Българи изнасилиха 13-годишно момиче в Германия

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/bylgari-iznasiliha-13-godishno-momiche-v-germaniia-6083363

Арестувани са 6, двама се издирват, освен това заснели всичко с мобилните си телефони

Министър Нанков показа новите участъци от пътя за Слънчев бряг! Вижте ги дни преди откриването!

http://www.varna24.bg/news/796613.html

Министър Николай Нанков публикува снимки дни преди дългоочакваното официално откриване на ...

А1 с признание за успешни комуникации от наградите на сп. Business Lady

https://offnews.bg//ikonomika/a1-s-priznanie-za-uspeshni-komunikatcii-ot-nagradite-na-sp-business-l-682546.html

А1 получи поредно признание за успешни комуникации – Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации” на телекома, бе отличена с приза „Успешни комуникации и ребрандиране” в категория „Телекомуникации” по време на Годишните награди на сп. Business Lady.

Наградата бе връчена от Велик Занчев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за успешната комуникационна кампания, свързана с ребрандирането на първия мобилен оператор у нас. Мтел стана А1 в края на май, но комуникирането на целия процес по смяна на името стартира още през 2017 година.

„Успешното ребрандиране на нашата компания беше свързано не просто с преименуването на Мтел. А1 не е единствено новото име на първия мобилен оператор у нас – то е символ на високо ниво на обслужване, гарантирано качество на услугите, подобрено общуване с клиентите, по-лесен достъп до съвременните технологии в дигитална ера, в която живеем. Комуникирането на всичко това беше предизвикателство и тази награда ме кара да вярвам, че сме на правилния път”, сподели Илияна Захариева.

Наградите на списанието се връчват за седми път у нас, като целта им е да отбележат приноса на българската делова жена в различни категории, давайки гласност на успешните управленски модели, ефективните бизнес практики и адекватно развитие на човешкия капитал. По традиция събитието обединява личности от бизнес средите, политиката, културата и партньори на сп. Business Lady. Тази година организаторите отличиха общо 19 бизнес дами в 12 категории от обществения живот, бизнеса и медиите.

Иран може да започне строителството на реактор в Арак до два - три месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910790

Иран може да започне строителството на реактор в Арак до два - три месецаИран е завършил етапа на планирането в рамките на проекта за създаването на новия реактор в Арак и до два-три месеца може да премине към етапа на строителство. Това заяви днес официалният представител на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалунди, съобщава агенция Тасним, цитирана от ТАСС.

Президентът на Македония изгонил премиера Заев и външния министър Димитров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910771

Президентът на Македония изгонил премиера Заев и външния министър Димитров120 секунди продължи срещата на президента на Македония Георге Иванов с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, които дойдоха във вила Водно да го информират за договора с Гърция за името на Македония, съобщават македонските медии, цитирани от БТА.  Иванов попитал Заев и Димитров имат ли писмено договора за името.

Освободиха шефа на ОДМВР – София

http://www.cross.bg/pelov-sofiya-vladimir-1576798.html

/КРОСС/ Директорът на Областната дирекция на МВР – София комисар Георги Григоров е освободен от поста си, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Заедно с него е освободен и заместникът му. Решението е свързано със случая на избягалия затворник Владимир Пелов, който беше убит при престрелка в Ботевград. „Те не се справиха, включително спомнете си какви отговори даваха на вас. Същите отговори даваха вътре. Има някакъв дисбаланс, има нещо, което не е направено в цялата област“, посочи Радев Към Областна дирекция МВР – София е и Районното полицейско управление в Ботевград, което понесе критики за несправяне със случая. Вчера Георги Григоров призна, че Марио Панчев, който уби Владимир Пелов, а по-късно почина от раните си след престрелката, е сигнализирал в полицията, че се чувства застрашен след бягството на Пелов от затвора.

ЕС да се обедини срещу заплахите от САЩ и Русия, призова холандският премиер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/13/3199372_es_da_se_obedini_sreshtu_zaplahite_ot_sasht_i_rusiia/?ref=rss


Холандският премиер Марк Рюте призова днес за единство в Европейския съюз срещу заплахите за световния ред, идващи и от Русия, и от САЩ, предаде "Франс прес".<br /><br />"Дори отношенията ни с нашия най-важен съюзник не са такива, каквито бяха в миналото", каза Рюте по адрес на американците. Той произнесе реч за бъдещето на Европа пред Европейския парламент в Страсбург.<br /><br />Рюте напомни, че президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от...

Как съветниците в Каварна превърнаха обществена поръчка в незаконно строителство

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/13/3199395_kak_suvetnicite_v_kavarna_prevurnaha_obshtestvena/?ref=rss


След заседание, продължило повече от час вчера, Общинският съвет в Каварна успя да превърне в "незаконно строителство" облагородяването на крайбрежната зона в града. В допълнение съветниците от БСП, формиращи управляващото мнозинство в съвета, провалиха изпълнението и на заповед, издадена от съпартийката им Нина Ставрева, кмет на Каварна.<br /><br />Извънредното заседание беше свикано, след като на 16 май т. г. съветниците взеха решение, с което направиха опит да разрешат...

КЗК проверява “Нет инфо” и Нова тв за картел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910782

КЗК проверява  “Нет инфо” и Нова  тв за картелКомисията за защита на конкуренцията започва проверка на “Нет инфо” и “Нова Броудкастинг Груп”, става ясно от съобщение на сайта на регулатора. Той е сезиран от “Уебграунд, “Спортал.БГ”, “Офф Медия” и “Дир.БГ”. Твърденията на дружествата са, че “Нет инфо” и “Нова” злоупотребяват с монопол или господстващо положение.

Автомобилите втора употреба - следващият хит в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910772

Автомобилите втора употреба - следващият хит в Китай
Усилията, които Китай полага за налагането на автомобилите с нови енергийни източници, съвсем разбираемо, привличат световното внимание. Едно не чак толкова очебийно явление, който се наблюдава сега, обаче може да бъде също толкова важно за околната среда в близко бъдеще: В Китай най-сетне намират своето място колите втора употреба.

Дават на търг в Париж партитура на Моцарт и писмо от Ван Гог

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6910770

Дават на търг в Париж партитура на Моцарт и писмо от Ван ГогПартитура на Моцарт и писмо от Винсент Ван Гог са сред стотиците лотове, които ще бъдат предложени на търг в Париж за принадлежности на композитори, творци и писатели, предаде Ройтерс. Артикулите се предлагат като част от серия продажби с цел ликвидация на колекция от 130 000 произведения на изкуството, музиката и литературата,

Полагат маркировка за „синята зона“ по още две улици във Варна

http://varnautre.bg/2018/06/13/83276/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d1%82-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bd%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0-2

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна на 14-и юни ще се извършва полагане на хоризонтална маркировка на ул. „Братя Миладинови“ и ул. „Стефан Караджа“, съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“. За времето от 7 ч. до 19,30 ч. спирането на моторни превозни средства в района ще бъде забранено. От […]

Европарламентът одобри €1 млрд. финансова помощ за Украйна

http://clubz.bg/69107-evroparlamentyt_odobri_%E2%82%AC1_mlrd_finansova_pomosht_za_ukrajna

Европейският парламент одобри днес даването на заем от 1 млрд. евро, който трябва да помогне на Украйна да покрие част от недостига си на външно финансиране за периода 2018 - 2019 година, съобщи пресслужбата на ЕП.

Евродепутатите подкрепиха предложение от Европейската комисия за предоставяне на допълнителен пакет макрофинансова помощ за Киев - извънреден инструмент, насочен към преодоляването на сериозни финансови затруднения в държави извън ЕС. 

Те обаче настояват заемът да бъде обвързан с напредъка в борбата срещу корупцията и най-вече с изграждането на специален съд, който да съответства на препоръките на Венецианската комисия на Съвета на Европа.

В изявлението, приложено към решението, се подчертава като предварително условие за отпускане на заема, че Украйна трябва да зачита ефективните демократични механизми включително многопартийната парламентарна система, правовата държава и човешките права. Помощите от ЕС трябва да помогнат за намаляването на бедността и създаването на работни места в Украйна. 

Еврокомисията и Европейската служба за външна дейност трябва да следят по време на целия процес за изпълнението на условията и да направят публични заключенията си. В случай, че тези условия не са изпълнени, Комисията трябва временно да прекрати или отмени изплащането, отбелязват евродепутатите. 

Резолюцията беше подкрепена с 527 гласа "за", 124 "против" и 29 "въздържали се". След гласуването в Парламента, се очаква Съветът на ЕС да одобри финансовата помощ на 26 юни.

Макрофинансовата помощ на ЕС е извънреден инструмент, насочен към преодоляването на сериозни финансови затруднения в държави извън ЕС. 

Това е четвъртата поред подобна програма от началото на кризата в Украйна през 2014 година, в допълнение на други финансови помощи за страната. Досега чрез макрофинансови програми са били отпуснати 2,8 милиарда евро. 

През януари 2018 г. беше отменен допълнителният транш на стойност 600 милиона евро, тъй като Украйна не бе изпълнила необходимите условия за заема. Международният валутен фонд (МВФ) оценява финансовите нужди на Украйна през 2018 г. и началото на 2019 г. на стойност 4,5 млрд. долара (3,6 млрд. евро). 

ЕС е най-големият търговски партньор на Украйна, а търговията с нея представлява 0,8 на сто от общата търговия на ЕС. 

Солун и Скопие ще си разменят статуи

http://www.moreto.net/novini.php?n=375900

След подписването на споразумението за името на Македония, Солун и Скопие ще си разменят статуи, съобщава атинският вестник „Та неа”, като се позовава на информация от гръцкото правителство. Ако размяната не се осъществи, на статуите ще се поставят информационни надписи, от които ще става ясно, че са символи на гръцката култура.

САЩ, Канада и Мексико получиха световното по футбол през 2026 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/13/3199396_sasht_kanada_i_meksiko_poluchiha_svetovnoto_po_futbol/?ref=rss


САЩ, Канада и Мексико получиха домакинството на световното по футбол през 2026 г. Съвместната кандидатура победи тази на Мароко в избора по време на конгреса на ФИФА в Москва.<br /><br />Успехът на американците дойде след получени 134 гласа, докато африканската страна събра 65.<br /><br />Световното първенство след осем години ще е с разширен формат от 48 отбора. Това ще е първият случай, в който три държави организират заедно турнира. Досега само веднъж е имало...

Сравненията с иранското споразумение хвърлят сянка върху срещата на върха на Тръмп с Ким

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910754

Сравненията с иранското споразумение
хвърлят сянка върху срещата на върха
на Тръмп с Ким Твърдението на тържествуващия американски президент Доналд Тръмп за успех не безпрецедентната среща на върха в Сингапур се посрещат със скептичност и нескрита насмешка от критиците, които се възползват от противоречието между оттеглянето му от споразумението за иранската ядрена програма и готовността му да приеме смътните обещания на

"Демократична България": Прокуратурата отново преразпределя власти

https://www.mediapool.bg/demokratichna-bulgaria-prokuraturata-otnovo-prerazpredelya-vlasti-news280236.html

Внезапното активизиране на прокуратурата срещу концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" и свързвания с него и Първа инвестиционна банка (ПИБ) президент на ски федерацията Цеко Минев е част от ново мащабно преразпределяне на собственост и политическо влияние в България. Това обявиха в сряда лидерите на коалиция "Демократична България" Атанас Атанасов, Христо Иванов и Борислав Сандов по повод публикуваното преди ден писмо на главния прокурор Сотир Цацаров до премиера Бойко Борисов, в което се констатира, че "Юлен" ползва близо 165 ха от Национален парк "Пирин", вместо договорените малко на 99 ха. "Вчера прокуратурата излезе с тая позиция, а в същия момент министърът на финансите заяви, че България ще кандидатства и за еврозоната, а успоредно с това и за банковия съюз. Което означава, че в скоро време ще има европейски банков надзор в България и ще трябва да се преценява дали има гнили ябълки. Оставам с впечатление, че може в скоро време да се наложи гражданите да защитават Цеко Минев", коментира иронично председателят на ДСБ Атанасов, правейки аналогия с внезапната промяна в общественото положение на Цветан Василев след срива на неговата Корпоративна търговска банка (КТБ) преди четири години. Уточнявайки, че "нито едно действие на властите не бива да бъде разглеждано изолирано", той добави че "събуждането" на държавното обвинение за нарушенията на "Юлен" и съмнителните държавни субсидии към ски федерацията на Минев е "част от целия този политически кадрил, който се разиграва – от скандал в скандал". "Въпросът е – кой ще ни даде пари?" "Ние знаем какво значи това. Знаем, че това означава преразпределение на собственост в банките, че това означава преразпределение на собственост в медиите – и бТВ, и Нова телевизия са на тезгяха. Знаем, че това означава преразпределение на собственост и икономическо влияние в енергийния сектор. Някой трябва да финансира Гинка, някой трябва да осигури онази банкова гаранция за "Южен поток", която предният път стана причина КТБ да бъде срутена. Сега кой ще даде тази банкова гаранция? Въпросът е – кой ще ни даде пари", добави бившият правосъден министър и председател на "Да, България" Христо Иванов. Подобно на Атанасов, той също направи директна връзка между активността на прокуратурата около концесията за Банско и декларираното от финансовия министър Владислав Горанов намерение на държавата да кандидатства успоредно за еврозоната и банковия съюз. "Някой трябва да поеме отговорност за това, че сега ще започнат сериозните стрес тестове за българските банки. Ще лъснат гнилите ябълки, които БНБ досега прикриваше толкова усилено. Цеко Минев трябва да бъде натиснат да продаде своя дял в Първа инвестиционна банка (ПИБ) и т.н. Това, което виждаме, е поредното доказателство, че българската прокуратура не е прокуратура – тя е източник на корупция, тя е източник на нелегитимна власт и на нелегитимно разпределение на икономическо влияние и в момента влезна за пореден път в тази своя функция", смята Иванов. В подкрепа на тезата си бившият правосъден министър попита риторично защо прокуратурата дава указания на Министерския съвет (МС) да намали територията на ски зоната в Банско, а не повдига обвинения за длъжностни престъпления и безстопанственост. Официалното обяснение на говорителя на Цацаров Румяна Арнаудова бе, че проверката не е установила данни за умисъл в действията на изпълнителната власт, въпреки че още от 2010 г. тя е наясно, че концесионният договор е нарушен, но така и не е направила нищо. Иванов постави и друг риторичен въпрос – признанието на прокуратурата, че проверява общо 18 отказа за образуване на разследвания, постановени последните години по сигнали срещу "Юлен", не е ли доказателство за "системно неизпълнение на служебните задължения" от страна на прокурори. Към това той обвърза "факта, че енергийните дела, които Цацаров няколко пъти почна, не са завършени с факта, че по делото "КТБ" Пеевски не е забелязван, въпреки че обилно присъства в папките на самото обвинение и факта, че сега изведнъж прокуратурата се плесна по челото и видя, че има едни сигнали, които са били замитани". "Не се ли оказваме в хипотезата на чл. 129 ал. 3 от конституцията, която дава основанията за освобождаване на магистрати, вкл. на главния прокурор заради системно неизпълнение на служебните задължения?" "Цацаров мечтае. И мечтае смело" Попитан какво очаква да се случи с прокурорската проверка, която все още търси доказателства за свързаност между Цеко Минев, "Юлен" и ПИБ, Христо Иванов заяви, че има два варианта. Единият е държавното обвинение да продължи да играе роля на икономически и политически брокер, а другата – да изпълни конституционните си задължения да разследва обективно. "Г-н Цацаров мечтае. И мечтае смело. Той мечтае за това да стане председател на Върховния касационен съд, с което освен да получи този огромен престиж, да получи лично отмъщение срещу своите най-големи опоненти и да получи още 7 години контрол над Висшия съдебен съвет (ВСС), което ще включи мандатът на настоящия и голяма част от мандата на следващия ВСС. Путин пасти да яде. Затова казвам, че г-н Цацаров мечтае смело." Освен това Иванов намекна, че е възможно намесата на прокуратурата в казуса "Банско" да е част от търсенето на средства за "определени трансфери". "Казах ви – търси се финансиране за промяна в медийната собственост, търси се финансиране за поредните авантюри в енергийния сектор. На трето място, когато дойдат европейските стрес тестове, ще почнат едни неприятни въпроси. Тези въпроси сме ги гледали в казуса "КТБ". Пита се – къде е гледал банковият надзор? Пита се – къде са гледали политиците? Пита се – къде е гледала прокуратурата? Та, така нашата прокуратура вероятно си осигурява алиби, че не е съвсем недогледала какво се случва в мрачното царство на Цеко Минев." По думите му, ако българските власти си вършеха работата адекватно, отдавна трябваше да са установили кой е реалният концесионер на Банско и Витоша, който стои зад ПИБ и какво е фактическото положение на банката. Както и Комисията за борба с корупцията и отнемането на незоконно придобито имущество (КПКОНПИ) да се е захванала с "последователя на Цветан Василев" – Цеко Минев. "Въпросът е много сериозен и през този казус се разказва какво се случва с превзетата държава. Как държавните институции обслужват нечии интереси в ущърб на обществения интерес и дори в противоречие на собствените си закони. Когато изпълнителната власт, вместо страж на законността, е пряк нарушител на законността. Когато са затворени очи пред нещо, което е видно и ясно за всички, то говорим за една пленена държава", обобщи на свой ред съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов. "Юлен" – по-зле от БДЖ Припомняйки, че в сигнала на партията му, довел до вчерашните констатации на прокуратурата, се твърди категорично за свързаност между "Юлен", ПИБ и Цеко Минев, Сандов се изуми как концесионерът може да твърди, че е на загуба и да иска разширяване на ски зоната и нови съоръжения. При това на фона на вече всепризнатия факт, че от 17 години ползва 64% повече площ от посоченото в договора му. "Как той получава държавни субсидии и продължава да е на загуба? Това е по-зле от БДЖ! Тук явно става въпрос за нечисти интереси и за скрити документи. Нещо, което нашият сигнал от края на февруари съдържа. Много нови неща, които прокуратурата все още проверява." Според него управляващите в последните 8 години, сред които и трите правителства на Бойко Борисов, са заплели казуса по такъв начин, че сега изобщо не е ясно как ски зоната може да бъде вкарана обратно в законни граници. Въпреки че това е единственият правилен ход на правителството оттук нататък "Как концесионерът ще влезе обратно в тези 99.5 ха? Кои писти ще бъдат извадени от ски зоната? Или по-точно – как ски зоната ще продължи да се развива? Говоря за настоящата, не за бляновете за драстично разширяване на ски зоната. Какво ще се случи със съоръженията, които, забележете, са собственост на трета страна – нещо, което е тотално в противоречие на закона. Има трети лица, които се водят собственици на част от съоръженията именно в тази разширена зона, която е извън концесията. Дали държавата ще стане собственик отново на тази площ, ще влезе във владение и ще управлява? Дали ще се отвори възможност за втора концесия? Настъпва един голям хаос, предизвикан от самите управляващи." Сандов анонсира и предстоящ в неделя обединен протест на пл. "Независимост" в София в защита на природното и културното наследство в България.

Пенсионер рани трима при катастрофа във Варненско, сред тях и дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910750

Пенсионер рани трима при катастрофа във Варненско, сред тях и дете72-годишен варненец рани двама възрастни и дете при катастрофа в село Гадърница. Опасност за живота на ранените няма. Инцидентът станал в 11.45 часа на една от улиците в селото. Възрастният мъж предприел ляв завой с "тойота"-та си, но навлязъл в насрещната лента и блъснал варненско "рено". След сблъсъка в болница са настанени 54-годишният шофьор

Външно министерство се зае със случая за нелепо загиналото българче в Турция

//dariknews.bg/novini/sviat/vynshno-ministerstvo-se-zae-sys-sluchaia-za-nelepo-zaginaloto-bylgarche-v-turciia-2103250

Министерството на външните работи се зае със случая за нелепо загиналото българче в Турция. Трагедията се случи на 7 юни, когато 7-годишната Виван се спуснала по водна пързалка в курорта Дидим и била ударена в корема от друго дете.

Тест на слюнката може да открива рак на простатата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6910740

Тест на слюнката може да открива 
рак на простататаТест на слюнката е в състояние да открива мъже, изложени на до 50 процента по-висок риск от развитие на рак на простатата, пише в. "Мирър", цитиран от БТА.  ДНК тестът може да идентифицира един на 100 мъже, изложен на 50 процента по-висок риск от рак на простатата, и един на всеки десет, за когото опасността е с 25 процента по-висока.

Духовникът Садр и проирански командир ще опитат да управляват Ирак заедно

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/13/3199375_duhovnikut_sadr_i_proiranski_komandir_shte_opitat_da/?ref=rss


Двете листи с най-много гласове на парламентарните избори в Ирак - на шиитския националист Муктада Садр и на близки до Иран бивши борци срещу джихадистите обявиха неочакван съюз за управляване на страната в следващите четири години, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Съобщението изненада политическата класа, защото Муктада Садр бе намекнал, че не желае съюз с листата на бившия водач на шиитски милиции Хади ал Амири, който е смятан за човека на Техеран в...

Приеха промени в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910741

Приеха промени в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техникаПарламентът прие на първо четене на промени в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника. Гласуваха 93 депутати, от които 88 - "за", един - "против", а четирима се въздържаха, предаде БТА. В доклада на Комисията по земеделието и храните се посочва, че с промените се въвеждат национални мерки по прилагането на европейската

Солисти от Австрия изпълняват в НДК “Симфония на хилядата” на Малер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6910738

Солисти от Австрия изпълняват в НДК “Симфония на хилядата” на Малер Софийската филхармония обединява повече от 400 музиканти от 6 състава На 27 юни в зала №1 на НДК ще прозвучи една от най-великите симфонии на всички времена – Симфония №8 на Густав Малер. Музикалното произведение е създадено за многобройни състави – оркестър, хор и солисти, и затова е наричано “симфония на хилядата”.

Светкавична реакция! Общината с крути мерки срещу собствениците на къщата с падащите керемиди в Петрич, или оправяте покрива, или 5 000 лв. глоба

http://www.struma.com/obshtestvo/svetkavichna-reakciya-obshtinata-s-kruti-merki-sreshtu-sobstvenicite-na-kushtata_135454/

Бърза и адекватна намеса от страна на общината. Още вчера около обяд общински служители издадоха предписание на собствениците на триетажната къща в центъра на града, от която падат керемиди.

В него се сочи собствениците до три дни да представят документи за собствеността на имота и сградата, след което да вземат незабавни мерки по обезопасяването и ремонтирането на покривната конструкция. Ако това не бъде извършено в най-кратки срокове ги грози сериозна глоба до...

Продължава

Франция започва най-мащабната от десетилетие насам приватизация

http://econ.bg/Новини/Франция-започва-най-мащабната-от-десетилетие-насам-приватизация_l.a_i.762612_at.1.html

След няколкоседмично обсъждане, във вторник френското правителство е взело решение да стартира нов кръг от приватизационни процедури, включващи...

15-те нови автобуса тръгват по улиците на Варна през юли

http://varnautre.bg/2018/06/13/83266/15-%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%81%d0%b0-%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%b3%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%be-%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd

По време на заседанието на ПК „Собственост и стопанство“ бе изразено мнението, че цената на билета за градски транспорт трябва да се увеличи поне на 1,50 лева

Жена осъди НАСА, за да опази подаръка си от Армстронг

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/zhena-osydi-nasa-za-da-opazi-podaryka-si-ot-armstrong-6083361

Когато е на 10 г., Лора Мъри получава стъклено шишенце с ръкописна бележка от американския астронавт

Жена осъди НАСА, за да опази лунния си прах от Армстронг

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/zhena-osydi-nasa-za-da-opazi-lunniia-si-prah-ot-armstrong-6083361

Когато е на 10 г., Лора Мъри получава стъклено шишенце с ръкописна бележка от американския астронавт

Борисов преговаря с Нетаняху за производство на бойни дронове

https://www.mediapool.bg/borisov-pregovarya-s-netanyahu-za-proizvodstvo-na-boini-dronove-news280235.html

Ще разговаряме дали с Израел не можем да имаме съвместно производство в отбраната, особено на бойни дронове, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на срещата в Йерусалим с израелския му колега Бенямин Нетаняху. "Срещите ни (с Нетаняху) са изключително полезни - в сферата на медицинската апаратура, на фармацията, на земеделието", допълни премиерът. Конкретни проекти обаче не бяха споменати. Борисов посочи, че "отношенията на ЕС с Израел не са винаги на висотата, на която трябва да бъдат". "Аз винаги съм считал, че Израел е изключително важен за сигурността и стабилността в Близкия изток. Надявам се истински мирните споразумения да се подпишат, а що се касае в сферата на високите технологии ще разговаряме дали не можем да направим и самолетопроизводство в областта на отбраната, особено в изключително модерно и силно оръжие, което са дроновете. Не знам дали знаете, но нашите военни пилоти и (тези) на Израел провеждат в България седмици наред въздушни боеве", каза българският премиер пред Нетаняху. Израелският премиер на свой ред благодари на България, че отстоява интересите на Израел по време на различните международни форуми, в това число и в рамките на ЕС. "Мисля, че е време всички европейски лидери да разберат, че Израел е страната, която отстоява интересите на всички ни в Близкия изток, както в областта на сигурността, така и в редица други области", каза Нетаняху. Той обяви, че мостът между двата народа са българските евреи, допринесли много за развитието на Израел. "Нашето приятелство датира отдавна и ние никога няма да забравим как българските граждани са легнали върху железопътните релси, за да предотвратят депортирането на евреите. Оценяваме всички ваши усилия във връзка с действия срещу антисемитизма и усилията ви в общата ни битка срещу радикалния ислям и срещу борбата с тероризма, който редовно води до жертви в международен план. И в този дух на приятелство, приятелю мой, отново те приветствам в Ерусалим!", обърна се Нетаняху към Борисов. Българският премиер не му остана длъжен в комплиментите. "От името на всеки българин благодаря, че такава велика държава като Израел чрез своя министър-председател казва думите: "Никога няма да забравим това, което българският народ е направил за евреите. От дистанцията на времето сега можем да го оценяваме, но и дори ако за миг си представим фашисткия режим, Хитлер, Гьоринг, Гьобелс, и българският народ да се опълчи на тази машина, това действително е подвиг. И сега си имаме трудни решения, но това е било наистина трудно", каза Борисов. Той разказа как на конференция на Американския еврейски комитет във вторник всички са станали на крака и са ръкопляскали за подвига на българския народ. Борисов напомни, че през септември ще бъдат открити два паметника "на този подвиг" - един в София и един в Тел Авив. Борисов, който през последната година се фокусира силно върху външната политика, изрази възхищението си от начина, по който колегата му от Израел успява да балансира отношенията. "Когато пътувахме насам, им казах (на делегацията): "Сега ще видите един човек, който е световен талант в това да е най-добър приятел до камината на президента Тръмп и да е с президента Путин на парада на властта", разказа Борисов на Нетаняху, цитиран от "Дневник". В отговор Нетаняху му каза лаконично: "Случва се понякога." Израелският премиер поздрави Борисов за рождения му ден.

Тест на слюнката може да открива рак на простатата

https://dnes.dir.bg/spektar/test-na-slyunkata-mozhe-da-otkriva-rak-na-prostatata

Най-накрая имаме общ профилен тест, които можем да приложим върху населението, съобщават от британския Институт за изследване на рака

Художник от Масачузетс иска да постави рекорд за най-голям самолет от хартия (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6910720

Художник от Масачузетс иска да постави рекорд за най-голям самолет от хартия (Видео)Художник от щата Масачузетс, САЩ, се надява да постави световен рекорд за най-голям самолет от хартия, съобщи Асошиейтед прес. Летателният апарат с дължина 19,5 метра беше представен от музей в град Фичбърг на градското летище. Засега няма планове тежкият близо един тон хартиен самолет да бъде пуснат във въздуха, предава БТА.

Македонският президент отпрати премиера и външния министър след 120-секундна среща за името

https://www.actualno.com/balkani/makedonskijat-prezident-otprati-premiera-i-vynshnija-ministyr-sled-120-sekundna-sreshta-za-imeto-news_679502.html

120 секунди е продължила срещата между президентът на бъдещата Република Северна Македония Георге Иванов, министър-председателят Зоран Заев и външният министър на страната Никола Димитров. На срещата Заев и Димитров е трябвало да информират президента на страната за постигнатото до този момент относно преговорите за името с Гърция, предаде БГНЕС. Македонски медии съобщават от свои източници в президентството, че щом двамата министри са влезли в кабинета на президента, той ги е попитал и

Бракониер, спрян за проверка, рани инспектор на ИАРА

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910721

Бракониер, спрян за проверка, рани инспектор на ИАРА
Бракониер на риба, спрян за проверка, ранил служител на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ и блъснал колата му. Това съобщиха от полицейската дирекция в Монтана. Инспекторите В.К. и Р.Й., и двамата 37-годишни, опитали да извършат проверка на лек автомобил „Субару Легаси“. След като служителите на ИАРА се представили, И.Б.

Volkswagen изостава с 250 000 коли заради новите стандарти

https://www.actualno.com/cars/volkswagen-izostava-s-250-000-koli-zaradi-novite-standarti-news_679503.html

Концернът Volkswagen обяви, че компаниите, които контролира, няма да могат да произведат около 250 000 автомобила и съответно да ги пуснат на пазара. Причината е влизането в сила на 1 семптември на новия стандарт за отчитане на вредните емисии WLTP. Преработването на автомобите в съответствие с новите изисквания за измерване ще ограничи доставките до дилърите на отделни модели и нива на оборудване. От прес-службата не обясниха за кои модели става дума. Казва се само, че около ¼ от пл

Йордан Андонов с ексклузивен, култов коментар пред Struma.com! Жалко е за хората, които ме избраха, оказа се, че гласът им няма никакво значение!

http://www.struma.com/politika/iordan-andonov-s-ekskluziven-kultov-komentar-pred-struma-com-jalko-e_135453/

Ако бях с втори резултат на събранието, нямаше да приема да стана дори квартален председател....

Жалко е за хората, които ме избраха, оказа се, че гласът им няма значение! Ако бях с втори резултат нямаше да приема да стана дори квартален председател, камо ли да оглавя градската структура. Разковничето за този избор на изпълнителната комисия, чието решение не оспорвам, все пак тя по устав има правото да избира, е в недобрата комуникация между областното и общинско ръководство на партията и оттам с националното.

Фактът, че областният координатор Даниела Савеклиева номинира Бисер...

Продължава

След дъжд качулка: Слагат светофар на злокобното място в „Струмско“!

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%b4%d1%8a%d0%b6%d0%b4-%d0%ba%d0%b0%d1%87%d1%83%d0%bb%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d1%84%d0%b0%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7/

До края на годината се предвижда да бъде изградена светофарна уредба на опасното кръстовище в кв. „Струмско“. Това увериха от община Благоевград, след като шофьори настояха да бъдат взети мерки и да се регулира движението на опасно кръстовище при входа в квартал „Струмско“ в Благоевград. В участъка, преди няколко дни, при пътен инцидент между два леки автомобила загинаха двама души.

Опасното кръстовище свързва квартал „Струмско“ с останалата част на Благоевград и главен път Е- 79. През него всеки ден преминават стотици автомобили.

„Всеки прави си път, няма нито светофари, нито нищо. Никой не гледа как влиза, бутаница“, споделя  Георги Постаджийски.

Шофьори настояват в опасния участък да бъде поставен или светофар или да бъде изградено кръгово кръстовище, което да облекчи трафика, информира БНТ. Често там водачи на автомобили карат с висока скорост и не спазват правилата за движение.

Материалът След дъжд качулка: Слагат светофар на злокобното място в „Струмско“! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Скопие не си дава паметниците на Солун, ще им слага табелки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910722

Скопие не си дава паметниците на Солун, ще им слага табелкиСлед като се появиха информации в гръцки медии за преместване в Солун на паметници от проекта "Скопје 2014", говорителят на македонското правителство Миле Бошнаковски  опроверга информациите. "Паметниците остават там, където са и ще представляват символ на приятелството", каза Бошнаковски, цитиран от МКД .

Казаното от Борисов за майките, трябваше да взриви държавата. Но тор не воюва…

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/kazanoto-borisov-maikite-triabvashe-vzrivi-darjavata-tor-voiuva.html

Тази тема да ми се махне от главата… Не мога да го гледам повече това… Реплики на премиера по темата с палатковия протест на майките на деца с увреждания и оставката на министър Петков. Те го дразнят, лазят му по нервите, мотаят му се в краката, развалят му кефа, смущават му яденето на фастъци в самолета.

Най-после пуснаха фонтанa на „Независимост“ във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=375913

Градският фонтан на „Независимост“ е вече пуснат, видя репортер на Moreto.net. От миналата седмица, майстори подготвяха съоръжението, което вече краси центъра на Варна. Шадраваните пред общината, които вече работят от седмица, осъмнаха с пяна.

Външно с първа реакция след жестоката трагедия, сполетяла семейството на тенора Веселин Вачев

https://petel.bg/Vanshno-s-parva-reaktsiya-sled-zhestokata-tragediya--spoletyala-semeystvoto-na-tenora-Veselin-Vachev__269094

Министерството на външните работи на Република България бе запознато в подробности със случай с починало в турския курортен град Дидим б...

Освен Бойко Борисов днес и Джорджано празнува Рожден ден

https://petel.bg/Osven-Boyko-Borisov-dnes-i-Dzhordzhano-praznuva-Rozhden-den-__269093

Освен Бойко Борисов и друг известен българин днес празнува Рожден ден. Това е Мирослав Стоянов, по-известен като Джорджано. Той е бълг...

Силна градушка с порой удари Смолян и Пампорово

https://petel.bg/Silna-gradushka-s-poroy-udari-Smolyan-i-Pamporovo__269092

Снимка Марица.бг Силна градушка с порой удари за 20 минути Смолян и превърна улиците в реки, съобщи Марица.бг.   Градушката бе с дребни зърна, но много силна.   В един момент автомобилите на главния булевард спряха заради силния валеж.

Хаос и опашки в КАТ-Пловдив! Мъж със счупен крак чака 3 часа пред гишето

https://petel.bg/Haos-i-opashki-v-KAT-Plovdiv--Mazh-sas-schupen-krak-chaka-3-chasa-pred-gisheto__269091

Близо три часа се чака пред гишетата на КАТ-Пловдив, за да бъде обслужен гражданин, който например прехвърля собствеността на автомобила ...

Северна Корея вече не е ядрена заплаха, обяви Тръмп

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/13/3199371_severna_koreia_veche_ne_e_iadrena_zaplaha_obiavi_trump/?ref=rss


Вече няма ядрена заплаха от Северна Корея и всеки може да се чувства в много по-голяма безопасност, отколкото от деня, в който е започнал мандатът на Доналд Тръмп като президент на Съединените щати. Това твърдение отправи самият Тръмп в първата си публикация в "Туитър", след като се върна в САЩ от срещата със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур.<br /><br />"Току-що се приземих - дълго пътуване, но всеки може да се чувства в много по-голяма безопасност,...

Откриха ново огнище на африканска чума по дивите свине близо до България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910716

Откриха ново огнище на африканска
чума по дивите свине близо до България Във връзка с констатирано ново огнище на африканска чума при дивите свине в близост до границата на България, в Тулча, Румъния, Изпълнителната агенция по горите призовава българските ловци за стриктно спазване на наложените превантивни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването. Това съобщиха от ИАГ.

Отговорността за незаконните обекти на плажа става държавна

https://www.mediapool.bg/otgovornostta-za-nezakonnite-obekti-na-plazha-stava-darzhavna-news280234.html

Вече няма общините да са длъжни да премахват незаконните преместваеми обекти върху държавни имоти, включително и върху морските плажове, а това става отговорност на Дирекцията за национален строителен контрол, решиха депутатите в сряда, приемайки на първо четене поправки в Закона за устройството на територията (ЗУТ), внесени от Обединените патриоти по инициатива на вицепремиера Валери Симеонов. Одобрени бяха още четири отделни предложения за корекции на този закон, дело на ГЕРБ и на Обединените патриоти, Главният архитект на съответната община ще издава разрешителните за поставяне на временни обекти като павилиони и сергии, или заведения и дискотеки на плажа от леки конструкции. Ако обаче се установи, че има такива незаконно поставени постройки, те ще бъдат премахвани от ДНСК. Срещу промените се обявиха БСП и ДПС. Представителят на Движението Танер Али коментира, че така се изземали правомощия на малките общини. Законодателната инициатива на вицепремиера Валери Симеонов е заради разногласия с Министерството на туризма за законността на заведения и хотели в морския курорт Слънчев бряг. Миналата седмица се разрази поредният подобен спор между вицепремиера и министъра на туризма Николина Ангелкова. Според него 11 обекта в Слънчев бряг, сред които пет от най-оборотните плажни дискотеки, нямат книжа за поставянето им и трябва да бъдат премахнати. Тя обаче твърди, че са напълно законни, което накара Симеонов да внесе сигнал в Прокуратурата срещу Ангелкова и служители на ведомството ѝ по казуса със строежите по морето. Сред приетите поправки в ЗУТ е и облекчаването на режима относно сградните отклонения, съставляващи последната част от мрежата на мрежовите оператори - от регулирационната линия на имота до сградата на потребителя, чрез която се реализира свързаност при заявка от абонат. Те се явяват строеж от шеста категория, което изисква издаване на строително разрешение и съответно се забавя цялостният процес по предоставяне на услугата, посочват в мотивите за измененията вносителите. Предвижда се още ВиК дружествата, електроснабдителните и газови компании, както и топлофикациите да предоставят служебно пред административните органи в 14-дневен срок от поискването изходни данни и информация, необходими при разработването на устройствените планове и инвестиционни проекти. Предвидена е санкция за дружествата от 1000 лева седмично при неизпълнение на тези задължения. Друг от одобрените на първо четене законопроекти предлага допълнително да се ограничат видовете строежи от пета категория и разгънатата им застроена площ, които да могат да се извършват от строители, които не са вписани в регистъра на Камарата на строителите. Търси се и оптимизация на процедурите за изграждане на линейни обекти на техническата инфраструктура, разположени на територията на повече от една община и синхронизирането им с общите устройствени планове на общините. Ще се регламентират и сервитутите в обществена полза на водоснабдителните и канализационните системи.

Испания уволни селекционера Лопетеги 2 дни преди старта си на световното

https://www.24chasa.bg/sport/article/6910697

Испания уволни селекционера Лопетеги 2 дни преди старта си на световнотоЮлен Лопетеги няма да води испанския национален отбор на световното. Селекционерът беше уволнен официално днес от президента на испанската федерация Луис Рубиалес, който обяви решението на пресконференция днес. Все още няма избран нов селекционер два дни преди мача на Ла Роха с Португалия. Рубиалес е бил бесен късно снощи заради обявеното решение

Китайска фирма дава 1 млрд. долара за завод за добив на стомана в Зимбабве

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910068

Китайска фирма дава 1 млрд.  долара за  завод за добив на стомана в Зимбабве
В понеделник Китай и Зимбабве подписаха меморандум за разбирателство за изграждането на стаманодобивен завод в африканската страна на стойност 1 милиард долара. Когато бъде готов, той ще произвежда до 2 милиона това стомана годишно. Проектът ще се реализира от Afrochine, дъщерна компания холдинга „Циншан" (Tsingshan Holding Group Co.

Имате силна страна и може да я използвате

https://www.vesti.bg/lyubopitno/imate-silna-strana-i-mozhe-da-ia-izpolzvate-6083358

Програмата на Български дарителски форум „Научи се да даряваш” учи децата на основните принципи на дарителството и активното гражданско участие

Тръмп за Де Ниро: "Много му е нисък коефициентът на интелигентност"

https://www.avtora.com/tramp-za-de-niro-mnogo-mu-e-nisak-koeficientat-na-inteligent/

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се почувства длъжен да отговори на вулгарното изказване по негов адрес от страна на актьора Робърт де Ниро. По време на раздаването на наградите Тони преди няколко дни холивудската звезда с италиански корени изруга Тръмп, а публиката реагира с възторжени аплодисменти, като някои от присъстващите дори станаха на крака в знак на одобрение, съобщи Ройтерс.Гледах го вчера по телевизията и съм сигурен, че беше препил с пунш, побърза да отговори на предизвикателството Доналд Тръмп. Той обясни на последователите си в Туитър и каква е причината за поведението на актьора: индивид с много нисък коефициент

Съдят варненец, оставил ловни карабини в отключена кола

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910709

Съдят варненец, оставил ловни карабини в отключена кола53-годишен варненец е предаден на Районна прокуратура в морската столица, след като в отключената му кола са открити 3 ловни карабини. По данни на полицията срещу него е образувано досъдебно производство за това, че "за времето от 17:00 часа на 11.06. до 07:00 часа на 12.06., не е взел необходимите мерки за сигурност,

Депутатите подкрепиха войната на Симеонов с грозните павилиони и сергии

https://offnews.bg//politika/deputatite-podkrepiha-vojnata-na-simeonov-s-groznite-pavilioni-i-sergi-682540.html

Депутатите приеха на първо четене промените, инициирани от вицепремиера Валери Симеонов за регулация при поставянето на преместваеми обекти. 

Измененията са в закона на Закона за устройство на територията и предвиждат да се създаде схема за поставянето, която да включва какви трябва да са размерите и архитектурно-художественото оформление на павилиони, сергии, преместваеми търговски и увеселителни обекти. Общинските съветнищи могат да решат как ще изглеждат премиестваемите обекти и какви разбери ще имат, а главният архитект ще одобрява.

Проектът цели да се сложи и край на незаконните обекти. Идеята на Симеонов предвижда още разрешенията за поставяне на преместваеми обекти да се издават от главния архитект на дадено населено място. Това ще важи дори някой да иска да сложи павилион в частен имот.

Вицепремиерът предлага и разпоредба за търговските обекти, която определя колко могат да са високи и каква може да е площта им. Идеята е един обект да може да е 15 кв. м площ и да е висок до 3 мерта над прилежащия терен, а в един имот може да се разположат до три обекта, като се спазва действащия Подробен устройствен план на имота.

От партията на Валери Симеонов предлагат и нови правила за премахване на обекти без разрешения или неотговарящи на изискванията. Тези промени засягат основно заведенията по плажовете. Законопроектът предвижда ДНСКда следи дали правилата се спазват - дали преместваемият обект има вода, но не е свързан към канализацията и дали отговоаря на всички изисквания. Преложенито предвижда собствениците да имат срок от 3 дни, за да оспорят актовете за нарушения, а сроковете за премахване на обектите ще бъде съкратен.

Освен преложенията на вицепремиера, депутататите приеха още 4 законопроекта за промени в Закона за устройство на територията. Текстовете на Симеонов обаче бяха остро критикувани и се очаква между първо и второ четене да претърпят промени. 

Заедно с проекта на Симеонов одобрени бяха още четири изменения в сега действащия ЗУТ - на Министерския съвет, на ГЕРБ и на Обединени патриоти. Дебатът не бе пламенен поради факта, че тепърва всички тези изменения ще се разглеждат в комисии между първо и второ четене и вероятно изменени на места. Очаквано обаче най-много възражения имаше по проекта на Симеонов и депутатите му.

Разрешенията за поставяне на преместваеми обекти в даден имот, в това число и частен, вече ще се издават от главния архитект на всяка община след искане, предявено от собственика на имота, е записано в проекта на Симеонов. Пак главният архитект ще одобрява "схемата за поставяне, размерите, конструктивното решение и архитектурно-художественото оформление" на всички павилиони, сергии и други видове обекти. За целта се дава право на общинските съвети да изготвят наредба.

"Общината трябва да поиска сама от себе си разрешение да сложи премествяем обект. За да поставиш една будка за пуканки, трябва да преминеш през администрацията на министерството, за да стигнеш до министъра, за да подпише той заявление до общината, за да получиш разрешение", опонираха от левицата по този текст.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят проекта, но ще настояват за изменения между първо и второ четене - най-вече по отношение на конкретните параметри за площ и височина на премествяемите обекти.


"Знаем защо се предлага този законопроект – заради по-големите градове по Черноморието, но трябва да имаме предвид, че в България има 176 по-малки общини, където тези обекти служат не само като търговски обекти, но и за други дейности. Например по време на избори имаме такива премествяеми обекти, които се използват за изборни секции. Те са над 15 квадрата и са по-високи от 3 метра. Или "ОКС", които снабдяват с хлебни изделия и други продукти населени места с по 20-30 души – те ползват такива обекти", посочи Танер Али от ДПС.

Всъщност в проекта на НФСБ изрично е посочено, че става въпрос за търговски обекти, каквито избирателните секции например не са.

Изключения от описаните правила ще има за преместваеми обекти по време на провеждане на обществени мероприятия.

"Продължаваме да централизираме властта, вместо да я децентрализираме. Ограничаваме местните власти да вземат самостоятелно решенията си и да преценяват на място какво разрешение да издадат и какво не. Нека заради бълхата да не изгаряме юргана – поговорката, която за съжаление през годините продължаваме да налагаме като държава към местните власти", посочи още депутатът от Движението.

Депутатите от НФСБ предлагат още промяна в регламента за премахване на обекти без разрешения или неотговарящи на изискванията, които ще важат без значение каква е собствеността на имота. Кметовете на общини ще трябва в срок от 3, а не от 7 дни да издават протоколи за отстраняването на поникнали сергии, павилиони, фургони, рекламни предмети и т.н. В случай че собственикът им е неизвестен - премахването ще се прави от и за сметка на общината, която след това може да си предяви възстановяване на сумите по реда на ГПК - ако собственикът стане известен, разбира се.

По-интересна е обаче частта за премахване на обекти, поставени без разрешение или в нарушение на правилата на територията на имоти - държавна собственост. Това се отнася най-вече за плажните капанчета и кафенета - поне ако се съди от предложените текстове. Плажовете са изключителна държавна собственост, а разпоредбите тук ще важат и за обекти, разположени на имоти със смесена държавна и частна собственост - тоест около плажове например.


Основанията за премахмане на преместваем обект са 9 на брой и освен за липса на разрешение, изтекло такова и т.н. заличаването може да става и ако обектът е снабден с вода, но не е включен в уличната канализация или във водопътна изгребна яма. Това се прави заради честите случаи от плажни заведения мръстите води да изтичат направо в... морето.

"Репресивният орган" в тези случаи ще е държавният строителен контрол (ДНСК). Собствениците на имоти ще имат 3-дневен срок за оспорят констативните актове за нарушение. Сроковете за премахване на обектите ще са съкратени, разходите по премахване ще са за сметка на собствениците на преместваеми обекти.

"ДНСК се занимава със сложни от правна гледна точка казуси, а не с такива според собствеността. С измененията на ЗУТ от 2012 г. контролът бе разделен според категориите строежи - тези от 1 до 3 категория контролира ДНСК, а по-леките - от 4 до 6 категория - общините", възразиха от левицата и дадоха заявка, че няма да подкрепят проекта.

Украйна, Грузия и Молдова формират прозападен фронт

http://www.cross.bg/nato-ykraiina-gryziya-1576776.html

/КРОСС/Украйна, Грузия и Молдова формират прозападен фронт, пише руският ежедневник "Независимая газета“. В Киев се проведе междупарламентарната конференция на Грузия, Молдова и Украйна. Предвижда се да се обяви създаването на Парламентарната асамблея на трите страни - за "сътрудничество и взаимодействие с ЕС и НАТО". Както се приближава срещата на високо равнище на НАТО през юли, все повече и повече изявления се чуват. Украйна е насочена към сближаване с алианса. Президентът Владимир Путин ясно заяви, че Русия не харесва перспективата за разполагане на съоръженията на НАТО на украинска територия, предаде „Фокус“. Конференцията в Киев трябва да стане вид сигнал, че Грузия, Молдова и Украйна обединяват сили за интеграция в европейските и евроатлантическите структури. За първи път ръководителите на парламентите на трите държави проведоха такава среща в началото на март тази година в Кишинев. Тогава темата беше формулирана тихо: "Източното партньорство и съвременните предизвикателства в сферата на сигурността". Сега те директно посочват необходимостта от регионално сътрудничество с цел развитие на сътрудничеството с ЕС и НАТО. Една от обсъжданите днес теми е: "Украйна, Грузия, Молдова: от Споразумението за асоцииране - към пълната интеграция в ЕС". Те не говорят пряко за присъединяването си към НАТО, темата "Справяне с новите предизвикателства в сферата на сигурността"

Адв. Св. Спасов за Фрог: Заради незаконен софтуер не са събрани 16 млрд. лева ДДС?

https://frognews.bg/novini/adv-spasov-frog-zaradi-nezakonen-softuer-sabrani-16-mlrd-leva-dds.html

Софтуерът за управление на приходите (СУПА) на НАП най-вероятно е незаконен. През 2014 г. Касационният съд излезе с решение, че текст от Данъчно-процесуалния кодекс е незаконен и данъчните трябва да направят промяна в системата.

МВР шеф изгоря заради Пелов

https://frognews.bg/novini/mvr-shef-izgoria-zaradi-pelov.html

Директорът на Областната дирекция на МВР – София – комисар Георги Григоров е подал рапорт за пенсиониране.

Испания уволни Лопетеги часове преди Мондиал 2018

https://offnews.bg//futbol/ispania-uvolni-lopetegi-chasove-predi-mondial-2018-682542.html

Президентът на испанската федерация Луис Рубиалес съобщи, че Хулен Лопетеги е уволнен от поста селекционер на "Ла фурия Роха". Освобождаването му става факт по-малко от 24 часа, след като специалистът пое Реал Мадрид.

Именно това се оказа основна причина за смяната на вече бившия селекционер, който неочаквано пое "белия балет", и то дни преди старта на Световното първенство по футбол 2018.

"Благодарни сме на Лотетеги за това, което направи. Той е един от основните виновници да сме в Русия, но ние сме длъжни да го освободим. Трябва да изпратим ясно послание към всички, които са обвързани с Испанската федерация по футбол.

Има определени начини, по които трябва да се случват нещата. Не се чувстваме предадени от треньора, проблемът е, че нещата с неговия контракт с Реал Мадрид се случиха без каквото и да е участие от страната на испанската федерация", обяви Рубиалес по време на извънредната пресконференция.

Испанският "AS" ведна започна да прави предположения кой ще наследи Лопетеги в националния отбор. Според изданието има четирима кандидати за нов селекционер на испанците.

Става дума за бившия треньор на Барселона Луис Енрике, бившият треньор на Малага, Марсилия и Севиля Мичел, помощникът на Лопетеги Алберт Селадес, а също и бившият мениджър на Мидълзбро и "вечен" помощник на Жозе Моуриньо Айтор Каранка.

Откриха Африканска чума по свинете в Тулча, близо до България

https://www.actualno.com/society/otkriha-afrikanska-chuma-po-svinete-v-tulcha-blizo-do-bylgarija-news_679500.html

Във връзка с констатирано ново огнище на африканска чума (АЧС) при дивите свине в близост до границата на България, в Тулча /Румъния/ Изпълнителна агенция по горите призовава българските ловци за стриктно спазване на наложените превантивни мерки за ограничаване разпространението на заболяването, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Българският ловец е най-важната фигура не само за ползването и стопанисването на дивеча, но и за опазването на неговото здраве. Морално право и приви

Холандия: ЕС да се обедини срещу заплахите за световния ред от Русия и САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910691

Холандия: ЕС да се обедини срещу заплахите за световния ред от Русия и САЩ

Холандският премиер Марк Рюте призова днес за единство в Европейския съюз срещу заплахите за световния ред, идващи и от Русия, и от САЩ, предаде Франс прес. "Дори отношенията ни с нашия най-важен съюзник не са такива, каквито бяха в миналото", каза Рюте по адрес на американците. Той произнесе реч за бъдещето на Европа пред Европейския парламент в

Fibank подкрепя развитието на туризма в България

https://offnews.bg//ikonomika/fibank-podkrepia-razvitieto-na-turizma-v-balgaria-682541.html

На 12 юни 2018 г. в столичния хотел „ИнтерКонтинентал“ се проведе Петата годишна среща на Националния борд по туризъм, на която Fibank (Първа инвестиционна банка) бе партньор.

Събитието се проведе със съдействието на Министерството на туризма и събра на едно място ключовите институции и лидери в сектора на туризма. Сред обсъжданите въпроси бяха международния маркетинг на българския туризъм, дигиталните и облачни услуги в туризма и инвестициите в здраве.

От страна на Fibank участие взе г-н Чавдар Златев, Изпълнителен директор и Член на УС на банката, който се включи в дискусията на тема „Банки и инвестиции в туризма“. Експертите в панела се обединиха около мнението, че “съюзяването на хората в хотелиерския и туристическия бизнес е задължително. Също така има огромна нужда от подобряване на вътрешната свързаност между туристическите дестинации в страната”.

“България има основни дадености, които правят туризма перспективен за страната ни отрасъл и за всички е ясно, че можем да сме 4-сезонна дестинация. За да се случи това са нужни две основни неща – интелигентност, за да се развиват добри проекти и енергия за ефективната им реализация. Естествено нужни са и капитали”, каза г-н Златев.

Той бе категоричен, че всяка банка би подкрепила един добър туристически проект.

Националният борд по туризъм обединява туристически сдружения, общини, инвеститори в туристическата индустрия и е най-голямата неправителствена организация в обществена полза в България.

Русия ще подкрепи преименуването на Македония, ако отговаря на интересите на страните

https://www.actualno.com/europe/rusija-shte-podkrepi-preimenuvaneto-na-makedonija-ako-otgovarja-na-interesite-na-stranite-news_679499.html

Русия ще подкрепи Договора, обявен вчера за преименуването на Република Македония в Република Северна Македония, ако отговаря на интересите на вдвете страни. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща с гръцкия му колега Никос Кодзияс, предаде БГНЕС. "Винаги сме подчертавали, че подкрепяме постигането на споразумение по този въпрос без външна намеса, без установяване на изкуствени срокове и условия и ще подкрепим такова решение, което отговаря на интересите на Гърция и Мак

Братът на Пелов: Той искаше да стане ветеринар, изкара 6 на изпита (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910693

Братът на Пелов: Той искаше да стане ветеринар, изкара 6 на изпита (Видео)Убитият беглец от Софийския затвор Владимир Пелов е искал да стане ветеринар. Изкарал е шестица на изпита, но не го приемат заради ниска диплома, разказва брат му Стефан Пелов пред Нова тв. Владимир е 6 години по-малък от брат си и мечтае да стане като него - ветеринарен лекар. През 1994-та година кандидатства в Стара Загора и получава 6.

Почина пострадал в тежка катастрофа край Разлог, издъхна 20-годишният Костадин от село Баня

http://www.struma.com/obshtestvo/pochina-postradal-v-tejka-katastrofa-krai-razlog-izduhna-20-godishniyat-kostadin_135452/

Почина 20-годишният Костадин Гърменов от разложкото с. Баня, който пострада при катастрофа миналата седмица на изхода на Разлог. Той бе настанен в МБАЛ "Света-Анна" София с черепно-мозъчна травма с опасност за живота, но днес издъхна.

Припомняме, че на 5 юни около 14:30 часа на ул. “Христо Ботев“ в гр. Разлог е стана ПТП, при което лек автомобил „Ауди“, управляван от 29-годишен мъж от гр. Якоруда, при неправилно изпреварване навлиза в лентата за...

Продължава

Руските лимонки не харесват споразумението между Атина и Скопие

https://www.mediapool.bg/ruskite-limonki-ne-haresvat-sporazumenieto-mezhdu-atina-i-skopie-news280233.html

Споразумението Ципрас-Заев за името “Северна Македония” неизбежно ще предизвика напрежение у нас (а и в Скопие).    Очаквам бърза негативна реакция на руските лимонки от двете страни на Осоговската планина. И това е логично - Русия и Сърбия имат стратегически интерес Македония да не влиза в НАТО и да не е кандидат за ЕС. Нашият обаче е тъкмо обратният.   Да, “Северна Македония” има проблематично звучене за нас. Но е важно бързо и безболезнено да го признаем, по няколко причини:   1. Влизането на Македония в НАТО е може би най-важният ни обозрим стратегически национален интерес;   2. Влизането на Македония в НАТО и преговорите на Скопие с ЕС са ключови предпоставки за вътрешно оцеляване на “Републиката” и съответно - съхраняване на мира на Балканите;   3. Днешните добри отношения между България и Македония са шанс рисковете да бъдат бързо и успешно пресрещнати (например по време на Илинденските чествания);   4. В Пиринска Македония, “македонистките” настроения са на исторически минимум, т.е реален риск от такова движение няма, поне докато България е член на ЕС;   5. Вече над четвърт век, ние сме признали името Република Македония, което е по-рисково от Северна. А претенциите на Гърция за конституционни промени са в полза и на България, т.е представляват допълнителни гаранции.   Рискът за България не е името на съседите (половината от които имат роднини в София), а вековната деятелност на сръбските и руски служби там, довела до системни антибългарски изстъпления.   Важно е правителството на България спешно да подкрепи споразумението между Гърция и Македония. И по възможност да изрази ясно неодобрение на подкрепата, която Виктор Орбан даде на позицията на ВМРО-ДПМНЕ.         *Радан Кънев публикува позицията си във Фейсбук. 

Часове до Световното първенство в Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=375898

Над 1 милион чужди запалянковци се очакват за Световното първенство в Русия, което започва в четвъртък. Най-много са американците, тъй като зад Океана са продадени предварително над 100 хиляди билета. От ранни зори до късна вечер Москва е озарена от футболна страст и много надежди.

Турските сили за сигурност задържаха 13 предполагаеми джихадисти в Адана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910683

Турските сили за сигурност задържаха 13 предполагаеми джихадисти в АданаТринайсет заподозрени, свързани с терористичната организация "Ислямска държава", са били задържани вчера в южния град Адана от силите на жандармерията, съобщава в. "Дейли сабах", цитиран от БТА. Жандармеристите са извършили акции в три сгради в квартал Саимбейли. Иззети са били дигитални материали, знамена на "ИД" и два пистолета.

Пожарникари от Лом спасиха дете и двама възрастни от горящ дом

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910681

Пожарникари от Лом спасиха дете и двама възрастни от горящ домПожарникари от Лом са спасили трима души от горящ апартамент на улица "Славянска" в крайдунавския град, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Към 16.20 часа вчера съседи подали сигнал за пожар в жилището и пожарникарите пристигнали веднага на адреса. От горящия дом били изведени момче на 7 години, жена на 69 години и мъж на 74 години.

Националният филмов център: Недостигът на средства за кино е общ за Европа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6910682

Националният филмов център: Недостигът на средства за кино е общ за ЕвропаДиректорът на Националния филмов център /НФЦ/ Жана Караиванова и изпълнителният директор на "Ню Бояна филм студио" Ярив Лернер подписаха споразумение за сътрудничество днес в НФЦ. То е за подкрепа в създаването и разпространението на български филми от страна на "Ню Бояна", предаде БТА. Жана Караиванова благодари на Ярив Лернер,

Директорът на ОД на МВР- София подаде рапорт за пенсиониране заради "Пелов"

https://www.actualno.com/politics/direktoryt-na-od-na-mvr-sofija-podade-raport-za-pensionirane-zaradi-pelov-news_679498.html

Директорът на Областната дирекция на МВР – София – комисар Георги Григоров е подал рапорт за пенсиониране, съобщи БНР. Официално мотивите не се посочват, но се предполага, че решението на Григоров да напусне системата е свързано със случая на избягалия затворник Владимир Пелов, който беше застрелян при престрелка в Ботевград. Именно на ОДМВР – София е и Районното полицейско управление в Ботевград, което понесе критики за несправяне със случая. На 12 юни Георги Гри

Македонският президент изгони Заев след двеминутна среща

https://www.mediapool.bg/makedonskiyat-prezident-izgoni-zaev-sled-dveminutna-sreshta-news280232.html

Очаквано опозицията в Гърция и Македония се обяви срещу постигнатото споразумение между управляващите в двете страни и поискаха то да бъде преразгледано, като ситуацията в Скопие ескалира и остави много неизвестни пред очакваното окончателно решение на проблема с името.  Македонският президент Георге Иванов е изгонил премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, които са отишли да го информират за постигнатото съгласие с Атина, съобщи македонското издание МКД.    Срещата е продължила едва 120 секунди. Иванов попитал Заев и Димитров дали имат писмено споразумение с Гърция. След като получил утвърдителен отговор, Иванов казал на Заев и Димитров, че не е необходимо срещата да продължи.   "Заев и Димитров имаха конструктивен подход и направиха опит за дебат върху съдържанието на документа, но президентът Иванов прекрати срещата и си тръгна. Той отказа да разговоря за този исторически договор", съобщиха от македонското правителство.   Македонският президент даде сигнали, че може да не подпише евентуалното споразумение между двете правителства. Той не приема идеята новото име Северна Македония да бъде erga omnes - както за международна, така и за вътрешна употреба, което ще наложи промяна на Конституцията.   "Договор за капитулация"   Лидерът на основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски коментира от своя страна, че постигнатият договор между Скопие и Атина е измамна победа и договор за капитулация, съобщи електронното издание "Република“, цитирано от "Фокус".    "Независимо как се опитва Зоран Заев да демонстрира еуфория, от разстояние може да се види, че това е поражение. Това е чувството на гражданите, болката и горчивината. Преговорите бяха държани в тайна. Опозицията и ВМРО-ДПМНЕ не бяха включени в преговорите, вече е ясно защо", заяви Мицковски.    В изявление на ВМРО-ДПМНЕ се посочва, че Заев е преминал червените линии, които досега защитаваха всички политици, получили доверието на гражданите да ръководят държавата.   "Зоран Заев не само призна, че се е съгласил да промени конституционното име, но и се е съгласил и към националността, която досега бе ясно определена, да се добави "граждани на Северна Македония. Властите в Гърция празнуват съвсем очаквано", смятат от ВМРО - ДПМНЕ.   Партията смята, че по въпроса за името трябва да има задължаващ референдум, а не консултативен.   Референдумът като шанс   Във вторник Заев заяви, че са възможни предсрочни парламентарни избори заедно с референдума за името. Попитан журналист какво ще стане, ако опозицията и президентът не одобрят промяната на името, той отговори, че все пак остава шансът за успешен референдум.   "Може да бъдат заедно с референдума, а може и с президентските избори. Това е моето мнение, което не съм консултирал с коалиционните партньори. Според мен е добре да се изкара целият мандат заради икономиката, но това е до там, докъдето зависи от нас, но ние имаме интерес да отидем на избори, защото анкетите са на наша страна“, обясни Заев.   Изпитания и за Ципрас    Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Гърция "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис заяви, че премиерът Алексис Ципрас няма политическа легитимност да подпише споразумението за името на Македония, тъй като то не се ползва с одобрението на неговия младши партньор в коалицията – партията "Независими гърци“ (АНЕЛ).    Тя не приема включването на "Македония" по никакъв начин в новото име на съседната страна.    Лидерът на "Нова демокрация" призова президента Прокопис Павлопулос да гарантира, че споразумението ще бъде преразгледано от парламента преди да бъде подписано от правителството.   Срещата между Мицотакис и Павлопулос първоначално бе насрочена за вторник, но в крайна сметка се състоя в сряда.    В по-ранно изявление пред телевизия "Скай" говорителят на консервативната партия Мария Спирайки заяви, че правителството в Атина е постигнало „лошо споразумение", като добави, че премиерът "няма легитимност да сложи своя подпис".   "Нова демокрация“ разкритикува сделката, подчертавайки, че тя признава македонската етническа принадлежност и език.

Македонският президент изгони Заев и отказа да подпише споразумението с Атина

https://www.mediapool.bg/makedonskiyat-prezident-izgoni-zaev-i-otkaza-da-podpishe-sporazumenieto-s-atina-news280232.html

Очаквано опозицията в Гърция и Македония се обяви срещу постигнатото споразумение между управляващите в двете страни и поиска то да бъде преразгледано, като ситуацията в Скопие ескалира и остави много неизвестни пред евентуалното окончателно решение на проблема с името.  Македонският президент Георге Иванов каза в сряда вечерта, че няма да подкрепи и да подпише "такова вредно споразумение", а по-рано през деня изгони премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, които отидоха да го информират за постигнатото съгласие с Атина. Срещата е продължи едва 120 секунди. Иванов попитал Заев и Димитров дали имат писмено споразумение с Гърция. След като получил утвърдителен отговор, Иванов казал на Заев и Димитров, че не е необходимо срещата да продължи, съобщиха местните медии.    Македонският президент не приема идеята новото име Северна Македония да бъде erga omnes - както за международна, така и за вътрешна употреба, което ще наложи промяна на Конституцията.   "Такава вредна сделка, която е уникална в човечеството, е неприемлива и неразумна. С нея се разрушават държавните институции. Няма да легализирам политически беззакония", заяви Иванов в обръщение към македонците.    Той добави, че Гърция е постигнала максимума от исканията си и сега чрез договора иска да направи с македонците в Македония това, което е направила с македонците в Гърция.   Според президента този договор изтрива историята на страната и призова да не се оскверняват целите на държавата: "ЕС и НАТО не могат да са алиби“.   "Договор за капитулация"   Лидерът на основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски коментира от своя страна, че постигнатият договор между Скопие и Атина е измамна победа и договор за капитулация, съобщи електронното издание "Република“, цитирано от "Фокус".    "Независимо как се опитва Зоран Заев да демонстрира еуфория, от разстояние може да се види, че това е поражение. Това е чувството на гражданите, болката и горчивината. Преговорите бяха държани в тайна. Опозицията и ВМРО-ДПМНЕ не бяха включени в преговорите, вече е ясно защо", заяви Мицковски.    В изявление на ВМРО-ДПМНЕ се посочва, че Заев е преминал червените линии, които досега защитаваха всички политици, получили доверието на гражданите да ръководят държавата.   "Зоран Заев не само призна, че се е съгласил да промени конституционното име, но и се е съгласил и към националността, която досега бе ясно определена, да се добави "граждани на Северна Македония. Властите в Гърция празнуват съвсем очаквано", смятат от ВМРО - ДПМНЕ.   Партията смята, че по въпроса за името трябва да има задължаващ референдум, а не консултативен.   Референдумът като шанс   Във вторник Заев заяви, че са възможни предсрочни парламентарни избори заедно с референдума за името. Попитан журналист какво ще стане, ако опозицията и президентът не одобрят промяната на името, той отговори, че все пак остава шансът за успешен референдум.   "Може да бъдат заедно с референдума, а може и с президентските избори. Това е моето мнение, което не съм консултирал с коалиционните партньори. Според мен е добре да се изкара целият мандат заради икономиката, но това е до там, докъдето зависи от нас, но ние имаме интерес да отидем на избори, защото анкетите са на наша страна“, обясни Заев.   Изпитания и за Ципрас    Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Гърция "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис заяви, че премиерът Алексис Ципрас няма политическа легитимност да подпише споразумението за името на Македония, тъй като то не се ползва с одобрението на неговия младши партньор в коалицията – партията "Независими гърци“ (АНЕЛ).    Тя не приема включването на "Македония" по никакъв начин в новото име на съседната страна.    Лидерът на "Нова демокрация" призова президента Прокопис Павлопулос да гарантира, че споразумението ще бъде преразгледано от парламента преди да бъде подписано от правителството.   Срещата между Мицотакис и Павлопулос първоначално бе насрочена за вторник, но в крайна сметка се състоя в сряда.    В по-ранно изявление пред телевизия "Скай" говорителят на консервативната партия Мария Спирайки заяви, че правителството в Атина е постигнало „лошо споразумение", като добави, че премиерът "няма легитимност да сложи своя подпис".   "Нова демокрация“ разкритикува сделката, подчертавайки, че тя признава македонската етническа принадлежност и език.   Договорът трябва да бъде ратифициран от парламента, но не е ясно дали получи достатъчно подкрепа.    В Гърция се готвят нови протести    На този фон Комитетът за борба за гръцкия характер на Македония призова в социалните мрежи да се организират протести в деня на подписването на договора между Атина и Скопие.   Най-вероятно това ще се случи в събота.   "Ако Ципрас се опита да отиде в Преспа, там, където са свещените останки на Павлос Мелас и други, които дадоха живота си за свободата на отечеството, съобщаваме, че ще бъдем там, десетки хиляди, за да не позволим да се подпише договорът“,  призоваха от комитета.   Те призовават гражданите да подкрепят протеста им, а депутатите да си подадат оставките.

Скопие мести паметниците на баща и син Македонски в Солун?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910680

Скопие мести паметниците на баща и син Македонски в Солун?Паметниците на Александар Македонски и Филип II, кои се намират в центъра на Скопие, ще бъдат преместени в Солун, съгласно договора, постигнат между премиерите на двете държави, пише гръцкият "Катимерини", цитиран от македонския сайт "Независен". Договорът предвиждал паметниците на античните герои да бъдат преместени в Солун,

Бойко Борисов: Израел е приятел, на който можем да разчитаме

//dariknews.bg/novini/sviat/bojko-borisov-izrael-e-priiatel-na-kojto-mozhem-da-razchitame-2103246

Вярвам, че всеки един гражданин на Израел дълбоко в себе си знае, че сме спасили българските евреи от депортация. Поклон пред подвига на българския народ. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов по време на срещата си с

Ограничава се движението на камионите над 12 т на пътя Бургас - Созопол

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6910675

Ограничава се движението на камионите над 12 т на пътя Бургас - СозополВременно се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т по надлеза за Черноморец, който е над второкласния път II-99 Бургас – Созопол. Тази сутрин при преминаване под надлеза товарен автомобил, превозващ багер, се удря в носещата конструкция на съоръжението. Нанесени са щети на главните греди и поради това се налага спиране

Агент на ФБР стреля по мъж, докато правеше задно салто в нощен клуб (ВИДЕО)

http://nakratko.bg/category/25/160884/


29-годишен агент на ФБР танцувайки е застрелял друг посетител на нощен клуб.

Гръцката опозиция отхвърли сделката за името на Македония

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/13/3199326_gruckata_opoziciia_othvurli_sdelkata_za_imeto_na/?ref=rss


Гръцката опозиция не приема решението, договорено от Атина и Скопие за името на Македония, каза лидерът на втората най-голяма партия в парламента Кириакос Мицотакис, цитиран от "Ройтерс" и "Катимерини".<br /><br />Думите му поставят под въпрос успеха на споразумението, постигнато от премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Вчера Заев обяви, че двете страни приемат Република Македония да се преименува на Република Северна Македония, а Ципрас - че постигнатите...

/Аудио/ Структурите на ГЕРБ в Благоевград настръхнаха! Това ли е началото на края на партията? Кой ще бъде кандидатът за кмет в Благоевград? Напуска ли структурата Йордан Андонов?

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%83%d0%b4%d0%b8%d0%be-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%ba%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80/

Напрежението в редиците на ГЕРБ в Благоевград достигна връхна точка.“Вулканът“ изригна след като изпълнителната комисия на партията излезе с решение,че новият общински председател на ПП ГЕРБ в Благоевград е областният управител Бисер Михайлов.

И решението е факт след като досегашният лидер Йордан Андонов получи повече гласове-195 гласа на общо събрание, а Михайлов с 46 гласа по-малко.Какви са мотивите за това решение останаха неясни.Областният лидер Даниела Савеклиева беше на среща и не можа да коментира.

От редиците на партията обаче шушукат,че има разделение,защото реално няма демократичност,хората са гласували за Андонов,а избират човек,който реално не е от Благоевград.“ Кой налага това нещо,това тоталитарен избор ли е!? Гласува се за един,а се избира друг,къде отиват нашите гласове!? “питат се членове на ГЕРБ в Благоевград.

„Демокрация в ГЕРБ,няма такова нещо,тук цари по-голямо тоталитарно управление и от БКП“,коментират други.

Някои дори бяха доста крайни в мненията си, като определиха избора за скандален и повтарящ се както преди време е бил изборът между Костадин Хаджигаев и д-р Атанас Камбитов гласовете са били в полза на бившия областен управител Хаджигаев, но от изпълнителното бюро преценили, че трябва да е Камбитов. Даже нещо повече тогава изборът се е провел два пъти, защо от изпълнителната комисия са мислели, че някой в Благоевград манипулира членовете на ГЕРБ да гласуват за него.

Сега нещата се повтарят избира се Йордан Андонов, а от София казват да е Бисер Михайлов.
Областният управител Бисер Михайлов също отказа коментар с мотива,че все още не е получил окончателното решение на изпълнителната комисия.

Досегашният председател Йордан Андонов пък обясни,че не се чувства обиден,че е пренебрегнат и обясни,че до сега е работил праволинейно и последователно.
„Аз няма за какво да се обиждам и притеснявам.За мен е факт,че съм предпочетен от съпартийците,не само на този избор,но и на редица избори.Какви са причините и какви са мотивите…!? Това е решение на изпълнителната комисия“,коментира Йордан Андонов.

И така всеки вдига рамене и решенията се взимат отгоре.И не стана ясно защо в управляващата партия по тоталитарен начин,едно се решава,а се приема друго.

Все още не е ясно и на кой ГЕРБ ще заложат за кмет на Благоевград на предстоящите избори. След като Бисер Михайлов стана общински лидер на партията би трябвало да е и кандидат за кмет.

Други в политическите среди коментират,че това ще бъде Даниела Савеклиева.Трети спрягат името на сегашния зам. кмет по културата Христина Шопова, която е много дейна и работи , доказала се е че може и не е изключено и тя да бъде новият кандидат за кмет.Само че до тук са сметките…Едно е ясно,че Атанас Камбитов е силният човек в ГЕРБ в момента.При евентуално негово оттегляне и недоверие от ръководството на ГЕРБ, тогава би се пристъпило към другите варианти, които се коментират в обществените среди.

Ясно е, че има разделение в структурите на ГЕРБ Благоевград, само година и три месеца преди изборите  и не се знае кой ще бъде кандидатът  на ГЕРБ за кмет на Благоевград.

Материалът /Аудио/ Структурите на ГЕРБ в Благоевград настръхнаха! Това ли е началото на края на партията? Кой ще бъде кандидатът за кмет в Благоевград? Напуска ли структурата Йордан Андонов? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Задържаха общинска съветничка от Ловеч, обвинена в злоупотреба

http://nakratko.bg/category/60/160883/


Общинска съветничка от Ловеч е задържана за 72 часа късно снощи, съобщиха от Окръжната прокуратура. Тя е привлечена като обвиняема за злоупотреба със средства по програми на Бюрото по труда в града, където тя работи. Става дума за сума от около 120 хил.

Очаква се значително увеличение на трафика през българо-гръцката граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910665

Очаква се значително увеличение на трафика през българо-гръцката границаЗначително увеличение на трафика през българо-гръцката граница се очаква през периода 14-17.06.2018 г. Според информацията от РДГП Смолян, това се дължи най-вече на началото на активния туристически сезон за румънските граждани. Анализът на данните от предходни години сочи, че завишената интензивност на пътникопотока ще засегне най-вече граничния

Мъже пребиха две жени заради трюфели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910657

Мъже пребиха две жени заради трюфелиДве жени от Смядово бяха пребити от група мъже, които пазят горите край селото си в Добричко от чужди берачи, защото брали трюфели, съобщи Би Ти Ви. Мария и Дарина събират от ценната гъба край село Василево. Заедно с куче-търсач влизат в гората, но след минути са нападнати. Боят е придружен с обиди и закани.

Кандидатурата на Варна за Европейски град на спорта е оценена с 84,5 точки

http://www.moreto.net/novini.php?n=375911

Експертите от Асоциацията на европейските столици и градове на спорта (ACES) са оценили кандидатурата на Варна за Европейски град на спорта през 2019 година с 84,5 точки от 100 възможни, научи Moreto.net. Официалното решение на организацията се очаква до седмица, тъй като следват задължителните административни процедури в Брюксел.

Корнелия Нинова: Заставаме зад исканията на транспортните фирми

http://www.cross.bg/kamara-firmi-ninova-1576782.html

/КРОСС/ ГЕРБ си създават частно министерство на транспорта „Срещнахме се с представители на транспортни фирми в България, чиито искания подкрепяме напълно. Не стига, че са притиснати от пакета за „Мобилност“ на Макрон, но получават и допълнителен удар тук, вътре, в България, от правителството и от депутати от управляващото мнозинство“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя обясни, че става въпрос за внесения Закон за Българската автомобилна камара, където ги принуждават да членуват всички. „Тази камара да издава лицензите, а не, както до сега, Автомобилната инспекция. Това е абсолютно лобистки закон, който създава едно частно министерство на транспорта. Хем държавата абдикира от ангажиментите си, хем ги дава в ръцете на едно частно лице, което да управлява целия този бранш. Досещаме се в чий интерес“, коментира председателят на левицата. „Настояваме веднага ГЕРБ и тези, които са го подписали, да изтеглят този закон, защото ни беше предоставено и изключително смущаващо доказателство – тази камара още не е създадена със закон, но едно лице, близко до властта, вече е запазило в Търговския регистър името за регистрация.  Като представляващ тази камара е вписан  Миролюб Столарски“, посочи Нинова. Тя подчерта, че от транспортните фирми ще се очаква да внасят по 1000 лв. членски внос

"Борисов да се разреве, ние никъде няма да ходим."

http://clubz.bg/69106-borisov_da_se_razreve_nie_nikyde_nqma_da_hodim

"Борисов да се разреве, ние никъде няма да ходим."

Това го казва майка на дете с увреждания, която и днес ще стои до самотната палатка пред парламента, до която е поставен скелет в инвалидна количка и надгробна плоча. А репликата е иронична препратка към изказване на Борисов след един от репортажите по Нова тв за тези деца... А родителите им протестират често. Без кой знае какъв успех.

Протестиращите са безчувствени към болките на премиера, който вчера заяви, че не може да гледа "палатков лагер след палатков лагер". Отвращението им към наранените му чувства е осезаемо.

Те очакват петък, когато социалният министър Бисер Петков е обещал да се реши дали Народното събрание ще си направи труда да гласува проекта за нов Закон за личната помощ. Той не е достатъчен, но е нещо, обясняват родителите на деца с увреждания. Повтарят многократно смешната помощ от 160 и няколко лева, които получават сега, и искат да знаят и друго - къде са отишли 80-те милиона отгоре в бюджета от миналата година.

Отговор на това няма. И въпреки че са на 5 крачки от парламента, повечето депутати не си правят труда да излязат и да говорят с тях. Вчера ги е посетила омбудсманът Мая Манолова и им е казала откровено, че няма голям шанс новият законопроект да мине. Но и това не зависи от нея - тя вече предложи текстове на депутатите. Сега на ход са само те.

Днес пък при палатката дойде и лидерката на левицата Корнелия Нинова. Майките не я посрещнаха с излишен ентусиазъм, а после споделиха:

"Само БСП ни подкрепя, защото са опозиция."

Не е ясно защо "опозицията" ДПС и "опозицията" "Воля" не проявяват дори тази символична заинтересованост по темата.

В крайна сметка до кога ще стоят, ако в петък законопроектът не бъде поне внесен в парламента?

"Имаме разрешение до 30 юни от общината. След това - ще видим", обяснява една от организаторките.

Дали протестиращите ще си потърсят правата на по-горна инстанция, например европейските съдилища? Много им предлагали това, но идеята още не е била обсъдена. Най-много ги отвращава липсата на диалог с институциите. Въпреки критиките към социалния министър, който за малко да се раздели с поста си "заради палатката", той говорел с тях и именно затова го защитили.

За момента родителите на деца с увреждания стискат палци за петък. Засега не мечтаят дори да се приеме законопроектът, който иначе не е без недостатъци - но поне е нещо. Засега се надяват поне някой да го внесе официално в деловодството на Народното събрание и депутатите да го обсъдят - и да им кажат защо не искат децата им да живеят нормално. 

Междувременно, народните представители, или поне 121 от тях, ще обсъждат изключително важни за обществото въпроси за горската техника, химичните вещества и смеси, ще ратифицират стандартни евроспоразумения... и могат да се окажат твърде заети да помогнат на децата с увреждания.

Гаджето на Феди Башур покрусена от загубата! Говори само за него, а родителите ѝ са в паника

https://petel.bg/Gadzheto-na-Fedi-Bashur-pokrusena-ot-zagubata--Govori-samo-za-nego--a-roditelite----sa-v-panika__269090

Деспина е неутешима след загубата на Феди Башур. Синът на любимия на певицата Емилия почина след инцидент на пътя. Всички близки са потъна...

Паника в центъра на Враца! Улично куче нахлу в магазин на Пробива и ужаси продавачка /снимки и видео/

https://petel.bg/Panika-v-tsentara-na-Vratsa--Ulichno-kuche-nahlu-v-magazin-na-Probiva-i-uzhasi-prodavachka--snimki-i-video-__269089

Снимка: Bulnews.bg Улично куче предизвика паника в центъра на Враца, видя репортер на агенция BulNews.bg. Преди около час квартален пес, подплашен...

Валери Сименов намекна, че е готов да хвърли оставка заради Ангелкова

https://petel.bg/Valeri-Simenov-namekna--che-e-gotov-da-hvarli-ostavka-zaradi-Angelkova__269088

Вицепремиерът Валери Симеонов намекна, че е готов да подаде оставка. Това се разбра от думите му пред жирналисти в парламента. Причината ...

Скръбна вест! Господ прибра журналиста Свободин Ламбрев

https://petel.bg/Skrabna-vest--Gospod-pribra-zhurnalista-Svobodin-Lambrev__269087

На 74-годишна възраст почина журналистът Свободин Ламбрев.  Дълги години той работи като редактор и водещ на новини в програма "Хоризонт"...

Ердоган: Ще използваме системите С-400, ако е нужно

https://petel.bg/Erdogan--SHHe-izpolzvame-sistemite-S-400--ako-e-nuzhno__269086

Ако е нужно, Турция ще използва ракетните комплекси С-400, с които планира да се сдобие от Русия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердо...

Дмитрий Песков: Искаме Тръмп на Световното първенство по футбол

http://www.cross.bg/purvenstvo-trump-prezident-1576781.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп, както и лидерите на други страни, е желан гост на Световното първенство по футбол в Русия. Това съобщи прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от БГНЕС. "Руският президент Владимир Путин заяви, че ще се радва да види важни гости в Москва и, разбира се, това се отнася за гости от САЩ на най-високо ниво", каза говорителят на Кремъл, когато беше попитан дали Доналд Тръмп да бъде поканен в Москва като гост на Световната първенство. 

Мъж забрави 30 хиляди лева и злато на бензиностанция в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-benzinostantziya-evro-1576774.html

/КРОСС/ Мъж е забравил чантата си със сума от около 15 000 евро и златни накити на бензиностанция в Бургас, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР в града. Вчера в Пето Районно управление - Бургас е получено съобщение от 40-годишен мъж от Варна за това, че около 16.00 часа е забравил на външните маси на бензиностанция „OMV“ – Бургас, до кръговото кръстовище на изхода за София, мъжката си чанта, съдържаща: лични документи и вещи, златни накити (ланец, пръстен и гривна с общо тегло около 25 грама) и сумата от около 15 000 евро. Работата по случая продължава от служители на Пето Районно управление – Бургас.

Тристранката се зае да посредничи между кабинета и хората с увреждания

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/13/3199318_tristrankata_se_zae_da_posrednichi_mejdu_kabineta_i/?ref=rss


Синдикатите и работодателите искат спешно свикване на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, където да се разгледат проблемите, исканията и предложенията на хората с увреждания и преди всичко тези, поставени от майките, които протестират под надслов "Системата ни убива", съобщи КНСБ.<br /><br />За това са се разбрали снощи представители на синдикатите КНСБ и "Подкрепа" и бизнес съюзите Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска...

Обществените поръчки са сериозно опорочени и през 2017 г.

http://terminal3.bg/obshhestvenite-porchki-sa-seriozno-oporocheni-i-prez-2017-g/

За поредна година дейността по възлагане и изпълнение на обществените поръчки е определена като високорискова в отчета за 2017 г. на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Проверени са 1138 обществени поръчки (8,9% от средногодишния брой на откритите) на обща стойност 1,26 млрд. лв. и при 39% от тях (на стойност 475 млн. лв.) са открити нарушения. Точно толкова е и делът на поръчките с нарушения през 2016 г. при 41% през 2015 г. и 38% през 2014 година. Тоест въпреки намеренията на последните правителства да се справят с корупцията и злоупотребите в публичното възлагане, както и цялостното пренаписване на Закона на обществените поръчки поръчките си остават канал за сериозна злоупотреба и неефективно харчене в огромни размери.

От 445 поръчки с нарушения около половината, или 229 (20% от проверените), са със съществени нарушения, а другата половина, 216 (19% от проверените) – с процедурни. Именно първата група ясно показва дълбоко вкоренения порок на системата за обществени поръчки – неспазване на свободната конкуренция, равнопоставеността, публичността и прозрачността на процеса. Те са на стойност от 164 млн. лв. и включват:

  • договаряне без обявление
  • поставяне на условия, които дават предимство или необосновано ограничават участието на кандидатите в процедурите
  • сключване на анекси, с които са изменяни цени, срокове и др.

Резултати от проверката на 1138 обществени поръчки на обща стойност 1,26 млрд. лв., 2017 г., отчет на АДФИ

Харченето в общините остава големият проблем. През 2017 г. поръчките с нарушения в общините са 42% и са на стойност 337 млн. лева. Нещо повече, от стойността на всички поръчки с нарушения огромният процент е именно в общините – около ¾ от стойността на поръчките с нарушения (337 млн. лв. в общините при 475 млн. лв. общо). Подобни констатации показват и проверките на Сметната палата.

Интересен е и фактът, че освен констатирането на поръчки с нарушения на стойност 475 млн. лв. по време на финансовите инспекции АДФИ е успяла на предотврати вреди в размер на 4,5 млн. лева, което показва ползата от навременния контрол.

Освен това от проверките се вижда, че 70% от сигналите за нарушения (общо 440), подадени от държавни органи (общо 88 или 20%) и от физически и юридически лица (общо 352 или 80%), са потвърдени при финансовата инспекция, което още веднъж показва надеждността на получената по този ред информация.

На базата на финансовите проверки АДФИ е съставила 23 акта срещу 39 длъжностни лица за вреди на стойност 1 093 418 лева. Би било добре, ако отчетът на агенцията включваше и информация за наложените в предходни периоди глоби и санкции, както и развитията по поръчките, изпратени до прокуратурата.

От изводите в самия доклад излизат и необходимите първи стъпки към пресичане на злоупотребите при обществените поръчки – повече контрол, повече публичност и прозрачност и повече възможности за обжалване и подаване на сигнали за нарушения.

Автор: Зорница Славова/Институт за пазарна икономика

Журналисти напуснаха пресконференция на Могерини заради отказан въпрос за мигрантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910652

Журналисти напуснаха пресконференция на Могерини заради отказан въпрос за мигрантите
Италиански журналисти напуснаха днес демонстративно пресконференция на Европейската комисия в Страсбург, след като говорител на институцията им отказа да зададат въпроси, свързани с кризата около кораба "Акуариус", предаде БТА.  Журналистите първо бяха прекъснати при задаването на въпроса, отправен към италианката Федерика Могерини, зам.

Кой е най-посещаваният от туристите град?

https://www.investor.bg/style/345/a/koi-e-nai-poseshtavaniiat-ot-turistite-grad-262850/

В топ 3 на класацията на Глобалния индекс на най-посещаваните градове на Mastercard: Play влизат Куско и Джерба, лидер е Пунта Кана на Доминиканската република

Трима бивши президенти настояват ЕС да защити правовата държава в Полша

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/13/3199348_trima_bivshi_prezidenti_nastoiavat_es_da_zashtiti/?ref=rss


Трима бивши полски президенти, сред които Лех Валенса, както и други висши служители, приканиха днес европейските институции да защитят правовата държава в страната им, застрашена според тях от политиката на управляващите консерватори, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />"На 3 юли ще влезе в сила закон за Върховния съд, премахващ окончателно принципа за разделение на трите власти и самата същност на демократичната правова държава", заявяват...

ГЕРБ: Столарски вече е прехвърлил името на камарата на КРИБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910642

ГЕРБ: Столарски вече е прехвърлил името на камарата на КРИБ"Аз не знам кой ще бъде председател на камарата и колко ще бъде членският внос. Това ще се реши от всички притежатели на лицензи - около 16 хиляди човека, сами ще си изберат председателя, който има право на не повече от 2 последователни мандата. Това заяви Станислав Иванов от ГЕРБ в отговор на Корнелия Нинова, която заяви,

За поредна година Дни на руската култура във Варна

http://www.varna24.bg/news/796606.html

За поредна година във Варна ще се проведат Дни на руската култура в периода от 19-и до 25 юни, ...

Съдът принуди Анджелина Джоли да позволи на Брад Пит да вижда децата по-често

https://offnews.bg//zvezdi/sadat-prinudi-andzhelina-dzholi-da-pozvoli-na-brad-pit-da-vizhda-detca-682538.html

Съдът в Лос Анджелис постави условие на Анджелина Джоли да даде на бившия си съпруг Брад Пит повече достъп до децата си, информира "Дейло мейл".

Съдът е изискал от 43-годишната актриса, която получи пълно попечителсво над шестте им деца, да позволи на Пит да ги вижда по-често, докато снима филма Maleficent 2 във Великобритания това лято.

Съдът е констатирал, че липсата на честа комуникация с бащата ще бъде нездравословна за наследниците на Браджелина.

Освен това актрисата трябва да даде на Пит мобилните номера на всяко дете, за да може той да е в по-чест контакт с тях, без Джоли да следи разговорите.

Звездата от „Гепи“ ще може да вижда децата си в Лондон, където Джоли ще наеме къща за 10 дни в средата на юни и ще може да прекарва по 4 часа с едно или две от тях.

От 27 юни до 1 юли той ще може да ги вижда за 10 часа на ден, а от 8 до 14 юли за четири часа на ден. Друго условие на съда е Джоли да има право да се обажда само веднъж на ден, когато децата са с актьора.

По време на срещите на мястото трябва да присъства психолог.

Съдът заяви, че ако Джоли не спази новите условия, рискува да загуби първоначално определеното пълно попечителство.

Испания уволни Лопетеги ден преди началото на световното първенство

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/13/3199338_ispaniia_uvolni_lopetegi_den_predi_nachaloto_na/?ref=rss


Националният селекционер на Испания Хулен Лопетеги беше уволнен ден преди началото на световното първенство. Специалистът беше обявен за нов треньор на "Реал" (Мадрид) преди по-малко от 24 часа, което доведе до негативна реакция на Испанската футболна федерация. Президентът на испанския футбол Луис Рубиалес пристигна във вторник вечерта в лагера на тима в Краснодар.<br /><br />"Благодарим на Хулен за неговата работа, но сме принудени да го освободим. Това е ясно...

В открито писмо лъчетерапевтите се противопоставиха на НЗОК заради лимити за онкоболни

http://nakratko.bg/category/58/160882/


Гилдията на лъчетерапевтите в открито писмо се противопоставят на НЗОК, която според тях въвежда лимити на лъчелечението на онкоболни пациенти, това заяви проф. Татяна Хаджиева от болница "Царица Йоанна-ИСУЛ".

Морските таралежи виждат с краката си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910633

Морските таралежи виждат с краката сиМорските таралежи виждат с краката си - тръбички, които приличат на пипала, пише в. "Дейли мейл". Учени от университета на Лунд в Швеция са установили, че подобно зрение е напълно достатъчно на този вид морски животни, за да покрива основните си нужди. Морските таралежи са единствените животни, които могат да виждат без очи, обясняват от екипа,

България и Израел ще произвеждат дронове

https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgariia-i-izrael-shte-proizvezhdat-dronove-6083359

"Ние винаги ще бъдем признателни на България, чиито граждани са лягали на релсите, за да предотвратят депортацията на българските евреи", заяви Нетаняху

Fibank подкрепя развитието на туризма в България

https://news.bg/economics/fibank-podkrepya-razvitieto-na-turizma-v-balgariya.html

Има огромна нужда от подобряване на вътрешната свързаност между туристическите дестинации в страната

Световното по футбол ще изяде 2,6 млрд. евро от БВП на Германия

http://econ.bg/Новини/Световното-по-футбол-ще-изяде-2-6-млрд-евро-от-БВП-на-Германия-_l.a_i.762610_at.1.html

На 14 юни стартира Световното първенство по футбол. За някои в Германия това е радост, но за други – само загуби. От 14 юни милиони запалянковци ще...

Лех Валенса настоява ЕС да защити правовата държава в Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910625

Лех Валенса настоява ЕС да защити
правовата държава в ПолшаТрима бивши полски президенти, сред които Лех Валенса, както и други висши служители, приканиха днес европейските институции да защитят правовата държава в страната им, застрашена според тях от политиката на управляващите консерватори, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "На 3 юли ще влезе в сила закон за Върховния съд,

Опозицията в Гърция обмисля вот на недоверие заради споразумението със Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910631

Опозицията в Гърция обмисля вот на недоверие заради споразумението със СкопиеДискусии за внасяне на вот на недоверие към правителството текат в офисите на опозиционната Нова демокрация в парламента, съобщава "Та неа", без да назовава източниците си. Според вестника в Нова демокрация със споразумението със Скопие правителството е извършило институционално "престъпление", защото договореностите ще бъдат представени за

Кремъл приветства "началото на прекия диалог" след срещата Тръмп - Ким

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910623

Кремъл приветства "началото
на прекия диалог" след срещата Тръмп - Ким Кремъл днес приветства "началото на прекия диалог" между САЩ и Северна Корея след първата среща между Доналд тръмп и Ким Чен-ун, но предупреди, че кризата на Корейския полуостров не може да бъде "решена за един час", предаде Франс прес. "Не можем да не приветстваме факта, че са състоя такава среща и започна директен диалог",

БЕЗСЪННА НОЩ! Две пловдивски села будуват след катастрофата с Ми-17

http://pik.bg/безсънна-нощ-две-пловдивски-села-будуват-след-катастрофата-с-ми-17-news757559.html

БЕЗСЪННА НОЩ! Две пловдивски села будуват след катастрофата с Ми-17

Хората в Ягодово и Крумово са будували цяла нощ след трагичния инцидент с вертолета МИ-17, в който загинаха двама пилоти. Грохотът от взрива е бил унищожителен, а местните помислили, че става страшно земетресение или някаква голяма авария в съседните индустриални предприятия. 

Кошмарните нощи са част от живота в двете села. Шумът от вертолети по време на международните учения изправя на нокти хората, чиито къщи са най-близо до военното летище. Според местните тогава полетите са повече, предимно нощем и прелитането е ниско над къщите, разказват хората. Това на някои пречило, на други не, коментира пред "Марица" кметът на Ягодово Димитър Дешев. 

Според него жалбите и оплакванията от местните зачестявали при международните учения. Останалите били рядко, на 2-3 месеца по 2-3 полета. Последният сигнал от жител, за който Дешев се сети, бил преди време. Тогава пенсиониран помощник-капитан на кораб от селото се оплакал, че вертолети прелитали много ниско над къщата му и шумът бил неописуем.  

"Почти нищо не можем да направим ние, кметовете. Военните са си военни, а и не бива да им се месим, тъй като полетите им са част от учения, свързани с гасене на пожари и спасяване на хора, коментира Дешев. И уточни, че все пак ученията не са толкова много в годината.  

В съседното село Крумово настроенията са също двуполюсни. Живеещите в северната част, които са по-близо до летището, споделят, че ги притесняват предимно международните учения. Тогава полетите били повече, а и предимно нощно време. Те не могат да определят дали прелитанията са много ниско над къщите, но обясняват, че такова е усещането, когато над къщата ти мине някоя мощна машина.

3 поколения на 60 квадрата: 41% от българите живеят в пренаселени жилища

http://www.moreto.net/novini.php?n=375890

Около 41% от българите, или четирима от всеки 10 наши сънародници, живеят в пренаселени жилища. Това показват данни от анализ на Евростат за състоянието на жилищния фонд в Евросъюза през 2017 г. Средният показател за пренаселеност в ЕС е около 17%, отчита европейската статистика.

Утре - дъжд и градушки в Западна България, на изток - слънце

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6910612

Утре - дъжд и градушки в Западна България, на изток - слънцеПрез нощта и утре над западната половина от страната ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи, временно интензивни и значителни по количество. Ще има гръмотевични бури, на места и градушки. В източните райони от страната ще бъде предимно слънчево и ще се задържи без валежи.

Родителите на загинали във военни мисии в чужбина ще получават пенсии

https://www.mediapool.bg/roditelite-na-zaginali-vav-voenni-misii-v-chuzhbina-shte-poluchavat-pensii-news280231.html

Родителите на загинали в мисии военнослужещи ще получават наследствена пенсия, реши окончателно парламентът, одобрявайки в сряда промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от депутати от ГЕРБ и БСП. В досега действащото законодателство такава пенсия получаваха родителите на лицата, починали по време на наборна военна служба. Вече такива ще се дават и на родителите на загинали в мисия извън страната. Депутатите решиха още родителите на курсантите и школниците, които не са отслужили военната си служба, но са загинали по време на обучението, също да получат право на наследствена пенсия за военна инвалидност. Промяната засяга родителите на 23-ма военни. 13 от тях не се завърнаха от Ирак, а 10 – от Камбоджа. С окончателните промени, приети единодушно, е предвидено още е по време на операция или мисия на военнослужещите да се изплаща допълнително възнаграждение за служба в зона на непосредствен риск. Парламентът започна работата си с едноминутно мълчание в знак на почит към паметта на загиналите двама офицери при катастрофата с военния хеликоптер край Пловдив.

Взрив от газова бутилка уби мъж в родопско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6910604

Взрив от газова бутилка уби мъж в родопско село76-годишен мъж издъхна от изгарянията си взрив на газова бутилка в къщата му. Михаил Ваклинов от село Орадна, община Неделино жива 6 дни с раните си, но почина в в УМБАЛ „Св. Георги" - Пловдив. Ваклинов ремонтирал 3 литрова бутилка с газ, а в същото време в стаята била включен котлон на 20-литрова газова бутилка,

Парламентът прие промени в Закона за химичните вещества и смеси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910603

Парламентът прие промени в Закона за химичните вещества и смесиПарламентът прие промени в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси на второ четене. С промените се въвежда национална процедура за освобождаване от задължения по регламент относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали, когато това е необходимо в интерес на отбраната.

Учени: Хората оглупяват

https://www.actualno.com/interest/ucheni-horata-oglupjavat-news_679493.html

Резултатите от IQ-тестове показват понижаване на интелекта на хората в продъжление на няколко десетилетия, съобщи MedicalXpress. Ръстът на IQ през първата половина на ХХ век получи названието си "ефект на Флин". За обясняване на този феномен има много хипотези. Сред факторите, които теоретично биха могли да допринесат за „поумняването“ на човечеството, учените посочиха подобряването на храненето, здравеопазването и образованието. Норвежските учени обаче сега твърд

Война за трюфели – мъже пребиха две жени заради ценната гъба

http://www.cross.bg/tryufeli-tzennata-guba-1576773.html

/КРОСС/ Война за трюфели в сезона за бране на ценната гъба. Две жени от Смядово бяха пребити от група мъже, които пазят горите край селото си в Добричко от чужди берачи.   Мария и Дарина събират трюфели край село Василево. Заедно с куче-търсач влизат в гората, но  след минути са нападнати. Боят е придружен с обиди и закани. Един от посочените от жените за нападатели отказа да застане пред камерата ни, но отхвърли обвиненията за побой. В селото не знаят за инцидента.

Тайни около преговорите за името на Македония - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6910593

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Родителите на деца с увреждания: Оставаме в палатката, докато не бъде приет Законът за личната помощ

http://nakratko.bg/category/58/160880/


"Проблемът ни е приемането на Закона за лична помощ. Затова сме пред Народното събрание, за да се гласува и да стане поне една част от реформата, която дава възможност на нашите деца да оцелеят и хората с увреждания да живеят.

Ерик Рубин: България е сред малкото съюзници в НАТО, създали план за 2% от БВП до 2024 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910589

Ерик Рубин: България е сред малкото съюзници в НАТО, създали план за 2% от БВП до 2024 г.Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин заяви, че България е сред малкото съюзници в НАТО, вече създали постижим план за достигане на 2 процента от БВП за отбрана до 2024 година. Сега планът трябва да бъде приведен в действие и да бъде постигнат реален прогрес, посочи Рубин, който поздрави България за плана и че е сред малцината съюзници,

Лиса Джерард и "Мистерията на българските гласове" покориха Варна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6910582

Лиса Джерард и "Мистерията на българските гласове" покориха Варна
Световноизвестната Лиса Джерард и "Мистерия на българските гласове" покориха Варна с невероятен 2-часов концерт в морската столица. Почти 20 минути невероятната Лиса пя на бис, а екзалтирата публика я аплодира на крака. Концертът представи новия съвместен проект "БууЧиМиш" и буквално омагьоса зрителите.

Експерт пред Фрог:Ако вместо Калина Крумова, назначат Кобилкина в МВР, ще е все тая

https://frognews.bg/novini/ekspert-pred-frog-ako-vmesto-kalina-krumova-naznachat-kobilkina-mvr-shte-vse-taia.html

Парите от близо половин милион лева, отпуснати за обновяване на психотестовете за професионалните шофьори, са изключително големи. Нереално е. Навежда ме на мисълта, че става въпрос за далавера.

"Сезонът на оставките" може да започне с тази на Симеонов

http://clubz.bg/69104-sezonyt_na_ostavkite_moje_da_zapochne_s_tazi_na_simeonov

"Може би иде сезонът на оставките", заяви в тв ефир преди ден вицепремиерът Валери Симеонов, но тогава всички схванаха репликата му като коментар за хвърлената оставка на социалния министър Бисер Петков и откритата война, която Симеонов води с министъра на туризма Николина Ангелкова.

Днес обаче се разбра, че самият Симеонов е готов да освободи поста си в правителството, ако продължавало "масовото бойкотиране" на законодателните му инициативи, свързани с шума и с незаконното строителство по Черноморието. Бойкотът идва от ведомството на Николина Ангелкова.

Симеонов бе в комисията по икономическа политика в парламента, която гледа предложения от него и внесен в парламента от Министерския съвет Закон за защита от шума в околната среда. Този проект бе провокиран от няколко големи заведения на плажа в Слънчев бряг, които отделно вицепремиерът обяви за незаконни и даде на прокуратурата Ангелкова заради тях. Предвижда се "шумово замърсяване" да няма в диапазона 23 ч - 8 ч.

От Министерството на туризма обаче контрираха Симеонов и по това направление. Предложиха мерките, предвидени в проекта на Симеонов за шума, да не важат за националните курорти, като какъвто е определен и Слънчев бряг. Направиха това и днес по време на комисията. Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма настоя в текста на Симеонов да се запишат изключения.

Ведомството на Ангелкова има собствен проект за Закон туризма, който в момента е на етап обществено обсъждане. В него е записано: "Законът за защита от шума в околната среда не се прилага за националните курорти".

"Министерството на туризма саботира закона и то в интерес на шепа олигарси", коментира след заседанието вицепремиерът.

На въпрос ще може ли да влязат в сила новите правила още от това лято, ако бъдат одобрени на второ четене, или ще изчакат до октомври, когато се очаква да бъдат гласувани и предложенията на ведомството на Ангелкова, отговори:

"Нищо не мога да ви отговоря, не съм баба Ванга да гледам в бъдещето. Може и да не съм на този пост. Всичко може да стане."

И уточни:

"Ако продължава това масово бойкотиране, какъв е смисълът човек да се мъчи нещо да направи."

Иначе проектът на Симеонов за шума бе одобрен днес в комисия с гасовете на 13 депутати. Един беше против.

Бе представена и справка, според която през 2016 г. е имало подадени 192 000 сигнала за "шумово замърсяване". През миналата година, откакто Симеонов обикаля заведенията по Черноморието, сигналите са станали 205 000.

"Сезонът на оставките" може да започне с тази на Валери Симеонов

http://clubz.bg/69104-sezonyt_na_ostavkite_moje_da_zapochne_s_tazi_na_valeri_simeonov

"Може би иде сезонът на оставките", заяви в тв ефир преди ден вицепремиерът Валери Симеонов, но тогава всички схванаха репликата му като коментар за хвърлената оставка на социалния министър Бисер Петков и откритата война, която Симеонов води с министъра на туризма Николина Ангелкова с намек, че може тя да си тръгне.

Днес обаче се разбра, че самият Симеонов е готов да освободи поста си в правителството, ако продължавало "масовото бойкотиране" на законодателните му инициативи, свързани с шума и с незаконното строителство по Черноморието. Бойкотът идва от ведомството на Николина Ангелкова.

Симеонов бе в комисията по икономическа политика в парламента, която гледа предложения от него и внесен в парламента от Министерския съвет Закон за защита от шума в околната среда. Този проект бе провокиран от няколко големи заведения на плажа в Слънчев бряг, които отделно вицепремиерът обяви за незаконни и даде на прокуратурата Ангелкова заради тях. Предвижда се "шумово замърсяване" да няма в диапазона 23 ч - 8 ч.

От Министерството на туризма обаче контрираха Симеонов и по това направление. Предложиха мерките, предвидени в проекта на Симеонов за шума, да не важат за националните курорти, като какъвто е определен и Слънчев бряг. Направиха това и днес по време на комисията. Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма настоя в текста на Симеонов да се запишат изключения.

Ведомството на Ангелкова има собствен проект за Закон туризма, който в момента е на етап обществено обсъждане. В него е записано: "Законът за защита от шума в околната среда не се прилага за националните курорти".

"Министерството на туризма саботира закона и то в интерес на шепа олигарси", коментира след заседанието вицепремиерът.

На въпрос ще може ли да влязат в сила новите правила още от това лято, ако бъдат одобрени на второ четене, или ще изчакат до октомври, когато се очаква да бъдат гласувани и предложенията на ведомството на Ангелкова, отговори:

"Нищо не мога да ви отговоря, не съм баба Ванга да гледам в бъдещето. Може и да не съм на този пост. Всичко може да стане."

И уточни:

"Ако продължава това масово бойкотиране, какъв е смисълът човек да се мъчи нещо да направи."

Иначе проектът на Симеонов за шума бе одобрен днес в комисия с гасовете на 13 депутати. Един беше против.

Бе представена и справка, според която през 2016 г. е имало подадени 192 000 сигнала за "шумово замърсяване". През миналата година, откакто Симеонов обикаля заведенията по Черноморието, сигналите са станали 205 000.

По-рано пред деня председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров обаче намекна, че оставка на някой от министрите на по-малкия партньор във властта ще значи сваляне на кабинета "Борисов 3". Репликата му бе по повод поредната атака на лидера на "Воля" Веселин Марешки срещу патриотите - в частност срещу военния министър Красимир Каракачанов. 

Български изселник в Турция: Тези избори ще ни гарантират доживотен диктатор

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/13/3199313_bulgarski_izselnik_v_turciia_tezi_izbori_shte_ni/?ref=rss


Тези избори ще ни гарантират доживотен диктатор, казва един български изселник в Турция, който мечтае да се върне в България. Но не всички са против Ердоган - някои български изселници твърдо подкрепят турския президент. Репортерът на "Дойче веле" Вилдан Байрямова разговаря с български изселници в Турция за предсрочните избори там. <br />"Властите държат 95% от медиите, изборната комисия е под техен контрол, съдебната система и всичко. Този вот ще бъде една голяма, тотална...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване