Внезапна смърт на български шофьор в Рим потресе дупнишко село

https://petel.bg/Vnezapna-smart-na-balgarski-shofor-v-Rim-potrese-dupnishko-selo__269371

Снимка Булфото Дупнишкото село Бистрица потъна в траур заради внезапната смърт на 48-годишния Борислав Димитров Стоянов в Рим. Младият м...

Товарен "Ситроен" блъсна моторист, колоездач пострада при маневра на булевард във Варна

https://petel.bg/Tovaren-Sitroen-blasna-motorist--koloezdach-postrada-pri-manevra-na-bulevard-vav-Varna-__269370

Вчера около 11:10 часа, на пътя Долище - Каменар, 41-годишен мъж от Каварна, управляващ товарен автомобил «Ситроен», не спазва разпоредбите на ...

Борисов проведе важна среща с посланика на САЩ у нас

https://petel.bg/Borisov-provede-vazhna-sreshha-s-poslanika-na-SASHH-u-nas-__269369

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с посланика на САЩ Ерик Рубин. Двамата обсъдиха актуални политически теми и развитието н...

"Фейсбук" спаси баба преди да се удави

https://petel.bg/Feysbuk-spasi-baba-predi-da-se-udavi__269368

Обявена за издирване 70-годишна старозагорка беше намерена все още жива три денонощия по-късно насред вир в река край село Ракитница. Сиг...

Очаква се парламентът да освободи шефа на НЗОК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913850

Очаква се парламентът да освободи шефа на НЗОКНародното събрание ще разгледа предсрочното освобождаване на шефа на Национална здравноосигурителна (НЗОК) проф. Камен Плочев. Вчера депутатите от здравната комисия одобриха прекратяването на мандата му, предаде bTV.  През последните 3 месеца проф. Плочев отсъства по болест. Законът предвижда в такива случаи парламентът да освободи управителя на

Яко меле между съседи и роднини, пострадаха шестима души в скандалния квартал „Изток“

http://regiona.bg/%d1%8f%d0%ba%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d0%bb%d0%b5-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-%d1%81%d1%8a%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%b8-%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0/

Снощи при възникнал спор между роднини в двора на къща в кв. „Изток“ в Кюстендил е последвало сбиване, присъединили са се към биещите се роднини от съседна къща и съседи. В резултат на сбиването са пострадали 6-ма. Двама от тях са със счупени ръце, един е със счупен крак, един – с черепно-мозъчна травма. Той е закаран за лечение в столично здравно заведение. Трима от участниците в побоя са задържани. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

 

Материалът Яко меле между съседи и роднини, пострадаха шестима души в скандалния квартал „Изток“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Нова игра на тронове със стария царедворец?

http://terminal3.bg/nova-igra-na-tronove-ss-starija-caredvorec/

Тази седмица се навършиха пет години от избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, и последвалите протести срещу овладяването на държавата от т.нар. модел КОЙ.

В този модел двама души заемаха централно място – Пеевски с неговата медийна империя и Цветан Василев с неговата банка КТБ. Не мина и година от тези събития, обаче, и последва войната между двамата.

Тази седмица видя и още една годишнина – четири години от акцията на прокуратурата срещу КТБ на 13 юни 2014 г. – когато всъщност приключи и корпулентната война – КТБ бе ликвидирана, а Цветан Василев изпадна в немилост и изгнание. Победителят бе Пеевски, който макар пряко обвързан със събитията до ден днешен не посреща наказателно преследване, а и дори новите антикорупционни служби го обявяват за “най-чистия човек в държавата.”

И в навечерието на тези две годишнини – тази седмица видяхме ново задействане на прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров предложи на премиера Бойко Борисов да бъде изменен концесионния договор за Национален парк „Пирин“ с „Юлен“ АД.

Изключително странен развой – работата на прокуратурата е да се произнася има ли извършено престъпление или не, ще бъде ли започнато наказателно производство или не – а тук виждаме как г-н Цацаров влиза в ролята на юрисконсулт на изпълнителната власт, предоставящ безплатни консултации за това как тя да си върши работата. 

Отговорът за тези странни действия може да открием обаче когато направим проста аналогия между случилото се с КТБ – защото макар годината да е друга и някои от актьорите да са сменени, действията са почти идентични.

Всичко започна с два обществени скандала – тогава – изборът на Пеевски за шеф на ДАНС,  сега – решението за застояване на национален парк “Пирин” от концесионерната фирма “Юлен” АД. 

И двата скандала предизвиката обществено недоволство и предизвикаха граждани да подадат сигнал до прокуратурата. През 2013 г. това направи “Протестна мрежа” със сигнал за корупционните обвързаности и незаконна дейност на Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков, който селективно прокурата избра да използва като повод да удари единствено Цветан Василев, а срещу другите двама да запази мълчание. Днес прокуратурата си послужи с друг сигнал – този на „Зелените“ от февруари тази година, в който се твърди, че има престъпления във връзка с изпълнението на договора за концесия. 

Че се очакват турболенции разбрахме отрано и при двете истории. В началото на 2014 г. Пеевските медиите внезапно се обърнаха срещу Цветан Василев и започнаха яростна атака срещу него. 

А в настоящия случай – февруари тази година – Бойко Борисов даде интервю, в което каза думи, въвличащи “Юлен” в престъпна дейност. 

„Всички знаят кой е реалният собственик на „Юлен“ – за Цеко Минев става въпрос” каза той в интервю за bTV от 14 февруари 2018 г. 

“Всички знаят” кой е реалният собственик, но признаването носи правни последици, защото Цеко Минев е основен акционер в банката, която финансира концесионера на лифта в Пирин – а това създава сериозни ограничения, пред това да кредитира свои собствени проекти.

Цеко Минев притежава 42.5% от капитала на ПИБ и тогава от банката побързаха да отрекат, че той е действителният собственик на “Юлен”. Фирмата по документи  е собственост на офшорна компания на Георгиус Георгиу, социално слаб кипърски гражданин, който се оказва най-големия инвеститор в България, разследване на Биволь от 2015 г. показва, че той е собственик на компании с 800 млн. лв. задължения към ПИБ – част от тях са свързвани неофициално с мажоритарните собственици на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Според българското и европейско законодателство (чл. 45, ал. 6 от Закона за кредитните институции) свързаните с банката лица, каквито са нейните акционери не могат да взимат кредити от банката по-голям от 20% от собствения капитал на банката. 

Причината за тази забрана, която е и криминализирана, е много проста – ако банките започнат да използват средствата си, за да финансират проекти на собствениците си, те се превръщат във финансова пирамида, която и лесно може да бъде използвана за политическо и икономически овладяване. Точно това видяхме и при КТБ. 

Така портиерът, чистачката, счетоводителя и много други знайни и незнайни сламени хора изведнъж се оказаха собственици на фирми, които искат големи заеми от КТБ. И банката ги дава като си затваря очите за факта, че тези фирми не могат да обезпечат кредитите – също престъпление по наказателния кодекс.

Така Цветан Василев и Делян Пеевски искаха да овладеят държавата, наливайки все повече и повече пари в закупуването на предприятия, медии и влияние – докато не се стигна до очаквания завършек – пирамидата се срути от собствената си тежест. 

В случая с ПИБ и фирмите свързани на нейните акционери – към които спада и тази притежавала влака-убиец при инцидента в Хитрино – виждаме познат “бизнес модел”— придобиват се дружества с поставени лица и банката започва да ги кредитира.

Така стигаме и до настоящия случай с “Пирин”, в който имаме още един казус. Проблемите не са единствено за банката и нейните собственици, но и за правителството. 

Твърди се, че “Юлен” е използвал за проекта си много по-голяма площ, от предоставената им в договора за концесия. Затова през 2017 г. “Юлен” се помъчиха да изменят концесионния договор, така че той да обхване реално използваната територия – но правителството не бе съгласно.  

И тук идва проблемът за правителството. Тази седмица Сотир Цацаров “посъветва” правителството да измени договора. И след като този безплатен съвет идва по повод сигнала за престъплна дейност на “Зелените”, това означава, че Цацаров може – ако желае да повдигне обвинение. 

Само че тук идва и проблемът за правителството – то е знаело, че територията на концесионния договор не съответства на тази, която “Юлен” цели да използва. То не просто е знаело, но е и отказало да измени концесионния договор. 

Така този “съвет” на Цацаров внезапно придобива вид на заплаха – мога да ударя собствениците на “Юлен”, но мога да ударя и Министерстки съвет. В разгара на войната между Пеевски и Василев прокуратурата избра да удари само единият, а остави другият да се възкачи еднолично да управлява империята. Сега Цацаров отново е в тази си роля – и може да удари когото пожелае. 

Дали думите на Борисов, че “Всички знаят кой е реалният собственик на „Юлен“ – за Цеко Минев става въпрос” не бяха сигнал от управляващия ни триумвират на Пеевски, Борисов и Цацаров, че както Цветан Василев изпадна в немилост, така сега е техен ред?

И дали прокурорският триумвир със “съвета” си от тази седмица – пет години след ДАНСwithme, четири години след удара по КТБ – не даде сигнал към всички в играта на тронове, че те могат да се бият и да си правят интриги колкото искат, но у кого ще отиде короната – решава той?

Прокуратурата разследва престъпни схеми в медицинския одит

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-razsledva-prestapni-shemi-v-meditcinskia-odit-682663.html

Прокуратурата проверява дали има чадър над определени болници в страната. Разследващите търсят престъпна схема, при която са били облагодетелствани определени медици и лечебни заведения.

Установени са и смъртни случаи в различни болници, за които агенцията е извършвала проверки, но прокуратурата не е била сезирана.

„Има данни за съществуващи отношения между ръководството на „Медицински одит” и конкретни лекари и ръководители на болници. Касае се категорично за злоупотреба с власт, а не само за административно нарушение. Има и корупционен елемент. Можем да приемем, че се касае за корупционно престъпление”, заяви пред Нова телевизия Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Тя обясни, че „при наличие на данни за извършено престъпление от общ характер, агенцията е взела самостоятелно решение да не сезира прокуратурата”. Така не се е стигнало до наказания за извършители на престъпления.

Арнаудова каза още, че са събрани доказателства за „комуникация” на определени медици със служители, извършвали проверки по сигнали за лекарски грешки.

„На въпросните служители са били давани наставления за това как да извършат дадена проверка. Били са карани да подправят изготвени вече доклади към констативни протоколи. Ние вече разполагаме с въпросните документи”, обясни Арнаудова.

Освен това, имало несъответствия и между това, което „Медицински одит” са обявили на страницата си в интернет и онова, което са предоставили на прокуратурата.

„Липсват около 40 преписки, които ще бъдат изискани”, каза Арнаудова.

Тя се е запознала с общо 608 преписки, създадени по сигнали на граждани. Сред тях са и тези за смърт на 11 пациенти.

Апелативният съд във Варна отбелязва 20-годинишен юнилей

http://www.moreto.net/novini.php?n=376019

20-годишен юбилей отбелязва днес, 15 юни, Апелативният съд във Варна. Проявите по случай годишнината започнаха още преди седмица. След благотворителната изложба на млади автори и на техните учители от Школата за деца в неравностойно положение „Дедал“, експонирана в Арт салона на Апелативен съд–Варна на 8 юни и Деня на открити врати в понеделник, тази седмица, кулминацията на празничните прояви посветени на 20 годишния юбилей на Варненския апелативен съд е на 15 юни (петък) 2018 година.

Варуфакис: Защо Германия да плаща за банкрутирала Гърция?

http://clubz.bg/69179-varufakis_zashto_germaniq_da_plashta_za_bankrutirala_gyrciq

Янис Варуфакис. Снимка БГНЕС

Вестник "Зюддойче Цайтунг" помества интервюто с Варуфакис под заглавие "Брюксел за мен е един кошмар". 57-годишният икономист изнася лекции пред студенти в Мюнхен, на които обяснява защо Германия не бива да спасява еврото. От края на януари до началото на юли 2015 година Варуфакис беше гръцки финансов министър. Предлагаме Ви интервюто с известни съкращения.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас постоянно се бори за нови кредити, а Вие не спирате да повтаряте, че Германия не трябвало да плаща повече. Това някак не се връзва.

Напротив, даже чудесно се връзва. От 2010 критикувам всяко ново гръцко правителство за това, че взима нови кредити, въпреки че никога няма да може да ги върне. И днес Гърция си остава в състояние на фалит.  А когато една страна е фалирала, тя няма как да излезе от кризата, поемайки нови кредити. Тъкмо това беше и позицията, която застъпваше гръцкото правителство през 2015 и лично аз като финансов министър. А фактът, че след това нещата се развиха другояче, ме накара да подам оставка.

Вие настоявате за своего рода  План „Маршал" за Гърция, но искате страната да си остане в еврозоната.

След 2010 Германия направи огромна грешка, наливайки все повече пари в каци без дъно. Страната плащаше, за да спаси банките, които държаха всевъзможни рискови ценни книжа. Но вместо в Европа да продължаваме да даваме "реални пари" за спасяването на "имагинерни пари", е крайно време да разработим план за преструктуриране на еврозоната.

Германия трябва и може да спре да запушва дупки. Германия от години пропилява спестяванията на своите граждани, те вече не получават никакви лихви за парите си, вече почти няма сигурни капиталовложения. Редно ли е при това положение страната още да дава кредитни гаранции за банкрутирала Гърция? Това никак не е разумно.

Нима Вие настоявате точно за това? Германия да изостави Атина, а на господин  Ципрас да не се отпускат нови кредити?

Още 2015  на всички беше ясно, че кредитите не помагат на Гърция, а ѝ вредят. И всички ние знаем защо въпреки това принудиха Гърция да взима кредити.

Защо?

Това си беше замаскирана спасителна котва за банки като Дойче банк, Сосиете женерал и други, които, ако не бяха получили помощ, щяха да фалират още през 2009 година в разгара на банковата криза – заради рискованата си инвестиционна политика. Всеизвестно е, че много от отпусканите средства отидоха за обслужването на дългове към въпросните банки. За възстанявяването на Гърция останаха твърде малко пари. Стотици милиони евро на данъкоплатците отидоха за погасяването на банкови загуби. Германското правителство излъга гражданите си, за да спаси банките.

Вие основахте политическото движение DiEM – Democracy in European Movement. Възнамерявате да се явите с него на изборите за Европарламент през2019 година.

Да, искаме. И нашият план за действия е интернационален, европейски. Това е една програма за Европа, а не само за Гърция. Все още сме малко движение с общо 100. 000 членове. В Германия имаме 25. 000, в Гърция – 8.000. За да решим проблемите на Европа, трябва да спрем да ги разглеждаме на национално ниво.

Ще се кандидатирате ли и самият Вие?

Да, смятам. Аз всъщност мразя парламентите. Брюксел за мен е истински кошмар. Там изобщо не се прави политика, преобладават бюрокрацията и кариерните игрички.

*Янис Варуфакис беше гръцки финансов министър от края на януари до началото на юли 2015 година. Интервюто му пред "Зюддойче Цайтунг" поместваме с известни съкращения.

Дойче веле.

Забраниха временно обидна за Пучдемон търговска марка

https://www.actualno.com/europe/zabraniha-vremenno-obidna-za-puchdemon-tyrgovska-marka-news_679791.html

Адвокатите на Карлес Пучдемон постигнаха временна забрана на марката Pig Demont, изобразяваща свиня, която прилича на бившия председател на женералитета на провинция Каталония, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС. Регистрираната в Малта марка е собственост на компания, която се занимава с продажбата на шунка "хамон". В Испания всяка шунка, дори варената и пакетирана в найлонова опаковка, е прието да се нарича "хамон". Но сред разнообразния асортимент има и шедьоври, които

Депутат: Ще задължим в общините да се говори на български

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913830

Депутат: Ще задължим в общините да се говори на българскиСъс закон ще задължим в общински администрации да се говори на български език. Сега има общини, в които не можете да чуете българска реч, коментира пред NOVA депутатът Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“. „Смисълът на закона не е да търси праписните грешки, а да опази българския език. Всеки прави грешки,

Повишиха в звание посмъртно загиналите пилоти на катастрофиралия вертолет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/povishiha-v-zvanie-posmyrtno-zaginalite-piloti-na-katastrofiraliia-vertolet-2103609

Загиналите пилоти на катастрофиралия хеликоптер Ми-17 са повишени в звание със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, съобщиха от военното министерство.

Процедурни хватки нарушиха работата на НС, БСП напусна залата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/procedurni-hvatki-narushiha-rabotata-na-ns-bsp-napusna-zalata-2103602

Депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ напуснаха пленарната зала в петък. Те бяха несъгласни с дневния ред на парламента за последния работен ден от седмицата. Очакваше се Народното събрание да гласува решение за предсрочно освобождаване на управителя на Н

Англичанин открадна дрон от руснак и напердаши колата му с пръчка

//dariknews.bg/regioni/burgas/anglichanin-otkradna-dron-ot-rusnak-i-naperdashi-kolata-mu-s-prychka-2103619

Тридесет и пет годишен турист от Русия, отседнал в Обзор, подал оплакване в местната полиция, че в несебърското село Баня бил нападнат от непознат мъж, който ударил няколко пъти колата му с пръчка и откраднал дрон от нейния багажник.
 

Изпращат в космоса радиосигнал с думи на Стивън Хокинг

//dariknews.bg/novini/liubopitno/izprashtat-v-kosmosa-radiosignal-s-dumi-na-stivyn-hoking-2103622

Радиосигнал с "послание на мира и надеждата" от покойния британски изследовател на черните дупки Стивън Хокинг, който почина през март на 76-годишна възраст, ще бъде изпратен в космоса, съобщиха ТАСС и Франс прес.

Видео: Стадионите за световното по футбол в 360 градуса - "Централен" в Екатеринбург

https://www.dnevnik.bg/video/2018/06/15/3190068_video_stadionite_za_svetovnoto_po_futbol_v_360_gradusa/?ref=rss


За да разгледате на 360 градуса, докато видеото върви, поставете курсора на мишката върху екрана, натиснете, задръжте и движете в желаната посока.<br /><br />Все едно си там. Не, повече от това, защото панорамното видео показва стадиона в Екатеринбург от въздуха, от гледната точка на терена, феновете и дори на странните трибуни, стърчащи толкова много извън съоръжението, че първите им снимки породиха куп шеги.<br /><br />Всъщност, тези временни трибуни в третия по...

Градушка порази селата Бучино и Българчево

https://www.24chasa.bg/region/article/6913847

Градушка порази селата Бучино и Българчево90% от лозовите масиви в благоевградското село Бучино са унищожени от градушка, която е продължила над 15 минути. Подобно е положението и в съседното село Българчево, където освен насажденията, е пострадала сериозно и пътната инфраструктура. Пред БНТ  местни жители споделиха, че 100% от рапицовите насаждения е унищожена, а загубите са огромни.

Откриват разширението на пътя Слънчев бряг - Бургас между Поморие и Ахелой

https://www.24chasa.bg/region/article/6913844

Откриват разширението на пътя Слънчев бряг - Бургас между Поморие и АхелойПътуването до морето ще е с една тапа по-малко. Регионалният министър Николай Нанков открива разширението на пътя Слънчев бряг - Бургас в участъка между Поморие и Ахелой и обходния път на Ахелой. Новоизграденото второ платно на първокласния път ще облекчи трафика през активния туристически сезон. Новото 4-лентово трасе е с обща дължина над 9 км,

Планирани прекъсвания в захранването на територията на ЧЕЗ за периода 18 юни - 22 юни

http://www.cross.bg/georgi-mestnost-hristo-1576921.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 18 юни – 22 юни 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности. ОБЛАСТ Дата/период    Времетраене   Населено място Засегнат район /улици, квартал, УПИ, ПИ/ В този текст са посочени датата, периода, времетраенето, населеното място и засегнатия район – улици, квартал, УПИ, ПИ. Подробна информация за засегнатите райони, включително адресен номер, вход или друго уточнение, както и причините за прекъсването можете да намерите на сайта на ЧЕЗ Разпределение в секция „Графици“, „График на планирани ремонти“ на адрес http://www

Противоречие между ЕС и Великобритания заради проекта "Галилео"

https://www.actualno.com/cosmos/protivorechie-mejdu-es-i-velikobritanija-zaradi-proekta-galileo-news_679795.html

"Противоречивото" решение на Европейския съюз да поддържа упорит подход към участието на Великобритания в сателитната навигационна система "Галилео" може да осакати цялостната операция по сигурност на Блока, ако споразумение върху сътрудничеството с Великобритания не се постигне, пише британският евроскептичен вестник The Daily Express. Източник от британското правителство разкри, че ще има чудовищни „операционни пропуски“ оставени от Брекзит, освен ако н

Гърция обсъжда вота на недоверие заради споразумението с Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913841

Гърция обсъжда вота на недоверие заради споразумението с МакедонияГръцкият парламент ще дебатира днес по внесения от опозицията вот на недоверие срещу правителството на Алексис Ципрас, предаде  БНТ.  Опозиционната „Нова демокрация“ иска свалянето на кабинета заради споразумението за името на Македония. Разговорите в парламента започнаха още вчера, а заседанието продължи до малките часове на нощта.

С военни почести в Пловдив ще бъдат изпратени загиналите пилоти

https://www.mediapool.bg/s-voenni-pochesti-v-plovdiv-shte-badat-izprateni-zaginalite-piloti-news280328.html

С военни почести на Централните гробища в Пловдив ще бъдат изпратени загиналите двама пилоти при авиокатастрофата край Крумово в понеделник.   Тренировъчният полет на разбилия се хеликоптер МИ-17 беше фатален за командира на екипажа капитан Пламен Пантилеев, на 48 години, и помощника му капитан Стоян Неделчев, на 45 години. Малката височина, на която вертолетът е летял, не е позволила екипажът да реагира на ситуацията.   Капитан Пантилеев е от град Бяла, летец-пилот II клас с над 600 летателни часа, награждаван е многократно. Женен, с две деца.   Капитан Стоян Неделчев е от Елхово, служи във ВВС от 21 години. Той е летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа и също награждаван многократно. Женен, с две деца.    При катастрофата оцеля бордовият инженер офицерски кандидат Алексей Каменов, който е в болница със счупени ребра и травма на крака.

Загиналите военни пилоти бяха повишени посмъртно

https://www.mediapool.bg/zaginalite-voenni-piloti-byaha-povisheni-posmartno-news280328.html

Двамата загинали военни пилоти - майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев, при катастрофата с хеликоптер Ми-17  в началото на седмицата са посмъртно повишени в звание, съобщиха от пресслужбата на Министерството на  отбраната.    Пилотите загинаха в понеделник при трагичен инцидент с хеликоптер, в района на авиобаза "Крумово".    Двамата бяха погребани в петък с пълен военен церемониал на Централните гробища в Пловдив.   "Безсилни сме да изразим болката си от загубата на двамата безупречни колеги и добри приятели. За летците небето е дом, а животът им е възход нагоре към висините. Ние скърбим заедно с вас, скъпи семейства, и даваме обет да пазим спомена за двамата майори и да подкрепяме семействата", каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.   Стотици военнослужещи и цивилни служители от Българската армия днес сведоха глави пред офицерите от Военновъздушните сили, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Съболезнователни адреси до семействата на загиналите са получени от президента на Република България и върховен главнокомандващ Въоръжените сили, от държавни институции, от военни формирования и частни фирми.   Заупокойна молитва за загиналите български военни пилоти беше отслужена от пловдивския митрополит Николай. 

Сгащиха двама с незаконна дървесина!

http://regiona.bg/%d1%81%d0%b3%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d1%81-%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%b8%d0%bd%d0%b0/

Двама мъже от село Краище са с повдигнати обвинения за превозване на незаконна дървесина-бял бор.

На 14.06.2018 г. в РУ Разлог са повдигнати обвинения за извършени престъпления по чл. 235, ал. 2, пр. ІІІ от НК на лицата:
– Б.Д. (54 г.) от с. Горно Краище за това, че около 20:15 часа на 11.10.2017 г. по пътя от с. Палатик към с. Елешница, с товарен автомобил „МАН 25.422ДФ“, е транспортирал незаконно придобит от друго лице дървен материал от бял бор – около 15 куб. метра, на стойност около 1 088 лв;
– А.Х. (21 г.) от с. Краище. На 11.10.2017 г. около 20:15 часа по пътя с. Палатик – с. Елешница, с товарен автомобил „ГАЗ 5312“ е превозвал незаконно придобит от друго лице дървен материал от бял бор – около 5,1 куб. метра, на стойност около 390 лева.

 

 

 

 

Материалът Сгащиха двама с незаконна дървесина! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

ЛЮБОВЕН хороскоп за уикенда

https://www.actualno.com/curious/luboven-horoskop-za-uikenda-news_679806.html

Овен Време е да направите равносметка на чувствата и желанията си, особено ако се намирате в дългогодишна връзка и живеете малко или много по инерция. Телец Сега е моментът за вас и вашата половинка да разрешите всички проблеми и да се радвате на романтиката. Не се страхувайте да се извините или да поискате прошка. Близнаци През този уикенд на преден план ще бъдат въпросите, свързани с финанси и любов. Ще се почувствате притиснати, но не бързайте с вземането на решения. Рак Нарастващото

Външният министър Екатерина Захариева е на посещение в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913836

Външният министър Екатерина Захариева е на посещение в МакедонияТам тя ще се срещне с представители на местната власт и ще присъства на откриването на фестивала „One Love Tour“, посветен на традициите на двете страни, предаде БНТ.  Посещението на външния ни министър е ден след скандала, който избухна у нас при визитата на македонския президент Георге Иванов. Министър-председателят отказа да приеме македонския

Министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея решават за военните учения на лична среща

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913835

Министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея решават за военните учения на 
лична срещаМинистрите на отбраната на САЩ и Южна Корея Джеймс Матис и Сон Йон Му се договориха да решат на лична среща въпроса за възможното спиране на общите военни учения, в това число на планираното за август учение "Улчи-бранител на свободата". Това съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Бури и валежи и днес, вижте къде

https://www.vesti.bg/bulgaria/buri-i-valezhi-i-dnes-vizhte-kyde-6083431

Максималните температури ще са от 25-28 градуса в Западна България до 33-35 градуса в североизточните райони

МЪкадония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286469_%D0%9C%D0%AA%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Само не си мислете, че неволно съм сбъркал в заглавието името на Македония. Напротив, взех на заем от мой познат интелектуалец в близката до сърцата ни държава отвъд граничната бразда край Гюешево това тъжно определение за бившата югославска република. И не за друго, а защото над две десетилетия след безкръвното и щастливо отделяне от разпадналата се не без чужда помощ федерация, младата република край Вардар изживява вероятно най-голямата си и мъчителна конвулсия. С много мъка за възпитаваните и безрезервно отдадените на измисления македонизъм, с мъчително очакване от хората, които са наясно с историческите си корени, и също с мъчителни терзания за тези, които в стремежа си към измамна вечност във властта са готови за исторически компромис без оглед на последствията. И трите обществени групи обаче не крият тревогите си от своеобразния държавен "възродителен" процес. Защото той крие заряд за дълготрайна вътрешна конфронтация и нестабилност, от които по традиция печеливши излизат единствено жонглиращите с властта албанци. За тях името на републиката е най-маловажното обстоятелство, което може да препятства опасно пълзящото им демографско нарастване и завземането на управленски и духовни територии. При това зад наглед усърдното европейско посредничество в спора за името между Скопие и Атина прозира волята на Вашингтон, която за албанците не само в Македония е повече от закон.
  Така че много мъка се е насъбрала в този над четвъртвековен спор за името на държавата на нашите кръвни братя. Пък и съвсем не е известно дали сред договореното от премиерите Заев и Ципрас наименование за Македония с прилепеното географско определение "северна" страстите ще утихнат и в съседната държава ще настъпи мир и спокойствие. И може ли някой с категоричност да каже, че и в Гърция опозицията ще сведе знамена и няма да използва момента за сриване на правителството на Ципрас, което впрочем спокойно може да се случи и със социалдемократите на Заев след късно обявения референдум. Независимо от вече надутите фанфари от евроатлантическите ментори и присъдружните им играчи с мераци за влизане в клуба на по-богатите държави. По-важно и над всичко в случая е малката, но стратегически важната територия на Македония да бъде маркирана на картата на НАТО с оглед на разширяването на балканското присъствие на Алианса. Тази приоритетна цел, което е обяснимо с оглед на пулсиращата конфронтация между най-влиятелните световни фактори, като че ли измества емоционалните прояви на засегнатите от дългогодишния спор страни. Но ако се взрем в историята, то подобни примери с адрес нашия регион има в изобилие. Та нищо ново под слънцето. 
  Като равноправни членки на НАТО и Евросъюза ние естествено не бихме се противили на присъствието на най-близките ни роднини от Македония в тези организации. Има обаче и нещо друго и то се нарича национален интерес. Затова е логично да се запитаме дали заявяваният бъбриво от политиците приоритет бе защитен от наша страна във връзка с най-новата договореност за името между Ципрас и Заев. И още - защо след многократните изявления в годините назад, пък и сега, срещу използването на географски определения в новото наименование, управляващите като че ли притихнаха евросолидарно. И чак на самия финал на преговорите външното министерство със закъснение се обади със смислени аргументи. Та нима в дипломатическата практика изпреварващите събитията позиции нямат място и стойност за постигането на благоприятни резултати, особено когато става въпрос за национален интерес? Очевидно в случая определящ е външният фактор и коленопреклонното ни приклякане пред него. Как по друг начин да си обясним тази пасивност, която сега по-трудно ще се компенсира с декларации от външнополитическото ни ведомство. Та нима вариантът за името Република Северна Македония кристално ясно не насочва към тревожни процеси в средносрочна перспектива в отношенията София-Скопие, ако управляващите край Вардар решат недобросъвестно и "всеобхватно" да експлоатират т.нар. северен приоритет. Ето защо ГЕРБ и компания трябва задължително да направят следващата крачка и да настояват на всички равнища в ЕС и пред Гърция и Македония за документални гаранции за непромяна на границите ни и каквито и да е претенции от арсенала на екстремния македонизъм на антибългарска основа. 
 С една дума - голяма мъка тресе републиката край Вардар. Дали не е прав моят скопски приятел с определението си за "Мъкадония"? Та политиците при комшиите са тотално конфронтирани, а народът също не е единен. Албанизацията е в настъпление и нищо не препятства този пълзящ процес. В тази обстановка трябва съвсем малко, за да съзреят събития с референдумен привкус и мъчителни последици, които ние най-малкото като добри съседи не желаем.

Видовден е

http://www.moreto.net/novini.php?n=376018

„Одила е Вида низ мала градина, Биле е брала, вода сбирала, очи да мие, здравье да добие…” Сигурно всеки от нас е чувал израза „Ще дойде Видовден”, „Всяка коза на свой крак, но като дойде Видовден ще видим”. Смисълът на това е, че ще дойде денят на възмездието, когато всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела, пише Hera.

Партиите в Чехия стигат до коалиционно споразумение за правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913831

Партиите в Чехия стигат до коалиционно 
споразумение за правителствоЧешката социалдемократическа партия се очаква да обяви днес, че нейната членска маса е дала одобрението си формацията да участва в кабинет, доминиран от центристката политическа сила Действие на недоволните граждани. По този начин ще се сложи край продължилата над осем месеца политическа криза след колебливия резултат на последните парламентарни

Подлез във Варна осъмна с пиано стълби

https://offnews.bg//obshtestvo/podlez-vav-varna-osamna-s-piano-stalbi-682662.html

Стълбите на централен подлез до Катедрала "Свето Успение Богородично" бяха преобразени в огромно пиано и днес града се събуди под звуците на тоновете му.

Inspire е проект иновативен за град Варна и страната, стартиран от първото споделено работно място в града - Beehive. Известен като "Piano Stairs" в международен мащаб, където стълбите се трансформират в гигантска пиано клавиатура по интерактивен начин. Пианото от стълби се активира чрез приложение, което стартира аудио файлове, когато сензорът се задейства.

След като екипът на проекта работи до малките часове на деня, Варна се събуди с нови стълби, които ще радват малки и големи. Благодарение на организацията Варна се нареди до градове като Милано, Сан Франциско и Стокхолм, като основната мисия на инициативата е да спомогне за утвърждаване на града като културно място. Да покаже, че чрез подходящ дизайн и иновация, промяната е достижима.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Варна.

На какъв език говорят в Северна Македония?

http://clubz.bg/69178-na_kakyv_ezik_govorqt_v_severna_makedoniq

Македонското правителство обсъди и единодушно прие договора за разрешаване на спора с Гърция за името на Македония и за стратегическо партньорство и го декласифицира, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Договорът бе публикуван в интернет страницата на правителството в Скопие.

Заглавието му е "Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 от 1993 г. на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните".

Все още не е уточнена датата на срещата между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, на която трябва да бъде подписан договорът, каза македонският правителствен говорител Миле Бошняковски. По-късно днес ще има повече информация и ще се знае точно кога и къде ще се състои срещата.

Новото име на бившата югославска република е Република Северна Македония. Нейното гражданство ще бъде македонско. А гражданите ще се наричат "граждани на Република Северна Македония".

Официален език в страната е македонският. Той не е свързан с древната елинска цивилизация, нито с историята, културата и наследството на северния гръцки регион Македония.

Прилагателните, което ще бъдат използвани за държавните институции, са "на Северна Македония" или "на Република Северна Македония". По отношение на несвързани и нефинансирани от държавата обекти прилагателните можат да бъдат "македонски".

Помислено е и за табелките на автомобилите. Те вече ще бъдат с надписите NM или NMK - от Northern Macedonia.

Прекратява се използването по какъвто и да е повод в официални документи на названията "Република Македония" и "Бивша югославска република Македония".

Правителството в Скопие се задължава да внесе по най-бързия начин договора за ратификация в парламента. След което в Република Северна Македония ще бъде проведен референдум за името.

След това трябва да започне извършването на поправки към конституцията на страната. Този процес трябва да приключи до края на тази година.

Следва ратификация на договора от страна на Гърция.

 

Ципрас: Ще ги наричаме славяномакедонци

"Постигнатото споразумение не признава съществуването на македонска нация, а само правото на нашите съседи на самоопределение", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас пред телевизия ЕРТ.

Той допълни, че гърците няма да наричат северните си съседи "македонци", а "славяномакедонци".

"Имаме споразумение с географско определение освен термина "Македония". Някои ни обвиняват, че сме дали името. Имам целия текст на споразумението, преведен от Министерството на външните работи, и не виждам да даваме нещо. Едното е националност, а другото е гражданство. Договорът признава правото на самоопределение на народите. Член 7 гласи, че когато използват името, те имат нещо друго предвид, а не гръцкото наследство. Те имат право да го използват, защото живеят и в този регион. Но ние никога няма да ги наричаме македонци, а лавяномакедонци. Досега пътуваха с документи, в които пишеше, че са македонци, но сега ще пътуват като македонци, граждани на Северна Македония", уточнява Ципрас.

Бежанската политика може да провали управленската коалиция в Германия

https://www.actualno.com/europe/bejanskata-politika-moje-da-provali-upravlenskata-koalicija-v-germanija-news_679793.html

Бежанската политика отново се превърна в костелив орех в поредното - вече четвърто, управление на германския канцлер Ангела Меркел, коментира в свой материал британският вестник The Guardian. Особено силна съпротива що се отнася до миграцията има от страна на външния министър на Германия Хорст Зеехофер. Двамата имаха поредна среща относно позицията на Зеехофер, че трябва да има сериозна цедка що се отнася до търсещите убежище в Германия. Основното искане на Хорст Зеехофер е търсещите убежище д

Австрийските консерватори: На учениците мюсюлмани не трябва да се позволява да постят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913829

Австрийските консерватори: На учениците мюсюлмани не трябва да се позволява да постят
Австрийските консерватори заявиха, че на учениците мюсюлмани не трябва да се позволява да постят по време на Рамазана. Те казаха това една седмица след като дясното правителство във Виена обяви драстични мерки срещу определени джамии и имами, предаде ДПА. "Когато религиозни ритуали - без значение на коя религия - застрашават здравето на деца,

САЩ налагат 25% мита на китайски стоки за близо $50 млрд.

http://clubz.bg/69177-sasht_nalagat_25_mita_na_kitajski_stoki_za_blizo_50_mlrd

Американският президент Доналд Тръмп е одобрил налагането на 25% мита на китайски стоки за около 50 милиарда долара, съобщи Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на осведомени източници. Решението е било прието по време на трийсетминутна среща между представители на Белия дом, Агенцията за национална сигурност (АНС), министерствата на финансите и на търговията.

Засега не е ясно кога митата ще влязат в сила. Очаква се скоро да бъде обявен списък на китайските стоки, които ще се облагат. Предположенията са, че най-вероятно техният брой ще е аналогичен на съставения по-рано списък от 1300 продукта. Някои обаче ще отпаднат и ще бъдат добавени високотехнологични стоки, отбелязва WSJ.

Пекин ще обяви ответни мерки след налагане на митата. На съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че Китай и САЩ са изправени пред избора "сътрудничество или конфронтация". Китай предпочита първия вариант, но при необходимост е готов да пристъпи и към втория, подчерта външният министър. 

Европейският съюз също обсъжда налагане на мита в размер на 25% на американски внос за общо $3.3 милиарда. Според агенция Bloomberg, Европейската комисия скоро може да одобри решението. Мярката е в отговор на митата, които САЩ наложи на вноса на стомана - 25%, и на алуминий - 10% от началото на юни. Те сложиха край на изключенията за някои страни, сред които ЕС, обявени през март.

 
Преди ден стана ясно, че страните от ЕС единодушно са одобрили плана за облагане с мита на американски стоки за 3.3 милиарда долара в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий. Мерките трябва да бъдат приети и от Европейската комисия, чието следващо заседание е на 20 юни. Те ще бъдат въведени от края на юни или началото на юли.

С 25-процентови мита ще бъдат обложени американски стоки като портокалов сок, бърбън, джинси, както и мотоциклети в отговор на митата на САЩ, засягащи износ от ЕС за 6.4 млрд. евро.

Канада съобщи, че ще въведе ответни мита за $12.9 милиарда за американския износ от 1 юли. Мексико вече обложи с мита редица американски стоки като стомана, свинско месо и бърбън.

Брюксел обмисля и необходимостта от въвеждане на временни предпазни мерки, за да предотврати увеличение на вноса на стомана и алуминий в Европа, тъй като износители извън ЕС отклоняват продукцията си, насочена първоначално към Съединените щати.

В парламента е страшно! Управляващи и опозиция се изпокараха жестоко (обновена)

https://petel.bg/V-parlamenta-e-strashno--Upravlyavashhi-i-opozitsiya-se-izpokaraha-zhestoko--obnovena--__269366

Пленарният ден отново започна със скандали и препирни. От БСП се ядосаха на ГЕРБ, че вкарват извънредни точки в дневния ред и напуснаха з...

Белият дом защити Тръмп, че отдал чест на севернокорейски генерал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913827

Белият дом защити Тръмп, че отдал чест на севернокорейски генерал 
Белият дом защити решението на президента Доналд Тръмп да отдаде чест на срещата на върха в Сингапур на севернокорейски генерал, също отдал му чест преди това, за да го поздрави, предаде Асошиейтед прес.ю, цитирана от БТА.  "Това е обичайна любезност, да върнеш поздрава, когато военен представител на властите на друга страна те поздравява",

Зрелищна експлозия – разрушиха 54-метрова сграда в Колумбия

http://www.cross.bg/sgrada-kolymbiya-eksploziya-1576930.html

/КРОСС/ 54-метрова сграда в Колумбия беше разрушена със зрелищна експлозия. Унищожаването се налагаше заради повреда в конструкцията на жилищния блок. Той се състоеше от 18 етажа и 44 апартамента. Сградата била построена през 2009 г. и се обитаваше само две години. За разрушаването ѝ са използвани 100 килограма експлозиви.

Родени на 15 юни

http://www.cross.bg/rodeni-na-yuni-1576924.html

/КРОСС/ Анжела Тошева, пианистка  Андон Николов, олимпийски шампион по вдигане на тежести  Борис Луканов, актьор  Гинка Станчева, актриса Ген. Димитър Владимиров, бивш директор на Националната служба за охрана  Петър Дачев, европейски шампион в скока на дължина Проф. Татяна Буруджиева, политолог, бивш депутат

Ами махнете ги най-сетне от главата Му!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286468_%D0%90%D0%BC%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%9C%D1%83%21

 

Майките на деца с увреждания ще продължат да протестират. Те нямат много опции - или Системата, или децата им

 

 

С реп­ликата “да нап­равят така, че тази тема да ми се махне от главата“ — премиерът удари в земята дори нещас­т­ния бивш служител на социал­ното минис­тер­с­тво, прочул се с “кухите лейки“. В играта на нерви министър-председателят се оказа слаб против­ник на май­ките на деца с увреж­дания. Те, видиш ли, си искали минис­търа, чиято оставка той с готов­ност прие, и затова се наложи на другия ден отново да го “прати на работа“. Същият минис­тър, заради когото ник­нат палат­кови лагери из цялата страна, в края на едно тол­кова успешно европ­ред­седател­с­тво. Бисер Пет­ков, който самонадеяно твърди, че без под­к­репата на премиера и финан­совия минис­тър няма шанс рефор­мата на социал­ните услуги за хората с увреж­дания да се със­тои.

И му тряб­ват едни 300 милиона. Не за саниране, не за фон­тани, ами за инвалиди. Откъдето и да го пог­лед­неш не е рен­табилно

, а ей къде са мес­т­ните избори, не дай Боже и пар­ламен­тар­ните. Че колко са хората с увреж­дания в Бъл­гария? Едни 730 хиляди на въз­раст над 16 години и към 45 хиляди деца (по данни от 2015 г.). Всеки трети освидетел­с­т­ван с между 50 и 70% инвалид­ност, а близо 23% са с най-тежката степен. Колко от тях изобщо могат да гласуват? Но да оставим бакал­с­ките сметки. Друго твър­дение на премиера е по-интересно: “Винаги сме работили прек­расно със семейс­т­вата на деца с увреж­дания.“ Тол­кова прек­расно, че няма и месец от пос­лед­ния им 6-ти протест.

Пър­вият протест на родителите на деца с увреж­дания се със­тоя през 2015-а година при управ­лението на кабинета Борисов 2. Тогаваш­ният социален минис­тър Ивайло Кал­фин се срещна с протес­тиращите, получи исканията им (които и досега не са променени) и си ги прибра в шкаф­чето. Година по-късно обаче май­ките пак зап­ротес­тираха и може би резул­татът щеше да бъде същият, ако един безоч­лив чинов­ник от МТСП не ги беше нарекъл “кухи като градин­ски лейки“. Минис­тър Кал­фин се заиз­винява, мимоходом заяви, че се работи по съз­даването на елек­т­ронен регис­тър; Законът за лич­ната помощ, за който нас­тояваха протес­тиращите, беше споменат по-скоро като ерес, защото рязко ще обърка философията на под­помагането на хората с увреж­дания, по която работят екипи на социал­ното ведом­с­тво в два поредни кабинета Борисов. Кухите лейки се разотидоха и се заканиха редовно да си поливат гер­берите.

И го нап­равиха. Дори ефек­т­ният жест с 930-те лева в Закона за семей­ните помощи на Зор­ница Русинова, която спешно смени оттег­лилия се Кал­фин, вместо да им зат­вори устите, предиз­вика още по-бурна реак­ция. Защото

под­помагането беше извър­шено на прин­ципа “да вземем от едните, да дадем на другите“.

Получиха го само децата с над 90% инвалид­ност, бяха им отнети сред­с­т­вата за рехабилитация, а лицата, навър­шили 18 години, останаха с по 100200 лева месечна помощ. С тези новини протес­тиращите изп­ратиха 2016-а година.

Едва огледал се кабинетът Борисов 3 и жените надуха чер­ните балони и пак тръг­наха по улиците на София. Какво искаха? Все същото: цялос­тна реформа в социал­ната сис­тема, с приемане на Закон за лич­ната помощ; финан­сиране от дър­жав­ния бюджет в раз­мер не по-малък от две минимални работни зап­лати; диферен­циран под­ход при определяне на раз­мера на лич­ната помощ — според индивидуал­ните пот­реб­ности на детето или лицето, което се нуж­дае от асис­тиране и т.н.

Пос­рещна ги само социал­ният минис­тър Бисер Пет­ков. Изс­луша ги, организира среща с техни пред­с­тавители, заяви готов­ност да се съз­даде обща работна група и като че ли най-сетне нещо започна да се случва. Обаче кабинетът тръгна да рефор­мира сис­темата за ТЕЛК. Пок­рай абсур­дите в пред­ложенията за промени се събудиха от летар­гията си НПО-тата, който уж защитават правата на хората с увреж­дания. Решени да заработят суб­сидиите си, с малко син­дикална под­к­репа, и те най-сетне организираха протест в столицата. Пред­ложенията им, на които куцаше кон­к­ретиката, защото всъщ­ност нямаха пред­ложения, а искаха да се запази статук­вото в сис­темата за инвалидизиране, бяха приети. Но след тях отново дой­доха май­ките.

И вероятно щяха да бъдат изс­лушани в пар­ламента, ако се бяха облекли прилично.

Но понеже не го нап­равиха, не ги пус­наха да влязат. И ето че над­писът на фланел­ките “Сис­темата ни убива“ се превърна в слоган на без­с­роч­ните им протести. Опънаха палат­ката си пред Народ­ното съб­рание и дори се надяваха, отнякъде да зър­нат премиера (ако успеят да го привикат на пар­ламен­тарен кон­т­рол), но се оказа, че влязъл и излязъл, без да го усетят. Сигурно избягва срещата с тях, за да не станат свидетели на съл­зите му.

Той обаче няма откъде да знае, че някои от протес­тиращите там нап­ример, всеки ден напус­кат бол­ницата, в която лежат децата им, за да ги изс­лед­ват за поред­ния ТЕЛК, и отиват пред пар­ламента със същите тези деца, с надеж­дата някой да ги чуе. Няма как да знае, че за да осигурят тази въз­мож­ност, са тър­сили сред­с­тва месеци наред. Няма вероятно и да раз­бере, че след прес­тоя си в бол­ницата са хук­нали към стоматологич­ната клиника, в която лекуват зъбите на децата им. А при тези деца това лечение е малко сложно — прави се с пълна упойка и продъл­жава няколко часа, време, през което май­ките се молят детето им да се събуди след поред­ната анес­тезия и да не получи епилеп­тичен припадък. Ако знаеше, щеше да зареве с глас.

Иначе отношенията му с тези родители са прек­расни.

Какво ще се случи оттук-нататък, трудно може да се прог­нозира. Бисер Пет­ков поне беше ясен — неговият пост зависи от решенията на премиера и финан­совия минис­тър. С проекта на Закон за лич­ната помощ на омбуд­с­мана Мая Манолова нещата не са тол­кова ясни. Дори да стигне до раз­г­леж­дане в пар­ламен­тар­ната зала, трудно ще намери под­к­репа. Активен индивидуалист като Манолова има малко съмиш­леници дори сред бив­шите си колеги от пар­ламен­тар­ната група на БСП. Освен това идва вакан­цията, после ще се стягат избори.

А май­ките на деца с увреж­дания ще продъл­жат да протес­тират. Те нямат много опции — или Сис­темата, или децата им.

Милена Пет­кова

От НЮЗ.БГ

(заг­лавието и под­заг­лавието са на ЗЕМЯ)

Пламене, продължавай да трошиш гръбнака на корупцията, както се разбрахме

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/chuvate-trosheneto-grabnaka-koruptsiiata-kakvo-chuvate-vaobshte.html

Ще говорим за антикорупционер №1 Пламен Георгиев. Борисов го наложи да ръководи прехваления още преди да се роди мастодонт КПКОНПИ. Това е онази мега структура, която щяла да прекърши гръбнака на корупцията по нашите земи.

Патриотите предлагат да отпаднат декларациите за новопридобити имоти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286467_%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%

 Да отпаднат от първи януари 2019 г. декларациите за новопридобити имоти, които гражданите и фирмите са задължени да подават, предлагат „Обединени патриоти“. Това става ясно от внесените деловодството на парламента промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ).

По-конкретно се предвижда  да бъде премахнато задължението физическите и юридическите лица да подават данъчни декларации за нвопостроени сгради, които подлежат на въвеждане в експлоатация по реда на Закона за устройство на територията и за новопридобити по възмезден или безвъзмезден начин имоти и ограничени вещни права.

Патриотите предлагат още местният данък за новопостроените сгради да се дължи след завършване на строежа. Според вносителите сегашната разпоредба е неясна и противоречива.

Според предлаганите промени годишният данък за новопостроените сгради ще се определя на база информацията, която служебно ще се подава от органа, издал удостоверението за въвеждане в експлоатация или разрешение за ползване след завършването им, а не на базата на подадена данъчна декларация, както е в момента. По същество информацията, необходима за определяне на данъчната оценка е налична в общината, твърдят патриотите. Според тях предлаганите промени ще намалят административната тежест и ще освободи гражданите от подаването на информация, която е налична при компетентния орган. 

 

С цел да се стимулира завършването на недовършеното строителство и ограничаването на нерегламентираното ползване на сгради, преди въвеждането им в експлоатация, се предлага данъкът да е дължим, ако в двегодишен срок от издаването на Акт 14 (завършен груб строеж) и едногодишен срок от съставянето на Акт 15, обектът не е въведен в експлоатация или не е издадено разрешение за ползване.

Задължението за подаване на данъчна декларация за определяне на данък върху наследствата остава, но ще бъде еднократно.

Патриотите предлагат да отпадне и задължението за подаване на данъчна декларация за определяне на годишния данък за имотите или ограничените вещни права върху тях. Причината за промяната, според вносителите, е, че това е излишно натоварване, защото цялата необходима информация е налична в общината, защото за имотните сделки се дължи еднократен местен данък. Размерът му се определя всяка година от съответната община но, той е в диапазона от 0,1 до 3% върху оценката на имуществото.

Затова се предлага след получаване на уведомлението от службата по вписванията за прехвърлените права върху имота да се определя и годишният данък, като се уведомяват данъчно задължените лица. 

По статията работи: автор Ралица Пейчева

Шефът на ФБР: При всякакви нарушения на агентите ще се търси отговорност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913825

Шефът на ФБР: При всякакви нарушения на 
агентите ще се търси отговорност
Шефът на ФБР Кристофър Рей заяви, че бюрото приема констатациите в доклада на главния инспектор на министерството на правосъдието на САЩ Майкъл Хороуиц относно поведението на службата по време на разследването за имейлите на бившия кандидат-президент Хилари Клинтън. Той добави, че при всякакви нарушения на агентите ще се търси отговорност,

Франция спечели битка в Европейския парламент за пътните превози

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286466_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%B0%D1%80

 Френските евродепутати спечелиха днес битка в Европейския парламент за реформата на социалните правила за шофьорите на товарни камиони, предаде Франс прес. Предложенията ще бъдат обсъдени отново идния месец.

 
На пленарно заседание в Страсбург евродепутатите блокираха с негативен вот мандата за преговори, постигнат на 4 юни от комисията по транспорт в ЕП.
 
Под натиска на страните от Източна Европа комисията получи мандат да преговаря със Съвета на ЕС, представляващ страните членки, по новите правила за пътните превози въз основа на предложения, направени от Европейската комисия на 31 март 2017 година.
 
Според френските евродепутати обаче транспортната комисия в ЕП защитава позиции, подкрепящи "нелоялна конкуренция" и социален дъмпинг, които биха довели до влошаване на условията на труд на водачите на камиони.
 
След блокирането на мандата за преговори френските евродепутати се надяват, че Европарламентът "ще поправи грешката" на следващата пленарна сесия.
 
Правителствата на България, Полша и Унгария "продават работната си ръка един вид като роби", заяви във вторник Ален Сютур, отговарящ за международните пътни превози във френския синдикат Обща конфедерация на труда - CGT пред журналисти в Страсбург.
 
 
 
По статията работи: Виктория Тошкова

Повечето хора не слушат...

http://www.cross.bg/slyshat-namerenieto-hora-1576915.html

/КРОСС/ „Повечето хора не слушат с намерението да се разберат. Те слушат с намерението да отвърнат на удара.“  Стивън Кови  

Димитър Главчев: Президентът Радев вече критикува Путин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6913593

Димитър Главчев: Президентът Радев вече критикува ПутинОще акценти от интервюто: Премиерът Бойко Борисов е много повече обединителят на нацията с по-малко партийни пристрастия, отколкото е държавният глава. Радев сам му освободи нишата, като доброволно се отказа от тази си функция Борим се до 6.IX. в градинката “Кристал” да има паметник на Захари Стоянов С народния представител от ГЕРБ и председател

Режисьорите на "Откраднат живот" снимат филм за Пловдив през юни

https://www.avtora.com/rejisiorite-na-otkradnat-jivot-snimat-film-za-plovdiv-prez-i/

През юни започват снимките на първите филми от поредицата КИНОПЛОВДИВ – 7 късометражни филма, вдъхновени и посветени на града под тепетата. Режисьорските екипи започват този петък, а проектът е част от програмата Пловдив – европейска столица на културата 2019. Режисьорът Павел Г. Веснаков Чест, Зевс, Откраднат живот е в Пловдив и заедно с екипа си е на финалната права преди започване на снимки по филма си Химера, които стартират този петък, 15-ти юни. За три снимачни дни екипът ще заснеме историята за шофьор, който намира митично създание в задния двор на блока си. След като разбира, че полицията не

Прокуратурата нямала данни, че няколко правителства нарочно облагодетелствали "Юлен"

https://www.actualno.com/politics/prokuraturata-njamala-danni-che-njakolko-pravitelstva-narochno-oblagodetelstvali-ulen-news_679798.html

За прокуратурата и за съда е важно да се покаже общностна умисъл на колективен орган. На този етап от проверката не сме установили, че всички Министерски съвети са действали с умисъл. Ако се съберат такива данни, ще бъде повдигнато обвинение. Засега данните са недостатъчни, за да направим извод, че няколко правителства, в различни политически комбинации, са действали с умисъл да облагодетелстват "Юлен" АД що се отнася до концесията на Национален парк "Пирин". Това заяви говор

Предстоящи събития в страната за 15 юни

http://www.cross.bg/chasa-konferentziya-provede-1576923.html

/КРОСС/София.От 09.00 часа ще започне пленарното заседание на Народното събрание. ***София.От 9.00 часа в Интер Експо Център (бул. „Цариградско шосе" 147) ще бъде открита Международната конференция „Енергийна сигурност на Югоизточна Европа и национала сигурност". В нея ще участват зам.- министърът на енергетиката Жечо Станков, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и еврокомисарят Мария Габриел. ***София.От 9.00 часа в София Хотел Балкан ще се проведе конференция на тема "Подобряване достъпа до обществени поръчки". Тя ще бъде открита от европейския комисар отговарящ за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП Елжбета Бенковска и заместник министър-председателя Томислав Дончев. ***София.От 9.30 часа в Международното висше бизнес училище (ул. "Винсент ван Гог" № 7) ще бъде открита XV-та Международна научна конференция „Туризъм - изследване, развитие, обучение". ***София.От 10.00 часа в жк. „Дружба 1", ул. „Кап. Димитър Списаревски" № 28 ще бъде открит „Еко драйв България" 2018. На събитието ще присъстват заместник-кметовете на Столична община по направленията „Транспорт и транспортни комуникации" Евгени Крусев, „Зелена система, екология и земеползване" Йоана Христова. ***Бургас.От 17

Пияни и дрогирани водачи по пътищата в Пиринско!

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%b8%d1%8f%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%87%d0%b8-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%b8%d1%89%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2/

През изминалото денонощие органите на КАТ са спипали четирима водачи употребили алкохол и наркотични вещества, като един е арестуван.

Бързо производство за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК е започнато срещу Н.Я. (26 г.) от с. Долно Драглище. Около 00:05 часа на 15.06.2018 г. същият е управлявал по ул. „Гоце Делчев“ в гр. Разлог лек автомобил „Фолксваген Пасат“ под въздействието на алкохол – 1,64 промила.
Бързо производство за извършено престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК е започнато срещу Г.Б. (24 г.) от гр. Благоевград. На 14.06.2018 г. около 11:45 часа в гр. Благоевград младата жена е управлявала лек автомобил „Хонда Сивик“ след употреба на наркотични вещества. Задържана е за срок до 24 часа.
В качеството на обвиняеми за извършени престъпления по чл. 343б, ал. 1 от НК са привлечени:
– А.Т. (37 г.) от с. Старчево за това, че около 22:35 часа на 13.06.2018 г. по ул. „Яне Сандански“ в гр. Петрич е управлявал лек автомобил „Ситроен Ц4“ с концентрация на алкохол в кръвта си – 2,4 промила;
– Л.И. (54 г.) от гр. Благоевград за това, че около 17:00 часа на 10.06.2018 г. по път ІІ-19 е управлявал лек автомобил „Тойота Корола“ с 1,82 промила концентрация на алкохол в кръвта.

 

Материалът Пияни и дрогирани водачи по пътищата в Пиринско! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

София е на дъното в ЕС удовлетвореност на жителите от спортни съоръжения

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sofiia-e-na-dynoto-v-es-udovletvorenost-na-jitelite-ot-sportni-syoryjeniia-262973/

Масовото застрояване на терени в столицата през последните години често включва и разрушаване на спортни площадки и застрояване на терени с друго предназначение

София е на дъното в ЕС по удовлетвореност на жителите от спортни съоръжения

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sofiia-e-na-dynoto-v-es-po-udovletvorenost-na-jitelite-ot-sportni-syoryjeniia-262973/

Масовото застрояване на терени в столицата през последните години често включва и разрушаване на спортни площадки и застрояване на терени с друго предназначение

Юнкер: Тръмп ми каза: "Вие сте брутален убиец"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913823

Юнкер: Тръмп ми каза: "Вие сте брутален убиец"Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп го е нарекъл "брутален убиец" на срещата на Г-7 в Канада в края на миналата седмица, предаде Ройтерс. Вчера в реч в областния парламент на Бавария Юнкер, който също участва в разговорите на Г-7, разказа за срещата си с Тръмп, предаде БТА.

Захариева заминава за Македония, след като отказа среща с президента ѝ в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/15/3200403_zaharieva_zaminava_za_makedoniia_sled_kato_otkaza/?ref=rss


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще посети няколко македонски града днес и утре.<br /><br />Тя заминава ден след като в София пристигна македонският президент Георге Иванов. И тя, и премиерът Бойко Борисов отказаха да се срещнат с него, за да не заема България страна във вътрешнополитическите спорове за името на Македония.<br /><br />Програмата на Захариева според външното министерство ще започне с детска градина в община Ново село в...

Варна се събуди с пиано стълби в централен подлез

http://www.moreto.net/novini.php?n=376017

Стълбите на централен подлез до Катедрала "Свето Успение Богородично" бяха преобразени в огромно пиано и днес града се събуди под звуците на тоновете му, научи Moreto.net Inspire е проект иновативен за град Варна и страната, стартиран от първото споделено работно място в града - Beehive.

Световното първенство изкарва политиката на Путин на световната сцена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286465_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D

 Малцина в Русия имат големи надежди за представянето на националния си отбор в рамките на Световното първенство по футбол, което започва в четвъртък. За президента на страната Владимир Путин обаче възможностите за трупане точки ще идват най-вече извън спортните терени, пише в свой анализ The Wall Street Journal. 

Най-гледаното спортно събитие в света е шанс за Путин да демонстрира икономическия напредък на Русия и да възстанови международното доверие по време на 19-годишното му управление въпреки нарастващата изолация от Запада.

За Путин това е и възможност да представим страната си като нарастващ геополитически мощен посредник на фона на хаотичната външна политика на САЩ под управлението на президента Доналд Тръмп.

 

„Мачовете ще бъдат красиви, но и полезни, защото има много високопоставени колеги от много страни, които пристигнаха и има възможност да говорят, да се срещнат", каза Путин след срещата си с колегата си от Азербайджан в сряда.

Тъй като Западът се опита да изолира Русия заради военните ѝ намеси в Украйна и предполагаемата намеса в изборите на други държави, Кремъл се опитва да изгради нови отношения в Азия и Близкия изток. В четвъртък Путин ще се срещне с принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман преди мача на Русия срещу Саудитска Арабия, за да обсъдят облекчаването на съвместните съкращения при производството на петрол, които помогнаха за поддържането на високите цени през изминалата година. 

Срещата обещава да бъде по-важна от самия мач. Русия е с най-ниска позиция в ранглистата на Международната футболна асоциация ФИФА от участващите в турнира страни, а Саудитска Арабия е едно място по-горе.

Въпреки това Путин се изправя пред тежка битка, за да превърне Москва в геополитически форум по време на шампионата. 

Едва около дузина държавни глави са потвърдили присъствието си. Само един от тях, този на Панама, представлява страна, която действително се класира за турнира. Някои от страните, представени от техните лидери, като Руанда и Таджикистан, никога не са участвали в турнира, докато две държави - Южна Осетия и Абхазия, са отцепнически държави, признати от малцина освен от Москва.

Последното голямо спортно събитие в Русия, Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., беше опетнено от предполагаема допингова програма, спонсорирана от държавата, която доведе до изгонването на руския отбор от следващите зимни игри.

Повечето световни лидери са напът да бойкотират събитието сега заради руската инвазия в Украйна, присъединяването на Крим, твърденията за намеса в американските избори и допинг скандалите, които от години преследват руския спорт. Великобритания заяви, че нито един високопоставен неин служител няма да пътува до Русия в знак на протест срещу предполагаемото отравяне на бивш шпионин с нервнопаралитичен газ в Англия през тази година.

 

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън сравнява домакинството на Мондиала в Русия с Олимпиадата през 1936 г. в Берлин.

„Перспективата Путин да се похвали с това спортно събитие е отвратителна" , каза Джонсън пред парламентарна комисия през март.

Украйна, където Русия води тайна война от 2014 г. насам, осъди особено жестоко руското домакинство на турнира. Украинският режисьор Олег Сенцов, който е затворен в Русия заради това, което той и западните столици наричат политически мотивирани обвинения в тероризъм, е в гладна стачка и настояващ за освобождаването на десетки политически затворници.

В сряда Путин се опита да попречи на служителите на ФИФА да запазят "спорта извън политиката".

За Путин Световното първенство е шанс да покаже икономическия прогрес и стабилността, които той е донесал на Русия след хаоса на 90-те години – нещо, което може да проличи от чистите улици, безупречните паркове и ремонтираните паметници, които запълват центровете на Москва и Санкт Петербург. Негови критици обаче твърдят, че така той откупува политическата свобода и международната изолация.

В цялата страна сигурността е затегнала, а разузнавателните служби засилват акциите си и наблюдението в преобладаващо мюсюлманските райони на Русия в планините Урал и Кавказ, твърди групата за човешки права Agora.

Рамзан Кадиров, чеченски военачалник, който успя да укроти мюсюлманския район по заповед на Москва за сметка на това да не бъде съден за стотици предполагаеми убийства, ще излезе до футболната звезда на Египет Мохамад Сала на стадиона на регионалната столица Грозни.

Русия изразходва 12 млрд. долара за подготовката за събитието въпреки понижението на реалните заплати и застаряването на икономиката. Някои проекти обаче доведоха до подобряване на инфраструктурата на далечните провинциални градове домакини, включително нови летища и други транспортни връзки.

Проектите също така напълниха джобове на свързани с властта милиардери, някои от които са в списъци на западните санкции и чиито компании получиха милиарди рубли за инфраструктурни проекти, заключава WSJ.

По статията работи: Бойчо Попов

Помпейо обсъди с китайския президент Северна Корея и Южнокитайско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913821

Помпейо обсъди с китайския президент Северна Корея и Южнокитайско море

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо изрази пред китайския президент Си Цзинпин решимостта на САЩ за "цялостно, проверимо и необратимо премахване на ядрените оръжия" от Корейския полуостров, както и безпокойство от действията на Пекин в Южнокитайско море. Това се казва в съобщение на американския Държавен департамент, цитирано от Ройтерс.

Майорка: да се къпеш в мътна помия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286464_%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B0%3A+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B5%D1%88+%D0%B2+%D0%BC%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F

 Майорка е известна със своите бели пясъчни плажове и заливи с прозрачно чиста вода. Не и около столицата Палма. Тук фекалните води нерядко се изливат направо в морето. „Когато вали, местните пречиствателни станции не са в състояние да поемат огромните количества вода, затова голяма част от отпадните води отиват непречистени направо в морето. В Европа това е забранено. Ако някоя частна фирма или някой гражданин извърши подобно нещо, го глобяват, а тук това си е обичайна практика“, възмущава се Аина Барчело от Портиксол, едно от известните предградия на Палма.

Тя не позволява на дъщеря си да се къпе там в морето. Вместо това пътува с нея един час до плажа на една природозащитена зона. „На пръв поглед замърсяването на водата не си личи. В разгара на сезона по плажовете около Палма често издигат червения флаг, но малко туристи знаят защо“, споделя тя. Пречиствателните станции на балеарския остров са остарели.

Неус Триол е шефка на общинските служби за отпадно стопанство и признава, че градът има сериозен проблем. „Когато вали, пречиствателните инсталации не смогват да поемат всичката дъждовна вода и тя се смесва с отпадните води на частните домакинства. Част от тези замърсени води се вливат направо в морето“, казва тя.

В залива на Палма де Майорка

В залива на Палма де Майорка

Мнозина обвиняват предишното консервативно правителство, че години наред не си е помръднало пръста, за да реши проблема. Новата лява коалиция поне успя да изтръгне обещание от правителството в Мадрид, че ще бъде изградена  нова пречиствателна инсталация в Палма. Строежът ѝ обаче ще отнеме доста години. А и една пречиствателна инсталация няма да реши целия проблем с отпадните води.

Борба срещу замърсяването

Палма де Майорка помни и други времена, когато морето и плажовете бяха чисти. На Аина Барчело ѝ е дошло до гуша от нескончаемите екологични проблеми. Затова се е присъединила към екологичната организация „Ondine“ . Там организират училищни проекти и обръщат внимание на децата върху проблемите на околната среда. Нерядко учениците участват в акции за събиране на отпадъци. На площ от 50 квадратни метра на плажа в Ел Аренал наскоро бяха събрани 700 найлонови торбички, безброй по-дребни пластмасови отпадъци, фасове, бутилки, детски играчки и санитарни материали.

„Не всички отпадъци на Майорка са от самия остров. Много кораби също изхвърлят отпадъците си в морето. От северноафриканското крайбрежие също достигат  нечистотии до испанските брегове. Това си личи по арабските надписи, които откриваме “, казва Неус Триол. Местните еколози обаче смятат, че Майорка не бива да бяга от собствената си отговорност и призовават гражданите и туристите да се отнасят по-отговорно към околната среда. „Една нова пречиствателна станция не може да свърши всичката работа вместо нас. От нас самите зависи да ограничим замърсяването на околната среда“, пледират те.

Варуфакис: Защо Германия да плаща за банкрутирала Гърция?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286463_%D0%92%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%84%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81%3A+%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D

 Вестник "Зюддойче Цайтунг" помества интервюто с Варуфакис под заглавие "Брюксел за мен е един кошмар". 57-годишният икономист изнася лекции пред студенти в Мюнхен, на които обяснява защо Германия не бива да спасява еврото. От края на януари до началото на юли 2015 година Варуфакис беше гръцки финансов министър. Предлагаме Ви интервюто с известни съкращения.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас постоянно се бори за нови кредити, а Вие не спирате да повтаряте, че Германия не трябвало да плаща повечеТова някак несе връзва.

Я. Варуфакис: Напротив, даже чудесно се връзва. От 2010 критикувам всяко ново гръцко правителство за това, че взима нови кредити, въпреки че никога няма да може да ги върне. И днес Гърция си остава в състояние на фалит.  А когато една страна е фалирала, тя няма как да излезе от кризата, поемайки нови кредити. Тъкмо това беше и позицията, която застъпваше гръцкото правителство през 2015 и лично аз като финансов министър. А фактът, че след това нещата се развиха другояче, ме накара да подам оставка.

Вие настоявате за своего рода  План „Маршалза Гърцияно искате страната да си остане в еврозоната.

След 2010 Германия направи огромна грешка, наливайки все повече пари в каци без дъно. Страната плащаше, за да спаси банките, които държаха всевъзможни рискови ценни книжа. Но вместо в Европа да продължаваме да даваме "реални пари" за спасяването на "имагинерни пари", е крайно време да разработим план за преструктуриране на еврозоната. Германия трябва и може да спре да запушва дупки. (...) Германия от години пропилява спестяванията на своите граждани, те вече не получават никакви лихви за парите си, вече почти няма сигурни капиталовложения. Редно ли е при това положение страната още да дава кредитни гаранции за банкрутирала Гърция? Това никак не е разумно.

Нима Вие настоявате точно за това? Германия да изостави Атинаа на господин  Ципрас да не се отпускат нови кредити?

Още 2015  на всички беше ясно, че кредитите не помагат на Гърция, а ѝ вредят. И всички ние знаем защо въпреки това принудиха Гърция да взима кредити.

Защо?

Това си беше замаскирана спасителна котва за банки като Дойче банк, Сосиете женерал и други, които, ако не бяха получили помощ, щяха да фалират още през 2009 година в разгара на банковата криза – заради рискованата си инвестиционна политика. Всеизвестно е, че много от отпусканите средства отидоха за обслужването на дългове към въпросните банки. За възстанявяването на Гърция останаха твърде малко пари. Стотици милиони евро на данъкоплатците отидоха за погасяването на банкови загуби. Германското правителство излъга гражданите си, за да спаси банките.

Вие основахте политическото движение DiEM – Democracy in European Movement. Възнамерявате да се явите с него на изборите за Европарламент през2019 година.

Да, искаме. И нашият план за действия е интернационален, европейски. Това е една програма за Европа, а не само за Гърция. Все още сме малко движение с общо 100. 000 членове. В Германия имаме 25. 000, в Гърция – 8.000. За да решим проблемите на Европа, трябва да спрем да ги разглеждаме на национално ниво.

Ще се кандидатирате ли и самият Вие?

Да, смятам. Аз всъщност мразя парламентите. Брюксел за мен е истински кошмар. Там изобщо не се прави политика, преобладават бюрокрацията и кариерните игрички.

*Янис Варуфакис беше гръцки финансов министър от края на януари до началото на юли 2015 година. Интервюто му пред "Зюддойче Цайтунг" поместваме с известни съкращения.

Румяна Арнаудова: В Медицински одит са установени множество корупционни престъпления

https://frognews.bg/novini/rumiana-arnaudova-meditsinski-odit-ustanoveni-mnojestvo-koruptsionni-prestapleniia.html

При влизането на прокуратурата в Изпълнителна агенция „Медицински одит” (МО )е установила класическо престъпление по служба с елемент на корупция. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тръмп реши - мита за милиарди и за Китай, още не е ясно от кога

https://www.actualno.com/america/trymp-reshi-mita-za-miliardi-i-za-kitaj-oshte-ne-e-jasno-ot-koga-news_679790.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп взе решение да въведе вносни мита върху стоки от Китай на стойност от около 50 милиарда долара, съобщава The Wall Street Journal, цитиран от БГНЕС. Според източниците на изданието американският лидер е провел преди това съвещание и със служители в Белия дом, Министерството на търговията и финансите, офиса на представителя на САЩ в търговските преговори. Не се уточнява кога ще влязат в сила съответните мита. Тръмп вече неведнъж е заявявал, че не му харесва дефици

Проверяващи от „Медицински одит“ поправяли документи за смъртни случаи в болници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913816

Проверяващи от „Медицински одит“ поправяли документи за смъртни случаи в болнициСлужители от Изпълнителната агенция „Медицински одит“ (ИАМО) поправяли протоколи от проверки за смъртни случаи в болници по указания от ръководството им, така че случая да бъде приключен като „маловажен“, съобщи поред NOVA говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Вчера от обвинението обявиха,

Каква Македония е добра за България?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286462_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%3F

 Коментар от Иван Бедров:

Противниците на споразумението между премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев ще стават все повече и все по-шумни. Темата е много благодатна за политическо противопоставяне. По-важно е обаче, че тъкмо този въпрос е ключът към влизането на Македония в НАТО - и затова можем да очакваме „инвестиции“, които ще опитват да превърнат въпроса за името в централен, да преувеличават съществуващите различия и да осуетят или забавят окончателното приключване на договорената от Ципрас и Заев процедура. България реагира бързо и още същия ден приветства постигнатото споразумение за името Северна Македония. Но гласовете против започват да се обаждат и затова е важно още в началото интересът на България да бъде ясно откроен.

В момента сме изправени пред пределно конкретен избор. Първият вариант е споразумението да проработи, Македония да получи покана за присъединяване към НАТО и да започне преговори за членство в Европейския съюз. Вторият вариант е споразумението да не проработи и Македония да продължи да се носи по течението, без евроатлантическа перспектива и без натиск за демократизация и реформи, какъвто ще оказват преговорите с ЕС. Българският национален интерес е безспорно в първия вариант.

От 12 юни насам

Новината бе донякъде предизвестена - през последните месеци гръцката страна все „лийкваше“ към медиите обсъжданите имена, македонската страна не пропускаше да декларира готовност за компромис, а двамата премиери проведоха безброй разговори. Дори се усамотиха демонстративно по време на срещата за Западните Балкани в София в средата на май. Във вторник дойде официалното съобщение с конкретните параметри на споразумението и последващата процедура. България първа призна независима Македония през 1992 година и напълно очаквано приветства веднага споразумението за името. Но със забележка, която звучи като задължителна в региона: „Името Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност". Гаранции срещу това има както в договора за приятелство между България и Македония, така и в самата процедура на бъдещите преговори с ЕС.

Въпреки това темата не бе пропусната от опозицията. БСП настоя позицията на България за начало на преговори с ЕС да бъде обвързана с гаранции от страна на Македония, „че промяната на името няма да доведе до териториални претенции, по отношение на историята на страната ни и идентичността на българските граждани”. Казано в прав текст, това означава замяна на гръцкото вето със заплаха за българско. Коментар в партийния вестник на БСП „Дума“ отиде още по-далеч - договореното било „изцяло за сметка на България“ и било „реална предпоставка за териториални претенции“. Извънпарламентарната АБВ повиши още градуса, като предупреди за „реално основание за териториални претенции“ и настоя за гаранции от Македония още сега, а не в бъдеще време. Тоест, и отцепилата се от БСП партия намеква за българско вето върху началото на преговорите между Македония и ЕС.

Иван Бедров

Иван Бедров

"Няма да аплодираме"

Провал на споразумението означава Македония да остане извън НАТО. Това е заявеният интерес и на Сърбия, и на Русия. Най-острите критики напълно естествено идват от политическите изразители на руския интерес на Балканите. Също толкова естествено е те да не се ограничат с тези няколко изказвания.

"Няма да аплодираме, ако Македония стане част от НАТО“, каза преди седмица посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов, макар и на думи да подкрепи решаването на спора за името. Година по-рано той бе заявил, че Русия може „да предложи алтернатива на Македония, Западните Балкани и на която и да е друга страна, защото винаги съществува алтернатива на евроатлантическата интеграция". Чижов е автор и на репликата за България като „троянски кон“ на Русия в ЕС.

Геополитическото противопоставяне в региона е видимо с просто око. Преди по-малко от две години Черна гора обвини Русия, че е участвала в осуетения опит за преврат, който е имал за цел да попречи на присъединяването на страната към НАТО. Днес Черна гора вече е част от Алианса. Това е българският национален интерес - Македония да стане част от зоната на сигурност, правила и предвидимост, каквито гарантират НАТО и ЕС. Именно в тази среда най-лесно могат да бъдат разрешени всички опасения за претенции. Като начало управляващите могат да положат усилия за изработването на национален консенсус по въпроса - поне да се опитаме да намалим истерията, която се задава.

Изкуствен интелект върна гласа на радиоводещ

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/izkustven-intelekt-vyrna-glasa-na-radiovodesht-6083430

Американският водещ използва нов тип система, която пресъздава неговия реален глас

Какви са тайните на икономиката на Северна Корея?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286461_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%8

 Дори американските тайни служби признават, че закръглят собствените си данни за развитието на севернокорейската икономика с до 10 милиарда долара. Този факт повече от красноречиво сочи, че няма достоверни източници на информация за Северна Корея. От десетилетия насам режимът не публикува никакви надеждни статистики. В повечето случаи цифрите се базират на външни оценки с приблизителна точност. Това се дължи и на международните санкции, наложени на страната, както на факта, че режимът на Ким Чен Ун прави всичко възможно да капсулира своята империя, пише в свой анализ за Deutsche Welle Андреас Ростек-Буети.

Цифрите от 2011 г. ясно показват колко силно се различават данните за икономическото състояние на страната. Тогава американското правителство е оценило БВП на глава от населението на 612 долара. А според Bank of Korea той е възлизал на 1197 долара. Данните показват също и гигантския контраст в развитието на двете корейски държави.

Южна Корея с нейните 51 милиона граждани през 2016 г. е създала БВП в размер на 1,4 трлн. долара. В същото време Северна Корея с нейните 25 милиона жители е имала БВП в размер на едва 26,5 млрд. долара. Светове делят двете части на Корейския полуостров и по отношение на търговията. През 2016 г. Южна Корея е осъществила внос и износ за 1 трлн. долара. Приблизителните оценки за Северна Корея се колебаят около 6 млрд. долара. Най-важният търговски партньор и за двете корейски държави обаче е един и същ - Китай.

Всички тези данни са с източник Южна Корея. Цифрите на Bank of Korea минават за сравнително достоверни. Но по отношение на севернокорейската икономика те се базират на приблизителни оценки, получени с помощта на всевъзможни методи, включително и шпионски: сателитни снимки на селскостопанските площи, наблюдения върху изхвърляните газове от фабричните комини, както и сведения на трети страни за товарите на корабите, пътуващи от и за Северна Корея.

Къде се произвеждат стоките, които изнася Северна Корея? На този въпрос не може да се даде категоричен отговор. Навярно - в огромния брой трудови лагери, подобни на съветския Гулаг, където 120 000 политически затворници са подложени на принудителен труд.

"Режимът на Ким Чен Ун е може би най-репресивната система в света", казва Брад Адамс от правозащитната организация Human Rights Watch. В своя Глобален индекс за робството по света Walk Free Foundation посочва, че броят на съвременните роби в Северна Корея възлиза на около 1,1 милиона души.

Южна Корея се нарежда сред 20-те най-важни икономически нации в света. През 2017 година страната е била шестата по големина експортна нация в света, която има девети по големина БВП на глава от населението. Южна Корея се нарежда и на шесто място в света по стопански прираст за първото тримесечие на 2018 година.

Какви са разликите в жизнените стандарти на двете държави вижте в продължението на анализа в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Теми и гости в ефира днес

http://www.cross.bg/tema-fytbol-kude-1576922.html

/КРОСС/БНТ, „Денят започва " Идеи за здравословен обяд в офиса и още: с какво да заместим чипса и пуканките докато гледаме мачовете от Световното първенство по футбол? Как да пътуваме безопасно и спокойно - съветите на специалистите. Дъждове и градушки - къде и докога ще се задържи лошото време? Накъде ще се разширява платената зелена зона в София? Между нуждите на пациентите, възможностите на болниците и нормативните ограничения - д-р Иван Кокалов от Здравната каса. В седмицата на международните събития. За срещите на световните лидери и решенията на регионалните проблеми - говорят младите политолози. За трудностите и перспективите пред най-младата република на Балканите - Весела Смилец с филм за Косово в рубриката „В кадър". Мондиалът в Русия е открит! Новините и реакциите след първия мач - в Денят започва с футбол. БТВ, "Тази сутрин" Летни бури и поражения след бурните дъждове - къде са най-големите поражения? Защо премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с президента на Македония Георге Иванов? Успя ли Доналт Тръмп да пречупи севернокорейсия лидер Ким Чен Ун ? анализ на Тома Томов В рубриката „Чети етикета" Дияна Гавазова за нови екотакси за стари автомобили

Арменският премиер: Путин ме запозна с азербайджанския президент Алиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913818

Арменският премиер: Путин ме запозна с азербайджанския президент АлиевРуският президент Владимир Путин запознал вчера на церемонията по откриването на световното по футбол арменския премиер Никол Пашинян с азербайджанския лидер Илхам Алиев. Това съобщи самият Пашинян на живо във Фейсбук, предаде ТАСС. "След мача между Русия и Саудитска Арабия руският президент Владимир Путин ме покани на малък прием,

Парламентът в петък - изгубени в правилника

http://clubz.bg/69176-parlamentyt_v_petyk_izgubeni_v_pravilnika

Народното събрание в петък се "изгуби в правилника" и цялата сутрин бе белязана от скандали между БСП и ГЕРБ по този повод. Конкретният повод - още на старта на деня управляващите по свое усмотрение решиха да "пренаредят" дневния ред за седмицата като вкарат "по спешност" отстраняването на председателя на НЗОК проф. Камен Плочев. И още три законопроекта, които не присъстваха в дневния ред от сряда - когато по принцип се решава този въпрос.

Заради пренареждането на работния ден от БСП напуснаха залата и обвиниха председателката Цвета Караянчева от ГЕРБ, че системно нарушава правилника на Народното събрание.

"Това ръководство на Народното събрание не може да формулира дневния ред дори за една седмица, какво да очакваме като стратегия и визия за политики, какво да очакваме и от правителството. Работи се ден за ден, прави се опит за отклоняване на внимание и претупване на важна тема като отстраняване на проф. Плочев, който разкри задължения на здравната каса", възмути се Драгомир Стойнев от левицата в кулоарите.

Изглеждаше, че с тези реплики напрежението ще се уталожи, но не би. След като гласуването по закона за управление на водите, което си протече спокойно и монотонно, Данаил Кирилов от ГЕРБ взе думата и поиска процедура, свързана отново с дневния ред. Поиска и удължаване на заседанието на Народното събрание до гласуване и на четирите "извънредни точки", заради които става първоначалния скандал в залата. 

Тук от БСП се завърнаха в залата от възмущение. Валери Жаблянов от левицата обвини управляващите в произвол и настоя за незабавна проверка на кворума в залата предвид предстоящото гласуване на идеите на Кирилов. 

Караянчева се поколеба, заместникът й Емил Христов я съветва нещо, прелиства се правилникът... В крайна сметка председателката подложи на гласуване предложението на Кирилов за удължаване на законодателната работа на Народното събрание до изчерпване на "извънредните" точки - отстраняване на шефа на НЗОК, промени в Закона за МВР и промени в ГПК. 

Това отново вбеси опозицията, Жаблянов цитира членовете и алинеите, които Караянчева нарушава, самата тя понечи да започне проверка на кворума, спря я Данаил Кирилов и какафонията от процедурни изказвания се задълбочи. Караянчева се скара с Жаблянов:

- Г-н Жаблянов, бихме ли си седнали на мястото?

- А вие бихте ли спазвали правилника, съвсем забрявате защо сте избрана там?

- Не съм забравила, седнете си... А на вас работи ли ви се?

- Въпросът е на вас работи ли ви се, залата е полупразна...

Последва ново редуване на трибуната на Кирилов и Жаблянов, а социалистите се скупчиха около трибуната с реплики "Няма да си тръгнем оттук, докато не поискате поименна проверка на кворума". Дойдоха и квесторите, защото напрежението порасна. 

След още малко в залата влезе Йордан Цонев от ДПС:

"Г-жо председател, влязох в залата да Ви помогна, вашият заместник (Емил Христов - б.р.) ви подведе, явно е нужен курс по изучаване на правилника", започна той.

И прочете чл. 52, ал 3 от Правилника на Народното събрание, който гласи:

Председателят открива заседанието, ако присъстват повече от половината от народните представители.
(3) Председателят, във връзка с предстоящо гласуване, може да извърши по своя инициатива или само веднъж в едно заседание по искане на парламентарна група проверка на кворума чрез поименно прочитане имената на народните представители или чрез преброяване на народните представители от секретарите на Народното събрание.

Цонев разясни, че от левицата именно това са направили - преди предстоящо гласуване са поискали проверка на кворума - затова настоя Караянчева и компания да не четат "както Дявола чете Евангелието".

Данаил Кирилов от ГЕРБ оспори и това - защото в текста пише "може" по отношение на задълженията на Караянчева - тоест не било задължително да се съобрази с поисканата поименна проверка.

"Спрете да нарушавате правилника! Един подобен случай имаше, не го спечелихте, няма да спечелите пак. Вървите срещу закона, срещу реда, срещу правилника, институциите и демокрацията", отново изригна Жаблянов.

В крайна сметка започна поименна проверка, а в такива случаи трдиционната гледка в кулоарите е "тичащи" към залата депутати, най-често от управяващото мнозинство, чиято работа е осигуряването на кворума в залата. 

Но... оказа се, че кворум няма. Караянчева даде 15 минути почивка  и ще брои пак колко са депутатите в залата.

Парламентът се изгуби в правилника и... спря

http://clubz.bg/69176-parlamentyt_se_izgubi_v_pravilnika_i_sprq

Народното събрание прекрати заседанието си заради липса на кворум и след едночасов скандал "по процедура" и по същество "за парламентаризма и демокрацията". До край на заседанието се стигна, след като БСП отказа да влезе в залата, а управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" не успяха да съберат 121 души след дадената почивка с цел - да се съберат 121 души.

Така нито се случи планът на управляващите днес да бъде освободен шефът на НЗОК Камен Плочев, нито опозицията успя да зададе въпроси в парламентарния контрол на министри.

Ето какво се случи:

Парламентът в петък се "изгуби в правилника" и цялата сутрин бе белязана от скандали между БСП и ГЕРБ по този повод. Конкретният повод - още на старта на деня управляващите по свое усмотрение решиха да "пренаредят" дневния ред за седмицата като вкарат "по спешност" отстраняването на председателя на НЗОК проф. Камен Плочев. И още три законопроекта, които не присъстваха в дневния ред от сряда - когато по принцип се решава този въпрос.

Заради пренареждането на работния ден от БСП напуснаха залата и обвиниха председателката Цвета Караянчева от ГЕРБ, че системно нарушава правилника на Народното събрание.

"Това ръководство на Народното събрание не може да формулира дневния ред дори за една седмица, какво да очакваме като стратегия и визия за политики, какво да очакваме и от правителството. Работи се ден за ден, прави се опит за отклоняване на внимание и претупване на важна тема като отстраняване на проф. Плочев, който разкри задължения на здравната каса", възмути се Драгомир Стойнев от левицата в кулоарите.

Изглеждаше, че с тези реплики напрежението ще се уталожи, но не би. След като гласуването по закона за управление на водите, което си протече спокойно и монотонно, Данаил Кирилов от ГЕРБ взе думата и поиска процедура, свързана отново с дневния ред. Поиска и удължаване на заседанието на Народното събрание до гласуване и на четирите "извънредни точки", заради които става първоначалния скандал в залата. 

Тук от БСП се завърнаха в залата от възмущение. Валери Жаблянов от левицата обвини управляващите в произвол и настоя за незабавна проверка на кворума в залата предвид предстоящото гласуване на идеите на Кирилов. 

Караянчева се поколеба, заместникът й Емил Христов я съветва нещо, прелиства се правилникът... В крайна сметка председателката подложи на гласуване предложението на Кирилов за удължаване на законодателната работа на Народното събрание до изчерпване на "извънредните" точки - отстраняване на шефа на НЗОК, промени в Закона за МВР и промени в ГПК. 

Това отново вбеси опозицията, Жаблянов цитира членовете и алинеите, които Караянчева нарушава, самата тя понечи да започне проверка на кворума, спря я Данаил Кирилов и какафонията от процедурни изказвания се задълбочи. Караянчева се скара с Жаблянов:

- Г-н Жаблянов, бихме ли си седнали на мястото?

- А вие бихте ли спазвали правилника, съвсем забрявате защо сте избрана там?

- Не съм забравила, седнете си... А на вас работи ли ви се?

- Въпросът е на вас работи ли ви се, залата е полупразна...

Последва ново редуване на трибуната на Кирилов и Жаблянов, а социалистите се скупчиха около трибуната с реплики "Няма да си тръгнем оттук, докато не поискате поименна проверка на кворума". Дойдоха и квесторите, защото напрежението порасна. 

След още малко в залата влезе Йордан Цонев от ДПС:

"Г-жо председател, влязох в залата да Ви помогна, вашият заместник (Емил Христов - б.р.) ви подведе, явно е нужен курс по изучаване на правилника", започна той.

И прочете чл. 52, ал 3 от Правилника на Народното събрание, който гласи:

Председателят открива заседанието, ако присъстват повече от половината от народните представители.
(3) Председателят, във връзка с предстоящо гласуване, може да извърши по своя инициатива или само веднъж в едно заседание по искане на парламентарна група проверка на кворума чрез поименно прочитане имената на народните представители или чрез преброяване на народните представители от секретарите на Народното събрание.

Цонев разясни, че от левицата именно това са направили - преди предстоящо гласуване са поискали проверка на кворума - затова настоя Караянчева и компания да не четат "както Дявола чете Евангелието".

Данаил Кирилов от ГЕРБ оспори и това - защото в текста пише "може" по отношение на задълженията на Караянчева - тоест не било задължително да се съобрази с поисканата поименна проверка.

"Спрете да нарушавате правилника! Един подобен случай имаше, не го спечелихте, няма да спечелите пак. Вървите срещу закона, срещу реда, срещу правилника, институциите и демокрацията", отново изригна Жаблянов.

В крайна сметка започна поименна проверка, а в такива случаи трдиционната гледка в кулоарите е "тичащи" към залата депутати, най-често от управяващото мнозинство, чиято работа е осигуряването на кворума в залата. 

Но... оказа се, че кворум няма. Караянчева даде 15 минути почивка. След нея се оказа, че кворум отново няма - управляващите не събраха 121 души, а БСП бяха извън залата. 

Как Тръмп поставя на изпитание една от най-здравите връзки на САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/15/3200268_kak_trump_postavia_na_izpitanie_edna_ot_nai-zdravite/?ref=rss


За пръв път от десетилетия насам един от най-трайните и приятелски съюзи бе изправен пред сериозно изпитание, докато канадците - общоприето смятани за някои от най-приятните и любезни хора на света, преглъщат обидите на Доналд Тръмп към техния премиер и атаките срещу търговската политика на страната.<br /><br />Някои канадци приканват премиера Джъстин Трюдо да търси помирение с президента на САЩ. Много други искат той да се държи твърдо, докато Тръмп се стреми да извлече политическа...

Заради биокафе - обезщетение за мюсюлмани

https://www.actualno.com/curious/zaradi-biokafe-obezshtetenie-za-musulmani-news_679792.html

Калифорнийската верига за органично кафе "Юрт кафе" (Urth Caffе) ще трябва да осигури обучение за борба с дискриминацията на своите служители след споразумение със седем мюсюлманки, които го съдят за изгонването им от един от ресторантите му, предаде БГНЕС. Веригата ще преразгледа и политиката си за посрещане на клиентите и ще предложи безплатни напитки и десерти на 16 юни на своите гости в чест на мюсюлманския празник "Рамазан Байрям" в ресторантите си в Лагуна бийч, където

Историк: Има съпротива срещу влизането на Македония в ЕС и НАТО

https://dnes.dir.bg/politika/istorik-ima-saprotiva-sreshtu-vlizaneto-na-makedoniya-v-es-i-nato

Спорът за името на държавата е много сложен, съществува риск за грешно решение, смята проф. Христо Матанов

Юнкер сподели, че Тръмп го нарекъл "брутален убиец”

https://www.mediapool.bg/yunker-spodeli-che-tramp-go-narekal-brutalen-ubiets-news280327.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели, че президентът на САЩ Доналд Тръмп го е нарекъл "брутален убиец" на срещата на Г-7 в Канада в края на миналата седмица, предаде Ройтерс.  Вчера в реч в областния парламент на Бавария Юнкер, който също участва в разговорите на Г-7, разказа за срещата си с Тръмп.   "Миналата седмица Тръмп ми каза: Жан-Клод, Вие сте брутален убиец", заяви Юнкер, който е бивш премиер на Люксембург.    "За пръв път Люксембург се превръща в такава опасност за САЩ. Мисля, че го е казал като комплимент, но не съм сигурен."   Срещата на Г-7 не доведе до преодоляване на увеличаващата се пропаст между САЩ и другите сили, много от които Тръмп обвинява във водене на търговска политика, третираща несправедливо Щатите.   Източници от ЕС съобщиха, че страните членки единодушно подкрепили план за вносни мита на стойност 2.8 милиарда евро за американски продукти в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий от съюза, казаха източници от ЕС.   "Не може да оставим митата без отговор. Не съм настроен за война, но не приемам да ни диктуват отнякъде другаде какво да правим в Европа", заяви Юнкер.    "Това е назависим континент. За това са се борили немалко хора."

15 юни в историята

http://www.cross.bg/stava-purviyat-pravata-1576913.html

/КРОСС/ На днешната дата през 1215 г. в Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата. През 1253 г. българският цар Михаил II Асен сключва договор с Дубровник, насочен срещу сръбския крал Стефан Урош I.През 1389 г. (по стар стил) се е състояла битката на Косово поле, при която Османската империя побеждава обединените сили на сърби и босненци.През 1510 г. папа Лъв X отлъчва от църквата Мартин Лутер за ерес.През 1826 г. в Цариград избухва Бунт на еничарите с участие на около 20 000 наемници, който е против решението на султан Махмуд II да модернизира армията и да създаде редовна турска войска.През 1836 г. Арканзас става 25-я щат на САЩ.През 1858 г. е изигран първият мач по Австралийски футбол.През 1863 г. излиза първият брой на вестник „Гайда",редактор на който е Петко Славейков.През 1876 г. в резултат на цунами в Япония загиват около 28 000 души.През 1907 г. в Хага започва втората световна мирна конференция с участие на представители на 44 държави.През 1911 г. е основана корпорацията Tabulating Computing Recording Corporation (IBM).През 1930 г. в София е създаден Съюз на славянските дружества.През 1954 г. в Базел, Швейцария е учреден европейският футболен съюз УЕФА.През 1969 г

Гутериш: Отломки от изстреляни ракети по Саудитска Арабия са с произход Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913815

Гутериш: Отломки от изстреляни ракети по Саудитска Арабия са с произход ИранОтломки от пет ракети, изстреляни след юли 2017 г. по Саудитска Арабия от йеменската бунтовническа групировка хусите, "имат сходни основни елементи по дизайна с известен вид ракети", произвеждани от Иран, а някои компоненти са иранско производство. Това се казва в поверителен доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Ройтерс.

Daily Express: Русия се подготвя да „изпарява” космически боклук с лазерно оръдие

https://petel.bg/Daily-Express--Rusiya-se-podgotvya-da----izparyava----kosmicheski-bokluk-s-lazerno-oradie__269365

Изследователи от руската научнопроизводствена корпорация „Системи за прецизно приборостроене (НКП „СПП”) - дъщерно дружество на руска...

Задържан е пиян шофьор за катастрофата на бул. „Акад. Иван Гешов” в София

https://petel.bg/Zadarzhan-e-piyan-shofor-za-katastrofata-na-bul-----Akad--Ivan-Geshov----v-Sofiya__269364

Снимка бТВ Задържан е един от шофьорите, които участваха в тежката верижна катастрофа на бул. „Акад. Иван Гешов” в София снощи. Пробата ...

Буксуващата икономика на Италия може да подкопае плановете на радикалната коалиция

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/14/3199989_buksuvashtata_ikonomika_na_italiia_moje_da_podkopae/?ref=rss


Сигналите за отслабване на икономиката в Италия и еврозоната усложняват плановете на новата коалиция от антисистемни партии за големи данъчни намаления и по-високи социални разходи. Когато икономиката на еврозоната се забавя, хронично вялата италианска икономика обикновено се забавя още по-рязко, което води до ефекта на доминото за държавните финанси.<br /><br />Третата по големина икономика в еврозоната нарасна с най-бавен темп от всичките си партньори от създаването на валутния...

Колеги и приятели се сбогуват със загиналите летци!

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b3%d0%b8-%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%b1%d0%be%d0%b3%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8/

Хиляди хора от цялата страна са в Пловдив, за да си вземат последно сбогом с двамата загинали пилоти – майорите Пантилеев и Неделчев. На Централните гробища на Пловдив са близките на жертвите, техни колеги и приятели, началникът на отбраната Андрей Боцев, командващия ВВС ген. Цанко Стойков, заместникът му Петьо Мирчев и военни от всички авиобази в страната.

Траурният ритуал е с военен духов оркестър и почетен караул. Продължават да прииждат още хора. Служители от гробищата казват, че подобно мащабно погребение не са виждали досега.

Припомняме, че капитаните от авиобаза „Крумово“ Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев загубиха живота си по време на учение с вертолет МИ-17. Както съобщихме, вероятната причина за трагичния инцидент е техническа неизправност. Летателната машина за секунди се завъртяла в небето и се забила в земята. На място загинаха двамата военнослужещи, а третият – бордовият техник-инж. Алексей Каменов успя сам да излезе от вертолета. Той е настанен в болница София, няма опасност за живота му. Специална комисия от Министерството на отбраната разследва случая и причината, довела до трагедията, пише блиц.

Капитан Пламен Пантилеев беше командир на авиационно звено във военното формирование в авиобаза Крумово. Във ВВС служи от 1994 г. Роден е на 14 юни 1970 г. в Бяла, област Русе. Завършил е висше образование във ВНВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1994 г. със специалност „летец-пилот“ за Военновъздушните сили (ВВС) на вертолет. Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната. Женен с две деца.

Капитан Стоян Неделчев беше щурман на вертолет в авиационно звено на същата авиобаза. Във Въоръжените сили служи от 1997 г. Роден е на 31 януари 1973 г. в Елхово. Завършил е ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1997 г. със специалност „летец-пилот“ на вертолет. Летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа. Летял е на Ми-2, Ми-8 и Ми-17. Награждаван е многократно със служебна благодарност. Женен с две деца.

Материалът Колеги и приятели се сбогуват със загиналите летци! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Евростат: Жителите на София най-недоволни от спортните съоръжения

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/evrostat-sofiya-ne-e-dovolna-ot-sportni-saorazheniya

Твърдят, че няма къде да спортуват. Люксембург и Хелзинки - най-доволни от възможности и центрове за спорт

Евростат: София - последна в ЕС по удовлетвореност от спортни съоръжения

https://www.24chasa.bg/sport/article/6913804

Евростат: София - последна в ЕС по удовлетвореност от спортни съоръженияСофия е на последна позиция от европейските столици според степента на удовлетвореност на жителите от спортни игрища, зали и съоръжения, показват данни от анализ на Евростат относно равнището на удовлетвореност от спортни съоръжения и възможностите за спорт в столиците на ЕС. Анализът е във връзка с началото на Световното първенство по футбол,

Преглед на печата - 15 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376016

Една от водещите теми за излизащите днес вестници е вчерашното посещение на македонският президент Георге Иванов у нас. "Натикахме се в скандал, който въобще не е наш", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд".

Huawei изобрети облачен двойник на шофьора

http://clubz.bg/69175-huawei_izobreti_oblachen_dvojnik_na_shofora

Китайската технологична компания Huawei разработва платформа за "умен транспорт", която на базата на анализ на голям обем данни, като например състоянието на автомобила и навиците на шофьора, ще създава облачен двойник на шофьорите и техните автомобили, предаде ТАСС. 

Huawei представи разработката си на международното изложение за компютърни технологии CeBIT в Хановер. 

Платформата OceanConnect ще помага на световните автомобилостроители при оптимизацията на работата им и ще дава препоръки при разпределението на цифровото съдържание във вградените в съвременни автомобили мултимедийни системи, а също така при пускането на определени услуги.

Тя ще бъде интегрирана с вече съществуващите системи, за да може колите да взаимодействат помежду си и с околната среда.

Huawei вече има споразумение с френския автомобилостроителен концерн PSA, собственик на марките Peugeot, Citroen и Opel, за използване на платформата при кросоувърите DS 7 Crossback. Обсъжда се и сътрудничество с китайски автомобилостроители. 

CeBIT се провежда в Хановер всяка година от 1986 и е най-голямата в света платформа за представяне и внедряване на най-новите информационни и телекомуникационни технологии и програмно осигуряване в различни области. В изложението участват бизнесмени, икономисти, компютърни специалисти, политици и издатели. Тази година се включиха около 2800 изложители от около 70 страни.

Mushroom Trail Run предизвиква любителите в бягането по пресечен терен

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/15/3199852_mushroom_trail_run_predizvikva_ljubitelite_v_biaganeto/?ref=rss


Състезанието Mushroom Trail Run предизвиква любителите в бягането по пресечен терен. Надпреварата ще се проведе на 16 юни на поляната пред х. "Здравец", която се намира на 6 км от Русе.<br /><br />Предвидените дисциплини са с дължина 3, 5 и 10 км, като регистрацията е отворена до запълване на максималния брой от 110 участници. До момента са се записали 74 души, като организаторите от сдружение "Нещо ново" очакват да се включат над 100 състезатели.<br...

Динамично начало на 2018 г. за пазара на луксозни имоти в България и по света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286460_%D0%94%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+2018+%D0%B3.+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81%D0%

 Пазарът на луксозни имоти отбелязва цялостен ръст от 11% в световен мащаб през първото тримесечие въпреки лекия застой на пазара в някои страни през 2017 г. и началото на 2018 г., съобщава консултантската компания Unique Estates, като се позовава на анализ на влиятелната международна мрежа от брокери Chrisitie’s International Real Estate, специализирана в маркетинга и продажбите на имоти от най-висок клас.

 
Увеличената активност в луксозния сегмент е в резултат на бързото развитие на глобалната икономика, ниските лихви по банковите депозити, както и нарастващото доверие на клиента, казва се в анализа.
 
„В синхрон с напредъка на икономиката и продажбата на жилища луксозният имотен пазар у нас също отбеляза динамична година. Високият сегмент в България се развива все по-бързо, следвайки световните стандарти за качество на обслужване и ексклузивност на предлаганите имоти. Аналогично на международните тенденции, през 2017 г., както и в първите месеци на 2018 г., интересът към луксозни покупки остава висок както за жилищни нужди, така и за инвестиция“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.
 
Благоприятните икономически условия обуславят повишен интерес към луксозния пазар на имоти, но тенденцията за несъответствие между търсенето и предлагането на имоти във високия сегмент, характерна у нас, се наблюдава и на международно ниво. От своя страна, това явление води до по-голяма активност от страна на заинтересованите купувачи и ускорява сключването на сделки.

 

Ако през 2016 г. обичайното време за осъществяване на продажба на луксозен имот е 220 дни, през 2017 г. то спада на 190 дни заради засилената конкуренция между представители от различни демографски групи, чийто доход и начин на живот традиционно се различават.

Освен икономическите фактори, които оказват силно влияние върху луксозния пазар на недвижими имоти, през 2017 г. политическите явления, характерни за различните страни, също въздействат на продажбите. Политическа нестабилност, политизация на имуществената собственост и заплаха от тероризъм са сред факторите, върху които чуждестранните клиенти най-често се фокусират при инвестиция в луксозен имот. Все пак, въпреки нарастващото влияние на политическата обстановка на отделните пазари, цялостният интерес към луксозни имоти в световен мащаб продължава да расте.

В международен план главният град на Британска Колумбия Виктория е пазарът, в който се отчита най-голяма активност при сделките с висок клас имоти на първичния жилищен пазар, като средното време за луксозна продажба е само 32 дни. На вторичния пазар на луксозни имоти пък най-голям е интересът към жилища в град Санта Фе в Ню Мексико, където ръстът на броя сделки през 2017 г. спрямо 2016 г. е 18%. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Мигрантите от „Акуариус” продължават да бедстват в открито море

http://www.cross.bg/koraba-migranti-akyariys-1576928.html

/КРОСС/ Хуманитарният кораб „Акуариус” и двата придружаващи го италиански кораба с общо 629 мигранти на борда продължават плаването си в открити води, след като няколко страни отказаха да ги приемат. Първоначално Италия и Малта върнаха кораба. Снощи той е преминал покрай остров Сардиния, където италианските власти също не са позволили да акостира. Шанс за краткотрайно приемане бедстващите мигранти имат в Испания. Франция обяви, че също е готова да ги приеме, но след испанска проверка и само ако отговарят на критериите за убежище. Вчера „Акуариус” съобщи, че плава при ветрове от 65 км/час и четириметрови вълни. В трите кораба има много бременни жени, деца и непълнолетни.

Чехия е все по-близо до коалиционно споразумение за правителство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286459_%D0%A7%D0%B5%D1%85%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE+%D0%B4%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%

 Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) се очаква да обяви днес, че нейната членска маса е дала одобрението си формацията да участва в кабинет, доминиран от центристката политическа сила Действие на недоволните граждани. По този начин ще се сложи край продължилата над осем месеца политическа криза след колебливия резултат на последните парламентарни избори, предаде Ройтерс.

Участието на ЧСДП в подобна коалиция беше поставено на гласуване на вътрешнопартиен референдум сред членската маса. Източници от партията заявиха, че според частичните резултати ще бъде дадена зелена светлина за участие в правителство, макар и някои от членовете да са против.

"Казаха ни, че дори и всички останали членове да са гласували против, това няма да промени резултата", заяви пред Ройтерс един от депутатите на ЧСДП. Друг представител на партията също обяви, че гласувалите на референдума ще подкрепят новата коалиция.

Откакто партията му спечели изборите на 30 октомври, лидерът на Действие на недоволните граждани Андрей Бабиш не може да намери подкрепа за образуване на правителствено мнозинство.
Той е разследван за предполагаема злоупотреба с 2 млн. евро европейски субсидии. Бабиш отрича обвиненията и окачестви разследването като заговор срещу него. 

Правителство на Действие на недоволните граждани и ЧСДП ще има 93 гласа в 200-местната долна камара и за да получи вот на доверие - чието гласуване винаги е един месец след назначаването на нов кабинет - ще трябва да разчита на антинатовската и проруска Комунистическа партия.
Комунистите дадоха заявка, че ще гласуват в подкрепа на кабинета, макар и Бабиш да отказа да изпълни някои от исканията им, като например да бъде намалено участието на чешки военни в задгранични мисии под флага на НАТО.

Бабиш обеща въпреки очакваното споразумение с комунистите, които не са участвали във властта от края на тоталитарното си управление през 1989 г., да държи Чехия на твърд прозападен курс, отбелязва Ройтерс.
Той обеща и да повиши заплатите в публичния сектор и да увеличи инвестициите в инфраструктура, както и да намали данъците. През последните две години Чехия отчиташе бюджетни излишъци, което позволи да има по-отхлабена фискална политика.

Комунистите ще имат съюзник в лицето на проруския президент Милош Земан по отношение на поне някои от политическите действия на правителството.

Бабиш е служебен премиер, откакто през януари при първия му опит за правителство, кабинетът, който беше еднопартиен, не получи вот на доверие.

Той каза, че е възможно до края на юни да бъде съставено ново управление и след 9 юли да иска вот на доверие.

 

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

За трети път съдът в САЩ не позволи на Тръмп да блокира дело заради сексуален тормоз

https://www.actualno.com/asia/za-treti-pyt-sydyt-v-sasht-ne-pozvoli-na-trymp-da-blokira-delo-zaradi-seksualen-tormoz-news_679789.html

Апелативният съд на щата Ню Йорк отклони поредната молба от адвокатите на президента на САЩ Доналд Тръмп да бъде спряно разглеждането на иск за защита на честта и достойнството. Искът е подаден от американката Самър Зервос, която обвини Тръмп в сексуални посегателства, припомня ABC, цитираната от БГНЕС. Бившата участничка в телевизионното риалити на Тръмп "Стажантът" го обвини през октомври 2016 година публично в сексуално насилие като твърди, че при два отделни случая през 2007 годин

Валежи ще има до края на юни, градушки се очакват в източните и централните райони

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6913805

Валежи ще има до края на юни, градушки се очакват в източните и централните райони"До края на седмицата ще остане неустойчиво времето. Но през следващата седмица валежите намаляват. За днес сме издали предупредителен жълт код. Вчера в Разград за около час падна 43 л/кв. м дъжд. През уикенда температурите още малко ще се понижат". Това заяви пред БНТ дежурен синоптик от БАН. "Градушки се очакват в централните и източните райони

Страните от ЕС единодушно одобриха вносни мита върху американски стоки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286458_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%95%D0%A1+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81

 Страните от ЕС днес единодушно одобриха плана за облагане с вносни мита американски стоки на стойност 2,8 милиарда евро (3,3 милиарда долара) в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий, заявиха европейски източници, цитирани от Ройтерс.

Мерките трябва да бъдат приети и от Европейската комисия, чието следващо заседание е на 20 юни. Те ще бъдат въведени от края на юни или началото на юли, припомня БТА.

Европейската комисия предложи въвеждане на 25-процентови мита за американски стоки като портокалов сок, бърбън, джинси, както и мотоциклети в отговор определяните от нея незаконни мита на САЩ, засягащи износ от ЕС на стойност 6,4 милиарда евро.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обложи с 25 процента мито вноса на стомана и с 10 процента на алуминия от началото на юни, слагайки край на изключенията за някои страни, сред които ЕС, обявени през март.

Канада съобщи, че ще въведе ответни мита за 16,6 милиарда канадски долара (12,9 милиарда щатски долара) за американския износ от 1 юли.

Мексико миналата седмица обложи с мита редица американски стоки като стомана, свинско месо и бърбън.

Европейската комисия освен това подаде иск в Световната търговска организация (СТО) срещу американските мита.

Брюксел обмисля и необходимостта от мерки за предотвратяване на увеличение на вноса на стомана и алуминий в Европа, тъй като износители извън ЕС отклоняват продукцията си, насочена първоначално към Съединените щати.

Временни предпазни мерки най-вероятно ще бъдат въведени от юли.

По статията работи: Виктория Тошкова

В Черна гора задържаха пълен с кокаин кораб

https://www.actualno.com/balkani/v-cherna-gora-zadyrjaha-pylen-s-kokain-korab-news_679797.html

В черногороското пристанище "Бар" бе задържан кораб, пълен с кокаин. Това съобщи местното издание "Вйести", което се позовава на информация от полицейските власти, пише БГНЕС. Кокаинът е бил укрит в контейнери, които официално са превозвали банани от Латинска Америка. Наркотикът е открит при митническа проверка. Все още не е ясно точното количество на кокаина.

Посмъртно повишиха в звание загиналите пилоти на катастрофиралия вертолет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/posmyrtno-povishiha-v-zvanie-zaginalite-piloti-na-katastrofiraliia-vertolet-2103609

Загиналите пилоти на катастрофиралия хеликоптер Ми-17 са повишени в звание със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, съобщиха от военното министерство.

Депутатите от БСП напуснаха пленарната зала в знак на протест

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatite-ot-bsp-napusnaha-plenarnata-zala-v-znak-na-protest-2103602

Депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ напуснаха пленарната зала. Те са несъгласни с дневния ред на парламента за последния работен ден от седмицата.
Парламентът ще гласува проекторешение за предсрочно освобождаване на управителя на НЗОК проф. Камен

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски

http://www.cross.bg/svetite-bili-muchenitzi-1576914.html

/КРОСС/ Страдание на свети Четиридесет мъченици в Севастия При царуването на нечестивия император Ликиний се надигнало жестоко гонение срещу християните и всички верни били принуждавани да принасят жертви на идолите. В арменския град Севастия началник на войската тогава бил Агриколай, човек със свиреп нрав и ревностен поборник на идолослужението. Тъй като по това време в редовете на императорските полкове вече имало немалко християни, била издадена заповед и те да принасят жертви на бесовете. В полка на воеводата Агриколай имало четиридесет войници от Кападокийската област, които съставяли особено почетна дружина, благочестиво вярваща в Христа Бога и отличаваща се с непоколебимо мъжество, винаги непобедима във военните дела; сред тях били Кирион, Кандид и Домн - познаващи и Божественото писание. Когато Агриколай научил, че воините от тази дружина са християни, решил да ги принуди към идолопоклонство. Той ги повикал при себе си и се обърнал към тях с такива думи: - Както в сраженията с неприятелите винаги сте били единни помежду си и сте проявявали храброст, така и сега със същото единомислие промиете подчинение на царския указ - доброволно принесете жертва на боговете, за да не бъдете подложени на мъчения. На това светците с дръзновение отговорили: - Ако ние, сражавайки се мъжествено за земния цар, винаги сме били победи тели, както ти, окаяни, сам свидетелстваш, то колко повече, подвизавайки се за безсмъртния Цар, ще преодолеем твоята злоба и ще победим твоето лукавство

Обвинителният акт срещу двама бивши директори на болницата във Враца е внесен в съда

https://zaistinata.com/%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b0%d0%ba%d1%82-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88%d0%b8-%d0%b4/

Внесен е обвинителният акт срещу двамата бивши директори на многопрофилната болница във Враца Орлин Цветков и Светозар Луканов, както и срещу началника на отделението по „Съдова хирургия“ д-р Румен Цветанов, предаде регионалното издание „Зов нюз“. Преди няколко месеца под ръководството на Районна прокуратура – Враца започна наказателно производство за длъжностно присвояване на 32 476 лева, […]

Най-важното от Варна във вчерашния 14 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376009

Кои са варненските училища с най-висок успех на матурите във Варна Лек ръст на средния успех от матурата по БЕЛ във Варненско, отчитат от Регионалното управление по образованието. Ето какво ще ремонтират на варненския стадион „Спартак“ Община Варна е изпратила инвестиционното си предложение за ремонт и реконструкция на съществуващите трибуни на стадион „Спартак“ за разглеждане от Регионалната инспекция по околната среда и водите, научи Moreto.

България търси идиоти

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/balgaria-tarsi-idioti-682641.html

Госпожи и господа, управляващ елит! Вие сте едни и същи и се знаете. Ние също ви знаем. Дали сте опозиция или управляващи е без значение.

Доказахте го с гласуването за гьола гръмко наречен АЕЦ "Белене". За съжаление трябва да признаете неприятната истина, че все още съществуваме (разбирай хората, гласоподавателите или раята - както предпочитате).

Признавам изобретателността ви за двадесет и пет години да ни избиете, но по някакво чудо още живеем. Населяваме територията, така да се каже. Какво ядем, какво пием, какво дишаме си е наша работа, но продължаваме да мърдаме, че дори и данъци да плащаме.

Знам, че това не ви харесва, но инстинктът за живот явно ни е много мощен. И инатът също. Унищожаването на образованието не ви свърши работа.

Унищожаването на медицината – също. Живеем, мама му стара.

Унищожението на съдебната система и отменяне значението на думата справедливост също не довежда до задоволителни резултати.

Културата – вълци я яли! Като казах вълци се сещам, че те са месоядни, а културата ни отдавна е станала на талаш. Така, че и вълците няма да я ядат.

Журналистиката ни е синоним на гнусота.

Направихте всичко, което ви беше по силите, но резултатите не са убедителни. Почти ни видиотихте, убихте, обидихте, унижихте. Но почти. За да има кой да ви понася, трябва да е идиот с коефициент на интелигентност под 20. Ако бяхме всеки един друг народ, отдавна да сме се отказали, ама ние сме инат народ. Не мрем. Петстотин години турско присъствие (за това отделно) не са ни ликвидирали, та с 25 години демокрация ли? Смешници!

Гинки, Пенки, Калинки и всякакви други представители на фауната също не вършат резултат. Картофи, Компири, Круши, Пъпеши, Кауни – също не ни избиха.

Пенсии по 150 лева, подигравки с деца и инвалиди, майчински по 35 лева, постоянно покачване на цени, пазарен терор на чужди корпорации, шуробаджанащина, интриги, поръчкови ченгета, поръчков ГДБОП, поръчкови прокурори, поръчкови журналисти, поръчкови телевизии и вестници. Газене на деца от джипки. Криви пътища, корупция на всякакви нива, съсипана природа, толериране на циганските престъпления, сваляне на обвинения на изроди, оправдавания на престъпници, педофили законотворци. Курви, крадци, и шутове представени като елит. И още много, много, много... Вече нищо не ни учудва.

Затова стига с безуспешните опити. Вие доказано не се нуждаете от народ, а от идиоти. Внесете ги! Направете конкурс, поканете и неправителствени организации. Така няма нужда да се стараете за всичко гореспоменато. Госпожи и господа, управляващ елит, така ще си живеете щастливо, богато и доволно.

Ако целта е да построите една атомна централка, да я взривите и да ни затриете – шапка ви свалям. Така решавате всички главоболия наведнъж. Може би затова по този въпрос сте толкова задружни. Но преди това, наистина, направете конкурс за идиоти от цял свят, защото после няма да има кой да ви избере.

Разбира се дотогава ще направим всичко възможно още да сте на власт (а каквото не успеем, ще го оправите с изборни фалшификации), но силите са ни на изчерпване.

Искрено жив, въпреки...

България търси идиоти

https://offnews.bg//nashite-avtori/balgaria-tarsi-idioti-682641.html

Госпожи и господа, управляващ елит! Вие сте едни и същи и се знаете. Ние също ви знаем. Дали сте опозиция или управляващи е без значение.

Доказахте го с гласуването за гьола гръмко наречен АЕЦ "Белене". За съжаление трябва да признаете неприятната истина, че все още съществуваме (разбирай хората, гласоподавателите или раята - както предпочитате).

Признавам изобретателността ви за двадесет и пет години да ни избиете, но по някакво чудо още живеем. Населяваме територията, така да се каже. Какво ядем, какво пием, какво дишаме си е наша работа, но продължаваме да мърдаме, че дори и данъци да плащаме.

Знам, че това не ви харесва, но инстинктът за живот явно ни е много мощен. И инатът също. Унищожаването на образованието не ви свърши работа.

Унищожаването на медицината – също. Живеем, мама му стара.

Унищожението на съдебната система и отменяне значението на думата справедливост също не довежда до задоволителни резултати.

Културата – вълци я яли! Като казах вълци се сещам, че те са месоядни, а културата ни отдавна е станала на талаш. Така, че и вълците няма да я ядат.

Журналистиката ни е синоним на гнусота.

Направихте всичко, което ви беше по силите, но резултатите не са убедителни. Почти ни видиотихте, убихте, обидихте, унижихте. Но почти. За да има кой да ви понася, трябва да е идиот с коефициент на интелигентност под 20. Ако бяхме всеки един друг народ, отдавна да сме се отказали, ама ние сме инат народ. Не мрем. Петстотин години турско присъствие (за това отделно) не са ни ликвидирали, та с 25 години демокрация ли? Смешници!

Гинки, Пенки, Калинки и всякакви други представители на фауната също не вършат резултат. Картофи, Компири, Круши, Пъпеши, Кауни – също не ни избиха.

Пенсии по 150 лева, подигравки с деца и инвалиди, майчински по 35 лева, постоянно покачване на цени, пазарен терор на чужди корпорации, шуробаджанащина, интриги, поръчкови ченгета, поръчков ГДБОП, поръчкови прокурори, поръчкови журналисти, поръчкови телевизии и вестници. Газене на деца от джипки. Криви пътища, корупция на всякакви нива, съсипана природа, толериране на циганските престъпления, сваляне на обвинения на изроди, оправдавания на престъпници, педофили законотворци. Курви, крадци, и шутове представени като елит. И още много, много, много... Вече нищо не ни учудва.

Затова стига с безуспешните опити. Вие доказано не се нуждаете от народ, а от идиоти. Внесете ги! Направете конкурс, поканете и неправителствени организации. Така няма нужда да се стараете за всичко гореспоменато. Госпожи и господа, управляващ елит, така ще си живеете щастливо, богато и доволно.

Ако целта е да построите една атомна централка, да я взривите и да ни затриете – шапка ви свалям. Така решавате всички главоболия наведнъж. Може би затова по този въпрос сте толкова задружни. Но преди това, наистина, направете конкурс за идиоти от цял свят, защото после няма да има кой да ви избере.

Разбира се дотогава ще направим всичко възможно още да сте на власт (а каквото не успеем, ще го оправите с изборни фалшификации), но силите са ни на изчерпване.

Искрено жив, въпреки...

Разширяват зелената зона в София с 5500 места

https://www.actualno.com/society/razshirjavat-zelenata-zona-v-sofija-s-5500-mesta-news_679778.html

Зелената зона в София ще бъде разширена с 5500 места от 1 ноември. Нови места за платено паркиране ще бъдат разкрити в “Оборище“, „Лозенец“, „Възраждане“ и „Красно село“. Зам.-шефът на транспортната комисия към СОС Зафир Зарков заяви, че до дни докладът ще бъде внесен за обсъждане. Разчетите на Центъра за градска мобилнист показвали, че новите места могат да се обособят до 1 ноевмри, ако СОС гласува разширението пре

Погнаха отново шефа на парк „Рила“ Красимир Андонов след сигнал на животновъд, вижте защо…

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%88%d0%b5%d1%84%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba-%d1%80%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8/

Проверка на разпределението на площите за паша в Национален парк „Рила” през тази година е образувал Инспекторатът на Министерството на околната среда и водите. Засега фактите се изясняват на предварителен етап, обясниха за „Труд” от управата на парка.

Повод за проверката е сигнал до Инспектората, изпратен от Димитър Хаджиев срещу шефа на Дирекцията на НП „Рила” Красимир Андонов.
Оплакването бе получено и в редакцията на „Труд”, като репортер на вестника направи паралелно разследване на обстоятелствата.

Хаджиев е животновъд и стадата му пашуват на територията на Националния парк. За дейността си той получава евросубсидии, разпределяни от Държавен фонд „Земеделие”. До тази година е имал 5-годишен ангажимент, заради даваните му пари от Брюксел – тоест, за да бъде бенефициент на средствата, е трябвало да отглежда определен брой животни. Те пашуват в Парков участък Дупница, местност Кабул. Именно там преди няколко години, според тогавашния Годишен план за паша, от ДНП „Рила” са му очертали площите, които Хаджиев може да ползва. Същото е и с останалите животновъди, част от които бенефициенти на евросредства.

В сигнала си до Инспектората Димитър Хаджиев пише, че още на 1 март 2018-а е подал заявлението си отново да му бъдат дадени същите площи за паша – това се прави именно през този месец. Към заявлението добавя, че желае още 520 декара, защото увеличава броя на животните си.
Спокоен, той чака новото разчертаване, тъй като знае, че досега винаги е оставян на същите места, защото така е според нормативната уредба на ДНП „Рила”. Допълнителните 520 декара трябва да бъдат добавени към границите на поляните, които досега е ползвал. Той повече от месец очаква експертите от дирекцията да го информират, че са разчертали границите, както всяка година.
На 3 май Димитър Хаджиев научава случайно, че площите вече са с поставени граници. За негова изненада има частично разместване, защото се е появил нов стопанин, за когото спешно са отпуснати 1300 декара – най-добрите пасища. В сигнала пише, че по информация на Хаджиев, тези пасища са „очертани избирателно”, в „присъствието” на новопоявилия се, тоест той си е избрал местата.

Проверката на „Труд” показа, че действително има разместване, въпреки че размерът на площите на Хаджиев и останалите стопани-дългогодишни бенифициенти е запазен.
Вероятното нарушение идва от факта, че според вече одобрения Годишен план за паша 2018, с предимство се настаняват стопаните, които и преди това са ползвали площи.
Това е записано в точка 27 от Плана, според която животновъдите с агроекологичен ангажимент по мярка 214 „Агроекологични плащания” и мярка 10 „Агроекология и климат” от Програмата за развитие на селските райони, се настаняват на досега ползваните от тях пасища.
Новият стопанин не отговаря на тези условия и въпреки това е настанен и то на най-хубавите поляни. Не за сметка на Хаджиев, който през 2018 година няма посочените ангажименти, а за сметка на други трима души, които покриват изискванията.

Димитър Хаджиев изрази мнение пред „Труд”, че става въпрос за приоритетно разпределение на площите за новия стопанин, които са били очертани първи.
Хаджиев обясни, че е имал няколко разговора с директора на ДНП „Рила” Красимир Андонов, който казал, че ще се направят корекции в срок до 31 май, когато Годишния план влиза в сила, но впоследствие това не се случило.

„Труд” попита управата на НП „Рила” действително ли на новия човек приоритетно са разчертани площите, вместо да се спазва записаното в Плана – с предимство да са старите бенефициенти.
Отговорите на Дирекцията бяха, че според тях проблем няма. В писма, подписани от Красимир Андонов до редакцията се признава, че Хаджиев е подал заявлението си на 1 март, в първия възможен ден, а новият стопанин – едва на 29 март. Тоест само за 4 дни експертите от ДНП „Рила” са очертали площите на новото лице, а Димитър Хаджиев дори не е уведомен, че има полагане на граници – въпреки че неговата молба е подадена близо месец по-рано.

Противоречието е в самия отговор на ДНП „Рила”: „След датата 16.03.2018 г. всеки заявител, желаещ да извършва паша на домашни животни, е първи по право, съгласно пореден номер на входиране на заявлението с необходимите допълнителни документи”.
От ДНП обясниха, че експертите преценяват кога се налага оптимизиране и преместване на площи, като критериите за това са обединяване на стадата на едни и същи стопани, ако предоставената му земя е разпокъсана. Но не казват защо това оптимизиране се изразява в местене от една площ за паша на друга, след като в точка 27 от Годишния план за паша пише, че старите бенефициенти се настаняват на абсолютно същите пасища, които са ползвали в предишните години.
В продължилата повече от седмица комуникация с ДНП „Рила” оттам заявиха, че петима стари бенефициенти са се отказали и за 2018 е имало за разпределяне още 3096 дка. Не е ясно защо 1300-те декара на новия стопанин не са взети от там, а площите на още действащи ползватели са „свити” заради него.

Проверката на „Труд” показа, че са налице достатъчно данни как ДНП „Рила” нарушава собствените си правила, а Инспекторатът на МОСВ сигурно ще стигне до истината и ще отговори на въпроса дали това се прави в полза на дадено лице, което за първа година ще се занимава с животновъдство в района.
Тенденция
Не за пръв път управата прави реверанси

В сигнала до Инспектората на МОСВ Димитър Хаджиев пита дали има данни за близък родственик на новопоявилия се стопанин, за когото миналата година в друга зона за пашуване в ДНП „Рила“ е бил направен същия реверанс – площите на дългогодишни животновъди са били „оптимизирани“. Причината е, че роднината е трябвало да бъде настанен спешно, на най-хубавите места.

Инспекторатът трябва да отговори на въпроса дали е имало такава случка и констатирано ли е нарушение. То се изразявало в това, че новият животновъд качил за паша в НП „Рила“ кози, а Годишният план забранява стада от тези животни да са по склоновете на планината.



Материалът Погнаха отново шефа на парк „Рила“ Красимир Андонов след сигнал на животновъд, вижте защо… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Аварирал ТИР блокира движението по АМ ”Хемус”

https://frognews.bg/novini/avariral-tir-blokira-dvijenieto-hemus.html

Движението по АМ ”Хемус”, в посока София при пътен възел Ботевград, на км 47, се извършва в една лента поради аварирал ТИР.

Часове преди взрива на летището в Сарафово атентаторът свирил на флейта в Поморие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913800

Часове преди взрива на летището в Сарафово атентаторът свирил на флейта в ПомориеЧаст от далите показания по делото за атентата на летището в Сарафово са виждали сочения за физически извършител на атаката на 12 юли 2012 година, предаде БНР. Няколко часа преди взрива, при който загинаха петима израелски туристи и българинът Мустафа Кьосев, соченият за извършител на атентата Мохамед Хасан Ел Хюсеини,

Днес е денят на възмездието-Видовден

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/dnes-e-denyat-na-vazmezdieto-vidovden

Според поверието, не се работи и трябва да се пазим от градушки и други природни бедствия

Работещите в Пловдив с най-висок ръст на доходите, задминаха софиянци

https://petel.bg/Raboteshhite-v-Plovdiv-s-nay-visok-rast-na-dohodite--zadminaha-sofiyantsi__269363

Заплатите в Пловдив бележат най-голям ръст на национално ниво. Възнаграждението на работещите под тепатата бележи увеличение от близо 13% ...

Повишиха посмъртно загиналите пилоти от падналия хеликоптер

https://petel.bg/Povishiha-posmartno-zaginalite-piloti-ot-padnaliya-helikopter__269362

Загиналите пилоти на хеликоптер Ми-17 са повишени в звание със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Майор Пламен Панти...

Сашо Кадиев влезе в женска роля и се помоли майка му да не го е видяла (снимка)

https://petel.bg/Sasho-Kadiev-vleze-v-zhenska-rolya-i-se-pomoli-mayka-mu-da-ne-go-e-vidyala--snimka-__269361

Водещията на предаването "Преди обед" по bTV Александър Кадиев за пореден път показа, че има изключително ексцентричен характер. Днес т...

САЩ с въздушен удар в Либия

https://www.actualno.com/africa/sasht-s-vyzdushen-udar-v-libija-news_679787.html

Съединените щати нанесоха въздушен удар по терористи от групировката "Ал Кайда" в страните от ислямски Магреб, като данните дотук сочат една жертва. Това съобщи пресслужбата на Африканското командване на Въоръжените сири на САЩ (АФРИКОМ), предаде БГНЕС. Ударът е нанесен при условия на координация с правителството на националното съгласие в Либия - на около 80 километра югоизточно от град Бени Уалид.  "АФРИКОМ анализира резултатите от двойния удар. Това е втори удар по т

Тръмп към Юнкер: Вие сте брутален убиец

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/trymp-kym-iunker-vie-ste-brutalen-ubiec-6083429

„Мисля, че го е казал като комплимент, но не съм сигурен“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Проф. Драги Георгиев, историк: Македония трябва да преодолее стереотипа за "вечния неприятел България"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/15/3199727_prof_dragi_georgiev_istorik_makedoniia_triabva_da/?ref=rss


Българските историци ще трябва да преодолеят твърдението за "изкуствената нация" по отношение на Македония, а колегите им от другата страна на границата - да се справят със стереотипа за "вечния неприятел България".<br /><br />Това каза в интервю за "Дневник". проф. Драги Георгиев, координатор от македонска страна на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между София и Скопие.<br /><br...

Пътна обстановка в страната - 15 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376008

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: - Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/miusiulmanite-praznuvat-ramazan-bajram-2103599

За мюсюлманите днес е първият ден от Рамазан Байрам, известен у нас и като Шекер Байрам. Празникът слага край на едномесечното въздържание от храна и вода от изгрев до залез слънце, наричано оруч. По традиция този ден се отбелязва с най-близките хо

Тръмп отдал чест на севернокорейски генерал, Белият дом го защити (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-otdal-chest-na-severnokorejski-general-beliiat-dom-go-zashtiti-video-2103579

Белият дом защити решението на президента Доналд Тръмп да отдаде чест на срещата на върха в Сингапур на севернокорейски генерал, също отдал му чест преди това, за да го поздрави, предаде Асошиейтед прес.

Съдебно заседание по делото за корупция срещу кмета на Пловдив

https://www.actualno.com/crime/sydebno-zasedanie-po-deloto-za-korupcija-sreshtu-kmeta-na-plovdiv-news_679786.html

Специализираният наказателен съд ще заседава днес, 15 юни, по делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев. Тримата са обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на зоопарка в Пловдив, припомня БГНЕС. Според държавното обвинение те са ощетили общината с 689 хиляди лева, тъй като вместо с обществена поръчка и конкурс са възложили строителството на зоокъта с пряко договаряне на фирма "Запрянови 03

Видовден е - истината излиза наяве

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/vidovden-istinata-izliza-naiave.html

На 15 юни отбелязваме Видовден. В народната митология Вида е образ на възмездието.

САЩ критикува Джеймс Коми за разследването за имейлите на Клинтън

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6913794

САЩ критикува Джеймс Коми за разследването за имейлите на КлинтънГлавният инспектор на министерството на правосъдието на САЩ заяви, че действията на бившия директор на ФБР Джеймс Коми преди президентските избори през 2016 г. са нарушили стандартите, но не са били мотивирани от политически пристрастия, предадоха агенциите. Главният инспектор посочва това в свой доклад.

САЩ критикува Джеймс Коми за разследването за имейлите на Клинтън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6913794

САЩ критикува Джеймс Коми за разследването за имейлите на КлинтънГлавният инспектор на министерството на правосъдието на САЩ заяви, че действията на бившия директор на ФБР Джеймс Коми преди президентските избори през 2016 г. са нарушили стандартите, но не са били мотивирани от политически пристрастия, предадоха агенциите. Главният инспектор посочва това в свой доклад.

Температурите на планетата ще се повишат с 1.5°C към 2040 г.

https://www.mediapool.bg/temperaturite-na-planetata-shte-se-povishat-s-15c-kam-2040-g-news280326.html

Глобалното затопляне може да доведе да повишаване на средните температури на планетата с над 1,5 градуса Целзий, като значими климатични промени могат да настъпят още към 2040 г.    Това се казва в доклад на Междуправителствената експертна група по изменение на климата, цитиран от ТАСС.   Ако емисиите въглероден диоксид продължат със същите темпове, предизвиканото от човешката дейност покачване на температурите ще надхвърли 1.5 градуса Целзий към 2040 г., се отбелязва в доклада.   Да се избегне покачването на температурите е възможно единствено ако държавите внесат бързи и всеобхватни промени в световната икономика, смятат от Междуправителствената експертна група по изменение на климата.   Парижкото споразумение за климата бе прието на 12 декември 2015 г. Сто деветдесет и седемте участници във форума се съгласиха да не допуснат повишаване на средните температури на планетата до 2100 г. с повече от 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. Учените смятат, че по-голямо покачване на температурите може да доведе до необратими последствия за околната среда.

Св. пророк Амос

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prorok-amos-news_679783.html

Роден в палестинския град Текоа и пастир по занятие, Амос бил повикан от Бога на пророческо служение през времето на юдейския цар Озия и израилския цар Йеровоам. Неблагодарният народ не се вслушвал в предупрежденията и откровенията на пророка, който възвестявал наказание от Бога. Към вождовете на израилския народ той казвал: "Горко вам, които смятате, че е далеч злочестия ден, и правите да се приближи тържеството на насилието; които лежите на одри от слонова кост и се обтягате на леглата

Днес мюсюлманите черпят с баклава

https://frognews.bg/novini/dnes-miusiulmanite-cherpiat-baklava.html

Завършва месец Рамазан (Рамадан), през който мюсюлманите стават преди изгрев слънце, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода, пази се “оруч”.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=376007

Няколко района около Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 15 юни - петък, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - 08:30 ч.

Ню Йорк съди фондацията на Доналд Тръмп заради съмнителни сделки

https://www.mediapool.bg/nyu-york-sadi-fondatsiyata-na-donald-tramp-zaradi-samnitelni-sdelki-news280325.html

Главният прокурор на щата Ню Йорк заведе дело срещу Доналд Тръмп, три от децата му и фондацията му навръх рождения му ден, съобщиха световните агенции. Главният прокурор Барбара Ъндърууд обвини фондацията на Тръмп и нейните директори, че са  работили за личните и бизнес интереси на сегашния американски президент в продължение на повече от десет години.    Според обвинението "Фондация Доналд Дж. Тръмп" е позволила на служителите си да улесняват незаконни сделки на организацията със себе си.   ”Фондацията е ползвана за плащания на господин Тръмп, които нямат нищо с благотворителността. Тя не е била нищо повече от тетрадка за отбелязване на плащанията от г-н Тръмп или неговите компании към организации с нестопанска цел, независимо от тяхната законност", посочи Ъндърууд в изявление.   "Не е това начинът, по който трябва да функционират частните фондации”, добави тя.   Децата на Тръмп - Доналд младши, Ерик и Иванка, също са обвинени.   Ню Йорк настоява за възстановяването на сумата от 2.8 млн. долара плюс глоби, 10-годишна забрана за Тръмп да изпълнява ролята на директор на организация с нестопанска цел в Ню Йорк, както и едногодишна забрана за децата му.   Тръмп очаквано отхвърли обвиненията в характерния си стил.   "Нелепите демократи в Ню Йорк правят всичко възможно, за да ме съдят за фондация, която спечели 18 милиона и 800 хиляди долара и даде за благотворителност повече пари, отколкото спечели – 19 милиона и 200 хиляди долара", коментира той в Туитър.   The sleazy New York Democrats, and their now disgraced (and run out of town) A.G. Eric Schneiderman, are doing everything they can to sue me on a foundation that took in $18,800,000 and gave out to charity more money than it took in, $19,200,000. I won’t settle this case!... — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 14, 2018

Тръмп обявил пред Г-7 Крим за руски - "щом говорят руски..."

http://clubz.bg/69174-trymp_obqvil_pred_g_7_krim_za_ruski_shtom_govorqt_ruski

Американският президент Доналд Тръмп казал на лидерите на Г-7, че Крим е руски, съобщи "Бъзфийд".

Като мотив той изтъкнал, че хората на полуострова говорят на руски, твърдят два дипломатически източника пред изданието.

Това станало на вечеря точно преди седмица - на 9 юни, в Квебек, Канада. Тръмп говорил по време на вечеря при обсъждане на международното положение, заявява един от дипломатите.

Източниците на "Бъзфийд" помолили за анонимност, тъй като нямат право да говорят по въпроса.

Заради анексирането на Крим през 2014 г. Русия бе извадена от Г-8 и тя стана Г-7. Руският президент Владимир Путин оправда нахлуването с мотива, че имал правото да защити руските граждани и рускоговорещите жители на Украйна.

На вечерята преди седмица Тръмп също така, изглежда, се заинтересувал защо лидерите на Г-7 заели страната на Украйна. Той казал, че "Украйна е една от най-корумпираните страни в света", твърди източникът на "Бъзфийд".

Не е ясно дали думите на американския президент били казани на шега или са представлявали сигнал за радикална промяна на настоящата външна политика на САЩ.

От Белия дом не са отговорили на молбата за коментар. Попитана вчера за думите на президента, прессекретарката Сара Сандърс заяви пред журналисти, че не може да коментира.

"Не знам за никакъв подобен коментар. Знам, че е съобщено за такова нещо, но няма да коментирам частен разговор, в който не съм участвала", каза тя.

При отпътуването си за срещата в Квебек на 9 юни Тръмп предизвика смут, като каза, че Русия трябва да бъде върната в Г-7, включваща седемте най-развити световни икономики - САЩ, Германия, Франция, Италия, Великобритания, Япония и Канада.

На втория ден на срещата президентът на САЩ отново призова Русия да бъде върната в групата, като омаловажи нахлуването в Украйна.

"Това бе Г-8, а не Г-7. Преди време се случи нещо, в което Русия вече я няма", каза той.

Тръмп обвини и предшественика си Барак Обама за случилото се в Украйна.

"Обама може да говори каквото си иска, но той позволи на Русия да превземе Крим", каза Тръмп.

Френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел заявиха пред журналисти, че Русия не може да бъде върната в Г-7, докато няма напредък в Украйна.

"За съжаление още не сме стигнали дотам", изтъкна Меркел.

А Макрон заяви:

"Топката е в полето на Русия."

Тръмп отново говори за връщане на Русия в Г-7 в интервю на борда на "Еър Форс-1", докато се връщаше от срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур. Той каза, че би било добре руският президент Владимир Путин да бъде на масата предвид факта, че Г-7 прекарва толкова време в разговори за Русия.

Не за първи път Тръмп всява смут с противоречиви изказвания за Крим.

През март 2016 г. той бе попитан от журналист дали ще признае Крим за руски, ако стане президент. Отговорът му бе:

"Ще разгледаме това. Да, ще разгледаме."

В края на същата година, когато Тръмп вече бе избран, съветникът му Картър Пейдж посети Москва.

"Убеден съм, че ще се открият нови възможности за проедоляване на неверните представи и погрешната посока, които бяха предприети по отношение на Украйна", коментира Пейдж пред журналисти в отговор на въпрос на агенция дали смята, че новата администрация на САЩ ще признае анексията на Крим.

След това обаче президентът на САЩ неведнъж призова Русия да се изтегли от Украйна и подписа наложените от Вашингтон санкции срещу Москва.

Деца, спасявайте се оттук

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/detca-spasiavajte-se-ottuk-682638.html

Обаждат от Пропуски - един младеж Ви чака пред бариерата, носи Ви колетче.

Отивам да видя за какво става дума. 

Веднага го познах - беше чудесен студент с много добра дипломна работа. Сега разнася писма и пратки.

Какво става? - питам го.

Ето какво става! - с три езика, с две магистратури, само на тази работа ме взеха! До края на годината се изнасям за Лондон.

Броя месеците и се махам! Скоро няма да им стъпя тук!

Разказа ми, че се опитвал на много места в държавната и в три общински администрации.

Не става, професоре, човек по честен път и с дипломи, без връзки, без партийна протекция, без да си плати с пари или тяло не може да пробие! Пробвах и в университети. Знаете ли какво е обидното? Навсякъде виждах хора - били преди в структурите на сигурността и отбраната, взели си пенсиите, при това никак не лоши. И продължили като цивилни. Нямам нищо против никого. Не мога да обобщавам. Всеки случай е индивидуален - един може много още да даде, друг малко, трети нищо. Но говоря не за частните случаи, а за общия: на стотици места, където не се иска особен професионализъм от работата по-рано в системата за сигурност и отбрана - седят и решават кръстословици хора с пенсия и заплата. А младите? Мога да ви кажа за най-добрите студенти от моята група. Един разкарва пици. Друга къса билети в киното в мол. Трета е ... помощник-фризьор, каквото и да значи това. Ето ме и мен - с писъмца и колетчета. Около 24 май се събрахме и знаете ли какво - никой не каза, че ще остане тук. И всички съжаляват, че още са тук. А така ми се искаше да стана преподавател, сърцето и душата си щях да раздам. Вие поне ме знаете! Какво да правя? Не, не чакам отговор.

Протегнах ръка за довиждане и му казах следното: Онзи ден си говорихме с трима колеги. И единият сподели нещо, което останалите също си го мислим:

- Ние не можем да си позволим да казваме на всички свои студенти - спасявайте се оттук, търсете реализация там, където ще ви оценят! Нямаме сили да им го кажем, нямаме и моралното право да ги посъветваме така, защото студентите са с различни възможности и шансове да успеят - някои ще си съсипят живота в чужбина. Но понеже нашите деца са се случили умни, трудолюбиви, борбени и със силен характер, ние можем да си позволим, имаме моралното право да ги посъветваме - Деца, спасявайте се оттук, търсете реализация там, където ще ви оценят, изградете се като специалисти! Иначе алтернативата ви каква е - некомпетентността, простотията, алчността, арогантността, корупцията, нарцисизмът тук да ви унищожат като професионалисти. А когато България реши да се опомни и да отхвърли цялата тази некомпетентност, простотия, алчност, арогантност, корупция, нарцисизъм и се вземе в ръце, тя ще трябва да има на кого да разчита - на вас и на такива като вас. Така че нямате избор - в името на България се спасявайте оттук, търсете реализация там, където ще ви оценят!

Жестока е тази истина... Но как иначе. Нали днес видях едно талантливо момче с висок потенциал в науката, да гние и агонизира като личност, разнасяйки писма и колетни пратки...

Б. ред. - Текстът на проф. Николай Слатински е от профила му във фейсбук.

Д-р Николай Недев: Има шанс простреляната Симона да се върне към нормалния живот

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6913474

Д-р Николай Недев: Има шанс простреляната Симона да се върне към нормалния животМомичето нямаше да е живо, ако куршумът бе поразил мозъчния ствол Мечтая за хибридна операционна като в София и Пловдив, казва началникът на отделението по неврохирургия в УМБАЛ - Бургас - Д-р Недев, вие оперирахте простреляната в Слънчев бряг Симона Тодорова. 22-годишното момиче се подобрява с всеки изминал ден въпреки лошите прогнози в самото

Прогноза за времето - 15 юни (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-15-uni-petyk-news_679781.html

Днес на много места в западната половина от страната отново ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевични бури и градушки. Преди обяд в източните райони ще е предимно слънчево, но след обяд на места, главно в югоизточните райони, ще има временни увеличения на облачността и ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър: в западната половина от страната - от северозапад, а в източната – от югоизток. Максималните темпера

Юнкер се оплака: Тръмп ме нарече „брутален убиец“

https://dnes.dir.bg/politika/yunker-se-oplaka-tramp-me-nareche-brutalen-ubiets

Мисля, че го е казал като комплимент, но не съм сигурен, каза председателят на ЕК

Днес погребват Стивън Хокинг по уникален начин

https://petel.bg/Dnes-pogrebvat-Stivan-Hoking-po-unikalen-nachin__269360

Церемонията по погребението на праха на Стивън Хокинг ще се състои днес в Уествинстърското абатство. След приключването ѝ гласът на знам...

Пак скандали в НС - БСП напуснаха пленарна зала

https://petel.bg/Pak-skandali-v-NS---BSP-napusnaha-plenarna-zala__269359

Снимка Булфото Пленарният ден отново започна със скандали и препирни. От БСП се ядосаха на ГЕРБ, че вкарват извънредни точки в дневния ...

Мълния запали постройка и уби домашни животни в Сандански

https://petel.bg/Malniya-zapali-postroyka-i-ubi-domashni-zhivotni-v-Sandanski__269358

Кадър бТВ Летните бури отново причиниха щети в различни райони у нас. Мълния удари селскостопанска постройка в Сандански, подпали я и уб...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване