Извънредно: Намериха мъртъв известен бизнесмен от Свиленград

https://petel.bg/Izvanredno--Nameriha-martav-izvesten-biznesmen-ot-Svilengrad__291774

52-годишен бизнесмен от Свиленград е намерен мъртъв в жилището си в самия център на града до ресторант "Лозата“. Засега няма данни смъртта...

Жестока катастрофа във Формула 3, има ранени (Видео)

https://petel.bg/ZHestoka-katastrofa-vav-Formula-3--ima-raneni--Video-__291773

Тежка катастрофа прекъсна за около час състезанието за Гран при на Макао във Формула 3. Немският пилот София Фльорш прелетя през загражде...

1968: Със свидетелите по убийството на Робърт Кенеди

http://e-vestnik.bg/29184/1968-sas-svidetelite-po-ubiystvoto-na-robart-kenedi/

Ориана Фалачи интервюира Робърт Кенеди На 6-и юни в балната зала на хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис е убит Боб Кенеди, който току-що е празнувал с поддръжниците си победата на първичните избори в Калифорния. Ориана първа от журналистите разпитва свидетелите на убийството, за да документира събитието, смутило съвестта на САЩ и света. Лос Анджелис, юни.…

Материалът 1968: Със свидетелите по убийството на Робърт Кенеди е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Протестното автошествие в Бургас блокира целия град

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158301

Протестното автошествие в Бургас блокира целия градПротестното автошествие в Бургас блокира целия град. Стотици автомобили, които по-рано днес спряха движението на входа и на изхода за автомагистрала "Тракия", в момента запушват основни пътни артерии вътре в града, предаде БТА. Движението е невъзможно основно по кръговите кръстовища. Коли на жандармерията поетапно затварят пътни артерии и

Европейският шампион приема финалите в Лигата на нациите

http://www.cross.bg/portygaliya-chetvorka-evropeiiskiyat-1589460.html

/КРОСС/ Европейският шампион Португалия ще приеме финалната четворка на турнира Лига на ациите.Мореплавателите" се превърнаха в първия тим, осигурил си мястото в тази фаза. Вчерашното нулево равенство срещу Италия означаваше, че Португалия печели групата, оставяйки Скуадрата и Полша зад себе си. Днес УЕФА официално съобщи, че именно Португалия ще приеме финалите на турнира, които ще се състоят между 5 и 9 юни 2019-а. Стадионите, които ще посрещнат мачовете са два. "Ещадио до Драгао" в Порто (на главната снимка) и "Афонсо Енрикес" в Гимараеш Останалите участници във финалната четворка ще станат ясни днес и утре, като към момента лидери в групите са Франция, Испания и Белгия.  

Първата болница за слонове привлича туристи в Индия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7158272

Първата болница за слонове привлича туристи в Индия (Снимки)Първата болница за слонове, която отвори врати миналата седмица в северния щат Утар Прадеш, вече започна да привлича любители на животните и многобройни туристи, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА. 42-годишната слоница Аша е положила лявата си лапа на табуретка в очакване на медицински преглед.

Дъжд ще вали утре над Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=385991

По Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, на много места - значителни. До вечерта валежите ще отслабнат и спрат. Вятърът ще е умерен до силен; до сутринта ще е с източна компонента, по-късно през деня ще се ориентира от северозапад.

Убийците на Кашоги изнесли разчлененото му тяло от Турция в багажи си?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158270

Убийците на Кашоги изнесли разчлененото му тяло от Турция в багажи си?Убийците на саудитския журналист Джамал Кашоги може да са изнесли разчлененото му тяло от Турция в багажа си, е казал министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар, съобщава Ройтерс, като цитира СиЕнЕн-Тюрк. Акар е направил това изказване в рамките на международна конференция в канадския град Халифакс, предаде БТА.

Протестът блокира кръстовището на "Орлов мост"

http://www.varna24.bg/news/829048.html

Протестиращи блокираха движението на "Орлов мост" в столицата. Преди това се събраха пред ...

"Голф" изуми на жълтите павета в София, полицията пусна кадри от екшъна

http://www.varna24.bg/news/829042.html

СДВР публикува инфарктни кадри на фейсбук страницата си от протеста, който се провежда в момента ...

Цвета Караянчева отива в двореца на японския император

https://frognews.bg/novini/tsveta-karaiancheva-shte-gostuva-iaponskiia-imperator-dvoretsa.html

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е начело на парламентарна делегация, която е на официално посещение в Япония.

Продадоха на търг "Златния глобус" на Мерилин Монро за 250 хиляди долара

http://www.cross.bg/hilyadi-merilin-dolara-1589459.html

/КРОСС/ "Златният глобус", присъден на холивудската актриса Мерилин Монро /1926-1962/ през 1961 година в категорията за най-любима актриса на зрителите беше продаден на търг за 250 хиляди долара, съобщават световните агенции. Наддаванията бяха организирани от тръжната къща "Джулиънс окшънс". Това е най-голямата сума, за която се е продал някога екземпляр от тази награда, предаде БТА. Търгове с лични вещи на Мерилин Монро се проведоха в Лос Анджелис в петък и събота. Най-напред на аукциона беше продаден черният Форд Тъндърбърд кабрио на актрисата от 1956 година. Возилото намери купувач за 490 хиляди долара, въпреки че бе оценен на минимум 500 хиляди долара.Колата е била подарък за рождения ден на холивудската дива, който й бил направен от нейния делови партньор и фотограф Милтън Грийн. Секс символът на Америка се сдобила с форда половин година преди да се омъжи за драматурга Артър Милър /1915-2005/.Монро ползвала колата в продължение на 6 години и изминала с нея 50 хиляди километра, а след това на свой ред я подарила на сина на учителя си по актьорско майсторство, на 18-годишния Джон. На търговете беше продадена също шофьорската книжка на Мерилин от 1957 година, която замина под чукчето за 10 хиляди долара

Цветан Цветанов на работно посещение в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158266

Цветан Цветанов на работно посещение в ПарижПредседателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членовете на Комисията Димитър Лазаров, Мустафа Карадайъ и Филип Попов заминават утре, 19 ноември 2018 г. (понеделник), на работно посещение в Париж, Франция, съобщиха от пресцентъра на парламента. В рамките на своята работна визита българската делегация ще посети

Зли роботи, екоколапс или супервулкан ще унищожат човечеството

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157580

Зли роботи, екоколапс или супервулкан ще унищожат човечествотоИзследователи чертаят 9 сценария за апокалипсис, които вече ни дебнат Унищожаването на човечеството от химическо оръжие или лава на супервулкан може да звучи като сценарий за холивудски филм, но в действителност е напълно реална възможност, показва нов доклад. Организацията “Глобъл Челъндж”, която проучва най-големите рискове пред човечеството,

Пътни блокади в много градове на страната

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4Z1QZwrL4Zw/

protestira6tiВтора поредна неделя протестиращи срещу високите цени на горивата, срещу стандарта на живот и срещу управлението блокираха пътища, магистрали и дори гранични пунктове, предаде bTV.

Демонстранти затвориха пътния възел на изходите до Ямбол и Сливен. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и блокирани на АМ „Тракия”. Часове наред шофьори чакаха да минат, майка помоли да я пуснат, защото пътува с детето си. Протестиращите не се съгласиха и се стигна до сблъсъци. Протестиращите и полицията затваряха по едно платно, за да могат колите да минават в другата посока. Блокадата на АМ „Тракия” продължи над три часа.

Протест затвори международния път от Ямбол към ГКПП „Лесово” в района на писта Тенево. Блокадата започна в обедните часове когато десетки камиони и над 200 леки коли застанаха на пътя.Това стана причина за километрични колони от тирове, които пътуваха от турската граница. След преговори с полицията протестиращите се съгласиха да ги пускат периодично, след което отново заставаха на пътя.

Жители на Петрич и Сандански блокираха ГКПП „Кулата”. Петрич е блокиран отвсякъде от жандармерия, която спираше протестиращите към “Кулата”, но така в капан се оказаха  граждани и пътуващи. Все пак част от протестиращите успяха да дойдат на граничния пункт и да го блокират. Протест има и в Гоце Делчев.

В Силистра по обяд протестното автошествие първо блокира Гранично-пропускателиня пункт с на границата с Румъния, а след това затвори републиканския път Силистра-Добрич. Бяха приети искания, които утре под формата на декларация ще бъдат връчени на областния управител, като сред тях основните са за оставка на правителството и разпускане на парламента, започване на общонародно обсъждане за преминаване към президентска република, за намаляване субсидиите на политическите партии и други. Протестите приключиха с хоро, което се завъртя около малко гайдарче.

Мирно и много шумно протече протеста в Добричко. Близо сто автомобила и мотора пристигнаха от Добрич в Генерал Тошево. Колоната, дълга около три километра, премина с развети трибагреници и надути клаксони до границата с Румъния край Кардам, но без да  затварят граничния пункт. Недоволните настояват за смяна на управлението на държавата и повече инвестиции в малките общини.

Точно по обяд  над 40  автомобила, предвождани от полиция потеглиха от Враца към София, за да се влеят в националния протест. Този път нямаше пътна блокада. Шествието тръгна от Областната управа с включени  клаксони и развети знамена. Основните искания на протестиращите са за смяна на системата и за намаляване на цените на горивата и на застраховката „Гражданска отговорност”.

В Монтана недоволството започна с автошествие. Стигна се до блокада на бензиностанция, по-късно – и до затваряне на международния път Е79 около града. Пътна блокада имаше и на прохода Петрохан. Пътят бе затворен от жители на Берковица, Вършец и Бързия. В посока София се образува километрична колона от автомобили.

В Габрово протестиращите се събраха пред спортната зала. С призиви за оставка, клаксони и развети знамена, стотици автомобили протестно, на бавен ход, преминаха през града. 6-километровата колона спря пред сградата на общината и блокира главната улица. Към протестиращите се присъединиха и хора от Дряново и Севлиево. Край протестиращите се чуха и контра позиции.

Протестиращи от Хасково, Димитровград и Свиленград излязоха на пътя. Автошествието тръгна от Хасково и при с. Крепост се срещна с протестиращите от Димитровград. Полицията обаче не ги допусна да продължат към Свиленград по магистралата и ги отклони по стария път.

Стотици пловдивчани се включиха в протестното автомобилно шествие  по улиците на града, което по обед  завърши пред сградата на общината с призиви за оставка на цялата корумпирана политическа класа. Колоната от автомобили предизвика задръствания по някои от възловите пловдивски булеварди. Протестиращите твърдят, че  не са политически обвързани и протестират срещу мизерията и корупцията на политическата класа. По обед по-голяма част от протестиращите се събраха пред сградата на общината, където хвърляха стотинки в знак на протест.

Протестите в Бургас продължават и в момента. Група от около 100 човека блокира кръстовището между улиците „Булаир“ и „Фотинов“ в Бургас тази вечер към 17.00 ч. и се придвижи към входа на Морската градина, предаде Радио Фокус. Някои от протестиращите се придвижиха пеша, а други използваха автомобилите си, за да се отправят към ул. „Богориди“, след което да стигнат до Община Бургас.

По-рано днес бе блокирано  движението на моторни превозни средства по бул. „Стефан Стамболов“ в Бургас в посока София. Образува се  колона от чакащи автомобили. Полицията поетапно пропускаше движещите се в тази посока.  Спряно бе движението и за автобусите от градския транспорт. Полицейски патрул възпираше преминаващите и по бул. „Тодор Александров“ в отсечката „Трапезица“ – бул. „Стефан Стамболов“, като пренасочи движението в посока ж.к. „Славейков“.

В 16.00 ч. днес бе възстановено  движението на автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас – София, както и това при пътен възел „Камено.

Важно за шофьорите: Дъжд и сняг в страната - какво е състоянието на пътищата?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vazhno-za-shofiorite-dyzhd-i-sniag-v-stranata-kakvo-e-systoianieto-na-pytishtata-2132225

Всички пътища в страната са проходими при зимни условия, съобщават от пресцентъра на МВР. Към този час трафикът през граничните пропускателни пунктове е нормален.
 
Обилен снеговалеж има в района на 62-и км на автомагистрала "

Мей: Следващите седем дни в процеса по Brexit са решаващи за Великобритания

https://www.investor.bg/evropa/334/a/mei-sledvashtite-sedem-dni-v-procesa-po-brexit-sa-reshavashti-za-velikobritaniia-272075/

Британският премиер заяви, че предстоят допълнителни преговори по условията за Brexit в рамките на извънредно заседание на 25 ноември

В Букурещ откриха откраднат шедьовър на Пикасо

http://www.cross.bg/pikaso-godina-kartinite-1589458.html

/КРОСС/ Една от седемте картини, които бяха откраднати през 2012 година от холандския музей „Кунстхал" в Ротердам, е била открита в Румъния, съобщават АФП и БГНЕС.Седемте шедьовъра дело на Пабло Пикасо, Клод Моне, Пол Гоген и Люсиен Фройд, Мейер де Хаан и Анри Матис бяха откраднати при един най-дръзките обири в света за последните десетилетия, който според полицията продължил само три минути. Преди шест години холандските медии пък го определиха като „кражбата на века".Според румънските власти вероятно откритото платно е „Глава на арлекин" на Пабло Пикасо, но автентичността на картината трябва да се потвърди. Четирима румънски граждани през 2014 година бяха осъдени на по 6 години затвор за дръзката кражба. Съдът постанови те да платят и сумата от 18 милиона евро на застрахователите на картините. Един от членовете н престъпната група - Олга Догару, заяви при задържането си, че е изгорила картините в селцето Каркалиу в Източна Румъния, в опит да предпази сина си, след като не могли да ги продадат.  

Германия обмисля намаляване на данъците

http://www.moreto.net/novini.php?n=386003

Германия се нуждае от намаляване на данъците и други мерки, за да подкрепи дългосрочно икономическия си растеж, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от "Ройтерс". Тази седмица най-голямата европейска икономика отчете за първи път от 2015 година свиване с 0,2 процента за третото тримесечие спрямо предходното.

Автомобил почти се вряза в протестиращите в центъра на София (Видео)

https://petel.bg/Avtomobil-pochti-se-vryaza-v-protestirashhite-v-tsentara-na-Sofiya--Video-__291770

Снимка, Видео: СДВР, Нова тв Автомобил почти се вряза в групата на протестиращите на жълтите павета в София, показва видео, публикувано на ...

Грипът идва по две причини, вижте кои са те

https://petel.bg/Gripat-idva-po-dve-prichini--vizhte-koi-sa-te-__291772

От догодина държавата отпуска 1.5 млн. лв за ваксини за възрастни хора. В момента хората търсят ваксини, а няма, затова най-доброто средство ...

Ще се изумите какво се случи, след като майка накара 4-месечното си бебе да живее природосъобразно (Снимки)

https://petel.bg/SHHe-se-izumite-kakvo-se-sluchi--sled-kato-mayka-nakara-4-mesechnoto-si-bebe-da-zhivee-prirodosaobrazno--Snimki-__291771

34-годишната майка Лиан Ловен, която живее в английското графство Съри, реши, че не живее достатъчно „еко”. Тя, подобно на повечето хора на ...

Швеция обмисля да замени парите в брой с е-крона

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/11/18/3347850_shveciia_obmislia_da_zameni_parite_v_broi_s_e-krona/?ref=rss


Разплащането в брой скоро ще изчезне от шведския пазар, а властите вече обмислят въвеждането на електронна валута – е-крона, която да замести банкнотите и монетите.<br /><br />Това разказва заместник-гуверньорът на Шведската централна банка Сесилия Скингсли в блогпост за Световния икономически форум.<br /><br />Парите в обращение вече са само 1% от БВП, което изправя страната пред безпрецедентна промяна. Ако кешът вече не се използва, това значи, че гражданите ще трябва...

Движението през "Орлов мост" в столицата е възстановено (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158260

Движението през "Орлов мост" в столицата е възстановено (Снимки)Събралите се първоначално на пл. "Княз Александър Първи" в столицата минаха покрай сградата на Министерския съвет, където стояха не повече от 10 минути и скандираха "Оставка". След това шествието се отправи по бул. "Дондуков" и мина по ул. "Г. С. Раковски", предаде БТА. Няколкостотин протестиращи развяват български знамена,

България има първи скиор на Световна купа в слалома от 32 години насам

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/51S09pTrqz0/

epa07174786 Albert Popov of Bulgaria clears a gate during the first run of the Men's Slalom race at the FIS Alpine Skiing World Cup in Levi, Finland, 18 November 2018. EPA/KIMMO BRANDT

 

Алберт Попов започна сезона си по най-добрия възможен начин. Големият български талант в ските спечели своите първи точки за Световна купа, след като изненада всички и завърши 20-ти в първия слалом за сезона в Леви, Финландия, предаде gong.bg. По този начин България има първи скиор в точките на Световна купа в слалома от 32 години насам.

Попов стартира с късния 75-и стартов номер, но въпреки това даде 22-о време в първия манш. Във втория българинът бе девети на стартовата къщичка и с ново силно каране зае 20- о място в крайното класиране. Само за втория манш времето на Попов бе 15-о. Спечелените 11 точки са важни за Попов, тъй като ще му позволят много по-челно стартиране в следващите стартове за Световната купа. Това бе едва девети негов старт при най-добрите в ските. Победител в първия слалом за сезона стана обичайният заподозрян Марсел Хиршер, който изпревари само с 9 стотни своя голям конкурент Хенрик Кристоферсен. Топ 3 допълни шведът Андре Мирер с изоставане от 1,41 секунди. Изоставането на Попов е 2,49 секунди като в първия манш то бе 1,62 секунди спрямо Хиршер, а във втория едва 0,87 секунди спрямо великия австриец. 

Тялото на Кашоги изнесено от Турция в куфари?

http://clubz.bg/76001-tqloto_na_kashogi_izneseno_ot_turciq_v_kufari

Тялото на убития в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул журналист Джамал Кашоги вероятно е било изнесено от Турция в куфари, заяви министърът на отбраната Хулуси Акар, цитиран от турското издание Yeni Safak.

"Възможно е те (саудитските граждани, обвинени в убийството, б.р.) тайно да са изнесли разчлененото тяло на Кашоги в куфари - без никакви проблеми, заради дипломатическия си имунитет", казва Акар.

Според министъра обвиняемите са напуснали Турция около четири часа след извършването на престъплението.

Турските власти настояват, че убийството на Кашоги - журналист и един от критиците на престолонаследника Мохамед бин Салман, е било умишлено и жестоко. Позовавайки се на данните от аудиозаписите на случващото се между стените на консулството, те заявиха, че Кашоги е бил измъчван и след това обезглавен преди смъртта си. Освен това те лансираха и версия, че трупът е бил залят с киселина, за да се отърват от него.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че разполага със записа от убийството на Кашоги, но не иска да го слуша, защото съдържанието му е много жестоко, предаде Франс прес.

"Имаме записа, не искам да го слушам (. . .) защото това е запис на страдание", изтъкна Тръмп по телевизия "Фокс нюз". "Бях запознат изцяло (със записа). Знам точно какво е станало (. . .) било е много жестоко, много перверзно и ужасно", допълни той.

На 15 ноември прокуратурата в Саудитска Арабия поиска екзекуцията на петима заподозрени в случая с убийството на Кашоги. Общо 21 заподозрени бяха арестувани по делото в Кралството, 11 от тях бяха обвинени. Дни преди това турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че убиецът е сред тях.

Джамал Кашоги изчезна на 2 октомври на територията на консулството на Саудитска Арабия. Рияд призна за смъртта му 18 дни след изчезването му. Саудитският външен министър увери, че престолонаследникът, с когото заподозрените в убийството са свързани, не е знаел за операцията.

Агаси ще помогне на Григор Димитров да се справи с психологическите изисквания

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/18/3347885_agasi_moje_da_pomogne_na_grigor_dimitrov_da_se_spravi/?ref=rss


Треньорът на Григор Димитров Дани Валверду обясни причината да покани Андре Агаси в екипа на българския тенисист. Носителят на осем титли от Големия шлем влезе в щаба на Димитров като съветник. Тяхното партньорство стартира на турнира от сериите "Мастърс" в Париж преди няколко седмици.<br /><br />Според Валверду Агаси трябва да помогне на българина да се справи с психологическите изисквания в тура.<br /><br />"Говорил съм няколко пъти с Григор за това...

Алберт Попов пренаписа историята в ските

https://www.24chasa.bg/sport/article/7158251

Алберт Попов пренаписа историята в скитеВодещият ни алпиец Алберт Попов пренаписа историята на българските ски днес в Леви (Финландия). На пистата "Леви Блек" 21-годишният софиянец стартира с №75 в първия манш и след перфектно каране завърши 22-и и така за първи път намери място в топ 30 за втория манш, съобщиха от Българската федерация по ски.

Протестът в София блокира Орлов мост

https://offnews.bg//protesti/protestat-v-sofia-blokira-orlov-most-692184.html

Протестиращите в София за оставка на правителството и смяна на политическия модел блокираха за кратко Орлов мост. 

Около 100 души се събраха на площад “Александър 1”. Протестът започна пред парламента в 11 ч.

Говорител на протеста е бившият служител на ДАНС Росен Миланов. Той беше организатор и на тридневния протест от 15-18 септември.

“Искаме нашата страна да пребъде. Децата ни да живеят в свободна страна. Искаме по-добър живот. Крайно време е народът да се обедини”, заяви един от протестиращите.

Демонстрантите развяват български знамена и са вдигнали лозунг “Народа срещу партиите” и “Системата ни убива”.

След това протестиращите преминаха по бул. "Цар Освободител" до Орлов мост, където блокираха движението. 

Очаква се към тях да се присъедини автошествие от цяла България и протестите да се обединят.

Протестът в София блокира за кратко Орлов мост

https://offnews.bg//protesti/protestat-v-sofia-blokira-za-kratko-orlov-most-692184.html

Протестиращите в София за оставка на правителството и смяна на политическия модел блокираха за кратко Орлов мост. 

Около 100 души се събраха на площад “Александър 1”. Протестът започна пред парламента в 11 ч.

Говорител на протеста е бившият служител на ДАНС Росен Миланов. Той беше организатор и на тридневния протест от 15-18 септември.

“Искаме нашата страна да пребъде. Децата ни да живеят в свободна страна. Искаме по-добър живот. Крайно време е народът да се обедини”, заяви един от протестиращите.

Демонстрантите развяват български знамена и са вдигнали лозунг “Народа срещу партиите” и “Системата ни убива”.

След това протестиращите преминаха по бул. "Цар Освободител" до Орлов мост, където блокираха движението. 

Към 16:30 ч. движението е възстановено. Демонстрантите се намират на пл. "Александър 1" до БНБ. Полицейското присъствие е засилено, но обстановката е спокойна 

Очаква се към тях да се присъедини автошествие от цяла България и протестите да се обединят.

Да живее 10 ноември, или за вредата от елитните училища

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7158201

Да живее 10 ноември, или за вредата от елитните училищаДемократичният идеал изисква да се дава еднаква база знания на всички деца - независимо дали са бедни, или богати Двама от най-изявените учители по математика предложиха тъй да се променят учебните програми, щото, учейки математика, зрелостниците да придобиват практическите умения сами да сметнат лихва с капитализация и площта на тапетите,

"Голф" почти се вряза в протестиращите пред парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158245

"Голф" почти се вряза в протестиращите пред парламентаСтоличната дирекция на МВР публикува кадри в страницата си във фейсбук от протеста, който се провежда в момента пред Народното събрание. Автомобил преминава в близост до протестиращите граждани, става ясно от видеото на живо. „Голф" направи дрифт по мокрите жълти павета и почти се врязва в тълпата. След няколко кръгчета той зави и потегли по бул.

Под прозорците на властта граждани зоват за смяна на системата

https://frognews.bg/novini/pod-prozortsite-vlastta-grajdani-zovat-smiana-sistemata.html

Центърът на София е блокиран от четири протеста. Най-големият от тях започна около 15 ч. на пл. „Княз Ал. Батенберг” и е под надслов „Смяна на системата”.

Международните превозвачи обжалват продуктовите такси

http://www.cross.bg/taksi-prevozvachi-mezhdynarodnite-1589457.html

/КРОСС/ На 19 ноември Върховният административен съд ще разгледа жалбата на Съюза на международните превозвачи срещу Министерското постановление за промяна в Наредбата за продуктовите такси. Текстовете, приети на 16 юли, определят значителни по размер такси за рециклиране на ТИР и автобуси, каквото на практика в България не се извършва, посочват превозвачите. По техни изчисления, базирани на броя на внесените през 2018 г. превозни средства и средната цена на таксата от около 1470 лв. на возило, браншът ще губи над 13 мл. лв. годишно.На свое общо събрание на 17 ноември 2018г. международните превозвачи единодушно приеха декларация, с която възлагат на ръководството на съюза да се противопостави с всички средства срещу промените в наредбата. Ходът и развитието на делото пред ВАС ще предопредели по-нататъшни действия срещу несправедливите и незаконно събирани такси, съобщават от организацията.

Варненските протестиращи - с оригинален трик (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=386002

С вдигнати предни капаци на автомобилите, симулиращи повреда, протестираха днес недоволните варненци, предаде репортер на Moreto.net. Оригиналният момент от автошествието, в което участваха около 60 автомобила, няколко мотора и близо 100 пешеходци, се допълни от интересни възгласи като "Бойко е позор, оставка и затвор".

Протестиращи блокираха пътя София-Монтана и пътя за ГКПП "Капитан Петко войвода"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158243

Протестиращи блокираха пътя София-Монтана и пътя за ГКПП "Капитан Петко войвода"Протестиращи от общините Берковица и Връшец блокираха от 13,30 до 14,30 часа днес пътя Монтана- София през прохода Петрохан при берковското село Бързия, предаде БТА. Те закачиха листовки, на които пише "Спрете социалното убийство на българина", "Смяна на системата", "Не на поскъпването на живота", "Искаме европейски доходи" и т.н.

Световната звезда Русев: Жалко, че в САЩ не мога да гледам Локо (Пд), мечтая за кеч шоу в България!

http://www.varna24.bg/news/829037.html

Мирослав Бърняшев е една от големите звезди в кеча, където се подвизава под псевдонима Александър ...

Алберт Попов пренаписа историята в ските ни

https://offnews.bg//zimni/albert-popov-prenapisa-istoriata-v-skite-ni-692183.html

Водещият ни алпиец Алберт Попов пренаписа историята на българските ски днес в Леви (Финландия). На пистата "Леви Блек" 21-годишният софиянец стартира с №75 в първия манш и след перфектно каране завърши 22-и и така за първи път намери място в топ 30 за втория манш.

В него Алберт също кара много добре и зае 20-о място в крайното класиране с което спечели и 11 точки за Световната купа. Исторически погледнато това са първите точки в слалома на наш скиор от ерата на Петър Попангелов. За последно Пепо взима точки на 16 декември в Мадона ди Кампилио (Ит), където завършва 14-и през 1986 година.

Натурализираният австриец Килиан Албрехт също спечели точки за България за последно на 1 март 2009-а година, когато бе 20-и на слалома в Кранска Гора (Слвн). Успехът на Аби идва в годината която спечели и бронзов медал от световното младежко в Давос и влезе в топ 25 на олимпиадата в ПьонгЧанг.

Точно преди 3 години и един ден Алберт пострада сериозно в катастрофата в Зьолден при която загина и треньора на националите Драго Грубелник. Тази седмица Попов и Камен Златков направиха квалификация за единствената квота която има България за слалома в Леви. Въпреки болките които Алберт имаше и съмнения за счупване той кара на обезболяващи и изпревари с малко Камен, а с това си заслужи и мястото на слалома в Леви.

"Чувствам се супер, коментира след днешното състезание Попов. - За втория манш бях развълнуван, но не се притеснявах. Може би бях малко предпазлив във финала, но в трудната стръмна част карах много добре. След състезанието всички участници ме поздравиха за класирането. Те знаят кой съм и вече все по-често ще ме виждат в топ 30 на Световната купа". За Попов днешният старт бе едва девети за световната купа, като той бе и най-младия завършил състезанието и то с най-задния стартов номер.

Жестока катастрофа във Формула 3, има ранени (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/zhestoka-katastrofa-vyv-formula-3-ima-raneni-video-2132224

Тежка катастрофа прекъсна за около час състезанието за Гран при на Макао във Формула 3. Немският пилот София Фльорш прелетя през загражденията, във въздуха, с много висока скорост, посочва

Започнаха протести в цялата страна, блокирани са пътища

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/11/18/3347884_zapochnaha_protesti_v_cialata_strana_blokirani_sa/?ref=rss


На много места в България се провеждат протести с блокади на основни пътища и гранични пунктове, съобщи БНР. Демонстрантите настояват най-общо за подобряване на жизнения стандарт. Чуват се и призиви за оставка на правителството. Затворени са пътищата към пунктовете Капитан Адреево, Илинден, Кулата, международният път при Лесово, участъци от магистрала "Тракия", пътен възел "Боаза" и пътят между Ловеч и Плевен. Полиция не допусна благоевградчани да блокират главния път...

"Главният убиец" на престолонаследника на ОАЕ участвал в заличаването на Кашоги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158235

"Главният убиец" на престолонаследника на ОАЕ участвал в заличаването на КашогиВтора група лица, съпричастни с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, е била изпратена от палестинеца Мохамед Дахлан, когото турския вестник "Йени шафак" определя като "главния убиец, който работи за престолонаследника на Обединени арабски емирства Мохамед бин Зайед Ал Нахаян", съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Сблъсъци в Гърция

https://www.vesti.bg/sviat/sblysyci-v-gyrciia-6088903

Отбелязаха годишнината от студентските протести през 1973 г.

/Видео+Снимки/ Горещо на ГКПП Кулата! Протестиращи в схватка с жандармерията, скандират мощно "Българи юнаци"

http://www.struma.com/obshtestvo/video-snimki-goreshto-na-gkpp-kulata-protestirashti-v-shvatka-s-jandarmeriyata_142064/

Над 300 протестиращи се събраха на ГКПП Кулата в автошествие от над 100 автомобила. Там ги очакваха полицаи и жандармеристи, които направиха опит да спрат протестиращите, за да не блокират граничния пункт.

Жандармерията силово отблъсна най-напористите, които дадоха тон на мощни скандирания "Българи юнаци", Мафия и Оставки. Напрегнато е на граничния пункт.

Както съобщихме това се очакваше, тъй като протестът в Петрич се оказа най-масов в областта. Следим...

Продължава

Двама младежи с опасност за живота след катастрофа край Дибич

http://www.cross.bg/zhivota-bezsuznanie-vodach-1589456.html

/КРОСС/ Двама младежи са с опасност за живота след катастрофа край шуменското село Дибич, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР, пише БТА. Пътното произшествие е станало тази сутрин, след като водач на лек автомобил "Фолксваген Голф" с шуменска регистрация загубил контрол над автомобила. След десен завой той е излязъл вляво от пътя и се е преобърнал в реката на изхода от селото, в посока село Илия Блъсково. Спасителни екипи на пожарната са оказали съдействие за изваждането на затиснатия в автомобила 18-годишен водач. Спътникът му, 16-годишен шуменец, бил извън колата.Двамата са откарани за преглед в МБАЛ- Шумен. Водачът И.И. е в безсъзнание, с фрактури на лява ръка, ляво бедро и дясна подбедрица. 16-годишното момче е с тежка черепно-мозъчна травма, също в безсъзнание. Медиците се борят за живота им. Образувано е досъдебно производство.  

Магистратите да се противопоставят публично при нарушение на правото, призовава организация

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/11/18/3347864_magistratite_da_se_protivopostaviat_publichno_pri/?ref=rss


Съдиите и прокурорите трябва да се противопоставят публично, когато върховенството на правото се нарушава и да изразяват гласно неодобрението си при приемането на закони, които не зачитат този принцип. Магистратите не само имат правото, те са длъжни да участват в информирането на обществото за правата на гражданите, както и да укрепват разбирането за върховенството на закона.<br /><br />Това се казва в декларация на организацията на Европейските магистрати за демокрация и свободи (...

И дипломат №1 на Русия намеква за "Турски поток" през България

http://clubz.bg/76000-i_diplomat_%E2%84%961_na_rusiq_namekva_za_turski_potok_prez_bylgariq

Москва отново намеква, че втората тръба на "Турски поток" може и да мине през България, а оттам за Сърбия и Унгария.

В интервю за сръбския вестник "Телеграф", цитирано от руската англоезична телевизия Russia Today, първият дипломат на Русия Сергей Лавров допуска възможността "Турски поток" да премине през България, Сърбия и Унгария и да достигне до газохранилището в австрийското селище Баумгартен.

Това е само един от възможните варианти за трасето на газопровода, става ясно от думите му, предаде БНР.

"Същевременно отчитаме печалните уроци от "Южен поток" и не бихме искали повторение на тази ситуация", казва той. Руският външен министър каза, че за да се пристъпи към работа, са необходими положителни гаранции от Брюксел.

Сергей Лавров обвини Запада в опит да създаде на Балканите нов плацдарм срещу Русия:

"Създава се впечатлението, че уроците от украинската трагедия така и не са научени на Запад. Днес се предприемат настойчиви опити за превръщането на Балканите в още един плацдарм срещу Русия. От страните в района настойчиво искат да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел“, заявява Лавров.

В навечерието на визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва пък стана ясно, че Гърция агитира активно в Брюксел втората тръба на "Турски поток" да продължи през нейна територия. Това е заявил самият Ципрас на третата Солунска среща на върха на лидерите на Балканите, в която участва българският премиер Бойко Борисов.

Официалното посещение на Ципрас в Москва е насрочено за 7 декември. През септември гръцкият премиер заяви, че двете страни работят активно за подобряване на двустранните си отношения, след кризата през лятото, когато Москва бе уличена в действия срещу договора за новото име на Македония, подготвен от Атина и Скопие. 

"В момента се изучават възможностите за отклоняване на тръба от магистралния газопровод East-Med (планираният Източно Средиземноморски тръбопровод, съвместен проект на Гърция, Израел, Италия и Кипър) към Балканите и ние агитираме в Брюксел за значителните перспективи от разширяването на газопровода "Турски поток" към Гърция", заявил Ципрас в Солун, обрисувайки енергийната политика на страната.

Все още не е ясно накъде ще поеме второто разклонение на газопровода "Турски поток", който вече излезе на европейска земя - край Истанбул, в европейската част на Турция. Първата тръба на газопровода с капацитет от близо 16 милиарда куб. м природен газ е предназначена за турския пазар, втората - планирана за европейския пазар, но с неизяснен маршрут. Преминаването й през България или Гърция ще изисква съобразяване с изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.

България се надява втората тръба да е за газовия хъб "Балкан".

 
"Реализацията на проекта за газопровода "Турски поток" е реален принос към енергийната сигурност на европейския континент. Много страни поставят въпроса за пускането на отклонение на този газопровод към своята територия", заяви и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Някои намекват, други поставят въпроса конкретно", каза той.

Сняг вали в планините - на връх Ботев покривката вече е 16 см

https://pik.bg/сняг-вали-в-планините---на-връх-ботев-покривката-вече-е-16-см-news797135.html

Сняг вали в планините - на връх Ботев покривката вече е 16 см

Сняг вали в планините, най-голяма е снежната покривка на връх Ботев – 16 см. Това съобщиха за „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Към 14.00 часа сняг е валял главно в планините, а в крайните южни райони преваляванията са били от дъжд. Най-голяма е снежната покривка на връх Ботев – 16 см, на Рожен – 9 см, а на Черни връх – 1 см. Очаква се през следващите часове да има снеговалежи и в по-ниските части.

Румен Радев още не бил решил дали ще се среща с Борисов

http://www.moreto.net/novini.php?n=386006

Изразената от президента Румен Радев готовност за разговор с премиера Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща, заяви днес началникът на президентския кабинет Иво Христов. „Президентът реторично заяви, че би изслушал и премиера Борисов по теми като борбата с корупцията, преодоляването на срива на чуждестранните инвестиции, които гонят исторически минимум, но премиерът Борисов скочи тутакси върху тази възможност и откликна, че е готов за среща и го направи по начин, който показва, че не е разбрал посланието", каза той.

Ограничения в движението на Превала, заради снега

http://www.cross.bg/ogranicheniya-v-dvizhenieto-na-prevala-zaradi-snega-1589455.html

/КРОСС/ Забранено е движението на МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета през прохода Превала поради снеговалеж, съобщават от АПИ.    

Тетевенци и троянци излязоха на протест, в Ловеч също, но малцина (Обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/7158026

Тетевенци и троянци излязоха на протест, в Ловеч също, но малцина (Обновена)Скандирайки "Оставка" около 200 души и много автомобили се събраха на главния път София-Варна в местността Боаза край Тетевен. Някои от протестиращите обясниха, че недоволството им е било провокирано от високите цени на горивата, но също така искат по-добър живот за себе си и децата си. Автоколоната на протестърите се проточи чак до с.

Над 400 души са пострадали при вчерашните протести във Франция

https://offnews.bg//sviat/nad-400-dushi-sa-postradali-pri-vcherashnite-protesti-vav-frantcia-692182.html

Над 400 души са били ранени, 14 от които тежко, на вчерашните протести в цяла Франция срещу увеличаването на цените на горивото и спадането на покупателната способност, съобщи вътрешният министър Кристоф Кастанер, цитиран от Франс прес и БТА.

По думите му вчера е имало 2034 протестни акции, в които са взели участие над 287 000 души.

Силите на реда са задържали общо 282 души.

Сред ранените има 28 полицаи, жандармеристи и пожарникари.

По време на вчерашните протести загина жена. Тя е била блъсната от паникьосан шофьор, който се блъснал в събралите се демонстранти край град Пон-дьо-Бовоазен, северно от Гренобъл.

От 1 януари 2019 г. цената на бензина ще се покачи с 3 евроцента, а на дизела - с 6,5.

Една от причините за поскъпването на горивата е въвеждането на екологична такса за отделяните парникови емисии. В сряда премиерът Едуар Филип изтъкна, че правителството възнамерява да въведе този налог въпреки протестите.

Протест в София и срещу Закона за вероизповеданията

http://www.cross.bg/protest-veroizpovedaniyata-sofiya-1589454.html

/КРОСС/ Втори мирен протест срещу проектозакона за вероизповеданията се провежда в София. Протестиращи от християнска общност на Протестантско-евангелските вярващи се събраха пред Паметника на съветската армия. Според тях новите предложения нарушават религиозните свободи в страната. Протестът ще продължи в молитвено шествие с маршрут до НДК. Очаква се да се затрудни движението в столицата. Ако не бъдат отменени спорните текстове, демонстрантите заплашват с национален протест следващата неделя.  

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ: Груевски е жертва на политическо преследване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158184

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ: Груевски е жертва на политическо преследванеПредседателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че бившият премиер и бивш лидер на партията Никола Груевски е жертва на политическо преследване, но самият Мицкоски не оправдава решението му да избяга, предаде агенция МИА. Според Мицкоски, който каза това вчера в Гостивар, македонската общественост е свидетел на театър,

Безплатни зъбни силанти ще поставят на деца до 8-годишна възраст във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=385988

Продължава да тече Национална кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари (6-те зъби) на деца от 5 до 8 години и във Варна, научи Moreto.net Силантите се поставят в фисурите и ямките на шесте зъби, защото поради по-трудното почистване на плаката от тях, те най-често страдат от кариеси.

Хиршер започна сезона с победа в Леви, Алберт Попов завърши 20-и

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/18/3347877_hirsher_zapochna_sezona_s_pobeda_v_levi_albert_popov/?ref=rss


Марсел Хиршер започна сезона в Световната купа по ски алпийски дисцплини с победа, триумфирайки в слалома във финландския център Леви. Носителят на Големия кристален глобус за последните седем години затвърди доминацията си в слалома.<br /><br />Той триумфира за трети път в Леви след 2013 и 2016 г. Победата е №59 за Хиршер в Световната купа и 28-а в слалома. Австриецът записа старт №224 и се качва за 123-и път на подиума.<br /><br />През миналия сезон Хиршер доминираше в...

Втори ден продължават протестите срещу поскъпването на горивата във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158167

Втори ден продължават протестите срещу поскъпването на горивата във ФранцияДен след протестната мобилизация на "жълтите жилетки" срещу поскъпването на горивата във Франция, в която участваха близо 288 000 души в цяла Франция, днес на някои места продължават блокади на пътища и други акции, предаде Франс прес. Нощта беше напрегната, след като около 3500 останаха мобилизирани на 87 различни места,

Близки и приятели почетоха 1 година от смъртта на Наим Сюлейманоглу в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158170

Близки и приятели почетоха 1 година от смъртта на Наим Сюлейманоглу в ИстанбулНа първата годишнина от кончината на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу много негови приятели, колеги, близки се събраха да почетат паметта му на гроба на щангиста в гробищния парк Едирнекапъ в Истанбул, където се погребват геройски загиналите. На гроба на Наим Сюлейманоглу е поставена голяма мраморна плоча,

Астор на сцената на Народния театър за 75-годишния си юбилей

http://www.cross.bg/astor-stzenata-narodniya-1589453.html

/КРОСС/ Илюзионистът Астор ще отпразнува 75-ия си рожден ден днес на сцената на Народния театър. "Ще представя всичко, което съм играл за периода от 55 години", казва Астор. В грандиозния спектакъл ще се включат най-добрите му ученици. "А те са доста. Започват от 38-годишна възраст", допълва илюзионистът. С него на сцената ще се качат Андрей Михов, Веселин Долмос и Тодор Савов, известни в магическите среди с артистичните си имена Андреас, Арсен и Теос. В шоуто ще се редуват изпълнения ту на Астор, ту на учениците му. Насцената ще се качи и един от най-малките му чираци - едва на 10 години, за да представи магическите си номера. "Надявам се спектакалът да се хареса на всички", пожелава си илюзионистът. Въпреки това предупреждава публиката да се готви за много и приятни изненади. "Това, което ние правим на сцената, граничи с чудесата, но не е чудо", шегува се той.*  

Андреа разказа за връзката си с най-силния българин, обясни и за паник атаките

http://www.varna24.bg/news/829030.html

Всички крещяха, но само мен ме снимаха" – така къде на шега, къде сериозно Андреа коментира ...

Протестиращите в Бургас затвориха АМ "Тракия"

http://www.varna24.bg/news/829023.html

Стотици бургазлии се включиха в планирания за днес протест срещу високите цени на горивата, предава ...

Рейтингът на Макрон спада на фона на протестите срещу данъка върху горивата във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158159

Рейтингът на Макрон спада на фона на протестите срещу данъка върху горивата във ФранцияПопулярността на френския президент Еманюел Макрон е спаднала още през последните седмици, показва социологическо проучване в момент, когато Франция кипи от протести срещу по-високия данък върху горивата, предаде Ройтерс. Само 25 процента от запитаните от Френския институт за изследване на общественото мнение казват, че са доволни от Макрон.

Новина от Пловдив: Няма желаещи за тираджии срещу 4 000 лева заплата!

http://www.varna24.bg/news/829017.html

Близо 2.2 млрд. лв. се очаква да загуби българската икономика през идната 2019 г. заради недостига ...

Кола предизвика напрежение по време на протеста в София (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kola-predizvika-naprezhenie-po-vreme-na-protesta-v-sofiia-video-2132221

До този момент протестите в страната минават без сериозни нарушения на обществения ред, съобщават от МВР.
 
В София шофьор на лек автомобил е отведен в Пето районно управление. Той е дрифтирал в района на пл. "Народно събрание" и не се е подчинил на п

Властите в Малта са идентифицирали поръчителите на убийството на Дафне Галиция

https://www.mediapool.bg/vlastite-v-malta-sa-identifitsirali-porachitelite-na-ubiystvoto-na-dafne-galitsiya-news286411.html

Следователи са установили самоличността на "повече от двама" малтийски граждани, които са смятани за организатори на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, извършено преди 13 месеца. Това пише в неделния брой на в. "Таймс ъв Малта", цитиран от Ройтерс. Не се разкриват техните имена, но според източниците на вестника разследването на убийството е в "много напреднал стадий". Каруана Галиция, която имаше блог, в който пишеше разследващи материали за корупционни практики, бе убита от кола бомба през октомври 2017 година. Трима мъже, на които се подозира, че е било поръчано да извършат убийството, са в ареста от близо година. По информация на вестника "мозъците" на атентата са имали различни мотиви да убият журналистката и заедно са наели тримата мъже да извършат нападението срещу нея.

Блокада на ГКПП Кулата, автошествие в Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158158

Блокада на ГКПП Кулата, автошествие в Гоце ДелчевГКПП Кулата е блокиран от протестиращи и полиция. Колоната от над 50 автомобила на протестиращи тръгна от Петрич и вече е на граничния пункт. По данни на полицията е блокирана и жп линията. Блокада има и на пътя от Петрич за Кулата в района на с. Дрангово. Близо 100 коли с протестиращи от Гоце Делчев пък тръгнаха на автошествие из града и ще се

Бизнесът в Добрич подкрепя публично-частното партньорство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158155

Бизнесът в Добрич подкрепя публично-частното партньорствоСпоред анкетно проучване сред фирмите в Добрич, направено от Българската търговско-промишлена палата, проблемите, които възпрепятстват нормалната дейност на бизнеса са свързани с инфраструктура, недостига на кадри, образованието и чистотата на града. Изискванията за документация и неспазването на сроковете за отговор от страна на администрацията,

Тежка катастрофа! Две момчета са с опасност за живота

http://regiona.bg/%d1%82%d0%b5%d0%b6%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%bc%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b0-%d1%81-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81/

И двамата пътници от колата, която падна в реката край шуменското село Дибич са с опасност за живота.

Шофьорът на автомобила е на 18 години, а спътникът му на 16 г., уточниха от полицията. Шофьорът бил затиснат в колата, а пътникът бил извън нея.

Водачът И.И. е в безсъзнание, с фрактури на лява ръка, ляво бедро и дясна подбедрица. 16-годишното момче е с тежка черепно-мозъчна травма, също в безсъзнание,пише 24часа. Медиците се борят за живота им.

На място е извършен оглед. Образувано е досъдебно производство. Водачът на автомобила е правоспособен.

 

Материалът Тежка катастрофа! Две момчета са с опасност за живота е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Министърът на икономиката на Германия призова за намаляване на данъците

https://www.mediapool.bg/ministarat-na-ikonomikata-na-germaniya-prizova-za-namalyavane-na-danatsite-news286410.html

Германия се нуждае от намаляване на данъците и други мерки, за да подкрепи дългосрочно икономическия си растеж, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер в публикувано в неделя интервю, цитирано от Ройтерс. Тази седмица най-голямата европейска икономика отчете за първи път от 2015 година свиване с 0,2 процента за третото тримесечие спрямо предходното. Алтмайер, който е член на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, уточни, че е насочил вниманието си върху намаляването на високите германски корпоративни данъци след орязването на налозите в САЩ, Великобритания и скоро във Франция. Корпоративният данък в Германия сега е по-висок, отколкото в която и да е друга развита страна, каза той пред вестник "Велт ам зонтаг". Това е недостатък и излага на риск работни места. По тази причина е необходимо намаляване на данъците в средносрочен план, допълни министърът. Алтмайер предложи половината от повишението на приходите от данъци да се използва за финансиране на намаляването на данъците. Той допълни, че е задължително да се гарантира вноските за социално осигуряване да не нараснат над 40 процента от брутната заплата на работещите. Алтмайер коментира през седмицата, че свиването на икономиката не е "катастрофално" , а ведомството му определи данните като временно явление, породено от това, че автомобилните компании имат затруднения да сертифицират навреме автомобилите си по-новия екологичен стандарт. "Велт ам зонтаг" отбелязва, че Алтмайер се надява да използва умело притесненията, породени от икономическия спад за третото тримесечие, за да получи подкрепа за намаляването на данъците от финансовия министър Олаф Шолц, който е от Германската социалдемократическа партия. Ръководителят на Института за икономическо развитие Ифо (Ifo) Клеменс Фюст каза, че германската управляваща коалиция е пропуснала възможностите през последните години да укрепи икономическия растеж. Важно е да се откриват нови места в детските градини, но управляващите не трябва да правят такива инвестиции в момент когато не правят необходимите инфраструктурни инвестиции в жп линии или електропроводи, каза Фюст пред вестник "Велт ам зонтаг". Той също така критикува правителството за фрагментирания подход към дигитализацията и призова за усилия, насочени към укрепването на конкурентоспособността на германския автомобилен сектор, а не само да бъдат насочени усилия към опазване на околната среда.

Политолози: ДПС е печеливш от кризата във властта

http://www.moreto.net/novini.php?n=386001

„ДПС е печеливш от кризата във властта. Отдавна натискат Борисов да се случват тези неща - да си ходи Симеонов и да се наложи експертно правителство". Това заяви политологът Първан Симеонов. „Предстои да видим как Валери Симеонов и Волен Сидеров ще се държат на банките в парламента.

Радев не е канил Борисов на среща, само ще го изслуша

https://offnews.bg//politika/radev-ne-e-kanil-borisov-na-sreshta-samo-shte-go-izslusha-692180.html

Изразената от президента Румен Радев готовност за разговор с премиера Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща, заяви началникът на президентския кабинет Иво Христов пред БНР.

"Президентът реторично заяви, че би изслушал и премиера Борисов по теми като борбата с корупцията, преодоляването на срива на чуждестранните инвестиции, които гонят исторически минимум, но премиерът Борисов скочи тутакси върху тази възможност и откликна, че е готов за среща и го направи по начин, който показва, че не е разбрал посланието", каза той.

По думите на Иво Христов има явно ценностно разминаване между разбирането на президента Румен Радев за демокрация, държавност и антикорупция, и това, което практикува правителството.

Караянчева води делегация на посещение в Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158151

Караянчева води делегация на посещение в ЯпонияПредседателят на Народното събрание Цвета Караянчева е начело на парламентарна делегация, която е на официално посещение в Япония. Цвета Караянчева ще бъде приета на специална аудиенция в императоракия дворец от Негово Величество императора на Япония Акихито в понеделник, 19 ноември 2018 г. Българската парламентарна делегация е на официално

Патриотични приказки: Трите прасенца в Гората на чудесата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7158154

Патриотични приказки: Трите прасенца в Гората на чудесатаПродължаваме пренаписването на европейски приказки в български патриотичен стил, за да възпитаме едно родолюбиво поколение и да спасим българщината от европейското мислене и култура. След Пепеляшка, Снежанка, Хензел и Гретел, дойде ред и на най-българските герои: трите прасенца. Имало едно време една стара свиня,

В Монтана са готови за първия сняг

https://pik.bg/в-монтана-са-готови-за-първия-сняг-news797096.html

В Монтана са готови за първия сняг

15 машини строи Монтана в очакване на първия сняг, съобщава „Конкурент“.

Екипите на общинско предприятие „Чистота” имат пълна готовност за почистването улиците в града, каза кметът на Монтана Златко Живков. В складовете има 800 тона пясък и 70 тона сол.

Предварителната подготовка за зимата включва и санитарна сеч. След сигнали на граждани, подписки и експертно становище са  премахнати  стари високи дървета, разположени до жилищни блокове. Подменят се осветителни тела на уличната мрежа и се поставят допълнителни в малките улици и градинки, уточни Живков.

По повод сигналите за препълнени контейнери и разпилян боклук в някои градски квартали кметът заяви, че сметосъбирането се извършва по график през ден. В събота и неделя комуналната фирма не работи, освен при извънредни ситуации.

„Ние можем да извозваме сметта и през почивните дни, тъй като сепариращата инсталация на регионалното депо не работи. Само по изключение и с изричното разрешение на инспекцията по околната среда може да се извозва директно на депо без предварително разделяне на отпадъците“, уточни управителят на общинското предприятие „Чистота”  Илиян Илиев.

 

 

Роден да побеждава

https://offnews.bg//futbol/roden-da-pobezhdava-692181.html

Куриозна кариера е градил третия вратар на португалския Бенфика Пауло Лопеш. Той е един от най-успешните футболисти на своя пост откъм отличия, макар и в последните 13 години да е изиграл едва 11 мача.

За сметка на минутите на терена трофеите му са с доста впечатляващ брой - 12. Уникалната му статистика стана достояние на футболния свят в деня, в който той обяви, че слага край на 21-годишната си кариера.

"Хаха, истина е. Роден съм да побеждавам", пошегува се 40-годишният Лопеш пред Би Би Си.

Много вратари са правили дългогодишни кариери, но никой няма бройката на спечелените от Лопеш отличия.

Той започва като юноша в Бенфика, но не стига до първия отбор. Напуска през 2002 година. Преди шест години му се обажда легендата на клуба и настоящ спортен директор Руи Коща с молба да се върне в отбора.

"Беше невероятно. Това е признание за качествата ми", споделя Лопеш, който се е борил с жестока конкуренция в Бенфика. Само за илюстрация ще споменем няколко имена, които са били първи избор на треньора за вратарския пост - Едерсон от Манчестър Сити и Ян Облак от Атлетико Мадрид.

След завършването на кариерата си Лопеш започна работа като треньор на вратарите в школата на Бенфика.

Георги Свиленски: Оставката на Симеонов е закъсняла, цели да спаси властта

https://dnes.dir.bg/politika/georgi-svilenski-ostavkata-na-simeonov-e-zakasnyala-tseli-da-spasi-vlastta

ГЕРБ и ОП както се прегърнаха за управлението, така сега да се прегърнат и да отстъпят управлението, казва социалистът

Блокираха и пътя за Гърция

https://petel.bg/Blokiraha-i-patya-za-Gartsiya-__291768

Снимка: trafficnews.bg  Протести срещу цените на горивата и ниския стандарт на живот продължават в цялата страна. Над 300 автомобила блокираха ...

Варненци скандират пред Общината: Всеки ден ще е така до оставката!

https://petel.bg/Varnentsi-skandirat-pred-Obshhinata--Vseki-den-shhe-e-taka-do-ostavkata-__291769

Протестното шествие във Варна стигна до общината, откъдето потегли пеш по варненските булеварди в 14 часа днес.  Там се чуха следните в...

Папата: Моли се за жертвите на пожарите в Калифорния

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158148

Папата: Моли се за жертвите на пожарите в КалифорнияПапа Франциск каза, че се моли за жертвите на пожарите в Калифорния и на сковаващия студ по източното крайбрежие на САЩ, предаде Асошиейтед прес. В Калифорния жертвите на пожарите са вече 76, а студеното време стана причина за смъртта на най-малко 7 души по източното крайбрежие, предава БТА. По време на неделната литургия в базиликата Свети Петър

Учени разгадаха тайната на паяжината

https://www.mediapool.bg/ucheni-razgadaha-tainata-na-payazhinata-news286409.html

Американски специалисти, изучаващи паяците-отшелници, разбраха на какво се дължи здравината на паяжината - тя се състои не от едно влакно, а от свръхтънки "нановлакна", които образуват кабел, съобщи в. "Дейли мейл". Броят на нановлакната в една нишка паяжина достига 2500. Затова тя е пет пъти по-здрава от стоманен кабел със същото тегло. Нановлакната не са преплетени или усукани като въже, а са подредени успоредно. Те се отделят лесно едно от друго, което показва, че връзките между тях са слаби. Ключова за здравината е дължината на всяко индивидуално нановлакно. Откритието ще помогне на специалистите да създадат много по-здрава изкуствена коприна. Учените от факултета по приложни науки в колежа "Уилям енд Мери" са използвали изключително чувствителен атомно-силов микроскоп, за да изследват структурата на паяжината на молекулярно ниво.

Студ и сняг и в понеделник

http://www.cross.bg/gradysa-raiioni-valezhite-1589451.html

/КРОСС/ През нощта валежите ще продължат и в много райони ще са значителни. В западната половина на страната ще са предимно от сняг, на места там ще се образува снежна покривка, в източната ще са от дъжд. В сутрешните часове в централните райони на Северна България е възможно да се образуват поледици. Още преди обяд от югозапад валежите ще отслабват до вечерта и ще спрат, най-късно привечер в Североизточна България. Вятърът ще е умерен, в Източна България до силен; през нощта ще е с източна компонента, утре ще се ориентира от северозапад. Минималните температури ще са между минус 1 и 4 градуса, в Източна България - до 12 градуса. Максималните температури в крайните югозападни райони, Горнотракийската низина и по Черноморието ще са между 9 и 14 градуса, в останалата част на страната - предимно между 1 и 6 градуса.По Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, на много места - значителни. До вечерта валежите ще отслабнат и спрат. Максималните температури ще са между 13-15 градуса, близки до температурата на морската вода. През нощта вълнението на морето ще е 4 бала, през деня ще отслабва. Над планините до сутринта ще бъде облачно, на много места с валежи от сняг, под 1700-1800 метра - от дъжд. Още преди обяд от запад валежите ще спират, облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно в планините в Източна България. Вятърът ще е силен до бурен, но през деня ще се ориентира от югозапад и ще отслабва

Заваля сняг във високите части на Смолянско

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7158142

Заваля сняг във високите части на СмолянскоСняг вали във високите части на Смолянска област, но не е образувана снежна покривка по пътните артерии, информират от Областното пътно управление. От ОПУ предупреждават шофьорите да се съобразяват, че пътищата са мокри. Натрупаният в Пампорово сняг е около 5 см, в курорта продължава слаб снеговалеж, според данни на Планинската спасителна служба.

МЪЛНИЯ В ПИК: Пълен провал на “протеста” - стотина “миекащи” и агитки правят бунт срещу Борисов, незаконно блокираха "Орлов мост" (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

https://pik.bg/мълния-в-пик-пълен-провал-на-“протеста”---стотина-“миекащи”-и-агитки-правят-бунт-срещу-бор-news797116.html

МЪЛНИЯ В ПИК: Пълен провал на “протеста” - стотина “миекащи” и агитки правят бунт срещу Борисов, незаконно блокираха "Орлов мост" (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

Трима криминално проявени застават на чело на протестите в София днес, като тартори на Гражданския форум "Промяна", който организира демонстрациите пред Храм-паметника "Александър Невски" от 15.00 часа.

Това са Георги Георгиев, Методи Бъчваров и Павлин Найденов, научи ПИК от отлично информирани източници, които следят за реда.

Преди 10 години Георги Георгиев и Методи Бъчваров са обявявани и за национално издирване.

И тримата са стари познайници на полицията. Георги Георгиев е криминално регистриран за държане на акцизни стоки и телесна повреда. Методи Бъчваров пък е в регистрите на МВР за закана за убийство, кражба и обсебване. Павлин Найденов също е там за извършени измами.

Очаква се тарторите на днешната обедна сбирка пред "Александър Невски" да се появят лично на протеста си.

Както ПИК съобщи преди минути, столицата е блокирана от полиция, жандармерия и тежка техника от площада пред Министерски съвет до пространството около "Александър Невски", където се очаква да се съберат криминалните метежници. 

Полицията в Бургас овладя протеста, който бе на път да излезе извън контрол.след като 60-ина души тръгнаха към Ветрен, за да затварят магистралата. Повечето от протестиращите се върнаха и се качихха в колите си. Все още е затруднено излизането от Бургас и се очаква така да е в следващите няколко часа, защото колоната се изнася много бавно.

Много полиция има и на входа за София откъм Перник. Защото за протеста се очаква да дойдат протестиращи перничани и благоевградчани. 

Малко след 15.00 часа пред храм-паметника "Александър Невски" се бяха събрали малко над 5-10 човека, които заявиха пред ПИК TV, че не искат оставка на правителството, а смяна на цялата система. Те допълниха, че ще направят опити да се слеят с другия протест. След като отидоха при другата група пред Министерски съвет, общо двете групи бяха около стотина души.

"В лагера на протестиращите има много майки с присъди. Една от тях е Соня Сергиева. Тази жена в момента е с влезнала присъда. Тя през живота си няма един ден трудов стаж", разкри пред ПИК TV протестиращият Денис, който призова хората да не бъдат толкова доверчиви към майките, които протестират.

След като видяха малобройната си численост, протестиращите решиха, че е по-добре да се движат и да опитат да задръстят някое кръстове, за да предизвикат по-голямо напрежение и тръгнаха към "Орлов мост", въпреки че нямат разрешение за това.

Според водещата Ива Николова по-голямата част от тях са агитки, които в един глас викат типични възгласи, сякаш вървят към стадиона. Пред камерата се видя, че младите мъже имат и типични за агитките жестове, както и свирки и вувузели.

Минути преди 16 ч. протестиращите незаконно блокираха "Орлов мост",  а полицията не направи опит да ги спре. Оттам решиха да тръгнат пеша по "Цариградско шосе" и отказаха да обяснят пред ПИК TV за какво протестират и защо без разрешение блокират улици и кръстовища, като така газят закона. 

Гледайте на живо по ПИК TV!

 <--|piktvplayer|-->

Вижте първа част от протеста от 14,30 до 15,10 ч. на живо във видеото на ПИК TV:

Единият протест пред "Алексъндър Невски" събра едва 5-10 човека

Стотина души пред Министерски съвет се събраха общо от двата протеста

Стотината протестиращи тръгнаха да заприщват "Орлов мост" след като видяха, че не са достатъчно, за да изпълнят дори пространството пред Ларгото

Маскирани младежи обясниха, че искат някаква друга система, но не знаят каква, след което се отправиха обратно към парламента, след като блокираха "Орлов мост"

{tv}http://v.piktv.bg/f/videos/5/piktv_51e99bfb8a590c60213de4f8c5f9ce67.mp4{/tv}

Протестът в Добрич стигна до ГКПП "Кардам"

https://www.24chasa.bg/region/article/7158137

Протестът в Добрич стигна до ГКПП "Кардам"
Планираното за днес протестно автошествие на добричлии тръгна малко след 11ч. от традиционното си място на сбор в Добрич - до бившето предприятие „Вторични суровини” или т. нар. гонки. В него се включиха над 10 мотористи и над 75 автомобила. Те тръгнаха за Ген. Тошево, където имаха „спирка” на центъра на града и след това тръгнаха до границата с

Приключи протестът на пътя Симитли – Гоце Делчев при Разлог

https://pik.bg/приключи-протестът-на-пътя-симитли-–-гоце-делчев-при-разлог-news797129.html

Приключи протестът на пътя Симитли – Гоце Делчев при Разлог

Приключи протестът на второкласен път 19 Симитли – Гоце Делчев при Разлог, съобщи радио „Фокус-Пирин“.

По-рано движението на пътя бе блокирано за кратко от над 40 протестиращи граждани, които по-късно започнаха поетапно пропускане на групи от по 20 автомобила.

Към момента обстановката на място е сравнително спокойна, полицейското присъствие е засилено.

Около 12:00 часа над 40 души от общините Банско и Разлог се събраха на пътя Симитли – Гоце Делчев на протест срещу високите цени на горивата, повишението цената на водата в област Благоевград и цялостната социална обстановка в България.

Много от недоволните развяваха български знамена, почти всички носеха и плакати с различни лозунги, звучаха патриотични песни. Сред посланията бяха: „Искаме да живеем в България“; „ Не на увеличението на водата“; „Този път последствия ще има за вас“.

Непосредствено преди блокадата на пътя, протестиращите срещнаха съпротива от полицаите, но я преодоляха изключително бързо.

Недоволните граждани подчертаха, че протестът не е политически. Сред присъстващите имаше и представители на майките на деца с увреждания.

Свещеник благослови протеста в София, пътни блокади към ГКПП-та

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/sveshtenik-blagoslovi-protesta-v-sofiya-patni-blokadi-kam-gkpp-ata

Вълна от протести в страна. Полицията преброи, че са участвали над 1700 коли и около 3500 души. Написа 58 акта за нарушения

Без проблеми - засега - при "Смяна на системата"

http://clubz.bg/75999-bez_problemi_zasega_pri_smqna_na_sistemata

До момента протестите под мотото "Смяна на системата" в страната преминават без сериозни нарушения на обществения ред. За кратко бяха блокирани възлови софийски кръстовища като "Орлов мост", както и подстъпите към няколко гранични контролно-пропускателни пункта (ГКПП) -  "Лесово", "Кулата" и за "Илинден-Екзохи".

В началото на протестите днес са регистрирани няколко нарушения, съобщиха от пресцентъра на МВР. В района на град Левски са съставени четири акта по Закона за движение по пътищата, задържан е и протестиращ, управлявал след употреба на наркотик.

На територията на Велинград са съставени пет акта за неизпълнение на полицейско разпореждане и неправомерно затваряне на пътен участък. В София шофьор на лек автомобил е задържан, след като е дрифтирал в района на пл. "Народно събрание" и не се е подчинил на полицейско разпореждане.

Какво искат

Протестиращите настояват за повишаване на жизнения стандарт, има и призиви за оставка на правителството. 

В София протестиращите се събраха пред парламента, ограден от жива верига полицаи, изпяха химна и тръгнаха по "Цар Освободител". 

В Бургас блокираха движението по магистрала Тракия в посока София при отбивката за Камено и Българово. След като блокадата на входа на града беше преодоляна и част от протестиращите се прибраха в Бургас, друга част продължиха по магистралата и блокираха пътния възел, който води към село Българово. Алтернативният път, даден от полицията - през Камено, също бе блокиран с жива верига от протестиращи, които развяват трибагреници.

"Тракия" беше блокирана и при Сливен - за час в ранния следобед, предаде БНР. Полицаи и жандармерия успяха без насилие да отблъснат протестиращите. Близо 200 души блокираха по едно платно от и пропускаха само тези, които слизаха от колите си за по 10 минути, за да подкрепят протеста. До леко напрежение се стигна, когато блокирани шофьори, които искаха да преминат, не бяха пуснати.

Стигна се до размяна на остри реплики. След като беше вдигната блокадата на магистралата, част от протестиращите се върнаха в Сливен, а около 30 коли тръгнаха да подкрепят протестиращите на ГКПП "Лесово".

Малко преди 15 ч беше възстановено и движението по магистрала "Хемус" в района на пътния възел "Белокопитово". Протестиращите от Шумен се изтеглиха, а полицията пропуска постепенно образувалите се колони в различните направления на детелината.

Спряно е движението в посока към Турция на около 20 км от граничния пункт "Капитан Андреево" малко преди 14 ч. По обед хората блокираха за половин час движението към Гърция през пункта "Капитан Петко войвода", но трафикът в това направление е възстановен. На два пъти се стигна до напрежение между протестиращи и полицията. Групата от Хасково се оттегли от блокадата, след като заявиха, че нямат разрешение да блокират границата, като предварително бяха обявили, че протестът е мирен.

На два пъти ескалира напрежението, когато колоната от Хасково беше спряна да се включи в движението по АМ "Марица" и когато радикализирани младежи пробиха жандармеристкия кордон. Протестиращите остават на място. Полицията преговаря с тях да освободят една от лентите, за да могат да преминават ТИР-ове, автобуси и, евентуално, нуждаещи се спешни автомобили. Движението към Турция се отклонява от Свиленград по стария път, към "Капитан Андреево". Колоната е около 2-3 километра.

Протестиращи от Петрич и Сандански блокираха движението  в посока Гърция при ГКПП Кулата. Блокиран е и пунктът при Илинден-Ексохи. Въпреки многобройните полиция и жандармерия, които успяха да завардят магистрала "Струма"  и всички обходни пътища през селата до граничния пункт "Кулата", хората успяха да се придвижат поединично с автомобилите и около 14:40 ч блокираха подхода към граничния пункт.

Не се пропускат камиони и  леки коли, с изключение на пътуващи, които имат здравословни проблеми или малки деца. Хората не се ангажират с прогнози колко време ще остане под блокада най-натоварената пътна артерия в страната.

Макрон положи венци в Берлин в памет на жертвите на войните и диктатурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158135

Макрон положи венци в Берлин в памет на жертвите на войните и диктатуратаФренският президент Еманюел Макрон заедно с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и германския канцлер Ангела Меркел участваха в церемония по полагане на венци в мемориала Нойе Вахе в Берлин, издигнат за жертвите на войните и диктатурата, предаде Асошиейтед прес. По-късно днес Макрон ще произнесе реч в германския парламент, предаде БТА.

ЧЕЗ стартира монтирането на елементи по мрежата за защита на птиците

http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d0%b7-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8/

Акцията е част от мащабния проект „Живот за птиците“ на стойност 2,6 млн. евро

ЧЕЗ Разпределение България започна дейности по монтиране на птицезащитни продукти за обезопасяване на мрежата и защита на живота на птиците. Компанията стартира с монтирането на платформа за повдигане на щъркелово гнездо в с. Доспей, община Самоков. Акцията е част от мащабния проект „Живот за птиците“, който компанията осъществява в партньорство с Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/.

В рамките на проекта компанията предвижда да монтира 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове, и 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда. Ще бъдат разработени, произведени и тествани безопасни за птиците електрически стълбове. Дейностите ще се извършат в 19 защитени зони по Директива на птиците на ЕС, част от мрежата на Натура 2000. През 2018 г. БДЗП стартира теренни проучвания, за да определи важните за птиците места и да гарантира целесъобразно насочване на усилията на ЧЕЗ Разпределение България. Така за старт на кампанията беше подбрано с. Доспей и емблематичното му щъркелово гнездо, което вече няма да представлява риск за птиците и за мрежата.

„Монтирането на птицезащитни продукти е важно както за птиците, така и за хората. Дейностите по обезопасяване предпазват мрежата от пожари в резултат на досега с птиците, като по този начин се минимизира рискът не само от възникване на аварии и смущаване на комфорта на клиентите на дружеството, но и от вреди за околната среда. Вярваме, че ще допринесем значително и за опазване на застрашените видове птици“, каза Крум Гледжарски, ръководител отдел „Управление на качеството“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България”, LIFE16 NAT/BG/000612 или „Живот за птиците“ е с бюджет 2,65 млн. евро. ЧЕЗ Разпределение инвестира в него над 800 хил. евро, както и човешки ресурс и усилия за неговото изпълнение. Финансиране от 1.85 млн. евро. е осигурено от Европейската комисия по програма Life на Европейския съюз. Дейностите по намаляване на конфликта диви птици-електропроводи ще продължат до края на 2022 г.

 

Материалът ЧЕЗ стартира монтирането на елементи по мрежата за защита на птиците е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Временно затварят едното пътно платно в района на Дървения мост във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=385986

Заради ремонт на водопровод, от 19-ти ноември, понеделник, ще бъде затворено за движение едното платно по път I-9 от Дървения мост до отбивката за хотел „Ной“, съобщават за Moreto.net от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

Португалия ще приеме финалите в Лигата на нациите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/18/3347854_portugaliia_shte_prieme_finalite_v_ligata_na_naciite/?ref=rss


Португалия ще бъде домакин на финалната четворка в Лигата на нациите, съобщи УЕФА. Заключителната фаза ще се проведе през юни 2019 г.<br /><br />Португалия беше една от страните, които изразиха желание да приемат най-добрите четири. Другите бяха Полша и Италия, а по ирония на съдбата трите тима бяха заедно в една група от Лигата на нациите.<br /><br />УЕФА реши отборът, който спечели групата да бъде домакин и на финалите, като по този начин това право се падна на...

Иво Христов: Готовността на президента Радев за разговор с Борисов не е покана за среща

http://www.cross.bg/borisov-sreshta-prezidenta-1589452.html

/КРОСС/ Изразената от президента Румен Радев готовност за разговор с премиера Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща, заяви днес пред БНР началникът на президентския кабинет Иво Христов. „Президентът реторично заяви, че би изслушал и премиера Борисов по теми като борбата с корупцията, преодоляването на срива на чуждестранните инвестиции, които гонят исторически минимум, но премиерът Борисов скочи тутакси върху тази възможност и откликна, че е готов за среща и го направи по начин, който показва, че не е разбрал посланието", каза той в предаването „Неделя 150" на „Хоризонт". По думите на Иво Христов има явно ценностно разминаване между разбирането на президента Румен Радев за демокрация, държавност и антикорупция, и това, което практикува правителството.  

Кола излетя от завой и падна в река, двама младежи са тежко ранени

https://dnes.dir.bg/intsidenti/kola-izletya-ot-zavoy-i-padna-v-reka-dvama-mladezhi-sa-tezhko-raneni

Спасителни екипи са извадили затиснатия в автомобила 18-годишен водач. 16-годишният му спътник е бил извън колата

Учени: Паяжината е 5 пъти по-здрава от стоманен кабел със същото тегло

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158131

Учени: Паяжината е 5 пъти по-здрава от стоманен кабел със същото теглоАмерикански специалисти, изучаващи паяците-отшелници, разбраха на какво се дължи здравината на паяжината - тя се състои не от едно влакно, а от свръхтънки "нановлакна", които образуват кабел, съобщи в. "Дейли мейл". Броят на нановлакната в една нишка паяжина достига 2500. Затова тя е пет пъти по-здрава от стоманен кабел със същото тегло,

Тереза Мей: Следващите 7 дни в процеса по Брекзит са решаващи за Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158127

Тереза Мей: Следващите 7 дни в процеса по Брекзит са решаващи за ВеликобританияБританският премиер Тереза Мей заяви, че следващите седем дни от преговорите по Брекзит ще бъдат решаващи за бъдещето на Великобритания, предадоха Ройтерс и ТАСС. Следващите седем дни ще бъдат изключително важни за бъдещето на страната, посочи тя днес в интервю за телевизия "Скай нюз", предаде БТА. Мей също така отбеляза,

Историческо постижение за Алберт Попов на Световната купа по ски

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/istorichesko-postizhenie-za-albert-popov-na-svetovnata-kupa-po-ski-2132220

Алберт Попов започна сезона си по най-добрия възможен начин. Големият български талант в ските спечели своите първи точки за Световна купа, след като изненада всички и завърши 20-и в първия слалом за сезона - в Леви, Финландия. По

Спипаха 65-годишен да краде ток в село във Врачанско

https://pik.bg/спипаха-65-годишен-да-краде-ток-в-село-във-врачанско-news797092.html

Спипаха 65-годишен да краде ток в село във Врачанско

65-годишен жител на врачанското село Алтимир е бил спипан, че се е свързал незаконно към електрическата мрежа, съобщават от полицията във Враца, цитирани от „Конкурент“.

Нарушението е било установено по безспорен начин на 17 ноември (събота), когато е била направена проверката в дома на К.Г.

Срещу него е образувано бързо полицейско произвоство.

Менда Стоянова: Изненадана съм, че Сидеров иска оставката на Каракачанов

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158123

Менда Стоянова: Изненадана съм, че Сидеров иска оставката на КаракачановПредседателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова изрази днес пред БНР изненада от позицията на Волен Сидеров за оттегляне на другия вицепремиер Красимир Каракачанов от властта. „Изключително съм притеснена и изненадана, разбира се, от това, което чух от господин Сидеров,

Протестиращи блокираха изхода и входа на Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158097

Протестиращи блокираха изхода и входа на БургасИзходът и входът на Бургас в посока автомагистрала "Тракия" са блокирани. Стотици са автомобилите, които днес се включиха в протестното шествие. Колоната от автомобили, която се отправи, за да блокира пътя в двете посоки, бе над 10 километра. Повечето от колите развяха българския трикольор, предаде БТА.

Алма Матер раздава "Оскари" за качество

https://dnes.dir.bg/sofia/alma-mater-razdava-oskari-za-kachestvo

Новото отличие, наречено "Знак за качество", ще показва добрите практики и постижения на СУ

2000 полицаи охраняват протестите в цялата страна

http://www.moreto.net/novini.php?n=386000

Повече от 2000 полицаи в цялата страна охраняват протестите, заяви Христо Терзийски от национална полиция. МВР има сигнали за провокатори и е взело мерки. Там, където протестите са съгласувани, са обезпечени с охрана, поясни вътрешният министър Младен Маринов.

Бургас е скован, важни булеварди са блокирани, стотици висят в опашките

https://petel.bg/Burgas-e-skovan--vazhni-bulevardi-sa-blokirani--stotitsi-visyat-v-opashkite__291767

Снимка Флагман След 15 часа, 18 ноември, Бургас е под блокада, предава екип на Флагман.бг. Всички възлови кръстовища са затапени от протест...

Вижте резултати и класиране в Североизточна група. Спартаклии са втори

https://petel.bg/Vizhte-rezultati-i-klasirane-v-Severoiztochna-grupa--Spartaklii-sa-vtori-__291766

Снимка: Булфото Трета лига - Североизточна група, XIII кръг: Тополи – Ботев 1:0, Хитрино – Септември 3:1, Калиакра – Кубрат 0:6, Спартак – Локом...

Девня взе дербито и отново е лидер

https://petel.bg/Devnya-vze-derbito-i--otnovo-e-lider__291765

Снимка: Булфото С гол от дузпа на играещия президент Диян Кателиев през първото полувреме Девня 2005 победи като гост Провадия с 1:0 в дерби...

Суворово се върна на върха

https://petel.bg/Suvorovo-se-varna-na-varha__291764

Отборът на Суворово победи Светкавица с 2:0 у дома и се върна на върха в Трета лига – Североизточна група. Точни за домакините бяха Любомир ...

Черно море с домакински успех в Елитната до 17 години

https://petel.bg/CHerno-more-s-domakinski-uspeh-v-Elitnata-do-17-godini__291763

Юношите младша възраст на Черно море победиха тима на Ботев Враца в мач от 13-ия кръг на Елитната група до 17 години, игран на стадион “Кораб...

Протестът във Варна смени посоката! Ето накъде пое (Видео)

https://petel.bg/Protestat-vav-Varna-smeni-posokata--Eto-nakade-poe--Video-__291762

Скандиращите из варненските булеварди вече са около 400 човека, предава "Петел" от мястото. Те решиха да завият покрай Мол Варна. Стигнаха ...

Полицията в Гърция използва водна струя срещу демонстранти

https://frognews.bg/svqt/politsiiata-gartsiia-izpolzva-vodna-struia-sreshtu-demonstranti.html

Повече от 10 000 души изляха по улиците на Атина, за да отбележат годишнината от студентските протести през 1973 г.

Федерер: Не трябваше да освиркват Зверев

https://offnews.bg//tenis/federer-ne-triabvashe-da-osvirkvat-zverev-692178.html

Швейцарската легенда в мъжкия тенис Роджър Федерер прие достойно загубата от Александър Зверев на 1/2-финалите на финалния турнир в Лондон. Маестрото защити германеца след неприятната случка във втория сет.

При тайбрека младият играч с руски корени спря да играе, след като едно от момчетата, които подават топките, изпусна топката и поиска точката да бъде преиграна. Осъзнал, че може би не е много прав той се извини на мрежата на Федерер след края на мача, а след това и в интервютата поднесе извиненията си към своя противник и всички фенове публично, тъй като бе сериозно осривкан от публиката.

"Разбирам, че има хора, които са разочаровани от този резултат, но и аз не правя разлика в случая. И аз съм разочарован. Не ми харесва когато обаче публиката освирква играчите. Тенисистите взимат присърце тези неща.

Съжалявам, че това се случи, тъй като Саша не заслужаваше такова отношение. Той няма за какво да ми се извинява. Изигра наистина прекрасен мач и си заслужи победата.

Зверев ми се извини на мрежата, но наистина нямаше за какво да го прави. Пожелавам му късмет на финала. Не мисля, че е направил нищо лошо. Мисля, че съдията трябваше по-скоро да обясни на феновете какво се случва в този момент, за да разберат добре. Това са неща от играта.

Да, това е неприятно, но пък какво да се прави. Сигурен съм, че на другия ден всичко ще бъде наред и ще бъде забравено. Аз лично нямам търпение да започна новата година в Австралия. Знаете, че напоследък играя много силно в Мелбърн и се надявам и този път да е така.

Може би през сезона загубих малко нелепо няколко мача, но като цяло си мисля, че втората половина на годината бе по-добра за мен. Сега обаче съм тук, малко съм разочарован, защото бях близо до по-добро представяне, но продължавам напред", каза Федерер.

Иначе днес не преди 20:00 часа българско време Зверев и Новак Джокович ще се изправят един срещу друг на финала на турнира. Двамата ще се изправят в четвъртия си пряк сблъсък. Преди двубоя Джокера има предимство от 2:1 победи. Това ще бъде и втори техен мач само в рамките на няколко дни, след като сърбинът победи германеца в груповата фаза на надпреварата без особени трудности.

Банско за шести път стана ски курорт №1 на България

http://www.struma.com/obshtestvo/bansko-za-shesti-put-stana-ski-kurort-N1-na-bulgariya_142063/

Той се нарежда сред 26-те най-добри дестинации в света

За шеста поредна година Банско бе обявен за курорт №1 на България от най-високата инстанция в туристическата индустрия изобщо. Той получи признанието от Академията на Световните ски награди в Кицбюел в Австрийските Алпи, нареждайки се сред 26-те най-добри дестинации в света.

В 16-седмичната онлайн надпревара, която се проведе от първия петък на юни до 22 септември, участваха 208 топ локации от пет континента, а в гласуването се включиха над 2 млн. души от повече от 143 държави,...

Продължава

Германия обмисля намаляване на данъците

http://www.cross.bg/altmaiier-danutzite-namalyavaneto-1589450.html

/КРОСС/ Германия се нуждае от намаляване на данъците и други мерки, за да подкрепи дългосрочно икономическия си растеж, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от "Ройтерс". Тази седмица най-голямата европейска икономика отчете за първи път от 2015 година свиване с 0,2 процента за третото тримесечие спрямо предходното. Алтмайер, който е член на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, уточни, че е насочил вниманието си върху намаляването на високите германски корпоративни данъци след орязването на налозите в САЩ, Великобритания и скоро във Франция. Корпоративният данък в Германия сега е по-висок, отколкото в която и да е друга развита страна, каза той пред вестник "Велт ам зонтаг". Това е недостатък и излага на риск работни места. По тази причина е необходимо намаляване на данъците в средносрочен план, допълни министърът. Алтмайер предложи половината от повишението на приходите от данъци да се използва за финансиране на намаляването на данъците. Той допълни, че е задължително да се гарантира вноските за социално осигуряване да не нараснат над 40 процента от брутната заплата на работещите. Алтмайер коментира през седмицата, че свиването на икономиката не е "катастрофално" , а ведомството му определи данните като временно явление, породено от това, че автомобилните компании имат затруднения да сертифицират навреме автомобилите си по-новия екологичен стандарт

Над 300 коли блокираха пътя за Гърция край Кърджали (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158074

Над 300 коли блокираха пътя за Гърция край Кърджали (Снимки)Над 300 автомобила блокираха пътя за Гърция край Кърджали. Протестът започна от стадиона в Кърджали, премина по един от основните булеварди "Беломорски" и се отправи по посока на кръстовището на спирка "Джебел". Тук простестиращите слязоха от автомобилите си, които на практика блокираха и двете платна на пътя за Гърция.

Съдът освободи от ареста задържания за графит срещу Льо Пен

https://www.mediapool.bg/sadat-osvobodi-ot-aresta-zadarzhaniya-za-grafit-sreshtu-lyo-pen-news286408.html

Задържаният за графит срещу посещението на лидера на френската крайна десница Марин Льо Пен в София 22-годишен студент бе освободен от следствения арест в неделя. Съдия Албена Момчилова от Софийския районен съд (СРС) отхвърли искането на прокуратурата обвиняемият за хулиганство да остане за постоянно в килията си и му определи най-леката мярка за неотклонение – подписка. Решението на съда изглежда съвсем логично предвид факта, че задържаният не е осъждан, срещу него няма висящи разследвания и има установен адрес, на който живее. Затова и не стана ясно коя е причината прокуратурата да настоява за най-тежката мярка, предвидена от закона в случай, че за даден обвиняем има обективни данни, че може да се укрие или да извърши престъпление. Обстоятелства, които в случая липсват изцяло. Неясно засега остава и защо разследващите решиха да привлекат младия мъж към наказателна отговорност по по-тежката хипотеза за хулиганство, предвиждаща до 5 години затвор. По този текст от Наказателния кодекс се разследват случаи на хулиганство, придружени със съпротива срещу полицията, например, или извършени с особен цинизъм или дързост. Надписът, надраскан от 22-годишния студент по биология върху Паметника на Съветската армия в четвъртък вечерта, обаче нито е обиден за някого, нито пък може да бъде характеризиран като особено дързък. Обвиняемият бе заловен малко, след като написал с черен спрей върху лицевата страна на монумента „Refugees welcome, Le Pen go home” (“Бежанци, добре дошли, Льо Пен върви си вкъщи“). Акцията му очевидно изразяваше протест срещу посещението на Марин Льо Пен, която дойде в София, за да подкрепи лично Веселин Марешки за предстоящите евроизбори. Традиционно обаче нито полицията, нито прокуратурата правят разлика между обикновено хулиганство и правото на свободно изразяване, гарантирано от Конституцията. Затова и разследващите винаги повдигат обвинения на авторите на подобни провокации, независимо, че впоследствие обвиненията падат в съда. Такъв беше случаят и с активистите от "Протестна мрежа" Асен Генов и Цветелина Сърбинска, които преди време бяха обвинени, че са нарисували в цикламено и виолетово паметника пред сградата на БСП на ул. "Позитано" 20. Върху постамента на паметника имаше и надпис "КОЙ? БКП–ПОЗОР!= КОЙ!” Именно по това дело бившият председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова оневини двамата на първа инстанция позовавайки се на практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). След това прокуратурата протестира оправдателните им присъди. Накрая се отказа да поддържа обвиненията им, но въпреки това Софийският градски съд осъди двамата на по 1500 лева глоба. „Този процес няма за предмет даването на оценка, изразяването на одобрение или неодобрение на политическите възгледи на подсъдимите. Също така е недопустимо предметът на обвинението за това дали е извършено престъпление да бъде подменян с оценка за художествената, културната и историческа стойност на паметника, който е станал обект на посегателство, или за комунистическите паметници въобще. Тези въпроси без съмнение са ценни за политическия и обществения дебат, тъй като фокусират общественото внимание в продължителен период от време, но тъкмо заради това задължително следва да бъдат поставяни и обсъждани без участието на органите на наказателния процес“, написа тогава в мотивите си съдия Тодорова. Тя позова решението си на няколко дела, разгледани от ЕСПЧ, подчертвайки, че политическото мнение, доколко представлява участие в политическия дебат, само по себе си не може да представлява грубо неуважение, а представлява опит за привличане на общественото внимание, т.е. мотивът е тъкмо обратният – утвърждаване на определена идея, привличането на одобрението на обществото или на части от него на своя страна със стремеж към разширяване на политическото влияние“. „Както е посочено в чл. 10 ЕКПЧ, всяка намеса в свободата на изразяване трябва да е необходима в едно демократично общество. В решението си по делото „Институт “Ото Премингер”, свързано с изземване и последваща конфискация на филм, който според австрийските съдилища дискредитира римо-католическата религиозна доктрина, ЕСПЧ приема, че “може да бъде добавено задължение във възможно най-голяма степен да бъдат избягвани изрази, които са безпричинно обидни за други хора и така нарушават правата им, когато по този начин съвсем не съставляват принос към обществения дебат за осигуряване напредъка на човешката дейност”. Основните критерии, които възвежда ЕСПЧ при сблъсък между свободата на творческо изразяване и правата на другите, е дали достойнството на проявата като произведение на изкуството или като принос към обществения дебат е по-важен фактор от онези негови характеристики, които могат да го направят обиден или шокиращ за широката публика. Във всеки такъв случай се налага необходимостта да се балансират конфликтните права, като се претеглят едно срещу друго, за да се прецени дали ограниченията, които са наложени по отношение на едното, са били необходими в едно демократично общество“, аргументира се тогава Софийският районен съд. В мотивите си по делото срещу Генов и Сърбинска съдия Мирослава Тодорова посочи и кога наказателната репресия е оправдана в подобни случаи: „Когато деянието има политическо съдържание, не е допустимо то да бъде възвеждано под фактическия състав на хулиганството, защото, предвид обекта на правна защита с това престъпление – обществения ред и спокойствие, това би го превърнало в идеологическо престъпление, а наказателната репресия – в политически инструментариум. Това е несъвместимо с целите и задачите на наказателния процес. Ако деянието обаче доведе до вредоносен резултат, който накърнява обществените отношения, свързани с индивидуални права, защитени чрез криминализация на определени деяния, при които е допустим евентуалният умисъл (наред с пряката политическа цел деецът допуска настъпването и на вредите) и степента на обществена опасност на посегателството е достатъчно сериозна, за да бъде то квалифицирано като престъпление, тогава би възникнала наказателна отговорност на основание на конкретното престъпление, насочено срещу собствеността или телесната неприкосновеност.“ В случая с графита срещу посещението на Льо Пен в София обаче, премахването на надписа би струвало в пъти по-малко от евентуалното водене на разследване и последващ съдебен процес, при който обвиняемият ще бъде заплашен от ефективна присъда. Още по парадоксалното е, че дори не става въпрос за русофобски или неонацистки графит, каквито по принцип предизвикват гневна реакция от Москва. Въпреки това от руското посолство в София реаираха своевременно и по този случай, публикувайки възмутено съобщение във Фейсбук почти едновременно със СДВР, която съобщи за ареста също в социалната мрежа. Дали между рекацията на руската дипломатическа мисия и усърдието на разследващите има причинно-следствена връзка, засега може само да се гадае.

Протести и шествия в цялата страна (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/protesti-i-shestviia-v-cialata-strana-snimki-2132202

Нова вълна от протести в цялата страна. Основните искания са за оставка на кабинета, по-ниски цени на горивата, без увеличение на застраховка „Гражданската отговорност” и данъците за старите коли.
 
До този момент няма сериозни нарушения на об

Тежки наводнения във Виетнам, има жертви

http://varnautre.bg/2018/11/18/95841/%d1%82%d0%b5%d0%b6%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b0%d0%bc-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d1%80%d1%82

Мащабни наводнения и свлачища взеха най-малко 12 жертви в централната част на Виетнам, съобщава АФП, цитирана от actualno.com. Властите изпратиха стотици военни на помощ на пострадалите, за да помогнат при възстановяването на разрушените селища и отнесените пътища. Проливните дъждове, които се изляха над централната провинция Тхан Хоа, причиниха огромни щети. Лошото време се дължи на […]

30 коли във Варна се готвят за автошествие и протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=385999

Около 30 автомобила потеглиха на автошествие с намерението да се присъединят към варненския протест днес, видя репортер на Moreto.net. Те се събраха на паркинга на Метро и организирано тръгнаха към центъра на града, където днес отново ще се протестира.

SpaceX се отказа от плановете си за обновление на ракетата "Фалкон-9"

https://www.investor.bg/novini/261/a/spacex-se-otkaza-ot-planovete-si-za-obnovlenie-na-raketata-falkon-9-272073/

Мъск съобщи, че вместо това ще бъде ускорена разработката на космическата транспортна система "Биг Фалкон Рокет"

Британските военни с екстремен план, ако страната напусне ЕС без сделка

http://www.cross.bg/plan-slychaii-voenni-1589448.html

/КРОСС/ Военните във Великобритания разработват план за прилагане на екстрени мерки в случай, че страната напусне Европейския съюз без сделка, съобщи Sunday Times. Търси се най-добрия вариант за реакция при настъпване на хаос и масово недоволство в страната.Планът се разработва от офицери, които са създатели на секретната операция Temperer, предвиждаща излизане на военни части по улиците на големите британски градове в случай на голям терористичен акт. Вероятно и този план с условното наименование No Deal ще включва разполагане на войници в ключови точки на градовете, за да бъде подпомогната полицията при опазване на обществения ред. Според информацията на Sunday Times около 10 000 войници ще бъдат ангажирани в изпълнението на плана.  

В Малта са установили поръчителите на убийството на журналиста Дафне Галиция

http://nakratko.bg/category/25/167143/


Разследващите са установили група от най-малко трима граждани на Малта, които са заподозрени за организирането на убийството на журналиста Дафне Галиция преди 13 месеца, съобщава "Таймс ъв Малта", цитиран от "Ройтерс".

МЪЛНИЯ В ПИК: Трима криминално проявени начело на протестите в София от 15 часа - столицата блокирана срещу кървав метеж (НА ЖИВО)

https://pik.bg/мълния-в-пик-трима-криминално-проявени-начело-на-протестите-в-софия-от-15-часа---столицата-news797116.html

МЪЛНИЯ В ПИК: Трима криминално проявени начело на протестите в София от 15 часа - столицата блокирана срещу кървав метеж (НА ЖИВО)

Трима криминално проявени застават на чело на протестите в София днес, като тартори на Гражданския форум "Промяна", който организира демонстрациите пред Храм-паметника "Александър Невски" от 15.00 часа.

Това са Георги Георгиев, Методи Бъчваров и Павлин Найденов, научи ПИК от отлично информирани източници, които следят за реда.

Преди 10 години Георги Георгиев и Методи Бъчваров са обявявани и за национално издирване.

И тримата са стари познайници на полицията. Георги Георгиев е криминално регистриран за държане на акцизни стоки и телесна повреда. Методи Бъчваров пък е в регистрите на МВР за закана за убийство, кражба и обсебване. Павлин Найденов също е там за извършени измами.

Очаква се тарторите на днешната обедна сбирка пред "Александър Невски" да се появят лично на протеста си.

Както ПИК съобщи преди минути, столицата е блокирана от полиция, жандармерия и тежка техника от площада пред Министерски съвет до пространството около "Ал. Невски", където се очаква да се съберат криминалните метежници. 

Гледайте на живо по ПИК TV!

 <--|piktvplayer|-->

МЪЛНИЯ В ПИК: Пълен провал на “протеста” - стотина “миекащи” общо от двете групи правят бунт срещу Борисов (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

https://pik.bg/мълния-в-пик-пълен-провал-на-“протеста”---стотина-“миекащи”-общо-от-двете-групи-правят-бун-news797116.html

МЪЛНИЯ В ПИК: Пълен провал на “протеста” - стотина “миекащи” общо от двете групи правят бунт срещу Борисов (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

Трима криминално проявени застават на чело на протестите в София днес, като тартори на Гражданския форум "Промяна", който организира демонстрациите пред Храм-паметника "Александър Невски" от 15.00 часа.

Това са Георги Георгиев, Методи Бъчваров и Павлин Найденов, научи ПИК от отлично информирани източници, които следят за реда.

Преди 10 години Георги Георгиев и Методи Бъчваров са обявявани и за национално издирване.

И тримата са стари познайници на полицията. Георги Георгиев е криминално регистриран за държане на акцизни стоки и телесна повреда. Методи Бъчваров пък е в регистрите на МВР за закана за убийство, кражба и обсебване. Павлин Найденов също е там за извършени измами.

Очаква се тарторите на днешната обедна сбирка пред "Александър Невски" да се появят лично на протеста си.

Както ПИК съобщи преди минути, столицата е блокирана от полиция, жандармерия и тежка техника от площада пред Министерски съвет до пространството около "Александър Невски", където се очаква да се съберат криминалните метежници. 

Полицията в Бургас овладя протеста, който бе на път да излезе извън контрол.след като 60-ина души тръгнаха към Ветрен, за да затварят магистралата. Повечето от протестиращите се върнаха и се качихха в колите си. Все още е затруднено излизането от Бургас и се очаква така да е в следващите няколко часа, защото колоната се изнася много бавно.

Много полиция има и на входа за София откъм Перник. Защото за протеста се очаква да дойдат протестиращи перничани и благоевградчани. 

Малко след 15.00 часа пред храм-паметника "Александър Невски" се бяха събрали малко над 5-10 човека, които заявиха пред ПИК TV, че не искат оставка на правителството, а смяна на цялата система. Те допълниха, че ще направят опити да се слеят с другия протест. След като отидоха при другата група пред Министерски съвет, общо двете групи бяха около стотина души.

"В лагера на протестиращите има много майки с присъди. Една от тях е Соня Сергиева. Тази жена в момента е с влезнала присъда. Тя през живота си няма един ден трудов стаж", разкри пред ПИК TV протестиращият Денис, който призова хората да не бъдат толкова доверчиви към майките, които протестират.

След като видяха малобройната си численост, протестиращите решиха, че е по-добре да се движат и да опитат да задръстят някое кръстове, за да предизвикат по-голямо напрежение и тръгнаха към "Орлов мост". 

Гледайте на живо по ПИК TV!

 <--|piktvplayer|-->

Единият протест пред "Алексъндър Невски" събра едва 5-10 човека

Стотина души пред Министерски съвет се събраха общо от двата протеста

Българи продават за 50 евро адресните си регистрации

https://frognews.bg/novini/balgari-prodavat-adresnite-registratsii.html

В пограничните райони хората масово продават адресите си за регистрация на чужденци, а тарифите са между 50 и 100 евро.

Студът не уплаши петричани! Около 100 автомобила тръгнаха на автошествие, след което ще се насочат към ГКПП-Кулата

http://www.struma.com/obshtestvo/studut-ne-uplashi-petrichani-okolo-100-avtomobila-trugnaha-na-avtoshestvie_142062/

В 13:30ч. петричани се организираха и тръгнаха от паркинга на болницата на автошествие из града. В него се включиха около 100 автомобила от цялата община. Въпреки дъждовното време от автомобилите на протестиращите петричани се развяват българските знамена. Начело на автоколоната е известният в Петрич Христо Меки.

Автошествието ще се отправи от Петрич в посока ГКПП-Кулата, където протестиращите отново имат намерение да затворят пътя за неопредело време.

За момента това се...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване