Д-р Кунчев във Варна: Няма устойчива тенденция на масови откази от ваксинация

http://www.moreto.net/novini.php?n=375798

Няма устойчива тенденция на масови откази от ваксинация. Това каза във Варна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който участва в дискусия по проблеми, свързани с имунопрофилактиката в България. Срещата се проведе в сградата на Регионалната здравна инспекция.

Валери Симеонов: Може би идва сезонът на оставките

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/11/3198395_valeri_simeonov_moje_bi_idva_sezonut_na_ostavkite/?ref=rss


Може би идва сезонът на оставките, с тези думи вицепремиерът Валери Симеонов коментира по Би Ти Ви оттеглянето на социалния министър Бисер Петков. Попитан в прав текст дали говори за това, че ще поиска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова, с която е в конфликт от няколко седмици, той не даде категоричен отговор.<br /><br />Симеонов обаче изрази подозрения, че тя защитава крупните наследници на мутренските групировки, които са изградили огромни заведение на плажа на...

Оценяват "Албена" и Варна за спортни столици на 2019 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/6907374

Оценяват "Албена" и Варна за спортни столици на 2019 г.Специална комисия на ACES Europe оценява за последно "Албена" и Варна, които кандидатстват за спортен курорт и спортен град на Европа през 2019 година. Очаква се гостите да дадат окончателното си решение още във вторник. Гостите останаха очаровани от условията и възможностите, които "Албена" предоставя за целогодишна почивка и спорт.

НСИ: България разширява търговския си дефицит през април

http://www.cross.bg/bulgariya-spryamo-sushtiya-1576648.html

/КРОСС/Търговският дефицит на България се увеличи със 7,3% до 512.8 млн. лв. през април 2018 г. спрямо 478 млн. лв. за същия месец на предходната година. Външнотърговското салдо с ЕС за периода януари - март 2018 г. е отрицателно и е на стойност 842.8 млн. лв. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 242.6 млн. лв. показват данните на НСИ. Същевременно през периода януари - март 2018 г. износът на България за ЕС се увеличава с 13,1% спрямо същия период на 2017 г. и е в размер на 8,9 млрд. лв. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Ръстът се дължи главно на секторите „Храни и живи животни" (42,9%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата), където повишението на изнесените стоки е с 25,7%. Спад от близо 27% има в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти" Според НСИ основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68,6% от износа за държавите членки на общността.                  Само за март 2018 г. износът за ЕС нараства със 7,4% спрямо същия месец на предходната година, като достига 3,18 млрд. лв. Вносът на България от ЕС за първите три месеца от годината се увеличава с 11,4% спрямо същия период на 2017 г

Джерайнт Томас: Триумфът в Критериум Дофине е най-голямата победа в кариерата ми

https://offnews.bg//koloezdene/dzherajnt-tomas-triumfat-v-kriterium-dofine-e-naj-goliamata-pobeda-v-682432.html

Победителят в 70-ото издание на колоездачното състезание Критериум Дофине - Джерайнт Томас (Team Sky) призна, че триумфът в тази надпревара е най-добрия резултат в кариерата му до момента.

"По време на състезанието никога не съм мислил за крайния резултат, винаги съм насочвал вниманието си към следващия ден или следващото изкачване.

Това е най-голямата победа в кариерата ми до момента, усещането е невероятно. Наистина се радвам, че си свърших работата", каза Томас пред BBC.

Състезанието е добър индикатор и за формата, в която великобританецът се отправя към Тур дьо Франс, който ще започне на 7 юли.

"Ако към моята победа в Дофине включим триумфа на Крис Фрум в Джирото, особено начина, по който го направи, определено мога да кажа, че ни очаква страхотен месец юли", добави Томас.

Иначе това е втора победа в кариерата на британеца в състезание от Тура след триумфа му в пробега Париж-Ница през 2016 година. Той е и петият състезател от Острова, който печели Критериум Дофине.

Дневен хороскоп за 12 юни

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-12-uni-news_679193.html

Овен Този вторник може да ви поднесе неочаквана информация. Сега имате шанса да избегнете погрешни стъпки, за да подобрите положението си в службата. Телец Този вторник обърнете внимание на новото в живота ви, което чука на вратата ви отдавна, а вие се правите, че не го чувате.  Близнаци Това е ден за активни действия, но не и за прекалено задълбочаване в нереални желания. Сега е важно да сте здраво стъпили на Земята. Рак  Този вторник ще имате възможност да добиете цяла

Камион се запали на летището във Франкфурт

http://www.cross.bg/frankfyrt-zapali-letishteto-1576643.html

/КРОСС/ Летищен камион се запали на международното летище в германския град Франкфурт на Майн, шестима души пострадаха. Това съобщи представител на авиокомпанията „Луфтханза“, предаде БГНЕС. Пожарът е избухнал, когато камионът е изтеглял от пистата самолет, в който не е имало пътници. На самолета също са нанесени щети и той не може да изпълнява полети за момента. Причината за запалването не е известна. Кълба дим се издигнаха над пистите на летището, но инцидентът не оказа никакво влияние върху въздушните съобщения. 

Обжалване ще забави отново газовата връзка с Гърция

http://econ.bg/Новини/Обжалване-ще-забави-отново-газовата-връзка-с-Гърция_l.a_i.762552_at.1.html

Ново препятствие се появи пред строителството на газовата връзка с Гърция, което трябваше да започне този месец, Причината за това е постъпила в...

Синди Крофорд продаде къщата си в Малибу за 45 милиона долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6907359

Синди Крофорд продаде къщата си в Малибу за 45 милиона долара
Синди Крофорд и съпругът й Ранди Гербер продадоха къщата си в Малибу за 45 милиона щатски долара, съобщи сп. "Хелоу", цитирано от БТА.  Колкото и невероятна да изглежда сумата, тя е с пет милиона долара по-малко от първоначалната цена, която семейството е искало за крайбрежния имот. Къщата е с четири спални и шест бани. Дворът й е 10 декара.

МОН ще представи анализ на държавните зрелостни изпити в 12-и клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907352

МОН ще представи анализ на държавните зрелостни изпити в 12-и класМинистерството на образованието и науката ще представи утре анализ на резултатите от майската изпитна сесия на държавните зрелостни изпити в 12-и клас. Това съобщи пресцентърът на МОН. Анализът на резултатите от матурите ще бъде представен в 9.00 часа в залата на четвъртия етаж, в Министерството на образованието и науката. Очаквайте подробности.

ДФ "Земеделие" отпуска още 700 хил. лева за застраховане на земеделска продукция

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/df-zemedelie-otpuska-oshte-700-hil-leva-za-zastrahovane-na-zemedelska-produkciia-262717/

Заявления за кандидатстване по схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии се приемат до 31 август

Заев и Ципрас са са разгледали няколко идеи за решение на спора за името (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907350

Заев и Ципрас са са разгледали няколко идеи за решение на спора за името (Обновена)Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас проведоха днес 60-минутен телефонен разговор между 14 и 15 часа македонско време, потвърдиха за агенция МИА от македонското правителство. Според съобщението двамата са разговаряли по останалите неуточнени въпроси и са разгледали няколко идеи за решение на спора за името на

Социалният министър подаде оставка

https://www.mediapool.bg/sotsialniyat-ministar-podade-ostavka-news280169.html

Социалният министър Бисер Петков е подал оставка, която е била приета от премиера Бойко Борисов, съобщи правителствената информационна служба. В разговор с премиера Петков е заявил, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. От 1 юни родители на деца с увреждания организираха палатков лагер пред сградата на парламента под наслов "Системата ни убива" в знак на протест срещу липсата на управленки решения по исканията им, които те периодично поставят от няколко години насам. Очаквайте подробности. 

Доган и Вълка влязоха във водно съдружие

https://www.mediapool.bg/dogan-i-valka-vlyazoha-vav-vodno-sadruzhie-news280168.html

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и бившият концесионер по сметосъбирането в София Румен Гайтански-Вълка са създали фирма с амбиции във водния бизнес – от бутилирането и търговията с минерална вода през строежа на водноелектрически централи, язовири, ВиК мрежи и пречиствателни станции до пречистване на почви и отпадни утайки. Двамата съдружници държат по 1/2 от капитала на регистрираната през октомври 2017 г. фирма "Уотър-Витал" ООД на столичния бул. "Цариградско шосе" 48-50, където се намират и други дружества на Гайтански. Капиталът на фирмата от 20 хил. лв. е внесен в "Интернешънал Асет Банк“, чиято собственост се свързва с Младен Михалев – Маджо. Адвокатът, който е подал документите за регистрация на "Уотър-Витал“ ООД в Търговския регистър е Иван Емилов Георгиев, бивш говорител на Съюза на съдиите в България, съобщава сайтът "Биволъ". Така за първи път Доган официално става акционер в бизнес начинание във водния сектор, където тепърва се очаква да стартират множество европейски проекти и да се налеят над 2 млрд. лв. от оперативната програма "Околна среда". Според изданието "Капитал", Румен Гайтански е новият фаворит на Доган за правене на бизнес след като досегашният – Делян Пеевски, се бил отдръпнал от почетния председател на ДПС. Досега почетният председател на ДПС има участие само във фондациите "Либерална интеграция", "Хермес" и "Институт за изследване на интеграцията", които са регистрирани на адреса на централата на ДПС в София - бул. "Александър Стаболийски" 45А. "Хермес" е фондацията, на която преди години беше прехвърлен т. нар. Дворец на децата в родното село на Доган - Дръндар, построен върху земя, собственост на почетния председател на ДПС. През 2006 г. фондацията получи медицинска техника за 1 млн. евро, от фондация на сливенския представител на подземния свят Йосиф Йосифов-Йоско, припомня "Капитал". Най-големите скандали с Доган са репликата му за "обръчите от фирми" на ДПС и порциите от обществените поръчки, както и полученият от него хонорар от 1.5 млн. евро за консултантски услуги към Института за строителство и минно дело" на близкия до него бизнесмен Николай Вълканов относно хидропроектите "Горна Арда" и "Цанков камък". Заради хонорара дори прокуратурата проведе разследване за конфликт на интереси през 2010 г., но такъв не беше открит. Гайтански държеше концесията по чистотата в София чрез фирмите си "Волф 96" и ДИТЦ, но през 2006 г. тя беше прекратена от тогавашния кмет на София Бойко Борисов, след криза с извозването на боклука от двете дружества. Гайтански обаче се върна в бизнеса, след като обединението "Грийн партнърс - БКС" спечели петгодишен договор за почистването на два столични района - "Красно село" и "Красна поляна". В консорциума 95% се държат от дружеството "Грийн партнърс", което е регистрирано на столичния бул. "Цариградско шосе" 48-50, където са офисите и на "Волф 96" и ДИТЦ и сега новата фирма с Доган. Това дружество държи почистването и на други места в страната. Отделно от това свързаното с Гайтански дружество "Кристална вода" печели редовно обществени поръчки във ВиК сектора. За последните девет години самостоятелно или в консорциуми с други фирми дружеството участва в обществени поръчки на стойност малко под 130 млн. лв. А за последните три години "Кристална вода" АД самостоятелно изпълнява поръчки за 6.8 млн. лв. За завера между ДПС и Вълка се заговори и около скандал с оспорване на правата за добив на кварц-каолинова суровина от едно от находищата на предприятието "Каолин", притежавано от германската фирма "Кварцверке". През 2014 г. фирмата "Рьопке" - формално регистрирана от немски гражданин, но с акции на приносител, а на практика свързвана с Румен Гайтански, имаше претенции върху находището. Те обаче бяха отхвърлени от съда.

Манолова иска среща в НС за миньорите от Бобов дол

https://www.actualno.com/society/manolova-iska-sreshta-v-ns-za-miniorite-ot-bobov-dol-news_679187.html

Омбудсманът Мая Манолова ще изпрати писмо до председателя на Народното събрание и до ръководствата на всички парламентарни групи с молба за среща, на която заедно със съкратените миньори от последния подземен рудник за добив на въглища у нас „Бобов дол“ да потърси съдействие за разрешаване на проблема с тяхното пенсиониране. Това стана ясно днес при посещението на омбудсмана в рудника заедно с експерти от Министерството на труда и социалната политика, Националния осигу

САЩ санкционираха три руски компании за връзки със спецслужбите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/11/3198391_sasht_sankcioniraha_tri_ruski_kompanii_za_vruzki_sus/?ref=rss


Министерството на финансите на САЩ обяви пореден кръг санкции срещу Русия, в който този път попадат три компании, свързани, според Вашингтон, с руското контраразузнаване. В списъка с физическите лица са добавени ръководителите на едната от тях.<br /><br />Това са базираните в Санкт Петербург компании Digital Security и "Дайвтехносервис", както и московската ФГУП "НИИ Квант". Освен тях са санкционирани и две регистрирани извън Русия компании, за които САЩ твърдят,...

Италия търси помощта на НАТО за справяне с мигрантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907351

Италия търси помощта на НАТО за справяне с мигрантитеИталианските власти все по-често отправят в последните дни призиви към НАТО за помощ в борбата срещу незаконната имиграция от Северна Африка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  "Не може да няма по-интензивно сътрудничество между НАТО и Европейския съюз в Средиземно море и другаде", заяви днес италианският премиер Джузепе Конте,

Портних: Новият бул. "Левски" ще допринесе за намаляване на дъждовните води във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375794

Новият бул. „Левски“ ще допринесе много за намаляване на дъждовните води в централната градска част по време на интензивните валежи. Съоръжението ще пресече водите по улиците „Подвис“ и „Прилеп“, както и по бул. „Цар Освободител“. Те ще се отлагат по охранителния канал, който е в процес на корекция и изграждане, съобщи днес кметът на Варна по време на постоянната комисия по “Благоустройство и комунални дейности", по повод проливния дъжд на 4 юни, предаде репортер на Moreto.

Работници откриха златно съкровище в необитаем дом

https://petel.bg/Rabotnitsi-otkriha-zlatno-sakrovishhe-v-neobitaem-dom__268770

Френската полиция оповести, че работници, на които било платено да съборят необитаема сграда в областта Бретан, попаднали на неочаквана ...

Първи снимки и видео от ужаса с жертва и много ранени на Ришкия проход

https://petel.bg/Parvi-snimki-i-video-ot-uzhasa-s-zhertva-i-mnogo-raneni-na-Rishkiya-prohod__268769

Кадри и видео: Нова Тв Не беше много приятна гледка за разказване. Всички бяха затиснати. Това разказа един от очевидците на зверската ка...

Майка на дете с увреждане: Оставката на социалния министър е подигравка

https://petel.bg/Mayka-na-dete-s-uvrezhdane--Ostavkata-na-sotsialniya-ministar-e-podigravka__268768

Снимка: Булфото Причината за оставката на социалния министър Бисер Петков не са протестите намайки на деца с увреждания, а нежеланието...

Извънредно! Водолази откриха трупа на 12-годишния Кристиян от Бургас

https://petel.bg/Izvanredno--Vodolazi-otkriha-trupa-na-12-godishniya-Kristiyan-ot-Burgas__268767

Снимка: Флагман.бг Водолази току-що извадиха от морето трупа на 12-годишния Кристиян, който се удави на Северния плаж в Бургас, предава ре...

Вопълът на Тръмп от самолета показа дълбоката криза на световния елит

http://pogled.info/svetoven/vopalat-na-tramp-ot-samoleta-pokaza-dalbokata-kriza-na-svetovniya-elit.95235

/Поглед.инфо/ "Историята на Г8 приключи. Основният въпрос за Запада през следващите няколко години е дали ще „седмицата“ ще се запази“ . Може би Тръмп ще се вразуми, или по-скоро ще му бъде обявен за обвинен. „Но това вече абсолютно не е наш наш проблем“, смята политологът Фьодор Лукянов. Той разказа как да се оцени това на фона на укрепването на Шанхайската организация за сътрудничество, чиято среща на високо равнище беше посетена от Путин.

Почина известният български аниматор Румен Петков

https://offnews.bg//kultura/pochina-izvestniat-balgarski-animator-rumen-petkov-682431.html

Българският режисьор-аниматор Румен Петков е починал на 70-годишна възраст. Новината съобщи в социалните мрежи неговата ученичка Надежда Славова, която написа във Facebook: "Страхотният аниматор, прекрасният човек Румен Петков ни напусна, но ще бъде винаги с нас! Не искам и не мога да повярвам..., страхотно боли... огромна загуба за всички - и за семейството му и за аниматорите в България, от които получи огромната им любов и признателност, както никой друг!!!! Светла му памет!"

Румен Петков е роден през 1948 г. Автор е на първия български говорещ анимационен филм "Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко", познат от комиксите в сп. "Дъга".

Заминава за САЩ, където работи за компании като "Юнивърсъл" и "Картуун нетуър". Той е сред създателите на известни персонажи от поредици като "Лабораторията на Декстър", "Джони Браво", "Крава и пиле", "Уди Кълвача" и др.

Освен като режисьор, Румен Петков е и преподавател в Калифорнийския университет за изкуствата (CalArts), създаден от Уолт Дисни.

Аниматорът често си идваше в България през последните години и участваше в мастър класове в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

Синдикатите внасят колективна жалба срещу България в Съвета на Европа

http://econ.bg/Новини/Синдикатите-внасят-колективна-жалба-срещу-България-в-Съвета-на-Европа_l.a_i.762551_at.1.html

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), КТ "Подкрепа" и Европейската конфедерация на профсъюзите ще внесат колективна жалба до...

Изненадваща министерска оставка, премиерът я прие!

http://www.varna24.bg/news/796226.html

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика ...

Социалният министър подаде оставка

https://offnews.bg//obshtestvo/sotcialniat-ministar-podade-ostavka-682430.html

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

В разговор с премиера, министър Петков заяви, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания, съобщиха от правителствената информационна служба.

Очаквайте подробности. 

Напрежението около децата с увреждания доведе до оставката на Бисер Петков

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/11/3198384_naprejenieto_okolo_decata_s_uvrejdaniia_dovede_do/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от правителствената информационна служба.<br /><br />В разговор с премиера Петков е заявил, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.<br /><br />Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Мария Стоянова се върна като международен редактор в БНТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907337

Мария Стоянова се върна
като международен редактор в БНТОт няколко дни Мария Стоянова - досегашен член на Съвета за електронни медии, отново е на работа в БНТ като международен редактор. Шестгодишният й мандат в СЕМ приключи на 1 юни и след края му тя е подала молба за напускане. Като член на съвета тя няма право на втори пореден мандат. СЕМ е гласувал оттеглянето й на 5 юни и няколко дни по-късно

Над 20 млн. лв. ще се инвестират в ремонта на 32 км от път II-59 Момчилград - Ивайловград

http://www.cross.bg/remonta-ychastuk-nadzor-1576634.html

/КРОСС/ Подписан е договорът за строителен надзор при ремонта на отсечката между селата Карамфил и Белополци. Подписан е договорът за строителен надзор при ремонта на участък от път II-59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград в област Кърджали и област Хасково. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда да бъдат рехабилитирани общо 32 км от второкласния път. Инвестицията е за над 20 млн. лв. с ДДС. Ремонтът на второкласния път е разделен на два участъка. Първият е с дължина близо 6 км (от км 24+548 до км 30+439), а вторият е 26 км (от км 30+439 до км 56+861.68). Първата отсечка е в близост до село Карамфил. Предвидена е рехабилиция на асфалтовата настилка и изграждане на две бетонови подпорни стени с обща дължина 25 метра. На втория участък - от с. Карамфил до разклона за с. Белополци на път II-59 Момчилград - Ивайловград, ще бъде извършена реконструкция на пътя в чертите на Крумовград и с. Полковник Желязово и обновяване на настилката. Ремонтът на първата отсечка ще се финансира от бюджета на АПИ, а за втората средствата са от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г., чрез Европейския фонд за регионално развитие. Подписаният договор за строителен надзор при ремонта на втората отсечка е с „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ“ ЕООД. Стойността на договора е 220 056 лв. с ДДС. Предстои до края на юни т. г

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка

https://www.actualno.com/politics/socialnijat-ministyr-biser-petkov-podade-ostavka-news_679191.html

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. В разговор с премиера, министър Петков заяви, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Тази сутрин министърът на труда и социалната политика коментира политиките за интеграция на хората с увреждания пред БНТ. Той заяви, че е разговарял с ма

Почина създателят на поредицата за Чоко и Боко

http://www.cross.bg/petkov-choko-poreditzata-1576639.html

/КРОСС/ На 70-годишна възраст е починал големият български аниматор и режисьор Румен Петков, съобщиха негови близки. Познат е у нас като автор в сп. "Дъга" и създател на поредицата „Приключенията на Чоко и жабока Боко”, а в чужбина – като един от режисьорите на хитовите анимации от 90-те „Лабораторията на Декстър”, „Джони Браво”, „Крава и Пиле” и други. Петков е носител на „Гран при” от международния фестивал за анимация в Отава и „Златна палма” от Кан. След падането на комунизма Петков работеше в САЩ, като се връщаше у нас за творчески работилници със студенти. video: https://www.youtube.com/watch?v=DlKLJ0fE51I

Почина режисьорът и аниматор Румен Петков, създал "Приключенията на Чоко и Боко"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907340

Почина режисьорът и аниматор Румен Петков, създал "Приключенията на Чоко и Боко"Българският режисьор на анимационни филми Румен Петков е починал, съобщи ученичката му и колежка Надежда Славова в социалните мрежи.  "Страхотният аниматор, прекрасният човек Румен Петков ни напусна, но ще бъде винаги с нас! Не искам и не мога да повярвам..., страхотно боли... огромна загуба за всички - и за семейството му и за аниматорите в

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка

https://www.vesti.bg/bulgaria/socialniiat-ministyr-biser-petkov-podade-ostavka-6083295

Петков заявил пред премиера, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания

Социалният министър хвърли оставка, премиерът я приел

https://frognews.bg/novini/sotsialniiat-ministar-hvarli-ostavka-premierat-priel.html

Социалният министър Бисер Петков е подал оставка, а премиерът Бойко Борисов я е приел, научи ”Фрог нюз”.

Гори СУ "Васил Левски" в Шумен

http://nakratko.bg/category/58/160778/


Гори част от покрива на Средното училище „Васил Левски“ в Шумен, съобщи репортер на Радио Шумен. Сигналът за произшествието е подаден около 16,30 ч. Улиците около учебното заведение са затворени, а всички ученици са евакуирани.

Столичната община обяви конкурс за мемориала на Първи и Шести пехотен полк

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/06/11/3198313_stolichnata_obshtina_obiavi_konkurs_za_memoriala_na/?ref=rss


Столичната община обяви конкурс за идеен проект за възстановяването на мемориала на Първи и Шести пехотен полк, на мястото на съборения паметник "1300 години България". Общият награден фонд е 15 хил. лева, като класираният на първо място ще получи 7 хил. лева, втория 5 хил. лева и 3 хил. лева за спечелилият трето място. Конкурсът е публикуван днес на сайта на Агенцияа за обществени поръчки с краен срок - 30 юли.<br /><br />През 1977 г. "войнишкият паметник",...

Българин ще опита да се спусне със сноуборд от Шиша Пангма

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/11/3198357_bulgarin_shte_opita_da_se_spusne_sus_snoubord_ot/?ref=rss


Българинът Владимир Павлов ще направи опит за спускане със сноуборд от връх Шиша Пангма (8027 м). Той иска да направи изкачване без кислород, след което да се превърне в първия човек в историята, карал сноуборд от най-ниския от 14-те осемхилядника на планетата.<br /><br />Павлов има над 20 години опит в планинарството и екстремния сноуборд, като е един от пионерите в този спорт в България. През 2016 г. той изкачва и се спуска със сноуборд от най-високия връх в Близкия изток -...

Борисов прие оставката на Бисер Петков

https://dnes.dir.bg/politika/borisov-prie-ostavkata-na-biser-petkov

Оставката е във връзка с напрежението около исканията на родителите на деца с увреждания

Учени в Германия ще се опитат да установят каква е масата на неутрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907341

Учени в Германия ще се опитат да установят каква е масата на неутриноУчени в Германия започнаха да събират данни с помощта на машина на стойност 60 милиона евро (71 милиона долара), която е проектирана, за да допринесе да се определи масата на най-леката частица във Вселената, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Физици и инженери от Технологичния институт в Карлсруе смятат,

Жители на "Младост" излизат на протест срещу строеж върху детска площадка

http://nakratko.bg/category/58/160777/


В сряда, 13 юни, живущите в бл. 320 в столичния комплекс "Младост" 3 излизат на протест срещу проекта на инвеститора Димитър Логофетов. Той иска да строи върху детската площадка зад блока им.

Бисер Петков подаде оставка, премиерът Борисов я е приел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907343

Бисер Петков подаде оставка, премиерът Борисов я е приелМинистър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Това съобщиха от Министерския съвет. В разговор с премиера, министър Петков заяви, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. Очаквайте подробности.

Нулева година за мерките срещу липсващите лекарства

https://www.mediapool.bg/nuleva-godina-za-merkite-sreshtu-lipsvashtite-lekarstva-news280167.html

В годината на българското европредседателство трябваше да бъдат предприети решителни действия за ограничаване на проблема с липсата на лекарства на българския пазар заради износа им към други държави в ЕС, където се препродават на по-високи цени. Достъпът до лекарства бе обявен и за един от двата основни здравни приоритета на председателството. Отвъд политическите декларации и зрелищни полицейски акции обаче реалните мерки за ограничаване на проблемния износ се бавят, въпреки че много други европейски страни вече са въвели такива. А пациентите продължават да обикалят в несвяст по аптеките в издирване на предписаните им лекарства. Действията на законодателната, изпълнителната и съдебната власт за разрешаване на проблема са като в баснята "орел, рак и щука". Всеки дърпа в различна посока. Липсват единни виждания за това какви мерки да се предприемат и нужни ли са промени в Наказателния кодекс, за да има реално наказани за нелегалната част от реекспорта. В това безвремие процъфтява бизнес за стотици милиони, докато животът и здравето на стотици пациенти са поставени на риск. Какво свършиха институциите за почти година - от август 2017 година досега? Здравното министерство предложи промени за ограничаване на паралелния износ на лекарства при доказан недостиг у нас и макар те да се радваха на привиден обществен консенсус, приемането им от правителството бе забавено с половин година. А след като най-накрая стигнаха до парламента, бяха тотално пренаписани между двете четения от депутати от ГЕРБ. Така и не стана ясно какво попречи на изпълнителната и законодателната власт да стиковат идеите си в и без друго проточилата се процедура по обществено обсъждане. Генералната смяна на концепцията наложи законодателните промени отново да минат през процедура по нотификация, която се очаква да трае още три месеца, а финалният вариант на закона ще бъде гледан от депутатите отново наесен. Процедурата по нотификация се налага, тъй като законопроектът прави промени във вътрешния пазар, засягащи свободното движение на стоки в ЕС, а паралелната търговия се насърчава именно като част от свободното движение. Вече и ЕК приема, че износът е сред причините за недостиг Страните от ЕС са заплашени от наказателни процедури, ако не съгласуват ограничителните мерки с Европейската комисия. Наскоро обаче ЕК закри процедурите за нарушение на Полша, Словакия и Румъния по отношение на паралелната търговия и дори излезе със заключение, че занапред ще се търсят алтернативи на тези процедури, за да може да се взимат бързи решения, когато е застрашено здравето на европейските граждани. “Липсата на надлежни и систематични наличности на лекарствени продукти в аптеките е значителен проблем, чиято сериозност расте. През последните години явлението се наблюдава в множество страни-членки на ЕС и може тежко да засегне лечението на пациентите. Комисията приема, че паралелната търговия с лекарства може да е сред причините за недостиг на редица лекарствени продукти за хуманна употреба“, посочва комисията и допълва, че страните членки могат в определени случаи да ограничават паралелната търговия, при условие че мерките са обосновани, разумни и пропорционални за гарантиране на обществения интерес. Според председателя на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова това е положително и може да ускори произнасянето по изпратените от България за нотификация мерки. Въпреки това е на път да отмине още една изгубена година, в която беше похабена много енергия в писане и пренаписване на закони без реално да настъпи промяна към по-добро за пациентите. Как ще се ограничава износът? Първоначално предлаганият от здравното министерство вариант предвиждаше недостигът на лекарства да се установява според постъпили от аптеките сигнали и при натрупването на оплаквания от пет аптеки за един лекарствен продукт, износът му можеше да се ограничава временно след проверка и преценка на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Тази концепция беше сменена в крачка с друга, която предвижда проследяване на количествата лекарства и техния път по веригата производител-дистрибутор-аптека-пациент през електронна система. А когато наличните количества от даден продукт паднат под 65 на сто от необходимите за задоволяване на нуждите на населението за период от 6 месеца, износът автоматично да бъде спиран от Агенцията по лекарствата до преодоляване на недостига. Плюсове и минуси Първият вариант даваше възможност реални сигнали за липси и недостиг да водят до спиране на износа, но също така допускаше субективна преценка на ИАЛ. При последния вариант с изцяло електронното проследяване на количествата и разписването на конкретна дефиниция за недостиг се премахва възможността за субективна преценка, но пък тази дефиниция може да не пасва за всеки конкретен лекарствен продукт и не е ясно как би работила за навлизащите нови лекарства. По принцип вносът е много различен за различните лекарства. От някои продукти с дълъг срок на годност могат да се внесат количества за цяла година, докато други по-лабилни продукти се внасят в по-ограничени обеми. При някои медикаменти за редки болести износът дори на няколко опаковки може да се окаже проблем и да създаде недостиг, затова меренето с един аршин без реална обратна връзка с пазара може да не е винаги подходящ инструмент за установяване на недостига. Спирането на износа става заложник на несъществуваща е-система По-големият проблем обаче е, че в последния вариант спирането на износа става заложник на електронна система, която според закона трябва да започне да функционира 4 месеца след приемането му. Но реално нейната реализация може да бъде забавена, провалена и откровено саботирана, както това се случва например с търга за 400 нови линейки за 60 млн. лева, блокиран от фирма на 1 месец със 100 лева капитал и електронния търг за лекарствата, който вече над две години е блокиран от процедури по обжалване. Работата по е-системата още не е започнала Противно на уверенията на здравното министерство, че за да не се губи време, работата по изграждането на електронната система е стартирала, от ИАЛ отговориха на запитване на Mediapool, че по нея не се работи. “Предвижда се информационната система да следва последователно стъпките, разписани в промените на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина като ред и обем на информацията от конкретните субекти, подаващи информацията. Информационната система е в пряка зависимост от конкретните текстове в закона, с оглед на което не може да бъде стартирана процедура с точното техническо задание. Предвид факта, че към настоящия момент, изменението на закона не е влязло в сила, за ИАЛ липсва правно основание да предприеме действия по изграждането на информационната система“, се казва в отговора на лекарствената агенция. Така реално работата по нея ще започне след приемането на закона през есента и в най-добрия случай би заработила в началото на следващата година. Износителите се увеличават и отричат проблемът да е единствено в тях Междувременно броят на търговците, които уведомяват ИАЛ, че планират да изнасят лекарства, се е увеличил от 31 на 38 от миналата година досега, но колко изнасят без да уведомяват и какво се случва на черния пазар, никой не може да каже със сигурност. През 2016 година в ИАЛ са постъпили 566 уведомления за износ на лекарствени продукти, през 2017 г. - 618, а от началото на годината досега - 220. В момента дистрибуторите са задължени само да уведомят лекарствената агенция за износа, без тя да може да се намесва и без да знае каква част от обявеното е реално изнесено и дали е изнесено. Според Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ), която обединява износители на медикаменти, проблемите с недостига не могат да бъдат търсени само в реекспорта. Според тях паралелната търговия е полезна за обществото и дори може да решава проблеми с възникнали дефицити чрез бързи вътреобщностни доставки. “Самата ЕК приема, че паралелната търговия може да е сред причините за недостиг на някои лекарствени продукти, но не и единствена причина. В този смисъл, би било добре да се анализират на европейско и национално ниво всички възможни причини – производствени, логистични, търговски и др. за да се намери ефективното им решение“, заявиха пред Mediapool от БАРПТЛ. Според износителите прекратените наказателни процедури на Словакия, Полша и Румъния не означават, че ЕК одобрява непропорционалните ограничения, наложени от тези държави. ”По-скоро за нас означава, че в политически план се прехвърля отговорността за прилагането и спазването на европейското законодателство на национално ниво”, смятат те. Паралелните търговци обаче харесват последните пратени за нотификация промени за разлика от първоначално предложените, към които имаха забележки. Износителите смятат, че мерките са конструктивни и защитават пациентите по прозрачен и обективен начин.   Лекарства изчезват за часове Какво се случва на пазара междувременно? “За аптеките става все по-трудно да доставят някои лекарствени продукти, особено скъпо струващото лечение по линия на здравната каса. Много колеги ми се обаждат за съдействие за животоспасяващи продукти“, коментира пред Mediapool магистър-фармацевтът Маргарита Грозданова от управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. По думите й най-честите оплаквания за липси са за инсулини, кортикостероидни средства за пациенти с астма и ХОББ, медикаменти за редки болести и ревматоиден артрит. “Внасят се количества и то достатъчни, но изчезват, някой път и за часове. Търговците на едро явно правят реекспорт. Понякога за 2-3-5 дни внесените количества за месеца се изчерпват“, заяви тя. Грозданова посочи, че особено трудно е снабдяването за някои от по-малките аптеки, които не са част от вериги, но оплаквания постъпват и от вериги аптеки. Грозданова обясни, че когато има липса на лекарствен продукт аптеките първо започват да звънят на дистрибуторите, а понякога са принудени да търсят и фармацевтичните компании.“Някои фармацевтични компании имат разкрити горещи линии и пазят някакъв резерв от количества за кризисни ситуации. Но така могат да бъдат получени по една-две опаковки за един-двама пациенти“, коментира тя. По думите й проблемът с липсата на лекарства в последните години се задълбочава и се увеличава броят на липсващите продукти. Какво липсва? От началото на годината в ИАЛ са постъпили 7 сигнала за липса или недостиг на лекарства за онкохематологични заболявания, епилепсия, акромегалия, диабет, бронхиална астма, Паркинсон, показва справка на агенцията, предоставена на Mediapool. В пет от случаите докладваните като липсващи лекарства са открити в складове на дистрибутори, а в 2 случая причините са били в производствени проблеми и предстоящо пускане на пазара на лекарствения продукт. Като цяло обаче до ИАЛ достигат сравнително малко на брой сигнали за липси на фона на постъпващите през други съществуващи канали.Когато се направи съпоставка с предходните две години, се вижда, че има медикаменти, за които системно се докладват липси в ИАЛ. Такъв е случаят с различни разновидности на инсулините Humalog на фармацевтичната компания "Ели Лили", за които в последните три години постоянно постъпват сигнали, че не могат да бъдат открити в аптеките, а същевременно е бил заявен износ от по 980-700 хил. опаковки за 2016 и 2017 г. и 383 хил. опаковки през 2018 г. И въпреки уговорките, че не е задължително цялото заявено количество да е реално изнесено, връзката между докладвани липси и заявен износ при някои продукти е очевидна. Системни липси се докладват и на противосъсриващите средства Fraxiparine (“Глаксо Смит Клайн“) и Clexane (“Санофи“), които предотвратяват образуването на тромби. За Fraxiparine в ИАЛ за 2016 и 2017 са постъпили уведомления за износ на по над 700 хил. опаковки, а от началото на 2018 – за 384 хил. опаковки. Продуктът за лечение на ревматоиден артрит Roаctemra (“Рош“), за който пациентски организации сигнализираха през миналата година, че липсва и дори писаха писмо до омбудсмана Мая Манолова по този повод, също е сред продуктите, за които има уведомления за износ в ИАЛ на стотици хиляди опаковки през последните три години. Имуносупресорът за трансплантирани пациенти Myfortic (“Новартис“) също е сред лекарствата с докладвани липси в ИАЛ през миналата година и направени заявки за износ.   “Изгубени“ по веригата Сред проблемните продукти е и лекарството за пациенти с рядкото заболяване акромегалия Sandostatin (“Новартис“), за което от пациентската организация Асоциация “Хипофиза“ многократно са подавали сигнали в ИАЛ. “Досега сме получили два отговора. От тях става ясно какво е внесеното количество и какво е наличното количество в различните дистрибутори, но не става ясен конкретният търговец, който зарежда конкретната аптека, в която липсва лекарството, както и защо не го е доставил и дали е спазил нормативната уредба преди да направи износ да осигури българския пазар и аптеката, с която работи“, обясни пред Mediapool Ваня Добрева от Асоциация “Хипофиза“. Затова пациентските организации настояват да бъде въведено задължение за писмен отказ на доставка както от страна на дистрибутор към аптека, така и от страна на аптека към пациент, за да може да се търси реална отговорност. Сега много често при проверки иначе липсващи в аптеките лекарства са откривани в складовете на дистрибутори, както става ясно и от отговора на ИАЛ, но няма как да се докаже, че те стоят блокирани, за да бъдат изнесени. Така аптеки и дистрибутори си прехвърлят взаимно вината. Аптеките се оплакват, че дистрибутори им отказват доставки, а дистрибутори обвиняват аптеките, че препродават доставените им количества на други търговци на едро (което е незаконно) или пък на изкупвачи на черно. Откакто ИАЛ прави съвместни проверки с НАП и МВР от началото на годината са били засечени 20 случая на продажби от страна на аптеки към търговци на едро. За сравнение през миналата година са били засечени само 2 подобни случая, тъй като ИАЛ няма правомощия за изземване на фактури, счетоводен софтуер, засичане и анализ на търговски обороти. Междувременно в очакване на реални ограничителни мерки срещу проблемния износ на лекарства пациентски организации и фирми търсят самостоятелно решения на разрастващия се проблем, за които ще ви разкажем утре в следващ материал по темата. 

Гори СУ "Васил Левски" в Шумен

http://www.cross.bg/shymen-radio-suobshti-1576641.html

/КРОСС/ Гори част от покрива на Средното училище „Васил Левски“ в Шумен, съобщи репортер на Радио Шумен. Сигналът за произшествието е подаден около 16,30 ч. Улиците около учебното заведение са затворени, а всички ученици са евакуирани. На място има три пожарни коли, линейка и полицаи.  Запалила се е хидроизолацията, съобщи за Радио Шумен директорът на училището Юлия Христова. След като огънят бъде загасен, ще преценяваме дали утре в сградата ще може да има занятия, допълни тя.  

Гори СУ "Васил Левски" в Шумен (обновена)

http://www.cross.bg/shymen-ychilishteto-myasto-1576641.html

/КРОСС/ Гори част от покрива на Средното училище „Васил Левски“ в Шумен, съобщи репортер на Радио Шумен. Сигналът за произшествието е подаден около 16,30 ч. Улиците около учебното заведение са затворени, а всички ученици са евакуирани. На място има три пожарни коли, линейка и полицаи.  Запалила се е хидроизолацията, съобщи за Радио Шумен директорът на училището Юлия Христова.  Благодарение на бързата реакция на противопожарните екипи не е допуснато разпространение на огъня на по-голяма площ. Унищожени са около 500 кв.м. изолация. Извършен е оглед на всички помещения в училището. На третия етаж в училището, не е имало учебен процес, класните стаи са в ремонт. Причините за възникване на пожара са в процес на установяване, на място се извършва оглед. Осигурено е дежурство на противопожарни екипи.  

8 души се ваксинираха против жълта треска във Варна за седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=375716

За периода от 1 до 7 юни регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция - Варна за Moreto.net. Регистрирани са 27 случая на чревни инфекции срещу 36 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 1 дизентерия, 1 колиентерит, 24 ентероколита, 1 ротавирусен ентерит.

Отсвириха искане за работна група, която да провери обществената поръчка за бул. "Приморски“

http://www.varna24.bg/news/796224.html

По време на заседанието на комисията по "Благоустройство и комунални дейности“ общинският ...

Париж изпревари Лондон в предпочитанията на инвеститорите

https://frognews.bg/biznes-turisam/parij-izprevari-london-predpochitaniiata-investitorite.html

Париж изпреварва Лондон като най-привлекателна за инвестиции дестинация, според доклада на консултантската компания ”Ърнст енд Янг” (Ernst &Young), цитиран от Ройтерс. Това се случва за първи път, откакто компанията започва да прави подобни доклади преди 15 години. Смяната в неофициалната йерархия на континента е знак за влиянието както на Брекзит, така и на ”ефекта Макрон”.

Жители на Младост започват нови протести срещу презастрояването

https://www.actualno.com/sofia/jiteli-na-mladost-zapochvat-novi-protesti-sreshtu-prezastrojavaneto-news_679180.html

Гражданите от бл. 320 в "Младост" 3 излизат на протест срещу проекта на инвеститора Димитър Логофетов на мястото на детската площадка зад блока им. Според недоволните от "Зелен Младост" въпросният проект за 7-етажна сграда има много пороци, които са в ущърб на обществения интерес: 1. Имотът на г-н Логофетов е реституиран при съществени нарушения на закона, за което ще представим конкретни доказателства. 2. Не достигат поне 21 реални паркоместа, за да бъде този проект зако

Трагедия! Дете се удави на Северния плаж в Бургас!

http://www.varna24.bg/news/796221.html

Дете се е удавило на Северния плаж в Бургас, съобщиха от полицията за ...

Париж изпреварва Лондон като най-предпочитана дестинация за инвестиции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907334

Париж изпреварва Лондон като най-предпочитана дестинация за инвестицииПариж изпреварва Лондон като най-привлекателна за инвестиции дестинация, според доклада на консултантската компания "Ърнст енд Янг" (Ernst &Young), цитиран от Ройтерс. Това се случва за първи път, откакто компанията започва да прави подобни доклади преди 15 години, предаде БНТ. Смяната в неофициалната йерархия на континента е знак за влиянието

"168 часа": Княз с българска кръв е 123-ти в реда за британската корона. Майка му Милена сбъдва мечтата на всяко момиче - бяга от комунизма, спечелва конкурса “Мис Ню Джърси”, а навръх Свети Валентин се омъжва за принц

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6906406

"168 часа": Княз с българска кръв е 123-ти в реда за британската корона. Майка му Милена сбъдва мечтата на всяко момиче - бяга от комунизма,
спечелва конкурса “Мис Ню Джърси”, а навръх Свети Валентин се омъжва за принцТой е бейзболист, завършил спортна академия, висок 185 см, тежи 75 кг, а Цар Освободител и цар Борис III са му прадядовци Заради коварна болест тя си отива преди 3 г. Княз Никола Александър фон Лайнинген, който единствен от рода Сакскобургготски има българска кръв и е едновременно потомък на българските и руските царе,

Шофьорът на затиснатия в Ришкия проход бус е починал

http://nakratko.bg/category/58/160776/


Един човек загина, а петима души са транспортирани в Шуменската болница след като ТИР затисна турски микробус в Ришкия проход. Това съобщи за Радио Шумен директорът на болницата д-р Атанас Атанасов.

Има избрани изпълнители за ремонтите на три ключови булеварда във Варна

http://www.varna24.bg/news/796218.html

Има избрани изпълнители за ремонтните дейности на три ключови булеварда във Варна, съобщи кметът ...

Вечерен бюлетин – 11 юни 2018 г.

http://terminal3.bg/vecheren-bjuletin-11-juni-2018-g/

В споменът от държава, наречен България, единствените защитени и единствените осигурени са мутрите и властта. Останалите се оправят както намерят за добре.

Примерът за това днес е изчезването на две дела, свързани с премиера Бойко Борисов, които бяха свалени от интернет страницата на Прокуратурата – случаите известни като Мишо Бирата и Чакъра. Припомняме, че става дума за записите, на които се чува как Борисов нарежда на шефа на митниците Ваньо Танов да спре проверка на пивоварната на Михаил Михов- Бирата.

„Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не… Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам – няма да го закачам“, каза тогава Борисов. Проверката по случая се образуваше в зависимост от това дали Борисов е премиер или не. Когато той стана отново министър-председател държавното обвинение прекрати проверката, припомнят колегите. 

Междувременно социалният министър Бисер Петков, който по думите на протестиращите майки на деца с увреждания подкрепя техните искания, подаде оставка днес. Мотивът е ескалацията на общественото недоволство. Самите протестиращи, както и анализатори посочват, че неговата оставка няма да реши проблемите, тъй като те са изключително комплексни и не са само в неговите компетенции. Те отричат да са искали оставката на министъра. 

„Министърът бил подал оставка! Не сте ли разбрали кой беси и кой коли в тази държава? Плачещият с крокодилски сълзи си е казал думата. Явно скоро ще измисли как да се справи и с нас непокорните ,които сме дръзнали да му разваляме имиджа на европредседателството и сриваме рейтинга му на „най-успешния“ управляващ. То и без това по места неговите покорни слуги успешно си вършат работата да ни мачкат и унижават,така че на този трябва някой да му каже,че няма нищо по-страшно от хора,които няма какво да губят и ще му се види тесен света ако полудеем. Да заповяда следващата марионетка да видим какво ще лъже и маже. Крайно време е да изметем боклука!“, заявява протестиращ в групата на събитието.

Палатковият лагер на родителите на деца с увреждания. Днес проектозаконът за личната помощ е бил одобрен от всички -…

Публикувахте от Letiashtata Kozzila Erato в 11 юни 2018 г.

 

Бисер Петков подал оставка, да обаче това ,което не знаете е ,че на обяд днес , си „стиснахме ръцете“ с него . Всъщност министъра ни подкрепя, така че за нас е пълно недоумение защо му резнаха главата, при положение,че реално той прие нашия закон. Хорааааа, гадните скапаняци, политиците, свалиха министъра точно ,когато бяхме почти на един добър финал.“, казва друг.

Напомняме, че Борисов плака в ефир след като за пръв път след години недоволство бил научил с какви трудности се сблъскват подопечните му майки на деца с увреждания. С оглед на случващото се в момента явно сме объркали жанра на изпълнението и то е било сатира, а не трагедия.

Докато паяците плетат своите паяжини, зад които прашасала стои демокрацията, автобусните превозвачи също се готвят за протест. Те се изправят срещу проектозаконът за автомобилна камара, който по техни думи е лобистки и създава условия за корупция. Той не търси решения, а задълбочава проблемите, смятат те. Проектът е внесен от депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. В него се предвижда да бъде сформирана една браншова камара в автомобилния транспорт, на която да се възложат и настоящи държавни функции – контрол на дейността, лицензиране и други. 

Докато някои граждани са притеснени за традиционните си ценности, то те пропускат да отчетат, че същите се опазват доста добре от Ахмед Доган. Това е ако приемем истината, че традиционната българска ценност от около 70 години насам  е да се краде – яко и на едро. Доган влиза в съдружие с бившия концесионер по сметосъбирането Румен Гайтански-Вълка, като в новият им бизнес ще се излеят 2 милиарда лева еврофондове. Както вече казахме – паяжините се множат, паяците си плетат. 

Всичко това показва едно – че съвременната българска кръчмарска политика обича парите, но си играе на безпомощност тогава, когато стане въпрос за реални мерки и реални промени. Светлана Дончева не била гневна на ромите, а на държавата, защото чувствала нейното безсилие да въдвори ред. Пренебрегвайки за момент логичното обяснение за излиянията на Дончева – расизъм и етническо напрежение, което да отвлече вниманието от сриването на държавността – ще се направим на глупави и ще попитаме как съпругата на настоящия вицепремиер, бивш министър по управление на средствата от Европейския съюз, бивш програмен директор за подготовка и управление на проекти по европейски програми – е изключение от „безпомощната държавност“... и защо не почне с тоягата мъжа си, по пътя на логиката, вместо да му дава моркова?

Безпомощната държава, резултат от управлението същества, на които и чудо не може да помогне, е дълга тема, както е заключила г-жа Дончева след години в кулоарите на властта. Така България отново е на последните места  в ЕС – този път по спазване на основни трудови права. Междувременно заплатата на едни от най-важните за развитието на държавността хора – учителите, почти достигна 500 евро след 10 години членство в ЕС, България, 2018 г. И това е повод за невероятна гордост от страна на Партията-майка. За рационално мислещите е поредното напомняне за трагедията.

В такава държава конституцията може спокойно да се нарушава – както с действие, така и с бездействие, както заявиха от Камарата на геодезистите в България. Това се случва след като някой отново решава са строи на лелеяната българска природа, кухата любов към която печели толкова много избори. По данни на публична информация в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, от която се вижда, че почти цялата територия на няколко поземлени имота в село Лозенец са разположени върху дюни, непосредствено граничещи с морски плаж за природосъобразен туризъм „Корал“. Върху тези имоти е предвидено застрояване.

На такава държава не е особено загрижена за дребните човешки животи – в завода „Миджур“, четири години след взривовете в Горни Лом, при които загинаха 15 души, има опасност от нова трагедия, защото не са взети мерки за безопасното съхранение на взривните материали. Както подчертават колегите от „Медияпул“, след всеки инцидент институциите обещават, че ще вземат мерки… докато трагедията не се повтори отново.

А извън родния абсурд новините от света изглеждат така – Испания подава ръка на стотици бедстващи бежанци, които Италия отказва да приеме. Доналд Тръмп подкрепя идеята за откриване на ресторант „Макдоналдс“ в Северна Корея, а съществените и стратегически резултати от срещата се очакват утре. Междувременно у дома Тръмп е жестоко критикуван за изпълненията си на срещата G7, докато съветниците му изпращат канадския премиер Трюдо в ада. Япония протестира срещу руски проект за подводни кабели, докато криптовалутата Bitcoin изгуби значителна част от стойността си след кибератака.

Снимка: MamaNinja

Лондон дари полицейска техника на България

https://www.actualno.com/society/london-dari-policejska-tehnika-na-bylgarija-news_679188.html

Посланик Ема Хопкинс бе домакин на събитие, отбелязващо засилването на двустранните отношения между Великобритания и България в сферата на правоприлагането. Участници в събитието бяха председателят на ДАНС Димитър Георгиев, заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер, главният секретар на МВР Младен Маринов, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и председателят на ДАТО Цветан Китов.  Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания има близко сътрудничество с

Бивш шеф на медийния регулатор се върна на работа в БНТ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/11/3198368_bivsh_predsedatel_na_mediiniia_regulator_se_vurna_na/?ref=rss


Бившият председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) Мария Стоянова се завърна на работа в Българската национална телевизия (БНТ). Пред "Дневник" тя уточни, че вече е "редови международен редактор".<br /><br />Тя работеше в обществената телевизия, преди да започне мандатът ѝ в медийния регулатор. Тя постъпва в СЕМ като член през 2012 г., а в периода 2016-2017 г. е председател на съвета.<br /><br />По закон позицията ѝ в БНТ се пази до изтичане на...

Община Попово влиза във фирма за производство на павета с ексдепутат

https://www.actualno.com/targovishte/obshtina-popovo-vliza-vyv-firma-za-proizvodstvo-na-paveta-s-eksdeputat-news_679183.html

С решение на местния парламент от последното му заседание община Попово влиза в дружество „Анортит“ ООД за проектиране и изграждане на производствени мощности, производство и търговия на павета и облицовъчни материали с глина. Дружеството все още не е учредено. В него със съгласието на Общинския съвет съдружници ще бъдат „Родна индустрия Попово“ ООД (с 55%), ексдепутатът от СДС Маргарит Мицев – с 35%, „ВН груп БГ“ (с 5%). Общ

Пламна покрива на училище в Шумен

https://frognews.bg/novini/plamna-pokriva-uchilishte-shumen.html

Гори част от покрива на Средното училище „Васил Левски“ в Шумен, съобщи репортер на Радио Шумен. Сигналът за произшествието е подаден около 16,30 ч. Улиците около учебното заведение са затворени, а всички ученици са евакуирани. На място има три пожарни коли, линейка и полицаи.

Морето погълна 12-годишно дете на Северния плаж в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907319

Морето погълна 12-годишно дете на Северния плаж в Бургас12-годишно момче се е удавило на Северния плаж в Бургас, трагедията се разиграла около 16,30 ч. днес. От полицията потвърдиха, като засега не се уточнява от каква народност е детето. По непотвърдени данни момченцето е влязло да се къпе със свои приятели, но вълните са го дръпнали навътре.  Тези дни по плажовете на Южното Черноморие има коварно

Продължават протестите в Сърбия срещу цените на горивата

http://www.moreto.net/novini.php?n=375792

Шофьори и фермери в Сърбия продължават протестите заради увеличените цени на горивата, информира IBNA. В Нови Сад протестиращи шофьори блокираха трафика на натоварени кръстовища за повече от 3 часа, докато в Белград за 15 минути демонстранти блокираха магистралата.

Обявиха свободен вход във Военноморския музей за Деня на Бащата

https://petel.bg/Obyaviha-svoboden-vhod-vav-Voennomorskiya-muzey-za-Denya-na-Bashhata__268765

На 16 юни (събота) от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен и богата програма във Военноморския музей за трета поредна година ще се проведе Ден на б...

Мария Стоянова се завърна в БНТ, напусна СЕМ, за да...

https://petel.bg/Mariya-Stoyanova-se-zavarna-v-BNT--napusna-SEM--za-da---__268764

Мария Стоянова се завърна победоносно като международен редактор в БНТ. Мандатът й в СЕМ приключи и веднага след това брюнетката е пуснал...

Погребаха Владимир Пелов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907327

Погребаха Владимир ПеловВ тесен семеен кръг днес в 10:00 ч. бе погребан Владимир Пелов. Роднини и неколцина приятели на починалия го изпратиха в последния му земен път, съобщиха от botevgrad.com Погребението се състоя в гробищния парк на Гурково. Родом от това село е бабата на Пелов по бащина линия. Оттам е и една от бабите на съпругата му.

Майки на деца с увреждания от Варна на палатков протест до общината

https://offnews.bg//obshtestvo/majki-na-detca-s-uvrezhdania-ot-varna-na-palatkov-protest-do-obshtinat-682429.html

Майки на деца с увреждания от Варна излязоха на протест днес и устроиха палатков лагер с надслов "Системата ги/ни убива". Той е в подкрепа на идентичната инициатива в гр. София. Начало на протестните действие беше сложено в 11,00 ч. в градинката до сградата на Община Варна.

"Днес се говори много за промяна в политиките, насочени към децата и лицата с увреждане, но не усещаме и не виждаме промяна в отношението на властта към проблемите им. Време е ние, родителите от град Варна отново да заявявим: „Системата ни/ги убива“, пишат в съобшението си до медиите недоволните.

Във връзка с последните промени, касаещи хората с увреждания, протестиращите заявяват: „интеграцията“ на хората с увреждане сериозно се разминава с директивите, заложени в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

Ето каква концепция предлагат протестиращите майки:

1 Преминаване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, с цел социалното му включване в общността – детската градина, училището, университета, пазара на труда и пр.

1.1. Медицинската оценка трябва да се съдържа в една разширена епикриза, която да показва трайните дефицити.

1.2. Медицинската оценка да се използва като база за комплексна индивидуална оценка, която включва поребността от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилище или лично превозно средство, помощ в дома, в училище, на работното място. Тази оценка е нужно да се осъществява от екип специалисти в различните области към местните структури на Агенцията за хората с увреждания, а не на Агенцията за социално подпомагане, както е сега.

1.3. Техническите помощни средства да включват всякакви устройства - ниско- и високотехнологични, които компенсират дефицитите на човешкото тяло и сетива, предизвикани от заболяването.

1.4. Оценката да се прави периодично – особено при децата и при промяна на обстоятелствата.

1.5. Видът и размерът на индивидуалната подкрепа следва да включват: месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, лична помощ - подкрепа в дома, на работното място и др.

2. Въз основа на тази оценка трябва да се въведе и формира „личен бюджет“ на човека по закон, в който Личната помощ е ясно регламентирана.

3. Преструктуриране и разширяване на прерогативите на съществуващата Агенция за хората с увреждания, която да получи отговорности, свързани с индивидуалния подход и оценка на увреждането и със социалната реализация на всеки човек с увреждане (здравеопазване, образование, заетост и пр.), в това число и с достъпността на средата.

4. Необходимо е да се преосмисли и реформира механизмът за консултиране с организациите на хора с увреждания (тези за хора с увреждания са доставчици на услуги и те не следва да участват в консултативния процес за политики по уврежданията). Със сигурност трябва да се раздели политическото участие на организациите от субсидирането им – подобно смесване води до конфликт на интереси.

920 лв. става началната учителска заплата догодина

http://econ.bg/Новини/920-лв-става-началната-учителска-заплата-догодина_l.a_i.762548_at.1.html

920 лева става началната учителска заплата от 1 януари догодина. Това е разписано в колективния трудов договор между министъра на образованието и...

„Дунав“ подписа с нов нападател, селекцията продължава

https://www.24chasa.bg/sport/article/6907320

„Дунав“ подписа с нов нападател, селекцията продължаваФК “Дунав” подписа договор с крилото Иван Коконов. Той става и четвъртото ново попълнение това лято след Георги Динков, Борислав Балджийски и Александър Александров. Иван Коконов е атакуващ полузащитник. Роден е на 17 август 1991 година в Петрич. Стартира кариерата си в Сливен, като носи още екипите на Славия, Ботев Враца, Черно море и Монтана.

Бургазлии блокирани на летище Бергамо в Италия, "Райън ер" отмени полета им

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907314

Бургазлии блокирани на летище Бергамо в Италия, "Райън ер" отмени полета имБургазлии и туристи за Слънчев бряг са блокирани на летище Бергамо в Италия, след като авиокомпанията "Райън ер" отмени полета им за България, информира burgasinfo.com. „Трябваше да се върнем в България днес, но ни съобщиха, че ще можем да се приберем чак утре. Поне 50 души сме, сред нас има както бургазлии, така и туристи,

Журналист от „Стандарт“ пред Фрог: Бозукова ми дължи 7 хил. лв., но е „Национална гордост“?

https://frognews.bg/novini/jurnalist-standart-pred-frog-bozukova-dalji-7-hil-natsionalna-gordost.html

Журналист от намиращия се във все по-тежко състояние в. „Стандарт“ написа писмо до Frognwews.bg, в което изразява възмущението си от главния редактор на изданието Славка Бозукова. Автор на писмото е Искра Крапачева, която има 38 години стаж в професията, 12 от които именно в „Стандарт“.

Журналист от „Стандарт“ пред Фрог: Бозукова ми дължи 7 хил. лв., но е „Национална гордост“?

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/jurnalist-standart-pred-frog-bozukova-dalji-7-hil-natsionalna-gordost.html

Журналист от намиращия се във все по-тежко състояние в. „Стандарт“ написа писмо до Frognwews.bg, в което изразява възмущението си от главния редактор на изданието Славка Бозукова. Автор на писмото е Искра Крапачева, която има 38 години стаж в професията, 12 от които именно в „Стандарт“.

Атомни бомби и нормализация - залозите на срещата Ким-Тръмп

https://www.mediapool.bg/atomni-bombi-i-normalizatsiya---zalozite-na-sreshtata-kim-tramp-news280166.html

Когато Доналд Тръмп и Ким Чен-ун седнат утре лице в лице на безпрецедентната среща на върха, те ще имат според американския президент "уникален случай" да придвижат напред каузата на мира. Но ги очакват и редица трънливи въпроси. Премахване на ядреното оръжие Това е сърцевината на проблема и дипломатите правят усилия да запълнят пропастта, която продължава да разделя двете страни в навечерието на срещата. Вашингтон изисква "пълно, подлежащо на проверка и необратимо освобождаване от ядреното оръжие" на Северна Корея. По думите на Тръмп: "Те трябва да се освободят от ядреното оръжие. Ако не го направят, това ще е неприемливо". Пхенян не спира да говори за ангажимента си, насочен към "освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие". Формулата обаче е обект на тълкуване и не е ясно какви отстъпки ще е готова да сложи на масата Северна Корея. По оценки на Сеул Северът разполага с 50 кг плутоний, достатъчни, според медии, да произведе десетина бомби и има "значителен" капацитет за производство на оръжие с уран. Предишните споразумения се провалиха с трясък и специалистите не биха заложили на желанието на севернокорейския лидер да се откаже от "скъпоценния си меч" - силата му за ядрено възпиране. Според експерти ще са нужни няколко години за премахване на ядрен арсенал, изграждан тайно през десетилетията, процес, който е изключително трудно да бъде контролиран. Зигфрид Хекер, известен американски специалист, обяви, че пълно и незабавно премахване на ядреното оръжие е "немислимо" и би било като сценарий за капитулация на Северна Корея". Прекратяване на Корейската война? Северът и Югът технически още са във война, тъй като конфликтът от 1950-53 г. завърши с примирие, което тогавашният южнокорейски лидер отказа да подпише. То създаде Демилитаризирана зона (DMZ), която утвърди разделянето на Корейския полуостров. На междукорейската среща на върха през април Ким и южнокорейският президент Мун Дже-ин се договориха да се стремят към мирен договор. Сеул обяви миналата седмица, че тристранните разговори с Пхенян и Вашингтон са били насочени към встъпителна декларация по въпроса. Тя ще предхожда официален мирен договор, който ще се занимае със сложни проблеми, изискващи трудоемки преговори. То трябва да включва и Китай, подписал примирието и подкрепял Севера през войната. "Напълно възможно е да подпишем споразумение и към това гледаме", обяви обаче Тръмп. "Това изглежда малко странно, но вероятно е най-лесно". Нормализация Американският президент размаха моркова за нормализация на дипломатическите отношения между някогашни врагове, дори отправи покана на севернокореец номер едно за посещение в Белия дом. "Може би можем да започнем с Белия дом, как мислите?", каза той, запитан дали Ким ще бъде поканен във Вашингтон или в имението му в Мар-а-Лаго във Флорида. Друг стимулиращ фактор може да е отменяне на санкциите на ООН срещу Пхенян. Но и тук има голямо препятствие - Вашингтон твърди, че те могат да изчезнат, само ако премахването на ядреното оръжие е завършено. Пхенян желае облекчаването им "на етапи" въз основа на напредъка към тази цел. Човешки права Защитниците на правата на човека казват, че нарушенията на тези права са широко разпространени в Северна Корея, където близо 120 000 затворници гният в лагери, а някои се питат дали Тръмп ще повдигне въпроса. Япония, близък съюзник на САЩ, настоява американският президент да говори за нейни граждани, отвлечени през 70-те и 80-те години, за да обучават севернокорейски шпиони на японския език и обичаи. За Брад Адамс, директор за Азия на "Хюман райтс уоч" този въпрос е наложителен. "Укрепването на диалога между Северна Корея и другите държави е положително, но преди да се въодушевим прекалено, трябва да си спомним, че Ким Чен-ун властва над може би най-репресивната система в целия свят". Сигурност Основната грижа на Ким е оцеляването на неговия режим. Според Мун севернокореецът "се притеснява дали може да се довери на САЩ, за да сложи край на враждебната политика и да гарантира сигурността на режима, когато Северът се освободи от ядрено оръжие". Срещата на върха беше на ръба на провал, след като ястребът Джон Болтън, съветник по националната сигурност на Тръмп, се позова на "либийския модел" за разоръжаване. Няколко години по-късно, либийският лидер Муамар Кадафи беше убит в бунт, подкрепен от Запада. Правителството на Тръмп обеща да не настоява за промяна на режима, а държавният секретар Майк Помпейо дори спомена възможността за предлагане на гаранции за сигурност на Севера. Но скептиците се питат защо Ким би се доверил на Тръмп, предвид склонността му да се оттегля от някои споразумения, като това за иранската ядрена сделка. "Защо Ким (...) да вярва на обещанията на президента Тръмп, когато той своеволно отхвърля споразумения, зачитани от другата страна?", пита Антъни Блинкън, вторият по ранг в американската дипломация при управлението на Барак Обама.   По БТА

Инвестират над 20 млн. лв. в ремонта на пътя Момчилград - Ивайловград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907309

Инвестират над 20 млн. лв. в ремонта на пътя Момчилград - ИвайловградПодписан е договорът за строителен надзор при ремонта на отсечката между селата Карамфил и Белополци Подписан е договорът за строителен надзор при ремонта на участък от път II-59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград в област Кърджали и област Хасково. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда да бъдат рехабилитирани общо 32 км от

Кунчев: Родителите в големите градове най-често се влияят от лъжи за ваксините

https://www.actualno.com/healthy/kunchev-roditelite-v-golemite-gradove-naj-chesto-se-vlijajat-ot-lyji-za-vaksinite-news_679179.html

В България няма устойчива тенденция на масови откази от страна на родители за поставяне на задължителните ваксини от имунизационния календар. Но мнозина, особено в големите градове, са повлияни от неверни, неточни и лъжливи информации в социалните мрежи. Това коментира преди дискусия за проблемите на имунопрофилактиката в Регионалната здравна инспекция, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му в момента усилията на Министерството на здравеопазването са съсредоточени въ

Започва "Пловдив чете"

https://www.actualno.com/literature/zapochva-plovdiv-chete-news_679178.html

От утре до края на седмицата в Пловдив се провежда 16-тото издание на литературния фестивал "Пловдив чете", предаде БГНЕС.  Изцяло местна инициатива, в която участват пловдивски издатели и община Пловдив, литературният фестивал обикновено следва Панаира на книгата в София и дава възможност за представянето на редица нови заглавия и автори. В последните години основен негов организатор е ИК "Жанет 45" и Божана Апостолова. Площад Централен вече е населен с бели шатри

40-годишен мъж е загиналият шофьор в мелето на Ришкия проход! Има пострадали деца!

http://www.varna24.bg/news/796214.html

40-годишен мъж от руенското село Планиница е загиналият водач на микробуса, който е затиснат от ...

Робърт де Ниро напсува Тръмп на церемонията за наградите "Тони" (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6907284

Робърт де Ниро напсува Тръмп на церемонията за наградите "Тони" (Видео)Робърт де Ниро привлече вниманието върху себе си на церемонията за връчването на театралните награди "Тони" в Ню Йорк снощи.  Актьорът изправи публиката на крака, представяйки стария си приятел Брус Спрингстийн, който бе сред изпълнителите на престижната церемония. С вдигнати юмруци уважаваният де Ниро напсува Тръмп в ефир без никакъв преамбюл.

Извратенякът Иван, който се гаври с малки момиченца, остава в ареста

http://www.varna24.bg/news/796207.html

64-годишният Иван Михалев, който се е гаврил с 11-годишно момиченце в ж.к. "Меден рудник“, ...

Почина аниматорът и режисьор Румен Петков

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/pochina-animatorat-rejisjor-rumen-petkov.html

На 70-годишна възраст е починал българският аниматор и режисьор Румен Петков, съобщиха негови близки.

Остават още 4 дни за гласуване в първи етап на 10-то юбилейно издание на класацията "ЛЮБИМИТЕ МАРКИ"

http://www.cross.bg/etap-potrebitelite-prodykti-1576633.html

/КРОСС/ Остават само 4 дни, в които можете да подкрепите своите фаворити в първия етап на 10-то юбилейно издание на единствената потребителска класация „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ”. До 14 юни (включително) всеки потребител може да гласува за предпочитаната от него марка в общо 35 категории на он-лайн адрес www.mylovemarks.eu. По време на този първи кръг потребителите избират своите любими марки в падащо меню за всяка от подбраните категории. Този етап цели да отсее Топ 6 на най-предпочитаните брандове в различните отрасли. В следващия кръг продължават онези 6 марки в категория, събрали най-много потребителски гласове. Подбрани са 35 категории: 1.    ВИСОКОАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ. 2.    БУТИЛИРАНИ ВОДИ. 3.    КАФЕ И ТОПЛИ НАПИТКИ. 4.    ЯДКИ, ЧИПС, СОЛЕТИ. 5.    ЗАХАРНИ ИЗДЕЛИЯ. 6.    МЕСНИ ПРОДУКТИ. 7.    МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ. 8.    МАЙОНЕЗИ, ЛЮТЕНИЦИ И СОСОВЕ. 9.    БИО ПРОДУКТИ И СУПЕР ХРАНИ. 10. КОЗМЕТИКА. 11. БИО И НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА. 12. ДЕРМО И МЕДИЦИНСКА КОЗМЕТИКА. 13. БЕБЕШКА КОЗМЕТИКА. 14. БЕБЕШКИ И ДЕТСКИ ПРОДУКТИ. 15. АВТОМОБИЛИ. 16. БЯЛА И ЧЕРНА ТЕХНИКА. 17. ЗАВЕДЕНИЯ. 18. УЕБ МЕДИИ И САЙТОВЕ. 19. РАДИО. 20. ТЕЛЕВИЗИЯ. 21. ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ КОМПАНИИ И БРОКЕРИ. 22. БЪЛГАРСКА МАРКА. 23

Две момчета на 8 и 12 г., 9-месечно бебе и две жени са ранените от украинския тир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907308

Две момчета на 8 и 12 г., 9-месечно бебе и две жени са ранените от украинския тирЗагиналият шофьор на буса е на 40 г., от руенското село Планиница Две момчета на 8 г. и 12 г. , бебе на 9 месеца и две жени са  ранените при зверската катастрофа в Ришкия проход, при която украински тир премаза микробус "Мерцедес Вито" с турска регистрация, съобщиха от полицията в Бургас. Вече е ясна самоличността на загиналия шофьор на буса,

Пике притесни щаба на Испания заради болки в коляното

https://www.24chasa.bg/sport/article/6907255

Пике притесни щаба на Испания заради болки в колянотоЗащитникът Жерар Пике напусна предсрочно днешната тренировка на Испания в Краснодар, съобщи Marca. Бранителят на "Барселона" е почувствал болка в лявото коляно и се оттегли от заниманието заедно с Давид Силва.  Пике е твърд титуляр в селекцията на Испания. До момента той е изиграл 98 мача за "Ла роха".

Безсрочен палатков лагер пред Общината във Варна

http://www.varna24.bg/news/796211.html

Днес започна протестът "Палатков лагер.Варна.2018 г." на родители и близки на деца и лица ...

Употребата на кърпи за бърсане на чинии може да доведе до хранително отравяне

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6907303

Употребата на кърпи за бърсане на чинии може да доведе до хранително отравянеМногофункционалната употреба на кърпи за бърсане на чинии може да доведе до хранително отравяне, съобщи Би Би Си. Това показва проучване, проведено от учени от университета на Мавриций. Те са анализирали 100 кърпи, използвани в продължение на месец. Учените са открили, че бактерията Ешерихия коли се среща по-често върху кърпи,

Съкращения на 400 миньори от "Бобов дол" повдигат въпроса с ранното им пенсиониране

https://www.mediapool.bg/sakrashteniya-na-400-minyori-ot-bobov-dol-povdigat-vaprosa-s-rannoto-im-pensionirane-news280165.html

Заради предстоящото съкращаване на 400 работника от мини "Бобов дол", част от които имат  проблем с ранното пенсиониране, въпросът отново ще бъде поставен на дневен ред в парламента, стана ясно след среща на националния омбудсман Мая Манолова с потърпевши  миньори в понеделник в рудника. В София социалният министър Бисер Петков, който часове по-късно подаде оставка заради протести на майки с деца с увреждания, каза, че ведомството му ще съдейства на подлежащите на съкращения да си намерят нова работа или да се преквалифицира. За съкращаването на работниците от мините стана ясно миналата седмица. Тяхното освобождаване от работа ще започне поетапно от 16 юли, но общината в Бобов дол е против това, тъй като стотици ще останат без работа. Причината е че в региона не е създадена алтернативна заетост и няма преки инвестиции, които да отворят нови работни места. Манолова, която и друг път е била посредник в решаването на миньорски проблеми, посочи, че ще поиска среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и шефовете на парламентарните групи, за да се решат проблемите с ранното пенсиониране на работниците първа категория, каквито са миньорите. Подземните работници не могат да се пенсионират, заради поправка в закона от края на миналата година, лишаващи миньорите от възможността да се пенсионират при навършване на 45 години и четири месеца и с поне 10 години стаж в рудниците, посочи общественият защитник.  По думите й, тези промени ще засегнат 80 души от 400-те, които предстои поетапно да бъдат съкратени от мината.   Манолова припомни, че още в края на миналата година, след направените от депутатите законодателни промени, е възникнал този проблем при пенсионирането на миньори, но след нейното настояване и на разбирането на НОИ и на неговото ръководство бяха приети правила, които дадоха възможност на подземните работници, съкратени през 2017 г., да се пенсионират по стария закон. Омбудсманът подчерта, че сега проблемът излиза отново с пълна сила за всички, които предстои да бъдат съкратени през тази година, но вместо да се пенсионират, ще чакат 10 или 12 години, докато не направят необходимата пенсионна възраст от 54 г. ,разписана в новите разпоредби. Манолова изрази недоумение защо нито един депутат не се е ангажирал да внесе изготвените от нея и внесени на 8 януари т.г. в Народното събрание предложения, които целят връщане на старото състояние на законодателството, което ще позволи на миньори с над 10 години трудов стаж и навършени 45 години и шест месеца, да се пенсионират нормално. "Много се надявам, че до 31 юли 2018 г., когато приключва тази пленарна сесия ще се намери депутат, който да внесе законът, защото тези предложения ще дадат възможност на хората да се пенсионират и да продължат достойно живота си“, заяви омбудсманът. Манолова коментира и други два проблема, свързани със съкращението на миньорите от „Бобов дол“, които обаче не са навършили възраст за пенсиониране. „Първият е как да си намерят нова работа. Затова и тук са експертите от Агенцията по заетостта, които поемат ангажимент да ги консултират и да ги ориентират със свободни позиции на пазара на труда, както и с курсовете за преквалификация“, каза общественият защитник. На срещата стана ясно, че оферта за наемане на около 300 миньори вече е отправила белгийска фирма към кметицата на Бобов дол Елза Величкова. "Мисля, че този проблем няма да е толкова труден за решаване, защото буквално докато пътувах тази сутрин ми се обадиха работодатели от региона, които предлагат високи заплати, транспорт, храна и всички придобивки при положение, че има желание да се започне работа“, каза омбудсманът. За другия проблем – изплащане на дължимите обезщетения и заплати, от мениджмънта на мината увериха, че това ще се случи в срок. 

Обявиха свободните места за втора класиране на първокласниците във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375791

Обявени са свободните места за второ класиране за първокласници, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Утре – 12-ти юни в 10 ч. системата за електронен прием отваря за подаване на ново заявление за деца, неучаствали в първо класиране, или за редактиране на заявление за деца, участвали на първо класиране.

Абу Даби и Катар са в топ пет на глобалните инвеститори в имоти

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/abu-dabi-i-katar-sa-v-top-pet-na-globalnite-investitori-v-imoti-262690/

Суверенните фондове от Близкия изток се стремят към диверсификация с инвестиции в активи, различни от петрола

Общинският съветник от БСП Альоша Даков пита Фандъкова за канализацията на Панчарево и Кокаляне

http://www.cross.bg/dakov-izgrazhdane-samokovsko-1576632.html

/КРОСС/ Общинският съветник от БСП Альоша Даков е отправил питане към столичния кмет Йорданка Фандъкова за спешната нужда от ремонт на ул. "Самоковско шосе" и изграждане на канализация в селата Панчарево и Кокаляне. Той припомня за протестите през последните месеци на жителите на двете села заради тези проблеми. Даков настоява да получи информация какви дейности и на каква стойност са предвидени през 2018 г. за поддръжка и ремонт на ул. "Самоковско шосе", както и за изграждане на канализацията. Второто питане на общинския съветник от БСП е свързано с оплаквания на жители на кв. "Дианабад" от работата на обект "Камера за боядисване на автомобили". Хората се оплакват от силна задушлива миризма на ацетон и бои имного пъти са подавали сигнали. Альоша Даков настоява Столична община да влезе във функциите си, като предприеме мерки и установи дали са спазени законовите изисквания за изграждане и функциониране на този обект.

МОН и КЗД подписаха споразумение за недопускане на дискриминация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907295

МОН и КЗД подписаха споразумение за недопускане на дискриминация Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателят на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ доц. Ана Джумалиева подписаха днес Споразумение за сътрудничество между МОН и КЗД. Това съобщи пресцентърът на образователното министерство. МОН и КЗД са се споразумели за съвместна дейност,

Мая Манолова търси помощ от НС за съкратените миньори

http://econ.bg/Новини/Мая-Манолова-търси-помощ-от-НС-за-съкратените-миньори_l.a_i.762547_at.1.html

Омбудсманът Мая Манолова ще изпрати писмо, с апел към председателя на НС Цвета Караянчева и председателите на парламентарни групи, да разгледат...

Тръмп си тръгва от Сингапур във вторник вечерта веднага след срещата си с Ким Чен Ун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907299

Тръмп си тръгва от Сингапур във вторник вечерта веднага след срещата си с Ким Чен УнПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп ще напусне Сингапур утре вечер след срещата си на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи Белият дом, отхвърляйки хипотезата, че форумът ще продължи два дни, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. "След срещата на върха президентът Тръмп ще участва в пресконференция преди да замине на САЩ около 20.00 ч.

Нов автопротест - сега заради принудително сдружаване

https://www.mediapool.bg/nov-avtoprotest---sega-zaradi-prinuditelno-sdruzhavane-news280164.html

По-малко от месец след националния протест на автопревозвачите срещу европакета "Мобилност", браншът насрочи за 14 юни – четвъртък, нови демонстрации – този път срещу принудителното сдружаване на организациите в Българска автомобилна камара (БАК), създавана със законопроект, внесен за разглеждане в Народното събрание от депутати на ГЕРБ, Обединените патриоти и "Воля". Намеренията са за един час да бъдат спрени автобусните превози в цялата страна, ако законопроектът не бъде оттеглен. Компаниите са подкрепени от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата, които излязоха с позиция срещу намеренията на народните депутати. Редица браншови организации са недоволни от това, че правителството смята да сформира една камара в сферата на автомобилния транспорт, на която ще се възложат и държавни функции като лицензирането на превозвачите и контрола върху тяхната дейност. В момента тези функции се вършат от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията като идеята те да се прехвърлят на бранша е саморегулацията му. Според трите работодателски организации, законопроектът смесва функции и понятия за формирането на автомобилната камара и по този начин я деформира и обезсмисля. Бизнесът опонира на аргумента на депутатите,че така се въвежда европейски регламент и уточнява, че изискванията на ЕК не предвиждат създаване на такъв орган със статут на юридическо лице с нестопанска цел. Чрез предвиденото задължително членство в БАК на предприятията от сектора се нарушава принципът на свобода на сдружаване, регламентиран в конституцията на България и конвенция на Международната организация на труда, както и се рушат изграждани в продължение на 20 години индустриални отношения, посочват организациите. Те смятат, че се създават условия за нарушаване на конкуренцията в автотранспортния сектор като в същото време няма да успее да развие основни предимства на саморегулирането – ниски административни разходи, оползотворяване на специфичния експертен опит в професията, висока степен на доверие от страна на членовете и др. Опасенията се, че в рамките на новата камара ще се създадат условия за картели и договаряне на цените на транспортните услуги чрез прагове. "Увеличава се административната и финансова тежест върху предприятията в сектора. Към изискванията за упражняване на дейността (лицензионен режим) се добавя и задължението за членство в професионалната организация, задължение за внасяне на неустановен като размер членски внос и вписване в професионален регистър", пише в позицията на работодателските организации. Те дават за пример как според действащите към 2010 г. ценоразписи на услугите на някои браншови сдружения, осъществяващи регулиращи държавни функции по силата на закон, минималният размер за вписване е 1200 лв., а максималният - 80 000 лева. Встъпителният членски внос в някои от тях е по 10 000 лева, обясняват от бизнеса. Според неговите представители Поради характера на задължителното членство и заплахата от отнемане на лиценз, нарастват възможностите за натиск върху членовете и упражняване на рекет в процеса на вземане на решения. Друго тяхно становище е, че се узаконява явен конфликт на интереси. Комисията към БАК, която разглежда заявления и предлага на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията издаването или отказа от издаване на лиценз, се състои от лица, осъществяващи дейност в бранша. По този начин законопроектът предоставя право да се упражняват публични функции от лица, които имат безспорен частен интерес при осъществяването им, без да са предвидени защитни механизми и в грубо нарушение на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, смята браншът. Според него "зад текстовете на законопроекта прозират очевидни партикуларни корпоративни лобистки интереси, различни от тези на преобладаващата част от ангажираните в автотранспортния сектор, както и на общия публичен интерес". Браншовите организации настояват за срещи с парламентарните групи и ресорната парламентарна комисия, по време на които да представят подробно своите възражения. Ако това не стане, са готови на общонационален протест и ново стоварване на автобуси и камиони в София. "Бихме подкрепили бъдеща законодателна инициатива за приемане на общ Закон за браншовите организации, който да даде ясна регламентация на условията за тяхното учредяване и функциониране, в съответствие с конституционните принципи за доброволност на сдружаването, като създаде ясни правила за аутсорсинг на административни дейности", допълва се в становището на АИКБ, БТПП и БСК.

Износът за трети страни спада с 15.6% към април

https://www.mediapool.bg/iznosat-za-treti-strani-spada-s-156-kam-april-news280163.html

Българският износ към държавите извън ЕС бележи спад от 15.6% за януари - април 2018 г. в сравнение на същия период на миналата година, обяви Националният статистически институт (НСИ). В същото време експортът към ЕС се увеличава с 13.8%, което води до общ ръст на износа в размер на 3.5%. През периода януари - април 2018 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 16.6 млрд. лв., което е ръст на годишна база от 3.5 на сто. Само през април 2018 г. общият износ възлиза на 4.17 млрд. лв. и се увеличава с 6.8 на сто спрямо същия месец на предходната година. През периода януари - април 2018 г. в страната са внесени стоки общо на стойност 19.7 млрд. лв., или с 5.8 на сто повече спрямо същия период на 2017 г. През април 2018 г. общият внос се увеличава с 6.2 на сто спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 4.97 млрд. лв. Общото външнотърговско салдо е отрицателно през периода януари - април 2018 г. и е на стойност 3.1 млрд. лева. През периода януари - април 2018 г. износът на България за трети страни намалява с 15.6 на сто в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 4.77 млрд. лева. Вносът на България от трети страни през периода януари - април 2018 г. намалява с 2.3 на сто в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 6.7 млрд. лева. През април 2018 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 3 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.75 млрд. лeвa. Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари - април 2018 г. е отрицателно и е в размер на 1.9 млрд. лева.

Като ренесансова картина - най-обсъжданата снимка от срещата на Г-7

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/11/3198286_kato_renesansova_kartina_-_nai-obsujdanata_snimka_ot/?ref=rss


"Ден втори от срещата на върха на Г-7 в Канада: спонтанна среща между две работни сесии."<br /><br />Под това незабележително описание екипът на Ангела Меркел разпространи в "Инстаграм" профила ѝ като германски канцлер най-обсъжданата през последните часове снимка.<br /><br />На нея е уловен момент от неформални разговори между световни лидери, но езикът на тялото, емоциите на лицата и наситената с драматизъм "ренесансова композиция" са...

Северна Корея може да изгради нова връзка със САЩ, обявиха медии в Пхенян

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/11/3198322_severna_koreia_moje_da_suzdade_nova_vruzka_sus_sasht/?ref=rss


Севернокорейски държавни медии заговориха за възможността страната им да "установи нова връзка" със Съединените щати, пише Би Би Си.<br /><br />Идеята се появява часове преди историческата среща на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-Ун в Сингапур.<br /><br />Това е промяна в тона след десетилетия напрежения между двете страни, но и след година и половина епизодична размяна на остри реплики между Тръмп и Ким (макар двамата...

4 причини защо не се вижда краят на войната в Сирия

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/4-prichini-zashto-ne-se-vizhda-kraiat-na-vojnata-v-siriia-6083290

Липсата на консенсус между Русия и Иран за бъдещето на Сирия е един от факторите, пише Руслан Трад в анализ за Vesti.bg

Почина създателят на "Чоко и Боко" – Румен Петков

https://www.avtora.com/pochina-sazdateliat-na-choko-i-boko-rumen-petkov/

Световноизвестният български аниматор и носител на редица международни награди Румен Петков почина на 70-годишна възраст.Новината съобщи в социалните мрежи неговата ученичка Надежда Славова, която написа: Страхотният аниматор, прекрасният човек Румен Петков ни напусна, но ще бъде винаги с нас! Не искам и не мога да повярвам..., страхотно боли... огромна загуба за всички – и за семейството му, и за аниматорите в България, от които получи огромната им любов и признателност, както никой друг!!!! Светла му памет!Румен Петков е роден през 1948 г. Автор е на обичания от няколко поколения деца телевизионен анимационен сериал Приключенията на щъркела Чоко и жабока

Въпреки конфликта! Британец и рускиня откриват Мондиала

https://petel.bg/Vapreki-konflikta--Britanets-i-ruskinya-otkrivat-Mondiala__268763

Организаторите на Световното първенство по футбол замислят жест, с който да разчупят ледовете между Русия и Великобритания, породени от ...

Вижте кой е най-вероятният нов социален министър

https://petel.bg/Vizhte-koy-e-nay-veroyatniyat-nov-sotsialen-ministar__268761

Зам.-министърът на образованието Деница Сачева вероятно ще оглави Министерството на труда и социалната политика след оставката на Бисе...

Ето го Емануил Павлов, рискувал живота си, за да спаси дете на Северния плаж в Бургас

https://petel.bg/Eto-go-Emanuil-Pavlov--riskuval-zhivota-si--za-da-spasi-dete-na-Severniya-plazh-v-Burgas__268760

Снимка: Флагман.бг Спасителят от 5-и пост на Северния плаж в Бургас Емануил Павлов е истински герой. Опитният лайфгард този следобед спа...

Горещ спор в ефир между БСП и ГЕРБ за българското европредседателство

https://petel.bg/Goreshh-spor-v-efir-mezhdu-BSP-i-GERB-za-balgarskoto-evropredsedatelstvo__268758

Европредседателството е успешно, дори е извън нашите очаквания. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков. ...

Катар изправя ОАЕ пред Международния съд на ООН заради бойкота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907294

Катар изправя ОАЕ пред Международния съд на ООН заради бойкотаПравителството на Катар заяви днес, че ще потърси отговорност от Обединените арабски емирства (ОАЕ) пред Международния съд на ООН за нарушаване на човешките права, предаде Ройтерс. ОАЕ, Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет наложиха бойкот на Катар през юни 2017 г., скъсвайки дипломатическите и транспортни връзки с малката, богата страна,

Обявиха свободните места за второ класиране на първокласниците във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6907292

Обявиха свободните места за второ класиране на първокласниците във ВарнаОбявени са свободните места за второ класиране за първокласници, съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна. Утре - 12-ти юни в 10ч. системата за електронен прием отваря за подаване на ново заявление за деца, неучаствали в първо класиране, или за редактиране на заявление за деца, участвали на първо класиране.

Меси за проблемите с данъците: Това е атака от Мадрид

https://offnews.bg//futbol/mesi-za-problemite-s-danatcite-tova-e-ataka-ot-madrid-682427.html

Суперзвездата на Барселона и аржентинския национален отбор Лионел Меси сподели, че трудностите му със закона са целенасочена атака от испанската столица Мадрид към него.

Нападателят на каталунците, който след две седмици ще навърши 31 години, е сред големите звезди, заедно с Кристиано Роналдо, Чаби Алонсо, Хавиер Масчерано и други, които бяха погнати от испанската прокуратура за това, че укриват данъци.

"Това е атака от Мадрид, искаха да се възползват от мен в този момент на слабост. Беше ми много трудно да преживея това", каза Меси в интервю за Sport.

Аржентинецът нарече Антоан Гризман "един от най-добрите футболисти", коментирайки трансферните спекулации, че звездата на Атлетико Мадрид ще пристигне в Барселона това лято.

Меси бе и критичен към каталунците за отношението към академията си в последните години. "Клубът е позабравил малко за академията. Важни футболисти си тръгнаха, а това е рядкост в най-добрия отбор в света", сподели аржентинецът.

Синдикатите с колективна жалба срещу България до Съвета на Европа

https://www.mediapool.bg/sindikatite-s-kolektivna-zhalba-sreshtu-bulgaria-do-saveta-na-evropa-news280162.html

Три синдиката ще внесат колективна жалба до Съвета на Европа срещу България. КНСБ, КТ "Подкрепа" и Европейската конфедерация на профсъюзите смятат, че е нарушено правото на колективно договаряне на държавните служители. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в понеделник. Синдикатите настояват държавните служители да получат правото на колективно трудово договаряне, освен правото на стачка, за която поправка са били нужни осем години. Правото на колективно договаряне към момента не се съдържа в Закона за държавния служител, а изключването на държавните служители до голяма степен противоречи на трудово-правните задължения на България по редица международни договори.  

Спират временно движението по част от ул. "Поморие" в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/spirat-vremenno-dvijenieto-po-chast-ot-ul-pomorie-v-burgas-news_679177.html

Във връзка с извършването на строителни дейности по изграждане на захранващ топлопровод на ул. "Поморие", тя ще бъде затворена за движение на автомобили в отсечката между ул. "Велико Търново" и ул. "Абоба" от 12.06.2018 г. (вторник) до 30.06.2018 г. (събота). Движението ще се извършва съгласно въведената временна организация.

Въпреки провокативната песен за Русия Роби Уилямс ще пее в откриването на световното

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/11/3198238_vupreki_provokativnata_pesen_za_rusiia_robi_uiliams/?ref=rss


Британският поп певец Роби Уилямс ще участва в церемонията по откриването на световното първенство по футбол в Русия на 14 юни. В шоуто на стадион "Лужники" бившият член на Take That ще си партнира с местната оперна певица Айда Гарифулина.<br /><br />В откриващия двубой от 18.00 часа ще се изправят Русия и Саудитска Арабия, като двамата изпълнители ще излязат на сцената час и половина преди началото на мача. Роля в церемонията ще има и бившият нападател на бразилския...

Путин остава хем без Г-7, хем без подарък от Тръмп

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6907279

Путин остава хем без Г-7, хем без подарък от Тръмп"В обозримо бъдеще" Русия няма да се върне в клуба на най-развитите индустриални държави в света заради анексията на Крим, защото това беше "явно нарушение на международното право". Ангела Меркел ясно формулира основната претенция на Г-7 към официална Москва. "Предвидимият" Китай и "обидената" Русия Същевременно федералният канцлер е убедена: с

Видео: Другите новини

https://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2018/06/11/3198346_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ. Ето съдържанието на емисията:<br /><br />Най-много нарушения на трудовите права - в ресторантьорството и хотелиерството<br /><br />Десетократно увеличение на нощния труд предлагат от КТ "Подкрепа"<br /><br />"Опера в парка" от 15 юни<br /><br />Солистът на Музикалния театър Богомил Спиров с награда "Златна лира"<br /><br />Имани приключва...

Новият център на София - около Централна гара

https://www.mediapool.bg/noviyat-tsentar-na-sofiya---okolo-tsentralna-gara-news280161.html

Иновативна архитектура, концертна зала, галерия, музей, артцентър и голям парк. Това са част от идеите за развитието на пространството около Централна гара, предложени от архитектурното студио "А и А архитекти". Негов проект спечели първо място в конкурса за вторичен градски център на столицата, който беше обявен от общината в рамките на архитектурните награди "Визар". Идеята е това крайно неприветливо и избягвано в момента пространство да стане привлекателно за хората чрез подобряване на инфраструктурата и инвестиции в офисни, жилищни и публични пространства. По този начин то може да се оформи като новия център на София. Проектът на "А и А архитекти" предвижда изграждането на голям парк пред гарата. Той трябва да преминава в озеленен пешеходен надлез, който да минава над жп линиите и да свързва пространствата на юг от гарата с тези от северната ѝ страна. Трафикът, паркингите и съществуващите търговски площи трябва да минат под земята, а хората да излязат отгоре. Предвижда се пространството около гарата да се оживи с изграждането на публични сгради, което пък да доведе до последващо строителство на нови офиси и жилища. Осъществяването на идеите на спечелилите конкурса е в ръцете на общината, която трябва да намери средства, за да инвестира в публичните сгради и инфраструктура, които да доведат след себе си и частни инвестиции в тази част на града. Парк В момента пред гарата има автогара, търговски обекти, паркинг. Хората пък трябва да минават под земята, за да стигнат от гарата до близката спирка на градския транспорт или до станцията на метрото. В същото време търговските площи в т. нар Ротонда, която отново е в подземното ниво, от години стоят неизползвани. Навсякъде намирисва на урина и боклуци. От архитектурното студио предлагат обръщане на съществуващата ситуация - хората да излязат над земята, а колите да слязат долу. Паркингът, стоянката за таксита, както и автомобилният трафик трябва да заемат сега съществуващите подлези и пасажи. Сегашната инфраструктура за пешеходци трябва да се пригоди за коли. Бъдещият парк пред гарата трябва да интегрира в себе си и отсечката от бул. "Мария Луиза", която минава пред гарата. Предвижда се над земята да минават само трамваи. По замисъл парковото пространство ще покрива и съществуващите в момента търговски обекти пред гарата. Това ще стане чрез инсталиране на зелените площи над тях и над жп линиите. Така териториите пред гарата ще се свържат пешеходно с тези зад нея. Бъдещият парк трябва да се свърже пешеходно и със съществуващите градини - "Алжир" и на "Майчин дом", както и с площад "Лъвов мост". За оживяване на пространството около гарата се предлага създаването на дълги пешеходни и веломаршрути от центъра до териториите северно от гарата. Подземен булевард В избрания на първо място проект се предлага бул. "Мария Луиза" да минава под земята в участъка пред Централна гара. Трябва да се направи и тунел - продължение на бул. "Христо Ботев", с който да се осигурява автомобилен достъп до териториите северно от гарата. Неизползваното в момента подземно пространство на Ротондата пък ще стане паркинг и стоянка за таксита. Зелени сгради Южно от гарата се предлага изграждането на няколко нови сгради. Те трябва да са с иновативен дизайн, да привличат с архитектурата си и да имат разнообразни функции, за да направят мястото оживено 24 часа, 7 дни в седмицата. За целта се предвижда изграждането на концертна зала, център за събития, дизайнерски хотели, музей, галерия, факултет на висше училище. При проектирането на новите сгради се предлага активно навлизане на градската среда в тях и обратно. Изнасяне на зони с публичен достъп на покривите на сградите - барове, ресторанти, уелнес центрове, детски центрове. Предвижда се богато озеленяване на фасадите и покривите, както и впечатляваща визия и силует на зданията. Целта е мястото да се превърне в дестинация за градски туризъм. Живот на север Даването на предложения за оживяване на пустеещите в момента територии северно от гарата, беше едно от изискванията към участниците в конкурса за вторичен градски център. От "А и А архитекти" предлагат тази цел да бъде изпълнена на да етапа. Първата стъпка е изграждане на инфрастрктура за достъп до това пространство - пешеходен надлез и автомобилен тунел. Паралелно с това трябва да се инвестира и в пространства, заради които хората да ходят на север от линиите. Предлага се първоначално жп заводът край гарата да се трансформира в културен център, а наоколо да бъдат направени барове, клубове, ресторанти, както и да се създаде място за развитие на креативни индустрии. На втория етап трябва да дойдат частните инвеститори, които да изградят нови офис и жилищни площи.

Хотелите около Варна продължават да изпитват нужда от персонал

http://www.moreto.net/novini.php?n=375787

Бармани, сервитьори, готвачи и камериерки са необходими на трудовия пазар във Варна в началото на активния летен туристически сезон. Това съобщиха от Бюрото по труда в морския град за Moreto.net. Търсят се още хигиенисти, общи работници, работници кухня и за зареждане на рафтове.

Изнервен шофьор адвокат заплаши автобус на АМ "Тракия" с пистолет

https://www.actualno.com/society/iznerven-shofior-advokat-zaplashi-avtobus-na-am-trakija-s-pistolet-news_679174.html

Отново агресия на пътя. Шофьор на лек автомобил заплаши с пистолет шофьор на автобус на автомагистрала "Тракия". Това се е случило в неделя вечерта край Чирпан. Шофьорът на колата се изнервил, че попаднал в километрично задръстване заради ремонта на магистралата и няколко пъти се опитал да изпревари рейса. Автобусът не му направил път. Тогава колата минала през аварийната лента, настигнала рейса и мъжът насочил пистолет, предаде Нова тв. Той вече е задържан. Оказа се, че е адвокат.

Обща европейска пенсия намалява разликите в доходите на възрастните в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905588

Обща европейска пенсия намалява разликите в доходите на възрастните в ЕСТрябва да доведе до намаляване на вноските и по-добри условия за спестяващите за старини българи Европейците остаряват. 16% от всички живеещи в ЕС са над 65 г. Според изчисленията през 2060 година 30% от населението на Стария континент ще е наистина старо – над 65. Това е притеснителна тенденция, която ще се отрази пагубно на пазара на труда и на

Повече от 920 000 сирийци са били вътрешно разселени от началото на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907269

Повече от 920 000 сирийци са били вътрешно разселени от началото на годинатаПовече от 920 000 души са били вътрешно разселени в Сирия през първите четири месеца на годината, предаде Франс прес, като цитира изявление на ООН. Броят на разселените през този период е рекорден за 7-годишния конфликт. Общо 6,2 милиона сирийци бяха вътрешно разселени, а около 5,6 милиона са бежанци в съседните страни, показват данните на ООН.

Големите стари надежди на Adidas за Световното първенство по футбол в Русия

https://www.investor.bg/novini/346/a/golemite-stari-nadejdi-na-adidas-za-svetovnoto-pyrvenstvo-po-futbol-v-rusiia-262704/

Бизнесът на компанията в страната някога преживя бум, но макроикономическите сътресения я изненадаха неприятно

Тереза Мей: Консерваторите да се обединят преди гласуването на условията за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907275

Тереза Мей: Консерваторите да се обединят  преди гласуването на условията за БрекзитБританската министър-председателка Тереза Мей настоява враждуващите законодатели консерватори да се обединят и да предотвратят загуба на правителството при ключовото гласуване по главния законопроект за Брекзит, предаде Асошиейтед прес. Законопроектът за оттегляне от Европейския съюз, с който трябва да се извърши излизането на Великобритания от

Българин се спуска със сноуборд от лобното място на Боян Петров - Шиша Пангма

https://www.actualno.com/society/bylgarin-se-spuska-sys-snoubord-ot-lobnoto-mjasto-na-bojan-petrov-shisha-pangma-news_679173.html

Въпреки трагедията с големия ни алпинист Боян Петров още един българин ще опита да изкачи връх Шиша Пангма в Хималаите. 36-годишният Владимир Павлов обаче ще направи опит да се спусне от върха със сноуборд, което би го превърнало в първия човек в света, който кара сноуборд от този връх. Павлов ще бъде и първият българин, който се спуска със сноуборд от над 8000 метра височина, съобщава БНР. Голямата цел на Владимир Павлов сега е да изкачи осемхилядника Шиша Пангма без допълнителен кислород. Оча

Жената на Томислав Дончев била гневна повече на държавата, отколкото на циганите

https://www.mediapool.bg/zhenata-na-tomislav-donchev-bila-gnevna-poveche-na-darzhavata-otkolkoto-na-tsiganite-news280160.html

Предизвикалият скандал коментар във Фейсбук на жената на вицепремиера Томислав Дончев Светлана Дончева е бил провокиран от безсилието на държавата да въдвори ред. Това се разбра от интервюто на вицепремиера пред бТВ в понеделник.   През миналата седмица Светлана Дончева написа в социалната мрежа: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!" След това коментарът бе изтрит от администраторите на Фейсбук, а авторката обясни доста по-късно, че не е расист. Тя искала само да подчертае, че всички български граждани имат права, но и задължения, които трябва да спазват.   В скандала се намесиха Българският хелзинкски комитет, "ДРОМ" - Видин и "Ларго" – Кюстендил, които изпратиха отворено писмо до Томислав Дончев. Трите организации изразиха възмущението си от позицията на Светлана Дончева, но не само това - те поискаха Дончев да се разграничи от тезата на жена си или да подаде оставка.   В понеделник от дружните обяснения на Дончеви стана ясно, че Светлана нямала нищо против циганите. Тя само призовавала държавата, представлявана и от съпруга й, да въдвори ред сред тях. Отговорът на Томислав Дончев бе, че не желае да хваща "тоягата", но обясни причините за гнева на своята съпруга.   "Неспособност на представители на държавни служби да въдворят ред и закон, невъзможност да се съберат дължими глоби, невъзможност противообществен поведение да бъде прекратено, в най-конкретния случай ставаше дума за музика, усилена до край, която тероризира цял квартал и никоя държавна служба, включително полицията, не е в състояние да вземе мерки", разказа Дончев пред бТВ.   След това обяснение, водещият на бТВ зададе въпроса: "Това всъщност е пост срещу вас, така ли да го разбирам?" Томислав Дончев каза лаконично: "Кой, както иска да го разбира". Вицепремиерът обаче не желае да размахва "тояги".   "Едва ли някой си е представял, че ще отида да размахвам тоягата, а жена ми ще седи у нас да шие гоблени и няма да има мнение", каза той пред бТВ. Дончев обясни, че по принцип може да тръгне като колегата си Валери Симеонов и да намалява музиката в ромските махали, но не се вижда в тази роля.   От всички тези обяснения обаче не става ясно защо Светлана Дончева не е призовала някой да развърти тоягата и срещу полицията, примерно.   Музика и каруци   Самата Светлана Дончева обяснява пред "24 часа", че е призовала към грабване на тоягата срещу циганите, след като първо е видяла видео как ромска музика огласява целия квартал "Младост" в Габрово и никоя държавна служба не предприема нищо. След това е видяла видео как роми пребиват шофьор в центъра на София.   "Нашето семейство е много свързано с Габрово, както е известно, и това много ме разстрои. Защото не можеш нищо да направиш в такава ситуация, безсилен си. Можеш да им направиш само забележка, но това невинаги е безопасно. Не можеш да се оплачеш на някого, който да им спре музиката. На сутринта пък видях видеото, на което група роми пребиват момчето, което беше засечено от кон с каруца. Това беше поводът да напиша този статус", разказва Светлана Дончева пред "24 часа".   Тя допълва, че е останала изненадана от ромските организации, които са скочили срещу позицията й, в която "нямало нищо расистко". Според нея призивите към Томислав Дончев да се разграничи от жена си напомнят на "сталинските времена".   "Мъжът не може да е отговорен за думите на жена си. Ние сме две отделни личности. Аз не се изживявам като жената на вицепремиер. Ходя с метро на работа и имам собствена позиция", казва Дончева.   Тя допълва, че е "независима личност" и "нямам никакво намерение да спазвам някакъв измислен остарял и ненужен етикет".   Проблемът е с генерализацията   Пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев все пак с половин уста разкритикува позицията на съпругата си, обяснявайки, че "стереотипите и генерализацията са нещо много опасно".   "Политиците са крадливи, журналистите са тъпи и всеки, който принадлежи към тази група притежава този белег. Съвсем друг е въпросът, че ако някой каже, че "политиците са крадливи", аз няма да се разпозная, нито пък вие (към водещия – б.р.)", обясни Томислав Дончев.   Проблемът с първия коментар на Светлана Дончева за "тоягата" бе, че тя генерализира всички цигани под един знаменател и под една "тояга". Именно това предизвика масови обвинения, че тя е пуснала расистки коментар. Едва в третия си коментар тя уточни какво е имала предвид и дори се извини за тази генерализация.   Вицепремиерът от своя страна не бе съгласен с позицията на двете ромски организации и БХК.   "Има нещо, което ме притеснява в подхода на Българския хелзински комитет (откъдето поискаха оставката му, ако не се разграничи от статуса – бел. ред.) и това е допускането за колективна отговорност. Сега ме карат да се откажа от жена си, утре от детето си - не ми харесва този подход", добави Томислав Дончев.   "Подкрепям я напълно в принципа й да има спазване на закона от всички граждани", каза вицепремиерът. Той настоя за налагане на мерки на интеграция на ромите при това основно в сферата на образованието.

Ивица Дачич: Заради Косово се хващаме и за счупена сламка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907274

Ивица Дачич: Заради Косово се хващаме и за счупена сламкаВсички ние, които сме на власт, но и онези, които сега са в опозиция, носим отговорност, написа в авторски текст за днешния брой на вестник "Курир" сръбският външен министър Ивица Дачич и добави, че "И (Борис) Тадич, и (Драган) Джилас, и (Вук) Йеремич изглежда са забравили какво означава тази дума", съобщи Танюг.

Испания ще приеме кораба с мигранти, блокиран в Средиземно море

https://frognews.bg/svqt/ispaniia-shte-prieme-koraba-migranti-blokiran-sredizemno-more.html

Испанското правителство обяви, че ще приеме кораба с 629 мигранти, спасени край бреговете на Либия, на който Италия и Малта отказаха достъп, предаде Франс прес.

Арестуваха англичани на фестивал, скрили амфети в смолянска църква

https://offnews.bg//112/arestuvaha-anglichani-na-festival-skrili-amfeti-v-smolianska-tcarkva-682424.html

Полицията в Смолян арестува англичанин за притежание на амфетамини по време на музикален фестивал в смолянското село Полковник Серафимово.

Британският гражданин е задържан за 24 часа за притежание на доза амфетамин, укрит в църковната постройка. Общо двама англичани и четирима българи са задържани заради притежание на дрога в дните на музикалния фестивал, организиран от англичани в местност край с. Полковник Серафимово.

Срещу 31-годишния англичанин, който укрил дрогата на втория етаж на храма в селото, е образувано досъдебно производство. Вторият задържан британски гражданин е от Кеймбридж. Срещу него са заведени две досъдебни производства – за шофиране под въздействието на кокаин и за притежание на канабис.

При полицейските проверки в Полковник Серафамово във фестивалните дни от четирима българи са иззети кокаин, екстази, канабис. Арестуваните с дрогата са гости на английския фестивал Meadows in the Mountain, който се провежда ежегодно край селото. 

Утре ни чакат температури до 36°

http://www.varna24.bg/news/796200.html

През нощта ще преобладава ясно и почти тихо време. Утре ще е предимно слънчево. След обяд ще има ...

Общинският съветник от БСП Альоша Даков пита Фандъкова за канализацията на Панчарево и Кокаляне

https://frognews.bg/novini/obshtinskiiat-savetnik-bsp-aljosha-dakov-pita-fandakova-kanalizatsiiata-pancharevo-kokaliane.html

Общинският съветник от БСП Альоша Даков е отправил питане към столичния кмет Йорданка Фандъкова за спешната нужда от ремонт на ул. ”Самоковско шосе” и изграждане на канализация в селата Панчарево и Кокаляне.

Износът ни за страни извън ЕС спада с 15% в края на април

http://econ.bg/Новини/Износът-ни-за-страни-извън-ЕС-спада-с-15-в-края-на-април_l.a_i.762540_at.1.html

През периода януари - април износът на България за трети страни намалява с 15.6% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 4.8 млрд....

Университетите без научна продукция няма да обучават докторанти

https://www.mediapool.bg/universitetite-bez-nauchna-produktsiya-nyama-da-obuchavat-doktoranti-news280159.html

"Финансирането за наука ще бъде насочено към областите, в които има традиции и постижения. Не бива да се възприема като трагедия това, че има области, в които нямаме успехи. В тях е нужно да се обучават кадри с висше образование, но тези хора няма да произвеждат научна продукция и това не е трагедия", каза в интервю за Mediapool зам.-министърът на образованието проф. Иван Димов. Проф. Димов, в момента тече обсъждане на 11 национални научни програми, за които са предвидени 22 млн. лева за тази година . Как точно бяха избрани научните сфери, в които да се инвестират средствата по тях? Областите на въздействие са резултат на предварителни консултации с министерства и областни администрации, за да се постигне синергия между секторните политики и програми. Постигаме и съгласуваност между висшите училища и научните организации за съвместното им изпълнение. Сферите са избрани на база на заявените важни обществени предизвикателства, които трябва да бъдат посрещнати. Някои от тези програми не изглеждат като научни, а като опит да се намерят пари за нещо, за което в бюджета на съответното министерство няма средства. Давам за пример двете здравни програми - за купуване на апаратура за съвременно изследване на кръвта и за разработване на здравен софтуер, включително за проследяване на резултата от лечението с дадени медикаменти. Каква е връзката с науката тук? Някои от програмите наистина звучат фундаментално, а други много конкретно като задачи, но и конкретните задачи включват в себе си фундаментални проблеми. Знаете, че в последно време в света се работи по т. нар. персонализирана медицина. Много често решаването на един здравен проблем е свързано с много сериозни фундаментални изследвания - изследвания на генома, работа с бази данни, т. нар. data mining или извличане на знания от големи бази данни. Така дори задачите да звучат конкретно, те включват в себе си сериозен научен компонент, който изисква фундаментални изследвания. От една страна, привличаме водещи учени в тази област. От друга страна, ги ориентираме приложно, за да може в резултат на тези изследвания да бъдат постигнати иновации, които след това да имат конкретно отношение към здравето на хората. Дайте пример за научни изследвания и иновации, които ще са нужни за купуването на апарата за изследване на донорската кръв? Това е съвременен метод за научни изследвания. Този анализ е изключително важен, защото предлага персонифициран подход към всеки пациент. Защо избрахте средствата по програмите да са предварително насочени към определени научни организации, а не да се разпределят на конкурсен принцип? Защото така ще се преодолее фрагментацията на научноизследователската система и ще се консолидира научноизследователския потенциал. Научната инфраструктура ще се използва по-ефективно. На конкурсен принцип се разпределят средствата от фонд "Научни изследвания". Националните научни програми, за които говорим, отговарят на обществените предизвикателства и нужди. Тук подходът е отгоре надолу. Националните научни програми са допълващ механизъм към съществуващите начини за финансиране - конкурсите и инвестиции в националната научна инфраструктура. Т.е. опитът показва, че когато се кандидатства на проектен принцип по-скоро няма синергия. Тогава не може да има насочени приложни и фундаментални научни изследвания, които да решават конкретни проблеми. Как тези програми ще помогнат за развитието на науката? Това е инвестиция, която решава важни проблеми на обществото. Тези инвестиции водят до създаването на нови, важни технологии, които имат съществен принос към БВП на страната. Знаете, че България е нещо като хъб на Балканите в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ). Миналият месец се отчете сериозен ръст на този сектор - той вече е 5.5% от БВП на България. Това е значително над средноевропейските нива. Това е една област, в която инвестициите в научни изследвания вече дават резултати. Други такива области са селското стопанство и хранителните технологии. България е сериозен световен лидер в изследванията, свързани с генома, влиянието на климатичните промени. Други важни и успешни области са материалознанието и нанотехнологиите. В тези области се вижда, че инвестицията в научни изследвания дава сериозни резултати. Иновациите се прилагат от бизнеса и повишават добавената стойност на продуктите. Как ще се следи дали средствата по научните програми се използват по предназначение? Давам за пример изразходването на средства, отпуснати на университетите за приоритетни специалности, които по думите на министър Вълчев отиват за други цели. Предвижда се сериозен контрол на изпълнението на програмите. Фиксиран е максималният процент на отделните видове разходи - за персонал, пътувания, дълготрайни материални и нематериални активи, външни услуги, материали и консумативи и т.н. На всеки шест месеца ще се дава отчет за изпълнението на програмите и изразходването на средствата. Предвиждаме при необходимост националните научни програми да се актуализират. Ще могат да се извършват компенсирани промени на одобрените средства по тях при запазване на целите и обхвата им. Има много строг контрол и в същото време гъвкавост. Това означава ли, че ако по някоя програма резултатите са под очакванията, средства от нея ще бъдат прехвърлени към друга, по която резултатите са над очакванията? Точно така. Предвижда се гъвкавост, която ще позволи в зависимост от резултатите да има пренасочване на средства и адаптиране на програмите. Контролът върху резултатите ще се извършва на 6 месеца. А евентуалните промени в програмите и те ли ще се правят на такъв период? Промените в програмите може да се правят на годишна база. Възможно е някоя програма да бъде спряна, ако не се постигат нужните резултати. Все пак анализът показва, че в тези научни области България има сериозни резултати, научните колективи са достатъчно добри и е ясно, че няма да започнат от нулата, а от едно високо научно ниво. А водещите организации по всяка програма как са избрани? Беше подготвена много обемна таблица с възможностите на научните организации и университетите. Там, където нуждите и възможностите се срещнаха, направихме анализ, основан на световните научни бази данни, за да изберем водещите организации според тяхната научна продукция. Проектите се изпълняват на принципа на партньорство и концентрация на ресурси. Идеята е да се обединят всички научни организации и висши училища, които имат компетенции по съответната програма. Остана ли някоя важна обществена задача, за която се оказва, че в България няма научен потенциал? В България има определени области, в които има традиции, в които сме силни. Както и такива, в които нямаме необходимия научен потенциал. При тях ние развиваме кооперация с останалите европейски страни. За много научни проблеми са нужни обединените усилия на много страни. Например в областта на Космоса имаме четири много важни технологии, но те се реализират в проекти с участието на други държави. За такива важни проблеми нито една страна в света не е достатъчно голяма. Важно е особено за младите учени да се подготвят как да представят своите резултати. Това е нещо като занаят. За съжаление нашите учени не са достатъчно умели в него. По част от програмите целите са за създаване на софтуер, на приложения. За пример пак давам програмата за е-здравеопазване, където водещата организация е Медицинският университетите, който трябва да прави система за електронно здравеопазване. Те имат ли капацитет да направят такъв софтуер? Макар МУ да е водеща организация, ще участват и висшите училища и институти на БАН, които имат експертиза в областта на ИКТ, тоест обединяваме двете области и търсим синергетичен ефект. По-голямата част от дейностите и разходите са за висшите училища и БАН. Точно за това по конкретните задачи трябва да се привличат учени от други организации като БАН за решаване на конкретния проблем. Това трябва да реши дългогодишния проблем с фрагментацията на българската наука. Нямаме достатъчно интегрирана система между висшето образование и науката. В същото време нещата започват още от училище. Знаете, че от ІІІ клас въвеждаме дисциплината "Компютърно моделиране", което трябва да помогне за изграждането на висококачествени специалисти и учени в бъдеще. Имаме няколко изключително успешни проекта, в които с апаратура на БАН работят студенти и ученици, които са вдъхновени от науката. Смятате ли, че парите за наука за университети през субсидиите от бюджета трябва да намалява за сметка на конкурсното и програмно финансиране? Част от университетските ръководства също настояват за това, тъй като в момента пари за наука получават и висши училища, които не развиват такава. И по света има определен малък брой изследователски университети, където преподавателите имат възможности и правят значими научни открития. Не бива да искаме всички университети в България да бъдат на това ниво. Но средствата за наука, предвидени за висшите училища не само че няма да намаляват, но и ще се увеличават Не е ли сегашната система на финансиране на принципа "на всекиго по малко" всъщност пилеене на и без това оскъдния ресурс? Точно това прекратяваме в момента. Т. нар. докторантски стипендии отиват в тези организации, които показват висока научна продукция. Далеч не за всички висши училища се предвижда допълнително финансиране по това перо. Това е много важно, тъй като навсякъде по света докторантите са основната движеща сила в научните изследвания. Научните ръководители разпределят задачите, младите хора вършат работата. Това не е български феномен. По този начин МОН изпраща послание: "Ако вие сте млад човек и искате да направите добра дисертация, трябва да отидете в този и този университет или в тези институти на БАН, защото там има нужната среда, има семинари, водещи учени с контакти по света. Те ще ви изпратят на специализация в ЕС, САЩ или Великобритания и ще имате резултати". А това приоритизиране на финансирането ще засегне ли средствата за наука, които се отпускат през субсидиите за университетите? Разработихме нов правилник за финансиране на научната дейност, който отчита точно резултатите. Той в момента е на обществено обсъждане. След приемането му се предвижда финансирането да бъде насочено към областите, в които има традиции и постижения. Не бива да се възприема като трагедия това, че има области, в които нямаме успехи. В тях е нужно да се обучават кадри с висше образование, но тези хора няма да произвеждат научна продукция и това не е трагедия. Висши училища, в които професорите нямат достатъчно научна продукция, няма да имат право да обучават докторанти. В България процентът на частните инвестиции в наука е малък и това е проблем от години. Имате ли идеи как да го разрешите? Това е сериозен проблем за България. В много сектори бизнесът до скоро изпълняваше основно подкрепящи функции или беше насочен към търговска дейност. Това обаче се променя в последните години в някои сектори като ИКТ. Има области в икономиката, в които вече не се работи на ишлеме, а се създават технологии. Има и няколко компании, които дори са водещи в света. Това е процес, който за съжаление няма как да е много бърз. Преди няколко дни беше подобрен иновационният индекс на България. Преминахме в по-високата категория, което е много важно. Това показва, че произведената иновация може да отиде в индустрията и да подобри живота на хората. На този фон връзката между науката и бизнеса подобрява ли се? Да. Бизнесът разбира все повече, че обучението на кадрите трябва да продължи през целия живот. От друга страна, висшите училища разбират, че трябва да са по-гъвкави и адаптивни към конкретни задачи и да работят по важни проблеми. За пример ще ви дам нуждата от адаптиране на разписанията на автобусния и на жп транспорта. Задача, която стои пред Министерството на транспорта. Тя изглежда много прагматична, но не е никак лесна, а напротив. Тя бе поставена на БАН, които направиха методика за изготвяне на оптимални разписания на базата на броя пътници, броя вагони и т.н. Нашите учени решиха тази задача за сравнително нищожна сума - няколко десетки хиляди лева. Ако я възложите на една от най-известните международни фирми в света, ще вземе милиони. По този начин и учените се чувстват полезни, и научната инфраструктура като суперкомпютърът се ползва, и работата се върши при това по-евтино. За това казвам, че има области, в които наистина сме добри, инвестицията в техника е оправдана, а обществото и бизнесът все повече осъзнават, че от научните изследвания има полза

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване