Финландия пита Русия дали е заглушавала GPS сигнали

http://www.moreto.net/novini.php?n=385968

Финландия е привикала руския посланик във връзка с твърденията, че Москва стои зад заглушаването на сигналите на глобалната сателитна навигация (GPS) в Лапландия по време на неотдавнашните учения на НАТО, потвърди днес външното министерство в Хелзинки.

Мирен протест в Благоевград, протестиращи се събраха в района на полигона

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8/

Само двайсетина души се включиха в протеста днес в Благоевград. Колите се събираха пред Кауфланд и потеглиха към полигона. До спиране на движението на главен път Е-79 не се стигна.

Проявата се организира във фейсбук и не доби популярност. Много благоевградчани недоумяваха изобщо дали ще има протест днес в града. Мащабното недоволство е насрочено за утре от 18 часа.

На полигона имаше над 40 полицейски служители и коли на жандармерията. Трафикът в посока София бе изключително интензивен.

Материалът Мирен протест в Благоевград, протестиращи се събраха в района на полигона е публикуван за пръв път на Региона Бг.

/ Видео/ Мирен протест в Благоевград, протестиращи се събраха в района на полигона

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bf%d1%80/

Само двайсетина души се включиха в протеста днес в Благоевград. Колите се събираха пред Кауфланд и потеглиха към полигона. До спиране на движението на главен път Е-79 не се стигна.

Проявата се организира във фейсбук и не доби популярност. Много благоевградчани недоумяваха изобщо дали ще има протест днес в града. Мащабното недоволство е насрочено за утре от 18 часа.

На полигона имаше над 40 полицейски служители и коли на жандармерията. Трафикът в посока София бе изключително интензивен.

Материалът / Видео/ Мирен протест в Благоевград, протестиращи се събраха в района на полигона е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Джокович прегази Андерсън и е на финал в Лондон

https://offnews.bg//tenis/dzhokovich-pregazi-andersan-i-e-na-final-v-london-692166.html

Световният номер 1 Новак Джокович не срещна никакви затруднения срещу южноафриканеца Кевин Андерсън във втория полуфинал на ATP Finals в Лондон.

Сърбинът разгроми своя съперник с 6:2, 6:2 за 75 минути на корта и се класира за седми път на финал.

Негов съперник в спора за трофея, спечелен преди година от Григор Димитров, ще бъде германецът Александър Зверев, който отстрани Роджър Федерер в другия полуфинал.

Сервисът се оказа ключовото оръжие на Ноле срещу Андерсън - той наниза шест ас, а процентът на първия му сервис беше 69. Дори и при загуба от Зверев днес, Джокович ще остане на върха в ранглистата.

Сидеров: Провал на евроизборите - предсрочен вот

https://www.vesti.bg/bulgaria/siderov-proval-na-evroizborite-predsrochen-vot-6088898

Според Сидеров Симеонов не е обявил пред него оставката си. Лидерът на "Атака" смята, че Патриотите вървят по пътя на Реформаторите

Сидеров: Ключът са евроизборите. Решават за Каракачанов във вторник

https://www.vesti.bg/bulgaria/siderov-kliuchyt-sa-evroizborite.-reshavat-za-karakachanov-vyv-vtornik-6088898

Според Сидеров Симеонов не е обявил пред него оставката си. Лидерът на "Атака" смята, че Патриотите вървят по пътя на Реформаторите

Около 2000 полицаи охраняват протестите

http://clubz.bg/75995-okolo_2000_policai_ohranqvat_protestite

Около 2000 полицаи са ангажирани с охраната на протестите в цялата страна, половината от тях са в София, каза директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски. В много градове в страната, в т.ч. столицата, днес са насрочени протести, които включват и блокади на пътища и дори ГКПП.

В следобедните часове се очаква влошаване на пътната обстановка. Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че в момента има събрали се протестиращи шофьори в Пловдив и Благоевград. Очаква се в София да дойдат протестиращи от Пазарджик и Перник.

Както за всеки протест, така и за този има сигнали за провокации. Младен Маринов и Христо Терзийски заедно с директора на Столичната полиция и председателят на ДАНС присъстваха на панихида в храм-паметника "Св. Александър Невски" по повод Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Над 20 души задържани при сблъсъците в гръцката столица

https://www.mediapool.bg/nad-20-dushi-zadarzhani-pri-sblasatsite-v-gratskata-stolitsa-news286398.html

Гръцката полиция задържа 22-ма души при вчерашните стълкновения близо до Политехническия институт в централната част на Атина, съобщи гръцкият в. "Катимерини". По данни на вестника 13 от тях са в ареста с предявени обвинения в различни престъпления. По-рано бе съобщено, че силите на реда са задържали осем души, след като анархисти мятаха по атински полицаи камъни и бутилки със запалителна течност. При сблъсъците са били ранени двама полицаи, посочва вестникът Вчера хиляди хора се събраха на протестно шествие пред американското посолство в Гърция по повод 45-ата годишнина от бунтовете на студенти от атинската Политехника, жестоко смазани от военната хунта на 17 ноември 1973 г.. Анархисти се нахвърлиха снощи в Атина на министри и депутати от управляващата партия на радикалната левица СИРИЗА. При сблъсъците между анархисти и полиция в центъра на Атина срещу полицаите летяха десетки бутилки със запалителна смес и камъни, а служителите на реда отвръщаха със сълзотворен газ и светлинно-звукови гранати. След като замеряха полицаите, анархистите си криеха на територията на Политехническия институт, където, както и в други гръцки висши учебни заведения, полицията няма право да влиза. Правилото за "университетско убежище" бе въведено след антифашисткото студентско въстание през 1973 година, в памет на което беше и шествието в Атина. Подобни безредици избухнаха и в Солун и други големи градове в Гърция. В Солун анархистите замерваха полицаите със запалителни бутилки и след това се криеха на територията на Солунския университет.

Вижте къде в София спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7157831

Вижте къде в София спират водата утреУтре временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата, съобщават от "Софийска вода". В понеделник във връзка с реконструкция на уличен водопровод на бул. "Президент Линкълн" в кв. "Овча купел" 2 , се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 часа в района на бул. "Президент Линкълн", бул. "Братя Прошек", ул.

Банско за 6-и път ски курорт №1 на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157821

Банско за 6-и път ски курорт №1 на БългарияБанско отново се доказа като запазена марка, след като за 6-а поредна година бе обявен за курорт №1 на България от най-високата инстанция в туристическата индустрия изобщо. Бижуто на Пирин получи еквивалентната на „Оскар“ в киното статуетка от Академията на Световните ски награди по традиция на червения килим в хотел „Ароса“ в Кицбюел в

Лидерът на „Атака“: Правителството не зависи от двамата вицепремиери и ще оцелее. Ключът е на евроизборите да покажем добър резултат

https://pik.bg/лидерът-на-„атака“-правителството-не-зависи-от-двамата-вицепремиери-и-ще-оцелее-ключът-е-н-news797064.html

Лидерът на „Атака“: Правителството не зависи от двамата вицепремиери и ще оцелее. Ключът е на евроизборите да покажем добър резултат

Правителството не зависи от двамата вицепремиери и ще оцелее. Ключът е на предстоящите евроизбори да покажем добър резултат. Това заяви пред сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

„Предложението ми за оставката на Красимир Каракачанов може да се определи и като творческо – разясни Сидеров. - То е за да се стигне до спасителен план за малката, голямата коалиция и за правителството. Вървим по стъпките на реформаторите, които постепенно изчезнаха. Това трябва да се предотврати. Раздалечи ни, че излъчихме пряко лидерите ни в изпълнителната власт. Това ни попречи да взимаме адевкатни и точни решения. Всичко това се отрази и виждаме скандали и зле премерени думи.

Ако искаме да запазим коалицията, трябва да се концентрираме върху идеи. Да преминем на ново ниво. Става дума за идеи, свързани с доходите на хората, издигането на стандарта на живот. Когато се набляга на дребнотемия като дискотеки и други, се стига до това.

Валери Симеонов се запъна на инат и това ескалира напрежението. Още тогава казах, че в цивилизовани държави веднага се подава оставка. Интересно е какви са тия обрати в ГЕРБ. Преди три дни оставката на Валери Симеонов щеше да счупи коалицията, сега – не. Събират се по двама и трима и се стига до задкулисни игри. Когато предупреждавах, не ме слушаха и се стигна до ескалация на напрежението.

Това е човешки въпрос, това е една трагедия на тези жени. По човешки и наистина състрадателно трябваше Валери Симеонов да отиде при тях и да каже: „Извинете, сгреших!“.

Трябва да съхраним тази коалиция, но е по-добре да е без постове. Каракачанов да каже: „Не ме интересува поста!“. Защото така можем да работим спокойно. Най-лошото е, че заради тези скандали, патриотизма ще девалвира като идея сред нацията и никой няма да гласува за патриотизма на следващите избори.

Всяка една власт заслепява. Един наркотик, който ако му се отдадеш, той разбива. Още от миналото лято започнах да обяснявам на Валери Симеонов да ги остави тези дискотеки и да се концентрираме върху далеч по-сериозни теми. Предложението ми за оставка на Красимир Каракачанов е за да задравим коалицията, да покажем, че може и да не сме на такива позиции в името на коалицията.

Интересно защо трябва във вторник да се прави Коалиционен съвет, а не се направи в петък спешно. Никой не ме е известил за тази оставка на Симеонов. Не съм говорил с никой от коалицията. За оставката разбрах от медиите. Не се караме в коалицията и това трябва да е ясно. Определено не съм афектиран, а по-скоро загрижен. Аз бях основният двигател да стане тази коалиция.  Бях сред тези, които натискаха Красимир Каракачанов да бъде издигнат за президент. Убедих тогава и Валери Симеонов за това, въпреки че беше много против.

Какво ще смелим и какво ще мелим сега с Валери  Симеонов в парламента? Ако не се вслушваме, вървим към срив. При мен проблем няма. От тях зависи. Нямам лични напрежения и караници с когото и да било. Дали ще се задоволяват само с „аз“ и със себе си или ще направят крачка назад и ще потърсят грешките си и къде са сбъркали. Те имат грешки, показаха го в изпълнителната власт.

За момента е по-добре да покажем, че не искаме постове. Предложил съм технократ, професионалист, който не е партиен активист да замени Валери Симеонов като вицепремиер. Твърдя, че сбъркахме, като лидерите на партиите ни влязоха във властта. По-добре е да работим спокойно за идеите си.  Моментът в Европа идва. Вместо да сме на тази вълна, ние прави някакви разправии.

Всъщност не аз произнесох репликите за майките, не аз имам арестуван шеф на Агенция. Нека тези партньори се погледнат малко в огледалото и да си кажат, дали не съм сгрешил“.

Волен Сидеров коментира и дали правителството ще оцелее.

„Правителството не зависи от двамата вицепремиери и ще оцелее – категопричен бе Сидеров. - Ключът е на евроизборите да покажем добър резултат. Защото ако ГЕРБ  и патриотите не покажат добри резултати, опозшициията веднага ще скочи. Това го говоря от месеци. Те купуват пушки самолети, танкове и ракети и нямат време да чуят.

Всичо е възможно. Ключът са обаче евроизборите. Ако не покажем добър резултат, отиваме на предсрочни избори заради лошия резултат. Нещата се измерват през това. Тогава и Нинова и ДПС ще скочат веднага и ще кажат, че доверието в нас е паднало“.

Лидерът на „Атака“ взе отношение и по въпроса за сближаването на позициите си с евродепутата Николай Бареков.

„Имаме планове с Николай Бареков – каза Сидеров. -  Той много коректно ми предложи това, което е постигнал в консервативния алианс. Просто каза, че иска българин да заеме позицията, която той развива. Искам идеите, на които залагам и сега навлизат в Европа да се развиват. Тези идеи навлизат тепърва  и в Европа и ще е престъпление да не се възползваме.

За момента още нямам отговор дали ще сме коалицията и на евроизборите. Вече трябваше да сме започнали работа, но за тях е рано. Не виждат, че през това преминава и тяхното оцеляване.

Не са нужни сини каски, а сиво вещество под каската, движение на мисълта и здрав разум. Това е момента, в който можем да се проверим дали с колегите си можем да запазим тази коалиция, или мислят само за себе си.

България в топ 12 на световното по футбол за бездомни хора

http://www.cross.bg/bulgarskiyat-indoneziya-bulgariya-1589425.html

/КРОСС/ България попадна в топ 12 на световното първенство по футбол за бездомни хора в Мексико Сити, след като победи 3:2 Австрия във финалната фаза на турнира, съобщава БТВ. Късно снощи националите загубиха с 4:6 от Индонезия и пропуснаха шанса да играят днес за деветото място на Мондиала. В крайна сметка българският тим ще се изправи срещу Коста Рика в двубой за единадесетата позиция в крайното класиране на шампионата. Финалът при мъжете на световното първенство е между отборите на Мексико и Чили. Двубоят за третото място е между Унгария и Португалия. За петото - между Южна Африка и Бразилия, за седмото - между Босна и Херцеговина и Литва и за деветото - между Индонезия и Русия. Финалният мач при дамите е между Мексико и Колумбия, а за третото място играят Чили и Бразилия. След колебливото си представяне в петък родният тим започна изключително мотивирано мача си с австрийците, повеждайки с 3:0 с попадения на Трайчо Методиев, Коце Ангелов и Асен Йорданов. Съперникът обаче върна два гола след дузпа и грешка в българската отбрана. По аналогичен начин започна и срещата с Индонезия, в която българският отбор отново поведе с 3:0 с попадения на Трайчо Методиев, Асен Йорданов и автогол на съперника. Азиатците върнаха два гола и до края на първата част Стефан Стефанов увеличи аванса на България за 4:2. Второто полувреме обаче българският тим отпадна физически и индонезийците направиха обрат до 4:6.  

Наша дебютантка отпадна на старта в Индия

https://offnews.bg//bojni/nasha-debiutantka-otpadna-na-starta-v-india-692165.html

Българската националка Мелис Йонузова загуби на старта на битката в категория до 64 кг на световното първенство по бокс за жени в Делхи, Индия.

Дебютантката ни на такъв форум при жените отстъпи пред чехкинята Мартина Шморанцова след добър мач и с неединодушно решение на съдиите.

Шморанцова достигна до ¼-финалите на европейското в София през юни, но в по-горната категория (до 69 кг), където загуби от Елина Густафсон от Финландия. На този шампионат Мелис спечели първата си титла при жените при 64-килограмовите. Тя е и шампионка на Стария континент до 22 г. по-рано през годината.

Днес за първия си мач в Индия ще излезе Стойка Петрова, която е №1 в схемата при 54-килограмовите и почива в първия кръг. Своите втори срещи ще изиграят Севда Асенова (48 кг) и Деница Елисеева (60).

Отслужват панихида за загиналите при катастрофи в храм-паметника "Св. Александър Невски"

https://pik.bg/отслужват-панихида-за-загиналите-при-катастрофи-в-храм-паметника-св-александър-невски-news797040.html

Отслужват панихида за загиналите при катастрофи в храм-паметника "Св. Александър Невски"

По повод Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия от 11.00 часа в храм-паметник „Св. Александър Невски“ ще бъде отслужена панихида за упокоение на душите на загиналите при инциденти на пътя и за измолване на скорошно оздравяване на пострадалите. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В храма ще присъстват представители на ръководството на Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция „Национална полиция", Български червен кръст и Съюза на българските автомобилисти.

Сидеров: Ако Каракачанов остане във властта, патриотизмът ще девалвира

https://frognews.bg/novini/siderov-ako-karakachanov-ostane-vav-vlastta-patriotizmat-shte-devalvira.html

Сгрешихме като излъчихме пряко лидерите на две от партиите за министри. Това ни отдалечи. Това заяви в предаването „Събуди се” лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Сидеров към ГЕРБ: Определете се, ако сте за либерално-джендърска политика

https://offnews.bg//politika/siderov-kam-gerb-opredelete-se-ako-ste-za-liberalno-dzhendarska-poli-692164.html

Грешка е било решението двама от тримата лидери на „Обединени патриоти” – Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО), да влязат в правителството, защото това е нарушило комуникацията вътре в националистическото обединение. Това заяви председателят на „Атака” Волен Сидеров пред бТВ.

Той още вчера отправи „дискретно предложение” към Каракачанов да последва подалия оставка Симеонов. Според лидера на „Атака” и трите партии трябва да изпратят в кабинета други лица.

„Като че ли позагубихме добрата комуникация между лидерите и възможността за бързи и точни анализи. Виждам, че доверието в нас е спаднало. Тази оставка я предлагам като спасителна акция, като едно показване, че можем да управляваме без да заемаме постове”, коментира Сидеров.

Той призна, че със седмици не може да се види с колегите си, но това е нормално заради големия им брой ангажименти като вицепремиери. Посочи и за какво ги е призовавал:

„Отмести поглед, Валери, от дискотеките и го насочи към пенсиите, отмести поглед, Краси, от американските самолети и го насочи към базите, за които не плащат”.

И предупреди – „Обединени патриоти” може да споделят съдбата на Реформаторския блок:

„Ние сме готови да преосмислим идеята за патриотична коалиция, имаме нужда от обновяване, от една „мозъчна атака”, която да ни изведе на друго ниво. Има риск да последваме Реформаторите”.

Според Сидеров „оздравителното” изтегляне на лидерите от правителството е важно, защото иначе цялата патриотична тема може да девалвира. Той не спести критики и към ГЕРБ, които трябвало да решат каква политика ще водят: „либерално-джендърска или консервативно-патриотична”.

Той подчерта, че няма „да предаде четата”, но и се оплака, че в парламента като председател на ПГ на Патриотите работи с хора, „с които честно казано ми тежи”.

„Не купувам самолети и танкове, не решавам някъде да се направи курорт или да се закрие такъв”, отбеляза той.

Продадоха на търг "Златният глобус" на Мерилин Монро

https://www.actualno.com/curious/prodadoha-na-tyrg-zlatnijat-globus-na-merilin-monro-news_706722.html

Наградата "Златен глобус", присъдена на Мерилин Монро (1926-1962) през 1961 г., бе продадена на търг в САЩ за рекордните 250 хиляди долара. Както съобщава аукционната къща Julien"s Auctions, това е най-голямата сума, давана за екземпляр от тази награда. Търгове с лични вещи на Монро бяха проведени в Лос Анджелис в петък и събота. Първо на търга бе продаден автомобилът на актриста - Ford Thunderbird, модел кабрио от 1956 г. Колата е продадена за 490 хиляди долара, въпреки че се оц

Няма нарушения при проверките на РЗИ в училищните бюфети във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=385922

През изминалата седмица са извършени 401 инспекции от служители, осъществяващи държавен здравен контрол, съобщават за Moreto.net. Във връзка със забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години, служители при РЗИ-Варна са извършили 42 проверки, не са констатирани нарушения.

Врачанският митрополит Григорий: Постът е преди всичко въздържание от грехове

http://www.cross.bg/vuzdurzhanie-grigoriii-postut-1589422.html

/КРОСС/ Постът е не трябва да се възприема едностранчиво, като въздържание от определени храни. Той е преди всичко въздържание от грехове, от злите ни мисли, дела и привички." Това каза по повод започналите на 15 ноември Рождественски пости за предаването „Рано в неделя" на програма „Хоризонт" Врачанският митрополит Григорий. Според него постът е благоприятно време да насочим взор към себе си, да се замисли за живота си, за постъпките си, за мислите и делата си. „Постът е и период, през който се подготвяме за посрещането на светлия християнски празник Рождество Христово. Това е един празник, който би трябва да ни подбужда към размисъл. Размисъл за това, какъв дар ще принесем на Раждащия се Богомладенец Христос, подобно на мъдреците, които дойдоха от далечни страни, за да Му се поклонят като на цар и да Му поднесат своите дарове", каза митрополит Григорий. „Трябва да знаем, че Христос иска от нас и най би приел дара на нашето покаяние. Чрез покаянието ние се очистваме от греха, доближаваме се до Бога и вървим по пътя към Неговото Царство. Постът обаче не бива да се възприема едностранчиво, само като въздържание от консумация на определени храни - месо, яйца и млечни продукти. Постът е преди всичко въздържание от злите ни мисли, дела и привички". Митрополит Григорий разясни и смисъла на предстоящия на 21 ноември голям църковен празник Въведение Богородично. По решение на Светия Синод на БПЦ от 1929 г

Луди танци до зори! „Жива вода“ отбеляза 8 години от създаването си

http://regiona.bg/%d0%bb%d1%83%d0%b4%d0%b8-%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8-%d0%b4%d0%be-%d0%b7%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f/

Със стилно парти Фолклорен клуб за народни танци „Жива вода“ отбеляза 8 години от основаването си. Групата вдига наздравици и се забавлява до полуда в популярно заведение в Благоевград.

Дамите показаха завидни танцови умения на дансинга. Сред най-активните бяха Диана Петрова, Лили Кузманова, Магдалена Кехайова, Мария Милушева, Маргарита Георгиева, Веселина Михайлова и Петя Пигова.

Ръководител на Фолклорен клуб за народни танци „Жива вода“ е Борислав Мутафчийски. Клубът е спечелил много награди и грамоти от различни представяния и конкурси.

 

Материалът Луди танци до зори! „Жива вода“ отбеляза 8 години от създаването си е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Китай ще се превърне в най-големия пазар за тематични паркове в света до 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157815

Китай ще се превърне в най-големия пазар за тематични паркове в света до 2020 г.Китай има планове да се превърне в най-големия пазар за тематични паркове в света до 2020 г., когато се очаква броят на туристите да се увеличи на 230 милиона, според последния доклад на американската инженерна компания „AECOM", предава bulgarian.cri.cn. Броят на туристите в китайските тематични паркове отбелязва среден годишен ръст от 13% през

4 протеста в София днес, проблеми с движението

https://www.vesti.bg/bulgaria/4-protesta-v-sofiia-dnes-problemi-s-dvizhenieto-6088899

От 13.00 часа ще се състои протест пред Народното събрание с искане за оставката на правителството на премиера Бойко Борисов

Руски хакери атакуваха американски институции със заразени мейли

http://nakratko.bg/category/25/167134/


Руски хакери са изпратили заразени мейли до американски институции и бизнес компании от името на Държавния департамент, съобщават радио "Свободна Европа" и агенция "Ройтерс".

Блокада на пътища, къде какво се случва

https://www.vesti.bg/bulgaria/blokada-na-pytishta-kyde-kakvo-se-sluchva-6088899

От 13.00 часа ще се състои протест пред Народното събрание с искане за оставката на правителството на премиера Бойко Борисов. Полицаи блокираха път

Блокада на пътища и протести, къде какво се случва

https://www.vesti.bg/bulgaria/blokada-na-pytishta-i-protesti-kyde-kakvo-se-sluchva-6088899

От 13.00 часа започна състои протест пред Народното събрание с искане за оставката на правителството на премиера Бойко Борисов. Полицаи блокираха път

Равносметката на МВР за протестите и блокадата на пътища

https://www.vesti.bg/bulgaria/ravnosmetkata-na-mvr-za-protestite-i-blokadata-na-pytishta-6088899

От 13.00 часа започна протест пред Народното събрание с искане за оставката на правителството на премиера Бойко Борисов. Полицаи блокираха път

Мохамед бин Салман е сочен за поръчител на убийството на Хашоги

http://www.cross.bg/hashogi-vashington-salman-1589415.html

/КРОСС/ Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е посочен като поръчител на убийството на Джамал Хашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. Това, според неназован източник, е установило ЦРУ. Източникът цитиран първо от в. "Вашингтон пост", за който пишеше саудитският журналист. Рияд обяви това твърдение за невярно. То не е потвърдена от ЦРУ, а Белият дом и Държавният департамент отказаха коментар. ЦРУ е проучило телефонен разговор на Джамал Хашоги с принц Халид бин Салман - брат на саудитския престолонаследник и посланик в САЩ. Според цитираните от в. "Вашингтон пост" сведения, Хашоги бил уверен, че ще бъде в безопасност, ако отиде в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи. Указания за това дал престолонаследникът в разговор с брат си, прехванат от американските служби. Не е ясно дали посланикът е знаел, че Хашоги ще бъде убит. От саудитското посолство във Вашингтон отрекоха тези твърдения. Самият посланик написа в Туитър, че не е разговарял с Хашоги. Тази версия може да подпомогне усилията в Конгреса за по-сурова реакция по случая. Тази седмица Вашингтон наложи санкции срещу физически лица, във връзка с убийството. Заключенията на ЦРУ, макар и непотвърдени официално, са най-категоричното до момента уличаване на саудитския престолонаследник. Мохамед бин Салман е смятан за фактическият владетел на кралството и според мнозина надали подобно действие би станало Без неговата санкция.

Зелето поскъпва, ябълките и портокалите - по-евтини

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157811

Зелето поскъпва, ябълките и портокалите - по-евтиниИндексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро падна тази седмица с 0,37 на сто до 1,364 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Базовото ниво на индекса - 1 000, е от 2005 година. Оранжерийните домати се продават тази седмица по 2,24 лева за килограм,

Джокович и Зверев слагат край на сезона в тениса

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/18/3347826_djokovich_i_zverev_slagat_krai_na_sezona_v_tenisa/?ref=rss


С мач помежду им от финалите на АТП и определяне на шампиона в Лондон Новак Джокович и Александър Зверев ще сложат край на сезона в мъжкия тенис. Двамата тенисисти се изправят един срещу друг във финалния "Мастърс", в който влизат от различни изходни позиции. Германецът стигна до финала след победа над Роджър Федерер в съботния полуфинал. Джокович се справи далеч по-лесно с Кевин Андерсън.<br /><br />Джокович, който е с четири поредни победи през седмицата в Лондон,...

Вижте къде се очаква затруднение на движението в столицата заради протестите днес

https://pik.bg/вижте-къде-се-очаква-затруднение-на-движението-в-столицата-заради-протестите-днес-news797037.html

Вижте къде се очаква затруднение на движението в столицата заради протестите днес

Във връзка с протестни действия се очаква затруднение на движението в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
В Столичната община са получени уведомителни писма за следните протести:
Общ национален протест и авто-шествие „Смяна на системата“
Организатор – Граждански форум „Промяна“ 
Място – пл. „Княз Александър I Батенберг“
Начало – 15.00 часа
Край – 22.00 часа
Предвижда се пристигане на авто-шествия от различни градове. С оглед осигуряване на паркиране на автомобилите ще бъдат затворени за обществено ползване паркингите на пл. „Княз Александър I Батенберг“ и пл. „Ал. Невски“ от 08.00 часа до приключване на събитието.
Няма заявено шествие, но се очаква да е затворен за движение бул. „Цар Освободител“ от ул. „Г. С. Раковски“ до пл. „Независимост“. Ще има затруднения на трафика на основните входове на град София около пристигането на шествията, което предполагаме че ще е в интервала 12.00 ч. до 15.00 ч.

Протест и шествие с искане за оставката на правителството
Организатор - Росен Миленов
Място – пл. „Народно събрание“
Начало на пл. „Народно събрание“ – 11.00 часа
Шествие – начало в 13.00 часа 
Шествие – край в 16.30 часа
Маршрут – пл. „Народно събрание“, бул. Цар Освободител“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Ал. Дондуков“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ до пл. Орлов мост до езерото Ариана.
Затруднения на движението ще има по време на шествието по посочения маршрут.

Митинг протест и шествие - молитва "За свобода на вероизповеданието"
Организатор - Християнски църкви на Вяра в България
Място – парк „Княжеска градина“
Начало в парк „Княжеска градина“ – 13.00 часа
Шествие – начало в 14.30 часа 
Шествие – край в 16.00 часа
Маршрут - парк „Княжеска градина“, ул. „Гурко“, ул. „Г. С. Раковски“, престой пред сградата на ЕК - 10-15 минути, бул. „Патриарх Евтимий“, парково пространство НДК..

Загиналите в пожарите в Калифорния станаха 79, в неизвестност са 1300

https://www.mediapool.bg/zaginalite-v-pozharite-v-kaliforniya-stanaha-79-v-neizvestnost-sa-1300-news286397.html

Жертвите на огромния пожар в Северна Калифорния, наречен "Лагерен огън", са вече най-малко 76, съобщи Асошиейтед прес. Огнеборците се опитват да овладеят най-смъртоносния горски пожар от столетие, но усилията им са саботирани от поривист вятър, който заплашва да унищожи постигнатото. Шерифът на окръг Бют Кори Хъния каза, че е установено местонахождението на няколкостотин души, но близо 1300 продължават да са в неизвестност. Той подчерта, че списъкът включва дублиращи се имена и имена на хора, които не са уведомили, че са добре. Шерифът призова хората, които са се евакуирали, да проверяват списъка. Пожарът е унищожил близо 10 000 жилища и 600 кв. км площи, откакто избухна на 8 ноември. В момента е овладян до 55 процента. В южната част на щата, близо до Лос Анджелис, пожарът "Улси"е унищожил почти 40 000 ха, голяма част от тях в известния курорт Малибу, където притежават имоти много знаменитости. Там загиналите са най-малко трима. Близо 9000 пожарникари се борят с двата големи пожара, принудили десетки хиляди жители да се евакуират. Основната издирвателна операция се извършва в град Парадайз - дом на голям брой пенсионери, които не са успели да избягат навреме. Президентът Доналд Тръмп посети и двете части на Калифорния, където бушуват големи пожари, и обеща пълна подкрепа от страна на федералното правителство. Много тежко е да видиш това, каза американският президент Доналд Тръмп, след като пристигна в почти заличения Парадайз. С мрачно изражение и комуфлажна шапка с надпис USA, но без маска въпреки гъстия дим, който все още обгръща района, президентът се запозна на място с пораженията, придружен от кмета на града Джоди Джоунс. "Никой не би могъл и да си помисли, че това може да се случи", каза той, застанал пред изгорелите останки от постройки в града. Много тъжно е да го видиш. Що се отнася до загиналите, никой всъщност не знае броя им на този етап, има много хора в неизвестност, добави Тръмп, цитиран от Франс прес.

Джъстин Трюдо за срещата на АТИС: Имаше разногласия между Китай и САЩ за търговията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157807

Джъстин Трюдо за срещата на АТИС: Имаше разногласия между Китай и САЩ за търговиятаНа срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Папуа-Нова Гвинея не бе постигнат консенсус за заключително комюнике, съобщи канадският премиер Джъстин Трюдо, цитиран от Асошиейтед прес. Той заяви днес пред репортери, че е имало разногласия по търговски въпроси между няколко страни, включително Китай и САЩ,

По затворите съм вече десет години, но такова нещо не бях виждал…

https://terminal3.bg/po-zatvorite-sam-veche-deset-godini-no-takova-neshto-ne-bjah-vizhdal/

Затворът в град Пазарджик е класика в жанра. Бях слушал много за това място, но сега съм тук и нямам думи да ви опиша какво изживявам. Тук почти всички са психично-разклатени или на косъм. Управата е на първо място. Началник на това заведение е Веселин Коцев и той се държи все едно е на пазара. Кара се, крещи и не знае буквата на закона. Или по-точно я знае, но се държи като сърдито хлапе. Трябва да стане неговото, без значение дали е правилно и законно. Тук всички заведени дела по повод чл.3 от ЗИНЗС ще бъдат и се печелят вече. Хората /данъкоплатците/ ще плащат, защото Веселин Коцев управлява все едно е ЕТ собственик на затвора в гр. Пазарджик. Да, няма условия и не зависи всичко от него, но той не иска да направи и това, което зависи от него.

Днес 05.09.2018г. ми показаха едно момче и ми казаха, че то е осъдено за радикален ислямизъм. Момчето беше с работни дрехи, но ми направи впечатление, че е без брада. Веднага попитах къде му е брадата, а лавкаджията ми отговори, че при тях в ТПО-то нямали право да носят бради. Стана ми много чудно, но на разговора беше и едно друго момче /на Лазар Колев брат му/ и то ми потвърди. Момчето, което ми потвърди, се казва Венцислав и ми разказа как е наказван официално за това нещо. Той е с брада и каза, че я носи защото има заболяване (псориазис) и го е срам да излиза на свижданията без тази брада. Тя криела раните му. Преди време отишъл в ТПО “Средна Гора” и го накарали да си махне брадата, а след като отказъл го наказали.

Бях изумен и се опитвах да свикна с този затвор. Тук съм от 02.05.2018г., а по затворите съм вече десет години и мислех, че съм видял всичко, но тук се изумявам много пъти на ден. В този затвор няма управа и ред, а най-важното нещо е да има напрежение и да няма никакво разбирателство. Много от момчетата са за лечебни заведения, но управата не върши нищо по въпроса. Коцев казва “съди ни” и решава проблема.  В нашата килия (701) на 7-мо отделение има едно много болно момче, но никой не върши нищо за него. Момчето се казва Джеко Катев и е израснало по домове за изоставени деца. То е с 80% инвалидност, заради психични проблеми /умствен дефицит/ и го държат тук. Момчето е гей. Дори се подиграват на негов гръб. Заради психичните си проблеми прекалява, но и управата не прави нищо. Абсолютно нищо. Аз и всички от спалното помещение обяснихме, че има проблеми с него, но управата се държа все едно е на пазара. Попитах защо така ни викат и говорят неприлични думи, а отговорът бе, че имали право и носели отговорност за думите си. Преди това Началникът бил на висок пост и… Не  го разбрах, но си тръгнах, защото беше истеричка. Ако попитате вие пред портала с микрофон в ръка или прекия Началник Коцев дали управата се е държала така, със сигурност ще обърне палачинката, но и без това не си върши работата. След разговора ни дойде да види дали поддържаме хигиената в спалното помещение и си намери нещо, за което да се заяде. Няма как да се поддържа хигиена в килия която е около 20кв.м. и в нея има 12 вишки, 10 шкафчета, настанени са 11 лишени от свобода и техния багаж. Има нещо, което е наподобяващо на тоалетна, няма топла вода и се къпем с вода от кофи, подгряна с бързовар, но трябва да се види. Подът е дървен и изгнил. Просто бях слушал за тук, но трябва да се види, не може да се опише.

Преди две седмици бях извикан на разпределение и бях преместен от 9-то отделение в 7-мо. Тук бях настанен в 701 килия. Извика ме г-жа Стойчева, която е ИСДВР на отделението и ми каза, че специално е направила тази килия за непушачи, за да имало къде да спя. Беше много бесна и сърдита, че Началникът и разпоредил да направи килия за непушачи в нейното отделение и не го криеше. Аз се зарадвах, че ще съм с непушачи, но се оказах разочарован. Тя направила килията за непушачи с тежки усилия. Извикала отговорника на килията и го накарала да и предадат една обща декларация, че няма да пушат в килията. След това ме настани и ми каза, че трябва да и казвам ако някой пуши вътре. Беше се престарала с посрещането ми в отделението. Беше създала излишно напрежение, но тук това е закон: ”разделяй и владей”. Трябва всички да се карат и да няма разбирателство. Тук, в този затвор няма килии за непушачи и са ми сърдити, че не пуша. Вече четвърти месец съм тук и съм заявил на Началника пред цялото разпределение, че не се храня с месо и месни продукти, но той и за това ми е сърдит. До днес не пожела да ме постави на вегетарианска диета.

Тук храненето става в столовата, но тя е под всякаква критика. Не знам каква роля играе ГДИН и ХЕИ в цялата схема, но е пълно с плъхове и няма никаква хигиена. Скоро валя дъжд и столовата се наводни, всички се чудеха как да спасяват хляба. Началникът е забранил от столовата да си вземеш порциона или хляба и да ги качиш в килията, за да се храниш там. Тук това е забранено. Старшините нямат представа от закон (ЗИНЗС и ППЗИНЗС). Правят си претърсване без да има някой до багажа, и никога не спазват чл. 87 ППЗИНЗС, но това е утвърдена практика. Няма да отварям дума за надзорно-охранителния състав тук, че това е болна тема точно сега, защото преди дни един старшина сгази и уби едно 16 годишно момченце с 1.58 промила алкохол в кръвта.

Тук няма топла вода по чешмите и се къпем с кофи от бързовар. Водят ни в общата баня два пъти седмично, както пише в ЗИНЗС. Правят ремонт, но е под всякаква критика. Пускат външни фирми при повече от 250 човека работна ръка. Всеки се бори за работа и иска да намали присъдата си, но те подписват договори с фирми, които пращат работници. Няма да ви казвам, че работниците си тръгват в Петък на обяд и идват в Понеделник след обяд, а понякога си миришат на алкохол.

Тук никой не бачка по закон и момчетата не знаят какво е план на присъдата. Още ги лъжат, че трябва да паднат под 5 г. остатък за да отидат в ТПО. Социалните работници си карат по старият ЗИНЗС, но той не е и много стар. Смениха го преди почти две години. Забравих да ви кажа, че в този затвор няма стая за удължено свиждане. Усвоили парите и направили нещо си… Освен това от този специален затвор никой няма право на домашен отпуск. Никой не си ходи в отпуск, но отговора на управата е, че такава била практиката им. Добре че нямат практика да изпълняват смъртните наказания, защото от онези години тук нищо друго не се е променило. Храната е ниско-калорична и момчетата изгледата така, все едно са в концлагер. Фашисти!!!

Мога да пиша за тук още много, но няма да ви кажа нищо ново. Това е всеобща тайна, която ГДИН и Министерството знаят по-добре от нас, но я подкрепят. Та нали те режисират сценария. Те се грижат да се мачкат хора като нас. Важното е да нямам контакт със семейството и да има поне 10 човека в стая. Сега сме 11 лишени от свобода в една килия, но преди по-малко от месец бях в килия с десет човека, без тоалетна, а в съседната 8-9 човека и ни делеше “дебела плътна врата”, направена от одеало. Всичко тук е долнопробно. Разбира се и във всяка килия има неразбирателство и дразги, но това е една от най-важното цели при настаняването. Така пише в Пазарджишкият ЗИНЗС.

На мястото, където се провежда престой на открито, няма навес и когато вали дъжд няма къде да се скриеш, но трябва да те успокоява това, че няма нито един уред за трениране и няма турнири по никакъв спорт, поне нямаше това лято. Лавката е под всякаква критика, но няма да я позорим, защото има най-важното като артикул – вафла с облика на Бойко Борисов и се казва Б.Б.

Няма и стая за адвокат. Няма как да си размените документи, но всичко е точно, нали това е целта. Тук трябва да попитам ГДИН защо съм тук, където пребивават предимно лишени от свобода от ниските слоеве на обществото? В заповедта ми за превод пише, че подготвям бунт и се притесняват, че лесно манипулирам лишените от свобода от ниските слоеве на обществото, защото са неграмотни. Тук почти никой не можа да пише и чете, а и всички ме питата къде да пишат и как да ви съдят, уважаеми началници на ГДИН и госпожо Министър на правосъдието, или това просто е драсканица, написана за момента. А, забравих и едно от най-важното неща. В досието ми пише, че съм ООБ!!! Особено Опасен за Бягство. От тук бягството е невъзможно. Затвора е много-строго охраняван и нямам шанс. Много сериозно си гледате работата.

Хареса ми само това, че сте оставили ниша и на лишените от свобода да изкарват пари. Всеки ви съди и няма шанс да загуби дело. Това ви е най-коректната постъпка през последните десетилетия или аз късно разбрах. Благодаря Ви!

Автор: Станислав Ангелов Методиев,
член на БЗСР
Текстът е препубликуван от сайта на Българско затворническо сдружение

Допълнение: За Васил Атанасов Петров

Това е едно глухо-нямо момче, което изтърпява присъда в затвора град Пазарджик, но никой не работи с него. Никой не го разбира и той не разбира никого, но тук важното е, че си престъпник. Щом си тук, значи нямаш права и право на живот. Това момче се унижава ежедневно от лишените от свобода и управата, но какво от това. Ние сме за това и ще му помогнем. Той иска помощ от сдружението.

Руското военно разузнаване с кибератака срещу САЩ

https://petel.bg/Ruskoto-voenno-razuznavane-s-kiberataka-sreshhu-SASHH__291733

Руски хакери са изпратили заразени мейли до американски институции и бизнес компании от името на Държавния департамент, съобщават радио ...

Протести в цялата страна, блокират градове и гранични пунктове

https://petel.bg/Protesti-v-tsyalata-strana--blokirat-gradove-i-granichni-punktove__291732

Трафик Нюз снимка: Булфото, архив С искане за оставка и смяна на политическия модел хиляди хора се очаква да блокират градове и граничн...

Тръмп: Много тежко е да се види това в Калифорния

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-mnogo-tejko-e-da-se-vidi-tova-v-kaliforniia-272058/

Американският президент беше на посещение в засегнатите от огромния пожар райони

22 ареста в Атина при сблъсъците на годишнината от бунта в Политехниката

http://nakratko.bg/category/25/167133/


Гръцката полиция задържа 22-ма души при вчерашните стълкновения близо до Политехническия институт в централната част на Атина, съобщи гръцкият в. „Катимерини“. При сблъсъците са били ранени двама полицаи.

Тръмп: Много е тежко да се види това в Калифорния

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-mnogo-e-tejko-da-se-vidi-tova-v-kaliforniia-272058/

Американският президент беше на посещение в засегнатите от огромния пожар райони

Съюзът на международните превозвачи с опит да предотврати "фалита на бранша"

https://www.actualno.com/business/syuzyt-na-mejdunarodnite-prevozvachi-s-opit-da-predotvrati-falita-na-bransha-news_706724.html

Съюзът на международните превозвачи (СМП) у нас проведе общо събрание в Пловдив, на която бе приета с гласуване декларация по отношение на регулациите в пакет "Мобилност" 1. Готвените в Евросъюза промени спрямо бранша ще доведат до фалит на фирми, сигурни са превозвачите. В декларацията се подчертава, че "приемането на балансирани, недискриминиращи, пропорционални и практически правила, които отчитат секторните специфики на отделните държави-членки е ключът към намиране на подход

Сидеров: Да изтеглим лидерите на ОП от кабинета, за да не станем като Реформаторите

http://nakratko.bg/category/59/167132/


Грешка е било решението двама от тримата лидери на „Обединени патриоти” – Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО), да влязат в правителството, защото това е нарушило комуникацията вътре в националистическото обединение.

Серия филми за възрожденци през погледа на именити съвременници пуска БНТ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7157799

Серия филми за възрожденци през погледа на именити съвременници пуска БНТ
Как дъщерята на класика Димитър Димов - Теодора Димова вижда делото на Братя Миладинови днес и какво е усещането й, когато свежда глава пред паметника им в Струга. Това ще разберат зрителите на БНТ2 днес от 15,10 ч, когато започва излъчването на документалната поредица за наши възрожденци. Серията от 8 филма с 30-минутна продължителност е дело на

Фенове на кабинета "Орешарски" организират протест днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=385975

Граждански форум "Промяна", представляван от Методи Бъчваров, е подал уведомление в СДВР, че в неделя, 18 ноември, се организира мирен национален протест и автошествие с мото "Смяна на системата". Колони от автомобили от цялата страна ще блокират столицата, в 15 часа те ще се съберат на "Княз Александър I", ще слязат от колите и "ще упражним нашето задължение съгласно чл.

Вече над 1200 са изчезналите след огнения ад в Калифорния

http://nakratko.bg/category/25/167131/


Броят на жертвите на горския пожар в американския окръг Бют, Северна Калифорния нарасна от 71 на 76 души, съобщават световните агенции. Същевременно, броят на изчезналите безследно лица се увеличи с 265 души и достигна 1276 души.

Пореден неделен ден на протести

http://nakratko.bg/category/58/167130/


От 13 ч. днес в София ще започне протест с искане за оставката на правителството.

Ден в памет на жертвите от пътни инциденти

http://www.cross.bg/zhertvite-noemvri-proizshestviya-1589424.html

/КРОСС/ За поредна година България се присъединява към международната инициатива 18 ноември да се отбелязва като ден в памет на загиналите в катастрофи. До 16 ноември жертвите на войната по пътищата у нас за 2018 г. са 540 души. През 2017 г. общият брой на загиналите е 682, през 2016 г. - 708. Резолюция на ООН от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. В цялата страна ще бъдат отслужени молитви. В София заупокойна панихида за жертвите на пътнотранспортни произшествия ще бъде отслужена в храм-паметника „Св. Александър Невски".  

В Смолянско осъмнаха със сняг, пътните служби са в готовност

http://www.cross.bg/mesta-ypravlenie-smolyansko-1589420.html

/КРОСС/ С нова снежна покривка осъмна Смолянско, като по високите места в Родопите тя е над 3 см. Пътните настилки са мокри и заснежени, като на места има и поледици. Всички пътища са обработени, опесъчени и осолени, съобщават от Областно пътно управление в Смолян.„На места продължава да превалява, като се очаква днес да продължат валежите, но ние имаме готовност да реагираме при необходимост, като разполагаме с необходимият брой машини на терен", коментираха от Пътното управление. Температурите в региона са от -3 до 2 градуса. Заснежаването е предимно над 1000 метра надморска височина.

Демократът Гилъм призна поражението си на изборите за губернатор на Флорида

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157802

Демократът Гилъм призна поражението си на изборите за губернатор на ФлоридаСлед почти приключило повторно преброяване на гласовете кметът на град Талахаси в щата Флорида, демократът Андрю Гилъм, призна поражението си на изборите за губернатор и поздрави своя съперник републиканец, бившия конгресмен Рон Десантис, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Това беше най-важното начинание в живота ни.

Ден в памет на жертвите от пътни инциденти

http://www.cross.bg/zhertvite-noemvri-mezhdynarodnata-1589424.html

/КРОСС/ За поредна година България се присъединява към международната инициатива 18 ноември да се отбелязва като ден в памет на загиналите в катастрофи, припомня БТВ. До 16 ноември жертвите на войната по пътищата у нас за 2018 г. са 540 души. През 2017 г. общият брой на загиналите е 682, през 2016 г. - 708. Резолюция на ООН от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. В цялата страна ще бъдат отслужени молитви. В София заупокойна панихида за жертвите на пътнотранспортни произшествия ще бъде отслужена в храм-паметника „Св. Александър Невски".  

Протестиращи се събират на Петрохан

https://pik.bg/протестиращи-се-събират-на-петрохан-news797039.html

Протестиращи се събират на Петрохан

Протестиращи от общините Берковица, Вършец и Монтана се събират днес на прохода Петрохан, за да изразят своето негодувание срещу високите цени на горивата, съобщава „Конкурент“.

 „Силни за промяна“ – такъв е надсловът, под който върви организация в социалните мрежи.

Според хората, които стоят зад гражданската инициатива, именно от Северозапада трябва да тръгне протестът, защото в тази част на България се живее най-зле, заплатите са най-ниски и най-силно се усеща социалната несправедливост.

Протестът на Петрохан трябва за започне около 13:00 часа. Към момента  липсва информация дали излезлите на него са получили разрешение да блокират пътя към София.

 

Ден в памет на жертвите от пътни инциденти

http://nakratko.bg/category/58/167129/


За поредна година България се присъединява към международната инициатива 18 ноември да се отбелязва като ден в памет на загиналите в катастрофи. До 16 ноември жертвите на войната по пътищата у нас за 2018 г. са 540 души. През 2017 г.

Моника Белучи: Красива се равнява на идиот, какво клише!

https://offnews.bg//kultura/monika-beluchi-krasiva-se-ravniava-na-idiot-kakvo-klishe-692163.html

В новия сезон на "Dix pour cent" /"Десет процента" бел.ред./" тя играе дива, която търси нормален мъж.

В реалния живот тя го е намерила.

"Аз също търся нормален мъж! Който ще изнесе боклука, ще се грижи за сметките и ще приеме ежедневието ... Струва ми се, че е много забавно да създам персонаж, за който аз съм източник на вдъхновение, но който остава измислен. Тази жена казва, че се среща само с егоцентрични звезди или заможни бизнесмени, че не може да остане сама повече от три седмици. За щастие, моето съществуване не се ограничава само до това! Тя се страхува да бъде себе си в реалния живот. Докато аз съм твърдо стъпила на земята като жена и майка. И най-вече моето сърце не може да бъде взето", казва Моника Белучи в отговор на въпрос на списание „Пари мач“ дали в новия сезон на поредицата "Десет процента", играе самата себе си и също търси човек, който да наруши самотата й.

Ето и пълното интервю на френското списание с Моника Белучи. Преводът е на агенция БГНЕС.

ПМ: И така, споделяте ли живота си с някой ... нормален?

МБ: Аз съм с един и същ човек от известно време и всичко е наред. Някой нормален, какво би означавало това? Самата аз, не мога да предложа добре подреден, структуриран ежедневен живот. Това никога не е било така, освен за децата ми. Как да поискате от друг нещо, което не може да бъде дадено? Човекът, чийто живот споделям, няма моята професия, но пътува много. Неговият ритъм на живот му позволява да разбере моя.

ПМ: В наскоро излязлата книга "Тайни срещи" вие казвате: "Аз съм жена, за която мъжът е необходим, или с други думи казано ако жената е горивото, то мъжът е двигателя." Наистина ли мислите така?

МБ: Това вероятно е културно наследено. Не мисля, че трябва да воюваме с мъжете. Жената представлява универсалната любов поради способността й да дава, без да иска нищо в замяна. Но за разлика от нашите майки и баби, когато не сме щастливи, ние казваме това, ние си тръгваме, ние се развеждаме. На 54 г. изживях великолепен момент от моето съществуване, като новооткрита свобода. Кариерата ми е изградена; всичко, което идва сега е бонус, благодаря ви, че продължава! Аз отгледах дъщерите си, те започнаха да растат: на 14 и 8 г. те стават самостоятелни. Но мъжете разбират ли тази отговорност, този товар? Когато отивам да ги взема от училището или понякога на родителски срещи, виждам, че 90% от присъстващите са жени.

ПМ: Подобно на героинята си в "Десет процента", плашите ли мъжете, защото вие сте една икона?

МБ: Икона? Вие сериозно ли? Мислите, че ходя по водата? Така че, да, беше по-сложно да се обърнат към мен, когато бях млада. Можех наистина да стресна мъжете. Днес, с малкото ми бръчки и несъвършенства, не се страхувам от тях. Вече не съм бебе, а зряла жена. Разбира се, има хора, които ме дразнят. Ако са любезни, хубаво, приемам. Понякога те са мъже, които, тъй като имат много власт, мислят, че всичко е позволено. Те ме смущават и не се притеснявам да им дам да разберат.

ПМ: Синдромът Уайнстийн, някой осмели ли се с вас?

МБ: Бях се сблъсквала с него като млад модел, след това като начинаеща актриса. Но никога не се налагало да се справям със ситуации на насилие. Защо? Имах финансова независимост и това е основното: мога да си позволя да кажа не. Нямах нужда от никого да плащам наем, да се храня. Силата на мъжете, не само в киното, но и навсякъде, изнудването, което понякога упражняват, се заключава в това: те могат да ни накарат да живеем или да оцеляваме, злоупотребявайки чрез някакъв вид сексуален тормоз. В по-широк смисъл, да не позволяват на момичетата да ходят на училище, на жените да шофират или работят, да отнемат всякаква свобода и да разглеждат жените само като обекти за възпроизвеждане.

ПМ: Вие написахте, че не сте в мир с мъжкия пол и искате да сте по-малко отбранителни. Кое провокира това?

МБ: Кой не се страхува от мъжете? Това ми се случи. Трябваше да се справя с неподходящо поведение. На кожата на жената, от зората на времето, е написан код за отбрана, който се предава в културата. Но няма нужда да се стигматизира. Не всички мъже са насилници. Някои жени също са такива.

ПМ: В "Десет процента" минавате за една дива, която дори не може да запари чай. Преувеличено ли е?

МБ: Фикция отново! Аз не съм най-добрият готвач в света, но моите дъщери никога не са умирали от глад. Нито моите гости, когато подготвям вечеря. Аз правя прекрасна паста, а на моето тирамису се наслаждават.

ПМ: Един човек, който срещате, докато сте с руса перука, заявява: "Моника, тя е прекрасна, но каква кучка е!" Това случило ли ви се в реалния живот?

ПБ: Красива се равнява на идиот, какво клише! Това е уморително. В света на киното никога не съм била изправена пред тази форма на преценка. Въпреки това, когато издържах теста по старогръцки, учителят се втренчи в мен от главата до петите, преди да пита: "Това е, което искаш да правиш по-късно, нали? Водеща? "Намерих това за абсолютно обидно.

ПМ: Сега, можеш ли да спреш да работиш?

МБ: Имам нужда да продължа. Но, да, също имам свободата да избирам, да опитам вълнуващите артистични приключения, като филма на Кустурица, чието заснемане продължи четири години и което очевидно не съм направила за пари. Участието в големи бюджетни филми позволява след това да играеш в авторски филми.

ПМ: Днес, веднага щом някой известен купува или построява къща в Португалия, се казва, че той плаща по-малко данъци ...

МБ: Аз притежавам ваканционен дом в Лисабон, град, който обичам, а също имам апартамент в Рим. Аз не съм французойка, имам италиански паспорт, но избрах да живея във Франция. Дължа й световната си кариера благодарение на филми като "Апартаментът", "Невъзвратимо", "Колко ме обичаш" и много други. Аз съм много привързана към Франция за всичко това, което ми е дала.

ПМ: Но френската публика не ви е гледала в киното след филма на Кустурица през 2017 г., и поредицата "Mozart in the Jungle" /Моцарт в джунглата/. По-малко предложения ли ви правят?

МБ: Получавам много предложения от тях. Играла съм в "Spider in the Web", трилър с Бен Кингсли, режисиран от Ерън Рикли и в австралийския филм "Nekrotonic". Участвах в последния филм на Клод Льолуш., "Най-красивите години", което ми позволи да преживея вълшебен момент с Жан-Луи Трентинян. И казах "да" за следващата реализация на Каутер Бен Хания, който създаде "La belle et la meute" /Красавицата и кучетата/, представен в Кан през 2017 г. Но е вярно, че вече седем години не съм снимала филм във Франция.

ПМ: Може ли да говорим за това, през което преминахте в личния си живот?

МБ: Защо да се връщаме към това, което е минало и изчезнало? Когато двама души са приключили съвместния си път, струва ми се нормално всеки от тях да тръгне по своя път и да направи живота си такъв, какъвто му харесва.

ПМ: Все още ли, както винаги, прощавате много?

МБ:По време на нашия живот срещаме хора, които са необходими за нашето пътуване, които ни позволяват да се развиваме. Трябва да им благодарим, защото при докосването с тях откриваме толкова много за себе си! Благодаря на двамата ми съпрузи за това, което ми донесоха и за това на което ме научиха за живота, по един несъзнателен и различен начин.

ПМ: Можете ли отново да се изкушите за брак или си го забранявате?

МБ:Как да разберем какво ще бъде бъдещето? Не можем да програмираме съществуването си. Бракът е нещо, което двама души трябва да решат заедно, в определен момент от живота си. Когато се ожените два пъти, трябва да отделите време да мислите, преди да започнете отново, да разберете защо сте го направили и защо сте се развели. Да кажем, че точно сега съм във фазата на обучение.

Ниски температури и сняг в неделя

http://nakratko.bg/category/58/167128/


Под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан – от сняг. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток.

Сидеров: Да изтеглим лидерите на ОП от кабинета

http://www.cross.bg/siderov-liderite-zashtoto-1589423.html

/КРОСС/ Грешка е било решението двама от тримата лидери на „Обединени патриоти" - Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО), да влязат в правителството, защото това е нарушило комуникацията вътре в националистическото обединение. Това коментира пред bTV председателят на „Атака" Волен Сидеров. Той още вчера отправи „дискретно предложение" към Каракачанов да последва подалия оставка Симеонов. Според лидера на „Атака" и трите партии трябва да изпратят в кабинета други лица.„Като че ли позагубихме добрата комуникация между лидерите и възможността за бързи и точни анализи. Виждам, че доверието в нас е спаднало. Тази оставка я предлагам като спасителна акция, като едно показване, че можем да управляваме без да заемаме постове", коментира Сидеров. Той призна, че със седмици не може да се види с колегите си, но това е нормално заради големия им брой ангажименти като вицепремиери. Посочи и за какво ги е призовавал: „Отмести поглед, Валери, от дискотеките и го насочи към пенсиите, отмести поглед, Краси, от американските самолети и го насочи към базите, за които не плащат". И предупреди - „Обединени патриоти" може да споделят съдбата на Реформаторския блок: „Ние сме готови да преосмислим идеята за патриотична коалиция, имаме нужда от обновяване, от една „мозъчна атака", която да ни изведе на друго ниво

Ето как е избягал Груевски

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/11/18/3347823_eto_kak_e_izbiagal_gruevski/?ref=rss


Правителството на Орбан е превело тайно осъдения бивш македонски премиер Никола Груевски - през Албания, Черна гора и Сърбия до Унгария. Будапеща отрича да има пръст в бягството, но унгарската общественост е възмутена, разказва "Дойче веле".<br /><br />Осъденият бивш македонски премиер Никола Груевски е бил преведен очевидно нелегално през Албания, Черна гора и Сърбия в Унгария. И то с помощта на унгарските власти. Аферата с бягството на Груевски засилва подозренията срещу...

Световен ден в памет на жертвите от пътни инциденти

https://www.actualno.com/society/svetoven-den-v-pamet-na-jertvite-ot-pytni-incidenti-news_706721.html

Българският Червен кръст за поредна година се присъединява към възпоменанието на жертвите на пътни инциденти, организирано от Министерство на вътрешните работи, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Пътна полиция към ГД „Национална полиция“, Националния съвет на религиозните общности в България, Дирекция „Вероизповедания“ към МС, Съюза на българските автомобилисти и други държавни и неправител

Няма да го познаете! Компаньонка дрогира и ограби участвал във "ВИП Брадър"

http://www.varna24.bg/news/828946.html

Помните ли го? Бившият голмайстор на Локомотив (София) Саша Антунович е станал направо неузнаваем, ...

Проходът „Петрохан” побеля

https://frognews.bg/novini/prohodat-petrohan-pobelia.html

Жълт код за дъжд и сняг в почти цяла България в неделя. В по-голямата част от страната се очаква да натрупа снежна покривка с дебелина до 10 см. Шестсантиметрова покривка натрупа още в петък на прохода „Петрохан”.

Хибриден панел произвежда и пести енергия

http://www.cross.bg/energiya-ohlazhdane-pasivno-1589412.html

/КРОСС/ Нова хибридна система може едновременно да генерира електричество от слънчевата енергия и пасивно да охлажда една сграда. Разработката е дело на изследователи от Станфордския университет начело с професор Шанхуй Фен, а информация за нея бе публикувана наскоро в сп. „Joule". Климатиците са ефективни средства за отопление и охлаждане, но те консумират доста електроенергия, особено при по-екстремно време. С повишаването на глобалните температури проблемът само ще се влошава. Системата за пасивно охлаждане на проф. Фен черпи топлинна енергия от сградата и я излъчва към космоса чрез процес, наречен радиационно охлаждане - без изобщо да се изисква външен източник на енергия. Когато бе представена за първи път през 2013 г., радиационната охладителна система предполагаше панелите за пасивно охлаждане да се полагат на покрива, където евентуално собствениците на сградата биха монтирали слънчеви панели. Сега учените са съчетали тази технология със слънчев фотоволтаичен панел, за да получат по-добро решение: двуфункционално устройство, при което използването на пасивното охлаждане не означава да се жертва производството на електроенергия на покрива. „Изградихме устройството, което един ден може да произвежда енергия и да пести енергия - на едно и също място и по едно и също време, като контролира две много различни свойства на светлината", казва Фен, цитиран от GreenTech.bg. Хибридното устройство има формата на двуслоен слънчев панел

Във Варна се провежда третото издание на Черноморския маратон

http://www.moreto.net/novini.php?n=385974

Около 200 състезатели от цялата страна се очаква да се включат в третото издание на Черноморски маратон, който ще се проведе днес, (18 ноември) край Варна. Надпреварата, която е за непрофесионалисти, включва три дистанции – 7, 16 и 33км, като стартът на най-дългата ще бъде даден точно в 10:00 часа от Камчия.

Каракачанов: Няма никакъв проблем да си подам оставката

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157765

Каракачанов: Няма никакъв проблем да си подам оставката"Това е такава идиотщина". Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред Би Ти Ви по повод изказванията на депутатът Петър Петров от НФСБ за децата с увреждания. "Когато искаш да кажеш нещо и искаш да бъдеш разбран правилно, трябва да намериш правилните думи. Всичко останало води до скандали".

Себастиен Ожие триуфмира с титлата във WRC за шеста поредна година

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/18/3347822_sebastien_ojie_triufmira_s_titlata_vuv_wrc_za_shesta/?ref=rss


Французинът Себастиен Ожие спечели за шеста поредна година титлата в Световния рали шампионат (WRC) след драматичен финален ден на рали "Австралия". Пилотът на "М-Спорт Форд" завърши едва пети, но неговите съперници Тиери Ньовил и От Танак отпаднаха, което му позволи да финишира спокойно и да грабне титлата.<br /><br />Серията на Ожие започна през 2013 г., когато беше началото на четирите му поредни титли с "Фолксваген". През последните два сезона той...

Жълт код за цялата страна в понеделник

https://www.vesti.bg/bulgaria/zhylt-kod-za-cialata-strana-v-ponedelnik-6088896

През нощта валежите ще се увеличат, минималните градуси ще са минус 3. Затопляне във вторник заради циклон, от сряда отново валежи

Първан Симеонов: ДПС е печеливш от кризата във властта

https://frognews.bg/novini/parvan-simeonov-dps-pechelivsh-krizata-vav-vlastta.html

„ДПС е печеливш от кризата във властта. Отдавна натискат Борисов да се случват тези неща – да си ходи Симеонов и да се наложи експертно правителство”. Това заяви в предаването „Събуди се” политологът Първан Симеонов.

76 станаха жертвите на пожарите в Калифорния, 1300 са в неизвестност

http://clubz.bg/75994-76_stanaha_jertvite_na_pojarite_v_kaliforniq_1300_sa_v_neizvestnost

Жертвите на огромния пожар в Северна Калифорния са вече най-малко 76, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на информация от властите. Огнеборците се опитват да овладеят най-смъртоносния горски пожар от столетие, но усилията им са саботирани от поривист вятър, който заплашва да унищожи постигнатото, предаде БТА.

 

Шерифът на окръг Бют Кори Хъния каза, че е установено местонахождението на неколкостотин души, но близо 1300 продължават да са в неизвестност. Евакуирани са над 50 000 човека.  

Пожарът е унищожил над 12 000 постройки и 600 кв. км площи, откакто избухна на 8 ноември. В момента е овладян до 55 процента. На места огънят се движи със скорост от 80 км/час.

Президентът Доналд Тръмп посети и двете части на Калифорния, където бушуват стихиите, и обеща пълна подкрепа от страна на федералното правителство. При пожара в Южна Калифорния са загинали трима души.

 

 

Къде ще вали днес, сняг до 10 см

https://www.vesti.bg/bulgaria/kyde-shte-vali-dnes-sniag-do-10-sm-6088896

През нощта валежите ще се увеличат, минималните градуси ще са минус 3. Затопляне във вторник заради циклон, от сряда отново валежи

Въведени са ограничения за тежкотоварни автомобили заради сняг

https://pik.bg/въведени-са-ограничения-за-тежкотоварни-автомобили-заради-сняг-news797061.html

Въведени са ограничения за тежкотоварни автомобили заради сняг

Жълт код за дъжд и сняг в почти цяла България е обявен за днес, съобщава Нова телевизия. В по-голямата част от страната се очаква да натрупа снежна покривка с дебелина до 10 см. 6 см покривка натрупа още в петък на прохода „Петрохан”.

Сняг вече натрупа и в по-ниските части от Северозападна България. Градусите ще останат малко под 0. Пътят в района на прохода „Петрохан” е почистен и опесъчен.

От Агенция "Пътна инфраструктура" призоваха шофьорите да карат внимателно и да бъдат подготвени за зимни условия. За поддържането на републиканската пътна мрежа са мобилизирани 3 000 снегорина.

Към момента няма затворени пътища заради снеговалежи. Преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през проходите „Шипка” и „Петрохан” е забранено.

 

Протестно автошествие тръгва от Добрич

https://www.actualno.com/dobrich/protestno-avtoshestvie-trygva-ot-dobrich-news_706723.html

За 11 часа днес е насрочено протестно автошествие в Добрич. Сборният пункт е на околовръстното в района на т. нар. Гонки. Колоната от протестиращи ще пътува до центъра на град Генерал Тошево, след което заедно с тамошни участници в протеста ще продължат до граничния пункт „Йовково“. Организаторите уточняват, че няма да бъде блокирана границата с Румъния. От няколко дни протестите в Добрич се провеждат на два лъча. Единият е на пешеходната зона в града, а другият е под формат

Шипка и Петрохан затворени за товарни камиони заради сняг

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/shipka-i-petrohan-zatvoreni-za-tovarni-kamioni-zaradi-snyag

За поддържането на републиканската пътна мрежа са мобилизирани 3000 снегорина, жълт код за 20 области днес

Вижте как лесно можете да икономисвате гориво през зимата

https://petel.bg/Vizhte-kak-lesno-mozhete-da-ikonomisvate-gorivo-prez-zimata__291731

Въпросът за икономията на гориво, чиято цена активно расте, притеснява собствениците на автомобили, независимо какво е времето зад прозо...

Финландия пита Русия дали е заглушавала GPS сигнали

https://petel.bg/Finlandiya-pita-Rusiya-dali-e-zaglushavala-GPS-signali__291730

Финландия е привикала руския посланик във връзка с твърденията, че Москва стои зад заглушаването на сигналите на глобалната сателитна на...

ИПИ: Пазарът на труда удари таван

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ipi-pazaryt-na-truda-udari-tavan-272015/

Инертните политики по заетостта, които залагат на субсидирана заетост вместо на повишаване на квалификацията, ще продължат да пречат на по-нататъшна експанзия

Най-високоплатените работни места в ИТ сектора

https://news.bg/career/nay-visokoplatenite-rabotni-mesta-v-it-sektora.html

Класацията се основава на данни за средната заплата в компаниите от Силициевата долина

Стимули вместо санкции за явяване на профилактичен преглед

http://www.cross.bg/pregled-sanktzii-profilaktichen-1589421.html

/КРОСС/ Ден допълнителен отпуск, ако отидем на профилактичен преглед и представим амбулаторен лист пред работодателя. Идеята е на Здравната каса в Русе, цитирана от БНТ, според която въвеждането на стимули вместо санкции за задължителните профилактични прегледи, е значително по-ефективно. В Русе едва 30 на сто от всички 200 хиляди здравноосигурени са минали на профилактичен преглед тази година. През последните 3 години не повече от 40 на сто от подлежащите на профилактичен преглед се възползват от него. Според закона за здравето глобата за първо неявяване на преглед е от 50 до 100 лв. , а при повторно - от 100 до 200лв. Калоян Копчев - директор на Районната здравноосигурителна каса - Русе смята, че това като цяло е неефективно, защото тия санкции трябва да се налагат от служители на РЗИ, които не могат да глобят 5 човека, а всичките, което няма как да стане физически. Досега санкционирани няма. Затова Калоян Копчев предлага вместо санкции стимули, които да накарат гражданите да ходят на прегледи. Според Копчев така работодателите ще плащат по-малко болнични, ще се спестят и пари на държавата, защото откритите по-рано заболявания ще се лекуват по-евтино.

Седмицата в абсурди (12 - 16 ноември)

https://www.actualno.com/society/sedmicata-v-absurdi-12-16-noemvri-news_705645.html

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре. В хронологичен

Първият в света телевизионен водещ робот дебютира в Китай

https://www.avtora.com/parviiat-v-sveta-robot-televizionen-vodesht-debiutira-v-kita/

Телевизионен водещ с изкуствен интелект дебютира в новините на китайската държавна новинарска агенция Синхуа. Роботът е базиран на най-новата AI-технология и е разработен в сътрудничество с интернет компанията Sogou, информира технологичният сайт Pixelmedia.bg. Виртуалният журналист е създаден с външността и гласа на известния в страната телевизионен водещ Цю Хао. Роботът може да чете текстовете на новините като професионален телевизионен говорител, а също така може да прави различни изражения с лицето и действия на истински човек. Освен че мога да бъда с вас 24 часа на ден, 365 дни в годината, аз мога да ви представям новините директно от различни

Сидеров: Аз не предавам четата, коректен човек съм

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157760

Сидеров: Аз не предавам четата, коректен човек съм"Аз не предавам четата. Коректен човек съм, когато се хвана с някого съм точен. Въпросът е как ще действа самата власт. Аз съм го казвали на ГЕРБ, че ние можем да се свалим сами от власт. Имам критики. Да подкрепяш властта, не означава да не я критикуваш. Добрият партньор е за това. В ГЕРБ има липса на политика към развитие на икономика,

В Чехия не спират демонстрациите срещу премиера Бабиш

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/11/18/3347815_v_chehiia_ne_spirat_demonstraciite_sreshtu_premiera/?ref=rss


Хиляди хора протестираха в събота Прага с искане за оставката на чешкия министър-председател Андрей Бабиш, а продължаващата правителствена криза хвърли сянка върху възпоменанията за "нежната революция", започнала преди 29 години, предаде ДПА.<br /><br />Демонстрантите развяваха европейски знамена и скандираха "Оставка!" и "Не искаме съден премиер" по адрес на Бабиш, който е разследван във връзка с твърдения за корупция.<br /><br />Премиерът...

Сидеров: Можем и с един вицепремиер по-малко

http://www.moreto.net/novini.php?n=385967

Оставката на Валери Симеонов не е била съгласувана с „Атака”, а освободеното от вицепремиера място може спокойно да се закрие. Това заяви на брифинг председателят на ПГ на „Обединени патриоти” Волен Сидеров. „Искам да припомня, че още от края на миналата година започнах да бия камбаната и да казвам, че не сме във властта за лифтове, за дискотеки, за сергии и т.

Една от най-красивите спортистки в света кръсти пуловер на наш град

http://www.varna24.bg/news/828929.html

Една от най-красивите спортистки в света кръсти пуловер на наш град. Световноизвестната скиорка ...

Волен Сидеров с много изненадващо искане!

http://www.varna24.bg/news/828942.html

Волен Сидеров поиска оставката на Красимир Каракачанов. "Аз бях за оставката на Симеонов още ...

Загиналите в пожара в Северна Калифорния станаха 76, в неизвестност са близо 1300

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157762

Загиналите в пожара в Северна Калифорния 
станаха 76, в неизвестност са близо 1300Жертвите на огромния пожар в Северна Калифорния са вече най-малко 76, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на властите. Огнеборците се опитват да овладеят най-смъртоносния горски пожар от столетие, но усилията им са саботирани от поривист вятър, който заплашва да унищожи постигнатото, предава БТА.

Първан Симеонов: Печелившият от случващото се в страната е ДПС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157764

Първан Симеонов: Печелившият от случващото се в страната е ДПС„Има един печеливш от случващото се в страната и това е ДПС“, казва в ефира на Нова тв политологът Първан Симеонов. Според него Движението за права и свободи непрекъснато предлага стратегии, в които ГЕРП да е зависим от него. Според журналистът Слави Ангелов оставката на вицепремиера Валери Симеонов не е в следствие на протестите на майките с

Загуби за милиарди заради липсата на шофьори на ТИР-ове

http://www.cross.bg/shofyori-bulgariya-kamioni-1589410.html

/КРОСС/ Българската икономика ще загуби близо 2,2 млрд. лева през 2019-а година заради огромния дефицит на шофьори на тежкотоварни камиони. Това показва социологическо проучване, поръчано от Съюза на международните превозвачи у нас. По време на общото събрание на организацията, проведено  в Пловдив, стана ясно, че липсата на работна ръка e причината в момента 15% от лицензираните камиони да стоят без курсове.Въпреки че заплатите на шофьорите у нас са над 2 хиляди евро, няма желаещи за международни курсове. Така държавата ни автоматично ще загуби през следващата година суми в размер на около 2% от брутния вътрешен продукт. Йордан Арабаджиев, предс. на Съюза на международните превозвачи в България: Държавата да вземе спешни мерки за вкарване на работна ръка. Това е първата стъпка. Говорим за бесарабски българи от Украйна, Молдова. Просто трябва да вкараме поне две-три хиляди шофьори, които да поемат. От министерство на транспорта очакват двустранната спогодба между България и Украйна в скоро време да намери отчасти решение на проблема.В понеделник се очаква решението на Върховния административен съд по жалбата на превозвачите срещу събирането на продуктова такса за камионите. Ако налогът не отпадане, от бранша не изключват и протести.    

Тридневен траур в Аржентина за жертвите от подводницата „Сан Хуан”

//dariknews.bg/novini/sviat/tridneven-traur-v-arzhentina-za-zhertvite-ot-podvodnicata-san-huan-2132187

Президентът на Аржентина Маурисио Макри обяви тридневен национален траур за жертвите на изчезналата преди година подводница "Сан Хуан", която онзи ден беше открита от американската компания "Оушън инфинити", предаде ТАСС.

"Саможертвата и посвещаването на тези хора на родината трябва

Пожар затвори цех на петролна рафинерия в Москва (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/pozhar-zatvori-ceh-na-petrolna-rafineriia-v-moskva-snimki-2132190

Пожар избухна вчера сутринта в петролна рафинерия в Москва и това доведе до затварянето на цех, който по данни на Томсън Ройтерс, произвежда половината от бензина в завода.
 
Пожарникарите се бориха с огнената стихия над три часа преди да потушат огъня в нефтопреработвателния завод в

Барак Обама - изненадващ гост при представянето на книгата на съпругата му във Вашингтон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7157754

Барак Обама - изненадващ гост при представянето на книгата на съпругата му във ВашингтонБившият президент на САЩ Барак Обама направо взриви залата с появата си по време на представянето на мемоарната книга на съпругата си Мишел във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес. Бившата първа дама започна обиколка в страната за представянето на автобиографичната си книга Becoming. Снощи тя участва в среща,

Хиляди норвежци протестираха срещу промени на правото на аборт

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/11/18/3347812_hiliadi_norvejci_protestiraha_sreshtu_promeni_na/?ref=rss


Хиляди хора протестираха в събота в норвежки градове срещу ограничаването на достъпа на жените до аборт, което е обект на преговори между управляващата коалиция на малцинството и малка партия, желаеща да се присъедини към правителството, съобщи "Ройтерс".<br /><br />В столицата Осло демонстрантите носеха плакати с лозунги като "Моето тяло, мое право" и "Защитете аборта". "Подготвя се нов закон, който ограничава правата на жените. Смятам, че такъв...

Стил и красота! Ето коя дама грабна приза „Кралица на Югозапада“

http://regiona.bg/%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bb-%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d1%8f-%d0%b4%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7/

Очарователната Ая Борчева грабна приза „Кралица на Югозапада“. Младата дама пребори сериозната конкуренцията и получи наградата. Това стана на конкурс завчера в популярна дискотека в Благоевград. Десимира Плякова пък получи наградата „Лице на публиката“.

Няколко красиви момичета се включиха в надпреварата и дефилираха по официални тоалети и бански костюми. Жури от няколко души определи победителите и връчи наградите. Цялата вечер бе съпътствана от музика, танци и добро настроение.

Материалът Стил и красота! Ето коя дама грабна приза „Кралица на Югозапада“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Държавата готви нови мерки за асансьорите

http://www.cross.bg/asansyorite-durzhavata-novi-1589409.html

/КРОСС/ Държавата готви нови мерки за безопасност при возенето в асансьор. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТ), която следи за техническата поддръжка и експлоатация, ще наблегне и на обучителни кампании за използването им. Според заместник-председателя на Агенцията Кирил Войнов хората нямат познания как да се возят, а обучението трябва да започне от най-ранна детска възраст.Инж. Валентин Маринков от българската асансьорна асоциация обясни, че е нужно възможно най-бързо да заработи електронен регистър на асансьорите, защото без него се създават условия за рекет. Същевременно от Министерството на икономиката заявиха, че в близко време предстои да бъде пусната информационна система за състоянието на асансьорите. Към момента не може да се каже броят на опасните асансьори в страната и как се поддържат.  

САЩ засега не считат принц Мохамед бин Салман за виновен за убийството на Хашоги

https://www.actualno.com/america/sasht-zasega-ne-schitat-princ-mohamed-bin-salman-za-vinoven-za-ubijstvoto-na-hashogi-news_706717.html

Съединените щати ще предприемат допълнителни мерки по отношение на тези, които са замесени в убийството на журналиста Джамал Хашоги в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, в отговор на искане да коментира информацията, че ЦРУ е стигнало до извода, че заповедта за убийство на журналиста е била дадена от престолонаследника принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман ал Сауд. "Ще продължим да проучваме допълни

Над 20 задържани при сблъсъците в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157752

Над 20 задържани при сблъсъците в АтинаГръцката полиция задържа 22-ма души при вчерашните стълкновения близо до Политехническия институт в централната част на Атина, съобщи гръцкият в. "Катимерини". По данни на вестника 13 от тях са в ареста с предявени обвинения в различни престъпления, предава БТА. По-рано бе съобщено, че силите на реда са задържали осем души,

Манолова за оставката на Симеонов: Безспорно е победа за протестиращите майки

https://petel.bg/Manolova-za-ostavkata-na-Simeonov--Bezsporno-e-pobeda-za-protestirashhite-mayki__291729

БНТ Смятам, че това е заслужена победа и че безспорно е победа за протестиращите майки на деца с увреждания. Но всъщност това е победа за ...

Протест в Бургас няма да има, организаторите се оттеглиха

https://petel.bg/Protest-v-Burgas-nyama-da-ima--organizatorite-se-ottegliha-__291728

flagman.bg Иван Иванов и Станислав Тенев от модераторския екип на Шофьори Бургас се дистанцираха от протеста Няма кой да оглави автошестви...

Рядка двуглава змия, открита във Вирджиния, се спомина в съня си

http://www.cross.bg/virdzhiniya-shtata-zmiyata-1589408.html

/КРОСС/ Рядката двуглава змия, която беше открита преди няколко месеца в щата Вирджиния, се е споминала, съобщава Асошиейтед прес. Агенцията цитира репортаж на в. "Вашингтон пост".Влечугото е умряло в съня си, без да страда и без видима причина. Когато змията постъпи в Центъра за диви животни на щата Вирджиния, специалистите установиха, че тя има две трахеи и два хранопровода, но е с едно единствено сърце и един чифт бели дробове. Специалистите констатираха тогава, че и двете глави на змията могат да хапят и могат да пускат отрова.

Нощ на театрите във Варна приключва тази вечер с постановката "Драконът"

http://www.moreto.net/novini.php?n=385833

Събитието "Нощ на театрите" ще бъде закрито тази вечер, от 19 часа, с "Драконът" на Драматичен театър "Стоян Бъчваров", напомня Moreto.net. Тазгодишното издание продължи от 16 до 18 ноември и в него се включиха Драматичният театър с представления, флашмоб, изложба и пърформанс на живи манекени, както и Кукленият театър - с две представления и със среща с куклите и актьорите.

САЩ, Япония, Австралия и Нова Зеландия ще електрифицират 70% от Папуа-Нова Гвинея

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157749

САЩ, Япония, Австралия и Нова Зеландия 
ще електрифицират 70% от Папуа-Нова ГвинеяАвстралия, Япония, Нова Зеландия и САЩ подписаха днес сделка до 2030 г. да електрифицират 70 процента от територията на Папуа-Нова Гвинея, предадоха световните агенции. Споразумението между четирите страни и правителството на Папуа-Нова Гвинея беше сключено по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС)

Южна България въстана, недоволни хора се отправят към границата

https://frognews.bg/novini/haskovo-vastana-nedovolni-hora-zapatvat-kam-granitsata.html

Жителите на Хасково на протест. Те са недоволни от високите цени на горивата и ниските доходи и настояват за цялостна промяна на политическия модел в България.

Днес е световния ден в памет на жертвите на пътя

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/11/18/3347671_dnes_e_svetovniia_den_v_pamet_na_jertvite_na_putia/?ref=rss


Днес е Световният ден в памет на жертвите на катастрофи. Вече 25 години той се провежда пред третата неделя на ноември. "Всеки път има своята история" е мотото на инициативата по отбелязване на деня, информира Светованата здравна организация (СЗО). <br /><br />"На всеки 6 минути някой умира по пътищата на Европа - 230 души всеки ден, 83 хил.души всяка година", показва европейската статистиката.<br /><br />Същевременно през 2017 г. по пътищата на...

Боен самолет от Втората световна война се разби на паркинг в Тексас, 2-ма са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157746

Боен самолет от Втората световна война се разби на паркинг в Тексас, 2-ма са загинали
Боен самолет от времето на Втората световна война се разби на паркинга на жилищен комплекс в град Фредериксбърг, щата Тексас, при което и двамата души в него са загинали, предаде Асошиейтед прес. Говорител на Федералното управление на авиацията каза, че самолетът е унищожен, а няколко автомобила са пострадали, предаде БТА.

Протестът в Хасково вече започна, ще затваря магистрала Марица

https://offnews.bg//obshtestvo/protestat-v-haskovo-veche-zapochna-shte-zatvaria-magistrala-maritca-692162.html

От рано сутринта жителите на Хасково се събират в центъра на града за предстоящия протест, съобщи Нова телевизия.

Те са недоволни от високите цени на горивата и ниските доходи и настояват за цялостна промяна на политическия модел в България.

Протестното шествие ще премине по улиците на Хасково и ще стигне до магистрала „Марица”, където ще се слее с втори голям лъч - недоволните от Димитровград. След това множеството заедно ще потекъм Свиленград.

Там протестните действия ще продължат с обиколка на града. Предвижда се да стигнат на няколко километра от гръцката граница. Очакванията са пътят за Гърция да бъде затворен.

Волен Сидеров иска и оставката на Каракачанов

http://pogled.info/bulgarski/volen-siderov-iska-i-ostavkata-na-karakachanov.99058

/Поглед.инфо/ "И Каракачанов да подаде оставка. И двамата с Валери Симеонов не издържаха теста на властта. Всичко това, което направиха като грешки, е достатъчно. Да се мотаеш във властта само заради гъдела, за мен е перверзия!". Това заяви в телефонно включване в предаването "Офанзива" по Канал 3 лидерът на "Атака" Волен Сидеров. "Призиви за оставка през медиите не приемам!", отговори пред "Епицентър" Красимир Каракачанов на призива на Сидеров.

Има ренесанс в отношенията между Русия и България

http://www.cross.bg/bulgariya-sutrydnichestvo-bulgarski-1589418.html

/КРОСС/ Директорът на Руския културно-информационен център и и представител на "Россотрудничество" в България Павел Владимирович Журавльов е добре известен на обществеността и медиите у нас. Поел тези важни за българо-руските отношения постове през ноември 2016 г., той приключва мандата си в началото на ноември т.г. В България Павел Владимирович прибави към респектиращата си професионална биография в областта на медиите, работата с младежта, съотечествениците в чужбина и други области и две години, посветени на културната дипломация и хуманитарното сътрудничество между приятелските народи на България и Русия. 49-годишният дипломат е винаги усмихнат и приятен за общуване. Неговата оценка беше, че българо-руските отношения преживяват ренесанс. Преди да отпътува от България Павел Владимирович даде специално интервю за „Стандарт". - Павел Владимирович, как се чувствахте в България сред българите, които са свързани с руския народ с вековни исторически, религиозни и човешки връзки?- През цялото време, докато работех в България, се чувствах много комфортно. Установихме доверителни и конструктивни делови и творчески контакти с нашите български партньори и успяхме със съвместни усилия да направим много.Общите исторически корени, истинската българо-руска дружба се проявяват много ярко. Много ми хареса страната, много ми харесаха и хората

"Интернет на всичко" е следващото голямо изпитание за Европа

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/11/18/3343898_internet_na_vsichko_e_sledvashtoto_goliamo_izpitanie/?ref=rss


"Навлизаме в цивилизация на данните", "трябва да свържем всички неща и хора, но по различен начин от сегашния" и това "напълно ще промени идеята ни за бъдещето". Акцентът на лектора далеч не е англосаксонски, но пламът в думите му напомня визионерите от Силициевата долина.<br /><br />Алекс Уанг, ръководител на иновационното поделение XLabs към китайския гитант "Хуауей", бе един от десетките, които застанаха на подиума в Рим в Европейския ден...

Вижте актуалната пътна обстановка в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157744

Вижте актуалната пътна обстановка в странатаІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 5° до + 6°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите Смолян, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Видин, Разград, Шумен и Русе. Слаб дъжд вали в района на Чирпан /обл.Ст.Загора/; на места в обл.Смолян; Странджа и Обзорски проход /обл.Бургас/; обл.

Сблъсъци в Атина между полиция и протестиращи

http://www.cross.bg/dyshi-politzaite-voennata-1589411.html

/КРОСС/ Полицията в Атина използва сълзотворен газ и светлинно-звукови гранати, за да разпръсне десетки протестиращи с качулки на главите, замерващи полицаите с камъни и запалителни бутилки след шествие в памет на 45-ата годишнина от потушаването на студентските бунтове срещу военната хунта в атинската Политехника през 1973 г., предадоха Ройтерс и ТАСС. Осем души са задържани. Сблъсъкът на анархистите с полицаите е избухнал близо до Главното управление на полицията в квартал Атика в района Ексархия, където се намира атинският Политехнически институт. Преди това по време на шествието с участието на хиляди привърженици на леви партии и организации в центъра на града нямаше никакви инциденти. Атинската политехника е легендарно за гърците място. Точно това висше училище се вдига на бунт против диктатурата на полковниците в Гърция и е превзето с танкове през ноември 1973 година. Тогава загиват 23 души, а над 1500 са ранени. Бунтът в Политехниката се смята за началото на поредица от събития, довели до падането на военната хунта и възстановяването на демокрацията в Гърция.

Отбелязваме световния ден в памет на жертвите на пътя

http://varnautre.bg/2018/11/18/95724/%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b2-%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6

  Световният ден в памет на жертвите на катастрофи отбелязваме днес. Вече 25 години той се провежда през третата неделя на ноември. “Всеки път има своята история” е мотото на инициативата по отбелязване на деня, информира Световната здравна организация (СЗО). “На всеки 6 минути някой умира по пътищата на Европа – 230 души всеки ден, […]

Бунтовници убиха войници на Асад в Латакия

https://www.actualno.com/asia/buntovnici-ubiha-vojnici-na-asad-v-latakija-news_706716.html

Обстрел от бунтовниците на село Сафсар в провинция Латакия доведе до смъртта на 18 сирийски военнослужещи, а един е ранен, съобщи пред репортери ръководителят на Руския център за помирение на враждуващите страни в Сирия Владимир Савченко, предаде БГНЕС. "През деня бунтовниците обстрелваха предградията на градовете Алепо (три пъти) и Хама (два пъти), населения пункт Тел-Алуш в провинция Алепо и село Сафсар в провинция Латакия. В резултат на обстрела на населения пункт Тел-Алуш е ранен един

Ким Чен Ун ще посети в най-скоро време Куба, Венецуела и Мексико

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157742

Ким Чен Ун ще посети в най-скоро време Куба, Венецуела и МексикоВ най-скоро време севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще направи обиколка в страни от Латинска Америка, съобщи днес севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от ТАСС. Ким ще посети Куба и Венецуела, но датите на визитите му там не се посочват. Обиколката на севернокорейския ръководител включва и Мексико - той ще присъства на

Идва нова криза, а България се занимава с глупости

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/11/18/3347237_idva_nova_kriza_a_bulgariia_se_zanimava_s_gluposti/?ref=rss


Комфортният за България период на глобален икономически растеж вероятно е към своя край. Вече има прекалено много данни за това. Това се отразява и на брутния вътрешен продукт, който се покачва само с 0.5% спрямо предишното тримесечие - рекордно слабо от от фалита на КТБ през 2014 г. насам. И то благодарение на потреблението и ръста на доходите (което е хубаво, но е и функция на това, че хора не останаха в България и пазарът на труда е в тежък дефицит). В същото време износът пада за първи път...

Вирусите в момента носят упорита кашлица и постоянна хрема

//dariknews.bg/novini/bylgariia/virusite-v-momenta-nosiat-uporita-kashlica-i-postoianna-hrema-2132184

В момента все още няма грипни вируси, но започват да настъпват тези, които предизвикват инфекции на горни и долни дихателни пътища. Това каза пред NOVA д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Протест блокира пътя Хасково - Димитровград

//dariknews.bg/regioni/haskovo/protest-blokira-pytia-haskovo-dimitrovgrad-2132180

Протестиращи, които тази сутрин тръгнаха към границата, вече блокираха движението и в двете посоки по пътя Хасково – Димитровград. Близо 100 коли от центъра на Хасково се отправиха към границата към 9 часа и в момента се движат с около 20 км в час.

К

Тръмп: Очаквам до дни пълен доклад за убийството на Кашоги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157740

Тръмп: Очаквам до дни пълен доклад за убийството на Кашоги
Американският президент обеща "много пълен доклад" за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в близките два дни, предаде ДПА. "Случило се е нещо ужасяващо, убийството на журналист", каза Тръмп при посещението си в Малибу. "Ще разполагаме с много пълен доклад до два дни, вероятно в понеделник или вторник", добави той,

Почитаме паметта на загиналите в катастрофи

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/pochitame-pametta-zaginalite-katastrofi.html

Почитаме паметта на загиналите в катастрофи. 18 ноември е обявен за ден в памет на жертвите на войната по пътищата.

Преглед на печата - 18 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=385972

Оставката на Валери Симеонов и отношенията в "малката коалиция" са сред водещите теми в неделните вестници. "Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров поиска оставката и на вицепремиера Красимир Каракачанов (ВМРО).

Тридневен национален траур в Аржентина за жертвите от потъналата подводница "Сан Хуан"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157738

Тридневен национален траур в Аржентина за жертвите от потъналата подводница "Сан Хуан"Президентът на Аржентина Маурисио Макри обяви тридневен национален траур за жертвите на изчезналата преди година подводница "Сан Хуан", която онзи ден беше открита от американската компания "Оушън инфинити", предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Саможертвата и посвещаването на тези хора на родината трябва да вдъхновяват всички ни,

В пустинята Негев откриха уникално изображение на Иисус Христос

https://offnews.bg//offtopic/v-pustiniata-negev-otkriha-unikalno-izobrazhenie-na-iisus-hristos-692161.html

Във византийска църква в самото сърце на пустинята Негев откриха уникално изображение на Иисус Христос, съобщи БГНЕС.

Историци от Университета на Хайфа откриха поразителната рисунка на тавана на почти разрушен древен християнски храм.

Смята се, че църквата е била издигната още през 350 г. от нашата ера. Изкуствоведът д-р Ема Мааян-Фаар е забелязала стенописа столетие след откриването на самия храм, който е датиран от ранновизантийския период.

„Оказах се на правилното място в правилното време и под ъгъл изведнъж видях око. Това беше лицето на Иисус от времето, когато е кръстен“, каза ученият.

Изображението е много избедняло, така че е истинско чудо да бъде открито, добави изкуствоведът. Археолозите отбелязват, че лицето на Христос значително се отличава от това, което срещаме на иконите. На рисунката е изобразено лицето на млад човек без брада, с къси къдрави коси, големи очи и дълъг нос. Портретът е част от по-голяма картина и е „първата доиконоборческа сцена на кръщаването на Христос, защото до него е нарисувано друго лице, обкръжено с нимб“, твърдят изследователите. Втората, по-голяма фигура е идентифицирана като Йоан Кръстител.

Катрин Зита-Джоунс не иска да празнува рождения си ден заедно с Майкъл Дъглас

http://www.cross.bg/duglas-zaedno-praznyva-1589406.html

/КРОСС/ Актрисата Катрин Зита-Джоунс смята, че вече не е романтично да празнува рождения си ден заедно със своя съпруг Майкъл Дъглас. 49-годишната Джоунс и 74-годишния Дъглас са родени на една и съща дата - 25 септември, като досега винаги са празнували рождените дни заедно.,,В началото тя го намираше за романтично - това, че празнувахме заедно рождените си дни. Но сега тя иска да празнува отделно", сподели Дъглас.Джоунс има Оскар за поддържаща роля в мюзикъла ,,Чикаго" през 2002 година, докато Дъглас е печелил най-престижната статуетка на Холивуд като изпълнителен продуцент на ,,Полет над кукувиче гнездо" през 1976 и актьор за главната си мъжка роля в драмата ,,Уолстрийт" 12 години по-късно.

Близо 300 са свободните работни места в Банско и Разлог на прага на зимния сезон

https://petel.bg/Blizo-300-sa-svobodnite-rabotni-mesta-v-Bansko-i-Razlog-na-praga-na-zimniya-sezon__291727

БНТ Все повече сезонни работници се връщат на работа в зимните курорти след приключване на летния туристически сезон. По-високото запла...

Очакват ни вируси с инфекции на горните дихателни пътища

https://petel.bg/Ochakvat-ni-virusi-s-infektsii-na-gornite-dihatelni-patishha__291726

Очакват ни вируси, които предизвикват инфекции на горните дихателни пътища, алармира общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова пред...

Разпродадоха куп лични вещи на Мерилин Монро, златният ѝ глобус отчете рекорд

https://petel.bg/Razprodadoha-kup-lichni-veshhi-na-Merilin-Monro--zlatniyat----globus-otchete-rekord__291725

Наградата "Златен глобус", присъдена на Мерилин Монро през 1961 г., бе продадена на търг в САЩ за рекордните 250 хиляди долара.  Това е и най-г...

Нежната реставрация на комунистическия режим е в ход

https://terminal3.bg/nezhnata-restavracija-na-komunisticheskija-rezhim-e-v-hod/

Докладът ми на конференцията „Комунистическото минало и процесът на демократизация в България“, проведена на 16 ноември 2018 в София

Проучването на комунизма и престъпленията му, в сравнение с историята на нацистките престъпления, непростимо изостава – независимо от факта, че в последно време изследванията се увеличават, а поне част от престъпленията вероятно ще се изучават в училище.

Всички сме виновни за това. Всички сме копелета на комунизма, както каза Адам Михник. Но някои все пак са по-виновни от другите. Сега ще ги изброя поименно в комплект с греховете им.

Греховете на учените

Престъпленията на комунизма в България не са подлагани на оценка нито от историческа, нито от морална гледна точка. Да не говорим от политическа, от каквато бяха (почти) оправдани.

Защо е това „академично” мълчание по отношение на комунизма? Нима сме изправени пред невъзможността да го проумеем? Не е ли това страх от истината?

В своята фундаментална „Черна книга на комунизма“ Стефан Куртоа, Никола Верт и колегите им формулираха три причини за странното мълчание.

  • Първата причина – близостта на комунистическата идея с революцията. Откровено революционните групи пренебрегват всяка критика относно престъпленията на техните предшественици. Те не се колебаят да оправдават и развяват като знамена престъпници като Сталин, Ленин, Троцки или Мао. За тях те са герои на революцията.

  • Втората причина се дължи на факта, че СССР бе съюзник на Запада във Втората световна война. Това превърна етикета „антифашизъм“ в критерий за идеологическа праведност на левицата, позволи на комунистите се представят за най-яростните борци срещу фашизма. Антифашизмът се превърна в запазена марка за комунизма.

  • Третата причина за прикриването на престъпните измерения на комунизма, бе Холокоста. След 1945 г. геноцидът на евреите стана символ на модерното варварство до такава степен, че зае цялото пространство, запазено за възприемането на масовия терор на ХХ век. Фокусирането върху изключителната жестокост на Холокоста не позволи да бъдат видени масовите престъпление на комунистическия свят. Хората отказаха да приемат и повярват в парадокса, че победителите на най-страшния геноцид са използвали същите методи.

Нашият грях

Що се отнася до България, комунизмът и престъпленията му не бяха изследвани, защото самият комунизъм бе обявен за несъществуващ.

Тоталитарната същност на комунизма и престъпленията на комунистите бяха отречени. Това обрече фактите за престъпленията на десетилетна забрава. Доведе и до логическия парадокс да няма враг, срещу когото антикомунистите да се борят. А ако не е имало враг, ако той не е извършвал престъпления, не е имало и нужда от борба с тях. Това пък бе индулгенция за съвестта на тези, които бяха призвани да се борят с комунизма, а не го направиха: духовниците и интелектуалците на България. Ако не техните деца, Господ и Историята ще ги съдят.

Резолюция 1096 на Съвета на Европа от юни 1996 ясно предупреди за последствията, ако едно комунистическо довчера общество не се декомунизира: „Следствията, произтичащи от неуспеха на процеса на прехода, са многобройни и крайно опасни. В най-добрия случай ще се установи режим на олигархия вместо на демокрация, на корупция вместо на правова държава и на организирана престъпност вместо зачитане правата на човека. В най-лошия случай, ние ще присъстваме на “нежна реставрация” на тоталитарния режим, дори и на премахване със сила на зараждащата се демокрация“.

Не го направихме и нежната реставрация на тоталитарния режим е ако не факт, то поне в ход. Доста напреднал ход.

Това е нашата вина.

Преди да я анализирам по-подробно, накратко ще опиша благодатната почва, в която семената на мълчанието за престъпленията на комунизма попаднаха в България.

Греховете на Запада

Наториха я нашите западни партньори. На нуждата от декомунизация по модела на денацификацията, Западът предпостави, а до голяма степен – и противопостави! – интелектуалния контрапункт на т. нар. „преход“. Появи се символиката на „долината на сълзите” по Ралф Дарендорф. Нежните революции в бившите комунистически страни бяха обявени за бледо копие на Великата френска и другите „големи” Революции, бяха вкарани в парадигмата на така наречената „трета вълна” на демократизацията, започнала през 70-те години на миналия век сразпада на авторитарните режими в Южна Европа, Латинска Америка, Азия и Африка. С активната или пасивна западна подкрепа в България се проведе доминирана от комунистите Кръгла маса, после и фалшифицирани от БКП избори, в резултат на които едно Велико събрание с абсолютно комунистическо мнозинство прие новата българска конституция.

Именно Конституцията крепи неокомунистическата структура на властта в България от 1991 г. насам. Различни партии по различни поводи спорадично призовават за нейната промяна, но никоя политическа сила не пледира сериозно за приемането на изцяло нова конституция, която да стане фундамент за преосноваването на държавата.

Греховете на партиите

Прикритият комунизъм на т. нар. „българска политическа класа” се прояви най-ярко по отношение на най-близката ни история. Презумпцията на всички партии бе „историята да не пречи”. Затова от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет през май 2000 г., отпадна чл.6, според който не трябваше да тече погасителна давност за престъпления и нарушения на гражданските права по време на комунистическото управление, дори тези престъпления и нарушения по времето на комунизма да не са били противозаконни. Престъпленията на комунизма не бяха приравнени на престъпленията срещу мира и човечеството, за които единствено не тече давност по цял свят. Затова когато през септември 2015 г., парламентът с триста зора гласува поправка в Наказателния кодекс, която отмени давността, през октомври 2016 г., сезиран от главния прокурор Цацаров, Конституционният съд обяви за противоконституционни тези поправки.

Греховете на Конституционния съд

Конституционният съд – откровено политически орган според начина на конструирането му – години наред методично отменяше лустрационните текстове в законите, в които те все пак успяваха да се промъкнат.

Първо в Закона за банките и кредитното дело от 1992 г., който забраняваше избирането и назначаването в ръководните органи на банките на функционери на комунистическата партия и нейните сателитни организации, и на служители на бившата Държавна сигурност.

После в първия Закон за досиетата от 1997 г., когато конституционните съдии изключиха от обхвата на закона себе си, президента и вицепрезидента, и всички лица, чиито имена и псевдоними фигурират само в картотеката и регистрационния дневник на Държавна сигурност – понеже нямало достатъчно доказателства за сътрудничеството им.

През 1998 г. конституционните съдии отмениха и петгодишното ограничение в Закона за администрацията за заемане на ръководни длъжности в нея от бивши комунистически функционери и сътрудници на Държавна сигурност.

Греховете на парламента

Когато обслужващата въпросните функционери и служители функция на Конституционния съд стана прекалено явна, политиците взеха нещата в свои ръце.

През 2002 г. Народното събрание отмени втория Закон за досиетата, разтури Комисията “Андреев” и запечата архива на Държавна сигурност.

На практика частична лустрация в България бе извършена само в две области – в науката (чрез “Закона Панев”), и в ръководствата на радиото и телевизията (чрез Закона за радио и телевизия). Първата обаче бе прекратена през 1995 г. преди да изтече законовия срок, а през 2013 г. Конституционния съд постанови, че бивши щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност могат да заемат постове в Съвета за електронни медии (СЕМ) и в ръководствата на държавни медии.

Лустрацията – начин да изкупим греховете си

По отношение на несъстоялата се лустрация пак трябва да откроим „заслугата“ на Конституционния съд. Според неговото тълкувателно решение от 2013 „негативната оценка по отношение на дейността на тайните служби на тоталитарната държава не бива да влияе върху упражняването на конституционните права на гражданите в съвременното демократично общество“. Било недопустимо и „тази негативна обществена оценка за миналото да бъде основание за ограничаване на конституционните права на български граждани при действието на демократичния основен закон на страната от 1991 г.“

Такова мислене е комунистическо, не демократично. Лустрацията не е измислена след падането на Берлинската стена. Тя е заимствана от закона за денацификация на Дуайт Айзанхауер от 1945 г. Този закон пък е част от плана „5 Д“, съгласуван от съюзниците на конференцията в Потсдам през юли 1945: денацификация, демократизация, демилитаризация, децентрализация и демонтаж на нацистката икономическа система. След падането на Стената, на 20 декември 1991 г., Бундестагът прие и Закон за архивите на службите за държавна сигурност на бившата Германска демократична република (Закон за архивите на Щази). Тоест, демократични страни не смятат лустрацията по отношение на нацисти и комунисти, за нарушаване на гражданските права. Примери за следване има. Остава да има желание.

То понякога проблясва дори в партии и институции. Два скорошни примера.

На 5 юли 2018 г. на кръгла маса: „Лустрация. Декомунизация. Памет. Незавършената реформа“, от политическия съюз „Демократична България“ настояха за промени в конституцията, с които да бъде въведена лустрация за ръководни кадри на БКП и тоталитарните служби за сигурност. Остава да влязат в парламента, да съберат конституционно мнозинство и да ги прокарат. Дълбоко съм скептичен обаче дали и кога ще се случи това.

На 6 ноември, в навечерието на ВОСР, със 7 на 5 гласа Конституционният съд остави в сила решението на парламента от 21 февруари 2018 г. да  освободи предсрочно от поста зам.-председател на НС Валери Жаблянов. Спомняте си, Жаблянов нарече Народния съд „едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“. Основният мотив на конституционните съдии бе …лустрационен! Цитирам: „Настоящият конституционен спор изисква да се припомни, че през 2000 г. 38то НС прие Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, който макар и с подчертано декларативен характер е отговор на публичния интерес и дава израз на оценката на обществото за визирания в закона исторически период на държавно развитие на страната…При действащата разпоредба на чл. 2, ал.1, т. 3 от цитирания закон, с която се осъжда „безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения „Народен съд“, подобно поведение е в противоречие с чл. 67, ал. 2 от Конституцията.

Така че ледът се пука, господа съдебни заседатели. И понеже говоря за гражданска декомунизация на България, моето предложение като гражданин: това Народно събрание да приеме Закон за ограничения при заемането на ръководни длъжности в Република България (Закон за лустрацията). Смятам това за негов абсолютен законодателен приоритет!

Проект за такъв закон има от 2012 г. Негов автор е Лъчезар Тошев. Той въвежда ограничения за срок от 10 години на заемането на ръководни длъжности в държавната и общинската администрация, Висшия Съдебен Съвет, Министерство на отбраната, Българската Народна Банка, съвременните служби за разузнаване и сигурност, МВР, институцията на Омбудсмана и ръководните органи на Националната Електрическа Компания ЕАД и Българския Енергиен Холдинг ЕАД, както и в дружествата с преобладаващо държавно участие, на лица, които са били щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на българската народна армия. При всички лустрационни закони, прилагани в европейските държави, има принцип за преценяване на всеки случай индивидуално, от независим орган, избиран от парламента с голямо мнозинство. Той е спазен и в българския закон.

Призовавам всички граждани, институции, неправителствени и политически организации, които са длъжни по закон или искат по своя воля да защитят правата на гражданите в Република България, да съдействат за изработването, приемането и прилагането на ефикасно декомунизационно законодателство. Само то ще ни позволи да научим истината за най-близката си история и да започнем на чисто.

Краят остава за нас

Още по-важно от това да започнем декомунизацията, е да я завършим. Защо това не е лесно описа още през 1985 г. в своята „Психология на комунизма” видният български философ проф. Асен Игнатов. Книгата му бе издадена в Мюнхен, тъй като пред 70-те години проф. Игнатов емигрира в Германия. Цитирам: „Периодично ще се появяват нови комунизми. „Комунистообразни” феномени вероятно ще съпровождат цялата човешка история. Архитипът, който стои в основата на комунизма, е дълбоко ирационален. Поради това не може да се разчита, че горчивият опит на човечеството от войнствените утопии ще направи бъдещите поколения по-умни и предпазливи. Човечеството имаше достатъчно възможности да разбере цялата опасност, стерилност и безплодност на опитите за основно обновяване на обществото. Въпреки това то отново повтаря същите грешки“.

За да завърша оптимистично, налага се още един цитат. През март 1961 г., в свое обръщение до Търговската камара във Финикс Роналд Рейгън каза: „Свободата не е никога по-далече от едно поколение от изчезване. Ние не я предаваме на децата ни чрез кръвта си. За нея трябва да се борим, да се бием, да я защитаваме и на тях трябва да предадем да правят същото“.

Автор: Калин Манолов
Текстът е препубликуван от блога на автора. Заглавието е на редакцията на Терминал 3

Пожар горя в петролна рафинерия в Москва, затвориха цех в нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157734

Пожар горя в петролна рафинерия в Москва, затвориха цех в нея
Пожар избухна вчера сутринта в петролна рафинерия в Москва и това доведе до затварянето на цех, който по данни на Томсън Ройтерс, произвежда половината от бензина в завода. Пожарникарите се бориха с огнената стихия над три часа преди да потушат огъня в нефтопреработвателния завод в московския район Капотня,

Чешкият премиер попадна под кръстосан огън заради съмнения за корупция

https://www.actualno.com/europe/cheshkijat-premier-popadna-pod-krystosan-ogyn-zaradi-symnenija-za-korupcija-news_706715.html

Правоохранителните органи на Чехия са поискали от прокуратурата на швейцарския кантон Цюрих информация за банковите сметки на министър-председателя на републиката и лидер на Политическо движение "Действие на недоволните граждани" Андрей Бабиш, който е разследван по делото за незаконното придобиване на компанията "Щъркелово гнездо". Бабиш е бил собственик на компанията, като е разследван и за отпускане на средства в размер на два милиона евро от европейските фондовете, за да ф

Тръмп в опожарения град в Калифорния: Много е тежко да видиш това

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157732

Тръмп в опожарения град в Калифорния: Много е тежко да видиш товаМного тежко е да видиш това, каза американският президент Доналд Тръмп, след като пристигна в почти заличения от огромен горски пожар град Парадайз в щата Калифорния, предаде ДПА. С мрачно изражение и комуфлажна шапка с надпис USA, но без маска въпреки гъстият дим, който все още обгръща района, президентът се запозна на място с пораженията,

В Южна Африка създадоха биотухла от урина

http://www.cross.bg/yrina-tyhli-stydenti-1589405.html

/КРОСС/ В едно от последните нововъведения в търсенето на екологични строителни материали изследователи от южноафрикански университет са създали тухли, използвайки човешка урина. Първите по рода си в света, биотухлите поддържат перспективата за устойчива алтернатива на стандартните глини и бетонни тухли. Прототипите са „отглеждани" от урината, като се използва техника, подобна на естествената форма на морски миди, и отнема 6-8 дни за формирането им.Това иновативно изоблретение е продукт на усилията на двама студенти от Университета в Кейптаун и техен преподавател. С безвъзмездната помощ от правителствен съвет за изследване на водите проучването е стартирано през миналата година, като се използва синтетичен карбамид. И тогава проучването стигнало до използване на човешка урина. „Винаги съм бил любопитен защо не използваме урина, за да направим такива неща", каза Дайлън Рандъл, преподавател, който наблюдава работата на един от двамата студенти, предаде АФП. „Простият отговор е:" Да, ние можем „." Година по-късно те успешно произвеждат първата си биотухла в лаборатория. Използвайки естествен процес, известен като микробиологично утаяване с карбонат, те смесват урина, пясък и бактерии, за да направят тухла.Изследването все още е в началото си. Засега се изисква до 30 литра урина да се направи само една тухла - с урината, предоставена от студенти от университета чрез специален писоар

Яжте плодове и проветрявайте стайте, за да се предпазите от грип и вируси

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157736

Яжте плодове и проветрявайте стайте, за да се предпазите от грип и вируси„В момента все още няма грипни вируси, но има вируси“, казва д-р Гергана Николова по Нова тв. Най-честите оплаквания засега от пациентите й са силна хрема, кашлица и повишена температура. При малките деца има опасност от усложнения. „Ние сме хора, подложени на системен стрес. Препускаме все повече и нямаме време за спорт на открито, за упражнения“,

Астор на сцената на Народния театър за 75-годишния си юбилей

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7157491

Астор на сцената на Народния театър за 75-годишния си юбилейИлюзионистът Астор ще отпразнува 75-ия си рожден ден днес на сцената на Народния театър. “Ще представя всичко, което съм играл за периода от 55 години”, казва Астор. В грандиозния спектакъл ще се включат най-добрите му ученици. “А те са доста. Започват от 38-годишна възраст”, допълва илюзионистът. С него на сцената ще се качат Андрей Михов,

8 неща, на които никой мъж не може да устои

https://www.vesti.bg/lyubopitno/8-neshta-na-koito-nikoj-myzh-ne-mozhe-da-ustoi-6088853

Има няколко трика, които винаги събуждат мъжкия интерес и са универсална формула за сексапил

Яжте плодове и проветрявайте стаите, за да се предпазите от грип и вируси

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7157736

Яжте плодове и проветрявайте стаите, за да се предпазите от грип и вируси„В момента все още няма грипни вируси, но има вируси“, казва д-р Гергана Николова по Нова тв. Най-честите оплаквания засега от пациентите й са силна хрема, кашлица и повишена температура. При малките деца има опасност от усложнения. „Ние сме хора, подложени на системен стрес. Препускаме все повече и нямаме време за спорт на открито, за упражнения“,

Цяла нощ протестираха французите срещу скъпото гориво

https://frognews.bg/svqt/tsiala-nosht-protestiraha-frantsuzite-sreshtu-skapoto-gorivo.html

До късно през нощта продължиха протестите срещу поскъпването на горивата във Франция. 238 000 души бяха по улиците, като от тях 227 са пострадали.

Кукленият театър във Варна се включи със специална програма в Нощта на театрите (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=385970

Нощта на театрите се проведе в Кукленият театър на Варна, научи Moreto.net. В събитието бяха включени интересни спектакли за най-малките и техните родители. Вълшебни срещи и преживявания за децата. Мечо Пух и Кристофър Робин разказаха за най-вълнуващите си приключения.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване