Македония върви 25 години по пътя към НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958443

Македония върви  25 години по пътя към НАТО

На 23 декември 1993 г. македонското Собрание взе решение страната да се присъедини към НАТО. С това решение на Собранието започна 25-годишният път на Република Македония към НАТО. Страната стана член на Партньорство за мир през 1995 г., откри канцелария за връзки в централата на НАТО през 1996 г. и през 1999 г.

Този петък е премиерата на "Небостъргачът" с Дуейн Джонсън-Скалата

https://www.avtora.com/tozi-petak-e-premierata-na-nebostargachat-s-duein-djonsan/

От този петък в кината зрителите ще могат да гледат зрелищния екшън Небостъргачът с Дуейн Джонсън-Скалата. Актьорът влиза в ролята на Уил Сойър – бивш агент на отдел за спасяване на заложници към ФБР и ветеран от армията на САЩ. Той ще се изправи пред много професионални и житейски предизвикателства в опит да защити най-ценното – своето семейство, и ще подари на зрителите едно наистина незабравимо екшън преживяване. Сценарист и режисьор е Роусън Маршал Търбър Агент и ½, Семейство Милър, а продуценти са Бю Флин Сан Андреас, Спасители на плажа, Джонсън Търбър и Хирам Гарсия Сан Андреас, Агент и

Спипаха половин тон алкохол менте в жилище край Варна

http://www.varna24.bg/news/802501.html

461,1 литра нелегален етилов алкохол иззеха служители от митническа мобилна група от жилищен имот в ...

Равда: Лепват стикер 18+ на пързалката, в която пострада 9-годишно дете

//dariknews.bg/regioni/burgas/ravda-lepvat-stiker-18-na-pyrzalkata-v-koiato-postrada-9-godishno-dete-2108881

Водната пързалка в Равда, заради която 9-годишната Елизабета от Москва се озова в болница със сериозни наранявания в областта на гениталиите, ще бъде затворена за лица под 18 години. Това обяви пред „Дарик“ маркетинг директора на водния парк в курортното село Силви

Ще се радваме ли на хубаво време през уикенда?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-se-radvame-li-na-hubavo-vreme-prez-uikenda-2108891

В петък преди обяд времето ще бъде слънчево. След обяд на много места ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в планинските и източните райони от страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевична дейност. Възможни са и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър

Три години лишаване от свобода грозят избягалия от болницата затворник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tri-godini-lishavane-ot-svoboda-groziat-izbiagaliia-ot-bolnicata-zatvornik-2108886

Районната прокуратура в Пловдив пое случая с избягалия от местната болница „Св. Георги“ 59-годишен затворник Младен Младенов. Мъжът изтърпявал присъда от година и половина за кражба, постановена от съда в Смолян. Мъжът щял да излежи наказанието си след четири месеца

Оставиха в ареста задържания за убийството на доцент в Пловдив

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ostaviha-v-aresta-zadyrzhaniia-za-ubijstvoto-na-docent-v-plovdiv-2108897

Апелативният съд в Пловдив потвърди решението на Окръжния съд и остави в ареста 42-годишния Илия Стоичков, обвинен за умишленото убийство на доцент Стефан Нейков. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Парламентът реши казуса с добавките на хората с увреждания

https://www.actualno.com/society/parlamentyt-reshi-kazusa-s-dobavkite-na-horata-s-uvrejdanija-news_684531.html

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за хората с увреждания. Така депутатите закърпиха висящото положение на хората с увреждания, които бяха застрашени да спрат да получават интеграционни добавки за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги. С новите текстове месечната добавка за социална интеграция ще се предоставя в зависимост от степента на намалена трудоспособност. До промените се стигна, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на р

Нетаняху марширува в Москва, Путин държи юздите на Иран

http://clubz.bg/70438-netanqhu_marshiruva_v_moskva_putin_dyrji_yuzdite_na_iran

За трети път през тази година израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна в сряда с Владимир Путин в Москва. При тези визити израелският правителствен ръководител не се бои от съмнителни дипломатически ходове, тъй като те имат своята цел, пише Павел Локшин в германския в. “Ди Велт” и излага аргументи. Локшин е кореспондент на “Ди Велт” в Москва.

На пръв поглед парадът в Деня на победата в Москва премина така, както всяка година. На 9 май на “Червения площад” Русия отпразнува съветската победа над нацистка Германия, демонстрира и военната си мощ. Следвани от военна техника, хиляди войници и военни подразделения преминаха пред върховния главнокомандващ руската армия Владимир Путин и специално поканени гости.

Военният парад отстъпи място и на акцията “Безсмъртен полк”. Десетки хиляди руснаци преминаха пред стените на Кремъл с портрети на свои предци, служили в Червената армия и участвали във Втората световна война. Към акцията се присъедини и Владимир Путин, който насеше снимка на баща си. Но изненадващият почетен гост не беше руският президент, а Бенямин Нетаняху.

Израелският премиер няма роднини, които да са се били в редиците на Червената армия. Така той носеше портрет на окичен с ордени еврейски червеноармеец, който като възрасетн мъж през 80-те години на миналия век се преселва от Съветския съюз в Израел.

Докато Нетаняху крачеше редом до Владимир Путин през “Червения площад”, на ревера му се виждаше лентата “Свети Георги”, отличие, което руската държавна пропаганда обяви за главен символ на руската победа във “Великата Отечествена война”. Лентата в черно и оранжево се превърна и в символ на подкрепяните от Русия бойци в Донбас, които гледат на Киев като на фашистки режим.

Нетаняху с Путин на Червения площад тази година. 

От години нито един виден западен политик не се осмели да отиде на московския парад, да не говорим за носене на ревера оспорвания, а в Украйна и забранен символ, както иначе го правят единствено пламенни фенове на Путин. Но израелският премиер го направи. Защо Нетаняху допуска по този начин да бъде инструментализиран от Владимир Путин – държавният глава на една страна, която е съюзник на Техеран и напада неговите съседи?

Това, което на пръв поглед изглежда като липса на политически инстинкт, е стратегия, към която се числи и визитата на Нетагяху в сряда в Москва. В навечерието на срещата на върха Путин-Тръмп Нетаняху разговаря с руския президент и е един от малцината западни правителствени ръководители, присъствал на футболна среща в Москва в рамките на Световното първенство по футбол.

Йерусалим търси нови партньори. Зад жестовете на Нетаняху се крие нещо повече, отколкото неговата симпатия към Путин, който се представя като семитофил и е първият руски държавен глава, посетил Израел.

При световно положение, при което САЩ като традиционна защитна сила на Израел все повече загърбват Близкия изток, Израел търси нови партньори. Ето защо чрез опитна дипломация Нетаняху се опитва да привлече вниманието на Русия.

Той неотклонно иска да обяснява на Кремъл, че Иран е екзистенциалната заплаха за Израел. Така по време на разговора си с Путин през май той направи паралел между нацистка Германия и Иран, който 73 години след Холокоста искал да унищожи Израел. Когато Нетаняху скланя глава пред жертвите на Втората световна война и напомня за съветските войници, освободили Аушвиц, винаги става дума за настоящето. Това е призив към Кремъл да държи юздите на Техеран.

Нетаняху е наясно, че не може да повлияе на Путин да разтрогне ядрената сделка с Иран, но що се отнася до присъствието на Иран в Сирия, може да се говори. От години Москва толерира израелските нападения срещу местни и ирански цели в Сирия. Е, понякога се появяваше напрежение, примерно, когато през април Москва заплаши да достави на сирийската армия противовъздушни системи С-300, но най-вероятно появата на Нетаняху в Москва в Деня на победата е направила впечатление.

Израел явно се е примирил с победоносния ход на Асад, подкрепян от руските ВВС, тъй като Асад не търси конфронтация с Израел, но не и с военното присъствие на Иран на неговите граници.

Твърди се, че Москва е излъчила сигнал към Израел и Вашингтон, че ще държи иранците най-малко на 80 км разстояние от границата на Голан. В състояние ли е Русия да изпълни това си обещание? Напоследък имаше напрежение между Москва и Техеран. Москва призова всички участнички в конфликта да предоставят Югзападна Сирия на армията на Асад. Визирани бяха не само силите на САЩ в сирийско-иракската погранична зона, а също и иранците. Постоянното им присъствие там вече не е от интерес за Москва, тъй като властта на Асад изглежда вече не е застрашена. Но влиянието на Москва върху Техеран е ограничено. Изтеглянето от Сирия, за което настоява Израел, би означавало загуба на нови стратегически позиции в региона. Това Москва едва ли ще поиска от Техеран.

Най-вероятно пътят към ограничаване на иранското присъствие води през Дамаск. С последните операции в провинциите Даара и Кунейтра, които за разлика от офанзивите в Идлиб и Източна Гута практически бяха извършени без участието на подкрепяните от Иран шиитски милиции, Москва показа на Асад, че като съюзник Иран е незаменим. Русия е в състояние и без иранска помощ да брани неговата (на Асад – б. р.) власт и да завладява територии. От това би могъл да печели и Израел, заключава Павел Локшин.

Рано тази сутрин станаха известни подробности от срещата на Нутаняху с Путин снощи в Кремъл.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху уверил Кремъл, че Израел няма да опитва да свали от власт нейния съюзник, сирийския президент Башар Асад. Той обаче призовал Москва да накара иранските сили да напуснат Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен израелски представител.

Нетаняху предаде това послание в преговори с руския президент Владимир Путин, часове след като Израел свали, по думите му, сирийски дрон, нахлул в неговото въздушно пространство.

Руснаците имат интерес режимът на Асад да е стабилен, а ние имаме интерес да прогоним иранците. Тези интереси могат да се сблъскат, а могат и да се съчетаят, заяви израелският представител.

"Няма да предприемаме действия срещу режима на Асад", е казал Нетаняху на Путин в Москва според говорителя. Друг говорител на Нетаняху отрече премиерът да е казвал това на Путин.

По думите на първия говорител Русия работи по това да отдалечи иранските сили от Голанските възвишения и е предложила те да бъдат държани на 80 км от там. Израел обаче иска те и подкрепяните от Техеран милиции изцяло да напуснат Сирия, предаде БТА. 

 

Дарина Павлова затвори Гранда

http://www.varna24.bg/news/802496.html

За първи път тази година почиващите в най-стария роден курорт - варненския "Св. св. Константин ...

КФН вписа А1 България като застрахователен агент на малтийския Atlas Insurance

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-vpisa-a1-bylgariia-kato-zastrahovatelen-agent-na-maltiiskiia-atlas-insurance-264543/

Регулаторът е приел план за действие за 2018 г. за привеждане в изпълнение на Стратегията за наблюдение на финансовите технологии (FinTech) в небанковия сектор

Мелания с Доналд Тръмп в Брюксел, посрещнаха я с класическа музика (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6958400

Мелания с Доналд Тръмп в Брюксел, посрещнаха я с класическа музика (Снимки)Първата дама на САЩ Мелания Тръмп се завърна на международната сцена, след като се смеси със съпругите на ръководителите на най-близките съюзници на САЩ на фона на класическа музика, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Докато президентът Тръмп критикуваше Германия и други съюзници на срещата на върха на НАТО,

Милионер си купи гилотина на скандален търг в Париж

http://clubz.bg/70437-milioner_si_kupi_gilotina_na_skandalen_tyrg_v_parij

Гилотина беше продадена на търг в Париж за 8008 евро.

150-годишната реплика на уреда, използан някога за екзекуции, беше купен от френски милионер и колекционер на странни предмети, съобщава Би Би Си.

Продажбата беше съпроводена със скандал, защото органът, който наблюдава търговете във Франция, се противопостави на предлагането на гилотината. От аукционната къща все пак твърдят, че тя никога не е била използвана.

Последното смъртно наказание с гилотина е било изпълнено във Фланция не толкова отдавна - през 1977 г.

Франция изцяло отменя смъртното наказание през 1981 г.

Репликата, която е много добре запазена, някога и била изложена в музей на мъченията в Париж. 

"Гилотината не трябва да бъде продавана", каза говорител на френския регулатор на аукционите.

Според него предмети като дрехите на хора ,които са били депортирани от нацистите и са загинали в концлагери, както и инструментите за мъчения от различни епохи, са особени предмети, събуждат повишена чувствителност.

Въпреки това от регулатора не успяха да спрат търга, който продължи само две минути. Индустриалецът Кристоф Феврие удвои началната цена от 4000 евро и стана притежател на гилотината.

Истински гилотини са били продавани на търг в миналото. През 2011 г. едната беше купена за 220 хил. евро. Друга, чиято първоначална цена беше 40 хил. евро, не успяа да се продаде през 2014 г. в Нант.

За първи път гилотина се използва по време на Френската революция. Тогава заради големият брой хора, които са осъдени на смърт, трябва да се създаде по-ефективен начин за тяхното изпълнение и така се появява този смъртоносен уред, наречен на името на създателя си лекаря Гилотен, който бил убеден в хуманността на изобретението си. По време на революцията се смята, че са обезглавени 16 хил. души между 1793 и 1794 г.

Виж как полк от Сухопътните войски провежда алпийска подготовка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958399

Виж как полк от Сухопътните войски провежда алпийска подготовкаПетдневна специализирана алпийска подготовка за всяка от ротите на 101-ви алпийски полк тече в момента, в изпълнение на плана за подготовка на полка, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Целта на специализираната алпийска подготовка е да се придобият и усъвършенстват способностите и уменията на военнослужещите.

НАТО потвърждава готовността си да приеме Грузия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958372

НАТО потвърждава готовността си да приеме ГрузияНАТО потвърди готовността си да приеме Грузия в алианса, съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че пактът държи Грузия да съществува в международно признатите граници, включително с регионите Абхазия и Южна Осетия. Грузия ще се присъедини към НАТО, вчера съюзниците го потвърдиха, добави генералният секретар.

Приеха закона за горивата

https://www.vesti.bg/bulgaria/prieha-zakona-za-gorivata-6084397

Законопроектът има за цел да регулира сектора, но се превърна в спорен, защото предизвика недоволството на малките търговци и превозвачи на горива

Приеха закона за горивата. Симеонов: Той удря дребните търговци

https://www.vesti.bg/bulgaria/prieha-zakona-za-gorivata.-simeonov-toj-udria-drebnite-tyrgovci-6084397

Законопроектът има за цел да регулира сектора, но се превърна в спорен, защото предизвика недоволството на малките търговци и превозвачи на горива

Парламентът прие окончателно закона за горивата

https://dnes.dir.bg/ikonomika/parlamentat-prie-okonchatelno-zakona-za-gorivata

Който извършва дейност без регистрация, се наказва с глоба от 25 000 до 250 000 лева

Златните ни момичета откриха лятото с раздаване на автографи във Варна (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/smartguide/zlatnite-ni-momicheta-otkriha-ljatoto-s-razdavane-na-avtografi-vyv-varna-video-news_684532.html

Златните момичета от националния отбор на България по художествена гимнастика откриха летния сезон във Варна. Те раздаваха автографи и подаряваха календари на своите почитатели в Морската ни столица по време на свежо събитие, организирано от Виваком и Моторола. Срещата остави незабравим спомен за варненци, които се редиха на опашки, за да се снимат с ансамбъла. Възпитаничките на Весела Димитрова коментираха пред камерата на Actualno.com, че в момента са на лагер във Варна, като усилено се готв

Новата песен на Дженифър Лопес оглави двете латино класации на Билборд (видео)

https://www.avtora.com/novata-pesen-na-djenifar-lopes-oglavi-dvete-latino-klasacii-/

Последният испаноезичен сингъл на дивата Дженифър Лопес El Anillo е номер 1 латино сингъл в радиоефира в САЩ. Песента оглави тази седмица двете латино класации на Билборд: Latin Airplay и Latin Rhythm.Песента беше сертифицирана и с двоен платинен статус на продажби в САЩ. Видеоклипът към песента, под режисурата на Сантяго Салвиче и с участието на нашумелия испански актор Мигел Анхел Силвестре, има над 125 милиона гледания за по-малко от два месеца в YouTubeVEVO и над 30 милиона стрийминга в платформата Spotify. Дженифър Лопес представи за първи път El Anillo на сцената на наградите на Билборд за латино музика за

НАТО праща съветското оръжие от страните членки в историята

https://frognews.bg/novini/nato-prashta-savetskoto-orajie-stranite-chlenki-istoriiata.html

В съвместната декларация на лидерите на страните от НАТО се отправя призив към Русия да изтегли войските си от суверенните територии на Молдова, Украйна и Грузия. Освен това страните членки се ангажират да освободят Алианса от зависимостта си от въоръжение съветско и руско производство.

НАТО праща съветското оръжие от страните членки в историята

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/nato-prashta-savetskoto-orajie-stranite-chlenki-istoriiata.html

В съвместната декларация на лидерите на страните от НАТО се отправя призив към Русия да изтегли войските си от суверенните територии на Молдова, Украйна и Грузия. Освен това страните членки се ангажират да освободят Алианса от зависимостта си от въоръжение съветско и руско производство.

Занижен контрол при паркирането по тротоарите след старта на „Синя зона“(снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=377617

Гражданин сигнализира до Moreto.net, че след въвеждането на „Синя зона“ продължава паркирането на забранени от закона места. В снимките си Дмитрий от Варна цели да покаже десетки спрели по тротоарите коли. Според него в централната градска част хаосът не намалява.

Горанов: Когато надделява мъдростта, и разликите в политическото говорене са полезни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958396

Горанов: Когато надделява мъдростта, и разликите в политическото говорене са полезни„Успехът на едно председателство се дължи на усилията на всички държави, а не само на държавата домакин. Дължи се на диалога с институциите. Когато надделява мъдростта и реалните визии, дори и разликата в политическото говорене е полезна, защото значимостта на едно решение е важна, когато е споделена и изчистена.

Тир аварира на пътя Видин-Монтана, движението е затруднено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958383

Тир аварира на пътя Видин-Монтана, движението е затрудненоВременно е ограничено движението по път I-1 Видин-Монтана в района на с. Медовница заради аварирал тежкотоварен автомобил, съобщи АПИ. Движението се извършва по обходен маршрут път I-1 до п.к. Дунавци-път II-11 Aрчар-Добри дол - път III-112 Добри дол -Тополовец-път III-114 Тополовец-Ружинци. Движението се контролира от Пътна полиция Видин.

Експерт: Трябва да се притесняваме от тона на Тръмп

https://www.vesti.bg/bulgaria/ekspert-triabva-da-se-pritesniavame-ot-tona-na-trymp-6084393

Доналд Тръмп доставя голямо удоволствие на Путин, разклащайки НАТО и Алианса с ЕС, смята Ивайло Калфин

Рекорден приход от 89 000 лв. отчита за полугодието търновският театър

https://www.24chasa.bg/region/article/6958374

Рекорден приход от 89 000 лв. отчита за полугодието търновският театърС рекорден приход от близо 89 000 лв. завърши първото полугодие на 2018 г. екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. За първите шест месеца на годината са изиграни 84 представления, което също е най-добро постижение за последните около 30 г. на храма на Мелпомена в старата столица.

НАТО: Ще продължим да наблюдаваме балистичните заплахи към Турция от Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958377

НАТО: Ще продължим да наблюдаваме 
балистичните заплахи към Турция от Сирия
НАТО ще продължи да наблюдава и оценява балистичните заплахи към Турция от страна на Сирия, се посочва в приетата вчера декларация след първия ден от срещата на върха на НАТО в Брюксел, съобщава Анадолската агенция. "Оставаме обезпокоени от факта, че Турция беше ударена три пъти през последните четири години от ракети, изстреляни от Сирия.

НАТО обяви, че ще приеме Грузия

https://offnews.bg//sviat/nato-obiavi-che-shte-prieme-gruzia-684222.html

НАТО потвърди готовността си да приеме Грузия в Алианса, стана ясно от думите на генералният секретар Йенс Столтенберг.

Пактът държи Грузия да съществува в международно признатите граници, включително с регионите Абхазия и Южна Осетия. Страната ще се присъедини към НАТО, вчера съюзниците го потвърдиха, добави генералният секретар.

Столтенберг заяви, че съюзниците са впечатлени от размаха на грузинските реформи и очакват те да продължат. Напълно подкрепяме евроатлантическите стремежи на Грузия, допълни той.

"Вие сте един от най-важните партньори на Алианса. И доверен приятел. Партньорството ни прави НАТО и Грузия по-сигурни и защитени. 

Благодарни сме, че Грузия продължава да допринася за мисията ни в Афганистан. И отчитаме саможертвата на грузинския народ в името на взаимната ни сигурност", заяви на брифинг днес Столтенберг.

Политолог: Патриотите държат ключа за управление на страната

https://dnes.dir.bg/politika/politolog-patriotite-darzhat-klyucha-za-upravlenie-na-stranata

Антисистемни партии на власт-това е пряк път към политически фалит, казва Димитър Ганев

Каранга премина в китайски клуб в "задоволителен" трансфер за ЦСКА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/12/3280659_karanga_premina_v_kitaiski_klub_v_zadovolitelen/?ref=rss


Голямата звезда на ЦСКА Фернандо Каранга вече е футболист на китайския "Хенан Дзиение", обявиха червените. От клуба посочиха, че са искали да задържат голмайстора си, но той е пожелал да приеме "съблазнителното" предложение.<br /><br />"Осъзнаваме изключително важния момент, в който се намираме, и знаем, че Каранга щеше да бъде много полезен на отбора в предстоящите битки в Лига Европа и първенството, но бяхме длъжни да се съобразим с желанието на...

Представят „Моята безгранична любов …” на камерна сцена в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%bc%d0%be%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%be%d0%b2/

Представят днес последното представление за сезона в благоевградски театър, а именно спектакъла „Моята безгранична любов …” по Л.Герш на камерна сцена „Владимир Давчев” . То е предвидено за 19:00ч., на камерна сцена.

След своята премиера, която се състоя в края на април, представлението се превърна в най – търсеното заглавие на каса, а всяка среща с публиката е незабравима. Поради големия зрителски интерес към „Моята безгранична любов … ” благоевградският театър добави допълнителни дати през юли.
Дебютиращите актьори Гергана Цакова и Аладин Алиибрахим застават на границата между тъжното и смешното в ролята на Жил Тънър и Дон Бъкър. Силната любов, която пламва между тях поставя на изпитание житейската им зрялост, както и степента на свободата, която са способни да понесат. Ще предпочетат ли да са НЕнаранени техните персонажи или ще позволят да бъдат обичани!?

„Аз не се съжалявам! Не ме съжалявай и ти! Ако искаш, застани до мен срещу тази бяла врата и нека помълчим преди да я отворим… Дори да не намерим ключа, ние трябва да опитаме – желанието ще ни стигне! Към тебе води тя, към мене води тя – вратата, към другия, врата към другото, където в равновесие от вземане и даване ще сме си нужни. Аз имам свободата да се влюбвам и да избирам своите окови от задължения и отговорности. Да преобразявам и да ме преобразяват. А ако искаш някога да си заминеш, просто затвори вратата към своята душа. Няма да те съдя, че ме нараняваш, защото знам, че ме обичаш, но търсиш своята свобода … „

Сценичният вариант и постановката са дело на Александър Галперин, а сценографията на Антония Попова.

Участват: Аладин Алиибрахим (дебют), Гергана Цакова (дебют), Албена Чобанова, Симеон Тодоров

 

Материалът Представят „Моята безгранична любов …” на камерна сцена в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Брюксел - скован заради срещата на НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958373

Брюксел - скован заради срещата на НАТОБрюксел е изцяло скован за втори пореден ден покрай срещата на върха на НАТО. В осигуряването на реда са привлечени 2400 полицаи и 1000 военни, поставени през 100 метра по пътя от центъра до летището, предаде БТА. Местни медии съобщават за силно гражданско недоволство от предприетите мерки, заради които мнозина са пропуснали полетите си или

ТИР и "Волво" се сблъскаха във Варна

http://www.varna24.bg/news/802493.html

ТИР и лек автомобил "Фиат" са се сблъскали тази сутрин на кръговото за Топливо, съобщиха ...

Русия: НАТО е безполезен военен блок

http://www.moreto.net/novini.php?n=377613

НАТО е безполезен военен блок. Такава беше реакцията на Руското външно министерство в Туитър след оповестяване на декларацията на срещата на върха на Алианса, която се провежда в Брюксел. Срещата продължава и днес, като България е представена от президента Румен Радев.

Тъжна вест! Отиде си легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Марашлиев

https://petel.bg/Tazhna-vest--Otide-si-legendata-na-TSSKA-i-balgarskiya-futbol-Dimitar-Marashliev__273483

На 70-годишна възраст ни напусна една от най-големите легенди на ЦСКА Димитър Марашлиев, съобщава сайтът на ЦСКА. Той облича червения екип ...

Пет начина да пиете достатъчно вода през деня

https://petel.bg/Pet-nachina-da-piete-dostatachno-voda-prez-denya__273482

Всяка година по това време лекарите предупреждават, че хидратацията на тялото е много важна и за целта трябва да приемаме достатъчно вода...

Големи промени за градския транспорт във Варна, ще сменят маршрута на линии 7, 12 и 209 заради ремонти

https://petel.bg/Golemi-promeni-za-gradskiya-transport-vav-Varna--shhe-smenyat-marshruta-na-linii-7--12-i-209-zaradi-remonti__273481

Общинската фирма „Градски транспорт” ЕАД вече спря продажбата на карти за автобус No7 заради започващия ремонт на старата част от бул. „Л...

Порошенко: От никого не търсим позволение да се присъединим към НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958368

Порошенко: От никого не търсим позволение да се присъединим към НАТО

От никого не търсим позволение да се присъединим към НАТО, това е наше суверенно решение и първостепенна задача, цивилизационен избор, решително подкрепен от украинското общество. Това заяви днес президентът на Украйна Петро Порошенко преди срещата си с държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел, предава БТА.

Депутатите приеха и последните текстове в законопроекта за горивата

https://www.actualno.com/politics/deputatite-prieha-i-poslednite-tekstove-v-zakonoproekta-za-gorivata-news_684526.html

Народното събрание прие окончателните текстове в законопроекта за горивата. Депутатите регламентираха глобите и реда за отнемане на имущество и превозни средства при установени нарушения от търговците на горива. За извършване на дейност без регистрация глобата или имуществената санкция е от 25 хиляди до 250 хиляди лева за всички дейности по търговията с горива. При повторно нарушение глобите скачат до 500 хиляди лева. В случай на превоз на горива без регистрация, превозваните горива и превозни

Грузия и Украйна също напредват към НАТО

https://dnes.dir.bg/svyat/gruziya-i-ukrayna-sashto-napredvat-kam-nato

До 2010 г. Грузия може би ще има пълна съвместимост със силите на алианса. Украйна няма да иска позволение от никого, за да се присъедини към НАТО

Джони Деп отново се забърка в неприятности: съдят го за побой

https://www.avtora.com/djoni-dep-otnovo-se-zabarka-v-nepriiatnosti-sadiat-go-za-pob/

От безспорен секссимвол през 90-те, през любимец на децата с ролите си в Чарли и шоколадовата фабрика, Карибски пирати и други впечатляващи ленти, до лошо момче със съмнителна слава на побойник − образите на Джони Деп изглежда са много не само в киното, а и в живота.Последните новини около него са, че член на снимачния екип на филма Град от лъжи съди звездата за побой. Ищецът Грег Роки Брукс уточнява, че се касае за инцидент от пролетта на 2017 г., когато той е работел като организатор на снимачната площадка, съобщава сайтът rollingstone.com, цитирайки агенция Асошиейтид прес. Според подадения иск

Путин прие Али Акбар Велаяти, съветник на иранския духовен водач Али Хаменей

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958367

Путин прие Али Акбар Велаяти, съветник на иранския духовен водач Али ХаменейПрезидентът на Русия Владимир Путин прие днес Али Акбар Велаяти, съветник по международните въпроси на иранския духовен водач аятолах Али Хаменей, предаде ТАСС. Сред участниците в руската делегация за срещата агенцията посочва по-специално външния министър Сергей Лавров, предава БТА. Вчера Путин има среща с премиера на Израел Бенямин Нетаняху,

Започва националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2018"

http://www.varna24.bg/news/802491.html

От 13 до 22 юли Военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско ...

Сменят маршрута на линии 7, 12 и 209 заради ремонти

http://varnautre.bg/2018/07/12/84695/%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%8f%d1%82-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%88%d1%80%d1%83%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d0%b8-7-12-%d0%b8-209-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d1%80%d0%b5

Общинската фирма „Градски транспорт” ЕАД вече спря продажбата на карти за автобус No7 заради започващия ремонт на старата част от бул. „Левски” – от ул. „Брегалница” до спирка „Явор”. Откъде ще минава „седмицата” все още се обсъжда, но най-вероятният й нов маршрут е от „Почивка” по булевардите „Осми приморски полк” и „Цар Освободител” до ул. […]

Първите хора живели в Китай още преди 2 милиона години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958363

Първите хора живели в Китай още преди 2 милиона годиниРекордно древни оръдия на труда са били открити в Китай, като находката доказва, че първите хора са живели в Азия още преди 2,12 милиона години, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. "Нашето откритие ще ни накара да преразгледаме времето, когато първите представители на нашия род са напуснали Африка и са започнали да се разселват по Земята",

С критиките си Тръмп продължава да диктува програмата на срещата на НАТО

//dariknews.bg/novini/sviat/s-kritikite-si-trymp-prodylzhava-da-diktuva-programata-na-sreshtata-na-nato-2108889

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи нови критики срещу Германия и повтори искането си за удвояване на разходите за отбрана по време на втория ден от срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел днес, предаде Франс прес.

"Германия

Валери Симеонов дойде в НС да говори за шума, но се притесни от пищните форми на журналистка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/valeri-simeonov-dojde-v-ns-da-govori-za-shuma-no-se-pritesni-ot-pishtnite-formi-na-zhurnalistka-2108880

Вицепремиерът Валери Симеонов обясни в парламента пред журналисти, че няма сътресения в коалиция „Обединени патриоти“.

„Вчера обясних, че ние сме три различни партии и всяка от партиите си има собствена позиция, изказва си я. Имаме обща програма, по

Турският посланик: Гюленистите действат по целия свят

http://clubz.bg/70436-turskiqt_poslanik_gyulenistite_dejstvat_po_celiq_svqt

"ФЕТО - тази коварна организация, има структури почти във всички страни по света. Гюленистите са се възползвали от добронамереността на държавите, в които са отишли. В тясно сътрудничество сме с приятелските и съюзническите страни и споделяме информация с тях, включително с България."

Това заяви днес турският посланик у нас Хасан Улусой. Той даде пресконференция по повод втората годишнина от неуспешния опит за преврат.

"Имаме известна информация, която споделяме с българските власти. Но няма да е коректно да се споменават конкретни имена", отговори дипломатът на въпрос на Клуб Z дали ФЕТО действа и в нашата страна.

ФЕТО е съкращение на Фетхуллахистката терористична организация. Според властите в Турция тя се оглавява от живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Анкара смята него за главен вдъхновител на неуспешния пуч и иска Вашингтон да го екстрадира.

Фетхуллахистите са се инфилтрирали навсякъде в Турция, включително в армията. Но армията не може да бъде обвинявана за опита за преврат, каза посланик Улусой.

Той допълни, че новата политическа система в Турция съвсем не означава, че президентът Реджеп Ердоган ще управлява единолично.

Хасан Улусой очаква, че след 19 юли няма да бъде удължавано извънредното положение в Турция. Тогава изтича поредният тримесечен срок на мярката. Наскоро президентът Ердоган обеща, че извънредното положение ще бъде вдигнато, ако той и партията му спечелят изборите на 24 юни.

Дипломатът също изтъкна, че новият държавен глава може да издавна укази само ако те са свързани с изпълнителната власт, но не и с въпроси като човешките права. Ако пък издаде указ и вече има такъв закон, за меродавен се счита законът. Ако пък разпуска парламента, държавният глава е длъжен да свика предсрочно не само избори за парламент, но и за държавен глава.

"Целта е изпълнителната власт да работи по-ефективно, а не промяна на структурите", изтъкна посланикът.

Във Варна започнаха снимките на най-новия български сериал "Фалшив герой"

http://www.moreto.net/novini.php?n=377615

Снимките на най-новия български сериал "Фалшив герой" са в разгара си. Екипът е във Варна, където се развива голяма част от действието на поредицата, определяна като комедия и криминале едновременно. В главната роля влиза един от най-обичаните български актьори - Калин Врачански.

Ердоганизмът в Турция

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/erdoganizmat-v-turtcia-684219.html

След полагането на клетва (от страна на преизбрания президент Ердоган) и последвалата церемония по встъпване в длъжност, в историята на Република Турция стартира нов режим. Всъщност той не е чак толкова нов. След като беше избран за президент на преки избори, Реджеп Ердоган де факто беше обявил президентската система. Смяната на режима, която започна буквално през 2014 г. и се утвърди постепенно с нарушаването на Конституцията, се официализира четири години по-късно.

Ние знаем каква политическа, икономическа, социална и културна политика стои в основата на този режим. Става дума за една политическа мощ, която е на власт от петнайсет години насам и която с всяка година увеличаваше дозировката на авторитаризма, особено през втората половина от властването си. Днес вече официално стартира режимът, който е изграден от човека, успял най-после да наложи своето управление, свързано пряко със самия него и който години наред натискаше както обществото, така и партията си, за да се премине към такъв тип режим.

Основната характеристика на новия режим, който официално се нарича „президентска република с правителствена система“ е, че всички власти са концентрирани в един център, в ръцете на един човек. Другата отличителна черта е, че легитимността му се опира на изборите, които се проведоха в условията на натиск и неравнопоставеност, но протекоха в конкурентна среда. Третата особеност на този режим е, че електоратът, който го подкрепя, го прави не толкова заради партийни или идеологически подбуди, а от преданост към една личност. Това съставлява основната жилка на този режим. Това е някаква автокрация, чиято легитимност е обновена чрез избори и е подкрепена от идеология, основана на популизма и ислямистко-националистически синтез. Ето това е нещото, което носи силен отпечатък върху новия режим в Турция. Това се нарича ердоганизъм.

Не знам кога за пръв път е използвано понятието ердоганизъм. Доколкото си спомням, започна да се споменава някъде към първата половина на 2014 г. Ако не се лъжа, аз за пръв път използвах този термин след президентските избори през 2014 г.

После Ердоган натискаше за президентска система, през 2015-а приложи в действие стратегията на хаоса, за да анулира резултатите от изборите, проведени на 7 юни същата година и в периода след опита за преврат на 15 юли, окачествен от него като „дар от Бога“ – истината за това стана ясно по-късно – понятието ердоганизъм започна да се употребява все по-често. В обемистото си изследване върху политическите течения в Турция, в частта за ислямизма Танъл Бора разглежда ердоганизма като отделно политическо формирование.

Режимът, който е съставен от консерватизъм, турски национализъм, ислямизъм и аферизъм (занимаване с афери) и вече е в действие, ще носи името на един човек, защото е пряко свързан с неговата личност. Твърдият и потиснически характер на режима черпи сила и вдъхновение от персонифицирането на властта. Ердоганизмът е вторият авторитарен режим, който се е сраснал с личността на един човек в историята на републиканска Турция след кемализма. Освен авторитаризма другата му прилика с кемализма е, че създава удобни на него граждани и съдържа амбициозен проект за социално инженерство, като политика за популяризиране и укрепване на всичко това. Но при ердоганизма този проект се опира на посредственост и внушителна некачественост. А това е един от основните контрасти между ердоганизма и кемализма. Може би е най-смислената разлика.

Новите културни кодове, които намират израз в противопоставянето на Запада и волята за промяна на цивилизационните постулати, доизграждат тази противоположност.

Един идеолог, който е и радетел на навия режим окачестви нацията на ердоганизма с думите:

„Хора, които обичат президента Ердоган и които не са изгубили автентичните си ценности.“

Като олицетворение на сливането на народа с държавата, идеолозите на ердоганизма окачествяват Реджеп Тайип Ердоган като човекът от народа, който е „набожен, консервативен, националист, предан“. Това се допълва от преимуществено осигуряване на обществени поръчки за своето обкръжение и близки фирми, което през 20-те години на ХХ век в Турция се наричало аферизъм или неопатримониализъм.

Относителната крехкост на обществената подкрепа, на която се опира ердоганизмът и социалната съпротива срещу него, го кара да действа по-грубо в сравнение с еднопартийния режим на кемализма, да прибягва до по-мащабни действия при използването на груба сила и открит натиск, да превръща държавните институции в апарат за деспотично управление, игнорирайки напълно заслуженото право да бъдат заемани.

Ердоганизмът е белегът на новия самобитен и национален политически режим, който е щампован с някакъв ислямистко-националистически деспотичен консерватизъм.

Б. ред. - Статията на Ахмет Инсел за вестник "Джумхуриет" препечатваме в превод на сайта obzornews.bg, който следи задълбочено вътрешнополитическите процеси в Турция.

Захариева пред ”Известия”: Холандия и Франция ни спират за Шенген

https://frognews.bg/politika/zaharieva-pred-izvestiia-holandiia-frantsiia-spirat-shengen.html

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона е възпрепятствано от Холандия и Франция. Министърът на външните работи на България Екатерина Захариева заяви това в интервю пред руското издание „Известия“.

Цените на петрола се понижават рязко

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-понижават-рязко_l.a_i.763371_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoла в чeтвъpтъĸ cyтpинтa oпитвaт дa ce възcтaнoвят cлeд pyxвaнeтo им c нaд 5 дoлapa зa бapeл в cpядa. To бe пpeдизвиĸaнo oт oпaceниятa...

САЩ заплашва със санкции западни компании заради "Северен поток" 2

https://www.investor.bg/evropa/334/a/sasht-zaplashva-sys-sankcii-zapadni-kompanii-zaradi-severen-potok-2-264540/

Вносът на руски газ в Европа е оръжие за влияние на Русия, което ще наруши енергийната сигурност в региона, смятат от Вашингтон

Каракачанов за НАТО: Изградена е една солидна основа за по-нататъшна работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958351

Каракачанов за НАТО: Изградена е една солидна основа за по-нататъшна работаВ рамките на започналата Среща на държавните и правителствени ръководители на НАТО в Брюксел министърът на отбраната на Република България Красимир Каракачанов участва снощи, 11 юли, в работна вечеря, посветена на съгласуваността на дейностите по възпиране и отбрана на Алианса. На нея министрите на отбраната на НАТО разгледаха конкретните

ЦСКА: "Хенан" съблазни Каранга, не можахме да го задържим

https://www.24chasa.bg/sport/article/6958347

ЦСКА: "Хенан" съблазни Каранга, не можахме да го задържимОфициалният сайт на ЦСКА публикува снимка на Фернандо Каранга с екипа на новия му китайски клуб. В материала се казва още: "Въпреки желанието на ръководството да задържи нападателя Фернандо Каранга, в клуба пристигна солидна оферта от китайския "Хенан Дзиение", която съблазни бразилеца и той избра да продължи кариерата си в Китай.

Чешкият популист Бабиш върна комунистите във властта за първи път от 30 години

http://terminal3.bg/cheshkija-populist-babish-vrna-komunistite-vv-vlastta-za-prvi-pt-ot-30-godini/

За първи път от края на тоталитарния режим през 1989 г. комунистите в Чехия ще имат решаваща роля в управлението на страната след като се превърнаха в „златен пръст“ (осигуряващ парламентарно мнозинство) на правителството на евроскептичния популист Андрей Бабиш, разкрит като бивш агент на чехословашката ДС и обиняем за незаконно присвояване на 2 млрд. от евросубсидии,  както и съюзник на Орбан и Качински във Вишеградската четворка.

Комунистическата парития на Бохемия и Моравия (KSCM) осигури 15 гласа, за да позволи на коалицията между популисткото ANO на Бабиш и социалдемократите (ČSSD) да се задържи на власт след девет месец, в които страната бе блокирана.

Така в крайна сметка 105 от 200 депутати подкрепиха правителството, а център-дясната опозиция в лицето на Top 09 символично напусна пленарната зала при гласуването и като причини изтъкна именно връщането на комунистите на власт и факта, че Бабиш е изправен пред наказателно преследване, макар основното му обещание по време на кампанията да бе да се бори с корупцията.

От коалиционния партньор на АНО – социалдемократите един депутат и бивш министър на вътрешните работи Милан Чованец, също отказа да даде подкрепа, защото „съвестта му“ не го позволявала.

Подкрепата от комунистите идва след подписано споразумение с АНО за „толериране“ на новото правителство като комунистите щели да си затворят очите за богатството на Бабиш срещу обещание за леви политики и влиятелни позиции в държавни учреждения, съобщава Guardian.

Така за първи път от Нежната революция през 1989 г. когато в Чехословакия е свален комунистическия режим и Чехия и Словакия получават своята независимост – комунистите ще се върнат в управлението на страната. 

Освен протестите на център-дясната Top 09 другата опозиция в лицето на дясната Християндемократическата партия издигна трансперант със съветската червена звезда, който да напомни за завръщането на наследниците на стария режим.

Бабиш, който положи клетва за втори път миналия месец след като предишното му правителство се разпадна след няколко месеца, обвини останалите партии, казвайки че умерената опозиция не е искала да работи с него, защото е изправен пред обвинения в незаконно присвояване на €2 млн. европейски средства.  Изглежда комунистите нямат проблем с тези обвинения. 

Премиерът Андрей Бабиш, вторият най-богат човек в страната, също така бе разкрит като агент на чехословашката Държавна сигурност – обвинение, което той отрича.

Предишното временно правителство на Бабиш разгневи комунистите след като изгони трима руски дипломати, в знак на съпричастност към химическата атака в Солзбъри, Великобритания по случая Скрипал.

В програмата на комунистите се предвижда напускане на НАТО и ЕС, но Бабиш е настоявал това да не става част от споразумението. Самият той и партията му освен евроскептични популисти са и членове на най-проевроейското семейство в ЕС – това на либералите и демократите ALDE (към него е и българската ДПС, бел.ред.)

Президент на страната също така е путиниста Милош Земан, който е един от най-яростниците защитници на руския президент Владимир Путин – не само е против санкциите срещу Русия, но и смята, че Крим вече е руски и Украйна трябва да се откаже от него.

Земан дори отказа да назначи външния министър от социалдемократите в кабинета на Бабиш, тъй като бил твърде либерален към миграцията.

 

 

Наводнението в Мизия нанесе щети за около 3 млн. лева

https://www.dnevnik.bg/regioni/2018/07/12/3280626_navodnenieto_v_miziia_nanese_shteti_za_okolo_3_mln_leva/?ref=rss


Щетите след наводнението в Мизия са за около 3 млн. лв. Вече се прави описание на пострадалите постройки, след което ще започне изплащане на обезщетенията. Това обяви регионалният министър Николай Нанков, след като инспектира пораженията в града лично, съобщиха от пресцентъра на ведомството.<br /><br />Той обеща улиците в Мизия да бъдат възстановени, а канализацията за дъждовна вода да бъде рехабилитирана и разширена, тъй като сега съществуващата не може да поема води с такава...

Военнослужещи от 101-ви алпийски полк от Сухопътните войски провеждат специализирана алпийска подготовка

http://www.cross.bg/podgotovka-alpiiiski-razlichni-1578952.html

/КРОСС/ Петдневна специализирана алпийска подготовка за всяка от ротите на 101-ви алпийски полк тече в момента, в изпълнение на плана за подготовка на полка. Целта на специализираната алпийска подготовка е да се придобият и усъвършенстват способностите и уменията на военнослужещите. Сред темите на подготовката са: правила за осигуряване и самоосигуряване; движение и осигуряване на различни видове опорни точки; преодоляване на скали и катерене по различни скални форми; катерене с връзка по двама - трима алпинисти и др. Специализираната подготовка преминава през четири учебни места. На първото военнослужещите се запознават със специализираната екипировка и видовете алпийски възли. Второто учебно място включва движение по парапет и по стръмен склон при тактически действия. На третото учебно място се тренира спускане по въже по стръмен склон (т.нар. рапел - тренировка на скала), който е включен в бойната тематика като способност за вертикално нападение от горе надолу. Четвъртото учебно място включва изкачване на скала по различни маршрути с категория на трудност и спускане от вертикална скала след изкачване до върха.

Каракачанов участва в срещата на военните министри в НАТО

https://offnews.bg//politika/karakachanov-uchastva-v-sreshtata-na-voennite-ministri-v-nato-684221.html

В рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел министърът на отбраната Красимир Каракачанов е взел участие в работна на министрите на отбраната на НАТО. На нея са разгледани конкретни инициативи по направление на дейностите по адаптация и трансформация на Алианса в следващите 10 - 15 години.

В свое изказване Каракачанов е определил като позитивни постигнатите резултати в интегрирането на различните елементи от архитектурата на сигурността на Алианса. „Считам, че е изградена една солидна и кохерентна основа за по-нататъшна работа по усилването на трите стратегически императива – способност за отговор, готовност и усилване“, заявил военният министър, цитиран от Министерството на отбраната.

По думите му осъществяването на инициативата за повишаване на готовността на Алианса като неотменна част от способността за отговор е от особено значение. Той е заявил, че изпълнителната власт в България има волята за национален принос, "чиито конкретни измерения ще бъдат съобразени с темповете на изпълнение на проектите за модернизация на въоръжените ни сили".

Каракачанов е открои военната мобилност като един от интегралните компоненти на всестранното осигуряване, който следва да гарантираме с общите усилия на НАТО и ЕС. Той е подчертал и необходимостта от оптимизиране на бързото действие на системата за вземане на решения в колективен формат.

Тръмп кефи Путин, клатейки НАТО и ЕС

https://frognews.bg/novini/tramp-kefi-putin-klateiki-nato.html

Това, че Доналд Тръмп разклаща НАТО и алианса с ЕС, не може да достави по-голямо удоволствие на неговия руски партньор Владимир Путин.Това коментира бившият министър на външните работи Ивайло Калфин.

7 000 лева за нов сайт и 10 000 лева за аудио оборудване ще похарчи Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/7-000-leva-za-nov-sajt-i-10-000-leva-za-audio-oborudvane-shte-poharchi-asenovgrad-news_684523.html

Общински съвет-Асеновград гласува промяна в Бюджет 2018 г. на общината. Общата рамка на бюджетните средства за капиталови разходи е завишена с близо 310 000 лева. Над 200 000 лева от тях са от увеличени приходи от продажби на земя. Със средствата предстои да бъдат извършени няколко допълнителни дейности, включени като нови обекти в Инвестиционната програма на Асеновград. Повече от 50 000 лева ще бъдат пренасочени за ремонт и асфалтиране на улици в село Тополово, пострадали при наводненията, в

Тръмп заплашва да изтегли САЩ от НАТО, ако всички не вдигнат разходите до 4% от БВП

http://clubz.bg/70435-trymp_zaplashva_da_iztegli_sasht_ot_nato_ako_vsichki_ne_vdignat_razhodite_do_4_ot_bvp

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заплашил да изтегли страната си от НАТО, ако останалите държави членки не приемат искането му да увеличат разходите си за отбрана на 4% от БВП, предават международни медии.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е свикал извъредно заседание на срещата на върха в Брюксел заради американското настояване.

(Очаквайте подробности)

Тръмп плаши с "тежки последици", ако всички в НАТО не вдигнат разходите до 4% от БВП

http://clubz.bg/70435-trymp_plashi_s_tejki_posledici_ako_vsichki_v_nato_ne_vdignat_razhodite_do_4_ot_bvp

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заплашил с "тежки последици" останалите държави членки на НАТО, ако не приемат искането му да увеличат разходите си за отбрана на 4% от БВП, предават международните медии.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е свикал извъредно заседание на срещата на върха в Брюксел заради американското настояване.

През сутрешното заседание на държавните и правителствените ръководители от алианса днес американският президент е избухнал в нова тирада за разпределението на финансовите тежести в колективната отбрана. Сега САЩ носят 70% от тях и настояват европейските съюзници да поемат по-голям дял.

Тонът е езикът на Тръмп са били такива, че се е наложило Столтенберг да покани делегациите на нечленуващите в НАТО Грузия и Украйна, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, да напуснат. Темата на дискусията е била сменена.

Ройтерс цитира неназовани представители на НАТО да казват, че Тръмп не заплашвал да оттегли САЩ от съюза, но американската интернет платформа "Политико" и германската агенция ДПА, цитирана от гръцкия всекидневник "Катимерини" предадоха, че такава заплаха е имало.

"Политико" уточни, че Тръмп е предупредил за "тежки последствия", ако съюзниците не изпълнят искането му.

Господарят на Белия дом поименно е порицавал правителствени ръководители, чиито държави според него не харчат достатъчно за отбрана, сред които германската канцлерка Ангела Меркел, и министър-председателите на Испания и Белгия Педро Санчес и Шарл Мишел, предаде Ройтерс.

Атаката срещу Меркел, която Тръмп започна още вчера, е била най-драстична. Нарушавайки дипломатическия протокол, Тръмп се е обърнал към нея на малко име:

"Ти, Ангела, трябва да направиш нещо за това!", а казал американският президент според Ройтерс.

 

Тръмп плаши с "тежки последици", ако всички в НАТО не дават до 4% от БВП

http://clubz.bg/70435-trymp_plashi_s_tejki_posledici_ako_vsichki_v_nato_ne_davat_do_4_ot_bvp

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заплашил с "тежки последици" останалите държави членки на НАТО, ако не приемат искането му да увеличат разходите си за отбрана на 4% от БВП, предават международните медии.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е свикал извъредно заседание на срещата на върха в Брюксел заради американското настояване.

През сутрешното заседание на държавните и правителствените ръководители от алианса днес американският президент е избухнал в нова тирада за разпределението на финансовите тежести в колективната отбрана. Сега САЩ носят 70% от тях и настояват европейските съюзници да поемат по-голям дял.

Тонът и езикът на Тръмп са били такива, че се е наложило Столтенберг да покани делегациите на нечленуващите в НАТО Грузия и Украйна, както и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, да напуснат. Темата на дискусията е била сменена.

Ройтерс цитира неназовани представители на НАТО да казват, че Тръмп не е заплашвал да оттегли САЩ от съюза, но американската интернет платформа "Политико" и германската агенция ДПА, цитирана от гръцкия всекидневник "Катимерини", предадоха, че такава заплаха е имало.

"Политико" уточни, че Тръмп е предупредил за "тежки последствия", ако съюзниците не изпълнят искането му.

Господарят на Белия дом поименно е порицавал правителствени ръководители, чиито държави според него не харчат достатъчно за отбрана, сред които германската канцлерка Ангела Меркел, и министър-председателите на Испания и Белгия Педро Санчес и Шарл Мишел, предаде Ройтерс.

Атаката срещу Меркел, която Тръмп започна още вчера, е била най-драстична. Нарушавайки дипломатическия протокол, Тръмп се е обърнал към нея на малко име:

"Ти, Ангела, трябва да направиш нещо за това!", а казал американският президент според Ройтерс.

След снощната вечеря с лидерите и двустранни срещи с Меркел и френския президент Еманюел Макрон, които са преминали в приятелска атмосфера, днес Тръмп поднови вчерашните си атаки в туитър срещу Германия заради участието й в руския газов проект "Северен поток".

"Неприемливо! Всички държави в НАТО трябва да изпълнят ангажимента си за 2% и накрая да стигнат до 4% (от БВП разходи за отбрана - б.р.), написа американският президент в социалната мрежа.

 

 

 

 

На среща на върха в Уелс през 2014 година съюзниците се споразумяха да стигнат ниво на разходи за отбрана от 2% от БВП до 2024 година. Очаква се тази година осем от държавите членки на алианса да стигнат това равнище в сравнение с три през 2014 година, каза Столтенберг.

Съдят спецпрокурор за кражба на ток и сводничество

http://pik.bg/съдят-спецпрокурор-за-кражба-на-ток-и-сводничество-news765049.html

Съдят спецпрокурор за кражба на ток и сводничество

Прокурорът от Специализираната прокуратура Красимир Сулев е подсъдим за кражба на ток и сводничество. Това стана ясно  от делото, което се гледа срещу магистрата със свален имунитет в Сфийски  градски съд.

Преди да се забърка в пикантната история с проститутката Алина Стойнева, Сулев е работив в ГДБОП в Гоце Делчев, откъдето е родом, след това е станал прокурор в районата прокуратура в града, а след това се издига до специализираната прокуратура в София. В столицата си купува апартамент на "Малинова долина" срещу 120 000 лева кредит, но тъй като новият блок няма парно и не е на газ, Сулев плаща 600 лева, за да манипулират електромера му и така да спестява 90% от сметките за ток. Бдителни съседи обаче повикали контролните органи и измамата била установена на 30 март 2018 г.

Свидетелят срещу Сулев Евгени Хавальов обаче се появи в съда с белезници, тъй като е арестуван за незаконно рязана не тютюн. Според него той е бил накиснат именно от Сулев, защото свидетелства срещу него. Хавальов не пожела да говори в съда, ддокато е арестуван, тъй като хора на Сулев заплашвали семейството му, че всички ще бъдат вкарани в затвора и той не можел да го защити от ареста.

Въпреси това от свидетелските му показания става ясно, че самият Хавальов е предложил на Сулев Алина Стойнева, с която преди това поддържал интимна връзка, тъй като тя се нуждаела от пари. Сулев влязъл в интимни контакти  с момичето, на което дал пари на заям, но тъй като се боял, че то няма да му ги върне, започнал да я предлага на свои познати срещу заплащане. Парите обаче прибирал той, за да компенсира дадения заем.

Хавальов е свидетелствал, че в Гоце Делчев, откъдето се познава със Сулев от дълги години, прокурорът е спасил от екстрадиция Юсуф Арнаудов, като му е завел измислено дело, а услугата струвала на майката на Арнаудов 5000 лева. Освен това две от фирмите на бащата на Сулев били прехвърлени на малоимотен циганин в града срещу 2000 лева общо, платени от собственицика им.

Делата срещу Сулев ще продължат през следващите месеци. Заради тези деяния  той е отстранен от Специализираната прокуратура. 

Италия с условия към Германия, за да приеме и един върнат мигрант

http://www.cross.bg/zeehofer-salvini-germaniya-1578951.html

/КРОСС/ Италия няма да се съгласи да приеме и един мигрант, върнат от Германия, докато Европейският съюз не предприеме действия за защита на външните си граници и не започне да споделя бремето на мигрантите. Това обяви италианският вътрешен министър Матео Салвини след среща с германския си колега Хорст Зеехофер, съобщава Welt. Въпреки твърдата позиция на Салвини, Зеехофер коментира, че се надява да бъде постигнато споразумение до края на юли или началото на август за връщане в Италия на мигрантите, които са били регистрирани първо там. По думите на Салвини, двамата със Зеехофер имат обща цел, а именно - по-малко пристигнали кораби, по-малко загинали, по-малко мигранти както в Италия, така и в Германия. 

Кабинетът прие: 310 лв. екотакса за 10-годишен автомобил

http://www.moreto.net/novini.php?n=377614

По-високи екотакси ще плащат собствениците на стари автомобили у нас, когато ги регистрират, реши на заседанието си вчера Министерски съвет. Става въпрос за сумата, която се дължи само при първоначалната регистрация в страната, но не и при препродажба на автомобил, който вече има български номера.

Успехите при роботичната хирургия за лечението на рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6947801

Успехите при роботичната хирургия за лечението на ракРазвиващите се технологии улесняват живота ни във всички сфери и едновременно с това предлагат решения за болести, чието лечение изглежда невъзможно. С напредналите лапароскопични и роботични операции се целят най-добри резултати и висок комфорт за пациентите в Болници Liv. Роботичната хирургия, която се счита за връхна точка в хирургията,

Временни кабинети в големите болници да сменят проблемните лекарства

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6957960

Временни кабинети в големите болници да сменят проблемните лекарстваЩом блокираха 62-те лекарства за хипертоници и сърдечноболни с вредната съставка валсартан, настана суматоха. Пийте си старите хапчета, докато не се консултирате с лекар, който да ви ги смени, посъветва опитен кардиолог. Хубаво, но смяната на вече закупените лекарства със забранената съставка в аптеките не е така безпроблемна.

Екзотиката на Мароко с ЕКВАТОР.БГ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6955680

Екзотиката на Мароко с ЕКВАТОР.БГМароко привлича с разнообразието на релефа си, с чудесна кухня и прекрасна природа, с културно и историческо наследство, с приятен климат – дълго и горещо лято, мека и влажна зима. В Агадир температурите са като на Канарските острови - 26-28? през август и септември, 21? през януари. Там ще видите първото пристанище на Мароко,

Преглед на икономическите теми в печата, 12 юли

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-12-юли_l.a_i.763370_at.1.html

"Младите у нас са шампиони на Балканите по пилеене на свободното време" Младежите у нас са първенци на Балканите по използване на свободното си...

Италия в писмата на Кристо: побъркване за душата

http://clubz.bg/70434-italiq_v_pismata_na_kristo_pobyrkvane_za_dushata

Една от най-загадъчните личности за българите, описана през едно от неговите произведения и неговите най-приближени. Няма друг наш сънародник като Кристо, който предизвиква толкова ожесточени коментари. Както и няма друг такъв, който има толкова много последователи – дори в родината си. Тъкмо връзката му с родината, която той напуска преди 61 години и отказът му да се завърне, е основният проблем в отношението на мнозина българи към него. Кристо неведнъж е коментирал причината – съзнанието, че животът е толкова кратък и няма да стигне да осъществи всички свои проекти. 

Дни след като бе открита най-новата му инсталация – „Мастаба“ в Хайд парк в Лондон – на българския книжен пазар излезе книгата на журналистката Евгения Атанасова „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“. Повод за написването ѝ е участието на Атанасова в изграждането на предишната мащабна творба на Кристо – „Плаващите кейове“ в Изео, Италия. Но книгата е плод на десетилетие контакти с художника, срещи и разговори както за конкретни произведения, така и за неговия живот – и в резултат е представена не само философията на един забележителен артист, но и пътешествието му в изкуството.

Предлагаме ви откъс от „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“.

8. Пътуване към Кристо

Нетърпението за предстоящото лято ме бе обзело още от началото на годината. Очаквах да започне моето лично преживяване на „Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод. Предстоеше ми за първи път да бъда на техен проект не като журналист, не и като турист, а като един от хората, който физически ще участват в доизграждането и представянето на творбата пред света. Исках да наблюдавам как се случва всичко, да работя с ръцете си и да го почувствам с всичките си сетива, както препоръчва Кристо.

След като бях избрана, а в документите ми се твърдеше, че съм капитан, трябваше да доведа начинанието си до край. Оказа се, че капитанското свидетелство изисква не само сериозни усилия, но и значително време. Кандидат-капитаните в курса бяхме 20-ина души, с изключение на мен само мъже и една семейна двойка. Теоретичните лекции се провеждаха вечер, два пъти в седмицата по два часа. По време на курса преподавателите не спираха да чертаят на дъската, показваха ни как се изчисляват координати с недокосвани отдавна от мен ученически пособия като пергел и транспортир. Рисуваха посоките на вятъра, засипваха ни с имената на платна, мачти, с частите от сложното устройство на големите кораби. Особено трудни за запомняне изглеждаха флаговете и светлинните сигнализации. Много от термините чувах за първи път. Най-вече тези от механиката. Теорията беше огромна и наистина трябваше да се научи, за да е възможно решаването на теста. Още от първия ден се въоръжих с дебел учебник и листовките с 680 въпроса, колкото бяха в теста за изпита.

За сметка на това практиката ми се струваше недостатъчна, само по няколко часа в събота и неделя на езерото Панчерево край София, на 8-местна рибарска лодка. От нея миришеше на гориво, а моторът беше толкова стар, че успяваше да го стартира само инструкторът. На това очевидно трябваше да се науча по друг начин, но поне твърдението ми, че съм управлявала лодка сама вече беше истина. Приставах на кея с ляв и десен борд, на заден ход, упражнявах се да я връзвам с въже към кранеца с точния възел.

Ученето поглъщаше сериозна част от деня ми, без да мога да загърбя обичайната си работа. За начинанието бях казала само на семейството си. Минавах отново и отново материалите, решавах демо тестовете на компютъра минимум два пъти на ден. Учебникът за капитани тежеше в дамската ми чанта. В ръцете си прехвърлях въженце, на което тренирах възли. В главата ми настана бъркотия от светлини, машинни части, мачти, ветрове, мерни единици, балове… Нямах друг избор, освен да успея.

Това стана още по-задължително, когато от „Плаващите кейове“ ме уведомиха, че съм избрана за работа и очакваха да им изпратя сертификата си, щом бъде издаден. Датите за теста се насрочваха от Министерство на транспорта. Ако не успеех в деня, за който съм записана, следващата възможност беше след половин месец, т.е. прекалено късно за моите намерения. Явих се на 11 май. Всички кандидати се събраха във фоайето на институцията от сутринта. Качваха ни в кабинет на последния етаж на групи от по няколко души. Служител учтиво събра всичките ни мобилни устройства. По ъглите на стаята видях камерите, в ъгъла на стаята, зад гърба на кандидатите стоеше квестор. Компютърът започна да зарежда един след друг моите 60 въпроса. Имах точно един час и право на 9 грешки. Направих само една. Мотивацията ми беше прекалено силна, за да се проваля. Вече бях избрана за работник-капитан на „Плаващите кейове“ и връщане назад нямаше.

След теста имах чувството, че летя, вече можех да захвърля учебниците и спокойно да се подготвя за пътуването. Следях от разстояние случващото се край езерото Изео. Знаех, че промяната на това спокойно и красиво място е настъпила. Кристо и Жан-Клод наричат присъствието на проектите си „Gentle disturbance“ – „нежно вмешателство“ в околната среда. Известна ми беше голяма част от работата, която екипът вече беше свършил. Вълнувах се, защото Кристо досега не беше правил проект толкова близо до България.

Планирала бях да пътувам към провинция Ломбардия с кола, заедно със семейството си. Исках цялото пътуване да е низ от малки стъпки на откривателство. В ръцете ми бяха неговите писма, в които описваше първата си среща с Италия като студент. Затова смятах да отида до Венеция, Равена, Флоренция по следите на Кристо, преди да се срещна с „Плаващите кейове“. Потегляхме на 6 юни.

6–7 юни 2016 г. (12 дни до откриването)

Пътуваме към Загреб. От София до хърватската столица е най-дългата отсечка от маршрута ни. Виждам по различен начин познатия ми път с въпросите на десетгодишната ни дъщеря, която се впечатлява от всичко ново. Мисля си за Кристо. За детското, което пази в себе си, за учудването в очите му. Представям си как за първи път е тръгнал да пътува извън България, съвсем сам на 21 години. В напълно непознат свят, към който иска да принадлежи.

В Загреб съм запазила стара къща над града. Намира се в нещо като вилна зона, след нея започва гора. Домакинята Мая, бивша организаторка на кино- и телевизионни продукции, ми показва тайно ключе до прозореца. С него се отваря желязна решетка и се излиза директно сред дърветата. Това е първото нещо, което правя. Мокро е, мирише на листа. Напомня ми за нещо, което Кристо ми е разказвал при една от срещите ни. Тогава ми сподели за махалата Качорите над родното Габрово, която заема специално място в спомените му. Родителите му водели там него и братята му като деца. Криели се от войната и гостували на помощничката на майка му – леля Пена. В малката махала до гората имало само четири къщи. Така е и днес. Кристо, тогава все още Христо, и братята му Анани и Стефан тичали на воля, играели на индианци. Сред дъбравата ходели за вода от тайното кладенче между камъните. Кристо скицирал постоянно. Привличали го дърветата, предметите, лицата на хората. Това е и последното място, където като студент рисувал цяла седмица, преди да напусне България завинаги.

Къщата на Мая е пълна с дебели книги за изкуство. Съпругът ми посочва една – „Inside the dream palace“ – за манхатънския хотел „Челси“, първото място, на което Кристо и Жан-Клод живеят, когато пристигат в Ню Йорк през 1964 г. Идват тук направо с такси от летището. През 2005 г., вървейки по дирите на артистите, посетих това място. Мениджърът от 60-те години все още работеше там. Той прекрасно си спомняше младите артисти – бъдещи звезди на изкуството. Беше силно впечатлен от ентусиазираните им погледи и вечното им притеснение, че нямат с какво да платят стаята. В книгата намирам публикувана цената на пребиваването по това време – 70 долара за един месец.

Италия, Венеция, 7–8 юни 2016 г. (10 дни преди откриването)

Без да спираме, преминаваме през Словения. Навлизаме в Италия. Все повече всичко ми изглежда като прегърнато от слънце, от светлина и топлина. Над житата лети бяла чапла. Писмата на Кристо са на коленете ми. Свалям стъклото на колата. Още от границата усещам различното ухание на въздуха, точно както пише той преди близо 60 години. Двайсет и двегодишният студент-емигрант от Художествената академия във Виена гостува на университетите във Венеция и Флоренция. И описва на брат си пътуването:

„…с леки коли по безумни аутостради (асфалтни пътища), които Анани ако ги види ще припадне по тях, пък и нашите коли бяха чудни – прекрасни „Алфа Ромео“ – а природа, пролет, слънце.“

„Преди всичко, аз 10 дни бях грабнат, безумно се влюбих и полудях в тая неземна страна с прекрасен, темпераментен народ“.
(Писмо на Кристо до Анани Явашев, 20.05.1957 г. – Виена)

Близо до Венеция се настаняваме в къща за гости, в старата „Вила Лаура“. На стената в приемната са закачени черно-бели снимки на първата собственичка, която била професионална пианстка. Над старото пиано са сложени грамоти от Академията в Болоня. Градината е избуяла в палми, кестени, маслини. Уханията им се смесват сладостно. Запътваме се към гарата, за да отидем до Венеция, като Кристо:

„До Венеция с електрическия експрес.“ (…) „Някак Бог дарил тоя народ със своеобразна всякаква красота. Пейзаж, като се започне от Алпи и се стигне до морето, на което Венеция произвежда истинско побъркване за душата. Аз просто тичах от радост из тесните улички през мостовете, скачах от гондола на гонодла, бутахме се в някой двор, пълен със зеленина или в прекрасен мраморен парк. Викаме на момичета, които са на прозорците и които ласкаво и весело обясняват всичко и дават оранжи. Хлътнем в някоя стара кръчма, където Отело пиел или гледаме къде е ходила и стъпвала Дездемона. След това седнем на кафененцето (улиците нямат тротоари), навънка е кафенето с прекрасни чадъри за слънцето и модерни в блестящи цветове столове и маси, освежим се с благоухайни южни сокове – пийнем малко като масленно венецианско вино и лудееш… просто от радост ти идва да крещиш. А гондолиерите пеят… из улиците викове, прекрасни момичета в чудни рокли и тоалети… С гондолите бабите си донасят покупките от пазара, пък дори на гондолата минава пътуващ магазин. Наред с тях има невъобразимо красиви модерни моторници като леки коли (Chevrolet), с които е истинско щастие да се пътува. Като че ли всичко се блъска възторжено, жизнено.“
(Писмо на Кристо до Анани Явашев, 20.05. 1957 г. – Виена)

За първи път посещавам Венеция. Гледам и възприемам града през очите на младия Христо. Очите ми се пълнят с цветове – златисти, земни, ярко червени, редуват се с лазурносиньо и малахитено зелено. Забелязвам танцуващото от вятъра пране, висящите кошници с цветя. Погледът ми се опитва да обхване всичко. Вниманието ми привлича нещо познато, но неочаквано. През желязната решетката на малка галерия виждам картина на Кристо – ранен вариант на „Обградените острови“, във все още бледи цветове, вероятно някоя от първите рисунки на проекта. Стои закачена над скулптурата „Любов“ на Робърт Индиана. Радва ме, че Кристо неуловимо присъства и сега в града, който му е дал енергия и вдъхновение. Мечтаел е да учи в Италия, но не е можел да си го позволи.

„Към Италия са очите и Paris, но малко да се позакрепя финансово, че тогава“, пише на брат си, когато се връща обратно във Виена.
(Писмо на Кристо до Анани Явашев, 23. 03. 1957 г. – Виена)

8 юни, 2016 г., Равена (10 дни до откриването на проекта)

По пътя за Флоренция спираме в Равена, за да разгледаме византийските мозайки и гроба на Данте, разпятието на Джото, за което роднините на Кристо са ми казали, че той харесва. Гледаме картата, следвам джипиеса. Насочва ни по улица „Камило Кавур“. Още една почти невидима следа към Кристо, известна на малцина. През миналата година, докато се ровех в архивите на Разград, където живеел дядо му – учителят и просветител Анание Явашов, попаднах на интересна находка. Оказа се, че той се възхищавал на живота на италианския герой Камило Кавур и затова сам превел и издал на български неговата биография. Искал да го даде като пример за патриотизъм на своите съграждани.

9 юни, Флоренция (9 дни до откриването на проекта)

Пристигаме във Флоренция късно, след като сме шофирали насред гръмотевична буря. Вече е тъмно. Всичко е мокро. Изкачваме се с колата по хълм над града. Мракът е непрогледен, но никой не изпитва безпокойство. Движим се покрай дълги каменни огради. Мирише на портокали и лимони. Внезапно над свежата лятна вечер се разнася звук на цигулка. Така пише и Кристо, който тук постоянно чува музика.

„Някъде китара, грамофон, радио или неуморно се пее Arivederci Roma.“

„Прекрасна Флоренция пееше. Вечер, пред Палацо Векио стоях дълго и не можех да вярвам на очите си, че съм тука. А какво беше на 1 май. 1 май е един от най-прекрасните празници на Флоренция още от 1500 години (от Медичите), празника на прекрасните цветя – през цялата галерия Уфици (на картичката, която получихте) е изпълнено с невъобразима хармония на цветята, а Лоджиите са истинска симфония. Статуите в лождиите просто като че ли изникват от гора от цветя и всичко става цяла приказка.“

„От 1 май започва чудното „маджио“ – festa на прекрасните песни, хармония, която привечер облива цяла Флоренция и нейната вълшебна околност. Вечер, когато се прибирахме, ние решително се отказвахме от всякакви превозни средства и ти просто подлудяваш от възторг, когато лудите италиански момичета на групи седнали по прекрасните градини и лозя край Флоренция пеят песни, които никога не се забравят. Пеят и няма край от хубост, но какви хубави песни с китари и танцуват мило и така красиво модерните танци. Всичко се върши с радост, навсякъде те лъха ако не друго, то щастието и желанието да се живее. А какво друго трябва на тоя свят. Цялото изкуство на Италия е всичко това.“
(Писмо на Кристо до Анани Явашев, 20.05. 1957 г – Виена)

Запазила съм апартамент в старо имение от ХV–ХVІ век. Всичко е от камък, дърво, порцелан, огледалата са в ренесансови рамки, леглата с метални табли. В стаите ни няма нищо излишно, няма и нито една пластмасова вещ. Чувствам се покорена от красотата на простите неща, пред вратата стои малка масичка, над нея са надвиснали портокали и лимони. Цветове от бял олеандър са посипани по земята след дъжда. Собственички на това място са две сестри, които се занимават с изкуство и имат галерия в пределите на имението. Фредерика ни разказва как тук някога е живяла писателката феминистка Върнън Лий, гостували са Томас Ман, Вирджиния Улф. Разглеждам мястото и си представям как се е чувствал при идването си в Италия младият Христо, живял до този момент в малки тавански стаички.

„Във Флоренция бяхме във Вилата на Academia di belle arte, чудна извън града – с грамаден ренесансов парк, с кипариси, каскади и фонтани. Прекрасни стаи – с бани и безумни удобства. Наблизо край нас Данте се е разхождал и мечтал по Беатриче.“
(Писмо на Кристо до Анани Явашев, 20.05. 1957 г. – Виена).

„А тесните улички на Флоренция, на които прозорци се вее знамето на Флоренция (т.е. прането на всяка домакиня, което е истинско богатство от хармония и бляскави цветове). Вървиш из улиците, които са малко мръснички, но пък са още по-колоритни и чуваш истинска симфония, а няма жива душа, горещо е, прозорците са отворени и гласовете се блъскат в стените и просто лудееш от радост, експресивност.“

Иска ми се да остана на това място по-дълго, но имам само един ден, в който трябва да видя невероятния град, да посетя част от местата, които са впечатлили Кристо. Той вижда за първи път Флоренция още преди голямото наводнение от 1966 г., което за всички тук е вододел на времето. Когато пише за Италия, той започва да пише за „възторга“ именно във Флоренция. Тръгвам по неговите стъпки.

„Флоренция ни смая.“ (…) „Цял ден и до късно вечер лудешки се скитаме из града, какво по-напред да се види – безумие, като се почне от вълшебника Ботичели, Леонардо, Рафаело, Микеланджело (а тука има едни от най-красиви те неща – в неговата Капела Медичи хипнотизиран стоях цяла сутрин). Галерия Уфици и Пити се изгледаха до болезнено припадане, а колко църкви – разбира се Джото ни побърка, също направи Мазачио, Паоло Учело и въобще красотата и стила на тия блестящи майстори, които като че ли са по-съвременни в момента дори от един Рембранд, който имаше тука чудни неща.

Някак зрелият реализъм на Ренесанса (в работата на Тициан, Рубенс и Рембранд) отстъпи пред красотата на въображението, които имат по-старите майстори. Пред безумното табло на Пауло Учело „Битка“ има истински панаир от хора всеки ден, а пред „Раждането на Венера“ и „Шествие на пролетта“ от Ботичели, хора, които са окупирали всеки метър, не се отдръпват като пред иконостас.

А Галерия Уфици е приказка. В стаята, където е „Благовест“ на Леонардо, човек полудява, като че ли сега ще влязат Медичите и хората на Ренесанса. Къде е величието на това изкуство? Няма никаква вечна или някаква класическа хубост, има само едно – че това и всяко велико изкуство е велико, защото е гениално съвременно…

Приемствеността в изкуството не е подражанието, но това е искрата, блясъкът и неповторимостта. И преди всичко изкуството е фантазия, божествено въображение. С това се убедих и още повече, че именно реализмът в голяма степен се е отразил болезнено, да речем, в развитието на изкуството. Защото се тръпне и се немее пред таблата на Ботичели, Фра Анджелико, Фра Филипо Липи, Ян Ван Ейк, Рогир ван дер Вейден, имено от тяхното неизмеримо магьосническо въображение. „Раждането на Венера“ – никакви илюзионни наподобавания за морето, за тревата, пяната, всичко е своеобразна приказка и ако щете абстракция, която синтезира всичко и която е повече от всяка действителност и реалност. С една дума музика и божествена хармония – в края на краищата, всяко изкуство трябва да се стреми натам, защото от всички изкуства (в пълно равноправие за всичко) музиката е най-емоционалното и синтезиращо. И особено, разбира се, Голямата музика.

Това не са някакви думи изкуство за изкуство и т.н. Всички тия неща в по-голяма или по-малка степен са измислени от критиците. Най-важното е да бъдеш искрен в изкуството… Трябва единственото нещо да се пази, което са го имали в най-голяма степен тия божествени майстори – възторгът от живота и съвремието, които дори в най-трагичните и потресающи картини са направени с тоя възторг, който у гениалните майстори има навсякъде“…
(Писмо на Кристо до Анани Явашев, 20.05. 1957 г. – Виена)

Обикалям по местата, които Христо е видял, които са му помогнали да се превърне в Кристо. Стоя пред „Битка“ на Пауло Учело, и „Благовещение“ на Леонардо. Около мен ги гледат още стотици хора. Така, както е било и ще бъде. Разбирам защо Кристо пише:

„Въобще всичко за мене беше като сън, та ми се плачеше просто като напуснах Италия“.
(Писмо на Кристо до Анани Явашев, 20. 05. 1957 г. – Виена)

Сега той не си тръгва, а се връща отново в Италия, аз също по стъпките му пътувам към него.

"Площад Славейков"

Издирват затворник от Пловдивския затвор, избягал от болницата

http://www.struma.com/sinya-lampa/izdirvat-zatvornik-ot-plovdivskiya-zatvor-izbyagal-ot-bolnicata_136568/

9-годишен лишен от свобода мъж, изтърпявал присъда от година и половина за кражба, избяга от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, където е бил настанен за лечение, предаде кореспондентът на БГНЕС от града. Мъжът е бил на лек режим, до края на присъдата му оставал месец, а и преди това е влизал в болница, защото има установено злокачествено заболяване.

Отсъствието му от болничната стая е установено при визитация, веднага е уведомена затворническата управа. В момента се преглеждат...

Продължава

Парламентът гласува окончателно спорния закон за горивата

http://www.transmedia.bg/2018/07/12/%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%bf%d0%be/

Парламентът прие на второ четене Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, придобил популярност като закон за горивата, предаде БГНЕС. Законопроектът има за цел да регулира сектора, но се превърна в спорен, защото предизвика недоволството на малките търговци и превозвачи на горива, които няколко дни протестираха пред Министерския съвет и Народното събрание. В сряда се стигна дори и до затваряне на ГКПП „Капитан Андреево“ за около 2 часа, а за днес са предвидени нови протестни действия пред парламента.
Новият отраслов закон предвижда министърът на икономиката да контролира регистрацията на търговците с горива. Първоначалното предложение беше това да бъде финансовият министър, но по предложение на ГЕРБ текстът бе променен. Икономическият министър ще бъде подпомаган от специално звено в НАП, което ще приема и проверява документите, ще извършва проверки, а ако констатира нарушения – ще съставя актове.
Законът предвижда и създаването на Консултативен съвет към Министерство на икономиката, отговарящ за комуникацията и сътрудничеството между публичната власт и търговците.
Най-оспорваните текстове претърпяха промяна. Депутатите решиха от големите търговци на горива да се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева. Първоначалното предложение бе той да е 3 млн. Изискването за търговците на дребно е внесен капитал не по-малък от 20 хил. лева. Търговците имат задължението при подаването на заявление за регистрация да предоставят парични обезпечения, които да се използват в случай на неизплатени задължения. За големите търговци те са в размер на 500 хил. лева, а за дребните- 20 хил. лева.
Първоначалните текстове предвиждаха сумата за дребните търговци да бъде 200 хил. лева. овият законопроект предизвика и разединение в коалицията „Обединени патриоти“. Причина за това стана заявената позиция на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който подкрепи протестиращите малки търговци на горива и определи законопроекта като лобистки и даващ „служебна победа“ на големите фирми в бранша. Различната позиция на НФСБ наложи провеждането на коалиционен съвет, след който лидерът на Атака Волен Сидеров, който е и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ обяви, че по темата е постигнат консенсус между партиите. Само няколко часа по-късно от партията на Валери Симеонов разпространиха до медиите съобщение, че изнесената от Сидеров информация не отговаря на истината и няма постигнато съгласие.

"Либерасион": Израел трябва да преразгледа военната си стратегия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958342

"Либерасион": Израел трябва да преразгледа военната си стратегияПодкрепяни от Русия и Иран сили, лоялни към сирийското правителство напредват в бунтовническите райони, граничещи с Голанските възвишения, което принуждава Израел да преразгледа военната и хуманитарната си стратегия, пише френският в. "Либерасион", цитиран от БТА. Вчера следобед, докато израелският премиер Бенямин Нетаняху летеше към Москва,

Джулиана Гани скочи срещу Danny Levan, измамил я много лошо

http://www.varna24.bg/news/802484.html

Силиконката Джулиана Гани нападна остро поп певеца Danny Levan в социалните мрежи. Поводът е ...

Радев ще се разговаря с Ердоган по време на срещата на върха на НАТО

https://offnews.bg//politika/radev-shte-se-razgovaria-s-erdogan-po-vreme-na-sreshtata-na-varha-na-n-684220.html

В рамките на срещата на върха на НАТО президентът Румен Радев ще се срещне с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. В програмата на българския държавен глава е предвидена и среща с грузинския му колега Гиорги Маргвелашвили.

В сряда стана ясно, че САЩ са поискали от държавите членки на Алианса да увеличат разходите си за отбрана до 4 процента от брутния си вътрешен продукт.

„Аз единствен поставих въпроса пред генералния секретар на НАТО какво става с Трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не срещнем тези 2 процента сега, а никой не говори за тези четири процента“, заяви Радев, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2. Според него американският президент е прав, защото всяка страна трябва да има принос в свят на растящи заплахи и да изгражда ефективни способности. “Това, което той прави, е добре и за нас като изграждане на отбранителни способности. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили“, обясни Румен Радев и допълни, че на тази тема е свикал три заседания на Консултативния съвет за национална сигурност. 

Радев ще разговаря с Ердоган по време на срещата на върха на НАТО

https://offnews.bg//politika/radev-shte-razgovaria-s-erdogan-po-vreme-na-sreshtata-na-varha-na-nato-684220.html

В рамките на срещата на върха на НАТО президентът Румен Радев ще се срещне с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. В програмата на българския държавен глава е предвидена и среща с грузинския му колега Гиорги Маргвелашвили.

В сряда стана ясно, че САЩ са поискали от държавите членки на Алианса да увеличат разходите си за отбрана до 4 процента от брутния си вътрешен продукт.

„Аз единствен поставих въпроса пред генералния секретар на НАТО какво става с Трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не срещнем тези 2 процента сега, а никой не говори за тези четири процента“, заяви Радев, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2. Според него американският президент е прав, защото всяка страна трябва да има принос в свят на растящи заплахи и да изгражда ефективни способности. “Това, което той прави, е добре и за нас като изграждане на отбранителни способности. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили“, обясни Румен Радев и допълни, че на тази тема е свикал три заседания на Консултативния съвет за национална сигурност. 

Министрите на отбраната на НАТО разгледаха конкретни инициативи за дейностите по адаптация и трансформация на Алианса

http://www.cross.bg/aliansa-otbranata-karakachanov-1578950.html

/КРОСС/ В рамките на започналата Среща на държавните и правителствени ръководители на НАТО в Брюксел министърът на отбраната на Република България Красимир Каракачанов участва снощи, 11 юли, в работна вечеря, посветена на съгласуваността на дейностите по възпиране и отбрана на Алианса. На нея министрите на отбраната на НАТО разгледаха конкретните инициативи по направление на дейностите по адаптация и трансформация на Алианса в следващите 10 - 15 години. В изказването си министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта постигнатите позитивни резултати в интегрирането на различните елементи от архитектурата на сигурността на Алианса. „Считам, че е изградена една солидна и кохерентна основа за по-нататъшна работа по усилването на трите стратегически императива – способност за отговор, готовност и усилване“, изтъкна той. Министър Красимир Каракачанов отбеляза особеното значение на осъществяването на инициативата за повишаване на готовността на Алианса като неотменна част от способността за отговор. Той подчерта наличието на политическа воля в изпълнителната власт на Република България за национален принос, чиито конкретни измерения ще бъдат съобразени с темповете на изпълнение на проектите за модернизация на въоръжените ни сили. Министър Каракачанов открои военната мобилност като един от интегралните компоненти на всестранното осигуряване, който следва да гарантираме с общите усилия на НАТО и ЕС

Шефът на разузнаването става генерален консул в Мюнхен

https://offnews.bg//politika/shefat-na-razuznavaneto-stava-generalen-konsul-v-miunhen-684218.html

Председателят на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Драгомир Димитров ще бъде назначен на дипломатическа служба.

На 9 юли правителството е взело решение, с което назначава Димитров на поста генерален консул в Мюнхен. Досегашният консул Антоанета Байчева ще бъде освободена. Преди да оглави разузнаването Димитров е бил част от екипа на българския посланик в Берлин Меглена Плугчиева.

За сега не е ясно кой ще замени Димитров, който оглавява разузнаването от 2012 година. Тогава Национална служба "Сигурност" беше военизирана, а след приемането на пакета закони за спецслужбите беше преименувана на Държавна агенция "Разузнаване" и девоенизирана.

Димитров е бил служител в МВР през 90-те години, като кариерата му в специалните служби стартира в Държавна сигурност два месеца и половина преди 10 ноември 1989 г.

По закон председателят на държавна агенция "Разузнаване" се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет за срок 5 години и може да бъде преназначен за още толкова. или освободен по свое желание. Димитров оглавява системата от 2012 г., когато тя се наричаше Национална разузнавателна служба и преназначен при преименуването й през 2015 г. за нов 5-годишен мандат.

Димитров не се появява пред медиите. Последната му публична изява беше свързана с доклад за работата на службата по сделката с продажбата на енергоразпределителното дружество ЧЕЗ. Тогава стана ясно, че по данни на разузнаването чешката компания е имала намерение да продаде бизнеса си в България още през 2010 г. и тогава е очаквала да получи 240 млн. евро, но била склонна да отстъпи до 200 млн. евро. Тогава Димитров изрази мнение, че цената на сделката е била много по-голяма, отколкото компанията е можело да бъде продадена реално.

Община Стамболийски ще пусне безплатен градски транспорт

https://www.actualno.com/society/obshtina-stambolijski-shte-pusne-bezplaten-gradski-transport-news_684503.html

Община Стамболийски предвижда да осигури безплатен градски транспорт в града и в околните села, съобщава БНТ. Разходите ще бъдат за сметка на събраните данъци и такси. Така общината ще стане единствената в страната, която предлага подобна услуга. В общината живеят около 23 хил. жители.

А България заложник ли е на Русия?

http://clubz.bg/70433-a_bylgariq_zalojnik_li_e_na_rusiq

"Германия е заложник на Русия", каза Доналд Тръмп в самото начало на срещата на НАТО в Брюксел. Този език засегна Ангела Меркел, но изборът на думи не променя фактите, припомнени от Тръмп - Германия плаща „милиарди и милиарди долари на Русия“, а бившият канцлер Герхард Шрьодер е „шеф в компанията, която доставя газ“.

В България този сюжет изглежда познато - да, ние все още си нямаме бивш премиер на топ позиция в „Газпром“, но пък зависимостта ни е много по-голяма. Германия е най-големият купувач на руски газ, но количествата представляват по-малко от половината от вноса на тази суровина в страната. При нас зависимостта от руския газ е 100-процентова. Пленена ли е тогава България?

С много помощ от политиците

Зависимостта на страната ни от руските енергийни суровини не е новина. Както не е новина и старанието на повечето политици през последните десетилетия този факт да си остане непроменен. Красноречив пример видяхме и тази седмица, когато Народното събрание започна да приема спорни поправки, завишаващи изискванията към търговците на горива. Критиците на закона му дадоха име - „Законът на Лукойл“, защото се очаква той да извади от пазара по-малките играчи и да подпомогне големите. А най-големият е споменатата руска компания, която е основният търговец и производител на бензин и дизел, като суровината за тях също се внася от Русия. Депутати от всички партии внесоха закона, който, по техните думи, е писан в Министерския съвет. Единствено вицепремиерът Валери Симеонов наруши тази идилия, като нарече закона „лобистки“ и назова „поръчителя“ - руския монополист.

Само преди няколко седмици широка политическа палитра подкрепи и рестартирането на проекта „Белене“, поддържан през годините от руското енергийно лоби, по руска технология и с руско гориво. Пак в последните дни регулаторът повиши цената на парното и тока, а лявата опозиция реши да организира протести. Намериха си и виновник - обвиниха председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране и поискаха оставката му. Но не посмяха да видят очевидната причина - поскъпването на природния газ, който България внася само от Русия, е заради формулата, обвързваща цената с промените в цените на петрола. Нито една от парламентарните партии не посмя да зададе основния въпрос: Защо България продължава да плаща значително повече за руския газ, отколкото други европейски държави? В този случай идилията бе нарушена единствено от извънпарламентарната „Демократична България“.

Организирано бездействие

Европейската комисия установи, че „Газпром“ злоупотребява с безалтернативността си в някои страни, като им налага по-неизгодни условия. България бе сред изрично посочените примери за по-скъп газ. Постигнатото споразумение между ЕС и руската държавна компания позволява търсене на конкурентни цени и предоговаряне. Полша вече го прави. България - не. Страната ни е изцяло зависима от руския газ, защото все още няма готова инфраструктура, която да позволи друг внос. За интерконектори се заговори активно след януари 2009, когато споровете между Русия и Украйна доведоха до временно прекратяване на доставките. Почти десет години по-късно България все още е зависима от една-единствена тръба. Това плен ли се нарича?

Докато Тръмп ядосваше европейските си партньори в Брюксел, правителството на Гърция изгони двама руски дипломати, а на други двама забрани да влизат в страната. Причината: опити за намеса и проваляне на преговорите с Македония за името, които отвориха вратата на Скопие към НАТО. Развитие, което противоречи на заявения интерес на Русия. Освобождаването на България от руския енергиен плен също противоречи на интереса на Москва, защото в такъв случай тя вече не би могла да налага толкова лесно най-изгодните за себе си условия. Тук обаче няма нужда руски дипломати лично да се заемат със защитата на московските интереси. Достатъчно много български политици вършат успешно тази работа. Те си знаят защо.

Дойче веле

Дуейн Джонсън присъствал на раждането на дъщеричката си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/duejn-dzhonsyn-prisystval-na-razhdaneto-na-dyshterichkata-si-6084394

Щастливият 45-годишен татко на трета дъщеричка не спря да хвали дългогодишната си партньорка Лорън Кишиян, след като тя го дари с ново бебе през април

Имотните декларации на напусналите властта ще бъдат недостъпни

https://petel.bg/Imotnite-deklaratsii-na-napusnalite-vlastta-shhe-badat-nedostapni__273480

Имотните декларации и тези за конфликт на интереси на хората, заемали висши държавни длъжности, ще бъдат скривани, когато те излязат от вл...

Дарители осигуряват по 200 лева за новородено в смолянското село Момчиловци

https://petel.bg/Dariteli-osiguryavat-po-200-leva-za-novorodeno-v-smolyanskoto-selo-Momchilovtsi__273479

Снимка: otzvuk.bg Дарители са осигурили еднократна парична помощ за всяко новородено бебе – постоянен жител на смолянското село Момчиловци...

Кардиолози спасиха 29-годишна майка на рождения ден на детето й

https://petel.bg/Kardiolozi-spasiha-29-godishna-mayka-na-rozhdeniya-den-na-deteto-y__273478

Снимка: Bulgaria ON AIR В Смолян кардиолози спасиха 29-годишна жена на рождения ден на дъщеричката й. Заради операцията по спешност в областнат...

Близо 15 души ще търсят за новото Общинско предприятие в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/blizo-15-dushi-shte-tyrsjat-za-novoto-obshtinsko-predprijatie-v-asenovgrad-news_684520.html

В Асеновград ще има общинско „Социално предприятие за строителство, ремонт и поддържане на общинска собственост“. Създаването му бе подкрепено с 22 от гласовете на съветниците в града. Сградата на новото звено ще бъде позиционирана в Промишлена зона „Север“ и ще съдържа три помещения. Чрез създаване на предприятието ще бъдат разкрити нови работни места. Това ще се случи чрез отпускане на безвъзмездна финансова помощ по проект „Насърчаване на со

"Black Eyed Peas" отново тръгват на турне

https://www.avtora.com/black-eyed-peas-otnovo-tragvat-na-turne/

Американската група Black Eyed Peas тръгва на турне след осем години отсъствие от голямата сцена. Изпълнителите на хита Lets Get it Started ще започнат концертите си изяви на 27 октомври в Лондон и ще ги завършат на 18 ноември в Дюселдорф, Германия. Вокалистката на бандата Фърги обаче е отказала да участва в турнето, тъй като не желае да се събира с колегите си. Ето защо феновете ще трябва да се задоволят само с таланта на рапърите will.i.am, apl.de.ap и Taboo.В рамките на турнето, носещо името Masters of the Sun, ще бъде популяризиран най-новият сингъл на групата – Get It.

4 станции мерят шума от самолетите над Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377611

С четири стационарни терминала разполага летищният оператор във Варна, за да лови шумовите нива от прелитащите над града самолети - в комплекс “Младост” на покрива на 43 ЦДГ “Синчец”, в Трошево на покрива на 45 ЦДГ “Пролет”, както и на покривите на ОУ “Цар Симеон” и 7 СОУ “Найден Геров”.

Възпитаничка на варненското музикално училище се завърна за концерт пред родна публика с виртуозен цигулар

http://nakratko.bg/category/76/162234/


Млади виртуози на сцената и в живота: Интервю с  Юрий Ревич – цигулка, Русия/Австрия и Юлия Драганова – пиано, България/Австрия Юри Ревич е музикант с многообразни изяви и разнопосочни творчески интереси, отличаващи се с неподозирана за възрастта му зрялост.

Докога прокуратурата ще си затваря очите за случаи, свързани с „Инвест банк”?

http://e-vestnik.bg/28198/dokoga-prokuraturata-shte-si-zatvarya-ochite-za-sluchai-svarzani-s-invest-bank/

Бел. авт. – към статията „Адвокат Калин Чанков заплаши с физическа разправа журналиста Иван Бакалов” Когато прокуратурата и институциите бездействат (съзнателно или не), извършителите стават все по-нагли. Срещу адвокат Калин Чанков е образувана прокурорска проверка по сигнал на Евгения Манджукова, пострадала от неговите действия в съда. Фирмата „Месокомбинат Варна” АД, чийто шеф е Манджукова, след…

Материалът Докога прокуратурата ще си затваря очите за случаи, свързани с „Инвест банк”? е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Йорданка Буюклиева: Сестрите Мюлер ми плащаха 615 евро при 1500 минимум за Белгия (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958331

Йорданка Буюклиева: Сестрите Мюлер ми 
плащаха 615 евро при 1500 минимум за Белгия (видео)Когато разбрах, че всъщност вземат по 2250 евро от семейство, се почуствах прецакана – такава наглост не бях виждала през живота си Йорданка Буюклиева е от Варна, дълги години е работила като продуцент на културни събития. Започва работа във фирмата „Кеър 4 ю”  на сестрите Силвия и Тереза Мюлер през юли 2015 г.

Йорданка Буюклиева: Сестрите Мюлер ми плащаха 650 евро при 1500 минимум за Белгия (видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6958331

Йорданка Буюклиева: Сестрите Мюлер ми 
плащаха 650 евро при 1500 минимум за Белгия (видео)Когато разбрах, че всъщност вземат по 2250 евро от семейство, се почуствах прецакана – такава наглост не бях виждала през живота си Йорданка Буюклиева е от Варна, дълги години е работила като продуцент на културни събития. Започва работа във фирмата „Кеър 4 ю”  на сестрите Силвия и Тереза Мюлер през юли 2015 г.

Жертвите на наводненията в Япония наброяват вече близо 200 души

https://www.mediapool.bg/zhertvite-na-navodneniyata-v-yaponiya-nabroyavat-veche-blizo-200-dushi-news281398.html

Най-малко 199 души са вече жертвите на наводненията и свлачищата в западната част на Япония, съобщи в четвъртък сутринта говорителят на правителството, цитиран от Франс прес. Премиерът Шиндзо Абе нареди на среща на кризисния щаб да се действа по-бързо за оказване на помощ на пострадалите, информира Йошихиде Суга. Според досегашните данни загиналите бяха поня 179 души. Абе, който отмени обиколка в четири страни, сред които Белгия и Франция, отиде преди ден в провинция Окаяма, която еедна от най-пострадалите заедно с Хирошима, а утре ще посети друг засегнат регион. Той не направи изявление, но разговаря с няколко местни жители. Освен потвърдените 199 загинали, властите информират, че са в неизвестност десетки други. По данни на местните медии изчезнали са около 60 души.

Проф. Димитър Иванов: Най-ранната дата за влизането ни в еврозоната е 2022 г.

http://nakratko.bg/category/26/162233/


2022 година е най-ранната дата, в която страната ни може да влезе в еврозоната. Това прогнозира в студиото на „Тази сутрин” икономистът проф. Димитър Иванов.

Растежът в еврозоната се забавя

http://clubz.bg/70432-rastejyt_v_evrozonata_se_zabavq

Валдис Домбровскис. Снимка ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия понижи днес прогнозата за за растежа в еврозоната, като се мотивира с търговските напрежения между ЕС и САЩ и повишаващите се цени на петрола, от които следва и по-висока инфлация, предаде Ройтерс.

Забавянето ще засегне всички 19 икономики в общата валута, като най-зле се очаква то да се отрази на Италия и Великобритания.

Комисията прогнозира растеж от 2,1% от БВП в еврозоната тази година в сравнение с 2,3%, които тя предвиди през май. За догодина прогнозата остава непроменена - 2%.

Ревизията към понижение на растежа на БВП в сравнение с май показва, че неблагоприятна върншна среда, като растящи търговски напрежения със САЩ, могат да подкопаят доверието и да вземат дан от икономическата експанзия", каза заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис, цитиран от агенцията.

Еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси добави, че растящите цени на петрола се очаква за ускорят инфлацята до 1,7% тази и идната година в сравнение с предишните предвиждания от 1,5% през 2018 и 1,6% през 2019 година.

"Райънеър" анулира близо една трета планираните за днес полети на Острова

http://nakratko.bg/category/25/162232/


Ирландската нискотарифна авиокомпания "Райънеър" анулира близо една трета планираните за днес полети на Острова заради планирана стачка на пилотите.

Бивш военен министър: 2% от БВП за армията у нас са малко

https://dnes.dir.bg/politika/bivsh-voenen-ministar-2-ot-bvp-za-armiyata-u-nas-e-malko

Предложението на Тръмп за отделяне на 4% за отбрана не е реално за европейските страни, смята проф. Тодор Тагарев

Лекари от "Пирогов" спасиха ръцете на двама мотористи

http://nakratko.bg/category/58/162231/


Доц. Людмил Симеонов от "Пирогов" и екипът му спасиха ръцете на двама млади мъже, пострадали при ПТП с мотори през няколко дни. Благодарение на началника на Клиниката по хирургия на ръката и реплантация в университетската спешна болница доц.

НАТО в декларация: Регионът на Западните Балкание от стратегическо значение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958334

НАТО в декларация: Регионът на Западните Балкание от стратегическо значениеУкрепването на връзките между НАТО и Сърбия е полезно за алианса и за Белград, както и за целия регион, заявиха лидерите на НАТО в обща декларация на срещата на върха в Брюксел, пише вестник "Данас", цитиран от БТА. Лидерите на алианса приветстваха продължаващия напредък в изграждането на партньорство между НАТО и Сърбия и подкрепиха бъдещия

Вижте къде спират водата в София утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6958332

Вижте къде спират водата в София утре"Софийска вода" временно ще прекъсне утре водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. "Житница" кв. "Лагера", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на живеещите в района на: ул. "Житница" от ул. "Костенец" до ул. "Владайска река".

Влизат в експлоатация още 50 паркоместа за платено паркиране в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/vlizat-v-eksploatacija-oshte-50-parkomesta-za-plateno-parkirane-v-asenovgrad-news_684516.html

Въвеждат в експлоатация още няколко зони за платено паркиране в Асеновград, таксуването на които ще се осъществява чрез SMS. 10 паркоместа ще бъдат ситуирани на улица „Речна“, от кръстовището на улица „Васил Левски“ до улица „Никола Вапцаров“. В същия район, но от кръстовището на улица „Никола Вапцаров“ до Народно читалище „Родолюбие“ ще бъдат разположени още 20 места за паркиране. Толкова ще б

Комунистическото ни минало се превърна в бъдеще*

https://www.actualno.com/viewpoint/komunisticheskoto-ni-minalo-se-prevyrna-v-bydeshte-news_684420.html

Колкото повече нови и нови нерешени проблеми изникват при адаптацията ни към европейската политическа култура и правилата на ЕС за разделението на властите и върховенството на закона, толкова по-често се връщам в романтичното и еуфорично начало на прехода, когато наистина си вярвахме, че "комунизмът си отива". Като депутат в 36-то народното събрание (от 4 ноември 1991 г. до 17 октомври 1994 г.) участвах в работата на две деликатни парламентарни комисии – по образование и нау

Няма прошка: Двама водачи ще берат ядове, хванаха ги да шофират нафиркани до козирката…

http://regiona.bg/%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%88%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%87%d0%b8-%d1%89%d0%b5-%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%82-%d1%8f%d0%b4%d0%be%d0%b2/

Органите на реда спипаха двама водачи употребили алкохол над 2 промила.
Бързо производство е започнато на 12.07.2018 г. срещу Г.С. (22 г.) от София.

На същата дата, около 00:16 часа, по ул. „Университетска“ в Благоевград е управлявал лек автомобил „Тойота Корола“ под въздействието на алкохол – 2,29 промила, установено с техническо средство.
-К.К. (55 г.) от гр. Благоевград.

На 07.07.2018 г. около 19:20 часа в центъра на с. Катунци, общ. Сандански е управлявал лек автомобил „Форд Фиеста“, с 2,7 концентрация на алкохол в кръвта

Материалът Няма прошка: Двама водачи ще берат ядове, хванаха ги да шофират нафиркани до козирката… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Стабилизирано е състоянието на детето, пострадало в аквапарк в Равда

http://nakratko.bg/category/58/162230/


Състоянието на 9-годишното момиче от Москва, пострадало в аквапарк в Равда, е стабилизирано. То е постъпило с много голяма кръвозагуба в болницата, има разкъсвания на влагалището. Настанено е в отделението по гинекология, няма опасност за живота му.

Джордж Клуни се възстановява вкъщи след катастрофата в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958325

Джордж Клуни се възстановява вкъщи след катастрофата в ИталияКиноактьорът Джордж Клуни, който попадна миналия вторник в пътен инцидент със скутера си на италианския остров Сардиния, провежда лечение в домашни условия и се възстановява, съобщи в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. Изданието цитира изявленията на представителя на актьора Стан Розенфийлд. "Той е на домашно лечение и с него всичко ще бъде наред",

Граничари върнали петима пакистанци обратно в Турция

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/granichari-varnali-petima-pakistantsi-obratno-v-turtsiya

Бежанците влезли нелегално в България, били спрени от наши граничари, били ограбени и прогонени обратно през границата

Захариева: Холандия и Франция пречат за приемането на България в Шенген

http://nakratko.bg/category/59/162229/


Холандия и Франция пречат на България и Румъния да влязат в Шенгенската зона. Това заяви в интервю за „Известия“ българският министър на външните работи Екатерина Захариева.

Макрон призова съюзниците да не отслабват НАТО

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/12/3280609_makron_prizova_sujuznicite_da_ne_otslabvat_nato/?ref=rss


Президентът на Франция Еманюел Макрон призова вчера членовете на НАТО "да не отслабват алианса", на фона на напрежение между американския държавен глава Доналд Тръмп и канцлера Ангела Меркел за финансовите ангажименти към колективната отбрана, обяви Елисейският дворец, цитиран от "Франс прес".<br /><br />Макрон "призова" лидерите на останалите 28 държави от пакта "да не отслабват алианса", по време на първото заседание в рамките на срещата на...

Лекари от "Пирогов" спасиха ръцете на двама мотористи

http://www.struma.com/bulgariya/lekari-ot-pirogov-spasiha-rucete-na-dvama-motoristi_136566/

За 2 седмици през спешното на болницата преминаха над 20 мотористи

Доц. Людмил Симеонов от "Пирогов" и екипът му спасиха ръцете на двама млади мъже, пострадали при ПТП с мотори през няколко дни. Благодарение на началника на Клиниката по хирургия на ръката и реплантация в университетската спешна болница доц. Людмил Симеонов двамата пострадали запазват ръцете си, съобщиха от лечебното заведение.

23-годишен мъж претърпя общо 3 операции, за да може доц. Симеонов да възстанови тежките последствия след падането с мотора.

Другият...

Продължава

"Катимерини": Отношенията Гърция-Русия са тежки заради изгонените руски дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958324

"Катимерини": Отношенията Гърция-Русия са тежки заради изгонените руски дипломатиДнес гръцкият печат отделя специално внимание във водещите си публикации на две косвено свързани теми - поканата, която отправи НАТО към Република Македония за започване на разговори за членство в Алианса и експулсирането на руски дипломати от Гърция, за които се твърди, че са събирали информация и са се опитвали да подкупят гръцки държавни

България се отчита в Брюксел с постигнатото от европредседателството

http://www.struma.com/bulgariya/bulgariya-se-otchita-v-bryuksel-s-postignatoto-ot-evropredsedatelstvoto_136565/

В София експерти от Министерството на финансите също ще представят пред медиите резултатите по приоритети

Днес страната ни се отчита в Брюксел с постигнатото от българското европредседателство. Министърът на финансите Владислав Горанов ще представи пред членовете на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент в Брюксел резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на икономическите и финансови въпроси.

Представянето ще се проведе от 10 ч. българско време и ще бъде предавано на живо на сайта на Европейския парламент.

В София...

Продължава

Македония получи покана за НАТО. Какво следва за страната и за Балканите?

http://www.moreto.net/novini.php?n=377612

Една от най-важните новини от вчерашната среща на върха в НАТО беше поканата към Македония за преговори за присъединяване към Алианса. Какво да очакваме оттук нататък за западната ни съседка и къде са пресечните точки в диалога между евролидерите и американския президент Доналд Тръмп - темата в "Денят започва" коментираха проф.

Airbus представи новата фамилия самолети A220

https://www.vesti.bg/tehnologii/airbus-predstavi-novata-familiia-samoleti-a220-6084389

Самолетите са резултат от партньорството с Bombardier, като са дело на канадската компания

"Райънеър" анулира една трета от планираните за днес полети на Острова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958326

"Райънеър" анулира една трета от планираните за днес полети на ОстроваИрландската нискотарифна авиокомпания "Райънеър" анулира близо една трета планираните за днес полети на Острова заради планирана стачка на пилотите, съобщи Би Ти Ви. Компанията уточнява, че засега отмяната на полетите ще засегне само полетите между Великобритания и Ирландия, но не изключва по-нататъшни проблеми с разписанието.

Свищовски изпълнителки грабнаха първи награди на фест в Италия

https://www.24chasa.bg/region/article/6958318

Свищовски изпълнителки грабнаха първи награди на фест в ИталияОт 30 юни до 6 юли в град Римини, Италия се проведе XII Международен фестивал на изкуствата за деца и младежи „Мagia Italiana“. Свищовските момичета Карина Илиева и Никол Борисова от Школата за поп и рок изпълнители - клуб „Естрада“, донесоха в родния си град две първи места, преборвайки се в своите категории с голям брой участници от Грузия,

Проф. Димитър Иванов: Най-ранната дата за влизането ни в еврозоната е 2022 г.

http://www.struma.com/bulgariya/prof-dimitur-ivanov-nai-rannata-data-za-vlizaneto-ni-v-evrozonata_136564/

Страната трябва да извърши сериозни реформи в редица сектори, преди да се прикрепи към европейската банкова система, каза икономистът

2022 година е най-ранната дата, в която страната ни може да влезе в еврозоната. Това прогнозира в студиото на „Тази сутрин” икономистът проф. Димитър Иванов. По думите му България не е готова за стриктните правила, които банковият съюз ще наложи.

В момента еврозоната се намира в момент на сериозен ремонт и сега не е най-удачно да кандидатстваме за прием, допълни икономистът.

По думите му българското правителство следва своята програма, с която се стреми към...

Продължава

Слънчево край морето в четвъртък

http://www.varna24.bg/news/802481.html

Днес ще е предимно слънчево, следобед на места ще има временно увеличение на облачността, малко ...

Всеки трети българин е с алергия заради мръсният въздух, твърди академик

https://frognews.bg/novini/vseki-treti-balgarin-alergiia-zaradi-mrasniiat-vazduh.html

Алергиите са на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема. Според водещия специалист в областта на имунологията акад. Богдан Петрунов, през 2025 г. се предвижда 50% от населението на света да страда от алергични реакции.

Нулево равенство на стадиона в Каблешково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RiocLkkEELA/

ofk_pomorie_myjeВ четвъртата си контролна среща от подготовката за новия сезон отборът на ОФК „Поморие“ прие на стадиона в гр. Каблешково участника във ВПЛ „Ботев“ /Гълъбово/ на 11.07. /сряда/. Срещата протече оспорвано с положения и за двата отбора, като в игра влязоха всички налични състезатели на поморийци и гостуващия отбор. Въпреки оспорвания характер на мача гол не бе отбелязан и контролата завърши 0:0.

Следваща контролна среща на ОФК „Поморие“ е на 14.07.2018 г. /събота/ от 18:00 часа с ПФК „Черно море“ /Варна/ на стадиона в гр. Варна.

В края на август се очаква да приключи ремонтът на язовир „Рогозен” 1

http://www.struma.com/bulgariya/v-kraya-na-avgust-se-ochakva-da-priklyuchi-remontut-na_136563/

Язовирът е необходим, защото е създаден да защитава населението, каза кметът на Хайредин

В края на август се очаква да приключи ремонтът на язовир „Рогозен” 1, съобщи пред bTV Иван Омайски, зам.-главен изпълнителен директор на държавната фирма „Транспортно строителство и възстановяване”.

Язовир „Рогозен 1” край Хайредин е проблемен заради разрушния преди години преливник. Високите води направиха така, че голяма част от стената, която се ремонтира, падна отново в коритото на преливника, заедно със земна маса и с траверси, а държавата...

Продължава

Икономист: Еврозоната е в сериозен ремонт, не е много хубаво да чукаме на тази врата

http://www.varna24.bg/news/802477.html

Информацията за кандидатстването ни в банковия съюз и ERM II е твърде оскъдна. Получавам сигнали от ...

Днес е 30-тият ден от гладната стачка на Босия

https://offnews.bg//obshtestvo/dnes-e-30-tiat-den-ot-gladnata-stachka-na-bosia-684217.html

За пореден ден до входа на Народното събрание се събраха протестиращи в подкрепа на Николай Колев-Босия.

Около 15 души издигнаха плакати против корупцията.

Дисидентът Николай Колев-Босия е в гладна стачка вече 30-и ден. Той настоява за оставката на транспортния министър министър Ивайло Московски заради корупция в автомобилната администрация, издаването на шофьорски книжки не по правилата и произтичащите от това ПТП-та.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване