Седни като в спортна кола!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6902910

Седни като в спортна кола!LAND е стол, създаден от японския дизайнер Naoto Fukasawa за италианската мебелна компания Plank. Според автора дизайнът силно напомня седалката на мощна спортна кола и целта е внушаване именно на подобно усещане при ползване. LAND е предназначен за употреба на открито, но характерният и елегантен дизайн го прави желан и за интериора.

БСП – София организира футболен турнир в подкрепа на стадиона в Кокаляне

http://www.cross.bg/kokalyane-stadiona-orlovetz-1576448.html

/КРОСС/ На 9 юни, от 14 часа БСП – София организира футболен турнир в с. Кокаляне. Спортното събитие е в подкрепа на инициативата на местните хора за възстановяване и поддържане в добро състояние на стадиона - едно от малкото спортни съоръжения в селата Кокаляне и Панчарево. На него тренират местният отбор „Орловец“ и децата от юношеския тим на клуба, също така се провеждат и мачове от „А“ ОФГ. В началото на тази година е започнало нерегламентирано изсипване на строителни отпадъци на стадиона, а камионите са разбили асфалтовата настилка. До момента кметската управа не е предприела никакви действия за опазване и подръжка. Единствено от клуб „Орловец“ полагат грижи за спортното съоръжение. Турнирът, в който ще вземат участие 6 отбора, е по инициатива на младежкото обединение в БСП – Панчарено и се провежда със съдействието на Градския съвет на столичната организация на социалистите.

Известният водещ Антъни Бурдейн се е самоубил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903312

Известният водещ Антъни Бурдейн се е самоубилТалантливият водещ Антъни Бурдейн, завладял зрителите на CNN по цял свят, е починал на 61 години. Новината потвърдиха от CNN и съобщиха, че причината за смъртта е самоубийство. Открит е мъртъв в хотелската си стая. Антъни Бурдейн е известен американски ресторантьор, телевизионна личност и автор на много книги, касаещи ресторантьорският бизнес.

Задържаха холандци за контрабанда на 16 тона вещества за амфетамини във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375627

Окръжната прокуратура във Варна задържа двама холандци за контрабанда на 16 тона вещества за амфетамини. Това обяви пред медии окръжният прокурор Владимир Чавдаров, предаде репортер на Moreto.net. Чуждите граждани са хванати вчера в София след пристигането им в страната.

Антъни Бордейн почина на 61

https://www.vesti.bg/sviat/antyni-bordejn-pochina-na-61-6083220

Световно известният ресторантьор и писател се е самоубил

Томислав Дончев: Ще се разгранича от съпругата си, когато се разведа с нея

https://www.mediapool.bg/tomislav-donchev-shte-se-razgranicha-ot-saprugata-si-kogato-se-razveda-s-neya-news280037.html

Вицепремиерът Томислав Дончев отказа в петък да подаде оставка или да се разграничи от коментара за циганите, направен преди два дни от съпругата му Светлана Дончева.   "Ще се разгранича от Светлана, когато се разведа с нея", каза Дончев.   В социалната мрежа Светлана Дончева написа: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!" След това коментарът бе изтрит, а авторката обясни с още два постинга, че не е расист. Тя искала само да подчертае, че всички български граждани имат права, но и задължения, които трябва да спазват.   В четвъртък Българският хелзинкски комитет, "ДРОМ" - Видин и "Ларго" - Кюстендил обаче изпратиха отворено писмо до вицепремиера, с което изразиха възмущението си от позицията на жена му. Те поискаха Дончев да се разграничи от позицията на жена си или да подаде оставка.   "Макар те (коментарите-б.р.) да не са лично ваши, считаме, че предвид че са отправени от Вашата съпруга, Вие, като заместник министър-председател, дължите публично и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това, на фона на провала на настоящото правителство да формира успешни и легитимни политики по отношение на засегнатата от тежка бедност част от ромската общност в България; провал, материализиран в назначаването на Валери Симеонов, лидер на партия с подчертано антиромски политики, за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, както и материализиран в бойкота от страна на мнозинството ромски организации на срещата на 29 май 2018 г., посветена на ромското включване, която бе част от програмата на от българското европредседателство. Като се има това предвид, в случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, ви призоваваме да подадете оставката си".   Вицепремиерът не приема позицията на трите организации.   "Всички български граждани имат равни права. Това е безспорен факт. Втори такъв - интеграцията няма алтернатива и там трябва да се полагат допълнителни усилия. Особено в сферата на образованието. Категорично съм съгласен със Светлана - освен равни права, всички български граждани трябва да имат равни задължения", каза Томислав Дончев в коментар пред медиите.

„ЕВРОФУТБОЛ“: Симона Халеп ще спечели Ролан Гарос

http://www.cross.bg/singul-live-leva-1576447.html

/КРОСС/Дания ще надделее над Мексико в оспорван двубой Румънката Симона Халеп ще триумфира като победител на турнира Ролан Гарос в събота след финала с американката Слоун Стивънс, показват коефициентите на „Еврофутбол" - 1.35 за водачката в световната ранглиста срещу 2.35 за съперничката й. Още варианти за развитието на срещата ще намерите тук. Дания и Мексико ще играят приятелски мач дни преди Световното първенство по футбол. „Червеният динамит" е фаворит на „Еврофутбол" за спечелване на двубоя с 2.13 срещу 2.77 за Мексико. Вижте и други предложения на букмейкърската къща за сблъсъка тук. Ето и част от интересните футболни двубои в идните дни: Хърватска - Сенегал тук                                            Сингъл, Live, ТОП „1"- 1.47 „Х"- 3.10 „2"- 5

Трима пенсионери са дали на телефонни измамници близо 1,7 млн. лв

https://www.mediapool.bg/trima-pensioneri-sa-dali-na-telefonni-izmamnitsi-blizo-17-mln-lv-news280036.html

Телефонни измамни са успели да направят два изключително големи удара на обща стойност над 1,7 милиона лева. Първо бе съобщено за 65-годишна жена от София, която е подведена да даде 400 хил. лв. и половин килограм злато в София.   Измамата е била извършена между 2 и 6 юни, съобщи БНР. Жената е била излъгана, че оказва съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници.   На 2 юни тя е оставила около 3000 лв. близо до кофа за смет на столичната улица "Гогол". На следващия ден е оставила 104 хил. лв., 30 хил. евро и долари. Два дни по-късно на ул. "Цар Асен" жената е оставила още 210 хил. лв.   По същото време се разбра, че 76-годишен мъж от софийско село е дал 600 000 евро, съобщава "24 часа". Парите са раздадени за около половин година. Човекът дори е продавал имоти, за даде исканите от него пари. Мъжът живее сам и няма родници. Измамниците му обяснили, че пазят парите в сейф.   75-годишна жена от Хасково също е била измамена по схемата "съдействие на полицията". В четвъртък по обяд на стационарния й телефон позвънил мъж, представил се за полицай. След като успял да я излъже, жената изтеглила от банка всичките спестени 5000 евро, взела такси до Димитровград и оставила в парк край болницата тези пари, 300 лева и всичките си златни накити.   Сумата само от тези три случая е почти равна на всички телефонни измами, извършени за първите шест месеца на миналата година, показва справка на Mediapool. МВР води за разкрити около 15% от всички случаи на телефонни измами.

Захариева предлага с общ иск да се търси обезщетение от Турция за тракийските бежанци

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/08/3197161_zaharieva_predlaga_s_obsht_isk_da_se_tursi/?ref=rss


Турция е предложила претенциите на България за обезщетение на тракийските бежанци да бъдат поискани с индивидуални искове от всеки засегнат. Външният министър Екатерина Захариева заяви по време на днешния парламентарен контрол, че страната категорично е отхвърлила предложението. По думите ѝ този спор може да бъде решен само с един колективен иск.<br /><br />Тя подчерта, че въпросът е много сложен и премиерът Бойко Борисов е повдигнал темата при посещението на турския президент...

Каракачанов в защита на "Белене": Да не внасяме електроенергия!

https://www.mediapool.bg/karakachanov-v-zashtita-na-belene-da-ne-vnasyame-elektroenergiya-news280035.html

От монополист износител на електроенергия на Балканите, ще се превърнем в консуматор, коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.    Той защити проекта за строителството на АЕЦ "Белене" в Брюксел, където говори в  в кулоарите на срещата на министрите на отбраната от НАТО.   "Има някакви политици, бих ги нарекъл "псевдополитици", в България, които чисто идеологически, без да разсъждават за интересите на държавата, си играят на леви и десни, на русофили и русофоби, и по този начин търсят евтини политически дивиденти", каза Каракачанов, цитиран от БТА.    Въпросът с АЕЦ-Козлодуй, дори да се удължи още срокът на реакторите, има край, добави той.    България не трябва да губи позициите си като страна производител на атомна електроенергия. От водеща страна, в момента изоставаме, а след 15 години от износител ще се превърнем във вносител на електроенергия, посочи той. Проектът за АЕЦ-Белене винаги е бил защитаван от мое име и от името на партията, която представлявам. Мисля, че правителството намери правилно решение, което предложи на парламента и парламентът вчера го одобри, добави вицепремиерът в отговор на въпрос.    Той посочи, че България е направила огромни инвестиции в проекта - и по отношение на площадка, инфраструктура и купуване на двата реактора.    Оттук нататък трябва да се потърси стратегически инвеститор, който, без да търси специални гаранции за количества и цена на тока, да инвестира в този проект, да го завърши и държавата да има участие с направените досега инвестиции, допълни той.    Каракачанов каза, че ако Атина и Скопие постигнат до срещата на върха на НАТО през юли решение по въпроса за името, възможностите за покана към Македония за преговори за присъединяване към пакта стават доста по-реални.    Той отбеляза обаче, че решението е свързано и със законодателни и конституционни промени.

Борис Джонсън призна: Брекзит може да се провали

https://dnes.dir.bg/politika/boris-dzhonsan-prizna-brekzit-mozhe-da-se-provali

Всичко е за доброто на народа, заяви министърът на външните работи на Обединеното кралство

Босненски съд нареди нов съдебен процес на защитник на Сребреница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903291

Босненски съд нареди нов съдебен процес на защитник на Сребреница

Апелативен съд в Сараево днес нареди да бъде проведен нов съдебен процес срещу бившия мюсюлмански командир Насер Орич, който бе оправдан миналата година по обвинение във военни престъпления срещу сърби по време на конфликта в страната от 1992-95 г., съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.  Орич ръководеше защитата на Сребреница, обсаден град,

ВасkЅwар: oпaceн бaнĸoв тpoянeц aтaĸyвa вcичĸи Wіndоwѕ 10 ĸoмпютpи

https://petel.bg/VaskZwar--opacen-ban--ov-tpoyanets-ata--yva-vcich--i-Windowz-10---ompyutpi__268317

Еѕеt oтĸpи oпaceн тpoянeц, изпoлзвaщ cъвceм нoв нaчин зa ĸpaжбa нa cpeдcтвa oт бaнĸoвитe cмeтĸи. Oбиĸнoвeнитe бaнĸoви ĸoмпютъpни виpycи ce oпитвaт дa внeдpят вpeдoнoc...

Четете в "Петел": Кошмарно задръстване край Пикадили парк във Варна, има обърната кола

https://petel.bg/CHetete-v-Petel--Koshmarno-zadrastvane-kray-Pikadili-park-vav-Varna--ima-obarnata-kola-__268319

За кошмарно задръстване в платното в посока града на пътя Златни пясъци - Варна съобщават читатели на "Петел". Причината е пътно транспорт...

Нямат край! 83-ма варненци ухапани от кърлеж

https://petel.bg/Nyamat-kray--83-ma-varnentsi-uhapani-ot-karlezh__268320

За периода 01.06.2018 г. – 07.06.2018г. регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници. Регистри...

Официално: Голяма промяна във Висшата лига на Англия

https://petel.bg/Ofitsialno--Golyama-promyana-vav-Visshata-liga-na-Angliya__268321

Висшата лига на официално обяви голяма промяна, касаеща първенството в Англия. Както е известно в Премиършип няма зимна пауза, но от сезо...

Захариева: Реагирахме незабавно на изказването на Ердоган за Кърджали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903245

Захариева: Реагирахме незабавно на изказването на Ердоган за КърджалиМВнР реагира веднага на изказването на президента на Турция Реджеп Ердоган, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в рамките на парламентарния контрол на депутатски въпрос за реакцията и предприетите мерки от Министерството на външните работи по повод изказване на 11.03.2018 г.

Работна група към социалното министерство готви нов Закон за хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903232

Работна група към социалното министерство готви нов Закон за хората с увреждания
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е предприело конкретни действия за реформиране на политиките за интеграция на хората с увреждания. Това е съобщил министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на Международна конференция на тема "Инвестиции в независим живот".

Делфините се наричат с индивидуални "имена"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903219

Делфините се наричат с индивидуални "имена"

Мъжките бутилконоси делфини имат индивидуални "имена" и ги използват, за да се викат и да си дават сигнали, съобщи ДПА. Това са единствените други същества, освен хората, които използват "имена", изтъкнаха учените от университета на Западна Австралия. При бутилконосите делфини, наричани също афали, това са подсвирвания и цвърчене, предава БТА.

200 кг капачки отиват за покупка на кувьоз

https://www.24chasa.bg/region/article/6903237

200 кг капачки отиват за покупка на кувьозНад 200 килограма капачки предаде кметът на пловдивския район "Западен" Димитър Колев на местна фирма за преработка на пластмаса. Получените средства ще бъдат дарени за благотворителната кампания "Капачки за бъдеще". Предадените капачки са събрани в детска градина "Мир", в СУ "Свети Свети Кирил и Методий" и от служители на район "Западен".

”Галъп”: Над 50 на сто от българите нямало да почиват това лято

https://frognews.bg/novini/galap-nad-50-sto-balgarite-niamalo-pochivat-tova-liato.html

54% от българите не планират да почиват това лято. 44% пък си правят планове за лятната отпуска. Останалите твърдят, че още не знаят, сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл“, направено съвместно с Борда по туризъм. То е проведено между 13-17 април и 1-5 юни сред 1000 души.

Мексико внесе жалба в СТО срещу митата на САЩ

https://www.mediapool.bg/meksiko-vnese-zhalba-v-sto-sreshtu-mitata-na-sasht-news280034.html

Мексико подаде жалба срещу САЩ в Световната търговска организация. Жалбата е заради въведените от САЩ мита върху алуминия и стоманата, предаде ДПА.   Според Мексико митата - 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия - са несъвместими с Общото споразумение за тарифите и търговията от 1994 г.   В изявление на СТО се казва, че се дават шейсет дни на страните по спора да обсъдят въпроса и да намерят удовлетворяващо решение, без да се дава ход на жалбата. Ако след 60 дни това не стане, ще бъде взето решение по жалбата. Мексико отвърна на американските мита с мита от 25 процента върху американските стоманени и селскостопански продукти.

Доколко ни пазят слънцезащитните кремове?

http://www.moreto.net/novini.php?n=375608

Продължителното излагането на слънце на плажа или около басейна винаги носи рискове за кожата. Единственият начин да се предпазим от изгаряне са слънцезащитните кремове. Ултравиолетовата радиация, която се излъчва в атмосферата, се разделя на три вида в зависимост от дължината на вълните, които се излъчват: UVA, UVB и UVC.

Държавите - нетни платци в бюджета на ЕС, са понякога доста арогантни, каза Йотингер

https://www.dnevnik.bg/evropa/regioni/2018/06/08/3197142_durjavite_netni_platci_v_bjudjeta_na_es_sa_poniakoga/?ref=rss


Държавите нетни платци са понякога доста арогантни. Германия е нетен платец, но е и бенефициент от вътрешния пазар, защото получава много поръчки от страни като България за машини и оборудване. Това заяви еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер на конференцията на високо ниво, посветена на "Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г." в НДК.<br /><br />Според него освен това промяната на броя на комисарите...

След 30 години "преход": 15% вярват на депутатите, Църквата с най-високо доверие

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/sled-30-godini-prehod-15-vyarvat-na-deputatite-tsarkvata-s-nay-visoko-doverie

60% от българите нямат "свой" депутат в НС и не вярват, че някой от избранниците ще ги защити при нужда, сочи проучване

Борис Джонсън: Брекзитът може да се провали

https://www.mediapool.bg/boris-dzhonsan-brekzitat-mozhe-da-se-provali-news280033.html

Първият дипломат на Великобритания - евроскептикът Борис Джонсън, спомена за възможен "провал" на Брекзита и сподели възхищението си от категоричните методи, използвани от американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес.  Агенцията цитира сайта Бъзфийд нюз и изказване на Джонсън на частна вечеря, организирана от консервативна група за натиск.   Борис Джонсън заяви, че министър-председателят Тереза Мей "ще навлезе във фаза, в която ще се държим далеч по-нападателно с Брюксел". "Трябва да приемете, че сега нещата може да се провалят. Окей? Не искам никой да изпадне в паника, докато се провалят. Без паника (. . .) Накрая всичко ще се уреди", добави британският външен министър.   Брекзитът ще бъде "необратим", но "може би няма да е такъв, какъвто го искаме", допълни Джонсън.   Според него има голям риск кралството да приеме споразумение, което нарушава много "червени линии" в очите на радетелите за безкомпромисен Брекзит, какъвто е и той. По думите му документът може да задържи страната "в орбита около ЕС, в митническия съюз и до голяма степен в общия пазар".   "Ако нямате куража да настоявате за независима политика, няма никога да получите икономическите изгоди от Брекзита. Никога няма да получите политическите изгоди от Брекзита", каза той.   Според първия британски дипломат Доналд Тръмп използва твърди методи в отношенията си с Брюксел. "Представете си Доналд Тръмп да направи Брекзита. Той би се заловил с това, действайки крайно твърдо", отбеляза той. "Все повече се възхищавам от Доналд Тръмп. Все повече се убеждавам, че има метод в неговата лудост", добави Джонсън.

Задържаха варненка в съдебната зала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903207

Задържаха варненка в съдебната зала
36-годишна варненка бе задържана в събедната зала и отведена под конвой, след като състав на Варненския окръжен съд я призна за виновна за разпространение на наркотици и й даде 2-годишна ефективна присъда. Освен това дамата ще трябва да плати 5000 лв. глоба. Двамата й съучастници получиха условни наказания. Б.С.

Най-опасните видове спорт от миналото (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/naj-opasnite-vidove-sport-ot-minaloto-video-6083214

Някои хора изпитват тръпка от малки неща, като например втора чаша вино. Други хора получават същото чувство, но с приключенски дейности

Пенсионерка от Красноярск приписа апартамента си на Тръмп

http://clubz.bg/68913-pensionerka_ot_krasnoqrsk_pripisa_apartamenta_si_na_trymp

Пенсионерка от Красноярск реши да подари жилището си на американския президент Доналд Тръмп, а в случката се намеси и руското контраразузнаване - Федералната служба за сигурност (ФСБ). Новината съобщи "Проспект Мира".

Причините да се реши на това са ниската й пенсия, високите такси за комунални услуги и натрупаните сметки. И Ирина Борисовна решила да накаже държавата.

58-годишната жена съобщи, че от ФСБ се намесили в конфликта й с фирмата, осигуряваща жилищно-комунални услуги. По думите на жената, ФСБ инициирали проверка на компанията, но дългът, от който се оплаквала, само се увеличил.

"Е, нещо са подхвърлили на компанията, но на нас още 12 000 рубли (164 евро) ни се натрупаха и продължават да се увеличават. Какво да правя", казва тя.

Ирина Борисовна смята да стигне до самия Тръмп, за да реши проблемите си. От пресслужбата на местното управление на ФСБ нито потвърдили, нито отрекли участието си в историята.

Заради ниската пенсия и високите цени започнали да не й достигат парите за храна и тя била принудена да вземе кредити. Тогава жената решила да накаже държавата.

"Нека след всяка наша смърт да дойде юристът на Доналд Тръмп и да се разправя с нашите чиновници", казала жената, която обещава да уговори още 20 други пенсионери като нея да завещаят домовете си на американския президент.

Жената казва, че нито едно руско ведомство не може да реши проблемите й, а след вчерашната пряка линия с президента Путин се отказала да се обърне към него за помощ. По думите й, той не отговарял конкретно на въпросите на хората. 

В речта си на 1 март пред двете камари на руския парламент, Путин обяви като основна цел подобряване благосъстоянието на гражданите на страната. Според президента в момента в Русия 20 милиона души живеят в бедност, а целта му е техният брой да намалее поне два пъти в следващите 6 години. 

Средната пенсия в района Красноярск, където живее Ирина Борисовна, е 11 900 рубли (около 163 евро) за 2017 г.

Русия и Китай подписаха рекорден пакет споразумения за сътрудничество в атомната сфера

https://offnews.bg//ikonomika/rusia-i-kitaj-podpisaha-rekorden-paket-sporazumenia-za-satrudnichestvo-682256.html

Днес в Пекин бе подписан стратегически пакет документи, които определят основните направления в развитието на сътрудничеството между Русия и Китай в сферата на атомната енергетика за близките десетилетия.

Тържествената церемония се състоя в рамките на срещата на президента на Русия Владимир Путин с председателя на Китай Си Дзинпин.

Пакетът документи е подготвен в съответствие със съвместното изявление на Владимир Путин и Си Дзинпин за развитието на стратегическо сътрудничество в областта на използването на атомната енергия за мирни цели, направено на 7 ноември 2016 г.

Настоящият пакет от споразумения е най-големият в историята на руско-китайското сътрудничество в ядрената сфера.

Уникалността му е обусловена от това, че става въпрос за сътрудничество по няколко високотехнологични проекта, които нямат аналози в световния атомен отрасъл.

Подписването дава старт на мащабна програма от проекти за сътрудничество между Русия и Китай:

1. Съвместно изграждане на нови енергоблокове на площадката на АЕЦ „Тянван“ (Седми и Осми енергоблок). По този проект е подписан междуправителствен протокол и рамков договор за изграждане на реактори ВВЕР-1200, които се отнасят към най-новото поколение „3 плюс“.

2. Серийно изграждане на АЕЦ с руски дизайн на нова площадка в Китай. Подписан е междуправителствен протокол и рамков договор за изграждане на площадката на АЕЦ „Сюйдапу“ (Xudabao NPP) на два енергоблока с руски дизайн с реактори ВВЕР-1200. Споразуменията предвиждат възможност за изграждане на нови енергоблокове в бъдеще.

3. Сътрудничество за изграждане на китайски демонстрационен реактор на бързи неутрони (CFR600). Подписано е междуправителствено споразумение и рамков договор. Руската страна, която има голям практически опит при създаване и експлоатация на бързи реактори, ще работи в частта доставки на конкретни елементи за дадения демонстрационен реактор, оказване на услуги и доставки на гориво. Важно е да се отбележи, че проектът за CFR600 се разработва от китайските специалисти.

4. Доставка в Китай на партида руски радионуклидни топлинни източници (ТБ). Подписан е договор за доставка на нова партида ТБ, които са елементи на радиоизотопните термоелектрически генератори за нуждите на китайската лунна програма.

Генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов заяви:

„Днес Русия и Китай са лидери в световната атомна енергетика. Подписаните споразумения са най-доброто потвърждение на партньорските отношения с китайските приятели. Ще отбележа, че по време на дългото сътрудничество с нашите отдавнашни и надеждни партньори – Агенцията по атомна енергетика на Китай, Държавното енергийно управление на Китай и китайската корпорация CNNC, създадохме безпрецедентно ниво на доверие. Така на площадката на АЕЦ „Тянван“ вече реално имаме изработен формат за съвместно проектиране и изграждане на АЕЦ от руските и китайски специалисти. Продължаваме съвместно да изграждаме в Китай най-съвременните енергоблокове от поколение „3 плюс“. Освен това днес се договорихме за начало на изграждането на енергоблокове ВВЕР-1200 на нова за нас площадка. Имаме мащабни планове за развитие на сътрудничеството в атомната сфера, при това не само в областта на АЕЦ с голяма мощност“.

На какви въпроси не отговори Путин

http://clubz.bg/68912-na_kakvi_vyprosi_ne_otgovori_putin

Руският президент Владимир Путин отговори на 73 въпроса по време на своята 16-а "пряка линия" вчера.

Към него бяха постъпили над 2,3 милиона въпроса от цялата страна.

Най-интересните от тях обаче останаха без отговор, отбелязва Нюз.Ру. Социалните мрежи публикуваха въпросите, които се появяваха по време на прякото предаване на интерактивните екрани в студиото. За някои от тях не е необходим отговор - те просто изразяват отношението на руснаците към ставащото в страната. Едни са риторични, други са само констатации.

Ето само част от въпросите без отговор, публикувани в социалните врежи:

- Толкова години сте на власт. Не ви ли се струва, че вече имаме монархия?

- Кога в нашата страна ще има адекватно правителство, можещо да работи?

- Нормално ли е президентът да решава въпроси вместо губернаторите?

- Премиерът казва, че в страната няма пари, а шефът на Централната банка - че в страната има много пари... Те в различни страни ли живеят?

- Защо всички "преки линии" са постановки? ВВП (Владимир Владимирович Путин - б.р.) от истината ли се страхува?

- Какви очила слагаш, когато гледаш страната?

- Не се ли уморихте да заемате длъжността президент?

- Ще променяте ли конституцията за бъдещото ви президентство?

- Да се промени Конституцията! Да се удължи мандатът. Путин завинаги!

- Има жизнен минимум. А къде е жизненият максимум?

- Изтормозихте ни вече с войната.

- Много хора проклинат вашата пенсионна реформа, а също така вас и вашето с Медведев правителство.

- Кога Медведев ще спре да измисля как да затрудни живота на руснаците?

- Защо у нас бананите са двойно по-евтини от ябълките? Ние да не сме бананова република?

- Защо Министерството на финансите търси спасение за икономиката в джоба на работещия, на пенсионера?

- Вашето правителство и дерипаските да не обират народа заради яхтите и яйцата на Фаберже?

- Олигархия завинаги?

- А Кудрин иска ли да поработи с гумени ботуши, комбинезон и ръкавици в завод за кожи до 65-годишна възраст?

- Кога Русия ще започне да отделя пари за самата Русия?

- Защо страната има пари за танкове, бомби, самолети, картечници и няма пари за хората?

- Живеем все по-зле. Само в Кремъл е прекрасно.

 

 

Подигравките

Появиха се и подигравателни имитации на въпросите, на които Путин отговори.

Ето някои от тях:

 

- Владимир Владимирович, кой съвет на баща ви бихте предали на зрителите? - попита водещият.

- Да не лъжат, - излъга Путин.

 

 

***

- Владимир Владимирович, вече не можем да издържаме, искаме да ви зададем остър въпрос, който вълнува цялата страна. Защо сте толкова добър?

- Кх, кх.

- Че вие сте просто най-добрият, Владимир Владимирович.

 

 

***

"Пари няма, но се дръжте"

 

 

Брекзитът може да се провали, предупреди Борис Джонсън

http://nakratko.bg/category/25/160660/


Първият дипломат на Великобритания – евроскептикът Борис Джонсън, спомена за възможен „провал” на брекзита и сподели възхищението си от категоричните методи, използвани от американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес, цитирана от БТА и Би Ти Ви.

Симеонов се моли на Господ още това лято да се бутат незаконни заведения

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/08/3197106_simeonov_se_moli_na_gospod_oshte_tova_liato_da_se/?ref=rss


Горещо се моля на Господ това да стане. Така вицепремиерът Валери Симеонов отговори на въпрос дали се надява предложените от него промени в Закона за устройство на териториите, които забраняват преместваемите обекти да са над 15 кв.м, да бъдат приети до края на парламентарната сесия и да влязат в сила още това лято. Симеонов каза, че незаконните заведения нямат статут и конструктивно са изградени така, както беше изградена Златна перла, която беше бутната, когато регионален министър беше Лиляна...

Цитат: Никола Пенев

http://terminal3.bg/citat-nikola-penev-7/

„Съчувствам на всички тези страхотни мъжкари, които се страхуват, че единствено законът стои между тях и гейството.“

Никола Пенев

Какво става, другари? Не разбирам ГЕРБ ли превзе Партията или ние ги победихме?

http://clubz.bg/68911-kakvo_stava_drugari_ne_razbiram_gerb_li_prevze%C2%A0partiqta_ili_nie_gi_pobedihme

Другари,

Вчера поисках да се насладя на разсъжденията на др. Румен Овчаров за българската енергетика, но се оказа, че съм прочел изказване на премиера Борисов!

След това реших да си оправя вкуса с интелигентността на др. Таско Ерменков, но се хванах, че слушам г-жа Теменужка Петкова да бродира по неговите мисли!

Уплашен се спуснах към др. Волгин, зер с него няма как човек да сбърка. Пуснах с надежда радиоточката, да чуя как громи либерализъма, Макрон и Меркел, и как стопля отношенията с Русия. И той наистина добре се справи, но кой знае защо го представиха като г-н Харизанов.

Ядосан веднага затворих радиоприемника и реших да видя как др. Велислава Дърева се разправя с лицемерието на соросоидите и грантаджиите. Но по тази тема Гугле ме прати в гербаджийското "Вевести", защото по нея там имало най-много публикации напоследък!

Анатема, другари! Обърнах се за прочистване към Дядо Николай, с надежда да чуя как той ще прокълне Истанбулската конвенция и джендърите. Но и тук попаднах на двойник: православен консерватор - г-н Сула - провеждащ сходен словесен екзорсизъм.

Вече ме е страх да отида на сайта на АОНСУ, за да не вземе да излезе оттам я г-н Пула, я целият Институт за десни политики!

Какво става, другари? Не разбирам, ГЕРБ ли превзе Партията или ние ги победихме? За празнуване ли е работата, или става дума за вражеска диверсия чрез подмяна и дублиране?

Моля, кажете каква е Партийната линия по тези въпроси?

Текстът е от профила на Даниел Смилов във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

 

 

Валери Симеонов: С министър Ангелкова имаме разминавания кое е законно и кое не

http://nakratko.bg/category/59/160659/


Снимка: bTV „Нямам спор с министъра на туризма Николина Ангелкова, имам спор с хора, които не спазват закона”, коментира Валери Симеонов пред журналисти. Той посочи, че с Ангелкова имат разминавания за това кое е законно и кое не.

Галъп: Повечето българи не планират да почиват това лято

//dariknews.bg/novini/bylgariia/galyp-povecheto-bylgari-ne-planirat-da-pochivat-tova-liato-2102329

Повечето българи - 54 на сто, твърдят, че не планират да почиват това лято, 44 на сто заявяват, че планират, показват данни на "Галъп интернешънъл" от изследователската програма на агенцията съвместно с Борда по туризъм, като вълните на изследване са между 13 - 17

Лошо време през уикенда, жълт код за дъжд и гръмотевици

//dariknews.bg/novini/bylgariia/losho-vreme-prez-uikenda-zhylt-kod-za-dyzhd-i-grymotevici-2102320

В събота ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над западните райони ще започне да се развива купесто-дъждовна облачност, сочи прогнозата на НИМХ-БАН. До края на деня и през нощта срещу неделя в много райони от западната половина на страната ще има краткотрайни, на места

Бащата на избягалия от затвора Радослав Колев: Най-вероятно ще избяга в чужбина

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bashtata-na-izbiagaliia-ot-zatvora-radoslav-kolev-naj-veroiatno-shte-izbiaga-v-chuzhbina-2102335

За първи път публично говори бащата на избягалия от затвора Радослав Колев. След убийството на Владимир Пелов в Ботевград, полицията все още издирва Колев. Според баща му той най-вероятно ще избяга в чужбина.

Командироват над 1000 полицаи по морето, ще има и от Германия

https://www.24chasa.bg/region/article/6903185

Командироват над 1000 полицаи по морето, ще има и от ГерманияНад 1000 ще бъдат командированите полицаи по Южното Черономире, само в Слънчев бряг и Несебър те са 757, обяви министърът на МВР Валентин Радев в Бургас. Отново ще има и от Румъния и Чехия, за първи път идват и двама полицаи от Германия, които ще помагат основно с превода, уточни Радев. "Вече е направен преглед на контингента,

Симеонов и Ангелкова нямали спор, а разминавания за закона

https://dnes.dir.bg/politika/simeonov-i-angelkova-nyamali-spor-a-razminavaniya-za-zakona

Като стане царство в България, тогава ще разговарям с Бойко Борисов по всички въпроси, каза вицепремиерът

По инициатива на кмета д-р Камбитов! Община Благоевград и бизнесът в града се обединиха в подкрепа на местната икономика

http://www.struma.com/obshtestvo/po-iniciativa-na-kmeta-d-r-kambitov-obshtina-blagoevgrad-i-biznesut_135262/

Заместник-кметът Христина Шопова заяви категоричната подкрепа на Община Благоевград в посока развитие на местния бизнес. На среща с представители на бранша, инициирана от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, бяха обсъдени възможности и идеи за промотиране на заведения и хотели по време на двете най-големи музикални събития, които предстоят този месец – Годишните музикални награди на БГ Радио и фестивалът „Francofolies.Благоевград“.

Предстои да бъде изготвена...

Продължава

Строителството на сгради продължава да расте

http://econ.bg/Новини/Строителството-на-сгради-продължава-да-расте_l.a_i.762465_at.1.html

По предварителни данни на Националния статистически институт строителната продукция през април се увеличава с 0.6% спрямо година по-рано. За месец...

Две ирански авиокомпании ще летят до Варна това лято

http://www.moreto.net/novini.php?n=375587

За настоящия сезон Лято 2018 г. две ирански авиокомпании са изразили желание да летят до нашата страна и по-конкретно до морската ни столица Варна. Това са „Махан Ер“ и „Кешим Ер“, заявява министърът на транспорта Ивайло Московски в отговор на депутатско питане, съобщава Радио Варна.

Каквато и да е ядрената сделка Тръмп - Ким, очаквайте и двете страни да обявят победа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6903184

Каквато и да е ядрената сделка Тръмп - Ким, очаквайте и двете страни да обявят победаДокато американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун се готвят за историческата си среща на върха във вторник, анализатори казват, че независимо от това, което ще се случи при закрити врати в Сингапур, и двете страни вероятно ще претендират, че са удържали победа. Какво ще означава "победа" може да се окаже въпрос на

До края на годината агенция "Архиви" ще публикува документи на д-р Георги Димитров

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/06/08/3197088_do_kraia_na_godinata_agenciia_arhivi_shte_publikuva/?ref=rss


До края на тази година държавна агенция "Архиви" ще публикува архива на българския политик д-р Георги Димитров. Документите са основно кореспонденция и са предоставени на агенцията от Анастасия Мозер - негова дъщеря.<br /><br />Днес тя и ръководителят на агенция "Архиви" Михаил Груев подписаха споразумение за безвъзмездно предоставяне на архива. Документите ще бъдат публикувани в два тома, като работното заглавие е "Из личния архив на д-р Г. М....

България може да получи близо 2.26 млн. евро от фонд „Солидарност“ за наводненията в Бургаска област

http://www.cross.bg/fond-otpyskane-bulgariya-1576443.html

/КРОСС/ Европейската комисия е взела решение за отпускане на близо 2.26 млн. евро от фонд „Солидарност“ за преодоляване на щетите от наводненията в периода 25-30 октомври 2017 г. на територията на Област Бургас. Заявлението за отпускане на средствата беше подадено от България на 11.01.2018 г. Предложението на Европейската комисия трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС, което се очаква да се случи в началото на месец септември тази година. Предоставените от фонд „Солидарност“ на ЕС средства ще допринесат за намаляване на разходите на държавата за възстановяването на основна обществена инфраструктура. Като страна-членка на Европейския съюз Република България има право да получи подкрепа от фонд „Солидарност” за преодоляване на последиците от природни бедствия. До момента страната е кандидатствала за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от фонда за покриване на част от спешните мерки за справяне с последиците от три бедствия: двете наводнения от м. юни и края на м. юли 2014 г. и бедствието във връзка с тежките зимни условия от началото на 2015 г. Общата отпусната до момента помощ от ЕК, национален координатор на която е заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, е в размер на 36 млн. лв.

Австрия затваря 7 джамии и гони имами в битка срещу "политическия ислям"

https://www.mediapool.bg/avstriya-zatvarya-7-dzhamii-i-goni-imami-v-bitka-sreshtu-politicheskiya-islyam-news280032.html

Австрийските власти ще затворят седем джамии и ще експулсират няколко финансирани от чужбина имами като мярка за борба с "политическия ислям", съобщи в петък федералният канцлер Себастиан Курц. "Паралелните общества, политическият ислям и радикализацията нямат място в нашата страна", заяви той на пресконференция. Решението е мотивирано и с нарушаване на принципа на "позитивното отношение към обществото и държавата", каза Курц. Ще бъдат затворени две джамии в Горна Австрия, една – в Каринтия и четири във Виена. Решението се базира на приетия през 2015 г. закон за исляма, изискващ лоялно отношение на мюсюлманите към австрийските обществени принципи и норми. Както съобщи министърът на вътрешните работи Херберт Кикл, в момента върви проверка срещу 40 имами за това дали са нарушили забраната за чуждестранно финансиране. За двама от тях е решено да бъдат депортирани, уточни Кикл. От думите му стана ясно, че 60 от общо 260 ислямски проповедници в Австрия са в полезрението на правоохранителните органи. "Но ние все още сме в началото (на нашата работа -бел.ред.), добави Кикл. По думите му общо 150 човека рискуват да бъдат лишени от правото да останат в Австрия. Всички 40 проверявани имаме са членове на базираната в Кьолн Асоциация на турските ислямски културни обединения в Европа (ATIB), която е свързана с турското държавно ведомство по религиозните въпроси (Diyanet). Австрийският министър на културата Гернот Блюмел заяви, че ATIB е заобиколила австрийския закон, който забранява чуждестранното финансиране на имамите. Решението да се провери дейността на свързаните с ATIB джамии и имами е взето след проведено разследване на инсценировка на битката при Галиполи, която Турция печели през Първата световна война. В една от виенските джамии през март се е състоял спектакъл, в който са участвали деца, облечени във военни униформи. Те марширували, отдавали чест, размахвали турски флагове, а също така изобразявали загинали войници. Снимки от инсценировката са били разпространени във Фейсбук, а след бурните критики на "националистическия спектакъл" са били свалени. Австрийските власти освен това разпускат група, наречена Арабска религиозна общност, която управлява шест джамии. Решено е те да бъдат затворени заради информации, че в тях се проповядват салафитски възгледи, каза министър Блюмел.   Консервативният канцлер Сабистиан Курц, в чието коалиционно правителство участват националисти, пое управлението през декември миналата година с обещания за затягане на имиграционния контрол, по-стриктна политика за предоставяне на убежище и борба с политическия ислям.   Говорителят на турския президент Ибрахим Калин определи решението на австрийските власти като "антиислямско" и "расистко". "Решението на Австрия да затвори седем джамии и да депортира имами с глупави оправдания е отражение на антиислямската, расистка и дискриминационна популистка вълна в тази страна", коментира Калин в петък. Австрийското правителство наскоро обяви плановете си да забрани носене на ислямски забрадки в началните училища и детските градини.

МВР аxa да хване Владимир Пелов, но ги изпреварили

http://nakratko.bg/category/59/160658/


Вътрешният министър Валентин Радев заяви пред журналисти, че МВР е било на косъм да хване избягалия престъпник Владимир Пелов в Ботевград, но ги изпреварили, предаде БНР. Той определи убийството на Пелов като малшанс.

Чакаме повече руски туристи догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903162

Чакаме повече руски туристи догодинаОчакваме да имаме много засилен интерес от страна на руските туристи към България през 2019 г., имаме подкрепата и на премиера Бойко Борисов и на президента на руската федерация Владимир Путин, заяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя разясни, че България се рекламира интензивно чрез руски телевизии и интернет портали.

Семейна свада в Пазарджик завърши със смърт на 71-годишен

https://frognews.bg/kriminalno/semeina-svada-pazardjik-zavarshi-sas-smart-71-godishen.html

Семейна свада приключи със смъртта на възрастен мъж в Пазарджик. Информация за случилото се била получена вчера в районното управление на областния град от екип на „Спешна помощ“. Медиците посетили сигнал за паднал на междустълбищна площадка възрастен мъж, където той е починал.

Тачи похарчил над 500 000 евро държавни пари за лобиране за среща с Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903174

Тачи похарчил над 500 000 евро държавни пари за лобиране за среща с Тръмп

Кабинетът на косовския президент Хашим Тачи платил от бюджета на Косово 517 198 евро на американска лобистка компания, близка до президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи МИА. В договора с компанията "Балард партнърс" се посочва, че тези над половин милион евро са платени за "консултантски услуги" за нуждите на косовското президентство, предава БТА.

Гана разпусна футболната си асоциация след видео с подкуп за шефа ѝ (видео)

http://www.cross.bg/asotziatziya-gana-razpysna-1576439.html

/КРОСС/ Гана разпусна националната футболна асоциация, след разпространени видеозаписи, които показват председателят й в момент на вземане на подкуп. Куези Нянтаки бе заснет да приема 65 000 долара от репортер под прикритие, който се представил за бизнесмен, желаещ да инвестира в националния футбол. Уличеният засега не е коментирал случая. Спортният министър на Гана каза, че разформироването на асоциацията влиза в сила „незабавно”. Документалният филм на журналиста е бил предаден на властите миналия месец, а вчера бе излъчен по Би Би Си. Футболната асоциация обяви, че ще съдейства на разследването. video: https://www.youtube.com/watch?v=-eoFI-u3m88

Син уби баща си в Пазарджик по брутален начин

http://www.struma.com/sinya-lampa/sin-ubi-bashta-si-v-pazardjik-po-brutalen-nachin_135261/

Семейна свада приключи със смъртта на възрастен мъж. Информация за случилото се била получена вчера в районното управление на областния град от екип на „Спешна помощ“. Медиците посетили сигнал за паднал на междустълбищна площадка възрастен мъж.

За съжаление в резултат на това той починал. На мястото веднага пристигнали и служители на РУ-Пазарджик, които под ръководството на разследващ полицай извършили оглед на местопроизшествието. В хода на първоначално събраните...

Продължава

Задържаха двама холандци за контрабанда на над 16 тона прекурсори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903168

Задържаха двама холандци за контрабанда на над 16 тона прекурсориДвама поданици на Кралство Нидерландия са задържани за 72 часа с постановление на Варненската окръжна прокуратура с обвинение за контрабанда на над 16 тона прекурсори. Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Предполага се, че задържаните холандци са част от международен канал за дрога.

Издават нов албум на Принс през есента

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6903166

Издават нов албум на Принс през есентаЗвукозаписната къща "Уорнър брос. рекърсд" обяви, че ще издаде посмъртен албум на Принс, който ще съдържа девет песни от фонда на музиканта, съобщиха Асошиейтед прес и АФП. Записите са направени в домашното студио на Принс в предградие на Минеаполис. Единственият му акомпанимент е на пиано. Сред песните,

Каракачанов: България изразходва 1,4% от БВП за отбрана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903165

Каракачанов: България изразходва 1,4% от БВП за отбранаВ момента България изразходва 1,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана, съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов в кулоарите на срещата на министрите на отбраната от НАТО, цитиран от БТА. Той уточни, че решението на пакта за сътрудничество с ЕС за развитие на инфраструктура с двойно предназначение не касае допълнителни разходи за

Шеф на Левски: Целта ни е титлата и Купата на България

https://offnews.bg//futbol/shef-na-levski-tcelta-ni-e-titlata-i-kupata-na-balgaria-682255.html

Изпълнителният директор на Левски Красимир Иванов сподели, че целта пред "сините" през следващия сезон е да спечелят титлата и купата на България. Иванов призна, че тимът от Подуяне търси спортен директор.

"Имаме нужда да се подсилим на няколко позиции, но още няма нищо конкретно. С Панайотов имахме няколко разговора. Надявам се ситуацията около неговото бъдеще да се изчисти. В клуба не е постъпвала оферта за Яблонски.

Имаме желание да привлечем спортен директор, но на този етап няма какво да обявим. Водим разговори в тази посока. Лудогорец и ЦСКА следват модата, която ние зададохме през миналата година. Подсилват се с нови треньори. Надявам се следващият шампионат да бъде интересен.

Целта пред Левски е титлата и Купата на България. Запазихме състава от миналата година, дано да имаме и късмет. Надявам се, че това, което изградихме през миналата година, ще ни бъде от полза.

Разговаряхме с Прохазка, но решението да се раздели с Левски беше негово. Няма нищо лошо да кажем срещу него. Той е един от най-обичаните футболисти от феновете. С него се разделихме съвсем коректно. Пожелаваме му успех на новото място", каза Иванов.

Станишев готви доклад в Европарламента за България в Шенген с всички граници

https://frognews.bg/novini/kraia-godinata-pravitelstvoto-triabva-varne-vaprosa-dnevniia-red-saveta-zaiavi-stanishev-konferentsiia-shengen-harvatiia.html

До края на годината правителството трябва да върне въпроса в дневния ред на Съвета, заяви Станишев на конференция за Шенген в Хърватия

Тръшва ни вирус с 40° температура

https://petel.bg/Trashva-ni-virus-s-40---temperatura__268309

Нов вирус с до 40° температура, болки в гърлото и повръщане вилнее в момента. Някои болни се оплакват и от диария, пише "Флагман". Неразпо...

Кърлежи ухапаха още 15 души в Пловдивско

https://petel.bg/Karlezhi-uhapaha-oshhe-15-dushi-v-Plovdivsko__268313

Снимка: Булфото, архив Кърлежи ухапаха още 15 души в Пловдивско в периода 31 май-6 юни. Данните изнесоха от Регионалната здравна инспекции. ...

Полицията издирва 54-годишна жена (снимка)

https://petel.bg/Politsiyata-izdirva-54-godishna-zhena--snimka-__268316

Първо РУ–СДВР издирва Светломира Иванова Сенокозлиева от София, която е напуснала дома си на 31 май т.г. и до момента е в неизвестност. Това...

Ето коя е жената, предала над 400 бона на ало измамници

https://petel.bg/Eto-koya-e-zhenata--predala-nad-400-bona-na-alo-izmamnitsi-__268314

Илюстрация Булфото, архив Софиянка на име Жасмин е предала над 400 000 лева на ало измамници. Репортер на ПИК TV е пред дома на жената, ужиле...

Ексклузивно! Проговори бащата на избягалия от затвора Радослав Колев

https://petel.bg/Ekskluzivno--Progovori-bashhata-na-izbyagaliya-ot-zatvora-Radoslav-Kolev__268315

Кадри: Нова тв За първи път публично говори бащата на избягалия от затвора Радослав Колев. След убийството на Владимир Пелов в Ботевгр...

Бюджетът на ЕС се обсъжда в София, миграцията сред темите

https://www.vesti.bg/bulgaria/biudzhetyt-na-es-se-obsyzhda-v-sofiia-migraciiata-sred-temite-6083218

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер обяви, че парите по кохезионната политика ще се отпускат при спазване върховенството на закона

Китайските университети предлагат нови специалности за кандидат-студентите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902590

Китайските университети предлагат нови специалности за кандидат-студентитеДнес е вторият ден от националните кандидатстудентски изпити в Китай, известни като „гаокао". Тази година около 9,7 милиона кандидати се борят за място в китайските университети, които предлагат редица нови специалности, предава bulgarian.cri.cn. Сред някои от най-важните са Наука за данните и технологии за големи данни, Роботика,

Националната библиотека набира с изложба средства за създаване на зала за историята на книгата

https://offnews.bg//kultura/natcionalnata-biblioteka-nabira-s-izlozhba-sredstva-za-sazdavane-na-za-682242.html

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" започва набирането на средства с цел създаването на първата в България зала "История на книгата". Тя ще включва оригинални, дигитални и холограмни изображения на едни от най-ценните книги в Библиотеката.

Средствата ще се набират чрез благотворителна изложба, която се открива на 12 юни в Библиотеката, а инициативата бе обявена днес на пресконференция в БТА.

По повод 140-ата годишнина на Библиотеката ще бъде организирана поредица от събития и инициативи, а кулминацията ще бъде на 7 декември, когато е откриването на залата, каза директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова.

В залата ще има постоянна експозиция, но периодично там ще бъдат показвани и други ценни материали. Ще има виртуални книги, документи, които могат да се четат на специализиран компютърен терминал, ще има възможност за показване на триизмерни изображения и евентуално посетителите ще могат да видят умалено копие на Гутенбергова преса.

„Чрез тази зала искаме да постигнем симбиоза между библиотечната практика и нейните проекции в областта на културния туризъм“, заяви доц. Александрова.

Ежегодното финансиране на Библиотеката е 16 320 лева на щатна бройка. В момента там работят 206 души, като тези пари са разпределени за заплати, дейности и т.н. Цялата сума се равнява на 3 милиона лева, а по думите на доц. Александрова те са крайно недостатъчни.

„Цялата сграда има нужда от ремонт. Останали сме назад от колегите в Европа по отношение на модернизацията. С много труд успяхме да дигитализираме едва 10% от документите, които притежаваме. Не се противопоставям на традиционните форми, с които обслужваме нашите потребители, но за мен е недопустимо да се дават ценни и старинни материали на хора, които нямат нужните познания за тяхното съхранение. За нас е приоритет да запазим тези документи и чрез нашите съмишленици и тази благотворителна изложба се надявам да решим и този належащ проблем“, добави Александрова.

В инициативата ще се включат известният български художник и писател Петър Георгиев – Рей, който е дал идеята за дарителската изложба, и скулпторът Христо Михайлов. 

„Всяка книжовна институция има нужда от допълнителни доходи, а нито едно правителство не може да отдели достатъчно пари. Когато миналата година посетих Библиотеката, видях една невероятна сграда, която се нуждае не само от тази зала, но и от сериозен ремонт. Така дойде и идеята за тази изложба. Аз дарявам 6 мои картини, чрез чиято продажба ще могат да се наберат средства за нуждите на Библиотеката и силно се надявам, че тази инициатива ще се превърне в ежегодна“, каза Петър Георгиев - Рей.

Георгиев направи съпоставка между Канада, където живее и България и обясни, че за разлика от хората в родината му, там от малки се научават да даряват и да се занимават с благотворителност.

Христо Михайлов също коментира изложбата.

„Идеята на Петър за набиране на средства за Библиотеката много ми допадна. Тя е люлката на книжнината в България. Тук са творбите на нашите прадеди и съвременници. С удоволствие дарявам 3 от моите пластики. Трябва да се започне от някъде и ако всеки един българин се включи с каквото може, ще можем да постигнем нужните резултати“, каза Михайлов.

Кипър започна строежа на най-големия казино комплекс в Европа

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/08/3197127_kipur_zapochna_stroeja_na_nai-golemiia_kazino_kompleks/?ref=rss


Кипърският президент заяви, че нов казино комплекс, който има претенцията да бъде най-големият в Европа, ще има централна роля в стратегията на средиземноморския остров да се превърне в луксозна туристическа дестинация, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Президентът Никос Анастасиадис заяви на церемонията по откриването на строежа на стойност 550 милиона евро, че инвестиционният проект е най-големият изобщо в Кипър досега.<br /><br />След...

Дизелът у нас по-некачествен от гръцкия

http://www.moreto.net/novini.php?n=375607

Буркани с гръцки и български дизел представи пред НС евродепутатът Емил Радев. Той атакува двойния стандарт в ЕС. Оказва се, че освен двоен стандарт при храните, такъв има и при горивата. Сега Радев иска да се следи за двойния стандарт при горивата.

"Мога да изям и самия Елвис, само му сложете оцет"

http://clubz.bg/68910-moga_da_izqm_i_samiq_elvis_samo_mu_slojete_ocet

Антъни Бурдейн, който си отиде на 61 г., беше много добър в кухнята с черпаците, но беше още по-добър с думите. Не случайно след смъртта му всички негови почитатели го описват като голям разказвач. Предлагаме ви негови размишления по различни теми. 

„През целия ми живот в готвенето най-важен е бил контролът. В пътуването и храненето оставяш нещата да се случват сами.“

"Мога да изям и самия Елвис, само му сложете оцет."

За излизане от от зоната на комфорт:

„Пътуването не винаги е приятно. Не винаги е комфортно. Понякога боли, понякога ти разбива сърцето. Но това е наред. Пътуването те променя; би трябвало да те променя. Оставя следи в паметта ти, в съзнанието, в сърцето и по тялото. Ти взимаш нещо със себе си. Надеждата е и ти да оставиш нещо добро зад себе си.“

За пътуването:

„В пътуването най-хубавото е великолепното усещане за лутане в неизвестното.“

За приключенията:

„Това си е приключение. Дадохме някои жертви през годините. Някои неща се счупиха. Други бяха изгубени. Но няма да ми липсват, защото видях света.“

Кариерен съвет:

„В графата „Причини, поради които напуснахме предишната си работа“ никога не пишете истинските причини, освен ако не са пари или амбиции.“

За интегритета:

„Уменията могат да се усвоят. Но характера или го имаш , или го нямаш.“

За пиенето:

„Има нещо вълшебно в следобедното пиене. Не прекалено охладена половинка, съвсем сам в бара – ако ще и да е много фалшив ирландски пъб.“

За живота на макс:

„Тялото ти не е храм, то е лунапарк. Наслаждавай се на обиколката.“

За успеха :

„Без нови идеи успехът се спарва.“

"Площад Славейков"

Ресторанти предлагат коктейли "Тръмп" и такос "Ким" за срещата в Сингапур

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6903148

Ресторанти предлагат коктейли "Тръмп" и такос "Ким" за срещата в СингапурРесторантьорите в Сингапур използват предстоящата историческа среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, за да покажат кулинарна креативност, съобщи Асошиейтед прес. Ресторантьорите поставят града-държава в светлината на прожекторите с коктейли в червено, бяло и синьо, и такос,

Цитат на деня: Когато стане царство, ще разговарям с Бойко Борисов по всички въпроси

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/08/3197128_citat_na_denia_kogato_stane_carstvo_shte_razgovariam_s/?ref=rss


Когато стане царство в България, тогава ще разговарям с Бойко Борисов по всички въпроси.<br /><br />Така вицепремиерът Валери Симеонов отговори на въпрос дали е разговарял с премиера за сигналите, които подаде за нарушения при строителство на заведения и хотели по Южното Черноморие, които според министъра на туризма Николина Ангелкова са законни. Още миналата година сме коментирали тези въпроси и съм получил пълна подкрепа, включително и публична, добави Симеонов.<br />

Планът за Зелен град на София готов до следващото лято

https://offnews.bg//politika/planat-za-zelen-grad-na-sofia-gotov-do-sledvashtoto-liato-682254.html

На международна конференция днес официално стартира процесът по разработване на Плана за „Зелен град“ на София, финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие. Планът се подготвя от експертен екип от консултанти на „Прайс уотърхаус купърс“ и Arup и ще бъде готов през лятото на 2019 г. Той ще предоставя интегриран подход за устойчиво екологично развитие и ще предложи и приоритизира предстоящи проекти за реализация с хоризонт от 5 години.

„Горди сме, че Столична община е първата община в България, която се включва в програмата на ЕВБР „Зелени градове“, защото тук има много силен екип от професионалисти, който е направил много за подобряване на живота на гражданите. Ние вече имаме проект, който разработваме заедно – по закупуването на електробуси за Столичния автотранспорт, което е още едно основание, че Планът за „Зелен град“ ще бъде повече от успешен“, това отбеляза по време на откриване на конференцията директорът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в България – Лариса Манастърли.

„Ние избрахме да поканим София да се включи в програмата „Зелен град“, защото градът показва значим напредък в развитието си. Разликата между това каква е София днес и каква е била преди години е очевидна, така че – уверени сме, че тук планът няма да остане само документ, а ще доведе до наистина значими резултати“. Това каза на свой ред директорът на Програма „Зелени градове“ в Европейската банка за възстановяване и развитие – Найджъл Йоландес.

„В лицето на Министерството на околната среда и водите Столична община има естествен съюзник за реализиране на устойчиви и значими екологични проекти – както досега, така и занапред. София е лидер във въвеждане на добри практики и разработване на ефективни модели, които след това се използват успешно и в другите градове в България“, подчерта по време на откриването и Атанаска Николова, зам.-министър на околната среда и водите.

„Искам да поздравя София за този амбициозен проект. Реализирането на План за „Зелен град“ изисква цялостен и интегриран подход – екологичен, икономически, дори социален, затова реализирането му е изключително важно. Пожелавам на София, чрез реализирането на този интегриран План, да се превърне в първата стъпка към една по-зелена България“, отбеляза и Малина Крумова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

„Експертизата, която ЕБВР предложи да ни окаже, канейки ни за участие в инициативата „Зелени градове“, вярвам, ще бъде от голямо значение за екологичното развитие на града ни. Чрез нея имаме възможност да почерпим сериозен опит и да получим нови идеи за развитие, които да направят София още по-зелен град“, коментира инициативата и зам.-кметът по околна среда на Столична община Йоана Христова.

В процеса по разработване на Плана, предстои да бъдат провеждани широки консултации със заинтересовани страни, както и с водещите политически сили в Столичния общински съвет, които целят постигане на консенсус по последващото реализиране на проектите и гарантират устойчивост на планираните дейности. 

Карл Маркс - 200 години по-късно

http://pogled.info/politicheski/karl-marks-200-godini-po-kasno.95172

/Поглед.инфо/ Кръгла маса по повод 200 години от рождението на Карл Маркс, организирана от Областния съвет на БСП Пловдив.-1 част - /ВИДЕО/

Нели Петрова пред Фрог: Парите за пътна безопасност не трябва да отиват в политически хамелеони

https://frognews.bg/novini/neli-petrova-pred-frog-parite-patna-bezopasnost-triabva-otivat-politicheski-hameleoni.html

Парите за пътна безопасност не трябва да бъдат давани на политически хамелеони, които не са експерти по темата. Така депутатът от ГЕРБ Нели Петрова коментира новината, че Калина Крумова и още няколко жени от БАН са спечелили европроект за 453 600 лв., за да за да обновят психотестовете за професионални шофьори.

Виетнам изгони виден адвокат и един дисидент в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903142

Виетнам изгони виден адвокат и един дисидент в ГерманияАктивистка продемократична група съобщи, че Виетнам е освободил от затвора и изгонил от страната виден адвокат правозащитник и още един дисидент, които са били изпратени в Германия, предаде Асошиейтед прес. "Братството за демокрация" съобщи на Фейсбук страницата си, че адвокатът Нгуен Ван Дай и Ле Тху Ха са пристигнали във Франкфурт рано тази

Борис Джонсън: Брекзитът може да се провали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903156

Борис Джонсън: Брекзитът може да се провали
Първият дипломат на Великобритания - евроскептикът Борис Джонсън, спомена за възможен "провал" на Брекзита и сподели възхищението си от категоричните методи, използвани от американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес. Агенцията цитира сайта Бъзфийд нюз и изказване на Джонсън на частна вечеря,

Консулът в Одрин е поучил строга забележка за отменената културна програма на 3 март

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/08/3197123_konsulut_v_odrin_e_pouchil_stroga_zabelejka_za/?ref=rss


На българския генерален консул в Одрин Васил Вълчев е направена строга забележка за отменената празнична културна програма на 3 март. Освен това действията му ще се отразят на годишното му атестиране. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол.<br /><br />За деня, в който се отбелязва освобождението на България от турско робство, е било планирано участие на танцов състав, но той така и не се включил в програмата. Още тогава Вълчев...

Кралев е притеснен от предложените промени в закона за хазарта

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/08/3197059_kralev_e_pritesnen_ot_predlojenite_promeni_v_zakona_za/?ref=rss


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че е притеснен заради предлаганите промени в закона за хазарта. Той даде знак, че в обсъждането се пропуска важна според него тема - как ще бъде засегнат Българският спортен тотализатор (БСТ).<br /><br />"Не мога да скрия, че съм притеснен. Изключително добре разбирам моралните аргументи на вносителите на промените в закона и ги споделям. Но ми се струва, че нещата тук са много по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед....

Цветанов декларира подкрепата на ГЕРБ за председателството на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903151

Цветанов декларира подкрепата на ГЕРБ за председателството на ЕСЦветан Цветанов декларира подкрепата на ПГ на ГЕРБ и управляващото мнозинство за усилията на правителството като председател на ЕС. Изявлението беше в отговор на БСП и започна с поздравление към правителство за усилията и успешното председателство на Съвета на ЕС, предаде БТА.  Нито за миг дебатът за кохезионната политика и за миграцията не е

Четири шествия блокират София в събота

http://www.transmedia.bg/2018/06/08/%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b8-%d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d1%8f-%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%be%d1%82/

Планирани са засилени мерки за сигурност

 

Четири различни шествия ще има в София в събота, съобщиха от СДВР. Най-голямото е „София Прайд“, но освен него има планирани още три.

Възможно е да има и спиране на движението, предупреждават от полицията. Ще има и буферни зони, зда да не се смесват участниците в отделните събития.

Няма да се допускат лица във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети. Според МВР са взети всички необходими мерки за предотвратяване на инциденти и нарушения на обществения ред. Оттам се обръщат към минувачите с призив да проявяват толерантност и да спазват обществения ред.

От 14 до 16:30 ч. е заявено шествието „Поход за семейството“ – от площад „Независимост“,  през бул. „Цар Освободител“, покрай сградата на Министерския съвет, по бул. „Княгиня Мария Луиза“ и по бул. „Витоша“ до Националния дворец на културата.

От 17 ч. пред билетния център на НДК ще започне концерт с наслов „За Възраждане на семейните ценности“. Той е организиран от партия „Възраждане“ и приключва в 20 часа.

В 18 ч. пред пилоните на НДК ще се събират участници в друго шествие, което ще мине по бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Граф Игнатиев“, бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, покрай стадиона до езеро „Ариана“.

От 17 ч. в Княжевската градина ще има протест „Да спасим децата на България и българското семейство“.

На същото място от 16 ч. е сборният пункт на „София прайд“, като тази година мотото е „Различни хора, равни права“. Шествието започва в 19.00 часа.

Кипър започна строежа на най-голямото казино в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903150

Кипър започна строежа на най-голямото казино в ЕвропаКипърският президент заяви, че нов казино-комплекс, който има претенцията да бъде най-големият в Европа, ще има централна роля в стратегията на средиземноморския остров да се превърне в луксозна туристическа дестинация, предаде Асошиейтед прес. Президентът Никос Анастасиадис заяви на церемонията по откриването на строежа на стойност 550 милиона

Иво Беров: Щастие е да откриваш света, но ние преставаме да го търсим

http://www.transmedia.bg/2018/06/08/%d0%b8%d0%b2%d0%be-%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%89%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b5-%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%88-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd/

 

Преди дни нашият приятел и автор на „Студия Трансмедия“ Иво Беров представи книгата си „Без невинни. Революция Пеларгониум зонале“. Това е увлекателен разказ и размисъл за нашия решителен, съдбоносен и извечен двубой за щастието.

Книгата може да се намери в големите книжарници в страната.

– При сегашното положение става така – някой си е написал нещо, каквото и да било – хубаво или лошо. Оттук нататък той трябва да премине през някакво „художествено сито“ и да се направи реклама. Това, което авторът може да направи като реклама, е следното: ако има обществени връзки, звъни на приятели по медиите, отива и се саморекламира. Приятелите помагат, независимо какво е написал, а те и без това не го четат. Аз съм ти приятел, така да се каже, ще ти направя реклама, не ме интересува какво си написал.

Познавах един писател, който по този начин си връзваше много добре нещата – във всеки град си имаше по един приятел, водещ в сутрешен блок или някакво културно предаване, обикаляше градовете и си продаваше книгата – а дали тя е добра или лоша, това няма никакво значение.

– И аз познавам един такъв писател, дори подозирам, че е същият. След като няма „качествен контрол“, всеки се оправя както може, така ли?

– В България няма някаква институция – думата е лоша, но може да я наречем и академия, която да оценява книгите и да има достатъчно обществен авторитет, за да може да ги препоръчва на читателите, както е например Академия Гонкур във Франция. Тук става обратното – първо търчиш и си намираш връзки да си направиш реклама в медиите и след това ти обръща внимание някоя академия или институция, или звено, или кръг, или каквото и да било, което да оцени книгата. И тогава вече въз основа на тази оценка може да те потърсят медиите. Да не говорим, че тук няма нещо като литературни агенти или още по-малко пристрастени към литературата издателства. Там има хора добри, добронамерени, които искат да печелят пари и да преживяват чрез издаване на книги. Никак не е задължително да обичат литературата, да са увлечени по нея и да търсят някакви изключения, нещо добро и талантливо, нещо действително качествено. За тях е важно книгата да се продаде по възможно най-бързия начин.

Тези издатели са гледали внимателно какви книги се продават и са стигнали до естествения и правилен извод, че се продават ония книги, които са добре оплетени сюжетно, както се плетат и телевизионните сериали. Подхващаш една линия, връв, тел или каквото е там и спираш на най-интересното място. Подхващаш друга линия,  оплиташ я с първата, като тръгваш от най-интересното, после трета, ама не чак до пета, че става малко сложно. Плетка подир плетка и накрая се получава книгата по тази формула, което не е лошо, защото читателят ще я прочете. Като я прочете обаче я захвърля и забравя. Тя вече няма смисъл.

Докато истинската литература при истинските творби – кино, музика или книги, ти четеш не да видиш какво ще стане по-нататък, защото знаеш какво ще стане, когато отново отиваш да гледаш любимия си филм. Така е и с хубавите книги. Това е положението в България, да не говорим за читателите, които са достатъчно малко, за да не може да съществуват професионални писатели и професионална литература. Просто няма как.

– Тоест литературата е приравнена към коя да е друга стока, с тази разлика, че при книгата не е като при доматите и купувачът много трудно може да се ориентира само по външния вид без помощта на рекламата. Явно маркетингът трябва да е различен и той се прави в тиражни авторитетни медии на Запад.

– Да, но това доверие се постига трудно, а в България може би никога няма да се постигне, защото каквото и да стане като оценка, веднага се появява – хайде да не я наричаме мафийка, да ги наречем просто връзки. Така са обречени нещата тук.

– Твоята книга обаче бе оценена, на представянето дойдоха много хора, дори те каниха по телевизиите. Значи има все пак нещо, което сработва извън обичайните схеми?

– Първо, не знам дали са я харесали. За мен беше приятна изненада, че от три-четири медии ми обърнаха внимание и ме рекламираха. Не го очаквах, мислех, че ще мине и ще замине, както се е случвало. Явно съм имал, как да ги нарека – привърженици, които са си рекли, че може пък да съм написал нещо хубаво. А от тези, които ме рекламираха, ме бяха прочели един-двама. Сигурно защото ми вярват и ме харесват. Бих искал обаче рекламата да дойде оттам, че хората са харесали написаното. Благодарен съм на Деян Енев, който първо ме чете и после ме хвали. Той е издирвач и голяма рядкост в наше време.

– Той е литературен агент по призвание и като хоби, наистина рядко явление за нашите условия. И тъкмо поради това му се налага да обикаля по пазарите и да рови по кашоните да издирва книги, за които малцина са чували. А се оказва, че там може да има истински съкровища. Ти обаче имаш предимството да си познат като журналист – харесван и съответно мразен, тоест налице е интрига, а това само по себе си възбужда страстите поне в мрежата, което си е жива реклама.

– Да, давам си сметка, че е така. Но все пак предпочитам тези страсти да дойдат, след като се прочете книгата. Не ми се дискутира с хора, които разсъждават дали щяла била да бъде хубава или не щяла била, защото ме били познавали, ама не са я чели.

– Проблемът според мен е в разбирането, не в четенето. Не точно да се догадят „какво е искал да каже авторът“, но да усетят, да схванат, дори да интерпретират чрез своя опит и въображение написаното. А това се случва според мен само с добрите текстове. Клишето не търпи интерпретации. Тези неща просто се усещат, както е с музиката.  

– В това си права, много странни и различни са възприятията. За един и същи текст един казва, че е тъжно, друг – че е весело, че е умно, че е глупаво, смислено, безсмислено. Това винаги ме е учудвало.

– Сега с литературната критика покрай останалите му дейности се е натоварил Фейсбук.

– А тя е убийствена.

– Кажи няколко думи около написването на книгата.

– Според мен човек трябва да осмисля нещата, които преживява, тоест да осмисля битието. Иначе това, което му е дадено като предимство пред другите същества – мозъкът, се оказва излишен. Защото и комарът, и пеперудата също живеят в битието. Значи всеки по някакъв начин живее. Но ние можем да го осмисляме и да предадем това осмисляне на други хора чрез изкуство, наука и всичко останало.

И аз се мъчех първо да осмисля това, което преживявам. И като че ли малко, съвсем малко ни трябва, за да бъдем щастливи. Но това малко нещо сякаш е непреодолимо. И се чудя защо е така. Другото е, аз съм го написал изрично – имаме едни такива пориви, ценности, желания, искания – сега му викат приоритети, които са натрапени и смешни. Може би защото са спуснати от някакви хитреци, защото това е част от преодоляването на оная стъпка, която би ни направила щастливи. Ти много добре ме разбираш, предполагам, но всичките тези конструкции – „да дадем всичко от себе си“, „да работим в екип“, „да бъдем успешни“. Всичко това дава точно обратният ефект. Хората се оказват разтревожени и нервни, гонят някакъв успех, който или не могат да го постигнат, или като го постигнат, се питат – за какво ми беше.

Имам един приятел, не се бяхме виждали дълго време след промените. Видяхме се. И той ми вика – знаеш ли какво? Не знам, викам. Абе станах милионер, вика, и то в долари. И разправя една случка. Като всички милионери и той тръгнал да си прави палат на морето. И когато най-сетне го направил, излязъл на балкона, взел си кафе, уиски, изпил кафето и уискито, погледнал морските ширини и си казал: „И ся кво?“

– Мъчи ни този въпрос – уж всички искат едно и също, хората във властта също са го искали преди да стъпят във властта, но вече не го щат. И тогава идва революцията, помита всичко, други хора вземат властта и отново не искат онова, което всички, включително и революционерите са искали преди това. Това ли е тази непреодолима преграда?

– Това е извечно противоречие. Нека намесим малко политика. Хубавото  на демокрациите е, че те от време на време биват сепнати, за да се опитат да оправят цялата тази несправедливост, защото тя си съществува. А когато не е оправена, не е пипната, се получава като при Платонов. Не случайно съм негов последовател. Той описва ужасни неща. И като ги четеш, си викаш – тук революцията просто е била неизбежна. Няма как да не стане, и то с цялата й жестокост. Защото не е имало това всекидневно изправяне на несправедливостите.

Примерно защо бил сменен испанският Рахой? Всички говорят за някакви политически ъгли с някакви националистически партии, баските националисти и т.н. А хората просто не искат да гледат тези корумпирани управници, те чувстват някаква несправедливост, защото дори и там я има.

Друго нещо обаче е Русия – там явно им е достатъчно да чувстват, че вождът ги води към величие, каквото и да означава това, и те могат да пият парфюми вместо водка и да миришат сельодка вместо да я ядат. Но в нормалните страни тази несправедливост, за която говорим, и за която аз пиша, се поправя донякъде, за да не стане нещо много по-лошо.

– Не мислиш ли, че поради разни причини и с много препъвания светът все пак върви към по-добро?

– Върви към по-добро и това е установено дори статистически. В предишни години, примерно до началото на миналия век, така да се събират хората като нас и да говорят, е било рядкост. Сега има много повече свободно време, заплащането е по-добро, медицинското обслужване и животът като продължителност са по-добри.

– В книгата ти има нещо много любопитно, на което хората не обръщат внимание, смятат го за даденост, за неизбежност или за чист късмет. Това е професията, работата, службата. Но малцина са онези, които са имали късмета да печелят от това, което обичат и правят с удоволствие. Срамна работа може и да няма, но има неприятни, досадни, изтощителни, затъпяващи и отблъскващи занимания за „изкарване на хляба“, а нали все някой трябва ги работи гадните професии. Та като ще говорим за щастие, тук на място е революционният въпрос – какво да се прави?

– В развитите демократични страни проблемът е поставен и се търси някакво решение – и от фирмаджии, и от социолози, и от психолози. Проблемът се нарича „от 9 до 5“, тоест 8-часов работен ден. Животът, който от 9 до 5 часа в тези професии губи всякакъв смисъл – 20-30 години всеки ден правиш едно и също, едни и същи движения и едни и същи мисли, след което отиваш да се пенсионираш и да поживееш още някоя и друга година. В развития свят можеш да ходиш на екскурзии, в по-бедните страни и това не можеш. И край, а защо беше всичко? Това е много извратено нещо.

– Щастието, което е една особена нишка в романа, има различни дефиниции, смисли и обяснения откакто свят светува та до днес. Много му върви и прилагателното „невъзможно“. Невъзможно ли е според теб?

– Истинското щастие е краткотрайно и не можеш да го усетиш. Усещаш го чак след време, когато вече го няма. Съдържа 30-40 процента тъга. То е неуловимо и съществува само като спомен. Може би ние след време с голямо умиление ще си спомняме тази наша сегашна среща. Сега обаче не се чувстваме като особено щастливи, просто ни е добре.

– Има едно сполучливо определение – миговете, които ни спират дъха… Това мимолетно щастие го схващаме бързо, тъгата обаче е към 80-90 процента. Децата са щастливи, но не знаят това, чак после го осъзнават.

– Абсолютно. Гледам сина ми, който открива света. Хуква щастливо към нещо, което иска да хване, после – към друго. Щастие е да откриваш света, а ние по някое време решаваме, че сме го открили вече и преставаме да го търсим и да го откриваме. Той светът си е един и същ, но пак има много неща, които могат да се открият, ама хората не се занимават с това, защото работят от 9 до 5. А какво правят хората след 5 часа?

По-рано, понеже бях наивен, ходех в кръчмата, за да разбера какво мисли народът. Трябваха ми две-три години, за да разбера, че той въобще не мисли. Преди 20 години говореха за дограмата и къде се е преместил Спас. След 20 години говореха за същото, само дето не беше Спас, а някой друг. Казвам им – хайде да направим пейка, да идем за гъби, да се разходим някъде. Не искат.

– Човек живее в някакъв калъп от клишета – задръстен, озлобен, угнетен. И как да излезе от този омагьосан кръг?

– Да, книгата е точно за това. Това е смисълът – как се преодолява клишето. Това е онова чудовище, дето е в нас. Съвсем ясно, без да стигаме до онези екзистенциалисти, които търсят едни дълбочини, плетат едни объркани и сложни плетки. И това е една от причините хората да не харесват литературата. Не бива за нея да се говори предвзето и скучно. А ние сме облагодетелствани. Българският език е много гъвкав, докато във френския например нищо не можеш да промениш в едно изречение. Можеш донякъде, но ще се получи безсмислица. Не подозирах какво богатство е българският език, но трябва да се чете. Не подозирах, че в книгата „Българско обичайно право“ (Димитър Маринов) ще има толкова много забравени български думии, около примерно 40 процента, които не познавах.

 

 

Приятелките Дженифър Анистън и Кортни Кокс сияят заедно на една сцена (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/priiatelkite-dzhenifyr-anistyn-i-kortni-koks-siiaiat-zaedno-na-edna-scena-snimki-2102286

Церемония на Американския филмов институт събра в холивудския театър „Долби“ десетки знаменитости. Сред най-бляскавите звезди на червения килим бяха приятелките Дженифър Анистън и Кортни Кокс. Актрисите, които се превъплътиха в Рейчъл и Моника от к

Откриха мъртъв американския ТВ водещ Антъни Бурдейн (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/otkriha-myrtyv-amerikanskiia-tv-vodesht-antyni-burdejn-video-2102305

Известният американски кулинар и водещ на телевизионно предаване Антъни Бурдейн е сложил край на живота си на 61-годишна възраст, съобщават световните информационни агенции, позовавайки се на Си Ен Ен.

Бурдейн се е н

Четири шествия в събота ще затруднят движението в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/08/3197093_chetiri_shestviia_v_subota_shte_zatrudniat_dvijenieto/?ref=rss


Засилени мерки за сигурност ще има в събота в центъра на София, заради планираното провеждане на "София Прайд" и още три шествия, съобщи СДВР. Ще бъдат изградени буферни зони за участниците в събитията, а при необходимост движението ще бъде спирано.<br /><br />В обособените зони няма да бъдат допускани лица във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети. Властите уверяват, че са взети всички необходими мерки за предотвратяване на инциденти и...

Вучич: Диалогът ни с Прищина ще продължи до края на месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903136

Вучич: Диалогът ни с Прищина ще продължи до края на месеца Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че очаква, че диалогът между Белград и Прищина ще продължи до края на този месец, съобщи белградската агенция Бета. Вучич заяви, че на 27 и 28 юни е зает и тогава няма да бъде в Брюксел, но ще бъде на разположение през останалите дати, предава БТА.

Започва Фестивалът на цацата

https://www.avtora.com/zapochva-festivalat-na-cacata/

Дългоочакваното трето издание на Фестивала на цацата в Кранево стартира днес, 8 юни. От дни тече трескава подготовка на фестивалната зона, а голяма част от участниците в програмата вече са на път. Общински съветници от района ще приготвят за гостите специална рибена чорба по местна рецепта, а рибата за нея вече е уловена от Черно море.Тази година за първи път фестивалът ще се проведе почти на плажа на Кранево, което осигурява още повече възможности за забавления на всички гости. Фестивалът на Цацата започва на 8 юни 2018 г. с неустоима рок програма, чиито хедлайнери са Милена и Уикеда. След

България може да получи близо 2.26 млн. евро за наводненията в Бургаска област

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903135

България може да получи близо 2.26 млн. евро за наводненията в Бургаска областЕвропейската комисия е взела решение за отпускане на близо 2.26 млн. евро от фонд „Солидарност“ за преодоляване на щетите от наводненията в периода 25-30 октомври 2017 г. на територията на Област Бургас. Заявлението за отпускане на средствата беше подадено от България на 11.01.2018 г. Предложението на Европейската комисия трябва да бъде одобрено

ДНК на креативността: новите правила за интегриране на работата в живота ни

http://www.cross.bg/zhivot-mediapad-rabota-1576441.html

/КРОСС/ Как се раждат великите идеи? Huawei помоли бизнес коуч да направи профил на хората, които носят промяна, и да опише съвременния микс от работа и личен живот. И така, кои са хората, които внасят промяна във всяка сфера на живота днес, или т. нар. „changemakers”? Те могат да са собственици на фирми, предприемачи, мениджъри, писатели, дизайнери, художници и много други. Общото между тях е, че променят правилата на играта, в която играят, и дори извън нея. Предприемачите създават повече работни пространства, лидерите на общности оказват влияние върху местната и глобалната среда, дизайнерите и творците оформят тенденциите и не на последно място технологичните иноватори подобряват процесите, които отговарят на нуждите на хората. Huawei отново се обръща към горещата тема на деня и разглежда отблизо опита на тази група от хора, как работят, какво ги вдъхновява и как се забавляват. Работата на днешния бизнесмен е тясно свързана с управление на задачи. Независимо дали става дума за попълване на формуляри за оценка, отговаряне на спешни въпроси относно проекти с колеги и клиенти от цял свят, преминаващи през друг процес, защото компанията се разширява на нови пазари или друго. Всичко това се прави в променящи се часови зони и посещаване на нови места поне няколко пъти в месеца

Деца от 10 варненски училища се състезаваха във викторина

http://www.moreto.net/novini.php?n=375606

Възпитаници на 10 варненски училища премериха сили във викторината „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“, която се проведе в зала „Пленарна“ на Община Варна, научи Moreto.net. За шестнадесета поредна година дирекция „Превенции“, към Община Варна, Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (ОКБППМН) и Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) – Варна, организират събитието в морската столица.

Станишев с доклад за ЕП: България в Шенген по въздух, вода и земя

https://offnews.bg//politika/stanishev-s-doklad-za-ep-balgaria-v-shengen-po-vazduh-voda-i-zemia-682253.html

Идеята за поетапно присъединяване на България към Шенген не е нова – обсъжда се още от 2011 г., но напоследък набира скорост. Последно я чухме от канцлера Меркел при посещението й в София през януари. 

Това обяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев по време на конференция за разширяване на Шенгенското пространство, организирана в Дубровник, Хърватия, от евродепутати-социалисти.

Убеден съм обаче, че влизане само с въздушни и морски граници би било стратегическа грешка – ще отложи за неопределеното бъдеще вдигането на контрола по сухопътните, които са икономически по-важни, ще постави под въпрос участието на България в бъдещи общоевропейски системи за сигурност и ще бетонира двойния стандарт на членство в Шенген, каза още Станишев. 

Ето защо инициирах доклад в ЕП, който ще поиска от държавите-членки незабавно решение за приемане на България с всички граници. Това ще бъде качествено нов елемент в позициите на европейските институциите по темата, обясни  президентът на ПЕС.

В дискусията се включиха комисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос, зам.-председателят на Европейския парламент Йоан Пашку, държавният секретар в министерството на вътрешните работи на Румъния Даниел Марин, бившият министър на вътрешните работи на Франция Мишел Алиот-Мари, зам.-министърът на вътрешните работи на България Красимир Ципов, ръководителят на хърватските социалисти в ЕП Тонино Пицула, евродепутати, ескперти от Европейската комисия, политолози и студенти.

Конференцията, която организирахме с колегите Пашку и Пицула, продължава серията от инициативи, целящи връщането на темата Шенген в дневния ред на ЕС, заяви Станишев, който беше определен за докладчик на ЕП за пълното приемане на България и Румъния в Шенген.

„Въпреки силната опозицията от консервативни политически сили, ние, социалистите, полагаме всички усилия да осигурим подкрепа в европейските институции. Приемането на доклад, с който ЕП недвусмислено ще заяви, че поетапно влизане е неприемлив вариант, ще бъде поредният конкретен резултат. Очевидно е обаче, че десни правителства спират България за Шенген. Затова смятам, че трябва да се работи както в институциите, така и по линия на политическите семейства, особено това на европейската десница (ЕНП). За съжаление отсъствието от конференцията на министрите на вътрешните работи на България и Хърватия, които са част от ЕНП, не изпраща добър сигнал”, посочи евродепутатът.

Решението за приемането на България в Шенген е изцяло в ръцете на държавите-членки (Съвета на ЕС), но процедурата изисква ЕП да бъде консултиран, което предоставя възможност за косвено влияние и възобновяване на процеса. Изготвянето на доклада ще включва дебати в Комисията по вътрешни работи и правосъдие в ЕП, както и в пленарна зала с участието на представители на ЕК и на Съвета. При успех в преговорите с политическите групи в ЕП се очаква евродепутатите да приемат резолюция по темата през октомври тази година.

„На последния си конгрес БСП открои членството на България в Шенген и Еврозоната като непосредствени национални приоритети. Тогава управляващите не се вслушаха в аргументите, че неприемането ни в Шенген е проблем не само за България, но и за ЕС като цяло и заявиха, че по време на Българското председателството не можем да поставяме национални въпроси. Смятам, че предстоящото Австрийско председателство, оглавявано от десницата, е исторически прозорец да поставим въпроса на дневен ред. По това ще си проличи дали Българското председателство и активната външна политика през последните 6 месеца са били успешни и ще донесат реални ползи за българските граждани”, категоричен е Станишев.

Проф. д-р Св. Георгиев: Решението за поставяне на стент трябва да се взема от екип от различни специалисти

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6903130

Проф. д-р Св. Георгиев: Решението за поставяне на стент трябва да се взема от екип от различни специалистиСърдечно-съдовите заболявания са основна причина за смъртност сред населението в Европейския съюз. Тези заболявания са водещи и за смъртността в България, като при всеки два от три случая най-честата причина е стеснението или запушването на сърдечните кръвоносни съдове. Причините за това се коренят както в начина на хранене,

Бившият кмет на Трън ”случайно” бутнал и осакатил дете, според съда

https://frognews.bg/novini/bivshiiat-kmet-tran-sluchaino-butnal-osakatil-dete-spored-sada.html

Случайно деяние е инцидентът от ноември 2015 г., при който тогавашният кмет на Трън Станислав Николов блъсна с джипа си пред училището в града 6-годишния Ивайло Стоянов. Това става ясно от мотивите на Районния съд в Трън, с които Николов беше оправдан, съобщи lex.bg

Ким Чен Ун: опасен деспот или наистина привърженик на промяната?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903113

Ким Чен Ун: опасен деспот или наистина привърженик на промяната?
Загадъчният севернокорейски лидер Ким Чен Ун, за който се смята, че е на 30 и няколко години, управлява потайната авторитарна държава и самопровъзгласила се ядрена сила от декември 2011 г. Той е син на дългогодишния диктатор Ким Чен Ир и внук на "вечния президент" Ким Ир Сен. Откакто е на власт, най-младият Ким контролираше развитието на

Парк, зона за изкуство или спорт около Централната гара в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902060

Парк, зона за изкуство или спорт около Централната гара в СофияНа север - високи сгради и нови транспортни тунели 11 проекта участват в конкурса за вторичен градски център на София Зона за изкуство, спорт или парк да има около Централната жп гара в София, а северно от нея - ново сити с високи сгради. Това са идеи от конкурса за вторичен градски център на Столичната община и фондация VIZAR,

Русия и Китай подписаха рекорден пакет споразумения за сътрудничество в атомната сфера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903109

Русия и Китай подписаха рекорден пакет споразумения за сътрудничество в атомната сфераНа 8 юни в Пекин бе подписан стратегически пакет документи, които определят основните направления в развитието на сътрудничеството между Русия и Китай в сферата на атомната енергетика за близките десетилетия. Тържествената церемония се състоя в рамките на срещата на президента на Русия Владимир Путин с председателя на Китай Си Дзинпин, предаде БТА.

НАТО: "Смъртта" на журналиста Бабченко подкопава доверието в медиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903098

НАТО: "Смъртта" на журналиста Бабченко подкопава доверието в медиитеМнимата смърт на руския журналист Аркадий Бабченко в Украйна може да подкопае доверието в свободните медии и да налее масло в огъня на пропагандата. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след първата част от днешното заседание на министрите на отбраната от алианса. Всички сме успокоени, че Бабченко е жив.

Симеонов за напрежението с Ангелкова: Ще обсъдя с Борисов, когато България стане царство

https://offnews.bg//politika/simeonov-za-naprezhenieto-s-angelkova-shte-obsadia-s-borisov-kogato-682247.html

"Като стане царство България, тогава ще разговарям с Бойко Борисов по всички въпроси. За да отговоря все пак на въпроса - мога да ви кажа, че още миналата година сме говорили по тези въпроси и съм получил пълна подкрепа, включително и публична".

Така вицепремиерът Валери Симеонов отговори на журналистически въпрос дали е говорил с премиера за сигнала му до прокуратурата срещу министъра на туризма Николина Ангелкова, както и за напрежението между тях. Вицепремиерът каза още, че по Черноморието има наследници на бившите силови групировки, а в Слънчев бряг постройките били стопанисвани от хора от ВИС. "Но не е въпроса откъде идват, а дали техният бизнес е законен, а те са заобиколили цял закон с учтивото съдействие на държавните институции", добави той.

Симеонов подчерта, че има и друга причина за притеснение - климатичнте промени.

"Все повече климатът на България започва да се приближава до субтропичния. Има рискове от внезапни пориви на вятъра, от торнадо, на което бяхме свидетели миналата седмица във варненското село. Ако това стане в Слънчев бряг, тези огромни постройки, които по никакъв начин не са закрепени на земята, ще станат гробище на хиляди и стотици хора. Аз не мога да стоя безразлично и да гледам как някой 10 години наред е нарушавал закона с прикритието на управляващите. Не мога да стоя да гледам как те ще трупат стотици хиляди на вечер, докато поставят под опаснтност живота на децата, които са там", каза вицепремиерът.

Симеонов каза още, че няма спор с министър Ангелкова, а с хора, които не спазват закона. На въпрос твърди, че тя не го спазва, той отговори: "Казвам, че имам спор с хора, които не спазват закона. Не коментирам министър Ангелкова, имаме разминавания по върпооса кое е законно и кое не е. Аз съм подал сигнал по отношение на въпроси, които тя смята, че са законни, а аз съм оубеден, че са в нарушение на закона. Нека да изчакаме да видим какво ще реши прокуратурата и съответно съда". 

На въпрос дали е нормално вицепремиер в едно правителство да дава на прокуратурата министерство от същия кабинет, той коментира, че това е нормално и дори задължително за всеки един български гражданин."Говорим точно за това. Не ме интересува членове ли са, кво ли са, що ли са. След като има нарушение на закона, свързано с рикс за десетки животи, аз няма как да остана безразличен, извинявайте".

Той обяви, че иска само "да се спазват законите, не само в туризма, но и в устройство на територията и всъщност да се премахнат тези изключително опасни заведения, които имат размерите на универсални магазини, а всъщност са построени без разрешение, в които се събират по 3-4 хиляди човека".

Според Симеонов има всички основания преместваемите обекти на плажа в Слънчев бряг да бъдат премахнати още през август. "За законноста няма сезони, тя трябва да се прилага всеки сезон, всеки час, всяка секунда", добави той.

Турският външен министър критикува Европа, че отделят все по-малко внимание на Крим

https://www.mediapool.bg/turskiyat-vanshen-ministar-kritikuva-evropa-che-otdelyat-vse-po-malko-vnimanie-na-krim-news280031.html

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу критикува европейските страни, тъй като отделят все по-малко внимание на въпроса, свързан с Крим.   Турция не признава и няма да признае анексирането на Крим. Виждаме, че западните страни започнаха да забравят за Крим. Ако днес забравите Крим, а утре нещо се случи с Украйна, вие ще бъдете отговорни за това, заяви Чавушоглу по време на вечеря в Центъра за култура и помощ за кримските татари в Анкара, информира турската агенция Ихляс.   На вечерята присъстваха министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин, който е на работно посещение в Турция, и депутатът от Върховната Рада Мустафа Джемилев.

САЩ окуражават Скопие и Атина да намерят взаимно приемливо решение за името

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903114

САЩ окуражават Скопие и Атина да намерят взаимно приемливо решение за иметоСАЩ подкрепят преговорите и окуражават властите в Гърция и Македония да намерят взаимно приемливо решение на спора за името на Македония, заяви представител на Държавния департамент, отговаряйки на въпрос на гръцката информационна агенция АНА-МПА. Окуражаваме лидерите на двете страни да намерят взаимно приемливо решение в интерес на

Станишев готви доклад в ЕП за България в Шенген с всички граници

https://dnes.dir.bg/politika/stanishev-gotvi-doklad-v-ep-za-balgariya-v-shengen-s-vsichki-granitsi

До края на годината правителството трябва да върне въпроса в дневния ред на Съвета, заяви лидерът на ПЕС в Хърватия

Средиземно море е застрашено да стане "море от пластмаса"

https://www.mediapool.bg/sredizemno-more-e-zastrasheno-da-stane-more-ot-plastmasa-news280030.html

Средиземно море е застрашено да се превърне в "море от пластмаса", предупреди днес Световният фонд за дивата природа, който предложи серия от мерки за спасяването на морето от пластмасовите отпадъци, които го задушават, съобщи Франс прес. Асоциацията представи днес доклад, в който е обобщила данните от научни изследвания, пораждащи безпокойство. В Средиземно море има рекордно ниво на микропластмаса - пластмасови частици, които са по-малки от 5 милиметра и които тровят цялата хранителна верига и застрашават човешкото здраве.   Като цяло концентрацията на микропластмасата е почти четири пъти по-висока в Средиземно море отколкото в "континентите" от пластмасови отпадъци, открити в океаните, подчертава Световният фонд за дивата природа.   За да се променят нещата, неправителствената организация пледира за международно обвързващо споразумение, за да бъдат намалени пластмасовите отпадъци или за борба с изоставените във водата материали за риболов.    Световният фонд призовава за увеличаване на рециклирането и събирането на отпадъци в страните по крайбрежието на морето.    Фондът призовава и за забрана на всички полиетиленови торбички за еднократна употреба, както на север така и на юг, и за забрана на добавянето на микропластмасата, например в козметичните продукти или почистващите препарати през 2025 г.   Промишлеността трябва да развие алтернативи на пластмасата, "които да могат да се рециклират или да се превръщат в компост", и да произвежда неща от възобновяеми материали, а не от петролни деривати, се казва в доклада.    Туристическата индустрия трябва да избягва да използва пластмасови продукти за еднократна, употреба като бутилки, торби, сламки или тапи.   Световният фонд призовава и за "лов на пластмаса" на индивидуално ниво - използване например на дървени гребени и пинсети, на гъби от целулоза, на биоразграждащ се конец за зъби, на керамични съдове, стъклени бутилки, памучни кърпи или постелки за йога от бамбук.   Фондът отправя призив да не се хвърлят отпадъците където и да е, което ще допринесе също за спасяването на Средиземно море.

Бой с бухалки на автобусна спирка в Бояна

https://offnews.bg//112/boj-s-buhalki-na-avtobusna-spirka-v-boiana-682252.html

За скандал и сбиване на автобусна спирка в Бояна снощи, съобщи МВР. Пострадали са двама мъже и жена.

Сигналът е получен около 21.40 часа. Пострадалите са прегледани в болница и освободени.

По техни данни извършителите са били с бухалки и са избягали в неизвестна посока. На този етап е изяснено, че пострадалите пребивават на територията на столицата без адресна регистрация. До този момент те не са подали жалба в полицията.

По случая е образувана преписка, действията по която се извършват под наблюдението на прокуратурата. 

Автобусът, минал през жп прелез с пуснати бариери, е на бивше училище в село в района

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903097

Автобусът, минал през жп прелез с пуснати бариери, е на бивше училище в село в районаУчилищният автобус, който вчера е преминал през жп прелез при спуснати бариери край Разлог, е на Центъра за специална образователна подкрепа, бившето помощно училище, в село Горно Драглище, съобщи за БТА началникът на Регионалното управление на образованието-Благоевград Ивайло Златанов. Тази сутрин поисках информация по случая от заместник-кмета

Захариева: Поисках обяснение от консула ни в Одрин за промяната в честванията на 3 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903096

Захариева: Поисках обяснение от консула ни в Одрин за промяната в честванията на 3 март На генералния консул на България в Одрин е отправена строга забележка във връзка със ситуацията около честването на националния празник Трети март. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Иво Христов, който коментира,

Протест срещу сочения за убиец на красивата Милена

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/protest-sreshtu-socheniia-za-ubiec-na-krasivata-milena-6083219

Заради твърденията му, че бил принуждаван от полицаите да признае вината си криминалистите ще бъдат разпитани

"Лудогорец" е на крачка от силен изходящ трансфер

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/08/3197091_ludogorec_e_na_krachka_ot_silen_izhodiasht_transfer/?ref=rss


"Лудогорец" е на крачка от осъществяването на нов силен изходящ трансфер в чужбина. Седемкратният шампион на България ще се раздели с централния защитник Игор Пластун, който се очаква да премине в "Гент".<br /><br />Според информация на "Дневник" белгийският клуб ще плати около 3 милиона евро за 27-годишния бранител.<br /><br />"Още не приемам честитки, докато не премине цялата процедура. Реализирането на един трансфер си има определени...

Тръмп едва ли ще обсъди с Ким престъпленията на режима му

http://clubz.bg/68909-trymp_edva_li_shte_obsydi_s_kim_prestypleniqta_na_rejima_mu

Режимът в Северна Корея постоянно извършва престъпления, сред които унищожаване, убийства, поробване, мъчения, хвърляне в затвора, изнасилване, принуждаване към аборт и други сексуални насилия. Преследванията са на политическа, религиозна, расова или полова основа, пише в. "Гардиън", като цитира разследване на специална комисия на ООН.

Според този орган в Северна корея има между 80 000 и 120 000 политзатворници, събрани в 4 големи концлагера.

В сталинистката държава хората биват масово изселвани или просто изчезват. Много от тях биват умишлено подлагани на продължително гладуване. Сред жертвите са такива, които иват считани от режима в Пхенян за заплаха за политическата система и ръководството на страната.

Според "Хюмън райтс уоч" Северна Корея продължава да бъде една от най-репресивните държави в света въпреки скорошното дипломатическо отваряне към САЩ и Южна Корея.

Изброените престъпления обаче едва ли ще бъдат обсъждани в дълбочина на предстоящата среща между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп, отбелязва "Гардиън". Двамата лидери ще се срещнат на 12 юни в Сингапур. Главната цел на Вашингтон е да убеди Пхенян да се откаже от ядрената си програма.

За едни лукс, за други глад

За севернокорейския елит се строят блокове с луксозни жилища.

Ли Чхол отишъл в севернокорейската армия 16-годишен и служи в нея 8 години. Това бил единственият начин да не умре от глад.

По време на службата си той и колегите му били закарвани безброй пъти на летище край Пхенян, където да наблюдават разстрели на врагове. Ли не си спомня колко души са били разстреляни пред очите му. Но е забелязал, че случаите зачестили след идването на власт на Ким Чен Ун в края на 2011 г.

Той и до днес си спомня звука на телата, поразени от куршуми.

Ли работил в строителна бригада. той и останалите правили правителствени сгради и ижлища за севернокорейския елит. Вярата му в режима започнала да се изпарява, когато го пратили да работи на една от вилите на Ким Чен Ун.

"Бяха ни казали, че всички в Северна Корея заедно преживяваме трудности, но те живееха в лукс. Почувствах се предаден, сякаш целият ми живот бе една лъжа", разказва Ли.

Той избягал, след като бил обвинен за изчезването на плановете на една вила. Успял да се измъкне от страната си, като подкупил граничарите. Иначе щели да го разстрелят.

"Севернокорейският ГУЛАГ е едно от най-гголемите страдания за народа на тази страна и светът има отговорността да се занимае с многото престъпления на режима срещу човечеството", заяви австралиецът Майкъл Кърби, оглавявал разследването на ООН.

Той се надява Тръмп да повдигне въпроса за човешките права пред Ким. Според него ако това не бъде направено сега, ще бъде трудно да стане по-нататък.

Президентът на САЩ не спомена темата, когато прие в Белия дом на 1 юни Ким Йон Чхол - висш представител на режима в Пхенян. Тръмп обаче остави отворена възможността да обсъди въпроса на предстоящата си среща с Ким.

"Мисля, че вероятно ще го направим, и може би в големи подробности", каза той през журналисти след срещата си с емисаря от КНДР.

Пхенян настръхна срещу разследването на ООН и обяви, че заключенията му са съчинени от "САЩ и други враждебни държави". Преди месец от севернокорейското външно министерство предупредиха Вашингтон да не ги провокира с въпроси като тези за човешките права.

Ким Чен Ун е най-брутален

Ким Чен Ун

Ким Чен Ун - третият управник от династията Ким, е обвинен, че е заповядал актове на изключителна бруталност в стремежа си да се укрепи на власт.

Ли Чхол твърди, че е станал свидетел на нови методи за екзекуции. Армията вече използвала куршуми "дум-дум", с които телата на смъртниците биват разкъсвани пред очите на техните близки.

Ким нареди разстрела на чичо си Чжан сон Тек през 2013 г. А миналата година наемни убийци ликвидираха в Малайзия неговия полубрат Ким Йон Нам, като пръстнаха в лицето му забраненото химическо вещество VX.

От 2016 г. вождът на КНДР е в черния санкционен списък на САЩ за нарушаване на човешките права.

Пек Йосеп - син на политически офицер, е очевидец на жестокостите на режима. На младини той избягал от армията, но бил заловен. Разминало му се обаче с трудов лагер, което за Северна Корея си е лека присъда.

Там Пек бил събличан гол и пребиван с колани и тояги. Надзирателите не му давали да спи по цели дни.

Преживелиците на Пек Йосеп и Ли Чхол обаче едва ли ще бъдат споменати на срещата между Ким и Тръмп в Сингапур, отбелязва "Гардиън". Това събитие има друга цел - да промени регионалния политически ландшафт.

Сбиване на автобусна спирка в столичния кв. "Бояна", има пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903095

Сбиване на автобусна спирка в столичния кв. "Бояна", има пострадалиСнощи, около 21.40 часа е получен сигнал за възникнал скандал и сбиване. Това се е случило на автобусна спира в кв. “Бояна“. Пристигналият на място полицейски екип е установил трима пострадали – двама мъже и жена. Те са прегледани в болница и освободени. По техни данни извършителите са били с бухалки и са избягали в неизвестна посока.

Киноа и чия vs. традиционни български храни в детските градини

http://www.moreto.net/novini.php?n=375605

Ще останат ли български традиционни храни в детските градини или ще бъдат изместени от сьомга и киноа? „Съществуващият към настоящия момент сборник е от 2004 г. В рамките на тези 14 г. бяха разработени много европейски и национални документи.

Мачовете на българските волейболисти срещу Япония, Италия и Полша безплатно на Facebook страницата на MAX Sport

https://offnews.bg//obshtestvo/machovete-na-balgarskite-volejbolisti-sreshtu-iaponia-italia-i-polsha-682251.html

За трети пореден уикенд A1 ще излъчи безплатно на Facebook страницата на спортните канали MAX Sport мачовете на българския национален отбор по волейбол от Лигата на нациите. В петък, събота и неделя възпитаниците на Пламен Константинов ще играят в далечна Япония, като техни съперници са съставите на домакините, Италия и Полша.

Първият двубой на родните национали е в петък от 13:00 часа срещу Япония. В събота от 06:40 часа сутринта е време за сблъсъка с Италия, а в неделя, отново в ранните часове – от 05:10 ч., момчетата на Пламен Константинов се изправят срещу Полша.

В Япония селекционерът няма да разчита на две от звездите в състава ни. Разпределителят Георги Братоев се контузи лошо и е аут до края на надпреварата в Лигата на нациите. Посрещачът Тодор Скримов, който е №1 в Лигата в класацията за изпълнение на начален удар, получи почивка и въобще не пътува за Япония.

България стартира в Лигата на нациите с две победи на турнира в Китай – над домакините и Аржентина, и загуби единствено от САЩ. После обаче последва разочароващ домакински уикенд в столичната зала Арена „Армеец“, в който „лъвовете“ записаха три загуби – с 2:3 от Сърбия и с по 0:3 гейма от Австралия и Русия.

Партньорска публикация

Канадска пивоварна предлага специална бира "Г-7" със съставки от седемте страни

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/08/3197096_kanadska_pivovarna_predlaga_specialna_bira_g-7_sus/?ref=rss


"Ла Же-7" (La G-7), специална бира, произведена от микропивоварна в Източна Канада, ще бъде на разположение на участниците в срещата на върха на Г-7, за да вдигат тостове за успехите си или да удавят провалите си, съобщава ДПА, цитирана от БТА.<br /><br />Пивоварната от Шарлевоа е започнала да предлага леката бира със сравнително високо алкохолно съдържание от 7 процента няколко седмици преди форума, който се провежда днес и утре. Тя се продава и в хотела, където ще се...

Още митничари пращат на Кулата заради огромни опашки, тираджии плашат с блокада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903089

Още митничари пращат на Кулата заради огромни опашки, тираджии плашат с блокадаОгромни опашки се образуваха в края на седмицата на ГКПП Кулата, алармираха шофьори на товарни камиони. На вход и изход от страната колоните стигат до 10 км. За да се мине през пункта се чака повече от 10 часа. Обработката на автомобилите върви бавно, а водачите смятат, че проблемът е в работата на митничарите.

Олимпийски фестивал 2018 събира в Албена млади таланти в 7 спорта

https://www.24chasa.bg/sport/article/6903084

Олимпийски фестивал 2018 събира в Албена млади таланти в 7 спортаБъдещите олимпийски медалисти на България най-вероятно ще са сред участниците в предстоящия от понеделник до сряда(11-13 юни) в курортен комплекс Албена 11-и Фестивал „Олимпийски надежди“ . Състезанията се организират в 7 вида спорт - футбол, лека атлетика, баскетбол, тенис на маса, плажен волейбол, плуване и плажна борба.

Нинова: Такова чудо няма – година премиерът не е стъпвал в парламента

http://www.transmedia.bg/2018/06/08/%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%be-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5/

„Такова чудо няма по света,  почти година, премиерът не е стъпвал в парламента, за да отчете работата на правителството.“

Това заяви в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя направи изявление от името на парламентарната група, в което посочи, че нито един важен въпрос, включително свързан с европредседателството, не е разглеждан в Народното събрание.

„Скоро се срещнах с лидери на партии от Вишеградската четворка и ви уверявам, г-н Борисов, брилянтен пример за работеща парламентарна демокрация. Дори тези силни лидери, преди всяко заседание на европейските институции, се явяват пред институциите си, получават подкрепа и отиват със самочувствие на срещите- че зад тях стоя парламентите“, посочи Нинова.

„У нас, нито веднъж не чухме в НС нито една от важните теми, например по председателството на България на Съвета на ЕС. Не ги обсъдихме и не ви подкрепихме, за да ви дадем това самочувствие, от което наистина имате нужда, за да се явите със силата на цялото народно представителство. Но затова пък чухме, че  който обижда премиера, обижда един народ, една държава и една нация“, каза още лидерът на БСП.

Путин в телепрограмата "Прямая линия"

http://pogled.info/svetoven/russia/putin-v-teleprogramata-pryamaya-liniya.95171

/Поглед.инфо/ За шестнадесети път руският президент Владимир Путин се яви в студиото на специалната телевизионна програма "Прямая линия", по време на която отговори на директните въпроси от журналисти и на руски граждани от цялата страната.

Пълна подмяна в БСП! Сбъдва мечтата на "ястребите"

http://pogled.info/bulgarski/palna-podmyana-v-bsp-sbadva-mechtata-na-yastrebite.95170

/Поглед.инфо/ Последната фундаментелна разлика между левицата и десницата в България – тази по въпросите на въоръжаването, е заличена. Днес стана ясно, че председателката на БСП Корнелия Нинова подкрепя почти двойното увеличение на военните разходи. Това беше отдавнашно искане на десницата и на Росен Плевнелиев, който в мандата си беше най-последователният лобист за харченето на милиадри за оръжие, но на което БСП се противопоставяше.

Доц. Александър Сивилов: Латинска Америка търси друг полюс извън САЩ

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/dots-aleksandar-sivilov-latinska-amerika-tarsi-drug-polyus-izvan-sasht.95169

/ПогледТВ/ Разговор на Александър Симов с доц. Александър Сивилов за изборите във Венецуела, за обществено-политическата и икономическата ситуация в тази страна, за търсенията на друг полюс извън САЩ - към Русия, за опитите на страните от Латинска Америка да се превърнат в самостоятелен геополитически и икономически фактор. /ВИДЕО/

Проф. Боян Дуранкев: Ще се запомни ли с нещо българското европредседателство? НЕ!

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/prof-boyan-durankev-shte-se-zapomni-li-s-neshto-balgarskoto-evropredsedatelstvo-ne.95168

/ПогледТВ/ Разговор на Александър Симов с проф. Боян Дуранкев за българското европредседателство и ефекта от него, за проблемите на БДЖ и опитите на определени кръгове да го унищожат, за кризата в строителството и опасността да предизвика нова банкова и обществена криза. /ВИДЕО/

Проф. Боян Дуранкев: Даже цяла Стара планина да е осеяна с фотоволтаици, енергията им няма да ни стигне

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/prof-boyan-durankev-dazhe-tsyala-stara-planina-da-e-oseyana-s-fotovoltaitsi-energiyata-im-nyama-da-ni-stigne.95167

/ПогледТВ/ Разговор на Александър Симов с проф. Боян Дуранкев за икономическата ситуация в страната, за строежа на АЕЦ "Белене", за посещенията на Румен Радев и на Борисов в Москва и резултатите от тях, както и за търговската война на Доналд Тръмп. /ВИДЕО/

28-те страни от ЕС обсъждат кохезионната политика в София

http://www.cross.bg/sofiya-borisov-posochi-1576438.html

/КРОСС/ 28-те страни от Европейския съюз обсъждат в София политиката за сближаване между най-развитите и най-бедните държави. Според премиера Бойко Борисов никой друг приоритет няма да има значение, ако не бъде овладян мигрантският проблем с промяна в Дъблинското споразумение. „Миграцията и кохезията са важните теми и те се използват за вътрешно политически цели в отделните държави”, посочи още Борисов. „Страни като България са на верен път – кохезионната политика беше и си остава най-важният инструмент за развитие на регионите”, посочи еврокомисарят Гюнтер Йотингер. Параметрите на новата финансова рамка ще бъдат договаряни в следващите две години. Следващата година е ключова в постигането на баланс за финансирането на отделните приоритети.  

Станишев готви доклад в Европарламента за България в Шенген с всички граници (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903060

Станишев готви доклад в Европарламента за България в Шенген с всички граници (Снимки)До края на годината правителството трябва да върне въпроса в дневния ред на Съвета, заяви Станишев на конференция за Шенген в Хърватия „Идеята за поетапно присъединяване на България към Шенген не е нова – обсъжда се още от 2011 г., но напоследък набира скорост. Последно я чухме от канцлера Меркел при посещението й в София през януари.

Фосили на 360 милиона години пренаписват историята на гръбначните животни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6903077

Фосили на 360 милиона години пренаписват историята на гръбначните животни

Фосили на две земноводни, живели в Южния полярен кръг преди 360 милиона години, накараха учените да преосмислят теориите за произхода на сухоземните гръбначни животни и за климатичните условия, в които те са се появили, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Останките са на земноводни от периода девон през палеозоя.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване