Figaro: Ердоган встъпва в длъжност и става „суперпрезидент“

http://pogled.info/svetoven/Figaro-erdogan-vstapva-v-dlazhnost-i-stava-superprezident.96020

/Поглед.инфо/ Новият президентски мандат на Реджеп Тайип Ердоган ознаменува прехода на Турция от парламентарна форма на управление към президентска, съобщава Figaro. Изданието отбелязва, че турският лидер се надява на най-широки пълномощия и става основоположник на нова политическа система, в която фактически се премахва разделението на властта.

The Times: Новата щаб-квартира на НАТО напомня на Тръмп за „всички недостатъци“ на Европа

http://pogled.info/svetoven/The-Times-novata-shtab-kvartira-na-nato-napomnya-na-tramp-za-vsichki-nedostatatsi-na-evropa.96019

/Поглед.инфо/ Новата щаб-квартира на НАТО започна да функционира нормално едва година след официалното си откриване, пише The Times. Тази сграда, чието строителство се съпровожда от постоянни забавяния и преразходи, ще укрепи „предубеденото отношение“ на Доналд Тръмп към Северноатлантическия алианс, смята британското издание.

Times: Зависимостта от САЩ пречи на Европа да постигне „стратегическа автономия“

http://pogled.info/svetoven/Times-zavisimostta-ot-sasht-prechi-na-evropa-da-postigne-strategicheska-avtonomiya.96018

/Поглед.инфо/ Европейският съюз се опитва да постигне „стратегическа автономия“ от САЩ по въпросите за отбраната, но среща огромни препятствия по този път, съобщава The Times. Изданието отбелязва, че, за да съкрати зависимостта от САЩ, на Европа ѝ пречат политическите разногласия, военната слабост и нежеланието на Великобритания да се даде роля в структурите на ЕС след Брекзит.

До 3 седмици казват дали умира старият бряст в центъра на Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955084

До 3 седмици казват дали умира старият бряст в центъра на СливенНе могат да го спасят от жажда заради т.нар. холандска болест Линее и съхне обявеното за европейско дърво на 2014 г. - старият бряст до сградата на общината в Сливен. То е поразено от трахеомикоза, или т.нар. холандска болест. Взети са проби, резултатът от лабораторните изследвания ще стане ясен след 3 седмици.

Море от хора на "Шан-з-Елизе" (СНИМКИ)

http://clubz.bg/70360-more_ot_hora_na_shan_z_elize_snimki

Море от хора заля парижкия булевард "Шан-з-Елизе" след победата на Франция над Белгия с 1:0 на първия полуфинал на Световното. Тимът на селекционера Дидие Дешан ще спори за титлата в неделя, а днес ще научи своя съперник.

Десетки хиляди гледаха мача на видостени в столицата и след края се насочиха към булеварда. Много бързо към тях се присъединиха запалянковци от заведения и от домовете си. За много кратко "Шан-з-Елизе" се изпълни от ликуващи французи и подръжници на "петлите" от други страни, пишат световните агенции.

Така беше и преди две години, когато Франция беше домакин на Евпопейско - всеки успех до загубения финал беше празнуван бурно на "Шан-з-Елизе", но сега екстазът е още по-голям. Никой не иска да мисли, че в неделя "сините" няма да вдигнат световната купа за втори път в историята.

След няколко часа полицията започна на приканва феновете да напуснат булеварда, тъй като тази сутрин там се прави генерална репетиция за националния празник на Франция на 14 юли. Тази година той ще премине под знака на Мондиала - финалът в Москва е ден по-късно.

А гледката от Париж може да се види и в другите градове на страната - не в този мащаб, но еуфорията е същата.

“Това е просто невероятно, трудно намирам думи, заяви селекционерът на "петлите" Дидие Дешан, световен шампион от 1998 г. като играч. - Изминахме дълъг път и заслужихме класирането си на финал. Играчите ми показаха характер тогава, когато беше необходимо. Бяха задружни. Огромният ни труд беше възнаграден. Бяхме на високо ниво във всички зони и фази на играта. Показваме, че можем да нападаме, но можем да играем и на контри. Белгия е достоен съперник и аз го поздравявам. Много силен отбор, който надиграхме."

Дешан беше запитан за загубата от Португалия на финала на Евро 2016 в Париж.

Дидие Дешан (с костюма) ликува с щаба си.

"Бях там с целия ми щаб. Беше много болезнено и заради това толкова много искахме да спечелим този полуфинал, добави треньорът. - Постижението ни е много голямо. Губиш и печелиш, това е спорт. За нас е привилегия, че доставихме радост на френския народ."

А сравненията с триумфа отпреди 20 години?

"Човек трябва да живее в настоящето, отвърна Дишан. - Никога не споменавам миналото пред играчите. Някои от тях дори не са били родени или са били много малки. Сега гледат снимки. Част от французите пазят скъп спомен от 1998 г., но не и младите хора. Сега съм тук, за да напишем нова страница. Може би най-прекрасната. Не казвам, че не се гордея със световната титла отпреди 20 години. Никой не може да заличи този успех. Но не бива да гледаме назад."

Роберто Мартинес

"Разочарованието е голямо, заяви селекционерът на Белгия Роберто Мартинес. - Мачът бе решен от едно статично положение. Това показва колко равностоен беше мачът. Боли ни, защото бяхме близо. Двубоят бе решен от един детайл. Очакваше се. Липсваше ни малко магия и късмет в атака. Но аз съм горд с моите футболисти. Никой не бива да ги критикува. Те се бориха до края, дадоха всичко от себе си. Не искам да напускаме първенството с горчилка. Все пак остава ни още един мач, който трябва да спечелим, за си тръгнем победно. Честито на Франция."

Facebook е нарушил закона и ще бъде глобен за Cambridge Analytica, реши британски регулатор

http://terminal3.bg/fejsbuk-e-narushil-zakona-i-shhe-bde-globen-za-cambridge-analytica-reshi-britanski-regulator/

Фейсбук е нарушил британските закони при скандала с Cambridge Analytica за защита на личните данни и ще понесе максиманата глоба предвидена в закона, постанови британския регулатор ICO (Information Commissioner’s Office).

Глобата е за две нарушения на Закона за защита на личните данни от 1998 г., установява британския регулатор:

1) Facebook не съумява да опази инофрмацията на потребителите си

2) Facebook не е бил достатъчно прозрачен, за това как тези данни са използвани от други

За нарушението е предвидена максималната финансова санкция от £500,000 паунда, макар тази година facebook да изработва £500,000 на всеки пет минути и половина, съобщава Guardian. Новото европейско законодателно GDPR предвижда далеч по-високи глоби като €20 млн. (£17 млн.) or 4% от световния оборот, но тъй като назателното право не се прилага за предишни престъпления, то Facebook е глобен по старо британско законодателство от 1998 г.

Решението на британския регулатор също така е предвестник за това какво може да очакваме от други страни, включително САЩ. ICO започва разследване срещу компанията на Марк Зукърбърг през март т.г. след разкритията, че Cambridge Analytica се е сдобивала с личните данни на 87 милиона души в Facebook в световен мащаб. От интерес за разследващите е дали някое от участвалите в кампанията за и против Brexit е злоупотребил с въпросните данни. Отнети са сървъри компютърно оборудване със стотици терабайти инфорамация, съобщава Guardian. 

Разследването продължава като са изпратени предупреждения на 11 политически партии – сред тях всички с депутати в британския парламент – и уведомления приканвайки ги да се съгласят на одит за защита на личните данни.

Повече информация можете да намерите на сайта на британския регулатор ICO. 

Властта с план: 65 500 бебета да се родят до края на годината

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-ryGVc3e6Q8/

Държавата се заема да поощрява младите да раждат.

У нас да се родят 65 500 бебета до края на 2018-та е заложило в плана си правителството – или поне за толкова ще стигнат парите в хазната. 2100 от тях – да са близнаци, съобщи бТВ. Друга цел на държавата е да намалеят бащите, които не признават децата си.

Докато правителството разпределя парите, за да мотивира новите раждания, Националната статистика подготвя новото преброяване – през 2021-ва година. Според последните данни, населението у нас намалява средно с 40 – 50 хиляди души на година. Т.е. 2 пъти колкото град като Нова Загора, цитира Кросс.

Топ 10 на най-печелившите филми на всички времена (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/top-10-na-naj-pechelivshite-filmi-na-vsichki-vremena-video-2108310

Всяка година излизат стотици филми, които привличат милионна аудитория. Ето най-печелившите филми в историята на киното:

10. "Хари Потър и Даровете на Смъртта, Втора част"

Финалната част от историята за младия магьосник Хари Потър се з

Продължава да расте броят на жертвите на наводненията и свлачищата в Япония (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/prodylzhava-da-raste-broiat-na-zhertvite-na-navodneniiata-i-svlachishtata-v-iaponiia-snimki-2108564

Най-малко 179 са загиналите в наводненията и свлачищата в западната част на Япония, съобщи говорител на правителството, цитиран от Франс прес. img wide]34323443[/img]

Проговори пилота, който приземи самолет в оризова нива

https://petel.bg/Progovori-pilota--koyto-prizemi-samolet-v-orizova-niva__273247

Пилотът Йосиф Христов, който приземи селскостопански самолет в оризова нива край Пазарджик миналия петък, даде интервю за „Тази Сутрин”...

Девите днес да бъдат готови за разочарования от личен характер

https://petel.bg/Devite-dnes-da-badat-gotovi-za-razocharovaniya-ot-lichen-harakter__273246

lamqta.com Овен  Днес Вашите успехи в любовта ще бъдат пряко свързани със силата на Вашия интелект. Ерудиция също ще Ви е нужна, но тя няма да ...

Красивата Натали Трифонова зарадва всички с прогнозата за времето

https://petel.bg/Krasivata-Natali-Trifonova-zaradva-vsichki-s-prognozata-za-vremeto__273245

Красивата синоптичка Натали Трифонова току що обяви по btv, че днес в България времето ще е топло и слънчево. Eто прогнозата за времето н...

Хит в интернет: Котето Химера, което има човешко лице (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/hit-v-internet-koteto-himera-koeto-ima-choveshko-lice-videosnimki-2108563

Двумесечното коте Химера придоби световна популярност в интернет, след като собственичката му публикува в Instagram негови снимки. Масово потребителите отбелязаха, че мъркащото животинче се отличава с това, че лицето му прилича на човешко.

Аtlantico: Французите смятат Макрон за нескромен и отдалечен от народа

http://pogled.info/svetoven/evropa/atlantico-frantsuzite-smyatat-makron-za-neskromen-i-otdalechen-ot-naroda.96016

/Поглед.инфо/ Както съобщава Atlantico, според резултатите от последните допитвания, преобладаващото мнозинство французи смятат президента на страната Еманюел Макрон за „неефективен“, „нескромен“, „несправедлив“ и „отдалечен от народа“. Според събеседника на изданието, политолога Кристоф Бутен, такъв обрат в общественото мнение е следствие в непоследователността на Макрон в отношението му с обществото и провежданата от него икономическа политика, служеща на интересите на богатите.

Експерт: „Тръмп се чувства по-добре с враговете си, отколкото със съюзниците си“

http://pogled.info/svetoven/ekspert-tramp-se-chuvstva-po-dobre-s-vragovete-si-otkolkoto-sas-sayuznitsite-si.96015

/Поглед.инфо/ На предстоящата среща на високо равнище на НАТО в Брюксел Доналд Тръмп отново ще „отправи гнева си към Европа“ и ще се опита „да всее раздор сред партньорите на САЩ“, заяви в интервю пред Merkur бившият сътрудник от администрацията на Обама Марк Симаковски. Що се отнася до преговорите между Тръмп и Владимир Путин, то те едва ли ще бъдат в интерес на Америка, защото „Тръмп се чувства добре при общуването с враговете и лошо със съюзниците“, допълва експертът.

Welt: Сътрудничеството между Русия и Китай куца заради „страха от различните манталитети“

http://pogled.info/svetoven/Welt-satrudnichestvoto-mezhdu-rusiya-i-kitai-kutsa-zaradi-straha-ot-razlichnite-mantaliteti.96017

/Поглед.инфо/ След началото на конфликта между Русия и Запада във връзка с „анексията на Крим“ Кремъл се преориентира към Китай в надеждата за съвместно бъдеще с него, пише Die Welt. Но, въпреки редицата успешни споразумения в икономическата сфера, Пекин и Москва „не хранят доверие един към друг“ заради страха на руснаците пред „постепенното завземане“ от китайците на територията в източната част на страната, а също така заради „различията в манталитетите“, допълва изданието.

Трагедия! Намериха мъртво младо момиче в тоалетна на хотел!

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bc%d1%8a%d1%80%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%87/

22-годишна жена от Разлог намерена мъртва в тоалетната в Банско.

Момичето е било служителка в хотела. Тя е намерена в безжизнено състояние в тоалетната. Извикан е лекарски екип. Спешните медици са констатирали смъртта.

Тялото е транспортирано за аутопсия в МБАЛ – Благоевград, за да бъде установена причината за трагедията. сн.илюстративна

Материалът Трагедия! Намериха мъртво младо момиче в тоалетна на хотел! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Завръща ли се най-сетне лятото?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zavryshta-li-se-naj-setne-liatoto-2108556

Днес ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, главно в Северна България и планинските райони. Там на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса, в София - около 26 градуса

Нови скандални обвинения срещу режисьора Люк Бесон

//dariknews.bg/novini/sviat/novi-skandalni-obvineniia-sreshtu-rezhisiora-liuk-beson-2108559

След като една актриса подаде жалба за изнасилване срещу Люк Бесон през май, няколко жени разказаха пред френски сайт, че режисьорът се е държал неподобаващо с тях и дори е посегнал на някои сексуално, съобщи АФП.
 
Бивша сътрудничка

Илюстрация към „Мечо Пух“ продадена на търг за рекордна сума (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/iliustraciia-kym-mecho-puh-prodadena-na-tyrg-za-rekordna-suma-snimki-2108560

Оригиналната карта на Голямата гора от "Мечо Пух" беше продадена на търг на аукционната къща "Сотбис" в Лондон за рекордната сума от 430 000 британски лири (570,137 щатски долара), съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.
 

Йенс Столтенберг увери Bild, че Тръмп не се опитва да раздели НАТО

http://pogled.info/svetoven/iens-stoltenberg-uveri-Bild-che-tramp-ne-se-opitva-da-razdeli-nato.96014

/Поглед.инфо/ Въпреки съществуващите опасения, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уверява, че Доналд Тръмп няма да разпуска Алианса. В интервю за германския таблоид Bild той заяви, че съществуват значителни различия между съюзниците, но това не е за първи път. Преди това НАТО винаги се е справяло с такива трудности - ще се справи дори и сега.

Китай не е най-ориентираната към износ държава

http://pogled.info/svetoven/kitai-ne-e-nai-orientiranata-kam-iznos-darzhava.96013

/Поглед.инфо/ Мнозина са уверени, че Китай е силно ориентиран към износа. Нищо подобно. Достатъчно е да погледнем съотношението на износа към БВП в проценти за страните от Г-20.

Русия се готви да живее в дълг

http://pogled.info/svetoven/russia/rusiya-se-gotvi-da-zhivee-v-dalg.96012

/Поглед.инфо/ Ръстът на руската икономика ще бъде осигурен за сметка на заеми – в крайна сметка именно така смята министерството на финансите. Буквално преди десетилетие финансовата политика на страната бе пряко противоположна: Русия активно погасяваше дълговете си и натрупваше резерви. От какво е предизвикана тази промяна в подхода и какви проблеми могат да възникнат?

Трябва ли да разговаряме с американците?

http://pogled.info/svetoven/tryabva-li-da-razgovaryame-s-amerikantsite.96011

/Поглед.инфо/ Относително наскоро избраният президент на САЩ Доналд Тръмп, бивайки изначално несистемен и затова относително независим политик, веднага попадна под силния натиск на американските елити и в резултат стана зависим от тях и управляем отвън. Само опитите на Тръмп, докато бе още кандидат-президент, да заговори за новата роля на САЩ в света, за отказа от ролята на световен жандарм и за новите взаимоотношения с Русия толкова наплаши американския елит, че още тогава започнаха координираните действия срещу него.

Бивш ръководител на Пентагона: европейските лидери «до смърт са наплашени» от перспективата за извеждане на войските на САЩ

http://pogled.info/svetoven/bivsh-rakovoditel-na-pentagona-evropeiskite-lideri-do-smart-sa-naplasheni-ot-perspektivata-za-izvezhdane-na-voiskite-na-sasht.96010

/Поглед.инфо/ По думите на бившия ръководител на Пентагона Леон Панета лидерите на европейските държави „до смърт“ се страхуват от това, че Доналд Тръмп може да изведе американските войски от Европа. Както се отбелязва в статията, опасенията на европейските лидери засилва предстоящата среща между ръководителя на Белия дом и Владимир Путин.

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация в Брюксел

https://petel.bg/Prezidentat-Rumen-Radev-shhe-rakovodi-balgarskata-delegatsiya-v-Bryuksel__273243

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страни...

Никой от високопоставените личности в Белгия не посрещна Тръмп в Брюксел

https://petel.bg/Nikoy-ot-visokopostavenite-lichnosti-v-Belgiya-ne-posreshhna-Tramp-v-Bryuksel__273242

Пристигането на президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел за срещата на върха на НАТО остана незабелязано от най-високопоставените предс...

Над 10 убити и много ранени след самоубийствен атентат в Пакистан

https://petel.bg/Nad-10-ubiti-i-mnogo-raneni-sled-samoubiystven-atentat-v-Pakistan__273241

Най-малко 13 души, сред които влиятелен местен политик, бяха убити, а най-малко 54 са ранени в самоубийствен атентат срещу предизборно събра...

Лятото се завръща, слънчево и топло време над Югозапада

http://regiona.bg/%d0%bb%d1%8f%d1%82%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%89%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%be-%d0%b8-%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%bb%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5/

Прогноза за 11.07.2018
Днес ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, главно в Северна България и планинските райони.

Там на отделни места ще превали слаб дъжд.

Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София около 26°.

 

Материалът Лятото се завръща, слънчево и топло време над Югозапада е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Хороскопът за днес: Близнаци не мързелувайте, Деви прекарайте времето с любимия човек, Козирози не издребнявайте!

http://regiona.bg/%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b5-%d0%bc%d1%8a%d1%80%d0%b7%d0%b5%d0%bb/

Хороскоп за 11 юли 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)
Ще трябва да сте по-изобретателни с парите и внимавайте да не направите някоя фатална покупка или инвестиция. Имате сериозни шансове за успех само не ги пропускайте.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)
Доста отговорности са ви прехвърлили, но вие имате силите и способностите да се справите. Само внимавайте с парите, не задлъжнявайте, а се опитайте да погасите досегашните си задължения.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)
Еуфорията от сутринта постепенно ще се поуталожи и в късния следобед ще можете да отделите повече време на себе си и на семейството си. Не си позволявайте да мързелувате, а се опитайте да свършите някои полезни неща у дома.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)
Денят е много благоприятен за вас. След като приключите до обед с всички важни задължения, следобеда спокойно можете да се отдадете на срещи с приятели и други приятни занимания.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)
Днес не е много разумно да се срещате с много хора, по-добре се опитайте да сложите завършек на вече започнатите задачи. Добър ден за творчество и художествени занимания.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)
Днес е най-добре да прекарате деня с любимия човек, така ще успеете да изградите хармонията помежду си. Привечер избягвайте да го говорите за пари, само ще си развалите настроението.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)
Първата половина на деня е доста подходяща, за да реализирате плановете си. Добре ще ви въздейства музиката през този ден. Гледайте да не претоварвате краката си.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)
Първата част на деня е особено благоприятна, опитайте да свършите колкото се може повече задачи. Сдържайте емоциите си, за да не утежните ситуациите.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)
Днес се пригответе да посрещнете музата си, защото тя лесно може да ви напусне. Творческият подход към ежедневните неща може да се окаже изключително полезен.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)
Днес ви очакват доста неща за вършене, сигурно дори ще си помислите, че освен вас никой друг не работи. В известен смисъл сте прави, но не съвсем, днес просто издребнявате повече от нормалното.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)
Не е лошо да помислите и за семейството си, не се заседявайте твърде дълго на работното си място. Не е лошо да се обадите и на родителите си, те ще останат очаровани от вниманието.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)
Днес е най-разумно да разчитате главно на себе си, за да не ви се провалят плановете. Бъдете сдържани в изказванията си и не приемайте за чиста монета, всичко което ви обещават.

Материалът Хороскопът за днес: Близнаци не мързелувайте, Деви прекарайте времето с любимия човек, Козирози не издребнявайте! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

NASA публикува видео, показващо многобройните падания на астронавтите на Луната

https://petel.bg/NASA-publikuva-video--pokazvashho-mnogobroynite-padaniya-na-astronavtite-na-Lunata__273239

kaldata.com Досега бяха публикувани видеа, показващи подскоците на астронавтите по повърхността на Луната. Но движението в условията на ниск...

Цялата истина за 1968 г.: Георги Господинов разказва

http://clubz.bg/70359-cqlata_istina_za_1968_g_georgi_gospodinov_razkazva

Пражка пролет

Има нещо ирационално в тази година, нещо изплъзващо се и същевременно придърпващо. Понякога ми се струва, че тя продължава по-дълго от всички останали. Или пък че като черна дупка всмуква в себе си неща, случили се в други години. Помня 1968-а в подробности поради единствената причина, че съм роден в седмия ѝ ден. Което ме кара да се чувствам част от случилото и особено от неслучилото се тогава. И в някаква степен дори отговорен.

Януари

На 5 януари Дубчек станал лидер на чехословашката компартия.

След два дни майка ми получила силни коремни болки, поради което трябвало да се родя. Затова оттук насетне мога да говоря в сегашно време.

Същия ден Джордж Харисън заминава за Бомбай, а не след дълго и останалите трима от Бийтълс се присъединяват към него.

Февруари

Бийтълс са в Индия, медитират при Махариши, ходят в бели роби и по тази причина в останалия свят не се случва нищо особено.

В България се случва единствено прогнозата за времето - сравнително топло за сезона (5-9 градуса).

За малко да забравя: делегация на ЦК на БКП начело с другаря Тодор Живков заминава за тържествата в Прага, където последният, в смисъл Първият, произнася реч.

Март

На 27 съветският космонавт Юрий Гагарин загива при самолетна катастрофа. Поради липса на повече информация тръгват всякакви слухове за смъртта му, включително и този: че са го взели извънземните.

Баща ми пътува за първи път със самолет. Оцелява.

Купуваме си "Опера", първия български телевизор. Виж ти, светът бил черно-бял! Оттук насетне ще можем да гледаме цялата 1968-а по телевизията. Или поне редактираната ѝ версия.

Април

В САЩ е убит Мартин Лутър Кинг.

В Прага се запролетява.

Без връзка с горното майка ми си купува първия минижуп, макар вестник "Работническо дело" (и баща ми) да твърдят, че минижупът не е на мода.

Май

На 6 май започват вълненията в Париж. Студентите водят първа битка с полицията в Латинския квартал. Пролива се кръв.

Същият ден в България официално е Ден на животновъда, а неофициално - Гергьовден. Колят се агнета. Пролива се кръв.

От 20 до 22 май в София се провежда първи конгрес на Съюза на писателите. Потулен скандал около словото на чешкия гост Пужман. На приема по повод закриването на конгреса другарят Живков произнася слово.

Юни

Застрелян е Робърт Кенеди.

На 17 юни в Лондон е премиерата на филма "Yellow Submarine".

Официално е премахната цензурата в Чехословакия. На 27 юли програмата "2000 думи" е публикувана в "Литерарни листи".

Цензурата в България пречи да бъде забелязана цензура в България. Същата година, без да съм сигурен за месеца, в пещите на Полиграфическия комбинат е изгорена книгата "Люти чушки" на Радой Ралин и Борис Димовски.

Българските студенти организирано се готвят за Световния фестивал на младежта и студентите. На Националния стадион текат денонощни репетиции. Хиляди девойки и младежи с ленти и воали се превръщат в петолъчка, която по даден сигнал се разпада на сърп и чук. После сърпът и чукът размахват крила - ах, гълъб на мира. Накрая гълъбът каца на главата на Ленин. Главата на Ленин е направена само от девойки с отличен успех. Една моя леля по-късно цял живот ще се гордее, че е била в ухото на Вожда на световния пролетариат.

Юли

На 18-и е публикувано писмото на Централните комитети на комунистическите и работническите партии в България, Унгария, ГДР, Полша и Съветския съюз до ЦК на чехословашката компартия. А редакционната статия на "Работническо дело" от същата дата завършва с твърдото "Да бъде разгромена контрареволюцията". Иначе в България всичко е спокойно, радваме се на един хубав юли. На 28-и в София се открива Световният фестивал на младежта и студентите.

Във връзка с това майка ми вижда за пръв път на живо чернокож студент ("жив негър"), купува си джапанки и разучава песента "Една българска роза", написана специално за фестивала. С което нейното участие в революцията на 1968-а се изчерпва.

Под прикритието на данданията в София два български полка тайно са извозени от югоизточните райони някъде в СССР. Престояват там законспирирани цял месец.

Пониква ми първи зъб.

Август

Войските на Варшавския договор влизат в Чехословакия.

Бийтълс пускат Hеy Jude. На обратната страна е Revolution.

Баща ми тегли заем и купува "Варшава" - дебела, тромава, но мощна (като Варшавския пакт) кола. Един съсед казва на баща ми, че тези коли се водят на военен отчет и при мобилизация само им слагат по едно леко оръдие, с което те автоматически се превръщат в малки танкове. А шофьорите - в танкисти. Същият съсед тайно подшушва на баща ми, че в Прага нещо се мъти и ще трябва да ги освобождаваме. От кого - пита баща ми. От тях - отговаря съседът.

Нищо не разбирам, но усещам, че баща ми се страхува да не го мобилизират с „Варшава”-та в Прага.

Септември

Цензурата върху пресата отново е въведена в Чехословакия.

Майка ми и баща ми се абонират за списание "Филмови новини".

Баба ми прави 80 буркана с лютеница, 45 компота от праскови и 15 буркана царска туршия.

Нашите войници още са в Чехословакия.

40 години по-късно разсекретената докладна записка на Министъра на народната отбрана по онова време армейски генерал Добри Джуров за действията на българските части в ЧССР (прелюбопитно четиво) ще ми покаже пълната картина. От трите открити „нелегални контрареволюционни организации” в района на нашия мотострелкови полк, едната е „нелегална младежка организация от хулигани”, а другата - „организация от проститутки в Банска Бистрица и Зволен, която има за цел чрез подлагане на млади проститутки да компрометира нашата армия”. Нашият полк, разбира се, останал некомпрометиран.

В същата секретна записка от 1968-а доста точно и конкретно са описани леките последствия от „недружелюбното” отношение на местните хора към освободителите. От българските войници „един е със счупена ябълчна кост, един с изкъртени два зъба и останалите леко ранени”.

Счупените зъби на отсрещната страна не са описани.

Октомври

Жаклин Кенеди се омъжва за Аристотел Онасис.

България побеждава Холандия с 2:0 в квалификационен мач за Световното по футбол. Гледаме го по новия телевизор "Опера".

Докато ме къпят вечерта на 7 октомври, към 19:30 по радиото съобщават: "От Шумен днес бяха изпратени 12 тона грозде и ябълки за българските офицери и войници в Чехословакия. В писмото си кооператорите изразяват своята обич към българските бойци, които...". Нататък не чувам, защото баща ми започва да смята на глас колко български войници и офицери трябва да има в Чехословакия, щом им пращат 12 тона грозде и ябълки, и колко време ще продължат събитията, ако този хикс брой войници и офицери ядат по 1 килограм на ден. Майка ми се обажда, че на офицерите може да им се полага по-голяма дажба, което напълно отказва баща ми от сметката. Баба ми се обажда не на място, че също може да задели няколко буркана за войничетата.

Точния брой на българските войници и офицери в Чехия ще науча 35 години по-късно след отварянето на секретните архиви - 2164 души. Тогава ще науча и още по-секретната информация, че за мисията си там са получавали сумата от 3 рубли на месец. Баба ми трябваше да им прати консервите.

Пониква ми втори зъб.

Ноември

Ролинг Стоунс изтърколват един от най-великите си албуми - "Beggars Banquet". Майка ми и баща ми никога не са ги слушали.

Умира Джон Стайнбек. Започвам да подозирам нещо, което ще установя с фактическа точност едва след 35 годин - а именно, че 1968-а е пълна със смърт. Освен смъртта на Гагарин, убийството на Мартин Лутър Кинг и на Робърт Кенеди, 11 000 загиват при земетресението в Иран, десетки са убити в Прага, много повече във Виетнам...

Същата година Ролан Барт първи забелязва „смъртта на автора”. Смъртава година.

Декември

Първи космически кораб с екипаж обикаля около Луната. Сутринта на Коледа полковник Борман чете от Космоса как в началото Бог създал небето и Земята.

Същата сутрин баща ми с група коледари броди из пустата и неустроена земя на село и пее:

Стани ми, стани, нине, нине господине,

че ти идат добри гости, добри гости коледари...

Няколко часа по-късно групата е заловена и отведена при партийния секретар, който обяснява, че Бог няма и няма да се роди, което прави Коледата безсмислена и дори официално забранена.

Вече съм почти на година и мога да ходя сам от леглото до вратата.

Когато Бийтълс отправиха конспиративно послание към българската младеж

1968-а никога не се е случвала. Това е единствената година, съчинена, въобразена, преразказана, украсена отначало докрай. Всички събития от тогава сочат единствено това. Ние, родените през 1968, също.

Твърде възможно е тя да е измислена като грандиозен проект от Анди Уорхол, който по това време празнува 40-годишен юбилей.

Твърде възможно е 1968 да е пореден номер на бойно учение, организирано от войските на Варшавския договор в чест на петдесетата годишнина от създаването на Съветската армия и флот, чествано същата година.

Твърде възможно е също така 1968-а да е изцяло съчинена от източноевропейски младежи, след умопомрачително слушане на Бийтълс в тайни тавански помещения. Доказателство за това дава внимателното прослушване на Yellow Submarine. В средата на парчето (точно на минута и 35 секунди) във фоновия шум ясно се чува репликата "пусни ми веригата" с ударение на "у", произнесена много бързо, на чист български. Ето така: "пуснимиверигата". Ако това не е конспиративно послание на Бийтълс към българската младеж... За жалост го разконспирирахме твърде късно, чак в средата на 1980-те, когато всичко вече беше изгубено.

Дойче веле.

С 15% са поскъпнали луксозните имоти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955144

С 15% са поскъпнали луксозните имотиС 15% са поскъпнали луксозните имоти през първата половина на 2018 г. спрямо същия период на миналата година, показва анализ на Unique Estates. В района на Докторската градина и в централната част на София имало най-голям ръст. Компанията посочва още, че в тези райони средната цена е 2000-2400 евро на кв. м.

"Тесла" прави завод в Китай

http://clubz.bg/70358-tesla_pravi_zavod_v_kitaj

Американският производител на електромобили "Тесла" (Tesla) потвърди, че ще построи първия си завод извън САЩ в Шанхай според споразумение, сключено снощи, предаде Асошиейтед прес. 

Компанията ще бъде първият автомобилостроител в Китай, който ще е изцяло чуждестранна собственост. 

Тесла допълни, че строителството ще започне в близко бъдеще, веднага щом бъдат получени необходимите разрешителни. Производството ще започне две или три години след това и в крайна сметка ще достигне 500 000 коли годишно. 

Не са обявени финансови детайли по сделката. 

Изявление на шанхайските власти посочва, че това ще бъде най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на китайския мегаполис. Той вече е база на съвместни дружества между Дженерал мотърс (General Moros) и Фолксваген (Volkswagen) и китайски държавен автомобилостроител. 

Споразумението е било подписано тържествено в присъствието на шефа на Тесла Илон Мъск, кмета на Шанхай Ин Юн и други представители на китайските власти. 

Тесла е най-големият световен пазар за електромобили, но компаниите се въздържат да прехвърлят производство там заради изискванията за споделяне на технологии с китайски партньори, които биха могли да им станат конкуренти. 
Тесла продава автомобили в Китай от 2014 година, доставяни от завода й в Калифорния, което добавя мито от 15 процента към цената. Въпреки това Китай бързо стана вторият по значимост пазар за компанията след САЩ. 
Тя е сред фирмите, засегнати от допълнителните мита от 25 процента, които Пекин въведе като отговор на митата на президента Доналд Тръмп.

Новите къщи в Англия - задължително със зарядно за електромобили

https://petel.bg/Novite-kashhi-v-Angliya---zadalzhitelno-sas-zaryadno-za-elektromobili__273236

automedia.investor.bg Правителството изисква и в стълбовете за осветление да се вграждат контакти Всички новопостроени жилищни и офис сгради в...

Всички гледат мач - няма кой да посрещне Тръмп

http://clubz.bg/70357-vsichki_gledat_mach_nqma_koj_da_posreshtne_trymp

Пристигането на президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел за срещата на върха на НАТО остана незабелязано от най-високопоставените представители на властите на Белгия заради протичащия по същото време в Санкт Петербург полуфинален мач между Франция и Белгия от Световното първенство по футбол, пише белгийският вестник "Соар", цитиран от ТАСС.

По данни на вестника никой от държавното ръководство на Белгия не е посрещнал Тръмп, защото всички са гледали мача. Белгийският крал Филип и външният министър Дидие Рейндерс бяха на стадиона в Санкт Петербург, а премиерът Шарл Мишел следеше мача от една от фен зоните в град Брен льо Конт.

На стълбата на самолета в Брюксел.

Президентът на САЩ, както и останалите държавни и правителствени ръководители, бе посрещнат само от представител на белгийското външно министерство. Миналата година Тръмп бе посрещнат на пристигането си в Брюксел за срещата на върха на НАТО от премиера Шарл Мишел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на път за Брюксел отново поиска съюзниците да увеличат военните си разходи, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Тръмп обвини някои страни от НАТО, че от години не отделят достатъчно средства за военни разходи и намекна, че биха могли да възстановят на САЩ неизвършените си плащания, които по думите му е поел Вашингтон.

"Много страни от НАТО, които се предполага да браним, не само не спазват ангажимента си от 2 процента, което си е малко, но от години не извършват плащания. Ще възстановят ли те разходите на САЩ?", написа в Туитър Тръмп, имайки предвид ангажимента страните от НАТО до 2024 г. да започнат да отделят 2 процента от своя БВП за военни разходи.

Тръмп написа този туит в президентския самолет на път за срещата на върха на алианса в Брюксел, която ще се състои днес и утре. 
Четири натовски страни вече отделят поне 2 процента от своя БВП за отбрана - САЩ, Великобритания, Гърция и Естония, а четири други - Литва, Латвия, Полша и Румъния ще постигнат тази цел до края на тази година, увери по-рано днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Този дисбаланс се приема с недоволство от Тръмп, който смята за анормално страна като например Германия, която е най-голямата европейска икономика, да отделя за отбрана само 1,24 процент от своя БВП.

Президентът на САЩ по-рано предупреди, че форумът на НАТО в Брюксел може да премине в напрегната обстановка и дори допусна, че срещата му с руския президент Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли може да премине по-леко, отбелязва Франс прес.

Крупен обир в симитлийския квартал "Ораново"! 15 000 лева и пистолет изчезаха от касата на хранителен магазин от веригата "Стоми", докато стопаните празнували рожден ден

http://www.struma.com/krimi/krupen-obir-v-simitliiskiya-kvartal-oranovo-15-000-leva-i_136510/

15 000 лева, пистолет "Хеклер и Кох" изчезнаха от голям хранителен магазин на веригата "Стоми", собственост на благоевградчанина Стоян Ц., научи ексклузивно Struma.com.

Парите и пистолета били в касата на магазина,която е разбита. Около 05.00 часа вчера на телефон 112 е подаден сигнала за обира. Обектът се охранява от камери, които са заснели извършителите. Двама маскирани мъже ,които зверски разбили прозорец на магазина и проникнали вътре.

Във времето на...

Продължава

Washington Examiner: Туск е стратегически неграмотен

http://clubz.bg/70356-washington_examiner_tusk_e_strategicheski_negramoten

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е стратегически неграмотен, когато става дума за НАТО и държавния глава на САЩ Доналд Тръмп – той просто не разбира природата на Алианса, пише Том Роджън в статия за американското издание Washington Examiner, цитиран от Фокус.

В отговор на изявление на Тръмп, полският политик заяви, че „Америка няма и няма и да има по-добър съюзник от Европа. Днес европейците харчат много повече за отбрана, отколкото Русия и поне толкова, колкото отделя и Китай. Не може да има съмнение, Г-н президент, че това е инвестиция в обща американска и европейска отбрана и сигурност".

 И допълни иронично:

„Скъпа Америка, ценете вашите съюзници, в крайна сметка те не са толкова много“.

Туск очевидно е в грешка, когато казва, че Европейският съюз е най-добрият съюзник на САЩ - Великобритания, Австралия и Япония са по-добри, а коментарите му за приноса на Европа към НАТО също очевидно са плод на заблуда. Да, Туск е прав, че взети заедно, всички страни от ЕС харчат за отбрана повече от Русия. Но това е благодарение на по-големите заплати, които получават войниците в европейските заплати, в сравнение с „бедните“ им руски колеги.

Пропуските говорят за истината: когато става въпрос за най-важния белег на доверието в НАТО – военната способност, значителна част от страните от ЕС продължават да правят това, което искат. Те нямат танковете и артилерийските платформи, за да спрат руските бронирани колони, липсват им разузнавателни средства за наблюдение на движението на руските войски, липсват им кибернетични и сигнализиращи звена за разрушаване на руските комуникационни линии и военновъздушен капацитет за проникване в руското въздушно пространство. А всичко това е от ключово значение при евентуална война на европейския континент. Заедно те могат просто да имат възможността да се противопоставят на руската флота, но успехът дори и на това им начинание е под сериозен въпрос.

Но става още по-лошо. Защото, както знае и самият Туск, ЕС се превърна в роб на Русия заради стратегията на Москва за енергийно изнудване. Германският канцлер Ангела Меркел предпочете евтините доставки на газ пред стабилността на Централна и Източна Европа, като одобри строителството на газопровода „Северен поток 2".

Е, Туск, търсете по-добри примери за колективна отбрана. Изборът на Великобритания за увеличаване на разходите за отбрана е найдобрият пример тук.

Козирка вместо очила и шапки без дъно за морето

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6949698

Козирка вместо очила и шапки без дъно  за морето“Нямам бански” е обичайната реплика, която чуват мъжете всяко лято от своите половинки. Колкото и модели да е събрала в гардероба си, една жена никога не е доволна от натрупаното количество. А оправданията са всевъзможни - тази година е отслабнала или напълняла, материите са се разтеглили след последното море, десенът или кройката са демоде,

Роналдо за феновете на Реал: Освиркваха ме, но сега ще плачат

https://petel.bg/Ronaldo-za-fenovete-na-Real--Osvirkvaha-me--no-sega-shhe-plachat__273240

Кристиано Роналдо укори феновете на Реал в първото си интервю като играч на Ювентус. Той изрази недоумение, че е бил освиркван в определен...

Beлиĸoбpитaния мoжe дa ce oтĸaжe oт aтoмнитe цeнтpaли зapaди eвтинaтa вятъpнa eнepгия

https://petel.bg/Beli--obpitaniya-mozhe-da-ce-ot--azhe-ot-atomnite-tsentpali-zapadi-evtinata-vyatapna-enepgiya__273238

money.bg Възобновяемите енергийни източници могат да генерират половината от електрическата енергия на Великобритания до 2030 г., без да уве...

Елоис Смит разказва за изкуството да играе 15-годишна в корсет в сериала 'Блудници'

https://offnews.bg//zvezdi/elois-smit-razkazva-za-izkustvoto-da-igrae-15-godishna-v-korset-v-seri-684082.html

Епизод от новия сезон на интригуващия сериал "Блудници" можете да видите тази вечер, 11 юли, от 22:00, по драматичния канал Epic Drama – най-новият член на семейство на Viasat History и TV1000.

Междувременно пътуващият филмов блог на Станислава Айви Cinema Confidential ни среща с Елоис Смит - една от звездите на сериала. Тя е в ролята на Луси Уелс - по-малката дъщеря на Маргарет Уелс (Саманта Мортън).

Луси е невинна и много млада, докато майка ѝ Маргарет и сестра ѝ Шарлот (в ролята Джесика Браун Финдли), които вече са минали по трънливия път на секс индустрията, се опитват да ѝ помагат и да я защитават. Ролята на 15-годишната Луси се изпълнява от 24-годишна актриса, която има зад гърба си опит в няколко други сериали като “Хрониките на Франкенщайн” и криминалния филм за лондонския нощен живот “Ill Manors”. Това е първата ѝ главна роля.

“Има една невинност в Луси, особено в първи сезон. Комбинирана с надежда и наивност, които я правят много сладка. Но това, което най-много ми харесва, смятам защото е най-близко до мен, е нейната сила и упоритост,” разказва Елоис.

Елоис споледя на Станислава Айви всичко за предизвикателството да играеш много по-младо момиче, да работиш със Саманта Мортън и да бъдеш в корсет. Тя идва от артистично семейство и разказва как е поела по актьорския път, защо е мразела да ходи на училище и дали би отишла до Лос Анджелис да продължи кариерата си.

“Със сигурност има много там за един актьор! Смята се за най-доброто място, но можеш да попаднеш на добра работа навсякъде. Всичко опира до проекта и с кого работиш.”

Първи сезон на „Блудници“ отново е в ефир по тв канал Epic Drama всяка сряда и всяка събота от 22:00. Можете да гледате епизод 1 на „Блудници“ свободно по всяко време онлайн на https://www.epicdrama.bg/watch-now/.

Вторият сезон започва скоро и към актьорския състав се присъединява и една истински звезда – познатата ни от “Властелинът на пръстените” дъщеря на рок легендата Стивън Тайлър, Лив Тайлър. Очаквайте среща с нея в последния от петте нови YouTube епизода на Cinema Confidential.

Epic Drama стартира в Европа на 14 декември 2017 г. Новият канал от семейството на Viasat History и TV1000, само за драматични продукции, е достъпен в южна България чрез ТЕЛЕКАБЕЛ ТВ - на HD позиция 228, SD канал 185, и TV SAT COM - 23/24, в северна България – чрез NetWorx – на позиция 230, а в София – чрез NET1 на 82 канал. Сред премиерите в стартовата схема бяха създаденият от изцяло дамски творчески екип „Блудници“ и минисериалът в шест части „Клондайк“ с Тим Рот и Ричард Мадън (GOT), а в януари към тях се присъединиха разкошният „Версай“ и най-скъпият проект на шведската SVT „Ресторантът“. В средата на март дебютира испанският трилър хит „Чумата“, а на Цветница - „Миниатюристът“! Можете да гледате първите епизоди на няколко от сериалите по Epic Drama онлайн свободно на: https://www.epicdrama.bg/watch-now/.

Евакуират пресцентъра на стадиона в Санкт Петербург заради пожарна тревога

https://www.24chasa.bg/sport/article/6955452

Евакуират пресцентъра на стадиона в Санкт Петербург заради пожарна тревогаЖурналистите, които отразяват полуфинала между Франция и Белгия, завършил 1:0, бяха помолени спешно да напуснат пресцентъра заради пожарна тревога. Събощението бе повтарено двайсетина пъти по високоговорителите, а надписите над вратите започнаха да мигат. Това се случи, докато на мониторите все още течеше пресконференцията на треньора на

The New York Daily News: Тръмп има таен подарък за Путин

https://petel.bg/The-New-York-Daily-News--Tramp-ima-taen-podarak-za-Putin__273237

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е приготвил малък подарък за руския си колега Владимир Путин. „Имам малък подарък за него, но ще ...

Препоръчваме ви: Трибют на Linkin Park в Маймунарника

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-tribiut-na-linkin-park-v-majmunarnika-684126.html

Днес от 19.00 часа в столичния клуб "Маймунарника" ще се проведе трибют на една от най-обичаните банди по света - Linkin Park.

Близо година, след като вокалистът на бандата - Честър Бенингтън, се самоуби, седем музиканти ще почетат паметта му в Борисовата градина.

Билетите за събитието може да закупите онлайн тук и на входа.

Роден е Сергей Антонов

https://www.actualno.com/chronicles/roden-e-sergej-antonov-news_684005.html

Сергей Иванов Антонов е българин, арестуван и съден за съучастие в атентата срещу папа Йоан Павел II през 1981 г. (т.нар. „Българска следа“). Прекарва в ареста над четири години и в крайна сметка е оправдан от италианския съд поради липса на доказателства. Покушението е извършено от турския гражданин Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър“ във Ватикана. По това време Сергей Антонов е служител в бюрото на Българска гражданска авиация (БГА)

Евродепутати призовават ЕК да спаси Пириl

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=330852

Пейзаж от Пирин © WWFГрупа депутати от Европейския парламент изпратиха писмо до европейския комисар по околната среда, морското дело и рибарство Кармену Вела, с което изразиха своята загриженост за критичната ситуация в две български защитени зони - Национален парк Пирин и Кресненското дефиле.

Българското правителство неотдавна прокара промени в плана за управление на Национален парк Пирин. Те отвориха за строителство почти половината от неговата територия, която е част от европейската екологична мрежа Натура 2000, както и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Междувременно Кресненското дефиле, също зона от Натура 2000, е застрашено поради изграждането на магистрала "Струма".


Евродепутатите призовават Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу българското правителство за значителни нарушения на законите на Европейския съюз, по-специално на екологичното законодателство, включително неспазване на задълженията по Натура 2000 в Национален парк Пирин и Кресненското дефиле.

Писмото е подписано от Светослав Малинов и Сирпа Пиетикайнен (Европейска народна партия), Джо Лейнен (Прогресивния алианс на социалистите и демократите), Марк Демесмекер (Европейски консерватори и реформисти), Катрин Биърдър (Алианса на либералите и демократите за Европа), Меря Килонен (Европейската обединена левица – Северна зелена левица), Ска Келер и Ребека Хармс (Зелените/Европейски свободен алианс), Елеонора Еви (Европа на свободата и пряката демокрация).

Коалицията „За да остане природа в България", част от коята е и WWF, отново заявява, че българското правителство отчаяно се опитва да заобиколи европейското право, както в случая Пирин, така и за Кресна. Магистрала "Струма" се подпомага от структурните фондове на Европейския съюз. Измененията в плана за управление на Национален парк Пирин предвиждат по-нататъшно строителство и сечи в Натура 2000 в нарушение на европейското законодателство за околната среда. Ще бъде шокиращо, ако защитената природа на Европейския съюз се унищожи с европейски средства пред очите на европейските институции.

Национален парк Пирин има огромна стойност на национално, европейско и световно ниво заради вековните му гори, красивия ландшафт и биоразнообразието. Независимо от това българското правителство иска да позволи нови строежи в Пирин без оценка за съвместимост или стратегическа екологична оценка, изисквана както от Директивата на ЕС за местообитанията, така и от Директивата за стратегическа екологична оценка. Депутатите отбелязват със загриженост, че отговорите на Европейската комисия на парламентарните въпроси стигат до извода, че в Пирин досега не са настъпили нарушения на правото на ЕС.

В Кресненското дефиле се планира изграждането на магистрала Струма. Дефилето с дължина 17 километра е най-богатото откъм биологично разнообразие място в България с близо сто защитени от ЕС видове, като сухоземни костенурки, скални орли, белоглави лешояди, леопардов смок, 12 вида прилепи. Кресненското дефиле е и ключов мигриращ коридор за мечки и вълци. Неотдавнашно решение на български съд не спря изпълнението на плановете за строеж, които представляват непосредствен риск за уникалната флора и дивата природа и нарушават природозащитните директиви на ЕС. Крайно време е Европейската комисия да се намеси, за да гарантира, че цялата автомагистрала ще бъде построена извън Кресненското дефиле, пише в писмото. Още през 2008 г. беше очертан алтернативен план с оценка, одобрена от Европейската комисия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване