Трагедия в Перник: Полицай се самоуби, оставя две сирачета

http://www.struma.com/obshtestvo/tragediya-v-pernik-policai-se-samoubi-ostavya-dve-siracheta_135349/

 Полицай се самоуби в Перник. 44-годишният Йордан Борисов се е прострелял смъртоносно в главата със законно притежавания му пистолет, съобщава „Мироглед“. Трагедията се е разиграла в квартал „Проучване“. Йордан се е самоубил в гориста местност до пътя. Не е ясна причината за самоубийството.

Според запознати Йордан не е страдал от някакви заболявания. Борисов е работил дълги години в полицията в Перник на различни длъжности. Последно бил в охранителна...

Продължава

Миньорите от Бобов дол ще получат предложение за нова работа

http://www.cross.bg/rabota-bobov-petkov-1576611.html

/КРОСС/ Миньорите от Бобов дол, които остават безработни, ще получат предложение за работа. Това обеща министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Вариант е и преквалификация, допълни той. Поетапно ще бъде закрит последния подземен рудник за добив на въглища в Бобов дол и така 400 миньори ще останат без работа. Заради законодателни промени много от миньорите няма да могат да се пенсионират веднага. По думите на Петков ще трябва да се търсят алтернативни работни места. „На всеки ще бъде предложена подходяща квалификация и работа, а за миньорите, отговарящи на условията за пенсиониране, вероятно ще могат да упражнят правото си на пенсия”, заяви Петков.

Дъщерята на световния философ Цветан Тодоров идва да представи свой филм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6906689

Дъщерята на световния философ Цветан Тодоров идва да представи свой филм6 документални, 12 игрални и 3 анимационни филма e кратката визитка на предстоящия пети фестивал „Срещи на младото европейско кино, който ще се проведе от 18 до 24 юни в кино „Одеон“ и салона на Френския институт Откриването е на 19 юни с филма „Революция в училище” на френската режисьорка от полски произход Йоанна Грудзинска.

"Хапнах супичка и отидох да убивам Бабченко"

http://clubz.bg/68998-hapnah_supichka_i_otidoh_da_ubivam_babchenko

"Казвам се Олексий Цимбалюк. Аз съм убиецът на Аркадий Бабченко."

С тези думи и заливайки се от смях, се представя пред журналисти от русата редакция на би Би Си човекът, който според украинските служби е бил нает да убие руския журналист.

Бившият ветеран от бойните действия в Източна Украйне в момента е под строга охрана. Екипът на би Би Си се срещнал с него в мазе в центъра на Киев.

Препечатваме интервюто с малки съкращения.

 

- Кой сте вие? За вас пишат, че сте били или сте свещеник.

- През 2006 г. ме подстригаха за монах и ме ръкоположиха в сан йеродякон. Как дойдох в манастира и изобщо за покаянието - по-скоро е лична история, която не бих искал да изнасям за всеобщо внимание

Хората отиват в манастир, когато изпитват потребност от покаяние. Аз имах такава потребност и я имам и днес.

Имам наложена забрана за богослужение, но досега не са ме лишили от свещения сан.

- Защо ви забраниха служенията?

- Защото самоволно напуснах манастира.

- За да отидете на война ли?

- Напуснах манастира доста по-рано. Една година живях на свобода, а след това - в скит в Задкарпатието, определена част от времето прекарвах в усамотение в планините. Не можех да служа, защото ми бе забранено. Да речем, че съм живял монашески живот.

- Продължавате ли да се считате за монах?

- Разбира се. Пред Бога винаги ще отговарям като монах.

- Смятате ли се за Божи човек?

- Божи човек - това е прекалено, смятам се за човек вярващ, християнин.

В края на август 2014 г. отидох на война, защото чувствах необходимост от проповед, защото целият живот на християнина - това са проповедите. Трябва да донасяш Божието слово до хората. А Божието слово по време на война е много необходимо на хората.

Е, и, разбира се, защитата на Родината е задължение на всеки човек, най-вече на вярващия човек.

- Защо влязохте именно в "Десен сектор"?

- Защото когато се обърнах към военния комисариат и казах, че искам на война, ми казаха, че нашата армия е изцяло попълнена с йеродякони. Затова се присъединих към "Десен сектор".

- В социалните мрежи се разпространяват много различни ваши снимки (на една от тях Цимбалюк е заснет с изпъната за нацистки поздрав ръка - бел. на Би Би Си). Наричат ви нацист. Нацист ли сте?

- Не. Разбирате, че когато руските медии започнаха да ни наричат фашисти през 2014 г., в отговор се появи определено тролене. Всичките тези "зиг" и всичко останало е просто тролене, нищо повече.

Борис Герман

- Т.е. крайно десните, нацистките възгледи не са вашите възгледи?

- Господ е създал всички хора. Как може една нация да бъде по-добра от друга?

- Разкажете за участието ви в бойните действия в Източна Украйна. Били ли сте на линията на фронта с оръжие в ръце?

- Започнах моята война в медицинското подразделение "Хоспиталиери" на Доброволческия украински корпус (ДУК) "Десен сектор". Започнах войната без оръжие, но след това всичко се промени. Бях в други подразделения - разузнаването, контраразузнаването, мобилни групи за борба с контрабандата в зоната на бойните действия.

Тези групи се състояха от доброволци, представители на граничната служба, финансовата служба и Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Там се запознах с един сътрудник на СБУ, към когото се обърнах, когато получих тази интересна поръчка.

- Т.е. на фронта се сближихте със СБУ?

- Не може да се говори за някаква близост със СБУ. Просто установих приятелски отношения с един определен сътрудник. В зоната на бойните действия много бързо разбираш на кого можеш да вярваш и на кого не си струва да се вярва.

- Убивали ли сте някога човек? Защо смятате, че именно вас избраха за убиец?

- Да убиваш е грях. Как мога да кажа, че съм убиец? За мен е недопустимо съзнателно да извършвам грях.

Но на война да отнемеш живота на врага не е грях и съответно не е убийство.

Технически можех да направя много неща и човекът, който се обърна към мене, знаеше това. Преминах обучение, тренирах. Затова можех ли да направя всичко това технически? Да, можех. Можех ли да направя така, че след това да не ме открият Да, можех. Именно затова той се обърна към мен.

И думите му пред съда, че умишлено е избрал свещеник, който никого не би обидил, и т.н... Човекът трябва някак си да се оправдае.

Освен това съм представител на дясната среда, а някои хора кой знае защо смятат, че лесните биват много лесно манипулирани. Стига да им кажеш, че трябва да убият руснак, и независимо от това кой е този руснак, десният ще се съгласи. Но това е голяма лъжа, защото никой никога няма да убива мирни руснаци, още повече антагонистично настроените към режима на Путин.

Враговете на Путин не са руснаците, а путинска Русия, имперският модел на Русия. И той е враг не само на Украйна, той е враг на целия свят.

- Т.е. убивали сте хора по време на войната в Източна Украйна?

- Това е неуместен въпрос.

- Разкажете ни за Борис Герман. Откога го познавате? Приятели ли сте?

- Трудно е да се нарекат тези отношения дружба. Поддържаме контакти още от 2015 г. Борис Герман е свързан с оръжие, с производството му. А в доброволческите подразделения, по-специално в онези, в които бях, постоянно не достигаха такива работи, затова ни се налагаше да общуваме с такива хора.

Запознахме се в Киев. Поръчвах като че ли мерници за момчетата в Източна Украйна и така започна всичко.

Никога не сме ималли някаква голяма дружба. При него винаги можеше да се поръча и да се получат бързо всякакви тунинговани неша за оръжия - приклади и т.н. Така и завързахме контактите. Той е фен на оръжието. Аз, честно казано, също обичам оръжието.

- Адвокатът на Герман го нарича доброволец, показва благодарност от Осми батальон на ДУК. Може ли той да бъде наречен доброволец?

- Доброволци вероятно са хората, които предоставят безплатна помощ, а не продават за пари. Герман нищо не даваше безплатно.

- Самият той бил ли е на предната линия?

- Не.

- Как се свърза той за първи път с вас за убийството на Аркадий Бабченко?

- Той ме покани на обяд на 4 или 5 април. Може да се каже, че това бе първият опит за вербуване.

На тази среща Герман разказа, че има определена група лица - най-вече руснаци. Те пречат на Украйна, пречат на целия свят, това са врагове, те трябва да бъдат убити и за това определена рупа лица е заделила бюджет.

Това много ме заинтересува - не в смисъл да поработя, а на това, че разбирах, че такива неща се извършват с цел провокация, а провокации в Украйна никому не са нужни, по време на война това може да завърши със страшна беда и страшна трагедия. Съответно проявих заинтересованост доколкото мога, за да измъкна информация, да науча повече неща.

Затова отговорих: да, разбира се, интересувам се. И вече на 6-о число постъпи конкретно предложение за Бабченко.

В онзи първи разговор той ми казца: има зписък от 30 души, които трябва да бъдат ликвидирани. Той веднага каза, че трябва да се работи много бързо, за да успеем до есента. Защо до есента - мисля, че по-късно кще разкажат от следствието.

Той питаше има ли възможност да бъдат привлечени други хора, защото е, разбира се, нереално един човек да отработи такъв брой хора. Аз казах: всичко има, групи има, давай. Започна играта.

Аркадий Бабченко

- Когато Герман говори с вас по тази тема, той спомена ли в някакъв контекст за Русия или, да речем, че поръчителите са от чужбина?

- Не.

- А вие питахте ли го кой стои зад това?

- Не трябва да се пита такова нещо - така може човекът да застане нащрек. Още повече, никой некога няма да отговори направо на такъв въпрос. Разбира се, би било добре, ако Герман бе Казал: "Да, това е ФСБ". (Смее се.)

Но силно се съмнявам, че би отговорил така.

- И така, на 6 април той ви прати снимка на Бабченко?

- Да. По WhatsApp ми препрати снимки на Бабченко - сякаш са изтеглени от паспортно бюро - и данни за него. И попита интересувам ли се да изпратя този човек на среща с пророка.

След няколко часа се срещнахме пред дома ми. Разговаряхме, той уточни, че става дума именно за Бабченко. Той бил журналист, пречел на всички, руснак, враг, и т.н.

Тогава вече бях в контакт със СБУ и започнах играта с него. Помолих за повече информация - трябваше да разтеглям времето. Повече информация той не можеше да вми предостави - каза, че трябва сам да проследя киевските контакти на Бабченко, да установя мястото, където живее.

- Досието на Бабченко, което ви прати Герман, е публикувано в сайта на СБУ. То не ви ли се стори странно? Защо ще ви трябва снимка от преди 25 години? Как можеха да ви помогнат цитатите от неговия фейсбук?

- А вие какво искате да ми пратят? Какво не би било странно от ваша гледна точка?

- Но как би могла да ви помогне да откриете Бабченко в Киев снимка на московското му жилище?

- Честно казано, считам това досие за първия теч при Герман. Ако ми бе пратил нещо друго, може би у мен щяха да се появят някакви съмнения по повод връзките му с Русия. Мисля, че той просто ми препрати това, което са му пратили, дори без да се опита да се шифрова.

- Говорихте ли за пари на този етап?

- Той помоли да помисля какма сума ще ме заинтересува.

Казах, че трябва да помисля. Това наистина ще бъде случай с резонанс и ще бъдат необходими по-големи разходи - за конспирация и т.н. Казах, че няма да е евтино, и си взех три дни за размисъл.

Дълго се съветвах със сътрудниците на СБУ каква именно сума да назова, хем за да не наплаша поръчителя с прекалено голямо искане, но и да те го поставя нащрек с недостатъчна сума. Мненията ни съвпаднаха, че за 30 000 долара именно за убийство на Бабченко ще бъде достатъчна цифра.

- Кога му казахте цената?

- На 9 или 10 април. Тогава казах, че ми трябват 50 на сто аванс и ще започнем да работим.

- На този етап вече докладвахте ли за всичко на СБУ, записвахте ли разговорите ви?

- Записах първия ми разговор с Герман на диктофона на телефона. И веднага го препратих на оперативния сътрудник.

По-нататък работих вече с техника на СБУ - нашите срещу с Герман бяха предимно без телефони, те оставаха в колата. Техниката беше по мен. А сега със сигурност знам, че една камера може да се вмести в копче на риза (смее се).

- СБУ ли ви даде такива камери?

- Да.

- Преди да ви съобщят фамилията на Аркадий Бабченко, знаехте ли кой е той? Опитахте ли се да разберете кой е?

- Изобщо не знаех кой е той. Вече след това прегледах неговия фейсбук и ми стана ясно колко антипутински е настроен този човек. Честно казано, дори ми бе смешно, че ме е избрал именно мен за убийството.

- А как мислите, защо е избрал за убийството именно вас? Странно е.

- Човекът смяташе, че може да ме манипулира. Че може да се възползва от това, че не обичам Русия, просто за да убия руснак, който и да е той.

Той също така прекрасно знаеше доколко аз - макар да не съм някакъв суперсвръхкиборг - но технически мога да го направя, и то би било изпълнено много добре.

- На следващата ви среща с Герман той предаде ли ви парите?

- Да, срещнахмве се на паркинга на един от търговските центрове. Влязох в колата му. Потеглихме, пътем разговаряхме. Разговорът бе за списъка на бъдещите жертви. Имена не се споменаваха, но списъкът по думите му по онова време бил нараснал от 30 на 60 обекта. Ако съм честен, това ми звучеше като приказки на някакъв маниак.

- Какво се случи по-нататък?

- Получих аванса, това е записано на видеото, което показаха от СБУ. Бяха ми предадени 14 000 долара. Удържа си 1000 долара, за да ми предаде след това пистолета - трябваше да го купя от него.

- Т.е. оставиха изцяло на вас подробностита по убийството на Аркадий Бабченко, изобщо не сте ги обсъждали?

- Да. Още в първия ни разговор попитах има ли някакви специални желания - да стрелям, да взривявам? Казаха, че на поръчитнеля му е все едно. Важното е той да бъде просто мъртъв, и то по-скоро.

- По време на цялата тази игра у вас нито веднъж ли не възникна мисълта, че Герман в действителност не иска да убивате Бабченко, а просто работи с друг отдел на СБУ?

- Не, абсолютно няма такова нещо. Когато започват да подслушват един човек, с това се занимава един отдел - техническият. Телефоните на Герман, разбира се, се подслушваха, и от това вече се виждаше, че той работи с друг отдел. В края, когато той казва, че работи с контраразузнаването,  дори не знае името на отдела. Просто ломоти някакви глупости, това е.

Или си мислите, че имаме такива спецслужби, които не могат да се разберат между своите отдели? Не е така.

Напротив - в кореспонденцията ни Герман постоянно ме препираше: Давай по-бързо, "дават ми зор".

- Имахте ли разговор кога трябва да бъде направено това . Медиите твърдяха, че убийството е трябвало да бъде вързано с финала на Шампионската лига (26 май в Киев - б.р.).

- Точно в тези дни имаше особено голям зор. Постоянно ми пишеше: давай по-бързо, пришпорват ме, хората се интересуват защо толкова дълго. Точно тогава се появи публикацията във фейсбука на Аркадий, че си е навехнал крака и изобщо не излиза от вкъщи.

- Какво отговаряхте на Герман?

- Цитирах тъкмо тази публикация на Аркадий. Казвах ме, че аз наблюдавам къщата, наблюдават я мои хора. Аркадий не излиза, познатите му от телевизията му носят храна у дома.

Освен това при получаването на аванса поставих срок за изпълнение минимум 4 седмици. Затова казвах, че всичко се вписва изцяло в срок. И ако на някого нещо не му харесва, да върви в друг магазин.

- Тогава знаехте ли, че Аркадий Бабченко е инсценирал контузията си, за да отложи фалшивото си убийство?

- Разбира се. Съобщиха на Аркадий какво се случва, след като получих аванса. До получаването на аванса всико бе малко съмнително, но след като получих парите, стана ясно, че намеренията са сериозни.

В края на краищата, той също трябваше да бъде убеден, че всичко това е сериозно. А щом се плащат такива съвсем немалки суми пари, става ясно доколко е сериозно намерението.

- Контактувахте ли с Аркадий Бабченко преди имитацията на убийството?

- Да, 2-3 дни преди това отидох до дома му. Цялата операция трябваше да мине максимално достоверно - трябваше да огледам маршрута, как ще стигна дотам, как ще се оттегля, за да не попадна на никакви камери. Трябваше да се направи всичко полицаите да не ме открият още в първия ден, защото всичко щеше да бъде съсипано, разбито.

Самият аз трябваше на другия ден да се придвижвам из града. Имахме планирана среща с Герман за предаването на втората част от парите.

Тогава за кратко влязох в дома му. Срещнахме се, един на друг ни представи оперативен сътрудник на СБУ. Каза: запознайте се, това е човекът, който трябва да ви убие. Разговорът мина нормално (смее се).

Видно бе, че Аркадий наистина е много уплашен. Не всеки ден начаваш, че искат да те убият, нито пък всеки ден се запознаваш с убиеца си (смее се).

- Включиха и ви в планирането на самата имитация на убийството?

- Не. Освен че им казах, че е по-добре да се действа в жилището или във входа. Но всичко се подготвяше от СБУ.

- Бихте ли могли да разкажете колкото се може по-подробно за вечерта на убийството?

- Всичко в действителност е просто, няма кой знае колко за разказване (смее се). Хапнах супичка, повиках такси и отидох да убивам Бабченко.

Слязох не на самия адрес, а на 200 метра от него  съседния двор. След като получих сигнал, влязох във входа и се качих на необходимия етаж.

- Беше ли планирано всичко да се случи, след като Аркадий се върне от магазина?

- Не, отиването до магазина също бе фалшиво. Процесът на гримиране на Аркадий бе много дълъг, затова той не ходи до магазина. Когато се качих в жилището му, той вече лежеше гримиран. До него просто сложиха бутилка вода, да да имитират, че това ходене се е състояло.

- Стреляхте ли там от пистолета? Не разбирам съвсем защо трябваше да присъствате физически.

- Трябваше да се появя там, защото всичко е възможно - можеше да ме дублира някой, можеха да ме следят. Затова всичко трябваше да изглежда максимално правндоподобно.

Не съм стрелял. Оръжието изобщо не бе използвано, нямаше смисъл от това. Ако пистолетът е със заглушител, никой няма да чуе изстрелите.

Известно време мислехме дали да не използваме петарда, за да имитираме звук от изстрел, но след това се съгласихме, че това не е необходимо.

- И така, качихте се в жилището на Аркадий. Какво видяхте там?

- Аркадий лежеше в локва кръв, до него имаше бутилка вода. Всичко бе така, както всички след това видяха на снимките. Всичко бе готово за идването на "Бърза помощ" и за всичко останало.

Там нямаше никого - нито сътрудници на СБУ, нито гримьори. Беше само жена му, която според легендата по време на убийството е била в банята. Тя трябваше да чуе как пада тялото, да излезе оттам и да повика "Бърза помощ".

Аз бях в апартамента буквално 10-15 секунди, не ми беше до оглеждане. Повече гледах какво се случва зад вратата, за да изляза без свидетели.

- Вие влизате, Аркадий лежи на пода. Какво му казахте?

- Да, казах му: желая ви здраве. той помоли да не го разсмивам (смее се).

- Какво направихте после? Тръгнахте си и гледахте новините ли?

- Оттеглих се на безопасно разстояние, следях малко фейсбук. Беше ми абсолютно безинтересно да гледам новините - знаех края на историята.

- По кого направиха онзи фоторобот, който разпространиха след инсценирането на убийството на Бабченко?

- Имаше свидетел, който беше там, когато влязох във входа и излязох оттам. той ме погледна, но, слава Богу, не много внимателно. И всичко, което започни, е брадата ми, защото описа дрехите грешно.

- И така, след това съобщихте на Борис Герман, че работата е свършена?

- Да, след половин час му писах, че работата е свършена. Герман често наричаше Бабченко "глист", затова му написах, че "отрових глиста". ние постоянно сменяхме месинджърите, това съобщение му пратих чрез "Сигнал".

Не го уведомих кога точно смятам да работя - имахме договорка, че просто ще му съобщя за свършената работа, а той нека следи новините.

На този ден Герман имаше някакъв личен празник и доста дълго време не четеше съобщенията ми. Започнах малко да нервнича - мислех, че той вероятно се е скрил, но след това разбрах, че просто е спал.

Той ми отговори около 2 часа през нощта. Бе доволен, каза че поръчителите са доволни. Разбрахме се , че на следващия ден ще се срещнем, за да ми предаде парите - предупреди ме, че може малко да се забави, защото няма пари, трябва да му дадат.

- Какво се случи на другия ден?

- Написах ме: кога ще има пари? Той отложи срещата за следобед. Тогава знаехме, че се готви да отлети за чужбина.

Затова се наложи да не се рискува, да не се чака втората част от парите, а той да бъде арестуван.

- Как мислите, защо не го задържаха на летището, а няколко часа преди предполагаемия му полет?

Полицаи в Киев арестуват Борис Герман.

- А защо трябваше да се бавят и да създават излишни рискове? Току виж бе заминал? Или не бе отлетял, а бе хвърлил телефона и бе напуснал страната през Беларус?

- Просто сега много се говори, че ако не е бил арестуван с парите при предаването на втората чат от парите...

- Да, това би улеснило много неща. Но всичко тръгна иначе.

- Т.е., в крайна сметка така и не се срещнахте с него?

- Не.

- И той така и не ви даде списъка с хората, които е искал да убие?

- Знаех кои ще са следващите две жертви. Целия списък не съм виждал и да ми бъде показван веднага би било нелогично. Трябваше първо да покажа на хората как работя, а след това можехме да говорим за списъка.

В действителност отпътуването му в чужбина ни обърка всички карти, развали целия край на играта. Ако не бе той, мисля, че щяхме да си поиграем с него още няколко дни и списъкът щеше да лбъде в ръцете ми - поне следващите 10-15 жертви, за да мога нормално стратегически да планирам как да бъде направено всичко.

Но не биваше да се рискува и да му се позволява да отпътува от страната - предвид резонанса и това, че всяка минута ставаха повача хората, знаещи за фейка. Имаше опасност от изтичане на информация, затова трябваше да се спре играта.

- Знаете ли как СБУ получи "Списък 47"?

- Мисля, че от кореспонденцията на Герман с поръчителя.

- Следващите две жертви от списъка, за който споменахте, Тодор Пановски и Иля Богданов ли са? (За активиста на одеския Евромайдан Тодор Пановски и бившия сътрудник на ФСБ Богданов като фигуриращи в разговорите межзу Германи Цимбалюк разказа адвокатът на Герман Евгений Солодко - бел. на Би Би Си.)

- Да. На една от срещите ни той ми показа снимките им и каза: тези са следващите. Редът кой да бъде първи и кой втори можех да определя самият аз.

- Страхувате ли се за сигурността ви сега? Очевидно има хора, които биха искали да ви ликвидират.

- Страхувам ли се? Не се страхувам от среща с теобратимото. Смъртта е логичен край на живота. Никой освен Христос не е успял да преодолее това. Не се страхувам от смъртта. Но мерки за сигурност, разбира се, трябва да бъдат вземани, защото не си струва да се ускорява срещата със смъртта.

- Имате предвид защита от спецслужбите?

- Да, разбира се. Не ме изоставиха на произвола на съдбата.

Естествено, разбирам, че след това могат да искат да премахнат и мене. Но повтарям - рато или късно всички ще умрем, това за никого не е тайна. Важното е колко скъпо ще дадеш живота си. Смятам, че съм изпълнил определеното ми предназначение.

От друга страна, може да те прегази и кола, така че какво, да не излизам на улицата ли? Животът рано или късно свършва.

- Как мислите, кой ви плати за убийството на Аркадий Бабченко?

- По принцип Борис Герман сам назова името на поръчителя пред съда. (Герман заяви, че това е сътрудникът на "личния фонд на Путин" Вячеслав Пивоварник, но от Кремъл отрекоха съществуването на подобен фонд - бел. на Би Би Си.) Най-вероятно това е истина, именно от този фонд трябва да са били финансирани всички тези убийства.

- А кой според вас е в край на веригата, по която е трябвало да бъде платено за убийството на Аркадий Бабченко?

- Спецслужбите на Русия, кой друг би могъл да стои зад това?

- Защо?

- Ако се върнем към списъка и броя на жертвите - ако това наистина бе се получило, вътрешнополитическата ситуация в страната би била разклатена много силно. Това е изгодно само на путинска Русия.

12 загинали и над 30 ранени при експлозия край министерска сграда в Кабул (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906677

12 загинали и над 30 ранени при експлозия край министерска сграда в Кабул (Обновена)Експлозия стана днес край министерска сграда в Кабул, докато служителите се отправяха по домовете си по-рано от обичайното във връзка с рамазана, съобщи говорителят на ведомството, цитиран от Франс прес. 12 души за убити и 31 ранени при самоубийствения атентат пред министерство в Кабул, съобщиха афганистанските власти,

Над 60 души – на безплатен преглед при хирург в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/nad-60-dushi-na-bezplaten-pregled-pri-hirurg-v-asenovgrad-news_679109.html

Над 60 жители на асеновградска община се възползваха от безплатните прегледи при хирург, проведени в болницата в града. Инициативата се състоя по повод 65-тата годишнина от създаването на Хирургично отделение в МБАЛ-Асеновград и с цел превенция на различните болести, които се откриват трудно и са без първоначална симтоматика. Лекарите съобщават, че сред посетилите прегледите пациенти и при извършените ехографии не са открити фрапиращи случаи на заболявания. Наблюдава се негативна тенденция към

"Ню Йорк таймс": Тръмп разбива съюза между САЩ и Европа

http://clubz.bg/68997-nyu_jork_tajms_trymp_razbiva_syyuza_mejdu_sasht_i_evropa

Снимка ЕПА/БГНЕС

Съюзът между САЩ и Западна Европа постигна забележителни неща. Той спечели две световни войни през първата половина на 20 век. След това се разшири, включвайки бившите си врагове, и спечели Студената война. Помогна за разпространение на демокрацията и за постигане на най-високият жизнен стандарт (в западните страни), какъвто светът някога е познавал. 

Сега президентът Тръмп се опитва да разбие този съюз, коментира Дейвид Лиънхард, "Ню Йорк таймс".

Дали наистина той върши това съзнателно? Кой знае... Невъзможно е да се надникне в главата му и да се гадаят стратегическите му цели, ако той изобщо си поставя дългосрочни цели. Но нека кажем така: ако един президент на САЩ начертае някакъв таен, конкретен план за разрушаване на Атлантическия алианс, този план поразително би носил белезите на поведението на Тръмп. 
Той би включвал открита враждебност към лидерите на Канада, Великобритания, Франция, Германия и Япония, би включвал предпочитание към схватки по измислени проблеми - не за да се печелят големи отстъпки за САЩ, а за да се създават конфликти заради самите конфликти. 

Таен план за съсипване на Запада би предполагал също САЩ за потърсят нови съюзници в замяна на вече нежеланите. Най-очевидният би бил Русия - най-големия съперник в Европа на Германия, Франция и Великобритания. И точно както действа Русия, САЩ, поставяйки си за цел да разбият Атлантическия алианс, биха започнали да се месят във вътрешните работи на други страни, за да поставят там нови правителства, които също отхвърлят стария съюз. 

Внимание, внимание, внимание, внимание. Тръмп върши всяко едно от тези неща. Той предпочете да не присъства на срещата на Г-7 в пълен състав. Докато беше там, търсеше схватки. Може би вече сте видели снимката, публикувана от германското правителство - Тръмп седи със свъсени вежди и скръстени ръце, докато Ангела Меркел и другите (западни) лидери са го наобиколили прави, с умолителни погледи. Японският премиер Шиндзо Абе гледа направо отчаяно. 

Няма нищо чудно. Главните разногласия на срещата бяха за митата, които Тръмп наложи по фалшиви причини. Той твърди, че по този начин просто отвръща на действията на други страни. Но текущите средни мита на САЩ, Великобритания, Германия и Франция, според Световната банка, са еднакви - 1,6 процента. Японските са 1,4 процента, а канадските - 0,8 процента. Да, всяка страна има известен брой спорни мита, но те са малки, и САЩ не страдат от тях. 

Така че Тръмп не казва истината за търговията. По същия начин той лъжеше за родното място на Барак Обама, за собствената си позиция по войната в Ирак, за числеността на множеството (във Вашингтон), събрало се по случай встъпването му в длъжност, за статистиката за убийствата, за мексиканските имигранти, за руското разследване, за парите за мълчанието на Сторми Даниълс и по стотици други въпроси. С митата обаче той не изтъква реален проблем, а го представя невярно.Той заплашва Атлантическия алианс, използвайки една лъжа. 

Ако се нуждаете от повече доказателства, погледнете неговите постове в Туитър. Тези, които следят отблизо неговите писания в мрежата (за което не им завиждам), са разбрали, че той често обвинява другите, че вършат неговите собствени грехове. В събота той нарече канадския премиер Джъстин Трюдо "много нечестен". 

Докато Трюдо и другите традиционни съюзници получават презрение, по адрес на Владимир Путин, Ким Чен Ун и разни други напиращи авторитарни управници се сипят похвали. Тръмп и неговите помощници дават рамо на крайнодесни политици в Германия и други страни. В Квебек той се опита да търси извинения за руската анексия на Крим и се застъпи за повторно приемане на Русия в Г-7. Консервативният автор Джей Нордлингър попита:

Защо той (Тръмп) говори като водещ от финансираната от руското правителство тв мрежа RT (Русия днес)?

Аз не зная отговора. Но е крайно време да погледнем сериозно на единствено възможното обяснение за поведението на Тръмп: той иска да разруши западния съюз.

Това може би е въпрос на идеология, и той (Тръмп) предпочита авторитаризма в стил Путин пред демокрацията. Или пък той няма далечна стратегия и Путин наистина държи като коз някаква компрометираща информация. Или може би Тръмп просто харесва да бъде срещу всичко онова, на което е държал всеки съвременен американски президент.

Каквато и да е причината, неговото поведение налага да му бъде даден отговор, който да е толкова сериозен, колкото и заплахата. Както изтъкна политологът Брендън Найън, изминалият уикенд бе възприет като повратна точка:

"Западният съюз и глобалната търговска система са подложени на същото силно напрежение, което Тръмп породи и в нашите вътрешни институции". 

За традиционните американски съюзници отговорът изисква отказ от бодрия оптимизъм, който характеризираше първоначалния подход, възприет от Трюдо и френския президент Еманюел Макрон. Меркел е примерът за правилния подход. Тя е по-твърда, избягвайки ненужна ескалация, защото разбира заплахите в дългосрочен план. 

За съпартийците републиканци на Тръмп това означава да поставят интересите на страната над партията. Няколко (видни) републиканци, като Джон Маккейн, уместно изразиха тревога през последните два дни. Сега от конгресмените се очаква да направят повече от писане на изпълнени с терзания туитове. Те трябва да предложат законодателство, което да обуздае Тръмп, и да започнат изслушвания с цел изясняване на неговите мотиви. 

За американските избиратели това означава да схванат истинския залог в предстоящите тази година междинни избори. Те не са просто референдум за намаляване на данъците, за планове за здравеопазването или за нетрадиционния стил на президента. Те са референдум за американските идеали, които са по-стари от всеки от нас. 

Статията на Дейвид Лианхард е публикувана в "Ню Йорк таймс". Преводът е на БТА.

Ето защо връзката не върви според зодията ти

https://www.actualno.com/curious/eto-zashto-vryzkata-ne-vyrvi-spored-zodijata-ti-news_679106.html

Овен (21 март - 19 април) Вие сте един от най-добрите слушатели от всички зодиакални знаци. Обичате да къпете партньора си с любов и привързаност. Това е страхотна черта, докато не започне да го задушава. Телец (20 април - 20 май) Един от най-лоялните знаци, вие сте посветени на партньора си и се ангажирате с дългосрочно бъдеще. Най-голямата ви борба във взаимоотношенията е да се научите да прощавате и да забравите, след като сте били предадени. Трудно забравяте миналите престъпления на па

Пиян младеж преби жена, пострадалата е с опасност за живота

http://www.varna24.bg/news/796119.html

Жена на 45 години е с опасност за живота след нанесен побой, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в ...

Полицай се самоуби в Перник

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/politsay-se-samoubi-v-pernik

44-годишният мъж е бил служител на Охранителна полиция в София

Лагард: Плановете на аржентинските власти ще помогнат на националната икономика

http://econ.bg/Новини/Лагард-Плановете-на-аржентинските-власти-ще-помогнат-на-националната-икономика-_l.a_i.762526_at.1.html

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард смята, че плановете на аржентинските власти ще помогнат в краткосрочна перспектива за...

Млад французин се качи пиян да шофира из Златни пясъци

http://www.varna24.bg/news/796123.html

На 9 юни, около 02:30 часа в к.к. Златни пясъци, при извършване на полицейска проверка на ...

Първият електромобил на Porsche - с турско име (ВИДЕО)

http://clubz.bg/68996-pyrviqt_elektromobil_na_porsche_s_tursko_ime_video

Първият електрически автомобил на Porsche ще носи турско име, съобщава турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на съобщение на компанията.

Електромобилът ще се нарича TAYCAN - словосъчетание, което на турски език се произнася "Тайджан", между две турски думи - "тай" (малък кон) и "джан" (душа, жизненост)

 

 

Марката на колата, известна като Mission E в периода на разработването ѝ, ще бъде произнасяна "Тайкон", когато излезе на пазара в края на следващата година.

Името произхожда от турски и има смисъла на "жизнен млад кон", съобщиха от Porsche, която е част от Volkswagen group, предаде Си Ен Ен.

Компанията сега предлага няколко хибридни модела и продаде само около 900 от суперавтомобила хибрид Porsche 918 Spyder.

Това е вторият автомобил на групата Volkswagen, който ще носи турско име след "Touran" ("Туран").

"Тайкон" ще може да измине около 480 км с едно зареждане, а при бързо презареждане за около 15 минути - около 380 км, твърдят от Porsche. Максималната му скорост ще е 250 км в час.

Колата ще бъде пусната в продажба в края на 2019 г. Очаква се цената ѝ да е между 80 и 90 хил. долара, съобщава Си Ен Ен.

От Porsche обещават още електромобили.

Италия иска сваляне на санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/sanktziite-rysiya-maiio-1576619.html

/КРОСС/ Новото италианско правителство дава индикации за сближаване с Русия. Министърът на труда и социалната политика Луиджи Ди Майо, лидер на „Пет звезди“, иска санкциите срещу Кремъл да бъдат свалени. Европейският съюз и САЩ наложиха икономически санкции след анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна. В Рим обаче смятат, че те вредят на страната и искат да бъдат премахнати. „Винаги съм казвал, че нашата страна трябва да остане в НАТО, но санкциите срещу Русия ни вредят“, заяви Луиджи Ди Майо, предаде агенция АНСА. Той посочи, че премиерът Джузепе Конте трябва да реши дали Италия да наложи вето на санкциите.

Левски подарява 75 тениски на мача с Бока Хуниорс

https://offnews.bg//futbol/levski-podariava-75-teniski-na-macha-s-boka-huniors-682403.html

Със скъп сантиментален спомен ще се сдобият няколко късметлии от публиката на футболния спектакъл "75 години Георги Аспарухов".

На мача между Левски и Бока Хуниорс, който ще се проведе в чест на Гунди на 19 август на стадион "Васил Левски", 75 фена от Сектор А ще получат като специален подарък фланелката на сините, с която те ще излязат срещу аржентинския гранд.

Лимитираният артикул е специално създаден за грандиозния футболен сблъсък на 19 август и е по образец на последния екип на Аспарухов, с който той е играл за Левски.

Късметлиите ще могат да получат ексклузивния комплимент в деня на събитието. Печелившите ще бъдат изтеглени чрез специален жребий на база баркода на билетите им за мача. За повече информация можете да следите официалното събитие във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1901083293474554/?active_tab=discussion

Всички заедно на 19 август – в чест на великия Гунди!

Събитието "75 години Георги Аспарухов" е на 19 август 2018 г. на Национален стадион "Васил Левски". Начало 19:43 часа. Билети за звездния футболен мач между Левски и Бока Хуниорс търсете в мрежата на Eventim в цялата страна и online.

Цена на билетите: от 9,57 до 194, 30 лева. Цена на семеен пакет: 19,14 лв., който включва два билета на цени от 9,57 лв. Семейният пакет важи единствено за Сектор Г, като включените в него два билета не се продават по отделно.

Ексклузивно: Тираджията прегазил буса е бил мъртво пиян!

http://regiona.bg/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bb-%d0%b1%d1%83%d1%81/

Шофьорът на тира, който причинил зверския инцидент на Ришкия проход, е украински гражданин. Направен му е тест с дрегер за алкохолна проба, чиито резултати са шокиращи – апаратът отчел 2,81 промила в кръвта на водача. Припомняме, че катастрофата стана в 14:08 днес на Ришкия проход, няколко километра след село Камчия, в посока Шумен.

Пияният шофьор вероятно е загубил управление над возилото и буквално се е качил върху микробуса с турска регистрация, информира „Флагман“.

В турския автомобил пътували общо седем души, от които шест са откарани в лечебно заведения. Седмият – шофьорът на микробуса, все още се намира в превозното средство. сн.нюз бг

 

Материалът Ексклузивно: Тираджията прегазил буса е бил мъртво пиян! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Минималната учителска заплата става 920 лв.

https://petel.bg/Minimalnata-uchitelska-zaplata-stava-920-lv-__268727

Снимка: Булфото Минималната учителска заплата става 920 лв. Това стана ясно днес. Министърът на образованието и науката Красимир Вълч...

КТ "Подкрепа": Нощният труд да се "умножи" по 10!

https://petel.bg/KT-Podkrepa--Noshhniyat-trud-da-se-umnozhi-po-10--__268724

Снимка: БНР KТ "Подкрепа" настоява плащането на нощния труд да бъде в проценти от минималната работна заплата и да се ограничи полагането...

Извънредна ситуация на летището във Франкфурт (снимки)

https://petel.bg/Izvanredna-situatsiya-na-letishheto-vav-Frankfurt--snimki-__268725

Летищен камион се запали на международното летище в германския град Франкфурт на Майн, шестима души пострадаха. Това съобщи представител...

Турски политик: Кипър е турски и ще си остане такъв

https://petel.bg/Turski-politik--Kipar-e-turski-i-shhe-si-ostane-takav__268723

Лидерът на турската Партия на националистичното движение Девлет Бахчели атакува Гърция и Кипър по време на предизборен митинг в Измир, с...

БДЖ: Няма запалване на пътнически влак от Пловдив за Панагюрище

https://petel.bg/BDZH--Nyama-zapalvane-na-patnicheski-vlak-ot-Plovdiv-za-Panagyurishhe__268722

Снимка: Булфото Във връзка с публикации в медийното пространство, че мотриса на влак от Пловдив за Панагюрище се е запалила в неделя, ка...

Ето го Иван, блудствал с 11-годишна в квартал "Меден рудник" в Бургас

https://petel.bg/Eto-go-Ivan--bludstval-s-11-godishna-v-kvartal-Meden-rudnik-v-Burgas__268721

Снимка: Флагман Истински извратеняк арестуваха бургаските ченгета. За случая стана ясно едва сега, след като Окръжна прокуратура в Бург...

Продадоха остров за €3,2 млн. (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6906681

Един от Балеарските острови в Испания бе продаден за 3,2 милиона евро. Купувач е американският инвеститор с кубински корени Алекс Мерлуло. Той дава сумата за площ от 590 000 кв. м, територия, на която няма електричество. На острова има малка църква, построена преди 50 години, изоставена мина, две къщи. Едната е от XVIII век и с площ 100 кв. м.

Сем. Дончеви, Той може да е Буда, но не е Будала

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/sem-donchevi-premierat-moje-buda-budala.html

Като един нормален и средно интелигентен човек, вице-премиерът Томислав Дончев защити правото на съпругата му на собствено мнение. Поздравления. Но… Защитавайки Светлана с аргументи за правата на човека, Дончев нагази в забранените „ловни полета“ на управлението, в което участва за втори път.

Италия затвори пристанищата за спасителен кораб с мигранти

http://www.moreto.net/novini.php?n=375764

Спасителен кораб, превозващ 629 мигранти, стои изоставен в Средиземно море, след като новият вътрешен министър на Италия му е отказал разрешение да влезе в пристанищата на страната. Матео Салвини, който е лидер на крайдясната партия "Лига", заяви, че Малта трябва да приеме кораба Aquarius, но тя му е отказала.

Бизнесът създаде платформа за липсващи лекарства

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/11/3198192_biznesut_suzdade_platforma_za_lipsvashti_lekarstva/?ref=rss


Бизнесът създаде интернет платформа за търсене на дефицитни лекарства, а Асоциацията за развитие на паралелната търговия с медикаменти ще поддържа горещата линия за недостиг, съобщава "Капитал".<br /><br />Платформата е създадена от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства и работи 24 часа в денонощието. Асоциацията е неправителствина организация, който обединява компаниите, чийто предмет на дейност са паралелен внос и износ на...

Народният представител от „БСП за България“ Нона Йотова и общинският съветник Иван Таков ще проведат приемна за граждани

http://www.cross.bg/ivan-suvetnik-obshtinskiyat-1576620.html

/КРОСС/ На 12 юни, от 15.00 до 17.00 часа, народният представител от „БСП за България“ Нона Йотова и общинският съветник Иван Таков ще бъдат на разположение на софиянци в постоянната приемна на БСП – София на ул. "Леге" №10, етаж 1. Желаещите може да се запишат предварително на телефон 02/987 20 86.

Гръцка телевизия: Предложението на правителството предвижда спад на безработицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906656

Гръцка телевизия: Предложението на правителството предвижда спад на безработицатаВ понеделник в комисиите на гръцкия парламент започна обсъждането на законодателния пакет, предложен от правителството, който трябва да отговори на предварителните условия на кредиторите за успешно приключване на третата спасителна програма за страната. Пакетът определя средносрочна рамка за публичните финанси за периода 2019 - 2022 г.

Англичанин би камбаната посреднощ в родопско село, хванаха го с амфетамини

https://www.actualno.com/crime/anglichanin-bi-kambanata-posrednosht-v-rodopsko-selo-hvanaha-go-s-amfetamini-news_679107.html

Млад англичанин е събудил родопското село Полковник Серафимово към пет часа сутринта в петък срещу събота, биейки камбаната на църква "Въведение Богородично“. Чужденецът бил на четиридневния събор, който се организира от англичани - жители на Полковник Серафимово. След нощното парти той отишъл в двора на църквата и задърпал въжето на камбаната. Местните хора се пробудили, но след няколко иззвънявания, полицаите вече били на място и го заразпитвали. Съседи на храма казват, че в

Кание Уест оглави за осми път класацията на "Билборд" за албуми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6906664

Кание Уест оглави за осми път класацията на "Билборд" за албумиКание Уест оглави за осми пореден път класацията на "Билборд" за албуми, постижение каквото имат само Еминем и "Бийтълс", съобщи сайтът на изданието. Рекордът по най-много албуми, оглавили класацията на "Билборд" - 14, принадлежи на Джей-Зи, предава БТА. От новия албум "Ye" на Кание Уест са продадени 208 000 еквивалентни албумни единици,

Ситуацията в Донбас може да ескалира на Световното

http://www.cross.bg/kiev-moskva-rysiya-1576618.html

/КРОСС/Броени дни преди началото на Световното първенство по футбол, в Русия и Украйна са притеснени за ситуацията в Донбас и възможността за ескалиране на напрежението, отбелязват от редакцията на швейцарския вестник Die Neue Zuercher Zeitung. Както в Москва, така и в Киев, се опасяват от възможни военни действия в сянката на голямото спортно събитие. В тази връзка държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отправи недвусмислено предупреждение: ако правителството в Киев реши да използва Мондиал 2018 за военни действия срещу контролираните от сепаратистите Донецк и Луганск, поставя под заплаха държавността на Украйна, предаде „Фокус“. Москва може и да подозира Киев в планирането на конкретни ходове, но и украинците имат същите опасения. Едва ли някой от тях е забравил как веднага след Олимпийските игри в Сочи Русия започна операция за присъединяване на Кримския полуостров към територията си. И двата сценария създават достатъчно предпоставки за притеснения в Москва и в Киев. Междувременно в късните часове на понеделник министрите на външните работи на „нормандската четворка“ (Франция, Германия, Русия и Украйна) ще се съберат в Берлин за обсъждане на ситуацията в източната част на Украйна. Срещата е първата по рода си след повече от 16 месеца прекъсване на заседанията на формата.

Пиян младеж преби жена на 45 години в Шуменско, пострадалата е с опасност за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906666

Пиян младеж преби жена на 45 години в Шуменско, пострадалата е с опасност за животаЖена на 45 години е с опасност за живота след нанесен побой, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен. В нощните часове на 8 юни, в село Лятно, след почерпка с алкохол И.И. /18г./ от Каолиново нанесъл удари на жената и й причинил телесна повреда. След преглед било установено, че Е.Р. е със счупени черепно-мозъчни кости.

Китай стартира отглеждането на ориз в солени почви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906194

Китай стартира отглеждането на ориз в солени почви
Екип учени от Китайската академия за инженерни науки, ръководен от проф. Юен Лунпин, е приключил подготовката за мащабно отглеждане на хибриден ориз в морска (солена) вода, предава bulgarian.cri.cn. Използвайки молекулярна технология при селектирането на този сорт ориз, те са успели да получат добив от около 1000 кг на 1 декар.

Кметът на пловдивския район "Северен" грабна четката

https://www.24chasa.bg/region/article/6906661

Кметът на пловдивския район "Северен" грабна четкатаПочти цялата администрация на пловдивския район "Северен" начело с кмета Ральо Ралев и заместниците му Лариса Кътова и Красимир Асенов запретнаха ръкави и облагородиха цял жилищен микрорайон. Той се намира между ул. ”Йоан Екзарх” и ул.”Амбарица”. Ралев и подчинените му грабнаха четки и пребоядисаха пейките. Обикновени граждани им ръкопляскаха.

Правосъдието: С белезници зад гърба и лепенка на устата

http://www.transmedia.bg/2018/06/11/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%81-%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b4-%d0%b3%d1%8a%d1%80%d0%b1%d0%b0-%d0%b8-%d0%bb/

 

Обвинената в корупция кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова влязоха в съдебната зала с вързани белезници зад гърба им. Потискаща гледка, предназначена повече за големците от Председателството, нежели да зарадва населението каква битка тече с омразното явление. Защото то си знае, че това е направено с цел да не общуват двете обвиняеми с журналистите чрез бележки, както стана на предишни заседания и при атрактивния арест в центъра на града. Дали са виновни или не, е отделен въпрос, който може да се изясни в съда. А може и да не може.

Но сценаристите бяха пропуснали да сложат лепенки на устата на двете жени и те заявиха, че е започнала подмяна на материали по делото. Според тях се подменят текстове в томовете със специалните разузнавателни средства, като някои от тях липсвали изцяло. Според материали, събрани до момента, животът на двете жени бил заплашван още от месец декември. „Вече започвам да се радвам, че съм в затвора”, каза пред журналисти Биляна Петрова.

В кои случаи се налага обвиняемият да бъде оковаван с белезници по този начин? Ето какво каза за „Студия Трансмедия“ адвокат Михаил Екимджиев, водил и спечелил много дела по Закона за отговорността на държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург:

„Съдебната охрана има свобода и право по своя преценка съгласно действащите наредби да реши да доведе някой подсъдим или обвиняем до съдебната зала с белезници. Друг е въпросът дали една жена като г-жа Десислава Иванчева представлява опасност и освен формалното спазване на техните правила очевидно има и пропагандна цел. Защото дали да е така е предоставено на преценка, тоест те не са длъжни да конвоират по този  начин обвинените до самата зала. Но най-важното е, че в самата зала те нямат право да бъдат с белезници, колкото и да са опасни, за да не се внушава на съда, че това са опасни престъпници, които трябва да бъдат осъдени.

И вече има решение на Европейския съд по правата на човека срещу България за такъв вид гледане на съдебни заседания, в което подсъдимите са били с белезници.“

Адвокат Екимджиев обаче се въздържа да назове конкретното дело, по което страната е осъдена, но коментира:

„За всеки средно интелигентен човек е ясно, че ако става дума за някой особено опасен мъж, владеещ бойни изкуства, съществува наистина опасност той да избяга. Очевидно е, че при двете жени няма такава опасност. Но законът дава такава възможност и те я прилагат избирателно. В случая са решили да позасилят пропагандния ефект, който започна още със самото задържане.“

Този път са си научили урока и в съдебната зала Десислава Иванчева и нейната заместничка са били без белезници. Ефектът при конвоирането на окованите жени до залата „по преценка“ обаче е произведен. Само че с обратен знак на нарочно търсения ефект. Самите магистрати в засилката си да се докарат пред обществото, Председателството или на някого другиго (не му знаем името, само се досещаме), не са съобразили колко пагубно е това за и без това изтънелия имидж на съдебната ни власт.

Едва ли има друг случай на обвинен в корупция властимащ, който да предизвика толкова тежки съмнения и негативни реакции не към обвинения за „кражба в особено големи размери“, а срещу самите обвинители. Българите априори и по принцип са убедени, че краденето е поголовно, повсеместно и едва ли не е станало задължително.

И изведнъж нещата се обърнаха. Не обвиненият в тежка корупция столичен кмет обра негативната енергия, както е било винаги, а обвинителите попаднаха в собствения си капан. Това неочаквано обръщане означава, че опитите за игри на правосъдие с всичките схеми и чадъри, са стигнали критична маса и разпадът е неизбежен. На правосъдието, не на схемите, гарантиращи спокойствие на избрани властимащи.

Ако думите на Десислава Иванчева за манипулация на СРС се окажат верни, ако се намерят смели и независими магистрати и това се докаже, ще станем свидетели на нещо безпрецедентно, на атомен взрив насред мирното съвместно съществуване на трите власти плюс четвъртата. Затова сме доста скептични. Нагледахме се как се развиват в правния свят случаи като „КТБ“, „Мишо Бирата“, видяхме как се конструира комисията „Антикорупция“ и какви ги върши. Примерно проверката по сигнал срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, която е приключила в срок, но какво е излязло от нея, не пни е съдено да знаем. Нямало да ни кажат, защото законът не ги задължава.

И те са преценили, че е по-добре да не казват. Можело някой друг път да съобщят на пресконференция някои неща. Кои точно, ще преценят.

 

Родители на деца с увреждания излязоха на пореден протест

https://www.actualno.com/varna/roditeli-na-deca-s-uvrejdanija-izljazoha-na-poreden-protest-news_679103.html

С черни балони и фланелки във Варна протестираха майки на деца с увреждания. Те издигнаха палатков лагер и се заканиха, че ще бъдат там всеки ден от 10:00 до 17:00 часа, предаде БНР. Майките настояват за спешно приемане на закон за личната помощ и индивидуална оценка на състоянието на децата и особено на тези, навършили 18 години. Протестът е в подкрепа на инициатива, която се проведе в началото на месеца пред Народното събрание в София.  Организаторите заявяват, че за 3 годи

Общинският съветник от БСП Борис Цветков ще участва в обществено обсъждане на застроителния план на „Дружда -2''

http://www.cross.bg/obsuzhdane-obshtestveno-plan-1576616.html

/КРОСС/ Днес общинският съветник от БСП в СОС Борис Цветков ще вземе участие в обществено обсъждане на промяна на застроителния план на ж.к. „Дружда – 2“, част II-ра (блокове с №№ 300, 400 и 500). Предлаганите промени ще доведат до застрояване на част от междублоковите пространства в района. Те засягат над 20 000 души, живеещи в тази част на жилищния комплекс. Общественото обсъждане ще се проведе от 18.30 часа в 150-о ОУ „Цар Симеон Първи“ (жк. „Дружба - 2“, ул. "Делийска воденица" №11).

КНСБ: България е на опашката в ЕС по спазване на основни трудови права

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906653

КНСБ: България е на опашката в ЕС по спазване на основни трудови права 
България е на опашката в ЕС по спазване на основни трудови права. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА, който представи изводите от третия годишен доклад на синдиката за нарушаването на трудовите права. Той обяви и мястото ни в света според Глобален индекс на Международната конфедерация на профсъюзите за нарушени трудови

Освободиха пияния и дрогиран шофьор във Варна

http://www.varna24.bg/news/796115.html

Шофьорът, превозвал деца пиян и дрогиран във Варна, вече е освободен. Това съобщават от Районната ...

Варненските ученици са показали устойчиви резултати на националното външно оценяване

http://www.moreto.net/novini.php?n=375709

Подготовката на учениците в резултат на усилена и отговорна работа на учителите дава една много добра оценка от проведените външни оценявания по български език и литература и по математика след VII клас. Това каза Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна.

Синдикатите внасят колективна жалба срещу България до Съвета на Европа

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/11/3198189_sindikatite_vnasiat_kolektivna_jalba_sreshtu_bulgariia/?ref=rss


Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), КТ "Подкрепа" и Европейската конфедерация на профсъюзите ще внесат колективна жалба до Съвета на Европа срещу България. Те смятат, че е нарушено правото на колективно договаряне на държавните служители. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при представянето на годишния доклад на синдиката за нарушаване на трудовите права, цитиран от БНР.<br /><br />"Хората започват да си търсят правата все...

Камион с боклук катастрофира и причини големи щети в Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906652

Камион с боклук катастрофира и причини големи щети в Ню ЙоркКамион за боклук катастрофира в нюйоркския квартал Бруклин и причини големи материални щети, предаде Би Ти Ви. Шофьорът на камиона загубил управление, в резултат на което помел коли, дървета и накрая се ударил във фасадата на къща. Девет автомобила са напълно смачкани. За щастие няма пострадали хора. Водачът на камиона е арестуван.

Кравата Пенка няма да бъде убита

https://www.mediapool.bg/kravata-penka-nyama-da-bade-ubita-news280130.html

"Резултатите от лабораторните анализи на кравата от Кюстендилско са благоприятни." Информация с това заглавие публикува в понеделник на сайта си Българската агенция по безопасност на храните. Въпросната крава е вече известната в цяла Европа Пенка, която избяга за 15 дни в Сърбия и след като беше върната от собственика си обратно в България, трябваше да бъде убита, заради опасения, че може да е пренесла болести и защото такива били европейските изисквания. В защита на кравата се вдигнаха евродепутати. Великобритания, където медиите разказаха за случая на Пенка, беше организирана петиция в нейна защита. Срещу убийството на Пенка се обяви дори Пол Макартни. Български представители в европарламента пък обявиха, че случаят вреди на имиджа на страната, която е и председател на Съвета на ЕС. Така, след няколко седмици умуване какво да се прави с кравата и тестове за това дали е бременна и заразена с някоя опасна болест, в понеделник от БАБХ обявиха, че "лабораторните анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са отрицателни за изследваните болести". "Предстои изготвяне на протоколите от изпитванията, като животното остава на този етап възбранено в с. Копиловци. Очаква се към края на седмицата животното да бъде върнато за отглеждане в обекта в с. Мазарачево", пише още в съобщението. В него се казва още, че "продължават срещите на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев с колеги от Сърбия по трансграничното сътрудничество в областта на ветеринарната дейност". Часове преди агенцията да обяви, че няма да отнема живота на Пенка, Явор Гечев от фондация "Четири лапи" коментира пред бТВ, че практиката на институцията е да убива животни на общо основание, защото така е по-лесно. Той каза, че случаят с кравата-беглец е четвърти гаф на БАБХ, свързан с хуманно отношение към животните. Другите три скандала са с лъвчетата Терез и Масуд, умъртвените птици от столичния зоопарк и бедстващите кончетата в Осоговската планина. В случая с лъвчетата агенцията настояваше те да бъдат отглеждани в зоопарка в Пазарджик въпреки сериозните си здравословни проблеми и факта, че в зоологическата градина нямат опит с такива животни. Скандалът с птиците избухна, след като от БАБХ умъртвиха над 100 птици поради съмнения за птичия грип. По отношение на загиналите без храна коне в Осоговската планина - агенцията е правила проверки на животновъдния обект и надлежно му е издала всички разрешителни. От БАБХ искаха да умъртвят Пенка с мотива, че това е изискване на европейското законодателство. Сега, след като български и европейски медии отразиха случая, се оказва, че това изискване може и да не бъде спазено. "Историята е изключително нелепа и показателна за действията на нашите власти", посочи Явор Гечев. Според него има пропуски и в законодателството на Европейския съюз. Гечев се надява те да бъдат поправени след случая с Пенка.

Борисов отива на тридневно посещение в Израел и Палестина, ще мине и през Измир

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/11/3198188_borisov_otiva_na_tridnevno_poseshtenie_v_izrael_i/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работно посещение в Израел и Палестина на 12, 13 и 14 юни, съобщиха от правителството.<br /><br />На път за Тел Авив Борисов ще се срещне с с турския си колега Бинали Йълдъръм в Измир. Борисов ще бъде гост на церемонията за откриването на Трансанадолския газопровод (ТАНАР), която ще се състои в град Ескишехир.<br /><br />В Ерусалим премиерът Борисов ще проведе срещи с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен...

Кравата Пенка е здрава, връщат я на собственика й

https://www.vesti.bg/bulgaria/kravata-penka-e-zdrava-vryshtat-ia-na-sobstvenika-j-6083279

Случаят с животното, пребивавало 15 дни в Сърбия, предизвика световно възмущение

Кравата Пенка се прибира у дома

https://www.vesti.bg/bulgaria/kravata-penka-se-pribira-u-doma-6083279

Случаят с животното, пребивавало 15 дни в Сърбия, предизвика световно възмущение

Италия няма да излиза от еврозоната, заяви министърът на икономиката

http://econ.bg/Новини/Италия-няма-да-излиза-от-еврозоната-заяви-министърът-на-икономиката_l.a_i.762524_at.1.html

Италия няма намерение да излиза от еврозоната. Това заяви министърът на икономиката от новото правителство в Рим – Джовани Триа. В интервю за вестник...

Икономисти: Цените на внасяните стоки от САЩ у нас може да се повишат заради търговска война с ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906647

Икономисти: Цените на внасяните стоки от САЩ у нас може да се повишат заради търговска война с ЕСЦените на внасяните у нас стоки от САЩ може да се повишат в резултат на търговска война с ЕС, каза проф. Татяна Хубенова - председател на Съюза на икономистите в България, цитирана от БТА. Ефектът от митата, които ЕС ще наложи на някои стоки, няма да е значим, но тепърва трябва да се прецени, добави тя.

По-малко от месец до най-вълнуващия джаз фестивал у нас

http://www.cross.bg/jazz-dzhaz-predstavi-1576615.html

/КРОСС/ А to JazZ 2018 представя най-добрата музикална програма досега на 6, 7 и 8 юли в Южен парк 2 По-малко от месец ни дели от срещата с едни от най-добрите световни джазмени, които идват в България по покана на A to JazZ Festival. Фестивалът, който осма поредна година радва родната публика с качествена джаз музика и ги зарежда с положителни емоции, правейки преживяването А to JazZ несравнимо. На 6, 7 и 8 юли любимата сцена в Южен парк 2 ще представи една от най-добрите си селекции до момента, включваща световнопризнати артисти, изключително талантливи европейски и родни банди, както и изгряващи звезди, които ще блеснат за първи път на сцената на A to JazZ. Тази комбинация от артисти, както и цялостното уникално преживяване, превръщат фестивала в предпочитан не само за публиката, но и за артистите от цял свят. Освен хедлайнерите на фестивала, чиито имена говорят сами по себе си за ранга и мястото им на световната джаз сцена, ще чуем и много други изключителни музиканти. Първият ден ще бъде открит от дебютния концерт на група SOLEIL, която пречупва алтернативното си експериментално звучене през призмата на съвременни и класически стилове музика, като инди, джаз и соул рок. В ранните вечерни часове на 6 юли ще чуем още Лили Илиева и квартет Минимум, които ще представят първия си албум “No Stars At All” ексклузивно за A to JazZ.  Glo Bal Kan е друг български проект, който ще свири на А to JazZ

Тръмп получи в Сингапур торта за рождения си ден

https://www.mediapool.bg/tramp-poluchi-v-singapur-torta-za-rozhdeniya-si-den-news280129.html

На работния обяд в Сингапур с американски и сингапурски висши служители на американския президент Доналд Тръмп му подариха торта по случай предстоящия му рожден ден, съобщиха ДПА.  Снимка на тортата пусна в Туитър външният министър на Сингапур Вивиан Балакришнан, който написа: "Празнуваме рожден ден, малко по-рано". Тръмп става на 72 години в четвъртък.    Пак от снимка в Туитър на менюто, пусната от сингапурския министър на образованието Он Е Кун, стана ясно, че на Тръмп и премиера на Сингапур Ли Сян Лун е била поднесена супа от омар, стек и традиционният малайски десерт чендол, който се приготвя от оцветени оризови нудъли, червен боб, кокосово мляко и сироп от палмова захар. 

Ето го Иван, блудствал с 11-годишна в ж.к. "Меден рудник"

https://petel.bg/Eto-go-Ivan--bludstval-s-11-godishna-v-zh-k--Meden-rudnik__268721

Снимка: Флагман Истински извратеняк арестуваха бургаските ченгета. За случая стана ясно едва сега, след като Окръжна прокуратура в Бург...

Тир затисна бус в Ришкия проход

https://petel.bg/Tir-zatisna-bus-v-Rishkiya-prohod__268719

Илюстрация: Булфото Шестима души пострадаха, след като тир удари бус в Ришкия проход, съобщава кореспондентът на bTV в региона. По инфор...

Лиляна Павлова коментира как се е справила България с европредседателството

https://petel.bg/Lilyana-Pavlova-komentira-kak-se-e-spravila-Balgariya-s-evropredsedatelstvoto__268720

Вярвам, че в рамките на изминалите месеци България доказа, че може да бъде и движеща сила, че може да бъде модератор и мост, когато се налаг...

Стотици в Пловдив без вода, гръмна стара тръба

https://www.24chasa.bg/region/article/6906585

Стотици в Пловдив без вода, гръмна стара тръбаСтотици пловдивчани, които живеят в района на завод "Флавия" са без вода от снощи заради голяма авария. От В и К дружеството обясниха, че има пробив в стар етернитов водопровод. Наводнена е улица. В момента екипи работят по отстраняване на повредата. Авария е станала и в подножието на Стария град, където също са изпратени техници.

Миньорите от Бобов дол ще получат предложение за нова работа

https://www.actualno.com/society/miniorite-ot-bobov-dol-shte-poluchat-predlojenie-za-nova-rabota-news_679101.html

Миньорите от Бобов дол, които остават безработни, ще получат предложение за работа. Това обеща министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Вариант е и преквалификация, допълни той. Поетапно ще бъде закрит последният подземен рудник за добив на въглища в Бобов дол и така 400 миньори ще останат без работа. Заради законодателни промени много от миньорите няма да могат да се пенсионират веднага. По думите на Петков ще трябва да се търсят алтернативни работни места, предаде бтв. &

Отсъствие на подсъдим отложи за есента делото за рухналия хотел Вероника, убил 4 работници

http://nakratko.bg/category/60/160761/


Отсъствието на един от подсъдимите - Валентин П. , осъществяващ строителния надзор над рухналия през 2015г. хотел „Вероника“ в курорта „Слънчев ден“ стана причина да не бъде даден ход на делото.

Страховити непалци пазят Сингапур, охранители пак тичаха около колата на Ким Чен Ун (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906555

Страховити непалци пазят Сингапур, охранители пак тичаха около колата на Ким Чен Ун (Видео)За охраната на едно от дипломатическите събития, привличащи най-голямо внимание от началото на този век, Сингапур е прибягнал и до услугите на страховитите непалски бойци гурки, чиито огромни и извити ножове, както е обичаят, трябва "да бъдат окървавени", щом бъдат извадени, предаде Асошиейтед прес.

Изграждат по спешност нов бежански лагер край Солун

https://www.actualno.com/balkani/izgrajdat-po-speshnost-nov-bejanski-lager-kraj-solun-news_679102.html

По спешност се изгражда нов голям бежански лагер до Солун, за да поеме мигрантите, които пристигат ежедневно, предаде БНР. Няколко пъти нарасна бройката на търсещите убежище в Гърция, които без затруднение влизат по сухопътната граница с Турция и по река Марица. Само на няколко километра извън Солун - в село Вагиохори се изгражда нов бежански лагер. В строителството участват сили на армията и целта е до няколко дни в лагера да се настанят стотици бежанци и мигранти. Повечето влизат през сухопъ

Григор Димитров падна до номер 6 в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=375761

Григор Димитров загуби една позиция в световната ранглиста и от днес вече е номер 6 в подреждането. Българинът има 4870 точки и се нарежда преди финалиста на "Ролан Гарос" - Доминик Тийм и след Марин Чилич. На втория за годината турнир от Големия шлем роденият в Хасково тенисист не успя да подобри най-доброто класиране в кариерата си и отново отпадна в трети кръг след загуба от Фернандо Вердаско.

Десетокласници посетиха Апелативния съд в Деня на откритите врати

http://varnautre.bg/2018/06/11/83090/%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b0%d0%bf%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f

Инициативата е посветена на 20-годишния юбилей на институцията Десетокласници от СУ „Св.Кл.Охридски“ град Аксаково бяха днес специалните гости в Деня на открити врати в Апелативен съд – Варна, посветен на 20-годишния юбилей на институцията. Те имаха открит и честен разговор със съдия Росица Тончева от Наказателно отделение на Варненския апелативен съд. Кои са правилата, които […]

Седем души са арестувани с дрога на английския фестивал в Родопите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906539

Седем души са арестувани с дрога на английския фестивал в РодопитеСедем души преспаха в ареста, след като са били заловени с наркотици, или са шофирали дрогирани по време на английския фестивал в смолянското село Полковник Серафимово, който събира младежи от целия свят . Срещу 31-годишен мъж от гр. Кеймбридж, Великобритания, за това,че на 09.06.2018 г. около 00.35 ч. в с. Полк.

Синдикатите с жалба на международно ниво за колективните договори на държавните служители

https://www.actualno.com/business/sindikatite-s-jalba-na-mejdunarodno-nivo-za-kolektivnite-dogovori-na-dyrjavnite-slujiteli-news_679093.html

България е в златната среда що се отнася до нарушаването на правата на работниците, ако гледаме в глобален мащаб. От ЕС равностойни като отношение на българското са спрямо Испания, Великобритания, Полша и Унгария. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров, презентирайки специален доклад на Международната организация по труда (МОТ). По думите му, България се класира в трета от общо шест групи. Извън вече изброените пет държави от ЕС, сред които сме и ние, няма друга държава от ЕС в същата

Дянков: Сега е единственият момент за еврозоната

http://nakratko.bg/category/59/160760/


Това е единственият възможен момент в следващите пет години, за да влезем в еврозоната. Това заяви бившият министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков в ефира на Нова.

Зверска катастрофа! ТИР направи микробус с хора на хармоника…

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b0-%d1%82%d0%b8%d1%80-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%bc%d0%b8%d0%ba%d1%80%d0%be/

Зверска катастрофа между тир и микробус затвори Ришкия проход. Инцидентът е станал в 14:08 ч., съобщават от ОД на МВР-Бургас. Тежкотоварният автомобил е затиснал микробус „Мерцедес Вито“, качвайки се буквално отгоре му.

„Гледката е страшна. Микробусът е размазан, възможно е да има тежко пострадали и жертви“, съобщи очевидец на инцидента, пише flagman.bg.
В момента на място се чака техника, която да надига тира. Пътят е блокиран и дижението се отклонява през Провадийския проход. Сн.илюстративна

 

Материалът Зверска катастрофа! ТИР направи микробус с хора на хармоника… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Съдът остави в ареста издирвания чрез Интерпол, който се предаде сам

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/11/3198169_sudut_ostavi_v_aresta_izdirvaniia_chrez_interpol_koito/?ref=rss


Съдът остави в ареста Мартин Георгиев-Джито - издирван от три години, който се върна в България и се предаде сам на полицията, информира пресцентърът на прокуратурата. Спецпрокуратурата пък е възобновило разследването срещу него по обвинения за ръководител на престъпна група за наркотрафик.<br /><br />В четвъртък издирваният с червена бюлетина на Интерпол се предаде в ГДБОП в присъствието на адвокат. В официалното съобщение на държавното обвинение Георгиев е посочен само с...

42-годишна е потрошена при катастрофа край Севлиево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906542

42-годишна е потрошена при катастрофа край Севлиево42-годишна жена от с. Петко Славейков е ранена при катастрофа в нощта срещу понеделник при катастрофа на главния път София-Варна край Севлиево, съобщиха от ОД МВР Габрово. Около 00.20 ч. възникнало ПТП между насрещно движещи се л.а. „Нисан“, управляван от 52-годишна жена от Габрово, и л.а. „Алфа Ромео“, управляван от 27-годишен мъж от с.

Григор Димитров вече е №6 в света

https://www.24chasa.bg/sport/article/6906583

Григор Димитров вече е №6 в светаГригор Димитров отстъпи с една позиция в световната ранглиста на АТР. От тази седмица най-добрият български тенисист е №6 с актив от 4670 точки, съобщи "Спортал". Григор бе изместен от Хуан Мартин дел Потро (Аржентина), който след великолепното си представяне на “Ролан Гарос” и достигането до полуфиналите на втория за годината турнир от Големия

Миньорите от Бобов дол ще получат предложение за нова работа

https://offnews.bg//obshtestvo/miniorite-ot-bobov-dol-shte-poluchat-predlozhenie-za-nova-rabota-682401.html

Миньорите от Бобов дол, който ще бъде закрит, ще получат предложение за работа. Това обеща министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от бТВ.

„На всеки ще бъде предложена подходяща квалификация и работа, а за миньорите, отговарящи на условията за пенсиониране, вероятно ще могат да упражнят правото си на пенсия”, заяви Петков.

Поетапно ще бъде закрит последният рудник за подземен въгледобив в страната - "Бобов дол". Първото съкращение е планирано за 16 юли, а окончателно дейността на рудника ще спре до 31 декември тази година. По преценка на ръководството на мините съкращението може да стане и преди посочената дата при спазване на процедурите по трудовото законодателство и с предварително уведомяване на Инспекцията по труда в Кюстендил.

В "Бобов дол" ще продължи да работи рудникът за надземен добив "Христо Ботев".

400 кг контрабанден тютюн са иззети при акция край Челопеч, трима са арестувани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906582

400 кг контрабанден тютюн са иззети при акция край Челопеч, трима са арестуваниЗадържани са трима мъже В ранните сутрешни часове на 10 юни, в хода на съвместна полицейска операция, служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР- София и колегите им от РУ- Пирдоп спрели на главен път 1-6 в района на с. Челопеч лек автомобил „Ситроен“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Почина носителят на ”Грами” Петър Льондев

https://frognews.bg/novini/pochina-nositeliat-grami-petar-ljondev.html

На 81-годишна възраст почина големият български композитор и фолклорист Петър Льондев.

Премиерът Борисов ще посети Израел и Палестина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906570

Премиерът  Борисов ще посети Израел и ПалестинаПремиерът Бойко Борисов ще бъде на работни посещения в Държавата Израел и в Палестина на 12, 13 и 14 юни. В Ерусалим премиерът Борисов ще проведе срещи с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин и с лидера на опозицията Исаак Херцог. На тях ще бъде направен преглед на двустранните отношения в областите от

Сърфисти почистват черноморски плажове

http://www.varna24.bg/news/796111.html

"Сърф МАРмалад“ (16-17 юни) е закачливото име на двудневно спортно събитие на Северния плаж в ...

Криминалисти разкриха домашна наркооранжерия в Костенец (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906569

Криминалисти разкриха домашна наркооранжерия в Костенец (Снимки)

Иззети са около 3300 грама суха растителна маса и съцветия и около 170 растения канабис, кварцови лампи, саксии На 8 юни служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ проведоха поредната си полицейска акция срещу престъпленията с наркотични вещества, този път съвместно с колегите им от РУ- Костенец.

Колоездачът, нарязал гумите на линейка, заплашил водача с убийство

http://nakratko.bg/category/58/160759/


Колоездачът, който наряза гумите на столична линейка, защото спряла на велоалея, заплашил шофьорът на линейката с убийство. Това заяви водачът на превозното средство в интервю пред Нова.

Италия и Малта затвориха пристанищата си за кораб с над 600 мигранти

http://www.cross.bg/malta-more-italiya-1576610.html

/КРОСС/ Кораб с над 600 мигранти, спасени край бреговете на Либия, странства в Средиземно море, след като Италия и Малта отказаха да го допуснат в пристанищата си. Новият италиански вътрешен министър Матео Салвини каза, че Малта трябва да приеме имигрантите. Малта обаче отказа да го направи, като посочи, че те са спасени в либийски води, които са под юрисдикцията на Рим. Корабът "Акуариус" спаси близо 630 мигранти при шест спасителни операции в Средиземно море в нощта срещу неделя. Италианският координационен център за спасителните операции по море инструктира плавателния съд да остане на сегашната си позиция - на 35 морски мили от Италия и на 27 морски мили от Малта.

Варна е на трето място в страната по сделки с имоти

http://budnavarna.bg/35123-varna-e-na-treto-myasto-v-stranata-po-sdelki-s-imoti/

снимка: Будна Варна

Фонд за борба с лошите практики в брокерския бранш ще правят от националното сдружение „Недвижими имоти“. Това съобщи за телевизия „Черно море“ членът на Управителния съвет на сдружението Виктория Паунова, която беше гост в предаването „Посоки“, с автор и водещ Елена Кирова. Тя съобщи, че Варна е на трето място в страната по сделки с имоти.
Създаването на доброволния паричен фонд за борба с лошите практики в брокерския бранш е по предложение на новия председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.  Фондът ще бъде финансиран от членове на сдружението, които сметнат идеята за полезна. Парите ще се ползват за реклама на добрите практики.
Варна е един от петте града в страната с повишение на сделките с имоти, но то е само един процент. В първите три месеца на тази година има издадени по-малко разрешителни за строеж на жилищни имоти, но са с по-голяма площ. Във Варна не е толкова активен пазарът на бизнес имотите. Най-много руснаци купуват и наемат имоти във Варна от чужденците. Те търсят и по-висок клас имоти.
Активно купуват имоти и българи от чужбина, което започва да става и тенденция. Според Виктория Паунова, няма да има балон с цените на имотите, каквото предупреждение отправиха от Европейската комисия преди време. Тя посочи, че в последните 3 години повишението е между 15 и 18 процента, което за година е 5%. Това според специалистката е нормално повишение.

източник: Черно море

Материалът Варна е на трето място в страната по сделки с имоти е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Неизвестен откри огън и взе за заложници 4 деца в Орландо

//dariknews.bg/novini/sviat/neizvesten-otkri-ogyn-i-vze-za-zalozhnici-4-deca-v-orlando-2102738

Неизвестен откри огън и взе за заложници 4 деца в апартамент, намиращ се в един от жилищните комплекси на град Орландо, щата Флорида. Това съобщи телевизия „Фокс нюз“.

В резултат на стрелбата е ранен сериозно полицей

Министерството на труда ще съдейства на миньорите от Бобов дол да си намерят нова работа

http://nakratko.bg/category/58/160758/


Министерството на труда и социалната политика ще съдейства на миньорите от Бобов дол, които предстои да бъдат съкратени, да си намерят нова работа или да се преквалифицират. Това съобщи ресорният министър Бисер Петков.

Радомир Чолаков: Идеята за дигитална карта и мрежа „Ресурси“ е много добра (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906574

Радомир Чолаков: Идеята за дигитална карта и мрежа „Ресурси“ е много добра (Видео)Идеята за дигитална карта и мрежа „Ресурси“, която да свърже бизнеса, местните власти и образованието е много добра. Това каза изпълнителният директор на „Каолин“ Радослав Чолаков по време на конференцията “Образование и труд - локални проблеми, глобални решения” в столичния хотел “Маринела”, която е организирана от КРИБ, “24 часа”, сп.

Три синдиката внасят колективна жалба до Съвета на Европа срещу България

http://nakratko.bg/category/58/160757/


Три синдиката ще внесат колективна жалба до Съвета на Европа срещу България. КНСБ, КТ "Подкрепа" и Европейската конфедерация на профсъюзите смятат, че е нарушено правото на колективно договаряне на държавните служители.

Протест заради дело срещу шофьор, убил моторист на пътя

http://www.cross.bg/shofyor-zavoii-obraten-1576609.html

/КРОСС/ Мотористи се събраха на мълчалив протест пред Съдебната палата в София. Поводът, че делото срещу таксиметровия шофьор, който преди две години причини катастрофа на Симеоновско шосе при непозволен обратен завой, отново влиза в съда. Тогава 28-годишният моторист Боян Митев загина на място. Неговите родители влизат за трети път в съдебната зала с надежда за справедливост. След като беше осъден на три години и четири месеца, на втора инстанция съдът постанови намаляване на присъдата на таксиметровия шофьор.   „Всичко ни беше отнето в един-единствен миг, от едно погрешно решение да направиш обратен завой на непрекъсната линия”, каза майката на загиналия Боян – Надежда Атанасова. „Ще се борим докрай! Искаме една справедлива присъда, която да каже на обществото, че когато един нарушител е извършил нарушение, особено което води до смърт, той ще получи заслуженото си”, категоричен е и бащата Димитър Митов. „Утре може моят живот по същия начин да бъде отнет и тогава пак няма да има справедливост”, каза на протеста един от мотористите.

И 4 години след взрива "Миджур" е бомба с часовников механизъм

http://clubz.bg/68995-i_4_godini_sled_vzriva_midjur_e_bomba_s_chasovnikov_mehanizym

Снимка Веселин Боришев

След сигнал на кмета на Чупрене и разпореждане на главния прокурор, в гръмналия преди 4 години завод "Миджур" влизат на проверка от държавното обвинение. Кметът Ваньо Костин е сезирал Сотир Цацаров, че на територията на "Миджур", където през 2014 г. загинаха 15 души при взрив, се намират голямо количество взривни вещества, които не се съхраняват безопасно. Става въпрос за необезвредени противопехотни мини, останали от предишния собственик.

Миналата година неправителствени организации съобщиха, че на площадката на "Миджур" в село Горни Лом още се намират 190 614 броя противопехотни мини, които съдържат над 74 тона тротил и по няколко тона хексоген и тетрил.

От август 2017 г. предприятието е с нов собственик - "Миджур Мениджмънт Кънстракшън" ЕООД. При взривовете през октомври 2015 г. сред жертвите бе и Михаил, синът на бившия собственик Димитър Димитров, който плащаше по 240 лева месечно на работниците. 

Заради трагедията от 1 октомври 2014 г. в завод "Миджур", Окръжна прокуратура - Видин внесе обвинителен акт срещу четирима човека и към момента делото се разглежда от Окръжен съд - Видин.

"Върховната административна прокуратура (ВАП) е отправила предложения до министъра на вътрешните работи, областния управител на Видин и кмета на Чупрене за предприемане на спешни мерки за недопускане на инциденти на територията на завод "Миджур", съобщиха от пресцентъра й.

В сигнала си местната управа съобщава, че четири години след тежкия инцидент все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени живота и здравето на населението. Приложен е и протокол от проверка, извършена от МОСВ и МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.

Според ВАП собствеността на терена и сградите на завода принадлежи на "Миджур мениджмънт кънстракшън“ ЕООД, а оператор на взривните вещества, средствата за взривяване и взривни изделия е "Видекс" АД - отговорен за съхранението и безопасността им.

Нарушенията, констатирани при проверката, са основно на "Видекс". В нарушение на чл.32 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ) от "Видекс" АД не е представен договор за осигуряване на въоръжена охрана на петте взривни склада, в които се намират взривните вещества; не са представени документи за изпълнение чл.14 от ЗОБВВПИ, според който "Видекс" трябва да разполага със собствени или наети складови помещения; в завода няма локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението съгласно чл.35, ал.3,т. 5 от Закона за защита при бедствия (ЗЗБ).

"На тази основа от ВАП е съобразено, че неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица, предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Освен това е преценено, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от органите, снабдени с компетентност по поставените въпроси", пише в прессъобщението.

КНСБ представя доклад за нарушенията на правата на труд

http://econ.bg/Новини/КНСБ-представя-доклад-за-нарушенията-на-правата-на-труд_l.a_i.762523_at.1.html

Конфедерацията на независимите синдикати в България ще представи годишния си доклад за нарушенията на трудовите права, както и предложения за...

Зала „Универсиада“ се продава от ЧСИ заради дългове към КТБ

http://www.transmedia.bg/2018/06/11/%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%b8%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%87%d1%81%d0%b8/

Зала „Универсиада“ е обявена за публична продан за малко над 15. 6 млн. лева. Обявата е публикувана от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, а причината за продажбата са задължения към фалиралата Корпоративна търговска банка.

Според информация на „Студия Трансмедия“ длъжник обаче не е самото дружество собственик, а неговата компания – майка „Велдер Билд“. Тя има задължения към КТБ за 8.5 млн. лв. и като обезпечение по тях в КТБ има заложени акциите на „Универсиада“.

Търгът ще се проведе в канцеларията на Софийския районен съд на 13 юли. Желаещите да участват трябва да осигурят задатък от 10% от сумата, а срокът за подаване на заявките е от 12 юни до 12 юли.

Представител на дружеството и управител на залата е треньорът на баскетболния „Левски Лукойл“ Константин Папазов. Той обаче се озовава начело на компанията след фалита на КТБ, когато в много от кредитираните дружества се води война за контрол. До ноември 2015 г. управител на компанията е Иван Джиджев.

„В момента собственик е банката“, коментира Тити Папазов пред „Дневник“. По думите му след определянето на купувача ръководството на „Левски Лукойл“ ще започне разговори с него в търсене на споразумение за ползване на съоръжението. Друг от членовете на борда на директорите в момента е Борислав Хаджирусев, който също имат опит с баскетбола.

„Универсиада“ е със застроена площ от 4130 кв. м. и включва три зали, десет кабинета, радиокабина, осветителна кабина, три коментаторски кабини и четири стаи – съблекални, както и машини и оборудване.

Историята със зала „Универсиада“ започна през 2003 г., когато със заповед на бившия спортен министър Васил Иванов-Лучано зала „Универсиада“ и хотел на Златни пясъци влязоха като апортна вноска в смесено дружество с частната фирма „Проект строй груп“. Държавата и частници си деляха участието поравно. „Проект строй груп“ се оказа близка до Делян Пеевски и Росен Дичев, тъй като беше регистрирана на адреса на младежкото НДСВ, а двамата бяха сред основателите му. Впоследствие „Проект строй“ продаде дела си на „Велдер билд“.

Две от дружествата от групата „Велдер“ също са били длъжници на КТБ – „Велдер пропъртис“ с 26.1 млн. лева и „Велдер – БГ“ с кредити за общо 9 млн. лева. Джиджев е излязъл и от трите дружества през 2015 г., като „Велдер пропъртис“ скоро след това е обявено в несъстоятелност заради задължения към КТБ, се вижда от Търговския регистър.

Франция избра мъжете с най-хубава брада и мустаци на шампионат в Париж (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6906550

Франция избра мъжете с най-хубава брада и мустаци на шампионат в Париж (Снимки)Вторият шампионат за най-хубава брада и мустаци в Париж излъчи победителите в 17 категории, съобщи в. "Фигаро". Повече от 60 мъже претендираха за най-хубава брада под или над 20 см, брада в стил "Гарибалди" или "Верди", унгарски мустак или свободен стил, в който участниците дават свобода на въображението си, предаде БТА.

22 двойки ще получат финансиране за инвитро и инвиво процедури в Хасково

https://www.actualno.com/haskovo/22-dvojki-shte-poluchat-finansirane-za-invitro-i-invivo-proceduri-v-haskovo-news_679100.html

22 двойки одобри за подпомагане комисията за финансиране на инвитро и инвиво процедури в Хасково. Само едно от подадените заявления за финансиране не отговаря на условията на Наредбата - нито един от семейството няма адресна регистрация в Хасково от минимум 1 година. Това съобщиха от Общината и припомниха, че, че миналата година Наредбата изискваше адресна регистрация в Хасково от минимум 5 години, но с решение на Общински съвет този срок е намален на 1 година. През миналата година Община Хаско

Близо 80% от читалищната дейност в област Варна е концентрирана в селата

http://www.moreto.net/novini.php?n=375751

В края на 2017 г. действащите читалища на територията на област Варна са 164, от тях 37 (22.6%) са в градовете, а 127 (77.4%) в селата. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 11, или 7.2%, съответно с 4 (12.

Износители направиха платформа за липсващи лекарства

https://www.mediapool.bg/iznositeli-napraviha-platforma-za-lipsvashti-lekarstva-news280128.html

Интернет-платформа за сигнали за недостиг на лекарства бе създадена от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) и вече е на разположение 24 часа в денонощието. Тя бе представена на пациенти на седмата Конференция на Федерация Български пациентски форум. Демонстрацията й бе част от програма за съвместни действия между БАРПТЛ и пациентската организация, която бе разписана в Меморандум за сътрудничество между двете организации. Те ще се обединят за съвместни действия за изграждане на ефективна нормативна рамка, която да позволи бърза доставка при доказан недостиг на лекарства и регламентиране на паралелен внос на лекарства, които са дерегистрирани поради причини, несвързани с лекарствената безопасност. Основните цели на сътрудничеството са постигане на трайно решение на обезпечеността с лекарствени продукти, разширяване на достъпа до лекарства на изгодни цени с гарантиран произход и качество от Европейския съюз, създаване на достъп на българските пациенти до лекарства, които са изтеглени от България поради липса на търговски интерес, широко използване на съвременните методи за ранно установяване на недостиг и др. На своята интернет страница БАРПТЛ ще поддържа платформа за подаване на сигнали за липсващи лекарства на територията на цялата страна, която ще е в полза на пациентите до стартирането на електронната система на Изпълнителната агенция по лекарствата. Асоциацията призовава пациентите да подават сигнали си чрез удобна форма, която за улеснение и бързина изисква попълване само населено място, телефон за обратна връзка и търсено лекарство. По време на конференцията изпълнителният директор на БАРПТЛ Боряна Маринкова проведе дискусия с членовете на пациентската организация за многофакторните причини за недостиг в световен план и представи възможностите на паралелния внос за достъп до по-ниски цени на вече утвърдени лекарствени продукти с допълнителна гаранция за произход и безопасност. Бяха обсъдени и необходимите законодателни промени за бързи вътреобщностни доставки при липси или недостиг, както и използване на паралелната дистрибуция за доставки на дерегистрирани лекарствени продукти, изтеглени от България поради липса на търговски интерес от страна на производителите. 

Износът за ЕС расте двуцифрено до март

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/11/3198174_iznosut_za_es_raste_dvucifreno_do_mart/?ref=rss


През периода януари - март износът на България за ЕС се увеличава с 13.1% спрямо същия период на 2017 г. и е в размер на 8.9 млрд. лв., показват данните на Националния статистически институт.<br /><br />Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68.6% от износа за държавите - членки на ЕС.<br /><br />Най-голям годишен ръст е отбелязан в секторите "Храни и живи животни" (42.9%) и...

Какво яде кралското семейство?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6906536

Какво яде кралското семейство?Много хора си мислят, че храната в кралския двор е като на пиршество от приказките. И благородниците се тъпчат със скъпи деликатеси. Всъщност ежедневното кралското меню е просто и здравословно. Това става ясно от разказите на готвачи работили в двореца. Има някои основни правила, свързани с храната,

Меркел взриви социалните мрежи с тази снимка

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/merkel-vzrivi-socialnite-mrezhi-s-tazi-snimka-6083278

След срещата на Г-7 всичко, за което се говори е снимка, публикувана в профила в Инстаграм на германския канцлер

Летището в Берлин спряло полета до София вчера заради буря, по-късно нямало възможност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906556

Летището в Берлин спряло полета до София вчера заради буря, по-късно нямало възможностБуря отмени дузина полети в германската столица Около 100 българи не можаха да излетят от летище „Шьонефелд“ в Берлин за София в неделя следобяд. Лошо време е причината за анулирането на полета им. Общо 200 пътници са останали в германската столица. От „Райънеър“ са намерили хотел за една нощ за желаещите да се възползват от тази услуга.

Мъж от село Хума преби 37-годишен варненец

http://www.varna24.bg/news/796109.html

На 8 юни е постъпил сигнал за това, че неизвестно лице е нанесло побой над 37-годишен варненец, ...

Освободиха пияния и дрогиран шофьор

http://budnavarna.bg/35121-osvobodiha-piyaniya-i-drogiran-shofor/

Шофьорът, превозвал деца пиян и дрогиран във Варна, вече е освободен. Това съобщават от Районната прокуратура в града.

41-годишният мъж бе хванат през почивните дни да кара автобус с ученици с 1.27 промила алкохол и наркотични вещества в кръвта.

35-те деца от 1 до 3 клас на училище „Васил Априлов“ отивали на екскурзия в Лясковец, а задържаният се оказва с две присъди за шофиране в нетрезво състояние. Книжката му е била отнемана. Има общо 14 регистрирани нарушения на пътните правила.

От туроператорската фирма-организатор на пътуването „Алина тур“ съобщиха, че ползвали собствени и наети автобуси, и че проверявали защо и как е допуснато този шофьор да превозва деца в такова състояние. От училището и преди са ползвали услугите на тази фирма.

„Ние можем да контролираме само документално нещата. Имаме лиценза на туроператора, лиценза на транспортна фирма, знаем документално годините на автобуса, който превозва децата и правоспособността на шофьора. Дотук се свеждат нашите компетенции“, обясни Албена Комитова, директор на Оснвно училище „Васил Априлов“ пред Нова тв.

Материалът Освободиха пияния и дрогиран шофьор е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Протест заради дело срещу шофьор, убил моторист на пътя

http://nakratko.bg/category/60/160756/


Мотористи се събраха на мълчалив протест пред Съдебната палата в София. Поводът, че делото срещу таксиметровия шофьор, който преди две години причини катастрофа на Симеоновско шосе при непозволен обратен завой, отново влиза в съда.

5 начина да фрустрираш държавата

https://www.actualno.com/viewpoint/5-nachina-da-frustrirash-dyrjavata-news_679092.html

1. Пусни си брада Престъпи закона с гладко избръснато лице, а после изключително подмолно си пусни брада. Достатъчно е да изминат само две седмици, за да се превърнеш в напълно неразпознаваем субект. Спокойно може да минеш покрай патрулка, да поискаш цигара от полицая, да се втренчиш в очите му, няма страшно - лицевото ти окосмяване те е превърнало в друг човек. Впрочем, ако се чудиш къде да се скриеш - прибери се в родния си град. Няма на кой да му хрумне да те търси там - изглежда твърде логи

Мъж от село Хума преби 37-годишен варненец

http://budnavarna.bg/35119-mazh-ot-selo-huma-prebi-37-godishen-varnenets/

снимка: Будна Варна

На 8 юни е постъпил сигнал за това, че неизвестно лице е нанесло побой над 37-годишен варненец, като му е причинил средна телесна повреда – счупване на ръка. След проведени опаративно – издирвателни дейности и процесуално – следствени действия е установено, че извършител на деянието е А.И. (38 г.) от с. Хума, известен на МВР.

По случая е образувано досъдебно производство, материалите докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна. А.И. е задържан за срок до 24 часа.

Материалът Мъж от село Хума преби 37-годишен варненец е публикуван за пръв път на Будна Варна.

920 лева става стартовата учителска заплата

https://www.vesti.bg/bulgaria/920-leva-stava-startovata-uchitelska-zaplata-6083277

Министерството на образованието и социалните партньори подписаха новия колективен трудов договор

Италия и Малта затвориха пристанищата си за кораб с над 600 мигранти

http://nakratko.bg/category/25/160755/


Кораб с над 600 мигранти, спасени край бреговете на Либия, странства в Средиземно море, след като Италия и Малта отказаха да го допуснат в пристанищата си. Новият италиански вътрешен министър Матео Салвини каза, че Малта трябва да приеме имигрантите.

920 лева става най-ниската учителска заплата

http://www.varna24.bg/news/796103.html

Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“ подписа браншовия колективен трудов договор с ...

Япония протестира срещу руски проект за подводни кабели

https://www.mediapool.bg/yaponiya-protestira-sreshtu-ruski-proekt-za-podvodni-kabeli-news280127.html

Япония остро протестира днес срещу намерението на Русия да прокара оптичен кабел между остров Сахалин и архипелага, за който спорят двете държави, съобщи Франс прес. "Крайно съжаление буди осъществяването на подобен проект в контекста на руска окупация, непочиваща на правно основание", заяви пред журналисти говорителят на кабинета Йошихиде Суга.   Японският всекидневник "Санкей шимбун" съобщи през уикенда, че Русия предвижда да прокара кабели между Сахалин и четири острова.   Анексирани от Съветския съюз в края на Втората световна война, Южните Курилски острови (наричани от Япония "северни територии") официално са част от руската Сахалинска област, но за тях претендира Япония.   Нерешеният спор вече 70 години е пречка за подписване на мирен договор между двете държави.   "Санкей шимбун" уточни, че Москва е предупредила Токио за своя проект, който се очаква да бъде осъществен от китайското дружество "Хуауей текнолъджис".   "Протестирахме по дипломатически път пред Русия и Китай", заяви Суга и добави, че Япония "ще преговаря търпеливо с Русия".   Спорът остава неуреден въпреки зачестяването на контактите между руския президент Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе през последните години, когато бе огласена идеята за съвместно икономическо използване на малките острови.   Контролът върху тях осигурява на руските бойни кораби и подводници постоянен достъп в Тихия океан през проток, чиито води не замръзват през зимата, отбелязва АФП.

Според ВМРО-ДПМНЕ Македония преживява икономически крах

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906531

Според ВМРО-ДПМНЕ Македония преживява
икономически крах
Най-отговорните за катастрофалното икономическо положение в Македония трябва да си заминат и да оставят места за някой, който няма да краде и да работи само за личен интерес, а ще знае как да помогне на държавата и гражданите, заяви днес опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, цитирана от агенция МИА. Неспособната власт на Социалдемократическия съюз

Майка от Варна: Държавата отделя огромни средства, но не стигат до децата с увреждания

http://budnavarna.bg/35117-majka-ot-varna-darzhavata-otdelya-ogromni-sredstva-no-ne-stigat-do-detsata-s-uvrezhdaniya/

„Огромни средства се отделят от държавата за хората с увреждания, но не стигат до тях“, това заяви една от протестиращите майки във Варна пред палатковия лагер до общината.

Родителите искат да се направи оценка на индивидуалната потребност, да бъдат правилно разпределени средствата, да има спешно изготвяне на подробен и изчерпателен регистър на децата и като цяло на лицата с увреждания, както и настойниците сами да управляват отпусканите средства.

Материалът Майка от Варна: Държавата отделя огромни средства, но не стигат до децата с увреждания е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Стартовата заплата за учители става 920 лева

http://nakratko.bg/category/58/160754/


Министерството на образованието и социалните му партньори подписаха новия колективен трудов договор, който има за цел да разпише по-благоприятни условия за заетите в системата на училищното и предучилищното образование, предаде репортер на БГНЕС.

Кравата Пенка е здрава и ще живее

http://www.cross.bg/kravata-penka-e-zdrava-i-shte-zhivee-1576608.html

/КРОСС/ Лабораторните анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са отрицателни за изследваните болести. Това съобщиха от Българската агенция по храните (БАБХ). Животното остава на този етап възбранено в с. Копиловци. Очаква се към края на седмицата животното да бъде върнато за отглеждане в обекта в с. Мазарачево. Заради престоя на кравата в държава извън Европейския съюз БАБХ поиска да я умъртви. Стопанинът на Пенка обаче направи медийно достояние казуса, а кравата стана световно известна и започна кампания за нейното спасяване.

Каква е истината: Афектиран ли е бил Ембака, когато уби Легионера на магистрала “Струма” ?

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b5-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b0%d1%84%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd-%d0%bb%d0%b8-%d0%b5-%d0%b1%d0%b8%d0%bb-%d0%b5%d0%bc%d0%b1/

Емил Първанов е обвинен за убийство по хулигански подбуди, но защитниците му са на мнение, че престъплението е извършено в състояние на силно раздразнение
Разликата е в размера на наказанието – от 3 г. до затвор до живот без право на замяна
Афектиран ли е бил Емил Първанов-Ембака, когато уби с камък на магистрала “Струма” охранителя и бивш легионер Николай Чивиев?
Този казус се оформи по време на делото в окръжния съд в Благоевград, което продължава на 18 юни, пише 24 часа.
Ембака е обвинен за убийство по хулигански подбуди (чл. 116 от НК), а защитниците му Марин Марковски и Росен Недин са на мнение, че престъплението е извършено в състояние на силно раздразнение (чл. 118 от НК).
Разликата е в размера на наказанието и тя е драстична. В първия случай се предвижда лишаване от свобода от 23 г., до живот или доживотен затвор без замяна. В състояние на афект, както е общоприето да се нарича силното раздразнение, е от 3 до 8 г.
Две съдебни експертизи дават коренно противоположни становища. Първата – от две вещи лица, заключава, че по време на трагичния инцидент Първанов е бил афектиран. Втората – от четирима психолози и психиатри, е категорична, че не е имало физиологичен афект.
Трагедията се разигра на 26 юни 2015 г. около 13,30 ч на новостроящята се магистрала “Струма”, лот 4 в района на Сандански.
Николай Чивиев, който е служил във Френския легион, е работел в строителна фирма като координатор. По новостроящата се отсечка се движели само служебни автомобили по строителството. Преди да навлязат в отсечката, те били пропускани от регулировчици.
Било забранено движение на други коли, тъй като пътят не е бил въведен в експлоатация. По продължението на лота били организирани 11 такива пропускателни поста. На всеки имало охранител, който спирал и контролирал да не бъдат допускани превозните средства.
Във фаталния ден Чивиев извършвал проверки и се придвижвал по строящото се трасе с “Форд Мондео”, придружаван от свой колега, а на задната седалка била приятелката му Кристина Дякова.
Забелязали, че през трети пост преминал “Сеат”, управляван от Емил Първанов-Ембака от Сандански. С него пътувала и жена му Десислава. Въпреки опитите на регулировчика да го спре с палка, Ембака не се подчинил и продължил движението.
Тогава Чивиев и колегата му Бойко Илиев решили да настигнат автомобила.
Двете коли спрели и започнала саморазправа. Разменяли се реплики и обиди. С палка Чивиев потрошил стъклото на колата на Ембака. Той пък отговорил с хвърляне на камъни.

Емил Първанов-Ембака в съда:
Според разпитани свидетели разправията продължила 10-15 минути. Накрая един от хвърлените камъни ударил в главата .Легионера,
който паднал на земята, облян в кръв. Колегата му Илиев го качил на задната седалка на минаващ лек автомобил, за да го откарат в болницата в Сандански. Въпреки оказаната медицинска помощ Чивиев починал от черепно-мозъчна травма.
Ембака също е пристигнал пред спешния център, но след като разбрал, че охранителят е починал, избягал. Обявен бе за издирване и се предаде сам близо 4 месеца по-късно – през ноември 2015 г.
В съдебната зала бяха разпитани десетки свидетели, изгледан бе и клип от мобилен телефон,
Направен от анонимен свидетел.
Продължителността на записа е около 1 минута. На него се вижда как Ембака на няколко пъти взема камъни от земята и ги хвърля по Чивиев, оттегля се назад и после пак го атакува.
Подсъдимият даде и обяснения за случилото се пред съда.
“Лесно се паля. Видях, че колата ми е цялата изпотрошена, а по ръката на жена ми имаше кръв. Падна ми пердето, притъмня ми и съм започнал да хвърлям камъни. Колко точно – не помня. Дори и подробности не си спомням, защото бях побеснял”, каза Първанов и изрази съжаление.
Категоричен е, че Чивиев първи започнал да удря с палката по стъклото на колата му.
“Не можех да си контролирам действията. Не помня подробности. Съжалявам, че това се случи, но исках да защитя съпругата си и мен.
Ако сега мога да върна нещата, бих постъпил по друг начин”, допълни обвиняемият.
Четворната психологична ескпертиза предаде на съда заключение, че при извършване на престъплението подсъдимият не е бил в състояние на физиологичен афект.
Това е състояние на силно раздразнение, внезапно настъпващо, но бурно протичащо краткотрайно чувство, предизвикано от определени причини. Чувствата завладяват до такава степен съзнанието на човека, че волята му се подчинява на тези чувства. То е краткотрайно и действията трябва да се осъществят за кратко време.
Според съдебната практика в това състояние, макар човек да има възможност да оценява адекватно обективната действителност и да взема правилни решения, тази възможност е значително занижена. Физиологичният афект е много трудно управляемо и контролируемо състояние на психиката.
Волевата способност на човек да ръководи постъпките си не се изключва, а само значително отслабва. Понякога е съпроводена с изпотяване, сърцебиене, загуба на спомен, изменение в цвета на лицето.
Според експертите, които са прочели всички свидетелски показания, цялата случка се е разиграла за 10-15 минути. Това било доста дълъг период от време, за да се приеме, че Ембака е бил афектиран.

Убитият Николай Чивиев-Легионера. Той няколко пъти е вземал камъни, тичал е напред, за да ги хвърли, после пак се е връщал .А афектът продължавал от секунди до 1-2 минути.
“Той наистина е бил обиден. Повредена е колата му, това е довело до избухване. Ситуацията е била крайно емоционална и наситена”, казват в експертизата 4-те психоложки.
Те обаче се позовават на показанията на приятелката на убития – Кристина Дякова, която твърди, че всичко се е развило за 10 минути, а жената на Първанов – Десислава, казва, че е станало за 15 минути.
“Разтягане на това състояние във времето не е афект. Раздразнението е настъпило в началото на конфликта и се е покачвало. Събирането и хвърлянето на камъни е продължило много дълго време.
Това не е афект,а преднамерено действие”,допълват експертите. Адвокатите Марковски и Недин пък обориха експертизата.
“Изумен съм от повърхностната работа на вещите лица, които трябва да дадат отговор на най-важния въпрос – налице ли е физиологичен афект, или не.
Те не са изгледали видеозаписа, който е около 1 минута.
Не са направили и личен преглед на Първанов”, каза Недин. Марковски пък бе против да се приобщи тази експертиза към доказателствата по делото.
“Тя е непълна и противоречива. Показанията на двете свидетелки са субективни. Не е гледан записът, не е правено психиатрично интервю”, каза Марковски. Припомни, че при първата – двойна, експертиза са проведени 3 срещи с Първанов и са правени няколко теста. Марковски настоя в този случай, когато двете експертизи са противоположни, да се назначи трета, т. нар. комисионна експертиза, но съдът отхвърли предложението му.
Постанови да се допълни сегашната с личен преглед и клинично психологическо изследване на Първанов и преглеждане на видеозаписа. “Не желая тези експерти да ме преглеждат. Те са предубедени и срещу мен няма да има обективно решение”, каза подсъдимият.

Материалът Каква е истината: Афектиран ли е бил Ембака, когато уби Легионера на магистрала “Струма” ? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Провалът на Бронзовата къща е нейният триумф

http://clubz.bg/68994-provalyt_na_bronzovata_kyshta_e_nejniqt_triumf

До 26 юни – крайният срок, който Общината даде на Пламен Деяноф да инсталира „Бронзовата къща“, остават 16 дни. На 4 юни, когато Деяноф започна да изнася бронзовите модули от площадката (за да ги сглоби „на друго място“), на въпроса на „Площад Славейков“ кога ще е готова „Бронзовата къща“, той отговори:

 „Ами тя е готова – както виждате, тук е, на части, а кога ще се изгради, зависи от това колко бързо ще се залепи фундаментът. Ако екипът на фирмата [който ще завари елементите] е добър, ще стане за две седмици“.

Двете „ако“ в отговора му бяха малко смущаващи, но да приемем, че екипът на фирмата е добър, а щом Общината е поставила краен срок, и тя си е свършила работата. На Деяноф му трябват 2 седмици за заваряването и вероятно още 1 ден за товарене, транспорт, разтоварване и инсталиране.

Междувременно вече 8 дни модулите си стоят все там – на мястото на бившия мавзолей, и нито Деяноф, нито дори хората, което се интересуват професионално от цветни метали (въпреки отворената ограда), е проявил някакъв интерес към тях… Ако Деяноф иска да успее, от утре трябва да закипи спешно трудов ентусиазъм, невиждан на това място от времето на строежа на мавзолея.

За жалост, изглежда все по-съмнително дали някога ще видим „Бронзовата къща“ в завършен вид. Но каквото и да си мислят в Общината, и каквито и да са били плановете на автора, провалът на Бронзовата къща може да се окаже най-големият му успех.

Цялата работа прилича на добре подготвена мащабна измама. Но няма да се връщаме 10 години назад, когато Деяноф започва работа над своя магнум опус, нито 7 години назад, когато българските медиите публикуваха за първи път хвалбата на автора за „най-голямата скулптура-сграда в света, произведена изцяло и само от масивен бронз“ – все едно, че историята на изкуството е пълна със „скулптури-сгради, произведени изцяло и само от масивен бронз“, и единственото решаващо в случая е размерът им (който ту нарастваше, ту се свиваше, според това с кого разговаря Деяноф).

Миналата седмица започна преместването на Бронзовата къща преди да бъде сглобена докрай. 

Ще се върнем точно една година назад, на 12 юни 2017-а, когато в Софийската градска художествена галерия започна представянето на Бронзовата къща на австрийски художник, роден в България.

Едва ли някой от посетителите би могъл да види в проекта на автора нещо по-различно от метална клетка – но това бе прикрито с думи като „мащабен“, „известен“ и „комплексен“, които в съчетание с други думи, като „европейски музеи“, „фондации“, „колекционери, меценати и специалисти“, създаваха впечатлението, че ни предстои среща с уникален културен артефакт, съчетал най-доброто от „съвременното изкуство“ „историята“, „архитектурата“ и „урбанистиката“. Думите в кавички са от представянето на Бронзовата къща в сайта на СГХГ:

„Бронзовата къща“ фокусира различни аспекти на изкуството в социална среда и взаимовръзката му с обществените процеси, проблематиката на съвременния град, отношението към историята, паметта и културното наследство“.

Както стана ясно от публикуваното миналата седмица изложение на автора в Кунстхале, Виена, всички връзки с историята, паметта и културното наследство са измислени за пред българската страна. А останалите – тези с обществените процеси и проблематиката на съвременния град – може би са измислени за пред австрийската страна. Но те се оказаха достатъчни, за да убедят една сериозна европейска държава, най-голямата българска община и десетки спонсори, че участват в нещо голямо, много съвременно и много арт.

Парадоксалното е, че може и настина да е така, но само в случай, че Деяноф никога не сглоби наистина модулите, струпани срещу Двореца. Успехът му ще стане неговия провал и обратното. Бронзовата къща е най-ценна, докато е проект, нещо като едновременно живата и мъртва котка на Шрьодингер.

Бронзовата къща (може да) е парадоксален мисловен арт експеримент, предложен от Пламен Деяноф, който иска да покаже непълнотата на съвременните разбирания за изкуство при прехода от традиционно към съвременно общество. Един вид квантово изкуство.

Параметрите на експеримента изглеждат така подбрани, че вероятността инсталацията да се реализира или да не се реализира през шестте месеца на българското председателство, са 50%. Според квантовата механика, ако не провеждаме наблюдение над проекта, състоянието му се описва като суперпозиция (смесване) на две състояния — едновременно нереализиран и реализиран, следователно Бронзовата къща е и успех, и провал.

Каквото и да се случи с Бронзовата къща, няма как да отречем, че след демонтажа на паметника „1300 години България“ не сме имали произведение на публичното изкуство, за което да се е говорило и писало толкова много, без дори да съществува. Освен това, волно или неволно, Деяноф повдигна и няколко наистина важни за обществото въпроси за сериозните проблеми на публичното изкуство в България.

"Площад Славейков"

Александър Манолев: Разработваме нов трудов договор за дуалното обучение (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906473

Александър Манолев: Разработваме нов трудов договор за дуалното обучение (Видео)Разработваме образец образец на трудов договор за дуалното обучение. Досега не бяха ясно регламентирани и защитени страните в дуалното обучение, трябва да се дава достъп на работодателя до кадри, а на ученика - сигурност, че той ще се реализира в специалността, която следва. Това заяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев

Баба от Габрово даде над 2 000 лв. и злато на ало измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906534

Баба от Габрово даде над 2 000 лв. и злато на ало измамнициЖена на 87 години от Габрово е станала жертва на телефонни измамници. Отнети са 1950 лева, 300 евро и златни накити. Това съобщиха днес от ОД на МВР. Сигналът за измамата е бил подаден в полицията на 8 юни. Жената е била заблудена, че помага на органите на реда за залавянето на телефонни измамници. По случая е започнало досъдебно производство.

Много пиян варненски джигит се блъсна в мантинела по "Хемус" и "излетя" от пътя

http://www.varna24.bg/news/796107.html

Вчера, около 21:30 часа, на АМ «Хемус», в района на Летище - Варна, е възникнало ПТП. Водачът на ...

Апартаменти и автомобили горяха през почивните дни

http://budnavarna.bg/35114-apartamenti-i-avtomobili-goryaha-prez-pochivnite-dni/

снимка: Фейсбук

5 са регистрираните пожари с преки материални щети във Варна и региона през последните три денонощия, съобщиха за BudnaVarna.bg от пресцентъра на ОД на МВР – Варна.

Постъпил е сигнал за пожар в стая от апартамент, намиращ се на ул. «Уилям Гладстон» във Варна. Причината за инцидента е неправилно използване на отоплителен уред. Унищожен е мебели.

Горял е и автомобил, намиращ се в във Варна, в ж.к. «Вл. Варненчик». Няма пострадали хора. Причината за инцидента е късо съединение. Унищожена е предната част на автомобила.

Горяла е и кола, намираща се във Варна, на ул. «Дунавски лебед». Няма пострадали хора. Причината за инцидента е късо съединение. Унищожени са електрически кабели.

Постъпил е и сигнал за пожар в кухнята на апартамент, намиращ се на в ж.к. «Възраждане» във Варна. Причината за инцидента е забравено ядене на котлон. Опушени са 20 кв. м стени.

Получен сигнал за пожар в 3 ПВЦ контейнери и автомибил, намиращи се във Варна, на ул. «Македония». Няма пострадали хора.

Причината за инцидента се изяснява. Унищожени са трите контейнера и двигателен отсек на автомобила.

3 са регистрираните пожари без преки материални щети през посочения период – в сухи треви и в мазнина на електрическа скара.

4 са регистрираните случаи на оказана техническа помощ.

Материалът Апартаменти и автомобили горяха през почивните дни е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Белият дом към ZTE: Третото нарушение ще е фатално

https://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/beliiat-dom-kym-zte-tretoto-narushenie-shte-e-fatalno-262666/

Решението на Тръмп да позволи на китайската компания да продължи да работи в САЩ е жест на добра воля, твърди Питър Наваро

Почина носителят на ”Грами” Петър Льондев

https://petel.bg/Pochina-nositelyat-na----Grami----Petar-Londev__268718

На 81-годишна възраст почина големият български композитор и фолклорист Петър Льондев. Творчеството на проф. Льондев е признато за кла...

Българин с уникален опит за спускане със сноуборд от Шиша Пангма

https://petel.bg/Balgarin-s-unikalen-opit-za-spuskane-sas-snoubord-ot-SHisha-Pangma__268717

Още един българин след алпиниста Боян Петров ще се отправи към връх Шиша Пангма в Хималаите. 36-годишният Владимир Павлов обаче ще направи...

Бивш рейнджър изби рибата, улови гигантски сом на “жабе“ (снимки)

https://petel.bg/Bivsh-reyndzhar-izbi-ribata--ulovi-gigantski-som-na----zhabe-----snimki-__268715

Снимки: srtruma.com 38-годишният благоевградчанин Димо К. бивш военен, участвал в мисии в Ирак и Афганистан изби рибата - буквално. На "жабе" той ...

Почина авторът на Чоко и Боко

https://petel.bg/Pochina-avtorat-na-CHoko-i-Boko__268714

Снимка: dnevnik.bg Българският режисьор на анимационни филми Румен Петков е починал, съобщи във "Фейсбук" работещият в Канада аниматор Тео Уш...

Pyмъния дaвa пo €5000 нa дoмaĸинcтвaтa в cтpaнaтa, зa дa cи cлoжaт coлapни пaнeли

https://petel.bg/Pymaniya-dava-po----5000-na-doma--inctvata-v-ctpanata--za-da-ci-clozhat-colapni-paneli__268713

Снимка: Flickr  В последните години производството на зелена енергия е сред големите теми в Европа, като отделните държави членки в Европе...

Наградиха отборите след приключването на сезона в АМФЛ-Варна (снимки и видео)

https://petel.bg/Nagradiha-otborite-sled-priklyuchvaneto-na-sezona-v-AMFL-Varna--snimki-i-video-__268709

Завърши редовният сезон на Аматьорската Минифутболна лига Варна. На церемонията по награждаване присъстваха над 200 души. Най-високото ни...

Амнистия за кравата Пенка

https://offnews.bg//obshtestvo/amnistia-za-kravata-penka-682399.html

Няма да умъртвяват кравата Пенка, която прекара 15 дни в Сърбия и после беше върната у нас. Това съобщиха от Българската агенция по храните (БАБХ).

Лабораторните анализи на животното са отрицателни за изследваните болести. Очаква се към края на седмицата кравата да бъде върната за отглеждане в обекта в село Мазарачево.

Пенка я грозеше евтаназия, защото е избягала в страна извън ЕС. БАБХ поиска да умъртвят животното. Ако кравата беше се разходила до Гърция, нямаше да има тези проблеми.

Стопанинът на животното направи казуса публичен, а кравата стана световно известна и започна кампания за нейното спасяване. Той твърдеше, че животното е бременно, но Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил уточни, че това не е така.

Съдбата на кравата се следеше от редица авторитетни западни и руски медии. Репортаж на БНТ за Пенка беше поискан за разпространение от водещи телевизионни канали като BBC, ARD, France Télévisions, чешката и румънската обществена телевизия.

За спасяването на кравата беше направена и петиция, в която се подписаха хиляди хора. Дори сър Пол Маккартни от легендарните "Бийтълс" излезе с призив в защита на животното.

Кравеферма дава заплата 3000 лв. на животновъд без опит, но желаещи няма

http://www.moreto.net/novini.php?n=375759

Обява за работа предлага 3000 лв. заплата за животновъд без специализирано образование и опит. Отпуска му се къща с лятна кухня и двор, където да живее. Собственикът на кравефермата, търсеща хора, обясни, че се работи 8 часа на ден.

Район „Приморски“ подарява на жителите на Варна концерт, посветен на своя Празник

http://nakratko.bg/category/76/160753/


Вече  6 – та поредна година   ще бъде спазена традицията администрацията на Район „Приморски“ да подари на съкварталците си и жителите на Варна концерт, посветен на  своя Празник .

"Невъзможният път" на 30 години

http://clubz.bg/68993-nevyzmojniqt_pyt_na_30_godini

На 13 юни 2018 г. се навършват 30 години от самотната обиколка на света на Дончо Папазов: без спиране, през нос Хорн, на борда на яхтата "Тивия". И тази година Дончо избра да отбележи датата с курбан на пристанището на Царево. 

Това е от едно от най-големите постижения в българското ветроходство. Дончо Папазов обиколи света с яхта, сам, без спиране, като по-голямата част от плаването е през зимния сезон на южното полукълбо, изцяло в поясите на „ревящите четиридесет” и „неистовите петдесет” градуса.

През 1988 г. Дончо усъвършенства „невъзможния път” на прочутия мореплавател-самотник Вито Дюма, който през 1942-43 г. обикаля света през нос Хорн. Дюма спира в шест пристанища и част от маршрута му минава в пояса на 30-те градуса. „Невъзможният път” е прието да се нарича предизвикателството да се обиколи света в южните полярни ширини, на юг от трите носа – нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн.

Дончо първи премина невъзможния път без спиране, сам, за 164 дни, през зимата и оттогава го наричат българския „невъзможен път”. Дюма извършва огромно постижение и подвиг, останало незабелязано и недооценено заради разгара на Втората световна война.

Днес, Вито Дюма има запазено място в морските анали като пионера на самотното мореплаване и преодоляването на „lаroute impossible”. Постижението на Дончо също потъна във вълненията на голямото политическо събитие - демократични промени през 1989 г., в които той се потопи изцяло. Ето откъс от книгата на Дончо Папазов „Невъзможният път“, описваща плаването:

„Ура! На 13 юни в 13 часа и 13 минути Гринуичко време преминах на траверс фара "Сан Антонио" и навлязох в устието на река Ла Плата. С това сложих край на обиколката. Вече прокарах най-трудния път. Вече направих възможен "невъзможния път". Оттук нататък зад фара на Сан Антонио ми е все едно. Колкото дни трябва, ще плавам, без да бързам. Ако ще и да потъна, пак ще съм обиколил света. Делото е сторено!“ 

От Созопол до Буенос Айрес (1987) Дончо плава заедно с Методи Савов. От Буенос Айрес до Созопол (1989) плава заедно с Николай Йотов.

Дончо Папазов е мореплавател, но не само. Двадесет години работи в киното и телевизията. Сценарист, редактор, журналист и автор на документални, научнопопулярни филми и телевизионни предавания. Депутат в 36-ото Народно събрание, главен продуцент в БНТ, експерт в СЕМ, щастлив дядо. По образование е икономист. Завършва икономическия институт в София и работи повече от 15 години като научен сътрудник и ръководител на секция в ЦНИИТМаш и НИИММ в София.

За всеобща изненада зарязва специалността си и се впуска в морски приключения. През 60-те години участва в леководолазни археологически експедиции и става рекордьор по гмуркане на дълбочина без апаратура. И оттогава е непрекъснато във водата. 

Стъкло се пръсна по време на движение на автобус в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906524

Стъкло се пръсна по време на движение на автобус в София"Ужас!!! Автобус номер 88. Стъклото на вратата се пръсна по време на движение. Като по чудо няма ранени!". Това написа потребител на фейсбук в групата "Забелязано в София". На снимка, публикувана от Христина Колева, се вижда как стъклото е паднало на земята, а в автобуса още има

Меркел пое отговорност за скандала в Службата по миграция и бежанци

https://www.actualno.com/europe/merkel-poe-otgovornost-za-skandala-v-slujbata-po-migracija-i-bejanci-news_679098.html

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел пое отговорност за скандала във Федералната служба по миграция и бежанци, предаде Deutsche Welle, цитирано от агенция "Фокус". „Не търся лесен път. Нося политическа отговорност за това“, заяви Меркел в предаване на телевизионния канал ARD, излъчено в неделя. Съгласно думите ѝ, в ситуация на безпрецедентен наплив на бежанци през 2015 г. тя се е намесила в службата, за да облекчи работата ѝ. Въпреки това германският лидер категорично от

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване