Днес обявяват присъдата срещу лидера на управляващата румънкска партия Драгня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902548

Днес обявяват присъдата срещу лидера на управляващата румънкска партия ДрагняРумънският Върховен касационен съд днес ще обяви присъдата срещу председателя на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, обвинен в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение, предаде Ройтерс. Ако Драгня бъде осъден, влиянието му върху най-голямата партия в страната може да намалее, отбелязва агенцията.

Йотингер настоява европарите да зависят от върховенството на закона

http://clubz.bg/68891-jotinger_nastoqva_evroparite_da_zavisqt_ot_vyrhovenstvoto_na_zakona

Обвързването на европейските субсидии със спазването на върховенството на закона е справедливо предложение, заяви еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер преди срещата на високо равнище за следващата многогодишна финансова рамка, предаде БНР. Форумът, състоял се в НДК, е посветен на кохезионната политика на ЕС: "Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г."

На въпрос дали ще се постигне консенсус по този въпрос, Йотингер отговори:

"Мисля, че това е балансирано предложение и ние имаме много ясни аргументи в негова подкрепа. Ще дадем най-доброто от себе си, за да получим "да" от Съвета и от Европарламента".

Методът за разпределяне на средствата от кохезионните фондове е свързан с БВП на глава от населението, обясни еврокомисарят, като добави, че от Съвета на ЕС и от Европарламента се предлага методика, която е от 1999 г. България е държавата с най-нисък брутен вътрешен продукт на глава от населението в ЕС.

Този метод е свързан с БВП на глава от населението и освен това няколко процента, които са свързани с демографията от брутния национален доход по географски принципи, безработица, имат влияние върху тези фактори. Много пъти сме споменавали, че основното, което целим да постигнем чрез политиката на сближаване, е да се тръгне от ниския БВП на глава и да се достигне по-близо до средната стойност за Европа, коментира той.

По думите му европейските политики дават резултат и през следващите десетилетия ще има по-малко средства от кохезионните фондове, които ще бъдат инвестирани в държавите от балтийските страни и Вишеградската четворка (вече петорка - б.р.) в сравнение след 2004 г. Гюнтер Йотингер посочи, че в многогодишната финансова рамка на ЕС е включен инструмент, който не е целеви за Brexit, а е предвиден за асиметрични шокове.

Ако всички 27 държави-членки бъдат засегнати от икономическа рецесия, би трябвало да има средства от там за всички и то по други програми, допълни еврокомисарят.

Като пример за асиметрични шокове той даде проблема с границата със Северна Ирландия - след излизането от ЕС на Великобритания, или ако балтийските държави бъдат засегнати от непредвидени действия в съседния регион (Русия - бел.р.), ако има рязък спад на БВП там и се забави растежът, което доведе до рецесия. Такъв шок може да струва милиарди и в такъв случай ще трябва да се използват средства за стабилизация, каза Йотингер.

Eврокомисарят отбеляз значението на кохезионната политика, която остава най-важният инструмент, с който разполага ЕС, за да развива регионите, да повишава конкурентоспособността, да привлича частни инвестиции, да създава по-благоприятна среда. България ще получи с 8% повече от средствата за кохезионна политика в сравнение с предишния бюджет. "След оттеглянето на нашите британски приятели ще загубим 12-14 млрд. евро годишно и това ще означава необходимост от известни съкращения. Намерението на ЕК е ясно – кохезионната политика заема 30% от общите средства и е най-ясният израз на солидарността в ЕС", отбеляза Йотингер.

"Опростяваме правилата за кохезионната политика. Искаме да направим всичко възможно новите държави членки да могат да постигнат средните равнища на БВП на глава от населението. България е сравнително нов член на ЕС и увеличаването на БВП ще бъде постигнато чрез развитие на инфраструктура и подобряване на образованието, обновлението на градските райони. Страни като България са на верен път, но по този път трябва да продължим през следващото десетилетие, за да гарантираме, че България ще заеме пълноценно мястото си. В края на юни ще се проведе срещата на държавните и правителствените ръководители на 27-те държави-членки и трябва да ги убедим, че подходът на кохезионната политика е правилен“, каза още еврокомисарят.

Борисов призова към орбанизъм в Европа

Така, както България си е затворила границите и се минава само през контролно-пропускателните пунктове, това трябва да го правят и всички европейски държави, а тези, които са в центъра на Европа и нямат външни граници, да подпомогнат финансово, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на форума за кохезионната политика на ЕС.

"Каквото и да се учим в кохезията или общата европейска отбрана, вие видяхте, че през миналите 1-2 години дори политическата тема за избори - първата е миграцията и какво ще правим с нея. Дори една от най-подредените държави в света - Германия, заради тема шест месеца боксува, докато си направи правителство. Коридорите 4, 8, 10, а и някои от връзките между столиците на Балканите са изключително важни за региона, за да не напусне младото поколение, да не напускат работниците, защото тогава остава възрастното население, няма кой да плаща пенсиите и много бързо и лесно популистки и националистки партии взимат властта“, заяви Борисов.

По думите му се получава проблем в сърцето на Европа. По думите на Бойко Борисов, само инфраструктурната свързаност гарантира, "че народите по тези земи ще имат перспектива и тук ще стане по-добро място за живеене".

"Предупредил съм какво ще се случи, ако не направим тези неща. Както преди четири години предупредих, че ако не си затворим границите и бягащите от войната да бъдат пускани само през официалните контролно-пропускателни пунктове и то за определен период от време, докато свършат войните, след това да се върнат да си възстановяват страните, а икономическите мигранти да бъдат пускани там, където имат нужда или искат“, посочи премиерът.

Според него в Европа може да дойде всеки и не само, че му казваме "добре дошъл", ами започваме да се грижим за него в измерение на десетки милиарди евро.

"Трябва на хората в Европа да им гарантираме, че този процес ще бъде овладян. Какво значи релокация по държави по произход? Това значи ли, че външните държави трябва да бъдат напълнени с мигранти? Напротив - всяка една от нас трябва да си свърши своята работа и да подкрепим тези, които имат нужда", обясни Борисов, добавяйки, че миграцията и кохезията са темите, които най-често разделят Европа.

Специалният пратеник на ООН за Сирия посети Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902543

Специалният пратеник на ООН за Сирия посети ИстанбулСпециалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура посети Истанбул, където обсъди политическия процес в Сирия, предаде Анадолската агенция, като цитира съобщение на ООН. Де Мистура се срещна вчера с представители на турското правителство и с членове на Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили.

Кратки новини: "Уолтопия" подкрепи "София Прайд"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/08/3196869_kratki_novini_uoltopiia_podkrepi_oficialno_sofiia_praid/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />"Уолтопия" подкрепи официално "София Прайд" <br /><br />Компанията "Уолтопия" - световен лидер при катерачните стени, обяви официална подкрепа за 11-то издание на "София Прайд", което ще се състои утре. Ще бъде направено финансово дарение за кампанията, а служителите...

Турската централна банка повиши основната си лихва до 17,75%

http://econ.bg/Новини/Турската-централна-банка-повиши-основната-си-лихва-до-17-75-_l.a_i.762443_at.1.html

Турската централна банка (ТЦБ) повиши основната си лихвена ставка със 125 базисни пункта до 17,75%, съобщава агенция "Ройтерс", цитирана от БНР. ...

Европа губи “иранската битка” със САЩ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6902123

Европа губи “иранската битка” със САЩЕвропейските политици не са в състояние да платят цената за запазването на ядрената сделка, защото бизнесът е с вързани ръце ФРАНЦИЯ, Германия и Великобритания обявяват икономическа война на САЩ? Тази хипотеза бързо завладя първите страници на вестниците, след като САЩ се изтеглиха от ядреното споразумение с Техеран,

Подготвен е сборник с над 400 рецепти за детските градини

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/06/08/3196897_podgotven_e_sbornik_s_nad_400_recepti_za_detskite/?ref=rss


Нов рецептурник с 433 рецепти за детските градини подготвя Националният център по обществено здраве и анализи. Всички рецепти, които са включени в досега действащия сборник, остават, но са допълнени с нови.<br /><br />Отпадат пържените храни, но баничките остават и то с голямо разнообразие. В рецептурника са 7-8 с нехарактерни за България суровини, между които киноа, елда, но не и чиа, защото тя не търпи кулинарна обработка, коментира авторът на сборника проф. Веселка Дулева пред...

Макрон към Тръмп: Никой лидер не е вечен

https://www.mediapool.bg/makron-kam-tramp-nikoi-lider-ne-e-vechen-news280022.html

Френският президент Еманюел Макрон се обърна към американския си колега Доналд Тръмп с предупреждението, че "никой лидер не е вечен“. Изказването на Макрон бе направено точно преди започващата в петък среща нa върха на Г-7 в Канада, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. На журналистически въпрос дали проблемът с Тръмп е, че "не го е грижа дали ще бъде изолиран", Макрон отговори: "Казвате, че президентът на САЩ хич не го е грижа. Може и така да е, но никой не е вечен. Шестте страни от Г-7 без САЩ взети заедно са по-голям пазар от американския." "Няма да има световна хегемония, ако знаем как да се организираме. А ние не искаме да има", каза френският президент на съвместна пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо в Отава. Досега Макрон наричаше Тръмп “свой приятел“. В четвъртък Макрон направи завой и обяви намерението да участва в единен фронт срещу Тръмп с другите лидери от Г-7, макар и да посочи, че е важно да се запази учтивост, отбелязва "Ройтерс". "Може би американският президент не го е грижа, че ще бъде изолиран днес, но ние нямаме нищо против да останем шест страни, ако се наложи. Защото тези шест страни представляват ценности, представляват икономически пазар и най-вече представляват реална сила на международно ниво днес", каза френският президент. Макрон съобщи, че ще говори в петък с лидерите на Германия, Великобритания и Италия и представителите на ЕС преди началото на срещата на върха на Г-7 с цел укрепване на съюза пред Тръмп, предаде "Франс прес". Макрон припомни разногласията с американския президент за промените в климата, ядреното споразумение с Иран и митата върху вноса на стопана и алуминий, въведени от САЩ срещу европейския внос. Според германски представител, цитиран от "Ройтерс", европейските държави ще представят на Г-7 единна позиция по въпроси, обхващащи теми от Иран до климатичните промени. “В такъв момент е много важно да имаме такива срещи. Дали ще има заключителна декларация или не, не знам“, каза източникът на "Ройтерс". Необичайно би било за срещата на върха да приключи без заключително комюнике. Целта ни е да имаме обща декларация, но имаме своите позиции, от които няма да се откажем, допълни той.

Преди срещата на Г-7 в Канада: Тръмп е сам срещу всички

https://www.mediapool.bg/predi-sreshtata-na-g-7-v-kanada-tramp-e-sam-sreshtu-vsichki-news280022.html

Лидерите на богатите страни от Групата на седемте от вчера пристигат вече в Канада за годишна среща на върха, която се очертава като извънредно напрегната заради митата, наложени неотдавна на съюзниците от Доналд Тръмп, останал глух за протестите, пише в петък Франс прес.   След месеци безплодни двустранни срещи американският президент ще се изправи днес и утре в Ла Малбе (Квебек) срещу ръководителите на Канада и на три европейски страни (Франция, Германия и Великобритания), както и на Япония - приятелски страни, които се опасяват политиката "Америка преди всичко" да не се отрази зле на световния растеж.   Столиците се готвеха за тази среща, сякаш за мач с шестима играчи срещу един, отбелязва Франс прес. След едностранното оттегляне на Вашингтон от споразумението за иранската ядрена програма покачването на митата се възприема направо като отхвърляне на основополагащия принцип на Г-7 като гарант на международния ред.   "За нас митата са незаконни, което затруднява разработването на общ документ", отбеляза ядно през седмицата високопоставен европейски представител. Германската канцлерка Ангела Меркел заговори за "разногласия".   На среща с Еманюел Макрон, пристигнал в Канада отрано - още в сряда, домакинът на срещата Джъстин Трюдо не склони да смекчи изразните средства: държеше в общата декларация да се говори за "силен, отговорен и прозрачен мултилатерализъм" - формулировка, която Вашингтон едва ли би приел.   Конфликтът по повод митата толкова се изостри, че срещата на върха може и да не приключи с обща заключителна декларация, надхвърляща рамките на консенсуса за замърсяването на океаните или равенството между мъже и жени.   "Дори съпротивата на САЩ да стигне много далеч, не бива да жертваме своите принципи, своите интереси заради някакво привидно единство", заяви Елисейският дворец. Значи няма как да не се спомене Парижкото споразумение или да бъде обвинен Иран, че не спазва ядрения документ, отбелязва Франс прес.   Що се отнася до търговията, Франция настоява и да се посочи, "че търговията между държавите от Г-7 трябва да бъде отворена, свободна и справедлива".   След продължителна съвместна вечеря на френския и канадския лидер Елисейският дворец отбеляза, че двамата са се разбрали "да заявят, че ако няма друг вариант, те без колебание ще изолират Съединените щати".   Макрон към Тръмп: Никой лидер не е вечен   На журналистически въпрос дали проблемът с Тръмп е, че "не го е грижа дали ще бъде изолиран", Макрон, цитиран от Ройтерс, отговори: "Казвате, че президентът на САЩ хич не го е грижа. Може и така да е, но никой не е вечен. Шестте страни от Г-7 без САЩ взети заедно са по-голям пазар от американския."   "Няма да има световна хегемония, ако знаем как да се организираме. А ние не искаме да има", каза френският президент на съвместната пресконференция с Джъстин Трюдо в Отава.   Досега Макрон наричаше Тръмп “свой приятел“. В четвъртък той направи завой и обяви намерението да участва в единен фронт срещу Тръмп с другите лидери от Г-7, макар и да посочи, че е важно да се запази учтивост, отбелязва Ройтерс.   "Може би американският президент не го е грижа, че ще бъде изолиран днес, но ние нямаме нищо против да останем шест страни, ако се наложи. Защото тези шест страни представляват ценности, представляват икономически пазар и най-вече представляват реална сила на международно ниво днес", каза френският президент.   Макрон съобщи, че ще говори в петък с лидерите на Германия, Великобритания и Италия и представителите на ЕС преди началото на срещата на върха на Г-7 с цел укрепване на съюза пред Тръмп, предаде "Франс прес".   Според германски представител, цитиран от Ройтерс, европейските държави ще представят на Г-7 единна позиция по въпроси, обхващащи теми от Иран до климатичните промени.   “В такъв момент е много важно да имаме такива срещи. Дали ще има заключителна декларация или не, не знам“, каза източникът на Ройтерс. Необичайно би било за срещата на върха да приключи без заключително комюнике. Целта ни е да имаме обща декларация, но имаме своите позиции, от които няма да се откажем, допълни той.   "Семейна свада"   Доналд Тръмп обаче изобщо не понечи да уталожи нещата, много радостен, че е стигнал докрай в своята неопротекционистка политика след колебанията през първата си година на поста.   Той е убеден, че като първа икономика в света САЩ имат надмощие над своите партньори и ще им наложи да внасят повече американски стоки. Нищо че за момента Канада и ЕС оказват съпротива и отвръщат с насрещни мита.   "Може би липсва съгласие за едно-друго, предпочитам да го нарека семейна свада", казва Лари Къдлоу, икономическият съветник на президента, и уверява, че шефът му изисква само "реципрочност".   Според официалната теза на властите в САЩ Доналд Тръмп е спасителят, а не гробарят на международния ред, нарушаван от шмекерите в играта начело с Китай. Сред използвачите обаче са наредени още Германия с автомобилите и Канада със своята стомана - за тяхно най-голямо учудване, коментира Франс прес.   Стигна се дотам, че насрочената за 12 юни в Сингапур среща на американския лидер с диктатора Ким Чен-ун парадоксално се очертава като по-топла, отколкото с неговите "приятели" от Г-7, добавя същата агенция.   Билатерализмът преди всичко   Не за пръв път виждаме разногласия в тази група, чиято първа среща бе организирана от Валери Жискар д'Естен в Рамбуйе през 1975 г. През 2014 г. Русия, управлявана от Владимир Путин, бе изключена от Г-8, която бе приета за неин член през 1998 г.   Този път обаче САЩ търсят отговор вън от рамките на мултилатералната система, изгубили вече доверие в Световната търговска организация и други институции. Стремежът е също да бъде заобиколен ЕС, първият в света икономически блок, единен засега.   "Тръмп ще дърпа всички конци, за да оплете и прекърши останалите шест страни, да ги насочи, накъдето пожелае - сиреч към двустранни преговори - коментира Лоранс Нардон от Френския институт за международни отношения. - Засега и шестте още се държат, но Тръмп не е приключил с тях."   Двойката Трюдо-Макрон си запази възможността да представи своя общ фронт на пресконференция в четвъртък сутринта, ден преди да започне петъчната среща на върха. Авторът на "Изкуството на сделката" (Тръмп, б. р.) обаче е доказал за над 500 дни на висшия пост, че не се трогва лесно.   "Президентът има навика да посреща критиките с контраатаки", напомня пред Франс прес Уилям Алън Рейнсч от вашингтонския мозъчен център Си Ес Ай Ес.

10 бързи начина да намалиш напрежението в ежедневието си

https://www.actualno.com/curious/10-byrzi-nachina-da-namalish-naprejenieto-v-ejednevieto-si-news_678653.html

Срещи с приятели, работни срещи, плащане на сметки, напомняния за предстоящи събития. Всички тези неща говорят за богат социален живот, но и могат да доведат до напрежение. В даден момент, всичките ви ангажименти идват в повече, започвате да забравяте задачи и да изпускате срокове. Всичко това вреди само на един човек – на вас самите. И колкото по-бързо го спрете, толкова по-добре. Ето какво да направите ,за да се почувствате по-малко претоварени в живота си още сега! 1. Отменете няко

Семейство банскалии получи награда от Министъра на спорта

http://www.struma.com/obshtestvo/semeistvo-banskalii-poluchi-nagrada-ot-ministura-na-sporta_135235/

Спортното семейство Асен Хаджитодоров и Вероника Бонкова получиха поредното си признание за развитието и утвърждаването на канадската борба. Лично министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който бе патрон на последното 28- мо Европейско първенство по канадска борба в София, награди с почетни медали на ММС президента на WAF Асен Хаджитодоров и неговата съпруга Вероника Бонкова, която тренира отбора за хора с увреждания. Награди получиха и европейските шампиони по канадска борба от...

Продължава

Напрежение и бой на границата, заради километрични опашки

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NVcXgOYNpTM/

Огромна опашка от тежкотоварни камиони се е образувала на път за ГКПП „Кулата” заради проблем на митниците.

Стигна се и до напрежение – шофьорите заплашиха, че ще блокират границата, ако проблемът с преминаването не бъде решен.

През нощта е имало бой между тираджиите, защото техен колега се е опитал да ги пререди на опашката.

Шофьорите се оплакват, че с вдигане на температурите чакането на границата става непоносимо.

На място е пристигнала и линейка, която да помогне на шофьор паднал от камиона си.

От агенция „Митници” съобщиха, че изпращат допълнителни екипи, с които да се ускори обработката на товарни автомобили, предаде Кросс .

Австралийските спецчасти са извършвали военни престъпления в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902541

Австралийските спецчасти са извършвали военни престъпления в АфганистанВ секретен документ на министерството на отбраната на Австралия се твърди, че австралийските специални сили са извършвали военни престъпления в Афганистан, пишат днес местни медии, цитирани от ДПА. Изтеклият документ обвинява членовете на елитен полк и командоси в "непозволено и незаконно използване на насилие при операции", пише мелбърнският в.

Справедливост или възродителен процес - сблъсък за смяната на турските имена на местности

https://frognews.bg/novini/sblasak-smianata-turskite-imena-mestnosti-spravedlivost-ili-vazroditelen-protses.html

”Става дума за елементарна историческа справедливост. В момента само в кадастъра трябва да се сменят имената. Първият подобен случай беше в Бургас през 2009 г. За 9 години имаме 3 общини, в които се е случило. Това е съвсем нормален процес”, обясни Костадин Костадинов.

Община Белослав нямала договорка за пускането на корабчето „Белла“ по линия до Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375574

С Община Белослав няма официална договорка за наемането на корабчето „Белла“ от частен консорциум, за да се движи по линия Варна-Белослав. Това заяви пред Moreto.net кметът на населеното място Деян Иванов. Той е категоричен, че дори да се реализира подобно намерение първо трябва да се измине тежка процедура, а след това да се обяви търг за отдаването на плавателния съд.

30-годишен мъж се обеси, за да не влезе в затвора

http://www.struma.com/sinya-lampa/30-godishen-muj-se-obesi-za-da-ne-vleze-v-zatvora_135234/

Мартин Добрев от село Бата остави три деца и съпруга

30-годишният Мартин Добрев от поморийското село Бата се обеси днес, за да не влезе в затвора, пише Флагман.бг. Преди няколко часа шокираната му съпруга го откри виснал от въже в дома им.

Младият мъж е бил осъден на три месеца ефективно заради шофиране в нетрезво състояние. Присъдата е влязла в сила и от утре е трябвало да бъде приведен в затвора, където да изтърпи наказанието си.

Мартин оставя три деца и съпруга. Според съселяните си той бил трудолюбив човек, рядко пиел, а...

Продължава

Атанас Костадинов: Тъжната истина е, че няма рестартиране на проекта АЕЦ „Белене”

http://www.cross.bg/kostadinov-proekta-atanas-1576418.html

/КРОСС/ Твърдението за сеизмичен риск на площадката не е вярно „Тъжната истина е, че няма рестартиране на проекта „АЕЦ „Белене”. Има опит за размразяване на проекта. В този формат, по този начин на взимане на решения, ние имаме огромни въпросителни- изобщо ще се рестартира ли?” Това заяви народният представител от „БСП за България” Атанас Костадинов пред БТВ. Според него някой иска да подари ядрената ни централа, без абсолютно никакви ангажименти от страна на държавата. По думите му от 1981 г. до момента, проектът е страдал заради политически мантри. Атанас Костадинов подчерта, че твърдението за сеизмичен риск на площадката не е вярно. „Резултатите от арбитражното дело за централата са за необоснованото спиране на проекта заради решението на Народното събрание от 2012 г, което казва, че се забранява изграждане на ядрена централа в Белене”, обясни Костадинов.

Убиецът на красивата Милена наглее в съда! Скочи на журналистите с тежки клетви..

http://www.struma.com/sinya-lampa/ubiecut-na-krasivata-milena-naglee-v-suda-skochi-na-jurnalistite_135233/

 Започна делото за убийството на красивата Милена Динева. На влизане в съдебната зала в Пловдив годеникът й, който я наръга и уби преди повече от година, скочи на журналистите, събрали се да отразят процеса. Той нападна репортерите с думите:

"Присъдите в България вече се определят от журналисти". Илиян Рангелов не спря до тук. Той отправи и сериозна клетва към журналистите:

"Един ден ще разберете, че никой няма да ви чете". В момента започна да се...

Продължава

Невръстни вандали трошили селски стадион в Еленско

https://www.24chasa.bg/region/article/6902527

Невръстни вандали трошили селски стадион в ЕленскоДве момчета от с. Майско са унищожили седалки и други елементи на стадиона в селото, установиха служители на полицейското управление в Елена. Сигнал за извършеното деяние е получен в четвъртък. От проведените незабавни действия по разследването е установено, че извършители са две момчета на 13 и 14 години от същото село.

Божидар от Кюстендил, който уби проститутка и скри трупа и в мазето остава в ареста

http://www.struma.com/krimi/bojidar-ot-kyustendil-koito-ubi-prostitutka-i-skri-trupa-i_135232/

Състав на Софийски апелативен съд е потвърдил мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Божидар. С., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него убийство на жена – по чл. 115 от НК.

На 13.05.2018 г., в гр. Кюстендил, обвиняемият имал среща с пострадалата М.Д., с която поддържали близки отношения. Двамата изпили голямо количество алкохол и между тях възникнал скандал. Мъжът пребил с юмруци М.Д., след което й нанесъл удари с нож, в резултат...

Продължава

Ще се стигне ли до сблъсък Израел-Иран в Сирия?

http://clubz.bg/68890-shte_se_stigne_li_do_sblysyk_izrael_iran_v_siriq

Изминалите няколко седмици свидетелстват, че постигането на мир в Сирия е все още под въпрос. Дори обратното – свидетели сме на ескалиране на напрежението. Става все по-очевидна необходимостта САЩ да демонстрират пред Русия и Иран, че имат сериозни намерения за участие в сирийския ендшпил. В противен случай това би навредило на американските съюзници в региона.

Русия пък нееднократно е заявлявала, че не цели оставането на Башар Асад на власт и че целта ѝ е запазването на сирийската държава като такава пред лицето на онова, което нарича „западна интервенция“ и „тероризъм“. Но ако оставането на Асад на власт би гарантирало на Москва запазването на военните ѝ бази в Средиземноморието, както и успешното противопоставяне на Запада, тогава защо Кремъл би желал да го смени? При сегашното отсъствие на западна политическа стратегия за слагане край на сирийската криза, Русия ще продължава да използва Асад, докато политиката му е в унисон с нейните интереси.

Време за компромис?

Все пак прагматизмът на руската политика дава шанс на САЩ за търсене на някакво компромисно решение спрямо Сирия. Не е изключено Русия да се съгласи с отстраняването на Асад срещу запазване на своите икономически и военностратегически интереси в Сирия. За съжаление, САЩ пропуснаха да сложат край на сирийския конфликт преди години, когато руското влияние в тази страна не беше толкова доминиращо. Днес вече не е реалистично да се мисли за някакво политическо решение без руска благословия. При това, голяма част от анализаторите дори не могат да допуснат в сценариите за бъдещото развитие на ситуацията някакво руско-американско споразумение.

Дипломацията обаче все още има своите шансове за успех. Щатите биха могли да изпратят ясен сигнал на Кремъл, че са заинтересовани от приключването на сирийската драма. При това подобен сигнал би съдържал ясен намек за евентуалното използване на сила за реализирането на американските намерения. Под „използване на сила“ нямам предвид непременно прилагане на военни решения. Силов характер например биха имали евентуални санкции срещу руски интереси. Тук трябва да си припомним знаменитата максима на Клаузевиц, че войната е продължение на политиката с други цели. Преди няколко години Вашингтон имаше възможност да лансира широкомащабна военна операция в Сирия, за да покаже на сирийския режим, че той няма друг избор, освен масата на преговорите. Може да се допусне, че ако Вашингтон бе продължил с въздушни атаки от типа на априлските бомбардировки, може би Русия нямаше да е в състояние да продължава своите действия в Сирия. Понастоящем няма никакви индикации, че САЩ имат намерение да прибегнат по подобно решение. Сплашването на противника с евентуална употреба на военна сила обаче може да проработи, както това показва примерът със Северна Корея.

Ролята на Израел

Но ако руската демонстрация на мускули в Сирия не се оказа в състояние да активира американска намеса, нищо чудно това да се окаже по силите на Израел. Първоначално Тел Авив считаше режима на Асад за приемлив, въпреки че Дамаск разреши на Хизбулла да се намеси в сирийския конфликт. Това отчасти се дължеше и на факта, че Асад не създаваше проблеми на израелците на окупираните от тях Голански възвишения. Постепенно обаче, с разширяване на иранското военно присъствие в Сирия, притесненията на Израел се засилиха. Успоредно с това, израелските военни проведоха операции по ликвидиране на знакови фигури от военната организация на Хизбулла, както и на ирански офицери, за които бе счетено, че са се доближили твърде много до границите на Израел. Понастоящем тези операции вече включват мащабни въздушни удари срещу ирански цели в цяла Сирия. Само през април бяха реализирани два въздушни удара, което е безпрецедентно.

Тази активизация на наказателните операции от израелска страна се дължи на обстоятелството, че управляващите считат иранското присъствие в Сирия като подготовка за бъдеща инвазия срещу израелската държава. В тази връзка, израелските лидери разчитат на помощ от САЩ. Разбира се, израелците не са единствените, които са разтревожени от иранското военно присъствие в Сирия. Саудитска Арабия също е разтревожена от разширяването на иранското влияние в арабския свят, което подрива неговата стабилност. Рияд засили ответния си натиск срещу Иран, а наскоро приветства и излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран. Тел Авив от своя страна е окуражен от засилване ролята на антиирански фигури в американската администрация от типа на Джон Болтън и Майк Помпео.

Без помощ от САЩ?

Няма съмнение обаче, че ако Израел счете, че САЩ няма да ограничи разширяването на иранското присъствие в Сирия, той ще вземе нещата в свои ръце. Това на свой ред засилва безпокойството на Техеран от евентуален сблъсък с Израел. Това отчасти обяснява защо Иран и проиранските милиции в Сирия не отвърнаха на априлските наказателни въздушни удари срещу използването на химическо оръжие от Дамаск. Вместо това, проиранските хути предприеха серия от ракетни удари от Йемен срещу Саудитска Арабия. Но хутите в Йемен, който в сравнение със Сирия е от периферен интерес за Иран, не са равностойни на Хизбулла в Ливан. Освен това, докато хутите се използват срещу Саудитска Арабия, Хизбулла е основно оръдие на Техеран срещу Израел. Така че йеменските ракети срещу Саудитска Арабия ще предизвикат ответен удар, но срещу Йемен, не срещу Сирия.

Избирането на хутите като частичен отговор от страна на Иран свидетелства за опасенията на Техеран от евентуален иранско-израелски конфликт в Сирия. Уязвимостта на проиранския лагер в Сирия контрастира със ситуацията в Ливан, където Хизбулла и иранските офицери са наясно, че могат да се справят с евентуална израелска атака на ливанска територия. Така че ако САЩ не направят нищо за актуализирането на политическата си стратегия в Сирия с оглед постигането на политическо решение, в бъдеще Израел би се възползвал от слабостите на иранското военно присъствие в тази страна.

Лоши дни за Иран

Евентуален израелско-ирански конфликт в Сирия обаче би се прехвърлил и в Залива. Във всички случаи, развитието на обстановката в Сирия не предвещава спокойни дни за Иран както на бойното поле, така и на масата на евентуални преговори. В дългосрочен план е най-вероятно Иран да е големият губещ в Сирия. Въпросът обаче е в това, дали междувременно Техеран няма да съумее да нанесе сериозни вреди на съюзниците на САЩ в региона.

Въпреки резервите на редица наблюдатели, след изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран става все по-очевидна необходимостта от сключване на цялостна сделка с Техеран, която да включва икономически стимули за иранците при условие, че бъдат проведени съответни реформи във вътрешната политика и че бъде ревизирана регионалната стратегия на режима. Това няма никак да е лесно, тъй като евентуалното прекъсване на сухоземната връзка на Иран с Ливан през Сирия би означавало край на мечтите за иранска доминация в Близкия изток. Постигането на някакъв компромис с Иран ще изисква целенасочени и мащабни усилия както от страна на САЩ, така и на местните му съюзници. От друга страна, Русия се стреми да осуети подобен изход от сирийската криза, тъй като той би обезсмислил стратегическото ѝ предимство, очертало се след 2015.

Вероятно такава бе и целта зад неотдавнашната среща между Путин и Асад в Сочи, където сирийският президент се яви без придружители и свидетели. Посланието на господаря на Кремъл впоследствие бе разтълкувано от външния министър Лавров – всичките чужди контингенти трябва да напуснат Сирия, естествено без руските, които са в тази страна по покана на сирийския режим. В добавка и специалният представител на Кремъл Лаврентиев поясни, че тези думи касаят преди всичко иранските военни и техните милиции в Сирия. Първоначалните реакции на официален Техеран сочат, че подобно решение ще е трудно и че до него би се стигнало едва след като айатолласите се убедят, че политиката на режима е в задънена улица. А това означава, че въпреки трудностите, иранско изтегляне от Сирия все пак е възможно „според малцина наблюдатели".

Ще се стигне ли до сблъсък Израел–Иран в Сирия?

http://clubz.bg/68890-shte_se_stigne_li_do_sblysyk_izrael%E2%80%93iran_v_siriq

Изминалите няколко седмици свидетелстват, че постигането на мир в Сирия е все още под въпрос. Дори обратното – свидетели сме на ескалиране на напрежението. Става все по-очевидна необходимостта САЩ да демонстрират пред Русия и Иран, че имат сериозни намерения за участие в сирийския ендшпил. В противен случай това би навредило на американските съюзници в региона.

Русия пък нееднократно е заявлявала, че не цели оставането на Башар Асад на власт и че целта ѝ е запазването на сирийската държава като такава пред лицето на онова, което нарича „западна интервенция“ и „тероризъм“. Но ако оставането на Асад на власт би гарантирало на Москва запазването на военните ѝ бази в Средиземноморието, както и успешното противопоставяне на Запада, тогава защо Кремъл би желал да го смени? При сегашното отсъствие на западна политическа стратегия за слагане край на сирийската криза, Русия ще продължава да използва Асад, докато политиката му е в унисон с нейните интереси.

Време за компромис?

Все пак прагматизмът на руската политика дава шанс на САЩ за търсене на някакво компромисно решение спрямо Сирия. Не е изключено Русия да се съгласи с отстраняването на Асад срещу запазване на своите икономически и военностратегически интереси в Сирия. За съжаление САЩ пропуснаха да сложат край на сирийския конфликт преди години, когато руското влияние в тази страна не беше толкова доминиращо. Днес вече не е реалистично да се мисли за някакво политическо решение без руска благословия. При това голяма част от анализаторите дори не могат да допуснат в сценариите за бъдещото развитие на ситуацията някакво руско-американско споразумение.

Дипломацията обаче все още има своите шансове за успех. Щатите биха могли да изпратят ясен сигнал на Кремъл, че са заинтересовани от приключването на сирийската драма. При това подобен сигнал би съдържал ясен намек за евентуалното използване на сила за реализирането на американските намерения. Под „използване на сила“ нямам предвид непременно прилагане на военни решения. Силов характер например биха имали евентуални санкции срещу руски интереси. Тук трябва да си припомним знаменитата максима на Клаузевиц, че войната е продължение на политиката с други цели. Преди няколко години Вашингтон имаше възможност да лансира широкомащабна военна операция в Сирия, за да покаже на сирийския режим, че той няма друг избор освен масата на преговорите. Може да се допусне, че ако Вашингтон бе продължил с въздушни атаки от типа на априлските бомбардировки, може би Русия нямаше да е в състояние да продължава своите действия в Сирия. Понастоящем няма никакви индикации, че САЩ имат намерение да прибегнат по подобно решение. Сплашването на противника с евентуална употреба на военна сила обаче може да проработи, както това показва примерът със Северна Корея.

Ролята на Израел

Но ако руската демонстрация на мускули в Сирия не се оказа в състояние да активира американска намеса, нищо чудно това да се окаже по силите на Израел. Първоначално Тел Авив считаше режима на Асад за приемлив, въпреки че Дамаск разреши на "Хизбула" да се намеси в сирийския конфликт. Това отчасти се дължеше и на факта, че Асад не създаваше проблеми на израелците на окупираните от тях Голански възвишения. Постепенно обаче с разширяване на иранското военно присъствие в Сирия притесненията на Израел се засилиха. Успоредно с това израелските военни проведоха операции по ликвидиране на знакови фигури от военната организация на "Хизбула", както и на ирански офицери, за които бе счетено, че са се доближили твърде много до границите на Израел. Понастоящем тези операции вече включват мащабни въздушни удари срещу ирански цели в цяла Сирия. Само през април бяха реализирани два въздушни удара, което е безпрецедентно.

Тази активизация на наказателните операции от израелска страна се дължи на обстоятелството, че управляващите считат иранското присъствие в Сирия като подготовка за бъдеща инвазия срещу израелската държава. В тази връзка израелските лидери разчитат на помощ от САЩ. Разбира се, израелците не са единствените, които са разтревожени от иранското военно присъствие в Сирия. Саудитска Арабия също е разтревожена от разширяването на иранското влияние в Арабския свят, което подрива неговата стабилност. Рияд засили ответния си натиск срещу Иран, а наскоро приветства и излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран. Тел Авив от своя страна е окуражен от засилване ролята на антиирански фигури в американската администрация от типа на Джон Болтън и Майк Помпео.

Без помощ от САЩ?

Няма съмнение обаче, че ако Израел счете, че САЩ няма да ограничи разширяването на иранското присъствие в Сирия, той ще вземе нещата в свои ръце. Това на свой ред засилва безпокойството на Техеран от евентуален сблъсък с Израел. Това отчасти обяснява защо Иран и проиранските милиции в Сирия не отвърнаха на априлските наказателни въздушни удари срещу използването на химическо оръжие от Дамаск. Вместо това проиранските хути предприеха серия от ракетни удари от Йемен срещу Саудитска Арабия. Но хутите в Йемен, който в сравнение със Сирия е от периферен интерес за Иран, не са равностойни на "Хизбула" в Ливан. Освен това, докато хутите се използват срещу Саудитска Арабия, "Хизбула" е основно оръдие на Техеран срещу Израел. Така че йеменските ракети срещу Саудитска Арабия ще предизвикат ответен удар, но срещу Йемен, не срещу Сирия.

Избирането на хутите като частичен отговор от страна на Иран свидетелства за опасенията на Техеран от евентуален иранско-израелски конфликт в Сирия. Уязвимостта на проиранския лагер в Сирия контрастира със ситуацията в Ливан, където "Хизбула" и иранските офицери са наясно, че могат да се справят с евентуална израелска атака на ливанска територия. Така че ако САЩ не направят нищо за актуализирането на политическата си стратегия в Сирия с оглед постигането на политическо решение, в бъдеще Израел би се възползвал от слабостите на иранското военно присъствие в тази страна.

Лоши дни за Иран

Евентуален израелско-ирански конфликт в Сирия обаче би се прехвърлил и в Залива. Във всички случаи развитието на обстановката в Сирия не предвещава спокойни дни за Иран както на бойното поле, така и на масата на евентуални преговори. В дългосрочен план е най-вероятно Иран да е големият губещ в Сирия. Въпросът обаче е в това, дали междувременно Техеран няма да съумее да нанесе сериозни вреди на съюзниците на САЩ в региона.

Въпреки резервите на редица наблюдатели след изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран става все по-очевидна необходимостта от сключване на цялостна сделка с Техеран, която да включва икономически стимули за иранците, при условие че бъдат проведени съответни реформи във вътрешната политика и че бъде ревизирана регионалната стратегия на режима. Това никак няма да е лесно, тъй като евентуалното прекъсване на сухоземната връзка на Иран с Ливан през Сирия би означавало край на мечтите за иранска доминация в Близкия изток. Постигането на някакъв компромис с Иран ще изисква целенасочени и мащабни усилия както от страна на САЩ, така и на местните му съюзници. От друга страна, Русия се стреми да осуети подобен изход от сирийската криза, тъй като той би обезсмислил стратегическото ѝ предимство, очертало се след 2015 г.

Вероятно такава бе и целта зад неотдавнашната среща между Путин и Асад в Сочи, където сирийският президент се яви без придружители и свидетели. Посланието на господаря на Кремъл впоследствие бе разтълкувано от външния министър Лавров – всичките чужди контингенти трябва да напуснат Сирия, естествено без руските, които са в тази страна по покана на сирийския режим. В добавка и специалният представител на Кремъл Лаврентиев поясни, че тези думи касаят преди всичко иранските военни и техните милиции в Сирия. Първоначалните реакции на официален Техеран сочат, че подобно решение ще е трудно и че до него би се стигнало едва след като айатолласите се убедят, че политиката на режима е в задънена улица. А това означава, че въпреки трудностите иранско изтегляне от Сирия все пак е възможно „според малцина наблюдатели".

"Ботев" (Пловдив) - "Левски" на старта на Първа лига

http://clubz.bg/68889-botev_plovdiv_levski_na_starta_na_pyrva_liga

Новият сезон в Първа професионална лига стартира с едно от най-старите и интересни съперничества на българския футбол - "Ботев" (Пловдив) срещу "Левски" в "Коматево".

Шампионатът стартира на 20 юли.

Ето и двойките в откриващия кръг:

"Витоша" (Бистрица) - "Дунав" (Русе)

ЦСКА-София - "Локомотив" (Пловдив)

"Славия" - "Берое"

"Лудогорец" - "Етър"

"Верея" - "Септември" (София)

"Ботев" (Пловдив) - "Левски"

"Черно море" - "Ботев" (Враца)

Преди тегленето на жребия в централата на БФС в "Бояна" беше обявено, че Българският спортен тотализатор дарява топки на тимовете от Първа, Втора лига и "В" групите.

Всеки тим от елита получи по 60 топки от модела на "Адидас", с който ще се играе на световното в Русия. По 20 са за съставите от втория ешалон - "Найки" и по 10 броя "Хома" за отборите от третото ниво.

Ето и как ще стартира Втора лига:

"Ботев" (Гълъбово) - ЦСКА 1948

"Кариана" (Ерден) - "Арда" (Кърджали)

"Струмска слава" (Радомир) - "Поморие"

"Литекс" - "Царско село" (София)

"Пирин" (Благоевград) - "Добруджа"

"Несебър" - "Лудогорец" 2

"Локомотив" (Горна Оряховица) - "Монтана"

"Локомотив" (София) - "Черноморец" (Балчик)

Путин пристигна на тридневно посещение в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902537

Путин пристигна на тридневно посещение в КитайРуският президент Владимир Путин пристигна в Китай на тридневна визита, насочена към засилване на военните и икономически връзки между страните, информира ДПА. Китайският президент Си Цзинпин ще посрещне руския си колега с военни почести във Великата зала на народа (сградата на китайския парламент) в Пекин,

Летен вирус натръшка малчугани в Петричко, детската градина в село Дрангово от сряда е без деца

http://www.struma.com/obshtestvo/leten-virus-natrushka-malchugani-v-petrichko-detskata-gradina-v-selo_135231/

Вирус, който протича с разстройство, повръщане и температура, мори децата в детските градини в Петричко. Поради заболяване на децата от сряда детска градина "Звънче" в петричкото село Дрангово не работи. Всичките 20 малчугана са тръшнати от вируса.

Според педагозите от детската градина от петък до вторник всички деца са заболели с еднотипни симптоми, а именно повръщане, разстройство и висока температура стигаща до 40 градуса. От Общинска администрация, отдел...

Продължава

Напрежение на Кулата: Опашката отново до Марикостиново…

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%88%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be/

Огромна опашка от тежкотоварни камиони на ГКПП „Кулата“. На граничния ни пункт с Гърция е възникнало и напрежение между разгневени водачи.

Опашката стига чак то село Марикостиново, съобщи БНТ.

Заради километричните опашки водачите заплашиха да блокират преминаването по границата.

През нощта е възникнало и физическо спречкване между двама тираджии. Свадата възникнала, защото техен колега поискал да ги пререди на опашката, съобщи bTV.

От „Гранична полиция“ обясниха пред обществената телевизия, че километричното задръстване се дължи на проверки от служители на Агенция „Митници“.
Нямало проблем в техните информационни системи за проверка на гражданите, преминаващи през границата.

От Агенция „Митници“ пък обясниха задръстването с ремонтите, които се извършват от другата страна на граничния пункт на гръцка територия. Тапите били и заради интензивния петъчен трафик.

От агенцията допълниха, че спрямо юни месец миналата година трафикът на тирове през ГКПП „Кулата“ се е увеличил с 10%. Проблем с преминаването има предимно на тежкотоварни автомобили, а леките коли минават много бързо и се налага да чакат само по няколко минути.

Водачите на тирове обаче алармират, че не могат да преминат през пункта вече 10 часа. Отговорът на Агенция „Митници“ – проверката на тежкотоварни автомобили трае няколко минути, работят три трасета с три кантара.

Темата стигна и до областния управител на Благоевград, който заяви, че ще бъде осигурено допълнително трасе за изход от страната, за да може трафикът от тирове да се облекчи.

Стана ясно и че температурата на въздуха вече е около 30 градуса, което прави условията много тежки.
На мястото има и пристигнала линейка, в случай, че някои от водачите имат нужда от помощ. Ще се раздава вода на водачите.

МВР съветва тираджиите, които пътуват към Гърция, да преминават през друг граничен пункт, тъй като ремонтите ще продължат още месец.

 

Материалът Напрежение на Кулата: Опашката отново до Марикостиново… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Варненската полиция задържа близо 40 000 къса незаконни цигари

http://www.barometar.net/91091/

Служители на отдел «Икономическа полиция» при ОД на МВР – Варна задържаха над 39 000 къса цигари без акцизен бандерол, информират от пресцентъра на варненската полиция. В хода на специализирана полицейска операция е задържан К.Й. (30 г.) от Варна, известен на МВР. При претърсване в автомобил «Фолксваген», използван от мъжа, и в дома му в ж.к. […]

Турция може да отмени извънредното положение след изборите, каза Ердоган

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/08/3196871_turciia_moje_da_otmeni_izvunrednoto_polojenie_sled/?ref=rss


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че извънредното положение в страната, въведено след опита за преврат през юли 2016 г., може да бъде вдигнато след изборите, които ще се проведат на 24 юни, предадоха световните агенции.<br /><br />"След изборите ще сложим закона за извънредното положение на масата и ще го преразгледаме", каза Ердоган в интервю за телевизия Си Ен Ен Тюрк. "Нещо като отмяната му може да се случи", допълни той, предаде ДПА. "Тези...

Кацане за минута – две: Тест на способностите на военнотранспортна авиация

http://www.struma.com/bulgariya/kacane-za-minuta-dve-test-na-sposobnostite-na-voennotransportna_135230/

Европейската агенция по отбрана провежда учение у нас

Военнотранспортната авиация на Европа тества способностите си в небето на България. В тренировките са включени четири самолета „Спартан” и близо 100 души.

Обикновено един полет е комбинация от задачи и маневри, свързани с противовъздушната отбрана – от кацане и разтоварване при необорудвани летища до полети на пределно малка височина от 200 метра.

„Подобно кацане може да стане само за минута – две”, коментира кап. Николай...

Продължава

61- годишен мъж загина на място при катастрофа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZBUeU8gW4gU/

polic2На 07.06.т.г. около 17.10 ч. по неустановени до момента причини, самостоятелно катастрофира лек автомобил «Рено Клио», с бургаска регистрация, управляван от 61- годишния И.Х. от с. Топчийско, който загива на място. По случая е образувано досъдебно производство, съобщават от ОДМВР-Бургас.

Дончев: Кохезионната политика отдавна не е секторна политика (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902533

Дончев: Кохезионната политика отдавна не е секторна политика (На живо)"Кохезионната политика отдавна не е секторна политика. Не е редно да започваме разговора с еднозначна оценка. Добре знаем, че изкуството е да се адресират предизвикателставта, които могат да се появят", заяви вицепремиерът Томислав Дончев на конференцията на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и

София днес е домакин на първото публично обсъждане на дългосрочния бюджет на ЕС

http://econ.bg/Новини/София-днес-е-домакин-на-първото-публично-обсъждане-на-дългосрочния-бюджет-на-ЕС_l.a_i.762440_at.1.html

В рамките на българското председателство на Съвета на ЕС днес София ще бъде домакин на конференция на високо ниво, посветена на бъдещето на...

Г7 се събира в Канада

http://www.moreto.net/novini.php?n=375593

Днес в Канада започва срещата на лидерите на Г7. Очаква се тежка първа среща на американския президент Доналд Тръмп с европейските му съюзници след решението му да въведе мита върху стоманата и алуминия и санкции за търговия с Иран.

Румен Радев: За разлика от други, нямам началници

http://www.struma.com/bulgariya/rumen-radev-za-razlika-ot-drugi-nyamam-nachalnici_135229/

Така президентът коментира думите на премиера Бойко Борисов, че негов шеф е Корнелия Нинова

„За разлика от други, аз нямам началници нито в България, нито в чужбина. Разбира се, имам само един началник и това е българският народ, който ме е избрал и на когото съм се заклел да служа”, е заявил президентът Румен Радев пред журналисти днес в Трявна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Коментарът му е по повод думите на премиера Бойко Борисов, че президентът критикува само управляващите, а не и опозицията и че Корнелия Нинова е негов...

Продължава

Двойка, пребила мъж в дома му във Велико Търново, се сдоби с обвинения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902520

Двойка, пребила мъж в дома му във 
Велико Търново, се сдоби с обвиненияМъж и жена от Велико Търново са обвинени в причиняване на телесна повреда на 40-годишен мъж от същия град, съобщи МВР. В хода на разследването е установено, че на 10 март тази година около 22,30 ч. чрез проникване в жилище в областния град неизвестни са насели побой на обитателя на дома и са му причинили черепно-мозъчна травма.

Двама нападнаха в гръб и ограбиха мъж в Сл.бряг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PvnlIxFZ4gM/

На 08.06.т.г. около 02.30 ч. в Районно управление – Несебър е получено съобщение от 32 -годишен бургазлия за това, че малко по-рано в района на заведение «Джани» в Слънчев бряг, е нападнат в гръб от двама непознати, които му нанесли юмручни удари в областта на главата и отнели сумата от 960 лева, съобщават от ОДМВР-Бургас. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Несебър.

Слънчево и горещо днес, валежи не се очакват

http://www.struma.com/bulgariya/slunchevo-i-goreshto-dnes-valeji-ne-se-ochakvat_135228/

Максималните температури ще са между 30 и 35 градуса

Днес над по-голямата част от страната ще е слънчево. Ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен югоизточен вятър. Ще е горещо с максимални температури между 29 и 34 градуса, в югозападните райони- до 35.

На морето ще е предимно слънчево с температура на въздуха около 23-25 градуса, тази на морската вода- около 21-22 градуса.

В планините следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в масивите от Западна България ще превали. Ще духа...

Продължава

Фейсбук изригна, че дали на Калина Крумова 500 000 лева: Това е ПОЗОР, г-н Борисов!

https://frognews.bg/novini/feisbuk-izrigna-che-dali-kalina-krumova-500-000-leva-tova-pozor-borisov.html

Фейсбук изригна срещу съветничката по проблемите на пътната безопасност в МВР Калина Крумова. Стотици хора се възмутиха, че прелитащата от партия в партия дама е спечелила проект за половин милион лева, уж за да обнови психотестовете за професионални шофьори. Това установи проверка на Фрог нюз. Възмущението е отправено директно към премиера Бойко Борисов.

САЩ забраниха визите за представители на кабинета и полицията на Никарагуа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902526

САЩ забраниха визите за представители на кабинета и полицията на НикарагуаСАЩ наложиха дипломатически санкции на представители на правителството и полицията на Никарагуа за нарушения на човешки права и подкопаване на демокрацията, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Ограниченията за издаване на американски визи обхващат и представители на общински власти и служител на здравното министерство,

АЕЦ „Белене” е рисков проект, смятат единствено от ДПС

http://www.struma.com/bulgariya/aec-belene-e-riskov-proekt-smyatat-edinstveno-ot-dps_135227/

В студиото на „Тази сутрин” членове на всички парламентарно представени партии обсъждаха рестарта на енергийния проект

Вчера Народното събрание даде зелена светлина за проекта АЕЦ „Белене” и предстои търсене на инвеститор. В парламента единствено от ДПС гласуваха против проекта, които смятат, че е рисков.

В студиото на „Тази сутрин” членове на всички парламентарно представени партии обсъждаха рестарта на енергийния проект. В разговора участваха Александър Ненков от ГЕРБ, Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”, Атанас Костадинов от БСП, Рамадан Аталай от ДПС и...

Продължава

Поход за семейството на 9 юни в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nIgnnpU6h3Q/

Балони в небето с надпис „ЗА семейството от мъж и жена“, станалото традиционно шествие на булките, танц на семейството, под звуците на духова формация „Брас Бургас”, специален пърформанс, представен от деца и изпълнения на живо. Така Бургас ще се включи в националния Поход за семейството, който ще се проведе успоредно в петте най-големи български града.

Събитието ще се състои на 9 юни, събота с начален час 18.00. От пл. „Тройката“ семейства, заедно с децата си, ще се отправят към пл. „Атанас Сиреков“, пред сградата на Общината. За поредна година те ще са облечени в сватбените си облекла или с розови и сини тениски, според основната биологична квалификация – полът.

Участниците в Похода ще изразят своята позиция по важни за обществото въпроси свързани с предизвикателствата пред брака и семейството у нас и срещу хомосексуалната пропаганда. Те ще излязат с декларация до народните представители с призив да работят  за утвърждаване на семейството, основано на брачния съюз между един мъж и една жена, и за зачитането на първостепенното право и отговорност на родителите да възпитават и образоват децата си, съгласно своите убежденията, а не според джендър политиките в образованието.

Мащабната инициатива е в защита на брака между мъж и жена, християнските ценности и традиционното българско семейство.

Бургас е пионер в кампанията за защита на традиционното семейство. За първи път шествието се проведе в града ни през 2013 г. От тогава парада на мъже и жени облечени в сватбени костюми и булчински рокли стана запазена марка на позицията срещу все по-агресивното налагане на джендър идеологията.

Турция е замразила едностранно мигрантското споразумение с Гърция

http://www.struma.com/bulgariya/turciya-e-zamrazila-ednostranno-migrantskoto-sporazumenie-s-gurciya_135226/

Причината е решение на гръцки съд да остави на свобода турски войници, поискали убежище

Турция е замразила едностранно мигрантското споразумение с Гърция за връщане на бежанците, съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Мярката на Анкара е в отговор на действията на гръцки съд, който остави на свобода турски войници, обвинени в участие в опита за преврат през 2016 г., които избягаха с лодка в Гърция и поискаха политическо убежище.

Гръцките власти задържаха войниците и ги изправиха пред съда. Турция положи много усилия, включително разговори...

Продължава

23-годишен загина при катастрофа между микробус и пикап на пътя Смолян-Мадан (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902516

23-годишен загина при катастрофа между микробус и пикап на пътя Смолян-Мадан (Снимки)23-годишен мъж, шофьор на микробус загина след като е бил блъснат от лекотоварен пикап в смолянското село Търън. Той е спрял вдясно на тротоара заради проблем в микробуса с пловдивска регистрация. Пикапът, шофиран от жител на село Търън, го ударил при което е получил тежки наранявания. Според жители на Търън при удара единия крайник му е бил

Синоптичката Анастасия Стойчева с мрачно предупреждение за събота!

https://petel.bg/Sinoptichkata-Anastasiya-Stoycheva-s-mrachno-preduprezhdenie-za-sabota-__268268

"Днешният ден ще е без валежи. Но температурите са едни от най-високите, които очакваме за месеца". Това заяви синоптичката от БАН д-р Анаст...

Баскетболист от Варна почва с националите подготовка за европейското

https://petel.bg/Basketbolist-ot-Varna-pochva-s-natsionalite-podgotovka-za-evropeyskoto__268267

Баскетболистът на Черно море Тича Мартин Коцев започва днес с младежкия национален отбор на България подготовка за ЕвроБаскет Дивизия ...

Каква е разликата? Дизел в буркани от България и Гърция донесоха в Народното събрание (видео)

https://petel.bg/Kakva-e-razlikata--Dizel-v-burkani-ot-Balgariya-i-Gartsiya-donesoha-v-Narodnoto-sabranie--video-__268265

Нагледна демонстрация на дизел от България и Гърция направиха евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев в Народното събрание, съобщи tra...

Нападнаха и ограбиха дядо в дома му

https://petel.bg/Napadnaha-i-ograbiha-dyado-v-doma-mu__268264

Снимка Булфото Възрастен човек е бил нападнат и ограбен в собствения си дом, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР в Мон...

Извънреден брифинг на министъра на туризма Николина Ангелкова и вътрешния Валентин Радев в Бургас

https://petel.bg/Izvanreden-brifing-na-ministara-na-turizma-Nikolina-Angelkova-i-vatreshniya-Valentin-Radev-v-Burgas__268263

Снимка Булфото Извънредна пресконференция ще дадат след минути министърът на туризма Николина Ангелкова и вътрешният министър Валент...

Красен Кралев с коментар по законопроекта за хазарта: Притеснен съм

https://petel.bg/Krasen-Kralev-s-komentar-po-zakonoproekta-za-hazarta--Pritesnen-sam__268274

Снимка Булфото Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира планираните промени в Закона за хазарта. При гостуването си на Б...

Джип с мигранти катастрофира в Гърция, шестима загинаха

https://petel.bg/Dzhip-s-migranti-katastrofira-v-Gartsiya--shestima-zaginaha__268273

Шестима души, сред които три деца, загинаха при автомобилна катастрофа на магистрала в Северна Гърция, съобщава БГНЕС. Общо 16 бежанци ...

Хванаха цигари без бандерол за 13 500 лева в кола и апартамент във Варна

https://petel.bg/Hvanaha-tsigari-bez-banderol-za-13-500-leva-v-kola-i-apartament-vav-Varna__268269

илюстрация Булфото Служители на отдел «Икономическа полиция» при ОД на МВР – Варна задържаха над 39 000 къса цигари без акцизен бандерол, ...

Двама възрастни белгийци са в болница след катастрофа край Провадия

https://petel.bg/Dvama-vazrastni-belgiytsi-sa-v-bolnitsa-sled-katastrofa-kray-Provadiya-__268272

илюстпация "Петел", архив Вчара около 15:30 часа, на АМ «Хемус», в района на Провадия, водачът на  «БМВ» Р.Ф. (36 г.) от Търговище, по време на дв...

Решено: България ще купува нови изтребители и бронирана техника!

https://petel.bg/Resheno--Balgariya-shhe-kupuva-novi-iztrebiteli-i-bronirana-tehnika--__268271

Кадри: Канал 3 Народното събрание прие България да купува нови изтребители и бронирана техника. Това се случи след два часа дебати. Гласу...

Черно море почва с метчан съперник новия сезон в Първа лига

https://petel.bg/CHerno-more-pochva-s-metchan-sapernik-noviya-sezon-v-Parva-liga__268270

Жребият за новия сезон на Първа лига отреди Черно море да приеме новака Ботев (Враца) на 20 юли във Варна. Има и две големи дербита още в първ...

Откриха Европейската купа по ветроходство във Варна

https://petel.bg/Otkriha-Evropeyskata-kupa-po-vetrohodstvo-vav-Varna__268275

Откриха официално Европейската купа по ветроходство в олимпийския клас "Лазер" във Варна днес. Областният упрвител Стоян Пасев, в пр...

McDonald's съкращава мениджъри

https://news.bg/companies/mcdonald-s-sakrashtava-menidzhari.html

Компанията иска да спести $500 милиона до края на следващата година

Средиземно море е застрашено да стане „море от пластмаса”

http://www.struma.com/bulgariya/sredizemno-more-e-zastrasheno-da-stane-more-ot-plastmasa_135225/

Там има рекордно ниво на микропластмаса

Средиземно море е застрашено да се превърне в „море от пластмаса”, предупреди днес Световният фонд за дивата природа, който предложи серия от мерки за спасяването на морето от пластмасовите отпадъци, които го задушават.

В Средиземно море има рекордно ниво на микропластмаса – пластмасови частици, които са по-малки от 5 мм и които тровят цялата хранителна верига и застрашават човешкото здраве.

Като цяло концентрацията на микропластмасата е почти четири пъти...

Продължава

Анкара: ЕС забрави за Крим, а ако утре нещо се случи с Украйна...

https://dnes.dir.bg/svyat/ankara-es-zabravi-za-krim-a-ako-utre-neshto-se-sluchi-s-ukrayna

Въпреки приятелските си отношения с Русия в последните 1-2 години Турция напомни, че никога няма да признае анексирането на Крим

3.3 млрд. лв. ще бъдат похарчени за военна техника

http://www.transmedia.bg/2018/06/08/3-3-%d0%bc%d0%bb%d1%80%d0%b4-%d0%bb%d0%b2-%d1%89%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%85%d0%b0%d1%80%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%b0-%d1%82/

Със 151 гласа „За“ Народното събрание одобри 3.3 млрд. лв. да бъдат похарчени за проектите за превъоръжаване на армията.

Те включват модернизация на Сухопътни войски и Военновъздушните сили. Едва 7 депутати бяха „против“, а един се въздържа.

Проектът за Сухопътни войски е за 12 години. Предвидено е до 8 години след подписване на договор да бъдат придобити 150 единици бойна и специална техника. Прогнозната стойност за придобиване на бойната и специалната техника, както и на допълнителното оборудване възлиза на 1.4 млрд. лв. с ДДС. Ще се извършва с разсрочено плащане.

Проектът за Военновъздушните сили включва придобиването на 16 изтребителя, на два етапа по 8. Самолетите ще бъдат доставяни в 3 последователни години, като доставката на първите два самолета трябва да бъде не по-късно от 24 месеца от датата на влизане в сила на договора. Финансовата рамка на първия етап е на стойност 1.8 млрд. лв. с ДДС. Вторият етап трябва да започне след приключване на доставките по първия етап и подписване на договор за реализация.

 

 

Изборите в Турция: Първи сигнали за вероятна загуба на Ердоган

https://dnes.dir.bg/politika/izborite-v-turtsiya-parvi-signali-za-veroyatna-zaguba-na-erdogan

Не трябва да се допусне намиращият се на власт от 2002 г. президент да открадне гласове на избиратели, пише "Вашингтон пост"

Иконата на светеца-хирург "Св. Лука" пристига от Украйна във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375564

Иконата на Св. Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски, познат и като светецът - хирург, ще бъде пренесена днес - 8 юни, (петък) в 16:00 ч. в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна от Украйна, научи Moreto.

НАТО ще сформира сили за бързо реагиране

http://www.struma.com/bulgariya/nato-shte-sformira-sili-za-burzo-reagirane_135224/

На среща в Брюксел министрите на отбраната обсъждат и идеята за създаване на център за кибероперации

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана и ще сформира сили за бързо реагиране. Това са акцентите от първия ден на срещата на министрите на отбраната в Брюксел. Днес работата на форума продължава.

Срещата е в новата централа на Алианса. В нея участва и българският министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.

Една от основните теми са разходите за отбрана на отделните страни членки и справедливото разпределение на тежестите и отговорностите.

Министрите ще...

Продължава

"Северен поток 2" чака зелена светлина само от Дания

http://clubz.bg/68888-severen_potok_2_chaka_zelena_svetlina_samo_ot_daniq

Операторът на проекта за строителство на газопровода "Северен поток 2" - Nord Stream 2 AG, получи първото разрешение за строителство в Русия. Скоро компанията очаква да получи и второто, се казва в прессъобщението й.

"Разрешението е издадено от Министерството на строителството и жилищно-комуналното стопанство на Русия в съответствие с установената процедура, се казва в съобщението на Nord Stream 2. Операторът се нуждае от още две разрешения от руска страна - за строителството на подводни тръбопроводи в териториалните води на Русия от регулатора Росприроднадзор.

"Работата по практическата реализация на проекта в съответствие с издадените разрешения ще започне в най-скоро време, съобразена с екологичните норми", пише в прессъобщението.

На 7 юни правителството на Швеция одобри строителството на газопровода в свои води. Швеция издаде разрешение за строителството му в икономическата си зона. Преди това тръбата получи разрешения от Германия и Финландия, очаква се разрешение от Дания.

Международното право позволява на всяка държава да положи тръбопроводи през изключителната икономическа зона, се посочва в доклада на шведското правителство за разрешението за проекта. Като крабрежна държава, Швеция не може да препятства това право, следователно е издала разрешително за тръбопровод в нейната изключителна икономическа зона.

Разрешението от Дания може да се окаже труден процес, тъй като част от трасето преминава през нейни териториални води (зона от 12 мили) край остров Борнхолм. През есента на 2017 г. парламентът прие закон, който позволява на Министерството на външните работи на Дания да забрани изграждането на нов тръбопровод през териториалните води, заради "чужди интереси и проблеми на националната сигурност".

В Дания процедурата за получаване на разрешение се основава на оценка на въздействието върху околната среда.

Тръбопроводът "Северен поток 2" включва строителството на две тръби с обща мощност 55 млрд. куб. м годишно от руското крайбрежие на Балтийско море до Германия. Новият газопровод ще бъде построен успоредно на действащия "Северен поток" и основната му цел е транзитът на синьо гориво от Русия за Европа да избегне Украйна.

В София ще бъде обсъдена следващата многогодишна финансова рамка на ЕС

http://nakratko.bg/category/59/160653/


Следващата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз за периода 2020-2027 г. ще бъде обсъдена в днес София. За форума в столицата пристига еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер.

Съдбата на ЕС ще се реши от защитата на външните му граници, каза канцлерът на Австрия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/08/3196860_sudbata_na_es_shte_se_reshi_ot_zashtitata_na_vunshnite/?ref=rss


Съдбата на Европейския съюз ще бъде решена от защитата на неговите външни граници и от способността на блока да извърши широки реформи, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от БТА и ДПА.<br /><br />"Никаква защита на външните граници е началото на края на свободната откъм вътрешни граници Европа", каза Курц на събиране на Европейската народна партия в Мюнхен.<br /><br />Той призова за бюджет на ЕС, който да е насочен върху превенцията на...

Благоевград остана извън класацията „Най-добрият град за живеене в България“!

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d1%8a%d0%bd-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0/

Изненадващо Благоевград тази година не влезе в нито една категория на класацията за най-добрия град за живеене в България за 2017 година и така областния център остана извън надпреварата. През 2011 и 2013 година Благоевград заслужи две трети места, като и в двата случая най-големия град в Югозапада бе изпреварен от София и Бургас Тогава Благоевград изпревари градове като Варна, Пловдив и Велико Търново, но тази година остана извън всякаква класация.

Тази година отличието грабна отново Бургас е най-добрият град за живеене в България за 2017 година според Дарик радио и неговите слушатели. Отличието беше връчено от вицепремиера Томислав Дончев.
За 11-та поредна година Дарик попита кой е най-добрият град за живеене и сравни всички 27 областни града по редица критерии. Това е ежегодното изследване, което цели да разбере къде съвременните хора се чувстват най-добре и кой град предлага добър и перспективен начин на живот.
В категорията „Зелен град“ беше отличен Сливен, който, по думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов, преработва над 90 процента от битовите отпадъци и има най-ниско ниво на фини прахови частици.

Като „Евро град“ беше определена София. Вярвам, че всеки кмет на всяка община се опитва да прави най-доброто за неговия град, каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че това е екипна работа, защото никой кмет и никой град не може да се справи сам.
Бизнес град е Димитровград с разкрити 3150 работни места през 2017 г., а Смолян стана град на знанието.

В категорията „Град на финансовата устойчивост“ наградата връчи на Пловдив министърът на финансите Владислав Горанов. Проблемът, според Горанов, е, че в повечето категории наградите отиват в Южна България. По думите му сега те, като управляващи, трябва да се насочат към подкрепа на Северна България, особено в развитието на инфраструктурата.
В конкурса „Моят град е моята крепост“ – част от кампания на МРРБ, министър Николай Нанков награди Шумен, Кюстендил, Стара Загора, Габрово и София.

Материалът Благоевград остана извън класацията „Най-добрият град за живеене в България“! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Камен и пиратите от 5 Г

https://offnews.bg//mama-nindzha/kamen-i-piratite-ot-5-g-682223.html

"Къде да се запиша в пети Г?" Юлия Спиридонова Какво е лятото, ако не време за игри и приключения? И, разбира се, омразният на всяко дете списък със задължителна литература за училище... Не бойте се, „Камен и пиратите от 5 Г“ е тук, за да превърне лятното четене в забавно изживяване! Малко преди последния училищен звънец „Камен и пиратите от 5 Г“ се появява изпод перото на Елена Павлова. Ако през 90-те сте били достатъчно големи, за да играете книги-игри, със сигурност познавате нейното творчество и сте прекарали часове наред в световете, създадени от Върджил Дриймънд и Кристофър Макдоуел. Ако пък…

Швеция прие закон, който дава втори шанс на младите кандидати за убежище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902511

Швеция прие закон, който дава втори шанс 
на младите кандидати за убежищеШведският парламент прие закон, който дава на хиляди млади кандидати за убежище втора възможност да останат в Швеция до края на средното си образование, предаде Франс прес. Става дума за кандидатите, чиито молби за убежище не са могли да бъдат обработени от претоварената имиграционна служба преди да навършат пълнолетие.

Борисов: Считаме, че кохезионната политика може да събира доста сфери и политики на ЕС (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902517

Борисов: Считаме, че кохезионната политика може да събира доста сфери и политики на ЕС (На живо)"Добър ден и добре дошли. Кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на Европа. В случая няма да говоря за България, всичко добро, което сме направили в последните години, сме го направили по тези програми. Това дава възможност за по-добра квалификация, свързаност между континентите - затова инфраструктурата е изключително важна".

Жители на кв. „Борово” на протест срещу застрояването на градинка

http://nakratko.bg/category/58/160652/


Жителите на столичния квартал „Борово” излязоха на протест тази сутрин срещу застрояването на градинка.

Най-честите оплаквания към НЗОК са за отчетени, но неизвършени дейности

http://econ.bg/Новини/Най-честите-оплаквания-към-НЗОК-са-за-отчетени-но-неизвършени-дейности_l.a_i.762439_at.1.html

Най-честите сигнали на граждани към Националната здравна каса по повод личното им електронно досие са свързани с отчетени, но не извършени на...

14 млн. потребители на „Фейсбук” засегнати от нов проблем с личните данни

http://www.struma.com/bulgariya/14-mln-potrebiteli-na-feisbuk-zasegnati-ot-nov-problem-s_135223/

Социалната мрежа обяви, че погрешка е направила обществено достояние личните съобщения на 14 млн. потребители в продължение на четири дни през май

Нов скандал с „Фейсбук” – социалната мрежа обяви, че погрешка е направила обществено достояние личните съобщения на 14 млн. потребители в продължение на четири дни през май.

Случилото се дължи на компютърен дефект, който бил открит неотдавна и който превръщал автоматично в публични съобщенията на някои хора.

Грешката става в момент, в който социалната мрежа работи по нов начин за споделяне на някои елементи от профила на потребителите, като например...

Продължава

Понижиха рейтинга на 17 турски банки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902509

Понижиха рейтинга на 17 турски банки
Рейтинговата агенция Мудис понижи рейтинга на 17 турски банки, предаде ДПА. Агенцията съобщи новината вчера късно вечерта. Седемнадесетте банки с понижен рейтинг са поставени под наблюдение за последващо понижаване на рейтинга. Две финансови компании също ще бъдат подложени на преглед, предаде БТА. Новината дойде малко след като вчера Турската

Шокиращи СНИМКИ 18+ от първите секунди след прострелването на фаталната Симона от влюбения килър Михаил Слънчев бряг

http://www.struma.com/sinya-lampa/shokirashti-snimki-18-ot-purvite-sekundi-sled-prostrelvaneto-na-fatalnata_135222/

 22-годишната Симона Тодорова е закъсняла за срещата си с Коста Николов - Миджурина, но не достатъчно. Собственикът на верига казина бе разстрелян преди седмица в Слънчев бряг, а убиецът рани тежко в главата и самата Симона. Момичето е в болницата в Бургас, където лекарите се борят за живота й. Вчера тя бе изведена от медикаментозната кома, в която прекара последните дни, но състоянието й продължава да е критично, пише trafficnews.bg и публикува шокиращи снимки от първите секунди след...

Продължава

Австрия затваря джамии и гони имами

http://clubz.bg/68887-avstriq_zatvarq_djamii_i_goni_imami

Дясното австрийско правителство смята да затвори 7 джамии и да изгони до 40 имами, предаде Ройтерс.

Властите обявиха, че тази стъпка е "само началото" на кампанията срещу ислямистката идеология и чуждестранното финансиране на религиозни групи.

Коалиционният кабинет във Виена, в който влизат консерватори и крайно десни, дойде на власт малко след европейската миграционна криза, като обеща да спре по-нататъшен наплив и да ореже привилегиите на новите имигранти и бежанци.

Когато бе министър, отговарящ за интеграцията, канцлерът Себастиан Курц учатва в приемането на закон, забраняващ финансирането на религиозни групи и задължил мюсюлманските дружества да имат "положителни фундаментални възгледи за държавата и обществото" в Австрия.

"Политическите ислямски паралелни общности и радикализиращите се тенденции нямат място в нашата страна", каза тогава Курц.

В Австрия, чието население е 8,8 милиона души, живеят едва 600 000 мюсюлмани. Повечето от тях са турци или от турски произход.

Предстои закриването на едно дружество, което стопанисва джамия във Виена и е повлияно от "Сивите вълци" - турска ладежка националистическа групировка. То действа нзаконно, обяви правителството.

Ще бъде закрито и арабско мюсюлманско дружество, което стопанисва най-малко 6 джамии.

"Това е само началото", заяви вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе на пресконференция заедно с четирима министри.

Австрия може да изгони или да откаже визи на до 60 имами, свързани с мюсюлманската група ATIB, която е близка с правителството на Турция. Причина е получаването на пари от чужбина.

Според правителството става дума за 40 мюсюлмански свещеници, 11 от които се проверяват.

Слънчево и горещо днес, валежи не се очаква

http://nakratko.bg/category/58/160651/


Днес над по-голямата част от страната ще е слънчево. Ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен югоизточен вятър. Ще е горещо с максимални температури между 29 и 34 градуса, в югозападните райони- до 35.

ООН въведе санкции срещу ръководители на мрежи за трафик на мигранти в Либия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902510

ООН въведе санкции срещу ръководители на мрежи за трафик на мигранти в Либия

Съветът за сигурност на ООН наложи санкции на шестима ръководители на мрежи за трафик на мигранти, действащи в Либия. Това се случва за първи път, но процесът бе забавен от искане на Русия за внасяне на яснота относно шестте лица. "Русия оттегли резервите си по предложението на Холандия да бъдат включени шест физически лица в списъка със

Макрон готви единен фронт срещу Тръмп на Г-7 и предупреди: "Никой лидер не е вечен"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/08/3196856_makron_gotvi_edinen_front_sreshtu_trump_na_g-7_i/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон отбеляза, че никой лидер не е вечен, което намеква за по-конфронтационно отношение към президента на САЩ Доналд Тръмп на започващата днес среща на върха на Г-7 в Канада, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />На журналистически въпрос дали проблемът с Тръмп е, че "не го е грижа дали ще бъде изолиран", Макрон отвърна: "Казвате, че президентът на САЩ хич не го е грижа. Може и така да е, но никой не е вечен. Шестте...

Биг Бенд - Благоевград отбеляза 25 години с Васил Петров и Орлин Горанов

http://www.struma.com/obshtestvo/big-bend-blagoevgrad-otbelyaza-25-godini-s-vasil-petrov_135221/

С тържествен концерт музикантите от Биг Бенд Благоевград отбелязаха 25 години от създаването си заедно с жители и гости на областния център.

Специални гости на събитието бяха джаз легендата Васил Петров и оперният и поп изпълнител Орлин Горанов. Те зарадваха благоевградската публика в зала „Яворов“ със своите гласове.

Васил Петров изпълни обичани песни на великия Франк Синатра. Джаз легендата подари на благоевградчани и запомнящото изпълнение в дует с...

Продължава

Организират семинар с директори на детски градини

http://budnavarna.bg/35032-organizirat-seminar-s-direktori-na-detski-gradini/

снимка: Будна Варна

Семинар на тема „Управленски и педагогически стратегии на партньорството между образователните и родителски  общности в общинската образователната система“ с участието на директори на детски градини ще се проведе на 7-ми и 8-ми юни. Организатор на събитието е дирекция „Образование и младежки дейности“  към Община Варна.

На срещата ще се дискутират и анализират предизвикателствата пред партньорството между учители, директори, експерти  и родителски общности в детската градина – нормативна рамка и споделени ценности.  Фокус на срещата ще бъде усъвършенстване на практическите умения за взаимодействие между детската градина, семейството и местната общност. Ще се дискутира и темата за eфективна работа с родителите при кризисни ситуации, ще бъдат споделени добри практики и методики. Предвидено е и обучение по програма, представена от проф.д.п.н Николай Колишев от ШУ „Св. Константин Преславски“.

Материалът Организират семинар с директори на детски градини е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ливан с мерки срещу Върховния комисариат за бежанците заради мигрантите от Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902506

Ливан с мерки срещу Върховния комисариат за бежанците заради мигрантите от СирияЛиванският министър на външните работи Джебран Басил каза, че Ливан ще предприеме мерки срещу Върховния комисариат за бежанците, без да пояснява в какво ще се изразяват мерките, предаде Ройтерс. Предприемането на мерките срещу агенцията на ООН за бежанците ще започне от днес. Басил обвини ВКООНБ, който неколкократно каза,

Държавата ще плаща на лекари, за да останат у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=375591

От догодина по-голяма част от специализациите на лекарите ще бъдат плащани от държавата. Срещу това обаче те ще подписват договори, с които ще се задължават да останат у нас, обяви здравният министър Кирил Ананиев. И в момента държавата плаща по две минимални заплати на лекарите, които специализират дефицитни специалности като анестезиология, патология, педиатрия, спешна медицина, инфекциозни болести и неонатология.

/Видео/ Опасно! Ученически автобус и 3 автомобила преминават при спуснати бариери и червен светофар на ЖП прелез в Разложко

http://www.struma.com/obshtestvo/video-opasno-uchenicheski-avtobus-i-3-avtomobila-preminavat-pri-spusnati_135220/

При спуснати бариери и червен светофар на ЖП прелез преминаха няколко автомобила по пътя за разложките села Драглище и Добърско, късно снощи.

Нетърпеливи шофьори на три автомобила и един ученически автобус без да се замислят, че има включена сигнализация за идващ влак заобиколиха бариерите и продължиха.

Мъж изчакваш от другата страна на пътя засне наглото и безотговорно поведение на шофьорите.

Вижте видеото:

"Площад Славейков"

Най-честите сигнали на граждани към НЗОК са за отчетени, но не извършени медицински дейности

http://www.cross.bg/lichnite-nzok-grazhdani-1576416.html

/КРОСС/ Най-честите сигнали на граждани към Националната здравна каса по повод личното им електронно досие са свързани с отчетени, но не извършени на пациента медицински дейности, каза в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР,  инж. Александър Огнянов, директор на „Сигурност на информацията“ в НЗОК: „По принцип имаме сигнали, които не са от сега. „Пациентско досие“ работи от 2009 година. Има сигнали, че има извършени дейности, които са отчетени към НЗОК, но всъщност хората казват, че те не са им извършени. Например пациентът е отишъл за лека хирургична намеса, а е отчетен към нас с операция на апандисит“, обясни той. Досега 80 хиляди души са взели универсални кодове за достъп, а сега вече над 400 хиляди души ще имат достъп до здравното си досие посредством кода от НАП. От своя страна новият регламент за личните данни не е докрай изяснен как ще се прилага при личните лекари. Самите граждани също не са запознати с това. „Министерството на здравеопазването е предприело действия – контакти с Комисията за защита на личните данни и оттам се очаква директно да се получат указания за изпълнителите на медицинска помощ. Съвсем скоро ще се появяват. Второто, което е важно е, че общопрактикуващият лекар трябва да спази изискванията, които са написани по Националния рамков договор

Да работя или да се отдам изцяло на майчинството

https://offnews.bg//mama-nindzha/da-rabotia-ili-da-se-otdam-iztcialo-na-majchinstvoto-682219.html

Автор: Иванка Могилска „Не трябва ли майката да се посвети изцяло на майчинството през първите две години от раждането на детето?“, попитаха ме в ефира на едно радио предаване. Бяха ме поканили да говорим за това как се съчетават грижите за бебето с работа от къщи. „Не знам – изненадах се искрено аз. - Не знам какво трябва.“ После се окопитих и развих по-смислен отговор, но този въпрос и до днес не ми дава мира. Вероятно, защото съм избрала да си гледам бебето и да работя. Защото не вярвам, че всички родители и деца са излети по един калъп. И…

Калин Терзийски: Призив

https://offnews.bg//nashite-avtori/kalin-terzijski-priziv-682097.html

Идва лятото. И с него идват...

Ах, дали пък не съм прочел девет милиона осемстотин трийсет и две хиляди шестотин и дванайсет пъти такова начало на статия? Дали пък и не съм написал поне сто статии с такова начало?

Все едно. Баналността и повторенията са майки на равномерния живот – това теглене на бавната тежка талига, която е пълна с Нищо и отива Никъде. Ако си мислим, че новото ни харесва, нека примерно един ден - като си поръчваме кафе - се окаже, че в чашата ни има синьо твърдо вещество с метален блясък. Което издава тихи, зловещи звуци. И нека ни кажат, че това е Новото Кафе. Дали това Ново ще ни хареса много?

Хм. Не сме ние по новото, а по старото и изпитаното, но само от глупост обичаме да казваме, че обичаме новото. Ами да речем, че един ден гравитацията намалее наполовина? И това е едно Ново, с което бързичко ще трябва да свикваме? М? Дали ще ни е забавно да гледаме изхвърчащите си коли, олекнали наполовина, летящи над мантинелите? Май не, а?

Та така. Идва лятото и с него идват летните почивки. Това исках да кажа. Някои потриват ръце, други потриват вратове. Ръце потриват тия, що са превивали гръб и сега ще го изправят, като някой Атлас на Айн Ранд, ще разтърсят рамене, па ще плеснат с ръце и ще потеглят дружно за морето.

Вратове учудено и сепнато потриват тия, що в тоя живот играят ролята на Щуреца; и като дойде лятото, Мравката ги пита: Що ще чиниш ти лятоска? Разни такива като мене – творци на свободна практика, които разчитат на оживлението на хората; сезонните работници, които берат човешки интерес. Ние – писатели, художници, въздухоплаватели и волни ездачи – разчитащи на ефимерните пориви на хората.

Мимолетните човешки увлечения по Възвишеното и Красивото.

Които увлечения са също така сезонни – като грипа и чревните инфекции.

Казва се така: Прави откриване на изложба в сряда! Ако ще представяш нова книга – направи го в четвъртък! През май да издадеш книга е добре, ама през юни?! През юни е мъртвило вече, така че – остави издаването за септември! Ама тогава хората купуват предимно учебници, така че – нека книгата излезе октомври!

Все едно хората са склонни да потребяват изкуство и култура само в някакви твърде ограничени моменти, само по изключение, само когато са в най-съвършено състояние на благодушие и комфортна вцепененост.

И тогава – юрюш (тук спазвам вокалната хармония, присъща за тюркските езици!), юрюш артисти!

Сега – примерно около 27 май или 8 юни (съвсем фриволно турям тия дати) хората са склонни да погълнат малка доза изкуство и култура! Затова – ваш ред е! Юрюш, хора на изкуствата и културите!

Ако изпуснете тоя момент – край – ще трябва да чакате хората да излязат от некултурното си вцепенение цяла година. Или поне – до Коледа.

Да се консумира култура и изкуство само след лека закуска (но не и след обилно хранене) и само след надлежна почивка поне в Анталия! - това, като че ли, вече е девиз на българина.

А може би и на световния човек – консуматор и културен труп? О, Боже, опази!

Все едно виждам тоя ми ти Консуматор на Всичко (включително и на Култура), който казва: Какво изкуство бе, какви изложби, каква култура, какви концерти! Ние едвам оцеляваме, не можем да вдигнем глава от тъкачния стан, от струга, от фейсбука (както знаем хиляди труженици прекарват дните си наведени над телефоните си и фейсбуците си в усилен труд)... Ние на една почивка на Тасос още не сме отишли, пък ще ти мислим за някакви тъпи излишества като изкуства и култури! Какви култури, бобови ли? Не, мерси! Имаме газове от тях, а нещо не му вярваме на това там лекарство за газове, дет го рекламираа по телевизора.

Лятото не е време за работа, за усилия, за напрежения, за ангажименти. Айляк! Да разпуснем! Да освободим напрежението! Да се насладим на долче фар ниенте! (Хм, това хората няма как да го знаят, защото те черпят всичко що знаят от рекламите, а тоя израз в реклама още не съм го виждал).

Такъв е девизът. През лятото нищо не се прави! Никакво напрежение! А да се мисли и да се поглъща култура, си е напрежение. Виж – да се цъка в телефона и да се правят селфита си е айляк! (Пак тая проклета тюркска вокална хармония, прочетете най-накрая за нея!) Затова – ако ще правиш ти, артисте наакан, някакви там културообразни движения – прави ги навреме! Не и през лятото!

То по-добре и през зимата да няма – че тогава има много сланина, много празници, пък културата затруднява храносмилането. А на това лекарство срещу газове, както казахме, вяра – не.

Култура може да има и да се практикува само на определените за целта места. И в определените часове.

М-да. Както едно време пишеше в общежитията: В социалистическото общежитие не се вдига шум, не се пее, не се рецитира, не се слуша музика от... и тук – часове и дни по избор. Примерно – не се рецитира от 22 до 6 и от 8 до 18 ч! Заповед!
Сега, естествено, никой не може да попречи на артистите да пеят, да рецитират, да слушат музика и да вдигат шум около себе си когато си поискат! Само един, всъщност, може да им попречи...

Пазарът.

Пазарът казва – не прави нищо, свързано с култура, извън определените за култура дати, само тогава потребителите на култура въобще ще ти обърнат внимание. Ако искаш да има интерес – направи своята култура в десетината определени за култура дни от годината!

Тоест – културата и изкуството – като продаването на розови масълца около Празника на розата в Казанлък. Един ден в годината. Ама ден година храни, нали така, егати.

Да нахраним с култура населението за десетина дни, че да им стига за цялата тъмна и безпросветна година. Ура.

Тук става въпрос, естествено, не за Пазара такъв, какъвто са го описали Маркс и Енгелс или Адам Смит. А за сегашните нагласи на хората – за това как да ползват нещата, кога да ги ползват, какво ги кара да ги ползват... кога да си купят самобръсначка и кога да отидат да слушат симфония. Тоест – тая система от потребности и задоволяването им, от ценности, които обуславят потребностите и от факторите, които изграждат тия ценности, върху които ще се породят потребностите. Казано с пример: Какво и кой те е накарал да имаш потребност да чуеш трета част от първата симфония на Густав Малер? (Само нека никой не казва тая идиотщина "Отвътре ми идва!" – никой не слуша Малер, щото му идва отвътре!)

И така. Идва лятото, а хората се готвят за поредната некултурна летаргия.

Че през лятото на морето ще се отдадат именно на култура ! – ще каже някой.

А аз ще му река, че познавам по-добре ситуацията! И яденето на сафрид не се нарича култура. Нито пък отиването на чалга концерт. Започват почивните месеци. И културата също започва да почива, колкото и странно да е това. Та нали (и аз съм съгласен с това) все пак човек е склонен да поглъща дозите култура, които са необходими за правилния му метаболизъм, именно когато не работи? А се е отдал на отдих и наслаждения? И ето – хората спират да работят. Това юни, това юли, това август, това септември – не се работи...но се оказва, че и култура не бива да се прави...Защо? Защото, егати, хората почивали! Така казват адвокатите на Пазарното мислене.

И ето така – подведени от течението, повлечени от него – ние лишаваме от активността си дните на две трети от годината. В тези дни може да се живее и умира, да се ходи на бачкане, да се пърди, да се плюска, да се ходи на почивка в Крит, да се преяжда, да се пазарува за нови преяждания, да се прави какво ли не – но не и да се прави култура!

Е, идва лятото и с него започват летните почивки. Почивки от какво? От отговорността да сме цивилизовани хора?

Представям си Ван Гог, който не се хваща и не нарисува „Житно поле с гарвани”. Защото е дошъл август, а през август... абе през август не се рисува, сега това са излишни напъвания, август е айляк, разбираш ли, август – в Анталия или на Тасос, на почивчица, разбираш ли...

Но аз не се поддавам на такива, как се казваше едно време, хм, провокации... Затова ще направя изложба, ей така, както съм писател, ще направя изложба с мои картини. И то – ще я открия именно, именно в края на юни. Напук на цялото това „Идва лято, а с него идват и...”. Да, ще я направя. Кога и къде – ако е рекъл Бог – ще научите.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/vestnik-izdanieto-purvata-1576415.html

/КРОСС/На фона на неясен инвеститорски интерес Народното събрание формално размрази проекта за строителство на АЕЦ „Белене" и възложи на правителството да търси варианти за изграждане на централата със стратегически инвеститор на изцяло пазарен принцип", информира вестник „Сега". Изданието припомня, че „това стана шест години след друго решение на парламента - да подкрепи решението на кабинета „Борисов 1" за замразяване на проекта заради опасения от сеизмичен риск и заради невъзможност на бюджета да финансира или изплаща кредити за проект с недоказана икономическа ефективност". „Полицаи ще следят и глобяват за шума на открито през нощта, а не здравните инспектори", съобщава вестник „Стандарт". Изданието обяснява, че това предвиждат промените в Закона за защита от шума, предложени от вицепремиера Валери Симеонов, които вчера бяха одобрени от ресорната парламентарна комисия. Планира се глобата за фирми нарушите да бъде между 5000 лв. и 10 000 лв. при първо нарушение, докато сега санкцията достига до 3000 лв., уточнява „Стандарт". „Властта подготвя топлинен удар за хората, като има намерение да увеличи цената на парното и топлата вода от началото на юли", пише на първата си страница вестник „Дума". Изданието посочва, че поскъпването е неизбежно заради цената на природния газ

Черно море играе 7 контроли, вижте съперниците

http://budnavarna.bg/35027-cherno-more-igrae-7-kontroli-vizhte-sapernitsite/

Отборът на Черно море ще изиграе седем контролни срещи по време на предсезонната подготовка. Първият съперник на варненци е тимът на Черноморец Балчик. Спарингът е на 22 юни.

Ден по-късно отборът заминава на лагер в Банско. В зимния курорт “моряците“ ще срещнат тимовете на Александрия Украйна на 29-и и Септември София на 4 юли в Разлог. Търси се съперник за 27 юни.

На 6 юли Черно море се връща във Варна, а на 11-и ще проведе две контроли в един ден – с Лудогорец и Несебър.

Последният спаринг на варненци е срещу Поморие на 14 юли, като преди срещата ще е и официалното представяне на отбора за сезон 2018/2019 година.

Черно море се събира за първа тренировка на 14 юни.

Материалът Черно море играе 7 контроли, вижте съперниците е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Депутатите ще гласуват проектите за модернизация на армията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902491

Депутатите ще гласуват проектите за модернизация на армиятаВчера ГЕРБ, ДПС, Обединените патриоти и БСП дадоха заявка, че ще подкрепят проектите на стойност малко над 3 и половина милиарда лева. Те предвиждат закупуването на нови изтребители и машини за пехотата, предаде БНТ. Единствено "Воля" призова модернизацията на армията да се случи в по-подходящо време.

"Вечерне новости": САЩ искат да се включат на финала на диалога между Белград и Прищина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902490

"Вечерне новости": САЩ искат да се включат на финала на диалога между Белград и ПрищинаОсвен европейската "тройка" - Франция, Германия и Холандия, които искат да се включат на финала на диалога между Белград и Прищина, и САЩ чакат подходящ момент да включат в процеса свой представител, който да бъде задължен за разговори на най-високо равнище, съобщава белградският вестник "Вечерне новости", цитиран от БТА.

Икономист: От изработените пари 1/2 отива при работещия, а останалите - за държавата и неработещите

https://news.bg/economics/ikonomist-ot-izrabotenite-pari-1-2-otiva-pri-raboteshtiya-a-ostanalite-za-darzhavata-i-neraboteshtite.html

Българската икономика е изправена пред предизвикателство с човешкия капитал

Контрера за София прайд: Опитват да правят политика от креватни изпълнения

https://frognews.bg/novini/kontrera-sofiia-praid-opitvat-praviat-politika-krevatni-izpalneniia.html

Чрез София прайд се опитват да правят политика от креватните си изпълнения. Това каза общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. По думите му 11 години се правят експерименти по софийските улици.

14 млн. потребители на „Фейсбук” засегнати от нов проблем с личните данни

http://nakratko.bg/category/25/160648/


Нов скандал с „Фейсбук” – социалната мрежа обяви, че погрешка е направила обществено достояние личните съобщения на 14 млн. потребители в продължение на четири дни през май.

Убитият Пелов и другият избягал затворник се крили в колиба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902486

Убитият Пелов и другият избягал затворник се крили в колибаУбитият Владимир Пелов и другият избягал с него от Софийския централен затвор Радослав Колев са се крили в колиба, от която избягали с джип, докато дойде полицията, обяснил свидетел по случая, съобщи Би Ти Ви. Бившият началник на ОД на МВР - София, Николай Николов в студиото на Би Ти Ви обясни, в района между Ботевград и Своге има над 33 000 вили,

Реал Мадрид дал разрешение на Роналдо да разглежда оферти

http://www.cross.bg/ronaldo-real-madrid-1576414.html

/КРОСС/ Бъдещето на Кристиано Роналдо в Реал Мадрид изглежда все по-несигурно. Последната информация публикувана във вестник „AS“ твърди, че шефовете на „белия балет“ са дали разрешение на Кристиано Роналдо и на неговия агент Жорже Мендеш да разглеждат оферти от други отбори. В Реал Мадрид не са готови да изпълнят финансовите претенции на Кристиано Роналдо, твърди „Marca“. Това е станало ясно след срещата между мениджъра Жорже Мендеш и генералния директор на „белия балет“ Хосе Анхел Санчес. Двете страни не са склонни на компромиси, а ситуацията се повтаря от преди година. В следващите дни се очаква да се проведе нова среща между Санчес и Мендеш. Реал Мадрид иска да продаде Роналдо и с парите от неговия трансфер да привлече Неймар. „Кралете“ са склонни да продадат Роналдо за сума от порядъка на 100 милиона евро, което е значително под освобождаващата клауза, която е записана в договора на португалеца с испанския гранд. Тя възлиза на 1 милиард евро. От Реал Мадрид са готови да разгледат всяка една оферта за Роналдо и са информирали Мендеш за това свое намерение. Според информацията на „AS“, Роналдо може да продължи кариерата си в Манчестър Юнайтед или Пари Сен Жермен, както и в Байерн Мюнхен

Софиянка позлати ало измамници с 420 000 лева

https://novavarna.net/2018/06/08/%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%b0%d0%bb%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d1%81-420-000-%d0%bb%d0%b5%d0%b2/

Баба от София счупи рекорда в телефонните измами у нас, […] Още

Падни за 20! Раз, два, раз, два, раз... депутатска физзарядка

http://www.dnes.bg/stranata/2018/06/08/padni-za-20-raz-dva-raz-dva-raz-deputatska-fizzariadka.378738

Фитнес инструктор пред НС – прави лицеви, клекове и кани избраниците

Празник на кафето в Златоград кани гости за трети път

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/06/08/3178621_praznik_na_kafeto_v_zlatograd_kani_gosti_za_treti_put/?ref=rss


Традиционният празник "На кафе и бяло сладко в Златоград" предстои утре - 9 юни, събота, в Етнографския ареален комплекс в града.<br /><br />На 9 юни Старият град отново ще се потопи в аромата на кафе, връщайки атмосферата на някогашните кафенета като място за общуване, раздумка и срещи от времето преди виртуалните социални мрежи.<br /><br />Известното златоградско кафе, приготвено на пясък, ще бъде основен акцент в празничната програма. Наред с...

След почти година Борисов ще отговаря на въпроси в парламента

http://econ.bg/Новини/След-почти-година-Борисов-ще-отговаря-на-въпроси-в-парламента_l.a_i.762434_at.1.html

Премиерът Бойко Борисов ще вземе участие в днешния парламентарен контрол след почти една година отсъствие, съобщи „Дарик”. За последно премиерът е...

Поредна инициатива: Андрей Новаков стартира кампания срещу двойния стандарта на горивата в ЕС

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%80%d0%b5%d0%b9-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%81%d1%82/

Евродепутатите  Емил Радев и Андрей Новаков стартират кампания срещу двойния стандарт при горивата в ЕС.Двамата обявиха началото на инициативата си на брифинг в Народното събрание, където нагледно демонстрираха видимите разлики с два буркана дизелово гориво, единият закупен от България, а другият – от съседна Гърция. „Множество хора се оплакват от лошото гориво. Имат проблеми с колите, които дават по-голям разход, не вървят, а зимата имат проблеми със замръзването.

С оглед на това и в продължение на борбата ни с двойните стандарти в ЕС, вкарахме пилотен проект за нова европейска програма на стойност от 3 млн. евро за преодоляване на проблема с двойния стандарт при горивата в ЕС.

Програма, която ще позволи да се прегледа цялото законодателство, да се правят проверки от танкер до бензинова колонка“, обясни Емил Радев, пише бгнес. Той призова за спешни мерки за въвеждането на единен стандарт за горивата в ЕС, а Европейската комисия да работи за неговото спазване.

Двамата евродепутати се позовават и десетките сигнали от потребители, които са получили до този момент, които свидетелстват за един и същи проблем – горивата в България са с по-ниско качество. „Инициативата има за цел да засили проверките и да елиминира дупките в отделните законодателства“, аргументира се Андрей Новаков и обяви, че резултатите от проверките ще бъдат публикувани, за да може всички потребители да се информират за резултатите от тях. /БГНЕС

 

Материалът Поредна инициатива: Андрей Новаков стартира кампания срещу двойния стандарта на горивата в ЕС е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Скопски вестници: Македония и Гърция са близо до решение на спора за името

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902483

Скопски вестници: Македония и Гърция са близо до решение на спора за иметоИмаме сериозен напредък и както никога досега двете страни са по-близо до решение. Близките часове може да бъдат ключови за изхода от преговорите, заяви македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи, съобщава скопският вестник "Нова Македония". Османи разговаря вчера в Брюксел с върховния представител на ЕС по външните работи и

Лучано за рождения си ден при мама и татко в “Младост”, после играе за кмет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6902027

Лучано за рождения си ден при  мама и татко в “Младост”, после  играе за кметБившият спортен министър Васил Иванов-Лучано започва празника си с посещение на родителите си в “Младост”. “Наскоро тате стана на 89, а мама на 88. И първо отивам при тях. След това се събираме с приятели за рождения ден”, обясни някогашният майстор на торти и собственик на ресторанти. Ако Десислава Иванчева бъде отстранена като кмет на “Младост”,

Австрия - домакин на срещата Путин - Тръмп?

http://www.moreto.net/novini.php?n=375590

Руският президент Владимир Путин е сондирал възможността да се проведе негова среща с американския президент Доналд Тръмп в Австрия, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл". Путин е обсъдил идеята си с австрийския канцлер Себастиан Курц.

Депутат от ГЕРБ: Рестарт на "Белене" - само ако сериозен инвеститор е готов да поеме риска

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902476

Депутат от ГЕРБ: Рестарт на "Белене" - само ако сериозен инвеститор е готов да поеме рискаРестарт на проекта "Белене" може да има само, ако се явят сериозни инвеститори, които са готови да поемат риска. Това заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков в сутрешното студио на Би Ти Ви. Според него най-лошият вариант е да не правим нищо. "Няма как да бъде частен АЕЦ, защото държавата има своите активи", посочи още Ненков.

"Групата за чист въздух" търси помощ по делото срещу Столична община

https://dnes.dir.bg/temida/grupata-za-chist-vazduh-tarsi-pomosht-po-deloto-sreshtu-stolichna-obshtina

СГС даде ход на делото на „Група за чист въздух“ срещу Столичната община

Лондон с план как да се избегне "твърдата" граница с Ирландия след Брекзит

https://www.mediapool.bg/london-s-plan-kak-da-se-izbegne-tvardata-granitsa-s-irlandiya-sled-brekzit-news280021.html

Британското правителство публикува в четвъртък резервния си план за уреждане на въпроса с ирландската граница след излизането на страната от Европейския съюз, в който се предвижда прилагане на митническите правила на ЕС до края на 2021 г., предадоха "Франс прес" и "Ройтерс", цитирани от БТА. Оповестяването на плана идва в обстановка на напрежение в британското правителство по въпроса, тъй като поддръжниците на Брекзит без отстъпки се опасяват, че това решение ще се проточи във времето и ще обезсмисли Брекзит. Сякаш в отговор на тревогите им в публикувания вчера документ се подчертава, че това резервно решение ще трябва да е ограничено във времето и ще трае докато не бъдат постигнати бъдещи договорености с ЕС, които според Лондон ще влязат в сила в края на 2021 г. Тази дата надхвърля с една година вече договорения от Лондон преходен период за смекчаване на икономическите въздействия от Брекзит, който свършва през декември 2020 г. - 21 месеца след излизането на Великобритания от ЕС на 29 март 2019 г. През този период Великобритания ще остане извън общата търговска политика, тоест правителството й ще може да сключва свои споразумения за свободна търговия с други страни. Уточнява се също, че резервният план важи за цяла Великобритания, а не само за Северна Ирландия. Новият документ освен това допуска продължаващо влияние на Съда на ЕС върху британското законотворчество, което може да разгневи някои евроскептици в управляващата Консервативна партия. "Ако като част от бъдещото партньорство парламентът приеме закон, който е идентичен със съществуващ в ЕС закон, може да е разумно британските съдилища да проверят какви са съответните отсъждания на Европейския съд", се казва в документа. Резервният вариант ще се използва само в случай, че не бъде одобрено никакво друго решение за избягване на връщането на физическа граница в Ирландия. Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние приветства в "Туитър" публикуването на предложението, като уточни, че то трябва да бъде проучено, за да се установи дали спазва целостта на общия пазар и митническия съюз, допълва БТА. Според координатора на Европейския парламент за Брекзит обаче предложението очевидно е недостатъчно. "Един временен резервен план не е резервен план, освен ако окончателното споразумение не е идентично на резервния план", аргументира се той. Демократичната юнионистка партия, ултраконсервативната северноирландска партия, която осигурява мнозинство на правителството на Тереза Мей в Камарата на общините, приветства предложението като напредък, който отразява ангажимента на премиера да зачита целостта на Обединеното кралство. Според ирландската републиканска партия "Шин Фейн" обаче резервният план просто "удължава преходния период". Министърът на външните работи на Република Ирландия Саймън Ковъни заяви, че страната му ще проучи предложението на британското правителство. Ирландският въпрос е един от най-деликатните в преговорите по Брекзит заради опасенията от евентуално връщане на физическа граница между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство и напуска ЕС, и Република Ирландия, която остава член на ЕС, отбелязва "Франс прес", цитирана от БТА.  

Проф Дюлева: Само 7 екзотични рецепти в детското меню

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6902477

Проф Дюлева:  Само 7 екзотични рецепти в детското менюПържените храни отпадат, но има страшно много видове банички в детските градини. Намалено до минимум обаче в тях е съдържанието на сол и захар, каза пред Нова тв. проф. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве. Рецептурникът все още не е приет, но 10-те екзотични храни - киноа и чия например, се отглеждат в държави,

Бившият служител на НП „Рила“ Валери Николов: Директорът Андонов ме уволни неправомерно,обжалва болничните листове на сина ми, който се лекува от левкимия

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%bf-%d1%80%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b8/

Уволненият служител на НП „Рила“ Валери Николов твърди,че директорът Красимир Андонов го уволнил неправомерно.Точно поради тази причина се обърнал и към съда.Освен това били обжалвани всички болнични листове на сина му, който се лекува от остра лимфобластна левкемия.Стигнало се е до там,че е направена проверка в Детска онкохематология -София при болница ИСУЛ, във връзка с издадени от тях болнични листове.
Ето какво твърди Валери Николов в писмо до ИА“Региона“,изпратено от Германия,където в момента лекува детето си. Писмото му идва след публикация, в която граждани питат дали има корупция в НП“Рила“ и засипаха с въпроси директора Красимир Андонов.

„Здравейте,във връзка със статията за ДНП Рила и директора Андонов, моля към сигнала до МОСВ да включите и това, да се провери по какъв начин същият директор прекрати моето трудово взаимоотношение със Дирекцията. Същият използва молба за прекратяване, която ме принуди да напиша без дата на петия месец след постъпването ми на работа. След около година(април 2017) използва същата за да ме уволни.

Също така да направят проверка, защо ми бяха обжалвани всички болнични листове на сина ми, който и до момента се лекува от остра лимфобластна левкемия. Низостта му достигна до там да направи проверка на Детска онкохематология -София при болница ИСУЛ, във връзка с издадени от тях болнични листове.
Същият директор назначава в Дирекцията само свои доверени хора.
В тази Дирекция 60-70% от работещите там са просто заплатаджии и с добро обоняние. Поздрави от Германия“.

Потърсен за коментар директорът на НП „Рила“ Красимир Андонов обясни,че в момента се водят съдебни дела, свързани с уволнението на Валери Николов.
„ Водим съдебни дела,нека съдът се произнесе.Направихме проверка на болничните листове,тъй като имаше фалшиви болнични и проверка го доказа“,коментира Красимир Андонов.

Материалът Бившият служител на НП „Рила“ Валери Николов: Директорът Андонов ме уволни неправомерно,обжалва болничните листове на сина ми, който се лекува от левкимия е публикуван за пръв път на Региона Бг.

ЗАЩО ЕДИН УНИКАЛЕН ЗАНАЯТ Е НАПЪТ ДА ИЗЧЕЗНЕ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286349_%D0%97%D0%90%D0%A9%D0%9E+%D0%95%D0%94%D0%98%D0%9D+%D0%A3%D0%9D%D0%98%D0%9A%D0%90%D0%9B%D0%95%D0%9D+%D0%97%D0%90%D0%9D%D0%90%D0%AF%D0%A2+%D0%95+%D0%9D%D0%90%D0%9F%D0%AA%D0%A2+%D0%94%D0%90+%D0%98%D0%97%D0%A7%D0%

 Сигурно никога не сте чували за занаята Сестериа (Cestería). Това е испански занаят, в който се използват главно палмови листа. С тях се изработват най-различни красиви неща. На пръв поглед изглежда много лесно, но не е така. Поради особената си сложност, този занаят не е наследен все още от никого и е напът да изчезне.

А кой се занимава с този занаят?
Представяме ви Хуан, но повечето местни го наричат Хуанито. Екип на Sofiapress.com посети Канарските острови, за да се срещне с него и да научи от първо лице интересна информация за изчезващия занаят.

Хуанито е 87-годишен мъж, живеещ в малкото градче Санта Лусия, намиращо се на о. Гран Канария, Канарски острови. Последният човек в света, който умее изчезващия занаят Сестериа. Има деца и много внуци, но никой не иска да продължи започнатото от него.

 

На тази възраст повечето хора са уморени от всичко и искат да си почиват, но не и Хуанито. Не брои часовете работа и няма определена норма. Всяка сутрин става и започва да работи и… докъдето стигне. Винаги усмихнат, приветлив, много гостоприемен и добър домакин.

Къщата на Хуанито

Неговата история е много интересна и започва още когато е бил 2-ри клас. В часовете по трудово, Хуанито и неговите съученици са правили най-различни неща от палмови листа. Малкият Хуанито решава да развие това и започва да прави много по-сложни неща от тези в училище. И така вече 80 години. Има много дипломи, награди от кмета на Санта Лусия, от министъра на културата, от различни неправителствени организации и др.

Процесът за подготовка на листата е дълъг и сложен. Първо трябва да се изберат подходящи палмови листа и да се нарежат в необходимата форма. След като набави достатъчно количество палмови листа, той ги оставя да изсъхнат един ден на слънце, а след това – 3 часа в огнена пещ. Оттам се вадят със специален стик, за да не се счупят листата и за да не изгорим себе си. Първо цветът им е черен, а след като изстинат се преобразяват в червени. След всичко това идва ред на изработката.

Прочето повече  в сайта на sofiapress.

Бивш полицейски шеф за „Пелов”: Пропуск е, че не са наблюдавали всички около беглеца

http://www.cross.bg/pelov-nikolov-bivshiyat-1576413.html

/КРОСС/ Слабото място в работата на МВР по издирването на Владимир Пелов е, че не са подложили на 24-часово наблюдение целия контингент около беглеца – близки, познати, съученици, приятелки, любовници. Това обяви в предаването "Тази сутрин" бившият началник на МВР за София-област Николай Николов. Той е ръководил акцията по залавянето на Пелов през 2011 г. Тогава ние изучихме детството, миналото, ученическите му години, стигнахме до Пирдоп – до негова съученичка, която му е била приятелка, каза Николов. "Аз предположих, че е в района на Стара Планина. Преходът през Своге за Ботевград е кратък и има около 33 000 вили, много от тях изоставени", напомни Николов. По думите му причината за слабостите в работата на МВР е фактът, че системата е разбита. Това се е случило на два етапа – през 2008 г., когато министър на вътрешните работи е Михаил Миков, и през 2013 г. при кабинета „Орешарски”.  Винаги, когато БСП дойде на власт, има политическа чистка в МВР, коментира бившият полицейски шеф. Той препоръчва на настоящото ръководство на МВР да направи анализ – какво са направили и какво са пропуснали по случая „Пелов”, и да вземе съответните мерки.

Томислав Дончев: Кохезионният пакет е съхранен и номинално сходен с предишния период

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902470

Томислав Дончев: Кохезионният пакет е съхранен и номинално сходен с предишния периодПредложението на ЕК за средства за кохезионна политика е добро, предвид новите предизвикателства в сферата на сигурност и миграция, каза пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев преди началото на конференция на високо ниво за политиката по сближаване в следващия програмен период, която започва в НДК, предаде БТА.

Чавушоглу: Виждаме, че западните страни започнаха да забравят за Крим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902474

Чавушоглу: Виждаме, че западните страни започнаха да забравят за Крим
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу критикува европейските страни, тъй като отделят все по-малко внимание на въпроса, свързан с Крим, предаде ТАСС. Турция не признава и няма да признае анексирането на Крим. Виждаме, че западните страни започнаха да забравят за Крим. Ако днес забравите Крим, а утре нещо се случи с Украйна,

Ирански авиокомпании искат да летят до Варна, отсвириха София

http://budnavarna.bg/35024-iranski-aviokompanii-iskat-da-letyat-do-varna-otsviriha-sofiya/

През летния сезон въздушните връзки между България и Иран стават по-интензивни, предаде БГНЕС. За настоящия сезон Лято 2018 г. две ирански авиокомпании са изразили желание да летят до нашата страна и по-конкретно до морската ни столица Варна. Това са „Махан Ер“ и „Кешим Ер“, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски в отговор на депутатско питане. От него също така става ясно, че към момента няма изразен интерес нито от български, нито от ирански въздушни превозвачи за извършване на директни въздушни превози по договорената въздушна линия София – Техеран – София (или Техеран – София – Техеран).

Министър Московски уточни, че въздушният транспорт между двете страни се осъществява на базата на междуправителствена спогодба, подписана през 1994 и влязла в сила през 1997 г. „Тази спогодба е ограничителна по отношение на предоставяните търговски права и не отговаря на динамиката на развитието на гражданското въздухоплаване“, заявява транспортният министър и добавя, че действащият документ също така е в противоречие с авиационното право на ЕС, в частност, с основополагащи принципи, каквито са правото на установяване и свободната конкуренция.

„Като държава-членка на Европейския съюз Република България има задължение да договаря нови споразумения за въздушен транспорт, които да заменят старите спогодби с държави извън ЕС. В тази връзка българският интерес е в посока на модернизиране на договорно правната база чрез сключване на ново споразумение, вместо чрез изменение на морално остарялата ограничителна спогодба от 1994 г.“, заявява Московски.

Предвид горното и в изпълнение на договореностите, постигнати на заседание на Смесения българо-ирански комитет по транспорт през юни 2015 г. българската страна е предоставила на иранската страна типов проект на спогодба за въздушен транспорт, одобрен с протоколно решение на МС от 2 април 2009 г. Следват няколко предложения за организиране на преговори през 2015 и 2016 г., но без успех, подчертава министърът. През февруари 2018 г. по време на проведената в София експертна среща за подготовка на 19- та сесия на Смесената българо-иранска междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество текстът на българското предложение отново е връчен на иранската страна. До момента не са получени иранските коментари и бележки по проекта на нова спогодба.

Материалът Ирански авиокомпании искат да летят до Варна, отсвириха София е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Жители на кв. „Борово” на протест срещу застрояването на градинка

http://www.cross.bg/kvartala-myasto-zastroyavaneto-1576412.html

/КРОСС/ Жителите на столичния квартал „Борово” излязоха на протест тази сутрин срещу застрояването на градинка. Тя се намира близо до 20-та поликлиника в квартала, като се предвижда на нейно място да бъде построен девететажен блок със 120 апартамента. Според местните  хора ако на това място бъде построена нова жилищна сграда, кварталът няма да може да поеме новите автомобили и жители, тъй като вече е застроен. Кметът на района Христо Апостолов каза, че не знаят кой е собственика на терена. Според него е добре да се направи анализ на строителството преди да е започнало, за да се разбере как точно ще се затрудни живота на хората в квартала.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване