Разследват смърт на 4 кучета в Стражишко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955648

Разследват смърт на 4 кучета в СтражишкоСлужители на полицейското управление в Стражица разследват смъртта на четири кучета, неустановена порода и собственост. Сигнал за случая е получен във вторник, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Велико Търново. По данни на подателя на сигнала животните са намерени на улица в с. Бряговица. По случая е назначена съдебна ветеринарно-медицинска

Жените очакват по-скъп годежен пръстен, ако партньорът им е грозен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6955653

Жените очакват по-скъп годежен пръстен, ако партньорът им е грозен

Жените очакват по-скъп годежен пръстен, ако партньорът им е грозен, но мъжете са по-склонни да се охарчат, когато го купуват за красавица, съобщи в. "Мирър". Учени от университета на Западен Орегон са изследвали как външният вид влияе върху избора или очакванията за годежния пръстен. Те са работили с 50 участници,

Разследването срещу Иванчева e приключило

http://www.transmedia.bg/2018/07/11/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-e-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%bb%d1%8e/

Специализираната прокуратура е приключила разследването за корупция срещу кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, заместник-кмета Биляна Петрова и бившия кмет на общината Петко Дюлгеров, пише „Сега“ като цитира съобщение от държавното обвинение.

„На 9 и 10 юли 2018 г. прецизираните в хода на досъдебното производство обвинения бяха предявени на всеки от тримата. От днес, 11 юли 2018 г., започва предявяване на материалите по делото на обвиняемите и защитата им. В най-кратки срокове след това Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт“, пише в съобщението.
Tримата обвиняеми по делото бяха задържани на 17 април 2018 г.

Иванчева и Петрова бяха държани часове наред пред Спортната палата в София с белезници, докато разследващите брояха пари на тротоара. Според прокуратурата Иванчева и Петрова са взели 70 хил. лв. евро подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. В колата има бяха открити 56 хил. евро., а останалите 14 хил. евро у Дюлгеров, за когото прокуратурата твърди, че е бил посредник при подкупа.

Мърдок предлага 27,7 млрд. евро за телевизия Sky

https://www.actualno.com/interest/myrdok-predlaga-277-mlrd-evro-za-televizija-sky-news_684328.html

21st Century Fox на Рупърт Мърдок разкри днес, че увеличава предложението си за поглъщане на паневропейската телевизионна група Sky, оценявайки групата на 24,5 милиарда паунда (27,7 милиарда евро). Така те наддават срещу конкурентната оферта на Comcast. Подобрената оферта на Fox за 61 % от Sky надхвърля с 2,5 млрд. паунда офертата на американския гигант в кабелната телевизия Comcast, от който предлагат 22 млрд. паунд за цялата сателитна телевизия.

Първи по смъртност и сред последните по раждаемост сме в цяла Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=377541

България е с най-висока смъртност в ЕС и сред последните по раждаемост през 2017 г. Това показват данни на Евростат за населението в евросъюза. Според данните населението в България към 1-ви януари тази година е било 7,050 милиона спрямо 7,101 милиона към 1-ви януари 2017 г.

2 млн. долара дарение от Америка получи училището в Лом

https://frognews.bg/novini/2-mln-dolara-darenie-amerika-poluchi-uchilishteto-lom.html

Завещание от Америка за над 2 и половина милиона долара! И то за училище и община в най-бедния район у нас – северозападния.

Германия си признава: Имаме проблем с Русия

http://clubz.bg/70383-germaniq_si_priznava_imame_problem_s_rusiq

Германия не е заложник на руската политика, заяви днес германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че изказването ѝ е реакция на обвинението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Германия е "напълно под контрола" на Русия заради нарастваща енергийна зависимост от нея.

"Без съмнение имаме много проблеми с Русия", каза Фон дер Лайен на събитие в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел - малко след като Тръмп говори на среща в центъра на белгийската столица.

"От друга страна без съмнение трябва да бъде запазен каналът за комуникация между страните или съюзите и противниците", заяви тя на английски в отговор на въпрос за обвинението на Тръмп.

Фон дер Лайен отхвърли искането на Тръмп страната ѝ незабавно да увеличи отбранителните си разходи до 2% от БВП. Те ще достигнат минимум 1,5 процента от брутния вътрешен продукт до 2024 г., каза Фон дер Лайен.

Тя допълни, че това е, което "можем да гарантираме".

Според договореност от среща на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. за следващите десет години всички съюзници трябва да достигна ниво на отбранителни разходи от 2% от БВП.

"САЩ са прави да искат целта от 2% от БВП да бъде изпълнена", призна германската министърка.

Тя обаче посочи, че до 2014 г. страната ѝ в продължение на 25 години е съкращавала военните разходи и към момента, в който са били постигнати договореностите от Уелс, тя е давала за нуждите на отбраната 1,1% от БВП.

"Важно е обаче да се гледат не само числата, но и приносът в НАТО, защото може да харчиш 2% за отбрана и да не правиш нищо за алианса", подчерта Фон дер Лайен.

Тя припомни, че "германският контингент е втори по численост в НАТО, разходите на Германия за отбрана са втори по големина (в алианса)". 

"Движим се в правилна посока. Предстои да се свърши още много, но ние сме ангажирани с постигането на поставената цел", допълни германският министър на отбраната.

Не е работа на НАТО да решава за разширението на газопровода "Северен поток", заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че сред съюзниците има разногласия по този проект.

"Има различни виждания, това е добре известно, но НАТО не решава. Имаме отношение към енергийната сигурност, доколкото тя е свързана с общата сигурност. Държим на разнообразяването на източниците на енергийните доставки, за да има устойчивост", поясни Столтенберг пред журналисти.

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп порица Германия, че иска разширяване на газопровода и дава милиарди за руски газ, докато САЩ плащат милиарди за защитата на Европа от Русия.

По думите на Столтенберг в НАТО има разногласия по различни въпроси - търговски, за опазването на природата, за отбранителните разходи.

"Очаквам да постигнем съгласие по основното - че заедно сме по-силни и способни да защитим всеки съюзник", посочи той преди началото на двудневната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел. 

"Изправени сме пред невиждани заплахи за сигурността, имаме и разногласия. Много е важно да покажем, че НАТО напредва и е в състояние да постига повече", добави Столтенберг. "Уверен съм, че въпреки разногласията, ще приемем решения и ще постигнем напредък по готовността на нашите войски, способността да се противопоставим на терористите, да бъдем готови за целта с осъвременяването на командните структури. Най-важният ще бъде може би въпросът за разходите за отбрана".

Генералният секретар посочи, че след десетилетия на бюджетни ограничения, равни на стотици милиарди долари, днес виждаме поемане в обратната посока. Всички съюзници увеличават разходите.

По повод днешната си закуска с президента на САЩ Столтенберг коментира, че президентът говори прямо.

"Всички сме съгласни за нуждата от справедлива подялба на разходите в НАТО", посочи генералният секретар. "Очаквам открит и честен разговор за разходите, препотвърждение на обещанието да харчим повече за отбрана, както и да се признае постигнатият напредък".

(БТА)
 

Трима загинаха в придошла река в Румъния, един се издирва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955630

Трима загинаха в придошла река
в Румъния, един се издирваТрима души загинаха, а един е обявен за изчезнал, след като опитали да прекосят с каруца придошла река в Югоизточна Румъния. Две от жертвите са деца, съобщава информационният сайт Зиаре. Спасителите са получили сигнал около 20.30 ч. снощи, че двама възрастни и две деца са отнесени от водите на река в село Мъгуреле, окръг Тулча.

"Жив" шоколад, сладка от люти чушки и колбаси с черен етикет на първия Национален фермерски пазар във Варна

http://www.varna24.bg/news/802241.html

За първи път - в разгара на лятото, морската столица ще събере производители на натурални храни от ...

Китай е сред 20-те най-иновативни икономики в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955631

Китай е сред 20-те най-иновативни икономики в света
Китай е сред 20-те най-иновативни икономики в годишната класация на Световния индекс на иновациите, която се изготвя от Корнуелския университет и Световната организация за интелектуална собственост, предава bulgarian.cri.cn. Швейцария си запази първото място и тази година, следвана от Холандия и Швеция.

Вдигат цената на насъщния и в Благоевград

http://www.struma.com/biznes/vdigat-cenata-na-nasushtniya-i-v-blagoevgrad_136513/

Цената на хляба ще се увеличи поне с 10 стотинки, коментират хлебопрозводители от Благоевград. Областният център не прави изключение от цялата картинка в страната. Причините за вдигането на цената на насъщния са няколко. Първо лошата реколта от пшеница, заради проливните дъждове, второ увеличението на цените на електроенергията и природния газ.

Според хора от бранша подобно увеличение на хлаба не е имало от лятото на 2015 година. Тогава увеличението е било с 20 стотинки на килограм....

Продължава

Майките на деца с увреждания поискаха оставката на директор на НПО

https://www.actualno.com/politics/majkite-na-deca-s-uvrejdanija-poiskaha-ostavkata-na-direktor-na-npo-news_684309.html

Инициативата на майките на деца с увреждания „Системата ни убива” поиска от премиера Бойко Борисов и от социалния министър Бисер Петков да уволнят Адриана Стоименова като зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания към Министерския съвет. Причината – отправени от Стоименова недоказани обвинения спрямо инициативата на майките. "Г-жа Стоименова си позволи нееднократно в публичното пространство да разпространява съмнителна, неотговаря

САЩ удари Китай, наложи мита върху стоките им за 200 млрд. долара

https://frognews.bg/novini/sasht-udari-kitai-naloji-mita-varhu-stokite-200-mlrd-dolara.html

Задълбочава се търговската война между Съединените щати и Китай. Вашингтон наложи нови мита върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара. Налогът е 10%.

Младият певец Мико дебютира с първия си сингъл "Искам те"

https://www.avtora.com/mladiiat-pevec-miko-debiutira-s-parviia-si-singal-iskam-te/

Роденият в Пловдив Мико Минко Димитров дебютира на поп сцената с песента Искам те. Парчето и видеото към него са изцяло продуцирани от самия него. Текстът на песента също е на самия изпълнител, а музиката създава заедно с Алекс Нушев. Хореограф на Искам те е Виктор Милушев, а режисьор на видеото е Люси Иларионов. Исках парчето да има музика и емоция в него, които да те накарат да си запееш припева веднага – казва изпълнителят. Свежото звучене на песента се допълва от женския вокал на Зария, заедно с която Мико учи в Консерваторията.Минко Димитров завършва Националната консерватория, специалност Поп

Онкоболницата във Варна отчита над 25 хиляди лв. загуби

http://varnautre.bg/2018/07/11/84626/%d0%be%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-25-%d1%85%d0%b8

  25 531,36 лв. е загубата на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко Марков“ за първите шест месеца на тази година заради финансиране на остатъците от неизползвани лекарства. Това разкри зам.-управителят по лечебната дейност д-р Янислава Илиева. Според новите правила НЗОК покрива разходите за точната доза медикамент, предписана на пациента. Медикаментите […]

Експерт: Срещата на върха на НАТО се очертава да е истински кошмар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955615

Експерт: Срещата на върха на НАТО се очертава да е истински кошмарНикой не може да твърди, че европейците не са предупредени. В туит американският президент Доналд Тръмп обяви каква ще е линията още на 9 юни, като затръшна вратата на Г-7 под носа на Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Джъстин Трюдо, пише френският в. "Фигаро". Започващата днес в Брюксел среща на върха на НАТО се очертава да е истински кошмар,

С реновираните водни огледала паркът в Сандански се превръща в любимо място на гости и местни

http://www.struma.com/obshtestvo/s-renoviranite-vodni-ogledala-parkut-v-sandanski-se-prevrushta-v_136512/

По проект в сътрудничество с Република Македония – „ Изграждане на инфраструктура за устойчиво развитие на туризма“, бяха направени редица обновления и реконструкции за повишаване на туристическия потенциал на региона и подобряване на туристическите услуги.

С реновираната водна каскада и водни огледала, парк „Свети Врач“ се превръща в гордост и предпочитано място за фотографиране и отдих.

Едно от най-обичаните места в град Сандански, както за...

Продължава

Госпожо Нинова, Вие работите за ГЕРБ! /Отворено писмо до Корнелия Нинова/

http://pogled.info/bulgarski/gospozho-ninova-vie-rabotite-za-gerb-otvoreno-pismo-do-korneliya-ninova.96028

/Поглед.инфо/ Госпожо Нинова, Вашата политика е вредна за българската левица. Поведението Ви е далеч от всякаква идея за "преодоляване на капитализма" и за изграждане на социализъм в България. След като получихте подкрепата на различни бизнесмени, членове на БСП, и се окупирахте като председател на БСП, Вие започнахте война срещу идеята за обединена Левица.

През август започва изграждането на парк за отдих до Юнашкия салон във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377487

Изграждането на зона за отдих до Юнашкия салон ще започне в началото на август, това съобщи шефът на инфраструктурната дирекция в Община Варна Петър Гърбузов за Moreto.net. На мястото, където бяха съборени бараките, ще има изградена зона за отдих, която предвижда изграждането на четири тераси, които са свързани помежду си чрез стъпала и рампи, зона за отдих с пейки и шадраванче, озеленяване и поставяне на паркова мебел.

Турската полиция задържа противоречив писател и телевизионен проповедник

https://www.actualno.com/europe/turskata-policija-zadyrja-protivorechiv-pisatel-i-televizionen-propovednik-news_684325.html

Турската полиция започна операция за задържането на 234 души, свързани с писателя и телевизионен проповедник Аднан Октар, заради обвинения, включително формиране на престъпна банда, измами и сексуално насилие.  В изявление по случая на истанбулската полиция се казва, че действията са предприети от секция "Финансови престъпления" в операция, която според Анадолската агенция се извършва в пет провинции. Полицията започнала акцията в ранните часове на деня в къщата на Октар в Ч

Пътуваща изложба “От море до море” пристига в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/c_qZp10rWiY/

3a7be2241febfce45dd297d2c81ce9d0Бургас ще бъде домакин на пътуващата изложба “От море до море”, която се реализира съвместно с полските градове Гданск и Варшава по повод честването на 100 години от установяване на дипломатически отношения между България и Полша.

По покана на Български Културен Институт – Варшава инициативата стартира с откриване на изложбата през месец май с 30 картини на бургаски художници в град Гданск. Официалната церемония по откриването се състоя в навечерието на Европейска нощ на музеите – 19-ти май, и бе уважена от множество официални гости, сред които българският посланик в Полша – г-н Емил Ялнъзов, почетният консул на България в Гданск – г-н Ян Стравински, директорът на БКИ – Варшава и председателят на Дружество на художниците – Полша. След престоя си в Гданск, изложбата гостува във Варшава през месец юни, съвместно с творби на полски художници.

От утре изложба “От море до море” ще може да бъде разгледана в Бургаска художествена галерия “Петко Задгорски”. Тук тя ще представи 38 творби живопис и графика на 38 полски художника. Откриването ще е на 12 юли (четвъртък) от 18:00 ч., а официалната церемония по закриване – на 8 август (сряда).

Индексите на "Уолстрийт" записаха ръстове

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-Уолстрийт-записаха-ръстове_l.a_i.763330_at.1.html

Уолстрийт приключи сесията във вторник на зелена територия в очакване на новия сезон на финансовите отчети, като над 20 компании, включени в S&P...

Истински индианец показва изкуство във Варна

http://varnautre.bg/2018/07/11/84623/%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%86-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%ba%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%b2

Индианецът Умберто Тасет показва уникално изкуство във Варна. Той е един от артистите, които се представят на арт фестивала “Сръчко”, който се провежда до 18 юли в Приморския парк – между Морското казино и “Раковината”. Умберто, който е от Куба, показва индиански амулети и талисмани от Перу и Куба. Невероятните произведения на изкуството помагат при […]

Хърватия и Англия се впускат в оспорвана битка по пътя към мечтата

http://www.cross.bg/mondial-tazi-hurvatiya-1578854.html

/КРОСС/ Тази вечер от 21:00 часа ще бъде изигран вторият полуфинален мач от Мондиал 2018, който ще определи съперника на Франция на финала на Световното първенство. Домакин на събитието е стадион "Лужники" в Москва, а в оспорвана битка се впускат Хърватия и Англия. Достигането до тази фаза на турнира е огромен успех и за двата отбора, но залогът вече е прекалено голям и едва ли някой да дръпне ръчната тази вечер. За последно "Трите лъва" участват на полуфинал през далечната 1990 година, докато "шахматистите" на Мондиал 98. Лошата новина е за хърватите, в които вече има доста натрупана умора след изиграни два мача по 120 минути. Първо тимът трябваше да реши изходът от осминафинала срещу Дания след изпълнение на дузпа, а след това и този срещу Русия на 1/4-финала.

Опозиционен вестник за новото турско правителство: Не кабинет, а семейна фирма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955621

Опозиционен вестник за новото турско правителство: Не кабинет, а семейна фирма"Не кабинет, а семейна фирма" - така турският опозиционен в. "Биргюн" определя състава на новото турско правителство, съставено след изборите на 24 юни, с които Турция преминава към президентска система на управление. Според вестника "от гледна точка обвързаност към Ердоган новият кабинет е доста рафиниран".

Трагедия! Млада служителка в петзвезден хотел в Банско открита мъртва в тоалетната!

http://www.varna24.bg/news/802237.html

Полиорганна недостатъчност е причината за смъртта на 22-годишното момиче, което бе открито мъртво ...

Дупнишките гамени, рушили Джамията в града се извиниха в социалната мрежа

http://www.struma.com/krimi/dupnishkite-gameni-rushili-djamiyata-v-grada-se-izviniha-v-socialnata_136511/

Малките момчета от Дупница, които станаха известни вчера с видеото си как рушат пейки в двора на Джамията, се извиниха в социалните мрежи. 'Извиняваме се за постъпката ни!', написаха трите момчета в група в социалната мрежа, след което качиха и още клипчета от вандализма си.

Коментарите на хората не закъсняха: 'Извинявате се, а счупеното кой ще възстанови?', 'Келеши, извинявате се, защото се разбра кои сте'- това бяха само част от нападките, които дупничани отправиха към...

Продължава

Катастрофа по пътя Бургас-Слънчев бряг

https://www.actualno.com/society/katastrofa-po-pytja-burgas-slynchev-brjag-news_684324.html

Около 08.00 часа по пътя Бургас-Слънчев бряг на територията на Районно управление на МВР - Поморие 20-годишна жена от Сливен, управляваща лек автомобил, поради загуба на контрол и вероятно движение с несъобразена скорост, самокатастрофира, преобръщайки се по таван. Това съобщи за  „Фокус“-Бургас Цветелина Рандева, говорител на ОДМВР-Бургас. Не са пострадали нито 20-годишната жена, нито спътничката й, като са се разминали с уплах и материални щети по превозното сред

Списък на лекарствата, които трябва да носите на почивка

https://petel.bg/Spisak-na-lekarstvata--koito-tryabva-da-nosite-na-pochivka__273312

Когато пътувате на почивка, трябва да запомните, че понякога има непредвидени ситуации. Някои от тях може да изискват медицинска помощ. В ...

Борисов: Нямам връзка или дете от манекенка

https://petel.bg/Borisov--Nyamam-vrazka-ili-dete-ot-manekenka__273309

Премиерът Бойко Борисов определи като "фалшива новина" приписваната му афера с манекенката Борислава Йовчева. "Както ви е известно, напос...

Багата разтърси САЩ с историята си от 2012-а

https://petel.bg/Bagata-raztarsi-SASHH-s-istoriyata-si-ot-2012-a__273311

Най-успешният български състезател в свободните боеве ММА Благой Иванов разтърси САЩ с историята си. Багата е център на вниманието тази с...

Момчил Неков подкрепя опростяване на правилата за използване на географските означения

https://petel.bg/Momchil-Nekov-podkrepya-oprostyavane-na-pravilata-za-izpolzvane-na-geografskite-oznacheniya__273310

Брюксел, 11 юли 2018 г. – „Подкрепям в голяма част направените предложения за опростяване на правилата за използване на географските означе...

Двама шофьори се озоваха в канавки по пътищата във Варненско заради несъобразена скорост

https://petel.bg/Dvama-shofori-se-ozovaha-v-kanavki-po-patishhata-vav-Varnensko-zaradi-nesaobrazena-skorost__273304

илюстрация Булфото Вчера около 12:05 часа, на пътя к.к. Албена – гр. Варна, в района на бензиностанция,77-годишният водач на«Митсубиши» Д.Е., ...

29-годишен причаквал варненки в тъмното, за да...

https://petel.bg/29-godishen-prichakval-varnenki-v-tamnoto--za-da---__273307

Районният съд във Варна осъди 29-годишен мъж за блудствени действия спрямо три жени. Мъжът беше признат за виновен по повдигнатите му обви...

Иван Бакалов: Внимайте с поздравленията към рожденици във фейсбук! Може да се окаже, че те...

https://petel.bg/Ivan-Bakalov--Vnimayte-s-pozdravleniyata-kam-rozhdenitsi-vav-feysbuk--Mozhe-da-se-okazhe--che-te----__273306

Журналистът Иван Бакалов предупреди всички да внивамават, когато поздравяват приятели и близки за рожден ден във фейсбук. Причината ...

Нова дрога с кодово име "Амнезия" залива пазара

http://www.varna24.bg/news/802232.html

Нова дрога с кодово име "Амнезия“ залива пазара и е тотален хит в момента. Тревата, която е ...

Емил Караниколов: Лобистките текстове трябва да се премахнат от закона за горивата

http://nakratko.bg/category/59/162187/


Закон за горивата трябва да има. Горивото е акцизна стока, а почти всички акцизни стоки имат закон – тютюнът, спиртните напитки. Всички текстове, за които е доказано, че са лобистки, трябва да бъдат премахнати.

Оказваме се съвсем боси

https://www.actualno.com/actualno/okazvame-se-syvsem-bosi-news_684177.html

Всяко чудо, за три дни. Точно така се получава и с протеста на Николай Колев-Босия. Поразшумя се в края на миналата седмица, изказаха се президентът Румен Радев, председателят на парламента Цвета Караянчева, пообиколиха телевизионните студиа познати капацитети да изкоментират колко прав е Босия или колко е лъд – според съответния експертен капацитет, и толкова. Намериха се други теми – кеф ти да спасяваме деца от пещера в Тайланд (най-вече), кеф ти радиация на плаж до Черномо

Заведения с предписания за събаряне работят на плаж "Кабакум"

http://www.varna24.bg/news/802235.html

Незаконно построените заведения на плаж "Кабакум" край Варна вече работят. Конструкциите ...

Отпадат изискванията за представяне на съдебно удостоверение за актуално състояние

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/y8MLSrYwI-A/

ministerskiПравителството прие Постановление за изменение на нормативните актове на Министерския съвет, в изпълнение на мерките за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса, чрез премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител.

Приетите промени касаят отпадането на изискванията на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) за представяне на съдебно удостоверение за актуално състояние /съответно актуално удостоверение/ при вписване в Търговския регистър, както и копие на карта за идентификация по БУЛСТАТ. Информацията за това е публично достъпна и ДАМТН може да се снабди с нея, без да задължава бизнеса да предоставя официални документи от Агенцията по вписванията. Отпада изискването за представяне и на копия от трудови договори при кандидатстване за издаване на лицензии за осъществяване на технически надзор на съоръжения с повишена опасност, както и удостоверения за вписване в регистъра на лицата, извършващи дейности по поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръженията с повишена опасност. Законовото изискване за наличие на персонал, притежаван от кандидатите, ще се проверява от ДАМТН служебно, чрез извършване на Справка за актуалното състояние на действащите трудови договори от НАП.

Очакваните резултати от прилагането на новата нормативна уредба са намаляване на броя на изискваните документи, облекчаване на процедурата по предоставяне на услугата, както и намаляване на финансовата тежест за лицата чрез отпадане на необходимостта от предоставяне на горецитираните документи.

 

И във Варна вече действа синя зона

https://dnes.dir.bg/varna/i-vav-varna-veche-deystva-sinya-zona

Става въпрос за 2600 места в центъра на града, 110 от тях са за хора с трайни увреждания

Акция на полицията! Спипаха „ало“ измамник обирал баби в Пиринско…

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bf%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b0%d0%bb%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%bc/

Служители на 02 РУ Благоевград разкриха и задържаха лице, съпричастно към извършени измами.

На 08.07.18 г и 09.07.18 г. на територията на районното управление са получени сигнали за извършени телефонни измами на възрастни граждани, които след въвеждане в заблуждение са били принудени да .хвърлят през прозорците на жилищата им пари на обща стойност около 3 876 лв.

След проведени оперативно – издирвателни мероприятия полицейските служители са установили и задържали 59 –годишният А.К. от София, който е вземал парите и е съизвършител при осъществяването на телефонните измами.

На задържаното лице е повдигнато обвинение по чл. 209 , ал1 , във връзка с чл. 26, ал.1 и чл 20 1 ал. 2 от НК. По случая е образувано досъдебно производство. сн.илюстративна

 

Материалът Акция на полицията! Спипаха „ало“ измамник обирал баби в Пиринско… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Автомобили горяха в кв. „Манастирски ливади“ в София

https://www.actualno.com/society/avtomobili-gorjaha-v-kv-manastirski-livadi-v-sofija-news_684320.html

Няколко автомобила горяха рано тази сутрин в столичния кв. „Манастирски ливади“ в столицата, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал на улиците „Раелвица“ и „Иван Сусанин“. На място незабавно са дошли противопожарни автомобили и са потушили пламъците. Оперативни групи на полицията са отцепили района и събират доказателства за инцидента. Все още не е ясно каква е причината. 

Болницата в Червен бряг e глобена, заради пациенти „фантоми“

http://nakratko.bg/category/58/162186/


Боницата в Червен бряг е санкционирана от Националната здравно осигурителна каса заради пациенти „фантоми“. Това съобщи д-р Пенка Стефанова, управител на здравната каза в Плевен.

Два пъти повече чужденци с разрешение за работа у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=377540

Два пъти се е увеличил броят на чужденците, които са получили достъп до пазара на труда в страната през първите 6 месеца на годината в сравнение със същия период на 2017 г. Става въпрос за граждани от общо 36 държави извън Европейския съюз.

Медици от МБАЛ Враца отново на протест заради забавени заплати

https://www.24chasa.bg/region/article/6955616

Медици от МБАЛ Враца отново на протест заради забавени заплатиДесетки лекари и медицински сестри от Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ "Хр. Ботев" протестираха тази сутрин пред лечебното заведение заради отново забавени заплати. Работещите в болницата не са получили заплатите си за май, а предстои да получат аванс от трудовите си възнаграждения за юни, твърдят протестиращите.

Кръводарителска акция организираха младежите от ГЕРБ в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/C-QWZIkf-vE/

Кръводарителска акция организираха младежите от структурата на ГЕРБ в Бургас. Така те се отзоваха на призива на Отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ-Бургас. Преди няколко дни стана ясно, че запасите от всички кръвни групи са силно намалени и има нужда от доброволци.

Инициативата подкрепи и народният представител Галя Василева, която е член на Националния изпълнителен съвет на Младежката организация на ГЕРБ и организационен секретар на цялата младежка организация в страната. В акцията се включиха още Николай Василев, председател на МГЕРБ-Бургас и общинският съветник Антон Берданков.

„Надяваме се с личен пример да провокираме хората да подкрепят Кръвния център и да дарят кръв. Ситуацията е притеснителна особено в активния летен сезон, когато в Бургас има много почиващи от страната и чужбина, нуждаещи се от кръвопреливане. Чрез своя благороден жест гражданите могат да помогнат за спасяването на човешки живот. Какво по-хубаво от това?“, сподели бургаският депутат Галя Василева.

Станимир Христов, който е член на младежите, първи дари кръв днес. Той сподели, че и друг път се е включвал в подобна инициатива и го прави с голямо желание. От МГЕРБ призоваха освен структурата на партията в областта и всички граждани да се включат активно за подпомагане на Отделението по трансфузионна хематология. То снабдява с кръвни съставки всички болници в област Бургас. Със заповед на министъра на здравеопазването се регламентира даряването на кръв в цялата страна, като тя ще бъде предназначена за Бургас, като това се посочи от дарителя.

Кръвният център в Бургас е с работно време от 07:30 до 14:00 в делнични дни, като при заявка има дежурни екипи, които могат да поемат кръводарители и следобед, както и в почивните дни.

Желаещите да дарят кръв трябва да са на възраст от 18 до 65 години, в добро здравословно състояние и да носят със себе си документ за самоличност – лична карта. Кръвният център в Бургас се намира в сградата на ДКЦ 1.

 

 

КФН предупреждава клиентите на ИП Прогресива трейдинг ООД

http://econ.bg/Новини/КФН-предупреждава-клиентите-на-ИП-Прогресива-трейдинг-ООД_l.a_i.763329_at.1.html

На 9 юли 2018 г. Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза на инвестиционния посредник „Прогресива Трейдинг“ ООД с предишно наименование „ББГ...

БНР на протест, журналистите не вярват на ръководството за куп неща

https://www.actualno.com/society/bnr-na-protest-jurnalistite-ne-vjarvat-na-rykovodstvoto-za-kup-neshta-news_684313.html

Борбата ще бъде докрай, някой трябва да ни чуе, да помисли за нас. Така музиканти, журналисти и технически лица от Българското национално радио (БНР) коментираха защо днес, 11 юли, се събраха в 8:30 часа пред сградата на БНР. Дали има или няма пари за по-високи заплати в БНР ние не знаем, не ни казват, е становището на протестиращите. Припомняме, че вчера (10 юли), ръководството на БНР обяви, че нито един от синдикатите в националното радио не е изявил желание за обсъждане на въпросите, които

Румънска медия: ЕК е разтревожена от политическата битка в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955613

Румънска медия: ЕК е разтревожена от политическата битка в страната"Категорично предупреждение към Румъния от председателя на Европейската комисия (ЕК) след среща с премиера Дънчила в Брюксел: Продължаваме наблюдението", "Европейската комисия е разтревожена от постоянната политическа битка в Румъния, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС през януари 2019 г.

Отворено писмо до членовете на Националния съвет на БСП

http://www.cross.bg/drygari-predsedatel-partiyata-1578862.html

/КРОСС/ ОТВОРЕНО ПИСМО до членовете на Националния съвет на БСП от Здравко Кънчев, Трифон Панчев и Валери Мито Уважаеми другари, Обезпокоени от медийните изяви на наши другари, които през последните дни изобилстват в печатни и електронни издания, се обръщаме към Вас, с надежда, че на това ще бъде сложен край. Не намираме за редно, още по-малко отговорно, бивш председател на БСП да участва в очерняща партията и ръководството кампания, имайки предвид, че вече е имал възможност да покаже- как трябва да се „води” партията. Припомняме, че неговият стил на управление ни доведе до най-ниските резултати от последните години.   Само след няколко месеца предстоят избори за Европейски парламент и местна власт. Дълбоко се съмняваме, че с подобни изявления тези „другари” помагат за спечелването им. А може би не искат БСП да сложи край на хегемонията на ГЕРБ?! Призоваваме критиките да бъдат след изборите, до тогава уважаемите другари, ако не искат да помагат, поне да не пречат. Вътрешнопартийните проблеми в БСП се решават на партийни форуми, а не през малкия екран. Политика и работа за партията се прави и когато не си на ръководен пост. Така доказваш, че си в БСП, заради идеи и каузи, а не за личен интерес, към днешна дата и за реваншизъм

Задържан ахелоец за притежание на екстази и канабис

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fcKIC9exVNk/

ru3-policНа 10.07.т.г. около 10.00 ч. служители от Районно управление – Поморие извършили обиск на 22 -годишния Н.Д. от Ахелой, като намерили и иззели три пликчета, съдържащи 43 хапчета / екстази/, и около 2 грама суха тревна маса / канабис/. Н.Д. е задържан с полицейска заповед за задържане за срок до 24 часа, съобщават от полицията. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Какво очаква бизнесът от образованието

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6955208

Какво очаква бизнесът от образованието3 визии за промени Вчера ви представихме 11 визии на ректори на български университети за това какво трябва да се промени във висшето образование. Какви са обаче вижданията на представителите на бизнеса? Каква е тяхната визия за промени и във висшето, и в средното образование.  Вижте три тези за промени в образователната система.

Аквариумът на Генуа - най-големият в Италия и вторият по големина в Европа

https://www.actualno.com/travel/akvariumyt-na-genua-naj-golemijat-v-italija-i-vtorijat-po-golemina-v-evropa-news_430508.html

Аквариумът в Генуа е най-големият в Италия и вторият по големина в Европа. Разположен в старата пристанищна част на града и с площта си от 3100 кв.м., той е член на Европейската асоциация по зоология и акваристика (EAZA). Нейни членове са над 430 души от 41 страни, а мисията й е да се създаде една общност, с цел по-добра координация за отделни дейности и проекти, както и опазване на многообразието от животински видове. Аквариумът на Генуа е изграден през 1992г. по повод на световното изложение

Варна спечели Купата на Международната учителска спартакиада

http://www.moreto.net/novini.php?n=377526

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, връчи купата за първото място на варненския учителски отбор в спартакиада с международно участие в Община Варна, предаде репортер на Moreto.net. Варненският учителски отбор е грабнал отличието в надпревара с 600 състезатели от шест държави – България, Полша, Украйна, Румъния, Таджикистан и Азербайджан.

В Германия днес се очаква присъдата по нашумелия процес за серия от неонацистки убийства

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/11/3280150_v_germaniia_dnes_se_ochakva_prisudata_po_nashumeliia/?ref=rss


След пет години на дебати германското правосъдие произнася днес присъдата по един от най-големите процеси срещу неонацисти след края на Втората световна война. Случаят обаче бе белязан от скандали и проблеми, предаде "Франс прес".<br /><br />Петима съдии от мюнхенски съд трябва да решат дали 43-годишната Беате Цшепе, е участвала в девет ксенофобски убийства и в убийството на полицайка в периода 2000-2007 г. Подсъдимата е единствената оцеляла от трио неонацисти,...

Пеевски допълва медийния си закон: да се декларира и скритият собственик

http://clubz.bg/70382-peevski_dopylva_medijniq_si_zakon_da_se_deklarira_i_skritiqt_sobstvenik

От Движението за права и свободи решиха "да коригират" собствените си изменения в т. нар. медиен закон, чийто съавтор е Делян Пеевски, в отговор на многобройните критики, че така предложените текстове са непълни и безполезни.

Депутатите Велислава Кръстева, Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев внесоха допълнения към първоначалните си предложения за изменения в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, с които вече подробно описаха какви източници на финансиране медиите трябва да декларират, предложиха и глоби, но и стигнаха отвъд това: да декларират не само официалния си собственик, лесно проверим в Търговския регистър, но и... скритият - онзи, който определя редакционната политика.  

"В случай, че лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга ѝ/или редакционната политика е различно от действителния собственик на доставчика на медийна услуга, това обстоятелство се обявява в декларацията".

Това гласи дословно предложеният нов текст. Предвидени са и глоби при невписване или невярно вписване на информацията в регистъра, който ще се поддържа от Министерство на културата.

Тук се поражда въпросът как точно ще се установява кой е "фиктивният" собственик на медията, определящ редакционната политика, който иначе трябва да бъде посочен в регистъра (ако има такъв) и как ще се налагат глоби, ако се установи, че декларацията към МК е попълнена недобросъвестно в тази й част. 

Обикновено за медиите се говори, че са "контролирани от", но това на практика може да се види само според медийната политика и пак остава недоказуемо. Едно набеждаване пък може да доведе до сериозни глоби за съответния сайт, вестник, радио, телевизия и пр.

Проектът "Пеевски" бе критикуван, и даже подложен на проверка от КПКОНПИ заради това, че депутатът е в конфликт на интереси като негов вносител и в същото време като собственик на медии. Затова сега ДПС предлага публичните личности да декларират собственост на медии, както и тези с влезли в сила присъди. Подобни препоръки имаше и от Европейския парламент в последната му резолюция по темата - от май. Но там директно се говореше за това лицата, заемащи публични длъжности да се въздържат от притежаване на медии.

В отговор на критиките, че в първия проект, случайно или не, зейват големи липси като "защо не се декларират и банковите заеми" (предвид горчивия опит с КТБ), както и получените публични средства - по програми на общините, министерствата и комуникационните стратегии на европейските фондове, от ДПС сега са решили да разпишат изричното им посочване. 

Идетята е в регистъра, поддържан от Министерство на културата, да се декларират всички договори и тяхната стойност, сключени през предходната година с държавни или общински учреждения, както и с политически партии, при спечелени обществени поръчки, при сключени рекламни договори с лица, чиято дейност подлежи на регулация от държавата. Както кредитите.

Лице, което не попдаде декларация, или подаде такава с невярно съдържание, се наказва с глоба или имуществена санкция от 10 000 лева до 15 000 лева, а при повторно нарушение - от 20 000 лева до 30 000 лева.

Реално обаче Министерство на културата не разполага с капацитета да проверява реална собственост, медийни концентрации или монополи в разпространението. Нито пък договорите с публичните институции. Затова тази работа ще се върши от Комисията за защита на конкуренцията и от Сметната палата, даде заявка Велислава Кръстева.

Иначе, депутатите от Движението явно са се засегнали от последните критики на проекта им, сред които и от Съюза на българските журналисти. От СБЖ излязоха с отворено писмо, с което посочиха, че този проект за законово изменение е "гавра с журналистите".

"Кой се опитва да измести темата от закона към свободата на словото. Кой има интерес да остане в сивия сектор. Кои собственици на медии желаят изместване на темата", попита Хамид Хамид, очевидно препращайки към популярния хаштаг #КОЙ, появил се покрай протестите по назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС от кабинета "Орешарски".

Иначе, след почти половин година отлежаване в деловодството на Народното събрание, проектът на депутатите от ДПС бе гласуван на първо четене в зала миналата седмица. Открито му се противопостави от парламентарната трибуна само народният избраник от БСП Антон Кутев. Заради мащабите на темата с медийната регулация и поради факта, че Министерският съвет също подхвана да пише някаква регулация по отношение на прозрачността на финансирането и собствеността в сектора (досега не е известно да е написан и един текст, б.р.), бе решено проектът "Пеевски" да събира мнения, становища и допълнения при удължен срок - до началото на септември.

Еврокомисията ще подкрепи организирането на успешен референдум в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955610

Еврокомисията ще подкрепи организирането на успешен референдум в МакедонияМакедонският премиер Зоран Заев като част от своята дейност по време на срещата на ЕС за Западните Балкани в Лондон разговаря с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, съобщава скопският вестник "Вчер". На срещата, на която присъстваха вицепремиерът Буяр Османи и министърът на външните работи Никола

След обещанията за промени резултатът е едно голямо нищо, казаха протестиращите от БНР

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/11/3280158_sled_obeshtaniiata_za_promeni_rezultatut_e_edno/?ref=rss


Всички обещания за промени в Българското национално радио доведоха до едно голямо нищо. Топката се прехвърля между министърът на културата и комисията по култура в парламента. Това казаха днес излезлите на протест служители на БНР.<br /><br />Сутринта пред сградата на радиото излязоха не само работещите в симфоничния оркестър към радиото, които недоволстват от месеци, но и журналисти и технически персонал. Протестиращите имат редица искания, като основното е прозрачност в...

Дидие Дешан: Играта ни беше достойна за място във финала

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/11/3280154_didie_deshan_igrata_ni_beshe_dostoina_za_miasto_vuv/?ref=rss


Селекционерът на Франция Дидие Дешан оцени много високо представянето на своите футболисти при победата срещу Белгия в полуфиналите на световното първенство. "Петлите" спечелиха с 1:0 и се класираха за финала в Москва, където очакват Англия или Хърватия.<br /><br />"Това е просто невероятно. Пътят ни дотук беше много дълъг, но си заслужихме класирането за финала. Показахме характер и манталитет. Белгия е страхотен отбор. Заслужават поздравления за представянето...

Гърция ще изгони двама руски дипломати

https://offnews.bg//sviat/gartcia-shte-izgoni-dvama-ruski-diplomati-684149.html

Гръцкото правителство реши да изгони двама руски дипломати и да забрани на още двама да влизат в страната, като ги обвини, че се бъркат във вътрешните работи на страната и нанасят вреди на националната сигурност ма Гърция, съобщи електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини", цитирано от агенция "Фокус".

Атина обвинява руските дипломати, че са се опитвали да добият и предадат важна информация, както и да подкупят гръцки държавни служители, което обаче е било осуетено. Случаят вади на преден план напрежението между Гърция и Русия, което нараства през последните две години заради съображения от сферата на регионалната сигурност, както отбелязва вестникът.

По думите на високопоставени гръцки дипломатически източници, Атина иска незабавно експулсиране на двамата дипломати, включително служителят в руското посолство Виктор Яковлев, и изгонването на още двама.

Същите източници отбелязват, че инициативата е предизвикана от многобройни координирани усилия за увеличаване на руското влияние в Гърция, включително дейността на Имперското православно палестинско общество.

Въпреки последните събития, както са заявили източниците на „Катимерини“, Гърция продължава да иска добри отношения с Русия и насърчава приятелството между двата народа, но това може да се случи само ако всяка от страните се съобразява със суверенитета на другата.

Те посочват също внимателната позиция на Атина по случая „Скрипал“, когато тя не последва другите западни страни в гоненето на руски дипломати - нещо, което бе приветствано в Москва. Въпреки опитите на гръцкото правителство да поддържа отношенията с Русия на добро ниво, отбелязват източниците на изданието, в последно време различни кръгове, свързани с руските интереси, са се бъркали във вътрешните работи на Гърция.

Както твърдят източниците на „Катимерини“, тези кръгове са се опитвали да повлияят на общини, митрополити от ГПЦ и да получат още по-голямо влияние на Атон чрез подкупи. Неназованите информатори на изданието посочват също усилията на Москва да се намеси в чувствителен вътрешен въпрос за Гърция като споразумението с БЮРМ (Бивша югославска република) за името и по този начин се вреди на ролята на Атина на Балканите.

Те добавят, че решението за експулсациите се отнася само до определени личности и не променя като цяло добрите намерения на Гърция към Русия.

Източниците на „Катимерини“ добавят, че ако Москва предприеме „ответни мерки“, това само ще доведе до допълнително влошаване на отношенията. Същевременно, те посочват факта, че нито един служител на гръцките дипломатически и консулски представителства в Русия не е излязъл извън строгите рамки на своята мисия.

(По агенция "Фокус")

Само месец за оферти за 400 линейки за здравното министерство

http://clubz.bg/70381-samo_mesec_za_oferti_za_400_linejki_za_zdravnoto_ministerstvo

Илюстрация Веселин Боришев

Министерството на здравеопазването отново поднови обществената поръчка за купуване и доставка на 400 линейки. Това стана след окончателно определение на Върховния административен съд, който остави без уважение жалбата "Вайнман технолоджи" ЕООД. Фирмата, която е със 100 лева капитал, на два пъти спира търга, обявен първоначално още през април.

Срокът за подаване на оферти е до 10.08.2018 г. Планираната дата за отваряне на офертите е 13 август тази година.

Обществената поръчка е разделена на четири обособени позиции:

  1. Линейка за спешна медицинска помощ, тип B – линейка, конструирана и оборудвана за превоз, първоначално лечение и мониторинг/набл. на пациенти/ – 185 броя;

  2. Линейка за спешна медицинска помощ, тип B с повишена проходимост – линейка, конструирана и оборудвана за превоз, първоначално лечение и мониторинг/набл. на пациенти /– 42 броя;

  3. Линейка за спешна медицинска помощ, тип B със задвижване 4Х4 – линейка, конструирана и оборудвана за превоз, първоначално лечение и мониторинг/набл. на пациенти/ – 78 броя;

  4. Линейка за интензивни медицински грижи, тип C – линейка, конструирана и оборудвана за превоз, интензивно лечение и мониторинг /набл. на пациенти/ – 95 броя.

Купуването на линейките е част от инвестиционния проект за модернизация на спешната медицинска помощ по оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“. Общият бюджет по проекта е над 163 млн. лв., като включва и модернизация на 237 обекта от системата за спешна медицинска помощ.

Facebook е изправен пред най-солената глоба

https://www.vesti.bg/sviat/facebook-e-izpraven-pred-naj-solenata-globa-6084349

След разследване британският регулатор заяви, че социалната мрежа не е защитила данните на потребителите си

Гърция гони руски дипломати заради намеса в споразумението с Македония

http://clubz.bg/70380-gyrciq_goni_ruski_diplomati_zaradi_namesa_v_sporazumenieto_s_makedoniq

"Не само Акрополът, а цяла Гърция се нуждае от ремонт", пише "Зюддойче цайтунг". Снимка БГНЕС

Гръцкото правителство реши да изгони от страната двама руски дипломати и да забрани влизането на нейна територия на други двама, съобщи в. "Катимерини".

Атина ги обвинява в опит за намеса във вътрешните й работи и извършване на противоправни действия срещу националната сигурност. Сред приписваните им действия е опит за намеса в споразумението за името на Македония.

Руснаците се опитали да се сдобият с информация, а също така да подкупят гръцки чиновници, но опитът се провалил, твърдят източници на изданието. Освен това Атина има претенции и към Императорското православно палестинско общество (ИППО) - руска организация, съдействаща за пътуването на поклонници до Светите земи.

Сред четиримата руснаци има сътрудник на посолството на име Виктор Яковлев, твърди "Катимерини". Не е известна заеманата от него длъжност. За него няма информация в списъка на дипломатическия състав в сайта на руското посолство в южната ни съседка.

Решението на Гърция може да доведе до покачване на напрежението, назряващо между двете страни през последните 2 години. Причина са опитите на Москва да подкопае националната сигурност на Атина, пише вестникът.

По данни на високопоставени гръцки дипломатически източници действията на властите са реакция на предприетите неколкократно от Москва координирани усилия за разширяването на руското влияние в страната. Те били свързани най-вече с дейността на споменатото по-горе ИППО.

Освен това източниците на "Катимерини" изтъкват, че Гърция продължава да се стреми към добри отношения, сътрудничество с Русия и съдействие за укрепването на дружбата между двата народа. Това обаче е възможно само ако страните уважават взаимно суверенитета си.

Същите източници отбелязват и внимателната позиция на Атина по случая с отравянето във Великобритания с нервнопаралитичното вещество новичок на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тогава Гърция не последва примера на другите западни страни, които изгониха руски дипломати заради химическата атака. Москва дори приветства стъпките на Атина. (България също не изгони руски дипломати заради случая "Скрипал" - б.р.)

В същото време, въпреки стремежа на гръцкото правителство да поддържа добри отношения с Русия, напоследък във вътрешните й работи се намесват различни кръгове, прокарващи интересите на Кремъл. Тези кръгове се опитват да подкупват общини, а също така срещу пари да си спечелят благоразположението на митрополитите на Гръцката православна църква (ГПЦ), за да придобият влияние върху Атон.

Гръцки дипломати изтъкват и опита на Русия да се намеси в такъв стратегически важен и труден въпрос като сключването на споразумението между Гърция и Македония за името на бившата югославска република. По този начин Кремъл влияе негативно върху ролята на Атина на Балканите.

Решението за изгонването се ограничава с конкретни 4 лица и не променя глобалната добронамерена стратегия на Гърция към Русия, изтъкват дипломатически източници в Атина.

Гърция гони руски дипломати. Намесвали се в споразумението с Македония

http://clubz.bg/70380-gyrciq_goni_ruski_diplomati_namesvali_se_v_sporazumenieto_s_makedoniq

"Не само Акрополът, а цяла Гърция се нуждае от ремонт", пише "Зюддойче цайтунг". Снимка БГНЕС

Гръцкото правителство реши да изгони от страната двама руски дипломати и да забрани влизането на нейна територия на други двама, съобщи в. "Катимерини".

Атина ги обвинява в опит за намеса във вътрешните й работи и извършване на противоправни действия срещу националната сигурност. Сред приписваните им действия е опит за намеса в споразумението за името на Македония.

Руснаците се опитали да се сдобият с информация, а също така да подкупят гръцки чиновници, но опитът се провалил, твърдят източници на изданието. Освен това Атина има претенции и към Императорското православно палестинско общество (ИППО) - руска организация, съдействаща за пътуването на поклонници до Светите земи.

Сред четиримата руснаци има сътрудник на посолството на име Виктор Яковлев, твърди "Катимерини". Не е известна заеманата от него длъжност. За него няма информация в списъка на дипломатическия състав в сайта на руското посолство в южната ни съседка.

Решението на Гърция може да доведе до покачване на напрежението, назряващо между двете страни през последните 2 години. Причина са опитите на Москва да подкопае националната сигурност на Атина, пише вестникът.

По данни на високопоставени гръцки дипломатически източници действията на властите са реакция на предприетите неколкократно от Москва координирани усилия за разширяването на руското влияние в страната. Те били свързани най-вече с дейността на споменатото по-горе ИППО.

Освен това източниците на "Катимерини" изтъкват, че Гърция продължава да се стреми към добри отношения, сътрудничество с Русия и съдействие за укрепването на дружбата между двата народа. Това обаче е възможно само ако страните уважават взаимно суверенитета си.

Същите източници отбелязват и внимателната позиция на Атина по случая с отравянето във Великобритания с нервнопаралитичното вещество новичок на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тогава Гърция не последва примера на другите западни страни, които изгониха руски дипломати заради химическата атака. Москва дори приветства стъпките на Атина. (България също не изгони руски дипломати заради случая "Скрипал" - б.р.)

В същото време, въпреки стремежа на гръцкото правителство да поддържа добри отношения с Русия, напоследък във вътрешните й работи се намесват различни кръгове, прокарващи интересите на Кремъл. Тези кръгове се опитват да подкупват общини, а също така срещу пари да си спечелят благоразположението на митрополитите на Гръцката православна църква (ГПЦ), за да придобият влияние върху Атон.

Гръцки дипломати изтъкват и опита на Русия да се намеси в такъв стратегически важен и труден въпрос като сключването на споразумението между Гърция и Македония за името на бившата югославска република. По този начин Кремъл влияе негативно върху ролята на Атина на Балканите.

Решението за изгонването се ограничава с конкретни 4 лица и не променя глобалната добронамерена стратегия на Гърция към Русия, изтъкват дипломатически източници в Атина.

Старозагорската опера играе на Античния форум, във Видин и Банско

http://www.cross.bg/opera-starozagorskata-vida-1578861.html

/КРОСС/ Традиционните "Летни музикални вечери на Античния форум - Стара Загора" тази година включват няколко специално подбрани продукции, които ще бъдат показани в града на откритата сцена на древната Антична улица. На 19 юли от 21 ч. ще бъде представена музикалната драма "Нестинарка" от Марин Големинов с участието на солистите Анелия Димитрова - в ролята на Демна, Веса Тонова - Струна, Фиорди Лоха - Найден, Станко Танев - Старецът, Ивайло Янев - Колю, солисти и кордебалет на Старозагорската опера. Следващата вечер от 21 ч. ще прозвучат на открито любими песни на легендарните "Дийп пърпъл" и "Рейнбоу" под наслов "Children in Time" със специалното участие на Николо Коцев и "Кикимора" със солист Никола Здравков. Грандиозният концерт е в съпровод на оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на Димитър Косев. Летните музикални вечери под звездите ще завършат с новия проект на Васил Петров "Swinging rock", който ще бъде представен за първи път на 24 юли от 21 ч. В концерта на певеца участват Военен биг-бенд с диригент капитан Цветомир Василев и оркестърът на Операта в Стара Загора. За първи път на 3 август е изявата на театъра във Видин в програмата на Летния фестивал за опера и балет на открито "Крепост на вековете "Баба Вида"

Tesla ще прави по 500 000 коли в Шанхай

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/tesla-shte-pravi-po-500-000-koli-v-shanhaj-6084352

Tesla подписа споразумение с властите в Шанхай за изграждане на завод с годишен капацитет от 500 000 автомобила.

Полицията в Поморие иззе 466 120 къса цигари без акцизен бандерол

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/d2EMjZ9syKg/

polic-pmВ хода на оперативно-издирвателните мероприятия по изчезването на 41 -годишна полска туристка са проверени различни  адреси, като на един от тях, разположен на поморийската улица “Райна Княгиня“ и обитаван от 54 -годишния И.П., са намерени множество цигари без акцизен бандерол. Иззети са общо 466 120 къса цигари без акцизен бандерол от марките „LM“, „Marvel“, „Compliment Blue“, „Compliment Violet“, всичко на обща стойност около 93 000 лв. ,съобщават от полицията. И.П. е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК / контрабанда/.

Джордж Клуни катастрофира с мотор

https://www.avtora.com/djordj-kluni-katastrofira-s-motor/

Актьорът Джордж Клуни катастрофира с мотора си в Италия. Той е пътувал към старото летище на Олбия, където се снима режисиран от него тв сериал, когато кола отнела предимството му и го блъснала.57-годишният Клуни е паднал на асфалта, а водачът на автомобила му е оказал помощ, докато чакали линейката да пристигне. За щастие, нараняванията на актьора не са сериозни и той вече е изписан от болницата.Холивудската звезда често посещава Италия, тъй като притежава къща на брега на езерото Комо. В Сардиния той участва в снимките на сериала Параграф 22 по романа на американския писател Джоузеф Хелър. Освен че изпълнява

Внимайте с поздравленията към рожденици във фейсбук! Може да се окаже, че те...

https://petel.bg/Vnimayte-s-pozdravleniyata-kam-rozhdenitsi-vav-feysbuk--Mozhe-da-se-okazhe--che-te----__273306

Иван Бакалов предупреди всички да внивамават, когато поздравяват приятели и близки за рожден ден във фейсбук. Причината е, че е забеля...

Ще има ли евро у нас? Решават бъдещето на България този четвъртък в Брюксел

https://petel.bg/SHHe-ima-li-evro-u-nas--Reshavat-badeshheto-na-Balgariya-tozi-chetvartak-v-Bryuksel__273305

Ha 12 юли тpябвa дa cтaнe яcнo дaли Бългapия щe тpъгнe пo пътя зa пpиcъeдинявaнe ĸъм eвpoтo или тaзи cтъпĸa ĸъм eдинния вaлyтeн cъюз нa cтapaнaтa ни щe ce oтлoжи, cтaв...

Извънредно! Ново жестоко убийство в София. 24-годишен уби баща си

https://petel.bg/Izvanredno--Novo-zhestoko-ubiystvo-v-Sofiya--24-godishen-ubi-bashha-si__273303

Снимка: Булфото, архив 24-годишен уби баща си и преби майка си в столичния квартал "Лозенец". След това мъжът нападнал и полицаи, пише novini.b...

Две коли изгоряха във Варна и региона при неясни обстоятелства

https://petel.bg/Dve-koli-izgoryaha-vav-Varna-i-regiona-pri-neyasni-obstoyatelstva__273302

Вчера около 18:00 часа, е получен сигнал за пожар в «Фолксваген», намиращ се в гр. Варна, на бул. «Цар Освободител». Причината за инцидента се ...

Кървав дъжд валя в Русия (видео)

http://www.cross.bg/duzhd-norilsk-duzhdove-1578860.html

/КРОСС/ Когато живееш в Норилск, на север от полярния кръг в Русия, едва ли очакваш нещо кой знае какво да се случи в града. Жителите му обаче бяха шокирани преди няколко дни, когато от небето се изсипа червен дъжд. Някои от тях решиха, че феноменът би трябвало да има метеорологично или геоложко обяснения, докато други приеха червената вода за божия гняв. Цветните дъждове не са най-честото природно явление, но не са и някакво невиждано събитие. Обикновено се дължат на голямо количество прах, "вдигната" от сухи райони на планетата, и донесена от вятъра на необичайни места. Миналата година нещо подобно се случи след урагана Ирма, когато пясък от Сахара "валя" с дъждовете над Европа. Според запознати с явлението, за "кървав" дъжд може да говорим, ако в близост до мястото на валежа има сух район или пустиня; и когато преваляването е кратко - обилни дъждове биха директно "отмили" цветния пигмент. Случаят в Норилск обаче не е нито едното, нито другото. За нещастие, причината за червения дъжд е по-прозаична и съвсем човешка. Фабриката на "Норникел", която се занимава с претопяване на никел и паладий, почиствала складовете си от огромни купчини ръжда, когато се извил силен вятър и вдигнат червеникавата маса във въздуха. Последвалият дъжд успял да поуплаши някои по-религиозни жители на Норилск, предаде Канал 3

Огромна пясъчна буря връхлетя американския щат Аризона (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955607

Огромна пясъчна буря връхлетя американския щат Аризона (Видео)Впечатляващи кадри от голяма пясъчна буря в американския щат Аризона, предава NOVA. Стена от пясък, достигаща почти 3 километра на височина, мина през района на град Финикс. За известно време бяха спрени полетите на летището, а 30 хиляди души останаха без ток. Съобщава се и за паднали дървета, повредени автомобили и отнесени покриви.

В Благоевград пореден протест под наслов „Да спасим Пирин“

http://nakratko.bg/category/58/162185/


Протестът е срещу решение на Министерския съвет от 29-ти декември 2017 г.,което дава  възможност за строителство в Национален парк „Пирин“.

Изчезнала е 41 -годишна полска туристка

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TVCVHL_AGPs/

polic_pmВ Районно управление – Поморие е получено съобщение за това, че от хотела си в Поморие излязла и не се върнала 41 -годишна полска туристка. Своевременно е сформиран екип от служители от група „Издирване“ към отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и служители от Районно управление – Поморие, които проверяват множество сигнали и постъпили допълнителни данни, относно възможното местонахождение на полякинята, съобщават от ОДМВР-Бургас.

 

САЩ готвят допълнителни мита за $200 млрд. за вноса на китайски стоки

http://econ.bg/Новини/САЩ-готвят-допълнителни-мита-за-200-млрд-за-вноса-на-китайски-стоки_l.a_i.763328_at.1.html

Властите в САЩ са готови да въведат допълнителни мита върху стоки от Китай на стойност 200 млрд. долара, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се...

Протестът на Гневните Боси: Караянчева, приемете Босия!

http://www.eurochicago.com/2018/07/bosia-bosi/

Както бе обявено, днес от Министерски съвет тръгна Походът на Гневните Боси, който мина през Министерството на транспорта и стигна до Народното събрание, където беше натрупана символично купчина от стари обувки. Парламентът беше ограден отдалеч от служители на реда, които не позволиха на протестиращите, както и в предишните дни на протести, да се доближат до сградата. Гражданите, които подкрепят Николай Колев - Босия в неговата гладна стачка и неговите искания, скандираха "Приемете Босия!", "Живот за Босия!" и "Оставка!".

Може ли Лукойл да събори властта? Може и още как

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/moje-lukoil-sabori-vlastta-moje-oshte-kak.html

Трябва да бъдем справедливи: Лукойл може да събори всяка власт у нас, но може и да укрепи всеки на власт. Как така, ще се запитате. Ами така. Втората по мащаб компания в Русия има не само огромен финансов ресурс, но и дебели политически връзки.

Какво предвижда дългоочакваният план за миграцията?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/kakvo-predvijda-dylgoochakvaniiat-plan-za-migraciiata-264457/

Твърдолинейният германски вътрешен министър Зеехофер често се противопоставя на дългогодишния си съюзник Меркел по въпросите на миграционната политика

Учени създадоха 49 клонинга на най-малкото куче на света (видео)

http://www.cross.bg/mili-semlur-ycheni-1578859.html

/КРОСС/ Корейски учени създадоха 49 клонинга на най-малкото куче в света, за да разберат причините за миниатюрния му размер, съобщи в. "Дейли мейл". Чихуахуата Мили влезе в Книгата на рекордите на Гинес , защото ръстът й е под 10 см и тежи само половин килограм. При раждането си тя е била толкова малка, че се е събирала в лъжица. Ветеринарите са мислели, че няма да оцелее, но стопанката й Ванеса Семлър от Флорида самоотвержено я хранила на два часа с капкомер.Миниатюрната Мили, която е вече на шест години, разнежи любителите на кучета от цял свят. Учени от фондацията за биотехнологични изследвания "Соам" в Сеул предложиха на Ванеса Семлър да я клонират, за да се опитат да определят генетичните предпоставки за малкия й ръст.  Специалистите са използвали клетки на Мили, като са извлекли ядрата им и са ги трансплантирали в донорски яйцеклетки. Развилите се ембриони са поставени в сурогатна майка.Първите клонирани кученца на Мили са се родили през август миналата година. Те са 12 и живеят със семейство Семлър. Кученцата са много умни и игриви, като Мили. Характерите им са сходни. Външно те също много си приличат, но малко се различават на големина. video: https://www.youtube.com/watch?v=04xmWsCCTY8

Част от Нови пазар без вода днес

http://nakratko.bg/category/58/162184/


"Водоснабдяване  и канализация – Шумен"  уведомява всички свои абонати в град Нови пазар, че поради аварийно – възстановителни работи на 11.07.2018 год. в часовете от 8.00 часа до 18.

159 са вече жертвите на наводненията в Япония

http://www.moreto.net/novini.php?n=377539

Броят на жертвите след поройните дъждове в Япония достигна 159, съобщи националната телевизия на страната. Други 57 души са в неизвестност. По-късно днес премиерът Шиндзо Абе ще посети един от засегнатите райони, за да се запознае отблизо с щетите.

Ким Чен Ун почна да разиграва САЩ

https://www.actualno.com/asia/kim-chen-un-pochna-da-razigrava-sasht-news_684314.html

Визитата на американския държавен секретар Майк Помпео в КНДР е преминала "толкова лошо, колкото в най-лошите кошмари". Това твърди CNN, позовавайки се на източници от Белия дом. Помпео беше в Пхенян на визита за доуточняване на подробности по подписаното между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския му колега Ким Чен Ун споразумение, включващо и текст да се работи за ядрено разоръжаване на КНДР. Нямаше обаче съгласие за конкретни срокове и визитата на Помпео беше опит

Подписка в Бургас срещу нудизма и монокините

http://nakratko.bg/category/58/162183/


Над 400 души са се подписали в подкрепа на гражданска инициатива против нудизма и монокините на бургаския плаж. В нея се настоява Община Бургас да ограничи голотата на хората по ивиците и да се направи нудистки плаж.

Плевнелиев прогнозира, че Радев няма шанс за нов мандат

https://www.mediapool.bg/plevneliev-prognozira-che-radev-nyama-shans-za-nov-mandat-news281351.html

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г. ) прогнозира, че настоящият държавен глава Румен Радев няма шанс да спечели следващите президентски избори. "Но със сигурност ще играе на следващите избори. И като ги загуби, би могъл да изиграе ролята на обединител на лявото под неговата егида", коментира Плевнелиев в интервю за в. "24 часа". "Моят съвет към него е следният - в политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Почти всички политици допускат баналната грешка да преиграят с властта. Радев е в същата група", каза още Плевнелиев. По думите му Радев "си остава генерал популист и не се доказва като президент обединител на нацията". "Той не изгради никаква тежест и никакви контакти на международно ниво за разлика от премиера Борисов и правителството. Президентът Радев направи неуспешни опити да раздели ЕС", посочи Росен Плевнелиев. Той коментира и слуховете, че Румен Радев ще създаде нова партия. "Ако стане така, ще направи голяма услуга на Бойко Борисов. Спомнете си каква беше политическата тежест на президента Първанов и как тя драстично намаля след създаването на АБВ. Този вариант е изгоден за премиера Борисов и за ГЕРБ", каза той. "От един държавен глава се очаква да бъде благороден, широко скроен, справедлив, да работи за доброто име на България по света. Не му отива да всява съмнения, да говори неистини. Всички европейски лидери и лидерите в региона благодариха на българското правителство за постигнатия успех. Единствен Радев омаловажи постигнатото, търсейки евтин пиар", каза Плевнелиев. Успехът на българското председателство на ЕС е категоричен, каза още Плевнелиев в отговор на коментарите на настоящия държавен глава по този повод.  

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите се хващат за гушите заради законите за шума и хората с уреждания - гледайте НА ЖИВО!

http://pik.bg/извънредно-в-пик-tv-депутатите-се-хващат-за-гушите-заради-законите-за-шума-и-хората-с-уреж-news764671.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите се хващат за гушите заради законите за шума и хората с уреждания - гледайте НА ЖИВО!

Депутатите се хващат за гушите заради законите за шума и за хората с увреждания.

Ето какво още ще решават в парламента през тази пленарна седмица:

  1. Проект на решение за приемане на Процедурни правила по прилагането на чл. 128 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (Вносител: Данаил Кирилов, 10.7.2018 г.).
  2. Първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча (Вносители: Александър Сабанов и група народни представители, 4.7.2018 г.).
  3. Второ гласуване на Законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (Вносители: Емил Димитров и група народни представители, 14.12.2017 г. Приет на първо гласуване на 6.6.2018 г.).
  4. Първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда (Вносител: Министерски съвет, 21.5.2018 г.).
  5. Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за марките и географските означения (Вносител: Министерски съвет, 9.11.2017 г. Приет на първо гласуване на 23.5.2018 г.).
  6. Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (Вносители: Данаил Кирилов и група народни представители, 1.6.2017 г. Приет на първо гласуване на 22.6.2017 г.) - продължение.
  7. Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за интеграция на хората с увреждания (Вносители: Светлана Ангелова и група народни представители, 29.6.2018 г. Приет на първо гласуване на 6.7.2018 г.) – точка първа за четвъртък, 12 юли 2018 г.
  8. Първо гласуване на Законопроект изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда (Вносител: Министерски съвет, 4.6.2018 г.).
  9. Първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето (Вносители: Христиан Митев и група народни представители, 11.5.2018 г.).
  10. Доклад за участието на Република България в процеса на вземане на решения в Европейския съюз по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (януари - юни 2018 г.) и за основните приоритети по време на Австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз (юли - декември 2018 г.) (Вносител: Министерски съвет) – точка първа за петък, 13 юли 2018 г.

Гледайте на живо по ПИК TV!

 <--|piktvplayer|-->

"Росийская газета" за срещата на НАТО: Тръмп срещу всички

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955605

"Росийская газета" за срещата на НАТО: Тръмп срещу всичкиЗапочващата днес в Брюксел двудневна среща на върха на НАТО крие доста изненади заради "специалната позиция" на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише "Росийская газета" под заглавие "Тръмп срещу всички". Централна тема на форума се очаква да стане приоритетният според Тръмп въпрос страните-членки да вдигнат разходите си за отбрана.

Италия иска НАТО да засили намесата си в Южна Европа заради мигрантите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/11/3280146_italiia_iska_nato_da_zasili_namesata_si_v_jujna_evropa/?ref=rss


Италианският външен министър заяви вчера, че ще призове за ребалансиране на ресурсите на НАТО от източните граници на Европа към нейните южни граници, за да помогне в борбата с нелегалната миграция, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Енцо Моаверо Миланези очерта пред парламента външнополитическите приоритети на популисткото правителство на коалицията между антиимигрантската партия "Лига" и извънсистемното Движение "Пет звезди", в...

Форум за превенцията на трафика на наркотици се проведе във Варна

http://www.varna24.bg/news/802228.html

Дискусионен форум на тема "Трафик на наркотици – новите предизвикателства пред европейските ...

На срещата на върха в Брюксел страните от НАТО ще се опитат да демонстрират единство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955596

На срещата на върха в Брюксел страните от НАТО ще се опитат да демонстрират единствоДнес и утре в Брюксел ще се проведе срещата на върха на НАТО. На нея лидерите ще се опитат да демонстрират единство и воля да действат пред глобалните заплахи, в това число и от Русия, предаде ДПА. Лидерите ще се опитат и да успокоят президента Доналд Тръмп относно разходите за отбраната сред неколкократните му критики за несправедливо

Проектът за АЕЦ "Белене" трябва да се реализира на пазарен принцип, смята китайският посланик

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/07/11/3280149_proektut_za_aec_belene_triabva_da_se_realizira_na/?ref=rss


Проектът за АЕЦ "Белене" трябва да се реализира на пазарен принцип, каза днес по Би Ти Ви посланикът на Китай в България Джан Хайджоу. Той посочи, че страната му има отворено и положително отношение към проекта..<br /><br />Към момента като потенциален инвеститор във втората българска атомна електроцентрала се спряга<br />Китайската национална ядрена корпорация (CNNC). "За АЕЦ "Белене" може да има двустранно и тристранно сътрудничество, може и...

Заради Световното по футбол никой в Белгия не посрещна Тръмп

https://www.actualno.com/europe/zaradi-svetovnoto-po-futbol-nikoj-v-belgija-ne-posreshtna-trymp-news_684308.html

Пристигането на американския президент Доналд Тръмп за срещата на върха на НАТО (бел. ред. - тя ще се проведе днес, 11 юли, и утре, 12 юли) на практика остана неотчетено от властите в Белгия, информира bTV. Причината е прозаична - полуфиналът от Световното първенство по футбол в Русия между Белгия и Франция. Според информация, споделена в белгийската преса, никой от държавното ръководство на Белгия не е посрещнал Тръмп, защото всички са гледали мача. Белгийският крал Филип и външният министър

Време разделно за 1 млрд. лева повече в бюджета

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6955194

Време разделно за 1 млрд. лева повече в бюджета Странно е защо най-силният глас срещу закона за горивата, който вкарва правила в този бизнес, е на вицепремиер Ще вземе ли държавата още 1 млрд. лв. приходи годишно, които да влязат в бюджета, или не. Време разделно за това решение дойде - през тази седмица в парламента влиза за окончантелно приемане новият закон за горивата.

Лекари и сестри от врачанската болница пак протестираха заради забавени заплати

https://www.mediapool.bg/lekari-i-sestri-ot-vrachanskata-bolnitsa-pak-protestiraha-zaradi-zabaveni-zaplati-news281350.html

Лекари и медицински сестри от врачанската болница протестираха заради забавени заплати и липса на ефективни действия за възстановяване на изпадналото в тежка финансова криза лечебно заведение, съобщи БНР. "Нямаме заплата за май и аванс за юни. Явно винаги на датите на плащане ще трябва да излизаме, защото по друг начин не става", коментира една от протестиращите. "Никой не дава отговор на въпроса какво се случва, защо отново не се превеждат заплатите и това изнервя хората и това ги кара да излязат навън, защото явно се прави нещо фиктивно по инициатива на държавата, минава Европредседателството и всичко свършва", каза друг участник в протеста.  

Валентин Радев призова Николай Колев-Босия да прекрати стачката си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955595

Валентин Радев призова Николай Колев-Босия да прекрати стачката сиМинистърът на вътрешните работи Валентин Радев е разпоредил проверка по жалба на граждани за насилие от страна на полицаи. Това съобщиха от МВР. Жалбата е от граждани, подкрепящи протеста на Николай Колев - Босия. Разпоредено е на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и на дирекция "Инспекторат" на МВР да проверят изнесените данни

Огромен пожар избухна в предприятие за рециклиране край американския град Денвър

http://www.cross.bg/ogromen-pozhar-izbyhna-v-predpriyatie-za-retziklirane-kraii-amerikanskiya-grad-denvur-1578857.html

/КРОСС/ Високите пламъци и гъстият черен дим се виждат от километри. Горят автомобилни части и метал, предаден са скрап. Няколко пожарни коли се борят с пламъците. Няма данни за жертви. Според местните власти няма опасност за неселението на града. Причините за пожара се изясняват.

24-годишен уби баща си и преби майка си, нападна с оръжие полицаи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/24-godishen-ubi-bashta-si-i-prebi-majka-si-napadna-s-oryzhie-policai-2108640

24-годишен мъж нападна полицаи в столичния квартал "Лозенец", след като уби баща си и преби майка си. Нападателят е обезвреден и откаран в Центъра за психично здраве, съобщи

Приключи разследването срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prikliuchi-razsledvaneto-sreshtu-kmeta-na-mladost-desislava-ivancheva-2108642

Специализираната прокуратура приключи разследването за корупция срещу кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместник-кмета Биляна Петрова и бившия кмет на общината Петко Дюлгеров.

Депутат от БСП: Отговорността за оставката на Султанка Петрова е на премиера

https://dnes.dir.bg/politika/deputat-ot-bsp-otgovornostta-za-ostavkata-na-sultanka-petrova-e-na-premiera

Няма как да бъде пренебрегнат конфликта на интереси в случая с починалия охранител в бившия Партиен дом

Заведения с предписания за събаряне работят на плажa

https://www.vesti.bg/bulgaria/zavedeniia-s-predpisaniia-za-sybariane-rabotiat-na-plazha-6084350

На собствениците на незаконно построените заведения на плаж „Кабакум” край Варна са наложени санкции

23-ма са пострадалите при катастрофи за денонощието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955599

23-ма са пострадалите при катастрофи за денонощиетоДвайсет и трима души са пострадали в 21 катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. На територията на София са били регистрирани 58 леки и 1 тежко пътнотранспортни произшествия; един човек е бил

Синя зона за паркиране на автомобили влиза в сила в центъра на Варна

http://www.cross.bg/zona-sinyata-varna-1578856.html

/КРОСС/ От днес във Варна е въведена синя зона за паркиране на автомобили в централната част на града. В бъдеще се очаква да бъде разширена. Подробна информация за синята зона във Варна можете да откриете на сайта на ОП „Общински паркинги и синя зона“. В центъра на Варна улиците са тесни, а паркираните автомобили са твърде много. За това община Варна се опитва да въведе синята зона от 2015 г., но това се случва едва сега заради дълги съдебни процедури. В синята зона са обособени над 2600 паркоместа, а 110 от тях са за хора с увреждания. Пред камерата на БНТ управителят на ОП „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов заяви, че разрешеното кратковременно паркиране в синята зона е три часа. Може да се плати с текстово съобщение или с уникално мобилно приложение с виртуален портфейл, където се зарежда определена сума. Идеята е то да се разшири и да може да се използва и за градския транспорт. Приложението може да се изтегли от сайта на предприятието. Ще има три месеца гратисен период. Тези, които паркират неправилно, ще бъдат санкционирани спрямо Закона за движение по пътищата. Няма значение дали номерът на автомобила се изписва на латиница или на кирилица. Синята зона във Варна е разделена на четири зони, които касаят както живеещите в нея, така и юридическите лица. Те трябва да предоставят нужните документи, като цената за живеещите в района на синята зона е 5 лв. на месец или 55 лв

Момиче умря от анорексия в хотел в Банско

https://frognews.bg/novini/momiche-umria-anoreksiia-hotel-bansko.html

Служителката на петзвезден хотел в Банско, открита мъртва на работното си място, е страдало от анорексия.

Пилотът на падналия в оризова нива самолет: Както си вървеше машината изведнъж шумът изчезна

http://www.varna24.bg/news/802215.html

6 юли 2018 г., в 12:50 ч. приключва последният полет на Йосиф Христов. Пилотът с над 40 години стаж ...

Британският регулаторен орган за защита на личните данни с глоба за „Фейсбук“

http://www.cross.bg/danni-lichnite-feiisbyk-1578855.html

/КРОСС/ 565 хиляди евро - с толкова британският регулаторен орган за защита на личните данни смята да глоби Фейсбук. Това е максималният размер на санкция, която може да бъде наложена. Според британските експерти, социалната мрежа не е успяла да се справи с изтичането на чувствителна информация през консултантската компания „Кеймбридж Аналитика“. От Фейсбук обявиха, че ще коментират намерението за глобата „скоро“. През март стана ясно, че личните данни на милиони потребители на социалната платформа са използвани неправомерно. Информацията е събирана през приложение, създадено за „Кеймбридж Аналитика“. Консултантската компания, работила и за президента Доналд Тръмп, е използвала данните основно за политическа реклама. Скандалът доведе до редица мерки, които Фейсбук предприе, за да защити личните данни на потребителите си. Регулаторният орган на Острова изрази и опасения, че политически партии си "купуват" лична информация от "брокери на данни" и призова 11-те най-големи формации да одитират базите си данни.

Нивото на язовир „Рогозен 1” е спаднало

http://nakratko.bg/category/58/162182/


Нивото на язовир „Рогозен 1” е спаднало. Кметът на Хайредин Тодор Алексиев посочи, че нивото се е понижило с 1,20 м. Сифоните работят, били са монтирани и помпи. В момента през преливника изтича двойно по-малко вода, сравнено с вчера.

Караниколов не каза твърдо знае ли колко са опасните язовири в България

https://www.actualno.com/politics/karanikolov-ne-kaza-tvyrdo-znae-li-kolko-sa-opasnite-jazoviri-v-bylgarija-news_684310.html

Все още не се знае колко са опасните язовири в България и какви точно ремонти трябва да се направят. Това стана ясно от изказване на министъра на икономиката Емил Караниколов като обяви, че първо щял да запознае колегите си в Министерския съвет със ситуацията. Тепърва вече тече прехвърляне на отговорности и собственост от общини към икономическото министерство, след като през миналата седмица било обнародването в Държавен вестник на новите правомощия. Политико-икономически размисли Що се отна

17-годишна може да стане първият човек на Марс, но се лишава от най-ценното

http://www.varna24.bg/news/802223.html

Алиса Карсън е на само 17 години, но вече знае, че никога няма да има деца, нито пък мъж. За сметка ...

Многожанрова изложба под патронажа на президента Румен Радев ще бъде открита във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377488

Морско казино става домакин на нетрадиционна изложба, научи Moreto.net. На 13 юли от 18 часа в арт-галерията на Морско казино – Варна се открива „ArtExtreme Стража“, което се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Страшно! Млад мъж уби баща си, преби майка си и нападна полицаи…

http://regiona.bg/%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d1%83%d0%b1%d0%b8-%d0%b1%d0%b0%d1%89%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b1%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d0%b9/

24-годишен мъж нападна полицаи в столичния квартал „Лозенец“, след като уби единия от родителите си и преби другия. Нападателят е обезвреден и откаран в Центъра за психично здраве, предава БНР.
Сигналът в полицията е подаден от майката на мъжа, която е уведомила полицаите, че синът й е убил съпруга и. При пристигането на екипа на полицията на място 24-годишният човек се е барикадирал в жилището си.
Час по-късно е излязъл и е нападнал с оръжие полицейските екипи. Служителите на Четвърто РПУ са успели да го обезвредят. Установено е, че извършителят е бил агресивен и се е водел на отчет в Центъра за психично здраве.
Тепърва ще се проверява дали младият мъж е бил на конкретно лечение и дали е приемал редовно предписаните му медикаменти. По случая тече разследване.

Материалът Страшно! Млад мъж уби баща си, преби майка си и нападна полицаи… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Съдът отстрани Пучдемон и още петима каталунски политици от регионалния парламент

https://www.mediapool.bg/sadat-otstrani-puchdemon-i-oshte-petima-katalunski-polititsi-ot-regionalniya-parlament-news281349.html

Испанският Върховен съд днес лиши шестима изявени каталунски политици, избрани за регионални депутати, от право да заемат държавна служба заради опита им да обявят за независима автономната област Каталуния, съобщиха световните агенции. Съдия Пабло Лярена постанови също шестимата отцепници да бъдат изправени пред съда по обвинения в бунт, за което, ако бъдат признати за виновни, може да получат присъди до 30 години затвор. Лишени от право да заемат държавна служба са бившият регионален лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който е в Германия, и бившият му заместник Ориол Жункерас. Лярена даде право на регионалния парламента в Барселона, където шестимата отново бяха избрани за депутати, да реши дали на тяхно място в законодателния орган да влязат други избраници. Съдия Лярена беше натоварен да разследва събитията в Каталуния през октомври м.г., когато правителството на Пучдемон пренебрегна съдебна забрана и проведе референдум за независимост, а парламентът в Барселона едностранно обяви независимост. Тези събития дадоха начало на най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия насам. След приключването на разследването на съдия Лярена шестимата каталунски политици, някои от които са в предварителен арест, ще бъдат изправени пред съда. Според испанската преса делото срещу тях може да започне през октомври. Общо 25 каталунски видни политици са обвинени за участието си в опита за обявяване на независимост на автономната област на 27 октомври м.г., когато регионалният парламент одобри декларация за независимост. Тринадесет са обвинени в бунт и ги грози заплаха от до 25 години затвор. Деветима от тези 13 са в предварителен арест, а другите четирима избягаха в чужбина, сред тях и Пучдемон. Ако искат да запазят абсолютното си мнозинство в каталунския парламент, застъпниците на независимостта трябва да заменят тези шестима депутати, които няма да могат да присъстват на пленарни заседания, с други. "Това решение разкрива равнището на качеството на демокрацията в испанската държава" написа Пучдемон в Туитър. "Вотът на гражданите е потъпкан от "правосъдие", което продължава да прави политика", добави каталунският политик.

Авария на магистрален водопровод оставя хиляди без вода във Варна

http://www.varna24.bg/news/802226.html

Поради отстраняване на авария  на магистрален водопровод без вода на 11 юли от 8 ч. до около 20 ч. ...

Може да глобят "Фейсбук" с 565 хиляди евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955593

Може да глобят "Фейсбук" с 565 хиляди евро565 хиляди евро - с толкова британският регулаторен орган за защита на личните данни смята да глоби "Фейсбук". Това е максималният размер на санкция, която може да бъде наложена, предава БНТ. Според британските експерти, социалната мрежа не е успяла да се справи с изтичането на чувствителна информация през консултантската компания „Кеймбридж

Готови са обвиненията срещу Иванчева и сие: грозят ги 10-30 години

http://clubz.bg/70379-gotovi_sa_obvineniqta_sreshtu_ivancheva_i_sie_grozqt_gi_10_30_godini

"Предвид високия обществен интерес... както и наложената от ръководството на Специализираната прокуратура политика на откритост пред обществото" спецобвинителите публикуваха днес предявените постановления за привличане на Десислава Иванчева, Биляна Христова-Петрова и Петко Дюлгеров.

В най-кратки срокове Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт, пишат още от обвинението. Тримата обвиняеми по делото бяха задържани на 17 април 2018 г. в София след получаване на 70 000 евро. Разследването продължи по-малко от 3 месеца.

Десислава Иванчева...

"... В периода от 16 март до 17 април 2018 г. на различни места в гр София при условията на продължавано престъпление с три деяния... е поискала дар, който не ѝ се следва (това е официалната формулировка на "подкуп" в НК, б. а.) от Александър Ваклин. "

Прокуратурата обвинява Иванчева, че е поискала 500 000 евро или съответно левовата равностойност - 977 915 лв., платими на части, и е "приела дар, който не ѝ се следва" - 70 000 евро, или - 136 908,10 лв.

Тя ги е поискала и съответно получила, за да извърши действия по служба - да съобщи заповед на главния архитект на София, с която е одобрено изменение на план за застрояване.

На Биляна Христова-Петрова е вменено качество на съучастник извършител, а на Петко Дюлгеров съответно - помагач.

Има и "разбивка" - на коя дата обвиняемите са се срещали и уговаряли и как първо са поискали 250 000 евро, а след това съобщили на бизнесмена "увеличение" до 500 000.

Така в обвинитебния акт е записано, че тримата на 16 март са се срещнали и "постигнали съгласие за размера на неследващия се дар и условията на неговото получаване". На Дюлгеров се паднало да звънне на Ваклин и да уговаря срещата. Съответтно това се повторило на 11 април, когато провели втора такава и после съобщили на предприемача увеличението... с още 100 % - до половин милион евро!

"Подкупът е в особено големи размери, представлява особено тежък случай и е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение", заключават разследващите.

Положението на Иванчева и Петрова се утежнява от факта, те са представлявали "длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение".

Вчера следобед обвиненията са предявени на Иванчева, а на другите - предния ден. Квалификацията срещу тримата е по изключително тежкия чл. 302а от НК, който предвижда:

"... Лишаване от свобода от десет до тридесет години, глоба до тридесет хиляди лева, конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния и лишаване от права".

Хванаха крадец на бетонни колове от лозе във варненско село

https://petel.bg/Hvanaha-kradets-na-betonni-kolove-ot-loze-vav-varnensko-selo__273300

Вчера до полицията е постъпил сигнал за кражба от лозе, намиращо се в землището на с. Пчелник. Неизвестно лице е извършило кражбата на бето...

Приключи разследването за корупция срещу Десислава Иванчева

https://petel.bg/Priklyuchi-razsledvaneto-za-koruptsiya-sreshhu-Desislava-Ivancheva__273299

Специализираната прокуратура приключи разследването за корупция срещу кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, заместн...

Излязоха данните от аутопсията на починалото момиче в Банско

https://petel.bg/Izlyazoha-dannite-ot-autopsiyata-na-pochinaloto-momiche-v-Bansko__273298

Момичето, открито мъртво на работното си място в хотел в Банско, е страдало от анорексия. Това стана ясно след направена аутопсия, като кр...

МВР в пълна готовност да се реши проблемът в Мизия

https://petel.bg/MVR-v-palna-gotovnost-da-se-reshi-problemat-v-Miziya__273297

МВР запретва ръкави и е в пълна готовност да се реши проблемът с улиците в Мизия. Днес преди началото на редовното заседание на Минист...

Младежи ограбиха 90-годишна баба пред дома ѝ

https://petel.bg/Mladezhi-ograbiha-90-godishna-baba-pred-doma---__273295

Задържани са двама младежи, ограбили възрастна жена. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, пише novini.bg. До ареста им се стигнало след св...

Утре ще е слънчево и до 33 градуса, валежи са възможни в планините

https://petel.bg/Utre-shhe-e-slanchevo-i-do-33-gradusa--valezhi-sa-vazmozhni-v-planinite__273296

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но само...

Турски шофьор е застрашен от затвор и солена глоба заради подкуп на полицай в Силистра

https://petel.bg/Turski-shofor-e-zastrashen-ot-zatvor-i-solena-globa-zaradi-podkup-na-politsay-v-Silistra__273294

Окръжната прокуратура в Силистра ръководи бързо производство срещу турски гражданин, дал подкуп на полицейски служители, за да не извърш...

Щракнаха белезници на бандитите, отмъкнали 200 бона от взривения банкомат в Пловдив

https://petel.bg/SHHraknaha-beleznitsi-na-banditite--otmaknali-200-bona-ot-vzriveniya-bankomat-v-Plovdiv__273293

Снимка: Trafficnews.bg Разкрити са бандитите, които взириха и ограбиха банкомат в пловдивския район „Тракия“, съобщава Марица.бг. На извън...

Снимки в „Петел“: Младежи с увреждания във Варна пуснаха черни балони в небето и извикаха: „Реформа!“

https://petel.bg/Snimki-v----Petel-----Mladezhi-s-uvrezhdaniya-vav-Varna-pusnaha-cherni-baloni-v-nebeto-i-izvikaha-----Reforma----__273292

С пускане на черни и бели балони в небето протестиращите младежи с увреждания и техните родители отбелязаха 1 месец от началото на протес...

Спряха влак край Поповско заради изтичане на газ

https://petel.bg/Spryaha-vlak-kray-Popovsko-zaradi-iztichane-na-gaz__273290

Изтичане на газ от влакова композиция е установено край поповското с. Славяново. Течът е овладян, няма регистрирано обгазяване и замърся...

Франция победи Белгия и е на финал

http://www.cross.bg/petlite-yspya-loris-1578853.html

/КРОСС/ 20 години по-късно Франция отново ще има шанс да триумфира със световната титла! За последно Дидие Дешан изведе с капитанската лента "петлите" в онзи прословут финал срещу Бразилия, спечелен с 3:0, а ето че няколко лета по-късно Дешан отново може да вдигне трофея, този път като селекционер. Това стана факт, след като французите победиха с 1:0 другия претендент за титлата в лицето на Белгия. Единственото попадение реализира защитникът на Барселона Самюел Юмтити в началните минути на второто полувреме, а събитията се развиха пред погледа на президента Еманюел Макрон, който бе на трибуните на стадиона в Санкт Петербург. "Червените дяволи" на Роберто Мартинес пък се сбогуваха с мечтата си за триумф по терените на Русия. Е, остава им утехата, че ще спорят с един измежду Англия и Хърватия за третото място... Началото на мача бе добро за белгийците. Те се настаниха в половината на съперника и демонстрираха самочувствие, като атаките им доведоха до няколко опасни центрирания пред вратата на Лорис. Въпреки това "петлите" стояха компактно на терена и с малки изключения, не позволяваха да се стига до кой знае какви опасности пред вратата на Юго Лорис. Все пак в един случай вратарят на Тотнъм предотврати сигурно попадение при удар на Тоби Алдервейрелд, който стреля опасно в ъгъла след разбъркване в наказателното поле

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване