Цитат на деня: Директорът на БНР се държи като в градината на баща си

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/07/11/3280145_citat_na_denia_direktorut_na_bnr_se_durji_kato_v/?ref=rss


Директорът на Българското национално радио се държи като в градината на баща си, на неудобните казва едва ли не - марш оттук, малко човече. Така описа стила на управление на Александър Велев бившият директор на програма "Хоризонт" и водещ на предаването "Неделя 150" в БНР Лили Маринкова. Вчера тя беше пенсионирана, броени часове след като беше възстановена на работа след решение на съда.<br /><br />Маринкова посочи, че има подозрения дали БНР не е дадено под...

Джокович иска титлата за Хърватия, политик го нарече идиот

http://clubz.bg/70378-djokovich_iska_titlata_za_hyrvatiq_politik_go_nareche_idiot

Преди дни Новак Джокович заяви на "Уимбълдън", че е за Хърватия на Световното. 

"Подкрепям Хърватия. Знам кой отбор искам да видя да вдига трофея", заяви Джокера, който си осигури четвъртфинал в "Ол Ингланд клъб" и днес ще играе с Кей Нишикори.

Последва мигновена реакция в родината му Събрия и тя бе негативна. Владимир Джуканович, член на управляващата партия на Александър Вучич, нарече Джокович "идиот", информира БГНЕС.

Джуканович е на почивка в Гърция, но това не му попречи да критикува тенис звездата, публикувайки видео в инстаграм.

"Само идиоти биха подкрепяли Хърватия. Не те ли е срам, Новак? Всички, които подкрепят Хърватия, са психопати или луди и трябва да бъдат затворени в лудница. Джокович е национален герой и аз му благодаря, но как не го е срам да подкрепя Хърватия. Толкова много сърби от Крайна (някога непризнатата Република Сръбска Крайна, която е част от Хърватия, бел. ред.) те подкрепят, а ти подкрепяш страната, която ги изгони", заяви Джуканович.

Президентът на Сърбия Александър Вучич пък не скри, че е викал за Русия в четвъртфиналния мач с Хърватия:

"Това е мое право. Сърбия е демократична страна и всеки може да подкрепя когото си поиска", коментира Вучич.

Междувременно хърватинът и бивш шампион на "Уимбълдън" Горан Иванишевич, сега треньор на Милош Раонич, не пропусна да "захапе" англичаните преди днешния полуфинал.

"Надявам се да не загубим, рече Иванишевич пред Би Би Си. - Вие англичаните се държите така, сякаш вече сте ни били и сте на финал. "Идвате си у дома". Вдигнахте трофея. Толкова сте арогантни! Най-великите сте, най-прекрасните... Със сигурност ще си дойдете у дома, но надявам се без купата."

Четвъртфиналът на Раонич с Джон Иснър е днес и Иванишевич се надяваше да е първи в програмата на корт №1, но остана втори - след срещата на Роджър Федерер с Кевин Андерсън (последната двойка е Рафаел Надал - Хуан Мартин дел Потро). Така той не скри, че се надява този двубой да свърши бързо, за да може да гледа полуфинала в някой пъб.

"Ще проследя мача заедно с много англичани, но се надявам, че накрая аз ще се смея", завърши шампионът от 2001 г., когато на полуфинал победи местната надежда Тим Хенман.

Започна дело срещу унгарски евродепутат, обвинен в шпионаж в полза на Русия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/11/3280142_zapochna_delo_sreshtu_ungarski_evrodeputat_obvinen_v/?ref=rss


Започна процесът срещу унгарския евродепутат Бела Ковач, обвинен в шпиониране на Европейския съюз в полза на Русия, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Делото започна вчера в окръжния съд на Будапеща при затворени врати заради класифицирания характер на случая.<br /><br />Ковач, който се оттегли от националистическата партия "Йоббик" след повдигнатото срещу него през декември обвинение, настоя отново, че е невинен. Той продължава...

EIA повиши прогнозата си за цената на петрола за 2018 г. до $71,8 за барел

http://econ.bg/Новини/EIA-повиши-прогнозата-си-за-цената-на-петрола-за-2018-г-до-71-8-за-барел_l.a_i.763327_at.1.html

Управлението за енергийна информация към Министерство на енергетиката на САЩ (EIA) повиши прогнозата си за средната цена на петрола сорт Brent за...

САЩ обмислят изключения от санкциите за внос на ирански петрол

https://www.mediapool.bg/sasht-obmislyat-izklyucheniya-ot-sanktsiite-za-vnos-na-iranski-petrol-news281348.html

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че Вашингтон може да обмисли изключения за някои страни, които внасят ирански петрол преди санкциите, които САЩ ще наложат на Иран от ноември, съобщи ДПА.     "Няколко страни ще дойдат в САЩ да поискат да се направи изключение за тях. Ще го обмислим", каза Помпейо за Скай нюз Арабия.     Помпейо е първият официален представител на САЩ, който споменава възможността за такива изключения от обхвата на санкциите. Досега САЩ настояваха, че изключения няма да се правят.     "На 4 ноември ще влезе в сила санкция на САЩ срещу прехвърлянето на суров петрол от Иран в други страни. Тази дейност ще подлежи на санкциониране", каза Помпейо в интервюто.     Още не е ясно как системата на САЩ ще проработи, ако ключови играчи като Китай и Индия не се съобразят с тези санкции, които ще са насочени към неирански юридически и физически лица, търгуващи с режими, които застрашават интересите на сигурността на САЩ, отбелязва ДПА.     САЩ приканват Саудитска Арабия да увеличи добива си на петрол, за да се компенсира разликата на световните пазари, ако Иран бъде изолиран, но дори повишено производство от богатата монархия от Залива няма да е достатъчно.     Майк Помпейо снощи пристигна в Брюксел за разговори в рамките на срещата на върха на НАТО, в които ще се обсъди увеличаването на натиска над Иран и ще бъдат успокоени съюзниците за алтернативни доставки на петрол, заяви пожелал анонимност представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.     Помпейо ще обсъди иранския въпрос с министри от Великобритания, Франция и Германия и в други двустранни срещи, каза източникът.

Германия прави "трансферни центрове" за бежанци

https://dnes.dir.bg/svyat/germaniya-pravi-transferni-tsentrove-za-bezhantsi

Германският вътрешен министър разкри дългоочаквания план за миграцията

Край на дъждовете - днес ни очаква предимно слънчево време

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6955584

Край на дъждовете - днес ни очаква предимно слънчево времеЩе преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, главно в Северна България и планинските райони. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса, в София - около 26 градуса. Такава е прогнозата на НИМХ към БАН, предаде БТА. В планините ще преобладава слънчево време. На отделни места в масивите от Западна България ще превали

Само VIVACOM ще предлага новия модел Alcatel 3X

https://offnews.bg//tehnologii/samo-vivacom-shte-predlaga-novia-model-alcatel-3x-684147.html

За потребителите, на които често им се налага да трият старите си снимки или приложения, за да освободят място за новите, пристига Alcatel 3X, който ще се предлага единствено от VIVACOM сред телекомите в България.

Новият апарат разполага с цели 32 GB памет и слот за Micro SD карта до 128 GB. Така всеки ще може да се наслади на любимите си игри, приложения и безбройни снимки през обновеният 5.7” HD дисплей със съотношение 18:9.

Смартфонът е оборудван с Android 7.1, 1.3 GHz 4-ядрен процесор, 3 GB RAM, 3000 mAh батерия. А за ценителите на сигурността на устройството и съдържанието му, Alcatel 3X предлага лицево разпознаване и сензор за пръстов отпечатък, който може да бъде използван както за отключване на екрана, така и за отделните приложения.

13MP + 5 MP задна и 5 MP предна камера позволяват заснемането на висококачествени снимки и видеа. А иновативният дизайн с металически цвят и матов завършек ще приковат всички погледи. Alcatel 3X ще се предлага в 2 цвята – черен и златен. Телефонът е лек, модерен и същевременно с това практичен.

Alcatel 3X е достъпно предложение само за 9.58 лева на месец с план Smart L+ от VIVACOM. Само до края на юли всички планове от линията Smart включват допълнителни 100 000 МВ мобилен интернет на максимална скорост за всеки от първите три месеца на договора.

Остава бедственото положение в три общини във Врачанско след дъждовете

https://offnews.bg//obshtestvo/ostava-bedstvenoto-polozhenie-v-tri-obshtini-vav-vrachansko-sled-dazhd-684148.html

Остава бедственото положение в три общини във Врачанско заради проливните дъждове и повишеното ниво на язовирите, съобщава БНТ.

На язовир Рогозен още вчера бяха задействани сифоните и монтирани допълнителни помпи. Остава и готовността за евакуация на населението от общините Мизия, Борован и Хайредин.

В Мизия няколко улици бяха потопени във вода.

Преди 4 години в Мизия обстановката беше инфарктна, когато по улиците можеше да се минава само с лодки, а къщите бяха под вода близо две седмици. Все още мнозина от хората не могат да възстановят домовете си, но на тази фон миналата нощ се случи поредното бедствие - порой наводни две улици.

Пред камерата на БНТ жители на Мизия споделиха, че нощта е била безсънна и много тежка за тях. Детската градина в района е затворена, защото е наводнена, а заради изровения асфалт по улицата не могат да минат автомобили на спешни екипи, както и на жителите на района.

Кметът на Мизия Виолин Крушовенски заяви, че след като улиците бъдат изчистени от отломките, ще бъдат засипани с чакъл, за да може да се минава по тях, а след това ще започнат ремонтно-възстановителните дейности.

Този път се разминахме с по-малко повреди по комуникациите. Вървят две комисии - една, която оценява щетите на публичната инфраструктура, и друга, която оценява щетите по домовете, каза кметът на Мизия.

Крушовенски допълни, че засега няма данни за пострадали хора, а в момента тече отводняването на домовете на жителите. Публичната инфраструктура е засипана с кал, допълни той.

Нивата на язовирите и реките се следят постоянно, като се подава ежечасно информация на Гражданска защита, заяви Крушовенски. Той допълни, че е възможно реките да придойдат заради преливащите язовири по каскадата на Борован и Хайредин. Той благодари на екипите на МВР и пожарната за своевременната им реакция.

Бедственото положение остава в сила до 21 ч. на 16 юли.

"Skoda" иска направи Rapid директен конкурент на VW Golf

https://www.avtora.com/skoda-iska-napravi-rapid-direkten-konkurent-na-vw-golf/

Въпреки че SUV моделите постепенно завземат пазара, в Skoda все още имат планове и за другите си модели, включително Rapid. Компанията иска да преработи изцяло модела и да го направи директен конкурент на Golf, съобщава Autocar.Следващото поколение на Rapid се очаква през 2019 г. В момента Rapid идва в два модела: седан и т.нар. спейсбек, което е по-скоро хечбек с една идея по-голям багажник. Новото поколение на Rapid ще бъде с изцяло нов фокус – директен конкурент на Volkswagen Golf като хечбек.Нашето присъствие в този сегмент е много скромно. Със сегашния Rapid Spaceback не успяхме да убедим хората, че

Остава бедственото положение в три общини във Врачанско след дъждовете

http://www.cross.bg/miziya-kryshovenski-zaradi-1578852.html

/КРОСС/ Остава бедственото положение в три общини във Врачанско заради проливните дъждове и повишеното ниво на язовирите. На язовир Рогозен още вчера бяха задействани сифоните и монтирани допълнителни помпи. Остава и готовността за евакуация на населението от общините Мизия, Борован и Хайредин. В Мизия няколко улици бяха потопени във вода. Преди 4 години в Мизия обстановката беше инфарктна, когато по улиците можеше да се минава само с лодки, а къщите бяха под вода близо две седмици. Все още мнозина от хората не могат да възстановят домовете си, но на тази фон миналата нощ се случи поредното бедствие - порой наводни две улици. Пред камерата на БНТ жители на Мизия споделиха, че нощта е била безсънна и много тежка за тях. Детската градина в района е затворена, защото е наводнена, а заради изровения асфалт по улицата не могат да минат автомобили на спешни екипи, както и на жителите на района. Кметът на Мизия Виолин Крушовенски заяви, че след като улиците бъдат изчистени от отломките, ще бъдат засипани с чакъл, за да може да се минава по тях, а след това ще започнат ремонтно-възстановителните дейности. Виолин Крушовенски, кмет на Мизия: Този път се разминахме с по-малко повреди по комуникациите. Вървят две комисии - една, която оценява щетите на публичната инфраструктура, и друга, която оценява щетите по домовете. Крушовенски допълни, че засега няма данни за пострадали хора, а в момента тече отводняването на домовете на жителите

САЩ предупреждава - Иран използва посолствата си да подготвя атентати

https://www.actualno.com/america/sasht-preduprejdava-iran-izpolzva-posolstvata-si-da-podgotvja-atentati-news_684305.html

Иран използва своите посолства по света като прикритие за организиране на терористични атентати, заяви официален представител на Държавния департамент на Съединените американски щати, предаде БГНЕС. Делегация, ръководена от външния министър на САЩ Майк Помпео, проведе тридневни консултации в Саудитска Арабия. Целта разговорите беше да се координират действията между двете страни за лишаване на Техеран от паричните потоци, които се използват за тероризиране на иранския и други народи, добавиха о

Честито! "Синя зона" от днес във Варна

http://www.varna24.bg/news/802218.html

"Синята зона“ във Варна стартира от днес – 11 юли. Обособени са 2603 паркоместа в карето между ...

Роналдо се обърна срещу "Реал" и феновете на клуба (ВИДЕО)

http://clubz.bg/70377-ronaldo_se_obyrna_sreshtu_real_i_fenovete_na_kluba_video

Кристиано Роналдо изглежда не е бил съвсем искрен, когато е писал прощалното си обръщение към "Реал" (Мадрид) и неговите фенове. Вчера "лос меренгес" публикуваха писмо, в което португалецът благодари на всички, казва, че ги обича и завинаги са останали в сърцето му, също така моли запалянковците да го разберат за поисканата промяна.

В интервю за клубната телевизия на "Ювентус" той укорява клуба и привържениците му. Твърди, че не са го оценявали и освирквали.

"Не отивам в "Юве" на инат. Може би е вярно, че в "Реал" не ме оцениха, докато бях техен футболист. Феновете ме освиркваха, а защо? Сега може би ще си спомнят с умиление за мен и ще плачат. Надявам се да е така. За тях това е краят, но за мен е ново начало", казва той.

А когато се заговори за преминаването на футболиста в "Юве", бе изтъкнато специалното отношение между него и агитката на "Старата госпожа". Тази пролет феновете на Юве бяха огорчени от Роналдо насред Торино с великолепен гол със задна ножица. Те обаче оцениха по достойнство португалеца, като ръкопляскаха на изпълнението му.

Футболистите на "Реал" (Мадрид) се сбогуваха с довчерашния си съотборник Роналдо, като му отдадоха дължимото за деветте години в клуба.

Първи съвсем естествено бе капитанът Серхио Рамос.

"Кристиано, твоите голове, твоите рекорди и всичко, което спечелихме заедно, говорят сами по себе си. Ти заслужи специално място в историята на "Реал" (Мадрид). Ние, мадридистите, ще те помним винаги. Удоволствие бе да играя с теб, гадинке. Силно те прегръщам и ти желая късмет...!!", написа той в туитър.

 

Португалецът е наричан „гадинка“ от съотборниците си. Това обаче не е обида, а символ на способността да "отравя", т.е. да поразява противника, обясни за Клуб Z Хосе Мария Родригес, главен редактор на испанския спортен вестник "Марка".

"Невероятен футболист и страхотен пич", коментира Гарет Бейл.

Според Марко Асенсио мегазвездата се е превърнал в пример за подражание за всички.

"От тебе се научих, възползвах се и постигнах победи", отбелязва Каземиро.

Лукас Васкес използва названието на знаменитата песен на Тина Търнър и обяви Кристиано за Simply the best - "Просто най-добрият".

Ръководството на 13-кратните европейски шампиони пък се сбогува с португалската си звезда, като пусна в официалния сайт на клуба видеоклип. Той съдържа най-знаменитите моменти на Роналдо с бялата фланелка.

Същевременно вече се появи първата снимка на Роналдо като футболист на "Ювентус". Тя бе разпространена от португалския сайт "Майш футебол". Кристиано обаче не е с фланелката на торинския гранд. В Гърция, където продължава почивката си, той се е снимал с новия си клубен президент Андреа Аниели, агента си Жорже Мендеш, адвоката си и служители на "Жестифуте" - агенцията, която го представлява.

Кой е следващият галактически футболист в "Реал"?

Еден Азар

Това е въпросът, над който умуват феновете на Кралския клуб и футболните специалисти. Ръководството на "Реал" (Мадрид) трябва по някакъв начин да компенсира липсата на човека, който бележеше по 50 гола годишно за тима. И това може да бъде само някой "галактически" играч, както ги нарича президентът Флорентино Перес.

Сред най-споменаваните имена са тези на Неймар и Килиан Мбапе. От "Пари Сен Жермен" обаче много трудно ще се разделят с тях. И не става дума за пари - испанците могат да ги извадят - а е въпрос на гордост за президента на ПСЖ Насер ал Хелайфи.

Затова най-вероятен изглежда вариантът с белгиеца Еден Азар, пише в. "Марка". Още повече от "Реал" отдавна са се насочили към капитана на "червените дяволи". "Челси" може и да се съгласи да го продаде за над 100 милиона евро.

Вариант е и английският капитан Хари Кейн. Президентът на "Тотнъм" Даниел Леви обаче много трудно може да бъде убеден да продаде звездата си. Затова вариантът с голмайстора на мондиала е по-труден.

Москва: Няма загинали руснаци в Сирия, всичко е лъжа

http://www.cross.bg/ryski-voennoslyzheshti-ministerstvoto-1578851.html

/КРОСС/ Министерството на отбраната на Русия отрича информацията за руски жертви в Сирия, предава TACC. "Няма никакви загуби на руски военнослужещи, както в провинция Дераа, така и като цяло на територията на Сирийската арабска република", се казва в изявлението. По-рано в някои медии имаше информация за смъртта на 35 руски и сирийски военни мъже в резултат на самоубийствен атентат в южната част на страната. Ведомството заяви, че тази невярна информация се разпространява умишлено от екстремисти на терористичната групировка "Ислямска държава“. "Всички руски военнослужещи са живи, здрави и изпълняват задачи по предназначение в планов порядък", добави Министерството на отбраната.

Почина внукът на Леонид Брежнев

http://www.cross.bg/brezhnev-andreii-godini-1578850.html

/КРОСС/ В Крим почина Андрей Брежнев, внук на генералния секретар на КПСС Леонид Брежнев. Това съобщи неговият приятел във "Фейбук" Сергей Менделеев. "Ужасна новина от Крим - напусна ни приятелят и другарят Андрей Брежнев. Имаше толкова много планове, толкова много опит... за мен това беше чест ", пише той. Андрей Брежнев издъхна на 56 години. Внукът на генералния секретар на Централния комитет на КПСС е роден през 1961 г. в Москва. В края на 90-те години на миналия ХХ в. Андрей Брежнев беше предложен за заместник-кмет на Москва от партията на Жириновски. В периода 2004-2014-те години е бил член на Комунистическата партия, през 2014 г. той е избран за първи секретар на Централния комитет на "Комунистическата партия на социална справедливост" (ЦК на КПСС).

Пореден протест на служителите от БНР

https://frognews.bg/novini/poreden-protest-slujitelite-bnr.html

Пореден протест на служителите на БНР. „Нашият живот, отдаден на музиката, струва 300 лв. на месец“. Това пише на плаката, опънат на оградата на радиото.

МОН: Над 80 хил. студенти са регистрирани за проекта "Студентски практики"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955583

МОН: Над 80 хил. студенти са регистрирани за проекта "Студентски практики"Регистрираме значителен интерес към проекта "Студентски практики". Имаме над 80 хил. регистрирани студенти в информационната система на проекта, което само по себе си говори наистина за значителен интерес. Най-желаните специалности са "Икономика", "Администрация и управление", "Педагогика" и "Право".

Посланикът на Китай: АЕЦ Белене трябва да се реализира на пазарен принцип

https://offnews.bg//politika/poslanikat-na-kitaj-aetc-belene-triabva-da-se-realizira-na-pazaren-pr-684146.html

Проектът за АЕЦ „Белене” трябва да се реализира на пазарен принцип. Китайската страна има отворено и положително отношение. По този проект може да има двустранно и тристранно сътрудничество, може и многостранно.

Това каза негово превъзходителство посланикът на Китай в България Джан Хайджоу.

Трябва да се обърне внимание на междуправителственото споразумение за мирното използването на атомната енергия. С общи усилия България и Китай постигнаха консенсус за подписването на това споразумение, каза посланикът.

По думите му, АЕЦ „Белене” е само един от възможните проекти в тази област. С подписването на това споразумение двете страни изразиха положителното отношение по сътрудничеството в тази област, допълни той.

Един от най-важните резултати, постигнати от ръководителите на двете страни, е изграждането на един глобален партньорски център в София. Основната цел е подпомагане на предприятията за инвестиции, каза още Джан Хайджоу.

Той допълни, че много се радва, че в България се следи посещението на Ли Къциян и срещата 16+1 Китай и Източна Европа.

„Това беше първото посещение от новия мандат на Ли Къцян, а България беше първата спирка на посещението в Европа. Също така, това посещение беше първо посещение от 18 години насам на китайския премиер. Ръководителите на двете държави имаха интензивни срещи и мероприятия, имаха пленарна среща и постигнаха широк консенсус", допълни посланикът. 

Доналд Тръмп е на визита в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=377538

Американският президент Доналд Тръмп е на визита в Европа и първата му спирка е Брюксел, където ще посети среща на върха на НАТО. Междувременно критиките му към Алианса не спират. Седмица ще продължи обиколката на американския държавен глава на Стария континент.

Отровеният с "Новичок" британец вече е в съзнание

http://www.cross.bg/veshtestvo-novichok-suznanie-1578849.html

/КРОСС/ Отровеният с "Новичок" британец е дошъл в съзнание, съобщи Ройтерс. Агенцията припомня, че Чарли Роули беше отровен преди десет дни с нервнопаралитичното вещество "Новичок". Лекари разкриват, че той се намира в критично, но стабилно състояние. Британската полиция обяви, че последните две жертви на отравяне с нервнопаралитично вещество новичок трябва да са имали досег със съда, в който се е намирало отровното вещество и който е източник на замърсяването, съобщават британските медии. За съжаление другата отровена Доун Стърджис почина в неделя. Бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени през март с "Новичок".

Skoda готви и електрически спортен SUV

https://www.actualno.com/cars/skoda-gotvi-i-elektricheski-sporten-suv-news_684311.html

За намеренията на чешкия производител Skoda да пусне електрически SUV се знае от доста време, като премиерата на модела трябва да се състои най-късно до 2020 г. Сега обаче става ясно, че компанията работи и върху спортна версия на кросоувъра. Тя ще излезе през 2022 г., като ще може да изминава около 500 км с едно зареждане на батериите. Излизането на подобен електромобил беше потвърдено от директорът по маркетинг на Skoda – Алена Фейви. В интервю за Autocar топ-мениджърът разкри, че м

Сезонът се доиграва

https://www.actualno.com/cite/sezonyt-se-doigrava-news_684307.html

Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев, според когото резултатът между властимащи и опозиция е равен, а европредседателството било успешно. Райчев попита и за какво ни е Шенген, след като уж трябвало да ни пази от мигрантите, но си пожела скорошно влизане в еврозоната.

Игуменът на Черепишкия манастир призова крадците да върнат иконата, била подарък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955579

Игуменът на Черепишкия манастир призова крадците да върнат иконата, била подаръкКрадците, които отмъкнаха дарения и една икона от Черепишкия манастир, проникнали в храма, разбивайки и двете му врати. Това каза в ефира на NOVA игуменът архимандрит Йоаникий. Влизайки вътре, престъпниците бързо разбили ключалката и на кутията с пари, взели ги и захвърлили сандъчето пред храма. Откраднатите средства – около 200 лева,

Преглед на печата

http://www.cross.bg/leva-povod-evrostat-1578848.html

/КРОСС/ В интервю за Труд, директорът на пътната агенция, инженер Светослав Глосов, заявява "Пускаме търга за магистралата през Кресненското дефиле". Това ще е най-голямата обществена поръчка за пътната агенция, подчертава той. Труд информира и че евродепутатът Светослав Малинов е поискал санкция за страната ни по повод изграждането на магистрала "Струма" както и за строителството в Пирин. Малинов се мотивира с факта, че в Кресненското дефиле живеят ценни животински видове. "България е с най-висока смъртност в Европейския съюз", информира Сега. Данните са на Евростат за 2017 година. Раждаемостта у нас е сред най-ниските в Общността, отбелязва още европейската статистическа служба. "Психологията е най-желаната специалност в университета", пише 24 часа и дава подробности в днешния си брой за първото класиране на кандидат-студентите в Софийския университет. УНСС е пълен още на първо класиране. Новата мода във ВУЗ-овете е специалността "комуникационен мениджмънт", допълва вестникът. "Тютюнджиите скептични за сделката с Китай", пише Земя. Сега нивите пустеят, а младите хора са напуснали селата, където се отглежда тютюн, обясняват те по повод информацията, че Китай има готовност да изкупува нашенския тютюн

Красиво име празнува днес

http://www.varna24.bg/news/802208.html

Света благоверна Олга била съпруга на киевския княз Игор. След ранната смърт на съпруга си тя поела ...

Андрей Райчев: Европейците много добре разбират, че рано или късно трябва да си направят армия

http://www.cross.bg/raiichev-reagirame-dobre-1578847.html

/КРОСС/ Европейците много добре разбираме, че рано или късно трябва да си направим армия. Дори най-простото е да направим 10 000 граничари и добре да си затворим границите. Това не се прави, защото никой не иска да дава пари. Това каза в предаването „Тази сутрин” Андрей Райчев. По думите му, има два въпроса, които напрягат Европа. „Най-големият е мигрантският и проблемът е, че реагираме по различен начин. Вторият въпрос е Русия – има истерично отношение към Русия”. Тръмп може да се превърне в трети фактор, който напряга Европа. Не е толкова важно как ще реагираме, колкото това да реагираме заедно, каза Райчев.  

Търговската война между САЩ и Китай се разраства

http://nakratko.bg/category/26/162181/


Търговската война между САЩ и Китай се разраства. Вашингтон се подготвя за въвеждането на нови мита на стойност 200 млрд долара върху още китайски стоки.

2616 са заболелите от рак във Варненска област за 2017 г.

http://www.varna24.bg/news/802212.html

2616 са заболелите от рак във Варненска област през 2017 година, съобщи зам.-управителят по ...

Джан Хайджоу: АЕЦ „Белене” е само една от възможностите за сътрудничество между България и Китай

http://www.cross.bg/bulgariya-kitaii-dzhan-1578846.html

/КРОСС/ Проектът за АЕЦ „Белене” трябва да се реализира на пазарен принцип. Китайската страна има отворено и положително отношение. По този проект може да има двустранно и тристранно сътрудничество, може и многостранно. Това каза в предаването „Тази сутрин” на bTV негово превъзходителство посланикът на Китай в България Джан Хайджоу. Трябва да се обърне внимание на междуправителственото споразумение за мирното използването на атомната енергия. С общи усилия България и Китай постигнаха консенсус за подписването на това споразумение, каза посланикът. По думите му, АЕЦ „Белене” е само един от възможните проекти в тази област. С подписването на това споразумение двете страни изразиха положителното отношение по сътрудничеството в тази област, допълни той. Един от най-важните резултати, постигнати от ръководителите на двете страни, е изграждането на един глобален партньорски център в София. Основната цел е подпомагане на предприятията за инвестиции, каза още Джан Хайджоу. Той допълни, че много се радва, че в България се следи посещението на Ли Къциян и срещата 16+1 Китай и Източна Европа. „Това беше първото посещение от новия мандат на Ли Къцян, а България беше първата спирка на посещението в Европа. Също така, това посещение беше първо посещение от 18 години насам на китайския премиер

Разкриха крадците, взривили банкомат в Пловдив

//dariknews.bg/novini/bylgariia/razkriha-kradcite-vzrivili-bankomat-v-plovdiv-2108623

Разкриха крадците, които взривиха и ограбиха банкомат в пловдивския район "Тракия", съобщи

Слънце носи усещане за лято в четвъртък

//dariknews.bg/novini/bylgariia/slynce-nosi-useshtane-za-liato-v-chetvyrtyk-2108631

Утре ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат 28-33 градуса.

Компаниите в Румъния дават големи бонуси в опит да задържат служителите си

https://news.bg/business/kompaniite-v-rumaniya-davat-golemi-bonusi-v-opit-da-zadarzhat-sluzhitelite-si.html

Това включва платени професионални курсове, допълнително заплащане за работа, абонаменти за спортове и други

Икономист: Трябва да се скъси периодът, в който се дават пари на младите майки

http://www.varna24.bg/news/802184.html

"Трябва да се намали срокът, за който държавата дава пари на младите майки, защото има жени, ...

Очакват присъда по емблематично дело за серия от неонацисти убийства в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955576

Очакват присъда по емблематично дело за серия от неонацисти убийства в ГерманияСлед пет години на дебати германското правосъдие произнася днес присъдата по един от най-големите процеси срещу неонацисти след края на Втората световна война. Случаят обаче бе белязан от скандали и проблеми, предаде Франс прес. Петима съдии от мюнхенски съд трябва да решат дали 43-годишната Беате Цшепе,

САЩ отрича, че ще променя стратегията си за Афганистан

https://www.actualno.com/asia/sasht-otricha-che-shte-promenja-strategijata-si-za-afganistan-news_684304.html

Американската администрация няма никакви намерения да преразглежда основни елементи от военнополитическата стратегия за нормализация на ситуацията в Афганистан, заяви за ТАСС официален представител от Съвета за национална сигурност (СНС) на САЩ, предаде БГНЕС. По този начин от Вашингтон опроверга публикация в Reuters, която се позовава на "анонимен източник", предаде БГНЕС. "Регулярно провеждаме преглед и оценка на нашите стратегии и извършваме необходимите корекции. Нямаме обаче

Транспортната комисия ще заседава по искането на БСП да спре концесията на летище София

https://offnews.bg//ikonomika/transportnata-komisia-shte-zasedava-po-iskaneto-na-bsp-da-spre-kontces-684145.html

Парламентарната комисия по транспорт ще разгледа днес проект на решение за прекратяване на действията по предоставяне на концесия за летище София.

Прези дни БСП поиска спиране на процедурата за отдаване на аерогарата на частен стопанин за 35 години. Според депутатите от левицата концесията „е нагласена и има предварително избран победител”.

Заедно с искането парламентът да прекрати процедурата, от БСП обявиха, че предприемат още една мярка – обжалване във Върховния административен съд на отказа на правителството да предостави информация за условията на концесионирането.

От БСП обявиха и че подготвят и законодателни промени, които забранят обектите от национално значение да бъдат отдавани на концесия.

Прогнозираната cтoйнocт нa ĸoнцecиятa нa лeтищe "Coфия" e 3,898 млрд. eвpo бeз ДДC, или нaд 7,6 милиapдa лeвa. В тази сума влизат както плащания към държавата, така и инвестициите на аерогарата. Бъдещият стопанин ще бъда задължен да построи нов пътнически терминал.

Германският вътрешен министър представи дългоочаквания план за миграцията

https://www.mediapool.bg/germanskiyat-vatreshen-ministar-predstavi-dalgoochakvaniya-plan-za-migratsiyata-news281347.html

По-строг контрол, ускорени процедури за получаване на убежище и улеснено депортиране са основните елементи в плана за миграцията, представен от германския вътрешен министър Хорст Зеехофер. ”Целта на този план е не да ядоса хората, а да създаде ред. Гражданите трябва да знаят на базата на какви правила се получава убежище тук. Ние си оставаме държава с либерлано мислене, оставаме хуманна страна, която предоставя защита на нуждаещите се. Но в същото време нерегламентираното оставане в страната трябва да бъде прекратено”, обяви той. Според Зеехофер планът е крайно необходим на Германия и е част от промяна на политиката на страната за мигранитите. С Австрия ситуацията е ясна и има договорка, сега трябва да се преговаря с Гърция и Италия, каза министърът. Представянето на документа се забави с около месец заради разногласия между коалиционните партньори в правителството     Лидерът на баварския Християнсоциален съюз първоначално искаше да оповести плана преди четири седмици, но отложи представянето заради изразените от канцлера Ангела Меркел опасения относно едностранното решение за недопускане на мигранти в Германия.     Твърдолинейният Зеехофер често се противопоставяше на дългогодишния си съюзник Меркел по въпросите на миграционната политика - още откакто се опълчи на решението й да допусне в страната близо единия милион бежанци през 2015-2016 г., припомня ДПА.     По време на представянето на плана в Берлин Зеехофер отбеляза, че той е част от промяната в политиката за предоставяне на убежища, която по думите му е спешно необходима за Германия.     "Ние създаваме транзитни центрове, от които кандидатите за убежище ще могат да бъдат изпращани директно в отговорните държави", заяви германският вътрешен министър.     Употребата на термина "транзитни центрове" със сигурност ще създаде недоволство у левоцентристкия коалиционен партньор - социалдемократите. Някои техни представители се обявиха срещу създаването на съоръжения от затворен тип.     Зеехофер промени терминологията си с понятието "трансферни центрове", за да ги успокои, но заяви, че планът му е бил завършен на 4 юли, преди да преговаря по въпроса с Християндемократическия съюз на Меркел и със социалдемократите.     Ръководството на Германската социалдемократическа партия заяви, че Зеехофер трябва да престане да се опитва да предоговори коалиционното им споразумение и да се придържа към вече договореното.     Той трябва да спре с летния си театър, който разиграва, каза ГСДП.     Министърът заяви, че ще цели яснота по въпроса кои държави - членки на ЕС, ще сключат двустранни споразумения с Германия за връщането на бежанците, регистрирани в тези страни. Той обяви, че очаква "сложни разговори", но изрази надеждата си, че те ще се увенчаят с успех. "Колкото по-малко може да стори Европа, толкова по-важни стават националните мерки", каза Зеехофер. Включването на двустранните споразумения е нужно за съгласието на останалите коалиционни партньори. Вчера в Атина са пристигнали представители на германските власти, за да обсъдят подобно споразумение, научи ДПА от източници в гръцкото министерство на миграционната политика. Очаква се Зеехофер и италианският му колега Матео Салвини да обсъдят въпроса в Инсбрук днес преди срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в австрийския град. Представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците за Германия Доминик Барч разкритикува плана на Зеехофер и заяви, че основни моменти в него будят въпроси. "Планът се върти около затягане на режима от гледна точка на администрацията и процедурните въпроси, но в него се пренебрегва най-важното нещо: хората. Напълно липсва ангажимент за закрила на хората, за които съществува заплаха в родните им страни", посочи Барч.  

Иван Иванов: Случаят с фирмата на Султанка Петрова е показателен за управлението

http://www.cross.bg/petrova-ivanov-ivan-1578845.html

/КРОСС/ Някой трябва да понесе отговорността за тази трагедия и това трябва да се случи мигновено. Такъв коментар даде депутатът от БСП Иван Иванов в студиото на „Тази сутрин” по повод инцидента на строежа на новото Народно събрание и фирмата, свързана със зам.-министър Султанка Петрова. Той посочи, че случилото се е показателно за стила на управление на тази коалиция и на Бойко Борисов, който назначава тези зам.-министри. „Разбира се, че има конфликт на интереси. За съжаление това може и да не е изолиран случай.” Най-логичният изход в момента е подаваното на оставка на г-жа Петрова, категоричен беше Иванов. Той добави, че Патриотите са заявили, че ще се борят с калинките във властта, а това според него е емблематичен случай.  

Франция ликува! Петлите изпратиха Белгия у дома и са на финал

http://www.varna24.bg/news/802200.html

Франция е първият финалист на световното първенство по футбол в Русия. Петлите надвиха Белгия с ...

Никой от държавното ръководство на Белгия не е посрещнал Тръмп - всички гледали мача

http://nakratko.bg/category/58/162180/


Пристигането на президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел за срещата на върха на НАТО остана незабелязано от най-високопоставените представители на властите на Белгия.

Никой от държавното ръководство на Белгия не е посрещнал Тръмп - всички гледали мача

http://nakratko.bg/category/25/162180/


Пристигането на президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел за срещата на върха на НАТО остана незабелязано от най-високопоставените представители на властите на Белгия.

В закона за горивата не трябва да има лобистки текстове, смята министърът на икономиката

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/07/11/3280141_vsichki_lobistki_tekstove_triabva_da_budat_mahnati_ot/?ref=rss


Всички лобистки текстове, които са доказани, трябва да бъдат премахнати от Закона за горивата, каза днес по Би Ти Ви министърът на икономиката Емил Караниколов. Коментарът му беше по повод споровете между партиите, част от коалицията "Обединени патриоти" по темата.<br /><br />Караниколов обясни, че специален закон за горивата е нужен, защото всички акцизни стоки имат свой закон. Той уточни, че е важно тестовете в него да защитават интересите на малките, средните и големите...

Никой от държавното ръководство на Белгия не е посрещнал Тръмп - всички гледали мача

http://www.cross.bg/belgiya-macha-trump-1578844.html

/КРОСС/ Пристигането на президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел за срещата на върха на НАТО остана незабелязано от най-високопоставените представители на властите на Белгия. Причината - протичащия по същото време в Санкт Петербург полуфинален мач между Франция и Белгия от Световното първенство по футбол, пише белгийската преса. По данни на вестника никой от държавното ръководство на Белгия не е посрещнал Тръмп, защото всички са гледали мача. Белгийският крал Филип и външният министър Дидие Рейндерс бяха на стадиона в Санкт Петербург, а премиерът Шарл Мишел следеше мача от една от фен зоните в град Брен льо Конт.

Слави Трифонов с ново "избухване" във Фейсбук

http://www.varna24.bg/news/802190.html

"От няколко дни българските медии следят с огромен интерес и с огромно вълнение спасяването на ...

Парламентът ще разгледа промени в правилника си за работа

http://www.cross.bg/promeni-predsedatelstvo-rabota-1578842.html

/КРОСС/ Парламентът ще разгледа промени в правилника си за работа, свързани с доклада на Министерския съвет за решенията, взети по време на българското председателство на ЕС и приоритетите на австрийското председателство. Предложено ще бъде и първо гласуване на допълнения в Закона за лова и опазване на дивеча, както и на второ четене промени в т.нар. Закон за горивата, внесен от парламентарната група на "Обединени патриоти".

Неофашистка осъдена доживот за 10 убийства

http://clubz.bg/70376-neofashistka_osydena_dojivot_za_10_ubijstva

Германската неонацистка Беате Цшепе бе призната за виновна за 10 убийства в Германия и осъдена на доживотен затвор, предадоха световните агенции. Решението бе взето в края на дело, продължило пет години. Случаят обаче бе белязан от скандали и проблеми, отбелязва Франс прес.

Съдът освен това лиши Цшепе от правото да поиска условно освобождаване след 15 години, прекарани в затвора. Подобно нещо й бе отказано заради особената сериозност на престъпленията, в които тя е участвала.

Петима съдии от мюнхенски съд днес взеха решението за вината на 43-годишната Цшепе. Те казаха, че тя е виновна за участие в 9 ксенофобски убийства и в убийството на полицайка. Престъпленията са извършени в периода 2000-2007 г. Повечето от жертвите са турци или от турски произход. Има и една гъркиня. Повечето от жертвите са дребни търговци.

Подсъдимата бе единствената оцеляла от трио неонацисти, произхождащи от бившата комунистическа ГДР и нарекло се Националсоциалистическа нелегална група. Цшепе бе обвинявана също така, че е замесена в два атентата срещу представители на чужди общности в Германия и в 15 обира на банки. Прокуратурата каза, че тя е предоставила важна логистична подкрепа на двамата си съратници и е управлявала финансите на триото, а също, че е намирала жилища, в които те да живеят дълги години в нелегалност. 

В триото, от което оцеля Беате Цшепе, влизаха и Уве Мундлос (38 години) и Уве Бьонхарт (34 години). През ноември 2011 г. двамата мъже бяха намерени мъртви при опит да бъдат арестувани от полицията. Разследващите смятат, че те са се самоубили, или пък, че единият от тях е убил другия и после се е самоубил.

Делото включваше 437 дни съдебни заседания, досие от 300 000 страници, 15 адвокати на защитата, 750 свидетели, над 50 експерти и близо 80 конституирани като граждански страни. Случаят разтърси дълбоко Германия и извади на яве проблемите и пропуските на вътрешното разузнаване. Случаят извади на яве и подценяваната опасност на германските крайнодесни мрежи. Случаят постави правителството в неудобна позиция, защото предполагаемите убийци са действали години наред, без да бъдат обезпокоени.

Семействата на жертвите бяха набедени първоначално за виновни. Някои от близките на жертвите свидетелстваха по време на процеса срещу Цшепе, че са били обект на подозрение от страна на полицаите, които мислели, че убийствата са резултат от уреждане на сметки между трафиканти на дрога или, че са извършени във връзка с пране на пари. Освен това преди края на разследването се оказа, че важни документи са били унищожени. Германска парламентарна комисия проучи всички тези пропуски на полицията и на съдебната система. Тогавашният председател на Бундестага дори спомена за "безпрецедентно историческо бедствие" и разкритикува "масовия провал на властите".

Процесът освен това се забави по процедурни причини, а основната обвиняема се опита да спечели време като се отказа от трима от адвокатите си и накрая нае двама други адвокати.

Запазила дълго време мълчание, Беате Цшепе най-накрая проговори, първо в писмо, прочетено от адвокатите й, а след това на два пъти директно.

"Моля ви, не ме осъждайте за нещо, което не съм искала, нито извършила", каза тя в заседателната зала.

Германски медии представяха Цшепе като въплъщение на злото. В съда тя отрече да е била замесена в подготовката и в поръчителството на атаките. Тя каза, че нямала смелост да изостави двамата си съратници, извършители на убийствата. Но обвинението отхвърли нейните твърдения и каза, че напротив тя активно е участвала в замислянето на тези ксенофобски престъпления. Прокуратурата я обрисува като "студена и пресметлива и каза, че за нея човешкият живот не играе никаква роля".

Беате Цшепе се предаде в полицията на 8 ноември 2011 г., четири дни след смъртта на съратниците си, с които тя последователно е имала връзка. Беате Цшепе е влязла в неонацистките среди на 20 години и се е срещнала с двамата си съратници в началото на 90-те години в център за млади хора. Много бързо триото се радикализирало и въоръжило. През 1998 г. триото е било набелязано от вътрешното разузнаване и е принудено да премине в нелегалност. Тогава Цшепе скъсва връзки с роднините си.

Четирима охраняват "Бугати"-то за 5 милиона на Ваньо

http://www.varna24.bg/news/802195.html

Транспортният бос Ваньо Алексиев, който взе акъла на цяла България, подкарвайки най-скъпата кола в ...

Държавното ръководство на Белгия не посрещна Тръмп, защото гледало мача

https://frognews.bg/novini/darjavnoto-rakovodstvo-belgiia-posreshtna-tramp-zashtoto-gledalo-macha.html

Пристигането на президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел за срещата на върха на НАТО остана незабелязано от най-високопоставените представители на властите на Белгия.

12-часово безводие в Аспарухово

http://nakratko.bg/category/58/162179/


12-часово безводие очаква днес жители на варненския квартал „Аспаухово” и няколко местности, съобщават от ВиК-Варна.  Поради отстраняване на авария  на магистрален водопровод от 8 до около 20 ч. водата ще бъде спряна в кв.

От днес, 11 юли стартира "Синята зона" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377537

"Синята зона" във Варна официално заработва от днес, 11 юли. Цената ще бъде 1 лв. на час. В зоната за платено паркиране в идеалния център на Варна са обособени общо 2603 паркоместа. Зоната обхващ карето между бул. “Христо Ботев“, бул.

Незаконно построените заведения на плаж „Кабакум” край Варна вече работят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955574

Незаконно построените заведения на плаж „Кабакум” край Варна вече работятНезаконно построените заведения на плаж „Кабакум” край Варна вече работят. Конструкциите заемат голяма част от ивицата, разказва NOVA. Изграждането им започна още през май. Тогава местните власти организираха проверки и издадоха предписания за премахване на заведенията. На собствениците са наложени и санкции, съобщи Николай Няголов,

"Демократична България": Картелите са запазена марка на БСП и ГЕРБ

http://clubz.bg/70375-demokratichna_bylgariq_kartelite_sa_zapazena_marka_na_bsp_i_gerb

Създаването и стимулирането на картели е запаена марка на БСП и ГЕРБ. Това се казва в декларация на "Демократична България". От формацията критикуват закона за административно регулиране на дейностите, свързани с горива. Според "Демократична България" този закон противоречи на Конституцията и правото на ЕС и със сигурност ще бъде отменен, но дотогава ще обслужва интересите на картела и ще е смазал конкуренцията в бранша.

Ето какво се казва в позицията на "Демократична България":

"Създаването и стимулирането на картели в българската държава е запазена марка на БСП и ГЕРБ. Цели сектори на българската икономика бяха превзети от тройната коалиция чрез държавни регулации, които забиват нож в гърба на малкия и средния бизнес, и обслужват близки до властта олигарси, а ГЕРБ не направиха нищо да променят този арогантен подход на управление. Не само че запазиха статуквото, като поддържат до момента съществуващите картели, но и създават нови. Такъв бе случаят с новия законопроект за създаване на камара на превозвачите, изтеглен позорно от парламента след масирани граждански протести, такива са случаите и с т.нар. Закон за горивата, въвеждащ неизпълними за малките търговци финансови и административни пречки пред работата им и с увеличаването на акциза по средата на годината за бездимните цигари.

На първо четене с гласовете на ГЕРБ, БСП и т.нар. патриоти бе приет Закон за административното регулиране на търговията с горива, срещу който продължават масираните протести на земеделски производители и малки търговци, чийто бизнес ще бъде смазан с въвеждане на неизпълними изисквания – всичко отново в полза на големите играчи, картелизирали пазара. И в ущърб на държавата и гражданите, които ще продължат да плащат едни от най-високите цени на горивата в ЕС преди облагане с данъци.

Законопроектът, които днес ще се гледа на второ четене в парламента, брутално противоречи и на българската Конституция, и на общностното право на ЕС, и като такъв със сигурност ще бъде отменен някой ден. Дотогава обаче той ще обслужи интересите на картела, а именно – да е смазал конкуренцията в бранша. А сметката, и то на два пъти, ще сме я платили отново всички ние – гражданите, през високите картелни цени. Ще сме я платили втори път и като данъкоплатци заради неминуемата наказателна процедура от ЕК, подобно на наложената в момента заради законодателните промени на същите „законотворци“ в ЗДДС от 2016 г., с които малките търговци на горива бяха задължени веднъж да внасят и същевременно да обезпечават втори път същото дължимо ДДС!

„Демократична България“ подкрепя справедливите протести на малките и средните участници на пазара на горива и всички коректни търговци в България и застава зад техните искания за свободен от картели и монополисти пазар и работещи държавни регулатори, бранещи конкуренцията! Чрез нашия евродепутат ще уведомим ЕК за поредното безобразие, което сегашната власт извършва в България, включително и за явно лобисткото увеличаване на акциза върху бездимните цигари и упражнявания нерегламентиран натиск от данъчни и административни органи върху протестиращия бизнес!"

Доналд Тръмп още не може да прецени Владимир Путин враг ли е или приятел

https://www.investor.bg/sasht/337/a/donald-trymp-oshte-ne-moje-da-preceni-vladimir-putin-vrag-li-e-ili-priiatel-264434/

Напрегната седмица очаква американския президент - среща на НАТО, визита в Лондон и разговор с руския му колега

Възраждането на емблематичния парижки хотел "Лутетия" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6955560

Възраждането на емблематичния парижки хотел "Лутетия" (Снимки)
Емблематичен хотел с богата история, "Лутетия" отваря отново врати на 12 юли, след четири години ремонт, с амбицията да си издейства почетната титла "палас" и да влезе в отбрания кръг на хотелите от високата гама във френската столица. "Лутетия" вече се отличава с уникалните си предимства. От 1910 година внушителната му фасада в стил арт деко се

За да гласуваме електронно, ще ни трябва банкова карта или мобилен телефон

https://www.actualno.com/politics/za-da-glasuvame-elektronno-shte-ni-trjabva-bankova-karta-ili-mobilen-telefon-news_684306.html

Да се използва нулева транзакция от банкова карта, номер на мобилен телефон или друг вид ключ за потвърждаване на самоличност при електронно гласуване – това предвижда пуснато за обществено обсъждане техническо задание за изграждане на пилотна система за дистанционно електронно гласуване на Държавна агенция "Електронно управление". Тези алтернативи са предвидени, тъй като засега поне въвеждането на лична карта със специален електронен чип се бави, а пилотното дистанционно ел

Половин милион евро глоба за Фейсбук във Великобритания

https://www.mediapool.bg/polovin-milion-evro-globa-za-feisbuk-vav-velikobritaniya-news281346.html

Британският регулаторен орган за защита на личните данни смята да глоби Фейсбук с 565 хиляди евро. Това е максималният размер на санкция, която може да бъде наложена, съобщиха световните агенции.  Според британските експерти, социалната мрежа не е успяла да се справи с изтичането на чувствителна информация през консултантската компания "Кеймбридж Аналитика“. От Фейсбук обявиха, че ще коментират намерението за глобата "скоро“. През март стана ясно, че личните данни на милиони потребители на социалната платформа са използвани неправомерно. Информацията е събирана през приложение, създадено за "Кеймбридж Аналитика“. Консултантската компания, работила и за президента Доналд Тръмп, е използвала данните основно за политическа реклама. Скандалът доведе до редица мерки, които Фейсбук предприе, за да защити личните данни на потребителите си. Регулаторният орган на Острова изрази и опасения, че политически партии си "купуват" лична информация от "брокери на данни" и призова 11-те най-големи формации да одитират базите си данни.

Посланикът на Китай: АЕЦ „Белене” е само един от възможните проекти

https://frognews.bg/novini/poslanika-kitai-aets-belene-samo-edin-vazmojnite-proekti.html

Проектът за АЕЦ „Белене” трябва да се реализира на пазарен принцип. Китайската страна има отворено и положително отношение. По този проект може да има двустранно и тристранно сътрудничество, може и многостранно. Това каза в предаването „Тази сутрин” на bTV негово превъзходителство посланикът на Китай в България Джан Хайджоу.

Адреси без ток във Варна на 11 юли

http://nakratko.bg/category/58/162178/


Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в един варненски район. Oт 09:00 ч. до 17:00 ч., в кв. Виница - част от ул.

Посланикът на Китай: АЕЦ „Белене” е само една от възможностите за сътрудничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955549

Посланикът на Китай: АЕЦ „Белене” е само една от възможностите за сътрудничествоПроектът за АЕЦ „Белене” трябва да се реализира на пазарен принцип. Китайската страна има отворено и положително отношение. По този проект може да има двустранно и тристранно сътрудничество, може и многостранно. Това каза в предаването „Тази сутрин” на bTV негово превъзходителство посланикът на Китай в България Джан Хайджоу.

Саудитска Арабия даде кралска прошка на военнослужещите си в Йемен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955550

Саудитска Арабия даде кралска прошка на военнослужещите си в Йемен Саудитска Арабия даде кралска прошка на воюващите в Йемен свои военнослужещи за всички техни нарушения, извършени в рамките на коалицията, се казва в кралски указ, цитиран от Франс прес. В решението, което е пуснато в Туитър от телевизия "Ал Ахбар" се обявява "прошка за всички военнослужещи, участващи в операция "Възстановяване на надеждата"

Бивш служител на Apple е крал тайни за китайска фирма?

https://www.investor.bg/softuer/458/a/bivsh-slujitel-na-apple-e-kral-taini-za-kitaiska-firma-264456/

Китайският инженер Сяолан Джан е бил задържан на летището в Сан Хосе, след като е изтеглил поверителна информация

Синята зона във Варна в сила от днес

http://nakratko.bg/category/58/162177/


Синята зона във Варна стартира днес в 9ч. Ще работи всеки делник от 9 до 19ч. Основната задача на дългоочакваната варненска синя зона е да намали количеството на автомобили в централната част на града.

Тръмп в атака срещу Меркел: Германия е заложник на Русия

http://clubz.bg/70374-trymp_v_ataka_sreshtu_merkel_germaniq_e_zalojnik_na_rusiq

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска днес Германия да увеличи незабавно на два процента от БВП разходите си за отбрана. Той направи този призив на работна закуска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел, предаде БТА.

"Германия е напълно под контрола на Русия, това е много лошо за НАТО", коментира Тръмп. "Милиарди се плащат на Русия, строят се газопроводи. Германия е заложник на Русия, Берлин разчита основно на руски внос на газ и премахва ядрените си централи".

"Нещо трябва да се направи - плащат милиарди на Русия, а ние плащаме милиарди, за да ги защитаваме от Русия", добави той.

Тръмп отбеляза и че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер работи за "Газпром".

Шрьодер (74 г.), който водеше германското правителство от 1998 до 2005 г. днес е председател на управителните съвети на газовия проект "Северен поток" и на нефтената компания "Роснефт".

"Защитаваме всички, плащаме много, това продължава от десетилетия. Много нечестно е за нашата страна. Не за десет години, а незабавно трябва да се изпълни целта от два процента от БВП разходи за отбрана", призова президентът на САЩ. 

Тръмп в атака срещу Меркел: Германия е заложник на Русия (ВИДЕО)

http://clubz.bg/70374-trymp_v_ataka_sreshtu_merkel_germaniq_e_zalojnik_na_rusiq_video

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска днес Германия да увеличи незабавно на два процента от БВП разходите си за отбрана. Той направи този призив на работна закуска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел, предаде БТА.

"Германия е напълно под контрола на Русия, това е много лошо за НАТО", коментира Тръмп. "Милиарди се плащат на Русия, строят се газопроводи. Германия е заложник на Русия, Берлин разчита основно на руски внос на газ и премахва ядрените си централи."

"Нещо трябва да се направи - плащат милиарди на Русия, а ние плащаме милиарди, за да ги защитаваме от Русия", добави той.

Нямаше веднага реакция от германска страна.

 

Тръмп отбеляза, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер работи за "Газпром".

Шрьодер (74 г.), който водеше германското правителство от 1998 до 2005 г., днес е председател на управителните съвети на газовия проект "Северен поток" и на нефтената компания "Роснефт".

"Защитаваме всички, плащаме много, това продължава от десетилетия. Много нечестно е за нашата страна. Не за десет години, а незабавно трябва да се изпълни целта от два процента от БВП разходи за отбрана", призова президентът на САЩ. 

 

 

Брюксел решава бъдещето на България в Еврозоната този четвърътък

https://news.bg/finance/bryuksel-reshava-badeshteto-na-balgariya-v-evrozonata-tozi-chetvaratak.html

Присъединяването на страната ни към валутния и към банковия съюз ще бъде обсъдено на заседание на Еврогрупата

Брюксел решава бъдещето на България в Еврозоната този четвъртък

https://news.bg/finance/bryuksel-reshava-badeshteto-na-balgariya-v-evrozonata-tozi-chetvartak.html

Присъединяването на страната ни към валутния и към банковия съюз ще бъде обсъдено на заседание на Еврогрупата

САЩ се готви да налага нови мита за милиарди на Китай

https://www.actualno.com/asia/sasht-se-gotvi-da-nalaga-novi-mita-za-miliardi-na-kitaj-news_684303.html

Съединените американски щати обявиха списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. американски долара, на които през септември ще бъдат наложени наказателни мита, предаде БГНЕС. Очаква се тези действия ще доведат до поредна ескалация на търговската война между двете водещи световни икономики. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се закани да отговори на китайските контрасанкции, които бяха предизвикани от решението на Вашингтон да наложи миналата седмица наказателни мита в размер на 25% върху експор

Продължават възстановителните дейности в бедстващия град Мизия

http://nakratko.bg/category/58/162176/


Продължават възстановителните дейности в бедстващия град Мизия. Екипи на пожарната изпомпват наводнените приземни етажи, мазета и дворове. Събират се и се извозват огромното количество наноси.

Прокуратура, МВР и следствие трябва да бъдат заличени и изградени наново – с ясни правила и нови хора

http://www.transmedia.bg/2018/07/11/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%bc%d0%b2%d1%80-%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5-%d1%82%d1%80%d1%8f%d0%b1%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b0/

 

 

Адвокат Хаджигенов, Вие редовно говорите за липсата на механизъм, по който да се търси отговорност от прокуратурата за нейни действия, които причиняват щети на разследвани и обвинявани. Наскоро обаче Софийският апелативен съд постанови изплащането на такива щети на юридическо лице. Това прецедент ли е? Отваря ли то възможност и за други пострадали?

 

–        Това решение при всички случаи е прецедент. Поне не съм чувал да има друго подобно. А аз самият от доста време се занимавам с материята по търсене на отговорност за причинени вреди от държавни органи, включително МВР и прокуратурата. Такива случаи има много, но малцина са тези, на които им стиска да съдят МВР и прокуратурата, а и могат да си го позволят. Малцина са и колегите, които изобщо работят материята. Защото не е много благодатна – във всяко едно отношение. Тези дела са адски трудни. Всичките приключват на етап Върховен съд. И освен това са относително зле платени. Да осъдиш МВР и прокуратурата е неблагодарна работа.

Мога да кажа, че практиката на медийните акции съществува от много години. Може би от началото на 90-те. Това се случва, когато „доказателства няма, ама си ги носим“ и за всеки случай си водим камери, за да видят колко добре сме си свършили работата.

Много често се изпълняваше например, когато влизаха в компютърен клуб. Събираха всичко – лампите, разклонителите, мониторите и т.н. От тези дела нито едно не излезе като хората. И стигаме до наши дни. Аз впрочем имам аналогичен казус –  по едно дело, по което защитавах един от клиентите. Другият клиент е застрахователен брокер, там бяха направили същото нещо. Бяха влезли в офиса и му събрали всичко – папки, компютри, лампи, разклонители. Всичко. Той фалира, естествено. Те със сигурност съдят държавата. Дали колегата е предявил подобна претенция към прокуратурата, нямам представа. У нас няма такава практика.

 

Само защото не се познава или и заради допълнителните щети, които би донесла? Защото да съдиш репресивни структури като МВР и прокуратурата сигурно носи допълнително напрежение?

 

–        Това са единствените две нереформирани учреждения от времето на развития социализъм у нас. И не напразно не са реформирани – те са точно репресивен апарат. А делата с претенции не се завеждат по няколко причини.

На първо място, относителният недостатък на нормативната уредба. У нас се приема, че ако нещо не е написано, значи все едно го няма.

Втората причина според мен е в защитата. Тя избягва да проявява творчество. Което частично се дължи и на куцото правно образование у нас. Казусите, които аз познавам, винаги са свързани само с физически лица. Консултирал съм през годините множество случаи, но нито един не е посмял да заведе дело срещу „Борба с организираната престъпност“ (БОП) например. Посочвам тях, защото те често изпълняват поръчкови акции. Преди много години консултирах компютърен клуб. Това беше шумен случай. Събраха им 300 компютъра. Но те се отказаха. Не съм попадал на клиент, на който да му стиска. А делото, за което говорим с Вас, е на Алексей Петров, предполагам.

Да, точно така.

–        Ами на него явно му стиска. В крайна сметка си изправен пред такава ситуация – претенция за 800 000 лв. е уважил съдът, значи тя при всички случаи е била доста по-голяма – но ти си загубил всичко. Единственият ти шанс е да се обърнеш към съда с искане да се удовлетвориш. И това е правилният начин. И всичко това със сигурност е аргумент за Страсбург, а там няма как да откажат, защото обективната истина е това.

Да, нашият закон не разпознава юридическите лица като субекти на наказателното право и наказателния процес, но въпреки всичко на тях може да им бъдат нанесени щети точно с незаконни действия на полицията.

 

Казахте Страсбург. Прави впечатление, че много често на заседанията на МС се одобрява изплащането на компенсации по осъдителни за България присъди. Това може ли да продължава вечно?

 

–        То продължава вечно. В последните 10 години е особено очевидно, защото и в трите части от мандати на режима на Борисов всичките акции са „цветанизми“. В нормотворческата част на това управление са абсолютни трактористи. Бълват неграмотни нормативни актове, и подзаконови включително, след това правят едни ето такива неща, които аз наричам „цветанизми“. Нахлуват с автомати, провеждат акции по телевизора, които са абсолютно незаконосъобразни. И ефектът е това – осъдителни решения в Страсбург. Ако всички пострадали от тези действия заведат дела, бюджетът ще фалира. Лошото е, че Страсбург е засипан и делата там отнемат много време. Аз всъщност имам такова дело – с пострадало юридическо лице. Случаят е такъв – отиват, събират им стоката. Абсолютно незаконно. Съдът не одобрява протоколите за обиск, защото те са незаконни. Това се случва в малък град в провинцията. Пак е медийна акция. И имаме претенция, която чака насрочване в Софийски градски съд.

 

Защо всяка такава акция трябва да бъде шумно отразявана медийно? Това очевидно е част от проблема. Очевидно част от осъдителните решения след това се дължат и на този създаван от МВР и прокурори шум. Това необходимо ли е?

 

–        От гледна точка на правото и закона това не само не е необходимо, но то е вредно. Но, да, те се нуждаят от него. Всички поръчкови акции в последните десетина години са шумни и медийни. Точно защото с този шум освен че се опитват да влияят на общественото мнение, те се опитват да влияят на прокуратурата и на съда. Всъщност, тя прокуратурата вече откровено е политически играч. В крайна сметка те убиват буквално живота на обвинените, на компаниите и т.н. И целият тоя шум е, когато нямат доказателства. Когато имаш доказателства, ти нямаш нужда от шум. Когато имат доказателства, отиват и задържат когото трябва, тихомълком си минават съдебните процеси, тихомълком си влиза човекът в затвора, както си му е редът. Но когато ги нямаш тези доказателства, защото при тях често се случва това, и в последните години буквално си носят доказателствата със себе си, нещата са такива. Ти имаш нужда от всичко друго, защото нямаш доказателства. Когато изпълняваш икономическа, политическа, друга поръчка, както прави прокуратурата в последните години. И това е факт. И всяко едно от шумните дела, които посочите през последните 10 години, завършва с провал. Всяко едно. Прокуратурата у нас е тотален провал. Имам предвид от правна и законова гледна точка – в борбата с престъпността. Единствената престъпност, която тя бори, е – неслучайно казахме в началото, че това е репресивен апарат – неудобните на съответното правителство в момента. Защото те се сменят относително често. И изпълнява икономически поръчки. И това през годините е съвсем откровено и ясно. Те дори не се срамуват от това, което правят.

 

Важен момент е обаче дали решенията за всичко това са на високо ниво. Възможно ли е някой дребен чиновник в йерархията да изпълнява икономически и политически поръчки без санкция отгоре?

 

–        Прокуратурата у нас се управлява еднолично. От върха. Не е възможно това да не минава през главния прокурор. Не е възможно. При досегашните главни прокурори всичко беше ясно. Ето, Филчев например беше тоталитарен главен прокурор. Там беше ясно, че всичко става, каквото каже той. При Велчев ние нямахме главен прокурор, така че всеки правеше каквото може. Но при Цацаров? Нещата ескалираха до безобразие. Не е възможно нещо в прокуратурата да става без негова санкция. Ето например „убийството на Пеевски“. Да, това е едно от шумните. Абсурдно е това да мине без знанието на главния прокурор.

Той там не се ли извини, че някой нещо се е объркал под неговото ниво?

 

–        Да, да!? Но по това дело се беше произнасял тогавашният градски прокурор, който не е наблюдаващ. И така нататък и така нататък. Безобразия! Така, че теорията, дето Цацаров не е знаел и е станало без неговата санкция – това е абсурд. И това е във всяко едно от тези шумни дела. Давам за пример делото за убийството на Пеевски, защото  имах участие по него и тези неща ги видях с очите си. И всяко нещо, което казвам, може да бъде доказано. Някой чувал ли е Цацаров въобще да се извини за нещо? Неслучайно единственият случай е по това дело. И той така се извини, сякаш ни е настъпил в трамвая. Било станало грешка. А шест месеца СРС-та, а филми, чудеса? Станала била грешка. Хайде бе! Как ще стане тази грешка? А разрешения за тези СРС-та? И в крайна сметка, когато четохме в съда СРС-та, аз дотогава не се бях смял толкова на дело.

И това важи за всяко едно от другите шумни дела. Вижте сега с Иванчева какво се случва. Абсолютно същото. Просто ескалираха нещата до безобразие, защото това е безнаказано, ако мога да се върна на първия Ви акцент. Защото това е безнаказано. Защото някой ден, ако ние търсим отговорност, то това ще е от учреждението прокуратура. Искаме едни пари. Прокуратурата ги плаща. Т.е. аз и Вие ги плащаме като данъкоплатци. И нищо не се променя.

 

Защо това е така? Няма ли механизъм, по който съдебно чрез регресен иск да се потърси материална отговорност от причинилите щетата физически лица, заемали даден пост?

 

–        Ето – Вие знаете, че съществува регресен иск. Но това знаете ли кога се случва – никога.

А защо?

–        Защото това би се случвало, само ако прокуратурата и изобщо учрежденията у нас бяха нормални – всеки си вършеше работа. И, да, стават грешки. Понякога наистина стават грешки. Говорим в нормално работеща институция. И тогава някой трябва да носи отговорност. И когато това мине през съда и се установи, че е грешка, някой трябва да плати. Както казваше другарят Сталин, зад всяка грешка си има име, сериен номер, адрес и т.н. Принципът е такъв. Допусналият грешката плаща. Това е правен принцип. В случая това е Цацаров и съответните прокурори – да кажа пак за случая с Пеевски – там имаше наблюдаващ прокурор, даже бяха трима, градски прокурор и Цацаров лично. Това са лицата, от които трябва да се потърси отговорност. И забележете – това е само имуществената отговорност. Отделно, че по този тип дела винаги има един куп престъпления, които са извършени срещу правосъдието. Забележете, извършват се от прокурори, често от следователи, в немалко случаи от служители на МВР.

И това са престъпления срещу правото, така ли?

 

–        Срещу правосъдието, да. Доста често те извършват престъпления. Защото, когато нямат доказателства за нещо, те или ги фабрикуват, или просто казват „ние имаме доказателство”. Ето Ви го престъплението. Така бяха и в конкретния казус.

 

Това си е някаква откровена лъжа, която се използва за докарване на обвинението до съда?

 

–        Това е откровена лъжа и това е главата с престъпления срещу правосъдието. Веднъж имаме наказателна отговорност на тия лица, пак да ги кажа – милиционери, следователи, прокурори, чак до главния прокурор. След това имуществена – защото има нанесени щети за стотици хиляди левове, а понякога са и милиони. А това трябва да го плати някой. Да, ние ги плащаме като данъкоплатци, но може и трябва да им бъде търсена отговорност. А те не им търсят отговорност, защото нито едно правителство до момента не е работило правилно. Всички използват репресивните органи именно като репресивни органи. Не за защита на правото и закона, а в защита на собствените си интереси. Които винаги са корупционни. Защото дори чисто политическите интереси, ако не са на страната на правото, са корупционни. Защото корупцията не е само „вземи тука тия 20 лева“. Корупцията има всевъзможни страни. Включително издигането на някого на по-висок пост. Това също е корупция.

 

С наличните в момента правни механизми възможно ли е да бъде търсена лична отговорност?

 

–        Категорично е възможно. За целта е нужно в съответните институции да има някой честен човек. Поне малко мислещ и, разбира се, на него трябва да му стиска. Тия трите неща до този момент не съм ги видял в учреждение. Особено в силово – МВР, прокуратура, следствие. Но също така и в Министерски съвет, Президентство.

 

Това означава един редови прокурор да вземе да образува досъдебно производство на началника си примерно, нали така?

 

–        Има един следовател, който преди 2-3 години, пред „Биволъ“, мисля, обяви какво се случва в следствието. Но забележете – само шефът на следствието, за когото цялата страна знае, че е изпълнител на поръчките, беше известен като Пепи Еврото. Защото не му викат Пепи Айнщайна? Него Върховният съд го беше повторил шест пъти като автор на провокация за подкуп по делото на съдията Сантиров и на Тенчо Попов. И какво? Много важно. Сигурно е адвокат някъде.

 

Добре, какъв е маханизмът тогава. Това нещо трябва да бъде реформирано. Как? Политически? Или да се реформира само?

 

–        Само не е възможно да се реформира. А ако имаше политическа воля тези репресивни структури нямаше да стоят нереформирани вече 30 години. Политиците нямат интерес от това. Всяко едно правителство, което се застои – вече колко станаха, 28 години – първото нещо, което прави, е да овладее Висш съдебен съвет, Инспекторат, върховни съдии, главен прокурор, председатели на съдилища. Те овладяват контролните механизми. Независимата съдебна власт у нас никога не е била независима. И тя неправилно се нарича съдебна, защото включва и много други органи. А съдебната власт по моему е само съдът.  Те овладяват правосъдието, защото това е контролният механизъм на политиците. Ние затова и нямаме политик в затвора. А иначе сигурно 90% от политиците ни са затвора. Но нямаме нито един. Няма и да има. Така че тази реформа можем да я направим ние, гражданите. Насила. И то трябва да извием ръцете на някое правителство. И на някое Народно събрание. Без значение кое, докато те не променят нещата по правилния начин – прокуратурата, МВР и следствието трябва да бъдат заличени. Буквално. И изградени по нов начин с нови правила. И с нови хора. И това е единственият начин. Всичко останало е просто дим над водата.

Реформа, която включва разграждане на структурите?

 

–        Не, не. Ликвидирането им. Буквално. Защото тези структури освен, че са прогнили от корупция, те са и пълни с откровено неграмотни хора. От тях няма смисъл. Не е възможно да направиш нов бардак със стари труженички. Всъщност, може би е възможно, но ефектът ще е същият като преди. Такава реформа не е възможна. Давам пример с това, което направиха в Грузия преди десетина години. Те буквално закриха КАТ. Ама буквално – от днес за утре. И го изградиха отново. Изцяло. По нов начин. С изцяло нови хора. И написаха нови правила. И той заработи. Малката Грузия започнаха да я дават за пример в цял свят за това как се гради нещо от нулата и то работи чудесно. Това е начинът. По същият начин и с прокуратурата. Как иначе да стане? Ами те изпълняват поръчки вече 30 години. Те някои се пенсионираха, изпълнявайки поръчки. Сега тези, които отиват в прокуратурата, дори и да има някой читав човек там, той си наляга парцалите и прави, каквото му кажат, което също е корупция. А съм чувал многократно прокурори да казват, че на тях им плащат заплатите да пишат обвинителни актове. Което е повод за крясък. Това ако се чуе някъде по света, сигурно ще ги удавят групово всичките. На прокурорите им плащат заплата да пазят закона. Да следят за изпълнението на закона. Никой не ти плаща за писане на обвинителни актове. Освен това, като ги пишете тези обвинителни актове по 15 000 страници, които дори не могат да се прочетат в съда, какво? Нищо! Това е друг тип абсурд.

Снимки: Сергей Антонов

НАТО обсъжда ключови предизвикателства за сигурността като тероризма и отбраната

http://nakratko.bg/category/25/162175/


НАТО ще обсъжда ключови предизвикателства за сигурността като тероризма, отбранителните си способности и инвестициите за отбрана, което е и темата на основните разногласия между американския президент Доналд Тръмп и европейските му партньори.

Теч на газ от цистерни на влакова композиция на гарата в Славяново

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tech-na-gaz-ot-cisterni-na-vlakova-kompoziciia-na-garata-v-slavianovo-2108615

Теч от газови цистерни в композицията на товарен влак е бил установен тази сутрин гарата край поповското село Славяново. Ж.п. спирката е възлова и от години се проверяват всички преминаващи влакове, разказа за Дарик кметът на селото Васил Стоилов.

Ма

Борисов разпореди незабавно да започне работа по поразените от наводнения улици

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-razporedi-nezabavno-da-zapochne-rabota-po-porazenite-ot-navodneniia-ulici-2108617

20 машини, включително багери и фадроми, започват да разчистват тинята от наводнените улици в Мизия, заяви преди началото  на правителственото заседание регионалният министър  Николай Нанков.

На срещата на върха страните от НАТО ще се опитат да демонстрират единство

//dariknews.bg/novini/sviat/na-sreshtata-na-vyrha-stranite-ot-nato-shte-se-opitat-da-demonstrirat-edinstvo-2108614

На 11 и 12 юли в Брюксел ще се проведе срещата на върха на НАТО. На нея лидерите ще се опитат да демонстрират единство и воля да действат пред глобалните заплахи, в това число и от Русия, предаде ДПА.

Лидерите ще се опитат и да успокоят президента

Защо делфините са толкова умни? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zashto-delfinite-sa-tolkova-umni-video-2108601

Делфините могат да разпознаят себе си в огледалото, имат чувство за социална принадлежност и общуват помежду си.

Изследване на генома на делфините показва, че морските бозайници имат сходни с човешките гени, които отговарят за развитието на интелекта

Остава бедственото положение в трите врачански общини, пострадали от дъждовете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955547

Остава бедственото положение в трите врачански общини, пострадали от дъждоветеОстава бедственото положение в три общини във Врачанско заради проливните дъждове и повишеното ниво на язовирите. На язовир Рогозен още вчера бяха задействани сифоните и монтирани допълнителни помпи. Остава и готовността за евакуация на населението от общините Мизия, Борован и Хайредин, разказва БНТ. В Мизия няколко улици бяха потопени във вода.

Български отбор спечели екорали в Сърбия

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/07/11/3280139_bulgarski_otbor_specheli_eko_rali_v_surbiia/?ref=rss


Първият екипаж на българския отбор "Ре Спорт" Калин Дедиков и Георги Павлов с "Рено Зои" спечели в класа на електромобилите в седмото издание на "Тесла рали" в Сърбия. Надпреварата е втори кръг от "Интернешанъл Еко Рали Къп" (IERC), а в нея за първи път участват коли на ток.<br /><br />Кръстено на Никола Тесла, ралито е част от ежегоден фестивал, на който се събират учени, студенти, предприемачи, за да споделят идеи и заедно да отпразнуват...

Тереза Мей, която отказва да се предаде

https://www.investor.bg/analizi/91/a/tereza-mei-koiato-otkazva-da-se-predade-264405/

Засега британският премиер има повече поддръжници в своята партия и успява да прокара визията си за Brexit

Делото срещу Даниел Митов аха да свърши и пак му се размина

http://clubz.bg/70373-deloto_sreshtu_daniel_mitov_aha_da_svyrshi_i_pak_mu_se_razmina

Делото срещу Даниел Митов и Христо Ангеличин за самолетните билети за пореден път се отложи заради допълнителни искания на прокуратурата - този път чак до октомври.

Както е известно, бившите външен министър и неговият заместник отговарят съответно за престъпление по служба и безстопанственост относно договор, който сключили с Министерството на земеделието през 2016 г. - да купуват самолетни билети от фирма, избрана от земеделското ведомство по Закона за обществените поръчки.

Двамата твърдят, че това е нормална практика, след като техният договор (с фирма "Аргус травъл") изтекъл на 31 декември 2015 г., но заради сериийната канонада от обжалвания от тази фирма били парирани да проведат търг за нов изпълнител на поръчката. А от "Аргус" били толкова недоволни, че МВнР по времето на Митов дори усвоило т. нар. гаранциия за добро изпълнение след края на договора.

Освен това прокуратурата твърди, че Външно е ощетено, защото не е направена и съответната отстъпка, полагаща се по договора.

Двамата бях част от група министри от кабинета "Борисов 2", върху които прокуратурата се стовари след края на мандата през 2016 г. Съвпадение е, че нито един с внесен обвинителен акт и респективно подсъдим не е от ГЕРБ.

Днес поредното заседание по делото продължи с разпит на свидетели, които са все по-далечни от инкриминирания договор и знаят все по-малко факти. Конкретно - съдът разпита една единствена служителка на въпросното дружество, избрано и доставяло билети на МЗ, а оттам на МВнР - „Юнайтед Травъл ейджънси“. Тя трябваше да отговаря на какъв принцип се формират отстъпките, еднакви или различни са във всички случаи, вписват ли се във фактурите, можела ли тя (като редови служител) да определи каква отстъпка да направи на МВнР.

На което дамата - Нели Сейменлийска, не можеше да си спомни почти нищо и отговаряше, че е само един служител, а не управител или собственик. Имаше и такива въпроси:

"Ако бяхте забравили да направите отстъпката, някой щеше ли да разбере, че сте забравили?"

Въпреки това обаче прокуратурата на края на съдебното заседание отправи нови искания. За втори път поиска да свидетелства и.д. шефът на материално-техническото осигуряване в МВнР Димитър Георгиев, който е изготвил докладна за билетите, нищо че разпитът му вече е отказван веднъж.

"Има факти, които неговият разпит би изяснил. Доколко те са от значение за разкриване на обективната истина – на този етап съдът се въздържа от коментар", постанови съдия Пламен Панайотов.

Той допусна и Николай Шопов, управител на "старата" фирма, с която министерството е имало договор и от която било крайно недоволно - "Аргус". Както отбелязаха адвокатите, договорът е изтекъл в края на 2015 г., а инкриминираните евентуални деяния на Митов и Атнгеличин са от следващата година, т.е. - няма как да сде "допише" обвинението.

Показателно е, че двамата дори не са разпитани от прокуратурата в рамките на досъдебното производство.

Тримата обвинители - двама командировани със заповед на Сотир Цацаров от Градска прокуратура в Специализираната - прибавиха към делото и документи, на които обаче няма никаква заверка и съдът указа другия път да са изведени от Външно с потвърждение, че са автентични. После допусна и разпити на двамата посочени свидетели.

"Смея да твърдя, че прокуратрата иска да препятства производството с неща, които не са относими", каза адвокат Ина Лулчева.

От думите й стана ясно, че защитата отдавна няма никакви искания повече по това дело и е готова да пледира.

Въпреки това процесът отиде на дата 4 октомври.

Спипаха наркодилъри при две спецакции

https://petel.bg/Spipaha-narkodilari-pri-dve-spetsaktsii__273289

На 10 юли от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР- София и колегите им от РУ- Ботевград е проведена п...

Борисов с извънредна заповед към двама министри: Веднага отидете в Мизия и започвайте да асфалтирате!

https://petel.bg/Borisov-s-izvanredna-zapoved-kam-dvama-ministri--Vednaga-otidete-v-Miziya-i-zapochvayte-da-asfaltirate--__273288

Снимка: Булфото Преди старта на редовното заседание на Министерски съвет министър – председателят Бойко Борисов нареди на министърът...

Разкриха как регирал Бойко Борисов, когато му връчили „Златен скункс”

https://petel.bg/Razkriha-kak-regiral-Boyko-Borisov--kogato-mu-vrachili----Zlaten-skunks---__273287

Премиерът Бойко Борисов е бил един от малкото, които приели благородно връчването на „Златен скункс” от „Господари на ефира”. Това разк...

НАТО обсъжда ключови предизвикателства за сигурността като тероризма и отбраната

http://www.cross.bg/nato-terorizma-aliansa-1578843.html

/КРОСС/ НАТО ще обсъжда ключови предизвикателства за сигурността като тероризма, отбранителните си способности и инвестициите за отбрана, което е и темата на основните разногласия между американския президент Доналд Тръмп и европейските му партньори, съобщава Ройтерс. Българската делегация ще бъде водена от президента Румен Радев, в нея участват вицепремиерите с ресори отбрана и външни работи. Очаква се на срещата на върха на НАТО да започне с предприсъединителни преговори с Македония. На прага на 70-тата си годишнина съюзът ще разисква адаптацията си към актуалната среда за сигурност, ще обсъдят политиката на "Отворени врати", утвърждаването на стабилност отвъд границите на Алианса и по-нататъшния принос в противодействието на тероризма и мисията на НАТО в Афганистан. Срещата на върха ще се проведе в новата главна квартира на Алианса в белгийската столица.

Тръмп разширява търговската война с Китай

http://www.moreto.net/novini.php?n=377536

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп реши да въведе нови мита върху стоки от Китай на стойност 200 млрд. долара, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на представителя на САЩ Робърт Лайтхайзър. Според него митата ще засегнат още 10% от стоките, внесени от Китай.

Увеличават се жертвите на наводненията и свлачищата в Япония

https://www.mediapool.bg/uvelichavat-se-zhertvite-na-navodneniyata-i-svlachishtata-v-yaponiya-news281345.html

Най-малко 179 са загиналите в наводненията и свлачищата в западната част на Япония, съобщи говорител на правителството, цитиран от Франс прес.  Досега се съобщаваше за 156 загинали. Това е най-големият брой загинали при наводнения в Япония от 1953 г., когато на остров Кюшу загинаха 759 души, а над 450 000 останаха без дом.  Премиерът Шиндзо Абе ще посети префектура Окаяма за оценка на щетите.

"Синя зона" за паркиране стартира във Варна от днес

https://www.24chasa.bg/region/article/6955545

"Синя зона" за паркиране стартира във Варна от днесДнес стартира "синята зона" в централната част на Варна. Тя ще функционира от 9 до 19 часа в работните дни, а в събота и неделя паркирането ще е безплатно. Има гратисен период, при който няма да бъдат поставяни скоби на нарушителите. Те обаче ще бъдат санкционирани. От общинското дружество предупреждават,

Гърция гони руски дипломати за намеса във вътрешните ѝ работи

http://terminal3.bg/grcija-goni-ruski-diplomati-za-namesa-vv-vtreshnite-%d1%9d-raboti/

В неочакван ход, гръцкото правителство предприе действия срещу четирима руски дипломати за намеса във вътрешните работи на Атина, подкупи на държавни служители, шпионаж и влияние върху политиката чрез православната църква и намеса в спора за името на (Северна) Македония, съобщи гръцкия официоз Катимерини.

Атина е решила да отзове двама и наложи забрана за влизане в страната на други двама руски дипломати, обвинявайки ги по конкретно в провален опит за подкуп на държавен служител и опит да бъде открадната секретна информация.

Високопоставен в гръцката дипломация източник на Катимерини съобщава, че действието следва от многобройни координирани усилия да бъде разрастнато руското влияние в Гърция, включително чрез действия на Имперското православно палестинско общество.

Случаят повдигна много въпроси, най-малкото защото Гърция отказа да отзове дипломати след химическата атака в Салзбъри, Великобритания когато редица европейски държави санкционираха Русия чрез отзоваване на руски дипломати. 

Един от отзованите дипломати е Виктор Яковлев. Източниците на Катимерини съобщават също, че въпреки последните развития, Гърция продължава да търси добро сътрудничество с Русия и насърчаването на приятелството между двата народа, но уточняват че това единствено може да бъде случаят ако двете страни уважават суверенитета една на друга.

Същите източници споделят пред гръцкото издание, че въпреки усилията на гръцкото правителство да поддържа отношенията с Русия на добро ниво, напоследък множество кръгове които са свързани с руските интереси се опитват да влияят на гръцката вътрешна политика.

Чрез финансови облаги те се опитват да влияят на общини и метрополиите на гръцката православна църква, както и да печелят влияние на Света гора.

Източниците на изданието също така обръщат внимание на опита на Русия да се намеси в чувствителни въпроси като спора между Гърция и (Северна) Македония – спор чието разрешение отблокира пътя на Скопие да стане член на НАТО и ЕС – което противоречи на дългогодишната външа политика на Кремъл за деление и контрол над Балканите.

Отново източниците на изданието, високопоставени в дипломатическия корпус на Гърция, уточняват че отзоваването ще се ограничи до въпросните четирима души и не променя по-всеобхватните руско-гръцки отношения. Те също уточняват, че всякави „ответни реакции“ от Москва ще доведат до последващо влошаване на отношенията, както и че нито един член на гръцките дипломатически и консулски служби не се е излизал отвъд рамките на мисията си в Русия.

Не само събитието – Гърция, която отказа да отзове дипломати по случая Скрипал с премиер, който поддържа топли връзки с Русия – е странна, но не по-малко странна е статията на Катимерини, един от най-реномираните вестници в Гърция. 

Изглежда гръцките власти настояват Русия да не взима ответни мерки и я уверяват, че това е изолиран случай. Остава под върпос защо именно сега това се случва и дали многобройните причини – от „православното палестинско общество“ до споразумението със Скопие – не са само предтекст, за друго събитие; бел. ред.

Най-малко 13 убити, сред които политик, в самоубийствен атентат в Пакистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955539

Най-малко 13 убити, сред които политик, в самоубийствен атентат в ПакистанНай-малко 13 души, сред които влиятелен местен политик, бяха убити, а най-малко 54 са ранени в самоубийствен атентат срещу предизборно събрание в Пешавар, Северозападен Пакистан, съобщи полицията, цитирана от Франс прес. Атентатът е извършен срещу събрание на Национална партия "Авами", която вече е била нападана от ислямисти заради

САЩ втвърдиха условията за издаване на визи за Мианма и Лаос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955542

САЩ втвърдиха условията за издаване на визи за Мианма и ЛаосВашингтон обяви втвърдяване на условията за издаване на визи за хора от Мианма и Лаос, след като тези две страни отказаха да приемат експулсираните от САЩ свои граждани, предаде Франс прес. Двете страни от Югоизточна Азия "отказаха да приемат или отложиха твърде много приема на свои граждани, на които е било наредено да напуснат САЩ",

Бургазлии с подписка срещу голите на плажа, сезират местната власт

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/burgazlii-s-podpiska-sreshtu-golite-na-plazha-sezirat-mestnata-vlast

Местната гражданска инициатива настоява за обособяването на регламентирани зони за нудисти

Емил Караниколов: Трябва да има закон за горивата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955540

Емил Караниколов: Трябва да има закон за гориватаТрябва да има закон за горивата, категоричен бе Емил Караниколов, министър на икономиката, в "Тази сутрин" по Би Ти Ви. "Трусове в коалицията няма. При диалог се намира най-доброто решение. Горивото е акцизна стока, трябва да има закон като всички такива стоки. Той трябва да защитава интересите на всички, законодателят трябва да намери този баланс.

Напрегната среща на върха на НАТО

https://www.mediapool.bg/napregnata-sreshta-na-varha-na-nato-news281344.html

НАТО ще обсъжда ключови предизвикателства за сигурността като тероризма, отбранителните си способности и инвестициите за отбрана на среща на високо равнище в Брюксел. Срещата се провежда на фона на обтегнатите отношения между Съединените щати и европейските съюзници заради средствата, които страните-членки на Стария континент отделят за отбрана. Освен обсъждане на разходите за отбрана се очаква в четвъртък Македония да получи покана за започване на преговори за присъединяване. Доналд Тръмп и съпругата му Мелания кацнаха снощи в Брюксел точно в полувремето на футболната среща Франция - Белгия. От борда на президентския самолет той отново публикува туит, с който нападна някои страни от НАТО заради ниските им военни разходи. Според него ”те не само не спазват ангажимента за отделяне на 2% от БВП за отбрана, но и не плащат вноските си”. "Ще възстановят ли тези държави разходите на САЩ?", пита Тръмп. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт очаква трудна среща на върха с разногласия и напрежение. Самият Тръмп прогнозира, че срещата му с руския президент Путин в понеделник в Хелзинки може да е по-лека от тази в Брюксел. Според Столтенберг е нормално да има разногласия между съюзниците. Въпреки това той се надява Алиансът да остане стълб на евроатлантическата сигурност. През последните месеци генералният секретар на НАТО неколкократно подчертава, че от 2014 страните от Алианса постоянно увеличават разходите за отбрана.  

Тръмп поиска Германия да увеличи незабавно на 2% от БВП разходите си за отбрана

https://www.mediapool.bg/tramp-poiska-germaniya-da-uvelichi-nezabavno-na-2-ot-bvp-razhodite-si-za-otbrana-news281344.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска Германия да увеличи незабавно на два процента от БВП разходите си за отбрана. Той направи този призив на работна закуска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел, предаде БТА от белгийската столица. Германия е напълно под контрола на Русия, това е много лошо за НАТО, коментира Тръмп. Милиарди се плащат на Русия, строят се газопроводи. Германия е заложник на Русия, Берлин разчита основно на руски внос на газ и премахва ядрените си централи. Нещо трябва да се направи - плащат милиарди на Русия, а ние плащаме милиарди, за да ги защитаваме от Русия, добави той. След което отбеляза, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер работи за "Газпром". Защитаваме всички, плащаме много, това продължава от десетилетия. Много нечестно е за нашата страна. Не за десет години, а незабавно трябва да се изпълни целта от два процента от БВП разходи за отбрана, призова президентът на САЩ.   Германското правителство предвижда да повиши бюджета на страната за отбрана до 42,9 милиарда евро през 2019 г. (увеличение от 4 милиарда евро спрямо предходната година), което ще се равнява на 1,31 процента от БВП.   Германският канцлер Ангела Меркел подчерта в петък своя ангажимент за чувствително повишаване на разходите на страната си за отбрана. Според ДПА обаче Меркел е оставила открит въпроса дали Германия ще изпълни целите на НАТО - деликатна тема преди срещата на върха на Алианса.   Все пак тя потвърди ангажимента на страните от НАТО да повишат до 2024 г. своите разходи за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП).   Напрегната среща на върха   НАТО ще обсъжда ключови предизвикателства за сигурността като тероризма, отбранителните си способности и инвестициите за отбрана на среща на високо равнище днес и утре в Брюксел. Срещата се провежда на фона на обтегнатите отношения между Съединените щати и европейските съюзници заради средствата, които страните-членки на Стария континент отделят за отбрана.   Освен обсъждане на разходите за отбрана се очаква в четвъртък Македония да получи покана за започване на преговори за присъединяване.   Доналд Тръмп и съпругата му Мелания кацнаха снощи в Брюксел точно в полувремето на футболната среща Франция - Белгия. От борда на президентския самолет той отново публикува туит, с който нападна някои страни от НАТО заради ниските им военни разходи.   Според него ”те не само не спазват ангажимента за отделяне на 2% от БВП за отбрана, но и не плащат вноските си”. "Ще възстановят ли тези държави разходите на САЩ?", пита Тръмп.   Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт очаква трудна среща на върха с разногласия и напрежение. Самият Тръмп прогнозира, че срещата му с руския президент Путин в понеделник в Хелзинки може да е по-лека от тази в Брюксел.   Според Столтенберг е нормално да има разногласия между съюзниците. Въпреки това той се надява Алиансът да остане стълб на евроатлантическата сигурност. През последните месеци генералният секретар на НАТО неколкократно подчертава, че от 2014 страните от Алианса постоянно увеличават разходите за отбрана.   ДПА: Страните от НАТО ще се опитат да демонстрират единство На срещата на върха лидерите ще се опитат да демонстрират единство и воля да действат пред глобалните заплахи, в това число и от Русия, предаде ДПА. Според агенцията те ще се опитат и да успокоят президента Доналд Тръмп относно разходите за отбраната.   Срещата се провежда в момент, в който трансатлантическите партньори са разединени по редица въпроси. Сред тях е търговията и протекционисткият подход на Тръмп, довели до контрамерки от редица страни, в това число и от ЕС.   Друг въпрос, по който има разединение, е Иран, след като Тръмп обяви през май, че САЩ се изтеглят от иранската сделка и връщат санкциите срещу Иран. Към споразумението привързаност заявиха останалите страни по него, които сега полагат усилия, за да намерят решение за компаниите, които искат да правят бизнес с Иран, въпреки връщането на американските санкции.   Трети повод за разногласия в трансатлантическите връзки са климатичните промени, след като Тръмп обяви, че страната му ще се изтегли от Парижкото споразумение за климата.   Повод за разногласие е и Близкият изток. Тръмп предизвика международни протести, когато реши да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести американското посолство там, като скъса с дългогодишната американска политика, подкрепяна и от ООН, за това, че въпросът за израелската столица трябва да бъде уреден по време на преговори за мир. ЕС разкритикува решението на Тръмп и се обяви отново за намиране на решение с две държави на израелско-палестинския конфликт. Страните от НАТО ще демонстрират единство, като приемат няколко предварително подготвени мерки, в това число и инициатива за висока боеготовност, която ще позволи на алианса да мобилизира 30 сухопътни батальона, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни плавателни съдове за 30 дни. Тези мерки са последните от предприетите през последните години стъпки за увеличаване на отбранителните способности на НАТО в отговор на въприеманата агресия от страна на Русия, след анексията на Крим и нейната подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. Алиансът ще обяви и нова обучителна мисия в Ирак и ще удължи финансирането за афганистанските сили за сигурност до 2024 г. като част от усилията за борба с тероризма.   "Фигаро": Срещата ще е истински кошмар   Според френският в. "Фигаро" срещата се очертава да е истински кошмар. Всетникът се позовава на висш европейски представител. За президента милиардер всичко опира до пари и отношения от позиция на силата, независимо дали става дума за свободната търговия, Китай, Иран, Русия или за колективната отбрана. За всичко това разбира се ще стане въпрос днес в чисто новата централа на атлантическия алианс, въпреки че партньорите на американския президент продължават да критикуват неуместността и смесването на темите.   "Уважавайте съюзниците си, в края на краищата те не са толкова много", обърна се вчера към Тръмп един друг Доналд - председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, припомня "Фигаро".   Американски президенти са призовавали и преди европейските страни да отделят повече пари за отбрана. Сега обаче някои в НАТО се опасяват, че многократните безцеремонни искания на Тръмп може да навредят на духа на организацията, подпомагайки плановете на руския президент Владимир Путин, когото обвиняват в стремеж за дестабилизиране на Запада, отбелязва на сайта си "Би Би Си Нюз". Някои изразиха опасения за самото бъдеще на НАТО, а германският канцлер Ангела Меркел загатна, че е възможно Европа повече да не може да разчита на американския си съюзник, допълва медията. Лидерите от НАТО трябва да обяснят на Доналд Тръмп, че в един неспокоен свят е нужна сигурност, за да се гарантира, че сключените споразумения ще са трайни, посочва в редакционна статия британският в. "Гардиън". Бившият директор на американското ФБР Джеймс Коми каза за Тръмп, че прилича повече на главатар на банда, отколкото на демократичен политик. Според опита на Коми Тръмп е водач, който изисква клетва за вярност, иска абсолютен контрол, злоупотребява с лъжи и твърдо се придържа към мирогледа "ние срещу тях". За съжаление тези негови черти несъмнено ще се проявят и на срещата на върха на Северноатлантическия алианс в Брюксел, прогнозира вестникът.   Туитовете на Тръмп разкриват лидер, решен да упражни върху алианса рекет срещу закрила. Президентът иска да изнудва военните си партньори за пари, иска срещата да се сведе до установяване кой харчи и кой - не по 2 процента от БВП за отбрана. А ако партньорите откажат да платят? Е, остава заплахата - за потенциални търговски войни или възобновяване на предизборното обещание Вашингтон да се откаже от ангажимента да се притече автоматично на помощ на съюзниците в НАТО, ако бъдат нападнати. Както каза Коми - като да си имаш работа с мафията. Двата основни стълба, които определят мястото на Европа в света, са основаващият се на правото световен ред и трансатлантическият алианс. Тръмп ще установи, че европейците не могат да избират между двете. Редът не може да бъде налаган. Той трябва да бъде приет. Тръмп обича да мисли за политиката като за бизнес, но той няма да сключи ползотворни, трайни споразумения със съюзниците си - и с враговете - без правила, които се спазват от всички, предупреждава "Гардиън".

Тръмп: Германия е тотално контролирана от Русия

https://www.mediapool.bg/tramp-germaniya-e-totalno-kontrolirana-ot-rusiya-news281344.html

Американският президент Доналд Тръмп обвини Германия, че е "пленник" на Русия заради вноса на руски газ, което създава проблеми за сигурността. Тръмп заяви това в сряда преди срещата на лидерите на НАТО, когато той отново ще настоява европейците да плащат повече за сигурността си. "Много лошо за НАТО" е, че Германия е "тотално контролирана от Русия", заяви Тръмп в разговора си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. Берлин разчита основно на руски внос на газ и премахва ядрените си централи. Нещо трябва да се направи - плащат милиарди на Русия, а ние плащаме милиарди, за да ги защитаваме от Русия, добави той. След което отбеляза, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер работи за "Газпром".   Защитаваме всички, плащаме много, това продължава от десетилетия. Много нечестно е за нашата страна. Не за десет години, а незабавно трябва да се изпълни целта от два процента от БВП разходи за отбрана, призова президентът на САЩ.   Той отбеляза, че Германия внася почти 70% от природния си газ от Русия, но според последните официални данни този внос е 50.75%, отбелязва Би Би Си. Тръмп обвини европейците, че не плащат достатъчно за операциите на НАТО. Срещата на върха на НАТО се провежда дни преди първата среща на върха между Тръмп и руския президент Владимир Путин в Хелзинки, което предизвиква тревога сред някои от съюзниците за близостта му до руския президент. Тръмп успя да шокира Европа още във вторник, когато каза, че срещата на НАТО можела да се окаже по-тежка от тази с Путин идния понеделник. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск го обвини, че критикува Европа "почти всекидневно", коментирайки в Туитър: "Скъпа Америка, цени своите съюзници, особено след като нямаш толкова много". Туск уточни, че ЕС харчи повече от Русия за отбрана и почти толкова колкото Китай. Америка, добави той, не е имала и няма да има по-добър съюзник от ЕС, напомняйки на Тръмп, че европейски войници също се биха и загинаха в Афганистан след терористичните удари срещу САЩ на 11 септември 2011 г. "Винаги си заслужава да знаеш кой е стратегическият ти приятел и кой е стратегическият ти проблем", заяви Туск по по повод предстоящата среща на Тръмп с Путин. Какво точно каза Тръмп за Германия Германия е най-голямата икономика в ЕС и отдавна е обвинявана от Вашингтон, че не допринася справедлив дял към операциите на НАТО. Тръмп обаче е особено язвителен в критиките си. "В крайна сметка Германия ще има почти 70% от страната контролирана от Русия с природен газ, така че кажете ми – уместно ли е това", запита той в сряда по време на работната закуска с генералния секретар на НАТО. "Германия е тотално контролирана от Русия, защото те ще получават от 60 до 70% от своята енергия от Русия – и нов газопровод ("Северен поток 2"- бел.ред.) и ми кажете дали това е уместно, защото аз мисля, че не е и това е много лошо за НАТО", каза Тръмп. Той продължи с обвинения към Германия, че харчи само "малко над 1%" от БВП за отбрана, в сравнение с 4.2%, които харчат Съединените щати "в актуални цифри". В действителност Германия харчи 1.24%, а САЩ – 3.5%, според последните оценки на НАТО. Очаквайте подробности  

Банка от ОАЕ стана поредният спонсор на "Барселона"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/11/3280134_banka_ot_oae_stana_poredniiat_sponsor_na_barselona/?ref=rss


Националната банка на Рас Ал Хайма – едно от седемте арабски емирстваq стана партньор на "Барселона", обявиха от клуба. RAKBANK ще бъде спонсор на каталунците за следващите три години с опция за удължаване на партньорството с още две.<br /><br />Двете страни подписаха договор на стадион "Камп ноу", като изпълнителният директор на "Барселона" Оскар Грау изрази задоволството си. Той изтъкна факта, че клубът продължава да засилва популярността си в Азия и...

BASF строи завод в Китай за 10 милиарда долара

http://clubz.bg/70372-basf_stroi_zavod_v_kitaj_za_10_miliarda_dolara

Германският концерн БАСФ (BASF) ще построи в китайската провинция Гуандун голям завод за химически продукти с инвестиция за около 10 млрд. долара. Това съобщи днес Китайската централна телевизия, цитирана от ТАСС. 

Според плана, обявен от корпорацията, обектът ще бъде завършен до 2026 година, а след четири години ще заработи с пълна мощност. Производствената линия със съвременни съоръжения за паров крекинг ще може да произвежда до един милиона тона етилен годишно. 

Споразумението за строителството на завода е постигнато миналата седмица при визитата на китайския премиер Ли Къцян в Германия.

Според договорените условия заводът ще бъде собственост изцяло на БАСФ, без участие на китайски капитал. По този начин германската компания ще създаде първият изцяло автономен проект на пазара на химически продукти в Китай, който се определя като най-големият в света. По производствен капацитет заводът на БАСФ ще отстъпва само на съоръженията в Германия и Белгия. 

Германската копания от 2000 г. има производствена база в китайския град Нанкин, където съсобственик на завода е китайската Синопек (Sinopec) с 50 процента от акциите. Според отчетите на БАСФ за периода на дейността на китайския пазар обемът на продажбите й годишно нараства със средно 20 на сто. За 2017 г. показателят е достигнал 7,3 млрд. евро или растеж от 23,7 на сто.

Арх. Валентина Василева: Инвеститорският интерес често е водещ при взимането на решения за културни ценности

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/07/11/3231745_arh_valentina_vasileva_investitorskiiat_interes_chesto/?ref=rss


Арх. Валентина Василева е завършила архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия през 1976 г. Специализира опазване на историческото наследство във Франция. Тя е член на специализирания експертен съвет за опазване на културните ценности към министъра на културата. Одобрението на съвета трябва да се взима при всички искания за промени или сваляне на защитения статут на паметници на културата, отговаря и за предоставяне на статути на закрила. Василева е представител в него...

Росен Плевнелиев: Радев е първият президент популист на България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6955121

Росен Плевнелиев: Радев е първият президент популист на БългарияОще акценти от интервюто: Оставка на всички десни лидери и да дадат път на един български Макрон! Сега са крайно безинтересни Държавният глава като нищо ще предаде Нинова и след 3 г. ще направи партия -  това ще е услуга за ГЕРБ и Борисов Слави Трифонов не може да бъде сериозен политически фактор - вече на два пъти се провали Когато управлява БСП,

Посолството на САЩ в Хаити поиска допълнителна охрана заради безредиците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955529


Посолството на САЩ в Хаити
поиска допълнителна охрана
заради безредиците Посолството на САЩ в Хаити е поискало от Държавния департамент допълнителна охрана заради продължаващите в страната безредици, съобщи Си Ен Ен, цитирана от ТАСС. За изпълняването на задачата в Хаити е изпратен отряд от 13 морски пехотинци. Освен това Държавният департамент се е съгласил да отдели за охрана на посолството още една група сътрудници

Княз Кирил Преславски - между бизнеса и сърфа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6955113

Княз Кирил Преславски - между бизнеса и сърфаКняз Кирил Преславски навършва 54 г. Вторият царски син е може би най-социално активен от всички деца на Симеон и доня Маргарита. Финансистът, който работи в частен хедж фонд, се включва често в инициативите на посолството ни в Лондон и влиза в ролята на посланик на България, рекламирайки пред чужди инвеститори възможностите за бизнес.

Росен Плевнелиев: Радев е популист, десните лидери да подават оставки

http://clubz.bg/70371-rosen_plevneliev_radev_e_populist_desnite_lideri_da_podavat_ostavki

Росен Плевнелиев. Снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев е популист, а всички десни лидери трябва да подадат оставка и да търсят българския Макрон, който да ги обедини. Това казва в интервю за в. "24 часа" президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

Според Плевнелиев критикита на Радев към председателството са евтин пиар.

"От един държавен глава се очаква да бъде благороден, широко скроен, справедлив, да работи за доброто име на България по света. Не му отива да всява съмнения, да говори неистини. Успехът на кабинета през българското председателство на ЕС е категоричен. Всички европейски лидери и лидерите в региона благодариха на българското правителство за постигнатия успех. Единствен Радев омаловажи постигнатото, търсейки евтин пиар", заяви Плевнелиев.

Според него Радев е направил неуспешен опит да раздели ЕС по темата за санкциите срещу Русия и споразумението за свободна търговия с Канада.

"В резултат на това няма никаква тежест и значимост на запад от София. Нека не забравяме пресконференцията след визитата му в Москва, която беше точно 6 минути, от които Радев говори 5, а президентът Путин - 1. И в тази 1 минута руският президент говори за Бойко Борисов и предстоящото му посещение в Москва. Това е откровена подигравка и още едно доказателство, че президентът Радев, за съжаление, няма тежест и в Русия. Той не изгради собствени визия и контакти, няма никаква тежест и международен успех - нито на Изток, нито на Запад", смята Плевнелиев.

И според него единственото, което може да прави, е да залага на популизма.

"Той даде заявка за това още във встъпителната си реч пред Народното събрание - реч без идеология, ясни ангажименти, приоритети или ценности и не за стратегически действия, а заявка за популистки действия. Резултата го виждаме днес. Президентът Радев има голямо его и никакъв екип - той си е самодостатъчен, което е чист популизъм", смята Плевнелиев.

Според него, ако Радев направи партия, ще направи услуга на Бойко Борисов, защото ще последва съдбата на Георги Първанов, след като той създаде АБВ. Плевнелиев смята, че има друг вариант, който е по-опасен за ГЕРБ, а именно Радев да стане обединител на лявото.

"След създаването на АБВ от президента Първанов лявото се разцепи, и то не на две, а поне на пет: БСП, АБВ, партия на Татяна Дончева, партия на Георги Кадиев, Българската евролевица на Александър Томов и много други. Сега може да се направи опит за обратното. Подозирам, че се готви обединение с него, понеже очевидно настоящите лидери на БСП са неспособни да го направят", смята Плевнелиев.

Той е убеден, че Радев ще участва на следващите президентски избори, но със сигурност ще участва в тях.

"Радев ще участва на всяка цена на следващите избори. Той е генерал, а генералите водят битки - понякога безсмислени. Битката в никакъв случай не е самоцел, нито смисъл. Смисълът е в устойчивия мир, който е базиран върху баланс и перспектива в обществото. Победата не е за генерала или за политика. Единственият истински успех, който има смисъл, е успехът на обикновения човек - той да види перспектива и надежда за развитие. Не мисля, че Радев ще ме разбере в този мой коментар за смисъла на битките и за това кой е истинският успех. Но въпреки това моят съвет към него е следният - в политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Почти всички политици допускат баналната грешка да преиграят с властта. Радев е в същата група", смята Плевнелиев.

Той коментира положително развитието на отношенията между България и Македония.

"Само за няколко седмици в Македония тонът към България се промени. В тези 5 г., в които бях държавен глава, нямаше ден, в който македонската преса, политици и медии да не хулят България - ние бяхме фашисти, убийци. Договорът за приятелство и добросъседство е историческо постижение на българското правителство. Най-после, след повече от 20 г. борба, за първи път България и Македония показаха добра воля", смята Плевнелиев.

Той е изключитлено критичен към десницата около "Демократична България".

"Абсолютно всички лидери в дясното пространство трябва вкупом да си подадат оставките. Вкупом. Да се засрамят от ситуацията, в която поставиха около половин милион проевропейски, демократични, по-дясно ориентирани гласоподаватели. Единственото работещо решение е оставки на всички и един нов български Макрон - млад, чист, прогресивен, с много ясна дясна идеология. Който да може отново да ги обедини. Нито един от лидерите в момента няма нито капацитета, нито се ползва с доверието да извърши това. Ако обединението не се случи, те в момента така или иначе са крайно безинтересни. Занимават се със себе си, но никой друг не ги смята за какъвто и да е фактор. Ако искат нещо да променят - оставки, обединение", категоричен е Плевнелиев.

Той обаче отрича да има амбиции да е лидерът, който ще обедини десницата.

"Не, не и не. Не е това моята роля. Аз обещах на българския народ да бъда активен гражданин, но не активен политик. Няма да се връщам в политиката, но искрено се притеснявам от тоталния разпад в дясното пространство. Това не е добре и за ГЕРБ. Аз искрено се надявам да чуят и моя апел да разчистят пътя на един нов лидер, който наистина да извърши това обединение, за да могат те отново да бъдат така необходимият фактор за проевропейска, демократична и пропазарна перспектива за България. И да им повярват половин милион избиратели. В момента те просто демонстрират арогантност и политически инат, граничещ с некомпетентност. Не може да бъдете самодоволни, когато 300 или 400 гласоподаватели от дясното в една зала са се събрали и са ви избрали за техния лидер, но 500 000 дясно мислещи избиратели са бесни, недоволни и не виждат перспектива. Истината е, че към днешна дата перспектива за тези половин милион избиратели няма и десните лидери като че ли не са дозрели за идеята какво е правилното действие, което е много жалко", смята Плевнелиев.

Жертвите на наводненията и свлачищата в Япония вече са 179 (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955522

Жертвите на наводненията и свлачищата в Япония вече са 179 (Снимки) Най-малко 179 са загиналите в наводненията и свлачищата в западната част на Япония, съобщи говорител на правителството, цитиран от Франс прес. Досега се съобщаваше за 156 загинали. Днес премиерът Шиндзо Абе ще посети префектура Окаяма за оценка на щетите, предава БТА. Това е най-големият брой загинали при наводнения в Япония от 1953 г.

79-годишен мъж бере душа в болницата след удар на кола

http://regiona.bg/79-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%b5-%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5/

79-годишен пешеходец е пострадал при ПТП вчера в Рила. С множество наранявания е настанен в благоевградската болница.

Той е бил блъснат от водач на л.а. „Фолксваген“ при на заден ход.

Тестът му за алкохол е отрицателен. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Рила.

 

Материалът 79-годишен мъж бере душа в болницата след удар на кола е публикуван за пръв път на Региона Бг.

29-и ден от гладната стачка на Босия. И купчина стари обувки пред парламента (СНИМКИ)

http://clubz.bg/70370-29_i_den_ot_gladnata_stachka_na_bosiq_i_kupchina_stari_obuvki_pred_parlamenta_snimki

С протест пред Министерския съвет започна 29-ият ден от гладната стачка на Николай Колев-Босия. Няколко десетки граждани и днес го подкрепиха в исканията му за борба срещу корупцията в Министерството на транспорта, оставка на министъра Московски и мерки срещу фалшивите шофьорски книжки.

Днес протестиращите започнаха деня не пред Народното събрание, а на площад "Независимост".

Николай Колев е вече във видимо лошо състояние, движи се с инвалидна количка, отслабнал е значително. 

След около час пред Министерския съвет и с призиви за оставка и кабинетът да се види с Босия, протестиращите тръгнаха към Народното събрание.

Там ги посрещна жандармерия - броят на полицаите почти отговаряше на броя на протестиращите. Малката група бе оградена и отцепена до задния, служебен вход на Народното събрание. 

На земята протестиращите събраха стари обувки и хвърлиха няколко от тях по сградата на парламента. Босият говори с полицаите, обясни исканията си, но те не искаха да го пуснат.

След половин час спорене с протестиращите по-старши полицейски служители обясниха, че има писмена заповед за ограничаване на движението около НС. Въпреки исканията на протестиращите да видят заповедта, тя не беше предоставена.

"Пуснете Босия", викаха гражданите.

Те се възмущаваха срещу полицаите, размахваха плакати с обвинения към депутатите и призоваваха председателката на НС Цвета Караянчева "да спре този фарс" и да се срещне с Колев.

Малко след 10 ч организаторите призоваха протестът да се премести пред близката сграда на австрийското посолство, тъй като Австрия в момента е председател на Съвета на ЕС - след нашето председателство, приключило наскоро.

Полицията остана да пази купчината стари обувки.

 

Обграждайте се само с хора...

http://www.cross.bg/obgrazhdaiite-se-samo-s-hora-1578835.html

/КРОСС/ Обграждайте се само с хора, които ще ви водят нагоре. Просто животът вече е пълен с такива, които искат да ви дърпат надолу.                                                                                                   Джордж Клуни  

За какво Тръмп се скара с Европа досега

http://clubz.bg/70369-za_kakvo_trymp_se_skara_s_evropa_dosega

Днес и утре в Брюксел ще се проведе срещата на върха на НАТО. На нея лидерите ще се опитат да демонстрират единство и воля да действат пред глобалните заплахи, в това число и от Русия, предаде германската агенциа "Дойче пресе агентур", цитирана от БТА.

Лидерите ще се опитат и да успокоят президента Доналд Тръмп относно разходите за отбраната сред неколкократните му критики за несправедливо разпределеното бреме върху плещите на съюзниците в алианса.

Срещата се провежда в момент, в който трансатлантическите партньори са разединени по редица въпроси. Сред тях е търговията и протекционисткият подход на Тръмп, довели до контрамерки от редица страни, в това число и от ЕС.

Друг въпрос, по който има разединение, е Иран, след като Тръмп обяви през май, че САЩ се изтеглят от иранската сделка и връщат санкциите срещу Иран. Към споразумението привързаност заявиха останалите страни по него, които сега полагат усилия, за да намерят решение за компаниите, които искат да правят бизнес с Иран, въпреки връщането на американските санкции.

Трети повод за разногласия в трансатлантическите връзки са климатичните промени, след като Тръмп обяви, че страната му ще се изтегли от Парижкото споразумение за климата.

Повод за разногласие е и Близкият изток. Тръмп предизвика международни протести, когато реши да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести американското посолство там, като скъса с дългогодишната американска политика, подкрепяна и от ООН, за това, че въпросът за израелската столица трябва да бъде уреден по време на преговори за мир. ЕС разкритикува решението на Тръмп и се обяви отново за намиране на решение с две държави на израелско-палестинския конфликт.

Страните от НАТО ще демонстрират единство, като приемат няколко предварително подготвени мерки, в това число и инициатива за висока боеготовност, която ще позволи на алианса да мобилизира 30 сухопътни батальона, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни плавателни съдове за 30 дни.

Тези мерки са последните от предприетите през последните години стъпки за увеличаване на отбранителните способности на НАТО в отговор на въприеманата агресия от страна на Русия, след анексията на Крим и нейната подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна.

Алиансът ще обяви и нова обучителна мисия в Ирак и ще удължи финансирането за афганистанските сили за сигурност до 2024 г. като част от усилията за борба с тероризма.

По време на срещата се очаква Македония да получи покана за присъединяване към алианса след разрешаването на спора с Гърция за името.

Властта в Белгия пропусна пристигането на Тръмп, заради мача с Франция

https://offnews.bg//sviat/vlastta-v-belgia-propusna-pristiganeto-na-tramp-zaradi-macha-s-frantc-684144.html

Пристигането на президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел за срещата на върха на НАТО остана незабелязано от най-високопоставените представители на властите на Белгия.

Причината е, че по същото време в Санкт Петербург националният отбор на страната играеше на полуфинал срещу Франция на Световното първенство по футбол, пише белгийският в. Соар, цитиран от бТВ. 

Белгийският крал Филип и външният министър Дидие Рейндерс бяха на стадиона в Санкт Петербург, а премиерът Шарл Мишел следеше мача от една от фен зоните в град Брен льо Конт. 

Президентът на САЩ бе посрещнат само от представител на белгийското външно министерство. Миналата година Тръмп бе посрещнат на пристигането си в Брюксел за срещата на върха на НАТО от премиера Шарл Мишел.

Около 2400 белгийски полицаи и 1000 военни са мобилизирани за срещата на върха на НАТО в Брюксел. Мерките за сигурност са въведени още от снощи заради полуфиналния мач Франция-Белгия от Световното първенство по футбол, предаде Франс прес, цитирана от БТА. На срещата на върха на алианса са очаквани тридесетина държавни и правителствени ръководители. Българската делегация е водена от президента Румен Радев. 

Доналд Тръмп допусна вчера, че предстоящата му среща с Владимир Путин в Хелзинки може да е по-лека от срещата на върха в Брюксел. 

Днес и утре Брюксел е домакин на срещата на високо равнище на страните-членки на НАТО.

Финансовите средства, отделяни за отбрана от държавите-членки, изграждането на съвременни отбранителни способности, засилването на ролята на Алианса в борбата с тероризма, политиката на отворени врати на НАТО, както и развитието на отношенията НАТО-ЕС ще бъдат сред темите, които ще бъдат обсъждани в рамките на Срещата на върха. 

Властта в Белгия пропусна пристигането на Тръмп заради мача с Франция

https://offnews.bg//sviat/vlastta-v-belgia-propusna-pristiganeto-na-tramp-zaradi-macha-s-frantci-684144.html

Пристигането на президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел за срещата на върха на НАТО остана незабелязано от най-високопоставените представители на властите на Белгия.

Причината е, че по същото време в Санкт Петербург националният отбор на страната играеше на полуфинал срещу Франция на Световното първенство по футбол, пише белгийският в. Соар, цитиран от бТВ. 

Белгийският крал Филип и външният министър Дидие Рейндерс бяха на стадиона в Санкт Петербург, а премиерът Шарл Мишел следеше мача от една от фен зоните в град Брен льо Конт. 

Президентът на САЩ бе посрещнат само от представител на белгийското външно министерство. Миналата година Тръмп бе посрещнат на пристигането си в Брюксел за срещата на върха на НАТО от премиера Шарл Мишел.

Около 2400 белгийски полицаи и 1000 военни са мобилизирани за срещата на върха на НАТО в Брюксел. Мерките за сигурност са въведени още от снощи заради полуфиналния мач Франция-Белгия от Световното първенство по футбол, предаде Франс прес, цитирана от БТА. На срещата на върха на алианса са очаквани тридесетина държавни и правителствени ръководители. Българската делегация е водена от президента Румен Радев. 

Доналд Тръмп допусна вчера, че предстоящата му среща с Владимир Путин в Хелзинки може да е по-лека от срещата на върха в Брюксел. 

Днес и утре Брюксел е домакин на срещата на високо равнище на страните-членки на НАТО.

Финансовите средства, отделяни за отбрана от държавите-членки, изграждането на съвременни отбранителни способности, засилването на ролята на Алианса в борбата с тероризма, политиката на отворени врати на НАТО, както и развитието на отношенията НАТО-ЕС ще бъдат сред темите, които ще бъдат обсъждани в рамките на Срещата на върха. 

Десетки хиляди варненци без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=377535

Десетки хиляди абонати на ВиК-Варна ще останат без вода в днес, 11 юли, сряда, съобщиха за Moreto.net от водоснабдителното дружество. Причината за безводието е отстраняване на авария, възникнала на магистрален водопровод, научи Moreto net.

Китайски инженер крал тайни на Apple

https://www.actualno.com/sciencelogy/kitajski-injener-kral-tajni-na-apple-news_684302.html

Бивш служител на технологичния гигант Apple е обвинен в кражба на секретни разработки, свързани с проекта за безпилотен автомобил, предаде АФП. Сяолан Джан, който се намира в ареста, е напуснал Apple, за да започне работа в новосъздадена китайска технологична компания. Китайският инженер е заплашен от 10 години затвор и финансова санкция от 250 хил. американски долара. "Apple се отнася изключително сериозно към защитата на интелектуалната си собственост. Работим съвместно с компетентните

Микробус блъсна възрастна жена във Варна, лекарите не успяха да я спасят

https://petel.bg/Mikrobus-blasna-vazrastna-zhena-vav-Varna--lekarite-ne-uspyaha-da-ya-spasyat-__273286

илюстрация Булфото Тази сутрин, около 08:10 часа, в ж.к. „Победа” във Варна, в района на магазин за хранителни стоки, 30-годишен мъж, управля...

Разкриха големия обир в Пловдив, има задържани!

https://petel.bg/Razkriha-golemiya-obir-v-Plovdiv--ima-zadarzhani-__273285

© Plovdiv24.bg  Установени са извършителите на банковия обир в Пловдив, научи ексклузивно Plovdiv24.bg. Има задържани лица. Главният секретар на ...

Бойко Борисов влетя в Министерски съвет със заповед за незабавна помощ за Мизия

https://petel.bg/Boyko-Borisov-vletya-v-Ministerski-savet-sas-zapoved-za-nezabavna-pomoshh-za-Miziya__273281

Бойко Борисов влетя на заседанието на Mинистерски съвет със заповед да бъдат ремонтирани улиците в Мизия. Той се обърна към регионалния м...

Призоваха Вальо Михов да каже „Само Левски” в ефир. Той...

https://petel.bg/Prizovaha-Valo-Mihov-da-kazhe----Samo-Levski----v-efir--Toy---__273284

Един от водещите на „Преди обед” по БТВ Сашо Кадиев направи интересно предложение към гост коментатора Валентин Михов, който говореше з...

Гала във възторг от аптекарка. Вижте какво причинила на руските мъже по време на световното

https://petel.bg/Gala-vav-vaztorg-ot-aptekarka--Vizhte-kakvo-prichinila-na-ruskite-mazhe-po-vreme-na-svetovnoto__273280

Гала изрази възторг от това, което е направила руска аптекарка по време на световното първенство по фубол. „Аптекарка е надупчила вс...

На завоя на смъртта: Майка и син бяха в тази кола, която рухна в пропаст край Котел!

https://petel.bg/Na-zavoya-na-smartta--Mayka-i-sin-byaha-v-tazi-kola--koyato-ruhna-v-propast-kray-Kotel-__273279

Отново тежка катастрофа е станала в печално известния участък от пътя между с. Тича и Коте, пише kotelnews.com. Инцидентът е станал на два киломе...

Иван Иванов: Защо в сграда, пазена от МВР и НСО има и частна охранителна фирма?

https://frognews.bg/novini/ivan-ivanov-zashto-sgrada-pazena-mvr-nso-ima-chastna-ohranitelna-firma.html

Някой трябва да понесе отговорност за смъртния случай на охранителя в парламента. Дали ще е Султанка Петрова или някой друг. Това е показателно за стила на управление на самата коалиция. Има конфликт на интереси-има връзка между строителната фирма и г-жа Петрова. На бял свят излязоха облагите.

Видео: Кристиано Роналдо и неговите незабравими мигове в "Реал" (Мадрид)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/11/3280106_video_kristiano_ronaldo_i_negovite_nezabravimi_migove/?ref=rss


<br /><br />"Реал" (Мадрид) се раздели със звездата си Кристиано Роналдо, като му благодари за всичко с емоционално видео. Белите обявиха във вторник следобед, че португалецът преминава в "Ювентус".<br /><br />Мадридчани изтъкнаха, че са се съобразили с желанието на играча да премине в нов отбор. Роналдо, от своя страна, благодари за отношението.<br /><br />"Реал" припомни пред привържениците си най-добрите моменти в кариерата на...

Германският вътрешен министър разкри дългоочаквания план за миграцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955519

Германският вътрешен министър разкри дългоочаквания план за миграцията Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер разкри дългоочаквания план за миграцията, предаде ДПА. Лидерът на баварския Християнсоциален съюз първоначално искаше да оповести плана преди четири седмици, но отложи представянето заради изразените от от канцлера Ангела Меркел опасения относно едностранното решение за недопускане на мигранти в

Нови скандални обвинения срещу режисьора Люк Бесон

https://www.mediapool.bg/novi-skandalni-obvineniya-sreshtu-rezhisyora-lyuk-beson-news281343.html

След като една актриса подаде жалба за изнасилване срещу Люк Бесон през май, няколко жени разказаха пред френски сайт, че режисьорът се е държал неподобаващо с тях и дори е посегнал на някои сексуално, съобщи Франс прес. Бивша сътрудничка на Люк Бесон, отговаряща за кастинга, е подала оплакване в парижката прокуратура в началото на юли срещу поведение, което определя като "сексуална агресия", пише сайтът Медиапар. Тя описва "силно сексуализирана" работна атмосфера и "непристойни жестове и поведeние". Няколко актриси са се свързали с италианската си колежка Азия Ардженто, която стана водеща фигура на движението #Аз също след изказването ѝ на кинофестивала в Кан през май. Едната от тях е разказала пред Мадиапар за професионалните си срещи с Люк Бесон в хотелски стаи в началото на този век и как режисьорът се е нахвърлил върху нея. През май 27-годишна актриса и манекенка подаде оплакване срещу Люк Бесон, че я е изнасилил в парижки хотел в средата на месеца. Той отрече обвиненията. Тя обясни, че от две години има интимни връзки с него, като се е чувствала притисната за това от професионална гледна точка.

4 зеленчука, които са по-здравословни сготвени, отколкото сурови

//dariknews.bg/novini/liubopitno/4-zelenchuka-koito-sa-po-zdravoslovni-sgotveni-otkolkoto-surovi-2108527

Основното правило при здравословното хранене е, че по-полезни са суровите зеленчуците и колкото по-малко термична обработка преминават, толкова по-добре. Но има и изключения. Не всички зеленчуци са най-полезни, когато се консумират сурови.

Ето 4 зеленчука, които е по-добре да

Програмата на Световното първенство по футбол за днес, 11 юли

https://www.actualno.com/football/programata-na-svetovnoto-pyrvenstvo-po-futbol-za-dnes-11-uli-news_684244.html

Средата на седмицата е, време е за футбол. По традиция това е времето на Шампионската лига, но сега е времето, в което върви битката за най-важната титла в света на футбола - световната! След като ... , днес, 11 юли, от 21:00 часа започва сблъсъкът, който ще излъчи втория финалист - между Хърватия и Англия. Безспорно, като звезди и класа, особено в халфовата линия, балканците изглеждат по-внушително. За всеки един отбор ще е истинско богатство да има в редиците си Лука Модрич и Иван Ракитич - х

Огромна пясъчна буря връхлетя американския щат Аризона

http://www.cross.bg/arizona-byri-byrya-1578841.html

/КРОСС/ Впечатляващи кадри от голяма пясъчна буря в американския щат Аризона. Стена от пясък, достигаща почти 3 километра на височина, мина през района на град Финикс. За известно време бяха спрени полетите на летището, а 30 хиляди души останаха без ток,съобщава AZ Central. Съобщава се и за паднали дървета, повредени автомобили и отнесени покриви. В Аризона наричат пясъчните бури "хабуб", което е арабска дума, използвана от жителите на Судан за големите пясъчни бури там. Такива бури не са необичайни за Аризона между средата на юни и средата на септември.

Преглед на печата - 11 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=377534

"Грешка на езика" родила радиацията на Вромос, съобщава Монитор. Няма радиация с 50 пъти на допустимите норми, заявиха от бургаската здравна инспекция. Гамафонът бил с два-три пъти над нормалния. Телеграф предупреждава, че нова дрога с име "амнезия" залива пазара.

Двама министри и началникът на армията придружават Ердоган на срещата на НАТО в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955517

Двама министри и началникът на армията
придружават Ердоган на срещата на НАТО в БрюкселТурският президент Реджеп Тайип Ердоган ще участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел днес и утре. Това ще бъде първата международна изява, в която Ердоган ще участва, след като встъпи в длъжност с разширени правомощия като държавен глава и назначи министрите в новия кабинет, на който ще бъде и премиер.

Родени на 11 юли

http://www.cross.bg/rodeni-na-yuli-1578838.html

/КРОСС/ Александра Фол, композитор и пианист Александър Симов, журналист, депутат от „БСП за България“ в 44-ото НС Даме Стойков, председател на Спортен клуб „Локомотив“ (София) Княз Кирил Преславски, инвестиционен банкер  

21st Century Fox купува Sky за 32 милиарда долара

http://clubz.bg/70368-21st_century_fox_kupuva_sky_za_32_miliarda_dolara

Медийният конгломерат "Туенти фърст сенчъри Фокс" (21st Century Fox) на Рупърт Мърдок съобщи, че е договорил сделка за придобиване на британския сателитен телевизионен оператор "Скай" (Sky Plc.) с оферта, която определя стойността на телевизионната група на 32,5 милиарда долара, предаде Ройтерс. 

Очаква се "Фокс" да получи одобрението на регулаторните органи във Великобритания тази седмица, след като през декември 2016 година сключи първоначална сделка със "Скай". Сега компанията вдига офертата си до 14 британски лири на акция спрямо предлаганите по-рано 10,75 лири на акция. 

Договорената цена превишава с 82 процента котировките на акциите на "Скай" през декември 2016 година, преди първоначалното предложение на "Фокс". Тя също така е 21 пъти над печалбата на акция, отчетена от британската група за 2017 година. 

"Фокс" обаче все още може да се сблъска с американския кабелен оператор "Комкаст" (Comcast), който през февруари подаде конкурентна оферта за 12,50 лири на акция. В края на вчерашната търговия на фондовата борса акциите на "Скай" се търгуваха за 15,01 лири. 

Фокс, която вече притежава 39 процента от "Скай", уточни, че е получила съгласието на независимия комитет на "Скай" за сделката.

Никой високопоставен представител на Белгия не посрещна Тръмп, гледали мач

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955512

Никой високопоставен представител на Белгия не посрещна Тръмп, гледали мач Пристигането на президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел за срещата на върха на НАТО остана незабелязано от най-високопоставените представители на властите на Белгия заради протичащия по същото време в Санкт Петербург полуфинален мач между Франция и Белгия от Световното първенство по футбол, пише белгийският вестник "Соар", цитиран от ТАСС.

Двама ранени и 3400 евакуирани заради тайфуна Мария в Тайван (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6955508

Двама ранени и 3400 евакуирани заради тайфуна Мария в Тайван (Снимки) Тайфунът Мария, който вече отслабна, причини обилни валежи в Северен Тайланд. Двама души бяха ранени от повалени дървета, а 47 000 домакинства останаха без ток, предаде ДПА. Заради стихията бяха евакуирани над 3400 жители на райони, в които има риск от свлачища. Сериозни щети от урагана няма, отбелязва ДПА.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване