Северна Корея твърди, че е разрушила ядрения си полигон (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-tvyrdi-che-e-razrushila-iadreniia-si-poligon-snimki-2099140

Северна Корея каза, че е разрушила днес ядрения си полигон в присъствието на чуждестранни журналисти, предаде АП. Полигонът "Пунгери", използван за извършването на шест ядрени опита от 2006 до 2017 г., се намира дълбоко под планина

Руският и сръбският патриарх откриха тържествата в Москва в чест на Кирил и Методий с литургия

http://www.cross.bg/moskva-kiril-patriarh-1575445.html

/КРОСС/ Руският патриарх Кирил и сръбският патриарх Ириней откриха честванията в Москва на Деня на славянската писменост и култура с тържествено богослужение в памет на славянските просветители св. св. Кирил и Методий в храма "Христос Спасител" в Москва, предаде ТАСС. Сутринта представители на Руската православна църква и посланици на славянски страни положиха цветя пред паметника на светите равноапостоли Кирил и Методий на Славянския площад в Москва, съобщава още ТАСС. И посочва, че в мероприятието по традиция участват дипломати от България, Белорус, Унгария, Гърция, Македония, Сърбия, Полша, Хърватия, Чехия, Черна гора и др. страни. След Божествената литургия празника ще се пренесе на Червения площад.    

Кремъл: Юлия Скрипал говори под натиск

https://dnes.dir.bg/svyat/kremal-yuliya-skripal-govori-pod-natisk

Нямаме никакво основание да вярваме на това. Все още не знаем в какво състояние е Юлия Скрипал,, каза Дмитрий Песков

От утре в ЕС ще се прилагат нови правила за защита на личните данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879567

От утре в ЕС ще се прилагат нови правила за защита на личните данниОт утре, 25 май, в ЕС ще се прилагат нови правила за защита на данните. Андрус Ансип, заместник-председател, отговарящ за цифровия единен пазар, заяви: "Утре новите правила на Европа за защита на данните ще се превърнат в реалност. Неприкосновеността на личния живот на европейските граждани ще бъде по-добре защитена,

МОН тотално се обърка: Грешка и в матурата за седми клас!

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%be%d0%bd-%d1%82%d0%be%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b0-%d0%b8-%d0%b2-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0/

След грешката във въпрос №7 в матурата по Български език и литература на зрелостниците тази година, се оказа, че има грешка и в теста на седмокласниците.
“За втора поредна година задачата за запетаята на изпита по Български език и литература за седмокласниците ще отнеме точки за верен отговор. А един от верните отговори е, че запетаята отделя подчинено изречение”, сигнализираха родители на седмокласници.
От 2016 година тестът по български език и литература за НВО – 7 клас е с обновен вариант. Той включва 25 задачи, част от които са със свободен отговор. За задачите със свободен отговор в ключа с верните отговори експертите от МОН са посочили “възможни отговори”, пише дир бг.. Проверяващите учители поставят точки на съответната задача със свободен отговор само, ако отговорът на ученика съвпада с някой от “възможните отговори”, отбелязани в ключа с отговори, независимо дали отговорът е принципно верен. Учителят, който проверява, няма право на лична преценка, макар че е специалист по БЕЛ.
Една от задачите изисква да се обясни за какво служи запетаята. В изречението, което се падна тази година, Когато наклонът е по-малък от 20%, снегът трудно би нарушил своята стабилност, запетаята служи, за да отдели подчиненото изречение когато наклонът е по-малък от 20 %. Този отговор – запетаята отделя подчинено/то изречение – е правилен, но няма да се признае от проверяващите, защото не е включен във възможните отговори на МОН през настоящата 2018 година за въпрос 16. Така че на всички ученици, записали този отговор, ще се отнемат 2 точки.
Парадоксален е стандартът на експертите от МОН, който задават по отношение на верните отговорите, отнасящи се до основна тема по български език в седми клас – пунктуация на сложното изречение.
През миналата 2017 година на задачата, свързана със запетаята в сложното изречение, задача 13, експертите дават два варианта за отговор – отделя подчинено изречение /отделя подчинено определително изречение – като единствените правилни за въпроса “За какво служи първата запетая в изречението Широко разпространено е почитането на извиращата направо от земните недра вода, която се приема като дар от водни божества, ако заради минералното си съдържание е лековита”. Учениците, които бяха отговорили, че запетаята отделя главно от подчинено изречение, загубиха по две точки, макар че бяха взели правилното решение.
Особено ако се има предвид тестът от 2016 година, в който отговорите на МОН на въпроса за запетаята /задача 13/ – “Каква е функцията на първата запетая в изречението Във връзка с това се е съхранила традицията, според която домашно изпеченият хляб се разчупва, а не се реже“, са – отделя подчинено определително изречение / отделя подчинено изречение / отделя главно от подчинено изречение.
И в трите изречения въпросната запетая отделя подчинено изречение, но през 2017 г. по две точки не получиха седмокласниците, които включиха в отговора си и главното изречение, а през 2018 година пак главното изречение е на път да отнеме неправомерно по две точки на кандидат-гимназистите, но защото не фигурира в отговорите им. За втора поредна година задачата за запетаята ще отнеме точки за верен отговор. А един от верните отговори е, че запетаята отделя подчинено изречение. сн.илюстративна.

Материалът МОН тотално се обърка: Грешка и в матурата за седми клас! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Българската делегация се поклони пред мощите на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ в Рим

http://www.moreto.net/novini.php?n=374765

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него официална делегация участваха в поклонение на мощите на Св. Константин-Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“ в Рим. За първи път традиционното поклонение пред гроба на Св.

Нинова: Просветата и вярата са пазители на националното ни достойнство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879548

Нинова: Просветата и вярата са пазители на националното ни достойнство"Просветата и вярата са пазители на националното ни достойнство.Те са ценният дар на Светите равноапостоли Кирил и Методий." Това написа във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, която днес бе и на празничното шествие по случай 24 май с президента на България Румен Радев. "Тяхното дело е съдбовно за България и за целия славянски свят.

Кралев: Хулиганската зараза плъзва навсякъде, трябва да я пресечем

https://www.24chasa.bg/sport/article/6879554

Кралев: Хулиганската зараза плъзва навсякъде, трябва да я пресечемЗаразата плъзва навсякъде и вече не можем да говорим само за футболно хулиганство, а за спортно хулиганство, коментира изстъпленията на агитката на "Левски" по време на баскетболния мач с "Балкан" спортният министър Красен Кралев. "Заради това е много важно да направим новия закон много добър, но колкото и да е добър,

Близо 2 хил. излязоха на манифестация за 24 май в Смолян

https://www.24chasa.bg/region/article/6879200

Близо 2 хил. излязоха на манифестация за 24 май в СмолянС празнично шествие на всички ученици и деца в детските градини, преподаватели,близки и роднини, бе отбелязан тази година в Смолян Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празничното шествие беше предвождано от Общинския духов оркестър. След него маршируваше новосформирания Трети ученически гвардейски отряд.

В Габрово почетоха подвига на Васил Априлов

http://www.cross.bg/v-gabrovo-pochetoha-podviga-na-vasil-aprilov-1575444.html

/КРОСС/ Звънецът на гимназията огласи празничното утро. С цветя на признателност учениците се поклониха пред дарителя-основоположник Васил Априлов и поведоха градското празнично шествие по случай 24 май. "На днешния светъл ден пожелавам на всички българи много здраве, много вдъхновение, много духовност и да продължаваме да работим с усърдие и сърце за децата на България", пожела Снежана Сидерова, директор на СУ "Райчо Каролев".  

Почина писателят и дипломат Жан-Франсоа Паро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879543

Почина писателят и дипломат Жан-Франсоа 
ПароПисателят Жан-Франсоа Паро, описал приключенията на комисар Никола Льо Флок в Париж от 18-и век, почина на 71 години след дълго боледуване, съобщи АФП. Жан-Франсоа Паро започва кариерата си като дипломат в Киншаса. След това работи в Джибути, Хошимин, Уагадугу, Атина, София, Тунис и Гвинея-Бисау, където е посланик от 2006 г. до 2010 г.

ПФК Левски отпразнува 104-ата си годишнина

https://offnews.bg//futbol/pfk-levski-otpraznuva-104-ata-si-godishnina-681292.html

Столичният футболен клуб Левски празнува днес, 24 май, 104 години от основаването си. По този повод привърженици, шефове и футболисти от всички възрасти, се събраха на могилката край НДК, където е бил основан клубът на 24 май 1914 година.

Там бяха поднесени цветя и венци. Кулминацията на тържествата се очертава да бъде тази вечер, когато Левски посреща Черно море в баража за последната квота за участие в Лига Европа. Тя ще се реши в един мач, а съперникът е доста сериозен, а напрежението във футболистите на Делио Роси ще е огромно, за да не разочароват своите привърженици.

"104-годишнината отбелязва нарастването на годините на клуба. С нарастването на годините нарастват и очакванията. Надявам се, че ще продължим пътя за възходящото развитие на клуба. Резултатът от финала за Купата на България охлади малко нашето настроение, но като цяло мисля, че Левски се развива в правилна посока.

Надявам се, че футболистите ни са спокойни, но не отпуснати преди мача с Черно море. Бъдещето на Делио Роси не е директно свързано с този мач.

Разбира се, мачът довечера е вододел. Участието в Лига Европа за нас е задължително. Нашето желание е да си извлечем поуките от този сезон и да не ги допускаме през следващите. Оферти за Роман Прохазка и Васил Панайотов има разменени, водят се разговори.

Лицензът на клуба за следващата година е издаден вече. Обсъжда се опцията за спортно-технически директор, това не е спекулация, аз го казах на една пресконференция. Не е Кирил Вангелов фаворитът за този пост. Не смятам, че това нещо ще стане с конкурс. Не сме обсъждали името на Наско Сираков", каза след церемонията изпълнителният директор на Левски Красимир Иванов.

Ексклузивни кадри от Кюстендилско! Изви се торнадо

https://petel.bg/Ekskluzivni-kadri-ot-Kyustendilsko--Izvi-se-tornado-__266059

Снимки: Struma.com Завихрило се торнадо изплаши жителите на Кюстендил и село Копиловци, след което последва пороен дъжд и градушка, пише реги...

Вижте какво време ни очаква в петък

https://petel.bg/Vizhte-kakvo-vreme-ni-ochakva-v-petak__266055

През нощта над по-голямата част от страната времето ще е предимно ясно. В сутрешните часове над крайните източни райони ще се образува нис...

Европейски кралски особи са раздразнени, че не са били поканени на сватбата на Хари и Меган

https://petel.bg/Evropeyski-kralski-osobi-sa-razdrazneni--che-ne-sa-bili-pokaneni-na-svatbata-na-Hari-i-Megan__266058

Аристократичните семейства в Европа се раздразниха, когато осъзнаха, че не са поканени на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл, определя...

Дончев иска обща политика на Европа за администрацията

https://petel.bg/Donchev-iska-obshha-politika-na-Evropa-za-administratsiyata__266060

Кохезионната политика променя всички за добро. Тя не е само инвестиционен процес, но и училище за администрацията, защото управлението на...

Машина ни уедрява торбите с монети

https://petel.bg/Mashina-ni-uedryava-torbite-s-moneti__266061

Специална машина безплатно ни уедрява събраните в буркани монети от домакинството. Устройството вече е монтирано в два от хипермаркетит...

Чех остана неприятно изненадан, след като паркира колата си в Карлово

https://petel.bg/CHeh-ostana-nepriyatno-iznenadan--sled-kato-parkira-kolata-si-v-Karlovo__266062

Снимка: Архив Вандали заляха колата на чешки гражданин с боя! Автомобилът е бил паркиран в Карлово и е започнато досъдебно производство ...

Лора Крумова аут от ефир официално, причината е...

https://petel.bg/Lora-Krumova-aut-ot-efir-ofitsialno--prichinata-e----__266063

Водещата на неделното предаване "Събуди се" по Нова телевизия Лора Крумова е бременна, научи ексклузивно Блиц от източници в медията. Стра...

Нападатели, ограбили 40 бона от баба в Благоевград, се признаха за виновни, влизат в затвора

http://www.struma.com/krimi/napadateli-ograbili-40-bona-ot-baba-v-blagoevgrad-se-priznaha_134684/

Съдът е одобрил споразумение, сключено между подсъдимите М.Т., А.Г. и В. И. и Окръжна прокуратура – Благоевград за извършен от тях грабеж.

Досъдебното производство по случая е започнало във връзка с получен сигнал за това, че около 21:30 ч. на 03.04.2018 г., в района на ул. „Г.С.Раковски“ в гр. Благоевград, две непознати лица нападнали Росица Б.

В хода на разследването e било установено, че пострадалата се прибирала от работа, като паркирала автомобила си...

Продължава

Празнично шествие изпълни улиците на Свищов по повод 24 май

https://www.24chasa.bg/region/article/6879386

Празнично шествие изпълни улиците 
на Свищов по повод 24 майС пoлaгaнe нa цвeтя нa гробa нa първия министър на просвещението д-p Гeорги Атaнасович започна програмата за Деня на българската просвета и култура в Свищов. Стотици жители и гости на Свищов се събраха на пл. „Свобода“, откъдето започна ежегодното празнично шествие до централния площад “Алеко“. Пред сградата на Община Свищов се състоя общоградско

Д-р Атанас Камбитов: Проекти за 44 млн. лева дават нов облик на Благоевград

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6879557

Д-р Атанас Камбитов: Проекти за 44 млн. лева дават нов облик на Благоевград Вече сме фестивален център на Балканите. Водим преговори с Министерството на отбраната за замяна на 120 дка от поделението, казва кметът на града - Г-н Камбитов, когато догодина се кандидатирате отново за кмет, какво ще обещаете на жителите на Благоевград, след като той е напълно обновен? - Действително с инвестициите,

Малайзийският самолет над Украйна е свален от руската армия

https://www.mediapool.bg/malaiziyskiyat-samolet-nad-ukraina-e-svalen-ot-ruskata-armiya-news279473.html

Ракетата, която свали малайзийския пътнически самолет над Украйна през 2014 г., е принадлежала на руска военна бригада, обявиха международните разследващи, цитирани от ББС. За първи път разследващият екип, който е воден от холандски експерти, обявява, че ракетата е изстреляна от руско военно формирование, разположено в град Курск. При тежкия инцидент загинаха всички 298 души на борда на сваления самолет Боинг 777, след като машината бе уцелена с ракета “Бук“. Русия официално обяви, че нейни военни формирования не са стреляли по самолета. Разследващите обаче са на друго мнение. “Всички транспортни машини в конвоя, който е пренасял ракетата, са били част от руската армия“, казва холандският ескспет Вилберт Паулисен, който участва в международния разследващ екип. Военният конвой е бил част 53-а бригада на руските въоръжени сили. Пред октомври 2015 г. разследващите обявиха, че самолетът е бил ударен от произведена в Русия ракета “Бук“. Екипът е съставен от експерти от Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна. Година по-късно разследващите потвърдиха този си извод в предварителния си доклад. В отговор говорителят на Кремъл Димитри Песков обяви, че Русия не приема като окончателна истина това, която казват разследващите. “Обзалагам се, че вие не сте видели нито едно доказателство“, каза тогава Песков.

Днес почитаме Кирил и Методий, но заслугата на княз Борис е по-голяма

https://offnews.bg//ot-vas/dnes-pochitame-kiril-i-metodij-no-zaslugata-na-kniaz-boris-e-po-golia-681290.html

На 24 май акцентът винаги пада върху делото на Кирил и Методий. За мен обаче далеч по-голяма заслуга за българските букви има княз Борис. Един от най-великите владетели, управлявали България.

За жалост историята се учи само в училище и се налага материята й да е нагодена за 12-годишни деца. Не се сещаме да я анализираме като възрастни. Ето няколко насоки специално за княз Борис:

- Той осъзнава, че България има нужда от официална писмена система. За IX век това е било равностойно да влезеш в света на информационните технологии – буквално и преносно. Днешната равностойност на това би било вкарването за пръв път на интернет и компютри в страната и въвеждането на информатиката като предмет в училище.

- Писмената система трябвало да е собствена, индивидуална. Имало е латински, имало е гръцки, можело е да се нагодят. Но княз Борис осъзнава, че чуждият език е проводник на чуждо влияние. Индивидуално ориентираната писменост е била предпоставка за интелектуална и културна независимост.

- Св. Кирил и Методий са визитантийски поданици, които създават глаголицата по политическо поръчение на Византия. Тяхната по-голяма заслуга е, че дефинират звуците на славянския език и ги дефинират чрез графеми. Също така обучават на този научен езиковедски метод и други хора, които реално ще създадат после кирилицата.

- Кирилицата, на която пишем, е създадена по поръчение и финансиране на княз Борис от св. Климент Охридски.

- Имаш писменост, но някой обаче трябва и да пише на нея. Затова княз Борис започва съзнателна държавна политика в областта на образованието. Създава школи в Охрид и Преслав, които за епохата си са били като университети и са събирали най-начетените хора.

- В България дотогава на почит е бил воинът-мъжкар. Но акцентът към науката почва постепенно да създава култ към една друга фигура - тази на интелектуалеца. По необходимост после двата образа се сливат и някои от най-видните фигури в историята ни са интелектуалци-воини: Симеон, Левски, Ботев.

- Затвърден със собствена писменост, българският език става книжовната и научна основа за развитието на славянската култура. Съвременният руски език например е изключително силно повлиян от църковно-славянския – т.е. старобългарския.

- Също толкова важно – княз Борис осъзнава необходимостта България да бъде покръстена. Християнството е най-силният белег на западната (т.е. европейската) цивилизация. Той взима това съдбоносно решение, че България трябва да е част от тази европейска цивилизация, не само в географски, но в и духовен и интелектуален план. (За справка – Турция все още отказват да я приемат в ЕС, като сред най-важните неназовавани причини е официалната й религия. А ние още не можем да влезем нито в еврозоната, нито в Шенген по днешните критерии).

- Тук е и тясната връзка между религия и книжовност - Западната християнска цивилизация (Гърция и Рим) са имали вече писменост от векове, а благодарение на нея - образование, история, наука, литература и функциониращ апарат на държавно и местно управление.

- В часовете по история княз Борис излиза малко като льольо в сравнение с кан Крум преди него и цар Симеон след него. Дали? Княз Борис води толкова умела външна политика между Константинопол и Рим, като надхитрява и двата лагера и издейства независима българска църква. Във вътрешен план невоюващият владетел е железен – изколва половината аристокрация, защото отказва да приеме политиките му.

- Приемането на християнството води и до приемането на установените в християнския свят закони. В България започва да се прилага Еклогата, която е основана на Corpus Iuris Civilis (Юстиниановия кодекс) – т.е. на класическото римско право, и се отказваме от стария си закон (който например е позволявал многоженство). Днес, когато една държава иска да стане член на ЕС, тя трябва да приеме изцяло правото на ЕС. Приликите не са случайни.

- Княз Борис е един от малкото владетели, които се оттеглят приживе от властта. Което пак е нечувана далновидност. И тя се оправдава. Синът му Расате почва да отменя реформите. Тогава княз Борис прави държавен преврат (!), нарежда да го ослепят (помислете за държавен служител днес, който би прецакал детето си..., ми няма) и слага начело Симеон.

Много може да се каже, но като цяло княз Борис е този, който допринася най-много за индивидуалността на българската култура и самосъзнание. Тази идентичност после ни запазва през петте века турско робство. Възраждането започва със спомнянето на историята, която е останала, защото е била написана. В народа ни образованието се закрепва като някаква върховна ценност и най-простият човек знае, че детото му трябва да има „висше“.

А, да – на евро банкнотите надписът беше само на латиница и гръцки, но заради нас вече е и на кирилица. Нещата не са се променили много от IX век.

Б. ред. - Авторът на статията Теодор Тотев е читател на OFFNews.

Нано света

https://www.actualno.com/sciencelogy/nano-sveta-news_675862.html

Знаете ли, че можете да наблюдавате обекти с размери до нанометри. Това е възможно от повече от 70 години. Откритието е направено от Ернст Руска през 1933 и е приложено в практиката през 1939. Става дума за трансмисионния електронен микроскоп. Устройството му наподобява това на оптичния микроскоп, но вместо светлина в него се разпространява електронен сноп, а вместо лещи – електромагнити. Взаимодействието със изследваната проба води до емисии от електрони, които се обработват от детект

Фандъкова към ученици: Смартфоните не са по-умни от вас

https://www.actualno.com/society/fandykova-kym-uchenici-smartfonite-ne-sa-po-umni-ot-vas-news_676210.html

Смартфоните не са по-умни от вас, не им давайте да управляват живота ви. С тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова се обърна към учениците, събрали се пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” на церемонията по отбелязването на 24 май, предаде БГНЕС. „Днес бях решила да говоря за реформата, която започна в българското образование, но ще го направя само с едно изречение. Зад всички допълнителни финансови средства за заплати, за курсове за квалифика

Ана Курникова показа как се забавлява с едно от бебета си (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ana-kurnikova-pokaza-kak-se-zabavliava-s-edno-ot-bebeta-si-video-2099131

Бившата тенисистка Ана Курникова показа как се забавлява с едно от бебчетата си. В профила си в Instagram тя публикува видео как танцува, докато носи една от децата си в кенгуру.
 

ЕС призовава Русия да окаже съдействие в търсенето на отговорните за свалянето на полет МН17

//dariknews.bg/novini/sviat/es-prizovava-rusiia-da-okazhe-sydejstvie-v-tyrseneto-na-otgovornite-za-svalianeto-na-polet-mn17-2099138

Говорител на Европейската комисия (ЕК) призова днес Русия да окаже пълно съдействие на международния екип по разследването на трагедията с полет МН17.
 

Атентат в иракската столица Багдад

https://frognews.bg/novini/atentat-irakskata-stolitsa-bagdad.html

Самоубийствен атентат в иракската столица Багдад. Най-малко 16 са ранени, а четирима души загубиха живота си.

Разлог чества Деня на славянската писменост и култура-24 май

http://www.struma.com/obshtestvo/razlog-chestva-denya-na-slavyanskata-pismenost-i-kultura-24-mai_134683/

Празнично шествие на стотици деца и ученици от детските градини до зрелостници и техните ръководители изпълниха Централния площад на гр. Разлог. Усмивките на учители и ученици огряха празничния ден и прославиха делото на светите братя Кирил и Методий.

Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев присъства на тържеството и изпращането на абитуриентите от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“. Гости на събитието бяха още депутатът от 44-то НС д-р Емил Тончев и съпругата му...

Продължава

Кмет и депутат поведоха празничното шествие за 24 май в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6879433

Кмет и депутат поведоха празничното шествие за 24 май в Горна ОряховицаС празнично шествие започна Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Горна Оряховица. Представителна група, водена от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, депутатът Клавдия Ганчева, председателя на общинския съвет, заместник-кметове, общински съветници, общинска администрация,

Шофьорът на ТИР-а, блъснал автобус, е с повдигнато обвинение

http://www.cross.bg/transport-shofyorut-gradskiya-1575443.html

/КРОСС/ Шофьорът на тира, който удари автобус на градския транспорт на магистрала „Тракия" и рани 16 души, вече с обвинение. Турският гражданин ще отговаря за средна телесна повреда, причинена на повече от едно лица. Камионът се е движил с несъобразена скорост. Пред разследващите мъжът вече е признал, че е заспал зад волана. Пробите за алкохол и наркотици в кръвта му са отрицателни. Състоянието на пострадалите след удара между село Горни Лозен и София остава стабилно. Шофьорът на автобуса на градския транспорт ще бъде опериран. Той има тежка травма на ръката. Според него тирът се е движил с около 100 км в час. Видял го е в момента на удара. След инцидента експерти повдигнаха въпроса безопасно ли е автобуси на градския транспорт да се движат по магистралата. „Ограниченията, които съществуват в закона, не забраняват категорично градски автобуси да се движат по магистрала. В същото време те са по-рискови за пътниците, защото при тях има правостоящи. Конструкцията е опасна, защото има прегради, лостове, ръкохватки", коментира в „Здравей, България" Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.    

Хиляди варненци участваха в честванията за 24 май (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=374764

Хиляди варненци се включиха днес в честванията за 24 май, предаде репортер на Moreto.net. Празникът започна малко с благодарствен молебен в Катедралния храм „Свето Успение Богородично". Малко след 10 часа на площад „Св. Св.

"Ди Велт": България има още един коз

http://clubz.bg/68265-di_velt_bylgariq_ima_oshte_edin_koz

"Можем да го приемем като обикновено съвпадение. Можем обаче и да си помислим, че това е твърде ясен сигнал: в понеделник и вторник българският президент Румен Радев беше на държавно посещение при руския си колега Владимир Путин. Официалната цел: двустранните отношения да бъдат поставени върху нова основа. И само ден след това - студен душ от Брюксел за София по една тема, която е главен приоритет за българското правителство", пишат авторите на "Ди Велт" Аня Етел и Франк Щокер. 

По-нататък те обясняват за какво точно става дума:

"В доклада си за конвергенцията, публикуван в сряда, Европейската централна банка (ЕЦБ) стига до извода, че всички членки на ЕС, които досега не са в еврозоната, все още не изпълняват критериите за това. Включително и България. Но влизането в еврозоната е цел на правителството в София, което в момента държи и председателството на ЕС."

В дългосрочен план има "сериозни съмнения"

"Ди Велт" припомня, че още в началото на българското европредседателство премиерът Бойко Борисов ясно е формулирал тази цел и цитира думите му: "Ние сме си написали домашните и сме готови за влизане в т.нар. чакалня за еврозоната".

"Но тъкмо за това България не е готова, констатира сега ЕЦБ. Вярно, че страната отдавна и без усилие изпълнява формалните критерии. Инфлацията и дългосрочните лихвени нива възлизат на 1,4% и с това остават далеч под препоръчителното равнище от 1,9% и 2,2%. Освен това и през 2018 година страната имаше бюджетен излишък, а общата ѝ задлъжнялост възлиза на 23,3% спрямо БВП, което е доста по-добре от съотношението в почти всички членки на еврозоната. Но по т.нар. меки показатели България доста изостава от изискванията", посочва "Ди Велт". Авторите на статията обясняват, че това са факторите, които не се измерват в твърди стойности: независимостта на Централната банка, избуяващата корупция, състоянието на финансовия надзор.

По-нататък в статията четем: "Но дори и блестящите на пръв поглед числа на България отдавна вече получават не само похвали. В дългосрочен план имало "сериозни съмнения" доколко България наистина ще спазва горната граница на инфлацията. Особено, когато цената на труда се качи след присъединяването към еврото. С други думи: в момента, когато България - днес на последно място по доходи в ЕС - започне да наваксва това изоставане, блестящите числа могат да изчезнат."

По същата тема "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" добавя: "Във връзка с България еврокомисарят по валутните въпроси Пиер Московиси каза в Брюксел, че страните-кандидатки се нуждаят не само от номинална, но и от реална конвергенция спрямо еврозоната. Това била една от най-важните поуки от последните десетилетия, добави Московиси, намеквайки за преждевременното приемане на Гърция в еврозоната. "Страни, които искат да въведат еврото, трябва да положат интензивни усилия за повишаване на производителността, за покачване на инвестициите, подобряване на заетостта и борба срещу неравенствата", отбеляза французинът."

Страхът от нарастващото руско влияние

Вестник "Ди Велт" анализира по следния начин позицията на българското правителство:

"София обаче очевидно не желае да приеме отказа. И правителството сръчно използва страховете на ЕС от нарастващото влияние на Москва. В началото на март в интервю за "Ди Велт" финансовият министър Владислав Горанов каза: "При приемането на Балтийските държави в еврозоната беше отчетен и аргументът, че по този начин се притъпява руското влияние." Горанов припомни още, че неговата страна не се е присъединила към Вишеградските държави - неофициалния блок на Полша, Унгария, Чехия и Словакия, който в рамките на ЕС често заема общи, антилиберални позиции. С тези думи той намекна, че това положение може да се промени."

В края на статията авторите отбелязват, че на този фон в сряда в София е пристигнала делегация на ЕЦБ, която "очевидно иска да обясни лично своите съмнения и същевременно да намери начин да ги прогони през следващите месеци".

"Дойче веле"

Тони Димитрова изпраща абитуриентка, дъщеря й Маги ще става актриса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6879509

Тони Димитрова изпраща абитуриентка, дъщеря й Маги ще става актрисаВълнуващ 24 май очаква обичаната певицата Тони Димитрова, която тази вечер изпраща абитуриентка. Красивата й дъщеря Магдалена завърши частна английска гимназия и се готви усилено за кандидат-студентските изпити в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". "Маги е категорична, че иска да стане актриса, въпреки че и пее много хубаво, нежно.

Доматеният сос е полезен за храносмилателната система

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6879510

Доматеният сос е полезен за храносмилателната системаАнтиоксидантите в доматите засилват ефикасността на полезните бактерии в храносмилателната система, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на испански учени. Когато доматите са готвени, пробиотичният им ефект е още по силен. Високата температура стабилизира антиоксиданта ликопен и по-голямо количество от него оцелява в храносмилателната система и

Кметът поведе шествието за 24 май в Бургас, дефилираха над 7000 деца (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6879380

Кметът поведе шествието за 24 май в Бургас, дефилираха над 7000 деца (Снимки)Кметът Димитър Николов, заедно с бургаското духовенство, поведоха шествието за 24 май в Бургас, което традиционно събра стотици зрители в центъра на града. До кмета дефилираха университетски преподаватели, депутати, общински съветници, в шествието се включи и бургазлийката Зорница Русинова - зам.-министър на труда и социалната политика.

Ето с кого спи благоевградският фитнес инструктор Стоян Дудов

http://www.struma.com/hailaif/eto-s-kogo-spi-blagoevgradskiyat-fitnes-instruktor-stoyan-dudov_134682/

Благоевградският фитнес инструктор Стоян Дудов предпочита компанията на домашния си любимец, вместо гореща дама в леглото си.
Той публикува снимка с британска късокосместа котка и написа, че му е по-приятно да се гушка с животинчето, което го успокоява в натовареното ежедневие, отколкото да се среща с различни хора.

Мускулестият красавец все още не е обвързан сериозно и се е фокусирал върху работата си. Преди две години той имаше връзка с популярна софиянка, която се върна...

Продължава

Маскиран и въоръжен мъж ограби казино в Бургас

https://www.mediapool.bg/maskiran-i-vaorazhen-mazh-ograbi-kazino-v-burgas-news279472.html

Въоръжен и маскиран мъж ограби игрална зала в бургаския квартал “Зорница“. Крупие е било ударено в главата при обира, но нараняването не застрашава живота му. Нападението станало малко след 3 часа в четвъртък. Маскираният е нахлул в казиното в блок 57 в квартала и поискал да му бъде дадено съдържанието на касата. Работещият на смяна я отворил и станало ясно, че в нея имало само документи. Обирджията се ядосал и между него и крупието избухнал скандал. Нападателят извадил пистолет - вероятно газов, и ударил с дръжката по главата служителя на игралната зала. В момента на удара бил произведен изстрел, но дулото не било насочено към главата на крупието. Охранителните камери показват, че след това обирджията разкопчал от кръста на крупието чантата с парите и избягал с нея. Там е имало около 500 лева.

Защо и как неолибералният капитализъм убива Кирил и Методий?

http://pogled.info/bulgarski/zashto-i-kak-neoliberalniyat-kapitalizam-ubiva-kiril-i-metodii.94765

/Поглед.инфо/ В политическата икономия съществува една икономическа школа, която стои в основата на обединението на Германия и на нейния бурен икономически просперитет през втората половина на 19-ти и началото на 20-ти век, когато тя успява да надмине по индустриално производство Великобритания и да стане водеща икономическа сила в света. Това е немската историческа школа. Тя поставя в основата на производителните сили на обществото фактори като държавни институции, нравствени норми, човешки дух, просвета, наука и др.

Турция отложи екстрадицията на австралиец, заподозрян за връзки с ИДИЛ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879406

Турция отложи екстрадицията на австралиец, заподозрян за връзки с ИДИЛТурски съд отложи дело за екстрадиция на австралийски гражданин, заподозрян за връзки с "Ислямска държава", докато не приключи разследването на за евентуалните му терористични планове в Турция, предаде Асошиейтед прес. Австралия иска екстрадицията на Нийл Пракаш, който е в турски затвор от 2016 г. Бившият рапър от Мелбърн се е появявал във

Борисов и Заев заедно на гроба на Св. Константин Кирил Философ

https://dnes.dir.bg/politika/borisov-i-zaev-zaedno-na-groba-na-sv-konstantin-kiril-filosof

За първи път представители на България и Македония почитат съвместно паметта и делото на светите братя Кирил и Методий

Xiaomi превръща десетки свои служители в милионери

https://news.bg/investments/xiaomi-prevrashta-desetki-svoi-sluzhiteli-v-milioneri.html

Работниците, инвестирали спестяванията си, ще спечелят 200 пъти повече от вложеното

Макрон на историческа среща с Путин: Решават за Иран, Украйна и Сирия

https://www.actualno.com/europe/makron-na-istoricheska-sreshta-s-putin-reshavat-za-iran-ukrajna-i-sirija-news_676189.html

Френският президент Еманюел Макрон ще посети Санкт Петербург в четвъртък, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят ядрената сделка с Иран, както и конфликтите в Сирия и Украйна.  Това е първото посещение на Макрон в Русия като президент. Европа и Москва правят дипломатически усилия, за да спасят сделката с Иран, която сега е застрашена след неотдавнашното заявяване от страна на САЩ, че се оттеглят. Френският и руският президенти ще "отделят време за задълб

Проф. Анастас Герджиков: Нека се погрижим България да има духовно бъдеще

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/24/3184508_prof_anastas_gerdjikov_neka_se_pogrijim_bulgariia_da/?ref=rss


Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков започна словото си за 24 май с разказ как тази сутрин политици от всички цветове заобиколили академичния съвет и се наредили пред учените на шествието, но аплодисментите били за академичната общност.<br /><br />"Достойни наследници ли сме на будителите? Ако 24 май е Великден на духа, правим ли достатъчно България са остане държавата на духовността", каза проф. Герджиков пред...

Борисов и Заев ще се поклонят заедно на гроба на св. Кирил в Рим

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/24/3184494_borisov_i_zaev_shte_se_pokloniat_zaedno_na_groba_na/?ref=rss


За първи път на гроба на свети Кирил Философ в Рим министър-председателите на България и на Македония ще се поклонят заедно. Те са вече в базиликата "Сан Клементе", предава пратеник на БНР. Посещението им е част от традиционното честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и в Рим. Тази година българската делегация е ръководена от премиера Бойко Борисов и включва представители на вероизповеданията у нас, на академичната общност и дейци на...

Новият треньор на "Арсенал" е тактик, държащ на детайлите и видеоанализите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/24/3184433_noviiat_trenyor_na_arsenal_unai_emeri_e_vmaniachen_v/?ref=rss


След 22 години с Арсен Венгер "Арсенал" избра новия път, по който ще поеме, след като назначи Унай Емери. Баският специалист ще трябва да наследи поста от Венгер, но и да промени коренно ситуацията на "Емиратс" след двата поредни сезона с класиране извън Топ 4.<br /><br />Назначението на 46-годишния Емери се приема със смесени чувства. От една страна, баскът е единственият топ треньор в европейския футбол, който е свободен през това лято, но, от друга, няма...

Кметът на Благоевград Ат. Камбитов: Делото на светите братя Кирил и Методий остави отпечатък върху развитието на европейската цивилизация

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetut-na-blagoevgrad-at-kambitov-deloto-na-svetite-bratya-kiril_134681/

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства жители и гости на града по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянска писменост и празник на Благоевград. С тържествено слово, на площад „Македония“, д-р Камбитов почете делото на светите братя Кирил и Методий и техните последователи. „Всеки народ има своите поводи да се гордее с миналото си.

Преди 1163 години се роди българската писменост. Делото на светите равноапостоли Кирил и...

Продължава

Борисов: Кирил и Методий са били и дипломати (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879517

Борисов: Кирил и Методий са били и дипломати (Видео)Искам да честитя празника на всички учители, будители. На всички, които ползват славянската писменост. На майка ми, Бог да я прости. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Рим. "Заедно, тук, пред плочите, където са осветени нашите букви, се върнахме към дипломацията. За мен Кирил и Методий са били дипломати", обясни Борисов.

Работник пострада при обир на казино в Бургас

http://www.cross.bg/slyzhitelya-predade-glavata-1575442.html

/КРОСС/ Служител в игрална зала в Бургас пострада при обир, предаде БНР. Към момента е изяснено, че малко след 3 часа през нощта маскиран мъж е влязъл в казиното, намиращо се в бургаския комплекс "Зорница". Маскираният поискал оборота на заведението от служителя, който бил на смяна. Работникът обаче отказал да предаде парите и между двамата възникнала свада за чантичката на служителя, в която имало около 500 лева оборотни пари. При спречкването маскираният ударил пострадалия с дръжката на газов пистолет в областта на главата. При удара оръжието произвело изстрел. След това крадецът задигнал чантичката и избягал. Пострадалият работник е с рана на главата. Той е настанен за лечение в болница. От полицията в областния град информират, че по случая е започнало разследване. На мястото са извършени огледи и са иззети видеозаписи. Назначени са няколко експертизи. Властите са разпитали и очевидци на кражбата.    

Бомба от Втората световна се запали в Дрезден

https://www.actualno.com/europe/bomba-ot-vtorata-svetovna-se-zapali-v-drezden-news_676208.html

Евакуацията в германския град Дрезден беше удължена, тъй като край открита неизбухнала бомба от Втората световна война след неуспешна операция по обезвреждането ѝ избухна пожар. „В момента нивото на опасност е много високо и е невъзможно ситуацията да бъде преценена", написаха в Туитър от местната полиция. Пожарът избухнал край 250-килограмова бомба доведе до евакуацията на близо 9000 души, включително обитателите на два дома за възрастни хора и болница. Бомбата е била открита

Бойко Борисов носи три подаръка на папата

https://www.mediapool.bg/boiko-borisov-nosi-tri-podaraka-na-papata-news279471.html

Три подаръка носи премиерът Бойко Борисов на папа Франциск – копие на четвероевангелието на Иван Александър, картина на художника Павел Митков и 33 маслодайни рози от Казанлъшко. Четвероевангелието е изработено през 1355 г., но след падането на Великотърновското кралство то отива в един молдовски княз. Князът обаче посещава Света гора и го подарява на манастира “Св. Павел”, обясни Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията, цитиран от бТВ. Картината на Митков е изображение на Св. Иван Рилски пред неговата пещера в Рила, където се отдава на аскетичен живот. Маслодайните рози ще бъдат засадени в Рим. Българският премиер ще има аудиенция в петък при главата на Римокатолическата църква. Преди това обаче за първи път официалните делегации на България и Македония, водени от премиерите на двете страни, ще се поклонят заедно на гроба на свети Кирил в Рим. В четвъртък Бойко Борисов и Зоран Заев ще посетят базиликата “Санта Мария Маджоре”, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги.

Един загинал и 32-ма ранени в катастрофи в страната през денонощието

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6879438

Един загинал и 32-ма ранени в катастрофи в страната през денонощиетоЕдин човек е загинал, а 32-ма са били ранени в 17 тежки катастрофи в страната през последното денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В София са станали две тежки и 55 леки пътнотранспортни произшествия, в които са пострадали 14

Президентът призова за непримиримост към невежеството

https://www.mediapool.bg/prezidentat-prizova-za-neprimirimost-kam-nevezhestvoto-news279470.html

“Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството, а това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ имат свой смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни“, каза президентът Румен Радевпо време на своето тържествено слово по случай 24 май. Тържествената церемония за празника в столицата се проведе пред Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". “Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото, но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото. Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа според своите способности и усърдие. Но и най-ученият не трябва да забравя смирението, защото всеки знае нещо, което другите не знаят“, каза президентът, цитиран от “Дарик“. Той заяви, че най-важната стъпка е свободата на духа, която никой не получава даром и завинаги. “Тя се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска“, каза още Румен Радев. Просветният министър Красимир Вълчев потвърди ангажимента на правителството за увеличаване на инвестициите в образованието. "Няма по-значим фактор за развитието на обществото ни от образованието. А най-важният фактор в образованието са учителите - вие сте тези, които гарантират успешното бъдеще на следващите поколения", казва Вълчев. Пред бТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова също говори за инвестиции в образование. “Столичната община проектира четири нови училища. Град, в който се строят училища, има бъдеще”, каза тя. През тази година предстои цялостна модернизация на 17 училища и детски градини.

Топ 30 на най-продаваните книги на български автори

http://clubz.bg/68264-top_30_na_naj_prodavanite_knigi_na_bylgarski_avtori

Романът "Хавра" на Захари Карабашлиев е най-продаваната книга на български автор в Книжен център "Гринуич". най-голямата столична книжарница - отличителен меридиан в родното книгоиздаване и в отношението към литературата. По покана на "Площад Славейков" "Гринуич" и тази година изготви за 24 май, празника на българската просвета и култура и славянската писменост, класация за най-продаваните заглавия на български автори.

Начело са три романа, посветени на събития от българската история – след "Хавра" се нареждат книгите на Милен Русков "Чамкория" и "Възвишение". Четящата публика у нас видимо се нуждае от ново осмисляне на нашето минало, различно от патриотичната патетика, заложена в официалната програма за изучаване в училищата. В Топ 30 присъстват и други романи, пресъздаващи ключови моменти от нашата история - "Калуня-каля" на Георги Божинов, "Рафаел" на Леа Коен, "Сестри Палавееви по пътя към Новия свят" от Алек Попов.

Класацията обхваща периода 24 май 2017 г. – 23 май 2018 г.

Топ 30 на най-продаваните книги на български автори в Книжен център "Гринуич"

1. "Хавра" от Захари Карабашлиев - издателство "Сиела".

2. "Чамкория" от Милен Русков – издателство "Жанет 45"

3. "Възвишение" от Милен Русков - издателство "Жанет 45".

4. "Затворисърце" от Константин Трендафилов - издателство "Жанет 45".

5. "Вендета" от Венета Райкова - издателство "Ентусиаст"

6. "Книга за мечтатели" от Инна Учкунова - издателство "Пергамент прес".

7. "Софийски магьосници" от Мартин Колев - издателство "Сиела"

8. "Бабо, разкажи ми спомен" от Ивинела Самуилова - издателство "Хермес"

9. "Смисълът" от Людмила Филипова - издателство "Ентусиаст"

10. "Физика на тъгата" от Георги Господинов - издателство "Жанет 45"

11. "Калуня-каля" от Георги Божинов - издателство "Хермес"

12. "Рафаел" от Леа Коен - издателство "Ентусиаст".

13. "Зелда" от Елин Рахнев - ICU

14. "За кого се сещаш, когато се сещаш за някого" от Константин Трендафилов - издателство "Жанет 45"

15. "Дневник от панелните блокове" от Никола Крумов - издателство "Пощенска кутия за приказки".

16. "Близки срещи със смесени чувства" от Мария Касимова-Моасе - издателство "Колибри".

17. "Сестри Палавееви по пътя към Новия свят" от Алек Попов - издателство "Сиела".

18. "Балада за Георг Хених" от Виктор Пасков - издателство "Сиела".

19. "Междупанелни войни" от Никола Крумов - издателство "Пощенска кутия за приказки".

20. "Моши моши, Япония" от Юлияна Антонова-Мурата - издателство "Together academy".

21. "Кедер" от Йорданка Белева - издателство "Жанет 45".

22. "Сляпата Вайша" от Георги Господинов - издателство "Жанет 45".

23. "Разкажи ми" от Калин Терзийски - издателство "Лексикон".

24. "Силата на думите" от Иван Димитров - издателство "Жанет 45".

25. "18% сиво" от Захари Карабашлиев - издателство "Сиела".

26. "Остров крах" от Ина Вълчанова - Корпорация "Развитие".

27. "Помниш ли?" от Димитър Калбуров - издателство "Пощенска кутия за приказки".

28. "Аз още броя дните" от Георги Бърдаров - издателство "Сиела".

29. "Писмо до сестра ми" от Мария Пеева - издателство "СофтПрес".

30. "България за начинаещи" от Веселина Седларска - издателство "Сиела"

Площад Славейков

"Пътувай и чети" с Ретро трамвая на 24 май

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6879491

"Пътувай и чети" с Ретро трамвая на 24 майЦентърът за градска мобилност кани всички почитатели на старинния трамвай да се повозят с него из столицата днес, 24 май, по случай Деня на писмеността. Любимият на столичаните и гостите на София Ретро трамвай ще направи два курса под мотото на кампанията на ЦГМ „Пътувай и чети“, съобщиха от Столична община.

Награди за изявени деца за празника в Разлог

https://www.24chasa.bg/region/article/6879494

Награди за изявени деца за празника в РазлогПразнично шествие на стотици деца и ученици от детските градини до зрелостници и техните ръководители изпълниха Централния площад на гр. Разлог. Усмивките на учители и ученици огряха празничния ден и прославиха делото на светите братя Кирил и Методий. Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев присъства на тържеството и изпращането на

Ново 20: Жената на Лудия репортер се забавлява на плажа с друг мъж…

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-20-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d1%83%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b5%d1%80-%d1%81%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%b0/

Сочните си дини изпъчи на плаж в Гърция Александра Богданска. Моделката се разголи в оскъден бански и показа на всички новите си гърди, които си сложи преди известно време. Формите на Алекс са сочни като любеници и плажуващите не спряха да зяпат половинката на Лудия репортер – Даниел Петканов.
Брадърката реши да открие морския сезон с няколкодневна почивка в Гърция, пише българия днес. В южната ни съседка моделката е с най-близките си приятели, както и със съпруга си Даниел Петканов.
Компанията нае малка къщурка на брега на морския бряг и си спретна истинска фиеста. По цял ден Богданска се забавлява, но не с половинката си, а с един от най-добрите си приятели – модела Сократ Сократов. Двамата се върнаха към детските си години и си направиха истинска война на плажа.

Те „заредиха“ своите водни пушки и се стреляха все едно участват в сражение.
За разлика от много други пъти, мъжът на Алекс – Даниел Петканов, реши да не го удря на веселба. За сметка на това Лудия репортер почти не става от шезлонга и събира тен.

Близки до двойката шушукат, че Дани вече не е същият след брака. Той е улегнал и вече избягва да прави простотии. Също така се примирил с факта, че ще излиза повече с приятелите на Алекс, а не със своите авери. Протежето на Милен Цветков все по-често е забелязван с приятелки на половинката, както и с други модели, близки до жена му.

В Гърция Богданска показа, че е отраснала в къща, където се гледат животни. Красавицата нахрани патките, които обитават езерцето около плажа, където тя и приятелите й събират тен.
„Пи-пи-пи“, повтаря Алекс, докато хвърля храна към животинките.

Материалът Ново 20: Жената на Лудия репортер се забавлява на плажа с друг мъж… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

България получи статут на държава, свободна от класическата чума по свинете

http://www.moreto.net/novini.php?n=374759

Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) официално призна България като държава, „свободна от класическа чума по свинете“ и това става по време на Генералната Сесия на организацията, която се провежда тази седмица в Париж, Франция.

Специално за вас абитуриентки! Чаровникът Борис Дали гост в ТНЕ FACE

http://www.struma.com/hailaif/specialno-za-vas-abiturientki-charovnikut-boris-dali-gost-v-tne_134680/

Чаровникът Борис Дали пристига днес в Благоевград, за да се включи в купона тази нощ, за многобройните си фенове и най-вече прелестните абитуриентки Борис Дали е приготвил коктейл от най-яките си парчета.

За да има адреналин и да направи незабравим купон за завършващите, които ще посрещнат утрото в култовия нощен клуб. И сега заявките валят, побързайте Борис Дали е на път, а екипът на клуба е на бойна нога, защото тази нощ в ТНЕ FACE ще има яка веселба, много музика и...

Продължава

Това са най-купуваните автомобили втора ръка в България (Видео)

https://petel.bg/Tova-sa-nay-kupuvanite-avtomobili-vtora-raka-v-Balgariya--Video-__266045

В България се карат едни от най-старите коли в ЕС, показват данни на Европейската асоциация на вносителите на автомобили, пише dariknews.bg. То...

Червен депутат: Слави Трифонов и ГЕРБ са духовни близнаци, кръвни роднини по чалга

https://petel.bg/CHerven-deputat--Slavi-Trifonov-i-GERB-sa-duhovni-bliznatsi--kravni-rodnini-po-chalga__266046

Депутатът от БСП Александър Симов избухна във фейсбук срещу шоумена Слави Трифонов и сценаристите му по повод техни забележки по негов а...

Готина руса мацка втрещи столичани с това, което криеше зад гърба си (снимка)

https://petel.bg/Gotina-rusa-matska-vtreshhi-stolichani-s-tova--koeto-krieshe-zad-garba-si--snimka-__266047

На много любопитна гледка станаха свидетели столичани. За това сигнализира потребител във "Фейсбук". Снимка, публикувана в групата "За...

Откриха застреляна в главата екс съпруга на гръцки футболен бос (Снимки)

https://petel.bg/Otkriha-zastrelyana-v-glavata-eks-sapruga-na-gratski-futbolen-bos--Snimki--__266048

51-годишна беше открита застреляна тази сутрин в двора на дома си в район Мандра, Гърция. Според първата информация убиецът е чакал от заса...

Турция критикува решението на Гърция да даде убежище на един от избягалите турски военни

https://petel.bg/Turtsiya-kritikuva-reshenieto-na-Gartsiya-da-dade-ubezhishhe-na-edin-ot-izbyagalite-turski-voenni__266039

Турското външно министерство осъди днес решение на висш съд в Гърция, който даде убежище на бивш турски военнослужещ, обвинен от Анкара, ч...

Мощна операция срещу робския труд на Острова, има задържани

https://petel.bg/Moshhna-operatsiya-sreshhu-robskiya-trud-na-Ostrova--ima-zadarzhani-__266049

Британската полиция съобщи, че в резултат на едноседмична операция срещу "робството" на работното място са били спасени десетки жертви на...

Шофьорът, причинил ужаса на "Тракия", за първи път разкри защо е ударил автобуса!

https://petel.bg/SHoforat--prichinil-uzhasa-na-Trakiya--za-parvi-pat-razkri-zashho-e-udaril-avtobusa--__266050

Шофьорът на ТИР-а, който удари автобус на градския транспорт на магистрала "Тракия" и рани 16 души, вече с обвинение. Турският гражданин ще о...

Луксозна яхта акостира на Морска гара-Варна

https://petel.bg/Luksozna-yahta-akostira-na-Morska-gara-Varna__266051

Луксозна яхта акостира на Морска гара-Варна. Построеният през 2015 г. съд плава под флага на Малта, а управлението й е поверено на български ...

Борисов носи три подаръка за папа Франциск от България

https://petel.bg/Borisov-nosi-tri-podaraka-za-papa-Frantsisk-ot-Balgariya-__266052

Три подаръка ще получи папа Франциск от българския министър-председател Бойко Борисов. Премиерът ще бъде на аудиенция при главата на Ри...

БТВ предава: Силна градушка удари Панагюрище

https://petel.bg/BTV-predava--Silna-gradushka-udari-Panagyurishhe__266053

Снимка "Аз, репортерът" btvnovinite.bg Приливен дъжд, придружен от силна градушка удари Панагюрище в ранните следобедни часове на днешния ден...

Баба Златка вдигна цялата полиция в Мюнхен на крак

https://petel.bg/Baba-Zlatka-vdigna-tsyalata-politsiya-v-Myunhen-na-krak__266054

© ISTOCK PHOTO 65-годишната баба Златка К. посегна да даде бонбон на внучето си Християн, но след секунди бе обкръжена от цяла тумба полицаи. Сце...

Патриарх Неофит: Наследници сме на велики предци - титани на духа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6879479

Патриарх Неофит: Наследници сме на велики предци - титани на духаПредставяме ви обръщението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост пред Народната библиотека в София  УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, УВАЖАЕМА Г-ЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ,

Ракета на руската армия е свалила малайзийския самолет, смята следствието

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/24/3184492_raketa_na_ruskata_armiia_e_svalila_malaiziiskiia/?ref=rss


Зенитният комплекс "Бук", с който през лятото на 2014г. наз Източна Украйна бе свален малайзийски пътнически самолет, е пристигнал в Донбас от 53-а зенитна ракетна бригада на руската армия, разположена край Курск.<br /><br />Това е заключението на обединената разследваща група, разпространено в четвъртък.<br /><br />Следователите са убедени, че установката е потеглила от Курск на 23 юни 2014г., спряла е в Милерово в Ростовска област, след което е влязла на...

Ген. Боцев: Очаквам учението в София през 2019 г. да бъде добър пример за военното сътрудничество на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879467

Ген. Боцев: Очаквам учението в София през 2019 г. да бъде добър пример за военното сътрудничество на БалканитеНай-видимата област от военното сътрудничество между нас са тренировките и ученията. Те допринасят за развитието на двустранните и многостранни връзки между нашите въоръжени сили. Това заяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев при участието си в 12-та годишна конференция на началниците на отбраната на балканските страни.

Шествие с два лъча в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6879470

Шествие с два лъча в БлагоевградКметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства жители и гости на града по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянска писменост и празник на Благоевград. С тържествено слово, на площад "Македония", д-р Камбитов почете делото на светите братя Кирил и Методий и техните последователи.

Президентът: Правописът е първият урок по демокрация

http://www.cross.bg/radev-prezidentut-svobodata-1575441.html

/КРОСС/ Невежеството няма празник, но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата. Това заяви по време на речта си президентът Румен Радев. Думите му са посветени на днешния 24 май. „Събрали сме се да почетем празника на буквите и знанието, на просветата и културата. На първите ни книжовници, които почитаме като светци", посочи държавният глава. По думите му, ако искаме децата ни да растат в страна на знание, трябва да сме непримирими към невежеството. „Правописът е първият урок по демокрация. Всяка буква, всеки символ има своето място", заяви Румен Радев . Според него следващата стъпка е речникът. А когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. „Днес оплакваме свободата на словото, но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото", смята президентът. Като трета стъпка той посочи знанието. „Всеки го трупа според своите способности, но и най-ученият не трябва да забравя смирението", смята още държавният глава. Според него най-важната стъпка е свободата на духа. „Тя се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата с характер срещу натиска", смята още той. По думите му днес все по-често пишем нехайно, говорим в шепа думи. Чудно ли е тогава, че днес все по-малко чуваме истината, попита Радев

Радев: Невежеството няма празник

https://frognews.bg/novini/radev-nevejestvoto-niama-praznik.html

Невежеството няма празник, но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата. Това заяви президентът Румен Радев по време на речта си за 24 май.

Проблем е! Петричани за пореден път сигнализират за горене на гуми в ромската махала в града

http://www.struma.com/obshtestvo/problem-e-petrichani-za-poreden-put-signalizirat-za-gorene-na_134679/

За пореден път петричани стават свидетели на безобразно палене на гуми. Черният дим от тези гуми се разпространява във въздуха и всички петричани го вдишват.

Ето какво написа в социалните мрежи собственикът на фирма "Стримoнa" Станислав Ласков: "Започна горенето на гуми !!Тровят нас и нашите ДЕЦА !

Надявам се РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД, КМЕТА НА ОБЩИНА ПЕТРИЧ –

г-н Димитър Бръчков и Общински съвет- Петрич да се намесят !!"- пише...

Продължава

Гушкането на крави може да се превърне в следващата модна терапия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6879350

Гушкането на крави може да се превърне в следващата модна терапияПланинска конна ферма в щата Ню Йорк предлага психотерапия, която включва гушкането на крави, и според някои експерти тя може да се превърне в поредния моден тренд, пише в. "Метро". Здравните сеанси могат да бъдат особено полезни за хората, които обичат животните. Пациентите, преминали през курса на прегръдките с рогатия добитък, твърдят,

Проф. Герджиков: Безпокоим се, че сме изчезващ народ, а истинската опасност е изчезващата духовност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879453

Проф. Герджиков: Безпокоим се, че сме изчезващ народ, а истинската опасност е изчезващата духовност“Заради демографската криза и имиграцията се безспокоим, че сме изчезващ народ, но не осъзнаваме, че истинската опасност е изчезващата духовност.” Това заяви ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков по повод честванията на 24 май. “Когато подготвях краткото си слово се колебаех дали темата, която съм избрал е актуална точно сега.

Шеф Ангелов: Впечатлен съм от всички участници, но ще избера най-добрия

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/shef-angelov-vpechatlen-sym-ot-vsichki-uchastnici-no-shte-izbera-naj-dobriia-6082656

Няколко часа преди да разберем кой ще е победителят в надпреварата с шеф Виктор Ангелов си говорим за уроците и поуките от Hell's Kitchen България, кои бяха най-критичните моменти в предаването и за участниците, които никога няма да забравим

Порожанов: Разплащателните агенции да бъдат нащрек за ефективността на разходите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879392

Порожанов: Разплащателните агенции да бъдат нащрек за ефективността на разходите„Разплащателните агенции имат изключително важна роля при оценката и предефинирането на Общата селкостопанска политика (ОСП), защото ежедневното управление на инструментите на ОСП е в техни ръце“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на конференцията на директорите на разплащателните агенции,

Къдроглавите пеликани в Персина очакват своите малки

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/24/3184203_kudroglavite_pelikani_v_persina_ochakvat_svoite_malki/?ref=rss


За трета поредна година къдроглавите пеликани, които гнездят върху дървена платформа в блатото Песчина в природен парк "Персина", очакват своите малки. Към момента гнездящите двойки пеликани са общо девет.<br /><br />Това са установили по време на редовните си наблюдения експерти на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и ДПП "Персина" – гр. Белене.<br /><br />Тази колония на къдроглави пеликани е най-късно гнездящата в Европа.<br...

Юнкер на български: България даде кирилицата на Европа и света

https://offnews.bg//obshtestvo/iunker-na-balgarski-balgaria-dade-kirilitcata-na-evropa-i-sveta-681289.html

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер честити на български език днешния празник на българската култура и славянската писменост в Туитър.

"Кирилицата е част от българската история и идентичност, но и част от културното наследство, което България оставя на Европа и света. Историята на светите братя Кирил и Методий показа колко дълбоко са вкоренини европейските ценности в българската идентичност. Това е история за единство и равноправие. Славянският език е бил езикът на народа. Ето защо Кирил и Методий са му вдъхнали живот, като са написали азбука, с която обикновените хора да разбират какво се проповядва в черквата всеки ден. С присъединяване на България към европейското семейство, кирилицата също зае заслуженото ѝ място в сърцето на Европа."

Конкурс на БАН за български думи, които да заменят чуждиците

http://www.moreto.net/novini.php?n=374760

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките ви кани да се присъедините към кампанията „Написаното остава“.

Борисов и Заев заедно пред гроба на св. Кирил в Рим

https://www.actualno.com/politics/borisov-i-zaev-zaedno-pred-groba-na-sv-kiril-v-rim-news_676204.html

Българската и македонската делегации, водени от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев пристигнаха в базиликата „Сан Клементе", където е гробът на св. Константин Кирил Философ, предаде БГНЕС.  За първи път представители на България и Република Македония почитат съвместно паметта и делото на светите братя Кирил и Методий. Западно и средноевропейският митрополит Антоний заяви, че „въпросът със статута на Македонската православна църка не е решен, а докато не бъде

България празнува Деня на своята писменост и култура

https://www.mediapool.bg/bulgaria-praznuva-denya-na-svoyata-pismenost-i-kultura-news279469.html

България отбелязва 24 май, на който се чества делото на светите братя Кирил и Методий, писмеността, просветата и културата. В София от 12 часа се проведе първата литературна разходка из различни части на града. Първият тур бе воден от писателя Александър Шпатов, който ще разказва истории за местата и легенди като тази за убитите софийски книжари, за книжарницата на Тодор Чипев, за чуждестранните писатели, свързани с града, но и за съвременните форми на представяне на литература в него, пише “Дневник”. Центърът за градска мобилност покани всички почитатели на старинния трамвай да се качат и разходят с него из столицата. Ретро трамваят ще направи два курса под мотото на кампанията на "Пътувай и чети". Организаторите призовават всички пътници да се качат в трамвая с книга в ръка и като знак за уважение към празника. Желаещите да се включат в разходката из София могат да направят това в 16.00 и в 17.00 часа на площад "Възраждане" с маршрут по бул. "Ботев", "Витоша", НДК до кв. "Ив. Вазов". Във Варна се проведе традиционното празнично шествие в центъра на града, в което взеха участие хиляди учители, ученици, студенти и граждани. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови празника. Всяко училище участваше в шествието със своя хореография и костюми. Празничното шествие в Пловдив потегли по традиция от площад “11 май“, където се издига и Паметникът на Кирил и Методий. В него се включиха ученици и учители от всички пловдивски училища, както и абитуриенти, които преди ден се явиха на зрелостните си изпити. В празничния ден Фондация “Пловдив 2019“ поставя и началото на проекта си “Кирилизирай се“, който има за цел да популяризирането на кирилския шрифт. На кирилица пишат над 250 милиона души в 12 държави по света, а Пловдив е първата Европейска столица на културата, която използва кирилицата и има възможност да покаже за този български принос в европейската култура. Изложбата, която се открива вчетвъртък в Пловдив, е озаглавена: “Дворът на Кирилицата в Плиска”. Тя е вдъхновена от културно-историческия комплекс със същото име в старопрестолната столица. Във Враца в шествието за 24 май участваха ученици, учители, общественици и граждани. Те носиха 11-метров национален трибагреник. Начело на празничната колона бяха ученици, спечелили награди от национални и международни състезания. Тържеството бе пред паметника на Кирил и Методий в центъра на града. Стара Загора отбелязва 160 години от първото тържествено честване на 24 май, но без шествие заради ремонта на централната градска част в града. Честванията се проведоха на античния форум "Августа Траяна", където се събраха представителни групи от старозагорските училища и граждани. С тържествено шествие с хоругви с ликовете на Светите равноапостоли Кирил и Методий отбелязаха 24 май в Ямбол. Символичен домакин на празника тази година са Езиковата гимназия и Начално училище "Проф. Нойков", където се събераха учители и ученици от всички ямболски училища. За първи път от години жителите на Смолян отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с празнично шествие по улиците на града. Шествие беше предвождано от Общинския духов оркестър, а след него -  новоучреденият Трети ученически гвардейски отряд. В Плевен 24 май също се отбеляза с празнично шествие по централните улици на града. След тържествения ритуал 11  хорови формации заедно изпълниха химна “Върви, народе възродени”. Близо 300 танцьори от клуб “Северняците“ правят опит за рекорд на „Гинес“, като изпълнят 65 хора за час и 18 минути. Идеята е на хореографа Джейлън Демирев, а целта – светът да види красотата на българския фолклор.

Борисов и Заев за първи път заедно пред гроба на св. Кирил

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/borisov-i-zaev-za-pyrvi-pyt-zaedno-pred-groba-na-sv.-kiril-6082678

Българската и македонската делегации са в базиликата „Сан Клементе", където е гробът на св. Константин Кирил Философ

Вълчев: Образованието трябва да направи децата адаптивни към новата реалност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879421

Вълчев: Образованието трябва да направи децата адаптивни към новата реалност„В системата на образованието разчитаме най-много на учителите. Заявихме намерението си да инвестираме в тях, да променим така правилата на финансиране, че всички училища да имат по-добри възможности за осигуряване на качествен образователен процес. Казахме колко важни са детските градини и професионалното образование.

Борисов и Заев заедно на гроба на Св. Константин Кирил Философ

http://www.cross.bg/kiril-borisov-zaev-1575440.html

/КРОСС/ Българската и македонската делегации, водени от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев пристигнаха в базиликата „Сан Клементе" в Рим, където е гробът на св. Константин Кирил Философ. За първи път представители на България и Република Македония почитат съвместно паметта и делото на светите братя Кирил и Методий. Западно и средноевропейският митрополит Антоний заяви, че „въпросът със статута на Македонската православна църка не е решен, а докато не бъде свалена схизмата, няма как да бъде направено съслужение". „Сан Клементе" е християнска базилика в Рим. На 14 февруари 869 г. там е погребан св. Кирил Философ. Гробът на св. Кирил е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрета на св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна църква. Борисов влезе пръв в базиликата. Преди литургията българският премиер се снима с много туристи. Наложи се дори и да помоли Заев да го изчака секунда, докато траеха фотосесиите.  

Юлия Скрипал може да е направила изявлението си под натиск, смята Кремъл

//dariknews.bg/novini/sviat/iuliia-skripal-mozhe-da-e-napravila-iziavlenieto-si-pod-natisk-smiata-kremyl-2099101

Кремъл заяви, че няма основания да вярва в достоверността на видеообръщението на Юлия Скрипал, която бе отровена с баща си през март в Англия, предаде Франс прес.

Нови разкрития за катастрофата с полет MH17 преди четири години

//dariknews.bg/novini/sviat/novi-razkritiia-za-katastrofata-s-polet-mh17-predi-chetiri-godini-2099092

Международен екип от следователи заяви, че чрез внимателен анализ на видеозаписи е установено, че ракетата "Бук", която преди четири е свалила самолета на малайзийските линии, изпълняващ полет MH17, над Източна Украйна, е била докарана от б

Въоръжен и маскиран ограби казино в Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/vyoryzhen-i-maskiran-ograbi-kazino-v-burgas-2099067

Въоръжен и маскиран мъж ограби игрална зала в бургаския комплекс „Зорница“. Крупие е било ударено в главата при обира, няма опасност за неговия живот.  
Нападението станало малко след 3 часа тази сутрин.

Маскиран мъж на около

В Белград откриха Музей на илюзиите (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/v-belgrad-otkriha-muzej-na-iliuziite-snimkivideo-2099128

Белград вече има Музей на илюзиите с над 70 експоната, които могат да разклатят доверието на посетителите в собствените им сетива и е предназначен за всички поколения, предаде Танюг.
 
Концепцията на музея е интерактивна, а целта е посетителят

Повдигнаха обвинение на шофьора на ТИР-а, ударил автобус

//dariknews.bg/novini/bylgariia/povdignaha-obvinenie-na-shofiora-na-tir-a-udaril-avtobus-2099091

Шофьорът на ТИР-а, който удари автобус на градския транспорт на магистрала „Тракия” и рани 16 души, вече с обвинение, съобщава NOVA. Турският гражданин ще отговаря за средна телесна повреда, причинена на повече от един човек. Камионът се е движил с несъобра

Борисов и Заев се поклониха на гроба на свети Кирил в Рим (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-i-zaev-se-pokloniha-na-groba-na-sveti-kiril-v-rim-snimkivideo-2099032

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него официална делегация участваха в поклонение на мощите на Св. Константин-Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“ в Рим, съобщи пресслужбата на кабинета. За първи път традиционното покл

Ева Майдел: През 2020 г. ще има недостиг от 750 хиляди ИКТ специалисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879346

Ева Майдел: През 2020 г. ще има недостиг от 750 хиляди ИКТ специалисти„Хората са най-важния ресурс за дигитализацията, те са в основата на иновациите. Тенденциите показват обаче, че при настоящия темп на развитие на дигиталната икономика, през 2020 г. ще има недостиг от 750 хиляди ИКТ специалисти. Това е предизвикателство, което трябва да адресираме незабавно чрез обучения и преквалификации.

Китай няма обяснения за пострадалия US дипломат

https://dnes.dir.bg/svyat/kitay-nyama-obyasneniya-za-postradaliya-us-diplomat

Не са намерени "никакви основания или улики" в подкрепа на ситуацията, описана от САЩ

Мрак! 12 часа петричкото село Кулата е без ток, собственици на магазини и ресторанти се питат кой ще ги обезщети за загубите?

http://www.struma.com/obshtestvo/mrak-12-chasa-petrichkoto-selo-kulata-e-bez-tok-sobstvenici_134678/

Петричкото село Кулата от снощи от 22 часа е без ток. Причината, за това е скъсан кабел, който довежда електричеството до основния трафпост, разпределящ ел.енергията в селото.

Тази сутрин ни потърсиха собственици на търговски обекти в района на село Кулата ,който питат:" Когато някой от нас не си плати сметката, идват и ни спират тока.

Сега, когато нямаме ток толкова часове, над 12, кой ще ни плати обезщетение за претърпените загуби? В момента обекти като...

Продължава

В Ню Йорк започва нов кръг от преговорите за името на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879319

В Ню Йорк започва нов кръг от преговорите за името на МакедонияМакедонският външен министър Никола Димитров ще има днес и утре срещи с гръцкия си колега Никос Кодзиас в присъствието на посредника от ООН по гръцко-македонския спор за името Матю Нимиц, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. В очакване на новия кръг от преговорите за името македонското правителство потвърди,

Хиляди варненци отбелязаха Деня на славянската писменост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879404

Хиляди варненци отбелязаха Деня на славянската писменостХиляди варненци се включиха в празничното шествие в Деня на славянската писменост. Родители вървяха до децата си, учители водеха за ръка малчугани от детските градини, хора от публиката се включваха в шествието, а по централните булеварди на морската столица витаеше духа на празника. "Днес е най-светлият български празник 24 май,

Спад в замърсяването на въздуха с тежки метали отчитат в Европа за последните 6 години

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/24/3184466_spad_v_zamursiavaneto_na_vuzduha_s_tejki_metali/?ref=rss


Замърсяването с тежки метали от големи промишлени инсталации на територията на Европа е намаляло бързо за последните шест години – с 39% в периода от 2010 до 2016 г.<br /><br />Това е едно от заключенията в нов доклад на Европейската агенция по околна среда за емисиите на тежки метали от големите индустриални инсталации в Европа. Изследването използва нови данни от Европейския регистър за изпускането и преноса на замърсители (E-PRTR).<br /><br />Едва 18 инсталации от...

Президентът: Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света

http://www.moreto.net/novini.php?n=374758

„Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света”. Това каза в началото на своето слово по повод 24 май президентът Румен Радев. Навръх празника, на който отбелязваме делото на Светите братя Кирил и Методий, държавният глава призова да бъдем непримирими към невежеството, „ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата”.

Руският и сръбският патриарх откриха тържествата в чест на Кирил и Методий в Москва с литургия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879393

Руският и сръбският патриарх откриха тържествата в чест на Кирил и Методий в Москва с литургияРуският патриарх Кирил и сръбският патриарх Ириней откриха честванията в Москва на Деня на славянската писменост и култура с тържествено богослужение в памет на славянските просветители св. св. Кирил и Методий в храма "Христос Спасител" в Москва, предаде ТАСС. Тази сутрин представители на руската православна църква и посланици на славянски страни

Петрич почете тържествено Деня на българската просвета и култура-24 май

http://www.struma.com/obshtestvo/petrich-pochete-turjestveno-denya-na-bulgarskata-prosveta-i-kultura-24-mai_134677/

Град Петрич почете тържествено 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Празничната програма стартира с почетно шествие от площад "Възраждане" до паметника на "Народните будители.

Шествието бе водено от деца държащи плакат на двамата солунски братя, окичен с цветя и под съпровода на мажоретни състави.
Програмата продължи с рецитал, посветен на Празника на буквите в изпълнение на деца от Трето основно училище...

Продължава

България получи статут на държава, свободна от класическата чума по свинете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879351

България получи статут на държава, свободна от класическата чума по свинетеСветовната организация за здравеопазване на животните (OIE) официално призна България като държава, „свободна от класическа чума по свинете“ и това става по време на Генералната Сесия на организацията, която се провежда тази седмица в Париж, Франция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Историческо: Борисов и Заев заедно на гроба на Св. Константин Кирил Философ (видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/istorichesko-borisov-i-zaev-zaedno-na-groba-na-sv-konstantin-kiril-f-681286.html

Българската и македонската делегации, водени от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев пристигнаха в базиликата „Сан Клементе" в Рим, където е гробът на св. Константин Кирил Философ.

За първи път представители на България и Република Македония почитат съвместно паметта и делото на светите братя Кирил и Методий.

Западно и средноевропейският митрополит Антоний заяви, че „въпросът със статута на Македонската православна църка не е решен, а докато не бъде свалена схизмата, няма как да бъде направено съслужение“.

„Сан Клементе" е християнска базилика в Рим. На 14 февруари 869 г. там е погребан св. Кирил Философ. Гробът на св. Кирил е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрета на св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна църква.

Борисов влезе пръв в базиликата. Преди литургията българският премиер се снима с много туристи. Наложи се дори и да помоли Заев да го изчака секунда, докато траеха фотосесиите.

Спасете ни от Плевнелиев и Деси!

http://www.cross.bg/plevneliev-banova-bremennata-1575438.html

/КРОСС/ Ще излъчват ли на живо раждането детето? Пита Нено Несторов от Чепеларе Някой е решил да доведе докрай полудата на оскотелия български народ, като му предлага едри порции за налудничавата „любов" на Десислава Банова и Плевнелиев. Кого го интересува парвенюшката интимност на една перхидролена синоптичка и един оперетен бивш президент? Едва ли има сериозни хора, които биха искали да четат и гледат какво правят двамата. Даже и от това да зависи ръстът на населението и решаването на демографския проблем. Писна ми някой да ми навира в очите тази нещастна двойка. Какво ме интересува момче или момиче искат Банова и Плевнелиев, как я хванал нежно за ръка и пр. лимонади. Лошото е, че самият той не се усеща - като си бил президент, трябва да си пазиш реномето, а не да се оставяш да те разнасят като панаирджийска мечка из телевизиите, където да разказваш пред цяла България личния си любовен живот. Трогателно е, ама не и за мен, който взимам 200 лева пенсия, че бременната Деси Банова пускала класическа музика на съществото в утробата си, а пък Плевнелиев говорел на... корема й! Боже, идиотията е пълна! Всички и отвсякъде ахкат: „Ето я бременната Деси!". Въх! Сякаш българинът никога не е виждал бременна жена. Почвам да се питам дали няма да излъчват на живо и самото раждане. Ето с какви сапунки заливат един народец, два милиона и двеста хиляди от който живеят под чертата на бедност, а 600 хиляди не могат да платят никакви сметки! Аман! в

Даниел Панов позира за селфи с отличниците на Велико Търново

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6879216

Даниел Панов позира за селфи с 
отличниците на Велико ТърновоКметът на Велико Търново Даниел Панов позира за селфи с 29 абитуриенти отличници, от гимназиите в Старата столица. Преди тържественото шествие в Деня на българската просвета и култура, той събра на празнична среща най-успешните зрелостници, директорите на училища, преподаватели и културни дейци и лично окичи всеки от първенците абитуриенти с

Българските читатели се завръщат към класиката

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/bylgarskite-chitateli-se-zavryshtat-kym-klasikata-261693/

Все още не знаем как ще се трансформира книгата, заяви издателят Гергана Димитрова

Красимир Вълчев: Професионалното образование ще става все по-привлекателно и високо платено

http://www.cross.bg/obrazovanie-krasimir-poveche-1575435.html

/КРОСС/ Професионалното образование ще става все по-привлекателно и по-високо платено. Това каза за Радио „Фокус" министърът на образованието Красимир Вълчев. Той поясни, че усилията на образователното министерство през следващите години ще бъдат насочени към разкриването на повече места за прием в професионалните гимназии. „Това, което ни казва пазарът на труда, е, че имаме все повече позиции, които изискват средно техническо професионално образование. Те са с по-високи възнаграждения от тези, които изискват висше образование. Пазарът на труда все повече изисква квалификация, а не образователна степен. Професионалното образование ще става все по-привлекателно, защото предприятията днес са далеч по- технологизирани и по-чисти, ще стават и все по-високо платени позициите, които изискват професионално образование. Ние трябва да намерим начин, това да го кажем на учениците и техните родители", каза образователният министър. Красимир Вълчев допълни, че вече са предложени промени в Закона за професионалното образование, които целят неговото развитие и насърчаване.    

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов: 24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата

https://frognews.bg/novini/liderat-bsp--sofiia-kaloian-pargov-24-mai-simvol-praznik-choveshkiia-stremej-kam-usavarshenstvane-chrez-postijeniiata-naukata-kulturata.html

24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов пред десетките дейци на културата, науката, образованието, медиите и читалищното дело на традиционната среща по случай 24 май, която се проведе в зала „Димитър Благоев“ на Градския съвет на софийската организация на партията.

Зукърбърг - 2, САЩ и ЕС - нула

http://clubz.bg/68263-zukyrbyrg_2_sasht_i_es_nula

Представете си, че уговорите дълго час изслушване на някаква важна личност. И че след встъпителни слова - 15 минути, имате 15 души с по 3 минути на въпрос. Колко ще остане на важната личност да отговори? 

Отговорът е: що-годе нищо. Така, по някаква необяснима причина представителите на всички европейци в парламента на ЕС се провалиха със задача, която би била елементарна и за младежите от VII., камо ли за тези от XII. клас.

Важната личност е Марк Зукърбърг, естествено, създателят на онова, през което две трети от вас са дошли тук. Викаме му Facebook, но спокойно може и да е "2/3 интернет", примерно.

Очакваше се този път Зукърбърг да се сблъска с по-тежки въпроси от лигавенето, ИТ въпросите на хора над 80, подмазването и другите особености на двете изслушвания в американския Конгрес. Поводът - това, че социалната мрежа събира данни от милиони потребители, които после някой си ползва като информация за таргетирането им.

И тежките въпроси бяха налице - след любезности, извинения и кратки встъпителни слова, представители на всички европартии се изредиха. Изредиха. Сиреч, те задаваха по 3-4-5-6 въпроса, с по 3 минути за всеки (вярно, влизаха в тях). И  Зукърбърг започна да отговаря 7 минути преди уречения край на срещата. 

При това интернет-геният говори още 15 минути, като много успешно не каза почти нищо, което не беше част от встъпителното му слово или което вече не беше казал в САЩ. Даже ползва като свои реплики на американски сенатор за това колко важно е да има "друг като вас, който да създаде втори Facebook в студентското си общежитие". 

В Европарламента е пълно със звезди на висота и звезди на пошлостта, но много все пак зададоха важните въпроси - някои съвсем кратко и просто. Малкото време обаче даде възможност на Зукърбърг да си подбере най-лесните питания, и да отговаря, повтаряйки едно и също по различен начин, на 10 минути по въпрос. Никой не го и спря, накрая просто президентът Таяни плесна с ръце и разтури седянката.

Така Зукърбърг надигра и американци, и европейци. Прехвърли отговорите на най-важните казуси на "техническия ми екип, който ще ви пише по-късно". Възползва се от алчността на тези от другата страна на океана, и на бюрокрацията и страха на тези от нашата страна.

Страх - защото те усетиха силата на Facebook. А и той деликатно ги предупреди: "Мога да помогна за комуникацията ви с избирателите". Но може и да не помогне...

Все пак някои евродепутати заявиха твърда позиция срещу пълната свобода на Facebook. От ЕНП предложиха да се разбие дейността на по-малки, независими компании - политика, която едни могат да нарекат антимонополна, други - груба държавна намеса в бизнеса. Но Facebook е огромна компания с огромно влияние на пазара - какво е оптимално за толкова всеобхватна колекция от услуги е трудно да се прецени.

От една страна с инструмент с подобна обществена сила трябва да бъде боравено внимателно... От друга, искаме ли повече регулации в интернет? Защото Facebook е 2/3 от интернет. Не буквално, не по всякакви мерки, но дори и по една - чакат ни главоболия.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Кресненският полузащитник К. Десподов релаксира с риболов

http://www.struma.com/hailaif/kresnenskiyat-poluzashtitnik-k-despodov-relaksira-s-ribolov_134676/

Играчът на ЦСКА Кирил Десподов е фен на риболова. Кресналията използва всяка свободна минута да разпусна и това е едно от любимите му занимания.Той често мята въдицата в река Струма, а компания му прави брат му Димитър, който също обича природата и водите на своя край.

Двамата се наслаждават на почивката си и на любимото си занимание. Преди дни Десподов за втора поредна година грабна приза "Най-добър млад футболист" на официална церемония в София. Той благодари на...

Продължава

Паргов: 24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879285

Паргов: 24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов пред десетките дейци на културата, науката, образованието, медиите и читалищното дело на традиционната среща по случай 24 май, която се проведе в зала „Димитър Благоев“ на Градския съвет на

Борисов се срещна с китайския посланик Джай Хайджоу

http://www.cross.bg/borisov-poslanik-ministur-predsedatelyat-1575437.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с китайския посланик Джай Хайджоу. Премиерът благодари на дипломата за своевременното съдействие за организирането и провеждането на спасителната акция за намиране на алпиниста Боян Петров. Министър-председателят посочи, че българското правителство оценява високо усилията на китайските власти и институции, които обезпечиха издирвателната акция по въздух и суша. Премиерът Бойко Борисов и китайският посланик обсъдиха предстоящата среща на лидерите на страните от Централна и Източна Европа и на Китай, която ще се състои в началото на юни в София. Министър-председателят заяви, че очаква провеждането на 7-ата Среща на върха на Инициативата „16+1", на която да бъдат дискутирани конкретни проекти. Предстои посещение на министъра на икономиката Емил Караниколов в китайската държава, за да бъдат подготвени меморандуми и споразумения за срещата на лидерите в София.  

Грандиозно шествие в Пловдив на 24 май

https://www.24chasa.bg/region/article/6879213

Грандиозно шествие в Пловдив на 24 майХиляди пловдивчани излязоха на главната улица в града, за да наблюдават грандиозното шествие послучай 24 май. В него участваха представителни блокове на всички училища под тепетата. По традиция празничната колона тръгна от Хуманитарната гимназия. Преди това там бяха поднесени венци на паметника на светите братя Кирил и Методий и бе отслужен

Борисов благодари на китайския посланик за спасителната акция за Боян Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879290

Борисов благодари на китайския посланик за спасителната акция за Боян ПетровМинистър-председателят Бойко Борисов се срещна с китайския посланик Джай Хайджоу. Премиерът благодари на дипломата за своевременното съдействие за организирането и провеждането на спасителната акция за намиране на алпиниста Боян Петров, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Министър-председателят посочи,

Руски гигант сменя шефове, заради санкциите на САЩ

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/ruski-gigant-smenia-shefove-zaradi-sankciite-na-sasht-6082677

Шефът и половината от борда на директорите на руския гигант в производството на алуминий „Русал“ се оттеглиха

Руски гигант сменя шефове, за да избегне санкциите на САЩ

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/ruski-gigant-smenia-shefove-za-da-izbegne-sankciite-na-sasht-6082677

Шефът и половината от борда на директорите на руския гигант в производството на алуминий „Русал“ се оттеглиха

Радев: Трябва да сме непримирири към невежеството

https://dnes.dir.bg/politika/radev-tryabva-da-sme-neprimiriri-kam-nevezhestvoto

За да постигнем свобода, първо трябва да владеем словото", каза държавният глава

Радев: Трябва да сме непремирири към невежеството

https://dnes.dir.bg/politika/radev-tryabva-da-sme-nepremiriri-kam-nevezhestvoto

За да постигнем свобода, първо трябва да владеем словото", каза държавният глава

Паргов: 24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата

http://www.cross.bg/pargov-kyltyrata-kaloyan-1575436.html

/КРОСС/ 24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов пред десетките дейци на културата, науката, образованието, медиите и читалищното дело на традиционната среща по случай 24 май, която се проведе в зала „Димитър Благоев" на Градския съвет на софийската организация на партията. „Щастлив съм да видя в тази зала толкова много пазители на българския дух в това, за съжаление, все по-бездуховно време, в което живеем", обърна се към гостите лидерът на столичните социалисти. „На 24 май цял един народ коленичи и се прекланя пред свещеното дело на светите братя Кирил и Методий. На този ден с гордост и признателност произнасяме благодарствени слова към онези, които палят огъня на познанието у децата ни, които ни даряват щастието да се докосваме до нови и нови културни хоризонти и духовни вселени. Към онези, които пазят българщината", категоричен бе Паргов. Според него образованието и културата не са стока, с която можем да търгуваме. „Образованието и културата са основна част от националната ни сигурност и трябва безкомпромисно да ги пазим" - каза още председателят на БСП - София и допълни, че днес държавата ни е в огромен дълг към будителите си

Представителният духов оркестър на Военноморските сили е носител на награда "Варна"

http://www.moreto.net/novini.php?n=374757

На 23 май 2018 година в навечерието на Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в община Варна бяха връчени наградите „Варна”, научи Moreto.net. Носител на тазгодишната колективна награда „Варна” в категория „музика” е Представителният духов оркестър на Военноморските сили с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов и помощник-диригент капитан-лейтенант Георги Зайранов.

Фейсбук ще продължи да събира лични данни

https://www.mediapool.bg/feisbuk-shte-prodalzhi-da-sabira-lichni-danni-news279468.html

Фейсбук ще продължи да събира информация от потребителите си, но и от хора, които не използват социалната мрежа, но поне веднъж са ползвали услугите и приложенията й, съобщи пресслужбата на Европейския парламент, след като ръководителите на „Фейсбук” отговориха на 18 въпроса на евродепутатите. Собственикът и създател на Фейсбук Марк Зукърбърг се яви на изслушване пред Европейския парламент във вторник. Разговорът продължи час и половина, като евродепутатите първо трябваше да зададат всичките си въпроси към Зукърбърг, на които впоследствие той да отговори. Той обеща, че евродепутатите ще получат писмени отговори на въпросите, на които не е успял да отговори на изслушването. Изслушването беше по повод скандала с "Кеймбридж Аналитика", която работи за предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп. Компанията бе уличена в нелегалното източване на данните на над 87 млн. потребители на “Фейсбук”, които са били профилирани и използвани за разпространяване на политическа реклама. Според данни на Европейския парламент, почти 3 млн. от засегнатите са европейски граждани. Зукърбърг потвърди, че Фейсбук ще се съобразява напълно с новия регламент за защита на личните данни в Европа (GDPR), който влиза в сила на 25 май.

/ Аудио/ Учителката от 2 ОУ в Благоевград Вера Георгиева: Днес децата четат книги от електронен носител

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%83%d0%b4%d0%b8%d0%be-%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82-2-%d0%be%d1%83-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4/

Учител не е просто професия, за мен това е начин на живот. Това смята началната учителка от Второ ОУ „Д. Благоев“ в Благоевград Вера Георгиева. Попитахме я днес на празничния 24-и май: „Четат ли днешните деца книги?“, ето какво отговори тя:

„Днешните деца гледат много приключенски филмчета, четат и такива книги, но в сравнение с децата преди 8 години четат по-малко. Децата сега четат повече книги от електронен носител“. Според нея няма никакво значение на какъв носител е издадена книгата стига те да могат да я четат.

За да мотивира децата да четат повече Георгиева разказва история, т.е част от книгата, но не дава края, като им предизвика интереса те сами да я прочетат, за да разберат финала.

Учителката прави и презентации с извадки от книжката от началните страници със слайдове на главните герои. Пробва и друг метод, кара ги да отговорят на определени въпроси, а отговорите се крият в книжката, която дава да четат.

Нейният клас е направил и лична библиотека, имат и библиотекар, който раздава книжки на децата от класа. Като я прочетат децата я връщат, после я взима друг и така всички са я прочели.

Елементарни, но истински начини за придобиване на интерес към четенето ползва Вера Георгиева. Според нея, са успешни, защото по някакъв начин е развила интереса им към книгите.

Дълги години тя работи във Второ основно училище „Димитър Благоев“ в Благоевград. Тя е старши начален учител и учител по информационни технологии за начален етап.
Вера Георгиева е отдадена изцяло на професията си и винаги се отнася към работата с отговорност. Тя не спира да се самоусъвършенства и обучава.

„Образованието търпи развитие и по мое убеждение то е основано на технологиите. Последните 6 – 7 години от моята педагогическа практика активно работя за интегриране на ИКТ в обучението на малките ученици. Първият ми педагогически експеримент е на тема „Приложение на интернет в обучението І – ІV клас. Сайт на класа.“, описан в дипломна работа за придобиване на Магистърска степен по ИТ.“,коментира Георгиева

Съмненията, въпросите и търсенията ми за мястото на интернет базираното обучение доведоха до втория педагогически експеримент „Дидактически аспекти на интернет-базираното обучение в начален етап на основното образование“. Продължавам да търся доказателства, че технологиите правят ученето интересно, а работата на учителя по-лесна.
Гордея се, че съм учител и ме наричат – новатор“добави още преподавателката.

Материалът / Аудио/ Учителката от 2 ОУ в Благоевград Вера Георгиева: Днес децата четат книги от електронен носител е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Наказателното преследване срещу главния архитект на София заради "Стрелбище" е спряно

https://www.actualno.com/crime/nakazatelnoto-presledvane-sreshtu-glavnija-arhitekt-na-sofija-zaradi-strelbishte-e-sprjano-news_676201.html

Стартиралото срещу главния архитект Здравко Здравков наказателно досъдебно производство заради отказа му да изпълни решение на Върховния административен съд (ВАС), което го задължава да приеме Подробен устройствен план (ПУП) на фирма НИКМИ за строеж на 44-етажен небостъргач в столичния квартал "Стрелбище" е спряно. Производството беше стартирано от прокурор Стойчо Ненков от Апелативна прокуратура София, но е отменено от Пенка Богданова – заместник-главен прокурор при Върховн

Мартин Карбовски: Русия, прости!

https://www.actualno.com/politics/martin-karbovski-rusija-prosti-news_676183.html

"Аз не съм възпитан с любов към СССР. Напротив, западното влияние беше предпочитано от моето поколение. Но днес ми се свива сърцето и с ясно съзнание искам да помоля, да се покая и да бъда простен за това, което сториха политиците, моите, през последните десет години с Русия. Няма в душата ми плам и горест, създадена от идеологическа принадлежност. Може би затова се срамувам от ветропоказателното политическо говорене последните 70 години в моята държава. Аз съм част от една огромна група

Руското посолство: Юлия Скрипал говори под натиска на британците

https://www.actualno.com/europe/ruskoto-posolstvo-ulija-skripal-govori-pod-natiska-na-britancite-news_676188.html

Руското посолство в Лондон поиска среща с Юлия Скрипал, за да се увери, че тя не отказва помощта им против волята си. Tова заяви пресаташето на посолството, малко след видеообръщението на Юлия, която заяви, че няма нужда от грижите на самото посолство. „Бяхме щастливи да видим Юлия Скрипал в добро здраве. Въпреки това, показаното видео усили притесненията ни относно условията, в които тя се възстановява. Във видеото ясно се виждаше, че Юлия чете написан по-рано текст. Освен това, ако

Четири жертви на атентат в Багдад

https://www.mediapool.bg/chetiri-zhertvi-na-atentat-v-bagdad-news279467.html

Най-малко четирима души бяха убити в четвъртък през нощта при самоубийствено нападение в Багдад, съобщи Франс прес, като се позовава на полицейски източници, цитирани и от БНР. "Атентаторът се самовзриви, след като беше обкръжен от полицаи близо до парк в квартал Шоала, в северната част на иракската столица“, се посочва в съобщението на командването на силите за сигурноств иракската столица.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване