До два дни ще знаем кой е убил Кашоги, обяви Тръмп

http://nakratko.bg/category/25/167142/


Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че след два дни администрацията му ще получи пълния доклад за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, информира АП.

"Дита": Груевски влязъл със свои доверени хора на албанска територия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158064

"Дита": Груевски влязъл със свои доверени хора на албанска територияБившият македонски премиер Никола Груевски е влязъл нелегално в Албания при граничния пункт Блато край Дебър, съобщава македонският Фокус, като се позовава на албански медии. Вестник "Дита" пише, че Груевски влязъл със свои доверени хора на албанска територия, след това заминал за Тирана, а оттам с автомобил на унгарското посолство заминал за

Димитър Делчев: Водим разговори за голямо дясно обединение

https://offnews.bg//politika/dimitar-delchev-vodim-razgovori-za-goliamo-diasno-obedinenie-692177.html

Валери Симеонов беше отстранен от поста си на вицепремиер, въпреки твърденията му че сам е решил да подаде оставката си. Това заяви в сутрешния блок на ТВ Европа председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев.

Според него оттеглянето на Симеонов няма да доведе до спиране на протестите, както се надяват от ГЕРБ. Делчев заподозря управляващите, че се опитват да си осигурят служебна победа на следващите избори чрез прокарваните в последния момент промени в изборния кодекс, които ограничават машинното и електронно гласуване.

Оставката на вицепремиера Валери Симеонов няма да доведе до промяна в управлението, няма да има никакви реформи, нито на хората ще им се повишат доходите. Освен това се съмнявам, че става дума за спонтанно и лично решение на Симеонов, коментира неочакваното решение на лидера на НФСБ председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев.

„Какво е казал той и какво се вижда отстрани са две различни неща. Няма как два дни по-рано един от говорителите на ГЕРБ – Росен Плевнелиев, да каже, че Валери Симеонов трябва да си тръгне и изведнъж случайно Симеонов да реши, че е сгрешил. В момента се прави една класическа акция от страна на ГЕРБ, която е правена много пъти в миналото, в която цялата вина трябва да бъде хвърлена върху един човек, за да не носят те вината. Но изненадата за тях ще бъде, че протестите няма да спрат само с Валери Симеонов, защото той е една морална награда за майките на деца с увреждания“, посочи лидерът на ДБГ.

Димитър Делчев допълни, че основното обединяващо между всички протестиращи в момента е усещането на хората, че държавата ги е изоставила и те трябва да се оправят сами. В тази ситуация със сигурност не може да се говори за стабилност в държавата, въпреки уверенията на ГЕРБ, допълни лидерът на ДБГ.

Вече са водени разговори с останалите политически сили в дясно за ново голямо обединение, което да се яви на предстоящите избори. Надеждата е уроците от близкото минало да са научени и да не се повтарят повече, допълни Делчев.

От "Движение България на гражданите" са притеснени от промените, които управляващите искат да прокарат в избирателния кодекс.

Ако това стане и отпадне машинното и електронното гласуване ГЕРБ ще си осигури служебна победа на предстоящите през следващата година избори, обясни Делчев.

Той не очаква да мине промяната в избирателния кодекс, според която отпадат номерата в бюлетините, тъй като това би било сериозен удар върху позициите на ДПС.

Трайчо Трайков не е уведомен за иска на Антикорупцията в съда

http://nakratko.bg/category/60/167141/


Бившият икономически и енергиен министър в кабинета "Борисов-1" Трайчо Трайков използва профила си във "Фейсбук", за да съобщи, чене е уведомен за иска на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) в съда.

Двама младежи с опасност за живота след катастрофа в Шуменско

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158053

Двама младежи с опасност за живота след катастрофа в ШуменскоДвама младежи са с опасност за живота след катастрофа край шуменското село Дибич, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Пътното произшествие е станало тази сутрин, след като водач на лек автомобил "Фолксваген Голф" с шуменска регистрация загубил контрол над автомобила. След десен завой той е излязъл вляво от пътя и се е преобърнал в реката на

Мей: Няма алтернативен план за Брекзит

http://nakratko.bg/category/25/167140/


Няма алтернативен план за Брекзит. Това заяви премиерът на Великобритания Тереза Мей, цитирана от британски медии.

Важно: Ето кои райони на столицата ще останат без вода заради ремонти на 19 ноември

https://pik.bg/важно-ето-кои-райони-на-столицата-ще-останат-без-вода-заради-ремонти-на-19-ноември-news797084.html

Важно: Ето кои райони на столицата ще останат без вода заради ремонти на 19 ноември

 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 19 ноември (понеделник), съобщиха от пресцентъра на дружеството, цитирани от „Фокус“..

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на бул. „Президент Линкълн“ в квартал „Овча купел“ 2 се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: булевард „Президент Линкълн“, булевард „Братя Прошек“, улица „Централна“; по булевард „Президент Линкълн“ от улица „Централна“ до блок 18.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: булевард „Президент Линкълн“ до блок 2.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на улица 60 в квартал „Враждебна“ се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 17:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: улица 1-ва, улица 2-ра, улица 61-ва, улица 60-та.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: улица 2-ра ъгъла с улица 60-та.

Във връзка с подмяна на уличен водопровод на улица „Тоне Крайчев“ в с. Желява се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: улица „Тоне Крайчев“, улица „Тодораки Пешев“, улица „Ангел Тодоров“, улица „Стоян Мисирски“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: улица „Тоне Крайчев“.

Във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. „Захари Стоянов“ в село Мрамор се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: улица „Мичур“, улица „Явор“, улица „Иван Вазов“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Захари Стоянов“ ъгъла с ул. „Хайдутин“.

Във връзка с монтаж на спирателни кранове на улица „Козлодуйски бряг“ в село Мировяне се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: улица „Христо Ботев“, улица „Перуника“, улица „Канала“, улица „Орлин“, улица „Чавдар войвода“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: улица „Христо Ботев“ пред читалището.

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на площад „Велчова завера“ в жк. „Лозенец“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: площад „Велчова завера“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: площад „Велчова завера“.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

Андреа за Кубрат: Важното е, че България има такъв успял спортист, а не кое е момичето до него

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7158035

Андреа за Кубрат: Важното е, че България има такъв успял спортист, а не кое е момичето до него„Всички крещяха, но само мен ме снимаха” – така певицата Андреа коментира пред Би Ти Ви поведението си по времето на мача на нейния приятел Кубрат Пулев с Хюи Фюри. „Не знам кой човек на мое място би се чувствал по-спокоен да гледа човека, с когото живее 12 години на ринга да се боксира на важна галавечер с неслучаен противник”, подчерта тя.

Евангелисти протестират срещу промените в Закона за вероизповеданията

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/11/18/3347860_evangelisti_protestirat_sreshtu_promenite_v_zakona_za/?ref=rss


В Княжевската градина в София се провежда "митинг-молитва" и "молитвено шествие" до парка на Националния дворец на културата "За отстояване на конституционните права и свободата на вероизповеданията", организиран от обединени евангелски църкви.<br /><br />Демонстрацията е инициирана от приетия на първо четене проектозакон за изменение на Закона за вероизповеданията.<br /><br />Протестиращите са разтревожени заради планираните промени,...

Вирусите в момента носят упорита кашлица и постоянна хрема

http://www.cross.bg/yporita-kashlitza-lekar-1589447.html

/КРОСС/ В момента все още няма грипни вируси, но започват да настъпват тези, които предизвикват инфекции на горни и долни дихателни пътища. Това каза пред NOVA д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар. „При децата оплакванията са температура, упорита кашлица и постоянни хреми. При по-малките има склонност инфекциите да прерастват в бронхиолити. В някои случаи дори се налага хоспитализация”, предупреди д-р Николова.По думите на общопрактикуващия лекар повече боледуват хората, които са подложени на системен стрес, хранят се нездравословно и нямат време за спорт и разходки навън. Лекарят препоръча работното помещение да бъде проветрявано често. Нужно е преди настъпването на зимата, с която идва и грипът, да сме взели мерки, посочи д-р Николова: "Дали ще бъдат закалителни, дали ще бъде промяна на начина на живот, дали ще бъдат имуностимуланти под формата на ваксина, таблетки, сиропи".

"Манчестър сити" планира да увеличи капацитета на стадиона си до 63 хиляди места

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/18/3347847_manchestur_siti_planira_da_uvelichi_kapaciteta_na/?ref=rss


Шампионът във Висшата лига "Манчестър сити" е поредният клуб, който може да увеличи капацитета на стадиона си. Според информация на "Мейл он Сънди" "гражданите" планират разширяване на своя "Етихад" до 63 хиляди места.<br /><br />Идеята на клуба е семейният сектор (северната трибуна) да се бъде разширена на две нива и по този начин да се обособят нови 8000 места на стадиона. Ще бъдат поставени и нови ложи на трибуната, където да се отвори...

Унгария не пуска бежанци, но прие Груевски – с присъда

http://www.moreto.net/novini.php?n=385998

Правителството на Орбан е превело тайно осъдения бивш македонски премиер Никола Груевски - през Албания, Черна гора и Сърбия до Унгария. Будапеща отрича да има пръст в бягството, но унгарската общественост е възмутена, посочва Дойче веле.

Хандбалният "Спартак" на 1/4-финал за Купата

https://petel.bg/Handbalniyat-Spartak-na-1-4-final-za-Kupata__291761

Отборът на „Спартак” се класира за 1/4-финалите в турнира за Купата на България, след като победи втородивизионния „Мартен” с 33:18 (17:6) в Ру...

Варненци подминаха и Автогарата. Разпъват трибагреници! Звучи народна музика! (На живо)

https://petel.bg/Varnentsi-podminaha-i-Avtogarata--Razpavat-tribagrenitsi--Zvuchi-narodna-muzika---Na-zhivo-__291760

В момента шествието във Варна подмина Автогарата в града и продължава напред!  Движението е спряно, звучи народна музика, разпънати са национални трибагреници! Скандират: "Долу всички партии!"  

Македония няма договор за екстрадиция с Унгария, с който да поиска Груевски да й бъде предаден

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158032

Македония няма договор за екстрадиция с Унгария, с който да поиска Груевски да й бъде предаденРепублика Македония няма сключен договор за екстрадиция с Унгария, с който да поиска бившия премиер Никола Груевски да й бъде предаден, за да изтърпи двегодишната си присъда затвор за доставката на луксозния мерцедес, съобщи агенция Макфакс. От министерството на правосъдието потвърдиха за агенцията,

Най-екстравагантните капризи на най-богатите туристи

https://news.bg/travel/nay-ekstravagantnite-kaprizi-na-nay-bogatite-turisti.html

Луксозни туристически компании разкриват кои са най-нетрадиционните желания

Двама души загинаха при катастрофи за денонощие

https://pik.bg/двама-души-загинаха-при-катастрофи-за-денонощие-news797080.html

Двама души загинаха при катастрофи за денонощие

Двама души са загинали, а 13 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Общо в страната са станали 9 тежки пътнотранспортни произшествия. В София са регистрирани 21 леки и 4 тежки катастрофи, при които са пострадали 10 души.

Талибаните са разговаряли със специалния представител на САЩ в Катар

https://www.investor.bg/drugi/338/a/talibanite-sa-razgovariali-sys-specialniia-predstavitel-na-sasht-v-katar-272072/

Преговорите целят възобновяване на афганистанския мирен процес и постепенно приключване на най-дългата американска война

Протестиращи затвориха пътен възел Белокопитово, вижте обходните маршрути!

http://www.varna24.bg/news/829011.html

Протестиращи граждани са затворили принудително движението за автомобили на пътен възел ...

Гражданите доказаха, че не могат да бъдат обиждани, обяви Мая Манолова

http://nakratko.bg/category/58/167139/


Националният омбудсман Мая Манолова е на мнение, че подадената оставка от вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов е заслужена победа за протестиращите майки на деца с увреждания.

Започнаха протести в редица градове, блокирани са пътища

http://nakratko.bg/category/58/167138/


Протестни демонстрации започнаха днес в част от десетки градове в страната, които планират демонстрации, като на места започнаха блокади на пътища.

Българи продават адресните си регистрации

http://www.cross.bg/kyustendil-registratzii-prodavat-1589449.html

/КРОСС/ В пограничните райони хората масово продават адресите си за регистрация на чужденци, а тарифите са между 50 и 100 евро, съобщава БТВ. В община Кюстендил регистрираните македонци и сърби са близо 13 хиляди. „Бях много впечатлен, направо шокиран. Изумителна е бройката", коментира кметът на Кюстендил Петър Паунов. В благоевградско и кюстендилско има адреси със стотици регистрации на всевъзможни места - парцели в покрайнините, къщи по селата и в ромската махала, 300 души пък се водят по адрес в трафопост.  

Family Days Expo събра десетки изложители и стотици деца и родители във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/7157993

Family Days Expo събра десетки изложители
и стотици деца и родители във Велико ТърновоВелико Търново бе домакин на първото по рода си за региона изложение за родители и деца Family Days Expo, провело се през уикенда в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”. Десетки изложители – местни и национални компании, организации и сдружения, предоставящи стоки и услуги за бебето, детето и семейството, се представиха със свои щандове.

Иво Христов: Президентът е готов да разговаря с Борисов, но това не е покана за среща

https://dnes.dir.bg/politika/ivo-hristov-prezidentat-e-gotov-da-razgovarya-s-borisov-no-tova-ne-e-pokana-za-sreshta

Има разминаване между разбирането на Румен Радев за корупция и държавност и практиката на кабинета, смята началникът на президентския кабинет

Паргов: Вече е ясно, кабинетът Борисов-3 пада

https://offnews.bg//politika/pargov-veche-e-iasno-kabinetat-borisov-3-pada-692176.html

Обратното броене за кабинета "Борисов 3" започна, а ерозията ще се засилва. Това прогнозира председателят на БСП - София Калоян Паргов в предаването "Офанзива" по "Канал 3".

Според него в партия ГЕРБ вече се наблюдава процес на създаване на вътрешна опозиция, а центровете са два - единият е в парламента, а другият - на "Дондуков" №1.

"Предсрочните парламентарни избори са неминуем и реалистичен край на това управление, категоричен е Калоян Паргов. - През следващата година, освен европейски и местни избори, очевидно, че ще има още едни. Ще гласуваме три пъти за щастие. Натам отиват нещата. Единственият въпрос е дали ГЕРБ ще хвърли оставка или БСП ще свали ГЕРБ от власт".

Калоян Паргов добави, че няма сила, която да изкара хората на улицата да протестират, ако властта не ги е предизвикала със своите действия или бездействие.

"Оставката на Валери Симеонов съвсем очевидно е закъсняла и няма да реши нито един проблем на управлението в момента, смята той. - ГЕРБ в момента са заложници на Обединени патриоти, а Обединени патриоти са заложници на властта. Още в началото на мандата на това управление казах, че Обединените патриоти не бива да се съмняват в едно - че ще ги сполети същата съдба като тази на Реформаторите и се оказах прав".

Председателят на БСП - София е категоричен, че липсата на доверие във властта и институциите означава само едно - това управление вече е нелегитимно.

"Намираме се в състояние на политическа криза, която все повече се задълбочава, коментира Калоян Паргов. - Фактът, че майките ще продължат да протестират, докато оставката на Валери Симеонов не бъде гласувана в парламента, защото се страхуват да не бъдат излъгани, е много показателен. Това означава пълна липса на доверие във властта и институциите. Която пък напълно отнема легитимността на настоящото управление".

Според Калоян Паргов фактът, че в малката коалиция започнаха един на друг да си искат оставките, също е доказателство за засилващата се политическа криза в държавата.

"Волен Сидеров искаше оставката на Валери Симеонов – получи я. Сега поиска и тази на Красимир Каракачанов. Сигурно и нея ще я получи…, коментира той. - Един от най-големите дефекти на управлението на партия ГЕРБ обаче е обезличаването на институциите чрез начина, по който консумира властта. Властта не бива да се търгува. Властта е ужасът на политика и всеки, който е минал през властта го е осъзнал. А най-големият дефект на властта на ГЕРБ е начинът, по който се разходват милиардните бюджетни излишъци - с постановления на Министерски съвет, а не по бюджетни политики. Използват тези средства, за да потушават огнищата на социални напрежения. А това е, меко казано, непрозрачна политика. Нужно ли е да изброявам повече дефекти?! По този начин институциите се обезличават, спират да работят, атрофират, гражданите губят доверие в тях и идва кризата".

2000 полицаи охраняват протестите в цялата страна

http://nakratko.bg/category/60/167136/


Трудно е да се каже колко са точно протестите в страната, като се има предвид, че паралелно се организират в социалните мрежи нерегламентирано.

Жълт код за Варна утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=385994

Жълт код за сняг и дъжд е обявен за цялата страна за утре, 19 ноември, сочи справка на сайта на НИМХ. Снежна покрива в Смолянско, пътните служби са в готовност Жълт код за сняг е в сила за 10 области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София област, София-град, Перник, Кюстендил.

Honda неочаквано показа новия си джип

http://www.cross.bg/honda-passport-dzhip-1589445.html

/КРОСС/ Като част от Международното автомобилно изложение в Лос Анджелис, което започва в края на ноември, Honda ще покаже изцяло нов джип, за който преди това не бе известно нищо. Към моделната линия на японската марка се възвръща названието Honda Passport. Производството на Passport бе завършено през 2002 г., но компанията е решила да съживи този модел

Протестиращите плевенчани ще зареждат по бензиностанциите за по лев

https://www.24chasa.bg/region/article/7158028

Протестиращите плевенчани ще зареждат по бензиностанциите за по левПротестиращите от Плевен са решили да зареждат по бензиностанциите за по 1 лев, след което да направят и пешеходно шествие от централния площад в Плевен до театъра. Даниела Христова от организаторите на протеста заяви за БТА, че искат промяна, защото не желаят да напускат Плевен и България. Трябва да се събудим и да искаме промяната от себе си -

За шеста поредна година: Обявиха Банско за ски-курорт №1 на България

https://pik.bg/за-шеста-поредна-година-обявиха-банско-за-ски-курорт-№1-на-българия-news797114.html

За шеста поредна година: Обявиха Банско за ски-курорт №1 на България

За шеста поредна година Банско бе обявен за курорт №1 на България от най-високата инстанция в туристическата индустрия изобщо, съобщава Нова телевизия.

Признанието е от Академията на Световните ски награди в Кицбюел в Австрийските Алпи, нареждайки се сред 26-те най-добри дестинации в света.

В 16-седмичната онлайн надпревара, която се проведе от първия петък на юни до 22 септември, участваха 208 топлокации от пет континента, а в гласуването се включиха над 2 млн. души от повече от 143 държави.

Банско е сред осемте места в света с пълен комплект от шест приза и от шестте издания на Световните ски награди.

 10-хилядното градче е на върха на класацията от 2013 г. досега.

 

Протестиращи блокираха пътя Ловеч - Троян

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158026

Протестиращи блокираха пътя Ловеч - Троян 
Близо 200 протестиращи от Троян и региона блокираха движението по пътя Ловеч-Троян при разклона за село Калейца. Блокадата започна в 12.00 часа и ще продължи до 14.00 часа. Образуваха се големи колони от автомобили, които обаче се пропускат през 20 минути, предаде БТА. Организаторите на протеста обявиха, че той е мирен,

Протестиращи блокираха ГКПП Кулата

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%89%d0%b8-%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b3%d0%ba%d0%bf%d0%bf-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Протестиращи блокираха днес ГКПП Кулата. Недоволните успяха да пробият кордона на полицаите и блокираха пропускателния пункт.

С над 100 коли хора от Сандански и Петрич тръгнаха с автошествие към Кулата. Имше постове на полицията и на жандармерията по всички обходни маршрути.

Както ИА Региона писа днес на обяд хора от Разлог и Банско затвориха пътя Симитли-Гоце Делчев. При комплекс „Реденка“ те поискаха оставка на правителството, издигнаха лозунги срещу бедността и предстоящото увеличение на цената на водата в Благоевградска област.

Материалът Протестиращи блокираха ГКПП Кулата е публикуван за пръв път на Региона Бг.

НАТО се превръща в обща квартира

http://pogled.info/svetoven/nato-se-prevrashta-v-obshta-kvartira.99059

/Поглед.инфо/ Публичната караница между Франция и САЩ в лицето на техните лидери се засили и все повече прилича на скандал в кухнята на обща квартира. Еманюел Макрон заяви, че няма намерение да отговаря на туитовете на Доналд Тръмп, защото Франция е съюзник на Щатите, а не техен васал.

Свиленски: За две години управляващите вдигнаха над 20 такси

https://offnews.bg//politika/svilenski-za-dve-godini-upravliavashtite-vdignaha-nad-20-taksi-692175.html

„Оставката на Валери Симеонов е твърде закъсняла, с цел спасяване на властта“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БНР.

Той подчерта, че БСП е поискала тази оставка още преди месец.

„Тя няма как да бъде решение на проблемите, защото хората, които са на улицата, не искат само неговата оставка. Хората не поставят като проблем само неговото цинично отношение към майките на деца с увреждания, а и проблема с доходите, цените на горивата – целият живот, който са принудени да живеят българските граждани. Те настояват, че това управление трябва да си отиде“, категоричен е народният представител.

Според него ставаме свидетели на тясно партийни интереси, а не на защита на националните интереси и българското общество.

„Всеки, по единично, сега гледа да излезе сух от ситуацията. Но това управление, с подкрепата и участието на патриотите, вече две години управлява България и ако не са се сетили досега за своите предизборни обещания- за 300 лв пенсия, полицаи във всяко населено място и други, то българските граждани не са ги забравили и ще ги накажат, че са излъгали“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Той е на мнение, че тази оставка няма да спаси нито патриотите, нито ГЕРБ. Свиленски припомни думите на Борисов, че ако вицепремиерът подаде оставка, рухва конструкцията на правителството.

„Той си мисли за правителството, да бъде премиер, не го интересува, че държавата ще рухне, няма идеи за по-добро развитие и доходи. Патриотите вече виждат, че потъват и искат и те да се спасят. Предлагам им заедно, както се прегърнаха за управлението, да се прегърнат сега и да отстъпят управлението“, допълни той.

Георги Свиленски подчерта, че ГЕРБ са обещавали в предизборната си програма, че няма да вдигат нито един данък, а сега сме свидетели на повишаване на данъците за личните автомобили, жилищата, слагане на такси за стоки и дрехи втора употреба.

„Въпреки заявката, че няма да се вдигат данъците, за 2 години вдигнаха над 20 такси и услуги“, посочи той.

По неговите думи ефектът от данъците за старите автомобили е до 20 млн. лв, ако бъдат събрани.

„Това няма много да помогне на бюджета на г-н Горанов, но ще ощети много български граждани. Не знам управляващите защо си го причиняват“, коментира народният представител.

Той обясни, че кметовете от БСП са заявили, че ако влезе в сила този закон, те ще предложат минималните размери – почти да няма увеличение, за да не бъдат натоварени хората.

По повод внесеното искане до АПИ за независима експертиза за строежа на пътища и магистрали, Свиленски обясни, че първият документ е бил подписан от 23 народни представители, като е внесен от петима.

„Защо точно нас четиримата са избрали Камарата на строителите, които да не допускат до работа, не знам. Факт е, че нарушават Конституцията, защото няма как браншова организация да поставя условията - кой народен представител може и кой не да ходи на работа“, заяви той.

Свиленски благодари на цялата парламентарна група на „БСП за България“, които още на следващия ден са взели да решение да преподпишат отново, всички, същото искане, за да се покаже, че цялата парламентарна група стои за него. 

"Готовност за среща" и "покана" - две различни неща

http://clubz.bg/75998-gotovnost_za_sreshta_i_pokana_dve_razlichni_neshta

Началникът на президентския кабинет Иво Христов "преведе" днес в ефира на БНР, че готовност за среща не е покана за среща.

Изразената от президента Румен Радев готовност за разговор с премиера Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща, заяви Христов.

"Президентът реторично заяви, че би изслушал и премиера Борисов по теми като борбата с корупцията, преодоляването на срива на чуждестранните инвестиции, които гонят исторически минимум, но премиерът Борисов скочи тутакси върху тази възможност и откликна, че е готов за среща и го направи по начин, който показва, че не е разбрал посланието", каза той.

Президентската "реторика" беше следната. 

Аз съм готов да приема лидера на партия ГЕРБ, г-н Борисов, и да изслушам неговата визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далеч напред по темпове на икономически растеж и по качество на живот.

- Това покана за среща ли е? - журналистически въпрос.

- Да, аз съм отворен. 

"Премиерът Борисов изразява надежда, че до срещата им, държавният глава ще се запознае с четиригодишната програма за управление на кабинет, както и с последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, за да ги дискутират заедно", съобщи няколко часа след думите на президента правителствената информационна служба.

По думите на Иво Христов има явно ценностно разминаване между разбирането на президента Радев за демокрация, държавност и антикорупция, и практикуваните от правителството.

Походката предсказва риска от преждевременна смърт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7158018

Походката предсказва риска от преждевременна смърт
Учени от Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че въз основа на скоростта на човешката походка може да се определи рискът от преждевременна смърт, съобщава сайтът MedicalXpress. По думите им, колкото по-бърза е походката, толкова по-добро е здравословното състояние. По този показател може да се прецени рискът от сърдечносъдови

Отворено писмо за модела “Пеевски”

https://terminal3.bg/otvoreno-pismo-za-modela-peevski/

Журналиста Веселин Желев от Клуб Z, който в началото на година бе и говорител на българското председателство на Съвета на ЕС изпрати отворено писмо до премиера, по повод последния доклад на Европейската комисия, осъждащ състоянието на медиите в страната. Публикуваме неговото отворено писмо без редакторска намеса. 

Господин Борисов,

Признавам си, че докато бях говорител на българското председателство на Съвета на ЕС, ме беше страх само от един въпрос: за състоянието на медиите в България. Неотдавна разбрах, че той не Ви плаши.

Аз обаче се страхувах, защото нямаше начин да отговоря на такъв въпрос хем честно, хем правилно. Ако трябваше да бъде правилно, нямаше да бъде честно. Ако трябваше да бъде честно, нямаше да бъде правилно.

Не че нямах опорни точки. Имах и ги знаех. Те са подобни на Вашите: 1. Медиите от сутрин до вечер критикуват правителството, понякога неуважително, и никой нищо не им прави; 2. Повечето от тях са в частни ръце и не е работа на властта да се меси в сектора; 3. Документите за разпределяне на европейски средства за популяризиране на програми на ЕС са публикувани, следователно всичко е съвсем прозрачно.

Знаех обаче, че тези точки можеха да минат само у дома, откъдето беше малко вероятно да дойдат въпроси по темата. Нямаше начин да ги пробутам на някогашните ми колеги от прескорпуса в Брюксел. И ако те не ми задаваха трудния въпрос, трябва да благодаря  на обстоятелството, че ЕС има по-тежки проблеми от “значителното влошаване на медийната среда в България”.

За шестте месеца на председателството един-единствен български вестник ми прати въпроси, засягащи част от тази обширна тема, и колегите ми от дирекция “Пресцентър и връзки с обществеността” му отговориха с част от въпросните опорки.

За последните десет години повечето от българските медии престанаха да задават трудни въпроси и дори изобщо да задават въпроси. Вероятно това изглежда добре за Вас, за колегите и за съветниците Ви. Ще се опитам да обясня защо според мене такава “стабилност” е илюзия. И защо медийният проблем, за който Европейската комисия говори в последния си доклад за България, е проблем на правителството.

Краткият отговор е: защото той не е професионален или съсловен проблем, а проблем на обществото и демокрацията у нас, който не може да бъде отделен от цялостното състояние на държавата. Медиите винаги съществуват в икономическа, политическа и културна среда и носят нейните белези.

Ако трябва да формулирам проблема на Вашето правителство с медиите накратко, той е, че журналистиката в България вече застрашително е заменена от пропаганда и шоу и това до голяма степен се дължи на отношенията й с властта. При това властта съвсем не е пасивната страна в тези отношения.

Този проблем не започва от Вашите три правителства, но по време на тяхното управление видимо се задълбочи и стана видим навън, което показва цитираният доклад на Комисията.

Не се опитвам да стоваря върху Вас цялата отговорност за деградацията (думата не е силна) на българската журналистика. Тя има обективни причини – неспособността на някои традиционни медии у нас да се приспособят навреме към промените, свързани с интернет и новите медии; икономическата криза, която не само в България доведе до декласиране на маси от хора, до лумпенизация, до разцвет на популизма, до кризи в образованието и културата, а оттам и до промени в медийната среда; емиграцията, която лиши страната ни от част от потенциалната й средна класа, а следователно и от активната и критично мислеща публика; комерсиализацията; разцветът на фалшивите новини в световен мащаб.

В такава ситуация политическата власт има избор: да помогне да бъде опазено от ефектите на кризата здравето на медиите, т.е. бистрото всекидневно съзнание на обществото, или да се възползва от тези ефекти едностранно, за краткосрочни цели. Опасявам се, че Вие избрахте второто (не знам дали съзнателно или не).

В споменатия си доклад Европейската комисия се позова на “Репортери без граници”, които пък поименно посочват проблема на българската медийна среда: Делян Пеевски. Неговият случай отдавна не е частен и персонален. Под Вашия поглед Пеевски стана нарицателно за срастване между капитал, политическа и съдебна власт и медии.

Проблемът не е, че медиите, които Пеевски притежава де юре, и тези, които зависят от парите му, са булевардни. Такива има по целия свят и те обикновено са най-евтините и с най-голямата аудитория.

Проблемът е, че държавата позволи те с непозволени средства да убият почти изцяло качествената журналистика в България и да наложат вкус и “стандарти”, които връщат страната ни години назад. Няма да е пресилено за кажем, че днес България е медийният идиот на Европа. Тя стана такава през Вашето управление.

Кризата засегна медиите във всички страни в Европейския съюз, но сред тях единствено България изпъква със 111-ото си място в класацията на “Репортери без граници” – най-зле от всички държави членки и дори далече зад развиващи се страни. Да твърдите, че този факт няма отношение към българското правителство, е не само несериозно. То е и недостойно за министър-председател.

Когато се появят съмнения за обществени поръчки, Вие не се колебаете да наредите анулирането им дори при сключени договори. Ваши министри предлагат държавата да регулира ту цените на хляба, ту на основни хранителни продукти. Когато става дума за регулация на медийния пазар обаче, твърдите разпалено, че това не е Ваша работа.

Красноречив е фактът, че последният медиен закон беше прокаран от опозицията, която днес иска оставката Ви. При това негов автор беше депутатът и олигархът, когото “Репортери без граници” сочат като главен медиен проблем на страната. В разделения и поляризиран български парламент внезапно се появи голяма коалиция в подкрепа на “Закона Пеевски”.

Проблемът, който ни сочи Европа, не само че не е отстранен. Той пише закон, за да се самоциментира. При това с подкрепата на управляващото мнозинство. Това е цинизъм, на който биха могли да завидят и Владимир Путин, и Доналд Тръмп, и Реджеп Ердоган. И това ли не Ви смущава като лидер на управляващата партия и министър-председател?

След катастрофата край Своге Вие отстранихте трима Ваши министри, които не носеха пряка отговорност за нея. Те платиха политическата цена заради общественото мнение и заради репутацията на правителството Ви. Изглежда обаче забравяте за тази репутация, когато върху кабинета Ви падне дебелата сянка на медийния олигарх от ДПС. Между другото, какво общо има олигархията с демокрацията? Или ще кажете, че и това е въпрос, който не засяга правителството?

Надявам се разбирате, че при тези обстоятелства става незаобиколим въпросът: защо Борисов не смее да пипне Пеевски?

Добре известно е, че до разрива между Пеевски и Цветан Василев финансов гръб на медиите на първия беше фалиралата по-късно Корпоративна търговска банка (КТБ). Нейните пари им позволяваха да продават под себестойността и така да убиват конкуренцията. Сигурно си спомняте, че в тази банка бяха парите на най-богатите държавни дружества. С тях тя финансираше частните медии на олигархията, които пък старателно обслужваха всяка нова власт, включително и Вашата. С други думи, българският данъкоплатец сам си плащаше, за да му промиват мозъка. Вие можехте да сложите край на този порочен модел, но не го направихте. Предпочетохте да го използвате.

Ще пропусна де факто господстващото положение на фирмите, свързани с Пеевски, на пазара на разпространение на печата и че единствено Комисията за защита на конкуренцията като че ли не забелязва това положение. Мисля, че роля на правителството с неговата законодателна инициатива и на управляващото мнозинство е да се погрижат в България да има независими регулатори, включително и в медийния сектор.

Работейки в Брюксел, бях личен свидетел на усилията, които българската държава положи, за да спре още в предварителната му фаза разследване на Европейската комисия за незаконна държавна помощ срещу КТБ. Днес Ви чувам да казвате: „Олигарх – създал си медия да си защитава това, което е откраднал. Който и да е той. Всеки подсъдим може да си прави медия.“ Любопитно ми е кого точно имате предвид и ако случайно това е Цветан Василев, защо не му попречихте да краде и да си прави медии, когато имахте пълната власт за това?

Докато работех в държавната администрация, бях свидетел на това как немалка част от бюджетните пари за популяризиране на българското председателство на ЕС отиваха в сметките на медии с открити антиевропейски позиции. Когато повдигнах въпроса, колегите ми отговориха, че те имат най-голям тираж или най-много посещаемост в интернет. Ако това можеше да бъде решаващият критерий, ЕС би трябвало да възложи популяризирането си на най-еврофобските британски таблоиди, на които до голяма степен дължи успеха си кампанията за “Брекзит”. Оставям настрана въпроса доколко са достоверни данните за тиражите и за интернет трафика у нас. Но се и чудя – не ви ли смущава вас, “Гражданите за европейско развитие на България”, че част от най-влиятелните й медии са антиевропейски?

Накратко, Вашето правителство абдикира от длъжността си да установи равно игрално поле на медийния пазар. Това е главната причина положението на него да се влоши и критиката на Европейската комисия е основателна. Тя е и към Вас, трябва да я приемете.

Номинираната от Вас българска еврокомисарка Мария Габриел излезе с инициатива за борба с фалшивите новини. Вие обаче посочвате изобилието им у нас като доказателство, че медиите са свободни. Казвате:

„Няма нещо по тази тема, което да ни притесни. Няма нещо, което да е скрито и да не е публикувано в България. Напротив – фалшиви, жълти новини колкото искаш.”

Наистина ли смятате това за признак на свободни и плуралистични медии? Наистина ли това Ви успокоява? Струва ми се, че би трябвало да Ви тревожи.

До какво доведе установеният с Ваше съдействие (или бездействие) модел “Пеевски”? Главният резултат е, че почти не останаха медии, които да служат на гражданите и на обществения интерес. Преобладават медиите, обслужващи (често в най-вулгарния смисъл на думата) частни интереси, включително на управляващите.

Обслужването води до деформация на съдържанието – то се дели на два големи блока: (а) окепазяване и възхвали; (б) разсейване на публиката с жълтини и пошлости. Тук-там мъждукат следи от някогашната просветителска и лидерска мисия на медиите.

Водещи политически предавания се оказват две музикално-сатирични шоута, където актуалните теми са между голите бедра на балерини и адреналинки.

Нелоялната конкуренция от групата на Пеевски, съчетана с натиска на кризата, накара някои от най-големите западни инвеститори в българския медиен сектор да го напуснат, а с тях си отидоха и професионалните стандарти, които налагаха, макар понякога и непълно.

Моделът “Пеевски” се възпроизвежда. Той отглежда публика, която иска още от същото. Вероятно тя е удобна за управление, защото е лесно манипулируема, но Вие не сте единственият, който може да я манипулира.

Днес нарастващи части от тази публика блокират пътища и искат оставката Ви с косонастръхвателни искания като по-евтин бензин и “съд и затвор за отговорните България да бъде най-бедната страна в ЕС”.

Най-интересното е, че зад тези протести (поне според партийния Ви заместник Цветан Цветанов) са именно отговорните за българската бедност – тези, които са виновни и за външния дълг, и за грабежа при правителството на “Мултигруп”, и за кризата от 1996-1997 г., и за АЕЦ “Белене”, и за “Южен поток”, и за скандала с КТБ.

Ако днес те могат да ви предизвикват с утопично-популистки “визии” за България и да организират протести срещу Вашето правителство, ако те могат да поставят под въпрос европейския избор на страната ни, за това голяма заслуга има и медийният модел, на който и Вие се осланяхте, модела “Пеевски”.

Той отглежда техните последователи. Неговият краен продукт е безпаметна и безкритична маса, готова да бъде водена в произволна посока. Това е дългосрочната цена на краткосрочните ползи, които извличахте от квази-медиите на корпулентния олигарх.

Няма здрава демокрация с болни медии. За да оздравеят българските медии, трябва да бъдат освободени от модела “Пеевски”. А за да бъдат освободени от него, той трябва да си плати за незаконните предимства, които през годините е получил със съдействието на властта. Това е работа на правителството. Ако не на Вашето – на някое друго.

С най-добри чувства

Веселин Желев

Недоразумение: Готовността на Радев за разговор с Борисов не била покана за среща

https://www.mediapool.bg/nedorazumenie-gotovnostta-na-radev-za-razgovor-s-borisov-ne-bila-pokana-za-sreshta-news286407.html

Премиерът не е разбрал какво, всъщност, му казва президентът. Защото изразената от Румен Радев готовност за разговор с Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща. Това заяви пред БНРв неделя началникът на кабинета на държавния глава Иво Христов. "Президентът реторично заяви, че би изслушал и премиера Борисов по теми като борбата с корупцията, преодоляването на срива на чуждестранните инвестиции, които гонят исторически минимум. Но премиерът Борисов скочи тутакси върху тази възможност и откликна, че е готов за среща и го направи по начин, който показва, че не е разбрал посланието“, каза Христов. По думите му има явно ценностно разминаване между разбирането на президента Румен Радев за демокрация, държавност и антикорупция и това, което практикува правителството. След като бе обвинен от ГЕРБ, че е отказал да се срещне с министри и депутати от управляващите заради промените в данъчните закони и "Гражданската отговорност", а е приел представители на БСП заради тяхната "Визия за България", в петък Радев каза, че е готов да приеме лидера на ГЕРБ и да изслуша "неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на срива на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа". Помолен да уточни дали това е покана за среща, държавният глава отговори: "Аз съм отворен". Малко по-късно от правителствения  пресцентърсъобщиха, че премиерът приема поканата на президента Румен Радев за среща, на която да обсъдят проблемите с корупцията и икономическото развитие на страната. "Премиерът Бойко Борисов изразява надежда, че до срещата им държавният глава ще се запознае с четиригодишната програма за управление на кабинета, както и с последния доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, за да ги дискутират заедно", се казваше в съобщението.В него бе поставен и линк, водещ към управленската програма.

Полицията опита силом да спре затварянето на пътища

https://frognews.bg/novini/politsiiata-opita-silom-spre-zatvarianeto-patishta.html

Стотици протестиращи от Хасково, Димитровград и Кърджали пътуваха с часове до Свиленград, където продължиха към ГКПП „Капитан Петко Войвода”. Решението на полицията да не ги пусне на магистралата доведе до напрежение.

Хвърлиха граната по молитвена зала в Индия, 3-ма са убити, 15 ранени в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158007

Хвърлиха граната по молитвена зала в Индия, 3-ма са убити, 15 ранени в болницаТрима души са убити и 15 са били ранени днес при нападение с граната по молитвена зала в северната част на Индия, съобщи полицията, цитирана от Асошиейтед прес. Нападателите са двама маскирани мъже, които са се движили с мотор. Атаката е била извършена срещу религиозната общност на сикхите в село в покрайнините на град Амристар в провинция Пенджаб,

Съдът пусна срещу подписка задържания за графит срещу Льо Пен върху паметника на съветската армия

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/11/18/3347851_sudut_pusna_sreshtu_podpiska_zadurjaniia_za_grafit/?ref=rss


Софийският районен съд (СРС) наложи най-леката мярка за неотклонение - подписка, на задържания в четвъртък вечер 22-годишен мъж за надраскване на паметника на съветската армия. Прокуратурата го обвини в хулиганство, поиска от съда постоянния му арест и отказа да преговаря със защитата на задържания за сключване на споразумение.<br /><br />Съдия Албена Момчилова обаче не се съгласи с аргументите на държавното обвинение за налагане на най-тежката мярка за неоклонение. Тя съобрази...

Някъде в България вече вали сняг

https://petel.bg/Nyakade-v-Balgariya-veche-vali-snyag__291759

Сняг вали във високите части на Смолянска област, но не е образувана снежна покривка по пътните артерии, информират от Областното пътно у...

Хаосът расте! Блокираха пътя край Камено, протестиращи не пускат други да си тръгнат (Снимки)

https://petel.bg/-Haosat-raste--Blokiraha-patya-kray-Kameno--protestirashhi-ne-puskat-drugi-da-si-tragnat--Snimki-__291758

Снимки Флагман Пътният възел между Българово и Камено е блокиран от протестиращи, съобщава репортер на Флагман.бг. Настъпил е истински ...

Снежна покривка в Смолянско, пътните служби са в готовност

//dariknews.bg/novini/bylgariia/snezhna-pokrivka-v-smoliansko-pytnite-sluzhbi-sa-v-gotovnost-2132172

С нова снежна покривка осъмна Смолянско, като по високите места в Родопите тя е над 3 см. Пътните настилки са мокри и заснежени, като на места има и поледици. Всички пътища са обработени, опесъчени и осолени, съобщават от Областно пътно управление в Смолян.

Шуменци блокираха "Хемус" на пътния възел "Белокопитово" заради цените на горивата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158002

Шуменци блокираха "Хемус" на пътния възел "Белокопитово" заради цените на гориватаПротестиращи шуменци блокираха движението по автомагистрала "Хемус", на пътния възел "Белокопитово". В района има засилено полицейско присъствие и дълги колони от автомобили. По-рано днес около 200 жители на областния град се събраха пред залата "Арена Шумен". От там започна автошествие към автомагистралата.

Гражданите доказаха, че не могат да бъдат обиждани, обяви Мая Манолова

http://www.moreto.net/novini.php?n=385990

Националният омбудсман Мая Манолова е на мнение, че подадената оставка от вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов е заслужена победа за протестиращите майки на деца с увреждания. Тя подчерта, че победата е за цялото гражданско общество, защото чрез протеста на майките, гражданите доказаха, че не могат да бъдат обиждани и няма да се оставят да бъдат обиждани от институциите и властта.

Германка оцеля в катастрофа във Формула 3 в Макао (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/7158003

Германка оцеля в ужасяваща катастрофа по време на състезанието от Формула 3 на уличното трасе в Макао.  Автомобилът на 17-годишната София Фльорш излетя със скорост 200 км/ч, проби предпазната ограда и се приземи сред фотографи. Състезателката бе откарана в болница в съзнание.  След рестарта победител стана Дан Тиктум (Анг),

Военни и техника на Сухопътни войски поемат към поделенията след учението „Мирен страж 2018“

http://www.cross.bg/tehnika-zhelezoputna-gara-1589446.html

/КРОСС/ Военнослужещи и техника от Сухопътните войски, участвали в учението „Мирен страж 2018", се прибират днес, 18 ноември, към местата за постоянна дислокация във военните формирования. Тактическото учение „Мирен страж 2018" се проведе на учебен полигон „Корен" от 14 до 16 ноември 2018 г. В момента на железопътна гара Казанлък се разтоварва бойна техника от състава на военно формирование 22 180 - Казанлък. На УП „Корен" верижната бойна техника се товари на трайлери и от полигона ще бъде транспортирана до железопътна гара Харманли, където ще бъде натоварена на вагони и днес около 22.00 ч. ще бъде транспортирана до железопътна гара Карлово. Военнослужещи с колесна техника ще се придвижват по маршрута: полигон „Корен", Хасково - автомагистрала „Тракия" - село Труд - град Карлово. С автобуси по същия маршрут ще бъдат транспортирани и военнослужещите, участвали в учението. Органите на Военна полиция осигуряват съпровождането на военните колони. Цивилните участниците в движението по маршрута на колоните следва да изпълняват стриктно разпоредбите на Закона за движение по пътищата и Правилника за неговото прилагане  

В Добрич почетоха жертвите на пътни катастрофи

https://www.24chasa.bg/region/article/7157989

В Добрич почетоха жертвите на пътни катастрофиПанихида в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия бе отслужена пред оброчния кръст, издигнат в двора на храм „Света Троица” в Добрич. Кръстът бе изграден преди 10 години, по инициатива на сдружение „България Вита”, като част от проекта "Бъди част от живота”, припомни Антоанета Малева, председател на организацията.

Експерт: Твърдият Brexit би бил катастрофален

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ekspert-tvyrdiiat-brexit-bi-bil-katastrofalen-272065/

Според шефа на Германската промишлена асоциация Дитер Кемпф излизането на Великобритания от ЕС без споразумение ще има сериозни последици за много компании

Шефът на кабинета на Радев: Готовността на президента за разговор с Борисов не е покана за среща

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157991

Шефът на кабинета на Радев: Готовността на президента за разговор с Борисов не е покана за срещаИзразената от президента Румен Радев готовност за разговор с премиера Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща, заяви днес пред БНР началникът на президентския кабинет Иво Христов. „Президентът реторично заяви, че би изслушал и премиера Борисов по теми като борбата с корупцията, преодоляването на срива на чуждестранните инвестиции,

Райони на Варна без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=385995

Един район е без вода днес, 18 ноември, съобщават за Moreto.net от ВиК-Варна. Причините за неудобството са възникнали аварии. Без вода са: - абонатите около ресторант Камелия и хотели Бриз до 17.00 часа.

Приютът за бездомници в Горна Оряховица отваря до края на годината

https://www.24chasa.bg/region/article/7157932

Приютът за бездомници в Горна Оряховица
отваря до края на годинатаДо края на декември се очаква да заработи новоизграденият приют за бездомници в Горна Оряховица, съобщи кметът на общината Добромир Добрев. Той бе реализиран по европроект за над 745 хилади лв., но все още не са осигурени средства за неговата издръжка. От кметството са изпратили запитване до управляващия орган на ОП"Развитие на човешките ресурси"

Протестът в Петрич: Ето обстановката на сборния пункт, събират се още, готвят пътуване до Кулата и блокиране на пункта

http://www.struma.com/obshtestvo/protestut-v-petrich-eto-obstanovkata-na-sborniya-punkt-subirat-se_142061/

Не повече от 50 -тина души са се събрали до момента пред болницата на Петрич ,за обявения днес протест, за който петричани нямат разрешително.

Според мълвата от мястото се очакват още хора, които да се присъединят към групата от Петрич и да потеглят с автомобили към ГКПП Кулата, а преди това ще направят автошествие в града.

Ани Георгиева

Валежите ще продължат и през нощта, може да се образуват и поледици

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7157979

Валежите ще продължат и през нощта, може да се образуват и поледициПрез нощта валежите ще продължат и в много райони ще са значителни. В западната половина на страната ще са предимно от сняг, на места там ще се образува снежна покривка, в източната ще са от дъжд. В сутрешните часове в централните райони на Северна България е възможно да се образуват поледици. Още преди обяд от югозапад валежите ще отслабват до

Нароченият за смешник Благо продава дома си за 690 000 евро!

http://www.varna24.bg/news/829006.html

Слуховете, че Благой Георгиев здраво е закъсал с парите, се потвърждават и от факта, че той продава ...

Шофьори от Монтана блокираха временно работата на бензиностанции

https://www.24chasa.bg/region/article/7157976

Шофьори от Монтана блокираха временно работата на бензиностанцииОколо 200 шофьори се събраха днес с автомобилите си в Монтана и участваха в протестно шествие срещу поскъпването на живота и ниските доходи в България, предаде БТА. По пътя си колоната спря пред няколко бензиностанции на големи вериги и блокира за кратко работата им. По-късно протестиращите се отправиха с автомобилите си към село Бързия,

Утре здравното министерство подписва договор за новите 280 линейки

http://www.moreto.net/novini.php?n=385987

В понеделник, 19 ноември, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и изпълнителният директор на избраната фирма Стоян Желев ще подпишат договори за доставка на линейки в изпълнение на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, научи Moreto.

Автошествия и блокади в страната, очакват се 500 автомобила за общ протест в София

http://www.cross.bg/gorivata-hora-dnes-1589444.html

/КРОСС/ Нова вълна от протести заля цялата страна. Основните искания са за оставка на кабинета, по-ниски цени на горивата, без увеличение на застраховка „Гражданската отговорност" и данъците за старите коли. Протестиращите от Шумен спряха движението по автомагистрала "Хемус" на пътен възел Белоколитово. Решението за блокирането бе взето на паркинга на Арена Шумен, където по-рано днес те се събраха, за да изразят недоволството си срещу ниския стандарт на живот в България. Протестиращите се обявиха за минимална заплата от 1500 лева и поискаха намаляване на броя на депутатите. Стотици хора се събраха в Свиленград. Те изчакаха шествието, което по-рано тръгна от Хасково, но се забави, тъй като полицията ги върна от магистралата и ги пренасочи по стария път. Заедно с протестиращите от цялата област свиленградчани смятат да се отправят към граничния пункт „Капитан Петко Войвода". Хората в Хасково заявиха, че протестът е срещу безобразията в страната и искат да живеят нормално. По думите им оставката на Валери Симеонов е малка победа, но протестите ще продължат, защото безобразията не са свършили

Външните министри на Турция и САЩ се срещат във вторник във Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157964

Външните министри на Турция и САЩ се срещат във вторник във ВашингтонТурският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи в събота, че ще има среща с американския си колега Майк Помпейо във вторник във Вашингтон, на която двамата ще обсъдят отношенията между двете страни, съобщава Анадолската агенция. Чавушоглу направи това съобщение по време на среща с турски граждани в консулството на Турция в Ню Йорк.

Шествието във Варна потегли към Макдрайв! Ще блокират и там! (На живо)

https://petel.bg/SHestvieto-vav-Varna-potegli-kam-Makdrayv--SHHe-blokirat-i-tam---Na-zhivo-__291757

Току що протестното шествие във Варна се отправи към кръстовището на Макдрайв, където отново ще блокира движението.  Скандират: "Елате с нас, протестът е за вас!", "Българи, юнаци!", "Сърце, душа за България!" и "Оставка"!    

Протестиращите във Варна поискаха Народен съд! (Снимки)

https://petel.bg/Protestirashhite-vav-Varna-poiskaha-Naroden-sad---Snimki-__291756

Народен съд и смяна на цялата система поискаха протестиращите във Варна, които стават все повече. "Живеем зле, затова излязохме. Народът трябва да ги натика по затворите!", скандират те.  В момента множеството е пред Катедралата.

Протести в цялата страна заради цените на горивата и ниския стандарт на живот

https://petel.bg/Protesti-v-tsyalata-strana-zaradi-tsenite-na-gorivata-i-niskiya-standart-na-zhivot__291755

Започнаха протестите в страната срещу цените на горивата и ниския стандарт на живот. Протестите се провеждат в много градове, пише news.bg....

Мая Манолова събира омбудсманите от балканските страни в София

https://pik.bg/мая-манолова-събира-омбудсманите-от-балканските-страни-в-софия-news797070.html

Мая Манолова събира омбудсманите от балканските страни в София

По инициатива на омбудсмана Мая Манолова утре от 9.00 часа в зала 6 на Националния дворец на културата ще се проведе среща на омбудсманите от балканските страни, съобщиха от пресцентъра на омбдсмана. Темата на регионалния форум е „Защита на правата на гражданите: предизвикателства пред балканското сътрудничество“.  

Събитието е в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и е в партньорство с македонския обществен защитник.

Форумът ще се проведе в два панела - в първия от 9.00 часа ще бъдат обсъдени възможностите за взаимодействие между омбудсманите на Балканите за защита на основните права и свободи чрез регионално сътрудничество, обмяна на опит и добри практики, а във втория от 14.00 часа ще се дискутират икономическите и социалните права на гражданите, уредени в Хартата за основните права на Европейския съюз.

Предвидено е изказване на представител на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) по проблемите, свързани със социалните и икономическите права на гражданите, както и на представител на Службата на Върховния комисар по правата на човека в ООН, който ще изясни значението на Парижките принципи на ООН за функциониране на националните институции за защита и насърчаване на правата на човека.

Във форума ще участват и  местните обществени посредници от всичките 13 общини в страната. Покани са изпратени още до народни представители, до министрите: на българското европредседателство, на правосъдието, на външните работи, до посланиците на балканските държави, до Конституционния съд, до представители на академичната общност, до Комисията за защита от дискриминация, до Комисията за защита на потребителите, потребителски и граждански организации, Български хелзинкски комитет, Център за нестопанско право, Институт Отворено общество, Център за изследване на демокрацията, Център за либерални стратегии, Български адвокати за правата на човека, Асоциация Анимус и др.

Вкусна ли е сушеницата в Димитровград?

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%ba%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d0%b5-%d1%81%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4/

Група благоевградчани посетиха станалия традиционен фестивал на сушеницата в Димитровград, Сърбия. Нашенците с удоволствие похапнаха сушеница-деликатес приготвен с тайни подправки и се слави с неповторим вкус.

„ Ястието е страхотно, а подправките му придават невероятен вкус, трябва всички тук задължително да го опитат“, обясни благоевградчанката Таня Илиева.

Посетителите имаха възможност да опитат и други традиционни домашни продукти от района, както и местни вина и ракии.

Групата обходи всички щандове и с любопитство разгледа продуктите. Благоевградчани не пропуснаха да си направят и снимки.

  

Материалът Вкусна ли е сушеницата в Димитровград? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Брекзит? Да, г-жо премиер!

https://www.vesti.bg/sviat/brekzit-da-g-zho-premier-6088901

За смелостта на Мей и действията на ЕС за Брекзит - Тончо Краевски с анализ за Vesti.bg

Двама в болница след катастрофа в Шуменско

http://www.cross.bg/selo-bolnitza-golf-1589443.html

/КРОСС/ Двама мъже бяха откарани в шуменската болница след катастрофа тази сутрин на изхода за село Дибич в посока село Илия Блъсково. Лек автомобил „Фолксваген Голф" с шуменска регистрация катастрофира на изхода за село Дибич в посока село Илия Блъсково. Сигналът за инцидента е получен в 8 часа и 2 минути в оперативната дежурна на областната дирекция на МВР в Шумен. Шофьорът на лек автомобил „Фолксваген Голф" с шуменска регистрация загубил контрол над управлението на колата и след десен завой излязъл вляво от пътя и се преобърнал в реката. Освен водача, в автомобила е пътувал още един пътник. Екипи на пожарната са оказали съдействие за изваждане на пострадалите. Двамата мъже са настанени за преглед в многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Към момента все още се извършват огледи на мястото на инцидента.  

Банката "Барклис" удължи партньорството си с Висшата лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/18/3347844_bankata_barklis_udulji_partnyorstvoto_si_s_visshata/?ref=rss


Британската банка "Барклис" (Barclays) удължи партньорството си с Висшата лига и остава един от основните спонсор на надпреварата до 2022 г., обявиха двете страни. Английското футболно първенство ще получава с 15% повече, отколкото при досегашната сделка.<br /><br />На година Висшата лига получава малко над 100 милиона паунда от своите корпоративни партньори. Шампионатът генерира и огромни приходи. Само телевизионните права се продават за 5 милиарда паунда, което прави...

Георги Петков подобри рекорда на Бараката с повече от 5 години

https://www.24chasa.bg/sport/article/7157965

Георги Петков подобри рекорда
на Бараката с повече от 5 години Георги Петков счупи с гръм и трясък рекорда за дълголетие с националната фланелка – игра срещу Кипър на възраст от 42 години, 8 месеца и 2 дни, с което подобри върховото постижение на друг колоритен вратар на А отбора – Христо Христов-Бараката. Когато изигра 13-ия си и последен мач за България, той бе на 37 години, 6 месеца и 2 дни.

Контузии и наказания принуждават Хубчев да прави рокади за мача със Словения

https://offnews.bg//futbol/kontuzii-i-nakazania-prinuzhdavat-hubchev-da-pravi-rokadi-za-macha-sas-692174.html

Селекционерът на българския национален отбор Петър Хубчев има да решава сериозен ребус в атака за утрешното решително домакинство на Словения в турнира Лига на нациите, пише "Тема Спорт".

Тодор Неделев получи жълт картон срещу Кипър и е наказан. Аут заради контузия е Десподов. Това отваря място сред титулярите за Николай Димитров. Хичо влезе като смяна в Никозия и донесе точката с гола си от дузпа в края.

Друг от резервите - Спас Делев, също се очаква да е сред 11-те утре. Той ще заеме мястото на Божидар Краев, който се представи слабо срещу Кипър.

С контузия от загрявката на мача в Никозия пък е Петър Занев. Именно той е трябвало да започне като титуляр в петък вечер вместо Недялков. Травмата обаче е довела до рокадата.

"Спейс екс" се отказа да обновява ракетата "Фалкон-9"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157954

"Спейс екс" се отказа да обновява ракетата "Фалкон-9"Американската компания "Спейс екс" се отказва от плановете си за обновление на втората степен на ракетата-носител "Фалкон-9", съобщи нейният ръководител Илон Мъск, цитиран от ТАСС. ""Спейс екс" не възнамерява да променя втората степен на ракетата "Фалкон -9" с цел повторното й използване", написа в Туитър Мъск.

Кръводаряване във Варна за Деня на християнското семейство

http://www.moreto.net/novini.php?n=385981

На 24 ноември от 10:00 часа в спортен комплекс "Локомотив" ще стартира тазгодишният празник "Ден на християнското семейство", припомня Moreto.net. В него ще се включат както деца, така и техните родители. Целта на мероприятието е да популяризира спорта сред малки и големи, както и идеята за безвъзмездно кръводаряване.

Калоян Паргов: Обратното броене за Кабинета ”Борисов 3” започна, ерозията ще се засилва

https://frognews.bg/novini/kaloian-pargov-obratnoto-broene-kabineta-borisov-3-zapochna-eroziiata-shte-zasilva.html

Обратното броене за Кабинета ”Борисов 3” започна, а ерозията ще се засилва. Това прогнозира председателят на БСП - София Калоян Паргов. Според него в партия ГЕРБ вече се наблюдава процес на създаване на вътрешна опозиция, а центровете са два - единият е в Парламента, а другият - на ”Дондуков” №1.

Как изглеждат майките на едни от най-красивите модели

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-izglezhdat-majkite-na-edni-ot-naj-krasivite-modeli-6088790

Немалко модели споделят, че са направили първите си крачки в света на модата благодарение на техните майки

Сгащиха иманяр от Криводол с металотърсач и монети

https://pik.bg/сгащиха-иманяр-от-криводол-с-металотърсач-и-монети-news797071.html

Сгащиха иманяр от Криводол с металотърсач и монети

Иманяр от Криводол бе сгащен със старинни монети, намерени при незаконни разкопки, съобщават от ОД на МВР във Враца, цитирани от „Конкурент“.

При проверката в дома на 41-годишния Г.Н. са открити 9 монети и един металотърсач, за откриване на метали в дълбочина. Отделно от това ченгетата попаднали и на няколко незаконно цигари без данни за тях да са платени данъци или акциз.

Проверката е извършена на 17 ноември (събота) малко след 18:00 часа, а след разпита Г.Н. е бил освободен.

В районното управление във Враца обаче е образуван заявителски материал, допълват от полицията.

2000 полицаи охраняват протестите в цялата страна

http://www.cross.bg/protestite-ministur-strana-1589441.html

/КРОСС/ Повече от 2000 полицаи в цялата страна охраняват протестите, заяви Христо Терзийски от национална полиция.МВР има сигнали за провокатори и е взело мерки. Там, където протестите са съгласувани, са обезпечени с охрана, поясни вътрешният министър Младен Маринов. От МВР не могат да дадат точна статистика колко точно са протестите в национален мащаб, тъй като имало и такива, които се организират през социалните мрежи без знанието на полицията и общинските власти.Вътрешният министър специално благодари на онези, които са спазили всички изисквания за опазване на обществения ред.  

Готовността на президента за разговор с Борисов не била покана за среща

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/11/18/3347845_gotovnostta_na_prezidenta_za_razgovor_s_borisov_ne/?ref=rss


Изразената от президента Румен Радев готовност за разговор с премиера Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща. Това заяви пред БНР началникът на кабинета на държавния глава Иво Христов.<br /><br />"Президентът реторично заяви, че би изслушал и премиерът Борисов по теми като борбата с корупцията, преодоляването на срива на чуждестранните инвестиции, които гонят исторически минимум, но премиерът Борисов скочи тутакси върху тази възможност и откликна, че е готов...

Русенци протестират срещу мръсния въздух, цените на горивата и високите данъци

https://www.24chasa.bg/region/article/7157951

Русенци протестират срещу мръсния въздух, цените на горивата и високите данъциПротестно шествие за чист въздух и достоен живот е организирано в Русе. Недоволството е също заради високите данъци и цените на горивата, предаде БТА. Сборният пункт на участниците бе в Парка на младежта. От там шествието се отправи по централната пешеходна улица, за да стигне пред сградата на общинската и областна администрации.

Злато за България от турнира Гран При по джудо в Хага

https://frognews.bg/novini/zlato-balgariia-turnira-gran-pri-djudo-haga.html

Ивайло Иванов спечели титлата в категория 81 килограма на турнира от сериите Гран При по джудо в Хага (Холандия). Във финала възпитаникът на Атанас Герчев победи представителя на домакините Фран Де Вит.

Стойка Петрова с успех на световното по бокс

https://offnews.bg//bojni/stojka-petrova-s-uspeh-na-svetovnoto-po-boks-692179.html

Победа и загуба записаха българските боксьорки в първата сесия от днешния ден на световното първенство за жени в Ню Делхи, Индия.

Стойка Петрова спечели мача си от втория кръг в кат. до 54 кг срещу Турсуной Рахимова от Узбекистан с 4:1 съдийски гласа и се класира за ¼-финалите. За Стойка, която е сребърна медалистка от предишното световно в Астана през 2016 г., това бе първи мач в Индия, тъй като тя е поставена под номер 1 в схемата на своята категория.

За съжаление, загуба претърпя Севда Асенова. В среща от втория кръг при най-леките (до 48 кг) тя отстъпи с 1:4 съдийски гласа пред японката Мадока Уада.

В следобедната сесия на ринга за своя втори мач в Индия ще се качи Деница Елисеева. Нейна съперничка в кат. до 60 кг ще бъде канадката Каролин Вейре.

Прокуратурата протестира оправдателна присъда за търновец, раздал близо 110 000 лв. кредити

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157906

Прокуратурата протестира оправдателна присъда за търновец, раздал близо 110 000 лв. кредитиДело за лихварство ще гледа Апелативният съд във Велико Търново идната седмица. С присъда от 02 февруари 2018 г. Окръжният съд в старата столица е признал подсъдимия Георги С. за невинен в това, за времето от неустановена дата през 1997 г. до 5 януари 2009 г. да е извършвал без съответното разрешение по занятие банкови сделки,

18-годишен шофьор и негов 16-годишен спътник в безсъзнание след зловеща катастрофа

http://www.varna24.bg/news/829001.html

Водач на 18 години и неговият 16-годишен спътник са с опасност за живота след възникнал пътен ...

Честит първи сняг! Папаз чаир побеля, вали ....

http://www.struma.com/obshtestvo/chestit-purvi-snyag-papaz-chair-pobelya-vali_142060/

Първият сняг дойде в региона, в момента вали в местността Папаз чаир, край Гоце Делчев пътят побеля . Сбъдна се прогнозата на синоптиците ,че днес идва и снегът.

Когато в цяла България е горещо заради протестите, природата не се смили над протестиращите и температурите навсякъде са много ниски. Студено е, но това не спира порива на хората въстанали срещу социалната несправедливост и ниския стандарт на живот.

П. Попов

"Да, България" излъчва кандидат-евродепутати на вътрешни избори

http://clubz.bg/75997-da_bylgariq_izlychva_kandidat_evrodeputati_na_vytreshni_izbori

"Да, България" ще излъчи своите кандидати в листата за европейски парламент чрез предварителни вътрешни избори с електронно гласуване. Това съобщи днес председателят на "Да, България" и съпредседател на извънпарламентарното сдружение "Демократична България" Христо Иванов.

"Всяка от партиите в обединението, с оглед на своите традиции и специфика, ще излъчи своята част от листата на "Демократична България". Ние в "Да, България" решихме да експериментираме и да отворим процеса на номинациите към цялата гражданска демократична общност, като покажем че интернет гласуването е възможно. Съществува възможност за промяна и "Демократична България" е инструментът тя да бъде реализирана. Отказът от електронно гласуване е поредното предателство на българската политическа класа спрямо гражданите и националните интереси на страната", заяви Иванов на среща в София.

Всеки член на "Да, България!", и всеки, получил покана от членовете на "Да, България!", ще може да се регистрира за участие, да гласува или да издигне номинацията си.

Мобилното приложение на "Да, България!" пък беше тествано по време на събитието в София с няколко анкети с въпроси за бъдещето на София и страната. Участниците във форума гласуваха в реално време в прякото допитване и можеха веднага да наблюдават резултатите от всички гласувания.

Христо Иванов заяви още: "Днес българската политика не е обърната към бъдещето, тя не позволява на никой нормален човек да си представи себе си и средата, в която живее след 5 години и начините, по които нещата биха се подобрили. Имаме политическа класа, съставена от корупционни динозаври, които просто се опитват да спечелят време, да отложат бъдещето и да продължат своето минало. Тази отвратителна стагнация те наричат стабилност. Крадат бъдещето на нормалните хора, за да съществуват и управляват те и го правят по все по-брутален и антидемократичен начин, който ни обрича на втора скорост в периферията на ЕС".

Два циклона удрят страната, натрупва 25 см сняг!

http://www.varna24.bg/news/828994.html

"Жълт" код за сняг, дъжд и вятър е обявен за цяла България за понеделник, 19 ...

Историята на бургазлията със смело сърце

http://www.varna24.bg/news/828990.html

Той се превърна в герой за хората от Ливада. Преди година наводнение потопи селото, разруши десетки ...

Българи продават адресите си срещу 50-100 евро за регистрация на чужденци

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157959

Българи продават адресите си срещу 50-100 евро за регистрация на чужденциВ пограничните райони хората масово продават адресите си за регистрация на чужденци, а тарифите са между 50 и 100 евро, предава Би Ти Ви. В община Кюстендил регистрираните македонци и сърби са близо 13 хиляди. „Бях много впечатлен, направо шокиран. Изумителна е бройката”, коментира кметът на Кюстендил Петър Паунов.

България стартира обменна програма с Китай

http://www.cross.bg/bulgariya-programa-kitaii-1589440.html

/КРОСС/ На официална ценеромия в Дома на учения - БАН се подписа международно тристранно споразумение застартиране на обменна програма между Китай и България, която ще позволи млади лидери и предприемачи от България в различни сфери да посетят Китай и обратно - китайски предприемачи да посетят България. Тристранното споразумение бе подписано от проф. д-р Захари Захариев, председател на Национална Асоциация "Един пояс, един път", г-н Вадим Рошманов, председател на Асоциация за Международно Обществено Развитие и мис Хонг Гуймей - заместник-генерален директор в Китайския международен център за обмен. Церемонията бе уважена от делегати от Централна и Източна Европа, а също и представители на Българскитеинституции. Поздравителен адрес бе изпратен от Негово превъзходителство г-н Джан Хайджоу- извънреден ипълномощен посланик на Китайската Народна Република в Република България, Николина Ангелакова -министър на туризма, академик Стефан Воденичаров - член на президиума на БАН, Александър Манолев -заместник-министър на икономиката, Петър Кънев, Димитър Бойчев, Александър Манолев, Георг Георгиев,кметът на София Йорданка Фандъкова и други. Постепенно към тази програма предстои да се присъединят и държавите от Централна и Източна Европа.  

Движението по пътя Видин – Монтана е ограничено заради аварирал ТИР

https://pik.bg/движението-по-пътя-видин-–-монтана-е-ограничено-заради-аварирал-тир-news797101.html

Движението по пътя Видин – Монтана е ограничено заради аварирал ТИР

Аварирал ТИР ограничава движението по пътя Видин – Монтана, съобщава „Булнюз“.

Временно се ограничава движението по път I-1 Видин – Монтана при началото на обхода на Монтана, поради изтегляне на аварирал товарен камион, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Обход за МПС до 12 т: Обход на Монтана - път III-112 Студено буче-Д-р Йосифово-Славотин - общински път Славотин-Клисурица-Е79 и обратно.

МПС над 12 т. изчакват на място.

 

Жълт код за Варна утре

https://petel.bg/ZHalt-kod-za-Varna-utre__291754

Жълт код за сняг и дъжд е обявен за цялата страна за утре, 19 ноември, сочи справка на сайта на НИМХ. Снежна покрива в Смолянско, пътните слу...

Протест в София и срещу Закона за вероизповеданията

https://petel.bg/Protest-v-Sofiya-i-sreshhu-Zakona-za-veroizpovedaniyata__291753

снимка "Моята новина", архив Втори мирен протест срещу проектозакона за вероизповеданията се провежда в София. Протестиращи от христи...

Посланик и областен управител откриват Ден на Австрия във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/7157898

Посланик и областен управител откриват
Ден на Австрия във Велико Търново"Ден на Австрия във Велико Търново" организират в понеделник Областна администрация Велико Търново и Австрийската библиотека във ВТУ "Св.св. Кирил и Методий". Събитието е за популяризиране на Европейското културно многообразие и е част от инициативите във връзка с изпълнението на Работната програма за 2018 г.

Протестиращи са били викани на „беседа“ от полицията

https://zaistinata.com/7079-2/

Протестиращи срещу високите цени на горивата и ниския жизнен стандарт в страната са били призовавани за „беседа“ в полицейските управления в Свиленград, Хасково, Димитровград и Харманли. За това съобщиха участници във вчерашните протести, при които за около 2 часа беше блокирана автомагистрала „Марица“ в посока Турция и Гърция. Събралите скандираха „оставка“ и поискаха да бъдат […]

Боен самолет от Втората световна се разби на паркинг в САЩ, двама са загинали

https://frognews.bg/svqt/boen-samolet-vtorata-svetovna-razbi-parking-sasht-dvama-zaginali.html

Боен самолет от времето на Втората световна война се разби на паркинга на жилищен комплекс в град Фредериксбърг, щата Тексас, при което и двамата души в него са загинали, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Очакват ни вируси с инфекции на горните дихателни пътища

http://www.moreto.net/novini.php?n=385985

Очакват ни вируси, които предизвикват инфекции на горните дихателни пътища, алармира общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Тя посочи, че все още няма грипни вируси, но има вируси, които циркулират в обществото. Когато стане по-хладно, едни вируси се променят с други.

Идеята за декарбонизацията на Европа до 2050 г. е само мечта

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ideiata-za-dekarbonizaciiata-na-evropa-do-2050-g-e-samo-mechta-271804/

Според Международния съвет за чист транспорт потенциалът на възобновяемия газ е значително по-ограничен в сравнение с този на слънчевата и вятърната енергия

Германски министър: Да се намалят данъците заради свиването на икономиката ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157944

Германски министър: Да се намалят данъците заради свиването на икономиката ни
Германия се нуждае от намаляване на данъците и други мерки, за да подкрепи дългосрочно икономическия си растеж, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер в публикувано днес интервю, цитирано от Ройтерс. Тази седмица най-голямата европейска икономика отчете за първи път от 2015 година свиване с 0,

Със скандирания "Мафия", развети знамена и патриотични песни Банско и Разлог затвориха пътя край "Реденка"

http://www.struma.com/obshtestvo/sus-skandiraniya-mafiya-razveti-znamena-i-patriotichni-pesni-bansko-i_142059/

Протестиращи от Банско и Разлог затвориха пътя край "Реденка" днес в 12 .00 часа. Десетки скандираха "Мафия" и "Оставки", развели българския флаг. Патриотични песни, повдигаха духа на протестиращите в днешния студен ден. Полицията овладява положението, няма ексцесии.

За протест се готвят и петричани, до момента са се събрали около 50-тина души,които се готвят да тръгнат към ГКПП Кулата, за да затворят граничния пункт. Край Благоевград е спокойно....

Продължава

Иво Христов: Готовността на президента за разговор с Борисов не е покана за среща

https://frognews.bg/novini/ivo-hristov-gotovnostta-prezidenta-razgovor-borisov-pokana-sreshta.html

Изразената от президента Румен Радев готовност за разговор с премиера Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща, заяви днес пред БНР началникът на президентския кабинет Иво Христов.

Протести в цялата страна и тази неделя (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/protesti-v-cialata-strana-i-tazi-nedelia-snimki-2132202

Нова вълна от протести в цялата страна има днес. Основните искания са за оставка на кабинета, по-ниски цени на горивата, без увеличение на застраховка „Гражданската отговорност” и данъците за старите коли.
 
Засилено е полицейското присъствие в центъра на София, над 2000 полицаи ще ох

Тридневен траур в Аржентина за жертвите от подводницата „Сан Хуан”

http://www.cross.bg/podvodnitzata-hyan-trayr-1589439.html

/КРОСС/ Президентът на Аржентина Маурисио Макри обяви тридневен национален траур за жертвите на изчезналата преди година подводница "Сан Хуан", която онзи ден беше открита от американската компания "Оушън инфинити", предаде ТАСС. "Саможертвата и посвещаването на тези хора на родината трябва да вдъхновяват всички ни, те са безценен пример за много аржентинци. В тяхна памет обявяваме тридневен национален траур", заяви той. Макри отбеляза, че за Аржентина това са били много трудни 366 дни и благодари на всички страни, оказали помощ в търсенето на "Сан Хуан". Той каза също, че властите започват нов етап в разследването на случилото се с подводницата за установяване на цялата истина.Връзката с подводницата, отплавала от аржентинското пристанище Ушуая с 44-членен екипаж, прекъсна на 15 ноември 2017 г. На 30 ноември военноморските сили обявиха, че прекратяват спасителната операция, но издирването на самата подводница продължи. В нощта срещу събота аржентинските ВМС съобщи, че наетата от правителството компания "Оушън инфинити" я е открила.Часове след като обяви, че "Сан Хуан" е намерена, аржентинското правителство призна, че не е в състояние да извади съда, което разгневи близките на моряците, посочва Асошиейтед прес

Очакват се до 500 коли да дойдат в София за протестите, движението може да е затруднено

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157938

Очакват се до 500 коли да дойдат в София за протестите, движението може да е затрудненоВтора неделя на протести - тази сутрин в редица градове на страната недоволните отново поискаха смяна на системата. Заради очакваните протести от Столичната община предупредиха, че е възможно да има затруднения в движението в центъра на София и на входовете и изходите на града, предаде БНТ. Неделният ден в столицата ще бъде белязан от протести,

Масови протести в цялата страна: Блокада на граници, пътища, градове

https://offnews.bg//protesti/masovi-protesti-v-tcialata-strana-blokada-na-granitci-patishta-grad-692173.html

Масови протести се провеждат в цялата страна, а основното им искане е за оставка на правителството и смяна на политическия модел.

Блокирани са магистрали, градове и гранични пунктове.

Протестите в страната започнаха като реакция на високите цени на горивата и „Гражданска отговорност”, но вече гражданите имат ред социални и политически искания. Всички те са внесени в президентството и в парламента за вземане на отношение.

Първи се вдихнаха хората в Хасково. В центъра на града още преди 8 часа сутринта се събра голям брой недоволни, които подчертаха, че не подкрепят никоя партия, но настояват да живеят в нормална държава.

Малко по-късно масови действия започнаха в почти всички големи градове на страната. Силите на полицията и жандармерията са мобилизирани до краен предел, но до момента няма сериозни провокации.

От 13 ч. днес в София ще започне протест с искане за оставката на правителството. Заявката на организаторите е събитието да е с голям мащаб, след като през последната седмица на народно недоволство столицата остава по-скоро в периферията за сметка на Перник, Варна, Благоевград и Бургас.

Шествието по план трябва да тръгне от Народното събрание, да продължи по бул. „Цар Освободител” до Министерския съвет, за да завие по бул. „Дондуков” и през бул. „Васил Левски” и бул. „Цар Освободител” да стигне до Орлов мост. Обявеният краен час е 20:00.

Към столицата вече пътуват големи групи протестиращи от Пловдив и Пазарджик.

Освен оставката на кабинета, протестиращите в София настояват за промени в Конституцията и избори за Велико народно събрание; мажоритарна система; прочистване на списъците от „мъртви души”; намаляване на депутатските заплати. Освен това протестиращите искат необлагаем минимум за лицата с доходи под 800 лв. и диференцирана ДДС ставка (12% за храни, 10% за лекарства, 8% за учебници).

По темата с горивата искането е държавата да регистрира и управлява акцизни складове във всички административни области с цел либерализиране на пазара, който в момента е доминиран от „Лукойл”.

Под тепетата също имаше протестно шествие, което стигна до общината. Протестиращите са предимно млади хора. Те твърдят, че не са политически обвързани и протестират срещу мизерията и корупцията. Настояват за оставка на цялата политическа класа.

В 13 ч. във Варна се предвижда провеждане на автошествие, което ще тръгне към сградата на Общината, където в 14 ч. ще започне протестът на жителите на града.

Още сутринта в Хасково започна протест, като към него се присъединиха жители на Кърджали и Димитровград, като всички ще стигнат накрая в Свиленград, където ще има митинг. Очаква се и блокиране на границата с Гърция.

"Много българи може би не знаят какво искат, но със сигурност всички ние искаме едно – не искаме сегашните управляващи, които са в момента. Искаме нови, адекватни лица, не като последните 30 години – едни и същи работи, различни партии, едни и същи хора", заяви един от демонстрантите.

Жандармерия не допусна шествието на АМ "Марица", като беше предложен алтернативен вариант - да минат по стария път.

Жители на общините Разлог и Банско предвиждат протест и блокада на пътя Симитли – Гоце Делчев, като обявеният начален час е 12:00.

Очаква се в 13 ч. жителите на Петрич да се съберат на паркинга при общинската болницата, а след това се планува да бъде затворен ГКПП „Кулата“. Очаква се в действията да се включат и групи от община Сандански, както и близките населени места.

В Бургас след 12 ч. протестиращи ще блокират един от входовете на града.

Протестни действия има и в Ловеч, Ямбол и Сливен, съобщава бТВ.

Ето кадри и от Монтана.

И от Ямбол където недоволните затвориха пътя към ГКПП Лесново.

Протестиращи блокираха пътя между Симитли и Гоце Делчев преди Разлог

https://pik.bg/протестиращи-блокираха-пътя-между-симитли-и-гоце-делчев-преди-разлог-news797099.html

Протестиращи блокираха пътя между Симитли и Гоце Делчев преди Разлог

Около 40 човека са се събрали на протест на второкласен път-19 между Симитли и Гоце Делчев преди Разлог, псъобщава радио „Фокус-Пирин“.

Според информацията, пътят е блокиран.

Продължават да пристигат и още граждани, които искат да изразят недоволството си срещу високите цени на горивата, очакваното повишение цените на водата в област Благоевград, както и срещу цялостната социална обстановка в страната. Полицейското присъствие е засилено. Развяват се много български знамена, звучат патриотични песни и почти всички носят плакати с различни лозунги на тях. Сред посланията са: „Искаме да живеем в България“, „Не на увеличението на водата“, „Този път последствия ще има за вас“ и други.

Недоволните граждани подчертаха, че протестът не е политически. Сред присъстващите има и представители на майките на децата с увреждания.

Протестът е разрешен от кмета на Разлог Красимир Герчев, като е позволено той да продължи до 15:00 часа.

Преди да се стигне до блокада на пътното платно, протестиращите срещнаха съпротива от полицаите, но я преодоляха бързо.

 

Ген. Атанасов: Борисов е властелин на обществените поръчки

https://frognews.bg/novini/gen-atanasov-borisov-vlastelin-obshtestvenite-porachki.html

Атанас Атанасов от “Демократична България“ обясни пред БНР защо партията не се е присъединила и не е подкрепила протестите, а е нарекла това, срещу което протестират хората „Коалицията Лукойл“.

Снегът в София идва след 18 часа

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/snegat-v-sofiya-idva-sled-18-chasa

Йорданка Фандъкова нареди мобилизиране на снегопочистващата техника

Каракачанов: Заместникът на Валери Симеонов трябва да бъде посочен от НФСБ

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/11/18/3347841_karakachanov_zamestnikut_na_valeri_simeonov_triabva_da/?ref=rss


Новият вицепремиер – този, който ще заеме поста на подалия оставка Валери Симеонов (лидер на НФСБ), трябва да бъде посочен от НФСБ. Това каза в интервю за Би Ти Ви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов (лидер на ВМРО).<br /><br />Той се аргументира с факта, че всяка от трите партии в малката коалиция (ВМРО, НФСБ и "Атака") има свой представител в изпълнителната власт. Каракачанов допусна за поста на Симеонов да бъде назначен човек извън...

Стоян Пасев: Област Варна е готова за зимата

http://www.moreto.net/novini.php?n=385979

Във всяка от 12-те общини на територията на Варненска област има дежурни екипи на електроразпределителното дружество, които през зимните месеци са в готовност за отстраняване на аварии. Това каза областният управител Стоян Пасев.

Втори пореден ден фериботите за Закинтос и Кефалония не работят поради лошото време

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157934

Втори пореден ден фериботите за Закинтос и Кефалония не работят поради лошото време
За втори пореден ден без фериботни връзки с континентална Гърция остават островите Закинтос и Кефалония поради силните ветрове в района, съобщава "Катимерини". Националната метеорологична служба издаде нов метеорологичен бюлетин, в който обявява забрана за отплаване на корабите от Закинтос и Кефалония за пристанището Килини и обратно до 18 часа

ЕК не може да стартира наказателна процедура срещу Рим заради прогнози

http://econ.bg/Новини/ЕК-не-може-да-стартира-наказателна-процедура-срещу-Рим-заради-прогнози-_l.a_i.766816_at.1.html

Европейската комисия /ЕК/ не може да започне наказателна процедура срещу Италия заради прогнози. Това каза пред БНР италианският икономист д-р Симоне...

Протестиращи затвориха пътя за Банско, за Гърция - не

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157931

Протестиращи затвориха пътя за Банско, за Гърция - неЖители на Банско и Разлог преди минути затвориха с жива верига пътя към Банско в местността "Реденка". Те протестират основно срещу повишаване на цената на водата. Много от тях обаче се солидаризират и с протестите в другите части на страната. На мястото има много полиция, все още не е ясно докога ще бъде затворено шосето.

Защо в богата Германия има толкова много задлъжнели хора

http://econ.bg/Новини/Защо-в-богата-Германия-има-толкова-много-задлъжнели-хора_l.a_i.766815_at.1.html

Близо 7 млн. души в Германия са силно задлъжнели - с 19 хиляди повече, отколкото преди година, научаваме от актуално изследване. Как е възможно в...

Татяна Дончева: Във властта са пробивни, неграмотни и недоучени хора

https://frognews.bg/novini/tatiana-doncheva-vav-vlastta-probivni-negramotni-nedoucheni-hora.html

ГЕРБ нямат експертен капацитет на управление, каза пред БНР Татяна Дончева - лидер на „Движение 21“. Според нея протестите са ескалация, вследствие на некомпетентните решения на управляващите.

Татяна Дончева: Във властта са пробивни, неграмотни и недоучени хора

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/tatiana-doncheva-vav-vlastta-probivni-negramotni-nedoucheni-hora.html

ГЕРБ нямат експертен капацитет на управление, каза пред БНР Татяна Дончева - лидер на „Движение 21“. Според нея протестите са ескалация, вследствие на некомпетентните решения на управляващите.

Протестът във Варна започва. Около 100 човека в момента са пред общината (На живо)

https://petel.bg/Protestat-vav-Varna-zapochva--Okolo-100-choveka-v-momenta-sa-pred-obshhinata--Na-zhivo-__291752

Протест ще има днес и във Варна, видя "Петел". Близо 100 души има в този момент пред сградата на общината. На място има и коли, които ше се в...

Кратки новини: Над 2 000 полицаи ще охраняват протестите в цялата страна

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/11/18/3347840_kratki_novini_nad_2_000_policai_shte_ohraniavat/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязан. <br /><br />Над 2 000 полицаи ще охраняват протестите в цялата страна <br /><br />Това заяви директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски пред "Нова телевизия". МВР има сигнали за провокатори и затова е взело мерки. Там, където протестите са съгласувани, са обезпечени с охрана,...

Жълт код за сняг и дъжд е обявен за 20 области в страната

http://www.cross.bg/snyag-gradysa-oblasti-1589442.html

/КРОСС/ Зимата вече напомня за себе си - за днес е обявен жълт код за сняг и дъжд за 20 области на странатаОчаква се в Северозападна България до утре сутринта на места да натрупа до 15 см сняг. Максималните температури ще са от нула до 4 градуса в Северозападните, до 8-12 градуса в Югоизточните райони.

Нови протести блокират улици и пътища и се насочват към гранични пунктове

https://www.mediapool.bg/novi-protesti-blokirat-ulitsi-i-patishta-i-se-nasochvat-kam-granichni-punktove-news286406.html

Около 2000 полицаи са ангажирани с охраната на протестите в цялата страна, каза ве неделя, цитиран от БТА, директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски. Той уточни, че 1000 от тях ще са в София и предупреди, че в следобедните часове се очаква влошаване на пътната обстановка. Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че в момента има събрали се протестиращи шофьори в Пловдив и Благоевград. Очаква се в София да дойдат протестиращи от Пазарджик и Перник. Както за всеки протест, така и за този има сигнали за провокации, каза той. Още в сутрешните часове в неделя протестен автопоход от около 100 автомобила тръгна от Хасково за Свиленград. Недоволни от положението в страната се събраха на паркинг в областния център. Инициаторите за пореден път обявиха, че инициативата е изцяло гражданска и лишена от политически характер. Пред бТВ протестиращи заявиха, че преследват „по-прости и нормални искания“, като, например, „данъците и таксите, които плащаме, да отговарят на доходите ни“. Един от тях специално подчерта, че протестиращите не искат предсрочни избори и „БСП да дойде на власт“, а днешните управляващи да направят следващите стъпки. „Ние не сме специалисти, те да вземат решения“, добави той. "Много българи може би не знаят какво искат, но със сигурност всички ние искаме едно – не искаме сегашните управляващи, които са в момента. Искаме нови, адекватни лица, не като последните 30 години – едни и същи работи, различни партии, едни и същи хора", заяви обаче отново пред бТВ друг от протестиращите в Хасково. Жандармерията не допусна хасковското шествие на магистрала "Марица"и му предложи алтернативен маршрут - по стария път. Протестиращите планират блокада на граничния пункт с Гърция край Свиленград. Подобни планове има и на други места по границите с Гърция (Кулата), Турция (Лесово), Румъния(Кардам). За 13 ч. в София е предвиден протест с искане за оставка на правителството. Шествието трябва да тръгне от Народното събрание, да продължи по бул. „Цар Освободител” до Министерския съвет, после по бул. „Дондуков” и през бул. „Васил Левски” и бул. „Цар Освободител” да стигне до Орлов мост. Обявеният краен час е 20. Очаква се и жители на Пловдив и Пазарджик да дойдат в столицата. В Пловдивсъщо имаше протестно шествие, което стигна до общината. В 13 ч. във Варна е обявено начало на автошествие, което ще тръгне към сградата на общината, където в 14 ч. ще започне протестът. Жители на общините Разлог и Банско опитаха да блокират пътя Симитли – Гоце Делчев. Очаква се в 13 ч. жителите на Петрич да се съберат на паркинга при общинската болницата, а след това се планува да бъде затворен ГКПП „Кулата“. Очаква се в действията да се включат и групи от община Сандански. В Бургас по обед протестиращи се опитват да блокират един от входовете на града. Протестиращи от Ямбол блокираха пътя към граничния пункт с Турция при Лесово, а по-късно друга група от града планира да блокира магистрала „Тракия“.

"Оставка“ и "Пряка демокрация“: Няколкостотин блокираха за 10-ина минути "Орлов мост“

https://www.mediapool.bg/ostavka-i-pryaka-demokratsiya-nyakolkostotin-blokiraha-za-10-ina-minuti-orlov-most-news286406.html

Протестът тази неделя в София, обявен предварително като „всенароден събор“, събра някостотин души, между които и хора от Пловдив и Пазарджик, които преминаха през центъра и за кратко блокираха движението на Орлов мост. На много други места в страната относително немногобройни групи блокираха или опитаха да блокират улици, пътища, магистрали и гранични пунктове. Протестите преминаха без сериозни инциденти и напрежениеи издагнаха най-разнообразни искания, свързани с цените, доходите, политическата система, демографската криза, водата, въздуха и т.н. До този момент протестите в страната минават без сериозни нарушения на обществения ред, съобщиха от МВР в следобедните часове. Около 2000 полицаи са ангажирани с охраната на протестите в цялата страна, каза директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски. Той уточни, че 1000 от тях са в София. Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че както за всеки протест, така и за този има сигнали за провокации. София В столицата протестиращите се събраха първоначално на пл. "Княз Александър Първи", където скандираха "Оставка" и "Референдум"и носеха транспаранти с надписи "Народът срещу партиите" и "Да спрем демографската криза”. После те минаха покрай сградата на Министерския съвет, където стояха не повече от 10 минути и скандираха "Оставка", предаде БТА. След това шествието се отправи по бул. "Дондуков" и мина по ул. "Г. С. Раковски". Няколкостотин протестиращи развяваха български знамена, транспарант с надпис "Пряка демокрация" и скандираха "Българи юнаци". Сред тях имаше и хора от различни градове на страната, най-вече от Пловдив и Пазарджик. Шествието мина покрай сградата на Народното събрание, където също спря за няколко минути със скандирания "Оставка" и "Мафия". Там протестиращите бяха посрещнати от кордон от полицаи. Накрая те блокираха Орлов мост и принудиха автобусите на градския транспорт да се връщат обратно по маршрута си по бул. "Цариградско шосе". След като престояха около 10 минути на Орлов мост, протестиращите се върнаха отново на пл. "Княз Александър Първи". Движението в центъра на града постепенно се нормализира. Към 17.30 ч. според предварителна уговорка пристигнаха 50-ина автомобила с протестиращи от Перник. Те обаче не намериха никого на площада – софийските протестиращи не ги бяха дочакали. Перничани обърнаха колите и се запътиха обратно с намерението пътем да  блокират магистрала "Люлин“, предаде бТВ. Пловдив След многолюдното автошествие и блокадата на централната част на Пловдив миналата неделя, днес протестите там продължиха, но в по-умален вид, предаде БГНЕС. Част от събралата се автоколона с национални знамена, плакати и патриотични песни тръгна още сутринта към столицата, друга част мина през улиците на Пловдив, а пред сградата на общината се събраха не повече от двеста души. Те протестираха срещу цените на горивата, срещу корупцията във всичките сфери, още от детската градина, срещу качеството на учебния процес, срещу мафиотското управление. Хората са недоволни, без да могат да формулират една централна причина, но се обединиха около факта, че корупцията разяжда като ракови клетки цялото ни общество, предаде агенцията. Хасково Още в сутрешните часове в неделя протестен автопоход от около 100 автомобила тръгна от Хасково за Свиленград. Недоволни от положението в страната се събраха на паркинг в областния център. Инициаторите за пореден път обявиха, че инициативата е изцяло гражданска и лишена от политически характер. Пред бТВ протестиращи заявиха, че преследват „по-прости и нормални искания“, като, например, „данъците и таксите, които плащаме, да отговарят на доходите ни“. Един от тях специално подчерта, че протестиращите не искат предсрочни избори и „БСП да дойде на власт“, а днешните управляващи да направят следващите стъпки. „Ние не сме специалисти, те да вземат решения“, добави той. "Много българи може би не знаят какво искат, но със сигурност всички ние искаме едно – не искаме сегашните управляващи, които са в момента. Искаме нови, адекватни лица, не като последните 30 години – едни и същи работи, различни партии, едни и същи хора", заяви обаче отново пред бТВ друг от протестиращите в Хасково. Жандармерия не допусна хасковското шествие на магистрала "Марица"и то бе принудено да мине по стария път. Протестиращите планираха блокада на граничния пункт с Гърция край Свиленград. Благоевградско По обядстотина жители на общините Разлог иБанско блокираха пътя Симитли – Гоце Делчевпри Разлог след кратко боричкане с полицията. „За пръв път Разлог и Банско се обединихме, за да протестираме заедно срещу поскъпването на водата с 50%, както и на всички безобразия, случващи се през последните 29 години“, заяви един от водачите на протестите. Следобед жители на Петрич, подкрепени от група от Сандански, успяха да блокират граничния пункт Кулата преди да бъдат изтласкани от жандармеристи. Пред бТВ участници в блоказата от Петримч заплашиха всеки ден да са на това място, докато управляващите „не се попоучат малко и не стане малко по-добре“. Русе В Русе демонстрантите се обявиха против замърсяването на въздуха, повишаването на данъците, поскъпването на Гражданската отговорност и увеличението на цените на храните. Недоволните се заканиха, че ако не бъдат чути, следващата неделя ще затворят пътя Русе-София. Варна Близо три часа след началото протестът във Варна приключи в началната си точка - на кръстовището пред сградата на Общината, предаде Фокус. В края на шествието протестиращите се разбраха да излязат отново на улицата и утре в 18.30 часа с искане за оставка на цялото правителство. Протестът започна в 14 часа, като близо стотина души тръгнаха на пешеходно шествие по бул. "Мария Луиза". То беше предвождано от десетина протестиращи с автомобили. След това множеството премина последователно от Катедралата, по бул. "Владислав Варненчик" до двата големи търговски центъра преди изхода на града и обратно към центъра по бул. "Сливница". Протестиращите, чийто брой според Фокус е достигнал до 200 души, изминаха цялото разстояние под музикален съпровод с патриотична и фолклорна тематика, както и с шлагери от 60-те и 70-те години на миналия век. Тъй като броят на протестиращите бе по-малък от предходните дни до затваряне на двете платна за движение в повечето случаи не се налагаше. По време на шествието не се стигна до прояви на гражданско неподчинение или спречквания. Скандиращите "Сърце, душа за Бългаия", "Мафия" и "Оставка" настояваха за смяна на политическата система, по-високи заплати и пенсии. Бургас Изходът и входът на Бургас в посока автомагистрала "Тракия" бяха блокиранирано следобед. Стотици бяха автомобилите, които днес се включиха в протестното шествие, предаде БТА. Скоро след това първо бе освободено движението в посока Бургас, а около 16 часа – и движението към София. Тогава протестът срещу високите цени на горивата продължи под формата на автомобилно шествие по централните улици на града. Ямбол Протестиращи от Ямбол блокираха пътя към граничния пункт с Турция при Лесово.Движението към граничния пункт се осъществяваше само в едното платно и се регулираше от полицията. Друга група протестиращи спря движението по магистрала "Тракия" приизходите за Ямбол и Сливен в ранния следобед за около 90 минути, но към 15 ч. магистралата беше отворена. Полицаи и жандармерия успяха без насилие да отблъснат протестиращите. Близо 200 души блокираха по едно платно от и пропускаха само тези, които слизаха от колите си за по 10 минути, за да подкрепят протеста. До леко напрежение се стигна, когато блокирани шофьори, които искаха да преминат, не бяха пуснати. Стигна се до размяна на остри реплики. Пътя Ловеч-Троян Близо 200 протестиращи от Троян и региона блокираха движението по пътя Ловеч-Троян при разклона за село Калейца. Блокадата започна в 12.00 часа и продължи до 14. Образуваха се големи колони от автомобили, които обаче протестиращите пропускаха през 20 минути. Организаторите на протеста обявиха, че той е насочен срещу управляващите и всички политици, срещу високите цени на горивата. Скандирайки "Оставка" около 200 души и много автомобили се събраха на главния път София-Варна в местността Боаза край Тетевен. Някои от протестиращите обясниха, че недоволството им е било провокирано от високите цени на горивата, но също така искат по-добър живот за себе си и децата си. Петдесетина недоволни се събраха пред сградата на общината в Ловеч и преминаха пеша по един от булевардите на областния град. Шумен Около 200 протестиращи шуменци се събраха пред залата "Арена Шумен", след което блокираха движението по автомагистрала "Хемус", на пътния възел "Белокопитово". Образуваха се дълги колони от автомобили.Преди 15 часа движението бе отворено. Габрово Около 300 души се включиха в днешния протест в Габрово, предаде БНР. Те се събраха пред Спортната зала в града, както и миналата неделя. Шествията на пешеходци и коли затрудниха движението в центъра. Хората блокираха и един от изходите на града си - в посока към Велико Търново. Те настояват за оставката  на правителството заради ниския стандарт на живот. Плевен В Плевен над 100 коли преминаха в протестно автошествие. Граждани проведоха и пешеходен протест по централните улици на града. По време на автопохода стотици водачи заредиха на една от бензиностанциите гориво за дребни суми в знак на протест срещу високите цени на горивата. Някои изявиха желание за промяна на избирателната система, съобщава БНР.

Променят формата на наградите за киноакадемията в САЩ заради пожарите в Калифорния

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7157929

Променят формата на наградите за киноакадемията в САЩ заради пожарите в КалифорнияАмериканската киноакадемия реши да коригира формата на церемонията по връчването на своите почетни награди, която ще се състои в неделя. Причина за това станаха бушуващите горски пожари в Калифорния, които взеха много жертви, съобщава ТАСС. Агенцията цитира сп. "Холивуд рипортър". "Във връзка с трагичните пожари ,

Хандбалистките на Поморие с първа радост в групата на майсторките

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/c0oN2kt6YXQ/

oxk-pomorie-2018След вчерашния успех на ОХК „Поморие” – момчета 12, днес женският  тим ни зарадва с първата си и дългоочаквана победа.

Поморийки гостуваха на ХК „Ники спорт“ Сливница, където постигнаха категорична победа с резултат 35:29.

Отборен дух, мобилизация, желание за победа, себераздаване в мача, изпълнение на тактическите задачи са успешната формула, донесла заслужена радост на състезателки, треньор и ръководство.

Новият наставник на женската формация – Десислав Симеонов е доволен,  че новите му методи, приложени в подготовката на отбора, макар и за краткото време, вече дават резултат.

Със задоволство, след срещата Симеонов сподели, че ще продължи с нововъведенията, така че отборът му отново да бъде сред най-добрите.

Днес е световният ден в памет на жертвите на пътя

http://econ.bg/Новини/Днес-е-световният-ден-в-памет-на-жертвите-на-пътя_l.a_i.766814_at.1.html

Днес е Световният ден в памет на жертвите на катастрофи. Вече 25 години той се провежда пред третата неделя на ноември. "Всеки път има своята...

Траур в Аржентина заради жертвите на потъналата подводница

https://frognews.bg/svqt/traur-arjentina-zaradi-jertvite-potanalata-podvodnitsa.html

Президентът на Аржентина Маурисио Макри обяви тридневен национален траур за жертвите на изчезналата преди година подводница „Сан Хуан“, която беше открита от американската компания „Оушън инфинити“, предаде ТАСС.

Съдбата на „Обединените патриоти“ ще стане ясна във вторник

http://www.moreto.net/novini.php?n=385983

На коалиционен съвет във вторник участниците в „Обединените патриоти“ – „Атака“, НФСБ и ВМРО – ще решат бъдещето на коалицията. Там ще бъде обсъдено предложението на Волен Сидеров за оставка на Красимир Каракачанов, както и най-вероятно предложението на НФСБ кой ще замени Валери Симеонов в правителството на Бойко Борисов.

Георги Свиленски, БСП: Оставката на Симеонов не е решение на политическата криза

http://www.cross.bg/ostavka-svilenski-georgi-1589437.html

/КРОСС/ „Искам да кажа, че това е една закъсняла оставка. Ние поискахме тази оставка преди повече от три седмици". Това каза в интервю за предаването „Неделя 150" по БНР Георги Свиленски от БСП, в коментар за подадената от вицепремиера Валери Симеонов оставка. В отговор, дали тази оставка е решение на политическата криза, или начало, той отговори: „Разбира се, че няма как да бъде решение на проблемите, тъй като хората, които вече са на улицата, не искат само неговата оставка. Те не поставят само проблема за циничното му отношение към майките на децата с увреждания. Виждате, проблемите са за доходи, проблемите са за цени на горива, изобщо за целия живот, който са принудени да живеят българските граждани". Свиленски е на мнение, че подадената от Валери Симеонов оставка е „поемане на глътка въздух" за властта. „Докато българските избиратели наистина покажат, че това управление не ги заслужава, че това управление трябва да си отиде", подчерта той. По повод предложението на Волен Сидеров, и другият вицепремиер на Обединените патриоти - Красимир Каракачанов, да подаде оставка, Георги Свиленски каза: „Отново ставаме свидетели на едни теснопартийни интереси, спасяване, в случая, на Патриотичния фронт. Тук не говорим за националните интереси, за интересите на българското общество. И всеки поединично сега гледа, как да излезе сух от ситуацията"

Ким Чен Ун ще посети в най-скоро време Куба, Венецуела и Мексико

https://www.investor.bg/drugi/338/a/kim-chen-un-shte-poseti-v-nai-skoro-vreme-kuba-venecuela-i-meksiko-272067/

Севернокорейският лидер ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новия мексикански президент

Голф изпусна завой в Шуменско и сътвори невиждана катастрофа

http://www.struma.com/sinya-lampa/golf-izpusna-zavoi-v-shumensko-i-sutvori-nevijdana-katastrofa_142058/

Шофьор и спътникът му в лек автомобил „Фолксваген Голф“ паднаха в реката край шуменското село Дибич в неделя сутринта. Минути след 8 часа в дежурната на ОДМВР-Шумен бил приет сигнал за произшествието, пише "Труд".

На мястото веднага са изпратени спасителни екипи. Установено е, че водачът е загубил управление над автомобила след десен завой. След това излязъл вляво от пътя и се преобърнал в реката на изхода за село Дибич посока към село Илия Блъсково, уточняват...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване