Бул. „Левски“ ще е окончателно готов през октомври, през август пускат основното трасе

http://budnavarna.bg/35270-bul-levski-shte-e-okonchatelno-gotov-prez-oktomvri-prez-avgust-puskat-osnovnoto-trase/

До броени дни ще бъде изцяло възобновена работата по новия бул. „Левски“, съобщи в интервю Николай Пашов – изпълнителен директор на  „Хидрострой“ – фирмата, ангажирана с ремонта. Дъждът от началото на юни забави дейностите по трасето, но не е нанесъл сериозни щети.
За празника на Варна 15 август ще бъде пуснато основното трасе на булеварда, увери Пашов. Той уточни обаче, че крайният срок  за окончателно приключване на обекта по договор е 15 октомври.

Отчуждителните процедури бавят изграждането на новата част на бул.”Левски”, каза още Николай Пашов.

„Има няколко участъка, в които не са приключили отчуждителните процедури. С оглед запазване интересите на собствениците и изчакването на законовите процедури, няма да успеем да пуснем цялото трасе за движение по новия булевард”, обясни Пашов.

През трасето на новия булевард минават водопроводи и канализации, които трябва да бъдат изместени в локалните платна. На терен те се намират на мястото на съществуващите къщи. Основната част от къщите са съборени, но малка част все още не са.

Материалът Бул. „Левски“ ще е окончателно готов през октомври, през август пускат основното трасе е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Цитат: Иво Прокопиев

http://terminal3.bg/citat-ivo-prokopiev-4/

„Една последна идея, на отчаянието:

Държавата да изтегли 12 млрд. евро заем, а правителството и ядреното мнозинство в парламента, легитимно избрани от българските данъкоплатци, да си ги разпределят според „заслугите“ и да НЕ строят АЕЦ „Белене“.“

Задържаха пияния шофьор, предизвикал верижната катастрофа в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913989

Задържаха пияния шофьор, предизвикал верижната катастрофа в СофияЗадържан е един от шофьорите, които участваха в тежката верижна катастрофа на бул. „Акад. Иван Гешов” в София снощи. Пробата му за алкохол е положителна, съобщиха за bTV от МВР. До късно снощи булевардът беше блокиран заради инцидента, но вече движението е пуснато. 9 коли се сблъскаха във верижната катастрофа. Пострада семейство с дете.

15 юни - Световен ден на вятъра

http://www.moreto.net/novini.php?n=376024

На 15 юни отбелязваме Световния ден на вятъра. Това е ден за преоткриване на вятъра, неговата сила и възможности, с които може да промени нашия свят. В началото - през 2007 г., събитието се чества само в Европа, но от 2009 г. - и в цял свят.

Георги Михайлов: Съкращаването на леглата в болниците ще доведе до много проблеми

http://www.cross.bg/georgi-bolnitzite-predstavitel-1576949.html

/КРОСС/ „Здравната карта трябва да даде представа за легловата и технологична обезпеченост на болниците в България, но не го прави. Видя се, че всички професионалисти в сферата на здравеопазването и професионалните съсловия не приеха начина, по който е предложена здравната карта. Тя не оправда очакванията им и това се вижда от техните декларации”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Георги Михайлов пред Канал 3. Той добави, че  дискусията по разработването на картата трябваше да включва броя на леглата в болниците, заедно с броя на хоспитализациите, болниците в различните региони, броя на лекарите в различни направления, медицинските сестри и тогава да се начертаят потребностите.  „Според картата, в област Варна се закриват около 1000 легла, които според нея не са нужни там. Но в определени периоди на годината там се натрупва огромно количество хора и тогава ще има дефицит”, каза още народният представител. Михайлов обяви, че почти във всички области има съкращаване на леглата в болниците, като повечето от тях са специализирани. „Съкращаването на леглата в болниците  ще доведе до много проблеми в  регионите”, категоричен бе той.  Плоф

Торта и плюшен лъв изненадаха Пламен Константинов във Варна

http://budnavarna.bg/35267-torta-i-plyushen-lav-iznenadaha-plamen-konstantinov-vav-varna/

Tурнирът от Лигата на нациите във Варна ще бъде добра възможност за мъжкия ни национален отбор да провери нивото си срещу най-добрите в света. Съперници на България са Франция, Бразилия и Канада.

Пресконференцията на четиримата треньори започна нетрадиционно. Пламен Константинов беше изненадан с торта и плюшен лъв от феновете на отбора по случай 45-ия си рожден ден.

„Първото нещо, което ме интересува е да играем добър и равностоен волейбол с толкова силни отбори“, каза Пламен Константинов.

Треньорът на България беше категоричен, че заради тежкия сезон не може да се очаква в Лигата на нациите да играят най-добрите волейболисти, а много по-реалистично е това да бъде турнир на изгряващите звезди.

За мачовете във Варна в състава се завръща Георги Братоев, който лекуваше контузия през последните две седмици.

Четвъртият турнир от Лигата на нациите стартира утре с двубоя между Канада и Бразилия от 15.30 часа. Три часа по-късно България ще срещне тима на Франция.

В събота от 15.30 часа играят Бразилия и Франция, а от 18.30 „лъвовете“ се изправят срещу Канада. В последния ден от надпреварата – неделя, в 15.30 ще се срещнат Франция и Канада, а трикольорите излизат срещу Бразилия в 18.30 часа.

Материалът Торта и плюшен лъв изненадаха Пламен Константинов във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Патриотите ще „глобяват” чиновниците, ако не говорят книжовно. А тях кой ще санкционира?

https://frognews.bg/novini/patriotite-shte-globiavat-chinovnitsite-ako-govoriat-knijovno-tiah-koi-shte-sanktsionira.html

Обединените патриоти радеят за опазване на българския език и за повишаване на грамотността на хората, на в същото време сами показват, че им липсва езикова култура.

Места без вода за днес във Варна

http://www.varna24.bg/news/796950.html

Без вода днес остават абонатите в карето между улиците: бул."Осми приморски полк", ...

България отново е сред отличниците по ръст в продажбите на нови автомобили

https://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2018/06/15/3200508_bulgariia_otnovo_e_sred_otlichnicite_po_rust_v/?ref=rss


България за пореден път се нареди сред лидерите по ръст на продажбите на нови автомобили на месечна база, като през май заема втора позиция след Румъния със скок на сделките с 34.6%, сочат разпространените днес данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа. За северната ни съседка ръстът е 43.3%, а за всички страни от ЕС под един процент.<br /><br />През май тази година в България са били продадени 3308 нови автомобили. От началото на 2018-та те са почти 15 хиляди,...

Бруталните фалшификации на ГЕРБ на изборите в Галиче влязоха в съда във Враца

http://www.cross.bg/gerb-galiche-izhod-1576948.html

/КРОСС/ Дори отварянето на бюлетините от членове на СИК не бе счетено за престъпление от държавното обвинение. Бруталните престъпления, манипулации и фалшификации от ГЕРБ на местните избори в Галиче влязоха в административния съд във Враца. Пълномощникът на БСП в деня на изборите, присъствал в секциите и наблюдавал процеса Десислава Тушинова обясни на съда, че по време на вота представители на ГЕРБ са отваряли бюлетини, преди да бъдат пуснати в урните. По думите й в 27 секция почти всяка бюлетина е била отваряна. Това по смисъла на Изборния кодекс прави вота недействителен. Тя обясни още, че през аварийния изход на училището, снабден с паник-бутон, където се проведоха изборите в Галиче, са влизали гласоподаватели, които не живеят в селото, но са били регистрирани, за да могат да гласуват. Застъпникът на вота от БСП Станислава Вескова също заяви, че през аварийния изход на школото са вкарвани хора, които не живеят в селото, но са гласували. От показанията стана ясно, че голяма част от „пришълците" са били регистрирани на адреси, на които никой не живее- пусти, изоставени и разрушени постройки, дори и в старото полуразрушено училище на селото. Регистрирани са били и хора на пустеещи дворни места, на които няма постройки. Венцислав Николов, който е бил пълномощник на БСП на вота, беше категоричен, че изборите са проведени в „пълен хаос". И той е видял, че през аварийния изход на училището са вкарвани хора да гласуват

Хиляди изпълниха джамиите в Кърджалийско в първия ден на Рамазан Байрама

https://www.24chasa.bg/region/article/6913985

Хиляди изпълниха джамиите в Кърджалийско в първия ден на Рамазан БайрамаХиляди мюсюлмани изпълниха джамиите в Кърджалийска област в първия ден на големия религиозен празник Рамазан Байрам. Централният храм в Кърджали не успя да побере богомолците, дошли за празничната молитва. Част от мюсюлманите се молиха на двора на джамията. В Кърджали службата се водеше от районния мюфтия Бейхан Мехмед и от бившия главен мюфтия

САЩ предупреди Русия: Спрете Асад или ще го ударим

https://dnes.dir.bg/svyat/sasht-predupredi-rusiya-sprete-asad-ili-shte-go-udarim

Русия да повлияе на сирийския президент да спазва споразумението за деескалация, поискаха от Вашингтон

Преглед на икономическите теми в печата, 15 юни

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-15-юни_l.a_i.762680_at.1.html

"Печалбата на концесионерите е скрита за обществото" Печалбата на концесионерите никъде не е явна,  каза пред БНР Александър Трифонов, който...

Франция спечели битка в Европарламента по пакета за превозвачите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/15/3200503_franciia_specheli_bitka_v_evroparlamenta_po_paketa_za/?ref=rss


Френските евродепутати спечелиха вчера битка в Европейския парламент за реформата на социалните правила за шофьорите на товарни камиони, предаде "Франс прес". Предложенията ще бъдат обсъдени отново идния месец.<br /><br />На пленарно заседание в Страсбург евродепутатите блокираха с негативен вот мандата за преговори, постигнат на 4 юни от комисията по транспорт в Европарламента. Под натиска на страните от Източна Европа комисията получи мандат да преговаря със Съвета на...

Прогнозата за Португалия – Испания на Nikita Real Valentina

http://budnavarna.bg/35264-prognozata-za-portugaliya-ispaniya-na-nikita-real-valentina/

Португалия – Испания, мач от група В на световното първенство, „Олимпийски стадион”, Сочи, 21:00 часа

Вероятни състави:
Португалия: Руи Патрисио, Седрис Соареш, Пепе, Фонте, Бруно Алвеш, Герейро, Карвальо, Моутиньо, Жоао Марио, Гедеш, Роналдо
Испания:Де Хеа, Одриосола, Пике, Рамос, Алба, Бускетс, Алкантара, Иниеста, Давид Силва, Иско, Коста

Прогноза

Сътресенията в испанския лагер в навечерието на Мондиала със сигурност поставят отбора в трудна позиция, но играчите вероятно ще искат да покажат, раздялата със селекционера Хулен Лопетеги не им се е отразила. Европейският шампион Португалия обаче, определено е труден противник.

Новият бос Фернандо Йеро обяви, че едва ли ще направи кой знае какви промени, така че най-вероятно ще използва играчите, които се справиха убедително в квалификациите. „Момчетата са развълнувани и готови за предизвикателството. Те знаят своите отговорности и ще дадат всичко от себе си“ каза той.

Талантът в отбора е безспорен, но основната цел в мача вероятно ще бъде да се избегне загубата и да се напради старт без сътресения, особено на фона на всичко случило се. Това са двата големи фаворита в тази група и за тях ще бъде важно да започнат без сътресения.

Естествено предвид класата на футболистите в двата отбора всеки от тях би могъл да стигне до победата, но е много вероято този път съставите да действат предпазливо и при това положение едва ли ще има много голове. Това се потвърждава и от факта, че в 4 мача между тях на големи турнири, са паднали общо едва 4 гола.

Кристиано Роналдо винаги може да направи разликата и ще търси гол на четвърти световни финали, но в последните години португалците се научиха да печелят благодарение на здравата си защита и без да вкарват много попадения, което със сигурност ги прави много опасен съперник.

„Испания е отбор, който играе по своя начин вече 10 години, което няма да се промени и сега“ заяви босът на португалците Фернандо Сантош.

Добрата новина за Ла Фурия е, че Дани Карвахал е възстановен, но въпреки това Алваро Одриосола се очаква да започне като десен защитник.

Португалия няма проблеми със състава, като голямата въпросителна е кой да партнира на Роналдо в предни позиции и вариантите са Андре Силва и младия талант Гонсало Гедеш.

Испанците не завършвали наравно в 14 поредни мача на световни финали, което прави подобна развръзка доста вероятна сега. Победа за Португалия също не трябва да е изненада.

Резултат: Португалия – Испания 3:2

Материалът Прогнозата за Португалия – Испания на Nikita Real Valentina е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Десет пъти повече британци искат да станат белгийци заради Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913981

Десет пъти повече британци искат да станат белгийци заради БрекзитБроят на британците, поискали белгийско гражданство, е нараснал над десет пъти в последната година, съобщават медии в Белгия. Отбелязва се, че исканията се увеличават заради неяснотите в условията за напускането на ЕС от Великобритания. Процедурата изисква желаещите да подадат заявление в общината, където са регистрирани и да платят такса от 150

Австралийски артист ще прекара 72 часа в стоманен контейнер под натоварен път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6913956

Австралийски артист ще прекара 72 часа
в стоманен контейнер под натоварен пътАвстралийски пърформанс артист беше "погребан" в стоманен контейнер под натоварен път, в който ще прекара 72 часа в рамките на фестивал на остров Тасмания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Майк Пар влезе в контейнера късно в четвъртък, след което пътят над него беше запечатан отново. 73-годишният артист разполага с достатъчно вода,

Тайнствата на билките оживяват в с. Делчево на Еньовден

https://www.24chasa.bg/region/article/6913984

Тайнствата на билките оживяват в с. Делчево на ЕньовденЖивописното село Делчево в Пирин планина отново ще бъде домакин на традиционния летен фестивал "Еньовденски тайнства". Празникът ще се проведе на 23 и 24 юни, а организаторите от община Гоце Делчев уверяват, че ще има много приятни изненади и позитивни емоции за всички гости на китното село. Програмата в първия ден – събота, ще започне в 19 часа,

28 клиенти на „Еврофутбол“ ще гледат мачовете от Световното на живо

http://www.cross.bg/evrofytbol-rysiya-meksiko-1576947.html

/КРОСС/ 28 клиенти на „Еврофутбол“ ще изпитат емоцията да присъстват лично на два мача от Световното първенство по футбол в Русия. Те спечелиха безплатни туристически пакети, които включват билети за двубоите Германия – Мексико и Нигерия – Аржентина. Българският букмейкър им осигурява и самолетните билети, хотелското настаняване, трансферите в Русия, туристически обиколки на забележителности, медицински застраховки и др. Късметлиите участваха в играта „С „Еврофутбол“ на Световното в Русия“, която се проведе в периода 30 март – 30 април 2018 г. На 16 юни за Москва заминава първата група от 14 човека, които на 17 юни ще бъдат на стадион „Лужники“, за да проследят сблъсъка Германия – Мексико. Според „Еврофутбол“ шансовете за победа в срещата са на страната на символичния домакин - 1.37 срещу 3.52 за успех на Мексико и 5.40 за равенство. Коефициентите може да се следят и на платформата за резултати на живо към сайта на „Еврофутбол“, която букмейкърът наскоро обнови и обогати с повече спортове, удобства и възможности за клиентите си. Напомняме Ви, че „Еврофутбол“ пусна и специална секция „Световно първенство Русия 2018“ на уебсайта си eurofootball.bg

Борисов забърка дипломатически скандал с Македония

http://pogled.info/svetoven/balkani/borisov-zabarka-diplomaticheski-skandal-s-makedoniya.95347

/Поглед.инфо/ Премиерът отказа срещата в София с президента Георге Иванов, вземайки страна в спора за името

Прогнозата за Египет – Уругвай на Nikita Real Valentina

http://budnavarna.bg/35261-prognozata-za-egipet-urugvaj-na-nikita-real-valentina/

Египет – Уругвай, среща от Група „А“ на Мондиал 2018, стадион Екатеринбург Арена, начало 15.00 часа.

Последните 10 срещи на Египет: Общо 2 победи, 4 равенства и 4 загуби.

Последните 10 срещи на Уругвай: Общо 5 победи, 3 равенства и 2 загуби.

В тази група Русия победи Саудитска Арабия с 5:0 и оглави класирането.

ПРОГНОЗА: Уругвай се смята за фаворит в тази група и повечето специалисти определет този тим за победител. Снощи обаче Русия разби Саудитска Арабия и днес южноамериканците ще търсят задължителен успех.

„Урусите“ имат балансиран състав, като в защита разполагат с опитни бойци – Диего Годин и Хосе Хименес, а в атака са мегазвездите Суарес и Кавани. Египет не трябва да бъде подценяван, като „фараоните“ се завръщат на финали на Световно първенство след цели 28 години. Сега този тим е силно зависим от Мохамед Салах, който най-вероятно ще излезе титуляр.

Египет обаче не спечели нито една победа в петте си контроли след края на квалификациите за Световното първенство, което е повече от притеснително за феновете им. „Фараоните“ имат и друго силно оръжие – Ектор Купер. Този специалист през годините е доказвал, че може да прави големи неща с по-малки отбори и нищо чудно да излъже по някакъв начин Уругвай.

Двата отбора до сега не са играли официални срещи, но определено Уругвай е смятан за сигурен победител от тази среща. Очакванията са за здарва битка, малко голови положения и все пак успех за южноамериканците.

Трябва да се отбележи, че Уругвай не е печелил първия си мач на Мондиал от 1970 г. насам, като в този период има по 3 загуби и равенства. Сега обаче Суарес и компания най-вероятно ще стигнат до чиста победа.

Резултат: Египет – Уругвай 0:2

Материалът Прогнозата за Египет – Уругвай на Nikita Real Valentina е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Обявиха търг за отдаването под наем на плаж „Шкорпиловци-юг“

http://www.moreto.net/novini.php?n=376029

Търг с тайно наддаване за отдаването под наем на плаж „Шкорпиловци-юг“ е обявен от Министерството на туризма, научи Moreto.net. Определената начална цена на обекта е 18 666 лева. Срокът на наемното отношение е 5 години. Активната плажна морска площ на „Шкорпиловци-юг“ е 33 647 кв.

Изпращат загиналите летци с военни почести

http://www.struma.com/bulgariya/izprashtat-zaginalite-letci-s-voenni-pochesti_135529/

Траурната церемония ще започне в 10 часа

Загиналите летци от авиобаза Крумово – майорите Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев, ще бъдат изпратени днес с пълен военен церемониал. Поклонението пред тленните останки на пилотите ще бъде на Централните гробища в Пловдив. Двамата летци ще бъда погребани един до друг. Пантилеев и Неделчев загинаха в понеделник при катастрофа на хеликоптер на територията на авиобазата. Причините за тежкия инцидент се разследват, а резултати се очакват в рамките на месец.

Очаква се на траурната...

Продължава

Мъж почина от раните си след взрив на газова бутилка

http://www.cross.bg/bytilka-pochina-gazova-1576942.html

/КРОСС/76-годишен мъж почина в УМБАЛ "Свети Георги" от изгарянията си след взрив на газова бутилка, съобщи Plovdiv24.bg. Михаил Ваклинов от село Оградна, община Неделино живя 6 дни с раните си, но почина в Пловдив. Ваклинов ремонтирал 3-литрова бутилка с газ, а в същото време в стаята бил включен котлон на 20-литрова газова бутилка, на който в момента имало тенджера с вариво.От малката бутилка обаче при ремонта изтекла газта в помещението, на мъжът му прилошало, посегнал да включи ключа на осветлението в стаята, когато къщата се разтриса от мощен гръм. Той е изкъртил гредореда на къщата, съборени са стени, цялата дограма е изхвърчала. Починалият Ваклинов цял живот бил професионален шофьор, работил и като автобусен шофьор към Смолян, Пловдив и София. Има син, който живее в Мадан, две дъщери и внуци.

Тръмп нарекъл Жан-Клод Юнкер 'брутален убиец' на срещата на Г-7

https://offnews.bg//sviat/tramp-narekal-zhan-klod-iunker-brutalen-ubietc-na-sreshtata-na-g-7-682673.html

Американският президент Доналд Тръмп нарекъл председателя на Еврокомисията "брутален убиец" по време на срещата на Г-7 миналата седмица, обяви самият Юнкер, цитиран от Ройтерс.

Той повдигна завесата на скандала по време на разговорите, говорейки пред областния парламент на Бавария.

"Миналата седмица Тръмп ми каза: Жан-Клод, Вие сте брутален убиец", каа шефът на ЕК и бивш министър-председател на Люксембург.

"За пръв път Люксембург се превръща в такава опасност за САЩ. Мисля, че го е казал като комплимент, но не съм сигурен", коментира Юнкер.

Напрежението между САЩ и традиционните им европейски партньори избухна, след като президентът Тръмп реши да сложи вносни мита върху алуминия и стоманата. Последва сходна мярка и спрямо Канада.

Срещата на Г-7 не успя да изглади кризата.

"Не можем да оставим митата без отговор. Не съм настроен за война, но не приемам да ни диктуват отнякъде какво да правим в европа", заяви Жан-Клод Юнкер.

Версия: Пиян шофьор причинил верижното меле в София с 9 коли и много ранени..

http://www.struma.com/sinya-lampa/versiya-piyan-shofior-prichinil-verijnoto-mele-v-sofiya-s-9_135528/

 Пиян шофьор може да е причинил верижната катастрофа вчера в София, твърди тази сутрин Нова телевизия. 9 коли се сблъскаха на столичния бул. "Иван Гешов". Шестима души са ранени. Сред тях има и семейство с 12-годишно дете. Още вчера очевидец на мелето се свърза , за да разкаже неговата версия, още преди да има резултати от разследване на полицията, пише блитз.бг По думите му виновен е джип, който се е движел с висока скорост и е искал да изпреварва.

"Тези момчета...

Продължава

Живущи на улица „Андрей Ляпчев“ в Благоевград в лют спор: Дебнем се като котка и мишка кой къде да остави колата си!

http://regiona.bg/%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d1%83%d1%89%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%80%d0%b5%d0%b9-%d0%bb%d1%8f%d0%bf%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0/

Живущи на улица „Андрей Ляпчев“ в Благоевград влязоха в лют спор за паркоместа на централната улица. Според семейство, което живее в кооперация на втория етаж, бизнесмени паркират огромните си служебни коли на Ледена борса на тротоара върху плочките без да се съобразяват с никой.

„Всеки си прави каквото си иска, и ние имаме бизнес с големи коли, но сме намерили начин къде да ги паркираме, за да не пречат на никого и да не вдигат шум. През ден стават скандали свързани с парко местата. Трябва да има ред и да намерят начин, къде да си паркират колите“, оплакаха се живущи на улица“ Андрей Ляпчев“.

Потърсен за коментар управителя на Ледена борса Николай Георгиев, обясни, че наистина колите са паркирани в нарушение.

„Дебнем се като котка и мишка кой къде да остави колата си. И това не е от вчера… На улицата има 15 автомобила и всеки се чуди къде да паркира. Паркираме там, защото ние удобно. Още повече, че микробусът ни го паркираме в частно място, където се намира сградата на Камарата на строителите. Другият ни микробус го паркираме в нашия си двор и не пречи на никого“,обясни Николай Георгиев.

 

Материалът Живущи на улица „Андрей Ляпчев“ в Благоевград в лют спор: Дебнем се като котка и мишка кой къде да остави колата си! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

БДЖ - докога все така ще я караме?

http://clubz.bg/69187-bdj_dokoga_vse_taka_shte_q_karame

Снимка БГНЕС

БДЖ-Пътнически превози отново е в цайтнот. Ситуацията в момента с нищо не се различава от тази, в която компанията попада периодично последните години – запорирани сметки заради просрочия по кредитите (в случая по облигационен заем) и невъзможност на дружеството само да посрещне задълженията си. Става въпрос за едни 103 млн. лева, които отдавна трябваше да са погасени. Миналата седмица министерство на финансите отложи решението му с 10 дни (разбирай отпускането на поредния заем за Холдинг БДЖ) и обеща да потърси „отстъпки” от облигационерите. 10-те дни отсрочка изтичат в края на тази седмица и до момента няма сигнал за благоприятен изход от ситуацията.  

Всъщност спорадичните заеми за БДЖ Холдинг с цел да се покрият просрочени кредити на дружеството за пътнически превози са само един от „механизмите” за наливане на бюджетни пари в компаниите от групата на БДЖ. Всяка година в закона за държавния бюджет се отпускат субсидии и капиталови трансфери за БДЖ-Пътнически превози, НКЖИ и БДЖ-Холдинг, които приближават последните години половин милиард лева или около 0,5% от БВП и над 2% от всички държавни разходи.

Данните за отпуснатите субсидии за текуща дейност и капиталови трансфери са видни от годишните доклади по отчета за изпълнението на държавния бюджет. Докладът за 2017 г. все още не е публикуван, така че за миналата година все още няма яснота дали отпуснатите в крайна сметка суми на ж.п. компаниите са същите като заложените в приетия бюджет. Предвид това, че миналата лято по спешност беше гласувана държавна помощ на Холдинг БДЖ от 62 млн. лв. (де факто капиталов трансфер), с която да се погасят задължения по кредити и към НАП, то най-вероятно сумата за трите дружества ще е набъбнала над 500 млн. лв. за годината.

Субсидии и капиталови трансфери за държавните ж.п. компании от държавния бюджет, млн. лв.

Източник: Доклади по отчетите на държавния бюджет за съответните години, НСИ, МФ

*в трансфера към БДЖ-Пътнически превози се включва и т.нар. субсидия за компенсиране стойността на безплатни и по намалени цени пътувания (за учащи, пенсионери, многодетни семейства и др.)

**Данните за 2017 г. са на база одобрения от НС държавен бюджет и съобщения в медиите от лятото на 2017 г. за отпуснатата помощ на Холдинг БДЖ

Динамиката на разходите от държавния бюджет за дружествата от групата на БДЖ показва, че бремето им върху бюджета и съответно данъкоплатците като цяло нараства през годините в абсолютна стойност. Сумата, изчислена от нас за 2017 г., е вече близо 2 пъти по-голяма от тази, отпусната през 2007 г. Спрямо БВП, обаче, предвид това, че съвкупното производство расте, тези разходи остават стабилни на около 0,5% от БВП. Като част от разходите по държавния бюджет пък общият трансфер от бюджета за дружествата варира в тесни граници между 2 и 2,5% през годините.

Все пак, последната 2017 г. прави впечатление с относително високите суми и в абсолютно, и в относително изражение, най-вече заради извънредната помощ от 62 млн. лв. за холдинга от лятото.

2018 г. също се очертава „гореща” за държавното подпомагане на компаниите от групата. Освен увеличението и на капиталовия трансфер, и на субсидията за НКЖИ с по 10 млн. лева тази година спрямо 2017 г. (съответно на 115 млн. лева и 145 млн. лева), през февруари вече бе отпуснат спешен заем за 31 млн. лева, за да се плати на кредиторите по облигационен заем за холдинга. Макар и тази сума да бе отпусната като заем, тя отново потъва в бездънната каца на ж.п. сектора и не е ясно кога и как ще бъде върната (предвид постоянно надвисналите и изискуеми просрочия). Тепърва ще се решава дали или по-скоро под каква форма да се дадат и едни допълнителни 103 млн. лева – заем или капиталов трансфер, тъй като вероятността да се постигне някакво опрощаване или други отстъпки от облигационерите в следващите 1-2 дни не изглежда голяма.

Така, 2018 г. може да постави нов „рекорд” в отпуснатите от бюджета суми за компаниите от групата и за първи път да надхвърли 600 млн. лева, от които:

1/ за БДЖ-Пътнически превози – 175 млн. лева субсидия за текуща дейност и 35 млн. лева капиталов трансфер; отделно около 15-20 млн. лева на година отиват за компенсиране на намалените карти и билети (т.нар. социална функция на железницата). Общо само за пътническия превоз 225-230 млн. лева.

2/ за НКЖИ – 145 млн. лева субсидия и 115 млн. лева капиталов трансфер, т.е. общо 260 млн. лева

3/ 31 млн. лева заем от бюджета за Холдинг БДЖ (вече отпуснат) и много вероятен втори заем за 103 млн. лева, т.е. очаквани към момента 134 млн. лева спешни заеми

На фона на тези огромни суми, данните за превозените пътници показват бързо намаление с всяка следваща година – както заради демографията и намаляващото население, така и заради все по-малко конкурентната услуга на БДЖ спрямо другите начини за транспорт (бусове, маршрутки, лични автомобили, споделено пътуване).

Графиката по-горе ясно показва бързия спад на пътниците, като от 2010 г. насам намалението е с близо 10 000 души или около 1/3. Така, държавният трансфер за БДЖ-Пътнически превози на превозен пътник постоянно расте и от около 7 лева през 2010-2011 г. вече надхвърля 10 лева. БДЖ се превръща в едно все по-скъпо удоволствие за част от населението, което се плаща от останалата част от населението.

Перспектива това да се промени няма, ако се гледат финансовите резултати както на дружеството за пътнически превози, така и на инфраструктурната компания НКЖИ. Освен че традиционно са на загуба, тази загуба се увеличава през 2017 и за двете дружества - от 4,6 млн. лева нетна загуба през 2016 на 8,6 млн. лева за БДЖ-Пътнически превози и от 28,3 млн. лева на 50,7 млн. лева за НКЖИ. В същото време, на фона на намаляващи пътници и отказ от мащабно преструктуриране на дружествата, данъкоплатците ще продължат да плащат сметката. А последната, както изглежда, ще става все по-солена.

Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

Сидеров: Ако е последователен, Симеонов ще се заеме и с шума от циганските сватби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913957

Сидеров: Ако е последователен, Симеонов ще се заеме и с шума от циганските сватбиОчаквам Валери Симеонов да отиде да спре и цигански сватби, които тормозят по няколко дни наред жилищни квартали в много градове на България. Това би било последователно действие, ако се вторачим само в заведения на Слънчев бряг, е едностранно”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” по Би Ти Ви лидерът на „Атака” и депутат от Обединените патриоти

Шестима в болница след масов цигански бой

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913959

Шестима в болница след масов цигански бойШестима души са пострадали при бой между съседи и роднини в ромския квартал "Изток" в Кюстендил, съобщиха от полицията. Снощи при възникнал спор между роднини в двора на къща в квартала е последвало сбиване. Към биещите се се присъединили и комшии от съседната къща. В резултат на масовото меле с повече от десетима участници,

ЯЦБ запази паричната си политика без промяна въпреки решенията на Фед и ЕЦБ

https://www.investor.bg/novini/130/a/iacb-zapazi-parichnata-si-politika-bez-promiana-vypreki-resheniiata-na-fed-i-ecb-262984/

По-бавното изтегляне на стимулите би оставило Японската централна банка без инструменти, на които да разчита при нов икономически спад

Катя Табачка от ОД на МВР Кюстендил съобщи: Хероин и арест, наводнени мазета и още...

http://www.struma.com/obshtestvo/katya-tabachka-ot-od-na-mvr-kyustendil-suobshti-heroin-i_135527/

Вчера при извършени процесуално-следствени действия от служители на РУ Кюстендил са открити и иззети от имот на 47-годишен мъж в кв. „Изток“ 4. 19 грама хероин. Видът на наркотичното вещество е установен с полеви наркотест. Притежателят на хероина е задържан с полицейска заповед за 24 часа. По случай е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

Вчера в РУ Дупница е заявено повреждане на 2 леки автомобила – „Рено“ и...

Продължава

Всички говорят за Роби Уилямс

https://offnews.bg//futbol/vsichki-govoriat-za-robi-uiliams-682674.html

Британската попзвезда Роби Уилямс успя да умножи многократно интереса към себе си по време на церемонията по откриването на Мондиал 2018 в Москва с един неприличен жест.

В ефир той показа среден пръст пред камерата, а целия свят видя какво е направил. Нещо повече - специално в този момент той промени леко стиховете на изпълняваната песен и изпя импровизирано "И правя това без пари". Това беше разтълкувано като отговор на критиците в родината му, които бяха недоволни, че отива в Москва и легитимира режима на Владимир Путин срещу заплащане.

"Не знам какво е искал да покаже Роби, но по време на репетицията той беше много професионален и радушен с всички. Аз лично мисля, че жестът му няма нищо общо с Русия, а по-скоро е насочен към скептиците у дома", коментира организаторът на церемонията по откриването Иля Авербух.

Жестът на Уилямс продължава да се обсъжда, но каквито и да са били мотивите му, то ефектът е постигнат - представянето му се оказа запомнящо се.

Футболистите на Англия също не останаха безразлични и обърнаха всичко на майтап. Кайл Уокър предположи на шега, че това е бил начинът на Роби Уилямс да каже "Здрасти" на съотборника му Деле Али.

Повишават посмъртно загиналите пилоти на хеликоптера Ми-17

https://www.actualno.com/society/povishavat-posmyrtno-zaginalite-piloti-na-helikoptera-mi-17-news_679832.html

Загиналите пилоти на хеликоптер Ми-17 са повишени в звание със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев загинаха при трагичния инцидент с хеликоптер Ми-17 в понеделник, 11 юни, в района на авиобаза Крумово. Днес двамата пилоти ще бъдат погребани с пълен военен церемониал на Централните гробища в Пловдив, съобщиха от Министерството на отбраната. Припомняме,че на 11 юни хеликоптер Ми-17 падна близо до авиобаза Крумово, загинаха двама п

Кои са варненските училища с най-висок успех на матурите

http://budnavarna.bg/35257-koi-sa-varnenskite-uchilishta-s-naj-visok-uspeh-na-maturite/

Лек ръст на средния успех от матурата по БЕЛ във Варненско, отчитат от Регионалното управление по образованието. Според данните зрелостниците в областта са постигнали среден резултат 4.39 при 4.36 през 2017-та година. Това каза началникът на РУО Венцеслава Генова. Тя допълни, че от 2010 година до момента успехът бавно и плавно се покачва, което говори за устойчивост на знанията по предмета.

Петте варненски училища, които са се представили най-добре на матурата по БЕЛ, са Първа езикова гимназия- 5.50, Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“-5.46, Четвърта езикова гимназия-5.30, Математическа гимназия-5.29 и Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“-4.85.

Средният успех на зрелостниците в областта от втората задължителна матура е 4.70, което е над-средния резултат за страната.

По математика успехът на дванайсетокласниците във Варненско е 5.10. Това е значително повишение спрямо 2010 до момента, когато резултатът е бил 3.94, но в същото време е понижение спрямо 2016-та, когато е отчетен най-сериозният среден успех по предмета-5.12.

По английски език, който е най-желаната дисциплина за втора матура през тази година, средната оценка е 5.49. По думите на Генова при резултатите от всички чужди езици се забелязва тенденцията, която важи и за БЕЛ, на плавно повишение и устойчивост на знанията.

На втората матура отново най-добре са се представили възпитаниците на Първа езикова гимназия- 5.85. След това сред първите пет изявени школа се нареждат Математическата гимназия-5.53, Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“, Пета езикова-5.51, Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“Екзюпери-5.47 и Четвърта езикова гимназия-5.35.

Началникът на РУО определя изминалата кампания за външно оценяване на седмокласниците и държавно-зрелостните изпити като успешна.

Материалът Кои са варненските училища с най-висок успех на матурите е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Важна информация за всички, които са глобени от КАТ…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d1%81%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%b8%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b0-%d0%b3%d0%bb/

От началото на тази година са станали над 2500 с над 190 загинали. Изключително важно е децата да са с колан, ако детето е в скута на някой от родителите си, при едно рязко спиране, теглото му се увеличава с 20 пъти. Родители, пазете си децата.

Това заяви Любка Маринова, експерт по пътна безопасност в сутрешния блок на БНТ. „Давността на глобите от „Пътна полиция“ е 5 години“, разкри тя. „Обръщаме прекалено малко внимание на човешкия фактор и да се отнасяме лекомислено с шофирането.

Докато управляваме автомобила носим огромна отговорност. Не е чудно, че напоследък терористите използват колите като убийци. Ако сме невнимателни в колата ставаме неволно терористи“, каза автомобилният състезател Димитър Илиев.

„Ако попаднем на аквапланинг е късно да реагираме, трябва да внимаваме преди това. Ако шофирате бавно по магистралите когато вали, с към 90 км в час, е напълно безопасно и няма как да хванем аквапланинг. Тези със скъпите коли смятат, че няма как да попаднат на аквапланинг, напротив, колкото по широки са гумите на колата, толкова повече ги хваща“, завърши Илиев. сн. илюстративна

 

Материалът Важна информация за всички, които са глобени от КАТ… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Изпратиха жандармерия към столичния квартал Христо Ботев

http://www.cross.bg/momenta-botev-informatziya-1576945.html

/КРОСС/ Полицейска операция се провежда в момента в столичния квартал Христо Ботев. Причината е напрежение между две ромски фамилии, възникнало преди дни, съобщава Радио София.  В момента на място е изпратена жандармерия. По информация на програма "Хоризонт" и двете групи, участващи в скандала, се занимават с различни незаконни дейности на територията на Германия.  За момента няма информация за задържани.

Защо Меган се облича така, когато е с кралицата

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zashto-megan-se-oblicha-taka-kogato-e-s-kralicata-6083435

Маркъл определено претърпя трансформация в своя външен вид през последните месеци

Родини се изпотрепаха в Кюстендил! 6-има ранени, един с опасност за живота

http://www.struma.com/obshtestvo/rodini-se-izpotrepaha-v-kyustendil-6-ima-raneni-edin-s-opasnost_135526/

Снощи при възникнал спор между роднини в двора на къща в кв. „Изток“ в Кюстендил е последвало сбиване, присъединили са се към биещите се роднини от съседна къща и съседи. В резултат на сбиването са пострадали 6-ма.

Двама от тях са със счупени ръце, един е със счупен крак, един – с черепно-мозъчна травма. Той е закаран за лечение в столично здравно заведение.

Трима от участниците в побоя са задържани. По случая е започнато досъдебно производство в РУ...

Продължава

Военни плачат за загиналите пилоти (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913941

Военни плачат за загиналите пилоти (Снимки)Изключително тъжна е в момента обстановката на Централни гробища в Пловдив, където са се събрали хиляди хора, за да изпратят загиналите пилоти капитан Пламен Пантилеев и капитан Стоян Неделчев. Военни и цивилни плачат за жертвите. Летците ще бъдат погребани един до друг. Току-що на гробищата пристигна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Флорентино Перес: Нищо не може да оправдаe уволнението на Лопетеги

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/15/3200480_florentino_peres_nishto_ne_moje_da_opravdae/?ref=rss


Президентът на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес разкритикува остро испанската футболна федерация заради уволнението на националния селекционер Хулен Лопетеги. 51-годишният треньор беше освободен от поста си само ден преди началото на световното първенство, след като във вторник беше обявен за новия наследника на Зинедин Зидан на "Сантяго Бернабеу".<br /><br />Перес определи действията на испанската федерация като безпрецедентни и заяви, че нищо не може да...

Kратки новини: Загиналите пилоти при инцидента с хеликоптер са повишени посмъртно

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/15/3200483_kratki_novini_zaginalite_piloti_na_helikopter_mi-17_sa/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Загиналите пилоти при инцидента с хеликоптер са повишени посмъртно<br /><br />Загиналите пилоти на хеликоптер Ми-17 са повишени в звание със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, съобщават от Министерство на отбраната. Майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев загинаха при трагичния...

Цачева уволни зам.-директора на Софийския затвор, чистачката остава

http://www.cross.bg/borisov-prodanov-sofiiiskiya-1576944.html

/КРОСС/ Зам.-директорът на Софийския затвор Анатоли Борисов е вече уволнен от поста си, съобщи проф. Николай Проданов - зам.- министър на правосъдието - и уточни, че вчера Цецка Цачева е подписала заповедта за най-тежкото дисциплинарно наказание за Борисов, съобщи bTV. Освобождаването от поста на Борисов се дължи на дисциплинарни проверки след бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския затвор. Засега 14 служители на затвора са наказани с порицание, но по думите на Проданов уволнение ще има и за един от тях - надзирател, който от страх не е успял да спре бегълците. "Чистачката Христина Александрова продължава да си работи в затвора", отвърна шеговито Проданов на въпрос какво се случва с нея, която бе обявена за герой заради смелостта си да подгони Пелов и Колев. Зам.-министърът на правосъдието беше в затворническото общежитие в Кремиковци, където се проведе турнир по бокс между затворници от цялата страна под девиза "С ръкавица срещу наркотиците и агресията".

Европейският съюз пришпори Русия да прекрати окупацията на Абхазия и Южна Осетия

http://www.moreto.net/novini.php?n=376014

Русия трябва да прекрати окупацията на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия и напълно да зачете териториалната цялост на Грузия, настояха депутатите в четвъртък. Резолюцията подчертава, че след 10 години военна агресия срещу Грузия, Русия продължава незаконната си окупация на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия.

Варненци стъпват по клавиши

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913946

Варненци стъпват по клавиши
Варненци и гости на града вече ще могат да "посвирят" по стълбите на един от центраните подлези в морската столица - до катедралния храм +"Свето Успение Богородично". Само за една нощ стълбите бяха преобразени в огромно пиано и градът се събуди под звуците на тоновете му. Inspire е проект иновативен за град Варна и страната,

Виж събитията в НДК през следващата седмица

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6913945

Виж събитията в НДК през следващата седмица19 ЮНИ /ВТОРНИК/ На 19 юни от 16:30 часа в Литературен клуб „Перото” в НДК ще се проведе кръгла маса на тема: „Иновативни методи за представяне на културното наследство и управление на музеите в България и Западните Балкани”. Втората кръгла маса излиза от рамките на българските музеи, като разширява своите граници в района на Западни Балкани –

Скандал в НС, БСП напусна залата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/skandal-v-ns-bsp-napusna-zalata-2103602

Депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ напуснаха пленарната зала в петък. Те бяха несъгласни с дневния ред на парламента за последния работен ден от седмицата. Очакваше се Народното събрание да гласува решение за предсрочно освобождаване на управителя на Н

Ботаническата градина в София крие прохлада и изящество

http://www.transmedia.bg/2018/06/15/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d1%80/

В горещите летни дни парковете на столицата обикновено са пренаселени. Едно кътче обаче остава като малък оазис, при това – на ул. „Московска“, в самото сърце на града. Ботаническата градина е уникално място, в което можете да видите прекрасна селекция от рози, познати и непознати растителни видове, както и да получите ценна информация за растения, които искате да отглеждате.

Университетската Ботаническа градина – София е създадена през 1892 г. от първия български професор по ботаника д-р Стефан Георгиев (1859 – 1900), четем на сайта й.

При откриването е засаден дъб, в чийто корени цар Фердинанд заравя златна пара. Днес дървото приютява под сянката си любопитни деца и възрастни, търсещи романтично късче природа в столицата.

Работното време на Университетската ботаническа градина в делнични дни е от 9.00 до 17.00, а в почивни дни от 9.00 до 18.00 ч.

Варненци сред най-нежелаещите да търсят работа в чужбина

http://www.varna24.bg/news/796944.html

&#928;peз 2017 гoдинa &#928;лoвдив e oтлични&#312;ът пo oтнoшeниe нa pacтeж нa дoxoдитe ...

Прокуратурата нарече дейността на „Медицински одит“ скандална

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prokuraturata-nareche-deinostta-na-medicinski-odit-skandalna-262981/

В агенцията само е отчитана дейност и виновните лекари са се разминавали без наказания. Има злоупотреба с власт, твърди държавното обвинение

БСП напусна пленарна зала заради несъгласие с дневния ред на парламента

http://www.cross.bg/dnevniya-debat-stoiinev-1576943.html

/КРОСС/ Със скандал започна днешното заседание на парламента. Депутатите от БСП напуснаха пленарна зала в знак на протест, след като мнозинството включи като точка в дневния ред обсъждане на предсрочното освобождаване на шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев. Опозицията се обяви против. От БСП излязоха с аргумента, че едва вчера ресорната Комисия по здравеопазване е одобрила прекратяване на мандата и те нямат време за подготовка за дебат. Депутатът от БСП Драгомир Стойнев обясни, че:"За да се изработи един добър закон, трябва да има дебат, трябва политическите сили да бъдат подготвени. Считам, че всички искаме да има такъв конструктивен дебат, но когато със силата на мнозинството се прокарват промени, мисля, че от това не печели никой". "Ако вие продължите със сила да налагате този дневен ред, то тогава, ви уверявам , че ние сме готови да напуснем залата и да ви оставим на спокойствие да си гласувате  законите", подчерта Стойнев. От името на ДПС възражение направи и Йордан Цонев:"Категорично възразявам такива сериозни точки като смяна на управителя на Здравната каса да бъдат вкарвани в днешния ден, в който предварително сме уведомили вас, че моите колеги  от парламентарната група, че ще отсъстват поради големия мюсюлмански празник Рамазан Байрям".  "Колегите ми днес няма да имат възможност да вземат отношение по теми, по които ДПС има ясна и категорична позиция", подчерта Цонев

Парламентът ще освободи шефа на НЗОК

http://econ.bg/Новини/Парламентът-ще-освободи-шефа-на-НЗОК_l.a_i.762678_at.1.html

Със скандал започна днешното заседание на парламента, предаде БНР. Депутатите от БСП напуснаха пленарна зала в знак на протест, след като...

БСП напусна пленарна зала заради несъгласие с дневния ред на парламента

http://www.cross.bg/tochki-novi-dnevniya-1576943.html

/КРОСС/ Със скандал започна днешното заседание на парламента. Депутатите от БСП напуснаха пленарна зала в знак на протест, след като мнозинството включи като точка в дневния ред обсъждане на предсрочното освобождаване на шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев. Опозицията се обяви против. От БСП излязоха с аргумента, че едва вчера ресорната Комисия по здравеопазване е одобрила прекратяване на мандата и те нямат време за подготовка за дебат. Депутатът от БСП Драгомир Стойнев обясни, че: „Всички искаме конструктивен диалог, но когато със силата на мнозинството се  прокарват промени, от това не печели никой“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП за България Драгомир Стойнев по повод внесените 3 нови точки в дневния ред на НС. Той подчерта, че на председателки съвет е имало съгласие, че нови точки оттук нататък, в последния момент, ако няма съгласие между политическите сили, няма да се вкарват. По думите му, за да се изработи един добър и работещ законопроект, трябва да има дебат и народните представители трябва да бъдат подготвени. „Всички искаме конструктивен диалог, но когато със силата на мнозинството се  прокарват промени, от това не печели никой. Нашето желание е тези точки да отпаднат. Ако вие продължите със сила да налагате този дневен ред, ние сме готови да напуснем пленарна зала и да ви оставим да си гласувате законите“, категоричен бе той

Днес отново ще е облачно, очакват се интензивни валежи, бури и градушки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6913928

Днес отново ще е облачно, очакват се интензивни валежи, бури и градушкиДнес отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, гръмотевични бури и локални градушки, съобщават от НИМХ към БАН. Преди обяд над Североизточна България и по Черноморието ще е предимно слънчево, но след обяд на места и там ще превали и прегърми.

Пожарникари спасиха възрастна жена в Силистра

https://www.24chasa.bg/region/article/6913929

Пожарникари спасиха възрастна жена в СилистраПожарникари спасиха възрастна жена в Силистра, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Вчера около 17.20 часа бил получен сигнал за 82-годишна самотно живееща силистренка в безпомощно състояние. Със счупен крак жената паднала до входната врата на апартамента си, блокирайки я отвътре. С помощта на стълба огнеборците се изкачили до втория етаж,

Треньорка прави секс с 16-годишен ученик

http://www.varna24.bg/news/796939.html

В американския град Чероки 26-годишната Кайли Спринкълс, която е работила като треньор по софтбол в ...

Видео: Чешкият президент се подигра на журналисти, като изгори чифт долни гащи

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/15/3200488_video_cheshkiiat_prezident_se_podigra_na_jurnalisti/?ref=rss


<br /><br />Чешкият президент Милош Земан, който редовно се държи предизвикателно и враждебно към журналистите, вчера им се подигра на странна пресконференция, на която изгори чифт долни гащи, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />73-годишният държавен глава, чието здравословно състояние е повод за безпокойство, беше обявил, че ще направи изявление пред журналисти, без да отговаря на въпроси. Това породи множество догадки в медиите, включително че...

Сидеров: Ако е последователен, Симеонов ще се заеме с шума от сватбите

http://www.cross.bg/simeonov-siderov-ataka-1576941.html

/КРОСС/ „Очаквам Валери Симеонов да отиде да спре и цигански сватби, които тормозят по няколко дни наред жилищни квартали в много градове на България. Това би било последователно действие, ако се вторачим само в заведения на Слънчев бряг, е едностранно”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” лидерът на „Атака” и депутат от Обединените патриоти Волен Сидеров. Неговият съвет към коалиционния му партньор Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова е да поговорят и да се разберат. За мен е грешно през медии, през прокуратура, през институции да се разправят членове на едно и също правителство”, уточни лидерът на „Атака”. При гласуването вчера в парламента Сидеров и още няколко депутати от „Атака” не подкрепиха внесения от Валери Симеонов доклад за 2017 г. за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020). Това не беше насочено към този, който го внася, аз съм против концепцията да има специални програми за интеграцията на група хора, това е обидно за самите роми, обясни Сидеров. На въпрос възможно ли е наесен правителството да продължи да работи без Валери Симеонов той отговори, че управлението може без всеки, но не вижда основание за този въпрос

Нивото на световния океан се повишава с 3 мм годишно

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/nivoto-na-svetovniia-okean-se-povishava-s-3-mm-godishno-6083433

За 25 години Антарктика е загубила 3 трилиона тона лед и темпото на топене на ледовете се ускорява

600 млн. индийци нямат достъп до вода

https://www.actualno.com/asia/600-mln-indijci-njamat-dostyp-do-voda-news_679829.html

Индия се сблъсква с най-лошата водна криза в своята история, смятат експертите от Националния институт за трансформация. Около 600 милиона жители на субконтинента, който има население от около 1,3 милиарда души, се сблъскват с липсата на вода, около 200 000 умират годишно заради трудния достъп до водни ресурси, сочи докладът на експертите. „Според прогнозите към 2030 г. търсенето на вода в страната два пъти ще надхвърли достъпните ресурси, което ще доведе до сериозен недостиг за

"Масово самоубийство" на овце в Турция

https://petel.bg/Masovo-samoubiystvo-na-ovtse-v-Turtsiya__269387

Петстотин овце участваха в "масово самоубийство" в Турция, след като една от тях скочи в пропаст, а останалите я последваха, доказвайки защ...

Героят Михаил Цонков: Надяваме се българската държава да ни подкрепи, засега това остава само на думи

https://petel.bg/Geroyat-Mihail-TSonkov--Nadyavame-se-balgarskata-darzhava-da-ni-podkrepi--zasega-tova-ostava-samo-na-dumi__269386

Снимка: "Флагман" Почетният гражданин на Бургас Михаил Цонков и неговите бивши колеги-гранични полицаи Николай Петков, Живко Петков и Ни...

16-етажен блок изниква край пилоните под паметника на „Почивка“

http://budnavarna.bg/35254-16-etazhen-blok-iznikva-kraj-pilonite-pod-pametnika-na-pochivka/

16-етажен блок ще бъде построен край пилоните със знамена под паметника на „Почивка“. Градежът вече е в ход. Направен е изкопът за зданието.

Новината за огромната сграда, която включва 180 апартамента, предизвика яростно недоволство във Фейсбук. Споделените мнения се обединяват около позицията, че високият блок ще закрие една от най-хубавите панорамни гледки в града.

Сградата ярко ще контрастира с останалите постройки в района, чиято височина е двойно по-ниска. По думите на главния архитект на Община Варна Виктор Бузев теренът, върху който ще се реализира градежа, e частен. Самият той няколко пъти е правил отказ на намерението за строеж и представения проект. В крайна сметка обаче е дал нужното разрешение. Според Бузев това няма да е единствената сграда с подобни размери, която може да се появи в района.

Жилищният комплекс под паметника на „Почивка“ ще носи името „Симфония“. Ще включва 3 входа и 193 паркоместа. На практика ще се състои от една сграда на 16 етажа и една на осем етажа. Според плановете до май 2020-та комплексът трябва да е на Акт 15.

Зад проекта стои фирма „MAIT”, която определя блока като най-високата сграда във Варна.

източник: Морето.нет

Материалът 16-етажен блок изниква край пилоните под паметника на „Почивка“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Приятели на загиналите пилоти ги изпращат с военни почести

https://frognews.bg/novini/voenni-pochesti-otivat-zaginalite-piloti.html

Днес в Пловдив изпращаме с военни почести загиналите летци от авиобаза Крумово - майорите Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев

Пороите отложиха откриването на летния сезон в Пампорово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913915

Пороите отложиха откриването на летния сезон в ПампоровоЗаради нанесените щети върху трасетата във Вело зоната и върху лифтовете съоръжения в Пампорово след поредния паднал проливен валеж, гръмотевици и градушка пускането на лифтовете и Вело парк Пампорово за летния сезон се отменя за една седмица. Стартът на сезона ще е на 21 юни,вместо на 16-ти, както бе предвидено при същите условия,

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=376023

Един район е без вода към момента във Варна, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net. - абонатите в карето между булевардите "Осми приморски полк", "Цар Освободител", "Приморски" и "Сливница" до около 17.

Цените на петрола се насочват към спад за втора поредна седмица

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-насочват-към-спад-за-втора-поредна-седмица_l.a_i.762677_at.1.html

Цените на петрола в петък са стабилни, но са на път да завършат със седмично понижение за втора поредна седмица, тъй като инвеститорите очакват да...

Белгия подкрепя Италия в спора за мигрантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913921

Белгия подкрепя Италия в спора за мигрантитеБелгийският секретар по убежището и миграцията Тео Франкен подкрепя Италия в твърдите действия срещу незаконната миграция, съобщиха местни медии. По неговите думи Белгия също прилага решителен подход. Според Франкен е време корабите с мигранти в Средиземно море да бъдат отблъсквани. Франкен защитава предложенията за обособяването на изнесени

Отпада забраната за улов на калкан

http://www.varna24.bg/news/796936.html

От утре отпада забраната за риболов в рибностопанските обекти, които се намират от 500 до 1500 ...

Критики срещу форсирането освобождаване на енергийния пазар и цените за бита

https://www.mediapool.bg/kritiki-sreshtu-forsiraneto-osvobozhdavane-na-energiyniya-pazar-i-tsenite-za-bita-news280332.html

Критики срещу управляващите заради прекалено бързо протичащата  и провеждана на парче, без сериозни анализи и в симбиоза между подотраслите, либерализация на енергийния пазар и срещу начина за образуване на цената на електроенергията за регулирания пазар, отправиха от неправителствения Институт за енергиен мениджмънт (ЕМИ), в който членуват най-големите енергийни компании у нас, и от оттеглящата се от българския пазар ЧЕЗ. Най-сериозно изразеното притеснение от регионалния мениджър на компания Карел Крал и от члена на управата на ЕМИ Иванка Диловска е свързано с приетото в края на април и влизащо в сила от 1 юли законово изискване всички електроразпределителни дружества да си купуват необходимата им за работата енергия – т.нар. технологични разходи, от борсата за ток. В същото време обаче Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) при определянето на цената на тока на ЧЕЗ за домакинствата и малките фирми, която ще действа от 1 юли 2018 до 30 юни 2019 г., е признала разходи, базирани върху приета предварително референтна пазарна цена на тока. Регулаторът е изчислил, че за едногодишния период цената на електроенергията на борсата ще е близо 77 лв/МВтч, но тя вече надхвърля 85 лв., посочи Карел Крал пред журналисти. Освен това опасенията на мрежовия оператор са, че тази цена тепърва ще нараства, независимо че от 1 юли на борсата за ток трябва да излязат допълнително производители на енергия, след като управляващите решиха на извадят на свободния пазар всички държавни електроцентрали, както и заводски, топлофикации и възобновяеми енергийни източници с инсталирана мощност над 4 МВ. Причината е, че централите предлагат енергията в каквито им хрумне периоди и обеми, което пречи на компаниите да си намерят необходимити количества в точното време и това вдига цената. "Българският борсов пазар все още е много млад, няма достатъчно история и ликвидността му е много малка, за да може по неговите цени да се формира референтна такава за регулирания пазара", посочи Крал.  Регулаторът е приел, че при отклонения в определената от него прогнозна пазарна тарифа за следващите 12 месеца и реално постигнатата на борсата, които да са в рамките на 5 процента, ще се дават компенсации постфактум на електрорадпределителните дружества. Според Карел Крал обаче този подход във формирането на цената на тока за бита ще остави мрежовите оператори без текущи оборотни средства, тъй като те ще са принудени да харчат повече за закупуването на технологичните разходи, отколкото успяват да си възстановят от цената за бита. Това преобразуване на пазара в България ще доведе до изпитания и сътресения пред бизнеса, смята той и посочи, че проблемът с подсигуряването на работата на ЕРП-тата не е само в тази референтна пазарна цена, а и в това, че регулаторът от години изисква от дружествата да прилагат мерки за енергийна ефективност, но не признава направените за това инвестиции в цената на тока. Зорница Генова, отговаряща за регулациите в ЧЕЗ, допълни, че задълбочаващ се проблем са и нормативно определените от КЕВР загуби на мрежовите оператори при разпределянето на енергията. КЕВР ги е фиксирала на 8 от процента, но реално за ЧЕЗ те са 10.3 на сто. Това означава, че е по това перо дружеството получава по-малко от необходимите му средства. Отделно регулаторът въобще не е съобразил нарастващите харчове заради въведения през май европейски регламент на защита на личните данни GDPR. От ЧЕЗ посочиха, че от платена от потребителите им сметка за 100 лв. 73.64 лв. отиват в електроцентралите и в държавния преносен оператор, 16.67 лв. влизат в данъчната агенцията, а 9.69 лв. остават за електроразпределителното и електроснабдителното дружества на ЧЕЗ. Според Крал е необходимо да се повишат най-малко с 50 процента цените на мрежовите оператори, за да могат те отговарят на новите предизвикателства в енергетиката – присъединяване на все повече възобновяеми източници, заради европейската цел техният дял в потреблението до 2030 г. да стигне 27 на сто; разрастването на електромобилната индустрия и необходимостта от инвестиции в развитието на електроразпределителната мрежа, за да може да се изграждат зарядни станции за тези коли, както и за инсталирането на умни електромери, което е първата стъпка към създаването на умна мрежа. Друг аспект е инсталирането на батерии за съхранение на произведената от възобновяеми източници енергия например в пикови моменти, което няма да налага изключването на въглищни централи, което струва много скъпо и е бавно, посочи Иванка Диловска Именно умните мрежи, които позволяват лесно управление на възобновяемите източници и балансирането на производството и потреблението, са бъдещето на енергетиката, защото те позволяват също така намаляването на цените на енергията, макар че в момента на българския пазар тежестта на чистата енергия в тарифата да е само 40 процента, коментира Диловска. Точно поради тази причина и едно намаляване на цената на борсата от 10 на сто се отразява като свиване само с 3.6 процента на крайната цена за потребителите, сочат анализите на ЕМИ. Ако правителството и енергийният регулатор започнат да прилагат модерни подходи в управлението на сектора от веригата на производството през преноса, разпределението и доставката на ток, може да се постигне сериозна ефективност и дори да се компенсира неминуемото в бъдеще извеждане на мощности от експлоатация заради европейските екоизисквания, смятат в Института за енергиен мениджмънт.. Диловска даде пример как въвеждането на услуги за гъвкавост, сред които например индустриалните и дори битовите потребите при по-сериозен товар в мрежата да получават възнаграждения за това, че спират своето потребление, може да балансира сериозно енергийната система. Така могат да бъдат спестени над 2 млрд. киловатчаса годишно, което се равнява на производството на ТЕЦ "Бобов дол", коментира тя. "Защо аз като потребител да не си спра бойлера от 17 до 20 часа, за да се подпомогне системата, ако знам, че ще получа пари за това", посочи Диловска. Според друг представител на ЕМИ – Анжела Тонева, която бе шеф на КЕВР преди години, регулаторът трябва да започне да прилага по-модерни методи за определяне на цените на тока за бита, докато все още има влияние върху този сегмент от пазара, тъй като намеренията на правителството са до 5 години най-много всички потребители да излязат на свободния пазар.

Критики срещу форсираното освобождаване на енергийния пазар и цените за бита

https://www.mediapool.bg/kritiki-sreshtu-forsiranoto-osvobozhdavane-na-energiyniya-pazar-i-tsenite-za-bita-news280332.html

Критики срещу управляващите заради прекалено бързо протичащата  и провеждана на парче, без сериозни анализи и в симбиоза между подотраслите, либерализация на енергийния пазар и срещу начина за образуване на цената на електроенергията за регулирания пазар, отправиха от неправителствения Институт за енергиен мениджмънт (ЕМИ), в който членуват най-големите енергийни компании у нас, и от оттеглящата се от българския пазар ЧЕЗ. Най-сериозно изразеното притеснение от регионалния мениджър на компания Карел Крал и от члена на управата на ЕМИ Иванка Диловска е свързано с приетото в края на април и влизащо в сила от 1 юли законово изискване всички електроразпределителни дружества да си купуват необходимата им за работата енергия – т.нар. технологични разходи, от борсата за ток. В същото време обаче Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) при определянето на цената на тока на ЧЕЗ за домакинствата и малките фирми, която ще действа от 1 юли 2018 до 30 юни 2019 г., е признала разходи, базирани върху приета предварително референтна пазарна цена на тока. Регулаторът е изчислил, че за едногодишния период цената на електроенергията на борсата ще е близо 77 лв/МВтч, но тя вече надхвърля 85 лв., посочи Карел Крал пред журналисти. Освен това опасенията на мрежовия оператор са, че тази цена тепърва ще нараства, независимо че от 1 юли на борсата за ток трябва да излязат допълнително производители на енергия, след като управляващите решиха на извадят на свободния пазар всички държавни електроцентрали, както и заводски, топлофикации и възобновяеми енергийни източници с инсталирана мощност над 4 МВ. Причината е, че централите предлагат енергията в каквито им хрумне периоди и обеми, което пречи на компаниите да си намерят необходимити количества в точното време и това вдига цената. "Българският борсов пазар все още е много млад, няма достатъчно история и ликвидността му е много малка, за да може по неговите цени да се формира референтна такава за регулирания пазара", посочи Крал.  Регулаторът е приел, че при отклонения в определената от него прогнозна пазарна тарифа за следващите 12 месеца и реално постигнатата на борсата, които да са в рамките на 5 процента, ще се дават компенсации постфактум на електрорадпределителните дружества. Според Карел Крал обаче този подход във формирането на цената на тока за бита ще остави мрежовите оператори без текущи оборотни средства, тъй като те ще са принудени да харчат повече за закупуването на технологичните разходи, отколкото успяват да си възстановят от цената за бита. Това преобразуване на пазара в България ще доведе до изпитания и сътресения пред бизнеса, смята той и посочи, че проблемът с подсигуряването на работата на ЕРП-тата не е само в тази референтна пазарна цена, а и в това, че регулаторът от години изисква от дружествата да прилагат мерки за енергийна ефективност, но не признава направените за това инвестиции в цената на тока. Зорница Генова, отговаряща за регулациите в ЧЕЗ, допълни, че задълбочаващ се проблем са и нормативно определените от КЕВР загуби на мрежовите оператори при разпределянето на енергията. КЕВР ги е фиксирала на 8 от процента, но реално за ЧЕЗ те са 10.3 на сто. Това означава, че е по това перо дружеството получава по-малко от необходимите му средства. Отделно регулаторът въобще не е съобразил нарастващите харчове заради въведения през май европейски регламент на защита на личните данни GDPR. От ЧЕЗ посочиха, че от платена от потребителите им сметка за 100 лв. 73.64 лв. отиват в електроцентралите и в държавния преносен оператор, 16.67 лв. влизат в данъчната агенцията, а 9.69 лв. остават за електроразпределителното и електроснабдителното дружества на ЧЕЗ. Според Крал е необходимо да се повишат най-малко с 50 процента цените на мрежовите оператори, за да могат те отговарят на новите предизвикателства в енергетиката – присъединяване на все повече възобновяеми източници, заради европейската цел техният дял в потреблението до 2030 г. да стигне 27 на сто; разрастването на електромобилната индустрия и необходимостта от инвестиции в развитието на електроразпределителната мрежа, за да може да се изграждат зарядни станции за тези коли, както и за инсталирането на умни електромери, което е първата стъпка към създаването на умна мрежа. Друг аспект е инсталирането на батерии за съхранение на произведената от възобновяеми източници енергия например в пикови моменти, което няма да налага изключването на въглищни централи, което струва много скъпо и е бавно, посочи Иванка Диловска Именно умните мрежи, които позволяват лесно управление на възобновяемите източници и балансирането на производството и потреблението, са бъдещето на енергетиката, защото те позволяват също така намаляването на цените на енергията, макар че в момента на българския пазар тежестта на чистата енергия в тарифата да е само 40 процента, коментира Диловска. Точно поради тази причина и едно намаляване на цената на борсата от 10 на сто се отразява като свиване само с 3.6 процента на крайната цена за потребителите, сочат анализите на ЕМИ. Ако правителството и енергийният регулатор започнат да прилагат модерни подходи в управлението на сектора от веригата на производството през преноса, разпределението и доставката на ток, може да се постигне сериозна ефективност и дори да се компенсира неминуемото в бъдеще извеждане на мощности от експлоатация заради европейските екоизисквания, смятат в Института за енергиен мениджмънт.. Диловска даде пример как въвеждането на услуги за гъвкавост, сред които например индустриалните и дори битовите потребите при по-сериозен товар в мрежата да получават възнаграждения за това, че спират своето потребление, може да балансира сериозно енергийната система. Така могат да бъдат спестени над 2 млрд. киловатчаса годишно, което се равнява на производството на ТЕЦ "Бобов дол", коментира тя. "Защо аз като потребител да не си спра бойлера от 17 до 20 часа, за да се подпомогне системата, ако знам, че ще получа пари за това", посочи Диловска. Според друг представител на ЕМИ – Анжела Тонева, която бе шеф на КЕВР преди години, регулаторът трябва да започне да прилага по-модерни методи за определяне на цените на тока за бита, докато все още има влияние върху този сегмент от пазара, тъй като намеренията на правителството са до 5 години най-много всички потребители да излязат на свободния пазар.

Мегасливането между AT&T и Time Warner бе завършено

https://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/megaslivaneto-mejdu-att-i-time-warner-be-zavyrsheno-262977/

Министерството на правосъдието все още разполага със 60 дни, за да обжалва решението на окръжния съдия Ричард Леон, въпреки че сделката е приключила

Румен Петков: Името на Македония е териториална претенция към нас

https://www.vesti.bg/bulgaria/rumen-petkov-imeto-na-makedoniia-e-teritorialna-pretenciia-kym-nas-6083436

Северна Македония значи Пиринска Македония, а това не прави впечатление на българските институции, заяви лидерът на АБВ

Авиокомпания става основен спонсор на концерта на MTV

http://varnautre.bg/2018/06/15/83416/%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%bd%d1%81%d0%be%d1%80-%d0%bd

Международната авиокомпания SunExpress бе обявена за основен спонсор на концерта MTV Presents Varna Beach 2018, който ще бъде на 12-ти август. Тя е съвместно дружество между “Луфтханза” и “Турските авиолинии” и предлага седмично около 19 директни полета от Варна до девет града в Германия. Главният изпълнителен директор на концесионера на Летище Варна – “Фрапорт България”, […]

Рапърът Дрейк пуска нов албум

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6913920

Рапърът Дрейк пуска нов албумДрейк се готви да издаде новия си албум "Scorpion" на 29 юни, а вече пусна и видеоклип за новия си сингъл "I'm Upset", съобщи Контактмюзик. В клипа участват много от участниците в актьорския състав на комедийния сериал "Degrassi: Следващото поколение", в който се е снимал също роденият в Торонто Дрейк.

Тъмната пазва на нощта

http://www.eurochicago.com/2018/06/pazva/

– Да взема и аз ли да си поръчам тоник? – мечтае си понякога нашият. – Така ти светят очите след него. – Сакън, ходжа ефенди. Естествено, като седна с попа, такива скрупули нямам, и затова го уважавам много и него, а и той жули повече от мен. Само да не се налагаше и да го нося. – Дядо попе, аз ги правя тези бебета, ти ги кръщаваш – изричам му понякога. – А... аз мога и майките да кръщавам, моето момче. – Ся, дядо попе... – И бабите мога... Кажи хвала на Бога, моето момче – подсеща ме винаги.

Македония публикува проектодоговора за името с Гърция

https://www.mediapool.bg/makedoniya-publikuva-proektodogovora-za-imeto-s-gartsiya-news280331.html

Македонското правителство обсъди и единодушно прие договора за разрешаване на спора с Гърция за името на Македония и за стратегическо партньорство и го публикува, съобщи агенция МИА.   Договорът вече е достъопен на интернет страницата на правителството,   Той е със заглавие - Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.   Правителственият говорител Миле Бошняковски  каза, че все още не е уточнена датата на срещата между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, на която трябва да бъде подписано споразумението.   *Очаквайте подробности.

Македония се отказва от псевдоантичната си история и паметниците гротески (Виж пълния договор)

https://www.mediapool.bg/makedoniya-se-otkazva-ot-psevdoantichnata-si-istoriya-i-pametnitsite-groteski-vizh-palniya-dogovor-news280331.html

Македония ще се откаже от псевдоантичната си история и до шест месеца ще "разгледа статута" на паметниците, които се отнасят към историята или културното наследство на Гърция. Това е заложено в проектодоговора за името между Скопие и Атина, който бе публикуван от македонското правителство.    Виж пълния му текст тук.   За разлика от договора за добросъседство с България в този Скопие е поело повече конкретни  ангажименти за решаване на спорните исторически въпроси, които са обвързани и с конкретни срокове. В последните години македонската столица бе осеяна с паметници на герои от античността. Освен това бяха издигнати и монументи на цар Самуил, Гоце Делчев, Яне Сандански и други, които са част от българската история. Сегашният премиер Зоран Заев се разграничи от проекта "Скопие 2014“, който започна през 2009 г. и промени облика на центъра на града, но не всички паметници ще бъдат премахнати.   В договора не е посочено какви конкретни мерки трябва да предприеме Скопие, но говорителят на македонското правителство Миле Бошняковски обясни, че се планира на паметниците да бъдат поставени надписи с обяснения.    "Например "Воин на кон" ще се нарича паметник на Александър Македонски с обяснението, че е символ на гръцкия античен период и остава като символ на приятелството между Македония и Гърция. Същото важи и за паметника на Филип II и Олимпия. Всички паметници ще бъдат маркирани в посока засилване на приятелството. Не се срамуваме да наричаме паметниците такива, каквито са“, допълни Бошняковски.   Сред паметниците в Скопие се откроява и този на Майка Тереза, която е родена в Скопие.    Гърция и Македония ще следят дали другата страна използва техни символи, считани за "част от историческото или културното наследство".    Така Македония няма да може да използва т. нар. "Звезда на Виргина" - символ на Македония, който Атина възприема като свой и който беше част от македонското знаме до средата на 90-те години на миналия век.   Македония се съгласява, че езикът и другите характеристики на страната не са свързани с античната история на Гърция.   По примера на договора с България в този с Гърция също е предвидено обща комисия да разгледа спорните исторически въпроси.   Евродепутатът Андрей Ковачев от Европейската народна партия коментира за пореден път, че подкрепата за членството на Македония в ЕС и НАТО трябва да бъде обвързана безусловно с прекратяване на фалшификациите на историята.    "Надявам се много по договора за добросъседство да има пробив по тези исторически въпроси, да има пробив и там. Без пробив там, аз смятам, че ние няма как да продължим напред с една безусловна подкрепа на фалшификатори на историята", коментира Ковачев.    Правителството на македонския премиер Зоран Заев се съгласи да подпише договори с България и Гърция, за да се придвижи страната към членство в Европейския съюз и НАТО.    "Северна Македония"    Основният въпрос, който решава проектодоговорът между Атина и Скопие, е многогодишният спор за името. За да влезе в сила, той трябва да бъде ратифициран от двата парламента и евентуално да бъде одобрен с референдум в Македония.    "Водени от духа на демокрацията, Първата и Втората страна в договора, се съгласяват официалното име, за вътрешна и външна употреба на втората да бъде Република Северна Македония, а официалният ѝ език – македонски", се посочва в договора.    Страните се съгласяват, че под термините "македонски“ и "Македония“ имат право да разбират както северната гръцка област, така и по-новата държава.    Атина от своя стана се задължава да не се противопоставя на присъединяването на Македония в международни организации, в които членува, и по специално в Европейския съюз и НАТО.   В договора двете държави поемат и ангажимент за укрепване на атмосферата на доверие и добросъседските отношения в региона и въздържане от ревизионизъм и иредентизъм.    Македония и Гърция откриват посолства   Двете страни поемат ангажимент да нямат претенции към границите си и да уважават суверенитета си. Няма да бъдат толерирани и каквито и да е неприятелски действия.   Двете държави ще променят статута на двустранните си отношения, като ще ги издигнат до ниво посолства, каквито в момента нямат.    Гърция и Македония ще работят за укрепване на икономическите си връзки и на инфраструктурата помежду си и ще си сътрудничат в много сектори като отбрана, наука, гражданско общество и пр.

Много важна промяна във формата на Първа лига, но от следващия сезон

http://www.varna24.bg/news/796931.html

Заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев обяви, че ще бъде направена промяна във ...

Загиналите пилоти на хеликоптер Ми-17 са повишени посмъртно

http://www.cross.bg/mi-helikopter-piloti-1576940.html

/КРОСС/ Загиналите пилоти на хеликоптер Ми-17 са повишени в звание със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев загинаха при трагичния инцидент с хеликоптер Ми-17 в понеделник, 11 юни, в района на авиобаза Крумово. Днес двамата пилоти ще бъдат погребани с пълен военен церемониал на Централните гробища в Пловдив.

Спипаха варненец с "Крайслер" да шофира на кока и канабис

http://www.varna24.bg/news/796929.html

В Районно управление – Несебър вчера е образувано бързо полицейско производство срещу 29-годишния ...

Терорист от "Сарафово" спрян 2 часа след атентата със секс играчки

http://www.varna24.bg/news/796923.html

Един от терористите, участвали в атентата на бургаското летище в "Сарафово" през 2012 г., ...

Вижте реакциите на Путин при головете на Русия срещу Саудитска Арабия (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/football/vijte-reakciite-na-putin-pri-golovete-na-rusija-sreshtu-sauditska-arabija-video-news_679826.html

Отборът на Русия стартира по уникален начин участието си на Световното първенство 2018. Страната домакин по традиция откри турнира, а съперник на "сборная" бе аутсайдерът в група А Саудитска Арабия. Още през първото полувреме се видя, че момчетата на Станислав Черчесов са по-добрият тим. Те вкараха две попадения за първата част, а през втората забиха още три безответни гола във вратата на Саудитска Арабия. Така резултатът бе оформен - 5:0. Роби Уилямс шокира света, показа среден пръс

Обвиниха Джейми Фокс, че е зашлевил жена с члена си

http://www.struma.com/lyubopitno/obviniha-djeimi-foks-che-e-zashlevil-jena-s-chlena-si_135524/

Жена се оплака, че Джейми Фокс я зашлевил през лицето с члена си

Холивудската звезда Джейми Фокс беше обвинен, че е зашлевил жена по лицето с члена си. 50-годишната звезда, чието истинско име е Ерик Марлон Бишъп, се опитал да принуди жената да прави орален секс с него по време на парти в дома му в Лас Вегас през 2002 година, съобщава tmz.com.

Едва миналата седмица жената разказала на полицията, че когато му отказала, той я ударил през лицето с мъжествеността си. Фокс от своя страна отрича обвиненията и ги нарича „абсурдна...

Продължава

Македония: Борисов изкочи от капана; Радев и БСП са вътре

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/06/15/3200482_makedoniia_borisov_izkochi_ot_kapana_radev_i_bsp_sa/?ref=rss


А вътре... надушваме какво е вътре, да го премълчим по санитарни съображения.<br /><br />Циниците може да кажат, че Борисов, отказвайки среща с македонския президент Георге Иванов при посещението му в София, и тук се прояви като махленски бабаит: удря слабосилното дете, а на по-големите батковци, както знаем, се слага. Само че това "слабосилно дете" – многоуважаемия президент Иванов - направи опасна беля. Заслужава си шамара.<br /><br />А многоуважаемия...

Борисов пожела на мюсюлманите здраве и благоденствие за Рамазан Байрам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913910

Борисов пожела на мюсюлманите здраве и благоденствие за Рамазан БайрамМинистър- председателят Бойко Борисов поздрави мюсюлманите за празника Рамазан Байрам в социалните мрежи. "Поздравявам моите приятели мюсюлмани и всички, които днес отбелязват празника Рамазан Байрам. Пожелавам им здраве и благоденствие. Вярвам, че в България ще продължим да бъдем добър пример за мир и толерантност",

Пияният шофьор, подкарал автобус пълен с деца за екскурзия в Банско, застава пред съда

http://www.struma.com/obshtestvo/piyaniyat-shofior-podkaral-avtobus-pulen-s-deca-za-ekskurziya-v_135523/

48 – годишният шофьор, който бе спрян от полицаите, преди да подкара автобуса с ученици от Златоград, тръгнали на екскурзия, застава днес пред съда. Делото е в Районният съд от 11.00 часа.

Припомняме, че 48-годишният шофьор на автобус бе заловен в Златоград преди да потегли към Банско с ученици на екскурзия. Водачът е бил с 1,27 промила алкохол в кръвта, установени с дрегер. Взета му е и кръвна проба.

Шофьорът е от Бургас, но работи за старозагорска фирма. В ранните...

Продължава

Великобритания отменя ограниченията за медицински работници

http://www.moreto.net/novini.php?n=376011

Великобритания обяви, че ще премахне ограничението върху броя на визите, издадени на чуждестранни лекари и медицински сестри, за да помогне за облекчаването на недостига на персонал в британската здравна система, съобщава "Асошиейтед прес".

Русия с впечатляващ стар на Мондиал 2018

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fPilQHjkLGs/

Отборът на Русия започна Мондиал 2018 с разгромна победа – 5:0 срещу  Саудитска Арабия. Така “Сборная” зарадва над 80 000 зрители на стадион “Лужники” в Москва.

В исторически план тoва е вторият най-изразителен успех за страна-домакин на старта на световно първенство. Най-силно начало прави Италия през 1934 г., когато побеждава САЩ със 7:1 в откриващия мач.

Кои са днешните мачове?

Португалия -Испания, Сочи 21:00 часа

Настоящият европейски шампион Португалия излиза на терена срещу бившия световен шампион Испания. И това ако не е зрелище! Двата тима ще се борят да определят кой играе по-ефективен футбол на изключително горещия през летния сезон Пиренейски полуостров.

Статистиката е в полза на “Ла Роха” (3 победи, 2 загуби, 1 равенство). Моментната ситуация обаче отнема от предимството на испанците. Те ще излят на терена в Сочи с треньор, провел с тях само 2 занимания. Причината е изненадващото и скоростно уволнение на Хулиен Лопетеги, който под носа на федерацията подписа договор с “Реал” Мадрид. На негово място застава Фернандо Йеро, въпреки че играчите бяха против.

В португалския щаб ще се опитат да се възползват от това моментно положение, а острието в атаката е ясно – Кристиано Роналдо. Той ще опита да поведе съотборниците си към нов триумф, след историческия успех на европейското, и най-накрая да… вкара на Испания.

Египет – Уругвай,  Екатеринбург Арена, Екатеринбург 15:00 часа

Египет и Уругвай ще излязат на терена, за да разрешат въпроса с временното класиране в първа група, в която Русия нощува като едноличен лидер. Тук въпросът е един: Възстановен ли е Мохамед Салах за мача?

Звездата на “Ливърпул” получи контузия в рамото по време на финала на Шампионската лига срещу “Реал” Мадрид. Тя не му позволи да участва пълноценно в подготовката на отбора, за ужас на многомилионните му фенове в родината. Египетската звезда със статут на фараон даде поводи за оптимизъм, след като заяви, че има вероятност да се появи на терена в Екатеринбург.

Уругвай пък предлага звездна селекция, в която са включени кръвожадния Луис Суарес и шампионът на Франция Едисон Кавани. В последните си 5 мача пък южноафриканците не са допускали гол.

Мароко – ИРАН, Стадион Санкт Петербург

18:00 часа

Мароко и Иран са от отборите, които никога до сега не са попадали в групата на изявените фаворити. Те обаче няма да имат нищо против да объркат сметките на “Големите”. За целта трябва да натрупат първи точки в групата, а след това да мислят за евентуални изненади.

Мароканците са с малко по-голямо предимство, тъй като част от играчите им имат опит по европейските терени. Иранците пък ще контрират с изненада.

 

 

 

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

https://www.actualno.com/features/majorka-da-se-kypesh-v-mytna-pomija-news_679825.html

Много често по плажовете около Палма де Майорка се издигат червени флагове и при спокойно море. Причината за това е малко известна. И много мръсна. Майорка е известна със своите бели пясъчни плажове и заливи с прозрачно чиста вода. Не и около столицата Палма. Тук фекалните води нерядко се изливат направо в морето. „Когато вали, местните пречиствателни станции не са в състояние да поемат огромните количества вода, затова голяма част от отпадните води отиват непречистени направо в

Трима българи осъдени на по 25 години затвор заради 71 мъртви мигранти

http://www.struma.com/sinya-lampa/trima-bulgari-osudeni-na-po-25-godini-zatvor-zaradi-71_135522/

Присъдата е на първа съдебна инстанция и подлежи на обжалване

Трима българи и един афганистанец от банда за трафик на хора са осъдени на по 25 години затвор за това, че са станали причина 71 мигранти - мъже, жени и деца - да се задушат в хладилен камион през 2015 г.. След това те са изоставили превозното средство с труповете на мигрантите край австрийска магистрала. Четиримата мъже бяха обвинени за убийството, извършено по време на пика на мигрантската криза в Европа през 2015 г.

Съдия Янош Яди от съда в град Кечкемет каза, че лидерът на...

Продължава

Софиянци не са доволни от възможностите за спорт в града

https://www.actualno.com/sofia/sofijanci-ne-sa-dovolni-ot-vyzmojnostite-za-sport-v-grada-news_679813.html

София е на последно място от европейските столици според степента на удовлетвореност на жителите от спортни игрища, зали и съоръжения. Това показват последните данни на Евростат по повод започналото световно първенство по футбол. Едва 38% от софиянци са доволни от наличието на спортни терени и съоръжения, като от тях 8% а са „много доволни”, а 30% – „по-скоро удовлетворени”, пише bTV. Останалите 62% от жителите на столицата ни са настроени нег

"Политика": Сърбия е под прицела на около 60 чуждестранни служби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913905

"Политика": Сърбия е под прицела на около 60 чуждестранни службиСърбия е под прицела на около 60 държави, които са създали агентура, готова за субверзивни действия, лансиране на фалшиви новини и предизвикване на тревога в обществото, заяви за вестник "Политика" професор Милан Миялковски, бивш декан на Факултета по сигурност в Белград, цитиран от БТА.  Миялковски смята, че всичко, които става в Сърбия,

Варна се събуди с пиано стълби в подлеза до Катедралата

http://budnavarna.bg/35251-varna-se-sabudi-s-piano-stalbi-v-podleza-do-katedralata/

Стълбите на централен подлез до Катедрала „Свето Успение Богородично“ бяха преобразени в огромно пиано и днес града се събуди под звуците на тоновете му, научи BudnaVarna.bg.

Inspire е проект иновативен за град Варна и страната, стартиран от първото споделено работно място в града – Beehive. Известен като „Piano Stairs“ в международен мащаб, където стълбите се трансформират в гигантска пиано клавиатура по интерактивен начин. Пианото от стълби се активира чрез приложение, което стартира аудио файлове, когато сензорът се задейства.

След като екипът на проекта работи до малките часове на деня, Варна се събуди с нови стълби, които ще радват малки и големи. Благодарение на организацията Варна се нареди до градове като Милано, Сан Франциско и Стокхолм, като основната мисия на инициативата е да спомогне за утвърждаване на града като културно място. Да покаже, че чрез подходящ дизайн и иновация, промяната е достижима.

Припомняме, през 2016 г. в морската градина на града бе поставено шарено пиано, на което всеки можеше да посвири. Като естествено продължение на инициативата е новият облик на централния подлез във Варна.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.

Допълнение: Поради технически проблем, възникнал тази сутрин, сензорите не функционират, но от екипа на проекта работят по проблема и се надяват до края на деня пиано стълбите да започнат да работят отново.

Материалът Варна се събуди с пиано стълби в подлеза до Катедралата е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Нестандартно, но интересно! С футболен мач изпратиха седмокласниците в III OУ "Димитър Талев" в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/nestandartno-no-interesno-s-futbolen-mach-izpratiha-sedmoklasnicite-v-iii_135521/

За пореден път ръководството на Трето OУ "Димитър Талев" в Благоевград показа креативност при изпращането на поредния набор ученици. С демонстративен футболен мач между учители и ученици от 7- те класове бе закрита учебната 2017-2018 година. В спортната зала на училището двата отбора сътвориха истински футболен спектакъл, като двата тима трябваше да излъчат победител след изпълнение на дузпи.

Всъщност срещу учителите се изправи отбора, който зае трето място на финалния...

Продължава

1 млрд. евро глоба за Volkswagen в Германия

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/1-mlrd.-evro-globa-za-volkswagen-v-germaniia-6083438

Глобата не урежда никакви граждански искове срещу компанията. Ако такива постъпят, сумата може да скочи драстично, както стана в САЩ.

Потребителите избраха топ 6 на най-предпочитаните марки у нас в 10-то юбилейно издание на „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ”

http://www.cross.bg/etap-kategoriya-vtori-1576939.html

/КРОСС/На 18 юни стартира втори етап на класацията Близо 5000 души посочиха предпочитаните от тях брандове в първи етап от единствената потребителска класация у нас „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ". Стартът на първия етап на инициативата беше на 4 юни и продължи до 14 юни. В този етап потребителите посочваха предпочитаната от тях марка в падащото меню от предварително селектираните 35 категории. Този кръг отличи Топ 6 на най-предпочитаните брандове в различните отрасли, съобразно потребителския вот. Класацията се провежда за десета поредна година. Гласуването се извършва он-лайн на адрес: www.mylovemarks.eu, след предварителна регистрация. По повод 10 години класация „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ" организаторите подготвят книга „Мисия: Любима Марка". В нея ще бъдат събрани историите на успеха на онези марки, които печелят любовта и сърцата на потребителите, историите на успешните брандове. В категория ВИСОКОАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ продължаващите брандове са Grant's, Tullamore DEW, Beluga, J&B, Jim Beam и Мастика Пещерска. Любимите БУТИЛИРАНИ ВОДИ на българския потребител са: Pirin Spring, Хисар, Бачково, Михалково, Минерална вода „Княжевска" и AQUA DALIA трапезна вода. Предпочитаните Топ 6 марки КАФЕ И ТОПЛИ НАПИТКИ са: Spetema, VERGNANO, Tchibo, чай Биопрограма, Baristo и Pellini. Продължаващите във втори етап ЯДКИ, ЧИПС И СОЛЕТИ са: ядки Кронос, ядки Детелина, чипс Ruffles, солети Златна Добруджа, чипс Doritos и Ядки Вуйчо Ваньо

Задържан е пиян шофьор за катастрофата на бул. „Акад. Иван Гешов” в София

http://www.cross.bg/ivan-katastrofa-sofiya-1576938.html

/КРОСС/ Задържан е един от шофьорите, които участваха в тежката верижна катастрофа на бул. „Акад. Иван Гешов” в София снощи. Пробата му за алкохол е положителна, съобщиха за bTV от МВР.  До късно снощи булевардът беше блокиран заради инцидента, но вече движението е пуснато. 9 коли се сблъскаха във верижната катастрофа. Пострада семейство с дете. Най-тежко е състоянието на майката, която има контузия на главата, мозъчно сътресение и е губила съзнание. Още трима пострадали са прегледани на място. Разчистването на смачканите коли продължи няколко часа.  

Хиляди на погребението на двамата пилоти в Пловдив, повишиха ги посмъртно (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913901

Хиляди на погребението на двамата пилоти в Пловдив, повишиха ги посмъртно (Снимки)Хиляди хора са в в момента на Централните гробища на Пловдив, за да изпратят двамата загинали пилоти - майорите Пантилее и Неделчев. Тук са близките на жертвите, техни колеги и  приятели, началникът на отбраната Андрей Боцев, командващия ВВС ген. Цанко Стойков, заместникът му Петьо Мирчев и военни от всички авиобази в страната.

Ученици-икономисти от Петрич ще се срещнат със зам.министър А. Манолев, бивш възпитаник на ПГИТ "Проф.д-р Асен Златаров"

http://www.struma.com/obshtestvo/uchenici-ikonomisti-ot-petrich-shte-se-sreshtnat-sus-zam-ministur-a-manolev_135520/

Среща със зам. министъра на икономиката Александър Манолев ще проведат ученици от 11 клас, специалност Икономика и мениджмънт в ПГИТ“Проф. д-р Асен Златаров“ - Петрич.

Александър Манолев е бивш възпитаник на златаровското училище и сега се връща отново в класните стаи, за да дискутира с бъдещите икономисти предизвикателствата пред българската икономика, възможностите за професионална реализация на младите хора, развитието на предприемачеството и връзката на образованието...

Продължава

БСП напуснаха НС заради отлагане на гледането на ГПК

https://frognews.bg/novini/bsp-napusnaha-zaradi-otlagane-gledaneto-gpk.html

Парламентарната група на „БСП за България“ напусна пленарна зала в началото на днешното заседание на НС заради вкарването на извънредни точки в дневния ред.

Мълния запали постройка и уби домашни животни

http://www.varna24.bg/news/796918.html

Летните бури отново причиниха щети в различни райони у нас. Мълния удари селскостопанска постройка ...

Skoda Kodiaq RS постави рекорд на пистата "Нюрбургринг" за SUV (видео)

https://www.avtora.com/skoda-kodiaq-rs-postavi-rekord-na-pistata-niurburgring-za-su/

Битката при спортните модификации на SUV моделите продължава. Skoda разработва такава версия на своя SUV Kodiaq, който постави и рекорд на пистата Нюрбургринг.Рекордът е за най-бърза обиколка на 7-местен SUV – 9 минути, 29 секунди и 34 стотни. Това е с 1 минута, 38 секунди и 14 стотни по-бавно от най-бързия SUV изобщо – Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio. Този модел обаче е по-малък.Kodiaq RS все още се разработва и е на финалната права. Автомобилът ще бъде представен официално по време на Парижкия автосалон тази година. Той ще бъде вторият спортен модел на Skoda в сегашната гама на компанията, другият

Византийският номер за Македония

https://www.actualno.com/viewpoint/vizantijskijat-nomer-za-makedonija-news_679675.html

Когато в разгара на дълговата криза в Гърция крайните левичари от "Сириза" започнаха да набират от популярност, малцина вярваха, че лидерът им Алексис Ципрас е нещо повече от гръцки Волен Сидеров, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов или който там си изберете нашенски „патриот“. Оказа се обаче, че неверниците бяха много сериозно опровергани. Ципрас, който пое премиерския пост в Гърция на само 41 години, вече доказа, че що се отнася до политиката напълно отговаря н

SOFIX записа трета подред печеливша сесия

http://econ.bg/Новини/SOFIX-записа-трета-подред-печеливша-сесия_l.a_i.762676_at.1.html

Търговията на Българска фондова борса – София в четвъртък премина при малко по-голяма от обичайното активност, като три от индексите се оцветиха в...

Волен Сидеров: Надявам се Валери Симеонов да отиде да спре и циганските сватби

https://www.actualno.com/politics/volen-siderov-nadjavam-se-valeri-simeonov-da-otide-da-spre-i-ciganskite-svatbi-news_679821.html

"Надявам се Валери Симеонов да отиде да спре и циганските сватби, които тормозят хора на различни места в страната. Ако се вторачим само в заведения на Слънчев бряг, е едностранно." Това заяви лидерът на Атака Волен Сидеров по повод акциите на вицепремиера срещу шума по заведенията на морето в интервю за bTV. Според Сидеров размяната на реплики между Николина Ангелкова и Валери Симеонов не правят добро впечатление на обществото: "Не гледам добре на конфликт в правителството. Ние

БСП напуснаха пленарната зала ядосани, че днес се гласува оставката на Плочев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913902

БСП напуснаха пленарната зала ядосани, че днес се гласува оставката на ПлочевБСП напуснаха пленарната зала в парламента. Поводът бе, че председателят на парламента Цвета Караянчева вкара нови 3 точки в програмата на Народното събрание, сред които бе и оставката на шефа на здравната каса Камен Плочев. Защо бързате да го освобождавате? Ние трябва да го помислим, за да може после да има сериозен дебат.

Доналд Тръмп е дал зелена светлина за митата срещу Китай

https://www.investor.bg/sasht/337/a/donald-trymp-e-dal-zelena-svetlina-za-mitata-sreshtu-kitai-262980/

Списъкът със засегнати стоки трябва да бъде готов днес, като официалното му публикуване по всяка вероятност ще е следващата седмица

Още едно дете загина на водна пързалка в Турция, само ден след смъртта на 7-годишната Вивиан

http://www.struma.com/sinya-lampa/oshte-edno-dete-zagina-na-vodna-purzalka-v-turciya-samo_135519/

Още едно дете е загинало на водна пързалка в турски курорт. Това се е случило ден след трагедията със 7-годишната Вивиан Вачева, за която бе съобщено по-рано. Това разкри лелята на детето – Мари Вачева, цитарана от bnews. „Консулът на България в Турция, Ангел Ангелов, ни съобщи за инцидент с русначе, което загива ден след като почина племенницата ми. Това се случва на водна пързалка, в подобен аквапарк.

Очакваме още подробности за инцидента и семейството ни ще търси...

Продължава

Пада забраната за улов на калкан

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4so03kp4Zuk/

kalkanОт утре, 16 юни 2018 г. пада забраната за риболов в рибностопанските обекти, които се намират от 500 до 1500 м. надморска височина, както и за улова на калкан в Черно море. С това приключват забраните за улов на риба и други водни организми през периода им на размножаване тази година, съобщават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Мълния запали постройка и уби домашни животни в Сандански

http://www.cross.bg/chymerov-mulniya-postroiika-1576937.html

/КРОСС/ етните бури отново причиниха щети в различни райони у нас. Мълния удари селскостопанска постройка в Сандански, подпали я и уби отглежданите в нея домашни животни – кокошки и зайци. Сградата е изгоряла до основи. По чудо няма и загинал хора. Постройката е собственост на Методи Чумеров и на неговия брат. Мълнията е ударила към 9 ч. вчера – времето, в което братът на Чумеров обикновено ходел при животните. Вчера обаче се успал и това го спасило.

„Феноменалните 2“ е наистина феноменален

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/fenomenalnite-2-e-naistina-fenomenalen-6083434

Продължението на наградения с „Оскар“ за най-добър анимационен филм „Феноменалните“ оправдава заглавието си, според редактора ни за кино Георги Петров

Световната купа по Волейбол идва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=376022

Световната купа по волейбол гостува във Варна. От днес до 17 юни в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта, всички фенове на волейбола ще имат възможност да се докоснат до най-желания световен трофей в специално изградения шампионски корнер по време на мачовете на Волейболната лига на нациите.

Над 600 мигранти все още бедстват в Средиземно море

https://www.actualno.com/europe/nad-600-migranti-vse-oshte-bedstvat-v-sredizemno-more-news_679812.html

Хуманитарният кораб "Aquarius" и двата придружаващи го италиански кораба с общо 629 мигранти на борда продължават плаването си в открити води, след като няколко страни отказаха да ги приемат. Първоначално Италия и Малта върнаха кораба. Снощи той е преминал покрай остров Сардиния, където италианските власти също не са позволили да акостира. Шанс за краткотрайно приемане бедстващите мигранти имат в Испания. Франция обяви, че също е готова да ги приеме, но след испанска проверка и само

Ще ремонтират 9 км от път II-49 на територията на община Кубрат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913897

Ще ремонтират 9 км от път II-49 на територията на община КубратНад 20 млн. лв. се инвестират в момента в основния ремонт на второкласния път Търговище - Разград - Кубрат - Тутракан В момента се изработва технологичен проект за ремонта на 9 км от път II-49 Кубрат - Тутракан, в участъка между селата Топчии и Каменово. Това е част от подготвителните дейности, които е необходимо да се предприемат преди

Матю си призна защо е заклал 15-годишната Юлия в Германия ..

http://www.struma.com/sinya-lampa/matyu-si-prizna-zashto-e-zaklal-15-godishnata-yuliya-v-germaniya_135518/

Вече е ясен убиецът на 15-годишното момиче в Германия, което е от румънски произход

 "Престъплението е разкрито, за нас няма повече неясноти по случая", обяви прокуратурата в Мьонхенгладбах на специална пресконференция, която разследва смъртта на Юлияна, пише Днес.бг. Както БЛИЦ писа момичето бе убито с нож от бившия си приятел - турчин, който има български паспорт - Матю Костов. Той бил много ревнив, според свидетелствата на негови приятели. Бил гадже с румънката Юлия от две години, но преди две седмици тя го зарязала и пред тях той заявил: "Ако е...

Продължава

Президентът Румен Радев поздрави мюсюлманите в България по повод Рамазан Байрам

http://www.cross.bg/ramazan-baiiram-rymen-1576936.html

/КРОСС/ В дните на Рамазан Байрам, посветени на опрощението, щедростта и равносметката, пожелавам вашите домове да бъдат благословени с мир, здраве и щастие. Това заявява президентът Румен Радев в приветствие към представителите на мюсюлманското изповедание в страната по повод Рамазан Байрам. „Вярвам, че смисълът на всеки празник е да ни сближава. Когато споделяме радостните дни и традициите си, укрепваме единството и силата си да преодоляваме заедно трудностите по общия път“, посочва държавният глава. Румен Радев подчертава, че българският народ има многобройни основания да се гордее с традиционното разбирателство между религиозните общности. „Представителите на мюсюлманското изповедание в страната дават своя принос за съхраняването на това разбирателство и на взаимната толерантност“, се посочва още в приветствието.

Събират малки и големи доброволци за война с водни пистолети във Варна

https://petel.bg/Sabirat-malki-i-golemi-dobrovoltsi-za-voyna-s-vodni-pistoleti-vav-Varna-__269385

Необичаен начин за справяне с изнервящата жега за замислили варненски ентусиасти. За трети път те организират водна битка, в която могат ...

Хиляди изпращат загиналите пилоти в последния им път (снимки)

https://petel.bg/Hilyadi-izprashhat-zaginalite-piloti-v-posledniya-im-pat--snimki-__269383

Снимки: Блиц Хиляди хора се стекоха на Централните гробища в Пловдив, за да изпратят в последния им път загиналите пилоти капитан Пламен...

Николина Ангелкова: Нямам конфликт с Валери Симеонов

https://petel.bg/Nikolina-Angelkova--Nyamam-konflikt-s-Valeri-Simeonov__269382

Конфликт между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова няма. В това е категорична самата Ангелкова, съобщ...

Прокуратурата разследва медицинския одит за прикриването на над 10 смъртни случая през 2017 г.

https://www.mediapool.bg/prokuraturata-razsledva-meditsinskiya-odit-za-prikrivaneto-na-nad-10-smartni-sluchaya-prez-2017-g-news280330.html

Абсолютно порочна вътрешна нормативна база в Изпълнителна агенция ”Медицински одит” е довела до прикриването на лекарски грешки, довели до над 10 смъртни случая само през 2017 г. Това съобщи пред бТВ говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.   ”Не бих използвала думата ”чадър”, но е факт прикриването на случаи от органите на разследване”, посочи тя.    Арнаудова даде пример с пациент със симптоми на емболия, на когото двама лекари така и не са назначили необходимите изследвания и в крайна сметка е починал, за да бъде след това случаят приключен от медицинския одит като маловажен.   Говорителят на държавното обвинение допълни, че даже и да се състави наказателно постановление, заради порочната процедура при жалба то пада в съда на процесуално основание.    ”На практика е имитирана дейност, а не е осъществявана такава, за каквато е създадена тази агенция по препоръка на ЕК”, отбеляза Арнаудова.   Според нея става въпрос за ”класическо престъпление по служба с корупционен елемент” с цел виновните лекари и управители на лечебни заведения да останат ненаказани.   Тя призна, че сигналът е дошъл от бившия главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев, който е в конфликт с началника на структурата проф. Златица Петрова.   По думите й обаче щом са установени данни за престъпление, мотивите на подателя нямат значение.   ”Изпълнителната агенция е била длъжна да уведоми прокуратурата, защото се касае за лекарски грешки, в резултат на които е настъпила смърт. Не само, че не е уведомена прокуратурата, но тези случаи са приключвани по незаконосъобразна процедура и, реално неспазвайки закона и наредбата, по която работи тази агенция, са нарушени правата на българските граждани”, посочи тя.   Арнаудова призова да се обърнат към прокуратурата всички, които смятат, че са получили неадекватно отношение от медицинския одит, като разследваният период може да започне още от създаването на изпълнителната агенция.    ”Със Златица Петрова не сме разговаряли. Прокуратурата не разговаря с хората, разпитва ги. Все още не е разпитана, в зависимост от доказателствата ще има различно процесуално качество”, заяви Румяна Арнаудова.          

Интересно! 3 мъжки имена, които никога не изневеряват ...

http://www.struma.com/lyubopitno/interesno-3-mujki-imena-koito-nikoga-ne-izneveryavat_135517/

Името, което получаваш при раждането си, влияе на характера и поведението ти. Нека проверим дали името на един мъж може да е индикатор за вярността му. Мъжете са различни: едни обичат да се занимават със спорт, други да ходят на лов, трети са изцяло погълнати от работата си. Но много жени са склонни да мислят, че всички представители на силния пол задължително изневеряват на половинката си. Да, голяма част от мъжете са полигамни, но има и такива, които са изключение от...

Продължава

Под мотото "Европа, която пази" австрийското председателство ще се бори с нелегалната миграция

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/15/3200476_pod_mototo_evropa_koiato_pazi_avstriiskoto/?ref=rss


Голямата цел, която правителството на Австрия си поставя по време на своето председателство на Съвета на ЕС, е и в бъдеще стабилността, сигурността и благоденствието да бъдат даденост в ЕС. Вчера австрийският канцлер Себастиан Курц и министърът на транспорта Норберт Хофер запознаха депутатите в парламента с плановете на кабинета за европредседателството, което Австрия поема от България след две седмици, като Курц обърна внимание на мотото "Европа, която пази", предаде БТА.<br...

Започва Световното първенство по футбол! Eто най-забавните женски реплики по време на мач...

http://www.struma.com/lyubopitno/zapochva-svetovnoto-purvenstvo-po-futbol-eto-nai-zabavnite-jenski-repliki-po_135516/

Започва Световното първенство по футбол - Русия 2018-та. И този факт отново се превръща в повод за "малка семейна война" за телевизора, дистанционното и дивана.

В социалната мрежа Facebook циркулират едни от най-популярните женски реплики на дамите, когато мъжете гледат мач.

- Кои са наште?

- Дай само за секунда да погледна какво дават по другия канал.

- А, Франция ли играе?… Мило, кога ще ме заведеш във Франция?

- Тоя с флагчето играе...

Продължава

Задържан за шофиране след употреба на наркотични вещества

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iMK8lH7jNyo/

policai-palkaНа 14.06.т.г. около 17.20 ч. на поморийската улица «Солна», служители от Районно управление – Поморие спрели за проверка л.а. «Опел Астра», с бургаска регистрация, управляван от 36 -годишния Д.К. от с. Каменар, общ. Поморие, като констатирали, че същият шофира след употреба на наркотични вещества  /метамфетамин и канабис/. Д.К. е задържан за срок от 24 часа, съобщават от полицията. По случая е образувано бързо полицейско производство.

"Демократична България" тръгва на битка срещу АЕЦ "Белене" и в Европа

http://clubz.bg/69186-demokratichna_bylgariq_trygva_na_bitka_sreshtu_aec_belene_i_v_evropa

"Демократична България" ще изнесе битката си срещу опитите за рестарт на проекта за АЕЦ "Белене" в европейските институции. Това обявиха евродепутатът от обединението Светослав Малинов, експертът и бивш депутат Мартин Димитров и председателят на "Зелените" Владислав Панев. 

Малинов обяви, че вече е разговарял по темата "Белене" с еврокомисаря по енергетика Мигел Канете, който се е оказал доста запознат с проекта. Затова и евродепутатът си е позволил да го запознае и с детайли защо строежът на втора атомна централа в България на тази площадка е опасност.

"Убеден съм, че Европейската комисия (ЕК) ще следи много внимателно този проект и ще изисква българското правителство да приложи всички критерии, свързани с безопасност с оглед на много строгите, а след "Фукушима" още по-строги изисквания на ЕС", заяви Малинов.

Той пое ангажимент за следните активности в Европарламента до края на годината: 

- Ще се задвижи процедура за приемане на декларацията срещу АЕЦ "Белене". Подобна инициатива имаше по отношение на проект на турска атомна централа, за която има анализи за повишен сеизмичен риск, какъвто е случаят и с "Белене" - според анализи още от края на 80-те и началото на 90-те години (включително и според доклад на БАН - б.р.)

- Ще се търси взаимодействие с румънските евродепутати - защото темата "Белене" засяга и тях като наши съседи, а и експертизите за площадка "Белене" са при тях от години. 

- Установяване на сътрудничество с групата на "Зелените" в ЕП, които са естествен съюзник по тази тема

-  Организиране на конференция в рамките на ЕП, където да бъдат изнесени всички данни и факти за проекта "Белене"

- Постоянни въпроси по темата към ЕК

Мартин Димитров заяви, че според него в европейските институции "Демократична България" ще срещне съюзници по темата "Белене". От обединението ще настояват всичко по проекта за втора атомна централа да започне отначало - и издаването на ОВОС и екологична оценка, и нов икономически анализ, и нова проверка на сеизмичния риск в района, и проверка дали проектът отговаря на всички изисквания за безопасност но европейските стандарти. 

"Партньорството с европейските институции беше в основата на спирането на проекта "Южен поток", ще бъде и в основата на спирането на АЕЦ "Белене", декларира Димитров.

Припомняме, че "Южен поток", по начина, по който бе замислен за строеж с Русия, не отговаряше на т.нар. "трети енергиен пакет" на ЕС. Това бе и причината за спирането му по време на кабинета "Орешарски". 

"Договорките и сделките, правени от българското правителство с Москва, не важат за европейските институции, вярваме в това", каза още Димитров, допълвайки мотивите за пренасяте на темата на европейския терен. И припомняйки, че щом Европа зае позиция по турска атомна централа, за която има данни за сеизмичен риск, то няма причина да замълчи за "Белене".

По думите на бившия депутат, който отговаря за енергетиката в експертния екип на "Демократична България", онези, които искат да строят "Белене" ще искат и затваряне на всички ТЕЦ у нас, вече опитаха и пак ще опипат предсрочно затваряне на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", искат да затворят и половината българска енергетика. 

Димитров обори аргумента на защитниците на централата, според които "Белене" значи работни места - защото докато открие 800 работни места, колкото са средно заетите в атомна централа, може да закрие между 50 и 100 хиляди действащи работни места в енергетиката. А и не само. 

Владислав Панев припомни още, че ЕК прие нови изисквания за електроенергията от възобновяеми енергийни източници, която трябва да достигне 32% от общата енергия в страните от ЕС до 2030 г. При строеж на "Белене" няма как да изпълним изискванията, а и - пита се какво ще я правим електроенергията от "Белене" тогава, подчерта той.

"Белене ще носи вреди не само икономически, геополитически, екологично, но ще нанесе вреди и на други отрасли в Северна България. Вече разговарях със земеделци от плевенския регион, които обмислят да напуснат района", заяви още председателят на "Зелените", които са част от "Демократична България" - "Белене" ще е поредният пирон в ковчега на енергетиката ни".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване