Проучване на ЕК: България е сред страните с най-голямо доверие в ЕС

http://www.struma.com/bulgariya/prouchvane-na-ek-bulgariya-e-sred-stranite-s-nai-golyamo-doverie_135515/

Доверието е най-голямо в Литва, Португалия, Дания, Люксембург и България

Доверието в ЕС достига до 42 на сто, като нараства с един процент и е на най-високото си равнище от есента на 2010 година. Това показват данни от проучване, представени днес от Европейската комисия.

В 15 държави от ЕС мнозинството от участниците в допитването имат доверие в Общността. Доверието е най-голямо в Литва (66 на сто), Португалия и Дания (57 на сто), и в Люксембург и България (56 на сто).

От миналата есен доверието в ЕС е нараснало в 19 държави, особено в Португалия...

Продължава

Тези предмети носят нещастие - веднага ги изхвърлете

https://www.actualno.com/curious/tezi-predmeti-nosjat-neshtastie-vednaga-gi-izhvyrlete-news_679817.html

Скъсани и негодни дрехи и обувки, напукани и надраскани съдове – приборите и сервизите за хранене символизират семейството и дефектите върху тях се отразяват като проблеми в отношенията. Счупени битови предмети, спукани огледала. Старайте се да поддържате чистота в дома си. Тъмните сили обожават мръсотията, немитите тела и мръсните души. Подаръци, които не ви харесват, носят нещастие, тъй като са подарени с недобри чувства или със зловещи наричания. Картини с изображение на нещо дис

Хаос в болницата в "Овча купел": Пациенти чакат с часове, въртят се схеми, директорът - заплашен от арест

https://www.actualno.com/healthy/haos-v-bolnicata-v-ovcha-kupel-pacienti-chakat-s-chasove-vyrtjat-se-shemi-direktoryt-zaplashen-ot-arest-news_679804.html

От 3 до 5 години затвор грозят д-р Антон Живков, новоназначеният директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация“ – ЕАД за подаване на декларация с невярно съдържание, предаде БГНЕС. Припомняме, че в сигнал до прокуратурата един от кредиторите твърди за закононарушение от страна на директора на дружеството длъжник Антон Живков. След справка в Агенцията по вписванията управителят на фирмата „БП Интех“ ЕООД Борислав Вели

ГЕРБ: Честит Рамазан Байрам на всички мюсюлмани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913893

ГЕРБ: Честит Рамазан Байрам на всички мюсюлманиНародният представител от ГЕРБ Алтимир Адамов прочете от трибуната на Народното събрание декларация на парламентарната група на партията по повод Рамазан Байрам. В нея се казва:  От името на Парламентарната група на ГЕРБ поздравявам българските мюсюлмани със свещения религиозен празник Рамазан Байрам.

Македонското правителство единодушно прие договора с Гърция за името

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913894

Македонското правителство единодушно прие договора с Гърция за името
Македонското правителство обсъди и единодушно прие договора за разрешаване на спора с Гърция за името на Македония и за стратегическо партньорство и го декласифицира, предаде агенция МИА. Договорът вече е на интернет страницата на правителството и е достъпен за обществеността, съобщи правителственият говорител Миле Бошняковски на пресконференция

КФН потвърди проспект за IPO с облигации на Захарни заводи

http://econ.bg/Новини/КФН-потвърди-проспект-за-IPO-с-облигации-на-Захарни-заводи_l.a_i.762675_at.1.html

На заседанието си на 14.06.2018 г. Комисията за финансов надзор (КФН) реши, че потвърждава проспект за първично публично предлагане на конвертируеми...

Очаква се парламентът да освободи шефа на НЗОК

http://www.struma.com/bulgariya/ochakva-se-parlamentut-da-osvobodi-shefa-na-nzok_135514/

Вчера депутатите от здравната комисия одобриха прекратяването на мандата му

Народното събрание ще разгледа предсрочното освобождаване на шефа на Национална здравноосигурителна (НЗОК) проф. Камен Плочев. Вчера депутатите от здравната комисия одобриха прекратяването на мандата му.

През последните 3 месеца проф. Плочев отсъства по болест. Законът предвижда в такива случаи парламентът да освободи управителя на касата.

В края на миналия месец Плочев информира Надзорният съвет на касата, че ще отсъства поне още един месец. Той подчерта, че съветът трябва...

Продължава

Зрелищна експлозия – разрушиха 54-метрова сграда в Колумбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913889

Зрелищна експлозия – разрушиха 54-метрова сграда в Колумбия
54-метрова сграда в Колумбия беше разрушена със зрелищна експлозия. Унищожаването се налагаше заради повреда в конструкцията на жилищния блок, предава bTV.  Той се състоеше от 18 етажа и 44 апартамента. Сградата била построена през 2009 г. и се обитаваше само две години. За разрушаването ѝ са използвани 100 килограма експлозиви.

Подготвя се технологичен проект за ремонта на 9 км от път II-49 на територията на община Кубрат

http://www.cross.bg/kybrat-razgrad-tytrakan-1576935.html

/КРОСС/ Над 20 млн. лв. се инвестират в момента в основния ремонт на второкласния път Търговище - Разград - Кубрат - Тутракан. В момента се изработва технологичен проект за ремонта на 9 км от път II-49 Кубрат - Тутракан, в участъка между селата Топчии и Каменово. Това е част от подготвителните дейности, които е необходимо да се предприемат преди започването на строителните работи на отсечката. В проекта ще бъдат посочени видът и количеството на предстоящите ремонтни дейности. Със средства от ОП „Региони в растеж“ се рехабилитират общо 31 км от второкласния път II-49 Търговище - Разград - Кубрат - Тутракан, който свързва областите Търговище, Разград и Силистра. Инвестицията е за над 20 млн. лв. През м. г. стартира рехабилитацията на 21 км в участъка Търговище - Разград и на още 10 км между Кубрат и Тутракан. Строителните работи в отсечката Кубрат – Тутракан, на територията на област Силистра, завършиха. Работата на другия участък в област Разград напредва. В момента се полага последният пласт асфалт. АПИ разглежда и търси варианти за ремонт на път II-23 Русе - Кубрат, който е в недобро състояние. През април чрез програмата за текущ ремонт са отстранени най-големите неравности, за да се повиши безопасността на движение. За рехабилитацията на 46 км от второкласния път, които са на територията на областите Русе и Разград, има готов проект

Нова поредица на Viasat History разказва за голямата любов на император Николай и Александра (видео)

https://offnews.bg//istoria/nova-poreditca-na-viasat-history-razkazva-za-goliamata-liubov-na-imper-681478.html

Чаровната д-р Сузана Лимпскомб - историк, телевизионен водещ и автор на документални филми, разказа  ред OFFNews за документалната си поредица "Николай и Александра: Последните кралски особи на Русия". В нея тя се спира на хилядите запазени писма - живи свидетелства на страстната любов между двамата, времето в предреволюлиционна Русия и турбулентната историческа развръзка.

Новия епизод от поредицата може да гледате по Viasat History на 18 юни, от 22:00.

- Д-р Лимпскомб, какво Ви накара да започнете да изучавате история?

- Мисля, че историята - това е животът на останалите. Ако се интересуваш от хората, от начина, по който мислят, който ги мотивира, тогава историята е най-перфектната наука.

- Много от изследванията Ви са върху живота на Хенри VIII. А сега се захващате с последната царска фамилия на Русия. С какво Ви привлече тяхната история?

- Всъщност, между Хенри Осми и Ан Болейн и Николай и Александра могат да се направят много паралели. Страстна любовна история с последствия, променили света. Особено ми харесва погледът отвърте в личната им история. Писмата, които са си разменяли, са много интимни и дават поглед върху мислите им, светогледа им. Обясняват много за революцията в Русия.

- Император Николай II и съпругата му Александра са известни с любовта си един към друг. Открихте ли нещо ново и любопитно в кореспонденцята им? Има ли малко известни факти за тях?

- Няколко неща. Писмата са изпълнени с много страст, отдаденост, любов. В смайващи размери. Изглеждат напълно увлечени един от друг дори след 22 години брак. Направи ми впечатление и степента, до която тя го манипулира. Бях чела за това в други книги, а сега го открих и в писмата им. Имам предвид, че го подтиква да бъде авторитарен, марксист, твърд - по-авторитарен, отколкото е бил в действителност. А друго, което ме впечатли, е че те са били интимни - в сексуално отношение. Наричат гениталиите си с имена и пишат за тях в кореспонденцията си. Удивително!

- Знаете ли колко писма са си разменили? Според някои източници са хиляди.

- Сигурно са толкова. Знаем за 1700 между април 1914-а и март 1917-а. Ако сложим и тези преди тях, със сигурност са хиляди.

- Животът на последната династия със синя кръв излиза за пръв път, разказан в телевизионна поредица. Какво ще видят зрителите?

- Във втория епизод сме подбрали история от Първата световна война. Моментът, когато идва техният - не бих казала неизбежен, но почти неизбежен залез. Николай отива на фронта - да ръководи ситуацията оттам, но той не е пълководец. Не е като своя баща. На фронта той наистина не е постигнал много, играл е домино и е пишел писма, оставяйки политически вакуум и Александра начело. Спираме се и на влиянието на Распутин и неговата необичайна смърт. Накрая се стига до Руската революция.

Снимка: Viasat World

- Защо според вас историята е важна - какво бихте казали на клас ученици, за да ги вдъхновите да я изучават?

- Защото тя е всичко онова, което някога се е случило. Илюстрация на това как действат хората. Поглеждаш назад и виждаш как са реагирали в сходни ситуации. Обяснимо е тя да не грабне вниманието на младите хора точно защото са млади и мислят, че знаят всичко. Но мисля, че ако са умни и искат да разберат как работи светът, няма по-добър начин от историята. Днес повече от всякога имаме нужда от това - със смяната на властта в целия свят - от Америка, през Брекзит. Трябва да погледнем в миналото, за да разберем какво се случва.




Прикритите от медицинския одит фатални грешки – „престъпление по служба с корупционен елемент”

http://www.struma.com/bulgariya/prikritite-ot-medicinskiya-odit-fatalni-greshki-prestuplenie-po-slujba_135513/

Според прокуратурата само е отчитана дейност и виновните лекари са се разминавали без наказания

Абсолютно порочна вътрешна нормативна база в Изпълнителна агенция „Медицински одит” е довела до прикриването на лекарски грешки, довели до над 10 смъртни случая само през 2017 г. Това каза пред камерата на bTV говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, като подчерта, че се разследва умишлено деяние.

„Не бих използвала думата „Чадър”, но е факт прикриването на случаи от органите на разследване”, посочи тя. Арнаудова даде пример с пациент със...

Продължава

Мълния изпепели постройка и уби животни в Сандански

https://frognews.bg/novini/malniia-izpepeli-postroika-ubi-jivotni-sandanski.html

Летните бури отново причиниха щети в различни райони у нас. Мълния удари селскостопанска постройка в Сандански, подпали я и уби отглежданите в нея домашни животни – кокошки и зайци.

Русия иска от САЩ да разсекретят данните си за веществото "Новичок"

https://www.actualno.com/europe/rusija-iska-ot-sasht-da-razsekretjat-dannite-si-za-veshtestvoto-novichok-news_679808.html

Посолството на Русия във Вашингтон призова американските власти да разсекретят данните за отровното вещество „Новичок“ и да унищожат своите запаси от химически оръжия, в същото време напомняйки на Държавния департамент за инсценировката на химическа атака в Сирия, предаде РИА Новости. На 11 юни официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви, че „Сирийската свободна армия“ и американските сили за спецоп

Президентът Радев поздрави мюсюлманите в България по повод Рамазан Байрам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913890

Президентът Радев поздрави мюсюлманите в България по повод Рамазан Байрам В дните на Рамазан Байрам, посветени на опрощението, щедростта и равносметката, пожелавам вашите домове да бъдат благословени с мир, здраве и щастие. Това заявява президентът Румен Радев в приветствие към представителите на мюсюлманското изповедание в страната по повод празника, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Високи температури и валежи през втората половина на юни

http://www.struma.com/bulgariya/visoki-temperaturi-i-valeji-prez-vtorata-polovina-na-yuni_135512/

През третото десетдневие температурите ще се повишат, по-малка е вероятността за превалявания в края на месеца

През втората половина на месец юни времето ще запази характера си – валежите ще са неравномерно разпределени, а температурите ще са около и над климатичните норми. В западната половина от страната валежите ще бъдат около нормата, а в източната – ще са на по-малко места и ще са по-малко като количество.

На 15-и на много места в западната половина от страната отново ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевични...

Продължава

Тома Томов: Тръмп ще насочи САЩ към нов курс на доминация

http://www.cross.bg/tomov-trump-dnes-1576934.html

/КРОСС/ Могъща държава, скрита зад два океана – по този начин журналистът международник и депутат от БСП Тома Томов вижда САЩ до средата на века, ако Доналд Тръмп успее да измени курса на държавата. В студиото на „Тази сутрин” Томов подчерта, че днес сме свидетели на цялостна промяна на света, в който живеем. По отношение на срещата на Доналд Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, той беше категоричен: „Това е историческа среща, променя една политика, която се движи в дадено направление 70 г.”. Томов направи паралел със срещата на Никсън с Мао, „който вби клин между Китай и СССР”, за да тръгне Пекин по пътя на развитие, от който не се отклонява и днес. Според него до ноември ще видим реални отстъпки от страна на КНДР и така Доналд Тръмп и неговото крило в Републиканската партия ще спечелят изборите, а до 2020 г. може да се случат достатъчно неща, за да се изпълни прогнозата на Мит Ромни, че сегашният стопанин на Белия дом ще стигне до преизбиране. „Курсът на Тръмп ще промени цялото това нещо, което 70 години е господствало в света”, смята Томов. Според него САЩ ще запазят своята мощ във военно, икономическо и енергийно отношение, но със значително военно отдръпване: „Това ще е една политика, в която с много егоизъм Америка ще продължи да доминира през първата половина на XXI век”

Черчесов поиска от руските футболисти бързо да забравят мача със Саудитска Арабия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/15/3200473_cherchesov_poiska_ot_ruskite_futbolisti_burzo_da/?ref=rss


Селекционерът на руския национален отбор Станислав Черчесов призова играчите си да останат здраво стъпили на земята след страхотния старт на световното първенство. "Сборная" разби Саудитска Арабия с 5:0 и прекъсна серия от седем поредни мача без победа. Успехът дава отлични позиции на домакините да атакуват едно от първите две места в групата.<br /><br />"Показахме, че сме на правилния път, но трябва да забравим този мач и да се концентрираме върху следващата...

Главният прокурор на щата Ню Йорк заведе дело срещу Доналд Тръмп и фондацията му

http://www.struma.com/bulgariya/glavniyat-prokuror-na-shtata-nyu-iork-zavede-delo-sreshtu-donald_135511/

Обвинението е, че собствената организация на Тръмп е работила за него по време на кампанията му през 2016 г. и е извършвала незаконни действия

Главният прокурор на щата Ню Йорк заведе дело срещу Доналд Тръмп, три от децата му и фондацията му, навръх рождения му ден.

Обвинението е, че собствената организация на Тръмп е работила за него по време на кампанията му през 2016 година и е извършвала незаконни действия.

Тръмп отговори в "Туитър" така:

"Нелепите демократи в Ню Йорк правят всичко възможно, за да ме съдят за фондация, която спечели 18 милиона и 800 хиляди долара и даде за...

Продължава

Интересни факти: Защо жените живеят повече от мъжете в Югозапада…

http://regiona.bg/%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%b8-%d1%84%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%be/

Жените живеят повече от мъжете на територията на Пиринско. Това сочат статистическите данни представени ни от главен експерт Емилия Илиева за област Благоевград. За периода 2015 – 2017 е изчислена средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на област Благоевград – 75.8 години, като спрямо предходния период 2014 – 2016 г. тя нараства с 0.2 години.

Средната продължителност на живота в областта е с 1.0 година по-висока от средната за страната – 74.8 години.
Различната смъртност при мъжете и жените определя и различната средна продължителност на живота при тези категории население. Средната продължителност на живота при мъжете е 72.2 години, докато при жените е със 7.3 години по-висока – 79.5 години. Както при жените, така и при мъжете равнището на показателя за област Благоевград е по-високо от регистрираното средно за страната, съответно с – 1.1 и 0.9 години.

В периода между 2008 и 2017 г. очакваната средна продължителност на предстоящия живот в област Благоевград е нараснала с 1.9 години. При жените тя се увеличила с 1.9 години, а при мъжете – с 1.8 години. Най-голяма е била разликата в очакваната средна продължителност на предстоящия живот по пол в периода 2007 – 2009 г. и 2008 – 2010 г. – 7.4 години, а най-малка в периода 2011 – 2013 г. – 6.6 години в полза на жените.
За периода 2015 – 2017 г. очакваната средна продължителност на предстоящия живот е най-висока в област Кърджали и София (столица) – 76.4 години, а най- ниска в областите Видин и Монтана – 72.9 години. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Кюстендил (8.0 години), а най-малка – в област Шумен (5.9 години).

 

Материалът Интересни факти: Защо жените живеят повече от мъжете в Югозапада… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Филм за един от последните представители на племето Лакота гледаме днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375966

"Нито вълк - нито куче" на независимия британски режисьор Стивън Люис Симпсън ще бъде представен лично от него днес във Варна, напомня Moreto.net. Прожекцията на филма ще бъде от 20 ч. в зала "Европа" на Фестивален и конгресен център, а след филма ще се състои разговор с режисьора, който от скоро се премести от Лос Анджелис в България.

Вот на недоверие в Гърция забавя подписването на договора с Македония

http://www.struma.com/bulgariya/vot-na-nedoverie-v-gurciya-zabavya-podpisvaneto-na-dogovora-s_135510/

Искането за вота е на опозиционната партия "Нова демокрация"

В Гърция вот на недоверие забавя подписването на договора с Македония. Искането за вота е на опозиционната партия "Нова демокрация".

Според правилника на гръцкия парламент дебатите трябва да продължат три дни. Това най-вероятно ще отложи подписването на договора, предвидено за събота.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е убеден, че коалиционните му партньори - националистите "Независими гърци", ще подкрепят правителството му, въпреки че са против договора със...

Продължава

Скандал между БСП и ГЕРБ провали заседанието на парламента

http://www.transmedia.bg/2018/06/15/%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d0%b8-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%b4/

 

Днешното заседание на депутатите се провали. Няма да има и парламентарен контрол. До това се стигна, след като депутатите от БСП напуснаха пленарната зала и обвиниха управляващото мнозинство, че налага авторитарен режим в парламента.

Мнозинството се опита да събере необходимите 121 народни представители в залата, а накрая си върна на БСП, като реши да няма и парламентарен контрол.

Причината за напускането на БСП бе, че председателят на паралемента Цвета Караянчева в последния момент добави нови точки в дневния ред на депутатите в нарушение на правилника. В началото на днешното заседание тя предложи да се добавят три точки – освобождаването на председателят на НЗОК Камен Плочев, второто четене на Закона за водите и второто четене на Закона за МВР.

Социалистите обаче обявиха, че на председателския съвет е било взето решение да не се вкарват важни точки в последния момент. От БСП бяха против решението отстраняването на Плочев да се гласува набързо и то в отсъствието на много от народните представители, в залата се чуха и призиви за оставката на Караянчева.

Почти всички депутати от групата на ДПС отсъстваха от залата. „Това са важни въпроси за ДПС и ние имаме позиция, но сега няма да можем да я кажем, защото е Байрам. Ние предупредихме председателя на парламента, че няма да ни има“, каза от трибуната Йордан Цонев.

Докато от БСП протестираха срещу решението, депутатите от управляващото мнозинство започнаха да гледат на второ четене промените в Закона за водите.

„Ако вие продължавате със сила да налагате дневния ред, то ние сме готови да напуснем залата и да си гласувате законите сами“, обяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев, но след думите му гласуванията в залата продължи, а социалистите напуснаха залата. Чак след напускането на БСП председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов предложи законодателната част да се удължи до гласуването на всички точки в дневния ред, включително и последната – законопроект на БСП за промени на ГПК.

Социалистите дадоха брифинг, за да обяснят мотивите си. „Напуснахме пленарна зала в знак на протест срещу авторитарния режим и стил на работа на парламента“, каза пред журналистите Стойнев.

Социалистът Валери Жаблянов влезе в залата и поиска поименна проверка. БСП и ГЕРБ се караха около половин час дали има нарушение и как точно социалистите е трябвало да поискат проверка, но в крайна сметка Караянчева я направи, а в залата нямаше необходимите 121 народни представители.

След втория провал да се събере кворум, Караянчева обяви, че заседание няма да има, но контролът ще започне. „Искането на БСП за поименна проверка беше напълно незаконно, Жаблянов не е председател на парламентарната група“, обяви от трибуната Данаил Кирилов. Той поиска да няма и парламентарен контрол.

Лидерът на парламентарната група на „Обединените патриоти“ Волен Сидеров пък се скара на квесторите, че не спрели социалистите, когато тръгнали да излизат. Той поиска Жаблянов и Георги Свиленски да бъдат отстранени заради „саботаж“ на парламента.

След края на заседанието от ГЕРБ направиха брифинг за медиите, за да представят мотивите си защо са били толкова важни допълнителните точки. Цветанов също обяви, че БСП са саботирали законодателната дейност, включително и техен собствен законопроект – промените в ГПК.

В кулоарите на парламентът лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обвини БСП в хулигански прояви, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов го подкрепи. От ГЕРБ обясниха как със саботажа на пленарното заседание БСП пречи да се приемат законови поправки за по-добро стопанисване на язовирите и за осъществяване на съдебната реформа. В отговор от БСП казаха, че с извънредните законопроекти ГЕРБ се опитва да заглуши отстраняването на Камен Плочев.

 

Снимка: БГНЕС

Вулканът Килауеа в САЩ продължава да изригва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913877

Вулканът Килауеа в САЩ продължава да изригваПрез последното денонощие вулканът Килауеа в САЩ не спира да бълва лава и пепел. Фонтаните от огнена лава са се издигали на височина 50 метра, съобщи БНТ. Природното бедствие предизвика и десетки земетресения. Продължаващата 42-и ден вулканична активност унищожи 600 домове, а магма заля най-малко 800 хектара земя.

Оперативният мозък на Cambridge Analytica - на разпит в сенатска комисия

https://www.actualno.com/america/operativnijat-mozyk-na-cambridge-analytica-na-razpit-v-senatska-komisija-news_679794.html

Професорът по психология от Кеймбриджкия университет Александър Коган, който предаде на британската компания Cambridge Analytica личните данни на десетки милиони използващи Facebook, ще даде показания в Сената през новата седмица, вероятно във вторник. Той ще застане пред сенатската подкомисия по защита правата на потребителите, безопасността на продуктите, застраховане и сигурност, съобщи в четвъртък вестник The Hill, цитиран от БГНЕС. Особено внимание ще се обърне на рисковете в сферата на ко

Световното в Русия днес започва битката за Пиренейския полуостров

http://www.cross.bg/terena-rysiya-sochi-1576946.html

/КРОСС/Всичко е ясно! Световното първенство по футбол в Русия започна с пищна церемония, неприличен жест от Роби Уилямс и разгромна победа на Русия над Саудитска Арабия. И след като първата крачка беше направена, време е за днешната доза мачове.  Истинска битка се очертава на терена на стадион "Фищ" в Сочи, в Египет тръпнат в очакване да видят своя футболен Месия - Мохамед Салах, а два от аутсайдерите на първенството искат да заявят, че не са за подценяване Битката за Пиренейския полуостров Португалия  ФИЩ, Сочи 21:00 часа Настоящият европейски шампион Португалия излиза на терена срещу бившия световен шампион Испания. И това ако не е зрелище! Двата тима ще се борят да определят кой играе по-ефективен футбол на изключително горещия през летния сезон Пиренейски полуостров.  Статистиката е в полза на "Ла Роха" (3 победи, 2 загуби, 1 равенство). Моментната ситуация обаче отнема от предимството на испанците. Те ще излят на терена в Сочи с треньор, провел с тях само 2 занимания. Причината е изненадващото и скоростно уволнение на Хулиен Лопетеги, който под носа на федерацията подписа договор с "Реал" Мадрид. На негово място застава Фернандо Йеро, въпреки че играчите бяха против.  В португалския щаб ще се опитат да се възползват от това моментно положение, а острието в атаката е ясно - Кристиано Роналдо

Илиан Илиев: С привличането на нападател групата ни ще е пълна

http://www.varna24.bg/news/796912.html

Младият футболист на тима Румен Касабов бе преотстъпен на Черноморец (Балчик). Това каза преди ...

Ангела Меркел: Германия не трябва да се бори сама с незаконната миграция

http://www.struma.com/bulgariya/angela-merkel-germaniya-ne-tryabva-da-se-bori-sama-s_135509/

Меркел и нейният Християндемократически съюз искат общоевропейско решение в борбата с незаконната миграция

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е важно да се ограничи и контролира незаконната миграция, но подчерта, че Германия не трябва да прави това сама, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Лично смятам, че незаконната миграция е едно от големите предизвикателства за ЕС и поради това не мисля, че трябва да действаме едностранно, несъгласувано и в ущърб на трети страни", заяви Меркел след среща с премиер-министрите на германските провинции, изказвайки отново несъгласието си с...

Продължава

Форум обсъжда агресия, насилие, зависимости и последици във Варна

http://www.varna24.bg/news/796911.html

Форум на тема “Агресия, насилие, зависимости и последици", в рамките на проект "Младите ...

Д-р Кокалов от НЗОК, за казуса с лъчетерапиите: Буря в чаша вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913879

Д-р Кокалов от НЗОК, за казуса с лъчетерапиите: Буря в чаша водаКазусът с „ограниченията“ за лъчетерапии на онкоболни е буря в чаша вода, тъй като не става дума за въвеждане на лимити и защото Съветът не би взел решение в ущърб на пациентите, каза пред БНТ д-р Иван Кокалов от Надзорния съвет на НЗОК. Той коментира и казуса с управителя на касата проф. Плочев и разследването на прокуратурата на ИА „Медицински

Съветниците от Варна отказаха да одобрят план за създаване на депо за унищожаване на боеприпаси

https://petel.bg/Savetnitsite-ot-Varna-otkazaha-da-odobryat-plan-za-sazdavane-na-depo-za-unishhozhavane-na-boepripasi__269381

Не е в компетенциите на Общински съвет – Варна да разреши изработването на Специализиран подробен устройствен план /СПУП/ за терен, собст...

Хаос в парламента: Обиждат Георги Свиленски на бастун, Сидеров скача на квестор (снимки)

https://petel.bg/Haos-v-parlamenta--Obizhdat-Georgi-Svilenski-na-bastun--Siderov-skacha-na-kvestor--snimki-__269380

Снимки: "Флагман" Парламентът стана арена на нови скандали, след като в началото на деня БСП напуснаха залата. В един момент няколко депу...

Без декларация за новопридобити имоти

https://petel.bg/Bez-deklaratsiya-za-novopridobiti-imoti__269379

Редица промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) предлагат депутати във внесения законопроект за изменение. Едно от тях е от нача...

Доналд Тръмп: Крим е руски

https://petel.bg/Donald-Tramp--Krim-e-ruski__269378

Американският президент Доналд Тръмп е заявил, че Крим принадлежи на Русия, защото хората там говорели руски. Това разкриха дипломатичес...

Майка хвана сина си в леглото с... учителка

https://petel.bg/Mayka-hvana-sina-si-v-legloto-s----uchitelka__269377

Полицията в южния американски щат Тексас задържа учителка, след като беше спипана в леглото със свой ученик, предаде „Ню Йорк поуст“. Два...

Днес излизат резултатите от второто класиране за 1 клас във Варна

http://nakratko.bg/category/58/160997/


Резултатите от второто класиране за първокласниците ще бъдат обявени днес до 17 часа, съобщиха от община Варна. Срокът за записване на децата в съответните училища е от 18 юни и до 17.00 часа на 19 юни.

Мачовете от Световното първенство по футбол 2018 днес

https://www.actualno.com/football/machovete-ot-svetovnoto-pyrvenstvo-po-futbol-2018-dnes-news_679814.html

След впечатляващия старт на Световно първенство по футбол 2018, средният пръст на Роби Уилямс и пердаха, който Русия нанаесе на Саудитска Арабия с 5:0, ден №2 на шампионата продължава с 3 изключително любопитни двубоя. Програмата започва в 15:00 часа българско време, когато в Екатеринбург един срещу друг се изправят двата фаворита в Група "А" на Мондиал 2018 - Египет срещу Уругвай. Срещата може да гледате по БНТ и БНТ HD, а ако нямате тази възможност може да следите двубоя НА ЖИВО В S

ЕЦБ прекратява изкупуването на дългови активи в края на 2018 г.

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-прекратява-изкупуването-на-дългови-активи-в-края-на-2018-г-_l.a_i.762674_at.1.html

На вчершното си заседание в Рига, Латвия, Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че програмата за "количествени улеснения" ще приключи до края на...

Мигрантите от „Акуариус” продължават да бедстват в открито море

http://www.struma.com/bulgariya/migrantite-ot-akuarius-produljavat-da-bedstvat-v-otkrito-more_135508/

Франция ще приеме само тези, които отговарят на критериите за убежище

Хуманитарният кораб „Акуариус” и двата придружаващи го италиански кораба с общо 629 мигранти на борда продължават плаването си в открити води, след като няколко страни отказаха да ги приемат.

Първоначално Италия и Малта върнаха кораба. Снощи той е преминал покрай остров Сардиния, където италианските власти също не са позволили да акостира.

Шанс за краткотрайно приемане бедстващите мигранти имат в Испания. Франция обяви, че също е готова да ги приеме, но след...

Продължава

Пиян шофьор е участвал във верижната катастрофа в София

https://frognews.bg/novini/piian-shofjor-uchastval-vav-verijnata-katastrofa-sofiia-zadarjan.html

Задържан е един от шофьорите, които участваха в тежката верижна катастрофа на бул. „Акад. Иван Гешов” в София снощи. Положителна e пробата му за алкохол.

Македонското правителство разсекрети текста на споразумението за името с Гърция

http://nakratko.bg/category/25/160996/


Македонското правителство взе решение да разсекрети пълния текст на споразумението с Гърция за официалното име на западната ни съседка. Документът, дълъг 21 страници, вече е достъпен на интернет страницата на кабинета на Зоран Заев.

Вижте с кои футболисти Черно море започна подготовка

http://www.varna24.bg/news/796909.html

Отборът на Черно море започна подготовка за сезон 2018/2019 година. Първото занимание на ...

С военни почести изпращаме загиналите пилоти при инцидента с Ми-17 в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913880

С военни почести изпращаме загиналите пилоти при инцидента с Ми-17 в ПловдивДнес в Пловдив изпращаме с военни почести загиналите летци от авиобаза Крумово - майорите Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев, предаде БНТ. Двамата пилоти загинаха в понеделник при катастрофа на хеликоптер на територията на авиобазата. На траурната церемония по изпращането им ще присъстват бивши и настоящи летци от всички български авиобази,

Общински цивилни "гвардии" вместо МВР

http://www.cross.bg/imat-kontrol-obshtinata-1576932.html

/КРОСС/Местните власти да имат право с решение да създават "звено за контрол по изпълнението на актове на общинския съвет и на кмета на общината, отнасящи се до опазване на обществения ред, опазване на общинското имущество и организацията на движението по пътищата" - такава законова промяна са внесли днес двама депутати от властта - зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Емил Христов и колегата му патриот Искрен Веселинов (ВМРО). Промяната в Закона за местната власт и местната администрация се появява, въпреки обещанията на управляващите за повишаване на капацитета на МВР в общините, където има недостиг на униформени, станали известни като обещанието "полицай във всяко село", припомня сайтът ClubZ. Предложенията са внесени и въпреки съществуващата и сега законова възможност общините да организират своя "Общинска полиция" - по договор с МВР. От последната опция обаче - става ясно от мотивите към поправката - са се възползвали само "по-богати" общини - точно 9 на брой, след които е и София. Причината е, че била скъпа издръжката на тези полицаи от общинските бюджети, твърдят Христов и Веселинов. Въпросните общински звена, измислени от двамата депутати от мнозинството, ще могат да се създават с решение на общинския съвет под формата на общинско предприятие или като част от администрацията на общината

Какво се случи на най-голямата секс оргия в света, развихрила се в Лас Вегас

http://www.struma.com/lyubopitno/kakvo-se-sluchi-na-nai-golyamata-seks-orgiya-v-sveta-razvihrila_135507/

За да участва в събитието се регистрираха 1200 души, но участваха далеч по-малко. Стотици хора дойдоха за оргията, която бе организирана на конференцията Sin City 8 в Лас Вегас. Но дори и този брой се оказа недостатъчен, за да постави нов рекорд по масовост, съобщава Las Vegas Weekly. Така че, 1200 души планираха да вземат участие в събитието, но се появиха само 375. Оргия с 500 участници се смята за рекордна. Тя е станала през 2006 г. в Япония.

За участие в оргията бяха определени...

Продължава

Заев: Трябва да се гордеем с постигнатия договор с Гърция

https://www.actualno.com/balkani/zaev-trjabva-da-se-gordeem-s-postignatija-dogovor-s-gyrcija-news_679796.html

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че вярва в успеха на Договора между Република Македония и Гърция за разрешаване на спора за името, предаде БГНЕС. "На днешното правителствено заседание приехме доклада за постигнатия Договор за разрешаване на гръцко-македонския спор за името и стратегическото партньорство. Силно вярвам в този Договор, защото с ясното признаване на идентичността на македонската нация окончателно затваряме този въпрос. В същото време даваме бъдеще на страната ни. Това п

Нов протест пред македонския парламент заради името

https://offnews.bg//sviat/nov-protest-pred-makedonskia-parlament-zaradi-imeto-682669.html

Пред сградата на парламента на Република Македония и снощи се състоя протест на граждански сдружения против договора между Македония и Гърция за решаване на спора за името, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Граждани блокираха булеварда пред сградата, пред която бе поставен полицейски кордон.

Те поискаха да спрат действията за промяна на името и оцениха договора като вреден за държавата.

Част от участниците в протеста заявиха, че гражданите трябва да покажат, че те взимат решението за своето и на държавата бъдеще.

Всеки гражданин независимо от националността и политическата си ориентация трябва да участва в протестите и да се противопостави на договора. Това са критични времена за държавата, да се противопоставим на безотговорните политици, бяха част от посланията на протеста.

Част от присъстващите пееха патриотични песни и скандираха името на президента Георге Иванов.

По време на предишния протест, в сряда вечерта, бяха задържани 10 души за нарушаване на обществения ред и мир.

Постигнатото споразумение предвижда оттук нататък Македония да се нарича Република Северна Македония. Решаването на дългогодишния спор за името би отключил пътя на страната към членство в ЕС и НАТО.

Заровиха жив артиста Майк Пар под натоварен път (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zaroviha-zhiv-artista-majk-par-pod-natovaren-pyt-snimki-2103641

Австралийски пърформанс артист беше "погребан" в стоманен контейнер под натоварен път, в който ще прекара 72 часа в рамките на фестивал на остров Тасмания, предаде Ройтерс.
 
Майк Пар влезе в контейнера късно в четвъртък, след което п

За да има има мир и любов: Наръчник за жени по време на Мондиал 2018

//dariknews.bg/novini/komentar/za-da-ima-ima-mir-i-liubov-narychnik-za-zheni-po-vreme-na-mondial-2018-2103643

От 14 юни Светът е футбол. Много мъже ще прекарат следващите дни „залепени“ пред телевизионния екран.

Въпреки че има доста жени, които обожават футбола, то в очите на останалите представителки на нежния пол той изглежда като супер безинтересна

Шведски град въвежда разрешително за просия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/15/3200470_shvedski_grad_vuvejda_razreshitelno_za_prosiia/?ref=rss


Общинският съвет на шведския град Ескилстюна прие наредба, която задължава просяците да си извадят разрешително, за да може да се установи броят на бедните хора и да се разкрият случаите на незаконен трафик, съобщи шведското обществено радио, цитирано от "Франс прес".<br /><br />"Разрешително от полицията за пасивно събиране на пари е задължително в някои географски райони", се казва в текста, приет с абсолютно мнозинство от социалдемократите, консерваторите,...

Временна организация на движението в Благоевград за Годишните награди на БГ Радио и фестивалът „Франкофоли“

http://www.struma.com/obshtestvo/vremenna-organizaciya-na-dvijenieto-v-blagoevgrad-za-godishnite-nagradi-na_135506/

Временна организация на движението ще бъде въведена в Благоевград в дните на Годишните музикални награди на БГ радио и фестивалът „Francofolies. Благоевград“. По заповед на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов са предприети всички необходими мерки за безпроблемното осъществяване на движението в Областния център.

Движението за всички моторни превозни средства и масовия градски транспорт ще бъде спряно в двете посоки по улица „Александър Стамболийски“, в...

Продължава

Три пъти по-бързо се топят ледниците в Антарктида (видео)

https://offnews.bg//nauka/tri-pati-po-barzo-se-topiat-lednitcite-v-antarktida-video-682667.html

През последните пет години средната скорост на топене на леда в Антарктида е била три пъти по-висока в сравнение с предходните две десетилетия. Това показват резултатите от изследвания, публикувани в списание Nature, съобщава Наука OFFNews.

Учените са успели да определят обема на разтопения лед и съответната промяна в морското равнище, както и да анализират динамиката на топене. Това е станало след пълномащабно изследване на динамиката на топене на леда в Антарктика през последните 25 години.

Оказа се, че от 1992 г. насам леденият континент е загубил повече от 2.7 трилиона тона лед и заради това морското ниво се е увеличило близо 8 милиметра. 

В Антарктида се намират най-големите запаси на лед в света - там има толкова много лед, че ако се разтопи целият, глобалното морско ниво ще се повиши с 45 метра. Данните от наблюденията през последните няколко десетилетия показват, че този лед постоянно се топи. Само от един ледник, Пайн Айлънд в Западна Антарктида, всяка година около 45 милиарда тона лед се превръщат във вода.

Още от Наука OFFNews можете да прочетете тук.

Отмениха лимитите за лъчеление

http://www.moreto.net/novini.php?n=376010

„По повод публикации в някои медии относно налагането на лимити при лъчелечението, искам да уточня нещо изключително важно. Има явно неразбиране или неправилно тълкуване на т.нар. индикативни стойности. Няма наложени ограничения за лъчелечение на онкоболни лица.

И дъжд, и жега през втората половина на юни

https://frognews.bg/novini/dajd-jega-prez-vtorata-polovina-iuni.html

През втората половина на месец юни валежите ще са неравномерно разпределени, а температурите ще са около и над климатичните норми. В западната половина от страната валежите ще бъдат около нормата, а в източната – ще са на по-малко места и ще са по-малко като количество.

Задържан е пиян шофьор за катастрофата на бул. „Акад. Иван Гешов” в София

http://nakratko.bg/category/58/160995/


Задържан е един от шофьорите, които участваха в тежката верижна катастрофа на бул. „Акад. Иван Гешов” в София снощи. Пробата му за алкохол е положителна, съобщиха за bTV от МВР.

Сбогом, любима Варна!

http://www.barometar.net/91120/

Напускам този град! Оставям го на пишлеметата със пистови мотори на наглите шофьори спрели по тротоарите на онзи идиот с АТВ, който профуча по улица „Дрин“ на бездействащата полиция на хвърлящите фасове по улиците на тупащите черги от балконите на съседа, който всяка неделя реже с ъглошлайф на селско-махленската общност, която надува музика до откат […]

Тропическа буря вдигна тревога в Долна Калифорния

https://www.actualno.com/america/tropicheska-burja-vdigna-trevoga-v-dolna-kalifornija-news_679800.html

Мексиканските власти решиха в четвъртък да обявят "червен" код в курорта Лос Кабос в Долна Калифорния с приближаването на тропическата буря "Бъд", предаде AFP, цитирана от БГНЕС. Властите искат да евакуират 9 000 души от зоните, заплашени от наводнения. Двете аерогари са затворени, едната - международната - приема ежедневно стотици полети. Над 20 000 туристи се намират в момента в района, много ценен от американци и канадци. Училищата в Лос Кабос и столицата на щата Ла Пас

Меркел зае позата на Георги Димитров. Кой обаче е господарят?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6913509

Меркел зае позата на Георги Димитров. Кой обаче е господарят?Фотографията на месеца е лъжа. Истината е съвсем друга Ако е вярно, че една картина говори повече от 1000 думи, то една снимка може да лъже 1000 пъти повече от официалните комюникета. Да вземем снимката, която пиарите на Меркел разпространиха веднага след срещата на Г-7 в Канада – германската канцлерка е надвесена гневно над Тръмп,

Социалният министър и омбудсманът ще се срещнат с протестиращи родители на деца с увреждания

http://nakratko.bg/category/58/160994/


Социалният министър Бисер Петков и омбудсманът Мая Манолова ще разговарят с протестиращи родители на деца с увреждания. Целта на срещата е да бъде обсъден законопроектът за личната помощ, разработен от обществения защитник.

Как се правят избори в Галиче? - През аварийния изход

http://clubz.bg/69184-kak_se_pravqt_izbori_v_galiche_prez_avarijniq_izhod

Вкарване на избиратели да гласуват през аварийния изход, адресни регистрации в запустели дворове, отворени бюлетини, изчезнали протоколи и един опит за прегазване с автомобил.

Така в очите на левицата са изглеждали изборите за кмет в село Галиче, които бяха спечелени от кандидата на ГЕРБ след балотаж с този на БСП. Разликата между двамата бе около 20-ина гласа. 

Както Клуб Z писа, частичният вот в емблематичното Галиче протече драматично и при взаимни обвинения в злоупотреби. Днес казусът бе разгледан от Административния съд във Враца. А от БСП разказаха какво са споделили нейните активисти пред съда:

Пришълци

Пълномощникът на БСП в деня на изборите, присъствал в секциите и наблюдавал процеса - Десислава Тушинова обяснила на съда, че по време на вота представители на ГЕРБ са отваряли бюлетини, преди да бъдат пуснати в урните. По думите й в 27 секция почти всяка бюлетина е била отваряна. Тушинова обяснилаоще, че през аварийния изход на училището, снабден с паник-бутон, където се проведоха изборите в Галиче, са влизали гласоподаватели, които не живеят в селото, но са били регистрирани, за да могат да гласуват.

Застъпникът на вота от БСП Станислава Вескова също заявила, че през аварийния изход на школото са вкарвани хора, които не живеят в селото, но са гласували.

От показанията станало ясно и че голяма част от "пришълците" са били регистрирани на адреси, на които никой не живее-  пусти, изоставени и разрушени постройки, дори и в старото полуразрушено училище на селото. Регистрирани са били и хора на пустеещи дворни места, на които няма постройки. 

Венцислав Николов, който е бил пълномощник на БСП на вота, споделил, че изборите са проведени в "пълен хаос". И той е видял, че през аварийния изход на училището са вкарвани хора да гласуват. Николов добавил, че е направен опит да бъде прегазен от автомобил, защото искал да снима с телефон зловещите манипулации от ГЕРБ.

"Аз съм на 25 години и съм от Галиче. Попитах едни момчета, които гласуваха, дали знаят къде живеят в селото и те не можаха да ми отговорят", заявил пълномощникът.

Добавил, че в 27 секция е имало множество скандали между членовете на СИК заради непрекъснатото отваряне на бюлетините от страна на членовете на СИК от квотата на ГЕРБ, за да проверят- дали гласоподавателите са дали гласа си за техния кандидат Страхил Стоилов.

Оферта

Николов привел и още един личен пример пред съдията - че миналата година на адреса, на който живее баща му, от ГЕРБ са искали да регистрират 7 - 8 човека, "с което на практика управляващите са се подготвяли с нужния брой гласове от септември 2017 г.". Той изгонил представителите на ГЕРБ, и не приел "офертата им".  

Още в началото, защитникът на БСП по делото Аглика Виденова привела доказателства - копие на протокол от изборите, на който е видно, че е имало особено мнение за изборния резултат от член на СИК от квотата на БСП. Особеното мнение, на практика, оспорва достоверността на резултата. Още в нощта на вота, ОИК съобщи, че няма нито един протокол с особено мнение. Оказа се, че приведения протокол от Виденова е "изчезнал" по пътя между СИК и ОИК. Това, на практика, е разстоянието между с. Галиче и гр. Бяла Слатина, които са само на десетина километра. 

Ответникът на ОИК Цветелина Андровска обаче продължила да поддържа тезата, че нямало нито едно особено мнение в протоколите. Тя призовала да не бъдат взети под внимание показанията на свидетелите. Въпреки, че трима свидетели обясниха, че са видели гласоподаватели, които са влизали през аварийния изход на училището, Андровска продължила да настоява, че школото си имало един главен вход. С това не стана ясно - дали отрича да има авариен изход с авариен паник-бутон или че са влизали гласоподаватели през него. 

През мазето

Защитникът на БСП беше дал диск със скандалните видеозаписи, на които се вижда, че през аварийният изход на училището влизат гласоподаватели, които не си знаят адреса. Съдът във Враца обаче, решил, че няма да приеме диска за доказателство, защото не бил записан по установения от закона начин, т.е. чрез специално разузнавателно средство.

"Врачанската Темида отказа и записите от репортажите на бТВ, заснели злоупотребите на ГЕРБ на изборите в Галиче, защото имало свидетели по делото и репортажите не били нужни. Защитникът на БСП призова да бъдат приложени допълнителни доказателства към делото, но независимият съд не прие това.

Виденова поиска това да бъде изрично записано в протокола, че "Врачанският административен съд отказва правосъдие и събиране на доказателства, които да разкрият обективната истина."

Прокурорът по делото Николай Лалов също реши, че не е престъпление да се влиза през аварийния изход на училището. С това не става ясно, дали от покрива или през мазето биха се счели за допустим вход, през който да се влиза за гласуване", разказват от левицата.

Държавното обвинение във Врачанската Темида не откри нито едно нарушение по време на вота в с. Галиче, завършва разказът от това вълнуващо заседание.

Ердоган: България направи грешка, сега Европа ще купува газ от Турция

http://www.varna24.bg/news/796902.html

TANAP ни дава увереност, че няма да имаме проблеми с доставките на природен газ. Руският природен ...

Четирима загинаха след нападението срещу делегация на управляващата ПСР в Югоизточен Анадол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913874

Четирима загинаха след нападението срещу делегация на управляващата ПСР в Югоизточен Анадол"Изборите бяха оцапани с кръв" и "Куршум от ПКК срещу ПСР" - така турският печат обобщава в заглавия днес вчерашното нападение срещу предизборна делегация на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в град Суруч, окръг Шанлъурфа (Югоизточна Турция). Разразилият се сблъсък приключи с четирима загинали и осем ранени. В.

Прокуратурата разкри корупция в "Медицински одит"

https://www.vesti.bg/bulgaria/prokuraturata-razkri-korupciia-v-medicinski-odit-6083432

Смъртни случаи били определяни като "маловажни", на служителите им е казвано как да проверяват, да подправят доклади, заяви Арнаудова

Прокуратурата е убедена, че медицинският одит е прикривал лекари след смъртни случаи

https://www.actualno.com/healthy/prokuraturata-e-ubedena-che-medicinskijat-odit-e-prikrival-lekari-sled-smyrtni-sluchai-news_679802.html

В общо 11 случая,  които са завършили с летален изход след лечение в болница, няма сезиране на прокуратурата от страна на Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО). В седем от тях са починали бебета, при шест смъртта е настъпила при раждането. Има установени нарушения от страна на екипите, но въпреки това няма нито едно съставено наказателно постановление. Това потвърди говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова във връзка с поредния скандал в здравеопазването ни, който

Финансовият директор на „Асарел-Медет“ Никола Анев получи престижна награда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913412

Финансовият директор на „Асарел-Медет“ 
Никола Анев получи престижна наградаНикола Анев, директор „Финансово-икономически дейности“ в „Асарел-Медет“АД, беше отличен в престижния конкурс „Финансов директор на годината'2018“. Той стана победител в една от четирите конкурсни категории и получи приза „Планиране и бюджетиране“. Конкурсът CFO of the Year 2018 се организира за пета поредна година от консултантската компания

Как да научим децата да обичат четенето, без да ги подкупваме

https://offnews.bg//mama-nindzha/kak-da-nauchim-detcata-da-obichat-cheteneto-bez-da-gi-podkupvame-682668.html

Четенето е най-добрият начин на продължиш да учиш, дори през ваканцията. Този навик усъвършенства речта, правописа и граматиката на детето. Да не говорим за безкрайните възможности за развитие на въображението му. Какво да правим, ако наследникът ни не е прелистил и страница през лятото? Как да го насърчим да заобича книгите? Навярно повечето от нас са използвали най-популярният метод: „Ако прочетеш N брой страници, ще ти дам… “ Според анкета на британското издателство Rising Stars и Университета Ковънтри 60 % от родителите във Великобритания подкупват децата си, за да четат. Някои стигат дотам, че възнаграждават дори за няколко прочетени страници.…

Тръмп нарече Юнкер „брутален убиец“

http://www.cross.bg/yunker-trump-brytalen-1576950.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп е нарекъл председателя на Европейската комисия „брутален убиец“. Това разкри самият Жан-Клод Юнкер, предаде „Ройтерс“. Държавният глава на САЩ е изрекъл тези думи по време на срещата на върха на Г-7 в Канада през миналата седмица. „Тръмп ми каза, че съм брутален убиец. Това е първият път, в който Люксембург се е превърнал в заплаха за Щатите“, заяви Юнкер, който е бивш премиер на малката страна. „Смятам, че той ми направи комплимент, но не съм сигурен“, посочи още Юнкер. Напрежението между Вашингтон и Брюксел остава високо заради американските заплахи за търговска война. Тръмп обвини редица страни и Европейския съюз в несправедливи търговски сделки. Юнкер обаче подчерта, че блокът няма да приеме външен натиск, визирайки Щатите. „Това е независим континент. Много се бориха за това“, посочи председателят на Европейската комисия.

Цитат на деня: Жан-Клод Юнкер, вие сте брутален убиец

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/06/15/3200468_citat_na_denia_jan-klod_junker_vie_ste_brutalen_ubiec/?ref=rss


"Миналата седмица Тръмп ми каза: Жан-Клод, вие сте брутален убиец". Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде "Ройтерс".<br /><br />По думите на Юнкер президентът на САЩ Доналд Тръмп го е нарекъл "брутален убиец" на срещата на Г-7 в Канада в края на миналата седмица. Вчера в реч в областния парламент на Бавария Юнкер, който също участва в разговорите на Г-7, разказа за срещата си с Тръмп.<br /><br />"За...

Мнозинството германци иска по-твърда позиция от тази на Меркел за имиграцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913872

Мнозинството германци иска по-твърда позиция от тази на Меркел за имиграциятаМнозинството германци искат по-твърда позиция по въпроса за имиграцията от тази на канцлера Ангела Меркел, сочи проучване за обществената телевизия АРД, цитирано от ДПА. Според изследването "Дойчландтренд" на института "Инфратест димап" 62 процента от запитаните смятат, че мигрантите без документи за самоличност трябва да бъдат отхвърляни още на

Мюсюлманите отбелязват настъпването на Рамазан Байрам

http://nakratko.bg/category/58/160993/


С тридневни чествания мюсюлманската общност отбелязва настъпването на Рамазан байрам, наричан още празник на захарта. Той бележи края на свещения месец Рамазан, през който мюсюлманите не се хранят и не пият вода от изгрев до залез слънце.

Политолог: Намесата ни в спора за името на Македония е дипломатически скандал

https://dnes.dir.bg/politika/politolog-namesata-ni-v-spora-za-imeto-na-makedoniya-e-diplomaticheski-skandal

Ситуацията ще даде на Брюксел аргументи, че Западните Балкани не са готови за членство в ЕС, смята Георги Киряков

Акция антидрога: Задържаха двама за притежание на 2 килограма сух канабис, електронна везна и…

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80/

Двама задържани след операция срещу разпространение на наркотици, проведена на територията на Банско и Разлог
Под наблюдението на Районна прокуратура – Разлог се е провела полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с държане и разпространение на наркотични вещества.

При извършени действия по разследването, в т.ч. претърсване, на територията на Банско и Разлог са били иззети 44 грама канабис (суха маса) и около 2 килограма канабис (суха маса), електронна везна, разпределени дози за продажба, полиетиленови пликове с шлиц и около 20 пакетчета със семена от канабис.

Сред задържаните лица са П.П. от гр. Разлог и М.М от гр. София. Към настоящия момент са проведени разпити на свидетели.

По случая са били образувани досъдебни производства.

Материалът Акция антидрога: Задържаха двама за притежание на 2 килограма сух канабис, електронна везна и… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Очаква се парламентът да освободи шефа на НЗОК

http://nakratko.bg/category/59/160992/


Народното събрание ще разгледа предсрочното освобождаване на шефа на Национална здравноосигурителна (НЗОК) проф. Камен Плочев. Вчера депутатите от здравната комисия одобриха прекратяването на мандата му. През последните 3 месеца проф.

Варна се събуди с пиано стълби в централен подлез

http://www.varna24.bg/news/796906.html

Стълбите на централен подлез до Катедрала “Свето Успение Богородично“ бяха преобразени в огромно ...

Четирима застреляни при атака срещу депутат на Ердоган в Турция

http://nakratko.bg/category/25/160991/


Броят на загиналите в престрелката в южния турски град Суруч нарасна до 4 души. Ранените след политически спор са 8.

Цонев за непорочността на Пеевски - чист е и с добри адвокати и съветници

https://www.actualno.com/politics/conev-za-neporochnostta-na-peevski-chist-e-i-s-dobri-advokati-i-syvetnici-news_679810.html

Бих казал и двете – хем е един от най-чистите хора в държавата, хем има добри адвокати. За да си плащаш данъците, трябва да имаш добри съветници – не всичко можеш да знаеш. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев във връзка с констатацията на новата антикорупционна комисия, че не открива нередности относно Делян Пеевски – нито относно предложения от него медиен закон, след като е и медиен собственик, нито относно имущественото му състояние. Припомняме, че дълги го

Протест пред сградата на македонския парламент против договора между Гърция и Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913866

Протест пред сградата на македонския парламент против договора между Гърция и МакедонияПред сградата на парламента на Република Македония и снощи се състоя протест на граждански сдружения против договора между Македония и Гърция за решаване на спора за името, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.  Събралите се граждани блокираха булеварда пред сградата, пред която бе поставен полицейски кордон.

Вижте къде ще спира токът

https://frognews.bg/novini/vijte-kade-shte-spira-tokat-2018-06-15.html

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Йордан Цонев призова Борисов да не допуска смяната на турските имена на местности

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/15/3200467_iordan_conev_prizova_borisov_da_ne_dopuska_smianata_na/?ref=rss


Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев призова премиера Бойко Борисов да нареди на областния управител на Стара Загора да отмени решението на общинския съвет в града за промяна на имената на 838 местности в областта. Идеята е да се преименуват всички топоними, носещи турско-арабски имена.<br /><br />Цонев подчерта, че призивът идва от политическата сила, която представлява и допълни, че избирателите на ДПС били притеснени от случващото се. Той призна, че...

Кметът: Варна очаква повече туристи това лято

http://www.varna24.bg/news/796889.html

Кметът Иван Портних проведе работна среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. Двамата ...

Обявяват резултатите от второ класирането за прием в първи клас във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=376021

Днес, 15 юни, точно в 17 часа ще бъдат обявени резултатите от второто класирането за прием на ученици в първи клас във Варна. Записването на приетите деца ще се извършва в рамките на два дни на място в самите училища - на 18 и 19 юни.

Асад сред народа. Рядко срещано явление

http://clubz.bg/69183-asad_sred_naroda_rqdko_sreshtano_qvlenie

Сирийският президент Башар Асад, който избягва публични прояви, посети днес западния крайбрежен град Тартус, където присъства на молитвата за мюсюлманския празник Айд ал Фитр, бележещ края на свещения месец рамазан, информира Франс прес.

Президентската канцелария разпространи снимки на Асад, който се моли по изгрев слънце в тартуската джамия Саида Хадиджа заедно с министъра по въпросите на вакъфите Мохамед Абдул Сатар ас Сайед и сирийския мюфтия Ахмад Бадреддин Хасун.

На други снимки държавният глава е обкръжен от десетки вярващи, които го поздравяват по случай празника.

В пристанище Тартус на Средиземно море действа военноморска база на Русия, намесила се с военна сила на страната на Асад във войната, опустошаваща Сирия от 2011 г. насам.

От началото на конфликта Асад твърде рядко напуска Дамаск и не се показва често пред публика, отбелязва АФП.

През последните години сирийските войски си възвръщат все повече територии и президентът се появява на публични места, понякога в провинцията, във връзка с религиозни празници.

През 2016 г. например той посети по повод Айд ал Фитр град Хомс, а през 2017 г. - Хама.

От 2011 г. западното сирийско крайбрежие остава крепост на алауитите - религиозна общност, клон на шиитския ислям, - към която принадлежи Башар Асад, роден в провинция Латакия.

Бунтът срещу режима на Асад в Сирия се превърна в опустошителна война, в която са се включили вече множество местни, регионални и международни играчи. В конфликта загинаха досега над 350 000 души, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си, напомня АФП.

Семейство Макрон поръчало сервизи за хранене за 50 хил. евро

https://www.actualno.com/europe/semejstvo-makron-porychalo-servizi-za-hranene-za-50-hil-evro-news_679803.html

Еманюел Макрон и съпругата му предизвикаха общественото недоволство заради разхищение на държавни средства. Първата двойка на Франция е поръчала нови сервизи за хранене за Елисейския дворец на стойност 50 хиляди евро, съобщи Нова телевизия. Френските медии твърдят, че от президентската резиденция лъжат за цената. Порцелановите сервизи са от най-известната фабрика в Севр, която доставя на двореца от повече от век. Една такава ръчно изрисувана чиния струвала 420 евро и общата цена на сервизите мо

Румен Петков: Борисов направи "откровено слаб ход"

https://dnes.dir.bg/politika/rumen-petkov

Името Северна Македония е потенциална претенция към нас. "Кое е Северна Македония? Това е Пиринска Македония", категоричен е той

С военни почести изпращаме загиналите военни пилоти

https://offnews.bg//obshtestvo/s-voenni-pochesti-izprashtame-zaginalite-voenni-piloti-682666.html

С военни почести днес изпращаме двамата пилоти, които загинаха при падането на вертолет Ми-17 в Пловдив.

Капитан Пламен Пантилеев на 48 години и капитан Стоян Неделчев на 45 години оставят по две деца без баща. 

С пълен военен церемониал ще бъдат изпратени загиналите пилоти. Поклонението пред тленните останки ще се състои от 10.00 часа на Централните гробища в град Пловдив.

Капитан Пантилеев е от град Бяла, летец-пилот II клас с над 600 летателни часа, награждаван е многократно. Женен, с две деца.

Капитан Стоян Неделчев е от Елхово, служи във ВВС от 21 години. Той е летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа и също награждаван многократно. Женен, с две деца.

От началото на годината двамата пилоти са имали едва по около 18 часа нальот.

При катастрофата оцеля бордовият инженер офицерски кандидат Алексей Каменов, който е в болница със счупени ребра и травма на крака.

Първите резултати от разследването, които трябва да покажат какви са причините за инцидента, ще станат ясни най-късно до месец. 

По първоначална информация причината е техническа неизправност. От прокуратурата вече изключиха версията за човешка грешка.

Военният министър Красимир Каракачанов каза, че вероятно става въпрос за неизправност в опашния винт на вертолета, който преди повече от година е преминал основен ремонт в държавното дружество "Терем".

Като на Световно - по 11 съдии и асистенти има на всеки мач

http://clubz.bg/69182-kato_na_svetovno_po_11_sydii_i_asistenti_ima_na_vseki_mach

На всеки един мач на Световното има по 11 души, свързани със съдийството. Това са рефери и хора, които им помогат. Никога досега на футболен турнир не е имало толкова много длъжностни лица, свързани с арбитърството.

Причината е въвеждането на системата за видеоповторения (VAR), за която се грижат цели четирима съдии. Но нека караме поред.

На първо място, имаме познатото каре, хората, които ръководят един мач и всички на стадиона и по телевизията виждат - главен съдия, двама асистенти и четвърти. Има резервен рефер - страничен. Станаха петима.

Това са съдиите и свързаните със съдийството на мача Русия - Саудитска Арабия.

След това е ред на позицията мач комисар. Човекът, който я заема, има административна роля. От много време насам вече на международно ниво съдиите попълват протокола от дадена среща по електронен път - на таблети. Комисарят прави това - точка по точка, а реферите само се разписват накрая с уникални лични кодове.

Идеята да не изпълняват вече описаната функция е да мислят само за мача и за нищо странично.

Което е причина, според ФИФА и УЕФА, да разполагат и с генерален кооординатор. Той е нещо като делегат - поделя определени функции с него. Държи връзка с шефа на стадиона, на охраната, с медицинския екип... Координира и огранизира, бъдейки близо до арбитрите.

И стигаме до отговорниците за VAR. Те са четирима - съдийски видеоасистент, просто асистент, отговорник за засадите и помощник VAR. Те гледат мача от специална стая (или ако предпочитате - кабина) на стадиона, където разполагат с няколко монитора и видео. Във всеки един момент могат да видят дадена ситуация от няколко гледни точки благодарение на камерите, които снимат мача.

В двубоя на откриването не видяхме използване на VAR, но това може да стане още днес. Знаете как се случват нещата от срещи в първенствата на Италия, Германия и в турнирите за двете купи в Англия.

Съдиите контактуват помежду си с радиовръзка. Ако се стигне до спорна ситуация, главният съдия може да бъде уведомен от всеки един от асистентите си, че е добре да се спре играта и да се прегледа положението - най-вече от тези в кабината. Може и сам да стигне до този извод. По същото време и зрителите на стадиона ще наблюдават това, което и той - на гигантските екрани.

Така ФИФА смята, че грешките на реферите ще бъдат сведени до минимум. Ще видим.

Меркел: Германия не трябва да се бори сама с незаконната миграция

https://www.mediapool.bg/merkel-germaniya-ne-tryabva-da-se-bori-sama-s-nezakonnata-migratsiya-news280329.html

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че е важно да се ограничи и контролира незаконната миграция, но подчерта, че Германия не трябва да прави това сама, съобщиха световните агенции.   "Лично смятам, че незаконната миграция е едно от големите предизвикателства за ЕС и поради това не мисля, че трябва да действаме едностранно, несъгласувано и в ущърб на трети страни", заяви Меркел след среща с премиер-министрите на германските провинции, изказвайки отново несъгласието си с предложението на вътрешния министър Хорст Зеехофер мигрантите да бъдат спирани на германската граница.   Меркел и нейният Християндемократически съюз искат общоевропейско решение в борбата с незаконната миграция.    Баварският й съюзник Християнсоциалният съюз, чийто лидер е Зеехофер, обаче настоява мигрантите без документи или на които вече е отказано убежище в Германия да бъдат връщани направо от германската граница.

Арест за ало-измамник, "заработил" почти 55 000 лв. за пет дни

https://petel.bg/Arest-za-alo-izmamnik--zarabotil-pochti-55-000-lv--za-pet-dni__269375

Снимка Булфото 25-годишен мъж от Мездра е задържан за серия телефонни измами във Враца в началото на месеца, съобщиха от пресцентъра на М...

Цветанов с мощна атака срещу БСП след скандалите в НС

https://petel.bg/TSvetanov-s-moshhna-ataka-sreshhu-BSP-sled-skandalite-v-NS__269374

Снимка Булфото "Всеки един народен представител трябваше да зададе въпроси към министрите си. Непристойното поведение на БСП трябва да ...

Откриха незаконен арсенал в лозето на 63-годишен мъж от варненско село

https://petel.bg/Otkriha-nezakonen-arsenal-v-lozeto-na-63-godishen-mazh-ot-varnensko-selo__269373

снимка Булфото, архив  При извършена полицейска проверка в дървена постройка в частно лозе, намиращо се в с. Бенковски, собственост на Т....

Нов инцидент с автобус във Варна, жена е с контузия на крака заради рязко потегляне

https://petel.bg/Nov-intsident-s-avtobus-vav-Varna--zhena-e-s-kontuziya-na-kraka-zaradi-ryazko-poteglyane-__269372

Вчера около 16:25 часа, на варненския  бул. «Трти март», близо до автобусна спирка «Мургаш», е възникнало водачът на автобус от масовия градс...

Франция е готова да приеме мигранти от кораба "Акуариус", които покриват условията за убежище

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/15/3200464_franciia_e_gotova_da_prieme_migranti_ot_koraba/?ref=rss


Франция е готова да приеме мигранти от кораба "Акуариус", които отговарят на критериите за даване на убежище, след проучване на положението им в Испания, където корабът е очакван в събота, обяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от "Франс прес".<br /><br />В изявление на външното министерство се казва, че предложението, което Льо Дриан е отправил към испанския си колега, е било положително прието.<br /><br />Испания ще приеме...

Видовден е!

http://www.varna24.bg/news/796890.html

На 15 юни се посреща Видовден. Празникът познат още като Вида се почита, за да се предпазим от ...

Седем са пострадалите при верижната катастрофа в София снощи

https://offnews.bg//112/sedem-sa-postradalite-pri-verizhnata-katastrofa-v-sofia-snoshti-682664.html

Общо седем души са пострадали при верижната катастрофа, която стана вчера вечерта на столичния булевард "Иван Гешов", съобщава Нова тв. По-сериозно са пострадали трима души - семейство с 12-годишното им дете. Те са хоспитализирани.

"Пострадалите майка, баща и дете вече са хоспитализирани в "Пирогов". Детето е на 12 години с контузия на гръден кош и в коремната област. Бащата е на 45 години с контузия на глава, нос и гръден кош. Майката е на 45 години с контузия на глава, гръден кош, с мозъчно сътресение, губила е за малко съзнание. Тя е най-тежко пострадалата от останалите", обясни говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

При инцидента преди тунела на кръстовището между бул. "Иван Ев. Гешов" с ул. "Георги Софийски" в посока бул. "България" се удариха девет автомобила. По първоначална информация катастрофата е предизвикана от джип, чийто шофьор бил пиян. Той е отказал проба за алкохол с дрегер и е задържан от органите на МВР.

Живущите в района твърдят, че в участъка често се случват катастрофи, а вечер дори се правят гонки между коли.

Сигналът за катастрофата е подаден на тел. 112 около 19.35 часа. На място бяха изпратени три линейки, коли на пожарната и полицията.

С военни почести в Пловдив ще бъдат изпратени пилотите, загинали при катастрофата край Крумово

http://nakratko.bg/category/58/160990/


С военни почести днес на Централните гробища в Пловдив ще бъдат изпратени загиналите двама пилоти при авиокатастрофата край Крумово в понеделник.

Прокуратурата разследва медицинския одит за прикриването на над 10 смъртни случая само за 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/15/3200462_prokuraturata_razsledva_medicinskiia_odit_za/?ref=rss


Прокуратурата разследва класическо престъпление по служба с корупционен елемент" в Изпълнителна агенция "Медицински одит", съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в ефира на Би Ти Ви. Установено е, че само е отчитана дейност и виновните лекари са се разминавали без наказания. Според държавното обвинение има порочна вътрешна нормативна база в Изпълнителна агенция "Медицински одит", която е прикривала лекарски грешки, довели до над 10 смъртни случая само...

Дъжд и гръмотевици на много места и в следващите дни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dyzhd-i-grymotevici-na-mnogo-mesta-i-v-sledvashtite-dni-2103637

Времето ще остане нестабилно и през следващите дни и на много места ще има превалявания от дъжд, придружени от гръмотевици, сочи средносрочната прогноза за времето, базирана на компютърни модели и представена в Дарик кафе.
 

Диплома, не образование

http://www.eurochicago.com/2018/06/diploma/

Вината за всичко това не е само на феодалните владетели във висшето образование и на техните подгласници и поддръжници. Вината е и на държавата, и на няколко нейни правителства, които със сбърканите или непрекъснато отлагани реформи направиха възможен този модел. Той обаче съществува и по една друга причина: има търсене за предлаганите от него „услуги” - голяма част от студентите го избират именно заради възможността да вземат изпити, без да стъпват на лекции, да завършат гарантирано, без да полагат особени усилия. Това е сбърканата мотивация, според която цел на образованието е не образоваността, а дипломата. Разбира се, далеч не всички висши училища и ректори са такива. Разбира се, има много преподаватели, които се съпротивляват на тази система и изпълняват или поне се опитват да изпълняват съвестно мисията си. Разбира се, има много силно мотивирани и добре образовани млади хора. Едно от доказателствата за което е морето от български студенти по света, голяма част от които никога няма да се върнат.

Започва второто издание на Радио парк фест в София

http://nakratko.bg/category/58/160989/


За втора поредна година БНР кани столичани и гости на София на Радио парк фест на Голямата поляна в Южния парк. На 15-и, 16-и и 17-и юни ще посрещнем лятото с едни от най-добрите български поп, рок, джаз и хип-хоп изпълнители.

Бойко Борисов подари на Йерусалимския патриарх детска икона от благотворителната кампания на сдружение "Маринела" и Светия Синод "Деца рисуват за деца"

https://www.actualno.com/society/bojko-borisov-podari-na-jerusalimskija-patriarh-detska-ikona-ot-blagotvoritelnata-kampanija-na-sdrujenie-marinela-i-svetija-sinod-deca-risuvat-za-deca-news_679811.html

Министър-председателят на България г-н Бойко Борисов, заедно с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, бе на официално посещение в Израел, където на 13 юни се срещна с Йерусалимския патриарх Теофил III. Двамата засвидетелстваха важността да се работи последователно и активно за православното единство и мисия в съвременния свят. Г-н Бойко Борисов предаде братските поздрави на Българския патриарх Неофит и неговата благодарност за ежегодното изпращане на благод

Руски медии: И Русия, и САЩ са против забраната на ядрени оръжия - това ги обединява

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913864

Руски медии: И Русия, и САЩ са против забраната на ядрени оръжия - това ги обединява
Ако не съществуваше Договорът за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО), с такива оръжия днес биха разполагали близо 50 страни. Това заяви вчера руският заместник-външен министър Сергей Рябков на конференция по повод 50-годишнината от откриването на договора за подписване, съобщава "Комерсант".

Днес е Рамазан Байрам

https://offnews.bg//obshtestvo/dnes-e-ramazan-bajram-682665.html

Днес мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам - един от двата най-големи празника в исляма. Празникът слага край на едномесечния пост, по време на който вярващите не се хранят и не пият вода през деня.

Денят започва с тържествени молитви, ядат се сладкиши и се раздават на близки, роднини и съседи. Празникът е известен и като Шекер Байрам (захарен Байрам), защото на този празник хората се черпят със сладкиши – баклава и локум.

Рамазан Байрам се празнува три дни, а първият от тях е с най-близките. По-младите засвидетелстват почит и уважение към по-възрастните.

Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Според поверията през свещения месец Мохамед получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.

Макрон разхищавал държавни пари - поръчал сервизи за хранене за 500 хил. евро

https://frognews.bg/novini/makron-razhishtaval-darjavni-pari-porachal-servizi-hranene-500-hil-evro.html

Еманюел Макрон и съпругата му се оказаха замесени в скандал с разхищение на държавни средства. Първата двойка на Франция поръча нови сервизи за хранене за Елисейския дворец. Проблемът е цената - 50 хиляди евро.

Прокуратурата не разговаря с хората - разпитва ги

https://www.actualno.com/cite/prokuraturata-ne-razgovarja-s-horata-razpitva-gi-news_679799.html

"Прокуратурата не разговаря с хората - разпитва ги." Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в отговор на въпрос дали е разговаряно с председателя на Изпълнителна агенция "Медицински одит" Златица Петрова.

Прокуратурата: Има корупционен елемент в дейности на „Медицински одит”

http://www.cross.bg/arnaydova-prokyratyrata-bolnitzi-1576931.html

/КРОСС/ Има ли чадър над определени болници в страната? Това проверява прокуратурата, която влезе в  Изпълнителната агенция „Медицински одит“. Разследващите търсят престъпна схема, при която са били облагодетелствани определени медици и лечебни заведения. Установени са и смъртни случаи в различни болници, за които агенцията е извършвала проверки, но прокуратурата не е била сезирана. „Има данни за съществуващи отношения между ръководството на „Медицински одит” и конкретни лекари и ръководители на болници. Касае се категорично за злоупотреба с власт, а не само за административно нарушение. Има и корупционен елемент. Можем да приемем, че се касае за корупционно престъпление”. Това каза в ефира на „Здравей, България” Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Тя обясни, че „при наличие на данни за извършено престъпление от общ характер, агенцията е взела самостоятелно решение да не сезира прокуратурата”. Така не се е стигнало до наказания за извършители на престъпления. Арнаудова каза още, че са събрани доказателства за „комуникация” на определени медици със служители, извършвали проверки по сигнали за лекарски грешки.   „На въпросните служители са били давани наставления за това как да извършат дадена проверка. Били са карани да подправят изготвени вече доклади към констативни протоколи

Нямало конфликт Ангелкова-Симеонов. Просто различен дискурс

http://clubz.bg/69181-nqmalo_konflikt_angelkova_simeonov_prosto_razlichen_diskurs

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че с вицепремиера Валери Симеонов нямат конфликт, а просто "различни гледни точки".

"Конфликт между мен и вицепремиера Валери Симеонов няма, имаме различни гледни точки", каза Ангелкова днес в курорта Албена, цитирана от "Фокус".

Тя обясни, че Министерството на туризма защитава интересите на туристическия бранш и на туристите по повод внесения закон за шума, одобрен на първо четене от парламента тази седмица. Според нея е редно националните курорти да бъдат извадени от Закона за шума, и думата да имат кметовете и местният бизнес.

"Сезирана бях от повече от 30 от най-големите организации с това да се прецени националните курорти да бъдат извадени от Закона за шума, защото ние регламентираме техния правен статут в Закона за туризма и съответно детайлите по отношение на дейностите, които се извършват на територията на националните курорти, да бъдат регулирани в наредба и кметовете и местната власт съответно и местният бизнес - чрез консултативните съвети по туризъм, да могат да определят, образно казано, зоните в даден курорт", каза Ангелкова.

Министърът на туризма даде пример с Албена и кмета на Балчик.

"Кметът и ръководството на курорта, заедно с представители на бранша в региона, могат да преценят и да вземат решение примерно, че Албена е само една зона, за семеен отдих, и да няма шум след 22 часа или след 23 часа, както прецени местната власт. Така контролните органи ще следят за спазване на всички тези мерки", обясни Ангелкова.

Според нея в друг пример кметът на Варна може да прецени, че курортът Златни пясъци е в две зони и всяка да има свой регламент.

"Ние искаме да дадем тази преценка на местната власт и на местния бизнес, които най-добре познават нуждите на региона. Това е нашето предложение. Оттам нататък какво ще решат народните представители, аз не мога да коментирам", поясни Николина Ангелкова.

Тази седмица вицепремиерът Валери Симеонов, вносител на законопроекта за защита от шумовото замърсяване, нарече предложението й "саботаж" и намекна за оставка, ако неразбирателството с Ангелкова продължи. По думите му, предложението не е балансирано и единствената му цел е да провали закона му.

Законопроектът предвижда пълна забрана за озвучаване на открити площи между 23:00 часа и 8:00 часа, като досега забраната беше до 7:00 ч.

Ангелкова и Симеонов - просто различен дискурс

http://clubz.bg/69181-angelkova_i_simeonov_prosto_razlichen_diskurs

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че с вицепремиера Валери Симеонов нямат конфликт, а просто "различни гледни точки".

"Конфликт между мен и вицепремиера Валери Симеонов няма, имаме различни гледни точки", каза Ангелкова днес в курорта Албена, цитирана от "Фокус".

Тя обясни, че Министерството на туризма защитава интересите на туристическия бранш и на туристите по повод внесения Закон за шума, одобрен на първо четене от парламента тази седмица. Според нея е редно националните курорти да бъдат извадени от Закона за шума и думата да имат кметовете и местният бизнес.

"Сезирана бях от повече от 30 от най-големите организации с това да се прецени националните курорти да бъдат извадени от Закона за шума, защото ние регламентираме техния правен статут в Закона за туризма и съответно детайлите по отношение на дейностите, които се извършват на територията на националните курорти, да бъдат регулирани в наредба и кметовете и местната власт съответно и местният бизнес - чрез консултативните съвети по туризъм, да могат да определят, образно казано, зоните в даден курорт", каза Ангелкова.

Министърът на туризма даде пример с Албена и кмета на Балчик.

"Кметът и ръководството на курорта, заедно с представители на бранша в региона могат да преценят и да вземат решение примерно, че Албена е само една зона, за семеен отдих, и да няма шум след 22 часа или след 23 часа, както прецени местната власт. Така контролните органи ще следят за спазване на всички тези мерки", обясни Ангелкова.

Според нея в друг пример кметът на Варна може да прецени, че курортът Златни пясъци е в две зони и всяка да има свой регламент.

"Ние искаме да дадем тази преценка на местната власт и на местния бизнес, които най-добре познават нуждите на региона. Това е нашето предложение. Оттам нататък какво ще решат народните представители, аз не мога да коментирам", поясни Николина Ангелкова.

Тази седмица вицепремиерът Валери Симеонов, вносител на законопроекта за защита от шумовото замърсяване, нарече предложението й "саботаж" и намекна за оставка, ако неразбирателството с Ангелкова продължи. По думите му предложението не е балансирано и единствената му цел е да провали закона му.

Законопроектът предвижда пълна забрана за озвучаване на открити площи между 23:00 часа и 8:00 часа, като досега забраната беше до 7:00 ч.

Йордан Цонев от ДПС: Ще подкрепим вота на недоверие на БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913859

Йордан Цонев от ДПС: Ще подкрепим вота на недоверие на БСП„Ще подкрепим вота на недоверие на БСП срещу правителството за сектор „Сигурност“, ние сме опозиционна партия. Искам да подчертая, че ние искахме да внесем вот по тази тема още през декември м.г. Радвам се, че сега БСП узря за идеята на ДПС“, каза пред NOVA депутатът от ДПС Йордан Цонев. Народният избраник посочи,

Видовден е, наяве излизат всички сторени злини

http://nakratko.bg/category/58/160988/


На 15 юни отбелязваме Видовден.  Няма сведения да съществува светец с подобно име, затова този ден не е включен в църковния календар. Смята се, че честваме Вида - сестра на двамата светци, наричани градушкари, Вартоломей и Елисей.

Зам.-председателят на "Обединени патриоти" не обясни как ще действа "езиковата" полиция

https://www.actualno.com/society/zam-predsedateljat-na-obedineni-patrioti-ne-objasni-kak-shte-dejstva-ezikovata-policija-news_679809.html

Предложеният от "Обединени патриоти" законопроект за опазването на българския език не бил предложен, за да се търсят грешки, а защото имало части от територията на България, където цялата администрация говори на небългарски език и се чудиш дали си в Анадола или в България. Това заяви зам.-председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Веселинов беше поставен на медийния ешафод, след като в едно от прессъобщенията на „Обединени

Партия от коалицията в Австрия предлага забрана на постенето за учениците мюсюлмани

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/15/3200460_partiia_ot_koaliciiata_v_avstriia_predlaga_zabrana_na/?ref=rss


Австрийските консерватори заявиха, че на учениците мюсюлмани не трябва да се позволява да постят по време на Рамазана. Те казаха това една седмица след като дясното правителство във Виена обяви драстични мерки срещу определени джамии и имами, предаде ДПА.<br /><br />"Когато религиозни ритуали - без значение на коя религия - застрашават здравето на деца, е премината граница", каза генералният секретар на Австрийската народна партия Карл Нехамер. Има "безброй"...

Жителите на София твърдят, че няма къде да спортуват

http://www.cross.bg/sport-sportni-suoruzheniya-1576929.html

/КРОСС/ София е на последна позиция от европейските столици според степента на удовлетвореност на жителите от спортни игрища, зали и съоръжения. Това показват последните данни на Евростат по повод започналото световно първенство по футбол. Едва 38% от софиянци са доволни от наличието на спортни терени и съоръжения, като от тях 8% а са „много доволни”, а 30% –  „по-скоро удовлетворени”. Останалите 62 на сто от жителите на столицата ни са настроени негативно към възможността да се занимават със спорт заради недостига на терени или спортни съоръжения. Според експертите на територията на София в момента има около 440 хектара площ за спорт и на един жител се падат по около 4 кв. метра за спорт. На другия полюс – най-доволни от възможностите за спорт в Евросъюза са живеещите в Люксембург и Хелзинки.

Жълт код за валежи в Западна България днес

http://nakratko.bg/category/58/160987/


И днес са обявени предупреждения за бури и градушки в 15 области от Западна България. В тези райони очакваме количествата дъжд да достигат до около 35 л/кв.м.

Депутатка на Марешки зашемети всички с татуировка на глезена

http://www.varna24.bg/news/796875.html

На необичайна находка попаднаха погледите на парламентарните репортери в сряда, докато неволно ...

Отборът на Русия откри световното по футбол с разгромна победа над Саудитска Арабия

http://www.moreto.net/novini.php?n=376020

Домакинът Русия победи с 5:0 отбора на Саудитска Арабия в мача на откриването на Световното първенство по футбол на стадион „Лужники“ в Москва. Това беше най-резултатният първи мач в историята на мачовете на световните шампионати. Юри Газински откри резултата в 13-ата минута.

Край - Гризман остава в "Атлетико"

http://clubz.bg/69180-kraj_grizman_ostava_v_atletiko

Антоан Гризман остава в "Атлетико" (Мадрид) и няма да премине в "Барселона".

Новината обяви лично френският футболист. Направи го чрез видеоканала на испанския мобилен оператор "Мовистар плюс".

По време на обръщението се редуват видеокадри, заснети от април досега. В тях играчът прави различни изявления, в които обяснява какво обмисля за евентуалния си предстоящ трансфер.

След което заявява, че иска да спечели Шампионската лига с "Атлетико":

"Нещо ни липсва, за да печелим. Да сме вечно втори или трети. Ако вземат играчи, можем да спечелим Шампионската лига и да напишем история."

В клипа участват сестра му и жена му. Сестрата казва на Гризман, че с "Атлетико" не може да стане европейски шампион. Но съпругата изтъква, че с мадридския тим може да влезе в историята, а в "Барса" ще бъде само "още един играч".

Родителите пък съветват французина да размисли върху спортния аспект.

Следват кадри от двата гола на финала за Лига Европа на Гризман срещу "Олимпик" на 16 май. "Атлетико" спечели с 3:0.

Показват Гризман да празнува с феновете на мадридския фонтан "Нептуно".

Най-накрая Гризман заявява:

"Реших да остана!"

А от "Барса" пазеха специално номер 7 за французина.

Колкото до Шампионската лига - "Атлетико" досега е губил три пъти на финала. Като в два от тези три пъти е бил на секунди от победата.

Но през 2019 г. финалът е на новия стадион на "дюшекчиите"  - "Уанда Метрополитано "в Мадрид. Те се класираха за Шампионската лига. Остава да се види дали Гризман ще сбъдне мечтата си.

В момента обаче той със сигурност мисли за нещо много по-важно - световното първенство. Той е най-голямата звезда на френския национален отбор, смятан от мнозина поне за полуфиналист на Мондиала.

Медиците казали какви са перспективите пред Слави след тежката операция

http://www.varna24.bg/news/796884.html

Слави Трифонов и "Ку-ку бенд" направиха грандиозен концерт в най-голямата зала в Европа – ...

Ангелкова отново на инспекция по плажа на Каварна

http://www.varna24.bg/news/796888.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще направи днес инспекция на плаж Каварна. Проверката е по ...

Жълт код за валежи в Западна България днес

http://www.cross.bg/bulgariya-byri-gradysa-1576927.html

/КРОСС/ И днес са обявени предупреждения за бури и градушки в 15 области от Западна България. В тези райони очакваме количествата дъжд да достигат до около 35 л/кв.м. По-спокойно и с повече слънчеви часове ще е времето в Източна България, въпреки че и там няма да липсват превалявания. Ще превали и прегърми и по южното крайбрежие.Максималните температури ще са от 25 градуса в Западна България до 35 градуса в Североизточна. В планините на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18 градуса, на 2000 метра – около 11. През почивните дни и в понеделник ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури из цялата страна. Ще се запазят условията за градушки. Във вторник и сряда валежите чувствително ще намалеят като обхват и интензивност, ще има и повече слънчеви часове. Температурите ще се повишат.

Масов бой между българи и цигани във Варна

http://www.barometar.net/91118/

  Масов бой между българи и цигани на улица „Черни връх“ във Варна, вдигна онзи ден на крак варненската полиция. Скандалът започва от малко циганче, което започва да хвърля камъни по къща на улица „Черни връх“, провокирано от други деца. По-късно на място пристигат и възрастни цигани и влизат в улична битка с родители на […]

Очаква се парламентът да освободи шефа на НЗОК

http://www.cross.bg/plochev-shefa-parlamentut-1576926.html

/КРОСС/ Народното събрание ще разгледа предсрочното освобождаване на шефа на Национална здравноосигурителна (НЗОК) проф. Камен Плочев. Вчера депутатите от здравната комисия одобриха прекратяването на мандата му. През последните 3 месеца проф. Плочев отсъства по болест. Законът предвижда в такива случаи парламентът да освободи управителя на касата. В края на миналия месец Плочев информира Надзорният съвет на касата, че ще отсъства поне още един месец. Той подчерта, че съветът трябва да вземе решение във връзка с заболяването му, но изрично обяви, че не подава оставка. Професор Плочев излезе в продължителен отпуск по болест, след като в началото на година оповести данни за дълговете на Касата към чужди здравни каси, заради лечение на българи зад граница. Тогава тонът между него и здравния министър се изостри и Кирил Ананиев поиска оставката му.

Отново ограничен пътят към Рилския манастир заради свлачище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913857

Отново ограничен пътят към Рилския манастир заради свлачищеДвижението по път ІІІ-107 Пастра – Рилски манастир от км 27+650 до км 27+750 е ограничено поради срутена скална маса. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци, информираха от АПИ.  Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA,

Високи температури и валежи през втората половина на юни

http://nakratko.bg/category/58/160986/


През втората половина на месец юни времето ще запази характера си – валежите ще са неравномерно разпределени, а температурите ще са около и над климатичните норми.

Преглед на печата днес

http://www.cross.bg/borisov-yvrezhdaniya-vestnik-1576925.html

/КРОСС/ Една от водещите теми за излизащите днес вестници е вчерашното посещение на македонският президент Георге Иванов у нас. "Натикахме се в скандал, който въобще не е наш", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Изданието цитира думи на премиера Бойко Борисов, който завява още, че спорът за името на Македония е между Атина и Скопие и те трябва да си го решават. Вчера Борисов отказа среща  с македонския президент. По думите на премиера негова среща с Георге Иванов в момента щяла да е предателство към македонския и гръцкия си колега - Зоран Заев и Алексис Ципрас. Вестник "Дума" пише по темата: "Борисов забърка дипломатически скандал с Македония. Премиерът отказа срещата в София с президента Георге Иванов, вземайки страна в спора за името". Изданието припомня, че вчера пресслужбата на Министерския съвет е излязла с кратко съобщение, в което се казва, че срещата се отменя, защото българското правителство не иска да се меси във вътрешните работи на Македония. По-късно Иванов е коментирал, че жестът на Борисов е намеса в делата на Скопие, вземайки страната на премиера Зоран Заев, допълва "Дума". "Медицинският одит премълчал 11 смъртни случая в болници" -  е водещото заглавие на вестник "24 часа"

Тома Томов: Границите на Западните Балкани са чертани от американци, които нищо не разбират

https://frognews.bg/novini/toma-tomov-granitsite-zapadnite-balkani-chertani-amerikantsi-koito-nishto-razbirat.html

Западните Балкани са измислица на американския мозъчен тръст. Идват американски специалисти, които нищо не разбират от Балкани и се затварят в една стая и започват да чертаят линиите. Не вярвам, че Балканите имат толкова светло бъдеще, каквото всички рисуват. Това заяви в предаването „Тази сутрин” журналистът депутат от БСП Тома Томов.

Прикритите от медицинския одит фатални грешки – „престъпление по служба с корупционен елемент”

http://nakratko.bg/category/60/160985/


Абсолютно порочна вътрешна нормативна база в Изпълнителна агенция „Медицински одит” е довела до прикриването на лекарски грешки, довели до над 10 смъртни случая само през 2017 г.

Отговорните за хората с увреждания избягаха от протестите чак в Ню Йорк

https://www.actualno.com/society/otgovornite-za-horata-s-uvrejdanija-izbjagaha-ot-protestite-chak-v-nu-jork-news_679777.html

Докато тече драмата между социалния министър Бисер Петков, премиера Бойко Борисов и майките на младежи с увреждания, две високопоставени служителки от социалното министерство, пряко отговорни за проблема - зам.-министър Росица Димитрова и държавният експерт от отдел "Интеграция на хората с увреждания" Надежда Харизанова, са на луксозна командировка в Ню Йорк. По ирония на съдбата от 12 до 14 юни те представят "положителния опит и постигнатите резултати в България" за правата

Бъдещето на блокчейна – между биткойна и цял един нов свят на възможности

https://www.investor.bg/analizi/9/a/bydeshteto-na-blokcheina--mejdu-bitkoina-i-cial-edin-nov-sviat-na-vyzmojnosti-262856/

Един от експертите в областта на криптоикономиката споделя какво можем да очакваме от най-горещата иновация за последните години

Виновникът за верижната катастрофа в София - пиян шофьор?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913851

Виновникът за верижната катастрофа в София - пиян шофьор?9 коли се сблъскаха на столичния бул. "Иван Гешов" в четвъртък.  Шестима души са ранени. Сред тях има и семейство с 12-годишно дете. По информация на Нова тв катастрофата е причинена от джип, а шофьорът е бил пиян. Свидетели твърдят, че е карал с бясна

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване