"Форбс": Кендъл Дженър е най високоплатеният модел през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7199735

"Форбс": Кендъл Дженър е най високоплатеният модел през 2018 г.Кендъл Дженър е най-високоплатеният модел през 2018 г., според годишната класация на сп. "Форбс", съобщи Контактмюзик. Двадесет и три годишната дъщеря на Крис Дженър и Кейтлин Дженър, известна по-рано като Брус Дженър, бе коронясана като най-високоплатения модел през 2018 г., след като заработила 22,5 милиона долара през 12-те месеца преди юни т.г.

Федерер и Надал отново стават двойна комбина за Laver Cup

https://offnews.bg//tenis/federer-i-nadal-otnovo-stavat-dvojna-kombina-za-laver-cup-693823.html

Суперзвездите в мъжкия тенис Роджър Федерер и Рафаел Надал отново ще са в един отбор в турнира Laver Cup. Този път надпреварата ще се проведе в Женева между 20 и 22 септември. Капитан на Отбор Европа пък ще бъде легендата Бьорн Борг.

Тази година тимът защити титлата си, като в състава бе и първата ни ракета Григор Димитров, а партньор на Федерер в двойките пък бе световният номер 1 Новак Джокович.

"Няма как да бъде по-добре. Да събереш двама от най-великите играчи и съперници, които спортът някога е виждал, в един отбор е вълнуващо и ни осигурява най-добрия шанс за трета поредна година да станем шампиони.

Когато за първи път играхме в Прага, знаехме колко специално ще е да съберем двама велики шампиони, както и колко въздействащо ще е да гледаме как си дават съвети и се подкрепят, заедно с останалите си съотборници. Видяхме нещо сходно и в Чикаго", каза Борг.

Надпреварата ще се проведе в зала Palexpo пред 17 000 зрители. Цените на билетите започват от 25 до 250 долара за пакетно предложение за няколко срещи. За първи път Федерер и Надал играха заедно в надпреварата през 2017 година, когато играха и в мача на двойки.

"Бяхме изненадани от успеха и колко важен стана турнира за всички играчи в рамките на две години. За мен ще е много специално отново да съм в отбор с Рафа, този път в Швейцария", каза Федерер.

Коледният базар в Страсбург днес отново отваря за посетители

https://www.mediapool.bg/koledniyat-bazar-v-strasburg-dnes-otnovo-otvarya-za-posetiteli-news287513.html

Традиционният коледен базар в Страсбург днес отново ще бъде отворен за посетители, предаде ДПА. Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер заяви, че базарът ще бъде отворен малко преди 11.00 ч. местно време. Атентаторът от коледния базар Шериф Шекат бе застрелян в четвъртък вечерта от полицията. Във вторник 29-годишният откри огън по събралите се на коледния базар хора, като уби трима, а един от ранените е в мозъчна смърт. Френската прокуратура заяви, че разглежда случая като терористичен акт. "Ислямска държава" пое отговорност за атентата, но не даде доказателства, че Шекат е нейн боец.

Изчезналият шеф на КАТ-Казанлък открит мъртъв

http://clubz.bg/77163-izcheznaliqt_shef_na_kat_kazanlyk_otkrit_myrtyv

Изчезналият шеф на КАТ-Казанлък Тодор Николов е намерен застрелян, съобщава БНР.

Николов, който изчезна преди два дни, е намерен мъртъв, прострелян в автомобила си близо до Бузовград. 

Все още не е извършен оглед на мястото на инцидента. Тодор Николов изчезна преди два дни.Той беше обявен за издирване от сестра си, която подаде сигнал в полицията в Казанлък и в Стара Загора.

Предполага се, че става въпрос за самоубийство, но все още не е извършен оглед на мястото.

Според някои от първоначалните версии за случая, Тодор Николов е изчезнал заедно и със служебното си оръжие.

Последният му телефонен разговор е около 16 ч. и оттогава телефонът му е изключен. За последно Николов е видян от журналисти на станалата катастрофа на пътя Мъглиж - Казанлък около 10 часа в сряда, посочва Дарик радио.

Тодор Николов е началник на КАТ-Казанлък от няколко години. Той е син на покойната кметица на Бузовград - Елена Николова. Разведен, 44-годишен. Мъжът живеел със сестра си в Бузовград.

Информацията за изчезването му беше разпространена в четвъртък.

Служебното му оръжие липсвало от касата. 

Няма информация дали Тодор Николов е имал някакви лични проблеми. Проведени са разговори с негови близки и познати. Според негови колеги не е имало някакви индикации за промени в поведението му, съобщава Нова тв.

Тодор Николов е работил в системата на МВР от 2005 г.

Откриха тялото на издирвания началник на КАТ Казанлък

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/otkriha-tialoto-na-izdirvaniia-nachalnik-na-kat-kazanlyk-2137312

Откриха тялото на изчезналия началник на КАТ Казанлък Тодор Николов в района Бузовград. По първоначална и неофициална информация, мъжът е прострелян. Към мястото пътуват криминалисти, както и директорът на ОД МВР Стара Загора.

Очаква се п

Повечето здравни кабинети в училища и детски градини във Варна нямат хладилници за лекарства

http://budnavarna.bg/41689-povecheto-zdravni-kabineti-v-uchilishta-i-detski-gradini-vav-varna-nyamat-hladilnitsi-za-lekarstva/

Повечето от здравните кабинети в училищата и детските градини във Варна, а и в цялата страна, не разполагат с хладилници за съхранение на лекарства за децата с хронични заболявания. Това коментира Ваня Добрева от Асоциация „Хипофиза“. До 16 декември, съвместно с Асоциацията на студентите по медицина в града, представители на организацията ще продават коледни картички и сувенири в един от големите търговски центрове.

Със събраните средства трябва да бъдат закупени хладилници за кабинетите, както и запаси от животоспасяващи инжекции с гликоген. „Доколкото разбрахме, във Варна няма почти никъде такива хладилници, но в нашата кампания ще се концентрираме в заведенията, в които има деца с диабет.

В Общината от няколко години работят по пилотна програма за осигуряване на такива грижи на деца с диабет и други хронични заболявания, но все още са необходими и законодателни промени за ясно регламентиране на задълженията на медицинския персонал“, обясни още Ваня Добрева. Тя допълни, че в ОУ „Йордан Йовков“ във Варна, например, се обучават две деца с диабет, но училището не разполага с хладилник за лекарства. По нейна информация малчуганите с диабет в града и областта, посещаващи училище или детска градина са около 150, а в цялата страна са над 3000.

Източник: moreto.net

Материалът Повечето здравни кабинети в училища и детски градини във Варна нямат хладилници за лекарства е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Две деца блъснати само за ден във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387659

Двама пешеходци са били блъснати за ден във Варна, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 13 декември, около 19:40 часа на кръстовището на ул. „Д-р Анастасия Железкова“ и бул. „Генерал Колев“ е възникнал първият инцидент.

Легендарният Том Джоунс идва с концерт в Пловдив

https://offnews.bg//kultura/legendarniat-tom-dzhouns-idva-s-kontcert-v-plovdiv-693822.html

Легендарният Том Джоунс ще изнесе концерт в България. Той ще зарадва своите многобройни български фенове с уникален концерт в Античния театър в Пловдив на 24 юни 2019 година, съобщава Нова тв.

Певецът получава най-възторжени отзиви за работата по последните си албуми Long Lost Suitcase, Spirit In The Room и Praise & Blame, които затвърждават неговата световна популярност като изпълнител и творец. Критиците са единодушни в адмирациите си, както за творчеството му, така и за концертните му изпълнения на живо.

Том Джоунс е един от най-продуктивните артисти в света. Албумът от 1999 г. Reload продава 5 млн. копия и е един от най-търсените в дискографията му. Той умело експериментира с различни музикални стилове. Въпреки че е известен с хитове като Sexbomb, Kiss, It’s Not Unusual, Delilah, What’s New Pussycat, I’ll Never Fall In Love Again и If I Only Knew, в творчеството му преди всичко има изключителен рок и блус заряд. Певецът завладява хората по цялото земно кълбо със силата на гласа си и неповторимата си харизматичност.

Концертът на Том Джоунс се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, като част от Календара на културните събития на Община Пловдив за 2019 година.

Освен шефа на КАТ в Казанлък, полицията издирва пистолета и колата му (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199736

Освен шефа на КАТ в Казанлък, полицията издирва пистолета и колата му (Обзор)Тодор Николов най-вероятно не изчезнал заради задържания същия ден негов подчинен - Р.Б. пукал гумите на автомобили, с чийто собственици бил в конфликт, не е обвинен в корупция Ръководството на дирекцията е изключително притеснено от факта, че повече от 40 часа липсва информация за местонахождението на колегата Тодор Николов,

Седемгодишно момиче почина след задържането ѝ от граничните власти на САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/14/3362146_sedemgodishno_momiche_zagina_sled_zadurjaneto_ot/?ref=rss


Седемгодишна мигрантка от Гватемала почина няколко часа след задържането й от граничните власти на САЩ в щата Ню Мексико, съобщи в. "Вашингтон пост", цитиран от агенция "Франс прес" и "Асошиейтед прес".<br /><br />Момичето пътувало в група от 163-ма мигранти, които преминали незаконно границата и се предали на властите на 6 декември. То починало от шок и обезводняване, пише вестникът, цитирайки американската митническа и гранична служба.<br...

Румънски съд отхвърли искането за екстрадиция на турския журналист Камил Демиркая

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199743

Румънски съд отхвърли искането за екстрадиция на турския журналист Камил ДемиркаяСъдия от Апелативния съд на Букурещ отхвърли днес искането на турските власти за екстрадиция на турския журналист от в. "Заман Румъния" Камил Демиркая, предаде агенция Аджерпрес. Решението бе взето след близо четвърт час разисквания, като се има предвид че и прокуратурата към Апелативния съд се противопоставя на екстрадицията на журналиста.

Жива елха украсиха и в пловдивския район "Източен"

https://www.24chasa.bg/region/article/7199747

Жива елха украсиха и в пловдивския район "Източен"Още една жива елха - след тази в район "Западен", заблестя и в парк "Каменица" в Пловдив. Тя е последната, чиито светлини бяха запалени от кмета на район "Източен" Николай Чунчуков. Другите му колеги сториха това миналата седмица, а първи беше кметът на "Тракия" Костадин Димитров. Чунчуков обаче предпочете живо дърво, а не изкуствено.

Tom Jones с уникален концерт в Античния театър в Пловдив

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/tom-jones-unikalen-kontsert-antichniia-teatar-plovdiv.html

Концертът на Tom Jones се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, като част от Календара на културните събития на Община Пловдив за 2019 година.

Зов към щедрите българи: Търсят се ктитори за параклиса „Св. Пантелеймон“ в чирпанския край

https://petel.bg/Zov-kam-shhedrite-balgari--Tarsyat-se-ktitori-za-paraklisa----Sv--Panteleymon----v-chirpanskiya-kray__295214

Инициатори за строителството на нов православен храм, които събират средства за изграждането му повече от година, се свързаха с нас с мол...

Откриха тялото на началника на КАТ - Казанлък

https://petel.bg/Otkriha-tyaloto-na-nachalnika-na-KAT---Kazanlak__295218

Снимка Булфото Тялото на началника на КАТ-Казанлък Тодор Николов е открито с огнестрелна рана в района на родния му Бузовград, информир...

БНБ пусна нова банкнота от 100 лева (видео)

https://petel.bg/BNB-pusna-nova-banknota-ot-100-leva--video-__295217

Снимка БНБ Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение нова серия банкноти. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от но...

Всички се питат: Кои са двете момичета на тази снимка с Гришо в Лас Вегас и какво мисли Никол?

https://petel.bg/Vsichki-se-pitat--Koi-sa-dvete-momicheta-na-tazi-snimka-s-Grisho-v-Las-Vegas-i-kakvo-misli-Nikol-__295215

Най-добрият български тенисист за пореден път показа, че е любимец на жените. Той пусна снимка в Инстаграм с две млади момичета. Към ка...

Жена почина след нападение с нож в квартал Христо Ботев

https://offnews.bg//112/zhena-pochina-sled-napadenie-s-nozh-v-kvartal-hristo-botev-693820.html

Една жена на 70 години е починала след нападение на 24-годишен мъж кв. „Христо Ботев“ в четвъртък.

Около 19.05 часа в четвъртък в полицията е получен сигнал за инцидент в столичния кв. „Христо Ботев“. Според първоначалната информацията, при конфликт, младеж на 24 години е нанесъл наранявания с хладно оръжие на три жени и дете, след което се е затворил в дома и отказал да го напусне.

Пристигналите на място полицейски екипи от СДВР, Първо РУ и Специализираните полицейски сили са предприели действия за безопасното му извеждане. Той е задържан в Първо РУ.

Позволиха гражданска конфискация и без дело

https://www.vesti.bg/bulgaria/pozvoliha-grazhdanska-konfiskaciia-i-bez-delo-6089962

Някой промени правилата на футболния мач, след като той беше започнал, коментира Хамид Хамид от ДПС

Ексклузивно! Откриха изчезнал началник на КАТ мъртъв…

http://regiona.bg/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d1%87%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%bd/

Изчезналият шеф на КАТ-Казанлък Тодор Николов е намерен прострелян.

Информацията за изчезването му беше разпространена в четвъртък. Той е разведен и живеел със сестра си в Бузовград,пише нова.Именно тя подала сигнал за изчезването му. Освен това се оказа, че липсва служебното му оръжие от касата.

Няма информация дали Тодор Николов е имал някакви лични проблеми. Проведени са разговри с негови близки и познати. Според негови колеги не е имало някакви индикации за промени в поведението му.

Материалът Ексклузивно! Откриха изчезнал началник на КАТ мъртъв… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Турски камион се преобърна на Тракия

https://offnews.bg//112/turski-kamion-se-preobarna-na-trakia-693819.html

ТИР с турска регистрация катастрофира на автомагистрала „Тракия” в района на 231-вия километър в посока град София, съобщава БГНЕС.

Водачът и пътник в товарния автомобил - и двамата - турски граждани, са откарани в болница в Стара Загора без опасност за живота.

Сигналът за инцидента е получен в РУ-Нова Загора в 10,05 часа в петък, съобщиха от МВР. ТИР-ът се преобърнал извън пътното платно и не затруднява движението по магистралата.

На място пристигнаха екипи на Пътна полиция. Извършват се процесуално-следствени действия.

Патриарх Кирил към ООН и папата: Защитете вярващите в Украйна от натиска на властите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199732

Патриарх Кирил към ООН и папата: Защитете вярващите в Украйна от натиска на властитеРуската православна църква заяви, че патриарх Кирил се е обърнал към ООН, лидерите на Германия и Франция, папата и други духовни водачи с призив да защитят вярващите в Украйна от натиска на украинските власти върху назначените от Москва духовници, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. За утре в Украйна е свикан събор,

Трансферна цел на ЦСКА ще наблюдава мача на "червените" срещу Ботев

https://offnews.bg//futbol/transferna-tcel-na-tcska-shte-nabliudava-macha-na-chervenite-sreshtu-693818.html

ЦСКА е поканил защитника Ерик Бьоркандер на мача с Ботев Пловдив в неделя, пише "Тема спорт". Шведът ще проведе среща с ръководството, като се очаква да финализира детайлите около своя договор с клуба.

Скандинавецът ще се запознае и с базата на армейците. 22-годишният играч е на път да се превърне в първото зимно попълнение на "Българска армия".

Авторитетният шведски вестник "Експресен" съобщи още в сряда, че Бьоркандер има намерение да парафира с армейците до няколко дни. Той има договор със Сундсвал до края на годината, но става свободен агент от 1 януари и може да парафира предварителен контракт с ЦСКА.

Бьоркандер е взел участие в 26 от възможните 30 мача на Сундсвал през изминалия сезон в шведския елит (8-о място от 16 отбора).

Отзивите в местната преса за изявите му са доста положителни. Той е определян за един от петимата най-талантливи шведски бранители. Описват играта му като елегантна и изчистена – получил е само 3 жълти картона през сезона.

Анализите за представянето му сочат, че Бьоркандер бележи значително израстване спрямо 2017 година, когато записва 28 срещи за Сундсвал в елита. Бранителят също така е избран за играч на мача в последното си участие тази година – при 0:0 с АИК Стокхолм на 4 ноември.

Освен към Бьоркандер ЦСКА проявява интерес към още един футболист на Сундсвал – вратаря Вилям Ескелинен (22 г.). Той има действащ договор, като шведският клуб е поискал 500 000 евро от армейците за правата му. Бьоркандер и Ескелинен са много близки приятели.

ЦСКА също така е отправил и оферта към бразилски бранител, който е станал шампион с Крузейро през 2014 г. През зимата армейците ще направят опит да привлекат и поне един българин в състава си. На мача с Ботев Пд в неделя ще присъства консултантът на ЦСКА Люпко Петрович, а са очаквани също Димитър Пенев и Димитър Якимов. Двубоят е от 17:30 часа на "Армията".

НА ТЪМНО: Опит за кражба на кабели и умишлен палеж остави без ток над 12 000 софиянци

https://pik.bg/на-тъмно-опит-за-кражба-на-кабели-и-умишлен-палеж-остави-без-ток-над-12-000-софиянци-news804080.html

НА ТЪМНО: Опит за кражба на кабели и умишлен палеж остави без ток над 12 000 софиянци

Умишлен палеж в колектор в района на булевард "Сливница" в София, предизвикан при опит за кражба, остави без електрозахранване късно снощи 12 600 клиенти на ЧЕЗ в 6 столични квартала, съобщиха от пресцентъра на дружетсвото.

Засегнати са били домакинства и стопански потребители в "Захарна фабрика", "Илинден", "Св. Троица", "Западен парк", "Фондови жилища" и "Банишора".
Екипи на ЧЕЗ са реагирали незабавно и са констатирали употребата на запалителни средства в колектора, както и щети по кабели на дружеството. Един от повредените кабели е 110 kV, положен само преди две години. От ЧЕЗ са създали организация за алтернативно захранване на засегнатите клиенти до отстраняване на повредите.

"Имаме опит с подобни умишени пожари. Те се извършват с цел изключване на електрозахранването, осигуряване на възможност за обелване на кабелите, сваляне на медния им екран и предаването му в пунктове за изкупуване на цветни метали. Кабелите, които полагаме в последните години обаче, са създадени по съвсем нова технология и не съдържат мед.  Докато няма стиктно законодателство в тази посока обаче, подобни набези ще продължат и ще създават дискомфорт на хората“, каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ.

От чешката компания увериха, че са взели всички възможни мерки за защита на колектора, които са в нейните възможности, като е осигурила и жива охрана чрез заплащане на външна фирма, която извъшва обходи. 

"Уолстрийт джърнъл": САЩ разследват разходите по встъпването в длъжност на Тръмп

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/14/3362133_uolstriit_djurnul_sasht_razsledvat_razhodite_po/?ref=rss


Федерални прокурори разследват дали комитетът по встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп не е похарчил нецелесъобразно част от набраните за тази цел средства, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от агенция "Ройтерс".<br /><br />Разследването на прокуратурата на Манхатън проверява дали някои от дарителите на комитета са дали пари в замяна на политически отстъпки, влияние при назначения в администрацията или достъп до новата администрация, пише...

Борисов счита, че България е изключително уязвима от конфликта Русия-Украйна

https://www.actualno.com/politics/borisov-schita-che-bylgarija-e-izkluchitelno-ujazvima-ot-konflikta-rusija-ukrajna-news_711704.html

България е изключително уязвима от този конфликт не само заради транзита на газ, но заради близостта и екваторията на Черно море. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Брюксел напрежението между Русия и Украйна след инцидента в Керченския пролив. Истински се надявам обикновените моряци да бъдат пуснати. Ако има виновни, да ги наказват, категоричен бе министър-председателят. По думите му това много би допринесло за спазването на Минските споразумения. По отношение на санкциит

88-годишна загина при пожар в дома си в Дупница

https://www.24chasa.bg/region/article/7199726

88-годишна загина при пожар в дома си в ДупницаПри пожар в къща в Сапарева баня вчера е загинала 88-годишна жена, съобщиха от полицията. Сигналът за пожара е постъпил в РСПБЗН - Дупница, малко след 8.00 часа. Два противопожарни екипа са гасили огъня, унищожено е обзавеждането в стаята, в която е живяла възрастната жена. Спасена от опожаряване е била сградата.

Парламентът създаде анкетна комисия за получаването на българско гражданство

http://www.moreto.net/novini.php?n=387661

Парламентът създаде Временна анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод на изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани.

Руската гражданка Мария Бутина се призна за виновна

http://www.cross.bg/bytina-vinovna-prizna-1591607.html

/КРОСС/ Руската гражданка Мария Бутина, обвинена в САЩ, че е действала като руски таен агент, се призна за виновна за участие в заговор, съобщи Ройтерс. Бутина се яви във федерален съд във Вашингтон, след като се съгласи на сделка със следствието, отказвайки се от съдебен процес, съобщи Би Ти Ви. Като част от сделката Бутина призна, че се е опитала да се внедри в Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA) и да предава разузнавателни сведения за американски политици на висш руски правителствен служител. Първоначално 30-годишната Бутина, завършила Американския университет във Вашингтон и отстоявала публично правото на притежание на огнестрелно оръжие, не се признаваше за виновна. Нейният адвокат твърдеше, че тя е просто студентка, която се интересува от подобряването на руско-американските отношения. Докато чака присъдата си, Бутина ще остане в затвора.  

Биткойнът ce насочва ĸъм нoвo ceдмичнo дънo

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-ce-насочва-ъм-нoвo-ceдмичнo-дънo-_l.a_i.767563_at.1.html

Биткойнът ce насочва ĸъм нoвo ceдмичнo дънo, cpивaйĸи ce дo близo 3000 дoлapa - нивo, нeвиждaнo oт ceптeмвpи минaлaтa гoдинa. Haй-гoлямaтa...

Силите на НАТО КейФОР охраняват моста в Косовска Митровица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199728

Силите на НАТО КейФОР охраняват моста в Косовска МитровицаНа моста, който разделя северната и южната част на град Косовска Митровица, преди днешното гласуване в Прищина за формиране на армия на Косово са разположени няколко коли на КейФОР, съобщи Танюг. На входа на южната част на Косовска Митровица са паркирани четири бронирани коли и един камион и джип от полицейския контингент на КейФОР,

Възрастна жена загина при пожар в дома си

https://pik.bg/възрастна-жена-загина-при-пожар-в-дома-си-news804088.html

Възрастна жена загина при пожар в дома си

При пожар в къща в Сапарева баня вчера е загинала 88-годишна жена, съобщиха от полицията. Сигналът за пожара е постъпил в РСПБЗН - Дупница, малко след 8.00 часа.

Два противопожарни екипа са гасили огъня, унищожено е обзавеждането в стаята, в която е живяла възрастната жена. Спасена от опожаряване е била сградата.

Предполагаема причина за възникването на пожара е от отоплителен уред на твърдо гориво.

Коледният базар в Страсбург днес отново ще бъде отворен за посетители

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199727

Коледният базар в Страсбург днес отново ще бъде отворен за посетителиТрадиционният коледен базар в Страсбург днес отново ще бъде отворен за посетители, предаде ДПА. Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер заяви, че базарът ще бъде отворен малко преди 11,00 ч. местно време, предаде БТА. Атентаторът от коледния базар Шериф Шекат бе застрелян вчера от полицията. Във вторник 29-годишният откри огън по събралите се

ВСС започва опит за отстраняване на Лозан Панов

https://terminal3.bg/vss-zapochva-opit-za-otstranjavane-na-lozan-panov/

ВСС започва най-сериозната и безпрецедентна стъпка към отстраняването на Лозан Панов като председател на ВКС. Срещу него е образувана процедура за “накърняване на съдийската независимост”, след като Панов нареди проверка по казуса “Иванчева” завършила с разкритие на груб произвол спрямо закона и конституцията.
 
Днес съдебната колегия на ВСС отвърна като нареди проверка на Панов, съобщи Defakto, подкрепена със 7 от общо 13 от членовете на Съдийската колегия на ВСС. „Против“ бяха 6.
 
Напомняме Ви, че през 2015 г. именно заради промяната на баланса на политически и съдебни номинации в съдебната колегия с един глас се случиха събитията довели до оставката на правосъдния министър Христо Иванов и т.нар. “опраскване на съдебната реформа”.

Поводът за безпрецедентната стъпка към Панов стана оплакването от 11 съдии от апелативни спецсъд срещу разпоредената от Панов проверка на делата за арестите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. От писмото на видни прокурори, които ги приканваха да не дават никакви материали на проверяващите, то ест да не изпълнят закона, апелативните спецсъдии не се оплакаха. А днес ВСС отказа да разисква този въпрос.

Решението на мнозинството в Съдийската колегия бе взето по предложение на Боян Магдалинчев. А по време на дългия дебат стана ясно, че 11-те от апелативния спецсъд допълнително са уточнили, че не се оплакват от накърнена независимост.

Това, според наблюдатели, е нов – но досега най-сериозен опит – за откриване на процедура за предсрочното отстраняване на Панов. По Конституция импийчмънтът на „тримата големи“ е възможен при действия, които нарушават независимостта.

Умишлен палеж остави без ток част от шест столични квартала

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199717

Умишлен палеж остави без ток част от шест столични кварталаУмишлен палеж в колектор в района на бул. Сливница в София, предизвикан при опит за кражба, остави без електрозахранване късно снощи 12 600 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в шест столични квартала, съобщиха от дружеството. Засегнати са били домакинства и стопански потребители в Захарна фабрика, Илинден, Св.

От атракция към нещо обикновено – история за ресторантите на KFC в Китай

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7199654

От атракция към нещо обикновено – история за ресторантите на KFC в Китай
От откриването на първия ресторант на KFC в Китай са изминали повече от 30 години, но той все още работи и е на абсолютно същото място. Старшият редактор на английската редакция на Радио Китай Ли Пейчун разказва за промените в стандарта на живот и вкусовете на ктиайците през тези години, предава bulgarian.cri.cn.

На първо четене: Конфискация на имущество ще има и при прекратено съдебно дело

http://www.cross.bg/imyshtestvo-nezakonno-otnemane-1591606.html

/КРОСС/ Парламентът одобри на първо четене спешните промени, които управляващите предложиха в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Предложението беше подкрепено от 116 народни представители, 6 гласуваха "против", а 25 се въздържаха. Законодателната инициатива беше на депутата от ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов, а предложението предвижда незаконно придобитото имущество да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело. Управляващите настояват още сроковете за конфискация, предвидени в антикорупционния закон, да отпаднат.Повод за промените стана тълкувателно решение на Върховния касационен съд. В него се посочва, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация. Решението на съда има задължителен характер, а след него Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество. Те са на обща стойност над 22 млн. лв. по около 20 дела.  

Умишлен палеж в колектор остави без ток част от 6 столични квартала

https://frognews.bg/novini/umishlen-palej-kolektor-ostavi-bez-tok-chast-6-stolichni-kvartala.html

Умишлен палеж в колектор в района на бул. Сливница в София, предизвикан при опит за кражба, остави без електрозахранване късно снощи 12 600 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в 6 столични квартала. Засегнати бяха домакинства и стопански потребители в Захарна фабрика, Илинден, Св. Троица, Западен парк, Фондови жилища и Банишора.

ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите избират членове на Бюрото по контрол на СРС-та (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

https://pik.bg/първо-в-пик-tv-депутатите-избират-членове-на-бюрото-по-контрол-на-срс-та-на-живообновена-news804084.html

ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите избират членове на Бюрото по контрол на СРС-та (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

Парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения заседава, по важния въпрос за избор на членове на Бюрото по контрол на СРС.

Всички парламентарни групи представят своите кандидатури, които след това ще бъдат гласувани, а съставът на Бюрото - попълнен.

Като най-любопитни до момента се очертават имената на червените депутати Филип Попов и Илия Илиев, които бяха предложени от техния колега Славчо Велков, който е зам.-председател на парлалентарната комисия. 

От "Обединени патриоти" беше предложена кандидатурата на Огнян Стоичков.

Гледайте НА ЖИВО ПО ПИК TV!

<--|piktvplayer|-->

ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите избират членове на Бюрото по контрол на СРС-та, искри между Славчо Велков и Цветан Цветанов (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

https://pik.bg/първо-в-пик-tv-депутатите-избират-членове-на-бюрото-по-контрол-на-срс-та-искри-между-славч-news804084.html

ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите избират членове на Бюрото по контрол на СРС-та, искри между Славчо Велков и Цветан Цветанов (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

Парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения заседава, по важния въпрос за избор на членове на Бюрото по контрол на СРС.

Всички парламентарни групи представят своите кандидатури, които след това ще бъдат гласувани, а съставът на Бюрото - попълнен.

Като най-любопитни до момента се очертават имената на червените депутати Филип Попов и Илия Илиев, които бяха предложени от техния колега Славчо Велков, който е зам.-председател на парлалентарната комисия. 

От "Обединени патриоти" беше предложена кандидатурата на Огнян Стоичков.

Славчо Велков вдигна градуса на напрежението в залата. Червеният депутат попита двама от сегашните членове на Бюрото, които са предложени за нов мандат, защо не се явават редовно на работа. "Специално за г-н Огнян Атанасов - работният му ден продължавал около един час, който уплатнявал с четене на вестници и пиене на кафета. Има ли нещо вярно в това?", попита той.

Цветан Цветанов му опонира като каза, че зададените въпроси не кореспондират с темата на заседанието. "Начинът, по който се поставя тази тема днес, вие виждате, че това е доста тенденциозно", коментира Цветанов. 

"Казвам всичко в добри краски, тука няма тендендция, не бива да лъжем българската общественост с провокации", повиши отново тон Славчо Велков.

Гледайте НА ЖИВО ПО ПИК TV!

<--|piktvplayer|-->

ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите избират членове на Бюрото по контрол на СРС-та, Славчо Велков и Цветан Цветанов се хванаха за гушите (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

https://pik.bg/първо-в-пик-tv-депутатите-избират-членове-на-бюрото-по-контрол-на-срс-та-славчо-велков-и-ц-news804084.html

ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите избират членове на Бюрото по контрол на СРС-та, Славчо Велков и Цветан Цветанов се хванаха за гушите (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

Парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения заседава, по важния въпрос за избор на членове на Бюрото по контрол на СРС.

Всички парламентарни групи представят своите кандидатури, които след това ще бъдат гласувани, а съставът на Бюрото - попълнен. Някои от кандидатурите са на досегашните членове, които са предложени за нов мандат.

Като най-любопитни до момента се очертават имената на червените депутати Филип Попов и Илия Илиев, които бяха предложени от техния колега Славчо Велков, който е зам.-председател на парлалентарната комисия. 

От "Обединени патриоти" беше предложена кандидатурата на Огнян Стоичков.

Славчо Велков вдигна градуса на напрежението в залата. Червеният депутат попита двама от сегашните членове на Бюрото, които са предложени за нов мандат, защо не се явават редовно на работа. Подобно питане беше отправено и към председателят на Бюрото Бойко Рашков. "Специално за г-н Огнян Атанасов - работният му ден продължавал около един час, който уплатнявал с четене на вестници и пиене на кафета. Има ли нещо вярно в това?", попита той.

Според Велков, другият член на Бюрото изобщо не се явявал на работа и имал общо натрупани над 400 дни неявяване на работното си място.

Цветан Цветанов му опонира като каза, че зададените въпроси не кореспондират с темата на заседанието. "Начинът, по който се поставя тази тема днес, вие виждате, че това е доста тенденциозно", коментира Цветанов. 

"Казвам всичко в добри краски, тука няма тендендция, не бива да лъжем българската общественост с провокации!", разлюти се Славчо Велков. 

"Искам да попитам г-н Ганев - колко от тези сигнали, които сте дали в папка на г-н Велков, сте сезирали Бюрото?", попита Цветан Цветанов малко след това един от сегашните членове, но предложен за втори мандат. 

Огнян Стоичков попита Славчо Велков от коя дата и кой е подписал тази справка, която беше изнесена от червения депутат. "Справката е от 7 юли, подписана и подпечатана, с изходящ номер, подписана е от Бойко Рашков", подскочи Велков. "Вие кажете за кои сте искали справки, явно е, че не сте поискали за всички", опонира му председателят на комисията Димитър Лазаров.

"Аз ще поискам копие от стеграфския протокол, изнасяте неверни данни!", закани се на Славчо Велков Огнян Атанасов. "Ще си потърся правата по съдебен път! Това, което г-н Велков каза по мой адрес не е верно!", отсече Илия Ганев.

Гледайте НА ЖИВО ПО ПИК TV!

 <--|piktvplayer|-->

Борисов чака по-добра оферта за F-16

http://clubz.bg/77161-borisov_chaka_po_dobra_oferta_za_f_16

Бойко Борисов се надява от „Локхийд Мартин“ да дадат по-добри условия за изтребителите F-16, стана ясно днес.

Премиерът говори пред български журналисти в Брюксел, където участва в последния за годината Европейски съвет и коментира офертите за придобиването на нов тип боен изтребител за българската авиация. България иска разсрочено в годините плащане на сумата от 1,8 млрд. лв., каквато е стойността на инвестиционния проект, а американското законодателство не го позволявало. В медийни публикации се твърди, че и цената, предложена от американската компания е по-висока от заложевата в проекта. Тази информация засега няма официално потвърждение. 

„Разговарял съм с пилотите на изтребители - нов F-16 е в значителна степен по-добър самолет от всички останали, които се предлагат – от старите „Юрофайтър“, от грипените. Но има комисии, които разглеждат тези оферти. Те по никакъв начин не се месят. Но искам най-добрия самолет за нашата изтребителна авиация. Защото ситуацията в района се усложнява и не ни трябва само ер полисингът, с който да си охраняваме небето. Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия да надделява“, каза Борисов.

Той допълни, че сега съседните на България страни имат точно такива самолети. Но настоя, че не влияе по никакъв начин на комисиите и не иска да влияе в избора на експертите.

„През последните 10-15 години – в други правителства, разбира се – са купувани само транспортни самолети – кугъри, спартани, пантери – без въоръжеие. Много пъти съм се шегувал – колкото да натоварят Генералния щаб и да избягат“, продължи Борисов.

И отсече:

„Затова иска да имаме бойни машини, които, като се качат летците на тях, да имат шанса да победят.“

Логично последва въпросът кого да победят.

„Агресора, който и да е той“, отговори усмихнат премиерът.

Той бе попитан и за провалената от здравната комисия идея болница „Лозенец“ да се трансформира в детска.

„Не съм го очаквал, защото, от една страна, е болница на властта. И мислех, че ако направим детска болница, каквато нямаме, това е едно добро решение. Само че срещна такава яростна съпротива, каквато не съм очаквал“, призна Борисов.

Той не смята, че Министерският съвет е компетентен да управлява болница:

„Затова ще настоявам пред парламента да променят само - мисля че беше член 5 – да не е Правителствена болница. Ако държат да остане такава, каквато е, нека остане. Ще сменим нашето решение да не е детска болница. Но държа да си отиде към Министерството на здравеопазването. И като всички останали болници да се казва болница „Лозенец“, да се махне Правителствена, защото ме дразни.“

А ето и причината правителството според Борисов да не е компетентно да управлява болницата:

„Защото, ако погледнем реално, трябва да зададете въпросите си за нея на мене – защо е купувана апаратура или не е купувана, защо е строено или не е строено. Това не е моя работа. Има си министър на здравеопазването.“

Пробив: дадоха Лозан Панов на Инспектората

http://clubz.bg/77160-probiv_dadoha_lozan_panov_na_inspektorata

„Все нещо има – нека да се уточни от Инспектората“.

С тази крилата фраза на Боян Магдалинчев и със седем гласа от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) председателят на ВКС Лозан Панов отива на проверка от Инспектората към ВСС.

Доведе му я заповедта да се провери как Апелативният специализиран съд е придвижвал мярката за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, която бе произнесена за няколко часа. Панов отива на проверка по чл. 54 ал.1, т. 8 от Закона за съдебната власт и по-точно за последното изречение – „нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите“.

Дискусията в съдийската колегия продължи няколко часа и бе абсолютно сюрреалистична, тъй като апелативните спецсъдии първо накараха ВСС да се произнесе дали им е нарушена независимостта и дали има тенденциозно отношение спрямо тях. После ВСС им върна топката като ги попита да кажат дали им е нарушена независимостта. А на 12 декември са провели общо събрание, на което заявяват, че не им е нарушена независимостта.

Абсолютно показно политическите представители в Съвета – Драгомир Кояджиков (БСП), Вероника Имова (ГЕРБ) и Боян Магдалинчев (ГЕРБ) бяха единодушни, че Панов неправомерно е въздействал върху съдиите, пращайки им проверка.

На обратното мнение бе цялата съдийска квота – като всички питаха по каква процедура ВСС обсъжда заповед на председателя на ВКС.

Атанаска Дишева бе най-ясна и кратка:

„Провеждането на дебат с прескачане от тема в тема ми се струва привеждане в действие ан нещо, наречено преди време другарски съд. Това се провежда в момента. То разбира се не е нито съд – това, което ние правим, нито е другарски.

Това предложение и евентуалното упражняване на такова правомощие (да се даде Панов на Инспектората), което се съмнявам, че ние имаме, ми се струва последователна стъпка от един сценарий, към който аз лично се чувствам съпричастна в качеството ми на член на този орган. Но така или иначе той се случва – от месеци се случва, отрече се наскоро, но това развитие е част от нещата“

Тя явно имаше предвид, че миналата седмица Магдалинчев отрече да тече сценарий за импийчмънт на Лозан Панов.

Очаквайте подробности

Гражданската конфискация застрашава основни човешки права, смята експерт

https://www.actualno.com/politics/grajdanskata-konfiskacija-zastrashava-osnovni-choveshki-prava-smjata-ekspert-news_711703.html

Начинът, по който беше въведена гражданската конфискация, застрашава основни човешки права. Всичко това са потенциално осъдителни присъди срещу България в Страсбург. Това заяви пред БНР юристът Атанас Славов експерт в Антикорупционния фонд. Междувременно в парламента депутатите приеха без дебати промените в Антикорупционния закон на първо четене в пленарна зала. Преди два дни в правната комисия на първо четене бе приета гражданската конфискация. Като знакови събития Славов посочи прекратените

Гражданската конфискация застрашава основни човешки права, смята юрист

https://www.actualno.com/politics/grajdanskata-konfiskacija-zastrashava-osnovni-choveshki-prava-smjata-urist-news_711703.html

Начинът, по който беше въведена гражданската конфискация, застрашава основни човешки права. Всичко това са потенциално осъдителни присъди срещу България в Страсбург. Това заяви пред БНР юристът Атанас Славов експерт в Антикорупционния фонд. Междувременно в парламента депутатите приеха без дебати промените в Антикорупционния закон на първо четене в пленарна зала. Преди два дни в правната комисия на първо четене бе приета гражданската конфискация. Като знакови събития Славов посочи прекратените

Борисов пред избор (и)

http://clubz.bg/77159-borisov_pred_izbor_i

Бойко Борисов е пред поредния избор в своето почти 10-годишно управление. Формално това ще бъдат изборите за Европейския парламент догодина. На практика те ще бъдат допитване за това как се представя третото му правителство и коалицията му с т.нар. Обединени патриоти. Главният въпрос пред Борисов на тези избори ще бъде към коя Европа да върви България: на френския президент Еманюел Макрон или на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Този избор не е външнополитически. От 1 януари 2007 година Европа е част от вътрешната политика на България – независимо дали всички осъзнават и признават това. Де юре европейските правила (l’acquis communautaire) са и български правила, европейските принципи и ценности би трябвало да са и български. Такъв би трябвало да бъде и дневният ред на Европа. Ако това невинаги се случва, то също е вътрешнополитически проблем. Въпросът каква България искаме е неотделим от въпроса: В каква Европа?

1. Прилики и разлики

Дори и неизкушените в политиката знаят какво общо имат Борисов и Орбан. Те членуват в едно и също европейско политическо семейство – Европейската народна партия. Критиците им у дома и в чужбина смятат, че и двамата са срам за нея. Борисов и Орбан имат сходни позиции за миграцията – и за двамата приоритет е охраната на границите, а не споделянето на миграционната тежест. И България, и Унгария построиха огради по южните си граници. И двете държави се отказаха от Истанбулската конвенция и искат Западните Балкани по-бързо да се присъединят към ЕС. И двете страни се опитват да построят нови руски ядрени централи и руски газопроводи. И в двете опозиционните медии изпитват затруднения и се оплакват, че свободата им е ограничена, а проправителствените са финансово сигурни и лоялни. И в България, и в Унгария опозицията обвинява правителството, че престъпва разделението на властите и е установило практически контрол над всички институции, включително над правосъдието и регулаторите. И Орбан, и Борисов са обвинявани, че управляват авторитарно, еднолично и толерират олигархия от приближени бизнесмени. И едното, и другото правителство са склонни да вадят срещу критиките добрите си икономически показатели. Правителството на Борисов заяви, че ще защитава Унгария от евентуална процедура за ограничаване на членските й права в ЕС.

Какво общо има Борисов с Макрон? На пръв поглед нищо. Те изглеждат от различни планети. Да започнем от по-лесните разлики. Борисов е по-як от Макрон. Макрон говори по-добър френски от Борисов. Макрон управлява една от носещите колони на ЕС. Борисов – една от новите му пристройки. Макрон е президент на ядрена сила. Борисов е премиер на ядрена слабост - с четири затворени, два недостроени (затова пък скъпи) и два действащи за ограничени срокове реактори. Борисов идва от пожарната, охранителния бизнес и полицията. Макрон – от инвестиционното банкерство. Макрон е очевиден либерал, Борисов – номинален християндемократ. Макрон има проблеми с простолюдието. Борисов е негов герой. Партията на Макрон е Мade in France. Партията на Борисов е Мade in Germany. Опорната точка на Борисов за Европа е, че няма нищо по-хубаво от нея. Опорната точка на Макрон е, че Европа трябва да стане много по-хубава.

Не щеш ли обаче, и Борисов, и Макрон са изправени пред едни и същи протести – с жълти жилетки. И при единия, и при другия те започнаха от цените на горивата. И при единия, и при другия разшириха предмета си – неравенствата, несигурността. И в двата случая протестите нямат ясен лидер, лице, организация. И в България, и във Франция (много повече) стигат до нарушаване на обществения ред. И в двете страни наблюдателите съзират зад тях натрупан по различни причини гняв, който случайна искра е възпламенила. Това са протести на забравените от държавата, които я намират далечна, враждебна, несправедлива и арогантна. В много от случаите те не знаят какво точно искат, освен да я набият. В страната на Орбан също има гняв и недоволство. Те обаче засега се развиват в условия на мир, тишина и строго спазване на обществения ред.

Ако българският и френският лидер са изправени пред сходни протести, то е, защото са ги предизвикали по сходен начин. Въпреки многото си различия Борисов и Макрон направиха едно и също важно нещо в политиката на страните си. Те ликвидираха традиционните й двуполюсни модели. Борисов не направи това сам. Неговата партия ГЕРБ продължи процеса, започнал при НДСВ, партията на първия му работодател, цар Симеон II. Това беше процес на ерозия на двата дотогавашни полюса на българската политика – БСП и СДС. Още в първия тур на президентските избори през април и май 2017 година Макрон изхвърли от играта социалистите и републиканците, т.е. традиционните центристки левица и десница, сменяли се в управлението през цялата история на Петата република.

И Борисов, и Макрон не дойдоха от нищото. Те тръгнаха към върха на държавите си от трамплини в статуквото, което по-късно пренаредиха. Борисов беше главен секретар на МВР и кмет на София. Макрон беше икономически съветник, а после – министър на президента Франсоа Оланд, от чиято социалистическа партия отмъкна важна част от министрите, сътрудниците и избирателите си.

Политическите формации и на Борисов, и на Макрон бяха в генезиса си антисистемни. Те дължаха бързия си възход на харизмата на лидерите си и на критиката на статуквото. В характерния си стил ранният Борисов го нарече по телевизията „лайно в целофан“. Макрон определи противопоставянето на ляво и дясно като остаряло и непродуктивно. И двамата бяха любимци на публиката и камерите.

И Борисов, и Макрон постигнаха първите си победи с „краден“ електорат. За тях гласува  голяма част от разочарованите от традиционното ляво и дясно. И двамата поставиха, поне номинално, Европа в центъра на своето говорене, програми и символика.

И тук е коренната причина те днес да са пред подобни протести – увличайки част от разочарования от старите двуполюсни модели електорат, центристките НДСВ/ГЕРБ и En marche изпратиха друга немалка част от него в крайноляво и крайнодясно. Тези радикализирани избиратели във Франция днес блокират пътища, супермаркети, складове за горива, бият се с полицията, палят коли и магазини, поругават паметници; в България също блокират  пътища и кръстовища, искат „съд за политическата сган“ и „смяна на системата“, без да могат винаги да кажат какво точно разбират под това.

Борисов и Макрон взеха властта от елити, които се бяха „износили“ и компрометирали в борба с безпрецедентни икономически кризи. В България правителството на СДС беше правителство на болката от валутния борд и раздържавяването след финансовия крах през 1996-1997 година. Във Франция администрациите на Никола Саркози и Оланд понесоха политическите пасиви на кризата на еврото и мерките за финансова строгост след 2009 година. Тези кризи доведоха до обедняване, декласиране и радикализация на широки слоеве от населението.

Българската „Атака“ стана парламентарна сила при разпада на СДС и ерозията на БСП, т.е., когато двуполюсният модел рухна при правителствата на царя и на т.нар. Тройна коалиция и изгря звездата на ГЕРБ. Докато социалистическата партия и републиканците във Франция се стопиха през 2017 година, крайнодесният Национален фронт (днес – Национален сбор) на Марин льо Пен и крайнолявата „Непокорна Франция“ на Жан-Люк Меланшон се оформиха като главните опоненти на партията на Макрон.

Започвайки като антисистемни лидери, помитайки познатите политически играчи, Борисов и Макрон създават и съответна антисистемна опозиция. Тя е зла и агресивна; не иска да спори, а да разрушава. Те са колкото харизматични, толкова и разделящи и истеризиращи обществото лидери.

Левите и десните радикали не искат държавите им да „завият“ в някаква политическа посока. Те искат да върнат историята назад. Искат си обратно границите, митата, социалната защита, идентичността и дадения на Европа суверенитет. Те искат да върнат лентата на глобализацията към добрите стари времена преди нея. Техните дебати не са за голямата или малката държава, a за голямата или малката Европа. Следователно те поставят и Борисов, и Макрон пред един и същ въпрос: Напред или назад? И тук приликите между двамата лидери пак изчезват.

Макрон е непримирим с радикалите (особено с Националния сбор). Борисов беше принуден от обстоятелствата  да се коалира с тях – подобно на австрийския си колега Себастиан Курц.

Макрон няма приятели във френската политика извън малкия му либерален партньор МоДем на Франсоа Байру. Всички са против Макрон. Льо Пен и Меланшон са му "смъртни" врагове. Социалистите и републиканците имат да му връщат за поражението, което им нанесе през 2017 година. Те си искат обратно избирателите и предишното статукво. Борисов се е карал остро с всички, но в същото време не е изгорил мостовете към никого. Той може да няма истински приятели (в политиката такива са рядкост), но има избор от потенциални партньори. ГЕРБ отдавна не е антисистемният носител на промяната. Върху развалините на някогашния двуполюсен модел той стана признатата от Европа народна (т.е. дясноцентристка партия) на България със здрави международни връзки (особено в Германия). Да отказваш сътрудничество с такава формация (при липса на фундаментални различия) изглежда неразумно. Макрон не успя да създаде ново европейско политическо семейство по модела на En marche. След месеци на амбициозни планове и опити той беше принуден да търси партньорство с историческия титуляр – Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Борисов се чувства комфортно в ЕНП. Щом тя търпи Орбан, щом преди него търпеше бившия италиански министър-председател Силвио Берлускони, Борисов (поне засега) не й е никакъв проблем.

2. Алтернативи

Изборът, пред който европейските избори ще изправят Бойко Борисов, е неизбежен. Не се задава някаква буря “отгоре”, която България може да преживее, приклякайки и пускайки вихърът да отмине над главата й. Пропуква се почвата под краката ни и щем-не щем трябва да изберем от коя страна на разлома да стъпим.

Не става и да помолим "началниците горе да се разберат" и да им кажем, че сме готови да приемем всякаква Европа, стига да ни дава пари. Такава опция няма.

И да иска, Европейският съюз не може вече да остане в състоянието си до "Брекзит". Това е състояние на непрекъсната агония. Кризите се трупат и никоя не намира европейско решение. Увеличават се само разделителните линии между държавите членки. Растат силите, които могат да разрушат до основи целия 60-годишен проект.

Европа трябва сериозно да задълбочи политическата си интеграция, за да бъде адекватна на променения свят в ключови сфери като икономика, сигурност, външна политика, иновации. Кризата на еврото показа, че страните със споделената валута се нуждаят от общ бюджет, финансов министър, банков съюз и синхронизирани политики на стопанско управление и на трудовия пазар. Миграционната и демографската криза предполагат обща политика по миграцията и убежището. Факторите Тръмп и Путин налагат обща европейска отбрана, а може би един ден и армия. Европа има потенциала да осъществи тези приоритети, при условие че са налице политическата воля и ресурсите за тях.

Най-големият свободен пазар в света има необходимите ресурси. Що се отнася до политическата воля, с напускането на Обединеното кралство падат големи бариери пред икономическия и валутния и пред отбранителния съюз. Пълната реализация на всички приоритети обаче е невъзможна в рамките на сегашния договор на ЕС. Те изискват националните столици да дадат още от своята власт на съюза си, което е европейската ябълка на раздора. Опитите за “повече Европа” са причина за консервативно-популистката реакция, надигнала се през последните години.

Евентуална ревизия на Лисабонския договор би била дълго упражнение с неизвестен край. Тя предполага свикване на конвент на европейските граждани и междуправителствена конференция и би отнела поне две години дебати и преговори. Отварянето на европейски договор за промяна означава да се отвори “кутията на Пандора”, т.е. порой от национални и партийни претенции за всякакви промени, включително и за връщане назад на досегашната интеграция. Приемането на промени в договора предполага единодушие, което особено днес е най-дефицитният артикул в ЕС. Но дори при наличието му на лидерско ниво ратификацията на промените може да налага референдуми в поне една трета от държавите членки.

В същото време светът не чака Европа да узрее за промените в него. Водещите сили в ЕС - Германия и Франция - разбират, че ако продължава да се движи с темпото на най-бавните си членки, Европа рискува не просто статуса си на световна сила, но и самото съществуване на своя проект. В сегашното си състояние на хронична поликриза тя върви към бъдеще на най-големия старчески дом и музей на открито в света.

С други думи - Европа не може бързо да се възстанови и да поеме напред по традиционния общностен метод - с приемане на съюзно законодателство. Остава другият - междуправителственият, т.е. с коалиции на желаещите извън l’acquis communautaire. Плод на такива коалиции са жалони на днешния ЕС като Шенгенската зона за пътуване без паспортен контрол и т.нар. Фискален компакт, който задължава подписалите го държави да приемат конституционни промени или основни закони за горните граници на публичните си дефицити и дългове.

Признаците на една бъдеща по-дълбока междуправителствена Европа зачестяват с приближаването на “Брекзит”: политическо съгласие между Германия и Франция за бъдещ бюджет на еврозоната, съвпадащи декларации на Ангела Меркел и Еманюел Макрон в подкрепа на бъдеща европейска армия, инициатива на Макрон за европейски сили за намеса като вероятен първообраз на бъдещата европейска армия, решение на еврозоната да превърне спасителния си фонд, Европейския механизъм за стабилност, в предпазен механизъм на банковия си съюз, т.е. във фонд, поемащ разходи по преструктурирането на фалирали банки.

Привържениците на по-дълбока и по-силна Европа не дават признаци, че искат да разрушават или да реформират дълбоко сегашната. Изглежда, че по-скоро се стараят непрекъснато да демонстрират как тя не работи. Пример за това са безнадеждните процедури за отнемане на членски права на Полша и на Унгария, чиито евроскептични правителства по преобладаващото мнение сред държавите членки нарушават основни европейски принципи - например на върховенството на закона. За да бъдат санкционирани за това обаче, е необходимо единодушие между всички държави членки, което е непостижимо. Изводът е: стига ти един верен приятел, за да нарушаваш на воля европейския договор.

ЕС е парализиран от него и нищо не може да ти направи. Полският де факто лидер Ярослав Качински има най-малко двама такива приятели - унгарския премиер Виктор Орбан и чешкия Андрей Бабиш. Орбан на свой ред също е застрахован от поне трима верни приятели - Качински, Бабиш и Борисов. Докато Европейската комисия педантично доказва как партиите на Качински и Орбан посягат на разделението на властите, на академичните свободи и свободата на медиите, на независимостта на съда или на регулаторите, двамата лидери от т.нар. Вишеградска четворка весело й размахват среден пръст (в преносния смисъл). ЕС очевидно нищо не може да им направи. А европейското политическо семейство на Орбан (Европейската народна партия) срамежливо му подръпва ушите, но не събира смелост да го изключи.

Ако утре руският лидер Владимир Путин реши да премести някоя от постсъветските граници на държавата си по-навън, вече не е сигурно, че външните министри на ЕС ще съберат задължителното единодушие, за да му наложат нови санкции. Новото италианско правителство на лявото популистко “Движение 5 звезди” и крайнодясната “Лига” е против ограничителните мерки спрямо Русия. Не е сигурно, че би подкрепило продължаването на вече съществуващите санкции срещу нея, за което идва време през март.

Очевидно е, че в раздутия формат на ЕС-28 съюзът не съответства на амбициите, отговорностите и интересите на основните си нации. Той продължава да  бъде “икономически гигант, политическо джудже и военен червей” в един все по-агресивен и опасен свят. Съюз, в който един, дори най-малкият, може да блокира всички, не респектира никого. Путин и Тръмп винаги могат да си “купят” един такъв саботьор, а ЕС с цялото си величие да бъде безпомощен пред него.

Следователно главните актьори в ЕС вече се нуждаят от нещо работещо, което е формално в пределите на съюза, но в същото време е покрай неговите общи правила, без да ги нарушава - ЕС 2.0. Като ядро на това нещо засега се очертава еврозоната. Дългосрочната перспектива на всичко останало в ЕС изглежда, че е да се превърне постепенно в хлабава периферия, където задълженията към общността вероятно ще намалеят, но и облагите от членството - също.

Трогателни с безпомощността си са тирадите на българските лидери срещу “Европа на две или повече скорости”. Те наистина ли смятат, че Германия и Франция ще ги питат колко бързо да тичат? Трогателни са и позоваванията на "европейския принцип на солидарността" - липсва втората част на изречението, че солидарността върви ръка за ръка с отговорността.

Добър ескиз на паралелната Европа първа класа са двете странички с германо-френската сделка за общ бюджет на еврозоната. Той ще се основава на междуправителствено споразумение, макар да е замислен като част от седемгодишния бюджет на ЕС. Освен това ще го управляват не всички държави членки и евродепутати, а срещите на върха на еврозоната (що се отнася до стратегическите решения) и Еврогрупата (т.е. финансовите министри на 19-те на оперативно ниво). Вероятно част от ресурсите, които държавите с обща валута досега заделят за бюджета на ЕС, вече ще отиват в бюджета на еврозоната.

Как това ще засегне важните за страните извън еврото политики на ЕС (селскостопанска, кохезионна) - предстои да видим. В еврозоната са повечето от нетните донорки в сегашния бюджет на ЕС. Те вече не искат безвъзмездно да финансират източните членки на ЕС, които за отплата не спазват общите правила и се заиграват с лидери като Путин, Тръмп и Ердоган.

На последния конгрес на ЕНП Борисов предупреди по-западните си колеги, че с по-бързото си темпо може да “счупят” Европа. Но те май точно това искат. За какво им е да финансират все по-голяма Европа, която работи против тях?  Ще я “счупят”, без да им мигне окото. Защото в счупеното ще останем ние. Здравото и работещото пак ще бъде тяхно и вероятно един ден България пак ще трябва да кандидатства за него.

Да обобщим: с “Брекзит” и серията предхождащи го кризи системата на ЕС стигна до степен на ентропия (безпорядък), който предполага пренареждане на елементите й, за да бъде върната в състояние на хомеостазис (равновесие). Това пренареждане предполага разграничаване на европейско ядро и периферия. Не е по силите на България да попречи на този процес. По силите й е да избере къде предпочита да бъде. Ядрото, очертаващо се около еврозоната, вероятно ще предполага по-големи от сегашните ангажименти, но и по-големи облаги. Периферията - обратно, ще бъде свързана с по-малки ангажименти, но и с намаляващи ползи. Главният залог на този избор е геополитически и цивилизационен - към кой от световете иска да принадлежи избиращата страна?

3. Опорни точки

Решенията в съвременните политика и бизнес обикновено са следствие от анализ на разходите и ползите (cost-benefit analysis). Можем да допуснем, че резултат от такъв анализ са и решенията на българското правителство и на неговия ръководител. Нещата щяха да са прости, ако се свеждаха само до съпоставка на ползи и вреди. Анализът обаче се усложнява, защото ползите за едни са вреди за други; защото и ползите, и вредите биват краткосрочни и дългосрочни и не е изключено краткосрочна вреда да се превърне в дългосрочна полза и обратно; и защото и двете могат да се оценяват от гледна точка на интереси и на ценности, които от своя страна не винаги съвпадат.

Дейвид Камерън, бившият британски премиер, свика референдум за членството на страната си в ЕС, позовавайки се на обществен интерес - да сложи край на стар и изострен от кризата спор, който разединява неговата Консервативна партия и обществото. Той обеща референдум и честно изпълни обещанието си. Нищо обаче не го задължаваше да иска такова допитване освен натиска на фракция от радикални евроскептични тори и много фалшиви новини, които създадоха популистко движение. Днес критиците на Камерън отбелязват, че за да запази партията си цяла и правителството си - на власт, той рискува принадлежността на великата си нация към Европа. Камерън пледира и гласува за оставане на Британия в ЕС и загуби. А можеше да избегне риска. Така заради краткосрочния си частен интерес той с арогантно лекомислие проигра дългосрочния национален.  

Три български примера

Бойко Борисов, чието първо правителство спря всички руски енергийни проекти в България, сега е обсебен от два от тях. Иска непременно да вкара втора руска газова тръба в България и да оползотвори двата доставени от Русия реактора за недостроената АЕЦ Белене. Според него ползите от двата проекта са очевидни. България все още не може без руски газ и трябва да има сигурно трасе за него, ако Кремъл реши да спре транзита през Украйна. Русия е един от източниците за любимия на премиера проект “газов хъб (складово-разпределителен център) “Балкан”, който да направи страната ни нещо като регионална борса на синьо гориво.

След като в площадката за Белене са вложени милиарди и са платени стотици милиони неустойки за поръчано и неизползвано оборудване, по-добре е да се намери разумен начин то да се използва. Освен това българските ТЕЦ-ове едва ли ще издържат на все по-амбициозните мерки на ЕС за опазване на климата. Критиците на руските енергийни проекти изтъкват контрааргументи - намаляващи енергийни разходи на българската икономика, висока себестойност на проектите, история с корупция около тях, развитие на алтернативи като възобновяемите източници, земетръсен риск на беленската площадка.

Встрани от тази злободневна полемика остава главният въпрос: Къде вижда мястото си България дългосрочно? В сферата на руското влияние, чиито основен инструмент днес са доставките на горива и оборудване? Или в Европа, която търси път навън от зависимостта от въглеводородите (не само руските). И го търси, не само за да опази климата. А защото Господ е дал най-много нефт и газ там, където има най-малко свобода и демокрация - Русия, Саудитска Арабия, Иран, Ирак, Венецуела. Колко си свободен, ако Путин, Мохамед бин Салман или аятоласите ти държат шалтера и кранчето и договарят помежду си цените? Добре, заобикаляш ги с ядрена централа. Но ако нямаш “широка страна моя родная”, един ден няма къде да заровиш използваното гориво и се заробваш вовеки като наемател на чужди хранилища.

Да, енергийните зависимости са дългосрочни и мнозина в ЕС правят компромиси заради тях. Разликата е, че едни признавайки тези зависимости, работят постепенно да ги намалят, а други - да ги увеличат.

Оправдан ли е Борисов да се обяви в защита на Орбан срещу искането на Европейския парламент за ограничаване на членските права на Унгария? Краткосрочно - да. За това настояват коалиционните партньори на ГЕРБ - Обединените патриоти. По-добре стабилно правителство, отколкото предсрочни избори, които, ясно е, пак няма да излъчат ясен победител. Процедура срещу Унгария е обречена на неуспех, както и тази срещу Полша - в ЕС го няма задължителното единодушие за налагане на наказание. Тя, следователно, би довела само до нови разединения и дипломатически усложнения.

Да, но ако с такава целесъобразност България защитава Орбан, създава прецедент на индулгенция за потенциално всеки друг в ЕС да нарушава съюзния договор, под който и тя се е подписала.

Подобни са случаите с Истанбулската конвенция и с глобалния пакт за миграцията. Правителството изтегли от парламента закона за ратификацията на първата и се реши да се въздържи по присъединяването на страната ни към втория. И в двата случая ГЕРБ се водеше от краткосрочни интереси - да не се конфронтира с патриотите и да изкара мандата си докрай. Но постъпвайки така, той остави зад себе си дългосрочен ценностен въпрос: По какво се отличава от БСП, която е против конвенцията и против пакта. Чиято лидерка (за разлика от повечето социалдемократи в ЕС) е фенка на и на Орбан, и на Вишеградската четворка, и на руските енергийни проекти?

Лидерството проличава, когато трябва да направиш труден и дългосрочен избор, чиито резултати не са моментално очевидни за широката публика. Този вид избор е пробният камък дали имаш посока, цел, ценности, принципи, характер. Или я караш на принципа: мандат да мине, друг да дойде. През една от инфарктните нощни срещи на върха заради кризата на еврото тогавашният председател Еврогрупата Жан-Клод Юнкер призна: “Ние знаем точно какво трябва да направим. Лошото е, че не знаем как после да спечелим изборите”.

Царят, Меглена Кунева и Соломон Паси постъпиха много по-лидерски, отколкото бившият им колега Борисов постъпва днес. ЕС ги изправи пред ясен избор - или четирите стари руски реактора, или членство в съюза. Въпреки всичко, което тогава се изсипа върху тях и рано съкрати кариерите им в политиката, те направиха верния избор - Европа. Ако бяха избрали реакторите, България щеше да изпусне и последния влак за членството и днес щеше да бъде страна от т.нар. Източно партньорство на ЕС със съдба подобна на украинската или арменската. Българите нямаше да могат да работят и да се установяват където искат в ЕС, децата им нямаше да могат да учат в останалите 27 държави на съюза, бизнесът им нямаше да има свободен достъп до целия му 500-милионен пазар.

Не е излишно да припомним какво каза за България и Румъния Жозе Мануел Барозу на последната си пресконференция като председател на Европейската комисия на 29 октомври 2014 година:

"Мисля, че едно от най-големите постижения на съвременната европейска история беше разширяването на Европейския съюз. За минута си представете, че тези страни, не се бяха присъединили  към Европейския съюз, когато го направиха. В този случай може би сега нямаше да обсъждаме само Украйна. Може би сега щяхме да обсъждаме България, или Балтийските държави."

Тримесечните икономически прогнози на Европейската комисия са скучно четиво. Струва си обаче човек да ги разгърне не само тримесечия, но и години назад и да се увери в пряката зависимост на икономическия растеж у нас от безвъзмездното европейско финансиране (11 милиарда евро за първия програмен период и 16 милиарда евро за втория); да види, че близо 70 на сто износа ни е за държави от ЕС. Достатъчен е бегъл поглед върху инфраструктурното развитие на страната - нито километър магистрала или метро нямаше да има без еврофондовете. На тях дължим почти половината от публичните инвестиции.

Когато избирателят заживее малко по-добре и вдигне поглед от всекидневния бит, този поглед не е непременно благодарен. Той е отправен към липсващите неща. Защото магистрали, метро и газопроводи имат и в Русия, и в Турция, и в Иран. В Европа летвата е по-високо.

Днес малцина си спомнят с благодарност за крехката Меглена Кунева. За мнозина тя остана “мадам Йес”, послушницата на Брюксел, кариеристката, жертвала “националните интереси”. Така говорят за нея дори такива, които допреди 2006 година не си бяха подавали носа на запад от Калотина и чиято челяд днес учи из Европа, а те всяка година летуват в Гърция или в Италия.

“Благодарността не е политическа категория”, казваше някогашният председател на Европейския парламент Клаус Хенш (1994-97 г.).

Като министър по европейските въпроси Кунева прояви повече мъжество от Борисов - ЕС е по-важен за България от руските атомни самовари. Времето потвърди правотата й.

Машината на Пеевски и стратегическата комуникация

Краткосрочните и видимите облаги - евтин газ, метро, магистрала, еврофонд, повишения на заплати - се “продават” на избирателя сравнително лесно. Стига да ги съобщиш. За това трябват сътрудничещи медии и пиар. Да “продадеш” ценност или принцип обаче е трудно. Първо - те не служат за потребление, второ - често изискват усилия и жертви, трето - ползите от следването им стават очевидни след много години. За принципите и ценностите не стигат лоялни медии и пиар. Трябва така наречената “стратегическа комуникация”.

От идването си на власт до днес ГЕРБ разчита основно на пиар и на лоялни медии и почти никак - на стратегическа комуникация. Той всекидневно си “купува” популярност с “добри новини” - рязане на ленти, статистики за икономически растеж и примерни публични финанси, похвали от Брюксел, свидетелства за международна подкрепа.

Ако в един момент обаче този агитационен поток секне, ако някой друг купи лоялните медии, положителният образ на властта увяхва. Такъв момент винаги идва. Дори и да не дойде, на човек му писва да гледа един и същ образ 10 години, ако ще той да бъде най-положителният.

Тогава трябва да бъде събудено съзнанието натрупано тихо и методично от стратегическата комуникация - за цената на евентуалната промяна. Какво би ни струвало да тръгнем в посока обратна на сегашната?

Над това ГЕРБ никога не са работили. Винаги когато режат лента, има кой да ги отрази. Винаги, когато имат да кажат нещо, имат поднесен микрофон и работеща камера. Винаги, когато искат да им зададат някакъв въпрос, има кой да им го зададе. А когато не искат да им зададат някакъв въпрос, няма кой да им го зададе. Когато обаче се изправят пред неясен безлик протестиращ, който излиза от отработените им комуникационни схеми, иска да се върне добре забравеното старо, настоява за “смяна на системата” и скандира: “Борисов - позор, оставка и затвор!”, ГЕРБ не знае какво да каже, освен че народът има конституционно право на такива протести и че опозицията ги е инсценирила.

ГЕРБ работи по стратегически важни за страната неща като например присъединяване към еврозоната, повишаване на доходите, изграждане на инфраструктурата, диверсификация на газовите връзки, лидерство на Балканите. Те обаче са "дървета", които в главата на избирателя не правят "гора". Цялостен разказ за собственото си име - "Граждани за европейско развитие на България" - управляващите нямат, или ако имат, той е добре пазена тайна. Въпросът защо ни е важна Европа и каква Европа искаме или напълно отсъства, или присъства така, че по-добре да беше отсъствал. Лидерката на БСП Корнелия Нинова вече заяви предпочитанията си към вижданията на Вишеградската четворка. Ако ГЕРБ са съгласни с нея, за какво са на избирателите? Логично, опозицията ги атакува точно там:

“ГЕРБ не е наш идеологически опонент, тези хора нямат идеология, те са във властта заради пари”, казва Нинова.

В противовес на ГЕРБ тя вади “визията за България” на нейната партия - смесица от утопия и популизъм, благодарение на която обаче Нинова изпъква като “визионерка”, на фона на опортюниста Борисов, който в името на властта и облагите е съгласен на всичко.

Стратегическа комуникация означава да налагаш дневния си ред в обществения дебат. Особено в месеците след европредседателството, това прави системно опозицията. Вниманието на обществото скача от скандал на скандал - чума по добитъка, цени на хляба, катастрофа край Своге, протестиращи майки, Валери Симеонов. Без да ги подценяваме, нито един от тях не е  причина да падне правителство. Анкетите обаче посочват, че те подяждат подкрепата за него и говоренето за предсрочни избори става всекидневно.

Това е цената, която Борисов сега ще плати, защото пред независимите медии и разговора за важните и дългосрочните неща избра за комуникацията си машината за възхвали и охулвания на Делян Пеевски. Тя може да ласкае и да “удари”, когато и кажеш и когото й кажеш, тя флиртува с най-ниските вкусове и страсти и има обширна публика, но не става да предава знания и да изгражда убеждения, защото самата тя няма такива и не ги цени. Това е квази-журналистика, скарана с общественото благо.

Тя прислужва в буквалния смисъл на думата на този, който е на власт и/или й плаща повече. Услугите на тази машина компрометират ГЕРБ всекидневно и го отчуждават най-нужните му избиратели - образованото градско население, дребното и средното предприемачество, т.е. потенциалната средна класа, която у нас съществува повече като манталитет, квалификация, амбиции и възможности, отколкото като имотно състояние.

Тази машина компрометира самото понятие за честни и отговорни пред гражданите медии. С брутална методичност и най-вече със собствения си пример тя създаде цинично и нихилистично обществено мнение спрямо всички журналисти и занаята им - като към вродено продажни и повърхностни клакьори. Борисов вече 10 години я ползва, но сега той е на ред да стане нейна жертва. Медиите, които са отучени да мислят самостоятелно и са научени само да услужват с микрофон и камера, сега всеки ден показват протести срещу министър-председателя, независимо от мизерната им численост. Така те налагат впечатлението: "Народът е недоволен. Иска да си ходиш". Този лозунг, повторен хиляда пъти, може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество. Никой няма да пожали Борисов, когато пеевските "лайномети" обърнат цевите си срещу него, а останалата медийна общност ги последва по същия стаден начин, по който се държи днес. Напротив, мнозина ще се забавляват.

ГЕРБ не се поколеба да използва най-вулгарно машината на Пеевски срещу единствените си естествени коалиционни партньори, които бяха в Реформаторския блок, а днес са в Демократична България. Вместо да ги запази като приятели, Борисов сам ги превърна в ожесточени  противници и сега, като очевидно не може да управлява сам, трябва да избира с каква коалиция би се компрометирал най-малко: с националистите, с турците, или с бившите комунисти. Наистина е трудно за един европейски християндемократ да избере най-малката злина между тях.

Пеевската машина за възхвали и охулвания е креатура на ДПС. Който е пипал тази партия-корпорация с еврофилски претенции, добро не е видял. Поне това можеше да научи Борисов от предшественика си Сергей Станишев.

Две деца блъснати от шофьори за ден във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199719

Две деца блъснати от шофьори за ден във ВарнаДве деца са пострадали при катастрофи във Варна само за ден. И в двата случая децата са пресичали различни улици в морската столица. Срещу шофьорите са образувани предварителни производства. 20-годишен шофьор на ауди от Варна помел дете, което пресичало бул. "Сливница" в града. Вследствие на инцидента детето е получило контузни наранявания по

Певицата Нанси Уилсън почина на 81 години

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/12/14/3362050_pevicata_nansi_uilsun_pochina_na_81_godini/?ref=rss


Певицата и носителка на "Грами" Нанси Уилсън е починала на 81 години в дома си в Калифорния след дълго боледуване, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на нейнaта дългогодишна издателка.<br /><br />След като добива слава през 60-те години, Уилсън предпочита да се нарича "песенен стилист" и избягва определението джаз певица през по-голямата част от кариерата си, тъй като не иска да се ограничава жанрово.<br /><br />"Тя бе от онези редки...

Amazon печели от протестите във Франция

https://news.bg/economics/amazon-pecheli-ot-protestite-vav-frantsiya.html

Ще помогне ли за възстановяването на търговците на дребно щедрият социален пакет, обещан от Макрон

Гражданската конфискация като инструмент за репресия, не за справедливост

https://www.eurochicago.com/2018/12/konfiskatsia/

Много примери можем да дадем, но този инструмент у нас започна да се ползва срещу неудобните на властта, защото няма такова производство срещу нито един от кметовете на ГЕРБ, нито срещу депутати, нито пък срещу някой от ДПС и БСП. Знаете ли, у нас едва ли има човек, който може да докаже всяка стотинка, която е изкарал, защото КПКОНПИ така тълкува факти и документи, че ако реши, може да Ви изкара имуществото незаконно придобито, независимо, че то е законно. Гражданската конфискация, под благовидния предлог за събиране в полза на държавата на имущество, чието законно придобиване Вие не можете да докажете на държавата чрез доходите си, е инструмент за репресия, а не справедливост...

Nissan най-вероятно няма да избере заместник на Карлос Гон в понеделник

https://www.investor.bg/novini/444/a/nissan-nai-veroiatno-niama-da-izbere-zamestnik-na-karlos-gon-v-ponedelnik-273641/

Експертната комисия, която разглежда номинациите за нов председател на директорския борд, ще продължи своята работа и през почивните дни

Браншът проговори за увеличението на цените на хранителните стоки

https://pik.bg/браншът-проговори-за-увеличението-на-цените-на-хранителните-стоки-news804043.html

Браншът проговори за увеличението на цените на хранителните стоки

Цената на тока на свободния пазар се договаря между браншовете и фирмите. Има повишение, но то е само 6%. Електроенергията не е 100% от всички разходи, в нашия сектор е 10% от производството. Това заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в сутрешния блок на БНТ.

"Постоянно вдигаме заплати - средната заплата в нашия бранш е 800 лева. Потребителите трябва да подкрепят българското производство на месо и мляко и да купуват качествени български стоки. Така парите им отиват ще отиват в българската икономика. Всеки мисли за по-евтиното, но не и за качеството на стоката", каза още Зоров. 

"Производителите поемат цялата тежест. Постепенно се вдигат цените на водата, тока, заплатите и осигуровките - тогава увеличенията не са въпрос на няколко лева, а засягат цялостното ни производство. Всичко по-малко се отразява доста накрая. Увеличение на цената на хляба ще има през пролетта", допълни по темата Димитър Бакалов, хлебоприозводител. 

"Проблемът на България са ниските доходи, липсата на кадри и неправилната търговия. Само в България веригите не "играят" по европейските правила. Цените на месото няма да се увеличат, поне не и до Нова Година", завърши Вихрен Димитров, месопроизводител.

31-годишен варненец шофира с близо два промила алкохол

http://www.moreto.net/novini.php?n=387592

При извършване на полицейска проверка на автомобил с водач на 31 г., неизвестен на МВР, е установено, че същият управлява МПС след употреба на алкохол с концентрация от 1,57 промила в издишания въздух, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.

Варненци излизат на протест, недоволни от присъдата на убиеца на балетиста

http://www.cross.bg/zhivot-vinata-zdravkov-1591598.html

/КРОСС/ Варненци излизат на протестно шествие "Поход за живот 2" в града заради "прекалено малката" присъда на 25-годишния неправоспособен водач Петър Здравков, който уби на пътя балетист Мартин Чикалов. Тази седмица Здравков призна вината си и поиска делото му да се гледа по съкратената процедура. Заради това Варненският окръжен съд му постанови 6-годишна ефективна присъда, която предизвика недоволството на хората. Шествието ще започне в 18,30 часа от общината и ще продължи до областна администрация, се отбелязва във фейсбук поканата за събитието. Oрганизатори са варненски велосипедисти. Протестиращите настояват за изменение на закона и лишаване от възможността за съкратени съдебни производства при случаи, в които има утежняващи вината обстоятелства. Първият "Поход за живот" се проведе на 12 септември, два дни след инцидента, при който Мартин Чикалов загина.  

Кратки новини: Част от шест столични квартала са без ток заради умишлен палеж

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/14/3361950_kratki_novini_chast_ot_shest_stolichni_kvartala_sa_bez/?ref=rss


&quot;Кратки новини&quot; е рубрика на &quot;Дневник&quot;, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Част от шест столични квартала са без ток заради умишлен палеж<br /><br />Умишлен палеж в колектор в района на столичния бул. &quot;Сливница&quot;, предизвикан при опит за кражба, остави без ток късно снощи 12 600 домакинства, съобщиха от електроразпределителното дружество...

Румен Гълъбинов: Мониторингът за „Зелена карта” е полезен

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rumen-gylybinov-monitoringyt-za-zelena-karta-e-polezen-273662/

Не трябва да се допуска наблюдението да продължи и след март, за да не попречи на влизането в Шенген, предупреждава бившият зам.-председател на КФН

Осъдиха младеж, плащал в сайт за залози с дебитните карти на гаджето си

http://www.varna24.bg/news/835238.html

24-годишният Енгин М., предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Търговище, бе ...

Искате ли да посрещнете Нова година два пъти?

http://www.cross.bg/chasa-sidni-samolet-1591604.html

/КРОСС/ Компания за частни полети предлага на клиентите си да отпразнуват Новогодишната нощ на два пъти, пише Business Insider. Това може да се случи на два различни континента, първо в Сидни, Австралия, и след това в Лос Анжелис, САЩ.„Полетът от Сидни до Ел Ей е с продължителност от 13.5 часа, което, при часова разлика от 19 часа, означава, че имате на разположение 5 часа и 30 минути за празненства. Продължителността от малко над 13 часа обаче е възможно да се осъществи единствено с частен самолет", посочва маркетинг директорът на PrivateFly Каръл Корк.Според нея, за да наемете един от самолетите на компанията, ще са ви нужни 255 000 долара, или около 31 950 долара на човек, при положение че на борда му сте осем души. Един изненадващ предмет, който трябва да носите в самолетаВсеки има свой собствен списък от жизненоважни предмети, когато се касае за пътуване със самолет. Партито започва в 20.00 часа на 31 декември в Сидни, след което към 2 часа на 1 януари купонджиите ще трябва да са по местата си в един от най-известните модели частни самолети - Gulfstream G550.По разписание, самолетът трябва да кацне в Ел Ей около 20.30 часа на 31 декември, което означава, че все още ще имате възможност да се повеселите, а по-късно да се насладите и на новогодишните фоайерверки.По време на полета ще можете да похапнете хайвер, агнешко и омари, да пиете витаминозни и детоксикиращи сокове, както и шампанско

Самоук художник от Айтос реди пета самостоятелна изложба (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/burgas/samouk-hudojnik-ot-ajtos-redi-peta-samostojatelna-izlojba-snimki-news_711675.html

Иван Петров не е учил живопис, но рисува от малък. Това му дава вътрешно чувство за свобода и удоволетворение. Днес, той е зрял мъж на 45 години, но това усещане не го е напуснало. Единствено опитът, натрупан през годините, му помага да се разбира по-добре с бялото платно. В навечерието на откриването на петата му самостоятелна изложба в Айтос, разговаряме с Иван, за пътя който е извървял като творец, за семейството му, за отношението към изкуството, живота и хората. Г-н Петров, кога разбрахте

"И никога не я откриха" (откъс)

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/12/22/3358180_otkus_ot_i_nikoga_ne_ia_otkriha_na_remigiush_mruz/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "И никога не я откриха", с автор Ремигиуш Мруз, предоставен от Издателство "Ера"<br /><br />Трилър жанрът заема важно място в каталога на издателство "ЕРА" издавало световно доказани писатели като Джефри Дивър, Юрт и Русенфелт, Джилиан Флин, Руслунд и Хелстрьом и много др. Ремигиуш Мруз е новото голямо име в международен план. Книгата му "И никога не я откриха" е...

6 неща, които НЕ трябва да взимате, когато пътувате

https://www.vesti.bg/lyubopitno/6-neshta-koito-ne-triabva-da-vzimate-kogato-pytuvate-6068087

Големите и тежки чанти биха развалили удоволствието от разходката ви в Париж или Лондон, нали така?

Плувецът Антъни Иванов продължи с поправките на национални рекорди на световното

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/14/3362038_pluvecut_antuni_ivanov_produlji_s_popravkite_na/?ref=rss


Антъни Иванов направи нови три поправки на национални рекорди по време на световното първенство по плуване на малък басейн. В Хнджоу той си върна върховото постижение на 50 м бътерфлай, но не можа да влезе в полуфиналите.<br /><br />Две от поправките на Иванов дойдоха в щафетата 4 по 200 м св. стил. Там българският отбор свали близо 9 секунди от досегашния национален рекорд, поставен преди 34 години, пише bgswim.com.<br /><br />В сериите на 50 м бътерфлай Иванов завърши...

Коледен благотворителен базар в Сандански

http://www.struma.com/obshtestvo/koleden-blagotvoritelen-bazar-v-sandanski_143145/

На 18 декември /вторник/ от 12:00 ч., община Сандански организира традиционен Коледен благотворителен базар на пл. „България“.

Покани да се включат са получили всички училища и детски градини, както и Дневните центрове, Центрове за настаняване от семеен тип с. Петрово и с. Вълково и Защитеното жилище в с. Вълково.

Коледният благотворителен базар тази година се обединява около каузата в подкрепа на дете в нужда.

Нека и тази година Коледа ни обедини и бъдем...

Продължава

Спешно и без дебати депутатите приеха поправките в антикорупционния закон

http://www.transmedia.bg/2018/12/14/%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d1%85%d0%b0/

 

Депутатите приеха на първо четене без дебати промените в Закона за противодействие на корупцията. В подкрепа на предложените от управляващите промени гласуваха 116 народни представители, 6 бяха „против“, а 25 гласуваха с „въздържал се“.

Вносител на поправките е председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. На практика те представляват реакция на Народното събрание след тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), в което се постановява, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация.

Решението на ВКС има силата на закон и след него Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество.

Така настоящия законопроект, приет от депутатите на първо четене, прецизира разпоредбите относно сроковете за извършване на предварителната проверка във фазата на производството по гражданска конфискация. Приетите промени предвиждат неспазването на инструктивните срокове да не се приема като основание за прекратяване на гражданското производство.

По този начин се цели в пълна степен защитата на държавния интерес и обезпечаване на ефективността на гражданската конфискация, се казва в мотивите към законопроекта.

Към момента Комисията за борба с корупцията и конфискация на незаконно придобито имущество има около 300 висящи съдебни производства, които засягат гражданска конфискация.

 

Димитри Иванов е в болница след инсулт

https://petel.bg/Dimitri-Ivanov-e-v-bolnitsa-sled-insult__295213

Публицистът и преводач Димитри Иванов е прекарал инсулт и в момента се намира в болнично заведение, съобщи за "Офнюз" близкият му приятел ...

Гърция отпуска парични помощи за Коледа, много българи са сред одобрените

https://petel.bg/Gartsiya-otpuska-parichni-pomoshhi-za-Koleda--mnogo-balgari-sa-sred-odobrenite__295212

Снимка pexels.com Гърция отпуска еднократна парична помощ на всички социално слаби граждани, живеещи в страната и отговарящи на условията. ...

Полицаите гневни заради коледните бонуси по 100 лева

https://pik.bg/полицаите-гневни-заради-коледните-бонуси-по-100-лева-news804040.html

Полицаите гневни заради коледните бонуси по 100 лева

Защо полицаите ще получат по 100 лв. коледни бонуси, вместо по 385 лв. по техни сметки, коментира в сутрешния блок на България он ер зам.-председателят на синдиката на МВР Илия Кузманов.

"Полицаите биват изкарвани като хора, които говорят само за пари, но това не е така. Ние говорим за изпълнение на обещание на премиера Бойко Борисов още в началото на годината. Много интересно, че вчера се навършиха 10 години от първия ни протест, провокиран от унизително отношение. Коледният ни бонус е оценка за свършената ни работа през годината. Това е много, много ниска оценка - 100 лв.. Господин Борисов оцени нашите усилия и се постигна добър резултат с него, когато разговаряхме. Тогава ние изразихме съмнение, че властта може да изпълни договорените условия. Оказахме се прави. Бяха ни обещани 100 милиона, но 16 от тях липсват", отбеляза зам.-председателят на синдиката на МВР Илия Кузманов.

Той заяви, че формално не могат да откажат тези пари, но са решили да ги съберат и да ги дарят за благотворителна кауза, която ще стане ясна в началото на следващата година.

Вчера синдикатите дадоха ултиматум на властта, с питане как се харчат парите за МВР. Министър Младен Маринов им отговори, че коледните бонуси ще са 100 лева, тъй като за повече няма пари, а очакванията им трябвало да бъдат адекватни.

Спипаха двама да шофират един и същ автомобил след яка почерпка

http://www.varna24.bg/news/835231.html

Двама са установени да шофират един и същ автомобил след почерпка с алкохол. Първият водач бил с ...

ВиК-Варна: Започва поетапно пускане на водата

http://www.moreto.net/novini.php?n=387666

Приключени са монтажните дейности по изграждането на връзки на магистралния водопровод заради реконструкцията на бул. "Левски" от фирма "Хидрострой", съобщават от ВиК-Варна. Започва поетапното пускане на водата.

Хр. Вучева: Имаме излишък, но ще разберем ли за какво се харчи?

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/hr-vucheva-imame-izlishyk-no-shte-razberem-li-za-kakvo-se-harchi-273657/

Бюджетният излишък се използва само за погасяване на дългове и финансиране на дефицити, категорична е проф. Вучева

Три автомобила горяха тази сутрин в Благоевград

http://www.cross.bg/sytrin-tazi-avtomobili-1591603.html

/КРОСС/ Три автомобила горяха рано тази сутрин в Благоевград. Сигналът за горящите автомобили е подаден от ул."Броди" в жк."Струмско" малко след 4 часа, съобщава БГНЕС. Напълно изгорял е "Фиат". Огънят е засегнал паркирания до него "Мерцедес". Най-леко е засегнато "Ауди". Пожарът е гасен от екип огнеборци, възможен е умишлен палеж. Оглед на местопроизшествието от следователи от Второ РПУ е извършен към 6 часа тази сутрин, снети са показания както от собствениците на горелите автомобили, така и от живущите в района.Снимка: БГНЕС

Почина една от намушканите в София жени

https://www.vesti.bg/pochina-edna-ot-namushkanite-v-sofiia-zheni-6089959

В четвъртък вечерта млад мъж нападна с нож 3 жени и дете в столичния квартал „Христо Ботев”

БАБХ: Внимавайте от къде купувате месо по празниците!

http://www.moreto.net/novini.php?n=387656

В навечерието на коледните празници се извършват постоянни проверки на търговци на всякакви видове хранителни стоки. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

Борисов: Министерски съвет не може да управлява болница (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199706

Борисов: Министерски съвет не може да управлява болница (Видео)България е изключително уязвима заради конфликта между Русия и Украйна. Искрено се надявам руските власти да погледнат с добро око и украйнските моряци да бъдат пуснати. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. Всяко едно решение и разделяне на пакета ни поставя под риск. За това съм толкова твърд в решението си да не се

Шок с цената на топлата вода във Велико Търново. Клиент получил фактура със 70 лева за кубик

https://offnews.bg//ikonomika/shok-s-tcenata-na-toplata-voda-vav-veliko-tarnovo-klient-poluchil-fak-693813.html

Високи сметки за гореща вода предизвикаха масово недоволство при абонатите на „Топлофикация Велико Търново“. Започна масово отказване на потребителите от тази услуга на топлоцентралата, съобщи БНР.

С последното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране топлоцентралата във Велико Търново промени начина на ценообразуване на подаваната гореща вода на абонатите си. Досега цената беше фиксирана от 10,80 лв. за кубически метър, а с ноемврийските фактури цената за различните абонатни станции е обвързана с потреблението.

Клиентите са получили фактури с цени от 25 до 50 лева за кубически метър гореща вода. Недоволството на домакинствата е масово, защото не са били уведомени за промяната.

От „Топлофикация ВТ“ не излизат с коментар.

За ситуацията е сезиран държавният енергиен регулатор.

Според "Янтра днес" новите сметки са 4 пъти по-високи от предходните.

"Клиенти на “Топлофикация – ВТ”, живеещи в кв. “Бузлуджа”, са “зарадвани” със сметки, в които кубик топла вода им струва 43,69 лв. Предколедни честитки с шокови цени са получили и други абонати на дружеството, които заляха социалните мрежи с гневни коментари и закани за колективни жалби. Друг клиент алармира, че в неговата фактура кубикът е 70 лв.", пише регионалното издание.

“Опитах се да се свържа с някой от дружеството да ми обясни защо е такава цената и защо не сме уведомени за поскъпването по никакъв начин. Една от касиерките ми обясни, че ценообразуването за всяка сграда е различно и колкото по-голямо е потреблението, толкова по-ниска е цената, което е абсурдно”, заяви Христина Стоилова пред вестника.

Европейските борсови индекси - ще видим ли рали и при тях през 2019 г.?

https://www.investor.bg/novini/130/a/evropeiskite-borsovi-indeksi-shte-vidim-li-rali-i-pri-tiah-prez-2019-g-273668/

Част от причините за изоставането на DAX30, CAC40 и компания може би са политическите боричкания в страните от еврозоната

Временна комисия ще проучва злоупотребите с българско гражданство

http://www.cross.bg/komisiyata-printzip-bulgarsko-1591602.html

/КРОСС/ Парламентът гласува създаването на временна анкетна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство, съобщава БГНЕС. Предложението предвиждаше съставът на комисията да бъде от 10 народни представители на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група, но по-късно бе решено членовете ѝ да бъдат 17, разпределени на пропорционален принцип. Работата на комисията като нейн председател ще ръководи Йордан Цонев от ДПС, а негов заместник ще бъде Тома Биков от ГЕРБ. Комисията ще работи за срок от 3 месеца, а в края на периода ще има задължението да представи доклад с резултатите.  

Проверката за незаконно имущество може да продължи вечно, реши парламентът

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/14/3361994_proverkata_za_nezakonno_imushtestvo_moje_da_produlji/?ref=rss


Процедурите на Комисията за борба с корупцията и конфискация на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) за отнемане на незаконно придобитото имущество може да проверява някого повече от година и половина, колкото е максимумът по закон, и въпреки неспазването на сроковете, няма да губи правото си на иск. Това реши парламента на първо четене, след дебат продължил около половин час.<br /><br />В промяната на закона се предлага при прекратено наказателно производство да няма законова...

Гимнастик от Пирин 2011 Благоевград със златен медал от турнир в Сърбия

http://www.struma.com/sport/gimnastik-ot-pirin-2011-blagoevgrad-sus-zlaten-medal-ot-turnir_143144/

Младата надежда на гимнастически клуб Пирин 2011 Благоевград Наско Миков спечели златен медал от международния турнир в Нови Сад Сърбия.

В първа категория Наско се представи най-добре на земна гимнастика. Освен това Миков остана втори на прескок и шести в многобоя при убийствена конкуренция на близо 400 състезатели от 21 държави.

Извън финала на греда остана неговата съотборничка Александра Янева. Утре състезателите на клуб Пирин 2011 Благоевград и техния треньор Александър...

Продължава

Гари Линекер се изпокара със съотборници заради "Брекзит"

http://clubz.bg/77158-gari_lineker_se_izpokara_sys_syotbornici_zaradi_brekzit

Обикновено футболните хора се карат за... футбол. И, разбира се, на карти, за жени и пари. Сега трима от най-големите футболисти, които Англия някога е имала - Гари Линекер, Питър Шилтън и Крис Уодъл, размениха реплики в Туитър заради "Брекзит".

Нека припомним, че те бяха част от може най-силния отбор на "Трите лъва" след онзи, спечелил световната титла през 1966 г. През 1990 г. Шилтън и компания играха на полуфинал на Мондиал '90 в Италия и го загубиха с дузпи от Германия. Голямата международна тема обаче ги раздели.

Гари Линекер, който е тв водещ и футболен анализатор по Би Би Си, е отявлен противник на "Брекзит", като в туитър, в блога си и в интервюта открито призовава за нов референдум и оставане на Обединеното кралство в ЕС. Оказва се, че бившият вратар Шилтън и Уодъл, един от най-техничните британски играчи в историята, са на обратната позиция.

Виртуалната свада бе провокирана от туит на Шилтът в подкрепа на Джейкъб Рийс-Мог, един от водещите депутати на Консервативната партия, считан и за един от кандидатите за поста на Тереза Мей - твърд застъпник за излизане от Европейския съюз.

"Много съм впечатлен от интервютата на Джейкъб Рийс-Мог в последните дни, пише човекът, защитавал герба на Англия в 125 мача за 20 г. - Той определено знае какво говори, прави го спокойно и обмислено."

На това Линекер отговори така:

"Какво казва този старец? По-добре да не виждаш туитове от героите си."

Този, както и други постове на Линекер, предизвика неговият колега в Би Би Си Джонатан Агню, бивш състезател по крикет, а сега водещ на предаване за този спорт, да му отправи призив:

"Гари, ти си лицето на Би Би Си Спорт. Моля те, спазвай редакционната политика на Би Би Си и запази политическите си възгледи за теб, каквито и да са те и какъвто и да е обектът им. Биха ме уволнили, ако следвам твоя пример. Благодаря."

Отговорът на бившия голмайстор не закъсня: 

"Джонатан, аз съм лице на моят собствен Туитър профил. Ще продължа да поствам каквото ми харесва, а ако някой не е съгласен, така да бъде. Много ти благодаря за загрижеността, която, мисля си, не би проявил, ако си съгласен с мен."

Агню бе засипан от гневни коментари на привърженици на Линекер и неговата теза. В нов туит той иронично призова своя колега "да продължава в същия дух".

Гари не остана длъжен и на Крис Уодъл, който много рядко се изказва публично за каквото и да било, известен е като джентълмен и доста скромен човек, предвид визитката си. Изглежда обаче и той се пали заради "Брекзит".

"Много добре, Тереза Мей, сега остави "Брекзит" без сделка и всичко ще бъде наред", туитна крилото от 80-те и 90-те.

"Гледай си футбола", "настъпи" Линекер.

"Точно ти ли казваш това, братле?", не се даде Уодъл.

В. "Дейли Мейл" се обърна към Би Би Си за коментар на изявената политическа позиция и дали тя накърнява интересите на обществената медия. 

Говорител на Би Би Си заявява, че Линекер не е бил замесен в информационно съдържание, което да не кореспондира с политиката на медията. А това, че открито заявява предпочитанията си, не притеснява неговите работодатели.

Бившият нападател на "Лестър", "Евертън", "Барселона" и "Тотнъм" и друг път е бил атакуван заради това, че е част от Би Би Си, а в същото време си позволява "политически волности" и "конфликт на интереси". 

"Аз съм фрийлансър и ще си говоря каквото и когато поискам на стената ми в Туитър. Благодаря", често заявява той.

Миналият месец той каза, че за него спирането на "Брекзит" е много по-важно от футбола. В спора тези дни той намери съюзник в лицето на бившия национал и треньор Питър Рийд, който "си позволи да не се съгласи" с оказаната от Питър Шилтън подкрепа за консерватора Джейкъб Рийс-Мог.

Междувременно "ритането по кокалчетата" продължава, като звезди от крикета - "за" и "против" излизането от ЕС се включиха с коментари на стената на Джонатан Агню.

Евакуираха 8 души от горяща сграда в Шумен

http://www.varna24.bg/news/835226.html

В 15:14 часа вчера бил приет сигнал за пожар в апартамент на ул.“Шуменска комуна“ в Шумен. Към ...

14 г. зарит в пясък, античният площад на Пловдив става брошката върху ревера на града

https://www.24chasa.bg/region/article/7199683

14 г. зарит в пясък, античният площад на Пловдив става брошката върху ревера на градаРазкопки на пожар при леден вятър разкриват южния вход на древната агора Античният площад на Филипопол, останал скрит под пясък в продължение на 14 години, отново се разкрива.  Монументалните останки бяха засипани през 2014 г., за да не се рушат, тъй като трябваше да влезе тежка техника. Покрай преустройството на съвременния площад,

Търновски автоконтрольор получи индивидуална награда за доблест на "Полицай на годината"

https://www.24chasa.bg/region/article/7199641

Търновски автоконтрольор получи индивидуална награда за доблест на "Полицай на годината"Младши автоконтрольор Георги Димитров Василев от група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ към сектор „Пътна полиция“, ОДМВР-Велико Търново получи индивидуална награда за доблестна постъпка на церемонията "Полицай на годината". На 5 октомври вечерта, прибирайки се от работа,

Ердоган: Турция ще влезе в Манбидж, ако САЩ не осигурят изтеглянето на СЗН от там

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199695

Ердоган: Турция ще влезе в Манбидж, ако САЩ не осигурят изтеглянето на СЗН от тамТурските сили ще влязат в сирийския град Манбидж, ако САЩ не осигурят изтеглянето на кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН) от този район, заяви в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс. Ердоган добави, че Анкара е решена да осигури мир в района на изток от р. Ефрат в Сирия,предаде БТА.

Горяха четири коли в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/7199707

Горяха четири коли в БлагоевградЧетири леки автомобила, паркирани един до друг са изгорели тази сутрин в Благоевград, съобщиха от полицията. Сигнал за пожара пред блок в кв. Струмско е подаден около 4:15 часа. Пристигналите огнеборци потушили пламъците, причината за пожара и стойността на нанесените щети са в процес на установяване.

Умишлен палеж в колектор остави без ток 6 столични квартала

http://www.cross.bg/razpredelenie-palezh-ymishlen-1591601.html

/КРОСС/ Умишлен палеж в колектор в района на бул. Сливница в София, предизвикан при опит за кражба, остави без електрозахранване късно снощи 12 600 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в 6 столични квартала. Засегнати бяха домакинства и стопански потребители в Захарна фабрика, Илинден, Св. Троица, Западен парк, Фондови жилища и Банишора.Екипи на ЧЕЗ Разпределние реагираха незабавно, констатирани бяха употребата на запалителни средства в колектора и щети по кабели на дружеството. Един от повредените кабели е 110 kV, положен само преди две години. ЧЕЗ Разпределение създаде организация за алтернативно захранване на засегнатите клиенти до отстраняване на повредите. „Имаме опит с подобни умишени пожари. Те се извършват с цел изключване на електрозахранването, осигуряване на възможност за обелване на кабелите, сваляне на медния им екран и предаването му в пунктове за изкупуване на цветни метали. Кабелите, които полагаме в последните години обаче, са създадени по съвсем нова технология и не съдържат мед.  Докато няма стиктно законодателство в тази посока обаче, подобни набези ще продължат и ще създават дискомфорт на хората", каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.ЧЕЗ Разпределение е взела всички възможни мерки за защита на колектора, които са в нейните възможности, като е осигурила и жива охрана чрез заплащане на външна фирма, която извъшва обходи

Умишлен палеж остави без ток 6 столични квартала

http://www.cross.bg/razpredelenie-palezh-ostavi-1591601.html

/КРОСС/ Умишлен палеж в колектор в района на бул. Сливница в София, предизвикан при опит за кражба, остави без електрозахранване късно снощи 12 600 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в 6 столични квартала. Засегнати бяха домакинства и стопански потребители в Захарна фабрика, Илинден, Св. Троица, Западен парк, Фондови жилища и Банишора.Екипи на ЧЕЗ Разпределние реагираха незабавно, констатирани бяха употребата на запалителни средства в колектора и щети по кабели на дружеството. Един от повредените кабели е 110 kV, положен само преди две години. ЧЕЗ Разпределение създаде организация за алтернативно захранване на засегнатите клиенти до отстраняване на повредите. „Имаме опит с подобни умишени пожари. Те се извършват с цел изключване на електрозахранването, осигуряване на възможност за обелване на кабелите, сваляне на медния им екран и предаването му в пунктове за изкупуване на цветни метали. Кабелите, които полагаме в последните години обаче, са създадени по съвсем нова технология и не съдържат мед.  Докато няма стиктно законодателство в тази посока обаче, подобни набези ще продължат и ще създават дискомфорт на хората", каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.ЧЕЗ Разпределение е взела всички възможни мерки за защита на колектора, които са в нейните възможности, като е осигурила и жива охрана чрез заплащане на външна фирма, която извъшва обходи

/Видео/ "Ялова сесия" на ОБС-Благоевград! Уволнени от Камерна опера се ожалиха на съветниците - опозиционери! Сетиха се, че Операта е кауза след години летаргия, празни зали, никакви постановки и 1350 лв. приходи!

http://www.struma.com/obshtestvo/video-yalova-sesiya-na-obs-blagoevgrad-uvolneni-ot-kamerna-opera-se_143143/

Очаквано днес в залата на ОБС -Благоевград се събраха 15 съветници от опозицията, инициирали извънредна сесия на местния парламент по казуса с Камерна опера и съкратените от работа 6-тима души. Заедно с тях в залата бяха и освободените от работа 3-ма солисти, художник и 2-ма технически сътрудници в културната институция.

По закон на сесията бе длъжен да се яви председателят на ОБС Радослав Тасков, който пристигна пръв и зае безмълвно своето място. Останалите съветници от ПП ГЕРБ и...

Продължава

Сдружение „Нов живот”: Скандални билбордове склоняват към разврат и блудство

https://frognews.bg/novini/sdrujenie-nov-jivot-skandalni-bilbordve-skloniavat-kam-razvrat-bludstvo.html

Според Димитрина Иванова от сдружение „Нов живот”, която инициира кампания да се подават сигнали срещу билбордовете, те склоняват към разврат и блудствени действия и са в нарушение на Наказателния кодекс. „Какво ще си помислят малките деца? Детската психика е изключително уязвима”, изтъкна тя.

/ Видео/ Срам ! Кметът Камбитов и общинска администрация отсвириха сесията за проблемите в операта, заседанието се превърна в своеобразно събрание

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%81%d1%80%d0%b0%d0%bc-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%be%d0%b2-%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba/

Кметът Камбитов и общинска администрация отсвириха извънредната сесия за проблемите в операта в Благоевград и не се явиха днес на заседанието. Каква беше точната причина за това не стана ясно.

На сесията дойдоха 15 общински съветници, загрижини за бъдещето на културната институция,много граждани, и представители на изключително много медии.

„Къде е кметът, защо не е тук да чуе гражданите!? Сигурно си е в София! Кметът явно е общински съветник от ГЕРБ и за това не е дошъл, но не му видяхме подписа в декларацията, която разпространиха ГЕРБ“,шушукаха граждани в залата.

Групата на ГЕРБ и на Тасков ги нямаше в залата,както и незнайно по какви причини не дойдоха Румяна Джолева и Давид Сукалински. На заседанието обаче дойде Илияна Керина.

Сесията се провали,тъй като нямаше кворум, но се превърна в своеобразно събрание,на което спокойно и подробно се изслушаха проблемите в институцията.

Съветничката Албина Анева първа скочи и предложи да се изкажат желаещите и така да се даде гласност на проблемите.Първа взе думата съкратената оркестрантка Лина Ангелова,която е бивша директорка на операта.

„ Тъжно и жалко,че в навечерието на Коледа се случва това. От ГЕРБ отсъстват в залата,но проблемите остават .“ До като аз съм тук,опера няма да се прави,отсече преди време бившият директор Радевски,а до него плътно стоеше сегашната директорка Милослава Йорданова,преди това беше директор в сянка.Отговорността да не се случи нищо е и нейна.Аз искам да попитам кой носи персонална отговорност за тези безобразия-кметът,зам.кметът или Дядо Коледа“,коментира Лина Ангелова.

Изказа се и съкратеният художник Манол Стоянов,който подчерта че сме свидетели на ритуално унищожение на една институция.

Изненадващо думата взе и писателят Кънчо Кожухаров,които каза,че ако трябва да се намерят пари,трябва да се ограничат фойерверките „с повод и без повод“. „ Дават се 90 000 лв. годишно за поддържа на Кръста, а с него все едно градът е погребан.Кръстът не е знак за християнска вяра,а за безобразие“,подчерта Кънчо Кънчев.

Съветничката Гергана Янчева насоли отсъстващите съветници от групата на ГЕРБ и на Радослав Тасков и ги определи,че са незаинтересовани.

„ Не сме тук да си играем на котка и мишка,а да решаваме проблемите в този град“,отсече Гергана Янчева.

 



Материалът / Видео/ Срам ! Кметът Камбитов и общинска администрация отсвириха сесията за проблемите в операта, заседанието се превърна в своеобразно събрание е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Сдружение „Нов живот”: Скандални билбордове склоняват към разврат и блудство

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/sdrujenie-nov-jivot-skandalni-bilbordve-skloniavat-kam-razvrat-bludstvo.html

Според Димитрина Иванова от сдружение „Нов живот”, която инициира кампания да се подават сигнали срещу билбордовете, те склоняват към разврат и блудствени действия и са в нарушение на Наказателния кодекс. „Какво ще си помислят малките деца? Детската психика е изключително уязвима”, изтъкна тя.

Полицаят на годината, който спаси дете: Не съм извършил геройство (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199671

Полицаят на годината, който спаси дете: Не съм извършил геройство (Снимки)Не съм извършил нещо изключително. Ние сме обучени да даваме първа помощ на пострадали при катастрофи до идването на лекарския екип. Това заяви катаджията от Пловдив Стойчо Яковски, който бе обявен за полицай на годината, след като спаси 4-годишно дете. Инцидентът стана преди месец в града на тепетата по време на демонстрация на спецсилите

Тони Блеър: Да се готвим за нов референдум за Брекзит

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/toni-bleyr-da-se-gotvim-za-nov-referendum-za-brekzit-6089958

Лидерите на ЕС нанесоха снощи съкрушителен удар на британския премиер Тереза Мей, пише "Гардиън"

Bloomberg за АЕЦ "Белене": Планът за създаване на ядрено бъдеще от комунистическа реликва

https://news.bg/macro/bloomberg-za-aets-belene-planat-za-sazdavane-na-yadreno-badeshte-ot-komunisticheska-relikva.html

Докато Европа бяга от скъпите атомни проекти, България смята, че не може да осигури нужното си електричество по друг начин

Производители на мляко, хляб и месо: Преекспонира се с цената на тока

https://www.actualno.com/business/proizvoditeli-na-mljako-hljab-i-meso-preeksponira-se-s-cenata-na-toka-news_711667.html

Смятам, че се преекспонира това нещо с цената на тока – говорим за свободен пазар. Да, има повишение на цената, но то е в рамките на 6% например за нашето предприятие, зависи какъв договор за доставка на ток си сключил, с какви условия. Електроенергията при млекопреработвателния бранш е около 10% от себестойността и по-малко в крайната цена. Това заяви Димитър Зоров, председател на УС на Асоциацията на млекопреработвателите, предвид острите реакции на индустрията, особено на АИКБ, отно

Почина художничката Яна Левиева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199692

Почина художничката Яна ЛевиеваПочина известната българска илюстраторка Яна Левиева. За скръбната вест във фейсбук съобщи издателят Манол Пейков. "Отиде си Яна Левиева, една от най-големите и най-талантливите. Благодаря ти, Яна -за кориците и илюстрациите, които изпреварваха умовете и времето. Единствено сърцата ни винаги успяваха да бъдат в крак с тях.

Арест за двама "ало" измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199700

Арест за двама "ало" измамнициДвама телефонни измамници са арестувани, съобщиха от ОД на МВР-Благоевград. 29-годишният Т. К. от гр. Банкя и 28-годишната Л. Г. от София са привлечени в качеството си на обвиняеми за това, че на 28 и 29 ноември, като са се представили за полицейски служители, са въвели в заблуждение две жени от Петрич,

Учени създадоха ваксина срещу заболяване при пчелите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199694

Учени създадоха ваксина срещу заболяване при пчелитеФинландски учени създадоха първата ваксина срещу заболяване при пчелите с надеждата да се спре намаляването на популацията на тези насекоми, тъй като то може да предизвика световна хранителна криза, предаде Франс прес. Пчелите допринасят за опрашването на 90 на сто от основните култури на планетата.

Умишлен палеж остави без ток части от 6 столични квартала

https://offnews.bg//ikonomika/umishlen-palezh-ostavi-bez-tok-chasti-ot-6-stolichni-kvartala-693815.html

Умишлен палеж в колектор в района на бул. „Сливница“ в София, предизвикан при опит за кражба,
остави без електрозахранване късно снощи 12 600 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в 6 столични квартала. 

Засегнати бяха домакинства и стопански потребители в „Захарна фабрика“, „Илинден“, „Св. Троица“, „Западен
парк“, „Фондови жилища“ и „Банишора“. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ. 

Екипи на ЧЕЗ Разпределние реагираха незабавно, констатирани бяха употребата на запалителни средства в колектора и щети по кабели на дружеството. Един от повредените кабели е 110 kV, положен само преди две
години. ЧЕЗ Разпределение създаде организация за алтернативно захранване на засегнатите клиенти до
отстраняване на повредите.

Имаме опит с подобни умишлени пожари. Те се извършват с цел изключване на електрозахранването,
осигуряване на възможност за обелване на кабелите, сваляне на медния им екран и предаването му в
пунктове за изкупуване на цветни метали. Кабелите, които полагаме в последните години обаче, са
създадени по съвсем нова технология и не съдържат мед. Докато няма стриктно законодателство в тази
посока обаче, подобни набези ще продължат и ще създават дискомфорт на хората“, каза Виктор Станчев,
главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

ЧЕЗ Разпределение е взела всички възможни мерки за защита на колектора, които са в нейните възможности, като е осигурила и жива охрана чрез заплащане на външна фирма, която извършва обходи. Дружеството разчита на компетентните органи за изясняване на всички обстоятелства около инцидента и установяване на нарушителите. Компанията се надява със съдействието на отговорните институции да се
преустановят посегателствата по електроенергийната инфраструктура. 

Дружеството информира потребителите в засегнатите райони, че, след отстраняване на щетите, ще възстанови нормалната схема на електрозахванване на клиентите, като е възможно това да бъде придружено с кратковременни изключвания.

Варненското енерго пусна услугата SMS известие

http://www.moreto.net/novini.php?n=387635

От началото на декември варненското енерго стартира предлагането на своите клиенти на свободен пазар на услугата SMS известие, научи Moreto.net. С нея  клиентът ще получава от кратък номер 176161 текстови съобщения на посочен от него мобилен телефон при издаване на фактура за електрическа енергия, както и при настъпване на краен срок за плащане.

Почина 70-годишната жена, наръгана от 24-годишния си внук в квартал "Христо Ботев"

https://pik.bg/почина-70-годишната-жена-наръгана-от-24-годишния-си-внук-в-квартал-христо-ботев-news804072.html

Почина 70-годишната жена, наръгана от 24-годишния си внук в квартал "Христо Ботев"

Почина 70-годишната жена, която беше наръгана от 24-годишния си внук в столичния кв. „Христо Ботев“. Това съобщи говорителят на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ д-р Фани Цуракова.

Припомняме, че две жени - на 70 и на 40 години, и 10-годишно дете бяха откарани с черепно-мозъчни травми в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. Те бяха нападнати с нож от младия мъж в столичния квартал „Христо Ботев“ снощи. След нападението мъжът се барикадира в дома си, откъдето впоследствие беше изведен от полицаи и задържан в Първо РУ.

Приключи конкурсът за нова визия на Руския пазар в Стара Загора

https://www.actualno.com/starazagora/prikluchi-konkursyt-za-nova-vizija-na-ruskija-pazar-v-stara-zagora-news_711687.html

Арх. Петър Киряков спечели конкурса за нова визия на Руския пазар и разширение на ул. „Капитан Петко Войвода“ в Стара Загора. Това е окончателното решение на назначеното от кмета Живко Тодоров жури в 9-членен състав, 7 от които архитекти. Класираната на първо място разработка на „Архитект Киряков“ ЕООД – Стара Загора, получава награда от 4000 лева. На второ място е класирано акционерното дружество „Ада – Агенция дизайн и архи

"Топлофикация София" присъедини 2922 нови потребители през 2018 г.

https://dnes.dir.bg/sofia/toplofikatsiya-sofiya-prisaedini-2922-novi-potrebiteli-prez-2018-g

Ноемврийските сметки за парно в София вече са достъпни в Интернет и в центровете за обслужване на клиенти

Тони Блеър: Великобритания и ЕС трябва да се готвят за нов референдум за Брекзит

http://www.cross.bg/velikobritaniya-bleur-brekzit-1591599.html

/КРОСС/ Бившият британски премиер Тони Блеър ще заяви днес на проява в Лондон, че Великобритания и Европейският съюз трябва да се приготвят за втори референдум за Брекзит, защото парламентът най-вероятно няма да одобри постигнатата от министър-председателя Тереза Мей сделка за излизане от ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. По-малко от четири месеца преди посочената дата за Брекзит Мей отмени планираното гласуване в парламента на постигнатата с Брюксел сделка, след като призна, че депутатите най-вероятно ще я отхвърлят. Обръщайки се към лидерите на ЕС в Брюксел, Блеър ги призовава да реформират блока, за да получи Великобритания по-силен стимул да остане негов член. "Сега е времето за подготовка. Парламентът трябва разумно да разгледа една по една различните възможности и да постигне съгласие за някоя от тях или за референдум, а Европа да гарантира, че ако Великобритания преосмисли позицията си, и тя ще е готова да преосмисли своята", пише в разпространената предварително реч на Блеър. Едно предложение за реформиране на ЕС ще демонстрира, "че политическото ръководство на Европа и Великобритания са чули основните притеснения на гласувалите за Брекзит". В речта на Блеър се казва също, че ако парламентът не може да вземе решение за съдбата на Великобритания, то депутатите трябва да оставят това решение на британския народ.  

Почина една от нападнатите снощи жени в столичния кв. „Христо Ботев"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199691

Почина една от нападнатите снощи жени в столичния кв. „Христо Ботев"Почина е една от нападнатите снощи жени в кв. „Христо Ботев“, съобщиха от болница ИСУЛ. Тя е на 70 години и беше приета в лечебното заведение вчера в много тежко състояние. 24-годишен мъж нападна вчера вечерта в кв. „Христо Ботев“ с хладно оръжие две жени – на 70 и 40 години, и 10-годишно дете. Мъжът бил в нервна криза и се барикадирал в дома си.

Почина една от нападнатите снощи жени в столичния кв. „Христо Ботев"

http://nakratko.bg/category/58/168397/


Почина е една от нападнатите снощи жени в кв. „Христо Ботев“, съобщиха от болница ИСУЛ. Тя е на 70 години и беше приета в лечебното заведение вчера в много тежко състояние.

При случайни проверки задържаха двама с дрога във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199686

При случайни проверки задържаха двама с дрога във ВарнаДвама мъже са задържани за притежание на различни видове наркотици след случайни проверки на полицията. И двамата са известни на органите на реда, единият вече е бил осъждан. Първи е арестуван 28-годишен мъж от Долчи Чифлик. Той бил спрян с реното си на ул. "Еделвайс" в града за рутинна проверка. Полицаите установили,

Доц. Димитър Димитров: Основният проблем у нас са избирателните списъци

http://nakratko.bg/category/59/168396/


Основният проблем в България са избирателните списъци – скоро имената в тях ще са повече от населението по демографска статистика. Това обяви в предаването „Тази сутрин” доц. Димитър Димитров, експерт по изборно законодателство.

Държавата ще отнема имущество и на неосъдени, реши парламентът на първо четене

https://offnews.bg//politika/darzhavata-shte-otnema-imushtestvo-i-na-neosadeni-reshi-parlamentat-n-693812.html

Държавата да отнема имущество, за което се предполага, че е придобито по незаконен път дори и при спряно прекратено производство. Тези промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество бяха гласувани от Народното събрание на първо четене. 

„За“ гласуваха 116 депутати, 6 бяха „против“, а 25 се въздържаха. 

Предлага се при прекратено наказателно производство да няма законова пречка за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата. С промените се прецизират разпоредбите относно сроковете за извършване на предварителната проверка във фазата на производството по гражданска конфискация.

От ГЕРБ внесоха промените на 10 декември след тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което прекратяването на наказателно дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за конфискация.

Измененията в антикорупционния закон бяха приети на първо четене в правна комисия на 12 декември. Тогава от БСП настояха измененията да не се гласуват 2 дни, след като са внесени. Опозицията се обяви за отлагане на разискванията, докато депутатите не се запознаят с доводите и становищата по законопроекта, припомня "Фокус".

В отговор от ГЕРБ заявиха, че спешността, с която се гласуват промените, е продиктувана от тълкувателното решение на ВКС. На дискусията по промените в закона присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, съдията от гражданската квота на ВКС Борислав Белазелков, министърът на правосъдието Цецка Цачева, вътрешният министър Младен Маринов и председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

„Гражданската конфискация е начинът да се възстанови справедливостта, която е крещящо нарушена с тълкувателното решение на ВКС“, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев отбеляза, че делата за отнемане на незаконно придобито имущество, които ще бъдат прекратени заради решението на ВКС, се увеличават. Първоначално той съобщи, че делата са 19 на стойност над 21 млн. лева, но вече става въпрос за 21 дела, на стойност над 22 млн. лева.

Пламен Георгиев допусна, че цифрата може да се увеличи и още. „Целта на гражданската конфискация е да се възстанови справедливостта чрез отнемане на незаконно придобито имущество“, подчерта министърът на правосъдието Цецка Цачева. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че измененията в антикорупционния закон ще дадат възможност да се постигне целта му и да се защити националният интерес.

Надеждите на американския петролен бизнес

https://www.investor.bg/sasht/337/a/nadejdite-na-amerikanskiia-petrolen-biznes-273652/

Marathon Petroleum и други представители на петролния бизнес в САЩ търсят начини за премахване на Стандартите за средните корпоративни икономии на гориво

Награда от МВР: Отличиха момче, помогнало на полицията (видео)

https://petel.bg/Nagrada-ot-MVR--Otlichiha-momche--pomognalo-na-politsiyata--video-__295211

Кадър Нова тв 10-годишно дете с награда от МВР. Петокласник от Преслав беше отличен, защото успял да върне откраднатото колело на своя съу...

Катастрофа на магистрала "Тракия", има ранени

https://petel.bg/Katastrofa-na-magistrala-Trakiya--ima-raneni__295210

Снимка Булфото Пътно произшествие с товарен автомобил с турска регистрация е станало на автомагистрала „Тракия” в района на км.231, в по...

Жълти жилетки на протест и в Хелзинки заради миграционната политика

https://petel.bg/ZHalti-zhiletki-na-protest-i-v-Helzinki-zaradi-migratsionnata-politika__295209

В понеделник, 17 декември, финландските активисти планират да проведат протест пред парламента в центъра на Хелзинки срещу глобалния пакт...

Внимавайте кой вижда банковите ви карти! Ето как момиче от Търговище "изгоря" заради заради залози на приятеля си

https://petel.bg/Vnimavayte-koy-vizhda-bankovite-vi-karti--Eto-kak-momiche-ot-Targovishhe-izgorya-zaradi-zaradi-zalozi-na-priyatelya-si__295203

24-годишният Енгин М., предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Търговище,  бе осъден на 2 години и 6 месеца лишаване от с...

Производители: Храната ще поскъпне заради тока

https://frognews.bg/novini/proizvoditeli-hranata-shte-poskapne-zaradi-toka.html

Производителите в страната поемат цялата тежест и всички процентни натрупвания от горива ток, нови заплати, нови осигуровки, се отразява върху тях, коментира пред БНТ хлебопроизводителят Димитър Бакалов.

Приеха на първо четене промените в закона "Антикорупция"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199677

Приеха на първо четене промените в закона "Антикорупция"Със 116 гласа "за", шестима "против" и 25 въздържали се, парламентът одобри на първо четене предложените от управляващите промени в закона за противодействие на корупцията. Вносител е председателят на правната комисия Данаил Кирилов/ГЕРБ/. Поправките са реакция на НС след тълкувателното решение на ВКС, в което се постановява,

Ердоган: Анкара е решена да осигури мир на изток от р. Ефрат в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199679

Ердоган: Анкара е решена да осигури мир
на изток от р. Ефрат в СирияАнкара е решена да осигури мир на изток от р. Ефрат в Сирия, каза турският президент Реджеп Ердоган, предава БТА. Турция ще влезе в Манбидж, ако САЩ не осигурят изтеглянето на кюрдска милиция, коментира още Ердоган. Очаквайте

ВиК-Варна: Започна поетапното пускане на водата, ремонтът приключи

http://www.varna24.bg/news/835223.html

Приключени са монтажните дейности по изграждането на връзки на магистралния водопровод заради ...

Депутатите решиха: Прекратеното разследване не спира гражданската конфискация

https://dnes.dir.bg/politika/deputatite-reshiha-prekratenoto-razsledvane-ne-spira-grazhdanskata-konfiskatsiya

ВКС променя закона на 180 градуса, все едно при започнал вече мач да се променят правилата, заявиха от ДПС и сравниха

Почина една от нападнатите жени в кв. "Христо Ботев"

https://www.actualno.com/crime/pochina-edna-ot-napadnatite-jeni-v-kv-hristo-botev-news_711697.html

70-годишната жена, която бе нападнатата от 24-годишен мъж в кв. "Христо Ботев", е починала. Това съобщиха от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където бе транспортирана жената. Припомняме, че на 13 декември към 19.05 ч., млад мъж нападна 3 жени и дете в столичния квартал "Христо Ботев", барикадира се в дома си и се наложи служители на полицията да го изведат. Според първоначалната информацията, при конфликт, младеж на 24 години е нанесъл наранявания

„Булгаргаз“ поиска запориране на сметките на ТЕЦ Враца, Плевен и Бургас

http://www.moreto.net/novini.php?n=387655

„Булгаргаз" е поискала запориране на сметките на топлофикациите във Враца, Плевен и Бургас, които й дължат общо 53 млн. лева. За дружествата във Враца и Плевен това вече трябва да е факт. Пред БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павловуспокои, че подаването на газ към топлофикациите няма да спре и потребителите няма да останат без парно в средата на зимата.

Фонд "Земеделие" разплати още 112 млн. лв. на животновъдите

https://www.mediapool.bg/fond-zemedelie-razplati-oshte-112-mln-lv-na-zhivotnovadite-news287509.html

Държавен фонд "Земеделие" продължи с изплащането на финансовата подкрепа на животновъдите за Кампания 2018. Преведени са 111.9 млн. лв. на 12 325 животновъди по шест схеми за обвързано производство, съобщи пресцентърът на фонда. По Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави под селекционен контрол са изплатени 35.4 млн. лв. Според заповед на земеделския министър за определяне на размера на плащането за едно животно по схемата подпомагането е 542.58 лв. за първите 250 животни и 434.06 лева за над 250-то допустимо животно. По Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави са изплатени 28.3 млн. лв. За едно животно подпомагането е 301.15 лева. По Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол са преведени 3.1 млн. лв. За едно допустимо животно по схемата подпомагането е 197.54 лева за първите 250 животни и 158.03 лева за над 250-то допустимо животно. По Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници са изплатени 18.2 млн. лв. За едно животно подпомагането е 152.55 лева. По Схемата за обвързано подпомагане за биволи са изплатени 3.6 млн. лв., като за едно животно подпомагането е 367.30 лева за първите 250 животни и 293.84 лева за над 250-то допустимо животно. По Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол са изплатени 23.2 млн. лв. За едно допустимо животно по схемата подпомагането е 73.34 лева за първите 300 животни и 58.67 лева за над 300-то допустимо животно. С извършването на плащанията по тези схеми фонд "Земеделие" към момента е разплатил над 150 млн. лв. на животновъдите за Kампания 2018.

Починала е една от нападнатите жени в кв. „Христо Ботев“

http://www.cross.bg/hristo-botev-pochinala-1591597.html

/КРОСС/ Починала е 70-годишната жена, която бе нападната от 24-годишен мъж в кв. „Христо Ботев" в София. Това съобщиха от УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ", където бе транспортирана жената. В четвъртък, към 19.05 часа, в полицията е получен сигнал за инцидент в столичния кв. „Христо Ботев". Според първоначалната информацията, при конфликт, младеж на 24 години е нанесъл наранявания с хладно оръжие на три жени и дете, след което се е затворил в дома и отказал да го напусне. Пристигналите на място полицейски екипи от СДВР, Първо РУ и Специализираните полицейски сили са предприели действия за безопасното му извеждане. Той е задържан в Първо РУ.

Брюксел е категоричен: Споразумението за брекзит няма да се предоговаря

http://nakratko.bg/category/25/168395/


Европейският съвет отново е категоричен – няма да има предоговаряне на споразумението за брекзит. През изминалата нощ евролидерите потвърдиха, че постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания не подлежи на промени.

СТАВАТ ЧУДЕСА: 20-годишен студент посреща Коледа с победа над труднолечим рак

https://pik.bg/стават-чудеса-20-годишен-студент-посреща-коледа-с-победа-над-труднолечим-рак-news804016.html

СТАВАТ ЧУДЕСА: 20-годишен студент посреща Коледа с победа над труднолечим рак

В навечерието на един от най-светлите празници – Коледа, за едно семейство от Добрич той ще бъде най-щастливият от две години насам. 20-годишният Божидар Славов, който чу страшната диагноза – злокачествен тумор в синусите, поставена от български лекари, вече е напълно здрав.

Щастливият край сложиха проф. Назъм Коркут и д-р Алпер Юздилек от клиниката "Аджъбадем Маслак“ в Истанбул, разказва "Монитор".

Само преди дни Божидар бе на контролен преглед в Турция. "Професорът му каза: „Перфектен си! Ще се видим след две години“, казва щастливата майка на младежа Веселина Славова.

Много скоро след това кошмарът за семейството приключва. Божидар е опериран успешно и не са нужни никакви последващи процедури. В продължение на седмица младежът и баща му, който го придружава в Турция, са в дома на българската изселничка Айтен.

"Изключително сме благодарни на тази жена, защото тя сама предложи да ги приюти, грижеше се изцяло за тях през цялото време”, спомня си Веселина. След щастливата развръзка Божидар дарява 3700 лева от набраните средства за неговото лечение на две деца и жена на 40 години.

Следва абитуриентски бал, кандидатстване. В момента Божидар Славов е студент във втори курс в специалност "Телекомуникации“ в Техническия университет в София. В столицата е и по-голямата му сестра Гергана, която работи като счетоводител. Първоначално след операцията момчето ходи на прегледи в Турция на всеки три месеца, след това – на година. Следващият преглед ще е чак след две години.

Кийра Найтли вече е с Ордена на Британската империя

http://clubz.bg/77146-kijra_najtli_veche_e_s_ordena_na_britanskata_imperiq

Британската актриса Кийра Найтли стана носител на Ордена на Британската империя, който й бе връчен за нейната благотворителна и театрална дейност, предаде ТАСС.
Агенцията цитира пост на звездата в Туитър, където Найтли публикува видеокадри, на които се вижда как държи високото отличие.

Орденът беше връчен на актрисата в Бъкингамския дворец от британския престолонаследник принц Чарлз. Кийра Найтли пристигна на тържествентата церемония облечена в тоалет в цвят лимон и с елегантна шапка от модна къща "Шанел".

Свидетели на връчването на ордена станаха семейството на Кийра, нейният баща Уил Найтли, нейната майка Шърман Макдоналд и нейният съпруг, известният британски музикант Джеймс Райтън. Именно той направи протоколен гаф, като се появи в Бъкингамския дворец без вратовръзка.

Актрисата е родена през 1985 г. в Тедингтън, Мидълсекс, Англия. Тя прави своя актьорски дебют още като дете, като на 7-годишна възраст участва в телевизионната продукция от 1993 г. „Royal Celebration“. Кийра става международно известна през 2003 г. след главните си роли във филмите „Ритай като Бекъм“ и „Карибски пирати: Проклятието на черната перла“. С няколкото си последвали главни роли в холивудски продукции Кийра Найтли се превръща в една от най-популярните актриси през тези години. През 2005 г. е номинирана за Оскар за най-добра актриса за ролята си във филма „Гордост и предразсъдъци“. 

Министрите разпределиха набързо 1,7 млрд. лв. бюджетен излишък

http://nakratko.bg/category/59/168394/


1,7 млрд. лв. бюджетен излишък бяха разпределени от Министерския съвет ударно за час на последното му заседание. Общо бюджетният излишък до 1 ноември 2018 г. година е 2,8 млрд. лв., което прави по 400 лв. на глава от населението.

Оцветени цитруси и опасни меса - част от трапезата ни за Коледа

https://www.actualno.com/society/ocveteni-citrusi-i-opasni-mesa-chast-ot-trapezata-ni-za-koleda-news_711694.html

С наближаване на коледните празници зачестяват проверките на Българската агенция на храните (БАБХ) на търговци и хранителни стоки. "На пазара все още има некачествена и дори опасна за здравето на хората продукция. Така например част от цитрусовите плодове били боядисани, за да изглеждат по-апетитно и да се удължи трайността им", заяви в ефира на "Нова телевизия" изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. "Повечето от цитрусите се внасят от Турция. През нашата стр

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване