Важно за родителите: Обявиха свободните места за второ класиране на първокласниците във Варна

https://petel.bg/Vazhno-za-roditelite--Obyaviha-svobodnite-mesta-za-vtoro-klasirane-na-parvoklasnitsite-vav-Varna__268738

снимка Live.Varna.bg Обявени са свободните места за второ класиране за първокласници, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности...

Погребаха свирепия убиец Владимир Пелов в родното село на баба му, полицаи пазят церемонията (снимки)

https://petel.bg/Pogrebaha-svirepiya-ubiets-Vladimir-Pelov-v-rodnoto-selo-na-baba-mu--politsai-pazyat-tseremoniyata--snimki-__268737

Снимки: botevgrad.com В тесен семеен кръг днес в 10:00 ч. бе погребан Владимир Пелов. Роднини и неколцина приятели на починалия го изпратиха в пос...

Каратеки от Варнa с куп медали на Национална купа „Добрич“ (снимки)

https://petel.bg/Karateki-ot-Varna-s-kup-medali-na--Natsionalna-kupa----Dobrich-----snimki-__268736

Каратисти от Варна взеха куп медали на турнира по карате киокушин Национална купа "Добрич" за деца до 8 и до 10 г. На татамито излязоха близо ...

Испания приема кораб с бежанци, прогонен от Италия и Малта

http://clubz.bg/69000-ispaniq_priema_korab_s_bejanci_progonen_ot_italiq_i_malta

Испания предложи днес да приеме хуманитарния кораб "Акуариус", превозващ 629 мигранти, предаде Ройтерс.

Италия и Малта вече отказаха разрешение той да акостира в техните пристанища.-

"Акуариус" взе на борда си мигрантите от надуваеми лодки и салове край бреговете на Либия през уикенда. Върховният комисариан на ООН за бежанците предупреди, че провизиите на съда са на привършване.

Испанският премиер Педро Санчес, който встъпи нв длъжност едва преди 10 дни, даде указания корабът да бъде допуснат в средиземноморското пристанище Валенсия, съобщиха от кабинета му.

"Наш дълг е да помогнем да бъде избегната хуманитарна катастрофа и да предложим безопасно пристанище на тези хора, за да изпълним задълженията си в сферата на човешките права", заявяват от премиерския офис в Мадрид.

"Акуариус" возеше мигранните, сред които 123 деца без придружители, други 11 деца и 7 бременни жени към Италия. Тя също има ново правителство. Но новият вътрешен министър - крайно десният Матео Салвини, му забрани да акостира на Апенините и заяви, че той трябва да плава към Малта.

Малката островна държава също отказа па приеме "Акуариус", като се оправда, че отговорността е на Италия, тъй като спасителната операция е била под надзора на нейната брегова охрана. Властите в Малта твърдят, ч вече приеват пропорционално повече бежанци, отколкото Италия.

Социалистът Педро Санчес, който свали консерватора Мариано Рахой с вот на недоверие след скандал за корупция, отправи предложението, след като кметовете на Валенсия и Барселона предложиха да приемат кораба.

"Приветствам решението на испанското правителство да позволи на "Акуариус" да акостира във Валенсия по хумватинарти причини. Това е истинска солидарност, приложена на практика, както към тези отчаяни и уязвими хора, така и към останалите страни членки на ЕС", написа в туитър Димитрис Аврамопулос, еврокомисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството.

 

 

Гръцки медии: Заев и Димитров изпратиха послание по социалните мрежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906878

Гръцки медии: Заев и Димитров изпратиха послание по социалните мрежиСнимки от Струмица, публикувани в неделя в социалните мрежи от македонския премиер Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, бяха интерпретирани като послание от Скопие към Атина, съобщават гръцки медии, цитирани от МИА и БТА. "Символична снимка и послание от Заев и Димитров към Атина: На една и съща линия",

Почина авторът на Чоко и Боко

http://www.moreto.net/novini.php?n=375767

Българският режисьор на анимационни филми Румен Петков е починал, съобщи във "Фейсбук" работещият в Канада аниматор Тео Ушев. Петков е носител е на "Златна Палма" от кинофестивала в Кан от 1985 г. за "Женитба", който режисира със Слав Бакалов.

Отново! Още един българин се отправя към върха, където остана Боян Петров

http://regiona.bg/%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%be%d1%89%d0%b5-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d1%8f-%d0%ba%d1%8a/

Още един българин след алпиниста Боян Петров ще се отправи към връх Шиша Пангма в Хималаите. 36-годишният Владимир Павлов обаче ще направи опит да се спусне от върха със сноуборд, което би го превърнало в първия човек в света, който кара сноуборд от този връх. Павлов ще бъде и първият българин, който се спуска със сноуборд от над 8000 метра височина.

Той има повече от 20 години опит в планинарството и екстремния сноуборд и е сред пионерите в този спорт в България. През 2016 година изкачва и спуска със сноуборд най-високия връх на Близкия изток – Дамаванд (5671 м) в Иран, а миналата година направи първото българско сноуборд спускане от над 7000 метра – от връх Ленин в Киргизстан,пише блиц.
Голямата цел на Владимир Павлов сега е да изкачи осемхилядника Шиша Пангма без допълнителен кислород. Очаква да замине в края на август, през септември да се аклиматизира и да изкачи върха най-късно в началото на октомври. Ще се движи с комерсиална експедиция, в свръзка с въжета, но вероятно за спускането ще бъде сам.

Освен традиционния багаж за изкачване от алпинист, Павлов ще носи и борд, който тежи над 5 килограма. Тъй като обувките му са за каране на сноуборд, се е наложило да ги приспособи, за да може и да катери с тях. Остава да намери и спонсори – около 17 хиляди евро – нещо проблематично след трагедията с алпиниста Боян Петров.

„След трагедията с Боян този връх е доста деликатна тема за планинарските среди, а и за българското общество като цяло. Аз съм го избрал много преди това. Това е мой план, който съм обявил още миналата година. Дори с Боян сме го обсъждали. Той и снимки трябваше да донесе оттам – за съжаление няма никога да стигнат до мен…“, разказа Павлов в предаването „Хоризонт до обед“ по БНР. Не се чувства разколебан след изчезването на Боян под Шиша Пангма: „Те просто си казват: „Ето, един голям алпинист си отиде. Ти къде си тръгнал с тази дъска?“, но моят подход няма много общо с този на Боян.

Той атакува солово и се движи сам, а аз ще бъда постоянно в група“.
„С годините човек иска все повече и повече, както във всеки друг аспект на живота. Но без да рискува, човек няма как да успее. Такива неща ти показват, че реално в света няма граници, а ние сами си ги поставяме“, посочи Владимир Павлов.

 

Материалът Отново! Още един българин се отправя към върха, където остана Боян Петров е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Организират кръводарителска акция във Варна

http://www.varna24.bg/news/796135.html

Структурите на Жени ГЕРБ и Младежи ГЕРБ във Варна организират кръводарителска акция, която ще се ...

Първата официална обиколка в чужбина за Меган и Хари ще е есента в Австралия

https://www.mediapool.bg/parvata-ofitsialna-obikolka-v-chuzhbina-za-megan-i-hari-shte-e-esenta-v-avstraliya-news280141.html

Принц Хари и съпругата му Меган ще направят тази есен първата си официална чуждестранна обиколка след сватбата. Двойката ще посети Австралия, Фиджи, Тонга и Нова Зеландия, съобщи в понеделник дворецът Кенсингтън, цитиран от Франс прес. Посещението на херцога и херцогинята на Съсекс ще съвпадне със спортно състезание за ранени във въоръжени конфликти и военноинвалиди, създадено по инициатива на принц Хари. Тазгодишното му издание ще се проведе в Сидни. Четирите страни са членки на Общността на нациите, на която Хари е посланик за младежта. Тази първа официална обиколка напомня на първите стъпки като омъжена двойка на родителите на Хари, Чарлз и Даяна, които посетиха Австралия и Нова Зеландия. Трийсет и три годишният Хари и 36-годишната бивша актриса Меган Маркъл си казаха "да" на 19 май в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор.

Специална секция за Световното първенство заработи на сайта на „ЕВРОФУТБОЛ“

http://www.cross.bg/purvenstvo-svetovnoto-sektziya-1576621.html

/КРОСС/ Тя предлага информация, статистика, вероятности и интересни факти  Нова специална секция „Световно първенство Русия 2018“ пусна „Еврофутбол“ на уебсайта си eurofootball.bg. Модулът е активен от днес, 11 юни 2018 г., и съдържа календар с всички предстоящи двубои, актуална статистика и интересни факти за отборите. Можете да изберете дата от Мондиала, да посочите мач, да видите през коя година двата отбора са играли за последен път един срещу друг и как е завършил сблъсъкът им. Излиза графика, на която в проценти са отбелязани вероятностите за краен изход от двубоя – например 67% за победа на символичния домакин, 11% за успех на противника му и 22% за равен резултат. Системата Ви дава възможност да гласувате в анкета „Кой ще спечели Световното първенство по футбол?“, както и да видите кой е фаворитът за спечелването на купата според играчите на „Еврофутбол“. В долната дясна част на екрана ще виждате последните новини, споделени в социалните медии от официалните профили на организаторите на Световното първенство в Русия. Вижте тук какви други възможности Ви предлага българският букмейкър чрез новата си секция. „Еврофутбол“ желае положителни спортни емоции и успех на всички участници!  

400 кг контрабанден тютюн са иззети при акция на икономически полицаи от ОДМВР- София

http://www.cross.bg/avtomobil-glaven-tyutyun-1576617.html

/КРОСС/ В ранните сутрешни часове на 10 юни, в хода на съвместна полицейска операция, служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР- София и колегите им от РУ- Пирдоп спрели на главен път 1-6 в района на с. Челопеч лек автомобил „Ситроен“. При извършената проверка, на задната седалка и в багажника на колата, били установени 400 кг ситно нарязан тютюн, разпределен в 25 полиетиленови чувала. В колата също така бил открит и газов пистолет с отстранена предпазна муфа и патрон в цевта. При проведените допълнителни оперативно- издирвателни действия, отново на главен път 1-6, е спрян и втори лек автомобил, с водач съпричастен към престъпното деяние. Двамата пътуващи в първия автомобил и водачът на втория са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал.1 от НК.    

«Деколонизацията» ще превърне Украйна в Диво поле

http://pogled.info/svetoven/dekolonizatsiyata-shte-prevarne-ukraina-v-divo-pole.95234

/Поглед.инфо/ На 30 май в Киев, шефът на Украинския институт за национална памет (УИНП) Владимир Вятрович даде пресконференция. Реакцията на средствата за масова информация върху събитието беше вяло: вниманието на медиите беше фокусирано върху аферата "Бабченко"; но събитието заслужава внимание. Като централен орган на изпълнителната власт на Украйна, УИНП предприе стъпка към културна катастрофа.

Защо американците преговарят с терористи

http://pogled.info/svetoven/zashto-amerikantsite-pregovaryat-s-teroristi.95233

/Поглед.инфо/ Проблемът с Афганистан е подложен на тектонична промяна - САЩ започнаха преговори с терористичното движение на талибаните. И това е резултат от пълния провал на американската стратегия, който Вашингтон не иска да признае.

Пращат крадлата Гюлсевен в психиатрията към затвора в Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906812

Пращат крадлата Гюлсевен в психиатрията към затвора в ЛовечРайонна прокуратура  Бургас приведе Гюлсевен Ш. в психиатрията на затвора в Ловеч, за да се прецени психиатрично й състояние, съобщиха от Апелативната прокуратура. Експерти ще изготвят съдебно – психиатрична и психологична експертиза, която ще определи дали Гюлсевен може да носи наказателна отговорност.

След 4 години и 15 загинали прокуратурата продължава да разследва ”Миджур”

https://frognews.bg/novini/sled-4-godini-15-zaginali-prokuraturata-prodaljava-razsledva-midjur.html

Четири години след взривовете край село Горни Лом, при които загинаха 15 души, прокуратурата отново влиза на проверка в завода за боеприпаси ”Миджур”. Това става по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров след сигнал на кмета и председателя на Общински съвет - Чупрене, съобщи БНР.

Меркел призова за по-бързи депортации на хората с отказан бежански статут

https://www.mediapool.bg/merkel-prizova-za-po-barzi-deportatsii-na-horata-s-otkazan-bezhanski-statut-news280140.html

Германският канцлер Ангела Меркел призова за по-бързи депортации на хората, на които е бил отказан бежански статут, предаде ДПА. Тя заяви това след убийството на младо момиче, за което е заподозрян мъж от Иракски Кюрдистан, чиято молба за убежище в Германия е била отхвърлена. "Този случай показва колко е важно да бъдат бързо задвижени административни съдебни процедури по отношение на хората, които нямат разрешение да останат, за да може да бъдат бързо изпратени вкъщи", каза Меркел в ефира на телевизия А Ер Де. Двайсетгодишният Али Башар бе депортиран в Германия късно вечерта в събота. Той и семейството напуснаха центъра за настаняване на кандидати за убежище в Германия и избягаха в Иракски Кюрдистан след убийството 14-годишното момиче. Тялото на Сузана Фелдман бе намерено заровено под земята в покрайнините в германския град Висбаден. Местната полиция каза вчера, че Башар е направил пълни самопризнания след депортацията си от Ирак, предаде Асошиейтед прес. Башар, който е пристигнал в Германия през 2015 г., е повторил показанията си и пред съдия. Той ще бъде държан под стража, докато тече разследването. Молбата за убежище на Башар е била отхвърлена в края на 2016 г., но с помощта на адвокати той е успял да избегне депортация.

ЕС дава пари за пътувания на 15 000 младежи в пределите на Съюза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906857

ЕС дава пари за пътувания на 15 000 младежи в пределите на СъюзаОт утре до 26 юни младежи, граждани на ЕС и навършили 18 години към 1 юли тази година, могат да заявят желанието си да участват в разпределянето на 15 000 безплатни "билета" за пътуване, в което да опознаят Европа. Пътуванията ще се осъществят от юли до октомври, самостоятелно или в групи до пет души, с влак, уточнява Европейската комисия.

Външните министри на Русия и Гърция ще обсъдят търговските отношения между двете страни в Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906855

Външните министри на Русия и Гърция ще обсъдят търговските отношения между двете страни в МоскваМинистърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ще се срещне в сряда в Москва с гръцкия си колега Никос Кодзиас, съобщава ТАСС, като се позовава на руското министерство на външните работи. Кодзиас ще бъде на работно посещение в Русия в периода 12 - 14 юни. На срещата ще бъдат обсъдени перспективите на двустранните отношения,

Общо 12 адвокати участват в делото "Вероника"! Насрочиха нови дати

http://www.varna24.bg/news/796133.html

Отсъствието на един от подсъдимите - Валентин П. , осъществяващ строителния надзор над рухналия ...

Мъж почина след побой в Павел баня, друг е ранен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906818

Мъж почина след побой в Павел баня, друг е раненНа 9 юни, в 16.21 часа, в РУ - Казанлък бил получен сигнал за нанесен побой в с. Долно Сахране, общ. Павел баня. На място било установено, че е възникнал скандал между трима мъже - на 55, 25 и 24-години, всички от с. Долно Сахране, при който двамата по-млади мъже са нанесли побой на 55-годишния, който от побоя е изпаднал в безпомощно състояние.

На дъното в ЕС сме по спазване на трудови права

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/na-dynoto-v-es-sme-po-spazvane-na-trudovi-prava-6083282

Най-много нарушения на трудовите права има в ресторантьорството и хотелиерството – около трудови договори, режими на почивка, условия на труд, сочи годишният доклад на КНСБ

15 инвестиционни посредника се включват в инициативата "Ден за акции"

http://econ.bg/Новини/15-инвестиционни-посредника-се-включват-в-инициативата-Ден-за-акции-_l.a_i.762532_at.1.html

15 инвестиционни посредника ще участват в четвъртото издание на инициативата на Българска фондова борса-София и Централен депозитар „Ден за...

12 души, сред които и деца, са убити при атентат в Кабул

https://frognews.bg/svqt/12-dushi-sred-koito-detsa-ubiti-pri-atentat-kabul.html

12 души бяха убити, а други 31 – ранени, при самоубийствен атентат пред министерство в Кабул. Това съобщиха афганистанските власти, предаде Ройтерс.

ПТП затруднява движението на АМ „Струма“ при км 29 в посока Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/ptp-zatrudnyava-dvijenieto-na-am-struma-pri-km-29-v_135366/

Временно движението при км 29 в посока Благоевград на АМ „Струма“ се осъществява само в изпреварващата лента поради пътнотранспортно произшествие.

Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на служителите на "Пътна полиция".

Р. Андонов

920 лв. става началната учителска заплата от догодина

https://www.investor.bg/drugi/128/a/920-lv-stava-nachalnata-uchitelska-zaplata-ot-dogodina-262696/

Подписан е Колективният трудов договор в предучилищното и училищното образование

Ученичка от Сандански на съд, дала дрога на дете в двора на школото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906856

Ученичка от Сандански на съд, дала дрога на дете в двора на школотоОкръжна прокуратура – Благоевград е внесла обвинителен акт срещу С. П. за притежание и разпространение на наркотици. На 14 ноември м. г. в Политехническа гимназия "Яне Сандански" в гр. Сандански, С. П. разпространила високорисково наркотично вещество. Тя предала на непълнолетно момиче марихуана с тегло от 0,71 грама.

Това лято – полети навреме само с късмет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906858

Това лято – полети навреме само с късметТова лято пътниците на самолети в Европа трябва да се въоръжат с търпение. Дали ще стигнат там, където са тръгнали навреме и дали самолетът им въобще ще излети, зависи до голяма степен и от късмета. Почти всички авиокомпании разшириха предложенията си това лято, но въпреки това все по-често се стига до големи закъснения и анулиране на полети.

Не се научиха! 75-годишна жена се хвана на ало измамниците и им даде 5 800 лева

http://www.struma.com/krimi/ne-se-nauchiha-75-godishna-jena-se-hvana-na-alo-izmamnicite_135365/

На 09.06.2018 г. около 14:50 часа в 01 РУ Благоевград е получен сигнал, че за времето от 09:00 часа до 12:00 часа на същата дата, в телефонно обаждане, неизвестно лице е заблудило 75-годишна жена, че трябва да окаже съдействие на служители на МВР за залавяне на телофонни измамници, в резултат на което същата е измамена с около 5 800 лева.

Р. Андонов

Иззеха над 4000 къса цигари и 101 кг контрабанден тютюн в Созопол и Приморско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906822

Иззеха над 4000 къса цигари и 101 кг контрабанден тютюн в Созопол и ПриморскоНад 4000 къса цигари и 101 кг тютюн са открили служители на районните управления в Созопол и Приморско, съобщиха от ОД МВР - Бургас. В Приморско бил проверен лек автомобил "Опел Астра", ползван от 50 годишната - Т.Р. от Благоевград, паркиран пред хотел в Приморско. В колата полицейските служители открили 4 000 къса цигари от различни марки,

Прокуратурата възобнови дело срещу обвиняем за наркобос, след като сам се предаде

https://www.mediapool.bg/prokuraturata-vazobnovi-delo-sreshtu-obvinyaem-za-narkobos-sled-kato-sam-se-predade-news280139.html

Спецпрокуратурата възобнови в понеделник делото срещу Мартин Георгиев, който бе в неизвестност от 2015 г., когато избяга по време на операция на МВР по залавянето му. Оттогава насам той безуспешно се издирваше с червена бюлетина на Интерпол по обвинение за ръководство на организирана престъпна група, търгуваща с наркотици. В крайна сметка Георгиев се предаде сам в ГДБОП на 7 юни, а три дни по-късно спецсъдът уважи искането на прокуратурата и го задържа за постоянно в следствения арест, въпреки редица пропуски на разследващите. Един от тях, изтъкнат от магистератите, бе липсата на доказателства по делото, че обвиняемият въобще е бил призоваван на постоянния си адрес, за да му бъдат предявени обвиненията. От спецпрокуратурата увериха, че такива опити са правени и ще приложат по делото доказателства в тази посока. Мартин Георгиев е син на Мила Георгиева, подсъдима като лидер на организирана престъпна група за ДДС измами, занимавала се и с разпространение на наркотици и убийства. През януари 2015 г. тя бе арестувана след акцията на полицията в кв. "Бояна", при която изчезна синът ѝ. Името на Мила Георгиева, която е доведена дъщеря на бившия шеф на митниците Христо Кулишев, нашумя през 2012 г., когато МВР проведе акция под кодовото наименование "Универсалните".

Прокуратурата възобнови дело срещу обвиняем за наркобос, след като той се предаде сам

https://www.mediapool.bg/prokuraturata-vazobnovi-delo-sreshtu-obvinyaem-za-narkobos-sled-kato-toi-se-predade-sam-news280139.html

Спецпрокуратурата възобнови в понеделник делото срещу Мартин Георгиев, който бе в неизвестност от 2015 г., когато избяга по време на операция на МВР по залавянето му. Оттогава насам той безуспешно се издирваше с червена бюлетина на Интерпол по обвинение за ръководство на организирана престъпна група, търгуваща с наркотици. В крайна сметка Георгиев се предаде сам в ГДБОП на 7 юни, а три дни по-късно спецсъдът уважи искането на прокуратурата и го задържа за постоянно в следствения арест, въпреки редица пропуски на разследващите. Един от тях, изтъкнат от магистератите, бе липсата на доказателства по делото, че обвиняемият въобще е бил призоваван на постоянния си адрес, за да му бъдат предявени обвиненията. От спецпрокуратурата увериха, че такива опити са правени и ще приложат по делото доказателства в тази посока. Мартин Георгиев е син на Мила Георгиева, подсъдима като лидер на организирана престъпна група за ДДС измами, занимавала се и с разпространение на наркотици и убийства. През януари 2015 г. тя бе арестувана след акцията на полицията в кв. "Бояна", при която изчезна синът ѝ. Името на Мила Георгиева, която е доведена дъщеря на бившия шеф на митниците Христо Кулишев, нашумя през 2012 г., когато МВР проведе акция под кодовото наименование "Универсалните".

Съветник на Тръмп: В ада има специално място за недобросъвестния Трюдо

https://www.mediapool.bg/savetnik-na-tramp-v-ada-ima-spetsialno-myasto-za-nedobrosavestniya-tryudo-news280138.html

Отношенията между САЩ и най-близките им съюзници преживяха нов срив, след като най-ожесточената (по определението на британския в. "Файненшъл таймс") среща на върха на Г-7 от едно поколение насам приключи с остри нападки от страна на Тръмп срещу останалите лидери и отказ на американския президент да подпише комюникето на форума.   След това Белият дом засили атаката срещу канадския министър-председател Джъстин Трюдо, който бе обвинен в "предателство", като изпрати вчера висши съветници да правят коментари по телевизията.   "В ада има специално място за всеки чуждестранен лидер, който участва в недобросъвестна дипломация по отношение на президента Доналд Тръмп и после се опитва да го намушка в гърба. Недобросъвестният Джъстин Трюдо направи именно това"", заяви по "Фокс нюз" Питър Наваро, главният търговски съветник на президента Тръмп.   Вестник "Вашингтон пост" коментира, че такива думи рядко се използват дори срещу противниците на Америка. И че досега не е имало друг случай, когато Белият дом да е отправял подобни координирани и язвителни нападки срещу твърд съюзник на САЩ.   "Президентът на САЩ няма да позволи на един канадски министър-председател да го разиграва", заяви пък главният икономически съветник на Тръмп Лари Кудлоу по Си Ен Ен.  

Пирин Разлог с титла от Държавното по волейбол за момчета

http://www.struma.com/sport/pirin-razlog-s-titla-ot-durjavnoto-po-voleibol-za-momcheta_135364/

Волейболистите на Пирин (Разлог) спечелиха като домакини шампионската титла за момчета до 13 години. В държавните финали стартираха 18 отбора от цялата страна, като бяха разделени в три групи по шест тима. Първите два от всеки поток оформиха финалната шестица, която проведе в разложката зала „Септември“.

Шестте тима играха всеки срещу всеки, след което на базата на постигнатите резултатите се оформи крайното класиране. По пътя към златния връх малките пиринци, водени от...

Продължава

България е на опашката в ЕС по спазване на основни трудови права

https://www.mediapool.bg/bulgaria-e-na-opashkata-v-es-po-spazvane-na-osnovni-trudovi-prava-news280137.html

България е на опашката в ЕС по спазване на основни трудови права, обяви в понеделник президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи изводите от третия годишен доклад на синдиката за нарушаването на трудови права и данните от Глобалния индекс на Международната конфедерация на профсъюзите. Според международното изследване България се намира в златната среда от шест групи държави по степен на нарушаване на правата. Ние сме в трета група, в която има четири държави от ЕС- Испания, Великобритания, Полша и Унгария. Най-много нарушени трудови права има в Румъния и Молдова. Всички останали европейски държави са с по-малко нарушения на трудовите права. Класацията включва 142 държави от целия свят. В годишния доклад на КНСБ за 2017 година се посочва, че има ръст на забавените заплати, които през 2017 г. са 28.4 млн. лв. при 21 млн. лева през 2016 година. Има обаче и ръст на сумата на изплатените възнаграждения – 18.9 млн. лв. през 2017 г. при 16 млн. лв.през 2016 г. Ръстът на забавените заплати се дължи основно на две предприятия, преустановили своята дейнст, които обаче дължат заплати на служителите си. Дължимите възнаграждения в тях са за 3.5 млн. лева. Според синдиката работниците вече подават повече сигнали за забавени заплати след инициираните законодателни промени от омбудсмана. През 2016 година трудовите инспектори са констатирали 15 641 нарушения, свързани с изплащането на трудови възнаграждения, което е приблизително с 5000 случая по-малко от 2017 година. Най-много нарушения на трудовите права има в ресторантьорството и хотелиерството - около трудови договори, режими на почивка, условия на труд, съобщи Пламен Димитров. Установените нарушения, свързани с работното време, почивките и отпуските през 2017 г. са 17 962 бр. В сравнителен план за тригодишен период се наблюдава тенденция към намаляване на тези нарушения, но продължава да бъде проблем неосигуряването на задължителна междудневна и седмична почивка в ресторантьорството, хотелиерството и търговията.  Тревожна тенденция е, че работодателите не спазват изискването за инструктаж на работниците за безопасна работа. Нарушенията по инструктажа за миналата година са 16 471 бр, което според КНСБ е причина за повишения трудов травматизъм през 2017 година в сравнение с 2016 година . При оценката на риска са установени 10 545 нарушения.  Димитров съобщи още, че данните до началото на юни сочат, че до момента са внесени толкова работници от трети страни, колкото за целия миналогодишен сезон. Той призова за засилени проверки на Инспекцията по труда, за да не се допускат нарушения на правата на работниците.  Доклад на КНСБ за правото на сдружаване отчита тревожни тенденции за увеличаване на антисиндикалната дейност от страна на публични държавни и общински структури. Докладът разглежда и индивидуални случаи на нарушени трудови права. Сред тях се откроява сигнал на уволнена работничка от петричка фирма, ден след обявена бременност. В Благоевград е подаден сигнал за нарушения, свързани с платен годишен отпуск на учителка, на която е отказан натрупаният двегодишен платен отпуск, след като жената се е върнала на работа след отпуск поради бременност и раждане.  

Емилия рухна психически

http://www.varna24.bg/news/796127.html

Около 60 000 лева ще загуби фолкпевицата Емилия от пропуснати участия. Изпълнителката прекрати ...

Започна записването за кръжоци във варненската обсерватория

http://www.moreto.net/novini.php?n=375777

Записването на ученици в кръжоците на Националната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ вече започна. Приемът на заявления за новата учебна 2018/2019 година стартира на 1 юни, научи Moreto.net. Важно условие е документите да бъдат подписани както от родителя, така и от ученика.

Мазилка падна върху дете в Перник

https://offnews.bg//112/mazilka-padna-varhu-dete-v-pernik-682409.html

Мазилка от сградата на бившия битов комбинат в Перник падна върху главата на 13-годишното момче, съобщава БНР.

13-годишното момче минавало покрай сградата, когато мазилката се откъртила, разбила се в козирката на първия етаж и парче от нея го ударило по главата.Детето не е пострадало тежко.

Многократно сабили подавани сигнали за състоянието на сградата. Тя не се поддържа, руши се и е опасна. При всеки по-силен вятър падат стъкла и мазилка, на високите етажи има циментови греди, които са счупени на две и е въпрос на време да паднат, притесняват се перничани.

От общинскиnата са издирили собствениците - шест фирми и четири физически лица, а кметът Вяра Церовска е издала заповед за обстоен оглед на сградата и е назначила комисия. Проверката е насрочена за 3 юли.

По пътя на отпадъците с Екопак България (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/society/po-pytja-na-otpadycite-s-ekopak-bylgarija-video-news_679105.html

И тази година по традиция се проведе събитието за блогъри, организирано от "Екопак България" под надслов "По пътя на отпадъците". То протече в три етапа, като започна започна със среща на блогърите с екипа на Екопак в офиса им, където бяха представени факти за изхвърлянето на отпадъците, както и ползите от тяхното рециклиране. От тях стана ясно, че "Екопак България" АД е най-голямата организация за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки в Бълга

Прокурори пращат световни бестселъри на затворници в Бургас и Сливен

https://www.24chasa.bg/region/article/6906766

Прокурори пращат  световни бестселъри на затворници в Бургас и СливенНад 450 книги от български и чужди автори, между които световни бестселъри, събраха прокурори за затворите в Бургас и Сливен. Сред томовете има и полезни енциклопедии и интересни географски списания. Между дарените автори са Иван Вазов, Захари Стоянов, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Антон Дончев, Алеко Константинов, Емилиян Станев, Дан Браун,

Родители в Бургас вдигнаха палатков лагер срещу социалната политика

http://nakratko.bg/category/58/160763/


Бургас подкрепи недоволството на майките в столицата срещу социалната политика на държавата. От днес в Морската градина на Бургас започна безсрочен протест на родители на деца с увреждания, предаде кореспондентът на БГНЕС в морския град.

Вместо в университет! 18-годишната ученичка Симона, която разпространяваше наркотици в гимназия в Сандански влиза в съда

http://www.struma.com/obshtestvo/vmesto-v-universitet-18-godishnata-uchenichka-simona-koyato-razprostranyavashe-narkotici-v_135363/

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла обвинителен акт срещу 18-годишната Симона Петкова, която както многократно писахме, разпространяваше наркотици сред по-малките ученици в Сандански

Случаят, за който Симона влиза в съда е от 14 октомври миналата година. Около 10:50 ч. в Политехническа гимназия „Яне Сандански“ в гр. Сандански, Симона. разпространила високорисково наркотично вещество. Тя предала на непълнолетно момиче марихуана с тегло от 0, 71 грама. Освен...

Продължава

Над 1 млрд. дарения по интернет са направили китайците за изминалите 2 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906199

Над 1 млрд. дарения по интернет са направили китайците за изминалите 2 г.Над 1 милиард дарения за различни каузи през онлайн платформи са били направени след влизането в сила през септември 2016 г. на Закона за дарителството, съобщиха от Министерството на гражданските дела, предава bulgarian.cri.cn. Според данните, през 2017 г. в Китай е имало 12 подобни сайта, чрез които хората са дарили близо 2,

Бойко Борисов ще бъде на работни посещения в Израел и в Палестина

http://nakratko.bg/category/59/160762/


Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работни посещения в Държавата Израел и в Палестина на 12, 13 и 14 юни.

Ето как екипите на лидерите от Г-7 видяха срещата им в Канада (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906764

Ето как екипите на лидерите от Г-7 видяха срещата им в Канада  (Снимки)Срещата на Г-7 в Канада събра световните лидери на една маса. Ангела Меркел, Шиндзо Абе, Еманюел Макрон, Доналд Тръмп, Джъстин Трюдо и Джузепе Конте разговаряха пред погледите на журналисти. Екипите на всяка от страните са заснели срещата на върха през различна призма.  Немският журналист Фабиан Рейнолд показа различният поглед на фотографите,

22-годишен е в болница след сбиване заради момиче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906809

22-годишен е в болница след сбиване заради момичеБой за момиче е изпратил 22-годишно момче в болницата, съобщиха от ОД МВР - Хасково. На 9 юни сутринта в РУ Хасково бил получен сигнал от потърпевшия, че на площад "Атлантически" в града е станало сбиване между него и още две момчета на възраст 26 и 27 години от града. Пострадалият заявил, че сбиването е заради 21-годишна девойка.

Важно! Двойките с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансиране в община Дупница

http://www.struma.com/obshtestvo/vajno-dvoikite-s-reproduktivni-problemi-mogat-da-kandidatstvat-za-finansirane_135362/

Поредната 7-ма годишна кампания на Община Дупница за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми стартира от днес. В деловодството на администрацията се приемат заявления за финансиране на "ин витро" процедури. Двойките ще могат да разчитат на финансова помощ, както и досега в размер на 1 500 лв. Крайният срок за кандидатстване е 17 септември. Критериите, на които трябва да отговарят семействата, са регламентирани в правилник, приет от Общинския съвет.

Много от тях се...

Продължава

Пак препятствие пред газовата връзка с Гърция

https://www.mediapool.bg/pak-prepyatstvie-pred-gazovata-vrazka-s-gartsiya-news280136.html

Продължава забавянето на реализацията на газовата връзка между България и Гърция, след като поредна фирма, нямаща нищо общо с бранша, реши да обжалва една от поръчките за строежа, след като претенциите на винарна и имотна компания по процедурата за инженер-консултант на строежа бяха отхвърлени от Върховния административен съд. Така търгът отново е спрян, докато Комисията за защита на конкуренцията разглежда дали искът има основание, става ясно от съобщение на проектната компания "Ай Си Джи Би". Интересното е, че поръчката за 8.45 млн. евро без ДДС се превърна в най-обжалваната от всички търгове за реализация на проекта, при това от фирми, които очевидно нямат капацитет дори да участват в процедурите, камо ли да ги спечелят. След няколкомесечна битка съдът отхвърли окончателно претенциите на винарната "Вини България" и имотната фирма "Некст Инвест", които бяха недоволни от разяснения на възложителя по поръчката. Със същия мотив на 22 май жалба в антимонополния орган е внесла и пернишката фирма "Фрута-БВВ“ ЕООД, която се занимава с производство и реализация на всякаква промишлена, селскостопанска продукция, плодове и зеленчуци, транспортна дейност  - превоз на пътници и товари в страната и чужбина, складова и лизингова дейност и други. Дружеството с капитал от 50 лв., внесен в ПИБ, е създадено в края на декември 2017 г. от Владимир Цветков Георгиев, който е единственият служител и няма други фирми, според правно-информационните системи. Вероятно жалбата на Георгиев ще бъде отхвърлена от КЗК, но остава опцията за допълнително бавене на поръчката чрез обжалване пред Върховния административен съд. Инженер-консултантът е важен, тъй като той трябваше да участва в провеждането на процедурите за избор на доставчик на линейни тръби и за възлагане на инженеринг, доставка и строителство, както и за спазване на установените ключови дати в пътната карта на проекта. Тъй като обявената през ноември 2017 г. поръчка продължава да буксува, "Ай Си Джи Би" обяви останалите търгове за започване на строежа на междусистемната газова връзка. В ход са двете големи поръчки – за доставка на тръбите за газопровода и за проектант и изпълнител на строежа – съответно за 60 млн. евро без ДДС и за 145 млн. евро без ДДС. Три компании са поканени от "Ай Си Джи Би" на 31 май да подадат в 20-дневен срок офертите си за доставка на тръбите. Това са българската "Топливо 2", турската "Ерджияш Челик Бору Санайи А.Ш" и гръцката "Коринт Пайпуъркс С.А." Изборът на тези три компании да продължат в надпреварата се обжалва от турската "Ноксел Челик Бору Санайи А.Ш" пред КЗК, но не е поискано спиране на изпълнението на поръчката и затова процедурата продължава, докато комисията се произнесе по казуса. Останалите отстранени "Умран Челик Бору Санайи А.Ш" индийските "Джиндау" и "Велспун Корп Лимитед", руските тръбни заводи в Загорск и Челябинск и германската "Залцгитер Манесман Интернешънъл" засега не са внесли жалби пред антимонополния орган. Кандидатите да проектират и изградят 183-километровото трасе на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини имат срок до 22 юни да подадат заявления за участие. Плановете на правителството на ГЕРБ бяха до края на българското европредседателство да се извърши първа копка на газопровода, но предвид обжалвания и забавянето на реализацията, интерконекторът изпадна от дневния ред на събитията. 

Хванаха младежи с наркотици в Хасковско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906800

Хванаха младежи с наркотици в Хасковско22-годишен димитровградчанин бил спрян за проверка в село Каснаково. В дрехите му полицаите открили бяло прахообразно вещество, с тегло 0,17 грама - амфетамин. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Последвал процесуално - следствени действия в къщата му в селото, откъдето иззели още 0,76 грама суха зелена листна маса - марихуана.

Мазилка падна върху главата на дете в Перник

https://frognews.bg/kriminalno/mazilka-padna-varhu-glavata-dete-pernik.html

Мазилка от рушащата се сграда на бившия битов комбинат в Перник падна върху главата на дете.

Хваната двамата перничани, които задигнаха лаптоп от автомобил в Сандански

http://www.struma.com/krimi/hvanata-dvamata-pernichani-koito-zadignaha-laptop-ot-avtomobil-v-sandanski_135361/

В резултат на проведени незабавни оперативно-издирвателни мероприятия, полицейски служители на РУ Сандански са установили извършилите на кражба на лаптоп от паркирана на паркинг в гр. Санданки лек автомобил, а именно – криминално проявените перничаните Д.Т. (51 г.) и С.Д. (56 г.).

Р. Андонов

Петокласници от Поморие с дипломи за малки полицаи

https://www.24chasa.bg/region/article/6906789

Петокласници от Поморие с дипломи за малки полицаи78 петокласници от СУ "Иван Вазов" в Поморие завършиха успешно двугодишното обучение по програма "Детско полицейско управление", съобщи пресаташето на Областната дирекция на МВР Цветелина Рандева. Под ръководството на полицейски инспектор Георги Димитров от Поморие две години децата изучаваха правилата за движение по пътищата,

Местната власт в Чупрене алармира за нова опасност от завод „Миджур“

https://zaistinata.com/%d0%bc%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%b2-%d1%87%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd/

Кметът и председателят на Общински съвет – Чупрене са подали сигнал до главния прокурор, за това че  не са взети мерки за безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване на територията на завод „Миджур“, в землището на с. Горни Лом, където при настъпване на производствената авария на 01.10.2014 г. […]

Задържаха 18-годишен от Кърджали за притежание на хероин и канабис

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906788

Задържаха 18-годишен от Кърджали за притежание на хероин и канабисЗа незаконно притежаване на наркотици 18-годишен е задържан в Кърджали, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР. Младежът бил проверен на 8 юни около 17 часа на ул. "Републиканска". Полицаите открили бяло твърдо вещество и суха листна маса. При направените тестове едната субстанция реагирала на хероин, а другата на канабис.

Грозна сцена в центъра на Банско! Двама младежи удряха, блъскаха и викаха по жена, за да и отмъкнат дамска чанта с...

http://www.struma.com/krimi/grozna-scena-v-centura-na-bansko-dvama-mladeji-udryaha-bluskaha_135360/

Е.А. (21 г.) от гр. Белица е привлечен като обвиняем в извършен на 03.02.2018 г. окло 20:00 часа в гр. Банско грабеж. В съучастие с непълнолетно лице, чрез употреба на сила, изразяваща се в нанасяне на удари, блъскане и дърпане, са отнели от жена дамска чанта, с намиращи се в нея вещи на обща стойност около 250 лв.

Р. Андонов

Тръмп и Ким са в Сингапур в очакване на първата си среща

http://www.cross.bg/sreshta-singapyr-trump-1576614.html

/КРОСС/ Американският президент Донад Тръм и лидерът на Северна Корея Ким Чен-унвече са в Сингапур в очакване първата си среща, определяна като историческа. В навечерието на срещата Тръмп разговаря с премиера на страната домакин Ли Сян Лун. Частната среща се проведе в официалната резиденция на сингапурския премиер. След нея двамата лидери си стиснаха ръце и позираха пред камерите, преди да се върнат в сградата за работен обяд с американски и сингапурски служители. Официални изявления нямаше, но Тръмп беше чут да казва на Ли, че утрешната среща ще е много интересна и според него ще има много добър резултат. Отделно се състояха подготвителни разговори между американски и севернокорейски представители, а по-късно днес се очаква още една такава среща. Сингапур въвежда изключителни мерки за сигурност. Очаква се там да пристигнат и над 2500 журналисти от цял свят, за да отразят историческото събитие.  Северна Корея се надява, ако срещата протече успешно, международните санкции срещу страната да бъдат отменени. А западът очаква Пхенян да се откаже от разработването на ядрени оръжия.

Мазилка падна върху главата на дете в Перник

https://www.actualno.com/pernik/mazilka-padna-vyrhu-glavata-na-dete-v-pernik-news_679120.html

Мазилка от рушащата се сграда на бившия битов комбинат в Перник падна върху главата на дете. В общината многократно са подавани сигнали за състоянието на сградата. 13-годишното момче минавало покрай сградата, когато мазилката се откъртила, разбила се в козирката на първия етаж и парче от нея го ударило по главата. За щастие детето не е пострадало тежко, предаде БНР. Сградата обаче не се поддържа, руши се и е опасна. При всеки по-силен вятър падат стъкла и мазилка, на високите етажи има

Опасни боеприпаси застрашават Горни Лом, прокуратурата накара МВР да се задейства

https://offnews.bg//temida/opasni-boepripasi-zastrashavat-gorni-lom-prokuraturata-nakara-mvr-da-682410.html

Прокуратурата е издала разпореди министърът на вътрешните работи да вземе спешни мерки за безопасното съхранение на стари боеприпаси в завода "Миджур", където на 1 октомври 2014 година загинаха 15 души

Констатациите за неспазване на законите за безопасно съхранение на боеприпаси са направени след проверка на прокуратурата. Повод за това е бил сигнал до главния прокурор, изпратен от кмета на Чупене. Според сигнала в завода не се взиматмерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване на територията на завод „Миджур“, в землището на с. Горни Лом.

Взривните вещества се намират в складове на завода „Миджур“.

В сигнала е посочено, че и към момента все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени живота и здравето на населението. Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от МОСВ, съвместно с представители на МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.

Констатациите показали, че не се спазват почти същите изисквания, които с констатирани непосредствено след взрива преди почти 4 години. До момента не е предоставен договор за въоръжена охрана на пет склада, в които се намират въпросните взривни вещества. Не са представени документи според които фирмата стопанин на обекта „Видекс“ АД трябва да разполага със собствени или наети складови помещения. В завода няма и локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението.

Прокуратурата е установила, че неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица, предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Освен това е преценено, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от органите, снабдени с компетентност по поставените въпроси.

Отговорни за контрола на тези изисквания са МВР и Областната управа, на които прокуратурата е издала указания за налагане на принудителни административни мерки и на санкции.

За инцидента на 01.10.2014г. на територията на завод „Миджур“, Окръжна прокуратура – Видин внесе обвинителен акт срещу четири лица и към момента делото се разглежда от Окръжен съд – Видин. 

От последните минути: Почина шофьорът от катастрофата в Ришкия проход

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Pochina-shoforat-ot-katastrofata-v-Rishkiya-prohod__268735

Снимка: Булфото Движението в Ришкия проход е спряно заради тежкия инцидент между ТИР и бус, който стана този следобед на 2-3 км след с. Кам...

Испания ще приеме кораба с над 600-те имигранти

https://petel.bg/Ispaniya-shhe-prieme-koraba-s-nad-600-te-imigranti__268734

Ние ще приемем кораба с 629-те имигранти, каза испанският премиер Педро Санчес, предаде ТАСС. Министър-председателят на иберийското кра...

Димитров се връща в топ 5 моментално, ще е в топ 6 на поставените на “Уимбълдън”

https://petel.bg/-Dimitrov-se-vrashha-v-top-5-momentalno--shhe-e-v-top-6-na-postavenite-na----Uimbaldan---__268733

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще се завърне на пето място в световната ранглиста още следващата седмица, след като тази ...

Меркел подкрепя среща Путин-Тръмп

https://www.actualno.com/europe/merkel-podkrepja-sreshta-putin-trymp-news_679122.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че подкрепя идеята за провеждането на среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп. Тя заяви това по време на интервю за телевизия А Ер Де, цитирано от БГНЕС. „Ако те двамата още веднъж се срещнат и тази среща продължи по-дълго, отколкото беше срещата им в Хамбург на форума на Г-20, то аз наистина подкрепям това“, каза канцлерката. Тя подчерта, че Русия и САЩ са „две важни страни“. &bd

Новият модел "Порше" ще носи турско име, кръщават го "Тайджан"

https://www.24chasa.bg/avto/article/6906774

Новият модел "Порше" ще носи турско име, кръщават го "Тайджан"Новият електрически автомобил на "Порше" ще носи турско име, съобщава турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на съобщение на компанията. Електромобилът ще се нарича "TAYCAN" - словосъчетание, което на турски език се произнася "Тайджан", между две турски думи - "тай" (малък кон) и "джан" (душа, жизненост), предаде БТА.

В Белия дом спасяват разкъсани от Тръмп официални документи

http://www.moreto.net/novini.php?n=375766

Служители в американската администрация лепят със скоч страници от официалните документи, които президентът на САЩ Доналд Тръмп обича да къса на малки парченца, съобщи в неделя вестник "Политико". Изданието се позовава на бивши служители в администрацията на държавния глава.

Опасни шофьори на пътя в Пиринско! Софиянец подкара колата си дрогиран в Благоевград, 33-годишен мъж без книжка се качи пиян на..

http://www.struma.com/krimi/opasni-shofiori-na-putya-v-pirinsko-sofiyanec-podkara-kolata-si_135359/

Започнати са бързи производства за извършени престъпления по чл. 343б, ал. 1 от НК срещу:

- И.Б. (57 г.) от с. Ново Лески, общ. Хаджимово за това, че около 01:40 часа на 09.06.2018 г. в гр. Гоце Делчев е управлявал лек автомобил „Мицубиши Паджеро“ с 2.21 промила алкохол в издишания въздух;

- Неправоспособният И.Г. (27 г.) от с. Скрът, общ. Петрич, който около 22:40 часа на 08.06.2018 г. е управлявал лек автомобил „Сеат Ибиза“ с 2,25 промила...

Продължава

Хванаха двама мъже с наркотици във Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906771

Хванаха двама мъже с наркотици във ВрацаДвама мъже са задържани за притежание на наркотици във Враца, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Вчера, в 10.05 часа полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил "Опел Астра", управляван от Д.Ц./29г./ от Враца. В колата пътувал и Р.Н./28г./, също от Враца. При извършената проверка на автомобила,

Откриха мъртъв полицай в Перник

https://frognews.bg/novini/otkriha-martav-politsai-pernik.html

Малко след 6.00 часа тази сутрин е намерен труп на полицай в Перник. По първоначални данни на областната дирекция на МВР става въпрос за самоубийство на 44годишен служител от Охранителна полиция. Той се е застрелял със служебното си оръжие. Огледите на място продължават.

Горя апартамент в жк. „Струмско“ в гр. Благоевград, техническа неизправност в къща в общ. Гърмен доведе до..

http://www.struma.com/obshtestvo/gorya-apartament-v-jk-strumsko-v-gr-blagoevgrad-tehnicheska-neizpravnost_135358/

На 10.06.2018 г. около 14:00 часа е получен сигнал за пожар в ел. табло на ул. „Цар Самуил“ в гр. Разлог. Погасен е от екип на РСПБЗН Разлог. Причината е късо съединение. Изгорели са ел. табло, електромери, ел. предпазители.

Oколо 14:50 часа на 10.06.2018 г. е получен сигнал за пожар в апартамент в жк. „Струмско“ в гр. Благоевград. Погасен е от два екипа на РСПБЗН Благоевград. Загуби – мебели стъкла, опушени стени. Причина – късо...

Продължава

Американски изтребител Ф-15 се е разбил край южните брегове на Япония

https://frognews.bg/svqt/amerikanski-iztrebitel-15-razbil-krai-iujnite-bregove-iaponiia.html

Пилотът се е катапултирал и е спасен от японските въоръжени сили. Американската армия съобщава, че в момента тече разследване на причините за инцидента, предава АФП, цитирана от агенция “Фокус“.

И Бургас подкрепи майките на деца с увреждания

https://www.actualno.com/burgas/i-burgas-podkrepi-majkite-na-deca-s-uvrejdanija-news_679121.html

Бургас подкрепи недоволството на майките в столицата срещу социалната политика на държавата. От днес в Морската градина на Бургас започна безсрочен протест на родители на деца с увреждания, предаде БГНЕС.  Палатковият лагер е демонстрация срещу нефункциониращата система за личен асистент и трудностите, с които всяко семейство се сблъсква при опита да издържа и обгрижва дете в неравностойно положение. "Лагерът ще е безсрочен, докато получим това, което искаме, а то е закон за лична

Простреляната Симона проговори, вече е вън от опасност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906757

Простреляната Симона проговори, вече е вън от опасност22-годишната Симона Тодорова от Дряново, която бе простреляна в главата в Слънчев бряг на 2 юни, вече говори, съобщиха за 24 часа от УМБАЛ Бругас. Момичето успявало да отговаря на въпроси с кратки думи, реагирало при появата на родителите й, които са неотлъчно до нея от момента на приемането й в бургаската болница.

Двама откраднаха 123 лева от дома на възрастен мъж в Долни Дъбник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906760

Двама откраднаха 123 лева от дома на възрастен мъж в Долни ДъбникДвама мъже са задържани за взломна кражба. Сигналът в полицията бил подаден на 8 юни в 11.30 часа. Двама неизвестни през нощта взломили входната врата на дома на 70-годишен в Долни Дъбник и са взели 123 лева. Това съобщиха от МВР. Местопроизшествието било посетено от полицаи и е извършен оглед. Уведомена е прокуратурата.

Непълнолетен петричанин къса златните накити на жени и бяга.....

http://www.struma.com/krimi/nepulnoleten-petrichanin-kusa-zlatnite-nakiti-na-jeni-i-byaga_135357/

Повдигнато е обвинение срещу криминално проявен непълнолетен петричанин, за това, че на 6 и на 7 април 2018 г., чрез издърпване с ръка от врата на две жени, е отнел два златни синджира, на стойност съответно около 367 лв. и 200 лв.

Р. Андонов

Бойко Борисов ще посети Израел и Палестина

https://offnews.bg//politika/bojko-borisov-shte-poseti-izrael-i-palestina-682408.html

Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работни посещения в Държавата Израел и в Палестина на 12, 13 и 14 юни, съобщиха от правителствената пресслужба.

В Ерусалим премиерът Борисов ще проведе срещи с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин и с лидера на опозицията Исаак Херцог. На тях ще бъде направен преглед на двустранните отношения в областите от взаимен интерес, включително в сферата на сигурността и борбата с тероризма, и ще бъдат обменени мнения по международни и регионални теми.

В годината, в която отбелязваме 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи, министър-председателят ще участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес и ще разговаря с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

Бойко Борисов и българската делегация, в която са включени вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъдат приети от патриарха на Ерусалим Теофилос Трети.

Те ще имат среща и с българската общност в Тел Авив, за която концерт ще изнесе ансамбълът на Николина Чакърдъкова.

В Рамала делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, ще разговаря с премиера на Палестина Рами Хамдала за възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество и за Близкоизточния мирен процес.

При посещението си в Израел премиерът ще бъде придружаван и от представители на Българската православна църква и на еврейската общност в България.

Преди посещението си в Израел премиерът Борисов ще се срещне в Измир с турския си колега Бинали Йълдъръм. Срещата е в отговор на поканата на министър-председателя на Турция Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.

Изправят на подсъдимата скамейка ученичка, разпространявала марихуана в училище!

http://regiona.bg/%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%b9%d0%ba%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b5/

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла обвинителен акт срещу Симона Петкова.
Около 10:50 ч. на 14.11.2017 г., в Политехническа гимназия „Яне Сандански“ в гр. Сандански, Симона разпространила високорисково наркотично вещество.

Тя предала на непълнолетно момиче марихуана с тегло от 0,71 грама. Освен това по същото време обвиняемата държала в себе си още 1,21 грама от наркотика.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.

Материалът Изправят на подсъдимата скамейка ученичка, разпространявала марихуана в училище! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Катастрофа ограничава движението по АМ "Струма" в посока Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906750

Катастрофа ограничава движението по АМ "Струма" в посока БлагоевградВременно движението при км 29 в посока Благоевград на АМ „Струма“ се осъществява само в изпреварващата лента поради пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на служителите на "Пътна полиция". Очаквайте подробности!

Шакира тръгна на турне след 7-годишна пауза

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6906742

Шакира тръгна на турне след 7-годишна пауза

Шакира започна турне след 7-годишна пауза с концерт в Хамбург, на който изпя хитове от 20-годишната си кариера, съобщи Би Би Си. Певицата беше много развълнувана и притискаше ръце към гърдите си, докато разказваше за дългото си боледуване. Тя отложи със седем месеца турнето си "Ел Дорадо" заради проблеми с гласните струни.

Алпиниста Атанас Скатов стана спортист на месец Май

https://pressbulgaria.com/m/9SX8N2TY.html

Поредната класация на Пресклуб “България” сред спортните журналистите излъчи алпиниста Атанас Скатов за спортист на месец май с 9 от 20 гласа. Златната значка му беше връчена за безкислородното и без шерп солово изкачване на 13.05 на връх Чо Ойо 8201м. Той спечели приза в състезание с Биляна Дудова (6 гласа)-европейска шампионка за втори път по борба, Мария Обрешкова -(3 гласа)-за девети път европейски шампион по самбо и Тайбе Юсеин (2 гласа)-европейска шампионка по борба. Скатов получава тази награда за втори път . Преди 4 години той за пръв стана спортист на месеца в анкетата на журналистите за изкачванети му на вр.Еверест (8848м)през месец май 2014. “ Благодаря на организаторите за номинацията и на всички спонсори, близки и приятели , които ме подкрепят в моите експедиции. Без тяхната подкрепа моя успех нямаше да бъде възможен.” Намерението на Атанас Скатов е да изкачи всички 14 осемхилядници ако намери финансовата подкрепа за това. Към момента той има изкачени 6 върха-вр.Макалу,вр.Манаслу,вр.Аннапурна,вр.Еверест,вр.Лхотца и вр.Чо Ойо. Проекта му е известен и с това,че той го изпълнява без консумация на животинска храна като част от мисията му за опазване на околната среда. Мария Илиева 0888813281

Без разрешително млад мъж от гр. Гоце Делчев изсече 19 броя букови дървета в ....

http://www.struma.com/obshtestvo/bez-razreshitelno-mlad-muj-ot-gr-goce-delchev-izseche-19_135356/

В качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 235, ал. 1 от НК е привлечен Д.М. (28 г.) от гр. Гоце Делчев, който на 10.05.2017 г. е извършил сеч на 19 броя букови дървета в м. Градишка река, землище на с. Черешница, общ. Сандански, без да има надлежно разрешително.

Р. Андонов

Почина режисьорът и аниматор, създател на "Чоко и Боко" - Румен Петков

https://www.dnevnik.bg/v_pamet/2018/06/11/3198125_pochina_bulgarskiiat_animator_i_rejisyor_suzdatel_na/?ref=rss


Българският режисьор на анимационни филми Румен Петков е починал, съобщи за "Дневник" Надежда Славова - негова ученичка, колега и близка. Петков е носител е на "Златна палма" от кинофестивала в Кан от 1985 г. за "Женитба", който режисира със Слав Бакалов.<br /><br />Създател е на първия български говорещ анимационен филм "Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко", комиксите в сп. "Дъга". В началото на 90-те години напуска...

Ким Чен Ун - младият лидер, който нахлува на сцената

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6906744

Ким Чен Ун - младият лидер, който нахлува на сценатаСеверна Корея е изолирана от десетилетия. Във вторник обаче нейният лидер Ким Чен Ун ще разговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп под прожекторите на световната дипломатическа сцена. Баща му и дядо му пътуваха само в държави от комунистическия блок и необвързани страни. Знаеше се, че баща му Ким Чен Ир се страхува да лети със самолет.

С какви препоръки заминават феновете за Мондиала в Русия

https://www.mediapool.bg/s-kakvi-preporaki-zaminavat-fenovete-za-mondiala-v-rusiya-news280135.html

Чуждестранните фенове, заминаващи за световното по футбол в Русия, не бива да доближават Чеченската република и границата със сепаратистки Донбас в Украйна. По-добре е да не разговарят в Русия за гейове и да не предизвикват руските патриоти. Това са част от препоръките, отправяни в САЩ, Великобритания и Украйна към запалянковците от тези "страни, чиито отношения с Москва се изостриха".   Това пише руският вестник "Новая газета", който обобщава темата с гостуващите за Мондиала чуждестранни фенове. Шампионатът с участие на 32 страни започва в четвъртък. Над половината билети за предстоящите мачове са купени от чужденци, съобщи говорител на ФИФА.   Чрез сайта на организацията са продадени вече над 2 милиона билети. Най-много гости се очакват от САЩ, където са купени почти 87 000. Бразилците са купили към 72 хил. билета за турнира, колумбийците - 64 хиляди. По 60 хил. са купени в Германия, Мексико и Аржентина. По данни от медиите в Русия ще пристигнат около 100 хиляди фенове от Китай и само 10 хиляди от Великобритания. Два месеца преди началото на Световното Белият дом посъветва американците "добре да помислят", преди да заминат за шампионата в Русия, тъй като с оглед намаления брой дипломати заради взаимните санкции американските консулства нямат възможност пълноценно да подпомагат през това време своите граждани. "Независимо от масираната русофобска кампания във водещи американски медии, а може би и благодарение на нея, интересът към страната ни расте. Американците искат да видят с очите си как всъщност изглеждат нещата в Русия", цитира вестникът коментар на руското посолство в САЩ. Британският външен министър Борис Джонсън сравни през март Световното в Русия с олимпиадата от 1936 г. в хитлерова Германия. Според него "Путин ще използва спортното събитие, за да се прослави", но не бива да се наказват заради това британските фенове и националите, припомня "Новая газета". В справочник за британските запалянковци, издаден от външното министерство, се препоръчва туристите да избягват посещения в Чечения, Ингушетия и Дагестан - кавказки републики на Русия, да не доближават и границите с проруските сепаратистки региони на Украйна, където продължават военни действия. По-добре е британците да не се качват в кола с непознати, да не носят със себе си всичките си ценности и да научат няколко израза на руски.   Отделено е "специално внимание на подготовката на феновете хомосексуалисти". От 2013 г. в Русия е забранена пропагандата на "нетрадиционни сексуални отношения" сред непълнолетни, включително разговорите по проблемите с хомосексуализма, което де факто забранява публично да се демонстрират правата на ЛГБТ-общността, посочва британското министерство. "Великобритания за жалост е подготвила много инструкции как британските фенове да употребяват алкохолни напитки по време на Световното по футбол, отбелязвайки, че е по-добре да не се състезават в това отношение с руснаците", цитира всекидневникът изявление на Мария Захарова, говорителка на руската дипломация. По данни на "Таймс" британската полиция е отправила към местните фенове, заминаващи за Русия, молба да се въздържат от провокации с оглед "високите патриотични чувства" сред руското население, добавя "Новая газета". Украинското външно министерство пък "настойчиво е препоръчало" на гражданите да не посещават шампионата в Русия поради "сериозни заплахи за личната им сигурност". "Руските силови структури и наказателните органи" задържат украинци, обвиняват ги в шпионаж или тероризъм. Властите във федерацията "извършват и други провокационни действия" спрямо украинци, ограничават и достъпа на консули и адвокати до задържаните, предупреждава Киев. Украинската радиотелевизионна компания няма да излъчва Световното, а във Върховната рада е внесен и законопроект за забрана на телевизионни предавания от турнира, за "да не се допуска държавата агресор да бъде популяризирана в Украйна". По данни на ФИФА украински граждани са купили до момента близо 5000 билета за мачовете в Русия. Междувременно в Аржентина излезе наръчник със съвети за държавни служители, футболисти и журналисти, заминаващи за Русия. Има и препоръки как да се харесат на руските момичета - да бъдат чистоплътни, да се обличат добре, да използват приятен одеколон или парфюм. Освен това авторите съветват аржентинските мъже "да не задават глупави въпроси за секса". Властите обаче събрали справочниците и ги върнали, след като откъснали страниците с най-спорните съвети, цитира вестникът аржентинското издание "Хугада финансиера". Аржентинци са поръчали досега 26 хиляди "фенски паспорта", с които могат да влязат в Русия без визи, добавя "Новая газета".

С кокаин в джоба спипаха благоевградчанин, малко по-късно в дома му ...

http://www.struma.com/krimi/s-kokain-v-djoba-spipaha-blagoevgradchanin-malko-po-kusno-v-doma_135355/

На 10.06.2018 г. около 04.50 часа в градската градина на гр. Благоевград полицейски служители спират за проверка Б.М. (27 г.), в хода на която откриват пликче с бяло прахообразно вещество, реагирало на кокаин.

В домът на Б.М. служителите са открили саморъчно направена цигара и найлоново пликче със суха растителна маса, реагирали на марихуана. Образувано е досъдебно производство.

Р. Андонов

Съдба по жребий: Къде да учат първокласниците?

https://www.mediapool.bg/sadba-po-zhrebiy-kade-da-uchat-parvoklasnitsite-news280134.html

Напоследък често обсъждат онази най-радикална форма на демокрацията, която са практикували в древна Атина: избор на магистрати не според богатството, популярността или дори личните им качества, а по жребий. Защото пред съдбата всички са равни. Защо е тогава това усещане за несправедливост у родителите, чиито деца са били елиминирани от желаните училища в София?   Вероятно тук нещо противоречи на принципа за абстрактното равенство. Първо, на входа си, образованието има една егалитарна страна, доколкото трябва да е отворено за всички, на изхода обаче има и една крайно йерархична страна, доколкото най-добрите по определение са малцинство, посредствените – мнозинство. Освен това у всеки от нас е заложено убеждението, че мястото, което обитаваме, ни дава определена привилегия за нещата наоколо (например - да си паркираме колата пред блока). А местата дори в една и съща национална държава са много различни; едно е да търсиш добро училище в скъп квартал, друго – в бедно предградие.   Жребият беше опит на институциите да намерят приемливо решение при равен брой точки, като по този начин пренасочат недоволството към Фортуна. Е да, ама самата битка за точките е добре овладяна от по-окумуш родителите, които си изнамират тапии за болест на детето, писма за месторабота и тъй нататък според критериите. А както знаем училищата нямат прокурорски функции и не могат да разследват подобни документи.   Един медиен евъргрийн   Нещо повече, има желани деца - например с родители потенциални спонсори, известни хора или просто приятели - и вероятно не е трудно да си представим, че съответната управа ще провери внимателно едни документи, а други няма. Всички сме равни пред съдбата, но "някои са по-равни от други" (Оруел). И ето че година след година имаме този медиен евъргрийн: кои приели, как приели, на кого да се оплачат. Тук не критикувам министерството, а опитвам да покажа сложността на ситуацията: тя представлява политически, а не просто технократски проблем. В този смисъл добре би било недоволствата ни да приемат политическа форма, вместо да повтаряме вечните си подозрения за престъпления и конспирации.   Вземете районирането, което дава предимство на местни пред чужди. Подобно на американския джеримандъринг (боричкането при очертаването на избирателните райони), то има политически заряд. Може да гетоизира бедните места (например ромските махали) или да способства за смесването на бедни и богати деца. В първия вариант вървим към изграждане на елитни училища, ще кажете това не е лошо, но замислете се дали това се прави въз основа на качествата на самите деца или само на социо-жилищното положение на родителите им? Доколкото знам няма изпит за постъпване в първи клас, така че децата, обречени на сегрегирано училище, просто няма как да изплуват.   Впрочем окумуш-родителят не е само по-богат – той/тя просто е по-активен, проверява кои училища как са, къде какви изисквания има, абе изобщо "бори се". Няма лошо, но какво да правят децата, чиито родители не са окумуш, да не кажем – не се много интересуват? Дали не трябва някаква социална служба да се бори и за тях? Принципът на конкуренцията, въведен в сферата на образованието, където "в момента води до това, че добрите училища стават все по-добри, лошите затъват безнадеждно. Въпреки това не ги затварят по едни други политически причини, не ги окрупняват, не ги превръщат във филиали на успешните. Креят си така, а заедно с тях и децата. Или друг детайл. Не е ясно колко деца трябва да има в едно училище, за да съществува. И тъй успешните училища, подобно на едни капиталистически предприятия, отварят нови и нови допълнителни паралелки, докато губещите биват избягвани от родителите, клиентелата им намалява, а бюджетът изтънява. Вярно е, че сигурно са си виновни учителите, директорът, настоятелството, местната община – но каква точно вина има първолакът за екзистенциалния жребий, според който се е родил тъкмо в района на затъващото училище?   В битката за клиенти училищата се превръщат в съучастници за "производството" на деца със специални образователни потребности; помагат също и родители, и лекари. Защо ли? Защото такива деца носят повече приход на глава ученик; не знам дали тази практика ще се окаже масова, още е рано да преценим, но трудно мога да си представя нещо по-гадно. Елитните училища на свой ред контрират с "производството" на талантливи деца, които също носят повече приход.   Последните седмици медиите бушуваха около случая с Норвегия, където се оказва, че социалните служби имат задължението да се намесват в интерес на детето дори и против волята на родителите. Шок и ужас в българската публика, която се кланя на светото биологическо семейство, за чийто придатък смята децата. Чудя се дали пък да не коригираме тези си атавистични възгледи (в които някои дори намират причина за гордост), дали да не почнем да мислим за интереса на децата отвъд родителите, които те така или иначе не могат да си изберат. Първокласникът все още няма ресурс да воюва сам за място под слънцето; ако по божествения жребий се е паднал в загубено семейство, лош район, затъващо училище, добре е обществото ни да се бори за равния му старт в живота.

Пенка се върна обратно в ЕС. Защо не и Великобритания?

http://clubz.bg/68999-penka_se_vyrna_obratno_v_es_zashto_ne_i_velikobritaniq

Кравата Пенка продължава да вълнува цяла Европа. И да е обект на сериозно обсъждане и на брифингите на Европейската комисия.

Днес историята ѝ беше обвързана с темата за напускането на Великобритания.

Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние се е срещнал тази сутрин в Брюксел със своя британски колега Дейвид Дейвис, съобщи говорител на Европейската комисия, предаде БТА.

Говорителят отбеляза, че двамата събеседници са обсъдили хода на преговорите, както и бъдещите отношения между ЕС и Лондон, но не даде подробности. Той коментира обаче българското добиче.

"На въпрос за съдбата на кравата Пенка, която пресече българско-сръбската граница, той заяви, че това е пример за възможността някой, напуснал Общността, да се върне обратно".

Медиите в Европа също отбелязаха днес щастливата развръзка на тази драматична история - кравата ще живее. Пенка беше заплашена от смъртна присъда, защото за кратко отскочи в Сърбия и след това се завърна в родното си място без документи, които ЕС изисква и които удостоверяват, че тя няма определени заболявания.

 
"Българската крава, която напусна ЕС и се върна след няколко дни, избегна смъртта след международна кампания за спасяването ѝ", съобщава днес АФП. Новината влезе и в Евронюз.

Въпросът беше отнесен даже до ЕК, а Пол Макартни подписа петиция за спасяването на животното. До понеделник, когато се разбра, че Пенка е помилвана, петицията до европейските институции беше подкрепена от 30 750 души.

"Феновете на Пенка я нарекоха "най-прочутата българска жена" и споделяха историята ѝ с хаштаг #SavePenka. За нея дори беше написана песен, разказваща за кравешката одисея", припомня агенцията.

По време не петъчния си брифинг говорителката на ЕК Ана-Касия Итконен трябваше подробно да отговаря на въпроси за Пенка.

Медийният редактор на "Гардиън" Джим Уотърсън посвети днес туит на избавлението на кравата. 

"Дейли телеграф успя да спаси бременната българска крава (Пенка всъщност се оказа, че не е бременна - бел.ред.) от убиване заради правилата на ЕС за карантината. Пенка вече може да живее свободна от игото на Брюксел и да свърши живота си по традиционния начин - в кланицата", написа той.

В Горни Лом все още се съхраняват по опасен начин много взривни вещества

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906737

В Горни Лом все още се съхраняват по опасен начин много взривни вещества Във взривения завод в Горни Лом все още се съхраняват по опасен начин много взривни вещества, съобщават от прокуратурата. Данните са от сигнал до Сотир Цацаров от кмета и от председателя на Общинския съвет в Чупрене. Те твърдят, че не са взети мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества.

Повече контрол върху водачите на училищни автобуси искат във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375755

Само по документи училищата осъществяват контрол върху автобусните фирми, с които децата отиват на екскурзии. Това стана ясно от коментар на директора на Регионалното управление по образованието във Варна Венцеслава Генова и директора на училище "Васил Априлов" в града Албена Комитова.

Пипнаха трима с амфетамини в Кюстендилско! Криминално проявеният 24-годишен младеж....

http://www.struma.com/krimi/pipnaha-trima-s-amfetamini-v-kyustendilsko-kriminalno-proyaveniyat-24-godishen-mladej_135354/

В края на миналата седмица в Кюстендилска област са установени и задържани 3-ма младежи за притежание на наркотични вещества - амфетамин. Срещу тях са започнати досъдебни производства в РУ Дупница и РУ Кюстендил. Установените от дупнишки полицаи са на 19 и на 24 години, по-големият е известен на полицията и с други противозаконни деяния, от него са иззети 21 грама амфетамин и пликче с канабис.

От 19-годишния са иззети опаковка с ефедрин и канабис. Установеният в Кюстендил е на 26...

Продължава

Сигнал до Цацаров, че взривните вещества в завода "Миджур" не се съхраняват безопасно

https://www.actualno.com/society/signal-do-cacarov-che-vzrivnite-veshtestva-v-zavoda-midjur-ne-se-syhranjavat-bezopasno-news_679114.html

До главния прокурор на България постъпи сигнал от кмета и председателя на Общински съвет - Чупрене за невземане на мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване на територията на завод „Миджур“, в землището на с. Горни Лом, където при настъпване на производствената авария на 01.10.2014г. загинаха 15 души. Взривните вещества се намират в складове на завода „Миджур“. В сигнала е по

Атина: Не даваме държавното имущество като залог за редовното изплащане на дълга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906732

Атина: Не даваме държавното имущество като залог за редовното изплащане на дългаМинистерството на финансите на Гърция опроверга съобщения в печата, че с новия законопроект, с който страната отговаря на условията на кредиторите за успешното приключване на третата спасителна програма, правителството дава държавното имущество като залог за редовното изплащане на държавния дълг, съобщава гръцкият вестник "Вима", цитиран от БТА.

Меркел: Трансатлантическото партньорство продължава

http://econ.bg/Новини/Меркел-Трансатлантическото-партньорство-продължава-_l.a_i.762527_at.1.html

Германия и Европейския съюз не могат лекомислено да се доверяват на САЩ, но Берлин има намерение да продължи диалога с президента на САЩ Доналд...

Кристиано Роналдо в битка с руските традиции (Видео)

http://www.cross.bg/ronaldo-portygaliya-kristiano-1576613.html

/КРОСС/ Хляб със сол? Едва ли Кристиано Роналдо е опитвал такава традиционна славянска почерпка преди да пристигне заедно с футболистите от националния отбор на Португалия в Русия. "Мореплавателите" се настаниха в базата им "Кратово" в близост до Москва, а традиционното руско посрещане вкара капитана на европейските шампиони в истинско приключение.  На Роналдо му бе предложена питка, която се оказа доста жилава. След това му бе обяснено, че трябва да я посоли. Съотборниците му се забавляваха искрено, докато той се сблъскваше за първи път с традицията. След като вкуси от странното за него лакомство, Ронадло също се разсмя.  video: https://www.youtube.com/watch?v=kItkEHkC-t8 И все пак португалецът дояде залчето за добре дошъл! Португалия е в една група на Мондиала заедно с отборите на Испания, Мароко и Иран.

Три синдиката се оплакват на Съвета на Европа заради чиновници

https://frognews.bg/novini/tri-sindikata-oplakvat-saveta-evropa-zaradi-chinovnitsi.html

КНСБ, КТ ”Подкрепа” и Европейската конфедерация на профсъюзите смятат, че е нарушено правото на колективно договаряне на държавните служители. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при представянето на годишния доклад на синдиката за нарушаване на трудовите права.

Чудо! Русначе падна от петия етаж в Равда, размина се с лека травма

http://www.struma.com/lyubopitno/chudo-rusnache-padna-ot-petiya-etaj-v-ravda-razmina-se_135353/

Баба му отишла да пазарува и го оставила без надзор

5-годишно русначе оцеля по чудо, след като падна от 5-ия етаж на комплекс "Лайфстайл 3" в Равда. Малчуганът е оставен без надзор от баба си за няколко минути, която отишла да пазарува. Покатерил се на терасата и паднало в градинката.

Детето е извадило невероятен късмет, защото се е разминало само с леки травми. Русначето е настанено за лечение в УМБАЛ Бургас с фрактури на краката, таза и травма на белия дроб, без опасност за живота. /flagman.bg/

Адв. К. Симеонов за Фрог: Инсинуация е, че с адв. Ботев сме давали документи от делото за КТБ на „Капитал”

https://frognews.bg/novini/adv-simeonov-frog-insinuatsiia-che-adv-botev-sme-davali-dokumenti-kapital.html

Нито аз, нито колегата ми адв. Христо Ботев сме давали документи от делото за КТБ във в. „Капитал”, както твърди в. „Монитор”. Това е откровена лъжа. С „Капитал” нямам никакви контакти.

Адв. К. Симеонов за Фрог: Инсинуация е, че с адв. Ботев сме давали документи от делото за КТБ на „Капитал”

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/adv-simeonov-frog-insinuatsiia-che-adv-botev-sme-davali-dokumenti-kapital.html

Нито аз, нито колегата ми адв. Христо Ботев сме давали документи от делото за КТБ във в. „Капитал”, както твърди в. „Монитор”. Това е откровена лъжа. С „Капитал” нямам никакви контакти.

Три синдиката внасят колективна жалба до Съвета на Европа срещу България

https://offnews.bg//obshtestvo/tri-sindikata-vnasiat-kolektivna-zhalba-do-saveta-na-evropa-sreshtu-ba-682406.html

Три синдиката ще внесат колективна жалба до Съвета на Европа срещу България. КНСБ, КТ "Подкрепа" и Европейската конфедерация на профсъюзите смятат, че е нарушено правото на колективно договаряне на държавните служители. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при представянето на годишния доклад на синдиката за нарушаване на трудовите права, съобщава БНР.

„Хората започват да си търсят правата все по-активно. Това е нашата силна амбиция - да продължаваме да го правим, така че всеки един да негодува, когато му нарушават правата и да търси с кого да ги защити. Ако синдикатите не могат, ако няма синдикатите, има контролни органи, има други възможности, но нетърпимостта към нарушението на правата е другата ни цел“.

Сред нередностите, посочени в доклада, са също работа без трудови договори и тенденция на нарастване на неизплатените заплати.

Тенденция за нарастване на сумата на неизплатените заплати в страната, както и пречки пред колективното трудово договаряне. Това констатира годишния доклад за трудовите нарушения на КНСБ. Сред 142 държави от целия свят, България се нарежда по средата в групата за редовни нарушения на трудовите права, съобщава БНТ.

България е в третата група за редовни нарушения на трудовите права от общо 6 групи. Това са данни на международната конфедерация на профсъюзите за нарушаване на трудовите права. След нас са Румъния и Гърция, което е любопитно - при тях нарушенията са повече.

Най-големите нарушения в България са с неизплатените трудови заплащания и с нарушение на правото на сдружаване. За 2017 година неизплатените трудови възнаграждения са били 28 милиона лв. общо. Като това е растеж спрямо 2016 г., когато те са били 21 милиона лв.

Констатират се много и разнообразни нарушения на трудовото законодателство. Като започнете от заплатите, които Вие споменахте, които далеч не са такива сумите. Това са първо наблюдения на инспекцията. Това не е точна картина за цялата държава. Като преминете през многобройните нарушения на здравословни и безопасни условия на труд и стигнете до работното време. Впрочем, по мое мнение, два са законите, които най-често и най-масово се нарушават в България. Единият е Законът за движение по пътищата и виждаме ежедневните съобщения какви са резултатите, а другият е Кодексът на труда и други закони, свързани с трудовото законодателство. Многобройни над десетки, стотици хиляди нарушения се случват в рамките на 1 година. Що се отнася до правото на сдружаване - нас много ни боли, защото на фона на многото приказки за демократична България, за Европа, да не гарантира държавата правото, конституционното право на сдружаване, през Наказателния кодекс, е вече непоносимо. Повече от 15 години говорим за това, имаме обещания от различните политически сили, но резултат няма, коментира пред националната телевизия Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ и експерт по трудово право.

Минималната учителска заплата става 920 лева

https://www.mediapool.bg/minimalnata-uchitelska-zaplata-stava-920-leva-news280133.html

Минималната заплата на учителите ще се увеличи със 160 лева и от началото на 2019 г. ще е 920 лева. Повишението е заложено в новия колективен трудов договор, подписан от министъра на образованието Красимир Вълчев и представителите на учителските синдикати в понеделник. От догодина старшите учители ще вземат минимум 955 лева, а главните - 1005 лева. Засега е предвидено по-високите заплати да бъдат заложени в държавния бюджет за 2019 г., но ако има възможност, може да влязат в сила още от началото на новата учебна година. По същия начин миналата година правителството вдигна възнагражденията на педагозите в аванс. Според министерството по-високите възнаграждения целят да направят учителската професия по-привлекателна за младите хора и така отчасти да се реши все по-осезаемия проблем с липсата на кадри. От ГЕРБ дори обещаха до края на мандата си да вдигнат учителските заплати двойно в сравнение с нивата им от 2017 г. По думите на образователния министър Красимир Вълчев това означава, че нетната заплата на преподавателите тогава ще достигне 1600 – 1700 лв., а бруто – 1860 лв. Директорската заплата пък ще бъде около 2000 лв. Не всички преподаватели обаче ще вземат двойно по-високи заплати в края на мандата, обясни наскоро Вълчев. За някои от тях ръстът ще е малко под 100%, а за други по-голям. Причината са добавките, които получават за работа с уязвими групи, в отдалечени и малки населени места и т.н. Според средносрочната бюджетна прогноза на правителството през 2019 г. за по-високите преподавателски възнаграждения ще бъдат предвидени 330 млн. лева повече в бюджета за образование. С толкова нараснаха средствата и през тази година. Предвижда се до 2021 г. всяка година да се отделя такава сума за ръст на възнагражденията в сектора. така за 4-годишния период трябва да бъдат дадени близо 1.4 млрд. лв. допълнително. Колективният трудов договор предвижда още допълнителни възнаграждения за педагозите, които участват в екипите, които имат за задача да върнат отпадналите от училище деца обратно в клас. Предвижда се учителите наставници, класните ръководители, учителите, които се занимават с документацията и консултации с родители в детските градини, както и педагозите, които обучават деца със специални образователни потребности, също да получават средства над заплатите си. В документа е записано повишаване на средствата за квалификация на преподавателите, като те трябва да бъдат не по-малко от 1.2% от парите за заплати на педагогическия персонал. Тези пари се отделят от бюджета на училището. Планира се увеличение още за лекторски часове, които са над минималната задължителна преподавателска норма, както и безплатна храна в детските градини и подготвителните групи в училищата, както и за работно облекло на учителите. Продължава и политиката за разкриване на нови работни места в училищата и детските градини за психолози, педагогически съветници или социални педагози, съобщиха от образователното министерство. Новият колективен трудов договор акцентира и върху разработването и прилагане на политики за недопускане на агресия в училище.

Живущите в кв. "Аджария" в Петрич си отдъхнаха, сектантите от ул. "Битоля" напуснаха помещението

http://www.struma.com/obshtestvo/jivushtite-v-kv-adjariya-v-petrich-si-otduhnaha-sektantite-ot_135352/

Най-накрая живущите в кв. "Аджария" в Петрич могат да си отдъхнат. Сектантите от "Свидетели на Йехова" напуснаха помещението на ул. "Битоля"30, където до скоро се помещаваха. За това ни уведомиха хората от квартала, които в петък вечерта видели за последно сектантите да изнасят столове, маси и бюра.

Днес проверихме на място помещението и установихме, че то е празно. Всичко е изнесено. На врата има табела, че се дава под наем, а табелата на сектата я...

Продължава

Стадион „Юнак“ се превръща във фензона като за световно за мачовете от Мондиал 2018

https://www.24chasa.bg/sport/article/6906708

Стадион „Юнак“ се превръща във фензона като за световно за мачовете от Мондиал 2018Стадион „Юнак“ между националния стадион „Васил Левски“ и метростанция „Стадион Васил Левски“ се превръща в специална и изцяло модернизирана фензона по време на световното първенство по футбол между 14 юни и 15 юли, когато най-добрите отбори ще се борят за най-желания трофей по стадионите в Русия. Българските фенове ще имат възможност да

Ким Чен-ун - младият лидер, който нахлува на сцената

https://dnes.dir.bg/svyat/kim-chen-un-mladiyat-lider-koyto-nahluva-na-stsenata

Миналата година неговият полубрат беше убит при сценарий, напомнящ на Студената война

Мазилка падна върху главата на дете в Перник

https://offnews.bg//112/mazilka-padna-varhu-glavata-na-dete-v-pernik-682405.html

Мазилка от рушащата се сграда на бившия битов комбинат в Перник падна върху главата на дете, съобщава БНР.

В общината многократно са подавани сигнали за състоянието на сградата.

13-годишното момче минавало покрай сградата, когато мазилката се откъртила, разбила се в козирката на първия етаж и парче от нея го ударило по главата. За щастие детето не е пострадало тежко, но сградата не се поддържа, руши се и е опасна. При всеки по-силен вятър падат стъкла и мазилка, на високите етажи има циментови греди, които са счупени на две и е въпрос на време да паднат, притесняват се перничани.

Сигнали в общината са подавани многократно. От общинския пресцентър днес съобщиха, че са издирени собствениците - шест фирми и четири физически лица, а кметът Вяра Церовска е издала заповед за обстоен оглед на сградата и е назначила комисия.

Проверката е насрочена за 3 юли.

Отборът на 3-то ОУ "Димитър Талев" Благоевград зае второ място на турнира за "Купата на Coca - Cola 2018"

http://www.struma.com/sport/otborut-na-3-to-ou-dimitur-talev-blagoevgrad-zae-vtoro-myasto_135351/

 Без загуба и само с един допуснат гол футболният отбор на 3-то ОУ "Димитър Талев" Благоевград зае престижното трето място на турнира за "Купата на Coca- Cola 2018", който се проведе във Варна. Възпитаниците на училището в областния център стигнаха до финала след 5 победи, но отстъпиха драматично в спора за трофея, след загуба с дузпи.

След нулево равенство в редовното време по- точни при наказателните удари бяха учениците от СУ "Христо Ботев"...

Продължава

"Хари Потър и прокълнатото дете" с "Тони" за най-добра театрална пиеса

https://www.mediapool.bg/hari-potar-i-prokalnatoto-dete-s-toni-za-nai-dobra-teatralna-piesa-news280132.html

"Хари Потър и прокълнатото дете" спечели награда за най-добра театрална пиеса, Гленда Джаксън и Андрю Гарфийлд грабнаха призове за най-добри актьори, а рокзвездата Брус Спрингстийн получи специално отличие на вчерашните награди "Тони", съобщи Ройтерс. "Посещението на оркестъра" получи награда "Тони" за най-добър мюзикъл, побеждавайки утвърдени марки като "Замръзналото кралство", "Гадни момичета" и "Спондж Боб Квадратни гащи", отбеляза Асошиейтед прес. Наградите "Тони" - театралният еквивалент на филмовите оскари, бяха раздадени за 72-ри път на церемония в "Рейдио сити мюзик хол" в Ню Йорк.   Престижните награди са учредени през 1947 г. и носят името на театралната актриса Антоанет Пери, наричана Тони. Присъждат се за най-добрите продукции на Бродуей.   Освен голямата награда, "Хари Потър и прокълнатото дете" получи още пет, включително за най-добра режисура. Андрю Гарфийлд спечели "Тони" за най-добра водеща мъжка роля за участието си в драмата на Тони Къшнър за живота и любовта през '80-те "Ангели в Америка", където играе болен от СПИН мъж.   "Ангели в Америка" получи награда за най-добър римейк, а друг от участниците в постановката, Нейтън Лейн, спечели награда за най-добра поддържаща мъжка роля. Осемдесет и две годишната британка Гленда Джаксън спечели първата си награда "Тони" за най-добра актриса в пиеса. Тя се завърна на бродуейската сцена след 30 години отсъствие и дълга политическа кариера във Великобритания. Джаксън грабна приза за ролята си си на коравосърдечна жена в края на живота си в постановката "Три високи жени" от Едуард Олби. Друга актриса от същата постановка, Лори Метклаф, бе удостоена с награда за най-добра поддържаща женска роля. Това е нейната втора награда "Тони". Спрингстийн, който миналата година дебютира на нюйоркска театрална сцена, получи за шоуто си "Спрингстийн на Бродуей" специална награда, връчена от колегата му музикант Били Джоуел.

Прокуратурата: Има риск от нова трагедия в Горни Лом

https://petel.bg/Prokuraturata--Ima-risk-ot-nova-tragediya-v-Gorni-Lom__268732

Снимка: btvnovinite.bg Взривните вещества, останали от унищожения завод „Миджур” край Горни Лом, не се съхраняват правилно и има риск от нова ...

Какво тече в река Марица - вода или боза?

https://petel.bg/Kakvo-teche-v-reka-Maritsa---voda-ili-boza-__268731

Снимки: Марица След обилните дъждове този уикенд нивото на река Марица се е повишило значително, съобщава marica.bg. Водата й обаче е мътна и ...

Бойко Борисов ще бъде на работни посещения в Израел и в Палестина

https://petel.bg/Boyko-Borisov-shhe-bade-na-rabotni-poseshheniya-v-Izrael-i-v-Palestina__268730

Снимка: Булфото Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работни посещения в Държавата Израел и в Палестина на 12, 13 и 14 юни, пише nakratko.bg. В Ер...

Продават зала "Универсиада" в София

https://petel.bg/Prodavat-zala-Universiada-v-Sofiya__268729

Частен съдебен изпълнител продава зала "Универсиада" в столицата. Началната продажна цена, от която ще тръгне наддаването е 15,6 милиона ле...

Бебе в ада на Ришкия проход! Пострадалите в жестокото меле са приети в Шуменската болница

https://petel.bg/Bebe-v-ada-na-Rishkiya-prohod--Postradalite-v-zhestokoto-mele-sa-prieti-v-SHumenskata-bolnitsa__268728

Две жени, две деца и малко бебе, извадени от премазания на Ришкия проход микробус, са приети в Шуменската болница. Те са в съзнание, предсто...

Прострелян полицай и 4 деца заложници във Флорида

https://petel.bg/Prostrelyan-politsay-i-4-detsa-zalozhnitsi-vav-Florida-__268726

Полицай от Флорида беше прострелян, след като мъж откри огън и взе 4 деца за заложници в жилищен комплекс в Орландо, Флорида, пише FoxNews.    ...

Миньорите от Бобов дол ще получат предложение за нова работа

http://www.struma.com/obshtestvo/miniorite-ot-bobov-dol-shte-poluchat-predlojenie-za-nova-rabota_135350/

Миньорите от Бобов дол, които остават безработни, ще получат предложение за работа. Това обеща министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Вариант е и преквалификация, допълни той.

Поетапно ще бъде закрит последният подземен рудник за добив на въглища в Бобов дол и така 400 миньори ще останат без работа. Заради законодателни промени много от миньорите няма да могат да се пенсионират веднага. По думите на Петков ще трябва да се търсят алтернативни работни места,...

Продължава

Миньорите от Бобов дол ще получат предложение за нова работа

http://www.struma.com/bulgariya/miniorite-ot-bobov-dol-shte-poluchat-predlojenie-za-nova-rabota_135350/

Миньорите от Бобов дол, които остават безработни, ще получат предложение за работа. Това обеща министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Вариант е и преквалификация, допълни той.

Поетапно ще бъде закрит последният подземен рудник за добив на въглища в Бобов дол и така 400 миньори ще останат без работа. Заради законодателни промени много от миньорите няма да могат да се пенсионират веднага. По думите на Петков ще трябва да се търсят алтернативни работни места,...

Продължава

Полицай е открит мъртъв в Перник

https://offnews.bg//112/politcaj-e-otkrit-martav-v-pernik-682404.html

Малко след 6.00 часа тази сутрин е намерен труп на полицай в Перник.

По първоначални данни на областната дирекция на МВР става въпрос за самоубийство на 44-годишен служител от Охранителна полиция, съобщава БНТ.

Той се е застрелял със служебното си оръжие. Огледите на място продължават.

Тялото е намерено близо до блок номер 10 в квартал ,,Проучване”. Полицаят е открит от негови колеги, които е трябвало да го вземат сутринта на път за работа.

Проверяват се записите от охранителните камери в района.

Зала "Универсиада" е обявена за продан за 15.6 млн. лева

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/11/3198191_zala_universiada_e_obiavena_za_prodan_za_156_mln_leva/?ref=rss


Зала "Универсиада" е обявена за публична продан за малко над 15.6 млн. лева. Обявата е публикувана от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов.<br /><br />Търгът ще се проведе в канцеларията на Софийския районен съд на 13 юли. Желаещите да участват трябва да осигурят задатък от 10% от сумата, а срокът за подаване на заявките е от 12 юни до 12 юли.<br /><br />Едноличен собственик на дружеството "Универсиада" ЕАД е "Велдер Билд" ЕАД, което има...

Афектиран ли е бил Ембака, когато уби Легионера на магистрала “Струма”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905646

Афектиран ли е бил Ембака,  когато уби Легионера  на магистрала “Струма”Две експертизи дават противоположни становища Емил Първанов е обвинен за убийство по хулигански подбуди, но защитниците му са на мнение, че престъплението е извършено в състояние на силно раздразнение Разликата е в размера на наказанието - от 3 г. до затвор до живот без право на замяна Афектиран ли е бил Емил Първанов-Ембака,

Министерството на труда ще помага на миньорите от Бобов дол да си намерят нова работа

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/11/3198210_ministerstvoto_na_truda_shte_pomaga_na_minyorite_ot/?ref=rss


Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че ще съдейства на миньорите от Бобов дол да си намерят нова работа или да се преквалифицират. Това се налага, тъй като следващия месец предстои да бъдат съкратени около 400 души заради предстоящото закриване на последния подземен рудник за добив на въглища, съобщава БНР.<br /><br />По време на конференцията "Образование и труд - локални проблеми, глобални решения", в която участва и Петков, се разбра, че...

Овладян е пожарът, който вилня във фабрика в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906698

Овладян е пожарът, който вилня във фабрика в ИстанбулОвладян е пожарът, който избухна тази сутрин във фабрика за платове и прежди в истанбулския квартал Давутпаша, съобщи кметът на Истанбул Мевлют Уйсал, цитиран от турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Пожарът се разрази в 6,45 часа сутринта. Все още не е ясно каква е била причината за пожара, който за кратко време заради силния вятър обхвана цялата

Как „Междузвездни войни“ станаха междурасови

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-mezhduzvezdni-vojni-stanaha-mezhdurasovi-6083280

Какво се случи с азиатката Кели Мари Тран след ролята ѝ в „Междузвездни войни: Последните джедаи“, разказва редакторът ни за кино Георги Петров

Китайски хакери откраднаха планове за секретно оръжие от американска база

http://www.moreto.net/novini.php?n=375762

Според източниците Китай е пoлyчил дocтъп дo пoдpoбнocти зa вoeннитe плaнoвe нa флoтa - зaeднo c дpyгa пoвepитeлнa инфopмaция зa вoeннитe тexнoлoгии - пишат от Тhе Wаѕhіngtоn Роѕt, цитирани от Kaldata. Heнaзoвaни aмepиĸaнcĸи пpeдcтaвитeли cъoбщиxa нa влиятeлния eжeднeвниĸ, чe xaĸepитe ca изтoчили 614 гигaбaйтa инфopмaция oт пoдизпълнитeля, ĸoйтo ocтaвa нeнaзoвaн.

Във Варна и Бургас продължават протестите на майки на деца с увреждания

https://frognews.bg/novini/vav-varna-burgas-prodaljavat-protestite-maiki-detsa-uvrejdaniia.html

С черни балони и фланелки във Варна протестираха майки на деца с увреждания. Те издигнаха палатков лагер и се заканиха, че ще бъдат там всеки ден от 10.00 до 17.00 часа. Родители на деца с увреждания издигнаха палатков лагер и в Бургас, разположен пред Дневния център за деца с увреждания в Морската градина, съобщават кореспондентите на националното радио.

Борисов отива на посещение в Израел и Палестина

https://www.actualno.com/society/borisov-otiva-na-poseshtenie-v-izrael-i-palestina-news_679111.html

Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работни посещения в Държавата Израел и в Палестина на 12, 13 и 14 юни. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В Ерусалим премиерът Борисов ще проведе срещи с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин и с лидера на опозицията Исаак Херцог. На тях ще бъде направен преглед на двустранните отношения в областите от взаимен интерес, включително в сферата на сигурността и борбата с тероризма, и ще бъдат обменени мне

Атаки на талибаните отнеха десетки животи в месеца на рамазана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906695

Атаки на талибаните отнеха десетки животи в месеца на рамазанаНай-малко 15 служители на афганистанските сили за сигурност бяха убити днес след като бунтовници нападнаха техен контролен пост в северната провинция Кундуз, съобщиха афганистански представители, цитирани от ДПА. Нападението е отнело живота на десет войници и пет полицаи. Войниците били избити в района Кала-е Зал.

Камион с боклук катастрофира и причини големи щети в Бруклин

http://www.cross.bg/bryklin-katastrofira-kamiona-1576612.html

/КРОСС/ Камион за боклук катастрофира в нюйоркския квартал Бруклин и причини големи материални щети. Шофьорът на камиона загубил управление, в резултат на което помел коли, дървета и накрая се ударил във фасадата на къща. Девет автомобила са напълно смачкани. За щастие няма пострадали хора. Водачът на камиона е арестуван.

Първият Citroen, който се зарежда в контакта

https://www.24chasa.bg/avto/article/6906702

Първият Citroen, който се зарежда в контактаCitroen представя европейската версия на C5 Aircross, с което продължава своята SUV офанзива. Това не само е най-големият кросоувър на французите, но е и първият модел на марката, който ще има хибриден вариант, който ще се зарежда от контакта. Citroen C5 Aircross вече се продава в Китай, но модификацията за Стария континент ще е много различна и

Атаки на талибаните взимат десетки жертви в месеца на рамазана

https://www.mediapool.bg/ataki-na-talibanite-vzimat-desetki-zhertvi-v-mesetsa-na-ramazana-news280131.html

Най-малко 15 служители на афганистанските сили за сигурност бяха убити днес след като бунтовници нападнаха техен контролен пост в северната провинция Кундуз, съобщиха афганистански представители, цитирани от ДПА.    Нападението е отнело живота на десет войници и пет полицаи.   Войниците били избити в района Кала-е Зал. Те се събрали да хапнат преди изгрева, след който се пости, съобщи Аминула Аядин, член на провинциалния съвет.   В друга атака днес, в която микробус се взриви от крайпътна мина в източната провинция Газни, загинаха шест души, съобщиха афганистански служители, цитирани от Асошиейтед прес.   Ариф Нури, говорител на губернатора на провинцията, каза, че сред загиналите имало жени и деца, а трима били ранени.   През последните месеци при поредица бомбени атентати в Кабул загинаха десетки хора. Няма признаци нападенията да намаляват в свещения за мюсюлманите месец рамазан.   Афганистанският президент Ашраф Гани обяви миналата седмица, че армията ще прекрати временно всички "нападателни действия" срещу талибаните, но не и срещу Ислямска държава, от утре до 20 юни във връзка с мюсюлманския празник Айд ал Фитр, бележещ края на свещения месец рамазан.    Талибаните отговориха с обявяване на тридневно спиране на огъня до края на рамазана, но не и за чуждестранните сили в Афганистан. Въпреки това атаките на талибаните не спират.

Какъв е потенциалът на технологиите в генетиката?

https://www.investor.bg/video/189/a/kakyv-e-potencialyt-na-tehnologiite-v-genetikata-262693/

За науката може да се говори и на достъпен език, посочи Василена Вълчанова от Ratio.bg

Уволнения и назначения текат на Летище София

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/uvolneniya-i-naznacheniya-tekat-na-letishte-sofiya

И всичко това се случва, след като отново се заговори за концесията на аеропорта

Надежда Дерменджиева: В България ще има отпор срещу удара по Истанбулската конвенция. Аз съм оптимистка!

http://terminal3.bg/nadezhda-dermendzhieva-otnoshenieto-km-zhenite-teprva-shhe-se-promenja-s-blgarija-az-sm-optimistka/

Тази година мина под знака на много събития, но сред най-големите със сигурност ще се нареди кампанията против Истанбулската конвеция. Кампания, която доказа как с лъжи и масовост можеш да предизвикаш истерия в обществото и една непротиворечима тема като домашното насилие да се превърне в епицентър на пропагандна кампания. Поради тази причина Терминал 3 реши да проведе в партньорство с Български фонд за жените информационна кампания за Истанбулската конвеция. И днес говорим с директора на БФЖ Надежда Дерменджиева.

Разкажи ми за себе си?

Надежда Дерменджиева, директор на Български фонд за жените. 

Занимавам се с джендър тематика, права на човека и равнопоставеност на половете от 2009 г. академично, а професионално от 2011 г. 

Кое те насочи към тази сфера? 

Чистата случайност и един малък бунт. Завърших бакалавър по “Гръцка филология” и се чудех какво да правя с живота си – дали да работя, дали да уча магистратура. Майка ми ме буташе към магистър по политология, с идеята да стана дипломат в Гърция, а баща  ми към икономиката – ако може да оглавя някоя гръцка банка (смее се).

Казах им да си гледат работата и че щом нямам идея какво ми се прави, ще запиша най-странното нещо, което намеря на сайта на СУ. И това беше една специалност “История на жените и половете” във Философския факултет. Кандидатствах, приеха ме, бях убедена, че ще попадна на кръжок “шеф и кройка”, а вместо това, първата ми лекция беше 5-часова история на борбите за права на жените. Влюбих се във феминизма и каузата за равноправие. И животът ми се промени во век и веков. (смее се) 

Спомена, че се занимаваш с “джендър тематика” – думата, която доскоро си мислихме, че е една проста английска дума, учена в първи клас – оказа се, че е ужасът на цял един народ. Можеш ли да обясниш с прости думи какво е “джендър”. 

Мога и не знам за кой път ще го обяснявам – джендър, това е идеята за социален пол или за по-лесно, социалната стойност, която обществото придава на двата пола.  

Какво е социален пол? Стереотипите или калъпите, рамките, които налагаме на мъжете и жените – т.е. “истинските” мъже трябва да са агресивни, мачо, да изкарват парите в семейството и т.н. А “истинските” жени трябва да са пасивни, подчинени, по-добре да са красиви, отколкото умни и т.н. Истината е, че всички мъже са “истински” мъже и всички жени са “истински” жени, независимо кой как изглежда и се държи, защото хората сме различни и всички сме истински хора. 

Най-важното е, че точно тези джендър стереотипи са в основата на “насилието, основано на пола” – или на английски gender based violence – насилие, от които в много по-голяма степен са засегнати жените.

Т.е. “джендър” е просто един научен термин, който обуславя стереотипите за хората…? 

Опростено казано, да. “Джендър” не измества биологичния пол, както някои групи в обществото ни се опитаха да го извъртят, а допринася за по-доброто разбиране на междучпвешките взаимоотношения. Терминът е ползван в САЩ първо от академичните среди от 60-те години на миналия век. В България, академичните ни среди и НПО сектора боравят с него поне от 90-те години. 

Всъщност, затова Истанбулската конвенция беше толкова важна – когато се преборим с тези стереотипи ще направим един голям скок към това да се преборим и с насилието над жените и по принцип насилието в обществото. Защото, ако проследим мотивите на мъжете, които бият и убиват жените си, ще видим много ясно тенденцията – защото си го заслужавали, не им се подчинявали, не ги слушали, обличали се еди как си и т.н. Жените не са предмет и не са ничия собственост. 

Темата за насилието над жени е много популярна в момента навсякъде по света, вкл. заради подема на женските движения, които се обединиха след Тръмп. Ето, тази тенденция застигна и нас, разбира се, по негативен начин поради манталитетните ни особености, но пък навреме! 

В крак с времето и със световните откачалки!

За съжаление, наистина ни застигна и друга негативна тенденция, но и явно неизбежна. Европейският парламентарен форум има чудесно изследване какво се случва в момента в Европа – организирана атака срещу човешките права и особено, еманципацията на жените.

В България се случи покушение срещу Истанбулската конвеция, извършено от странна коалиция от националисти, евангелисти и “руски фенове”, гарнирана и подхранвана от хибридната война и фалшивите новини, зависими медии, липса на политическо лидерство и визионерство, некачествено образование, обикновена глупост, първичен страх и чули-недочули всичколози . Имаше едно много смешно изследване, според което например 60% от хората са против Истанбулската конвенция, но 90% не са я чели. Та така.

Имахме едно отворено писмо от Български фонд за жените, заедно с други организации – щеше да е много смешно, ако не беше тъжно. Защото само от началото на годината има 10 убити жени. 

10 убити жени от началото на годината? 

Да, от техни настоящи или бивши партньори. Подчертавам – това са жените, за които знаем. Възможно е да има още 10, за които не знаем – т.е. техния случай да не е стигнал до медиите. 

Каква е причината за това?

Патриархалната ни култура. Джендър стереотипите са част и фундамент на тази култура. За нея трябва отделно интервю. (смее се)

Къде тук се вписва Български фонд за жените (БФЖ)? Каква е неговата кауза и роля?

Български фонд за жените изведнъж се вписа навсякъде покрай скандала с конвецията и осъзнахме колко много проблеми има в обществото ни на всички нива и колко много работа ни чака. Но като организация си имаме много конркентна мисия и тя е да подпомагаме експертно и финансово малки неправителствоени организации в страната, които на местно ниво работят за овластяване на жени и момичета и постигане на равнопоставеност на половете.

БФЖ има две стратегически цели – да развива женско движение в България – това означава общност от овластени и самоосъзнати жени, които не искат да са част от патриархалната култура и искат да работят за постигане на равнопоставеност на половете. Накратко, женска солидарност. 

Втората ни цел като Фонд е развитие на филантропията в България, която е насочена към инвестиция в женски права. Никое общество няма да сбърка, ако развива и инвестира в потенциална на жените (което не ни дава специални, а равни права).

Имаме много и разнообразни дейности, съобразени с нуждите на целевите групи, с които работим. Постигаме социална промяна од долу нагоре и от горе надолу.

Какво е темпото на социалната промяна в България, според теб?

Въпреки всичко и въпреки, че мисля, че ни очакват много тежки времена следващите няколко години – и като НПО, и като хора, които работят за правата на човека, мисля, че нещата се подобряват. 

Мисля че има страшно много млади хора, които пътуват и имат досег с тези теми в чужбина – защото в България е трудно да имаш досег с тези теми –  връщат се много по-толерантни и отворени към света и се подобряват нещата. 

Съдя и по себе си – през 2009 г. всички около мен ме съсипваха от шегички за това, което уча, феминизмът беше дума, която никой не беше чувал, не познавах почти никого, който се занимава с джендър тематика, чувствах се много самотно, а материали по темата намирах само в чуждестранните медии. 

Днес, много смело заявявам, че всички около мен са феминист(к)и! Медиите са отворени и добронамерени към темата и като цяло, има интерес и от институциите, и от компании, да подкрепят каузи, допринасящи към равнопоставеността на половете. Така че се променят нещата и то – към по-добро!

Къде виждаш нагласите в България след пет години и къде ще е Български фонд за жените тогава?

Наблюдавайки тенденциите в Европа и по света, следващият ход на групите, които “удариха” Истанбулската конвенция, ще бъде по абортите и опит за забраната им. Сигурна съм, че този дебат, който в момента се води в Полша, в Хърватска, в Словакия, че и в Молдова, няма да ни отмине. Много се надявам, обаче, това да изиграе положителна роля – както Тръмп мобилизира женското движение в Америка, така вярвам, че ще има отпор и в България. Автономността на женското тяло е една от големите победи на феминизма и се надявам, че жените няма да се разделим лесно с нея.

Мисля, че след пет години нещата доста ще са се променили в България, не само благодарение на нашата работа, ами благодарение на това, че надигането на всякакви групи, тип националисти, евагелисти и т.н., ще предизвика НПО сектора най-после да се обедини. Разбира се, визирам организации, които работят за, а не против човешките права. Защото напоследък има и един алтернативен НПО сектор, удобно създаден да съботира работата ни. 

Тъмните сили? (смее се)

Абсолютно. Но наистина мисля, че събитията ще допринесат за обединение в сектора, което ще изиграе стратегическа роля. А Български фонд за жените ще става все по-силен, успешен, развит и известен. (смее се). Вероятно, ще станем и жертва на много нападки. Ще видим, аз съм оптимистка. 

„Терминал 3“ заедно с Български фонд за жените/Bulgarian Fund for Women стартира съвместна кампания за необходимостта от приемането на Истанбулската конвенция, паднала жертва на пропагандна кампания, изпълнена с лъжи, както и за значимостта на „домашното насилие“ като дълго пренебрегван обществен проблем.

Първият българин, извървял Тихоокеанския хребетен път, тръгна по Апелачката пътека (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6906676

Първият българин, извървял Тихоокеанския хребетен път, тръгна по Апелачката пътека (Снимки)Първият българин, изминал разстоянието от Канада до Мексико пеша или Тихоокеанския хребетен път, дълъг 4 240 км, пое по своето второ приключение. Петър Ванев атакува втората част от крайната му цел “Тройната корона на преходите”, а именно Апалачката пътека (3 500 км). Русенецът стартира прехода на 1 юни.

В премазания на Ришки проход микробус пътувало и бебе

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-premazaniia-na-rishki-prohod-mikrobus-pytuvalo-i-bebe-2102757

Две жени, две деца - момчета, и малко бебе, извадени от премазания на Ришкия проход микробус, са приети в Шуменската болница.

Те са в съзнание, предстои да им бъдат направени изследвания.

Родители на деца с увреждания от Варна настояват да бъде внесен проектозаконът за личната помощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=375776

Родители на деца с увреждания от Варна излязоха на протест пред сградата на Общината, предаде репортер на Moreto.net. Те поискаха проектозаконът за личната помощ да бъде внесен и приет в Народното събрание. Според тях той ще промени нормативните условия, ще направи възможно някои неща да се променят и да се преорганизират ресурси.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване