Президентът сезира Конституционния съд за бюджета

https://frognews.bg/novini/prezidentat-sezira-konstitutsionniia-sad-biudjeta.html

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за държавния бюджет за 2019 г. Според него те са в разрез с конституционните принципи на социалната и правовата държава и засягат основни права на гражданите. Въпреки оспорваните разпоредби президентът обнародва Закона за държавния бюджет.

Донорска ситуация във Варна: Транспортна авиогрупа Враждебна изпълни медицинска задача

http://www.moreto.net/novini.php?n=387715

Тази сутрин самолет C-27J „Spartan“ от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили излетя за летище Варна в изпълнение на специална задача – донорска ситуация за органна трансплантация в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, научи Moreto.

SOFIX отписа почти 1% от стойността си за седмицата

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofix-otpisa-pochti-1-ot-stoinostta-si-za-sedmicata-273709/

Около 44% от петъчния оборот беше формиран от 18 сделки с книжата на „Северкооп Гъмза Холдинг“ АД на обща стойност от малко над 1 млн. лв.

Болница Лозенец благодари на премиера, че няма да я закрива

https://offnews.bg//obshtestvo/bolnitca-lozenetc-blagodari-na-premiera-che-niama-da-ia-zakriva-693853.html

"Ръководството и целият екип на Университетска болница "Лозенец", преподавателите, студентите и специализантите изказват благодарност и признателност на министър-председателя Бойко Борисов за решението му да запази Университетска болница "Лозенец" като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Ние ще продължим да подкрепяме идеята за изграждането на нова Национална детска многопрофилна болница в България."

Това се казва в позиция, разпространена до медиите от пиар компанията, основана от Максим Бехар, M3 Communications Group, и озаглавена "Позиция на Университетска болница „Лозенец“ по повод решението на министър-председателя Бойко Борисов".

Предисторията

С решение на Министерския съвет от 22 ноември се предлага на Народното събрание изменение в Закона за лечебните заведения, което предвижда болница "Лозенец" вече да не е правителствена. Според мотивите се планира впоследствие тя да бъде преобразувана в многопрофилна педиатрична болница в България.

Болница "Лозенец" обаче е учебно-клиничната база на Медицинския факултет на Софийския университет и на тази база той е получил акредитация. Превръщането ѝ в педиатрична поставя в риск акредитацията, защото студентите не биха могли да се обучават по всички медицински направления. Отделно, превръщането ѝ в педиатрична би накарало лекарите - доценти, професори, асистенти - от останалите медицински специалности да потърсят работа в други болници, където ще могат да практикуват специалностите си. Така МФ на СУ ще остане не само без учебно-клинична база, но и без преподавателите си, които са лекари именно в "Лозенец".

Заради всичко това срещу решението на МС се обявиха проф. Любомир Спасов - директор на болницата и декан на Медицинския факултет, и Академичният съвет на висшето училище. Първият събра студенти и преподаватели и обяви, че факултетът е пред закриване. АС пък реши СУ да влезе в протестна готовност. И Спасов, и АС поискаха болницата да мине на подчинение на Софийския университет.

След като изслушаха всички аргументи, вчера депутатите от Комисията по здравеопазване към Народното събрание отхвърлиха проекта на МС на първо гласуване. От ГЕРБ твърдо подкрепиха законопроекта, но останалите съвсем не бяха така сигурни в правилността на хода и гласуването раздели народните представители - 11 "за" срещу 11 "въздържал се" и проектът не бе подкрепен.

От снощи насам премиерът Борисов коментира веднъж казуса, като подчерта, че твърдо не желае повече болница "Лозенец" да е правителствена и ще настоява пред Народното събрание за това. По въпроса за превръщането ѝ в педиатрична обаче отстъпи: "Държат да остане такава, каквато е, нека остане - заяви министър-председателят. - Но държа тя да си отиде към Министерството на здравеопазването. Там са компетентните органи, там е контролът, там е медицински одит".

Атентаторът от Страсбург – с 27 присъди и 4 години в затвора

http://nakratko.bg/category/25/168417/


Страсбург се връща към нормалния живот, след като полицията успя да ликвидира терориста, убил трима и ранил 13 души във вторник вечерта. 29-годишният Шериф Шекат има общо 27 присъди и е прекарал 4 години в затвора.

За КПКОНПИ, поддръжниците ѝ и другите накратко

http://clubz.bg/77169-za_kpkonpi_poddryjnicite_%D1%9D_i_drugite_nakratko

От първите дни на своето съществуване Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е обект на голямо обществено очакване. Като един величествен Дядо Коледа или всевластно божество по закон тя е призвана да възстановява чувството за справедливост в обществото.

И от управлението на Симеон Сакскобурготски, когато бе измислен първообразът на КОНПИ,  справедливостта е в процес на възстановяване. Но още от създаването си до ден днешен, въпреки разширяването на правомощията ѝ, Комисията има фундаментален проблем – има множество правомощия, но няма ясна идейна концепция за съществуването си и принципни основания за работата си.

Причините за това са, че корупцията и престъпността се борят по обвинение на прокуратурата пред съда, който монополно осъжда доказано виновните. После осъдените изтърпяват наказание, третират се негативно от държавата и обществото като осъждани, получават (евентуално) възможност за поправяне, а пред обществото се въздава справедливост и възмездие.

КОНПИ обаче не постига нито едно от тези неща поради следните причини:

- не е специализирана прокуратура, нито по наш, нито, например, по румънския модел, от който много наблюдатели у нас се възхищават (но не и авторът на този материал),

-  не е съд (макар на управляващите да им се иска да е или поне да не бъде контролирана от съда),

-  не реализира наказателна отговорност и последиците ѝ.

КОНПИ е административен апарат с три други функции:

- събира и проверява имуществените декларации на редица високопоставени лица от властта,

- при установено разминаване в имуществото или при повдигане на обвинение за редица престъпления прави проверка на имуществото на лицата и пристъпва към гражданска конфискация, ако има данни за такава,

-  произнася се за наличието или липсата на конфликт на интереси.

Тоест КОНПИ е една обикновена администрация, а относно конфискацията на имущество без наказателна санкция остава неотговорен въпросът доколко това е допустимо според българското законодателство и според правото на ЕС (очаква се произнасяне на Съда на ЕС). Липсва гаранция и че конфискацията не се прави по политически подбуди след като ръководството на КОНПИ се определя само от политически силната партия.

След като изяснихме какво е и по-важното – какво не е КОНПИ, ще коментираме следните събития отпреди дни. Само преди седмица Върховният касационен съд (ВКС) постанови тълкувателно решение, с което прие, че прекратяването на наказателното преследване е абсолютна пречка за последваща гражданската конфискация. Макар и тълкуванието да е по втория КОНПИ закон, внесен от ГЕРБ и подкрепен от тогавашното мнозинство в парламента от 2012 г., с който на практика КОНПИ стана безполезна от гледна точка на борбата с корупцията, решението събуди тревога. По-конкретно ВКС повдигна отново следните въпроси:

- доколко в българската правна доктрина е допустимо изобщо съществуването на конфискация, когато това не е съпроводено с наказателно преследване и осъждане,

- има ли незаконно придобито имущество, когато действията на придобилия го не са престъпни по своя характер?

След като няма ясен отговор на тези допълнителни два въпроса отново остава помайването какво точно е КОНПИ и за какво е възможно да се ползва, съществуването на КОНПИ под всичките ѝ форми среща сериозен юридически отпор.

Докато юристите се чудят години наред какво точно е КОНПИ, председателят на правната комисия в парламента Даниел Кирилов, ГЕРБ, ДПС и т.нар. патриоти за по-малко от седмица приеха промени в закона за КОНПИ, с които:

- бламират тълкувателното решение на ВКС,

- разширяват правомощията на КОНПИ да проверява всеки български гражданин от раждането до смъртта му,

- с обратна сила (отречен от цивилизования свят похват) обявяват, че за неприключилите преписки по старите КОНПИ закони ще се прилага новият закон и то със задна дата. Този подход, освен хаос у читателя, предизвиква хаос и в ума на правоприлагащия юрист, а и е на път да причини и държавнически хаос.

Защо се прави това ли?

Корупция се бори с ефективна прокуратура и независим съд, но това крие риск и за самите управляващи, и за близките до тях партии и бизнеси. Вместо това гласуваните законови промени навеждат на мисълта, че на управляващите по-скоро им трябва не орган за борба с корупцията, а силна бухалка за саморазправа. Публична тайна е, че от употреба на силови групировки през 90-те се премина на употреба на репресивни държавни структури – изглежда хем легитимно, хем е с пари на данъкоплатеца. А най-важното е, че по този начин съдът, който все още не е напълно политически подчинен, е заобиколен. А само подчинените институции затвърждават угодно управленческия произвол.
 

Защо е излишно ли?

Защото недекларирането на доходи и имущество може да бъде преследвано:

- като основание за проверка и ревизия от НАП,

- при съмнение за престъпление може да бъде проведено разследване и последващо повдигане на обвинение по глава седма от Наказателния кодекс „Престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи“. Това, което КОНПИ иска да може като правомощия с него прокуратурата и НАП разполагат и се предполага да умеят да свършат по-добре.

Освен това, всеки процес за ограничаване или потенциално ограничаване на основни права и свободи спрямо личността не може да бъде без мяра, без срок и без възможност за защита при всяко действие. Това обаче депутатите от правната комисия явно не го знаят, а дори и да го знаят - не го разбират, защото отварят врата за безсрочно проверяване от КОНПИ, а с това и за безмерен произвол.

Апропо, само преди няколко дни, на 10-и декември, се навършиха 73 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека. Български граждани, правната комисия на избраното от Вас Народно събрание, българското политическо статукво и КОНПИ Ви поздравяват със законови промени по повода.

Текстът е публикуван в сайта на Института за пазарна икономика. Подзаглавието е на редакцията.
 

Трябва ли да се върне софийското жителство? (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7200526

Трябва ли да се върне софийското жителство? (Видео)Гледайте TrendY и ще разберете! “Трябва ли да се върне софийското жителство”, пита тази седмица шеметният репортер Димитър Мартинов. Какви са отговорите на минувачите по столичните булеварди и колко телефонни номера успя да вземе този път? Освен столичаните и жените, танцуващи на пилон стават все повече.

Съливан: Ваше право е да решавате за "Турски поток" и F-16

https://dnes.dir.bg/politika/salivan-vashe-pravo-e-da-reshavate-za-turski-potok-i-f-16

За България е важна и диверсефикацията на енергийните източници, подчерта първият заместник-държавен секретар на САЩ

Президентът сезира Конституционния съд за част от държавния бюджет

https://www.actualno.com/politics/prezidentyt-sezira-konstitucionnija-syd-za-chast-ot-dyrjavnija-budjet-news_711785.html

Държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., които са в разрез с конституционните принципи на социалната и правовата държава. За да не забави действието на бюджетния закон от началото на 2019 г., президентът обнародва Закона за държавния бюджет на Република България, въпреки несъгласието с някои положения в него. Държавният глава сезира Конституционния съд за разпоредби, които засягат основни права на граж

Петя Аврамова: Българска лаборатория да провери качеството на пътищата

https://frognews.bg/novini/petia-avramova-balgarska-laboratoriia-proveri-kachestvoto-patishtata.html

Регионалното министерство подкрепя искането за проверка на качеството на пътищата в България, но то да бъде направено от българска лаборатория, при съвместно вземане на проби от наши и чужди експерти. Магистралата от София до Варна е планирано да е готова през 2024 година.

New bill aims to give Anticorruption Commission unlimited power, The draining of the Corporate Trade Bank (KTB) continues long after its bankruptcy in 2014, The parents of children with disabilities were named Bulgarian Helsinki Committee’s person of the

https://www.mediapool.bg/new-bill-aims-to-give-anticorruption-commission-unlimited-power-the-draining-of-the-corporate-trade-bank-ktb-continues-long-af-news287549.html

Commentary: Moving along: One step closer to the authoritative regime we are headed for   Bulgaria slowly yet steadily makes advances toward concentrating power to special law enforcement and justice structures, with the current Prosecutor’s Office as their guru. This process is coupled with steps to disconnect them from any systems of check and balanced or any form of public accountability altogether. The ultimate goal, as in any authoritarian regime, is to build a structure at the highest level of power, equip it with legitimate force and make it accountable only to itself. Very similar, indeed, to the power-house that is the Prosecutor’s Office. In a sense, special courts and committees are a natural expansion of a power center, which ultimately looks to grow. It is worth thinking of these bodies as no less than forms of alternative rule, without fear of sounding as paranoid conspiracy theorists, as there is mounting evidence on record in this regard.   The Prosecutor’s Office naturally operates as if it is a pressure tool of an authoritative regime, and now another weirdly crossover body – semi-law enforcement, semi-investigative but simultaneously none of the above – the Anticorruption Commission might expand even further its jurisdiction.   These institutions and the way they operate, bordering legality at best, are in plain sight, they are not secret, just the opposite: they proudly enforce whatever power they’ve dreamt up, and there is no way to counter that. This in itself might be a grim indicator that this society is not one to care enough to fight a future authoritative establishment.   The latest idea, which was just introduced to Parliament by the Parliamentary Justice Committee Danail Kirilov is for the Anticorruption Commission to be freed of the little justification it has to make when initiating probes, inquiries and asset attachments. The Anticorruption Commission is a civil assets confiscation body for illegally attained assets. It has the power to attach assets whenever it discovers substantial inconsistencies between an individual’s tax returns and assets. But the commission’s actions are very loosely bound by the court’s decisions: the commission doesn’t require a court’s ruling that a crime has been committed to act against ‘a suspect’. But it does require some justification and grounds for serious suspicion of illegally obtained assets. This is vague enough, and judging by the commission’s portfolio (including who is in it, and who is not) it is apparent that the commission acts not on grounds of impartial procedure, but as a tool for political leverage. Needless to say, the agency is hardly accountable to anybody.   And now, three days after the Supreme Court of Cassations ruled that in case of proven innocence procedures regarding asset confiscation must be discontinued. The latest bill, which Kirilov submitted to Parliament – apparently as a reaction to this ruling - lets go of the even now overly loose restrictions the commission must uphold. While now the commission is fairly free to do what it pleases in cases where a court has not yet ruled, the latest ruling bounds to stop in case of innocence. Kirilov proposes for this restriction to be dropped and for the commission to reserve the right to act in any case it deems fit, regardless of proven innocence in court. This means that if the bill is enacted into law, the Anticorruption Committee will become an essentially autonomous body, which has some substantial justice and law enforcement abilities but is entirely independent from the justice and law enforcement systems in the country. And, of course, by having independent power, unbound by court rulings, it would by definition be ‘above the law’ – by law. Much like the Prosecutor’s Office and especially its chief. Together with the Specialized Courts these institutions are beginning to form a dangerously potent power center, accountable only to the chief prosecutor, who is otherwise unaccountable. The bill passed its first reading in Parliament with lightning speed.   The fight for the independence of the justice system on the other end is held together by the head of the Supreme Court of Cassations, Lozan Panov. The feud between him and the chief prosecutor and his circle has been stirring up over the past year. Most recently, Panov ordered a review of the Special Court of Appeals’ very obviously biased decisions to reverse the previous instance’s ruling to release former mayor and deputy mayor of Mladost Dessislava Ivancheva and Bilyana Petrova under house arrest. The two are charged with receiving a 70’000 euro bribe for issuing a construction permit. The review by three supreme court judges concluded the rulings of the appeal judges are unjustifiable.   The former mayor and deputy mayor of Sofia’ district of Mladost, have been kept in jail for over seven months and under horrific living conditions, regardless of their deteriorating health. Since the prosecutors finished presenting their case to the court, and questioned all witnesses, there is no legitimate reason to keep the two in jail. The court released them under house arrest several times but every time the Special Appeals’ Court reverses the decision and returns them to jail. The appeal judges fail to give a legitimate reason why the reversal but they rule so anyway. After the supreme judges reviewed these decisions concluded that, indeed, the rulings are unjustified and illegal, the Supreme Judicial Council, which is the justice branch’s administrative body, and which is dominated by people close to the Chief Prosecutor, has initiated a procedure to try and remove Lozan Panov from his post.   In other words, the Social Appeals’ Court bluntly acts in disregard of the law, supreme court judges confirm, and the Supreme Judicial Council starts taking steps to remove the head of the Supreme Court of Cassations, fully in line with the wishes of the Prosecutor’s Office.   A significant part of the judicial branch in Bulgaria has long since been trying to branch out. Its unaccountability together with some key legislative reinforcements like the recent bill will boost its reach beyond the systems of power into a full-blown power state within the state. The prosecutor’s Office, along with the several patch-work appendixes are way on their way to achieving this. And with dominance over the Supreme Judicial Council, they might very well succeed in getting rid of the only counter force within the system, which might have some chance to it in check. The more likely scenario, however, is the opposite. Bulgaria is near closing its transformation into a prosecution state.   [div class='center_orange']In other news:[class='center_orange' div] The draining of the Corporate Trade Bank (KTB) continues long after its bankruptcy in 2014 KTB, which declared bankruptcy back in 2014 is still being drained through numerous trail proceedings of cases of depositors against the bank, Sega Daily reported. The actual money drain is realized through hefty legal fees to lawyers, which represent the bank to court as ‘special bank representatives.   After the collapse of the bank many companies and individuals, who kept deposits in KTB tried to save part of their money by shuffling takings and debts among each other. This way they managed to bypass the normal proceedings, which ultimately put them in a more favorable position compared to the rest of the depositors, who were not part of the scheme.   Now the syndicates are challenging the legitimacy of part of these deals, hence the large amount of cases in court.   The losses from the collapse of the fourth largest Bulgarian bank is estimated at about 4 billion euro.   Initially these cases were processed without a bank representative but the Supreme Court of Cassations recently ruled that this should be corrected and the bank must be represented at such proceedings, although there is no such requirement in the law.   In order to fulfill the newly ordered requirement by the SCC, the bank must be appointed a ‘special representative’ during court proceedings. These legal representatives’ fees could very well exceed 100’000 leva, according to Sega Daily sources, who are magistrates in these proceedings.   The supreme judges’ ruling is not legally binding regarding future cases, but it usually other judges tend to follow the SCC’s rulings as guidelines for their own. This means that it is very likely that in all similar cases to come the judges will require for the bankrupt bank to be represented by a ‘special representative’.   PM Boyko Borissov hopes Russia would release at least “ordinary” Ukrainian sailors PM Boyko Borissov said he hopes that Russia frees at least the ‘ordinary Ukrainian sailors’, held in a Russian jail.   “My opinion on the matter is clear and categorical: the immediate release of atleast the ordinary sailors. This would greatly help to resolve the crisis. Regardless of the domestic political issues, which these countries are seeking to resolve, this conflict must end.”, Borissov told journalists in Brussels.   “Bulgaria is in an especially vaunarable position in this conflict, not just because of the gas supply bu because of the its closeness and the Black Sea. I truly hope for the Russian authorities to have a positive outlook on the current proposal and for the ordinary sailors to be released. If there are guilty, let them punish them or dispute. This can really benefit the climate for upholding the Minsk Agreements, as well.”   Bulgaria officially condemned Russia detaining the 24 Ukrainian sailors but later President Roumen Radev blamed Ukraine for the crisis, thus mirroring Vladimir Putin’s stance on the matter.   Minister of Environment Neno Dimov agrees on Bansko ski zone territory with concessionaire Yulen Minister of Environment Neno Dimov met with Yulen’s executive director, Maya Hristozovska on Tuesday to discuss the new boundaries of the territory of Bansko ski zone. The talks are part of the negotiations for amendments to the concession contract with Yulen for parts of Pirin Nationa Park. The ministry issued an official announcement about the two sides agreeing on the extent of the territory but failed to inform on how large the territory in question is, nor how far it expands.   Just week ago, the Cabinet tasked the minister with taking action to amend the concession contract from 2001 with Yulen. The reason for the re-negotiation is that while the contract gives Yulen the right to operate on 99.55 hectares in fact Banko ski zone spans across 165 hectares. Instead of being sanctioned for breach of contract administratively or taken to court, however, the government will amend the contract to include the seized territories. Dimov assures that in exchange, Yulen will be paying much higher concession fees.   According to the group of green NGOs For the Nature, such a renegotiation will be illegal.   Bulgarian insurance sector on the brink of crisis with third consecutive resignation Orlin Penev The head of the National Green Card Insurance Office, Orlin Penev resigned on Thursday. This is the third key resignation at the top of the government insurance sector, leaving the insurance administration almost entirely without permanent high management. The Financial Supervision Commission is practically without its head, Karina Karaivanova will leave the position in February; her deputy, Ralica Agayn, who was in charge of insurance resigned back in August and no one has been appointed in her place. After Penev’s resignation, the only head of a national institution, dealing with insurance, still remain at their post is the head of the Guarantee Fund, Borislav Mihaylov.   The sector is clearly undergoing a crisis or heading for one. After one insurance company, providing the mandatory care insurance, declared bancrupcy earlier this year, there have been mounting complaints about insurance companies failing to pay insurence abroad. Also car insurance rates drastically increased over the past several months, and some insurance companies were raided by the State Agency for National Security.   On Wednesday Bulgaria was put under increased monitoring from the international Green Card system because of the high numbers of approved claims, which have gone unpaired by Bulgarian insurance companies.   According to Capital Weekly it is likely that the claims in questions are at least for the most part due to the largest player on the market, Lev Inc, which systematically refuses to pay claims made abroad, mainly in Romania and Italy citing insurance fraud. The story has been developing for over a year. In November of 2017 PM Boyko Borissov received an official warning from the bureau of EU insurance companies that Lev Inc and the fast-growing DallBog Zhivot I Zdrave have problems with paying for insurance claims.   The parents of children with disabilities were named Bulgarian Helsinki Committee’s person of the year The parents of children with disabilities have been named the human rights watchdog Bulgarian Helsinki Committee’s Person of the Year. The parents have been protesting for over half a year, demanding changes in the legislation concerning people with disabilities. The chairman of BHC, Krassimir Kanev described the parents’ actions over the past year as ‘the most massive human rights’ campaign in recent years.   “This award is not just for all protesting parents, it is for the hundreds of people with disabilities, who protested along with us. It is also for our fellow citizens abroad, who organized solidarity protests. It is also for those who supported us with slogans like ‘Don’t give up!’ and ‘We are with you!’. You gave us the courage to carry on”, the page of the protest, The System is Killing Us wrote on their wall.   This Sunday the parents established a civil initiative The System is Killing Us All. The newly formed initiative’s mission will be for Bulgaria to ratify the Optional Protocol to the UN Convention of the Rights of Persons with Disabilities. In addition, the group will work towards changing the way disabilities are assessed, namely to change the assessment approach to be more flexible and focused on the individual case.   Last week Parliament passed the amendments to the laws concerning persons with disabilities, which the protesting parents had demanded. The parents then announced they would finally call off the tent protest, which stood next to the Parliament building for seven months. After New Year’s they will put up tents again, this time in front of the Ministry of Healthcare and will demand changes in the way the local medical committees, which determine the degree to which a person is disabled, operate.

Британците ще трябва да плащат по 7 евро за безвизово пътуване в ЕС след Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200633

Британците ще трябва да плащат по 7 евро за безвизово пътуване в ЕС след БрекзитБританците ще трябва да плащат след Брекзит по седем евро, за да получат 3-годишно разрешително да пътуват в Европейския съюз, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. ЕС е процес на подготовка на нова система за безвизово пътуване, която трябва да е готова до 2021 г. Целта й е увеличаване на сигурността. Европейската комисия предложи Великобритания да

БНБ пуска в обращение нова серия банкноти (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=387693

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение нова серия банкноти, научи Moreto.net. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение.

Sanofi получи наградата „Социално отговорна компания“ в здравеопазването на Българската педиатрична асоциация

https://www.actualno.com/health/sanofi-poluchi-nagradata-socialno-otgovorna-kompanija-v-zdraveopazvaneto-na-bylgarskata-pediatrichna-asociacija-news_711139.html

Sanofi България получи престижното отличие на Българската педиатрична асоциация за социално отговорна компания в областта на детското здравеопазване. Наградата беше връчена на официална церемония в присъствието на председателя на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание Д-р Даниела Дариткова, над 300 медици, общественци и представители на неправителствени организации и на бизнеса. „Наградата е поредното признание за социално отговорната политика на Sanofi. Ние сме приели

Радев атакува бюджета пред Конституционния съд

https://dnes.dir.bg/politika/radev-atakuva-byudzheta-pred-konstitutsionniya-sad

Президентът иска парите от концесията на летище София да отидат в Сребърния фонд

Четвърта жертва на стрелбата в Страсбург

https://petel.bg/CHetvarta-zhertva-na-strelbata-v-Strasburg__295256

Френските спецчасти ликвидираха нападателя от коледния базар. Мъжът беше открит в склад в един от кварталите на Страсбург. В акцията са у...

Община Търговище осигури къща, в която бездомни да се приютят

https://petel.bg/Obshhina-Targovishhe-osiguri-kashha--v-koyato-bezdomni-da-se-priyutyat__295254

Отново вали сняг в страната. Има ли къде да се скрият от студа хората без дом или изпадналите в затруднено положение? В Община Търговище оф...

Места без ток във Варна и региона за уикенда

http://www.varna24.bg/news/835356.html

<strong>Събота, 15.12.2018 г.:</strong> В периода 03.12.2018 - 21.12.2018 от 09:00 ч. ...

Цветанов на работна среща с посланика на Турция в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200617

Цветанов на работна среща с посланика на Турция в БългарияПредседателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с посланика на Турция в България Н.Пр. д-р Хасан Улусой. По време на разговора бяха обсъдени двустранните отношения, като бе отбелязано отличното сътрудничество по охраната на българо-турската граница. Цветанов благодари на посланик Улусой за

Протести на "жълти жилетки" и в Израел - срещу повишаването на цените

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200613

Протести на "жълти жилетки" и в Израел - срещу повишаването на ценитеНяколкостотин израелски "жълти жилетки" участваха днес в протести в Тел Авив и Ерусалим срещу предстоящо повишаване на цените, следвайки примера на движението, разтърсило в последните седмици Франция, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА. Видеоклипове в социалните мрежи от проявите в двата града показаха хора в сигналножълти

Sanofi получи наградата „Социално отговорна компания“ в здравеопазването на Българската педиатрична асоциация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7194549

Sanofi получи наградата „Социално отговорна компания“ в здравеопазването на Българската педиатрична асоциацияSanofi България получи престижното отличие на Българската педиатрична асоциация за социално отговорна компания в областта на детското здравеопазване. Наградата беше връчена на официална церемония в присъствието на председателя на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание Д-р Даниела Дариткова, над 300 медици,

Коледна украса "открехна" електрически стълбове в София

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/12/14/3362405_koledna_ukrasa_otkrehna_elektricheski_stulbove_v_sofiia/?ref=rss


Заради включването на коледната украса по столичната улица "Фритьоф Нансен" вратичките на някои от електрическите стълбове са открехнати, а от тях излиза захранващ кабел.<br /><br />По тази причина някои от стълбовете по улицата в участъка между булевардите "Патриарх Евтимий" и "Христо Ботев" са завързани с тел.<br /><br />Проверка на служители на Столичната община е установила само един стърчащ кабел, който обаче не е бил под напрежение....

ВМС направиха Коледен базар за деца на загинали военнослужещи във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=387685

За поредна година в Щаба на Военноморските сили във Варна се проведе благотворителен коледен базар, предаде репортер на Moreto.net. На него военнослужещи и цивилни служители представиха различни кулинарни специалитети приготвени от самите тях, както и ръчно изработени сувенири.

Пресконференция за съвместните полицейски патрули в Банско

http://www.struma.com/obshtestvo/preskonferenciya-za-suvmestnite-policeiski-patruli-v-bansko_143165/

Кметът на Община Банско, Георги Икономов, ще бъде домакин на традиционната в началото на активния туристически сезон пресконференция на ОД на МВР-Благоевград. Директор Николай Хаджиев, заедно с консулите на Гърция и Румъния в България, ще представят информация за организацията на патрулно-постовата дейност за опазване на обществения ред и сигурността на туристите през зимния туристически сезон в град Банско, в колаборация между трите европейски държави - България, Румъния и...

Продължава

Британското кралско семейство пусна коледните си картички (снимки)

https://www.mediapool.bg/britanskoto-kralsko-semeistvo-pusna-kolednite-si-kartichki-snimki-news287548.html

Британската кралска фамилия разпространи своите традиционни коледни картички, като семействата на принцовете Уилям и Хари споделиха своите най-предпочитани и доста различни снимки от отиващата си 2018 г. Херцогът и херцогинята на Съксес (принц Хари и Меган Маркъл) пускат очарователна черно-бяла снимка от много личен момент на тяхната сватба. Двамата са заснети в гръб с преплетени ръце да наблюдават фойерверките по случай сватбеното им тържество над Фрогмор хаус в замъка Уиндзор. Снимката, която е дело но фотографа Крис Елъртън, не е показвана досега. Херцогът и херцогинята на Кеймбридж (принц Уилям и Кейт Мидълтън) са предпочели снимка, на която се вижда цялото семейство с трите им деца, заснети в дома им в Норфолк. Петимата позират на есенен пейзаж, облегнати на голям клон от дърво. Кейт е гушнала принц Луи, който в момента е на около осем месеца. Дъщеричката им, принцеса Шалрот, е застанала между майка си и баща си, а първородният им син Джордж е зад тях, игриво вдигнал единия си крак, докато прегръща раменете на баща си. Стилът на тази фотография е доста по-различен от коледната им картичказа 2017 г., когато семейството – тогава само четиричленно, позира на студийна снимка в официално облекло, решено в бледосиньо и тъмносиньо. Новите коледни картички на двете семейства бяха пуснати в един същи ден от двореца и почти едновременно с това публикувани в социалните медии.

Самотната Канада между две суперсили

https://www.investor.bg/nachalo/0/a/samotnata-kanada-mejdu-dve-supersili-273685/

Канада е притисната между две свръхсили и понася наказанието, а нейният съюзник на юг не ѝ се притичва на помощ

Първи СНИМКИ от мястото, където намериха трупа на шефа на КАТ-Казанлък

http://www.struma.com/sinya-lampa/purvi-snimki-ot-myastoto-kudeto-nameriha-trupa-na-shefa-na_143164/

Преди по-малко от час се разбра, че мистериозно изчезналият шеф на КАТ-Казанлък Тодор Николов е намерен прострелян в автомобила си близо до Бузовград. В момента тече оглед на мястото на инцидента. Информацията за изчезването му беше разпространена в четвъртък.

Той е разведен и живеел със сестра си в Бузовград. Именно тя подала сигнал за изчезването му. Мистерията с безследно изчезналия шеф на казанлъшкия КАТ се заплита! Освен това се оказа, че липсва служебното му оръжие от...

Продължава

Нова серия 100-левови банкноти пуска БНБ от 28 декември

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FKKigMMVEHQ/

phpkr3ojqОбщият дизайн и елементи се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обръщение. Новото е по-усъвършенстваната им защита, каза подуправителят на Българската народна банка Калин Христов на пресконференция днес и допълни, че технологиите непрестанно се развиват, част от тях остаряват и се налага усъвършенстването им.

Той подчерта, че новите банкноти (8 млн. броя от които ще бъдат пуснати тази година, а догодина – още 14 млн.) не заменят досегашните, които са емисия 2003. Те не се изтеглят от пазара, а остават валидно средство за разплащане за неопределен период от време.

Новите защитни елементи в столевките от емисия 2018 са:

– допълнителен знак за незрящи – състои се от пет дебели и шест тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата;

– холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на еделвайс и профил на Алеко Константинов; цветен холограмен портрет на Алеко Константинов; детайл от паметник на Алеко Константинов, променящ цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при промяна на ъгъла на наблюдение; динамичен шахматен ефект с промяна на цвета от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при промяна на ъгъла на наблюдение и обемно триизмерно изображение на числото 100;

– мастило с оптичен ефект – числото 100 е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен шахматен ефект, което при промяна на ъгъла на наблюдение се променя от смарагдовозелено към сапфиреносиньо;

– осигурителна нишка – вградена в хартията и частично излизаща от обратната страна със светъл повтарящ се текст „БНБ 100“ и с динамичен шахматен ефект, променяща цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо (Изображението на повтарящия се текст „БНБ 100“ се чете от лицевата страна при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.);

– воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Алеко Константинов. Изображенията се наблюдават и от обратната страна на банкнотата.

Часовникът и заглавната страница на книгата “Бай Ганьо” също могат да се видят на новата банкнота, а при инфрачервено наблюдение се открива и заглавната страница на пътеписа “До Чикаго и назад”.

Новата банкнота е изработена от памучна хартия и за първи път над памука има лак, чиято цел е в банкнотата да не попиват вода и мазнина, тоест да се удължи животът им.

БНБ планира изцяло нова серия банкноти и започва със столевовата, защото тя е единствената, от която няма втора серия – единствената е тази от 2003 г., обясни Христов. Централните банкери са решили останалите банкноти да се пускат в низходящ ред, т.е. следващата ще е 50-левовата. А кога ще видим новия ѝ вариант, все още БНБ не разкрива.

Кандидатите за Бюрото за контрол на СРС си спретнаха скандал кой колко ходи на работа

https://www.actualno.com/politics/kandidatite-za-buroto-za-kontrol-na-srs-si-spretnaha-skandal-koj-kolko-hodi-na-rabota-news_711765.html

Следващата седмица (17 - 21 декември) парламентът ще избира състав и ръководство на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. След като изслуша кандидатите, парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения прие да предложи в пленарна зала за състава на шестчленното бюро досегашният му ръководител Бойко Рашков и Илия Ганев - кандидатур

Забравиха човешко сърце в самолет

https://dnes.dir.bg/spektar/zabraviha-choveshko-sartse-v-samolet

"Ужасяваща история на гнусно нехайство", заяви пътник, който е бил донор

Военноморският музей представя изложба с най-интересните експонати, дарени през 2018 г.

http://www.varna24.bg/news/835351.html

На 19 декември от 11.00 ч. Военноморският музей открива традиционната годишна изложба "По пътя ...

Швеция подобри офертата си за изтребителите Gripen

https://frognews.bg/novini/shvetsiia-podobri-ofertata-iztrebitelite-gripen.html

Швеция е представила подобрена оферта пред българското Министерство на отбраната. Шведското правителство е оптимизирало офертата за Gripen и вече предложението е за 10 изтребителя, а не за 8.

Швеция подобри офертата си за изтребителите Gripen

https://frognews.bg/biznes-turisam/shvetsiia-podobri-ofertata-iztrebitelite-gripen.html

Швеция е представила подобрена оферта пред българското Министерство на отбраната. Шведското правителство е оптимизирало офертата за Gripen и вече предложението е за 10 изтребителя, а не за 8.

Бургаската опера с поредна проява в Експозиционен център „Флора“

https://www.actualno.com/burgas/burgaskata-opera-s-poredna-projava-v-ekspozicionen-centyr-flora-news_711778.html

Проектът „Вокален бутик“, продължава да радва меломаните в Бургас. И тази неделя от 11 часа в Експозиционен център „Флора“ ще звучат откъси от класически оперни творби. Солистите на бургаската опера Мария Цветкова, Нона Кръстникова, Смилена Султанова, Йордан Христозов, Диман Панчев, Делян Славов и Костадин Мечков ще пеят под съпровод на пиано на Райна Попова. Неделното вокално матине, включва творби от композиторите Верди, Пучини, Рахманинов, Бизе, Донице

60 млн. лв. са необходими за ремонт на АМ „Тракия“ в участъка между Чирпан и Стара Загора

http://www.cross.bg/obshtinskite-kontrol-potrebitelite-1591648.html

/КРОСС/ 60 млн. лева е индикативната стойност за извършване на превантивен ремонт на участъка между Чирпан и Стара Загора на АМ „Тракия". Това съобщи при участието си в парламентарния контрол днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Възможност за осигуряването им ще се търси при разчета на средствата на Агенция „Пътна инфраструктура" през 2019 г. Министърът напомни, че с цел повишаване на безопасността в участъка скоростта на движение е ограничена до 90 км/ч в двете платна. Срокът на действие на временната организация е до 20 декември тази година. От датата на въвеждане на временната организация се наблюдава чувствително намаляване на броя на регистрираните пътнотранспортни произшествия. Поради тази причина и предвид зимния сезон експертите са на мнение, че е целесъобразно ограничението на скоростта да продължи до 30 март 2019 г. Очаква се експертите да направят предложение до ръководството на агенцията за удължаване на срока на действие на заповедта. В процес на изработване е нова концепция за обслужване на потребителите с кадастрална информация, в която освен експертно кадрово обезпечаване се предвижда тристепенна система на контрол, каза още регионалният министър. Тя обясни, че той ще бъде вътрешен в съответното звено, контрол и проверка на сигналите срещу незаконни или неправилни действия или бездействия на служители, извършвани от съответното звено от централната администрация на Агенцията

Жертвите на терористичната атака в Страсбург вече станаха 4

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200600

Жертвите на терористичната атака в Страсбург вече станаха 4Издъхнал е четвърти човек, ранен при терористичната атака на Коледния пазар в Страсбург, съобщи прокурорът на Париж, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Очаквайте

Бившият Пионерски дом в Поморие става Дом на изкуствата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4wqSgQxQrUk/

dom-izkustva-pomorieОт 130 проектни предложения, 42 бяха одобрени за финансиране по Втората покана от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, сред които е и проектът на Община Поморие за създаване на „Дом на изкуствата”. Това стана ясно по време на заседанието на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Турция 2014–2020 г, което се проведе на 13 декември 2018 г., в град Поморие. Заседанието беше председателствано от Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството и съпредседателствано от Бейза Туран от Министерство на външните работи на Република Турция, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

Проектът на Община Поморие е за изграждане на културен център в сградата на бившия Пионерски дом, която е културна ценност от местно значение. Дейностите в проекта включват реконструиране на сградата, възстановяване на автентичния ѝ вид и превръщането ѝ, заедно със съществуващата танцова зала към Центъра за работа с деца, в нов културен център и Дом на изкуствата.

Партерът на сградата ще се обособи като Арт-клуб с изложбени площи. Стаите на етажа ще се оформят като ателиета за актьорско майсторство, рисуване, моделиране и пеене. Танцовата зала и сервизните помещения също ще бъдат основно ремонтирани, а сградата – изцяло санирана.

Одобреният проект е по Приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“ и е на стойност 499 489.66 EUR, която е 100% безвъзмездна финансова помощ.

Китай отлага наказателните мита за американски коли

http://www.moreto.net/novini.php?n=387700

Китай съобщи, че ще отложи налагането на наказателни мита върху произведените в САЩ автомобили и авточасти за три месеца от 1 януари. Този ход е още един знак, че примирието между Пекин и Вашингтон не е изчезнало заради неотдавнашния арест в Канада на висш представител на китайски телекомуникационен гигант по искане на Съединените щати.

Работите до късно? Търсете детето си в районното!

http://www.varna24.bg/news/835339.html

"Децата от занималня, които не са взети до 18.00 ч. ще бъдат отвеждани в 7 РУ на МВР". ...

Шефът на КАТ в Казанлък се е самоубил

http://www.varna24.bg/news/835345.html

Началникът на пътна полиция в Казанлък Тодор Николов се е самоубил с изстрел в слепоочието със ...

Президентът даде бюджета на Конституционния съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200604

Президентът даде бюджета на Конституционния съдЗа да не забави действието на бюджетния закон от началото на 2019 г., президентът обнародва Закона за държавния бюджет на Република България, въпреки несъгласието с някои положения в него. Държавният глава сезира Конституционния съд за разпоредби, които засягат основни права на гражданите. Конституционното им признание изисква от законодателя да

Джон Силъван: Отношенията ни с България са по-добри от всякога

https://pik.bg/джон-силъван-отношенията-ни-с-българия-са-по-добри-от-всякога-news804236.html

Джон Силъван: Отношенията ни с България са по-добри от всякога

 Двустранните ни отношения са по-силни от всякога и непрекъснато се засилват. Това каза заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан в Министерски съвет след среща с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. „България е много важен партньор и приятел в региона. Ценим приятелските ни отношения“, заяви той. „Проведохме много ползотворна среща. Разгледахме различни теми, от национална сигурност до икономическите ни отношения“, обясни Джон Съливан.

„Взаимоотношенията ни с България се задълбочават и са много динамични“, коментира той. „Обсъдихме плановете за модернизация на Въоръжените сили и диверсификацията на енергийните източници“, поясни зам.-държавният секретар на САЩ. „Продължавам визитата си и утре със срещи с президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов“, посочи Съливан и допълни, че ще проведе среща и с българи, които са специализирали в САЩ и са се върнали да прилагат опита си в България.

Легендата Том Джоунс ще пее в Античния театър в Пловдив на 24 юни

http://www.cross.bg/plovdiv-jones-myzikalni-1591647.html

/КРОСС/ Легендарният британски музикант Том Джоунс идва в Пловдив през лятото. На 24 юни той ще пее на Античния театър. Концертът му се организира от София Мюзик Ентърпрайсис с подкрепата на Община Пловдив, като част от Календара на културните събития на Община Пловдив за 2019 година. Ще бъдат пуснати само 3 хиляди билета на цени от 80 до 170 лева, като продажбата им стартира днес. Mалко артисти могат да се похвалят със забележителна над 50-годишна кариера, все по- успешна с течение на времето.Tom Jones получава най-възторжени отзиви за работата по последните си албуми Long Lost Suitcase, Spirit In The Room и Praise & Blame, които затвърждават неговата световна популярност като изпълнител и творец. Критиците са единодушни в адмирациите си, както за творчеството му, така и за концертните му изпълнения на живо. Tom Jones е един от най-продуктивните артисти в света. Албумът от 1999г. Reload продава 5 млн. копия и е един от най-търсените в дискографията му. Той умело експериментира с различни музикални стилове. Въпреки че е известен с хитове като Sexbomb, Kiss, It's Not Unusual, Delilah, What's New Pussycat, I'll Never Fall In Love Again и If I Only Knew, в творчеството му преди всичко има изключителен рок и блус заряд. Певецът завладява хората по цялото земно кълбо със силата на гласа си и неповторимата си харизматичност.Tom Jones е безспорен идол на няколко поколения. За него няма музикални граници, жанрове и епохи.  

Investor Media Group: Посветени сме на комуникацията

https://www.investor.bg/medii/455/a/investor-media-group-posveteni-sme-na-komunikaciiata-273692/

„Клуб Инвестор“ за поредна година посрещна гости и партньори от света на бизнеса

Новата столевка на БНБ е с пълната гама от защитни елементи

https://www.investor.bg/novini/346/a/novata-stolevka-na-bnb-e-s-pylnata-gama-ot-zashtitni-elementi-273680/

Банкнотата променя цвета си в детайл от паметник на Алеко Константинов от смарагдовозелено към сапфиреносиньо, има обемно триизмерно изображение на числото 100

Откриха мъртъв шефа на КАТ-Казанлък, който изчезна мистериозно!

http://www.struma.com/sinya-lampa/otkriha-murtuv-shefa-na-kat-kazanluk-koito-izchezna-misteriozno_143163/

Близо до Бузовград е намерен прострелян в автомобила му началникът на КАТ Казанлък Тодор Николов. Това съобщи БГНЕС. БЛИЦ припомня, чеизоставени ключове са били първата следа, по която се е разбрало, ченещо странно се е случило с шефа на КАТ-Казанлък Тодор Николов. Той изчезна мистериозно преди дни. Драмата около случилото започна да се задълбочава.

Вчера пък сестра му направи горещ апел във фейбук. Все още няма информация дали Тодор Николов е имал някакви лични проблеми. Проведени...

Продължава

Валерия Велева изригна в „Още от деня”: Вълната от атентати в Европа се дължи...

https://petel.bg/Valeriya-Veleva-izrigna-v----Oshhe-ot-denya-----Valnata-ot-atentati-v-Evropa-se-dalzhi---__295253

Кадър: БНТ Журналистът Валерия Велева и Григор Лилов коментираха в „Още от деня” по БНТ причините за вълната от атентати в Европа. Е...

Роналдо ще бъде осъден на 2 г. затвор за данъчни измами

https://petel.bg/Ronaldo-shhe-bade-osaden-na-2-g--zatvor-za-danachni-izmami__295252

Нападателят на "Ювентус" Кристиано Роналдо ще получи двугодишна присъда за укриване на данъци на стойност 14.7 млн. евро, когато се появи п...

В рамките на дни уволниха, назначиха и пак уволниха началника на регионалното образование в Русе

https://www.actualno.com/ruse/v-ramkite-na-dni-uvolniha-naznachiha-i-pak-uvolniha-nachalnika-na-regionalnoto-obrazovanie-v-ruse-news_711774.html

Началникът на Регионално управление на образованието в Русе Димитър Райнов отново е освободен от длъжност с решение на Министерството на образованието и науката. Преди дни той бе възстановен като шеф на образованието в Русе от петчленен състав на Върховния административен съд. На 13 декември Димитър Райнов е подписал две заповеди – едната за възстановяването му, а другата за отстраняването му от длъжност. Веднага след това е предложено освобождаване от поста с компенсация от

България - земя на мамини синчета

http://clubz.bg/77155-bylgariq_zemq_na_mamini_sincheta

Международен ден на младежта.

България се превръща в земя на мамини синчета. Младите българи на възраст от 16 до 29 години, които живеят с родителите си, са с близо 20 на сто повече от младите българки, показват данни, обявени днес от Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

Те сочат, България, където разликата между деловете на младежите и девойките, които живеят с мама и тате (19,3%) е най-голяма и е в полза на младежите.

Делът на младите хора на възраст от 16 до 29 години, живеещи с родителите си през 2017  година е била 68,2 % в целия ЕС. За младите мъже този дял е бил 73,3 %, докато за младите жени той е бил 62.9 % - разлика от 10,4 процентни пункта.

Във всяка държава членка делът на младите жени, които живеят с родителите си е по-голям от този на младите мъже. Втората след българската разлика е румънската (17,2 процентни пункта). Най-малки са разликите в Испания (5,7 процентни пункта), Швеция (4,7 процентни пункта) и Малта (4,6 процентни пункта).

Най-големи дялове на млади мъже, които живеят с родителите си имат Хърватия (93,1 %), Словакия (89,2 %), Италия (88,3 %) и Малта (87,0 %), докато за младите жени най-високи дялове са установени в Малта (82,4 %) и Хърватия (82,3 %). Най-ниски проценти за двата пола отбелязват Финландия(40,8 % за младите мъже и 30,1 % за младите жени) и Дания (39,5 % за младите мъже и 31,9 % за младите жени). За България тези дялове са приблизителто 82% за младите мъже и 62% за младите жени.

Кой е мъжът, убил баба си и ранил още трима в столичния квартал „Христо Ботев“?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koj-e-myzhyt-ubil-baba-si-i-ranil-oshte-trima-v-stolichniia-kvartal-hristo-botev-2137382

24-годишният Силвестър Стоилов, който уби баба си и рани майка си, сестра си и дете в София е бил нападнат и пребит преди около седмица. Това разказват съседи на семейството в столичния квартал „Христо Ботев”. По думите им, мъжът никога не е създавал конфликти, бил е в много добри отношения с родни

Военен „Спартан“ включен в донорска ситуация

https://pik.bg/военен-„спартан“-включен-в-донорска-ситуация-news804230.html

Военен „Спартан“ включен в донорска ситуация

Тази сутрин самолет C-27J „Spartan“ от транспортна авиогрупа "Враждебна" на Военновъздушните сили излетя за летище Варна в изпълнение на специална задача – донорска ситуация за органна трансплантация в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, съобщават от Министерство на отбраната.

На борда на самолета се намираха два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ „Александровска“. В 15:19 часа днес, 14 декември, самолетът кацна обратно на летище "Враждебна". Задачата беше изпълнена успешно, независимо от сложните метеорологични условия.

Командир на екипажа е капитан Николай Георгиев, помощник-командир - капитан Калина Денева, и борден инженер капитан Огнян Лидански.

Болница "Лозенец" благодари на Борисов, че няма да става детска

https://dnes.dir.bg/politika/bolnitsa-lozenets-blagodari-na-borisov

Ще продължим да подкрепяме идеята за детска клиника, заявиха от здравното заведение

Над 60% загуби на вода във ВиК мрежите за 2017 г.

http://www.cross.bg/protzenta-mrezhata-voda-1591646.html

/КРОСС/ Над 60 процента загуби на вода по мрежата на ВиК дружествата са отчетени през 2017 г. Това съобщи директорът на дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" към Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Ивайло Касчиев, който представи на брифинг пред журналисти сравнителния анализ на ВиК сектора за 2017 г. През изминалата година не само, че не се отчита подобрение в този показател, но той дори повишава спрямо 2016 г. През 2017 г. са отчетени 61,24 процента загуба на вода по мрежата, докато година по-рано те са били 60,76 процента. Една мерките, които ВиК дружества трябва да направят, за да намаляват загубите на вода, е мрежата да бъде зонирана, смята Касчиев. Т.е. мрежата трябва да бъде разделена на обособени зони на входа, на които да има постоянно измерване. По този начин операторът ще може следи отделните части на мрежата и ще може да определи местата, които са с по-големи загуби, за да планира мерки за тяхното отстраняване, обясни той. За 2017 г. едва 15 процента от тези зони, които трябва да бъдат изградени в България, са факт. Това показва, че ВиК операторите нямат надеждни данни за входа на водоснабдителната система. Освен това малко над половината от всички водомери, които са монтирани на сгради и водопроводни отклонения, са в техническа и метрологична годност. Само 8,5 процента от водомерите през 2017 г. са преминали техническа проверка, въпреки че 1/5 годишно от тях трябва да бъдат задължително проверени, показа анализът на КЕВР

Юнкер обяснява разправия с Мей: "Не танцувахме... После тя ме целуна"

http://clubz.bg/77184-yunker_obqsnqva_razpraviq_s_mej_ne_tancuvahme_posle_tq_me_celuna

Преседателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск се опитаха в петък да изгладят отношенията с британската министър- председателка Тереза Мей, които се видимо се обтегнаха в завършилата същия ден среща на върха в Брюксел. Медиите разпространиха видеозапис, на който Мей нервно иска обяснение от Юнкер за негови думи по неин адрес, а той се опитва да я успокои. 

След края на Европейския съвет Юнкер увери журалистите, че "безкрайно уважава" Мей и призна, че "тя върши много трудна работа", опитвайки се да убеди британския парламент да одобри постигнатото от нея споразумение с ЕС за "Брекзит".

След като записът плъзна из интернет, стана ясно, че Мей е искала от Юнкер обяснение за това, че пред журналисти е нарекъл "мъгляви" исканията към колегите и в срещата на върха в четвъртък вечер.

Запитан какво точно става между него и Мей на записа, Юнкер отговори:

"Не танцувахме... Тя е помислила, че снощи съм я критикувал, като съм казал, че британската позиция (в преговорите с ЕС) е мъглява. Не съм имал предвид нея, а целия дебат във Великобритания. Наблюдавах дебатите в британския парламент и не разбрах в каква посока поемат депутатите. Като провери какво съм казал, тя ме целуна".

Попитан какво да се очаква, след като Мей днес съобщи, че в следващите дни ще има още договорки между Лондон и ЕС за допълнителни уверения по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия, Юнкер каза, че няма да бъде в Брюксел за Коледа.

"Имах много срещи с Мей, възхищавам й се, тя е много смела, върши работата си по възможно най-добрия начин. Подкрепям начина, по който работи", каза той. "Това, което трябва да обсъждаме сега, са бъдещите отношения ЕС-Великобритания. Секунда след утвърждаването на споразумението от Европейския парламент и парламента в Лондон, започваме преговорите по бъдещите отношения". 

Юнкер каза, че е следил подробно дебата в британския парламент за сделката за "Брекзит" и  забелязал "дълбоко недоверие към ЕС".

"Това не е добра основа за бъдещите преговори", каза той. "За да убедим британските депутати, че наистина не искаме постоянна предпазна мярка за Ирландия, трябва да преговаряме. На заседанието на Европейския съвет снощи бе съвсем ясно, че никой не е съгласен по никакъв начин да отвори за предоговаряне споразумението".

"Трябва да понижим температурата. Няма да отговоря на нападките срещу Европа и Европейската комисия, макар да ми се иска", добави Юнкер.

Туск каза, че 27-те европейски лидери са третирали Мей "с повече емпатия и уважение от някои британски депутати". По думите му вчерашните заключения на Европейския съвет са "добър знак, че сме готови да препотвърдим уверенията си и добрата си воля за предпазната мярка за Ирландия".

Той пътвърди, че лидерите са направили възможвото, за да улеснят приемането на споразумението за "Брекзит" от британския парламент, но изключват отварянето му за още преговори.

Заплахи със съд и лъжи белязаха дебата за новото Бюро за контрол на СРС

https://www.mediapool.bg/zaplahi-sas-sad-i-lazhi-belyazaha-debata-za-novoto-byuro-za-kontrol-na-srs-news287547.html

Заплахи със съд и обвинения в лъжи за това кой колко е ходил на работа белязаха в петък публичното изслушване на кандидатите за членове на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). Скандалът бе между сегашния председател Бойко Рашков и тримата негови колеги – Огнян Стоичков, Илия Ганев и Огнян Атанасов. Всички те са кандидати за втори мандат в институцията. Отсега е ясно, че Рашков няма шанс да бъде избран за член на Бюрото заради конфликтите си с главния прокурор Сотир Цацаров и ГЕРБ. Впечатлението е, че управляващите искат да обезсмислят институцията чрез назначаването на удобни хора в новия му състав, за да си спестят бъдещи скандали. Бюрото за контрол на СРС е една от най-важните институции в държавата. Тя единствена може да контролира подслушването и следенето на гражданите, осъществявано от специалните служби (често по искане на прокуратурата) и одобрявано от съдилищата. Бюрото бе създадено преди пет години, а за негов началник бе избран Бойко Рашков – бивш шеф на националното следствие и неуспешен кандидат за главен прокурор през 1999 година. Бойко Рашков бе активен на тази позиция, подпомаган от заместника си Георги Гатев (известен адвокат). Проверките на Бюрото доведоха до аферата "Червей", която бе последвана от отстраняването на шефката на Софийския градски съд Владимира Янева, известна като семейната приятелка на Цветан Цветанов. По-късно Янева бе осъдена за одобряване на незаконно подслушване. "Червей" на свой ред доведе до аферата "Яневагейт", която нанесе тежък удар по Сотир Цацаров и Бойко Борисов след изтичането на записите на разговори на Янева със съдия Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. Отговорът не закъсня. След оперативна комбинация между прокуратурата и ДАНС Георги Гатев бе отстранен от Бюрото заради отнемане на допуска му до секретна информация. Междувременно прокуратурата и ДАНС започнаха да блокират и проверките на Бюрото. Изслушването в парламентарната комисия обаче бе напълно доминирано от доклад на Бойко Рашков за работните навици на неговите колеги в комисията. Докладът на Рашков Огнян Стоичков е номиниран за втори мандат от "Атака", Илия Ганев от БСП, а Огнян Атанасов от ГЕРБ. Освен тях, за петте места в Бюрото ще се борят още настоящият му председател Бойко Рашков (номиниран пак от БСП), свързваният с Делян Пеевски енергиен експерт Илко Желязков (издигнат от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ) и неизвестният за широката публика Павел Иванов (номиниран от "Воля"). За бъдещ шеф на бюрото се спряга Огнян Стоичков, който е юрист. Един от проблемите със Стоичков е, че от началото на 2014 г. досега той е отсъствал от работа без уважителни причини 429 работни дни, твърди докладът на Рашков. Той е отказал да извърши и поверени му проверки в 10 съдебни райони. В доклада на Рашков се казва, че Стоичков, Атанасов и Ганев са успели да бламират и решение за комплексни проверки в София. Досегашният член на бюрото Илия Ганев също има навика да не ходи на работа – общо 373 пропуснати работни дни за 5 години, пише Рашков. След като въпросът е поставен от Бойко Рашков още през есента на 2014 г. Ганев се е обърнал към него по време на заседание на Бюрото с думите: "Какво ще ми направиш, бе, Бойко, ще ме уволниш ли?". Този щрих от доклада бе потвърден лично от Рашков пред депутатите. Въпросът за скандалите в комисията бе поставен по време на изслушването от депутата Славчо Велков (БСП). Той поиска от членовете на комисията да вземат отношение, но срещна съпротивата от колегите си. Председателят на ресорната парламентарна комисия Димитър Лазаров (ГЕРБ) призова Велков "да спазим нивото на Народното събрание и да уважаване институцията Бюро за СРС". Той напомни, че Бойко Рашков е предал доклад за колегите си, но никой не е написал за самия него. Цветан Цветанов също показа нежелание да се говори за скандалите в Бюрото. "Не кореспондира с авторитета, който трябва да градим на българските институции. Подобни теми не са поставяни като проблем при отчетите и докладите на Бюрото за контрол на СРС. Това е доста тенденциозно (отношение) от председателя към всички останали кандидати за членове. За нас е важно, че всичките кандидати отговарят на изискванията", каза шефът на парламентарната група и заместник-председател на ГЕРБ. После допълни, че не е толкова важно да се отговаря на въпросите на Славчо Велков, а на това, което е излязло за кандидатите във вестниците. Славчо Велков му отговори, че депутатите не трябва да лъжат българската общественост чрез медиите и поиска кандидатите да заемат позиция. Бойко Рашков потвърди лично написаното в доклада. "Аз не съм им работодател на останалите членове на комисия и не мога да предприема никакви дисциплинарни мерки срещу тях. За да има колегиални отношения, колективът трябва да е там, на работното си място", каза Рашков и допълни, че му е било много трудно да работи с хора, които не са юристи. Илия Ганев лаконично отвърна, че всичко написано за него от Рашков е лъжа. "Аз ще си търся правата по съдебен път", каза той. Огнян Стоичков също обясни, че написаното не е истина, а Огнян Атанасов се включи с: "Това е лъжа, което е за мене". Мирно и тихо с институциите Много показателно бе, че досегашните членове на Бюрото за контрол на СРС, без Бойко Рашков, изразиха своето задоволство от работата си с институциите. Те обявиха, че не са ставали свидели на натиск, пренебрегвайки напълно случая с уволнения Георги Гатев. "Навсякъде съм срещал разбиране и дори повече, отколкото е било необходимо. Не сме проявявали нездрав интерес към дела и разработки, които нямат отношение. Не съществува такъв натиск върху комисията, аз не съм забелязал", каза Илия Ганев, но не спомена за отказите на ДАНС и прокуратурата да предадат документи за проверка на Бюрото. "Аз не съм ставал свидетел на натиск", каза също Огнян Атанасов. Огнян Стоичков обеща "добронамереност" в работата с останалите институции. "Държавните институции добросъвестно си изпълняват задълженията до доказване противно. МВР, ДАНС, прокуратура, ДАТО и разбира се съдът, аз проблеми с тях нямам.", каза той. Юрист, лесничей, физкултурник, психолог и инженер ще бдят над СРС-тата От автобиографиите на бъдещите членове на контролния орган се вижда, че ако в новия му състав не попадне Рашков, Бюрото ще остане с един-единствен юрист сред постоянните си членове - Огнян Стоичков, който е адвокат. Илия Ганев е дългогодишен лесничей и бивш пожарникар. Впечатление прави и кандидатурата на дългогодишния кадър на бившата Държавна сигурност и МВР Илко Желязков, който е номиниран от ДПС за зам.-председател на Бюрото. Освен като щатен служител на Второ главно управление на ДС, той е работил и в Националната служба "Сигурност" (НСС) и Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС). Желязков има впечатляващ успех по върховете на българската енергетика. Кандидатът на ДПС работи в Държавна сигурност от 1981 г. до нейното разформироване, след което преминава последователно в НСС и ДАНС, за да се озове през 2007 г. в ново амплоа, като шеф на дирекция "Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка" в държавния резерв, където работи и до днес. През 2007 година държавният резерв е в ресора на тогавашния зам.-министър по бедствията и авариите Делян Пеевски. През 2009 г. Желязков е назначен и за председател на Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2", където е несменяем чак до тази година. Междувременно попада на два пъти и в Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) – между април 2012 и април 2013 г., както и в периода между юни 2013 и август 2014 г. Пламен Иванов е завършил "машиностроене" в Техническия университет. От 1999 година работи като експерт в Национална служба "Сигурност", а през 2008 година продължава кариерата си в ДАНС. Сега той началник на отдел "Организация и ръководството на дейността на структурата", каквото и да означава това. Огнян Атанасов е завършил "Физкултура" във ВИФ "Георги Димитров" (сега НСА). От 1983 г. до 2000 г. е оперативен работник на МВР. След това става шеф на Дирекция "Оперативно издирване" в министерството.

Заплахи със съд и лъжи - или как мина дебатът за новото Бюро за контрол на СРС

https://www.mediapool.bg/zaplahi-sas-sad-i-lazhi---ili-kak-mina-debatat-za-novoto-byuro-za-kontrol-na-srs-news287547.html

Заплахи със съд и обвинения в лъжи за това кой колко е ходил на работа белязаха в петък публичното изслушване на кандидатите за членове на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). Скандалът бе между сегашния председател Бойко Рашков и тримата негови колеги – Огнян Стоичков, Илия Ганев и Огнян Атанасов. Всички те са кандидати за втори мандат в институцията. Отсега е ясно, че Рашков няма шанс да бъде избран за член на Бюрото заради конфликтите си с главния прокурор Сотир Цацаров и ГЕРБ. Впечатлението е, че управляващите искат да обезсмислят институцията чрез назначаването на удобни хора в новия му състав, за да си спестят бъдещи скандали. Бюрото за контрол на СРС е една от най-важните институции в държавата. Тя единствена може да контролира подслушването и следенето на гражданите, осъществявано от специалните служби (често по искане на прокуратурата) и одобрявано от съдилищата. Бюрото бе създадено преди пет години, а за негов началник бе избран Бойко Рашков – бивш шеф на националното следствие и неуспешен кандидат за главен прокурор през 1999 година. Бойко Рашков бе активен на тази позиция, подпомаган от заместника си Георги Гатев (известен адвокат). Проверките на Бюрото доведоха до аферата "Червей", която бе последвана от отстраняването на шефката на Софийския градски съд Владимира Янева, известна като семейната приятелка на Цветан Цветанов. По-късно Янева бе осъдена за одобряване на незаконно подслушване. "Червей" на свой ред доведе до аферата "Яневагейт", която нанесе тежък удар по Сотир Цацаров и Бойко Борисов след изтичането на записите на разговори на Янева със съдия Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. Отговорът не закъсня. След оперативна комбинация между прокуратурата и ДАНС Георги Гатев бе отстранен от Бюрото заради отнемане на допуска му до секретна информация. Междувременно прокуратурата и ДАНС започнаха да блокират и проверките на Бюрото. Изслушването в парламентарната комисия обаче бе напълно доминирано от доклад на Бойко Рашков за работните навици на неговите колеги в комисията. Докладът на Рашков Огнян Стоичков е номиниран за втори мандат от "Атака", Илия Ганев от БСП, а Огнян Атанасов от ГЕРБ. Освен тях, за петте места в Бюрото ще се борят още настоящият му председател Бойко Рашков (номиниран пак от БСП), свързваният с Делян Пеевски енергиен експерт Илко Желязков (издигнат от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ) и неизвестният за широката публика Павел Иванов (номиниран от "Воля"). За бъдещ шеф на бюрото се спряга Огнян Стоичков, който е юрист. Един от проблемите със Стоичков е, че от началото на 2014 г. досега той е отсъствал от работа без уважителни причини 429 работни дни, твърди докладът на Рашков. Той е отказал да извърши и поверени му проверки в 10 съдебни райони. В доклада на Рашков се казва, че Стоичков, Атанасов и Ганев са успели да бламират и решение за комплексни проверки в София. Досегашният член на бюрото Илия Ганев също има навика да не ходи на работа – общо 373 пропуснати работни дни за 5 години, пише Рашков. След като въпросът е поставен от Бойко Рашков още през есента на 2014 г. Ганев се е обърнал към него по време на заседание на Бюрото с думите: "Какво ще ми направиш, бе, Бойко, ще ме уволниш ли?". Този щрих от доклада бе потвърден лично от Рашков пред депутатите. Въпросът за скандалите в комисията бе поставен по време на изслушването от депутата Славчо Велков (БСП). Той поиска от членовете на комисията да вземат отношение, но срещна съпротивата от колегите си. Председателят на ресорната парламентарна комисия Димитър Лазаров (ГЕРБ) призова Велков "да спазим нивото на Народното събрание и да уважаване институцията Бюро за СРС". Той напомни, че Бойко Рашков е предал доклад за колегите си, но никой не е написал за самия него. Цветан Цветанов също показа нежелание да се говори за скандалите в Бюрото. "Не кореспондира с авторитета, който трябва да градим на българските институции. Подобни теми не са поставяни като проблем при отчетите и докладите на Бюрото за контрол на СРС. Това е доста тенденциозно (отношение) от председателя към всички останали кандидати за членове. За нас е важно, че всичките кандидати отговарят на изискванията", каза шефът на парламентарната група и заместник-председател на ГЕРБ. После допълни, че не е толкова важно да се отговаря на въпросите на Славчо Велков, а на това, което е излязло за кандидатите във вестниците. Славчо Велков му отговори, че депутатите не трябва да лъжат българската общественост чрез медиите и поиска кандидатите да заемат позиция. Бойко Рашков потвърди лично написаното в доклада. "Аз не съм им работодател на останалите членове на комисия и не мога да предприема никакви дисциплинарни мерки срещу тях. За да има колегиални отношения, колективът трябва да е там, на работното си място", каза Рашков и допълни, че му е било много трудно да работи с хора, които не са юристи. Илия Ганев лаконично отвърна, че всичко написано за него от Рашков е лъжа. "Аз ще си търся правата по съдебен път", каза той. Огнян Стоичков също обясни, че написаното не е истина, а Огнян Атанасов се включи с: "Това е лъжа, което е за мене". Мирно и тихо с институциите Много показателно бе, че досегашните членове на Бюрото за контрол на СРС, без Бойко Рашков, изразиха своето задоволство от работата си с институциите. Те обявиха, че не са ставали свидели на натиск, пренебрегвайки напълно случая с уволнения Георги Гатев. "Навсякъде съм срещал разбиране и дори повече, отколкото е било необходимо. Не сме проявявали нездрав интерес към дела и разработки, които нямат отношение. Не съществува такъв натиск върху комисията, аз не съм забелязал", каза Илия Ганев, но не спомена за отказите на ДАНС и прокуратурата да предадат документи за проверка на Бюрото. "Аз не съм ставал свидетел на натиск", каза също Огнян Атанасов. Огнян Стоичков обеща "добронамереност" в работата с останалите институции. "Държавните институции добросъвестно си изпълняват задълженията до доказване противно. МВР, ДАНС, прокуратура, ДАТО и разбира се съдът, аз проблеми с тях нямам.", каза той. Юрист, лесничей, физкултурник, психолог и инженер ще бдят над СРС-тата От автобиографиите на бъдещите членове на контролния орган се вижда, че ако в новия му състав не попадне Рашков, Бюрото ще остане с един-единствен юрист сред постоянните си членове - Огнян Стоичков, който е адвокат. Илия Ганев е дългогодишен лесничей и бивш пожарникар. Впечатление прави и кандидатурата на дългогодишния кадър на бившата Държавна сигурност и МВР Илко Желязков, който е номиниран от ДПС за зам.-председател на Бюрото. Освен като щатен служител на Второ главно управление на ДС, той е работил и в Националната служба "Сигурност" (НСС) и Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС). Желязков има впечатляващ успех по върховете на българската енергетика. Кандидатът на ДПС работи в Държавна сигурност от 1981 г. до нейното разформироване, след което преминава последователно в НСС и ДАНС, за да се озове през 2007 г. в ново амплоа, като шеф на дирекция "Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка" в държавния резерв, където работи и до днес. През 2007 година държавният резерв е в ресора на тогавашния зам.-министър по бедствията и авариите Делян Пеевски. През 2009 г. Желязков е назначен и за председател на Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2", където е несменяем чак до тази година. Междувременно попада на два пъти и в Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) – между април 2012 и април 2013 г., както и в периода между юни 2013 и август 2014 г. Пламен Иванов е завършил "машиностроене" в Техническия университет. От 1999 година работи като експерт в Национална служба "Сигурност", а през 2008 година продължава кариерата си в ДАНС. Сега той началник на отдел "Организация и ръководството на дейността на структурата", каквото и да означава това. Огнян Атанасов е завършил "Физкултура" във ВИФ "Георги Димитров" (сега НСА). От 1983 г. до 2000 г. е оперативен работник на МВР. След това става шеф на Дирекция "Оперативно издирване" в министерството.

Служител на ОД на МВР – Варна с награда от инициативата „Полицай на годината“ (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=387689

Четвърт век от старта на инициативата „Полицай на годината“ се навършиха през тази година, съобщават за Moreto.net от варненската полиция. „В човешкия живот четвърт век е време за обучение, време за формиране на характер, време на трупане на опит и време за отговорен избор и достоен път, които всички полицаи са избрали”.

В Лос Анджелис отваря врати музей на киното

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7200524

В Лос Анджелис отваря врати музей на кинотоТрябваше да мине близо век, за да може идеята да бъде осъществена - през 2019 г. Лос Анджелис най-после ще има музей на киното, предаде Франс прес. Тържественото му откриване ще е съпроводено с представяне на изложба, посветена на японския режисьор на анимационни филми Хаяо Миадзаки, информира БТА. "Лос Анджелис бе и в известен смисъл си остава

Шефът на КАТ - Казанлък се е самоубил с един изстрел в слепоочието

http://www.cross.bg/kazanluk-proizvodstvo-prokyror-1591645.html

/КРОСС/ Шефът на КАТ - Казанлък Тодор Николов се е самоубил с един изстрел в слепоочието със служебния си пистолет. Това каза пред журналисти окръжният прокурор Дичо Атанасов във връзка с намереното тяло на началника на КАТ - Казанлък. Намерено е оръжието на самоубийството. В момента изваждат тялото на мъжа. От Районна прокуратура-Казанлък уточниха още, че се води разследване по досъдебно производство за престъпление по чл. 127 ал. 1 от Наказателния кодекс - който, по какъвто и да е начин, подпомогне или склони другиго към самоубийство и последва такова.В хода на досъдебното производство ще се събират доказателства по установяване на всички факти и обстоятелства по случая. В момента се извършва оглед на местопроизшествие от следовател в Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура -Стара Загора, като участва и съдебен лекар. По досъдебното производство предстои назначаване на съдебно-медицинска и балистична експертизи, събиране на гласни и писмени доказателства и други действия за установяване на цялостната фактическа обстановка. На местопроизшествието са Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора, и Таня Димитрова, районен прокурор на Казанлък. Припомняме, че тялото бе открито към 13.00 часа, в местност в близост до с. Бузовград.  

Разнопосочни реакции във Великобритания след срещата на европейските лидери с Мей

http://econ.bg/Новини/Разнопосочни-реакции-във-Великобритания-след-срещата-на-европейските-лидери-с-Мей_l.a_i.767578_at.1.html

Във Великобритания реакциите на резултатите от срещата на европейските лидери с Тереза Мей в Брюксел са разнопосочни, коментира БНР.  Макар...

Варна тегли кредит за 46,7 милиона лева

http://www.varna24.bg/news/835343.html

Съветниците от ПК "Финанси и бюджет“ към Общински съвет – Варна дадоха съгласието си за ...

Влакът от Скопие за София ще тръгне през 2027 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200579

Влакът от Скопие за София ще тръгне 
през 2027 г.Влакът от Скопие за София ще тръгне през 2027 г. Жп линията от Скопие до българската граница трябва да се построи до 2025 г., а за цялостното жп свързване ще трябва да почакаме още две години, когато се очаква да бъде изградена линията от София до българо-македонската граница, съобщи македонската телевизия Алсат М, цитирана от БТА.

„123456“ продължава да води класацията за най-лоша парола

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/123456-prodaljava-vodi-klasatsiiata-nai-losha-parola.html

Обявиха класацията с най-лошите пароли за 2018 година. Пета година поред начело са комбинациите „123456” и „password”. Тази година има и дебютанти.

Системата ВАР може да се въведе в българския футбол от догодина, ясно е откъде ще дойдат парите

https://www.actualno.com/bgfootball/sistemata-var-moje-da-se-vyvede-v-bylgarskija-futbol-ot-dogodina-jasno-e-otkyde-shte-dojdat-parite-news_711777.html

Възможността системата за видеоповторения, по известна като ВАР, да бъде въведена и в българския футбол се увеличава. Само преди няколко месеца тази идея бе категорично отхвърляна, но в последните седмици ръководните фактори във футбола ни промениха мнението си. Най-вероятно това се дължи на грешките, които допускат съдиите и голямото недоволство от отборите в Първа лига. За внедряването на системата са необходими около 10 милиона лева, които са нужни за оборудването на стадионите ни, разкриха

Русия похвали новите си изтребители МиГ-35 (видео)

http://www.cross.bg/tzeli-iztrebitel-pokolenie-1591644.html

/КРОСС/ Руското военно министерство представи видеоклип на най-новия многофункционален изтребител MиГ-35. На кадрите се виждат самата бойна машина, нейните тактически и технически характеристики и използваните оръжия, предава факти.бг. МиГ-35 е обещаващ изтребител ​​от 4-то поколение, чиито характеристики са възможно най-близо до изтребителите от 5-о поколение. Той е предназначен да спечели въздушно превъзходство и да удари с високо прецизни оръжия вражески земни и надводни цели извън зоната на въздушната отбрана на противника. Въздухоплавателното средство е в състояние да открива и проследява до 30 въздушни цели на разстояние до 160 километра и едновременно да удари шест въздушни и четири земни цели. В момента се провеждат изпитания на новия самолет. Според плановете те ще завършат през 2019 г. video: https://www.youtube.com/watch?v=lZ9lOkdHDK4

Полицията работи по версия за самоубийство на починалия началник на КАТ – Казанлък

http://nakratko.bg/category/60/168416/


Самоубийство – това е основната версия, по която работят разследващите по случая с починалия началник на КАТ – Казанлък Тодор Николов.

48 000 пенсионери инвалиди подават заявление до социалните

http://www.moreto.net/novini.php?n=387699

48 000 от 340 000 пенсионери, които взимат четвъртинката социално-инвалидна пенсия, която от догодина ще бъде заменена от новата финансова подкрепа и няма да се изплаща от Националния осигутителен институт (НОИ) към пенсиите, ще трябва да подата заявление-декларация в Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Кремъл отхвърли призива на САЩ да освободи украинските кораби и моряци

https://www.mediapool.bg/kremal-othvarli-priziva-na-sasht-da-osvobodi-ukrainskite-korabi-i-moryatsi-news287546.html

Кремъл отхвърли американския призив към Русия да освободи задържаните украински кораби и моряци, но добави, че Москва остава заинтересувана от среща на високо равнище с Вашингтон, предаде Ройтерс. Вашингтон каза вчера, че среща между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин няма да има, докато руснаците не освободят трите украински военни кораба и техния екипаж, пленени миналия месец край Кримския полуостров. "Такава позиция, разбира се, не може да бъде основание да нарушим правните процедури и разследването срещу тези, които нарушиха държавните граници на Русия", заяви в конферентен разговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Прессекретарят на свой ред определи като "неоснователни" американските обвинения срещу руската гражданка Мария Бутина. Тя се призна вчера за виновна пред федерален съд във Вашингтон, че е действала като руски агент с цел да се внедри във влиятелно американско оръжейно лоби, за да окаже влияние върху американски консервативни активисти и политици. Руският външен министър Сергей Лавров отправи критики към САЩ, че са се опитали "да пречупят волята й и да я принудят да признае неща, които вероятно не е направила", предаде Франс прес. "Тя е задържана при по-тежки условия от тези, при които обикновено биват държани опасни рецидивисти", каза Лавров.

Майкъл Коен: Тръмп знаеше, че плащанията на жени за мълчание са нередни

https://www.mediapool.bg/maikal-koen-tramp-znaeshe-che-plashtaniyata-na-zheni-za-malchanie-sa-neredni-news287545.html

Доналд Тръмп знаеше, че плащанията на жени в замяна на мълчанието им за предполагаеми интимни връзки с него, извършени по време на предизборната кампания през 2016 г., са нередни. Това заяви бившият му адвокат Майкъл Коен в интервю за телевизия Ей Би Си, цитирано от Ройтерс. "Тръмп ми нареди да извърша тези плащания. Нареди ми да се забъркам в тези неща", каза Коен. Той беше осъден в сряда на три години затвор заради нарушения на закона за финансиране на предизборни кампании и по други обвинения. На въпрос дали Тръмп е знаел, че плащанията за Сторми Даниълс и Карен Макдугъл са нередни, Коен отвърна: "Разбира се". Тръмп направи това, защото "беше много разтревожен от въздействието, които твърденията на тези две жени можеха да окажат върху изборите", продължи бившият му адвокат. "Бях лоялен към човек, който не заслужава лоялност", каза Коен. Тръмп увери вчера, че никога не е нареждал на Коен да нарушава закона. "Никога не съм искал от Майкъл Коен да нарушава закона. Той беше адвокат и би трябвало да познава закона", написа президентът в Туитър. "Коен бе признат за виновен по няколко обвинения и това няма никаква връзка с мен", добави Тръмп.

640 000 души ще получат финансова помощ за инвалидност

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/640-000-dushi-shte-poluchat-finansova-pomosht-za-invalidnost

Хората с над 90% увреждания, които имат нужда от чужда помощ и получават социалната пенсия за инвалидност, ще вземат 198 лева

Зов за помощ: Ванеса е с деформация на гръдния кош се нуждае от операция

https://petel.bg/Zov-za-pomoshh--Vanesa-e-s-deformatsiya-na-gradniya-kosh-se-nuzhdae-ot-operatsiya__295251

11-годишната Ванеса се нуждае от скъпа операция, която да спаси живота й и да й позволи да диша нормално. Момичето се ражда с огледални орга...

КЗК пак мисли по сделката за ЧЕЗ

https://petel.bg/KZK-pak-misli-po-sdelkata-za-CHEZ-__295250

Дeceт дни cлeд peшeниeтo нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд (BAC), Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa (KЗK) зaпoчнa нoвo paзглeждaнe нa cдeлĸaтa зa пpидoбивaнeтo нa бългapc...

18 случая на усложнения от грип за седмица във Варна

http://www.varna24.bg/news/835336.html

За периода 07.12.2018 г. – 13.12.2018г. регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се ...

Прокуратурата в Казанлък предприема разследване за смъртта на Тодор Николов

https://www.actualno.com/starazagora/prokuraturata-v-kazanlyk-predpriema-razsledvane-za-smyrtta-na-todor-nikolov-news_711773.html

Районната прокуратура в Казанлък ръководи разследване по досъдебно производство във връзка с намерения днес мъртъв шеф на КАТ в града Тодор Николов. То е за престъпление по чл. 127, ал. 1 от Наказателния кодекс - "който, по какъвто и да е начин, подпомогне или склони другиго към самоубийство и последва такова, или само опит, се наказва с лишаване от свобода до три години". или само опит, се наказва с лишаване от свобода до три год, информират в нарочно съобщение до медиите от Апелат

Мей: Продължават преговорите за още уверения от ЕС

https://www.investor.bg/evropa/334/a/mei-prodyljavat-pregovorite-za-oshte-uvereniia-ot-es-273699/

ЕС и самата аз ясно заявихме, че постигнатата договореност е единствената и друга няма да има, заяви британският премиер

Борисов: Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия и да надделява

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-triabva-ni-boen-samolet-kojto-da-mozhe-da-vliza-vyv-voenni-dejstviia-i-da-naddeliava-2137381

Премиерът Бойко Борисов изрази надеждата България да получи по-добри условия за покупката на нови изтребители. Той коментира темата в отговор на въпрос на български журналисти в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел.
 
По неговите думи от разговорите, които е имал

Командирът на ВМС във Варна: Сключихме договор за трети вертолет

http://www.moreto.net/novini.php?n=387691

Вече е сключен договор за трети вертолет за военноморската авиация, това съобщи пред журналисти командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, предаде репортер на Moreto.net. Командирът сподели, че проектът за създаването на широколентови комуникации в зоната на Черно море и източната част на Средиземно море, който се субсидира от НАТО на стойност 10 млн.

"Спартан" транспортира орган за трансплантация и медицински екипи до Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200416

"Спартан" транспортира орган за трансплантация и медицински екипи до ВарнаТази сутрин самолет C-27J „Spartan“ от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили излетя за летище Варна в изпълнение на специална задача – донорска ситуация за органна трансплантация в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна. На борда на самолета се намираха два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ „Александровска“,

ОСТРА АТАКА: Политолог попиля Радев - от Луната ли пада, че се приравнява към честните хора?! Дава ясна заявка за влизане в парламентарната политика

https://pik.bg/остра-атака-политолог-попиля-радев---от-луната-ли-пада-че-се-приравнява-към-честните-хора--news804197.html

ОСТРА АТАКА: Политолог попиля Радев - от Луната ли пада, че се приравнява към честните хора?! Дава ясна заявка за влизане в парламентарната политика

Президентът Радев търси "взривна" популярност през последните месеци - например "Изборите са манипулирани". Той какво - дойде в президентската институция чрез манипулирани избори ли? И второ - тези изявления крият в себе си много опасен заряд. От формална гледна точка - организацията, броенето, отчитането на бюлетините са признати като прозрачни и честни и никой досега не ги е оспорвал. А в момента неговото говорене ни приравнява с държави като Киргизстан, Таджикистан и т.н. Това заяви пред "Плюс-минус" политическият анализатор доц. Стойчо Стойчев.

"Той се заявява - аз съм на страната на честните хора и не съм част от политическите сили. Все едно пада от Луната. Това е ясна заявка за влизане в политиката и то не в президентската политика, а в парламентарната", допълни той. 

Стойчев заяви още, че Радев изпитва "изключително неудобство" да коментира това, което се случва в Крим и затова насочва общественото внимание в друга посока. 

"Проблемът на опозицията е, че тя не успява да убеди една по-широка маса от избиратели, че може да бъде алтернатива. Тя все още не се е отърсила от посланията, че е свързана с олигарсите. Освен това не е ясно БСП с Орбан ли иска да играе или е партия, която да наподобява лейбъристите на Корбин", заяви на свой ред политологът доц. Иво Инджов.

"В крайна сметка като дойдат изборите, виждаме реалните бройки на партиите, които до момента се запазват в полза 100 000 гласа на ГЕРБ. Обикновено, когато имаме коалиционно правителство, малките партии губят от това. Но в България не се случва това... Когато у нас искаме да преценяваме електоранлана тежест на отделна партия, е по-добре да гледаме през годините историческите резултати", кометнтира Стойчев. 

"Нека се види в България какво се случва от началото на годината - всеки месец има протести. Причините за "гроздовете на гнева", за социалното недоволство, в никакъв случай не са изчезнали", контрира го Инджов.

"Хората са уморени от всички тези партии и би било манипулативно да кажем, че само от една от тях са недоволни", заяви Стойчев.

Технически проблем спря информационната система на МВР, вече работи нормално

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200408

Технически проблем спря информационната система на МВР, вече работи нормалноТехнически проблем в информационната система на МВР възникна вследствие на неколкократно прекъсване на електрическото захранване. Това засегна част от услугите, предоставяни от столичния КАТ и от колегите им в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. Проблемът бе отстранен от

Шефът на КАТ в Казанлък се е самоубил (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200424

Шефът на КАТ в Казанлък се е самоубил (Видео)Началникът на пътна полиция в Казанлък Тодор Николов се е самоубил с изстрел в слепоочието със служебния си пистолет "Макаров". Това съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Дичев. Трупът на Николов бе намерен към 13 ч. днес в колата му - мерцедес, край канал в безлюдна гориста месност между с. Бузовград и Горно Черковище.

Б. Борисов: Болница „Лозенец” да не става детска, но да мине към МЗ

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/b-borisov-bolnica-lozenec-da-ne-stava-detska-no-da-mine-kym-mz-273702/

Министерският съвет няма орган, който да е в състояние да управлява здравната структура, смята премиерът

Проблеми с тока спряха услуги в системата на МВР

https://frognews.bg/novini/problemi-toka-spriaha-uslugi-sistemata-mvr.html

В резултата на няколко спирания на тока в системата на МВР е възникнал технически проблем. Временно Пътна полиция бе преустановила част от услугите, които предоставя. Проблемът вече е отстранен, съобщават от министерството.

Държавата пуска обществена поръчка за "Турски поток", без да е ясно дали ще го има

http://econ.bg/Новини/Държавата-пуска-обществена-поръчка-за-Турски-поток-без-да-е-ясно-дали-ще-го-има_l.a_i.767577_at.1.html

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи в парламента, че на 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за реализацията на проекта...

Спешно се търси дядо Коледа

http://clubz.bg/77183-speshno_se_tyrsi_dqdo_koleda

КАЛЕЙДОСКОП Дядо Коледа 18122016 2

Дядо Коледа идва в Германия на Бъдни вечер. Стотици хиляди семейства поръчват на специализирани фирми да им изпратят добрия старец, за да раздаде подаръци на децата им. Разбира се срещу заплащане. Тази година обаче за пръв път има дефицит на кандидати да влязат в ролята на дядо Коледа. На тази тема посвещава своя публикация в «Шпигел» Кристин Хауг.

Всъщност дядо Коледа би следвало да пристигне на шейна, но вече ползва автомобил или автобус. В някои региони тази година дори няма да пристигне.

«Извънредно положение около дядо Коледа в Саксония», оповести «Дрезднер моргенпост». «Спешно се търси дядо Коледа», посочи и «Берлинер цайтунг». «Голяма загриженост за дядо Коледа», пише «Мителдойче цайтунг».

Според публикациите в източните части на Германия става все по-трудно да ангажираш добрия старец. Не става въпрос за шкембелии и брадясали дядовци и чичовци в семейството, а за дядо Коледа под наем.

Причината може и да е в това, че източногерманците (от бившата ГДР – б. р.) не са особено религиозни или пък, че семействата предявяват големи претенции, се посочва в публикациите. Може би обаче основната причина е в липсата на желаещи да влязат в подобна роля.

Берлинското студентско сдружение тази година не предлага подобна услуга.

«Студентите загубиха всякакъв интерес към професията «дядо Коледа», заяви за «Шпигел» говорителят на сдружението Щефан Гроб.

Самият той е изключително изненадан от сегашната ситуация. Като студент е надявал червеното наметало, за да припечелва по нещо. За причините можел само да спекулира. От други студентски движения в страната го уверявали, че днешните студенти изобщо нямали интерес да работят като дядо Коледа.

И бюрата по заетостта почти се отказали да поемат подобни ангажименти. Не си струвало, казва Паул Ебзен, говорител на Федералната агенция по заетостта. Твърде малко мъже били готови да влязат в ролята на дядо Коледа. Така според Ебзен можело да се говори за дефицит на «специалисти». Някои смятали, че заплащането не е достойно, други били прекалено възрастни, липсвало ново поколение в бранша.

Федералната агенция по заетостта не смята, че е длъжна да ангажира хора за ролята на дядо Коледа, камо ли да ги обучава. Сега тази дейност е предоставена на социални и благотворителни организации, казва Ебзен.

Според в. «Нордкурир» обаче в Шверин и Рощок агенциите по заетостта все още извършват подобна дейност. Там за 20-минути посещение при семейства и раздаване на подаръци се заплаща хонорар между 30 и 35 евро. Дали причината е в парите?

Според организаторката Петра Хенкерт на Бъдни вечер могат да се заработят 500 евро. Сумата е по-висока, ако дядо Коледа свири на китара или пее. Хенкерт има своя фирма и от 18 години с огромна радост ангажира желаещи да влязат в ролята на добрия старец. Но и тя е наясно с проблемите:

«Радостна съм, ако за Бъдни вечер мога да ангажирам между 20 и 50 души. От години бием тревога, че все повече намаляват желаещите да влязат в ролята на дядо Коледа.»

Хенкерт е убедена, че сега студентите са пренатоварени с учене и за тях е по-добре да празнуват Рождество сред семействата си, отколкото да работят в чужд дом. Това за тях било по-важно, отколкото да припечелят известна сума.

Карстен Густ е на 53 години и след 30 години вече не иска да работи като дядо Коледа. Втърснало му от консуматорството, пише «Дрезднер моргенпост».

«Преди ми трябваше само един чувал, за да побера подаръците за четири деца. Сега понякога само за едно дете са ми нужни четири чувала», споделя пред изданието Густ.

Петра Хенкерт обаче вярва, че все още има хора, които се интересуват от ролята на добрия старец. Наскоро попитала 16-годишен тийнейджър дали би станал дядо Коледа. Отговорът бил положителен. Хенкерт не наема непълнолетни, но според нея това момче е пример как надеждата не бива да умира.

Мария Габриел: Днес виждаме ползите от премахването на таксите за роуминг в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200406

Мария Габриел: Днес виждаме ползите от премахването на таксите за роуминг в ЕС

Според доклад, публикуван днес от Комисията, през първата година и половина след премахването на таксите за роуминг се наблюдава непосредствено и значително увеличение на мобилните телефонни обаждания и използването на услуги за мобилни данни от страна на европейците, които пътуват в ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане

https://www.mediapool.bg/germaniya-uzakoni-prisastvieto-na-treti-pol-v-aktovete-za-razhdane-news287544.html

Германия легализира присъствието на трети пол в актовете за раждане, което прави страната пионер в Европа в признаването на интерсексуалните хора, предаде Франс прес. Според законовия текст, одобрения снощи от Бундестага (долната камара на парламента), наред с традиционните женски и мъжки пол, в документите ще присъства и трети вариант – "друг". С това коалиционното правителство на консерваторите на Ангела Меркел и социалдемократите прилага решение на Конституционния съд от 2017 г. Най-висшата германска съдебна инстанция даде на депутатите срок до края на тази година да гласуват законодателството за "трети пол". От май 2013 г. досега в Германия беше възможно да не се дава сведение във връзка с пола, като полето за обозначаването му се остави празно. Така в течение на живота си човек можеше да избере мъжки или женски пол, или да не постави отметка. И други европейски страни, като Холандия и Австрия, са на път да признаят съществуването на трети пол. Във Франция до петия ден след раждането новороденото трябва да бъде записано като момче или момиче. Миналата година Касационният съд отхвърли признаването на "неутрален пол", отклонявайки молбата на човек, който по рождение няма нито пенис, нито вагина. Според статистиката на ООН между 0,05 и 1,7 процента от световното население е интерсексуално.

Двама са спортистите на Варна за 2018 година

http://www.varna24.bg/news/835332.html

Двама са спортистите на Варна за 2018 година - Христо Христов, вдигане на тежести, и Станимира ...

Бьо взе нова победа в биатлона, Анев е 22-и в спринта в Хохфилцен

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/14/3362393_byo_vze_nova_pobeda_v_biatlona_anev_e_22-i_v_sprinta_v/?ref=rss


Йоханес Тингес Бьо продължи впечатляващото си представяне с трета поредна победа в Световната купа по биатлон. 25-годишният норвежец спечели спринта на 10 км в австрийския зимен център Хохфилцен.<br /><br />Най-добре от българите се представи Красимир Анев, който завърши 22-и. 31-годишният състезател беше безгрешен в стрелбата, но изостана с 1:15,6 мин.<br /><br />Победата е 25-а в кариерата на Бьо. Норвежецът се очерта като основния конкурент на Мартен Фуркад за титлата...

Приеха в болница с инсулт емблематичен наш журналист!

http://www.varna24.bg/news/835324.html

Журналистът от култовите тв предавания "Всяка неделя" и "Панорама" Димитри ...

Ще има ли право Милан да играе в евротурнирите догодина, ето какво реши УЕФА

https://www.actualno.com/football/shte-ima-li-pravo-milan-da-igrae-v-evroturnirite-dogodina-eto-kakvo-reshi-uefa-news_711772.html

Милан беше глобен с 12 милиона евро заради нарушения на правилата за финансов феърплей на европейската футболна централа. Отборът е заплашен от забрана за участие в Шампионската лига и Лига Европа. Тежкият удар за Милан идва по-малко от 24 часа, след като тимът изненадващо отпадна от Лига Европа след издънка при гостуването на Олимпиакос и загуба с 1:3. Глобата от 12 милиона ще бъде удържана на италианския гранд от наградния фонд, който им се полага за участието в груповата фаза на втория по

Детските градини в община Ген. Тошево вече разполагат с таблети

https://www.24chasa.bg/region/article/7200397

Детските градини в община Ген. Тошево вече разполагат с таблети
Министерството на образованието и науката отпусна 30 000 лв. на община Ген.Тошево за закупуване на интерактивни дисплеи и таблети за детските градини в града и за Центъра за подкрепа за личностно развитие – съобщиха оттам. След проведена обществена поръчка общината закупи интерактивни дисплеи и 10- инчови таблети за нуждите на трите детски градини

От болница "Лозенец" благодариха на премиера, че ще я запази като многопрофилна и университетска

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/12/14/3362410_ot_bolnica_lozenec_blagodariha_na_premiera_che_shte_ia/?ref=rss


"Ръководството и целият екип на Университетска болница "Лозенец", преподавателите, студентите и специализантите изказват благодарност и признателност на министър-председателя Бойко Борисов за решението му да запази университетска болница "Лозенец" като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това се казва в позиция на болницата, изпратена днес до медиите.<br /><br />По-рано...

След кризата исландците вече са с 30% по-богати от европейците

https://news.bg/economics/sled-krizata-islandtsite-veche-sa-s-30-po-bogati-ot-evropeytsite.html

Люксембург има най-високото БВП на глава от населението - 153 процента от средното за Европа

1200 куб. метра незаконно добита дървесина са засечени от горските служители за два месеца

http://www.moreto.net/novini.php?n=387687

Над 80 000 проверки са извършени в горските територии през ноември и декември, съобщават от ресорното министерство за Moreto.net. „Контролът продължава да е интензивен, като общо само за последните шест седмици са направени над 80 000 проверки“, информира заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.

Руски хакери проникнали в компютърната система на украинската армия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200399

Руски хакери проникнали в компютърната система на украинската армияРуски хакери са извършили пробив в компютърните системи на над 100 военни и държавни институции в Западна Украйна, съобщи в изявление Службата за сигурност на Украйна (СБУ), цитирана от Ройтерс. Открадната информация може да бъде използвана от Русия за нанасяне на вреда на националната сигурност на Украйна, се казва в изявлението.

КЗК пак мисли по сделката за ЧЕЗ

https://news.bg/deals/kzk-pak-misli-po-sdelkata-za-chez.html

След като ВАС принуди регулатора да започне ново производство

Пазарджик с рекорден бюджет за 2019 г.

https://pik.bg/пазарджик-с-рекорден-бюджет-за-2019-г-news804104.html

Пазарджик с рекорден бюджет за 2019 г.

Следващата финансова година ще е по-добра за общините, прогнозира кметът на Пазарджик Тодор Попов. Конкретно за ръководената от него община, тя ще разполага с по-висок бюджет, като само за местни дейности, сумата надхвърля рекордните 80 млн.лева.

Според кмета Тодор Попов, градът никога не е разполагал с такъв бюджет. Само за местни дейности парите са със 7 милиона и половина повече от тази година. За държавни дейности от Републиканския бюджет ще бъдат преведени над 49 милиона лева.

"Започваме събирането и компостирането, започваме рекултивацията, започваме моста да строим. Ще видим, следващата година е важно да направят логистиката по отношение на следващия планов период 2020-2027, защото трябва да знаем с какви средства ще разполагаме, защото това е важен инструмент за постигане на нашите цели тук, свързан с европейските средства", каза Попов пред БНР.

"Хубавото е, че се запази кохезията горе-долу в този размер, в който беше досега - имам предвид по отношение на общините - така, че вече ще зависи от нас, колко сме активни", допълни още градоначалникът.

Очакваните собствени приходи за догодина са над 23 милиона лева.

Отново срив в информационната система на КАТ

https://www.actualno.com/society/otnovo-sriv-v-informacionnata-sistema-na-kat-news_711769.html

Технически проблем в част от информационната система на МВР е възникнал вследствие на неколкократно прекъсване на електрическото захранване. Експерти работят по отстраняване на проблема. До тогава част от услугите, предоставяни от столичния КАТ и колегите им в страната, няма да могат извършвани. Поднасяме своите извинения на гражданите за причинените неудобства, съобщиха от МВР. Припомняме, че на 10 декември автоматизираната информационна система на Пътната полиция блокира. Тогава от МВР у

ИЗВЪНРЕДНО: Прокуратурата заяви - шефът на КАТ в Казанлък се е застрелял

https://pik.bg/извънредно-прокуратурата-заяви---шефът-на-кат-в-казанлък-се-е-застрелял-news804205.html

ИЗВЪНРЕДНО: Прокуратурата заяви - шефът на КАТ в Казанлък се е застрелял

Става въпрос за самоубийство с един изстрел в слепоочието със служебния пистолет. Това каза пред журналисти окръжният прокурор Дичо Атанасов във връзка с намереното тяло на началника на КАТ – Казанлък Тодор Николов, предаде „Фокус“.

Намерено е оръжието на самоубийството. В момента изваждат тялото на мъжа.

ИЗВЪНРЕДНО: Прокуратурата заяви - шефът на КАТ в Казанлък се е застрелял, разследват склоняване към самоубийство

https://pik.bg/извънредно-прокуратурата-заяви---шефът-на-кат-в-казанлък-се-е-застрелял-разследват-склоняв-news804205.html

ИЗВЪНРЕДНО: Прокуратурата заяви - шефът на КАТ в Казанлък се е застрелял, разследват склоняване към самоубийство

Става въпрос за самоубийство с един изстрел в слепоочието със служебния пистолет. Това каза пред журналисти окръжният прокурор Дичо Атанасов във връзка с намереното тяло на началника на КАТ – Казанлък Тодор Николов, предаде „Фокус“.

Намерено е оръжието на самоубийството. В момента изваждат тялото на мъжа.

Районна прокуратура-Казанлък пък ръководи разследване по досъдебно производство за престъпление по чл. 127 ал. 1 от Наказателния кодекс – който, по какъвто и да е начин, подпомогне или склони другиго към самоубийство и последва такова. Това съобщиха от Апелативна прокуратура-Пловдив.

"На 14 декември 2018 г., край с. Бузовград, общ. Казанлък, в личния си лек автомобил е бил намерен Т.Н., на 44 г., като е установено, че той е починал от прострелване в слепоочието с огнестрелно оръжие. В хода на досъдебното производство ще се събират доказателства по установяване на всички факти и обстоятелства по случая. В момента се извършва оглед на местопроизшествие от следовател в Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура –Стара Загора, като участва и съдебен лекар", съобщиха от разследването.

По досъдебното производство предстои назначаване на съдебно-медицинска и балистична експертизи, събиране на гласни и писмени доказателства и други действия за установяване на цялостната фактическа обстановка. На местопроизшествието са Дичо Атанасов, окръжен прокурор на гр. Стара Загора, и Таня Димитрова, районен прокурор на Казанлък. 

Професионалисти и любители с коледно надиграване в Русе

https://www.actualno.com/ruse/profesionalisti-i-lubiteli-s-koledno-nadigravane-v-ruse-news_711740.html

В рамките на Коледно-новогодишния фестивал Русе’ 2018 на 15 декември, от 17:30 ч., в зала „Дунав” ще се проведе традиционното Коледно надиграване, организирано от Община Русе и ФТТ „Найден Киров”. Водещ на фолклорната проява ще бъде актьорът Илия Деведжиев. Имените русенски фолклорни танцови ансамбли ще вдигнат градуса на публиката. Сред тях са: ФТС „Зора”, „Зорн

Болница "Сърце и Мозък": Никога не сме селектирали пациенти според цената на пътеките

https://www.mediapool.bg/bolnitsa-sartse-i-mozak-nikoga-ne-sme-selektirali-patsienti-spored-tsenata-na-patekite-news287543.html

Кардиохирургичният екип на болница “Сърце и Мозък” отрича да селектира пациенти според цената на клиничните пътеки и се е почувствал засегнат от назоваването му като пример за лечебно заведение, в което съотношението скъпи-евтини клинични пътеки в кардиохирургията е значително в полза на скъпите. При представянето на Инедкс на болниците на 12 декември водещи специалисти изразиха притеснение от съществуващи диспропорции в работата на лечебните заведения в областта на кардиохирургията и ортопедията. От болница “Сърце и Мозък“ изразяват несъгласие с някои от направените квалификации, поради което публикуваме без редакция правото им на отговор: Кардиохирургичният екип на МБАЛ “Сърце и Мозък”, Плевен, ръководен от проф. Владимир Данов, е изненадан от опита за набеждаване и разпространяване на фалшиви новини от проф. Генчо Начев, с изказването му, че болницата работи само по скъпи пътеки, с което се внушават съмнения относно отчитането на дейностите към НЗОК. В Плевен, при нас идват пациенти от Северна България и от цялата страна, дори от съседните държави и западноевропейски граждани. Стремим се да няма дълъг списък на чакащи и разбира се поемаме всички, спешните с предимство, но никога, абсолютно никога не сме селектирали пациентите дали са лекувани по скъпи, средно скъпи или нископлатени патеки. Много и много тежки случаи са оперирани в нашата модерна кардиохирургия и хибридна неврохирургия. Имаме отлични резултати. Необоснованото и злонамерено твърдение на проф. Генчо Начев е в противоречие с представената от проф. Петко Салчев пред Българското дружество по кардиохирургия презентация “Индекс на болниците - кардиохирургия”, която въобще не съдържа разпространените чрез вашата уважавана медия фалшиви новини. Също не е ясно от къде проф. Начев разполага с подобна информация за драматично различни съотношения в две болници на скъпи и евтини кардиологични пътеки, защото подобни данни не съществуват в презентацията, нито е ясна формулировката на скъпи и евтини, кардиологични или кардиохирургични и т.н. Подобни объркани и неясни изявления вредят на слушателите и пациентите, при положение, че статистическите данни са ясни. По КП 116 на първо място по отчетени дейности е МБАЛ Токуда София, по КП 119 абсолютен първенец е УСБАЛССЗ Св.Екатерина София, а по КП 120 – УМБАЛ Св.Георги, Пловдив. По най-скъпата КП 120 МБАЛ „Сърце и Мозък”дори не присъства в първите три болници по отчетени дейности и получени пари от НЗОК – УМБАЛ Св.Георги, Пловдив, УСБАЛССЗ Св.Екатерина София и МБАЛ Токуда София. Ръководството на МБАЛ “Сърце и Мозък” подкрепя идеята за проверка и анализ на болниците, които са получили най-големи суми от НЗОК за кардиохирургични операции. Уникалността на болница “Сърце и Мозък” в Плевен - с висока експертиза на медицинските екипи, обучени и с опит от Германия и Франция, в постоянна научна и изследователска връзка с водещи световни центрове – предизвиква разбираемо завист и озлобление сред заварени бивши светила. Високотехнологични и щадящи за пациента оперативни методи, среда и апаратура гарантират високи клинични резултати. За нас пациентът винаги стои на първо място и вече предизвикахме всенародното възхищение на всички български непредубедени лекари. Изпълнителен директор Д-р П.Диновска 

Иван Бакалов попиля премиера за новите самолети: Стана досадно да се цитира какво казал Борисов, но бисерите...

https://petel.bg/Ivan-Bakalov-popilya-premiera-za-novite-samoleti--Stana-dosadno-da-se-tsitira-kakvo-kazal-Borisov--no-biserite---__295248

Журналистът Иван Бакалов изригна с гневен коментар по повод изявлението на Бойко Борисов за новите самолети, които България ще закупи. ...

Извънредно от "Дондуков" 2! Президентът даде бюджета на Конституционния съд

https://petel.bg/Izvanredno-ot-Dondukov-2--Prezidentat-dade-byudzheta-na-Konstitutsionniya-sad__295246

Държавният глава сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., които са в разрез ...

Депутати обсъждаха Дунавската стратегия в Букурещ

http://www.cross.bg/rymuniya-dynavskata-bykyresht-1591640.html

/КРОСС/ Румъния стана домакин на тристранна среща на парламентаристи от комисиите по външна политика на България , Сърбия и Румъния . От българска страна в нея участва и депутатът от БСП Стефан Бурджиев. На срещата в Букурещ той е поставил въпросите за развитие на речния круиз туризъм и реализиране на идеята за изграждане моста Никопол - Турну Магурели. На тристранния форум е обсъждано предстоящото европредседателство на Румъния, както и Дунавската стратегия. Парламентаристите са имали срещи и с Калин Попеску Таричану от горната камара на сената и външния министър на Румъния Теодор Мелесчану.

Този се изплъзва на полицията с месеци, с видео молят гражданите за съдействие!

http://www.varna24.bg/news/835328.html

ОДМВР- Шумен търси съдействие за установяване на самоличност на мъж, съпричастен към извършен ...

Интелектуалци от различни държави призовават европейците да променят ЕС

https://www.mediapool.bg/intelektualtsi-ot-razlichni-darzhavi-prizovavat-evropeitsite-da-promenyat-es-news287542.html

Политически лидери, интелектуалци, художници, културни, научни и неправителствени организации от цяла Европа призовават за приобщаване на гражданите към европейския проект и тяхното мобилизиране в контекста на предстоящите евроизбори. Те започват транснационална и непартийна гражданска кампания, наречена #WeEuropeans. Нейната цел е да стане гласът на европейците и да налага гражданския дневен ред по демократичен начин на европейските институции и политици. Идеята на кампанията е да обединява всички граждани, които са убедени, че ЕС е проект за мир и демокрация и че е най-ефективният лост на промяна, който да отговори на основните глобални и европейски предизвикателства. Застаналите зад #WeEuropeans излизат и с призив към европейците. Сред подписалите го са: Гийом Клоса - копрезидент на CIVICO Europa, писател и директор „Комуникации“ на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), Ален Жупе – бивш министър-председател на Франция и кмет на Бордо, Вайра Вике Фрайберга – бивш президент на Латвия, Ги Верховстад - президент на групата на АЛДЕ в Европейския парламент и бивш министър-председател на Белгия, Марс ди Бартоломео – президент на парламента на Люксембург, Елмар Брок – евродепутат и бивш президент на Комитета по външна политика, Росен Плевнелиев, Президент на Република България (2012-2017), Вим Вендерс – режисьор, продуцент и писател. В рамките на #WeEuropeans ще се проведе Конгрес на европейците в Европейския парламент. Това ще стане на 22 март 2019 г. в Брюксел. Това ще стане няколко дни преди Брекзит, който по план трябва да настъпи на 29 март 2019 г. Ето какво гласи призивът им, който Mediapool публикува без редакторска намеса: Призив към всички европейци: време е да си върнем контрола над нашия съюз! Движението CIVICO Europa, Европейската гражданска платформа tech.Make.org и популярни европейски личности стартират #WeEuropeans: гражданска, непартийна кампания в 28-те държави-членки на Европейския съюз, която цели да мобилизира гражданите и да им даде възможност да възстановят контрола върху европейския проект. На 22 март 2019 г. в Европейския парламент ще бъде организиран Конгрес на европейците. Събитието ще събере заедно граждани, представители на изкуството, културата и медиите, науката и образованието, предприемачи и синдикалисти. То ще представлява международен форум за споделяне на гражданския дневен ред, формулиран по време на най-мащабно провежданата до момента публична европейска консултация. Дневният ред, създаден от участниците и приет пред политическите лидери, слушайки техните избиратели, ще бъде разпространен във всички държави-членки на Съюза чрез мащабна кампания за мобилизиране. Той ще бъде представен на всички кандидати на европейските избори и на срещата на държавните и правителствените ръководители в Сибиу на 9 май 2019 г., посветена на бъдещето на Съюза. Ще призовем политическите лидери да реагират на общите безпокойства на гражданите и да решат дали да интегрират или не идеите на гражданите в своите предизборни кампании. Идеята е да отворим пътя към демократично възраждане на европейския проект, който е най-важният демократичен и мирен проект на нашето време. Гражданите искат съюз, който да може да отговори на техните потребности и да има реално, положително въздействие върху ежедневието им. Повече от всякога те считат, че спешно са необходими европейски решения за справяне с големите предизвикателства, които никоя от нашите държави не може да посрещне сама. Европейците искат съюз, който да защитава мира, демокрацията и социалната справедливост, да води борбата срещу изменението на климата и да работи за устойчиво развитие и да насърчава иновациите в полза на хората. Съюз, който развива обща, ефективна и достойна миграционна политика и гарантира сигурността на нашите граници. Съюз, който насърчава мира, демокрацията, социалната справедливост и икономическия растеж. Създаването на условия за едно положително бъдеще и постигането на съгласие за най-добрия общ път напред изисква национална, но и европейска ефективност и единство. Гражданите се страхуват, че вече не контролират собствената си съдба и че са формални участници в един бързо променящ се и тревожен свят. Държавите все повече се обръщат навътре, за да се справят с проблемите си, като обвиняват партньорите, вместо да работят с тях, за обща цел. Историческият принцип на солидарност, на който се основава нашият съюз, е поставен пред голямо изпитание. В момент, когато повече от всякога трябва да действаме заедно, държавите се изолират, а недоверието към европейските институции нараства. Това уронване се засилва от мълчанието на политическите лидери, липсата на споделена визия, фалшиви новини в социалните платформи, език на омразата и екстремистка реторика в медийното пространство, често подкрепена от чужди интереси, които целят да противопоставят и разделят хората. В този контекст европейските избори през май 2019 г. ще бъдат много различни от всички други преди това. Те ни мотивират да работим за истината, да заздравим фундаментите на нашия съюз чрез безпрецедентна демократична подкрепа. Неотложно трябва да си възвърнем самочувствието, да дадем истински сърце и душа на Европейския съюз, твърде често свеждан до технокрация и икономически ползи. Ние, гражданите на Съюза, независимо от нашия произход и мнения, ние всички сме Европа и отговаряме за случващото се в Европа. Дошъл е моментът да напомним тази истина на нашите лидери. Ето защо призоваваме всички европейски граждани да се присъединят към нас. Нека да напишем положителна нова страница в нашата споделена демократична история и да окажем натиск върху политическите представители да поемат своите отговорности и да посрещнат предизвикателствата, пред които сме изправени. Насърчаваме всеки да се присъедини на WeEuropeans.eu, използвайки хаштаг #WeEuropeans. Гражданският импулс, който искаме да влеем, надхвърля традиционните партийни или национални граници. И това изисква всеки един от нас. Граждани на Европа, моментът дойде да обединим сили и да си върнем контрола върху нашия Съюз!

Египет готви спасителен план за провеждането на Купата на африканските нации

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/14/3362313_egipet_e_gotv_sus_spasitelen_plan_za_provejdaneto_na/?ref=rss


Египет може да се окаже спасителният пояс за Купата на африканските нации. Турнирът, който трябва да се проведе през 2019 г., остана без домакин.<br /><br />В края на ноември Камерун загуби правото си да приеме събитието заради голямото изоставане в подготовката.<br /><br />Африканската конфедерация започна да търси варианти за осигуряване на страна, която да организира надпреварата. Миналата седмица египетската федерация отказа.<br /><br />Среща с...

Референдумът за Брекзит е струвал почти 130 милиона лири

https://www.mediapool.bg/referendumat-za-brekzit-e-struval-pochti-130-miliona-liri-news287541.html

Организирането на референдума за Брекзит през 2016 г. е струвало почти 130 милиона британски лири, съобщи Избирателната комисия на Великобритания в момент, когато някои политици призовават за второ гласуване, предаде Ройтерс. Разходите по референдума, включително наемането на персонал, запознаването на обществеността с допитването до народа, ръководенето на избирателните секции, управляването на гласуването по пощата и преброяването на гласовете, са възлизали на 129,1 милиона британски лири, посочи в доклад избирателната комисия. Докладът не включва разходите на активисти за агитационна дейност или разноските за водене на кампания в медиите. Близо 33,6 милиона души - 72,2 процента от избирателите - гласуваха на референдума във Великобритания през юни 2016 г. При него имаше 41 050 избирателни секции, обслужвани от 107 100 души персонал. Над 51 500 служители проверяваха и преброяваха бюлетините. На референдума 52 процента гласуваха за излизане от ЕС, а 48 процента - за оставане. Сегашната парламентарна безизходица във връзка със споразумението на министър-председателката Тереза Мей за Брекзит и нарастващата тревога, че Великобритания може да напусне катастрофално ЕС без сделка, пораждат засилващи се призиви за втори референдум. Сред водещите поддръжници на идеята за ново гласуване е бившият министър-председател Тони Блеър, който заяви, че Великобритания и ЕС би трябвало да се подготвят за втори референдум, защото парламентът вероятно няма да постигне съгласие по споразумението за Брекзит и ще се наложи обществеността да разреши безизходицата. 

И шестимата кандидати за петчленното бюро по контрола над подслушванията бяха одобрени от парламентарната комисия

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/14/3362342_i_shestimata_kandidati_za_petchlennoto_bjuro_po/?ref=rss


И шестимата номинирани за членове на Националното бюро за контрол на СРС /НБСРС/ получиха одобрението на парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност и специалните разузнавателни средства /СРС/ и ще бъдат представени в пленарната зала, за да бъдат избрани петима, сред които и председател и заместник-председател.<br /><br />Изслушването им в комисията с председател Димитър Лазаров беше на път да мине кротко и възпитано като в английски клуб с равни порции похвали за...

КАТ временно не обслужва граждани

https://offnews.bg//obshtestvo/kat-vremenno-ne-obsluzhva-grazhdani-693854.html

Временно са преустановени част от услугите, предоставяни от Пътна полиция, съобщиха от пресцентъра на МВР в петък следобед.

Причината е технически проблем в част от информационната система на МВР. Той е възникнал вследствие на неколкократно прекъсване на електрическото захранване. Експерти работят по отстраняване на проблема. Дотогава част от услугите, предоставяни от столичния КАТ и подразделенията в страната, няма да могат да бъдат извършвани.

Поднасяме своите извинения на гражданите за причинените неудобства, допълват от МВР.

КАТ временно спря да обслужва граждани

https://offnews.bg//obshtestvo/kat-vremenno-spria-da-obsluzhva-grazhdani-693854.html

Услугите, предоставяни от Пътна полиция, бяха временно преустановени.

Причината е технически проблем в част от информационната система на МВР. Той е възникнал вследствие на неколкократно прекъсване на електрическото захранване. Експерти работят по отстраняване на проблема, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

В 16:30 от там уточниха, че проблемът е решен.

Най-много проекти в Добричка област има по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”

https://www.24chasa.bg/region/article/7200278

Най-много проекти в Добричка област има по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”Област Добрич е на второ място, след Варна, в Североизточния район на планиране по договорени средства по оперативните програми на ЕС за периода 2014-2018 г.- съобщиха от Областния информационен център в Добрич. За периода от осемте общини са договорени 203 335 522 лв. и са сключени 97 договора. От тях 159 862 798 лева са безвъзмездна финансова

Облачно с валежи от дъжд утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=387672

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен източен вятър. Максималните температури ще са от 8-9° на север, до 11-12 ° на юг. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала. През следващото денонощие ще се задържи облачно, с превалявания предимно от дъжд, в северните и планинските райони – от сняг.

Кой е най-добрият пилот на дрон в България? (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7200113

Кой е най-добрият пилот на дрон в България? (Видео)За едни пилотирането на дрон е забавно хоби, а за други е спорт като формула 1. Калоян е само на 18 години. От около 3 години се занимава с дрон рейсинг. Най-голямото му постижение са 2 първи места, взети на състезания. Какво е да летиш с 200 км/ч през

Лекарският съюз ще подпише анекса към Националния рамков договор

https://www.actualno.com/healthy/lekarskijat-syuz-shte-podpishe-aneksa-kym-nacionalnija-ramkov-dogovor-news_711767.html

С 230 гласа „за“, 13 „против“ и 19 „въздържал се“ делегатите на 69-ия извънреден Събор на Българския лекарски съюз дадоха мандат за подписване на Анекса към Националния рамков договор за 2018. „Няма да се допуска прехвърлянето на неусвоени средства от параграф в параграф. Или – парите предвидени за една медицинска дейност ще се разходват само за нея. Преговорите по НРД всяка година ще стартират с внасянето на средно

Президентът сезира Конституционния съд за част от държавния бюджет за 2019 г.

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prezidentyt-sezira-konstitucionniia-syd-za-chast-ot-dyrzhavniia-biudzhet-za-2019-g-2137374

Държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за държавния бюджет за 2019 г., които са в разрез с конституционните принципи на социалната и правовата държава, съобщиха от прессекретариата на президента.
 
За да не забави действието на

Узакониха третия пол в актовете за раждане в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200271

Узакониха третия пол в актовете за раждане в ГерманияГермания легализира присъствието на трети пол в актовете за раждане, което прави страната пионер в Европа в признаването на интерсексуалните хора, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Според законовия текст, одобрения снощи от Бундестага (долната камара на парламента), наред с традиционните женски и мъжки пол,

Отново ремонтират пропаднал участък от магистрала ”Марица”

https://frognews.bg/novini/otnovo-remontirat-propadnal-uchastak-magistrala-maritsa.html

Участък от магистрала „Марица“ за пореден път е в ремонт след пропадане. Миналата година прокуратурата проверява по сигнал на ОЛАФ същия участък. Тогава обвинение получи шефът на АПИ Лазар Лазаров.

Затворник поиска от съда претърсванията на килиите да бъдат прекратени

https://www.actualno.com/pleven/zatvornik-poiska-ot-syda-pretyrsvanijata-na-kiliite-da-bydat-prekrateni-news_711731.html

Затворник от Белене поиска от Плевенския административен съд да бъдат прекратени в бъдеще претърсванията на килиите, защото при тях надзирателите нарушавали правата му. Жалбата му е оставена без разглеждане, съобщи на интернет страницата си административният съд. Административното дело е образувано по жалба П.П.Х. Искането е мотивирано с чл. 276 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. В жалбата се посочва, че е извършен обиск и претърсване на 21 ноември т.г. към 9.00 ч

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване