Доналд Тръмп отмени историческата среща с Ким Чен-ун

https://www.mediapool.bg/donald-tramp-otmeni-istoricheskata-sreshta-s-kim-chen-un-news279466.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изненадващо отмени срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, планирана за 12 юни в Сингапур. Причината е "огромната ярост и отявлената враждебност" в декларацията на Северна Корея срещу американския вицепрезидент Майк Пенс. Преди три дни Пхенян нарече Пенс "политическо чучело" и заяви, че е еднакво готово и за ядрена конфронтация, и за масата за преговори, пише АП, цитирана от “Дарик“.  В писмо до Ким Чен-ун, публикувано в четвъртък от Белия дом, Тръмп заявява, че въз основа на тази декларация смята за "неподходящо в сегашния момент да се състои отдавна планираната среща". Северна Корея говори за ядрените си способности, "но нашите са толкова внушителни и мощни, че се моля на Бог никога да не бъдат използвани", пише президентът на САЩ, цитиран от АП. Той приканва Ким да не се колебае да му се обади или да му пише, ако промени мнението си по въпроса за срещата на върха. Преди три дни “Ню Йорк таймс“ написа, че Тръмп е бил изненадан и разгневен от изявление на главния севернокорейски преговарящ по ядрената програма, който обяви, че Пхенян никога няма да размени ядрените си оръжия за икономическа помощ. С отменянето на срещата светът се лишава "от голям шанс за траен мир. Имах усещането, че между Вас и мен се изгражда чудесен диалог", пише Тръмп, който продължава да се надява, че един ден ще се срещне с Ким, отбелязва Ройтерс. Пхенян взриви ядрения си полигон По-рано през деня Северна Корея взриви тунелите на площадката си за изпитание на ядрени оръжия в опит да намали напрежението в региона. Чуждестранни журналисти присъстваха на взривяването, но не и независими експерти. Пхенян обяви, че ще предприеме този ход по-рано тази година като знак на добра воля за възстановяването на дипломатическите отношения с Южна Корея и САЩ. Съмненията са, че Северна Корея взривява непотребен полигон, защото има данни, че част от тунелите са били взривени при последния ядрен тест през септември 2017 г. Международната общност се опасява, че Пхенян може лесно да възобнови тестовото съоръжение след демонстративните взривове.Общо три тунела бяха разрушени при шестте взрива на площадката. Поканените журналисти бяха 20. "Имаше огромна експлозия, можете да го почувствате, прахът дойде при вас, топлината дойде при вас, беше изключително гръмко", казва Том Чешиър, журналист на Скай нюз, който бе сред поканените. Агенция “Йонхап“, позовавайки се на екипа южнокорейски репортери на мястото, съобщи, че през деня били чути няколко експлозии.

Северна Корея взриви ядрения си полигон

https://www.mediapool.bg/severna-koreya-vzrivi-yadreniya-si-poligon-news279466.html

Северна Корея взриви в четвъртък тунелите на площадката си за изпитание на ядрени оръжия в опит да намали напрежението в региона, предават световните информационни агенции. Чуждестранни журналисти присъстваха на взривяването, но не и независими експерти. Пхенян обяви, че ще предприеме този ход по-рано тази година като знак на добра воля за възстановяването на дипломатическите отношения с Южна Корея и САЩ. Съмненията са, че Северна Корея взривява непотребен полигон, защото има данни, че част от тунелите са били взривени при последния ядрен тест през септември 2017 г. Международната общност се опасява, че Пхенян може лесно да възобнови тестовото съоръжение след демонстративните взривове.Общо три тунела бяха разрушени при шестте взрива на площадката. Поканените журналисти бяха 20. "Имаше огромна експлозия, можете да го почувствате, прахът дойде при вас, топлината дойде при вас, беше изключително гръмко", казва Том Чешиър, журналист на Скай нюз, който бе сред поканените. Агенция “Йонхап“, позовавайки се на екипа южнокорейски репортери на мястото, съобщи, че през деня били чути няколко експлозии. Историческата среща между лидерите на Северна Корея и САЩ е планирана за 12 юни, но все още има голяма вероятност тя да бъде отменена или отложена. По-рано през деня заместник-външният министър на Северна Корея Цой Сон-хи обяви, че планираната среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп зависи от поведението на САЩ. "Ако Вашингтон игнорира добрата воля на Северна Корея и продължи да извършва незаконни и възмутителни постъпки, аз ще предложа на висшето ръководство на страната да преразгледа решението за провеждане на среща между лидерите на КНДР и САЩ", каза Сон-хи, чието изявление беше разпространено от държавната агенция на Северна Корея. "Дали САЩ ще се срещнат с нас на масата на преговорите или в решителна ядрена схватка зависи изцяло от решенията на Вашингтон и неговите действия", добави Цой Сон-хи. Тя разкритикува също американския вицепрезидент Майк Пенс за изказването му в интервю за телевизия "Фокс нюз" в понеделник, в което той сравни Северна Корея с Либия. Пенс обясни, че Северна Корея може да повтори съдбата на Либия, ако Ким Чен-ун не се откаже от ядреното оръжие и предупреди севернокорейския лидер "да не разиграва" Доналд Тръмп. Цой Сон-хи окачестви това изявление като "глупаво и безсрамно" и изрази учудване, че подобни думи могат да излизат от устата на американския вицепрезидент.  

Пхенян: Срещата с Тръмп зависи от самия него

https://www.mediapool.bg/phenyan-sreshtata-s-tramp-zavisi-ot-samiya-nego-news279466.html

Заместник-външният министър на Северна Корея Цой Сон-хи обяви, че планираната среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп зависи от поведението на САЩ. "Ако Вашингтон игнорира добрата воля на Северна Корея и продължи да извършва незаконни и възмутителни постъпки, аз ще предложа на висшето ръководство на страната да преразгледа решението за провеждане на среща между лидерите на КНДР и САЩ", каза Сон-хи, чието изявление беше разпространено от държавната агенция на Северна Корея. "Дали САЩ ще се срещнат с нас на масата на преговорите или в решителна ядрена схватка зависи изцяло от решенията на Вашингтон и неговите действия", добави Цой Сон-хи. Тя разкритикува също американския вицепрезидент Майк Пенс за изказването му в интервю за телевизия "Фокс нюз" в понеделник, в което той сравни Северна Корея с Либия. Пенс обясни, че Северна Корея може да повтори съдбата на Либия, ако Ким Чен-ун не се откаже от ядреното оръжие и предупреди севернокорейския лидер "да не разиграва" Доналд Тръмп. Цой Сон-хи окачестви това изявление като "глупаво и безсрамно" и изрази учудване, че подобни думи могат да излизат от устата на американския вицепрезидент.

Със спектакъл и прием отбелязват 24 май в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879105

Със спектакъл и прием отбелязват 24 май в ИстанбулМузикално-поетичен моноспектакъл ще изнесе днес в Истанбул актрисата Сашка Братанова. Спектакълът ще се състои в Културния дом на Генералното консулство на България в Истанбул. Проявата е част от програмата, с която ще бъде отбелязан светлият празник 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, предаде БТА.

Вход свободен в общинските музеи и Зоологическата градина на София

https://offnews.bg//obshtestvo/vhod-svoboden-v-obshtinskite-muzei-i-zoologicheskata-gradina-na-sofia-681274.html

Днес общинските музеи и галерии ще работят с безплатен вход по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от общината.

Столичаните и гостите на града ще могат да посетят с вход свободен Зоологическата градина – София, парка музей „Врана“, Регионалния исторически музей – София и Софийската градска художествена галерия.

В Регионалния исторически музей могат да бъдат видени както важни експонати, свързани с историята на града, така и изложба, посветена на археологията на София и Софийско, софийската шевица; изложба, свързана с неолитното селище в Слатина "В зората на европейската цивилизация: Слатина – София на 8 хиляди години".

В Зоопарка с обновени местообитания са големите котки, сурикатите и бодливите свинчета.

Вход свободен в общинските музеи и Зоологическата градина в София

https://offnews.bg//obshtestvo/vhod-svoboden-v-obshtinskite-muzei-i-zoologicheskata-gradina-v-sofia-681274.html

Днес общинските музеи и галерии ще работят с безплатен вход по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от общината.

Столичаните и гостите на града ще могат да посетят с вход свободен Зоологическата градина – София, парка музей „Врана“, Регионалния исторически музей – София и Софийската градска художествена галерия.

В Регионалния исторически музей могат да бъдат видени както важни експонати, свързани с историята на града, така и изложба, посветена на археологията на София и Софийско, софийската шевица; изложба, свързана с неолитното селище в Слатина "В зората на европейската цивилизация: Слатина – София на 8 хиляди години".

В Зоопарка с обновени местообитания са големите котки, сурикатите и бодливите свинчета.

Юлия Скрипал се надява един ден да се върне в Русия

https://www.mediapool.bg/yuliya-skripal-se-nadyava-edin-den-da-se-varne-v-rusiya-news279465.html

Дъщерята на бившия руски шпионин Сергей Скрипал Юлия даде първото си телевизионно изявление, след като двамата с баща й бяха атакувани с невро-паралитично вещество в английския град Солсбъри. Тя се е свързала с “Ройтерс” през британската полиция и е застанала пред камерата на агенцията на тайно място. Тя разказа, че след 20 дни в кома се е събудила и тогава е разбрала, че е била отровена. “Все още ми е трудно да осъзная, че двамата сме били нападнати. Имахме огромния късмет да преживеем този опит за убийство. Нашето възстановяване е бавно и изключително болезнено”, каза Скрипал. Тя допълни, че животът й се е преобърнал, а сега целта й е да помогне на баща си да се възстанови напълно. Юлия Скрипал благодари на руското посолство за предложеното съдействие, но подчерта, че не иска да използва услугите на дипломатите от родината си. “В дългосрочен план се надявам един ден да се завърна в моята страна”, каза Скрипал. Тя благодари на персонала на болницата в Солсбъри, както и на всички, които са се опитали да помогнат на нея и на баща й в деня на атаката.

Всеки пети работник у нас може да идва извън ЕС

http://econ.bg/Новини/Всеки-пети-работник-у-нас-може-да-идва-извън-ЕС_l.a_i.761884_at.1.html

Граждани на трети държави вече могат да работят у нас при облекчени процедури с влезлите в сила от вчера промени на Закона за трудовата миграция и...

Макрон заминава за Русия в търсене на допирни точки с Путин

https://www.investor.bg/evropa/334/a/makron-zaminava-za-rusiia-v-tyrsene-na-dopirni-tochki-s-putin-261666/

Срещата на Макрон с Путин е очаквана с голям интерес, след като последната остави силен отпечатък и лансира новия френски президент на международната сцена

Консул на САЩ в Китай се оплака от анормални звукови усещания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879101

Консул на САЩ в Китай се оплака от анормални звукови усещанияСлужител от американското консулство в южния китайски град Гуанчжоу се е завърнал за медицински изследвания в САЩ с неустановени симптоми, изразяващи се в анормални звукови усещания, вътрешно налягане в главата и гадене, наподобяващи последици от сътресение на мозъка, съобщи днес Държавният департамент във Вашингтон, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Влак дерайлира в Италия, двама души загинаха

http://www.moreto.net/novini.php?n=374754

Двама души загинаха и 18 бяха ранени тази нощ при дерайлиране на регионален влак в Северна Италия, недалеч от Торино, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес. Влакът, който пътувал от Торино до предградие на Ивреа, дерайлирал в 11.

Италия може да взриви ЕС отвътре

http://econ.bg/Новини/Италия-може-да-взриви-ЕС-отвътре_l.a_i.761883_at.1.html

Популисткото правителство в Италия не е паднало от небето, то беше избрано. Програмата му носи взривопасен заряд за ЕС. Паниката обаче е погрешна...

Президентът на УЕФА и министър Кралев на Съвета на спортните министри на ЕС

https://www.24chasa.bg/sport/article/6879087

Президентът на УЕФА и министър Кралев на Съвета на спортните министри на ЕСМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев председателства Съвета на спортните министри на ЕС, съобщиха от пресцентъра на Министерство на младежта и спорта. Заседанието в Брюксел имаше за цел да приеме заключенията на Съвета относно утвърждаването на общите ценности на ЕС чрез спорта – една от приоритетните теми за българското

Двама загинаха при влакова катастрофа в Италия

https://www.mediapool.bg/dvama-zaginaha-pri-vlakova-katastrofa-v-italiya-news279464.html

Двама души загинаха и 18 бяха ранени в сряда вечерта при дерайлиране на влак в северна Италия, близо до Торино, съобщават местните медии, цитирани от бТВ. Влакът е дерайлирал в 11:20 часа местно време, след като се блъснал в спрял на железопътен прелез тир. Едната от жертвите е машинистът на влака. По-късно един от двама тежкоранени пътници, превозени с хеликоптер до болница, е починал. Водачът на камиона не е пострадал. Камионът е с литовска регистрация и е пътувал за склад недалеч от мястото на катастрофата. Регионалното железопътно управление съобщи, че бариерата била надлежно спусната преди наближаването на влака, но по неизвестни причини камионът се врязал в нея и спрял на релсите

Res XLVII: Буци Борисов, Лиза Джерърд и Джаксън Полък

https://offnews.bg//nashite-avtori/res-xlvii-butci-borisov-liza-dzherard-i-dzhaksan-polak-681272.html

Предписанията на мъдростта, винаги предписанията на мъдростта. Нашето необуздано, “пупаво” време, е сякаш присадено върху старото: а с опредметяването си чрез т. нар. “дигитална революция” се превръща в чудовище, изправено от нас самите срещу самите нас; хаотична орисия, от която спасение няма дори в бездействието.

***

Дори да призовем даоистите, те нямат готов отговор как да продължим да живеем “тук и сега” (както пеят D2): върховенството не е на калокагатията, и съвсем не на закона. Каквито и усилия да вложим ние, разумните, няма да успеем.

***

И е време да си го признаем: решават други, селяните - на Брьогел Стария, онези от последната реплика в оригиналния “The Magnificent Seven”.

***

Не просто държавата - страната България е завладяна и мафиотски поробена. Но има и по-лошо, ако подълбаем: поробена е идеята за “кошерен ум”, както и идеята за каквато и да е българска сублимация, освен “външнополитическите” простотии на Буци. Мафиотската дебела триада осъжда както любопитството, така и жаждата ни за страдания. Наситеният робски живот противоречи на Дао; казва ни го Лаодзъ, най-нормалният и спокоен човек в историята. А ние, като християни (не че у нас се разбира какво е православие), ставаме сякаш наследници на средновековните флагеланти. Без да искаме, прибягваме до все по-изтънчени мъчения, за да съзнаем и опознаем себе си.

***

Или пък да продължим да живеем в ступора на ГЕРБ-БСП-ДПС etc. Който всички те, съзнателно или не, наричат “стабилност”.

***

“Брежневска” стабилност, no less.

***

Ние все повече сe превръщаме в “Чоранови хора”: броим се за цивилизовани, но цивилизованият не разполага с нито миг от времето си, особено след дигиталната революция, в която е роб на смартфона си. Нещо като каторжници в отпуск, обзети от тегавината на far niente. Без dolce.

***

Няма да стане без усилие, без онова “and the poor will toil”, за което пее Боно във “Van Diemen’s Land”. (Която всъщност в оригинал е балада на британските престъпници, завлечени в Австралия, но все тая.)

***

Времето без съмнение е пупаво: църквата е изгубила монопола си над Ада; част сме от съюз, който почива на неуспеха на квиетизма, това нечовешко европейско съответсвие на даоизма. Ние, българите, сме – или поне се държим – като глупава, незряла нация; нация, която загърбва културните си корени и развива непоносимост към същината. И към съзецателното подчинение, която тази същина предполага.

***

Нация от човеци без човек вътре. Все повече.

***

Нация без капка жажда за абсолют: нито образованието ни вълнува, нито истинските тревоги на сегашния свят. Никакви изгледи за единство на идеите и действието. Чалга-физичен дух, който не се вълнува от големите неща, камо ли от дреболии като представката “мета”.

***

Държава без еволюиращ абсолют, без хегеловата ерес, без философия на собствените си рефлексии. Държава (и нация), завладяна единствено от треската на видимото.

***

Без обаята на културната лудост, на миговете на refinement.

***

Не ми се пише повече. Но ще продължа, понеже предния път обещах нещо за Джаксън Полък. Една парентеза: Полък нямаше да бъде велик художник без своя mental doc, Joseph L. Henderson. Целият Джаксън е плод на юнговата психология; самата идея да рисува поантилистки е сякаш отрицание на фройдизма, за сметка на “юнгизма” и юнговия “автоматизъм” (открит инстинктивно и от сюрреалистите).

***

Полък няма как да бъде разбран – ако изобщо – без неговите delvings into индианската американска култура. Както и без разбиране за кубистите и немските експресионисти: той сам казва, че няма такова нещо като “американска живопис”, тя е производна на европейската; но с уговорката, че говорим за периода между двете световни войни.

***

(Да обясня за по-неумните и некрасивите: модерното/абстрактно изкуство изисква единствено мета-общуване; за разлика от “реалистичното”, в което гледащият се самоидентифицира/свързва с познатото гледано. Едното не изключва другото и т.н.)

***

Личната битка на Полък е да намери собствен визуален език – той търси father figure и я намира в Пикасо. Но надхвърля подражателството – развива автономен стил, който страни от влияния на дотогавашни творци. Развива се и не понася нито френския “ташизъм”, нито Art Informel. Накратко, според Полък, модернистите правят две важни неща: използват нови техники, и второ, да го цитираме в оригинал, “(we) give immediate expression to our emotions rather than merely illustrating them”.

***

Да опитаме все пак да схванем Полък в контекста на общата история на изкуството: той не просто плиска поантилистки боите си върху огромни платна, а иска и да ни съобщи, че изкуството трябва да е и бягство от разумното и механичното. В този смисъл аз съм съгласен с Клее, че художникът не може да замисли отнапред творбата си, а тя трябва да “израсне” сама. Резултатът може да се стори чудовищен на непосветения човек, но ако той се отърси от предубежденията и даде воля на фантазията си, не е изключено да съпреживее странните съновидения на Полък, този невъзпят гений на модернизма.

***

Като споменахме Фройд – преди да се впуснем в нашите си, гербаджийски простотии, начело с Еднокнижния Буци, да припомня един по моему велик стих от едно парче на Блу Ойстър Кълт – “Freud, have mercy on my soul”.

***

И като казахме “гербаджийски”: всичко, което сегашната власт върши, е ephemera, нищо и половина.

***

Как да се справим с колективистичната държава, в която правилата са често недоизказани и традиционалистки, т.е. с висококонтекстуалното общуване, което ни запраща в дъното на Европа? Как? Anyone?

***

И още: как да се справим с Борисов, чийто ум функционира като на средния циганин? Последният, когато не спи, през цялото време мисли какво и как да открадне. И как да попитаме като Оби-Уан (тва специално за “избирателите” на ГЕРБ): “Кой е по-глупав - глупакът или този, който го следва?”

***


Еднокнижния дрънка нереални тъпотии, без реален резултат за България. Нито присъединяване към Шенгенското споразумение, нито сваляне на мониторинга върху нереформираната ни съдебна система. А “на сичкото отгоре” дори отказваме да се включим към Европейския банков съюз, щот така ще му се разпадне сичко, т.е. няма да може да гепи и през банките. Всички знаем кои са тези банки.

***

АЕЦ “Белене” в три изречения. Едмънд Бърк: “Обществото е договор между мъртвите, живите и неродените”. Помислете поне за неродените. И всички на протест под прозорците на Тапира, който - в тихо съглашателство с другите мръсни копелета от БСП и ДПС - краде бъдещето на неродените.

***

Ето какво става: (опит за) пълен контрол върху медиите. Плюс някои бизнес-подробности – Буци и Пееф усещат, че Нова им се изплъзва (щот Келнер е поне 30 пъти по-гоУем), hence – атаката срещу Васил Божков (нов “ротфронт”), за да обезценят въпросната медия. (Подозрението е, че Божков е развалил съдружието и не си плаща, но не знаят с кого си имат работа.) Е тва е “националноотговорен капитал” по буцевски – пазят си “капитала”, съответно гонят всички външни инвеститори.

***

Сега се облизват и за bTV.

***

ЧЕЗ, между другото, беше нещо подобно – да прогоним чехите чрез подставени личица, Гинки, Минки и т.н. Hence пак – никоя банка не смее да финансира тази сделка. Целта е всичко да се прилапа чрез свои олигарси – включително чрез един от основните инструменти, КЗК.

***

Но има нещо, заради което не могат да спят и лекичко се насират насън – дали американците ще действат по закона “Магнитски”, щот така ще излезе на светло чудовищната далавера КТБ. За която, впрочем, каквото и да стане, вече платихте вие.

***

Базов (дали и той не е “Чоранов”?) проблем: корупцията отдавна е част от манталитета на всички видове Балкани, западни или не – и могат да я изкоренят само бъдещите поколения, или поне да я вкарат в някакви “нормални” рамки. Засега си оставаме с дребни бушони – тук некъв благоевградски катаджия, там неква кметица на “Младост”.

***

Цветановска република.

***

Да съобщя и най-важното: в момента държавата се управлява де факто от ковчежниците на ГЕРБ. Както в София, така и навред. И чрез рекетьорски гербаджийски организацийки, включително чисто новата КПКОНПИ. Буци почва да се светва, че далаверата си отива; ерго, Белене и обръщане към Путин. Но Путин помни, че му спряха Южен поток и му взеха към 200 милиона “консултантски” вперед. И подозирам, че Путин не обича да губи пари. Ако бях на мястото на Буци в момента, щях много да се притеснявам.

***

Да напомня и онова на Михник: който се ръкува с Путин, да си преброи пръстите след това. И едно послание към президента Радев – той явно забрави основния постулат в проституцията, “деньги вперед”. И сега отишъл, извършил услугата, а те го подритват и “денег нет, но вы держитесь”. Само поразмазан грим. В тва отношение Буци е много по-голяма “професионалистка”, както ще стане ясно и на 30 май, при евентуалната му среща с руския самодържец.

***

За Радев в Русия, впрочем, ще цитирам с поклон един чудесен коментар в “Дневник” на човек с ника “Norman Granz” (надявам се, че не би имал нещо против): “Един натовски генерал позволява на руската преса да го рита като парцал, на руски политици да го наричат с обидни имена и да се гаврят с родината му, на руския лъжедуховник от КГБ да му думка с юмрук по масата, и пак тича да целува ръце, че и по-надолу, че и още по-отдире… Такъв срам България не помни от знаменитата фраза на правешкия многотомен мислител: “Бех в Москва и другара Брежнев така ме дра…”

***

Но пак към Буци: “Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен”, недоумява той. Па и нагъл, на сичкото отгоре.

***

Тоя европредседател е крайно време да стане зицпредседател Фунт. Първо “жизненоважен проект”, после “гьол” и “аз лично три проекта съм им спрял”, после пак трябва да го правим, сега и посещение в Русия. Ако утре му издърпат мутренските уши от Вашингтон, може пак да говорим за “гьол”. Типична… хм, “балансьорка”.

***

Метафизично обяснение: ние, българите, трябва да сме извършили нкакъв много страшен, библейски грях, че Господ да ни прати пакетно тоя тапир, ГЕРБ, БСП и ДПС. Имам усещането за presque vu.

***

А току-що и от ЕЦБ му казаха “не ставате, щот сте корумпета, сополанковци и припадачи - от първия до последния”. (Според широката моя карлсонова трактовка, разбира се, но смисълът е същият.)

***

Но: едно от най-отвратителните неща в момента е следното (и то впрочем не е спирало). Повечето лидери и политици “вдясно” и до ден-днешен се чудят как да духнат на Буци, и кой е най-добър в дисциплината “устата да не знае какво прави ръката”. Срещу сравнително дребни суми. Познавам повечето от тях, trust me.

***

David Hume, have mercy on my soul.

***

Но хайде стига простотии. Преди броени дни разговарях със самата Лиза Джерърд (благодарение на музикалния магьосник Петър Дундаков) – и разбрах, че не само ще има нов албум на Dead Can Dance, но и че синкретизмът в попкултурата е жив. Това е добрата новина.

***

И, разбира се, честит 24 май – денят на българския логос, денят на Българското изобщо.


Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov
NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

САЩ гонят двама венецуелски дипломати

http://www.cross.bg/venetzyela-dvama-srok-1575426.html

/КРОСС/ Съединените щати обявиха за персона нон грата двама венецуелски дипломати и им дадоха срок от 48 часа да напуснат страната, в отговор на решението на венецуелския президент Николас Мадуро да експулсира двама американски дипломати от Венецуела, съобщиха Ройтерс и Франс прес. "Държавният департамент обяви за персона нон грата временно управляващия венецуелското посолство и заместник-генералния консул на Венецуела в Хюстън", се посочва в изявление. Във вторник Николас Мадуро даде срок на временно управляващия американското посолство Тод Робинсън и на неговия заместник Брайън Наранхо срок от 48 часа да напуснат страната, обвинявайки ги в участие във "военен заговор" срещу венецуелските власти. Той предприе този ход един ден след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви нови санкции срещу Венецуела след преизбирането на Мадуро в неделя. Оттогава напрежението между Вашингтон и Каракас се засили. Според Съединените щати изборите във Венецуела не са били демократични.    

Черно море се раздели с бранител

http://varnautre.bg/2018/05/24/82024/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d1%81-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb

Левият краен бранител Витор Тиаго де Фрейташ Фернандеш, познат само като Витиня, се раздели с Черно море. 32-годишният футболист разтрогна договора си с “моряците” по взаимно съгласие. Витиня пристигна на “Тича” през лятото на 2017 година, след като се раздели с тима на Лудогорец, където изигра над 40 мача. При “моряците” обаче записа едва 47 […]

Българи сред спасените при акция срещу модерното "робството" във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879095

Българи сред спасените при акция срещу модерното "робството" във ВеликобританияБританската полиция съобщи, че в резултат на едноседмична операция срещу "робството" на работното място са били спасени десетки жертви на този вид експлоатация и са били извършени няколко ареста, предаде Ройтерс. В съвместно съобщение на Службата за контрол на сезонния труд и трудовите злоупотреби (GLAA) и на Националната агенция за борба с

Българите в Украйна отбелязват 24 май

http://www.cross.bg/slavyanski-metodiii-bulgarite-1575425.html

/КРОСС/ Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! На 24-ти май ние почитаме делото на светите братя Кирил и Методий - създателите на азбуката глаголица - първата азбука, която служи за писменост на староцърковен славянски език. Това посочват от Конгреса на българите в Украйна. Въз основа на глаголицата бе създадена кирилицата, която се използва и до днес в различни славянски езици. Св. св. Кирил и Методий развиват мисионерска дейност като проповедници на християнството сред различни народи. Те променят развитието на културния и духовния живот в Източна Европа. Българската азбука е в основата на писмеността на много други славянски народи и е една от трите официални азбуки на Европейския Съюз редом с гръцката и латинската. За нас е гордост да сме потомци на Светите братя. Използвайки кирилицата, ние продължаваме тяхното дело днес, а това означава, че то ще живее утре. Нека културата и образованието бъдат приоритет в живота на българите, защото чрез културата ние пазим нашата идентичност, а чрез образованието преоткриваме нови хоризонти на нашите възможности. Нека да има мир, да бъдем здрави и да пазим родното!    

"Фейсбук" ще продължи да събира данни на потребителите

http://econ.bg/Новини/-Фейсбук-ще-продължи-да-събира-данни-на-потребителите_l.a_i.761882_at.1.html

„Фейсбук” ще продължи да събира информация не само от потребителите си, а и от лица, които не са част от социалната мрежа, но поне веднъж са ползвали...

Фандъкова: Град, в който се строят училища, има бъдеще

http://www.cross.bg/fandukova-ychilishta-kmet-1575424.html

/КРОСС/ Град, в който се строят училища, има бъдеще. Това заяви в ефира на bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя поздрави всички българи с празника на славянската писменост 24 май. И тази година инвестициите в образованието са приоритет на общината, изтъкна Фандъкова. Столичният кмет и бивш училищен директор информира, че в София се строят детски градини и училища. "Планираме четири нови училища. Планираме още тази година да разширим френската гимназия", изтъкна Фандъкова и добави, че до края на юни ще бъде завършен новият корпус на Първа английска гимназия с 22 нови класни стаи, нова актова зала. Разширяването на 149 училище е завършило, сана ясно от думите на столичния кмет. Фандъкова дообясни, че лятото предстои модернизация на 17 училища и детски градини.  

Тежка жп катастрофа в Италия

https://frognews.bg/novini/tejka-katastrofa-italiia.html

Тежка жп катастрофа взе жертви в Италия. Двама души загинаха, а близо 20 бяха ранени при трагедията станала край Торино в нощта срещу четвъртък.

Съдът одобри изграждането на Лот 3.2 на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, решението не подлежи на обжалване

http://regiona.bg/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d1%82-3-2-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc/

Тричленен състав на Шесто отделение на Върховния административен съд отхвърли в свое решение от днес жалбите на две физически лица и на Сдружение „За земята – достъп до правосъдие“ срещу решение № 3-3/2017 г. от 19.10.2017 г. по оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на министъра на околната среда и водите. С решението е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение „Подобряване на трасето на Лот 3.2 на Автомагистрала „Струма“ по Източен вариант Г 10.50″, съобщиха от съда, пише правен свят.

Производството по делото е образувано по жалба срещу решение по ОВОС (оценка на въздействието на околната среда) № 3-3/19.10.2017 г. на министъра на околната среда и водите, с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за „Подобряване на трасето на Лот 3.2. на АМ (автомагистрала) „Струма“ по източен вариант Г 10.50″, с възложител АПИ (Агенция „Пътна инфраструктура“), както и срещу разпореждането за допускане на предварителното му изпълнение, което според жалбоподателите „засяга правото на чиста и здравословна околна среда и има опасност от необратимо засягане на местообитания на защитени видове, а изложените мотиви от органа за допускането му са неоснователни, както и, че Орхуската конвенция не допуска предварително изпълнение“.

Според ВАС обаче оценката за въздействие и допуснатото от министъра на околната среда и водите предварително изпълнение е законосъобразно.

Решението по дело 13132/2017 г. е окончателно и не подлежи на обжалване, но мотивите му все още не са публикувани на страницата на съда.

Материалът Съдът одобри изграждането на Лот 3.2 на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, решението не подлежи на обжалване е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Самолети на коалицията, водената от САЩ, атакуваха позиции на сирийската армия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879083

Самолети на коалицията, водената от САЩ, атакуваха позиции на сирийската армияСамолети на водената от САЩ коалиция атакуваха няколко позиции на сирийската армия в източната част на страната, съобщи официалната агенция САНА, цитирана от Франс прес. "Няколко наши военни позиции между Албу Камал и Хмеймех бяха ударени тази сутрин при въздушно нападение, извършено от американската коалиция", посочил военен източник,

Въоръжен и маскиран ограби казино в "Зорница"

//dariknews.bg/regioni/burgas/vyoryzhen-i-maskiran-ograbi-kazino-v-zornica-2099067

Въоръжен и маскиран мъж ограби игрална зала в бургаския комплекс „Зорница“. Крупие е било ударено в главата при обира, няма опасност за неговия живот.  
Нападението станало малко след 3 часа тази сутрин.

Маскиран мъж на около

Радев: Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието, трябва да сме непримирими към невежеството

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-ako-iskame-decata-ni-da-rastat-v-strana-na-znanieto-triabva-da-sme-neprimirimi-kym-nevezhestvoto-2099075

Събрали сме се да почетем празника на буквите и знанието, на просветата и културата. Това каза президентът Румен Радев в празничното си слово по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържествената церемония за праз

Всеки четвърти българин чете книга всеки ден. Всеки трети – никога

http://econ.bg/Новини/Всеки-четвърти-българин-чете-книга-всеки-ден-Всеки-трети-никога_l.a_i.761881_at.1.html

Всеки трети от пълнолетните у нас (36%) заявява, че изобщо не отделя време за четене на книги, а всеки четвърти (24%) чете почти всекидневно. Това...

Просветният министър: Образованието трябва да направи децата адаптивни към новата реалност

https://petel.bg/Prosvetniyat-ministar--Obrazovanieto-tryabva-da-napravi-detsata-adaptivni-kam-novata-realnost__266016

„В системата на образованието разчитаме най-много на учителите. Заявихме намерението си да инвестираме в тях, да променим така правилата...

Бойко Борисов пристигна в Рим

https://petel.bg/Boyko-Borisov-pristigna-v-Rim__266017

С правителствения фалкон в италианската столица кацна премиерът Бойко Борисов заедно с българска делегация, включваща министъра на култ...

Репортаж на „Петел“: 24 май изпълни с вълнение, гордост и радост сърцата на варненци (снимки)

https://petel.bg/Reportazh-na----Petel-----24-may-izpalni-s-valnenie--gordost-i-radost-sartsata-na-varnentsi--snimki-__266019

снимки „Петел“ 24 май е най-хубавият български празник и доказателството за това е, че в този ден улиците на българските градове се изпъ...

Проговориха алпинистите, последно общували с Боян Петров

https://petel.bg/Progovoriha-alpinistite--posledno-obshhuvali-s-Boyan-Petrov__266020

Италианските алпинисти Адриано Бонмасар и Романо Себастиани са последните, общували с Боян Петров в подножието на Шиша Пангма в Хималаит...

31-годишен мъж е в неизвестност от два дни

https://petel.bg/31-godishen-mazh-e-v-neizvestnost-ot-dva-dni__266022

Млад мъж от Асеновград е в неизвестност, съобщава кореспондентът на Actualno.com от града. 31-годишният Атанас Попов е изчезнал преди два дн...

Дарин Великов: Няма яснота за бъдещето на Черно море Тича

https://petel.bg/Darin-Velikov--Nyama-yasnota-za-badeshheto-na-CHerno-more-Ticha__266023

В Черно море Тича все още няма яснота около тима и селекцията му за следващия сезон. Това заяви досегашният наставник на варненци Дарин Ве...

Прокуратурата ще повдигне обвинения на шофьора, блъснал автобус на градския транспорт

https://petel.bg/Prokuraturata-shhe-povdigne-obvineniya-na-shofora--blasnal-avtobus-na-gradskiya-transport__266021

Очаква се прокуратурата да повдигне обвинения и да удължи ареста на шофьора на тира, който изхвърли от пътя автобус на градския транспорт...

Най-малко четирима души загинаха при самоубийствен атентат в Багдад

http://www.cross.bg/naii-malko-chetirima-bagdad-1575423.html

/КРОСС/ Най-малко четирима души бяха убити тази нощ при самоубийствено нападение в Багдад, съобщи Франс прес, като се позовава на полицейски източници. "Камикадзе се самовзриви, след като беше обкръжен от полицаи близо до парк в квартал Шоала", в северната част на иракската столица, се посочва в комюнике на командването на силите за сигурност.  

Клуб “Отворено общество” връчи годишните си награди

http://varnautre.bg/2018/05/24/82019/%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b1-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%b8

По случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, клуб “Отворено общество” – Варна, връчи традиционните си годишни награди на изявени варненци в различни сфери на обществения живот. Тържеството бе проведено във Фестивалния и конгресен център, а номинираните получиха призовете от Свилен Спасов, председател на клуб “Отворено общество” – […]

16 са ранените при инцидента между тир и автобус на "Тракия", сред тях и 4-годишно дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879085

16 са ранените при инцидента между тир и автобус на "Тракия", сред тях и 4-годишно дете„Ограниченията, които съществуват в закона, не забраняват категорично градски автобуси да се движат по магистрала. В същото време те са по-рискови за пътниците, защото при тях има правостоящи. Конструкцията е опасна, защото има прегради, лостове, ръкохватки”, коментира пред NOVA Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при

„Левски” на 104: Празник без настроение

http://www.cross.bg/levski-godini-dori-1575422.html

/КРОСС/ На 24 май половин България празнува! Паралелно с Деня на славянската писменост и култура (който би трябвало да се почете от всички) вдигнати високо сини шалчета ще ознаменуват 104-ата годишнина на една институция, чиято функция е да доставя радост в най-суров вид. „Левски" празнува рожден ден. „Отбора на народа", създаден от народа в софийската местност Могилката, в последните години събира множеството си привърженици по-скоро за да отбележат годишнини, рождени дни и събития от миналото, отколкото да ликуват заради настоящи успехи. Статистиката е съкрушителна за настроението на привържениците - за втора поредна година „Левски" дори не е сигурен участник в европейските клубни турнири. Пътят към това минава през победа над „Черно море" точно на празника. От 9 години насам на стадион „Георги Аспарухов" не е пристигал трофей! Това означава, че в България има цял випуск второкрасници, за които „Левски" е отбор, който никога не печели накрая. Опитайте да обясните на тези деца, че преди години стадионът е бил нестихващ шумен казан, врящ и кипящ от емоции, полят обилно със сълзи от щастие и гърмял от песни, плашил е европейски грандове, а тимът е печелил сложни тактически мачове. Едва ли биха ви повярвали, ако не са нашарени със свастики! В „Левски" от години е една голяма какафония

"Дойче Банк" съкращава 7000 служители

https://www.actualno.com/europe/dojche-bank-sykrashtava-7000-slujiteli-news_676176.html

Германският финансов гигант „Дойче Банк“, една от най-големите търговски банки в Европа, обяви значително намаляване на своя дялов капитал. В тази връзка ще бъдат закрити седем хиляди работни места, съобщава икономическото издание Das Handelsblatt, като се позовава на изявление от банката, разпространено преди годишното общо събрание на ръководството й. През следващите месеци „Дойче Банк“ ще намали броя на заетитите на пълен работен ден до „дост

Празнуваме Деня на просветата, културата и славянската писменост

http://econ.bg/Новини/Празнуваме-Деня-на-просветата-културата-и-славянската-писменост_l.a_i.761880_at.1.html

Днес е 24 май - денят, в който честваме българската просвета, култура и славянската писменост на Кирил и Методий, известни още като Солунските братя....

С тениски на бала абитуриентите от Мадан дадоха 2000 лв. на болен младеж

https://www.actualno.com/goodnews/s-teniski-na-bala-abiturientite-ot-madan-dadoha-2000-lv-na-bolen-mladej-news_676166.html

С тениски вместо със скъпи тоалети отиват на бал днес абитуриентите от СУ „Отец Паисий“ в Мадан. "Всички заедно решихме, че това е най-добрият начин да отпразнуваме нашето завършване. Все пак това е етап, в който ние се смятаме за зрели хора вече. С това искаме да покажем както на себе си, така и на своите родители, че сме разумни хора и знаем какви са ценностите ни", споделя Селвие Садъкова. "Просто решихме, че няма смисъл да даваме сума ти пари за рокли и к

В Казахстан приеха закон, който позволява на президента да управлява до края на живота си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879078

В Казахстан приеха закон, който позволява на президента да управлява до края на живота сиПарламентът на Казахстан вчера прие закон, позволяващ на президента Нурсултан Назарбаев да продължи да управлява страната дори след като напусне поста, предаде Франс прес. Законът беше приет единодушно от долната камара на парламента на централноазиатската страна, където 77-годишният Назарбаев е на власт от над 28 години.

Българска и македонска делегация с обща аудиенция при папата

http://www.cross.bg/bulgarska-i-makedonska-delegatziya-s-obshta-aydientziya-pri-papata-1575421.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Рим на 24 май и на аудиенция при Папа Франциск на 25 май. Поводът - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. За първи път тази година традиционното поклонение пред гроба на Свети Кирил и посещението на базиликата „Санта Мария Маджоре", където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги, ще бъде осъществено съвместно с делегацията на Македония. Тя ще бъде водена от премиера Зоран Заев. Съвместното честване на исторически събития, значими за двете държави, идва след отварянето на новата страница в отношенията между София и Скопие и подписването на Договора за добросъседство.    

Изграждат завод за производство на високотехнологични продукти за самолети „Еърбъс“ в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=374748

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на „Еърбъс Хеликоптерс“ Серж Дюран подписаха днес, 23 май, Спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и „Еърбъс Хеликоптерс“ по договор от 2005 г.

US самолети удариха сирийски позиции

https://dnes.dir.bg/svyat/us-samoleti-udariha-siriyski-pozitsii

Самолети на водената от САЩ коалиция атакуваха няколко позиции на сирийската армия в източната част на страната

Съдия забрани на Тръмп да блокира потребители на Twitter

http://www.cross.bg/trump-potrebiteli-twitter-1575420.html

/КРОСС/ Доналд Тръмп вече няма право да блокира в акаунта си в Twitter критични към него потребители. Това постанови федерален съдия в Ню Йорк. Решението му беше взето по иск, внесен миналата година от седем души, чийто достъп до профилът на Тръмп в социалната мрежа беше блокиран от президента.  

Експерт за катастрофата на АМ "Тракия": Градските автобуси не трябва да излизат на магистралата

https://www.actualno.com/society/ekspert-za-katastrofata-na-am-trakija-gradskite-avtobusi-ne-trjabva-da-izlizat-na-magistralata-news_676175.html

Маршрутът на автобуса не би трябвало да преминава през магистрала и е добре да се избере друг. Това каза пред Нова телевизия Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи по повод вчерашната катастрофа на АМ Тракия, при която в автобус на градския транспорт бе блъснат от ТИР с турска регистрация в района на с. Лозен. „Ограниченията, които съществуват в закона, не забраняват категорично градски автобуси да се движат по магистрала. В същото време те са по-рис

Президентът на "Наполи" обяви с туит уволнението на треньора Сари

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/24/3184420_prezidentut_na_napoli_obiavi_s_tuit_uvolnenieto_na/?ref=rss


Президентът на "Наполи" Аурелио ди Лаурентис обяви по нетрадиционен начин треньорската рокада в клуба от Южна Италия. Ексценстричният бизнесмен и филмов продуцент съобщи с туит, че неаполитанците се разделят с досегашния си наставник Маурицио Сари.<br /><br />Това се случи в сряда вечерта след поредица от информации в големите медии в Италия, че Карло Анчелоти вече се е споразумял с "Наполи" и поема отбора. В официалния сайт на клуба обаче не излезе никаква...

Федерален съдия: Тръмп няма право да блокира критици в акаунта си в Туитър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6879073

Федерален съдия: Тръмп няма право да блокира критици в акаунта си в ТуитърФедерален съдия в Ню Йорк реши вчера, че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма право да блокира в акаунта си в Туитър критични към него потребители, съобщиха световните агенции. Съдията Наоми Бъкуолд се произнесе по иск, внесен през юли миналата година от седем души, чийто достъп до страницата на Тръмп в социалната мрежа беше блокиран от президента.

Външните министри на Гърция и Македония на среща в Ню Йорк

http://www.cross.bg/makedoniya-gurtziya-imeto-1575419.html

/КРОСС/ Нова надежда за разрешаване на спора за името на съседна Македония. Министрите на външните работи на Гърция и на бившата югославска република възобновят преговорите по 25-годишния спор. Те ще се срещнат в четвъртък в Ню Йорк с посредника на ООН по този въпрос Матю Нимиц. Това ще бъде първата среща между двамата външни министри, след като премиерът Зоран Заев предложи името Илинденска Македония. Този вариант обаче се отхвърля както в Гърция, така и от опозицията в Скопие.  

Адреси без вода във Варна на 24 май

http://nakratko.bg/category/58/159998/


Без вода във Варна от 7ч. до 17ч. е част от кв. "Възраждане". Поради предизвикана авария в района между ул."Прилеп"," ул."Отец Паисий", ул."Струга" и бул."Сливница" от 8:30ч.

III ОУ, VIII СУ и ПМГ са носителите на приза „Училище на годината“-Благоевград 2018

http://www.struma.com/obshtestvo/iii-ou-viii-su-i-pmg-sa-nositelite-na-priza_134665/

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов за пета поредна година връчи отличията „Училище на година“.

В тазгодишното издание на конкурса за призьори в първа възрастова група 1-7 клас бяха определени две училища - III ОУ, VIII СУ. Във втора възрастова група отличието получи ПМГ „Акад. Сергей Корольов“. Кметът д-р Атанас Камбитов приветства присъстващите в препълнената зала „Пейо Яворов“.

„Споделям убеждението, че...

Продължава

Мъск прави сайт за оценяване на новините "Правда"

https://www.actualno.com/america/mysk-pravi-sajt-za-ocenjavane-na-novinite-pravda-news_676174.html

Собственикът на компаниите Space X и Tesla Илон Мъск смята да създаде сайт с името „Pravda”, на който ще може да се оценява в каква степен публикациите съответстват на действителността. Това обяви самият Мъск в Туитър. „Смятам да създам сайт, където обществеността ще може да поставя оценки за всяка една статия и да дава оценки за работата на журналисти, редактори или издания. Мисля да го кръстя „Pravda”“, написа Мъск в микроблога си. Д

Вежди Рашидов празнува 24 май с Васко Василев в Лондон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6879063

Вежди Рашидов празнува 24 май с Васко Василев в ЛондонПредседателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов празнува 24 май като официален гост на предпремиерата на знаменития спектакъл на Васко Василев и Памела Никълсън - „Trioperas“ в Peacock Theatre в Лондон. Постановката е обявена за „шоуто на годината“ в английската столица и се реализира с подкрепата на Българския

Actualno.com ви честити 24 май с любимите си стихове

https://www.actualno.com/society/actualnocom-vi-chestiti-24-maj-s-lubimite-si-stihove-news_675819.html

По случай Деня на славянската писменост и култура Actualno.com реши да припомни за красотата на българския език и слово чрез едни от най-впечатляващите примери от родната поезия. Редакционният екип на Actualno.com подбра своите любими стихове от български поети, с които честити на своите читатели светлия 24 май и пожелава културата и словото да водят народа ни и занапред. НАД КАЛТА В шупнала тиня нагазил,корени вади, сади,цял до ушите изкалян.Сам от калта сътворен,после на кал и ще стане.Н

Спорт по тв днес: бараж за Лига Европа "Левски" - "Черно море", бараж за място в I лига "Дунав" - "Царско село", Формула 1, тенис от "Ролан Гарос", Лион и Страсбург, колоездачна обиколка на Италия, тото, голф, баскетбол и NBA

https://www.24chasa.bg/sport/article/6878453

Спорт по тв днес: бараж за Лига Европа "Левски" - "Черно море", бараж за място в I лига "Дунав" - "Царско село", Формула 1, тенис от "Ролан Гарос", Лион и Страсбург, колоездачна обиколка на Италия, тото, голф, баскетбол и NBA                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

МОН обяви отговорите на матурите

http://www.moreto.net/novini.php?n=374746

От министерство на образованието и науката качиха въпросите и отговорите на втория задължителен зрелостен изпит по предмет. Явилите се имаха право на избор между 13 учебни предмета, от които най-желани бяха изпитите по биология и английски език, за които и заявиха участие съответно 13 820 и 13 744.

Българите в Украйна отбелязват 24 май

http://nakratko.bg/category/25/159996/


Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Европейският ден на парковете ще бъде отбелязан за първи път у нас

http://nakratko.bg/category/58/159995/


За първи път в България ще бъде отбелязан Европейският ден на парковете. Мотото е „Културното наследство е в нашата природа“.

10 европейски държави ще участват във фестивала „Черноморски звуци” в Балчик

https://www.24chasa.bg/region/article/6879069

10 европейски държави ще участват във  фестивала „Черноморски звуци” в Балчик21 хорови състава от 10 европейски държави - България, Сърбия, Хърватска, Литва, Холандия, Естония, Полша, Финландия, Украйна и Русия, ще участват в 8-ото издание на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“. Той ще се проведе от 6 до 10 юни в Балчик. Фокусът през 2018 г. е насочен към забележителната личност в хоровото дело на България -

Затварят за движение централната градска част във Варна за 24 май

http://nakratko.bg/category/58/159993/


Във връзка с провеждане на празнично шествие по случай 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, от 9:00ч. до приключване на мероприятието (около 14:00 ч.

Писмо разказва за първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий в Шумен

http://nakratko.bg/category/58/159994/


Преди години учени от БАН потвърдиха тезата, че първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий е било в Шумен, а не в Пловдив.

Българска изложба в ARC Gallery – Чикаго

http://www.eurochicago.com/2018/05/arc-gallery-2/

С американските си колеги подредихме българска изложба в една от реномираните галерии на Чикаго - ARC Gallery /АРК галерия/ и 21 изключително талантливи художници от Кърджали, доказали творческите си качества по света - 11 от Арт движение "Кръг" и 10 от Дружеството на художниците в Кърджали, ще са част от артистичния живот на мегаполиса Чикаго. Това е по повод арт сътрудничеството между художниците на АРК галерия Чикаго, от една страна, и Арт движение "Кръг" и Дружеството на художниците - Кърджали, от друга. Бих искала да посветим тази българска изложба с американско сътрудничество на нашия празник - 24 май, Ден на българската култура и азбука, защото е точно на празника и доказва, че за културното сътрудничество езикови бариери няма.

Жертви и ранени при тежка жп катастрофа в Италия

http://www.cross.bg/tezhka-katastrofa-raneni-1575418.html

/КРОСС/ Двама души загинаха, а близо 20 бяха ранени при тежка железопътна катастрофа, станала край Торино в нощта срещу четвъртък. Инцидентът станал, когато влак излязъл от релсите, след като се блъснал в спрял на железопътен прелез тир.  

САЩ нареди на двама венецуелски дипломати да напуснат страната до 48 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879043

САЩ нареди на двама венецуелски дипломати да напуснат страната до 48 часаСъединените щати обявиха за персона нон грата двама венецуелски дипломати и им дадоха срок от 48 часа да напуснат страната, в отговор на решението на венецуелския президент Николас Мадуро да експулсира двама американски дипломати от Венецуела, съобщиха Ройтерс и Франс прес. "Държавният департамент обяви за персона нон грата временно управляващия

Таня Михайлова, зам-министър на образованието: Нека всяко съмнение за грешка в матурите бързо да бъде отнасяно до нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879062

Таня Михайлова, зам-министър на образованието: Нека всяко съмнение за грешка в матурите бързо да бъде отнасяно до насУчителската професия е професията на моя род, каза пред Би Ти Ви зам. министърът на образованието Таня Михайлова. Според нея най-важното днес е да се възпита у децата любов към знанието и четенето. Много съжалявам, че 7-а задача от матурата донесе негативни емоции. Вчера се събраха всички колеги, отговарящи за създаването на теста,

Добрич отбелязва тържествено 24 май

https://www.24chasa.bg/region/article/6879058

Добрич отбелязва тържествено 24 майДобрич отбелязва тържествено 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празничните прояви започват с тържества във всички учебни заведения от 8 ч. до 9.30 ч. В 9 ч.в храм „Свети Георги“ ще бъде отслуже благодарствен молебен за делото на солунските братя Кирил и Методий. В 9.45 ч.

Вижте къде в София няма да има вода утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6879041

Вижте къде в София няма да има вода утре"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата утре, съобщиха от дружеството. Във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. "Граф Игнатиев", в Центъра, се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 19.00 ч. на живеещите в района на ул. "Граф Игнатиев" от ул. "Алабин" до ул. "Солунска" и на ул.

Гражданско движение ще работи за реформи в културата

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/24/3184103_grajdansko_dvijenie_shte_raboti_za_reformi_v_kulturata/?ref=rss


"Дневник" публикува първия документ на новото движение "Реформи в културата". Той е подписан от университетски преподаватели, интелектуалци и артисти:<br /><br />Днес, на светлия български празник 24 май, даваме начало на гражданско движение за реформи в културата. То мобилизира съмишленици от културния сектор, за които е ясно, че такива реформи са наложителни.<br /><br />Даваме старт на движението в социалните мрежи, така че ще радваме на вашето...

Дело за побой продължава над 15 години, няма кой да напише грамотна молба за екстрадиция

https://www.actualno.com/crime/delo-za-poboj-prodyljava-nad-15-godini-njama-koj-da-napishe-gramotna-molba-za-ekstradicija-news_676047.html

Дело за нанасяне на средна телесна повреда се е провалило, защото отговорните български институции не са успели да напишат както трябва молба за екстрадиция на заподозрян от САЩ. Това показва справка на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Наказателното производство по случая е продължило 15 години, 7 месеца и 20 дни. Става въпрос за случай, при който в Гоце Делчев двама братя нанасят побой на човек и заради преживяното за 3 месеца жертвата не е могла да използва нормално дясната си ръ

Борисов и Заев ще се поклонят заедно на гроба на св. Кирил Философ в Рим.

http://nakratko.bg/category/58/159991/


За първи път тази година министър-председателите на България и Македония ще се поклонят заедно на гроба на св. Кирил Философ в Рим.

Северна Корея: Бъдещето на срещата на върха със САЩ зависи от Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879038

Северна Корея: Бъдещето на срещата на върха със САЩ зависи от ВашингтонЗаместник-външният министър на Северна Корея Цой Сон Хи заяви, че бъдещето на срещата на върха между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп зависи от поведението на Съединените щати, съобщиха ДПА и ТАСС. "Ако САЩ игнорират добрата воля на КНДР и продължат да извършват незаконни и възмутителни постъпки,

Джузепе Конте е премиерът на Италия

http://www.cross.bg/italiya-konte-vsichki-1575417.html

/КРОСС/ Президентът на Италия Серджо Матарела даде мандат на новодошлия в политиката Джузепе Конте да оглави коалиционно правителство на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди", предаде Ройтерс. Конте, който е професор по право във Флоренция, трябва да състави списък от министри и да го представи за одобрение на президента, преди кабинетът да положи клетва. Италия изпадна в задънена улица след изборите през март, на които никоя политическа сила не можа да получи мнозинство в парламента. След седмици безрезултатни преговори между различни политически партии, "Пет звезди" и "Лигата" най-накрая се договориха в петък да управляват заедно. Те се зарекоха, че ще се опълчат на правилата на ЕС за валутния съюз, финансовата дисциплина и имиграцията. Конте е подкрепен от "Пет звезди", но не заема изборна длъжност и няма политически или мениджърски опит, посочва Ройтерс. Критици казват, че има опасност той да бъде изключително слаб лидер, без особено влияние върху коалиционните си партньори. Конте заяви, че правителството му ще защитава интересите на обикновените италианци, но призна, че трябва да спазва европейските и международните задължения на Италия. "Сега се готвя да браня интересите на всички италианци пред всички европейски и международни инстанции чрез водене на диалог с европейските институции и с представителите на другите страни

Аксаково също ще отбележи 24 май с празнична програма

http://www.moreto.net/novini.php?n=374749

С празнична програма Аксаково ще отбележи 24 май, научи Moreto.net От 09:30 часа ще започне празнично шествие от Средно училище „Свети Климент Охридски“, град Аксаково до център - град Аксаково. Празникът ще продължи в 10:00 часа - концерт посветен на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост на площада в гр.

Фандъкова: Това лято модернизираме 17 училища и детски градини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879031

Фандъкова: Това лято модернизираме 17 училища и детски градиниТрябва да ценим смисъла на думите. Днес като че ли все повече говорим, а все по-малко казваме. Това заяви пред Би Ти Ви кметът на София Йорданка Фандъкова. "Смятам, че е необходимо технологиите да са част от образованието, защото децата не могат без тях очевидно. Но ние сме тези, които трябва да ги водим по пътя и да им показваме,

Балъков не е водил разговори за ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/balakov-ne-e-vodil-razgovori-za-tcska-681271.html

Мениджърът на Етър Красимир Балъков опроверга информацията, че е имал среща с Гриша Ганчев, на която е било обсъдено дали наставникът ще поеме ЦСКА през следващия сезон.

В момента временно начело на "червените" е Христо Янев, но той едва ли ще остане на поста си и през следващата кампания.

"Не съм разговарял с Гриша Ганчев, ние с господин Ганчев се познаваме, ако той някой ден иска да говори с мен, ще ми се обади и ще говорим, нямали сме такава среща, искам медиите да спрат да спекулират с темата ЦСКА, защото те си имат треньор в лицето на Христо Янев, който аз много уважавам.

Ако някой клуб се интересува от моята компетенция, от моята личност, той ще ми завърти телефон ще направим разговори, ще се разбере техните виждания и моята философия и ще се разбере, в момента съм треньор на Етър Велико Търново.

Всичко зависи от кой отбор и какви са неговите изисквания", каза Балъков пред Нова тв.

Най-малко четирима загинаха при самоубийствен атентат в Багдад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879030

Най-малко четирима загинаха при самоубийствен атентат в БагдадНай-малко четирима души бяха убити тази нощ при самоубийствено нападение в Багдад, съобщи Франс прес, като се позовава на полицейски източници. "Камикадзе се самовзриви, след като беше обкръжен от полицаи близо до парк в квартал Шоала", в северната част на иракската столица, се посочва в комюнике на командването на силите за сигурност, предаде БТА.

Двама загинаха, а 20 са ранени, след като влак дерайлира заради ТИР в Италия

http://nakratko.bg/category/25/159990/


Двама души загинаха, а 20 бяха ранени при инцидент с влак в Северна Италия, съобщава БНР. Една от жертвите е машинистът на композицията, а другата - тежко ранен пътник, починал в болницата, където е бил откаран.

Константин Папазов ще предложи забрана за гостуващи фенове в баскетболното първенство

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/24/3184418_konstantin_papazov_shte_predloji_zabrana_na/?ref=rss


Треньорът на "Левски Лукойл" Константин Папазов призна, че клубът носи вина за прекратения мач от финалната серия в баскетболното първенство с "Балкан" (Ботевград). Втората среща беше прекъсната 3.01 минути преди края, след като феновете на сините опитаха да нахлуят на терена. Папазов отказа да коментира феновете на "Левски", но се фокусира върху агитката от Ботевград.<br /><br />Обвиненията към "Левски Лукойл" бяха, че са позволили на...

Дългогодишният директор на гимназията, културен деец, писател и общественик Йордан Костов става почетен гражданин на Симитли

http://regiona.bg/%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f/

Дългогодишен директор на СУ“Св.Св.Кирил и Методий“ Симитли, културен деец, писател и общественик ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Симитли“. Това предложение ще гласуват днес  общинските съветници на местния парламент.

На празничната сесия, посветена на 24-ти май- Деня на Славянската писменост и култура Йордан Костов ще бъде удостоен със званието. Именитият учител, културен деец и писател е роден в село Яхиново, Дупнишко. Основното си образование завършва в родното си село, средно и полувисше в град Дупница.

След казармата завършва задочно история и български език в Софийски университет. Първо започва работа в село Тросково. От 1964г. работи като директор на основното училище в село Долно Осеново. От 1970г. е учител в гимназията в Симитли, а през 80-та година е назначен за председател на Общински съвет за култура-Симитли.

През 1986г. се завръща в училището в Симитли и го ръководи до 1998 година. В живота си е поставял обществените задължения на първо място, за това е обичан и уважаван от ученици и родители.

 

Материалът Дългогодишният директор на гимназията, културен деец, писател и общественик Йордан Костов става почетен гражданин на Симитли е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"Левски" и "Черно море" ще определят последния български участник в Европа

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/24/3184412_levski_i_cherno_more_shte_opredelia_posledniia/?ref=rss


"Левски" посреща "Черно море" в директен двубой, който ще определи последният български участник в Лига Европа. Двата отбора се срещат днес от 20.30 часа на стадион "Виваком арена Георги Аспарухов".<br /><br />"Левски" ще играе бараж за място в евротурнирите за втори пореден сезон. Преди година сините отново завършиха трети в Първа лига и трябваше да мине през изключително драматичен мач и цели 22 дузпи срещу новака "Верея", за да се...

Президент, министър и кмет повеждат шествието за 24 май

http://www.cross.bg/prof-praznika-ministerstvoto-1575416.html

/КРОСС/ Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде отбелязан с редица събития днес. Празнично шествие, организирано от Министерството на образованието и Столична община, ще тръгне в 10:30 ч. от Археологическия музей. Крайната му точка е паметникът на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека. В 11 ч. започва официалната церемония пред библиотеката. Неин водещ ще бъде актьорът и директор на Народния театър „Иван Вазов" Мариус Донкин. Първо ще прозвучи стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов в изпълнение на първокласниците от Националния учебен комплекс по култура в Горна баня Симеон Йорданов и Борислава Петрова. След това тържествено слово за празника ще произнесе писателят Деян Енев. Поздравителни слова ще произнесат президентът Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова. В церемонията ще участват ученици от I клас на 133. средно училище „А. С. Пушкин" и Младежката хорова капела към Националното музикално училище „Любомир Пипков" с диригент Татяна Христова. В 11:30 ч. желаещите ще могат да разгледат изложбата "Българската ръкописна традиция през вековете" в Националната библиотека. 15 минути по-късно започва академичното тържество в аулата на Софийския университет. Слово ще произнесе ректорът проф. Анастас Герджиков

Областният управител на област Бургас с поздрав за 24 май

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ObuntBc1wxM/

Уважаеми  учители, писатели, културни дейци, журналисти,

Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост. 24 май е една по-специална дата в празничния календар на страната ни, ден, в който до всеки един от нас достига важното послание, че именно писмеността е тази, която носи културната памет на човечеството. И ние българите имаме привилегията да съхраняваме и предаваме миналото и опита си с наши собствени букви.

Спомнете си последното си пътуване в чужда държава и колко приятно е усещането, когато потопен от водовъртежа на случки, нови места и хора видиш надпис на кирилица, чуеш някой около до теб да произнася думи на твоя роден език. Мигновено двама напълно непознати биват свързани от една нeвидима нишка на обща история, общ дом, общи език и  писменост. Спомнете си радостта от първите букви, които сами изписахме, двойно по-голямата когато това го направят децата ни. Българският език живее и остава благодарение на братята Кирил и Методий.  Живот, който днес ние имаме дълг и отговорност да съхраним, за да предадем на децата си. И нито една трудност, която срещаме по пътя си не може да бъде оправдание да не го направим.  ЧЕСТ. ДОБРОТА. СЕМЕЙСТВО. ДОМ. РОДИНА. АЗБУКА. Букви, които бележат принадлежността ни, смисъла, важното.

Уважаеми дами и господа посветили живота си на словото и на просветната дейност,

Днес повече от всякога е необходимо да научим децата си да  владеят езика и писмеността ни по безкомпромисен начин – чист, книжовен. Да бъдат част от глобалния свят с ясната представа кои са, какви са корените им, какво народът ни е дал на света. В потока от диалекти, жаргони, неправилна реч сме длъжни да се замисляме за красотата на езика ни, за силата и мощта, която той носи. Това е мисия и се прекланям пред Вашия труд и избор.

 

ВЪЛЧО ЧОЛАКОВ

Областен управител на област Бургас

24 май 2018

Юлия Скрипал: Надявам се да се върна у дома

http://www.cross.bg/skripal-yuliya-ryski-1575415.html

/КРОСС/ Юлия Скрипал оцеля след опит за убийство, за което британските власти обвиняват Русия. Но дъщерята на един от най-известните руски шпиони каза в специално изявление за Ройтерс, че иска да се върне в страната си в дългосрочен план, въпреки отравянето. "Животът ми се обърна с главата надолу", каза тя. Юлия и баща й Сергей Скрипал, бивш полковник в руското военно разузнаване, издал на британската служба за външно разузнаване МИ-6 десетки агенти, бяха намерени в безсъзнание на пейка в британския град Солсбъри на 4 март. Трийсет и три годишната Юлия бе 20 дни в кома. "Събудих се с вестта, че сме били отровени", каза Скрипал в първата си медийна изява след покушението. Тя се свърза с Ройтерс чрез британската полиция. Юлия Скрипал е в Лондон под закрилата на британската държава и точното й местоположение се пази в тайна. Тя бе изписана от болницата около пет седмици след отравянето. "Извадихме голям късмет, че и двамата оцеляхме при този опит за убийство. Възстановяването ни е бавно и много болезнено", каза тя. Юлия каза, че опитва малко по малко да се справи емоционално и физически с опустошителните промени, които са й се случили. "Искам да помагам на баща ми, докато се възстанови напълно. В дългосрочен план се надявам да се върна у дома в моята страна. ", заяви тя. Скрипал говори пред камерата на руски и представи комюнике на руски и английски, което казва, че е написано от нея

На 24 май отбелязваме Деня на просветата и славянската писменост

http://nakratko.bg/category/58/159989/


Отбелязваме Деня на българската просвета, култура и славянската писменост, създадена от светите братя Кирил и Методий.  Празникът е обявен за официален у нас през 1990 г., но сведения за отбелязването му има още от преди османското владичество.

24 май: Идентичността, която да предадем на децата си

https://www.actualno.com/viewpoint/24-maj-identichnostta-kojato-da-predadem-na-decata-si-news_676025.html

Няма да ни омръзне да повтаряме колко важен празник е 24 май. Ден на независимостта или на някоя историческа победа имат всички народи. Ден като днешния обаче - много малко. По света има държави, които са преминали или в момента преминават през процес на отричане и отказване от писмените си системи. Защото са неподходящи, защото са им чужди, защото са им били натрапени. Но не и ние. Българската писменост е идентичност, дух, воля. Тя е създадена така, че да извира от корените ни и да отразява

Честито на всички! Голям български празник е

https://www.vesti.bg/lyubopitno/chestito-na-vsichki-goliam-bylgarski-praznik-e-6082645

Първите свидетелства за честването на празника са открити в арменски летопис от 1813 г.

ООН одобри пътуването на делегацията от Северна Корея за срещата с Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878994

ООН одобри пътуването на делегацията от Северна Корея за срещата с ТръмпКомитет на Съвета за сигурност на ООН одобри вчера пътуването на севернокорейската делегация до Сингапур за срещата на върха между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп, планирана за 12 юни в Сингапур, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. В писмо от 16 май до Комитета на Съвета за сигурност на ООН по санкциите

Още 12 болници са пред фалит, според омбудсмана

http://www.cross.bg/manolova-zaradi-postupili-1575414.html

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова призова здравното министерство да отдели средства за болниците, които са в тежко финансово състояние. Тя съобщи, че освен лечебните заведения във Враца и Ловеч още 12 болници са пред фалит. Манолова организира дискусия, посветена на проблемите в сектора, на която призова за безлимитно здравеопазване. Омбудсманът обобщи и жалбите, постъпили при нея от началото на годината. Според Мая Манолова най-много жалби са постъпили заради липса на достъп до медицинска помощ, както и до качествена медицинска помощ, заради липса на достъп до лекарства и до медицински изделия, както и за доплащане на тези лекарства и медицински изделия. Жалби при омбудсмана са постъпили от съсловните организации на личните лекари, на медицинските сестри, на болнични директори, като медицинските сестри и личните лекари, припомни Манолова, организираха протести заради ниски заплати и тежестта в работата. Манолова призова Националната здравноосигурителна каса да изплати 150-те милиона лева, натрупани от неизплатена надлимитна дейност за последните години, както и здравният министър най-сетне да представи пред обществеността новия здравен модел за управление.    

24 май: Върви, народе възродени

http://www.transmedia.bg/2018/05/24/24-%d0%bc%d0%b0%d0%b9-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8/

 

Денят на българската писменост и култура започва да се чества още в края на IХ век, когато св. св. Кирил и Методий са канонизирани за светци. „Най-българският празник“, както често го наричат, не е минал без печата на манипулацията в годините на тоталитаризма.

След идването на тоталитарната власт върху символа на празника, химна „Върви, народе възродени“, са нанесени задължителните промени, за да не противоречат на комунистическата идеология.. Сменени са някои редове, премахнати са куплети, в които се споменава за Бога и апостолите. Цели куплети са напълно премахнати от читанките.

След промените през 90-те години на ХХ век е възстановен оригиналният текст, но „по традиция“ продължават да се изпълняват първите 6 куплета от общо 14-те на стихотворението (вж. по-долу).

Преди 12 века в чест на светите братя е имало отделен църковен празник за всеки от тях – 14 февруари за св. Кирил и 6 април за св. Методий. Едва в началото на ХIII век е било въведено общо честване на 11 май. Според някои историци въвеждането на общия празник е станало по указание на цар Борил през 1207 г. 24 май е по Григорианския календар, установен в България през 1916г., а 11 май – по Юлианския.

Паметна плоча на входа на Петокласно мъжко училище „Йосиф I“, Ловеч

Първите български химни, прославящи науката и образованието, са написани в град Елена още в средата на ХIХ век. Първият е на просветителя и книжовника Стоян Робовски и носи заглавието „Български звезди от Солун“. Вторият е на Иван Момчилов, основател на класното училище в Елена, наречено впоследствие от един от възпитаниците си Петко Славейков „даскалоливница“. Има още два химна на възпитаници на същото училище.

Петият, най-успешният и всенародно признат химн, също принадлежи на потомствен еленчанин, възпитаник на еленското класно училище и син на един от неговите най-видни преподаватели Никола Михайловски. На 15 май 1892 г. преподавателят по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски написва възторженото стихотворение „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи“ с първи стих „Върви, народе възродени…“

Девет години по-късно, през 1901 г., на преподавателя по музика в ловешкото училище Панайот Пипков е възложено да напише нова песен, която учениците да изпеят на наближаващия църковен празник на Кирил и Методий на 11 май. Той все не намира подходящ текст и постоянно отлага. На 9 май Пипков забелязва, че едно от момчетата съсредоточено чете стихотворение в неговия час, взема книжката му и се зачита. Преди да стигне половината от стихотворението, в главата му вече се ражда музиката за поръчаната ученическа песен. Взема тебешира и започва да записва нотите върху дъската, разказва самият той.

На 11 май 1901 г. песента „Върви, народе възродени“ е изпълнена за пръв път в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета.

 

Български всеучилищен химн

 

„Върви, народе възродени,

към светла бъднина върви,

с книжовността, таз сила нова,

съдбините си ти поднови!

 

Върви към мощната Просвета!

В световните борби върви,

от длъжност неизменно воден –

и Бог ще те благослови!

 

Напред! Науката е слънце,

което във душите грей!

Напред! Народността не пада

там, дето знаньето живей!

 

Безвестен беше ти, безславен!…

О, влез в Историята веч,

духовно покори страните,

които завладя със меч!…

 

Тъй солунските двама братя

насърчаваха дедите ни…

О, минало незабравимо,

о, пресвещени старини!

 

България остана вярна

на достославний тоз завет –

в тържествуванье и в страданье

извърши подвизи безчет…

 

Да, родината ни години

пресветли преживя, в беда

неописуема изпадна,

но върши дългът се всегда!

 

Бе време, писмеността наша

кога обходи целий мир;

за все световната просвета

тя бе неизчерпаем вир;

 

бе и тъжовно робско време…

Тогаз Балканский храбър син

навеждаше лице под гнета

на отоманский властелин…

 

Но винаги духът народен;

подпорка търсеше у вас,

о, мъдреци!… През десет века

все жив остана ваший глас!

 

О, вий, които цяло племе

извлякохте из мъртвина,

народен гений възкресихте –

заспал в глубока тъмнина;

 

подвижници за права вярна,

сеятели на правда, мир,

апостоли високославни,

звезди върху Славянски мир,

 

бъдете преблагословени,

о вий, Методий и Кирил,

отци на българското знанье,

творци на наший говор мил!

 

Нека името ви да живее

във всенародната любов,

речта ви мощна нек се помни

в Славянството во век веков!

 

Русе, 1882, априлий 15

[сп. „Мисъл“, 1892, кн. IX-X]

 

Честит 24 май!

http://www.cross.bg/metodiii-kiril-bratya-1575413.html

/КРОСС/ България празнува Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден отдаваме почит на светите братя Кирил и Методий - създателите на славянската писменост. Светите братя създават глаголицата и проповядват в силата на божественото слово на роден език. Ако не беше тяхното завещание, днес този текст нямаше да изглежда по същия начин. Солунските братя разпръскват делото си по целия славянски свят. Техните верни помощници, сред които Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий вървят до последно по стъпките им, за да продължат свещеното дело. Като ден на просветата празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици. Денят на св. св. Кирил и Методий се отбелязва от Българската православна църква на 11 май по църковния литургичен календар. Има данни, че на този ден е отдавана почит на светите братя още от 12 век.    

ЧЕЗ раздаде първите стипендии на студенти

http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d0%b7-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4/

Победители са двама възпитаници на Техническия университет в София.Двама студенти на Техническия университет в град София са първите финалисти в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за студенти, което стартира през настоящата учебна година. Сертификатите им бяха връчени в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост от регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал.

Първо място зае Мартин Ралчев, който е студент в четвърти курс по „Електроенергетика“. Той е участвал в проекта „ЧЕЗ Академия“ и в национален конкурс „Иноватори на бъдещето“ – стажанти 2016 г. „Енергетиката провокира в мен искрен интерес, защото ми предостави възможност да приложа творчески и нестандартен подход към разрешаването на проблемите, свързани с енергийни загуби“, заяви Мартин Ралчев по време на втория финален кръг в конкурса – събеседване с кандидатите.

Вторият носител на стипендия от ЧЕЗ за учебната 2017-2018 г. е студентът от трети курс по специалност „Електротехника“ в Техническия университет Мартин Михайлов. „През 2017 г. стажувах в „ЧЕЗ Разпределение“. Благодарение на този стаж се срещнах с много хора, които със своя хъс и труд ме мотивираха да продължавам да се развивам в сферата на електроенергетиката“, каза Мартин Михайлов по време на събеседването.

В конкурса могат да кандидатстват всички студенти от технически висши учебни заведения на територията на Западна България. Всяка година компанията ще предоставя стипендии на изявени студенти, класирани на конкурсен принцип и на база обявените критерии, които са публикувани на сайта www.stipendiant.com. Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за студенти е част от дългосрочна политика на дружеството за насърчаване на професионалното образование в България и е продължение на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за ученици, стартирал през 2012 г.

 

Материалът ЧЕЗ раздаде първите стипендии на студенти е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Калоян Паргов ще се включи в честването на 24 май в София

http://www.cross.bg/sofiya-pargov-kaloyan-1575411.html

/КРОСС/ Лидерът на БСП - София Калоян Паргов, общински съветници и народни представители от БСП ще се включат в честването на Празника на българската просвета и култура и славянската писменост в София. Те ще се присъединят към празничното шествие до паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека, ще поднесат венци и цветя и ще присъстват на тържествения водосвет по случай 24 май.  

Иран постави на Европа редица условия за запазването на ядрената сделка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878969

Иран постави на Европа редица условия за запазването на ядрената сделкаИранският върховен водач аятолах Али Хаменей постави на европейските страни седем условия, ако искат Техеран да остане в ядреното споразумение след излизането на САЩ от него, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Хаменей оповести тези условия вчера на среща с представители на трите клона на властта в страната. "Европейските банки трябва да гарантират

Облаци и дъжд за празника

https://frognews.bg/novini/oblatsi-dajd-praznika.html

Облаци и дъжд в страната днес. Облачността в Западна България ще е по-често значителна.

Проф.Тодор Кръстев: Скъсаната връзка с експертите ражда смайващо невежество на високите нива

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/05/24/3182432_proftodor_krustev_skusanata_vruzka_s_ekspertite_rajda/?ref=rss


Проф. арх. Тодор Кръстев - почетен член на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места /ИКОМОС/ и почетен президент на ИКОМОС/България, получи неотдавна руската награда "Комеч". Призът, основан от научни институти, университети и граждански сдружения на "градозащитници", е наречен на Алексей Комеч (1936-2007) – водещ международен изследовател на древноруската и византийската архитектура, пазител на културното наследство в Русия. Журито посочи...

"Приказка от два свята" - невероятното ново приключение за детското въображение

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/05/24/3183291_prikazka_ot_dva_sviata_-_neveroiatnoto_novo/?ref=rss


Книга, приказка, настолна игра, игра с карти. Или невероятно забавление за децата, но и за цялото семейство. Развихрящо въображението приключение. Това е новият проект на българския автор Никола Райков, който става все по-популярен сред децата със своите приказки-игри.<br /><br />Наскоро Райков представи последния си проект – приказката-игра "Приказка от два свята". А символично от днес - Денят на славянската писменост, книгата може да бъде видяна, разгледана и опитана...

Предстоящи събития в страната за 24 май 2018

http://www.cross.bg/chasa-shestvie-kyltyra-1575410.html

/КРОСС/ ***София.От 10.30 часа, по повод 24 май - Ден на българската просвета у култура и славянска писменост ще се състои празнично шествие от Археологическия музей до паметника на св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека. От 11.00 часа ще се проведе официална церемония пред паметника на св. св. Кирил и Методий. Поздравителни слова ще произнесат Румен Радев - президент на Република България, Йорданка Фандъкова - кмет на София, Красимир Вълчев - министър на образованието и науката на Република България. От 11.30 часа в Националната библиотека ще бъде отрита изложба „Българската ръкописна традиция през вековете". ***София.От 18.30 часа в Националния исторически музей в столицата президентът Румен Радев и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на славянската просвета и култура и на славянската писменост. ***Велики Преслав.Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие тържествата по случай Деня на славянската писменост и българската просвета и култура и Деня на града. От 09.00 часа вицепрезидентът ще разговаря с учителския колектив на ОУ „Св. св. Кирил и Методий" и ще приветства учениците. От 09.50 часа Илияна Йотова ще се включи в тържественото шествие до централния градски площад, където е предвидена официална празнична програма. ***Кърджали.Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в тържественото честване на 24 май в Кърджали. В 10

Меркел: Германия и Китай държат на ядреното споразумение с Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878958

Меркел: Германия и Китай държат на ядреното споразумение с ИранГерманският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че Пекин и Берлин държат на съществуващата ядрена сделка с Иран след като САЩ по-рано този месец излязоха от споразумението, сключено през 2015 г., съобщи Ройтерс. Меркел направи това изявление на съвместна пресконференция с китайския премиер Ли Къцян в Пекин, където пристигна на двудневно посещение,

Един район без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374747

Част от варненския кв. Възраждане ще е без вода днес, а причината е авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Очаква се повредата да бъде отстранена в късния следобед, а водоподаването възстановено до около 17 часа, уточняват от ВиК-Варна.

Нови генетични данни за преселението в Азия

https://www.actualno.com/interest/novi-genetichni-danni-za-preselenieto-v-azija-news_675859.html

Хората, които са се преместили от южен Китай са култивирали големи промени в древната Югоизточна Азия, това показва нов анализ на древната човешка ДНК. Китайските фермери, отглеждащи ориз и просо са се разпространили на юг в регион простиращ се на юг от Виетнам до Мианмар. Там, те се смесват с местните ловци на два етапа, първият около 4000 години, и втори път два века по-късно. Тези премествания на популацията привнасят селското стопанство в региона и стартират разпространението на Австроазиат

САЩ разследват дали вносът на коли нарушава националната им сигурност

http://clubz.bg/68255-sasht_razsledvat_dali_vnosyt_na_koli_narushava_nacionalnata_im_sigurnost

Американският президент Доналд Тръмп нареди започване на разследване дали вноса на коли е заплаха за националната сигурност, съобщава Би Би Си. Това може да доведе до нови мита, предупреждават анализатори.

“Автомобилната индустрия е жизненоважна за нашата национална сила“, заяви Тръмп и упълномощи Министерството на търговията да започне разследването.

Заповедта му се основава на член 232 от Закона за търговско разпространение от 60-те години, който дава правомощия на президента да ограничи вноса на дадена стока, ако застрашава националната сигурност.

По същия член Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, което изостри отношенията с Европейския съюз. Като стратегически партньор блокът поиска да получи преференциални условия, но все още не е ясно дали администрацията на президента ще направи изключение за 28-те.

Според прессъобщение на търговското ведомство, вносът в САЩ е нараснал от една трета до една втора от всички продадени автомобили за последните 20 години. През 2017 г. в САЩ са внесени 8,3 милиона автомобила на стойност 192 милиарда долара. Износът е чувствително по-малък – 2 милиона коли за 57 милиарда долара.

От внесените автомобили над 2 милиона идват от Мексико и Канада, които са част от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), което Тръмп иска да предоговори. По-рано американският президент заплаши да наложи мита за вноса на автомобили от Европейския съюз.

Вчера Китай обяви, че намалява митата си за внос на коли от 25 на 15%. Това се случи, след като Пекин и Вашингтон обявиха край на търговската война помежду си в края на миналата седмица.

Станислав Стратиев и Гео Милев за Българкият модел и Българският народ

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/stanislav-stratiev-geo-milev-balgarkiiat-model-balgarskiiat-narod.html

Мислите си, че нещо се е променило? Че сме станали други? Че европейската култура е влязла в сърцата и умовете ни? Че сме превърнали труда в песен? Че сме се възродили? Станали сме по-добри? Крадем по-малко? Същите сме, каквито сме били винаги - неприятни дори на себе си. И самовлюбени. Върви народе възродени... Този народ? Възроден? На 24 май?...

2 загинаха, а 18 са ранени при дерайлиране на влак в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878934

2 загинаха, а 18 са ранени при дерайлиране на влак в ИталияДвама души загинаха и 18 бяха ранени тази нощ при дерайлиране на влак в северна Италия, недалеч от Торино, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес. Влакът дерайлирал в 11.20 часа местно време, след като се блъснал в тир, спрял на ж.п.прелез близо до град Калусо малко преди преминаването на композицията.

Колко европейци работят с временни договори?

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kolko-evropeici-rabotiat-s-vremenni-dogovori-261685/

Временната заетост в държавите членки варира между 12,7% и 14,5% през последните 15 години

Букви на 1163 години

http://www.eurochicago.com/2018/05/bukvi/

Думи, вий идвате с лица от звук (Христо Фотев) и смисъл (Аристотел). „В началото бе Словото, и Словото беше у Бога, и Словото бе Бог.“ – са първите думи, изписани през 855 г. с български букви от Св. Кирил – Константин Философ. Възхитително! Ние вече 1163 (хиляда сто шестдесет и три) години изписваме мисли и чувства с българска азбука, първоначално с Глаголицата, след това с Климентица и Наумица - на името на Св. Климент и Св. Наум – днес популярна по света като Cyrillic alphabet /Кирилица. С нея Св. Паисий Хилендарски написа „Славянобългарска история“, Иван Вазов – „Аз съм българче“, Пейо Яворов – „Две хубави очи“, Христо Фотев – „Бях на самия връх на мойта младост“, проф. Коста Костов – „Няма грозни думи! Има грозен контекст, породен от безсмислено подреждане на думите“.

Прекалено лесно е да се обвинява Източна Европа за всички неволи на ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/24/3183914_prekaleno_lesno_e_da_se_obviniava_iztochna_evropa_za/?ref=rss


В Европа сега има все по-силно усещане, че една конкретна категория общества или граждани заслужава презрение или снизходително съжаление. Тази категория е географски определена: тя е на изток. В Брюксел, Париж, Берлин и на други места в западната част на континента става почти общоприета мъдрост твърдението, че "хората от изтока" са грабители в клуба на ЕС. Справедливо ли е това?<br /><br />Миналата седмица Еманюел Макрон, европейското олицетворение на либералната...

Плутон може да се окаже гигантска комета

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/pluton-mozhe-da-se-okazhe-gigantska-kometa-6082672

Ново проучване на планетата-джудже заплита мистерията около нейния произход

Добро дело: Емилия Канайкова дари стипендия от 2000 лева на талантливо дете

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bf/

За втора поредна година жена от Благоевград дари стипендия на дете с високи постижения в областта на информационните технологии. Стипендията от 2 000 лева Емилия Канайкова дарява в памет на съпруга си Борислав, който приживе е бил начален учител.Специалната стипендия тази година получи второкласникът Борислав Гаргавелов. Той е от Гоце Делчев, но учи в Благоевград, съобщи БНТ2. Избран е неслучайно – талантливото момче вече има редица награди от състезания по информационни технологии.

Гълъбица Гаргавелова, майка на Борислав: Той първоначално тук участва в областното състезание на IT „Знайко“ и беше по точки класиран на трето място за цяла България, което му даде автоматично правото да участва в национално състезание, което се проведе на Пампорово миналата година и след успешно представяне бе награден за първо място в България.
Борислав Гаргавелов, ученик: Много голяма изненада!
На финалното на Пампорово спечелих слушалки, на предишното спечелих клавиатура и мишка за техническа сложност.
Парите от стипендията ще бъдат инвестирани в образованието на малкия Боби.

 

Материалът Добро дело: Емилия Канайкова дари стипендия от 2000 лева на талантливо дете е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Арести при операция на британската полиция срещу модерното робство

//dariknews.bg/novini/sviat/aresti-pri-operaciia-na-britanskata-policiia-sreshtu-modernoto-robstvo-2099056

Британската полиция съобщи, че в резултат на едноседмична операция срещу "робството" на работното място са били спасени десетки жертви на този вид експлоатация и са били извършени няколко ареста, предаде Ройтерс.

24 май през погледа на един учител с 25 години стаж

//dariknews.bg/regioni/shumen/24-maj-prez-pogleda-na-edin-uchitel-s-25-godini-stazh-2099043

Днешният 24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура, е по-специален за учителя по български език и литература Валерий Янков от шуменското училище "Панайот Волов", на когото предстои пенсиониране. 

За мен това е последният празн

Жълт код за валежи в две области на страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylt-kod-za-valezhi-v-dve-oblasti-na-stranata-2099041

Днес облачността над Западна България ще е по-често значителна и ще има превалявания, придружени с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в планинските райони в часовете около и след обяд, но вечерта ще затихват.

Жълт код за валежи и гръм

Министър Вълчев: Имаме ангажимента да увеличаваме инвестициите в образованието

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ministyr-vylchev-imame-angazhimenta-da-uvelichavame-investiciite-v-obrazovanieto-2099054

"Няма по-значим фактор за развитието на обществото ни от образованието. А най-важният фактор в образованието са учителите - вие сте тези, които гарантират успешното бъдеще на следващите поколения", казва в приветствието си за 24 май министърът на образованието и на

Сашо Кадиев се върна в детството си и разкри какво му е забранила Катето Евро

https://petel.bg/Sasho-Kadiev-se-varna-v-detstvoto-si-i-razkri-kakvo-mu-e-zabranila-Kateto-Evro__266009

Водещият на предаването "Преди обед" по bTV Сашо Кадиев се върна назад в детството си и разкри какво му е забранявала майка му - актрисата Ек...

Деси Банова показа наедрялото си бременно коремче на Аделина Радева (Снимки)

https://petel.bg/Desi-Banova-pokaza-naedryaloto-si-bremenno-koremche-na-Adelina-Radeva--Snimki-__266010

Деси Банова се появи в ефир с широка рокля, но дори тя не можа да скрие понаедрялата бременна фигура на любимката от екрана. Бившата синопт...

Шеф Виктор Ангелов цъфна неузнаваем при Аделина Радева и издаде пикантна тайна за финала на "Кухнята на Ада"

https://petel.bg/SHef-Viktor-Angelov-tsafna-neuznavaem-pri-Adelina-Radeva-i-izdade-pikantna-tayna-za-finala-na-Kuhnyata-na-Ada__266011

Шеф Виктор Ангелов се появи при Аделина Радева буквално неузнаваем. Лицето му бе покрито с гъста брада, а това показва, че финалът на "Кухн...

Откриха издирвания 28-годишен мъж от Шумен

https://petel.bg/Otkriha-izdirvaniya-28-godishen-mazh-ot-SHumen__266012

Снимка Булфото Открит е издирваният Осман Хикмет, на 28 години, от Шумен. Това съобщиха от ОДМВР-Шумен, пише Новини.бг. Сигнал за мес...

Екшън пред "Дондуков" 2! Гард изблъска жена, устремила се към президента Радев! (Снимки)

https://petel.bg/Ekshan-pred-Dondukov-2--Gard-izblaska-zhena--ustremila-se-kam-prezidenta-Radev---Snimki-__266014

Традиционното шествие в София, по повод на празника на славянската писменост и култура, вече тече. На него пристигна и президентът Румен Р...

Стефан Цанев: 24 май трябва да е националният празник на България

https://petel.bg/Stefan-TSanev--24-may-tryabva-da-e-natsionalniyat-praznik-na-Balgariya__266013

На 24 май - колко силни могат да са думите и колко безсилни сме пред неграмотността? Даматургът, писател и поет Стефан Цанев, смята, че този д...

Дъжд с гръмотевици в Западна България, в Източна - предимно слънчево

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6878914

Дъжд с гръмотевици в Западна България, в Източна - предимно слънчевоОблачността в Западна България ще е по-често значителна. Главно там ще има превалявания, придружени с гръмотевици. Валежите ще са по-интензивни и на повече места в планинските райони в часовете около и след обяд. Такава е прогнозата на НИМХ към БАН, предаде БТА. Вечерта явленията ще затихват. В източните райони ще е предимно слънчево.

Празнично шествие за 24 май по варненските улици (програма)

http://www.moreto.net/novini.php?n=374743

Мащабно празнично шествие ще превземе улиците на Варна за Деня на българската писменост и култура - 24 май, научи Moreto.net. Празничната програма за 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, започва в 9,20 ч.

Защо не трябва да се чете

https://offnews.bg//nashite-avtori/zashto-ne-triabva-da-se-chete-681241.html

Напълно излишно е четенето, защото не води до нищо смислено. В четенето няма нищо полезно. Размива фокуса от важните неща в живота.

Нека видим:

За какво ти е да знаеш кой печели във „Война и мир“, ако не е Левски или ЦСКА? За какво ти е да знаеш коя е „Ана Каренина“, ако ѝ нямаш телефона? А ако не пуска – все тая.

За какво ти е да знаеш какво е „Полет над кукувиче гнездо“? Да не си некъв орнитолог (такъв, дето се занимава с врабчета), баси? И като казах врабчета, к'во ти пука кои са „Ние врабчетата“? Ми вие сте врабчета, ние не сме и толкоз!

Какво ти дреме къде се е провеждал „Пикник край пътя“, ако никой не те е поканил? Поне пиенето на корем ли е било?

Защо ти трябва да знаеш какво е „Под игото“? Нека си слагат каквото си искат под него. Нали така? Демокрация е, ебаси.

Какво значение има за теб „Железният светилник“? Днес сме на диодно осветление, алоу! Ти за ЛЕД лампа не си ли чувал бе, динозавър?

Или пък какви са тези „Немили-недраги“! Ми то си е ясно и без четене. Щом са немили-недраги, значи са го окъсали здраво. Сигурно са се овъртолили в кредити или нещо са болни. Теб какво те интересува? Да се оправят!

„История славянобългарска“? Е, нали историята се учи по история, не по литература. Ало, министерството? Пак ли ще се дразним?

Или пък „Даваш ли, даваш, балканджи Йово“? Кво да го четем като той или ще даде или няма да даде. Никакъв съспенс. Нищо. (Не дава и го утрепват – спойлер)

„Гордост и предразсъдъци“? Тези сме ги гледали по поп-фолк тв.

„Идиот“? Не ме интересува Достоевски! Ти на кого ще викаш идиот бе?

Виж, „Винету“ е друго нещо. „Винету“ е пич и там има какво да се научи за живота. Добре е да се прочете, ама откакто го има на филм, няма смисъл от книгата.

Колкото до буквите, те са си ок. Има талончета за търкане с букви и там се печели яко. Ама ако не търкаш, кво ти пука? Затова бойкот!

Виж, цифрите са друга работа – плюс, минус, ДДС – все сериозни работи. Дори хората са измислили калкулатор за цифрите, за да смятат по-лесно. А да са измислили калкулатор за буквите, за да е четенето по-лесно? А?

Ако на някой му се чете – да ходи да си празнува. Ама по-тихо, за да не пречи на съвременните хора, които си пият пиенето. А довечера може и по едно порно да се свали, че нали е празник. И за там четене не е необходимо. Гаранция.

Преглед на печата - 24 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374745

24 часа: Издирват Брендо по света 16 дни след като "24 часа" първи съобщи, че кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо е осъден окончателно на 6 г. затвор за пране на 21 млн. лева, Върховният касационен съд (ВКС) публикува официално решението си.

Марин Марковски: Съдът беше тенденциозен по делото Йончева-Борисов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6878653

Марин Марковски: Съдът беше тенденциозен по делото Йончева-БорисовПремиерът ми е поръчал да не коментирам процеса, но съм свободен човек и наруших указанията му, казва в интервю за "24 часа" адвокат Марин Марковски  Съдиите, които гледат мерки за неотклонение, вече ще влизат и в процесите, а това е опасно Преди дни премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ бяха осъдени да платят 5 хил. лв.

Прогноза за времето - 24 май (четвъртък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-24-maj-chetvyrtyk-news_676161.html

Днес облачността в Западна България ще е по-често значителна. Главно там ще има превалявания, придружени с гръмотевици, по-интензивни и на повече места в планинските райони в часвете около и след обяд. Вечерта явленията ще затихват. В източните райони ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури в повечето места ще са между 24 и 29 градуса, в София – 22-23. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и х

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване