Обобщение на протестите - с повече напрежение на някои места (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/society/obobshtenie-na-protestite-s-poveche-naprejenie-na-njakoi-mesta-snimki-news_706824.html

Като цяло днешният ден на протест против лошия стандарт на живот, против правителството, против цените на горивата и против по-високите данъци преминаха спокойно. Според данни на МВР в цялата страна са излезли 1750 автомобила и 3500 протестиращи. За сравнение - в цяла България протестите охраняваха 2000 полицаи. Арестувани са 4-5 души, но полицията не вижда сериозни проблеми от случилото се през деня. В Бургас имаше сблъсъци между протестиращи и полиция. Те започнаха в 12:00 часа, като в общ

Волен Сидеров се срещнал с Бойко Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158656

Волен Сидеров се срещнал с Бойко БорисовВолен Сидеров се е срещнал с премиера Бойко Борисов, съобщи Канал 3, а в коментар друг патриотичен лидер – Красимир Каракачанов заяви, че самият той не е присъствал на разговора, тъй като не е бил уведомен за него. Каракачанов посочи, че може само да гадае каква е била темата на срещата, но подчерта,

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=386009

В много райони на Варна са възможни електросмущения утре, 19 ноември. Причината е обслужване и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net. - от 09:00 ч. до 17:00 ч.

Задържаха шестима активисти на "Грийнпийс"

https://www.actualno.com/europe/zadyrjaha-shestima-aktivisti-na-grijnpijs-news_706807.html

Шестима активисти на природозащитната организация „Грийнпийс” бяха задържани, след като успяха да се качат на танкер, превозвач палмово масло, в знак на протест срещу унищожаването на природата, съобщава Ройтерс. Активистите бяха арестувани от капитана на кораба „Столт Тенасити”, на който се качили край бреговете на Испания. Танкерът превозвал суровината са „Вилмар Интернешънъл” в Сингапур – най-големият преработвател в света

Кралят на Йордания прие македонския президент с най-високи държавни и военни почести

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158629

Кралят на Йордания прие македонския президент с най-високи държавни и военни почестиПрезидентът на Република Македония Георге Иванов днес бе приет с най-високи държавни и военни почести от краля на Йордания Абдула Втори в рамките на посещението на македонския държавен глава в Хашемитското кралство, предаде агенция МИА. Президентът и кралят обсъдиха двустранните отношения и възможностите за тяхното задълбочаване в много области от

Над 400 ранени във Франция на протести срещу скъпите горива

http://clubz.bg/76003-nad_400_raneni_vyv_franciq_na_protesti_sreshtu_skypite_goriva

Над 400 човека са ранени във Франция на масови протести срещу поскъпването на горивата, които продължават втори ден, а 14 от тях са сериозно пострадаил, съобщи BBC, като се позова на френското Министерство на вътрешните работи. 

28 от пострадалите са полицаи и пожарникари, а вчера почина и жена, прегазена от кола по време на демонстрациите, известни като "протестите на жълтите жилетки".   

Френското министерство на вътрешните работи заяви, че близо 300 протестиращи са били разпитани, като 157 от тях са били задържани.

Около 288 000 души са участвали в демонстрациите, създали сериозни проблеми на транспорта във Франция с 90 блокади само за една нощ.

Мнозина насочиха гнева си към френския президент Еманюел Макрон, обвинявайки го, че не се интересува от проблемите на обикновените хора. Макрон все още не е коментирал протестите и рейтингът му се влошава.

Популярността на френския президент е спаднала още през последните седмици, показва социологическо проучванес. Само 25% от запитаните от Френския институт за изследване на общественото мнение казват, че са доволни от Макрон.

Това е спад с 4% пункта в сравнение с допитването от октомври. Сегашното социологическо проучване е било направено от 9 до 17 ноември и в него са участвали 2000 души.

Президентът дойде на власт м.г., обещавайки да реформира френската икономика и да намали използването на изкопаеми горива. Правителството обяви редица мерки, за да помогне на по-бедните семейства да плащат сметките си за енергия и транспорт.

Но подкрепата за протестите изглежда широка. Почти три четвърти от респондентите в анкетата на социологическия институт "Елаб" подкрепят жълтите жилетки, а 70% искат правителството да отмени данъците за горивата.

Демонстранти излязоха по улиците на повече от 2000 селища във Франция в събота, според вътрешното министерство. Повечето протести минават мирно, но на някои места напрежението се е повишило и шофьори са се опитали да преминат през пътните блокади.

При най-лошия инцидент жена от протестиращите е загинала, след като шофьор, заобиколен от демонстранти, се паникьосал и подкарал колата си. Водачът е обвинен в убийство и освободен под гаранция, съобщиха от френската прокуратура.

 

Най-сериозният инцидент на протестите до 19 ч.- дрифтиращ шофьор в София

https://www.actualno.com/crime/naj-serioznijat-incident-na-protestite-do-19-ch-driftirasht-shofior-v-sofija-news_706821.html

Най-сериозният инцидент през деня на протести е бил дрифтиращ шофьор на площад Народно събрание в София. Това съобщиха от МВР като обобщение на деня. Полицията е задържала шофьора. Той е дрифирал с лек автомобил Фолксваген Голф на площад "Народно събрание", докато там се е провеждал протест. Младежът е набор 1998г. и е криминално проявен. Това съобщиха на брифинг в СДВР, предаде репортер на БГНЕС. Нарушителят е отведен в близкото 5 РПУ. Направен му е тест за алкохол и наркотици, коит

Хубчев изрази надежда за подкрепа от публиката в решителния мач със Словения

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/18/3347929_hubchev_izrazi_nadejda_za_podkrepa_ot_publikata_v/?ref=rss


Националният селекционер Петър Хубчев се надява публиката да застане зад футболистите в решителния мач от Лигата на нациите срещу Словения. В понеделник тимът приема словенците, като все още има шансове за първото място в групата и изкачване в горната дивизия.<br /><br />"Публиката е много важна, чувства се присъствието им, чувства се тази подкрепа. Който и да дойде, ще е добре дошъл", каза Хубчев на пресконференция преди мача.<br /><br />Шансовете на България...

МВР зове протестиращите да спазват разпорежданията

http://www.moreto.net/novini.php?n=386016

МВР призовава протестиращите да спазват дадените от полицейските служители разпореждания. Полицейски служители в цялата страна са ангажирани с опазването на обществения ред и сигурността в страната във връзка с обявените за днес протестни действия, пишат от пресслужбата на ведомството.

В страната на Орфей и Борис Христов музата на музиката е в немилост

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/stranata-orfei-boris-hristov-muzata-muzikata-nemilost.html

Културните институти страдат от реформите, управляват се еднолично, зле и недемократично. Абсурдът ”делегирани бюджети”, тази имитация на реформа и стратегия на Министерството на културата, ме кара да се срамувам, че съм българин и европеец...Запазиха се турските самодейни театри, вероятно за кампаниите на ДПС в Разград и Кърджали.

ВАС разглежда жалба на международните превозвачи срещу продуктовите такси

https://pik.bg/вас-разглежда-жалба-на-международните-превозвачи-срещу-продуктовите-такси-news797132.html

ВАС разглежда жалба на международните превозвачи срещу продуктовите такси

На 19 ноември Върховният административен съд ще разгледа жалбата на Съюза на международните превозвачи срещу Министерското постановление за промяна в Наредбата за продуктовите такси. Текстовете, приети на 16 юли, определят значителни по размер такси за рециклиране на ТИР и автобуси, каквото на практика в България не се извършва, посочват превозвачите. По техни изчисления, базирани на броя на внесените през 2018 г. превозни средства и средната цена на таксата от около 1470 лв. на возило, браншът ще губи над 13 мл. лв. годишно.

На свое общо събрание на 17 ноември 2018г. международните превозвачи единодушно приеха декларация, с която възлагат на ръководството на съюза да се противопостави с всички средства срещу промените в наредбата. Ходът и развитието на делото пред ВАС ще предопредели по-нататъшни действия срещу несправедливите и незаконно събирани такси, съобщават от организацията.

Десетки протестират в Париж срещу откриването на магазин на "Епъл "

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158597

Десетки протестират в Париж срещу откриването на магазин на "Епъл "Няколко десетки активисти на антиглобалисткото движение Атак (Attac) протестираха днес в Париж с карнавални шапки, музика и танци срещу откриването на магазин на американската корпорация "Епъл" (Apple), обвинявайки големите международни технологични компании като нея в избягване на данъци, съобщи Франс прес.

Протест на транссексуални в Киев завърши със сблъсъци

https://www.actualno.com/europe/protest-na-transseksualni-v-kiev-zavyrshi-sys-sblysyci-news_706814.html

Крайнодесни активисти прекъснаха протест на трансексуални в украинската столица Киев, призоваващи за повече права на сексуалните малцинства, съобщава Би Би Си. Две млади жени бяха атакувани със сълзотворен газ и обсипани с обиди и се наложи полиция за борба с безредиците да се намеси, за да може пострадалите да получат медицинска помощ. Канадският журналист Майкъл Колбърн, отразяващ протеста, е бил ударен в лицето. Според друг репортер охраняващите полицаи не направили нищо, за да предотвратят

Шофьор на кола с българска регистрация тежко ранен след катастрофа в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158579

Шофьор на кола с българска регистрация тежко ранен след катастрофа в Македония
Един човек е тежко ранен в пътна катастрофа с български автомобил край македонското село Псача в община Ранковце на магистралния път А2 Куманово - Крива Паланка, поради което и движението по него е прекъснато от 13.45 часа местно време, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. Сблъскали са се автомобил и камион и шофьорът на автомобила е тежко ранен.

Загиналите в пожара в Северна Калифорния станаха 76, в неизвестност са близо 1300 души

https://offnews.bg//sviat/zaginalite-v-pozhara-v-severna-kalifornia-stanaha-76-v-neizvestnost-s-692191.html

Жертвите на огромния пожар в Северна Калифорния са вече най-малко 76, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Огнеборците се опитват да овладеят най-смъртоносния горски пожар от столетие, но усилията им са саботирани от поривист вятър, който заплашва да унищожи постигнатото.

Установено е местонахождението на няколкостотин души, но близо 1300 са все още в неизвестност. 

Според шерифа на окръг Бют Кори Хъния се смята, че броят не е съвсем точен, тъй като в списъците има дублиращи се имена, а вероятно има и такива, които не са уведомили, че са добре. Шерифът призова хората, които са се евакуирали, да проверяват списъка.

Пожарът е унищожил близо 10 000 жилища и 600 кв. км площи, откакто избухна на 8 ноември. В момента е овладян до 55 процента.

Президентът Доналд Тръмп посети и двете части на Калифорния, където бушуват големи пожари, и обеща пълна подкрепа от страна на федералното правителство. При пожара в Южна Калифорния са загинали трима души.

Възрастен мъж е прегазен в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/vyzrasten-myzh-e-pregazen-v-sofiia-2132237

Възрастен мъж беше прегазен в София. Инцидентът е станал на столичния бул. „Петко Тодоров“ между бул. „Гоце Делчев“ и ул. „Нишава“, до входа на Южния парк.
 

Сигналът на 112 е подаден в 18:41 ч., а линейката е пристигнала на място 9 м

Младежът, дрифтирал до протестиращите в София - криминално проявен, не е знаел за протестите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158501

Младежът, дрифтирал до протестиращите в София - криминално проявен, не е знаел за протестите Младежът, който дрифтира по-рано днес до протестиращите край парламента в София, не е знаел, че там има протести. Това обяви директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски. Той посочи, че момчето е на 20 години и е криминално проявено. То е задържано за 24 часа, образувано е бързо полицейско производство.

Синьото – неутралният шик

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7157450

Синьото – неутралният шикЦветът събра погледите на тържествената вечеря в музея “Орсе” в Париж. Холивудски величия го разхождат по червения килим на музикални и филмови фестивали Преди седмица тържествена вечеря в музея “Орсе” в Париж събра световните лидери и техните половинки. Разбира се, след събитието една от обсъжданите теми в медиите бяха тоалетите на ВИП гостите.

Шефът на полицията: 3200 души и 1750 коли на протести в страната днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158497

Шефът на полицията: 3200 души и 1750 коли на протести в страната днес3200 души и около 1750 коли са излезли на протести в цялата страна днес. Това обяви директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски. Той обясни, че не се е стигало до сериозни ексцесии. Имало е няколко опита за блокаж пътя, но бързо са били

Сняг вали в планините, пътищата са проходими при зимни условия

https://www.actualno.com/society/snjag-vali-v-planinite-pytishtata-sa-prohodimi-pri-zimni-uslovija-news_706809.html

Сняг вали в планините, най-голяма е снежната покривка на връх Ботев – 16 см. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Към 14.00 часа сняг е валял главно в планините, а в крайните южни райони преваляванията са били от дъжд. Най-голяма е снежната покривка на връх Ботев – 16 см, на Рожен – 9 см, а на Черни връх – 1 см. Очаква се през следващите часове да има снеговалежи и в по-н

Поставят коледна украса на сградата на община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=386005

Коледната украса на сградата на община Варна вече е поставена, видя репортер на Moreto.net. Големите елементи, напомнящи на снежинки, са добре познати на варненци, защото са същите както миналата и по-миналата Коледа. Работници усърдно монтираха украсата по високата сграда, като се очаква до седмица, коледно-новогодишната украса да бъде поставена из целия град.

Майки на деца с увреждания: Системата ни употреби

https://frognews.bg/novini/maiki-detsa-uvrejdaniia-sistemata-upotrebi.html

Не се разграничаваме от радостта след оставката на вицепремиера Валери Симеонов, разграничаваме се от тези майки, които играят хоро на площада. Това заявиха Тони Маринова и Ина Маринова, представляващи майките на деца с увреждания в студиото на „120 минути”.

Макрон: Силна Европа, за да опази света от хаоса

https://www.vesti.bg/bulgaria/makron-silna-evropa-za-da-opazi-sveta-ot-haosa-6088904

Макрон и Меркел в Берлин и заедно почетоха жертвите на Първата Световна война

Тежка катастрофа с български автомобил в Македония

https://petel.bg/Tezhka-katastrofa-s-balgarski-avtomobil-v-Makedoniya__291783

Един човек е тежко ранен при катастрофа с български автомобил край македонското село Псача в община Ранковце на магистралния път Куманов...

След Брекзит у нас поскъпват...

https://petel.bg/Sled-Brekzit-u-nas-poskapvat---__291782

Повече от две трети от бизнеса смята, че след Брекзит цените на вносните стоки от Великобритания, основно автомобили и лекарства, ще поскъ...

Дарин Ангелов разведе посетители из потайностите на Народния театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7158498

Дарин Ангелов разведе посетители из потайностите на Народния театърНощта на театрите, запланувана за събота, не успя да поеме всички желаещи и плавно се прехвърли и в неделния ден. Стотици хора от цяла България се включиха в уникалната инициатива, която няма аналог у нас. Още по обяд в събота Народният театър отвори врати и посетителите разгледаха гримьорните, сцените отвътре, гардероба,

Макрон и Меркел почетоха жертвите на войните и диктатурата в Берлин

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/11/18/3347927_makron_i_merkel_pochetoha_jertvite_na_voinite_i/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон заедно с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и германския канцлер Ангела Меркел участваха в церемония по полагане на венци в мемориала Нойе Вахе в Берлин, издигнат за жертвите на войните и диктатурата, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Преди церемонията по полагането на венците Макрон имаше среща с германски младежи. С тях той обсъди темата за мира. Макрон предупреди младежите, че не трябва да се повтарят...

Председателят на ДСБ с обяснение защо демократите не са на протестите

https://www.actualno.com/politics/predsedateljat-na-dsb-s-objasnenie-zashto-demokratite-ne-sa-na-protestite-news_706790.html

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов обясни защо формацията "Демократична България" не се е присъединила и не е подкрепила протестите. "Тези протести са изключително шарени, там според нас, има хора, които са вкарани от властта вътре, за да бъдат провокатори", каза той пред БНР. “По отношение на основния проблем, поради който започна това обществено недоволство – цените на горивата, никой не я назовава тази коалиция “Коалицията Лукойл“, тя е

Четирима са арестувани в страната при протестите днес

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chetirima-sa-arestuvani-v-stranata-pri-protestite-dnes-2132236

Четирима души са задържани по време на днешните протести в цялата страна, съобщиха от МВР.

Младежът, който дрифтира до протестиращите край парламента, не е знаел, че там има протести. Той е 20-годишен и е криминално проявен, задържан е за 24 часа, об

Млада германка си счупи гръбнака при участие във Формула 3

https://frognews.bg/svqt/17-godishna-germanka-schupi-grabnaka-pri-uchastie-vav-formula-3.html

17-годишната състезателка София Фльорш е с фрактура на гръбнака след много тежка катастрофа по време на състезанието за Голямата награда на Макау от „Формула 3”.

Западът е беззащитен пред новите оръжия на Русия, призна британски генерал

http://www.moreto.net/novini.php?n=386007

Бившият командващ въоръжените сили на Великобритания Ричард Барънс призна, че Западът е беззащитен пред новите оръжия на Русия, информира "Сънди таймс", цитиран от ТАСС. Според Барънс новите руски оръжия поставят западните държави в уязвима позиция.

Президентът на Албания два дни на посещение в Битоля, местните журналисти не разбрали

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158452

Президентът на Албания два дни на посещение в Битоля, местните журналисти не разбралиПрезидентът на Албания Илир Мета два дни бил на посещение в Битоля по повод 110-ата годишнина на албанската азбука, а македонските национални и местни медии не бяха информирани за събитието, съобщава днес сайтът "Сакам да кажам", цитиран от БТА. За посещението на Мета в Битоля журналистите научиха от социалните мрежи,

Английски знаеш! А с българския език как си?

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/11/18/angliiski-znaesh-a-s-bylgarskiia-ezik-kak-si.393963

Работодатели: Писането и разбирането на официалния език в страната е проблем

Започва седмицата на професионалните умения

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158447

Започва седмицата на професионалните уменияСедмицата на професионалните умения започва от 19 ноември у нас в рамките на европейската инициатива за втора поредна година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Акцент ще са възможностите за младите хора за обучение и кариера, които дава професионалното образование.

Протести блокираха пътища в страната

https://offnews.bg//protesti/protesti-blokiraha-patishta-v-stranata-692188.html

На много места в страната се провеждат протести с искане за оставка на правителството и подобряване на жизнения стандарт. 

Протести блокираха движението по международния път за Гърция край Кърджали, както и пътя Самоков-София, съобщи БНР.

Протестиращи от Петрич и Сандански блокираха движението на ГКПП "Кулата" за повече от час. Стигна се до напрежение между демонстранти и полиция, като служителите на реда изблъскаха протестиращите и освободиха движението. При случилото се няма пострадали, но напрежението остава високо. 

Движението е изключително натоварено, тъй като има образували се колони от чакащи автомобили и на гръцка, и на българска територия.

Блокада имаше и на пътя в района на Гоце Делчев към другия граничен пункт Илинден-Екзохи. 

Протестиращите от Бургас блокираха движението по магистрала "Тракия" в посока София при отбивката за Камено и Българово. След като блокадата на входа на града беше преодоляна и част от протестиращите се прибраха в Бургас, друга част продължиха по автомагистралата и блокираха пътният възел, който води към село Българово. Алтернативният път, който бе даден от полицията - през Камено, също бе блокиран с жива верига. 

Протестиращи спряха движението по магистрала "Тракия" при Сливен. Блокадата продължи около 90 минути, като жандармерията успя да отблъсне демонстрантите. 

Стигна се до напрежение, след като шофьори не бяха пуснати да преминат. 

Блокада имаше и на движението по магистрала "Хемус" в района на пътния възел "Белокопитово". Протестиращите от Шумен се изтеглиха от района, а в момента полицията пропуска постепенно образувалите се колони в различните направления на детелината. 

В ранния следобед беше спряно движението и на около 20 км от граничния пункт "Капитан Андреево" в посока към Турция. За кратко беше блокирано и движението към Гърция през пункта "Капитан Петко войвода", като на два пъти се стигна до напрежение между протестиращи и полиция. 

Част от автомагистрала Тракия в района на Ямбол беше затворена от протестиращи от областния град. Повече от три часа беше блокиран пътя към Граничен пункт „Лесово“. 

Блокади имаше още на магистрала "Марица" и на главния път София - Варна в района на пътен възел Боаза. 

Протести блокираха пътища в страната (видео, обноена)

https://offnews.bg//protesti/protesti-blokiraha-patishta-v-stranata-video-obnoena-692188.html

На много места в страната се провеждат протести с искане за оставка на правителството и подобряване на жизнения стандарт. 

Протести блокираха движението по международния път за Гърция край Кърджали, както и пътя Самоков-София, съобщи БНР.

Протестиращи от Петрич и Сандански блокираха движението на ГКПП "Кулата" за повече от час. Стигна се до напрежение между демонстранти и полиция, като служителите на реда изблъскаха протестиращите и освободиха движението. При случилото се няма пострадали, но напрежението остава високо. 

Движението е изключително натоварено, тъй като има образували се колони от чакащи автомобили и на гръцка, и на българска територия.

Блокада имаше и на пътя в района на Гоце Делчев към другия граничен пункт Илинден-Екзохи

Протестиращите от Бургас блокираха движението по магистрала "Тракия" в посока София при отбивката за Камено и Българово. След като блокадата на входа на града беше преодоляна и част от протестиращите се прибраха в Бургас, друга част продължиха по автомагистралата и блокираха пътният възел, който води към село Българово. Алтернативният път, който бе даден от полицията - през Камено, също бе блокиран с жива верига. 

Протестиращи спряха движението по магистрала "Тракия" при Сливен. Блокадата продължи около 90 минути, като жандармерията успя да отблъсне демонстрантите. 

Стигна се до напрежение, след като майка помоли да я пуснат, защото пътува с детето си. Протестиращите не се съгласиха и се стигна до сблъсъци. 

Ето и видео от протестното автошествие в Ямбол

Блокада имаше и на движението по магистрала "Хемус" в района на пътния възел "Белокопитово". Протестиращите от Шумен се изтеглиха от района, а в момента полицията пропуска постепенно образувалите се колони в различните направления на детелината. 

В ранния следобед беше спряно движението и на около 20 км от граничния пункт "Капитан Андреево" в посока към Турция. За кратко беше блокирано и движението към Гърция през пункта "Капитан Петко войвода", като на два пъти се стигна до напрежение между протестиращи и полиция. 

Част от автомагистрала "Тракия" в района на Ямбол беше затворена от протестиращи от областния град. Повече от три часа беше блокиран пътя към граничен пункт „Лесово“. Блокадата започна в обедните часове - десетки камиони и над 200 леки коли застанаха на пътя, което причини километрични колони от тирове, пътуващи от турската граница. След преговори с полицията протестиращите се съгласиха да ги пускат периодично, след което отново заставаха на пътя.

Блокади имаше и на главния път София-Варна в района на пътен възел Боаза и в Русе

Протестът във Варна започна по обяд с автошествие, в което се включиха десетки коли. Близо 200 души стигнаха с шествие до катедралата.

В Силистра по обяд протестното автошествие първо блокира гранично-пропускателния пункт с на границата с Румъния, а след това затвори републиканския път Силистра-Добрич, съобщи bTV.

Близо сто автомобила и мотора се включиха в протеста в Добричко. Колоната, дълга около три километра, премина с развети трибагреници и надути клаксони до границата с Румъния край Кардам, но без да затварят граничния пункт. 

Над 40 автомобила потеглиха от Враца към София, за да се влеят в националния протест. Шествието тръгна от Областната управа с включени клаксони и развети знамена. 

Автошествие се проведе и в Монтана. Стигна се до блокада на бензиностанция и до затваряне на международния път Е-79 край града. Пътна блокада имаше и на прохода Петрохан. Пътят бе затворен от жители на Берковица, Вършец и Бързия. В посока София се образува километрична колона от автомобили.

Във Видин протестиращите преминаха с автошествие през града и блокираха за кратко главен път Е-79.

В Габрово протестиращите се събраха пред спортната зала. С призиви за оставка, клаксони и развети знамена десетки автомобили преминаха през града. 

Германският бизнес: Твърдият Брекзит ще е катастрофа и от двете страни на Ламанша

https://www.mediapool.bg/germanskiyat-biznes-tvardiyat-brekzit-shte-e-katastrofa-i-ot-dvete-strani-na-lamansha-news286413.html

Излизането на Великобритания от ЕС без споразумение ще има катастрофални последици за компаниите и работниците във Великобритания и Европа, каза шефът на Германската промишлена асоциация (BDI) Дитер Кемпф, цитиран от Ройтерс. Британският премиер Тереза Мей се бори да защити проектоспоразумението, договорено с ЕС, но опозиция вътре и извън нейната партия засилва вероятността от Брекзит без споразумение и дори нов референдум, отбелязва агенцията. Дитер Кемпф каза пред германската медийна група Функе, че липсата на споразумение ще удари особено силно автомобилния, аерокосмическия, химическия, фармацевтичния, инженерния и електротехническия сектор. Банковият и туристическият сектор също ще бъдат засегнати. "Твърдият Брекзит би бил катастрофален", заяви Кемпф, като допълни, че германските фирми трябва да се подготвят за излизане на Великобритания от ЕС без сделка. Ще създаде огромни затруднения за десетки хиляди компании и стотици хиляди работници от двете страни на Ламанша, каза той. Според опонентите на проектоспоразумението, което трябва да бъде одобрено от британския парламент, то оставя прекалено много правомощия на Евросъюза, а същевременно лишава Великобритания от правото да участва в създаването на правилата. Кемпф каза, че германската промишленост и правителство трябва да се готвят за засилване на несигурността през идните месеци. Призовавам депутатите в британския парламент да съзнаят отговорността си, каза той. "Топката е в полето на Лондон (...) Нови преговори не са отговорът," допълни Кемпф.

32 години по-късно, България се завърна в световния ски елит

http://www.cross.bg/popov-godini-zavurshi-1589463.html

/КРОСС/ България се завърна на световната ски сцена след страхотното представяне на Алберт Попов в първото състезание за сезона. Той завърши на 20-то място в слалома в Леви (Финландия), като по този начин спечели първи точки за Световната купа в кариерата си. Точките са първи за България от 32 години насам, когато (през декември 1986 година - бел.ред) това стори легендата Петър Попангелов. Младият Попов стартира със 75-и номер, но въпреки това изненада всички и завърши 22-и в първия манш. Той направи ново силно спускане във втория манш, където завърши с 15-о време, отредило му 20-о място в крайното класиране. Страхотният успех на Попов идва точно 3 години и един ден след тежката катастрофа, която претърпя. Тогава автомобилът, в който бяха Попов и двамата му треньори падна в пропаст в Австрия. След катастрофата Попов претърпя операция на глезена, като цялата му кариера бе под въпрос в онзи момент. Победител в днешния старт стана австриецът Марсел Хиршер. Топ 3 допълниха Хенрик Кристофърсен от Норвегия и Андре Мирер от Швеция. Снимка: Facebook

МВР с горещи разкрития за водача на "Голф-а", който без малко да се вреже в протестиращите пред парламента!

https://petel.bg/MVR-s-goreshhi-razkritiya-za-vodacha-na-Golf-a--koyto-bez-malko-da-se-vrezhe-v-protestirashhite-pred-parlamenta-__291781

Младежът, който дрифтира порано днес до протестиращите край парламента в София, не е знаел, че там има протести. Това обяви директорът на Г...

Англия обърна драматично Хърватия и се класира за полуфиналите на Лигата на нациите

https://offnews.bg//futbol/anglia-obarna-dramatichno-harvatia-i-se-klasira-za-polufinalite-na-lig-692189.html

Англия победи драматично Хърватия с 2:1 в решаващ сблъсък на стадион "Уембли" в Лондон и завърши на първо място в крайното класиране в Група 4 в Лига А на турнира Лига на нациите.

"Трите лъва" бяха по-добри, но след няколко пропуска през първото полувреме изостанаха в резултата малко след почивката. Автор на първото попадение в двубоя стана Андрей Крамарич. 

В последните минути обаче Хари Кейн излезе на сцената и първо асистира на Джеси Лингард, а след това сам отбеляза скъпоценния втори гол, за да донесе драматичния успех на своя тим.

Голово равенство или загуба означаваше отпадане на Англия в по-долната група, като в крайна сметка това не се случи. Британците печелят групата, като финишират с актив от 7 точки и ще играят на полуфиналите, които ще бъдат през лятото на 2019 година.

Хърватите са трети в подреждането в групата с 4 пункта, а на втора позиция финишира Испания с 6.

Протестиращи от Перник дошли до София и... си тръгнали

https://www.actualno.com/sofia/protestirashti-ot-pernik-doshli-do-sofija-i-si-trygnali-news_706815.html

Малоброен остава протестът в София. Заваля сняг. Около 50 автомобила от Перник са се озовали на празен площад около храм - паметника Ал. Невски. Изненадващо, колите са тръгнали обратно към града през автомагистрала Люлин. Информацията е на BTV. Все още има засилено полицейско присъствие в центъра на София.

Активистки от Фемен прекъснаха демонстрация на привърженици на Франко

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158429

Активистки от Фемен прекъснаха демонстрация на привърженици на ФранкоПротест в Мадрид, събрал хора, изпитващи носталгия по Франко, беше прекъснат от три активистки на протестното движение Фемен, известно с разголените си протестни акции, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Трите активистки се появиха, за да протестират срещу "законния фашизъм" и "националния срам". Двата текста те бяха изрисували върху голите си

Училище в Карлово с тенискорт на покрива

https://www.24chasa.bg/region/article/7158021

Училище в Карлово с тенискорт на покриваСредно училище "Васил Левски" в Карлово има вече на покрива си тенискорт. Втори е направен в двора. Пак там е изградена и нова спортна зала с 250 места на мястото на стария физкултурен салон. "Съборихме го, тъй като бе на половин век и трудно се отопляваше. За модерните съоръжения бяха похарчени 2, 5 млн.

TedxPrimorskiPark отново във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=385997

TedxPrimorskiPark е озаглавено тази година събитието, което обединява различни лектори и идеите, които те искат да споделят с широката аудитория, научи Moreto.net. То ще се проведе на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров", на 25 ноември 2018 г.

Макрон иска нов подем в Европа, за да се избегне световен хаос

https://www.mediapool.bg/makron-iska-nov-podem-v-evropa-za-da-se-izbegne-svetoven-haos-news286412.html

Френският президент предупреди за опасността от "безпаметния национализъм" и "фанатизма без ориентири" Френският президент Еманюел Макрон призова в неделя в Берлин Германия да започне заедно с Франция нов етап в европейското изграждане, за да се предотврати затъването на света в хаос и да се гарантира мира, предаде Франс прес. Европа и френско-германският тандем са длъжни да не оставят света да затъне в хаос и да го подкрепят по пътя към мира, поради което "Европа трябва да бъде по-силна, по-суверенна", заяви Макрон в реч пред Бундестага (долната камара на германския парламент). "Нашият свят се намира на кръстопът", допълни той, като предупреди за опасността "безпаметният национализъм" и "фанатизмът без ориентири" да вземат надмощие. "Тази нова френско-германска отговорност изисква да се дадат на Европа инструменти за нейния суверенитет", добави френският президент. Той спомена по-специално необходимостта да се изгради съвместна отбрана или миграционна политика с хармонизирана система за предоставяне на убежище. "Този нов етап ни плаши, тъй като всеки ще трябва да споделя, да уеднакви с останалите своята способност да взима решения, външната и миграционната си политика и политиките си за развитие, една част от бюджета си и дори от фискалните си ресурси", допълни Макрон, като подчерта необходимостта еврото да се превърне в международна валута със собствен бюджет на еврозоната. "За предпочитане ли е да останем затворени в нашето бездействие?", отбеляза той, явно отправяйки критики към колебанията и протакането на германското правителство на канцлерката Ангела Меркел от повече от една година по отношение на френските предложения за нов подем на Европа. Битката срещу предизвикателството на популизма "не е спечелена", предупреди Макрон. По думите му, това предполага да се поемат нови рискове, надскачайки собствените си колебания и преодолявайки колебанията. По-рано в неделя френският президент заедно с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и германския канцлер Ангела Меркел участваха в церемония по полагане на венци в мемориала Нойе Вахе в Берлин, издигнат за жертвите на войните и диктатурата, предаде Асошиейтед прес. Преди церемонията по полагането на венците Макрон имаше среща с германски младежи, предаде Франс прес. С тях той обсъди темата за мира. Макрон предупреди младежите, че не трябва да се повтарят грешките от миналото. Той каза, че трябва да се общува с младежта, за да не се отклони тя от правия път, да не се раздели тя и да попадне обществото във вихъра на центробежни сили. Президентът призова също така да се изгради една много по-амбициозна Европа.

Президентът на Ирак пристигна в Саудитска Арабия след посещение в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158405

Президентът на Ирак пристигна в Саудитска Арабия след посещение в ИранИракският президент Бархам Салих пристигна днес в Рияд за разговори с лидери на Саудитска Арабия, след като посети саудитския регионален съперник Иран, предаде ДПА, цитирана от БТА. Кралят на Саудитска Арабия Салман се срещна със Салих в кралския дворец в Рияд, където двамата обсъдиха засилването на връзките и последните събития в региона,

Веселина Седларска: Отвращението на хората е по-голямо от негодуванието им

https://frognews.bg/novini/veselina-sedlarska-otvrashtenieto-horata-goliamo-negoduvanieto.html

Първо ни показват картинките, а след това субтитрите. Така разбирахме истината за събитията у нас. Вероятно и сега така ще бъде с протестите. Това каза в предаването „120 минути” писателката Веселина Седларска.

Веселина Седларска: Отвращението на хората е по-голямо от негодуванието им

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/veselina-sedlarska-otvrashtenieto-horata-goliamo-negoduvanieto.html

Първо ни показват картинките, а след това субтитрите. Така разбирахме истината за събитията у нас. Вероятно и сега така ще бъде с протестите. Това каза в предаването „120 минути” писателката Веселина Седларска.

Дъжд и сняг в цялата страна в понеделник, обявен е жълт код

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dyzhd-i-sniag-v-cialata-strana-v-ponedelnik-obiaven-e-zhylt-kod-2132233

Жълт код за дъжд и снеговалежи е обявен за цялата страна на 19 ноември. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
 
Снеговалежи ще има в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново,

Интерпол се събира, за да избере нов президент след ареста на Хунвей

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158398

Интерпол се събира, за да избере нов президент след ареста на ХунвейПолицейски началници от целия свят се събраха днес в Дубай за общо събрание на Интерпол, за да изберат нов президент на организацията, след като досегашният беше задържан в Китай, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Мън Хунвей, който оглавяваше Интерпол и същевременно беше заместник-министър на обществената сигурност в Китай,

Коментар на седмицата №1: Загадката на пенсионера, или как Живков им давал по 200 лв., а те спестявали 100

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7158227

Коментар на седмицата №1: Загадката на пенсионера, или как Живков им давал по 200 лв., а те спестявали 100Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 113 000 прочитания. Като напишеш в гугъл “телефонни измамници”, настръхваш През соца имаше виц как Тодор Живков се хвалел, че сме магьосници: той ни дава по 200 лева заплати, ние ги харчим и спестяваме по 100.

Макрон призова за по-силна и обединена Европа

https://www.actualno.com/europe/makron-prizova-za-po-silna-i-obedinena-evropa-news_706802.html

Френският президент Еманюел Макрон заяви в Берлин, че Европа трябва да бъде по-силна и по-обединена, за да успее да опази света от хаос, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС. „Европа и по специално френско-германската дружба трябва да направят всичко по силите си, за да не позволят на света да поеме по пътя на хаоса и да го ръководят по пътя на мира”, заяви Макрон в речта си пред Бундестага. „Ето защо Европа трябва да бъде по-силна… и по-обединена”,

В Германия приготвиха най-голямата желирана риба в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158391

В Германия приготвиха най-голямата желирана риба в светаВ германския град Херингсдорф приготвиха най-голямата желирана риба в света, предаде ДПА, цитирана от БТА. Блюдото тежи 182,4 килограма и включва риба и зеленчуци, сервирани в солидна желирана форма. След официалното представяне на "рекордьора" и неговото претегляне, кулинарният виртуоз Андре Дьомке, който създаде блюдото,

В Букурещ откриха откраднат шедьовър на Пикасо

https://petel.bg/V-Bukureshh-otkriha-otkradnat-shedovar-na-Pikaso__291778

Една от седемте картини, които бяха откраднати през 2012 година от холандския музей „Кунстхал” в Ротердам, е била открита в Румъния, съобща...

Курц и премиерите от Западните Балкани разговарят във Виена за европейската перспектива

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158388

Курц и премиерите от Западните Балкани разговарят във Виена за европейската перспективаАвстрийският канцлер Себастиан Курц покани на работна закуска утре премиерите на страните от Западните Балкани и еврокомисарите по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел и за разширяването комисар Йоханес Хан, предаде Танюг, цитирана от БТА. Очаква се във Виена да пристигнат премиерите на Сърбия Ана Бърнабич,

Зрелищен обрат срещу Хърватия класира Англия за финалите в Лигата на нациите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/18/3347923_zrelishten_obrat_sreshtu_hurvatiia_klasira_angliia_za/?ref=rss


С два гола в рамките на седем минути Англия победи Хърватия с 2:1 на "Уембли" и спечели група 4 в Дивизия А от Лигата на нациите. Успехът изкачи "Трите лъва" на първата позиция и ги класира за финалната четворка догодина.<br /><br />Английският тим направи много силен мач, но беше изправен до стената, след като Хърватия поведе в 57-ата минута с гол на Андрей Крамарич. Все пак избраниците на Гарет Саутгейт стигнаха до успеха чрез Джеси Лингард в 78-ата и Хари Кейн...

САЩ се държат с Германия като с окупирана държава, обвини Герхард Шрьодер

http://www.moreto.net/novini.php?n=386008

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер отправи остра критика към търговската политика на САЩ и призова Берлин да не се бои от китайски инвестиции. Шрьодер направи коментара пред телевизионния канал NTV, информира ТАСС. Не можем да одобрим това, че с нас се държат като с окупирана страна.

Дума на седмицата - протест

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7157643

Дума на седмицата - протест“Протест” се превърна в най-често повтаряната дума през изминалата седмица. Голяма част от пътната мрежа в страната бе блокирана, входовете и изходите на много населени места - затворени. Така изглеждаше ситуацията у нас през изминалите дни, когато хора от различни градове обявиха, че ще излязат на протестно шествие.

МВР: Протестните действия преминават без сериозни нарушения

https://www.actualno.com/society/mvr-protestnite-dejstvija-preminavat-bez-seriozni-narushenija-news_706810.html

Полицейски служители в цялата страна са ангажирани в опазването на обществения ред и сигурността в страната във връзка с обявените за днешния протестни действия. До този момент те преминават без сериозни нарушения на обществения ред. От началото им са регистрирани няколко нарушения. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В района на град Левски са съставени четири акта по Закона за движение по пътищата, задържан е и протестиращ, който е управлявал след употреба на наркотично вещество. На територи

Макрон и Меркел почетоха жертвите на войните и диктатурата в Берлин

http://nakratko.bg/category/25/167149/


Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел положиха венци и цветя на мемориала Нойе Вахе в Берлин, издигнат в памет на жертвите на войните и диктатурата, съобщиха Ройтерс и БГНЕС.

Протести и шествия в цялата страна (ОБЗОР)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/protesti-i-shestviia-v-cialata-strana-obzor-2132202

Нова вълна от протести имаше в цялата страна. Основните искания бяха за оставка на кабинета, по-ниски цени на горивата, без увеличение на застраховка „Гражданската отговорност” и данъците за старите коли.
 
Нямаше сериозни нарушения на обществ

Протестиращ се оплака от полицейско насилие на ГКПП-Кулата

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/protestirasht-se-oplaka-ot-policejsko-nasilie-na-gkpp-kulata-2132231

Лидерът на протестите в Благоевград – Александър Стамболийски, който участва в блокадата на ГКПП-Кулата днес, заяви, че Жандармерията е използвала сила срещу протестиращите на граничния пункт.

„Пред очите на всички у

Каракачанов готов да обсъди "творческата инициатива" на Сидеров за оставката си

http://nakratko.bg/category/59/167148/


Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов определи искането на Волен Сидеров да подаде оставка като "творческа инициатива".

Пътни блокади и шествия в много градове на страната

http://nakratko.bg/category/58/167147/


Втора поредна неделя протестиращи срещу високите цени на горивата, срещу стандарта на живот и срещу управлението блокираха пътища, магистрали и дори гранични пунктове. Демонстранти затвориха пътния възел на изходите до Ямбол и Сливен.

Тръмп имал запис от убийството на Кашоги: Жестоко, много перверзно и ужасно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158368

Тръмп имал запис от убийството на Кашоги: Жестоко, много перверзно и ужасноПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че разполага със записа от убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, но не иска да го слуша, защото съдържанието му е много жестоко, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Имаме записа, не искам да го слушам (. . .) защото това е запис на страдание", изтъкна Тръмп по телевизия "Фокс нюз".

Над 160 снегорина са в готовност за първия сняг в София

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/11/18/3347897_nad_160_snegorina_sa_v_gotovnost_za_purviia_sniag_v/?ref=rss


Във връзка с прогнозата за започване на снеговалеж след 18 часа в София кметът Йорданка Фандъкова разпореди на Столичния инспекторат и на фирмите, ангажирани със снегопочистването, да създадат организация за работа и да мобилизират необходимите екипи и техника. Това съобщи пресцентърът на Столичната община.<br /><br />Фирмите разполагат със 169 снегорина, които ще бъдат разположени на 68 местостоянки в града, за да бъдат максимално близо до районите, които ще почистват.<br...

Първа версия за смъртта на бизнесмена Христо Янев: Борчове!

http://www.varna24.bg/news/829064.html

52-годишният бизнесмен от Свиленград Христо Янев е намерен мъртъв в жилището си в самия център на ...

Акция по кръводаряване организират в Областна администрация-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=386015

Областна администрация организира акция по кръводаряване в съдействие с Районния център по трансфузионна хематология, научи Moreto.net. Събитието е планирано за 21 ноември от 18.00 часа в заседалтелната зала в двора на Областна администрация.

Протест в София и срещу Закона за вероизповеданията

http://nakratko.bg/category/58/167145/


Втори мирен протест срещу проектозакона за вероизповеданията се провежда в София. Протестиращи от християнска общност на Протестантско-евангелските вярващи се събраха пред Паметника на съветската армия.

Румен Петков: Обединените патриоти не са нито обединени, нито патриоти, доказаха го

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158362

Румен Петков: Обединените патриоти не са нито обединени, нито патриоти, доказаха го „Още преди година и половина, когато се сформираше правителството заявих, че „Обединените патриоти“ нито са обединени, нито са патриоти, което вече ясно пролича от поредица техни действия и бездействия“. Това заяви в своя позиция председателят на АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на АБВ. „Преди пет месеца, когато предупредих,

Румен Петков: Обединените патриоти отдавна доказаха, че нито са обединени, нито патриоти

http://www.cross.bg/nito-patrioti-rymen-1589467.html

/КРОСС/ „Още преди година и половина, когато се сформираше правителството заявих, че „Обединените патриоти" нито са обединени, нито са патриоти, което вече ясно пролича от поредица техни действия и бездействия". Това заяви в своя позиция председателят на АБВ Румен Петков. „Преди пет месеца, когато предупредих, че ако се съберат на едно място ще дадат жертви в „жива сила", само два дни по-късно те се сбиха по между си в парламента. Сега заплахата жертвите да станат и още повече придобива все по-обективен характер, с оглед на предстоящото им заседание във вторник", посочи още той.

Дневен хороскоп за 19 ноември

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-19-noemvri-news_706811.html

Овен Всяка сложна ситуация, в която попаднете днес - приемете с чувство за хумор. Това ще бъде единственият сигурен начин да намалите напрежението и неблагоприятните последици от случващото се. Телец Днес не се колебайте да бъдете по хладнокръвни от обикновено. Съдбата не ви жали много - защо вие трябва да жалите околните? Близнаци Няма никаква трагедия в това, ако не успеете да постигнете всичко, което сте си набелязали. Наличните резултати са напълно достатъчни. Няма човек, който да може

Треньорът на Григор: Агаси ще му помага за психиката

https://www.24chasa.bg/sport/article/7158365

Треньорът на Григор: Агаси ще му помага за психикатаТрябваше да намеря някакво решение, призна Дани Валверду С опита си Андре Агаси може да помогне на Григор Димитров да бъде по-здрав психически. Така смята Дани Валверду, треньор на най-добрия български тенисист. Шампионът от финалите на АТП не се класира за Лондон, не можа да защити точките си от миналия сезон и вече е 19-и в световната ранглиста.

Напрежение между протестиращи и полиция на 'Кулата'

https://offnews.bg//protesti/naprezhenie-mezhdu-protestirashti-i-politcia-na-kulata-692187.html

Полицията разпръсна протестиращи на ГКПП "Кулата". 

Жители на Петрич и Сандански блокираха за повече от час граничния пункт. Те отказаха да освободят платната въпреки преговорите с полицията. 

В крайна сметка жандармеристи изблъскаха демонстрантите от двете страни на пътя и движението беше възстановено. Напрежението остава високо.

По първоначални данни няма пострадали. 

Служители на реда са застанали пред протестиращите, за да не допуснат те да блокират отново пътя.

Преди това се проведе автошествие, което обиколи по улиците на Петрич. Демонстрацията беше част от масовите протести в страната с искане за оставка на правителството и смяна на политическия модел.

В Габрово и Плевен също протестираха

https://www.actualno.com/gabrovo/v-gabrovo-i-pleven-syshto-protestiraha-news_706801.html

Около 300 души се включиха в днешния протест в Габрово срещу ниския стандарт на живот у нас. Протестиращите се събраха пред Спортната зала в града, както и миналата неделя. Шествията на пешеходци и коли затрудниха движението в центъра: "Протестира се абсолютно срещу всичко и най-вече срещу тези, дето си ги храним горе и им даваме заплати! Да си тръгнат", заявиха хората В Плевен над 100 коли преминаха в протестно автошествие. Граждани проведоха и пешеходен протест по централните улици

Открадната през 2012 г. картина на Пикасо е открита в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158350

Открадната през 2012 г. картина на Пикасо е открита в РумънияПлатно, за която се смята, че вероятно е картината "Глава на арлекин" на Пабло Пикасо, открадната през 2012 г. от художествената галерия "Кунстхал" в Ротердам, е било открито в Румъния, съобщава Ройтерс, като се позовава на румънски прокурори. При една от най-драматичните кражби в историята от галерията бяха откраднати седем платна на Пикасо,

Майки на деца с увреждания: Системата ни употреби

https://petel.bg/Mayki-na-detsa-s-uvrezhdaniya--Sistemata-ni-upotrebi__291780

Кадър: bTV Не се разграничаваме от радостта след оставката на вицепремиера Валери Симеонов, разграничаваме се от тези майки, които играят...

Корбин: Нов референдум за Брекзит е "опция за бъдещето", но не и за днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158343

Корбин: Нов референдум за Брекзит е "опция за бъдещето", но не и за днесЛидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин каза, че нов референдум за Брекзит е "опция за бъдещето", но не и за днес, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Пред Скай нюз Корбин освен това определи проекта на споразумението за Брекзит, предложен от премиера Тереза Мей като "еднопосочно споразумение",

Министър Маринов: Няма извънредна ситуация в Бургас

https://pik.bg/министър-маринов-няма-извънредна-ситуация-в-бургас-news797153.html

Министър Маринов: Няма извънредна ситуация в Бургас

Нямам данни ситуацията в Бургас да е излязла извън контрол. Органите на МВР се справят професионално. На гражданите, които се прибират към Бургас са осигурени обходни пътища. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Той каза още, че старши комисар Калоян Калоянов не му е докладвал за произшествие, съобщава Флагман. Министърът гарантира, че няма да има ексцесии, защото се работи професионално.

Директорът на ОД на МВР заяви по-късно следното:

"Не се нуждаем от подкрепления, имаме достатъчно хора и няма да изтървем да се влоши обстановката. В момента в посока Община Бургас се придвижва голяма група от хора, които очевидно ще протестират, те са пешеходци. Обезпечили сме това шествие и няма да позволим сблъсъци. Предупреждавам, че полицията ще действа в рамките на закона в такива случаи. Няма да допусна да бъде наранен гражданин, заради действията на протестиращите".

Старши комисар Калоянов гарантира, че блокадата при входа и изхода на Бургас към АМ "Тракия" вече е свалена. Репортер на Флагман.бг обаче видя, че все още автомобили се отбиват преди колелото на Метро, ако искат да влязат в града.

Хората се провират по стария паваж покрай 5-и километър, за да се приберат по домовете си покрай Гробищата.

Допълнително е бил изпратен патрул по второкласния път между Джъмбо и Нефтената рафинерия, където има струпване на автомобили от всички посоки.

МВР отчете: 3500 протестиращи и 1780 автомобила в цяла България

http://clubz.bg/76002-mvr_otchete_3500_protestirashti_i_1780_avtomobila_v_cqla_bylgariq

ПОЛИТИКА МВР христо терзийски 1

Застудяването и падналият на места в страната първи сняг не спряха решените да протестират за "Смяна на системата". 1780 автомобила и около 3500 протестиращи, по сметките на Главна дирекция "Национална полиция". Директорът й - главен комисар Христо Терзийски, отчита намаляващ интензитет с настъпването на вечерта, дребни нарушения и липса на сериозни инциденти и 4-5 задържани.

"Нямаме сериозни инциденти, не са допуснати сериозни нарушавания на обществения ред. На някои пътни участъци и магистрали бяха допуснати съвсем кратковременни запушвания на пътните артерии, но след преговори с протестиращите те бяха освободени. Най-дълго запушване на пътя беше осъществено в района на ГКПП Кулата. След предприемане на съответните полицейски действия, беше освободен пътят", каза гл. комисар Терзийски. 

Запитан дали тази вечер ще бъде блокирана магистрала "Люлин", той отговори, че е имало две групи граждани от Перник. "Бяха на пл. „Кн. Александър I Батенберг“ около 50-60 човека, които имат намерение да направят протестни действия в района на пътен възел "Драгичево", но ние имаме достатъчно сили, така че да не допуснем запушването. В момента е доста сериозен трафикът от провинцията към София", допълни Терзийски.

Група от протестиращи е блокирала движението в едното платно на пътя при изхода на Бургас в посока София, до 5-ти километър, предаде агенция "Фокус". Възникнали са спорове между протестиращи и полицейски служители. На място са дошли и репатриращи автомобили към община Бургас, за да отстранят автомобили на протестиращи заради неправилно паркиране. Участниците в протеста скандират "Оставка!" и "Българи юнаци!"

Мая Манолова събира омбудсманите от балканските страни нафорум в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158340

Мая Манолова събира омбудсманите от балканските страни нафорум в СофияПо инициатива на омбудсмана Мая Манолова на 19 ноември 2018 г., понеделник, от 9.00 часа в зала 6 на Националния дворец на културата ще се проведе среща на омбудсманите от балканските страни. Темата на регионалния форум е „Защита на правата на гражданите: предизвикателства пред балканското сътрудничество“, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.

Испания също се отказва от ядрената енергетика, а България е в крак с Узбекистан

http://e-vestnik.bg/29186/ispania-sashto-se-otkazva-ot-yadrenata-energetika-a-balgaria-e-v-krak-s-uzbekistan/

Иво Инджев За сведение на българското ядрено лоби, неговото правителство и прочее придатъци към постсъветската икономика: още една развита държава се присъединява към клуба на страните, които се отказват от ядрената енергетика. Това е Испания. След стряскащата (не и руско-българската ядрена мафия) авария във Фукушима през март 2011 г., самата Япония преразгледа и практически спря…

Материалът Испания също се отказва от ядрената енергетика, а България е в крак с Узбекистан е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Извънредно: Известен български бизнесмен е открит мъртъв в апартамента си!

http://www.struma.com/sinya-lampa/izvunredno-izvesten-bulgarski-biznesmen-e-otkrit-murtuv-v-apartamenta-si_142066/

Бизнecмeнът Xpиcтo Янeв e нaмepeн мъpтъв в aпapтaмeнтa си в Cвилeнгpaд, днec в paнния cлeдoбeд, пише сайтът е-svilengrad.com. Той бe cpeд yчpeдитeлитe нa мecтния Poтapи ĸлyб и eдин oт нaй-щeдpитe cпoмoщecтвoвaтeли в гpaдa.

Преди години бе собственик на популярната марка закуски "Чичо Хранко". Причините за смъртта не се съобщават./blitz.bg

 

 

"Впечатляваща" римска мозайка откриха в античния град Антиохия ад Крагум, южна Турция (видео)

http://nakratko.bg/category/29/167144/


В древния римски град Антиохия ад Крагум (наричан още и Малката Антиохия) на южното крайбрежие на Турция е открита рядка фигурална мозайка, датираща от II век.

Министър Маринов: На протестите засичаме лица, чиято мотивацията за присъствие там е необяснима

http://www.moreto.net/novini.php?n=386004

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че част от днешните протести в страната са регламентирани, а други - не. Маринов призовава хората да се включват само в регламентираните недоволства. По думите му органите на реда са създали необходимата организация в страната.

Пътищата в страната са проходими при зимни условия

http://www.cross.bg/obstanovka-stranata-putnata-1589466.html

/КРОСС/ Всички пътища в страната са проходими при зимни условия. Към този час трафикът през граничните пропускателни пунктове е нормален, съобщават от пресцентъра на МВР. Обилен снеговалеж има в района на 62-и км на автомагистрала „Тракия". Усложнена е и пътната обстановка на територията на Смолян. В обедните часове за кратко бе затворен за движение и проходът „Петрохан" заради аварирал тир. С помощта на техника тежкотоварният автомобил е отстранен от пътя. От полицията напомнят водачите да шофират внимателно и със съобразена с пътната обстановка скорост.  

Диазепам ми дайте!

http://e-vestnik.bg/29185/diazepam-mi-dayte/

Румен Белчев Имаше едно време, в което вестниците служеха за приспиване, а и бяха по-удобни – като заспи човек, четиристраничният всекидневник му падаше върху физиономията и го пазеше от мухи. Днес вестниците и за това не стават – ако дебелото съботно издание ви падне върху муцуната, може да предизвика задушаване, да не говорим, че и…

Материалът Диазепам ми дайте! е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Папата се обяви срещу социалното неравенство

https://www.actualno.com/europe/papata-se-objavi-sreshtu-socialnoto-neravenstvo-news_706793.html

Папа Франциск се обяви срещу социалното неравенство и призова богатите да чуят гласа на тези в нужда. Светият отец отбеляза Световния ден на бедните във Ватикана, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС. Франциск отслужи традиционната меса в базиликата „Свети Петър”, на която присъстваха около 6000 бедни. „Викът на бедните всеки ден става по-силен, но се чува все по-малко, задушен от силата на имащите, които са малко, но стават все по-богати”, заяви папата малко

В Румъния откриха откраднат шедьовър на Пикасо

https://dnes.dir.bg/krimi/v-rumaniya-otkriha-otkradnat-shedyovar-na-pikaso

Една от седемте картини, които бяха откраднати през 2012 година от музея в Ротердам

Протестът блокира кръстовището на „Орлов мост”

http://www.cross.bg/protestirashtite-sofiya-politziyata-1589464.html

/КРОСС/ Протестиращите блокираха движението на „Орлов мост" в столицата. Преди това се събраха пред сградата на Министерски съвет с викове „Мафия" и „Оставка". След това протестиращите се преместиха пред сградата на Народното събрание.Автомобил почти се вряза в групата на протестиращите на жълтите павета в София, показва видео, публикувано на страницата на СДВР във Facebook. След това автомобилът потегли по бул. „Цар Освободител" в посока към президентството. От информацията на полицията става ясно, че шофьорът е арестуван. В столицата се провеждат 4 протеста с различни искания, като в града пристигнаха хора от различни краища на България. В социалните мрежи се появи информация, че на входовете на града има жандармерия.За реда в цялата страна се грижат около 2000 полицаи, от тях 1000 - в София. От полицията съобщиха, че протестите преминават без нарушаване на обществения ред, но има все пак случаи на издадени актове. В София шофьор на „ Голф" е отведен в Пето РУ. Той е правил дрифтове в района на пл. „Народно събрание" , не се е подчинил на полицейско разпореждане и след светкавична реакция на униформените е задържан. МВР напомня, че законите важат за всички и призовава протестиращите задължително да спазват дадените от полицейските служители разпореждания.   Снимка: Олег Попов, NOVA

Владимир Зографски завърши 47-и във Висла

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/18/3347891_vladimir_zografski_zavurshi_47-i_vuv_visla/?ref=rss


Владимир Зографски завърши на 47-о място в първото състезание за сезона от Световната купа по ски скокове в полския зимен център Висла. За разлика от квалификацията в петък, когато беше девети, този път българинът не успя да се справи с променливите условия.<br /><br />Състезанието във Висла беше съпътствано от снеговалеж и вятър.<br /><br />Зографски постигна 109.5 метра на голямата шанца, за което получи едва 88.5 точки. Така българинът остана далеч от място в топ 30,...

Известен наш бизнесмен е открит мъртъв в апартамента му!

http://www.varna24.bg/news/829057.html

Известен български бизнесмен е открит мъртъв в апартамента му. Xpиcтo Янeв e нaмepeн мъpтъв в ...

Бизнecмeнът Xpиcтo Янeв нaмepeн мъpтъв в дома си в Свиленград

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158333

Бизнecмeнът Xpиcтo Янeв нaмepeн мъpтъв в дома си в СвиленградБизнecмeнът Xpиcтo Янeв e нaмepeн мъpтъв в aпapтaмeнтa си в Cвилeнгpaд, днec в paнния cлeдoбeд, съобшава сайтът е-svilengrad.com. Той e cpeд yчpeдитeлитe нa мecтния "Poтapи клyб" и eдин oт нaй-щeдpитe cпoмoщecтвoвaтeли в гpaдa. Причините за смъртта не се съобщават. Според регионалния сайт "Старият мост" Христо Янев се е обесил.

Седмичен хороскоп за 19-25 ноември

https://www.actualno.com/curious/sedmichen-horoskop-za-19-25-noemvri-news_706804.html

Овен През тази седмица ще трябва да проявите желязна дисциплина, ако искате да постигнете желаните резултати. Няма да имате много настроение за работа, но трудна ще е само първата крачка. В средата на седмицата ще направите приятно откритие за самите вас. Тогава ще имате своя успех на любовния фронт. Сега не е моментът да настоявате да получите всичко, което искате.  Телец Седмицата ще започне с някои противоречия с партньора ви. Ще бъдете изправени пред внезапно изникнала ситуация и

Протести блокираха гранични пунктове и редица пътища в страната

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%83%d0%bd%d0%ba%d1%82%d0%be%d0%b2/

На много места в България днес се проведоха протести с блокади на основни пътища и гранични пунктове, съобщи БНР. Участниците в демонстрациите поискаха подобряване на жизнения стандарт и смяна на системата, намаляване на цените на горивата и на застраховката „Гражданска отговорност”, предадоха регионалните медии в градовете, където се проведоха протестите. По данни на МВР, в цялата […]

Влади Зографски сянка на себе си в лошото време

https://offnews.bg//zimni/vladi-zografski-sianka-na-sebe-si-v-loshoto-vreme-692186.html

Най-добрият ни състезател по ски скок Владимир Зографски завърши на 47-о място в първото състезание за сезона от Световната купа на голямата шанца в полския зимен център Висла.

Зографски, който беше девети в квалификациите в петък, днес беше затруднен от неблагоприятните метеорологични условия със снеговалеж и променлив вятър. Той получи само 88.5 точки след скромен опит от 109.5 метра.

Така българинът остана далеч от място в топ 30, което гарантира продължаване във втория кръг и точки за Световната купа.

Най-добър след първите скокове беше руснакът Евгени Климов със 130.0 точки след опит от 127.5 метра, а с последен 30-и резултат със 109.8 точки напред продължава чехът Роман Коуделка след пит от 119.0 метра.

Половин метър сняг в планините в Гърция, проблеми за транспорта в цялата страна (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158329

Половин метър сняг в планините в Гърция,
проблеми за транспорта в цялата страна (Видео)Половин метър сняг натрупа в някои планински райони на Гърция, а влошаването на времето предизвиква проблеми за транспорта в голяма част от страната, съобщава "Катимерини", цитиран от БТА. Сняг падна в много области на страната, а движението на превозните средства в много участъци на пътната мрежа в Централна Македония и в префектура Трикала се

Петрич има своя втори милионер от Национална лотария! 62г. Севда Шилигарова грабна голямата печалба от 1 млн. лв.

http://www.struma.com/obshtestvo/petrich-ima-svoya-vtori-milioner-ot-nacionalna-lotariya-62g-sevda_142065/

Севда Шилигарова от град Петрич е най-новият милионер от Национална лотария. Щастливката забогатя с разкошната сума от 1 000 000 лева. Късмет ѝ донесе един от най-новите билети на Национална лотария – “Американско бинго за милиони“. Така Севда стана тринадесетият милионер от началото на 2018 година.

Късметлийката е на 62 години. Споделя, че често се забавлява с игрите на Национална лотария, като пробва късмета си с различни билети. Купува си печелившия...

Продължава

Протестиращ пред Фрог: Жандармерията ни смачка като цинкови кофи на Кулата

https://frognews.bg/novini/protestirasht-pred-frog-jandarmeriiata-smachka-kato-tsinkovi-kofi-kulata.html

Жандармерията използва сила срещу нас и ни смачка като цинкова кофа, това каза преди минути пред Фрогнюз Александър Стамболийски.

Бивш ученик на училището във врачанското село Крушовица дава 3 стипендии за бедни деца

https://petel.bg/Bivsh-uchenik-na-uchilishheto-vav-vrachanskoto-selo-Krushovitsa-dava-3-stipendii-za-bedni-detsa__291779

Месечна стипендия за втория учебен срок ще получат три деца от основното училище в с. Крушовица, общ. Мизия. Инициативата е на Александър М...

Няма желаещи за тираджии срещу 4 000 лева заплата!

https://petel.bg/Nyama-zhelaeshhi-za-tiradzhii-sreshhu-4-000-leva-zaplata-__291776

Близо 2.2 млрд. лв. се очаква да загуби българската икономика през идната 2019 г. заради недостига на шофьори на ТИР-ове. Това сочат данните от ...

Фридрих Мерц: Печеля около един милион евро годишно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158326

Фридрих Мерц: Печеля около един милион евро годишноГерманският бизнесмен Фридрих Мерц, един от фаворитите за приемник на Ангела Меркел на председателския пост на Християндемократическия съюз ( ХДС), за първи път разкри, че печели годишно около 1 милион евро (1,14 милиона долара), съобщи днес вестник "Билд ам зонтаг", цитиран от Ройтерс и ДПА. 62-годишният Мерц,

Конференция представя доклади за културно-историческото наследство на Варненския край

http://www.moreto.net/novini.php?n=386013

Над 30 излседователи се събират във Варна за 23-тата национална конференция „България в световната история и цивилизации“, която ще се проведе на 24 и 25 ноември в общинската зала „Пленарна“, научи Moreto.net. Подтема на форума тази година е „Паметни събития и личности“.

Драгомир Стойнев: Исканията на протестиращите са това, което поставяме във „Визия за България”

http://www.cross.bg/bulgariya-stoiinev-posochi-1589462.html

/КРОСС/ „Визия за България" е документ, чрез който желаем страната ни да тръгне по един нов път на развитие, така че младите хора да останат тук и да сбъдват мечтите си тук". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев при представянето на проекта в Бургас. „БСП остава единственият реален политически фактор в България. Днешните искания на хората, които протестират в цялата страна, показват точно това, което ние подготвихме във „Визия за България", посочи още той. Той обясни, че „Визия за България" е отворен документ, който може да бъде допълван и разработван. По думите му трябва да има по-голяма справедливост в данъчната система. „Именно БСП, в този документ предлага въвеждането на прогресивен данък, разбира се така, че да не се натоварва средната класа", каза Стойнев и добави: „Предлагаме стъпка, с която да подпомогнем и младите семейства. Освен прогресивно облагане, ние правим и първите стъпки на семейно подоходно облагане".Сред основните акценти по време на срещата бе също така и темата за здравеопазването и политиките, които левицата предлага в тази сфера. „Всяко едно лечебно заведение да не бъде повече търговско дружество. Здравето няма как да бъде стока, с него не може да се търгува. Частните болници да бъдат регистрирани като лечебни заведения, като социални предприятия, които да се грижат за хората

Овчаров към Нинова и БСП: Ако се заровим в междуличностни войни, ще гледаме "Отмъщението на ситите"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7158207

Овчаров към Нинова и БСП: Ако се заровим в междуличностни войни, ще гледаме "Отмъщението на ситите"Разбиващо слово на Румен Овчаров взриви пленума на БСП в неделя и стана причина за словесен сблъсък между него и соцлидерката Корнелия Нинова. Повод за острите думи стана съдба на на вестник "Дума" И неговия и.д. главен редактор Йордан Мичев, който в крайна сметка бе отстранен след гласуване от Националния съвет и се оттегли.

Банско за 6-ти път е ски курорт №1 на България

https://www.actualno.com/blagoevgrad/bansko-za-6-ti-pyt-e-ski-kurort-1-na-bylgarija-news_706791.html

Банско отново се доказа като запазена марка, след като за 6-а поредна година бе обявен за курорт №1 на България от най-високата инстанция в туристическата индустрия изобщо. Бижуто на Пирин получи еквивалентната на „Оскар“ в киното статуетка от Академията на Световните ски награди по традиция на червения килим в хотел „Ароса“ в Кицбюел в Австрийските Алпи, нареждайки се сред 26-те най-добри дестинации на планетата. В 16-седмичната онлайн надпревара, която

Макрон призова Германия да започнат нов подем в Европа, за да се избегне световен хаос

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158314

Макрон призова Германия да започнат нов подем в Европа, за да се избегне световен хаосФренският президент Еманюел Макрон призова днес в Берлин Германия да започне заедно с Франция нов етап в европейското изграждане, за да се предотврати затъването на света в хаос и да се гарантира мира, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Европа и френско-германската двойка са длъжни да не оставят света да затъне в хаос и да го подкрепят по пътя

Литовският президент не можа да излети за честванията на 100-годишнината от независимостта на Латвия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158310

Литовският президент не можа да излети за 
честванията на 100-годишнината от независимостта на ЛатвияДелегация начело с литовския президент Далия Грибаускайте не можа да излети за Рига днес заради техническа неизправност на самолета на военновъздушните сили, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на литовския държавен глава. В Рига делегацията трябваше да участва в честването на 100-годишнината от провъзгласяването на независимостта на

Автомобил на косъм да удари протестиращи на жълтите павета

https://frognews.bg/novini/avtomobil-kosam-rani-protestirashti-jaltite-paveta.html

Автомобил почти се вряза в групата на протестиращите на жълтите павета в София. Шофьорът е арестуван.

Нетаняху приветства Тръмп за отказа му да осъди анексирането на Голанските възвишения от Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158308

Нетаняху приветства Тръмп за отказа му 
да осъди анексирането на Голанските възвишения от ИзраелИзраелският премиер Бенямин Нетаняху приветства днес президента на САЩ Доналд Тръмп, чиято страна вчера за първи път гласува против резолюция на ООН, осъждаща анексирането на сирийската територия на Голанските възвишения от Израел, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Израел ще остане завинаги на Голанските възвишения,

Министерството на образованието започна новини за хора с увреден слух

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ministerstvoto-na-obrazovanieto-zapochna-novini-za-hora-s-uvreden-sluh-2132229

Министерството на образованието и науката започна новини за хора с увреден слух, съобщи пресцентърът на МОН.