не можем и да им се доверяваме", се посочва в изявление на аятолаха, публикувано на неговия сайт и цитирано от Ройтерс.

Хаменей заяви също, че европейските сили трябва да обещаят, че няма да искат нови преговори с Иран за програмата му за балистични ракети и за дейността му в Близкия изток. Сред другите условия Хаменей посочи гарантирането от европейските страни на иранските продажби на петрол.

"В случай, че американците успеят да навредят на нашите петролни продажби, европейците трябва да компенсират загубите и да купуват ирански петрол", изтъкна той.

Освен това, по думите на Хаменей, страните от ЕС трябва да покажат, че може да им се има доверие в работата по ядреното споразумение с Иран. 

Иранският върховен лидер предупреди, че ако европейците не изпълнят тези искания, Техеран ще възобнови програмата си за обогатяване на уран, която е спряна по силата на споразумението, за да се минимизира риска от разработване на ядрено оръжие от Иран. 

Брюксел: До 2035 г. само 10% от боклука - в депа

http://clubz.bg/68205-bryuksel_do_2035_g_samo_10_ot_bokluka_v_depa

Снимка БГНЕС

Постепенно премахване на депонирането на отпадъци е целта, заложена от ЕС пред държавите членки. Европейският съюз си поставя амбициозната цел до 2035 г. депонирането на боклук да е сведено до 10%. Държавите в ЕС вече одобриха мерки за бъдещето законодателството в областта на отпадъците, представляващо част от политиката в областта на кръговата икономика.

Това означава, че България трябва да закрие до 2035 г. над стотина депа, където се депонират сега отпадъците.

Новите правила, които се основават на предложения на Европейската комисия, представени през декември 2015 г., ще спомогнат да се предотврати възникването на отпадъци, а когато това не е възможно - да се увеличи значително преработката на битовата смет и боклука от опаковки. Постепенно ще се премахне депонирането и ще насърчи използването на икономически средства като схемите за разширена отговорност на производителя. 

Новото законодателство изисква от държавите в ЕС да предприемат мерки за повторна употреба и преработка с предимство пред депонирането и изгарянето на отпадъци, допълва ЕК.

Европейските правила поставят като цел рециклирането на 55% от всички битови отпадъци до 2025 г., на 60% до 2030 г. и на 65% до 2035 г. Друга цел е да се гарантира, че до 2035 г. само 10% или по-малко от битовите отпадъци ще бъдат депонирани на сметища. Разделното събиране на биологичните отпадъци ще стане задължително до 2035 г.

Мерките

Цели за преработка на битови отпадъци: До 2025 г. - 55 на сто; до 2030 г. - 60 на сто; до 2035 г. - 65 на сто.

Нови цели за рециклирането на отпадъци от опаковки: До 2025 г. - 65 на сто от всички опаковки; до 2030 г. - 70 на сто от всички опаковки.

Пластмаси: 50 на сто до 2025 г., 55% - до 2030 г.

Дърво: 25 на сто до 2025 г., 30 на сто - до 2030 г.

Черни метали: 70 на сто до 2025 г., 80 на сто - до 2030 г.

Алуминий: 50 на сто до 2025 г., 60 на сто - до 2030 г.

Стъкло: 70 на сто до 2025 г., 75 на сто - до 2030 г.

Хартия и картон: 75 на сто до 2025 г., 85 на сто - до 2030 г.

Разделно събиране 

Нови правила за разделно събиране на хартия и картон, стъкло, метали и пластмаса, ще повишат качеството на вторичните суровини и тяхното използване. Опасните битови отпадъци ще трябва да се събират разделно от 2022 г., биологичните отпадъци - от 2023 г., а текстилните - от 2025 г.

През последните две десетилетия много държави в ЕС постепенно подобриха управлението на отпадъците. През 1995 г. средно 64 на сто от битовите отпадъци в ЕС бяха депонирани. През 2000 г. това количество спадна до 55 на сто, докато средният дял на преработените отпадъци остана 25 на сто. През 2016 г. депонирането на битови отпадъци общо за ЕС спадна до 24 на сто, а преработката нарасна до 46 на сто. През 2016 г. 10 държави от ЕС все още депонираха над половината от битовите отпадъци, а шест от тях изгаряха 40 на сто или повече. 

Ситуацията в България

В България се рециклират близо 40% от образуваните битови отпадъци на пластмаса, което е с близо 10% над средното ниво за ЕС. Поо-голямата част от рециклираните пластмасови отпадъци от бита представляват отпадъци от пластмасови опаковки, за които са въведени европейски цели по оползотворяване.

Първите стъпки с разделното събиране на отпадъците по опаковки, в т.ч. от пластмаса са от 2004 г. и към момента са обхванати 6.4 млн. жители в 183 общини от общо 265 в системи за разделно събиране.

За 2015 г. при цел от 60% оползотворяване на общото количество опаковки България е оползотворила 254 099 тона от 392 547 т опаковки, пуснати на пазара, което е 64.7%.

За третиране на отпадъците от опаковки са изградени 49 сепариращи инсталации, от които собственост на организациите по оползотворяване на опаковки са 27, а останалите - на техни подизпълнители. С европейски средства по ОПОС 2007-2013 са изградени 11 сепариращи инсталации за битови отпадъци с общ капацитет над 730 000 тона. В настоящия програмен период 2014-2020 ще бъдат изградени още 16 инсталации.

По отношение на пластмасата са издадени разрешения за дейности по рециклиране на над 130 фирми с общ капацитет от над 560 000 тона. При стъклото рециклиращите мощности надхвърлят 130 00 тона, а при хартията са за общо около 180 000 т.

Дневен хороскоп: Много лош ден за две от зодиите

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Mnogo-losh-den-za-dve-ot-zodiite__265976

Източник lamqta.com Овен  Днес не трябва прекалено много да се надявате на своето обаяние и умение да убедите Вашия любим човек в каквото и д...

Всеки пети работник у нас може да идва извън ЕС

https://petel.bg/Vseki-peti-rabotnik-u-nas-mozhe-da-idva-izvan-ES__265977

Снимка Pixabay Граждани на трети държави вече могат да работят у нас при облекчени процедури с влезлите в сила от вчера промени на Закона за...

Влак дерайлира в Италия, има загинали

https://petel.bg/Vlak-deraylira-v-Italiya--ima-zaginali-__265978

Снимка Булфото Влак дерайлира в Италия. Заради инцидента двама души загубиха живота си. Десетки други бяха ранени, съобщиха световни а...

Светъл празник! Осем красиви имена черпят днес, почитаме светите братя Кирил и Методий

https://petel.bg/Svetal-praznik--Osem-krasivi-imena-cherpyat-dnes--pochitame-svetite-bratya-Kiril-i-Metodiy__265979

Снимка Булфото 24 май е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден се отдава почит на светите братя К...

Дъщерята на Скрипал отказа помощ от Русия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/dyshteriata-na-skripal-otkaza-pomosht-ot-rusiia-video-2099024

Дъщерята на бившия шпионин Сергей Скрипал, Юлия отказа помощ от руското посолство във Великобритания, като съобщи това чрез заявление в Ройтерс.
 

Честит 24 май!

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/chestit-24-maj-2098927

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден се отдава почит на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската писменост.

През 855 г. Кирил и Методий създали глаголицата във византийски

Честваме 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-24-%d0%bc%d0%b0%d0%b9-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81/

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден в България се отбелязва националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“. Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата година, 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий, пише бгнес. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.

По време на борбите за църковна независимост от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и казус против гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в символ на бъдещата независимост, както отбелязва в една от статиите си Христо Ботев. Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник.

След 1878 г. празнуването на Кирил и Методий се развива в две посоки. В свободна България той се ограничава до училищен празник. В Македония и Одринско обаче същият запазва функциите си и на демонстрация на българщината в борбата й против турското управление, както и против асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката пропаганда. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата световна война. С въвеждането на грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден – 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника – църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България, когато Народна република България е преименувана на Република България. Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век. Поотделно паметта на св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий — на 6 април (дните на тяхната смърт). Всеруският Синод по повод празнуването хилядогодишнината на Моравската мисия на Св. св. Кирил и Методий взема следното решение: „За спомен на хилядолетието, откакто първоначално бе осветен нашият бащин език чрез Евангелието и Христовата вяра, да се установи ежегодно, започвайки от тази 1863 г. 11 май като църковен празник на преподобните Кирил и Методий!“ След това празникът се чества във всички православни славянски страни. Общият празник на Св. св. Кирил и Методий се чества и от българската църква и през следващите векове, а през Възраждането се превръща и в училищен празник на буквите.

Празникът на Св. св. Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането не само в българските земи, но и зад граница — сред възрожденската имиграция в Румъния и Русия, сред българските студенти в чужбина, сред българите, заточени в Диарбекир. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Св. св. Кирил и Методий да бъде празнуван като празник на българските ученици. През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих „Върви, народе възродени“. Химнът е озаглавен „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи“ и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна. 11 май се чества от православната църква като празник на св. св. Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура. 24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва и в Русия.

Той там се чества за първи път през 1986 г. по инициатива на мурманския писател Виталий Маслов. В Мурманск е най-северната точка, където има паметник на св. св. Кирил и Методий. Братята са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са от папата за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.

Материалът Честваме 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Да си купиш общински терен за три дъвки на квадратен метър

https://zaistinata.com/%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b8%d1%88-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d0%b7%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%b4%d1%8a%d0%b2%d0%ba%d0%b8/

Общинският съвет в Благоевград спря продажбата на 40 хил. кв. м. общински терен, който трябваше да бъде купен от местен бизнесмен на цена 3.19 лв. на квадратен метър В края на април т.г. Общинският съвет в Благоевград спря продажбата на терен от 40 хил. кв. м., който трябваше да бъде купен от бизнесмена Константин Обецанов […]

Димитрис Папайоану и "Великият укротител" за първи път в България (СНИМКИ+ВИДЕО)

http://clubz.bg/68225-dimitris_papajoanu_i_velikiqt_ukrotitel_za_pyrvi_pyt_v_bylgariq_snimkivideo

Световноизвестният хореограф Димитрис Папайоану ще представи за първи път в България свой спектакъл. "Великият укротител" ще бъде показан на 28 и 29 септември в Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив, от 19:30 часа, в рамките на One Dance Week 2018. За нас е удоволствие да представим най-успешния и значим артист в областта на съвременните изпълнителски изкуства в новата история на Балканите. Мнозина също разпознават Папайоану с грандиозните церемонии за Олимпийските игри в Атина (2004) и Европейските игри в Баку (2015).

"Великият укротител" е новото бижу в 30-годишната впечатляваща кариера на Папайоану. В спектакъла човешкият живот е пътешествие до скрити съкровища, откривателство на съкровеното, вътрешно археологическо проучване на смисъла. Талантливият грък жонглира с препратки от историята на изкуствата, известни европейски картини, метафори и танцови техники. Зрелищните декори, типично в стила на Папайоану, са подвижна вселена, в която подът става вълна, отварят се неочаквани врати, създават се хибридни същества, докато десетимата танцьори на сцената разголват табутата за смъртта и тялото.

Премиерата на "Великият укротител" се състоя през миналата година в Онасис Център, Атина. Спектакълът ще бъде представен на българската публика преди британската си премиера в Лондон, а вече бе показан на най-престижните фестивали и сцени на два континента - в Париж, Мадрид, Барселона, Неапол, Стокхолм, Сеул, Тайпе и други. "Великият укротител" става част от програмата на 11-ото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week, който ще се проведе между 24 септември и 14 октомври в Пловдив.

Следете Faceboook събитието за повече информация.

От 23 май на касите на Easypay и онлайн, в системата на ЕpayGo.bg, ще бъдат пуснати в продажба 50 промоционални билета за "Великият укротител" на ексклузивна цена от 20 лева до изчерпване на количествата.

One Dance Week се организира от Фондация „ЕДНО за Култура и Изкуства“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Кой е Димитрис Папайоану?

Роден в Атина през 1964 година, Димитрис Папайоану е ученик на легендарния гръцки художник Янис Царухис и завършва Училището за изящни изкуства в Атина. Първоначално работи като илюстратор и автор на комикси, преди да стигне върховете на изпълнителските изкуства като режисьор, хореограф, танцьор, сценограф, дизайнер на костюми, грим и осветление.

Димитрис Папайоану (c) Julian Mommert

През 1986-а Папайоану основава Edafos Dance Theatre, където в продължение на 17 години представя физически театър, експериментален танц и пърформанс. Папайоану става широко известен с грандиозните церемонии по откриване и закриване на Летните олимпийски игри в Атина (2004), в които участват хиляди доброволци. Междувременно, той създава авангардни творби за големите театри в Атина. През 2015-а се провеждат първите Европейски игри в Баку и талантливият грък отново дирижира откриващата церемония.

Димитрис Папайоану е носител на редица отличия, сред които Специалната награда на Европейските театрални награди, раздадени в края на 2017-а, заради неговия „тотален театър, с очевидна зрялост на изразните средства“. В средата на май тази година Папайоану стана първият хореограф, създал спектакъл за трупата на легендарната Пина Бауш във Вутерпал.

2 жертви и 18 ранени при тежка катастрофа с влак в Италия

http://clubz.bg/68248-2_jertvi_i_18_raneni_pri_tejka_katastrofa_s_vlak_v_italiq

Двама души загинаха и 18 бяха ранени тази нощ при дерайлиране на влак в северна Италия, недалеч от Торино, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

Влакът дерайлирал в 11.20 часа местно време, след като се блъснал в ТИР, спрял на ж.п.прелез близо до град Калусо малко преди преминаването на композицията. Едната от жертвите е машинистът на влака.

По-късно един от двама тежкоранени пътници, превозени с хеликоптер до болница, починал. Водачът на камиона не е пострадал, съобщи агенция АНСА. ТИР-ът с литовска регистрация пътувал за склад недалеч от мястото на катастрофата. 

Регионалното железопътно управление съобщи, че бариерата била спусната преди наближаването на влака, но по неизвестни причини камионът се врязал в нея и спрял на релсите, предаде БТА.

Внимание! Жълт код над Югозапада, очакват ни силни валежи от дъжд

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b6%d1%8a%d0%bb%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%b4-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2/

Прогноза  за 24.05.2018
Днес облачността над Западна България ще е по-често значителна и ще има превалявания придружени с гръмотевици.

По-интензивни ще са явленията в планинските райони в часовете около и след обяд, но вечерта ще затихват. В източните райони ще е предимно слънчево.

Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури в повечето места ще са между 24° и 29°.

 

Материалът Внимание! Жълт код над Югозапада, очакват ни силни валежи от дъжд е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Отбелязваме Деня на славянската писменост и култура

https://petel.bg/Otbelyazvame-Denya-na-slavyanskata-pismenost-i-kultura__265973

снимка Булфото На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден отбелязваме националния...

Директор на кърджалийско училище наби четвъртокласничка

https://petel.bg/Direktor-na-kardzhaliysko-uchilishhe-nabi-chetvartoklasnichka__265974

Снимка 24rodopi.com Директор на кърджалийско училище наби 4-токласничка по време на екскурзия, разкриха пред 24rodopi.com отлично осведомени изто...

"Ислямска държава" се цели в 4-годишния принц Джордж (Видео

https://petel.bg/Islyamska-darzhava-se-tseli-v-4-godishniya-prints-Dzhordzh--Video__265975

Терористът от "Ислямска държава", намиращ се във Великобритания Хуснаин Рашид е обвинен, че е направил в интернет терористичен заговор, пр...

Звездите за днес: Близнаци ден за благодарности, Деви капразите Ви нямат край, Стрелци спрете малко със сериозността!

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be/

Хороскоп за 24 май 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Ще ви се струва, че има нещо, което пропускате и това няма да ви дава спокойствие. Използвайте деня, за да свършите някои изостанали неща. А може би сега е моментът да отидете на някое красиво българско място.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

През този ден ще сте просто очарователни. Може да ви се иска да заситите хазартната си страст, но не прекалявайте, късметът не е безграничен. А и си спомнете какъв ден е днес.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Един много специален празник, символ на онова, което Ние сме дали на света. Отделете една-едничка минута, за да поблагодарите в сърцето си на създателите, на онези ваятели на езика, които са ни дали силата да изразяваме емоциите си в писмо. Ден за благодарност и преклонение към корените и земята, която Ви е дала живот.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Специален ден – денят на буквите. Задайте си въпроса – какво е писмеността за Вас? Какво знание Ви носи, как Ви свързва, какво всъщност означава азбуката. Улисани в ежедневните си занимания, често забравяме за онези неща, за онова знание, което може да ни свърже от векове и за векове.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Изкушенията ще са ви в доста повече днес. Понеже светът ще Ви е много интересен, трудно ще се фиксирате върху една-единствена дейност. Наблюдателността Ви бързо ще компенсира всичко, което Ви липсва.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Много сте карпизни, а това е признак по-скоро, че не сте наясно какво точно искате. Първо се уточнете със себе си и тогава проявявайте капризи.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Макар че ще се чувствате леко неадекватни, все пак е празник. Е, не е свързан с хапване и пийване, но опитайте да се зарадвате на това, което е.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Дали защото е празникът на буквите, но днес ще се изкушавате да използвате твърде много букви, подредени в неподходящи думи. Имайте едно наум!

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Прекалено сериозно гледате на всичко и така сами убивате радостта от живота. А днес е празник, бъдете по-ведри. Открийте думите, които лекуват.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Днес е хубав празник и дори да не сте пряко свързани с буквите, те винаги присъстват в живота ви. Гледайте да ги използвате добре, не ги хабете напразно.

Хороскоп Водолей (21януари – 19 февруари)

Прекалено сериозни ще сте днес, а това допълнително ще ви напряга. Отпуснете душата си, все пак днес е празник, макар и само на думи за някои.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Желанието ви да диктувате положението не винаги среща положителен отклик в лицето на човека срещу вас. Може би е време да потърсите нови методи за взаимодействие

Материалът Звездите за днес: Близнаци ден за благодарности, Деви капразите Ви нямат край, Стрелци спрете малко със сериозността! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

САЩ към янките в Китай: Пазете се от акустични атаки!

http://clubz.bg/68247-sasht_kym_qnkite_v_kitaj_pazete_se_ot_akustichni_ataki

Служител от американското консулство в южния китайски град Гуанчжоу се е завърнал за медицински изследвания в САЩ с неустановени симптоми, изразяващи се в анормални звукови усещания, вътрешно налягане в главата и гадене, наподобяващи последици от сътресение на мозъка, съобщи днес Държавният департамент във Вашингтон, цитиран от Ройтерс и ТАСС. 

Американското правителство излезе със здравно предупреждение към всички американци в Китай във връзка с този инцидент, породен от слабо доловими, но натрапчиви и дразнещи акустически усещания и напрежение в главата, като ги посъветва да се обърнат към медицински специалист, ако почувстват подобно неразположение.

"Ние засега не знаем какво е довело до възникването на тези симптоми, не знаем дали е имало други такива случаи както в Китай, така и в самото консулство. Не се опитвайте сами да изясните източника на необичайните звуци и резки шумове, а просто отидете на място, където не се усещат такива звуци", съветва Държавният департамент. 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на слушания в Конгреса днес говори за "акустична атака" в консулството в Гуанчжоу, която наподобявала подобни инциденти в посолството на САЩ в Куба, където в резултат на това няколко американски дипломати се разболяха и се върнаха в родината за лечение.

Той добави, че здравни екипи са на път за китайския град, за да проучат случая на място. 

„Градски транспорт“ ползва 58 стари автобуса

http://budnavarna.bg/34611-gradski-transport-polzva-58-stari-avtobusa/

Четири автобуса „Мерцедес“, по 1 „Чавдар“ и „Тедом“ ще бъдат бракувани в автопарка на общинския превозвач „Градски транспорт“. Мярката се налага предвид амортизираността на возилата и с оглед безопасността на пътниците. Рейсовете са навъртели над 1,6 млн. км по варненските улици и е време да бъдат сменени, категоричен беше шефът на „Градски транспорт“ Злати Златев.

 

До 15 юни той очаква останалите 14 нови автобуса, които да допълнят автопарка. (Един вече е доставен като прототип от фирмата.)

 

„Градски транспорт“ вече разполага и с 71 нови автобуса и 30 нови тролейбуса, които бяха закупени с европейски средства. Но според инж. Златев те в никакъв случай не решават проблемите, защото други 58 рейса също са на ръба на излизане от експлоатация.

 

„В момента имаме 58 стари автобуса, които ползваме и носят загуби, защото са над 1,5 млн. км. Влагаме големи суми за ремонта им, а в същото време те не са рентабилни нито за нас, нито за пътниците. Най-старите са от 1994 г. От всички стари около 20 вече са на предела на силите си. Новите няма да решат проблема и старите ще останат в движение“, допълни инж. Златев.

 

Злати Златев отново обърна внимание на факта, че „Градски транспорт“ изпада във все по-голяма криза, предвид цената на билета от 2008 г. – левче, и все по-натруващите се разходи.

 

„В момента финансовото ни състояние е лошо, цените на всичко се вдигнаха в пъти. Винаги съм давал пример: „Ако едно семейство получава заплати от 2008 г. би ли оцеляло сега? Тогава минималната заплата беше 220 лв., сега е 510 лв.“ Тенденцията напоследък е и поскъпване на нефта. Това положение не може да се запази. Бургас вече направи билета 1,30 лв.“, категоричен е Злати Златев.

източник: Черно море

Материалът „Градски транспорт“ ползва 58 стари автобуса е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Варшавският договор ни е излизал 6 пъти по-скъпо от НАТО

http://clubz.bg/68229-varshavskiqt_dogovor_ni_e_izlizal_6_pyti_po_skypo_ot_nato

Комунистическа България в продължение на почти половин век остава единственият напълно лоялен балкански съюзник на Москва и на Варшавския договор. Живков и предшествениците му водят политика на съвършена вярност, която превръща НРБ в ядрен заложник на Москва и в участник в окупацията на Чехословакия.

Това са само част от основните изводи в обширната монография "Балканският щит на социализма" на професор Арутюн Улунян от Института по история при Руската академия на науките, която е посветена на мястото на балканските комунистически диктатури във военните планове на Кремъл през втората половина на миналия век.

България - от аутсайдър до ключов играч

Анализите от разсекретените досега архиви на ЦРУ и на други западни центрове твърдят, че от гледна точка на военните стратези България и Албания са били най-незначителните и незаслужаващи внимание съветски сателити през 50-те години на миналия век. Тези възгледи се променят коренно в края на десетилетието, когато Хрушчов се съгласява да изтегли Съветската армия от окупираната през Втората световна война Румъния, пише проф. Улунян. Както е известно, наследникът на Сталин не успява да върне в съветската орбита Титова Югославия и съюзилата се с маоистки Китай Албания. А шефът на Румънската компартия Георге Георгиу-Деж постепенно налага запазването на националния суверенитет като основен принцип в отношенията си със СССР и с Варшавския договор. Нещо повече, Деж прави демонстративни стъпки към сближаване с Тито, заклеймен още от Сталин като "предател на социализма".

Макар Румъния формално да остава членка на Варшавския договор, съвместните военни начинания със съветската и останалите "братски" армии са сведени до минимум. При всяко преминаване на части от тези армии за участие в учения в СССР или в НРБ се изисква специално разрешение на Букурещ. Румъния категорично отказва да участва в смазването на Пражката пролет в Чехословакия през 1968 г. Николае  Чаушеску, който наследява Георге-Георгиу Деж, остро критикува Кремъл заради чехословашката авантюра, участие в която взема  и трихиляден окупационен корпус от НРБ.

Лиценз за "Калашников", но и ядрена заплаха

"Априлският пленум на румънската компартия от 1964 г. дава ясен знак за дистанцирането на Румъния от Москва по проблемите на военната и икономическата политика на съветския лагер", обяснява и шефът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев.

Така НРБ на практика се оказва географски изолирана от Варшавския договор, което пък дава възможност на Живков и обкръжението му да укрепят властта си в смутните времена на Хрушчов и ранния Брежнев. В този и в по-късните периоди София продължава да демонстрира пълна вярност и непоколебима лоялност към Москва, като в отплата получава крайно нужните ѝ кредити и "безвъзмездна" помощ. Ролята на НРБ като единствен сигурен съюзник на южния фланг на Варшавския договор носи на страната много предимства, включително и придобитите 250 лиценза за производство на съветско оръжие и боеприпаси в български заводи. Но в същото време нарастват и заплахите за сигурността на страната, смята проф. Улунян.

Заради СССР САЩ и НАТО взимат България на мушка

Михаил Груев посочва, че като съветски сателит по онова България постоянно е била  първостепенна цел в плановете на САЩ и НАТО за нанасяне на военни удари в случай на широкомащабна съветска агресия срещу Запада. Груев цитира изследване на историка Марк Креймър от Харвардския университет, според когото през 1950-1951 г. Сталин обмисля военна интервенция срещу Югославия от териториите България, Румъния, Албания и Унгария. Войната в Корея обаче възпрепятства този замисъл. Съдейки по наскоро разкрити документи на ЦРУ, ядрен конфликт между двата лагера става много вероятен още в началото на 50-те години.

„До 1957 г. 80 % от разузнавателната информация за НРБ е била свързана с метеорологични прогнози. А това е явен признак за планове, свързани с военновъздушни операции – друго обяснение за метеорологичните справки просто няма“, посочва Груев.

Въпреки, че официално на територията на НРБ няма съветски военни бази, в информациите на западните разузнавателни централи се посочва, че в страната постоянно присъстват около 2000 съветски военнослужещи и около 1000 сътрудници на съветските тайни служби, пише в своето изследване за Балканския "щит на социализма" проф. Улунян.

Звучи стряскащо: ядрени оръжия на българска територия

В навечерието на Карибската криза през есента на 1962 г., след като САЩ разкриват съветските ядрени ракети в Куба, съветското военно присъствие в България бързо прераства в заплаха за страната. 

"През лятото на 1962 г. край Карлово и Ямбол са били разгърнати още две ракетни бригади, в близост до курорта Боровец се е намирал склад за ядрените заряди за ракетите. Съветската страна е изисквала съблюдаването на най-строга тайна по въпросите за разполагането на ракети "земя-земя" на българска територия", посочва проф. Улунян.

Ученият допълва, че персоналът на насочените срещу цели в Гърция и Турция ракети е бил директно подчинен на върховното командване на Варшавския договор в Москва. Но тази тайна очевидно не е била опазена, както установяват агенти на българската ДС, проникнали в гръцкото посолство в София. В касата на посланика те откриват точна и детайлна информация за разположението за цялата ракетна и противовъздушна отбрана на НРБ.

„По въпроса за съветските ракетни бази в България българските държавни архиви все още не разполагат с документи, особено за периода, през който тези бази са били закрити, а ядреното оръжие е било изтеглено от страната. През 80-те години Гърция навярно е имала информация, че това вече се е случило, защото премиерът Папандреу подкрепя призива на Живков за създаването на безядрена зона на Балканите“, коментира Михаил Груев данните на проф. Улунян. 

12% за военни цели - една от причините за бедността в НРБ

Друг интересен факт от периода на Карибската криза, когато светът е изправен на ръба на ядрен апокалипсис, са данните за непрекъснатото нарастване на средствата, които НРБ е принудена да отделя за отбрана и военно участие във Варшавския договор. Проф. Улунян цитира жалбите на Тодор Живков до съветското ръководство за тежкото икономическо положение на страната, която едва свързва двата края, след като се налага да отделя 12% от националния си доход за превъоръжаване.

За сравнение, разходите за отбрана на България като членка на НАТО през миналата година бяха 1,53% от брутния вътрешен продукт на страната. (В рамките на НАТО България има задължения да отделя 2% от БВП за отбрана - б.р.)

По силата на поетите от НРБ финансови ангажименти към Варшавския договор, до края на съществуването му българските данъкоплатци са принудени да покриват 6%  от военните и логистичните разходи на организацията. Въпреки, че СССР прави няколко дарения със сравнително нови танкове и самолети, армията на НРБ остава като цяло въоръжена с преобладаващо стара военна техника, пише в изследването за Балканския "щит на социализма". Проф. Улунян илюстрира този факт със състоянието на т.нар. отбранителна линия "Крали Марко" по границата с Турция. По протежение на тази линия с дължина 150 км и площ от 1100 кв. км  са били създадени 171 бункера, състоящи се от вкопани в земята оръдейни кули на танкове Т-34 и на германските им аналози от Втората световна война "Панцер-4". С това допотопно въоръжение "Крали Марко" е трябвало да издържи 5-7 дена на натиска на модерно  въоръжените армии на НАТО до пристигането на подкрепления от СССР.

Дойче веле

Президентът на Сърбия напомни на света за престъпленията на НАТО

http://pogled.info/svetoven/balkani/prezidentat-na-sarbiya-napomni-na-sveta-za-prestapleniyata-na-nato.94746

/Поглед.инфо/ Увеличението на раковите заболявания в Европа е свързано с използването в 1999 г. против Югославия на оръжия с обеднен уран

Времето във Варна – 24 май 2018

http://budnavarna.bg/34608-vremeto-vav-varna-24-maj-2018/

снимка: Будна Варна

По Черноморието ще бъде предимно слънчево с по-значителни увеличения на облачността в южните райони. Валежи са малко вероятни. Ще духа умерен североизточен вятър, който вечерта ще отслабне. Максимални температури на въздуха – между 22° и 25°. Температурата на морската вода е 20-22°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Днес облачността в Западна България ще е по-често значителна. Главно там ще има превалявания придружени с гръмотевици, по-интензивни и на повече места в планинските райони в часовете около и след обяд. Вечерта явленията ще затихват. В източните райони ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури в повечето места ще са между 24° и 29°, в София – 22-23°.

Атмосферното налягане ще се понижи и след обяд ще е около средното за май.

В планините ще е предимно облачно с превалявания от дъжд, на места придружени с гръмотевици. Без валежи и с повече слънце ще се задържи в масивите в източните райони. Вечерта явленията ще отслабнат. Ще духа до умерен източен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра – около 10°.

Материалът Времето във Варна – 24 май 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

24 май във Варна – програма

http://budnavarna.bg/34606-24-maj-vav-varna-programa/

снимка: Будна Варна

Празничната програма за 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, започва в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“, научи BudnaVarna.bg.
Точно в 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде издигнат българският флаг, след което ще бъде изпълнена фолклорна композиция, а във въздуха ще полетят големи балони с буквите от кирилицата.

Под звуците на химна „Върви, народе възродени“, ще тръгне празничното шествие, което традиционно се повежда от ученици и учители от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, следвани от носителите на Награда „Варна“ за 2018 година. Ще участват и всички общински, държавни и частни училища, 6-те варненски висши учебни заведения, блок с детски градини, Общински детски комплекс, НАОП „Н. Коперник“, блок на културните институции.

В 11 ч. пред входа на Морската градина ще започне концерт под мотото „Да поиграем на празника” на фолклорен ансамбъл „Варна“.

Материалът 24 май във Варна – програма е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване