Дъжд, на места и сняг, с облаци днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7157726

Дъжд, на места и сняг, с облаци днесПод влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг, предаде БТА. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са предимно между минус 3 и 2 градуса. Максималните ще са от 0-4 градуса в северозападните до 8-12 градуса

Информация за състоянието на републиканските пътища

http://www.cross.bg/dvizhenieto-srok-poradi-1589416.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 5° до + 6°.Времето над страната е предимно облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите Смолян, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Видин, Разград, Шумен и Русе. Слаб дъжд вали в района на Чирпан /обл.Ст.Загора/; на места в обл.Смолян; Странджа и Обзорски проход /обл.Бургас/; обл.Пазарджик; Слаб сняг вали в районите на Мездра; Тетевен и Априлци /обл.Ловеч/; АМ"Хемус", АМ"Тракия", Пирдоп, Гълъбец, и Скравена /обл.София/; Картела /обл.Пазарджик/; Студенец /обл.Пловдив;Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, а по усойните и планински райони частично заледени, но обработени - проходими при зимни условия.Намалена видимост поради мъгла: - до 50 м. в районите на Леденика /обл.Враца/; Котел /обл.Сливен/; Антоново и Омуртаг /обл.Търговище/; АМ"Хемус" /обл.София/;- до 100 м. в района Б.Слатина, Борован и Криводол /обл.Враца/; проход „Троянски" /обл.Ловеч/; Г.Оряховица и Лясковец /обл.В

Какво се случва? Засилено присъствие на Жандармерия в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5-%d0%bd/

Четири микробуса и два джипа с надпис „жандармерия“ са паркирани пред полицията в Благоевград. Каква е причината за засилените мерки за сигурност не е ясно. Напълно е възможно това да е свързано с обявените протестни действия днес в Пиринско. Бдителни благоевградчани видяха колите на жандармерията днес сутринта и качиха снимки в групата “Забелязано в Благоевград“.

Както ИА Региона писа за 12 часа днес е обявен протестът на жителите на община Разлог. Те ще изразят недоволството си от предстоящото увеличение на цената на водата. Отделно от това има и заявен митинг, който пък ще е срещу социалната несправедливост. Той е под мотото „Банско и Разлог срещу системата“. Очаква се пътят да бъде блокиран при „Реденка“.

За 12 часа са насрочени протестни действия и в Гоце Делчев, Сандански и Петрич.

Материалът Какво се случва? Засилено присъствие на Жандармерия в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Прогноза за времето - 18 ноември (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-18-noemvri-nedelja-news_706706.html

Неделя, 18 ноември, ще е първият ден през тази есен, който наистина ще отговаря на понятието "лошо време" - или поне така изглежда от прогнозата на НИМХ, цитирана от Агенция "Фокус". За цели 10 области в страната има жълт код с предупреждение за сняг, а за още 6 области - за дъжд, като това ще е дори по-неприятно предвид очакваните температури от около 0 градуса. А за 4 области има предупреждение за смесени валежи - хем дъжд, хем сняг. Жълт код за сняг е в сила за 10 област

Георги Мамалев: Балонът на “Опит за летене” не кацна в Москва - натопиха ни, че сме били дисиденти в ГДР

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7156779

Георги Мамалев: Балонът на “Опит за летене” не кацна в Москва - натопиха ни, че сме били дисиденти в ГДРДа разсмееш хората, е много приятно задължение, възторжено е някак си, казва обичаният актьор - Как се чувствате 40 г. по-късно в същата пиеса - “Опит за летене”, но в друга роля, г-н Мамалев? - Минах през няколко етапа в чувствата. Като почнахме да четем пиесата първоначално, започнаха да ми се връщат репликите,

Протести блокират днес столицата

https://frognews.bg/novini/protesti-blokirat-dnes-stolitsata.html

Протестите продължават. Четири демонстрации ще се проведат в столицата.

Картина на Дейвид Хокни постави рекорд за най-скъпа продажба

http://www.cross.bg/dolara-kristi-hydozhnik-1589404.html

/КРОСС/ Известната картина с плувния басейн на британския художник Дейвид Хокни бе продадена на търг за 90.3 млн. долара. Тя стана най-скъпо продадената творба на жив художник в историята на изкуството. Предишният рекорд се държеше от Джеф Коонс, чиято картина "Balloon Dog (Orange)" бе купена за 58.4 млн. долара през 2013.,,Рядко може да кажем, че това е най-добрата възможност да се закупи най-добрата творба на един художник", заяви вицепрезидентът на пост-военното и съвременно изкуство в галерия ,,Кристи" Ана Мария Селис.В картината интелигентно облечен мъж стои на ръба на басейна, поглежда към човек, който плува в басейна на фона на идилична планинска гледка. Първият мъж е бившата любов и муза на Хокни Питър Шлесингер, който бе един от неговите студенти в университета в Калифорния. Творбата датира от периода на раздяла между двамата, като идващият плувец вероятно е новата любов на Питър.От ,,Кристи" не пожелаха да разкрият името на продавача, но според сайтовете Блумбърг и Артнет става въпрос за британския билионер Джо Люис, който е собственик на Тависток Груп, лондонския представител на Висшата лига Тотнъм Хотспър, като според списание Форбс богатството му е оценено на 5 млрд. долара.Най-скъпото творение в историята на изкуството бе картината „Спасител на света" на покойния гений Леонардо да Винчи. Тя бе продадена през миналата година за сумата от 450.3 млн. долара отново в ,,Кристи" в Ню Йорк.

Любов „зад волана“: Колите без шофьор ще променят и секса

//dariknews.bg/novini/liubopitno/liubov-zad-volana-kolite-bez-shofior-shte-promeniat-i-seksa-2132020

Учени от Оксфордския университет и от университета в Съри предричат в изследване, че автомобилният секс ще зачести през следващите 20 години във връзка с популяризирането на самоуправляващите се возила, пише в. "Метро".

Боен самолет от Втората световна война в Тексас, двама загинаха

//dariknews.bg/novini/sviat/boen-samolet-ot-vtorata-svetovna-vojna-v-teksas-dvama-zaginaha-2132179

Боен самолет от времето на Втората световна война се разби на паркинга на жилищен комплекс в град Фредериксбърг, щата Тексас, при което и двамата души в него са загинали, предаде Асошиейтед прес.
 
Говорител на Федералното управление на авиацията каза

Снегът идва в Пиринско

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%b3%d1%8a%d1%82-%d0%b8%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be/

Времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан – от сняг. Валежите ще се усилят, и в Родопската област и Югоизточна България количествата ще са значителни. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са предимно между минус 3° и 2°. Максималните ще са от 0 – 4° в северозападните до 8 – 12° в югоизточните райони от страната. Това сочи прогнозата на дежурния синоптик Мартин Славчев в сайта на НИМХ.

Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месеца.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи, предимно от сняг. Привечер на места в Родопския масив количествата ще са значителни. Ще духа умерен югоизточен, по високите и открити части и силен южен вятър. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 1°, на 2000 метра – около минус 4°.

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, значителни привечер по Южното крайбрежие. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 7° и 12°. Температурата на морската вода е 14 – 15°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

На 18.11.2018 слънцето ще изгрее в 07:22 часа и ще залезе в 17:01 часа. Продължителност на деня 09:39 часа.

На 18.11.2018 луната ще изгрее в 14:56 часа и ще залезе в 01:48 часа. Осветеност на диска в 0h UT 72 %. Фаза на луната: след първа четвърт преди пълнолуние.

Жълт код заради сняг и дъжд е обявен в по-голямата част от страната за неделя, 18 ноември.

Предупреждението важи за общо 20 области.

В 10 от тях е в сила заради обилен снеговалеж – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София област, София – град. Перник, Кюстендил.

В по-голямата част от тези области ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка с дебелина до около 10 см.

В 4 области – Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян, предупреждението е и за дъжд, и за сняг. В тези области ще има значителни валежи от дъжд, а в планините – от сняг. Очакваните количества на валежа са между 15 – 25 л/кв.м.

В още 6 области жълтият код е само заради дъжд. Става въпрос за областите Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали,пише блиц. В тези райони на страната ще има значителни валежи от дъжд, като количествата ще са между 20-30 л/кв.м.

Материалът Снегът идва в Пиринско е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Полската православна църква не призна решението на Фанар по Украйна и подкрепи предложението на РПЦ

http://pogled.info/svetoven/polskata-pravoslavna-tsarkva-ne-prizna-reshenieto-na-fanar-po-ukraina-i-podkrepi-predlozhenieto-na-rpts.99057

/Поглед.инфо/ Архиерейският събор на Полската православна църква призовава представителите на всички поместни църкви съвместно да обсъдят ситуацията в Украйна и да се откажат от признаването на решението на Екуменическия патриарх за легализацията на лидерите на украинските разколници. За това пише в заявление, прието след събора, състоял се на 15 ноември.

Лавров: „Турски поток“ може да премине през България, Сърбия и Унгария

http://www.cross.bg/lavrov-potok-platzdarm-1589414.html

/КРОСС/ Маршрутът на газопровода „Турски поток" може да премине през България, Сърбия и Унгария и да достигне до газохранилището в австрийското селище Баумгартен. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбския вестник „Телеграф", цитирано от телевизия Russia Today. От думите на Лавров става ясно, че това е само един от възможните варианти за трасето на „Турски поток". „Същевременно отчитаме печалните уроци от „Южен поток" и не бихме искали повторение на тази ситуация", уточни той. Руският външен министър каза, че за да се пристъпи към работа са необходими положителни гаранции от профилните структури на Европейския съюз. Сергей Лавров обвини Запада в опит да създаде на Балканите нов плацдарм срещу Русия: „Създава се впечатлението, че уроците от украинската трагедия така и не са научени на Запад. Днес се предприемат настойчиви опити за превръщането на Балканите в още един плацдарм срещу Русия. От страните в района настойчиво искат да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел", посочи Лавров.  

Държавата готви нови мерки за асансьорите

http://www.moreto.net/novini.php?n=385971

Държавата готви нови мерки за безопасност при возенето в асансьор. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще наблегне и на обучителни кампании за използването им. Според зам.-председателя на ДАМТН Кирил Войнов хората нямат познания как да се возят, а обучението трябва да започне от най-ранна детска възраст.

На всеки 6 минути някой умира по пътищата на Европа

https://petel.bg/Na-vseki-6-minuti-nyakoy-umira-po-patishhata-na-Evropa__291724

На всеки 6 минути някой умира по пътищата на Европа, съобщават от Световната здравна организация. Днес е Световният ден в памет на жертв...

Полицаят и плачещото момиче – историята на една снимка

https://petel.bg/Politsayat-i-placheshhoto-momiche-----istoriyata-na-edna-snimka-__291723

Нова тв Деси и Иван 5 години по-късно Два дни след оставката на Валери Симеонов и на фона на поредния протест на майките на деца с уврежд...

Аржентинският президент обяви тридневен национален траур за жертвите от подводницата "Сан Хуан"

https://petel.bg/Arzhentinskiyat-prezident-obyavi-tridneven-natsionalen-traur-za-zhertvite-ot-podvodnitsata-San-Huan__291721

Снимка Булфото Президентът на Аржентина Маурисио Макри обяви тридневен национален траур за жертвите на изчезналата преди година подв...

Бонус. Малус. Фалос.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288089_%D0%91%D0%BE%D0%BD%D1%83%D1%81.+%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%81.+%D0%A4%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%81.++

 Бонус-малус-фалос е българска политическа игра, нещо като камък-ножица-хартия. Принципът е лесен и много прост: ти правиш нещo, в очите на държавата то се оказва незначителен малус, след това държавата си пише бонус, а на теб показва фалос. Много е просто наистина.  Ето как става. Депутатската заплата, тъкмо за Коледа, когато на теб ще ти причернява заради по-високите данъци с "Гражданска отговорност", например се увеличи с 90 лева, понеже средната заплата в публичния сектор е нараснала. Депутатската и средната заплата, грижливо е разписано в закона, са скачени една за друга, за да е така, че депутатите винаги да забогатяват пропорционално с повишаването на заплащането в сектора им. Ето това е бонус. Преместваме се в твоя портфейл. Tам виждаме, че растат застраховка, данъци, дизел и покрай него всичко останало, но заплатата ти е останала същата - ето това е фалос.  Сега, възможно е ти да си страшно гневен на това - допускаме, че дори си толкова гневен, че да излезеш от мишата бърлога и да се включиш в протеста срещу високите цени. Но когато се прибереш вкъщи и с прегракнало гърло включиш телевизията, ще видиш, че там Цветан Цветанов категорично твърди, че протестите са организирани от БСП. Какво излезе? Ти си преживял гражданската си позиция като социален и морален бонус. Но Цветан твърди - не приятелю, гражданската ти позиция е обезценен от Корнелия Нинова малус - затова, вземи, предлагаме ти от сърце, ето този фалос.  Ако си си надраснал достатъчно масрафа, за да се интересуваш от срива на Търговския регистър, вероятно си разбрал, че катастрофата на една от най-важните системи би следвало да води до уволнения, а не до раздаване на бонуси за добре свършена работа. Но те са се раздавали, понеже просто, както каза Цачева, "имало такава формула", сякаш тази формула е независима от човека и е природно явление като Витоша и понеже я има, значи трябва да се раздадат пари на хората в системата. Порови ума си сега за оная формула, която за зле свършена от теб работа винаги те награждава с бонус. Рови до утре ако искаш - формулата на живота ти е фалос.  Накрая погледай майките на децата с увреждания. Наблюдавай как излизат на площада всеки ден, а вицепремиерът отдавна си е бил отбой за оставка и единствената му грижа е как да избегне Боби Ваклинов по улиците. Разсъди: във всяка нормална страна оттеглянето на Симеонов щеше да е бонус. Но за твоите уж справедливи копнежи, директно от Министерски съвет, спуснат от прозорците с кранове и екипи по подсигуряване, издялан от мрамор и в двуметров размер, бавничко се намества паметника на вечния фалос. Снимай се пред него и му поднеси цветя. Ще бъде дълго там, а ти играй на бонус-малус-фалос до края на света.   Автор: Райко Байчев


© Actualno.com

Бактерия влияе върху стареенето на организма

http://www.cross.bg/mikroflorata-drygi-vliyae-1589403.html

/КРОСС/ Швейцарски биолози откриха изключително необичайни представители на микрофлората, които влияят директно върху имунитета и ускоряват стареенето на организма. Техните изводи са представени в списание Immunity.„Открихме микроба и резултата от неговата дейност, които влияят на скоростта на стареене на организма на приемника. Няма съмнение, че има и други примери за подобни бактерии, което говори за необходимостта да се изследва как микрофлората влияе върху стареенето и как този процес може да бъде управляван", заяви Игор Яценко от Федералното политехническо училище в Лозана.Тялото на човека съдържа 10 пъти повече едноклетъчни бактерии и други представители на микрофлората, отколкото са нашите собствени клетки. Наблюденията от последните години показват, че микрофлората може да влияе върху метаболизма на човека и вероятността за развитие на рак и други болести.

10 задължителни заглавия в програмата на Киномания 2018

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288088_10+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0

 Всяка година по това време е най-любимото време за киномаратон. Не само заради есенната меланхолия, а защото всяка година през втората половина на ноември всеки любопитен киноман се среща с филмовата селекция на Киномания. Събитието, което събира пред големия екран всички хора, жадни за най-новите, най-харесваните, най-коментираните, най-противоречивите, най-награждаваните и най-очакваните филми, достойни да провокират и задоволят и най-претенциозния зрителски вкус.

И не само! За своите 31 издания (сега започна 32), Киномания си извоюва статуса на събитие - празник на хубавото и стойностно кино; на киното, което в повечето случаи може да се види само в тези 16 ноемврийски дни; на киното, което радва, въодушевява, провокира, разплаква, зарежда с емоции, оставя впечатление и размисли; кино, което си струва да се гледа тук и сега, в Зала 1 на НДК, Люмиер Лидл, Одеон, Дом на киното, кино G-8, Евросинема и във Френски културен институт. А от създаването на панорамата до днес филмите се гледани от над 1 000 000 български зрители.

От 15 до 29 ноември влюбените в седмото изкуство, ще могат да избират между 55 вълнуващи кинопродукции, като пет от тях са нови български филми, а някои от заглавията в селекцията са с прожекции само и единствено по време на Киномания.

Tази година киномаратонът e под мотото "Големите филми преди големите награди".

Филмовата програма на 32-рото издание на Киномания е повече от богатa и интригуваща, но има десет задължителни продукции, които не бива да пропускате!

От всички актьори, играли Ван Гог - Кърк Дъглас, Тим Рот и Бенедикт Къмбърбач - Уилям Дефо най-добре изразява ранимостта на този велик художник. "Ван Гог: Пред портите на вечността" (2018) e паметен филм, какъвто само един художник (като режисьора му Джулиън Шнабел) може да създаде за друг художник.

Италианският режисьор Паоло Сорентино е познат на българските зрители с култовите "Голямата красота" и "Младост", но сега фокусира зрителското внимание върху една неистова сатира на безобразията на властимащите, персонализирани от Силвио Берлускони във феноменалното изпълнение на Тони Сервило. Във филма "Те" ( 2018), Сорентино е в цялата си стихия, разкриващ дързостта на таланта си както никога досега!

Ако сте от най-запалените киномани, няма как да не обичате британеца Ралф Файнс - и заради изтънченото му присъствие на големия екран, заради магнетичния му чар, но най-вече заради способността му да участва само в класни кинотворби. А в последно време и да прави такива, затова не пропускайте "Рудолф Нуреев: Бялата врана" (2018), където Ралф Файнс е и в ролята на режисьор! Това е един красив филм за балета и за необикновен артист от класата на Рудолф Нуреев, създаден с впечатляваща изтънчена режисура на Ралф Файнс.

Когато се появи нов филм на режисьора Спайк Лий, напрежението в очакването автоматично се качва, защото няма как този филм да не е истински хит! Още повече с наградите от Кан - Голямата награда на журито и наградата на публиката от фестивала в Локарно -"BlackKklansman" (2018) е един от откровено политически некоректните филми на годината. Спайк Лий не прощава на расистките предразсъдъци с яркия си сатиричен поглед, както само той умее.

Задавали ли сте си въпроса, има ли по-подходящ актьор за ролята на възрастен обирджия на банки, действащ с финес и очарование, от самия Робърт Редфорд (макар и на 82 годишна възраст! )? Ако сте си го задавили, със сигурност знаете и отговора! Затова и режисьорът Дейвид Лауъри го избира за тази роля в "Старецът и оръжието" (2018) -криминална комедия с намигване към Ужилването! Задължително да се види! Още повече, че самият Робърт Редфорд обяви, че това ще бъде последният му филм като актьор!

Винаги, когато на хоризонта се появи нов филм с участието на Джулиан Мур в главната роля, нейните верни фенове се втурват към киносалоните да видят как се е справила! И тя никога не ги разочарова. Така е и с най-новото й е екранно амплоа - образа на Глория Бел в едноименния римейк, създаден от тазгодишния носител на "Оскар" за чуждоезичен филм - чилиецът Себастиан Лелио ("Една фантастична жена"). Той решава да направи римейк на собствения си филм от 2013 година като пренесе действието в Лос Анжелис. Именно там, Глория иска да намери себе си чрез страстни танци в клуб за необвързани - ролята на Джулиан Мур е повече от откровение - докато търси подходящия мъж, те осъзнава, че да танцува сама е повече от удоволствие!

Името на режисьора Томас Винтерберг, създал хитове като "Ловът"(2012) "Субмарино" (2010) и "Комуната" (2016) със сигурност е знак за оригинална, алтернативна и завладяваща ума и сърцето продукция. На тазгодишната Киномания, зрителите могат да гледат последния филм режисьора, създаден в колаборация със сценариста Робърт Родат ("Спасяването на редник Райън") - "Курск". В главната роля на филм по реални събития за потъването на ядрената подводница "Курск" (август 2000), е белгиецът Матиас Шьонертс, познат с ролите си в "Твърдоглавецът" и "Ръжда и кости". Често определян като белгийският еквивалент на Марлон Брандо и секс-символ с международна слава, тук Матиас е в ролята на отдаден на дълга си морски офицер, щастливо женен и с дете и едно на път. Сред най-ценните качества на филма е детайлното екранно пресъздаване на известната катастрофа с подводницата.

За мнозина може да звучи изненадващо, че сред най-чаканите филми у нас има и анимация, но "Островът на кучетата" (2018) на режисьора Уес Андерсън със сигурност ще оправдае вниманието на зрителите. Носител на "Сребърна мечка" за режисура и две награди на публиката, филмът пресъздава една детайлно измислена вселена, която функционира по свои собствени закони. Това е втората анимация на Уес Андерсън след "Фантастичният мистър Фокс" (показан на Киномания преди 8 години).

"Фаренхайт 9/11" (2018) на скандалния режисьор-документалист, създал ("Боулинг за Колумбайн") - Майкъл Мур и е поредната му творба, която с типичната за него унищожителна сатира критикува партията на демократите в САЩ и алчността на медиите, довели до избора на Доналд Тръмп за президент на 9 ноември, 2016 година и евентуалните последици от неговото управление. Скандален и язвителен - задължителен за гледане)

"Живот нависоко" (2018) на френската режисьорка Клер Дени е изненада за нейните фенове, които я познават като голям експериментатор в кино жанровете на криминалните и любовни филми, на ужасите. Сега тя ситуира филма си чак в Космоса или по-точно в една черна дупка, достатъчни близо до Земята. Очарователната Жюлиет Бинош блести в "Живот нависоко" в компанията на Робърт Патисън в главната роля.

ЧРД на Антоанета Стефанова!

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7157548

ЧРД на Антоанета Стефанова!Антоанета Стефанова, най-лъчезарният графичен дизайнер във в. "24 часа", празнува днес, 18 ноември, рожден ден. Желаем й здраве и успех и постоянни поводи за усмивка!

Дъжд и сняг в цялата страна: обявиха жълт код в 20 области

https://offnews.bg//obshtestvo/dazhd-i-sniag-v-tcialata-strana-obiaviha-zhalt-kod-v-20-oblasti-692160.html

Днес ще бъде облачно и с валежи от дъжд, а в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг, показва прогнозата на НИМХ.

Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса. Максималните ще са от 0 до 4 градуса в северозападните и до 8-12 градуса в югоизточните райони от страната.

За днес са обявени жълти кодове за сняг и дъжд в 20 области на страната.

Жълт код за сняг е в сила за 10 области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София област, София – град. Перник, Кюстендил. В по-голямата част от тези области ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка с дебелина до около 10 см.

Код от същата предупредителна степен, но за дъжд е в сила за 6 области – Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В тези райони на страната ще има значителни валежи от дъжд, като количествата ще са между 20-30 л/кв.м.

Жълта е степента на опасност за валежи от дъжд и сняг и в Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. В тези области ще има значителни валежи от дъжд, а в планините - от сняг. Очакваните количества на валежа са между 15 - 25 л/кв.м.

През следващото денонощие времето ще се влоши. През нощта срещу понеделник валежите ще се усилят и в Родопската област и Югоизточна България количествата ще са значителни.

Си Дзинпин: В търговската война няма победители

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288087_%D0%A1%D0%B8+%D0%94%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%BF%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%92+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D

 Китайският президент Си Дзинпин заяви, че в търговската война няма победители и призова държавите в световен план да се придържат към базиран на правилата търговски ред, ръководен от Световната търговска организация (СТО).Според китайския лидер налагането на мита и прекъсване на икономическите връзки е „късоглед подход, обречен на провал“, съобщава Bloomberg. В изказване в рамките на среща на върха на организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) в Папуа Нова Гвинея Си допълни, че протекционизмът и едностранните мерки хвърлят сянка върху световния растеж, като неуспех очаква и политиката за издигане на икономически бариери.

Търговският спор между САЩ и Китай е важна тема по време на срещата на АТИС този уикенд, на която американският вицепрезидент Майк Пенс в събота заяви, че администрацията на Доналд Тръмп няма да промени курса си по отношение на налагането на мита върху китайския внос докато Пекин не промени методите си на действие.

 

Досега САЩ са въвели налози върху китайско производство на стойност 250 млрд. долара, в отговор на което Китай въведе реципрочни мита върху американски стоки за 110 млрд. долара и на практика преустанови покупките си на ключови американски земеделски продукти.

„Несъгласията трябва да бъдат решени с консултации“, заяви Си. „Опитите за формиране на ексклузивни блокове или налагането на нечия воля върху другите трябва да бъде отхвърлена. Историята е показала, че конфронтацията, било то под формата на студена война, гореща война или търговска война, няма да има победители“, допълни още той.

От своя страна Майк Пенс започна своята реч с думите, че ангажиментът на САЩ към индо-тиоокеанския регион никога не е бил по-силен, като също така отправи критика към инфраструктурното финансиране, което е накарало развиващите се държави да задлъжнеят, критикувайки китайската инициатива „Един пояс – един път“.

„САЩ предлагат по-добър вариант. Ние не давим нашите партньори в океан от дългове“, заяви Пенс. „Ние не предлагаме стегнат пояс и еднопосочен път“, допълни той.

В рамките на форума АТИС руският премиер Дмитрий Медведев предупреди от своя страна за засилващ се протекционизъм, предаде БТА. В изявлението си Медведев също призова за ясни и прозрачни правила в търговията.

По статията работи: Елена Илиева

Утопия ли е безкешовата система в Швеция?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288086_%D0%A3%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BA%D0%B5%D1%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B2+%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%8

 Шведският пазар за разплащания на дребно се отдалечава с голяма скорост от използването на пари в брой. Наличното количество банкноти в обращение се е понижило до 1% от брутния вътрешен продукт на скандинавската страна. Тази тенденция повдига редица въпроси около ролята на държавата в пазара на разплащания, пише заместник-гуверньорът на Централната банка на Швеция Сесилия Скингсли за World Economic Forum.

В продължение на няколко века централните банки на страните предоставят на обществото банкноти и монети. Ако кешът престане да работи, ще остави всички лица да разчитат на частния сектор за достъпа до парите и методите за разплащания.

Това би била безпрецедентна историческа промяна.

Централната банка на Швеция, Riksbank, разглежда евентуалните последици от тази промяна, включително и въпроса как да изгради дигитална валута (е-крона), която да бъде управлявана от нея.

Какво представлява в своята същност тази е-крона?

 

Нека започнем от самото начало, предлага Скингсли.

Шведското законодателство дава възможност на търговците, ресторантите и другите компании да откажат да приемат пари в брой, като за целта те трябва да поставят табела, която да предупреждава клиентите.

Заедно с банките, които спират да предлагат кешови услуги, тенденцията от загърбването на парите в брой продължава да се развива скоростно.

Още повече, че голяма част от шведските граждани подкрепят това въведение от държавата и са склонни да се адаптират към новите условия и технологии, като повече от половината от населението вече е свалила различни приложения за дигитално разплащане.

Чрез създаването на връзка между отделните банкови сметки с мобилния номер, в Швеция е изключително лесно и удобно да пазаруваш или да платиш сметката в ресторант, да събереш пари за коледен подарък или да платиш сметките. Всичко това става с помощта на изградената от Riksbank система за брутен сетълмент в реално време.

Да „шведваш“ се превръща в пълноправен глагол от шведския речни, свързан с този тип разплащания.

В рамките на няколко години, ако сегашният тренд при използването на кеш продължи, шведите биха могли да попаднат в ситуация, в която парите в брой вече няма да бъдат приемани никъде като средство за разплащане.

В Норвегия се забелязва подобен процес като норвежката и шведската централна банка работят съвместно в тази насока.

В еврозоната кешът все още се използва с приоритет. Стойността на съществуващото количество пари в брой в страните от групата е еквивалентна на 10% от техния брутния вътрешен продукт, в сравнения с Швеция, където тази стойност е едва 1%.

През следващите години ще се наложи да бъдат взети редица трудни решения.

Пазарът на разплащания трябва да бъде регламентиран и контролиран чрез нови методи, за да може да изпълни целта за осигуряване на безопасен, ефективен и всеобхватен начин за разплащанията.

Тук става въпрос за цялостно отхвърляне на книжните пари и монетите.

Алтернатива на това решение е да бъде въведена като допълнение към книжните пари и монетите дигитална валута, подобна на е-кроната.

Издадената от Централната банка на Швеция дигитална валута е нова и сравнително слабо изследвана възможност за разплащане, която привлича все по-голям интерес сред другите национални банкови институции.

Основната концепция на е-кроната е да бъде цифрова и конвертируема спрямо книжната крона в съотношение 1 към 1.

От индивидуална гледна точка е-кроната може да се съхранява на мобилния телефон, в дебитна или кредитна карта и в дигитална сметка.

Riksbank е осигурила удобна инфраструктура за разплащане, която да спомага за развитието на дигиталната валута.

В зависимост от обхвата и от избора на дизайн налагането на е-кроната може да доведе до различни последици. Нейното въздействие върху финансовата система зависи от това колко голямо е търсенето на валутата при различните обстоятелства.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Теми и гости в сутрешните блокове на 18 ноември

http://www.cross.bg/tema-godini-istoriya-1589402.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: След оставката на вицепремиера Валери Симеоновq гостува Волен Сидеров. Тема: 5 години след най-дългите протести в новата ни история в "Къси разкази" Мария Йотова ни среща с плачещото момиче и полицая от протеста "ДАНС with me" през 2013-а. Тема: Актрисата Милена Маркова - Маца, пред Мариян Станков - Мон Дьо. Тема: След посрещането на Тайбе Юсеин в родното й село Мъдрево, световната шампионка по борба гостува на живо в неделното студио на "Събуди се". Тема: Репортерът Драгомир Танев ще ни запознае с шоколатиера на Джони Деп и Кондолиза Райс , а Краси Боев разказва историята на първата българска песен, посветена на внуче. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Те са 11 необикновени мъже, те са балканджии, певци и приятели. Тема: Калоян и Александър, за уроците, научени във „Фермата". Тема: Зад кулисите на оставката на Валери Симеонов. Вицепремиерът Красимир Каракачанов, само в „Тази недел". Тема: „Менделсон": Любовната история на Тончо и Нели Токмакчиеви. Тема: БТВ на 18 години, разказват ветераните. Един от първите водещи, сега продуцент - Петър Томов и операторът Добромир Иванов. Тема: Да докоснеш въръха: Историята на волейболната легенда Димитър Златанов. Тема: Андреа, жената до най-силния българин. БНТ, „Денята започва с Георги Любенов" Тема: Протестите и гражданите. Говори омбудсманът Мая Манолова

Защо в богата Германия има толкова много задлъжнели хора

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/11/18/3346933_zashto_v_bogata_germaniia_ima_tolkova_mnogo_zadlujneli/?ref=rss


Близо 7 млн. души в Германия са силно задлъжнели - с 19 хиляди повече, отколкото преди година, научаваме от актуално изследване. Как е възможно в една от най-богатите страни в света да има толкова много задлъжнели хора? "Дойче веле" разказва.<br /><br />Преди беше ясно: покупката на недвижим имот беше основната причина, поради която хората задлъжняваха. Междувременно дългове се трупат по най-различни причини, като придобиването на недвижима собственост изобщо не е сред...

Близо 7 млн. души в Германия са силно задлъжнели

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288085_%D0%91%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE+7+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BB%D1%8A%

 Близо 7 млн. души в Германия са силно задлъжнели и техният брой е с 19 хил. повече от преди година, съобщава DW, позовавайки се актуално изследване, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.

„Преди беше ясно: покупката на недвижим имот беше основната причина, поради която хората задлъжняваха. Междувременно дългове се трупат по най-различни причини, като придобиването на недвижима собственост изобщо не е сред водещите“, посочва Хенинг Димпкер, който от четири години ръководи дейността на център за консултации на силно задлъжнели хора.Съпоставяйки числата, броят на длъжниците в страната са колкото жителите на цяла България, посочва DW.

Според Димпкер сред основните причини са безработицата и трайно ниското заплащане на труда. По думите му към него най-често се обръщат хора, които внезапно са се разболели, преживели са развод или просто дълго време са надценявали финансовите си възможности.

 

Напоследък консултантът е наблюдавал и следната нова тенденция: докато преди при него са идвали за съвет най-вече млади хора, то напоследък възрастта на клиентите му нараства.

„Все по-често ме търсят хора над 50-те и 60-те", казва консултантът и добавя, че расте броят на хората, които макар да работят, имат нужда от социални помощи, тъй като доходите им не стигат за издръжката на семейството.

Как е възможно в една от най-богатите страни в света да има толкова много задлъжнели хора?

Обикновено хората, които са силно задлъжнели, търсят помощ едва когато е вече твърде късно - след като са изминали години, през които те междувременно са свикнали да живеят с дълговете си, обяснява Димпкер. „Идват при нас чак когато са запорирали банковата им сметка и вече нямат никакъв достъп до пари", казва консултантът и добавя, че колкото по-дълго се живее по този начин, толкова повече спада мотивацията да се предприемат стъпки за овладяване на проблема.

Един специфично германски феномен засилва негативната ситуация: тук просто не е прието да се говори за пари, камо ли пък за дългове. Затова и много длъжници мълчат от срам, като паралелно с това постъпват по неразумен начин. „Ето един пример: за да не разберат съседите им, че са изпаднали във финансови затруднения, те не продават колата си. А в същото време нямат пари да си платят наема. Така накрая остават без жилище, но си имат кола", казва Димпкер.

Консултантът посочва нуждата от превантивна дейност сред най-рисковите групи. Добре е също така в консултациите да се включват различни експерти, казва Димпкер. „Какъв е смисълът да се ликвидират дълговете на зависим от хазарта човек, ако едновременно с това той не бъде подложен на терапия, която да го избави от тази негова зависимост. Та нали още на следващия ден той ще натрупа нови дългове", казва консултантът.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Капанът щракна

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/kapanat-shtrakna-692159.html

Има един ясен и неизменен признак за обществения край на един политик - когато този политик престава да осъзнава действителността и се оказва безсилен да я разбере. Той я гледа, но не я вижда, слуша я, но не я чува.

У нас нещата се усложняват от това, че десетина години с огромни медийни ресурси, пиарни действия, пропагандни усилия и дезинформационни кампании се натрапваше на обществото една друга, измислена, несъществуваща, паралелна реалност.

И капанът щракна. Тези, които ни внушаваха, че има такава паралелна реалност, се самозатвориха като в клетка в нея.

И загубиха досега, допира с истинската реалност. Затова не просто отказват да я приемат - те нямат сетива за нея, нямат връзка с нея, не я долавят изобщо, отказват категорично да повярват, да приемат че я има. За тях съществува само една реалност - тази, в която са се самозатворили. А тя всъщност е друга, измислена, несъществуваща, паралелна реалност.

Тепърва те и най-вече Той, ще се сблъскат с безпощадния факт - има една-единствена реалност, истинската, действителната, жестоката, българската реалност. И за тях, и най-вече за Него, ще има все по-малко място в нея.

А на всички нас, от единствената реалност - тежко и горко ни. Това, което бе разрушено за 10 години няма лесно да бъде възстановено. Страданието и съвземането са по формулата 1 към 3. Следователно 30 години поне ще разгребваме руините и ще възстановяваме държавата, народа, обществото и себе дори...

Б. ред. - Позицията на проф. Николай Слатински препечатваме от фейсбук профила му.

Сидеров към партньорите "патриоти": Инфантилни са като 2-годишния ми син

http://clubz.bg/75993-siderov_kym_partnorite_patrioti_infantilni_sa_kato_2_godishniq_mi_sin

"Валери Симеонов и Красимир Каракачанов се държат инфантилно като двегодишно дете, с отказа си да погледнат отвъд тясната българска политика – към предстоящите догодина избори за Европейски парламент. Ако Обединени патриоти (ОП) не се явят обединени на евровота и имат лош резултат, това ще доведе до предсрочно сваляне на правителството".

Този коментар-пророчество направи третият съпредседател на "патриотичната" коалиция - лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" (ОП) Волен Сидеров в сутрешния блок на Нова тв. 

След оставката, която вицепремиерът Симеонов подаде в петък вечер, Сидеров поиска и другият заместник министър-председател от ОП - Красимир Каракачанов, да направи същото.

"Не са лични нападки, той малко се засегна. Това е призив за съставяне на спасителен план за спасяване на коалицията ОП. Тя в момента не е добре, няма да влезем при следващи парламентарни избори. С две думи: вървим по стъпките на Реформаторския блок. То е спасителен план и за голямата коалиция, без малката тя рухва", смята Сидеров.

И се върна назад във времето. Може би "патриотите" били сгрешили като излъчили Каракачанов и Симеонов за членове на Министерския съвет. Това развалило комуникацията между тримата лидери и им попречило да взимат бързо адекватни решения.

Сидеров повтори старата си теза и критики към двамата вицепремиери: "ако искаме да запазим коалицията, трябва да се концентрираме върху идеи, да излезем на ново ниво – доходи, инвестиции, стандарт на живот".

"От години казвам и на двамата: стига сте се занимавали с дискотеки, шумомери, сергии и пр. Скандалите са при тях, не са при мен. Не аз произнесох репликата за майките, не аз имам арестуван шеф на агенция. Това с майките не е политически, а човешки въпрос. Ако не си човечен, не вицепремиер, портиер не трябва да бъдеш. Да се погледнат в огледалото и да си кажат – дали пък не съм сгрешил", посочи лидерът на "Атака".

И отново призова военният министър Каракачанов да подаде оставка – "да напусне поста, да каже не ме интересува този пост, това не е детската ми мечта“.

Сидеров видя "задкулисие" във факта, че Симеонов не го е информирал за това, че се оттегля от кабинета и се обърна към премиера Бойко Борисов, който само допреди ден обясняваше как ако вицепремиерът на НФСБ падне, пада цялото правителство.

"Това означава, че има задкулисие, че хората не са наясно какво става. Как така преди няколко дни оставката щяла да счупи коалицията, сега не я чупи? Няма никакъв проблем да оцелее правителството, то не зависи от двамата вицепремиери“, заяви лидерът на "Атака".

След което направи прогноза за близкото бъдеще - от какво всъщност зависи оцеляването на правителството. - От успеха на ГЕРБ и Обединени патриоти на евровота през май 2019 г.

"Ключът за оцеляване на правителството са евроизборите. Ако ГЕРБ и ОП имат по-малко евродепутати от другите партии, хората ще си кажат вие какво правите там. Отиваме на предсрочни избори не заради този или онзи от нас, а защото резултатът се измерва през това. В Брюксел ще бъде голямата битка за бъдещето на патриотизма. До ден днешен още нямам отговор от двамата (Симеонов и Каракачанов) ще се явяваме ли заедно. Представяте ли си, остават шест месеца – ние вече трябваше да правим кампания. Това е инфантилно мислене – докъдето му са играчките – дотам – това е мисленето на 2-годишния ми син“.

По думите на Сидеров едно лошо представяне на "патриотите“ на изборите за евродепутати ще доведе до това, че патриотизмът ще девалвира като политическа идея и реализация.

"В България вече няма да има хора, които биха гласували за патриотична формация", посочи лидерът на "Атака".

Спорт по тв днес: пресконференция на Хубчев, 3 мача от Лигата на нациите, финал на тениса в Лондон, ски, ски скокове, тото, NВА, дартс, баскетбол, волейбол, снукър, голф, НАСКАР, мотоциклетизъм и кърлинг

https://www.24chasa.bg/sport/article/7157638

Спорт по тв днес: пресконференция на Хубчев, 3 мача от Лигата на нациите, финал на тениса в Лондон, ски, ски скокове, тото, NВА, дартс, баскетбол, волейбол, снукър, голф, НАСКАР, мотоциклетизъм и кърлинг                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Най-важното от Варна във вчерашния 17 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=385953

Малцина се събраха да протестират във Варна (снимки) Едва около 30 души се събраха пред сградата на Община Варна на обявения по-рано протест срещу високите цени на горивата и лошите условия на живот, предаде репортер на Moreto.net.

Волен иска оставка и на Каракачанов, той му отвърна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288084_%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%2C+%D1%82%D0%BE%D0%B9+%

 Лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова след Валери Симеонов оставка като вицепремиер да подаде и другият лидер от "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов. "И Каракачанов да подаде оставка. И двамата с Валери Симеонов не издържаха теста на властта.  Всичко това, което направиха като грешки, е достатъчно. Да се мотаеш във властта само заради гъдела, за мен е перверзия!".  Това заяви в телефонно включване в ефира на "Офанзива" по Канал 3  Сидеров, който сам пожела да говори с водещия Любо Огнянов.

"И двамата да напуснат постовете, да се съберем и да видим дали може да направим нещо истинско, дали можем да започнем начисто - да поставим приоритети за какво сме във властта, защото да се мотаеш във властта, само заради гъдела, за мен това е перверзия", заяви Сидеров.

Той уточни, че това не е ултиматум, че го прави като приятелско предложение. "Искам да ги върна към разума, те загубиха връзката с реалността. Ако ме послушат - ще продължат, ако не ме послушат - ще завършат зле!", подчерта Сидеров.

"Бях за оставката на Валери Симеонов още преди месец, но не ме послушаха. Призовавам вицепремиера Каракачанов също да подаде оставка и да видим дали можем да бъдем Патриотичен блок, някаква формация, която да започне начисто - да поставим приоритети какво искаме да постигнем за българския народ. Ако не – всеки да си хваща пътя и да си тръгва! Няма срок и ултиматум, правя го като приятелско предложение, което да ги върне към основните неща в живота, защото смятам, че и двамата малко позагубиха връзка с реалността", каза още Сидеров.

По-рано Сидеров заяви на брифинг, че оставката на Симеонов е закъсняла и призова Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Красимир Каракачанов да му се извинят, че не са се вслушали в призива на лидера на "Атака" вицепремиерът да се оттегли веднага след репликата му за протестиращите майки.

Волен заяви още, че няма смисъл да се предлага нов вицепремиер от Патриотите на мястото на Симеонов."Какво да прави този вицепремиер. Симеонов отговаряше за 7-8 ресора - демография, здравеопазване... Има ли напредък по тези теми. Не е важно да има още един вицепремиер, а да се върши работа", пордължи разпалено да обяснява Сидеров. " Призиви за оставка през медиите не приемам!", отвърна на своя коалиционен партньор Каракачанов пред Епицентър.бг.

"Ако Сидеров е толкова загрижен, да дойде на Коалиционен съвет и там да си даде предложението, а не да ми дава съвети през медиите. Аз не пропускам да ходя на работа всеки ден, нека и той да тръгне редовно на работа", контрира вицепремиерът Каракачанов.

 

"Цялото поведение на Сидеров е двойнствено - търси варианти при които хем да е във властта, хем да я критикува. Ако не желае да е в състава на "Обединени патриоти" - да го заяви ясно", категоричен беше Каракачанов. Той окачестви като спекулации версиите, че Ангел Джамбазки ще бъде четвърти в листата на ГЕРБ. "Никога не сме мислили за такъв вариант и той не съществува", увери вицепремиерът.

standartnews.com

Облаци и дъжд в неделя, на места и сняг

http://www.cross.bg/gradysa-znachitelni-valezhi-1589401.html

/КРОСС/ През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг. Привечер и през нощта срещу понеделник валежите ще се усилят, и в Родопската област и Югоизточна България количествата ще са значителни. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са предимно между минус 3 и 2 градуса. Максималните ще са от 0-4 градуса в северозападните до 8-12 градуса в югоизточните райони от страната, сочи прогнозата на НИМХ - БАН. Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месеца. По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, значителни привечер по Южното крайбрежие. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 7 и 12 градуса. Температурата на морската вода е 14-15 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи, предимно от сняг. Привечер на места в Родопския масив количествата ще са значителни. Ще духа умерен югоизточен, по високите и открити части и силен южен вятър. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 1 градус, на 2000 метра - около минус 4 градуса.

Преглед на неделния печат

http://www.cross.bg/leva-vinetka-stranitza-1589407.html

/КРОСС/ Четири милиметра грайфер стигат, за да не ви глобят за липса на зимни гуми, пише на първата си страница 24 часа. Вестникът започва водещата си статия с цитат от Закона за движение по пътищата, където пише, че от 15 ноември до 1 март движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия. Глобата за по-малък грайфер от 4 милиметра е 50 лева. Според „24 часа" напоследък са се появили подвеждащи съобщения какви трябва да са гумите. Заради очакваните снеговалежи шофьорите масово сменят гумите си, заради което някои сервизи са преминали на денонощен режим на работа. 70 лева такса, ако караш без винетка, четем на заглавната страница на „Телеграф". Шофирането по платените пътища през уикенда ще ни струва десетачка, продължава вестникът. Изданието уточнява, че според предложение на регионалното министерство 70 лева компенсаторна такса ще плащат водачите на леки автомобили, които карат без електронна винетка от 1 януари догодина. Таксата ще се събира при установяване на нарушението. Проектът е пуснат за обществено обсъждане.  

Каракачанов: Кабинетът е стабилен и след оставката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288083_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0

 Правителството е стабилно и ще продължи да изпълнява ангажиментите от своята управленска програма и след подадената оставка от Валери Симеонов. Това заяви пред БНР вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той коментира, че е бил информиран още вчера следобед от самия Симеонов за решението му. Лидерът на НФСБ е благодарил за коректното отношение и подкрепата, която е получавал, и е изложил мотивите си. След това е бил информиран и премиерът.

Днес Красимир Каракачанов ще направи официално изявление.

Симеонов е имал среща около 16 часа вчера с Каракачанов, на която е обявил решението си. Преди това лидерът на НФСБ свика съвещание на депутатите и ръководството на партията, за да обсъдят създалата се ситуация. Решението за оставката е било взето тогава.

standartnews.com

Кастинг за играчи в школата на „Бepoe”

https://www.actualno.com/bgfootball/kasting-za-igrachi-v-shkolata-na-bepoe-news_706718.html

Дeтcĸo-юнoшecĸaтa шĸoлa на „Бepoe” обявява кастинг за играчи, poдeни пpeз 2005 и 2006 г. - на 9 декември, а на 15 декември зa poдeни пpeз 2007 и 2008 г. Кастингите ще са пoд фopмaтa нa тpeниpoвĸa, която ще се проведе нa изĸycтвeния тepeн нaд cтaдиoн „Бepoe“ и ще се води от тpeньopитe. Ще бъде нaблюдaвaна oт cĸayтитe нa ĸлyбa и oт pъĸoвoдcтвoтo нa шĸoлaтa. В академията нa „Бepoe“ тpeниpaт нaд 200 дeцa. Kлyбът paзпoлaгa c тpи ecтecтвeни

Православен календар за 18 ноември

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7119428

Православен календар за 18 ноемвриСв. мчци Платон и Роман Св. мчк Платон се родил в малоазийския град Анкара в семейство на благочестиви родители, които го възпитали в християнския закон. Той проповядвал Христа и учел езичниците да познаят истината и да се обърнат към Бога. Заради това бил затворен в тъмница и осъден на смърт. Св. мчк Роман произхождал от Палестина и бил дякон на

Португалия е на елиминации в Лигата на нациите

http://clubz.bg/75992-portugaliq_e_na_eliminacii_v_ligata_na_naciite

Португалия е първият отбор, който и на теория си осигури участие в елиминациите в Лигата на нациите от дивизия А - най-силната. Иберийците постигнаха 0:0 като гости на Италия и с мач по-малко спечелиха група 3. Те имат 7 точки, а "адзурите" са с 5, но двубоите им приключиха. Полша има 1 т.

Мач №100 за Италия изигра Джорджо Киелини. Той е седмият италиански футболист в "клуб 100". Португалците бяха без Кристиано Роналдо, който след Световното не е бил викан под знамената.

Инсиние и Имобиле имаха добри възможности преди почивката, а гостите традиционно залагаха на контри. След почивката нещата не се промениха много, но чистите голови ситуации за Италия бяха още по-малко. Те разчитаха на статични положения, които не донесоха нищо повече освен напрежение пред Руи Патрисио.

Така голове не паднаха - 0:0.

В гр. 2 на дизивия В Швеция победи Турция с 1:0 като гост и запази шансове за първото място, стига на 20 ноември да надвие Русия у дома, при това трябва да го направи с убедителен резултат.

В гр. 4 на дивизия С Сърбия надви Черна гора с 2:1 в Белград и продължава да води с 11 точки, а Румъния има 9 в битката за челната позиция.

Нинова: Оставката няма да спре протестите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288082_%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1

 Оставката на Валери Симеонов беше задължителна, но е закъсняла, подадена под натиск и неискрена. Това заяви соцлидерката Корнелия Нинова и поздрави майките на деца с увреждания, че 26 дни не са отстъпили в исканията си вицепремиерът да си ходи. "Голяма победа не е само оставката на Валери Симеонов. Тя е шрих от една по-голяма картина - събудената гражданска енергия, че чувството за справедливост надделя над страха и апатията", коментира Нинова. Според нея обаче оставката на Симеонов няма да промени нищо, защото протестите и ситуацията вече са различни, а управляващите няма да променят политиките. Според нея БСП продължава да е изразител на част от исканията на протестиращите, които е внесла в парламента.

В понеделник на извънредно заседание червеното Изпълнително бюро и ръководството на групата ще решат дали да продължават бойкота на кворума на парламента и отказа да се регистрират сутрин. Соцдепутатите не го правят вече няколко седмици, като условието им беше оставката на Симеонов, която вече е факт. 

standartnews.com

Карадайъ: Оставката на Симеонов не решава нито един проблем

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288081_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B9%D1%8A%3A+%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0

 Оставката на злополучния вицепремиер беше задължителна. Тя е закъсняла и няма да промени нищо. Показа, че активните граждани не отстъпиха пред цинизма, арогантността и некомпетентността. Но този акт не решава проблемите”.

Това написа на страницата си във Facebook лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му ситуацията в страната е тревожна.

„Бедността и несигурността подхранват омразата и агресията. Време е за съгласие и воля, време е за реализиране на програма за ускорено развитие на страната”, написа Карадайъ.

standartnews.com

Ялтенската конференция за границите между Япония и СССР

http://pogled.info/svetoven/yaltenskata-konferentsiya-za-granitsite-mezhdu-yaponiya-i-sssr.99054

/Поглед.инфо/ Ялтенската конференция на съюзните държави (4-11 февруари 1945 г.) е втората поред многонационална среща на лидерите на трите страни от антихитлеристката коалиция – СССР, САЩ и Великобритания и по време на Втората световна война, посветена на установяването на следвоенния световен ред. Конференцията се провежда в Ливадийския (Бял) дворец в селището Ливадия на три км. от Ялта (Кримска АССР, РСФСР, СССР) и става последната конференция на лидерите на антихитлеристката коалиция на „голямата тройка“ в доядрената епоха.

„Буран“ ще се завърне (Видео)

http://pogled.info/svetoven/russia/buran-shte-se-zavarne-video.99053

/Поглед.инфо/ Преди 30 години „Буран“ извърши своя първи и единствен полет. „Буран“ е първият в света многостепенен ракетоплан, извършил на 15 ноември 1988 г. космически полет в автоматичен режим. Наричаха го цифров кораб, който е изпреварил времето си. Много от приборите и системите на „Буран“ са поставени на космическите кораби от следващо поколение. /ВИДЕО/ Рус.ез.

Пускове на ракети-торпеда от ТАРКР „Петър Велики“ в Баренцово море (Видео)

http://pogled.info/svetoven/puskove-na-raketi-torpeda-ot-tarkr-petar-veliki-v-barentsovo-more-video.99056

/Поглед.инфо/ Тежкият атомен ракетен крайцер на Северния флот „Петър Велики“ влезе в импровизирана морска битка с атомна подводна лодка по време на противоподводничарски учения в Баренцово море.

Ужасът на глобалистите

http://pogled.info/svetoven/uzhasat-na-globalistite.99055

/Поглед.инфо/ Победата на популистите в Италия е основно събитие, което показва не само частен случай на възможността да се обединят десни и леви популисти, но и новата политологическа картина на Запад.

Предстоящи събития на 18 ноември

http://www.cross.bg/chasa-protest-provede-1589400.html

/КРОСС/ ****/София./*От 10.00 до 18.00 часа в Универсална спортна зала „Триадица" ще се проведе VІI международен турнир по карате за купа „Ронин". ****/София./*От 11.00 часа на пл. „Народно събрание" ще се проведе протест за оставката на правителството. От 13.00 часа ще тръгне шествие, което ще премине от пл. „Народно събрание", бул. Цар Освободител", пл. „Независимост", бул. „Княз Ал. Дондуков", бул. „Васил Левски", бул. „Цар Освободител" до пл. Орлов мост до езерото Ариана. Протестът ще продължи до 16.30 часа. Затруднения на движението ще има по време на шествието по посочения маршрут. ****/София./*От 11.00 часа в храм-паметника „Св. Александър Невски" ще бъде отслужена панахида за жертвите на пътнотранспортни произшествия ще бъде отслужена в храм-паметника „Св. Александър Невски". ****/София./*От 13.00 часа в парк „Княжеска градина" ще се проведе митинг протест и шествие - молитва „За свободата на вероизповеданието". Шествието ще започне в 14.30 часа с маршрут - парк „Княжеска градина", ул. „Гурко", ул. „Г. С. Раковски", престой пред сградата на ЕК - 10-15 минути, бул. „Патриарх Евтимий", парково пространство НДК. Очкава се да приключи в 16.00 часа. ****/София./*От 15.00 до 22.00 часа на пл

Облаци и дъжд в неделя, на места и сняг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288080_%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8+%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D0%B6%D0%B4+%D0%B2+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%2C+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B3

 През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг. Привечер и през нощта срещу понеделник валежите ще се усилят, и в Родопската област и Югоизточна България количествата ще са значителни. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са предимно между минус 3 и 2 градуса. Максималните ще са от 0-4 градуса в северозападните до 8-12 градуса в югоизточните райони от страната, сочи прогнозата на НИМХ - БАН.
 
Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месеца.

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, значителни привечер по Южното крайбрежие. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър.
 
Максималните температури ще са между 7 и 12 градуса. Температурата на морската вода е 14-15 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
 
В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи, предимно от сняг. Привечер на места в Родопския масив количествата ще са значителни. Ще духа умерен югоизточен, по високите и открити части и силен южен вятър. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 1 градус, на 2000 метра - около минус 4 градуса.

Пътна обстановка в страната - 18 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=385969

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: Движението от км 14+270 до км 20+660 в посока Бургас е ограничено поради ремонтни-възстановителни дейности на виадукти при км 17+440 и км 18+140. Движението се осъществява двупосочно в платното посока София.

Протестите продължават в десетки градове

http://www.cross.bg/chasa-grada-suberat-1589413.html

 /КРОСС/ Протестни демонстрации са организирани в неделния ден в десетки градове в страната, информира Националното радио. Вълната от недоволство беше породена от цените на горивата, но впоследствие прерасна до протести срещу цялостния начин на живот у нас - ниската покупателна способност, качеството на здравеопазването, образованието и начина на управление на България през последните десетилетия.На няколко места се планува блокиране на основни пътни артерии, сред които магистрала "Тракия" и гранични пунктове. София Няколко протеста се очаква да се проведат днес в столицата. По обяд пред парламента ще се съберат протестиращи срещу високите цени на горивата и застраховката гражданска отговорност и срещу новите данъци. Към тях ще се присъединят и участниците в протест, на който ще поискат промяна на политическия модел на управление и намаляване на броя на депутатите.Срещу промените в Закона за вероизповеданията ще се обявят представители на Християнската общност на протестантските вярващи и църкви, които ще проведат молитвено шествие. И тази вечер ще се съберат майките на деца с увреждания, които смениха протеста си с присъствие, докато не бъде гласувана от Народното събрание оставката на вицепремиера Валери Симеонов.Пловдив и ПазарджикВ Пловдив протестиращите се събират в 8 часа, за да потеглят половин час след това в шествие по основните булеварди в града. От полицията оповестиха и маршрута, по който ще преминава автоколоната

Волен Сидеров обясни защо иска оставката на Каракачанов, кой е най-големият му страх и ще става ли вицепремиер

https://petel.bg/Volen-Siderov-obyasni-zashho-iska-ostavkata-na-Karakachanov--koy-e-nay-golemiyat-mu-strah-i-shhe-stava-li-vitsepremier__291720

Снимка Булфото Сега си давам сметка след година и половина, че може би направихме грешка, че излъчихме двамата лидери, може би трябваше д...

Сняг в проходите: Въведени са ограничения за тежкотоварни автомобили

https://petel.bg/Snyag-v-prohodite--Vavedeni-sa-ogranicheniya-za-tezhkotovarni-avtomobili__291719

Кадър Нова тв Жълт код за дъжд и сняг в почти цяла България в неделя. В по-голямата част от страната се очаква да натрупа снежна покривка ...

Шествие в Хасково: Ето за какво протестират хората

https://petel.bg/SHestvie-v-Haskovo--Eto-za-kakvo-protestirat-horata__291717

Кадър Нова тв Жителите на Хасково на протест. Те са недоволни от високите цени на горивата и ниските доходи и настояват за цялостна пром...

Най-младият кмет на Варна Иван Портних с три желания

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7157555

Най-младият кмет на Варна Иван Портних с три желания Кметът ще посрещне рождения си ден в тесен семеен кръг. Когато през 2013-а пое кормилото на морската столица, Иван Портних си пожела три неща - да има три деца, да има половин милиард европари за варненци и Варна да е градът, в който се осъществяват важните житейски промени в България. Вече е щастлив баща на две деца - Николай и малката Карла,

Рожденици на 18 ноември

http://www.cross.bg/rozhdenitzi-na-noemvri-1589399.html

/КРОСС/ Димитър Найденов (Джими), медиен експерт и преподавателИван Славчов, главен секретар на Народното събраниеПроф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите, бивш председател на КНСБЛюбен Генов, председател на СБХИван Портних, кмет на ВарнаАнтраник Арабаджиян (Астор), илюзионистПроф. д-р Стоян Стоянов, ръководител катедра „Счетоводство" в УНССПроф. Цанка Цанкова, конституционен съдия

Актуална пътна обстановка

https://pik.bg/актуална-пътна-обстановка-news797033.html

Актуална пътна обстановка

Температурите са в интервала от – 5 до плюс 6 градуса. Времето над страната е предимно облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите Смолян, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Видин, Разград, Шумен и Русе. Слаб дъжд вали в района на Чирпан /обл.Ст.Загора/; на места в обл.Смолян; Странджа и Обзорски проход /обл.Бургас/; обл.Пазарджик; Слаб сняг вали в районите на Мездра; Тетевен и Априлци /обл.Ловеч/; АМ“Хемус“, АМ“Тракия“, Пирдоп, Гълъбец, и Скравена /обл.София/; Картела /обл.Пазарджик/; Студенец /обл.Пловдив; Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, а по усойните и планински райони частично заледени, но обработени – проходими при зимни условия, съобщават от агенция “Пътна инфраструктура”, цитирани от „Фокус“.


Намалена видимост поради мъгла:

- до 50 м. в районите на Леденика /обл.Враца/; Котел /обл.Сливен/; Антоново и Омуртаг /обл.Търговище/; АМ“Хемус“ /обл.София/;

- до 100 м. в района Б.Слатина, Борован и Криводол /обл.Враца/; проход „Троянски“ /обл.Ловеч/; Г.Оряховица и Лясковец /обл.В.Търново/;

 

Ограничения за товарни автомобили:

Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:

целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.

Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.

Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:

 

•          Всички автомагистрали;

•          път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;

•          път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата“;

•          път I-4 п. в. „Коритна“-Велико Търново-Шумен;

•          път I-5 Русе-Велико Търново;

•          път I-8 ГКПП „Калотина“-София;

•          път I-9 Варна-Бургас;

•          път II-18 Околовръстен път София;

•          път II-99 Бургас-Царево.

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

 

Състояние на автомагистралите:

АМ „Тракия“:

Област София:

Движението от км 14+270 до км 20+660 в посока Бургас е ограничено поради ремонтни-възстановителни дейности на виадукти при км 17+440 и км 18+140. Движението се осъществява двупосочно в платното посока София. В празничните и почивни дни се въвежда реверсивно движение както следва: за посока Бургас се обособяват две ленти на движение и една посока София. През последния почивен или празничен ден – една лента за движение посока Бургас и две посока София. Срок 20.12.2018 г.

Движението в участъка от км 34+980 до км 41+560 в посока София в района на Ихтиман е ограничено поради ремонтно-възстановителни дейности на виадукти при км 37+390 и км 38+240. Срок 30.11.2018 г.

Движението по АМ "Тракия" от 45+900 до км 53+000 и в двете посоки се осъществява с повишено внимание поради констатирани неравности по пътната настилка. Скоростта на движение се ограничава до 90 км/ч. Срок 20.12.2018 г.

Област Пазарджик:

Движението по АМ „Тракия“ от км 89+000 до км 89+600 в посока София е ограничено поради ремонт на пътно съоръжение над р. Елшишка. Движението се осъществява двупосочно в платното посока Бургас. Срок до 26.11.2018 г.

Област Стара Загора:

Движението по АМ „Тракия”         при км 174 до км 208 в посока Бургас временно се преустановява активната лента и се пренасочва в изпреварващата лента поради извършване на ремонт на асфалтовата настилка. Срок до 26.11.18 г.;

 

АМ „Хемус“:

Област София:

Движението по АМ „Хемус“ при Потоп от км 18+680 до км 19+600 в посока Варна се осъществява с повишено внимание поради ремонтни дейности в аварийната лента по виадукт при км 19+250. Скоростта на движение е ограничена до 70 км/ч. Срок до 20.12.2018 г.;

Движението от км 29+860 до км 35+150 в посока София е ограничено поради ремонтни дейности на виадукт при км 33+600 и тунел „Витиня“. Движението се осъществява двупосочно в платното посока Варна. Срок 20.12.2018 г.;

Движението от км 30+260 до км 47+060 /от п.в. „Витинска река“ до п.в. Ботевград/ е ограничено за МПС над 12 тона в двете посоки поради ремонтно – възстановителни дейности по виадукт „Коренишки дол“ при км 36+450. Движението се осъществява по обходен маршрут: п.в. „Витинска река“ – път I-1 /София – Ботевград/ - път II-17 /Ботевград – АМ „Хемус“/ – п.в. Ботевград. Срок 20.12.2018 г.;

Движението от км 34+010 до км 40+510 в посока София е ограничено поради аварийно – възстановителни дейности по виадукт „Коренишки дол“ при км 36+450 и виадукти при км 37+520 км 37+920. Движението се извършва двупосочно в платното посока Варна. Срок до 15.12.2018 г.;

Движението по АМ „Хемус“ от км 48+800 до км 53+690 в посока Варна е ограничено поради ремонтни дейности по виадукт при км 51+360. Движението се осъществява двупосочно в платното посока София. Срок 15.12.2018 г.;

Област Шумен:

Движението на МПС в участъка от жп надлез на км 364+744 до надлез на км 365+597 се осъществява двупосочно в едно платно поради извършване на строителни и монтажни работи по мостовите съоръжения. Срок до 17:00 часа на 25.11.2018 г.

Област Варна:

Движението по АМ ,,Хемус” от км 375+800 (п.в. Невша) до км 381+500 (п.в. Млада Гвардия) посока Варна – София се осъществява в дясно платно двупосочно, поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Затваря се слизането от АМ ,,Хемус” към Невша и Белоградец на п.в. Невша. МПС се пренасочват през с. Млада Гвардия. Затваря се качването в посока София от п.в. Невша .МПС се пренасочват по път I-2 ,,Русе – Варна” като могат да се качат на АМ ,,Хемус” на п.в. ,,Каспичан”. Срок до 30.11.2018 г.

 

АМ „Струма“: няма ограничения.

 

АМ „Марица“: няма ограничения.

 

АМ „Черно море“:

Област Варна:

Движението от км 0+000 до км 8+600 се осъществява двупосочно в едно платно посока Варна – Бургас поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Срок 23.12 2018 г.

 

АМ „Люлин“:

Област София:

Движението по АМ „Люлин“ от км 9+480 до км 12+220 в посока София се осъществява в една лента поради ремонтни дейности и укрепване на откос в активна и аварийна лента, във връзка с изтичане на кална маса и опасност от срутване на скална маса на пътното платно при км 9+600. Движението се извършва в изпреварващата лента. Срок: от 13:30 до 16:30 ч. на 18.11.2018 г.;

Движението по АМ „Люлин“ в посока София от втори тунел „Люлин“ до първи тунел "Мало Бучино" от км 7+100 до км 12+860 се осъществява с повишено внимание поради ремонтни дейности в аварийната лента свързани с изтичане на кална маса и опасност от срутване на скална маса на пътното платно при км 9+600. Срок 20.11.2018 г.;

 

Въведени ограничения по основните пътни направления:

 

1. Проходи:

- „Върбишки“ - затворен за всички МПС. Срок: целогодишно;

- „Златишки“ - затворен за всички МПС. Срок: целогодишно;

- „Айтоски“ - отворен за всички МПС;

- „Котленски“ - отворен за всички МПС;

- „Обзорски“ - отворен за всички МПС;

- „Печинско“ - отворен за всички МПС;

- „Превала“ - отворен за всички МПС;

- „Предел“ - отворен за всички МПС;

- „Републиката“ - отворен за всички МПС;

- „Ришки“ - отворен за всички МПС;

- „Рожен“ - отворен за всички МПС;

- „Троянски“ - отворен за всички МПС;

 

- „Пампорово“ - забранен за МПС над 3,5 т. Срок: целогодишно;

- „Вратник“ - забранен за МПС над 10 т. Срок: целогодишно;

- „Дюлински“ - забранен за МПС над 3,5 т. Срок: целогодишно;

- „Петрохан“ - забранен за МПС над 12 т както и тегленето на ремаркета и полуремаркета. Срок целогодишно;

- „Твърдишки“ - забранен за МПС над 10 т. Срок: целогодишно;

- „Шипка“ - забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 т от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 т от категория О4. Срок: целогодишно.

 

Състояние на републиканската пътна мрежа:

Ограничения в движението на МПС по първокласната пътна мрежа:

- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция:

Област Видин:

Движението по път I-1 Дунавци – Жеглица от км 21+480 до км 21+552 е ограничено за движение на МПС над 12 т поради ремонт на дилатационни фуги на мост при км 21+516.

Обходен маршрут: За МПС над 12 т:

- За движещите се в посока Видин – Монтана: по път I-1/Е-79/ при пътно кръстовище „Дунавци” /км 19+783/ се отклоняват в ляво по път ІІ-11, по път II-11 /о.п.Видин-Димово/ – Симеоново – Ботево – Арчар – граница Монтана до пътно кръстовище „Добри дол“ с път III-112, по път III-112 Добри дол – Дреновец – граница Монтана до пътно кръстовище „Тополовец“ с път III-114, по път III-114 Лом – Сталийска махала – Дондуково – Дреновец – Ружинци – Чупрене – м.“Бялата вода“ до пътно кръстовище „Ружинци“ с път I-1/Е79/ и продължават в ляво в посока Монтана;

- За движещите се в посока Монтана – Видин: по път I-1/Е-79/ при пътно кръстовище „Ружинци” /км 62+758/ се отклоняват в дясно по път III-114, по път III-114 Лом – Сталийска махала – Дондуково – Дреновец – Ружинци – Чупрене – м.“Бялата вода“ до пътно кръстовище „Тополовец“ с път III-112, по път III-112 Добри дол – Дреновец – граница Монтана до пътно кръстовище „Добри дол“ с път II-11, по път II-11 – Симеоново – Ботево – Арчар – Лом до пътно кръстовище „Дунавци“ с път I-1/Е-79/ и се продължава в дясно в посока Видин. Срок до 30.11.2018 г.

Област Монтана:

При км 121+919 се забранява влизането в с. Сумер на тежкотоварни превозни средства над 10 т. по общински път „пътна връзка за с. Сумер. Движението на МПС при км 120+390 от Монтана посока Вършец се отклонява по път ІІІ-1621 Сумер – Вършец. Срок до 22.11.2018 г.;

Област София:

Движението по път I-1 София – Перник при Владая се осъществява с повишено внимание. Поради ремонт на тротоарна конзола на моста на река „Владайска“ при разклона за с. Владая до КПП Владая от км 279+170 до км 279+200 е ограничено движението в лентата посока София. Движението се осъществява двупосочно в останалите две ленти. Срок 26.11.2018 г.;

Движението по път I-1 София – Перник в района на Владая от км 279+170 до км 279+200 в района на КПП „Владая“ се осъществява двупосочно в две от три ленти поради ремонт на тротоар на конзола на моста на река „Владайска“. Срок до 18.11.2018 г.;

Движението в участъка от км 200+000 до км 212+000 Ботевград – София се осъществява с повишено внимание поради частични ремонтни дейности по пътното тяло. Срок до 30.11.2018 г.;

Движението по път I-1 София – Ботевград при Бебреш се извършва с повишено внимание поради свлачище на км 202+650 в посока Ботевград. Срок до 30.11.2018 г.;

Движението на всички МПС в участъка Жерково – Елешница от км 224+600 до км 229+700 е ограничено за всички МПС поради намален габарит на пътното тяло. Срок до 30.09.2019 г.

Движението на товарни МПС над 12 т в участъка от Александров мост до границата с област Перник от км 276+162 до км 282+485 е ограничено. Срок до 30.09.2019 г.

Въведено е реверсивно движение по път I-1 София – Перник в участъците от км 276+162 /Александров мост/ до км 277+610 /начало четири лентов път/ и от км 278+910 /край четири лентов път/ до км 282+038 /бензиностанция „Лукойл“/ както следва:

- всяка неделя, както и в последния почивен /празничен/ ден от 10:00 ч. до 18:00 ч.: две ленти за движение в посока влизане в София и една лента за движение в посока изход от София. През останалото време от седмицата остава в сила постоянната организация на движение, която осигурява две ленти в посока изход от София и една лента в посока София. Срок до 20.12.2018 г.;

Движението по път София – Перник при разклонението за с. Драгичево от км 281+890 се ограничава в една лента за движение в лявото платно преди кръстовището и се отваря след него при км 282+115. Скоростта на движение се ограничава до 40 км/час. Срок 31.12.2018 г.;

Област Перник:

Движението по път I-1 София – Перник от км 282+485 до км 285+600 в участъка от граница София до кръстовище Драгичево е ограничено за тежкотоварни автомобили с тегло над 15 т. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Движението е пренасочено по АМ „Люлин“. Срок до 31.01.2019 г.

Въведено е реверсивно движение по път I-1 София – Перник в участъците от км 285+660 /кръстовище Драгичево/ до км 286+847 /бензиностанция „Петрол“/ както следва:

- всеки петък, както и в последния работен ден преди празници, от 12:00 ч. до 20:00 ч., и в първия почивен /празничен/ ден от 08:00 ч. до 14:00 ч.: две ленти в посока Перник и една лента в посока София. През останалото време от седмицата остава в сила постоянната организация на движение, която осигурява две ленти в посока влизане в София и една лента в посока изход от София. По преценка на директорите на ОПУ, съобразно метеорологичните условия и пътната обстановка, реверсивното движение може да бъде отменено или цитираните часови периоди да бъдат променяни. Срок до 10.04.2019 г.

Движението по път I-1 /Е79/ (с магистрален габарит) от км 23+000 – нов (км 291+500 – стар) до км 24+000 – нов (км 292+500 – стар) в посока Перник – Кулата се осъществява с повишено внимание и скоростта на движение е ограничена до 80 км/ч. Срок до 31.01.2019 г.

Област Благоевград:

- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: няма.

- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград:

Област Ловеч: Движението в участъка Златна Панега – Ябланица от км 156+500 до км 158+500 се осъществява с повишено внимание поради полагане на пътна маркировка. Срок до 19.11.2018 г.

Област София:

Движението в участъка Правец – с. Разлив – Трудовец – Ботевград в участъка от км 193+345 /отклонение за пътен възел „Правец“/ до км 204+200 /заустване в път І-1 Видин-Враца-Ботевград/ е ограничено за движение на МПС над 12 т.

Обходен маршрут: АМ „Хемус“ /за п.в. „Правец“/, път ІІ-17 (Мездра-Ботевград), пътен възел І-3, пътен възел „Ботевград“ на АМ „Хемус“ и обратно. Срок до 30.06.2019 г.

- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В. Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен:

Област Велико Търново:

Движението в участъка от км 101+550 до км 125+000 се осъществява с повишено внимание поради изсичане на храсти. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срок до 30.11.2018 г.

Област Търговище:

Движението по път I-4 Търговище – о.п. Белокопитово от км 248+000 до км 250+300 се осъществява в една лента поради ремонтни дейности във връзка със строителството на обект: АМ „Хемус”. Срок до 31.10.2019 г.

- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция:

Област Русе:

Движението в участъка Русе – разклон за Борово от км 6+630 до км 44+800 се осъществя в една лента на участъци поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Участъкът е сигнализиран временно, като в определените работни участъци движението на МПС се осъществява с пропускателен режим и ограничение на скоростта до 50 км/ч. Движението се регулира от сигналисти. Срок до 30.11.2018 г.

Движението в участъка Борово – Бяла от км 44+660 до км 52+240 се осъществя в една лента поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Участъкът е сигнализиран временно, като в определени работни участъци движението на МПС се осъществява с пропускателен режим и ограничение на скоростта до 50 км/ч. Движението се регулира от сигналисти. Срок до 30.11.2018 г.

Област Хасково:

Движението по околовръстен път на гр. Хасково в участъка от км 293+860 до км 298+482 е ограничено поради ремонтни дейности на пътната инфраструктура. Транзитното движение в посока Кърджали и обратно се пренасочва през пътен възел „Орфей“ в гр. Хасково по обходен маршрут:

От начало гр. Хасково – пътен възел „Орфей“ – бул. „Васил Левски“ – бул. „Илинден“ – бул. „Освобождение“ – път I-5 / Хасково – Кърджали /. Срок до 08.12.2018 г.

Движението в участъка Хасково – п.в. Манастир от км 300+034 до км 302+932 се осъществява двупосочно в едното платно за движение спрямо поставената пътна сигнализация поради ремонтни дейности. Срок до 01.12.2018 г.

Област Кърджали:

Движението по път Кърджали – Маказа в участъка Надлез Кирково – ГКПП „Маказа“ е ограничено за МПС над 3,5 т. Срок до 21.12.2018 г.

Движението по път Черноочене – Кърджали само в посока от Черноочене към Кърджали е ограничено за движение на МПС над 15 т. Срок до 21.12.2018 г.

Обходни маршрути:

- направление Хасково – Кърджали: път І-5, път ІІІ-505 (с. Манастир), път ІІІ-507 Г.Войводино – Мост – Чифлик – Кърджали.

- направление Асеновград – Кърджали: път ІІ-58, път І-5 посока Хасково, път ІІІ-505 (с. Манастир), път ІІІ-507 Г. Войводино – Мост – Чифлик – Кърджали.

- направление Минерални бани – Кърджали: път ІІІ-506, път І-5 посока Хасково, път ІІІ-505 (с. Манастир), път ІІІ-507 Г.Войводино – Мост – Чифлик – Кърджали;

- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас:

Област Бургас:

Движението по път I-6 в урбанизираната територия на Карнобат от км 446 +500 до км 447+300 се извършва с повишено внимание поради ремонтни дейности на пътното платно. Организацията на движение е сигнализирана с пътни знаци. Срок до 30.11.2018 г.

Движението по път I-6 в участъка Карнобат – Соколово от км 451+000 до км 454+000 се извършва поетапно в една лента с повишено внимание поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Организацията на движение е сигнализирана с пътни знаци. Срок до 30.11.2018 г.

Област Стара Загора:

Движението по път I-6 Казанлък – Сливен при км 319+600 до км 52+400 се извършва със стесняване на една от лентите за движение поради рязане и косене на тревни площи. Движението на МПС се регулира от сигналисти. Срок до 23.11.2018 г.

- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: няма ограничения.

- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция:

Област София:

Движението в участъка Вакарел – Ихтиман от км 110+700 до км 118+800 е ограничено за всички МПС поради намален габарит на пътното тяло. Поставена е необходимата сигнализация, указваща ограничението. Срок до 31.08.2019 г.

Област Хасково:

Движението в участъка гр. Свиленград – Капитан Андреево от км 370+500 до км 377+900 е ограничено за движение поради пропадане на насип.

Обходен маршрут: гр. Свиленград – ПВ „Свиленград” – АМ „Марица” – ПВ „Капитан Андреево” – с. Капитан Андреево. Срок до 30.11.2018 г.

- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция:

Област Добрич:

Движението в участъка Каварна – Балчик от км 54+906 до км 55+206 се осъществява с повишено внимание поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срок до 30.10.2018 г.

Област Варна:

Движението в участъка Кранево – Варна при км 83+100 е ограничено за движение на МПС над 10 т.

Обходен маршрут: Кичево – Оброчище. Срок до 28.02.2019 г. ;

Движението по път Златни пясъци – Варна от км 99+000 до км 100+100 се осъществява двупосочно в дясното платно съобразно създадената организация за движение поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Срок до 30.11.2018г.

Движението по път Златни пясъци – Варна от км 94+000 до км 90+800 се осъществява двупосочно в лявото платно съобразно създадената организация за движение поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Срок до 30.11.2018г.

Област Бургас:

Движението в участъка Варна – Бургас в района на с. Баня от км 183+920 до км 184+595 се осъществява при стеснение на едното платно за движение поради ремонт на водосток. Работния участък е върху едната пътна лента с дължина до 50 м. Скоростта на движение се ограничена до 50 км/ч. Срок до 31.05.2019 г.

Движението по път Слънчев Бряг – Бургас в участъка при обхода на гр. на Ахелой от км 207+726 до км 212+233 се осъществява в една лента поради изпълнение на строително-монтажни работи а именно “изпарител при км 207+580, нов фундамент на стоманено-решетъчен стълб от реконструкция на ВЛ 20 kV Равда при км 207+680, реконструкция на оптичен кабел на СКАТ ТВ при км 212+011 и реконструкции на ВЛ в подземна мрежа при км 212+120“. СМР се изпълнят на няколко етапа, при които ще се въвежда следните ограничения: скоростта на движение се ограничава на 40 км/ч. в кръстовищата и на 70 км/ч. в останалите участъци. Срок до 31.01.2018 г.

Движението в участъка Слънчев бряг – Бургас в района на обход на гр. Поморие от км 222+849 до км 225+522 километраж по проект или от км 222+289.41 до км 224+962.32 километраж по съществуващ път се осъществява с повишено внимание поради изграждане на второ пътно платно. Движението на МПС се организира в двете ново изградени платна, като скоростта на движение е намалена до 50 км/ч в участъците на съществуващите кръстовища. Движението се регулира от пътни знаци. Срок до 01.07.2019 г.;

Движението в района на месността „Лахана“, землище на гр. Поморие в участъка от км 223+495 до км 223+983 се осъществява с повишено внимание при стеснение на лентата за движение. Скоростта на движение се намалява до 60 км/ч. Движението се регулира от пътни знаци. Срок до 19.11.2018 г.;

Движението в участъка Бургас – Сарафово от км 226+992 до км 227+700 се осъществява в една лента на определени участъци с ограничение на скоростта до 50 км/ч поради ремонтни дейности на пътната настилка. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срок до 18.11.2018 г.

 

Състояние на републиканската пътна мрежа:

Ремонтни дейности и временна организация на движението /ВОД/:

 

ОПУ-Благоевград:

Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.

Ремонтни дейности: няма

 

ОПУ-Бургас:

Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:

Път II-99: Движението по път ІІ-99 Бургас – Царево при км 14+882 е забранено за МПС с тегло над 12 т. Движението се регулира от пътни знаци.

Обходен маршрут: общинския път Черноморец – Созопол. Срок до 20.12.2018 г.

Път III-908: Движението по път III-908 Варовник – Вълчаново ханче от км 20+400 до 39+300 е ограничено на МПС над 10 т. поради стесняване на пътното платно. Срок до 20.12.2018 г.

Път III-7306: Движението по път ІІІ-7306 Черница – Сунгурларе – Чубра е ограничено за МПС над 10 т поради стесняване на пътното платно. Срок 20.12.2018 г.

Ремонтни дейности:

Път II-73: Движението по път II-73 в участъка Веселиново – Карнобат от км 43+500 до км 90+322 се осъществява с повишено внимание поради извършване на ремонтни дейности по асфалтовата настилка. Организацията на движение е сигнализирана с пътни знаци. Срок до 23.11.2018 г.;

Път III-208: Движението по път ІІІ-208 в участъка Провадия – Айтос в района на с. Добромир при км 51+713 се осъществява с повишено внимание поради стеснен участък на пътното платно и повредена мантинела. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци и ограничение на скоростта до 30 км/ч. Срок до 30.11.2018 г.;

Път III-208: Движението по път III-208 от км 60+000 до км 86+000 в участъка Дъскотна – Айтос се осъществява с повишено внимание поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка, почистване на земни окопи и поправка на банкети. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срок до 23.11.2018г.;

Път III-795: Движението по път III-795 в участъка с. Малина – АМ ,,Тракия” от км 28+600 до км 47+000 се осъществява в една лента на определени участъци поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срок до 30.11.2018 г.;

Път ІІІ –906: Движението по път III-906 в участъка Паницово – Гюльовци от км 14+100 до км 34+100 се осъществява в една лента на определени участъци поради ремонтни дейности на пътната настилка. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Срок до 30.11.2018 г.;

Път ІІІ –906: Движението по път III-906 в участъка Паницово – м.с.Черно море от км 14+100 до км 61+000 се осъществява с повишено внимание поради попълване и профилиране на банкети, почистване на окопи и водостоци и рязане на храсти. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Срок до 30.11.2018 г.;

Път ІІІ-5391: Движението по път ІІІ-5391 Трояново – Аспарухово от км 0+000 до км 8+000 се осъществява в една лента на определени участъци поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Срок до 30.11.2018 г.;

Път ІІІ –6009: Движението по път III-6009 в участъка Изворище – Ахелой от км 9+000 до км 28+000 се осъществява с повишено внимание поради попълване и профилиране на банкети, почистване на окопи и водостоци и рязане на храсти. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Срок до 30.11.2018 г.;

Път ІІІ-7306: Движението по път ІІІ-7306 в участъка Лозарево – Чубра от км 0+000 до км 15+000 се осъществява с повишено внимание поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срок до 30.11.2018 г.

Път III-7909: Движението по път III-7909 в участъка Равнец – Трояново от км 19+000 до км 22+000 се осъществява в една лента на определени участъци поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Организацията на движение е сигнализирана с пътни знаци. Срок до 20.11.2018 г.;

 

ОПУ-Варна:

Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.

Ремонтни дейности:

Път II-29: Движението по път II-29 Варна – Добрич в участъка с. Новаково - Стожер от км 23+200 до км 25+342 се осъществява в една лента поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Срок 30.12.2018г

Път III-904: Движението по път III-904 Старо Оряхово – Гроздьово от км 0+000 до км 17+377 се осъществява в една лента поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Организацията за движение е сигнализирана с пътни знаци. Срок до 22.12.2018 г.

 

ОПУ-В. Търново:

Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:

Път III-407: Движението по път ІІІ-407 Лозен – Полски Тръмбеш е ограничено за движението на МПС с обща маса над 12 т поради намален габарит на пътното тяло.

Обходен маршрут: Лозен – Драганово – Янтра – Поликраище – Полски Тръмбеш. Срок до 11.01.2019 г.

Път III-504: Движението по път III-504 Стефан Стамболово – Обединение в участъка от км 16+700 до км 26+113 е ограничено за всички МПС поради ремонтни дейности.

Обходен маршрут: по път Стефан Стамболово – VTR1235 /за Полски Сеновец/, път I-5 /Полски Тръмбеш/, път-502 /Обединение/ и обратно. Срок до 30.11.2018 г.

Път III-551: Движението по път ІІІ-551 Дебелец – Средни колиби – Елена е ограничено за МПС над 10 т поради намален габарит на пътното тяло.

Обходен маршрут: Дебелец – В. Търново – Лясковски кантон – Миндя – Елена и обратно. Срок до 11.01.2018 г.

Път III-4073: Движението по път ІІІ-4073 Царски извор – Драганово от км 0+000 до км 5+500 е ограничено поради свлачище.

Обходен маршрут: Царски извор – Сушица – Драганово и обратно. Срок до 11.01.2019 г.

Път III-4082: Движението по път ІІІ-4082 Чешма – Кесарево е ограничено за МПС над 3,5 т поради намален габарит на пътното тяло.

Обходен маршрут: Чешма – Сливовица – Горско Ново село – Джулюница – Кесарево. Срок до 11.01.2019 г.

Ремонтни дейности:

Път III-405: Движението по път III-405 Павликени – Горна Студена в участъка от км 26+089 до км 46+089 се осъществява в една лента поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението се пропуска последователно в двете посоки от регулировчици. Срок до 18.00 ч. на 30.11.2018 г.

Път ІІІ-662: Движението по път ІІІ-662 Твърдица – Елена в участъка от км 47+800 до км 48+000 се осъществява в една лента поради пропадане на пътното платно и образувало се свлачище. Срок до 11.01.2019 г.

 

ОПУ-Видин:

Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.

Ремонтни дейности: няма.

 

ОПУ-Враца:

Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:

Път II-11: Движението по път ІІ-11 Оряхово – Лесковец – граница с област Плевен от км 118+000 до км 119+000 е ограничено за МПС над 3.5 т. поради свлачищни процеси и намален габарит на пътното тяло.

Обходен маршрут: Оряхово – Селановци /път ІІІ-306/ Галово – Остров /пътища ІV-ти клас/, път ІІ-11 граница с област Плевен. Срок 20.12.2018 г.

Път ІІІ-161: Движението по път ІІІ-161 Ребърково – Люти дол от км 0+000 до км 8+700 се осъществява при стеснение в двете посоки и ограничение за движението на МПС над 12 т от км 0+000 до км 5+900 поради свлачищни процеси. Срок 20.12.2018 г.;

Път III-308: Движението по път ІІІ-308 Своде – Караш – Хубавене – Роман в участъка от село Караш до село Хубавене е ограничено поради свлачище от км 25+000 до км 25+200. Срок 20.12.2018 г.

Обходен маршрут: Роман – Ябланица – Осикова Лъкавица – Правешка Лъкавица – Караш за пътуващите от Роман за Караш. Ябланица – Роман – Хубавене за пътуващите от София и Ловеч;

Път III-1302: Движението по път III-1302 Пудрия – Главаци на мост в с. Главаци от км 12+000 до км 15+960 е ограничено за автомобили над 10 т. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срок 31.12.2018 г.;

Ремонтни дейности:

Път III-101: Движението по път III-101 Лиляче – Криводол от км 15+000 до км 17+700 се извършва в една лента поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Работният участък е сигнализиран с пътни знаци. Срок до 19.11.2018 г.

Път III-101: Движението по път III-101 Михайлово – Хайредин – Гложене от км 66+000 до км 86+750 се извършва двупосочно в една лента поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Работният участък е сигнализиран с пътни знаци. Срок до 30.11.2018 г.

Път III-1002: Движението по път III-1002 Враца – Леденика се осъществява при стесняване на една от лентите за движение от км 5+150 до км 5+200 поради деформация на пътната настилка. Срок до 20.12.2018 г.

Път III-1302: Движението по път III-1302 Криводол – Пудрия от км 1+000 до км 12+000 се извършва в една лента поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Работният участък е сигнализиран с пътни знаци. Срок до 19.11.2018 г.

Път ІІІ-1306: Движението по път ІІІ-1306 Горно Пещене – кръстовище с път ІІ-15 /Враца – Мраморен/ от км 62+000 до км 62+300 се осъществява с повишено внимание поради възникнали свлачищни процеси. Една от лентите за движение е стеснена, като ограничението е сигнализирано с пътни знаци. Срок до 20.12.2018 г.

 

ОПУ-Габрово:

Временно са въведени следните ограничения за движението на МПС:

Път III-403: Движението по път III-403 с. Кормянско – с. Малък Вършец при км 10+080 е ограничено за МПС с ширина /включително на товара/ по-голяма от 3,30 м поради стеснен участък при мост над р. Крапец. Сигнализирано е с пътен знак В15.

Обходен маршрут: за МПС над 3,30 м по път III-401 Кормянско – Петко Славейково – Малък Вършец и по общински път до с. Малък Вършец. Срок до 20.12.2018 г.

Път III-3011: Движението по път III-3011 Крамолин – В. Търново от км 22+129 до км 28+380 е ограничено за МПС над 10 т. поради намален габарит на пътното тяло при км 26+444. Срок до 31.03.2019 г.

Път III-5004: Движение по път III-5004 Чехлевци – Велчевци от км 10+940 до км 11+829 съвпадащ с ул. Малина в гр. Габрово е ограничено поради извършване на строителни дейности. Движението се осъществява през улици в урбанизирана територия гр. Габрово. Поставена е необходимата сигнализация.

Обходен маршрут: за квартал Чехлевци: по път III-5004, път II-44 и път III-4404. Поставена е необходимата сигнализация. Срок до 03.01.2019 г.

Ремонтни дейности:

Път II-44: Движението по път II-44 Севлиево – Драгановци от км 0+000 до км 14+600 се осъществява с повишено внимание поради извършване на строително монтажни работи. Срок до 22.06.2019 г.

Път III-5006: Движението по път III-5006 Габрово – Стоманеците при км 7+060 се осъществява с повишено внимание поради пропаднал участък на асфалтова настилка. Една от лентите за движение е стеснена, като е поставена необходимата сигнализация. Срок до 30.11.2018 г.

 

ОПУ-Добрич:

Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.

Ремонтни дейности:

Път II-29: Движението по път II-29 Варна – Добрич в участъка от км 38+100 до км 43+515 се осъществява с повишено внимание поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението е регулирано с пътни знаци. Срок 30.11.2018 г.

Път II-71: Движението по път II-71 околовръстно на гр. Добрич от км 99+500 до км 105+400 се осъществява с повишено внимание поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението се регулира с пътни знаци. Срок 22.10.2018 г.

 

ОПУ-Кюстендил:

Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:

Път ІІІ-6222: Движението по път ІІІ-6222 Смоличано – Пелатиково от км 10+000 до км 14+000 е ограничено за товарни автомобили над 3,5 тона поради пропадане на част от пътното тяло при км 10+650, км 11+720, км 12+830 и км 13+360. Сигнализирано е с пътни знаци.

Обходен маршрут: Згурово – Неделкова Гращица – Невестино – Друмохар – Ваксево и обратно. Срок до 03.01.2019 г.

Ремонтни дейности:

Път ІІІ-107: Движението по път ІІI-107 Рила – Пастра при км 11+200 се осъществява в една лента поради ремонтни дейности на аварирал водопровод. Затворена е лентата за движение в посока Рила, като движението се осъществява двупосочно в лентата в посока Пастра. Сигнализирано е с пътни знаци. Срок до 30.11.2018 г.

Път ІІІ-107: Движението по път III-107 в участъка с. Пастра – Рилски манастир от км 27+575 до км 27+825 се осъществява в една лента поради извършване на аварийно-възстановителни дейности по обрушване на ската. Движението се ограничава за кратки периоди от 10 мин. Движението се регулира със светофарна уредба и при необходимост от сигналисти. Срок до 30.11.2018 г.

Път ІІІ-623: Движението по път ІІІ-623 в участъка село Мламолово – Бобов дол от км 0+000 до км 11+475 се осъществява с повишено внимание поради извършване на частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Сигнализирано е с пътни знаци. Срок до 30.11.2018 г.

 

ОПУ-Кърджали:

Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:

Път II-59: Движението по път II-59 Момчилград – Крумовград е ограничено в двете посоки в участъка с. Звездел – с. Карамфил от км 24+000 до км 25+000 поради извършване на ремонтни дейности.

Обходен маршрут: през с. Конче – с. Токачка – гр. Крумовград и обратно. Срок до 01.03.2019 г.

Път III-5009: Движението по път ІІІ-5009 Зорница – Бели пласт – Стремци– Кърджали е ограничено за МПС над 12 т.

Обходен маршрут: по път I-5 Хасково – Кърджали за МПС до 15 тона или по път III-507 Кърджали – Мост през с. Мост за всички МПС. Срок до 21.12.2018 г.

Ремонтни дейности:

Път II-59: Движението по път II-59 Момчилград – Крумовград в участъка с. Карамфил – с. Крумовград от км 30+893 до км 36+784 се осъществява с повишено внимание поради ремонт на подокопен дренаж, реоткосиране, ремонт на водостоци и облицовани окопи. Срок до 01.03.2019 г.

 

ОПУ-Ловеч:

Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:

Път II-35: Движението по път ІІ-35 Плевен – Троян в участъка на обходен път на гр. Ловеч от км 43+000 до км 44+400 е ограничено за всички МПС поради ремонтни работи в тунел „Ловеч”.

Обходен маршрут за МПС до 12 тона: по улици през центъра на гр. Ловеч.

Обходни маршрути за товарни автомобили над 12 т.:

-          За движещите се за и от гр. Троян: от гр. Ловеч, пътен възел „Софийска” по път ІІІ-401 през с. Изворче и с. Соколово до път І-4 при с. Микре, по път І-4 до пътен възел „Абланица” и по път ІІ-35 за гр. Троян и обратно. Движещите се от Троян към Плевен ползват същия маршрут.

-          За движещите се от гр. Варна и гр. Севлиево към гр. Ловеч и гр. Плевен от пътен възел Севлиево при км 85+700 на път І-4, по път ІІІ-403 Кормянско – Малък Вършец и път ІІІ-401 П. Славейково – Ловеч до гр. Ловеч, пътен възел „Баховица”.

-          За движещите се от гр. Варна и гр. Севлиево към гр. Ло

Св. мъченици Роман и Варул

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenici-roman-i-varul-news_706608.html

Светият мъченик Роман произхождал от Палестина и бил дякон на Кесарийската църква. По време на езическото гонение над християните той живеел в Антиохия, където проповядвал учението и утвърждавал вярващите, за да пребивават непоколебимо в изповядване на Христа. Когато нечестивият епарх Асклипиад искал да разруши до основи тамошния християнски храм, свети Роман подбуждал християнския народ да окаже съпротива на епарха и да не му позволи да го разруши. Сега на нас ­ говорил той на своите е

Жена се самовзриви в близост до полицейски пункт в Грозни

http://www.cross.bg/grozni-blizost-pynkt-1589398.html

/КРОСС/ Неизвестна на властите жена се е самовзривила в близост до контролно-пропускателен пункт в покрайнините на Грозни, столицата на Чеченската република, предава руската информационна агенция *TACC*, като се позовава на официална информация от местните власти. Съгласно разпространените данни, инцидентът се е случил около 16:00 часа местно време. Полицейските служители са забелязали „неадекватното" поведение на жената и са й поискали документите за самоличност. Тя е отказала да ги представи и се е насочила към полицейския пост. В този момент правоохранителните органи са забелязали, че тя има взривно устройство и са произвели предупредителен изстрел. Жената обаче е задействала експлозива. При инцидента няма други пострадали.

22 задържани при сблъсъците в гръцката столица

//dariknews.bg/novini/sviat/22-zadyrzhani-pri-sblysycite-v-gryckata-stolica-2132178

Гръцката полиция задържа 22-ма души при вчерашните стълкновения близо до Политехническия институт в централната част на Атина, съобщи гръцкият вестник "Катимерини".
 
По данни на вестника 13 от тях са в ареста с предявени обвинения в различни престъпления. По-рано бе съобщено, че сили

Продължава да расте броят на жертвите и изчезналите след пожара в Калифорния

//dariknews.bg/novini/sviat/prodylzhava-da-raste-broiat-na-zhertvite-i-izcheznalite-sled-pozhara-v-kaliforniia-2132175

Жертвите на огромния пожар в Северна Калифорния са вече най-малко 76, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на властите.
 
Огнеборците се опитват да овладеят най-смъртоносния горски пожар от столетие, но усилията им са саботирани от поривист вятър, който заплашва да унищожи постигнат

Снежна покрива в Смолянско, пътните служби са в готовност

//dariknews.bg/novini/bylgariia/snezhna-pokriva-v-smoliansko-pytnite-sluzhbi-sa-v-gotovnost-2132172

С нова снежна покривка осъмна Смолянско, като по високите места в Родопите тя е над 3 см. Пътните настилки са мокри и заснежени, като на места има и поледици. Всички пътища са обработени, опесъчени и осолени, съобщават от Областно пътно управление в Смолян.

18 ноемри в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=385947

Събития 1095 г. – Под ръководството на папа Урбан II във френския град Клермон започва Събор на католическата църква, на който е огласена Свещената война – кръстоносните походи 1307 г. – Според легендата, Вилхелм Тел прострелва със стрела ябълка, поставена върху главата на сина му.

„Венхуей Бао“ (Китай): Островите ли да се върнат първо, или да се подпише договор? Путин се присмя над Абе без да се стеснява

http://pogled.info/svetoven/venhuei-bao-kitai-ostrovite-li-da-se-varnat-parvo-ili-da-se-podpishe-dogovor-putin-se-prismya-nad-abe-bez-da-se-stesnyava.99052

/Поглед.инфо/ Вчера Шиндзо Абе проведе преговори с Путин в Сингапур. Преди това страните не правиха отстъпки, с какъв резултат приключи ноемврийската им среща? Казват, че Абе ще трябва да направи компромис и да се съгласи с Путин с това да се обсъди мирен договор без да се поставят никакви условия. Дори ако Абе не се съгласи, той няма шанс да се противопостави на силата на руския президент, според шанхайското издание „Венхуей Бао“

Wirtualna Polska обясни защо съюзниците в НАТО не трябва „да ревнуват“

http://pogled.info/svetoven/Wirtualna-Polska-obyasni-zashto-sayuznitsite-v-nato-ne-tryabva-da-revnuvat.99051

/Поглед.инфо/ Страните от НАТО не трябва да се притесняват от възможността за разполагане на военно присъствие на САЩ в Европа в Полша във връзка с плановете за строителството там на „Форт Тръмп“, пише Wirtualna Polska. Изданието се позовава на изследването на Центъра за анализ на европейската политика СЕРА, в който пише, че новата база не сам, че ще стабилизира отношенията между Вашингтон и Варшава, но и ще осигури сигурност от потенциалната агресия за целия европейски регион.

В Днепропетровск нацисти блокираха хотел с интериор в съветски стил

http://pogled.info/svetoven/v-dnepropetrovsk-natsisti-blokiraha-hotel-s-interior-v-savetski-stil.99050

/Поглед.инфо/ Нацистите от С-14 и „Сечь Днепр“ блокираха работата на хотел „Академия“ в Днепропетровск. За това съобщиха представители на С-34 от своята страница във „Фейсбук“.

Александър Дугин: Да се върнем към Руската идея

http://pogled.info/svetoven/russia/aleksandar-dugin-da-se-varnem-kam-ruskata-ideya.99049

/Поглед.инфо/ Политическото обяснение на последните църковни събития (т.н. „Йерархия“ в Украйна, решението на Константинополската патриаршия и т.н.) се излага достатъчно трезво и обективно от нашите медии.

В страната на Орфей и Борис Христов музата на музиката е в немилост

https://frognews.bg/inteviu/stranata-orfei-boris-hristov-muzata-muzikata-nemilost.html

Културните институти страдат от реформите, управляват се еднолично, зле и недемократично. Абсурдът ”делегирани бюджети”, тази имитация на реформа и стратегия на Министерството на културата, ме кара да се срамувам, че съм българин и европеец...Запазиха се турските самодейни театри, вероятно за кампаниите на ДПС в Разград и Кърджали.

Сняг ще поръси Западна България, повече - около 28.XI.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157612

Сняг ще поръси Западна България, повече - около 28.XI.Цялата седмица ще е хладно и облачно, но без крайности, прогнозира метеорологът Петър Янков, шеф на синоптичната компания TV-MET. Започналото чувствително застудяване в събота е само предупреждение, че идва зима. След слаби превалявания от сняг днес и утре времето ще се установи облачно и хладно, но без екстремни студове.

Ловна слука! С четири повалени глигана се поздрави дружинката в Крупник

http://regiona.bg/%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%ba%d0%b0-%d1%81-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b0/

Четири диви прасета паднаха под точния мерник на ловците от 37-ма дружинка в симитлийското село Крупник. Ловната слука споходи опитните ловджии пред уикенда. Те не пропуснаха да си направят снимка за спомен с добрия лов.

Сред отличниците в дружинката са Атанас Богданов,Йордан Иванов,Боби Ваканин и Добри Лазаров,Добромир Кюпов и др.

 

 

 

Материалът Ловна слука! С четири повалени глигана се поздрави дружинката в Крупник е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Протестите продължават с блокади на пътища и магистрали

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pfmBZNjfsAQ/

protestira6tiПротестни демонстрации са организирани в неделния ден в десетки градове в страната, информира Националното радио. Вълната от недоволство беше породена от цените на горивата, но впоследствие прерасна до протести срещу цялостния начин на живот у нас – ниската покупателна способност, качеството на здравеопазването, образованието и начина на управление на България през последните десетилетия.На няколко места се планува блокиране на основни пътни артерии, сред които магистрала “Тракия” и гранични пунктове.

София. Няколко протеста се очаква да се проведат днес в столицата. По обяд пред парламента ще се съберат протестиращи срещу високите цени на горивата и застраховката гражданска отговорност и срещу новите данъци. Към тях ще се присъединят и участниците в протест, на който ще поискат промяна на политическия модел на управление и намаляване на броя на депутатите.
Срещу промените в Закона за вероизповеданията ще се обявят представители на Християнската общност на протестантските вярващи и църкви, които ще проведат молитвено шествие.
И тази вечер ще се съберат майките на деца с увреждания, които смениха протеста си с присъствие, докато не бъде гласувана от Народното събрание оставката на вицепремиера Валери Симеонов.
Пловдив и Пазарджик
В Пловдив протестиращите се събират в 8 часа, за да потеглят половин час след това в шествие по основните булеварди в града. От полицията оповестиха и маршрута, по който ще преминава автоколоната. Той включва булевардите “България”, “Васил Априлов”, “Шести септември”, “Източен” и “Христо Ботев”. Очаква се след това част от участниците в протеста да се съберат пред сградата на общината. Миналата неделя шествието блокира за близо два часа централната част на града като в него се включиха над 1000 автомобила. Блокада имаше и на автомагистрала “Тракия”.
За днес е предвиден пореден протест и в Пазарджик. Протестиращите ще се съберат в 9 часа на паркинга пред парк „Стадиона”. Оставката на Валери Симеонов не е достатъчна, обяви организаторът Веселин Енчев. Недоволството е срещу бедността и ниските заплати. След автошествие по улиците на Пазарджик, протестиращите ще потеглят към София.
Бургас
В Бургас за днес е насрочен един от най-мащабните протести срещу цените на горивата. В 12 часа недоволните ще се съберат на паркинга на хипермаркета на един от входовете на града. Към този момент не е обявено официално посоката на шествието и дали ще бъдат блокирани централни булеварди или магистрали. Росинка Бъчварова, която е сред хората повели недоволството, обяви, че тя и нейни колеги са подложени на натиск от полицията. Тя допълни, че протестът в Бургас е на целия народ и няма нужда от организатори, а надсловът му трябва да е “Социалното убиване на българина”. “Около 20 стотинки паднаха цените на горивата. Това не е заради световния пазар, а защото (властите) с това нещо се опитват да потушат народа”, смята Бъчварова.

В Ямбол и Сливен планират блокиране на магистрала Тракия. Две протестни автошествия са обявени в Ямбол. Едната част от недоволните предвиждат да блокират международния път към Граничен пункт Лесово до село Тенево около 11,30 часа. Другото автошествие ще се отправи към автомагистрала „Тракия”. В посока Бургас се очаква магистралата да бъде блокирана около 12,30 часа.
В Сливен протестиращите ще се съберат на ТИР – паркинга на „Дамарски мост”, след което от 11.00 часа е предвидено протестно автомобилно шествие. След автошествието в града протестиращите отново ще се отправят към автомагистрала „Тракия” и ще се опитат да я блокират, така както успяха миналата неделя. Организаторът на протеста в Сливен Доника Мангова съобщи:
“След протеста, той може би към 12.30 часа ще свърши, всички коли, по лично усмотрение ще се присъединяват към нашите събратя от Ямбол. Една част от тях ще затварят магистралата, а другата част ще затварят международен път I-7 в участъка, след село Окоп, където е самолетната писта.
Миналата седмица полицията спря при село Крушаре колоната от протестиращи и те трябваше да стигнат пеша до магистралата, за да я блокират за близо два часа. За днес не е ясно, какви ще бъдат действията на полицията и как ще отреагират на намеренията за блокади от страна на протестиращите.
В Ловешко не предвиждат блокиране на пътища
Жители на Ловеч, Троян, Тетевен и региона също планират протести срещу високите цени на горивата и за по-добри условия за живот в страната. Протестът в Ловеч ще е от 14.00 ч. пред сградата на общината. След това е предвидено автошествие по централния булевард „България”. Жители на Троян се събират на па мирен протест в 12.00 ч. на пътя Ловеч – Троян, на разклона за село Калейца, а по-късно протестът им ще продължи с шествие по основните улици в Троян.
За втора поредна неделя протест ше има и на пътя София – Варна. Предвидено е мотошествие, което ще тръгне в 14.00 ч от бензиностанцията на пътен възел Боаза до бензиностанцията на входа на село Български извор.
Не се предвижда блокиране на пътища в районите на заявените протести.

От Хасково потеглят към Свиленград
Протестът в Хасково ще започне в 8 часа. След автошествие в града колоната ще се отправи към Свиленград. Организаторите Пламен Пейчев и Николина Гьошева обясниха:
“Събираме се в 8 на паркинга на “21-ви век”. Правим кратко шествие из града. След това се отправяме към село Крепост.” Там протестиращите от Хасково трябва да се съберат със съмишленици от Димитровград и Кърджали, след което колоната заедно да потегли към Харманли и Свиленград. Демонстрантите в Свиленград плануват да затворят движението през граничния пункт “Капитан Петко Войвода”.
Не е ясно колко полицаи ще охраняват протестите в Хасковско, но от полицията обявиха, че ще вземат всички необходими мерки за осигуряване на безопасността.
Благоевградчани имат намерение да блокират Е-79, петричани искат да затворят “Кулата”
В 12 часа е началото на протеста в Разлог. Организаторите заявиха, че той е обявен като мирен, но не е изключено да блокират пътя в посока Банско. Недоволни от поскъпването на живота и невъзможността да посрещнат по-високите данъци и застраховки , жители от Гоце Делчев и района се събират пред сградата на Пътна полиция в града. Към този момент няма нагласи за блокиране на пътя към границата с Гърция.
Петрич и Сандански се обединяват в протестно автошествие, което ще тръгне от паркинга пред болницата в Петрич към ГКПП “Кулата”. Въпреки информацията за концентрация на полицейски части в района, хората са категорични, че ще спрат движението към и от Гърция.
Организаторите на протестите в Благоевград също заявиха готовност да се организират и да блокират международния път Е-79 още днес, без да отменят официално обявената дата на протеста- 19, понеделник. Всички протестиращи в района потвърдиха, че оставка на правителството и смяна на политическия модел е основното им искане.
МВР ще разположат екипи на входовете на градовете
Сериозни мерки за сигурност ще вземе полицията заради предстоящите днес протести. От МВР ще разположат и екипи на пътна полиция на входовете на градовете заради очакваните автошествия в неделния ден. Край София и други големи градове ще има и допълнителни екипи на жандармерията.
От пътна полиция имат готовност да осигурят обходни маршрути в районите на протестни шествия.
Пред парламента и Министерски съвет ще има засилено полицейско присъствие.
От МВР призовават участниците в демонстрациите да не се подават на провокации, за да може всичко да премине мирно.

 

Животът е като представление

http://www.cross.bg/zhivotut-e-kato-predstavlenie-1589397.html

/КРОСС/ Животът е като представление - в него най-често най-лошите измежду хората заемат най-добрите места. Питагор

София блокирана от протести днес. И още градове

http://clubz.bg/75991-sofiq_blokirana_ot_protesti_dnes_i_oshte_gradove

Закани за блокиране днес на основни пътни артерии и гранични пунктове отправят протестиращите, като недоволството от високите цени на горивата прерасна до общото "смяна на системата". Сред лозунгите за смяна на системата се открояват някои, познати ни от исканията за референдума, иницииран от Слави Трифонов - мажоритарен избор и намаляване на броя на депутатите наполовина.

Във Фейсбук тече трескава организация, която ще обхване трийсетина селища, сред които и големи градове: София, Перник, Благоевград, Видин, Кърджали, Велико Търново, Варна, Нова Загора, Лом, Тетевен, Самоков, Добрич, Пловдив, Пазарджик, Сливен, Плевен, Хасково, с. Врачеш, Ботевградско, Карнобат, Попово, Стара Загора, Дупница, Своге, Ловеч, Разград, Петрич, Казанлък, Русе, Кюстендил и Бургас.

Не е ясно дали мащабната организация в социалните мрежи ще изкара толкова хора на улиците, колкото регистрираните за събитието. Организаторите обаче "тийзват" с послания до управляващите, в т.ч. депутатите, излъчени от съответните райони. В част от посланията е закодирано къде смятат да блокират обекти протестиращите.

Ето една малка извадка от посланията до управляващите:

"Сливен поздравява Бойко Борисов с песента: "Пари крадеш, суджук ядеш, а оставка кога ще дадеш? Ти си нагъл и проклет, но народът ще те изпрати с банкет".

"Велинград поздравява Делян Пеевски с песента: "Ти и без това не ходиш на работа".

"Габрово и Севлиево поздравяват Томислав Дончев: "Да си дойдеш през Шипка".

"Плевен иска да поздрави Цецка Цачева с песента: "Как пък един път не те срещнахме тук".

"Кюстендил поздравява нашите ръководители с песента: "Отдавна е ясно, че тиквите не са череши".

"Карнобат поздравява Десислава Атанасова (депутат от ГЕРБ, б.р) с песента: "Време е да изтрезнееш вече".

"Кърджали поздравява Николина Ангелкова (министър на туризма, б.р.) с песента: "Цъфнахте и вързахте, но нищо не е вечно“.

"Добрич поздравява всички в парламента с песента: "Суджук вече няма, и вас да ви няма".

"Пазарджик изпраща специални поздрави на Гинка (Върбакова, кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България, б.р.) и ГЕРБ с песента: "Ако имахме 4000 волта ток…"

"Самоков изпраща специални поздрави на парламента с думите: "Утре Боровец не работи, няма работна ръка".

"Тетевен пита ГЕРБ: Къде избяга пешеходната ни пътека?".

"Враца и Монтана поздравяват всички от ГЕРБ с приказката: "Утре всички сме от Ботевград".

"Хасково, Свиленград и Димитровград изпращат поздрави на Делян Добрев (депутат от ГЕРБ - б.р.): "И тук имаше граница".

"Пловдив поздравява Иван Тотев (кмет) и Менда Стоянова (шефката на бюджетната комисия в НС, от Пловдив) с песента: "Да ремонтираме и тунела".

"Берковица поздравява нашите ръководители със: "Помните ли, че съществуваме".

"Ямбол и Сливен са в очакване да видят Перко и Далаверко в схватка на магистрала "Тракия"".

"Лом се обръща към социалния министър: "Ако не си разбрал, гладни сме".

"Перник поздравява Антон Тодоров (бивш депутат от ГЕРБ) с песента: "Труженик да си на "Люлин".

Българското национално радио съобщава как се очаква да протекат днешните протести в някои от градовете. На няколко места се очаква блокиране на основни пътни артерии, сред които магистрала "Тракия" и гранични пунктове.

София

В столицата се очакват няколко протеста. По обяд пред парламента ще се съберат протестиращи срещу високите цени на горивата и предстоящо повишаване на застраховката "Гражданска отговорност", както и срещу по-високите данъци за старите коли. Към тях ще се присъединят и участниците в протест, на който ще поискат промяна на политическия модел на управление и намаляване на броя на депутатите. 

Срещу промените в Закона за вероизповеданията ще се обявят представители на Християнската общност на протестантските вярващи и църкви, които ще проведат молитвено шествие. 

И тази вечер ще се съберат майките на деца с увреждания, които смениха протеста си с присъствие, докато не бъде гласувана от Народното събрание оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Протестът за оставката на правителството ще се проведе на пл. "Народно събрание" от 11 часа. Очаква се шествието да започне в 13 и да свърши в 16.30 часа. Маршрут - пл. "Народно събрание“, бул. Цар Освободител“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Ал. Дондуков“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ до пл. Орлов мост до езерото Ариана.

В 13 часа в парк "Княжеска градина" ще започне митинг протест и шествие-молитва "За свобода на вероизповеданието". Маршрутът на шествието, което ще започне в 14.30 и се очаква да приключи в 16 часа е "Княжеска градина“, ул. "Гурко", ул. "Г. С. Раковски", престой пред сградата на ЕК - 10-15 минути, бул. "Патриарх Евтимий", парково пространство НДК.

Общ национален протест и автошествие "Смяна на системата" ще започне на пл. "Княз Александър I Батенберг" в 15 часа. Демонтрацията ще продължи до 22 часа. Предвижда се да се присъединят и множество автомобили от различни градове. С оглед осигуряване на паркиране на автомобилите ще бъдат затворени за обществено ползване паркингите на пл. "Княз Александър I Батенберг" и пл. "Ал. Невски" от 8 часа до приключване на събитието.

Няма заявено шествие, но се очаква да е затворен за движение бул. "Цар Освободител" от ул. "Г. С. Раковски" до пл. "Независимост". Ще има затруднения на трафика на основните входове на град София около пристигането на шествията - в интервала 12 до 15 ч.

Пловдив и Пазарджик

В Пловдив протестиращите се събират тази сутрин часа, за да потеглят половин час след това  в шествие по основните булеварди в града. От полицията оповестиха и маршрута, по който ще преминава автоколоната - булевардите "България", "Васил Априлов", "Шести септември", "Източен" и "Христо Ботев". Очаква се след това част от участниците в протеста да се съберат пред сградата на общината. Миналата неделя шествието блокира за близо два часа централната част на града като в него се включиха над 1000 автомобила. Блокада имаше и на автомагистрала "Тракия".

В Пазарджик протестиращите  ще се съберат в 9 часа на паркинга пред парк "Стадиона". Оставката на Валери Симеонов не е достатъчна, обяви организаторът Веселин Енчев. Недоволството е срещу бедността и ниските заплати. След автошествие по улиците на града, протестиращите ще потеглят към София.

Бургас

В Бургас за днес е насрочен един от най-мащабните протести срещу цените на горивата. В 12 часа недоволните ще се съберат на паркинга на хипермаркета на един от входовете на града. Към този момент не е обявено официално посоката на шествието и дали ще бъдат блокирани централни булеварди или магистрали. 

Росинка Бъчварова, която е сред хората повели недоволството, обяви, че тя и нейни колеги са подложени на натиск от полицията. Тя допълни, че протестът в Бургас е на целия народ и няма нужда от организатори, а надсловът му трябва да е „Социалното убиване на българина“. 

В Ямбол и Сливен планират блокиране на Тракия

Две протестни автошествия са обявени в Ямбол. Едната част от недоволните предвиждат да блокират международния път към Граничен пункт Лесово до село Тенево около 11,30 часа. Другото автошествие ще се отправи към автомагистрала „Тракия”. В посока Бургас се очаква магистралата да бъде блокирана около 12,30 часа.

В Сливен протестиращите ще се съберат на ТИР-паркинга на „Дамарски мост“, след което от 11,00 часа е предвидено протестно автомобилно шествие в града. След него протестиращите отново ще се отправят към автомагистрала „Тракия“ и ще се опитат да я блокират, така както успяха миналата неделя.

Организаторът на протеста в Сливен Доника Мангова съобщи:

„След протеста, той може би към 12.30 часа ще свърши, всички коли, по лично усмотрение, ще се присъединяват към нашите събратя от Ямбол. Една част от тях ще затварят магистралата, а другата част ще затварят международен път I-7 в участъка, след село Окоп, където е самолетната писта“.

Миналата седмица полицията спря колоната от протестиращи при село Крушаре и те трябваше да стигнат пеша до магистралата, за да я блокират за близо два часа. За днес не е ясно, какви ще бъдат действията на полицията и как ще реагират на намеренията за блокади от страна на протестиращите.

В Ловешко не предвиждат блокиране на пътища

Жители на Ловеч, Троян, Тетевен и региона също планират протести срещу високите цени на горивата и за по-добри условия за живот в  страната. Протестът в Ловеч ще е от 14.00 ч. пред сградата на общината. След това е предвидено автошествие по централния булевард „България“. Жители на Троян се събират на па мирен протест в 12.00 ч. на пътя Ловеч – Троян, на разклона за село Калейца, а по-късно протестът им ще продължи с шествие по основните улици в Троян.

За втора поредна неделя протест ще има и на пътя София-Варна. Предвидено е мотошествие, което ще тръгне в 14.00 ч от бензиностанцията на пътен възел Боаза до бензиностанцията на входа на село Български извор.

Не се предвижда блокиране на пътища в районите на заявените протести.

От Хасково потеглят към Свиленград

Протестът в Хасково вече започна. След автошествие в града колоната ще се отправи към Свиленград. Организаторите Пламен Пейчев и Николина Гьошева обявиха, че се събират в 8 часа на паркинга на „21-ви век“. След кратко шествие из града те ще се отправят към село Крепост.

Там протестиращите от Хасково трябва да се съберат със съмишленици от Димитровград и Кърджали, след което колоната заедно да потегли към Харманли и Свиленград. Демонстрантите в Свиленград плануват да затворят движението през граничния пункт „Капитан Петко Войвода“ към Гърция. 

Не е ясно колко полицаи ще охраняват протестите в Хасковско, но от полицията обявиха, че ще вземат всички необходими мерки за осигуряване на безопасността. 

Благоевградчани имат намерение да блокират Е-79, петричани искат да затворят "Кулата" 

В 12 часа е началото на протеста в Разлог. Организаторите заявиха, че той е обявен като мирен, но не е изключено да блокират пътя в посока Банско. Недоволни от поскъпването на живота и невъзможността да посрещнат по-високите данъци и застраховки, жители от Гоце Делчев и района се събират пред сградата на Пътна полиция в града. Към този момент няма нагласи за блокиране на пътя към границата с Гърция.

Петрич и Сандански се обединяват в протестно автошествие, което ще тръгне от паркинга пред болницата в Петрич към ГКПП „Кулата“. Въпреки информацията за концентрация на полицейски части в района хората са категорични, че ще спрат движението към и от Гърция.

Организаторите на протестите в Благоевград също заявиха готовност да блокират международния път Е-79 днес, без да отменят официално обявената дата на протеста – 19 ноември, понеделник. Всички протестиращи в района потвърдиха, че оставка на правителството и смяна на политическия модел е основното им искане.

МВР ще разположат екипи на входовете на градовете

Сериозни мерки за сигурност ще вземе полицията заради предстоящите днес протести. От МВР ще разположат и екипи на пътна полиция на входовете на градовете заради очакваните автошествия в неделния ден. Край София и други големи градове ще има и допълнителни екипи на жандармерията. 

От пътна полиция имат готовност да осигурят обходни маршрути в районите на протестни шествия. 

Пред парламента и Министерски съвет ще има засилено полицейско присъствие. 

Екипи на МВР ще има и по пътя Перник-София, тъй като се очаква някои от протестиращите да пристигнат в столицата.

От МВР призовават участниците в демонстрациите да не се подават на провокации, за да може всичко да премине мирно.

София блокирана от протести днес. Блокади и на пътища

http://clubz.bg/75991-sofiq_blokirana_ot_protesti_dnes_blokadi_i_na_pytishta

Закани за блокиране днес на основни пътни артерии и гранични пунктове отправят протестиращите, като недоволството от високите цени на горивата прерасна до общото "смяна на системата". Сред лозунгите за смяна на системата се открояват някои, познати ни от исканията за референдума, иницииран от Слави Трифонов - мажоритарен избор и намаляване на броя на депутатите наполовина.

Във Фейсбук тече трескава организация, която ще обхване трийсетина селища, сред които и големи градове: София, Перник, Благоевград, Варна, Видин, Кърджали, Велико Търново, Варна, Нова Загора, Лом, Тетевен, Самоков, Добрич, Пловдив, Пазарджик, Сливен, Плевен, Хасково, с. Врачеш, Ботевградско, Карнобат, Попово, Стара Загора, Дупница, Своге, Ловеч, Разград, Петрич, Казанлък, Русе, Кюстендил и Бургас.

Не е ясно дали мащабната организация в социалните мрежи ще изкара толкова хора на улиците, колкото регистрираните за събитието. Организаторите обаче "тийзват" с послания до управляващите, в т.ч. депутатите, излъчени от съответните райони. В част от посланията е закодирано къде смятат да блокират обекти протестиращите.

Ето една малка извадка от посланията до управляващите:

"Сливен поздравява Бойко Борисов с песента: "Пари крадеш, суджук ядеш, а оставка кога ще дадеш? Ти си нагъл и проклет, но народът ще те изпрати с банкет".

"Велинград поздравява Делян Пеевски с песента: "Ти и без това не ходиш на работа".

"Габрово и Севлиево поздравяват Томислав Дончев: "Да си дойдеш през Шипка".

"Плевен иска да поздрави Цецка Цачева с песента: "Как пък един път не те срещнахме тук".

"Кюстендил поздравява нашите ръководители с песента: "Отдавна е ясно, че тиквите не са череши".

"Карнобат поздравява Десислава Атанасова (депутат от ГЕРБ, б.р) с песента: "Време е да изтрезнееш вече".

"Кърджали поздравява Николина Ангелкова (министър на туризма, б.р.) с песента: "Цъфнахте и вързахте, но нищо не е вечно“.

"Добрич поздравява всички в парламента с песента: "Суджук вече няма, и вас да ви няма".

"Пазарджик изпраща специални поздрави на Гинка (Върбакова, кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България, б.р.) и ГЕРБ с песента: "Ако имахме 4000 волта ток…"

"Самоков изпраща специални поздрави на парламента с думите: "Утре Боровец не работи, няма работна ръка".

"Тетевен пита ГЕРБ: Къде избяга пешеходната ни пътека?".

"Враца и Монтана поздравяват всички от ГЕРБ с приказката: "Утре всички сме от Ботевград".

"Хасково, Свиленград и Димитровград изпращат поздрави на Делян Добрев (депутат от ГЕРБ - б.р.): "И тук имаше граница".

"Пловдив поздравява Иван Тотев (кмет) и Менда Стоянова (шефката на бюджетната комисия в НС, от Пловдив) с песента: "Да ремонтираме и тунела".

"Берковица поздравява нашите ръководители със: "Помните ли, че съществуваме".

"Ямбол и Сливен са в очакване да видят Перко и Далаверко в схватка на магистрала "Тракия"".

"Лом се обръща към социалния министър: "Ако не си разбрал, гладни сме".

"Перник поздравява Антон Тодоров (бивш депутат от ГЕРБ) с песента: "Труженик да си на "Люлин".

Българското национално радио съобщава как се очаква да протекат днешните протести в някои от градовете. На няколко места се очаква блокиране на основни пътни артерии, сред които магистрала "Тракия" и гранични пунктове.

София

В столицата се очакват няколко протеста. По обяд пред парламента ще се съберат протестиращи срещу високите цени на горивата и предстоящо повишаване на застраховката "Гражданска отговорност", както и срещу по-високите данъци за старите коли. Към тях ще се присъединят и участниците в протест, на който ще поискат промяна на политическия модел на управление и намаляване на броя на депутатите. 

Срещу промените в Закона за вероизповеданията ще се обявят представители на Християнската общност на протестантските вярващи и църкви, които ще проведат молитвено шествие. 

И тази вечер ще се съберат майките на деца с увреждания, които смениха протеста си с присъствие, докато не бъде гласувана от Народното събрание оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Протестът за оставката на правителството ще се проведе на пл. "Народно събрание" от 11 часа. Очаква се шествието да започне в 13 и да свърши в 16.30 часа. Маршрут - пл. "Народно събрание“, бул. Цар Освободител“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Ал. Дондуков“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ до пл. Орлов мост до езерото Ариана.

В 13 часа в парк "Княжеска градина" ще започне митинг протест и шествие-молитва "За свобода на вероизповеданието". Маршрутът на шествието, което ще започне в 14.30 и се очаква да приключи в 16 часа е "Княжеска градина“, ул. "Гурко", ул. "Г. С. Раковски", престой пред сградата на ЕК - 10-15 минути, бул. "Патриарх Евтимий", парково пространство НДК.

Общ национален протест и автошествие "Смяна на системата" ще започне на пл. "Княз Александър I Батенберг" в 15 часа. Демонтрацията ще продължи до 22 часа. Предвижда се да се присъединят и множество автомобили от различни градове. С оглед осигуряване на паркиране на автомобилите ще бъдат затворени за обществено ползване паркингите на пл. "Княз Александър I Батенберг" и пл. "Ал. Невски" от 8 часа до приключване на събитието.

Няма заявено шествие, но се очаква да е затворен за движение бул. "Цар Освободител" от ул. "Г. С. Раковски" до пл. "Независимост". Ще има затруднения на трафика на основните входове на град София около пристигането на шествията - в интервала 12 до 15 ч.

Пловдив и Пазарджик

В Пловдив протестиращите се събират тази сутрин часа, за да потеглят половин час след това  в шествие по основните булеварди в града. От полицията оповестиха и маршрута, по който ще преминава автоколоната - булевардите "България", "Васил Априлов", "Шести септември", "Източен" и "Христо Ботев". Очаква се след това част от участниците в протеста да се съберат пред сградата на общината. Миналата неделя шествието блокира за близо два часа централната част на града като в него се включиха над 1000 автомобила. Блокада имаше и на автомагистрала "Тракия".

В Пазарджик протестиращите  ще се съберат в 9 часа на паркинга пред парк "Стадиона". Оставката на Валери Симеонов не е достатъчна, обяви организаторът Веселин Енчев. Недоволството е срещу бедността и ниските заплати. След автошествие по улиците на града, протестиращите ще потеглят към София.

Бургас

В Бургас за днес е насрочен един от най-мащабните протести срещу цените на горивата. В 12 часа недоволните ще се съберат на паркинга на хипермаркета на един от входовете на града. 

Росинка Бъчварова, която е сред инициаторите, обяви, че тя и нейни колеги са подложени на натиск от полицията, а протестът трябвало да е под наслов "Социалното убиване на българина“. 

В Ямбол и Сливен планират блокиране на "Тракия"

Две протестни автошествия са обявени в Ямбол. Едната част от недоволните предвиждат да блокират международния път към ГКПП-Лесово до село Тенево около 11 часа. Другото автошествие ще се отправи към магистрала "Тракия". В посока Бургас се очаква магистралата да бъде блокирана около 12 часа.

В Сливен протестиращите ще се съберат на ТИР-паркинга на "Дамарски мост", след което от 11 часа е предвидено протестно автомобилно шествие в града. След него протестиращите отново ще се отправят към "Тракия" и ще се опитат да я блокират, както направиха миналата неделя.

Организаторът на протеста в Сливен Доника Мангова съобщи:

След протеста, той може би към 12.30 часа ще свърши, всички коли, по лично усмотрение, ще се присъединяват към нашите събратя от Ямбол. Една част от тях ще затварят магистралата, а другата част ще затварят международен път I-7 в участъка, след село Окоп, където е самолетната писта.

Миналата седмица полицията спря колоната от протестиращи при село Крушаре и те трябваше да стигнат пеша до магистралата, за да я блокират за близо два часа. 

В Ловешко не предвиждат блокиране на пътища

Жители на Ловеч, Троян, Тетевен и региона също планират протести срещу високите цени на горивата и за по-добри условия за живот в  страната. Протестът в Ловеч ще е от 14 ч пред сградата на общината. След това е предвидено шествие по централния булевард "България". Жители на Троян се събират на мирен протест в 12 ч на пътя Ловеч-Троян, на разклона за село Калейца, а по-късно ще продължат с шествие в града.

За втора поредна неделя протест ще има и на пътя София-Варна. Предвидено е мотошествие, което ще тръгне в 14 ч от бензиностанцията на пътен възел Боаза до бензиностанцията на входа на село Български извор.

От Хасково потеглят към Свиленград

Протестът в Хасково вече започна. След автошествие в града колоната ще се отправи към Свиленград.

Край село Крепост протестиращите от Хасково ще се съберат със съмишленици от Димитровград и Кърджали, след което колоната заедно потегля към Харманли и Свиленград. Демонстрантите в Свиленград планират да затворят движението през граничния пункт "Капитан Петко Войвода" към Гърция. 

Благоевградчани имат намерение да блокират Е-79, петричани искат да затворят "Кулата" 

В 12 часа е началото на протеста в Разлог. Организаторите заявиха, че той е обявен като мирен, но не е изключено да блокират пътя в посока Банско. Недоволни от поскъпването на живота и невъзможността да посрещнат по-високите данъци и застраховки, жители от Гоце Делчев и района се събират пред сградата на Пътна полиция в града. Към този момент няма нагласи за блокиране на пътя към границата с Гърция.

Петрич и Сандански се обединяват в протестно автошествие, което ще тръгне от паркинга пред болницата в Петрич към ГКПП „Кулата“. Въпреки информацията за концентрация на полицейски части в района хората са категорични, че ще спрат движението към и от Гърция.

Организаторите на протестите в Благоевград също заявиха готовност да блокират международния път Е-79 днес, без да отменят официално обявената дата на протеста – 19 ноември, понеделник. Всички протестиращи в района потвърдиха, че оставка на правителството и смяна на политическия модел е основното им искане.

МВР ще разположат екипи на входовете на градовете

Сериозни мерки за сигурност ще вземе полицията заради предстоящите днес протести. От МВР ще разположат и екипи на пътна полиция на входовете на градовете заради очакваните автошествия в неделния ден. Край София и други големи градове ще има и допълнителни екипи на жандармерията. 

От пътна полиция имат готовност да осигурят обходни маршрути в районите на протестни шествия. 

Пред парламента и Министерски съвет ще има засилено полицейско присъствие, екипи на МВР ще има и по пътя Перник-София. От МВР призовават участниците в демонстрациите да не се подават на провокации, за да може всичко да премине мирно.

По Черноморието облачно и дъждовно

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HLIodlrGQX0/

dyjd1По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, значителни привечер по Южното крайбрежие. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 7° и 12°. Температурата на морската вода е 14 – 15°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, сочи прогнозата на НИМХ.

Под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан – от сняг. Привечер и през нощта срещу понеделник валежите ще се усилят, и в Родопската област и Югоизточна България количествата ще са значителни. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са предимно между минус 3° и 2°, за София – минус 2. Максималните ще са от 0 – 4° в северозападните до 8 – 12° в югоизточните райони на страната. В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи, предимно от сняг.

Жълт код за сняг и дъжд е обявен в 20 области

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/11/18/3347773_jult_kod_za_sniag_i_dujd_e_obiaven_v_20_oblasti/?ref=rss


Жълт код за сняг и дъжд е обявен в 20 области на страната за 18 ноември, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).<br /><br />Жълт код за сняг е в сила за 10 области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София област, София – град. Перник, Кюстендил. В по-голямата част от тези области ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка с дебелина до около 10 см.<br /><br />Код от същата предупредителна степен, но за...

Днес във Варна ще е облачно с валежи от дъжд, времето се влошава

http://www.moreto.net/novini.php?n=385946

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, значителни привечер по Южното крайбрежие. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 7° и 12°. Температурата на морската вода е 14 - 15°.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_141740/

- Преди жените тичаха след мен!
- А сега?
- Сега вече не крада дамски чанти..

18 ноември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-voiina-pozhar-1589396.html

/КРОСС/ 1095 г. - Под ръководството на папа Урбан II във френския град Клермон започва Събор на католическата църква, на който е огласена Свещената война - кръстоносните походи.1307 г. - Според легендата, Вилхелм Тел прострелва със стрела ябълка, поставена върху главата на сина му.1850 г. - При най-големия пожар в историята на Краков изпепеляват половината сгради в града.1868 г. - Дмитрий Менделеев създава в Москва Руско химическо дружество.1870 г. - Между градовете Тур и Париж е установена пощенска връзка с използване на гълъби.1879 г. - Открита е Първа Софийска девическа гимназия.1893 г. - Открита е жп линията София - Перник (34 км).1912 г. - Балканска война: Поражение на България от Османската империя в Чаталджанската операция.1912 г. - Балканската война: Победа на Сърбия срещу Османската империя Битолската битка.1916 г. - Първа световна война: Завършва Битката при Сома, започнала на 1 юли 1916.1918 г. - Латвия обявява национална независимост от Съветска Русия.1923 г. - Провеждат се избори за 21 Обикновено народно събрание на България, които са спечелени от управляващата коалиция на Демократическия сговор.1928 г. - В Ню Йорк се състои премиерата на първият озвучен анимационен филм на Уолт Дисни с героите Мики Маус и Мини Маус.1929 г. - Червената армия преминава границата с Манджурия и окупира част от страната.1936 г. - Германия и Италия декларират, че признават испанското правителство на генерал Франко.1945 г

ЧРД на Константин Ботушаров!

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7157544

ЧРД на Константин Ботушаров!Журналистът Константин Ботушаров празнува рожден ден днес, 18 ноември. Той е “германецът” в спортния отдел на "24 часа" Не само защото знае езика и е специалист по Бундеслигата, но и защото може да “изиграе” два, че и повече мача без смяна. Желаем му здраве и успех!

Барак Обама изненада съпругата си по време на представяне на книга

//dariknews.bg/novini/liubopitno/barak-obama-iznenada-syprugata-si-po-vreme-na-predstaviane-na-kniga-2132171

Бившият президент на САЩ Барак Обама направо взриви залата с появата си по време на представянето на мемоарната книга на съпругата си Мишел във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.
 
Бившата първа дама започна обиколка в страната за представянето на автобиографичната с

Саша Зверев и Новак Джокович ще спорят за титлата

http://clubz.bg/75990-sasha_zverev_i_novak_djokovich_shte_sporqt_za_titlata

Александър Зверев (Германия) и Новак Джокович (Сърбия) ще спорят за титлата на финалния турнир на ATP в лондонската зала "О2 арена". Не се сбъднаха надеждите на мнозина финалната глава на сезон 2018 в големия тенис да бъде написана в битка между сърбина и Роджър Федерер. 

"Виновник" за това е Зверев, който направи много силен мач срещу Маестрото - 7:5, 7:6(5) в първия полуфинал. Той проби при 6:5 в първия сета и го спечели. Във втората част двамата бързо размениха по един брейк в началото, така се стигна до тайбрек, в който руснакът с германски паспорт успя да се наложи.

Така той е първият германец от 1996 г. (Борис Бекер), който ще играе за фитлата на финалите. А Федерер ще опита да грабне титла №100 в ATP през 2019-а.

Във втория полуфинал победата дойде още по-лесно за един от двамата тенисисти. Джокович прекърши Кевин Андерсън (РЮА) с 6:2, 6:2. За целия турнир той не е загубил сет и е фаворит тази вечер, не само от позицията на №1 в света, но най-вече заради впечатляващата форма, в която завършва годината.

Финалът ще започне най-вероятно малко след 20 часа наше време. 

Как Европа се превърна сама във васал на САЩ

http://pogled.info/svetoven/evropa/kak-evropa-se-prevarna-sama-vav-vasal-na-sasht.99048

/Поглед.инфо/ Еманюел Макрон си позволи да критикува САЩ: той заяви, че въпреки всички съюзни отношения Европа не трябва да бъде васал на Щатите. Френският президент изрази натрупаното раздразнение на европейските елити, които са уморени от факта, че през последните години Вашингтон говори на Стария свят с езика на ултиматумите. Каква е вероятността дългогодишните американски съюзници да престанат да бъдат част от "американския свят"?

Какво я очаква Германия 30 години след Обединението

http://pogled.info/svetoven/evropa/kakvo-ya-ochakva-germaniya-30-godini-sled-obedinenieto.99047

/Поглед.инфо/ На 9 ноември 2019 г. Германия ще отпразнува 30 години от своето обединение. Подготовката за това събитие вече е започнала. Властите наричат този ден „Празник за всички германци, едно от най-прочутите събития на ХХ век“, но фактите сочат, че този празник не е за всеки. Тридесет години по-късно Изтокът и Западът на Германия продължават да живеят различен живот, не се разбират помежду си и не се опитват да преодолеят отчуждението.

Кой дирижира световния оркестър?

http://pogled.info/svetoven/koi-dirizhira-svetovniya-orkestar.99046

/Поглед.инфо/ В Сингапур се проведе срещата на високо равнище Русия-Асеан, в тези дни там се провежда Източноазиатската среща на високо равнище (ИАСВР).

Мария Захарова: САЩ преминаха към преки заплахи по адрес на ЕС, за да спрат „Северен Поток-2“

http://pogled.info/svetoven/mariya-zaharova-sasht-preminaha-kam-preki-zaplahi-po-adres-na-es-za-da-sprat-severen-potok-2.99045

/Поглед.инфо/ Прессекретарят на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че от Вашингтон са заявили, че ако ЕС не разбере логиката на САЩ, то САЩ може да използват множество други инструменти, за да спрат този проект. От там обещаха, че на нито за един, който може да бъде евентуално засегнат от санкциите, няма да се направят изключения.

Макрон: Франция е отдавнашен съюзник на САЩ, но не васал

http://pogled.info/svetoven/makron-frantsiya-e-otdavnashen-sayuznik-na-sasht-no-ne-vasal.99044

/Поглед.инфо/ Като проверени от времето партньори, Париж и Вашингтон трябва да се отнасят един към друг с уважение. Това заяви в неотдавнашно интервю френският президент Емануел Макрон. По този начин той реагира на атаките срещу французите от страна на ръководителя на Белия дом Доналд Тръмп и подчерта, че съюзът със Съединените щати не предполага васални отношения, предава France 24.

Жълт код за сняг и дъжд в почти цяла България

http://clubz.bg/75989-jylt_kod_za_snqg_i_dyjd_v_pochti_cqla_bylgariq

Снимки 2 На тази дата зима

Жълт код за сняг и дъжд е обявени в 20 области на България за днес, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Жълт код за сняг е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София област, София-град, Перник, Кюстендил. В по-голямата част от тези области ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка с дебелина до около 10 см.

Пак жълт код, но за дъжд, е в сила за 6 области - Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В тези райони на страната ще има значителни валежи от дъжд, като количествата ще са между 20-30 л/кв.м.

Минималните температури ще са предимно между минус 3 и 2 градуса. Максималните ще са от 0-4 градуса в северозападните до 8-12 градуса в югоизточните райони от страната. Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месеца.

Въпреки настъпилото застудяване, прогнозата показва, че през идващата седмица силни студове не се очакват. След слаби превалявания от сняг днес и утре времето ще е облачно и хладно.

Засега снежна покривка ще се образува само в планините, прогнозират синоптиците. Срещу вторник валежите ще спрат, в сряда отново е възможен дъжд.

На повечето места температурите през деня до средата на седмицата ще са между 7 и 12 градуса. В четвъртък ще застудее повече и времето ще се задържи хладно и облачно през почивните дни. 

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, значителни привечер по южното крайбрежие. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 7 и 12 градуса. Температурата на морската вода е 14-15 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи, предимно от сняг. Привечер на места в Родопския масив количествата ще са значителни. Ще духа умерен югоизточен, по високите и открити части и силен южен вятър. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 1 градус, на 2000 метра – около минус 4 градуса.

Фейсбук пак спря

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157722

Фейсбук пак спряПотребителите на фейсбук отново имат проблеми, съобщиха за "24 часа" читатели. В неделя сутринта много от тях не успяват да влязат в съдържанието социалната мрежа. Появява се само съобщение, че нещо не е наред, и призив да обновите страницата. Не е ясно кога ще бъде отстранен

Св. мчци Платон и Роман

http://www.cross.bg/platon-vyarata-kazal-1589395.html

/КРОСС/ Св. Платон се родил в гр. Анкара (Мала Азия) от благочестиви родители, които го възпитали в християнския закон. Брат му Антиох умрял като мъченик, а скоро след това и младият Платон бил повикан на съд за вярата. Управителят на страната се стараел да го склони да се отрече. "Запази живота си!" - казал му той.- Та аз това и правя - отговорил Платон. - Аз се спасявам от вечна смърт и търся безкраен живот.- Нима две смърти има? - запитал управителят.- Две - отговорил Платон. - Една временна, друга вечна. Също така и два живота има: един кратък, а друг безкраен.- Остави тия басни и се поклони на боговете! - увещавал го управителят.- Не се надявай, че ще ме склониш - казал Платон. - Ни огън, ни рани, ни ярост на зверове, ни смазване на всички мои членове - нищо няма да ме раздели от живия Бог.Управителят заповядал да отведат Платон в тъмница. Пред тъмницата се събрал много народ, сред който имало и християни. Платон, обръщайки се към тях, казал гръмогласно: "Знайте, братя, аз страдам не за някакво престъпление, а единствено за изповядване на истинския Бог, Който е създал небе и земя и цял свят. Моля ви, християни, не се смущавайте, като гледате моите страдания! Много са скръбите на праведния, и от всички тях ще го избави Господ. Нека стоим твърдо на непоклатимия камък на вярата и да не се боим да претърпим страдание за благочестието, понеже несравними са страданията на сегашния век със славата, приготвена нам".След това мъченикът влязъл в затвора

Голяма трагедия! Откриха трупа на мистериозно изчезналия общински служител Асен Панков

https://petel.bg/Golyama-tragediya--Otkriha-trupa-na-misteriozno-izcheznaliya-obshhinski-sluzhitel-Asen-Pankov__291716

Снимка Struma.com Огнеборци и полицаи извадиха трупа на издирвания 10 дни общински служител Асен Панков, съобщава Struma.com. Tялото бе намерен...

Ден в памет на жертвите от пътни инциденти

https://petel.bg/Den-v-pamet-na-zhertvite-ot-patni-intsidenti__291715

Снимка Булфото За поредна година България се присъединява към международната инициатива 18 ноември да се отбелязва като ден в памет на з...

Хороскоп за 18 ноември

https://novavarna.net/2018/11/18/%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf-%d0%b7%d0%b0-18-%d0%bd%d0%be%d0%b5%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8/

Овен Много благоприятно време за всякакви оригинални инициативи. Най-успешни ще […] Още

ЧРД на Марияна Велева!

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7157550

ЧРД на Марияна Велева!Честито на коректорката Марияна Велева, която днес, 18 ноември, празнува рожден ден! С много усет и такт тя изостря вниманието на колектива на "24 часа" към правилния български език. Желаем й здраве и

Жълти кодове за сняг и дъжд в 20 области в страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylti-kodove-za-sniag-i-dyzhd-v-20-oblasti-v-stranata-2132167

Жълти кодове за сняг и дъжд са обявени в 20 области на страната за 18 ноември, сочи справка на сайта на НИМХ.
 
Жълт код за сняг е в сила за 10 области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София област, София – град. Перник, Кюстендил. В по-голямата част от тези области ще

И Карадайъ намира оставката на Симеонов за закъсняла

//dariknews.bg/novini/bylgariia/i-karadajy-namira-ostavkata-na-simeonov-za-zakysniala-2132166

"Оставката на злополучния вицепремиер беше задължителна, тя е закъсняла и няма да промени нищо. Тя показа, че активните граждани не отстъпиха пред цинизма, арогантността и некомпетентността. Но този акт не решава проблемите". Това е коментирал Мустафа Карадайъ във фейсбук, информир

Създадоха най-голямата картичка върху ледник в света

//dariknews.bg/novini/liubopitno/syzdadoha-naj-goliamata-kartichka-vyrhu-lednik-v-sveta-2132165

Белите заснежени върхове на Швейцарските Алпи са магична гледка, която привлича хиляди туристи. Затова не е чудно, че именно там е изложена най-голямата пощенска картичка на планетата, пише Би Би Си.
 
Тя е поставена върху глетчера Алеч, чийто ледове през последните години прогресивно

Коледната сцена на Рождеството на пл. „Свети Петър“ ще бъде от пясък

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kolednata-scena-na-rozhdestvoto-na-pl.-sveti-petyr-shte-byde-ot-piasyk-2132143

Коледната сцена на Рождество Христово, която по традиция ще бъде изобразена на св. "Свети Петър" в Рим, тази година ще бъде изваяна от пясък, съобщи ДПА.

ЧРД на Цветелина Шенева!

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7157541

ЧРД на Цветелина Шенева!Днес, 18 ноември, рожден ден празнува Цветелина Шенева от отдел “Оживление” на в. "24 часа". Тя е сред най-талантливите и красиви репортерки във вестника. Деликатна и интелигентна е, такъв е и стилът й. Желаем й здраве и успехи!

Астропрогноза: Близнаци – сериозно разминаване между думите и делата, Лъв – отпуснете се

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%be-%d1%80%d0%b0/

Хороскоп за 18 ноември 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Хубав момент да си изясните отношенията с хората около вас. Опитайте се да бъдете обективни и да не отправяте лични нападки, което означава – да се поставите на мястото на другия, а това хич не е проста работа.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Денят сам по себе си не е лош, но следобед може да се почувствате изоставени или по най-незначителен повод да се обидите и разсърдите. Най-добре ще е да си изкарате един спокоен следобед, без чужда намеса.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Сериозно разминаване между думите и делата ви се наблюдава. Изглежда сте давали повече обещания, отколкото сте в състояние да изпълните. След обяд ще трябва да помислите и за някои неизпълнение срокове и да обмислите стратегията си за по нататък.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Днес може да си отдъхнете, макар че не изключено да чуете някои натяквания за протакането на сроковете и други подобни. Вие поне знаете как да се измъкнете от тази ситуация, а и не могат да не ви простят.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Може би най-сетне ще си позволите да се отпуснете, да спрете да се притеснявате дали сте направили нещата перфектно.В крайна сметка вие много добре знаете,че няма как да се угоди на всички.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Сами си генерирате проблем,стаявайки чувствата и страховете си.Опитайте да сте по-смели и открити,само може да спечелите от това.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Срещите и разговорите с приятели ще ви донесат удовлетворение за добре прекаран ден. Хубаво е също да направите планове за действията си оттук-нататък, макар и само мислени.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Хубав ден, за да приключите с някои стари навици и да откриете неща, които сте смятали за отдавна изгубени. Не бъдете твърде резки с хората около вас, все пак и те имат чувства.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Ще сте доста енергични и готови да се справите с всякакви предизвикателства. Ако няма кой да ви ги отправи, сами ще си ги създадете. Само не прекалявайте с активността, може да ви дойде в повече.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Днес най-сетне ще ви просветне и ще почувствате прилив на сили, особено след вкусния обяд. На някои ще им се прииска да прекарат времето в сладки приказки с непознати по Интернет, внимавайте какви ги говорите, а и какво пренебрегвате заради този чат.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Вече е крайно време да престанете да мислите за работа и да се повеселите като всички хора. След обяд дори и да не ви се ще ви въвлекат в някое мероприятие, но пък ще ви е приятно.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

За ваше съжаление до голяма степен сте зависими от желанията на половинката си или на децата (ако ги имате естествено). Ще трябва да се примирите. Утешителното е, че ще получите един нематериален израз на тяхното почитание, което все пак е нещо сериозно.

 

Материалът Астропрогноза: Близнаци – сериозно разминаване между думите и делата, Лъв – отпуснете се е публикуван за пръв път на Региона Бг.

8 градуса във Варна днес, очакват се валежи

http://varnautre.bg/2018/11/18/95703/8-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%83%d1%81%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d0%b0%d0%bb

Предимно облачно ще е времето днес в Източна България, като на места ще има временни разкъсвания и намаления на облачността. В следобедните часове ще завали дъжд над югоизточните райони, а привечер валежите ще обхванат голяма част от района, като по-значителни количества са възможни над Югоизточна България и по Южното Черноморие. Ще духа слаб до умерен […]

Американски политически технолог: в най-близко време конституционна криза очаква САЩ

http://pogled.info/svetoven/amerika/amerikanski-politicheski-tehnolog-v-nai-blizko-vreme-konstitutsionna-kriza-ochakva-sasht.99043

/Поглед.инфо/ Спасявайки се от "руското разследване", Доналд Тръмп е готов да "изгори до край" всички държавни институции в САЩ, каза политологът Стивън Шмидт в интервю за MSNBC. Според Шмид, нещата ще стигнат до Върховния съд, и тогава американците ще си изяснят дали президентът стои над закона.

FAZ: Най-скъпият изтребител в историята на немските ВВС е безсилен срещу С-400

http://pogled.info/svetoven/FAZ-nai-skapiyat-iztrebitel-v-istoriyata-na-nemskite-vvs-e-bezsilen-sreshtu-s-400.99042

/Поглед.инфо/ Намиращите се на въоръжение в Бундесвера най-нови изтребители «Еврофайтър» са безпомощни срещу руската противовъздушна отбрана, се казва в статия на Frankfurter Allgemeine. Авторът на статията Марко Зелигер пише, че немските военновъздушни сили не разполагат с достатъчно усъвършенствани видове ракети за борба с комплексите С-400 и също така отбелязва, че по принцип е много трудно С-400 да бъдат извадени от строя без при това да се понасят загуби.

"Калашников" разработва хиперзвукова ракета-мишена за изпитания на системите за ПВО

http://pogled.info/svetoven/russia/kalashnikov-razrabotva-hiperzvukova-raketa-mishena-za-izpitaniya-na-sistemite-za-pvo.99041

/Поглед.инфо/ НПО "Молния" (влиза в концерна „Калашников“) ще създаде нова хиперзвукова мишена "Гвоздика", която е предназначена за изпитанията на новите въоръжения на противовъздушната отбрана (ПВО). Това съобщи в четвъртък генералния директор на "Молния" Олга Соколова, в интервю за "Калашников Медия“.

Протестите продължават в десетки градове и днес

https://petel.bg/Protestite-prodalzhavat-v-desetki-gradove-i-dnes__291714

Снимка Булфото Протестни демонстрации са организирани в неделния ден в десетки градове в страната. Вълната от недоволство беше породен...

Мики Маус празнува 90-годишен юбилей

https://petel.bg/Miki-Maus-praznuva-90-godishen-yubiley__291713

Най-известната мишка в света Мики Маус стана на 90 години. Освен талисман на компанията на създателя си Уолт Дисни, Мики е и най-успешният а...

В САЩ Тодор Чапкънов опитал пуйка, пълнена с пиле

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7157487

В САЩ Тодор Чапкънов опитал пуйка, пълнена с пилеРежисьорът пробвал и месо от алигатор, напомня му на жабешки бутчета Тодор Чапкънов, синът на скулптора Георги Чапкънов-Чапа, не претупва процеса на готвене. Изпипва всяко ястие до най-малките детайли, дори това да му отнема 5-6 часа. Горе-долу толкова приготвял овчарски пай, защото вместо кайма използвал агнешко месо.

Потребителите на Фейсбук осъмнаха без мрежата

https://petel.bg/Potrebitelite-na-Feysbuk-osamnaha-bez-mrezhata__291712

Потребителите на фейсбук имат проблем със социалната мрежа, показва проверка на Блиц. В неделя сутринта много от тях не успяват да вляз...

Зимата вече е факт! Синоптиците обявиха в кои 20 области се очакват обилни валежи от сняг и дъжд (карта)

https://petel.bg/Zimata-veche-e-fakt--Sinoptitsite-obyaviha-v-koi-20-oblasti-se-ochakvat-obilni-valezhi-ot-snyag-i-dazhd--karta-__291711

Снимка Булфото Времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг. Валеж...

Дневен хороскоп: Ден за равносметка и обич! Ако обаче сте несигурни, като лодка без весла, потърсете ...

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Den-za-ravnosmetka-i-obich--Ako-obache-ste-nesigurni--kato-lodka-bez-vesla--potarsete----__291710

Източник lamqta.com Овен  Много благоприятно време за всякакви оригинални инициативи. Най-успешни ще са мероприятията, имащи за цел колект...

"Независимая газета": Турция може да се откаже от С-400 заради "Пейтриът"

http://clubz.bg/75987-nezavisimaq_gazeta_turciq_moje_da_se_otkaje_ot_s_400_zaradi_pejtriyt

СВЯТ с 400

На 19 ноември трябва да започне официална визита на Владимир Путин в Турция. Тя обаче може да бъде помрачена от събития, които ще засегнат военно-икономическите и геополитическите интереси на Русия. За това пише в коментара си днешното издание на „Независимая газета“.

Всичко до тук е свързано с бойните действия между войските на Башар Асад и екстремистките групировки в Идлиб, както и с вероятността Анкара да се откаже да купува руските зенитни ракетни системи С-400. В момента фактически няма примирие в създадената с участието на Анкара и Москва зона за деескалация Идлиб. Това се потвърждава на първо място от всекидневните сводки на Центъра за помирение на враждуващите страни в Сирия, а също и от информациите на арабските и турските медии. Според турско-руския меморандум, подписан в Сочи на 17 септември 2018, в Идлиб трябваше до 15 октомври 2018 г. да се създаде демилитаризирана зона в дълбочина от 15-20 километра. Турция обаче поиска допълнително време и отложи началото на съвместното патрулиране в Идлиб с аргумента, че не може да осигури условия за безопасност.

По всичко личи, че ситуацията никога няма да се нормализира. Според съобщенията от Сирия, бойците в Идлиб са готови още дълго да се съпротивляват на правителствените войски. Турция ще спазва неутралитет. Но настроението на Москва може най-много да се помрачи от стъпките на Анкара, свързани с наскоро приетото решение на Турция да нормализира отношенията си със САЩ. Турски медии, приближени до управляващите, вече се коментира въпросът за замяна на руските С-400 с американски комплекси „Пейтриът“.

Подобни съобщения изглеждат неочаквани, като се има пред вид, че през декември миналата година Турция и Русия подписаха в Анкара кредитно споразумение за покупката на С-400 за два и половина милиарда долара. Почти половината от тази сума, според думите на президента Ердоган Анкара е изплатила. И след година Анкара трябва да получи от Русия първия комплекс. Ще го получи ли обаче?

Вашингтон за пореден път е предупредил Анкара:

«Ако вземете от Русия С-400 САЩ ще откажат да продадат на Турция изтребителибомбардировачи пето поколение, тип F-35».

Турция обаче е суверенна държава и сама взема решения какви оръжия да купува. Но от гледна точка на интеграцията в системите на НАТО е ясно, че руските комплекси са проблемни. Преговорите между Вашингтон и Анкара продължават.

Американският изтребител F-35.

При това медиите говорят за положителни тенденции в преговорите между двамата натовски съюзника за комплексите „Пейтриът“. Така, може да се очаква Анкара да приеме крайно неизгодно за Русия решение и да се откаже от С-400. Тя ще трябва да заплати неустойка по руската сделка, но това ще компенсира с лихвите за сметка на други военно-икономически и геополитически проекти със САЩ.

На 18 ноември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7157558

На 18 ноември рожден ден иматИван Портних, кмет на Варна Астор (Антраник Арабаджиян), илюзионист  Драгомир Драганов, изпълнителен директор на “Елаците-Мед” АД, член на УС на КРИБ Димитър Найденов, медиен и пиар експерт, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски” Любен Генов, председател на СБХ Проф. д-р Стоян Стоянов, икономист, преподавател в катедра “Счетоводство и анализ” в

Евродепутати: Спрете да продавате предмети със съветски символи

http://clubz.bg/75986-evrodeputati_sprete_da_prodavate_predmeti_sys_syvetski_simvoli

Снимка БГНЕС

Членове на Европейския парламент призоваха ръководителя на компанията за онлайн търговия Амазон (Amazon) Джеф Безос да спре да продава чрез своята платформа предмети със съветски символи, тъй като това според тях е оскърбление за жертвите на режима, предаде Франс прес.
Призивът към най-богатия човек на света беше отправен, след като американския гигант в търговията на дребно Уолмарт (Walmart) се ангажира през септември да спре да продава дрехи с изображение на сърп и чук по повод подобни оплаквания.
В открито писмо 27 евродепутати от 13 страни поискаха на платформата на Амазон да спре търговията със стоки, върху които е изобразен символът със сърп и чук на Съветския съюз. Авторите на призива споменават фланелки, карнавални костюми, знамена и сувенири. Депутатите подчертават, че общият брой на жертвите на съветския режим възлиза на над 60 милиона, без да се броят над 10 милиона депортирани в концлагери в Сибир, където са били подложени на нечовешки условия на живот, принудителен труд, глад и физически насилия.
Амазон продава червени фланелки със сърп и чук и надпис на кирилица "СССР" - същите, като предлаганите по-рано в Уолмарт. 
Евродепутатите приветстват решението на германския производител на спортни стоки Адидас (Adidas) да спре от май продажбата на дрехи със съветски символи, пише БТА.

Белият дом чака пълен доклад за убийството на Кашоги

http://clubz.bg/75985-beliqt_dom_chaka_pylen_doklad_za_ubijstvoto_na_kashogi

Американският президент обеща "много пълен доклад" за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в близките два дни, предаде ДПА.

"Случило се е нещо ужасяващо, убийството на журналист", каза Тръмп при посещението си в Малибу. "Ще разполагаме с много пълен доклад до два дни, вероятно в понеделник или вторник", добави той, след което по-категорично заяви, че докладът се очаква във вторник.

В него ще се съдържа становището ни за това кой го е причинил и кой го е извършил, каза президентът. Във връзка с твърдения в медиите, че ЦРУ е стигнало до заключение, че саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман е замесен, Тръмп каза:

"Още не са заключили нищо. Твърде рано е".

Европейският съюз отново призова вчера за разследване на убийството на Кашоги.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Салман.

ЕС ясно призовава от самото начало за щателно, убедително и прозрачно разследване на убийството на саудитския журналист, заявиха европейските външни министри в изявление, съгласувано с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.
ЕС взе под внимание казаното от саудитските власти на 15 ноември за последните развития в разследването им, но необходимостта от пълно изясняване на обстоятелствата около това потресаващо престъпление, както и от гарантиране, че виновните ще отговарят за деянията си, остава, подчерта в изявление в Туитър германското външно министерство.

Не е постигнато окончателно заключение на Съединените щати за това кой стои зад убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги, заяви Държавният департамент на САЩ, цитиран от ДПА, отхвърляйки съобщения в медиите. 

"Последните информации, според които правителството на САЩ е направило окончателно заключение, са неверни. Остават множество въпроси без отговор по отношение на убийството на Кашоги", посочи говорителката Хедър Науърт в комюнике.

И допълни:

"Държавният департамент ще продължи да търси съответни факти. Междувременно ще продължим да консултираме Конгреса и ще работим с други страни, за да могат да бъдат държани отговорни замесените в убийството на Джамал Кашоги".

Много медии в САЩ съобщиха, че ЦРУ е стигнало до извода, че убийството на Кашоги е било наредено от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, припомня БТА.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял по телефона за убийството на Кашоги с ръководителката на ЦРУ Джина Хаспъл и с държавния секретар Майк Помпео в самолета на път за Калифорния.

Тръмп в Калифорния: Много е тежко да видиш това

http://clubz.bg/75984-trymp_v_kaliforniq_mnogo_e_tejko_da_vidish_tova

Много тежко е да видиш това, каза американският президент Доналд Тръмп, след като пристигна в почти заличения от огромен горски пожар град Парадайз в щата Калифорния, предаде ДПА.
Тръмп пристигна в Калифорния, за да се запознае на място с опустошението, причинено от най-смъртоносния горски пожар в страната от столетие, отбелязва Асошиейтед прес. Президентът пристигна със самолет във военновъздушна база Бийл северно от Сакраменто. Той беше посрещнат от настоящия губернатор на щата Джери Браун и новоизбрания - Гавин Нюсъм, които го придружават при обиколката. Оттам президентът пристигна с хеликоптер в град Чико, а после се отправи с автомобилна колона към Парадайз.

С мрачно изражение и комуфлажна шапка с надпис USA, но без маска въпреки гъстият дим, който все още обгръща района, президентът се запозна на място с пораженията, придружен от кмета на Парадайз Джоди Джоунс.

"Никой не би могъл и да си помисли, че това може да се случи", каза той, застанал пред изгорелите останки от постройки в града. Много тъжно е да го видиш. Що се отнася до загиналите, никой всъщност не знае броя им на този етап, има много хора в неизвестност, добави Тръмп, цитиран от Франс прес.

Президентът се срещна с пострадали от бедствието, посети оперативни центрове, разговаря с ръководители на спасителните и издирвателни действия, похвали работата на пожарникарите и силите на реда, както и представителите на федералната агенция за действия в кризисни ситуации.

По-късно Тръмп замина за Южна Калифорния, където също бушува пожар, при който загинаха трима души.
Гигантският пожар в Северна Калифорния, наречен "Лагерен огън", изпепели близо 60 000 хектара и взе 71 жертви, а над 1000 души се смятат за изчезнали.

В южната част на щата, близо до Лос Анджелис, пожарът "Улси"е унищожил почти 40 000 ха, голяма част от тях в известния курорт Малибу, където притежават имоти много знаменитости.
Близо 9000 пожарникари се борят с двата големи пожара, принудили десетки хиляди жители да се евакуират. Основната издирвателна операция се извършва в Парадайз - дом на голям брой пенсионери, които не са успели да избягат навреме.
Британската кралица Елизабет Втори изпрати писмо до Доналд Тръмп, в което изрази съпричастност към жителите на Калифорния. В писмото си тя казва, че мисли и се моли за жертвите на пожарите и съчувства на всички, изгубили домовете си. Кралицата изразява и възхищението си от хората от спасителните служби и доброволците, които помагат на населението при бедствието.

Предсказанието на Александър Греъм Бел за бъдещето е стряскащо вярно

https://petel.bg/Predskazanieto-na-Aleksandar-Gream-Bel-za-badeshheto-e-stryaskashho-vyarno__291707

Александър Греъм Бел остава в историята като изобретателят на първия практичен телефон. Неговият гений обаче не се изчерпва единствено с...

Google ще доставя интернет в Африка чрез летящи балони

https://petel.bg/Google-shhe-dostavya-internet-v-Afrika-chrez-letyashhi-baloni__291702

Прокарването на бърз интернет в селските райони на Африка е огромно предизвикателство, главно поради липсата на всякаква инфраструктура...

Задачата на България - победа с гол повече от Норвегия

https://www.24chasa.bg/sport/article/7157709

Задачата на България - победа с гол повече от НорвегияКипър все още не се е спасил от изпадане и това е стимул да се хвърли на скандинавците в понеделник, когато ние приемаме Словения България запази шансовете си както за промоция в по-горната дивизия на Лига Европа, така и за допълнителна квалификация за европейското първенство през 2020 г. след равенството 1:1 при гостуването на Кипър.

Как да впечатлите представителите на зодия Стрелец?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7149219

Как да впечатлите представителите на зодия Стрелец?Една от най-огнените, страстни и импулсивни зодии е Стрелецът. От представителите на този зодиакален знак може да се очаква почти всичко, но същевременно те са сред най-предпочитаните интимни и брачни партньори. Защо това е така? Как да спечелите Стрелеца? Кои са слабите и силните му страни? Всичко това ще научите от текста по-долу,

Адвокати мамят пострадали при катастрофи

https://petel.bg/Advokati-mamyat-postradali-pri-katastrofi__291709

БНТ Недобросъвестни адвокати лишават пострадали при катастрофи и техни близки от голям процент от обезщетението, което биха могли да п...

Протестите срещу Макрон взеха жертва (Обзор)

https://petel.bg/Protestite-sreshhu-Makron-vzeha-zhertva--Obzor-__291708

Един участник в протестите в събота е убит, повече от сто човека са ранени – това е трагичният резултат от националната вълна на мирни про...

Втори товарен космически кораб за МКС

https://petel.bg/Vtori-tovaren-kosmicheski-korab-za-MKS__291706

В 11:01 минути наше време американската ракета носител Antares с товарния космически кораб Cygnus NG-10 бе успешно изстреляна от американския космо...

Режисьорът Костадин Бонев: "Далеч от брега" е мистичен филм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7152857

Режисьорът Костадин Бонев: "Далеч от брега" е мистичен филмИдеята той да е такъв тръгва от разговор с Крикор Азарян - Защо “Далеч от брега” беше избран за прожекция на “Киноманията”, г-н Бонев? - Така се случи, че всичките ми игрални филми през годините бяха показвани в “Киномания”. Хората от фестивала в НДК видяха “Далеч от брега” и искрено се надявам да им е харесал.

Тръмп посети останките от изпепеления град Парадайз

https://petel.bg/Tramp-poseti-ostankite-ot-izpepeleniya-grad-Paradayz__291705

Много тежко е да видиш това, каза американският президент Доналд Тръмп, след като пристигна в почти заличения от огромен горски пожар гра...

Времето в неделния ден: Жълт код за сняг и дъжд в 20 области на страната

https://petel.bg/Vremeto-v-nedelniya-den--ZHalt-kod-za-snyag-i-dazhd-v-20-oblasti-na-stranata__291704

Жълт код за сняг и дъжд са обявени в 20 области на страната за 18 ноември, съобщават от НИМХ. Жълт код за сняг е в сила за 10 области – Видин, Мо...

Португалия вече гледа към следващата фаза на Лига на нациите след реми с Италия

https://offnews.bg//futbol/portugalia-veche-gleda-kam-sledvashtata-faza-na-liga-na-natciite-sled-692158.html

Италия и Португалия врътнаха много скучно 0:0 в среща от Лига А, Група 3 на турнира за Лигата на Нациите. Така иберийците са първият отбор, който си осигури участие във финалната фаза на елитната дивизия в надпреварата.

Двубоят между двете страни се игра на стадион "Джузепе Меаца" в Милано, а италианците имаха нужда от победа на всяка цена, за да се надяват, че могат да финишират на първото място в групата и така да се доближат до директно класиране на Евро 2020. Като цяло и двата тима имаха интересни възможности, но голове не паднаха, което направи вечерта скучна за зрителите.

Иберийците бяха без голямата си звезда Кристиано Роналдо, който не е викан за турнира по негово изрично желание, а освен това двубоят бе по-специален за бранителя на италианците Джорджо Киелини.

Мачът бе специален за Джорджо Киелини. Защитникът на Ювентус записа своя мач №100 за националния отбор 14 години след дебюта си. Той е седмият човек в Клуб "100", а рекордьор е Джанлуиджи Буфон със своите 176 мача за "Скуадра адзура".

Той записа своя стотен мач с националната фланелка на страната. След този мач Португалия е на върха със 7 точки, а Италия е втора с две по-малко и мач повече. С това реми "мореплавателите" си осигуриха първото място в групата още преди мача с Полша.

В Ню Йорк се състои премиерата на първият озвучен анимационен филм на Уолт Дисни с героите Мики Маус и Мини Маус

https://www.actualno.com/chronicles/v-nu-jork-se-systoi-premierata-na-pyrvijat-ozvuchen-animacionen-film-na-uolt-disni-s-geroite-miki-maus-i-mini-maus-news_706601.html

Мики Маус първоначално е създаден като заместник на Освалд Щастливия заек, по-ранна звезда, създадена от студиото на Дисни за Юнивърсъл. Ранният външен вид на Мики всъщност до голяма степен прилича на този на Освалд. Когато Дисни поисква по-висок бюджет за своите филмчета за Освалд, той е уволнен, а от Юнивърсъл наемат други художници да рисуват заека. От този момент нататък Дисни винаги се старае да обезпечава правата на героите, които неговата компания създава. За да може да оцелее компанията

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване