Бронирано стъкло ще пази Айфеловата кула

http://nakratko.bg/category/25/161038/


Париж строи ограда, която да защитава Айфеловата кула от терористични атаки. Временни заграждения бяха поставени около кулата още през юни 2016 г., но сега те се подменят с постоянни. Очаква се огражденията, които струват почти 35 млн.

Майката на убития Красимир свидетел на престъплението?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6916102

Майката на убития Красимир свидетел на престъплението?Майката на убития в Гоце Делчев Красимир Колджиев е свидетел на престъплението. Тя знае какво е станало, ние нямаме обяснение, твърдят съседи. Кървавата драма се разиграла в жилището на 42-годишния Красимир днес около 16,30 ч. В дома му бил приятелят му от детинство бившият футболист Марио Метушев. Двамата се скарали.

Щатските индекси наваксаха част от загубите, но останаха на червена територия

https://www.investor.bg/sasht/337/a/shtatskite-indeksi-navaksaha-chast-ot-zagubite-no-ostanaha-na-chervena-teritoriia-263047/

В началото на борсовата търговия Dow загуби 280 пункта заради наложените мита на Китай от администрацията на Тръмп

Авиокомпания става основен спонсор на концерта на MTV

http://budnavarna.bg/35289-aviokompaniya-stava-osnoven-sponsor-na-kontserta-na-mtv/

Международната авиокомпания SunExpress бе обявена за основен спонсор на концерта MTV Presents Varna Beach 2018, който ще бъде на 12-ти август. Тя е съвместно дружество между „Луфтханза“ и „Турските авиолинии“ и предлага седмично около 19 директни полета от Варна до девет града в Германия. Главният изпълнителен директор на концесионера на Летище Варна – „Фрапорт България“, Улрих Хеппе заяви: „Приветствам новината и очаквам, че новото партньорство ще помогне за привличане на още повече туристи в региона – не само за събитието на 12-ти август, но и през целия летен сезон. През 2018 г. очакваме 15% увеличение на пътниците и се надяваме този ръст да продължи и през следващите години“, допълни той.

 

Питър Гладе, търговски директор на SunExpress, посочи, че варненският плаж е идеалното място за един музикален фестивал. Той каза още: „Ние сме силен партньор за региона, за нас е чест да се присъединим към този проект“. Робърт Куърк, президент на ROQU Media, сподели: “MTV Presents Varna Beach е много специален проект в България. Цялостната бизнес цел е подпомагане на развитието на икономиката и оказване на благотворно влияние върху местните общности. Новото партньорство с авиокомпания SunExpress определено ще спомага за реализирането на тази цел. Шоуто през 2018 г. ще е по-голямо и по-добро във всяко едно отношение, с Rita Ora, Years&Years, Redfoo и още много изпълнители, вече потвърдени в програмата на събитието“.

Материалът Авиокомпания става основен спонсор на концерта на MTV е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пожар в центъра на София, евакуират хора от горяща жилищна сграда

https://petel.bg/Pozhar-v-tsentara-na-Sofiya--evakuirat-hora-ot-goryashha-zhilishhna-sgrada__269501

Снимка: Булфото, архив   Пожар гори в момента в центъра на София! Това съобщават очевидци пред Блиц. Според техните описания гори пъ...

Испания докосваше победата, но забрави, че Кристиано е футболен император

https://www.actualno.com/football/ispanija-dokosvashe-pobedata-no-zabravi-che-kristiano-e-futbolen-imperator-news_679952.html

Още във втория ден на Световно първенство по футбол 2018 един срещу друг излязоха отборите на Португалия и Испания, като двата супергранда на междунардония футбол не разочароваха. В спиращо дъха зрелище "Ла Фурия" успя да обърне от 2:1 до 2:3, но 3 минути преди края на срещата Кристиано Роналдо реализира фантастичен гол от пряк свободен удар, с който оформи своя хеттрик и оформи крайното 3:3 на Олимпийския стадион в Сочи! Още в 4' Кристиано Роналдо "изработи" съотборник

Ученичка от Варна грабна първа награда на конкурс за авторски текст на английски и немски език

http://budnavarna.bg/35285-uchenichka-ot-varna-grabna-parva-nagrada-na-konkurs-za-avtorski-tekst-na-anglijski-i-nemski-ezik/

Над 100 ученици от цяла България и от българската диаспора в Сърбия взеха участие в Националния литературен конкурс за авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят“, който се проведе във Варна, научи BudnaVarna.bg.

За 13 поредна година надпреварата се организира от варненската Първа езикова гимназия с финансовата подкрепа на Фондация „Българска памет“.

И до днес това е единственият конкурс, който си поставя за цел да стимулира творческите заложби и потребности на учениците в гимназиална възраст, насочвайки ги към създаване на авторски текстове на чужд език.

Учениците бяха наградени в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ на официална церемония, на която бяха прочетени и откъси от отличените творби. Домакините от I ЕГ Варна показаха, че им се отдават не само езиците и писането, а и музиката. Те поздравиха всички гости на събитието с песни на английски и немски език. Лауреатите в тазгодишния конкурс „Този безкраен свят“ са: Ния Вълнова (Варна), Георгия Сусуркова (Пловдив), Деница Йосифова (Варна), Василена Панайотова (Русе), Назире Юзеир (Кърджали), Даниел Луканов (Варна) и Добрина Радева (Кърджали).

Специалната награда на Фондация „Българска памет“ бе връчена лично от д-р Милен Врабвски на Никълъс Крисчън Бринтнол от Полски Тръмбеш.

Като бивш възпитаник на Първа езикова гимназия д-р Врабевски се обърна към всички учители и ученици с пожелание да запазят градивната положителна енергия, генерирана от литературното съревнование, и да я използват като двигател и вдъхновение за лична реализация и за добавяне на стойност в полза на обществото, към което принадлежат.

Материалът Ученичка от Варна грабна първа награда на конкурс за авторски текст на английски и немски език е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Община Варна организира анкетно проучване за подобряване на пешеходната допустимост в града

http://budnavarna.bg/35283-obshtina-varna-organizira-anketno-prouchvane-za-podobryavane-na-peshehodnata-dopustimost-v-grada/

снимка: Будна Варна

Във връзка с подобряването на инфраструктурата на Варна, общината организира анкетно проучване относно предимствата и недостатъците на районите в града, научи Moreto.net.

Анкетите са публикувани в сайта на Район „Одесос“. Те засягат въпроси за обществения транспорт и възможността за придвижване с колело, до колко са привлекателни сградите за хората по улиците, колко удобно и безопасно е вървенето пеша в квартала и др.

Материалът Община Варна организира анкетно проучване за подобряване на пешеходната допустимост в града е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Морски офицери си казаха „Да“ с впечатляващ ритуал (видео)

http://budnavarna.bg/35280-morski-ofitseri-si-kazaha-da-s-vpechatlyavasht-ritual-video/

Сватбата на двама морски офицери се превърна в истинска атракция за преминаващите край Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ варненци, научи BudnaVarna.bg.

След като си казаха заветното „Да“ старши лейтенант Боряна Маврова и капитан-лейтенант Цветомир Василев излязоха пред църквата през шпалир от саби. Младоженците напуснаха храма под звуците на представителния духов оркестър на ВМС. Пред събралото се множество прозвучаха изпълнения на „Сватбения марш“, „Многая лета“ и „One moment in time“.

Цветомир служи в системата на ВМС от десет години, а Боряна от пет.

снимка: Иван Савов

видео: Иван Савов

Материалът Морски офицери си казаха „Да“ с впечатляващ ритуал (видео) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Кристиано Роналдо - Испания 3:3

https://offnews.bg//futbol/kristiano-ronaldo-ispania-3-3-682728.html

Европейският шампион Португалия и Испания завършиха 3:3 в очакваното с огромен интерес зрелищно иберийско дерби от група В на световното първенство в Русия. Мачът се игра на стадион "Фищ" в Сочи пред близо 44 000 зрители и напълно оправда високите очаквания. Над всички на терена беше мегазвездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо, който вкара и трите гола за португалците. Диего Коща бе точен два пъти за Испания, а един гол добави резервата в Реал Начо.

Двубоят започна с игрово предимство на Португалия. Още в 4-ата минута Роналдо даде преднина на символичните домакини с гол от дузпа, която бе отсъдена за нарушение срещу самия него от страна на Начо. Роналдо бе безпощаден от бялата точка. Първият шанс за испанците в двубоя бе в 10-ата минута, когато след разбъркване в португалското наказателно поле топката попадна в непокрития Давид Силва, който от 12 метра стреля над напречната греда, като получи топката след технично отиграване на Коща.

В 23-ата минута Коща успя да възстанови равенството, след като със серия от финтове преодоля съпротивата на двама португалски бранители и майсторски прати топката в мрежата на Руи Патрисио. Преди гола обаче испанският нападател извърши нарушение срещу Пепе, което остана несанкционирано. В 35-ата минута удар на Андрес Иниеста мина застрашително близо до страничната греда на португалците и резултатът остана непроменен. Испания доминираше в тези минути, но в края на полувремето Португалия нанесе нов удар и поведе. След изстрел на Роналдо от границата на наказателното поле вратарят Давид Де Хеа не реагира много добре и не успя да улови топката.

През втората част само в рамките на 3 минути испанците обърнаха негативния развой на мача с попадения на Диего Коща и Начо, който вкара много красив гол в 58-ата минута. След като поведоха испанците решиха, че всичко е свършило и започнаха да разиграват продължително топката в очакване на последния съдийски сигнал. Последната си дума обаче не беше казал Кристиано Роналдо, който в 88-ата минута си спечели пряк свободен удар близо до наказателното поле. Лично той се зае с изпълнението и с прецизен удар прати топката във вратата за 3:3.

Така Роналдо стана едва четвъртият играч във футболната история, който успява да се разпише на четири световни първенства (2006, 2010, 2014, 2018). Досега това бяха правили само Уве Зелер, Мирослав Клозе и Пеле. Любопитното е, че в предишните си три участия португалецът имаше толкова попадения, колкото срещу Испания тази вечер - 3. В другия мач от групата Иран победи Мароко с 1:0 по-рано през деня.

Славин Славчев ще пее на празника на Аспарухово

http://budnavarna.bg/35277-slavin-slavchev-shte-pee-na-praznika-na-asparuhovo/

Програма за 51-вото издание на традиционния празник „Аспарухово пее и танцува“, което ще се проведе в Аспаруховия парк:

16 юни

11.00 Талантите на Варна – концерт на детски състави

13.00 Концерт на Лили и Бурназа

14.00 Нашите приятели – фолклорен концерт

15.00 Море, песни и спомени

16.00 Концерт по Проект за образователна и социална интеграция

16.30 Представителен духов оркестър на ВМС

17.00 Водосвет и концерт на НЧ „Просвета 1927“

18.00 Гост народната певица Петя Панева

18.30 Концерт на Сдружение МузАрт

19.30 Специален гост Славин Славчев

17 юни

11.00 Талантите на Аспарухово – концерт и спортно състезателни щафетни игри от и за децата

Материалът Славин Славчев ще пее на празника на Аспарухово е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Без ток във Варна – 16 юни 2018

http://budnavarna.bg/35275-bez-tok-vav-varna-16-yuni-2018/

снимка: Будна Варна

Няколко района около Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес – 16 юни – събота, съобщиха от Енерго про за BudnaVarna.bg.

Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

– от 08:00 ч. до 17:00 ч.,гр. Варна, квартал Виница – част от ул. Албатрос, част от ул. Гларус, част от ул. Делфин, част от ул. Евксиноград, част от ул. Св. Св. Константин и Елена, част от ул. Черно море, местност Дели Сава.

– от 08:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна, квартал Виница – част от ул. Ангел Главчев, част от ул. Мария Бацарова, ул. Младежка, местност Дъбравата, част от ул. Найден Райков, част от ул. Полк. Милко Железов, част от ул. Сава Геренов, част от ул. Св. Теодор Стратилат, част от ул. Цар Борис III, част от ул. Морска звезда.

Материалът Без ток във Варна – 16 юни 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Почиващите на Южното Черноморие пътуват по четирилентов път в участъка между Поморие и Ахелой

http://www.cross.bg/aheloii-eood-byrgas-1577001.html

/КРОСС/ През август започва строителството на обхода на Поморие, пътят ще бъде готов до другото лято Завърши изграждането на второто платно на път I-9 Слънчев бряг – Бургас, в отсечката между Ахелой и Поморие, и на директното трасе на обходния път на Ахелой. С пускането на движението преди началото на активния туристически сезон значително се улеснява трафикът и се повишава безопасността на движение. Новите пътни отсечки бяха открити от министър-председателя Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, а преди пускането на движението бе отслужен водосвет за здраве и безаварийно пътуване. На него присъстваха народни представители, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, инж. Светослав Глосов - член на УС на АПИ, кметове на населени места от региона и др.                 Завършихме работата почти пет месеца предсрочно според поетия ангажимент и без компромис с качеството. Днес откриваме може би най-дългоочакваната отсечка по цялото Черноморие, която е важна за туризма и за безопасността на пътя, каза министър Нанков по време на церемонията. Премиерът Борисов и регионалният министър призоваха водачите за внимание и спазване на правилата

Времето във Варна – 16 юни 2018

http://budnavarna.bg/35273-vremeto-vav-varna-16-yuni-2018/

снимка: Будна Варна

По Черноморието преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 25° до 29°. Температурата на морската вода е от 23-25°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

И през следващото денонощие ще се задържи неустойчиво, с развитие на мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. През нощта в отделни райони в Западна България, а утре на много места в страната ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще се запазят условията за локални интензивни валежи и градушки, като по-значителни ще са явленията в Северна и Западна България. С валежи, само на отделни места, а преди обяд и с повече слънчеви часове ще е в крайните източни райони. Максималните температури ще са предимно между 25° и 30°.

Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Над планините ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 13°.

Материалът Времето във Варна – 16 юни 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Зам.-министър Малина Крумова: С подкрепата на JASPERS постигнахме високи резултати и научихме много

http://www.cross.bg/jaspers-rezyltati-krymova-1577000.html

/КРОСС/С  подкрепата на JASPERS страната ни постигна високи резултати и получи ценен опит и умения, благодарение на които имаме подобрение при изготвянето и реализирането на проектите в енергийния, транспортен и воден отрасъл. С възможностите, които ни предоставят европейските фондове след 2020 г. трябва да достигнем максимално близо до гражданите, а инвестициите и политиките, които правим, да водят до конкретни резултати. Това каза днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова на годишната среща на заинтересованите страни на програма  JASPERS – „ JASPERS STAKEHOLDERS 2018“, на която страната ни е домакин за втори път. Тя се провежда в град София с участието на Нормундс Попенс – заместник-генерален директор на Европейска комисия, Антонио Алмагро – директор на JASPERS и др. Крумова отбеляза, че новите предизвикателства, пред които са изправени страните от ЕС, изискват гъвкава политика. „Всички региони са различни, затова трябва да разпознаем техните нужди и да насочим проектите така, че да отговарят на новите предизвикателства, включително и на климатичните промени“, каза регионалният заместник-министър.  Тя коментира, че за постигане на по-големи резултати с по-малко средства фокусът трябва да бъде поставен върху обвързването на политиката с инвестициите и поставянето на правилната институционална рамка

Роднини на загиналите пилоти: България загуби двама спасители

https://petel.bg/Rodnini-na-zaginalite-piloti--Balgariya-zagubi-dvama-spasiteli__269500

narica.bg Заместник-командирът по летателна подготовка от транспортната авиогрупа на "Враждебна" Лазарин Лазаров, който е познат на пилота ...

Къде на открито ще се гледат мачове – най-удобните точки

https://www.24chasa.bg/sport/article/6915735

Къде на открито ще се гледат мачове – най-удобните точкиВ продължение на месец стотиците хиляди фенове на футбола у нас ще могат да избират къде да гледат мачовете от световното първенство в Русия - традиционно в домашен уют или на гости, в заведение или на специални фен зони, които вече са разположени в София и в повечето от по-големите градове. В столицата обособените групови места за следене на

Роналдо - Испания 3:3 в невероятен трилър край морето в Сочи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6916066

Роналдо - Испания 3:3 в невероятен трилър край морето в СочиКристиано Роналдо направи заявка за шеста “Златна топка”, след като с хеттрика си за 3:3 измъкна точка за Полтугалия срещу Испания в обявения предварително за най-качествен мач от предварителната фаза. Двубоят оправда оправда очакванията както на 43 866-те зрители по трибуните на стадион “Фишт” в Сочи, такка и на милионите пред телевизорите.

Роналдо - Испания 3:3 в невероятен трилър край морето в Сочи

https://www.24chasa.bg/sport/article/6916066

Роналдо - Испания 3:3 в невероятен трилър край морето в СочиКристиано Роналдо направи заявка за шеста “Златна топка”, след като с хеттрика си за 3:3 измъкна точка за Полтугалия срещу Испания в обявения предварително за най-качествен мач от предварителната фаза. Двубоят оправда оправда очакванията както на 43 866-те зрители по трибуните на стадион “Фишт” в Сочи, такка и на милионите пред телевизорите.

С три гола Роналдо вдъхнови Португалия при зрелищно равенство срещу Испания

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/15/3200949_s_tri_gola_ronaldo_vduhnovi_portugaliia_pri_zrelishtno/?ref=rss


Европейският шампион Португалия стигна до равенство 3:3 срещу Испания в зрелищен мач от световното първенство. Основен принос за отбора, воден от Карлош Кейрош, имаше Кристиано Роналдо, който вкара и трите гола.<br /><br />Португалците два пъти повеждаха, а съперникът им успяваше да изравни с голове на Диего Коща. Испанците направиха пълен обрат с много красив гол на Начо в 58-ата минута.<br /><br />След това "фурия роха" разиграваше спокойно в очакване на...

“Тексас” с нова дата, мести се на 2 октомври

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6913093

“Тексас” с нова дата, мести се на 2 октомвриКонцертът на британската банда “Тексас” бе обявен за 21 юни в зала 1 на НДК. Събитието обаче се мести и новата дата е 2 октомври, съобщават организаторите от Loud Concerts. Мястото ще бъде същото. Промяната е заради разместване на някои от европейските концертни дати на бандата. Турнето на музикантите представя новия им албум Jump on Board.

Роботът София идва в столицата на най-влиятелния форум за иновации

https://petel.bg/Robotat-Sofiya-idva-v-stolitsata-na-nay-vliyatelniya-forum-za-inovatsii__269499

Роботът София идва в България за първи път. Тя ще бъде само една от изненадите по повод десетото юбилейно издание на Webit Festival, предава Нова....

Испания и Португалия не успяха да се победят в спектакъл с шест гола

https://www.mediapool.bg/ispaniya-i-portugaliya-ne-uspyaha-da-se-pobedyat-v-spektakal-s-shest-gola-news280386.html

Испания и Португалия завършиха 3:3 в най-красивия и вълнуващ мач от началото на Мондиал 2018, който се игра на олимпийския стадион в Сочи. За испанците два гола вкара Диего Коща, а един десният бек Начо. И трите гола за Португалия бяха дело на голямата й звезда Кристиано Роналдо. Така Иран поведе в група ”В”, след като в първия мач от нея успя да излъже с един гол Мароко.    Португалците започнаха много силно срещата. Още в четвъртата минута Роналдо вкара от дузпа, която сам спечели. Той финтира защитника Начо, който закъсня и го фаулира.    След гола португалците направиха още две опаси атаки, но не стигнаха до ново попадение. Испанците постепенно обърнаха играта и 24-та минута Диего Коща изравни. Нападателят на Атлетико Мадрид овладя топката, успявайки да елиминира Пепе, задържа я в наказателното поле, финтира още двама португалци, след което сам вкара.    В ситуацията останаха съмнения, че Коща е фаулирал Пепе, но след видеоповторение съдията призна гола.    Испанците продължиха да играят силно и малко по-късно Иско отправи много силен удар, топката рикошира в горната греда, но не успя да премине головата линия с едва няколко сантиметра.   В края на полувремето Роналдо вкара втория си гол и португалците отново поведоха. Той шутира силно, след което Де Хеа допусна груба грешка и топката влезе във вратата му.   Испания обаче започна вихрено втората част. В 55-ата минута топката беше центрирана към Серхио Бускетс, той се пребори с глава и насочи в малкото наказателно поле, където Диего Коща изпревари защитник и вкара за втори път.   Само три минути по-късно Иско навлезе в наказателното поле, топката обаче му беше отбита към дъгата, където десният бек Начо овладя и шутира, вкарвайки много красив гол.    Топката се удари първо в дясната, след това в лявата греда преди да влезе в мрежата за 2:3.   До края на мача играта леко се накъса, а португалците видимо се измориха. В 87-та минута обаче Роналдо изпълни перфектно пряк свободен удар и изравни резултата.   С хеттрика си Кристиано Роналдо стана едва четвъртият футболист, който бележи на 4 световни първенства – през 2006, 2010, 2014 и 2018 г., макар на предните три да имаше едва по 1 попадение.   Другите трима са все легенди: голмайстор №1 на шампионатите (с общо 15 гола) – Мирослав Клозе (Германия, 2002-14), Уве Зеелер (Германия, 1958-70) и Краля на футбола Пеле (Бразилия, 1958-70). 

Ще се превърне ли ЕС в изкупителна жертва на вътрешнополитически борби?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/shte-se-prevyrne-li-es-v-izkupitelna-jertva-na-vytreshnopoliticheski-borbi-263045/

Срещата на върха в София направи крачка назад в интегрирането на Западните Балкани в ЕС, коментира политологът Христо Панчугов

Българските волейболистки спечелиха Златната европейска лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/15/3200938_bulgarskite_voleibolistki_specheliha_zlatnata/?ref=rss


Женският национален отбор по волейбол спечели титлата в Златната европейска лига. Българките стъпиха на върха след победа с 3:0 (25:12, 27:25, 25:14) срещу домакина на финалния турнир Унгария.<br /><br />С успеха си воденият от Иван Петков отбор си осигури участие в Купата на претендентите на FIVB, като двубоите ще се проведат от 20 до 24 юни в перуанската столица Лима. Там съперници на българките в груповата фаза ще са Пуерто Рико и Австралия. Победителят в турнира ще се класира за...

Почерпен удря 8 коли, кръвна проба може и да го изкара трезвен (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6915616

Почерпен удря 8 коли, кръвна проба може и да го изкара трезвен (Обзор)Шофьор с 0,7 промила алкохол удари 8 коли в четвъртък вечерта на столичния бул. “Иван Гешов” и рани 4-ма. Според запознати обаче пробата е отчетена с дрегер и е възможно кръвното изследване да покаже под 0,5 промила. В такъв случай няма да се води, че мъжът е шофирал пиян. Катастрофата станала, след като 32-годишният Кирил Киров се засилил да

Недялко Йорданов получи наградата "Христо Г. Данов" за цялостен принос

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/06/15/3200936_nedialko_iordanov_poluchi_nagradata_hristo_g_danov_za/?ref=rss


Министърът на културата Боил Банов връчи Националната награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в книжовната ни литература на Недялко Йорданов. Събитието се състоя в късния следобед на официална церемония в дома на Христо Г. Данов в Пловдив, в рамките на ежегодната инициатива "Пловдив чете", съобщи министерството.<br /><br />В категорията "Българска художествена литература" наградата отиде при Захари Карабашлиев за романа "Хавра". Надежда...

“Секс, наркотици и рокендрол” тръгва на турне в САЩ и Канада с четвърти участник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6915541

“Секс, наркотици и рокендрол” тръгва на турне в САЩ и Канада с четвърти участник“Секс, наркотици и рокендрол” завърши рекордния си 25-и сезон. През следващия, спектакълът ще продължи да бъде представян на сцената на столичния театър “Българска армия” и пред публиката из цялата страна. Но Ивайло Христов, Дони и Коцето Калки ще направят и ново турне в САЩ и Канада. Този път за гостуването си зад океана тримата актьори са

Роботът София идва в столицата на най-влиятелния форум за иновации

https://www.vesti.bg/bulgaria/robotyt-sofiia-idva-v-stolicata-na-naj-vliiatelniia-forum-za-inovacii-6083479

Умни градове, модерна инфраструктура, блокчейн, кибер сигурност, дигитално здравеопазване, медии и роботи в 10-то юбилейно издание на Webit Festival

Новините: Най-важното за деня, 15 юни

https://www.actualno.com/society/novinite-naj-vajnoto-za-denja-15-uni-news_679927.html

Редакционният екип на Actualno ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 юни. ПРОКУРАТУРАТА Е УБЕДЕНА, ЧЕ МЕДИЦИНСКИЯТ ОДИТ Е ПРИКРИВАЛ ЛЕКАРИ СЛЕД СМЪРТНИ СЛУЧАИ В общо 11 случая, които са завършили с летален изход след лечение в болница, няма сезиране на прокуратурата от страна на Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО). В седем от тях са починали бебета, при шест смъртта е настъпила при раждането. ПОЯВИХА СЕ И ЗАПИСИ НА СЛУЖИТЕЛИ ОТ "МЕДИЦИНСКИ ОДИТ"

Ликът на Христос е последната рисунка на Светлин Русев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6915567

Ликът на Христос е последната рисунка на Светлин РусевТочно образа на Христос е нахвърлял с въглен върху гранит Светлин Русев малко преди да осъществи мечтата си да го види реализиран на камък. Избрал е топъл, земен цвят, почти като кръв, приземил е Спасителя в земята, която е попила саможертвата му. Въгленът е почти невидим, но духът е върху топлия “кървав” камък. Следвайте ръката на маестрото.

Съд прати в затвора бившия шеф на кандидатпрезидентската кампания на Тръмп

https://offnews.bg//sviat/sad-prati-v-zatvora-bivshia-shef-na-kandidatprezidentskata-kampania-na-682727.html

Американски федерален съдия във Вашингтон отмени пускането под гаранция на бившия шеф на предизборната кампания на президента Доналд Тръмп - Пол Манафорт.

Решението автоматично праща Манафорт в затвора, където той ще очаква началото на съдебния процес срещу него, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Съдия Ейми Джаксън взе това решение, след като миналата седмица екипът на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., обвини Манафорт и един от неговите сподвижници в опит за подкупване на свидетели по делото.

Бившият шеф на кампанията на Тръмп не се призна за виновен по това обвинение.

Първото обвинение срещу Манафорт бе отправено през октомври и тогава той бе поставен под домашен арест, като трябваше да носи електронно устройство за контролиране на придвижването му. Делото е насрочено за септември.

В щата Вирджиния срещу него се води дело и по други обвинения, което е насрочено за идния месец.

Години затвор за майка и дъщеря в Лондон заради терористичен заговор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6916061

Години затвор за майка и дъщеря в Лондон заради терористичен заговорМайка и дъщеря, "изпълнени с омраза и отровна идеология", бяха осъдени днес в Лондон на дълги срокове затвор по обвинение, че са планирали терористични атаки, вероятно и нападение с ножове, предаде Ройтерс. 22-годишната Ризлейн Булар и майка й Мина Дич, на 44 години, по-рано признали пред съда в британската столица,

Учени обявиха, че са открили функционално лечение срещу вируса ХИВ

http://nakratko.bg/category/29/161037/


Учени от Хонконг обявиха, че са тествали успешно с мишки функционално лечение срещу причиняващия СПИН вирус ХИВ и изследването им може да доведе до получаване на антитяло, което да се използва както за профилактика, така и за лечение, съобщиха Ройтерс и БТА.

Жълт код за опасно време в 17 области, оранжев - в 5 за 16 юни

https://petel.bg/ZHalt-kod-za-opasno-vreme-v-17-oblasti--oranzhev---v-5-za-16-yuni__269497

И през следващото денонощие времето ще се задържи неустойчиво, с развитие на мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. През нощта в отд...

Вулканът Килауеа вече сипе скъпоценни камъни!

https://frognews.bg/svqt/vulkanat-kilauea-veche-sipe-skapotsenni-kamani.html

Вулканът Килауеа, който залива с лава Хавай, рани един човек и разруши десетки домове, започна да сипе скъпоценни камъни. Удивителното явление обаче няма да компенсира местните жители, тъй като стойността на минерала оливин не е висока, въпреки че, според преданията, е бил любимият скъпоценен камък на Клеопатра, разказва ”Дарик”.

Военният министър на САЩ: Тръмп се опитва да разруши НАТО

https://www.actualno.com/america/voennijat-ministyr-na-sasht-trymp-se-opitva-da-razrushi-nato-news_679961.html

Американският министър на отбраната Джеймс Матис обвини руския президент Владимир Путин в опити да атакува западната демокрация и да разруши НАТО. Коментарът на Матис идва дни, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп непрекъснато повтаряше своята теза, че Русия трябва да се върне в Г-7, откъдето беше изхвърлена през 2014 г. заради анексирането на Крим. „За първи път от Втората световна война Русия е нация, която преначерта международните граници и чрез сила отне земи от Укра

С два гола на Кристиано Роналдо Португалия води 2:1 на Испания

https://www.24chasa.bg/sport/article/6916058

С два гола на Кристиано Роналдо Португалия води 2:1 на ИспанияС гол от дузпа за норушение срещу самия него и втори с удар извън наказателното поле след левашка проява на вратаря Давид де Хеа капитанът на Португалия Кристиано Роналдо осигури гол преднина в мача срещу Испания. Двубоят от група В, определен предварително като бисера на предварителните групи, се играе на стадион "Фишт" в Сочи.

Футболистът Метушев с много прободни рани, борят се за живота му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6916051

Футболистът Метушев с много прободни рани, борят се за живота муБившият футболист Марио Метушев, който уби днес следобед приятеля си Красимир Колджиев в Гоце Делчев, е в реанимация на гоцеделчевската болница и е в хеморагичен шок. Той е с множество прободни рани в областта на корема, като има засегнати и вътрешни органи. Шията му била напречно прерязана и ножът дори останал там.

Лаборатория Касперски се обиди на ЕС

http://www.cross.bg/evroparlamenta-laboratoriya-kasperski-1576999.html

/КРОСС/ Руската компания за сигурност Лаборатория Касперски реши да преустанови партньорството с европейските специални служби, заради резолюция, приета от Европарламента тази седмица, която посочва Русия, Китай и Северна Корея за организатори на кибератаки. "Ние защитавахме Европейския съюз 20 години, работейки с правоохранителните органи, което доведе до многобройни арести на киберпрестъпници. Основавайки се на безпрецедентното и без доказателства решение на Европарламента, ние сме принудени да замразим нашето сътрудничество с правоохранителните органи на ЕС, включително Европол", написа в Instagram шефът на компанията - Евгений Касперский. Към публикацията си той прилага изображение с надпис "Решение на Европарламента приветства киберпрестъпността в Европа". На 13 юни депутатите от Европарламента приеха резолюция за киберзащита, заявявайки, че Русия, Китай и Северна Корея са извършили злонамерени кибератаки срещу критично важна инфраструктура в ЕС, занимавали са се с кибершпионаж и масово проследяване на граждани от ЕС, както и с провеждане на кампании за дезинформация и ограничаване на достъпа до интернет - напр. Wannacry и NonPetya. "Въпреки че резолюцията няма законодателна сила и представлява мнение на отделни депутати, тя демонстрира явно неуважение към Лаборатория Касперски, която винаги е била надежден партньор на Европа в борбата с киберпрестъпността", коментират от компанията пред руски медии

Гласът на Хокинг и музиката на Вангелис ще звучат в Космоса

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/glasat-hoking-muzikata-vangelis-shte-zvuchat-kosmosa.html

Думи на прочутия физик Стивън Хокинг, взети от негова реч, в която призовава хората „да работят заедно, за да спасят планетата“, бяха изпратени днес в Космоса, докато полагаха праха му в Уестминстърското абатство в Лондон между гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин.

Гръцката прокуратура повдигна обвинение на депутата, призовал за военен преврат

https://www.actualno.com/balkani/gryckata-prokuratura-povdigna-obvinenie-na-deputata-prizoval-za-voenen-prevrat-news_679964.html

Атинската прокуратура е повдигнала обвинения срещу (вече бившия) депутат от крайнодясната партия „Златна зора“ Константинос Барбарусис за предателство, след като призова към военен преврат по време на своя реч в парламента. Това предава изданието Ekathimerini, цитирано от "Фокус". По време на дебат в парламента за споразумението за името на Македония той обвини правителството, че не пази интересите на страната и призова правителството да се намеси. По-късно Барбар

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6915720

Водата в София ще се пречиства и с UV лъчи (Обзор)От 2020 г. “Софийска вода” въвежда допълнително най-модерния в момента начин за пречистване на водата - чрез нагряване с ултравиолетови лъчи. Това съобщи в петък новият изпълнителен директор на компанията Васил Тренев. Инвестицията вече е предвидена в бизнес плана на дружеството, като този метод се въвежда постепенно във всички дружества на

Положиха праха на Стивън Хокинг до гробовете на Нютон и Дарвин

https://offnews.bg//sviat/polozhiha-praha-na-stivan-hoking-do-grobovete-na-niuton-i-darvin-682726.html

Уважавани учени, политици, знаменитости и обикновени хора отдадоха почит на астрофизика Стивън Хокинг на церемонията за полагане на праха му в Уестминстърското абатство в Лондон, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Докато продължаваше церемонията в Лондон, радиосигнал с гласа на Стивън Хокинг, на фона на музика на Вангелис, беше изпратен в космоса от параболична антена в Испания. Той е насочен към най-близката до Земята черна дупка 1А 0620-00, която е на 3500 светлинни години.

Прахът на Стивън Хокинг беше положен до гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин.

В Уестминстърското абатство речи произнесоха Нобеловият лауреат от 2017 г. Кип Торн, който е работил със Стивън Хокинг и астрономът Мартин Рийс. Текст прочете актьорът Бенедикт Къмбърбач, превъплътил се в образа на астрофизика в телевизионен филм. Изказващите се изтъкнаха не само приноса му в науката, но и волята му да се бори с нелечимо заболяване.

Сред присъстващите бяха музикантът Найл Роджърс, британският физик и музикант Брайън Кокс и политикът Джереми Корбин.

Около 1000 души, определени с лотария сред 25 000 кандидати от 100 държави, също присъстваха на церемонията.

"Много сме признателни на Уестминстърското абатство, че ни отреди привилегията да почетем изключителния живот на нашия баща, и че му предостави толкова забележителен последен дом" - казаха трите деца на Стивън Хокинг - Люси, Робърт и Тим.

Погребение в Уестминстърското абатство е изключителна чест. Учен не е погребван там от 1940 г., когато така е отдадена почит на откривателя на електроните Джоузеф Джон Томпсън.

Стивън Хокинг беше един от най-големите експерти по гравитация и черни дупки. През 1979 г. той беше избран за Лукасов професор по математика в Кембриджкия университет. Тази длъжност е заемал и Исак Нютон

Британските любители на виното все по-усилено се насочват към Източна Европа

https://www.investor.bg/evropa/334/a/britanskite-liubiteli-na-vinoto-vse-po-usileno-se-nasochvat-kym-iztochna-evropa-263019/

Все повече купувачи се насочват към източноевропейските напитки, тъй като те са по-евтини, но предлагат добро качество

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6916046

Ангелкова: Летният туристически сезон ще бъде по-силен от предходнияЛетният туристически сезон ще бъде по-силен от предходния, въпреки спада на руските туристи. Регистриран е ръст на туристите от Полша, скандинавските страни, Франция и други пазари. Тази вечер Ангелкова откри официално "Лято 2018" в курортния комплекс Слънчев бряг, предаде БТА. Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров информира,

16 юни 1963 г. - Първата жена в Космоса!

https://petel.bg/16-yuni-1963-g----Parvata-zhena-v-Kosmosa-__269496

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса. Полетът, извършен с руския кораб “Восток 6”, е с продължителност 2 ...

Германският вътрешен министър: Меркел раздели Европа

https://dnes.dir.bg/svyat/germanskiyat-vatreshen-ministar-merkel-razdeli-evropa

Макрон отхвърли идеята за създаване на "ос на желаещите" между Германия, Австрия и Италия

Тръмп: Обама загуби Крим

https://offnews.bg//sviat/tramp-obama-zagubi-krim-682725.html

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е възможно да се срещне с руския си колега Владимир Путин това лято, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорейки пред журналисти на Северната поляна пред Белия дом, Тръмп отново се обяви за връщане на Русия в Г-7.

Президентът на САЩ обвини своя предшественик Барак Обама за отстраняването на Русия от групата.

"Мисля, че Обама просто не харесваше Путин. Според него е много по-добре "да се разбираме с Русия, отколкото да не се разбираме", каза Тръмп.

Президентът на САЩ дори обвини своя предшественик на поста за анексирането на Крим, което стана повод за изключването на Русия от Г-7. "Путин просто не уважаваше Обама. Президентът Обама загуби Крим, разберете това", посочи Тръмп.

Говорейки за продължаващото разследване за евентуални връзки на неговата администрация с Русия, президентът на САЩ отново повтори убеждението си, че това разследване е "твърде пристрастно" и затова има резерви относно възможността да бъде интервюиран по въпроса от специалния прокурор Робърт Мълър.

Тръмп оцени високо новия италиански премиер Джузепе Конти, с когото се срещна за първи път на срещата на Г-7 в Канада миналата седмица, и подкрепи "твърдата позиция на неговото правителство за имиграцията", предаде Франс прес.

"Изглежда, че сега побеждават онези, които заемат твърда позиция по имиграцията", посочи президентът на САЩ, като не пропусна да припомни, че споделя тази позиция. След което добави, че неговите противници от Демократическата партия заемат слаба позиция по острия за Съединените щати миграционен проблем.

Опасно време и утре: Жълт код в 17 области, оранжев - в 5 - с условия и за градушки (Видео)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6916032

Опасно време и утре: Жълт код в 17 области, оранжев - в 5 - с условия и за градушки (Видео)Опасно време и утре в почти цяла България. В 17 области е обявен жълт код, а в 5 - оранжев, съобщи Нова тв. В областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Габрово се очаква да паднат между 30 и 50 литра на квадратен метър, в тези области ще има условия и за

Ангелкова: Много туроператори подкрепят районирането на националните курорти

https://www.actualno.com/business/angelkova-mnogo-turoperatori-podkrepjat-rajoniraneto-na-nacionalnite-kurorti-news_679963.html

След началото на дискусията за районирането на националните курорти получихме много писма от големите туроператори в подкрепа на предложението. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на сезона в Слънчев бряг, предаде „Фокус“. „Направихме предложение Законът за шума да не важи за националните курорти, предвид това, че бяхме сезирани от повече от 30 туристически организации и в момента тече обществено обсъждане на З

Шефът на предизборната кампания на Тръмп ще чака присъда в затвора

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/15/3200934_shefut_na_predizbornata_kampaniia_na_trump_shte_chaka/?ref=rss


Американски федерален съдия във Вашингтон отмени днес пускането под гаранция на Пол Манафорт - бившия шеф на предизборната кампания на президента Доналд Тръмп - което автоматично го праща в затвора в очакване на съдения процес срещу него, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. <br /><br />Съдия Ейми Джаксън взе това решение, след като миналата седмица екипът на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през...

Меркел раздели Европа като пусна бежанците

https://frognews.bg/svqt/merkel-razdeli-evropa-kato-pusna-bejantsite.html

Германският канцлер Ангела Меркел раздели Европа, като допусна в страната стотици хиляди бежанци през 2015 г., заяви германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, цитиран от ДПА.

Германският вътрешен министър: Меркел раздели Европа, допускайки бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6916029

Германският вътрешен министър: Меркел раздели Европа, допускайки бежанциГерманският канцлер Ангела Меркел раздели Европа, като допусна в страната стотици хиляди бежанци през 2015 г., заяви германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, цитиран от ДПА. Зеехофер, председател на Християнсоциалния съюз (ХСС) - баварския традиционен съюзник на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел - не е съгласен с

5000 пияни и 1500 дрогирани шофьори са заловени от началото на годината

https://www.actualno.com/crime/5000-pijani-i-1500-drogirani-shofiori-sa-zaloveni-ot-nachaloto-na-godinata-news_679960.html

Масови проверки срещу пияните и дрогирани шофьори по Черноморието. Близо 5000 пияни водачи и рекорден брой дрогирани - над 1500, са хванали пътните полицаи от началото на годината досега. Последният пример е от четвъртък вечерта, когато пиян шофьор на джип помете седем коли и изпрати семейство в болница. Шофьорът, предизвикал тежката катастрофа, е задържан за 24 часа, след резултатите от алкохолната проба, които доказват, че е седнал зад волана пил. Случаят не е единичен. От 5000 шофьори, хва

Лична помощ от 765 лв. за близо 10 хил. с увреждания (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6915765

Лична помощ от 765 лв. за близо 10 хил. с увреждания (Обзор)Търсят пари в следващите 3 дни, тогава ще е ясна съдбата на социалния министър Хората с най-тежка инвалидност да получават от държавата по 765 лева месечно помощ за личен асистент. Става дума за около 10 хил. души, чиито увреждания са 90 и повече процента. Таванът на сумата е една минимална работна заплата и половина,

Нанков: През 2019 г. ще пътуваме от София до Слънчев бряг по магистрала

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nankov-prez-2019-g-shte-pytuvame-ot-sofiia-do-slynchev-briag-po-magistrala-263042/

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството и премиерът Бойко Борисов откриха новия четирилентов път от Поморие до Ахелой

Ръстът на заплатите в България се забавя

https://petel.bg/Rastat-na-zaplatite-v-Balgariya-se-zabavya__269495

Възнагражденията в България са се повишили с 6,3% през първото тримесечие на 2018 година спрямо същия период на предходната година, показват ...

Кошмарът е много голям: Бивш футболист закла приятеля си от детинство и падна до трупа му с нож в гърлото

https://petel.bg/Koshmarat-e-mnogo-golyam--Bivsh-futbolist-zakla-priyatelya-si-ot-detinstvo-i-padna-do-trupa-mu-s-nozh-v-garloto__269494

Приятели от детинство са били Марио и убитият от него с нож Красимир в кървавата драма, потресла Гоце Делчев, пише struma.com, цитирани от Блиц...

Майките на деца - инвалиди продължават протестите си

https://frognews.bg/novini/maikite-detsa-invalidi-prodaljavat-protestite.html

Все още не е ясно колко ще струват на бюджета финансовите параметри в обсъждания законопроект за Закон за личната помощ. Срещата на протестиращите майки на деца с увреждания и социалният министър Бисер Петков завърши без резултати.

Вулканът Килауеа започна да сипе и скъпоценни камъни, освен лава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6916022

Вулканът Килауеа започна да сипе и скъпоценни камъни, освен лаваВулканът Килауеа, който залива с лава Хавай, рани един човек и разруши десетки домове, започна да сипе скъпоценни камъни, пише "Дарик". Удивителното явление обаче няма да компенсира местните жители, тъй като стойността на минерала оливин не е висока, въпреки че, според преданията, е бил любимият скъпоценен камък на Клеопатра.

Млади таланти изнесоха поетичен рецитал за пациенти на болница "Св. Иван Рилски"

https://offnews.bg//obshtestvo/mladi-talanti-iznesoha-poetichen-retcital-za-patcienti-na-bolnitca-sv-682647.html

Изкуството в медицината - това е мотото, под което петима млади таланти направиха рецитал за пациентите на Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Концертът беше част от Sofia GuitArt Festival с логистичната подкрепа на Фондация „Остани”.

При откриването неврохирургът д-р Емануил Найденов се обърна към присъстващите с думите, че механистичният подход за лечение на заболяванията не е този, който дава максимално добри резултати.

Той пожела на пациентите и на колегите си да гледат на медицината и като на изкуство, каквото на практика тя е.

Христо Коликов, директор на Sofia GuitArt Fest представи младите китаристи на публиката.

Анахид Чальовска, бивш пациент на клиниката, изнесе свои авторски стихове, които успяха да заредят с много положителна енергия присъстващите, медицински персонал и пациенти.

Събитието беше част от Европейски китарен фестивал за сътрудничество, финансиран от Програма Творческа Европа на Европейския съюз за периода 2017-2021.

Седмицата в абсурди (11 - 15 юни)

https://www.actualno.com/society/sedmicata-v-absurdi-11-15-uni-news_679922.html

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре. В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така: Понеделник, 11 юни КРАВЕФЕРМА ДА

Първият боен дрон на Русия

http://www.cross.bg/boen-tona-vuzmozhnostta-1576998.html

/КРОСС/ Руският боен дрон се задвижва от два витлови двигателя и може да остане във въздуха в продължение на 48 часа. Максималната скорост е 250 км/ч, но нормално апаратът се движи със 150 км/ч. Заради възможността си да стои 2 дена във въздуха дронът има доста голям боен обсег - цели 10 000 км. "Альтиус-О" е създаден от ОКБ "Симонов" и частната компания, създала част от разузнавателните дронове на Русия - "Кронштадт". Освен възможността да носи до 1 тон въоръжение - бомби или ракети, дронът има камери и мощни радари, които го правят идеален и за дълги разузнавателни мисии. Дронът тежи 7,5 тона, а размахът на крилете му е 28,5 метра. Руснаците планират да създадат и цивилна версия на "Альтиус-О", която ще бъде без възможност за носене на въоръжение и без военните радари и навигация. Спестеното от тях тегло ще помогне на цивилната версия на безпилотника да може да превозва товари от поне 2 тона.  

Над 8500 в България имат право да гласуват за избора на президент на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6916020

Над 8500 в България имат право да гласуват за избора на президент на ТурцияТурските избиратели в България се готвят за вота в почивните дни. Повече от 8500 ще гласуват на извънредните избори за президент и парламент на Турция, предаде Би Ти Ви. Предизборната кампания на основния конкурент на Реджеп Тайип Ердоган за президентските избори Мухарем Индже изненадващо стигна до Кърджали.

Renault няма да се изтегля от Иран

https://www.actualno.com/motoring/renault-njama-da-se-izteglja-ot-iran-news_679959.html

Френският производител на автомобили Renault ще продължи присъствието си в Иран и ще вземе мерки да намали риска от нарушаване на подновените санкции на САЩ. Това заяви изпълнителният директор на компанията Карлос Гон, цитиран от AFP. „Ние няма да ги изоставим, дори ако трябва да съкратим екипа максимално“, заяви Гон на годишната среща на акционерите в Париж. „Когато пазара бъде отворен отново, това че сме останали там ще ни даде предимство“, предсказ

ФИФА разследва причината за липсващите фенове на стадиона с външните трибуни

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/15/3200897_fifa_shte_razsledva_prichinata_za_lipsvashtite_fenove/?ref=rss


Световното първенство по футбол започна с очаквана еуфория покрай мача на откриването, пълния стадион "Лужники" и гръмката победа на домакините с 5:0 срещу Саудитска Арабия.<br /><br />По-малко от 24 часа по-късно се видя друга картина. В Екатеринбург се проведе първият мач на причудливия стадион "Централен". Уругвай стигна до 1:0 срещу Египет след късен гол. Извън футбола вниманието беше разделено между празните места и изнесените трибуни.<br /><br...

Китай ще следи всяка кола

http://www.cross.bg/kitaii-shte-sledi-vsyaka-kola-1576997.html

/КРОСС/Китайските власти възнамеряват да задължат производителите да оборудват всички нови автомобили с чипове за радиочестотна идентификация (англ. RFID - Radio-Frequency IDentification). Доброволното поставяне на маркерите започва още през юли, а от догодина става задължително, съобщава The Wall Street Journal. Устройствата, които ще съдържат информация за собственика, модела, цвета и екологичната категория на автомобила, ще се лепят на предното стъкло. Мярката няма да засегне стари коли. За контрол на движението по пътищата ще бъдат инсталирани специални датчици, които ще четат автоматично информацията, записана на чипа, и ще я предават в Министерството на обществената безопасност. Според властите радиочестотната идентификация не само ще позволи по-ефективно управление на трафика, а и ще улесни търсенето на откраднати коли. Подобна идея, подкрепена със същите аргументи, набира скорост и в Русия.

Кметът на Септември дал терен за хотел на майка си (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6915634

Кметът на Септември дал терен за хотел на майка си (Обзор)Марин Рачев твърди, че не знаел чия е фирмата. Уличен е в конфликт на интереси Кметът на Септември Марин Рачев издал заповед за промяна на устройствен план с цел построяване на семеен хотел в землището на село Варвара от фирма, която била на майка му. Затова той бе уличен в конфликт на интереси от комисията “Антикорупция”.

Опасно време, улиците стават реки

https://www.vesti.bg/bulgaria/opasno-vreme-ulicite-stavat-reki-6083472

Захлаждане през уикенда. Гръм удари центъра на Калофер, улиците в Монтана станаха реки

Поройни дъждове се изсипаха в половин България (Обзор)

https://petel.bg/Poroyni-dazhdove-se-izsipaha-v-polovin-Balgariya--Obzor-__269493

Снимка: btvnovinite.bg Интензивни валежи, градушки и мълнии паднаха на много места в страната и днес. Опасното време наводни къщи и нанесе пора...

БГ радио ще връчи своите 16-ти музикални награди

https://petel.bg/BG-radio-shhe-vrachi-svoite-16-ti-muzikalni-nagradi__269492

Домакин на събитието е Благоевград БГ радио ще връчи своите 16-ти музикални награди. За поредна година домакин на събитието е Благоевгра...

КЕВР одобри 10,81% поскъпване на газа от 1 юли

http://nakratko.bg/category/26/161035/


Комисията за енергийно и водно регулиране смята да одобри на Булгаргаз 10,81%, а не 18%, става ясно от доклада на регулатора. По този начин от 1 юли със сигурност ще поскъпнат парното и топлата вода.

Разговорите за парите, нужни за новия закон за личната помощ, засега са без резултат (ОБЗОР)

http://nakratko.bg/category/58/161034/


Първият ден от разговорите за парите, нужни за новия закон за личната помощ, приключи без резултат.

Откриха предсрочно и участъка между Пловдив и Стара Загора

http://nakratko.bg/category/58/161033/


В навечерието на летния сезон откриха предсрочно участъка между Пловдив и Стара Загора. Ремонтът на 22-километровото трасе предизвикваше километрични задръствания и тапи.

Южното ни Черноморие вече с четирилентов път в участъка между Поморие и Ахелой

http://nakratko.bg/category/58/161032/


Завърши изграждането на второто платно на път I-9 Слънчев бряг – Бургас, в отсечката между Ахелой и Поморие, и на директното трасе на обходния път на Ахелой.

Името на Македония: Екатерина Захариева на изненадваща визита при Зоран Заев

http://nakratko.bg/category/25/161031/


Правителството в Скопие прие договора за ново име на Македония, но проблемите за македонския премиер Зоран Заев и за гръцкия му колега Алексис Ципрас остават.

Чешките социалдемократи се съгласиха да влязат в коалиция с центристката партия АНО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6916004

Чешките социалдемократи се съгласиха да влязат в коалиция с центристката партия АНОЛевоцентристката Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП) гласува на вътрешен референдум да влезе в коалиция с центристката формация Дeйствие на недоволните граждани 2011 (АНО) на премиера Андрей Бабиш. Това съобщи председателят на ЧСДП Ян Хамачек, цитиран от Ройтерс. Този развой означава, че двете партии може да формират заедно правителство,

Над 8500 са хората в България с право на глас в турските избори

https://www.actualno.com/politics/nad-8500-sa-horata-v-bylgarija-s-pravo-na-glas-v-turskite-izbori-news_679958.html

Турските избиратели в България се готвят за вота в почивните дни. Повече от 8500 ще гласуват на извънредните избори за президент и парламент на Турция. Предизборната кампания на основния конкурент на Реджеп Тайип Ердоган за президентските избори Мухарем Индже изненадващо стигна до Кърджали. На ифтар преди 2 седмици той бе посрещнат от лидерана ДПС и кмета на града. „Щом „Арда” е шампион и аз като шампион на Турция ще ти дам моя шал. Каня българските изселници и ж

Вижте съставите на Португалия и Испания - най-интересния мач в групите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6915998

Вижте съставите на Португалия и Испания - най-интересния мач в групитеСтанаха ясни стартовите 11-орки на европейския шампион Португалия и взелия два пъти титлата на континента, както и световен шампион за 2010 г. Испания. Мачът от група В, където по-рано в петък Иран победи Мароко 1:0 след автогол в последните секунди, е смятан за най-интересен от предварителната фаза.

И русенските майки на деца с увреждания излизат на палатков протест

http://nakratko.bg/category/58/161029/


И русенските майки на деца с увреждания излизат на палатков протест в понеделник, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Причината е, че все още няма яснота кога ще бъде приет новият проектозакон за личната помощ.

Обвиниха втори заподозрян за заговора за убийството на журналиста Бабченко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6915999

Обвиниха втори заподозрян за заговора за убийството на журналиста БабченкоУкраинските власти обвиниха втори заподозрян за участие в заговор за ликвидиране на руския журналист Аркадий Бабченко, чието убийство бе инсценирано в Киев, след което той "възкръсна", предаде Асошиейтед прес. Миналия месец украинската полиция съобщи, че Бабченко, който е отявлен критик на Кремъл, е бил застрелян в апартамента си в столицата.

Марио Метушев уби свой приятел и опита да се самоубие

http://nakratko.bg/category/60/161028/


Бившият футболист и настоящ футболен треньор Марио Метушев уби по жесток начин свой приятел в Гоце Делчев, а след това опита да се самоубие, предаде кореспондентът на bTV в региона.

Преди войната срещу Донбас режимът на Порошенко вдигна шум и провокацията се провали

http://pogled.info/svetoven/predi-voinata-sreshtu-donbas-rezhimat-na-poroshenko-vdigna-shum-i-provokatsiyata-se-provali.95361

/Поглед.инфо/ Видимо, сюжетът, написан от американските специалисти за фашистката хунта на Петро Порошенко в Киев, изискваше продължаване на засилването на антируската истерия. Ето как в Киев възникна съблазънта да „използват на определено място“ руския журналист от украински произход Аркадий Бабченко.

Николай Бареков: Оставам в политиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6915775

Николай Бареков: Оставам в политикатаВече сме в едно политическо семейство с Тръмп С евродепутата и лидер на партия "Презареди България" разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Бареков, партията ви “Презареди България” е единствената българска, която бе приета в Алианса на консерваторите. - Нашата партия кандидатства в Алианса на консерваторите, както и колегите от ВМРО.

1:0 за Иран, Мароко драматично си вкараха автогол!

https://frognews.bg/novini/1-0-iran-maroko-dramatichno-vkaraha-avtogol.html

Иран постигна изключително драматична победа с 1:0 срещу Мароко в първия мач от група В на световното първенство по футбол в Русия.

Пежо излетя от Е-79 край Симитли, две момичета са в болница

http://nakratko.bg/category/58/161026/


Лек автомобил "Пежо" излетя от ГП Е-79, отскочи от ската и падна по таван в падина под пътя в участъка между Симитли и Благоевград, има двама пострадали, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Пътният инцидент стана към 16.40 ч.

Захариева дари компютри на детска градина в Македония

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-dari-komputri-na-detska-gradina-v-makedonija-news_679957.html

В първия ден от работното си посещение в Република Македония вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева връчи от името на българското външно министерство дарение от пет пълни компютърни конфигурации от най-ново поколение на детската градина „Слънче“ в граничната община Ново село. „Най-важното, което можем да направим за нашите деца, освен да ги подготвим за модерния свят на дигиталните умения, е да ги направим добри хора", каза тя.

Лихвените проценти в еврозоната може да останат без промяна и през 2019 г.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/lihvenite-procenti-v-evrozonata-moje-da-ostanat-bez-promiana-i-prez-2019-g-263036/

Изпълнителен директор на Alaric SecuritiesНиколай Стойков смята, че еврото може да поевтинее до 1,10 за долар до края на годината

Деси Радева игра хоро на мегдана в Милано (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6915547

Деси Радева игра хоро на мегдана в Милано (Снимки)Съпругата на президента откри събора с над 800 българи Десислава Радева се включи в кръшното хоро, което извиха над 800 българи на централния площад в Милано. Съпругата на президента стана патрон на 4-ото издание на пътуващия събор “На мегдана на другата България”, който се проведе в италианския град миналия уикенд.

На гости в царството на Путин: какво няма да видят чужденците

https://offnews.bg//dw/na-gosti-v-tcarstvoto-na-putin-kakvo-niama-da-vidiat-chuzhdentcite-682718.html

За Световното първенство по футбол Москва и още няколко руски града бяха излъскани до блясък. Страната се представя в нова светлина - модерна и отворена към света. Но има и една друга Русия, която гостите няма да видят, пише Фридрих Шмит за "Дойче веле".

Който смята, че Русия днес е същата онази „пълна скръб“, каквато беше по съветско време, ще трябва да промени мнението си: из парковете ще видите млади хора да карат скейтбордове, такси можете да си поръчате направо от смартфона, да платите с кредитна карта или да си поръчате суши или бургер даже на английски - в добрите ресторанти. Любезни доброволци отзивчиво указват пътя към стадионите, както впрочем е било и при предишни големи спортни състезания в Русия. Отново страната се представя пред света в добра светлина - отворена и модерна. И това не е само фасада. Но е само част от истината.

Западът - идеал и заплаха едновременно

Гостите на Световното първенство ще срещнат отзивчиви и приятелски настроени домакини. Обвинението, че руснаците не се усмихвали, не е вярно - те се усмихват най-вече на гостите от Запада, които предизвикат много голям интерес сред руснаците. Което малко ни изненадва, защото кремълската пропаганда представя Запада преди всичко като съперник и враг. Но Западът винаги е бил и си остава за Русия и двете: пример за подражание и заплаха.

Посланието на руското ръководство, че Русия е жертва на постоянни нападки и обиди, поставя рамки на това отваряне на страната към света: войната в Украйна, свалянето на малайзийския пътнически самолет, държавният допинг, отравянето на Скрипал, касетъчните бомби в Сирия - Кремъл използва тези обвинения, за да изгради, чрез медиите си, един групов манталитет на капсулирането. За тази цел му помага широкоразпространеният съветски мит за прогресивното, добросърдечно и мирно общество, заобиколено от външни врагове. И националната гордост веднага заема отбранителна позиция.

Родните неуспехи се премълчават, разкрасяват или попадат в кривото огледало на пропагандата срещу западните машинации. Особено обезпокоителен пример в това отношение е епидемията от СПИН с над един милион заразени. Тя бива представяна като „елемент от информационната война срещу Русия“. И всеки, който се опитва да помага, напр. с разяснителна дейност, бива обявяван от властите за „чуждестранен агент“. Или пък бива тормозен. Така постъпват най-вече с руснаците, много рядко с чужденци, да не говорим за туристите и футболните запалянковци. Добре дошли в Русия са също и исландците и англичаните, чиито правителства бойкотират Световното първенство. Посланието тук е, че ако политиците не се разбират, това не важи за обикновените хора.

Само което е угодно на Кремъл

Така мислят също и на Запад. Но, за разлика от гражданите на демократичните страни, руснаците могат да се радват и благодарят, но не и да участват във вземането на решения. Например за престижните обекти на Путин нямат никаква възможност да си кажат мнението. Приемат се само такава гражданска активност, която се харесва на държавното ръководство. Всичко останало попада под ударите на репресивния апарат. Затова и протестите срещу въвеждането на винетки и заради сметищата остават изолирани, единични случаи.

В Русия благосъстоянието е толкова неравномерно разпределено, както в малко други страни. Законите и евтината работна сила позволяват супермаркетите да работят денонощно. И това трябва да си остане така. Властимащите разбират модерността не политически, а технически, и те модернизират страната на неимоверно висока цена. Разходите за Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година бяха над 37 милиарда евро, които ги превърнаха в най-скъпите олипийски игри за всички времена. Световното първенство по футбол с очаквани разходи от над 12 милиарда евро също ще бие рекорда. Икономисват се пари за болниците и училищата, а в същото време градове с второ- и треторазрядни футболни отбори, играещи пред рехава публика, получават стадиони с места за десетки хиляди зрители. Никой не си прави сметка за това, как и с какви средства ще бъдат поддържани тези съоръжение, напр. в Саранск и Калининград, след края на Световното първенство.

Отчайваща пропаст

В Русия имаме огромна пропаст между отчайващо бедната провинция, и дори между районите в покрайнините на Москва, и самата Москва. След дългогодишни ремонти, центърът на руската столица се представя в нов, гранитен облик, с широки и изрядно почистени тротоари и нов парк до Кремъл, проектиран от нюйоркски архитекти. Промяната е ефектна и аполитична. В руското обществено пространство обаче почти няма място за свободното мнение. Така например опозиционният лидер Навални и неговите поддръжници не могат да свикват прояви без разрешение от властите. Когато в началото на май те излязоха за последен път на улицата, срещу тях се изправиха мъже в казашки униформи с бичове в ръцете. Но не биячите бяха осъдени, а Навални и много от неговите съмишленици.

По време на Световното първенство казаците играят ролята на помощници на полицията. Съвсем наскоро единственият останал опозиционен кмет на голям град беше свален от власт. Става дума за кмета на Екатеринбург, където също се играят мачове от Световното първенство. Неговият наследник вече няма да бъде избиран пряко. Десетки политически затворници са зад решетките. Най-известният от тях, режисьорът Олег Сенцов, е в гладна стачка от повече от месец с настояване да бъдат освободени неговите украински събратя. Той се надява на Световното първенство, в чиито блясък се къпят руските властници, както и чеченският лидер Кадиров и антуражът му, прочули се наскоро с бруталната си кампания срещу хомосексуалните. Сега ги видяхме да събират овациите на публиката на стадиона в Грозни редом до египетската футболна звезда Мохамед Салах.

Учени откриха функционално лечение срещу вируса ХИВ

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6915992

Учени откриха функционално лечение срещу вируса ХИВУчени от Хонконг обявиха, че са тествали успешно с мишки функционално лечение срещу причиняващия СПИН вирус ХИВ и изследването им може да доведе до получаване на антитяло, което да се използва както за профилактика, така и за лечение, съобщи Ройтерс. Екипът на проф. Чън Чжъвей от института по СПИН към университета на Хонконг каза,

Футболистът Марио Метушев уби свой приятел и опита да се самоубие

https://offnews.bg//112/futbolistat-mario-metushev-ubi-svoj-priatel-i-opita-da-se-samoubie-682724.html

Бившият футболист и настоящ треньор Марио Метушев уби свой приятел, а след това опита да се самоубие, съобщи bTV. 

Убитият е 41-годишен. Той е открит в жилище в Гоце Делчев с множество прободни рани по тялото. 

Повиканите медици и полицаи само констатирали смъртта на мъжа.

На мястото е открит и Метушев с прободна рана в областта на шията. Той е настанен в болницата в Гоце Делчев в тежко състояние.

Убитият е с инициали К.К. 

По неофициална информация става дума за конфликт заради неуредени финансови задължения. 

Полицията е отцепила района. Извършва се оглед на място. 

По случая е образувано досъдебно производство.

Скандал с Борис Бекер:Твърди, че е африкански дипломат и не може да бъде съден

https://petel.bg/Skandal-s-Boris-Beker-Tvardi--che-e-afrikanski-diplomat-i-ne-mozhe-da-bade-saden__269489

През 2017-та той обяви фалит заради сума, която дължал на банка Скандал около бившия тенис шампион Борис Бекер. Той обяви, че има дипломати...

10 отлични автомобила под 2500 лева

https://petel.bg/10-otlichni-avtomobila-pod-2500-leva__269491

trafficnews.bg Предложенията идват от Англия и уловката е само, че са с десен волан Колите с десен волан стават все по-честа гледка по българс...

Гръмотевичен Кристиано спря Испания в паметна схватка с много тътени

https://petel.bg/Gramotevichen-Kristiano-sprya-Ispaniya-v-pametna-shvatka-s-mnogo-tateni-__269490

sportal.bg Отборите на Португалия и Испания сътвориха величествено иберийско дерби от група В на Световното първенство, завършило 3:3 в Сочи....

Ердоган призова своите да ”пресират” избирателите за вота в неделя

https://frognews.bg/svqt/erdogan-prizova-svoite-presirat-izbiratelite-vota-nedelia.html

В турските социални мрежи се появи видеозапис, на който турският президент Реджеп Ердоган настоява за „пресиране” на избирателите на прокюрдската Демократична партия на народите.

Учени откриха функционално лечение срещу вируса ХИВ

//dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-otkriha-funkcionalno-lechenie-sreshtu-virusa-hiv-2103807

Учени от Хонконг обявиха, че са тествали успешно с мишки функционално лечение срещу причиняващия СПИН вирус ХИВ и изследването им може да доведе до получаване на антитяло, което да се използва както за профилактика, така и за лечение, съобщи Ройтерс.
 
Екипът на проф. Чън Чжъвей от ин

Затлъстелите кучета и хора си приличат

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/zatlystelite-kucheta-i-hora-si-prilichat-2103805

Затлъстелите кучета имат много сходства с хората с наднормено тегло, сред които и интерес към първокачествена храна, съобщи Ройтерс, позовавайки се на унгарски учени.
 
Проучването показва, че кучетата могат да бъдат използвани за бъдещи изследвания за причините и психологическия ефек

Румен Радев ще участва в откриването на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси

http://www.cross.bg/vuprosi-evropeiiskite-komisiite-1576991.html

/КРОСС/На 18 юни, понеделник, от 09.00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата   държавният глава Румен Радев ще участва в откриването на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз (Пленарен Косак). Във форума ще участват делегации на комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на ЕС и наблюдатели от страните-партньори на ЕС.  

Пуснаха предсрочно разширения път между Бургас и Слънчев бряг

https://offnews.bg//obshtestvo/pusnaha-predsrochno-razshirenia-pat-mezhdu-burgas-i-slanchev-briag-682720.html

Разширеният път между Бургас и Слънчев бряг и обходният път на Ахелой бяха открити предсрочно - пет месеца преди планирания срок. 

На откриването на пътя присъства премиерът Бойко Борисов, който обяви, че от 40 години се обещава изграждането на този участък, но се прави едва сега. 

Борисов посочи, че това е един от участъците, по които е имало най-много смъртни случаи. 

Регионалният министър Николай Нанков увери, че въпреки предсрочното пускане на пътя няма компромис с качеството. 

"Този път е доказателство за нашите усилия за по-спокоен сезон", коментира Нанков, цитиран от "Фокус".

По думите му за обхода на Поморие има 21 жалби има не може да прескочи и да наруши частния интерес. "До края на юли ще приключим с извънсъдебни споразумения, за да можем да стартираме август месец с работата. Няма да затрудним трафика, изцяло ново трасе, извън съществуващото. За догодина остава Северния обход на Бургас. До края на следващата година да изнесем изцяло трафика от АМ „Тракия“ към Слънчев бряг", каза още Нанков.

Най-голямо количество дъжд е паднало в Монтана

https://www.actualno.com/montana/naj-goljamo-kolichestvo-dyjd-e-padnalo-v-montana-news_679955.html

Най-голямо количество валежи е отчетено в Монтана - 39 л./ кв.м., градушка е валяла в почти цялата страна. Това съобщиха от НИМХ пред "Фокус". До 18.00 часа най-голямо количество валежи е отчетено в Монтана - 39 л./ кв.м., Оряхово - 27 л./ кв.м., Лом – 17 л./ кв.м., Кнежа 16 л./ кв.м., връх Мургаж 21 л./ кв.м., Рожен 15 л./ кв.м., Кнежа 14 л./ кв.м., Благоевград 13 л./ кв.м. По-силни пориви на вятъра е имало в Пловдив и Сливен - 20 м/с, както и в Кнежа 16 м/с. Градушка е в

Договорът за името на Македония ще бъде подписан на 17 юни

https://www.investor.bg/evropa/334/a/dogovoryt-za-imeto-na-makedoniia-shte-byde-podpisan-na-17-iuni-263040/

Това ще се случи в района на Преспанското езеро, на границата между Гърция, Македония и Албания

Започна работното посещение на Екатерина Захариева в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6915981

Започна работното посещение на Екатерина Захариева в МакедонияВ първия ден от работното си посещение в Република Македония вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева връчи от името на българското външно министерство дарение от пет пълни компютърни конфигурации от най-ново поколение на детската градина "Слънче" в граничната община Ново село, съобщи пресцентърът на МВнР.

„АСПАРУХОВО ПЕЕ И ТАНЦУВА 2018”

http://nakratko.bg/category/76/161024/


За 51ти път на 16 и 17 юни в красивия Аспарухов парк  се провежда традиционния празник „Аспарухово пее и танцува”.

Португалия легализира лекарствата на основа на канабиса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6915977

Португалия легализира лекарствата на основа на канабисаПортугалският парламент легализира днес лекарствата на основа на канабиса, след като по-рано отхвърли предложенията да позволи на пациенти да отглеждат марихуана за медицински цели у дома, предаде Ройтерс. Португалия декриминализира употребата на всички наркотици през 2001 г. и в страната има плантации, на които се отглежда марихуана за износ,

Обявиха резултатите от второто класиране на първокласниците във Варна

http://nakratko.bg/category/58/161023/


Обявиха резултатите от второто класиране на първокласниците. От подадените 193 заявления са класирани 151 деца, като 75% от тях влизат по първо желание, 17% - по второ, 3% - по трето и 5% - по четвърто и следващо желание.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване