Румен Порожанов: Кооперациите продължават да имат своята перспектива

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249192

Румен Порожанов: Кооперациите продължават да имат своята перспектива
Министърът на земеделието, храните и горите участва в годишния национален семинар на Националния съюз на земеделските кооперации Коопераците продължават да имат своята перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш. Професионалният и експертен момент в нашата работа е изключително позитивен.

Момчил Неков: Трябва пълна прозрачност при даване на разрешения за пестициди в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249185

Момчил Неков: Трябва пълна прозрачност при даване на разрешения за пестициди в ЕС
Евродепутатът призова за по-строг контрол и борба срещу нелегалния внос на забранени препарати, които носят риск за околната среда и за гражданите Публичен регистър до проучванията при разрешенията за пестициди и повече прозрачност при оторизацията на препаратите за растителна защита. За това призовава докладът относно разрешаването за пестициди в

Комеди Клуб София отново превзема зала 1 на НДК на 1 април

https://offnews.bg//kultura/komedi-klub-sofia-otnovo-prevzema-zala-1-na-ndk-na-1-april-695660.html

По-малко от месец, след като Комеди Клуб отпразнува 3 години в зала 1 на НДК, комедиантите обявиха, че на 1-ви април отново ще са в култовата зала, за да посрещнат професионалния си празник.

Шоуто през 2019-та ще бъде най-голямото до сега, като комедийният клуб планира да подобри собствения си рекорд за най-посещавано стендъп шоу в България.

В шоуто на 1-ви април ще участват любимите на всички комедианти - Александър Деянски, Иван Кирков, Васил Ножаров, Николай Банков, Петя Кюпова, Филип, Николаос Цитиридис и Христо Радоев.

Артистите на Комеди Клуба са подготвили двучасово шоу с ексклузивен материал.

За комедиантите това ще бъде петото излизане в зала 1. Първият път беше през 2017-та година на 1-ви април, а през 2018-та те напълниха залата цели три пъти: пак на 1-ви април, по време на Фестивал на Комедията през есента и на 21-ви декември за рождения ден на Комеди Клуба.

Билетите за най-голямото стендъп шоу, правено у нас, вече са в продажба в мрежата на Eventim в цялата страна.

Следете програмата на Комеди Клуба в София и страната във Фейсбук или на thecomedyclub.bg.

Турски вестник: Атентатът в Манбидж е дело на дълбоката държава в САЩ, ПКК и ИДИЛ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249174

Турски вестник: Атентатът в Манбидж е дело на дълбоката държава в САЩ, ПКК и ИДИЛСъбитията в Сирия около изтеглянето на американските войски остават водеща тема за турския печат и тази сутрин. Много от вестниците отделят внимание на идеята за създаване на буферна зона в Северна Сирия по границата с Турция, предаде БТА. "Клопка ли е зоната за сигурност?" - този въпрос задава в заглавие в.

Сравнително топло до края на месеца

http://www.struma.com/bulgariya/sravnitelno-toplo-do-kraya-na-meseca_144469/

През новата седмица често ще вали

В петък от запад облачността ще се увеличи, а в котловините и на места в Горнотракийската низина преди обяд ще бъде мъгливо или с ниска облачност. Температурите слабо ще се понижат, но ще се задържат сравнително високи за втората половина на януари.

През почивните дни облачността ще бъде значителна и на отделни места ще има превалявания, предимно от дъжд, в планините над 1000-1200 метра – от сняг. Количества – незначителни. От запад температурите слабо ще се...

Продължава

Тръмп може още утре да обяви мястото и датата на втората си среща с Ким Чен Ун

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249176

Тръмп може още утре да обяви мястото и датата на втората си среща с Ким Чен Ун 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп може утре да обяви мястото и датата на втората си среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, пише в. "Вашингтон пост", като се позова на дипломатически източници. Високопоставеният севернокорейски представител Ким Йон Чхол се очаква утре да се срещне с Доналд Тръмп в Белия дом и да му предаде писмо от Ким Чен Ун.

Брекзит: Тереза Мей настоява за консенсус

http://nakratko.bg/category/25/169757/


Тереза Мей ще се срещне с депутатите, за да се опита да намери консенсус за Брекзит, след крехката й победа при вота на  недоверие вччера, съобщава Би Би Си.

Преди посещението на Путин сърбите нарекоха църква на негово име

http://e-vestnik.bg/29585/predi-poseshtenieto-na-putin-sarbite-narekoha-tsarkva-na-negovo-ime/

Восъчната фигура на Путин. Снимка: официален сайт Руският президент Владимир Путин вече има село, восъчна фигура, сливова ракия и няколко кафенета, кръстени на него в Сърбия. Сега получава и църква. С луковидни куполи в златно и зелено в руски стил, църквата в това малко селце в Северозападна Сърбия все още се строи, но вече е…

Материалът Преди посещението на Путин сърбите нарекоха църква на негово име е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Валери Симеонов, лидер на НФСБ: Ще има съдебни процедури за изтребителите

http://www.cross.bg/valeri-simeonov-nfsb-1594087.html

/КРОСС/ Вчерашното решение на парламента да даде мандат за преговори на правителството за закупуване на нови изтребители F-16 от САЩ, разцепи управляващото мнозинство. В студиото на БНТ, лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че не очаква това развитие на ситуацията да се размине без неизбежните съдебни процедури на международно ниво. Срамни и позорни, определи Валери Симеонов вчерашните дебати в НС. По думите му това е така защото става въпрос за едно предварително обявено приемане на оферти със запитване до държавите, които предлагат тези самолети, с предварителни условия и в един момент работната група, която извършва анализа на предложенията, казва - препоръчваме на правителството да одобри сделката с най-нередовния кандидат, който не отговаря на 4 от седемте условия. Този, който предлага най-голяма цена - по-голяма от тази, която беше заявена, който казва, че няма да спази срока на първите доставки, който не представи пълни технически данни за своя продукт и който не отговаря на условието такъв самолет да има на въоръжения в НАТО, каза още лидерът на НФСБ. За Валери Симеонов се прехвърля топката от правителството към НС да промени тези условия. С други думи ние се нагаждаме към един от кандидатите. Независимо дали това са великите Съединени американски щати. Позорно и унизително е да промениш условията, за да угодиш на един от кандидатите, каза Валери Симеонов. Той заяви още, че от НФСБ са имали изключително сериозни съображение да не подкрепят едно такова решение

Задигнаха парапети и мантинели от надлези на АМ "Марица

http://www.varna24.bg/news/842611.html

Крадци задигнаха парапети от надлези на магистрала "Марица" за 9 000 лева. Изчезнали са ...

„Черно море“ отпътува за лагер в Турция с 26 футболисти

http://budnavarna.bg/43221-cherno-more-otpatuva-za-lager-v-turtsiya-s-26-futbolisti/

Рано тази сутрин отборът на Черно море отпътува за Турция с група от 26 футболисти. В южната ни съседка “моряците” ще проведат основната част от зимната си подготовка, а треньорът Илиан Илиев ще има на разположение 23 полеви играчи и трима вратари. Освен нападателят Мартин Минчев, халфът Лъчезар Йорданов и стражът Иван Дичевски, наставникът на варненци взе с мъжете още трима юноши от школата на клуба. С представителния тим ще се готвят талантите, състезаващи се в Елитната група до 19 години, Виктор Попов, Петър Вуцов и Мартин Дичев.

Черно море ще изиграе четири контроли на турска земя. На 22 януари “моряците” срещат тима на Медж Легница (Полша), на 24-и Арка Гдиня (Полша), на 28 се изправят срещу Вардар Скопие, а на 30-и ще мерят сили с Олександрия (Украйна).

Отборът се прибира във Варна на 1 февруари, а на 6-и ще изиграе две контроли в един ден. Съперници ще са тимовете на Лудогорец 2 и Дунав Русе. На 9 февруари Черно море се изправят срещу тима на Поморие, като преди срещата ще бъде представен отборът за пролетния дял от шампионата.

Групата на Черно море за лагера в Турция:

Вратари: Георги Китанов, Иван Дюлгеров, Иван Дичевски

Защитници: Стефан Станчев, Виктор Генев, Пламен Димов, Юго Кононго, Цветомир Панов, Мирослав Енчев, Мартин Костадинов, Виктор Попов, Мартин Дичев

Халфове: Георги Илиев, Васил Панайотов, Патрик Андраде, Мехди Фенуш, Аристот Ндонгала, Родриго, Петър Витанов, Дани Кики, Лъчезар Йорданов, Петър Вуцов

Нападатели: Жоржиньо, Георги Божилов, Радослав Василев, Мартин Минчев

Материалът „Черно море“ отпътува за лагер в Турция с 26 футболисти е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Световни медии за ситуацията около Брекзит

https://frognews.bg/novini/svetovni-medii-situatsiiata-okolo-brekzit.html

Правителството на британския премиер Тереза Мей оцеля след внесения от Лейбъристката партия вот на недоверие в парламента. Други поводи за радост за него обаче както изглежда няма, пише вестник ”Индипендънт”.

Световни медии за ситуацията около Брекзит

https://frognews.bg/politika/svetovni-medii-situatsiiata-okolo-brekzit.html

Правителството на британския премиер Тереза Мей оцеля след внесения от Лейбъристката партия вот на недоверие в парламента. Други поводи за радост за него обаче както изглежда няма, пише вестник ”Индипендънт”.

За 20 млн. лева ще се извърши драгиране на река Дунав

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249175

За 20 млн. лева ще се извърши драгиране на река ДунавИзпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) обяви две обществени поръчки за доставка на оборудване, с което да извършва драгиране на река Дунав. Процедурите включват закупуване на драга, тръби за транспортиране на наносите, маневрен кораб, шалан и понтон, съобщиха от ИАППД в Русе.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас получи вот на доверие в парламента

http://www.struma.com/bulgariya/gruckiyat-premier-aleksis-cipras-poluchi-vot-na-doverie-v-parlamenta_144468/

Правителството на Ципрас получи подкрепата на 151 депутати

Премиерът Алексис Ципрас получи вот на доверие в парламента.

До вота се стигна след оставката на министъра на отбраната и разпада на управляващата коалиция.

Причината – предстоящото гласуване на споразумението за името на Македония.

Правителството на Ципрас получи подкрепата на 151 депутати в 300-членния парламент.

От миналата седмица обаче гръцката прокуратура разследва съобщения за смъртни заплахи, изпратени до депутати, които подкрепят Преспанското...

Продължава

Великобритания забрани тайното снимане под женски поли

http://www.moreto.net/novini.php?n=389578

Британските депутати обявиха за незаконна практиката uspkirting, за тайно снимане под женски поли или рокли, след 18-месечна кампания от страна на жертва, съобщава АФП. Тази практика често е използвана от воайори, които носят малки видеокамери или мобилни телефони и снимат на ескалатори на обществени места, паркове на открито и търговски центрове.

Кметът на Банско: Хората тук са разочаровани от решението на съда

https://offnews.bg//ikonomika/kmetat-na-bansko-horata-tuk-sa-razocharovani-ot-reshenieto-na-sada-695664.html

Хората в Банско са разочаровани от съдебното решение, което спира измененията в плана на курорта и съответно намерението там да се изгради втори лифт.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ кметът на града Георги Икономов. Думите му бяха подкрепени от хотелиери, които също застанаха пред камерата.

"Разочаровани сме, не само аз, но и цялата общност. Това може би беше предизвестено още с решението на тричленния състав на ВАС. Освен разочаровани, ние сме и в огромно недоумение как може да се игнорира волята на цяла общност, която ние изразяваме повече от 10 години. Как може да се игнорира позицията на всички кметове от област Благоевград, защото си спомняте, че преди една година всички кметове застанаха и казаха, че трябва да има ски зона, защото целият регион работи тук. От тук насетне какво ще стане? Един застой, както за Банско, така и за зимния туризъм като цяло. Защото едва ли ще се намери нормален човек при тези трудности, при това отношение, при тези проблеми, които се създават, да инвестира в ски инфраструктура и да развиваме курортите", коментира Икономов.

В същото време съдебното решение бе приветствано като голяма победа от природозащитниците. Късно снощи те отпразнуваха обрата пред Министерския съвет.

"Обектите, които са изключителна държавна собственост, които са основата за развитие на качествен туризъм, трябва да бъдат опазвани. Независимо дали става въпрос за дюните по Черноморското крайбрежие или за националните паркове, те трябва да бъдат опазвани, за да могат да се ползват достатъчно дълго време. Защото легла и храна чуждестранните туристи си имат и у дома. Те идват за едно преживяване, трябва да усещат нещо уникално и точно тази уникалност трябва да бъде съхранявана. Тези уникални обекти трябва да бъдат съхранявани максимално в автентичен вид, за да могат първо природата да е съхранена, на второ място да има условия за развитие на качествен и високо категориен туризъм", коментира пред БНТ Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

Правителството на Тереза Мей оцеля след вота на недоверие

http://www.struma.com/bulgariya/pravitelstvoto-na-tereza-mei-ocelya-sled-vota-na-nedoverie_144467/

Обявяването на резултатите беше посрещнато с бурни възгласи

Правителството на британския премиер Тереза Мей оцеля след вот на недоверие в парламента. Гласуването тази вечер беше много оспорвано, като разликата между лагерите „за” и „против” е само 19 гласа.

Резултатът от вота на недоверие не е изненадващ. През целия ден медиите в Обединеното кралство прогнозираха, че Мей ще събере достатъчно гласове, за да остане на власт. Вотът на недоверие беше внесен снощи от лидера на лейбъристите Джереми Корбин, след като Камарата...

Продължава

Спират водата в част от столичния квартал "Изгрев" утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7249168

Спират водата в част от столичния квартал "Изгрев" утреВъв връзка с изграждането на сградно водопроводно отклонение на ул. "Фредерик Жолио Кюри", кв. "Изгрев", утре се налага спиране на водоподаването от 9.30 до 16.30 ч. на клиентите на "Софийска вода", живеещи в района на ул. "Димчо Дебелянов" - от ул. "Антон П. Чехов" до ул. "Димитър Гичев", ул. "Чарлз Дарвин" /14А, 14Б/, ул.

Тежка катастрофа край Варна

http://budnavarna.bg/43219-tezhka-katastrofa-kraj-varna-2/

Снимка: Будна Варна – илюстративна

Днес, около 10:20 часа, е постъпил сигнал за пътно-транспортно произшествие, възникнало на пътя между Вълчи дол и с. Войводино, научи BudnaVarna.bg.

Според първоначалната информация л.а. „Хонда” с водачка на 58 г., по време на движение, напуска пътното платно и пада в дере. Вследствие на инцидента на място е загинала жена, пътуваща в автомобила (70 г.). Водачката и 70-годишен пътник са отведени в болнично заведение.

Към момента текат действия по разследване на случая. Изясняват се детайли и обстоятелства около инцидента. По случая е образувано досъдебно производство.

Материалът Тежка катастрофа край Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

В. Симеонов: България е потърпевша от псевдоеколозите

http://www.transmedia.bg/2019/01/17/%d0%b2-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%bf%d0%b5%d0%b2%d1%88%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d1%81/

„България е най-потърпевша от псевдоеколозите и от псевдоприродозащита, защото това са псевдорезултати и псевдодействия. Те нито водят до опазване на природата, нито по някакъв начин подпомагат развитието на регионалната икономика“. Това заяви Валери Симеонов пред БНТ по повод вчерашното решение на ВАС за Пирин.

Според бившия вицепремиер с това решение на практика се „зачерква цял един регион – югоизточният регион“. По думите му е добре да има „втори, трети, пети лифт на Пирин“.

 

„Цяла България пъшка от под игото на Закона за горите“, каза още лидерът на НФСБ.   Страната ни губела милиони и общините били лишени от възможност за бърз и лесен начин за осигуряване на поминък. Затова Симеонов ще продължи да настоява за втори лифт в Банско, а природозащитниците „малко Народното събрание, то да промени тези първоначални условия. С други думи, ние се нагаждаме спрямо единия от кандидатите, независимо дали това са… великите… Съединени американски щати“, отсече коментаторът.

Симеонов не споделя мнението на Соломон Паси, че въпросът за изтребителите е политика. „Аз не споделям, особено тази велика мисъл, която той сподели тука, че авиацията е политика. Авиацията е авиация. То, по тая логика всичко е политика“, заяви той.

 

"Катимерини": Взривоопасна атмосфера в гръцкия парламент заради ратификацията на споразумението с Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249157

"Катимерини": Взривоопасна атмосфера в гръцкия парламент заради ратификацията на споразумението с МакедонияСлед вчерашния очакван вот на доверие към кабинета на Алексис Ципрас, но и след вербалната нота, с която Скопие информира Атина за приключването на вътрешните промени, които се изискват от Преспанското споразумение, вниманието на гръцкия печат се фокусира върху предстоящото внасяне на споразумението за ратификация от гръцкия парламент.

ЕС отстоява 4 позиции за „Брекзит“

http://clubz.bg/78357-es_otstoqva_4_pozicii_za_%E2%80%9Ebrekzit%E2%80%9C

Четири са позициите, към които ЕС ще се придържа по въпроса за „Брекзит“, пише „Политико“.

Това сподели пред изданието отлично информиран дипломат в Брюксел малко след като британската премиерка Тереза Мей спечели вот на доверие в парламента и ден, след като депутатите отхвърлиха плана й за излизането на Обединеното кралство от Съюза.

• 1. Споразумението няма да бъде променяно. Великобритания ще получи шанса да се съглраси с него и да го подпише ако трябва на самия 29 март – насрочената дата за „Брекзит“. След като Лондон застане на ръба на пропастта, депутатите там ще разберат, че предложената сделка е „много щедро предложение“, които нито една трета страна няма да получи – поне още две безполезнвени години в ЕС, макар и без представителство в неговите институции.

• 2. Великобритания ще трябва да премахне червените си линии. Това ще зависи от самата нея. В Брюксел смятат, че в политическата декларация за „Брекзит“ ЕС уважава казаното от Мей в ключовите й речи в Ланкастър, Флоренция и Чекърс. Това са и вариантите, предложени от европейския преговарящ Мишел Барние. И колкото по-високо се изкачи Лондон по „стълбата“ на Барние, толкова по-лесно ще му бъде. Вариантът „Норвегия“ за членството в Европейското икономическо пространство (ЕИП) би бил по-труден, отколкото този за Швейцария, Украйна или Турция, тъй като ще зависи от Осло да допусне Лондон в клуба.

• 3. Забавянията ще струват скъпо. На ЕС ще му трябва сериозна причина, за да удължи действието на член 50 – парламентарни избори или втори референдум за „Брекзит“.

• 4. Мей има нужда от сериозна подкрепа у дома. Европейските лидери не искат тя да идва в Брюксел, без да има подкрепата на Камарата на общините по който и да било въпрос. Този път лидерите искат смислен вот, преди да се споразумеят с Лондон за каквото и да било. Приетата в друг части на Европа практика е лидерите да казват първо какво им трябва, а след това – да бъдат сигурни, че ще получат подкрепата на мнозинството. Мей се провали по последната точка два пъти поред напоследък.

Същевременно Еврокомисията е предложила на европейските столици допълнителна помощ в подготовката за въмможен хаотичен „Брекзит“, допълва „Политико“. Генералният й секретар Мартин Зелмайр уведомил правителствата на страните членки в писмо, че предлага еднодневни визити на делегация от добре подготвени експерти по „Брекзит“ начело със заместничката му Селин Гое.

Залмайр изтъква, че целта на тези посещения е изясняване на оставащите въпроси, които администрациите могат да имат по отношение на „Брекзит“ без сделка. Отделно представители на Комисията са готови за срещи със социални партньори и бизнес организации. Обиколката на делегацията може да започне още идната седмица.

Манфред към британците: Кажете ни какво искате

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249154

Манфред към британците: Кажете ни какво искатеОтлагането на крайния срок (29 март) на планираното излизане на Великобритания от ЕС има смисъл единствено ако Лондон подготви план как смята да процедира, след като британските депутати отхвърлиха сделката на Тереза Мей с ЕС за Брекзит. Това заяви германският консерватор Манфред Вебер, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Болницата в Ямбол е опасна при транспортиране на пациентите

http://www.cross.bg/yambol-dypkite-razkazva-1594089.html

/КРОСС/ Оплаквания от областната болница в Ямбол за трудности при транспортирането на пациенти от едно в друго отделение. Болницата я Ямбол е от „павилионен тип", т.е. сградите в болницата са отдалечени една от друга. Болните се транспортират с риск да изпаднат от количката или носилката. Само преди дни, заради дупките в двора, санитар едва не обръща пациент с количка при преместване от едно отделение до друго в ямболската болница. За да ме докара до тук, само ми каза: „Дръж се, дръж се моля, те, за да не те обърна да те пребия. И по това надолнище, човекът направо трепери, разказва пациентката Дафина Илиева. 75-годишната жена е с множество заболявания и непрестанни болки. Дупките по терена ги засилват допълнително. Заради дупките имало дори и инциденти с болни, споделили санитари. Теренът е истинско предизвикателство и за самите санитари и медицински работници. Транспортирането не е лесно и не само тук, по целия път е така, макар че е нов, но и той е нагънат, разказва Марина Терзиева, медицинска сестра „Спешно отделение". Директорът на болницата казва, че са правили ремонт на дупките миналата година. „Много е трудно, виждате, болницата е „павилионен" тип с 32 дка двор", обясни д-р Панайот Диманов, директор МБАЛ „Св. Пантелеймон" Ямбол. На тези 32 декара са разположени 17 сгради на различните отделения, строени преди повече от столетие

Необичайно студено време в Израел

http://www.struma.com/bulgariya/neobichaino-studeno-vreme-v-izrael_144466/

Сняг падна над Ерусалим, а проливни дъждове удариха Газа

Необичайно студено време в Израел. Сняг падна над Ерусалим, а проливни дъждове удариха Газа.

Малка снежна покривка и лед сковаха светите места в последните часове. Според метеоролозите снеговалежът постепенно ще спира, а температурите ще се покачат днес.

Въпреки това необичайното явление за тези географски ширини доведе до затваряне на местните училища. А в Газа бурята предизвика огромни вълни. Очаква се днес вятърът да утихне и валежите да спрят.

Продължава

Симеонов смята, че еуфорията за Пирин е прибързана

https://www.mediapool.bg/simeonov-smyata-che-euforiyata-za-pirin-e-pribarzana-news288689.html

"Още няколко такива победи и България може да я няма. България е най-потърпевша от псевдоеколозите и псевдозащитниците на природата. Това са псевдорезултати, те нито водят до опазване на природата, нито подпомагат развитието на регионалната икономика. В този случай ние зачеркнахме един цял регион".   Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ по повод вчерашното решение на Върховният административен съд (ВАС) за отмяна на промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от кабинета в края на 2017 година и позволяващи нови ски строежи край Банско. Решението беше прието като победа от природозащитни организации, които в сряда вечерта отпразнуваха пред Министерския съвет извоюваната победа за Пирин и поискаха оставката на министъра на екологията Нено Димов.   "Тези, които мислят, че са постигнали великата победа, малко са подранили с еуфорията",каза Симеонов по повод събирането на природозащитници. Лидерът на НФСБ обаче не каза дали смята да предприеме някакви мерки.   Според него "цяла България пъшка под игото на закона за горите", който бил написан "под масирания диктат на тази група на Тома Белев".  "Над 30% са защитените територии в България, а в други страни от Европейския съюз те са 10%", каза още той и обясни, че тези текстове ограничават изцяло планинския туризъм в България били прокарани "поради нестабилната политическа обстановка".   За решението да започнат преговори със САЩ за F-16   Симеонов коментира и решението на парламента да даде мандат на правителството да започне преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16 Block 70. Според него решението е показало, че страната ни се нагажда към един от кандидатите.    "Става въпрос за едно предварително приемане на оферти със запитване до държавите, които предлагат тези оферти с предварително обявени условия, основните от които са 7. В един момент работната политико-военна група, която извършва анализа на предложенията, казва препоръчваме на правителството, респективно на парламента да одобри сделката с най-нередовния кандидат. Този, който не отговаря на четири от седемте условия - този предлага по-висока цена от тази, която сме заявили, казва, че няма да спази срока за първите доставки, не представя пълни технически данни за своя продукт, и не отговаря на условието да има такъв самолет в НАТО“, каза още Симеонов.   Въпреки че депутатите от НФСБ бяха против предложението, Симеонов отрече да има скрита коалиция между ГЕРБ, ДПС и ВМРО, които подкрепиха решението за преговорите със САЩ.    "Не мислете, че искам да купуваме руски изтребители. Не трябва абсолютно нищо да се купува от Русия, след като сме членове на НАТО", каза още лидерът на НФСБ.   За отношенията в управляващата коалиция и в "Обединените патриоти"   "Има нарушения на коалиционното споразумение на управляващите", каза Симеонов и добави, че нарушенията са кадрови, но не даде повече информация.    Симеонов каза още, че в "Обединените патриоти" вече се водели разговори за общо явяване на евровота, но те се водели между ВМРО и НФСБ. "Атака" не присъствали.    Той каза още, че думите на лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов, че " "циганите станаха изключително нагли"  след инцидента в пловдивското село Войводиново, са извадени от контекста.    "Естествено, че думите на Каракачанов бяха извадени от контекста, естествено, че той има предвид конкретната група, която е извършила престъплението. Ние имаме познати и членове, които са цигани, които работят, образоват децата си. Какво ще стане, ако сложим кръст на целия етнос? Кой ще чисти София? Кой ще строи? Циганският етнос е в България трябва да се оправим с него и ще се оправим", каза Симеонов и добави, че протестите срещу Каракачанов са неоснователни.    По думите му ДПС играе роля в разделението между българи и цигани.

Симеонов смята за прибързана еуфорията за Пирин

https://www.mediapool.bg/simeonov-smyata-za-pribarzana-euforiyata-za-pirin-news288689.html

"Още няколко такива победи и България може да я няма. България е най-потърпевша от псевдоеколозите и псевдозащитниците на природата. Това са псевдорезултати, те нито водят до опазване на природата, нито подпомагат развитието на регионалната икономика. В този случай ние зачеркнахме един цял регион".   Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ по повод вчерашното решение на Върховният административен съд (ВАС) за отмяна на промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от кабинета в края на 2017 година и позволяващи нови ски строежи край Банско. Решението беше прието като победа от природозащитни организации, които в сряда вечерта отпразнуваха пред Министерския съвет извоюваната победа за Пирин и поискаха оставката на министъра на екологията Нено Димов.   "Тези, които мислят, че са постигнали великата победа, малко са подранили с еуфорията",каза Симеонов по повод събирането на природозащитници. Лидерът на НФСБ обаче не каза дали смята да предприеме някакви мерки.   Според него "цяла България пъшка под игото на закона за горите", който бил написан "под масирания диктат на тази група на Тома Белев".  "Над 30% са защитените територии в България, а в други страни от Европейския съюз те са 10%", каза още той и обясни, че тези текстове ограничават изцяло планинския туризъм в България били прокарани "поради нестабилната политическа обстановка".   За решението да започнат преговори със САЩ за F-16   Симеонов коментира и решението на парламента да даде мандат на правителството да започне преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16 Block 70. Според него решението е показало, че страната ни се нагажда към един от кандидатите.    "Става въпрос за едно предварително приемане на оферти със запитване до държавите, които предлагат тези оферти с предварително обявени условия, основните от които са 7. В един момент работната политико-военна група, която извършва анализа на предложенията, казва препоръчваме на правителството, респективно на парламента да одобри сделката с най-нередовния кандидат. Този, който не отговаря на четири от седемте условия - този предлага по-висока цена от тази, която сме заявили, казва, че няма да спази срока за първите доставки, не представя пълни технически данни за своя продукт, и не отговаря на условието да има такъв самолет в НАТО“, каза още Симеонов.   Въпреки че депутатите от НФСБ бяха против предложението, Симеонов отрече да има скрита коалиция между ГЕРБ, ДПС и ВМРО, които подкрепиха решението за преговорите със САЩ.    "Не мислете, че искам да купуваме руски изтребители. Не трябва абсолютно нищо да се купува от Русия, след като сме членове на НАТО", каза още лидерът на НФСБ.   За отношенията в управляващата коалиция и в "Обединените патриоти"   "Има нарушения на коалиционното споразумение на управляващите", каза Симеонов и добави, че нарушенията са кадрови, но не даде повече информация.    Симеонов каза още, че в "Обединените патриоти" вече се водели разговори за общо явяване на евровота, но те се водели между ВМРО и НФСБ. "Атака" не присъствали.    Той каза още, че думите на лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов, че " "циганите станаха изключително нагли"  след инцидента в пловдивското село Войводиново, са извадени от контекста.    "Естествено, че думите на Каракачанов бяха извадени от контекста, естествено, че той има предвид конкретната група, която е извършила престъплението. Ние имаме познати и членове, които са цигани, които работят, образоват децата си. Какво ще стане, ако сложим кръст на целия етнос? Кой ще чисти София? Кой ще строи? Циганският етнос е в България трябва да се оправим с него и ще се оправим", каза Симеонов и добави, че протестите срещу Каракачанов са неоснователни.    По думите му ДПС играе роля в разделението между българи и цигани.

До часове става ясно ще има ли грипна ваканция за варненските ученици

https://petel.bg/Do-chasove-stava-yasno-shhe-ima-li-gripna-vakantsiya-za-varnenskite-uchenitsi__299354

Снимка Булфото Областната комисия за борба с острите респираторни заболявания и грипа във Варна ще заседава днес за пръв път през тази ...

Кола помете тийнейджър край Смолян, шофьорът избяга

https://petel.bg/Kola-pomete-tiyneydzhar-kray-Smolyan--shoforat-izbyaga__299353

Снимка МВР 15-годишно момче е било блъснато от лек автомобил в с. Барутин, шофьорът се издирва, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Смоля...

Задържаха шофьора, спретнал 200-километрова гонка с полицията тази нощ

https://petel.bg/Zadarzhaha-shofora--spretnal-200-kilometrova-gonka-s-politsiyata-tazi-noshh-__299351

Снимка Булфото Шофьорът на преследвания през нощта от полицията автомобил, който избяга, е бил задържан. Двамата му спътници - също. Мъж...

Парламентът обсъжда промени в закона за защита от вредното въздействие на химическите вещества и смеси

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249149

Парламентът обсъжда промени в закона за защита от вредното въздействие на химическите вещества и смеси
Парламентът ще гласува на първо четене промени в Закона за защита от вредното въздействие на химическите вещества и смеси. След това депутатите ще ратифицират международен договор. В програмата беше включено и изслушване на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за политиките на министерството за подобряване на връзката на

Възможно ли е чудото втори референдум

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7248640

Възможно ли е чудото втори референдум Британските граждани вече са толкова по-добре информирани, колкото подведени бяха при първия референдум Brexit лошо се препъна. ЕС едва ли ще направи отстъпки за едно ново споразумение, което да получи мнозинство в Лондон. #Wild Brexit е изключително травматично решение - и за Обединеното кралство, и за Европа.

Хванаха 20-годишна да шофира край Варна след употреба на наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=389532

Млада жена е засечена да шофира след употреба на забранени вещества, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 15 януари, около 14:05 часа, в гр. Девня, при извършване на полицейска проверка на лек автомобил с водачка Д.С.

Европарламентът настоя всички страни "незабавно" да ратифицират Истанбулската конвенция

https://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/2019/01/17/3376123_evroparlamentut_nastoia_vsichki_strani_nezabavno_da/?ref=rss


Европейският парламент осъжда насилието и дискриминацията, основани на пола, нарушенията на върховенството на закона и езика на омразата в оценката си на основните права в ЕС през 2017 г., предаде пресслужбата на институцията.<br />В незаконодателна резолюция, приета в сряда с 390 гласа "за", 153 "срещу" и 63 "въздържал се", евродепутатите призовават институциите на ЕС да оценят ефективното спазване на върховенството на закона от държавите членки и осъждат...

Главният секретар на МВР за гонката тази нощ: Шофьорът на преследвания автомобил е избягал

http://nakratko.bg/category/60/169756/


Шофьорът на преследвания през нощта от полицията автомобил е избягал, задържани са двамата му спътници. Това съобщи пред bTV главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Както ви съобщихме вече гонката е започнала към 2:40 ч.

Владимир Путин пристига на посещение в Сърбия

http://www.struma.com/bulgariya/vladimir-putin-pristiga-na-poseshtenie-v-surbiya_144465/

Той ще се срещне с държавния глава на западната ни съседка Александър Вучич

Руският президент Владимир Путин пристига на посещение в Сърбия.

Той ще се срещне с държавния глава на западната ни съседка Александър Вучич. Очаква се двамата да обсъдят широк кръг от въпроси, сред които ситуацията в Косово.

Вчера Москва призова Белград и Прищина да не предприемат действия, нарушаващи международното право.

Путин и Вучич ще засегнат и темата за продължаването на газопровода "Турски поток" към Сърбия. В руската делегация ще бъдат президентът...

Продължава

Да помогнем на Калоян да пребори коварната болест

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/da-pomognem-na-kaloian-da-prebori-kovarnata-bolest-2142686

Това е историята на Калоян – едно смело младо момче, което има нужда от помощ в борбата с рака. През 2016 година Калоян  е диагностициран с рядкото заболяване Сарком на Юинг. Болестта засяга органите на малкия таз.
 
Със своя силен и несломим дух и с помощта на добри

Депутат на Патриотите се закани да съди Веселин Марешки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputat-na-patriotite-se-zakani-da-sydi-veselin-mareshki-2142697

Депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди се закани да съди Веселин Марешки.

"Ще съдя Веселин Марешки за клевета, а когато спечеля делото ще даря парите за изграждане на паметник на Тодор Александров в Пловдив", обяви в кулоарите на парламента народният предс

Маскирани нападнаха собственик на обменно бюро в Петрич и отмъкнаха 100 000 лв.

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/maskirani-napadnaha-sobstvenik-na-obmenno-biuro-v-petrich-i-otmyknaha-100-000-lv-2142689

Маскирани нападнаха собственик на обменно бюро в Петрич и отмъкнаха 100 000 лева.

Грабежът е извършен на 16 януари, около 21:45 ч. 47-годишен мъж от Петрич е бил напръскан със спрей в лицето от четири неизвестни за него маскирани лица, които, след уп

Шофьор блъсна ученик и избяга, полицията го издирва

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/shofior-blysna-uchenik-i-izbiaga-policiiata-go-izdirva-2142687

15-годишно момче е било ударено от кола, след което шофьорът натиснал газта и изчезнал, съобщиха от пресцентъра на полицията в Смолян.

Инцидентът е станал на 16 януари, около 7.00 ч. в с.Барутин, община Доспат. Момчето се е движило по уличното платно и при уд

Расте драстично броят на болните във Варна

http://www.varna24.bg/news/842601.html

За първите два дни на тази седмица броят на болните във Варна е два пъти повече спрямо същия период ...

Обир като на кино! Маскирани напръскаха със спрей петричанин и отмъкнаха 100 хил.лв.

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%80-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b8%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d1%8a%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%85/

Две чанти с валута бяха откраднати от 47-годишен петричанин. Вчера вечерта около 21:45 часа на в гр.Петрич, 47-годишен мъж е бил напръскан със спрей в областта на лицето от четири неизвестни за него маскирани лица.
Нападателите със сила му отнели две чанти, съдържащи валута на приблизителна стойност около 100 000 лева и лични документи.
След обира маскираните са се оттеглили в неизвестна посока с лек автомобил. За случая е уведомена ОП-Благоевград. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Материалът Обир като на кино! Маскирани напръскаха със спрей петричанин и отмъкнаха 100 хил.лв. е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Как се става собственик на плаж на първа линия за 5000 лв.?

http://www.cross.bg/dyuni-zemya-zemedelska-1594088.html

/КРОСС/ Вчера от екоинспекцията измериха, че багерите са унищожили над декар от дюната на къмпинг „Смокиня". В същото време проверка на "24 часа" показа, че собственикът на парцела,който е и собственик на каравана, чиято гледка е била скривана от дюната, се е сдобил с него за 5000 хиляди лева. Освен това, пясъчните дюни са били вписани като земеделска земя. При нас природната забележителност местност „Каваци" е обявена за земеделска земя през 1984 година. Унищожени са дюни от трите типа - бели, сиви и зараждащи се дюни. Най-голямото унищожаване е само в този имот, в който се намират три дюни от типа бели. Когато започва да се придвижда техниката, тя засяга и други дюни, каза в ефира на „Здравей, България" директорът на РИОСВ - Бургас инж. Тонка Атанасова. В ефира на„Здравей, България" журналиста Слави Ангелов коментира, че нищо не го учудва, тъй като това са общини, в които корупцията е по-силна от гравитацията и може всичко да се развие по всякакъв начин. Това е земя за оран, 10-та категория. Там не се случва нищо нормално. Не е нормално частно лице да може да притежава дюна, коментира журналистът.  

Първият Исторически парк в света отваря врати край Варна тази пролет

http://varnautre.bg/2019/01/17/101289/%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba-%d0%b2-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b0

Мащабният проект е своеобразно пътуване назад във времето през различни епохи от развитието на човешката цивилизация, случили се по нашите земи Замислен като мащабен комплекс, разположен в завършения си вид на над 500 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк предлага на българските и чуждестранни посетители интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката […]

Деца и младежи от Дневен център „Зорница“ се запознаха с български традиции и обичаи

http://www.struma.com/obshtestvo/deca-i-mladeji-ot-dneven-centur-zornica-se-zapoznaha_144464/

Децата и младежите от Дневен център „Зорница“ се запознаха с български традиции и обичаи. Инициативата беше организирана от НПО Клуб „Активна сигурност“ , с подкрепата на Община Благоевград.

Пред децата и младежите беше прожектиран кратък филм, свързан живота и делото на българските хайдути. Те се срещнаха и с представители на Сдружение „Хайдути“, които бяха облечени с автентични народни носии. Освен своеобразния урок по история,който получиха...

Продължава

ПЪЛЕН АБСУРД: Болницата в Ямбол - от павилионен тип, местят пациенти с колички насам-натам

https://pik.bg/пълен-абсурд-болницата-в-ямбол---от-павилионен-тип-местят-пациенти-с-колички-насам-натам-news812429.html

ПЪЛЕН АБСУРД: Болницата в Ямбол - от павилионен тип, местят пациенти с колички насам-натам

Оплаквания от областната болница в Ямбол за трудности при транспортирането на пациенти от едно в друго отделение. Болницата я Ямбол е от "павилионен тип”, т.е. сградите в болницата са отдалечени една от друга. Болните се транспортират с риск да изпаднат от количката или носилката.

Само преди дни, заради дупките в двора, санитар едва не обръща пациент с количка при преместване от едно отделение до друго в ямболската болница.

“За да ме докара до тук, само ми каза: "Дръж се, дръж се моля, те, за да не те обърна да те пребия. И по това надолнище, човекът направо трепери”, разказва пред Нова телевизия пациентката Дафина Илиева. 75-годишната жена е с множество заболявания и непрестанни болки. Дупките по терена ги засилват допълнително.

Заради дупките имало дори и инциденти с болни, споделили санитари. Теренът е истинско предизвикателство и за самите санитари и медицински работници.

„Транспортирането не е лесно и не само тук, по целия път е така, макар че е нов, но и той е нагънат”, разказва Марина Терзиева, медицинска сестра „Спешно отделение“.

Директорът на болницата казва, че са правили ремонт на дупките миналата година. „Много е трудно, виждате, болницата е „павилионен“ тип с 32 дка двор”, обясни д-р Панайот Диманов, директор МБАЛ „Св. Пантелеймон“ Ямбол.

На тези 32 декара са разположени 17 сгради на различните отделения, строени преди повече от столетие.  Авариите и ремонтите са ежедневие, разказва още директорът. Пари за дупките на този етап няма. В болничното заведение с приоритет се ремонтират многото сгради на отделенията, а не двора, обясни директорът.

Паси: На британците беше продаден тежък наркотик, Брекзит ще ги лиши от Гибралтар

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/pasi-na-britantcite-beshe-prodaden-tezhak-narkotik-brekzit-shte-gi-l-695663.html

На британците беше продаден много тежък наркотик, който предизвиква халюцинации. И в момента британската нация халюцинира. Те мислят, че ако скочат от небостъргач, ще могат да полетят. Но няма как да се случи. 

Това коментира бившият външен министър Соломон Паси по повод ситуацията във Великобритания около Брекзит. 

Паси заяви, че има моменти на просветление и има трезви гласове, които искат "да изваят британското общество от тази наркоза", но и те са попаднали в плена на референдума за излизането на страната от ЕС. 

Това ще бъде политическа трагедия, икономически хаос, каза още Паси за Брекзит. Ще има и териториални измерения, защото големият спор между Великобритания и Испания за Гибралтар вече ще бъде предрешен в ЕС в полза на Испания. Нищо чудно британците да загубят политически позиции и за Фолклендските острови, прогнозира бившият външен министър.

Хората, които продадоха този наркотик на Великобритания, ще трябва да понесат своята политическа отговорност, но за съжаление в живота не става така - плащат следващите поколения, смята Паси.

Причината за Брекзит според него се нарича популизъм. 

Крие ли нарочно община Асеновград информация от обществено значение?

https://www.actualno.com/asenovgrad/krie-li-narochno-obshtina-asenovgrad-informacija-ot-obshtestveno-znachenie-news_716671.html

Община Асеновград закупува терен, подготвяйки го за изграждане на стадион, в село Нови Извор. Запитвайки градската управа за повече подробности по темата, екипът на Actualno.com остана изненадан от отговора. Оказва се, че всъщност само е взето решение на Общинския съвет да се закупи земята. И няма значение, че в докладната записка пише за "изграждане на стадион", към момента това е само намерение, неподкрепено с идея или проект как да бъде реализирано. Не е ясно какви конкретни дейно

Китай втори в света по приходи от туризъм за последните 7 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249144

Китай втори в света по приходи от туризъм за последните 7 годиниОт 2012 г насам Китай успява да запази второто си място в света по приходи от туризъм, отстъпвайки единствено на САЩ, предаде bulgarian.cri.cn. Очаква се тази година да опази позицията си благодарение на стабилния ръст на туристически пазар през 2018 г, се посочва в доклад съставен от Международната федерация на туристическите градове и Центъра за

25-годишната Калина убита по особено жесток начин

http://www.varna24.bg/news/842603.html

Продължава разследването на жестокото убийство на млада жена в столичния квартал ...

В Struma.com! Трафик на хероин в основата на мащабната акция в петричкото сео Тополница! Задържани са 50 килограма в Хасково, Огнян Атанасов и компания част от канала....

http://www.struma.com/krimi/v-struma-com-trafik-na-heroin-v-osnovata-na-mashtabnata-akciya_144463/

След сигнал до Struma.com, прикрепен с подписка, в която около 60 души от село Ощава се оплакват от кметския наместник на селото Ташев, кметът на Кресна Николай Георгиев извърши проверка. Struma.com предостави документа с автентичните подписи на хората и Н. Георгиев пое ангажимента в сряда /вчера / да направи проверка по сигнала ни.. Веднага след проверката кресненският градоначалник ни изпрати поискания отговор. Публикуваме го без намеса:

Във връзка с изнесената в Struma.com статия,...

Продължава

Кметът на Банско: Решението на съда спъва инвестициите в зимния туризъм

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kmetyt-na-bansko-reshenieto-na-syda-spyva-investiciite-v-zimniia-turizym-275452/

Георги Икономов очаква застой в развитието на зимния курорт след като ВАС отмени окончателно промените в плана за управление на Национален парк "Пирин"

Теория на конспирацията след сигнал до Struma.com! Кметът на Кресна направи проверка на оплакване от жители на с. Ощава и лъсна "Злосторник", измислил обвинения срещу кметския наместник и подвел 60 души

http://www.struma.com/obshtestvo/teoriya-na-konspiraciyata-sled-signal-do-struma-com-kmetut-na-kresna_144462/

Вярно ли е, че Т. Спасов е подвел хората да се подписват на празен лист?! Кой излъга?! Хора от селото или инициаторът на подписката?

След сигнал до Struma.com, прикрепен с подписка, в която около 60 души от село Ощава се оплакват от кметския наместник на селото Ташев, кметът на Кресна Николай Георгиев извърши проверка. Struma.com предостави документа с автентичните подписи на хората и Н. Георгиев пое ангажимента в сряда /вчера / да направи проверка по сигнала ни.. Веднага след проверката кресненският градоначалник ни изпрати поискания отговор. Публикуваме го без намеса:

Във връзка с изнесената в Struma.com статия,...

Продължава

Марешки: Изборът на нови изтребители е най-големият грабеж в целия преход

https://www.actualno.com/politics/mareshki-izboryt-na-novi-iztrebiteli-e-naj-golemijat-grabej-v-celija-prehod-news_716682.html

"Ние от „Воля” сме последователни, оценили сме, че изборът на нови изтребители за армията в момента е най-големият грабеж в целия преход, може би и в цялата история на България, грабеж на български пари, изкарани от българските граждани, които ще се харчат за ненужни железа." Това каза лидерът на партия „Воля” Веселин Марешки в интервю за bTV. "За да дадем 2%, когато те са били 1% за отбрана, този един процент управляващите казват, той идва

Кабинетът на Тереза Мей оцеля при вота на недоверие

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-на-Тереза-Мей-оцеля-при-вота-на-недоверие_l.a_i.768421_at.1.html

Премиерът Тереза Мей остана на поста си, но победата ѝ е горчива - 306 депутати от общо 650 гласуваха против нея, демонстрирайки за пореден път...

Марешки: Покупката на изтребители е грабеж, харчат парите ни за ненужни железа

https://offnews.bg//politika/mareshki-pokupkata-na-iztrebiteli-e-grabezh-harchat-parite-ni-za-nen-695661.html

Изборът на нови изтребители за армията в момента е най-големият грабеж в целия преход, може би и в цялата история на България, грабеж на български пари, изкарани от българските граждани, които ще се харчат за ненужни железа. Това каза лидерът на партия „Воля” Веселин Марешки в сутрешния блок на бТВ.

"За да дадем 2 процента, когато те са били 1 процент за отбрана, този един процент управляващите казват, той идва от въздуха. Той не идва от въздуха, ние го вземаме от пенсиите, здравеопазването и от полицаите и го даваме за самолетите, това е тяхната лъжа", заяви Марешки.

"Когато не гласувахме за тази сделка, ние защитихме българския интерес, а не някакви чужди интереси", каза още той.

Според лидера на „Воля” вчера по време на дебатите са станали ясни няколко неща - лобизмът на БСП за "Грипен", защото те са казали, че са „за” превъоръжаването на армията, но с тези самолети, а са против, ако самолетите са F-16.

Също така според Веселин Марешки е излязла наяве коалицията между ВМРО и ДПС, за която той говори от дълго време. Според него правителството ще закупи F-16, за да оцелее.

"Още през декември 2017 година в речта на Борисов стана ясно, че осемте "Кугър"-а не летят. Така ще стане и с F-16, те ще си останат паметници, тъй като издръжката за тях е по-скъпа, отколкото може да си позволи държавата", коментира лидерът на "Воля".

Парламентът одобри правителството да преговаря със САЩ за F-16 с гласовете на ДПС. Патриотите бяха разделени при гласуването – 14 гласуваха "против”, а 11 – "за”. Проекторешението бе прието с гласовете на 130 народни представители, 84 бяха "против" и нито един "въздържал се".

Сръбският вестник "Блиц": Рамуш Харадинай не е добре дошъл в Белия дом

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249142

Сръбският вестник "Блиц": Рамуш Харадинай не е добре дошъл в Белия домКосовският премиер Рамуш Харадинай не е получил виза за САЩ, с което е отказано участието му на Молитвената закуска във Вашингтон и това е ясен знак, че САЩ са готови на конкретни стъпки в случай, че Прищина остане на позицията си и не отмени митата от 100 процента върху стоките от Сърбия, пише белградският вестник "Блиц", цитиран от БТА.

Ципрас оцеля след вота на доверие

https://offnews.bg//sviat/tcipras-otcelia-sled-vota-na-doverie-695662.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели вота на доверие в гръцкия парламент, което проправя пътя към ратифициране на Преспанското споразумение, информира БТА.

Правителството получи подкрепата на 151 депутати в 300-членния парламент.

Ципрас поиска вот на доверие в неделя, след като министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на по-малкия коалиционен партньор в правителството, националистическата партия Независими гърци, подаде оставка в знак на протест срещу споразумението.

Доценти в сериозен спор дали противогрипните ваксини са ефективни

https://www.actualno.com/health/docenti-v-seriozen-spor-dali-protivogripnite-vaksini-sa-efektivni-news_716677.html

Ефективни ли са противогрипните ваксини? Според доц. Андрей Чорбанов, завеждащ отделението по имунология към БАН, противогрипните ваксини не са ефективни. Ако бяха, щеше всички европейци да се ваксинират на 100%, каза той. И посочи, че ЕК още дава милиони за разработване на ефективна ваксина срещу грип. Доцентът изрично подчерта, че не такъв е случаят с ваксината против морбили и въобще задължителните ваксини, като каза, че горещо препоръчва тази имунизация. Това, което е особено при противогр

Американските изтребители са стратегическият избор на България, заяви Йордан Цонев

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/17/3376122_amerikanskite_iztrebiteli_sa_strategicheskiiat_izbor/?ref=rss


Американските изтребители са стратегическият избор на България. ДПС постави първа въпросът за НАТО, а от 90-та следваме пронатовски курс и не трябва да има лицемерие. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в ефира на "Нова телевизия". Поводът е подкрепата на партията за вчерашното решение на парламента да възложи на кабинета да проведе преговори с правителството на САЩ за нов тип боен самолет Ф-16.<br /><br />"Покупката на нови изтребители не е търговска...

Нарушение в НИМХ от 2016 установила проверка

http://www.moreto.net/novini.php?n=389576

От образователното министерство установиха нарушение в управлението на Института по метеорология и хидрология. Нарушението е в периода от началото на 2016-а до средата на 2017 година. Институтът е на подчинение на просветното ведомство от 1 януари по желание на неговите служители.

САЩ разследват Huawei за кражба на търговски тайни

https://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/sasht-razsledvat-huawei-za-krajba-na-tyrgovski-taini-275448/

Междувременно германското правителство се колебае дали да ползва оборудването на компанията за своята 5G мрежа

Затвориха цигарената фабрика в Благоевград, 200 души остават без работа

http://www.cross.bg/horata-blagoevgrad-rabota-1594086.html

/КРОСС/ Фабриката на "Булгартабак" в Благоевград спира работа, но все още няма ясна позиция дали е временно. От над 2 000 служители преди години, в момента в предприятието са останали около 200 души. Преди няколко дни на тях им е било съобщено, че трябва да подадат предизвестия за напускане, с мотива, че няма достатъчно работа. Как ще се отрази това на икономиката в града? Подробностите потърси в Сутрешния блок на БНТ1 от Ирина Николова. Очаква се съкратените служители да получат между 4 и 5 брутни работни заплати в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение. Към момента няма официално становище от "Булгартабак" дали заводът в Благоевград прекратява дейност. Централните синдикални организации не са получили официално уведомление за намеренията на работодателя, сигналите са подадени от хората, работещи в цигарената фабрика. Според председателя на Тютюневата федерация към КТ "Подкрепа" - Юли Манойлов, закриването на най-голямото предприятие ще се отрази сериозно на икономиката в града. За хората означава едни следващи тежки месеци, години, докато хората намерят някаква нова работа, докато намерят ново поприще. Защото тютюневият бранш, хората, които са свързани с него, са тесни специалисти, които са работили дълги години само в тази професия

НИМ удължава изложбата на значими археологически находки, направени през 2018-а

http://www.cross.bg/napraveni-otkritiya-arheologicheski-1594085.html

/КРОСС/ През изминалата 2018-та г. бяха направени значителни археологически открития - златни и сребърни монети, пръстени, обеци, накити, обкови и пр., както и уникален оловен печат на императрица Ирина-Йоланда, втората съпруга на император Андроник II Палеолог. Поради изключителния интерес към изящните древни предмети и културни ценности, открити от археолозите на Националния исторически музей /НИМ/ експозицията се удължава до средата месец февруари, съобщават от НИМ. Забележителните ценни находки бяха направени на територията на цялата страна - по Черноморското крайбрежие, в Родопите, в Централна Северна и Северозападна България, в Плана планина, Витоша, Карловската котловина, Тракийската низина, София.Изложбата, озаглавена "Археологическите открития на Националния исторически музей. Обекти, съкровища и проучватели през 2018 г." е разположена в Кръглата зала на музея.    

Всички говорят за него! Топ журналистът Божидар Стоилов с добро дело, вижте какво направи …

http://regiona.bg/%d0%b2%d1%81%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d1%8f%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%b3%d0%be-%d1%82%d0%be%d0%bf-%d0%b6%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a/

Топ журналистът Божидар Стоилов от Благоевград дари над 100 книги на изгорялото читалище в гърменското село Скребатно.Рано сутринта днес той занесе два чувала с книги и ги предостави на кмета на селото.

В Скребатно започнаха да пристигат книги, дарени от хора и институции от цялата страна, за да възстановят изгорялата библиотека. В първите часове на 9 януари пожар опустоши читалището и кметството, изгоряха над 3 000 книги. Медии и институции организираха дарителска кампания за възстановяването на библиотеката. До вчера пристигналите книги бяха 400, днес бяха дарени още 120. Новите книги се събират в музея на селото от кмета Даниела Пидева и читалищния секретар и уредник на музея Емилия Куйбишева,пише бгнес.

Вчера четири кашона с дарени книги пристигнали с междуселския автобус, други се даряват на място. „Само три от над трите хиляди книги са оцелели в огнения ад, благодарим на всички, които даряват”, казаха кметът Пидева и секретарят на читалището Куйбишева.
Оцелели са сборникът на Христо Ботев, както и произведения на Иван Вазов и Любен Каравелов.

 

Материалът Всички говорят за него! Топ журналистът Божидар Стоилов с добро дело, вижте какво направи … е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Визита на Euronews в Гоце Делчев предизвика гневни коментари във Facebook

https://www.actualno.com/blagoevgrad/vizita-na-euronews-v-goce-delchev-predizvika-gnevni-komentari-vyv-facebook-news_716655.html

В Гоце Делчев пристигнаха журналисти от Euronews, които имат за задача интервюират кмета Владимир Москов. Целта на посещението на европейските журналисти е свързана с отразяване на живота на българите след приемането ни в Европейския съюз. Интервюто се съсредоточава как една община реализира еврофондове и дали това се отразява на качеството на живот. Коментарите във Facebook обаче не закъсняха. Майки се обединиха против рекламата на кмета, като заявиха, че общината въобще не е толкова добре, ко

Валери Симеонов: Псевдоеколозите избързват с еуфорията си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249138

Валери Симеонов: Псевдоеколозите избързват с еуфорията сиПсевдоприродозащитниците избързват с радостта си от съдебното решение, което обрича Банско на вечни опашки пред единствения лифт. Аз ще инициирам промени в законодателството, които ще дадат възможност за развитие на зимния туризъм в планините., Туризвът е най бързият начин за вдигане на доходите. Не е нормално в България да има над 30 % защитени

Алексис Ципрас оцеля след вот на доверие в парламента

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/aleksis-cipras-ocelia-sled-vot-na-doverie-v-parlamenta-275450/

С това обаче трудностите за Ципрас тепърва започват, тъй като той трябва да намери начин как да ратифицира постигнатото с Македония споразумение за името

Гражданската конфискация е тоталитарен способ, който противоречи на правото и европейските принципи!

https://terminal3.bg/grazhdanskata-konfiskacija-e-totalitaren-sposob-kojto-protivorechi-na-pravoto-i-evropejskite-principi/

Президентът не наложи вето – въпреки надеждите на някои и опасенията на други – върху приетите по спешност поправки в антикорупционния закон /ЗИДЗПКОНПИ/ и на 3.01.2019г. той беше публикуван в Държавен вестник.

Приключи ли с това големия теоретичен спор, с решаващо значение за съдебната практика, за съобразността с Конституцията и правото на ЕС, на допустимостта на т. нар. гражданска конфискация, независимо от развитието и изхода на наказателния процес?

По отношение моделирането на съдебната практика по сега действащия закон и по висящите производства по отменения ЗОПДНПИ спорът изглежда за сега е приключил. В новата ал. втора на § 5 от ПЗРЗПКОНПИ изрично е посочено, че неприключилите производства по отменения ЗОПДНПИ се довършват по реда на действащия от януари 2018г. ЗПКОНПИ, а с новата алинея шеста на чл.153 на този закон също изрично е посочено, че не представлява пречка за надлежното упражняване на правото на иск за гражданска конфискация прекратяването на наказателното производство или влизането в сила на оправдателна присъда.

Ситуацията е прелюбопитна – крайно интересна от гледна конституционния  императив за разделение на властите, почиващ на теорията за разделение на властите. В правния мир остава да виси ТР № 4/ 2016г. на ОСГК на ВКС, с което  с мнозинство на гласовете / 35 на 11 / се приема точно обратното на това което урежда новоприетия ЗИДЗПКОНПИ от 3.01.2019г. Съгласно чл.130, ал.2 ЗСВ тълкувателните решения са задължителни за органите на съдебната и изпълнителната власт / към последната спада и КПКОНПИ /. Те обаче не могат да обвържат законодателната власт и никой не може да оспори правото й да приеме закон, който по своето същество отменя  акта на съдебната власт. При правоприлагането, органите на съдебната власт „ се подчиняват само на закона” / чл. 117, ал.2 КРБ /. Следователно, законът, като нормативен акт от най-висш порядък, е задължителен за правоприлагащите органи и те са длъжни да се подчинят на него, а не на задължителните указания съдържащи се в тълкувателното решение.

  Но, има все пак едно голямо НО, което не обезсмисля напълно тълкувателното решение на ВКС. И то е свързано с правото на съдебните инстанции да сезират КС и Съда на ЕС. Последното е факт със направеното преюдициално запитване от СГС по знаковото дело срещу Цветан Василев, което предхожда публикуването на ТР № 4/2016г. на ОСГК. Формулирани са шест въпроса, от отговора на които зависи дали ЗОПДНПИ / отм. / е съвместим с европейското законодателство. Няма никаква пречка към това искане на СГС да се присъединя и други съдебни инстанции, вкл. и ОСГК на ВКС, чието решение е бламирано с допълнението към действуващия ЗПКОНПИ. Отговор на този въпрос може да бъде получен и чрез сезиране на КС по реда на чл. 150 от КРБ. И тук има две възможности: 1. абстрактен нормен контрол от КС при сезиране от ОСГК на ВКС, който ще разреши противоречието между приетите допълнения към ЗПКОНПИ / отм. / и ТР № 4/ 2016г. на ОСГК. 2.сезиране във връзка с конкретен казус по исково производство висящо пред ВКС, с предмет: гражданска конфискация на имущество по ЗПКОНПИ[1].

Означава ли това война между институциите, по – точно: между съдебната и законодателната власт?

На политическо равнище действително се разрази ожесточена война, отразена в медиите чрез изказвания на представители на законодателната и изпълнителна власт и на юристи и общественици, които подържат становището отразено в ТР № 4/16г. ОСГК

Тълкувателното решение на ОСГК стана повод за остри нападки от страна на отделни представители на законодателната власт срещу най – висшата инстанция на съдебната власт – ВКС и най – вече срещу неговия председател Лозан Панов.

Обвинението е тежко: това тълкувателно решение грубо нарушавало принципа за разделение на властите, подменяло волята на парламента изразена в ЗОПДНПИ, осуетявало санкциите под формата на гражданска конфискация срещу множество лица и в крайна сметка  е сериозно препятствие държавата ефикасно да се  бори с корупцията и да възстанови справедливостта.

От трибуната на парламента бяха изречени тежки обвинения срещу председателя на ВКС като човек, който се поставя над закона и политиканства от високия пост, който заема в съдебната йерархия, в явна колизия с принципа за разделение на властите. В някои / жълти / медии / той беше наречен „ слуга на олигархията”. А по повод на преюдициалното запитване на СГС до съда в Люксембург се чуха още по – тежки квалификации срещу съдията, който го е направил и изобщо срещу съдийското съсловие.

Според председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, ТР 4/2016 ще доведе до прекратяване на няколкостотин производства за отнемане на незаконно придобито имущество и посочи като първи случай прекратяването на такова производство срещу Христо Бисеров.

От законодателната власт  реагириха незабавно с внасянето и разглеждането в спешен порядък на законопроект за допълнение към закона с изричния текст, че независимо от прекратяването на наказателното производство, гражданското производство  по иска за отнемане на незаконно придобито имущество продължава своя ход, което стана факт със спешното му приемане и отказа на президента да наложи вето.

Видни юристи, общественици, представители на неправителствени организации и други лица и институции твърдят, че откъсването на производството по гражданска конфискация от наказателната отговорност отваря пътя към произвол и нарушаване на правата и свободите на гражданите.

Получи се извънредно интересна от конституционна гледна точка ситуация. От законодателната власт твърдят, че с тълкувателното решение е подменена тяхната воля и е променен закона, същевременно, със законопроекта за допълнение към ЗОПДНПИ / отм. /, парламентът отменя решение на ОСГК, което е задължително за  съдебната власт, а даже и за изпълнителната, по приложението на закона. Налице е колизия между две власти: законодателна и съдебна, но това война между двете институции ли е?

Взаимни обвинения, в случая по – точно: обвинението от страна на представители на законодателната власт, че е нарушен принципа за разделение на властите, обаче не се оправдават от гледна точка на теорията за разделение на властите / балансът между тях е понятие на теорията, но не е конституционно дефиниран /.  Напротив, този случай е интересен прецедент за прилагането на този принцип. Разделението на властите не е абсолютно, то е разделение на държавната власт на три самостоятелни функции на тази власт, осъществявани от различни органи, които си взаимодействат и взаимно възпират. Иманентно съдържание на този принцип е системата на взаимен контрол и възпиране / cheks and balances /.  Тълкувателното решение на ОСГКВКС е нищо повече освен форма на такъв контрол. Постановяването на това решение не е израз на волунтаризъм – хрумване на председателя на ВКС или на група съдии, а е  императивно изискване на закона при наличие на противоречива съдебна практика. Процедурата по издаване на тълкувателно решение не е инициирана от Лозан Панов, а от състав на четвърто гражданско отделение на ВКС с определение № 399/ 07.08.2016г., на основание чл. 292 от ГПК, тъй като е констатирана противоречива съдебна практика по приложението на закона относно възможността производството по гражданска конфискация да продължи въпреки прекратяването на наказателното производство, на основание на което то е започнало. Председателят на ВКС няма друга възможност освен задължението което има по закон: да разпореди образуването на тълкувателно дело.

За председателя на правната комисия към парламента Даниел Кирилов – за разлика от някои депутати, медии и шефове на медии – е ясна тази азбучна истина и той призна, или изясни за непосветените, че ВКС има право да издава в този случай тълкувателно решение, но… „ не такова”. Той изглеждаше искрен когато заявяваше, че действително е бил изненадан от приетото с това решение принципно становище: повдигането на обвинение по лимитативно посочените в закона текстове на НК е абсолютна процесуална предпоставка за надлежното сезиране на КПКОНПИ и за гражданското производство за отнемане на незаконно придобито имущество. Според него, чл. 2 от ЗОПДНПИ достатъчно ясно казва, че „ производството по този закон се провежда независимо от наказателното или административното производство….”, а това се потвърждава от недвусмисления извод в решение № 3/13.10.2012г. по КД № 6/ 2012г., според който, за разлика от предходния Закон за отнемане в полза на държавата на имущество придобито от престъпна дейност, „ развитието и изходът на воденото наказателно производство престават да са решаващи за отнемането на имущество по гражданската претенция на държавата”. От тази негова, и не само негова, гледна точка противоположният извод в ТР 4/2016 г. ОСГК представлява флагрантно незачитане на волята на законодателя и на КС.

Изглежда, че той и тези, които споделят тази теза са напълно прави не само с изненадата си от това ТР, но и с възмущението, което предизвиква. Основанието е силно: не са спазва закона от тези, които са оправомощени и задължени да го спазват! В тази връзка, гласуваното по спешност допълнение към закона е своеобразен вот на недоверие гласуван от НС на част от съдийския състав на ВКС.

Теоретичният, с огромно значение за законодателството и съдебната практика, спор за допустимостта на гражданска конфискация без връзка с наказателна отговорност не може да бъде разрешен с мнозинство на гласовете в НС. Колкото и безспорни да им се струват на народните представители опорните точки съдържащи се в двата горепосочени цитата от ЗОПДНПИ / отм../ и в решението на КС, резултатът от този спор не е решен с допълнението към този закон. Това допълнение  е първосигнална реакция – резултат от твърде повърхностно и политизирано отношение към проблема, на което бяхме свидетели по време на разискванията в пленарната зала на НС, преобразила се в съдебна зала за провеждане на процес срещу тези, които не се съобразяват с волята на народните избраници.

Народните представители твърде скорострелно решиха, че юридически са по – грамотни от съдиите подкрепили тълкувателното решение. А прецедентът изискваше именно сега да се потърси помощта на Съвета по законодателство, за който неговият председател проф. Огнян Герджиков заяви, че е станал ненужен, защото не е търсен за  консултации, а той и колегите му са обезпокоени от качеството на законите, които се приемат и не желаят имената им евентуално да се свързват с подобно нормотворчество.

Поне две обстоятелства трябваше да ги предпазят от самонадеяността, че са абсолютно прави. На първо място, с чл.22, ал.1 от ЗОПДНПИ / отм./ е утвърден принципа, че производството по  закона започва след като лицето е привлечено под наказателна отговорност по лимитативно изброени състави от НК, в алинея втора и трета на същия текст също лимитативно са изброени изключенията от този принцип. Новоприетият с чл. 153, ал.5 в сега действащия ЗПКОНПИ текст, според който прекратяването на наказателното производство не е пречка за продължаване на гражданското производство, липсва в изброените изключения. Изключенията не могат да се тълкуват разширително и точно това е посочено в мотивите на ТР № 4/ 2016г. Този пропуск на законодателя е може би една от причините за противоречива съдебна практика, повод за ТР.  Но от много по – съществено значение е друг факт: ЗОПДНПИ / отм./ , публикуван в ДВ бр.38/ 18.02012г. и решението на КС № 13/ 13.10.2012г. са приети преди Директива 2014/ 42 ЕС от 3.04. 2014г.  за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност, която предвижда установяването на минимален стандарт за осъществяване на тези мерки. Тази директива е един от основните аргументи изтъкнати в ТР 4/ 2016г., за да се приеме обвързаността на гражданската конфискация с наказателната отговорност на засегнатите от нея лица. А в заключителния V раздел от решение № 13/ 13.10.2012г. на КС, което е основен стожер на аргументите за гласуваното допълнение на закона, изрично е подчертано:

„ Ако директива със съответен предмет бъде приета и влезе в сила, би възникнала нова правна ситуация, при което контролът по чл.149, ал.1 от Конституцията във връзка с чл. 249, ал.3 от Договора за Европейската общност би бил възможен.”

Дали  тази директива предвижда точно това, което е приело ОСГК, е въпрос от изключителна сложност и разглеждането му изисква много обстоен анализ, което изключва ударното законодателство, с което бяха приети коментираните допълнения. Този проблем изисква юридическа експертна оценка от най – висок клас, а не политически аргументи, сведени, в някой случаи, до обичайните обидни квалификации от трибуната на НС, а и не само там.

Това не би могло да стане в рамките на настоящето изложение, поради което само ще маркирам някои основни моменти.

Директивата въвежда понятието „ разширена конфискация”, което има допирни точки с чистата гражданска  конфискация, но не е идентично с нея., както и    „ престъпно поведение”, което също не е идентично с наличие на престъпен състав        / т.21 от съображенията  към директивата /. За установяване на „престъпно поведение”, според насоките и целите на директивата, „ достатъчно е съдът да разгледа баланса между вероятностите или да направи разумно предположение, че е в значителна степен по- вероятно въпросното имущество да е придобито чрез престъпно поведение, отколкото чрез други дейности”. И по – нататък следва израз, който е основен репер на гражданската конфискация, необвързана с наказателна отговорност: „ Фактът, че имуществото на лицето е несъразмерно спрямо законните му доходи, би могъл да бъде сред фактите, които дават основание на съда да направи извода, че имуществото е придобито чрез престъпно поведение”. Формулировката в чл. 23 от ЗОПДНПИ / отм./ за „обосновано предположение” като основание за образуване на производството по закона: „ обосновано предположение е налице, когато след проверка се установи значително несъответствие в имуществото на проверяваното лице” е огледален образ на тази постановка на директивата. До тук, изглежда, че адептите на гражданска конфискация необвързана с наказателния процес, имат пълно право.

Но следва пояснение: това несъответствие е САМО ЕДИН ОТ ФАКТИТЕ, които правят възможно прибягването до „разширена конфискация”, която, според чл.5 от диспозитива на директивата,  може да се извърши спрямо имущество „ принадлежащо на лице осъдено за престъпление” когато съдът констатира несъответствие между стойността на имуществото и законните доходи, което го води до убеждението / разумното предположение по терминологията на българския закон /, че то „е придобито чрез престъпно поведение”.  Очевидно е, че тази „ разширена конфискация” не е идентична с разбирането за допустимостта на гражданска конфискация, без осъдителна присъда, което е в основата на идеята / целта на закона / залегнала в ЗОПДНПИ / отм. /, според решение № 3/ 2012г. на КС и на  сега действащия ЗПКОНПИ. Това поставя въпроса за съответствието на тези закони с правото на ЕС, респ. за транспонирането на директивата – проблем за законодателстването ни, а също и за КС,който аз само  щрихирам, без каквито и да е било претенции за изчерпателност.

В сравнителноправен план, има примери на гражданска конфискация необвързана задължително – conditio sine qua non –  с осъдителна присъда. Тук не става въпрос за примерите от нашата история, които могат да се свържат с условията характерни за тоталитарно общество – отрицание на правова държава: глава III от ЗСГ и Законът за конфискуване на придобити чрез спекула и по незаконен начин имоти от 1945г. / ДВ бр. 76.04. 1945г. /. В тази връзка може да се спомене и Законът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобити имоти  / ДВ бр.18/ 25.04.1919г. /, приет като реакция на обогатяването на спекуланти натрупали богатства. за сметка на бедствията на народа в резултат на военната конюнктура през войните 1912 – 1918г.

Идеята / убеждението /, че трябва да има баланс между притежаваното имущество и законните доходи винаги е била повод за опити за нормативно уреждане на санкции спрямо лица, които не могат да докажат средствата за придобиването му –  т. нар. „ необяснимо богатство”, неразривно свързани с обръщане тежестта на доказване.  Още в по – миналия век е обнародван / ДВ. бр.13/ 18.05.  1895г./ „ Закон за преследване на незаконнообогатените чиновници”, според чл.1 на който всеки чиновник, „за който има подозрение е длъжен, ако му се поиска от надлежната власт, да оправдае обогатяването си като представи точна сметка с подробно посочване на източниците на това обогатяване”.  В англосаксонските правни системи, това обръщане на тежестта на доказване е често срещан способ за налагане на санкции – фискални, а даже и наказателни.

В най – опростения вариант те са свързани с неплащане на дължими данъци –  класически способ  за борба с американската мафия. „ Необяснимото богатство” не е феномен, който се вписва в представата за законност и общество, основано на върховенство на правото. Преходът от тоталитарно общество, в което правото на частна собственост беше отречено и тя беше сведена до   „ лична собственост”, към икономика на свободната стопанска инициатива, основана на частна собственост, беше съпроводен с шокиращо за обществото  явление: натрупване и демонстриране на богатства и имущества в  противоречие с всякаква икономическа логика и дори без притежателят им да е развил законно регламентирана икономическа дейност. Естествена беше реакцията, която достигна до най – високо равнище: НС реши да създаде Постоянна комисия по въпросите за борбата с престъпността и корупцията и приоритетно да  включи в законодателната си програма законите свързани с това..[1]Първият закон[2]в тази насока, който стана известен като Закон за кредитните милионери[3] беше внесен от депутата Ал. Каракачанов, изработен с моето експертно участие, имаше за цел да издири и да даде основание за санкциониране на лицата, които ограбиха банките чрез необслужвани кредити. Доколкото, тези неправомерни обогатявания от необслужвани кредити бяха частен случай от „необяснимите богатства”, подготвихме „ Закон за санкциониране на незаконно забогателите”, внесен в НС под № 854 – 01 -128 от 10.12.1998г., предвиждащ еднократно деклариране на имущества в големи размери и обръщане тежестта на доказване в производството за санкциониране. От моя страна, това беше опит да се провокират юристите в НС с проблема за „ необяснимото богатство”, защото Правната комисия, преименувана  в 38 НС в „ Комисия по правни въпроси и законодателство срещу корупцията” явно остана без предмет на дейност по втората съставка от наименованието си. Тогава, за пръв път, на заседание на тази комисия се развиха разгорещени дебати относно обръщане тежестта на доказване и възможността за гражданска конфискация. Законопроектът беше отхвърлен и становището на комисията, подписано от председателя – покойният Св. Лучников е мотивирано с това, че „ Конфискацията е вид наказание. Наказанието се налага за престъпление”[4]. Очевидно, това свеждаше възможността за конфискация само в рамките на наказателния процес.

Мненията еволюираха, дори до обратна насока. По това време проблемът за „ необяснимото богатство” беше в центъра на обществения интерес / Уви, продължава да бъде! Което означава, че е неразрешен. /  . Правосъдният министър – покойният Васил Гоцев в едно интервю[5] сподели идеите, които евентуално ще залегнат в готвения от дълго време законопроект за отнемане на незаконно придобито имущество. Според него, „конфискацията не е погребана идея”, тя ще се прилага като    „ паралелен закон”, „ тогава, когато престъпление не може да се докаже”, в наказателния процес . В това интервю той отбелязва, че е ползван „предимно италианския опит”, но много се говореше и за успешния ирландски модел. Очевидно, всички постановки са били много спорни, защото този законопроект не стана факт по време на мандата на правителството на Иван Костов и на 38 НС. Чак през 2005г. беше приет първия Закон за отнемане в полза на държавата на имущество придобито от престъпна дейност / ДВ. бр.19/ 2995г./, известен като „ Закон Петканов”, който предвиждаше конфискация на имущество със значителна стойност , за което може да се направи основателно предположение, че е придобито пряко или косвено от престъпна дейност, установено в производство, което по своя характер е гражданско, но към него може да се пристъпи само след влязла в сила осъдителна присъда / чл. 27, ал.2 /.

Това беше в синхрон с континенталните европейски правни уредби, според които конфискацията е допустима само като резултат от завършен с осъдителна присъда наказателен процес. Резултатите от този закон бяха плачевни – комисията „ Кушлев”, която трябваше да го приложи, беше обвинена, че не е заработила високите заплати, които си е гласувала. След приемането на България в ЕС се засили външния натиск да се вземат сериозни мерки за противодействие на корупцията, особено по високите етажи, и в частност – за такива срещу „ необяснимото богатство”, който съчетан с  общественото възмущение постави на политическата сцена като проблем от първостепенна важност, от който зависи влизането ни в „ Шенген”, отпадането на мониторинга,  привличането на чуждестранни инвестиции чрез създаването на нормална икономическа среда и изобщо – на превръщането ни в нормална европейска правова държава. Той зае централно място в политическата риторика, доведе до разнообразни, шумно рекламирани партийни програми и на законодателни инициативи, в рамките на които  беше и дългата сага за ревизиране на „Закона Петканов”. То беше реализирано в работата по „Закона Попова”, в четвъртия вариант на който, беше лансирана идеята за гражданска конфискация без наличие на осъдителна присъда[6]

Приетият през 2012г. ЗОПДНПИ , след няколко години беше заменен, след ожесточени спорове, със сега действащия ЗПКОНПИ, принципната разлика на които в сравнение със закона „ Петканов” е, че отговаряха на концепцията за гражданска конфискация, без тя да се предхожда от влязла в сила присъда. Това е добре изяснено в мотивите към законопроектите, в мотивите на решение на КС № 13/ 2012г. и в ОМ на 11 съдии неподписали ТР № 4/ 2016г. на ОСГК. Според тях, привличането на дадено лице като обвиняем по лимитативно изброени текстове на НК е само гаранция, че процедурата по закона няма да може да бъде насочена „ срещу всеки български гражданин, при когото е установено значително несъответствие в имуществото”, а само срещу такива, които са привлечени като обвиняеми по тези текстове.  То е отговор „ на опасенията за злоупотреба и произвол на Комисията, като се обвърже началният момент на производството с акт на държавен орган, напълно независим от тази комисия, постановен по ред и условия предвидени в закона”.

Точно тази ГАРАНЦИЯ обаче не сработи и опасенията, че новосъздаденият свръх – орган: КОНПИ, а по сега действащия закон – КПКОНПИ, обединяващ няколко различни по своята характеристика органи, ще злоупотребява с правомощията си до степен на произвол, в много случаи се оправдаха.

По англосаксонските правни системи се прилага гражданска конфискация, но те осигуряват при правоприлагането чрез съдебните прецеденти, плод на вековни традиции, висока степен на защита правата на  гражданите.  У нас положението е точно обратното: правоприлагащите органи още са  в плен на нагласи от едно неизживяно тоталитарно минало.  Те са особено характерни за нашата прокуратура, за която, за кой ли път, ни се напомня от Венецианската комисия и от много други европейски институции, че е  нереформиран остатък от съветската правна система. Несигурна гаранция срещу злоупотреби и произвол е изискването производството по отнемане на имущество, при което е установено значително несъответствие със законните доходи, само да започва след привличане като обвиняем на проверяваното лице. Свидетели сме на много показни, шумно оповестени обвинения, които пропаднаха и на още по – многобройни, публично известни  случаи  на придобивания на крупни материални активи, без икономическа логика, за които е налице повече от основателно съмнение за корупционни практики, които остават без обвинения, доказателство не само за  сериозни дефицити, но и за опасни за обществото залитания в дейността на прокуратурата.  Ако обвинението срещу един районен кмет се счита за емблематично в борбата срещу престъпността и корупцията във високите етажи на властта, а скандалните придобивания, които засягат цялото общество се оказват „ чисти като сълза”, няма как да не  се породи „основателно съмнение” за избирателен подход на обвинителната власт и използването й за цели несъобразени с предназначението й, или по – откровено казано: за политически цели.

Взаимодействието й с един хипертрофиран орган, с функции далеч надхвърлящи  задачата да се установи несъответствието между имущество и законни доходи, в някои случай буди реминисценции / естествено много пресилени, защото сега времето е друго,  все пак сме в Европейския съюз, а не в Съветския съюз / за симбиозата между Че Ка, създадена от Дзержински и прокуратурата на Вишински. Неизбежни бяха отрицателни обществени реакции. На институционално  ниво те бяха видни от противоречивата съдебна практика по приложението на двата последни антикорупционни закона, породена от задължението на съда да се съобрази и с правото на ЕС, резултат от което е и запитването до СЕС в Люксембург и ТР № 4/ 2016г. ОСГК. Необходимо е да се подчертае, че ЗОПДНПИ / отм. / се изработваше в периода когато се дискутираха принципите, които  залегнаха по – късно в директива 2014/ 42 ЕС и по препоръка на ЕК се обърна внимание на конфискацията като ефективен способ за борба за престъпността. Един от дискутираните варианти беше, че е допустима конфискация без предварително да е наложена присъда в завършен наказателен процес, но това беше само теза за дискусия. В ЗОПДНПИ / отм../, а по – късно и в действащия ЗПКОНПИ авангардно  / както се похвалиха някои /  беше възприета тази теза като принцип, без той да е регламентиран в утвърдена директива.  Съдиите подкрепили  ТР № 4/ 2016г ОСГК добре са мотивирали защо  ЗОПДНПИ / отм/ – по отношение на конфискацията без присъда – противоречи на Директива 2014/42 Е, за разлика от ОМ на малцинството, което  твърде лаконично, неубедително  приема, че въпросът за съответствието с директивата не бил във връзка с допустимостта на иска и  минималният стандарт установен с нея бил несъотносим към спора.

Напротив, именно на този въпрос – за съответствието на двата антикорупционни закона  с директива 2014/ 42 ЕС –  трябваше  да даде отговор българското правителство. Съгласно чл.12 от Директива 2014/ 42 ЕС, държавите – членки се длъжни да с съобразят с нея – да транспонират – във вътрешното си законодателство в срок до 4.10. 2015 г.

България не е дала задоволителен отговор на ЕК по този въпрос и е открита процедура за неизпълнение на задълженията й произтичащи от правото на ЕС.

Срокът за отговор / 08.12.2018г./ изтече, но не ми е известно дали той е даден и с какво съдържание. Много ми е любопитно дали той ще е в синхрон с признанието в мотивите към последните изменения на НК, където се посочва, че  с оглед на възприетият модел в нас, конфискацията да не се  основава задължително на влязла в сила присъда, „ каквото е едно от изискванията на Директивата”, „ настоящата уредба на национално ниво следва да бъде изменена и допълнена, така че да отговаря на изискванията на Директива 2014/ 42 ЕС”.

Едно ли говорим когато правим политически оцветени изявления за вътрешна консумация, а друго ли, когато трябва да дадем смислен, издържан отговор на компетентни хора и институции?

Политиката, която не е основана на правото, поне в ЕС, не е перспективна!

Автор: Петър Обретенов,
юрист с дългогодишен стаж. Бил е съдия и народен представител във Великото народно събрание, секретар на Съвета по законодателство към Министерството на правосъдието, парламентарен секретар на същото, зам.-председател на ЦИК. В момента е адвокат.

[1] Решение на НС за мерки  в борбата с престъпността и корупцията, ДВ бр. 119/ 12.12..97г.

[3] Закон за информация относно необслужвани кредити, ДВ. бр. 95 / 1997г.

[4] Според мен, законопроектът не предвиждаше конфискация, а имуществена санкция сходна с глоба в размер пропорционален на стойността на недоказаното със законен източник имущество, а освен това имаше еднократно действие: деклариране в срок и проверка за съответствие с платени данъци и доходи от правомерна дейност на имущества в особено големи размери / над 100 000 щ.д. /. Целта на закона трябва да се свърже с все още началната фаза, на „ необяснимо богатство” и в тази връзка е показателно едно от работните му заглавия: „Закон за легализиране на придобита собственост в особено големи размери”.

[5] Васил Гоцев „ Конфискацията не е погребана идея”, в-к „Труд”, 14.03.2000г.

[6] „ Конфискуват имоти без присъди”, в-к „ Труд” 18.11.2010г.

[1] Вж. решение № 3 от 5.04.2005г. по КД № 2/ 2005г. на КС.

Статията e препубликувана от правната медия De Fakto с нейно разрешение.

Промишлеността и услугите движат придобиването на дълготрайни материални активи във Варна

http://budnavarna.bg/43216-promishlenostta-i-uslugite-dvizhat-pridobivaneto-na-dalgotrajni-materialni-aktivi-vav-varna/

През 2017 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката на област Варна са 1 266.0 млн. лв. и в сравнение с предходната година се увеличават с 33.1%.

Това съобщиха от Териториално статистическо бюро-Североизток.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор – 597.6 млн. лв. и в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 275.2 млн. лева. През 2017 г. тези сектори заедно формират 68.9% от общия обем разходи за ДМА.

В сектор „Строителство” инвестициите за ДМА са 102.6 млн. лв. и са с 19.6% по-малко в сравнение с 2016 година.

През 2017 г. в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове се наблюдава нарастване на направените инвестиции в машини, производствено оборудване и апаратура, като относителният им дял нараства с 11.6 пункта в сравнение с предходната година.

Източник: moreto.net

Материалът Промишлеността и услугите движат придобиването на дълготрайни материални активи във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Близо 200 пътници блокирани на летището в София заради отменен полет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249132

Близо 200 пътници блокирани на летището в София заради отменен полетБлизо 200 пътници, които тази сутрин е трябвало да отпътуват от София за Барселона, останаха блокирани на летището заради отменен полет, съобщи bTV. Следващият възможен полет е в 15:30, което значи, че пътниците трябва да изчакат близо 9 часа, за да се осъществи полета им. "На всеки два часа ни дават храна и напитки.

Обидните вицове за секс са най-честият вид тормоз в системата на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249135

Обидните вицове за секс са най-честият вид тормоз в системата на ООНПроучване за сексуалния тормоз в широката система на ООН показва, че една трета от анкетираните са се сблъскали с поне един инцидент през последните две години, най-често обидни истории и вицове за секс, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Онлайн анкетата, проведена от консултантската компания "Делойт" през ноември,

Днес е Антоновден, наричан още Лелинден

http://www.varna24.bg/news/842596.html

Днес българската православна църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е ...

Видеонаблюдението в Благоевград ще бъде готово до средата на годината

https://www.actualno.com/blagoevgrad/videonabludenieto-v-blagoevgrad-shte-byde-gotovo-do-sredata-na-godinata-news_716663.html

Видеонаблюдението в Благоевград ще бъде готово до края на годината, съобщи кмета на града д-р Атанас Камбитов. Новината за поставяне на камерите, беше съобщена от общината в края на миналата година, като не беше уточнено с точност кога ще се случи това на практика.  Близо 440 000 лева от общинския бюджет са предвидени за инициативата, като видеонаблюдението ще обхваща голяма част от територията на града - както целия център, така и крайните квартали.  Центърът за наблюдение ще

Свикват днес комисията за борба с грипа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389584

Областната комисия за борба с острите респираторни заболявания и грипа във Варна ще заседава днес за пръв път през тази година. Това съобщи Янка Драганова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в морската столица за Moreto.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите подхващат вредното въздействие на химическите вещества и социалните услуги - гледайте НА ЖИВО!

https://pik.bg/извънредно-в-пик-tv-депутатите-подхващат-вредното-въздействие-на-химическите-вещества-и-со-news812408.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите подхващат вредното въздействие на химическите вещества и социалните услуги - гледайте НА ЖИВО!

След като вчера подкрепиха предложението на правителството да започне преговори за закупуването на изтребители и отхвърлиха ветото на президента върху промените в НПК, днес депутатите се заемат с вредното въздействие на химическите вещества и социалните услуги.

Гледайте на живо по ПИК TV!

 <--|piktvplayer|-->

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Жега в парламента - Марешки с брутална атака срещу Каракачанов и ВМРО (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

https://pik.bg/извънредно-в-пик-tv-жега-в-парламента---марешки-с-брутална-атака-срещу-каракачанов-и-вмро--news812408.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Жега в парламента - Марешки с брутална атака срещу Каракачанов и ВМРО (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

След като вчера подкрепиха предложението на правителството да започне преговори за закупуването на изтребители и отхвърлиха ветото на президента върху промените в НПК, днес депутатите се заемат с вредното въздействие на химическите вещества и социалните услуги.

"Тези дни станахме свидетели на опит заради краткотрайни и съмнителни вдигания на личен рейтинг да поставим да карта събдата и етническия мир в България, обявявайки, че заради едно престъпление 20% от българския народ са престъпници. Заради спадналия рейтинг на определени псевдо-политици, закратко попаднали в управлението на държавата, правят проблем, който никой не знае как може да се развие", каза от трибуната малко след началото на днешното заседание на парламента председателят на "Воля" Веселин Марешки.

Според Марешки, това можело да доведе до разпалване на етническа война.

"Такива като г-н Сиди, днес стана ясно, че са ходили негови хора да изнудват други хора. Хора, които са готови да направят престъпна група за продажба на българско гражданство", продължи с атаката срещу ВМРО той.

Марешки отново се позова на твърдението на бившия заместник на Красимир Каракачанов във ВМРО, а сега лидер на "Възраждане" Костадин Костадинов, че е била организирана престъпна група за продажба на българско гражданство.

"Заради двама-трима нехранимайковци да наричаме целия български народ крадци. Това не е повод да насторйваш едни български граждани срещу други български граждани. Можем ли да наречем другите българи, че се престъпници, защото едни нехранимайковци са продавали българско гражданство?", продължи Марешки.

"Той отправя лъжи и клевети. Говорим за един долен, клеветнически нагон, който демонстрира г-н Марешки", отговори на казаното от Марешки Искрен Веселинов от ВМРО.

След спокойна процедура, депутатите приеха с вредното въздействие на химическите вещества.

Гледайте на живо по ПИК TV!

 <--|piktvplayer|-->

През изминалото денонощие в страната са станали 18 тежки катастрофи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7249126

През изминалото денонощие в страната са станали 18 тежки катастрофиПрез изминалото денонощие в страната са станали 18 тежки катастрофи; ранени са 22 души, съобщава МВР. В София са регистрирани 30 леки и три тежки пътни произшествия. Трима са

Майката на Антония Петрова съобщи най-радостната новина

https://petel.bg/Maykata-na-Antoniya-Petrova-saobshhi-nay-radostnata-novina__299349

Мис България 2009 е родила. Антония Петрова - Батинкова е дала живот на момченце преди няколко часа днес. За щастливата новина съобщи майка...

Ученици благодариха на Димитър Николов за ваканцията с уникален колаж! Той вече е Супер Чичо Кмет!

https://petel.bg/Uchenitsi-blagodariha-na-Dimitar-Nikolov-za-vakantsiyata-s-unikalen-kolazh--Toy-veche-e-Super-CHicho-Kmet-__299346

Бургаските ученици благодариха по мил и изобретателен начин на кмета Димитър Николов за грипната ваканция, в която в момента са разпусна...

Кой превърна пясъчните дюни в земя за оран?

https://petel.bg/Koy-prevarna-pyasachnite-dyuni-v-zemya-za-oran-__299345

Кадър Нова тв Как земя, която е обявена в далечната 1984 година за природна забележителност, в един момент се оказва, че е земеделски парце...

В ефира: Току що съобщиха прекрасна новина за Антония Петрова. На именния си ден Мис България 2009 е родила...

https://petel.bg/V-efira--Toku-shho-saobshhiha-prekrasna-novina-za-Antoniya-Petrova--Na-imenniya-si-den-Mis-Balgariya-2009-e-rodila---__299344

Кадър: Нова Тв Антония Петрова е родила днес момченце на връх именния си ден. Новината съобщи току що Андреа Банда Банда в ефира на Нова Т...

Отложиха обявеното за днес спиране на водата във "Владиславово"

http://www.varna24.bg/news/842595.html

По технически причини обявеното за днес спиране на водоподаването в кв. "Владиславово" се ...

Най-големият исторически парк в света и у нас отваря врати тази пролет

http://www.cross.bg/istoricheski-park-epohi-1594091.html

/КРОСС/ Мащабният проект е своеобразно пътуване назад във времето през различни епохи от развитието на човешката цивилизация, случили се по нашите земи. Замислен като мащабен комплекс, разположен в завършения си вид на над 500 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк предлага на българските и чуждестранни посетители интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. На място ще бъде пресъздадено развитието ѝ, случило се по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство. Чрез различни интерактивни и сетивно-образователни формати Паркът ще предлага на посетителите досег с древни и антични култури, превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм и запълвайки нарастващото търсене за исторически забележителности в световен мащаб. Тематични занаятчийски курсове, исторически представления и филми, обучения в древни бойни и битови умения, конна езда, теоритични семинари, изложби и точни възстановки на обекти, предмети и начин на живот от миналото ще бъдат представени в петте исторически епохи на разположение на посетителите. Наред с тях са предвидени и традиционни места за отдих и хранене с ястия по автентични рецепти от антични времена, приготвяни само с натурални български продукти

Най-големият исторически парк в света и у нас отваря врати тази пролет

http://www.cross.bg/park-istoricheski-bulgariya-1594091.html

/КРОСС/ Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип в света ще отвори врати в България тази пролет. Замислен като мащабен комплекс, разположен в завършения си вид на над 500 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк предлага на българските и чуждестранни посетители интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. На място ще бъде пресъздадено развитието ѝ, случило се по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство. Чрез различни интерактивни и сетивно-образователни формати Паркът ще предлага на посетителите досег с древни и антични култури, превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм и запълвайки нарастващото търсене за исторически забележителности в световен мащаб. Тематични занаятчийски курсове, исторически представления и филми, обучения в древни бойни и битови умения, конна езда, теоритични семинари, изложби и точни възстановки на обекти, предмети и начин на живот от миналото ще бъдат представени в петте исторически епохи на разположение на посетителите. Наред с тях са предвидени и традиционни места за отдих и хранене с ястия по автентични рецепти от антични времена, приготвяни само с натурални български продукти

Редки и неочаквани видове птици преброиха край Варна

http://budnavarna.bg/43213-redki-i-neochakvani-vidove-ptitsi-prebroiha-kraj-varna/

Редки и неочаквани видове птици регистрираха участниците в 43-то преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Това е удовлетворението на стотиците доброволци, които излязоха през почивните дни, за да помогнат за отчитането на численостите на водолюбивите птици и състоянието на влажните зони у нас. Екипите от специалисти и доброволци са регистрирали присъствието на 6 посевни гъски, рядък зимуващ вид за България, белобуза и гривеста рибарки от района на Бургас, които се размножат в страната, но не е типично да остават през зимата. Сред редките зимни гости са преброените 7 сиви жерави, една кадифена потапница в река Дунав, както и два големи брегобегача. Изненадващо е наблюдението на две патици мандаринки, които произхождат от Източна Азия и вероятно са избягали от зоопарк.

Най-високите числености са регистрирани по Черноморското крайбрежие и река Дунав,където се намират и най-големите влажни зони в страната. По тези места са преброени 120 000 големи белочели гъски и 3500 от световно застрашените червеногуши гъски. Трите най-многочислени водолюбиви видове птици са: зеленоглавата патица, обикновената лиска и големият корморан. Високи са численостите и на големия гмурец и зимното бърне. Общата численост на установените видове птици при обработени около 70% от данните е 361 933 индивиди, докато през 2018 година са наблюдавани едва 130 000 индивиди.

Към интересните видове, които записаха участниците от Българското дружество за защита на птиците, Изпълнителната агенция по околна среда, Регионалните инспекции по околната среда и водите, ловни сдружения и други неправителствени организации са къдроглави пеликани, морски орли, тундрови лебеди, качулати корморани, големи черноглави чайки, звънарки и други. Сред установените зимуващи птици бяха и не малко видове, включени в Световния червен списък, като червеногушата гъска, кафявоглавата потапница, ледената потапница, тръноопашатата потапница, кадифената потапница и ушатият гмурец.

Студеното време, седмица преди провеждането на преброяването, увеличи числеността на зимуващите у нас водолюбиви птици, но и беше причина за замръзването на  много от водоемите в цялата страна. Обработените към момента около 70 на сто от събраните данни показват, че този януари птиците по нашите земи са три пъти повече, отколкото през по-топлата зима на миналата година. За пръв път тази година повечето от екипите, участвали в среднозимното преброяване, използваха мобилното приложение SmartBirds Pro за въвеждане на данните с помощта на таблети и смарт телефони, което позволи бързо и лесно да бъдат създадени записите и обработени данните. Данните, които се събират при всяко преброяване на зимуващите водолюбиви птици, са показател за промените в средата и това подчертава ролята на птиците като важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем. Присъствието на някои нетипични за зимата у нас видове птици може да се тълкува и като индикатор за промени в климата.

Източник: chernomore.bg

Материалът Редки и неочаквани видове птици преброиха край Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Да оцелееш на 9/11 и да загинеш при терор в Кения

http://clubz.bg/78356-da_oceleesh_na_911_i_da_zaginesh_pri_teror_v_keniq

Да оцелееш при атаката срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. и да загинеш 18 години по-късно при терористичен акт в Кения... Това се оказа съдбата на американския бизнесмен Джейсън Спайндлър, разказва CNN.

Спайндлър трябваше да навърши 41 години следващата седмица. Но се оказа, че е една от жертвите на терористичния акт в кенийски хотел преди дни. Въоръжени с пистолети и взривове мъже нахлуха в двора на хотелски комплекс с магазини в Найроби и убиха поне 21 души. Отговорност за терора пое исламистката организация Ал-Шабаб. Правителството на САЩ потвърди, че сред жертвите има и американски гражданин. Оказа се късметлията от зловещата атака в Ню Йорк...

Какво е правил американецът в кенийската столица? По думите на родителите му той е посветил живота си в помощ на другите чрез работата си като консултант в бизнес инвестициите. С това се занимава и основаната от него компания I-DEV International, която подпомага развитието на бизнес на нови пазари. Преди това Джейсън работи в Световния търговски център в Ню Йорк, разказва майка му Сара.

На 11 септември 2001 г., когато отвлечени самолети се врязаха в небостъргачите в сърцето на Ню Йорк в един от най-зловещите терористични актове в историята, Спайндлър малко закъснял за работа. И точно излизат от метрото на метри от сградите, когато те рухват. След това Джейсън  се присъединява към миротворческите сили в северно Перу, където помага на местни фермери да се организират в кооперации, за да станат конкурентни и да могат да продават продукцията си на по-големи пазари, обяснява майката.

Спайндлър работи като инвестиционен банкер в Salomon Smith Barney/Citigroup и като такъв помага на над 100 малки и средни компании да стъпят на развиващи се тепърва пазари, пише в биографията на младия мъж.

Той е възпитаник на Тексасския университет, а след това става доктор по право в Нюйоркския университет. 

"Тази трагична смърт е загуба не само за близките на Джейсън, но и за общността от хора, които са посветили живота си на това да подобряват живота на другите чрез социалната си инициатива", се казва в изявление на висшето учебно заведение.

Руски сенатор: Съдбата на договора за ракети със среден и малък обсег вече е решена

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249125

Руски сенатор: Съдбата на договора за ракети със среден и малък обсег вече е решенаСъдбата на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) вече е решена. Това заяви руският сенатор Алексей Пушков, пише "Росийская газета". Пушков стигна до този извод, след като САЩ обявиха датата, когато ще излязат от ДРСМО, посочва московският официоз. "САЩ няма да отстъпят от своето.

Валери Симеонов иска ракети, а не самолети

https://frognews.bg/novini/valeri-simeonov-iska-raketi-samoleti.html

„Защо не охранява България въздушното си пространство с ракети, както прави Турция?“ Това попита лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Валери Симеонов за решението за Пирин: Още няколко такива победи и България може да я няма

https://www.actualno.com/politics/valeri-simeonov-za-reshenieto-za-pirin-oshte-njakolko-takiva-pobedi-i-bylgarija-moje-da-ja-njama-news_716674.html

"Още няколко такива победи и България може да я няма. България е най-потърпевша от псевдоеколозите и псевдозащитниците на природата, те нито водят до опазване на природата, нито подпомагат развитието на регионалната икономика. В този случай ние зачеркнахме един цял регион. Сега той е лишен от този най-лесен и достъпен източник на доходи - туризма. Трябва да се промени Закона за горите, който е направен под под масирания диктат на тази група на Тома Белев, но поради нестабилната политическа

Полетът с деца: Таблет или блок за рисуване

https://www.dnevnik.bg/na_put/2019/01/17/3375625_poletut_s_deca_tablet_ili_blok_za_risuvane/?ref=rss


Полетите с деца са изпитание за самите тях, за родителите, за останалите пътници и за персонала на самолетите. Петгодишните и по-малките се нуждаят от стимули и повече възможности да се движат по време на цялото пътуване, докато еднообразните занимания бързо им омръзват. В резултат могат да започнат да се държат грубо и раздразнително.<br /><br />Британската компания за семейни пътувания Tots to Travel направи проучване сред родителите как взимат решения за пътуване и как се...

Как и защо Facebook решава проблема с фалшивите акаунти

https://www.avtora.com/kak-i-zashto-facebook-reshava-problema-s-falshivite-akaunti/

Вие Фейсбук потребител ли сте? Ако сте, тогава можете да се преброите сред глобална общност, която включва приблизително 2,2 милиарда други активни потребители месечно. Това е почти невероятно но вярно, особено като се има предвид, че става дума за активни акаунти. Но още по-ненормален брой е количеството фалшиви акаунти, които гигантът на социалните мрежи е изтрил през първото тримесечие на 2018 г . - 583 милиона...!За да си представите обема на всичко това, знайте че шестте най-популярни приложения за социални мрежи в САЩ, са с над 577 милиона активни месечни потребители. Това включва американските потребители на Facebook, Instagram, Facebook

Депутатите обсъждат изменението на закона за горивата

http://econ.bg/Новини/Депутатите-обсъждат-изменението-на-закона-за-горивата_l.a_i.768420_at.1.html

Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика ще обсъди законопроект за изменението на закона за...

Все повече гърци искат тестове за бащинство

http://varnautre.bg/2019/01/17/101286/%d0%b2%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%b3%d1%8a%d1%80%d1%86%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d1%89%d0%b8

Повечето заявления в лабораториите са направени от мъже, които са станали бащи, без да са женени, пише вестник Катимерини. Значителен процент, обаче, идвали от жени, които искат да разберат чие е детето, което носят. “Имахме случай с баща на три деца, който няма съмнения за бащинството на две от тях, но иска да знае, дали […]

От днес затварят за движение северното платно на бул."Съборни"

http://www.varna24.bg/news/842594.html

Във връзка със строително-ремонтни работи по бул. "Съборни“, в участъка от бул. "Вл. ...

Според Валери Симеонов е рано за еуфория след отмяната на плана за парк "Пирин"

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/01/17/3376121_spored_valeri_simeonov_e_rano_za_euforiia_sled/?ref=rss


Съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов обяви, че вчерашното решение на петчленен състав на Върховния административен съд да отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от Министерския съвет в края на 2017 г., ще засегне целия югозападен регион, който по думите му се изхранвал основно с туризъм. Пред БНТ той изрази мнение, че трябва да се промени законът за горите, защото "цяла България пъшка под игото...

Екшън като на кино: Полицията гони през половин България джигити с Пежо

https://offnews.bg//112/ekshan-kato-na-kino-politciata-goni-prez-polovin-balgaria-dzhigiti-s-695659.html

Екшън като на кино се разигра тази нощ в Централна България, съобщи БГНЕС.

Водач на “Пежо” не спрял на стоп палка на екип от КАТ в Стара Загора. Автомобилът тръгнал с висока скорост към изход на града, а полицаите го последвали. “Пежо”-то се качило на магистрала "Тракия" и поело в посока Пловдив. Екип на КАТ от Чирпан също опитал да го спре, но водачът не се подчинил и на техните сигнали.

През цялото време патрулите от Стара Загора преследвали беглеца, като на моменти скоростта достигала близо 200 км/ч. Преди да достигне Пловдив, автомобилът слязъл от магистралата и поел към Карлово. Подминал града и продължил в посока Казанлък, все още преследван от колата на КАТ от Стара Загора. Полицията в Казанлък завардила всички входове към града, но беглецът отново не тръгнал в очакваната посока. Колата се отклонила южно от Казанлък към селата Бузовград, Розово, Кънчево и Ръжена. Там полицаите успели да му устроят засада и го спрели между Ръжена и село Ягода.

Колата е била спряна с поставени шипове на пътя, като цялата гонка между полицаите и бегълците, за които изобщо не е ясно още защо са бягали от органите на реда, е продължила общо 360 километра.

Оказало се, че в автомобила има трима души. Те зарязали колата и побягнали. Двама от тях били задържани от полицията между Ръжена и село Ягода, третият успял да избяга.

В издирването му се включиха кучета и 20-ина служители на полицията. 

Задържаните са на 23 и 32 години. Единият е криминално проявен. Преди да бъдат спрени за рутинна проверка, те са били в казино и са пили алкохол, уточнява бТВ.

Преследваната кола е ударила патрулка, няма пострадали, а само материални щети по колата.

Македонското външно предаде на Атина нота за приетите промени в конституцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249122

Македонското външно предаде на Атина нота за приетите промени в конституциятаМакедонското външно министерство съобщи, че е предало снощи на ръководителя на канцеларията за връзки на Гърция в Република Македония вербална нота, с която информира гръцката страна за промените в конституцията в съответствие с Преспанското споразумение, предаде агенция МИА. На 11 януари 81 депутати в 120-членния македонски парламент гласуваха за

Раонич надделя срещу Вавринка в мач с четири тайбрека

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/17/3376120_raonich_naddelia_sreshtu_vavrinka_v_mach_s_chetiri/?ref=rss


Вълнуващи и много оспорвани двубои с участието на някои от основните лица белязаха началото на четвъртия ден на Australian Open. В центъра попаднаха мачовете, в които Милош Раонич и Кей Нишикори излязоха победители.<br /><br />Канадецът се справи със Стан Вавринка в двубой с четири тайбрека и направи обрат за 6:7 (4), 7:6, (6), 7:6 (11), 7:6 (5). Преди това Нишикори спечели с 6:3, 7:6 (6), 5:7, 5:7, 7:6 (7) срещу Иво Карлович.<br /><br />Съпътстван от дъжда в Мелбърн,...

Млада жена е убита в София

https://www.mediapool.bg/mlada-zhena-e-ubita-v-sofiya-news288688.html

25-годишна жена е била убита тази вечер в столичния квартал „Банишора", съобщиха от пресцентъра на МВР.   Заподозрян за убийството е 23-годишният мъж, който е живеел с жената на семейни начала от 4 месеца. Той е направил опит за самоубийство с газов пистолет и е настанен в "Пирогов", съобщава БНР.    Сигналът е подаден около 18 ч. в сряда вечер. Незабавно към адреса са насочени екипи на СДВР, пожарната служба и Бърза помощ. На място било открито тялото на жената, а младият мъж до нея не си е спомнял нищо.   "Оказва се, че вратата е много тежка, масивна, метална. Не са успели да я разбият, наложило се е да се извика пожарна, която доста дълго време е рязала вратата", каза говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София Катя Сунгарска пред "Фокус".     Тялото на младата жена е имало синини и видими наранявания. Мъжът, който е бил е помещението, е заявил, че предната вечер консумирал уиски, а в деня на инцидента пил хапчета.    По първоначална информация е възникнал скандал между жената и приятеля ѝ.  По случая е образувано досъдебно производство. 

Млада жена е убита от приятеля си в София

https://www.mediapool.bg/mlada-zhena-e-ubita-ot-priyatelya-si-v-sofiya-news288688.html

25-годишна жена е била убита в сряда вечерта, в столичния квартал "Банишора", съобщиха от пресцентъра на МВР.   Заподозрян за убийството е 23-годишният мъж, който е живеел с нея на семейни начала от 4 месеца. Той е направил опит за самоубийство с газов пистолет и е настанен в "Пирогов", съобщава БНР.    Сигналът е подаден около 18 ч. в сряда вечер. Незабавно към адреса са насочени екипи на СДВР, пожарната служба и Бърза помощ. На място било открито тялото на жената, а младият мъж до нея не си спомнял нищо.   "Оказва се, че вратата е много тежка, масивна, метална. Не са успели да я разбият, наложило се е да се извика пожарна, която доста дълго време е рязала вратата", каза говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София Катя Сунгарска пред "Фокус".     Тялото на младата жена е имало синини и видими наранявания. Мъжът, който е бил в помещението, е заявил, че предната вечер консумирал уиски, а в деня на инцидента пил хапчета.    По първоначална информация е възникнал скандал между жената и приятеля ѝ.  По случая е образувано досъдебно производство. 

Сняг валя в Йерусалим за пръв път от 4 години

http://www.cross.bg/snyag-godini-valya-1594081.html

/КРОСС/Рядко явление в светите земи. Сняг валя в Йерусалим за пръв път от 4 години. Причината е бързо преминаваща зимна буря през региона. На места в планинските райони на Западния бряг се е образувала значителна снежна покривка от над 10 см. В ивицата Газа, заради бурните ветрове се образуваха големи вълни по крайбрежието.

ЗРЕЛИЩНА КАСКАДА: Кола се метна по таван в Пловдив (ВИДЕО)

https://pik.bg/зрелищна-каскада-кола-се-метна-по-таван-в-пловдив-видео-news812439.html

ЗРЕЛИЩНА КАСКАДА: Кола се метна по таван в Пловдив (ВИДЕО)

Лек автомобил катастрофира зрелищно тази сутрин на Асеновградско шосе в Пловдив. Колата се е обърнала по таван.

Инцидентът е станал точно пред гарата на КЦМ при спускане от Асеновградския надлез, разказват очевидци.

Все още не е ясно какво е състоянието на водача, както и дали той е бил сам в колата. Движението в района е затруднено, като се е образувало задръстване и се регулира от пътни полицаи.

видео: ПловдивНюз

YouTube забранява и блокира опасни и вредни онлайн шеги

http://www.moreto.net/novini.php?n=389558

YouTube забранява и блокира опасни и вредни онлайн "шеги" - pranks. Този ход идва в отговор на така наречените "предизвикателства", които понякога водят до смърт или нараняване, съобщава БиБиСи. Сайтът на Google за споделяне на видео съобщава, че такива материали нямат "място в YouTube".

Гонка по холивудски между Стара Загора и Пловдив, има задържани, един се издирва

http://www.varna24.bg/news/842585.html

Гонка по холивудски в Централна България. В продължение на 200 км полицията преследва рано тази ...

Кукери гониха злите сили от парламента

http://www.varna24.bg/news/842576.html

Кукери от Перник гониха злите сили в Народното събрание. Участници в ежегодния Международен ...

Мария Илиева подсигури бъдещето на сина си, купи му палат за 2 милиона

http://www.varna24.bg/news/842571.html

Поп певицата Мария Илиева отсега е подсигурила сина си, научи "Галерия“. Изпълнителката на ...

Кметът на Банско: Кой сега ще инвестира в ски инфраструктура?!

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/kmetat-na-bansko-koy-sega-shte-investira-v-ski-infrastruktura

Едва ли ще се намери нормален човек при тези проблеми, които се създават, коментира Георги Икономов

Обявиха за издирване открадната мома-калайджийка

http://www.varna24.bg/news/842566.html

Полицията в Сливен обяви за общодържавно издирване 17 – годишно момиче, чието семейство  /баща и ...

Парис Джексън разказа за здравето си

https://www.actualno.com/showbusiness/paris-djeksyn-razkaza-za-zdraveto-si-news_716667.html

Дъщерята на Майкъл Джексън опроверга информацията, че е болна и се подлага на терапия в лечебно заведение, съобщава Fox news. "Медиите преувеличават. Да, взех си почивка от работа, социалните мрежи и моя телефон, защото понякога ми се струпва прекалено много. Но съм щастлива, здрава и се чувствам по-добре от всякога.", написа в Instagram 20-годишната Парис. В миналото, единствената дъщеря на Краля на попа, която беше на 11 години, когато баща й почина, често говореше за проблемите й

Зловещи подробности за убийството на младата жена в София!

http://www.varna24.bg/news/842563.html

Младата жена, която вчера вечерта е била убита в София, си е отишла по изключително мъчителен ...

В Алпите продължава контролираното взривяване на лавини

http://www.cross.bg/lavini-alpite-kontroliranoto-1594083.html

/КРОСС/ На много места в швейцарските и австрийски Алпи продължава контролираното взривяване на лавини, заради голямото количество сняг, което падна през последните дни.Заради започващия другата седмица световен икономически форум в швейцарския курорт Давос, властите се грижат да осигурят възможно най-високата безопасност за гостите. Само от началото на годината, при инциденти свързани с лавини в Алпите, са загинали 18 души.

Западни издания коментират ситуацията около Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249119

Западни издания коментират ситуацията около БрекзитПравителството на британския премиер Тереза Мей оцеля след внесения от Лейбъристката партия вот на недоверие в парламента. Други поводи за радост за него обаче както изглежда няма, пише вестник "Индипендънт", цитиран от БТА.  Британският парламентаризъм се сблъска с нещо много сериозно през последните седмици.

Самотен баща се бори с коварно заболяване в името на детето си

http://www.varna24.bg/news/842558.html

41-годишен баща оттлежда сам 3-годишното си момиченце. Той обаче е почти неподвижен заради ...

Вижте какво се случва с една от най-любимите наши телевизионерки

http://www.varna24.bg/news/842555.html

Бившата асистентка от "Сделка или не" Жасмина Тошкова си стопи от нерви покрай грижите за ...

Нечовешко: Шеф на фирма накара служителките си да лазят по улиците

http://www.varna24.bg/news/842547.html

Работниците от китайска компания са били принудени да пълзят по улицата, след като не успели да ...

Адвокатът на Харви Уайнстийн се отказа от него

http://clubz.bg/78355-advokatyt_na_harvi_uajnstijn_se_otkaza_ot_nego

Бен Брафман, адвокатът на знаменитостите, поел защитата на скандалния холивудски продуцент Харви Уайнстийн, се отказа да го представлява, четири месеца преди началото на съдебния процес срещу него, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Брафман успя досега значително да намали тежестта на обвиненията срещу клиента си и неговото оттегляне представлява неприятен обрат за Уайнстийн, обвинен в сексуални посегателства и насилие.

"Оттеглям се от делото срещу Уайнстийн", заяви Бен Брафман пред в. "Ню Йорк пост".

Според изданието адвокатът бил подразнен от факта, че Уайнстийн държал да подсили екипа му с допълнителни адвокати. Брафман се слави като адвокатът на знаменитостите, които имат проблеми с Темида. Той пое защитата на банкера Доминик-Строс Кан, на рапъра Джей Зи и на продуцента Шон "Диди" Кумс. 

След като беше повдигнато обвинението срещу Харви Уайнстийн през месец май, Брафман изкара на светло грешките на следствието по случая, което доведе до отпадането на обвиненията на една от трите предполагаемите жертви.

Следващото изслушване по делото е насрочено за 7 март, а процесът срещу Уайнстийн най-вероятно ще започне през месец май.

Сделка или не: Какво ще се случи с българите във Великобритания?

http://www.varna24.bg/news/842537.html

След като депутатите в британския парламент отхвърлиха сделката за Brexit, излизането от ЕС може да ...

Макдоналдс изгуби битката за търговската марка "Биг Мак" в ЕС

http://www.varna24.bg/news/842530.html

Макдоналдсизгуби правата си върху търговската марка "Биг Мак" в ЕС след юридическа битка ...

Важен момент за целия банков сектор: Банка ДСК придоби Сосиете Женерал Експресбанк

http://www.varna24.bg/news/842522.html

На 15 януари 2019 г. приключи финансовата сделка по придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк от ...

Земетресение в морето край бреговете на Южна Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249118

Земетресение в морето край бреговете на Южна ГърцияСлабо земетресение с магнитуд от 4,3 по скалата на Рихтер е било регистрирано в 5,36 часа в морето край бреговете на полуостров Пелопонес, Южна Гърция, съобщава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА. Според данни на гръцкия Институт по геодинамика епицентърът на земетресението е бил в морето на 64 километра западно от Неаполи, област Лакония,

Днес решават за евентуална грипна ваканция във Варна

http://www.varna24.bg/news/842589.html

На база на събраната информация до момента и факта, че броят на болните нараства, вчера бе взето ...

Антоновден е!

http://nakratko.bg/category/58/169754/


Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден.  Антоний Велики е роден около 251 г. след Христа, в Египет, в семейството на заможни и благочестиви родители.

Това са общини, в които корупцията е по-силна от гравитацията

https://www.actualno.com/cite/tova-sa-obshtini-v-koito-korupcijata-e-po-silna-ot-gravitacijata-news_716675.html

Така главният редактор на "168 часа" Слави Ангелов коментира случая с дюните на къмпинг "Смокиня". Той отказа да нарича бизнесмена Иван Нончев, заподозрян за подбудител на изравняването на дюните, с името му, а използва вместо него думичката "Простака".

Фарсът на Острова: Мей има доверие и недоверие едновременно

https://www.investor.bg/evropa/334/a/farsyt-na-ostrova-mei-ima-doverie-i-nedoverie-ednovremenno-275446/

Няма отстъпка, която да задоволи застъпниците на Brexit, без да застраши сближаването на останалата част от ЕС, твърди предприемач

200 км гонка тази нощ между полицията и кола, започнала е от Стара Загора

http://www.cross.bg/kolata-zagora-stara-1594084.html

/КРОСС/ Гонка е имало тази нощ между полицията и автомобил в продължение на 200 км, съобщи кореспондентът на bTV в Стара Загора. Всичко започнало към 2:40 ч., след като пътуващите не се съобразили с указанията да спрат за рутинна проверка в Стара Загора. Шофьорът на колата подминал пътните полицаи с висока скорост и се отправил по магистрала „Тракия" в посока Пловдив. Край Чирпан последвал втори опит колата да бъде спряна, но и той бил неуспешен. На моменти автомобилът се е движил с повече от 200 км/час. Пътуващите се отправили към Карлово и Казанлък. И в Казанлък шофьорът успял да избяга от органите на реда. Автомобилът в крайна сметка е спрян между Ягода и Ръжена. Двама от пътуващите в колата са задържани, третият се издирва в момента. Задържаните са на 23 и 32 години. Единият е криминално проявен. Преди да бъдат спрени за рутинна проверка, те са били в казино и са пили алкохол.Преследваната кола е ударила патрулка, няма пострадали, а само материални щети по колата. Не е имало стрелба, уточниха от МВР. Снимки БТВ

Мая Манолова на гости във Варна днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=389582

От 10.50 часа днес омбудсманът Мая Манолова ще вземе участие в дискусия по актуалните проблеми на земеделските кооперации на годишния семинар на Националния съюз на земеделските кооперации в България, научи Moreto.net. Срещата ще проведе в хотел „Интернационал“, КК „Златни пясъци“.

Грипът продължава да настъпва

http://nakratko.bg/category/58/169753/


От днес грипна епидемия е обявена и в Перник, и Пазарджик. Така областите с епидемия с днешна дата вече са 6 – Пазарджик, Перник, Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване