Очарователна коледна снимка на Кейт, Уилям и трите им деца (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/koleda/ocharovatelna-koledna-snimka-na-kejt-uiliam-i-trite-im-deca-snimka-2137309

Принц Уилям и съпругата му Катрин зарадваха верните си почитатели с нова снимка на цялото семейство.

"Челси" осъди антисемитски скандирания на феновете си в мача с "МОЛ Види"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/14/3362191_chelsi_osudi_antisemitski_skandiraniia_na_fenovete_si/?ref=rss


Двубоят от групите на Лига Европа между "МОЛ Види" и "Челси" завърши със скандал заради антисемитски скандирания на феновете на английския тим. На срещата в Будапеща малка група от фенове на "Челси" издигнаха дискриминационни лозунги.<br /><br />Сцената се разигра в началото на мача, а обект на скандиранията бяха феновете на друг лондонски клуб - "Тотнъм". Това се случва дни след като четирима фенове на клуба бяха обвинени в расистки...

Ограничението от 90 км/ч по 40 километра от магистрала "Тракия" ще бъде удължено

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/12/14/3362214_ogranichenieto_ot_90_kmch_po_40_kilometra_ot/?ref=rss


Въведеното в края на септември ограничение от 90 км/ч по магистрала "Тракия" в участъка от Чирпан до Стара Загора ще бъде удължено. Това обяви министърът на транспорта Петя Аврамова, като уточни, че предложението е на експерти по пътна безопасност.<br /><br />Ограничението трябваше да е в сила до 20 декември, но ще бъде удължено до 30 март догодина. Това се налага заради настъпващия зимен сезон и отчетените значително по-малко катастрофи в тази отсечка на...

Хванаха 42-годишна да краде от магазин за хранителни стоки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387658

42-годишна жена от Варна е засечена да краде от магазин, съобщават за Moreto.net от варненската полиция. На 13 декември е получен сигнал за кражба от магазин за хранителни стоки, намиращ се на ул. „Капитан Райчо Николов“. Неизвестно лице е извършило кражбата на стоки от стелажите на магазина.

Заловиха телефонен измамник, тероризирал жени в Петрич

http://www.struma.com/krimi/zaloviha-telefonen-izmamnik-teroriziral-jeni-v-petrich_143156/

На 13.12.2018г. лицата: Т.К./29г./ от гр.Банкя и Л.Г./28г./, която е от гр.София са привлечени в качеството си на обвиняеми за това, че на 28.11.2018г. и 29.11.2018г., като са се представили за полицейски служители са въвели в заблуждение две жени от гр.Петрич за това, че помагат за залавяне на телефонни измамници, с което са им нанесли щети на приблизителна стойност съответно около 2 080 лв. и 5 000 лв.

М. Иванов

БНБ пусна в обращение нова банкнота от 100 лева (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199860

БНБ пусна в обращение нова банкнота от 100 лева (Снимки)БНБ пусна в обращение нова банкнота от 100 лева. Тя ще влезе в оборот от 28 декември 2018 г. като платежно средство. Банкнотата е с много висока защита, на нея има и допълнителен знак за незрящи граждани. Банкнотите с номинална стойност 100 лева от предишната емисия от 2003 г. ще продължат да бъдат в обращение заедно с новата,

Антъни Иванов счупи три национални рекорда на Световното в Китай

https://offnews.bg//vodni/antani-ivanov-schupi-tri-natcionalni-rekorda-na-svetovnoto-v-kitaj-693828.html

Младият ни талант в плуванието Антъни Иванов нанесе поправки на три рекорда на България в 25-метров басейн на Световното първенство в Гуанджоу, Китай.

Българинът си върна най-доброто постижение на 50 метра бътерфлай, като записа време от 23.42 секунди, донесло му 30-о време в крайното класиране. Преди месец Иван Алмаджиев преплува дистанцията в Стара Загора за 23.81 секунди и за кратко време беше притежател на рекорда.

В предишните дни Иванов счупи рекордите на 100 метра и 200 метра бътерфлай, като във втората дисциплина стана осми в света. Самият той е повече от доволен от представянето си.

"Най-успешното световно в кариерата ми до момента приключи за мен след сериите на 50 м бътерфлай и щафетата 4х200 м. Мога спокойно да кажа, че изпълних целите, които си бях поставил и от 5 старта направих 6 рекорда за мъже (два с щафетата)!

Благодаря на момчетата за страхотните емоции! Можем и повече! Финала, за който успях да се класирам, беше със секунда по-силен от преди две години, което го прави още по-специално!

Времето ми 1.51.81 минути е първото ми плуване над 900 точки по ФИНА-915 (1000 точки е световен рекорд)!

Изпращам НАЙ-УСПЕШНАТА СИ ГОДИНА! Сега остава Държавния шампионат! Пожелавам на всички весели коледни и новогодишни празници! Бъдете здрави!", написа Иванов в профила си във Фейсбук.

Борисов: Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/borisov-triabva-ni-boen-samolet-koito-da-moje-da-vliza-vyv-voenni-deistviia-273675/

Ситуацията в района се усложнява, искам за нашата изтребителна авиация да има най-добрия самолет, каза премиерът

Деси Банова заряза Плевнелиев и бебето, развихри се на луд купон

http://www.varna24.bg/news/835265.html

Съпругата на президента Росен Плевнелиев заряза бебето им. Красивата синоптичка на Нова телевизия, ...

Мелания Тръмп разбуни духовете в социалните мрежи с...

https://petel.bg/Melaniya-Tramp-razbuni-duhovete-v-sotsialnite-mrezhi-s---__295225

Потребителите в интернет активно обсъждат новата прическа на съпругата на Доналд Тръмп Мелания, с която тя се появи във Fox News. Образът ...

Подробности за смъртоносната трагедията с шефа на казанлъшкия КАТ

https://petel.bg/Podrobnosti-za-smartonosnata-tragediyata-s-shefa-na-kazanlashkiya-KAT__295223

Снимка Булфото Издирваният началник на КАТ – Казанлък Тодор Николов, който бе в неизвестност от сряда вечерта и бе обявен за издирване ...

Бюджетът на Община Варна намаля с 10 млн. лева

http://budnavarna.bg/41700-byudzhetat-na-obshtina-varna-namalya-s-10-mln-leva/

Снимка: Будна Варна

Финансовата комисия към местния парламент одобри актуализирани бюджет на Община Варна, който възлиза на 383.7 млн. лева при заложени в началото на годината 393.7 млн. лева.

„Може би за първа година актуализацията на бюджета е по-малка от първоначално приетия бюджет.“, заяви шефката на общинската дирекция „Финанси и бюджет“ Стефка Господинова. Тя допълни, че за това има няколко причини.

Едната е, че изпълнението на част от инфраструктурните обекти, като бул. „Левски“, ще продължи и през следващата година. Което означава, че средствата, които вървят с тях ще се изразходват и през 2019-та година. По-голямо отражение обаче дава изпълнението на неданъчните приходи. На практика в хазната не са постъпили някои планирани средства като приходи от продажба на билети и карти от новосформираното предприятие ТАСРУД. Причината е, че тази му дейност все още не е стартирана и продължава да се изпълнява от „Градски транспорт“. В приходната част са били заложени и много повече средства от „Синя зона“, защото първоначалните очаквания са били да стартира в началото на второто 3-месечие на годината, но това се случи едва през август месец, стана ясно още от поясненията на Господинова.

„Общината е в добро финансово здраве. Това показва тази актуализация на бюджета дори да я гледам с най-критичния поглед. Актуализацията изпълнява около 90% от решенията, които сме взимали като Общински съвет.“, коментира Янко Станев.

Приходите за делегирани държавни дейности са се покачили с 12 млн. лева от 126 млн. на 138 млн. лева, стана ясно по време на разискванията. Очакваните приходи от местни дейности след актуализацията спадат от 267.1 на 245.5 млн. лева.

„Изпълнението на бюджета към 9-месечието показва, че ще имаме изпълнение на местните данъци към края на годината.“, посочи Господинова.

Борислав Гуцанов от групата на БСП изрази критика към това, че актуализацията се гледа в толкова късен моменt. Марица Гърдева от ГЕРБ отвърна, че при толкова голям бюджет и толкова големи инфраструктурни обекти, които се реализират през годината, е съвсем нормално актуализацията да се гледа по това време.

В крайна сметка члeновете на финансовата комисията дадоха своето одобрение. Окончателното приемане на актуализацията предстои на сесията на местния парламент идната седмица.

Източник: moreto.net

Материалът Бюджетът на Община Варна намаля с 10 млн. лева е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Старт на търга за газов хъб "Балкан" - на 21 декември

http://clubz.bg/77156-start_na_tyrga_za_gazov_hyb_balkan_na_21_dekemvri

Обществена поръчка за изграждане на инфраструктурата за т.нар. газов хъб "Балкан" ще бъде обявена на 21 декември. Това заяви министърката на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание днес. 

Търгът е на "Булгартрансгаз" и държавната компания вече подготвя документацията. Става дума за доставка на необходимите материали, оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширение на газопреносната инфраструктура паралелно на северния магистрален газопровод до българо-сръбска граница в етап линейна част, обясни министърката. Документацията ще бъде изпратена до Агенцията за обществените поръчки следващата седмица за предварителен контрол за законосъобразност.

Преди ден Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува доклад, който съдържа подробно описание на процедурата за провеждане на ангажиращата фаза 3 от проекта за развитие и разширение на газопреносната система на „Бургартрансгаз“. Откритото заседание на регулатора по темата ще е на 19 декември. Това значи, че се очаква КЕВР излезе с решение на 21 декември. Според доклада прогнозната стойност на проекта за разширение на газопреносната система е на стойност 2,767 млрд. лв. 

„Булгартрансгаз“ е на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България, каза още министърката.

„До края на годината дъщерната компания, собственост на„Булгартрансгаз“, която ще бъде оператор и ще се занимава с тази дейност, ще бъде факт“, обяви тя - „Предстои другата седмица да бъде подписан Меморандум за сътрудничество с „Централен европейски газов хъб“. Това е компанията, която оперира борсите за търговия с природен газ в Австрия и Чехия“.

„Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от акциите в компанията, която ще реализира проекта за LNGтерминала на Александруполис, обясни още Петкова. И добави, че са проведени и преговорите с „Газтрейд“. По думите й това е изключително важен проект за диверсификацията на източниците за доставка на природен газ, не само за България, но и за целия регион.

Тото от СкандаУ показа гадже под елхата

http://www.cross.bg/toto-kristin-priyatelka-1591600.html

/КРОСС/ Победителят във VIP Brother 2017 Тото от СкандаУ има нова приятелка. Това е професионалната танцьорка Кристин Петринска. Двамата са неразделни, като хубавицата не пропуска негово участие. От последните снимки, които сподели рапърът, стана ясно, че двамата вече делят един покрив. Тото публикува кадър, на който Кристин седи на леглото му, а пред нея е вече украсената коледна елха. Феновете му веднага започнаха да питат дали Кристин му е гадже, а той се пошегува: "Не, подарък ми е!!!" През май месец Тото се раздели с дългогодишната си приятелка Яна, тъй като й изневерил. Текстът на песента "Чужди усмивки" разказва именно за края на тяхната история - разговорът, който Тото така и не е провел с бившата си.  

Борисов предопредели избора: F-16 са значително по-добри

https://www.mediapool.bg/borisov-predopredeli-izbora-f-16-sa-znachitelno-po-dobri-news287518.html

Премиерът Бойко Борисов напрактика предопредели избора на нов тип изтребители, след като коментира в Брюксел, че предлаганите от САЩ и "Локхийд Мартин" машини F-16 "са значително по-добри от всички останали, които се предлагат - от старите "Eurofighter", а и от "Gripen". Той обясни, че формирал оценката си от разговори с пилоти. "Има комисии, които разглеждат тези оферти, по никакъв начин не се меся, дебело подчертавам, освен че искам за нашата изтребителна авиация да има най-добрия самолет", посочи премиерът пред журналисти в Брюксел.  Военното министерство обаче публично обяви, че изборът на нови самолети ще е политическо решение и като такова е в ръцете на Бойко Борисов. Проектът се движи от години, като в момента политико-военна комисия води преговори за подобряване на офертите, след като по-рано експертна група ги анализира. По традиция всичко се случва в условия на пълна секретност. Борисов каза, че се надява България да получи по-добри условия за покупката на нови изтребители. "Ситуацията в района се усложнява, добави той и уточни, че българските Военновъздушни сили (ВВС) вече имат задачата не само да охраняват въздушното пространство. Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия и да надделява", поясни Борисов, цитиран от БТА. "Към този момент мисля, че и съседите имат такива самолети. Нито влияя на комисиите, нито искам да влияя. Надявам се по геостратегическото партньорство, което имаме с НАТО и САЩ, в един момент, в най-скоро време, дал съм много кратки срокове, протакането започва да изнервя всички, заделили сме парите и искаме колкото може по-бързо комисиите да си дадат заключенията и да напазаруваме за нашата авиация това, което е необходимо", каза той. Съседните страни на България от НАТО разчитат на американските изтребители от години. В момента България избира нови изтребители между три оферти: на САЩ и "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) за последната модификация на F-16 - блок 72, известна като "Вайпър" (Viper), на Швеция и СААБ (SAAB) за "Gripen" и на Италия за втора ръка "Юрофайтър" (Eurofighter), но проектът се движи с известно забавяне. Последната оферта на практика бе изключена от състезанието, след като различни представители на правителството коментираха, че страната ни иска да закупи нови машини. Плановете на правителството е първо да бъдат закупени най-малко 8 изтребители за 1.8 млрд. лева с ДДС, а на последващ етап още толкова. Към момента обаче не се знае кога точно ще се пристъпи към втората покупка, нито дали това някога ще стане. Дори от военното министерство признават, че това вероятно няма да се случи в близко или средно бъдеще. И двата основни конкурента за поръчката - "Локхийд Мартин" и СААБ - обявиха, че са готови да подобрят офертите си. "Компанията производител на F-16 "Локхийд Мартин" и правителството на САЩ ще намалят цената и срока за доставка в процедурата за избор на изтребител за българските военновъздушни сили, сравнено с досегашната си оферта", съобщи пред "Дневник" Джим Робинсън, мениджър Международно бизнес развитие за F-16 в "Локхийд Мартин". "Локхийд Мартин" признаха по-рано, че няма да могат да доставят първите самолети до две години, както иска България, но сега Робинсън каза, че компанията ще ускори процеса по производство.  В момента компанията мести производството си от Форт Уърт, Тексас в Грийнвил, Южна Каролина. Робинсън каза, че F-16V е самолет от четвърто поколение, но използва системи от пето поколение, които са на оборудване в F-22 и F-35. Според Робинс F-16V може да лети до 2045 г. и има живот от 12 000 часа, което е повече от всичко предлагано. САЩ планират да оперират с F-16V заедно с F-22 и F-35. Основните конкуренти на САЩ за поръчката Швеция и SAAB вече обявиха, че предлаганите от тях изтребители "Gripen" отговарят на бюджета и могат да бъдат доставени в срок. Първите 4 самолета ще бъдат доставени до две години след подписването на договора. Това ще позволи постигането на пълни способности за бойно дежурство по мисията ер полисинг на НАТО до 24 месеца след подписването на договора. Обучението на пилотите ще започне шест месеца преди първата доставка, съобщиха от компанията. Борисов се шегува Премиерът отбеляза, че в последните 10-15 години, при други правителства, са купувани само транспортни въздухоплавателни средства за ВВС - вертолетите "Кугър" и "Пантер", самолетите "Спартан", без въоръжение. "Много пъти съм се шегувал - колкото да натоварят Генералния щаб и да избяга. Това сме за момента закупили. Затова искам действително да имаме бойни машини, които, като се качат летците на тях, да знаят, че имат шанса да победят", обясни Борисов. В отговор на въпрос кого се очаква да победят, министър-председателят отговори "агресор, който и да е той".  

Косово ще има собствена армия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/14/3362194_kosovo_shte_ima_sobstvena_armiia/?ref=rss


Парламентът на Косово гласува три закона, с които се разширява мандатът на сегашните сили за сигурност на страната, предаде балканската секция на "Свободна Европа".<br /><br />С това балканската държава, непризната от Сърбия и още няколко десетки страни, ще създаде собствена армия.<br /><br />Очаква се решението да обтегне напрежението между Прищина и Белград, след като сръбските власти не изключиха военна намеса заради решението на Косово.<br /><br...

Румънската опозиция внесе вот на недоверие срещу правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199857

Румънската опозиция внесе вот на недоверие срещу правителството
Румънската опозиция внесе днес в парламента вот на недоверие срещу правителството на Виорика Дънчила, предаде агенция Аджерпрес. Документът, озаглавен "Стига! Правителството Драгня-Дънчила - срам за Румъния!", е подписан от 163-ма парламентаристи от Национално-либералната партия, Съюз за спасение на Румъния и партия Народно движение.

Парижката полиция - в бойна готовност за нови протести

http://clubz.bg/77170-parijkata_policiq_v_bojna_gotovnost_za_novi_protesti

В очакване на петия пореден уикенд на бурни протести в Париж началникът на полицията днес заяви, че в столицата отново ще бъдат разположени бронирани машини и хиляди полицейски служители, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пред радио RTL префектът на полицията Мишел Делпюеш съобщи, че силите за сигурност смятат да позиционират в града същия брой хора и техника като миналия уикенд - 8000 полицаи и 14 бронирани автомобила.

Делпюш отбеляза, че по улиците на Париж вече ще има повече полицейски патрулни групи, които ще задържат вандали, каквито преди седмица вилняха в района на "Шан-з-Елизе". Миналия уикенд полицията арестува над 1000 души в Париж, а 135 души бяха ранени, включително 17 полицаи.

Шести участник в протестите на "жълтите жилетки" загина тази седмица, след като беше блъснат от камион на издигната от протестиращите барикада. Въпреки призивите на властите да се прекратят протестните действия, движението не показва признаци да се вслушва. 

"Миналата седмица до голяма степен успяхме да се справим с "жълтите жилетки", но станахме свидетели и на погроми и грабежи, извършвани от престъпници. Целта ни ще бъде да упражним по-сериозен контрол в това отношение", заяви шефът на парижката полиция.

В опит да снижи напрежението в страната, френският президент Еманюел Макрон призна, че отчасти е отговорен за гнева на протестиращите. Той оповести, че ще одобри мерки за подобряване на покупателната способност на френските работници, но отказа да възстанови данъка върху богатството.

Много протестиращи изразиха разочарование от предложенията, а някои профсъюзи призовават за стачки в страната.

"Най-доброто средство е да се стачкува, заяви Филип Мартинес, водач на синдиката "Обща конфедерация на труда". - В тази страна има неравенство и трябва да накараме шефовете на големи компании да плащат".

Съседи на изчезналия шеф на казанлъшкия КАТ със странни разкрития: До колата му имаше високо момче, но той...

http://www.struma.com/sinya-lampa/susedi-na-izcheznaliya-shef-na-kazanlushkiya-kat-sus-stranni-razkritiya_143155/

Изоставени ключове са били първата следа, по която се е разбрало, че нещо странно се е случило с шефа на КАТ-Казанлък Тодор Николов. Както БЛИЦ вече писа той изчезна мистериозно преди дни. Драмата около случилото започна да се задълбочава.

Вчера пък сестра му направи горещ апел във фейбук. Днес се разбра, че именно тя е видяла изоставените ключове на брат й, които били на вратата на дома им, където той живеел след като се развел. Самата врата пък била отключена. Тогава тя се...

Продължава

Бундесбанк е спокойна за германската икономика въпреки надвисналите рискове

https://www.investor.bg/novini/130/a/bundesbank-e-spokoina-za-germanskata-ikonomika-vypreki-nadvisnalite-riskove-273672/

Централната банка понижи прогнозите си за 2018 г. и 2019 г., като също така сви и очакванията за инфлация за следващата година

Вече се изплащат допълнителните 100 лева към целевата помощ за отопление

http://www.moreto.net/novini.php?n=387669

Агенцията за социално подпомагане (АСП) вече изплаща допълнителните 100 лв. към целевата помощ за отопление, за предоставянето на които Министерският съвет взе решение на 22 ноември 2018 г. С тях общият размер на помощта за отоплителен сезон 2018/2019 г.

Откъс от "Единственото нещо" на Гари Келър и Джей Папасън

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/12/14/3350830_otkus_ot_edinstvenoto_neshto_na_gari_kelur_i_djei/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Единственото нещо", с автори Гари Келър и Джей Папасън, предоставен от Издателска къща "Хермес"<br /><br />Възможно ли е да постигнем повече за по-малко усилия и време? Да! Ако усвоим метода на единственото нещо.<br /><br />Основател и председател на борда на най-голямата компания за недвижими имоти в света, Гари Келър споделя уникалния си начин на работа: "Свърши...

Марияна Николова: Готови сме с новата Национална стратегия за детето

https://www.actualno.com/politics/marijana-nikolova-gotovi-sme-s-novata-nacionalna-strategija-za-deteto-news_711727.html

Правителството е готово с новата Национална стратегия за детето за периода от 2019 до 2030 година, заяви вицепремиерът по демографската и икономическата политика Марияна Николова. Тя отговори на въпрос на Теодора Халачева относно готовността за приемане на Националната стратегия за детето Николова участва за първи път на парламентарен контрол откакто смени на поста подалият оставка Валери Симеонов. Пред депутатите тя припомни, че бе създадена междуведомствена работна група за изработване на Н

Терористът от Страсбург - боец на Ислямска държава

http://clubz.bg/77153-teroristyt_ot_strasburg_boec_na_islqmska_dyrjava

"Ислямска държава" (ИД) заяви в сайта си "Амак", че терористът, който уби трима души в Страсбург преди да бъде застрелян от полицията, е бил неин боец, предадоха Ройтерс и Франс прес. 

Радикалната организация не предостави доказателство в подкрепа на това твърдение.

ИД обяви, че 29-годишният Шериф Шекат е извършил нападението "в отговор на призиви да бъдат атакувани граждани на страните от коалицията", която воюва срещу групировката в Сирия и Ирак.

Според свидетели Шекат е викал "Аллах акбар" ("Бог е най-великият" на арабски), когато нападнал с огнестрелно оръжие и нож минувачи в базара.

Шериф Шекат беше издирван от полицията от атаката до Коледния базар в града, при която бяха убити трима души, а други 12 души бяха ранени. Той е стрелял по полицаи, които са отвърнали на огъня и са го застреляли. 

Шекат е имал общо 27 присъди в Германия, Франция и Швейцария, включително за насилие и грабеж. Германските служби обаче не са го картотекирали като потенциално свързан с терористични групи. Във френските картотеки обаче има досие като опасен за сигурността, каквото имат още около 26 000 души. 

Учени създадоха ваксина срещу заболяване при пчелите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/12/14/3362182_ucheni_suzdadoha_vaksina_sreshtu_zaboliavane_pri/?ref=rss


Финландски учени създадоха първата ваксина срещу заболяване при пчелите с надеждата да се спре намаляването на популацията на тези насекоми, тъй като то може да предизвика световна хранителна криза, предаде "Франс прес".<br /><br />Пчелите допринасят за опрашването на 90 на сто от основните култури на планетата. През последните няколко години обаче тези насекоми бяха покосени от мистериозно заболяване, известно като синдром на колапса на колониите пчели. За виновници са...

Борисов: Не се меся за самолетите, но F-16 е по-добър от всички останали

https://offnews.bg//politika/borisov-ne-se-mesia-za-samoletite-no-f-16-e-po-dobar-ot-vsichki-osta-693826.html

„Незабавно да се пуснат поне обикновените моряци. Това много би допринесло за разрешаване на кризата между Русия и Украйна и независимо от вътрешнополитическите си проблеми, които искат да решават тези държави, да седнат и да затворят този конфликт". Това коментира министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди редовното заседание на Европейския съвет.

Той припомни, че снощи всички лидери единодушни са гласували за удължаването на санкциите срещу Русия, но посочи, че е категоричен за спазването на Минските споразумения.

„България е изключително уязвима по този конфликт, не само заради транзита на газ, но просто заради близостта и акваторията на Черно море. Истински се надявам руските власти да погледнат с добро око на това предложение и обикновените моряци да бъдат пуснати", добави премиерът Бойко Борисов.

В отговор на журналистически въпрос за досието по миграцията, министър-председателят Борисов заяви, че България е против разделянето на Пакета, защото това би могло да постави под риск сигурността.

„Ние сме държава на първа линия, справяме се прекрасно, всичко го отчитат, а всяко едно решение и разделяне на пакета ни поставя под риск. Защото ако се разделят, може да се окаже, че ние не само ги спираме, но след това трябва да се грижим и за тях, и след като мине определен период от време, те започват да се движат свободно. Затова съм толкова твърд да не се разделя Пакета", добави още Бойко Борисов.

„Не считам, че Министерски съвет или администрацията на МС, или инспекторатът към МС е компетентен да управлява болница", каза министър-председателят Борисов във връзка с преструктурирането на Университетската болница „Лозенец" в детска болница.

Той посочи, че ще настоява пред Народното събрание болницата да не е под управлението на МС.

„Държат да остане такава каквато е, нека остане. Но държа тя да си отиде към Министерството на здравеопазването. Там са компетентните органи, там е контролът, там е медицински одит", подчерта премиерът Борисов.

Той допълни, че ще проведе среща с финансовия министър Владислав Горанов, за да се намерят решения за възстановяване на част от дълговете на лечебното заведение.

"Надявам се да дадат по-добри условия, защото това, което съм разговарял с пилотите - нов F16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат. Има комисии, които разглеждат тези оферти. По никакъв начин не се меся - дебело подчертавам, освен че искам за нашата авиация да има най-добрия самолет, защото ситуацията в района се усложнява. Трябва ни боен самолет, който може да навлиза във военни действия и да надделява", каза премиерът Борисов.

Той посочи, че очаква в най-скоро време решението на комисиите, които работят по избора на техника за бойната ни авиация.

„В момента имаме само транспортни. В последните 10-15 години в други правителства са купувани само транспортни Кугари, Спартани, Пантери - без въоръжение", добави министър-председателят.

Драмата с безследно изчезналия шеф на КАТ-Казанлък се заплита! И следа няма от пистолета му, а преди две седмици научил, че...

http://www.struma.com/sinya-lampa/dramata-s-bezsledno-izcheznaliya-shef-na-kat-kazanluk-se-zaplita-i_143154/

"Ръководството на дирекцията е изключително притеснено за изчезването на началника на КАТ-Казанлък Тодор Николов. Допълнително притеснение води и фактът, че липсва служебното му оръжие. Разпоредил съм да се проведат издирвателни мероприятия. Това заяви на извънреден брифинг директорът на Областна дирекция на полицията в Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев.

Мистерията с безследно изчезналия шеф на казанлъшкия КАТ се заплита! Отчаяната му сестра с горещ апел във Фейсбук...

Продължава

Сирийският град Хаджин е освободен от "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199819

Сирийският град Хаджин е освободен от "Ислямска държава"Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, съставени предимно от кюрдски бойци, превзеха контролирания от "Ислямска държава" град Хаджин в Източна Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. "Сирийските демократични сили успяха да прогонят "Ислямска държава" от Хаджин след седмица на ожесточени боеве и въздушни удари",

Няма да има увеличение на такса смет през 2019 година

http://budnavarna.bg/41694-nyama-da-ima-uvelichenie-na-taksa-smet-prez-2019-godina/

Увеличение на такса смет през 2019 г. във Варна няма да има, научи BudnaVarna.bg. Това съобщи Стефка Господинова, директор на дирекция „Финанси и бюджет” в Община Варна, на днешното заседание на ПК „Благоустойство и комунални дейности“.  Таксата за жилищни имоти, която е сред най-ниските в страната, остава 0,98 промила от данъчната оценка.30,5 млн. лева от общинския бюджет са предвидени за почистване на Варна през 2019 г. Предложеният от кмета проект на план-сметка „Чистота“ беше гласуван от членовете на комисията. На днешното заседание стана ясно, че очакваните приходи от такса битови отпадъци за 2019 г. са в размер на 28 млн. лева. Около 1,5 млн. лева се предвижда да влязат в хазната от отчисления от РИОСВ-Варна. Очакваният преходен остатък от такса битови отпадъци към края на декември 2018 г. е 1 млн. лева.

Бюджетът за сметосъбиране и сметоизвозване е почти същият като през 2018 г. и е в размер на 9 млн. и 159 хил. лв. За обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци са предвидени 11 млн. и 176 хил. лева, а за почистване и поддържане на чистотата на обществените места – близо 10 млн. и 165 хил. лева.

Около 800 хил. лева повече спрямо миналата година са средствата за ръчно и механизирано чистене на улични платна, спирки, площади, междублокови пространства, но според съветници заделените близо 6,1 млн. лева не са достатъчни за постигане на по-високи екологични резултати. По време на заседанието бяха дадени примери с Пловдив и Бургас, където за почистване на обществени площи се падат по съответно 27 лв. и 21 лв. на жител, а във Варна – 11 лв. Затова вероятно ще бъде внесено предложение за увеличение на средствата по това перо.

Материалът Няма да има увеличение на такса смет през 2019 година е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Турски тир се обърна на "Тракия" към км 231 в посока София, двама са в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199822

Турски тир се обърна на "Тракия" към км 231 в посока София, двама са в болница
Пътно произшествие с товарен автомобил с турска регистрация е станало на автомагистрала „Тракия” в района на км 231, в посока град София. Водачът и пътник в автомобила, и двамата турски граждани, са откарани в болнично заведение в град Стара Загора без опасност за живота. Сигналът за произшествието е получен в дежурната част на РУ-Нова Загора в 10,

В понеделник Бойко Борисов открива трасето Кресна–Сандански

http://www.struma.com/obshtestvo/v-ponedelnik-boiko-borisov-otkriva-traseto-kresna-sandanski_143153/

В понеделник Борисов заедно с колегата си Заев открива трасето Кресна – Сандански от лот 3.3 на АМ „Струма“.

Все още от пресслужбата на Министерски съвет не е обявен часът и потвърдено идването на премиера.

Както стана известно в края на ноември, участъкът ще бъде открит пет месеца предсрочно.

В изграждането на новия 24-километров участък са вложени над 240 млн. лв.

Наш източник уточни още, че заявеното съвместно заседание на...

Продължава

Котаракът Мир, подарен от Путин, научи японски

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7199808

Котаракът Мир, подарен от Путин, научи японскиСибирският котарак Мир, подарен от руския президент Владимир Путин на ръководителя на администрацията на префектура Акита Норихиса Сатаке, се е научил да разбира японска реч, съобщи РИА Новости. Руският четириног гост отлично се спогодил с останалите шест котки в дома на г-н Сатаке. На японски името на котарака звучи "Миру-бо",

Юристът А. Славов: Гражданската конфискация застрашава основни човешки права

https://frognews.bg/novini/iuristat-slavov-grajdanskata-konfiskatsiia-zastrashava-osnovni-choveshki-prava.html

Начинът, по който беше въведена гражданската конфискация, застрашава основни човешки права. Всичко това са потенциално осъдителни присъди срещу България в Страсбург. Това заяви юристът Атанас Славов експерт в Антикорупционния фонд.

Юристът А. Славов: Гражданската конфискация застрашава основни човешки права

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/iuristat-slavov-grajdanskata-konfiskatsiia-zastrashava-osnovni-choveshki-prava.html

Начинът, по който беше въведена гражданската конфискация, застрашава основни човешки права. Всичко това са потенциално осъдителни присъди срещу България в Страсбург. Това заяви юристът Атанас Славов експерт в Антикорупционния фонд.

Пет града са кандидати да приемат финалите на АТП

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/14/3362172_pet_grada_sa_kandidati_da_priemat_finalite_na_atp/?ref=rss


Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) обяви имената на градовете, които са подали заявки за домакинство на финалния турнир за периода 2021-2025 година. Четири са новите градове кандидати – Торино, Манчестър, Сингапур и Токио. Лондон, който сега приема финалния турнир на АТП, също е подал заявка.<br /><br />Надпреварата на най-добрите осем за годината се провежда в зала "О2 арена" в английската столица от 2009 г. Договорът на Лондон изтича през 2020 г.<br...

За да не умре вицът - бизнесмен връща очите на паметника на Самуил

https://www.actualno.com/art/za-da-ne-umre-vicyt-biznesmen-vryshta-ochite-na-pametnika-na-samuil-news_711725.html

Бизнесменът Красимир Дачев ще финансира ремонта на паметника на цар Самуил в центъра на София, за да светнат пак очите на монумента.  "Ще гарантирам финансово тези очи да светят поне следващия век. Глупаво е да се направи нещо и после да се загуби смисъла. В крайна сметка ефектът от този паметник беше вицът в него, а той се изгуби", обясни намерението си Дачев в интервю за bTV. Припомняме, че очите на цар Самуил угаснаха окончателно заради неизправност в електрическата систе

Пазарът на млечни продукти в Китай ще се разшири през следващите пет години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199659

Пазарът на млечни продукти в Китай ще се разшири през следващите пет години
Пазарът на млечни продукти в Китай очаква значителен ръст с по-голямото търсене на качествени стоки от китайските потребители, пише Чайна дейли. През следващите пет години продажбите на сирена ще отбележат годишен ръст от над 20%, а популярността на продукти като сухото мляко ще продължи да се увеличава,

Apple изнася производството на iPhone извън Китай

http://www.cross.bg/apple-kitaii-trump-1591595.html

/КРОСС/ Apple обмисля преместване на производството на iPhone извън Китай, в случай че митата за внос от азиатската страна в САЩ достигнат 25%. Засега компанията изчаква развитие на ситуацията с търговската война между двете водещи икономики, предава technews.bg. Доставчиците на технологичния гигант възнамеряват да се придържат към съществуващия модел, дори ако САЩ наложат вносна тарифа от 10% за смартфоните, твърдят източници на Блумбърг. Но ако президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да вдигне митата на 25%, тогава Apple и доставчиците ще преразгледат ситуацията. По-рано Тръмп заяви, че Apple и клиентите на компанията няма да пострадат от 10-процентното мито върху вноса на смартфони и лаптопи от Китай. "Хората могат да издържат това много лесно", каза Тръмп. Икономисти и анализатори, както и самата Apple обаче смятат, че президентът греши. Той иска да преодолее търговския дефицит с азиатския си конкурент, но Китай от своя страна заяви, че това може да бъде "опустошително" за Apple. Apple би могла да сглобява iPhone извън Китай, например в Индия, но масовото преместване на производството е херкулесова задача. Според анализатори, подобно преместване е невъзможно към момента.  

Съдийската колегия разпореди проверка на Лозан Панов от Инспектората към ВСС

http://www.transmedia.bg/2018/12/14/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d1%8f-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80/

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) да извърши проверка на председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заради възложената от него проверка на делата за мерките за неотклонение на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова в Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

Това реши днес Съдийската колегия след два часа дебати, пише специализираното правно издание Lex.bg. Решението е взето със 7 на 6 гласа, като срещу изпращането на казуса в инспектората sa гласували самият Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова, Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев.

Мнозинството в съдийската колегия основа решението си на чл. 54, ал.1, т.8 от Закона за съдебната власт, който регламентира, че „ИВСС извършва проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите“.

Повод за гласуването стана писмо от 11 съдии от АСНС, които след като Панов разпореди да бъдат проверени делата за мерките на Иванчева и Петрова, поискаха становище от ВСС по два въпроса. Първият въпрос е „Правомерно и допустимо ли е да се нарежда проверка включваща и неприключило производство по чл.270 от НПК, в срока на произнасяне на компетентния съд, без никакви данни и посочване на каквито и да е фактически основания за отклонения в разписаните правила за организацията на дейността на съдебния орган, и съставлява ли това опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите, на които предстои да се произнесат по спорния предмет?“.

А вторият – дали това „съставлява проява на тенденциозно отношение към специализираните съдилища и в частност към АСНС, предвид обстоятелството, че спрямо никой друг съдебен орган в страната, не са били предприемани проверки при идентични условия?“.

Това накара колегията преди дни да поиска от апелативните спецсъдии да кажат нарушена ли е била всъщност независимостта им с тази проверка. В сряда те са провели общо събрание, на което са решили да отговорят на кадровиците по следния начин: „Не твърдим и в становището си не сме твърдели, че е нарушена независимостта ни (изводима от понятието „проверка за независимост“ по чл. 175к, ал. 3 ЗСВ)“.

Те обаче повтарят искането си ВСС да вземе становище дали е проявена тенденциозност към тях и дали проверката, разпоредена от Панов, е правомерна и допустима.

Котаракът Мир, подарен от Путин, научи японски

https://dnes.dir.bg/spektar/kotarakat-mir-podaren-ot-putin-nauchi-yaponski

Всяка заран домашният любимец на губернатора на Акита си просел храна

Поставят нови по-малки колчета по трамвайното трасе на ул. „Граф Игнатиев” (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199807

Поставят нови по-малки колчета по трамвайното трасе на ул. „Граф Игнатиев” (Снимки)В столицата започна поставянето на новите ограничители по трамвайното трасе на ремонтираната ул. „Граф Игнатиев”, предава Би Ти Ви.  Те са двойно по-малки от първоначално поставените перки от гранит. От Столичната община коментираха, че ще бъдат залепени. До Коледа трябва да бъде пуснато и движението на трамваите по ремонтираната улица.

През 2019 няма да вдигат такса смет във Варна

http://varnautre.bg/2018/12/14/98546/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-2019-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%82-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b0-%d1%81%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80

Увеличение на такса смет през 2019 г. във Варна няма да има. Това съобщи Стефка Господинова, директор на дирекция „Финанси и бюджет” в Община Варна, на днешното заседание на ПК „Благоустойство и комунални дейности“. Таксата за жилищни имоти, която е сред най-ниските в страната, остава 0,98 промила от данъчната оценка. 30,5 млн. лева от общинския […]

Премиерът спира трансформацията на “Лозенец“ в детска болница

https://www.mediapool.bg/premierat-spira-transformatsiyata-na-lozenets-v-detska-bolnitsa-news287517.html

Правителството ще оттегли предложението си за превръщането на  “Лозенец“ в национална детска болница. Това обяви премиерът Бойко Борисов в петък пред журналисти в Брюксел. Той обаче ще настоява болницата да бъде прехвърлена на Министерството на здравеопазването и да не бъде повече “правителствена“, защото това го дразни. По повод недоволството на Софийския университет, че с проекта за детска болница се разсипва учебната база на Медицинския факултет, Борисов коментира, че не е очаквал такава реакция, но приема аргументите на академичната общност. "Това не съм го очаквал, защото от една страна е болница на властта, с гръмкото име правителствена, независимо, че се ползва и от президентството, и от Народното събрание, и от съдебната система. И мислех, че ако направим детска болница, каквато нямаме, това е добро решение, само че срещнах такава яростна съпротива, каквато не съм очаквал. Да приемем, че има някакви аргументи - студентите, преподавателите. Затова - окей", коментира Борисов. Премиерът е съгласен болницата да се запази университетска в сегашния й вид, но държи тя да се прехвърли към здравното министерство.  “Не считам, че Министерският съвет или администрацията, или инспекторатът на МС, е компетентен да управлява болница. Затова ще настоявам пред парламента да променят само това, да не е "правителствена" болница. Окей, държат да остане такава, каквато е, нека да остане. Ще сменим нашето решение да не е детска болница“, обяви той, “Дори ще се опитаме с финансовия министър да оправим част от дълговете, но държа тя да си отиде към Министерство на здравеопазването, както всички останали болници, да се казва "Лозенец" и да се махне “правителствена“, което ме дразни. По тази логика вие трябва да зададете въпросите към мен, а това не е редно, има здравен министър, който управлява болниците", каза Борисов. Болницата изненадващо се оказа с 30 млн. лева дълг, заради което има наложени запори, а заплатите на персонала се бавят. Преди ден след сериозен обществен и акадамичен натиск парламентарната здравна комисия отхвърли законовата поправка за промяна в статута на болницата, което трябваше да е първата стъпка към превръщането й в национална детска болница. Срещу предложението бяха изразени много резерви, както от академичната общност, така и от педиатри, защото е спорно доколко "Лозенец" има капацитета да отговори на потребностите на една модерна детска болница, дори и при построяването на втори корпус, каквито бяха плановете на МЗ. След намесата на Борисов проектът за изграждането на детска болница, който се коментира от 20 години, отново е замразен.  

Косовската полиция откри 15 кг експлозив в село, населено предимно със сърби

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199806

Косовската полиция откри 15 кг експлозив в село, населено предимно със сърбиКосовската полиция съобщи, че е открила 15 килограма експлозив на пътя Прищина - Митровица в село Магзит, в близост до Газиместан, съобщава вестник "Слободен печат". Полицейски източници заявиха, че скоро ще бъдат съобщени още подробности по случая. Става дума за област северозападно от столицата на Косово, населена предимно със сърби.

Борисов се надява Русия да освободи поне "обикновените" украински моряци

https://www.mediapool.bg/borisov-se-nadyava-rusiya-da-osvobodi-pone-obiknovenite-ukrainski-moryatsi-news287516.html

Премиерът Бойко Борисов се надява Русия да освободи поне обикновените украински моряци, задържани около кризата в Керченския пролив. "Моето мнение по въпроса е ясно и категорично - незабавно да се пуснат поне обикновените моряци. Това много би допринесло за разрешаване на кризата. Независимо от вътрешнополитическите проблеми, които искат да се решават в тези държави, да затворят този конфликт", коментира Борисов български журналисти в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел. Русия задържа 24 украински моряци, след като нападна три украински кораба във водите на Черно море, които се бяха насочили към Керченския проток напът за Азовско море. Според Москва става въпрос за "незаконно преминаване на морската ѝ граница". Руските власти твърдят, че сред задържаните са и представители на украинските служби. България официално осъди действията на Русия и призова моряците да бъдат освободени. Президентът Румен Радев обаче видя вината за кризата в Украйна, като така на практика сподели позицията на руския си колега Владимир Путин. "България е изключително уязвима от този конфликт, не само заради транзита на газ, а заради близостта и акваторията на Черно море. Истински се надявам руските власти да погледнат с добро око на това предложение и обикновените моряци да бъдат пуснати. Ако има виновни, да ги наказват, или да спорят. Но това много би допринесло за климата и за спазването на минските споразумения", добави Борисов, цитиран от БТА. Той уточни, че снощното решение на европейските държавни и правителствени ръководители за удължаване на срока на санкциите срещу Русия е било прието единодушно. Лидерите на 28-те страни в Европейския съюз удължиха с шест месеца икономическите санкции заради липсата на напредък в прилагане от Русия на Минските споразумения за прекратяване на конфликта в Източна Украйна. Във връзка с Брекзит премиерът поясни, че Европейският съвет снощи отново е изразил доброто си отношение към Лондон. "Нататък си е работа на британците, на техния парламент, да приемат или да не приемат (споразумението с ЕС). Ние нашата работа сме я свършили", посочи Борисов. "Ако ме питате дали съм оптимист - не съм. Ако ме питате дали ще бъде прието от британския парламент - считам, че не, но да не предопределям. Като наблюдавам ситуацията, така си мисля, че ще стане. Дано ме опровергаят, би било за добро", добави той. Премиерът посочи, че твърдо застава зад решението въпросите за миграционната политика в ЕС да се разглеждат цялостно. По неговите думи заради вътрешнополитическите проблеми в Европа всяка страна се опитва да намери свое решение на тези въпроси. Затова сме против да се разделят решенията, защото сме държава на първа линия, справяме се прекрасно, всички го отчитат. "Надявам се австрийското председателство на Съвета на ЕС да има напредък, засега не го виждам поне, дано го видя днес. Ако се разделят, в един момент може да се окаже, че ние не само спираме мигрантите, но след това трябва и да се грижим за тях. Като мине определен период от време, те започват да се движат свободно. Така че затова съм толкова твърд в решението си да не се разделя пакетът", поясни министър-председателят. 

Пламна кран в Девня

http://www.varna24.bg/news/835261.html

Вчера е получен сигнал за пожар в кран, намиращ се в гр. Девня. Причината за инцидента е късо ...

Лекарският съюз решава дали да подпише важен анекс към Националния рамков договор

https://pik.bg/лекарският-съюз-решава-дали-да-подпише-важен-анекс-към-националния-рамков-договор-news804054.html

Лекарският съюз решава дали да подпише важен анекс към Националния рамков договор

Българския лекарски съюз се събира на извънреден събор, на който делегатите трябва да решат дали съсловната организация ще подпише анекс към Националния рамков договор за 2018 година.

В хода на преговорите от Лекарския съюз извоюваха едно от основните си искания през следващата година - да няма прехвърляне на средства от едно перо в друго, припомя БНР.

Отпадна и текстът за задължителна пререгистрация на лечебните заведения. Ще има възможност да бъдат сключвани договори с НЗОК от нови изпълнители на извънболнична медицинска помощ и през 2019 г.

Германци, румънци и израелци гостуват във Варна през октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=387624

През октомври 2018 г. най-много нощувки са реализирали гостите от Германия - 33.3 хил., от Израел - 4.8 хил., от Русия и Полша - по 4.6 хил. нощувки, съобщиха от пресцентъра Териториално статистическо бюро-Североизток на за Moreto.

Тревата след Баневи

http://clubz.bg/77168-trevata_sled_banevi

„След Банев трева не никне.“ 

Познавам човека, който държеше този плакат през 1996 година. Беше майстор в един от цеховете на текстилния комбинат „Декотекс“ в Сливен. Трибуквеният консорциум на Николай Банев вече беше погълнал друго голямо сливенско предприятие – „Динамо“. Работниците разказваха, че разрухата в машиностроителния завод е започнала. Някои цехове вече изглеждали като да ги подготвят за снимане на финалната схватка между Терминатора и злодея – капани от разхвърляни машинарии и железа. Работниците от „Декотекс“ бяха чували страховитите истории и твърдо бяха решени да не допуснат кракът на Банев да стъпи в тяхната фабрика.

За измама ставаше дума

За нагласено общо събрание, което уж бе гласувало някакво решение, с което собствеността на „Декотекс“ преминаваше от ръцете на един американски инвеститор в ръцете на „АКБ Форес“ на Николай Банев. Ама как е възможно, ще попитате и не мога да ви отговоря по-точно от това, че в онези мътни времена така се ловяха големи риби. Работниците обаче не налапаха въдицата. Блокираха портала с верига, барикадираха го с камиони, написаха плакати и допускаха вътре само колегите си. Производството си вървеше, американецът бе намерил пазар за продукцията в Мексико, получаваха си заплатите и никак не се връзваха на приказките, че при българския консорциум те стават едва ли не стопани. Николай Банев даваше нервни пресконференции, в които убеждаваше нас, журналистите, че ръководи компетентен екип „в който имаме млади хора с по 4-5 езика, ей тия две момичета, например.“

Ооо – възкликна кореспондентът на вестник „Стършел“ Добрин Добрев, може ли тези две момичета да си отворят устата, ние не сме виждали хора с по 4-5 езика.

Играехме си на нерви – той по нашите, ние по неговите.

Битката се пренесе в сливенския окръжен съд. Там трябваше да се отсъди какво решение е взело събранието, има ли право на такова решение и имало ли е събрание изобщо. За чадър над Баневи бе нарочен Иван Димов – съдия, депутат, син въообщественик по онова време, около когото се въртеше целият нов политически и икономически живот в града. Работниците се разделиха – една част пазеха портала на „Декотекс“, друга, по-голямата част, крещеше под прозорците на окръжния съд. Теоретиците на демокрацията обясняваха, че е недопустимо да се оказва натиск върху независимата съдебна система, но работниците викаха: Е, върху независима не може, но върху зависимата…

Продължи седмица, втора. В един момент проблемът стана международен. Намеси се Ейвис Боулън, тогава посланик на САЩ у нас. Американският гражданин собственик на „Декотекс“ получи подкрепата на държавата си. И въпросът изведнъж стана лесен и бърз за решаване. Процедурните подробности съм забравила, но резултатът беше, че кракът на Банев наистина не стъпи в „Декотекс“. И оня цехов майстор сгъна плаката „След Банев трева не никне“. Това, което той беше написал и знаеше тогава, сега, кажи-речи четвърт век по-късно,  го научава нашата независима съдебна система.

Какво обаче остана в главата и душата на цеховия майстор след тази случка?

Остана му чувството, че като българин той е самотен 

Не само че нямаше вяра в българския съд, но и беше сигурен, че съдът работи за „АКБ Форес“. Не получи защита от българската държава. Дори синдикатите тогава не си изиграха ролята си, защото половината предприятие членуваше в КНСБ, другата половина в „Подкрепа“, а по онова време двата синдиката повече си пречеха, отколкото си помагаха. Остана му чувството, че никой нищо няма да направи за него, затова трябва да крещи, да пищи, да си пази портала и да си разнася плаката, докато го чуе някой голям отвън. Защото нашите големи нямат началници тук, те се стряскат само от поклащане на пръст отвън. И си му стана мечта на цеховия майстор нашите големи да имат едни още по-големи началници отвън.

По онова време тази мечта на текстилния майстор се осъществяваше от Европейския съюз. Само да ви припомня, че става дума за времена, в които наричахме България „тази страна“, а страните на запад от Любляна „бели държави“. И колкото и да изглеждаше невъзможно по онова време, мечтаеше си текстилецът да бъдем на едно място с белите държави. Не толкова да им ходи на гости без виза, не. Своята мечта той свързваше с представата, че тогава няма как нещата у нас да не се сложат в ред. Защото този ред вече е установен и пробван в белите държави, нали така? Значи по техен пример ние ще го направим същия ред тук и няма никакъв начин да не го направим, защото те ще ни наблюдават, помагат и даже наказват. Ето това с наказанието най-много му харесваше. Друго си е нашите началници да си имат началници.

За наблюдаване, наблюдаваха ни. Даже още продължават да ни наблюдават. Пишеха мониторингови доклади, посочваха ни грешките точно както цеховият майстор си мечтаеше. Само че нашите началници се оказваха храбри, изобщо не се стряскаха. Банев стана Баневи, придобивките им също се умножиха, обаче нашият майстор продължаваше да чака справедливост и да се интересува какво казват началниците на нашите началници. Мисля, че отписа мечтата си, когато видя на една снимка Баневи, целите в бяло, наредени в една българска делегация някъде в Близкия изток, май Катар беше. Да, тъкмо Катар беше, защото след него гръмна Трайчо Трайков и се шегуваха, че се е тръшнал болен от катар на горните дихателни пътища. Разбра тогава майсторът, че дори министрите са временни, а само Баневи вечни и мечтата му погина.

Тая работа, дето чаках да я свършат началниците на нашите началници, май се отлага за след тоя живот – каза ми по онова време, защото междувременно беше разбрал, че нашият началник вика началник само на Оня горе. Предстоеше му да излезе в пенсия на майстора и той изчисляваше съвсем други стойности и ценности, най-общо казано какво ще може да купува с пенсията си. Сметката не се връзваше заради пустите болести, които гълтат толкова много лекарства, ей ми ги за месеца, цяла торбичка – показа я, защото излизаше от аптеката.

Като арестуваха Баневи, все за него си мислех.

Не бях го виждала от доста време, много се надявах да е жив и да е дочакал. Жив е, срещнах го оня ден, пак с торбичка с лекарства. Виждаш ли, викам – какво става, твоите хора ги закопчаха, нали видя? „Видях, видях какво стана, даже и какво ще стане виждам“, рече той. Какво? „Каквото стана днес с Христо Бисеров – вика, – няма да го дочакам, ще отнеме време, ама вече знам. И не съм бил прав за тревата – тресавище стана.“

Тези хора не говорят много.

Редута

Мей публично се скара с Юнкер (ВИДЕО)

http://clubz.bg/77167-mej_publichno_se_skara_s_yunker_video

Британската министър-председателка Тереза Мей влезе в пререкания с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди началото на втория ден от среща на върха на Европейския съюз в петък в Брюксел, показва видео разпространено в You Tube.

На записа не се чуват реплики, но се вижда как Мей възбудено говори на Юнкер, а той се опитва да я успокои. Британските медии определиха като унижение вчерашния опит на Мей да измоли отстъпки от европейските лидери, за да може да убеди враждебния парламент в Лондон да одобри сключената от нея с ЕС сделка за "Брекзит".

Клипът приключва, когато холандският министър-председател Марк Рюте се приближава към Мей и Юнкер и прекъсва разговора им.

В четвъртък вечер Юнкер каза на пресконференция, че апелът на Мей за помощ от държавните и правителствените ръководители е бил "мъгляв" и "неясен". Другите лидери са упрекнали британската министър-председателка в същото по думите на неназовани дипломати цитирани от Ройтерс.

Агенцията цитира британски правителствен представител, според когото Мей и Юнкер "са имали да обсъждат много неща".

В четвъртък вечер Мей е искала правно обвързващи промени в сделката за "Брекзит", която сключи на 25 ноември, но която твърде вероятно няма да може да прокара пред Камарата на представителите.

Останалите 27 лидери са били твърди и единни в отказа си да разводнят клаузите свързани с т.нар. "предпазна мрежа", целяща да се избегне твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която членува в ЕС. Те приеха заключителен документ, според който да използване на "мрежата" или няма да се стигне, или ако се стигне, то ще бъде за кратко.

Тези уверения обаче не задоволиха критиците на плана на Мей у дома, според които има риск Великобритания да остане впримчена в митническите и други правила на ЕС за неопределено време, освен ако страните не намерят друг начин да запазят границите си почти изцяло отворени, посочва Ройтерс. 

Тръмп обмисля да назначи зет си за началник на администрацията на Белия дом

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/14/3362180_trump_obmislia_da_naznachi_zet_si_za_nachalnik_na/?ref=rss


Назначаването на зетя и съветник на президента Тръмп Джаред Къшнър за началник на канцеларията на Белия дом е вариант, който в момента се обмисля, съобщиха американски медии, цитирани от агенция "Франс прес".<br /><br />Позовавайки се на неназован високопоставен представител на Републиканската партия, близък до изпълнителната власт, сайтът "Хъфингтън пост" пише, че 37-годишният Къшнър се е срещнал с президента в сряда за обсъждане на този пост. Тази информация бе...

Зам.-министър очаква засилване на икономическите отношения с Русия

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/12/14/3362187_zam-ministur_ochakva_zasilvane_na_ikonomicheskite/?ref=rss


Икономическите отношения с Русия винаги са били на добро ниво, независимо от геополитическата обстановка. Вярвам, че големите хоризонти тепърва предстоят. Това каза зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на церемонията, с която беше отбелязана 30-ата годишнина на Българо-руската търговско-промишлена палата, съобщиха от ведомството.<br /><br />Той определи организацията, в която членуват над 170 български и руски компании, като един от най-важните партньори на...

Зимните дрехи, които подлудяват мъжете

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zimnite-drehi-koito-podludiavat-myzhete-6089961

Има толкова много зимни дрехи, които могат да ни накарат да изглеждаме неустоимо секси

За по-чиста Варна: Няма да вдигат такса смет, парите догодина ще са същите, ще дават повече за миене на улици

https://petel.bg/Za-po-chista-Varna--Nyama-da-vdigat-taksa-smet--parite-dogodina-shhe-sa-sashhite--shhe-davat-poveche-za-miene-na-ulitsi__295222

Увеличение на такса смет през 2019 г. във Варна няма да има. Това съобщи Стефка Господинова, директор на дирекция „Финанси и бюджет” в Общин...

Хаосът в автомобилното застраховане стана пълен и ще ни струва скъпо

https://petel.bg/Haosat-v-avtomobilnoto-zastrahovane-stana-palen-i-shhe-ni-struva-skapo__295221

Снимка Булфото Хаосът в автомобилното застраховане стана пълен, след като вчера шефът на Националното бюро "Зелена карта" Орлин Пенев п...

88-годишна жена загина при пожар, предизвикан от печка

http://nakratko.bg/category/58/168404/


88-годишна жена загина при пожар, предизвикан от печка, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Кюстендил. Инцидентът е станал в къща в Сапарева баня вчера, малко след 8 часа сутринта. Наложило се е пожарът да бъде загасен от два екипа огнеборци.

Работите до късно? Търсете детето си в районното!

https://offnews.bg//obshtestvo/rabotite-do-kasno-tarsete-deteto-si-v-rajonnoto-693778.html

"Децата от занималня, които не са взети до 18.00 ч. ще бъдат отвеждани в 7 РУ на МВР". Това съобщение, залепено в столично училище и публикувано в социалната мрежа, предизвика бурни реакции сред родителите. Някои разпознаха занималнята, за която се отнася предупреждението, други споделиха за подобни заплахи в различни детски градини.

Нормативно погледнато, всяко училище само разработва годишна училищна програма за целодневна организация на учебния ден в съответствие с вида и спецификата му. В програмата са включени и дейностите по самоподготовка, занимания по интереси, съответно: начален и краен час на тези дейности.

Аналогично е и с работното време на детските градини: целодневна организация на педагогическото взаимодействие е в рамките на 12 астрономически часа на ден, като началният час на сутрешния прием и крайният час на изпращане на децата за деня се определят с правилника за организацията и дейността на съответната детска градина. 

Веднъж установили работното си време, детските градини, училища и занимални очакват родителите акуратно да го спазват.

Какво се случва, ако работите в "Младост", а живеете в "Люлин", където детето ви е записано в училище или детска градина, разбира се, по вездесъщия критерий "местоживеене"?

В идеалния случай си тръгвате от работа точно в 17.30 ч., и започвате да се надявате на чудеса от типа: "липса на задръстване" и "телепортация", за да си вземете детето не по-късно от 18.00 ч. 

В противен случай, учителката, която може би също като вас бърза да вземе и своето дете от някое далечно училище, има пълно основание да се обърне към служителите на МВР.

Чл. 38, ал. 3 от Закон за закрила на детето гласи: Полицейската закрила е спешна мярка, която се взема, когато детето е останало без надзор.

И когато стигнете в занималнята на детето си, него няма да го има там. Ще намерите бележка (вероятно) в кое РУ да го потърсите. А там ще се срещнете с учителката на детето си, която също е закъсняла да вземе своето дете (заради вас). 

Едва ли ще спечелите приза "родител на годината", но горе главата! Какво по-добро възпитание от това, децата да се сблъскат отрано с условията в родните полицейски управления?!

Трагикомичността на ситуацията е видна и в многобройните коментари в социалните мрежи. Ето някои от тях:

... направо в централния затвор да ги водят;

...а полицаите ще ходят на курсове за аниматори;

...това е то безплатна занималня;

...ще напълним арестите най-накрая;

...сега детегледачките ли ще станат полицаи или полицаите -детегледачки;

...и почват да бегат, бате...

Ердоган: Приближени до принц Салман са отговорни за убийството на Кашоги

http://nakratko.bg/category/25/168403/


Записите с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги доказват, ченай-приближените на принц Мохамед бин Салман са отговорни за смъртта му. Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган, цитиран от световни агенции.

Тони Блеър: Великобритания и ЕС трябва да се приготвят за втори референдум за Брекзит

http://nakratko.bg/category/25/168402/


Бившият премиер на Великобритания Тони Блеър заяви, че Обединеното кралство и ЕС трябва да се приготвят за втори референдум за Брекзит, защото най-вероятно парламентът няма да ратифицира споразумението за напускане и обществото ще трябва да прекрати безизходицата, информират "Ройтерс" и други медии.

БНТ представя филм за алпиниста Атанас Скатов тази неделя

http://www.cross.bg/skatov-atanas-alpinista-1591593.html

/КРОСС/ Тази неделя (16 декември) рубриката на БНТ1 "В кадър" представя документалния филм за алпиниста Атанас Скатов „Трудният път към върха". Отминаващата 2018-та бе белязана с успех за алпиниста Атанас Скатов, който изкачи осемхилядника Чо Ойю. Филмът на БНТ "Трудният път към върха" представя завладяващата история за едно екстремно изпитание - покоряването на шестия по височина връх на планетата и за духовно пътуване на алпиниста из Катманду и Тибет. Изкачването на Чо Ойю е част от проекта на Атанас Скатов да преодолее всеки един от четиринадесетте пика на Земята. Вече два пъти е изкачвал Еверест, бил е на връх Лхотце, на Макалу, Аннапурна 1 и Манаслу. Зрителите ще чуят разказа на алпиниста за трудното оцеляване над 8000 метра над морското равнище без помощта на шерпи и без изкуствен кислород. Атанас Скатов е единственият българин изкачил всеки един от седемте континентални първенци: Аконкагуа в Южна Америка, Карстенс пирамид в Австралия, Денали в Северна Америка, европейския първенец Елбрус, най-високия връх в Африка - Ухуру, Винсън Масиф в Антарктида и Еверест в Азия. Сценарист на филма е Радостин Любомиров, режисьор Йоанна Капанова, а оператор Анна Андреева. Режисьор по монтажа е Цветослав Юруков, редактор - Антония Близнакова, продуцент на лентата е Надя Обретенова.

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината – 2018"

https://www.actualno.com/society/valeri-simeonov-e-nominiran-za-chovek-na-godinata-2018-news_711723.html

Изглежда, че Асоциацията на българите в Украйна изобщо не следи какво се случва в страната ни. Доказателство за това е номинацията на Асоциацията за наградата "Човек на годината-2018", която тази година има честта да получи бившият вицепремиер Валери Симеонов. Симеонов е предложен от Одеското областно българско дружество от името на българските културно-просветни дружества в Бесарабия. Наградата ще му бъде присъдена "За голям принос в укрепването на икономическите и културни връз

Бойко Борисов: Искам най-добрите самолети за армията; изненада ме съпротивата за болница ”Лозенец”

https://frognews.bg/novini/premierat-borisov-vze-strana-sdelkata-novite-iztrebiteli.html

Трябва ни боен самолет, който може да влиза във военни действия и да ги надделява... Заделили сме парите, искам в кратки срокове да напазураваме за нашата авиация това, което им е необходимо. Това каза пред журналисти в Брюксел Бойко Борисов.

Пътищата ни на 129-то място от 144 възможни

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/patishtata-129-miasto-144-vazmojni.html

Страстите около пътищата в страната и тяхното строителство се разгорещиха. Поискаха се международни проверки на качеството, строителите се обидиха, изкараха се камиони, фадроми и пр. Големите в бранша от Камарата на строителите направиха впечатляваща обиколка в триъгълника на властта (не Бермудския…).

Трети ден половината от територията на Варна е без вода

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/14/3362179_treti_den_polovinata_ot_teritoriiata_na_varna_e_bez/?ref=rss


Трети ден домакинства, болници, учебни заведения, хотели и ресторанти в гъстонаселената централна част на Варна са без вода. Според местното ВиК дружество причината е "реконструкцията на градския бул."Васил Левски" и изграждането на връзки на магистрален водопровод". Така от ранните часове в сряда, но и до този момент без вода е близо едн трета от Варна – голяма част от централното кметство "Одесос", кварталите "Аспарухово", "Галата",...

Демокрация или икономически ползи - кое е по-важно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7199115

Демокрация или икономически ползи - кое е по-важноПрезидентът на републиката в периода 2012-2017 отговаря на Георги Марков В своето интервю в “24 часа” от 26 ноември, както и в цялата си кариера на министър и на президент застъпвам тезата, че ЕС е проект за демокрация и мир. И е демократично да се чуят различните мнения, за да може хората сами да направят своя съзнателен избор.

Ръководителят на програмата на ООН за ХИВ и СПИН се оттегля след критичен доклад

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199792

Ръководителят на програмата на ООН за ХИВ и СПИН се оттегля след критичен докладРъководителят на Програмата на ООН за борба с ХИВ и СПИН (UNAIDS) се оттегля през юни, шест месеца преди изтичането на мандата му, след като независима комисия заяви, че неговото "дефектно ръководство" толерира култура на тормоз, включително сексуален, и злоупотреба с власт, предаде Ройтерс. Мишел Сидибе от Мали,

Турски ТИР се обърна на магистрала "Тракия"

https://pik.bg/турски-тир-се-обърна-на-магистрала-тракия-news804103.html

Турски ТИР се обърна на магистрала "Тракия"

Пътно произшествие с товарен автомобил с турска регистрация е станало на автомагистрала „Тракия” в района на км 231, в посока град София.
 
Водачът и пътник в автомобила, турски граждани, са откарани вболнично заведение в Стара Загора без опасност за живота. Сигналът за произшествието е получен в дежурната част на РУ-Нова Загора в 10.05 ч., съобщиха от МВР.

Товарният автомобил се е преобърнал извън пътното платно. Произшествието не затруднява движението по автомагистралата.
 
На място има екипи на Пътна полиция. Извършват се процесуално-следствени действия.

Експерт: Вече няма особено опасни тунели у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=387668

Няма особено опасни тунели у нас, тези тежки конструкции в "Ечемишка" и "Витиня" вече са премахнати, няма опасност, към момента са приведени и минималните изисквания, и вече са в много добро състояние, коментира инж.

Новите ограничители по "Графа" - "перките", разрязани наполовина

https://www.mediapool.bg/novite-ogranichiteli-po-grafa---perkite-razryazani-napolovina-news287515.html

Призми с височина около 30 см ще ограничават трамвайното трасе по столичната улица "Граф Игнатиев". Те са последният вариант на проектантите, след като заради негативното обществено мнение поставените по-рано каменни блокове, оприличени на "перки от акула" и "надгробни камъни", бяха махнати от ремонтиращата се в момента улица. Новите ограничители на практика са старите, но разрязани наполовина. Подобрената версия на ограничители, които трябва да ограждат трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев". Сн. Mediapool Покрай релсите на трамвая трябва да бъдат поставени около 500 такива елемента. Те бяха представени в петък, преди да започне монтирането им по улицата. Поставянето им е свързано с предстоящото пускане на трамваите по улицата, което се очаква да стане преди Коледа. Времето обаче няма да е достатъчно за монтирането на всички ограничители и затова първоначално ще бъдат сложени половината от тях. Там, където блокчета липсват, ще се слагат временни знаци, които да показват на пешеходците къде минават мотрисите. Първоначабно ще се сложат съоръженията от ул. "Алабин" до градината на църквата "Св. Седмочисленици". Предходният вариант за ограничители беше отхвърлен след негативната обществена реакция. Сн. Mediapool Ограничителите ще бъдат монтирани откъм късата им страна, за да заемат по-малко място. Те ще са на разстояние 3.40 метра един от друг, каквато била нормата за безопасност. В първоначалния проект за ремонт на ул. "Граф Игнатиев" подобна сигнализация не беше предвидена. Улицата е първата споделена между пешеходци, велосипедисти и обществен транспорт в София. От пътната полиция обаче настояли релсите да бъдат сигнализирани по някакъв начин, за да не стават инциденти, а и защото така предвиждала нормативната уредба. Първият избор на проектантите бил поставянето на каменни кубчета, но той бил отхвърлен, защото те станали място за сядане. Последваха т. нар. "перки", а сега се предлага подобрена тяхна версия. Окончателен вариант "Това е окончателен вариант", обясни авторът на проекта за ремонт на ул. "Граф Игнатиев" арх. Иво Пантелеев. Той добави, че няма резервна алтернатива, ако и сега има негативна обществена реакция. Новият вариант за ограничители беше представен на пл. "Гарибалди". За да се види как ще изглеждат те покрай линиите, релсите бяха изобразени с ленти и павета. До окончателното поставяне на каменните призми, трамвайното трасе ще бъде сигнализирано с временни знаци (на заден план на снимката). Сн. Mediapool "Не съм човекът, който решава каква ще е обществената реакция. Ние сме пред пускане на първия етап - трамвая, и ограничителите са абсолютен приоритет. Ограничителите са част от тази задача. Тази пресконференция има за цел да комуникира намерението (за поставяне на този вид ограничители - б.а.), за да имаме трамвай по-скоро, преди коледните празници", коментира арх. Пантелеев. Той определи последното решение като "успешно" и добави, че такива ограничители имало в Антверпен, но два пъти по-ниски. Целта на софийското решение била "хем да са видими, хем да не пречат" и да не стават инциденти. Главният архитект на София Здравко Здравков разясни, че новите ограничители ще се монтират с лепило и няма да се налага разбиване на вече поставената нова настилка по улицата. Предходният вариант не предполагал закрепването на ограничителите, защото били достатъчно тежки, за да стоят неподвижно и без лепило. Пантелеев отново обясни, че обликът на ул. "Граф Игнатиев" в момента се доближава максимално до първоначалните проекти. Промените в тях били минимални и основно в детайлите, защото и условията за отпускане на еврофинансиране за ремонта не позволяват сериозни изменения на проектите. Трамваи - преди Коледа "Предстои приемането на трамвайното трасе, за да се възобнови движението на трамваите, което всички очакваме с нетърпение. Когато трамваят тръгне, трябва да сме сигурни, че ще има безопасност за хората", обясни и зам.-кметът по транспорт и финанси Дончо Барбалов. Той добави, че новите ограничители не са два пъти по-малки, за да са два пъти по-евтини, а "за да осигурим повече място за пешеходците и да гарантираме безопасността на всички, които се движат по улицата". Комисия от Дирекция "Национален строителен контрол", трябва да провери подменените трамвайни релси по ул. "Граф Игнатиев". След приключването на инспекцията трябва да бъде издаден и документ за пускане на линиите в експлоатация. Тогава и трамваите ще се върнат. Сн. Mediapool Очаква се движението на трамваите по ул. "Граф Игнатиев" да бъде възстановено до дни, след като беше отлагано на няколко пъти. За целта от Центъра за градска мобилност започва кампания, с която напомнят за връщането на мотрисите по улицата. Тя включва раздаването на флаери и поставянето на плакати с текст "Огледай се! Трамваят се върна". Те ще бъдат раздадени на учениците от училищата в района на "Граф Игнатиев". Целта е децата да са внимателни, когато вървят по улицата, тъй като при пробите на подновеното трасе се оказало, че трамваите са два пъти по-безшумни от преди.

Дирк Новицки влезе в историята на НБА с първия си мач за сезона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/14/3362160_dirk_novicki_vleze_v_istoriiata_na_nba_s_purviia_si/?ref=rss


Германецът Дирк Новицки влезе в историята на НБА като играча с най-много сезони за един отбор. Баскетболистът изигра първия си мач за "Далас маверикс" за състезателната година, след като до момента се възстановяваше от операция на глезена, извършена през април.<br /><br />Новицки се включи за малко повече от шест минути в двубоя с "Финикс сънс" (89:99) и завърши с две точки. Така той вече официално има 21 сезона с екипа на "Меверикс".<br /><br...

Какво ще е времето през почивните дни?

https://www.actualno.com/society/kakvo-shte-e-vremeto-prez-pochivnite-dni-news_711722.html

На 15 декември ни очаква облачно време, с превалявания предимно от дъжд, в северните и планинските райони – от сняг. Ще духа слаб югоизточен, в крайните северни и източни райони - умерен източен вятър. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, по-високи по морския бряг; максималните ще са от около 0° на места в северозападните, до 10-12° в крайните югозападни райони и южното Черноморие, съобщи bTV. В неделя и понеделник валежите ще са на повеч

Багряна неразбрана и до днес – животът й след 9 септември

http://e-vestnik.bg/29368/bagryana-nerazbrana-i-do-dnes-zhivotat-y-sled-9-septemvri/

Елисавета Багряна. Снимка: архив на БАН   (Продължение – виж „Животът на Багряна след 9 септември. Защо остава неразбрана и до днес?”) През 1975 г. излизат книгите „Младостта на Багряна“ и „Дни черни и бели“ на Блага Димитрова и Йордан Василев, които са забележително изследване върху живота на поетесата, както и на нейните съвременници от…

Материалът Багряна неразбрана и до днес – животът й след 9 септември е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Момчето, което си играе с ягуари

http://clubz.bg/77165-momcheto_koeto_si_igrae_s_qguari

Снимката на момче, което се къпе в компанията на два ягуара, бързо обиколи света. Едната от големите котки даже сякаш прегръща детето и позира пред камерата, пише Би Би Си.

Веднага се появиха и въпроси за достоверността на фотоса. Обаче снимката не е фалшива. И при това за героите, запечатани в кадъра, това е нещо обикновено.

На фотографията позира 12-годишният бразилец Тияго Силвейра. Той живее и играе с ягуари още от бебе.

"Някои от приятелите ми твърдят, че тази снимка е изфабрикувана, но повечето много ѝ се радват. И те искат да си поиграят с ягуарите. Хубаво е, че мога да споделя опита си с хора, на които това не им се е случвало", обяснява момчето пред Би Би Си.

 

 

Детство в компанията на големите котки

Родителите на Тияго - Леандро Силвейра и Ана Джакомо - са биолози, координатори в бразилския Институт за ягуарите в щата Гояс. Целта на работата им е изучаването и опазването на най-голямата котка на Южна Америка.

"Още от раждането си синът ми расте, заобиколен от ягуари, и от малък се учи как да общува с хищниците. Ние, разбира се, сме въвели някои ограничения. но той сам също знае как да се държи с тях", обяснява Леандро, който е и автор на прочулата се снимка. "За него това е абсолютно естествено. Това е част от всекидневието му. Няма нищо особено", казва още бащата на момчето.

Когато се ражда Тияго, двамата му родители вече се грижат за три ягуарчета. Тияго ходел на разходка с тях и родителите си, хранели четиримата едновременно.

"В нашето семейство всички обичат и уважават другите, винаги ми е харесвало да помагам на родителите си за животните", казва сега момчето.

Силвейра научил сина си от малък да следва посланието, което ученият отправя по време на всяка своя лекция, посветена на ягуарите: "тези животни не възприемат човека като потенциална жертва. Те реагират на нашите действия, затова е така важно да проявяваме уважение към тях. С поведенвието си те ясно показват кога не искат вие да сте около тях".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tiago ajudando a cuidar da creche do Instituto Onça-Pintada. Com @tiago_jacomo_silveira .

A post shared by leandro silveira (@leandro_silveira_iop) on

Границите на позволеното

"Важно е да се осъзнават границите. Когато ягуарът иска да общува, той сам идва. Това не е социално животно, но умее да създава дълги отношения", обяснява майката на Тияго.

Според нея между сина ѝ и ягуарите никога не е имало никакви конфликти. Тя подчертава, че никога не оставя обаче детето само с хищниците.

"Ние винаги сме много внимателни в общуването с ягуарите и с всички други животни. Имаме установени правила за безопасност", добавя тя.

Ягуарите на Силвейра и Джакомо живеят на 123 акра. Родителите на Тияго създават Института за ягуарите през 2002 г. като в началото просто искат да изучават този вид големи котки, но по-късно, когато към тях се обръщат за помощ от Бразилския институт за околната среда и възобновяемите източници на енергия, те решават да създадат и приют за децата на ягуарите.По думите на Силвейра 95 на сто от програмата им се финансира от техните лични средства, останалото идва от частни дарения. 

В момента семейството се грижи за 14 ягуара, четири от които са деца, осем - възрастни. За последното десетилетие през института са минали 35 екземпляра.

Животните често отиват и в други организации, които помагат за опазването и разпространението на този животински вид, включен в Червената книга.

Ягуарът живее на територията на 21 държави, но почти половината от световната им популяция е в Бразилия.

Животните, които попадат в Института за ягуарите, никога след това не се връщат в дивата природа - там могат да бъдат убити от човека.

Особено опасни за тях са фермерите, които унищожават ягуарите, за да защитят добитъка си. Другата опасност е привързаността към хората, която се появява у някои от хищниците.

"Тези ягуари много трудно преживяват раздялата с хората. Ако бъдат пуснати на свобода, те искат да влязат в контакт с хора и често стават лесна жертва", обяснява Джакомо.

Миналата година Тияго трябвало да се раздели с ягуарите. Той отишъл да учи в училище в столицата на щата. Момчето много тъгувало по своите котки.

"Тежко е, защото съм израсъл с тях. Когато се връщам, разбирам, че и на ягуарите им е мъчно за мен. Вече играят с мен по съвсем различен начин", добавя момчето.

Той обяснява, че му е било приятно да разбере, че любовта и привързаността са взаимни. Прочулата се снимка във водоема с ягуарите е била направена на 15 ноември, при едно от връщанията му.

"Искам да уча биология и да продължа работата на родителите ми. Те се опитват да съхранят вида и аз искам да продължа делото им", обяснява Тияго.

Така че след време може и неговият син да позира с някой ягуар.

80% от младите мъже и 60% от младите жени у нас живеят с родителите си

https://www.mediapool.bg/80-ot-mladite-mazhe-i-60-ot-mladite-zheni-u-nas-zhiveyat-s-roditelite-si-news287514.html

Статистиката продължава да отчита изключително висок процент на младите хора, които живеят с родителите си. Младите жени, които живеят при майките и бащите си в България, са малко над 60%, а мъжете - близо 80%, показват данни на Евростат, цитирани от БНР. България е страната в ЕС с най-голяма разлика между съжителстващите с родителите си представители на двата пола. Веднага след нас в класацията е Румъния.  Най-малките различия между половете по този показател са отчетени в Испания, Швеция и Малта. Делът на младите хора на възраст от 16 до 29 години, които живеят с родителите си, в ЕС е средно 68%. За младите мъже този дял е 73%, а за жените - 63%, отчита европейската статистика. Според данните на Евростат 24% от младите хора в България са били в риск от бедност през 2017 г. при средно равнище за ЕС от 21.2%. В Румъния техният дял е малко над 29 %.

Славка Чакърова: С въвеждането на глоби кметовете ще сме в позицията на потенциални нарушители

https://www.actualno.com/smolyan/slavka-chakyrova-s-vyvejdaneto-na-globi-kmetovete-shte-sme-v-pozicijata-na-potencialni-narushiteli-news_711706.html

Несправедливо е, според мен, да се глобява кметът за това, че не е реализирал нещо в населените места, тъй като няма съответните приходи, които да са постъпили в бюджета на общината, заяви пред медии кметът на Чепеларе Славка Чакърова. Тя категорично не одобрява промените, залегнали в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, с изключение на предвиденото участие на селски кметове в комисии по възлагане на обществени поръчки, когато кас

Тайното оръжие на Хитлер - Проект "Камбаната"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tajnoto-oryzhie-na-hitler-proekt-kambanata-6069989

Става дума за предполагаемо нацистко техническо съоръжение, чиято форма наподобявала камбана

Арестуваха 35 от протестиращите снощи в Будапеща

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199785

Арестуваха 35 от протестиращите снощи в БудапещаУнгарската полиция използва сълзотворен газ и арестува 35 души, протестирали в Будапеща късно снощи срещу спорна промяна в трудовото законодателство, предаде ДПА, като цитира проправителствения вестник "Модяр идьок". Няколко хиляди души участваха за втора поредна вече в протеста срещу закона, който увеличава допустимия извънреден труд от 250 до

ПЪРВО В ПИК: Валери Симеонов с голямо признание - българите в Украйна го номинираха за "Човек на годината - 2018“

https://pik.bg/първо-в-пик-валери-симеонов-с-голямо-признание---българите-в-украйна-го-номинираха-за-чове-news804099.html

ПЪРВО В ПИК: Валери Симеонов с голямо признание - българите в Украйна го номинираха за "Човек на годината - 2018“

Лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов е номиниран за наградата на Асоциацията на българите в Украйна „Човек на годината-2018“ , съобщиха с официално писмо от българската общност. Той е предложен от Одеското областно българско дружество от името на българските културно-просветни дружества в Бесарабия.

С решение на конкурсната комисия на Асоциацията през ноември Валери Симеонов е утвърден за номинант. Наградата ще му бъде присъдена „За голям принос в укрепването на икономическите и културни връзки между Украйна и Република България, за личен принос в културно-образователния процес на българската общност.
Церемонията по награждаването ще се състои във Всеукраинския център за българска култура в Одеса на 15 декември 2018 г. от 13.00 ч.

Общоукраинският конкурс „Човек на годината“ е учреден през 2002 г. от Асоциацията на българите в Украйна. Престижният конкурс цели стимулиране и поощряване инициативите и действията по запазването на историческите ценности, съдействие за развитие на националния език, култура и традиции на българите в Украйна, задоволяване на културните, етнически, социално-икономически интереси, развитие на дружески и делови връзки между Украйна и България.

За последните 16 години почетното звание е присъдено на повече от 200 забележителни личности, предани на делото за възраждане на духовността и културата на българите.



Осъдиха на 2 г. и половина затвор мъж, плащал с дебитните карти на приятелката си без нейно знание

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199782

Осъдиха на 2 г. и половина затвор мъж, плащал с дебитните карти на приятелката си без нейно знаниеОкръжната прокуратура в Търговище постигна осъдителна присъда и глоба за подсъдим, плащал в сайт за залози с дебитните карти на приятелката си без нейно знание. Енгел М. /24 г./ е осъден на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода с 3 години и половина изпитателен срок от състав на Търговищкия окръжен съд,

Том Джоунс ще пее в Античния театър в Пловдив през 2019

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/12/14/3362151_tom_djouns_shte_pee_v_antichniia_teatur_v_plovdiv_prez/?ref=rss


Уелският изпълнител Том Джоунс ще изнесе концерт в Античния театър в Пловдив на 24 юни 2019 г., съобщиха организаторите от "София Мюзик Ентърпрайзис".<br /><br />Последната му среща с българската публика беше шрез 2013 г., когато той пя в зала 1 на НДК.<br /><br />И в Пловдив неговите почитатели ще могат да се насладят на някои от най-големите хитове на 78-годишния изпълнител, сред които са Delilah, Mama Told Me Not to Come, Sexbomb, What's New Pussycat,...

Треньорът на Левски се оглежда за поне двама нови

https://offnews.bg//futbol/treniorat-na-levski-se-oglezhda-za-pone-dvama-novi-693825.html

Треньорът на Левски Славиша Стоянович желае от ръководството на "сините" възможно най-бързо да бъде окомплектован съставът за пролетния дял на първенството.

Специалистът държи поне две от попълненията да бъдат на разположение още на първата тренировка през 2018 година, пише "Тема спорт".

Левски планира със сигурност да привлече централен защитник и нападател. Възможно е обаче отборът да бъде подсилен и в други линии.

"Сините" вече могат да се похвалят с едно попълнение - Николай Михайлов. 30-годишният вратар подписа с клуба в края на месец ноември.

В момента той сваля излишни килограми и тренира двуразово, за да бъде във форма за старта на зимната подготовка. Михайлов е гласен за титуляр под рамката на сините за пролетта.

Момиче "се събуди" след 4 години кома и изненада всички с историята си..

http://www.struma.com/lyubopitno/momiche-se-subudi-sled-4-godini-koma-i-iznenada-vsichki_143152/

 В САЩ едно момиче на име Виктория Арлен "се събуди" след 4 години кома и изненада близките си със своята история, пише Newsner. Тя е родена здраво дете и активно спортува. Въпреки това на 11-годишна възраст се разболяла от грип, след което кара пневмония. Момичето губи съзнание няколко пъти и в резултат на това тя е парализирана до кръста. Има сериозно възпаление на мозъка и гръбнака, в резултат на което тя губи способността си да се движи, да яде и да говори, а накрая изпада...

Продължава

Какво ще е бъдещето на болница „Лозенец“?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-shte-e-bydeshteto-na-bolnica-lozenec-2137315

Правителствена болница да не бъде към Министерския съвет е заложено в законодателните промени, а не да стане детска болница. Това коментира в кулоарите на парламента председателят на здравната комисия Даниела Дариткова.

Тръгва обществената поръчка за новата газова тръба до Сърбия

//dariknews.bg/novini/biznes/trygva-obshtestvenata-porychka-za-novata-gazova-tryba-do-syrbiia-2137285

На 21 декември ще бъде обявен търг за строителство на нова газова инфраструктура. Това коментира в кулоарите на парламента енергийният министър Теменужка Петкова.

"Възнамеряваме на 21 декември да бъде обявена обществената поръчка, свързана с реализац

Очарователна коледна снимка на Кейт, Уилям и трите им деца (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ocharovatelna-koledna-snimka-na-kejt-uiliam-i-trite-im-deca-snimka-2137309

Принц Уилям и съпругата му Катрин зарадваха верните си почитатели с нова снимка на цялото семейство.
 
На умилителния кадър, публикуван в социалните мрежи от двореца Кенсингтън, присъстват Уилям, Кейт

Доказаха връзката между наливането с алкохол и студоветe

http://www.cross.bg/alkohol-pitsburg-poveche-1591586.html

/КРОСС/ Неотдавнашно проучване разкрива, че това, колко алкохол консумира човек, може да зависи от това, дали той живее в по-студен или по-топъл климат. Ново изследване от отделението по гастроентерология на Университета в Питсбърг установи, че тези, които живеят в по-студен климат с по-малко слънчева светлина, са склонни да пият повече алкохол, отколкото хората, живеещи в по-топлите части на света. Изследването, публикувано онлайн в "Хепатология", показва, че с понижението на температурите и намаляването на часовете слънчева светлина в някои региони, потреблението на алкохол там се е увеличило. Изследователите отбелязват, че макар че е общоприето, че по-студеното време влияе на злоупотребата с алкохол, никое от предходните проучвания не е изследвало влиянието на студеното време върху приема на алкохол и алкохолната цироза. Изследователи от университета в Питсбърг са събрали данни от 193 суверенни държави, както и от 50 щата в Съединените щати. Те са имали за цел да проучат, дали има причинно-следствен ефект между климата и консумацията на алкохол и алкохолната цироза. Използвайки данни от Световната здравна организация и Световната метеорологична организация, изследователите установили ясна негативна зависимост между климатичните фактори като средна температура и часовете слънчево греене и консумацията на алкохол. Отчетени били общият прием на алкохол на глава от населението, процент от населението, консумиращ алкохол и честотата на прекомерно пиене

Петкова разкри кога стартира обществена поръчка за газов хъб "Балкан"

https://www.actualno.com/business/petkova-razkri-koga-startira-obshtestvena-porychka-za-gazov-hyb-balkan-news_711716.html

На 21 декември правителството обявява обществена поръчка за изграждането на газов хъб "Балкан". Това обяви в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „От страна на „Булгартрансгаз“ се подготвя проектна документация за обществена поръчка във връзка с доставка на необходимите материали, оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект разширение на газопреносната инфраструктура паралелно на северн

Музикалното училище във Варна отбелязва годишнината си с празничен концерт тази вечер

http://www.moreto.net/novini.php?n=387657

С празничен концерт Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна ще посрещне своята годишнина - 74 години от основаването си и 143 г. от рождението на Добри Христов - изтъкнат общественик, композитор, диригент, теоретик в областта на музиката,.

Галин прави своя продуцентска компания, поема певица под крилото си

http://www.varna24.bg/news/835255.html

Галин е един от поп фолк идолите на тийнейджърите, но възнамерява да отстрани всички свои ...

Шофьор на 20 помете дете

https://pik.bg/шофьор-на-20-помете-дете-news804091.html

Шофьор на 20 помете дете

20-годишен водач на лек автомобил е блъснал дете, пресичащо пътното платно, няма опасност за живота му. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Варна.

На 13 декември около 13,30 часа на бул. „Сливница“ е възникнало пътнотранспортно произшествие.

По време на движението 20-годишен водач блъска пешеходец - дете, което пресича пътното платно. Вследствие на инцидента детето е получило контузни наранявания по краката, няма опасност за живота му.

Възмущението кипи: Скандалът с билбордовете с гей двойки не стихва!

http://www.struma.com/lyubopitno/vuzmushtenieto-kipi-skandalut-s-bilbordovete-s-gei-dvoiki-ne-stihva_143151/

 Билбордове от кампания за толерантност към еднополовите двойки предизвика скандал във Варна. Един от плакатите беше залят с боя от недоволни жители на града. След случката и след сигнали на граждани билбордовете бяха свалени, предаде bTV.

От общината обясниха в писмен отговор, че съдържанието не е нарушавало общинската наредба и поради тази причина те не са предприемали действия по свалянето им, а единствено са уведомили фирмата собственик на рекламните съоръжения за...

Продължава

Съдят двама за телефонни измами в Петрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199776

Съдят двама за телефонни измами в ПетричДвама души - Т.К. /29 г./ от Банкя и Л.Г. /28 г./ от София, са привлечени в качеството им на обвиняеми за телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Благоевград. На 28 и 29 ноември 2018 г. те се представили за полицейски служители и въвели в заблуждение две жени от Петрич за това, че "помагат" за залавяне на телефонни измамници,

От ИСУЛ съобщиха трагична вест след касапница снощи в кв. "Христо Ботев"

http://www.struma.com/sinya-lampa/ot-isul-suobshtiha-tragichna-vest-sled-kasapnica-snoshti-v-kv_143150/

Починала е 70-годишната жена, която бе нападнатата от 24-годишен мъж в кв. „Христо Ботев“. Това съобщи говорителят УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ д-р Фани Цуракова. Две жени - на 70 и на 40 години, и 10-годишно дете бяха откарани с черепномозъчни травми в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. Първи СНИМКИ от кървавия екшън в София . Те бяха нападнати от 24- годишен мъж в столичния квартал „Христо Ботев“...

Продължава

Промените в закона за противодействие на корупцията минаха на първо четене в НС

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/promenite-v-zakona-za-protivodeistvie-na-korupciiata-minaha-na-pyrvo-chetene-v-ns-273669/

С текстовете се прецизират разпоредбите относно сроковете за извършване на предварителната проверка във фазата на производството по гражданска конфискация

Мъж напада жени с нож в Нюрнберг, три жертви

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199777

Мъж напада жени с нож в Нюрнберг, три жертвиТри жени са били нападнати с нож от неизвестен мъж в германския град Нюрнберг късно снощи. Трите последователни атаки са станали на улицата без повод и предупреждение. Полицията издирва нападателя с кучета и хеликоптери. Засега се изключва евентуален терористичен мотив. Трите жени са нападнати последователно в три различни атаки.

Легенда на испанския футбол на посещение в Симитли

http://regiona.bg/%d0%bb%d0%b5%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d1%84%d1%83%d1%82%d0%b1%d0%be%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%b5%d1%89%d0%b5/

Легендата на испанския футбол, бившият президент на „Реал Мадрид“ Лоренцо Санс, e в Симитли като официален гост на кмета Апостол Апостолов. Санс ще бъде в общинска администрация Симитли днес в 16 часа и ще се срещне с фенове на „белия балет“ и с всички любители на футбола. В заседателната зала на общината са поканени всички фенове и желаещи да се докоснат до легендата и до голямата изненада, която той носи със себе си- Купата на европейските шампиони от 1998 година. Тогава финалът се играе в Амстердам, а „Реал“ печели с 1:0 над „Ювентус“ и става победителят на днешната шампионска лига. Уникалната купа ще бъде представена на всички желаещи.

Програмата на Лоренцо Санс за следващия ден също ще бъде натоварена. В събота на стадиона в град Симитли той, заедно с кмета Апостолов и очакваният да пристигне днес Мичъл Салгадо ще открият юбилейния 20-ти футболен турнир в памет на Иван Янчев, заради който са тук гостите от Испания и ще наблюдават нашите таланти. На турнира ще участват деца от школите на Симитли, Благоевград, Петрич и Разлог. Първият удар в срещите ще бъде направен от уникалния испански футболист Салгадо. Откриването на турнира ще бъде в 12:30 часа, а пресконференция за медиите на стадион „Септември“ в Симитли легендите на испанския футбол ще дадат в 13:30 часа. Всички фенове и желаещи могат да се снимат с купата на Европейските шампиони утре на стадиона в Симитли.

Материалът Легенда на испанския футбол на посещение в Симитли е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Преди 15 години арестуваха укриващия се Саддам Хюсеин

https://dnes.dir.bg/spektar/predi-15-godini-arestuvaha-ukrivashtiya-se-saddam-hyusein

На два метра под земята заедно с диктатора са открити два автомата „Калашников“ и $ 750 хиляди

Майката на Дарина, която Викторио уби заедно с малката Никол, моли за незабавна помощ

https://petel.bg/Maykata-na-Darina--koyato-Viktorio-ubi-zaedno-s-malkata-Nikol--moli-za-nezabavna-pomoshh__295220

Майката на брутално убитата в столичния квартал „Надежда“ Дарина – Ваня Министерска, моли за помощ. Това стана ясно от личния й фейсбук ...

Борисов иска бойни самолети, с които нашите да побеждават

https://petel.bg/Borisov-iska-boyni-samoleti--s-koito-nashite-da-pobezhdavat__295219

Снимка Булфото Премиерът Бойко Борисов се надява на по-добри условия в офертата за закупуване на F16. Това коментира премиерът тази сутр...

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Откриват обществена поръчка за разширение на газопреносната тръба между България и Сърбия

https://pik.bg/извънредно-в-пик-tv-откриват-обществена-поръчка-за-разширение-на-газопреносната-тръба-межд-news804095.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Откриват обществена поръчка за разширение на газопреносната тръба между България и Сърбия

На 21 декември ще бъде открита обществената поръчка за реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на българо-сръбската граница.Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на народния представител от парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов за приетите изменения и допълнения в Енергийната стратегия на Република България до 2020 г.

„От страна на „Булгартрансгаз“ се подготвя проектна документация за обществена поръчка във връзка с доставка на необходимите материали, оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект разширение на газопреносната инфраструктура паралелно на северния магистрален газопровод до българо-сръбска граница в етап линейна част“, каза още Петкова.

Тя поясни, че в рамките на следващата седмица документацията ще бъде изпратена до Агенцията по обществени поръчки за осъществяване на предварителен контрол по законосъобразност. „След приключване на процедурата по контрол дружеството ще обяви обществената поръчка след публикуване на обявление в официален вестник на ЕС и публикуване на решението за откриване на процедурата“, каза още Петкова.

Вчера КЕВР публикува доклад, съдържащ подробно описание на процедурата и насрочи открито заседание за обсъждане на доклада и документацията за провеждане на ангажиращата фаза 3 от процедурата за проект за развитие и разширение на газопреносната система на „Бургартрансгаз“. Това открито заседание ще се проведе на 19 декемри 2018 г. Съгласно сроковете се очаква КЕВР да излезе с решение на 21 декември. В тази връзка се предвижда от 21 декември до 31 януари „Булгартрансгаз“ да проведе фаза 3 от процедурата, като паралелно с това на 21 декември 2018 г. възнамеряваме да обявим обществената поръчка за реализация на проекта. Това се прави с цел да можем да реализираме заложените срокове и цели, които сме си поставили, обясни Петкова.

Министърът информира, че създаването на дъщерната компания „Бургартрансгаз“, която ще оперира на енергийната борса е в напреднал етап и предстои да стане факт до края на 2018 г.

Полицейско денонощие! 88-годишна жена загина при пожар в Сапарева баня

http://www.struma.com/obshtestvo/policeisko-denonoshtie-88-godishna-jena-zagina-pri-pojar-v-sapareva-banya_143149/

Арестуваха 18-годишен с наркотици и още..

Вчера при пожар в къща в Сапарева баня е загинала 88-годишна жена. Сигналът за пожара е постъпил в РСПБЗН – Дупница, малко след 8.00 ч. 2 екипа са гасили, унищожено е обзавеждането в стаята, в която е живяла възрастната жена, спасена от опожаряване е сградата. Предполагаема причина за възникването на пожара е от отоплителен уред на твърдо гориво.

Мария Снощи пътни полицаи от Дупница са установили 18-годишен водач на лек автомобил да управлява след употреба на наркотични...

Продължава

Тони Блеър: Великобритания и ЕС да се готвят за нов референдум за Брекзит

https://offnews.bg//sviat/toni-blear-velikobritania-i-es-da-se-gotviat-za-nov-referendum-za-bre-693824.html

Бившият британски премиер Тони Блеър ще заяви днес на проява в Лондон, че Великобритания и Европейският съюз трябва да се приготвят за втори референдум за Брекзит, защото парламентът най-вероятно няма да одобри постигнатата от премиера Тереза Мей сделка за излизане от ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-малко от четири месеца преди посочената дата за Брекзит Мей отмени планираното гласуване в парламента на постигнатата с Брюксел сделка, след като призна, че депутатите най-вероятно ще я отхвърлят.

Обръщайки се към лидерите на ЕС в Брюксел, Блеър ги призовава да реформират блока, за да получи Великобритания по-силен стимул да остане негов член. "Сега е времето за подготовка. Парламентът трябва разумно да разгледа една по една различните възможности и да постигне съгласие за някоя от тях или за референдум, а Европа да гарантира, че ако Великобритания преосмисли позицията си,и тя ще е готова да преосмисли своята", пише в разпространената предварително реч на Блеър.

Едно предложение за реформиране на ЕС ще демонстрира, "че политическото ръководство на Европа и Великобритания са чули основните притеснения на гласувалите за Брекзит".

В речта на Блеър се казва също, че ако парламентът не може да вземе решение за съдбата на Великобритания, то депутатите трябва да оставят това решение на британския народ.

За какво би рискувала живота си всяка зодия

https://www.actualno.com/curious/za-kakvo-bi-riskuvala-jivota-si-vsjaka-zodija-news_711714.html

В живота има избор, който определя кои сме ние и кои ще бъдем. И докато някои решения са прости и малки, други включват голям риск. И така, какви са рисковете, които поемате? Прочетете по-долу, за да разберете за какво бихте рискували всичко, според вашия зодиакален знак: Овен (21 март - 19 април) Вие Овни бихте рискували всичко за вълнуващо приключение. Вие непрекъснато се стремите към величие и вълнение. Затова ще рискувате всичко за нов старт и ново предизвикателство. Телец (20 април - 2

Изчезналият шеф на КАТ – Казанлък е имал здравословни проблеми

http://nakratko.bg/category/60/168401/


Изчезналият началник на КАТ – Казанлък Тодор Николов е имал здравословни проблеми и те са били причина за промяна на поведението му през последните седмици.

Руска търсачка обяви смъртта на Порошенко

https://www.actualno.com/europe/ruska-tyrsachka-objavi-smyrtta-na-poroshenko-news_711717.html

Най-голямата търсачка в Русия "Яндекс" обяви смъртта на украинския президент Петро Порошенко. При справка за името му освен датата му на раждане бе изписана и тази на смъртта - 11 декември 2018 година. Това показваше справка от ранните часове на 14 декември, съобщиха руските медии.  След известно време грешката бе оправено, но в интернет се запазиха снимките с датата на смъртта на Порошенко.

Том Джоунс с концерт в Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/tom-djouns-s-koncert-v-plovdiv-news_711707.html

Пловдив ще бъде разтърсен от великия Том Джоунс. Концертът на легендата ще бъде на 24 юни 2019-та година от 20:00 часа на Античния театър, съобщават от "София Мюзик Ентърпрайсис". Много малко артисти  могат да се похвалят със забележителна над 50-годишна кариера, все по-успешна с течение на времето. Том Джоунс получава най-възторжени отзиви за работата по последните си албуми Long Lost Suitcase, Spirit In The Room и Praise & Blame, които затвърждават неговата световна

Да си спомним за едно "Сърце от Светлина"! Днес Николай Кимчев трябваше да навърши 66 години

http://www.struma.com/obshtestvo/da-si-spomnim-za-edno-surce-ot-svetlina-dnes-nikolai_143148/

Обичаният от всички актьор от благоевградския театър Николай Кимчев днес трябваше да навърши 66 години. Отиде си от този свят на 3 февруари тази година, след едномесечна кома в резултат на тежък мозъчен кръвоизлив. Роден е на 14 декември 1952 в село Ораново.

Още като младеж той показва любов към изява на сцената. Обича да рецитира стихове, да пее и да забавлява приятели и роднини. През 1979 година завършва ВИТИЗ. Там усъвършенства и развива таланта си в класа по актьорско майсторство...

Продължава

Бизнесмен ще плати, за да светнат пак очите на цар Самуил

http://nakratko.bg/category/76/168400/


Бизнесменът Красимир Дачев ще финансира ремонта на паметника на цар Самуил в центъра на София, за да светнат пак очите на монумента. Той съобщи това в предаването „Тази сутрин”.

Поредна жертва на ало измамници в Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199769

Поредна жертва на ало измамници в Ловеч
72-годишна жена от Ловеч е поредната жертва на телефонни измамници, съобщиха от полицията. Тя драговолоно се разделила с 4 550 лева, неустановен брой златни пръстени и златни и сребърни монети. Това станало на фаталния за нея 13 декември, след като позвънили на мобилния й телефон и я забаламосали, че оказва съдействие на МВР за залавянето на

Дeпyтaтитe пpeпycĸaт - гласуват за ĸoнфиcĸaцията без наказателно дело и присъда

https://frognews.bg/novini/depytatite-ppepycat-onficatsiiata-bez-nakazatelno-delo-prisada.html

Cпeшнитe пpoмeни нa Дaнaил Kиpилoв зa aнтиĸopyпциoнния зaĸoн, ĸoитo зaчepтaвaт тълĸyвaтeлнoтo peшeниe нa BKC зa гpaждaнcĸaтa ĸoнфиcĸaция, минaxa нa пъpвo чeтeнe в пapлaмeнтa днec.

Днес и през почивните дни: Валежи и от дъжд, и от сняг

http://nakratko.bg/category/58/168399/


Днес над страната ще е предимно облачно. На места ще има превалявания, предимно от сняг, в Източна България – от дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от изток-североизток.

Производители предупреждават за поскъпване на храната заради тока

http://www.moreto.net/novini.php?n=387664

Производителите в страната поемат цялата тежест и всички процентни натрупвания от горива ток, нови заплати, нови осигуровки, се отразява върху тях, коментира хлебопроизводителят Димитър Бакалов. Той очаква повишение в цените на хляба напролет и счита, че би трябвало министерството малко да промени субсидиите, които са за българския народ.

Шофьорските книжки на хората с увреждания да са валидни до 10 години прие парламентът

http://www.struma.com/obshtestvo/shofiorskite-knijki-na-horata-s-uvrejdaniya-da-sa-validni-do_143147/

Срокът на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство (МПС) на хора с трайни увреждания да е до 10 години, прие на първо четене парламентът.

Депутатите одобриха единодушно изменения в Закона за българските лични документи, внесени от Михаил Христов и Крум Зарков от "БСП за България". В момента валидността на шофьорските книжки на хората с увреждания е ограничена до 5 години, за разлика от общия законов срок от 10 години.

В България има...

Продължава

Кабинетът стартира газов хъб "Балкан"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199768

Кабинетът стартира газов хъб "Балкан"На 21 декември правителството обявява обществена поръчка за изграждането на газов хъб "Балкан". Това обяви в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Паралелно с това стартира и третата фаза на пазарния тест, която ще продължи до 31

Тереза Мей говори и с Макрон в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199745

Тереза Мей говори и с Макрон в БрюкселБританската министър-председателка Тереза Мей се среща в Брюксел с френския президент Еманюел Макрон, където и двамата участват в срещата на високо равнище на ЕС, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на правителствен служител. В Брюксел Мей се опитва да получи от европейските лидери уверения за сделката за Брекзит,

Умишлен палеж в колектор остави без ток 6 столични квартала

http://nakratko.bg/category/60/168398/


Умишлен палеж в колектор, предизвикан при опит за кражба, остави без електрозахранване късно снощи 12 600 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в 6 столични квартала, съобщиха от дружеството.

Вицепремиерът Николова готова с новата Национална стратегия за детето

https://pik.bg/вицепремиерът-николова-готова-с-новата-национална-стратегия-за-детето-news804089.html

Вицепремиерът Николова готова с новата Национална стратегия за детето

Правителството е готово с новата Национална стратегия за детето за периода от 2019 до 2030 година. Това каза вицепремиерът Марияна Николова в отговор на въпрос за готовността за приемане на Националната стратегия за детето.

„Беше създадена междуведомствена работна група за изработване на Националната стратегия“, посочи тя и допълни, че в нея участват експерти, представители на академичните среди, на институции и международни организации.

„Визията на документа е за създаване на възможности всяко дете в България на всеки етап от детството си да развива своя потенциал в интегрирана, здравословна и сигурна среда“, заяви вицепремиерът.

„Проектът на стратегия ще бъде представен на заседание на Националния съвет за закрила на детето на 19 декември“, посочи Марияна Николова и уточни, че са проведени 45 обсъждания на рамката на новата стратегия в различни формати.

„След одобрението от Националния съвет ще последва съгласувателна процедура за внасяне в Министерския съвет. След приемането ѝ с решение на Министерския съвет Националната стратегия за детето ще бъде внесена за разглеждане в Народното събрание в рамките на първото тримесечие на 2019 година в съответствие с графика“, обяви вицепремиерът.

Това беше първото изказване на Марияна Николова по време на парламентарен контрол като вицепремиер.

Машинното гласуване не е панацеята

https://www.actualno.com/viewpoint/mashinnoto-glasuvane-ne-e-panacejata-news_711713.html

Машинното гласуване се превърна в панацея за изборна чистота. Поне така излезе от позицията на президента Румен Радев, който вчера (13 декември) организира дискусия за "прозрачността и доверието в изборите". Според президента, машинното гласуване дава надеждност за премахване на недействителните бюлетини, надеждност при оформянето и отчитането на протоколите, надеждност и защото не е свързано с Интернет, а всичко е на хартия и на флашки. Само това е достатъчно за всеки, поне малко зап

Вижте мъжа, който нападна с брадва три жени и дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199750

Вижте мъжа, който нападна с брадва три жени и детеСилвестър Стоилов се казва мъжът, който вчера нападна три жени и дете с брадва, след което се барикадира в столичния кв. "Христо Ботев", научи "24 часа". До момента досието му е било чисто. За момента не е ясна причината за нападението. Той атакувал с брадва баба си, майка си, сестра си и малко момиченце.

Рамуш Харадинай във фейсбук: Моменти ни делят от формирането на армия на Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199755

Рамуш Харадинай във фейсбук: Моменти ни делят от формирането на армия на КосовоБъдещите въоръжени сили на Косово винаги ще са там, където се защитава животът и достойнството на човека. Това написа във Фейсбук премиерът на Косово Рамуш Харадинай по повод днешното гласуване в парламента за формиране на армия на Косово, предаде МИА. Непосредствено преди парламентарното заседание, на което ще се гласуват законите,

Дъжд и до 12 градуса в събота, ще има условия за поледици

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7199760

Дъжд и до 12 градуса в събота, ще има условия за поледициПрез следващото денонощие ще се задържи облачно, с превалявания предимно от дъжд, в северните и планинските райони - от сняг. В Северозападна България и на места по поречието на Дунав ще има условия за поледици. Ще духа слаб югоизточен, в крайните северни и източни райони - умерен източен вятър. Минималните температури ще са между минус 2 и 3

/Видео/ Намерете разликите: Адвокат Керина срещу друг адвокат и учител

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b0%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%ba%d0%b5%d1%80/

Съветничката Илиана Керина дойде на извънредната сесия днес, загрижена за бъдещето на операта в Благоевград.Тя е една достойна съветничка, която уважи хората въпреки,че не се е подписала на предложението за извънредна сесия, за разлика от други, които са се подписали, явно под натиска от своите господари. За разлика от нея сесията отсвириха съветниците Румяна Джолева и Давид Сукалински.

Керина е достойна,без да се подпише, дойде да подкрепи хората и без да показва политически страсти, а чисто като гражданин. Присъстващите съветници също загърбиха политическите си пристрастия и присъстваха като граждани на извънредната сесия за проблемите в операта в града,която се превърна с своеобразно събрание.

Ето какво заяви Илиана Керина:

„ Трябва да бъде направена програма за операта,след като има ясна визия какво ще се случва, и тя да не е от един временно изпълняващ длъжността директор.

Считам че е мениджърки проблемът и той може да бъде решен с едно назначаване, адекватно с едни мерки,които може да вземе администрацията и ние в частност като граждани и общественици.

Считам,че всеки носи отговорност за действията,за постъпките си,за това как ще се изправи пред децата си и за да обясни какво се случва с културата в Благоевград .
Аз не съм тук за да съдя,аз съм тук за да изразя моята позиция.Моята позиция е,че всеки отговаря за себе си и сам ще си носи последиците“.

Материалът /Видео/ Намерете разликите: Адвокат Керина срещу друг адвокат и учител е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Биг Бенд - Благоевград и музикално училище „Престо“ със съвместен коледен концерт

http://www.struma.com/obshtestvo/big-bend-blagoevgrad-i-muzikalno-uchilishte-presto-sus-suvmesten_143146/

Биг Бенд - Благоевград и музикално училище „Престо“ представят съвместен коледен концерт. Музикалното събитие ще се проведе днес, 14 декември от 18.30 часа в зала „Пейо Яворов“.

Концертът е част от празничната програма на Община Благоевград, която преминава под мотото „Следвай звездата, озари пътя!“.

Биг Бенд - Благоевград подготвят още един коледен концерт за жителите и гостите на Благоевград. Събитието ще премине под надслов „Let it...

Продължава

80% от младите мъже у нас живеят с родителите си

https://www.actualno.com/society/80-ot-mladite-myje-u-nas-jivejat-s-roditelite-si-news_711712.html

Делът на младите хора на възраст от 16 до 29 години, които живеят с родителите си, е средно малко над 68 % за страните-членки на Европейския съюз. Това сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. За младите мъже този дял е 73 %, а за жените - 63 %. България е страната с най-голяма разлика между съжителстващите с родителите си представители на двата пола. Делът на младите жени, живеещи при майките и бащите си, е с 19 % по-малък от този на младите мъже. Веднага след нас в класаци

Турция издаде ограничено разрешително за строежа на втория блок на АЕЦ "Аккую"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199752

Турция издаде ограничено разрешително за строежа на втория блок на АЕЦ "Аккую"Турската агенция за атомна енергия (ТАЕК) е издала на компанията Аккую Нуклеар, която осъществява проекта за строежа на първата атомна електроцентрала в Турция, ограничено разрешително за строежа на втория блок на АЕЦ "Аккую", предава ТАСС, като се позовава на съобщение на Росатом. Ограниченото разрешително за строеж е издадено след подробна

Преразпределението за „Хемус“ е кражбата на годината, смятат в БСП

http://www.transmedia.bg/2018/12/14/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d1%85%d0%b5%d0%bc%d1%83%d1%81-%d0%b5-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b1%d0%b0/

Преразпределението на парите от бюджетния излишък е кражбата на годината, заяви в Народното събрание Антон Кутев от БСП. Той прочете декларация от името на левицата, в която се казва още, че през 2019 г. правителството ще преразпредели 10 млрд. лв.

„Това е кражбата на века“, заяви Кутев.

Кабинетът „Борисов 3“ отпусна 1.349 млрд. лв. за изграждането на 134 километра от автомагистрала „Хемус“. Според Кутев изграждането на участъка  ще бъде възложено без обществена поръчка на държавната фирма „Автомагистрали“, която няма капацитет да строи и затова ще възложи работата на други фирми. „Двама-трима души ще решат на кои фирми да платят 1.5 млрд. лв. Те ще станат неприлично богати“, каза още Кутев.

 

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски отговори с репликата, че кражбата на века била, когато комунистите се пребоядисали в социалисти.

Проф. Асен Балтов: Заснемането на операции е контрол, а не нарушаване на права

https://frognews.bg/novini/prof-asen-baltov-zasnemaneto-operatsii-kontrol-narushavane-prava.html

Видеоконтрол на входа и изхода на инвазивните кардиологии, като мярка срещу фиктивните пациенти – това предлагат от НЗОК. Не закъсняха разнопосочните коментари, някои дори крайни.

Новата Национална стратегия за детето е готова, обяви Марияна Николова

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/12/14/3362158_novata_nacionalna_strategiia_za_deteto_e_gotova_obiavi/?ref=rss


Правителството е изготвило новата Национална стратегия за детето за периода от 2019 до 2030 година. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът Марияна Николова. Тя обясни, че проектът на стратегия ще бъде представен на заседание на Националния съвет за закрила на детето на 19 декември.<br /><br />До изготвянето на стратегията се е стигнало след 45 обсъждания на междуведомствената работна група, в която участвали експерти, представители на академичните среди, на...

Внасят в парламента проекта на Националната стратегия за детето в началото на 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199751

Внасят в парламента проекта на Националната стратегия за детето в началото на 2019 г. Проектът на Националната стратегия за детето за 2019 - 2030 година ще бъде внесен в парламента през първото тримесечие на следващата година. Това каза в Народното събрание днес Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика. Тя отговори на въпрос на Теодора Халачева относно готовността за приемане на

Да избягаш от „корпоративните ценности”. Предколедно…

http://e-vestnik.bg/29369/da-izbyagash-ot-korporativnite-tsennosti-predkoledno/

Офис идилия. Илюстрация: e-vestnik Лъскавият корпоративен свят има една малка, мръсна тайна – зад луксозните офиси се крие опустошително усещане за безсмислие. Правиш някакви неща, които нито разбираш, нито харесваш. От тези неща всъщност никой няма реална нужда – и ти си напълно наясно с това, или поне смътно го подозираш. Обаче част от работата…

Материалът Да избягаш от „корпоративните ценности”. Предколедно… е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Тони Блеър също призова за втори референдум за Брекзит

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/14/3362155_toni_bleur_sushto_prizova_za_vtori_referendum_za/?ref=rss


Бившият британски премиер Тони Блеър ще заяви днес на проява в Лондон, че Великобритания и Европейският съюз трябва да се приготвят за втори референдум за Брекзит, защото парламентът най-вероятно няма да одобри постигнатата от премиера Тереза Мей сделка за излизане от ЕС, предаде агенция "Ройтерс".<br /><br />По-малко от четири месеца преди посочената дата за Брекзит Мей отмени планираното гласуване в парламента на постигнатата с Брюксел сделка, след като призна, че...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване