Тръмп може още утре да обяви мястото и датата на втората си среща с Ким Чен-ун

https://www.mediapool.bg/tramp-mozhe-oshte-utre-da-obyavi-myastoto-i-datata-na-vtorata-si-sreshta-s-kim-chen-un-news288692.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп може утре да обяви мястото и датата на втората си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, пише в. "Вашингтон пост", като се позова на дипломатически източници. Високопоставеният севернокорейски представител Ким Йон-чхол се очаква утре да се срещне с Доналд Тръмп в Белия дом и да му предаде писмо от Ким Чен-ун. Посещението на Ким Йон-чхол във Вашингтон все още не е обявено официално от правителството на Тръмп. Световните агенции обаче съобщиха, че той е пристигнал в Пекин вероятно напът за САЩ. Американският президент неведнъж изрази надеждата си за втори кръг на преговори на живо с Ким Чен-ун въпреки липсата на значителен напредък на КНДР по пътя на ядреното разоръжаване. "Имаме много добър диалог със Северна Корея", заяви Тръмп на 6 януари. Втората среща на Тръмп и Ким Чен-ун може да бъде през март или април, като най-вероятното място на срещата е виетнамският град Дананг, пише американското издание.  

"24 часа" и "Виваком" събират "родителите за дигитално обучение" на кръгла маса

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249282

"24 часа" и "Виваком" събират "родителите за дигитално обучение" на кръгла масаСъвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Партия МИР: Социалната бомба на ромското малцинство засяга националната сигурност

http://www.cross.bg/vyarva-nikoii-grazhdani-1594099.html

/КРОСС/ Поредният случай на агресия между роми и българи в с. Войводиново ни върна в действителността, в която разделението и омразата служат от една страна за рейтинга на псевдопатриоти и популисти, от друга - за сплотяване на ромите зад ромски лидери на кланов принцип. И в двата случая това е спекулация, насочена срещу интересите на България и нейните граждани. Това се казва в позиция на Политическа партия „МИР", в която се посочва още, че „безнаказаност и страх водят до политически и икономически дивиденти за едни, но до слаба държава за всички нас, останалите". „В тази нагнетена ситуация, в кризисните райони има само едно общо виждане между българи и роми - никой не вярва на държавата! Никой не вярва, че ще бъде въздадена справедливост; никой не вярва, че ще бъде защитен; никой не вярва, че ще има ред; никой не вярва, че ще има социална политика, нито икономическо развитие. Време е някой смело да каже, че медалът има две страни и има нужда от дългосрочна политика, засягаща и двете страни", допълват още от партията. Експертният екип на политическата формация предлага пакет от конкретни мерки и политики. Трябва да се спрат социалните плащания на всеки гражданин, ако детето му не посещава училище. Необходимо е прекратяване на практиката за селектиране на изцяло етнически еднородни паралелки в училищата. Тази политика изисква разбиране и работа и с двете страни

Рей има нужда от незабавна помощ, за да живее

https://www.actualno.com/help/rej-ima-nujda-ot-nezabavna-pomosht-za-da-jivee-news_716717.html

Малкият голям герой Рей е роден с тежката диагноза епилепсия-гранд мал припадъци. На 8-ми август 2016 година състоянието му се влоши. В болница ИСУЛ е приет в критично състояние с 20 хемоглобин.  След 4 дни и множество изследвания е поставена диагнозата "Остра лимфобластна левкемия-В фенотип- висок риск." Преди месец резултатите му отново се влошават и се установява, че детето има рецидив на заболяването.   Единственият шанс за Рей е животоспасяваща транспл

Книговище – електронна игра за четящи деца

https://www.eurochicago.com/2019/01/knigovishte/

"Книговище" ще може да се ползва както от цели класове или училища, така и индивидуално или семейно. Платформата е насочена към ученици от 1 до 10 клас, с приоритет 1 – 7 клас. Достъпът ще бъде с абонамент, за да се осигури устойчивост на проекта, като за един ученик това ще бъде средно под 1 лев за година. Сайтът ще може да се ползва и от българчетата в чужбина, като така те ще имат по-голям стимул да прелистват книжки на роден език. Той ще бъде незаменим помощник на родители и учители, които искат да поддържат жив интереса към българския език.

Ще има промяна в парадигмата за продаване на мебели, прогнозира експерт

https://www.investor.bg/novini/261/a/shte-ima-promiana-v-paradigmata-za-prodavane-na-mebeli-prognozira-ekspert-275456/

Предлагаме скъпа услуга, но ни се иска този висок клас да достигне до още повече хора, посочи Васил Михайлов, съосновател на Arkithema

Болните от грип в Разград са под средното ниво за страната

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7249278

Болните от грип в Разград са под средното ниво за странатаБроят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в Разград се покачва, но все още градът е далеч от обявяване на грипна епидемия. Това съобщи д-р Рени Кирякова - директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция, предаде БТА. Тя посочи, че заболеваемостта в Разград е 99,14 на 10 000 души от населението,

Специализираният съд отложи делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

http://econ.bg/Новини/Специализираният-съд-отложи-делото-срещу-Дянков-Трайков-и-Прокопиев_l.a_i.768428_at.1.html

Състав на Специализирания наказателен съд отложи делото срещу Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков. Причината е, че адвокатът на...

Детско-юношеската школа на Поморие започва подготовка за пролетния полусезон

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/N2NBivxDkDI/

futbol-decaНа 21 януари /понеделник/ на стадион Поморие започват подготовка за пролетния полусезон на 2018/2019 година отборите на Детско-юношеската школа на Поморие.

Тренировките ще се провеждат по следния график:

Отборите на юноши старша, юноши младша възраст и деца, с треньор Лъчезар Данев провеждат тренировки от понеделник до петък – сутрин 8:30 и следобед 15:00 часа на стадион Поморие.

Отборът на Футбол 5, с треньор Венелин Тальоков тренират  в понеделник, сряда и петък от 16:00 часа. Тренировките ще се провеждат на новата спортна площадка на СУ „Иван Вазов“ /малкото училище/ в гр. Поморие.

Отборите на Футбол 7 и Футбол 9, с треньор Красимир Пчеларовдопълнително ще бъдат обявени

Диригентът Стилиян Киров: Да създаваш музика само с жест е магия

http://clubz.bg/78362-dirigentyt_stiliqn_kirov_da_syzdavash_muzika_samo_s_jest_e_magiq

Свежа аномалия в света на млади диригенти, които се опитват да напълнят биографиите си“. Така определи един американски критик младия български диригент Стилиян Киров, който тази вечер ще излезе на сцената в столичната зала „България“. Някога мечтал да работи със Софийска филхармония, днес Киров ще постигне този личен връх в музикалната си кариера. 

В програмата ще звучат Концерт за пиано и оркестър № 2 от Ференц Лист и Симфония № 4 от Йоханес Брамс, солист на пианото ще бъде друг интересен музикант – Петра Погади-Холендер.

Публиката ще присъства на събитие, което бележи началото на интересна биография.

Отскоро 34-годишният Киров е главен диригент на Илинойската филхармония, а едва преди 10 години завършва „Джулиард скул“ в Ню Йорк.

– Често ли се връщате в България, г-н Киров?

– Не толкова често, но винаги, когато се връщам, ми е особено приятно. Последно си бях в София за концерт – може би преди две години и половина, бяхме цялото семейство – със съпругата и детето ми, родителите, всички бяха тук.

– Освен за този концерт, ще Ви остане ли време да се отпуснете, да се почувствате у дома?

– Надявам се да се видя с някои приятели. Но осъзнах, че ще ми трябва повече време – за съжаление, трябва да се върна в Щатите, защото следващата седмица отново имам концерт. Всичко при мен тече на скорост, но такъв е животът на музиканта, не се оплаквам.

– Вълнуващо анонсирахте предстоящия Ви концерт – с мечтата Ви от дете да излезете на една сцена със Софийска филхармония.

– Дирижирал съм и преди в зала „България“, но с Нов симфоничен оркестър – сега за първи път ще дирижирам Софийската филхармония, затова този концерт е толкова специален за мен. Първото ми посещение като зрител в зала „България“ вероятно е било, когато съм бил 4-5-годишен. Родителите ми ме доведоха. Не си спомням програмата, но бях много въодушевен и заинтригуван от целия процес на концерта – от излизането на концертмайстора, от настройването, от свиренето заедно… Беше великолепно.

– Вашите родители вероятно се занимават с музика?

– Не, но много обичат музиката. Те ми осигуриха чудесно детство, заобиколен от класическата музика. Майка ми свиреше малко на пиано. Чух я да свири за удоволствие, когато бях на 4-5 години и от там у мен тръгна желанието да свиря. Възникна от самосебе си, като най-естественото нещо на света. Те просто ми дадоха възможност да се наслаждавам ни пианото, оставиха ме сам да откривам музиката. Имах и много добри частни учители, проф. Милена Куртева е една от тях, с нея започнах още в началото и това ме запали до голяма степен. Имаше един момент, в който трябваше да реша дали ще кандидатствам в Музикалното училище, или в Езикова гимназия и за мен решението беше: „Ако мога да съм музикант, това искам да бъда“.

– Стена ли беше за Вас в онзи момент музиката – която трябва да разбиете, или отворена врата?

– И двете. Ние, самите, винаги сме най-големите си критици. Като пианист аз никога не съм бил достатъчно доволен от себе си – все се намира нещо, което не звучи, както искам. Никога няма да се освободя от това чувство, но винаги присъства и моментът на удоволствието от свиренето на пиано. Трябва да намираш баланса между двете – да бъдеш взискателен към себе си, но също така и да се наслаждаваш.

– В Музикалното училище по история на музиката Ви е преподавала проф. Боянка Арнаудова, тя разказва, че сте били отличен ученик и изключително любознателен. Личната амбиция ли е пътят към успеха?

– Мисля, че да. Има един момент, в който трябва да се покаже красотата на знанието пред едно дете. Не става насила, а и не е здравословно. Трябва да опиташ и ако не ти харесва, може да не правиш това – но поне ще си опитал и ще знаеш какво е. За мен музиката е много важна част в развитието на всяко едно дете. Независимо както иска да стане – доктор или адвокат, ако е свирило на инструмент, ако има някакъв контакт с музиката или просто има музика в живота си, това дете ще е много по-добър професионалист във всяка сфера. Музиката ти дава извисеност, помага ти да видиш света от по-висока гледна точка. Има нюанси около теб, има енергии, има неща, които е трудно да се обяснят с думи и може би е трудно да се усетят. Но с музика и изкуство те се усещат, те даже не се казват. И мисля, че това е съществена част от развитието на едно дете – особено, когато е малко. Пластичността на човешкия мозък е най-развита в първите 5-6 години на човешкия живот, това е периодът, в който едно дете може да получи абсолютен слух, ако се работи правилно с него.

– Преди да стигнете в Америка, заминавате за Франция – как стана това?

– Спечелих един конкурс по пиано и така се запознах с професор Жак Дебриер. При него учих задочно, в Консерваторията продължих да следвам дирижиране и на всеки два месеца пътувах до Париж, за да работя с проф. Дебриер. Това беше доста интензивна подготовка. В Консерваторията вече бях две години, но кандидатствах и в „Екол нормал“ в Париж и бях приет с дирижиране, тогава изцяло се преместих във Франция.

– Как заминахте за Америка?

– Бях асистент в операта в Маси и беше много приятно – дирижирах няколко концерта, помагах на моя учител, главния диригент на оркестъра и след една година той ми каза: „Прекалено удобно започваш да се чувстваш, трябва мислиш каква да бъде следваща ти стъпка“. Тогава започнах да проучвам американските университети, как се подават документи, а това не е никак лесно, но не и невъзможно. Подготвих всички документи в Париж, при положение, че тогава, през 2006 г. беше много трудно да се направи DVD, каквото беше необходимо. Изпратих документите си в много училища, включително и в „Джулиард скул“ и бях приет – това беше друга една моя мечта. И наистина беше страхотно изживяване, учих две години дирижиране в „Джулиард“. Обучението беше много интензивно, ставах сутрин в 7 ч. и репетирах до 1 ч. през нощта – учене, репетиции, срещи, различни предмети… Но след като завършиш, това е – край. Дават ти дипломата.

– И се изстрелваш или нагоре, или надолу…

– Да, не е лесно, особено за един диригент – трябва ти оркестър, но в същото време си прекалено млад, за да ти се довери някой.

– Излизате от „Джулирад“ на 24 и какво прави в Америка един диригент от България на тази невръстна за тази професия възраст?

– Преподавал съм пиано, свирил съм на орган в църкви, писал съм „лъкове“ за колеги… След „Джулиард“ трябваше да подам документи за работа тук и там, тъй като Америка ти позволява да останеш една година след обучението да работиш и да специализираш. Но ако не получиш статут да останеш, трябва, естествено, да се прибереш там, откъдето си дошъл. През тази една година аз кандидатствах на няколко места и спечелих работа като помощник-диригент и главен диригент на Младежкия оркестър на Мемфис. Там натрупах опит. След две години ми се обадиха от оркестъра на Сиатъл, където бях подал документи по-рано. Тогава не спечелих конкурса, но си останах в контакт с оркестъра – пишех им, те любезно ми отговаряха. И когато се появи следващ конкурс, ме поканиха отново. Така спечелих позицията на асистент в Сиатъл, където оркестърът е много голям и с огромен бюджет. Бях там три години и дирижирах около 70 концерта.

– Какви точно са задълженията на помощник-диригента?

– Голяма част от длъжността му е да слуша, моите задължения включваха да присъствам и на записи в студио и да нанасям бележки, също така да дирижирам много образователни концерти извън града. Събираме се, прави се една програма и се обикалят различни места. Появи се момент, в който главният диригент Рафаел Фрюбек де Бургос се разболя и не можа да дойде, той почина след това. И аз трябваше да го заместя, дирижирах „Кармина Бурана“ тогава, което беше много голяма лъжица, но мисля, че добре мина.

– Кога станахте титуляр?

– Точно след Сиатъл. Тъкмо бях започнал отново да се чувствам удобно там, където съм, всичко беше чудесно, но реших, че три години са достатъчно в този оркестър. По принцип асистентските позиции трябва да са между три и пет години, не повече. Аз работих две години в Мемфис и реших, че е време. Обявих, че си тръгвам… без да имам никаква работа за следващия сезон, а детето ми току-що се беше родило. Рисковано беше, но трябва да се рискува от време на време… Спечелих две позиции – едната в Калифорния, другата в Ню Джърси и така общо взето започнаха нещата. Вече четвърти сезон съм с тези два оркестъра, после спечелих още една позиция в Илинойската филхармония.

– Това ли е най-големият, най-значимият оркестър, който сте дирижирали?

– Оркестърът, на който съм главен диригент, определено. Защото съм дирижирал Симфоничния оркестър на Омаха – великолепна зала, великолепен оркестър, много по-голям бюджет. Това лято дирижирах и концерт в Бразилия, после в Шътокуа, Ню Йорк, където музикален директор е Росен Миланов. В Шътокуа бях на един много престижен фестивал, провежда се всяко лято и оркестърът свири по два-три концерта на седмица с различни програми. Една репетиция и концерт, беше чудесно изживяване!

– Вие ли определяте програмата на Илинойския оркестър?

– Не само аз, но участвам с предложения. Има артистичен комитет.

 

 

– Как осъзнахте, че за Вас е по-вълнуващо да свирите „на“ оркестър, отколкото на пиано?

– Работата с оркестър ми харесва, защото е работа с хора, освен това палитрата на оркестъра е безкрайна по отношение на цветове, на звуци… Това ми беше мечта още от тийнейджър. Когато влязох в Музикалното училище, свирех на пиано и на обой, имах две специалности. Като свирих на обой, бях част от оркестър и тогава ме плени магията да създаваш нещо само с жест, без да произвеждаш звук.

– Има ли конкретна личност, вдъхновила Ви да пожелаете да стъпите на диригентския пулт?

– Много са. Силно бях впечатлен, още преди г-н Деян Павлов да дойде в Музикалното училище, от Милен Начев, който дирижира нещо с нас в училище. Впечатли ме с цялостния контрол над музикантите, със слуха си, с нещата, които поиска от нас. Това беше преди доста време, може би около 20 години, а от световните диригенти за мен най-вълнуващ винаги е бил Бернард Хайтинк.

– Сега, на път за България, сте се видели с него – какъв беше поводът?

– Аз му писах. Ние се познаваме от Тангълуд, учил съм с него и после му бях асистент в Чикагския симфоничен оркестър за една програма. Останахме във връзка и сега, понеже се връщах в Европа, а ми бяха казали, че са се преместили в Лондон с жена си, а имах някои срещи в Лондон, им писах дали случайно ще са там – и ме поканиха. Прекарахме може би повече от час в разговор за Четвърта симфония на Брамс, която той ще дирижира с „Концертгебау“ следващата седмица. Той е един от диригентите, които заместват Даниеле Гати, докато бъде избран титуляр на оркестъра. Но той има връзка с „Концертгебау“ от много време и за музикантите, предполагам, ще бъде голямо удоволствие да ги дирижира.

– Тези 10 години, след като завършвате „Джулиард“, са доста интензивни за Вас. Какво мечтаете да Ви се случи в следващите 10?

– Мечтая за големите оркестри, разбира се, но съща така мечтая да построя нещо значимо с оркестрите, които вече имам. Често, когато един диригент получава работа, насочва поглед към следващата стъпка, мисли как да се развие по-нататък. Смятам, че трябва да си дадем време да бъдем там, където сме. Когато си с един оркестър, трябва да мислиш за цялостното му развитие. Личният момент винаги го има – къде дирижирам като гост, с какви музиканти и солисти работя, но хората, които ти дават позицията „музикален директор“, ти гласуват доверие, което трябва да се изгради. Това е обещание, което трябва да се изпълни.

Но да, мечта са ми големите оркестри – Кливланд, Филаделфия, Чикагския симфоничен оркестър… От европейските – „Концертгебау“, Берлин и Софийската филхармония – това също е един европейски оркестър. Той е на изключително добро ниво и ще продължава да расте. В очите на музикантите във Филхармонията виждам желание да правят музика, това е най-важното.

"Площад Славейков"

63-ма поети се борят за първото място в конкурса "Наздравица за любовта"

https://www.actualno.com/asenovgrad/63-ma-poeti-se-borjat-za-pyrvoto-mjasto-v-konkursa-nazdravica-za-lubovta-news_716670.html

Точно 63-ма автори от цяла България са кандидатствали до момента в поетичния конкурс, обявен от община Асеновград, "Наздравица за любовта". Те са изпратили общо над 160 авторски произведения. Възможно е броят им да се увеличи, тъй като се взима предвид датата на пощенското клеймо, т.е. може участник да е изпратил творбата си в крайния срок за кандидатстване - 11.01.19 г. и следователно то да пристигне по-късно. По регламент, участниците трябва да са пълнолетни, но средна възраст не мо

Издирват шофьор, блъснал 15-годишно момче  

https://www.actualno.com/smolyan/izdirvat-shofior-blysnal-15-godishno-momche-news_716714.html

Вчера 15-годишно момче от доспатското село Барутин е било блъснато от автомобил, водачът е избягал от местопроизшествието, съобщава полицията в Смолян.    Момчето се е движело по уличното платно и при удара паднало на земята. Избягалият шофьор не е установен до момента. Вследствие на инцидента пострадалият е получил контузна рана на главата. Оказана му е медицинска помощ във филиала на ЦСМП в Доспат и е освободен за домашно лечение.   Служители на участъка в Доспат

Александър Сиди за Марешки: Защо човек, който има толкова много лекарства, не си пие хапчетата?

https://pik.bg/александър-сиди-за-марешки-защо-човек-който-има-толкова-много-лекарства-не-си-пие-хапчетат-news812464.html

Александър Сиди за Марешки: Защо човек, който има толкова много лекарства, не си пие хапчетата?

"Не зная защо човек, който има толкова много лекарства, не си пие хапчетата?" Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от ВМРО в коалицията Обединени патриоти Александър Сиди по повод на нападките на лидера на "Воля" Веселин Марешки срещу вицепремиера Красимир Каракачанов.

Повод за риторичния му въпрос беше обвинението на Марешки към Сиди, че е изнудвал шефа на Басейнова дирекция Семерджиев в Пловдив за 10 000 лева. Марешки бил засечен от хората във ВМРО, че се опитва да спретне някакъв компромат срещу Сиди. Сиди обаче показа документ от МВР, че сигнали за изнудване от страна на когото и да било по тази линия изобщо няма.

Сблъсъкът между Марешки и патриотите се задълбочи покрай нападките на Марешки срещу Каракачанов заради кризата с незаконните ромски къщи във Войводино, а лидерът на "Воля" започна да иска оставката на вицепремиера. 

Мними инспектори слагат фалшиви стикери за неправилно паркиране

http://www.cross.bg/inspektorat-postavyame-globi-1594097.html

/КРОСС/ Измамници се представят за служители на столичен инспекторат и пишат глоби за неправилно паркиране. Инспекторите- менте поставят фалшивите фишове върху предните стъкла на автомобилите и дори прибират пари от "глобите". От полицията призовават гражданите, станали жертви на измамата, незабавно да подават сигнали. От Столичния инспекторат обясниха, че техните служители задължително трябва да имат баджове и надписи върху якетата си. Ние никога не поставяме фишове на предното стъкло. Ние поставяме констативни протоколи. Никога не се плащат наложените глоби със санкции на ръка на инспекторите, обясни Полина Асенова, началник сектор „Контрол" към Столичен инспекторат. От инспектората ще подадат сигнал до прокуратурата.  

В Плевен извадиха мъж, паднал в шахта на улица в града

https://www.24chasa.bg/region/article/7249267

В Плевен извадиха мъж, паднал в шахта на улица в градаСпасители от Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" /РСПБЗН/ в Плевен извадиха 75-годишен мъж, паднал в шахта на улица "Борис Шивачев" в града. Това съобщиха днес от Областната дирекция на МВР в Плевен. Сигналът е подаден на 16 януари, в 16:47 часа, в Оперативния център на службата.

Като развод между хора, които вече не помнят защо са се оженили, но имат огромно богатство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7248646

Като развод между хора, които вече  не помнят защо са се оженили, но имат огромно богатствоВ Брекзит всеки търси плячка - няма как да се роди разбирателство Разбира се, доста хора ще кажат сега как Тереза Мей е глупава жена, която не си разбира от работата, не знае какво прави и е напълно некомпетентна. Други пък ще обвинят цяла Великобритания, всички британци, британската заблуда за ролята им в света и ще се провикнат как целият този

Путин пристига на посещение в Белград с 20 споразумения и договори

https://www.actualno.com/europe/putin-pristiga-na-poseshtenie-v-belgrad-s-20-sporazumenija-i-dogovori-news_716711.html

Еднодневно посещение на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин в Белград може и да е кратко, но е от съществено политическо значение за Сърбия - лидерът на Кремъл ще подпише със страната 20 споразумения и договори в различни области, подчертава електронното издание на водещия белградски ежедневник Danas, цитиран от "Фокус". Най-важните документи засягат сектора на енергетиката, но и тези, които се отнасят до инфраструктурата. Ще бъдат подписани още споразумения в областта

Въздухът в Пловдив бил най-мръсен на 3 декември

https://pik.bg/въздухът-в-пловдив-бил-най-мръсен-на-3-декември-news812417.html

Въздухът в Пловдив бил най-мръсен на 3 декември

Въздухът в Пловдив миналата година е бил най-мръсен на 3 декември. Това става ясно от данните на екоинспекцията за 2018-а. В този ден Автоматичната измервателна станция "Каменица" е засякла превишение с 3,17 пъти над нормата за най-опасните фини прахови частици (ФРЧ 10). На АИС "Тракия" пък превишаването на среднодневната норма е 4,15 пъти. 

Като цяло пунктовете за мониторинг на въздуха в Пловдив отчитат подобряване на качеството на въздуха през 2018-а, обявиха от РИОСВ-Пловдив чрез справка за миналата година. За да стигнат до обнадеждаващата новина екоинспекторите са проследили изменението на регистрираните средногодишни стойности и брой превишения на средноденонощната норма по показател фини прахови частици (ФПЧ10) от 2009 г. до 2018 г.

Данните, регистрирани в двата пункта - "Каменица“и "Тракия“, показват низходяща тенденция. Измерените средногодишни стойности през 2009 г. в "Каменица“ са 61,65 µg/m3 при регистрирани 165 превишения, а в АИС „Баня Старинна“ - 66,41 µg/m3 със 178 превишения, отбелязва "Марица".

През 2018 г. данните по този показател от двата пункта констатират намаляване на измерените средногодишни стойности и на превишенията на средноденонощната норма. В АИС „Каменица“ са отчетени 78 дни с превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици, а в АИС „Тракия“ са 107.

Измерените средногодишни стойности през 2018 г. в АИС „Каменица“ са 38,97 µg/m3, като средногодишната норма за опазване на човешкото здраве е 40 µg/m3, обясниха от екоинспекцията. Намалението на превишенията спрямо 2017 г. между 10 и 20%. Тогава проблемните дни на "Каменица" са били 85, а в "Тракия" - 127. 

Община Бургас кандидатства с проект по програма “Красива България” за ремонт на спортна зала “Нефтохимик”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/S7gRkYuagzY/

Община Бургас ще кандидатства с проект по програма “Красива България”, мярка “Подобряване на обществената среда в населените места”, за финансиране на ремонта на спортна зала “Нефтохимик”.

Основната сграда на спортното съоръжение е построена през 1988 година и е разделена на две части. Едната е предназначена за художествена гимнастика, а втората – за волейбол и баскетбол.

Базата в момента е в лошо състояние. Външната фасадна мазилка е силно компрометирана. Помещенията имат нужда от обновление, оборудването е остаряло и амортизирано, заради което е необходим цялостен ремонт на сградата.

Обновяването ще се осъществи в няколко посоки. Старата хидроизолация на покрива ще бъде премахната. Ще се укрепи металната конструкция, която е пропаднала в един участък. След отстраняването на повредите ще се положи нова битумна хидроизолация в два пласта.

Вътрешните помещения, обслужващи залата за акробатика, също ще бъдат обновени. В тях ще се подменят старите дограми, врати и оборудването в санитарните възли.

За да се осигури достъпна хора с увреждания, ще бъде изградена специална масивна рампа. Община Бургас ще финансира половината от ремонтните дейности на спортната зала, а останалата част ще бъде осигурена по програма “Красива България”.

Обновяването на спортната зала ще осигури по-добри условия за подготовка на бургаските акробати, които през миналата година спечелиха златни медали от олимпиадата за младежи в Буенос Айрес – Аржентина.

Обидните секс-вицове са най-честият тормоз в системата на ООН

https://www.mediapool.bg/obidnite-seks-vitsove-sa-nai-chestiyat-tormoz-v-sistemata-na-oon-news288691.html

Проучване за сексуалния тормоз в широката система на ООН показва, че една трета от анкетираните са се сблъскали с поне един инцидент през последните две години, най-често обидни истории и вицове за секс, информира Асошиейтед прес. Онлайн анкетата, проведена от консултантската компания "Делойт" през ноември, е била разпратена до всички служители, временен персонал и подизпълнители на ООН, от шофьори до чистачи, по целия свят. Получени са 30 364 отговора, което се равнява на 17 процента от запитаните. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш посочва в писмо до служителите, че сравнително малкото отговори показват, "че все още предстои да изминем дълъг път, преди да сме способни напълно и открито да обсъждаме сексуалния тормоз". Според проучването 33 процента или 10 032 от анкетираните са съобщили, че са преживели поне един случай на сексуален тормоз през последните две години. В допълнение, близо 38.7 процента от съобщените случаи са станали в определен момент от времето, прекарано от служителите в ООН. Най-честата форма на сексуален тормоз е била разказването на обидни сексуални истории или вицове, за каквито съобщават 21.7 процента от участниците в допитването. Следват обидни забележки за външния вид, тялото или сексуалните дейности на някого, с каквито са се сблъсквали 14.2 процента. Според резултатите от анкетата 10.1 процента от отговорилите са били докосвани по начин, който ги е накарал да се чувстват неудобно, 9.1 процента са съобщили за нежелани опити за започване на романтична сексуална връзка, а 1.3 процента съобщават за опити за сексуално насилие или за действителни нападения, включително изнасилване. Преобладаващият брой случаи на сексуален тормоз са съобщени от участници в анкетата, които се определят като жени, лесбийки, гейове или с нетрадиционна сексуална ориентация, както и младши служители. Доброволците и консултантите са по-чести жертви от служителите на ООН.  

Близо 5 тона и половина тютюн без бандерол са иззети при спекакции в Плевен през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249266

Близо 5 тона и половина тютюн без бандерол са иззети при спекакции в Плевен през 2018 г.При спецакции на икономическата полиция в Плевен са иззети 5 463.379 кг нарязан тютюн и 163 209 кутии с цигари без акцизен бандерол през 2018 година. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Плевен. В хода специализирана операция за противодействие разпространението на акцизни стоки без бандерол вчера са открити и иззети още 8.

САЩ добива рекордни количества петрол, ето отражението върху цената

https://www.actualno.com/america/sasht-dobiva-rekordni-kolichestva-petrol-eto-otrajenieto-vyrhu-cenata-news_716710.html

САЩ добива рекордни количества петрол, съобщава Euronews. Очаква се скоро да бъдат достигнати безпрецедентните 12 милиона барела на ден. Големите количества добиван петрол свалят цената на суровината на световните пазари. След обявяването на прогнозите, цената на лекия тексаски суров петрол се понижи с 31 цента за барел до 52 долара. Петролът сорт Брент също спадна - с 34 цента до 60.98 долара за барел. Експерти напомнят, че от януари 2018 г. Съединените щати са увеличили добива с цели 2.4 м

Земни семена от памук покълнаха на Луната

http://www.moreto.net/novini.php?n=389587

На далечната страна на луната беше проведен биологичен експеримент. Семена от памук, доставени на спътника на Земята от китайския космически кораб Чан‘е-4, са покълнали, информира 24СМИ, позовавайки се на Централната телевизия на КНР.

Санкциите за шофьорите стават още по-жестоки! Взимат книжката доживот, ако...

http://www.struma.com/obshtestvo/sankciite-za-shofiorite-stavat-oshte-po-jestoki-vzimat-knijkata-dojivot-ako_144484/

Шофьор, който направи три от общо седем тежки нарушения в рамките на две години, ще остава без книжка до края на живота си. Тази промяна се планира да залегне в Закона за движение по пътищата след разделянето му на три части.

Проектите на два от нормативните актове – за движението и водачите, са готови и се очаква до дни да бъдат публикувани за обществено обсъждане. Този за превозните средства се бави.

Експертите по пътна безопасност са категорични, че най-опасните...

Продължава

Шестте най-големи банки в САЩ минаха прага на печалба от 100 млрд. долара

https://www.investor.bg/sasht/337/a/shestte-nai-golemi-banki-v-sasht-minaha-praga-na-pechalba-ot-100-mlrd-dolara-275457/

Сред причините са данъчните облекчения, увеличаващите се лихвени проценти, по-големият брой сключени сделки и бумът в банкирането на дребно

/Видео/ Скандални кадри! Лекар изгони пациента и извика полиция

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d1%80%d0%b8-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d0%be%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%b0/

Скандал разтърси общинската болница в Дупница. Поводът стана поведението на д-р Николай Апостолов, отказал да приеме във вътрешно отделение възрастна пациентка.

Иванка Атанасова от Дупница завела баба си в Спешен център. След преглед лекарите насочили възрастната жена към вътрешно отделение в общинската болница. Вместо да приемат жената в отделението д-р Апостолов посрещнал Иванка и баба си с крясъци: “Вън”.

Ето и потресаващият разказ на внучката на пациентката, която получи отказ от лечение от д-р Апостолов Иванка Атанасова: Изпратиха ни за прием във вътрешно отделение на Транспортна болница в Дупница. Когато ни видя д-р Апостолов се разкрещя “Вън от тук”. Вместо да прегледа баба ми набра тел. 112 и извика полиция.

При пристигането си униформените се учудиха защо са ги извикали, след като няма проява на агресия и си тръгнаха, пише струмабг. Ужасени сме от поведението на д-р Апостолов.
По-късно някой извика д-р Елена Гюзелева, завеждащ отделението, която прие баба ми за лечение.

 

Транспортна болница град Дупница доктор Апостолов!!!!!!!!! Как е възможно

Публикувахте от Sesil Shady в Сряда, 16 януари 2019 г.

Материалът /Видео/ Скандални кадри! Лекар изгони пациента и извика полиция е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Извънредно! Мощна експлозия в университета в Лион (видео)

https://petel.bg/Izvanredno--Moshhna-eksploziya-v-universiteta-v-Lion--video--__299363

Експлозия в университета в Лион, Франция. Вероятната причина за инцидента е взрив на газова бутилка, която е използвана при ремонта на хи...

Вестник "Хюриет": Родена през 1854 г. туркиня ще гласува за сефте на 24 юни

https://petel.bg/Vestnik-Hyuriet--Rodena-prez-1854-g--turkinya-shhe-glasuva-za-sefte-na-24-yuni__299362

Туркиня, родена през 1854 г., ще упражни правото си на глас за пръв път в живота си на местния вот, насрочен за 24 юни, написа местният в. Хюриет....

Официално: Станимир Стоилов вече не е селекционер на Казахстан

https://petel.bg/Ofitsialno--Stanimir-Stoilov-veche-ne-e-selektsioner-na-Kazahstan__299361

Станимир Стоилов повече няма да е селекционер на националния отбор на Казахстан. Решението е взето по взаимно съгласие, обявиха медиите в...

Огромна трагедия с наш гурбетчия в Палермо

https://petel.bg/Ogromna-tragediya-s-nash-gurbetchiya-v-Palermo__299364

56-годишен българин почина в болницата в Падуа след тежък инцидент. Тежкотоварен камион е прегазил нашия сънародник, докато е бил на работ...

Три дечица си играха със стар хладилник на двора! Когато ги откриха след час...

http://www.struma.com/lyubopitno/tri-dechica-si-igraha-sus-star-hladilnik-na-dvora-kogato_144483/

Огромна трагедия с три дечица се е разиграла в американския щат Флорида. Хлапетата, едно от което на 1 годинка, са се задушили след игра на двора. 6-годишният Доутън, сестричката му Кейли, на 1 годинка, и тяхно приятелче, чието име не се съобщава, издъхнали, след като останали залостени в стар хладилник. Устройството не било включено в електрическата мрежа.

Децата забелязали хладилника и решили да влязат вътре, но се оказало, че не могат да отворят вратата му. Жената, която по това...

Продължава

ДПС ще настоява да отпадне уседналостта за изборите

https://offnews.bg//politika/dps-shte-nastoiava-da-otpadne-usednalostta-za-izborite-695668.html

ДПС ще продължава да настоява за премахване на изискването за уседналостта за избори, обяви в сутрешния блок на Нова тв депутатът Йордан Цонев.

Искаме уседналостта да има съвсем друг характер, какъвто има в ЕС, каза той.

„Тези хора имат имот, имат роднини, имат отношение към тези градове и села. Нашият мотив е да не се нарушава Конституцията и да не се отнемат правата за гласуване. Ще продължим да настояваме, макар и да сме сами по тази тема”, коментира Цонев.

ДПС предлага и да отпадне забраната за агитация на чужд език. „Нашето предложение е, когато кампанията се води от чужденец на чужд език, да има осигурен преводач, а не да има забрана. Искаме да може на френски, на немски, на всеки език, защото идват евроизбори и идват чужденци”, поясни той.

Йордан Цонев коментира, че изборът за покупката на самолети за армията ни не е търговска сделка. „Всички аргументи за националната сигурност сочат, че трябваше да се премине към директни преговори, а не да се канят големи европейски корпорации, да правят разходи, да се обиждат, след като нашият избор е ясен. Той е ясен, защото ние сме избрали НАТО като колективна сигурност. Най-големият партньор на НАТО е САЩ. По думите на европейските политици САЩ осигуряват отбраната на ЕС. Най-голямата страна в Алианса, най-мощната армия се грижи за европейската сигурност. Ние сме избрали тя да се грижи и за българската. Щом е така, ние трябва да ползваме оръжието на този високотехнологичен военен комплекс и без лицемерие да кажем на българския народ, че ние ще водим преговори, ще направим тази инвестиция в американската икономика, защото не е честно американският народ да поема всички разходи за нашата сигурност. А цената, в едни търговски преговори, които се водят честно и почетено, може да бъде защитена позицията”, коментира Цонев подкрепата на ДПС за започване на преговори за изтребителите F-16 на Министерски съвет със САЩ.

Депутатът коментира и напрежението във Войводиново, възникнало след като двама роми пребиха командос, и коментарите на вицепремиера Красимир Каракачанов. „Не може криминалното деяние да бъде етнизирано, защото когато етнизираш едно криминално деяние, ти насаждаш омраза. Криминалното деяние е индивидуално. Ако държавници говорят като Каракачанов, имаме проблем”, каза Цонев.

В Асеновград заболеваемостта от грип не е в завишени норми засега

https://www.actualno.com/asenovgrad/v-asenovgrad-zabolevaemostta-ot-grip-ne-e-v-zavisheni-normi-zasega-news_716669.html

Ежегодно през месец октомври Регионална здравна инспекция-Пловдив изготвя писмо, относно профилактичните и противоепидемичните мерки за грип, което се изпраща до кметовете на всички общини в областта и до управителите на лечебни заведения за болнична помощ. "Към момента от директорите на болници, училища, детски градини и първични медицински практики не сме информирани за множество случаи на остри респираторни заболявания с грипоподобна клинична картина за Асеновград и общината", съоб

Експлозия в университета в Лион

//dariknews.bg/novini/sviat/eksploziia-v-universiteta-v-lion-2142714

Един човек е пострадал при инцидент в научната библиотека в университета в Лион, Франция.

Important incendie sur la campus de la Doua au

Когато хеви метъл и индийски сериали се срещнат (ВИДЕО)

http://clubz.bg/78361-kogato_hevi_metyl_i_indijski_seriali_se_sreshtnat_video

Просто е: ако си в САЩ, сърцето на шоубизнеса тупти в Hollywood, в Индия - в Bollywood. И тогава, ако си як индийски метъл, какво по-логично за име от Bloodywood.

Бандата с такова име преди е свирела хеви кавъри на традиционна и поп музика, научаваме от изданието Revolver. Сега обаче симпатягите от Ню Делхи излизат с авторско парче - доста добре направено и с кауза - против тормоза в училищата.

"Няма нужда да си гневен през цялото време", казва певецът Джаянт Бадула.

Разбира се, има и нужното количество мелодрама. Но  видеото си струва - дайте му шанс. И е 5 минути - не е 8...

Иначе от миналата година бандата има и друг сингъл, забъркан от същата етно- и "хард енд хеви" амалгама.

 

 

Господарите изместват Слави?

http://www.struma.com/lyubopitno/gospodarite-izmestvat-slavi_144482/

Слави Трифонов влезе в поредна открита война на живот и смърт с продуцентското семейство Халваджиян. Той се опита не особено интелигентно да се надсмее на предаването „Господари на ефира“ от екран, с което недвусмислено показа негативното си отношение към продукцията и продуцентите му, както и ужаса си, че при евентуален трансфер на шоуто за гафове в бТВ той ще падне от екрана. Това е неизбежно, тъй като таргетът на двете шоута съвпада и те са подходящи за късните часове на...

Продължава

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389595

В два райони на Варна е прекъснато водоподаването поради възникнала авария, съобщават от ВиК в града. Засегнати са: - кв. "Владиславово", абонатите от бл.3, бл.10, бл.12 до около 17.00 часа. - абонатите от висока част на кв.

Сърбия посреща Путин с безпрецедентни мерки и всенародна любов

https://dnes.dir.bg/svyat/putin-idva-v-sarbiya-posreshtat-go-s-bezpretsedentni-merki-i-vsenarodna-lyubov

Днес руският президент пристига в Белград, където ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич

Слагат електронна бариера в Стария град в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7249254

Слагат електронна бариера в Стария град в ПловдивИнфраструктурата за въвеждането на контролиран достъп в Стария град откъм улица "Петко Р. Славейков" вече е готова, предстои в близките седмици да се монтира и електронната бариера. Инсталирани са необходимите за работата на съоръжението оптични и електрически трасета. Това стана ясно при инспекцията на заместник-кмета на община Пловдив по

Започва миене на столичните улици

http://www.cross.bg/pochistvaneto-miene-ylitzi-1594096.html

/КРОСС/ Столичната община възложи на фирмите, ангажирани с почистването на София да започнат миене на улици и булеварди, заради затоплянето на времето. Миенето е една от мерките за намаляване на концентрацията на фини прахови частици в града. Днес ще се мият пътните платна на бул. „Тодор Каблешков", площад Ручей, бул.„Никола Мушанов", бул „Овча Купел" и локалното платно на бул. „България". Продължава и почистването на регулите от наноси. Приоритетно се работи по трасетата, по които се движи градският транспорт. През вчерашния ден бяха почиствани наносите на бул. „Черни връх", бул. „Драган Цанков" , Ботевградско шосе и ул. „Цар Освободител".

Кметът на Банско: Разочаровани сме от решението на съда за парк "Пирин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249250

Кметът на Банско: Разочаровани сме от решението на съда за парк "Пирин"В Банско местните остават разочаровани от вчерашното решение на 5-членен състав на ВАС да отмени правителствените промени в плана за парк "Пирин". Според кмета на града, надеждата на хората е била не просто да се построи втори лифт в курорта, а да се вземе генерално решение за развитие на зимния туризъм у нас,

УДАР ПО ТЪМНО: Въоръжена банда с маски нападна собственик на чейндж бюро, задигна близо 100 бона

https://pik.bg/удар-по-тъмно-въоръжена-банда-с-маски-нападна-собственик-на-чейндж-бюро-задигна-близо-100--news812452.html

УДАР ПО ТЪМНО: Въоръжена банда с маски нападна собственик на чейндж бюро, задигна близо 100 бона

Банда от петима въоръжени и маскирани мъже нападнаха собственик на чейндж бюро в Петрич и го ограбиха. Ограбеното бюро се намира срещу болница "Рокфелер" в града.

Инцидентът станал снощи около 22 часа. Тогава Стоян Рошков тъкмо тръгнал да се прибира, взимайки със себе си и парите от бюрото, съобщава "Струма.ком".

Внезапно групата се приближила до него, напръскали го със спрей в очите и дръпнали торбата с парите, в която имало надиплени около 100 000 лева.

Полицията вече работи по случая и издирва грабителите.

Google с нови изисквания към приложенията в Android

http://clubz.bg/78360-google_s_novi_iziskvaniq_kym_prilojeniqta_v_android

Две години след iOS на Apple и Android започва строгото преминаване към 64-битови програми.

От август тази година всички нови приложения в официалния Play Store трябва да имат 64-битови версии, съобщи Google. 

Поддръжката на 32-битови програми отпада напълно чак през 2021 г., когато се очаква излизането на Android S. Дотогава всяка програма трябва да има 64-битова версия, или ще отпадне от онлайн магазина.

Разбира се, повечето популярни приложения вече са получили този ъпдейт.

Промяната касае обаче много игри, особено тези с популярния енджин Unity 5.6 или по-стари негови версии. Те не могат да бъдат 64-битови и ще трябва или да бъдат преработени, или да потънат в забвение.

Изискването не важи за носимата и телевизионна версия на Android - Wear OS и Android TV, които не поддържат 64-битов код и в момента. 

Конкуренцията в лицето на Apple и тяхната операционна система iOS направи тази стъпка още през 2017 г. с версия 11.

Какви са предимствата на 64-битовите програми? Простичко казано, 64-битов процесор просто може да работи с много повече данни и да използва много повече памет. Множество 32-битови програми са напълно функционални, но гигантите смятат, че ако се остане твърде дълго на тях, това ще забави развитието в пазара на софтуерно разработване. Разбира се, винаги е нужен плавен период на преход, през което новите системи да работят със стария софтуер дори и това да е далеч по-сложно. В един момент обаче се налага този преходен период да приключи.

Учени разкриха къде на Земята е бил изоставеният град на извънземните, все пак те са били сред нас...

http://www.struma.com/lyubopitno/ucheni-razkriha-kude-na-zemyata-e-bil-izostaveniyat-grad-na_144481/

Има неща, които науката скрива от нас. Неотдавна учените са открили на територията на Египет изоставен подземен град, в който се смята, че са живели пришълци от други планети.

До този извод са стигнали уфолозите, след провеждането на редица изследвания.

Във въпросното подземие на хуманоиди са намерени над 20 стаи в различни размери.

Предполага се, че в тях са живели различни същества, които са били високи около метър и половина. До този извод са стигнали учените след...

Продължава

Соломон Паси: На британците беше даден тежък наркотик и те халюцинират

https://dnes.dir.bg/svyat/pasi-na-britantsite-beshe-daden-tezhak-narkotik-i-te-halyutsinirat

Великобритания ще загуби Гибралтар, може би и политически позиции за Фолклендските отстрови, коментира ексминистърът

Туристи от 67 националности са участвали в безплатните пешеходни турове във Варна

http://www.varna24.bg/news/842632.html

1434 души от 67 различни националности са участвали в безплатните пешеходни турове с екскурзовод, ...

Шофьор е задържан след 200 километра гонка с полицията

https://www.mediapool.bg/shofyor-e-zadarzhan-sled-200-kilometra-gonka-s-politsiyata-news288690.html

Полицията задържа шофьор, когото преследва цяла нощ, след като той отказал да спре за рутинна проверка в Стара Загора. Полицията гонила мъжа над 200 километра от Стара Загора по автомагистрала “Тракия”, Раковски, Карлово, Калофер, Казанлък, Ягода и Ръжена Полицейското преследване на лекия автомобил е започнало около 2.40 след полунощ в Стара Загора, след като шофьорът на пежо със старозагорска регистрация не спрял на стоп-палка. Шофьорът на колата подминал пътните полицаи с висока скорост и се отправил по магистрала “Тракия” в посока Пловдив. Край Чирпан последвал втори опит колата да бъде спряна, но и той бил неуспешен. На моменти автомобилът се е движил с повече от 200 км/час. Пътуващите се отправили към Карлово и Казанлък. И в Казанлък шофьорът успял да избяга от органите на реда. От Раковски са отбили към Карлово. Минали са през Калофер и там за малко да прегазят пешеходец. Автомобилът в крайна сметка е спрян между селата Ягода и Ръжена.  Задържани са били двамата  пътници в колата, а шофьорът успял да избяга, но по-късно бил заловен от полицията. При преследването не е използвано оръжие, а само устройство за спиране на автомобила – лента с шипове за пукане на гумите, съобщи за бТВ главният секретар на МВР Ивайло Иванов. В гонката са се включили много патрулки от областите Стара Загора и Пловдив, една от тях е ударена, но има само материални щети.  

Паси: Британците халюцинират в плен на Брекзит

https://frognews.bg/novini/pasi-britantsite-haliutsinirat-plen-brekzit.html

На британците им беше даден наркотик, който предизвиква халюцинации. Британците халюцинират. Мислят си, че ще полетят. Но не могат. Има и трезви, но те вече са потънали в плен на Брекзит. Това заяви пред БНТ бившият външен министър на страната Соломон Паси.

Повелителите на екстремните условия в Гренландия – преминаване през глетчера с Nokian Hakkapeliitta

https://www.actualno.com/cars/povelitelite-na-ekstremnite-uslovija-v-grenlandija-preminavane-prez-gletchera-s-nokian-hakkapeliitta-news_716706.html

Седем мъже, три превозни средства, и 5000 километра лед. Миналата пролет, исландско-американска експедиция пътува от южния бряг на Гренландия до най-северното място и обратно за 20 дни. Един от специалните автомобили на екипа, създаден от Arctic Trucks, е оборудван с гуми Nokian Hakkapeliitta 44, които са пригодени за истинска зима. Това диво приключение в безкомпромисния арктически климат е тежко изпитание за участниците и тяхното оборудване. Гледайте видео с повелителите на екстремните услови

Китайски университети доминират в класацията за висше образование при нововъзникващите икономики

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249150

Китайски университети доминират в класацията за висше образование при нововъзникващите икономикиТази година, китайските университети доминират в класацията за нововъзникващите икономики, показват данни публикувани в сряда. Китай се радва на най-доброто си представяне до момента в класацията съставяна от британското списание „Times Higher Education", окупирайки четири позиции в челната петица, както общо 7 в топ 10.

Главният секретар на МВР с нови разкрития за зрелищното преследване на бегълци над 360 км. из Централна България

http://www.struma.com/sinya-lampa/glavniyat-sekretar-na-mvr-s-novi-razkritiya-za-zrelishtnoto-presledvane_144480/

Водачът на автомобила, който беше преследван от полицията в продължение на 360 км в Централна България, вече е установен. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов. „Лицето не е криминално проявено. След като са се спукали гумите на автомобила, водачът е скочил почти в движение, успял е да се укрие към този момент, но е въпрос на време да бъде задържан”, каза Иванов.

Единният от двамата задържани е криминално проявен, потвърди той. Не са произведени изстрели от...

Продължава

Тереза Мей оцеля при вота на недоверие

http://www.moreto.net/novini.php?n=389580

Британското правителство оцеля при гласувания тази вечер вот на недоверие срещу кабинета на Тереза Мей. Вотът беше подкрепен от 306 депутати, а против него гласуваха 325 членове на парламента. За сваляне на правителството бяха необходими 318 гласа.

ЧЕЗ Разпределение извършва стриктен контрол на процеса на отчитане на електромерите

http://www.cross.bg/kontrol-otchitane-izvurshva-1594095.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение извършва стриктен контрол на процеса на отчитане на електромерите. Въведен е рулиращ принцип на отчитане, като се редуват трима различни отчетници в три поредни месеца, а служители на компанията се сменят със служители на външна фирма. За да се намали възможността за субективна грешка, самото отчитане се извършва чрез мобилни терминали, а GPS- координатите на електромера се снемат в момента на отчета. В процеса на отчитане, при съмнения за нередности в показанията, отчетникът прави снимка на електромера, която се съхранява директно в системата. Извършва се и софтуерен контрол още в момента на въвеждане на данните. Въз основа на натрупаните данни за всеки обект, системата изчислява очаквано потребление със заложен процент на отклонение. Когато отчетникът въведе показанията на преносимия терминал и отклонението се окаже по-голямо, терминалът издава звуков сигнал и се появява системно съобщение. След софтуерния контрол се извършва и ръчна проверка в така наречения валидиращ център. Всички показания, които са извън зададеното отклонение, се блокират и трябва да бъдат деблокирани ръчно. Това се извършва от служителите във валидиращия център на базата на анализ на потреблението, на снимки от отчетите или на извършени повторни проверки на място. Друг метод за контрол е извършването на проверки на случаен принцип на място

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: БСП пак спретна донос срещу управляващите пред прокуратурата (ОБНОВЕНА)

https://pik.bg/извънредно-в-пик-tv-бсп-пак-спретна-донос-срещу-управляващите-пред-прокуратурата-обновена-news812454.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: БСП пак спретна донос срещу управляващите пред прокуратурата (ОБНОВЕНА)

Депутатите от БСП спретнаха пореден донос до прокуратурата срещу управляващите. От БСП обясниха, че става дума за договор за съвместно командване на силите за охрана с външна фирма. Това според тя е ощетяване на Министерство на отбраната. 

"В близост до тези поделение живеят хора, които могат да бъдат засегнати, ако стане инцидент. Договорът е нарушен и това не може да продължава, затова внесохме сигнал да прокуратурата. Трябва да стане ясно как се охраняват тези поделения и има ли опасност за хората живеещи наоколо", заяви Милко Недялков.

Стойността на договора е над 4, млн. лв. годишно за 5 години. Това са над 20 млн. лв., които излизат от министерството.- Досега това е правено от военните, а сега частна фирма ще взима тези пари и ще се плаща и ДДС. Изискването било охраната да е въоръжена, но според БСП тя била невъоръжена. "А пазят оръжие в големи размери. Вече има инциденти и външни лица са нападнали охранител край Ловеч", обяви той. Според него охранителите нямали оръжие, което било нарушение на договора. 

Към сигнала от БСП предоставили и подписка на хора от районите около 12-те поделения за проблемите, които може да възникнат, ако не се охраняват поделенията нормално.

ОД на МВР Кюстендил съобщи: Откриха амфетамин в затворническото общежитие в Самораново и още

http://www.struma.com/krimi/od-na-mvr-kyustendil-suobshti-otkriha-amfetamin-v-zatvornicheskoto-obshtejitie_144479/

Вчера служители на затворническото общежитие в с. Самораново са сигнализирали РУ Дупница, че са открили у 30-годишен, изтърпяващ наказание, бяло кристално вещество. При обслужването на произшествието полицаите установили с полеви наркотест, че веществото е амфетамин – 6. 4 грама. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор.

2 пожара са гасили вчера екипи на РС ПБЗН – Кюстендил. Самозапалване в комин е причинило пожара в...

Продължава

ЕП гласува спиране на евросредствата за страните-членки, нарушаващи върховенството на закона

http://nakratko.bg/category/25/169760/


Европейският парламент ще гласува днес доклад, който предвижда спиране на евросредствата за държави-членки, нарушаващи върховенството на закона.

Фед отчита спадащо доверие

https://www.investor.bg/sasht/337/a/fed-otchita-spadashto-doverie--275447/

Икономическите фундаменти обаче остават силни, отчита централната банка в своята „Бежова книга“

24 часова стачка обявиха днес държавните служители в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249230

24 часова стачка обявиха днес държавните служители в ГърцияГръцкото Главно управление на съюзите на държавните служители е обявило за днес обща стачка в цялата страна с искане за изтегляне на законопроект, който променя системата за назначенията в системата на образованието, съобщава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА. За днес от 11 часа организацията е насрочила протестен митинг пред гръцкия парламент.

Брекзитът на Шрьодингер

https://www.vesti.bg/sviat/brekzityt-na-shriodinger-6091034

Тереза Мей предложи на парламента сделка, която едновременно е Брекзит и не е Брекзит; и на свой ред парламентът гласува в рамките на 24 часа две съвършено несъвместими неща, пише Тончо Краевски в анализ за Vesti.bg

Сблъсъци в Израел заради МакИсус

http://clubz.bg/78359-sblysyci_v_izrael_zaradi_makisus

Изложба в израелския град Хайфа с разпнат на кръст Роналд Макдоналд (клоунът, символ на веригата ресторанти за бързо хранене „Макдоналдс“) предизвика бурни протести сред арабските християни в страната, съобщава „Ал Джазира“.

Стотици граждани настояват за премахването на скулптурата „МакИсус“. Вълната на недоволство и отказът на музея да свали скулптурата доведе до силен обществен отзвук. Демонстрантите стигнаха до хвърляне на бомбички и камъни по музея, като в сблъсъците са пострадали трима полицаи. Тълпите са разпръсквани със сълзотворен газ.

Религиозни представители се объраха към районния съд на 14 януари и настояха пред магистратите да се вземат незабавни мерки скулптурата да бъде отстранена от музея. За крайно обидни те намират и кукли на окървавения Исус и на Богородица, изработени в стилистиката на Барби.

Нисим Тал, директор на музея, споделя, че е шокиран от недовлоството, предвид факта, че изложбата стои наредена от месеци. Концепцията ѝ е критика на капитализма и общото схващане за боготворенето, наподобяващо култ. Изложбата е гостувала и в други държави през годините, без да предизвиква подобни реакции.

Демонстрантите разбират за изложбата от снимки на творбите, качени от потребители в социалните мрежи. Християните са едва 2% от населението на Израел и твърдят, че и без това им е трудно да практикуват религията си.

„Трябва да разберем, че свободата на изразяване се интерпретира по различни начини в различните общества – аргументира се Вади Абу Насар, съветник на църковните лица. – Ако творбите са насочени срещу нехристияните, светът ще се обърне с главата надолу.“

Мири Регев, министър на културата в Израел, често обвиняван в цензура, подкрепи исканията за сваляне на „обидното“ произведение на изкуството. Музеят отказва да го направи, защото по този начин ще наруши свободата на изразяване. След протестите на входа на музея вече има табела, която известява, че нито една творба от експозицията не е създадена, за да отправя обиди.

„Най-много това можем да направим – казва Тал. – Ако свалим това произведение, утре политиците ще поискат да свалим нещо друго и така в музея ще останат само шарени картинки на цветя.“

Обясненията му не намериха отклик сред протестиращите. Един от тях е толкова възмутен от „МакИсус“, че прекрава цяла нощ пред музея със знак „Уважавайте религиите“. През миналата седмица пътните знаци в района на културната институция осъмнаха с нарисувани кръстове, а сградата на музея бе с изпочупени прозорци.

„Това е много обидно и не го смятам за изкуство – казва художникът и ревностен християнин от Хайфа Кристиан Амир Балан. – Ще продължим да се събираме мирно и да палим свещи… Няма да млъкнем, докато не се стигне до някакво решение.“

Авторът на скулптурата, финландецът Яни Лейнонен, сам пожела тя да бъде свалена – но по различна причина. Лейнонен отскоро членува в групата „Бойкот, лишения, санкции“ (BDS), оглавявана от палестинци и целяща да промени политиките на Израел спрямо Палестина. Според него „Израел използва културата като форма на пропаганда, за да замаже окупацията“. През последните години BDS отбеляза няколко значителни успеха, след като убедиха няколко световни артисти да не идват на турне в Израел.

Директорът на музея обаче е твърдо решен, че музеят няма да се поддаде на политически натиск от която и да е страна.

„Ние ще защитаваме свободата на словото, свободата на изкуството и свободата на културата и няма да се поддадем“, коментира Тал.

"Площад Славейков"

Цените на петрола са под натиск заради растящата щатска продукция*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-sa-pod-natisk-zaradi-rastiashtata-shtatska-produkciia-275459/

Производството в САЩ е нараснало с 2,4 млн. барела на ден от януари 2018 г., предизвиквайки опасения за пренасищане на пазара

Хванаха избягалия от полицейската гонка край Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249247

Хванаха избягалия от полицейската гонка край Стара ЗагораКриминално проявеният мъж, избягал от полицията през нощта, е задържан в района на град Мъглиж. По-рано бяха задържани другите двама негови пътници, които разиграваха полицията в 360-километрова гонитба из Централна и Южна България, предаде БНТ. Тази нощ полицейски екип в Стара Загора подава знак за проверка на автомобил, в който пътуват трима.

Соломон Паси: Британската нация халюцинира

https://www.actualno.com/politics/solomon-pasi-britanskata-nacija-halucinira-news_716705.html

"На британците беше продаден един много тежък наркотик, който предизвиква халюцинации. И в момента британската нация халюцинира. Те имат представа, че ако скочат от небостъргач, ще могат да полетят. Но това няма как да се случи." Това каза бившият външен министър Соломон Паси по повод ситуацията във Великобритания в момента около излизането на страната от ЕС в интервю за БНТ. Той допълни, че има моменти на просветление и има трезви гласове, които искат "да изваят британското обще

В Пазарджишко обявиха грипна епидемия

http://nakratko.bg/category/58/169759/


От днес в Пазарджишка област е обявена грипна епидемия, но в региона няма обявена ваканция за учениците. Има установен щам на грипен вирус AH1N1 от лабораторията на болницата в Панагюрище, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик.

Убитата зверски в "Банишора" Калина била и модел, преди да умре, е насилвана (СНИМКИ)

http://www.struma.com/sinya-lampa/ubitata-zverski-v-banishora-kalina-bila-i-model-predi-da_144478/

Продължава разследването на вчерашното жестоко убийство на млада жена в бл. 28 столичния квартал "Банишора". Извършител на тежкото престъпление е приятелят ѝ - 23 годишният Васил. Влюбени и щастливи - така изглеждат до последно Калина и Васил. Младата жена непрестанно поства техни селфита в социалните мрежи, общи са дори профилните им снимки във Фейсбук. По нищо не личи и, че ще последва трагедията, при която Калина ще бъде убита брутално от Васил. Двамата се събират да...

Продължава

Държавата и "Дунарит" водят над 70 дела

https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/01/17/3376151_durjavata_i_dunarit_vodiat_nad_70_dela/?ref=rss


Държавата и дружеството за оръжейна продукция "Дунарит" водят над 70 дела за собствеността в компанията, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за Би Ти Ви. Той съобщи, че бизнесменът Емилиян Гебрев е загубил на първа инстанция делото, с което оспорваше плащането на 50 млн. към държавата, което беше принуден да направи през 2017 г.<br /><br />"Преди година и нещо, когато имахме да взимаме 50 млн. лв., те ги платиха и се жалиха, че не ги дължат, и...

Министър Караниколов: Преговорите за Ф-16 ще са публични

https://pik.bg/министър-караниколов-преговорите-за-ф-16-ще-са-публични-news812455.html

Министър Караниколов: Преговорите за Ф-16 ще са публични

Икономическият министър Емил Караниколов заяви, че започването на преговорите за Ф-16 са правилното решение. Те ща са публични, добави той пред Би Ти Ви.

Според него, ако се договорим със САЩ за бойния самолет, той ще лети.

"Условията не са само за пари, а става въпрос за срок за доставка на самите самолети. Тепърва ще има преговори. Ще преговаряме за доставка на самите самолети, за резервни части, за ремонта, както и за други, мисля, че е правилно решение, НС е органът, който ще одобри този договор", категоричен е Караниколов.

Парламентът имаше две възможности – или да даде мандат, за да се водят преговори, или да прекрати процедурата и след година и половина пак да сме на това, което е било вчера, добави икономическият министър.

Той откри, че преговорите ще са публични и отбеляза, че трябва да имаме вяра на експертите.

Караниколов коментира и решението на Върховния административен съд, което отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Според него най-вече ще пострада бизнесът от това решение, но много неправителствени организации наобратно - ще са доволни.

Караниколов открои, че оттук нататък трябва да има широк диалог по отношение на "Пирин" и да се намери най-доброто решение.

"Трудно беше досега да има диалог, при положение, че се чакаше решение на съда, при положение че концесията за "Пирин" е сключена преди около 20 години, при съвсем друг закон за концесиите, допълни още икономическият министър.

Министър Емил Караниколов коментира и темата за оръжейния бранш и бизнес и отношенията на министерството със собственика на фирма „Емко” и „Дунарит” Емилиян Гебрев.

„Емко” каквито и заявки да е пуснала, ако той има твърдения, че сме го забавили и с един ден, ако не сме му пуснали документи, ако не сме му пуснали сделка – добре. Но е факт, че „Дунарит” работи и даже има договори с „Кинтекс”, каза икономическият министър.

Той коментира, че е слушал интервю на Емилиян Гебрев, в което е казал, че за фирмата му няма договори.

"Това, че досега някой е взимал договори от държавната фирма „Кинтекс” за сметка на други частни компании и държавни, това не е проблем на министерството. Преди няколко месеца „Кинтекс” праща писмо до всички фирми в България, тъй като предстоеше сделка, които произвеждат определена продукция. На този въпрос от дружеството „Емко” са отговорили, че те няма да дадат оферта, защото не знаят принципала какво ще направи, коментира още Емил Караниколов.

"Имахме един ангажимент към "Дунарит" - да не спира, и той работи, даже има договори с "Кинтекс" към трети страни, но собствеността не е ясна и този проблем трябва да се решава напред в годините. В търговския регистър има вписвания, изчаквания на дела, пак вписвания", отбеляза Караниколов.

Малкият Фараон влиза в съда за опит за убийство на Димитър Саботанов - Саботана в санданското село Поленица

http://www.struma.com/krimi/malkiyat-faraon-vliza-v-suda-za-opit-za-ubiistvo-na_144477/

Вчера Саботана пък бе изведен от съдебна зала с белезници по дело за побой, грозят го 11 години затвор

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Веселин Бориков (на 28 години) за направен от него опит за умишлено убийство.

Обвиняемият Бориков, по прякор „Малкия фараон“, гр. Сандански.

Късно вечерта на 26.08.2017 г. той отишъл в заведение - дискотека „Масса клуб“ в с. Поленица. Около 02:25 ч., докато седял на бара, до него приближил Д. С., който го ударил по главата и го напсувал. Двамата се сдърпали, но...

Продължава

Илхан Кючюк откри изложба, посветена на Косово, в ЕП в Страсбург (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249233

Илхан Кючюк откри изложба, посветена на Косово, в ЕП в Страсбург (Снимки)17 януари 2019 г., Страсбург – Изложбата "Естествено и културно съжителство в Косово" бе представена снощи в Европейския парламент в Страсбург от евродепутата от ДПС и вицепрезидент на партия АЛДЕ Илхан Кючюк. В откриването участваха още Бернар Никай, посланик на Косово в ЕС, и Мария Пацоли, изпълнителен директор на Швейцарската фондация “Ибрахим

Двойка джебчии свиха 500 лв. от фризьорско ателие в Павликени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249220

Двойка джебчии свиха 500 лв. от фризьорско ателие в ПавликениЗа борени часове служители на РУ – Павликени установиха извършителите на кражба на портмоне с пари от фризьорско ателие в Павликени, предадоха от ОДМВР - Велико Търново. Деянието е извършено в сряда, а в портмонето е имало 500 лв. От проведените незабавни действия по разследването е установено, че извършители са жена на 22 години от с.

Задържаха и шофьора на колата, която полиция преследва през нощта

http://nakratko.bg/category/60/169758/


Задържан е и шофьорът на автомобила, който полиция преследва цяла нощ от Стара Загора през през АМ „Тракия”, Раковски, Карлово, Калофер, Казанлък, Ягода и Ръжена, съобщи кореспондентът на bTV в Стара Загора. Той е на 29 г.

Започва миене на улици в столицата

https://www.actualno.com/sofia/zapochva-miene-na-ulici-v-stolicata-news_716703.html

Във връзка със затопляне на времето Столичната община възложи на фирмите, ангажирани с почистването на София да започнат миене на улици и булеварди. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Миенето е една от мерките на Столична община за намаляване на концентрацията на фини прахови частици в града. Днес ще се мият пътните платна на бул. „Тодор Каблешков“, площад Ручей, бул.„Никола Мушанов“, бул „Овча Купел“ и локалното платно н

С 500 000 лв. община Асеновград облагородява новите квартали

https://www.actualno.com/asenovgrad/s-500-000-lv-obshtina-asenovgrad-oblagorodjava-novite-kvartali-news_716668.html

"Преди една година аз определих бюджета на Асеновград за 2018 г., като балансиран. Сега мога да кажа, че този е бюджет на стабилност и бъдещ растеж." Това каза пред медии кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов, непосредствено след провеждането на публичното обсъждане по темата. Рамката на Бюджет 2019 за общината е в размер на 48 500 000 лева и това е станало възможно, тъй като е останало наличие на приходен остатък от 7 000 000 лева. От тях 5 200 000 лева са от собствени средства

Осъдиха учителка, изтезавала деца в Шумен

http://www.struma.com/sinya-lampa/osudiha-uchitelka-iztezavala-deca-v-shumen_144476/

Тя съзнателно наранявала пет деца от начален курс на обучение

Учителка беше осъдена за изтезания на деца.Преподавателката от Центъра за специална образователна подкрепа в Шумен Розалина Христова е била осъдена на пробация, след като направила самопризнания.

Тя съзнателно наранявала пет деца от начален курс на обучение. За това свое деяние жената ще бъде обществено порицана на таблото за съобщения в Община Шумен.

Решението на Районния съд в Шумен не подлежи на обжалване.

Директорът на центъра Мария Пенчева обясни, че за случаите...

Продължава

Жена беше убита от гигантски домашен крокодил

https://dnes.dir.bg/svyat/zhena-beshe-ubita-ot-domashniya-si-krokodil

Властите неколкократно се опитвали да отнемат влечугото, но неуспешно - до фаталния инцидент

ЕС прие санкции срещу руснаците, обвинени в отравянето на Скрипал

http://www.cross.bg/skripal-solsburi-obvineni-1594094.html

/КРОСС/ Постоянните представители на страните членки на ЕС приеха да наложат санкции на девет лица и едно предприятие, обвинени в извършване на нападения с химическо оръжие. Сред тях са двамата руснаци, обвинени за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Ройтерс, позовавайки се на два дипломатически източника. Забраната на пътувания и замразяването на активи ще засегнат още двама руски граждани и петима сирийци. Предстои мерките да бъдат одобрени от външните министри на ЕС на редовната им месечна среща в Брюксел, насрочена за понеделник. Великобритания е предложила имената на Александър Петров и Руслан Боширов, които Лондон обвинява в опита за отравяне на Скрипал и дъщеря му Юлия в град Солсбъри през март миналата година. Двамата отричат да са замесени в покушението. Това са първите имена, включени в новия европейски механизъм за наказване на нападенията с химическо оръжие. Нарасналата употреба на нервнопаралитични вещества, забранена с международен договор преди две десетилетия, притеснява западните правителства, отбелязва Ройтерс. Сред последните случаи е и нападението срещу бившия полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал, предал десетки агенти на Великобритания. Той и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в Солсбъри на 4 март миналата година. Според Лондон Петров и Боширов са служители на руското военно разузнаване. Те твърдят, че са невинни туристи, посетили Солсбъри, за да разгледат катедралата

Шофьор блъснал 15-годишно момче в доспатско село и избягал

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249231

Шофьор блъснал 15-годишно момче в доспатско село и избягал15-годишно момче е било блъснато от лек автомобил в доспатското село Барутин. Шофьорът на колата напуснал произшествието и оставил удареното дете на пътя. В следствие на инцидента пострадалият е получил контузна рана на главата. Оказана му е медицинска помощ във ФСМП Доспат и е вън от опасност за живота.

Направиха дигитална карта с 14 туристически маршрута край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389569

Туристическо дружество "Родни Балкани", е разработило дигитална карта с 14 маршрута край Варна, научи Moreto.net. Всички са маркирани, но от дружеството споделят, че маркировката не е обновявана от години и всеки, който има желание, може да се включи в нейното освежаване.

Огромна семейна трагедия залегнала в основата на жестокото убийство в Пловдивско! Баба Веска...

http://www.struma.com/sinya-lampa/ogromna-semeina-tragediya-zalegnala-v-osnovata-na-jestokoto-ubiistvo-v_144475/

Пенсионерката от пловдивското село Труд удушила мъжа си, защото я биел. 67-годишната Веска Хаджийска е арестувана от полицията в Пловдив за 72 часа. Престъплението се е разиграло в семейната къща на старците в село Труд.
Пред криминалистите възрастната жена се оправдала, че удушила Костадин, защото той я биел. Тя убила възрастния си съпруг на 13 януари, след което направила опит да прикрие стореното. На следващия ден дори отишла на работа, а трупът бил намерен от приятел на жертвата....

Продължава

Момчил Неков: Трябва пълна прозрачност при даване на разрешения за пестициди в ЕС

https://frognews.bg/novini/momchil-nekov-triabva-palna-prozrachnost-pri-davane-razresheniia-pestitsidi.html

Евродепутатът призова за по-строг контрол и борба срещу нелегалния внос на забранени препарати, които носят риск за околната среда и за гражданитe.

Маскирани откраднаха 100 000 лева от мъж в Петрич

https://petel.bg/Maskirani-otkradnaha-100-000-leva-ot-mazh-v-Petrich__299360

Снимка: Булфото, архив Четирима маскирани са задигнали валута за 100 000 лева от собственик на обменно бюро в Петрич. Сигналът за инцид...

Сигнал до "Петел" от майка на дете с ТЕЛК: Помощите за деца с увреждания все още не са платени

https://petel.bg/Signal-do-Petel-ot-mayka-na-dete-s-TELK--Pomoshhite-za-detsa-s-uvrezhdaniya-vse-oshhe-ne-sa-plateni__299358

Читателка на "Петел" се свърза с нас, за да сигнализира, че този месец помощите за отглеждане на деца с ТЕЛК в град Варна не са били изплате...

419 училища са в грипна ваканция

https://petel.bg/419-uchilishha-sa-v-gripna-vakantsiya-__299359

Снимка Булфото 419 училища са в грипна ваканция. Oчаква се днес да бъде обявена такава и в още учебни заведения. Това съобщи пред журнали...

Меган Маркъл е "дебела лейди" в рокля за 35 долара

https://www.vesti.bg/lyubopitno/megan-markyl-e-debela-lejdi-v-roklia-za-35-dolara-6091031

Херцогинята на Съсекс запази спокойствие и се пошегува относно забележката, окачествявайки я като комплимент

Памукът на Луната не оцеля

http://clubz.bg/78358-pamukyt_na_lunata_ne_ocelq

Само ден след разкритието, че мисията на „Чанъ 4“ успешно е започнала да отглежда растения на Луната, Китай обяви, че филизите са мъртви.

Държавната агенция „Синхуа“ съобщи, че новаторският експеримент е завършил с настъпването на двуседмичната лунна нощ. След краткия си живот в специално проектирания биосферен хабитат, покълналото памучно семе е загинало.

Според специалистите от Китайската национална космическа администрация, умиращите растения в крайна сметка ще се разпаднат вътре в контейнера, където няма да представляват заплаха за околната среда на Луната.

Скоро след историческото кацане на „Чанъ 4“ в неизследван досега район на Луната, там започна отглеждането на растения като част от биосферен експеримент. Но растенията няма да могат да оцелеят през лунната нощ, когато температурите паднат до минус 170 градуса по Целзий. Китайски медии съобщават, че експериментът е приключил.

"Площад Славейков"

Хората с увреждания ще могат да проверяват дали имат издадена е-винетка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/horata-s-uvrezhdaniia-shte-mogat-da-proveriavat-dali-imat-izdadena-e-vinetka-2142715

44 323 са издадените до момента безплатни електронни винетки на хора с увреждания. Към същата дата са подадени 63 824 заявления за получаване на безплатен стикер. Дирекциите „Социално подпомагане“ обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаването им, след което ги предоставя по елект

Над 6000 избиратели в Турция са над 100- годишни, а най-стара от тях е жена на 165 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249219

Над 6000 избиратели в Турция са над 100- годишни, а най-стара от тях е жена на 165 годиниНад 6000 избиратели в Турция са на възраст от над 100 години, като в един от случаите става дума за 165-годишна жена, показва анализ на основната опозиционна сила в страната - Народнорепубликанската партия (НРП), цитирани от "Хюриет дейли нюз". Според анализа в страната понастоящем има 6389 избиратели, живели повече от век,

Мелник започва подготовка за осмото издание на фестивала "Златен грозд"

http://www.struma.com/obshtestvo/melnik-zapochva-podgotovka-za-osmoto-izdanie-na-festivala-zlaten-grozd_144474/

9 и 10 февруари са датите на тазгодишното издание на фестивала на мелнишкото вино

Превърналият се в традиция „Златен грозд" отново ще събере в Мелник ценители на вино от цяла България.

Винопроизводителите от Мелнишкия регион ще представят най-доброто от своята продукция. А богатата фолклорна програма, поднесена от местни и гостуващи самодейни състави, ще превърне виненото изложение в истински празник за сетивата. Специални гости на осмото издание на „Златен грозд“ ще бъдат Мъжка фолклорна група „Огражденска четворка“, и...

Продължава

САЩ се оттеглят от Договора за ракетите със среден обсег на 2 февруари

https://www.actualno.com/america/sasht-se-ottegljat-ot-dogovora-za-raketite-sys-sreden-obseg-na-2-fevruari-news_716700.html

Вашингтон потвърди, че от 2 февруари Съединените щати започват процедура за преустановяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (ДЛРСМО) с Русия.  Информацията бе разпространена от руските медии и Ройтерс, позовавайки се на изявлението на заместник-държавния секретар на САЩ Андреа Томпсън, осъществяваща контрол върху въоръжаването и международната сигурност. Според американският представител Съединените щати не виждат Русия да изпълнява задълженията си по споразуме

Черно море потегли за Турция, вижте с кои футболисти

http://www.varna24.bg/news/842630.html

Рано тази сутрин отборът на Черно море отпътува за Турция с група от 26 футболисти. В южната ни ...

Нашето малцинство в Сърбия с женски фамилни имена според българския правопис

https://www.eurochicago.com/2019/01/maltsinstvo-bg/

В резултат на целенасочена работа на българската държава в последните две години и след като въпросът е бил поставен от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, принадлежащите на българското национално малцинство сръбски граждани вече ще могат да използват изписване на женските фамилни имена и съгласно правилата на българския език и азбука, с окончания на „-ова“, „-ева“ и „-ска“ - съобщи пресцентърът на МВнР.

Преглед на икономическите теми в печата, 17 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-17-януари_l.a_i.768426_at.1.html

"Кодекс на заробването на труда" Управляващи и бизнес тихомълком замислят промени в КТ, които отново ще отнемат трудно извоювани права на...

Караниколов: Преговорите за F-16 ще са публични, от решението за Пирин ще пострада бизнесът

https://www.actualno.com/analysis/karanikolov-pregovorite-za-f-16-shte-sa-publichni-ot-reshenieto-za-pirin-shte-postrada-biznesyt-news_716698.html

“Започването на преговорите за F-16 е правилното решение. Преговорите ща са публични.  Условията не са само за пари, а става въпрос за срок за доставка на самите самолети.  Ще преговаряме за доставка на самите самолети, за резервни части, за ремонта, както и за други, мисля, че е правилно решение. НС е органът, който ще одобри този договор." Това заяви пред бТВ министърът на икономиката Емил Караниколов. Парламентът имаше две възможности – или да даде

Исторически музей - Разлог стана част от националното движение ,,Обичам България"

http://www.struma.com/obshtestvo/istoricheski-muzei-razlog-stana-chast-ot-nacionalnoto-dvijenie-obicham_144473/

Инициативата НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ – „ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ“ има за цел да прикани всички сънародници да се потопят в красотата на страната ни, да почувстват славната история на една велика държава, да се насладят на безкрайната й природна хубост, да си припомнят бита и културата на дедите ни, като пътешестват из нашата родина, посещавайки туристическите ни обекти.

Красиви снимки на повече от 400 забележителности в страната ни, сред които и Исторически музей – Разлог,...

Продължава

ЮРУШ: Половин тон стари дрехи събраха за три дни във Варна

https://pik.bg/юруш-половин-тон-стари-дрехи-събраха-за-три-дни-във-варна-news812440.html

ЮРУШ: Половин тон стари дрехи събраха за три дни във Варна

Много присърце приеха варненски стартиралата дарителската кампания за набиране на дрехи и текстилни изделия. За целта на различни места във Варна бяха разположени 11 контейнера.

"Само за три дни са събрани 530 килограма дарения", каза пред "Варна24" председателят на БЧК в морската столица Илко Раев. 

"Кампанията е полезна както за хората в нужда, така и за варненци, които се чудят къде да прибират дрехите, които не носят. Очакваме от Община Варна да определи още места, където могат да бъдат поставени контейнери и така броят на съдовете ще стане много повече", допълни Раев. 

В контейнерите се поставят чисти дрехи, пакетирани в завързани торби с размер 30 см на 80 см на 30 см. 

Български Червен кръст в партньорство с фирма "Хюманита“ осъществява кампания за събиране на стари дрехи годни за употреба в специализирани за целта контейнери за текстил. Подобен модел съществува в Западна Европа от 25 години. Събраните продукти периодично се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване.

С тези, които са годни за употреба, се създава кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи и се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда

Всичко поскъпва за един ден без ЕС, само ток, цигари и горива

https://www.24chasa.bg/novini/article/7248714

Всичко поскъпва за един ден без ЕС, само ток, цигари и гориваВръщат се визи, мита, изчезват европарите Потребителски стоки, самолетни билети, телефони и какво ли още не ще поскъпне, ако България не е член на ЕС. Само токът евентуално ще е по-евтин. Това показва проверка на “24 часа” по повод подхвърлената от вицепремиера Томислав Дончев идея да има “Ден без ЕС”.

Студената лунна нощ погуби първото растение, поникнало на Луната

http://www.cross.bg/lynata-pokulnaha-obratnata-1594093.html

/КРОСС/ Семената от памук, които покълнаха на обратната страна на Луната на борда на китайската сонда "Чанъе-4", са били погубени от студената лунна нощ, съобщи в. "Индипендънт". Според изданието това е станало едно денонощие след публикацията на снимката на първото растение, след като на нашия естествен спътник се е спуснала нощта. По-рано китайските експерти съобщиха, че кълновете няма да могат да издържат на лунната нощ, тъй като температурата спада до минус 170 градуса по Целзий. Китайският апарат "Чанъе-4", който извърши меко кацане на обратната страна на Луната, достави на нейната повърхност семена от памук, рапица, картофи, а също така дрождове и личинки от дрозофили. Първи в историята покълнаха семената на памука, независимо от ниската гравитация, силната радиация и високата разлика в температурите.

Националният рок фест "Хоталич" в Севлиево с трето издание

https://www.avtora.com/nacionalniiat-rok-fest-hotalich-v-sevlievo-s-treto-izdanie/

Грандиозно шоу очаква феновете на рока в България през август 2019 г.На 30 и 31 август 2019 г. Севлиево отново ще бъде рок! В България се правят много фестивали, но този в Севлиево е уникален заради мястото и атмосферата, която се създава на крепостта Хоталич – няма друга такава локация. Затова не пропускайте възможността да се докоснете до тази магия, призова кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов. През 2019 г. предстои трето издание на фестивала в Севлиево. Припомняме, че през годините сцената на Хоталич покориха ФСБ, Pero Defformero, Ахат, P.I.F., Обратен ефект, Svetlio & the Legends, Северозападняците, севлиевецът

Европарламентът поиска по-добри правила за разрешаване на пестициди в ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/2019/01/17/3376128_evroparlamentut_poiska_po-dobri_pravila_za/?ref=rss


Европейският парламент гласува планове за засилване на доверието в процедурата на ЕС по разрешаване на пестициди, за да стане по-прозрачна, предаде пресслужбата на институцията.<br /><br />Евродепутатите решиха, че трябва да има публичен достъп до проучванията, използвани в процедурата за издаване на разрешения, включително всички допълнителни данни и информация за заявленията за разрешаване. По този начин те одобриха едно от многото предложения, представени от Специална комисия за...

У нас отваря врати най-големият исторически парк в света

https://www.actualno.com/goodnews/u-nas-otvarja-vrati-naj-golemijat-istoricheski-park-v-sveta-news_716697.html

Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип в света ще отвори врати в България тази пролет. Замислен като мащабен комплекс, разположен в завършения си вид на над 500 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк предлага на българските и чуждестранни посетители интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. На място ще бъде пресъздадено развитието ѝ, случило се по нашите

Приеха на първо четене закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249213

Приеха на първо четене закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смесиПарламентът прие на първо четене изменения в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси. Промените, внесени от Министерския съвет, бяха одобрени със 130 гласа "за" и 2 "въздържал се". Със законопроекта се транспонират изменения в европейска директива относно ограничението за употребата на определени опасни вещества в

Преглед на печата - 17 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=389579

Гласуваното от парламента одобрение за преговори за закупуване на изтребители F-16 за българските ВВС е водеща тема за вестниците в четвъртък. "Българският парламент даде зелена улица на правителството да преговаря със САЩ за закупуване на изтребители 4-часовите дебати бяха открити по настояване на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, затова и не бяха обсъждани секретни параметри, каквито се коментираха в комисията по отбрана ден по-рано.

Филм с участието на деца показва последствията от противообществените прояви

https://www.actualno.com/society/film-s-uchastieto-na-deca-pokazva-posledstvijata-ot-protivoobshtestvenite-projavi-news_716666.html

Филм, заснет по инициатива на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) към община Асеновград, обучава ученици как да реагират при решаване на различни житейски казуси. Информира ги и за това, какви са последствията при извършване на противообществени прояви. Участници в лентата са деца и младежи на възраст от 14 г. до 18 г. (към каквато възрастова група е насочен филмът), учители, членове на комисията, полицейски служители, прокурори и съд

Валери Симеонов: Зелените са подранили с еуфорията за Пирин

https://offnews.bg//obshtestvo/valeri-simeonov-zelenite-sa-podranili-s-euforiata-za-pirin-695667.html

Зелените малко са подранили с еуфорията. 

Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира вчерашното решение на ВАС за отмяна на плана за "Пирин", което бе прието като победа от зелените организации, по БНТ. По думите му е зачеркнат цял регион - югоизточният, където хората се изхранват от туризъм. 

За този регион е важно да има втори, трети, пети лифт, категоричен бе Симеонов. Той се обяви за промяна на Закона за горите, който забранява изграждането на спортни съоръжения без промяна на предназначението. Цяла България пъшка под игото на този закон, обяви Симеонов. Според него текстовете са написани под "масирания диктат на същата тази група около Тома Белев". Той обясни, че България е единствената държава в ЕС, която има над 30% защитени територии, докато в другите страни те са около 10%.

Това означава отказване от законност - когато един закон не се спазва, да бъде напасван към нарушителите не е редно. България не е такава правова държава, каквато на нас би ни се искало да бъдем. Към нарушителите не се прилага санкция. 

За огласяването на социологически проучвания в изборния ден Симеонов коментира: Това означава отказване от законност - когато един закон не се спазва да бъде напасван към нарушителите не е редно. България не е такава правова държава, каквато на нас би ни се искало да бъдем. Към нарушителите не се прилага санкция. 

И още: Политическото израстване на българската нация все още не е достигнало до нивото на демократичните държави. Много често избирателят се влияе от следния малко глуповат аргумент. Аз ако си дам гласа за тази партия дали няма да се загуби", каза още Симеонов.

За протестите на ромите срещу Каракачанов

Протестите срещу Красимир Каракачанов заради негови изявления по повод ромите са неоснователни. Те са извадени от контекста, той е имал предвид ромите, които нападнаха командос във Войводиново. 

Имаме членове, които са цигани, данъкоплатци, гледат си децата, образоват ги. А и кой ще чисти София, ако не са циганите, кой ще строи, коментира още Валери Симеонов.

На 33 км от Варна тази пролет отварят най-големия исторически парк в света

http://www.varna24.bg/news/842625.html

Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип ...

Русия е тази, която дестабилизираБалканите, заяви премиерът на Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249212

Русия е тази, която дестабилизираБалканите, 
заяви премиерът на Косово 
Русия е тази, която дестабилизира Балканите, написа премиерът на Косово Рамуш Харадинай във Фейсбук в отговор на руския президент Владимир Путин, който каза в интервю в сръбските медии, че САЩ са дестабилизиращ фактор на Балканите, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.  Според Харадинай по-голямото присъствие на САЩ на Балканите означава повече

10-годишен ловък крадец задигнал 400 лв. от селски магазин край Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249187

10-годишен ловък крадец задигнал 400 лв.
от селски магазин край Горна Оряховица10-годишно момче от с. Върбица е извършило кражба от магазин в селото, установиха служители на полицейското управление в Горна Оряховица. Деянието е извършено в три последователни дни, в периода 10-12 януари тази година, по ловък начин, съобщават от областната полицейска дирекция. Малчуганът влизал в магазина,

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от кв. „Изгрев“

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-chast-izgrev.html

На 18 януари 2019 г. (петък), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Фредерик Жолио Кюри“ кв. „Изгрев“, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Бареков с ключови срещи на високо ниво в Страсбург за коалиция „Обединени консерватори”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7247907

Бареков с ключови срещи на високо ниво 
в Страсбург за коалиция „Обединени консерватори”Ръководството на единствената българска консервативна партия “Презареди България”–ББЦ проведе ключови срещи на високо ниво в Страсбург с Марко Дзани - дясната ръка в Европейския парламент на лидера на Северната Лига Матео Салвини, и с ръководството на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и на Алианса на консерваторите в Европа (АКРЕ).

Пампорово - Мечи чал отбелязва Световния ден на снега на 20 януари

http://www.cross.bg/snega-svetovniya-snoybord-1594092.html

/КРОСС/ С отлични условия за ски и сноуборд Пампорово- Мечи чал посреща Световния ден на снега, съобщиха от комплекса, цитирани от БТА. За поредна година планинският курорт се включва в световната инициатива. Пампорово ще отбележи Световния ден на снега с празнична програма с различни забавни и спортни събития, награди, музика и изненади. Всички писти в ски зоната са отворени, условията за ски и сноуборд в Пампорово- Мечи чал са отлични при снежна покривка от 90 до 150 см, уточняват домакините.Събитието по повод Световния ден на снега ще се състои от 10.30 часа на плац "Студенец" на 20 януари. Една от основните мисии на Световния ден на снега е да въведе децата в белите спортове и да ги приветства в снежната планина по възможно най-приятния и забавен начин, обясняват домакините на празничните прояви в Пампорово.Всички писти са в отлична форма, включително и трасето за ски бягане. От другата седмица започва и изграждането на специализиран "Снежен парк" за ски и сноуборд фрийстайл дисциплини.В курорта се подготвят за едно от най-големите събития за ски сезона в страната ни- домакинството на конгреса на Интерски. Участие в мащабния форум са заявили над 1000 делегати от 35 нации. Събитието ще се проведе между 17 и 23 март и в него ще се включат някои от най-добрите и опитни ски и сноуборд инструктори от цял свят.

Как дюните на "Смокиня" хем са защитени, хем са частна собственост за 5000 лева?

https://www.actualno.com/burgas/kak-dunite-na-smokinja-hem-sa-zashtiteni-hem-sa-chastna-sobstvenost-za-5000-leva-news_716672.html

Как прочулият се вече в цяла България бизнесмен Иван Нончев се е сдобил със земя точни при дюните на къмпинг Смокиня само за 5000 лева - горе-долу колкото е таксата за поставяне на каравана за един летен сезон? Този въпрос засега остава мистерия за отговорните власти. Оказа се, че земята, за която става въпрос, е земеделска – десета категория, за оран. Според инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, земята е актувана като такава още през 1984 година и "вероятно" след

ВНИМАВАЙТЕ: Измамници лепят фалшиви фишове за неправилно паркиране в София

https://pik.bg/внимавайте-измамници-лепят-фалшиви-фишове-за-неправилно-паркиране-в-софия-news812441.html

ВНИМАВАЙТЕ: Измамници лепят фалшиви фишове за неправилно паркиране в София

Всеки, който паркира в София, трябва да има едно наум. Измамници се представят за инспектори и глобяват за неправилно паркиране. Те искат пари на ръка, съобщава "Новини.бг".

Истинските инспектори имат баджове на якетата. Задължително, когато осъществяват обход, се се движат по двама. "Никога не поставяме фишове на предното стъкло, а констативен протокол", обясниха от Столичния инспекторат. Наложените глоби никога не се плащат на ръка. По това също гражданите могат да разберат, че инспекторите са фалшиви.

"Подали сме сигнал до полицията и смятам, че съвсем скоро ще разберем кои са мнимите инспектори", посочиха още от Столичния инспекторат.

Оттам призовават гражданите, които установят върху автомобилите си такъв фиш, незабавно да се обадят в най-близкото Районно управление на СДВР, в Столичен инспекторат на телефон 029875555 или да сигнализират на електронна поща inspectorat@inspectorat-so.org

Тол таксите за превозвачите ще бъдат обсъдени публично

http://www.struma.com/bulgariya/tol-taksite-za-prevozvachite-shte-budat-obsudeni-publichno_144472/

Новата система за таксуване ще осигури по-високи приходи

Във връзка с изявления на представители на автобусния бранш, че искат да останат на винетка вместо на тол такса при движение по републиканската пътна мрежа след 16 август т.г., МРРБ информира, че екип на Световната банка разработва варианти за тарифиране, които предстои да бъдат предложени за публично обсъждане. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

МРРБ е отворено за предложения, които ще бъдат дискутирани. Стремежът е да бъдат...

Продължава

Предполагаемият убиец на младата жена в 'Банишора' опитал да се самоубие

https://offnews.bg//112/predpolagaemiat-ubietc-na-mladata-zhena-v-banishora-opital-da-se-sam-695666.html

Продължава разследването за убийството на млада жена в столичния квартал "Банишора".

Тялото ѝ бе открито снощи в жилище в блок 28 часове след като е настъпила смъртта ѝ.

25-годишната жертва е живеела с приятеля си, на 23 години.

Той е и основен заподозрян за убийството.

След смъртта ѝ мъжът е опитал да се самубие с лекарства и алкохол, съобщи БНТ. Опитът е бил неуспешен и сега мъжът е настанен в болница.

Двойката живеела заедно от няколко месеца. Досега не са подавани сигнали за домашно насилие.

Сигнал за момичето е подал бащата на 23-годишния мъж. Той обявил, че в апартамента се намира момиче в тежко състояние.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев съобщи, че между момчето и момичето е възникнал скандал, след което той я е ударил. Момчето работи като готвач, а момичето като счетоводителка. Двамата нямат криминални регистрации.

Тръмп представя нова стратегия за противоракетна отбрана

https://frognews.bg/novini/tramp-predstavia-nova-strategiia-protivoraketna-otbrana.html

Американският президент Доналд Тръмп отива по-късно днес в Пентагона, за да представи дългоочакваната стратегия на неговата администрацията за развитието на американската система за противоракетна отбрана, предаде БТА.

Летят пожарни! Пламна комин на блок в кв. „Струмско“

http://regiona.bg/%d0%bb%d0%b5%d1%82%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%ba-%d0%b2-%d0%ba%d0%b2/

Комин на панелен блок се самозапали в благоевградския квартал „Струмско“.
Пожарът е станал тази сутрин около 06:45 часа. Запалили са се и част от кухненските шкафове в блока.
Притеснени жители на блока веднага сигнализират на телефон 112. Пламъците са погасени от екип на РСПБЗН-Благоевград.

Материалът Летят пожарни! Пламна комин на блок в кв. „Струмско“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"Жена ми се казва Борис" отново на варненска театрална сцена днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=389563

Доказалата се във Варна комедия от Рафи Шард ще се играе днес в първото си представление за тази година, напомня Moreto.net. Режисьор на "Жена ми се казва Борис" е Владлен Александров, а от 19 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център ще видим в ролите Станимир Гъмов, Любо Нейков, Стефан Рядков, Ернестина Шинова, Дияна Любенова, Жанина Дончева, Петьо Петков - Шайбата.

Гръмна библиотеката на Лионския университет

https://petel.bg/Gramna-bibliotekata-na-Lionskiya-universitet__299357

Снимка BFMTV Научната библиотека в Лионския университет гори, първоначалният пламък е предизвикан от газ и последван от експлозия, според...

Извънредно! Тежка катастрофа на пътя Вълчи дол - Войводино! Жена загина, други двама са в болница

https://petel.bg/Izvanredno--Tezhka-katastrofa-na-patya-Valchi-dol---Voyvodino--ZHena-zagina--drugi-dvama-sa-v-bolnitsa__299356

Днес, около 10:20 часа, е постъпил сигнал за пътно-транспортно произшествие, възникнало на пътя между Вълчи дол и с. Войводино. Според първон...

Студент нае килъри за родителите и сестра си и обеща да се държи като "добър син" след убийството

https://petel.bg/Student-nae-kilari-za-roditelite-i-sestra-si-i-obeshha-da-se-darzhi-kato-dobar-sin-sled-ubiystvoto__299355

Студент от Сочи, който поръчал килъри за родителите и сестричката си, обещавал след убийството да се държи "като добър син". Разследващите...

Честване на 80-години от рождението на Биньо Иванов

https://www.actualno.com/kustendil/chestvane-na-80-godini-ot-rojdenieto-na-binio-ivanov-news_716680.html

80-години от рождението на прочутия поет - Биньо Иванов, отбелязаха приятели и почитатели на писателя “на по чаша вино“ пред паметника му в град Кюстендил. Инициатор на събитието бе Виолета Атанасова - журналист и общественик в града, която разказа за спомените си от Биньо, за гладните му стачки и истинността им. Разказа за борбения и несломим дух на писателя, заставайки зад демокрацията - като своя кауза. Както и за познанството си с Любен Петков - близък

Разминаване в данните: Колко са "мъртвите души" в избирателните списъци?

http://www.struma.com/bulgariya/razminavane-v-dannite-kolko-sa-murtvite-dushi-v-izbiratelnite-spisuci_144471/

Колко души имат право да гласуват у нас?

Има голяма разлика между данните за населението у нас между НСИ и ГРАО, разказа в студиото на „Тази сутрин” Стоян Георгиев. Според направения анализ има между половин милион и милион повече избиратели, отколкото показват данните на НСИ. Според тях ние сме под 7 милиона, а ГРАО показва, че сме над 8 300 000.

Остава въпросът колко души се водят по постоянeн и настоящ адрес и дали тези, които са починали, са извадени от избирателните списъци.

480 000 души са хората,...

Продължава

Временни ограничения на пътен възел "Банкя"

http://www.cross.bg/vuzel-bankya-puten-1594090.html

/КРОСС/ Временно е ограничено движението в лявата лента на пътен възел "Банкя" при км 59 на АМ "Струма" поради ПТП. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.  

Сергей Лавров пристигна в Белград в навечерието на посещението на Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249201

Сергей Лавров пристигна в Белград в навечерието на посещението на ПутинРуският външен министър Сергей Лавров пристигна снощи в Белград в навечерието на посещението на рсукия президент Владимир Путин, предаде Танюг. Сръбският външен министър Ивица Дачич посрещна колегата си на летище "Никола Тесла" и изрази голямо задоволство от новата им среща. Дачич още веднъж подчерта,

Грипът затвори стотици училища и детски градини в страната

http://www.varna24.bg/news/842618.html

Грипът продължава да набира скорост. От днес епидемия е обявена в Пазарджик, но училищата в ...

Диригентът Ганчо Ганчев: Работата по мюзикъла „Сън в лятна нощ“ бе огромно предизвикателство

http://budnavarna.bg/43224-dirigentat-gancho-ganchev-rabotata-po-myuzikala-san-v-lyatna-nosht-be-ogromno-predizvikatelstvo/

„Работата по „Сън в лятна нощ“ на Шекспир бе едно огромно предизвикателство. Репетирахме повече от 3 месеца преди премиерата“. Това заяви диригентът Ганчо Ганчев, който е и ръководител на Варненската детско-юношеска опера при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. „На младите хора им трябва време да преосмислят текста. За тях този словоред и стихотворна форма са непознати. Задачата не беше лесна, но те се справиха прекрасно и им беше изключително интересно. Играят това уникално произведение на Шекспир с удоволствие и огромен плам“, каза още Ганчев.

Премиерното концертно изпълнение на мюзикъла „Сън в лятна нощ“ беше през 2018 г. Продукцията е резултат от партньорството между Общински детски комплекс, Държавна опера Варна  и фондация „Нова идея“. Либретото и постановката са дело на Костадин Бандутов, а музиката е на проф. Христо Йоцов. В представлението участват повече от 40 възпитаници на Варненската детско-юношеска опера.

Публиката отново ще може да се срещне с героите от „Сън в лятна нощ“ на 5 февруари от 19 ч.  на сцената на Държавна опера Варна.

Материалът Диригентът Ганчо Ганчев: Работата по мюзикъла „Сън в лятна нощ“ бе огромно предизвикателство е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Мними врачки измъкнали 7000 лв. от великотърновка, разваляли й магия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7249177

Мними врачки измъкнали 7000 лв.
от великотърновка, разваляли й магияСлужители на полицейското управление във Вeлико Търново разследват измама, съобщиха от ОДМВР - Велико търново. В сряда сутринта съдействие в полицията е потърсила 52-годишна жена от областния град. Тя разказала, че предния ден две непознати жени я заблудили, че й е направена магия, която трябвало да се развали.

Грипът продължава да настъпва

http://www.struma.com/bulgariya/griput-produljava-da-nastupva_144470/

Областите с епидемия с днешна дата вече са 6

От днес грипна епидемия е обявена и в Перник, и Пазарджик.

Така областите с епидемия с днешна дата вече са 6 – Пазарджик, Перник, Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра.

Заради увеличаващия се брой на болните пред обявяване на епидемия са Русе, Ямбол и Смолян.

Във варненско са взети мерки на отделни места – спрени са учебните занятия в Дългопол, Вълчи дол, Белослав и в някоя отделни училища.

източник:...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване