ЕС прие санкции срещу руснаци, обвинени в отравянето на Сергей Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249061

ЕС прие санкции срещу руснаци, обвинени в отравянето на Сергей СкрипалПостоянните представители на страните членки на ЕС приеха да наложат санкции на девет лица и едно предприятие, обвинени в извършване на нападения с химическо оръжие. Сред тях са двамата руснаци, обвинени за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Ройтерс, позовавайки се на два дипломатически

Горанов се сети да търси акции от масовата приватизация

https://www.actualno.com/business/goranov-se-seti-da-tyrsi-akcii-ot-masovata-privatizacija-news_716654.html

Концепция за личните сметки на физически лица, водени от "Централен депозитар" АД в т.нар. Регистър А публикува финансовото министерство за обществено обсъждане. Зад сложното име де факто се крие намерение на държавата да се оправи с т.нар. "спящи" акции от масовата приватизация - тези, които се вземаха с т.нар. бонови книжки и по които сега няма никакво движение. Идеята на финансовия министър Владислав Горанов е да започне мащабна информационна компания, с която да накара

"Турски поток", Косово и орден за Вучич - защо Путин е в Белград днес

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/17/3375905_turski_potok_kosovo_i_orden_za_vuchich_-_zashto_putin/?ref=rss


Седемдесет хиляди граждани и 5000 полицаи чакат руския президент Владимир Путин в Белград днес при засилени мерки за сигурност.<br /><br />Сръбската преса обрисува картината на посещение, започващо с почести и поздрав от сръбски пилоти на Миг-29, които ще посрещнат самолета му още преди да кацне на летище "Никола Тесла", да говори с колегата си Александър Вучич за 13-и път. С Вучич той ще засегне косовския въпрос и ще му връчи специален орден, какъвто само избрани...

Слънцето се показва, температурите нагоре с 3-4 градуса

https://frognews.bg/novini/slantseto-pokazva-temperaturite-nagore-3-4-gradusa.html

Предимно слънчево време ни очаква днес. Ще продължи да духа слаб, в Източна България до умерен вятър от юг-югозапад, сочи прогнозата на НИМХ.

Европарламентът прави опит със спиране на пари да защити ЕС от беззаконие

https://www.dnevnik.bg/evropa/regioni/2019/01/17/3375770_evroparlamentut_pravi_opit_sus_spirane_na_pari_da/?ref=rss


Европейският парламент днес ще гласува дали да бъдат замразявани плащания на ЕС към държави членки, които се намесват в съдилищата или не се борят с измамите и корупцията.<br /><br />В случай че Европейската комисия установи, че съществува "широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава" в дадена страна членка, което пречи на управлението на средства от ЕС, тя може да препоръча мерки, вариращи от намаляване на авансовото финансиране до прекъсване на...

Ципрас: Вотът на доверие е вот за стабилността на страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249059

Ципрас: Вотът на доверие е вот за стабилността на странатаГръцкият премиер Алексис Ципрас заяви днес, че вотът на доверие, който правителството му получи от парламента, е вот за стабилността на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  "Днес гръцкият парламент даде вот на доверие в стабилността. . .получихме вот на доверие единствено водени от необходимостта да продължим да работим в отговор на

Жандармеристи задържаха петричкия Ескобар! 10 други мъже са арестувани, заради…

http://regiona.bg/%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%b5/

Полицаи и жандармеристи атакуваха петричкото село Тополница и арестуваха 10-ина мъже по подозрение, че са дилъри на наркотици. Обискирани са 7 къщи.

Сред задържаните е и Огнян Атанасов, известен от над 20 години като наркобос с прякорите Тополнишкия и петричкия Ескобар. Обискирани са седем къщи, но от полицията вчера отказваха информация по случая.

Това е втора подобна акция за последните 2 месеца, след като през декември м.г. отново село Тополница бе блокирано и местни хора бяха задържани заради дрога. Граничното благоевградско село с десетилетия се смята за Меката на наркотрафика към Гърция.

През 1994 г. Огнян Атанасов е хванат да продава хероин в южната ни съседка и получава 18-годишна присъда, пише труд. Четири години по-късно той успява да избяга от затвора “Касандра”. Остава на гръцка територия до 2003 г. и според тамошната полиция извършва още 11 престъпления.

Повече от 10 г. срещу петричкия Ескобар се довят две дела за наркотици и пране на пари. Заради висящите процеси, съдилищата отхвърлят исканията за екстрадицията му в Гърция. През 2016 г. обаче делата са спрени заради тежки мозъчни увреждания на Атанасов, получени от продължила над 20 г. употреба на обезболяващи лекарства бензодиазепини.

Материалът Жандармеристи задържаха петричкия Ескобар! 10 други мъже са арестувани, заради… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ограничават движението в тунел „Топли дол“ на АМ „Хемус“

http://www.cross.bg/trubata-dvizhenieto-varna-1594051.html

/КРОСС/ Днес от 10:00 ч. до 13:30 ч. движението в тунел „Топли дол" на АМ „Хемус" в посока Варна ще бъде ограничено поради оглед на осветителната система. Трафикът ще се осъществява двупосочно в тръбата за София. От 13:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде ограничено движението в тръбата за София. Превозните средства ще преминават в тръбата за Варна. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват стриктно поставената сигнализация. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.    

Празнуваме Антоновден

https://www.actualno.com/celebrate/praznuvame-antonovden-news_716497.html

Православната църква почита паметта на св. преп. Антоний Велики на 17 януари. Свети Антоний е роден през 251 година в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света. След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекува. Доживял до 105-годишна възраст, запазвайки телесното си здраве и сила. Починал на 17 януари 356 г. Година преди смъртта си взе

Има идеална диета и за човека, и за природата

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ima-idealna-dieta-i-za-choveka-i-za-prirodata-2142644

Според учените неправилното хранене отнема повече животи от пушенето, алкохола, секса и наркотици взети заедно

"Великобритания се е запатила към пропаст. Време да намали скоростта"

http://clubz.bg/78350-velikobritaniq_se_e_zapatila_kym_propast_vreme_da_namali_skorostta

Правителството на британския премиер Тереза Мей оцеля след внесения от Лейбъристката партия вот на недоверие в парламента. Други поводи за радост за него обаче както изглежда няма, пише вестник "Индипендънт", цитиран от БТА.

Британският парламентаризъм се сблъска с нещо много сериозно през последните седмици. Правителството постепенно загуби контрол върху европейската си политика, отбелязва изданието.

Отхвърлянето на сделката на Мей за Брекзит само подчерта този факт. Самата Мей дори призна това, когато заяви, че ще се вслуша в това, което Камарата на общините има да каже, и че е открита за сътрудничество с висши депутати от другите партии.

Отхвърлянето на сделката на Мей за Брекзит бе нещо очаквано. В нормални времена премиерът отдавна щеше да си е подал оставката, но това са едни необикновени времена, пише Филип Стивънс от вестник "Файненшъл таймс". Мей спечели вота на недоверие, внесен от лидера на лейбъристите Джереми Корбин, но какъв е смисълът от това, пита Стивънс. Авторитетът на премиера е унищожен, а в лицето на Корбин Лейбъристката партия разполага с лидер, потънал във фантазиите си за социализъм от 70-те години. Парламентът си въобразява, че си е "върнал обратно контрола", но тези, които отхвърлиха споразумението на Мей, нямат обща посока, обобщава Филип Стивънс.

Съдбата на Мей сега зависи от това колко гъвкавост може да прояви тя, пише Мартин Кетъл от вестник "Гардиън". "Какво ще се случи сега?" е въпросът, който си задават всички в момента. Мей заяви във вторник, че правителството очаква да чуе парламента. Тя няма и друга алтернатива, посочва Кетъл.

Великобритания се е запътила към пропаст. Време е да намали скоростта, пише в редакционна статия американският вестник "Ню Йорк таймс". Ако постигането на споразумение е невъзможно, а излизането от Европейския съюз без сделка е неприемливо, какво е решението, пита изданието. Ако има обратна страна на съкрушителното отхвърляне на постигнатото с много труд от премиера Тереза Мей споразумение за Брекзит, то това е фактът, че изправените пред възможността за излизане от ЕС без сделка 10 седмици преди Брекзит, британски депутати може би най-накрая ще бъдат принудени да приемат действителността.

Отхвърлянето на сделката бе приветствано от мнозина: от противниците на Брекзит, от еврофилите и от лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който желае да свали Мей от премиерския пост, за да може той да го заеме. Амбициите на Корбин обаче бяха попарени, след като голям брой политици от лагера на Мей, гласували срещу сделката й, подкрепиха оставането й като министър-председател, отбелязва "Ню Йорк таймс".

След като британският парламент отхвърли във вторник споразумението за Брекзит на премиера Тереза Мей, единственото нещо, за което има мнозинство в парламента и в страната е, може би, нежеланието за провеждане на втори референдум за излизане от ЕС, чието организиране е невъзможно преди 29 март, пише Джордж Ф. Уил от вестник "Вашингтон пост".

Отхвърлянето на сделката за Брекзит не попречи на Тереза Мей да продължи напред, сякаш нищо не се е случило, пише френският вестник "Фигаро". В проста формалност се превърна спечеленият от нея вот на недоверие, внесен от лидера на лейбъристите Джереми Корбин. С премиер "зомби" (по думите на Корбин) и с лидер на опозицията, който се противопоставя, но нищо не предлага, британският парламент се завърна вчера към рутинния си живот, след като във вторник нанесе най-голямото поражение на правителство в историята на Великобритания.

Тереза Мей засега остава на власт и получи подкрепа от Ангела Меркел, която вчера каза, че все още има време за преговори, отбелязва "Кориере дела сера". Неяснотата по сделката за Брекзит обаче си остава, въпреки че вотът на недоверие срещу Мей не успя в Камарата на общините. До понеделник Мей ще се опита да представи модифициран вариант на споразумението, но все още няма яснота в какво ще се изразяват промените. Това обаче изобщо не гарантира, че и второ модифицирано споразумение няма да бъде отхвърлено от парламента и пак да се стигне до варианта Брекзит без сделка. Нараства и хипотезата за втори референдум. До декември миналата година тя изглеждаше доста далечна, но сега букмейкърите казват, че има 43-процентна вероятност за втори референдум, твърди изданието.

Все по-често се говори и за варианта на развод по норвежки. Тоест Великобритания да е извън ЕС, но да остане в единния пазар и митническия съюз. Но против варианта са дори редица министри от правителството на Мей. А и трудно човек да си представи, че такава голяма страна като Обединеното кралство може да се съгласи да се превърне в държава сателит на Европа, както би се случило при евентуален развод по норвежки.

"Великобритания се е запътила към пропаст. Време да намали скоростта"

http://clubz.bg/78350-velikobritaniq_se_e_zapytila_kym_propast_vreme_da_namali_skorostta

Правителството на британския премиер Тереза Мей оцеля след внесения от Лейбъристката партия вот на недоверие в парламента. Други поводи за радост за него обаче както изглежда няма, пише вестник "Индипендънт", цитиран от БТА.

Британският парламентаризъм се сблъска с нещо много сериозно през последните седмици. Правителството постепенно загуби контрол върху европейската си политика, отбелязва изданието.

Отхвърлянето на сделката на Мей за Брекзит само подчерта този факт. Самата Мей дори призна това, когато заяви, че ще се вслуша в това, което Камарата на общините има да каже, и че е открита за сътрудничество с висши депутати от другите партии.

Отхвърлянето на сделката на Мей за Брекзит бе нещо очаквано. В нормални времена премиерът отдавна щеше да си е подал оставката, но това са едни необикновени времена, пише Филип Стивънс от вестник "Файненшъл таймс". Мей спечели вота на недоверие, внесен от лидера на лейбъристите Джереми Корбин, но какъв е смисълът от това, пита Стивънс. Авторитетът на премиера е унищожен, а в лицето на Корбин Лейбъристката партия разполага с лидер, потънал във фантазиите си за социализъм от 70-те години. Парламентът си въобразява, че си е "върнал обратно контрола", но тези, които отхвърлиха споразумението на Мей, нямат обща посока, обобщава Филип Стивънс.

Съдбата на Мей сега зависи от това колко гъвкавост може да прояви тя, пише Мартин Кетъл от вестник "Гардиън". "Какво ще се случи сега?" е въпросът, който си задават всички в момента. Мей заяви във вторник, че правителството очаква да чуе парламента. Тя няма и друга алтернатива, посочва Кетъл.

Великобритания се е запътила към пропаст. Време е да намали скоростта, пише в редакционна статия американският вестник "Ню Йорк таймс". Ако постигането на споразумение е невъзможно, а излизането от Европейския съюз без сделка е неприемливо, какво е решението, пита изданието. Ако има обратна страна на съкрушителното отхвърляне на постигнатото с много труд от премиера Тереза Мей споразумение за Брекзит, то това е фактът, че изправените пред възможността за излизане от ЕС без сделка 10 седмици преди Брекзит, британски депутати може би най-накрая ще бъдат принудени да приемат действителността.

Отхвърлянето на сделката бе приветствано от мнозина: от противниците на Брекзит, от еврофилите и от лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който желае да свали Мей от премиерския пост, за да може той да го заеме. Амбициите на Корбин обаче бяха попарени, след като голям брой политици от лагера на Мей, гласували срещу сделката й, подкрепиха оставането й като министър-председател, отбелязва "Ню Йорк таймс".

След като британският парламент отхвърли във вторник споразумението за Брекзит на премиера Тереза Мей, единственото нещо, за което има мнозинство в парламента и в страната е, може би, нежеланието за провеждане на втори референдум за излизане от ЕС, чието организиране е невъзможно преди 29 март, пише Джордж Ф. Уил от вестник "Вашингтон пост".

Отхвърлянето на сделката за Брекзит не попречи на Тереза Мей да продължи напред, сякаш нищо не се е случило, пише френският вестник "Фигаро". В проста формалност се превърна спечеленият от нея вот на недоверие, внесен от лидера на лейбъристите Джереми Корбин. С премиер "зомби" (по думите на Корбин) и с лидер на опозицията, който се противопоставя, но нищо не предлага, британският парламент се завърна вчера към рутинния си живот, след като във вторник нанесе най-голямото поражение на правителство в историята на Великобритания.

Тереза Мей засега остава на власт и получи подкрепа от Ангела Меркел, която вчера каза, че все още има време за преговори, отбелязва "Кориере дела сера". Неяснотата по сделката за Брекзит обаче си остава, въпреки че вотът на недоверие срещу Мей не успя в Камарата на общините. До понеделник Мей ще се опита да представи модифициран вариант на споразумението, но все още няма яснота в какво ще се изразяват промените. Това обаче изобщо не гарантира, че и второ модифицирано споразумение няма да бъде отхвърлено от парламента и пак да се стигне до варианта Брекзит без сделка. Нараства и хипотезата за втори референдум. До декември миналата година тя изглеждаше доста далечна, но сега букмейкърите казват, че има 43-процентна вероятност за втори референдум, твърди изданието.

Все по-често се говори и за варианта на развод по норвежки. Тоест Великобритания да е извън ЕС, но да остане в единния пазар и митническия съюз. Но против варианта са дори редица министри от правителството на Мей. А и трудно човек да си представи, че такава голяма страна като Обединеното кралство може да се съгласи да се превърне в държава сателит на Европа, както би се случило при евентуален развод по норвежки.

"Великобритания се е запътила към пропаст. Време е да намали скоростта"

http://clubz.bg/78350-velikobritaniq_se_e_zapytila_kym_propast_vreme_e_da_namali_skorostta

Правителството на британския премиер Тереза Мей оцеля след внесения от Лейбъристката партия вот на недоверие в парламента. Други поводи за радост за него обаче както изглежда няма, пише вестник "Индипендънт", цитиран от БТА.

Британският парламентаризъм се сблъска с нещо много сериозно през последните седмици. Правителството постепенно загуби контрол върху европейската си политика, отбелязва изданието.

Отхвърлянето на сделката на Мей за Брекзит само подчерта този факт. Самата Мей дори призна това, когато заяви, че ще се вслуша в това, което Камарата на общините има да каже, и че е открита за сътрудничество с висши депутати от другите партии.

Отхвърлянето на сделката на Мей за Брекзит бе нещо очаквано. В нормални времена премиерът отдавна щеше да си е подал оставката, но това са едни необикновени времена, пише Филип Стивънс от вестник "Файненшъл таймс". Мей спечели вота на недоверие, внесен от лидера на лейбъристите Джереми Корбин, но какъв е смисълът от това, пита Стивънс. Авторитетът на премиера е унищожен, а в лицето на Корбин Лейбъристката партия разполага с лидер, потънал във фантазиите си за социализъм от 70-те години. Парламентът си въобразява, че си е "върнал обратно контрола", но тези, които отхвърлиха споразумението на Мей, нямат обща посока, обобщава Филип Стивънс.

Съдбата на Мей сега зависи от това колко гъвкавост може да прояви тя, пише Мартин Кетъл от вестник "Гардиън". "Какво ще се случи сега?" е въпросът, който си задават всички в момента. Мей заяви във вторник, че правителството очаква да чуе парламента. Тя няма и друга алтернатива, посочва Кетъл.

Великобритания се е запътила към пропаст. Време е да намали скоростта, пише в редакционна статия американският вестник "Ню Йорк таймс". Ако постигането на споразумение е невъзможно, а излизането от Европейския съюз без сделка е неприемливо, какво е решението, пита изданието. Ако има обратна страна на съкрушителното отхвърляне на постигнатото с много труд от премиера Тереза Мей споразумение за Брекзит, то това е фактът, че изправените пред възможността за излизане от ЕС без сделка 10 седмици преди Брекзит, британски депутати може би най-накрая ще бъдат принудени да приемат действителността.

Отхвърлянето на сделката бе приветствано от мнозина: от противниците на Брекзит, от еврофилите и от лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който желае да свали Мей от премиерския пост, за да може той да го заеме. Амбициите на Корбин обаче бяха попарени, след като голям брой политици от лагера на Мей, гласували срещу сделката й, подкрепиха оставането й като министър-председател, отбелязва "Ню Йорк таймс".

След като британският парламент отхвърли във вторник споразумението за Брекзит на премиера Тереза Мей, единственото нещо, за което има мнозинство в парламента и в страната е, може би, нежеланието за провеждане на втори референдум за излизане от ЕС, чието организиране е невъзможно преди 29 март, пише Джордж Ф. Уил от вестник "Вашингтон пост".

Отхвърлянето на сделката за Брекзит не попречи на Тереза Мей да продължи напред, сякаш нищо не се е случило, пише френският вестник "Фигаро". В проста формалност се превърна спечеленият от нея вот на недоверие, внесен от лидера на лейбъристите Джереми Корбин. С премиер "зомби" (по думите на Корбин) и с лидер на опозицията, който се противопоставя, но нищо не предлага, британският парламент се завърна вчера към рутинния си живот, след като във вторник нанесе най-голямото поражение на правителство в историята на Великобритания.

Тереза Мей засега остава на власт и получи подкрепа от Ангела Меркел, която вчера каза, че все още има време за преговори, отбелязва "Кориере дела сера". Неяснотата по сделката за Брекзит обаче си остава, въпреки че вотът на недоверие срещу Мей не успя в Камарата на общините. До понеделник Мей ще се опита да представи модифициран вариант на споразумението, но все още няма яснота в какво ще се изразяват промените. Това обаче изобщо не гарантира, че и второ модифицирано споразумение няма да бъде отхвърлено от парламента и пак да се стигне до варианта Брекзит без сделка. Нараства и хипотезата за втори референдум. До декември миналата година тя изглеждаше доста далечна, но сега букмейкърите казват, че има 43-процентна вероятност за втори референдум, твърди изданието.

Все по-често се говори и за варианта на развод по норвежки. Тоест Великобритания да е извън ЕС, но да остане в единния пазар и митническия съюз. Но против варианта са дори редица министри от правителството на Мей. А и трудно човек да си представи, че такава голяма страна като Обединеното кралство може да се съгласи да се превърне в държава сателит на Европа, както би се случило при евентуален развод по норвежки.

Празнуваме Антоновден, жените не плетат, не варят боб

https://frognews.bg/novini/praznuvame-antonovden-jenite-pletat-variat-bob.html

Православната църква почита днес паметта на преподобни Антоний Велики. Празникът е известен като Антоновден. Имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

Празнуваме Антоновден, жените не плетат, не варят боб

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/praznuvame-antonovden-jenite-pletat-variat-bob.html

Православната църква почита днес паметта на преподобни Антоний Велики. Празникът е известен като Антоновден. Имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

Огромно разочарование в Банско от решението на ВАС за плана за "Пирин"

https://petel.bg/Ogromno-razocharovanie-v-Bansko-ot-reshenieto-na-VAS-za-plana-za-Pirin__299325

Кадър: БНТ В Банско местните остават разочаровани от вчерашното решение на 5-членен състав на ВАС да отмени правителствените промени в п...

Огромна семейна трагедия залегнала в основата на жестокото убийство в Пловдивско! Баба Веска...

https://petel.bg/Ogromna-semeyna-tragediya-zalegnala-v-osnovata-na-zhestokoto-ubiystvo-v-Plovdivsko--Baba-Veska---__299324

Пенсионерката от пловдивското село Труд удушила мъжа си, защото я биел. 67-годишната Веска Хаджийска е арестувана от полицията в Пловдив з...

Блиц: Убитата зверски в "Банишора" Калина била и модел, преди да умре, е... (снимки)

https://petel.bg/Blits--Ubitata-zverski-v-Banishora-Kalina-bila-i-model--predi-da-umre--e-----snimki-__299322

Продължава разследването на вчерашното жестоко убийство на млада жена в бл. 28 столичния квартал "Банишора", за което Блиц информира подр...

Преслава на кратка екскурзия до Лондон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7248542

Преслава на кратка екскурзия до Лондон Певицата замина за британската столица, но там ще е съвсем за кратко. Тя показа как чака самолета на терминал 2 на летище София във вторник, а днес късно вечерта има участие в голям столичен клуб. Преслава роди момиченце през септември, но само месец по-късно показа вече, че е пак в перфектна форма.

Оставаме без магарета, скоро – само в зоопарка

http://varnautre.bg/2019/01/17/101268/%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%be-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d0%b2-%d0%b7

Магаретата у нас са на изчезване, тъй като почти няма жребци, които да заплождат и малкото останали магарици. Това предупреждава д-р Манол Карадаев от Тракийския университет в Стара Загора, цитиран от “24 часа”. “Магарето, за съжаление, вече не е потребно на съвременника. То помагаше в изпълнението на труда на селския човек до неотдавна, сега вече […]

До 10 градуса във Варна днес

http://varnautre.bg/2019/01/17/101264/%d0%b4%d0%be-10-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%83%d1%81%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-2

Ще духа слаб западен вятър, който по-късно следобед ще се ориентира от юг-югозапад и ще се усили до умерен

Студът се пропуква: Слънце и до 12 градуса днес

https://offnews.bg//obshtestvo/studat-se-propukva-slantce-i-do-12-gradusa-dnes-695655.html

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще продължи да духа слаб, в Източна България - до умерен вятър, показва прогнозата на НИМХ.

Минималните температури ще бъдат от минус 4 до 1 градус, а максималните - 7-12 градуса.

По Черноморието също ще е предимно слънчево. В планините ще духа умерен до силен северозападен вятър, който след обяд ще отслабне. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 2 градуса, на 2000 м - около минус 2 градуса.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=389548

В два района на Варна са възможни електросмущения днес, 17 януари. Причината е обслужване и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net. -от 09:00 ч. до 15:00 ч.

Правителството на Тереза Мей оцеля след вота на недоверие

https://frognews.bg/novini/pravitelstvoto-tereza-mei-otselia-sled-vota-nedoverie.html

Правителството на британския премиер Тереза Мей оцеля след вот на недоверие в парламента. Гласуването тази вечер беше много оспорвано, като разликата между лагерите „за” и „против” е само 19 гласа.

Правителството на Тереза Мей оцеля след вота на недоверие

https://frognews.bg/svqt/pravitelstvoto-tereza-mei-otselia-sled-vota-nedoverie.html

Правителството на британския премиер Тереза Мей оцеля след вот на недоверие в парламента. Гласуването тази вечер беше много оспорвано, като разликата между лагерите „за” и „против” е само 19 гласа.

Прогноза за времето - 17 януари (четвъртък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-17-januari-chetvyrtyk-news_716634.html

Днес ще е предимно слънчево. Ще продължи да духа слаб, в Източна България до умерен вятър от юг-югозапад. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Боряна Маркова. Минималните температури ще са от минус 4° до 1°. През деня ще се затопля и максималните ще са между 7° и 12°. Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за януари и ще остане без съще

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7248563

Петър Кънчев: Детето трябва да търси  първо родителя при  проблем в интернетСъвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Motorola Razr се завръща като сгъваем смартфон

https://www.vesti.bg/tehnologii/motorola-razr-se-zavryshta-kato-sgyvaem-smartfon-6091026

Класическият телефон може да се окаже предложението на Motorola и Lenovo за новия продуктов сегмент

Теми и гости в сутрешните блокове на телевизиите

http://www.cross.bg/tema-izbora-novi-1594069.html

/КРОСС/БНТ, „Сутрешен блок" Тема: Политика и коалиционни въпроси - гостува Валери Симеонов; Тема: След решението на съда: какво следва за Пирин? Тема: Eвропа и Брекзит - коментар на Соломон Паси; Тема: По релсите на БДЖ - има ли бъдеще за железниците? Тема: На живо от автобус 84: Как пътува чужденец от летището до центъра? БТВ, "Тази сутрин" Тема: Сделка за милиарди - за избора на нови изтребители, сделките в оръжейния бранш и законът за горивата - министърът на икономиката Емил Караниколов Тема: Мъртви души - колко са българските избиратели и остава ли проблема с мъртвите души в списъците - проф. Михаил Константинов и Юрий Асланов, социолог Тема: Полтически сканадали - Веселин Марешки за войната с вице-премиера Красимир Каракачанов и отказа да подкрепи избора на нови изтребители Тема: На живо от Белград - за протестите срещу управляващите, до кога ще продължат Тема: Унищожени дюни - как пясъчни дюни станаха частна собственост и защитава ли дължавата обществените интереси Тема: Китйски памук на Луната - какво още откриха на обратвата страна на Луната Нова телевизия, „Здравей България"  

Мая Манолова ще участва в дискусия по проблемите на земеделските кооперации край Варна

http://varnautre.bg/2019/01/17/101261/%d0%bc%d0%b0%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%b4%d0%b8%d1%81%d0%ba%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%be

Днес омбудсманът Мая Манолова ще вземе участие в дискусия по актуални проблеми на земеделските кооперации на годишния семинар на Националния съюз на земеделските кооперации в България. Събитието ще проведе в зала „Хармония“, хотел „Интернационал“, КК „Златни пясъци“, гр. Варна. По-рано през деня общественият защитник ще присъства на празнична литургия по повод Антоновден. В 12.40 часа […]

Ципрас спечели вота на доверие с един глас

http://www.transmedia.bg/2019/01/17/%d1%86%d0%b8%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%81-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%b5-%d1%81-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%b3/

 

С подкрепата на 151 от 300 депутати гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели вот на доверие дни след като управляващата коалиция се разпадна и в навечерието на решаващо гласуване за договора за името на Македония.

В негова подкрепа гласуваха всички депутати от лявата партия „Сириза“ (145 души) и още шестима, включително представители на доскорошния му коалиционен партньор.

Правителството днес настояваше, че целта на процедурата не е кабинетът да остане на власт няколко месеца повече или по-малко. Според вицепремиера Янис Драгасакис резултатът от него трябваше да е път към „ново прогресивно мнозинство“, което ще изгради план за непосредственото бъдеще на Гърция.

Още преди вота, който се очакваше Ципрас да спечели с крехко мнозинство, партията му заговори за следващото изпитание – дали ще бъде събрано мнозинство от 151 гласа и за договора с Македония.

Според „Катимерини“ конституцията дава възможност договорът, който среща съпротивата и на доскорошния коалиционен партньор на Гърция – „Независими гърци“ – да се приеме и по друг начин. Основният закон на страната позволява гласуване на закони с подкрепата на поне половината присъстващи в залата, стига те да са поне 120 души (т.е. при кворум от 240 души подобен вот би бил валиден).

Ключ към успеха може да даде и центристката „Реката“, някои от чиито шестима депутати вече дадоха сигнал, че може и да подкрепят сделката за името.

 

 

Светъл ден! Празнуват красиви имена, а обичаите предпазват от болести

http://regiona.bg/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%8a%d0%bb-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%b2%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b0-%d0%be/

Антоновден (Андо̀новден, Лѐлинден) е християнски и български празник, на който се почита паметта на св. Антоний Велики. Чества се на 17 януари за предпазване от болести.

Именици са Антон, Антонио, Антония (старо римско родово име, означаващо „безценен, неоценим, който няма цена“), Антоана, Антоанела, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Андуин, Доника, Дончо, Донка, Донна, Донислав, Драгостина, Тончо, Тоника, Тонка, Тонко, Тоня, Тони, Томас

Свети Антоний е роден през 251 година в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света. След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекува. Доживял до 105-годишна възраст, запазвайки телесното си здраве и сила. Починал на 17 януари 356 г.

В българския фолклор св. Антоний и св. Атанас са тясно свързани – смята се, че са двама братя ковачи. По някои места (Поповско) празниците им се означават с общото название „сладки и медени“.

В Пиринско се вярва, че всички болести се събират на Антоновден, а на следващия ден (Атанасовден) тръгват по хората. В Разградско (където празникът е известен и като Лелинден заради табуираното име на чумата – „леля“) има обичай две медени питки да се дават на съседи, роднини и приятели, а трета питка да се оставя на тавана за чумата („за лелята“, за „боля̀та“). На този ден жените не предат и не плетат, защото се вярва, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

Антоновден и Атанасовден са един след друг (17 и 18 януари) и се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.

Материалът Светъл ден! Празнуват красиви имена, а обичаите предпазват от болести е публикуван за пръв път на Региона Бг.

24 килограма храна за семейства в нужда от Сандански

https://www.actualno.com/blagoevgrad/24-kilograma-hrana-za-semejstva-v-nujda-ot-sandanski-news_716658.html

Българският червен кръст (БЧК) в Сандански поема поредната си инициатива, свързана с раздаването на хранителни продукти за нуждаещи се хора. Инициативата е подкрепата от Община Сандански. Продуктите ще бъдат около 24кг.(индивидуално), като съдържат някои от нещата за първа необходимост: ориз, брашно, макаронени изделия, гювеч, компот, конфитюр, консерви, леща и други хранителни продукти.  Помощите са в изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане по

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_144024/

Критикът:
- Каква прекрасна картина, какво видение, каква експресия!
Художникът:
- Да? А, това е мястото, където си избърсвам ръцете от боята.

17 януари в историята

http://www.cross.bg/stava-voiina-okruzi-1594068.html

/КРОСС/ 49 г. пр.н.е. - Рим е бил опразнен заради настъпващите от север легиони на Юлий Цезар.395 г. - Римската империя е поделена между синовете на император Теодосий I на източна с владетел Аркадий и западна с владетел Флавий Хонорий.1562 г. - Във Франция са легализирани хугенотите.1718 г. - Огромно свлачище унищожава село Лойкербад в Швейцария, при което загиват 56 души.1773 г. - Английският капитан Джеймс Кук става първият мореплавател, пресякъл южния полярен кръг.1765 г. - Братът на Паисий Хилендарски Лаврентий подарява бащината си къща в Банско за метох на Хилендарския манастир.1775 г. - За пръв път е поставена пиесата Съперници на Ричард Шеридан.1793 г. - Конвентът на Франция гласува да бъде екзекутиран крал Луи XVI.1819 г. - Симон Боливар обявява Колумбия за самостоятелна република.1852 г. - Великобритания признава независимостта на Трансваал - провинция в Южна Африка.1878 г. - Руско-турска война (1877-1878): Битката при Пловдив открива пътя за руско настъпление към Цариград; освободени са Ямбол и Сливен.1917 г. - САЩ купуват от Дания Вирджинските острови за 25 млн. долара.1919 г. - В Месинския пролив потъва френският кораб Chaonia, загиват 460 пътници и екипаж.1945 г. - Втората световна война: Червената армия влиза във Варшава.1959 г. - Извършена е реформа на административното разделение на България - разформировани са административните окръзи и околии и да се създадени 30 нови административно-икономически окръзи, които по-късно стават 28.1966 г

Честит рожден ден на Вероника Дженева!

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7248584

Честит рожден ден на Вероника Дженева! Днес рожден ден празнува Вероника Дженева, която е графичен дизайнер в “24 часа”. С много усет и въображение Вероника прави страниците на вестника да са не само интересни и съдържателни, но и много красиви. Желаем ѝ да е здрава и

17 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=389547

Събития: 49 г. пр.н.е. – Рим е бил опразнен заради настъпващите от север легиони на Юлий Цезар. 395 г. – Римската империя е поделена между синовете на император Теодосий I на източна с владетел Аркадий и западна с владетел Флавий Хонорий.

Розата - дар от природата с много лечебни свойства (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/rozata-dar-ot-prirodata-s-mnogo-lechebni-svojstva-video-2141963

Розата с право се смята за едно от богатствата на България. Тя се използва от дълбока древност за лечение на различни заболявания. Различните по цвят рози помагат при различни неразположения.

Казанлъшката роза е не само ароматна, но и може да лекува.

Продължава разследването на убийството на 25-годишната жена в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prodylzhava-razsledvaneto-na-ubijstvoto-na-25-godishnata-zhena-v-sofiia-2142639

Продължава разследването на убийството на млада жена в столичния квартал "Банишора". Жертвата се казва Калина. Спешните медици казват, че е убита по особено жесток начин. Имала е множество рани, насилвана е и вероятно е душена.
 
Задържан за у

Измамници лепят фишове за неправилно паркиране в София

https://petel.bg/Izmamnitsi-lepyat-fishove-za-nepravilno-parkirane-v-Sofiya__299321

Снимка: Нова Тв Измамници лепят фишове за неправилно паркиране и "глобяват" в София. Истинските инспектори имат баджове на якетата. Задъ...

В Старозагорско почерня от полиция след гонката! В издирването на беглеца включиха и...

https://petel.bg/V-Starozagorsko-pochernya-ot-politsiya-sled-gonkata--V-izdirvaneto-na-begletsa-vklyuchiha-i---__299320

Снимка: БТВ Около 20 полицаи и специално обучени кучета търсят избягалия от полицията край Стара Загора. Търсенето се извършва между сел...

Проф. Михаил Константинов обясни защо 120-годишни попадат в избирателни списъци за изборите

https://petel.bg/Prof--Mihail-Konstantinov-obyasni-zashho-120-godishni-popadat-v-izbiratelni-spisatsi-za-izborite__299316

Кадър: БТВ   В „Тази сутрин” по БТВ проф. Михаил Константинов обясни защо има сериозни разминавания в данните за хората, които имат пра...

Гонка по холивудски - МВР преследва кола над 200 километра

https://www.actualno.com/crime/gonka-po-holivudski-mvr-presledva-kola-nad-200-kilometra-news_716659.html

Автомобил Peugeot е бил преследван над 200 километра - буквално из цяла България, преди да бъде спрян с шипове между селата Ръжена и Ягода, предаде Нова телевизия. Случката се е развила буквално преди минути, като са задържани двама души, издирва се обаче трети. Засега самоличността им не е ясна, а при задържането на въпросните хора са се чули пистолетни изстрели. Колата със заподозрените е отказала да спре на стоп палка при Стара Загора. От там следва преследване през Чирпан, към Пловдив, пос

Антоновден е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/H9gbpIMvHTE/

sv-antoniДнес е Антоновден . Това честване е свързано с народната представа за Свети Антоний като покровител на чумата и всички болести изобщо. Вярва се, че всички болести се събират на Антоновден, а на следващия (Атанасовден) тръгват по хората. Според българската народна традиция, Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не бива да шият и плетат, защото се вярва, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата от шарка. Месят се обаче содени питки, които се раздават за здраве на роднини и приятели. Една питка задължително се закача на тавана. Тя се нарича „за белята”, т.е за чумата.

Св. Антоний Велики се родил около 251 година в в египетско село близо до Йераклеопол, Среден Египет. Неговите родители били богати християни. Получил добро образование, а възпитанието, което придобил от своите родители повлияло дълбоко за сформирането на неговите християнски убеждения и светоглед. Той избягвал светските суети, предавал се на духовни размишления и дейности. Когато бил на 18 години, неговите родители починали. Дори и без техния контрол, той не се поддал на изкушенията на света и продължил да следва избрания доброволно от него начин на живот. Двадесетгодишният младеж бил дълбоко впечатлен от евангелския разказ за богатия юноша, на когото Христос каза да продаде имота си, за да спечели съвършенството към което се стреми (Мат. 19:21). Антоний раздал своето имущество и се заселил недалеч от града, където живеел монашески под наставленията и ръководството на по-опитен от него монах. По-късно той оставил своя приятел и се заселил в една пещера – гробница, където живеел много време сам. Хранел се само с хляб и вода, борел се със изкушенията на светските видения за наслада. Според житиеписеца му, св. Атанасий Велики, светецът прекарал в пълно усамотение повече от 20 години в Египетската пустиня.

Като побеждавал природата си с почти свръхчовешко подвижничество, св. Антоний бил удостоен с дара на чудотворство, прозорливост и лечителство, с което придобил широка известност. При него идвали болни и страдащи хора, с които беседвал с часове. Славата му растяла и дори император Константин го почел с писмо. Отшелниците също се събирали при своя духовен баща и слушали неговите мъдри беседи. Св. Антоний им разяснявал, че благодатта на Св. Дух е бисерът, за който е говорил Господ и за да ни я дарува е пострадал на Кръста: “Аз обаче ви казах истината – говори Той, – за вас е по-добре Аз да си замина; защото, ако не замина, Утешителят няма да дойде при вас; ако ли замина, ще ви го пратя” (Иоан. 16:7). Благодатта на Св. Дух е това съкровище, заради което ние сме длъжни да пожертвуваме всичко, за да придобием.

През 306 г. св. Антоний започнал да събира съподвижници, желаещи да се посветят на монашеството. Живеел в Писпир, на 30 км от р. Нил и често навещавал учениците си в манастира, който сам основал.  Като монах св. Антоний участвал и в религиозния живот и укрепвал братята си по вяра по време на гонение.

Преподобни Антоний Велики преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил. Успехът му е наречен “тържество на християнството”.

Почувствувал близостта на своя край, той завещал да го погребат тайно, за да не узнаят людете мястото на неговия гроб. Двама от учениците му останали докрай при него. Когато дал последното си благословение към тях, небесна радост озарила лицето му. Св. Антоний починал на 17 януари 356 година. По-късно мощите му били открити и тържествено пренесени във Виена.

Честит имен ден на  Андон, Антоан, Антоанета, Антон, Антонина, Антония, Донка, Донко, Дончо, Тони, Тонка, Тончо, Тоньо, Тоня, Тотьо, Тотка и техните производни!

Бързи и яростни! Зрелищна гонка продължи 200 км и завърши с…

http://regiona.bg/%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%b7%d0%b8-%d0%b8-%d1%8f%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%8a%d0%bb/

Екшън като на кино в Централна България. Всичко започна, след като водач на “Пежо” не спрял на стоп палка на екип от КАТ в Стара Загора.

Автомобилът тръгнал с висока скорост към изход на града, а полицаите го последвали. “Пежо”-то се качило на магистрала „Тракия“ и поело в посока Пловдив. Екип на КАТ от Чирпан също опитал да го спре, но водачът не се подчинил и на техните сигнали.

През цялото време патрулите от Стара Загора преследвали беглеца, като на моменти скоростта достигала близо 200 км/ч. Преди да достигне Пловдив, автомобилът слязъл от магистралата и поел към Карлово. Подминал града и продължил в посока Казанлък, все още преследван от колата на КАТ от Стара Загора.

Полицията в Казанлък завардила всички входове към града, но беглецът отново не тръгнал в очакваната посока. Колата се отклонила южно от Казанлък към селата Бузовград, Розово, Кънчево и Ръжена.
Там полицаите успели да му устроят засада и го спрели между Ръжена и село Ягода. Оказало се, че в автомобила има трима души. Те зарязали колата и побягнали. Двама от тях били задържани от полицията между Ръжена и село Ягода, третият успял да избяга.

В издирването му се включиха кучета и 20-ина служители на полицията. Свидетели съобщиха, че се е чул изстрел, но не е ясно дали наистина е имало стрелба и кой е стрелял, пише бгнес. Каква е причината за бягството тепърва се изяснява.

Материалът Бързи и яростни! Зрелищна гонка продължи 200 км и завърши с… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Преп. Антоний Велики (Антоновден)

http://www.cross.bg/antoniii-vsichki-zhivot-1594067.html

/КРОСС/ Днес честваме Антоновден . Това честване е свързано с народната представа за Свети Антоний като покровител на чумата и всички болести изобщо. В Пиринско се вярва, че всички болести се събират на Антоновден, а на следващия (Атанасовден), тръгват по хората. Според българската народна традиция, Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не бива да шият и плетат, защото се вярва, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата от шарка. Месят се обаче содени питки, които се раздават за здраве на роднини и приятели. Една питка задължително се закача на тавана. Тя се нарича „за белята" или „за лелята", т.е за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден.Преподобният Антоний Велики бил родом от Египет. Родителите му, хора благородни и известни с християнското си благочестие, възпитали сина си така, че знаел само тях и своя дом. Стигнал юношеска възраст, той не бързал да се занимава с наука, нито да се сприятелява с други деца, но прекарвал времето у дома си, пазел чистотата на сърцето и се стремял да преуспява в благочестието. Той не търсел забавления, както е характерно за младежката възраст, но обичал да ходи заедно с родителите си в Божия храм и да слуша четенето от божествените книги. Стараел се да извлече оттук цялата възможна полза и да живее точно според тяхното учение

Слънчево ще е днес над Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389546

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен предимно южен вятър. Максимални температури на въздуха: 8-11°. Температурата на морската вода ще е 5-7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над цялата страна ще е предимно слънчево.

Мей оцеля - какво ще стане с Brexit?

https://www.actualno.com/europe/mej-ocelja-kakvo-shte-stane-s-brexit-news_716652.html

Без споразумение за Brexit, ратифицирано от британския парламент, но и Тереза Мей остана премиер на Великобритания. Ситуацията е абсурдно патова, а до 29 март, когато би трябвало Обединеното кралство да излезе от ЕС, остава съвсем малко време. Какво ще се случи - BBC обобщи вариантите, предаде БГНЕС. СЦЕНАРИЙ 1: Brexit БЕЗ СПОРАЗУМЕНИЕ Ако няма нова сделка с Европейския съюз, нов вот на депутатите по наличното споразумение или отлагане на датата за напускане на Общността, Brexit без споразуме

Митрополит Антоний отбелязва двоен празник с Божествена света литургия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7248550

Митрополит Антоний отбелязва двоен празник с Божествена света литургия С Божествена света литургия в чест на небесния си покровител ще отбележи двойния си празник днес митрополит Антоний, каза той за “24 часа”. Негово Високо преосвещенство става на 41 г., но по-важното е, че има имен ден. На 17 януари Българската православна църква чества и преп. Антоний. През 2003 г.

Алексис Ципрас спечели вота на доверие  

https://www.vesti.bg/sviat/aleksis-cipras-specheli-vota-na-doverie-6091025

Правителството получи подкрепата на 151 депутати в 300-членния парламент

Нови сгради, паркове, или как да изглежда София ще се обсъжда днес

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2019/01/17/3376040_novi_sgradi_parkove_ili_kak_da_izglejda_sofiia_shte_se/?ref=rss


Дали в София са необходими още зелени площи, къде да са те, трябват ли нови сгради, паркинги, детски площадки, ще бъде обсъдено днес на първото от предстоящите няколко събития на инициативата "Визия за София", което ще се състои днес от 15:00 в "София тех парк".<br /><br />Кампанията "Визия за София" започна преди 2 години по идея на главния архитект на София Здравко Здравков, като целта е да се постигне консенсус между граждани, инвеститори и общински...

Хороскопът за деня: Деви потърсете компромис, Риби доверете се на съдбата…

http://regiona.bg/%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f-%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%bc/

Хороскоп за 17 януари 2019

 

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Доста избухливи ще сте днес. Енергията ви ще е просто в излишък и по-добре я насочете в правилната посока вместо да избухвате и да пристъпвате към саморазправа. Малко повече самодисциплина ви е нужна.

 

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Прекалено много ще мечтаете днес и сте склонни да си правите илюзии за нещата, които ви се случват. Прекалено много се впечатлявате, имайте малко здрав разум.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Денят е доста напрегнат. Подходящ момент да изчистите данъчните си задължения. Не бъдете твърде подозрителни, това само ще ви спъва в действията ви, но и не се предоверявайте.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

До обяд ще трябва да действате бързо и ефективно. Не приемайте лично всичко, което ви казват, гледайте на нещата с чувство за хумор. След обед ще имате възможност да се изявите както вие искате.

 

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Ще ви се иска да се измъкнете, да избягате от задълженията си. Но пък ще бъдете много находчиви и ще намерите начин да се справите с всяко положение по най-добрия начин.

 

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Имате много идеи, които искате да реализирате. Хубаво е да потърсите помощ отстрани, да не действате сами. Не влизайте в конфликт с шефовете си, бъдете готови да намерите компромисно решение.

 

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Трябва сериозно да се замислите накъде вървите и дали да продължавате сами оттук нататък. Важно е да работите в екип, но за целта ще трябва да преодолеете някои от предразсъдъците си. Бъдете практични и не се залъгвайте с неща, за които знаете, че са безполезни.

 

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Ден за контакти и задълбочаване на отношенията. Случайна среща на работното ви място може да сложи началото на ново романтично приятелство. Доста непрактично ще се отнасяте към парите, внимавайте това може да има последствия, най-вече емоционални.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Ще се чувствате уверени в себе си и готови за действия. Инициативите ви може да се сторят малко досадни за околните. Не мърморете толкова, бъдете по-позитивни. следобедът е подходящ за пазаруване, особено на тоалети.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Днес силно ще се впечатлявате от нередностите и от нещата, внасящи дисхармония около вас. Не приемайте лично, онова което дочуете, нали знаете, че в повечето случаи хората просто си говорят.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

До обяд нещата ще се развиват доста скоростно, ще трябва да организирате и задействате доста неща. разбира се, ще се справите блестящо. След обед ще имате възможност да си отдъхнете спокойно и да се приберете навреме вкъщи.

 

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Всичко ще се свършва доста стремително, а това определено ще ви изнервя, защото трудно ще контролирате нещата. Понякога не е ли по-добре да се отпуснете и да имате по-голямо доверие на съдбата?

Материалът Хороскопът за деня: Деви потърсете компромис, Риби доверете се на съдбата… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Християните празнуват Антоновден

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/17/3370355_hristiianite_praznuvat_antonovden/?ref=rss


Православната църква почита днес паметта на преподобни Антоний Велики. Празникът е известен като Антоновден. Имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.<br /><br />В житието на Антоний Велики е написано, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на църквата против арианската...

Марешки запали ефира: Правителството купува F-16, за да оцелее

https://petel.bg/Mareshki-zapali-efira--Pravitelstvoto-kupuva-F-16--za-da-otselee__299317

Кадър: БТВ Зам.-председателят на Народното събрание Веселин Марешки обяви току що по БТВ, че правителството ще купи изтребителя F-16, за да...

Български баща се бори да запази децата си

//dariknews.bg/regioni/shumen/bylgarski-bashta-se-bori-da-zapazi-decata-si-2142486

Шуменецът Чавдар Георгиев води борба да запази децата си – непълнолетни момче и момиче.

Историята започва през 2017 г., когато той живее в Норвегия заедно с Моника Хеггхолмен - майката на двете му деца, с която съжителстват на семейни начала. На 22 декември 2017 г. Моника е арестуван

Тереза Мей: Политиците трябва да постигнат консенсус по план за Брекзит

//dariknews.bg/novini/sviat/tereza-mej-politicite-triabva-da-postignat-konsensus-po-plan-za-brekzit-2142637

Британският премиер Тереза Мей призова политиците да оставят настрана собствените си интереси и да постигнат консенсус за план за излизането на страната от ЕС, предадоха АП и Ройтерс. Мей също така подчерта, че вратата й остава отворена за опозиционната Лейбъристка

Арестуваха мъж, подготвял нападение срещу Белия дом

//dariknews.bg/novini/sviat/arestuvaha-myzh-podgotvial-napadenie-sreshtu-beliia-dom-2142636

Властите в американския щат Джорджия съобщиха, че са арестували мъж, планирал нападение срещу Белия дом, информира АП.

Според писмени показания на агент на ФБР 21-годишният Хашер Джалал Тахеб от Къминг е бил арестуван при операция вч

Търсят с кучета избягалия край Стара Загора (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tyrsiat-s-kucheta-izbiagaliia-kraj-stara-zagora-snimki-2142633

Около 20 полицаи и специално обучени кучета търсят избягалия от полицията край Стара Загора. Търсенето се извършва между селата Ръжена и Ягода, северно от града.
 

На 17 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7248555

На 17 януари рожден ден иматАнтоний, Западно и Средноевропейски митрополит Д-р Гергана Лазарова, началник-отделение за неинвазивна кардиологична диагностика към Клиниката по кардиология - УБ “Лозенец”, член на лигата “Лекарите, на които вярваме” Полк. Иван Граматиков, полицейски експерт Камен Михов, член на УС на Асоциацията на прокурорите в България, бивш зам.

Общината отново ще замени терен, този път през "Софийски имоти"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/01/17/3376028_obshtinata_otnovo_shte_zameni_teren_prez_sofiiski_imoti/?ref=rss


Замяна на общински терен с площ от 5800 кв. метра в район "Възраждане" с частен имот от близо 2000 кв. метра до 139 училище "Захарий Круша" в "Лозенец" е включена в дневния ред за днешното заседание на Столичния общински съвет. Заради съмнения в направените оценки на двата терена обаче точката ще се гледа на извънредна комисия 30 минути преди заседанието, като е възможно да бъде отложена.<br /><br />Предложението на кмета на района Любомир Дреков и...

Никога недей да забравяш, че тълпата, която днес ръкопляска

http://www.cross.bg/rukoplyaska-nikoga-zabravyash-1594066.html

/КРОСС/ :"Никога недей да забравяш, че тълпата, която днес ръкопляска на коронацията ти, е същата тълпа, която утре ще ръкопляска на обезглавяването ти. Хората обичат да има шоу."Тери Пратчет

Пет нови социални заведения ще заработят в Сливен

https://www.actualno.com/sliven/pet-novi-socialni-zavedenija-shte-zarabotjat-v-sliven-news_716643.html

С ритуал „първа копка” в петък, 18 януари, ще започне осъществяването на нов социален проект в Сливен. Проектът „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца в община Сливен“ се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 г. с 849 000 лева. Той предвижда създаването на два нови социални центъра - Център за обществена подкрепа и Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техн

"Още няколко такива победи и България може да я няма"

http://clubz.bg/78349-oshte_nqkolko_takiva_pobedi_i_bylgariq_moje_da_q_nqma

"Още няколкото такива победи и България може да я няма".

Това заяви пред БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Така той коментира вчерашното решение на ВАС за отмяна на плана за "Пирин", което бе прието като победа от зелените организации.

"Ние зачеркнахме един цял регион, югоизточния регион", убеден е Симеонов.

Според него за този регион  е важно да има "втори, трети, пети лифт". Симеонов смята, че "цяла България пъшка под игото на закона за горите, който забранява изграждането на спортни съоражения без промяна на предназначението". Той е категоричен, че този закон трябва да се промени.

Според Симеонов тези текстове навремето са записани под "масирания диктат на същата тази група около Тома Белев". Той обясни, че България е единствената държава в ЕС, която има над 30% защитени територии, докато в другите страни те са около 10%. Той предупреди зелените, че ще пработи за промени в тези закони.

"Малко са подранили с еуфорията", многозначително заяви Симеонов.

Той коментира и вчерашното решение на парламента да одобри започването на преговори със САЩ за самолети F-16. Според Симеонов САЩ не отговарят на най-много от предварително зададените условия.

"И въпреки всичко се препоръчва правителството и парламента да промени първоначалните условия. Ние се нагаждаме към един от кандидатите", каза още Симеонов.

Той обясни, че въздушното пространство се защитава най-успешно с такети, котио са по-евтини и гарантират по-сериозна защита. Симеонов каза още, че Турция има над 600 самолета, а Гърция над 350.

"Дори срещу Сърбия не можм да се изправим. Путин миналата година им подари ескадрила", каза Симеонов.

И допълни, че Турция, която е член на НАТО е въоръжена с руски ракети, макар че според него ние не трябва да купуваме нищо от Русия. Симеонов каза още, че САЩ ни предлагат само 10% офсет и то след като платим авансово цялата сума за самолетите. Той прогнозира, че можем да имаме проблеми с другите държави, които участваха в конкурса.

"Как би се почуствала всяка държава, която участва в едно състезание и правилата бъдат променени? Италия е един от най-големите инвеститори в България", припомни Симеонов.

Той обаче отрече да има скрита коалиция между ГЕРБ, ДПС и ВМРО по темата F-16.

За пореден път Симеонов заяви, че има нарушения в коалиционното споразумение на управляващите. Той отказа да даде повече подробности. Единственото, което спомена е, че нарушенията са в "кадрови план".

Симеонов се обяви против идеята за разрешаване на огласяването на социологически проучвания в изборния ден.

"Това означава отказване от законност - когато един закон не се спазва да бъде напасван към нарушителите не е редно. България не е такава правова държава, каквато на нас би ни се искало да бъдем. Към нарушителите не се прилага санкция", каза Симеонов.

Той заяви, че резултатие влияят върху настроенията на хората.

"Политическото израстване на българската нация все още не е достигнало до нивото на демократичните държави. Много често избирателят се влияе от следния малко глуповат аргумент. Аз ако си дам гласа за тази партия дали няма да се загуби", каза още Симеонов.

Преговорите за общо явяване на "Обединени патриоти" на евровота засега се водели само от НФСБ и ВМРО, "Атака" не участвала в тях.

Симеонов заяви, че протестите срещу Красимир Каракачанов заради негови изявления по повод ромите са неоснователни. Той каза още, че не е редно престъпленията да се приписват на целия етнос и допълни. че Каракачанов не е имал предвид това.

"Имаме членове, които са цигани, данъкоплатци, гледат си децата, образоват ги", каза още Симеонов.

Той попита "кой ще чисти София, кой ще строи", ако не са циганите.

"Те са родени тук, наше задължение е да ги приобщим", каза Симеонов.

Според него ДПС играе роля в разделението между Българи и цигани. Симеонов припомни обещанието на Ахмед Доган на хората в Столипиново да не плащат ток, ако гласуват за ДПС.

Уникални снимки на Париж преди Айфеловата кула

https://www.vesti.bg/lyubopitno/unikalni-snimki-na-parizh-predi-ajfelovata-kula-6091005

В галерията горе може да разгледате интересни архивни снимки, които са направени няколко години преди построяването на Айфеловата кула

Антоновден е

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7227652

Антоновден еПреп. Антоний Велики (Антоновден) Преп. Антоний прекарал 20 години в пустинята. При него идвали болни и страдащи, с които беседвал с часове. На 104 години влязъл в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги победил. Успехът му е наречен тържество на християнството. Мощите му са във Виена.

Новини или Novini - картината на печата за 17 януари

https://www.actualno.com/society/novini-ili-novini-kartinata-na-pechata-za-17-januari-news_716647.html

Напрежение за Brexit, и въпреки това оцеляла Тереза Мей; напрежение у нас, свързано с продължаващото напрежение във Войводиново. През това време, ето кои са най-важните новини в печата.  Вестник "Сега" Канада ще приеме един милион емигранти до 2021 година, пише "Сега". Причината: така държавата ще компенсира застаряващата демографска ситуация и намаляващата раждаемост. Ето, че дойде онзи момент, в който прословутата песен на НЛО за Канада и продажбата на "черв

Проф. Константинов обясни защо 120-годишни попадат в избирателни списъци за изборите

https://petel.bg/Prof--Konstantinov-obyasni-zashho-120-godishni-popadat-v-izbiratelni-spisatsi-za-izborite__299316

Кадър: БТВ   В „Тази сутрин” по БТВ проф. Михаил Константинов обясни защо има сериозни разминавания в данните за хората, които имат пра...

От 60 до 200 лева по-голяма сметка за парно в София за декември

https://petel.bg/Ot-60-do-200-leva-po-golyama-smetka-za-parno-v-Sofiya-za-dekemvri__299314

Снимка Булфото Студът и поскъпването на топлинната енергия надуват с почти 50 процента сметките за парно за декември 2018 г. спрямо минал...

Колко хора живеят в България и колко имат право да гласуват? Сензационни разминавания между Грао и НСИ

https://petel.bg/Kolko-hora-zhiveyat-v-Balgariya-i-kolko-imat-pravo-da-glasuvat--Senzatsionni-razminavaniya-mezhdu-Grao-i-NSI__299313

Кадри: БТВ Сериозни разминавания в населението на България и пълнолетните хора, които ще попаднат в избирателните списъци за изборите, ...

Турция подгони звезда от НБА

https://www.actualno.com/asia/turcija-podgoni-zvezda-ot-nba-news_716653.html

Турската прокуратура е поискала от властите в САЩ да екстрадират баскетболиста Енес Кантер, съобщава CNN, цитирана от БГНЕС. Центърът на "Ню Йорк Никс" е известен критик на турския президент Реджеп Ердоган и не крие, че е привърженик на проповедника Фетулах Гюлен. Турция обвинява Гюлен в организирането на опита за преврат в Турция през лятото на 2016 година. Турция обяви, че Кантер "членува във въоръжена, терористична група" и пусна червена бюлетина на Интерпол за издирване

Полицаи гониха автомобил 200 км, двама са арестувани (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/policai-goniha-avtomobil-200-km-dvama-sa-arestuvani-video-2142631

Полицейска гонка в Централна България. Екшънът започнал след като водач на "Пежо" не спрял на стоп палка на екип от КАТ в Стара Загора. Автомобилът тръгнал с висока скорост към изход на града, а полицаите започнали преследване. "Пежо"-то обаче се к

Как да имате щастлив брак след появата на бебето? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-da-imate-shtastliv-brak-sled-poiavata-na-bebeto-video-2141428

Никой не ти казва, че може да не ти е много весело, след като родиш. Ненаспалото се, несресано и некъпано създание, в което може да се превърнеш, не е така отдадено на половинката си, както е било досега. Какво да правим?

Бебе вкъщи?

Идиличната картина

Десетки хиляди безценни българи черпят на Антоновден

https://offnews.bg//obshtestvo/desetki-hiliadi-beztcenni-balgari-cherpiat-na-antonovden-695418.html

Православната църква почита днес Преподобни Антоний Велики. Имен ден празнуват десетки хиляди българи, кръстени Антон, Антония, Андон, Тончо, Донка и Дончо. Името е римско по произход и означава "безценен, неоценим".

Св. Антоний е роден около 251 година след Христа в Египет, родителите му били заможни. Той бил на 20 години, когато майка му и баща му починали и му оставили богатството си и грижата за по-малката му сестра. Антоний раздал своето имущество и поверил сестра си на един девически дом, след това започнал подвижнически живот.

Светецът прекарал 20 години в пълно усамотение в пустинята. При него идвали много болни и страдащи хора, с които той беседвал и ги лекувал. Когато Антоний умира, той е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. Нарича се още Лелинден, както народът ни нарича чумата. На този ден жените не вършат домашна работа, а на трапезата не се слагат боб или леща, за да не се разсърдят лелята, шарката и синята пъпка. Специално омесени за празника содени питки, намазани с мед, се раздават на близки и съседи за здраве. Според вярванията всички болести се събират на Антоновден, а на Атанасовден утре тръгват по хората. В народните представи двамата братя близнаци Антон и Атанас са ковачи, които първи изобретяват ковашките клещи.

Затова Антоновден и Атанасовден се честват като празници на ковачи и железари.

Ципрас спечели вота на недоверие и де факто подсигури ратификация на Договора от Преспа

https://www.actualno.com/balkani/cipras-specheli-vota-na-nedoverie-i-de-fakto-podsiguri-ratifikacija-na-dogovora-ot-prespa-news_716651.html

Правителството на Алексис Ципрас оцеля след поискания от премиер вот на доверие от парламента, предаде БГНЕС. 151 депутати в 300-местния парламент гласуваха доверие на кабинета. Сред тях бяха няколко народни представители от парламентарната група на партия "Независими гърци" - досегашният коалиционен партньор на "Сириза", която се разцепи по темата за вота, както и един депутат от партия "Потами". Така Ципрас преодоля сериозна пречка пред опита си да прокара в парл

Тъжен ден за пазарната икономика на трите шкембета

http://clubz.bg/78348-tyjen_den_za_pazarnata_ikonomika_na_trite_shkembeta

Тъжен ден за пазарната икономика в БГ-то на трите шкембета. 

Срина се зимният туризъм, защото Цеко / Жирардели не могат да изсекат Пирин. Тъжен е денят и за летния туризъм, защото май не може да се разорават дюни за по-добър изглед към морето. Най-вероятно е тъжен и за Витоша, че не може да се приватизира. Тъга навява декларацията на министър Немо, че щял все пак да се съобрази с решение на ВАС. Вместо с гърди мъжки да вдигне бунта срещу продажните съдии, дето сриват икономиката с някакви си закони - та чак европейски. Джендъри панимайш... Еврогейове.

Да не говорим за мъката на героите от минното дело, дето само то можело да спаси клета майка Балгариа от клета бедност. 

Май и клет кораб ще трябва да връщат. 

За тежката участ на шисто-дупчачите изобщо да не споменаваме.

Мъка... 

Зелените са виновни. Давайте да ги изтребим, за да има хлебец и водица за народа. А после ще се оправим и с циганите.

Коментарът е от профила на Евгений Дайнов във Фейсбук. Заглавието е редакцията

 

 

Търсят с кучета избягалия край Стара Загора

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tyrsiat-s-kucheta-izbiagaliia-kraj-stara-zagora-2142633

Около 20 полицаи и специално обучени кучета търсят избягалия от полицията край Стара Загора. Търсенето се извършва между селата Ръжена и Ягода, северно от града.
 

Изригна вулкан в Южна Япония, няма данни за пострадали и разрушения

//dariknews.bg/novini/sviat/izrigna-vulkan-v-iuzhna-iaponiia-niama-danni-za-postradali-i-razrusheniia-2142632

Вулкан, разположен на малък остров в Южна Япония изхвърли днес скали и пепел на височина над 6 км, предаде АП.
 
Изригването на вулкана Шиндаке на остров Кучиноерабу не е причинило жертви или щети, като изхвърлените отломки не са достигнали обитаемата

Любим виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7248562

Любим виц на Буги БарабатаЛюбим виц на Буги Барабата: - Как глезите мъжа си? - Понякога

Антон Хекимян на именния си ден: България е бананова република и...

https://petel.bg/Anton-Hekimyan-na-imenniya-si-den--Balgariya-e-bananova-republika-i---__299311

Кадър: БТВ Водещият на „Тази сутрин” Антон Хекимян изригна на връх именния си ден и определи България като бананова република. Повод за...

16 прекрасни имена черпят днес, а традициите забраняват да се...

https://petel.bg/16-prekrasni-imena-cherpyat-dnes--a-traditsiite-zabranyavat-da-se---__299310

Антоновден е. Днес Православната църква почита паметта на Свети преподобни Антоний Велики. Андоновден, Лелинден в народния календар Ант...

Черно море тръгна за Турция с 26 футболисти

https://petel.bg/CHerno-more-tragna-za-Turtsiya-s-26-futbolisti__299312

Рано тази сутрин отборът на Черно море отпътува за Турция с група от 26 футболисти. В южната ни съседка “моряците” ще проведат основната ч...

Ръководителят на МВнР на Германия предупреди за последствията от излизането на Русия от Съвета на Европа

http://pogled.info/svetoven/evropa/rakovoditelyat-na-mvnr-na-germaniya-predupredi-za-posledstviyata-ot-izlizaneto-na-rusiya-ot-saveta-na-evropa.100412

/Поглед.инфо/ Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви, че изключването на Русия от Съвета на Европа би довело до негативни последици, включително загубата на възможността руските граждани да се обърнат към Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Breaking Defense: Вице-адмирал на САЩ призова да се готвят за «агресивно» съперничество с Китай и Русия

http://pogled.info/svetoven/Breaking-Defense-vitse-admiral-na-sasht-prizova-da-se-gotvyat-za-agresivno-sapernichestvo-s-kitai-i-rusiya.100411

/Поглед.инфо/ След дългогодишно морско господство американският флот трябва да бъде подготвен за сблъсък с "конкуриращите държави" - Русия и Китай. С такова предупреждение се обърна вице-адмиралът от Военноморските сили (ВМС) на САЩ Ричард Браун. Според него Вашингтон трябва да вземе предвид уроците от Втората световна война и да се заеме с ускорена подготовка за кризисни ситуации.

Черно море отпътува за Турция с 26 футболисти

http://varnautre.bg/2019/01/17/101252/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%82%d1%83%d1%80%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d1%81-26-%d1%84%d1%83%d1%82%d0%b1%d0%be

Рано тази сутрин отборът на Черно море отпътува за Турция с група от 26 футболисти. В южната ни съседка “моряците” ще проведат основната част от зимната си подготовка, а треньорът Илиан Илиев ще има на разположение 23 полеви играчи и трима вратари. Освен нападателят Мартин Минчев, халфът Лъчезар Йорданов и стражът Иван Дичевски, наставникът на […]

Новата "седмица" на BMW отнесе критики заради голямата си решетка

https://www.avtora.com/novata-sedmica-na-bmw-otnese-kritiki-zaradi-goliamata-si-res/

BMW продължава с новата дизайнерска линия да прави предната решетка на автомобилите си все по-голяма. Това стана съвсем видимо със SUV-а X7, а сега и обновената версия на 7-ма серия последва тенденцията. Именно решетката обаче стана основна тема на разговор, а не останалите характеристики на колата.Предните решетки на практически всички BMW-та от десетилетия използват бъбреците като своя запазена марка. Това веднага отличава моделите на марката и ги прави разпознаваеми и с половин око.Но ако преди бъбреците бяха доста по-дискретни, през последните години те се превръщат във все по-основен елемент от дизайна на BMW. До степен, в която дори крещят,

Тази снимка е хит в мрежата – камъни падат зад операта във Варна. Току що Ауди осъмна с...(снимки)

https://petel.bg/Tazi-snimka-e-hit-v-mrezhata-----kamani-padat-zad-operata-vav-Varna--Toku-shho-Audi-osamna-s----snimki-__299309

В „Тази сутрин” по БТВ Антон Хекимян пусна снимка на читател в групата „Забелязано във Варна”, на която се вижда как Ауди с варненска ре...

Гонка по холивудски: В продължение на 200 км полицията преследва автомобил (видео)

https://petel.bg/Gonka-po-holivudski--V-prodalzhenie-na-200-km-politsiyata-presledva-avtomobil--video-__299308

Кадър Нова тв  Гонка по холивудски в Централна България. В продължение на 200 км полицията преследва рано тази сутрин двама души с автомо...

Дневен хороскоп: Граници и правила - нарушавайте ги смело, за да осъществите мечтите си

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Granitsi-i-pravila---narushavayte-gi-smelo--za-da-osashhestvite-mechtite-si__299307

Източник lamqta.com Овен  Вашата енергия е в разгара си, но не съвпада с енергията на болшинството хора. Макар че в момента ситуацията за Вас...

Хекимян разтърси зрителите рано сутринта: Валери Симеонов ще се хвърля под F-16

https://petel.bg/Hekimyan-raztarsi-zritelite-rano-sutrinta--Valeri-Simeonov-shhe-se-hvarlya-pod-F-16__299306

Водещият на „Тази сутрин” по БТВ Антон Хекимян показа току що карикатура на Христо Комарницки във вестник „Сега”, която иронизира Вале...

ЕС прие санкции срещу руснаци, обвинени в отравянето на Скрипал

//dariknews.bg/novini/sviat/es-prie-sankcii-sreshtu-rusnaci-obvineni-v-otravianeto-na-skripal-2142630

Постоянните представители на страните членки на ЕС приеха да наложат санкции на девет лица и едно предприятие, обвинени в извършване на нападения с химическо оръжие.
 
Сред тях са двамата руснаци, обвинени за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрип

1980 г. Министър Стамен Стаменов стъпкан от камила в Либия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7239086

1980 г. Министър Стамен Стаменов стъпкан от камила в ЛибияМуамар Кадафи мрази американците и не обича руснаците Един кораб и забърканата каша около него тия дни отново “изправят на нокти” отношенията ни с Либия. Така както беше след 1999 г. , когато в Бенгази бяха арестувани няколко наши медици и съществуваше реална опасност за живота им. Ако обаче се върнем още по-назад в годините, ще видим,

След много заплахи Тръмп помоли Турция “да не закача” кюрдите

http://pogled.info/svetoven/sled-mnogo-zaplahi-tramp-pomoli-turtsiya-da-ne-zakacha-kyurdite.100410

/Поглед.инфо/ Тръмп и Ердоган сега се карат и помиряват по няколко пъти на ден. Още от сутринта президентът на САЩ заплаши да разори турците, ако те нападнат кюрдите в Сирия. Турският външен министър даде на Тръмп отпор, обещавайки да нападне кюрдите, „дори и ако се наложи да гладува”. Но още вечерта Тръмп и Ердоган си звъннаха и са започнали доверително, ако се вярва на Белия дом, да обсъждат общите теми. Тръмп само помоли колегата си „да не закача” кюрдите.

Путин пристига днес в Сърбия

http://clubz.bg/78347-putin_pristiga_dnes_v_syrbiq

Президентът на Русия Владимир Путин пристига днес на еднодневно официално посещение в Сърбия, където негов домакин ще бъде сръбският държавен глава Александър Вучич, предаде Танюг.
Двамата ще обсъдят ситуацията в Косово, икономическото сътрудничество и регионални проблеми. В рамките на срещата на двамата президенти ще бъдат подписани 20 различни споразумения. В центъра на вниманието ще бъдат съвместни проекти в областите на енергетиката, инфраструктурата и новите технологии. 
Путин ще бъде посрещнат на летище "Никола Тесла" в Белград, след което ще се състои церемония по полагането на венци на гробището на Освободителите на Белград. Церемонията по тържественото посрещане на руския президент пред Палата Сърбия ще се състои по обяд, след което двамата президенти ще разговарят на четири очи.

Една от темите ще бъде продължаването на газопровода "Турски поток" до Сърбия, но не се очаква да бъдат подписани документи за това. Руският президент заяви в интервю за белградския вестник "Политика", че Европейският съюз трябва да осигури на своите членове гаранции, че Брюксел няма да попречи на доставките на руски газ в Европа чрез "Турски поток".
Сръбският президент Александър Вучич каза за телевизия Пинк във вторник, че за страната му е най-добре когато газопроводът "Турски поток" стигне до България, да бъде доведен до сръбската граница и газът да бъде транзитиран през газовия интерконектор в Сърбия.
Сътрудничеството с концерна "Газпромнефт" позволи на компанията "Нафтена индустрия Сърбие" да стане лидер на енергийния пазар в балканския регион. С участието на "Руски железници" с добър темп върви реконструкцията и модернизацията на сръбската железопътна инфраструктура, посочва още в интервюто за в. "Политика" Владимир Путин. 
След разговора в тесен формат е планирана среща между делегациите на Сърбия и Русия, а след това в присъствието на двамата президенти ще бъдат подписани редица двустранни документи. 

Сред многото проекти фигурира транспортно споразумение в размер на 230 милиона евро, което се отнася за електротехническите работи по участъка Стара Пазова - Нови Сад. Очаква се тези работи да приключат в края на 2021 г. Също така е много важен проектът за диспечерски център, за реализацията на който работим от над две години, съобщи сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович. 
Следобед президентът Путин ще връчи на сръбския си колега Ордена на Александър Невски.
Сръбският член на босненското Председателство Милорад Додик ще бъде в Белград, за да се срещне с руския президент. Додик каза, че посещението на Путин е ясен символ и послание на мир, приятелство и подкрепа за Сърбия и сръбския народ като цяло и изтъкна доброто сътрудничество и връзки на Република Сръбска с Русия.
След това Вучич и Путин ще се обърнат към медиите.
След изявленията е планирано посещение на президентите в храма "Свети Сава".
Сръбската държавна телевизия ще предава директно целодневното посещение на руския президент.
Вучич е избрал да подари на Путин тримесечно кученце порода шарпланинец, съобщи сръбският вестник "Блиц". Кученцето е със сериозно родословие от седем поколения назад, то е от най-стара местна порода и е известно, че президентът Путин обича тъкмо такива породи, каза за вестника източник от президентството. По думите му сръбският президент за първи път прави такъв подарък, съобщава БТА.

През ноември 2010 година Бойко Борисов също подари кученце на Путин в София.

Слънце и положителни температури в края на седмицата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/slynce-i-polozhitelni-temperaturi-v-kraia-na-sedmicata-2142628

Предимно слънчево време ни очаква днес. Ще продължи да духа слаб, в Източна България до умерен вятър от юг-югозапад, сочи прогнозата на НИМХ.
 
Минималните температури ще бъдат от минус 4 до 1 градус. През деня ще се затопля и максималните температури ще бъдат 7-12 гр

Отново ограничения на движението по магистрала „Хемус“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otnovo-ogranicheniia-na-dvizhenieto-po-magistrala-hemus-2142629

От 10 до 13:30 часа движението в тунел „Топли дол“ на магистрала „Хемус“ в посока Варна ще бъде ограничено поради оглед на осветителната система. Трафикът ще се осъществява двупосочно в тръбата за София.
 
От 13:30 до 16:30 часа ще бъде затворена тръбата за Со

Тръмп представя днес противоракетната си стратегия

http://clubz.bg/78346-trymp_predstavq_dnes_protivoraketnata_si_strategiq

Американският президент Доналд Тръмп ще посети по-късно днес Пентагона, за да представи дългоочакваната стратегия на неговата администрацията за развитието на американската система за противоракетна отбрана, информира Си Ен Ен, позовавайки се на източници от Белия дом. 

Пентагонът.

Тръмп ще бъде придружен от вицепрезидента Майк Пенс, съветника по националната сигурност Джон Болтън, и високопоставени представители на министерството на отбраната. 

Държавният глава първоначално нареди преглед на стратегията да бъде направен през януари 2017 година - първия му месец на поста, но след това прегледът многократно бе отлаган. Това е първото осъвременяване на стратегията за противоракетна отбрана на САЩ от 2010 година, когато такова направи администрацията на предишния президент Барак Обама. 

Helsingin Sanomat: Изборите в Украйна обещават да станат интересно зрелище

http://pogled.info/svetoven/Helsingin-Sanomat-izborite-v-ukraina-obeshtavat-da-stanat-interesno-zrelishte.100409

/Поглед.инфо/ Най-големият всекидневник на Финландия Helsingin Sanomat („Хелзинкски извести”) посвети редакционната си статия на предстоящите избори в Украйна, разказвайки на своите читатели, че известен украински комик и телевизионен водещ се готви да победи сегашния президент на страната и би трябвало да му се получи. Защото в Украйна хората предпочитат да видят дори хуморист начело на страната, само да не е олигарх. Впрочем, още повече шансове за победа на президентските избори има трети кандидат.

Автомобилите започват да ни следят

https://petel.bg/Avtomobilite-zapochvat-da-ni-sledyat__299298

Както можеше да се очаква, развитието на "умните устройства“ (т.е. тези, които нарушават правото на личен живот чрез предаване на поверите...

Грипна епидемия обявиха в няколко области на страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gripna-epidemiia-obiaviha-v-niakolko-oblasti-na-stranata-2142627

Обявиха грипна епидемия и в Пазарджик. Областта е шеста в страната, в която заболеваемостта достигна епидемични нива. Предепидемична е и обстановката на територията на община Смолян, заради което там също се преустановяват свижданията в болниците, профилактичните имунизации

На германците ще им бъде крайно тежко да разрушат ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/na-germantsite-shte-im-bade-kraino-tezhko-da-razrushat-es.100408

/Поглед.инфо/ Партия „Алтернатива за Германия“, скокът на чиято популярност се приема в Берлин и в Брюксел като опасна заплаха, се въоръжи с нов лозунг – за излизането на ФРГ от Евросъюза, което неминуемо ще погребе самия Евросъюз. Но възможно ли е това? Какви са шансовете на „АзГ“ – основната сензация на германската политика за последните години да изведе Германия по пътя на Великобритания.

Руският газ за Европа и „проблемът 2020”

http://pogled.info/svetoven/ruskiyat-gaz-za-evropa-i-problemat-2020.100407

/Поглед.инфо/ На 8 януари Владимир Путин посети Калининградското подземно газово хранилище и взе участие в стартирането на терминал за приемане на газ и плаваща платформа за регазификация - комплекс, който позволява снабдяването с газ за Калининградска област по море с танкери.

Скоростта на приближаване на глобалната катастрофа се засилва

http://pogled.info/svetoven/skorostta-na-priblizhavane-na-globalnata-katastrofa-se-zasilva.100406

/Поглед.инфо/ Учените от Калифорнийския университет в град Ървин (САЩ) са установили, че Антарктика в момента губи шест пъти повече лед, отколкото преди четиридесет години. Ускоряването на топенето може да доведе до по-бързо, отколкото се предвиждаше, повишаване на морското равнище през следващите десетилетия.

На Юлия Тимошенко не и стига победата над Петро Порошенко

http://pogled.info/svetoven/na-yuliya-timoshenko-ne-i-stiga-pobedata-nad-petro-poroshenko.100405

/Поглед.инфо/ Юлия Тимошенко гръмко заяви, че Петро Порошенко няма никакви шансове да я победи на балотажа на президентските избори в Украйна. Рейтингът и допитванията действително предричат нейната победа при единоборство с настоящия президент. Само че Тимошенко нарочно премълчава факта, че тя има и друг съперник, който напълно може да провали плановете ѝ. А и засега е рано да отписваме Порошенко от сметките.

Китай обяви плановете си за изграждането на лунна база

https://petel.bg/Kitay-obyavi-planovete-si-za-izgrazhdaneto-na-lunna-baza__299296

На фона на успешното протичане на космическата мисия на космическия апарат Чанъе-4 на обратната страна на Луната, китайското национално ...

Гласът на Бродски звучи в моноспектакъла на Баришников

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7248464

Гласът на Бродски звучи в моноспектакъла на БаришниковПредставленията са в събота и неделя в Софийската опера Гласът на починалия през 1996 г. руско-американски поет, философ, писател и носител на Нобелова награда за литуратура Йосиф Бродски звучи в моноспектакъла “Бродски/Баришников”, който легендарният балетист Михаил Баришников ще представи в залата на Софийската опера и балет в събота и неделя.

В тази страна плащат на хората да карат колело

https://petel.bg/V-tazi-strana-plashhat-na-horata-da-karat-kolelo__299305

profit.bg При 17 млн. население и 23 млн. велосипеда, в Холандия вече има повече колела, отколкото хора. На фона на тази пропорция, властите в с...

​Ледената покривка на Земята се затопля

https://petel.bg/---Ledenata-pokrivka-na-Zemyata-se-zatoplya__299304

Учени оповестиха, че ледената покривка на нашата планета се затопля, като температурите са се увеличили средно с 0,3 градуса Целзий за десе...

Уĸpaйнa възoбнoвявa пpoизвoдcтвoтo нa caмoлeти Aн-124 "Pycлaн"

https://petel.bg/U--payna-vazobnovyava-ppoizvodctvoto-na-camoleti-An-124-Pyclan__299303

Украинският производител на самолети "Антонов" възнамерява през 2019 година да възобнови производството на тежките транспортни самолети А...

Тереза Мей: Продължаваме да работим за напускането на ЕС

https://petel.bg/Tereza-Mey--Prodalzhavame-da-rabotim-za-napuskaneto-na-ES__299302

Британското правителство оцеля след вот на недоверие "Доволна съм, че парламентът ни гласува доверие тази вечер. Не поемам тази отговор...

5000 лева и гербер от ГЕРБ за рождения ден на Нинова - дарява ги за олимпийците по математика (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7248541

5000 лева и гербер от ГЕРБ за рождения ден на Нинова - дарява ги за олимпийците по математика (Обзор)Соцлидерката почерпи и в парламента, и на “Позитано”. Президентът ѝ честити по телефона и с адрес 5000 лева и жълт гербер поднесе Цветан Цветанов на рожденичката Корнелия Нинова от името на групата на ГЕРБ. Соцлидерката почерпи с изискан коктейл в парламента депутати от всички групи за своя 50-годишен юбилей.

Времето в четвъртък: Топло за сезона, предимно слънчево

https://petel.bg/Vremeto-v-chetvartak--Toplo-za-sezona--predimno-slanchevo__299301

Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево, температурите се покачват до комфортни за сезона стойности, а от екстремните явлени...

"Реал" продължи за купата, "Атлетико" отпадна след голово шоу с "Жирона"

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/17/3376095_real_produlji_za_kupata_atletiko_otpadna_sled_golovo/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) се класира за четвъртфиналите за Купата на краля, въпреки че испанският гранд загуби с 0:1 в реванша с "Леганес". Европейският шампион продължава напред в турнира, защото имаше преднина от три чисти гола след първата среща на "Сантяго Бернабеу".<br /><br />С голяма част от резервите "Реал" излезе с мисъл да спести сили при гостуването си на "Леганес". Единственият гол в мача отбеляза Мартин Брайтвайте през първата...

Джеймстаун: как три жени попадат при непознатите си съпрузи на другия край на света

https://offnews.bg//obshtestvo/dzhejmstaun-kak-tri-zheni-popadat-pri-nepoznatite-si-sapruzi-na-drugi-694813.html

Новата поредица "Джеймстаун" е сред премиерните заглавия на драматичния телевизионен канал Epic Drama през януари. Сериалът проследява съдбата на три жени - Алис (Софи Рандъл), Верити (Ниам Уолш) и Джослин (Наоми Батрик), които се опитват да изградят живота си в зашеметяваща пустош.

Сериалът е с премиера на 20 януари и ще се излъчва всяка неделя от 22:00 с повторение във вторник, след 22:30.

Вирджиния, 1619 г. Британската колония Джеймстаун се намира сякаш на края на света. В продължение на 12 години тя е заселена само от мъже, но статуквото се променя, когато трите героини акостират на другия кран на света. Пълният с обрати сюжет проследява живота на новите пришълки, които правят светкавично впечатление и се озовават в нов свят на любов, желания, власт и оцеляване. Любовни триъгълници, разгорещени вражди и свирепа конкуренция създават конфликти за обитателите, обединени от категоричното си желание да оцелеят и преуспеят в новия си живот.

Софи Рандъл за ролята си на Алис: На нейно място бих се справила отчайващо

В една от главните роли е британката Софи Рандъл - красива и талантлива 30-годишна възпитаничка на кралската академия за драматично изкуство. Тя влиза в образа на Алис - момиче, израснало във ферма и попаднало в ръцете на съпруг тиранин. Налага ѝ се да търси справедливост за себе си в един предубеден срещу жените свят и в крайна сметка успява да си извоюва място в сърцата на жителите на колонията.

Зрителите познават Софи от има участието ѝ в сериалите "Остри козирки" (Peaky Blinders) и в Bodygard на Netflix, за който Ричард Мадън миналата седмица взе „Златен глобус“. Играла е и в две адаптации по Чарлз Дикенс - "Големите надежди" (2012) и Dickensian (2015).

"Алис е нежна душа, излъчва чистота и деликатна смелост. Едно порядъчно момиче, което търси щастлив и спокоен живот. Красива е като личност, с което се отличава от другите героини." Така Софи Рандъл представя своя персонаж на зрителите.

Актрисата смята сценария за твърде любопитен и в същото време страховит. "Невероятно е, че тези три жени са се качили в лодката и са пропътували разстоянието до другия край на света, до неизвестна земя и са били предопределени на мъже, които дотогава не са срещали и които са били в колонията без жени в последните 10 години! Представяте ли си колко смразяваща кръвта е тази ситуация! Това наистина се е случвало, не е измислица. Намирам, че идеята да се разкаже историята на Джеймстаун през техните очи е много сполучлива."

Защо Алис се решава на това предизвикателство? "Компанията, която организира това, представя колонията като възможност за новите обитатели, а времената в Англия са тежки. Хората страдат от недоимък. Ако си една от няколко дъщери в семейството или за теб вече няма място и ти се представи възможност за живот в един нов свят с повече възможности за просперитет, тогава предложението изглежда привлекателно, обяснява Софи. - Има го и авантюристичният елемент - млади жени, които живеят в малко сиво село, искат да видят (през смях) онези сексапилни мъже в далечния Джеймстаун."

Рандъл добавя, че съвременните зрители и особено жените може да бъдат шокирани, като узнаят, че жените като Алис, Верити и Джослин някога са били третирани като добитък: транспортирани по море, за да станат нечии съпруги. Били беззащитни и животът им не бил никак лек. "Всъщност това е голямата тема в поредицата", добавя актрисата.

Самата тя смята, че би се справила "отчайващо" в ситуацията на героинята си. "Иска ми се да кажа, че бих го направила успешно, но не съм сигурна."

Как се чувства в дрехите на жена от 17-и век? "Няма да ви излъжа, беше ми постоянно горещо и доста некомфортно. Нищо не можеш да свършиш в такова облекло! Дори да се движиш е много по-трудно."

Тя си спомня един особено силен момент по време на снимките - на пиратски кораб край испанския бряг. "Стояхме там в горещината в нашите костюми рамо до рамо с Верити, гледахме към хоризонта и си помислих: "Това можеше да е и моята съдба!"

"Джеймстаун" започва в неделя, 20 януари, в 22:00 ч.

Epic Drama е ТВ канал от семейството на Viasat History и TV1000, изцяло преведен на български, достъпен без допълнителна месечна такса за зрителя и без прекъсвания за реклама, вече и във VIVACOM TV на позиция 55 за DTH в пакет TV 2L и на позиция 76 за IPTV в пакет TV 2L+. Еpic Drama e и в мрежата на А1 България на позиции за DTH – 60, за DTV (кабелна) – 214, за IPTV (Premium) - 201. ТВ каналът е наличен и в ТЕЛЕКАБЕЛ - на HD позиция 228, SD канал 185, Силистра ТВ – 173 канал, TV SAT COM - 23/24, в NetWorx – на позиция 230, както и в София – чрез NET1 на 129 канал. Можете да гледате първите епизоди на няколко от сериалите по Epic Drama онлайн свободно на: https://www.epicdrama.bg/watch-now/.

Роден е Стефан Бончев, български геолог

https://www.actualno.com/chronicles/roden-e-stefan-bonchev-bylgarski-geolog-news_716494.html

Професор Стефан Бончев Иванов (по-известен, като Стефан Бончев) е български геолог. Роден е в град Габрово на 16 януари (4-ти по стар стил) 1870 година. Завършва с бакалавърска степен по природни науки Женевския университет през 1891 година, след което се завръща в България и започва работа като учител в град Хасково. Изучава хасковския край и написва първата си научна работа. Изработва геоложка карта, която излага на Пловдивския панаир. Благодарение на нея, получава стипендия за специализация п

Final court decision stops attempt to open up Pirin World Heritage site for construction

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=341531

Pirin National  Park © Maya Eye PhotographySOFIA, 17 January 2019 – WWF and other NGOs in the For the Nature coalition have won the final court case against the government of Bulgaria's plans to open Pirin National Park, a UNESCO World Heritage Site and Bulgaria's premier protected area, up to construction.

In a ruling that cannot be appealed, Bulgaria's supreme administrative court overturned controversial changes made by the government in December 2017 to the management plan of Pirin National Park. These changes opened up to 48 percent of the park of centuries-old pine forests, home to bear, wolf and chamois, to logging and potential construction of new ski runs and lifts in the Bansko ski resort, which is Bulgaria's largest.

The court based its ruling on sections on the law on protected areas that "allows only maintenance, not the construction of new sports facilities in the national parks".

It also cited a series of other Bulgarian laws and rulings by the EU Court of Justice that oblige the environment ministry to subject its management plans of the park to environmental impact assessments, which the court found it had not done.

"This court decision confirms what WWF and the other environmental groups have been insisting all along: that the plans to open up Pirin to ski infrastructure construction and increased logging are illegal. We expect the push to construct in Pirin to continue in the future but in the meantime we will be working with local communities to ensure they can benefit from one of Europe's most special places in a sustainable manner," said Katerina Rakovska, WWF-Bulgaria conservation expert.

A letter sent by the Bansko Ski Zone concessioner Yulen AD as part of public consultations, seen by WWF, outlined intentions to enlarge the ski zone in Pirin National Park to 333 km of runs and 113 km of ski lifts. Currently, there are 70 km of runs and 25 km of lifts.

In November 2016, WWF launched an international campaign in support of Pirin National Park. More than 125,000 people from all over the world have signed a WWF petition to Bulgaria's Prime Minister Boyko Borisov to protect the Pirin World Heritage site and its pristine wildlife.

Pirin was recognized as a UNESCO World Heritage site in 1983. However, in 2010, UNESCO excluded the ski areas above the towns of Bansko and Dobrinishte from the World Heritage site, identifying them as "buffer zones" to the heritage site due to the damage and destruction caused by construction around the Bansko ski zone. The installation of the facilities led to the clearance of more than 160 ha of forests, including old-growth trees aged between 120 and 300 years.

In January 2018, a WWF report revealed that Pirin National Park has suffered irreversible damage from the construction and expansion of Bansko ski resort. The analysis found that the ski resort, approved by Bulgaria's government in 2000, has delivered a mixed economic impact to-date and that other economic options for development exist and have great potential.

Нено Димов, лобист за застрояване и сечи в П&

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=341533

Пирин получава необходимата защита © WWF BulgariaКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България", в която членува и WWF, настоява за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов след вчерашното окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС), което отмени скандалните промени в плана за управление на Национален парк Пирин от декември 2017 г.

Природозащитниците настояват за среща с премиера Бойко Борисов, за да се потвърди поемането на персоналната политическа отговорност за тези нарушения на българското и европейското законодателство и да се обсъдят вариантите за устойчивото развитие на региона.

Коалицията призовава министър-председателя да извърши персонална оценка на работата на министър Нено Димов и на директора на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров заради тяхното дългогодишно въвеждане в заблуждение на правителството за законовата ситуация в Национален парк „Пирин" и разпоредбите на европейските директиви. Под техен натиск се готвят опасни промени в Закона за биологичното разнообразие. Проектът трябва да бъде оттеглен и сериозно преработен.

В същото време природозащитниците обявяват своята готовност да работят с всички местни хора около Пирин, които искат да развиват региона си и да печелят от това за благото на децата си, без да разрушават защитената му природа, част от българското, европейското и световно природно наследство. Местните референдуми не могат да решават за противозаконни действия.

Решението на съда е важно по следните причини:

В рамките на 30 страници за пръв път решение на ВАС прави толкова задълбочено и обективно тълкуване на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на изискванията на директивите на ЕС, което ще има пряко отражение не само върху Национален парк „Пирин", но и върху всички останали защитени територии, за които се изготвят планове за управление или попадат в защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000.

1. Тълкуването на Министерски съвет (МС) и на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) как Законът за защитените територии разрешава в националните паркове като Пирин да се строят спортни съоръжения е невярно. Законът забранява ново строителство на спортни съоръжения в националните паркове.

2. Обясненията на МОСВ и МС как законите за опазване на околната среда и за биологичното разнообразие (ЗООС и ЗБР) не изискват извършването на екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на Натура 2000  за плановете за управление на защитените територии са грешни. Законът изисква задължителна екологична оценка на плановете за управление и техните изменения, които предвиждат ново строителство или значимо ползване, като единствена форма за гарантиране участието на обществеността в  процесите на взимане на решение за околната среда.

3. Обясненията на бившия вицепремиер Валери Симеонов как ЮНЕСКО е разрешил приемането на план за управление или неговото изменение без екологична оценка не е вярно. Решението на ВАС изяснява и спора по  съдържанието на последното решение на ЮНЕСКО за Пирин като част от световното природно наследство. Става ясно, че ЮНЕСКО по никакъв начин не е дал зелена светлина за строителство на ски писти - още една от заблудите на правителството беше разбита.

4.  Окончателното решение на ВАС показва, че има смисъл гражданите да са активни. Решението по делото е пример как граждани и неправителствени организации имат по-добро разбиране за разпоредбите на българските закони и европейските директиви от държавните органи. Трябва да отбележим, че решението на МС е подкрепено от всички правни дирекции на всички министерства и Министерски съвет.

5. Решението на ВАС е поредното потвърждение, че МОСВ и Националната служба за защита на природата (НСЗП) не разбират и не прилагат правилно европейските директиви за екологична оценка и за Натура 2000. Не случайно в момента България е хоризонтална процедура за общо неспазване на директивите за Натура 2000, на каквото не е подложена нито една друга страна членка. Решението на ВАС е показателно, че са нужни повече професионалисти с високи познания да работят в МОСВ, НСЗП и РИОСВ и е нужна кардинална промяна на техните политики, включително по квалификацията на персонала.

Коалицията „За да остане природа" благодари на стотиците хиляди български граждани, които дълги години отделяха от времето за себе си и семействата, за да изразят своята позиция в защита на Национален парк „Пирин".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване