Ченалова: Цацаров, Магнитски е надвиснал като гилотина, скоро ще полети надолу

https://frognews.bg/novini/chenalova-tsatsarov-magnitski-nadvisnal-kato-gilotina-skoro-shte-poleti-nadolu.html

Румяна Арнаудова: Не съм гледала Цв.Василев.Бях на работа. Не коментираме изявления на подсъдими!” ЧУВАЛА ли е прокуратурата за презумпцията за невинност?

Александър Манолев: 4.3 милиарда евро е стокооборотът с Румъния за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6914188

Александър Манолев:
4.3 милиарда евро е стокооборотът с Румъния за 2017 г.За 2017 г. износът ни за Румъния възлиза на 2.1 милиарда, а общият ни стокооборот е 4.3 милиарда евро, каза на откриването на българо-румънски бизнес форум във Велико Търново зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. Той съобщи, че румънски компании са инвестирали в икономиката на България над 200 милиона евро.

Срещата на Бисер Петков с протестиращите майки не даде резултат

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/sreshtata-na-biser-petkov-s-protestirashtite-mayki-ne-dade-rezultat

Палатката пред парламента остава докато не се гласува закон на второ четене, каза Вера Иванова

70-годишна варненка пострада в автобус на градския транспорт

http://www.moreto.net/novini.php?n=376037

На бул. «Трти март» във Варна, близо до автобусна спирка «Мургаш», е възникнало ПТП, научи Moreto.net. Водачът на автобус от масовия градски транспорт на 46 г. от Варна, при потегляне, не осигурява безопасното пътуване на своите пътници и допуска 70-годишна жена, пътуваща в превозното средство, да падне.

8 месеца затвор за пияния шофьор на училищен автобус, хванат в Златоград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6914235

8 месеца затвор за пияния шофьор на училищен автобус, хванат в Златоград8 месеца затвор получи от Златоградския районен съд 48-годишният шофьор на автобус, хванат с алкохол, преди да подкара автобус с ученици за екскурзия, предаде Би Ти Ви. Книжката му се отнема за 2 години. Съдът му наложи и глоба от 500 лв. Присъдата подлежи на обжалване. 48-годишният мъж беше задържан на 1 юни,

Преди да умре милионер раздаде богатството си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/predi-da-umre-milioner-razdade-bogatstvoto-si-6083447

Али Банат нарече заболяването си "подарък", защото му е дало шанса да промени живота си

US дрон уби талибански водач

https://www.24chasa.bg/novini/article/6914234

US дрон уби талибански водачАфганистанското министерство на отбраната съобщи, че пакистанският талибански водач молла Фазлула е убит от американски дрон в североизточната провинция Кунар, пише

Идва ли краят на Меркел, коалицията в Германия се разпада

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/idva-li-kraiat-na-merkel-koaliciiata-v-germaniia-se-razpada-6083453

В политиката често се стига до подобна развръзка - когато тлее твърде дълго, недоволството все повече расте и накрая може да изригне

Тези събития могат да сложат край на властта на Меркел

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/tezi-sybitiia-mogat-da-slozhat-kraj-na-vlastta-na-merkel-6083453

В политиката често се стига до подобна развръзка - когато тлее твърде дълго, недоволството все повече расте и накрая може да изригне

До 2 години ”Софийска вода” ще обеззаразява водата с UV лъчи

https://frognews.bg/biznes-turisam/2-godini-sofiiska-voda-shte-obezzaraziava-vodata-lachi.html

До 2020 г. ”Софийска вода” въвежда ултравиолетово третиране на питейната вода за столичани. Това съобщи новият изпълнителен директор на ”Софийска вода” АД Васил Тренев.

Да, Русия трябва да се върне в Г-7 – когато стане демокрация

http://clubz.bg/69202-da_rusiq_trqbva_da_se_vyrne_v_g_7_%E2%80%93_kogato_stane_demokraciq

Форумът на Г-7 миналата седмица в Шарлевоа, Канада, не беше сред най-сърдечните срещи, особено за тези, които би трябвало да са обвързани с общи ценности. Една от най-разгорощените дискусии се въртеше около критериите за членство в групата на водещите индустриални демокрации. Поне двама от лидерите на Г-7 призоваха за възстановяване на участието на Русия и принудиха домакина Джъстин Трюдо да отговори, че засега това изобщо не е възможно. Висш европейски дипломат тактично отбеляза нуждата преди всичко „да помним защо Г-8 стана Г-7“ - незаконното анексиране от страна на Владимир Путин на територия от друга европейска страна.

Настроението на срещите на Г-7 преди беше различно. Годината беше 1997. Русия отбеляза за първи път ръст на икономиката си от разпадането на Съветския съюз. Най-популярният политик беше реформаторът вицепремиер Борис Немцов. А страната изглеждаше здраво стъпила на пътя на демократичния преход с многопартиен (дори и понякога неуправляем) парламент, конкурентни избори и жизнени медии.

Това беше моментът, когато Г-7 официално стана Г-8. В заключителното комюнике, одобрено на срещата през юни в Денвър, лидерите на Г-7 увериха, че „Русия е предприела смели крачки за историческа трансформация в демократична държава с пазарна икономика“ и призоваха за „повече участие на Русия в срещите“. Следващата година, 1998, Великобритания бе домакин на първата среща на Г-8, където президентът на Русия Борис Елцин участваше наравно с другите. „За два дни... той научи колегите си да не се объркват, като произнасят Г-8 вместо Г-7“, коментира тогава руската преса.

Объркването започна по-късно, когато изненадващият наследник на Елцин в Кремъл започна с бърза крачка да демонтира ключовите елементи на „историческата трансформация“, приветствана от партньорите на Русия в Г-8. До края на 2003 г. обратната трансформация бе завършена. Правителството на Путин посече частните телевизии, извади смислената опозиция от парламента с избори, които бяха оценени като „нечестни“, и хвърли най-богатия руснак в затвора, защото подкрепяше опозицията, за да предупреди бизнеса да стои далеч от политиката. Русия не можеше повече да претендира, че е „индустриална демокрация“.

В същата година, двупартийна група от американски сенатори прокараха резолюция с искане за изваждане на Русия от срещите на Г-8 докато демокрацията не бъде възстановена. „Ударът на президента Путин срещу демокрацията в Русия нарушава духа на Осемте“, каза тогава сенаторът демократ Джоузеф Либерман.

Ако позволим на Русия да остане, докато потиска опозиционните политически партии и заглушава свободните и независими медии, това ще е подигравка с демократичните принципи, които свързват членовете на Г-8“, каза сенаторът републиканец Джон Маккейн. Той каза още, че е „време да изпратим сигнал до президента Путин, че недемократичното поведение ще изключи Русия от компанията на западните демокрации“.

Никакъв подобен сигнал не бе изпратен. Западните лидери – включително и двама американски президенти от различни партии – продължиха да разпъват червения килим за Путин на среща след среща. Борис Немцов, по това време вече лидер на опозицията, веднъж предложи Г-8 да се преименува на „Г-7 плюс Путин“.

Трябваше да се случи първото анексиране на територия в Европа след края на Втората световна война, за да забележат останалите лидери от Г-8 очевидното – че главата на един авторитарен режим няма място на масата на демократичните лидери.

Съобщението дойде по време на подготовката на 40-ата среща на Г-8 Сочи. Помня един павилион за паспортен контрол за делегациите на „Срещата на Г-8 в Сочи“ на летище „Шереметиево“ в Москва в началото на 2014 г. Ако табелата бе запазена, сега щеше да има колекционерска стойност. Тази среща така и не се състоя. Вместо това, лидерите на Г-7 се срещнаха в Брюксел без Русия за първи път от почти две десетилетия.

Привържениците на Путин обичат да казват, че въпреки нашите вътрешни проблеми с корупцията, икономическото неравенство и липсата на политическа свобода, той поне възстанови ролята на Русия на международната сцена. Това звучи като подигравка. Точно през трудните и неспокойни години на 1990-те Русия стана пълноправен член на Г-8, Съвета на Европа и Световната банка – само някои от стълбовете на съвременния международен ред. Именно политиката на Путин смали една горда държава до състояние на държава-престъпник в международните отношения.

През лятото на 2008 г. Елена Бонер, вдовицата на нобеловия лауреат Андрей Сахаров, писа на кандидатите за президент в САЩ и ги призова „да спрат да легитимират руски тирани“ и да извадят Путин от срещите на Г-8. Както винаги оптимист, тя добави, че „ще дойде време, когато Русия ще стане демокрация и ще заеме своето полагащо се място сред свободните държави“. Русия е сред големите световни сили, която заслужава място на масата на Г-8 – но не и преди авторитарната клептокрация на Путин бъде заменена от демократично правителство, което уважава върховенството на закона и у дома, и извън границите си.

...

Владимир Кара-Мурза е вицепезидент на движението „Отворена Русия“ и председател на Фондацията за свободата „Борис Немцов“. Коментарът му е публикуван във "Вашингтон пост". Преводът е на Клуб Z.

Крадец задигна картина на Банкси от изложба в Торонто

http://www.cross.bg/kartina-toronto-izlozhba-1576960.html

/КРОСС/ Канадската полиция издирва нагъл крадец, който задигнал картина на анонимния уличен художник Банкси от негова изложба в Торонто. Инцидентът станал рано сутринта миналата неделя в арт галерия в западната част на града. Полицията разпространи видеозапис от охранителна камера, на който се вижда как мъж се промъква в изложбената зала, оглежда картините, взема една от тях и бързо излиза. Откраднатата творба се нарича „Ловци на пазарски колички” и се оценява на 35 000 долара.

Николай Слатински: Деца, спасявайте се оттук

https://frognews.bg/novini/nikolai-slatinski-detsa-spasiavaite-ottuk.html

Преди малко ми се обаждат от Пропуски - един младеж Ви чака пред бариерата, носи Ви колетче.

МО: За летците небето е дом, а животът им е възход нагоре към висините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6914213

МО: За летците небето е дом, а животът им е възход нагоре към висинитеБезсилни сме да изразим болката си от загубата на двамата безупречни колеги и добри приятели. За летците небето е дом, а животът им е възход нагоре към висините. Ние скърбим заедно с вас, скъпи семейства, и даваме обет да пазим спомена за двамата майори и да подкрепяме семействата. Това каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко

Давността на глобите от КАТ е 5 години!

http://www.varna24.bg/news/797009.html

От началото на тази година са станали над 2500 с над 190 загинали. Изключително важно е децата да ...

Европейската шампионка по бокс за жени: В момента няма мъж в сърцето ми

https://www.actualno.com/interview/evropejskata-shampionka-po-boks-za-jeni-v-momenta-njama-myj-v-syrceto-mi-news_679875.html

Европейският шампион по бокс за жени до 57 килограма Станимира Петрова разказа пред екипа на Actualno.com за изживяването да чуеш българския химн пръв, сред множество други възможности. Състезанието се проведе в София преди дни. Асеновградчанката си заслужи шампионската титла, като най-добра сред представителките от още 19 нации. Станимира Петрова изигра общо четири срещи. На боксовия ринг тя се срещна със претендентки за първото място от Хърватска, Черна гора, Франция и Русия. Към момента млада

Анадолска реч и ритми завладяват радиочестотите в Бургаско. Докога?!

https://petel.bg/Anadolska-rech-i-ritmi-zavladyavat-radiochestotite-v-Burgasko--Dokoga--__269421

Турски радиостанции се включват на честотите на добре познати и любими радиостанции в Бургас. За случаите алармират неприятно изненадан...

12-годишната Веска потъна вдън земя, татко й я търси под дърво и камък (снимки)

https://petel.bg/12-godishnata-Veska-potana-vdan-zemya--tatko-y-ya-tarsi-pod-darvo-i-kamak--snimki-__269420

Снимка: BulNews.bg 12-годишно момиче от Враца е изчезнало преди три дни и до днес от нея няма вест. За това сигнализира притесненият й баща, съо...

САЩ с мощен удар срещу Китай

https://petel.bg/-SASHH-s-moshhen-udar-sreshhu-Kitay__269417

Уикипедия Президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе мито от 25% върху вносни стоки от Китай, съобщи Би Би Си, цитирана от Fakti.bg. Белият дом ...

49-годишен мъж изгоря с 85 000 лв.

https://petel.bg/49-godishen-mazh-izgorya-s-85-000-lv-__269418

Снимка: Булфото Мъж от Кърджали изгоря с огромна сума пари заради измама. С постановление на Районната прокуратура в РУ-Кърджали е о...

Наградиха 96 ученици в конкурса "140 години свобода"

https://www.mediapool.bg/nagradiha-96-uchenitsi-v-konkursa-140-godini-svoboda-news280338.html

Награди получиха 96 ученици, участвали в конкурса "140 години свобода. Героите и събитията от моя роден край". В него децата се включиха с рисунки, съчинения, есета и презентации. Сред тях журито избра 32 първи, 32 втори и още толкова трети награди. Конкурсът е организиран от "Геотехмин" и "Елаците-Мед" в рамките на програмата им за корпоративна социална отговорност "Култура и национална идентичност". В състезанието се включиха ученици от 12 училища и професионални гимназии от Софийска област. В рамките на конкурса бяха организирани и изнесени беседи от представители на регионалните клубове "Традиция" в Етрополе и Копривщица. Те вдъхновиха учениците от Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч, Златица, Пирдоп и Копривщица за създаването на оригинални рисунки, съчинения, есета и презентации на тема Освобождението и национално-освободителните борби. Директорите на училищата-партньори благодариха за възможността за участие в конкурса. Посланието им към учениците е, че днес няма войни, но има училища и нашите "оръжия" са учебниците и желанието за знания.

600 милиона индийци нямат достъп до вода

http://econ.bg/Новини/600-милиона-индийци-нямат-достъп-до-вода_l.a_i.762688_at.1.html

Индия се сблъсква с най-лошата водна криза в своята история, смятат експертите от Националния институт за трансформация. Около 600 милиона жители...

8 месеца затвор за пияния шофьор на автобус с ученици от Златоград

http://nakratko.bg/category/60/161013/


8 месеца затвор получи от Златоградския районен съд 48-годишният шофьор на автобус, хванат с алкохол, преди да подкара автобус с ученици за екскурзия. Книжката му се отнема за 2 години. Съдът му наложи и глоба от 500 лв.

Членове на ООН проведоха заседание, облечени във футболни фланелки (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6914200

Членове на ООН проведоха заседание, облечени във футболни фланелки (Снимки)Членовете на Съвета за сигурност и главният секретар Антонио Гутериш проведоха едно доста необичайно заседание - облечени във футболни фланелки, предаде БНТ. Постоянните представители на страните-членки се събраха в централата, където всеки представи екипа на своя национален отбор. Гутериш пък се появи с традиционната за съдиите черна фланелка,

САЩ може да напуснат Съвета за правата на човека на ООН заради Израел

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/15/3200643_sasht_moje_da_napusnat_suveta_za_pravata_na_choveka_na/?ref=rss


САЩ може да се оттеглят от Съвета за правата на човека на ООН заради Израел – това съобщават активисти и дипломати пред агенция "Ройтерс". Сесията на Съвета започва в Женева в понеделник и ще продължи три седмици, но според американски източник изтеглянето на Вашингтон от него е "неизбежно", а дипломатически източници твърдят, че въпросът дали САЩ ще напуснат не е "дали", а "кога".<br /><br />Американският посланик в ООН Ники Хейли преди...

Най-добрият български лекоатлет пропуска остатъка от сезона заради операция

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/15/3200613_nai-dobriiat_bulgarski_lekoatlet_propuska_ostatuka_ot/?ref=rss


Най-добрият български лекоатлет при мъжете Тихомир Иванов ще пропусне остатъка от сезона, включително най-важното състезание за 2018 г. - европейското първенство в Берлин (7-12 август).<br /><br />23-годишният състезател в скока на височина се е подложил на операция в четириглавия бедрен мускул в края на миналата седмица. Това е същата контузия, която извади Иванов от финала на световното първенство в Лондон през 2017 г. През зимата той е продължил да изпитва болки, но в последните...

Юнкер разкри: Тръмп ми каза "ти си брутален убиец"

http://www.moreto.net/novini.php?n=376032

Жан-Клод Юнкер е чувал какви ли не неща, докато е бил премиер на Люксембург и председател на Европейската комисия, но вероятно никога не е чувал това, което американският президент му е казал през уикенда, а именно, че е "брутален убиец", отбелязва "Ройтерс".

Талантът Тихомир Иванов претърпя операция в Истанбул

https://offnews.bg//leka-atletika/talantat-tihomir-ivanov-pretarpia-operatcia-v-istanbul-682688.html

Талантът от прочутата плевенска школа Тихомир Иванов пропуска летния състезателен сезон. Състезателят на скок височина е претърпял хирургическа интервенция в клиника в Истанбул.

"Тихомир претърпия лека операция, която обаче няма да му позволи да се състезава този сезон", каза пред BGathletic.com треньорът на Иванов - Георги Гетов.

"Вследствие на травмата на бедрото, която Тихомир получи на световното първенство в Лондон, се е получил проблем и на залавното място на четириглавия бедрен мускул (б.а. спортна херния).

Лекарите заздравиха това място и от първия ден на операцията миналия петък Тишко вече ходи. Предстои му месец възстановяване в клиниката в Истанбул и от септември започваме подготовка на пълни обороти. Имам огромни гаранции от лекарите, че това ще може да стане без проблем”, обясни още Гетов.

Той поясни, че Иванов е имал болки още от зимата – две седмици преди националния шампионат в зала, където четвъртия в Европа под покрив скочи 228 см. В истанбулската болница са провели пълни изследвания и е станало ясно какъв е проблемът, създаващ дискомфорт на атлета в последните пет месеца. 

"След консултацииите и прегледите нямахме избор и просто действахме. Не ми се скачаше по 220-225 см. Това щеше да е максимумът", каза Тихомир.

Иванов няма да участва на шампионата на Европа през август в Берлин. С личното си постижение от 231 см от миналото лято той е сред най-елитните скачачи на континента. Тихомир е опериран във "Vital hospital", в която се възстановяват много спортисти от цяла Европа.

Арман Бабикян за Фрог: Близки до Георге Иванов хора работят като агентура у нас

https://frognews.bg/novini/arman-babikian-frog-blizki-george-ivanov-hora-rabotiat-kato-agentura-nas.html

Борисов с отказа си да се срещне с македонския президент даде пресилен сигнал, че не харесва позицията на македонския президент за името на Македония. Наивно звучаха аргументите на министър-председателя за отказаната среща с Георге Иванов. Това заяви пред Фрогнюз политологът Арман Бабикян.

Сметките около исканията на хората с увреждания продължават

https://www.mediapool.bg/smetkite-okolo-iskaniyata-na-horata-s-uvrezhdaniya-prodalzhavat-news280337.html

Продължава работата по финансовите разчети за това колко ще струва осигуряването на лична помощ за хората с увреждания. Към момента няма данни какви са реално потребностите на различните групи хора, стана ясно в петък след среща на протестиращи майки и омбудсмана Мая Манолова със социалния министър Бисер Петков. Срещите ще продължат и в следващите 3 дни, а във вторник ще има заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Омбудсманът и майките настояват максималната лична помощ на месец да е една и половина минимална заплата, но на нея да имат право само най тежките случаи, които са са около 10 000. Така при сегашния размер на минималната заплата от 510 лева таванът на помощта ще е 765 лева на месец. Манолова съобщи, че в момента 80 000 са хората, които имат нужда от чужда помощ, но ако се извадят тези, които са настанени в институциите, става въпрос за 77 хиляди души с увреждания, на които ще трябва лична помощ по новия законопроект. "77 000 са лицата с увреждания, които имат нужда от чужда помощ. Елементарната сметка би била на тези 77 хиляди да сметнем средно по някакви часове и да ги умножим по някакво число, но не това е смисълът на предложението на майките на деца с увреждания", обясни Мая Манолова. Манолова коментира, че в системата за лична помощ се харчат около 200 млн. лв. годишно, но има нужда от преразглеждане на разпределянето на средствата. “Трябва да се прегледа начинът, по който се харчат тези пари и системата да се преподреди. В момента няма никаква разлика, свързана с потребностите на лицето с увреждания – дават се по 90 лева независимо дали то е в будна кома, неподвижно, или става дума за лице, което работи, но има трудности с придвижването и трябва да бъде подкрепен друг обем асистентски грижи. Т.е., този подход даваме едни пари, равни за всички – не е добър. Не отразява специфичните нужди на тази уязвима група“, посочи тя. Майките искат индивидуална оценка по методика, която да е приложение към закона. Те настояват социален работник да прави преценка след лична среща с детето или възрастния с увреждане. Манолова подчерта, че идеята да се правят индивидуални оценки за потребностите на лицата е една от основните точки в реформата, с която се занимава социалното министерство. “Ако държавата ще подкрепя, е нормално тази подкрепа да бъде целева, конкретна и съобразно нуждите“, коментира тя.  

Над 10 млрд евро ще успокоява пазарите за ликвидните наличности на Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6914192

Над 10 млрд евро ще успокоява пазарите за ликвидните наличности на ГърцияПоследният транш от Европейския механизъм за стабилност (ESM) за Гърция в рамките на четвъртата оценка ще бъде в порядъка на 10 - 12 милиарда евро, заяви ръководителят на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг след среща с министъра на финансите на Гърция Евклидис Цакалотос, съобщи агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Майките на деца с увреждания продължават с протестите

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-detza-hilyadi-1576961.html

/КРОСС/ Без резултат премина първата среща на майките на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова и социалния министър Бисер Петков за финансовата рамка на закона за личната помощ.  На този етап няма данни какви са конкретните нужди на хората. „В момента става дума за 80 хиляди лица с увреждания, които имат нужда от чужда помощ. От тях като се извадят тези, които са настанени в институциите, става въпрос за 77 хиляди лица с увреждания, които имат нужда от чужда помощ”, уточни Манолова. Родителите на деца с увреждания продължават с протестите. В София майките са на палатков лагер до Народното събрание, протести има и във Варна, Бургас, Добрич и Русе.

Продължават срещите на омбудсмана и социалния министър с майките на деца с увреждания

http://nakratko.bg/category/58/161012/


Продължава работата по финансовите разчети за това колко ще струва осигуряването на лична помощ за хората с увреждания. Към момента няма данни какви са реално потребностите на различните групи такива хора.

Покривът на автогарата в Благоевград протече, спасяват се с кофи!

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4/

Покривът на автогарата в Благоевград не издържа на обилния дъжд днес и протече. Наложи се да бъдат поставени кофи на различни места, в които да се събира дъждовната вода.

Всички пътници  влязоха  в автогарата, за да не ги намокри дъжда и да гледаха как водата се събира в кофите.

Ясно е, че автогарата в Благоевград  е в окаяно състояние . Преди няколко месеца част от покрива падна сред пътниците. Това стана, като парче от ламаринения покрив се отчупи и падна. Цяло чудо беше, че нямаше тежко пострадали.

Материалът Покривът на автогарата в Благоевград протече, спасяват се с кофи! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ден на Бащата - 17 юни 2018

https://pressbulgaria.com/m/NDRLB2AQ.html

Защото #връзкатаеважна. За пети пореден път Национална кампания „Да бъдеш Баща“ отбелязва международния ден на бащата – третата неделя на месец юни – тази година на 17.06. Че #връзкатаеважна надали може да се спори – не само много и много изследвания, а и нашият си личен живот ни доказва, че връзката дете-значим мъж е ключова и за децата, и за мъжете. И понеже второто не е толкова популярно – нека само кажем, че мъжете, които активно участват в развитието на децата, са по-щастливи, по-здрави и по-успешни. Мнението, отношението и участието на бащите и мъжете в ежедневието на децата има определящо значение за бъдещето им. Независимо от културни, религиозни и социални различия, все повече хора осъзнават важната роля, която бащата, дядото, вуйчото, чичото, по-големият брат - значимите за децата мъжки фигури в семейството - имат за тяхното пълноценно развитие. Известно е, че бащите (биологични, осиновители или с друга бащинска роля) помагат на децата да имат добри приятелства и представяне в училище; пълноценни отношения с възрастните; по-малко проблеми с поведението и риск от употреба на наркотици и най-важното - да имат добро самочувствие и бъдеща реализация. Както винаги събития за деня ще се случат в цялата страна. Ето някои основни акценти: София, 11:00 - 13:00, площад Александър Невски За поредна година Фондация Лале организира заедно с партньори и съмишленици от кампанията събития и инициативи за отбелязване на Деня на Бащата. На 17 юни на площад “Ал. Невски” от 11 до 13 часа деца от всички възрасти и техните бащи, батковци и дядовци ще могат да разгледат пожарна и полицейска техника. Разбира се всички майки, момичета и жени са добре дошли! В партньорство със Столична община по традиция организираме Ден на Бащата с демонстрация на пожарни коли, полицейски автомобили, джипове и мотори, авариен автомобил и свободни разговори с пожарникари, спасители и полицаи. Това е възможно благодарение на съдействието на Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Столична дирекция на вътрешните работи и Столична дирекция „Аварийна помощ и превенция“. На Деня на Бащата Домът на киното предлага поредица от избрани филми, свързани с бащите, мъжките фигури в семейството, духовните учители, които, изгубени или намерени, винаги са определящи за пътя на всеки един от нас. ВНИМАНИЕ, ТАТКОВЦИ! Музейко има да ви каже нещо! По случай Международния ден на бащата на 17 юни, на Ден за най-малките (1-5 г.) на 17 юни, всички бащи ще ползват 50% намаление от стойността на своя билет за Музейко. (Не се комбинира с други промоции и намаления.) Включете се и вие! Организирайте събитие, четене, състезание! Още акценти от страната: Регионален исторически музей - Бургас 17 юни - Деня на бащата, всички експозиции на Регионален исторически музей-Бургас ще посрещат деца, придружени от своя баща/дядо/чичо/вуйчо, на половин цена. Тоест, входната такса ще бъде 1 лв. за дете и 2.5 лв. за придружителя. Регионален исторически музей - Стара Загора На 17 юни (неделя) 2018 г. Регионален Исторически музей - Стара Загора се включва в Националната кампания "Да бъдеш баща", като обявява Вход свободен за бащи (братя, чичовци, дядовци, наставници) и техните деца в музея. За посетителите от 11.00 ч. до 12.00 ч. ще бъде представена Демонстрация на оръжие от Руско-турската Освободителна война 1877 – 1878 г. За допълнителна информация: тел. 042/ 919 214 и 0884 477 060 Театър Васил Друмев - Шумен Малки, големи и още по-големи момчета, за поредна година театърът се включва в Националната инициативата „Ден на бащата” 2018 г, в която обръщаме специално внимание на всички значими за детето мъже. Уважаеми татко, батко, чичо, вуйчо, свако, дядо, и ти треньоре, доведи своето дете или приятелче на театър в Деня на бащата, 17.06. от 11:00 ч. в зала „Патиланчо”.Насладете се на спектакъла „Самохвалко” от Бианка Бенковска. С един билет- вход за двама! Защото връзката е важна. Благодарим на всички бащи и мъже, които дават възможност на връзката с децата да бъде щастлива и истинска. И, разбира се, благодарим на най-ключовия ни партньор – всички майки.

Има нарушения в разследването за имейлите на Клинтън, но не и пристрастно отношение

https://www.mediapool.bg/ima-narusheniya-v-razsledvaneto-za-imeilite-na-klintan-no-ne-i-pristrastno-otnoshenie-news280336.html

Главният инспектор на министерството на правосъдието на САЩ заяви, че действията на бившия директор на ФБР Джеймс Коми преди президентските избори през 2016 г. са нарушили стандартите, но не са били мотивирани от политически пристрастия, предадоха световните агенции.   Главният инспектор посочва това в свой доклад. Документът представя първата надпартийна гледна точка върху събитията точно преди изборите, пратили Доналд Тръмп в Белия дом, включително за обявеното от Коми по онова време възобновяване от федералните на разследването за имейлите на Хилари Клинтън. Според някои представители на Демократическата партия това решение е струвало на Клинтън изборите, дори макар и няколко дни по-късно Коми да обяви, че няма никакво престъпление при използването от нея на частен сървър за имейл кореспонденцията й, докато е била държавен секретар. Тези "стандарти", които се имат предвид в доклада, включват практиката на министерството да се отказва коментар, когато става дума за неприключило следствие и да се избягват действия, които биха могли да повлияят на непосредствено предстоящи избори. Според доклада действията на Коми по случая "Клинтън" се отклоняват "по явен и драстичен начин от стандартите на ФБР и министерството (на правосъдието)". Но там се казва и че главният инспектор не е открил никакви доказателства заключенията на Коми или някой друг от прокурорите да са били пристрастни. Въпреки всичко "тези решения са се отразили по отрицателен начин на образа на ФБР и министерството като органи на правосъдието", се казва още в доклада. В него се отбелязва и че макар и ФБР да има репутация на безпристристрастност, главният инспектор е открил, че няколко служители на бюрото, които са имали изключително важни роли в разследването, са изпращали политически съобщения. Това според документа е създало усещане за пристрастност и е породило въпроси за тяхната обективност. В документа се разкрива например необявявано преди това текстово съобщение между бившите служители на ФБР Питър Стързок и Лиза Пейдж, в което Стързок казва "Ще попречим" на Тръмп да стане президент. Съобщението е в отговор на друго, изпратено преди това от Пейдж, в което тя пише: "Тръмп никога няма да стане президент, нали така? Нали?!" В доклада пише, че тези съобщения говорят за "готовност за предприемане на официални действия с цел да се повлияе на изборните шансове на кандидат за президент". Допълва се, че това е в разрез с "основополагащите ценности на ФБР и министерството на правосъдието". Главният инспектор и преди това е откривал проклинтъновски съобщения между двамата, което подхрани твърденията на Тръмп за пристрастно отношение срещу него във ФБР. Първоначалното разследване за имейлите на Клинтън започна през 2015 г., след като се разбра, че като държавен секретар е използвала частен сървър в нарушение на правилата на Държавния департамент. През юли 2016 г. беше първият път, в който Коми заключи, че макар и използването от Клинтън на частен сървър да показва лоша преценка, това не представлява престъпление и препоръча да не й бъдат повдигани обвинения. Това беше и една от посочените причини Тръмп да уволни Коми през май 2017 г. Уволнението доведе до назначаването на специален прокурор Робърт Мълър, който да разследва дали президентът е възпрепятствал правосъдието в разследването за руска намеса в президентските избори.   Тръмп е бил уведомен за съдържанието на доклада. В свои публикации от по-рано този месец той даде да се разбере, че с нетърпение очаква документа. По-рано, часове преди да бъдат огласен докладът, Тръмп написа в Туитър, че разследването за руска намеса в изборите е "купчина боклук". Той добави, че сега когато се е върнал от срещата на върха със Северна Корея, "за съжаление, мисловният процес трябва да се върне към Лова на вещици". В публикацията си Тръмп отново настоява, че не е имало никакво съглашателство или възпрепятстване на правосъдието и че твърденията за престъпление са изфабрикувани. Той обвини демократите, че са измислили престъпление и са платили "цяло състояние, за да направят така че това престъпление да изглежда истинско", и после са влезли в съглашателство, "за да може тази купчина боклук да върви до живот по Фейк нюз", пише президентът.   Шефът на ФБР Кристофър Рей заяви, че бюрото приема констатациите в доклада и добави, че при всякакви нарушения на агентите ще се търси отговорност, предаде Ройтерс. Рей говори на брифинг за медиите. Той каза, че приема доклада на главния инспектор, но подчерта, че не смята, че разследването на бюрото е било повлияно от политически пристрастия. "В доклада действително се констатира правене на погрешни преценки, нарушения и дори пренебрегване на политиката на бюрото, както и вземане на решения, които разполагайки с предимството да погледнем на тях от дистанцията на времето - не са били най-правилните", каза Рей. Шефът на кампанията на Клинтън Джон Подеста заяви пред Ройтерс, че "докладът без съмнение показва", че Коми е постъпил несправедливо към Клинтън, като е обявил новини около разследването в разгара на предизборната кампания, а в същото време не е обявил съществуването на разследването за намеса на Русия, което започнало в края на юли 2016 г. След като заключенията от доклада бяха обявени, Коми публикува статия в "Ню Йорк таймс". "През 2016 г. екипът ми се сблъска с извънредна ситуация - нещо като наводнение, което се случва веднъж на 500 години - без никакви полезни варианти и изправяйки ме пред едни от най-трудните решения, които някога ми се е налагало да взимам", пише той.   Адвокатът на Стързок заяви, че в доклада има някои погрешни заключения и че няма никакви доказателства политическите възгледи на клиента му да са повлияли на разследването за Клинтън. Пейдж е напуснала ФБР в началото на май тази година. Рей заяви, че някои от посочените в доклада действия са отнесени към дисциплинарния отдел на ФБР, но не пожела да уточни колко служители може да бъдат наказани.

Веселин Иванов: Пътуващите за почивка в Гърция да се информират за правилата

http://nakratko.bg/category/58/161011/


"Туристическият сезон в Гърция вече е в разгара си и всички български граждани, които пътуват, трябва да имат няколко неща предвид".

Ангелкова посочи няколко рекорда за България във Варна

http://www.varna24.bg/news/797003.html

България е активен участник в две много важни многонационални инициативи по линия на Организацията ...

Повече от половината български лекари са над 55 г.

https://offnews.bg//zdrave/poveche-ot-polovinata-balgarski-lekari-sa-nad-55-g-682682.html

Повече от половината български лекари са на или над 55 години. От общо 30 078-те медици у нас най-голям е делът на групата между 55 и 64 години - 10 387 (34.5%). На и над 65 години са 4 865, или 16.2%. Младите практикуващи лекари (до 35 г.), са 3 757, или 12.5%, показват показват публикуваните днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

Медицинските сестри са 30 955. 20 089 от тях работят в болници и центрове със стационар. Акушерките са 3 207.

Най-много лекари работят като общопрактикуващи - 4 531 души, или 15.1% от всички лекари в страната. На второ място е специалността "Анестезиология и интензивно лечение" - 1 605 (5.3%). Трети по брой са хирурзите - 1 495 (5.0%), следват педиатрите - 1 475 (4.9%). Топ 5 завършва с "Акушерство и гинекология" - 1 447 (4.8%).

Един лекар обслужва средно по 234 души население. Медиците ни са били по-натоварени преди 10 г., когато на един са се падали по 274 души. Най-благоприятно е съотношението в град Пловдив - един лекар на 121 души население. В столицата те са 196 души.

Най-висока е осигуреността с лекари в Плевен (59.7 на 10 000 души от населението), Пловдив (51.4), София (столица) (51.0), Варна (49.8) и Стара Загора (43.4). Най-ниска е тя в областите Кърджали (26.4 на 10 000 души), Добрич (27.2) и Перник (27.3).

При общопрактикуващите лекари средната осигуреност за страната е 6.4 на 10 хил. души. Отново най-висок е показателят за област Плевен (8.9 на 10 000). Следват Видин (8.6), Монтана (8.2), Добрич (7.6) и Ловеч (7.5). Най-ниска е осигуреността в областите Кърджали (4.0), Разград (4.7) и Търговище (4.9).

При зъболекарите осигуреността в страната е 11.9 на 10 000 души, а най-висок е показателят за областите Пловдив (18.4 на 10 000 души), София (столица) (16.8), Перник (13.6) и Варна (13.5). Най-ниска тя в областите Търговище (6.0), Силистра (7.0), Сливен и Разград (по 7.1).

Жените лекари преобладават. Те са 16 674 или 55.4%.

17 052 от лекарите и 44 от 8 355-те зъболекари работят в болници или центрове със стационар. Трудови договори със заведения за извънболнична помощ имат 10 849 лекари и 7 927 зъболекари. Тук се включват и работещите в индивидуални и групови практики с договори със Здравната каса. 899 от зъболекарите отказват да работят нея. Договор с НЗОК имат 7 456.

В други лечебни заведения, включително в детски ясли и училища, работят 2 177 лекари и 384 зъболекари.

Към 31 декември 2017 г. в страната функционират 346 заведения за болнична помощ (болници, центрове за кожно-венерически заболявания, центрове за психично здраве и комплексни онкологични центрове) с 52 744 легла. 322 са болници с 50 519 легла. Заведенията за извънболнична помощ са 2 043 с 1 263 легла, а другите лечебни и здравни заведения - 144 с 2 179 легла.

Многопрофилните болници са 184 с 37 051 легла. В 57.1% от тях е съсредоточен 73.3% от легловия фонд на всички болници в страната. Най-голям е делът на многопрофилните болници, които към края на годината разполагат с от 100 до 299 легла - 42.9%. До 99 легла има в 37.0% от многопрофилните болници. С над 500 легла са 7.6% от този вид лечебни заведения.

Специализираните болници са 138 с 13 468 легла. Разпределението им по видове е следното:

 за активно лечение - 77 с 4 492 легла;

 за продължително лечение - 1 със 145 легла;

 за продължително лечение и рехабилитация - 17 с 1 995 легла;

 за рехабилитация - 31 с 4 611 легла;

 държавни психиатрични болници - 12 с 2 225 легла.

Към заведенията за болнична помощ се отнасят и центровете със стационар (бивши диспансери), които при регистрацията си като основна дейност са посочили „болнична“. В края на 2017 г. те са:

 центрове за кожно-венерически заболявания - 5 заведения с 50 легла;

 комплексни онкологични центрове - 7 с 1 153 легла;

 центрове за психично здраве - 12 с 1 022 легла

Осигуреността на населението с болнични легла в края на 2017 г. е 748.1 на 100 000 души от населението. Най-високи са стойностите в областите Пловдив (970.7 на 100 000 души), Смолян (955.4) и Плевен (900.5), а най-ниски - в областите Ямбол (361.1) и Видин (385.4).

Заведенията за извънболнична помощ са 2 043 с 1 263 легла за краткосрочно наблюдение и престой и в сравнение с 2016 г. нараства както броят, така и легловият им фонд - съответно с 0.7 и 8.6%.

Към други лечебни и здравни заведения се отнасят центровете за спешна медицинска помощ, регионалните здравни инспекции, домовете за медико-социални грижи за деца, хосписите, националните центрове без легла, диализните центрове, както и центровете за трансфузионна хематология. В края на 2017 г. те са 144 с 2 179 легла. Най-много са хосписите - 47 с 1 143 легла. 

Общинският съвет отказа да гласува решението за обезвреждане на морски боеприпаси край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=376044

Общинският съвет във Варна, реши, че не е в неговите компетенции да разреши изработването на Специализиран подробен устройствен план /СПУП/ за терен, собственост на „Терем – КРЗ Флотски арсенал“, предаде репортер на Moreto.net. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Архитектура, строителство, устройство на територията“, на което беше обсъден въпросът.

Може ли Световното първенство да ни прави по-добри?

http://clubz.bg/69199-moje_li_svetovnoto_pyrvenstvo_da_ni_pravi_po_dobri

Навсякъде по света човек може да влезе в бар, в който се гледа футбол, и да постигне набързо съгласие с другите фенове по това колко велик е Лионел Меси и колко неприятни са „Арсенал“. В такива разговори се усеща колко еднакви са хората по света, въпреки своите политически или културни различия.

Във всички краища на света хората празнуват по един и същи начин футболните победи. Независимо дали руснаците празнуват победата си в първия мач срещу Саудитска Арабия, германците отбелязват четвъртата си титла от Бразилия през 2014 г. или пък българите аплодираме по улиците своите герои от САЩ 1994, настроението е общо – всички усещаме по-силно принадлежността си към нацията.

Това вече е доказано научно, пише QZ. В края на миналия месец Националното бюро за икономически изследвания в Масачузетс, САЩ, публикува свето проучване „Изграждане на нации чрез споделени преживявания: Примери от африканския футбол“.

Изследването се фокусира върху отражението на футболните успехи за изграждането на нациите. Конкретно е изследвано дали класирането на Световното първенство или успехите в мачовете за Африканската купа на нациите променят чувството на хората за идентичност и дали намаляват насилието.

Изводите са, че влиянието е твърде голямо. В първите 15 дни след победа на националния отбор с 20% намаляват хората, които са склонни да посочват на първо място своята етническа принадлежност, вместо националността. В дните след победата анкетираните са декларирали и значително по-високо доверие към своите съседи, независимо от какви етнически групи са. Изследването включва анкети, проведени преди и след 70 футболни мача от 2000 до 2015 г.

Но не само хората стават по-приятелски настроени. Учените установили, че в държави, чиито отбори се класират за елиминационната фаза на Африканската купа на нациите, равнищата на политическо насилие са по-ниски в сравнение с държавите, чиито отбори се провалят.

„Наистина е трудно да се изгради национална идентичност“, казва икономистът Филипе Кампанте от Харвардския университет и един от авторите на изследването.

В много страни по света има проблем да накараш хората да се чувстват част от една нация. А това е важно, за да са стабилни институциите. Всеки, който обръща внимание на спорта, забелязва, че по време на големи спортни събития има ръст на националистическите чувства“.

Кампанте предупреждава, че този национализъм не винаги е добър. Той може да доведе до ксенофобия и външен конфликт. Но в повечето случаи той се оказва позитивна сила.

Най-силният ефект обаче се наблюдава, когато отборът е съставен от играчи от различни етноси. Кампанте нарича това „ефекта на добрия пример“.

„Когато видиш хора от различни групи да работят заедно и да постигат успех, това е пример за живота на хората“.

"Лакме" открива фестивала "Опера в парка"

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/06/15/3200609_lakme_otkriva_festivala_opera_v_parka/?ref=rss


Френската опера "Лакме" на Лео Делиб ще открие летния фестивал "Опера в парка", съобщават от Софийската опера и балет. От 15 юни до 15 юли в парка на Военна академия "Г. С. Раковски" в София ще се проведе деветото издание на фестивала.<br /><br />Афишът на оперните заглавия влизат още "Пепеляшка" (на 16 юни) и Любовен еликсир" (на 17 юни). Балетните представления са "Дамата с камелиите" (на 22 юни и на 1 юли), "Жизел"...

ЕС: Македония ще получи дата за начало на преговорите и без подпис от Георге Иванов

https://www.actualno.com/europe/es-makedonija-shte-poluchi-data-za-nachalo-na-pregovorite-i-bez-podpis-ot-george-ivanov-news_679870.html

Отказът на президента на Македония Георги Иванов да подпише споразумението за името, постигнато между Скопие и Атина по-рано тази седмица, няма да окаже въздействие върху решението на на Европейския съюз да започне преговори за членството на страната, отбелязват от македонската редакция на Deutsche Welle, цитирани от агенция "Фокус". Европейският комисар по политиката за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан изрази увереност, че страните членки на ЕС ще дадат зелена светл

Най-много болнични легла на човек - в Пловдив, най-много лекари - в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6914184

Най-много болнични легла на човек - в Пловдив, най-много лекари - в ПлевенОсигуреността на населението с болнични легла в края на 2017 г. е 748.1 на 100 000 души от населението, съобщи Националният статистически институт. Най-високи са стойностите на показателя в областите Пловдив (970.7 на 100 000 души от населението), Смолян (955.4) и Плевен (900.5), а най-ниски са в областите Ямбол (361.1) и Видин (385.

САЩ подготвя втора вълна от мита за китайски стоки на стойност 100 млрд. долара

http://www.cross.bg/dolara-mlrd-stoki-1576963.html

/КРОСС/ Съединените щати са близо до окончателно завършване на втори списък с митнически тарифи за вноса на китайски стоки за цели 100 млрд. долара, тъй като президентът Доналд Тръмп се очаква в скоро време да активира първоначалния кръг от мита за 50 млрд. долара, очаквайки това да предизвика ответна реакция от страна на властите в Пекин, съобщава агенция Ройтерс. Втората вълна от мита за китайски продукти е факт, тъй като Вашингтон се готви да обяви в петък (15-и юни) първият списък с китайски стоки за около 50 млрд. долара, които ще бъдат облагани с митническа тарифа в размер на 25%, според информация на "Уолстрийт джърнъл". От своя страна Ройтерс цитира неназован представител на американската администрация, според който това представлява част от решението на Тръмп да ​​продължи политиката си на "доста значими" митнически тарифи. Списъкът от стоки за 100 млрд. долара ще бъде обект на същите публични коментари и процеси на изслушване, както първият списък за 50 млрд. долара, така че това може да отнеме 60 или повече дни, за да може да влезе в сила, съобщиха пред Ройтерс три източници, запознати с мисленето на администрацията на Тръмп относно тарифните планове

Бисер Петков днес ще сметне колко пари са нужни за лична помощ на хората с увреждания

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/15/3200624_biser_pekov_dnes_shte_smetne_kolko_pari_sa_nujni_za/?ref=rss


Социалният министър Бисер Петков обеща по-късно днес да има разчети на това колко пари ще са нужни за за лична помощ на хората с увреждания. Днес той се срещна с протестиращите в София майки на деца с увреждания, а на срещата присъства и омбудсманът Мая Манолова, съобщи "Нова телевизия".<br /><br />Държавата обаче не е готова да говори за пари и срещите ще продължат и в следващите три дни, каза Петков.<br /><br />"Проблемът е, че министерството не...

С децата в почивните дни (16 и 17 юни)

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/06/15/3198204_s_decata_v_pochivnite_dni_16_i_17_juni/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории....

Строят нов заслон на Кончето в Пирин

https://offnews.bg//obshtestvo/stroiat-nov-zaslon-na-koncheto-v-pirin-682687.html

В началото на август започва изграждането на нов заслон на седловината "Кончето" в Пирин. Досега са правени два опити за ремонт, но поради бюрократични усложнения те не са реализирани, съобщи председателят на Асоциацията на планинските водачи Орлин Чачановски, цитиран от БТА.

Същинската работа ще започне от 1 август и ще продължи около месец.

До този момент са събрани 17 000 лева, като за самата изработка на заслона, материалите и помощните средства са отделени 12 000 лева, а останалите 5000 лева остават за транспорт. Тази сума обаче не е достатъчна, за да може транспортът да се извърши по въздуха. Обърнахме се за съдействие към редица държавни институции, но засега няма отговор. Сега разчитаме на съдействие от страна на председателят на БЧК Христо Григоров, за да може транспорта по въздуха да се осъществи с техниката за въздушно спасяване, с която разполагат, обясни Орлин Чачановски.

Автор на проекта на новия заслон е архитект Милан Рашевски. В Асоциацията на планинските водачи членуват около 100 човека и част от тях са изявили желание да участват с доброволен труд. Част от материалите ще се изнасят на гръб. Идеята е старият заслон, след демонтажа, да бъде монтиран отново в двора на хижа "Яворов", за да остане за историята на планинарското движение в България.

"Демократична България" пренася битката срещу АЕЦ "Белене" в Европейския парламент

https://www.actualno.com/politics/demokratichna-bylgarija-prenasja-bitkata-sreshtu-aec-belene-v-evropejskija-parlament-news_679867.html

Има възможности да се защитим от проекта АЕЦ "Белене" на европейско ниво. Това каза евродепутатът Светослав Малинов на специална пресконференция на "Демократична България", уточнявайки, че вече е имал среща с еврокомисаря по енергетиката Мигел Канете. Малинов посочи, че ще направи още няколко неща в рамките на Европейския парламент (ЕП) още до края на годината. Първо – ще бъде задвижена процедура за декларация на ЕП срещу АЕЦ "Белене", с оглед на сеизмичн

Експерти от ЕС обсъждат подобряването на достъпа до обществени поръчки

http://econ.bg/Новини/Експерти-от-ЕС-обсъждат-подобряването-на-достъпа-до-обществени-поръчки_l.a_i.762687_at.1.html

В София ще се проведе конференция на тема „Подобряване достъпа до обществени поръчки“. Тя ще бъде открита от европейския комисар отговарящ за...

Чавушоглу: Дори и птиците се нуждаят от нашето разрешение, за да летят над Егейско море

https://www.actualno.com/asia/chavushoglu-dori-i-pticite-se-nujdajat-ot-nasheto-razreshenie-za-da-letjat-nad-egejsko-more-news_679869.html

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу повиши отново градуса на напрежението, като предупреди, че дори и птица няма да бъде допусната да лети над Егейско море без разрешението на Анкара, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. В отговор на критиките на турските ултранационалисти, че 18 островa са били „изгубени" в полза на Гърция през последните години, Чавушоглу отбеляза, че от кризата през 1996 г. около Имия (на турски – Кардак) ням

Дойче веле: Как Русия решава проблема с бездомните кучета

https://petel.bg/Doyche-vele--Kak-Rusiya-reshava-problema-s-bezdomnite-kucheta__269416

Снимка: DW/A Hoekstra Нехуманното отношение към безпризорните кучета и котки отново излезе на дневен ред в навечерието на Световното първенс...

Мълния удари в сърцето на Калофер (Снимки)

https://petel.bg/Malniya-udari-v-sartseto-na-Kalofer--Snimki--__269415

Снимки trafficnews.bg Мълния падна в центъра на Калофер след поредната буря, която се разрази в града. От ударната вълна са изпочупени прозорц...

Нов закон във Великобритания! Ако направите такава "неивинна" закачка, ви чака затвор!

https://petel.bg/Nov-zakon-vav-Velikobritaniya--Ako-napravite-takava-neivinna-zakachka--vi-chaka-zatvor--__269413

Правителството на Великобритания подкрепя проектозакон, който би санкционирал като криминално престъпление снимането под полите и рокл...

Състезатели сефтосаха новия път, катастрофа край Равда затвори отсечката часове преди официалното откриване

https://petel.bg/Sastezateli-seftosaha-noviya-pat--katastrofa-kray-Ravda-zatvori-otsechkata-chasove-predi-ofitsialnoto-otkrivane__269414

Новият четирилентов път между Поморие и Несебър бе сефтосан днес. Преди минути тежка катастрофа в посока Бургас доведе до затварянето на...

Здравното министрерство даде съвети как да се пазим от птичи грип: Ето какво не трябва да правите

https://petel.bg/Zdravnoto-ministrerstvo-dade-saveti-kak-da-se-pazim-ot-ptichi-grip--Eto-kakvo-ne-tryabva-da-pravite-__269412

Във връзка със зачестили случаи на птичи грип сред домашни птици (патици, кокошки, пуйки, бройлери) на територията на страната и с цел пред...

Жандармерия нахлу в столичен квартал заради ромска свада

https://petel.bg/ZHandarmeriya-nahlu-v-stolichen-kvartal-zaradi-romska-svada__269408

Снимка: Булфото Полицията е разположила денонощни патрули в столичния квартал „Христо Ботев” след спречкване между две ромски фамили...

Предупредиха почти цяла България, но без Черноморието

http://www.varna24.bg/news/796999.html

"Оранжев" код за 5 области на страната е обявен за утре, 16 юни. Това са Видин, Монтана, ...

Бактерия, която е плод на генното инженерство, е ефикасна срещу запек

https://www.24chasa.bg/novini/article/6914174

Бактерия, която е плод на генното инженерство, е ефикасна срещу запекБактерия, която е плод на генното инженерство, се оказа ефикасна срещу запек у мишки, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Учени от Центъра за персонализирана медицина към клиниката "Мейо" в САЩ разработиха бактерия, която произвежда големи количества от химикала триптамин. Той помага храната да мине през червата с потенциално

Европарламентът отхвърли "компромиса" за превозвачите

https://www.mediapool.bg/evroparlamentat-othvarli-kompromisa-za-prevozvachite-news280335.html

Европейският парламент отхвърли предложението на транспортната си комисия за преговори със страните членки по обявените за компромисни текстове от т. нар. пакет "Мобилност". Така предложенията, внесени от Европейската комисия по инициатива на Франция, влизат за гласуване на следващата парламентарна сесия през юли. Един от най-спорните текстове, предизвикал недоволството и на българските превозвачи, е задължението на всеки три седмици шофьорите на камиони да се връщат за едноседмична почивка в страната си. Това на практика ще изхвърли от дългите международни превози фирмите от Източна Европа. Франция пък иска въвеждане на това правило, защото в момента компании от други държави изземат бизнеса на местните превозвачи, тъй като "командироват" шофьори да работят в Западна Европа на по-конкурентни цени. България иска промяна в предложението на Европейската комисия и на 4 юни в транспортната комисия на Европарламента бяха гласувани уж "компромисни" текстове, които обаче се оказаха не толкова благоприятни за българските превозвачи. Един от тях предвижда не шофьорите, а камионите да се връщат на всеки три седмици в страната, в която са регистрирани, за да бъдат натоварени или разтоварени. България иска това да не важи за международните превози, а само за вътрешните, за да е мярка срещу фирмите "пощенски кутии". Страната настоява и за отпадане на забраната за почивка в кабината, както и за преходен период за въвеждане на правилото за спиране за почивка на сертифицирани паркинги и за въвеждане на "интелигентни тахографи". Гласуването на 4 юни беше обявено от депутата от ГЕРБ Андрей Новаков за "капитулация на пакета "Макрон". По-късно обаче се оказа, че новите текстове може да се окажат още по-неблагоприятни за превозвачите от Източна Европа. В позиция, изпратена в четвъртък от всички български евродепутати в ЕП, е записано, че исканите от България промени могат да бъдат предложени преди гласуването на текстовете в пленарна зала в началото на юли. От позицията става ясно, че това ще бъде сторено. Вероятността опитът да е успешен обаче изглежда нищожна, тъй като позицията завършва с изречението: "Безпокойствието ни от резултата от днешното (в четвъртък - б. а.) гласуване е свързано с формираното мнозинство в Европейския парламент, което нееднозначно показва съотношението на силите". А при гласуването, при което е отхвърлено искането за даване на мандат за нови преговори със страните членки по променените текстове, е показало голямо мнозинство в полза на предложенията на Франция. След гласуването на текстовете в ЕП, те ще бъдат отново обсъждани в рамките на т. нар. триалог между Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент. Позицията на ЕП ще зависи от гласуването в началото на юли. Очевидно разговорите ще продължат в рамките на австрийското председателство на Съвета на ЕС, а Австрия е противник на т. нар. "социален дъмпинг" и едва ли ще работи за промяна на предложените правила.

Само за час в София засякоха близо 90 души, шофиращи с превишена скорост

http://www.cross.bg/sofiya-previshena-skorost-1576962.html

/КРОСС/ 86 души са заловени в София да шофират с превишена скорост само за час на пътя между столичните квартали Дървеница и Младост. Те са били заснети с поставена в района камера на Пътна полиция.  В 10 от случаите вероятно ще бъде отнета и книжката на водачите, тъй като те са карали средно със 130 километра в час при ограничение от 50. 

Извънредното положение в Турция може да бъде отменено в средата на юли

https://www.actualno.com/balkani/izvynrednoto-polojenie-v-turcija-moje-da-byde-otmeneno-v-sredata-na-uli-news_679866.html

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че извънредното положение в страната може да бъде отменено в средата на следващия месец, съобщава вестник Hurriyet, цитиран от агенция "Фокус". „Извънредното положение може да приключи на 17 или 18 юли. Мисля, че няма да бъде продължавано“, подчерта Йълдъръм в интервю за държавния телевизионен оператор TRT Haber. Припомняме, че Турция обяви извънредно положение на 20 юли 2016 г., пет дни след опита за държаве

Сидеров: Ако е последователен, Симеонов ще се заеме с шума от сватбите

http://www.moreto.net/novini.php?n=376031

„Очаквам Валери Симеонов да отиде да спре и цигански сватби, които тормозят по няколко дни наред жилищни квартали в много градове на България. Това би било последователно действие, ако се вторачим само в заведения на Слънчев бряг, е едностранно”.

Дъжд и градушка в Благоевград превърнаха улиците в реки (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dyzhd-i-gradushka-v-blagoevgrad-prevyrnaha-ulicite-v-reki-video-2103720

Дъжд и градушка в Благоевград превърнаха улиците в реки, показват клипове, разпространени в социалните мрежи.

135 тона асфалт "глътна" обновен участък от магистрала "Тракия" (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/135-tona-asfalt-glytna-obnoven-uchastyk-ot-magistrala-trakiia-snimki-2103729

135 тона асфалт "глътна" обновен участък от магистрала "Тракия". Става дума за 22-километрова отсечка между Пловдив и Стара Загора. Участъкът не е ремонтиран от въвеждането му в експлоатация през 1995 г. img wide]33876576[/img]

Роби Уилямс скандализира при откриването на Мондиала, Fox се извини на зрителите (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/robi-uiliams-skandalizira-pri-otkrivaneto-na-mondiala-fox-se-izvini-na-zritelite-video-2103721

Американската телевизионна компания Fox се извини на своите зрители за неприличния жест, показан от британския изпълнител Роби Уилямс по време на откриването на Световното първенство в Русия.

Лилия Христова: 93% класирани деца по първо желание в голяма Варна е успех

http://www.varna24.bg/news/796994.html

82% от малчуганите във Варна са класирани по първо желание във варненските детски градини. ...

Кошлуков за средния пръст на Роби Уилямс: Закъснял подражател

https://offnews.bg//offtopic/koshlukov-za-srednia-prast-na-robi-uiliams-zakasnial-podrazhatel-682686.html

Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков се пошегува със средния пръст, който певецът Роби Уилямс показа вчера по време на откриването на Световното първенство по футбол в Русия. 

Този жест не е непознат на Кошлуков, като той самият го е показвал в ефира на националната телевизия. Това му костваше 3000 лева глоба от СЕМ, протести пред сградата на БНТ, но пък си заслужи "Златен скункс" от "Господари на ефира". 

Относно средния пръст на Роби Уилямс, Кошлуков написа във Фейсбук: 

"Роби Уилямс показал среден пръст по телевизията. Не се заяждам, ама е закъснял подражател, ние това го минахме зимата още..."

Ангелкова ще работи за продукт, обединяващ виното, гурмето и туризма

https://www.actualno.com/politics/angelkova-shte-raboti-za-produkt-obedinjavasht-vinoto-gurmeto-i-turizma-news_679863.html

България е активен участник в две много важни многонационални инициативи по линия на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) и Дунавската стратегия. Като координатор на приоритетната област 3 “Насърчаване на културата, туризма и връзките между хората“ на Дунавската стратегия и работна група „Сътрудничество в туризма“ на организацията за ЧИС Министерството на туризма работи за задълбочаване на регионалното сътрудничество и засилване в

Жизел Бюндхен с остро изказване за младите модели

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/zhizel-biundhen-s-ostro-izkazvane-za-mladite-modeli-6083444

По думите ѝ днешните момичета в професията разчитат на Инстаграм, за да се промотират

Ремонтират спешно повече от 20 детски площадки в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/remontirat-speshno-poveche-ot-20-detski-ploshtadki-v-asenovgrad-news_679864.html

Стартира спешен ремонт на детските площадки в община Асеновград, сред които ремонтирани ще бъдат такива и в селата Червен, Тополово и Мулдава. За реализиране на планираната дейност са осигурени малко над 30 000 лева. Проверка е извършена от експертна общинска комисия на повече от 40 зони за игра. Установено е, че в критично състояние са 20 от тях – 16 в града и четири по селата. При някои от детските кътове липсват елементи от съоръженията. При други е наложително извършването на цяло

Убиха лидера на талибанте в Пакистан

http://clubz.bg/69193-ubiha_lidera_na_talibante_v_pakistan

Молла Фазлула - лидерът на талибаните в Пакистан, е убит при съвместен американско-афганистански въздушен удар в Афганистан, предаде Ройтерс.

Това съобщи висш представител на Министерството на отбраната в Кабул.

Убийството вероятно ще намали напреженето между САЩ и Пакистан.

От американското командване във Вашингтон съобщиха, че са извършили нападение срещу висш бунтовник в източната афганистанска провинция Кунар, на границата с Пакистан. Според военен представтел на САЩ обектът вероятно е молла Фазлула.

Той бе най-издирваният бунтовник в Пакистан. Фолула се прочу с редица терористични атаки, сред които клане в училище през 2014 г., при което загинаха 132 деца, и раняването през 2014 г. на ученичката Малала Юсуфзай, получила по-късно Нобелова награда за мир.

"Потвърждавам, че молла Фазлула, лидрът на пакистанските талибани, е убит при съвместна военна операция в граничния окръг Маравера в провинция Кунар", заяви пред Ройтерс Мохамад Радваниш - говорител на афганистанското Министерство на отбраната.

Той допълни, че ударът е нанесен в 9 часа сутринта местно време вчера.

Смъртта на молла Фазлула може да подобри обтегнатите отношения между Исламабад и Вашингтон. Бунтовническият вожд бе ликвидиран по време на безпрецедентното тридневно прекратяване на огъня между афганистанските талибани и правителствотов Кабул.

Пакистан изигра ключова роля в убеждаването на лидерите на талибаните в Афганистан да започнат преговори за край на 17-годишата война в тази страна. САЩ подозират Пакистан, че укрива на своя територия бунтовниците.

През март САЩ предложиха награда от 5 милиона за информация за Фазлула.

Молла Фазлула стана известен преди десетина години, когато стана бунтовнически командир в долината Суат в Пакистан. Той получи и прякора Радиомоллата заради яростната си пропаганда в ефир.

Пакистанските талибани водят от десетилетие борба за установяването на пуритански ислямистки режим. Повечето от бойците им обаче в момента са избягали в Афганистан.

Но талибаните в двете страни са отделни групировки.

САЩ и Афганистан обвиняват Пакистан, че укрива афганистански талибани и бойците от съюзническата им Мрежа на Хакани. Исламабад отрича и твърди, че неговите талибани се крият в Афганистан.

Убиха лидера на талибаните в Пакистан

http://clubz.bg/69193-ubiha_lidera_na_talibanite_v_pakistan

Молла Фазлула - лидерът на талибаните в Пакистан, е убит при съвместен американско-афганистански въздушен удар в Афганистан, предаде Ройтерс.

Това съобщи висш представител на Министерството на отбраната в Кабул.

Убийството вероятно ще намали напреженето между САЩ и Пакистан.

От американското командване във Вашингтон съобщиха, че са извършили нападение срещу висш бунтовник в източната афганистанска провинция Кунар, на границата с Пакистан. Според военен представтел на САЩ обектът вероятно е молла Фазлула.

Той бе най-издирваният бунтовник в Пакистан. Фолула се прочу с редица терористични атаки, сред които клане в училище през 2014 г., при което загинаха 132 деца, и раняването през 2014 г. на ученичката Малала Юсуфзай, получила по-късно Нобелова награда за мир.

"Потвърждавам, че молла Фазлула, лидрът на пакистанските талибани, е убит при съвместна военна операция в граничния окръг Маравера в провинция Кунар", заяви пред Ройтерс Мохамад Радваниш - говорител на афганистанското Министерство на отбраната.

Той допълни, че ударът е нанесен в 9 часа сутринта местно време вчера.

Смъртта на молла Фазлула може да подобри обтегнатите отношения между Исламабад и Вашингтон. Бунтовническият вожд бе ликвидиран по време на безпрецедентното тридневно прекратяване на огъня между афганистанските талибани и правителствотов Кабул.

Пакистан изигра ключова роля в убеждаването на лидерите на талибаните в Афганистан да започнат преговори за край на 17-годишата война в тази страна. САЩ подозират Пакистан, че укрива на своя територия бунтовниците.

През март САЩ предложиха награда от 5 милиона за информация за Фазлула.

Молла Фазлула стана известен преди десетина години, когато стана бунтовнически командир в долината Суат в Пакистан. Той получи и прякора Радиомоллата заради яростната си пропаганда в ефир.

Пакистанските талибани водят от десетилетие борба за установяването на пуритански ислямистки режим. Повечето от бойците им обаче в момента са избягали в Афганистан.

Но талибаните в двете страни са отделни групировки.

САЩ и Афганистан обвиняват Пакистан, че укрива афганистански талибани и бойците от съюзническата им Мрежа на Хакани. Исламабад отрича и твърди, че неговите талибани се крият в Афганистан.

Най-добрият ни скачач Тихомир Иванов пропуска целия сезон

https://www.24chasa.bg/sport/article/6914157

Най-добрият ни скачач Тихомир Иванов пропуска целия сезонТихомир Иванов пропуска летния сезон в леката атлетика. Финалистът от световното първенство в скока на височина е претърпял операция в клиника в Истанбул, съобщи BGathletic.com. "Вследствие на травмата на бедрото, която Тихомир получи на шампионата на планетата в Лондон, се е получил проблем и на залавното място на четириглавия бедрен мускул.

Инцидент със скоростно влакче във Флорида, шестима са в болница

http://www.cross.bg/bolnitza-dyshi-vlakche-1576958.html

/КРОСС/ Шестима души са откарани в болница, след като скоростно влакче излезе от релсите в американския щат Флорида.  Останалите пътници пък бяха блокирани на над 10 метра във въздуха. Общо 10 души са пострадали, като степента на нараняванията им още не е известна. Полицията в Дейтона Бийч съобщи, че помага в спасителната операция.

Роби Уилямс и политическите психопати

https://www.actualno.com/actualno/robi-uiljams-i-politicheskite-psihopati-news_679854.html

Вижте какво става с Роби Уилямс и ще разберете докъде сме се докарали. Защо сe бил съгласил да пее за диктатора Путин, защо предавал европейските ценности и на кого показал среден пръст пред камерите. На Великобритания, на Запада!, според някои дежурни по бяс анализатори. Верно, наистина има хора, които си представят как Путин и Роби Уилямс сядат в Кремъл и започват да мислят (консултират ги Жерар Депардийо и Александър Дугин) как да нанесат злокобен удар върху Запада: решават че най ще боли, ко

Във Вълчи дол направиха първа копка на реновиране на важен обект

http://www.varna24.bg/news/796996.html

Днес, в присъствието на представители на ръководството на Общински съвет и Общинска администрация - ...

Тереза Мей се опитва да привлече проевропейските бунтари в Консервативната партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6914155

Тереза Мей се опитва да привлече проевропейските бунтари в Консервативната партияБританският премиер Тереза Мей вчера не успя да спечели на своя страна проевропейски настроените депутати в нейната партия по въпроса за ролята на парламента в процеса за Брекзит, повишавайки риска от поражение при гласуването в долната камара следващата седмица. Мей се бори да обедини Консервативната партия около плана си за напускане на ЕС,

Три спални в бившия параклис

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6914160

Три спални в бившия параклисБивш параклис в Дептфорд в Южен Лондон бе успешно трансформиран от студио Nikjoo в дом и работно място за британски творец. Той е държал да се запази максимална част от оригиналното оформление на сградата и характера й, включително фермите, които поддържат покрива. Те са били скрити, когато сградата се е използвала като параклис.

Вулканът Килауеа сипе скъпоценни камъни на Хаваите

https://dnes.dir.bg/spektar/vulkanat-kilauea-sipe-skapotsenni-kamani-na-havaite

Минералът оливин, ако е в чист вид, се цени в бижутерията и може да струва до 450 долара за карат

16-етажен блок изниква край пилоните под паметника на „Почивка“ във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=376043

16-етажен блок ще бъде построен край пилоните със знамена под паметника на „Почивка“. Градежът вече е в ход. Направен е изкопът за зданието, видя репортер на Moreto.net. Новината за огромната сграда, която включва 180 апартамента, предизвика яростно недоволство във Фейсбук.

Tpъмп oдoбpи митa нa ĸитaйcĸи cтoĸи зa 50 млрд. дoлapa годишно

http://econ.bg/Новини/Tpъмп-oдoбpи-митa-нa-итaйc-и-cтo-и-зa-50-млрд-дoлapa-годишно_l.a_i.762686_at.1.html

Aмepиĸaнcĸият пpeзидeнт Дoнaлд Tpъмп e взeл peшeниe зa нaлaгaнe нa митa въpxy ĸитaйcĸи cтoĸи зa 50 милиapдa дoлapa, твъpдят зaпoзнaти, цитиpaни oт...

Черноморските страни планират да развиват общ туристически бранд

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/15/3200604_chernomorskite_strani_planirat_da_razvivat_obsht/?ref=rss


Държавите - членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) планират да създадат общ Черноморски туристически бранд за развитие на вътрешнокруизния туризъм в Черно море. Това съобщи пресцентърът на Министерството на туризма след като Варна беше домакин на форум на организацията, който беше част от програмата на българското европредседателство и събра ресорните за туризма министри на страните - членки.<br /><br />Общият продукт ще обединява вино, гурме,...

Арест за ало-измамник, "заработил" почти 55 хил. лв. за 5 дни

http://www.cross.bg/kofa-grad-smet-1576959.html

/КРОСС/ 25-годишен мъж от Мездра е задържан за серия телефонни измами във Враца в началото на месеца, съобщиха от пресцентъра на МВР. Установено е, че в периода 8-12 юни той се представял за служител на МВР пред възрастни жители на северозападния град и им искал пари, които да бъдат използвани за разкриване на измами. Така от четирима души успял да вземе общо 54 620 лв. На 8 юни 72-годишна жена от областния град изхвърлила през терасата на дома си 13 000 лв. Ден по-късно, 79-годишна врачанка оставила 3000 лв. до кофа за смет, а 62-годишна нейна съгражданка – 1620лв. до паметник в града. На 12 юни, подведена по лъжливия сценарий, 71-годишна жена е оставила под кофа за смет сумата от 37 000 лв. Заподозреният за престъпленията бил заловен в дома си, като там били намерени 12 000 лв., а от автмобила му е иззет мобилен телефон. Работата по случая продължава.

Трагедия! Напусна ни легендарен графити майстор!

https://petel.bg/Tragediya--Napusna-ni-legendaren-grafiti-maystor-__269407

Един от най-известните графити артисти в България Георги Х., познат с артистичния си псевдоним STER, е починал по-рано тази седмица в Москва. ...

Кошлуков за средния пръст на Роби Уилямс: Закъснял подражател!

https://petel.bg/Koshlukov-za-sredniya-prast-na-Robi-Uilyams--Zakasnyal-podrazhatel-__269406

Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков се пошегува със средния пръст, който певецът Роби Уилямс показа вчера по време на откриването н...

Баскетболни таланти на Черно море Тича устремени към медал

https://petel.bg/Basketbolni-talanti-na-CHerno-more-Ticha-ustremeni-kam-medal-__269405

Финалите на държавното първенство по баскетбол за момчета до 14 години ще се играят в София. В тях ще участва и варненският Черно море Тича,...

Флорина Иванова е новото лице на спортните новини по bTV

https://petel.bg/Florina-Ivanova-e-novoto-litse-na-sportnite-novini-po-bTV__269403

Флорина Иванова е новото попълнение в спортната редакция на bTV Media Group, съобщиха от медията. Зрителите ще я видят в ролята на репортер и вод...

Извънредно! Кола пламна в движение на АМ „Тракия“ – на 40 км преди София (снимки, видео)

https://petel.bg/Izvanredno--Kola-plamna-v-dvizhenie-na-AM----Trakiya--------na-40-km-predi-Sofiya--snimki--video-__269404

Снимка: Флагман, видео: TrafficNews Лек автомобил пламна в движение по АМ „Тракия“, на 30-ия километър в посока София. Ако шофирате към столи...

Стотици изпратиха пилотите, загинали край Крумово

http://www.cross.bg/nedelchev-stotitzi-pantileev-1576957.html

/КРОСС/ С военен церемониал бяха изпратени в последния си път двамата загинали пилоти Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев. Стотици близки, роднини и колеги се събраха на Пловдивските гробища за погребението, съобщава bTV. Семействата решиха Пантилеев и Неделчев да бъдат погребани един до друг. Военни от цялата страна дойдоха за последна почит. Заупокойна молитва беше отслужена от Пловдивския митрополит Николай заедно с други свещеници. На мястото дойде военният министър Красимир Каракачанов, ръководители на ВВС и др.

Гръцки депутат зове за военен преврат заради споразумението с Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6914144

Гръцки депутат зове за военен преврат заради споразумението с МакедонияДепутатът от гръцката крайнодясна националистическа партия Златна зора" Константинос Барбарусис поиска от "военното ръководство на страната" да арестува министър председателя Алексис Ципрас и министъра на отбраната Панос Каменос, както и президента Прокопис Павлопулос, съобщава "Катимерини", цитирана от БТА.

До 1150 лв. стартова заплата за сезонни работници във Варна

http://varnautre.bg/2018/06/15/83427/%d0%b4%d0%be-1150-%d0%bb%d0%b2-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b1

Над 200 продължават да са свободните места за сезонни работници в хотели и ресторанти във Варна, обявени чрез бюрата по труда в града. Това съобщиха от регионалното звено на Агенцията по заетостта, цитирани от moreto.net. Според данните близо 60 са обявите за готвачи, като във всички единственото изискване е за средно образование, а с предимство […]

Вулканът в Хавай отново изригна

http://www.cross.bg/izrigna-vylkanut-lava-1576956.html

/КРОСС/ Вулканът в Хавай отново изригна, изхвърляйки фонтани от лава на 50 метра височина. Вулканът предизвика стотици трусове с умерена сила, откакто изригна за първи път на 3 май. Над 600 къщи са унищожени. Изригванията покриха с лава повече от 800 хектара и образуваха 22 пукнатини в земята. Това са най-разрушителните изригвания в Съединените щати след вулкана „Сейнт Хелънс” в щата Вашингтон през 1980 г., при което загинаха 57 души. За разлика от него лавата от „Килауеа” се стича по-бавно и позволява на жителите да се евакуират навреме.  

Обучават руските служители на Мондиал 2018 да се усмихват

https://offnews.bg//psihologia/obuchavat-ruskite-sluzhiteli-na-mondial-2018-da-se-usmihvat-682685.html

Организаторите обучават руските служители на Мондиал 2018 да се усмихват, съобщи Би Би Си.

Всички във ФИФА, руските железници и московското метро преминават през курс, който да ги научи как да се държат по-учтиво и приветливо с туристите.

Причината е, че усмивката при поздрав не е задължителна част от руската култура.

Руснаците дори имат и поговорка: „Смехът без причина е признак на глупост“.

Това обърква чужденците в страната. Очаква се около 1,5 милиона граждани от 31 различни държави, от Южна Корея до Дания, да дойдат, за да подкрепят отборите си и да се насладят на футболното първенство.

Британският "Индипендънт" дори се шегува с президента Владимир Путин, който не се усмихва, дори когато Русия разгроми Саудитска Арабия с 5:0 при откриването на Световното първенство по футбол в Москва вчера.

via GIPHY

Цял квартал под полицейска блокада заради ромска свада!

http://regiona.bg/%d1%86%d1%8f%d0%bb-%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0%d0%bb-%d0%bf%d0%be%d0%b4-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%b0/

Полицията е разположила денонощни патрули в столичния квартал „Христо Ботев” след спречкване между две ромски фамилии. Към момента положението е спокойно и служителите на реда остават превантивно. Две лица са задържани след инцидента. Те са с 24-часова полицейска заповед за задържане, съобщиха на извънреден брифинг на МВР, пише новини бг.

От полицията са категорични, че няма да се допусне ескалация на напрежението в квартала.

Има много униформени както в центъра на квартала, така и по малките улички и на входовете на квартала.

На място има полицейски патрули от 1 РПУ, както и специализирани полицейски сили.

Вижте видеото тук:

 

Материалът Цял квартал под полицейска блокада заради ромска свада! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Тръмп пред лидерите на Г-7: Крим принадлежи на Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=376027

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил пред лидерите на страните от Г-7, че Крим принадлежи на Русия, съобщава BuzzFeed News, като се позовава на дипломатически източник. Източникът отбелязал, че Тръмп смята Крим за руски, защото "всеки, който живее там, говори руски език".

Видео анкета: Благоевградчани за Видовден: Няма скрито покрито, всичко излиза на яве, а уличният музикант знае, че е празник, затова ви поздравява както може...

http://www.struma.com/obshtestvo/video-anketa-blagoevgradchani-za-vidovden-nyama-skrito-pokrito-vsichko-izliza_135537/

Попитахме над 10 благоевградчани какво е Видовден?! Част от тях не бяха чували за този ден и не знаеха. Уличният музикант в центъра също не бе чувал за Видовден, но поиска хората да помагат на бездомниците, да им дават по някой лев, за да преживяват.

"С акордеончето ги веселя, срещу някоя стотинка, за да се прехранвам, радвам се, че има празник Видовден и желая на всички добро."

Две дами бяха категорични: Видовден, няма скрито покрито, един ден всичко излиза на...

Продължава

Ангелкова отрече за конфликт със Симеонов, имали различни гледни точки

https://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2018/06/15/3200594_angelkova_otreche_za_konflikt_sus_simeonov_imali/?ref=rss


Конфликт между мен и вицепремиера Валери Симеонов няма, имаме различни гледни точки, заяви пред журналисти в курорта Албена днес министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от радио "Фокус" – Варна. Тя поясни, че идеята курортите да се извадят от закона за шума е на работещите в туристическия бранш.<br /><br />"Бях сезирана от повече от 30 от най-големите организации с това да се прецени националните курорти да бъдат извадени от закона за шума, защото ние...

Кметът на Септември загази: подхвана го Антикорупционната комисия

https://frognews.bg/novini/kmetat-septemvri-zagazi-podhvana-antikoruptsionnata-komisiia.html

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е установила, че кметът на Септември Марин Рачев е в конфликт на интереси заради издаването на заповед за изготвянето на проект в полза на фирма, собственост на майка му.

И юнската жега тревожи родителите на бъдещите седмокласници

//dariknews.bg/novini/bylgariia/i-iunskata-zhega-trevozhi-roditelite-na-bydeshtite-sedmoklasnici-2103709

Юнската жега разтревожи родители на деца, които догодина ще са в 7-ми клас. В наредба на министерството на образованието се предвижда следващата учебна година да се удължи с две седмици за учениците 4-ти и 7-ми клас.

Само във Фрог: Здравният министър се прави на ощипана мома за безобразията в „Медицински одит“

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-zdravniiat-ministar-pravi-oshtipana-moma-bezobraziiata-meditsinski-odit.html

Здравният министър Кирил Ананиев се прави на ощипана мома за безобразията, които са се вършили в Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Вчера той заяви пред журналисти, че не е бил информиран за случващото се в агенцията.

Само във Фрог: Здравният министър се прави на ощипана мома за безобразията в „Медицински одит“

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-zdravniiat-ministar-pravi-oshtipana-moma-bezobraziiata-meditsinski-odit.html

Здравният министър Кирил Ананиев се прави на ощипана мома за безобразията, които са се вършили в Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Вчера той заяви пред журналисти, че не е бил информиран за случващото се в агенцията. Спецпрокуратурата започна разследване на прикрити 11 смъртни случая, част от които са свързани с новородени. Медията ни разкри за първи път за голяма част от тях в свое разследване още преди няколко месеца.

Иззеха над 150 антични монети и две огнестрелни оръжия от имот в Шуменско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6914139

Иззеха над 150 антични монети и две огнестрелни оръжия от имот в ШуменскоНад 150 монети с вид на антични и две огнестрелни оръжия - старинна пушка и друга, без надписи, са намерени и иззети от частен дом в село Царев брод. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен. Проверката в имот на Д.Д./45 г./ била извършена вчера след получен сигнал, че мъжът държи археологически обекти.

"Макдоналдс" заменя пластмасовите сламки с хартиени във Великобритания и Ирландия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/15/3200588_makdonalds_zamenia_plastmasovite_slamki_s_hartieni_vuv/?ref=rss


"Макдоналдс" (McDonald's) съобщи днес, че ще замени пластмасовите сламки в заведенията си във Великобритания и Ирландия с хартиени, предаде "Асошиейтед прес". Процесът на замяна ще започне през септември и ще приключи догодина.<br /><br />Веригата да бързо хранене използва 1.8 милиона сламки дневно във Великобритания, отбелязва Би Би Си. През април британското правителство предложи забрана на пластмасовите сламки и на клечките за уши във Великобритания,...

Котаракът Ахил позна, че Русия ще бие, лемурът Спартак се изложи

https://www.24chasa.bg/sport/article/6914136

Котаракът Ахил позна, че Русия ще бие, лемурът Спартак се изложиЛюбителите на залозите, които разчитат на по-нестандартни методи за прогнози, могат да се "допитат" до неколцина космати оракули. Как обаче се справиха нетрадиционните пророци с предсказанията си за първия мач от Световното първенство по футбол в Русия? Отговор на този въпрос дават "Скай спортс" и "Инсайд едишън", цитирани от БТА.

На световно като на погребение - трите дни, които разтърсиха испанския футбол

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/15/3200549_na_svetovno_kato_na_pogrebenie_-_trite_dni_koito/?ref=rss


"Искам да напусна тази пресконференция сега, защото все едно сме на погребение, а ние започваме световното първенство, което е едно фантастично събитие. Време е да оставим всичко това зад гърба си."<br /><br />Така капитанът на Испания Серхио Рамос опита да тушира бурната седмица, която един от фаворитите за титлата в Русия преживя след безпрецедентното уволнение на селекционера Хулен Лопетеги ден преди началото на мондиала.<br /><br />Във вторник той беше...

Съветниците върнаха "топката" към администрацията по въпроса с полигона за унижощаване на боеприпаси край Варна

http://www.varna24.bg/news/796992.html

Не е в компетенциите на Общински съвет – Варна да разреши изработването на Специализиран подробен ...

Фрогоко: Гузна съвест гризе Жени Начева и Кирил Ананиев за махането на проф. Плочев

https://frognews.bg/novini/frogoko-guzna-savest-grize-jeni-nacheva-kiril-ananiev-otstraniavaneto-prof-plochev.html

Надзорният съвет на НЗОК трябваше да констатира, че управителят на Касата проф. Камен Плочев е в болничен повече от 3 месеца и затова трябва да сезира Народното събрание, за да бъде сменен. Това обясни пред Фрогнюз бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров.

Ангелкова: Нямам конфликт с Валери Симеонов, имаме различни гледни точки

https://www.actualno.com/politics/angelkova-njamam-konflikt-s-valeri-simeonov-imame-razlichni-gledni-tochki-news_679858.html

Конфликт между мен и вицепремиера Валери Симеонов няма, имаме различни гледни точки. Това заяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова в Албена. „Министерството на туризма защитава интересите на туристическия бранш и на туристите. Бях сезирана от повече от 30 от най-големите организации с това да се прецени националните курорти да бъдат извадени от Закона за шума, защото ние регламентираме техния правен статут в Закона за туризма и съответно детайлите по отношение на

13-членно международно жури избира най-доброто късо кино на фестивала в Балчик

http://www.cross.bg/film-filmi-festival-1576955.html

/КРОСС/  IN THE PALACE предстои от 23 до 30 юни в Двореца  По-малко от десет дни ни делят от началото на най-големия и престижен фестивал за късометражно кино в Източна Европа, който от тази година е и официален партньор на Филмовата академия в САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Вече 15-а година IN THE PALACE International Short Film Festival предлага огромно разнообразие от продукции, обучителни ателиета, срещи с изявени лица от киноиндустрията, както и ежедневна музикална програма. Специално за празничното си издание събитието ще събере 14-членно международно жури от цял свят, съставено от най-утвърдените специалисти в областта. Едно от най-интересните и изявени имена в списъка е на Алън Маккуин, който има над три десетилетия опит в продажбите, дистрибуцията и осъществяването на филмови проекти. В дългогодишната си кариера Маккуин е работил за 20th Century Fox, Pathe, Universal, Miramax, Nordisk, Kinowelt и още редица от най-ключовите компании. Той е още лектор по филмова дистрибуция и бизнес, автор на книги, сценарии, преподава креативно писане. Друг ключов специалист в областа, с когото гостите на фестивала ще имат възможност да се срещнат, е Линда Олшевски. Като жури, тя ще приложи изключителните си знания, натрупани в шеметната ѝ кариера, направила я директор на най-успешната компания за късометражни филми в света Shorts International Ltd

Откъс от "Ярост" на Салман Рушди

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/06/15/3200130_otkus_ot_iarost_na_salman_rushdi/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Ярост", с автор Салман Рушди, предоставен от Издателство "Колибри".<br /><br />Салман Рушди пак е тук с "Ярост" – един колкото проникновен, толкова екстатичен роман, поредно доказателство за мощта на неговия разказвачески дар.<br /><br />"Ярост" е поредното предизвикателство на британския писател от индийски произход - мащабна и безмилостна трагикомедия за...

Бойко Борисов разговаря с посланика на САЩ

http://nakratko.bg/category/59/161010/


Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с посланика на САЩ Ерик Рубин. Двамата обсъдиха актуални политически теми и развитието на двустранните отношения.

БСП: Неглижира се отстраняването на шефа на здравната каса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6914132

БСП: Неглижира се отстраняването на  шефа на здравната касаВсичко случващо се днес в парламента бе, за да се неглижира отстраняването на проф. Камен Плочев от Националната здравно-осигурителна каса. Това заяви зам.-шефът на БСП Жельо Бойчев пред журналисти в парламнта днес. Припомняме ви, че парламентът прекрати пленарното заседание по-рано днес поради липса на кворум.

Как пазарите реагираха на решенията на ЕЦБ?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/kak-pazarite-reagiraha-na-resheniiata-na-ecb-262985/

Оптимизмът на инвеститорите в Европа се дължи на забавянето на покачването на лихвения процент, посочи Андрей Стойчев

Кражбите и контрабандата на дървесина в Разложко не спират

http://www.struma.com/krimi/krajbite-i-kontrabandata-na-durvesina-v-razlojko-ne-spirat_135536/

На 14.06.2018 г. в РУ Разлог са повдигнати обвинения за извършени престъпления по чл. 235, ал. 2, пр. ІІІ от НК на лицата:

- Б.Д. (54 г.) от с. Горно Краище за това, че около 20:15 часа на 11.10.2017 г. по пътя от с. Палатик към с. Елешница, с товарен автомобил „МАН 25.422ДФ“, е транспортирал незаконно придобит от друго лице дървен материал от бял бор – около 15 куб. метра, на стойност около 1 088 лв;

- А.Х. (21 г.) от с. Краище. На 11.10.2017 г. около...

Продължава

"Масово самоубийство" на овце в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6914125

"Масово самоубийство" на овце в ТурцияПетстотин овце участваха в "масово самоубийство" в Турция, след като една от тях скочи в пропаст, а останалите я последваха, доказвайки защо изразът "като стадо овце" е добил такъв алегоричен смисъл, предава БТА.  Турската телевизия Хабертюрк показа кадри от скалистата местност в окръг Ван, Източна Турция, където лежат стотиците загинали животни.

"Черно море" стартира подготовка

http://www.moreto.net/novini.php?n=376030

Отборът на Черно море започна подготовка за сезон 2018/2019 година, научи Moreto.net. Първото занимание на “моряците” бе на стадион “Тича” и в него взеха участие 23 футболисти, включително и тримата нови играчи – бранителите Ивайло Марков и Пламен Димов, както и халфът Патрик Андраде.

Бус и кола се удариха на бул."Александър Малинов" в столицата (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6914122

Бус и кола се удариха на бул."Александър Малинов" в столицата (Снимки)Бус и кола се удариха на кръстовище на столичния булевард "Александър Малинов" тази сутрин. От снимки публикувани в социалните мрежи се вижда, че на буса са нанесени тежки материални щети в предната и задната му част. Разбита е и предницата на автомобила, участвал в катастрофата. При инцидента е повреден и стълб със светофарна уредба.

Башар Асад се появи пред публика по повод мюсюлмански празник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6914123

Башар Асад се появи пред публика 
по повод мюсюлмански празникСирийският президент Башар Асад посети днес западния крайбрежен град Тартус, където присъства на молитвата за мюсюлманския празник Айд ал Фитр, бележещ края на свещения месец рамазан, информира Франс прес, цитирана от БТА. Президентската канцелария разпространи снимки на Асад, който се моли по изгрев слънце в тартуската джамия Саида Хадиджа заедно

КФН потвърди проспекта за IPO на облигации на „Захарни заводи"

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-potvyrdi-prospekta-za-ipo-na-obligacii-na-zaharni-zavodi-262989/

Регулаторът прие Стратегия за наблюдение на финансовите технологии (FinTech) в небанковия финансов сектор до 2020 г.

Дончев: Нужно е подобряване на Системата за обществени поръчки

http://nakratko.bg/category/59/161009/


Приоритетът за кабинета е в рамките на една година да тръгнат електронните обществени поръчки. Стане ли това ще се решат много от проблемите, които имаме.

Плюсове и минуси на иранската ядрена сделка и излизането на Тръмп от нея

http://terminal3.bg/pljusove-i-minusi-na-iranskata-jadrena-sdelka-i-izlizaneto-na-trmp-ot-neja/

Лавинообразни събития повлече решението на Доналд Тръмп САЩ да излязат от споразумението, добило популярност като „иранската ядрена сделка“ и на Иран да бъдат наложени „невиждани досега санкции“. Само за един месец оттогава всички преки участници, т.е. Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай, от една страна, и Иран – от друга, както и други по-странични играчи, като Европейският съюз, Израел, Сирия и Саудитска Арабия предприеха различни действия не само в полето на дипломацията, но някои за съжаление демонстрираха и силата на оръжието.

В началото  – ден трябваше на Иран, за да се реши да обстрелва Израел от сирийска територия, което досега в продължение на 7 години сирийска гражданска война се беше случило само веднъж – тази пролет. Само часове трябваха на Израел да изпрати в отговор самолети, за да пометат от въздуха десетки обекти на територията на Сирия, които се свързват с иранско присъствие там. Това естествено не би могло да стане без разрешението на Русия, чиято противовъздушна отбрана пази страната на Башар ал-Асад.

Последните събития се свързват с решението на иранските власти да увеличат процента на обогатения уран, добиван в страната до 20%. Съобщението бе направено лично от Върховния лидер Али Хаменей, заедно уточнението, че „това е в рамките на споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма“. Коментарът на френския външен министър бе, че управлението на Иран е на границата на „червената линия“. Проблемът е, че задачата пред европейците да компенсират излизането на САЩ от сделката става все по-трудна след подобно поведение на иранците.

Въпросите обаче са много. Например не е ли подобен отговор от иранците очакван? Дали той е военнолюбив, изнудвачески или просто горделив? И доколко ЕС изобщо е готов за последствията в лошия случай? Какви мерки са взети? Целта на ЕС да защити фирмите от санкциите на САЩ изобщо реална ли е или е фикция?

Аятолах Али Хаменей чете иранско издание на „Огън и ярост“, книгата разказваща за първите месеци от президентството на Тръмп

Големите фирми и банки, една по една оповестяват, че напускат Иран, заради санкциите на САЩ (например мощната петролна френска компания Тотал веднага и Европейската инвестиционна банка наскоро). Иранците поискаха от Германия, Франция и Великобритания да поемат частта от търговията с петрол, така че да не се усещат загуби в бюджета на Ислямската република. Срещу никакви допълнителни ангажименти от страна на Иран. Ще припомня, че критиките на Тръмп са състояха основно в три направления:

  • Иранците използват приходите, не за развитието на собствената си страна, а за да подпомагат финансово и логистично различни въоръжени отряди на териториите на Ирак, Сирия, Ливан и Йемен. Т.е. да дестабилизират Близкия изток. Това кара арабските правителства да се чувстват беззащитни и силно уязвими и води до материални щети и по-важното – човешки жертви в региона.
  • Иранците не позволяват да се говори изобщо за намаляване на развитието на балистичните м ракети, оръжие, което използват реално на териториите на съседни страни.
  • Всъщност документът за иранската ядрена сделка води само до сдържане на Иран за определен брой години, т.е. след 15 години, ако Иран е финансово стабилен, той ще може да развие ядрената си програма отново за военни цели. На практика това се видя ясно от изнесените от Мосад архиви, които показват, че целта на иранското управление не е производство на електричество, а получаването на ядрено оръжие.

За съжаление последвалите събития потвърждават, че сдържането на агресивната политика не е характерно за управляващите в Иран. Изявлението, че страната започва обогатяване на уран, не говори за реформаторско управление, а я праща назад в мрачните времена на консерваторите. 

Истината налага да се признае, че колкото и да не е харесван президентът Тръмп, става все по-вероятно неговото решение да е правилно. И на фона на безволеви и нерешителни политици от елита, които не искат да поемат отговорност, Тръмп заслужава конкретно признание. Защото политиката на отлагането на вземане на неудобни и крайни решения не винаги е печеливша.

Над 5 хил. работници от страни извън ЕС ще бъдат наети за летния туристически сезон

http://econ.bg/Новини/Над-5-хил-работници-от-страни-извън-ЕС-ще-бъдат-наети-за-летния-туристически-сезон_l.a_i.762685_at.1.html

Между 5000 и 5400 работници от страни извън Европейския съюз се очаква да бъдат наети за летния туристическия сезон в нашата страна. Това обяви...

Ето това вече е прекалено! Вижте какво се придвижва по "Симеоновско шосе" в София (видео)

https://petel.bg/Eto-tova-veche-e-prekaleno--Vizhte-kakvo-se-pridvizhva-po-Simeonovsko-shose-v-Sofiya--video--__269400

София, 2018 година, традиционно оживен булевард. И на него добитък. Изключително шокирани останаха шофьорите, преминаващи през "Сименовско ...

Сидеров към Сашо Диков в НС: Не сте прилично облечен, г-н Диков. Вижте се на какво приличате!

https://petel.bg/Siderov-kam-Sasho-Dikov-v-NS--Ne-ste-prilichno-oblechen--g-n-Dikov--Vizhte-se-na-kakvo-prilichate-__269399

Снимка: novini.bg  Станахме свидетели на просташка проява на двама-трима  депутатите от БСП, които безчинстваха на територията на председат...

Откриха арсенал в дома и лозето на мъж от Варненско

https://www.24chasa.bg/region/article/6914120

Откриха арсенал в дома и лозето на мъж от ВарненскоМалък боен арсенал откриха служителите на МВР в дома и лозето на 63-годишен мъж от варненското село Бенковски. Мъжът е задържан за 24 часа, срещу него е образувано досъдебно производство за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси. Полицаите действали по сигнал. Те направили внезапна проверка в дървена постройка в лозето на мъжа край родното му

Повече от половината от лекарите са над 55 г.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/15/3200554_poveche_ot_polovinata_ot_lekarite_sa_nad_55_g/?ref=rss


Повече от половината от българските лекари са на възраст над 55 години, а само един от четирима е под 45. Това сочат данните на Националния статистически институт, оповестени днес.<br /><br />Лекарското съсловие съставлява малко над 3000 души. Най много са общопрактикуващите - 15%, следвани от анестезиолозите - 5.3%, и хирурзите - 5%, педиатрите - 4.9%, гинеколозите - 4.8%.<br /><br />Осигуреността с лекари в края на 2017 г. общо за страната е 42.7 на 10 000 души от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване