Борисов: Кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на Европа

//dariknews.bg/novini/biznes/borisov-kohezionnata-politika-e-naj-vazhnata-politika-za-svyrzanostta-na-evropa-2102176

Кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов на конференцията "Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г.", която се провежда в НДК. Повод за дискусията е предло

Имате ли в парламента ваш депутат? 60% казват „не“

http://clubz.bg/68880-imate_li_v_parlamenta_vash_deputat_60_kazvat_%E2%80%9Ene%E2%80%9C

Намаляват българите, които приемат демокрацията за най-добрата форма за управление на страната, показват данните от национално представително проучване на общественото мнение, проведено от институт "Отворено общество" през април.

Днес 45% са съгласни с твърдението, че демокрацията е най-добрата форма за управление на страната, докато несъгласните с това твърдение са около една трета – 34%. Делът на гражданите, които имат доверие в демокрацията, е спаднал със 7% за последните 3 години. През 2015 година демокрацията е била определяна като най-добра форма на управление за България от 52% от анкетираните сред по-образованите, сред хората под 45 г., сред работещите и сред хората с по-високи доходи има по-високо доверие в демокрацията, отколкото средно за страната.

Данните показват, че огромна част от българите не се чувстват представени в Народното събрание. 60% от пълнолетните граждани не са съгласни с твърдението, че в парламента има поне един народен представител, на когото биха се доверили и който защитава интересите на хората като тях. Съгласните с това твърдение са три пъти по-малко - 21%.

Усещането на 60%, че са непредставени, почти съвпада с реалността – активността на последните парламентарни избори бе 54%, а 85% от гласувалите са избрали партии, които влизат в парламента – т.е. общо 45% от избирателите са представени. Но пък това е усещането само на 21% от българите.

Преобладаващата част от анкетираните (над 2/3) продължават да бъдат уверени, че техните основни граждански права са защитени – 75% смятат, че няма вероятност през следващата година да бъдат хвърлени в затвора без съд и присъда, а 67% смятат, че няма вероятност да станат жертва на полицейско насилие.

Същевременно едва 8% са съгласни, че законите у нас се прилагат еднакво за всички. На противоположното мнение са почти десет пъти повече анкетирани – 76% смятат, че законите в страната не се прилагат еднакво за всички.

Данните са събрани чрез национално представително изследване на общественото мнение, проведено сред населението на възраст над 18 г. през април 2018 г. по метода интервю „лице в лице“ по стандартизирана анкетна карта. Респондентите са подбрани чрез вероятностна двустепенна гнездова извадка. При планирани 1200 интервюта са осъществени 1179. Максималната стохастична грешка е ±2,8%. Изследването е осъществено и финансирано от институт "Отворено общество" - София.

Парното поскъпва повече от очакваното

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286333_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE


Цените на парното и топлата вода, които ще влязат в сила от началото на следващия месец, може да се повишат повече от вече прогнозираното. Това стана ясно след поредното обществено обсъждане в КЕВР вчера. 

След 11 юни "Булгаргаз" трябва да внесе крайното искане за поскъпването на природния газ, от което в крайна сметка ще зависят цените на парното и топлата вода. Преди около месец - на 11 май, газовото дружество внесе в КЕВР искане за повишение на прогнозната цена на природния газ за третото тримесечие на 2018 г. с 15,69%. Тази цена обаче отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 10.05.2018 г. и е неокончателна, подчертаха тогава от дружеството. 

Засега според проекторешението на КЕВР, но без да се отчита искането на "Булгаргаз", най-драстично парното и топлата вода от 1 юли ще поскъпнат в Бургас - с близо 9%; в Плевен - с 6,12%; в Перник - с 4,16%; в Русе - с 3,33%; в Сливен - с 3,19%. За София прогнозното увеличение е с 1,44%. Сметките на пловдивчани засега е предвидено да намалеят с 4,22%. Посочените цени обаче може коренно да се променят, ако "Булгаргаз" действително поиска сериозно повишение на цената на природния газ. Тогава цените на парното и топлата вода ще бъдат още по-високи от сега прогнозираните. Всички тези цифри тепърва ще се обсъждат в енергийния регулатор след 11 юни. 

Разчетите на КЕВР показват, че  електроенергията за абонатите на ЧЕЗ ще повиши цената си с около 1,7%, за абонатите на EVN - с 1,81%, а за тези на Енерго Про - с 2,6%. 

Председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че окончателното решение за цените на природния газ, топлинната и електрическата енергия ще бъде взето на 1 юли. Той допълни, че очаква повишение на цената на природния газ, която от своя страна ще се отрази на цената на парното и топлата вода. "При всички положения ние ще се постараем да вземем едно справедливо решение, но не можем да променим цени, по които природният газ достига до територията на страната и са от външен доставчик", добави Иванов и посочи, че на международните пазари цените на суровия петрол и на природния газ поддържат твърде високи нива.

НАСА откри възможни признаци на живот на Марс

https://dnes.dir.bg/spektar/nasa-otkri-vazmozhni-priznatsi-na-zhivot-na-mars

Марсоходът "Кюриосити" е намерил на Марс органични молекули в бивше корито на река

След една година прекъсване Борисов ще се яви на парламентарен контрол

https://www.mediapool.bg/sled-edna-godina-prekasvane-borisov-shte-se-yavi-na-parlamentaren-kontrol-news280017.html

Премиерът Бойко Борисов ще се яви в петък на парламентарен контрол. След близо година прекъсване, министър-председателят ще отговори на въпрос на опозицията. За последно премиерът е участвал в парламентарния контрол преди почти една година на 7 юли 2017 г. Според дневния ред на парламента Борисов ще отговори на един единствен въпрос. Питането е отправено от депутата от БСП Антон Кутев и е за визитата на министър-председателя в Москва. На депутатски въпроси ще отговарят още вицепремиерите Валери Симеонов и Екатерина Захариева, както и министрите на земеделието и социалните грижи. Борисов ще присъства и на срещата на високо равнище за бъдещето на Европейската кохезионна политика, част от европредседателството на България. На нея ще бъде предадена и международната подписка от над 140 хил. души в защита на Кресненското дефиле. Подписите са събрани за три месеца в международна кампания. Според инициаторите Европейската комисия бездейства за кресна години наред и финансира строителството на магистрала Струма в нарушение на европейските директиви. Искането е магистралата да бъде изнесена от дефилето. Подписката вече беше предадена на еврокомисаря по околната среда.  

Св. Ефрем, патр. Антиохийски. Прен. мощите на св. вмчк Теодор Стратилат

http://www.cross.bg/efrem-grad-nego-1576394.html

/КРОСС/ Житие на свети преподобни Ефрем Сирин Църковният учител преподобни Ефрем Сирин се родил към 306 г. през времето на Константин Велики (306-337 г.) в град Низибия (Низибия, или Низибида, - голям и многолюден град в Месопотамия), провинция Мигдония, която граничела с Персийското царство. Според сирийски актове той бил син на езически жрец, но според указания в собствените му съчинения неговите родители били прости земеделци и добри християни. Между неговите прадеди и сродници имало няколко мъченици и самият той бил възпитан в страх Божи от ранно детство. На сън била открита на майка му бъдещата слава на нейния син. С особено видение през време на неочакваното му престояване в тъмница, където бил затворен по недоразумение, той самият бил призован към духовно вглъбяване и молитвено внимание в изявите на Божия промисъл. Наскоро след излизане от тъмницата той напуснал света и се отдалечил при отшелниците в планината, където станал ученик на Св. Яков, който в 314 г. заел Низибийската епископска катедра. Той скоро придобил славата на велик молитвеник и мъдър наставник, а някои братя имали видения, които свидетелствували, че на св. Ефрем била дадена особена благодат от Св. Дух да проповядва и поучава християните. През своя дълъг молитвен живот преподобни Ефрем посетил много страни, взел участие със своя епископ Яков Низибийски в Никейския I Вселенски събор (325 г.), а според някои предания бил и в египетските пустини при великите нитрийски подвижници

Борисов: Отидох в Русия да видя какво е трасирал Радев, не беше трасирано нищо

https://www.mediapool.bg/borisov-otidoh-v-rusiya-da-vidya-kakvo-e-trasiral-radev-ne-beshe-trasirano-nishto-news280017.html

"Отидох в Русия да видя какво е трасирал президентът Радев, не беше трасирано нищо." Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в петък в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев за посещението на правителството в Русия в края на май. Това е първото явяване на Борисов на парламентарен контрол от близо година насам. За последно премиерът се е подлагал на контрол на 7 юли 2017 г., когато е отговорил на въпрос на Корнелия Нинова за Бялата книга за развитието на Европа. В интервю за бТВ в началото на юни финансовият министър Владислав Горанов се опита да оправдае отсъствието на премиера от парламентарния контрол с аргумента, че опозицията истеризира дебата и премиерът не можел да си губи времето с това. "Ние имаме договор за газ до 2030 г. Ние говорим за допълнително количество газ и как той да достигне до нас, тъй като трябва да премине през държави, които са в ЕС. Това е проблемът Третият пакет да боксува в момента", посочи Борисов. Този отговор обаче не удовлетвори Антон Кутев и той обвини премиера, че не е разбрал какво му е говорил руският президент Владимир Путин. Кутев го обвини, че лъже, че България вече е на газовата карта. Последва второ излизане на Борисов на трибуната. "Винаги, когато съм бил в парламента, вие чакате да дойда не за да свършим работа, а за да си кажете това, което сте си намислили. Вместо да ме питате мен, питайте президента какво е трасирал на срещата си с Путин. Три часа си говорих с Путин. Толкова да не съм разбрал какво е казвал, а на живо го предаваха - не мога да се съглася с вас", коментира Борисов. Той добави, че използването на случая депутатът от БСП да се заяжда с него и да си разменят реплики на висок тон не помага на никого. От трибуната премиерът обяви, че на 13 юни се събират всички министри и се надява да се стигне до договорка част от газа да се търгува на територията на България. Борисов коментира и изказвания по негов адрес. "Пишат, че съм васал на Путин, вие ми казвате, че не се разбирам с него. На кого да вярвам", каза Борисов и обеща, когато руският президент дойде в България, лично да обясни на Кутев какво са си говорили по време на срещата му с премиера на България. По време на словесната престрелка в пленарната зала Кутев намекна, че ГЕРБ нямат достатъчно висок рейтинг. "Президентът Румен Радев има по-висок рейтинг от вас и вие очевидно не можете да свикнете с това", каза Кутев. "За рейтинги мога да кажа, че ГЕРБ има по-висок рейтинг от БСП, а Мая Манолова - от този на президента. Но това не значи нищо", подчерта Борисов.

Скандал за АЕЦ „Белене“ в парламента (ОБНОВЕНА)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286332_%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D0%90%D0%95%D0%A6+%E2%80%9E%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5%E2%80%9C+%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%28%D0%9E%D

Проектът за АЕЦ „Белене“ предизвика поредния скандал в парламента между политическите партии. Над три часа депутатите спориха около бъдещето на втората атомна централа, трябва ли да падне мораториумът върху строежа й , за да се стигне до търсене на инвеститори или не.


В крайна сметка със 172 гласа „за”, 14 „против” и 2 „въздържал се” НС реши да се се търси стратегически инвеститор за реализацията на АЕЦ „Белене”.

Бяха предложени две проекторешения - едно на управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и едно на БСП. Двете бяха почти идентични, с разлика в това, че социалистите искаха да отпадне т.нар. мораториум за строежа на централата. Мнозинството в парламента обаче прие този на ГЕРБ и патриотите и отхвърли този на БСП. Така депутатите "препоръчаха" на МС да отмени решението си от 2012 г. за спиране на „Белене”, но на по-късен етап, когато вече е ясно дали има реален инвеститор. Преди това енергийният министър Теменужка Петкова получи мандат да възобнови дейностите за реализацията на проекта със стратегически инвеститор,

да започне преговори 

и да изработи процедура по неговия избор.Като условия са заложени проектът да се реализира без държавни гаранции, на пазарен принцип, без задължителен договор за изкупуване на енергия. До 30 октомври пък Петкова трябва да представи пред НС каква ще е структурата на проекта.

По време на дебатите в зала БСП упрекна ГЕРБ, че така всъщност нямат доверие на собствения си министър и му завързват ръцете при едни бъдещи преговори със стратегически инвеститор за „Белене”."Искате ли да се строи ядрената площадка, или не искате?", зачуди се социалистът Жельо Бойчев по повод нежеланието на ГЕРБ решението на НС от 2012 г. и мораториумът за „Белене“ да отпадне. "Никога не е бил безспорен този проект, но не можем да зачеркнем 3 млрд, отвърна на свой ред Александър Ненков от ГЕРБ. Той обясни, че са подходили максимално предпазливо, особено по условията към бъдещия инвеститор.

 "Нищо не рестартираме,

ние просто даваме мандат следващите пет месеца за проучване какъв би бил инвеститорският интерес", обясни Ненков. Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък намекна, че вината за нереализирането на проекта „Белене” всъщност е на БСП. "Нашата задача днес е да покажем, че сме единни и мислим за бъдещето", отбеляза пък патриотът Искрен Веселинов. На този фон лидерът на „Воля” Веселин Марешки пък изтъкна, че именно те са най-силни радетели за „Белене”.

„Без разрешението на Атомстрой и Путин не може да направите нищо

по този проект. Този проект е руски", това пък заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Той даде да се разбере, че ДПС са против двете решения. "Ние няма как да подкрепим неясния изход от едно такова решение”, аргументира се Аталай и обясни, че всъщност няма политическа воля, а само празни приказки.

 "Нямате стратегия… Енергетиката иска здраво ръководство",

каза още Аталай. Той добави, че ако дебатът е бил сериозен и намеренията на управляващите за рестарт на „Белене”, то министър Петкова е трябвало да каже какви са икономическите показатели, къде ще се съхранява отработеното гориво, имаме ли въобще нужда от нови мощности. "Вие спряхте проекта", обърна се Аталай към управляващите и добави – „Това е една игра колеги”. „Навремето тези отвън спряха „Син поток”, за да не умрат скаридите и рибите”, продължи Аталай, визирайки протеста на десни формации пред НС срещу „Белене”.

Самата Петкова пък обясни, че има политически консенсус да се търси решение за „Белене”. По думите й ние не сме в хипотеза тепърва да решаване имаме или не нужда от нова ядрена мощност. Коренно различна била и ситуацията от 2012 г., когато нямало яснота по структурата на проекта, нито как ще свърши арбитражното дело. Сега обаче имало реален инвеститорски интерес. Малко по-късно в кулоарите на НС Петкова обясни, че с това решение се развързват ръцете на МС. Тепърва пък НЕК трябва да прави оценка на активите. Относно желанието на Росатом да участва в изграждането, Петкова заяви, че те винаги за заявявали интерес – дали като изпълнител или подизпълнител. „Накрая добави, че ако започне да се строи, АЕЦ „Белене” ще бъде завършен след 7 или 8 г.  

Само преди ден виден експерт и бивш шеф на регулаторен орган по ядрена безопасност проф. Георги Касичиев обясни, че площадката на АЕЦ "Белене" попада в зона с висок сеизмичен риск, като това са констатирали през годините последователно БАН, Русия, ЕК. Именно затова и там не трябва да се строи атомна централа.

Междувременно премиерът Бойко Борсов ще бъде в НС в петък , за да отговори на депутатски въпрос за визитата си в Москва и за договореностите след срещата си с Владимир Путин.

 

Курц: Съдбата на ЕС ще бъде решена от защитата на неговите външни граници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902367

Курц: Съдбата на ЕС ще бъде решена от защитата на неговите външни границиСъдбата на Европейския съюз ще бъде решена от защитата на неговите външни граници и от способността на блока да извърши широки реформи. Това смята австрийският канцлер Себастиан Курц, предаде ДПА. "Никаква защита на външните граници е началото на края на свободната откъм вътрешни граници Европа", каза Курц на събиране на Европейската народна

Жозеп Борел - убеденият европеец от Каталуня, начело на испанската дипломация

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/08/3192188_jizep_borel_-_ubedeniiat_evropeec_ot_katalunia_nachelo/?ref=rss


Бивш председател на Европейския парламент, 71-годишният Жозеп Борел, назначен в сряда за министър на външните работи в испанското правителство на Педро Санчес, е убеден европеец и каталунец, който твърдо се противопоставя на независимостта на родния си регион.<br /><br />Назначаването начело на испанската дипломация на белокосия социалист бележи връщането на преден план на човек, който през 1999 г. се отказа от бляскавата си национална кариера заради финансов скандал. През 1984 г....

Помолен от Путин, Курц му урежда среща с Тръмп, пише "Уолстрийт джърнъл"

https://dnes.dir.bg/svyat/pomolen-ot-putin-kurts-mu-urezhda-sreshta-s-tramp-pishe-uolstriyt-dzharnal

Срещу между руския президент и американския му колега може да има по-скоро от очакваното. Досега се смяташе, че е възможно двамата да разговарят през ноември на срещата на Г-20

Новият път Ахелой – Поморие е почти готов (видео)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286331_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%90%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B9+%E2%80%93+%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%

  „Остават броени дни до завършването на новия път Поморие – Ахелой. Защото си спазваме обещанията“, написа Нанков. Той публикува и видео от дрон на обновената отсечка.

Преди дни министър Нанков заяви пред медии, че пътят ще е завършен най-късно до 15 юни, когато вече започва и активният летен сезон и трафикът към морето става доста по-натоварен. По същото време трябва да бъде завършен и пуснат в експлоатация и обходът на Ахелой, като това изпреварва договорените срокове с 4 месеца.

Германия задържа четирима предполагаеми членове на ИДИЛ

http://www.cross.bg/idil-chlenove-napadeniya-1576404.html

/КРОСС/ Германските власти арестуваха четирима иракчани, за които се предполага, че са членове на групировката ИДИЛ. За един от тях се смята, че е извършил нападения, при които са били убити и ранени американски войници, предаде "Welt". Федерални прокурори казаха, че мъжете са задържани вчера в западногерманските градове Дортмунд и Ботроп и в окръг Амберг-Зулцбах в провинция Бавария. Според изявлението 27-годишният Мохамед Рафеа Ясин вероятно е станал член на ИДИЛ в родния си град Рутба през 2006 г. Предполага се, че той е помагал за изработването на самоделни взривни устройства, използвани при 12 нападения. Прокурорите казаха, че при 10 от тези атаки са били убити и ранени американски войници, а при останалите две - членове на иракските сили за сигурност и мирни иракски граждани. И четиримата задържани са напуснали Ирак в средата на 2015 г. и малко след това са дошли в Германия. 

Тръмп: Готов съм да поканя Ким Чен Ун в САЩ, ако срещата ни на 12 юни мине добре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902365

Тръмп: Готов съм да поканя Ким Чен Ун в САЩ, ако срещата ни на 12 юни мине добреДоналд Тръмп каза днес, че е готов да покани севернокорейския лидер Ким Чен Ун в САЩ, ако тяхната историческа среща на 12 юни в Сингапур премине добре. Той допълни, че се надява на нормализация на отношенията между двете страни. Тези изявления Тръмп направи след среща с премиера на Япония Шиндзо Абе, предадоха световните агенции.

Най-важното от Варна във вчерашния 6 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375582

Паркиращи в центъра на Варна пращали SMS-и, въпреки че Синята зона не работи Паркиращи в централната част на Варна пращали SMS-и, за да заявят престой, въпреки че Синята зона в морската столица все още не работи. Синята зона във Варна стартира на 18 юни На 18 юни се очаква да заработи официално Синята зона във Варна.

"Ген. Новаков нанесе съкрушителен удар на френското национално достойнство"

http://clubz.bg/68879-gen_novakov_nanese_sykrushitelen_udar_na_frenskoto_nacionalno_dostojnstvo

Евродепутатът от левицата Петър Курумбашев в иронично-саркастичен стил реши да представи пред медиите прочит на гласуването в транспортната комисия на Европейския парламент на новите правила за командироване на работници, в частност - за транспортния бранш. Причината - от ГЕРБ обявиха отпадането на част от предложенията в т.нар. план "Макрон" по отношение на шофьорите и камионите за "капитулация" на френския президент и идеите му в пакета. Според Курумбашев обаче това обявление малко се разминава с действителността. 

„Франция има три национални катастрофи – загубата при Ватерло, при гола на Емил Костандинов през 1993 г. на "Парк де Пренс" и сега е вече третата загуба, която Макрон получи директно от генерал Новаков, който нанесе съкрушителен удар върху френското национално достойнство. И както примерно Криско казва: „Шапка ти свалям.“ Трябва да бъдем внимателни, когато отчитаме победи над Макрон, защото всякакви изказвания за окончателна капитулация не помагат в такива ситуации“, заяви Курумбашев. 

Конкретният повод - след гласуването в комисията по транспорт в ЕП на пакета за мобилност на работниците евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков в интервю, разпространено от ГЕРБ и дадено пред "преслужбата на ЕНП", както пишеше в съобщението, обяви:

"Абсолютна и безусловна капитулация на пакета "Макрон" и пълна победа за българската позиция тук." 

Според ГЕРБ в комисията са отпаднали всички ограничения за работата на българските шофьори и транспортния бранш, заради които се готвеха и протести, и дори подписка за референдум за излизане от ЕС.

От ГЕРБ отчетоха следните успехи при гласуването в комисията: отпадане на тоталната забрана за използване на кабините на камионите за почивка, отпадане на изискването на всеки 3 седмици шофьорите да се прибират вкъщи, отпадане на намерението на ЕК международните шофьори да попадат в обхвата на Директивата за командированите работници - тоест на всеки 72 часа, прекарани в някоя страна членка на ЕС, да бъдат налагани местните изисквания и местното законодателство. 

В отговор днес Курумбашев заяви:

„Искам да ви запозная с действителните резултати от гласуването, тъй като имаше спекулации по нашите медии относно Директивата за международния транспорт. По отношение на ползване на почивката в кабината - водачите няма да могат да ползват, освен ако не са паркирали на определени паркинги, каквито на практика не съществуват.

Също така изискването е намалената седмична почивка да се ползва в хотел, така че и то не е в наша полза.

Но най-неприятното изискване всъщност е, че шофьорите трябва да се връщат или вкъщи, или на място, посочено от тях. Беше гласувано правилото, че превозното средство трябва да се връща на всеки 3 седмици вкъщи – очевидно и камионите са привързани към своите семейства, а не само шофьорите.“

Той уточни, че спорни и все още неизгодни за родните превозвачи текстове са останали и по отношение на каботажа, и по отношение на кратки срокове за въвеждане на интелигентния тахограф, тъй като между 2022 и 2024 г. всички камиони ще бъдат оборудвани по този начин.

Курумбашев подчерта, че въпреки позитивите при гласуването в транспортната комисия на ЕП социалната комисия на ЕП е приела предложенията от плана "Макрон", както са предложени от ЕК. Гласуването, което се представя като "капитулация", пък е само стъпка по пътя към окончателните решения - следва гласуване в пленарната зала на Европейския парламент, както и заседания и преговори със Съвета на ЕС и ЕК.

Евродепутатът от левицата - засилвайки иронията, разказа как помни и други "изхвъляния" на представители на различни управления. И припомни как Евгений Бакърджиев "победил" "Газпром" по времето на ОДС, как Симеон Дянков щял да "пляска руснаците".

"Сега виждаме Макрон как лежи и пъшка, сигурно има френска самодива... Разбирам, че става дума за "юнак със сила мъжка", но нека да си даваме сметка какви са реалните резултати. Също така е хубаво да ползваме английски език и да разбираме какво е написано на него", каза още евродепутатът от левицата. И заключи по отношение на пакета "Макрон" и родните успехи:

"Съжалявам, че не мога да ви предложа същия възторг като колегите. Вероятно поради напредналата ми възраст съм среден песимист..."

След година пауза Борисов пак е на парламентарен контрол

https://frognews.bg/novini/sled-godina-pauza-borisov-pak-parlamentaren-kontrol.html

Премиерът Бойко Борисов ще вземе участие в днешния парламентарен контрол след почти една година отсъствие. За последно премиерът е отговарял на депутатски въпроси преди почти една година - на 7 юли 2017 година.

Започва нова проверка за разходването на парите за строителството на спортната зала в Пловдив

https://zaistinata.com/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82/

Държавното обвинение отново се заема със случая с пловдивдския Колодрум. Преписката за начина на разходването на средства при строителството на спортната зала е върната на Окръжна прокуратура- Пловдив с решение на Върховна касационна прокуратура (ВКП) от май тази година. Новината е била съобщена след питане на народния представител и бивш кмет Славчо Атанасов до Сотир […]

109 са вече жертвите на вулкана Фуего в Гватемала

https://dnes.dir.bg/svyat/109-sa-veche-zhertvite-na-vulkana-fuego-v-gvatemala

Гватемалски прокурори наредиха разследване дали процедурите по евакуация на населението в района на вулкана са били спазени

"Отидох да видя какво е трасирано, то не беше трасирано нищо"

http://clubz.bg/68878-otidoh_da_vidq_kakvo_e_trasirano_to_ne_beshe_trasirano_nishto

Премиерът Бойко Борисов дойде в парламента, за да участва в парламентарния контрол, което не се беше случвало близо една година.

 Той трябваше да отговори на въпрос на Антон Кутев (БСП) за посещението му в Русия и срещата му с Владимир Путин. Видимо изнервен от въпроса на Кутев, Борисов бе лаконичен:

"Преди време предложихме министъра на европейските въпроси да бъде от вашата партия. Казахте, че сме искали да ви купим, сега ни предлагате същото - да работим заедно. Това, което трасира президентът Радев, това постигнахме и ние. Отидох да видя какво е трасирано, то не беше трасирано нищо. Благодаря", каза Борисов.

В репликата си Кутев изтъкна, че президента Румен Радев има по-висок рейтинг от премиера.

"Вие не можете да свикнете с това", заяви Кутев.

В дупликата си Борисов говори малко повече:

"Знам, че вие чакате да дойда днес, за да можете да си изговорите това, което сте си намислили. ГЕРБ има по-голям рейтинг от БСП, Мая Манолова има по-голям рейтинг от президента - това не значи нищо. Можеше да отидете при своя президент и да го питате какво е трасирал", каза Борисов.

Той изтъкна, че срещата му с Путин е била 3 часа.

"Толкова да не съм разбрал това, което казваше... Имаме един проблем - договор за газ имаме до 2030 г. Говорим за допълнително количество газ, което ще влезе в България. Това допълнително количество по третия пакет трябва да видим как да го прекараме по третия пакет. Това е проблемът и затова Северен поток бускува", каза още Борисов.

И продължи:

"Използвате случая да се заяждате с мен и да си разменяме реплики. Нашите партньори ми пишат, че съм васал на Путин, вие ми казвате,че не се разбирам с него - на кого да повярявам. И като дойде сега в България (Путин - б.р.) тази година, ще ви помоля да седне с вас на руски да ви обясни какво мисли" .

Веднага след това Борисов напусна залата. Докато излизаше, Кутев заяви от трибуната, че могат да си говорят с Путин и на руски, и на английски - все някак щели да се разберат, но не и на "банкянски". Той упрекна премиера, че се държи в парламента като "дерибей" и "дебелашки".

Преди да дойде в парлмента, Борисов бе в НДК, където говори на конференция, посветена на Кохезионната политика на ЕС.

"Така, както България си е затворила границите и се минава само през контролно-пропускателните пунктове, това трябва да го правят и всички европейски държави, а тези, които са в центъра на Европа и нямат външни граници, да подпомогнат финансово. Изобщо не визирам тук България – особено Италия, Испания, Гърция. Трябва на хората в Европа да им гарантираме, че този процес ще бъде овладян. Какво значи релокация по държави по произход? Това значи ли, че външните държави трябва да бъдат напълнени с мигранти? Напротив –-всяка една от нас трябва да си свърши своята работа и да подкрепим тези, които имат нужда", обясни Борисов.", заяви Борисов.

И продължи:

"Каквото и да се учим в кохезията или общата европейска отбрана, вие видяхте, че през миналите 1-2 години дори политическата тема за избори - първата е миграцията и какво ще правим с нея. Дори една от най-подредените държави в света - Германия, заради темата 6 месеца буксува, докато си направи правителство.

Коридорите 4, 8, 10, а и някои от връзките между столиците на Балканите са изключително важни за региона, за да не напусне младото поколение, да не напускат работниците, защото тогава остава възрастното население, няма кой да плаща пенсиите и много бързо и лесно популистки и националистки партии взимат властта."

Борисов каза още, че е предупредил какво ще се случи, ако не се направи всичко това. И припомни, че и преди 4 години е предупредил какво ще се случи, "ако не си затворим границите и бягащите от войната да бъдат пускани само през официалните контролно-пропускателни пунктове, и то за определен период от време", докато свършат войните, след това да се върнат да си възстановяват страните, а икономическите мигранти да бъдат пускани там, където имат нужда или искат.

Според премиера в Европа може да дойде всеки "и не само, че му казваме "добре дошъл", ами започваме да се грижим за него в измерение на десетки милиарди евро". Той изтъкна, че миграцията и кохезията често разделя държавите-членки на ЕС.

"Всеки иска по тази тема да реши вътрешнополитическите си проблеми и да каже ние победихме и постигнахме най-добрия резултат за съответната страна", поясни Борисов.

И изтъкна, че кохезионната политика е най-важната за свързаността на Европа.

"Няма да говоря и за България. Всичко добро, което сме направили в последните години за над 20 млрд. лв., сме го направили по тези програми. Това дава възможност за повече инвестиции БВП, квалификация на хората, които упражняват труда си и разбира се свързаност между континентите. Ние сме на стратегическо място и инфраструктурата е изключително важна. То не е само в сферата на инфраструктурата както я познаваме, но в същото време и конкурентоспособност, дигитална, енергийна свързаност", заяви Борисов.

Той каза още, че след решението на САЩ да излязат от ядреното споразумение с Иран и твърдата позиция на ЕС по темата все повече мигранти се засичат и от Иран.

"Когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората да търсят по сигурно място за живот. Те живеят днес, ако се поставим на мястото на сирийците, иракчаните или либийците и си представим, че на нашите деца и внуци училището или болницата им са разрушени, как бихме подходили? Всеки ще търси място, където децата му да растат в мир. С мира като дума ще завърша и последния си прочит за ситуацията на Западните Балкани, защото тя много бързо може да се превърне в това, което беше преди 20 години - войната в Косово", каза още Борисов.

 

 

Синоптичка: От утре отново влизаме в период със следобедни краткотрайни валежи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6902359

Синоптичка: От утре отново влизаме в период със следобедни краткотрайни валежи"Днешният ден ще е без валежи. Но температурите са едни от най-вискоти, които очакваме за месеца". Това заяви синоптичката д-р Анастасия Стойчева пред БНТ. "За около час да се излее такова количество дъжд е значително количество. Все пак природата от време на време ни проверява колко сме подготвени.

Канада е на финалната права за легализацията на марихуаната

http://varnautre.bg/2018/06/08/82975/%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7

Канада е на финалната права за легализацията на марихуаната, отбелязва АП. Окончателното решение трябва да бъде взето от горната камара на парламента – Сената. Още през 2001 г. марихуаната беше разрешена за медицински цели в страната. Близо една година беше необходим на Сената, за да се заеме с въпроса. Все още не е ясно къде […]

Меркел отърва кожата: няма да бъде разследвана. Курц: Или пазим раниците на ЕС, или него го няма

https://dnes.dir.bg/svyat/merkel-otarva-kozhata-nyama-da-bade-razsledvana-kurts-ili-pazim-ranitsite-na-es-ili-nego-go-nyama

Водещите европейски лидери са все по-близо до кардинални решения за опазване на границите на ЕС и реформата на Съюза. Съзнават, че без това, Общността е загубена

Швеция каза ”да” за ”Северен поток 2”

https://frognews.bg/novini/shvetsiia-kaza-severen-potok-2.html

Правителството на Швеция одобри искането на компанията Nord Stream 2 за прокарване на газопровода ”Северен поток 2” през шведската икономическа зона в Балтийско море, предаде ТАСС.

Швеция каза ”да” за ”Северен поток 2”

https://frognews.bg/svqt/shvetsiia-kaza-severen-potok-2.html

Правителството на Швеция одобри искането на компанията Nord Stream 2 за прокарване на газопровода ”Северен поток 2” през шведската икономическа зона в Балтийско море, предаде ТАСС.

Творци, артисти, програмисти ще обсъждат как да привлекат внимание върху проблемите на гражданския сектор (видео)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/08/3191679_tvorci_artisti_programisti_shte_obsujdat_kak_da/?ref=rss


24 творци, артисти, писатели, програмисти, инженери от Унгария, Полша, Румъния и България се събират днес в София. И в рамките на три дни ще мислят как да съберат силите си, да направят общи социално ангажирани проекти, с които да привлекат общественото внимание върху ключов проблем – свиващото се влияние, поле за действие и роля на гражданския сектор в региона.<br /><br />Инициативата е на платформата Fine Acts, която цели да събира хора от двата спектъра – артисти и хора,...

Броят делфините по цялото ни Черноморие

http://varnautre.bg/2018/06/08/82973/%d0%b1%d1%80%d0%be%d1%8f%d1%82-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d1%86%d1%8f%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b8-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%80

От началото на месеца в рамките на седмица (до 8 юни) екип еколози и доброволци от сдружение „Зелени Балкани“ обследва китоподобни в 12-милната зона от Резово до Дуранкулак. Те изпълняват проект „Проучване на китоподобни в Български териториални води”“, финансиран от швейцарска организация. Проучванията на китоподобните в акваторията на България са малко и наличните данни за […]

Пътна обстановка в страната - 8 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375581

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: - Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.

Друга гледна точка! Гл.асистент Силвия Петрова от ЮЗУ: Уча студентите ми да се борят с фалшивите новини!

http://regiona.bg/%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b3%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%be%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d0%b3%d0%bb-%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b2%d0%b8%d1%8f/

Една от най-актуалните в момента специалности в ЮЗУ „Неофит Рилски”, „Култура и медии”, успешно обучава студенти в най-ценното умение в съвременния информационен свят – как да разпознават фалшивите новини.

В основните медийни дисциплини, водени от гл. ас. д-р Силвия Петрова, се изучава не само суха теория, но се усвояват и практически умения, свързани с актуалната медийна ситуация. По време на лекциите и упражненията студентите правят репортажи и интервюта, изучават в детайли технологията на създаване и разпространяване на фалшиви новини, запознават се с характеристиките на жълтите и качествените медии. В забавна и непринудена среда студентите учат как да различават лъжата и манипулацията, изкуствено предизвиканите сензации, клеветата и очернянето. Подготвят визуални презентации, обучават се в изкуството на публичното говорене и писане.

От публикуван на 08.05.2018 г. в сайта на Информационна агенция „Региона” материал става ясно, че обучението в специалност „Култура и медии” в ЮЗУ не е толерантно към мързеливи и несериозни студенти. Д-р Силвия Петрова е безкомпромисна към нежеланието за четене и активна работа в университета – защото е убедена, че по този начин дава качествена подготовка на студентите си и им помага да са конкурентни на пазара на труда. „Университетът е място, където младите хора трупат знания и умения, различни от всекидневните, учат се да мислят критично, да различават истината от манипулациите, да работят сериозно. Ние като преподаватели в хуманитарна специалност носим отговорността да ги научим на всичко това. Заради тази отговорност се опитвам да стимулирам студентите си да са активни, мислещи, будни. Много от тях след завършването си ми благодарят именно за това”, казва Силвия Петрова.

Високите изисквания на преподавателите от цялата катедра „Културология” имат за цел да стимулират студентите да вземат най-доброто от образованието си, след което да приложат уменията си в професионална среда. Неслучайно именно в резултат от тези високи образователни стандарти голяма част от студентите, завършили „Култура и медии”, се реализират в престижни регионални и национални медии.

Вижте предишната статия тук:

Материалът Друга гледна точка! Гл.асистент Силвия Петрова от ЮЗУ: Уча студентите ми да се борят с фалшивите новини! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Драматична ситуация на летище София

https://petel.bg/Dramatichna-situatsiya-na-letishhe-Sofiya__268246

Снимка Булфото Драматична ситуация се е разиграла на летище София. Полски самолет е кацнал извънредно на аеропорта ни. Това научи екскл...

БФС с жест към Черно море и Спартак

https://petel.bg/BFS-s-zhest-kam-CHerno-more-i-Spartak__268245

За трета поредна година успешното сътрудничество между Българския футболен съюз, Министерството на младежта и спорта и Българския спорт...

Току що в ефира пред Гала: Любен Чаталов разкри лична драма

https://petel.bg/Toku-shho-v-efira-pred-Gala--Lyuben-CHatalov-razkri-lichna-drama__268243

Актьорът Любен Чаталов призна току що пред Гала в ”На кафе” по Нова Тв, че се е разделил с дългодишната си партньорка в живота Евелина Пен...

Не се подлъгвайте, ако попаднете на обява за добре платена работа в Атина

https://petel.bg/Ne-se-podlagvayte--ako-popadnete-na-obyava-za-dobre-platena-rabota-v-Atina__268244

Полицията в Атина арестува 57-годишна жена, която обещава високоплатени работни места в чуждестранни посолства в Атина срещу плащане на с...

Корнелия Нинова: Моля да се спре със спекулациите

https://petel.bg/Korneliya-Ninova--Molya-da-se-spre-sas-spekulatsiite__268242

БСП казва следното - ние сме „за“ модернизацията на българската армия при някои условия. Моля да се спре със спекулациите. Това заяви ...

Марешки към БСП: Намирате се в каламбур

https://petel.bg/Mareshki-kam-BSP--Namirate-se-v-kalambur__268241

Изказването на БСП е каламбур, в който вие се намирате в последните няколко дни. Това посочи от парламентарната трибуна лидерът на Вол...

Не е за вярване: Сашо Кадиев се появи за първи път в ефир без...

https://petel.bg/Ne-e-za-vyarvane--Sasho-Kadiev-se-poyavi-za-parvi-pat-v-efir-bez---__268240

Актьорът Сашо Кадиев се появи за първи път в ефира без любимите си тиранти, но демонстрира приповдигнато настроение и откри с култова реч ...

Момчето, първо видяло избягалите затворници Пелов и Колев: Казаха ни - не се бойте!

https://petel.bg/Momcheto--parvo-vidyalo-izbyagalite-zatvornitsi-Pelov-i-Kolev--Kazaha-ni---ne-se-boyte-__268239

Още късно снощи започна да става все по-ясен пътят на бегълците Владимир Пелов и Радослав Колев в последните два месеца. След бягството о...

Жега - търсете сенките и прохладата!

https://frognews.bg/novini/jega-tarsete-senkite.html

Над по-голямата част от страната днес ще бъде слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи. Ще духа слаб източен, в Източна България – умерен югоизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 29° и 34°, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН.

Днес ще е слънчево, максималните температури до 34 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6902353

Днес ще е слънчево, максималните температури до 34 градусаНад по-голямата част от страната ще бъде слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи, предаде БТА. Ще духа слаб източен, в Източна България - умерен югоизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 29 и 34

Няма напредък за българските шофьори, обяви Московски

https://dnes.dir.bg/politika/nyama-napredak-za-balgarskite-shofyori-obyavi-moskovski

Въпросът с командированите работници ще се дорешава при австрийското председателство на ЕС от юли натам. Българското е постигнало отстъпки, но не достатъчно

Някой в НСО опита да прикрие дали службата работи на повикване

https://offnews.bg//razsledvane/niakoj-v-nso-opita-da-prikrie-dali-sluzhbata-raboti-na-povikvane-682166.html

В "петзвездното" меню с привилегии на Националната служба за охрана (НСО) вече официално може да се причисли и услугата "охрана на повикване". Досега за подобни практики имаше само съмнения, но едно съдебно решение помогна за намирането на косвени доказателства за това. Нещо повече - благодарение на това решение стана ясно, че някой по високите етажи в ръководството на НСО не се е посвенил да прикрие информация.

Както вече писахме, със свое решение от 30 март 2018 година Върховният административен съд (ВАС) осъди службата да предостави информация по искане на OFFNews, която първоначално беше отказана. Става въпрос за свалената охрана на народния представител от ДПС по това време Лютви Местан. В началото на 2016 г. изхвърленият вече от партията Местан заяви, че охраната му се сваля. И това станало само седмица, след като той беше официално "разжалван" на партийна сбирка от почетния председател на партията Ахмед Доган. Тогава се породиха и основателните съмнения за това в кой момент точно от службата са решили, че животът на депутата от ДПС е вън от опасност, за да му откажат автомобил и охранител. 

По този повод през януари 2016 г. попитахме ръководството на НСО от кога Местан е с охрана, какви са мотивите да има охрана (тоест, каква е заплахата за неговата сигурност), взимано ли е решение от специализираната комисия по Закона за НСО тази охрана да бъде променена и кога е станало това. 

Единственият въпрос, на който от службата отговарят, е първият - Местан имал назначена охрана от 24 октомври 2013 г. Всички останали въпроси, включително и това кога е свалена охраната, се оказват свързани с класифицирана информация. Благодарение на подкрепата на Програма Достъп до информация и адвокат Александър Кашъмов беше заведено дело, изходът от което е, че съдът задължи НСО да отговори. 

И новото ръководство на службата отговори - решението за промяна на охраната на Местан е взето от комисията на 21 декември 2015 г. Тоест наистина една седмица след партийната сбирка в Сараите, която е била на 17 декември същата година. Този факт и това, че досега НСО ревностно е пазило датата в тайна, основателно подхранва съмненията дали между двете събития има връзка и дали на службата не се диктува по телефона кого да охранява или да не охранява.

Дотук опитите на службата да бъде накарана да "говори" изглеждат успешни. В поредицата от факти обаче наяве излиза една манипулация, с която обществеността, а вероятно и президентът по това време Росен Плевнелиев, са били подведени. По повод твърденията на Лютви Местан, че охраната му е свалена, защото е в конфликт с Доган, от НСО разпространиха съобщение, в което се твърди, че на 1 ноември 2016 г. специална комисия е провела няколко заседания. На тях са разгледани данните за застрашеност на охраняваните лица и необходимостта от продължаване на охраната. И също:

На всички лица, за които съответните служби са констатирали, че не съществува заплаха за сигурността, е преустановена охраната.

От това става ясно, че решението на Местан вероятно е взето на 1.11.2015 г. Това обаче категорично противоречи на отговора, който съдът задължи НСО да предостави на OFFNews. И с друг документ - с ново искане от службата предоставиха списък на всички проведени заседания на комисията от 2015 г. до сега. В нея датата 1.11.2015 не фигурира. 

От така представените факти по случая излиза, че някой в НСО е правил съзнателни опити за прикриване или манипулиране на информация. С това съмненията за зависимост на службата от определени властови центрове извън легитимните не само че не се опровергават, но и стават още по-видни. 

Обект на спор в съда остава друг отказ на НСО - да даде отговор с какви мотиви е била назначена първоначално охрана на Местан. Според НСО исканата информация е тайна. Съдът върна делото на първа инстанция, като сега трябва да бъде установено дали мотивите за охрана на едно лице могат да бъдат оповестявани публично или не. 

По този повод само ще припомним един факт. Само месец след случая "Местан" НСО и МВР официално обявиха, че друг депутат от ДПС - Делян Пеевски, е с назначена охрана. Мотивите, които по този случай за НСО и МВР явно не са тайна, са свързани с конкретна заплаха за убийство. Нещо повече  - от МВР дори определят заплахата като подобна на нападението на Златомир Иванов - Баретата пред Съдебната палата в София.

Избягалият затворник Радослав Колев - все още в неизвестност

https://frognews.bg/novini/izbiagaliiat-zatvornik-radoslav-kolev-vse-oshte-neizvestnost.html

Продължава разследването на престрелката и убийството в Ботевград. Все още няма следа и от Радослав Колев - мъжът, избяга от затвора в средата на април.

Китайски изтребители може да съпровождат самолета на Ким Чен Ун през пътуването му до Сингапур

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902351

Китайски изтребители може да съпровождат самолета на Ким Чен Ун през пътуването му до СингапурКитайските власти могат да изпратят изтребители, които да съпровождат самолета, с който Ким Чен Ун ще пътува до Сингапур за срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ТАСС, позовавайки се на в. "Саут Чайна морнинг пост". Съпровождането на държавен глава от изтребители е един от най-сериозните церемониали, свързани с безопасността,

София днес е домакин на първото публично обсъждане на дългосрочния бюджет на ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/regioni/2018/06/08/3192276_sofiia_dnes_e_domakin_na_purvoto_publichno_obsujdane/?ref=rss


В рамките на българското председателство на Съвета на ЕС днес София ще бъде домакин на конференция на високо ниво, посветена на бъдещето на политиката по сближаване в следващия програмен период, съобщиха от правителствената пресслужба.<br /><br />За пръв път на високо равнище ще бъдат обсъдени бъдещите приоритети и ролята на Кохезионната политика в проекта на Многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г., обявен от Европейската комисия през месец май тази година.<br...

Продължава издирването на избягалия заедно с Пелов Радослав Колев (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prodylzhava-izdirvaneto-na-izbiagaliia-zaedno-s-pelov-radoslav-kolev-snimka-2101955

Продължава издирването на Радослав Колев, който избяга от Централния Софийски затвор на 3 април заедно със застреляния вчера Владимир Пелов.

Какво разкриват очите ни според зодията? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kakvo-razkrivat-ochite-ni-spored-zodiiata-video-2102170

Казват, че в очите на човек можеш да прочетеш какво се крие в душата му. Астролозите обаче са на мнение, че знакът, под който се е родил човек, носи определена характерност на погледа му. Ето кои са хората, чийто поглед е най-магнетичен, в кои очи ще прочетете добр

8 юни – Световен ден на океана

http://varnautre.bg/2018/06/08/82965/8-%d1%8e%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%ba%d0%b5%d0%b0%d0%bd%d0%b0

Световният ден на океана има цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните и как всеки един от нас може малко да помогне. Според учени и еколози от цял свят климатичните промени вече са реалност и оказват своето влияние върху живота на цялата планета. Океаните оказват регулиращо въздействие върху климата на Земята, […]

Решено: Иванчева аут – докато разследването тече

https://frognews.bg/novini/resheno-ivancheva-aut--dokato-razsledvaneto-teche.html

След напрегнато осемчасово заседание в апелативния спецсъд кметицата на ”Младост” Десислава Иванчева бе отстранена от поста. Решението е на тричленен съдебен състав с председател съдия Галя Георгиева.

9 юни и племенниците на кръволока Александър Цанков

http://pogled.info/bulgarski/9-yuni-i-plemennitsite-na-kravoloka-aleksandar-tsankov.95164

/Поглед.инфо/ На 8 срещу 9 юни 1923 г., Военната лига, включваща действащи и запасни офицери, прави преврат срещу законното правителство на Александър Стамболийски и предлага на проф. Александър Цанков поста министър-председател. Убийството на законно избрания министър-председател Александър Стамболийски е истинското начало на гражданската война в България и тя, с известни паузи и отслабвания, тече десетилетия. Фактите са известни. Те са чудовищни. Важни неща обаче остават в сянка.

С 50 на сто повече са напълно неграмотните деца

http://pogled.info/bulgarski/s-50-na-sto-poveche-sa-napalno-negramotnite-detsa.95165

/Поглед.инфо/ Резултатите по български език и литература след VІІ клас се влошават, в математиката е малко по-добре

Рапорт даден! Дежурството по ЕС изпълнено! Помните ли приоритетите?

https://frognews.bg/novini/raport-daden-dejurstvoto-izpalneno-pomnite-prioritetite.html

Някой спомня ли си вече, че има приета цяла програма с приоритети на Българското председателство, приета от властта и гласувана в парламента. Обикновеният българин със сигурност се сеща за най-големия приоритет - Западните Балкани, за който свиреха под път и над път фанфари. Но другите май всички сме забравили.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=375580

Няколко района около Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 8 юни - петък, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 08:30 ч.

Грандовете и техните чуждестранни треньори: руска рулетка или изстрел в десетката

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/08/3196780_grandovete_i_tehnite_chujdestranni_trenyori_ruska/?ref=rss


"Имаме един модерен "Боинг" и е много важно кой ще го управлява. Затова треньорската смяна, която предприемаме, е много важна. Тя показва постоянният стремеж на "Лудогорец" да се развива. Преди време много хора не вярваха, като говорихме, че искаме да излезем от групите на Шампионската лига, но го постигнахме."<br /><br />Думите на изпълнителния директор на "Лудогорец" Ангел Петричев показват насоката, в която клубът иска да се развива. Те...

След 30 години в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902084

След 30 години в океана  ще има повече пластмаса, отколкото риба“Веолия” въвежда най-прогресивните решения в областта на кръговата икономика, казва директорът на отдел "Стратегически проекти" на "Веолия" Волдемар Д'Амбриер - Господин Д'Амбриер, вие сте част от отдела за развитие, иновации и пазари в групата “Веолия”, кажете кои са хитовите иновации в момента? - Както вероятно знаете,

Спорт по тв днес: националите по волейбол срещу Япония и Италия, мач на Тервел Пулев, тенис, Формула 1, баскетбол, колоездене, голф, тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6902261

Спорт по тв днес: националите по волейбол срещу Япония и Италия, мач на Тервел Пулев, тенис, Формула 1, баскетбол, колоездене, голф, тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Мъж се вряза с кола в посолството на САЩ в Сеул

http://www.cross.bg/muzh-se-vryaza-s-kola-v-posolstvoto-na-sasht-v-seyl-1576403.html

/КРОСС/ Лек автомобил се вряза във вратата на американското посолство в столицата на Южна Корея, предаде БГНЕС. Човекът, управлявал автомобила, е искал да получи политическо убежище в Съединените щати и инцидентът не е терористичен акт. В резултат на нападението е пострадал един човек. На мястото се е събрала тълпа, която заобиколила сериозно повредената кола. Предната част на колата е напълно разрушена.

8 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=375540

Събития 68 г. – Римският сенат провъзгласява Галба за император. 1624 г. – Земетресение разтърсва Перу. 1783 г. – Вулканът Лаки в Исландия изригва в продължение на осем месеца, опустошенията от което предизвикват 7-годишен масов глад и смъртта на 9000 души.

Социалистите в Пиринско алармират: Благоевградска област се стопява!

http://regiona.bg/%d1%81%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%bb/

Благоевградската област се стопява, това алармираха от БСП по време на редовното заседание на общинското ръководство на партията в Благоевград.
„Обещанията на Бойко Борисов от първия мандат, че ще върне българите от чужбина за три години, се оказаха спукан балон“, това гласят данните обявени от НС на БСП.

„За едногодишното управление на ГЕРБ и Патриотите, по данни на НСИ, 31586 български граждани са се изселили от страната. От тях 4625 са на възраст под 20 години, 17410 млади хора на възраст между 20 и 49 години са предпочели да отгледат децата си в чужбина, вместо в България или отново над две трети са емигранти под 40 годишна възраст. Само от област Благоевград през 2017г. са се изселили 6426 български граждани. От тях 3671 са жени, срещу 2755 мъже. „ – заяви Пламен Милев пред социлистите в Благоевград, който е главен експерт в публични политики към Националния съвет на БСП.

Обещанията на Бойко Борисов от 2011 година, че ще върне младите хора в България, са един балон, който отдавна се спука. – коментираха от БСП. Те заявиха, че от началото на 2010 до края 2017г. 193 871 българи са се изселили от страната, като близо половината от тях (91626) са се изселили през последните три години. Две трети от изселилите се от България са под 40 годишна възраст. Всеки втори емигрант (50,7%) е на възраст между 20 и 39 години.
Оказва се, че ПГ на БСП постоянно внася законопроекти, 31 на брой- свързани със социална политика , образование и здравеопазване. Депутатите от ГЕРБ обаче, безпощадно отхвърлиха всички предложения на социалистите без дори и да се заинтересуват от тях. За тези законопроекти повечето българи дори и не разбраха, защото те бяха свалени без сериозно обсъждане и останаха отстрани на медийното внимание. – коментираха от БСП.

Основните мерки предлагани от социалистите са:
– Увеличение на майчинските за втората година до 510 лева, размерът на МРЗ ;
– Финансова подкрепа за децата на семейства с ниски доходи, не само в 1 клас, но и за децата във 2, 3 и 4 клас
– Удвояване на енергийните помощи, така че те да стигнат до два пъти повече семейства
Активът на БСП не двоумява защо не са приети предложения, които щяха да подобрят здравеопазването като покрият дълговете на болниците, да подпомогнат родителите на 1 милион деца, както и българите, пенсионирали се преди 2013 г. , да стимулират висшите училища и студентите и много други.
Междувременно от БСП се обявиха против увеличаването на външния дълг. Те попитаха в чии джобове отиват и „се разпределят” все по- големите бюджетни приходи, за които ГЕРБ се бият в гърдите, ако не при работещите семейства, младите хора и нашите заслужили родители.

Материалът Социалистите в Пиринско алармират: Благоевградска област се стопява! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Клафути с череши и боровинки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6901867

Клафути с череши и боровинкиВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_135185/

Отива един старец при една врачка:
- Помогнете ми да се избавя от едно проклятие, което ме преследва вече 40 години!
- Ще направя всичко каквото мога! А как звучеше това проклятие, което са Ви направили?
- “Обявявам Ви за мъж и жена…”

Тръмп готов да кани Ким Чен Ун в САЩ и да сложи край на корейската война

https://www.actualno.com/asia/trymp-gotov-da-kani-kim-chen-un-v-sasht-i-da-sloji-kraj-na-korejskata-vojna-news_678622.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да покани лидера на КНДР Ким Чен Ун за преговори в своята страна, ако срещата на върха в Сингапур на 12 юни бъде успешна. Тръмп обяви това вна съвместна пресконференция с гостуващия му премиер на Япония Шиндзо Абе, предаде БГНЕС. "Отговорът на въпроса е "да". Разбира се, ако всичко мине добре", отговори Тръмп на въпрос на журналист, който се заинтересува дали президентът има намерение да покани лидера на КНДР в САЩ. На уточняващия въп

Прогноза за времето - 8 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375539

Над Черноморието ще преобладава слънчево време, ще има временни увеличения на облачността, но ще е без валежи. Максимални температури на въздуха: 23-25°. Температурата на морската вода е 21-23°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

На дискусия в Благоевград: „Всеки пети е с купена книжка”!

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d1%81%d0%ba%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b2%d1%81%d0%b5%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b8/

Корупцията в структурите на Министерството на транспорта и облечените в прекалена власт негови агенции бяха посочени като един от сериозните проблеми на пътната безопасност по време на публична дискусия в Благоевград.

Градът бе четвъртата спирка на общественото обсъждане на трите нови законопроекта за пътна безопасност. За четвърти път те получиха жълт картон от експертите и представители на неправителствени организации. Над 300 страници с критики към законите са внесени до този момент, призна заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който е и ръководител на работната група по проектозаконите.

Не слабостите в нормативните актове, които вероятно ще се доработват поне още година, бяха основната причина за тревожната камбана, която започна да бие обществото, а корупцията. Инструктори, провеждащи шофьорски курсове, казаха: “Какъвто и закон да направим за движение по пътищата и за подготовка на водачите, докато не се справим с корупцията, няма да има никакъв ефект. Годишно се продават около 40 хил. книжки. Всеки пети шофьор е с купена книжка”.

Темата за нестихващата корупционна епидемия в транспортното министерство и в Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” повдигнаха от Института по пътна безопасност, информира БНР.
“Не може да има взети изпити от водачи, които са полуграмотни, да не кажа неграмотни. Не може да има арестувани служители, които провеждат такива изпити, и да продължават да работят в институцията, която провежда изпити. Ако това не се коригира и не започнем кардинално да работим в тази сфера, ще ни бъде много трудно и ще отчитаме само тежки произшествия със загинали”, посочиха те.

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов отговори: “Преписките са 11 и сме помолили 11 пъти прокуратурата да ни даде право да ги освободим. Отговорът е следният :”Води се дело. Докато не бъдат осъдени тези хора и съдът да потвърди тяхната вина, нямаме право да ги уволним”. сн.илюстративна

Материалът На дискусия в Благоевград: „Всеки пети е с купена книжка”! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Повече цветни контейнери по улиците, или какво предвиждат промени в наредбата за отпадъците

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/06/08/3190938_poveche_cvetni_konteineri_po_ulicite_ili_kakvo/?ref=rss


Повече цветни контейнери за разделно събиране на отпадъците по квартали и повече хора, които да ги използват, вместо да хвърлят боклука накуп. Това е основният ефект, който се цели с промени в Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки, подготвени от Министерство на околната среда и водите. Сега обичайното обяснение на хората, които не изхвърлят разделно, е, че нямат удобно място с цветни контейнери близо до жилищата си.<br /><br />Проектът е публикуван за обществено обсъждане...

Психолог обясни как дрогата влияе на организма

https://petel.bg/Psiholog-obyasni-kak-drogata-vliyae-na-organizma__268235

Екстазито не е нова дрога на наркотичния пазар в България. Това коментира в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия клинич...

АЕЦ „Белене” е рисков проект, смятат единствено от ДПС

https://petel.bg/AETS----Belene----e-riskov-proekt--smyatat-edinstveno-ot-DPS__268234

Вчера Народното събрание даде зелена светлина за проекта АЕЦ „Белене” и предстои търсене на инвеститор. В парламента единствено от ДПС ...

Футболна легенда от Варна попиля новия треньор на ЦСКА Ел Маестро

https://petel.bg/Futbolna-legenda-ot-Varna-popilya-noviya-trenor-na-TSSKA-El-Maestro__268233

Бившият варненски футболист Иван Василев, който е легенда на ЦСКА, отправи яростна критика към новия треньор на армейците Нестор Ел Маест...

Започва срещата на лидерите на Г-7

https://petel.bg/Zapochva-sreshhata-na-liderite-na-G-7__268232

Срещата на лидерите на Г-7 започва днес. Форумът на водещите икономики в света ще премине под сянката на търговските спорове със САЩ, съобщ...

Димитър Момиров празнува рожден ден

https://petel.bg/Dimitar-Momirov-praznuva-rozhden-den__268238

Известният през 80-те и 90-те години варненския съдия Димитър Момиров празнува днес 67-ия си рожден ден. Той е втори сред варненските рефери п...

Жители на кв. „Борово” се вдигнаха на бунт срещу застрояването на градинка

https://petel.bg/ZHiteli-na-kv-----Borovo----se-vdignaha-na-bunt-sreshhu-zastroyavaneto-na-gradinka__268236

Жителите на столичния квартал „Борово” излязоха на протест тази сутрин срещу застрояването на градинка. Тя се намира близо до 20-та поли...

В "шеги и закачки" парламентът гласува 3,3 млрд. лв. за армията

http://clubz.bg/68877-v_shegi_i_zakachki_parlamentyt_glasuva_33_mlrd_lv_za_armiqta

В „шеги и закачки“ - по думите на парламентарния председател Цвета Караянчева - премина днешният дебат за модернизация на армията. Тема, иначе сериозна за армейците, за НАТО и за държавния бюджет, предвид факта, че закупуването на машини за пехотата и нов многоцелеви изтребител ще струва близо 3,3 милиарда лева. За ВВС ще бъдат заделени 1.8 милиарда лева за покупка на изтребители, а за сухопътните - 1.460 милиарда лева за бронирани машини.

Проектът бе приет със 151 гласа "за", 7 "против" (от "Воля") и един въздържал се.

Докато се стигне до гасуване обаче от трибуната се разказваха вицове, притчи и се правеха волни интерпретации на български поговорки. В основата на противопоставянето бяха парламентарните групи на Обединени патриоти и на „Воля“. От БСП, в лицето на председателя й Корнелия Нинова, днес бяха решили да демонстрират смирение и подкрепа за проекта за модернизация, въпреки че в предходните си публични изказвания Нинова наблягаше на това, че средствата са много и са за сметка на по-нуждаещите се.

Да се спре със спекулациите

Да изрази позицията на левицата на трибуната излезе самата Нинова. По думите й в проекта за пехотата и ВВС били изпълнени и двете условия на БСП – разходите за тях да не надхвърлят 2% от БВП и да бъдат ангажирани фирми от българския военно-промишлен комплекс.

„И двете ни условия са изпълнени, затова ще подкрепим проекта и нека да се спре със спекулациите“, посочи соцлидерката.

Последва я Владимир Тошев (ГЕРБ), за да затвърди, че „България има опита, добри традиции, подготвена, работеща индустрия, която може да помогне при въоръжаването с бойна машина на пехотата и в ремонта на самолета“. Тошев повтори тезата от четвъртък, когато започна дебатът в зала, че тези разходи сега представляват едва 0,4 на сто от БВП.

„На тези, които няма да ни подкрепят, ще им тежи на съвестта“, каза в заключение.

И тогава думата взе Веселин Марешки („Воля“), за да каже лишеното от логика и смисъл:

„Само и единствено българският народ решава кой да влезе в парламента. Аз толкова много неща съм направил, че сам на гърба си съм вкарал цяла парламентарна група. Докато вас (Тошев, б.р.) партийният апарат ви е избрал. Историята помни Васил Левски, но и поп Кръстьо. Гледайте да ви запомни историята като Васил Левски, а не като поп Кръстьо.“

 

„Благодарение на избирателите от Видинско, аз съм 4 мандата в този парламент“, върна Тошев.

За тумбака и пищовите

От партията на Марешки не се отказаха и вкараха в т.нар. дебат „лекото оръжие“ – новата депутатка Елена Аксиева. Която разказа как при многобройните обиколки на депутатите от „Воля“ из страната, хората ги питали „защо плащаме данъци и осигуровки, а нямаме пенсии, доплащаме в болницитеи пр “.

„Сега мога да им отговоря - няма да има пенсии, няма да има работещи болници, няма да има образование за децата ни, защото с вашите пари трябва да се купят самолетите на Каракачанов (Красимир Каракачанов, военен министър, б.р.). Коя армия може да бъде спряна с три самолета? – Руска, Турска или коя? Да се насочат повече средства към МВР и специалните сили – нямат с какво да заредят гориво“, посочи депутатката на фармацевтичния бизнесмен, който има и бензиностанции из цялата страна.

След което завърши със следната поговорка:

„На гол… кръст, чифте пищови.“

В приказния стил й отговори генерал Пламен Манушев (ГЕРБ):

„Аз ще разкажа притча: Имало едно царство, воювали, воювали и решили да спрат и да направят от оръжията рала и да обработват земята. Направили го – на първата година благоденствие, на втората – вече трябвало да произвеждат храна за други.“

В така наложената стилистика на дебата навлезе и Юлиян Ангелов (ОП). Той допринесе с виц.

„Не се казва кръст, а тумбак, ако не ви е известно“, обърна се към колежката си от „Воля“.

И сподели най-новия виц, който бил чул:

„Защо партия „Воля“ била против модернизацията на армията? – Защото било отказано на г-н Марешки да сложи бензиностанция на авиобазата в Граф Игнатиево да зарежда самолетите“.

В шеги и закачки 

„В шеги и закачки минава днешният ден“, вметна парламентарният шеф Цвета Караянчева.

 

„Хубаво разказвате тук вицове, но не разбирате истинския проблем – бедността“, засегна се авторката на „кръста“ и пищовите Аксиева.

Подкрепи я шефът й Марешки, който поиска „Щатите да ни подарят една ескадрила“. И допълни, че сделката се готви отдавна, просто сега Каракачанов е този, който държи химикалката. Бързал да подпише, защото не било ясно ще я държи ли и в бъдеще. И обвини ВМРО, че преди време са се изказвали против проекта за модернизацията.

„Уважаеми г-н Марешки, временен депутат със свален имунитет и повдигнати обвинения, Обединени патриоти и Каракачанов винаги са били за силна армия, обърна се към Марешки Милен Михов (ОП) и допълни - Пищовите не се носят на гол кръст, пищовите се носят в едни силяхлъци, а силяхлъците на ВМРО никога не са оставали празни“.

Австрия предлага да е домакин на среща между Тръмп и Путин

https://www.actualno.com/europe/avstrija-predlaga-da-e-domakin-na-sreshta-mejdu-trymp-i-putin-news_678621.html

Австрия е съобщила на САЩ, че има готовност да бъде домакин на среща между президентите на САЩ и на Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин. Това потвърди Белия дом, предаде БГНЕС. Припомняме, че в началото на седмицата Путин беше на посещение в Австрия и от там говори по темата "санкции", настоявайки, че те са вредни не само за Русия, но и за налагащите ги срещу Русия. Амбицията за такава среща засега не е ярко изразена нито от Вашингтон, нито от Москва. Самият Путин скоро коментира, че

Самолет се приземи аварийно: Жената заплашила да убие останалите пасажери

//dariknews.bg/novini/sviat/samolet-se-prizemi-avarijno-zhenata-zaplashila-da-ubie-ostanalite-pasazheri-2102141

Самолет, летящ от австралийския град Мелбърн до австралийския град Пърт, трябваше да се приземи аварийно заради заплашително поведение на пътничка, предадоха световните агенции.

Самолетът на авикомпания Върджин Острелия кацнал в Аделайда. Причината б

Тереза Мей измисли временно решение за проблема с ирландската граница

https://www.actualno.com/europe/tereza-mej-izmisli-vremenno-reshenie-za-problema-s-irlandskata-granica-news_678620.html

Британският премиер Тереза Мей разкри плановете си за временно споразумение с ЕС за митническата регулация след Brexit. Това се случва, след като отпаднаха всички опции за решаване на проблема с границата с Ирландия. Засега като компромисен краен срок беше посочена 2021 година. Така нареченото предложение за обратна връзка беше публикувано малко след разговорите в последната минута с британския министър по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис, за когото се говори, че не е съгласен на такова решени

Железният бранител на Пирин Румен Сандев се прости емоционално с отбора…

http://regiona.bg/%d0%b6%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%b0%d0%bd/

Железният бранител на Пирин Благоевград Румен Сандев отправи емоционално  послание към вече бившия си отбор и феновете му. Само преди ден той подписа с новака в професионалния ни футбол Арда Кърджали.

Сандев е юноша футболната  школа на орлетата  и е един от малкото играли за Пирин и в областните групи, и във В, Б и А група.

Ето какво написа Румен Сандев в социалната мрежа:

БЛАГОДАРЯ ТИ ПИРИН
Шест години бях най-гордият човек,че ми даде възможността да нося орела на гърдите си,Ти ми даде любовта,мъжеството и гордостта,която носиш в себе си,научи ме,че семейството е над всичко,затова ще съм Ти благодарен цял живот.Домът е там където е сърцето

Материалът Железният бранител на Пирин Румен Сандев се прости емоционално с отбора… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Бойко Борисов ще бъде на парламентарен контрол за първи път от 11 месеца

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/08/3196695_boiko_borisov_shte_bude_na_parlamentaren_kontrol_za/?ref=rss


Парламентарният контрол днес ще започне с изслушване на премиера Бойко Борисов, който не е идвал на "контрол" в парламента от 14 юли миналата година, въпреки че въпроси към него от опозицията не липсваха.<br /><br />От началото на този мандат (4 май 2017 г.) Борисов е идвал за да отговаря на депутатски въпрос само още веднъж - на 9 юни миналата година. Въпросите към него винаги са били отклонявани, като противоречащи на правилника, от председателят на парламента Цвета...

Канада направи още една крачка към по-свободната употреба на канабис

https://www.actualno.com/health/kanada-napravi-oshte-edna-krachka-kym-po-svobodnata-upotreba-na-kanabis-news_678619.html

Сенатът на Канада гласува "за" закон, който разрешава по-свободната употреба на канабис. Законът беше приет с 56 срещу 30 гласа и 1 въздържал се, уточнява БГНЕС. Мярката, която е одобрена от сенаторите, ще се върне в долната камара на канадския парламент, която вече пусна закона през ноември миналата година, но трябва да одобри направените от Сената промени. Реално със закона се позволява употреба на канабиса отвъд медицинското предназначение т.е. само за удоволствие. Но законът не е

Kurier: Разединената Европа е безсилна срещу "икономически слабата, но политически силна" Русия

http://pogled.info/svetoven/Kurier-razedinenata-evropa-e-bezsilna-sreshtu-ikonomicheski-slabata-no-politicheski-silna-rusiya.95163

/Поглед.инфо/ Русия е твърде слаба, за да доминира икономически в Европа, затова разчита на разширяването на политическото си влияние и "разединението на ЕС", пише австрийското издание Kurier. Ако европейските страни не изработят обща политическа позиция и план за действие, те ще бъдат принудени да се подчинят на "икономически слабата, но политически силна Москва, презираща нерешителността", допълва изданието.

Автентичен любопитен случай от дипломатическата практика до 1989 г.

http://pogled.info/svetoven/avtentichen-lyubopiten-sluchai-ot-diplomaticheskata-praktika-do-1989-g.95162

/Поглед.инфо/ Наскоро студенти проявиха интерес към мястото и ролята на българската дипломация в отношенията с държавите от бившия източен блок, днес страни-членки на ЕС и НАТО. В МВнР те бяха в дискрецията на отдел „Втори”, където работих между 1980 и 1988 г. (Чехословакия, ГДР, Полша, Румъния, Унгария + Монголия). СССР бе за „по-богоизбрани” в отдел „Първи”, също СФР Югославия и Албания в отдел «Трети» (балканския). Свръхпопулярна бе ироничната римувана епиграма на колегата от отдел «Печат» Иван Кирязов: «А ти, момче, какво стори, че си в отдел «Втори».

Помните ли малката Грейс от "Гувернантката"? Ето я сега

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/pomnite-li-malkata-grejs-ot-guvernantkata-eto-ia-sega-6083171

Зима, която днес е на 32 г. е участвала в десетки филми, но голямата слава за нея идва благодарение на блестящото й участие в сериала "Гувернантката"

Книга за лятото

https://offnews.bg//mama-nindzha/kniga-za-liatoto-682228.html

От автора на бестселъра „Парижкият апартамент“  - Мишел Гейбъл Гейбъл умело разгръща страниците на миналото, за да разкрие как то отразява настоящето. Прекрасен роман за силата на жените. Publishers Weekly „Земя навътре в морето“ и „отдалечен остров“ – това означава индианската дума, от която произхожда името на остров Нантъкет. Остров, град и област, това място е надарено с уникална красота. Боровинкови поля покриват заоблените хълмове, пясъчните дюни са царство на дивите рози, а вълните на океана се разбиват в скалисти брегове, приютили огромни къщи, пълни с история и тайни. Именно статия за тези къщи във Vanity Fair вдъхновява Мишел Гейбъл за…

Православен календар за 8 юни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6875281

Православен календар за 8 юниСвети вмчк Теодор Стратилат. Свети мчци Марк и Юлий Доростолски Свети вмчк Теодор Стратилат е живял в края на III и началото на IV в. по времето на императорите Константин и Лициний. Бил стратилат (пълководец) в римски гарнизон. Император Лициний бил недоволен от покръстването на множество жители в управлявания от Теодор град и го накарал да

Съдът със странно решение за Иванчева - няма да е кмет само до края на делото

https://www.actualno.com/crime/sydyt-sys-stranno-reshenie-za-ivancheva-njama-da-e-kmet-samo-do-kraja-na-deloto-news_678618.html

Специализираният апелативен наказателен съд отстрани от поста кмет на "Младост" Десислава Иванчева, но не прекратява служебното ѝ правоотношение. Решението на магистратите е окончателно и е в сила до края на делото за взимане на подкуп срещу Иванчева, Биляна Петрова и бившия кмет на 'Младост" Петко Дюлгеров, предаде БГНЕС. За сметка на това зам.-кметът Биляна Петрова беше уволнена в съдебната зала по време на заседанието. Десислава Иванчева реагира остро на решението, заради коет

Средиземно море може да се превърне в „море от пластмаса“

//dariknews.bg/novini/biznes/sredizemno-more-mozhe-da-se-prevyrne-v-more-ot-plastmasa-2102142

Средиземно море е застрашено да се превърне в "море от пластмаса", предупреди Световният фонд за дивата природа, който предложи серия от мерки за спасяването на морето от пластмасовите отпадъци, които го задушават, предаде АФП.
 

Тереза Мей ще има двустранни срещи с всички лидери от Г-7, освен с Тръмп

//dariknews.bg/novini/sviat/tereza-mej-shte-ima-dvustranni-sreshti-s-vsichki-lideri-ot-g-7-osven-s-trymp-2102139

Британският премиер Тереза Мей ще има официални двустранни срещи с всички лидери на страните от Г-7, без американския президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на представители на офиса на премиера.
 
Мей ще участва в ср

Google се ангажира да не използва изкуствения интелект за оръжия

//dariknews.bg/novini/sviat/google-se-angazhira-da-ne-izpolzva-izkustveniia-intelekt-za-oryzhiia-2102131

Компанията Google се ангажира, че нейната работа в областта на изкуствения интелект няма да послужи за производството на оръжия или на каквото и да е друго нещо, което може да нарани хората. Ангажиментът бе поет след полемиката, която породи сътрудничеството на Google с Пен

Това са най-горещите модни тенденции за лято 2018 (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tova-sa-naj-goreshtite-modni-tendencii-za-liato-2018-video-2102040

Ето че лятото най-накрая идва и е време за много спомени, емоции и един хубав шопинг. В новото си видео Наталия от Natali’s Beauty разказва какви са тенденциите за Лято 2018

Пет неща, които разрушават живота ни всеки ден (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-neshta-koito-razrushavat-zhivota-ni-vseki-den-video-2102019

Дори и най-малките решения, които вземаме, могат да имат дълбоки последици върху целия ни живот в бъдеще. Въпреки това човек понякога се оставя на нездравословните си навици. Ето 5 неща, които разрушават живота ни всеки ден:

Как седим

Ако работата ви е

Малка зелена ръка, стиснала монета, изровиха археолози в средновековно гробище в Унгария

https://petel.bg/Malka-zelena-raka--stisnala-moneta--izroviha-arheolozi-v-srednovekovno-grobishhe-v-Ungariya__268227

Археолози, които наскоро разкопаха унгарското селище Нярлеринце, направиха необичайно откритие. Изследвайки средновековно гробище с по...

Тийнейджърка влезе в банята, за да си вземе душ преди училище и не излезе жива от ваната

https://petel.bg/Tiyneydzharka-vleze-v-banyata--za-da-si-vzeme-dush-predi-uchilishhe-i-ne-izleze-zhiva-ot-vanata-__268226

17-годишно момиче загина по много нелеп начин в американския щат Пенсилвания. Както всяка сутрин преди училище, Бриан влязла в банята, за д...

Тотален разврат: 95 наши порноактьори арестувани заради похотливи сцени в цяла България

https://petel.bg/Totalen-razvrat--95-nashi-pornoaktori-arestuvani-zaradi-pohotlivi-stseni-v-tsyala-Balgariya__268225

Снимка: Булфото 95 порноактьори, повечето от които са аматьори, се оказват с белезници и в ареста заради заснети секссцени с приятелките ...

Българи екзекутирали Мечката, руската версия провалила разследването на поръчковото убийство

https://petel.bg/Balgari-ekzekutirali-Mechkata--ruskata-versiya-provalila-razsledvaneto-na-porachkovoto-ubiystvo__268224

Едва ли има бургазлия, който да не е чувал за Георги Николов-Мечката. Името на боса на „Първа частна милиция” все още всява респект, вече н...

Бургас потъна в скръб! Почина малкият Ради

https://petel.bg/Burgas-potana-v-skrab--Pochina-malkiyat-Radi-__268223

Петгодишният Радослав Дойчев, който обедини бургазлии, загуби битката с рака, пише burgasinfo.com. „Със сълзи на очи трябва да ви съобщим, че...

Карлос Контрера за София прайд: Опитват да правят политика от креватни изпълнения

https://petel.bg/Karlos-Kontrera-za-Sofiya-prayd--Opitvat-da-pravyat-politika-ot-krevatni-izpalneniya__268229

Чрез София прайд се опитват да правят политика от креватните си изпълнения. Това коментира в студиото на „Здравей, България“ по Нова ...

Андрей Арнаудов навършва 39 години днес

https://petel.bg/Andrey-Arnaudov-navarshva-39-godini-dnes__268228

24chasa.bg “Толкова съм изморен, че ще се прибера вкъщи, където ще бъда най-щастлив с Емануела и бебето”, каза продуцентът и тв водещ Андрей А...

Нов световен рекорд! За имот от 12 квадрата платиха $760 000

https://petel.bg/Nov-svetoven-rekord--Za-imot-ot-12-kvadrata-platiha--760-000__268230

Сделка за продажба на паркомясто в един от най-престижните жилищни комплекси в Хонконг може да претендира за рекорд, съобщиха местните ме...

Самолет се приземи аварийно: Жената заплашила да убие останалите пасажери

https://petel.bg/Samolet-se-prizemi-avariyno--ZHenata-zaplashila-da-ubie-ostanalite-pasazheri__268231

Снимка Булфото Самолет, летящ от австралийския град Мелбърн до австралийския град Пърт, трябваше да се приземи аварийно заради заплаши...

Макрон предупреди Тръмп, че Г-7 може да стане Г-6 плюс 1

https://www.actualno.com/america/makron-predupredi-trymp-che-g-7-moje-da-stane-g-6-plus-1-news_678617.html

Френският президент Еманюел Макрон открито призова останалите страни-членки на организацията Г-7 да се изправят срещу САЩ заради търговската война, която американският президент Доналд Тръмп стартира. Макрон отправи призива си рамо до рамо с канадския премиер Джъстин Трюдо. Според Макрон е напълно възможно Г-7 да стане Г-6 плюс 1, визирайки отказа на Тръмп да споделя определени ценности и съответно да не подпише финалната декларация след срещата, ако тя е написана по определен начин, посочва Th

Полицай пренесе дядо на гърба си през "зебра" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/68876-policaj_prenese_dqdo_na_gyrba_si_prez_zebra_video

Охранителните камери в Китай записаха интересна случка. На кадрите се вижда как възрастен и трудноподвижен човек пресича оживено кръстовище, съобщи сайтът 10TV.com.

Булевардът е много натоварен - с по 4 ленти във всяка посока. На средата на пътя обаче зеленият сигнал на светофара се сменя с червен и човекът остава "заседнал" в кръстовището.

В този момент на помощ му се притичва полицай, който вероятно е близкият регулировчик - съдейки по характерните бели ръкавици и бяла фуражка. След разменени няколко думи той го качва на гърба си и го пренася до осевата линия.

Следва малка почивка, за да преминат колите и след това служителят на реда отново качва на гърба си възрастния човек, за да го пренесе успешно до отсрещния тротоар.

 

 

 

 

На 8 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6902019

На 8 юни рожден ден иматВасил Иванов-Лучано, бизнесмен, бивш министър на младежта и спорта Андрей Арнаудов, продуцент и тв водещ Диан Червенкондев, бивш председател на Съвета на директорите на "Мини Марица-изток", бивш депутат Проф. Дончо Хрусанов, юрист Людмил Ненчев, цигулар Светослав Станулов, председател на Асоциацията на българските авиокомпании  Спас Кьосев,

Приключи ли ерата на Кристиано Роналдо в "Реал" (Мадрид)?

http://clubz.bg/68875-priklyuchi_li_erata_na_kristiano_ronaldo_v_real_madrid

Финалът на Шампионската лига срещу "Ливърпул" на 26 май може да се окаже последният мач на Кристиано Роналдо в "Реал" (Мадрид). 

Според мадридския в. "АС" и лисабонския "Рекорд" босовете на "белите" са казали на Жорже Мендеш - агента на №7, че той е свободен да си търси нов клуб, тъй като няма да му бъде предложен нов договор.

Кристиано има контракт с "Реал" до 2021 г., но настоява за значително увеличаване на заплатата си (21 милиона евро годишно), тъй като Лионел Меси и Неймар го изпревариха значително през миналата година, когато единият преподписа с "Барселона", а другият отиде в "Пари Сен Жермен".

През зимата Роналдо е отхвърлил оферта на Флорентино Перес, тъй като я сметнал за "унизителна". В нея имало увеличение, но обвързано с това Роналдо да печели още "Златни топки", Шампионската лига, титлата на Испания и т.н.

След финала с "Ливърпул" португалецът публично намекна, че си тръгва. Той плашеше с напускане и през миналата година покрай проблемите си с испанското правосъдие за укриване на данъци, но тогава клубът се застъпи за него. Негов съюзник, който винаги е вземал страната на голямата си звезда - Зинедин Зидан, пък вече е вън от най-успелия клуб.

Перес и компания са наясно, че е настъпил краят на една ера и са готови да обновят отбора. Така дните на Кристиано в Мадрид изглеждат преоброени, освен ако той не пренебрегне финансовите си изисквания.

Откупната клауза в договора на Роналдо възлиза на 1 милиард евро, ала Флорентино Перес бил готов да преговаря за значително по-малко пари. Не е толкова лесно обаче да си намери нов клуб.

"Пари Сен Жермен" винаги е бил кандидат за Роналдо, но това лято френският гранд трябва да плати 180 милиона за Килиан Мбапе и с трансфера на голмайстора може да наруши финансовия феърплей. Освен ако не реши да се раздели с Неймар, който да поеме в другата посока.

Според някои медии №7 иска да се върне в "Манчестър Юнайтед", но пък Жозе Моуриньо не желае услугите му. Двамата не се разбираха особено добре, когато Специалния беше начело на "Реал".

Предстоят интересни седмици с голям пазарлък.

Моделът Кристин Илиева с разтърсваща изповед в ефира след катастрофата: Дивна е...

https://petel.bg/Modelat-Kristin-Ilieva-s-raztarsvashha-izpoved-v-efira-sled-katastrofata--Divna-e---__268221

Моделът Кристин Илиева проговори след катастрофата с Дивна и обяви, че прощава на певицата. Кристин разкри какво се случва с нея в момента...

Евродепутатът Емил Радев с култов коментар за кравата Пенка

https://petel.bg/Evrodeputatat-Emil-Radev-s-kultov-komentar-za-kravata-Penka__268220

Не е смъртен грях, но това е още един пример как заради такива казуси се критикува европейското законодателство. А тук говорим за една оце...

Току що в ефира. Хваналият преди години Пелов разкри грешката на полицията в издирването му

https://petel.bg/Toku-shho-v-efira--Hvanaliyat-predi-godini-Pelov-razkri-greshkata-na-politsiyata-v-izdirvaneto-mu__268219

Николай Николов, бивш началник на ОДМВР София, разкри току що, че полицията е трябвало да проведе по-мащабно издирване на избягалия затвор...

Около 200 души са изчезнали след изригването на Фуего в Гватемала

https://petel.bg/Okolo-200-dushi-sa-izcheznali-sled-izrigvaneto-na-Fuego-v-Gvatemala__268218

109 станаха жертвите на изригването на вулкана Фуего в Гватемала. Смята се, че около 200 души са изчезнали в изригването, станало в неделя, п...

Още дирят избягалия авер на Пелов и нищят убийството му

https://petel.bg/Oshhe-diryat-izbyagaliya-aver-na-Pelov-i-nishhyat-ubiystvoto-mu__268216

Продължава разследването на престрелката и убийството в Ботевград. Все още няма следа и от Радослав Колев - мъжът, избяга от затвора в сре...

Препоръчваме ви: 'Планината Чирчео' в театър Азарян

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-planinata-chircheo-v-teatar-azarian-682213.html

Днес от 20:00 часа в театър Азарян ще се постави балетът "Планината Чирчео", който е в копродукция с френския национален театър за танц „Шайо“. 

Планината Чирчео в Италия при Тиренско море е митично пространство, в което Одисей и неговите спътници се изправят срещу магьосницата Цирцея. Способността й да преобразява хората и променящите се води на морето са основен източник на вдъхновение на ФабрициоФавале. Девет забележителни танцьори потъват в мистично пространство и се завихрят в чувствен, хипнотичен танц.

В неопределеността между съзнанието и фантазията, деня и нощта, те сякаш проговарят на езика на бурното море. ФабрициоФавале и Андре Дел Бианко създават на живо въздействащи звукови и визуални ефекти с промени в осветлението, цветовете и плътността на атмосферата. Те привнасят различни естествени елементи като вулканични останки, ледени блокове, скали, животински фигури и пораждат образи, които пресрещат световете на архаиката и високите технологии.

Наричат италианския танцьор и хореографФабрициоФавале „поет на танца“. През 2011 г. той е удостоен с Почетен медал на президента на Италия за хореографски талант. Неговата компания„Ле Супличи“ гостува на престижни форуми, сред които са Венецианското биенале, Единбургския фестивал и Международното танцово биенале в Лион.

Продукцията се представя с подкрепата на Министерство на културата и културното наследство, Област Емилия - Романя, Фонд за танц/ Област Емилия - Романя и Италианския културен институт в София.

Препоръчваме ви още:

Кино

Днес от 15:15 часа в Дом на киното ще се прожектира "Убийството на свещения елен".

Още за филмът можете да намерите ТУК

Преди Антонина да възмути България, Мадона ядоса папата с песен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899804

Преди Антонина да възмути България, Мадона ядоса папата с песенМайкъл Джексън. Принс, Кърт Кобейн пореждат обществени дебати с текстовете си Песента на фолкпевицата Антонина, използвала за текст стиховете на Вапцаровото “Прощално”, разбуни духовете у нас. Отзвукът съвсем не беше малък, но все пак не може да се сравнява с последствията, които са предизвиквали световноизвестни музикални произведения с

Пипа Мидълтън призна, че е бременна

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pipa-midyltyn-prizna-che-e-bremenna-2102127

По-малката сестра на херцогинята на Кембридж Кейт Мидълтън - Пипа Мидълтън, обяви, че е бременна, предаде АП.

Иракски бежанец във Франция е арестуван за тероризъм

//dariknews.bg/novini/sviat/irakski-bezhanec-vyv-franciia-e-arestuvan-za-terorizym-2102125

Иракски бежанец във Франция е арестуван по подозрения, че е член на Ислямска държава, участвал в масовото похищение и убийство на войници от иракска военна база в Тикрит през 2014 г. Новината съобщи прокуратурата на Париж, предаде АФП.

Учени опровергаха хипотеза за възникването на живота на Земята

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ucheni-oprovergaha-hipoteza-za-vyznikvaneto-na-zhivota-na-zemiata-2102022

Учени от Чикагския университет откриха доказателства, че континенталната земна кора се е образувала преди да изминат 350 милиона години след формирането на Слънчевата система, съобщи Лента. Това може да означава, че Земята

Потресаващо е какви гнусотии излизат от автобусните седалки на градския транспорт (видео)

https://petel.bg/Potresavashho-e-kakvi-gnusotii-izlizat-ot-avtobusnite-sedalki-na-gradskiya-transport--video-__268208

Седалките в автобусите са толкова мръсни, че често предизвикват различни алергии, настинка, но и сериозни заболявания, пише Блиц. Затов...

Дни преди сватбата булка отиде при лекар заради черна точка на носа и чу най-страшната диагноза

https://petel.bg/Dni-predi-svatbata-bulka-otide-pri-lekar-zaradi-cherna-tochka-na-nosa-i-chu-nay-strashnata-diagnoza__268207

48-годишната Джоана Уол от Барнзли, Южен Йоркшир, преживяла истински шок, когато чула от устата на лекаря, че е болна от страшна болест само ...

14-годишно момиче бе насилено и убито в Германия, подозират иракски мигрант

https://petel.bg/14-godishno-momiche-be-nasileno-i-ubito-v-Germaniya--podozirat-irakski-migrant__268206

Представители на германските власти заявиха, че иракчанин, заподозрян за изнасилването и убийството на 14-годишно момиче, най-вероятно е н...

Тръмп разкри какво ще направи с Ким Чен Ун, ако историческата среща мине добре

https://petel.bg/Tramp-razkri-kakvo-shhe-napravi-s-Kim-CHen-Un--ako-istoricheskata-sreshha-mine-dobre__268215

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да покани лидера на КНДР Ким Чен Ун за преговори в своята страна, ако срещата на върха в Сингапур н...

Изненада в Нова Тв: Ади Радева води сама, къде ли изчезна Виктор Николаев?

https://petel.bg/Iznenada-v-Nova-Tv--Adi-Radeva-vodi-sama--kade-li-izchezna-Viktor-Nikolaev-__268214

Аделина Радева води сама днес „Здравей, България” по Нова Тв. Липсата на екранния й партньор Виктор Николаев вече доведе до разпален...

Пипа Мидълтън обяви официално, че е бременна

https://petel.bg/Pipa-Midaltan-obyavi-ofitsialno--che-e-bremenna__268213

По-малката сестра на херцогинята на Кембридж Кейт Мидълтън – Пипа Мидълтън, официално обяви, че очаква първото си дете, пише novini.bg. М...

Депутатите ще гласуват проектите за модернизация на армията

https://petel.bg/Deputatite-shhe-glasuvat-proektite-za-modernizatsiya-na-armiyata__268212

Снимка Булфото Депутатите ще гласуват днес проектите за модернизация на армията, съобщава БНТ. Вчера ГЕРБ, ДПС, Обединените патриоти ...

Борисов отчита пред парламента резултатите от визитата си в Москва

https://petel.bg/Borisov-otchita-pred-parlamenta-rezultatite-ot-vizitata-si-v-Moskva__268211

Парламентът ще обсъди проекторешение за придобиване на нова бойна техника за нуждите на Българската армия. След това ще обсъди Доклад за ...

Отрязана глава на змия ухапа мъж и го направи жив труп

https://petel.bg/Otryazana-glava-na-zmiya-uhapa-mazh-i-go-napravi-zhiv-trup-__268210

Мъж искаше да защити жена си от нападението на гърмяща змия в градината си, но не очакваше, че ще заплати за това с живота си, пише Mirror, цити...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване