Отстъпление от високите стандарти - как се представи "Лудогорец" в евротурнирите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/14/3361174_otstuplenie_ot_visokite_standarti_-_kak_se_predstavi/?ref=rss


"Лудогорец" приключи участието си в европейските клубни турнири за сезона с отпадане в групите на Лига Европа. Равносметката за шампионите е четири точки в група А на втория по сила турнир в Европа и нито една победа. Едва за втори път тимът от Разград не успява да постигне поне една победа в групите и да си осигури мачове в турнирите напролет, след като е играл в групите.<br /><br />Може ли сезон с участие в групите на един от двата европейски турнира да бъде смятан за...

Георги Петров: Не за тази България се борихме преди 29 години

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7199160

Георги Петров: Не за тази България се  борихме преди 29 годиниКазах на царя - да не са 800 дни, нека са поне 1500, не ме послушаха Най-добре България да е полупрезидентска република, Борисов става за баща на нацията Царят трябва да получава пенсия, бил е държавен глава. Нали за останалите бивши има екстри Доста назначени капиталисти се получиха у нас... Да вземем пример от Унгария - властта да защити и

Прогноза за времето - 14 декември (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-14-dekemvri-petyk-news_711634.html

Днес облачността ще е значителна. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. В източните райони на страната ще има слаби валежи. В Западна и Централна Северна България преваляванията ще са предимно от сняг, в Югозападна – от дъжд и от сняг, в останалите райони – от дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, макси

Нова измама с Bitcoin използва заплахи за бомби

https://www.vesti.bg/tehnologii/nova-izmama-s-bitcoin-izpolzva-zaplahi-za-bombi-6089948

Измамниците искат от компании, институции и организации да им платят с криптовалутата, за да не взривят бомба в техните офиси

Валежи от днес, студен въздух идва от северозапад в неделя

https://offnews.bg//obshtestvo/valezhi-ot-dnes-studen-vazduh-idva-ot-severozapad-v-nedelia-693773.html

Валежи от дъжд и сняг започват от днес в цялата страна. Максималните температури ще са между 2 и 7 градуса. 

Край морете ще е облачно, ще духа вятър, термометрите ще показват около 8 градуса и на брега, и сред вълните от 1-2 бала. 

На много места в планините ще вали слаб сняг, ще духа силен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 2, на 2000 метра - около минус 3 градуса. 

Облачно ще е и през уикенда, утре ще вали по-малко. В неделя обаче валежите ще са на много места в страната и по-силни. От северозапад ще започне да нахлува студен въздух и в Западна и Централна България дъждът ще премине в сняг. 

Не се бъзикайте с Университета, защото просто не знаете какво ще ви се случи!

http://pogled.info/bulgarski/ne-se-bazikaite-s-universiteta-zashtoto-prosto-ne-znaete-kakvo-shte-vi-se-sluchi.99680

/Поглед.инфо/ През последните години опростаченото светоусещане на "елит" и "народ" роди и един такъв абсурд: когато се има предвид Университета, да се именува като "Софийски"?! Защото, видите ли, така бил по-разпознаваем?! От кого бе, драги? От Винету или шайката, която няма нищо общо с Университета?!...

Теми и гости в сутрешните блокове на телевизиите

http://www.cross.bg/tema-vizitata-zhivo-1591566.html

/КРОСС/БНТ, „Сутрешен блок" Тема: Ще поскъпне ли храната заради по-високите цени на тока? Тема: Безопасни ли са българските тунели и как се поддържат? Тема: Българските теми и европейските въпроси - на живо от Брюксел; Тема: Папа Франциск ще посети България - какви са очакванията от визитата? Звезден спектакъл - 100 Гемениди на час ще паднат от небето през нощта; БТВ, "Тази сутрин" Тема: Ще останат ли българските шофьори без „Зелена карта" в чужбина и в криза ли е застрахователният бизнес? Коментар на бившия зам.-председател на Комисията за финансов надзор Румен Гълъбинов Тема: Ще се предава ли на живо броенето на изборните бюлетини, както предложи президентът Румен Радев? В студиото - експертът по избирателни системи доц. Димитър Димитров Тема: Как билбордове с гей двойки предизвикаха обществен скандал? Какво е мнението на общинските съветници от Варна и на организаторите на кампанията? Тема: За какво кабинетът „Борисов" похарчи над милиард и половина лева от бюджетния излишък - дискусия в студиото с проф

Създателят на SIN Cars Росен Даскалов се срещна с българския генерален консул в Чикаго

https://www.eurochicago.com/2018/12/sin-cars/

На 11 декември в Генералното консулство на Р. България в Чикаго генералният консул Иван Анчев се срещна с инж. Росен Даскалов - създател и главен конструктор на българските автомобили SIN Cars, произвеждани в гр. Русе. От 5 до 7 декември 2018 г. спортните автомобили на Росен Даскалов бяха представени на Международното изложение за спортни автомобили в Индианаполис, САЩ (Performance Racing Industry Trade Show).

Спорт по тв днес: футбол от България, Германия, Англия и Испания, ски, биатлон, ски скокове, волейбол, баскетбол, световно по дартс, тенис на маса, тото, снукър и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/7199164

Спорт по тв днес: футбол от България, Германия, Англия и Испания, ски, биатлон, ски скокове, волейбол, баскетбол, световно по дартс, тенис на маса, тото, снукър и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Решено - в Ирландия вече може да се прави аборт

https://www.actualno.com/europe/resheno-v-irlandija-veche-moje-da-se-pravi-abort-news_711655.html

Ирландският парламент прие законопроекта за легализиране на абортите, седем месеца след историческия референдум, на който ирландците гласуваха против забраната за аборт в Конституцията, предаде БГНЕС. Новото законодателство позволява аборт да се извършва до 12 седмици от началото на бременността - или в условия, при които съществува риск за живота или сериозна вреда за здравето на бременната жена. Това би позволило и прекратяване на случаите на аномалия на плода, която може да доведе до смърт н

Уникални зимни имена празнуват…

http://regiona.bg/%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82/

Днес е празник и за всички, които носят хубавите зимни имена Снежана, Снежанка, Снежа, Снежка, Снежина. Името означава бяла чиста, от сняг.

На 14 декември почитаме паметта на светите мъченици Тирс, Левкий, Филимон, Ариан, Аполоний и Калиник.

Тирс и Левкий били родом от Кесария и пострадали при гонението на римския император Деций. Мъжеството и търпението, с което понесли страшните изтезания и чудесата, проявени от Господа, убедили езическия жрец Калиник в истината на християнската вяра.

Много години след това, при управлението на император Диоклециан, били мъченически убити в Тиваидската страна (Египет) християните Асколон и Леонид.

Но вярата в Бог ставала все по-силна, въпреки ужасните гонения, пише вести бг. Езичниците внезапно се обърнали към Христовата вяра и не се страхували от мъченията, които ги очаквали.

Мъченическата смърт на Аполоний и Филимон и станалите чудеса обърнали към Христа самия игемон Ариан, който запечатал вярата си със св. мъченичество.

 

14 декември е и Ден на ветеринарните специалисти

На тази дата през 1897 г. е приет Законът за санитарноветеринарната полиция, с което се поставя началото на Ветеринарномедицинската служба в България. Първият законодателен акт, с който се подсказва необходимостта от организирането на ветеринарна служба, е Временни правила за устройването на медицинско управление в България, утвърден на 11 февруари 1879 г.

Първата ветеринарно-бактериологична станция е открита през 1901 г., а през 1923 г. е открит и Ветеринарно-медицинският факултет при Софийския университет. От 1924 г. ветеринарните служби стават държавни.

Материалът Уникални зимни имена празнуват… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"Булгаргаз" поиска запор на сметките на ТЕЦ Бургас, Враца и Плевен

http://clubz.bg/77135-bulgargaz_poiska_zapor_na_smetkite_na_tec_burgas_vraca_i_pleven

“Булгаргаз“ е поискала запориране на сметките на топлофикациите във Враца, Плевен и Бургас, които й дължат общо 53 милиона лева. За дружествата във Враца и Плевен това вече трябва да е факт.

В интервю за "Хоризонт" по БНР изпълнителният директор на Булгаргаз Николай Павлов успокои, че подаването на газ към топлофикациите няма да спре и потребителите няма да останат без парно в средата на зимата:

“Булгаргаз“ освен на тези три топлофикационни дружества доставя природен газ и на газоразпределителни дружества – големи индустриални консуматори, и затова погасяването на всяко едно задължение в срок е гаранция за доставките за всеки един клиент. Плащането от всички клиенти ще гарантират една спокойна зима“.

Николай Павлов допълни, че се очаква стабилизиране на цените на газа:

“Нашата цена се определя по формула, ако гледаме напред във времето пред тези цени на алтернативните на природния газ горива ще се стабилизира цената. Към настоящия момент е рано да се каже, но при запазване на цените едва ли би имало увеличение“.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_143048/

- Келнер, искате ли да продавате два пъти повече алкохол?
- Разбира се, господине, но как?
- Като пълните чашите!

14 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=387604

Събития: 1819 г. – Алабама става 22-ят щат. 1900 г. – Квантова механика: Германският физик Макс Планк представя в Берлин своя Закон на Планк. 1911 г. – Норвежката експедиция на Роалд Амундсен достига първа до Южния полюс, като изпреварва с 34 дни англичаните, водени от капитан Робърт Скот.

Неандерталските гени обясняват формата на човешките черепи

//dariknews.bg/novini/liubopitno/neandertalskite-geni-obiasniavat-formata-na-choveshkite-cherepi-2137197

Днешните хора имат необичайно кръгли черепи и мозъци в сравнение с нашите древни предци, включително нашите най-близки изчезнали братовчеди - неандерталците.
 
За първи път екип от учени откри два гена, които засягат формата на черепа на съвременния ч

„Булгаргаз“ поиска запориране на сметките на ТЕЦ Враца, Плевен и Бургас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bulgargaz-poiska-zaporirane-na-smetkite-na-tec-vraca-pleven-i-burgas-2137200

"Булгаргаз" е поискала запориране на сметките на топлофикациите във Враца, Плевен и Бургас, които й дължат общо 53 млн. лева. За дружествата във Враца и Плевен това вече трябва да е факт.
 
Пред БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов

14 декември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-voiina-repyblika-1591565.html

/КРОСС/ 1819 г. - Алабама става 22-ят щат. • 1900 г. - Квантова механика: Германският физик Макс Планк представя в Берлин своя Закон на Планк. • 1911 г. - Норвежката експедиция на Роалд Амундсен достига първа до Южния полюс, като изпреварва с 34 дни англичаните, водени от капитан Робърт Скот. • 1935 г. - Томаш Масарик подава оставка като президент на Чехословашката република. • 1939 г. - Зимната война: Съветския съюз е изключен от Обществото на народите, заради нападението срещу Финландия. • 1941 г. - Царство България обявява символична война на САЩ. • 1955 г. - България е приета за пълноправен член на ООН заедно с Албания, Австрия, Финландия, Унгария, Ирландия, Италия, Йордания, Лаос, Португалия, Румъния и Испания. • 1989 г. - Организирана е жива верига около сградата на Народното събрание на България с искане да се отмени Член 1 от Конституцията на Народна република България. • 1995 г. - Официално е подписано Дейтънското споразумение в Париж, с което официално се поставя край на близо четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина. • 2004 г. - Открит е Виадукт Мийо, най-високият мост в света, разположен в близост до Мийо, Франция

България е на последно място по стандарт на живот

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sBASB5g6oYg/

pensionerБългария запазва стабилното последно място по стандарт на покупателна способност (СПС) в Европейския съюз, показват данните на Евростат за 2017 г. От статистиката се вижда, че стойността на стоките и услугите, които българите могат да си позволят със доходите, е 54% от средното за ЕС ниво. Спрямо 2016 г. има нарастване с 1 пр пункт, което обаче не ни вдига в негативната за България класация.

За сметка на това в съседна Румъния нещата са коренно различни. Там стандартът на живот расте с бързи темпове и докато през 2015 г. покупателната способност на румънците е била 58% от средната за ЕС, то две години по-късно вече е 68%. Т.е. гражданите на северната ни съседка стават по-богати, докато българите – не.

Прави впечатление, че предпоследни по стандарт на живот в ЕС вече са унгарците. Тяхното ниво на СПС е 62% от средното за ЕС, като не само не се увеличава, но дори намалява за две години.

Най-богатата държава в ЕС остава Люксембург. Там нивото е 132% от средното за ЕС, тоест гражданите на херцогството са с 32% по-богати от средния европеец. Германия се нарежда на второ място със 122%, Австрия – 117%, Дания и Великобритания – по 114%.

Ако излезем от рамките на ЕС се вижда, че стандартът на живот в България е по-нисък от този в Черна гора и Турция, но пък е по-висок от този в Сърбия, Македония и Албания.

Православен календар за 14 декември, вижте кой празнува имен ден днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7177725

Православен календар за 14 декември, вижте кой празнува имен ден днесСв. мчци Тирс, Левкий, Филимон, Ариан и Калиник Тирс и Левкий пострадали при гоненията на християните. Мъжеството и търпението, с които понасяли изтезанията, и чудесата, проявени от Господа, убедили дори езическия жрец Калиник в Христовата вяра. И това му коствало живота. Християните Филимон и Ариан също намерили мъченическа смърт.

Сенатът в САЩ единодушно посочи саудитския принц като отговорен за убийството на Хашоги

https://www.actualno.com/america/senatyt-v-sasht-edinodushno-posochi-sauditskija-princ-kato-otgovoren-za-ubijstvoto-na-hashogi-news_711654.html

Американският Сенат прие резолюция, че саудитският престолонаследник принц Мохамед Бин Салман е отговорен за убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде БГНЕС. Резолюцията е приета единодушно. В нея саудитските власти се призовават да привлекат към отговорност всички виновни за смъртта на журналиста. Решението обаче е символично, тъй като в Камарата на представителите републиканците са категорични, че няма да задвижат такъв текст. Така резолюцията всъщност не налага на Тръмп да предприеме

Fungalor – Как Се Изтребват Гъбички До Крак?

https://petel.bg/Fungalor-----Kak-Se-Iztrebvat-Gabichki-Do-Krak-__287971

Прихващането на някоя от хилядите разновидности гъбични инфекции може буквално да ни вземе здравето. Отърваването от тях отнема дълги пе...

БНБ с извънредна новина за стотачките

https://petel.bg/BNB-s-izvanredna-novina-za-stotachkite__295176

Снимка Булфото От 12.00 часа в зала 108 в Българската народна банка ще се състои пресконференция за представяне на нова банкнота от 100 лева. ...

Искрен Веселинов: Нямаме достатъчно пари да си ремонтираме пътищата

https://petel.bg/Iskren-Veselinov--Nyamame-dostatachno-pari-da-si-remontirame-patishhata__295175

В Камарата на строители има фирми, които никога не са печелили обществени поръчки. Не всички строители в България са лоши. Това коментира ...

Огнена нощ в Благоевград! Запалиха три коли в ж.к. „Струмско“…

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d1%89-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b8/

Три автомобила горяха рано тази сутрин в Благоевград. Сигналът за горящите автомобили е подаден от ул. „Броди“ в жк. Струмско малко след 4 часа.

Напълно изгорял е Фиат, огънят е засегнал паркирания до него Мерцедес, най-леко е засегнато Ауди. Пожарът е гасен от екип огнеборци, възможен е умишлен палеж. „Издокараха ни за Коледа”, каза един от собствениците на горелия автомобил.

Напълно изгорял е Фиат, огънят е засегнал паркирания до него Мерцедес, най-леко е засегнато Ауди. Огънят бил толкова голям, че е горяло дървото над „Ауди”-то, стопил се е и плафона на уличната лампа. Оглед на местопроизшествието от следователи от Второ РПУ бе извършен към 6 ч. тази сутрин, снети са показания както от собствениците на горелите автомобили, така и от живущите в района, пише бгнес. След близо 45 дни пауза, отново опожарени автомобили в областния град.

Според живущи в района зад единия автомобил имало шише, миришещо на запалителна течност. Огънят е тръгнал от „Фиат”-а наляво, минал е през „Мерцедес”-а и засегнал леко „Ауди”-то.

 

Материалът Огнена нощ в Благоевград! Запалиха три коли в ж.к. „Струмско“… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

CBS News: Търсенето на «Титаник» е било прикритие за секретна операция на американските военноморски сили

http://pogled.info/svetoven/CBS-News-tarseneto-na-titanik-e-bilo-prikritie-za-sekretna-operatsiya-na-amerikanskite-voennomorski-sili.99679

/Поглед.инфо/ Океанографът Робърт Балард отдавна мечтаел да открие Титаник, но не могъл да получи субсидия за изследвания. Някога самият той служил във военния флот на САЩ, ученият се обръща към военните за помощ - те се съгласяват, но му поставят условие. Така докато за целия свят Балард търси останките от "непотопяемия" параход, всъщност първоначалната му цел беше да потърси потънали американски подводници, съобщава CBS News.

„Това е война”: Петро Порошенко спекулира за Керченския конфликт

http://pogled.info/svetoven/tova-e-voina-petro-poroshenko-spekulira-za-kerchenskiya-konflikt.99678

/Поглед.инфо/ Украинският президент Петро Порошенко, загубила към края на своя първи мандат всякаква подкрепа от гражданите, се опитва с последни сили да задържи властта. За целта се използват най-низките възможни способи за борба.

В Германия заявиха, че излизането и от „Северен поток-2” би навредило на Украйна

http://pogled.info/svetoven/evropa/v-germaniya-zayaviha-che-izlizaneto-i-ot-severen-potok-2-bi-navredilo-na-ukraina.99677

/Поглед.инфо/ Външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че ако германската страна излезе от проекта за строителството на газопровода „Северен поток-2”, това би навредило на Украйна.

Облачно време със слаби валежи днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387603

По Черноморието ще е предимно облачно, привечер ще има слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър по северното крайбрежие от североизток, по южното – от югоизток. Максималните температури ще са между 6° и 9°. Температурата на морската вода е 8°-9°.

Св. мчци Тирс, Левкий, Филимон

http://www.cross.bg/po-silno-tirs-filimon-1591564.html

/КРОСС/ Тирс и Левкий били родом от Кесария и пострадали при гонението на римския император Деций. Мъжественото им търпение при страшните изтезания и чудесата, проявени от Господа, убедили и езическия жрец Калиник в истината н ахристиянската вяра.Много години след това, вече при Диоклетиан, били мъченически убити в Тиваидската страна (Египет) християните Асколон и Леонид. Но ревността към вярата се възбуждала все по-силно и по-силно, въпреки ужасното гонение. Езичниците внезапно се обръщали към Христовата вяра и отивали радостно на мъчения. Мъченическата смърт на Аполоний и Филимон и станалите при това чудасе обърнали към Христа самия игемон Ариан, който на своя ред запечатал вярата си със св. мъченичество

Инициативата „Голямото сърце“ в Поморие е за нуждите на АГ отделението

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/P2OLESjjzCM/

%d0%ba%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b8-3Благотворителната инициатива „Сърцето на Поморие” е за събиране на капачки в  две метални сърца, високи 160 см. Те  ще бъдат монтирани   в централната част на Поморие и в кв. „Свети Георги“.  Каузата на Поморие за 2019-та година е закупуването на Реанимационна маса за новородени, която е за нуждите на Акушеро-Гинекологичното  отделение на МБАЛ Поморие. Към дарителската кампания ще  се включват и жителите на Ахелой и Каблешково.

На три места няма да има вода в София днес

https://offnews.bg//obshtestvo/na-tri-mesta-niama-da-ima-voda-v-sofia-dnes-693753.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Чаталджа“ в Център налага спиране на водоподаването от 09:30 до 17:30 часа на ул. „Чаталджа “ от ул. „Бяло море“ до ул. „Панайот Волов“. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 40 жк. „Лагера“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на този блок.

Монтаж на водомерен възел на ул. „Бели брег“ в с. Владая налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на ул. „Бели брег“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

ЕС осъди случилото се в Керченския проток, но не наложи нови санкции на Русия

https://www.actualno.com/europe/es-osydi-sluchiloto-se-v-kerchenskija-protok-no-ne-naloji-novi-sankcii-na-rusija-news_711653.html

Европейският съюз е готов да предприеме мерки за усилване на подкрепата на Украйна заради ситуацията в Азовско море. Това се казва в официалната позиция на Европейския съвет след снощното му заседание. "ЕС е готов да предприеме мерки, за да усили своята подкрепа, по-конкретно за пострадалите региони на Украйна", се казва в документа, цитиран от БГНЕС. В него се посочва, че "ЕС изразява сериозна загриженост заради ескалацията в Керченския проток и Азовско море", а Русия е об

Защо ОПЕК+ отказа да чуе призивите на Тръмп за по-евтин петрол. Засега

http://clubz.bg/77134-zashto_opek_otkaza_da_chue_prizivite_na_trymp_za_po_evtin_petrol_zasega

Снимка архив БГНЕС.

"САЩ не са в позиция да диктуват на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) какво да правят!" С тези думи саудитският министър на енергетиката Халид бин Абдул Азиз ал Фалих отхвърли призивите на президента Доналд Тръмп към петролния картел да се откаже от плановете си да намалява добива и така да допринесе за по-ниски цени на черното злато.

Факт е, че за първи път държавник се опитва открито да повлияе на решение на ОПЕК при определянето на политиката на организацията за добива й. 

Преди заседанието на ОПЕК+, който включва страните от петролния картел плюс 10 производителки на черно злато, сред които е и Русия, Тръмп настоятелно призова в туит "да бъде запазено равнището на производството". В същото време водещите производителки обмисляха с колко да свият добива, за да спрат спада на цените, които се бяха стопили с 30 на сто през последните два месеца.

На срещата на ОПЕК и водещите производителки на черно злато извън петролния картел от формата ОПЕК+ във Виена на 6 и 7 декември се очерта фронт, макар и временен, срещу Тръмп, който се стреми да издейства ниски цени на горивата за американски шофьори и така да си осигури по-голяма подкрепа сред избирателите. 

Совалките на Москва

Руският енергиен министър Александър Новак, който спешно напусна Виена и се отправи в Москва, за да се върне отново в австрийската столица, очевидно успя да свърши добра работа и да обедини Рияд и Техеран в този клуб по интереси. 

Саудитците бяха в деликатно положение. От една страна Рияд вече бе получил благодарност от Тръмп, че кралството е допринесло за спада на цените. Със завидно самочувствие той написа в Туитър в края на ноември: "Колко хубаво е, че цените на петрола спадат (кажете благодаря на президента Т)".

На 23 ноември стойността на петрола сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, при търговията в Лондон спадна с 4,2 на сто до 59,8 долара за барел, минавайки за първи път под символичния праг от 60 долара от 27 октомври 2017 година. Рияд бе замесен в скандала с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, а Тръмп засвидетелства подкрепата си към саудитския режим. От друга страна обаче Саудитска Арабия, подобно на Русия, е силно зависима за попълването на хазната си от износа на петрол и ревностно отстоява пазарния си дял.

Иран, който открито бе против свиването на производството на ОПЕК заради американските санкции, иронизира туита на Тръмп. Иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане заяви: "За първи път един президент на САЩ казва на ОПЕК какво трябва да прави. Американците би трябвало да са наясно, че ОПЕК не е част от тяхното министерство на енергетиката".

ОПЕК+ затяга кранчето за шест месеца

Така на заседанието на министерско равнище на ОПЕК и страните съюзнички от формата ОПЕК+ бе взето решение през следващите шест месеца картелът да намали добива с 1,2 милиона барела. Това свиване бе разпределено по следния начин: 800 000 барела дневно поемат 14-те страни членки на ОПЕК, 400 000 - 10-те партньорки, сред които е Русия. Намалението отговаря на малко над 1 процент от световното производство.

През октомври ОПЕК е произвеждал по 32,99 милиона барела дневно, според Международната агенция за енергията, а Саудитска Арабия обяви ново увеличение на производството си през ноември. 

В тези условия на 6 декември, преди решението на ОПЕК, цената на един барел петрол от сорта Брент с доставка през февруари бе 58,63 долара при търговията в Лондон, което бе с 2,93 долара по-малко спрямо закриването предходния ден.

В същото време редица анализатори посочват, че обявеното свиване на добива на петролния картел няма да бъде достатъчно, за да може пазарът да се ребалансира.

Орязването на добива, за което бе решено в края на годината, на практика бе крачка назад след увеличението му с 1 милион барела дневно, обявено в края на юли. Тогава ОПЕК реши, че на пазара ще настъпи недостиг заради санкциите срещу иранското черно злато. 

Според иранския министър на петрола повечето членки на ОПЕК биха искали цена между 60 и 70 долара за барел. За Русия диапазон от 55-65 долара за барел би действал стабилизиращо и за производители, и за потребителите, съдейки по изявлението на нейния енергиен министър Новак. 

Близкоизточните страни пък могат да оцелеят при спад на цените на петрола до 50 долара за барел, но тази цена не е справедлива. Това бе коментар на министъра на петрола и природния газ на Оман Мохамед бин Хамад ар Румхи. "Знаете, че през лятото у нас, в страните от Залива, температурата се вдига до 55 градуса по Целзий. За да преживеем това, ние търсим спасение в помещения с климатици. Същото е и с цената. Ако тя спадне до 50 долара за барел, то ние ще успеем да намери зона на комфорт и да оцелеем", каза оманският министър, отговаряйки на въпрос дали понижена цена до 50 долара за барел ще устройва ОПЕК+.

Комфорт за едни, натиск за други

Международната рейтингова агенция Мудис (Moody's) прогнозира, че световните цени на петрола ще се движат в диапазона 50-70 долара за барел до 2020 година. Експертите на Мудис очакват сделката на ОПЕК и Русия да балансира търсенето и предлагането и да стабилизира стойността на черното злато.

Те коментираха, че неотдавнашната нестабилност на цените на петрола отразява опасенията на играчите на пазара от забавения растеж на световната икономика, от увеличението на добива в Саудитска Арабия и Русия, както и от спада на търсенето, повишението на курса на долара и смесените сигнали за санкциите срещу Иран. Средната цена на петрола на ОПЕК в началото на януари тази година бе близо 65 долара за барел, а в края на годината спадна под 60 долара за барел.

Дали Тръмп би могъл да осигури комфорт и по-ниски цени на горивата в САЩ?

Тази година ще бъде паметна за петролната промишленост на САЩ, защото за първи път от 75 години страната стана нетен износител. През първата седмица на декември най-голямата икономика в света е продавала 211 000 барела петрол и петролни продукти дневно повече, отколкото е внасяла.

Според прогнози на експерти САЩ няма да могат дълго да удържат тази лидерска позиция и в скоро време ще продължат да внасят повече, отколкото изнасят. През 2018 година вносът е надхвърлял износа средно с 3 милиона барела на ден, а през 2005 година показателят е достигнал пик от над 12 милиона барела на ден.

След петролния шок от 1973 година САЩ се опитват да намалят зависимостта си от вноса на петрол и за целта през 1975 година въвеждат забрана за износа му. Бумът на шистовия петрол обаче коренно промени ситуацията и от 2000 година страната се възползва от нови методи на хидравлично разбиване и хоризонтално сондиране, за да разработва все повече находища. В Тексас, Ню Мексико, Северна Дакота и Пенсилвания непрекъснато никнат нови кладенци.

Сега САЩ добиват средно 11,7 милиона барела на ден и могат лесно да се конкурират с Русия. Според Международната агенция за енергия през октомври Русия е добивала по 11,4 милиона барела на ден, а Саудитска Арабия - по 10,75 милиона барела на ден. 

Благодарение на изобилието на петрол на международните пазари средната цена по бензиностанциите в САЩ на един галон (3,8 литра) бензин от най-използвания в края на годината бе 2,51 долара след спада си с 40 цента през предходните три месеца. 

Битката за клиенти се изостря

Саудитска Арабия, която от дълги години задава тона в ОПЕК, направи много ловък маньовър - хем намали добива си с 500 000 барела дневно, хем реши рязко да свали цените за клиентите си от главния пазар на страната - Азия.

Най-популярната марка саудитски петрол - Arab Light - ще поевтинее с 1 долар през януари от началото на идната година.

Играчите на пазара очакваха да има спад на цените на саудитския петрол, но обявените понижения надминаха всички прогнози, подчертавайки острата конкуренция сред партньорите в петролния картел.

Очевидно Саудитска Арабия се стреми да спре притока на американски петрол на своя традиционен пазар, след като производството на шистов петрол изпреварва нарастването на глобалното търсене, предизвиквайки свръхпредлагане на американския пазар, а свръхобемите оттам "преливат" зад граница.

Според данни на министерството на енергетиката на САЩ обемът на износа на петрол е достигнал исторически рекорд от 3,2 милиона барела дневно. 

Наблюдателите на петролния пазар се въздържат от прогнози кой ще се окаже печеливш от затягането на кранчето на ОПЕК+ и каква цена на черното злато може да удовлетворява хем производителите, хем потребителите. Една от причините е, че пазарната логика, според която предлагането и търсенето определят цената, до голяма степен става подвластна на политически натиск и задкулисни пазарлъци.

*Румена Вълчева е автор на Българската телеграфна агенция

Френската полиция застреля нападателя от Страсбург (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/frenskata-policiia-zastrelia-napadatelia-ot-strasburg-video-2137183

Атентаторът от Коледния базар в Страсбург Шериф Шекат е застрелян от полицията, съобщиха два полицейски източника и телевизия Бе Еф Ем, предадоха Ройтерс и ТАСС.
 

Вежди Рашидов празнува днес с близките, на 18-и черпи приятели с изложба и вино

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7199044

Вежди Рашидов празнува днес с близките, на 18-и черпи приятели с изложба и виноВ тесен семеен кръг ще отбележи рождения си ден днес, 14 декември, Вежди Рашидов. Представителят на огнената зодия Стрелец е поръчал на съпругата си д-р Снежа Бахарова - неговото лично джипи, както обича да се шегува, да приготви любимото му свинско с кисело зеле за вечерта. “Искам само любимите ми хора да са до мен - това е най-големият ми

Ако чакате благодарност

http://www.cross.bg/ako-chakate-blagodarnost-1591569.html

/КРОСС/ Ако чакате благодарност от хората, вие си готвите много огорчения ~ Дейл КАРНЕГИ

Очаквано Европейският съвет потвърди, че няма да предоговаря споразумението за Brexit

https://www.actualno.com/europe/ochakvano-evropejskijat-syvet-potvyrdi-che-njama-da-predogovarja-sporazumenieto-za-brexit-news_711652.html

Напълно очаквано, към полунощ снощи (13 декември) Европейският съвет излезе с официална позиция относно проектоспоразумението за Brexit, публикувано от ЕК още на 14 ноември. От Съвета са категорични, че са готови да ратифицират документа и че искат ЕС и Великобритания „да установят възможно най-тясно партньорство”. Съветът подчерта и, че е готов да даде ход на преговори за бъдещото търговско споразумение с Обединеното кралство веднага щом бъде подписано споразумение за Brexi

Кметът на Банско изживя истински ад

https://petel.bg/Kmetat-na-Bansko-izzhivya-istinski-ad__295174

Личният автомобил на кмета на Банско Георги Икономов е запален в нощта на събота срещу неделя. За късмет огънят е забелязан в съвсем ранен...

Гаврата с варненци продължава. Отново излъгаха половината град. Трети ден без вода

https://petel.bg/Gavrata-s-varnentsi-prodalzhava--Otnovo-izlagaha-polovinata-grad--Treti-den-bez-voda__295171

Хиляди варненци ще останат за трети ден без вода, става ясно от съобщение на ВиК-Варна. Както е известно, течността бе спряна първонача...

На 14 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7199046

На 14 декември рожден ден иматЧл.-кор. Вежди Рашидов, скулптор, председател на комисията по култура и медии в 44-ото НС, бивш министър на културата Гроздан Караджов, бивш депутат Димитър Ангелов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Вуцов, легендарен бивш футболист и треньор на националите, бивш изпълнителен директор на БФС Кирил Калфин,

Кремъл отговори на резолюцията на САЩ срещу „Северен поток-2”

http://pogled.info/svetoven/kremal-otgovori-na-rezolyutsiyata-na-sasht-sreshtu-severen-potok-2.99676

/Поглед.инфо/ Реакцията на Кремъл за приетата от САЩ резолюция против „Северен поток-2” е повече от изчерпателна. Американците искат да използват всички възможни способи, за да предотвратят осъществяването на проекта, но е очевидно, че нищо няма да им се получи.

МиГ-35 – Най-новите руски изтребители нагледно и в детайли (Видео)

http://pogled.info/svetoven/russia/mig-35-nai-novite-ruski-iztrebiteli-nagledno-i-v-detaili-video.99675

/Поглед.инфо/ Най-новите руски многофункционални изтребители МиГ-35 за първи път нагледно и в детайли се появяват в този впечатляващ видеоклип.

Михаил Хазин: Опитват се да се отърват от Макрон с привичните технологии на “оранжевите” революции

http://pogled.info/svetoven/evropa/mihail-hazin-opitvat-se-da-se-otarvat-ot-makron-s-privichnite-tehnologii-na-oranzhevite-revolyutsii.99674

/Поглед.инфо/ Шумът във Франция продължава и възниква естественият въпрос: а каква е реалната му цел? Срещу кого е насочен? В голяма степен всички мълчат, като комунисти на разпит, затова и се налага празнините да се запълват самостоятелно. Ето и сега ще се опитам да направя това.

Руският парламент организира конкурс за рап песен

//dariknews.bg/novini/sviat/ruskiiat-parlament-organizira-konkurs-za-rap-pesen-2137187

Руският парламент обяви конкурс за рап песен, предаде АП. Новината дойде в момент, в който спектаклите на дузина рапъри бяха отменени след предупреждения от властите, че тяхната музика популяризира "погрешни ценности". Освен това най-малко трима му

Европейският съвет: Няма да има предоговаряне на споразумението с Лондон

//dariknews.bg/novini/sviat/evropejskiiat-syvet-niama-da-ima-predogovariane-na-sporazumenieto-s-london-2137188

Европейският съвет реши тази нощ, че постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания от ЕС не подлежи на предоговаряне.

В заключенията, посветени на този въпрос, се посочва, че предвидената в споразумението предпазна мярка за границата между Ирланд

Новини или Novini - картината на печата за 14 декември

https://www.actualno.com/society/novini-ili-novini-kartinata-na-pechata-za-14-dekemvri-news_711639.html

По традиция редакционният екип на Actualno.com ви представя прегледа на печата с пожелания за успешен петък. Вестник "Сега" ГЕРБ узакони поредния произвол - тайните арести, пише "Сега", по най-обсъжданата тема, която развързва ръцете на прокуратурата да забрани на арестантите да се обаждат на близки, роднини и приятели. Аргументът на властта бе, че така ще се пречи на организирани престъпни групи да информират съучастниците си, а онова, което ще стане, е т

Евростат: Нищожен процент българи над 65 г. се ваксинират срещу грип

https://petel.bg/Evrostat--Nishhozhen-protsent-balgari-nad-65-g--se-vaksinirat-sreshhu-grip__295172

Снимка Булфото Едва около 2 процента от българите над 65-годишна възраст са се ваксинирали срещу грип през 2016 г., показват данни от анализ ...

Водната криза във Варна продължава и днес. От ВиК обявиха, че до 14 ч. няма да има в....

https://petel.bg/Vodnata-kriza-vav-Varna-prodalzhava-i-dnes--Ot-ViK-obyaviha--che-do-14-ch--nyama-da-ima-v----__295171

Хиляди варненци ще останат за трети ден без вода, става ясно от съобщение на ВиК-Варна. Както е известно, течността бе спряна първонача...

Разлагането на еднополюсния свят

http://pogled.info/svetoven/razlaganeto-na-ednopolyusniya-svyat.99673

/Поглед.инфо/ Мисля, дали ще успеем да убием това страшно чудовище, което се храни за сметка на цялата световна общност? То се формира в резултата на създалия се еднополюсен свят. В следствие , повярвало в своята безнаказаност и успяло в политиката на сплашването той продължава да паразитира за сметката на всеобщия свят. Неговата сила, като октопод, е обгърнала много страни, поробила е, угнетила и погълнала техния суверенитет чрез войни, цветни революции, терористични актове, заплахи и санкции.

Русия заплашвана ли е от новата военноморска база на Турция в Черно море

http://pogled.info/svetoven/rusiya-zaplashvana-li-e-ot-novata-voennomorska-baza-na-turtsiya-v-cherno-more.99672

/Поглед.инфо/ Турците създават нова военноморска база на Черно море. Деветата по брой военноморска база на тези страна ще се разположи само на 100 км от бившите съветски граници. В турската преса предполагат, че този обект трябва да охранява газопровода, идващ от Русия? Така ли е? И с какво Турция може да противостои на Черноморския флот на Русия?

Спектакълът под названието „Среща на високо равнище на ЕС” не прилича на предишните

http://pogled.info/svetoven/evropa/spektakalat-pod-nazvanieto-sreshta-na-visoko-ravnishte-na-es-ne-prilicha-na-predishnite.99671

/Поглед.инфо/ На 13-14 декември в Брюксел се провежда поредната среща на високо равнище на ЕС – среща на страните-членки на Европейския съвет, състоящ се от държавните и правителствените глави на страните-членки на ЕС. Тази среща има съществени разлики от предишните.

Stratfor: Прогноза за 2019 г. (Продължение)

http://pogled.info/svetoven/Stratfor-prognoza-za-2019-g-prodalzhenie.99670

/Поглед.инфо/ Глобалните сътресения от американската търговска политика Въпреки че САЩ съсредоточиха всичките си икономически усилия върху Китай, заплахата от въвеждането на американски мита върху автомобилите, а също противодействието между САЩ и другите водещи страни във ВТО, ще имат сериозни последствия върху глобалната икономика.

Изчезна началникът на КАТ-Казанлък, МВР го издирва

http://clubz.bg/77133-izchezna_nachalnikyt_na_kat_kazanlyk_mvr_go_izdirva

Шефът на КАТ в Казанлък Тодор Николов е в неизвестност, МВР го издирва.

От късния следобед на 12 декември няма информация Николов. Има сформирани групи, които го издирват, потвърди директорът на ОД МВР-Стара Загора ст. комисар Георги Хаджиев, съобщава Дарик радио.

Сигналът е подаден от сестрата на полицая още снощи, тъй като не се е прибрал и не е вдигал телефона си. 

От думите на Хаджиев тази сутрин стана ясно, че Николов от две седмици е бил обезпокоен. Предстояла му е сърдечна операция.

Междувременно стана ясно, че на 12 декември е задържан служител на КАТ-Казанлък от Вътрешна сигурност към МВР. Засега не може да се прави връзка между двата случая, допълни директорът на ОД МВР-Стара Загора, припомня Дарик.

За последно Николов е видян от журналисти на станалата катастрофа на пътя Мъглиж-Казанлък около 10.00 часа в сряда. В 16 часа на 12 декември е последният телефонен разговор с него и оттогава се губят следите му. 

На 13 декември Тодоров не се е явил на работа. По информация на БГНЕС, Тодор Николов имал три телефона, но и трите са изключени. 

Тодор Николов е началник на КАТ-Казанлък от няколко години. Той е син на покойната кметица на Бузовград-Елена Николова. Не е семеен, 44-годишен. Мъжът живее със сестра си в Бузовград, а съселяните му сега научили за изчезването му.

"Ислямска държава" твърди, че нападателят от Страсбург е неин боец

//dariknews.bg/novini/sviat/isliamska-dyrzhava-tvyrdi-che-napadateliat-ot-strasburg-e-nein-boec-2137185

Радикалната групировка "Ислямска държава" заяви в сайта си Амак, че мъжът, който уби трима души в Страсбург преди да бъде застрелян от полицията, е бил неин боец, но не даде доказателство в подкрепа на това твърдение, предадоха Рой

7-годишно момиче имигрантка почина, след като бе задържано от граничните власти на САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/7-godishno-momiche-imigrantka-pochina-sled-kato-be-zadyrzhano-ot-granichnite-vlasti-na-sasht-2137184

7-годишна мигрантка от Гватемала почина няколко часа след задържането й от граничните власти на САЩ в щата Ню Мексико, съобщи в. "Вашингтон пост", цитиран от АФП и АП.

Момичето пътувало в група от 163 мигранти, които преминали незаконно грани

Кметът на Хитрино е поискал от пострадали да връщат пари за дограма

https://zaistinata.com/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be-%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bb-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4/

Нов скандал се разразява в Хитрино, съобщи НОВА ТВ. Кметът на общината Нуридин Исмаил е поискал от пострадали след взрива жители да връщат пари за ремонти. Причината е, че на полуразрушените им къщи първо била сложена нова дограма, а след това домовете им са били съборени, за да се построят нови. Решенията са вземани от […]

Стотици пловдивчани се срещнаха с легендарния Христо Стоичков

https://www.actualno.com/plovdiv/stotici-plovdivchani-se-sreshtnaha-s-legendarnija-hristo-stoichkov-news_711643.html

Христо Стоичков пристигна в Пловдив, за да представи автобиографичната си книга „Историята“ и да покаже оригиналната Златна топка, която спечели през 1994-година. Срещата с пловдивчани премина при огромен интерес. Час преди срещата стотици фенове извиха дълга опашка в хотел "Рамада - Тримонциум", за да се снимат и да вземат автограф от своя любимец. Камата не изневери на обещанието си и изчака търпеливо своите почитатели, като обърна внимание на всички жел

Няма никаква информация за изчезналия шеф на КАТ-Казанлък

https://petel.bg/Nyama-nikakva-informatsiya-za-izcheznaliya-shef-na-KAT-Kazanlak__295170

Продължава да няма никаква информация за изчезналия шеф на КАТ-Казанлък Тодор Николов. "Няма никакви версии. Имаше тежка катастрофа, ...

Косово създава армия

https://petel.bg/Kosovo-sazdava-armiya__295169

Снимка Булфото Косовските депутати гласуват дали да дадат на малката балканска страна собствена армия, подкрепени от САЩ като символич...

Тръмп и демократите (Видео)

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-i-demokratite-video.99669

/Поглед.инфо/ Цял Вашингтон днес коментира препирнята на живо в ефир между Тръмп и лидерите на демократите в двете камари на Конгреса. Основните рефрени са два.

Успешен тандем: на Запад оцениха аналога на „Кинжал" за Су-57

http://pogled.info/svetoven/uspeshen-tandem-na-zapad-otseniha-analoga-na-kinzhal-za-su-57.99668

/Поглед.инфо/ Буквално преди дни се разбра, че за многофункционалния изтребител пето поколение Су-57 се разработва аналог на ракетата „кинжал” в умалена версия. Както съобщава представител на корпорация „Тактическо ракетно въоръжение”, това оръжие ще се създаде още следващото десетилетие.

CNN: На решението на Мей да отложи гласуването за Брекзит Великобритания реагира със «смях през сълзи»

http://pogled.info/svetoven/evropa/CNN-na-reshenieto-na-mei-da-otlozhi-glasuvaneto-za-brekzit-velikobritaniya-reagira-sas-smyah-prez-salzi.99667

/Поглед.инфо/ Инициативата на Тереза Мей за отлагане за неопределен период гласуването на парламента по сделката за Брекзит предизвика истинска буря в страната. Министър председателят беше осмян в Камарата на представителите, критиката й се появи отвсякъде, а пред нея има заплаха от вот на недоверие, съобщава CNN. Както подчертава кореспондентът на канала, Мей се отправи на турне в Европа, където ще се срещне с лидери на ЕС, но значението на това посещение не е напълно ясно - в края на краищата Европейският съюз вече ясно заяви, че няма да преразгледа условията на сделката с Лондон.

Зимата пак напомня за себе си днес…

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%ba-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%bd%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b1%d0%b5-%d1%81%d0%b8-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81/

Днес първо в  западните райони на страната, а по-късно  и в  източните ще има слаби валежи.

В Западна и Централна Северна България преваляванията ще са предимно от сняг, в Югозападна – от дъжд и от сняг, в останалите райони – от дъжд.

Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от изток-североизток.

Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, максималните – между 2° и 7°.

 

Материалът Зимата пак напомня за себе си днес… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Депутатите ще гласуват промени в Антикорупционния закон

https://petel.bg/Deputatite-shhe-glasuvat-promeni-v-Antikoruptsionniya-zakon__295167

Снимка Булфото Очаква се депутатите в пленарна зала да решават дали незаконно придобитото имущество ще се отнема в полза на държавата и...

Посрещаме астрономическата зима със сняг

https://petel.bg/Posreshhame-astronomicheskata-zima-sas-snyag__295166

Снимка Булфото Значителна облачност очакваме през целия ден. В западна и централна северна България ще превалява сняг. На югозапад и на ...

Църквата почита шестима мъченици

https://offnews.bg//obshtestvo/tcarkvata-pochita-shestima-machenitci-693762.html

Църквата почита днес св. мчци Тирс, Левкий, Филимон, Аполоний, Ариан и Калиник. 

Тирс и Левкий били родом от Кесария и пострадали при гонението на римския император Деций. Мъжественото им търпение при страшните изтезания и чудесата, проявени от Господа, убедили и езическия жрец Калиник в истината на християнската вяра.

Много години след това, вече при Диоклетиан, били мъченически убити в Тиваидската страна (Египет) християните Асколон и Леонид. Но ревността към вярата се възбуждала все по-силно и по-силно, въпреки ужасното гонение.

Езичниците внезапно се обръщали към Христовата вяра и отивали радостно на мъчения. Мъченическата смърт на Аполоний и Филимон и станалите при това чудаса обърнали към Христа и самия игемон Ариан.

Той също запечатал вярата си със свето мъченичество.

El Periódico: Появата на Ту-160 във Венецуела води да нарастване на напрежението

http://pogled.info/svetoven/El-Peri%C3%B3dico-poyavata-na-tu-160-vav-venetsuela-vodi-da-narastvane-na-naprezhenieto.99666

/Поглед.инфо/ Руски военен самолети пристигнаха във Венецуела, за провеждане на съвместни военни учения, според El Periódico. Изданието предполага, че въпреки че министърът на отбраната на Венецуела увери, че те ще бъдат подготовка за защита срещу потенциално нападение, маневрите ще доведат само до увеличаване на напрежението в региона.

Хороскопът за днес: Телци бъдете внимателни, Раци започнете нещо ново, Риби променете гледната си точка!

http://regiona.bg/%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0/

Хороскоп за 14 декември 2018 година

Овен
Вашите действия могат да доведат до триумф и успех. Не отлагайте за утре срещите, общуването, любовните признания. Дреболиите могат лесно да ви извадят от равновесие.
Телец
Необходимо е да бъдете внимателни. Може и да си мислите, че неприятностите са останали назад, но все нещо е останало извън вниманието ви и може да изникне изведнъж, заплашвайки стабилността ви. Отнасяйте се предпазливо към настроенията и очакванията на хората, с които тясно свързвате живота си.
Близнаци

Поради висока нажеженост на ситуациите най-добре е да предпочитате спокойни и защитени места. Нова тема ще укрепва позициите ви, а вие ще имате възможност да покажете компетентност. В дома ви може да има събития, които да ви накарат да преосмислите бюджета.
Рак
Сега ловко можете да обърнете някое дело в нужната посока, да сключите сделка или да започнете нещо ново. Много неща ще се решават с лекота и в неформална обстановка. Ако ще пътувате, може да очаквате ярки впечатления и приятни срещи и запознанства. Бъдете внимателни на пътя.
Лъв
Повечето от събитията сега се случват в близкото ви обкръжение, но това не значи да зарежете вашите си неща и да хукнете да оправяте живота на другите. Грижете се за собствената си безопасност и интереси, като проявявате мъдрост.

Дева
Добре е да посветите деня на общуване с близките, да организирате семейна среща. Ако в дома ви има проблеми или назряват големи промени, може да възникне необходимост от свикване на семейния съвет.
Везни
Трудностите в партньорствата вървят към разреждане, но може да остане неприятен спомен. Предстои ви преоценка на привичните ви модели на поведение. Помислете как е най-добре да действате в бъдеще, като отчитате променящите се условия.
Скорпион

Мислите ви ще витаят навсякъде, само не и тук. Всичко най-интересно ще се случва и ще идва от далече. Възможни са уникални съдбоносни срещи по време на пътуване. Сега сте във „вихъра на танца“ и идеите ви са новаторски и уникални, но точно днешният седмица не е най-подходящ за важни избори.
Стрелец
Този петък водете преговори, търсете решения, но не подписвайте важни документи. И не изисквайте максимума нито от себе си, нито от другите, нека всичко, което правите, да допринася за вътрешната ви хармония.
Козирог
Предстои ви да играете нови роли и да действате по-смело от обикновено. Възможно е от вас да не се изисква нищо повече от заявление или признание. Но са възможни и ситуации, свързани с неочаквани и значителни разходи. Важно качество ще ви бъде далновидността.
Водолей
Сега е най-добре да си имате работа с хора, които познавате добре и на които се доверявате. Бъдете търпими, търпеливи и се постарайте да не се дразните от дреболии. И проявете нежност и внимание към половинката.
Риби
Този петък с ваши конкуренти може да ви обединяват необичайни и непредвидени ситуации. Постарайте се да не се дразните и бъдете готови да промените гледната си точка, ако видите, че не сте прави. Възможни са и по-позитивни ситуации, макар че оттенъкът на неочакваност в тях все пак ще намира място.

Материалът Хороскопът за днес: Телци бъдете внимателни, Раци започнете нещо ново, Риби променете гледната си точка! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Изкуствена луна ще замени в Китай уличните лампи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7195025

Изкуствена луна ще замени в Китай  уличните лампиПроектът цели да намали разходите за ток, но може да причини голямо светлинно замърсяване Град Чънду, столицата на югозападната китайска провинция Съчуан, планира да махне всички улични лампи. На тяхно място няма да светят факли или фенери, а нова, изкуствена луна. Тя представлява сателит, който ще свети осем пъти по-ярко от истинската

Прокурори разследват как са харчени пари, дарени за Тръмп

http://clubz.bg/77132-prokurori_razsledvat_kak_sa_harcheni_pari_dareni_za_trymp

Федерални прокурори разследват дали комитетът по встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп не е похарчил нецелесъобразно част от набраните за тази цел средства, пише в. "Уолстрийт джърнал", цитиран от Ройтерс.

Разследването на прокуратурата на Манхатън проверява дали някои от дарителите на комитета са дали пари в замяна на политически отстъпки, влияние при назначения в администрацията или достъп до новата администрация, пише вестникът, позовавайки се на информирани източници.

Това разследване може да се окаже поредната юридическа заплаха за Тръмп и администрацията му, които вече са разследвани за контакти между предизборния екип на Тръмп и Русия, плащания на жени да не разкриват свои интимни афери с президента и някои разходи на фондацията на Тръмп.

Разследването на комитета по встъпването в длъжност на Тръмп е тръгнало от документи, иззети при разследването на бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен. В сряда Коен бе осъден на три години затвор за редица престъпления, включително организиране на плащанията в замяна на мълчание в нарушение на законите за финансиране на предизборни кампании.

Джаред и Иванка.

Назначаването на зетя и съветник на президента Тръмп Джаред Къшнър за началник на канцеларията на Белия дом е вариант, който в момента се обмисля, съобщиха американски медии, цитирани от Франс прес.

Позовавайки се на неназован високопоставен представител на Републиканската партия, близък до изпълнителната власт, сайтът "Хъфингтън пост" пише, че 37-годишният Къшнър се е срещнал с президента в сряда за обсъждане на този пост. Тази информация бе публикувана и от телевизия Си Би Ес нюз.

Според сайта, който уточнява, че е получил потвърждение от други два пожелали анонимност източника, съпругът на дъщерята на Тръмп Иванка увещава тъста си да го назначи за началник на канцеларията му, като изтъква "работата си по реформата на наказателното правораздаване и самообявената си способност да работи с демократите".

"Не ми е известно да е обсъждан за този пост, но мисля, че всички тук бихме признали, че той ще се справи чудесно във всяка роля, която президентът избере да му даде", заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Вчера Доналд Тръмп съобщи, че обмисля петима възможни кандидати за поста. Според някои източници фаворит е бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, отбелязва БТА.

Косово с армия, Сърбия се притеснява от етническо прочистване

http://clubz.bg/77131-kosovo_s_armiq_syrbiq_se_pritesnqva_ot_etnichesko_prochistvane

Косово пристъпва към изграждане на своя редовна армия с предвиденото днес гласуване в парламента на проектозакон за превръщане на наброяващите четири хиляди души Косовски сили за сигурност в по-голяма лековъоръжена армия, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новата армия на Косово ще има годишен бюджет от 98 милиона евро, 5000 войници, въоръжени с леко пехотно оръжие, и 3000 резервисти. Косовски официални представители заявиха, че тя ще отговаря за реакцията при кризи и операции за гражданска защита - това, което настоящите паравоенни сили по същество правят. 

Сърбия, която не признава независимостта на Косово, заяви, че основната цел на планираната армия ще бъде да завземе и прочисти етнически северната част на Косово, в която преобладава сръбското население. Официални представители в Прищина отричат това.

Резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. определя, че Косово е под ръководството на Временната административна мисия на ООН в Косово, а сигурността се осигурява от водените от НАТО миротворци. НАТО и САЩ помогнаха за обучението на настоящите Косовски сили за сигурност. САЩ подкрепят сформирането на нова армия чрез продължителен процес, който да осигури мултиетническо участие и който трябва да започне с промяна на конституцията на страната, която не споменава за армия. Това обаче ще изисква подкрепата на етническите сръбски депутати, които категорично се противопоставят на този ход.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че планът на Косово за армия е "ненавременен, противоречи на съветите на редица натовски съюзници и може да има негативни отражения върху перспективите на Косово" за присъединяване към Алианса и към ЕС. 

Сръбският президент Александър Вучич окачестви решението на Прищина като "провокация" и заяви, че то вреди на стабилността на балканския регион. Предупреждавайки миналата седмица за потенциална военна намеса, сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че се надява, че "няма да ни се наложи никога да използваме армията си", но това е "в момента една от възможностите на масата".

Сърбия има много по-силна армия, около 30 000 професионални войници, в сравнение с петте хиляди на новата косовска армия. Неотдавна Русия оборудва Сърбия с изтребители и танкове, но бомбардировките от 1999 г. опустошиха военната мощ на страната, която остава незначителна в сравнение с тази на НАТО.

Облечен с военно яке, президентът на Косово Хашим Тачи посети вчера казарми близо до Прищина, за да увери всички общности в Косово и особено сръбската, че бъдещата армия на Косово ще продължи да им служи без каквито и да било етнически различия. 

Командващият Косовските сили за сигурност генерал-лейтенант Рахман Рама изтъкна, че никой не трябва да се страхува от новата армия на Косово. "Нашата основна цел е да създадем сили, които ще бъдат мултиетнически, всеобхватни и които ще служат на всички граждани без разлика", заяви Рама пред Асошиейтед прес.

Френската полиция застреля нападателя от Страсбург

//dariknews.bg/novini/sviat/frenskata-policiia-zastrelia-napadatelia-ot-strasburg-2137183

Френските спецчасти ликвидираха нападателя от Страсбург. Той е бил застрелян при акция, която започна в 22.00 ч. вечерта българско време.

Според полицаите терористът се криел в склад в квартал "Мено", който се намира в непосредствена близост до квартала, в който досега полицията го т

И всичко това заради една гротескна заблуда - "Брекзит"

http://clubz.bg/77130-i_vsichko_tova_zaradi_edna_groteskna_zabluda_brekzit

Няма какво да се чудим, че икономическите кръгове изпадат във все по-голяма паника, когато става дума за Брекзита. Театърът, който се разиграва в Лондон, събужда огромни съмнения дори у най-заклетите оптимисти. Накъде води всичко това? Кога ще свърши? Ама окончателно да свърши!

Твърд "Брекзит", мек "Брекзит", преходен период (през който всъщност всичко си остава по старому), удължаване на преходния период, отлагане на напускането, отменяне на напускането, предсрочни избори – британската политика подлага на огромно изпитание гражданите на Обединеното кралство. А също и партньорите на континента.

И хич няма да сбъркат онези, които биха заявили, че някой ги прави на маймуни в една супер сериозна ситуация. Ако Брекзитът някой ден бъде окончателно осъществен,  тогава единият от двамата партньори – и то този, който беше и си остава силен и стабилен – сигурно ще пролее някоя прощална сълза, но и ще отрони въздишка на облекчение.

Британците са крайно разединени

И последната ескалация се дължи най-вече на това, че Обединеното кралство е тежко разединено, когато става дума за Европа. Този разлом минава през правителството, през опозицията и не на последно място – през самото население. Консенсус няма – та нали резултатът от референдума за излизане от ЕС беше почти на кантар.

Този референдум изобщо не успокои духовете, нещо повече: на мнозина, включително и на един бивш министър за Брекзита, едва със закъснение им просветна колко трудна и с какви тежки последици ще бъде раздялата с ЕС. И че Великобритания не може да постигне и двете заедно: хем да си възвърне контрола, хем да не изгуби откъм благосъстояние.

Навремето премиерът Дейвид Камерън обяви този референдум с надеждата, че мнозинството ще гласува за оставане в ЕС, а по този начин неговата собствена Консервативна партия веднъж завинаги  ще се помири с европейската интеграция. Каква гротескна заблуда само! По нищо не личи, че неговата партия ще преодолее това свое вътрешно разединение. Самият Камерън е най-добрият пример за това: след като дълги години ругаеше ЕС, той изведнъж започна да твърди, че Европа е екзистенциалната застраховка за британските сигурност и благоденствие. Каква ли реакция би могла да се очаква от хората в една такава ситуация?

В Лондон със сигурност ще бъде изиграно и второто действие от пиесата „Нашата европейска дилема". Или може би пиесата се казваше „Нашето европейско фиаско"?

Статията е от "Франкфурт алгемайне цайтунг".

Дойче веле.

Отново напрежение около застраховките „Гражданска отговорност“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otnovo-naprezhenie-okolo-zastrahovkite-grazhdanska-otgovornost-2137171

Отново напрежение около застраховките „Гражданска отговорност". Този път заради съмнения, че наши компании не изплащат коректно премии при инцидент в чужбина, посочва

Спешните промени на антикорупционния закон влизат в пленарна зала

//dariknews.bg/novini/bylgariia/speshnite-promeni-na-antikorupcionniia-zakon-vlizat-v-plenarna-zala-2137178

Спешните промени, които управляващите предлагат на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, ще влязат за първо разглеждане в пленарна зала в петък.
 
Промените вече получиха одобрението н<

Фишингът се очертава като Топ киберзаплаха през 2019-а

https://petel.bg/Fishingat-se-ochertava-kato-Top-kiberzaplaha-prez-2019-a__295164

Компанията за сигурност Trend Micro се ангажира с прогноза за киберзаплахите през 2019 година. Експертният анализ обхваща пазарите на мобилни у...

Културна битка по руски – репресии срещу музиканти

http://clubz.bg/77129-kulturna_bitka_po_ruski_%E2%80%93_represii_sreshtu_muzikanti

Репресии в Русия срещу музиканти, властта ненавижда рапа, забрана за концерти в провинцията и арести на хора на изкуството. На тази тема посвещава публикацията си в берлинския в. “Тагесшпигел” Юта Зомербауер.

Млад мъж със слънчеви очила и фланелка на Гучи подскача пред горящ американски небостъргач. Танцува с Доналд Тръмп и Барак Обама, възсяда огромна мечка и язди. Звучи монотонна мелония с рефрен: “Плюя на  Запада”.
Младият мъж се казва Фейс и е руска поп звезда. Публикуваният му в началото на 2018 г в ютюб клип е споделен над 13 милиона пъти. Антизападно ли е настроен? Или пък 21-годишният музикант се присмива на възхваления руски патриотизъм? Посланието не е еднозначно.

Провалено споразумение с Кремъл

Въодушевени бяха не само младите почитатели на Фейс, клипът привлече вниманието и на Кремъл. Беше малко преди преизбирането през март т. г. на Путин за президент, търсеше се реклама от типа “Guerilla Style”. Пиари на Кремъл предложиха на Фейс да промени клипа, като Путин възседне руската мечка. Обещаха му хонорар в размер на един милион рубли, което прави 13 000 евро.

«Не искам да оспорвам поста на президента, но в моя клип аз яздя мечката», казва за вестника ни Фейс.

В Русия рапът е младежка култура на живо и печеливш бизнес. Рапърът Тимати се числи към висшето съсловие, притежава модна марка и верига за бургъри. Близки до властта звезди се изявяват по време на тържества в Кремъл. Но има и музиканти, които не допускат да ги купуват. Към тях се числи и Фейс :

«Никога не бях си и помислял докъде може да стигне политическата пропаганда.»

В последния си албум тематизира инструментализирането и му се опълчва:

«Аз съм свободен човек и принадлежа единствено на себе си.»

Ще се превърне ли рапът в политика?

От няколко седмици руският рап е подложен не само на натиск, налице са дори репресии срещу неговите поклонници. Концертите на редица музиканти бяха забранени. В много градове беше забранено шоуто на произхождащия от далечен Сибир рапър Дмитрий Кузнецов, известен като Хъски. Той отговори с музикална проява върху паркиран автомобил в южния руски град Краснодар, заобиколен от фенове. 25-годишният музикант беше арестуван и го осъдиха на арест. Но благодарение на случилото се Хъски стана още по-популярен сред феновете си.

Моралната заплаха за младежта се превърна в тема на деня. Защитници на деца настояват за повече грижи за младото поколение. Дори на конгреса си кремълската партия «Единна Русия» дебатира опасностите от рапа.

«Администрацията не знае какво да прави. Събират се хиляди хора. Защо? Какво е посланието им? Всичко това всява страх. Ще се превърне ли рапът в политика? Рапърът Oxxxymiron ли ще е следващият президент?», описва реакцията на държавата Иван Дрьомин, каквото е истинското име на рапъра Фейс. Когато е на сцената, той ругае почти без задръжки.

В лични разговори Иван Дрьомин е сдържан млад мъж. Седнал е в московско кафене, поръчва си плодов чай, супа от леща, десерт и изрича:

«Не съм прегладнял, но пак е обедно време.»

Посяга обаче към храната, когато интервюто ни е приключило.

Бягство вместо отговор

Много от хората на изкуството не изразяват пряко критика към режима. Повечето не искат да имат нещо общо с политиката.  Но пък провокиращо  назовават социални проблеми, като бедност, злоупотреба с наркотици и произвол на службите. Използват и вулгарен език. Привърженици са на естетика, която е в конфликт с консервативния ценностен канон. В клип на електронната група «Icepeak» двойка похапва сурово месо на Червения площад. От устата им потича кръв. Креслив глас пее:

«В Русия вече няма смърт.»

Какъв мрачен сарказъм по отношение на страната!

Фейс не вижда собственото си бъдеще в Русия. Възнамерявал скоро да емигрира в Холандия. В родината му човек не можел да е свободен.

«Робство в различни форми», била историческата константа на Русия.

И Путин бил само огледало на народа, който му позволява да господства, е мнението на Фейс.

В чужбина той може би ще се сблъска с проблем: «Може и да ми доскучае.»

Палки и сълзотворен газ срещу протест в Будапеща

http://clubz.bg/77128-palki_i_sylzotvoren_gaz_sreshtu_protest_v_budapeshta

Няколко хиляди души протестираха снощи в унгарската столица Будапеща, възобновявайки демонстрациите от вчера срещу ново законодателство - за нов трудов кодекс и за нововъведения в съдебната система, които биха освободили правителството от независимия контрол от страна на съдилищата, предаде Ройтерс.
Управляващата дясна популистка партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан вчера прокара и двата закона на фона на протести на опозицията в парламента и на улични протести.


Около 3000 демонстранти се събраха днес пред парламента, а после блокираха движението по един от мостовете над река Дунав, скандирайки лозунги срещу ФИДЕС и Орбан.

"Недоволството ни доведе тук. Едното е въпросът със съдилищата - следващата фаза от бетонирането на властта им, а другото - шамарът в лицето на трудовите хора", каза 65-годишният Тамаш Сабо, развяващ унгарското знаме.

Протестиращите бяха възмутени най-вече от трудовите регулации, които позволяват на работодателите да изискват от работниците и служителите си до 400 часа извънреден труд годишно.

Правозащитни организации пък казват, че новият закон за административните съдилища може да доведат до политическа намеса в работата на правосъдието, пише БТА.
Протестите се състояха, докато Орбан е в Брюксел за среща на върха на Европейския съюз.

Rewind 2018 стана най-мразеното видео в историята на YouTube

https://petel.bg/Rewind-2018-stana-nay-mrazenoto-video-v-istoriyata-na-YouTube__295155

Най-новото Rewind видео на YouTube, което обобщава „клиповете, музиката и тенденциите, дали облика на YouTube през 2018 г.“, стана и най-мразеното вид...

Веднъж измит и боядисан, но без ремонт от 32 г. бил тунелът “Ечемишка”, в който лампа премаза жена (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199197

Веднъж измит и боядисан, но без ремонт от 32 г. бил тунелът “Ечемишка”, в който лампа премаза жена (Обзор)В доклад до АПИ от 2010 г. пишело с главни букви, че инсталацията е опасна 32 години тунел “Ечемишка” на автомагистрала “Хемус” не е бил ремонтиран, веднъж е бил измит и боядисан, откакто е построен през 1985 г. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова за разследването на смъртта на 64-годишната Елена Михайлова.

Погнаха незаконната продажба на елхи

https://petel.bg/Pognaha-nezakonnata-prodazhba-na-elhi-__295165

Регионалните дирекции по горите в страната започват масови проверки за незаконна продажба на елхи. Всеки нарушител ще бъде глобен. По как...

ЕС: "Брекзит" не подлежи на предоговаряне

https://petel.bg/ES--Brekzit-ne-podlezhi-na-predogovaryane__295163

поразумението за "Брекзит" не подлежи на предоговаряне. Това се казва в приетите днес заключения на Европейския съвет на последната за г...

Стойчо Стойчев: България не е подготвена за машинно гласуване

https://petel.bg/Stoycho-Stoychev--Balgariya-ne-e-podgotvena-za-mashinno-glasuvane__295162

И в патрулките на полицията има и камера и звук, но това не спира подкупите и рушветите. Колкото и камери да накичим, няма да лишим проблеми...

Лудогорец напусна Европа без нито една победа

https://offnews.bg//futbol/ludogoretc-napusna-evropa-bez-nito-edna-pobeda-693798.html

Безславно завърши участието на шампиона Лудогорец в енротурнирите. Разградчани завършиха 1:1 в Разград с швейцарския Цюрих в последния кръг и останаха последни в крайното класиране в група А с 4 точки от четири равенства. В другия мач от групата Байер Леверкузен разгроми с 5:1 като гост АЕК Ларнака и завърши на първо място с 13 точки. За 1/16-финалите се класира и отборът на Цюрих, докато българите и кипърците напускат надпреварата.

Лудогорец създаде първите две положения в срещата в 13-та минута, но стражът на швейцарците Андрис Ванинс първо спаси опасен удар на Якуб Швиерчок, а след това отрази и опита за добавка на Марселиньо. Гостите отговориха с гол осем минути по-късно, когато Бенямин Кололи центрира към Стивън Одей и той вкара с глава за 1:0. Лудогорец се върна в мача в добавеното време на първата част Натанаел центрира в наказателното поле и след грешка на отбраната топката попадна в краката на Швиерчок, който се разписа за 1:1.

През втората част Лудогорец направи куп пропуски и в крайна сметка не стигна до първа победа в турнира.

"Играхме добре. Доволен съм. Създадохме доста ситуации, които не реализирахме. Целият отбор игра перфектно и в защита, защото не допуснахме ситуации пред нашата врата. Получихме гол от една грешка при статично положение, а в атака създадохме много. Когато не реализираш, закономерно е да не печелиш.
Оценки на точките няма да давам, а на играта. В много от мачовете бяхме по-добрият отбор, но не спечелихме.

До края на паузата има един кръг срещу Дунав и сме длъжни да спечелим трите точки, за да затвърдим лидерството си. През новия сезон е нормално и естествено Лудогорец да гони титла и купа. За трансфери е рано да се говори, има си пауза за това”, коментира треньорът на Лудогорец Антони Здравков.

ЛУДОГОРЕЦ - ЦЮРИХ 1:1
0:1 Стивън Одей (21')
1:1 Якуб Шверчок (45' +1)

Лудогорец: Хорхе Брун, Сисиньо, Георги Терзиев, Антон Недялков, Натанаел, Рафаел Форстър, Светослав Дяков (81 - Лукас Саша), Яцек Горалски, Вандерсон (88 - Димо Бакалов), Марселиньо, Якуб Шверчок (72 - Клаудио Кешерю)

Цюрих: Ванинс, Палсон, Винтер, Гюноче, Домжони, Оди (89 - Неф), Бангура, Крециу, Диксън (46 - Красники), Кололи (75 - Родригес), Хелифи
Жълти картони: Рафаел Форстър, Яцек Горалски (Лудогорец); Диксън, Крециу (Цюрих). 

 

2 в 1 на небето: звезден дъжд и Коледна комета

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199112

2 в 1 на небето: звезден дъжд и Коледна кометаЩе им се радват в северното полукълбо Краят на тази седмица е страхотно време за астрономите, защото едно след друго се изреждат две забележителни небесни явления. Първото е най-зрелищният метеорен дъжд за годината – този на Геминидите. Условията за наблюдение тази година са много добри, тъй като Луната е в растяща фаза и няма да “засенчва”

Атентаторът от Страсбург е убит

http://www.struma.com/bulgariya/atentatorut-ot-strasburg-e-ubit_143128/

Шериф Шекат е застрелян от полицейски патрул

Атентаторът от Коледния базар в Страсбург Шериф Шекат е убит.

"В 21:00 часа (22 часа българско време - б. р.) полицията отиде да арестува лице, отговарящо на описанието на заподозрения. Той отвърна с огън, след което беше неутрализиран. Информирах президента. Мислите ми са със загиналите и ранените", заяви на пресконференция вътрешният министър Кристоф Кастане.

"Сега Страсбург може да се върне към нормалния живот", заяви кметът на града Ролан...

Продължава

Руски супер робот се оказа човек в костюм

https://petel.bg/Ruski-super-robot-se-okaza-chovek-v-kostyum__295161

Високотехнологичен робот, представен на откриването на технологична конференция в гр. Ярославъл, се оказа мъж в костюм, съобщава Associated Pres...

"Олимпиакос" изхвърли "Милан" от Лига Европа в драматичен мач

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/14/3361858_olimpiakos_izhvurli_milan_ot_liga_evropa_v_dramatichen/?ref=rss


Седемкратният европейски шампион "Милан" напусна безславно Лига Европа, отпадайки още в груповата фаза на турнира. "Росонерите" загубиха с 1:3 от "Олимпиакос" в последната си среща като гост и останаха трети в група F.<br /><br />Гръцкият тим направи много силен мач и спечели с 3:1, за да изравни показателите срещу "Милан" в директните срещи. В началото на октомври в Милано "Олимпиакос" беше загубил именно с 1:3. Благодарение на...

Препоръчваме ви: 'Аз обичам, ти обичаш, тя обича', премиерен спектакъл на Теди Москов

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-az-obicham-ti-obichash-tia-obicha-premieren-spe-693760.html

Премиерата на най-новата постановка на Теди  Москов "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" е в Малък градски театър "Зад канала", на 14 декември, 19.00 ч.

"Сюжетът е провокиран от филма на Еторе Скола"Обичахме се толкова много" от 1974. В него участват изключителните Клаудия Кардинале, Нино Манфреди, Виторио Гасман, Алдо Фабрици и Стефано Сата Флорес. Артистите в нашето представление не им отстъпват по нищо." - категоричен е Теди Москов.


С участието на: Ирини Жамбонас, Каталин Старейшинска, Таня Пашанкова, Иван Петрушинов, Филип Аврамов, Малин Кръстев, Владимир Зомбори, Мак Маринов, Георги Кацарски

Спайдър Мен: В Спайди вселената

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/12/14/3360698_spaidur_men_v_spaidi_vselenata/?ref=rss


САЩ, 3D, 4DX, 109 мин<br />Режисьор: Боб Персичети, Питър Рамзи<br />Сценаристи: Фил Лорд, Стив Дитко<br />Музика: Даниел Пембертън<br />Продуценти: Фил Лорд, Кристофър Милър, Ейми Паскал<br />Озвучен с гласавете на: Гергана Стоянова, Татяна Ефтимова, Светломир Радев, Владимир Зомбори, Августина-Калина Пламен Петкова, Росен Русев, Петър Върбанов, Мария Пеева(Мама Нинджа)<br />"Спайдър Мен: В Спайди вселената" е създаден по мотиви от публикувания...

Бъмбълби

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/12/21/3210474_bumbulbi/?ref=rss


режисьор: Травис Найт<br />продуценти: Лоренцо ди Бонавентура и Майкъл Бей<br />изпълнителни продуценти: Стивън Спилбърг, Браян Голднър и Марк Вахрадин, Крис Бригам<br />сценарий: Кристина Ходсон<br />в ролите: Хейли Стейнфелд, Памела Адлън, Джон Сина, Джордж Лендеборг Младши, Джейсън Дръкер, Кенет Чои, Аби Куин, Рейчъл Кроу, Грейс Дзини<br />Този декември първият самостоятелен филм от супер успешната поредица Трансформърс ще бъде факт и ще разкаже историята на...

България е приета за пълноправен член на ООН

https://www.actualno.com/chronicles/bylgarija-e-prieta-za-pylnopraven-chlen-na-oon-news_711592.html

Организацията на обединените наации (ООН) е международна организация, създадена официално на 24 октомври 1945 г., когато уставът ѝ е ратифициран от 5-те постоянни страни–членки на нейния Съвет за сигурност – Китай, СССР, САЩ, Обединеното кралство и Франция. Идея за създаване на организация, пазеща световния мир, съществува далеч преди тази дата. Първи опит в тази посока е учредяването на Обществото на народите (ОН) по време на Парижката мирна конференция. В търсенето на пред

Испания вдига минималната заплата с 22%

https://petel.bg/Ispaniya-vdiga-minimalnata-zaplata-s-22-__295160

Премиерът на Испания Педро Санчес обеща огромно повишение на минималната месечна заплата с 22% през 2019 г. Тя ще скочи от 736 на 900 евро. Увел...

Защо да спестяваме с ПроКредит Банк

https://www.24chasa.bg/novini/article/7195674

Защо да спестяваме с ПроКредит БанкВ ежедневието ни постоянно се налага да търсим услугите на надежден автомонтьор, добър лекар или пък препоръчан ресторант. Отношенията ни с банките не правят изключение. При избора на обслужваща банка държим на ясните и добри условия, на качественото обслужване. Не искаме да чакаме на опашки и да сме зависими от работното време на клона,

На COP24 беше подписана важна за България деклk

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=340231

Светът гледа към Катовице © WWFПрез последните две седмици полският град Катовице е в центъра на световните медии. Домакин на най-важната годишна среща за климата на ООН, по-известна като COP24, той събра представители на високо равнище от 200 държави. До късно тази нощ ще продължат дискусиите върху последните детайли на правилника за прилагане на Парижкото споразумение от 2015 г., който трябва да ръководи изпълнението му в детайли по години. Международната природозащитна организация WWF предупреждава, че от това решение до голяма степен зависи и бъдещето на нашата планета.

COP24 подкрепи справедливия преход

В началото на преговорите световните лидери, сред които и президентът Румен Радев, подписаха декларация, призоваваща за справедлив енергиен преход, който ще отвори работни места в районите, засегнати от прехода към нисковъглеродна икономика. Става въпрос за 41 въглищни района в Европа, два от които се намират в България. WWF разработва първият план за справедлив енергиен преход за Югозападна България. Той цели създаването на нови икономически дейности и работни места, които да компенсират закритите мини и предстоящото затваряне на остарелите ТЕЦ-ове. В същото време от него се очаква да подпомогне структурната промяна към устойчива местна икономика и справяне с нанесените последици от десетилетията интензивен добив и замърсяване на околната среда.

WWF  напомня, че въглищата са скъпи както от финансова и енергийна, така и от екологична и здравословна гледна точка. На тях се падат 70% от емисиите парникови газове в света, а осигуряват едва 40 на сто от електроенергията. В тази връзка на България ѝ престои да отговори на въпроса как ще редуцира своите емисии от изгарянето на изкопаеми горива след 2020 г, за да постигне нулеви емисии до средата на века. Страната ни трябва да оцени всички възможности и да вземе решение как да трансформира и декарбонизира икономиката без да е зависима от чужди енергийни интереси.

Нуждата от спешни действия е повече от наложителна

Форумът в Катовице идва след поредица от публикувани научни доклади, които очертават катастрофални последици за планетата, ако държавите не вземат спешни мерки за справяне с климатичните промени. WWF алармира, че действията, които правителствата предприемат до този момент, не са достатъчни. Това се потвърждава както от от доклада на  Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC), така и от доклада на WWF  „Жива планета", който определи замърсяването на атмосферата в резултат от минното дело и тежката индустрия като една от най-големите заплахи на планетата. Документите потвърждават, че за последния половин век средните температури на Земята са се повишили с 1,2° C над нивата от прединдустриалната епоха. Нещо повече, темповете на покачване стават все по-бързи, а глобалните емисии продължават да се увеличават.

Не бива да губим време

Учените предупреждават, че в противен случай ни очакват тежки екологични, социални и икономически последици. Покачването на температурите ще доведе до изчезването на 18 % от насекомите, 16 % от растенията и 8 % от гръбначните животни, ще повиши риска от наводнения със 170 %, а над 400 милиона души ще бъдат изложени на тежки суши до края на века. Това ще повлияе негативно на икономическия растеж, особено на развиващите се държави, като ще намали значително добива на зърнени култури и ще предизвика масови миграционни движения. Като външна граница на Европейския съюз България е изложена на риск, който не бива да се пренебрегва. Освен това топенето на ледовете ще повиши нивото на морското равнище, заливайки крайбрежните градове и цели островни нации. 49 милиона души на планетата ще бъдат засегнати от покачването на морското равнище с 56 сантиметра до 2100 г.

Какво можем да направим?

WWF припомня, че климатичните промени не са само бреме за държавите и местните общности. Точно обратното, те могат да бъдат и импулс за развитие. Свидетели сме на глобална промяна на цели икономически сектори в посока към възобновяеми енергийни източници, която ясно показва каква би била правилната политика пред България. Като държава с малка икономика ние можем да се възползваме от тази промяна и да се превърнем в страна - пример за Балканите и в модел за успешна енергийна и икономическа трансформация.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване