Тереза Мей: Продължават преговорите за още уверения от ЕС

http://clubz.bg/77177-tereza_mej_prodyljavat_pregovorite_za_oshte_uvereniq_ot_es

Британската министър-председателка Тереза Мей съобщи, че в идните дни ще продължат преговорите с ЕС за получаването на допълнителните уверения, поискани от парламента в Лондон, за да утвърди споразумението за оттеглянето на Великобритания от общността, предаде БТА.

Тя заяви, че снощните заключения на Европейския съвет трябва да бъдат приветствани, защото за първи път ЕС приема правно обвързващ документ за т. нар. предпазна мярка за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

"Заключенията са стъпка напред, те са най-ясното послание на ЕС досега, че възнамерява само временно и евентуално да приложи тази защитна мярка", посочи Мей.

Според нея е от взаимен интерес да се постигне съгласие по този открит за Лондон въпрос, защото напускането на Великобритания без договореност не би довело до нищо добро.

"Бях много ясна какви уверения са ни нужни. Британските депутати искат още уверения, обсъдих това с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер", добави тя. "ЕС и самата аз ясно заявихме, че постигнатата договореност е единствената и друга няма да има. Моите колеги искат още уверения, остава още работа, разговорите в следващите дни продължават. Ще търсим начин как да дадем уверенията, поискани от британския парламент, за да одобри споразумението", посочи Мей.

Тя уточни, че е имала сериозен разговор днес с Юнкер и се оказало, че снощи той имал предвид общо преговорите ЕС-Лондон, а не конкретно въпроса за Ирландия, когато казал, че британските позиции били мъгляви.

"Вярвам, че е по-добре да напуснем с добро споразумение и че вече разполагаме с него", добави премиерът. "През цялото време казвам, че има работа, която трябва да се свърши, за да се изпълни волята на британските избиратели. Това е задължението на правителството и на парламента в Лондон. Подобни преговори винаги са трудни, а към края е най-трудно. Това ме кара да продължавам, както и увереността, че това е за доброто на британците и за по-бляскавото им бъдеще", допълни тя на пресконференция, на която показа необичайно вълнение.

Прокуратурата с нови подробности за смъртта на шефа на КАТ-Казанлък

https://petel.bg/Prokuraturata-s-novi-podrobnosti-za-smartta-na-shefa-na-KAT-Kazanlak--__295241

Апелативна прокуратура-Пловдив разпространи нови подробности за смъртта на шефа на КАТ-Казанлък. По повод запитвания от медии ви уведом...

Васил Иванов обясни защо глас на кметските избори се купува за 200 лева, а на парламентарните – по 20

https://petel.bg/Vasil-Ivanov-obyasni-zashho-glas-na-kmetskite-izbori-se-kupuva-za-200-leva--a-na-parlamentarnite-----po-20__295240

Кадър: Канал 3 В предаването „Социална мрежа” по Канал 3 разследващият журналист Васил Иванов разкри, че на миналите кметски избори еди...

Току що в ефира: Наш журналист разкри как румънски митничар му поискал рушвет на български

https://petel.bg/Toku-shho-v-efira--Nash-zhurnalist-razkri-kak-rumanski-mitnichar-mu-poiskal-rushvet-na-balgarski__295239

Кадър: Канал 3 В предаването „Социална мрежа” по Канал 3 току що водещата Милена Янинска и разследващият журналист Васил Иванов разкрих...

Отцепиха мястото, където бе намерен мъртъв шефът на КАТ в Казанлък

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200090

Отцепиха мястото, където бе намерен мъртъв шефът на КАТ в КазанлъкМястото, където бе намерен трупът на началника на казанлъшкия КАТ Тодор Николов е отцепено в широк параметър, видя репортер на "24 часа". То се намира край канал в безлюдна гориста месност между Бузовград и Горно Черковище. Районният прокурор на Казанлък Таня Димитрова пристигна току-що. Дойде и съдебна медицина с трупна линейка.

Кралското семейство сподели снимките за коледната си картички

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7200080

Кралското семейство сподели снимките за коледната си картичкиЧленовете на кралското семейство разпространиха снимките, които ще използват за коледни картички тази година. Херцозите на Съсекс Хари и Меган използват снимка от сватбата си, на която гледат фойерверки. Те са в гръб и са прегърнати. Херцозите на Кеймбридж Уилям и Кейт пък са снимани с децата си в дома им в Норфолк.

Симеонов отличен като "Човек на годината" от българите в Украйна

https://www.mediapool.bg/simeonov-otlichen-kato-chovek-na-godinata-ot-balgarite-v-ukraina-news287530.html

Лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов ще получи награда "Човек на годината-2018" на Асоциацията на българите в Украйна. Това са съобщили с официално писмо от българската общност, информираха в петък от пресцентъра на НФСБ. Симеонов е предложен за наградата от Одеското областно българско дружество от името на българските културно-просветни дружества в Бесарабия. Според правилата на конкурса те са изпратили на асоциацията подробна характеристика за живота и дейността на Симеонов. През ноември с решение на конкурсната комисия на асоциацията той е бил утвърден като номинация. Наградата ще му бъде присъдена "за голям принос в укрепването на икономическите и културни връзки между Украйна и Република България, за личен принос в културно-образователния процес на българската общност". Церемонията по награждаването ще бъде в Одеса на 15 декември. Конкурсът "Човек на годината" на Асоциацията на българите в Украйна е учреден през 2002 г. "Конкурсът цели стимулиране и поощряване инициативите и действията по запазването на историческите ценности, съдействие за развитие на националния език, култура и традиции на българите в Украйна, задоволяване на техните културни, етнически, социално-икономически интереси, развитие на дружески и делови връзки между Украйна и България“, пише в сайта на Асоциацията на българите в Украйна за конкуса. За последните 16 години почетното звание е присъдено на повече от 200 забележителни личности, предани на делото за възраждане на духовността и културата на българите.

Бивш адвокат на Тръмп: Знаеше, че да се плаща на жени за мълчание е нередно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200081

Бивш адвокат на Тръмп: Знаеше, че да се плаща на жени за мълчание е нередноДоналд Тръмп знаеше, че плащанията на жени в замяна на мълчанието им за предполагаеми интимни връзки с него, извършени по време на предизборната кампания през 2016 г., са нередни. Това заяви бившият му адвокат Майкъл Коен в интервю за телевизия Ей Би Си, цитирано от Франс прес и Ройтерс. "Тръмп ми нареди да извърша тези плащания.

Варненец е задържан с амфетамин и хероин

http://budnavarna.bg/41711-varnenets-e-zadarzhan-s-amfetamin-i-heroin/

На 10.12., около 16:50 часа, в гр. Варна, на ул. „Княз Черкаски“, при извършена полицейска проверка на Ю.К. (35 г.), местен жител, известен на МВР и осъждан, е установено, че същият държи в себе си пакетче с бяло кристално вещество и пакетче с кафява субстанция, научи BudnaVarna.bg.

Направената експертна справка установява, че се касае за амфетамин с тегло 0,09 гр. и хероин с тегло 0,03 гр. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Материалът Варненец е задържан с амфетамин и хероин е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Двама са спортистите на Варна за 2018 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=387683

Двама са спортистите на Варна за 2018 година - Христо Христов, вдигане на тежести, и Станимира Петрова, бокс, научи Moreto.net. Те получиха равен брой гласове в анкетата на спортните журналисти от морската столица. Христо Христов е състезател на СК "Титан", европейски шампион в кат.

Косово прави армия от 5000 души

https://frognews.bg/svqt/kosovo-pravi-armiia-5000-dushi.html

Косово гласува за създаването на армия от 5000 души. Решението идва едно десетилетие, след като Косово обяви независимост от Сърбия.

Фарел Уилямс и Робин Тик ще плащат обезщетение за плагиатство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7200069

Фарел Уилямс и Робин Тик ще плащат обезщетение за плагиатствоРобин Тик и Фарел Уилямс бяха осъдени да платят близо 5 милиона долара обезщетение на наследниците на певеца Марвин Гей, защото в хита си "Blurred Lines" са плагиатствали от негова песен, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Лосанджелиски съд потвърди решение на апелативен съд в Калифорния от март. Тогава бе решено,

Планирани прекъсвания на тока заради профилактика на мрежата на ЧЕЗ

http://www.cross.bg/mahala-georgi-mestnost-1591629.html

КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 17 - 21 декември 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности. ОБЛАСТДата/период Времетраене Засегнат район /улици, квартал, УПИ, ПИ/В този текст са посочени датата, периода, времетраенето, населеното място и засегнатия район - улици, квартал, УПИ, ПИ. Подробна информация за засегнатите райони, включително адресен номер, вход или друго уточнение, както и причините за прекъсването можете да намерите на сайта на ЧЕЗ Разпределение в секция „Графици", „График на планирани ремонти" на адрес http://www. cez-rp. bg/bg/grafIcI/grafIk-na-planIranI-remontI/. София градОбщина Витоша  На 17.12.2018 Г

След личната намеса на премиера Борисов Лилия е оперирана в Германия от енцефалит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199232

След личната намеса на премиера Борисов Лилия е оперирана в Германия от енцефалитСега детето се нуждае от рехабилитация 13-годишната Лилия Иванова от Пазарджик се нуждае от постоянна рехабилитация за поддържане на двигателните ѝ функции след тежка мозъчна операция в Германия. Диагнозата на детето е енцефалит на Расмусен. До 6-годишната си възраст Лилия е здраво и щастливо дете,

Черна статистика! Ето колко жертви взе планината…

http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d0%b6%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%b2%d0%b8-%d0%b2%d0%b7%d0%b5/

Планината решава кой да изкачи върха и кой да се завърне. През изминалите дни природата за пореден път ни припомни колко малки сме всъщност ние, хората, пред мощта й.

След два дни издирване в сряда бе открит мъртъв турист в Стара планина. Животът на д-р Марио Шкодров угасна завинаги между хижите „Амбарица“ и „Добрила“. 26-годишният мъж е 12-ата жертва на планините у нас за тази година.

Още в началото на 2018-а България потъна в скръб за 25-годишната Ния Трейман, която бе пометена от лавина в Пирин. Младата жена тръгва на поход със свои приятели. На 17 февруари групата е на Момин връх. По някаква причина Ния се озовава върху козирката, която се чупи, пада, повлича още тонове сняг и пропада в дупката под върха. Така младата жена се оказва заклещена под снежните преспи.

Месец по-рано 30-годишен алпинист опита да покори най-високия връх в същата планина Вихрен. Инцидентът става рано сутринта, когато мъжът се подхлъзва на един от стръмните склонове и полита над скалите. Загива на място.

Сред зловещите трагедии е и тази на 35-годишния Айдън Туфанов. Мотористът се качва заедно с компания да покарат по билото на връх Ореляк, отново в Пирин. На 30 юли Айдън спира за кратко, но това се оказва фатално за него. Мълния го покосява смъртоносно пред смаяните погледи на приятелите му.

В края на октомври 54-годишен мъж получи инфаркт в района на връх Дамга в Рила. Групата, с която загиналият вървял из планината, го изоставя, без да дочака спасителите, заради настъпилите студове. Туристите срещат спасителите по пътя си надолу. Някои от мъжете от групата се връщат, за да помогнат за свалянето на трупа.

Само седмица по-рано 66-годишен планинар също издъхна от инфаркт в планината. Софиянецът се качва заедно със съпругата си да се разходят в района на Седемте Рилски езера. На петото езеро мъжът пада мъртъв на земята.

13 туристи гинат под връх Амбарица

Преди 24 години 13 туристи намира смъртта си под връх Амбарица в Стара планина. Мястото, на което д-р Шкодров издъхна. В началото на декември 1994 г. голяма група от 50 туристи на възраст между 10 и 65 години тръгват на поход. Следобед попадат в плен на мъглата. Губят ориентация. Настава паника. Страхът от измръзване и загубване разцепва групата.,пише бгднес. Някои решават да тръгнат напред сами. Към 1 часа след полунощ 11 души, сред които и най-малката туристка, 10-годишната Ева, се окопават в навеите, за да изчакат утрото. Останалите 39 тръгват в посока, която смятат за правилна – към хижата, като 13 от тях са застигнати от бялата смърт.

Боян Петров остана сред върховете

Тази година сред върховете остана завинаги и един от най-успешните ни алпинисти – Боян Петров. Повече от две десетилетия той изкачваше най-високите планини на планетата. Боян изчезна от този свят в подножието на Шиша Пангма в Хималаите, докато следваше мечтата си да върви нагоре. Петров има изключителни постижения в алпинизма – изкачени повече от 20 върха с височина над 5 хил. метра. Диабетикът на два пъти – през 2014 и 2016 г., успява да качи по 3 осемхилядника за сезон, а достигането на Броуд пик и К2 в рамките на само 8 дни го направи и световен рекордьор за „двойно изкачване“. сн.илюстративна

Материалът Черна статистика! Ето колко жертви взе планината… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Връчват наградата Студент на годината

https://offnews.bg//obshtestvo/vrachvat-nagradata-student-na-godinata-693843.html

Наградата "Студент на годината" ще бъде връчена в понеделник, 17 декември, съобщи Националното представителство на студентските съвети. Церемонията ще бъде в зала 3 на Националния дворец на културата.

Награждаването се организира от НПСС и е под патронажа на министъра на образованието.

Категориите в конкурса “Студент на годината” са "Науки", "Здравеопазване", "Спорт", "Изкуства", "Сигурност и отбрана".

Ще бъдат отличени също най-добрият чуждестранен студент в България, студент с българско гражданство, обучаващ се извън границите на Република България, ще има и докторант на годината.

Журито е в състав, включващ представители на Министерството на образованието и науката и на други министерства, на Съвет на ректорите, на партньорски неправителствени организации и на бизнеса.

Поканени са над 400 души.

Милка Панчева е новият заместник-председател на Върховния административен съд

https://pik.bg/милка-панчева-е-новият-заместник-председател-на-върховния-административен-съд-news804150.html

Милка Панчева е новият заместник-председател на Върховния административен съд

Новият заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) е Милка Панчева, съобщиха от съда.

Кандидатурата й бе гласувана днес с пълно мнозинство от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Съдия Панчева беше предложена за поста от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Нейната кандидатура бе одобрена от Пленума на съдиите на ВАС с мнозинство при таен вот на 21 ноември т.г.

Милка Панчева е с над 30 години стаж като съдия, над 20 години от които са във ВАС. Завършила е "Право" в СУ "Климент Охридски".

До момента е била председател на Шесто отделение на Върховния административен съд. От април 1993 г. до началото на февруари 1998 г. е била стажант - съдия и съдия в Окръжен съд - Ловеч.

В началото на кариерата си е работила като юрисконсулт, както и като арбитър в Окръжен държавен арбитраж - Ловеч.

Технически проблем в системата на МВР, част от услугите са преустановени

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tehnicheski-problem-v-sistemata-na-mvr-chast-ot-uslugite-sa-preustanoveni-2137363

Технически проблем в системата на МВР.

Временно са преустановени част от услугите, предоставяни от Пътна полиция.

Проблемът е възникнал вследствие на неколкократно прекъсване на тока.

Експерти работят п

Болница „Лозенец“ благодари на премиера Борисов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bolnica-lozenec-blagodari-na-premiera-borisov-2137357

Ръководството и целият екип на Университетската болница "Лозенец", преподавателите, студентите и специализантите изказват благодарност и признателност на министър-председателя Бойко Борисов за решението му да запази Университетската болница

Мая Манолова и „златните момичета“ откриват социална кухня

http://www.cross.bg/manolova-hram-dvora-1591628.html

/КРОСС/ „Златните момичета" от националния ансамбъл по художествена гимнастика, заедно с омбудсмана Мая Манолова ще открият в понеделник от 11.30 часа в двора на православен храм „Св. Св. Кирил и Методий" /ул. „Георг Вашингтон" № 47, на Женския пазар/ социална кухня „Не хаби - дари". Кампанията, подкрепена от БЧК, се организира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по инициатива на омбудсмана Мая Манолова и със съдействието на църковното настоятелство при храм „Св. Св. Кирил и Методий" и е насочена към социално слаби хора, изпаднали в нужда или временно затруднение, така че в най-студените зимни дни да получат топъл обяд. Инициативата ще се реализира в специално изградено за целта уютно пространство в двора на храма. Менюто ще бъде съобразено изцяло с постите на Българската Православна Църква и ще включва супа, хляб, кофичка кисело мляко или плод. Храната ще се приготвя всеки ден с продукти, дарени от големите търговски вериги - Кауфланд, Лидл, Билла, ТМаркет, като и от Асоциацията на месопреработвателите в България, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, фирма Лактима Балкан и др., а Пластик София ще предоставят съдове за еднократна употреба

Германия отказа убежище на афганистанец, заподозрян за нападение с нож в Амстердам

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200070

Германия отказа убежище на афганистанец, заподозрян за нападение с нож в АмстердамГермански съд отхвърли днес молбата за убежище на афганистански гражданин, обвинен, че е намушкал с нож двама души пред жп гара в Амстердам през август, предаде ДПА. Съдът в град Трир каза, че решението му се основава на убеждението, че 20-годишният мъж няма да бъде заплашен от изтезание, нехуманно отношение или смърт, когато бъде върнат.

Законът за хората с увреждания финансово подпомага 600 000

https://frognews.bg/novini/zakonat-horata-uvrejdaniia-finansovo-podpomaga-600-000.html

”Дневният ред на министерството през 2018 година основно се доминираше от исканията на хората с увреждания. Радващо е, че завършваме годината с приети закони и удовлетворени искания”. С тези думи министър Бисер Петков представи отчета за работата си през изминалата година.

Смениха ограничителите по "Графа" - вместо големи перки - малки триъгълници

http://clubz.bg/77162-smeniha_ogranichitelite_po_grafa_vmesto_golemi_perki_malki_triygylnici

Столична община смени ограничителите на ул. "Граф Игнатиев" с нови, които са два пъти по-малки. Това стана ясно при представянето на новите ограничители от главния архитект Здравко Здравков и проектанта архитект Иво Пантелеев. Старите ограничители предизвикаха сериозно обществено възмущение.

"Призмите, които предстоят да бъдат монтирани са 50% по-малки от предишния вариант. Спряхме се на тези призми, защото те са видими и не заемат прекалено много обем", обясни архитект Пантелеев.

И допълни, че това ще е окончателното решение за ограничителите.

Трамвайното движение трябва да бъде пуснато преди Коледа, след като срокът се изместваше няколко пъти. 

Ще се поставят над 500 ограничителя, които ще бъдат залепени със специално лепило и няма да се наложи разбиване на вече ремонтираната улица. Според Здравков това е по-безопасно решение от предишните ограничители. 

В рамките на следващите дни ще бъдат монтирани първо 250 от ограничителите, а през предстоящите седмици и останалите.

До поставянето на всички ограничители, в участъците, в които предстои монтажът им, ще има временна сигнализация от т.нар. бализи. Тяхната цел е да повиши вниманието на пешеходците в района на трамвайните линии, тъй като ул. "Граф Игнатиев" вече няма да има тротоари. Ограничителите ще бъдат монтирани откъм късата им страна, за да отнемат най-малко място. Те ще са на разстояние през 3,40 м, каквато е нормата за безопасност.

"Радостта ни, че перките на акули по ул. Граф Игнатиев завинаги ще ги няма беше кратка - преди минути беше представен новия вариант за ограничители - малки призми. Със сигурност това решение е по-добро от предишните, но продължаваме да се питаме каква е целта - да е сигурно, че ще се спънете, преминавайки по улицата?", опонираха обаче от организацията "Спаси София".

Рекламни експерти забраняват "вредни" полови стереотипи в рекламите

https://www.avtora.com/reklamni-eksperti-zabraniavat-vredni-polovi-stereotipi-v-rek/

Рекламни експерти във Великобритания се готвят да въведат забрана за представяне на вредни полови стереотипи в телевизионните реклами. Целта им е да заличат от малкия екран традиционни и старомодни образи като домакинята например, съобщава Daily Mail.Компаниите няма да могат да рекламират например бебешки пелени чрез клип, който показва, че мъжете не могат да се справят със смяна на памперса, внушавайки, че това е типично женска работа. Не трябва да се правят и внушения как трябва да изглеждат подрастващите момчета и момичета и какви трябва да бъдат техните интереси. Преди година критики за подобно послание отнесе реклама на изкуствено мляко

Дариткова: Трябва да има в най-скоро време национална педиатрична болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200060

Дариткова: Трябва да има в най-скоро време национална педиатрична болницаКатегорично трябва да има в най-скоро време национална педиатрична болница, а решението за това как да се управлява болница "Лозенец" трябва да се вземе от принципала й - в случая Министерския съвет. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова от ГЕРБ.

И Радев осъзна като Нейчо Неев: "Егати държавата, щом аз съм й президент". Прав е да иска смяна на изборните закони, щом се избират хора като него

https://pik.bg/и-радев-осъзна-като-нейчо-неев-егати-държавата-щом-аз-съм-й-президент-прав-е-да-иска-смяна-news804117.html

И Радев осъзна като Нейчо Неев: "Егати държавата, щом аз съм й президент". Прав е да иска смяна на изборните закони, щом се избират хора като него

Злобни завистници скочиха на мъдрия президент Румен Радев заради това, че иска да променя изборното законодателство. И му заобясняваха къде била законодателната власт и къде - парадната.

Не сте прави, господа! Прав е президентът Радев! Много е прав като иска да променя правилата за всякакво гласуване и има неопровержим мотив за това. Този мотив е избирането на собствената му персона за държавен глава. Замислил се е човекът, че случайна и напълно непозната личност като него никога не би могла да кацне начело на държавата, ако не беше това законодателство и с право е решил да го променя.

Видял е, че нещата хич не са такива, каквито си ги е представял, че няма как една европейска страна да се ръководи откъм кревата, че всеки мери приказките му на аптекарски везни, че жена му може да е радост за неговите очи, но не и за гражданите, че привилегиите, които има, няма как да се разпрострат и върху интимната му тръпка, че фактът, че е влязъл в президентството не е достатъчно основание за целокупния народ да го уважава, че има-няма две години, откакто го избраха и вече дори онези, които го подкрепяха, вече не го щат. И много правилно проумя къде е заровено кучето - в изборните правила, които могат да позволят ей-такава една персона да стане от нищото президент.

Без политическа биография, без политически опит, без политическа грамотност и дори без познания за широките слоеве на обществото. Което няма как да познава поради затворения живот, който е водил в една малка командно-административна общност. Дори и жена си сменил с представителка на същото съсловие.

Тъй че господин президентът е напълно прав. Изборното законодателство трябва да се смени, за да се гарантира на гражданите, че такива грешки повече няма да стават. Защото със сега действащите изборти закони е гарантирано, че безпроблемно ще стават, тъй като при избора на Румен Радев нямаше никакви сигнали за фалшификации и манипулации по зловидните нему днес изборни секции, които вече иска да следи с видеокамери. И да ги следи, и да не ги следи, с такива закони ще избират такива като него.

Похвално е, че президентът Радев е стигнал до прозрението на вицепремиера Нейчо Неев от 1993 г. и си е казал: "Егати държавата, щом аз съм ѝ президент". Неслучайно и блато я нарече.

Това вече обяснява и всичките му други плювки по страната, в която се е родил, образовал, издигал в кариерата и сега ръководи. Очевидно държавата е зле по всички точки, щом е успяла да отгледа и възпита такъв като Радев, че накрая и да си го тури да я представлява.

И понеже за реформите на другите сфери е нужно много повече време, прав е президентът Радев, че трябва да променим изборното ззаконодателство, та поне такива неща като неговото избиране повече да не ни се случват.

Предупрежденията започнаха! Пълна програма от дъжд и сняг през идната седмица

http://www.varna24.bg/news/835301.html

"Жълт" код за образуване на поледици е обявен за събота за три области - Видин, Монтана и ...

Лекарският съюз получи картбланш да подпише анекс към договора с НЗОК

https://www.mediapool.bg/lekarskiyat-sayuz-poluchi-kartblansh-da-podpishe-aneks-kam-dogovora-s-nzok-news287529.html

Съборът на Българския лекарски съюз (БЛС) даде мандат на ръководството на съсловната организация да подпише анекс към Националния рамков договор със здравната каса. С анекса се разписват нови финансови и количествени параметри на медицинската помощ за следващата година, както и правила за работа. С документа се разпределя увеличението в бюджета на НЗОК от над 400 млн. лева. Разчетите на БЛС са, че лимитите за направления в извънболничната помощ ще бъдат увеличени с 10%, а лимитите на болниците – с 5%. Предвижда се увеличение на цените на някои клинични пътеки, за други обаче, като лъчетерапията НЗОК настоява да плаща по нов начин и по-малки суми на болниците. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че това предстои да се доуточнява с Надзорния съвет на касата. С анекса се въвеждат и някои механизми на контрол, поискани от здравната каса, като поставянето на камери за наблюдение на входа и на изхода на залите, в които се извършват ангиографии. В анекса е уредено също административните услуги, които извършват лекарите и са извън пакета на НЗОК - като издаване на медицински свидетелства, бележки за имунизации и др, да се заплащат, а цената им ще се определя от лекаря.  

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е номиниран за „Човек на годината – 2018“ от българите в Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387679

Лидерът на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов е номиниран за наградата на Асоциацията на българите в Украйна „Човек на годината-2018“, информират с официално писмо от българската общност. Той е предложен от Одеското областно българско дружество от името на българските културно-просветни дружества в Бесарабия.

Мей отправи възражения към Юнкер за сделката за Брекзит, той я успокоил

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200062

Мей отправи възражения към Юнкер за сделката за Брекзит, той я успокоилБританската министър-председателка Тереза Мей отправи днес възражения пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, а той изглеждаше силно загрижен да я успокои, след като снощи нарече "мъгляви" нейните искания за Брекзит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кандидатите за Бюрото за контрол на СРС се представиха пред комисията в НС

https://frognews.bg/novini/kandidatite-biuroto-kontrol-srs-predstaviha-pred-komisiiata.html

Депутатите от парламентарната комисия за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) изслушаха кандидатите за членове и председател на Бюрото за контрол на СРС. Докладът на комисията следва да влезе за гласуване.

Телевизия пуска "Аз прострелях шерифа" на Боб Марли след убийството на Шериф (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200053

Телевизия пуска "Аз прострелях шерифа" на Боб Марли след убийството на Шериф (Видео)Френската новинарска телевизия Бе Еф Ем се извини днес, за това че в ефира й снощи прозвуча песента на Боб Марли "Аз прострелях шерифа" след убийството на Шериф Шекат, извършителя на нападението в Страсбург, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Известната песен I Shot The Sheriff прозвуча в продължение на около минута в извънредните новини за

7 са задържани за разпити във връзка с атентата в Страсбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200052

7 са задържани за разпити във връзка с атентата в СтрасбургСедем души са задържани за разпити във връзка с извършената във вторник терористична атака в Страсбург, съобщи френският главен прокурор за борба с тероризма Реми Ейц, цитиран от ДПА и БТА. Сред задържаните са четирима членове на семейството на Шериф Шекат, идентифициран като стрелеца, убил трима души и оставил още един човек в мозъчна смърт на

Турски ТИР катастрофира на магистрала „Тракия“

http://www.cross.bg/tyrski-tir-katastrofira-na-magistrala-trakiya-1591627.html

/КРОСС/ Пътно произшествие с товарен автомобил с турска регистрация е станало на автомагистрала „Тракия" в района на км 231, в посока град София. Водачът и пътник в автомобила, турски граждани, са откарани в болнично заведение в Стара Загора без опасност за живота. Сигналът за произшествието е получен в дежурната част на РУ-Нова Загора в 10.05 ч., съобщиха от МВР.Товарният автомобил се е преобърнал извън пътното платно. Произшествието не затруднява движението по автомагистралата. На място има екипи на Пътна полиция. Извършват се процесуално-следствени действия.

Евакуираха ученици заради запалена течност в гимназия във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200040

Евакуираха ученици заради запалена течност в гимназия във Велико ТърновоРазлята и подпалена течност в коридора на Езиковата гимназия във Велико Търново предизвика евакуация на учениците. Няма пострадали, а денят е обявен за неучебен. Инцидентът е станал около голямото междучасие в петък. Горящата запалителна течност пред тоалетните на втория етаж в източното крило предизвикала задимяване,

Ананиев: Няма постъпило искане за включване на Синдрома на Силвър-Ръсел в Списъка на редките заболявания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200051

Ананиев: Няма постъпило искане за включване на Синдрома на Силвър-Ръсел в Списъка на редките заболяванияКъм момента в Министерството на здравеопазването няма постъпило искане за включване на Синдрома на Силвър-Ръсел в Списъка на редките заболявания. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Списъкът на заболяванията се определя с решение на Надзорния съвет на НЗОК, припомни той.

Парижката полиция се готви за най-лошия сценарий на утрешните протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200055

Парижката полиция се готви за най-лошия сценарий на утрешните протести

В очакване на петия пореден уикенд на бурни протести в Париж началникът на полицията днес каза, че във френската столица отново ще бъдат разположени бронирани машини и хиляди полицейски служители, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Пред радио Ер Те Ел префектът на полицията Мишел Делпюеш каза,

Нова банкнота от 100 лева пуска БНБ на 28 декември: вижте я

https://offnews.bg//ikonomika/nova-banknota-ot-100-leva-puska-bnb-na-28-dekemvri-vizhte-ia-693835.html

Нова серия 100-левови банкноти пуска БНБ от 28 декември.

Общият дизайн и елементи се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение. Новото е по-усъвършенстваната им защита, каза подуправителят на Българската народна банка Калин Христов на пресконференция днес и допълни, че технологиите непрестанно се развиват, част от тях остаряват и се налага усъвършенстването им.

Той подчерта, че новите банкноти (8 млн. броя от които ще бъдат пуснати тази година, а догодина - още 14 млн.) не заменят досегашните, които са емисия 2003. Те не се изтеглят от пазара, а остават валидно средство за разплащане за неопределен период от време.

Новите защитни елементи в столевките от емисия 2018 са:

- допълнителен знак за незрящи – състои се от пет дебели и шест тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата;

- холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на еделвайс и профил на Алеко Константинов; цветен холограмен портрет на Алеко Константинов; детайл от паметник на Алеко Константинов, променящ цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при промяна на ъгъла на наблюдение; динамичен шахматен ефект с промяна на цвета от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при промяна на ъгъла на наблюдение и обемно триизмерно изображение на числото 100;

- мастило с оптичен ефект – числото 100 е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен шахматен ефект, което при промяна на ъгъла на наблюдение се променя от смарагдовозелено към сапфиреносиньо;

- осигурителна нишка – вградена в хартията и частично излизаща от обратната страна със светъл повтарящ се текст „БНБ 100“ и с динамичен шахматен ефект, променяща цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо (Изображението на повтарящия се текст „БНБ 100“ се чете от лицевата страна при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.);

- воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Алеко Константинов. Изображенията се наблюдават и от обратната страна на банкнотата.

Часовникът и заглавната страница на книгата "Бай Ганьо" също могат да се видят на новата банкнота, а при инфрачервено наблюдение се открива и заглавната страница на пътеписа "До Чикаго и назад".

Новата банкнота е изработена от памучна хартия и за първи път над памука има лак, чиято цел е в банкнотата да не попиват вода и мазнина, тоест да се удължи животът им.

БНБ планира изцяло нова серия банкноти и започва със столевовата, защото тя е единствената, от която няма втора серия - единствената е тази от 2003 г., обясни Христов. Централните банкери са решили останалите банкноти да се пускат в низходящ ред, т.е. следващата ще е 50-левовата. А кога ще видим новия ѝ вариант, все още БНБ не разкрива.

Лекарският съюз решава ще подпише ли Националния рамков договор

http://www.cross.bg/dogovor-sushto-lekarite-1591626.html

/КРОСС/ Днес Българският лекарски съюз (БЛС) решава дали ще положи подписа си върху новия Национален рамков договор в здравеопазването. Лекарите бяха резервирани към някои от реформите в сектора, предприети от здравния министър Кирил Ананиев. Едно от основните искания на съсловието бе да не се дава възможност парите за здраве да бъдат прехвърляни по различните направления в лечението на пациенти, а да се използват по първоначалното си предназначение. Здравните власти поеха ангажимент да удовлетворят искането на лекарите. Заложената задължителна пререгистрация на лечебните заведения, която също притесни лекарите, не бе приета. Очаква се бюджетите на болниците да се увеличат с около 5%. Предвижда се също задължителен видеоконтрол в инвазивните кардиологии в страната. Предложено е и намаление на цените на клиничните пътеки за високотехнологично лъчелечение. Решението за рамковия договор ще бъде взето на извънреден събор на организацията в София.  

Казийски ще играе в Италия след разпадането на "Сточня"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/14/3362279_kaziiski_shte_igrae_v_italiia_sled_razpadaneto_na/?ref=rss


Българският волейболист Матей Казийски ще продължи кариерата си в италианския "Калцедония" (Верона), съобщиха от клуба. Договорът на бившия състезател на националния отбор e до лятото, като той ще бъде в игра в мача срещу "Латина" в неделя.<br /><br />"Това е страхотен подарък за нашите фенове, партньори и всички свързани с клуба. Удар, за който мечтаех, откакто станах президент преди три години и половина. Когато миналата неделя се появи възможността, не се...

Изолирани, картотекирани, следени: успява ли Франция да се бори с радикализацията

http://e-vestnik.bg/29374/izolirani-kartotekirani-sledeni-uspyava-li-frantsia-da-se-bori-s-radikalizatsiata/

След нападението в Париж. Снимка: от тв екрана След атентатите през 2015 г., Франция постепенно създаде система за следене на хора, за които е подаден сигнал, че са радикализирани ислямисти, първо в затвора, а после и след излизането им на свобода: случаят с нападателя от Страсбург, който е в списъка с радикализирани, е симптоматичен за…

Материалът Изолирани, картотекирани, следени: успява ли Франция да се бори с радикализацията е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Варненци показаха каква вода им пуснаха след аварията! По-добре не я пийте (снимка)

https://petel.bg/Varnentsi-pokazaha-kakva-voda-im-pusnaha-sled-avariyata--Po-dobre-ne-ya-piyte--snimka-__295238

снимка: читател Варненци показаха в социалните мрежи каква вода им пуснаха след аварията. На снимката се вижда, че тя е силно замърс...

Приеха в болница знаково лице на БНТ!

https://petel.bg/Prieha-v-bolnitsa-znakovo-litse-na-BNT--__295237

Журналистът от култовите тв предавания "Всяка неделя" и "Панорама" Димитри Иванов е бил приет в столичната болница "Св. Наум" с инсулт. От зд...

Обраха и отвлякоха мъж, а после го изоставиха в...

https://petel.bg/Obraha-i-otvlyakoha-mazh--a-posle-go-izostaviha-v---__295236

На 12 декември жител на столицата потърсил помощ в полицията,  след като бил ограбен  и отвлечен. Потърпевшият разказал, че  около 19.30 часа,...

Общинският бюджет във Варна беше намален с близо 10 млн. лева! Причината: "Градски транспорт"

https://petel.bg/Obshhinskiyat-byudzhet-vav-Varna-beshe-namalen-s-blizo-10-mln--leva--Prichinata--Gradski-transport__295235

Актуализация на бюджета на община Варна за 2018 г. одобриха на днешното си заседание членовете на ПК „Финанси и бюджет“ към Общинския съве...

Грандиозен гаф в Интернет: „Погребаха” Петро Порошенко

https://petel.bg/Grandiozen-gaf-v-Internet-----Pogrebaha----Petro-Poroshenko__295232

От руската международна ИТ компания Яндекс направиха опровержение на ситуацията с датата на "смъртта" на украинския лидер Петро Порошенк...

Общината поставя новите ограничители на ул. "Граф Игнатиев", били като в Антверпен

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/12/14/3362312_novite_ogranichiteli_na_ul_graf_ignatiev_bili_kato/?ref=rss


От днес започва поставянето на нови 500 ограничители между зоната за пешеходци и трамвайните линии по ул. "Граф Игнатиев". Те ще заменят поставените в началото на месеца ограничители, които станаха пореден повод за недоволство на жители на града, като бяха оприличени на "перки на акула".<br /><br />По думите на главният архитект на София Здравко Здравков премахнатите ограничители били едни от обсъжданите варианти. Тези, които ще се поставят от днес, са...

БНБ пуска в обращение нова серия банкноти

http://www.cross.bg/seriya-obrashtenie-banknotite-1591625.html

/КРОСС/ Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение нова серия банкноти. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение. Промените в банкнотите от новата серия произтичат основно от въвеждането на нови защитни елементи, съобщиха от БНБ.Първата банкнота от новата серия е с номинална стойност 100 лева, емисия 2018 г. Банкнотата ще бъде в обращение от 28 декември 2018 г. като законно платежно средство.

Германия: Гласуването за армия на Косово не трябва да засилва напрежението в региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200039

Германия: Гласуването за армия на Косово не трябва да засилва напрежението в регионаСъединените щати поздравиха Косово за гласуването в парламента за създаване на армия и потвърдиха "подкрепата си за постепенен преход... към сили с мандат за териториална отбрана, каквото суверенно право има Косово", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В декларация на посолството на САЩ в Прищина Косово се призовава да продължи "тясното

Борисов се надява на добра офертата за новите F-16

http://www.cross.bg/f-transportni-zashtoto-1591624.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов се надява на по-добри условия в офертата за закупуване на изтребителите F-16. Той обяви това пред журналисти в Брюксел. „Надявам се да дадат по-добри условия, защото това, което съм разговарял с пилотите - нов F-16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат", уточни Борисов.Той подчерта, че по никакъв начин не иска да се меси на комисиите, които разглеждат офертите, но очаква в най-скоро време решението им. „Искам за нашата изтребителна авиация най-добрия самолет, защото ситуацията в района се усложнява... В момента имаме само транспортни. В последните 10 - 15 години в други правителства са купувани само транспортни „Кугари", „Спартани", „Пантери" - без въоръжение", добави министър-председателят.  

Милан отнесе глоба от 12 милиона евро

https://offnews.bg//futbol/milan-otnese-globa-ot-12-miliona-evro-693840.html

От УЕФА глобиха отбора на Милан с респектиращата сума от 12 милиона евро за нарушаване на правилата за финансов феърплей.

Санкцията идва само ден след отпадането на Милан в групите на Лига Европа, след като Олимпиакос нанесе тежка загуба на "росонерите" с 1:3 и по този начин взе директната битка за 1/16-финалната фаза на надпреварата.

12-те милиона евро ще бъдат удържани от полагащите се средства на Милан от наградния фонд на турнира.

Италианският клуб няма право да картотекира повече от 21 играчи за Европа през следващите два сезона и е заплашен и с изваждане от евротурнирите за един сезон, ако не въдвори ред във финансовите си дела до юни 2021 година.

Санкцията е заради похарчените огромни средства за нови играчи и заплати през 2017 година, които не отговарят на приходите на клуба.

ВМРО: Скандалните гей-билбордове потъпкват държавността и моралните ценности на страната ни! (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/politics/vmro-skandalnite-gej-bilbordove-potypkvat-dyrjavnostta-i-moralnite-cennosti-na-stranata-ni-snimki-news_711748.html

Заснемането на фотоси на гей-двойки пред държавни институции и поставянето им на ключови места в големите градове на страната, в навечерието на един от най-големите християнски празници Рождество Христово е демонстрация на арогантност и гавра с вековната ценностна идентичност на българите. Недопустимо е! Нашите сънародници само преди няколко месеца почти единодушно осъдиха опитите на евро-либералната общност, джендър идеологията да бъде узаконена в страната ни чрез т.нар. Истанбулска конвенция.

Българският лекарски съюз даде мандат на свои представители за подписване на анекс към Националния рамков договор

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7200042

Българският лекарски съюз даде мандат на свои представители за подписване на анекс към Националния рамков договорБългарският лекарски съюз /БЛС/ даде мандат на свои представители за подписване на анекс за следващата година към сега действащия Национален рамков договор с условието към 30 септември неусвоените средства да бъдат насочени към болниците за изплащане на надлимитна дейност за минали години. Това приеха делегатите на 69-ия извънреден събор на

Важна новина за Югозапада: Пускат лот 3.3 на автомагистрала Струма от Кресна до…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%bb%d0%be%d1%82-3-3/

В понеделник Борисов заедно с колегата си Заев открива трасето Кресна – Сандански от лот 3.3 на АМ „Струма“.
Както стана известно в края на ноември, участъкът ще бъде открит пет месеца предсрочно.

В изграждането на новия 24-километров участък са вложени над 240 млн. лв.

„Заедно ще открием участъка от АМ Струма „Сандански-Кресна”, заяви в началото на декември премиерът Бойко Борисов след срещата си с премиера на Македония Зоран Заев.

Материалът Важна новина за Югозапада: Пускат лот 3.3 на автомагистрала Струма от Кресна до… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ето какви са цените на елхите в Бургас тази година

https://www.actualno.com/koledenduh/eto-kakvi-sa-cenite-na-elhite-v-burgas-tazi-godina-news_711689.html

Все още не е късно да се отдадем на удоволствието и украсим дома си празнично. От векове, настроението във всяка къща идва с купуването на елхата и поставянето на играчи и гирлянди. В Бургас все още се продават отсечени дръвчета на поставки. Цената на елхичките е от 20 до 80 лева, според тяхната големина. Те са от различни видове, като ела, бор, смърч. Добрата новина, според продавач на елхи от Айтос е, че първо са се изкупили истинските елхи. Това са дръвчетата засадени в саксии. Техните це

Ексклузивни подробности за трагедията с шефа на КАТ Казанлък!

http://www.varna24.bg/news/835292.html

Издирваният началник на КАТ Казанлък Тодор Николов, който бе в неизвестност от сряда вечерта и бе ...

Бюджетът на Община Варна намаля с 10 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=387682

Финансовата комисия към местния парламент одобри актуализирани бюджет на Община Варна, който възлиза на 383.7 млн. лева при заложени в началото на годината 393.7 млн. лева, предаде репортер на Moreto.net. „Може би за първа година актуализацията на бюджета е по-малка от първоначално приетия бюджет.

Дават примери на Варна от Пловдив и Бургас, вижте за какво

http://www.varna24.bg/news/835297.html

Около 800 000 лева повече спрямо миналата година са средствата за ръчно и механизирано чистене на ...

Загубите на вода в България се вдигнаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200027

Загубите на вода в България се вдигнахаЗагубите на вода в България се вдигнаха и вече са 61,24% Загубите на вода в България са се увеличили с още през 2017 г. и вече са 61,24%. Това се казва в сравнителния анализ на ВиК сектора, представен днес от Комисията за енергийно и водно регулиране. Освен това едва 45% от големите водомери на входовете на жилищните блокове да негодни,

Канада – притисната между две свръхсили

http://e-vestnik.bg/29373/kanada-pritisnata-mezhdu-dve-svrahsili/

Първо президентът на САЩ Доналд Тръмп атакува Канада за търговията. После Саудитска Арабия я наказа заради това, че открито повдига въпроса за човешките права. Сега Китай е взел страната на прицел, задържайки двама канадци, очевидно за да си върне за арестуването на висш китайски технологичен служител по искане на Съединените щати. Канада е притисната между…

Материалът Канада – притисната между две свръхсили е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Археолози откриха загадъчни древни могили във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200019

Археолози откриха загадъчни древни могили
във Великобритания Британски археолози откриха няколко могили от 3-ти век пр. Христа, в които са съхранени тленните останки на хора, погребани при загадъчни обстоятелства, съобщи Гизмодо. В една от могилите било положено тялото на млад воин на 17-25-годишна възраст. По мнението на учените, смъртта му обаче била естествена.

Германия легализира третия пол в актовете за раждане

http://clubz.bg/77178-germaniq_legalizira_tretiq_pol_v_aktovete_za_rajdane

Германия легализира трети пол като опция в актовете за раждане, което прави страната пионер в Европа в признаването на интерсексуалните хора, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според законовия текст, който Бундестага (долната камара на парламента) снощи одобри, наред с традиционните женски и мъжки пол, в документите ще присъства и трети вариант - "друг".

Така коалиционното правителство на консерваторите на Ангела Меркел и социалдемократите прилага решение на Конституционния съд от 2017 г. Най-висшата германска съдебна инстанция даде на депутатите срок до края на тази година да гласуват законодателството за "трети пол".

От май 2013 г. досега в Германия беше възможно да не се дава сведение във връзка с пола, като полето за обозначаването му бе оставяно празно. Така в течение на живота си човек можеше да избере мъжки или женски пол, или да не постави отметка. 

И други европейски страни, като Холандия и Австрия, са на път да признаят съществуването на трети пол. Във Франция до петия ден след раждането новороденото трябва да бъде записано като момче или момиче. Миналата година Касационният съд отхвърли признаването на "неутрален пол", отклонявайки молбата на човек, който по рождение няма нито пенис, нито вагина.

Според статистиката на ООН между 0,05 и 1,7 процента от световното население може да се определи като "интерсексуално".

Изслушаха кандидатите за членове и председател на Бюрото за контрол на СРС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200015

Изслушаха кандидатите за членове и председател на Бюрото за контрол на СРСПарламентарната комисия за контрол на СРС изслуша кандидати за членове, председател и зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Предстои докладът на комисията с предложените кандидати да бъде внесен за разглеждане и гласуване в пленарна зала. Кандидатите са шестима - досегашният председател на Бюрото

Свиндал спечели супер-Г във Вал Гардена и поведе в Световната купа

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/14/3362200_svindal_specheli_supergigantskiia_slalom_vuv_val/?ref=rss


Аксел Лунд Свиндал взе първата си победа за сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини, триумфирайки в супергигантския слалом във Вал Гардена. Норвежкият ветеран изпревари с едва пет стотни Кристоф Инерхофер от Италия.<br /><br />Трети на подиума се качи Шетил Янсруд и допълни отличното представяне на норвежците в италианския курорт.<br /><br />Свиндал постигна своята 36-а победа в Световната купа и 17-а в коронната си дисциплина. Норвежецът има 14 в спускането,...

Вижте новите ограничители по ул. "Граф Игнатиев"

https://www.actualno.com/sofia/vijte-novite-ogranichiteli-po-ul-graf-ignatiev-news_711747.html

Нови ограничители, чийто обем е два пъти по-малък от тези, станали известни като перките на акули по ул. "Граф Игнатиев" бяха представени днес. 500 ограничители във формата на призма ще маркират трамвайния път по ул. „Граф Игнатиев”. Следващите дни ще бъдат монтирани първо 250 от тях, а през предстоящите седмици – останалите. До поставянето на всички ограничители, в участъците, в които предстои монтажът им, ще има временна сигнализация от т. нар. бализи.

Община Русе изгражда социални жилища за хора в неравностойно положение

https://www.actualno.com/ruse/obshtina-ruse-izgrajda-socialni-jilishta-za-hora-v-neravnostojno-polojenie-news_711719.html

Община Русе ще изгради четириетажен блок по проект „Изграждане на социални жилища за настаняване на лица от малцинствени групи от населението и социално слаби лица, които не могат да се ползват от условията на жилищното настаняване на Община Русе“. Спасимир Димитров - ръководител на проекта и директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ заедно с екипа си представи подробности пред медиите. Началото е поставено на 5 септември 2018 г. Срокът на проекта

Лукашенко: Русия иска да погълне Беларус

http://clubz.bg/77175-lukashenko_rusiq_iska_da_pogylne_belarus

Русия се опитва да погълне Беларус под предлог за "по-дълбока интеграция", каза в петък Беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от "Интерфакс".

"Разбирам тези намеци: ще получите нефт, но, хайде, разрушавайте страната и влизайте в състава на Русия", каза той на пресконференция с руски журналисти в беларуската столица Минск.

"Винаги задавам въпроса: Такива неща в името на какво се правят? Помислихте ли за последствията? Как ще погледнат на това в нашата и във вашата стрната и в международната общност? Без да му мислят, инкорпорират страна в състава на друга страна", добави Лукашенко.

По думите на белоруския  президент Москва се опитва да включи Беларус в състава на Руската федерация под формата на "по-дълбока интеграция".

"Някои го казват направо - готови сме вие с шестте си области да влезете в състава на Руската федерация", каза Лукашенко, цитиран от агенцията.

По-рано, в Брест руският министър-председател Дмитрий Медведев на съвместно заседание на руското и  беларуското правителство заяви, че Москва ще продължава да задълбочава интеграциятау включително със създаването на общ емисионен център на пари, валутен съюз, общ съд и други органи.

Лукашенко коментира, че такъв подход би означавал съюз да се гради "не от основата, а от покрива".

Белоруският лидер заяви също, че Минск не иска от Москва ниска цена на газа, а само да изпълнява поетите задължения за създаване на равни условия предприятията на съюзната държава, предаде радио "Свобода". Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизия са част от т.нар. Евразийски икономически съюз, опит на Москва да наподоби единния пазар ЕС, на всъщност - стъпка към възстановяване на руското влияние в бившите съветски владения.

Радиото припомни, че миналата седмица на заседание евразийския икономически съвет Лукашенко е влязъл в спор с руския президент Владимир Путин за нечестната според Минск цена на руския газ за Беларус. По думите му за беларуските потребители тя е 130 щатски долара за 1 000 куб. м, докато за руснаците в съседната Смоленска област на Русия тя е 70 щатски долара за същото количество.

На това Путин е отговорил, че ако Беларус получаваше газ по пазарна цена, би плащала 200 щатски долара за 1 000  куб. м и предложил на Лукашенко да продолжат дискусията при закрити врати. По-късно Лукашенко разказа, че се е извинил на Путин за това, че започнал спора в "недобра форма".

Евростат: Висок процент от младите хора в България живеят с родителите си

https://frognews.bg/novini/evrostat-visok-protsent-mladite-hora-balgariia-jiveiat-roditelite.html

60% от младите жени и 80% от младите мъже в България живеят с родителите си. Според данните на Евростат 24 % от младите хора в България са в риск от бедност през 2017 година при средно равнище за ЕС от 21.2%.

Ледници вдъхновиха дизайна на метростанции

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7200021

Ледници вдъхновиха дизайна на метростанцииВ Осло ще бъдат построени две нови метростанции, чиито дизайн е вдъхновен от формите на ледниците. Автори на проекта са Zaha Hadid Architects и A-lab. Станциите ще са част от новата линия "Форнебюбанен", която ще свърже центъра на норвежката столица с полуостров Форнебю на югозапад. Станцията със същото име е крайна за линията от 8 км и ще бъде и

С 30,5 млн. лв. ще чистят Варна през 2019 г.! Такса "смет" няма да поскъпва

http://www.varna24.bg/news/835290.html

Увеличение на такса смет през 2019 г. във Варна няма да има. Това съобщи Стефка Господинова, ...

Евростат: В България 60% от младите жени и 80% от младите мъже живеят с родителите си

http://www.moreto.net/novini.php?n=387665

Делът на младите хора на възраст от 16 до 29 години, които живеят с родителите си, е средно малко над 68 процента за страните-членки на Европейския съюз. Това сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. За младите мъже този дял е 73 процента, а за жените - 63 на сто.

Албания: Решението за формиране на армия на Косово е историческо

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200014

Албания: Решението за формиране на армия на Косово е историческоАлбанското държавно ръководство приветства формирането на въоръжени сили на Косово, оценявайки решението като "историческо", съобщи МИА, цитирана от БТА. Президентът Илир Мета чрез социалната мрежа Фейсбук честити на косовските политици, че са направили възможно формирането на собствена армия. Историческото решение за формирането на въоръжени сили

Европарламентът подкрепи плановете за данък върху дигиталните услуги

http://econ.bg/Новини/Европарламентът-подкрепи-плановете-за-данък-върху-дигиталните-услуги_l.a_i.767570_at.1.html

Европейският парламент изрази подкрепа за облагането на цифровите услуги с данък, предаде EurActiv. Евродепутатите подкрепиха предложение да се...

Флашмоб по халати настоя Централна баня да остане баня

https://offnews.bg//protesti/flashmob-po-halati-nastoia-tcentralna-bania-da-ostane-bania-693827.html

Граждани по халати организираха протестен флашмоб пред Централна баня в София, настоявайки банята да бъде възстановена и да заработи с някогашното си предназначение.

В момента тече обществено обсъждане в какво да бъдат реставривани части от сградата, в които някога е имало два минерални басейна. Макар да няма окончателно решение, на последното обсъждане стана ясно, че е малко вероятно басейните да заработят. Алтернативата е помещенията да бъдат превърнати в зали за културни събития. Сега те са склад на Музея на София, който се помещава в реставрираната част на старата баня. Основният аргумент срещу връщането на басейните е, че минералните извори нямат достатъчно дебит да ги захранват и ще трябва да се допълват с чешмяна вода.

"Обикновена справка сочи, че цели курортни селища като Павел баня и Баден – Баден захранват СПА-хотели и балнеологични центрове с до 10 л/сек. Дебитът на извора на Централна минерална баня е дори по-голям – 12 л/сек", коментират инициаторите на флашмоба, сред които са журналистът Антоанета Салфидж и архитектите Надежда Сучева и Ивайло Захариев.

Участниците в демонстрацията влязоха в сградата като обикновени посетители на Музея, купиха си билети, съблякоха връхните си дрехи, наметнаха бели халати и като заблудени туристи безмълвно започнаха да търсят минералните басейни в банята. След обиколка из залите се скупчиха на едно място, скандирайки: "Върнете минералната баня на София".

Няколко граждански организации са депозирали в общината становище, оборващо точките от доклада, внесен от зам.-кмета Тодор Чобанов. Това са „Спаси София“, „Термално-Нормално“, „ДОМА Арт“ и „Софийски дискусионен форум“, подкрепени от архитекти, общественици и граждани на София. Към тази позиция се присъединяват организациите „ИКОМОС“, "Трансформатори“ и „Гражданска инициатива за опазване на културно – историческото наследство“ (ГИОКИН).

Флашмоб по халати настоя Централна баня да остане баня (снимки)

https://offnews.bg//protesti/flashmob-po-halati-nastoia-tcentralna-bania-da-ostane-bania-snimki-693827.html

Граждани по халати организираха протестен флашмоб пред Централна баня в София, настоявайки банята да бъде възстановена и да заработи с някогашното си предназначение.

В момента тече обществено обсъждане в какво да бъдат реставривани части от сградата, в които някога е имало два минерални басейна. Макар да няма окончателно решение, на последното обсъждане стана ясно, че е малко вероятно басейните да заработят. Алтернативата е помещенията да бъдат превърнати в зали за културни събития. Сега те са склад на Музея на София, който се помещава в реставрираната част на старата баня. Основният аргумент срещу връщането на басейните е, че минералните извори нямат достатъчно дебит да ги захранват и ще трябва да се допълват с чешмяна вода.

"Обикновена справка сочи, че цели курортни селища като Павел баня и Баден – Баден захранват СПА-хотели и балнеологични центрове с до 10 л/сек. Дебитът на извора на Централна минерална баня е дори по-голям – 12 л/сек", коментират инициаторите на флашмоба, сред които са журналистът Антоанета Салфидж и архитектите Надежда Сучева и Ивайло Захариев.

Участниците в демонстрацията влязоха в сградата като обикновени посетители на Музея, купиха си билети, съблякоха връхните си дрехи, наметнаха бели халати и като заблудени туристи безмълвно започнаха да търсят минералните басейни в банята. След обиколка из залите се скупчиха на едно място, скандирайки: "Върнете минералната баня на София".

Няколко граждански организации са депозирали в общината становище, оборващо точките от доклада, внесен от зам.-кмета Тодор Чобанов. Това са „Спаси София“, „Термално-Нормално“, „ДОМА Арт“ и „Софийски дискусионен форум“, подкрепени от архитекти, общественици и граждани на София. Към тази позиция се присъединяват организациите „ИКОМОС“, "Трансформатори“ и „Гражданска инициатива за опазване на културно – историческото наследство“ (ГИОКИН).

Флашмоб по халати настоя Централна баня да остане баня (снимки и видео)

https://offnews.bg//protesti/flashmob-po-halati-nastoia-tcentralna-bania-da-ostane-bania-snimki-i-693827.html

Граждани по халати организираха протестен флашмоб пред Централна баня в София, настоявайки банята да бъде възстановена и да заработи с някогашното си предназначение.

В момента тече обществено обсъждане в какво да бъдат реставривани части от сградата, в които някога е имало два минерални басейна. Макар да няма окончателно решение, на последното обсъждане стана ясно, че е малко вероятно басейните да заработят. Алтернативата е помещенията да бъдат превърнати в зали за културни събития. Сега те са склад на Музея на София, който се помещава в реставрираната част на старата баня. Основният аргумент срещу връщането на басейните е, че минералните извори нямат достатъчно дебит да ги захранват и ще трябва да се допълват с чешмяна вода.

"Обикновена справка сочи, че цели курортни селища като Павел баня и Баден – Баден захранват СПА-хотели и балнеологични центрове с до 10 л/сек. Дебитът на извора на Централна минерална баня е дори по-голям – 12 л/сек", коментират инициаторите на флашмоба, сред които са журналистът Антоанета Салфидж и архитектите Надежда Сучева и Ивайло Захариев.

Участниците в демонстрацията влязоха в сградата като обикновени посетители на Музея, купиха си билети, съблякоха връхните си дрехи, наметнаха бели халати и като заблудени туристи безмълвно започнаха да търсят минералните басейни в банята. След обиколка из залите се скупчиха на едно място, скандирайки: "Върнете минералната баня на София".

Няколко граждански организации са депозирали в общината становище, оборващо точките от доклада, внесен от зам.-кмета Тодор Чобанов. Това са „Спаси София“, „Термално-Нормално“, „ДОМА Арт“ и „Софийски дискусионен форум“, подкрепени от архитекти, общественици и граждани на София. Към тази позиция се присъединяват организациите „ИКОМОС“, "Трансформатори“ и „Гражданска инициатива за опазване на културно – историческото наследство“ (ГИОКИН).

Ст. комисар Атанас Илков: Пловдивчани трябва да се въоръжат с много търпение

https://www.actualno.com/plovdiv/st-komisar-atanas-ilkov-plovdivchani-trjabva-da-se-vyoryjat-s-mnogo-tyrpenie-news_711745.html

Остава по-малко от месец до деня, в който Пловдив официално ще стане Европейска столица на културата за 2019 година, но за пловдивчани днешните новини не са твърде радостни. Предстои блокирането и на втори основен централен булевард в града- "Цар Борис Трети Обединител" и то поне за 20 дни, а все още не е ясна резервната схема на трафика. На брифинг днес ст. комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР Пловдив и ръководител на създадения по подготовката със заповед на министъра на МВ

Нено Димов: Почти двойно са намалели фините прахови частици в последните 5 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200009

Нено Димов: Почти двойно са намалели фините прахови частици в последните 5 годиниВ Пловдив през последните пет години - от 2013 до 2017 г. се наблюдава намаляване на средноденощните превишения на замърсяването с ФПЧ почти двойно. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпрос за стратегията на МОСВ за преодоляване на високите нива на замърсеност с фини прахови частици /ФПЧ/ в Пловдив

Кийт Ричардс (почти) спрял пиенето

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/12/14/3362299_kiit_richards_pochti_sprial_pieneto/?ref=rss


Известният със склонността си да се забавлява и да купонясва китарист на "Ролинг Стоунс" Кийт Ричардс казва, че е спрял пиенето, но почти.<br /><br />"Просто ми дойде до гуша", споделя 74-годишният музикант в интервю за сп. "Ролинг Стоун". Той разказва, че любимите му напитки от десетилетия са водката и уискито, но и че от около година вече не пие твърд алкохол, макар все още да си сипва по чаша вино или бира от време на време.<br /><br...

Електронната винетка на пазара от понеделник

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199169

Електронната винетка на пазара от понеделникl 300 лева глоба и 70 лв. компенсаторна такса ще плащат шофьорите, които нямат l Може да се купува на гише, от сайт и мобилно приложение Със зарята на Нова година идва и електронната винетка. За първи път в България шофьорите няма да са принудени да купуват хартиени стикери и да ги лепят по предното стъкло на автомобилите.

Харадинай: След 10 години армията на Косово ще достигне 4

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199996

Харадинай: След 10 години армията на Косово ще достигне 4Премиерът на Косово Рамуш Харадинай обясни в интервю за ДПА причините и стъпките за създаването на армия на Косово. Днес парламентът в Прищина гласува три проектозакона за превръщане на Косовските сили за сигурност в редовна, леко въоръжена армия, предадоха информационните агенции. Запитан защо е толкова важно в този момент да бъдат положени

БНБ пуска в обращение нова серия банкноти

https://www.mediapool.bg/bnb-puska-v-obrashtenie-nova-seriya-banknoti-news287528.html

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение нова серия банкноти, съобщи институцията. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение. Промените в банкнотите от новата серия произтичат основно от въвеждането на нови защитни елементи, съобщиха от БНБ. Първата банкнота от новата серия е с номинална стойност 100 лева, емисия 2018 г. Банкнотата ще бъде в обращение от 28 декември 2018 г. като законно платежно средство.

Арестуваха 31-годишен за кражба в Бургас, взел бижута и 1 000 евро от дома на възрастна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200005

Арестуваха 31-годишен за кражба в Бургас, взел бижута и 1 000 евро от дома на възрастнаВ резултат на полицейските действия на криминалисти от областната дирекция и колегите им от Четвърто РУ e установен 31-годишен мъж, с криминалистически регистрации в полицията, извършил взломна кражба от частен дом в Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.  Изяснено е, че неканеният гост успял да отмъкне от дома на възрастна жена златни

Къде ЧЕЗ спира тока?

https://frognews.bg/novini/kade-chez-spira-toka-2018-12-14.html

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Работата по нов Закон за кадастъра ще започне през 2019 г.

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/rabotata-po-nov-zakon-za-kadastyra-shte-zapochne-prez-2019-g-273676/

Правоспособни експерти ще имат право да издават скици на поземлени имоти, на сгради и съоръжения на техническата инфраструктура, посочи строителният министър

Съдия, отказала екооценка на проекта за Пирин, стана зам.-шеф на Върховния административен съд

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/14/3362298_sudiia_otkazala_ekoocenka_na_proekta_za_pirin_stana/?ref=rss


Милка Панчева е новият заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС). Кандидатурата ѝ бе гласувана днес с пълно мнозинство от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).<br /><br />Панчева беше предложена за поста от председателя на ВАС Георги Чолаков. В края на ноември Пленумът на съда я подкрепи с 63 гласа "за" при 80 присъстващи.<br /><br />Тя ще ръководи Втора колегия на съда, чийто доскорошен шеф Надежда Джелепова беше избрана за...

Започва обществена поръчка за газов хъб „Балкан”

https://petel.bg/Zapochva-obshhestvena-porachka-za-gazov-hab----Balkan---__295234

Започва обществена поръчка за изграждането на необходимата инфраструктура за газов хъб „Балкан” в участъка от турско-българската до бъ...

Новият виц от центъра на Варна: Как се къпят варненци?

https://petel.bg/Noviyat-vits-ot-tsentara-na-Varna--Kak-se-kapyat-varnentsi-__295224

колаж: Фейсбук Докато варненци чакат да свърши безводието, засегнало почти половината град и най-вече централната му част, и най-сетне в...

-р Дариткова: Идеята за преструктуриране на болница „Лозенец“ не бива да бъде изоставяна

http://nakratko.bg/category/58/168411/


Мисля, че идеята за това да се използва базата на болница „Лозенец“ и да се изградят там наистина структури, които да обединят в себе си всички грижи за децата, които се оказват на разпокъсани места в София, не е лоша и не бива да бъде изоставена.

Димов отчете значително подобрение в града с най-много дни със замърсен въздух за последната зима

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/12/14/3362301_dimov_otchete_znachitelno_podobrenie_v_grada_s/?ref=rss


Въпреки че Пловдив беше обявен за града с най-много дни със замърсен въздух за последната зима, министърът на околната среда и водите Нено Димов отчете значително подобрение на обстановката там. По време на парламентарния контрол той уточни, че за последните 5 години превишението на нормите е спаднало двойно.<br /><br />В началото на април организацията AirBG.Info, която започна дейността си миналата година с мисията да разпространи евтини измервателни устройства за състоянието на...

Новите ограничители на "Графа" - два пъти по-малки

http://nakratko.bg/category/58/168410/


Ограничители с формата на призма, чийто обем е два пъти по-малък от тези, станали известни като „перките” по Графа бяха представени днес, предаде репортер на БГНЕС. 500 ограничители във формата на призма ще маркират трамвайния път по ул.

Поставят по-малки колчета по ул. „Граф Игнатиев”

http://www.cross.bg/ignatiev-po-malki-perki-1591623.html

/КРОСС/ В столицата започна поставянето на новите ограничители по трамвайното трасе на ремонтираната ул. „Граф Игнатиев". Те са двойно по-малки от първоначално поставените перки от гранит. От Столичната община коментираха, че ще бъдат залепени, съобщи бТВ. Гранитните перки, както и други ефекти от ремонта на ул. „Граф Игнатиев" и прилежащите към нея площи, предизвикаха отново остра полемика. До Коледа трябва да бъде пуснато и движението на трамваите по ремонтираната улица.  

Отварят коледния базар в Страсбург за посетители

http://www.moreto.net/novini.php?n=387678

Традиционният коледен базар в Страсбург днес отново ще бъде отворен за посетители. Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер заяви, че базарът отвори около 11 ч местно време. Атентаторът Шериф Шекат беше застрелян късно снощи от полицията.

„Булгаргаз” иска запор на сметките на три топлофикации в страната

http://nakratko.bg/category/26/168409/


„Булгаргаз” поиска запор на сметките на три топлофикации в страната.  Топлофикациите във Враца, Плевен и Бургас дължат за синьо гориво общо 53 милиона лева.

Момчил Неков: ЕК трябва да се намеси пряко и целево, за да се спре разпространението на африканската чума по свинете

https://frognews.bg/novini/momchil-nekov-triabva-namesi-priako-tselevo-spre-razprostranenieto-afrikanskata-chuma-svinete.html

Близо вече 10 държави от ЕС, сред които и България са засегнати от африканската чума по свините. Имайки предвид унищожителните последствия, които заболяването може да има върху индустриално отглежданите и домашните свине, за мен липсата на адекватна финансова помощ от ЕК буди изненада.

Майката на убитата от Виктория Дарина моли за помощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200000

Майката на убитата от Виктория Дарина моли за помощКрайно време е да се направят законодателни промени и да се премахне съкратената процедура намаляваща присъдата автоматично с 1/3! Моля, за съдействие тези които знаят как се процедира, за да се започне подобно нещо да се свържат с мен! Това написа във фейсбук майката на убитата на Дарина Министерска - Ваня.

БНБ пуска в обращение нова банкнота от 100 лева

http://nakratko.bg/category/26/168408/


БНБ представи новата банкнота от 100 лева. Тя ще влезе в оборот от 28 декември. Банкнотата е с много висока защита. Има и допълнителен знак за незрящи. Банкнотите с номинална стойност 100 лева от предишната емисия от 2003 г.

Руската църква иска помощ от ООН за защита на вярващите в Украйна

http://www.cross.bg/tzurkva-ykraiina-pravoslavna-1591622.html

/КРОСС/ Руската православна църква заяви, че патриарх Кирил се е обърнал към ООН, лидерите на Германия и Франция, папата и други духовни водачи с призив да защитят вярващите в Украйна от натиска на украинските власти върху назначените от Москва духовници, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. За утре в Украйна е свикан събор, на който се очаква да бъде създадена нова, независима украинска църква, а властите оказват натиск върху духовниците да подкрепят този ход. "В последно време намесата на ръководителите на светската украинска държава в църковните дела придоби характер на груб натиск върху епископата и духовенството на Украинската православна църква, което позволява да се говори за начало на пълномащабни гонения", заяви руският патриарх в писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, папа Франциск и други духовни лидери, в което ги призова да помогнат за защита на духовниците, вярващите и тяхната вяра в Украйна. Според руския патриарх Кирил натискът, нарушаващ конституционните права и свободи на украинските граждани, се оказва, "за да бъде принуден епископатът на Украинската православна църква да участва в това събитие ("обединителния събор")". (БТА)  

Изложбата "ДИМ" разказва историята на тютюневата индустрия в Пловдив (снимки)

http://www.cross.bg/myzeii-plovdiv-sofiya-1591609.html

/КРОСС/ Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна" е едно от централните събития, създадени специално за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата. Чрез текстове, фотографии/видеа и предмети, и със своята иновативна сценография, изложбата дава възможност на публиката физически да съпреживее историята, да участва в разказа за историята на Пловдив и България през тютюна и тютюневата индустрия. Изложбата е посветена на хората, създали „Тютюневия град", на работниците в него и на целия икономически и културен механизъм, движен от тютюна десетилетия наред. Разказът в нея обхваща последните близо 150 години история и се развива от никотиновите следи от Османската империя през Първото пловдивско изложение до македонското движение, работническите стачки, войните, външната политика на България и трусовете на системата. Тютюнът, този традиционен поминък, навлязъл в българските земи още през 17 в. постепенно, от регионална ориенталска стока, се превръща в основен двигател за бързо икономическо развитие на младата българска държава, променяйки из основи градовете. Тютюнът е фонът, на който се развива и модернизира градският живот. Тютюневата индустрия превръща селяните в граждани, привличайки ги в редиците на работещите в тютюневите складове и фабрики, същото се случва и с изгонените след войните между 1912-18 г. беломорски българи. През струйката дим може да се видят процесите на еманципация и феминизация, обхванали жените в началото на 20 в

Как БСП погреба социализма

http://clubz.bg/77164-kak_bsp_pogreba_socializma

"Прекрасна моя, чао, чао, чао.

Това е цветето на партизанин,

дал живота си за свободата."

Така завършва италианската песен "Белла чао", която делегатите на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС) пяха наскоро в Лисабон - заедно с преизбрания си лидер Сергей Станишев и кандидата за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Лидерът на БСП Корнелия Нинова не пя със своите европейски побратими и посестрими. Тя отказа да присъства на форума.

Из Устава на БСП: Чл. 3, точка 1: Българската социалистическа партия е част от европейската и световната левица. Съвременната глобализация прави невъзможно решаването на ключови проблеми на хората и обществата само на национално равнище. Глобалните предизвикателства изискват глобална солидарност, един нов интернационализъм.

Ето как Нинова очерта трите разделителни линии, които правят невъзможно присъствието ѝ на конгреса на ПЕС: искането за ратификация на Истанбулската конвенция във всички държави-членки на ЕС; резолюция относно политиката по миграция, с която се настоява всяка държава да поеме солидарна отговорност за приемане на мигранти - и улеснява достъпа на мигранти чрез издаване на хуманитарни и студентски визи, визи за сезонна заетост и др.; резолюция, в която ПЕС се солидаризира с пакта по миграция на ООН (от чиято подкрепа българското коалиционно правителство на десни и националисти се въздържа).

Какво ни каза отсъствието на Нинова

Отсъствието на Корнелия Нинова е знак. Делегацията, която БСП изпрати на форума на ПЕС, бе ръководена от зам.-председателя ѝ Деница Златева. А това е чиста доза конформизъм. За избирателите на БСП тази семиотика е непонятна, както и схващането за Нинова като затворена атомарна личност, несъвместима с отвореността на европейската социалистическа мрежа, принципите и възгледите ѝ.

Из Устава на БСП: Чл. 2, точка 3: (...) БСП е чужда на шовинизма и на всички форми на национално високомерие и ксенофобия.

Това схващане може да бъде съотнесено и към цялата БСП: колко социализъм ѝ остана? И проблемът не е само в "хайверените социалисти" - забогатели партийни апаратчици. Нито в олигарсите, създадени от висшата номенклатура на БКП, преляла се в БСП. Те са плод на политики и действия, следващи принципа на тоталитарната държава - народът равен в мизерията, партийната номенклатура - равна в лукса си. Няколкото провалили се правителства на БСП след 1989 година го потвърдиха - управленското хищничество оставаше безнаказано, сметките за него плащаще народът.

И данъкоплатците плащаха: за мораториума върху външния дълг, наложен от Лукановия кабинет, за цените на черно в гладните зими, за гърмежите на частните банки, създадени с финансиране от БНБ, за кредитните милионери, за инфлацията от Виденовата зима, когато спестяванията на милиони българи се изпариха, но тези, които си купиха брейди книжа, станаха милионери.  

Какво направи БСП за хората?

Колко солидарна беше БСП с хората на труда през тези години и каква защита им осигури? Как помогна тя на обикновените българи, докато например фамилията Баневи разкостваше предприятия и вместо да създава работни места и да плаща заплати, изхвърляше работници и си купуваше луксозни коли (както разказа наскоро юристка от един от заводите)? Нима Баневи можеха да си позволят това, защото, както самият Николай Банев разказа преди време по една телевизия, се е наложило да плаща парното на "Позитано" 20 (централата на БСП), както и заплатите на апаратчиците в един период? А какво направи БСП, когато бавеха заплатите на над 6000 работещи в "Кремиковци", а условията на труд бяха унизителни?

Къде е левицата в протестите тази година? С половин уста от БСП обявиха, че подкрепят демонстрациите срещу цените на горивата, монопола на "Лукойл", ниския стандарт на живот. Но не призоваха и не излязоха на улицата. Социалистите подминаха няколко по-малобройни протеста - като този на хората, които се нуждаят от белодробна трансплантация. Включиха се като беквокали в гнева срещу ремонтите на столичния център, но и там не бяха инициатори.

БСП можеше да се включи активно в най-голямото гражданско недоволство от 2013 година насам - протестите на майките на деца с увреждания, подкрепени дейно от довчерашната им съпартийка, а днес омбудсман Мая Манолова. Социалистическата партия обаче не го направи, с изключение на няколко спорадични депутатски изяви. БСП се задоволи с парламентарен скандал как зам.-председателят на 44-ото НС Емил Христов не допуснал майки с тениски "Системата ни убива" на среща с депутати от БСП и се присъедини към исканията за оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради едни дебелашки реплики.

БСП залага повече на кресливост, отколкото на убедителност и това проличава плашещо във "Визията на БСП", където държавата е описана като "инвеститор номер едно", сякаш България се намира в Персийския залив. В деня на представянето на въпросната визия самата Нинова пък призовава за отлагане на решението за влизане в еврозоната. Решение, което не просто е взето на предишен конгрес на социалистите, а произтича от Договора за присъединяване към ЕС.

Явно умереният социалдемократически либерализъм и социалдемокрацията са чужди за БСП теми - на всеки подобен опит се гледа като на биологично оръжие, а (в)носителите на подобни идеи биват изолирани. Или пък напускат сами. 

Както би казал Бойко Борисов, "такъв е материалът" - електоратът на БСП днес е доминиран от хора в "третата възраст", завладени от носталгия по миналото, евроскептицизъм, русофилство, гняв поради несбъднати представи за прехода. За тези избиратели БСП се състезава и с националистите от "Атака", НФСБ, ВМРО.

Европейската миграция на бившия лидер на БСП и бивш премиер, управлявал под регентството на Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски, задълбочи идейното втвърдяване на БСП. Сергей Станишев не получи доверието на собствената си партия, но европейските социалисти го преизбраха за трети път.

БСП не е никаква опозиция

По какво обаче БСП днес се различава от политическата сила пред нея - ГЕРБ? Номинално дясната управляваща партия ГЕРБ създаде най-левия бюджет в най-новата история, с огромни разходи за социални политики. И БСП, и ГЕРБ ги тегли към Вишеградската група. И БСП, и ГЕРБ приветстват АЕЦ "Белене" и са готови да прегазят всякакви правила на ЕС заради руски газопровод, без значение дали се нарича "Южен поток" или "Турски поток".

Из Устава на БСП: Чл. 2, точка 2: Българската социалистическа партия е лява народна партия и като такава носи отговорността за надеждата и борбата за справедливост. Тази отговорност означава да осигуряваме надеждна защита на хората на труда, на бедните и изоставените, на работниците и служителите, да работим за формирането на широка средна класа и за напредъка на всички.

БСП не носи надежда, не означава справедливост, нито солидарност. БСП не означава дори опозиция - ГЕРБ виждат по-голяма опозиция в президента Радев.

Пенсионира ли се социализмът, запита през 2008 година в книгата си "Защото сме социалисти" Сергей Станишев.

Пенсионирахте го, г-н Станишев. 

"Дойче веле"

Плувецът Антъни Иванов оцени годината като най-добрата в кариерата си

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/14/3362206_pluvecut_antuni_ivanov_oceni_godinata_kato_nai-dobrata/?ref=rss


Българският плувец Антъни Иванов оцени високо представянето си през 2018 г. Според него това е най-добрата година в кариерата му.<br /><br />Думите му дойдоха след последните му състезания на световното първенство в малък басейн. Там той постави още няколко национални рекорда.<br /><br />"Най-успешното световно в кариерата ми до момента приключи за мен след сериите на 50 м бътерфлай и щафетата 4 по 200 (свободен стил). Мога спокойно да кажа, че изпълних целите,...

Инспекторатът ще проверява Лозан Панов заради спецсъдии по делото на Иванчева

https://frognews.bg/novini/inspektoratat-shte-proveriava-lozan-panov-zaradi-spetssadii-deloto-ivancheva.html

Съдебният инспекторат да провери дали Лозан Панов, разпореждайки проверка в апелативния спецсъд по дела срещу подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова, е накърнил независимостта на съда.

Котаракът Мир, подарен от Путин, научи японски

http://www.cross.bg/yaponski-satake-pytin-1591621.html

/КРОСС/ Сибирският котарак Мир, подарен от руския президент Владимир Путин на ръководителя на администрацията на префектура Акита Норихиса Сатаке, се е научил да разбира японска реч, съобщи РИА Новости, цитирана от БТА. Руският четириног гост отлично се спогодил с останалите шест котки в дома на г-н Сатаке. На японски името на котарака звучи "Миру-бо", като "бо" e умалителен ласкателен суфикс. Мир се чувствал като у дома си при губернатора на префектура Акита. Всяка сутрин в 6 часа сутринта котаракът си просел храна и започвал да мяука. Той отлично разбирал японски. Г-н Сатаке силно се привързал към подареното му от Владимир Путин животинче. На губернатора много хора му казвали, че муцунката на Мир е започнала да приема японски черти.  

Намериха мъртъв изчезналия шеф на КАТ-Казанлък

http://nakratko.bg/category/60/168407/


Изчезналият шеф на КАТ-Казанлък Тодор Николов е намерен прострелян, научи NOVA. Информацията за изчезването му беше разпространена в четвъртък. Той е разведен и живеел със сестра си в Бузовград. Именно тя подала сигнал за изчезването му.

Започва изграждането на газовия хъб "Балкан"

https://www.vesti.bg/bulgaria/zapochva-izgrazhdaneto-na-gazoviia-hyb-balkan-6089970

Булгартрансгаз трябва да предприеме действия до края на годината за създаване на борса за търговия с природен газ у нас

Рисковано е да се твърди, че Румъния ще е готова за еврото през 2024 г., каза президентът Йоханис

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/12/14/3362294_riskovano_e_da_se_tvurdi_che_rumuniia_shte_e_gotova_za/?ref=rss


Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес в Брюксел, че би било рисковано да се твърди, че Румъния ще бъде готова да влезе в еврозоната през 2024 г., предаде агенция "Аджерпрес".<br /><br />На румънския президент бе зададен въпросът дали Румъния е подготвена да се присъедини към еврозоната през 2024 г. на фона на неотдавнашно изявление на премиера Виорика Дънчила, че ще положи необходимите усилия в тази посока.<br /><br />"От една страна, 2024 г. е...

БНБ пусна нови банкноти от 100 лева

https://www.vesti.bg/bnb-pusna-novi-banknoti-ot-100-leva-6089971

Промените произтичат основно от въвеждането на нови защитни елементи

Търг на колекционерски орхидеи организират във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387608

Търг на колекционерски орхидеи ще отбележи третата годишнина на Първо орхидеено общество в България, научи Moreto.net. Първата и единствена организация у нас е създадена във Варна и развива изкуството на отглеждае на орхидеи и опазването им.

Откриха международна изложба „Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите”

http://nakratko.bg/category/76/168406/


Министърът на културата Боил Банов участва в откриването на международната изложба „Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите” в Регионалния исторически музей – София.

Министър Петкова: Започваме изграждането на трасето за газов хъб 'Балкан'

https://offnews.bg//ikonomika/ministar-petkova-zapochvame-izgrazhdaneto-na-traseto-za-gazov-hab-ba-693817.html

На 21 декември ще бъде открита държавна поръчка за изграждането на необходимата за осъществяването на газов хъб "Балкан" инфраструктура, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в Народно събрание. 

"Булгартрансгаз" възлага обществена поръчка с цел реализация на липсващата инфраструктура, която е необходима за реализацията на концепцията за газоразпределителен център на територията на България и в частност инфраструктурата от турско-българска граница до българо-сръбска граница", заяви енергийният министър. Същата инфраструктура се очаква да бъде използвана и за целите на "Турски поток" при осъществяване на проекта. 

Срокът за кандидатстване ще бъде 31 януари следващата година, но е предвидено сключеният договор да влезе в сила под условие, тъй като пълното финансиране за проекта все още не е осигурено. Затова на 21 декември се очаква да бъде обявено и началото на третата обвързваща фаза на пазарния тест, в която ще стане ясно кои са финалните инвеститори в проекта, които ще резервират капацитет в газопреносната мрежа. 

По думите на министъра до момента е подготвена проектна процедура за избор на изпълнител, която включва документация за доставка на материали, проектиране, реализация и въвеждане в експлоатация на съответната инфраструктура. Министър Петкова предвижда процедурата да бъде предоставена в Агенцията за обществени поръчки за проверка за законосъобразност още в рамките на следващата седмица.

Тя обяви, че "Булгартрансгаз" е и на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България. "До края на годината дъщерната компания, собственост на "Булгартрансгаз", която ще бъде оператор и ще се занимава с тази дейност, ще бъде факт", обяви Петкова. Държавното дружество също е в преговори с изпълнителя на проекта за LNG терминала на Александруполис "Газтрейд" да придобие 20% от акциите в компанията.

ВСС направи първа стъпка към отстраняването на Лозан Панов

https://www.mediapool.bg/vss-napravi-parva-stapka-kam-otstranyavaneto-na-lozan-panov-news287527.html

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов бе предаден на съдебния инспекторат за проверка дали е накърнил независимостта на съдии от Специализирания апелативен наказателен съд. Това може да се окаже първа стъпка към започване на реална процедура по импийчмът на шефа на ВКС. Решението бе взето със 7 на 6 гласа от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Повод бе писмо от съдии в апелативния спецсъд, с което се настоява за вземане на позиция от ВСС дали Панов е накърнил независимостта им с проверката на делото "Иванчева". Любопитното в случая е, че самите спецсъдии не твърдят, че тяхната независимост е накърнена и въпреки това ВСС стартира процедурата срещу Панов. По конституция проверката за накърняване на престижа на съдебната власт влиза в хипотезите за стартиране на процедура по отстраняване на тримата големи в системата. Лозан Панов може да бъде махнат от поста при три възможности – влизане в сила на присъда за умишлено престъпление, тежко нарушение на служебни задължения и накърняване на престижа на съдебната власт. Конституцията постановява, че шефът на ВКС се освобождава от президента при наличие на тези хипотези, а процедурата може да бъде стартирана от една четвърт от народните представители (60 души). Решението се взима с мнозинство от минимум 160 гласа. Президентът може да отхвърли импийчмънта само веднъж. Компетентен да извършва проверките за накърняване на независимостта на съдебната власт е съдебният инспекторат. Предложението за стартиране на проверката бе направено от представляващия ВСС Боян Магдалинчев, който наскоро бе обвинен в разпространяване на лъжи за Лозан Панов от съпругата на шефа на ВКС Елисавета Панова. Очаквайте подробности.

Кийра Найтли получи Ордена на Британската империя. Съпругът ѝ наруши протокола

https://offnews.bg//zvezdi/kijra-najtli-poluchi-ordena-na-britanskata-imperia-saprugat-%d1%9d-narush-693834.html

Британската актриса Кийра Найтли получи Ордена на Британската империя за благотворителна и театрална дейност.

Отличието бе връчено лично от британският престолонаследник принц Чарлз. 

На церемонията присъстваха най-близките хора на чаровната актриса - баща ѝ Уил Найтли, майка ѝ Шърман Макдоналд, както и нейният съпругът Джеймс Райтън. Известният музикант наруши протокола, като се появи в Бъкингамския дворец без вратовръзка.


Кийра Найтли е родена през 1985 г. в Тедингтън, Мидълсекс, Англия. Тя прави своя актьорски дебют още като дете, като на 7-годишна възраст участва в телевизионната продукция от 1993 г. „Royal Celebration“. Кийра става международно известна през 2003 г. след главните си роли във филмите „Ритай като Бекъм“ и „Карибски пирати: Проклятието на черната перла“. С няколкото си последвали главни роли в холивудски продукции Кийра Найтли се превръща в една от най-популярните актриси за тези години. 

Зам.-министър Манолев очаква засилване на икономическите отношения с Русия

http://econ.bg/Новини/Зам-министър-Манолев-очаква-засилване-на-икономическите-отношения-с-Русия_l.a_i.767569_at.1.html

Икономическите отношения с Русия винаги са били на добро ниво, независимо от геополитическата обстановка. Вярвам, че големите хоризонти тепърва...

Починала е актрисата с номинация за "Оскар"Сандра Лок

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199980

Починала е актрисата с номинация за "Оскар"Сандра ЛокАктрисата Сандра Лок, която партнира в шест филма на Клинт Истууд и получи номинация за "Оскар", е починала на 3 ноември на 74-годишна възраст, съобщи Асошиейтед прес. Лок се е споминала в дома си в Лос Анджелис вследствие на сърдечен арест, предизвикан от нейни онкологични заболявания. Не е известно защо новината за нейната смърт се е забавила

Пуснаха и индивидуалните билети за Sofia Open

https://www.24chasa.bg/sport/article/7199989

Пуснаха и индивидуалните билети за Sofia OpenТочно преди коледните и новогодишните празници идва отлична новина за феновете на тениса в България – в продажба се пускат дневните билети за големия тенис турнир от сериите ATP 250 Sofia Open 2019. Феновете на спорта, които имат желание да посетят най-силното до момента издание на Sofia Open, ще могат да получат или да си направят хубав подарък и

Инспекторатът на ВСС ще проверява Лозан Панов заради Иванчева

https://offnews.bg//temida/inspektoratat-na-vss-shte-proveriava-lozan-panov-zaradi-ivancheva-693836.html

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) ще прави проверка на проверката, която председателят на Върховния касационен съд (ВКС) възложи на делата за мерките за неотклонение на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. 

Решението беше взето днес със 7 гласа "за" от общо 13 от членовете на Съдийската колегия на ВСС. „Против“ бяха 6.

Целта на проверката е дали с решението Панов е накърнил независимостта на съда. Решението на съдебните кадровици е безпрецедентно, след като до него се стигна по оплакване на 11 cъдии oт Апeлaтивния cпeцcъд. Любопитно е, че съдиите не се оплакаха от призива на прокуратурата да не предоставя материали по проверката на ВКС, а ВСС днес отказа да разглежда този аспект от случая. В същото време стана ясно, че след запитване от ВСС съдиите все пак са казали, че срещу тях не са разбрали проверката като натиск. 

Peшeниeтo нa мнoзинcтвoтo в Cъдийcĸaтa ĸoлeгия бe взeтo след пpeдлoжeниe нa Бoян Maгдaлинчeв (ГЕРБ), според когото тя трябва да се проведе, защото "Все нещо има.." 

Поредният натиск върху шефа на ВКС отново насочва вниманието към опит за откриване на процедура по отстраняването на Панов от поста му. Конституцията предвижда такава възможност, когато бъдат установени действия, нарушаващи независимостта. 

Моуриньо: Един треньор се оценява по спечелените трофеи

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/14/3362291_mourinyo_edin_trenyor_se_oceniava_po_spechelenite/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо изтъкна значението на трофеите и спечелените купи в съвременния футбол като най-голямото мерило за успехите на един треньор. Португалският специалист направи такъв коментар преди дербито с "Ливърпул" в неделя, натъртвайки, че регионалният съперник не е печелил нищо от 2012 г.<br /><br />Червените загубиха три финала при настоящия си мениджър Юрген Клоп. Те отстъпиха в Купата на лигата и Лига Европа през 2016, а през...

Притисната между две сили, Канада се чувства сама в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199976

Притисната между две сили, Канада се чувства сама в светаПърво президентът на САЩ Доналд Тръмп атакува Канада за търговията. После Саудитска Арабия я наказа заради това, че открито повдига въпроса за човешките права. Сега Китай е взел страната на прицел, задържайки двама канадци, очевидно за да си върне за арестуването на висш китайски технологичен служител по искане на Съединените щати.

Сдружение “Самаряни” на 20 години

https://www.actualno.com/starazagora/sdrujenie-samarjani-na-20-godini-news_711698.html

За 20-годишнината си сдружението ще връчи специален знак на благодарност на 20 личности и организации с особен принос за растежа и професионалното развитие на организацията. Сред тях са Диана Димова, Динко и Петя Златарови, д-р Иван Неделчев, Милена Стайкова, Златина Драгиева, Нейко Иванов, Петър Петров, Марин Попов, Цанко Яблански, Димитър Паница - Фондация “Димитър Паница” учредител на Сдружение “Деца и юноши”, Лена Драголова, Георги Радославов, Марги и

Протест на Графа (Алтернативна фактология дел арте)

https://www.actualno.com/prasspress/protest-na-grafa-alternativna-faktologija-del-arte-news_711743.html

София, центъра. Строителните фирми отново протестираха, като този път в знак на протест и гражданско недоволство те докараха тежки машини и различни строителни материали направо на “Граф Игнатиев”. На багери, фадроми и хаспели строителите издигнаха плакати с лозунги:  ИСКАМЕ ДА СТРОИМ ГРОЗНО И СКЪПО! КОЙ ЩЕ НИ ДАДЕ ПАРИ??? ЗА ЕДИН ПО-ДОБЪР РОБОВЛАДЕЛСКИ СТРОЙ! КЪДЕ СТЕ БЕ, КОНСУЛТАНТИ! СВОБОДНА СТОПАНСКА ИНИЦИАТИВА НА СХЕМИТЕ! *** През това време в в заседател

На 21 декември пускат обществена поръчка за газовата връзка със Сърбия

https://frognews.bg/novini/21-dekemvri-puskat-obshtestvena-porachka-gazovata-vrazka-sas-sarbiia.html

На 21 декември стартира търг за газовата връзка със Сърбия. На 19 декември КЕВР ще има открито заседание във връзка с процедурата, след което ще бъде пусната обществената поръчка.

Загуби ли се Тръмп в лабиринта на преговорите със Северна Корея?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7199975

Загуби ли се Тръмп в лабиринта на преговорите със Северна Корея?

Отношенията между Съединените щати и Северна Корея се очертаха като един от основните въпроси на международната политика тази година. В центъра на тези отношения застана уреждането на въпроса с денуклеаризацията на Корейския полуостров. Северна Корея зае водещо място сред темите в дневния ред на американския президент Доналд Тръмп още през първия

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване